FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 juni 2018

Reus over reserverol: "Ik speel de belangrijke wedstrijden"

Voetballer Marco Reus begon op het WK niet in de basis bij Duitsland, dat het toernooi opende met een partij tegen Mexico. Na een uur mocht hij wel invallen, maar na afloop was men na zijn sterke optredens in de voorbereiding toch wel benieuwd naar de reserverol.

"We gaan er van uit dat het toernooi nog lang duurt en ik speel dan vooral in de belangrijkste wedstrijden", antwoordde Reus. Dat was de groepswedstrijd tegen Mexico niet, want de Mexicanen werden door de wereldkampioen wel even opgerold...ware het niet dat Duitsland met 1-0 verloor.

Gelijk na zijn uitspraak was het bij Reus even pijnlijk stil. "Deze wedstrijd was natuurlijk ook belangrijk....maar onze selectie is breed en iedereen komt aan de beurt. Daarom hebben we bepaalde afspraken gemaakt", aldus de spits, die na lang blessureleed terugkeerde bij Borussia Dortmund en in elf wedstrijden zeven keer scoorde.

Trump wil een 'Space Force'

De Amerikaanse president Donald Trump is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten uit veiligheidsoverwegingen dominant in de ruimte moeten zijn. Daarom wil hij een nieuwe tak aan het militaire apparaat toevoegden. Hij noemde die de "Space Force".

"Als het aankomt op het verdedigen van Amerika is een Amerikaanse aanwezigheid in de ruimte niet voldoende", zei Trump op een bijeenkomst op het Witte Huis. "We hebben daarvoor ook Amerikaanse dominantie in de ruimte nodig." Op de bijeenkomst in het Witte Huis waren onder meer voormalig astronaut Buzz Aldrin en stafleden van grote luchtvaartmaatschappijen aanwezig.

Eind vorig jaar liet Trump al weten dat hij opnieuw Amerikanen naar de maan wil brengen, vooruitlopend op een bemande missie naar Mars.

Trump zet in op dominantie in de ruimte
Trump zet in op dominantie in de ruimte (Foto: ANP)

WHO erkent gameverslaving

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft gameverslaving erkend als officiële verslaving. Het is daarmee de eerste grote instantie die gameverslaving als zodanig erkend, iets waar andere instanties nog niet echt happig op zijn.

Door de WHO worden drie kenmerken onderscheiden, die niet heel anders zijn als bij andere verslavingen. Om als gameverslaafd geclassificeerd te worden moet je een gebrek aan controle hebben over hoe veel je bezig bent met spelletjes spelen en moet er een voorkeur zijn voor gamen in plaats van andere dagelijke activiteiten. Buiten dat is het grootste probleem, zoals bij zoveel verslavingen, vooral dat je maar door blijft gaan als er duidelijk negatieve consequenties zijn.

De erkenning door de WHO is voor Nederland niet meer dan een volgende stap. Hier wordt de DSM gebruikt in de psychiatrie en daarin staat internet gaming disorder in de bijlage. Dat betekent min of meer dat er nog meer onderzoek moet komen alvorens men gameverslaving als 'volwaardig' in de DSM zet.

De NOS heeft een aantal reacties verzameld van onder meer gamers en verslavingsdeskundigen, die zijn hier te lezen.

5 Gewonden bij schietpartij in MalmŲ

Een onbekende schutter heeft maandagavond in het centrum van Malmö het vuur geopend op passanten. Er zijn volgens de eerste berichten in de lokale media verscheidene gewonden gevallen. Getuigen vertelden zeker vijftien schoten te hebben geteld.

Verscheidene ambulances zijn naar de plek van de schietpartij gestuurd. De dader is naar verluidt nog voortvluchtig. Er waren rond het tijdstip veel mensen op de been die de overwinning van Zweden op het WK in Rusland vierden.

Update 22:16

Er zijn tenminste vijf gewonden gevallen. Over een motief kan nog niets gezegd worden. De schutter is nog niet gevonden.

Gewonden door schietpartij in Malmö
Gewonden door schietpartij in Malmö (Foto: ANP)

Arzani (19) na WK-debuut voor Australie: "Jezus, wat gaaf"

Daniel Arzani heeft zijn debuut gemaakt voor het Australisch voetbalelftal en daarmee is zijn keuze min of meer definitief: de 19-jarige in Iran geboren speler is nu verbonden aan het land waar Bert van Marwijk hem als bondscoach in liet vallen in het duel met Frankrijk.

De jongste speler van het WK mocht zich gedurende de wedstrijd gereed maken om in te vallen en zijn gedachten op dat moment waren duidelijk: "Jezus Christus, dit is gaaf!", vertelde hij. "Ik was heel opgewonden, maar ook nerveus toen ik me aan het opwarmen was."

Het werd al snel een beetje normaal voor Arzani, zo gaf hij toe: "Het buitengewone wordt gewoon. Je loopt het veld op en daar staat Antoine Griezmann, daar staat Paul Pogba...de glans raakt er een beetje af omdat je er een beetje aan gewend bent."

Arzani had het overigens nog wel gewoon erg naar zijn zin, vooral omdat hij naast Tim Cahill mocht spelen. "Geweldig. Soms vergeet je dat hij een Premier League-legende is. Veel van onze spelers zijn grootheden bij hun clubs."

Kane matchwinnaar bij Engeland - TunesiŽ

Engeland heeft met grote moeite z'n eerste wedstrijd op dit WK gewonnen. Harry Kane was goud waard voor zijn ploeg tegen Tunesië.

De Engelsen gingen in Volgograd prima van start. Na getreuzel in de Tunesische defensie wist Dele Alli met de punt van zijn schoen Jesse Lingard te bereiken. Hij had moeten scoren, maar het been van doelman Mouez Hassen voorkwam een treffer. Engeland bleef aandringen en de Tunesiërs hadden hun handen vol aan de beweeglijke Alli, Raheem Sterling en Lingard.

Uit een hoekschop zorgde Harry Kane in de elfde minuut voor de verdiende voorsprong. John Stones kon ongehinderd op doel koppen, Hassen redde fraai met zijn linkerhand, maar de bal viel vervolgens voor de voeten van Kane, die van dichtbij binnentikte. Hassen moest even later in tranen van het veld af vanwege een schouderblessure die hij in de eerste minuten al had opgelopen.

Engeland leek de wedstrijd daarna aardig onder controle te hebben. Vlak voor rust moest de ploeg van Gareth Southgate echter weer opnieuw beginnen. Bij een voorzet vanaf de rechterflank gooide Kyle Walker zijn arm uit en ging tegenstander Fakhreddine Ben Youssef naar de grond. Scheidsrechter Wilmar Roldán vond het genoeg voor een strafschop en Ferjani Sassi wist die te benutten, al kwam keeper Jordan Pickford aardig in de buurt.

Doordat Lingard uit een pass van Kieran Trippier de buitenkant van de paal raakte, gingen beide teams met 1-1 rusten. In de tweede helft begon Engeland zeer moeizaam en had Tunesië meer controle over het duel dan voor de pauze. The Three Lions werden nauwelijks gevaarlijk en Southgate greep halverwege de tweede helft in door Marcus Rashford in te brengen voor Sterling.

Twaalf minuten voor tijd mocht Ashley Young op een mooie positie een vrije trap nemen, maar hij krulde de bal een meter over de kruising. Tunesië was dicht bij een verdienstelijk punt, totdat Kane in blessuretijd toch nog scoorde. De topspits van Tottenham Hotspur stond helemaal vrij om een doorgekopte hoekschop bij de tweede paal binnen te knikken: 1-2.

Stapelen! (PRO SHOTS/Action Images)
Stapelen! (PRO SHOTS/Action Images)

Winnaar LMP2-klasse 24 uur van Le Mans gediskwalificeerd

Volgens Sportscar365 is het team dat zondag de LMP2-klasse van de 24 uur van Le Mans gewonnen heeft gediskwalificeerd. De brandstofrestrictor van de auto van G-Drive Racing met startnummer 26 voldoet niet aan de regels.

Bij de keuring na de race heeft de organisatie onregelmatigheden geconstateerd aan de restrictor waardoor de brandstoftoevoer sneller verloopt. Ook de zusterauto van TDS Racing is om dezelfde reden gediskwalificeerd.

Door de diskwalificatie gaat de winst naar Signatech Alpine met startnummer 36. G-Drive/TDS heeft inmiddels aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf.

WK-weigeraar Kalinic naar huis gestuurd

Kroatië moet het op het WK voetbal in Rusland mogelijk verder doen zonder Nikola Kalinic. De spits van AC Milan had tegen Nigeria weinig zin om in te vallen en weigerde pertinent: hij kampte met rugproblemen, zo zou hij gezegd hebben.

Bondscoach Zlatko Dalic kon dat volgens Kroatische media bepaald niet waarderen en men is er dan ook van overtuigd dat de 30-jarige aanvaller kan opbokken. Later op maandag geeft Dalic een persconferentie, waarin ongetwijfeld meer over de situatie gezegd wordt.

In de kwalificatiereeks was Kalinic regelmatig basisspeler in het elftal.

Update 21.28 uur
Kalinic kan de koffers pakken. Dalic heeft laten weten dat hij alleen fitte spelers nodig heeft, en aangezien de spits vijf minuten voor tijd tegen Nigeria wegens rugproblemen niet in wilde vallen heeft de bondscoach hem naar huis gestuurd.

"Ik heb het geaccepteerd en mijn beslissing genomen", aldus Dalic, zonder te vertellen of hij de spits naar huis stuurt wegens de vermeende blessure of wegens de weigering.

Kijkcijfer van 99,6% voor WK-debuut IJsland

De IJslandse voetbalploeg heeft haar debuut op het WK gemaakt en dat ging prima: 1-1 tegen Argentinië en alvast één punt in de pocket. Dat merkte men op de IJslandse TV ook, want de kijkcijferdichtheid was opmerkelijk te noemen.

Van alle IJslanders die tijdens de wedstrijd naar de TV keken was maar liefst 99,6 procent ingeschakeld op de uitzending van IJsland - Argentinië, bijna Noord-Koreaanse cijfers dus. Alfred Finnbogason, die de IJslandse goal scoorde, voegde er op Twitter nog even aan toe waar die andere 0,4 procent* dan mee bezig was: "Die stonden op het veld!"

* Ja, we snappen dat het niet om alle IJslanders gaat, maar om de IJslanders die TV keken, waardoor Finnbogason's opmerking feitelijk alleen juist zou zijn als de op het veld staande spelers op dat moment thuis in IJsland - waar het gros niet woont - de TV aan hadden staan.

Benelux Premier League brengt LoL op Europees niveau

Riot Games heeft de Benelux een eigen toernooi gegund, waardoor Nederlandse League of Legends-spelers kunnen doorstomen naar de Europese top. In heel Europa is er nu een competitie en iedere zomer wordt er tijdens de European Masters bepaald wie zich de beste van Europa mag noemen.

Gamers First
De Benelux Premier League wordt opgezet door Gamers First, de organisator uit Rotterdam die ook achter de Dutch College League zit. Medeoprichter van Gamers First, Joost Roset, laat weten niet te kunnen wachten om te starten met de Benelux Premier League. De betrokkenheid van Gamers First betekent dus ook dat de wedstrijden worden uitgezonden op Fox Sports en te zien zijn via Twitch.

Benelux Premier League

Laagdrempelig
De opzet is om het laagdrempelig te maken voor gamers om mee te doen. Er worden vier online qualifiers georganiseerd, waarvan de eerste op 3 en 4 juli wordt gehouden. Iedere League of Legends-speler die minstens 16 jaar oud is met platinum 3-rank of hoger mag een team vormen met maximaal zes anderen (en een eventuele coach). Je kunt je hier inschrijven. Van ieder team moeten ten minste drie leden uit de Benelux komen. De twee finalisten van iedere qualifier stromen door naar de groepsfase. Deze acht teams gaan strijden om het kampioenschap. Alle games vanaf de groepsfase tot de finale worden offline gespeeld in de koepels van Esports House 010.

European Masters League

Europees
De Benelux Premier League-kampioen mag naar de European Masters. Mocht de kampioen de voorrondes hiervan overleven, dan is het tijd voor de offline knockout-fase. Deze worden ieder jaar op een andere fysieke locatie gehouden. De organisatie van de European Masters is in handen van de ESL.

 European Masters 2018 (LOL)

Team Echo Zulu
Mede dankzij tussenkomst van Team Echo Zulu is de Benelux Premier League er gekomen. Riot Games was van plan om een competitie in de Lage Landen op te zetten en Echo Zulu heeft ze extra geprikkeld. Manager van Team Echo Zulu, Serdal Yeter, is natuurlijk enthousiast. “Dit zorgt ervoor dat wij vaker op fysieke plekken zijn. Dat betekent dat ons team vaker bij elkaar is en dat we meer contact met de fans kunnen hebben. Vervolgens krijgen gamers de kans om Nederland in Europa te gaan vertegenwoordigen. We kunnen strijden om internationaal te laten zien wat Nederland te bieden heeft.”

Tot op heden speelde Team Echo Zulu in de ESL Benelux Championship. 23 juni staat Team Echo Zulu zelfs in de finale van de ESL Benelux Championship, waar ze strijden tegen Sector One, New Dynasty en Sector One Black om de titel. Gaan jullie nu in allebei de competities spelen?

“Onze prioriteit ligt nu bij de Benelux Premier League. Als deze stilligt en er zijn degelijke teams in de ESL, dan kunnen we weer een keer aan de ESL Benelux Championship meedoen.”

Data
De eerste online qualifier voor de Benelux Premier League is op 3 en 4 juli. De laatste is op 24 en 25 juli. De eerste offline groepswedstrijden worden gehouden op 9, 10 en 13 augustus. De finale is op 1 september.

Win een miljoen dollar met WWE 2K19

2K Games onthult WWE 2K19 met AJ Styles als cover Superstar. Daarnaast kondigen zij ook de 'WWE 2K19 Million Dollar Challenge' aan waarmee je een kans maakt op een miljoen dollar.

AJ Styles, aka 'The Phenomenal One' is een rivaal in de ring en een markante persoonlijkheid die al twee decennia meedraait. Hij is ook een groot gamefan en introduceert de wereldwijde marketingcampagne van WWE 2K19. In die campagne kunnen deelnemers die in aanmerking komen meedoen aan de internationale wedstrijd via een PlayStation 4 en Xbox One in vier stappen:

 • Een nog bekend te maken nieuw speltype in de game uitspelen;
 • Een winnende promotievideo inzenden die laat zien waarom jij AJ Styles in WWE 2K19 gaat verslaan;
 • De halve finale van de wedstrijd halen en de andere drie deelnemers in de halve finale verslaan in WWE 2K19;
 • Als de finalist een wedstrijd van één tegen één tegen AJ Styles spelen in WWE 2K19 en hem verslaan voor de prijzenpot van een miljoen dollar.

Aanvullende informatie over de WWE 2K19 Million Dollar Challenge is beschikbaar op de wedstrijdpagina en later dit jaar wordt er meer bekendgemaakt.

"Als hardcore gamer en ambassadeur van alles wat ‘Never Say Never’ betekent in zowel mijn professionele leven als privéleven is het een droom die uitkomt om de WWE 2K19 Cover Superstar te mogen zijn," aldus AJ Styles. "Het is een grote eer om tussen eerdere WWE 2K Cover Superstars Seth Rollins, Dwayne "The Rock" Johnson, John Cena, Stone Cold Steve Austin en Brock Lesnar te mogen staan en mijn eigen unieke stempel op de franchise te drukken. Maak je klaar om tegenover me te komen staan in de virtuele ring, want WWE 2K19 en de WWE 2K19 Million Dollar Challenge worden gewoonweg fenomenaal!"

Daarnaast maakte 2K vandaag details bekend over de speciale edities van WWE 2K19 en de geplande releasedatums ervan. Spelers die de WWE 2K19 Deluxe of Collector’s Edition kopen, verkrijgbaar in zowel fysieke als digitale versies bij deelnemende verkooppunten, ontvangen ook vier dagen eerder Early Access tot de exemplaren van hun game en de in-game-bonussen, beginnend op vrijdag 5 oktober 2018 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

De WWE 2K19 Deluxe Edition bevat de volgende items:

 • Exemplaar van de game WWE 2K19 met Deluxe Edition-verpakking;
 • Toegang tot de digitale content van de WWE 2K19 Season Pass (meer informatie volgt deze zomer);
 • Toegang tot de digitale bonuscontent voor WWE 2K19 pre-order (meer informatie volgt deze zomer);
 • Toegang tot de digitale content van de WWE 2K19 Collector’s Edition (meer informatie volgt deze zomer).

De WWE 2K19 Collector’s Edition bevat de volgende items:

 • Exemplaar van de WWE 2K19 Deluxe Edition, zie boven
 • Premiumverpakking
 • Exclusieve en zeldzame fysieke verzamelvoorwerpen
 • Limited Edition WWE SuperCard-content

WWE 2K19 staat momenteel gepland op 9 oktober 2018 voor het PlayStation 4, Xbox One en pc.


Australische fans drinken Kazan leeg na nederlaag

Het plan van de Australische fans was duidelijk, voorafgaand aan het openingsduel van het team op het WK in Rusland: Frankrijk moest verslagen worden en daar moest op gedronken worden. Dat ging echter fout, want Australië verloor...en daar moest op gedronken worden!

Een stuk of vijftienduizend Aussie's togen naar het centrum van Kazan en daar gingen ze stevig tekeer. Meerdere bars lieten na afloop weten geen druppel bier meer te hebben, behalve misschien wat gemorst spul op de grond. 

"Die Australiërs zijn net Russen, ze drinken veel te veel", aldus ene Evgeny, bareigenaar in Kazan. "Geen idee hoeveel glazen bier ik geschonken heb, maar ik denk een miljoen. Ik heb zelfs nog 450 liter bier ingeslagen, want ik had geen idee hoeveel van die Australiërs er nog zouden komen."

Aliya, bartender bij een ander etablissement, had het ook naar haar zin. "Het was bijzonder. Ze dronken al het bier op. Ze kijken voetbal en zijn alleen bezig met bier drinken, geen idee waarom", aldus de Russische, die zich wellicht afvroeg waarom er niet gevochten werd.

Ook in de fanzones van de FIFA had men het naar de zin, vooral in wederom Kazan. Daar begonnen wat Australiërs met het bouwen van een toren van leeggedronken bekers en al snel werd het één groot internationaal gebeuren, met een metershoge toren als resultaat. Foto's en filmpjes zijn bij RT te vinden.

Bierbekertoren (Bron: YouTube)

Steeds meer migranten over zee naar Spanje

Het aantal illegale migranten dat via de Middellandse Zee in Spanje arriveert is in mei toegenomen naar 3400, ruim drie keer zoveel als in april. In de eerste vijf maanden van het jaar waren het er 8200, een ruime verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

De meeste migranten kwamen uit Guinee, gevolgd door Marokko, Mali en Ivoorkust. Dat blijkt uit cijfers van het Europese grensagentschap Frontex.

In Italië kwamen in mei 4100 mensen aan over zee, ruim 80 procent minder dan een jaar eerder. Via deze route vanuit vooral Libië zijn dit jaar grofweg 13.450 mensen gearriveerd, veel minder dan in 2017. Het betrof vooral Tunesiërs en Eritreërs.

Syriërs en Irakezen
Ook de zeeroute naar Griekenland was minder populair. In mei kwamen er 4400 migranten aan, 40 procent minder dan een maand eerder. Omdat er in maart en april meer mensen over land de oostkant van Europa binnenkwamen, komt het totaal in de eerste vijf maanden op 19.800, vooral Syriërs en Irakezen.

Het Europese asielagentschap EASO meldde dat het aantal mensen dat in Europa om internationale bescherming vraagt zich stabiliseert op 50.000 per maand. Over de eerste vier maanden waren het er 197.000, minder dan de afgelopen drie jaar, maar wel meer dan in 2014. Syrië, Irak en Afghanistan blijven de belangrijkste herkomstlanden.

Steeds meer migranten over zee naar Spanje
Steeds meer migranten over zee naar Spanje (Foto: ANP)

Twee extra klassiekers in F1 2018

Codemasters heeft vandaag een nieuwe trailer van F1 2018 uitgebracht. Hierin zijn twee klassieke F1 auto’s onthuld die in de nieuwe game zitten. Tenminste, als je een pre-order plaatst, later worden deze apart verkocht.

De nieuwe trailer toont de 2009 Brawn BGP-001, precies zoals Jenson Button en zijn teammaat Rubens Barrichello destijds in de auto reden. Ook wordt de Williams FW25 van Juan Pablo Montoya en Ralf Schumacher getoond. Beide auto’s zitten de dag na lancering als DLC inbegrepen bij de ‘Headline Edition’ van F1 2018, die vanaf nu beschikbaar is om te pre-orderen. Andere klassieke auto’s worden in de komende weken bekendgemaakt.

Brawn behaalde zowel de 2009-rijders- als constructeurs-titels en won daarmee een dubbel wereldkampioenschap in hun enige seizoen als een team. De auto won in dat seizoen acht races, waaronder zes overwinningen voor Jenson Button in de eerste zeven races van het jaar. Button won uiteindelijk het Drivers 'World Championship voor Sebastian Vettel.

"De toevoeging van klassieke auto's in de game van vorig jaar was een enorme hit bij onze spelers en fans van de sport, we wilden daarop voortbouwen met de toevoeging van meer klassiekers in F1 2018", zei Paul Jeal, Franchise Director van F1 bij Codemasters. "De Brawn is ongetwijfeld de meest gevraagde klassieke auto van onze gepassioneerde F1-community, dus we zijn erg blij dat we deze naar de game brengen.

"Het winnen van zowel het coureurs- als het constructeurswereldkampioenschap in je enige seizoen is een fenomenale prestatie. Dit maakte de Brawn meteen iconisch, en daarnaast ziet de auto er schitterend uit", vervolgde Paul. "De 2003 Williams was ook een fantastische auto, die beter werd naarmate het seizoen vorderde. Juan Pablo Montoya behaalde 8 podiums op rij, dus ik weet zeker dat spelers de kans zullen grijpen om ook achter het stuur van deze auto te kruipen."

F1 2018 wordt op vrijdag 24 augustus 2018 uitgebracht voor Playstation 4, de Xbox One en pc. 

Meer treinen van en naar Amsterdam

Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) heeft vandaag samen met de regio Amsterdam besloten om Amsterdam Centraal Station klaar te stomen voor een groei van 34 treinen naar 57 treinen per uur. Hierdoor kunnen er op de trajecten naar bijvoorbeeld Alkmaar, Utrecht, Arnhem en Nijmegen tienminutentreinen gaan rijden. Ook wordt het station Amsterdam Zuid uitgebreid met een extra vijfde en zesde spoor. Met deze extra investeringen in het landelijk spoornetwerk zorgt het kabinet samen met de regio ervoor de mensen vlot kunnen reizen. Het spoor wordt daar uitgebreid waar de grootste knelpunten waren voorzien.

Samenhang: Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid
Staatssecretaris Van Veldhoven: “In de komende 10 jaar komen er in de randstad nog zo’n 500.000 mensen bij. Station Amsterdam Centraal is één van de drukste stations van Nederland met dagelijks zo’n 200.000 reizigers Deze mensen willen natuurlijk vlot naar hun werk, studie of familie en vrienden kunnen. Amsterdam Centraal moet daarom worden uitgebreid om te kunnen zorgen dat er elke tien minuten een trein komt. Dit doen we met het Programma Hoogfrequent Spoor. Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar Amsterdam te reizen”. Het afgelopen jaar is bekeken welke mogelijkheden er zijn. Uit de analyse die in opdracht van IenW door ProRail en NS is uitgevoerd blijkt dat een variant met 9 doorgaande perronsporen op Amsterdam Centraal en 6 sporen op Amsterdam Zuid aansluit bij de vervoervraag van, naar en binnen Amsterdam en bijdraagt aan een robuuste dienstregeling.

Doorstroming Amsterdam: meer treinen via Zuid
Door nu een keuze te maken voor Amsterdam Zuid met internationale treinen kunnen de faciliteiten op het station hierop worden ingericht. Dit past bij het internationale karakter van de Zuidas. Binnen het project Zuidasdok werd al rekening gehouden met latere aanleg van het 5e en 6e spoor. Vandaag heeft staatssecretaris Van Veldhoven samen met de regio en sector de wens uitgesproken om dit al voor 2030 te realiseren. Voor de internationale reiziger betekent de uitbreiding van dat ze gebruik kunnen maken van het straks nieuwe station Amsterdam Zuid.

Binnenlandse reizigers kunnen straks met verschillende tienminutentreinen hun reis maken naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid. Hier liggen ook kansen om de IC-direct verder door te laten rijden. De reizigers binnen Amsterdam krijgen meer opties doordat vanaf Zuid de Noord-Zuidlijn in gebruik wordt genomen. Door de investeringen wordt station Amsterdam Zuid klaargemaakt als internationale hub en wordt ruimte gecreëerd voor een hoogfrequente stedelijke OV-verbinding in combinatie met woningbouw langs de verbinding Schiphol – Amsterdam Centraal. Dit draagt bij aan de mobiliteitsoplossingen gekoppeld aan de forse opgave om in de regio Amsterdam te voorzien in 230.000 extra woningen tot 2040.

Investeringen
Door de investeringen die tot 2030 plaatsvinden gaan er bijna tweemaal zoveel treinen rijden van en naar Amsterdam Centraal. Voor de verbouwing van Centraal trekt Van Veldhoven € 150 miljoen extra uit. Voor Amsterdam Zuid heeft Van Veldhoven met de regio afgesproken om gezamenlijk ongeveer € 200 miljoen te investeren voor de uitbreiding met een vijfde en zesde spoor. Ook de regio investeert daarom met 35 miljoen substantieel in deze uitbreiding van het landelijk spoornetwerk. Het besluit markeert de gemeenschappelijkheid van de opgave waar Rijk en regio voor staan om de groei van het OV op te kunnen vangen.

Meer treinen van en naar Amsterdam (Foto: FOK!)
Meer treinen van en naar Amsterdam (Foto: FOK!)

Hoedje van Napoleon voor 350.000 euro verkocht

Een steek die de Franse keizer Napoleon op het slagveld van Waterloo heeft achtergelaten, is maandag in Lyon geveild. Een verzamelaar betaalde 350.000 euro voor het hoofddeksel, meldde het blad Le Point.

Kenners hadden eerder voorspeld dat de steek circa 40.000 euro zou opbrengen. De hoed werd na de nederlaag van Napoleon in Waterloo meegenomen door de Nederlandse baron Arnout Jacques Van Zuijlen Van Nijevelt. Een particulier kreeg de steek in 1986 in eigendom en bood het maandag te koop aan.

In 2014 leverde een ander hoofddeksel van Napoleon 1,8 miljoen euro op. Een Zuid-Koreaan legde dat bedrag op tafel.

Europese legers versloegen op 18 juni 1815 het leger van Napoleon. Die werd verbannen naar het Britse eiland Sint-Helena, midden in de Atlantische Oceaan. Daar stierf hij in 1821.

Steek Napoleon voor 350.000 euro verkocht
Steek Napoleon voor 350.000 euro verkocht (Foto: ANP)

ItaliŽ wil Roma laten tellen

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil precies weten hoeveel Roma er in Italië leven. Om een beeld te krijgen van de situatie "moeten we weer eens doen wat vroeger telling heette", zei de leider van rechts-populistische partij Lega op de tv-zender TeleLombardia. Wat hem betreft mag het tellen ook "persoonsregistratie" of "momentopname" worden genoemd.

Salvini's verklaring zorgde voor verontwaardiging in de media. De krant La Repubblica sprak van een 'shock', waarop de minister via Twitter reageerde met: "Hoezo? Ik denk ook aan de arme kinderen, die les krijgen in diefstal en wetteloosheid". Hij kondigde tevens aan illegale woonwagenkampen te zullen sluiten en ongewenste vreemdelingen het land uit te zetten.

Het idee minderheden onder de bevolking te tellen, roept de nazitijd in herinnering. In Hitler-Duitsland werden niet alleen Joden naar de gaskamers gestuurd maar onder anderen ook zigeuners. "De minister schijnt niet te weten dat in Italië een telling op grond van etniciteit niet is toegestaan", zei de voorzitter van een belangenvereniging die zich inzet voor de rechten van Roma en Sinti tegen persbureau ANSA.

Salvini wil Roma laten tellen
Salvini wil Roma laten tellen (Foto: ANP)

FIFA geschokt over behandeling Amrabat na hersenschudding

De medische baas van de FIFA, Michel D'Hooghe, was geschokt toen hij zag hoe de Marokkaan Nordin Amrabat behandeld werd. Tijdens het duel van Marokko tegen Iran liep hij bij een botsing een hersenschudding op.

Een gevaarlijke situatie dus, maar de teamarts van Marokko leek te denken dat Amrabat slechts even lag te slapen: hij gaf hem wat tikken in het gezicht en spoot er wat water in, niet bepaald de bedoeling bij een hersenschudding. "We waren geschokt en hebben de Marokkanen onmiddellijk een brief gestuurd", aldus D'Hooghe.

Na de wedstrijd werd Amrabat naar het ziekenhuis gestuurd voor onderzoeken en daar was D'Hooghe toch wat blijer mee. Marokko leek aan te geven dat ze Amrabat tien dagen rust willen geven, de voetballer zelf denkt er anders over: "Het gaat goed. Nog niet 100 procent, maar ik heb nog twee dagen en hoofdbescherming is vanuit Nederland onderweg. Ik hoop woensdag gewoon te spelen."

Een regel over verplichte rust bij een hersenschudding is er niet. Volgens D'Hooghe had de teamarts van Marokko wel bij de scheidsrechter aan moeten geven dat direct een drie minuten durend onderzoek gedaan moest worden, waarna de arts had moeten beslissen of Amrabat verder mocht. Die beslissing mag in geen geval beïnvloed worden door de speler en diens coach.

Moslims in Almere ernstig gediscrimineerd tijdens Suikerfeest

De politie van Almere heeft foutparkerende moslims bij de Abu Bakr-moskee ernstig gediscrimineerd door ze geen bon te geven voor dat foutparkeren. Tevens werd niet opgetreden tegen moslims die zich schuldig maakten aan intimidatie en of bedreigingen tegen buurtbewoners rond de islamitische geloofsinstelling. Dit racistische gedrag lijkt niet uit luiigheid van de politie maar in opdracht van hogerhand zijn uitgevoerd.

Vele moslims zijn dan ook naar het gemeentehuis getogen en eisen alsnog een bon in het kader van gelijke behandeling.

Buurtbewoners werden bedreigd waar de politie werkloos bijstond. Klachten kwamen onder andere uit de Sieradenwijk waarmee afspraken zijn gemaakt dat moskeebezoekers daar niet mogen parkeren. De moskee heeft een maximaal bezoekersaantal van 700. De PVV Almere heeft het vragenkanon al geladen, in stelling gebracht en afgevuurd.

Gezin aanslag Schiedam was mogelijk niet het doelwit

Een gezin aan de Monseigneur Nolenslaan in Schiedam kreeg donderdagnacht de schrik van z’n leven toen het rond 01.30 uur wakker werd van een harde knal. Er bleek op hun woning te zijn geschoten. De politie die direct ter plaatse kwam, vond ook een handgranaat op het balkon. De daders hebben vermoedelijk het verkeerde huis getroffen. Naar de dader(s) wordt gezocht. De politie is een grootschalig onderzoek gestart en roept getuigen op zich te melden. 

In de nacht van donderdag op vrijdag belden de geschrokken bewoners de politie dat ze waren gewekt door een knal en hadden ontdekt dat er vermoedelijk kogelgaten in het woon- en slaapkamerraam zaten. Agenten gingen er direct op af, spraken met het gezin en onderzochten de woning op mogelijke sporen. Op het balkon vonden zij toen een vermoedelijke granaat. Om te achterhalen of het om een echt explosief ging, kwam het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht naar Schiedam om het projectiel nader te onderzoeken en op een veilige manier naar het NFI te brengen. Die nacht werd verder uitgebreid sporenonderzoek gedaan in en rond de woning, onder andere met een speurhond.

Nieuwe belangrijke informatie
Nu is uit onderzoek naar voren gekomen dat er is gelopen op het dak van de winkels onder de woning. Op die manier zou de granaat mogelijk op het balkon zijn gelegd.  Onbekend is nog of dat één of meerdere personen zijn geweest.  Ook zijn er twee mannen in donkere kleding gezien bij een donkerkleurige auto. Deze auto is na het incident weggereden, meteen teruggekomen en via de Piersonstraat weer weggereden. Er is vrijdag een mobiele camera unit geplaatst in de Mgr Nolenslaan, dit in verband met de veiligheid van de bewoners.

Alle informatie is welkom
Het politieonderzoek naar het incident en de daders wordt voortgezet. Mocht je iets gezien hebben, dan mag je je melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Donderdag besteed het programma Bureau Rijnmond aandacht aan deze zaak.

Gezin aanslag Schiedam waren mogelijk niet het doelwit
Gezin aanslag Schiedam was mogelijk niet het doelwit

BelgiŽ begint WK voetbal met zege op Panama

België heeft zijn eerste wedstrijd in groep G op het WK voetbal in Rusland gewonnen. In Sochi waren De Rode Duivels met 3-0 te sterk voor Panama. De goals kwamen van Dries Mertens en Romelo Lukaku, die het net twee keer wist te vinden.

De posities van beide landen verschillen behoorlijk, maar daar was voor rust niet eens zo veel van te merken. België was bij tijd en wijlen slordig in de opbouw, maar Panama had de zaakjes achterin ook prima op orde.

Toch kregen de Belgen wel voldoende kansen. Eden Hazard schoot in het zijnet en Mertens kwam bij twee inzetten doelman Penedo tegen. De grootste kans tot dan toe was echter voor Lukaku. Kevin de Bruyne leverde een puike voorzet af, maar Torres haalde de bal knap weg.

Er waren dus wat zorgen bij de Belgen, maar kort na de thee maakte Mertens aan alle onzekerheid een einde door de ban te breken. Panama moest dus komen en kreeg zelfs een een paar mogelijkheden. Toen de defensie van De Rode Duivels even niet stond op te letten, stormde Murilli op doelman Courtois af, die een gelijkmaker wistte voorkomen.

In de slotfase van de wedstrijd toonde België uiteindelijk toch nog zijn klasse. Na een behendige pass van De Bruyne schoot Lukaku raak en niet veel later maakte hij ook de 3-0.

Later vanavond kruisen Tunesië en Engeland in groep G de degens nog. Dit duel begint om 20.00 uur en wordt in Wolgograd gespeeld.

Dries Mertens in duel met Panama's Jose Luis Rodriguez. (PRO SHOTS/Action Images)
Dries Mertens in duel met Panama's Jose Luis Rodriguez. (PRO SHOTS/Action Images)

Heather Locklear in labiele toestand opgenomen

Heather Locklear is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens TMZ rukten hulpdiensten zondagmiddag uit na een zorgwekkend telefoontje van een familielid naar het alarmnummer 911.

Het familielid waarschuwde dat Heather zich labiel gedroeg. Ze dreigde zichzelf wat aan te doen. De voormalig Melrose Place-ster zou daarvoor op zoek zijn naar een pistool. Ze is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Heather Locklear werd eind februari gearresteerd vanwege huiselijk geweld en mishandeling van een agent. Ze had fikse ruzie met haar vriend en toen agenten haar probeerden aan te houden, begon ze te schoppen en slaan. Op het politiebureau bedreigde ze agenten. Locklear en haar vriend zouden ten tijde van de ruzie dronken zijn geweest. Daarna belandde Locklear tijdelijk in een afkickkliniek.

Heather Locklear in labiele toestand opgenomen
Heather Locklear in labiele toestand opgenomen (Foto: BuzzE)

'Ex-minister IsraŽl was spion voor Iran'

De Israëlische oud-politicus Gonen Segev is de sjaak. De voormalig minister van Energie is aangeklaagd en niet voor zomaar een overtreding van de regels: hij zou sinds 2012 gespioneerd hebben en wel voor aartsvijand Iran, een soort Homeland in het echt.

Volgens de veiligheidsdiensten in Israël zou Segev verspreid over de wereld Iraanse geheim agenten hebben gesproken, terwijl men hem ook verdenkt van twee bezoekjes aan Iran. De verdenking is dat hij de Iraniërs van informatie voorzag over zaken als energieprogramma's, veiligheidsinstallaties en politici.

Segev, minister van 1992 tot 1995, zit niet voor het eerst in de problemen: in 2005 werd hij al eens tot vijf jaar cel veroordeeld wegens het vervalsen van een paspoort en het van Nederland naar Israël smokkelen van xtc.

Aboutaleb op werkbezoek in Noordrijn-Westfalen

Burgemeester Aboutaleb brengt van 18 tot en met 22 juni een werkbezoek aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Voor de Rotterdamse haven en de stedelijke economie is deze deelstaat, met name het Ruhrgebied, de belangrijkste regio. De burgemeester wordt vergezeld door Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam NV.

Voor Noordrijn-Westfalen is Rotterdam de belangrijkste Europese haven. In het Regeerakkoord van minister-president Armin Laschet zijn de goede, wederzijdse betrekkingen met de Benelux-havens opgenomen als topprioriteit. In september 2017 bracht hij tijdens zijn eerste buitenlandse reis een bezoek aan Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en aan Rotterdam. Onderwerpen van gesprek waren handel, transport (vooral binnenvaart en spoor) en migratiebeleid. Tijdens deze ontmoeting werd de afspraak gemaakt voor een tegenbezoek in 2018.

Sommerempfang
De regering van Noordrijn-Westfalen zetelt in Düsseldorf. Daar ontmoet burgemeester Aboutaleb premier Armin Laschet. Tijdens een Sommerempfang (zomerontvangst) voor parlementsleden en ondernemers georganiseerd door Havenbedrijf Rotterdam NV zijn dr. Stephan Holthoff-Pförtner, NRW-Minister voor Bonds-, Europese en Internationale Aangelegenheden, Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf en burgemeester Aboutaleb de hoofdsprekers.

Wirtschaftsfrühstück
Verder staan er diverse werkbezoeken gepland aan de haven van Duisburg, bedrijven in het Ruhrgebied en woningbouwprojecten in Düsseldorf en Duisburg. Tijdens een Wirtschaftsfrühstuck (ondernemersontbijt) staan energietransitie, economie en transport centraal. Hier zal burgemeester Aboutaleb met de Oberbürgermeister van Duisburg en NRW-Minister Ina Scharrenbach (van o.a. stedenbouw) spreken over de Rotterdamse uitdagingen op dit gebied.

Handelsbetrekkingen
Nederland is de belangrijkste handelspartner van Noordrijn-Westfalen, de grootste Duitse deelstaat qua inwonertal grenzend aan Nederland. In 2017 voerde Noordrijn-Westfalen voor 38 miljard euro uit Nederland in, de uitvoer naar Nederland bedroeg 20 miljard euro. Daarin speelt Rotterdam een cruciale rol. Met 80 miljoen ton is de Rotterdamse haven goed voor een marktaandeel van 60 procent van alle transport tussen Noordrijn-Westfalen en de zeehavens. Voor Duitsland als geheel is China de belangrijkste handelspartner.

FenerbahÁe stuurt trainer de laan uit en wacht op Cocu

De transfer van Phillip Cocu naar Fenerbahçe is weer een stap dichterbij gekomen. De Turkse topclub heeft zojuist de zittende trainer ontslagen.

Via de officiële kanalen heeft de club een verklaring afgegeven waarin de nieuwe voorzitter Ali Koç uitlegt dat er is gekozen om een andere weg in te slaan, zonder Aykut Kocaman. De 53-jarige oefenmeester kon Fener afgelopen seizoen niet naar de titel leiden en dat werd wel van hem verwacht. Daarom moet hij na één seizoen alweer vertrekken bij de roemruchte club uit Istanboel.

“We danken de heer Kocaman voor zijn oprechtheid en begrip. Als voetballer en als coach heeft hij veel voor onze club betekend. In ons hart zal hij altijd een speciaal plekje houden”, schrijft de preses. Kocaman, die als speler acht jaar actief was voor Fenerbahçe en aan zijn tweede periode als trainer bezig was, eindigde afgelopen seizoen met de 28-voudig kampioen op een tweede plek in de Süper Lig, achter aartsrivaal Galatasaray. Ook de bekerfinale ging verloren.

Het ontslag lijkt de weg vrij te maken voor Phillip Cocu. De trainer van PSV wordt steeds nadrukkelijker in verband gebracht met de Turkse topclub en zou wel oren hebben naar een avontuur in het buitenland. Het Eindhovens Dagblad meldde maandagochtend al dat de beide clubs inmiddels onderhandelen over zijn afkoopsom. Als dat succesvol verloopt, kan hij deze week nog worden gepresenteerd.

Minnaard opnieuw aan de start van de Tour de France

Marco Minnaard komt net als vorig jaar aan de start van de Tour de France. De 29-jarige Zeeuw is door zijn Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert aangewezen voor de Ronde van Frankrijk, die zaterdag 7 juli van start gaat in de Vendée.

Naast Minnaard zijn ook de Belg Thomas Degand, de Fransen Guillaume Martin en Yoann Offredo en de Italiaan Andrea Pasqualon zeker van een startplaats in de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. "Vijf renners zijn al zeker van hun deelname aan de Tour, aangezien onze ambities min of meer gelijkaardig zijn aan die van vorig jaar. Guillaume Martin is onze kopman en verdient het om goed te worden bijgestaan, vandaar de keuze voor Thomas Degand en Marco Minnaard'', aldus ploegleider Hilaire Van der Schueren op de website van de ploeg.

Vorig jaar werd Minnaard veertigste in het algemeen klassement van de Tour de France.

BN'ers boos over immigratiebeleid VS, Trump boos op EU

Veel BN'ers delen maandag via Twitter hun mening over de beelden van vluchtelingenkinderen die in de VS in detentiecentra zitten. Amerikaanse media meldden eerder deze week dat de Amerikaanse overheid de afgelopen weken zeker tweeduizend kinderen van vluchtelingen, die illegaal het land zijn binnengekomen, heeft gescheiden van hun ouders. Sindsdien zijn er steeds meer beelden van deze praktijken gepubliceerd.

"Mogen we van de minister-president verlangen iets tegen zijn 'collega' te zeggen over de #kinderkampen? Wel toch? Zolang het woord 'gaaf' er niet in voorkomt, bijvoorbeeld?" vraagt Georgina Verbaan zich af. "Wat is de wereld toch een lelijke plek." Cabaretier Claudia de Breij deelt ook het nieuws via haar Twitter-account. "VOOR WIE HET NOG NIET WIST: honderden kinderen worden in Texas vastgehouden in kooien. MUST READ", vertelt zij haar volgers.

Actrice Katja Herbers suggereert naar aanleiding van Vaderdag: "geef je vader geen aftershave. Maar doneer een bijdrage aan organisaties die de gezinnen helpen die aan de grens uit elkaar worden gescheurd."

Misselijkmakend
Radio 1-dj Astrid de Jong suggereert "als we nu allemaal één Amerikaan bellen om te vragen of ze wel doorhebben dat hun overheid kinderen met leugens (hij gaat even in bad) weghaalt bij hun ouders en in kooien stopt? Maar ik durf niet zo goed te beginnen", voegt ze daar aan toe. Veel BN'ers hebben een bericht geretweet van zanger John Legend, die woest reageerde op een foto van de Republikeinse leider Paul Ryan die Vaderdag vierde. "Fuck you", schrijft Legend. "Verenig de gezinnen bij de grens weer en we praten verder over je Vaderdag."

Ook politici maken zich boos over de beelden uit de VS. "Misselijkmakend en hartverscheurend", stelt PvdA-leider Lodewijk Asscher. "De minister-president moet dit aan de orde stellen als hij over twee weken bij Donald Trump op de thee mag."Advocaat Wil Eikelboom deelt per Twitter het adres van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam en de regels die gelden voor het organiseren van een demonstratie.

BN'ers boos over immigratiebeleid VS
BN'ers boos over immigratiebeleid VS (Foto: BuzzE)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft felle kritiek geuit op het immigratiebeleid in Europa. Hij liet weten dat het met de immigratie in de VS niet dezelfde kant op mag gaan als in Europa.

Trump twitterde dat de Duitse coalitie onder druk is komen te staan door het immigratiebeleid van Berlijn en dat de Duitsers zich tegen hun leiding keren. "De criminaliteit in Duitsland stijgt", twitterde Trump. Hij noemde het "een grote fout dat in heel Europa miljoenen mensen zijn toegelaten" die de cultuur van de landen zo nadrukkelijk hebben veranderd.

Forse kritiek Trump op immigratiebeleid EU
Forse kritiek Trump op immigratiebeleid EU (Foto: ANP)

Georgina Verbaan gaat minister-president Mark Rutte een kaartje sturen over de 'kinderkampen' in de VS. De actrice liet dit maandag via Twitter weten nadat zij een hele ochtend op Twitter haar onvrede en woede had geuit over de manier waarop de Amerikaanse regering de afgelopen weken kinderen en ouders die illegaal de grens oversteken uit elkaar halen en opsluiten in 'detentiecentra'. Verbaan heeft het postadres van Rutte gedeeld via haar account, die door ruim 300.000 mensen wordt gelezen. Men wil dat Rutte de kwestie aansnijdt bij zijn bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump over twee weken.

Verbaan stuurt Rutte kaart over vluchtelingen
Verbaan stuurt Rutte kaart over vluchtelingen (Foto: BuzzE)

Grote 'UFO-wolk' boven Friesland

Zondagavond raakte half Friesland in de ban van een grote 'UFO-wolk'. Sommige mensen gooiden zelfs hun auto aan de kant om dit bijzondere weerfenomeen op de gevoelige plaat sensor van hun mobieltje vast te leggen. 

Weerplaza meldde opmerkelijk veel foto's van de wolken te hebben ontvangen. Volgens de deskundigen bij weerplaza wordt het fenomeen niet vaak waargenomen in deze uitzonderlijke kwaliteit. De onheilspellend ogende wolk is overigens onschuldig.

We zien hier een forse stapelwolk die wil doorgroeien naar hogere sferen. Dat lukt echter niet omdat er een inversie aanwezig is. [...] Dit is een warme luchtlaag boven een koude luchtlaag. Lucht kan opstijgen zolang de omgevingslucht kouder is, maar als de omgevingslucht warmer wordt lukt dit niet meer.’ 

Meer foto's zie je op Weerplaza.nl

Eindelijk witte rook: PSV verhuurt Lammers aan Heerenveen

PSV en sc Heerenveen hebben bekend gemaakt dat Sam Lammers het komende seizoen op huurbasis in Friesland gaat spelen.

Die deal hing al weken in de lucht en eindelijk is er witte rook, valt te lezen op de officiële kanalen van de Eindhovenaren. De aanvaller heeft de medische keuring met succes doorstaan en wordt maandag gepresenteerd tijdens een Friese persconferentie. Heerenveen hoopte op een permanente overgang, maar bereikte daarover geen akkoord met de landskampioen.

Toch is men uiteindelijk tevreden met de deal om hem één jaar in de gelederen te hebben. Ook PEC Zwolle, NAC, FC Emmen, VVV-Venlo en Heracles Almelo hadden hem graag binnengehaald, maar de 21-jarige spits kiest voor het 'goede gevoel' wat hij volgens zijn zaakwaarnemer direct overhield aan een gesprek met de Friese clubleiding.

De jeugdinternational maakte in september 2016 zijn debuut voor PSV, maar tot een grote doorbraak kwam het nog niet bij het elitekorps van trainer Phillip Cocu. Hij maakte drie goals in achttien duels. Wel is hij topscorer van Jong PSV, waar hij wel verzekerd was van een basisplaats. Bij Heerenveen hoopt hij het op het hoogste niveau te laten zien.

De doorbraak in de transfersoap rondom zijn persoon kan ook gevolgen hebben voor de deal van Denzel Dumfries. De rechtsback moet de omgekeerde weg bewandelen en PSV zou bereid zijn om zes miljoen euro over te maken voor zijn diensten. Hij heeft nog een contract voor drie jaar bij de Friezen. Naar alle waarschijnlijkheid maakt hij later deze week de overstap naar Eindhoven. Hij wordt gezien als opvolger van Santiago Arias, die na het WK gaat vertrekken uit het Philips Stadion.

Ploeg LottoNL-Jumbo voor Tour compleet

LottoNL-Jumbo heeft de ploeg voor de Tour de France bekend gemaakt. Steven Kruijswijk, Primoz Roglic en Dylan Groenewegen zijn de speerpunten van de ploeg. De ronde start zaterdag 7 juli in het Franse Noirmoutier-en-l'Île.

Kruijswijk is de kopman voor het algemeen klassement. De 31-jarige renner had afgelopen jaren het klassement in de Giro d'Italia als doel maar dit jaar heeft voor de Tour gekozen. Afhankelijk van zijn klassement na de vlakke etappes gaat de Sloveen Roglic mogelijk ook voor het algemeen klassement.

In de vlakke etappes wordt Dylan Groenewegen uitgespeeld in de sprints. Vorig jaar won de Amsterdammer de slotetappe op de Champ-Élysées.

Verder bestaat de ploeg uit Robert Gesink, Timo Roosen, Paul Martens en debutanten Antwan Tolhoek en Amund Grøndahl Jansen.

Koning reikt Militaire Willems-Orde op 31 augustus uit

Op vrijdag 31 augustus zal Zijne Majesteit de Koning op het Binnenhof de Militaire Willems-orde uitreiken.

In aanwezigheid van o.a. Hare Majesteit Koningin Máxima zal de Militaire Willems-Orde (MWO) uitgereikt worden aan majoor-vlieger Roy de Ruiter van de Koninklijke Luchtmacht. Majoor De Ruiter zal benoemd worden tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse. De Ruiter ontvangt deze hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding vanwege "zijn te allen tijde beleidvol, gedreven en moedige optreden tijdens uitzendingen in Afghanistan, met een onvoorwaardelijk grote loyaliteit naar zijn collega’s op de grond".

De voordracht voor deze onderscheiding is, op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde, gedaan door Minister van Defensie Ank Bijleveld.

De MWO is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. De laatste uitreiking was in 2016. Toen kreeg het Korps Commandotroepen de onderscheiding toegekend. 

Roy de Ruiter naast een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan. (Foto: Ministerie van Defensie)
Roy de Ruiter naast een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan. (Foto: Ministerie van Defensie)

Neymar klaagt na bijna historische golf overtredingen

Tijdens de WK-wedstrijd tussen Brazilië en Zwitserland kreeg Neymar het zondagavond flink te verduren: tien overtredingen werden er op hem gemaakt, alleen Alan Shearer (11) kreeg er in een WK-wedstrijd ooit meer tegen.

Met enige regelmaat ging Neymar weer liggen als een Zwitser van tien meter afstand zijn kant op keek, maar zo nu en dan werd hij ook daadwerkelijk geraakt. "Ik moet er niks over zeggen en moet eigenlijk alleen voetballen, voor zover dat op deze manier mogelijk is", reageerde Neymar.

De spits was niet blij met de scheidsrechter: "Die zou het moeten zien, het is echt een punt waar naar gekeken moet worden. Zelf moeten we gewoon rustig blijven. Nu mijn lichaam afkoelt doen de tikken wel pijn, maar het komt allemaal wel goed", vertelde hij gelijk na de wedstrijd.

Gabriel Jesus ging in de tweede helft liggen en vond dat hij een penalty verdiende. "Ik beschermde de bal, draaide weg en kon hem inschieten, er was geen enkele reden om te gaan liggen, behalve dat ik werd geraakt. Maar goed, dat de scheids het anders zag hoort bij het leven.."

Trein rijdt drie mensen dood, oorzaak onbekend

In Londen zijn drie mensen doodgereden door een trein. Op het spoor bij station Loughborough Junction, in het zuiden van de stad, werden de drie lichamen gevonden, zo meldt Sky News.

Hoe een en ander kon gebeuren lijkt nog een volslagen raadsel. Sterker nog, de Britse transportpolitie heeft de situatie vooralsnog aangemerkt als 'onverklaard', hoewel er uiteraard wel onderzoek naar wordt gedaan.

Mogelijk gaat het om drie graffitispuiters die werden aangereden door een lege vrachttrein. Getuigen zeiden dat er spuitbussen bij de lichamen gevonden zijn, maar dat is nog niet door de politie bevestigd.

Granqvist schiet Zweden naar winst op WK na ingrijpen videoref

Op het WK voetbal in Rusland is Zweden maandag begonnen met een overwinning. Zuid-Korea werd in Nizhny Novgorod met 1-0 geklopt dankzij een rake penalty van Andreas Granqvist, die na ingrijpen van de videoscheidsrechter vanaf elf meter aan mocht leggen.

Het duel begon wat suf, maar na een kwartiertje begonnen de Zweden er zin in te krijgen. Marcus Berg liet de kans op de 1-0 liggen doordat keeper Cho Hyun-woo, aanvankelijk pas de derde doelman bij de Koreanen, in de weg lag. Een tweede poging van Berg werd door een andere Koreaan tegengehouden.

Viktor Claesson kopte net voor rust over, terwijl Tottenham Hotspur-ster Son Heung-min met een paar rushes voor de enige Koreaanse dreiging zorgde. Koo Ja-cheol voegde daar vlak na rust een eerste echte kans aan toe, maar zijn kopbal belandde in het zijnet. Ola Toivonen was de volgende, maar hij stuitte namens Zweden dan weer op Cho.

Scheidsrechter Joel Aguilar had ondertussen al in twee situaties Zweedse smeekbedes om een penalty genegeerd, maar bij de derde keer was het raak. Hij vroeg om hulp van de videoscheidsrechter en besloot een strafschop toe te kennen na een overtredding op Claesson. Zoals hij bij FC Groningen zo vaak deed legde Granqvist aan en tikte hij de bal uiterst rustig in de hoek.

Hwang Hee-chan kreeg in de blessuretijd nog een grote kans op de gelijkmaker, maar hij kopte net naast het doel. Zweden won zo hun openingswedstrijd, pas de eerste keer sinds 1958 dat ze dat op een WK voor elkaar krijgen.

Haase overleeft matchpoints in Halle

Tennisser Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in Halle bereikt. De Nederlander (ATP-43) overleefde op het Duitse gras drie wedstrijdpunten tegen de vier plaatsen lager geklasseerde Joao Sousa en sloeg zelf pas op zijn vijfde wedstrijdpunt toe: 4-6, 7-5 en 6-4.

Tegen Sousa had Haase het lastig, maar de Nederlander kreeg in de eerste set zes kansen om door de service van de Portugees heen te breken. Zelf verloor hij eenmaal zijn opslag. In set twee verloor Haase in de vijfde game zijn opslag en hij kwam bij de stand van 4-5 met 0-40 achter te staan. Plots wist de Nederlander de service van Sousa te breken en sloeg in game 12 op zijn vierde breakpoint opnieuw toe.

In de derde set was het Haase die in de zevende game zijn service inleverde, maar een game later deed Sousa hetzelfde. In de laatste game kwam Haase op de opslag van de Portugees 40-0 voor te staan, maar pas bij het vijfde wedstrijdpunt gaf Sousa toe en kon Haase zegevieren.

In de volgende ronde wacht de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-16) die thuisspeler Jan-Lennard Struff in twee sets aan de kant schoof.

Rutte op bezoek bij Trump

Minister-president Rutte brengt op 2 juli 2018 een bezoek aan president Donald J. Trump van de Verenigde Staten. In het Witte Huis in Washington heeft de minister-president een kennismakingsgesprek met president Trump.

Daarbij zal onder meer worden gesproken over de goede onderlinge relaties, de handelsbetrekkingen en wederzijdse investeringen, en samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reist mee naar Washington en zal de minister-president vergezellen bij het bezoek aan het Witte Huis.

'Geen bewijs tegen moeder Sharleyne'

Het wettig bewijs voor de stelling dat Hélène J. (38) haar achtjarige dochter Sharleyne heeft gedood, ontbreekt. Andere scenario's waarin het meisje het leven kan hebben verloren, zoals zelfmoord of een ongeluk, zijn even waarschijnlijk als dat van een misdrijf. Deze scenario's zijn echter niet onderzocht.

Dat betoogde de advocaat van J., Paul van Jaarsveld, maandag in zijn pleidooi voor de rechtbank in Assen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tien jaar cel tegen de vrouw geëist.

Sharleyne overleed in de nacht van 7 op 8 juni 2015 in Hoogeveen. Volgens het OM heeft haar moeder haar vanaf de tiende verdieping van hun flat naar beneden gegooid. De vrouw ontkent. Volgens Van Jaarsveld is J. ten prooi gevallen aan een ,,formidabele mediahetze" en een ,,formidabel slecht onderzoeksteam". Van een ,,formidabel sterke zaak" tegen zijn cliënte is allerminst sprake. De rechtbank moet haar vrijspreken, vindt de raadsman.

'Geen bewijs tegen moeder Sharleyne'
'Geen bewijs tegen moeder Sharleyne' (Foto: ANP)

Doodrijder Pinkpop aangehouden wegens doodslag

Het is weer raak. Zondagnacht reed een bestelbusje in op een groep Pinkpopbezoekers. Daarbij viel één dode en raakten nog drie mensen zwaar gewond. Het busje reed na het incident doodleuk door. De politie heeft met een helikopter de buurt nog nagezocht, maar voorlopig niets gevonden. 

Het gebeurde rond 04:00 vannacht op de Mensheggerweg. Medisch specialisten uit een traumahelikopter hebben de gewonden verzorgd, waarna ze naar ziekenhuizen in Maastricht en Heerlen zijn gebracht.

De dader reed in een wit bestelbusje van het merk Fiat, met een vermoedelijk Nederlands kenteken. Of er sprake is van opzet is nog niet duidelijk. Inmiddels hebben zich veel getuigen gemeld. Om de bus en de bestuurder zo snel mogelijk te vinden is ook een Burgernet-bericht uitgestuurd.

Update 08:50 uur
De politie is een technisch onderzoek gestart naar de precieze toedracht van de aanrijding. Daarbij wordt ook een politiehelikopter ingezet om overzichtsfoto’s te maken van de plaats waar de aanrijding heeft plaatsgevonden.

Afsluiting weg
De Mensheggerweg blijft in verband met het politieonderzoek voorlopig afgesloten voor het doorgaande verkeer. Weggebruikers wordt gevraagd om de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen. Bezoekers van de Pinkpop camping B kunnen geen gebruikmaken van de uitgang aan de Mensheggerweg. De organisatie zal hen helpen om de camping veilig te verlaten vandaag.

De uitgang van Pinkpop camping B aan de Einsteinstraat kan wel worden gebruikt. De pendelbussen zijn ook beschikbaar bij de uitgang aan de Einsteinstraat. Op de parkeerplaats van Mondo Verde wordt een Kiss & Ride locatie ingericht.

Er is een callcenter ingericht voor publieksinformatie. Mensen met vragen kunnen dit callcenter bereiken op 0251-260960.

Update 11.44 uur
De politie heeft de witte bus gevonden die bij de dodelijke aanrijding maandagochtend in Landgraaf was betrokken. Ook is een verdachte aangehouden.

Bij het incident met een busje op de Mensheggerweg in Landgraaf zijn maandagochtend drie voetgangers zwaargewond geraakt en is één voetganger overleden. De drie slachtoffers verblijven nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De families van de slachtoffers zijn in kennis gesteld. Op dit moment kan nog geen informatie over de identiteit van de slachtoffers worden bekendgemaakt.

Persconferentie
Om 12.00 uur zal er in het gemeentehuis van Landgraaf een persmoment worden georganiseerd waar de burgemeester van Landgraaf samen met partners van de organisatie van het festival, de politie en het Openbaar Ministerie nader toelichting zal geven over het incident.

Update 14:32 uur
Het dodelijke slachtoffer is een 35-jarige man uit Heerlen. Een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een 23-jarige vrouw uit Heerlen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De Mensheggerweg is aan het einde van de ochtend weer vrijgegeven voor het lokale verkeer.

Medeleven
"Wat begon als een mooi feest, eindigde in een drama. We zijn allemaal zeer aangeslagen door dit nieuws. Dit is verschrikkelijk. Ik wil mijn medeleven uitspreken naar de nabestaanden", zegt burgemeester Raymond Vlecken.

De bestuurder van het busje, een 34-jarige man uit Heerlen, is aangehouden op verdenking van doodslag en poging doodslag. Hij heeft zichzelf maandag gemeld bij de politie Amsterdam. In verband met onderzoek zijn beperkingen opgelegd voor de verdachte. Er vindt nog tactisch en technisch onderzoek plaats aan de witte bus, die in een wijk in Heerlen is aangetroffen en in beslag is genomen door de politie.

 

NVWA neemt 150 honden in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag 16 juni ongeveer 150 honden, waaronder zeer jonge pups, in bewaring genomen. De dieren werden aangetroffen bij een hondenhandelaar in Woerden. Inspecteurs van de NVWA namen zaterdag naar aanleiding van een spoedmelding van de politie een kijkje op een adres in Woerden (dat overigens al bij de NVWA in onderzoek was), waar op dat moment grote aantallen honden op het punt stonden te worden getransporteerd.

De inspecteurs troffen in de woning en gebouwen van de hondenhandelaar in totaal zo’n 250 honden aan, waarvan een groot deel niet goed was verzorgd. Er waren magere honden en honden met ernstige klitten in de vacht; de huisvesting van veel dieren was onvoldoende. Veel honden beschikten niet over de juiste documenten of waren niet goed geregistreerd. In totaal zijn ongeveer 150 honden in bewaring genomen. Tegen de hondenhandelaar loopt zowel een bestuursrechtelijke als een strafrechtelijke procedure.

Leuk, zo’n puppy…..
De NVWA krijgt de laatste tijd een toenemend aantal signalen van illegale hondenhandel. De NVWA wijst naar aanleiding van deze actie in Woerden er nog eens op dat particulieren niet onbesuisd tot de aankoop van een pup moeten overgaan. Vooraf moet mensen goed nagaan of een pup afkomstig is van een bonafide en legale hondenfokker/hondenhandelaar; ook is het belangrijk dat de puppy gezond is en de juiste documenten heeft. De hond moet zijn voorzien van een transponder (chip) en een paspoort.

Wanneer het dier verkocht is, moeten de handelaar en de nieuwe eigenaar dat registreren. Soms voorzien fokkers en handelaren hun pups wel van een chip en een paspoort, maar laten ze de verplichte registratie over aan de nieuwe eigenaren. Hierdoor blijven illegale hondenfokkers en handelaren en hun handel buiten beeld.

Mensen moeten zich vooraf goed realiseren dat het houden van een hond verantwoordelijkheden en kosten met zich meebrengt. Het vakantieseizoen nadert, en ook dan hebben huisdieren verzorging en aandacht nodig.

NVWA Neemt 150 honden in beslag (Foto ter illustratie pxhere.com)
NVWA Neemt 150 honden in beslag (Foto ter illustratie pxhere.com)

Politie zoekt gewapende overvaller

Rond 12:40 uur vond een gewapende overval plaats de Kruidvat aan de Linie in Apeldoorn. De overvaller is er met nog onbekende buit vandoor gegaan. De politie vraagt uit te kijken naar de overvaller maar daarbij aan de eigen veiligheid te denken. Als u hem denkt te zien, benader hem dan niet zelf, maar bel 112.

Even na de middag kwam de man de winkel in met een nog onbekend wapen. De overvaller is een lichtgetinte man met een normaal postuur en een kleine snor. Hij droeg een blauw jack met witte strepen die van zijn nek naar zijn schouders liep. Verder droeg hij een grijze capuchon en een zwarte broek en groene schoenen met witte zool.

Mogelijk is er nog een man bij de overval betrokken. Op de hoek stond een andere man, in het zwart gekleed met een capuchon op. Deze man had een fiets bij zich.

'Klusjesman' opgepakt wegens diefstal en witwassen

De recherche heeft een 58-jarige man uit Vogelenzang aangehouden op verdenking van diefstal en witwassen. Hij wordt verdacht van het stelen van geld van de bankrekening van één persoon, daarnaast zou hij veel geld hebben verkregen door het oplichten van meerdere oudere mensen. Hij plaatste advertenties in lokale kranten en bood zich aan als klusjesman voor schilder- en loodgieterswerkzaamheden.

Vervolgens bouwde hij een vertrouwensrelatie op met voornamelijk oudere mensen voor wie hij klusjes deed en schreef hij vervolgens hoge facturen uit voor werkzaamheden die hij niet of nauwelijks uitvoerde. Hij probeerde op deze manier te doen voorkomen dat hij een legaal bedrijf had met daaruit voldoende inkomsten uit arbeid.

De recherche stelde een onderzoek in naar deze verdachte en heeft hem vorige maand aangehouden. Hierbij werd ook een doorzoeking gedaan waarbij o.a. geld en een vuurwapen werd aangetroffen. Meerdere goederen van de man zijn bij de doorzoeking in beslag genomen.

De 58-jarige man uit Vogelenzang zit nog steeds vast en het onderzoek wordt voortgezet.

'Klusjesman' opgepakt wegens diefstal en witwassen (Foto stockfoto politie.nl)
'Klusjesman' opgepakt wegens diefstal en witwassen (Foto stockfoto politie.nl)

Octopath Traveler krijgt geen DLC

We hoeven niet te verwachten dat de aankomende Switch-titel Octopath Traveler downloadbare content (DLC) krijgt. Dat heeft Masashi Takahashi van Square Enix gezegd in een interview met Dengeki Online (in het Japans).

Octopath Traveler is een klassieke RPG waarin je acht verschillende speelbare personages onder je hoede neemt, elk met zijn of haar eigen verhaal. Je bent gemiddeld zo’n vijftig tot zestig uur bezig het spel te doorlopen. En daar zal het ook bij blijven volgens Takahashi. Hij geeft namelijk aan dat “de game die uitkomt een volledig af product is”. En dat is ook wel eens verfrissend in een markt waar sommige ontwikkelaars DLC alleen maar in lijken te zetten om geld te verdienen, of om een halve game van wat extra content te voorzien.

Octopath Traveler komt op 13 juli uit voor Nintendo Switch. Op dit moment kun je een demo hiervan downloaden in de eShop, waarvan je alle voortgang meeneemt als je de game besluit te kopen.

Bewoner AZC bedreigt beveiliging

In het AZC in Oisterwijk is zondagavond een man aangehouden. Hij wordt verdacht van het feit dat hij de bewakers met een stok zou hebben bedreigd. Om 22.30 uur belde de beveiliging van het AZC aan de Kievitsblekweg naar de politie. Een bewoner zou hen bedreigd hebben met een stok. Verschillende politie-eenheden werden die kant opgestuurd.

Toen ze arriveerden was de zaak onder controle. Enkele beveiligers deden aangifte en de 21-jarige man werd aangehouden. Het incident begon toen de man het terrein op ging en daar een discussie ontstond. De verdachte pakte toen een stok en bedreigde de beveiligers volgens de aangifte. De recherche onderzoekt de zaak.

Overlijden moeder en dochter noodlottig ongeval

De politie heeft het onderzoek naar het overlijden van twee bewoonsters van de Tagoreplaats te Rotterdam, afgerond. Uit onderzoek van de Forensische Opsporing, een arts en de afdeling opsporing is gebleken dat de oorzaak van het overlijden van moeder en dochter een dramatische samenloop van omstandigheden kent.

De moeder is vermoedelijk kort geleden in de woning onwel geworden of gevallen en kwam daarbij te overlijden. Haar dochter was vanwege haar handicap niet in staat om hulp in te schakelen of voor zichzelf te zorgen en overleed zeer korte tijd later.

Zondagavond heeft de politie, na een melding van een bezorgd familielid, minutieus onderzoek verricht om meer helderheid te krijgen in wat zich heeft afgespeeld in de woning. De familie van de bewoonsters is inmiddels over de onderzoeksuitkomsten ingelicht.

Overlijden moeder en dochter noodlottig ongeval (Foto: stockfoto politie.nl)
Overlijden moeder en dochter noodlottig ongeval (Foto: stockfoto politie.nl)

Rechter verbiedt motorclub Satudarah

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het verbod gaat per direct in.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure gevraagd de club te verbieden en ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. De club handelt in strijd met de openbare orde en is ontwrichtend voor de samenleving. Ook zou er een subcultuur zijn ontwikkeld waarin geweld wordt verheerlijkt.

De rechter is het daar mee eens. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod.

Zo'n honderd Satudarah-leden zijn maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak behandelde.

Eind vorig jaar verbood de rechter ook motorclub Bandidos. Maar dit verbod is nog niet van kracht, omdat de club in hoger beroep is gegaan. Het OM is ook een civiele procedure begonnen om de Hells Angels te verbieden.

Update 13:25 uur
Het verbod geldt voor de chapters van Satudarah, de support club Saudarah en Supportcrew 999. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod. De rechtbank is er niet van overtuigd dat Yellow Snakes een onderdeel vormt van de informele vereniging Satudarah. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

Bekijk hieronder een video met uitleg over het verbod. 

Rechter verbiedt motorclub Satudarah
Rechter verbiedt motorclub Satudarah (Foto: ANP)

Virtueel Catan spelen op Steam

Ben je fan van bordspelletjes maar wonen je vrienden niet in de buurt om vaak langs te komen? Speel dan eens virtueel een spelletje. Catan – voorheen Kolonisten van Catan – heeft nu namelijk een virtual reality-variant gekregen op Steam.

In Catan VR speel je niet geheel verrassend het populaire bordspel, maar dan aan een tafel in een rustieke taverne met virtuele representaties van mensen over de hele wereld. Dat is weer eens wat anders dan aan de keukentafel met echte mensen. De game was eerder al verkrijgbaar in de Oculus Store en nu ook op Steam, zodat iedereen met een HTC Vive, Oculus Rift of Samsung Gear VR met en tegen elkaar kan spelen.

Zijn je vrienden hier niet voor te porren, dan kun je het altijd nog opnemen tegen vreemden, of tegen computergestuurde tegenstanders. Catan VR is nu verkrijgbaar op Steam voor een speciale introductieprijs van 8,36 euro. Vanaf 5 juli gaat deze prijs omhoog naar 12,49 euro.

catan vr

Europees protest tegen pulsvissen

Kleinschalige en traditionele vissers in heel Europa komen maandag in actie tegen pulsvissen. De vorm van vissen waarbij vissen met stroomstootjes in het net worden gedreven is volgens de actievoerders destructief. Ze roepen op tot een definitief verbod.

Vissers uit België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk maar ook uit Nederland doen mee aan het protest. Ze zullen aandacht vragen voor hun standpunt in diverse havens, onder meer in die van IJmuiden.

Pulsvissen werd onlangs door Brussel in de ban gedaan. Voorstanders claimen dat pulsvissen minder schade aan natuur en milieu veroorzaakt dan boomkorvissers, die een net met kettingen over de zeebodem slepen. In Nederland werd door veel vissers in het kader van wetenschappelijk onderzoek aan pulsvissen gedaan. Verschillende vissers en milieuclubs hebben evenwel gevraagd om een fraude-onderzoek naar de vergunningsverlening voor die onderzoeken.

Europees protest tegen pulsvissen
Europees protest tegen pulsvissen (Foto: ANP)

Olifant van Michael Jackson ontsnapt

Ali, de olifant die ooit op het landgoed Neverland van zanger Michael Jackson leefde, is zondag (lokale tijd) korte tijd ontsnapt uit de Florida Zoo. Het hek van zijn verblijf was per ongeluk open blijven staan, waarna Ali volgens Amerikaanse media rustig naar een pleintje in de dierentuin liep.

Toen de 'ontsnapping' werd ontdekt, trad het veiligheidsprotocol in werking. Ali zat snel weer vast, meldt de dierentuin. Bezoekers stelden zich geen moment door het dier bedreigd te hebben gevoeld.

Al met al was Ali nog geen half uur op vrije voeten. Het dier is naar schatting 28 jaar oud en leefde tot 1997 op het landgoed van de inmiddels overleden zanger.

Olifant van Michael Jackson ontsnapt
Olifant van Michael Jackson ontsnapt (Foto: BuzzE)

LŲw: "Het is een situatie die we helemaal niet gewend zijn"

Joachim Löw geeft toe dat zijn Duitsland zondag erg slecht speelde in de 1-0 nederlaag tegen Mexico, waardoor het land teleurstellend aan het WK begon

"Het is inderdaad teleurstellend dat we de eerste wedstrijd verloren hebben. Het is een situatie die we helemaal niet gewend zijn, in de vele toernooien hiervoor hebben we altijd de eerste wedstrijd gewonnen, maar we moeten deze situatie accepteren", vertelt Löw in gesprek met Duitse media. "Er zullen altijd hindernissen zijn om te overwinnen en in de volgende wedstrijd moeten we veel beter zijn."

"In de eerste helft speelden we erg slecht, we waren niet in staat om op onze gebruikelijke manier te spelen. Onze aanvallen en passing waren niet effectief, er waren veel counters en we moesten terug. We waren erg kwetsbaar omdat we ballen verloren die naar voren gingen en vanwege de gaten die we lieten vallen."

"In de tweede helft drongen we meer aan, maar Mexico zakte terug en speelde op de counter. We schoten een aantal keer, soms waren ze te snel in het afronden, ze hielden het hoofd niet koel. Iedereen is erg ongelukkig, maar we moeten vooruit kijken. Ons team heeft ervaring met verliezen. De volgende wedstrijd is beslissend en we moeten winnen."

Kabinet presenteert programma 'Langer Thuis'

Ouderen willen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud worden en een fijn en zinvol leven leiden. Om dat beter mogelijk te maken presenteert minister De Jonge (VWS) vandaag het programma Langer Thuis. Het Kabinet investeert daar de komende jaren ruim 340 miljoen euro in. Het programma is vandaag door minister De Jonge en minister Ollongren (BZK) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal ouderen neemt toe in Nederland. Zijn er momenteel zo’n 1,3 miljoen 75-plussers, in 2030 is dat aantal gestegen tot 2,1 miljoen. Het aantal ouderen neemt niet alleen toe, ouderen worden ook ouder en blijven langer vitaal. In toenemende mate willen ze daarom als het even kan thuis blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. 92% van de 75-plussers woont momenteel zelfstandig thuis.

In het programma Langer Thuis wordt ingezet op het verbeteren van drie belangrijke randvoorwaarden voor een goede kwaliteit van leven voor de groeiende groep thuiswonende ouderen. Het programma volgt drie actielijnen waarbij telkens een integrale, persoonsgerichte aanpak centraal staat.

Goede ondersteuning en zorg thuis.
Om ouderen te helpen langer zelfstandig thuis te wonen is het belangrijk om hun zelfredzaamheid te versterken. Daarom komt er een landelijk netwerk ‘Vitaler ouder worden’ en worden er afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en gemeenten over lokale en regionale samenwerking zodat professionals in de wijk als een team samen kunnen werken rond kwetsbare ouderen, op basis van een persoonlijk ondersteunings- en zorgplan. Ook wordt er een stevige impuls gegeven aan innovatieve, digitale zorg thuis (eHealth) met twee nieuwe subsidieregelingen die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken en de digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling versoepelen.
En als het thuis tijdelijk om wat voor reden dan ook niet gaat, moet er voorzien worden in goede en passende, tijdelijke verblijfplaatsen en soepele doorstroom. Daarom wordt er onder andere meer geld beschikbaar gesteld om de juiste geriatrische expertise op het juiste moment te kunnen bieden.

Mantelzorgers en vrijwilligers
Mantelzorgers en vrijwilligers zijn onmisbaar om ouderen in de eigen omgeving te kunnen laten blijven wonen. Maar de zorg vraagt doorgaans veel van hen, en een groot deel van hen ervaart overbelasting. Meer mantelzorgers en vrijwilligers moeten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat er ook voor hen ondersteuning is. Om mantelzorgers en vrijwilligers bewust te maken van ondersteuningsmogelijkheden zoals respijtzorg komen er verschillende bewustwordingscampagnes. Om het aanbod van ondersteuning en respijtzorg te verbeteren komt er een landelijke adviseur respijtzorg, en wordt het aanvragen van ondersteuning voor mantelzorgers eenvoudiger. Er worden experimenten gedaan met de sociale benadering van dementie. Ook wordt de aansluiting tussen formele en de informele zorg (van mantelzorgers) verbeterd onder meer door de positie van vrijwilligerswerk in gemeenten te versterken en kennis uit te wisselen over succesvol samenwerken.

Wonen
Ouderen die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen in veel gevallen prima zelfstandig blijven wonen. Maar dan moet de woonruimte en omgeving dit wel toelaten. Aanpassingen of verhuizing zijn soms noodzakelijk, bijvoorbeeld omdat er te weinig winkels in de buurt zijn, of omdat de woning simpelweg niet goed begaanbaar is voor een rollator. In de onlangs gepresenteerde Nationale woonagenda zetten kabinet en organisaties van woningcorporaties, bouwers en bewoners zich in voor de bouw van jaarlijks ministens 75.000 woningen. Daarbij hoort ook voldoende aanbod van geschikte of aanpasbare woningen en de mogelijkheden voor nieuwe woonvormen.

Dat vraagt om voldoende aanbod van geschikte woningen, aanpasbaarheid en of nieuwe woonvormen. Gemeenten gaan in kaart brengen hoe vraag en aanbod lokaal op elkaar aansluiten en wat de lokale woonopgave is, een ondersteuningsteam helpt hen daarbij. Er komt een ‘community of practice’ en een kennisprogramma om de totstandkoming van meer nieuwe (geclusterde) woonzorgvormen te stimuleren, en er komt een innovatieregeling gericht op nieuwe woonzorgvormen. Om ouderen te helpen geschikt te wonen, ontwikkelen gemeenten een lokale aanpak om hen daarbij te helpen (zoals een wooncoach). Het ondersteuningsteam en het kennisprogramma helpen hen daarbij.

Uitvoering
Om het programma Langer Thuis uit te kunnen voeren investeert het Kabinet de komende jaren in totaal ruim 340 miljoen euro. Het leeuwendeel daarvan gaat naar de drie innovatieregelingen die de toepassing van nieuwe technologie mogelijk maken, de digitale gegevensuitwisseling tussen cliënten en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling versoepelen, en die de ontwikkeling van nieuwe woonzorgarrangementen stimuleren. Het programma Langer thuis loopt tot en met 2021. Het Rijk geeft met het programma richting en kaders mee, maar zal het programma nader uitwerken en implementeren in nauwe samenwerking met gemeenten, zorgverzekeraars, woningcorporaties, zorgaanbieders en andere betrokken partijen zoals ouderenorganisaties.

Het programma Langer Thuis is samen met de programma’s Eén tegen Eenzaamheid en Thuis in het Verpleeghuis onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg waarmee begin 2018 tientallen partijen zich committeerden aan het verbeteren van de zorg voor onze ouderen door de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid, de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren en thuiswonen beter mogelijk te maken.

Trumps vrouw laakt immigratiebeleid

'First Lady' Melania Trump vindt het verschrikkelijk dat kinderen van hun ouders worden gescheiden aan de grens. Volgens haar woordvoerster vindt ze ook dat "de Amerikaanse regering het hart moet laten spreken".

De opmerkingen hebben betrekking op de fel omstreden 'zerotolerancepolitiek' gericht tegen illegale immigratie. Daarbij worden illegalen strafrechtelijk vervolgd en van hun kinderen gescheiden. Het verharde beleid heeft er toe geleid dat in de afgelopen zes weken circa 2000 kinderen van hun ouders zijn gescheiden, nadat ze de grens waren overgestoken. De beelden die media hiervan hebben verspreid, hebben veel Amerikanen geschokt.

Een voorganger van Melania, Laura Bush, noemde in The Washington Post het beleid "wreed, immoreel en hartverscheurend". Laura Bush is de vrouw van de Republikein George Bush die van 2001 tot 2009 president was.

Trumps vrouw laakt immigratiebeleid
Trumps vrouw laakt immigratiebeleid (Foto: ANP)

WK voetbal - voorbeschouwing groep H

Groep H is op papier een van de minder aantrekkelijke groepen op dit WK. Polen met sterspeler Robert Lewandowski is de favoriet. Senegal heeft zich sinds 2002 voor het eerst geplaatst voor het WK. Verder in deze groep Colombia en Japan die elkaar nog kennen van het WK in 2014, toen won het Zuid-Amerikaanse land met 4-1.

Polen
Polen heeft gebruik gemaakt van het vormogen om het FIFA-ranglijstsysteem in hun voordeel te gebruiken om een plek te verwerven tussen de toplanden, maar het kan niet worden gesteld dat ze de laatste jaren ook enorm consistent zijn geweest. Onder leiding van Bayern München-vedette Robert Lewandowski stond een strafschoppenreeks hen in de weg om het tot de halve finale van het EK 2016 te schoppen en ze wonnen acht van hun tien kwalificatiewedstrijden voor Rusland. Na een relatieve gunstige loting blijven ze ervan overtuigd dat een plek in de kwartfinale een haalbaar doel is.

Huidige FIFA Ranking: 10
Eerdere WK-deelnames: 7 - 1938, 1974, 1978, 1982, 1986, 2002, 2006
Beste WK-resultaat: Derde plek - 1974 en 1982
Groepswedstrijden: 19 juni v Senegal, 24 juni vs Colombia, 28 juni v Japan
Aanvoerder: Robert Lewandowski
Sterspeler: Robert Lewandowski

Senegal
Weinigen zullen het geweldige WK-debuut van Senegal in 2002 vergeten, met hun zege tijdens de openingsdag op titelverdediger Frankrijk, wat de aanzet was op weg naar de kwartfinale waarin Turkije te sterk bleek te zijn. Het is dan ook verrassend dat ze zestien jaar nodig hebben gehad om zich voor de tweede keer te kwalificeren voor het eindtoernooi. Onder leiding van een speler uit het team van 2002, Aloui Cisse, zullen ze sterk afhankelijk zijn van Liverpool-aanvaller Sadio Mané om een ronde verder te komen. Maar na de uitschakeling in de kwartfinale tijdens de Afrika Cup 2017, zijn de verwachtingen in de afgelopen achttien maanden naar beneden bijgesteld om de knock-outfase te bereiken.

Huidige FIFA Ranking: 28
Eerdere WK-deelnames: 1 - 2002
Beste WK-resultaat: Kwartfinales - 2002
Groepswedstrijden: 19 juni vs Polen, 24 juni vs Japan, 28 juni vs Colombia
Aanvoerder: Cheikhou Kouyaté
Sterspeler: Sadio Mané

Colombia
Een ander team dat momenteel de vruchten plukt van een ‘Gouden Generatie’. Colombia wil verder bouwen na hun kwartfinaleplaats tijdens het WK 2014. De ploeg van bondscoach José Pekerman eindigde als vierde tijdens een zeer competitieve COMNEBOL- kwalificatiereeks om hun plek in Rusland veilig te stellen. Veel experts stellen dat Pekerman er wederom in gaat slagen om dit jaar de kwartfinale te bereiken. Sterspeler James Rodríguez is er bij Bayern München in geslaagd om weer zijn oude topvorm te hervinden na een teleurstellende periode bij Real Madrid, terwijl Radamel Falcao – die het vorige WK vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan – tijdens het seizoen 2017/18 in dodelijke vorm was voor AS Monaco.

Huidige FIFA Ranking: 16
Eerdere WK-deelnames: 5 - 1962, 1990, 1994, 1998, 2014
Beste WK-resultaat: Kwartfinales - 2014
Groepswedstrijden: 19 juni vs Japan, 24 juni vs Polen, 28 juni vs Senegal
Aanvoerder: Radamel Falcao
Sterspeler: James Rodríguez

Japan
Het veranderen van je coach drie maanden voorafgaand van de start van een wereldkampioenschoep is nooit een goed teken, maar dat is precies wat Japan heeft gedaan na de beslissing om Vahid Halihodzic begin april te ontslaan. Zijn vervanger, Akira Nishino, heeft de taak om het lot van een van de meest succesvolle landen uit Azië van de afgelopen jaren te doen keren. Nadat ze drie van de voorgaande vier edities hadden gewonnen, slaagden ze er niet in om de kwartfinales te halen van de Asia Cup en 2015 en verloren ze van de Verenigde Arabische Emiraten op weg naar de kwalificatie voor Rusland. Echte outsiders.

Huidige FIFA Ranking: 60
Eerdere WK-deelnames: 5 - 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Laatste 16 - 2002 en 2010
Groepswedstrijden: 19 juni vs Colombia, 24 juni vs Senegal, 28 juni vs Polen
Aanvoerder: Makoto Hasebe
Sterspeler: Keisuke Honda

Speelschema
19-06-2018 14.00u Colombia - Japan
19-06-2018 17.00u Polen - Senegal
24-06-2018 17.00u Japan - Senegal
24-06-2018 20.00u Polen - Colombia
28-06-2018 16.00u Japan - Polen
28-06-2018 16.00u Senegal - Colombia

'Maximering medicijnen kost patiŽnt geld'

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt in een brief aan de Tweede Kamer voor de gevolgen van een plan van minister Bruno Bruins. Die wil bijbetalingen voor geneesmiddelen maximeren op 250 euro per verzekerde per jaar. De verzekeraars zijn nu bang dat fabrikanten door dat plan stoppen met de huidige compensatieregelingen en dat geneesmiddelenprijzen gaan stijgen.

Volgens ZN profiteren slechts 0,2 procent van de mensen van Bruins' maximeringsmaatregel, terwijl veel meer patiënten juist met extra kosten krijgen te maken. Zo krijgen verzekerden naast hun eigen risico straks ook extra rekeningen op de deurmat voor geneesmiddelen. Bovendien is het systeem om de bijbetalingen te maximeren bureaucratisch en duur.

ZN steunt het kabinet om de stapeling van eigen betalingen in de zorg te verminderen, maar vindt het ,,onbegrijpelijk dat de minister kiest voor een groot bureaucratisch systeem in plaats van maatwerkoplossingen voor de kleine groep patiënten met hoge bijbetalingen".

'Maximering medicijnen kost patiënt geld'
'Maximering medicijnen kost patiënt geld' (Foto: ANP)

OM eist 10 jaar cel tegen moeder Sharleyne

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Assen tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 38-jarige Hélène J. wegens het doden van haar achtjarige dochter Sharleyne.

Het meisje werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 gevonden bij de flat in Hoogeveen waar zij met haar moeder woonde. Ze was vanaf de tiende verdieping naar beneden gevallen. Volgens het OM heeft J. haar kind naar beneden gegooid. Daarvoor heeft zij de keel van Sharleyne dichtgeknepen, aldus de officier van justitie.

J. heeft altijd ontkend en slechts summier verklaard. Volgens het OM is haar verklaring ongeloofwaardig. De vrouw werd destijds als verdachte aangehouden, maar het OM zag zich toen genoodzaakt de zaak te seponeren, omdat het bewijs ontbrak. Een klachtprocedure van de vader van het kind leidde in 2017 alsnog tot vervolging. In oktober 2017 werd zij opnieuw opgepakt.

Verklaring buurman

Volgens het OM is het doorslaggevende bewijs er nu wel. Cruciaal is een verklaring van een buurman, die kort vóór de val stemmen in de woning van J. en Sharleyne heeft gehoord. Vervolgens hoorde hij een doffe klap, tien minuten later hoorde hij dat er iets over de reling naar beneden werd gegooid. In het eerste politieonderzoek, dat meerdere gebreken heeft vertoond, is deze verklaring zoekgeraakt.

Het gedrag van J. direct nadat haar dochter was gevallen, was zeer opmerkelijk, aldus het OM. Ze raakte niet in paniek, maar leek met haar auto te willen vertrekken. In de bewuste nacht had J. veel alcohol gedronken. Alcoholmisbruik tekende haar leven.

Agressief

Waaróm J. haar dochter om het leven zou hebben gebracht, blijft onduidelijk, constateert het OM, omdat de vrouw ontkent. Als ze gedronken had, was ze vaak agressief, zo hebben getuigen verklaard.

De vader van Sharleyne heeft in het strafproces 100.000 euro smartengeld geëist. Volgens het OM moet dit bedrag worden beperkt tot 30.000 euro.

OM eist 10 jaar cel tegen moeder Sharleyne
OM eist 10 jaar cel tegen moeder Sharleyne (Foto: ANP)

Ruiz: "Ik denk niet aan de situatie bij Sporting"

Bryan Ruiz houdt zich niet bezig met de situatie bij Sporting Portugal, waar verschillende spelers hun contract hebben opgezegd.

Een aantal van de grootste spelers van de club hebben aangegeven te willen vertrekken vanwege een ruzie met voorzitter Bruno de Carvalho en na een gewelddadige aanval door hun eigen fans op het trainingsveld. Ruiz is momenteel met Costa Rica actief op het WK en ging zondag met 1-0 overuit tegen Servië.

"Ik denk niet aan de situatie bij Sporting. Mijn contract loopt af, dus daar heb ik geen problemen mee", vertelt Ruiz. "Ik zal mijn beslissing nemen over de volgende club na dit WK en dat is het enige. Ik voel me goed, ik heb mezelf zo goed mogelijk voorbereid."

"We hoopten op een beter resultaat. We hoopten, op zijn minst, dat we niet zouden verliezen. We hadden een aantal mogelijkheden voordat zij de 1-0 maakten. We hebben ze niet benut en zij maakten een fantastisch doelpunt. We probeerden samen aan te vallen om de 1-1 te maken, maar we konden het niet."

Costa Rica was tijdens het WK van 2014 een van de verrassingen en bereikte de kwartfinale. "Ik voelde me goed bij het ingaan van dit toernooi. We spelen als een team en we spelen niet als individuen. Ik denk dat dat onze kracht is en dat is het al een tijdje en we zullen dat blijven doen. Ik probeer gewoon mijn best te doen en ik denk dat ik me in de komende paar wedstrijden nog beter zal voelen", besluit de voormalig speler van FC Twente en PSV.

'Games downloaden met PS Now'

Een Playstation Now-gebruiker op Reddit heeft een nieuwe 'Download Game'-optie gevonden in de pauzemenu van deze streaming service. Verder staat er onderin de volgende beschrijving: 'Return to Game Detail and start downloading the game.' Momenteel gebeurt er niets wanneer je deze optie selecteert.

Het feit dat deze optie zichtbaar is, kan een indicatie zijn dat Sony eindelijk abonnees de mogelijkheid gaat geven om het grote repertoire van PS Now-games te downloaden op hun PS4. Momenteel is het namelijk zo dat het alleen mogelijk is om de games te streamen. Dit vereist een goede internetverbinding en gaat gepaard met allerlei artefacten en erg oplopende latency's. Door abonnees de mogelijkheid te geven om de games te downloaden, worden meeste van deze problemen vermeden en wordt deze service vele malen aantrekkelijker.

ps now downloaden

'FenerbahÁe meldt zich officieel bij PSV voor Cocu'

Fenerbahçe was al in gesprek met zaakwaarnemer Rob Jansen en nu heeft de club zich ook bij PSV gemeld voor Phillip Cocu.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat Fenerbahçe zich dit weekend heeft gemeld en de clubs onderhandelen momenteel over een overgang van de 47-jarige trainer, die nog een contract heeft tot de zomer van 2019.

"De verwachting is dat het proces op korte termijn en met goed gevolg zal worden afgerond, al laat PSV de intern geliefde Cocu niet zonder slag of stoot gaan", valt er te lezen in het regionale dagblad. Cocu zou zelf wel oren hebben naar een overgang naar Turkije en zou zelf wel tot een akkoord komen.

Cocu was de afgelopen vijf seizoenen trainer van PSV en de club werd onder zijn leiding drie keer landskampioen en legde tweemaal beslag op de Johan Cruijff Schaal. Mark van Bommel wordt genoemd als zijn opvolger en Bert van Marwijk zou zijn assistent moeten worden.

MLB: Bogaerts en Profar slaan Red Sox en Rangers met homeruns naar winst

Honkballers Xander Bogaerts en Jurickson Profar hebben zondag in de MLB weer prima van zich doen spreken. De Nederlands internationals sloegen beiden een homerun en hielpen de Boston Red Sox en Texas Rangers zo naar de winst.

Bogaerts en de Red Sox waren nog op bezoek bij de Seattle Mariners en hadden de touwtjes na drie innings al stevig in handen: 0-5. In de zevende inning sloeg Bogaerts een homerun, waarbij ook Andrew Benintendi over de thuisplaat kwam. De Red Sox wonnen met 3-9.

De Rangers hadden het thuis tegen de Colorado Rockies beduidend moeilijker en moesten alle zeilen bijzetten. Een homerun van Profar in de zesde inning sloeg twee teamgenoten over de thuisplaat en hielp de Rangers van 3-5 naar 6-5, waar hij later via een honkslag nog een run aan toevoegde. De Rangers wonnen het duel met 13-12.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Miami Marlins 10-4
Toronto Blue Jays - Washington Nationals 8-6
Cleveland Indians - Minnesota Twins 4-1
Atlanta Braves - San Diego Padres 4-1
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 6-8
New York Yankees - Tampa Bay Rays 1-3
Chicago White Sox - Detroit Tigers 1-3
Milwaukee Brewers - Philadelphia Phillies 9-10
Kansas City Royals - Houston Astros 4-7
Texas Rangers - Colorado Rockies 13-12
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 6-5
Arizona Diamondbacks - New York Mets 3-5
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 1-4
Seattle Mariners - Boston Red Sox 3-9
St.Louis Cardinals - Chicago Cubs 5-0

Rangers - Rockies (Bron: YouTube)

Pogba is winnende WK-goal kwijt

Paul Pogba heeft op het WK voetbal in Rusland toch niet gescoord. De Fransman kreeg in de wedstrijd tegen Australië de winnende 2-1 toegewezen, maar al op het moment zelf was te zien dat het helemaal niet Pogba was die de bal als laatste raakte.

Pogba schoot de bal, maar het was de Australische verdediger Aziz Behich die de bal dusdanig van richting veranderde dat deze op fraaie wijze precies in het Australische doel belandde. De FIFA heeft dat nu erkend en de goal staat niet langer op Pogba's naam, maar is genoteerd als eigen goal van Behich.

Politie zoekt getuigen brandstichting Deventer

In een zonnestudio aan de Van Hetenstraat in Deventer is in de nacht van zondag 17 op maandag 18 juni brand geweest. Rond 01.15 uur hoorde een buurtbewoner een vreemd geluid en ontdekte de brand. Naar aanleiding van het eerste onderzoek op locatie gaat de politie uit van brandstichting.

Doordat de hulpdiensten snel gealarmeerd werden, kon voorkomen worden dat het vuur oplaaide. Boven de zonnestudio zijn woningen gevestigd waar op het moment van de brand mensen lagen te slapen.

Getuigen gezocht
Vandaag gaat het onderzoek naar de brand verder. Naast sporenonderzoek wordt er een buurtonderzoek gehouden en worden beelden van camera’s in de buurt bekeken. De politie is op zoek naar getuigen die het onderzoek verder kunnen helpen.

Mocht je iets gezien hebben of camerabeelden hebben dan kun je bellen met 0900-8844 of met het tipformulier.

2000 bijen op een fietszadel in Haarlem

Een raar gezicht, maar kennelijk had het fietszadel iets aantrekkelijks voor deze groep bijen. De imker die eropaf gestuurd werd schat dat het om zo'n 2000 bijen gaat.

De bijen konden zonder incident overigens in kasten worden verplaatst. Het zadel moest wel tijdelijk verwijderd worden om alle diertjes te kunnen vangen.

Woning beschoten in Eindhoven

In de nacht van zondag op maandag werd een woning aan de Shakespearelaan in Eindhoven beschoten. Er raakte niemand gewond, maar wel raakte de gevel zwaar beschadigd. Al snel na het incident wist de politie twee verdachten aan te houden, die een vuurwapen bij zich hadden. Het gaat om jonge mannen van 17 en 18 jaar uit Amsterdam.

Buurtbewoners werden rond 3.00 uur opgeschrikt door het geluid van schoten. Bij de meldkamer kwamen diverse meldingen binnen. Agenten die bij de betreffende woning poolshoogte namen zagen dat de ruit eruit lag en de gevel flink beschadigd was. Er lag een groot aantal hulzen op straat. Uit het eerste onderzoek bleek dat een bepaalde auto was weggereden, die mogelijk iets met het incident te maken had. Medewerkers van de politiemeldkamer attendeerden de surveillerende eenheden in de ruime omgeving uit te zien naar een dergelijke auto.

Ruim een half uur later zagen politiemensen zo’n auto in de omgeving van de Den Bosch op de A2 rijden en gingen er achteraan. Onder Beesd sommeerden ze de bestuurder te stoppen, waarna de inzittenden werden gecontroleerd. In de auto werd een vuurwapen aangetroffen. Hierop werden de jonge mannen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het aangetroffen wapen en de auto waarin de mannen reden werden in beslag genomen. Forensisch rechercheurs startten in de Shakespearelaan een sporenonderzoek, dat ook nog een deel van de maandag in beslag zal nemen.

Woning beschoten in Eindhoven (Foto: stockfoto politie.nl)
Woning beschoten in Eindhoven (Foto: stockfoto politie.nl)

WK voetbal - voorbeschouwing groep G

In groep G zijn onze zuiderburen samen met Engeland de favoriet. Beide landen hebben een elftal met spelers uit topcompetities maar of dat genoeg is om een rol op dit WK te spelen is maar de vraag. Verder in deze groep debutant Panama en het hoogstgeplaatste Afrikaanse land Tunesië.

België
‘Dark horses’ tijdens hun laatste twee grote toernooien, het niet halen van de halve finales tijdens het WK 2014 en EK 2016 betekende het einde voor bondscoach Marc Wilmots. Nu onder leiding van de voormalige Everton-trainer Roberto Martínez en rechterhand Thierry Henry, moet de ‘Gouden Generatie’ van de Rode Duivels nu beginnen aan het inlossen van hun onbetwiste belofte. Met Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku bezitten ze een aantal van de meest opwindende aanvallende talenten in Rusland, terwijl Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Toby Alderweireld en Jan Vertonghen verdedigend hun mannetje staan. Of Martínez de puzzelstukjes in elkaar kan laten vallen, blijft de ‘million-dollar question’.

Huidige FIFA Ranking: 3
Eerdere WK-deelnames: 12 - 1930, 1934, 1938, 1954, 1970, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2014
Beste WK-resultaat: Vierde plek - 1986
Groepswedstrijden: 18 juni vs Panama, 23 juni vs Tunesië, 28 juni vs Engeland
Aanvoerder: Eden Hazard
Sterspeler: Eden Hazard

Panama
Een van de twee teams die debuteert tijdens het toernooi van dit jaar, Panama overdonderde de wereld door de Verenigde Staten en Honduras te verslaan en rechtstreekse kwalificatie af te dwingen in de CONCACAF. Het land werd tweemaal tweede tijdens de Gold Cup, maar het halen van Rusland is veruit de grootste voetbalprestatie tot nu toe, en gezien hun gebrek aan bekende namen kunnen ze een aantal teams verrassen als het toernooi onderweg is. Dat gezegd hebbende, suggereert een 6-0 nederlaag tegen Zwitserland tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in maart dat ze nog steeds genoeg werk te doen hebben om geen pak slaag te krijgen tijdens het toernooi.

Huidige FIFA Ranking: 55
Eerdere WK-deelnames: -
Beste WK-resultaat: -
Groepswedstrijden: 18 juni vs België, 24 juni vs Engeland, 28 juni vs Tunesië
Aanvoerder: Felipe Baloy
Sterspeler: Luis Tejada

Tunesië
Het hoogstgeplaatste Afrikaanse team in Rusland, Tunesië is teruggekeerd naar de top van het internationale voetbal nadat het zich niet wist te kwalificeren voor de laatste twee WK’s. Nabil Maaloul is de man die belast is om the Eagles voor de eerste keer in hun geschiedenis naar de knock-outfase te coachen, waar hun sterspeler aanvaller Youssef Msakni in april een knieblessure opliep en een streep zette door zijn deelname aan het toernooi. De rest van hun team speelt voetbal in Tunesië of Frankrijk, maar voormalig Sunderland-vleugelspeler Wahbi Khazri en Leicester City-verdediger Yohan Benalouane zijn bekende namen voor fans van de Premier League.

Huidige FIFA Ranking: 14
Eerdere WK-deelnames: 4 - 1978, 1998, 2002, 2006
Beste WK-resultaat: Groepsfase
Groepswedstrijden: 18 juni vs Engeland, 23 juni vs België, 28 juni vs Panama
Aanvoerder: Aymen Mathlouthi
Sterspeler: Wahbi Khazri

Engeland
Nadat ze er niet in slaagden om de groepsfase te overleven tijdens het laatste WK en omdat de natie nog steeds aan het bijkomen is van de uitschakeling tijdens het EK 2016 door IJsland, zijn de verwachtingen nog nooit zo laag geweest in aanloop naar een groot toernooi voor the Three Lions. Dat gezegd hebbende, Gareth Southgate – aangesteld in de nasleep van Sam Allardyce’s controversiële ontslag – is erin geslaagd om enkele bemoedigende prestaties uit zijn jonge ploeg te halen in recente vriendschappelijke wedstrijden, en ze gaan naar Rusland met een oprechte overtuiging dat ze kunnen verrassen. Harry Kane’s vorm voor het doel zal waarschijnlijk het verschil zijn tussen succes en nog meer falen.

Huidige FIFA Ranking: 13
Eerdere WK-deelnames: 14 - 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, 1982, 1986, 1990, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014
Beste WK-resultaat: Winnaar - 1966
Groepswedstrijden: 18 juni v Tunesië, 24 juni v Panama, 28 juni v België
Aanvoerder: Harry Kane
Sterspeler: Harry Kane

Speelschema
18-06-2018 17.00u België - Panama
18-06-2018 20.00u Tunesië - Engeland
23-06-2018 14.00u België - Tunesië
24-06-2018 14.00u Engeland - Panama
28-06-2018 20.00u Engeland - België
28-06-2018 20.00u Panama - Tunesië

Moordenaar Danny Gubbels gepakt in Colombia

Een van de moordenaars van de 12-jarige Danny Gubbels in Breda is vrijdag in Colombia aangehouden. Het gaat om een 36-jarige Brit, die door het gerechtshof in Den Bosch in november 2015 tot een gevangenisstraf van 20 jaar is veroordeeld.

Nauwe samenwerking tussen de Nederlandse politie en de Colombiaanse autoriteiten leidde vrijdag tot de aanhouding. De man had zijn ouders op bezoek en was onderweg van Bogota naar Medellín toen hij werd aangehouden. Hij heeft zich vermoedelijk de afgelopen jaren met een valse Colombiaanse identiteit in het Zuid-Amerikaanse land schuil gehouden.

Danny Gubbels kwam in 2010 om het leven op een woonwagenkamp in Breda. Hij zat met zijn moeder aan de keukentafel toen de woonwagen onder vuur werd genomen. Vanwege de moord op de jongen en een poging tot moord op zijn moeder werden twee medeverdachten door de rechtbank eerst nog tot 16 jaar en in hoger beroep ook tot 20 jaar veroordeeld.

De Brit werd door de rechtbank vrijgesproken, maar later in hoger beroep veroordeeld. Van de opgelegde gevangenisstraf van 20 jaar moet hij er nog ruim 18 uitzitten. Nederland zal Colombia om zijn uitlevering vragen.

Moordenaar Danny Gubbels gepakt in Colombia (Foto: Rechtspraak.nl)
Moordenaar Danny Gubbels gepakt in Colombia (Foto: Rechtspraak.nl)

Zakken voor inburgeringstoets is vrijstelling

Mogelijk goed nieuws voor scholieren en studenten in het hele land. Als je maar vaak genoeg zakt krijg je vanzelf ontheffing! Nou ja, als je migrant bent en geen zin hebt in het inburgeringsexamen. Of scholieren in Nederland datzelfde privilége hebben valt te betwijfelen. Het AD heeft cijfers opgevraagd bij DUO. Dat is de overheidsdienst die gaat over inburgering en daaruit blijkt dat meer dan 3000 immigranten zo vaak zijn gezakt voor het examen dat ze zijn vrijgesteld. Ze mogen gewoon in Nederland blijven.

Normaliter moeten immigranten binnen drie jaar het inburgeringsexamen halen, maar nu blijkt dat als ze 600 lesuren hebben gevolgd en vier keer zijn gezakt ze gewoon ontheffing krijgen. Dat heeft geen enkel gevolg voor hun verblijfsstatus.

Bij het examen moet onder meer worden aangetoond dat men de taal voldoende beheerst om te kunnen werken, en of ze snappen hoe het hier in Nederland precies werkt met vrijheden, rechten, plichten en omgangsvormen.

Gelukkig lijkt er ook goed nieuws, want er werden ook ruim 2700 boetes uitgedeeld aan immigranten die te langzaam inburgeren. Bij te weinig inspanning kan een boete van 1250 euro krijgen. De helft van de boetes is overigens nog niet volledig betaald.

Migranten kunnen voor hun taallessen tot 10.000 euro lenen bij DUO. Als een asielzoeker zijn examens binnen de tijd haalt, hoeft hij het geleende geld niet terug te betalen. Dat wordt dan een gift die wij met z'n allen ophoesten. Bij DUO staan nu 81.838 leningen voor inburgering uit voor een totaal bedrag van ruim 400 miljoen euro. Hiervan zijn er inmiddels ruim 8800 kwijtgescholden, met een totale waarde van 60 miljoen. In totaal zijn er slechts 98 leningen terugbetaald.

Zakken? Dan krijg je toch gewoon vrijstelling!
Zakken? Dan krijg je toch gewoon vrijstelling!

Storing Persgroep treft meerdere kranten

Een aantal landelijke kranten kan vandaag niet worden bezorgd wegens een computerstoring. Het gaat om het AD, de Volkskrant, Trouw en NRC, allemaal kranten van de Persgroep.

De storing gebeurde vannacht in de drukkerij in Amsterdam en legde alle persen stil. Op dat moment was slechts een klein deel klaar.

Andere drukkerijen konden nog wel bijspringen, maar niet genoeg om het hele land te voorzien van de kranten. Digitale edities van de kranten zijn vandaag gratis te bezoeken. Maar we kunnen natuurlijk ook meer FOK!ken vandaag.

Krantenbezorger ontvangt zes miljoen euro fooi
Dit zal vandaag niet zijn bij een aantal kranten.

'Gedetineerden aan de bak'

Gevangenen moeten vanaf dag één in de gevangenis werken aan hun veilige terugkeer in de samenleving. Het kabinet wil terugval in de criminaliteit verminderen door gedetineerden al binnen de gevangenismuren te leren hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat is de kern van de visie op gevangenisstraffen ‘Recht doen, kansen bieden’, die minister Dekker (Rechtsbescherming) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het kabinet wil met de maatregelen uit deze visie straffen geloofwaardiger uitvoeren, het gedrag van een gevangene meer centraal stellen en daarmee de kans op recidive verkleinen.

“We gaan gedetineerden nadrukkelijker aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun gedrag aan te passen. Ze moeten dus aan de bak. Wie meewerkt krijgt kansen, wie weigert vangt bot. Daar staat tegenover dat we gedetineerden die zich van hun beste kant laten zien, ook gaan helpen om zich voor te bereiden op een veilige terugkeer in de maatschappij. Bijvoorbeeld door ze vaardigheden bij te brengen of een diploma te laten halen”, aldus minister Dekker. Om de gevangenisstraf en de cruciale periode erna zo effectief mogelijk vorm te geven, gaat het gevangeniswezen intensiever samenwerken met partners als reclassering, zorginstellingen en gemeenten. Het personeel krijgt onder meer via scholing de mogelijkheid om effectiever de veiligheid in de gevangenis te handhaven, gedetineerden te begeleiden en zich beter te beschermen tegen ongewenst gedrag.

Gedrag telt
Het kabinet verwacht van gedetineerden dat ze vanaf dag één in de gevangenis actief aan de slag gaan om hun leven op orde te krijgen. Arbeid in detentie wordt daarbij belangrijker. Minister Dekker: “Werken is gezond. Het leert gedetineerden discipline aan en het geeft ze arbeidsethos. Daarbij bieden we ze de kans nieuwe dingen te leren waar ze straks na detentie ook weer wat aan hebben”. In de gevangenis zijn professionele arbeidsbedrijven waar gedetineerden diploma’s kunnen halen. Ook leren ze nieuwe vaardigheden. Denk aan hulp bij het opstellen van een cv, het leren van de Nederlandse taal of hoe je een sollicitatiegesprek moet voeren.

Goed gedrag wordt beloond, slecht gedrag bestraft. In het zogenoemde detentie- en re-integratieplan dat bij binnenkomst wordt gemaakt, komen voortaan gegevens van andere partijen, zoals reclassering en gemeenten. In het plan staan concrete gedragsdoelen en afspraken over onder meer werk, huisvesting en schuldsanering. Zo is voor alle partijen duidelijk wat de gedetineerde te doen staat en welke begeleiding daarbij nodig is, rekening houdend met de specifieke mogelijkheden en beperkingen van de betreffende persoon. Daar staat tegenover dat mensen in het gevangeniswezen meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen wangedrag.

Gedetineerden krijgen de kans om vrijheden te verdienen waarbij ze van een basis- in een plusprogramma komen. Er komt een beter instrument dan nu het geval is om te beoordelen wie daarvoor in aanmerking komt. Het plusprogramma biedt re-integratietrainingen en uitzicht op vrijheden zoals verlof. Het algemeen en regimegebonden verlof wordt afgeschaft. Verlof zal dus in de toekomst niet meer vrijblijvend zijn. Daarvoor wordt een nieuwe vorm van verlof geïntroduceerd, het re-integratieverlof. Dit is sterker gekoppeld aan doelen, zoals een identiteitskaart regelen of werken buiten de muren van de gevangenis. Pas als een gevangene zich inzet voor zijn veilige terugkeer en zich verantwoordelijk gedraagt, kan hij dit verlof krijgen. Dekker: “Door het doel dat aan het verlof gekoppeld is, kan een gedetineerde zelf laten zien dat hij bereid is zijn leven te veranderen. Zo kan hij vrijheden verdienen”.

Gevangenen die tegen het einde van hun straf een positieve verandering hebben laten zien, kunnen aan het werk buiten de gevangenis. Ze slapen dan wel in de gevangenis. Dit gebeurt in een zogeheten beperkt beveiligde afdeling (BBA) die worden uitgerold over heel Nederland. Ervaringen op kleine schaal in het verleden laten zien dat gedetineerden hierdoor beduidend minder terugvallen in crimineel gedrag.

Straf is straf
Ook bij de voorwaardelijke invrijheidstelling gaat gedrag een grotere rol spelen. Op dit moment wordt een gedetineerde bijna altijd voorwaardelijk in vrijheid gesteld, ook als hij zich niet goed gedraagt. Daarom wordt de voorwaardelijke invrijheidstelling minder vrijblijvend en minder vanzelfsprekend. Een individuele beoordeling van iedere gedetineerde komt centraal te staan. Het gedrag over een langere periode wordt bepalend voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Het openbaar ministerie weegt naast dit gedrag in de gevangenis, ook de risico’s en de belangen van slachtoffers mee in haar beslissing.

Daarnaast wordt de voorwaardelijke invrijheidsstelling voor zware gevangenisstraffen verkort. Als een gedetineerde straks in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidsstelling, dan is dat maximaal twee jaar voor het einde van zijn straf. De periode van twee jaar staat niet op zichzelf: begeleid werken aan gedragsverandering en re-integratie begint al in detentie. Als het nodig is om langer toezicht te houden, zijn er wettelijke mogelijkheden om daar voor te zorgen, zoals de verlenging van de proeftijd. De consultatieperiode van het wetsvoorstel over de voorwaardelijke invrijheidsstelling is inmiddels afgerond en het wetsvoorstel gaat binnenkort naar de Raad van State.

Veilige terugkeer
Er wordt meer en intensiever samengewerkt met gemeenten en andere partners zoals vrijwilligers en de reclassering om een veilige terugkeer te bewerkstelligen en recidive te verminderen. Dat gebeurt onder andere door de introductie van een uitgebreidere screening bij binnenkomst. Verder wordt de aanwezigheid van de reclassering in de gevangenissen verhoogd, zodat de samenwerking met casemanagers van DJI wordt verbeterd. Experimenten hiermee zijn positief ontvangen. Ook vrijwilligers krijgen een belangrijkere rol om bijvoorbeeld te ondersteunen in het re-integratiecentrum en het geven van cursussen. Gemeenten helpen bij het op orde brengen van de basisvoorwaarden. Verder komen er betere afspraken over informatie-uitwisseling tussen reclassering, zorginstellingen en gemeenten. Zo wordt een gedetineerde beter voorbereid op het leven na de celstraf.

Kosten
Niet met alle maatregelen uit ‘Recht doen, kansen bieden’ is geld gemoeid, omdat het in veel gevallen om een andere manier van werken gaat. Een aantal maatregelen financiert het kabinet uit het budget voor de aanpak van recidive. Dit loopt op naar structureel 20 miljoen euro in 2020. Voor verlichting van de werkdruk, grotere veiligheid en meer vakmanschap van de medewerkers is voor de komende vier jaar in totaal 100 miljoen euro vrijgemaakt.

Gedetineerden aan de bak (Foto: Pxhere)
Gedetineerden aan de bak (Foto: Pxhere)

FOK! Wat een weer: (mot)regen

Het is bewolkt en af en toe valt er lichte (mot)regen. In het zuiden is het aanvankelijk nog droog, maar ook daar gaat later vanochtend en vanmiddag af en toe lichte (mot)regen vallen. In de loop van de middag wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog en volgen er met name in de kustprovincies mogelijk enkele opklaringen. De maximumtemperatuur ligt tussen 18°C en 21°C. Er staat een matige zuidwestelijke wind. Aan zee is de wind matig tot vrij krachtig, in de avond mogelijk krachtig.

In de loop van de avond klaart het op. In de nacht naar dinsdag zijn er aanvankelijk brede opklaringen en blijft het droog. In de nanacht kan er vanuit het zuidwesten (laaghangende) bewolking binnendrijven. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De zuidwestenwind neemt af naar zwak tot matig.

Dinsdag overdag zijn er wolkenvelden maar is er ook af en toe ruimte voor de zon. Het blijft overwegend droog. De temperatuur loopt op naar een graad of 22 en er staat een meest matige zuidwestelijke wind.

Woensdag warm, daarna beduidend koeler met vooral donderdag kans op een bui. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

qltel was bij fort de Hel bij Willemstad (Brabant, red) (Foto: qltel)
qltel was bij fort de Hel bij Willemstad (Brabant, red) (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Koepka prolongeert titel op US Open

De Amerikaan Brooks Koepka heeft net als vorig jaar de US Open gewonnen. Hij is de eerste golfer die het toernooi twee keer op rij weet te winnen sinds Curtis Strange in 1989. De 28-jarige Koepka liep op de slotdag op de baan van Shinnecock Hills een ronde van 68 slagen (-2) en kwam voor uit op een totaal van 281 slagen.

Koepka hield één slag voorsprong op Tommy Fleetwood. De Engelsman liep een geweldige ronde van 63 slagen en liet op de laatste drie holes nog mooie kansen liggen. Fleetwood is pas de zesde golfer die een ronde van 63 wist te noteren op het US Open in 118 edities.

Dustin Johnson moest genoegen nemen met een gedeelde derde plaats. De Amerikaanse nummer één van de wereld stond drie dagen lang op kop, maar kwam op de slotdag net te kort. Hij moest de derde plaats delen met zijn landgenoot Tony Finau, die net als Johnson en Koepka de slotdag begon als leider.

 

Brooks Koepka wint opnieuw de US Open. (PRO SHOTS/Action Images)
Brooks Koepka wint opnieuw de US Open. (PRO SHOTS/Action Images)

Export naar VK levert NL 22,7 miljard op

De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland 22,7 miljard euro op in 2017, wat neerkomt op 3,1 procent van het Nederlandse bbp. In 2015 en 2016 was dit 3,2 procent. Met deze export waren 218 duizend Nederlandse banen gemoeid. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de toegevoegde waarde van export in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Na de export naar Duitsland verdient Nederland het meest aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. Als de kosten aan geïmporteerde grondstoffen, tussenproducten, eindproducten, halffabricaten en import ten behoeve van wederuitvoer in mindering worden gebracht op de exportwaarde, resulteert dit in 22,7 miljard euro aan exportverdiensten in 2017. Ten opzichte van 2015 is dat een stijging van 1,0 miljard euro; ten opzichte van 2016 is het 0,4 procent minder. Ruim 45 procent van de exportverdiensten bestaat uit export van goederen van eigen makelij en 42 procent van diensten; de rest is wederuitvoer.

Groothandel verdient het meest
De groothandel en handelsbemiddeling verdienden in 2017 veruit het meest aan de export naar het Verenigd Koninkrijk (3,8 miljard euro). Andere bedrijfstakken die een miljard euro of meer verdienden waren de holdings en managementadviesbureaus, de opslag en dienstverlening voor vervoer, uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling en de landbouw.

Vergeleken met 2015 is de verdeling van de toegevoegde waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk over de verschillende bedrijfstakken veranderd. In de groothandel en handelsbemiddeling was de toegevoegde waarde 314 miljoen hoger, een stijging van ruim 9 procent. Bij de uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was dit 18,9 procent, bij de holdings en managementbureaus 8,8 procent en bij de opslag en dienstverlening voor vervoer 10 procent.

Bij de auto- en aanhangwagenindustrie steeg de toegevoegde waarde met 58 procent. Aan de andere kant is de toegevoegde waarde van de uitvoer van aardolie en aardgas naar het VK met 33,6 procent gedaald.

218 duizend banen dankzij export naar Verenigd Koninkrijk
In totaal leverde de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk in 2016 ruim 218.000 voltijdsbanen op. Deze werden ingevuld door 63.000 vrouwen en 155.000 mannen. De meeste van die banen zijn in de zakelijke diensten (62.000). Binnen de zakelijke diensten gaat het vooral om banen bij uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling (23.000) en bij holdings en managementadviesbureaus (12.000). De industrie, handel, en vervoer en opslag volgen met respectievelijk 41.000, 38 .000 en 25.000 banen.

Export naar VK levert NL 22,7 miljard op (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Export naar VK levert NL 22,7 miljard op (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.