FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 juni 2018

'Nederlandse Marokkanen mijden Marokko'

Sommige Marokkaanse-Nederlandse sympathisanten van de Marokkaanse protestbeweging in het noordelijk Rifgebied, durven niet naar Marokko te gaan op zomervakantie. Ze zijn bang opgepakt te worden, zo meldt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN).

Het SMN is bezorgd over de groeiende angst onder deze Nederlandse Marokkanen. ,,We roepen de Nederlandse overheid op om alert te zijn voor deze signalen en in actie te komen wanneer de vrijheid en veiligheid van Nederlandse staatsburgers in het geding komt", aldus de organisatie.

Dinsdag werden leiders van de protestbeweging Hirak in Marokko veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Het SMN spreekt van ,,buitensporige veroordelingen". Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ,,lijken de straffen aan de hoge kant."

Protestleiders de cel in
De PvdA maakt zich zorgen dat Nederlandse familieleden van veroordeelde protestleiders mogelijk niet veilig naar Marokko kunnen reizen, zo zei Kamerlid Lilianne Ploumen. Volgens haar moet de ambassadeur toezeggen ,,dat Nederlanders altijd zeker kunnen zijn van hun veiligheid in Marokko".

In het Rif-gebied vonden vorig jaar grootschalige demonstraties plaats tegen de corruptie, onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking. De politie pakte honderden mensen op. De protestleiders gaan de cel in omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden hebben gebracht. Hoger beroep is nog wel mogelijk.

De Tweede Kamer praat donderdag over de situatie in Marokko.

'Nederlandse Marokkanen mijden Marokko'
'Nederlandse Marokkanen mijden Marokko' (Foto: ANP)

Top Trump-Poetin komt er

Er komt een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. De twee landen maken donderdag bekend waar deze zal plaatsvinden en op welk tijdstip.

Het Kremlin maakte dat woensdag bekend, nadat overeenstemming was bereikt over de agenda met de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton die in Moskou is. De ontmoeting zal niet in Rusland of de VS plaatsvinden maar in een derde land. In Amerikaanse kringen is de Finse hoofdstad stad Helsinki als plek genoemd.

Top Trump-Poetin komt er
Top Trump-Poetin komt er (Foto: ANP)

Zwitserland verder op WK na punt tegen Costa Rica

Zwitserland heeft zich als nummer twee in groep E geplaatst voor de achtste finales van het WK. De wedstrijd tegen Costa Rica eindigde in 2-2.

Costa Rica was op voorhand al uitgeschakeld, waar Zwitserland zich bij een zege zou plaatsen voor de achtste finales. Het was Costa Rica dat het beste uit de startblokken kwam en een aantal goede kansen kreeg op de openingstreffer en hun eerste doelpunt op dit WK. Na zes minuten spelen kopte Celso Borges tegen de paal. Het aluminium stond ook bij de volgende mogelijkheid een treffer in de weg. Daniel Colindres trof met zijn schot de lat.

Doelman Yann Sommer kon zich ook onderscheiden bij de Zwitsers door Bryan Oviedo van het scoren af te houden. Colindres wist bij zijn tweede mogelijkheid ook niet te scoren. Na een half uur spelen wist Zwitserland tegen de verhouding in de ban te breken. Breel Embolo kopte een voorzet van Stephan Lichtsteiner goed terug en Blerim Dzemaili schoot van dichtbij overtuigend en hard raak: 1-0.

De jacht van Costa Rica op de eerste treffer in Rusland ging na rust verder en na 56 minuten spelen volgde de beloning. Uit een hoekschop van Joel Campbell kopte Kendall Waston de 1-1 tegen de touwen. De wedstrijd bloedde in de tweede helft wat dood, maar plots was daar twaalf minuten voor tijd even een opleving. Josip Drmic kopte de bal tegen de kruising.

Toch zouden de Zwitsers nog een keer scoren. Twee minuten voor tijd schoot Drmic beheerst de 2-1 tegen de touwen. Het bleek niet voldoende voor de zege. Na een overtreding van Denis Zakaria op Campbell mocht Bryan Ruiz aanleggen voor een strafschop en schoot de bal tegen de lat, maar via de rug van Sommer rolde de bal alsnog over de doellijn: 2-2.

Zwitserland is als tweede geëindigd in groep E en neemt het nu in de achtste finales op tegen Zweden, dat als eerste eindigde in groep F.

'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers'

Fietsende maaltijdbezorgers zitten helemaal niet te wachten op het strakke keurslijf van een arbeidscontract. Freelancen is veel beter op de praktijk van de koerier toegesneden en heeft bij koeriersbedrijf Deliveroo tot veel nieuwe aanmeldingen van zogeheten 'riders' geleid.

Dat betoogde de advocaat van Deliveroo woensdag in een rechtszaak die fietskoerier Sytze Ferwerda tegen het bedrijf heeft aangespannen. Deliveroo is per 1 februari afgestapt van het loondienstmodel en werkt uitsluitend nog met freelancers.

Volgens Ferwerda is er sprake schijnzelfstandigheid. Deliveroo gedraagt zich nog steeds als werkgever, meent hij, maar het bedrijf heeft zich met de huidige werkwijze ontdaan van de bijbehorende verplichtingen jegens zijn werknemers. Ferwerda wil terug in loondienst. De rechter beslist daar op 23 juli over.

'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers'
'Maaltijdkoeriers zijn blije freelancers' (Foto: ANP)

Iron Maiden aangeklaagd om songteksten

Ex-zanger Dennis Willcock klaagt zijn voormalige band Iron Maiden aan. Volgens hem heeft de metalband zijn songteksten zonder toestemming gebruikt. Willcock claimt de nummers Prowler, Charlotte the Harlot, Phantom of the Opera, Iron Maiden and Prodigal Son te hebben geschreven.

Die vijf nummers werden op twee platen in 1980 en 1981 uitgebracht. Willcock was toen al bij Iron Maiden weg, nog voordat de band zijn sterrenstatus verworven had. De zanger verliet de band na twee jaar in 1978 om in de reclamewereld te gaan werken. Hij beweert volgens The Sun dat toen hij wegging, hij de muziek achter zich heeft gelaten en nooit naar Iron Maiden heeft geluisterd.

Muzikant Terry Wilson-Slesser sluit zich ook bij de claim aan. Hij zegt dat hij heeft meegeschreven aan de songtekst van het nummer A Rainbow's Gold van Beckett uit 1974 dat door Iron Maiden zou zijn gebruikt voor het nummer Hallowed Be Thy Name uit 1982.

De gezamenlijke eis is 2 miljoen dollar. Een woordvoerder van Iron Maiden noemt de aantijgingen 'compleet belachelijk'.

Iron Maiden aangeklaagd om songteksten
Iron Maiden aangeklaagd om songteksten (Foto: BuzzE)

Glennis Grace al benaderd door platenlabels

Na haar daverende optreden bij America's Got Talent is Glennis Grace al meermaals benaderd door platenlabels die haar een contract aanbieden. Dat vertelde de zangeres woensdag bij RTL Boulevard.

"Ik verwijs ze gewoon allemaal door naar mijn management", zei ze. Grace zit door haar deelname aan de Amerikaanse talentenshow namelijk vast aan allerlei afspraken en contracten. Zeker mag ze niks loslaten over het verdere verloop van de audities. Als ze wint krijgt ze in ieder geval een miljoen dollar en een platencontract.

Glennis Grace kreeg van de juryleden van America's Got Talent vier keer een volmondig 'ja' voor haar versie van Run To You van Whitney Houston. Grace bedankte in de uitzending van Boulevard voor alle positieve reacties. "Alle lof vanuit Nederland vind ik hartverwarmend, zelfs mensen die mij nooit zo leuk vonden wensen mij het allerbeste".

Glennis Grace al benaderd door platenlabels
Glennis Grace al benaderd door platenlabels (Foto: BuzzE)

Enzo Knol ontkent bestaan nieuwe liefde

Enzo Knol heeft geen nieuwe relatie. Dat schrijft de populaire vlogger op Instagram na hardnekkige geruchten in de media over een nieuwe liefde.

"Het is jammer dat ik er nog iets over moet zeggen maar dat doe ik omdat er een roddel rond gaat die helaas wordt opgepakt door de media", aldus Enzo, die afgelopen week bekendmaakte dat hij en zijn vriendin Dee van der Zeeuw opnieuw uit elkaar zijn.

"Nee ik heb geen nieuwe relatie en daar heb ik op dit moment geen behoefte aan. Ik ben vijf jaar samen met Dee geweest dus heb alsjeblieft een beetje respect en ga geen onzin verspreiden dat er een nieuwe relatie aan de gang is met wie dan ook."

De geruchten over een nieuwe liefde kwamen op gang toen RTL Boulevard meldde dat Enzo met een onbekende vrouw naar Zuid-Frankrijk was gegaan. Ze was alleen in de weerspiegeling van zijn zonnebril te zien in een van zijn vlogs. Volgens Enzo wilde de vrouw niet in de vlog omdat ze dan misschien herkend zou worden. "Ik ben altijd eerlijk geweest tegen mijn kijkers en de volgende keer als ik met iemand ben die niet in de vlog wilt zal ik dat duidelijk aangeven om onzin zoals dit te voorkomen", aldus Enzo.

Enzo Knol ontkent bestaan nieuwe liefde
Enzo Knol ontkent bestaan nieuwe liefde (Foto: BuzzE)

BraziliŽ naar achtste finales WK, ServiŽ uitgeschakeld

Op het WK voetbal heeft Brazilië zich na een stroef begin geplaatst voor de achtste finales. Na het gelijkspel tegen Zwitserland en een uiterst moeizame zege op Costa Rica werd Servië woensdag met 2-0 aan de kant geschoven, waardoor de Oost-Europeanen terug naar Belgrado kunnen.

Brazilië had vooraf een punt nodig, Servië was alleen bij winst zeker - en bij een gelijkspel was het afhankelijk van Zwitserland en Costa Rica. Marcelo was al binnen een kwartier ziek, zwak of misselijk en moest vervangen worden, terwijl Brazilië het duel controleerde.

Na een paar gemiste kansen was het een kleine tien minuten voor rust raak: Philippe Coutinho bracht Paulinho in stelling en met een heerlijk lobje passeerde de Barcelona-speler doelman Vladimir Stojkovic, oud-speler van Vitesse.

Servië werd in de tweede helft beduidend gevaarlijk, maar vooral Aleksandar Mitrovic gooide kans na kans weg. Na 68 minuten werd dat afgestraft: Neymar bracht de bal via een corner voor het doel en Thiago Silva kopte fraai de 2-0 binnen.

Reacties op aanstelling Halsema

De gemeenteraad van Amsterdam draagt Femke Halsema voor als nieuwe burgemeester. Dat werd woensdagavond bekend nadat de raad achter gesloten deuren had vergaderd en gestemd. Voormalig GroenLinks-leider Halsema (52) volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed.

"Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door. Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid", aldus Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken voerde. De naam van Halsema werd al lange tijd genoemd.

De raad stuurt het besluit nu naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland en de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad beslist dan, waarna de koning de nieuwe burgemeester benoemt. Naar verwachting kan Halsema nog deze zomer aan de slag in de hoofdstad. Tot die tijd blijft Jozias van Aartsen aan als waarnemend burgemeester.

Update 21:12
Ook vanuit de landelijke politiek krijgt Femke Halsema felicitaties, nu duidelijk is dat zij wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de hoofdstad. De eerste kritische reacties zijn ook al binnen.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) vindt het ,,mooi nieuws'' dat Amsterdam voor het eerst een vrouw als burgemeester krijgt. Haar partijgenoot in de Tweede Kamer Jan Paternotte, die tot vorig jaar zelf in de Amsterdamse gemeenteraad zat, vindt dat ook: ,,Prachtig, voor het eerst een burgermoeder. Amsterdam, gefeliciteerd!''.

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt Halsema, die van 2002 tot 2010 fractievoorzitter van GroenLinks was, een ,,krachtig boegbeeld''. Ook Lodewijk Asscher (PvdA) feliciteerde haar snel via Twitter. ,,Gefeliciteerd en heel veel succes met je werk voor ons mooie Amsterdam.''

Forum voor Democratie deelt het enthousiasme niet. ,,Hier zitten heel veel mensen in Amsterdam niet op te wachten. Daarom wil Forum voor Democratie snel de invoering van een direct door de bevolking gekozen burgemeester (zoals in de rest van de wereld).''

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen spreekt tegenover Het Parool zijn vertrouwen in Halsema uit. ,,Ik ken Femke goed, ze is een heel goede politica, die op een verstandige manier met deze ingewikkelde raad zal omgaan.''

Raad Amsterdam wil Halsema als burgemeester
Raad Amsterdam wil Halsema als burgemeester (Foto: ANP)

Vrouw brengt onterecht vrijgelaten man terug naar gevangenis

Ene James Rynerson dacht het onlangs even goed voor elkaar te hebben: de 38-jarige man werd vrijgelaten uit een gevangenis in de Amerikaanse staat Colorado, terwijl het eigenlijk de bedoeling was dat de drie jaar jongere Marvin March naar huis ging.

In de gevangenis werd verbouwd en dus werd March tijdelijk bij Rynerson in de cel gezet. De straf van March zat erop en de bewakers kwamen hem ophalen, maar hij was ondertussen al weer terugverhuisd naar zijn eigen cel. Dat viel echter niemand op, en de bewakers dachten dat Rynerson March was.

Rynerson hield zich natuurlijk van de domme en werd dus naar buiten begeleid. Pas toen March eens kwam vragen wanneer hij naar huis mocht begon het kwartje te vallen. Geen nood, want ondertussen bood Rynerson's vrouw uitkomst: manlief stond plots voor de deur en legde het verhaal uit, maar zijn vrouw had er weinig zin in en bracht hem direct terug naar het gevang.

Rynerson zat vast wegens wanordelijk gedrag en het verstoren van de openbare orde, maar nu wordt de slimmerd mogelijk ook vervolgd voor identiteitsfraude, diefstal én een poging tot ontsnappen.

Nederlandse tennissters uitgeschakeld in Wimbledon-kwalificaties

Komende week gaat het tennistoernooi van Wimbledon van start en dus is het deze week tijd voor de kwalificaties. Bij de mannen doen geen Nederlanders mee, bij de dames waren er drie van de partij in het kwalificatietoernooi - Kiki Bertens is automatisch geplaatst, Arantxa Rus vervangt de Amerikaanse CiCi Bellis.

Woensdag viel het doek voor de derde Nederlandse speelster: Richel Hogenkamp ging in de voorlaatste ronde met 4-6, 1-6 onderuit tegen Mariana Duque Marino uit Colombia. Lesley Kerkhove verloor eerder al met 3-6, 0-6 van de Tsjechische tiener Marie Bouzkova, terwijl Bibiane Schoofs met 6-3, 4-6, 5-7 verloor van de Oostenrijkse Barbara Haas.

Voor Schoofs is er overigens nog wel hoop: met de Belgische Ysaline Bonaventure is ze in het dubbelspel nog één zege verwijderd van een plekje in het hoofdtoernooi op het heilige gras in Londen.

2 man vast om overval op Barney's woning

De politie heeft twee verdachten aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de woningoverval aan de Harry Pauwlaan op zaterdag 16 juni rond 6.30 uur. Het gaat om twee mannen uit Amsterdam van 24 en 25 jaar oud.

De politie hield de twee mannen aan in Amsterdam. Op dit moment zitten zij in volledige beperkingen. Dat houdt in dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Op woensdag 20 juni hield de politie al een eerste verdachte, een 24-jarige man uit Amsterdam, aan in verband met deze overval. Deze verdachte zit nog vast.

Overval
De vrouw van Van Barneveld  schrok op 16 juni om 06.30 uur wakker van geluid in haar woning en trof drie mannen in haar huis. Zij raakte met de mannen in een worsteling waarna zij de woning uit wist te vluchten. Het slachtoffer hield aan de worsteling een aantal blauwe plekken over, maar had geen medische behandeling nodig.

Cahill prijst Mertens voor excuses: "Ik was het al lang vergeten"

Gary Cahill toont in een interview veel respect voor Dries Mertens, die zich onlangs bij hem excuseerde voor een incident van zes jaar geleden.

Engeland en België, die elkaar donderdagavond treffen op het WK, oefenden tegen elkaar in de aanloop naar het EK van 2012. Na een duw van Mertens kwam Cahill in botsing met doelman Joe Hart. De huidige verdediger van Chelsea brak zijn kaak en hij moest de eindronde in Polen en Oekraïne daardoor aan zich voorbij laten gaan.

 

Gary Cahill vs Dries Mertens - England - Belgium (Bron: Youtube)

"Ik denk niet dat ik sindsdien tegen hem heb gespeeld, maar in maart heb ik hem gezien op vakantie in Dubai. Een mooi verhaal om eerlijk te zijn. Ik zat in een restaurant en plots stapte hij op me af om zich te excuseren", vertelt Cahill aan The Telegraph. "Voor mij was dat incident al lang vergeten en vergeven, maar hij deed toch de moeite om zich jaren na dato te verontschuldigen. Ik respecteer hem daarvoor enorm."

"Hij had dat niet hoeven doen. Hij kende mij niet, ik kende hem niet. Toen hij op me afstapte, wist ik ook niet wie hij was. Het toont gewoon aan dat hij een fatsoenlijke gast is. Niets dan respect." België en Engeland staan allebei op vier punten en een doelsaldo van 8-2. Als hun onderlinge duel gelijk eindigt, bepaalt het aantal gele kaarten wie poulewinnaar wordt. Op dit moment heeft Engeland er één minder dan de Belgen.

Haase laat matchpoint liggen en verliest

Tennisser Robin Haase is in de achtste finales van het ATP-toernooi van Antalya uitgeschakeld. Op het Turkse gras was de Nederlander na een pittig duel niet opgewassen tegen de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez, met de 69e plek dik twintig plaatsen lager gerangschikt dan Haase.

Garcia-Lopez was in de eerste set duidelijk de beste, maar in set twee bood Haase beter partij. Op 6-5 waren er twee matchpoints voor de Spanjaard, die beiden weg werden gewerkt door Haase. Hij sleepte er een tiebreak uit en won die ook, waarna het duister de partij onderbrak.

Woensdag gingen de heren verder en ook de derde en beslissende set ging gelijk op. Dit keer was het Haase die op 6-5 een matchpoint kreeg, maar de Hagenaar gooide het weg. Garcia-Lopez haalde er een tiebreak uit en sloeg op het tweede matchpoint toe: 2-6, 7-6 (5), 6-7 (2).

Opvang 'Lifeliners' ťťnmalig gebaar van solidariteit

Nederland neemt vanuit humanitaire overwegingen en als blijk van Europese solidariteit eenmalig verantwoordelijkheid voor maximaal 20 migranten van het NGO-schip Lifeline. Nederland gaat hiermee, samen met Benelux-partners België en Luxemburg, alsmede Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Ierland, in op een dringend verzoek van de Maltese regering. De Lifeline ligt al enkele dagen voor de Maltese kust, nadat het vorige week 224 migranten voor de kust van Libië oppikte.

Staatssecretaris Harbers: “Mensensmokkel kan en mag niet lonen. Het kabinet is dan ook van mening dat met het overnemen van migranten die irregulier via smokkelnetwerken Europa trachten in te reizen een verkeerd signaal wordt afgeven. Tegelijkertijd kan het niet zo zijn dat er door de EU geen oplossing wordt gevonden nu andermaal een groep migranten zich langdurig in een zeer moeilijke situatie bevindt.”

Nederland neemt daarom verantwoordelijkheid voor maximaal twintig personen. Betrokkenen worden op Malta ontscheept en opgevangen. Nederland zal in overleg met Malta bezien of in hun plaats reeds door UNHCR erkende vluchtelingen van Malta kunnen worden overgenomen. De ontscheping en opvang van de Lifeline-migranten betreft nadrukkelijk een eenmalig gebaar en biedt geen structurele oplossing. Dit soort situaties moet in de toekomst worden voorkomen. Tijdens de Europese Raad van 28-29 juni staat migratie hoog op de agenda.

Nederland heeft kennis genomen van het voornemen van de Maltese overheid om een onderzoek te verrichten naar mogelijke schending van de regels door Lifeline. Wat Nederland betreft gaat het schip Lifeline aan de ketting, waarmee herhaling van deze ongewenste situatie met dit schip wordt voorkomen.

Het schip Lifeline is eigendom van de Duitse NGO Lifeline en valt niet onder Nederlandse vlaggenstaatverantwoordelijkheid. Het staat slechts als pleziervaartuig ingeschreven bij het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond.

ServiŽ vol vertrouwen in beslissend duel met BraziliŽ

Woensdag om 20.00 uur trappen Servië en Brazilië op het WK voetbal af in een bijzonder belangrijk duel: beide ploegen zijn nog allesbehalve zeker van een plek in de knock-outfase, dus ze moeten er beiden flink tegenaan.

Bij Servië leeft in elk geval flink wat vertrouwen, zo laat spits Aleksandar Mitrovic weten. "Ik heb geen idee waarom we niet van Brazilië zouden kunnen winnen", aldus de spits vooraf. "Bij Brazilië ligt de druk er veel meer op dan bij ons", zegt de Serviër, die met zijn ploeg hoopt te verrassen.

"Zolang we in de wedstrijd blijven gaat die druk voor de Brazilianen alleen maar groter worden. Ik denk dat we een goede kans maken", besluit Mitrovic.

Champions League en Europa League zijn begonnen

Het WK voetbal is in volle gang, maar deze week gaat ook het Europese clubvoetbal alweer van start: de Champions League en Europa League zijn dinsdagavond begonnen met de eerste kwalificatiewedstrijden, donderdag gaat het verder.

In de Champions League gaat halverwege juli de eerste kwalificatieronde officieel van start, maar dinsdagavond begon eerst de voorronde. Vier teams strijden daarin om één plek in de eerste kwalificatieronde, de overige drie teams stromen in de tweede kwalificatieronde van de Europa League in.

FC Drita zorgde in die voorronde voor een stukje geschiedenis: de ploeg won in Gibraltar na verlenging met 2-0 van FC Santa Coloma uit Andorra, waarmee Drita de eerste Kosovaarse club ooit werd met een zege in een Europese competitie. 

De Lincoln Red Imps, de grote ploeg uit Gibraltar, wonnen voor eigen publiek met 2-0 van La Fiorita, de landskampioen van San Marino. Vrijdag spelen Drita en de Red Imps aan de voet van de rots van Gibraltar tegen elkaar.

Bijna honderd clubs beginnen halverwege juli aan de eerste kwalificatieronde van de Europa League, maar ook daar worden eerst voorrondeduels gespeeld. Zeven ontmoetingen, met allemaal een uit- en thuiswedstrijd. 

Gzira United uit Malta, na 1973/74 weer terug in Europa, won in Andorra met 0-2 van Sant Juliá. Donderdag worden de zes andere heenwedstrijden gespeeld, waarin we kunnen genieten van het neusje van de zalm uit onder meer San Marino, Wales en de Faeröereilanden.

FC Twente vangt drie miljoen voor verkoop Jensen

Fredrik Jensen gaat FC Twente verlaten voor een avontuur in de Bundesliga. FC Augsburg betaalt zo'n drie miljoen euro om zijn contract af te kopen.

Dat meldt TC Tubantia over de transfer van de zesvoudig Fins international. De twintigjarige middenvelder had nog een contract voor twee seizoenen in de Grolsch Veste, maar kon een lonkende transfer naar het hoogste Duitse niveau niet weerstaan. “Als kleine jongen droom je er altijd van om in een Europese topcompetitie te mogen spelen", reageert Jensen op de clubsite van zijn nieuwe werkgever. "Ik kan deze droom waarmaken met de overstap naar FC Augsburg in de Bundesliga. Ik kijk erg uit naar de nieuwe uitdaging en ik wil alles doen wat ik kan om het team te helpen hun doelen te bereiken."

Technisch directeur Stefan Reuter toont zich via de officiële kanalen van de Duitsers ook tevreden met zijn aanwinst. "Hij is een goede, getalenteerde speler die zich volgens ons goed kan ontwikkelen in deze familiaire omgeving", aldus de beleidsbepaler. Augsburg eindigde afgelopen seizoen op een verdienstelijke twaalfde plaats in de Bundesliga.

Het vertrek van de jonge international komt niet als een verrassing in Enschede. Geruchten over deze stap deden al langer de ronde en Jensen had kort na de degradatie met de Tukkers al aangegeven te willen vertrekken. In totaal kwam de aanvallende middenvelder tot zestig wedstrijden voor de club. Hij vond daarin negen keer het doel en produceerde daarnaast zes assists. Het is niet bekend of FC Twente een doorverkooppercentage hebben afgedwongen.

De PlayStation Plus-games van juli zijn bekend

Sony heeft de PlayStation Plus-games van juli bekendgemaakt die abonnee's zonder extra kosten kunnen downloaden. De titels zijn vanaf 3 juli te downloaden.

Eigenaren van de PlayStation 4 kunnen aan de slag met Absolver en Heavy Rain. Verder is Call of Duty: Black Ops III nog zonder extra kosten verkrijgbaar tot 11 juli. Rayman 3 HD en Deception IV: The Nightmare Princess zijn de titels voor de PlayStation 3. Als je toevallig een PlayStation Plus-abonnement hebt bij een account uit de Verenigde Staten, dan krijg je Extreme Exorcism in plaats van Deception IV: The Nightmare Princess. Ten slotte kunnen mensen met een PlayStation Vita nog genieten van Zero Escape: Zero Time Dillema en Space Overlords. De laatste is tevens ook mogelijk te spelen op een PlayStation 4 via cross-buy.

Als je de games van juni nog niet hebt gedownload, dan is het een aanrader om dat nog snel te doen.

Twee jaar geen Europees voetbal voor AC Milan vanwege Financial Fair Play

AC Milan wordt de komende twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal. De UEFA straft de Italianen vanwege overtreden Financial Fair Play-regels.

De roemruchte club uit de Serie A had zich eigenlijk geplaatst voor de Europa League, maar moet die plek nu afstaan. Atalanta Bergamo, met onder meer Marten de Roon en Hans Hateboer in de gelederen, neemt het ticket over. Fiorentina krijgt nu het startbewijs voor de voorrondes toegewezen. De straf wordt aan de Milanezen toegekend omdat ze simpelweg meer geld hebben uitgegeven dan er binnenkwam.

De UEFA heeft al sinds de overname van miljardair Li Yonghong in de zomer van 2017 grote twijfels over de wijze waarop de Italiaanse club de terugkeer naar de top wil verwezenlijken. De Milanezen pompten het afgelopen seizoen enorm veel geld in de club door meer dan 200 miljoen uit te geven aan transfers.

Daarmee hoopte het direct deelname aan de lucratieve Champions League af te dwingen, maar dat mislukte. Wel verzekerde de ploeg van Gennaro Gattuso zich in de competitie van een startbewijs voor de financieel veel minder interessante Europa League, maar dat gaat nu dus alsnog verloren. Ook komend seizoen kan de Rossoneri zich niet kwaliceren voor een Europees clubtoernooi.

Vorige maand gaf de financiële commissie van de UEFA al aan vooral vraagtekens te plaatsen bij de grote leningen die AC Milan voor oktober van dit jaar moet hebben terugbetaald. De club kreeg ruim een maand de tijd om de financiële plannen beter toe te lichten, maar daar is de club klaarblijkelijk niet in geslaagd tijdens de hoorzitting die woensdagmiddag werd gehouden. De Milanezen kunnen nog wel in beroep gaan tegen de straf.

1 op 5 Nederlanders wil minder loon voor rokers

Maar liefst 18 procent van de Nederlanders vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.062 Nederlanders naar gezondheid op het werk. Maar liefst 47 procent van hen heeft het liefst dat de werkgever roken onder werktijd geheel verbiedt.

Niet alleen niet-rokers zijn hier overigens voorstander van. Opvallend is dat van de rokers bijna een tiende (acht procent) instemt met minder loon voor rokers, en een kwart (24 procent) met een algeheel rookverbod. “De hoogte van het percentage rokers dat hiermee instemt verbaast me”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Het lijkt erop dat er ook binnen de rokers een grote groep bestaat die geen fan is van roken onder werktijd.”

Rookpauzes
Rookpauzes blijken een bijzonder heet hangijzer onder werkend Nederland. Zo vindt meer dan twee derde van de ondervraagden dat rookpauzes standaard onbetaald zouden moeten zijn. Daarnaast zegt ongeveer de helft (46 procent) dat niet-rokers meer vrije dagen verdienen, omdat zij geen rookpauzes nemen. Opmerkelijk is wederom de grote groep rokers die het met beide stellingen eens is: 41 procent van hen stemt in met onbetaalde rookpauzes en 16 procent gunt niet-rokende collega’s meer vrije dagen. Franke: “Ik kan me voorstellen dat het als niet-roker kan frustreren wanneer je collega’s die wel roken, meerdere keren per dag naar buiten ziet gaan voor een sigaretje. Ik denk dat onbetaalde rookpauzes hierin wel uitkomst kunnen bieden.”

Meer premie betalen
Naast betaalde rookpauzes en minder loon, vindt een kwart van de ondervraagde rokers dat zij best meer (zorg)premie mogen betalen omdat zij de belastingbetaler uiteindelijk meer geld kosten. Onder niet-rokers is dit percentage zelfs 72 procent. Er lijkt hierin een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers, zo zegt 42 procent van de rokers dat hun baas te weinig doet om een gezonde levensstijl te stimuleren. Franke: “Tegenwoordig zie ik steeds meer bedrijven om me heen samen bootcampen, detoxen en gezonde lunches maken. Persoonlijk probeer ik mijn medewerkers ook zoveel mogelijk te stimuleren om gezonde keuzes te maken.”

1 op 5 Nederlanders wil minder loon voor rokers  (Foto: Pxhere)
1 op 5 Nederlanders wil minder loon voor rokers (Foto: Pxhere)

Mexico door ondanks nederlaag, Zweden groepswinnaar

Mexico heeft een pijnlijke 3-0 nederlaag geïncasseerd tegen Zweden. Beide landen gaan echter door dankzij de dramatische prestaties van Duitsland.

Voor het eerst in 51 duels besloot de Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio te vertrouwen op dezelfde elf namen als in voorgaande wedstrijd. Tegen Zuid-Korea werd immers verdienstelijk gewonnen en dat gaf voor 'De Wisselaar' geen redenen om zijn team zoals zo vaak aan te passen. Vanuit eigen land kreeg Osorio de afgelopen jaren veel kritiek omdat hij nooit langdurig het vertrouwen geeft aan dezelfde spelers, maar op het WK in Rusland blijkt hij toch een hecht collectief te hebben gesmeed.

De Mexicanen begonnen de laatste speelronde in Groep F in 'pole-position', want tijdens het openingsduel werd er al uiterst verrassend gewonnen van regerend wereldkampioen Duitsland. Daarom had men aan een puntje genoeg om de eerste plaats veilig te stellen, maar bij een nederlaag tegen Zweden en een Duitse overwinning tegen Zuid-Korea zou de ploeg van sterspeler Hirving Lozano toch nog met lege handen staan. Nooit eerder werd een land met zes punten in de groepsfase uitgeschakeld. Ook nu gebeurde dat door de verrassende nederlaag van Duitsland niet, maar de groepwinst gaf Mexico wel uit handen, waardoor waarschijnlijk een ontmoeting met Brazilië wacht in de volgende ronde.

Zweden begon de laatste ronde op zijn beurt als nummer drie in de groep, maar de Scandinaviërs waren geenszins van plan om zich zonder gevecht gewonnen te geven. Woedend waren ze daarom toen de Argentijnse arbiter Nestor Pitana na een half uur spelen geen strafschop toekende na een handsbal van Javier Hernandez. Het was het meest opzienbarende moment van een niet zo'n verheffende eerste helft. Beide keepers stonden op hun post bij kansjes van Marcus Berg en Carlos Vela.

Na rust werd het leuker toen Zweden uit het niets de leiding greep. Ludwig Augustinsson kon eenvoudig binnentikken nadat Viktor Claessen de bal in eerste instantie niet goed raakte. Doelman Ochoa raakte de bal nog wel, maar kon een zo gevreesde treffer niet voorkomen. De Mexicanen hielden ernstig rekening met een Duitse overwinning en de paniek sloeg toe. Het doelsaldo kon wel eens een rol gaan spelen en precies dat voorvoelde ook de Zweedse ploeg. Granqvist kreeg en benutte een strafschop en Edson Omar Alvarez maakte een kolderiek eigen doelpunt. Zodoende flikten de Scandinaviërs het om de vooraf onmogelijk geachte groepswinst te grijpen. Voor Mexico was het na afloop ook feest, want die ploeg bleek zich ten onrechte zorgen te hebben gemaakt.

Wereldkampioen Duitsland uitgeschakeld na verlies tegen Zuid-Korea

Duitsland is uitgeschakeld op het WK voetbal. De huidig wereldkampioen verloor met 2-0 van Zuid-Korea, terwijl in de andere groepswedstrijd Zweden met 3-0 won van Mexico. Zweden is door de winst op Mexico groepswinnaar in Poule F.

Het kon in groep F nog alle kanten uit voor aanvang van de laatste groepswedstrijd. Mexico was nog niet zeker van een plaats in de achtste finales ondanks twee overwinningen. Ook Zuid-Korea had nog een kans op de achtste finales ondanks de twee nederlagen.

In de eerste helft van het duel met Zuid-Korea had Duitsland het vooral moeilijk met zichzelf. Ondanks het matige spel werd Timo Werner twee gevaarlijk, maar de Duitse spits wist zijn acties niet succesvol af te ronden. Zuid-Korea had in de eerste helft ook nog enkele mogelijkheden. Een vrije trap van Woo-Young Jung kon nog maar net verwerkt worden door Manuel Neuer. Ook de spits van Zuid-Korea kreeg twee kansen om de score te openen, maar wist deze niet af te maken.

Na rust bleef Duitsland op zoek naar de openingstreffer. Goretzka was na vijftig minuten dicht bij de openingstreffer, maar de Zuid-Koreaanse goalie wist knap redding te brengen. Doordat Duitsland steeds meer naar voren ging spelen gaf het achterin ook ruimte weg.

Son en Seon-Min Moon kregen een paar kansen voor Zuid-Korea, maar die waren niet besteed aan de Zuid-Koreaanse aanvallers. Joachim Löw zag door de tussenstand bij Zweden -Mexico de uitschakeling in zicht komen en wisselde aanvallend. Door de aanvallende wissels kwam er nog meer ruimte voor Zuid-Korea.

Mats Hummels kreeg in de slotfase nog de beste kans voor Duitsland, maar de verdediger raakte de bal niet goed uit een voorzet van Özil. In blessuretijd deelde Young-Gwon Kim Duitsland de definitieve nekslag uit door uit een hoekschop tot scoren te komen. De treffer werd in eerste instantie geannuleerd, maar na inmenging van de videoscheidsrechter werd het doelpunt alsnog goedgekeurd. De Zuid-Koreaan bleek de bal te hebben gekregen van Toni Kroos. Terwijl Duitsland nog naarstig naar de gelijkmaker zocht, kreeg het nog een tweede treffer om de oren. Terwijl Neuer uit zijn doel was, werd Son met een lange pass voor een leeg doel gezet. De aanvaller van Tottenham Hotspur bepaalde de eindstand op 2-0.

Van Baarle verrassend de beste op NK tijdrijden

Dylan van Baarle is verrassend Nederlands kampioen tijdrijden geworden. De 26-jarige renner van team Sky was in de 52,3 kilometer lange tijdrit een halve minuut sneller dan Niki Terpstra. Wilco Kelderman moest op iets meer dan één minuut genoegen nemen met een derde plaats.

Van Baarle vertrok als twee-na-laatste van het startpodium en verbeterde bij het eerste tussenpunt de tijd van Terpstra. Jos van Emden, die als laatste was gestart, was bij het eerste tussenpunt nog sneller sneller dan Van Baarle.

Waar Van Baarle zijn tempo kon vasthouden zakte het tempo van Van Emden in. De tijdritspecialist van LottoNL-Jumbo werd uiteindelijk vijfde op een kleine twee minuten van de winnaar. Ook de andere tijdritspecialisten kwamen niet in de buurt van de tijd van Van Baarle, waardoor de 26-jarige zich voor het eerst Nederlands kampioen mag noemen in het tijdrijden. Zijn beste prestatie was tot nu toe een vijfde plaats in 2014.

Volleybalsters verliezen eerste wedstrijd finaletoernooi Nations League

Woensdag hebben de Nederlandse volleybalsters hun eerste wedstrijd op het finaletoernooi van de Nations League verloren. Oranje verloor met 3-1 van olympisch kampioen China.

Twee weken geleden won Nederland nog met 3-1 van China echter woensdag stonden de Aziaten met een volwaardige A-ploeg op het veld. China kwam snel op drie punten voorsprong. Vanuit een 15-11 achterstand wist Nederland zich tot 15-15 terug te knokken, kwam toen op voorsprong en won de set met 20-25.

Ook in de tweede set waren er voor Oranje volop kansen voor de setwinst maar na een 11-11 gelijkstand herpakte China zich en won met 25-21.

In het vervolg van de wedstrijd waren de ploegen aan elkaar gewaagd maar waren de Chinezen net iets scherper. De derde en vierde set gingen met 25-22 en 25-18 naar China.

Vrijdag speelt Nederland in Nanjing tegen Brazilië. De beste twee landen uit de groep van drie landen plaatsen zich voor de halve finale.

Ajax legt Tadic voor vier jaar vast

Ajax en Southampton hebben een akkoord bereikt over de transfer van Dusan Tadic, zo melden beide clubs via de officiële kanalen.

De 29-jarige aanvallende middenvelder is op dit moment met Servië actief op het WK en sluit per 1 juli officieel aan bij de Amsterdammers. Met de transfer is 11,4 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag kan door variabelen nog wel oplopen tot maximaal 13.7 miljoen euro. Eerder ging De Telegraaf nog uit van een transfersom van ruim 17 miljoen, dus is Ajax aanzienlijk goedkoper uit dan tot nu toe werd gedacht.

"De komst van Tadic betekent een flinke kwaliteitsimpuls voor onze selectie", reageert directeur spelersbeleid Marc Overmars. "Hij is op meerdere posities inzetbaar, zowel op het middenveld als voorin. Zijn ervaring is bovendien belangrijk voor de vele jonge talenten die we in de selectie hebben. Hij is een winnaar eerste klas en dat soort spelers heb je er graag bij."

Tadic brak door bij Vojvodina Novi Sad en kwam via FC Groningen bij FC Twente terecht. Hij werd in 2014 voor veertien miljoen euro verkocht aan Southampton en in dienst van the Saints staat de 55-voudig international op 24 doelpunten en 35 assists in 162 wedstrijden. Hij gaat bij Ajax een contract voor vier seizoenen tekenen.

Kind vuurt pistool af in IKEA

Urenlang door de IKEA hobbelen, je zou er moordneigingen van krijgen. Een klant van een Amerikaanse vestiging van de zaak nam dan ook maar een pistool mee, want dat heb je nodig als je even een nieuwe Billy-kast gaat kopen.

Het pistool gleed echter ongemerkt uit de broekzak van de klant - een fatsoenlijk holster was mogelijk wat te duur - en kwam zo op een stoel terecht. Daar zagen kinderen het geladen vuurwapen liggen en die deden wat kinderen dan doen: met het voorwerp spelen.

Een van de kinderen haalde de trekker over en zo galmde er ineens een pistoolschot langs de Poäng-stoelen. Gelukkig raakte er niemand gewond en kwamen de kinderen ook met de schrik vrij.

Overigens mogen wapens in de VS niet meer naar binnen bij de meubelzaak, men zegt er een strenge no weapons policy te hanteren. Daardoor konden de andere kinderen geen wapens mee naar binnen nemen, waardoor zij het ongeluk niet konden voorkomen.

Wieringa: geen spijt van grap

Tommy Wieringa heeft geen spijt van de grap die hij tijdens een VNG-congres heeft gemaakt over de aanslag op De Telegraaf. "Het verbaast me hogelijk dat er zoveel commotie over is ontstaan. De aard van een grap is dat je het tegenovergestelde bedoelt. Een grap kan misplaatst of te hard zijn, maar het blijft een grap", zegt hij tegen het ANP.

De schrijver en columnist was dinsdag op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht om te spreken over 'de grens'. Dat was het thema van de bijeenkomst, waar het ging over bedreigingen aan het adres van bestuurders. Toen gespreksleider Twan Huys de aanslag op De Telegraaf ter sprake bracht, reageerde Wieringa met: "Nou dat werd tijd", wat tot gelach in de zaal leidde.

"Iedereen in de zaal begreep dat het een grap was", aldus Wieringa een dag later. "De Telegraaf is niet mijn krant, maar ik dacht dat ze daar wel tegen een stootje konden. Het was een aanslag op een deur. Het is wat anders als mensen gewond waren geraakt."

De Telegraaf reageerde verbijsterd op de uitspraak van Wieringa op het congres en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zei het ongepast te vinden dat burgemeesters erom hebben gelachen. Wieringa reageert woensdag laconiek op de vele telefoontjes en andere reacties. "Kennelijk heb ik nu een nieuwe rol als vijand van de vrije pers."Wieringa: geen spijt van grap
Wieringa: geen spijt van grap (Foto: BuzzE)

'Nederland neemt 20 migranten Lifeline op'

Nederland is een van de acht Europese landen die hebben toegezegd migranten op te nemen van het schip de Lifeline, van de Duitse organisatie Mission-Lifeline. Dit heeft de Maltese premier Jospeh Muscat woensdag op een persconferentie gezegd. Hij zei niet hoeveel migranten van de boot naar elk land gaan.

De Lifeline heeft vijf dagen vrijwel stil gelegen op de Middellandse Zee in de hoop een Italiaanse of Maltese haven te mogen binnenvaren. Aan boord zijn circa 230 voor de kust van Libië opgepikte migranten van wie velen zeeziek zijn geworden door het slechte weer.

De Lifeline, van de Duitse organisatie Mission-Lifeline, kreeg woensdag uiteindelijk toestemming om een Maltese haven binnen te lopen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, is bereid migranten op te nemen van de boot Lifeline van de Duitse hulporganisatie Mission-Lifeline, maar dan moet dat omstreden schip wel aan de ketting gelegd. Hij zei dit woensdag tijdens overleg in de Bondsdag. De Beierse christendemocraat Seehofer is in de Duitse politiek in een conflict geraakt met bondskanselier Merkel over het beleid jegens migranten dat hij te laks vindt.

De Lifeline is omstreden, omdat de boot volgens de nieuwe Italiaanse regering geen reddingsvaartuig is. Het zou een schip zijn dat voor mensensmokkel is ingeschakeld. Het vaart volgens een Italiaanse bewindsman bovendien onder Nederlandse vlag, terwijl dat formeel niet klopt. Het schip staat niet ingeschreven in het Nederlandse register waar boten onder Nederlandse vlag in staan.

Update 15.33 uur
Nederland vangt maximaal twintig van de ruim 230 migranten op die sinds vorige week vastzitten op het schip de Lifeline op de Middellandse Zee. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

'Nederland neemt migranten Lifeline op'
'Nederland neemt migranten Lifeline op' (Foto: ANP)

Leerlingen VMBO Maastricht krijgen tijd om hun schoolexamens te repareren

De uitslagen van de centrale examens van de leerlingen van VMBO Maastricht blijven geldig tot 1 januari 2019. Op die manier krijgen leerlingen de tijd om hun schoolexamens te repareren. Daardoor kunnen zij hopelijk alsnog een diploma halen. Dat schrijft minister Slob woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister heeft laten onderzoeken of de centrale examens in april en mei goed zijn afgenomen. Volgens het College van Toetsen en Examens (CvtE) is dat inderdaad netjes gegaan. Dat geeft minister Slob en de Inspectie van het Onderwijs genoeg vertrouwen om te besluiten dat deze uitslag kan blijven staan. De minister wijkt daarmee af van de examenregels. Dat is volgens Slob en de inspectie nodig omdat de situatie uniek is en omdat leerlingen zo min mogelijk de dupe moeten zijn van het wanbestuur van de school.

Centraal examen niet opnieuw
Voor de leerlingen is het besluit van de minister belangrijk, omdat zij het centrale examen dan niet opnieuw hoeven te maken. De gemiste schoolexamens moeten nog wel worden gemaakt, voordat leerlingen een diploma kunnen krijgen. Dat is geen garantie op succes, maar biedt leerlingen in elk geval de kans om hun diploma alsnog te kunnen halen.

Voor een deel van de leerlingen houdt dit in dat zij nog deze zomer alle vakken zouden kunnen afronden en verder kunnen naar een vervolgopleiding. Daarnaast zal een deel van de leerlingen meer tijd nodig hebben voor de reparatie. Voor hen gaat de minister zich ervoor inzetten dat ze alvast aan een vervolgopleiding kunnen beginnen. Tenslotte is er een groep voor wie de achterstanden zo ver zijn opgelopen dat mogelijk het jaar opnieuw gedaan moet worden. Uiteindelijk schatten leerlingen samen met hun ouders en de school in wat voor hen haalbaar is.

Schoolexamen: grote achterstanden
De examens van 354 leerlingen van VMBO Maastricht werden vrijdag ongeldig verklaard, omdat er veel mis was met de schoolexamens. Om een diploma te kunnen krijgen, moeten leerlingen per vak schoolexamens en centraal examens doen. Die schoolexamens kunnen uit meerdere toetsen bestaan. En de schoolexamens toetsen andere kennis dan de centraal examens. Het is dus noodzakelijk om beide onderdelen goed af te ronden.

De Inspectie van het Onderwijs heeft de afgelopen week hard gewerkt om een overzicht te krijgen van de problemen met de schoolexamens. Minister Slob is blij dat de inspectie heeft ingegrepen, omdat de wanorde rond de examens bij VMBO Maastricht onverantwoord groot is. Daarmee zijn kinderen behoed voor een incompleet diploma en wordt voorkomen dat ze met te weinig kennis naar het mbo gaan. Slob realiseert zich, met de inspectie, dat de onzekerheid voor leerlingen verschrikkelijk is, maar wil tegelijkertijd zorgen dat het diploma van de leerlingen van VMBO Maastricht evenveel waard is als een diploma van een andere school.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat duizenden toetsen niet zijn gemaakt. Dit is geen administratieve fout, zoals de afgelopen dagen hier en daar werd gezegd, maar dit zijn zeer ernstige tekortkomingen. Leerlingen hebben grote achterstanden opgelopen en missen daardoor belangrijke delen van de leerstof. De school is dringend aangeraden om de leerlingen te helpen de leerstof alsnog onder de knie te krijgen.

Leerling aan de slag
Om alle twijfels over het diploma van deze gedupeerde leerlingen weg te nemen, is het noodzakelijk dat zij ook hun schoolexamen goed afronden. Minister Slob heeft toetsenmaker Cito gevraagd om hiervoor hersteltoetsen op te stellen, zodat leerlingen met zo gericht mogelijk toetsen kunnen laten zien wat zij kennen en kunnen. De nieuwe, onafhankelijke examencommissie zal erop toezien dat dit goed verloopt.

De school is door het ministerie gevraagd om leerlingen zo snel mogelijk te informeren over de uitkomsten van het onderzoek van de inspectie. Ook moet de school zorgen voor vervolggesprekken waarin de oplossingen voor individuele leerlingen worden besproken.

Leerlingen VMBO Maastricht krijgen tijd om hun schoolexamens te repareren (Foto: PXhere)
Leerlingen VMBO Maastricht krijgen tijd om hun schoolexamens te repareren (Foto: PXhere)

Van Dijk wint NK tijdrijden

Ellen van Dijk heeft woensdag het Nederlands kampioenschap tijdrijden gewonnen. Op het 25,8 kilometer lange parcours in Bergen op Zoom was de 31-jarige wielrenster zes seconden sneller dan Anna van der Breggen.

Van Dijk legde het parcours af met een gemiddelde snelheid van net geen 47 kilometer per uur en kwam tot een eindtijd van 31.15. Van der Breggen volgde op zes seconden. Van Dijk's teamgenote bij Team Sunweb Lucinda Brand werd met 31.28 derde. Regerend wereldkampioene Annemiek van Vleuten viel met een vierde plaats net buiten het podium.

Voor Van Dijk is dit haar vierde NK-titel bij het rijdrijden. Eerder won ze de strijd tegen de klok in 2007, 2012 en 2013. In 2013 werd ze ook wereldkampioene bij het tijdrijden.

Tien Groningers testen elektrische deelauto

De stad Groningen wil in 2035 energieneutraal zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is duurzaam en emissieloos rijden. 22% van alle energie die in Groningen gebruikt wordt, wordt in het verkeer verbruikt. Auto's die gebruikmaken van fossiele brandstoffen, zoals benzine, diesel en gas, stoten niet alleen CO2 uit, maar produceren ook veel fijnstof. Dat is slecht voor de leefbaarheid en de gezondheid. Elektrisch rijden draagt bij aan het halen van de energiedoelstellingen van de provincie en de gemeente Groningen.

Slim en groen
Bij elektrische deelauto’s snijdt het mes aan twee kanten: ze zijn slim én groen. Elektrische auto's zijn groen omdat ze geen CO2 uitstoten. Door auto's te delen, worden ze efficiënter gebruikt en is er minder parkeerruimte nodig. In de stad Groningen is de parkeerdruk hoog en de beschikbare openbare ruimte beperkt. Gemiddeld 95% van de tijd staat een auto stil. Door met meer mensen gebruik te maken van één auto, kan de openbare ruimte efficiënter gebruikt worden en zijn er minder parkeerplaatsen nodig. De vrijgekomen ruimte kan voor andere doelen worden gebruikt.

Testrijders
Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden en autodelen, startte Natuur & Milieu in 2014 het project Testrijders. In samenwerking met diverse gemeenten in Nederland krijgen consumenten de kans om tegen een heel voordelig leasetarief, op een laagdrempelige manier, kennis te maken met elektrisch rijden. Voorwaarde is dat ze de auto delen met kennissen, collega’s, vrienden, buren en via online deelplatformen. Op deze manier hebben inmiddels 80 Testrijders in Nederland al gezorgd voor bijna 15.000 deelmomenten.

In de gemeente en provincie Groningen starten tien Testrijders. Ze delen niet alleen hun auto, maar ook hun ervaringen en tips rondom elektrisch autodelen.

Tien Groningers testen elektrische deelauto (Foto: Norbert Waalboer )
Gedeputeerde Nienke Homan met testrijder.  (Foto: Norbert Waalboer )

Moeder dode baby Sloterplas bekend

De politie heeft de moeder van de dode baby bij de Sloterplas in Amsterdam achterhaald. De vrouw (25) uit Amsterdam-West werd op 13 juni 2018 aangehouden. De rechtbank in Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de vrouw geschorst en zij mag de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om haar wel of niet te vervolgen in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank dinsdag 26 juni besloten.

De recherche is de vrouw op het spoor gekomen via de vader van de dode baby. Deze 30-jarige man is in beeld gekomen op basis van DNA-verwantschapsonderzoek. De man is door de politie als getuige gehoord en via de vader heeft de recherche de identiteit van de moeder weten te achterhalen. Zij is vervolgens op woensdag 13 juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de baby en het wegmaken van het babylijkje. Het OM had haar alle beperkingen opgelegd. Vandaar dat nu pas melding wordt gemaakt van de aanhouding.

Op woensdag 8 juni 2016 vond een wandelaar een dode baby bij de Sloterplas in Amsterdam. Het pasgeboren jongetje zat in een tas en een doek. Vanaf dat moment heeft de politie hard gewerkt aan het onderzoek. Het is niet duidelijk wanneer de baby, een jongetje, precies is overleden en hoelang hij op de locatie heeft gelegen. Het pasgeboren kindje was hooguit een paar dagen oud en is waarschijnlijk geboren na een vrijwel voldragen zwangerschap van minimaal 36 weken. Het kindje had een erg laag geboortegewicht en woog ongeveer 1700 gram.

Het jongetje is op maandag 29 augustus 2016 begraven. De begrafenis is geregeld door de gemeente en ook de politie was aanwezig. Iedereen die afscheid wilde nemen was welkom.

Ajax geeft transfersoap rondom MagallŠn nog niet op

Marc Overmars heeft de komst van Lisandro Magallán nog niet opgegeven. Ajax is al weken verwikkeld in een transfersoap met Boca Juniors.

De ervaren Argentijnse verdediger liet zich enkele weken geleden al medisch keuren in Amsterdam, maar zijn overstap naar de Eredivisie is nog altijd niet afgerond. Zijn Zuid-Amerikaanse werkgever wil eerst een nieuwe verdediger in huis halen voordat men hem naar de Johan Cruijff ArenA laat vertrekken. Dat is de Argentijnen nog niet gelukt, waardoor men bij Ajax langzaam ongeduldig begint te worden.

“De club wil hem pas laten gaan als ze een alternatief voor hem hebben. Ik ga ervan uit dat het goed komt, maar op een bepaald punt moeten we natuurlijk wel een knoop doorhakken. We spelen volgende maand al belangrijke wedstrijden”, vertelt Overmars aan het Algemeen Dagblad. De directeur spelerszaken doelt daarmee op het tweeluik tegen Sturm Graz, in de tweede voorronde van de Champions League.

Verschillende Argentijnse media suggereerden afgelopen week dat Boca Magallán aan boord wil houden door hem een verbeterd contract voor te schotelen. Overmars ziet een dergelijk scenario echter niet gebeuren: “Daar ga ik niet vanuit”, is hij duidelijk. Ajax zou in de tussentijd wel bezig zijn met alternatieven en denkt als plan B onder meer aan Fabian Balbuena van Corinthians.

Naast Magallán werkt Overmars hard aan de komst van Dusan Tadic. Ajax is naar verluidt persoonlijk al rond met de ex-speler van FC Groningen en FC Twente, maar is er nog niet helemaal uit met Southampton. De sportbestuurder heeft echter goede hoop dat de deal snel afgerond kan worden: “Ik verwacht hem binnenkort, maar voorlopig speelt hij nog met Servië op het WK.”

Geldautomaat-saboteurs opgepakt in Ridderkerk

Agenten hebben twee mannen uit Roemenië aangehouden nadat ze bezig waren met sabotage aan een geldautomaat. De melding hiervan kwam binnen op woensdagmorgen rond 02:12 uur. De geldautomaat zit op het Sint Jorisplein in Ridderkerk.

Politiemensen zagen dat er aan de automaat geknoeid was. Het ging niet om een poging plofkraak, maar om een poging ‘jackpotten’: door gaten te boren probeerden de dieven in het binnenwerk van de geldautomaat te komen. Waarschijnlijk werden de verdachten gestoord bij hun werk want onderzoek wees uit dat er geen geld gestolen is uit het apparaat.

Andere agenten zagen op hetzelfde moment dat er een auto met Duits kenteken met hoge snelheid vanuit de richting Ridderkerk reed. Ze gingen achter dit voertuig aan en zetten deze aan de kant op de Vaanweg. Direct hielden ze de twee inzittenden van 38 en 41 jaar aan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Pinautomaat-saboteurs opgepakt in Ridderkerk (Foto: stockfoto politie.nl)
Geldautomaat-saboteurs opgepakt in Ridderkerk (Foto: stockfoto politie.nl)

Vluchtauto aanslag Telegraaf uitgebrand

Op de Noordkaperweg in Amsterdam Noord is de vermoedelijke vluchtauto van de brandstichting van het gebouw van de Telegraaf aan de Basisweg aangetroffen. De politie vraagt getuigen  die mogelijk iets hebben gezien of beeldmateriaal hebben om zich te melden.

Vanochtend rond 04:00 uur hoorde men een harde knal en vervolgens bleek dat op een parkeerplaats nabij de oprit van de A10 ‘Volendam - Hengelo’ een Audi in brand stond. De recherche gaat er van uit dat de dader(s) gisteren met deze auto zijn gevlucht.

Update 12:00 uur
De politie heeft bevestigd dat het om de dezelfde audi gaat die na de aanslag is weggereden. Op de Audi zaten gestolen kentekenplaten. De auto is vanochtend op de plaats waar de auto uitbrandde forensisch onderzocht en is overgebracht naar een opslagplaats waar nog een nader onderzoek plaatsvind. De politie heeft naar aanleiding van de getuigenoproep van gisteren meerdere tips gekregen en het TGO-team dat het onderzoek uitvoert bekijkt deze op de bruikbaarheid daarvan.

Vluchtauto aanslag Telegraaf uitgebrand (Foto: politie.nl)
Vluchtauto aanslag Telegraaf uitgebrand (Foto: politie.nl)

Hieronder beelden van de aanslag. 

120.000 euro aan hennep in beslag genomen

Bij een growshop in Zaltbommel werd afgelopen maandag tijdens een inval, naast legale groeimiddelen ook dertig kilo hennep aangetroffen. Vier verdachten werden aangehouden. Inmiddels is een verdachte, een 39 jarige man uit Den Bosch, na verhoor weer vrijgelaten. De andere verdachten, een 48-jarige man uit Soest, een 46-jarige man uit Hoofddorp en een 36-jarige Utrechtenaar, zitten nog vast.

De politie kwam de criminele activiteiten in het pand op het spoor door intensieve samenwerking tussen speciale hennepteams van de eenheden Oost-Nederland en Oost-Brabant. Rond 13:30 uur viel de politie het pand binnen, waar op dat moment vier verdachten aanwezig waren. Zij werden allen op heterdaad aangehouden.

Bij de doorzoeking, die tot ongeveer 20:30 uur duurde, is de gehele inventaris van de growshop in beslag genomen. Het politieonderzoek is nog in volle gang.

120.000 euro aan hennep in beslag genomen (Foto: stockfoto politie.nl)
120.000 euro aan hennep in beslag genomen (Foto: stockfoto politie.nl)

Kaarten in The Binding of Isaac: Four Souls

Er is een nieuw spel aangekondigd van The Binding of Isaac. De vorm is echter opvallend te noemen, het is namelijk een kaartspel. En dan geen virtueel kaartspel zoals Hearthstone of Gwent; The Binding of Isaac: Four Souls wordt een fysiek kaartspel.

Edmund McMillen, de maker van The Binding of Isaac en Super Meat Boy heeft een Kickstarter-campagne opgezet om Four Souls werkelijkheid te maken. McMillen kreeg het idee toen hij door Studio71 benaderd werd voor de licentie om een Isaac-kaartspel te maken. “Als ik al ooit zoiets zou doen, dan zou het iets zijn wat ik helemaal zelf zou maken,” zegt hij in een interview met IGN. Zo gezegd, zo gedaan, in een periode waarin hij door de griep geveld was en zich stierlijk verveelde ging hij aan de slag en nu ligt er een goede basis van het spel klaar.

Four Souls speel je met twee tot vier spelers. Ieder begint met 3 loot-kaarten en 3 geldstukken. Van de monsterkaarten komen er twee op tafel te liggen. Het is beurtelings aan de spelers om deze te verslaan door middel van een aanval of het spelen van een loot-kaart. Met een dobbelsteen wordt vervolgens beslist of de speler of juist het monster damage doet. Verslagen monsters leveren weer meer items, loot en soms zielen op. Hoe verder in het spel, hoe meer je je medespelers kunt dwarszitten en andersom. De speler die het eerst vier zielen verzamelt, wint.

Meer info over het spel en de mogelijkheid om McMillen financieel te steunen, vind je op de Kickstarter-pagina van The Binding of Isaac: Four Souls. Het doel van zo’n 42 duizend euro was overigens al in anderhalf uur bereikt. De teller staat momenteel op ruim 71 duizend euro met nog 29 dagen te gaan.

'Dost op weg naar Turkse topclub'

Bas Dost gaat volgens Turkse media in de Süper Lig aan de slag. Welke club het wordt, is echter nog niet helemaal duidelijk.

Dost en zijn teamgenoten van Sporting Clube de Portugal werden vorige maand op hun eigen trainingscomplex aangevallen door een grote groep hoolligans. Net als veel andere spelers besloot Dost dat hij de Portugese club wilde verlaten. In de Turkse media wordt hij gelinkt aan een overstap naar Istanbul.

Volgens Milliyet heeft de voormalige Oranje-international een akkoord met Fenerbahçe, waar Phillip Cocu de nieuwe trainer wordt. Cocu zou Nicolai Jörgensen, Luciano Narsingh, Jeffrey Bruma, Jürgen Locadia en Marco van Ginkel op zijn lijstje hebben staan, net als Dost. Sportkrant Fanatik schrijft echter dat Besiktas zijn nieuwe club wordt.

In Lissabon heeft de 29-jarige spits nog een tweejarig contract lopen. Sporting wilde nog niet meewerken aan het ontbinden van dat contract, al verandert dat wellicht nu de omstreden voorzitter Bruno De Carvalho onlangs aan de kant is geschoven.

Strafrechtelijk onderzoek naar lek vertrouwenscommissie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rijksrecherche opdracht gegeven een strafrechtelijk onderzoek te starten naar een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester van Amsterdam moet voordragen.

Begin mei deed de voorzitter van de vertrouwenscommissie aangifte naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. Hierin werd onder meer geschreven over de benoemingsprocedure en hoe de commissie overlegt. De Amsterdamse politie heeft in opdracht van het OM een feitenonderzoek verricht en de resultaten hiervan aan het OM voorgelegd.

Na bestudering van de onderzoeksresultaten is het OM van oordeel dat er voldoende aanknopingspunten zijn om nader onderzoek te verrichten. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket. In het onderzoek door de rijksrecherche worden ook recente mediaberichten meegenomen.

Burenruzie loopt uit de hand, 3 arrestaties

Bij een burenruzie in de wijk Baai 1 in Etten-Leur zijn dinsdag omstreeks 22:30 uur door de politie drie arrestaties verricht, een 51-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Breda werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en een 35-jarige man die zich met die aanhoudingen bemoeide, werd ook opgepakt.

Een 26-jarige man en zijn 16-jarig zusje hebben aangifte gedaan van mishandeling. Zij verklaarden dat de 51-jarige man en zijn 29-jarige dochter kennelijk bij de buren op bezoek waren. Zij hebben al jaren problemen met die buren. Rond 22:00 uur stonden die mensen voor hun woning. Die twee personen stonden luid in hun richting te schreeuwen en te dreigen. Broer en zus gingen naar buiten en werden door die vader en zijn dochter in hun gezicht geslagen en bespuugd.

Vanwege het opstootje werden meerdere politie eenheden ter plaatse gestuurd. Zij hebben twee verdachten gearresteerd. De 35-jarige buurman van de aangevers werd ook aangehouden. Hij bemoeide zich met de aanhoudingen en weigerde naar binnen te gaan. Hij werd daarop ook gearresteerd waarbij hij zich flink verzette. De recherche stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident.

Australische international Nance naar Pinokť

De dames van promovendus Pinoké hebben zich versterkt hockeyster met Gabi Nance. De 23-jarige Nance speelde tot op heden 70 interlands voor de Hockeyroos, waaronder de Olympische Spelen van Rio. De technisch begaafde speelster kan zowel op het middenveld als voorin uit de voeten.

‘Uiteraard zijn wij blij dat weer een speelster van internationaal topniveau voor Pinoké kiest. Met haar kwaliteiten en drive naar voren zal zij een voorbeeld zijn voor met name de jongere speelsters in de selectie’, aldus bestuurslid tophockey Robert Buma van de promovendus.

Eerder meldde Pinoké al de komst van de Nieuw-Zeelandse international Samantha Charlton.

Messi: "We hebben enorm veel geleden"

Lionel Messi voorspelt een lastige wedstrijd voor Argentinië in de achtste finales van het WK tegen Frankrijk komende zaterdag.

Argentinië bereikte de knock-outfase na een 2-1 zege op Nigeria, in een wedstrijd waarin Messi voor de 1-0 zorgde en daarmee zijn eerste doelpunt op het eindtoernooi in Rusland maakte.

"Natuurlijk hebben we elke wedstrijd bekeken, we volgen het allemaal", vertelde Messi op de persconferentie na afloop van de wedstrijd. "Frankrijk is een zeer goed team met zeer goede individuele kwaliteiten. Hun verdediging, ze hebben goede middenvelders en zeer goede aanvallers. Ze hebben hele snelle spelers die een verschil kunnen maken. Ze hebben ook teamgenoten van Barcelona die ik goed ken."

Argentinië kwalificeerde zich voor de achtste finales dankzij een volley van Marcos Rojo in de 86ste minuut. Messi, die de derde Argentijnse speler werd die op drie WK's scoorde, in navolging van Diego Maradona en Gabriel Batistuta, erkent dat zijn ploeg het heel lastig had tegen Nigeria.

"Het was een uitgebalanceerde wedstrijd. We konden de eerste helft controleren, we hadden meer balbezit, ze probeerden kansen te creëren rond en na het eerste doelpunt. We dachten dat de tweede helft vergelijkbaar zou zijn, maar ze benutten de strafschop en dat maakte het moeilijker."

"We werden nerveus, we hadden meer druk toen de tijd verstreek. Dus dat is de reden waarom we meer begonnen te drukken en aanvallen en dat is hoe we erin geslaagd zijn te scoren om door te gaan. We hebben enorm veel geleden."

"Het was een moeilijke situatie waar veel op het spel stond, maar het was natuurlijk een grote opluchting voor ons allemaal. Met de vele dingen die er gezegd zijn wisten we dat het moeilijk zou zijn, maar gelukkig hebben we het gehaald. We hadden niet gedacht dat we zoveel zouden lijden als we gedaan hebben. We waren vol zelfvertrouwen dat we door zouden gaan en gelukkig is het uitgekomen."

Weghorst: "Ik had me geen betere club kunnen wensen"

Wout Weghorst vindt de steun van bondscoach Ronald Koeman na zijn transfer van AZ naar VfL Wolfsburg heel belangrijk.

Dinsdag bereikten AZ en Wolfsburg een akkoord over de transfer, waar de Duitsers naar verluidt een bedrag tussen de tien en twaalf miljoen euro betalen voor de spits. Naast Wolfsburg zou er ook interesse geweest zijn van clubs uit Engeland en Italië.

"Gezien de manier waarop ik me bij AZ heb gemanifesteerd, als leider en doelpuntenmaker, zien ze voor mij een belangrijke rol in de sportieve prestaties weggelegd", vertelt Weghorst in gesprek met De Telegraaf. "Daarnaast heb ik hier geweldige mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen, als voetballer én mens. Tel daar de Duitse passie, mentaliteit en het spelsysteem van Wolfsburg bij op en ik had me geen betere club kunnen wensen. Ik ben superblij."

De 25-jarige spits had nog een contract tot de zomer van 2020 bij AZ en was het voetballen in Nederland nog niet 'zat'. "Bij AZ had ik ook nog veel kunnen leren. Maar op een gegeven moment voel je wel dat het beter is om een volgende stap te maken. De interlandperiodes met het Nederlands elftal droegen daar ook aan bij. Ik ben ervan overtuigd dat je ontwikkeling veel sneller gaat zodra je iedere dag wordt geprikkeld om boven jezelf uit te stijgen. Daar hou ik ook van, dat is voor mij de weg naar succes."

"Ik ben nu international en dan vind ik het belangrijk dat de bondscoach een goed gevoel heeft bij wat ik doe. Tot dusver merk ik bij elke nieuwe club dat ik kan aanhaken. Ik ga er alles aan doen om dat ook bij Wolfsburg voor elkaar te krijgen. Er zijn genoeg dromen en ambities voor de toekomst. Maar voor nu is het zaak om hier een belangrijke speler te worden, zoals ik dat bij mijn vorige clubs ook ben geweest."

Hockeyclub Rotterdam trekt AustraliŽr Glenn Turner aan

De herenselectie van HC Rotterdam is voor komend seizoen versterkt met de Australiër Glenn Turner.

Aanvaller Glenn Turner (34) kwam in totaal 124 keer uit voor de ‘Kookaburra’s’ en maakte in die wedstrijden 90 doelpunten. Met Australië nam hij deel aan twee wereldkampioenschappen (tweemaal goud), éénmaal aan de Olympische Spelen (brons) en eenmaal aan de Commonwealth Games (goud). Sinds vorig jaar maakt Turner geen deel meer uit van de Australische ploeg.

Turner nam ook driemaal deel aan de Hockey India League en speelde dit jaar samen met Jeroen Hertzberger in de Malaysia Hockey League.

‘Glenn is een zeer ervaren speler van wereldformaat,’ zegt Rotterdam‐voorzitter Diederik Chevalier. ‘Hij is niet alleen een directe versterking van onze selectie maar is ook iemand waarvan onze spelers veel kunnen leren.’

Turner is na Tristan Algera en Marnix Kleinsman de derde aanwinst voor Rotterdam. De Zuid-Hollanders raken Seve van Ass, Nick Catlin, Paul Melkert, Sjoerd Gerretsen en Sebas Molkenboer kwijt.

Van der Vaart: "In veel opzichten zou ik nog belangrijk kunnen zijn voor Ajax"

Rafael van der Vaart denkt dat hij nog een rol kan spelen bij Ajax. De middenvelder is transfervrij als hij vertrekt bij het Deense FC Midtjylland.

De 109-voudig international stapte in de zomer van 2016 transfervrij over van Real Betis naar Denemarken en de twee seizoenen die volgden liepen uit op een teleurstelling. In zijn eerste seizoen kwam Van der Vaart nog tot achttien wedstrijden in de hoofdmacht van Midtjylland, maar afgelopen seizoen bleef zijn inbreng beperkt tot slechts twee korte invalbeurten.

"Als ik alles had gespeeld bij Midtjylland, dan had ik gezegd: Ajax moet me terughalen", vertelt Van der Vaart in gesprek met Voetbal International. "Nu begrijp ik best dat de mensen wat sceptisch zijn. Neemt niet weg dat ik in veel opzichten nog belangrijk zou kunnen zijn voor Ajax."

"In een andere rol wellicht, want ik weet ook wel dat ik niet iedere wedstrijd negentig minuten kan spelen. Als ik nu naar Esbjerg zou gaan, speel ik ook niet alles. Ik word een dagje ouder, maar dat betekent niet dat ik geen uurtje gas kan geven of dat ik de bal niet meer op het stropdassie kan leggen."

Aru niet naar Tour de France vanwege oververmoeidheid

Vanwege oververmoeidheid laat Fabio Aru de Tour de France links liggen. Ook zal de Italiaan komende zondag niet aan de start staan van het Italiaanse kampioenschap.

Aru heeft zich in de Giro d'Italia uitgeput en stapte in de negentiende etappe af. Vanwege revanchegevoelens heeft hij wel overwogen te starten in Frankrijk maar is van mening dat het beter is om rust te nemen.

NieR: Automata nu beschikbaar op Xbox One

NieR:Automata - Become as Gods, de Xbox One-versie van de uitmuntende JRPG van Platinum Games, is nu digitaal beschikbaar voor aanschaf op Xbox One. De game is ruim een jaar exclusief geweest op PlayStation 4 en pc.

Tijdens E3 werd al bekendgemaakt dat NieR: Automata naar Xbox One zou komen. De game kost €49,99 en bevat alle tot nu toe verschenen DLC.

Wij kregen vorig jaar een reviewexemplaar voor PlayStation 4 en waren zeer content met de game, waar vooral veel punten gescoord werden op gebied van verhaal, muziek, besturing en combat.

Aanhoudingen in onderzoek naar autobranden

De recherche van het politiedistrict Den Haag-Zuid heeft deze maand vijf aanhoudingen verricht in het onderzoek naar autobranden in de wijk Vrederust.

Drie verdachten zitten nog vast en zitten in beperkingen. Dat betekent dat de verdachten geen contact mogen hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat.

In de maand april werd aan vier auto’s brandgesticht en bij twee is het bij een poging gebleven .In de wijk ontstond veel onrust na de brandstichtingen. De verdachten zijn tussen de 14 en 17 jaar en komen uit Den Haag.

Paleis Noordeinde weer open voor publiek

Deze zomer zijn Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement voor de derde keer een aantal dagen te bezichtigen voor publiek. Paleis Noordeinde opent vier zaterdagen haar deuren: op 28 juli en de drie zaterdagen daarna. Het staldepartement is negen middagen te bezichtigen: op 1 augustus en in de drie weken daarna van woensdag tot en met vrijdag.

Bijzonder is dat dit jaar op Paleis Noordeinde in de Marot eetzaal en de Grote Balzaal tafels zijn gedekt zoals die gebruikt zijn tijdens recente evenementen. In de Marot eetzaal kunnen bezoekers zien hoe de ruimte was ingericht en de tafels waren gedekt tijdens de laatste uitblinkerslunch op 11 april 2018. In de Grote Balzaal wordt een deel van de grote tafel tentoongesteld, zoals die was gedekt voor het diner tijdens het officiële bezoek van Koning Abdullah II en Koningin Rania van Jordanië op 20 maart 2018. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van het Delfsblauwe servies ‘Blossom Panache’ en het Amsterdams Plateau dat gemaakt is door Jan Eissenloeffel.

In de Koninklijke Stallen kunnen bezoekers dit jaar een deel van het wagenpark bezichtigen. Onder andere de auto van de Koning (AA-86), de statie-limousine (AA-93) en de Koninklijke bus (AA-81) worden tentoongesteld. Ook zijn er meerdere historische voertuigen te zien, waaronder een Mercedes Caruna (AA-16) en een Austin Sheerline (AA-9). Verder kunnen bezoekers paarden en rijtuigen bezichtigen, waaronder de Glazen Koets. Voor kinderen is er op het terrein van de Koninklijke Stallen een speurtocht uitgezet, die hen langs de rijtuigen, paarden, gebouwen en auto’s leidt.

Bezoekers krijgen tijdens de openstelling uitleg van gidsen en van medewerkers van de Dienst Koninklijk Huis. Ook ontvangen zij een publieksboekje met meer informatie. Voor jongere bezoekers is er een speciaal kinderboekje.

Toegang
Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde of de Koninklijke Stallen met een toegangsbewijs. Dit toegangsbewijs is voor zes euro te koop via deze website. Voor Paleis Noordeinde kunnen per boeking maximaal vier op naam gestelde kaarten besteld worden, voor de stallen geldt dat er maximaal twaalf kaarten per boeking kunnen worden besteld. Kinderen tot en met 4 jaar wordt gratis toegang verleend. Wel dienen zij eveneens in het bezit te zijn van een op naam gestelde toegangskaart. Deze kaarten tellen echter niet mee in het maximale aantal te bestellen toegangskaarten.

Omdat bestellingen en foutieve gegevens na beëindiging van het bestelproces niet meer kunnen worden aangepast, is het raadzaam voorafgaande aan de boeking alle benodigde gegevens bij de hand te hebben: geboortedatum en voor- en achternamen, zoals vermeld op het geldig legitimatiebewijs. Voor mensen die geen kaart kunnen verkrijgen of verhinderd zijn de opengestelde locaties te bezoeken, is het paleiscomplex ook virtueel te ‘bezoeken’ via Google Street View.

Kwart mensen vindt vakantie te duur

Een kwart van de Nederlanders zegt dit jaar niet met vakantie te gaan. 54 procent van hen geeft aan dat vakantie te duur is. Vorig jaar vond nog 42 procent vakantie te duur. Dat blijkt uit de Nibud Vakantiegeldenquête 2018. Van de mensen met een benedenmodaal inkomen zegt ruim 40 procent dit jaar niet met vakantie te gaan. In 2017 was dat nog ruim een derde. Ook gebruiken zij vaker het vakantiegeld om schulden af te lossen of betalingsachterstanden weg te werken.

De mensen die wel met vakantie gaan, zijn van plan om minder geld uit te geven dan vorig jaar. Het Nibud ziet hierin de resultaten van eerdere koopkrachtberekeningen terug. Toen bleek al dat de kwetsbare groepen er dit jaar niet of nauwelijks op vooruit zouden gaan.

Niet met vakantie
Het percentage mensen dat niet met vakantie gaat, schommelt sinds 2003 rond de 25 procent. Ook dit jaar zegt een kwart niet te gaan. 54 procent van hen vindt vakantie te duur, vorig jaar was dat nog 42 procent. Mensen met een uitkering of een benedenmodaal inkomen vinden vakantie het vaakst te duur. Het Nibud ziet een stijging in het percentage mensen dat benedenmodaal verdient en niet met vakantie gaat. Vorig jaar was dat 34 procent, nu is dat 42 procent. Zij geven het vakantiegeld ook minder vaak aan vakantie uit dan mensen met een modaal of bovenmodaal inkomen.

Van de mensen met een inkomen beneden modaal gebruikt een kwart het vakantiegeld om schulden of betalingsachterstanden af te lossen. Uit de koopkrachtberekeningen die het Nibud in januari 2018 heeft gedaan, bleek al dat de lagere inkomensgroepen er dit jaar niet of nauwelijks op vooruit zouden gaan. Dat mensen met een inkomen beneden modaal nu vaker dan andere inkomensgroepen het vakantiegeld gebruiken om schulden of betalingsachterstanden weg te werken, kan hiervan een gevolg zijn.

Uitgaven
Ook dit jaar gaan mensen gemiddeld 15 dagen met vakantie. De helft van hen besteedt hieraan meer dan 1500 euro, de andere helft geeft minder dan 1500 euro uit.

Vorig jaar gaf de helft van de vakantiegangers nog meer dan 2000 euro en de andere helft minder. De vakantie wordt in de meeste gevallen betaald van het vakantiegeld, spaargeld en/of geld van de lopende rekening. Ruim twee derde van de respondenten maakt zich geen of zelden zorgen of zij de vakantie kunnen betalen. Een kwart maakt zich soms zorgen.

Begroten
Twee derde van de Nederlanders kijkt van tevoren of zij de vakantie kunnen betalen. Daarbij kijken ze zowel naar de kosten van de reis en de overnachtingen als naar de overige kosten die zij op de plek van bestemming kwijt zullen zijn.

Ruim de helft van de respondenten reserveert geld om uit te kunnen geven op de plaats waar de vakantie wordt gevierd. Zij maken een inschatting van een bedrag per dag, per week of voor de hele vakantie. Deze laatste groep is vaker evenveel kwijt als vooraf gepland. Mogelijk hebben zij een beter beeld van wat zij uit kunnen geven omdat ze voor de hele vakantie een bedrag reserveren.

Vakantiegangers die voor de uitgaven op de plek van bestemming een bedrag per dag vaststellen, zijn vaker meer kwijt dan gepland. Het Nibud adviseert om van te voren een begroting voor de hele vakantie te maken en tijdens de vakantie de uitgaven in de gaten te houden. Daarmee kunnen mensen onaangename financiële verrassingen bij thuiskomst voorkomen.

Voorpagina De Telegraaf: 'Wij zwijgen nooit'

De dag na de aanslag op het gebouw van De Telegraaf komt de krant gewoon weer uit. Op de voorpagina kopt de krant: "Wij zwijgen nooit!".

Verderop in de krant maakte de redactie vijf pagina's vrij voor verhalen over de aanslag. In een grote reportage beschrijft Marcel Vink hoe de hulpdiensten, journalisten en kantinemedewerkers dinsdag gewoon doorwerkten in het gebouw dat geramd werd door een bestelbusje. De brievenpagina's staan vol steunbetuigingen van lezers.

Het busje reed in de nacht van maandag op dinsdag tegen de pui van het gebouw. De bestuurder stak de Volkswagen Caddy vervolgens in brand en vertrok in een vluchtauto. In een achtergrondstuk schrijft De Telegraaf dat de actie mogelijk een reactie is op "grote verhalen over de klopjacht van de politie op twee kopstukken van de zogenaamde Mocro-maffia".

Voorpagina De Telegraaf: 'Wij zwijgen nooit'
Voorpagina De Telegraaf: 'Wij zwijgen nooit' (Foto: ANP)

Kinderen moeten weer naar school fietsen

Steeds meer ouders brengen de kinderen met de auto naar school. Het gevolg: nog meer drukte en onveiligheid. De Fietsersbond wil die ontwikkeling keren en opent een meldpunt voor onveilige situaties op de schoolroute.  De Fietsersbond wil de omgeving van de school in kaart brengen om zo veilige schoolroutes te kunnen ontwikkelen. De lokale afdelingen van de Fietsersbond gaan aan de slag met de knelpunten die ouders en kinderen in het meldpunt signaleren.

Ouders en kinderen kunnen onveilige situaties die zij onderweg in het verkeer naar school tegenkomen, doorgeven op het meldpunt dat afgelopen donderdag tijdens het Nationaal Fietscongres werd gelanceerd. De route naar school is voor veel kinderen best ingewikkeld. Auto’s rijden vaak hard, kinderen moeten drukke wegen oversteken en hebben door bijvoorbeeld geparkeerde auto’s minder goed zicht op het verkeer.

Fietsende schoolkinderen leren beter
De fietser zet het lichaam in beweging én ook de hersenen. Fietsers krijgen in het geheugencentrum hippocampus zelfs nieuwe hersencellen aangemaakt, die ook nog eens sneller groeien. Na een fietstochtje naar school kun je gemakkelijker leren en beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Alle reden, vindt de Fietsersbond, om te stimuleren dat alle kinderen en tieners naar school fietsen. En juist dat is een punt van zorg: steeds meer scholieren hebben geen fiets of gaan met de auto naar school. 

Zelfstandig fietsen naar school
Kinderen die met de fiets naar school gaan, hebben een beter waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is beter, hun motoriek is wordt beter ontwikkeld, en ze kunnen de risico’s in het verkeer beter inschatten. De fietsvaardigheden van kinderen ontwikkelen zich sneller wanneer ze zo snel mogelijk zelf verkeerservaring opdoen. Zij kunnen dit volgens de Fietsersbond het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen. Een verkeersveilige schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn voorwaarden om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan.

Campagne Het Fietsende Schoolkind
De meldpuntactie is onderdeel van de campagne Het Fietsende Schoolkind. Naast de inventarisatie van veilige schoolroutes worden herinneringen aan de eerste fiets gedeeld via #mijneerstefiets en vragen we ouders in september een fietsbelofte te doen. Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te laten gaan. “Je kan best stellen dat het fietsende schoolkind onderdeel is van ons cultureel erfgoed”, zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, “Daar mogen we heel trots op zijn! Laten we ervoor zorgen dat onze kinderen lekker blijven fietsen. Het is gezond, het maakt je blij en zelfstandig”. Met de campagne vraagt de Fietsersbond aandacht voor deze groep bijzondere jonge fietsers. 

Kinderen moeten weer naar school fietsen (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Kinderen moeten weer naar school fietsen (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Opvarenden Lifeline zeeziek

Lifeline, met aan boord ruim 230 migranten, dobbert nog altijd op zee rond. Gisteren meldde Italië nog dat het schip mocht aanleggen in Malta, maar volgens de Duitse organisatie Mission-Lifeline heeft het nog geen vergunning gekregen van de Maltese overheid. 

Op Twitter vraagt de organisatie aandacht voor haar opvarenden, van wie veel mensen zeeziek zouden zijn door de harde wind en hoge golven. Ze willen, als het even kan, in ieder geval op een beschutte plaats aan de kust liggen. 

Surbook Mini - net een Surface

De Chuwi Surbook mini is een Windows tablet met kickstand van Chinese makelij. Dat het toestel samen met Intel en Microsoft is ontwikkeld is te zien. De tablet heeft een 10.8 inch scherm en heeft een behuizing die lijkt geleend van de al wat oudere Microsoft surface serie. Het voordeel boven de Surface 3 is de nieuwere hardware. Wat we van de Surface lookalike van €240 euro kunnen verwachten zien we in de review. 

FOK! Wat een weer: veel zon en warm

Vandaag is het zonnig en droog. In het noorden en westen is het echter nog bewolkt tot halverwege de ochtend. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 17°C op de Wadden en 27°C in het zuiden. De matige wind is noordoostelijk, maar draait aan zee in de loop van de dag naar het noorden. In het westelijk kustgebied neemt de wind in de middag toe naar vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag is er vrijwel geen bewolking. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind.

Donderdag overdag is het zonnig. Het wordt op de meeste plaatsen zomers warm, plaatselijk tot 29°C in het zuiden. Op de Wadden wordt het ongeveer 22°C. De noordoostenwind wordt matig, in het zuidwestelijk kustgebied in loop van de middag vrij krachtig. (Bron: KNMI

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Slot Moyland (Gemeente Bedburg-Hau in Duitsland) zondagmiddag met mooie wolken erboven (Foto: qltel)
Slot Moyland (Gemeente Bedburg-Hau in Duitsland) zondagmiddag met mooie wolken erboven (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vmbo'ers wachten gespannen op duidelijkheid

Het is woensdag een spannende dag voor de leerlingen van het VMBO Maastricht, die naar verwachting zullen horen of zij hun diploma alsnog kunnen behalen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) sprak maandag de hoop uit de leerlingen woensdag uitsluitsel te kunnen geven.

De eindexamens van 354 Maastrichtse vmbo'ers werden ongeldig verklaard, nadat er allerlei tekortkomingen bij de schoolexamens waren geconstateerd. De school had er een potje van gemaakt, werd afgelopen vrijdag duidelijk. De onderwijsinspectie en het College voor Toetsen en Examens hebben de afgelopen dagen per leerling gekeken hoe ze er voorstaan en wat er nodig zou zijn om alsnog het diploma te kunnen uitreiken.

Slob zei maandag dat het niet uitgesloten is dat het cijfer dat leerlingen haalden voor het centraal eindexamen toch blijft staan.

Vmbo'ers wachten gespannen op duidelijkheid
Vmbo'ers wachten gespannen op duidelijkheid (Foto: ANP)

Streekvervoer zeker tot weekend plat

Reizigers in het openbaar vervoer komen zeker tot en met vrijdag mogelijk voor grote problemen te staan. Vrijwel alle regionale bussen en stadsbussen staan stil door een landelijke staking bij streekvervoerders. Ook treinen van enkele regionale lijnen staan in die periode stil.

Door de acties rijden er geen bussen van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES. Ook reizigers van de regionale treinlijnen in Limburg en rond Amersfoort, Zwolle en Arnhem moeten op zoek naar alternatief vervoer. Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB) en Den Haag (HTM) valt niet onder de actie. In Rotterdam rijdt een deel van de trams en bussen niet.

Hoe lang reizigers last hebben van de staking, is nog onduidelijk. Vakbond CNV geeft aan tot en met vrijdag te staken en bekijkt daarna of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt echter een staking voor "onbepaalde tijd" aan, die zeker tot en met zondag kan duren.

Chauffeurs en machinisten van regionale vervoersbedrijven voeren al langer actie voor betere arbeidsvoorwaarden, onder andere met een estafette van regionale stakingen. Ze eisen onder meer een hoger loon, minder werkdruk en extra pauzes.

Streekvervoer zeker tot weekend plat
Streekvervoer zeker tot weekend plat (Foto: ANP)

Kamerbestuur buigt zich over giften politici

Het bestuur van de Tweede Kamer spreekt woensdag over een kritisch rapport van de Raad van Europa, over de integriteit van leden van de Tweede Kamer. In het rapport stelt het anticorruptieorgaan GRECO dat Nederland duidelijker regels moet opstellen omtrent de giften die Kamerleden ontvangen. Dat zou nodig zijn om omkoping en vriendjespolitiek te voorkomen.

De Tweede Kamer kent een register voor giften die Kamerleden ontvangen. Een meldplicht is er echter niet en ook wordt er geen toezicht gehouden. GRECO verwees in het rapport expliciet naar een appartement ter waarde van 135.000 euro, dat D66-voorman Alexander Pechtold ontving van een Canadese oud-ambassadeur met wie hij al sinds zijn studietijd bevriend is. Hij registreerde de gift niet, omdat het naar eigen zeggen om een privékwestie ging.

Pechtold blijft erbij dat hij geen verkeerde inschatting heeft gemaakt door de gift niet te melden, maar zegt de roep om verduidelijking van de GRECO wel te steunen. "Het zou goed zijn als de Kamer hiermee aan de slag gaat."

Maar hoe Pechtold zo'n verduidelijking voor zich ziet, laat zijn woordvoerder in het midden. Het is aan het presidium of er bijvoorbeeld een duidelijk gedefinieerd onderscheid moet komen tussen privégiften en giften die als Kamerlid worden ontvangen, aldus de woordvoerder. Datzelfde geldt voor eventueel toezicht op het register.

Kamerbestuur buigt zich over giften politici
Kamerbestuur buigt zich over giften politici (Foto: ANP)

De zwakheid van het Westen

Het Westen wordt geteisterd door een ziekte, een aandoening, een inherente zwakheid die zich manifesteert in alle lagen van de samenleving. Het belemmert ons, het houdt ons tegen en het bedreigt ons voortbestaan. Het is het standaard uitgangspunt, toegepast op elke situatie. Het is een inherente zwakheid van ons bestaan die wij moeten overwinnen, voordat het ons in het geheel verzwelgt. Het is een slechte imitatie van het christendom.

Minder mensen verhuisd in 2017

Het aantal mensen dat verhuisde in het eerste kwartaal van 2018 is gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Er wisselden bijna 453.000 mensen van woning, een jaar eerder waren dat nog 475.000 mensen, een afname van 22.000 (4,8 procent). Over heel 2017 verhuisde nog een recordaantal personen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

In 2013 begon het aantal personen dat verhuist weer toe te nemen na een periode waarin relatief weinig werd verhuisd. Daarna steeg dit aantal gemiddeld met bijna 7 procent per jaar. Ook in 2017 verhuisden nog 5 procent meer mensen dan in 2016, tot een recordaantal van 1,9 miljoen. Aan deze stijging lijkt in december 2017 een eind te zijn gekomen.

Vooral personen jonger dan 50 jaar verhuizen minder
Vooral personen jonger dan 50 jaar verhuisden in het eerste kwartaal van 2018 minder vaak dan een jaar eerder. Het zijn bij de 25- tot-50-jarigen vooral stellen met kinderen die minder vaak verhuizen. Alleenstaanden verhuisden ook minder vaak, met name jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Partners die ongehuwd samenwonen zonder kinderen en alleenstaande ouders verhuisden nog vrijwel even vaak als een jaar eerder.

In het verhuisgedrag van personen van 50 jaar of ouder veranderde relatief weinig. In het recordjaar 2017 zijn in alle leeftijdsgroepen meer mensen verhuisd, met uitzondering van jongvolwassenen van 17 tot 23 jaar en ouderen (80-plus). In 2015 zijn aanpassingen aan de studiefinanciering doorgevoerd, vanaf dat jaar zijn ook minder jongeren verhuisd.

Minder woningen verkocht, minder asielzoekers
De ontwikkeling van het aantal verhuisde personen loopt gelijk op met de ontwikkeling van het aantal verkochte bestaande woningen. Het aantal woningverkopen was in het eerste kwartaal van 2018 voor alle woningtypen lager dan een jaar eerder. Het aantal verhuisde personen is ook lager omdat er minder vluchtelingen naar Nederland kwamen.

De instroom van Syriërs, de grootste groep asielmigranten, nam in 2017 af waardoor minder mensen verhuisden van asielzoekerscentra naar een Nederlandse gemeente. Zonder de verhuizingen van asielmigranten (waaronder naast Syriërs ook Eritreeërs en Ethiopiërs) zou de afname in het eerste kwartaal van 2018 ruim 7.000 kleiner zijn en uitkomen op 3,3 procent.

Minder mensen verhuisd in 2017 (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Minder mensen verhuisd in 2017 (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Examencijfer meisjes in 2016/17 hoger dan van jongens

In het schooljaar 2016/’17 was het gemiddelde eindcijfer van geslaagden bij de meisjes hoger dan bij de jongens, maar op geen enkel niveau was dit verschil groter dan een tiende punt. Alleen op vmbo-b was er geen verschil tussen de eindcijfers van meisjes en jongens. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het gecombineerde gemiddelde van het schoolexamen en het centraal schriftelijke examen.

De cijfers waren gemiddeld het hoogst op het vwo, met gemiddeld een 6,9 voor de meisjes en een 6,8 voor de jongens. Op de havo, vmbo-g en –k waren deze het laagst. Op al deze niveaus haalden de meisjes een 6,6 en de jongens een 6,5.

Meisjes meest vertegenwoordigd in vwo en havo
Meisjes doen vaker het vwo- of havo-examen, terwijl jongens meer vertegenwoordigd zijn op vmbo-b en vmbo-k. Van de eindexamenkandidaten op het vwo was 53 procent een meisje. Op vmbo-b was dit 43 procent.

Gemiddeld eindcijfer het laagst bij Natuur en gezondheid
De examenresultaten verschillen per profiel. Op het vwo haalden leerlingen met een combinatieprofiel van Natuur en techniek en Natuur en gezondheid gemiddeld een 7,0. Examenkandidaten met alleen het profiel Natuur en gezondheid haalden met een 6,7 het laagste gemiddelde.

Op de havo waren de verschillen in examencijfers tussen profielen kleiner. Ook hier gold dat geslaagden met het combinatieprofiel van Natuur en gezondheid en Natuur en techniek het hoogste cijfer haalden (6,7), leerlingen met alleen Natuur en gezondheid haalden het laagste cijfer (6,5).

Cum laude komt het meest voor op het vwo
Vanaf het schooljaar 2015/’16 is het mogelijk om een diploma te behalen met de aantekening cum laude (Gemiddeld eindcijfer van minimaal een 8,0 en geen eindcijfer lager dan een 7,0 op het vwo en 6,0 op het vmbo). In het schooljaar 2016/’17 haalde op het vwo ruim 6 procent van de geslaagden dit predicaat. Op de havo en het vmbo kreeg ongeveer 1 procent van de geslaagden dit. Jongens en meisjes zijn ongeveer even vaak cum laude geslaagd.

Slagingspercentage het hoogst op vmbo-b
In schooljaar 2016/’17 behaalden 185 duizend van de 201 duizend examenkandidaten een diploma. Op vmbo-b was het slagingspercentage met 98 procent het hoogst. Op de meeste niveaus haalden jongens even vaak een diploma als meisjes. Op het vwo en de havo was het slagingspercentage iets hoger bij de jongens.

Examencijfer meisjes in 2016/2017 hoger dan van jongens (Foto: cbs)
Examencijfer meisjes in 2016/2017 hoger dan van jongens (Foto: cbs)

Meer geiten en varkens, minder koeien

Nederland telde op 1 april 2018 bijna 4 miljoen runderen, ruim 178.000 (4 procent) minder dan een jaar eerder. Het aantal geiten nam met 12 procent toe, het aantal schapen bleef nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018.

De rundveestapel groeide vooral tussen 2014 en 2016 door het loslaten van de melkquota. Door de sterke toename van het aantal melkkoeien werd het productieplafond voor fosfaat overschreden. In 2017 is het fosfaatreductieplan voor de Nederlandse melkveehouderij in werking getreden. Bedrijven moesten melkvee van de hand doen met het doel om de groei van de veestapel te stoppen. Door de verdere daling in 2018 is het aantal runderen voor het eerst sinds 2013 weer onder de 4 miljoen gekomen.

Op 1 april telde Nederland 1,63 miljoen volwassen melkkoeien. Dat zijn er ruim 64.000 (4 procent) minder dan een jaar eerder. Melkveehouders deden vooral afstand van jongvee, met een afname van 162.000 dieren (14 procent). Deze jonge dieren worden opgefokt tot melkvee. Het aantal vleeskalveren bereikte in 2018 een recordhoogte. Voor het eerst werd de grens van 1 miljoen dieren bereikt, ruim 47.000 (5 procent) meer dan vorig jaar. Zowel het aantal rosévleeskalveren als het aantal witvleesklaveren nam toe, met respectievelijk 3 procent en 6 procent.

Meer geiten, minder schapen
Het aantal geiten is in een jaar tijd met ruim 64 duizend (12 procent) gegroeid tot ruim 597 duizend dieren. Er zijn nu 45 procent meer geiten dan vijf jaar geleden. Na een aantal jaren van krimp nam het aantal schapen in 2017 weer iets toe. In 2018 is het aantal schapen nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Dit jaar werden ruim 810.000 schapen geteld. Op 1 april van dit jaar waren er 22 procent minder schapen (223.000) dan vijf jaar geleden.

Bescheiden groei aantal varkens
Het aantal varkens op de Nederlandse boerenbedrijven is de laatste jaren nauwelijks gegroeid. De varkensstapel is 2 procent groter dan in 2013. Het afgelopen jaar nam het aantal varkens met 1 procent toe tot ruim 12,5 miljoen dieren.

Meer geiten en varkens, minder koeien (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Meer geiten en varkens, minder koeien (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.