FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 mei 2018

'Nederland merkt weinig van importheffingen'

Nederland zal weinig merken van de importheffingen op staal en aluminium die de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross donderdag aankondigde. Nederlandse bedrijven exporteren relatief weinig naar de Verenigde Staten, stelden economen van ING en ABN AMRO eerder al.

Aan consumenten zal de importheffing grotendeels voorbijgaan. Pas als er een handelsoorlog ontstaat, kan dat veranderen, stelt sectoreconoom Casper Burgering van ABN AMRO. "Dat zal de wereldeconomie geen goed doen. Nederland is een open economie, dus wij merken daar relatief veel van."

Voor de Europese industrie kan de prijs van staal en aluminium zelfs iets dalen. Als producenten hun staal en aluminium niet in de VS kwijt kunnen, moeten ze het ergens anders kwijt, aldus economen van ING. "Maar er is nog veel onduidelijk."

Tata Steel

Tata Steel Nederland levert onder meer staal aan bedrijven als machinebouwer Caterpillar en batterijenmaker Duracell. Ook zijn blik- en autofabrikanten uit de VS klant van Tata.

De Europese Unie komt zoals aangekondigd onmiddellijk met tegenmaatregelen op het besluit van de Verenigde Staten om alsnog heffingen op Europees staal en aluminium in te voeren. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, noemde de heffingen "ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar". Brussel had eerder aangekondigd Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren en pindakaas extra te zullen belasten.

China

President Donald Trump stelde in maart al importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelsconflict met China. Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden toen nog tijdelijk uitgezonderd van de heffingen.

Het effect daarvan zal vooral in de VS te voelen zijn. In de VS neemt de vraag naar met name aluminium uit eigen land toe en dus zal de prijs daar stijgen. Voor staal is de VS niet zo afhankelijk van de import.

'Nederland merkt weinig van importheffingen'
'Nederland merkt weinig van importheffingen' (Foto: ANP)

Donald Trump geeft vriendjes gratie

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt gebruik te maken van zijn bevoegdheid om een aantal mensen gratie te verlenen. Eén van de gelukkigen zou de tv-huisvrouw Martha Stewart zijn, die in 2004 voor vijf maanden in de gevangenis belandde vanwege het afleggen van valse verklaringen over een dubieuze aandelentransactie in 2001. Dat meldt Deadline.

"Ik denk dat Martha Stewart tot op zekere hoogte hard en onrechtvaardig werd behandeld," zei Trump tegen verslaggevers in het presidentieel vliegtuig onderweg naar Texas. Ook de voormalig gouverneur van Illinois, Rod Blagejovich, zou volgens de president voor gratie in aanmerking komen. De democraat Blagojevich zit sinds 2012 een gevangenisstraf van 14 jaar uit wegens corruptie. Hij bood de voormalige senaatszetel van Barack Obama aan in ruil voor geld of gunsten.

Stewart en Blagojevich hebben beiden een band met Trump. Stewart maakte in 2006 The Apprentice: Martha Stewart, een spin-off van Trump's televisieshow The Celebrity Apprentice. En Blagojevich was in 2010 gast in het programma van Trump.

Donald Trump wil gratie voor Martha Stewart
Donald Trump wil gratie voor Martha Stewart (Foto: BuzzE)

Denen doen boerka in de ban

Over straat wandelen met gezichtsbedekking zoals een boerka en nikab is vanaf augustus verboden in Denemarken. Het Deense parlement stemde donderdag in met een verbod.

De regel geldt ook voor onder andere maskers, helmen en namaakbaarden die het gezicht teveel bedekken. Iemand die op straat wordt betrapt, krijgt bij de eerste keer een boete van 135 euro. Dat loopt op tot 1350 euro bij de vierde keer. Uitzonderingen zijn er voor een sjaal bij koud weer en een masker met carnaval.

Iemand die het verbod negeert, hoeft de bedekking op straat niet af te nemen. Na betaling van de boete wordt degene naar huis gedirigeerd. Denemarken is niet het eerste land in Europa met een dergelijk verbod. Zo gingen Frankrijk, België en Oostenrijk Kopenhagen voor.

Tegen Deense waarden in
De centrum-rechtse regering in Denemarken stelde het verbod in februari voor omdat gezichtsbedekking in het openbaar tegen de Deense waarden in zou gaan. "Het is onverenigbaar met de waarden van de Deense gemeenschap of met het respect voor de gemeenschap om het gezicht bedekt te houden tijdens ontmoetingen in de publieke ruimte," verklaarde minister van Justitie Pape Poulsen. Hij is ook de leider van de conservatieve partij in de regering.

Amnesty International noemt het verbod een "discriminerende inbreuk op de rechten van vrouwen".

Denen doen boerka in de ban
Denen doen boerka in de ban (Foto: ANP)

Lampard heeft eerste trainersklus te pakken

Frank Lampard heeft zijn eerste klus als trainer te pakken. De iconische middenvelder begint zijn bestaan als hoofdcoach bij Derby County.

De 39-jarige Engelsman heeft zijn handtekening gezet onder een driejarig contract bij The Rams, stelt de club via de officiële kanalen. De kersverse trainer geeft aan dat hij dit als een grote kans ziet. "Ik wilde een club leiden met een grote traditie en echte geschiedenis zoals Derby County. Ik heb veel gesprekken gevoerd over mijn rol bij de club en de doelen die gerealiseerd moeten worden", stelt Lampard.

De oud-middenvelder van Chelsea weet dat zijn nieuwe werkgever afgelopen seizoen op de zesde plaats is geëindigd in de Championship, het één na hoogste niveau in Engeland. "Daar willen we op doorbouwen. Tegelijkertijd wil ik wat van onze uitstekende jeugdspelers de kans geven om door te breken. Het is mijn eerste job als manager, maar ik heb in het verleden samengewerkt met de beste coaches in het voetbal."

Sprake van zenuwen is er dan ook niet bij de Engelsman die tijdens zijn spelerscarrièrre al werd geroemd om zijn leiderschap en inzicht. "Ik heb vertrouwen in mijn eigen kunnen en natuurlijk kan ik rekenen op de mensen om me heen en het bestuur. Ik weet dat het niet gemakkelijk gaat zijn, dat is coach zijn volgens mij nooit, maar ik kijk heel erg uit naar de uitdaging die hier voor me ligt", besluit de 106-voudig international.

Ajax-fan zoekt Feyenoord-supporter

Hoewel het pijn aan zijn ogen deed, overwon de naastenliefde. Danny Kanters, een die-hard Ajax-fan, vond op het Vlietplein in Ridderkerk een Feyenoord spinner en een Feyenoord portemonnee met daarin een een clubpas. 

Hij deed op Facebook een oproep zodat hij "als Ajax-supporter deze Feyenoord-fan blij kan maken". Inmiddels is de eigenaar van de portemonnee gevonden. Eind goed al goed  

Xavi: "Barcelona slaapt al jaren op de transfermarkt''

Clubicoon Xavi is bezorgd over de gang van zaken bij zijn oude club Barcelona. Hij vindt dat de Catalanen wakker geschud moeten worden.

Reden voor zijn bezorgdheid is het aanhoudende succes van Real Madrid in de Champions League, stelt hij bij El Penalti de Radio Estel. Barcelona heeft weliswaar honderden miljoenen uitgegeven aan spelers als Ousmane Dembélé en Philippe Coutinho, maar dat is volgens Xavi niet genoeg kwaliteit om de grote rivaal het vuur aan de schenen te leggen.

"Madrid heeft nu het winnende DNA en Barcelona is in slaap gevallen. Het slaapt al jaren op de transfermarkt en dat eist nu zijn tol", meent de Spanjaard. Desondanks won zijn oude club de landstitel en de beker. Dat stemt Xavi uiteraard tevreden, maar hij zou 'zijn' ploeg graag weer eens zien schitteren op het hoogste Europese podium. Daar heeft Real voorlopig het alleenrecht en dat steekt de clubicoon van Barça.

De middenvelder bewondert die prestaties, maar plaatst wel een kanttekening. "Alles zat mee: de scheidsrechters en blessures van tegenstanders als Neymar, Arjen Robben, Jerôme Boateng. De belangrijkste speler van Liverpool (Mohamed Salah, red.) raakte ook nog geblesseerd en de keepers van Bayern München en Liverpool (Sven Ulreich en Loris Karius, red.) maakten fouten. Barcelona wint wel titels, maar een andere club pakt steeds de Champions League."

Met zijn kritiek schaart hij zich achter oud-verdediger Puyol. De voormalig aanvoerder uitte onlangs zijn frustraties via Twitter. "Ik ben nog steeds van mening dat Barcelona een geweldig seizoen heeft gedraaid en blijf fan. Wat ik wilde doen met mijn boze tweet was mensen een kans bieden om te reflecteren op wat er is gebeurd. Want ik ben ervan overtuigd dat we een beter team hebben dan Real Madrid. We moeten nadenken over onze prioriteiten."

Capello: "Als Real Madrid niet won in Kiev, had Perez Zidane ontslagen''

Als Zinédine Zidane de finale van de Champions League in Kiev had verloren, zou hij zijn ontslagen, stelt ex-trainer Fabio Capello.

In gesprek met Sky Sport 24 laat de voormalig oefenmeester van de Koninklijke weten dat Zidane volgens hem niet zo stevig in het zadel zat als iedereen dacht. De Fransman verraste donderdagmiddag vriend en vijand door zijn vertrek aan te kondigen, slechts een week na de derde Champions Leaguetitel op rij.

“Zidane wilde zelf het besluit nemen, voordat iemand anders op zijn stoel werd gezet. Als Real Madrid verloren had in Kiev, had Florentino Pérez hem zonder twijfel ontslagen”, aldus Capello, die zelf tot twee keer toe trainer was van Real Madrid. De Italiaan denkt dat het niet bij het vertrek van Zidane blijft. “Ik denk dat Cristiano Ronaldo terug wil naar Manchester, om te spelen voor United onder zijn landgenoot Mourinho.”

Een opvolger voor Zidane is nog niet aangesteld, maar in de wandelgangen circuleert de naam van oud-speler Guti. Ook Capello verwacht dat de voormalig middenvelder in Spaanse dienst wordt doorgeschoven naar de hoofdmacht. Op dit moment traint hij Real Madrid Castilla en Guti zou volgens Capello hetzelfde pad als Zidane kunnen bewandelen. "Pérez kan Guti nu aanstellen. Hij wil laten zien dat hij radicale beslissingen kan nemen, zoals hij drie jaar geleden heeft gedaan met Zidane.”

Politie positief over pilot stroomstootwapen

De politie is goed te spreken over het gebruik van het stroomstootwapen. Vier korpsen hebben als proef een jaar met de taser gewerkt en de politie noemt het wapen "van toegevoegde waarde", vooral voor agenten die als eerste ter plaatse zijn bij incidenten.

Dat staat in de eindevaluatie van de Politieacademie. Nu moet de korpsleiding nog met een advies en een kostenraming komen. Dat zal nog voor het einde van het jaar zijn, laat Willem Woelders weten, voorzitter van de stuurgroep Stroomstootwapen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stuurt de eindevaluatie vrijdag naar de Tweede Kamer.

De politie in Amersfoort en Zwolle, het team surveillancehonden in Rotterdam en een ondersteuningsgroep in Noord-Nederland hebben van februari vorig jaar tot februari dit jaar het stroomstootwapen getest. In die tijd is het 343 keer gebruikt. In 62 procent van de gevallen was alleen dreigen met het wapen al voldoende.

Amnesty International
Het wapen kan stroomdraden afvuren waardoor iemand tijdelijk zijn spieren niet kan bewegen. Dat gebeurde tijdens de testperiode ruim zestig keer. Ook kan het apparaat rechtstreeks op de huid van een verdachte worden gezet, in de zogenoemde stunmodus. Daardoor ontvangt de verdachte rechtstreeks een pijnprikkel. Dat gebeurde 75 keer.

Het is vooral deze optie waar onder meer Amnesty International grote moeite mee heeft. Volgens de mensenrechtenorganisatie brengt het gebruik van de taser "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" met zich mee en wordt het gebruikt in situaties die dat niet rechtvaardigen.

Woelders laat weten dat er meerdere keren met Amnesty is gesproken en dat er nog steeds contact is. "Het gebruik van de taser direct op de huid is een belangrijk punt in de evaluatie. Agenten moeten goed opgeleid worden voordat ze het wapen gebruiken en trainingen blijven volgen." Hij benadrukt dat het gebruik van ieder wapen aan regels is gebonden. Het mag pas na een aantal 'checks' worden ingezet.

Politie positief over pilot stroomstootwapen
Politie positief over pilot stroomstootwapen (Foto: ANP)

Matt LeBlanc neemt afscheid van Top Gear

Matt LeBlanc houdt het na vier seizoenen voor gezien bij Top Gear. De Friends-acteur is komend najaar voor het laatst te zien in het autoprogramma van de BBC, maakte de Britse omroep donderdag bekend.

Het vele reizen dat gepaard gaat met de show breekt Matt op, liet hij weten. "Ik ben vaker weg bij mijn familie en vrienden dan me lief is." De tv-maker vindt het "jammer" dat hij afscheid neemt van het bekende programma en zegt "altijd een Top Gear-fan te blijven". "Ik wens het team verder veel succes. Bedankt voor een geweldige rit."

LeBlanc is sinds 2016 een van de presentatoren van Top Gear, nadat het contract van Jeremy Clarkson niet verlengd werd. Deze stapte met James May en Richard Hammond over naar Amazon om daar een concurrerend autoprogramma te maken. LeBlanc presenteerde Top Gear aanvankelijk met Chris Evans, maar die hield het na een seizoen al voor gezien na veel negatieve kritieken.

Wie LeBlanc gaat vervangen, is nog niet bekend. De BBC zegt "grootse plannen"te hebben voor de nieuwe presentator.

Matt LeBlanc neemt afscheid van Top Gear
Matt LeBlanc neemt afscheid van Top Gear (Foto: BuzzE)

Piloot reclamevliegtuigje dood na crash

Een 62-jarige piloot uit Goes is donderdagmorgen om het leven gekomen bij een vliegtuigcrash nabij Breda International Airport. Diverse luchtvaartdeskundigen van de landelijke politie en de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV) en forensisch rechercheurs van de eenheid Zeeland-West-Brabant hebben het wrak en de omgeving minutieus onderzocht om zo te proberen de oorzaak van het tragische ongeval te achterhalen.

De piloot steeg kort na 11.00 uur in zijn reclamevliegtuigje op vanaf het vliegveld, maar kwam na enkele honderden meters door onbekende oorzaak in de problemen en stortte neer in een veld dicht langs de rijksweg A58. Daarbij vloog het vliegtuigje in brand. Enkele gealarmeerde medewerkers van het vliegveld en een passant schoten nog te hulp, maar zij konden helaas niets meer voor het slachtoffer betekenen.

Direct na het incident ontstond een file op de snelweg, mede veroorzaakt door kijkers naar het ongeval en de hulpdiensten die snel ter plaatse waren. Vijf automobilisten gingen op de bon, omdat ze het nodig vonden om over de vluchtstrook te rijden.

Piloot reclamevliegtuigje dood na crash (Foto: stockfoto politie.nl)
Piloot reclamevliegtuigje dood na crash (Foto: stockfoto politie.nl)

Van de Beek start tegen Slowakije, Strootman aanvoerder

Kevin Strootman fungeert donderdagavond in de oefeninterland tegen Slowakije als aanvoerder van het Nederlands elftal. Dit heeft bondscoach Ronald Koeman bekendgemaakt.

Virgil van Dijk krijgt namelijk rust, vanwege zijn deelname aan de finale om de Champions League. Ook Georginio Wijnaldum wordt om die reden gespaard.

Koeman begint in elk geval met een verdediging van vijf man. Verder krijgt Donny van de Beek opnieuw een basisplaats toebedeeld en starten Memphis Depay en Quincy Promes in de voorhoede.

In het eerste duel start Jeroen Zoet onder de lat. Jasper Cillessen krijgt in de volgende oefenwedstrijd de mogelijkheid om zijn kunnen te tonen.

Handbalsters zeker van EK na magere zege op Wit-Rusland

De Nederlandse handbaldames hebben zich geplaatst voor het Europees kampioenschap Handbal. De ploeg van van bondscoach Helle Thomsen kwalificeerde zich door met 28-29 te winnen in en tegen Wit-Rusland.

Veel basiskrachten waren er niet. Zo zijn Lois Abbingh, Yvette Broch, Estavana Polman en Angela Malestein thuisgebleven. Oranje wist tegen het einde van de eerste helft pas afstand te nemen van de taaie Wit-Russische vrouwen. Nycke Groot, een van de overgebleven routiniers, nam Oranje bij de hand en bepaalde de ruststand op 13-16. De voorsprong kwam nooit echt in gevaar, ook al kroop Wit-Rusland in de slotfase van 21-26 naar 28-29.

Nederland sluit de poulefase zaterdag in Almere af, met een thuiswedstrijd tegen Kosovo. Ook Hongarije is zeker van het EK, dat van 30 november tot en met 16 december plaatsvindt. Bij het vorige Europees kampioenschap twee jaar geleden pakte Nederland achter Noorwegen de zilveren medaille.

Bertens makkelijk door naar derde ronde Roland Garros

Kiki Bertens heeft de derde ronde bereikt op Roland Garros. De als achttiende geplaatste tennisster was in twee set te sterk voor de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich: 6-4, 6-2.

In de eerste set had Bertens aan een break genoeg tegen Sasnovich, de nummer 55 van de wereld. In het tweede set nam Bertens, zelf 22ste van de wereld, direct een break voorsprong en liep ze al snel uit naar 4-1 voorsprong. Daarna wist Sasnovich nog wel één game te winnen, maar Bertens kwam niet meer in de problemen.

In de derde ronde speelt Bertens tegen de Duitse Angelique Kerber. De voormalige nummer één van de wereld won met 6-2, 6-3 van Ana Bogdan uit Roemenië.

Ligthart en Meijers betrokken bij zware val in Ronde van Luxemburg

Pim Ligthart en Jeroen Meijers zijn in de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg zwaar ten val gekomen. Ligthart is met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ligthart ging over de kop en kwam tegen een hek tot stilstand. Inmiddels is de renner van wielerploeg Roompot-Nederlandse Loterij met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Zijn ploeggenoot Meijers kwam ook ten val maar kon zijn weg vervolgen. In gezelschap van Jan Willem Schip kwam de Brabander met een achterstand van bijna 44 minuten over de finish.

FC Twente haalt met Brama eerste versterking

FC Twente heeft de eerste aanwinst voor het nieuwe seizoen binnen. De club neemt Wout Brama over van het Australische Central Coast Mariners.

De 31-jarige middenvelder doorliep de jeugdopleiding van FC Twente, maakte in 2005 zijn debuut in de hoofdmacht en vertrok in de zomer van 2014 transfervrij uit Enschede. Brama speelde achtereenvolgens voor PEC Zwolle, FC Utrecht en sinds vorig jaar zomer voor Central Coast Mariners.

De drievoudig international had nog een contract tot de zomer van 2019 in Australië en het onbekend of FC Twente een transfersom moet betalen. Brama zette vrijdag zijn handtekening onder een naar verluidt tweejarig contract.

"Een heel bijzonder gevoel om hier weer écht terug te zijn, dat ik terug ga naar mijn club daar word ik heel erg blij van", vertelt Brama op de officiële clubwebsite. "Drie weken geleden heb ik een eerste gesprek gehad en daarna is het steeds meer gaan leven. Ik zag mijzelf weer in De Grolsch Veste spelen. Toen ik naar Australië ging heb ik gezegd dat ik hier graag terug wil keren, maar het moest voor mij wel allemaal kloppen. Ik had het fantastisch naar mijn zijn in Australië. FC Twente kwam nu langs en toen het steeds dichterbij kwam raakte ik er steeds enthousiaster over, nu is het zover."

"Uit het feit dat FC Twente mij na mijn carrière wil behouden spreekt veel waardering en vertrouwen, dat was voor mij richting de toekomst erg belangrijk. Ik zal de komende tijd ook in de organisatie meekijken, maar de hoofdfocus is voetbal. Zo lang ik nog fit ben, ik er blij van word en FC Twente ook, wil ik blijven spelen. Ik voel me topfit en hoop nog jaren te kunnen voetballen."

Brama nam vier jaar geleden afscheid en is nu terug. (PRO SHOTS/Toin Damen)
Brama nam vier jaar geleden afscheid en is nu terug. (PRO SHOTS/Toin Damen)

Laporte sprint naar zege in eerste etappe Ronde van Luxemburg

Christophe Laporte heeft de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De Fransman van Cofidis was de snelste in de massasprint. De Luxemburger Alex Kirsch werd tweede, voor de Italiaan Andrea Pasqualon. Damien Gaudin blijft leider in de Luxemburgse etappekoers.

In etappe van tad Luxemburg naar Hesperange over 186,7 kilometer kozen vier renners voor de aanval met daarbij de Nederlander Jan-Willem van Schip. Het viertal pakte een kleine vijf minuten op het peloton. Direct Energie, de ploeg van klassementsleider Gaudin, nam de kop van het peloton en met nog 25 kilometer te gaan was het verschil teruggebracht tot onder de minuut.

Van Schip ging er in de laatste twintig kilometer alleen vandoor en zag zijn voorsprong weer groeien boven de minuut, maar op vier kilometer van de streep was het avontuur voor de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij toch over.

Cofidis had zich ondertussen op kop van het peloton om de sprint voor te bereiden voor hun sprinter Laporte. In de laatste kilometer was er nog een grote valpartij met als belangrijke slachtoffer Pim Ligthart. Laporte had daar geen last van en sprintte alweer naar zijn zesde seizoenszege.

Het geheim achter k-pop: 'Over minder dan tien jaar een begrip'

Nadat G-Dragon vorig jaar de Ziggo Dome wist te imponeren met een knallende show werd er gehunkerd naar meer. Nu heeft de Koreaanse supergroep BTS (ook wel Bangtan Boys genoemd) een show aangekondigd in Nederland. Wij spraken met wat fans over het fenomeen k-pop, zoals de groepen en solo-artiesten gelabeld kunnen worden. Maar hebben we het hier over een label of een wereldwijd fenomeen wat zijn weerga niet kent?

Parijs-Roubaix eert overleden Goolaerts met kasseistrook

De organisatie van wielerklassieker Parijs-Roubaix vernoemt een kasseistrook naar Michael Goolaerts. De Belgische wielrenner overleed in april na een hartstilstand tijdens de wedstrijd.

De kasseistrook bij Biastre zal voortaan ''Secteur Pavé Michael Goolaerts'' heten. Bovendien komt er een herdenkingsmonument. Op 10 juni wordt het monument in het bijzijn van familie en vrienden ingehuldigd.

De Vlaamse wedstrijd Heistse Pijl in Heist-op-den-Berg die komende zaterdag verreden wordt zal voortaan de ondertitel ''In memoriam Michael Goolaerts'' dragen. De prijs voor de meest strijdlustige renner heet voortaan ''Prijs Michael Goolaerts''.

Waterpolosters eenvoudig naar halve finales World League

De Nederlandse waterpolosters hebben de halve finales bereikt van de finale van de World League. In de kwartfinale won Oranje met 18-7 (2-1, 6-1, 4-3, 3-1) van Japan, dat al zijn pouleduels had verloren.

In het Chinese Kunshan kon Japan nog meekomen met Oranje, maar in het tweede kwart was de ploeg van bondscoach Arno Havenga duidelijk te sterk voor Japan. Na rust bleef Nederland de betere ploeg en plaatste zich makkelijk voor de halve finales.

In de halve finales is Canada de tegenstander. De Canadese waterpolosters waren in hun kwartfinale te sterk voor gastland China: De andere halve finale gaat tussen Rusland en Amerika.

Aboutaleb: pepperspray Turks consulaat ernstig

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam noemt het gebruik van pepperspray door beveiligers van het Turkse consulaat een "ernstige zaak". Dinsdag werd de bijtende stof ingezet toen een Koerdische bezoeker zich boos maakte over de lange wachttijd. Daardoor raakten twee bezoekers enige tijd onwel.

Aboutaleb wees er in de gemeenteraad op dat beveiligers geen vergunning hadden pepperspray te gebruiken. "De beveiligers zijn strafbaar." Het consulaat heeft een diplomatieke status en daardoor kan de politie geen onderzoek doen in het gebouw.

De Rotterdamse burgemeester neemt de zaak hoog op en zal het ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte stellen van het incident. Volgens Aboutaleb staat het voorval op zichzelf.

Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD twijfelen daaraan. In de raad wezen deze partijen op toegenomen geluiden die zij krijgen over "bedreigingen en intimidaties binnen de Turkse gemeenschap."

Volgende maand zijn de Turkse verkiezingen. In Rotterdam kan niet gestemd worden. De organisatoren konden geen locatie vinden.

Aboutaleb: pepperspray Turks consulaat ernstig
Aboutaleb: pepperspray Turks consulaat ernstig (Foto: ANP)

'Volgende Assassin's Creed speelt zich af in het oude Griekenland'

De E3-lekken houden maar niet op. Insider Articblue heeft aan het Franse Jeux Video beelden gestuurd van enkele goodies van de volgende Assassin's Creed. De gaat volgens hem Odyssey heten en vindt plaats in het oude Griekenland.

De merchandise, we zien een sleutelhanger en t-shirt, tonen de titel van de game en een oude Griekse helm. Hiermee lijkt ook een oud gerucht op 4chan waar te zijn, die eerder deze maand al de titel en setting lekte. Volgens dat lek zijn er twee speelbare personages, komt varen en strijden op zee grootschalig terug en is craftig sterk verbeterd.

Net als alle andere pre-E3-geruchten is het nog even afwachten tot E3 over iets meer dan een week begint. Neem het tot die tijd dan ook nog maar met een korreltje zout.

Assassin's Creed Odyssey Keychain

Noodweer in Friesland en Twente

In Friesland en Twente hebben zware onweersbuien veel overlast veroorzaakt. In Almelo vielen hagelstenen van 3 cm en daalde de temperatuur in 10 minuten van 29 naar 16 graden. Er viel binnen een half uur bijna een maandsom regen met 50 mm. In het Friese Grou viel 44 mm in korte tijd. Drachten kreeg te maken met hagelstenen en zware windstoten. Op dit moment trekt het noodweer over de regio’s Groningen, Drenthe, Zwolle en Enschede.

Komende uren zijn de zwaarste buien actief boven Overijssel, Drenthe en Groningen. In de omgeving van Zwolle en Enschede komen zware onweersbuien voor met hagel. In de provincies Groningen en Drenthe bevinden zich de zwaarste buien. Daar kunnen zware windstoten voorkomen en is kans op hagelstenen van 2-4 cm. In korte tijd kan 30-50 mm vallen.

In de rest van het land kan ook nog een lokale onweersbui voorkomen, maar deze buien zijn minder heftig. Naar verwachting neemt de buienactiviteit begin van de avond af. In het noordoosten en oosten blijft een enkele onweersbui nog tot in de nacht mogelijk. Elders wordt het overwegend droog.

Transgenders slaan alarm

Organisaties die opkomen voor de belangen van transgenders hebben schoon genoeg van de wachtlijsten voor behandelingen van deze mensen, die zich niet thuisvoelen bij het geslacht dat hen bij de geboorte is toegedicht. Ze willen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc, het medische centrum in Amsterdam.

"Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken", zeggen Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland.

Wachtenden kregen deze week een brief over nog langere wachttijden. De organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc. Ze "sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen."

Derde centrum

De drie organisaties vinden dat niet getalmd moet worden over het oprichten van nog een centrum, het derde na de centra in Amsterdam en Groningen. Bij met name Transvisie komen ook klachten binnen naar aanleiding van een failliet verklaarde kliniek in Schoonhoven. Van die kliniek hadden de patiënten nog lang niet allemaal elders onderdak kunnen vinden, soms terwijl hun behandeling al was begonnen.

Bij het VUmc kunnen jaarlijks negenhonderd mensen worden geholpen, maar op de wachtlijst staan volgens Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie, nu duizend mensen. In Groningen worden jaarlijks circa 150 mensen geholpen.

Transgenders slaan alarm
Transgenders slaan alarm (Foto: ANP)

'Trump haalt hard uit naar Mercedes-Benz'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bij het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron in april hard uitgehaald naar Duitse autobouwers en in het bijzonder Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz. Volgens het Duitse tijdschrift Wirtschaftswoche wil Trump geen Mercedessen meer zien rijden in New York.

Volgens bronnen onder Amerikaanse en Europese diplomaten wil Trump de deur voor Daimler, BMW en Audi op de Amerikaanse markt dichtgooien. Hij zou zich enorm ergeren aan de grote hoeveelheid Mercedessen die hij ziet in de dure winkelstraat Fifth Avenue in New York.

De Verenigde Staten onderzoeken momenteel importheffingen op Europese auto's tot 25 procent. Washington verwijst naar de staatsveiligheid van de VS en het beschermen van de eigen auto-industrie. Trump zou tegen Macron hebben gezegd net zo lang door te zullen gaan met zijn handelsbeleid tot er geen Mercedessen meer rijden op Fifth Avenue.

'Trump haalt hard uit naar Mercedes-Benz'
'Trump haalt hard uit naar Mercedes-Benz' (Foto: ANP)

'Roddelbelasting' voor sociale media

Mensen uit Uganda die gebruik maken van apps als Facebook, WhatsApp, Twitter en Viber moeten daar voortaan belasting over betalen. Het Afrikaanse land eist 200 shilling (5 eurocent) per dag, zodat het "kan omgaan met de gevolgen van geroddel", zoals president Yoweri Museveni het volgens de BBC verwoordde.

Uganda wil ook 1 procent belasting heffen op geld dat mensen mobiel overmaken naar elkaar.

Uw nederige Nieuwsposter hoopt niet dat de Nederlandse regering hier wind van krijgt....

'Roddelbelasting' voor sociale media
'Roddelbelasting' voor sociale media (Foto: BuzzT)

Zidane stopt op het hoogtepunt bij 'zijn' Real Madrid

Zinédine Zidane gaat Real Madrid verlaten. De succesvolle oefenmeester vindt dat de club verandering nodig heeft en kiest zelf voor een rustperiode.

Donderdagochtend maakte de Koninklijke plotseling bekend dat de trainer een persconferentie zou geven en direct werd gespeculeerd over zijn aftreden. Dat bevestigde de uiterst succesvolle Fransman toen hij iets na 13.00 uur het woord nam. "Ik heb met de voorzitter gesproken om hem uit te leggen dat ik Real wil verlaten. Deze beslissing komt misschien vreemd over, maar ik doe dit voor iedereen, voor de club, de spelers en mezelf. Dit team moet blijven winnen en daarvoor is na drie jaar verandering nodig. Een ander geluid, een andere manier van werken. We vragen altijd meer van de spelers, maar er komt een moment waarop ik niet meer kan vragen."

De Fransman vervolgde zijn relaas met een liefdesverklaring bij de club waar hij zowel als speler als oefenmeester grote successen vierde. "Ik houd echt veel van deze club en bedank de voorzitter voor de kans die hij mij heeft gegeven. Echter: verandering is goed en dat is waarom ik heb besloten om volgend seizoen niet meer op de bank te zitten bij Real Madrid", aldus Zidane. "Real heeft mij alles gegeven en ik zal de club mijn hele leven dicht bij mij dragen. Ik bedank de fans omdat ze mij altijd gesteund hebben, zowel in mijn tijd als speler als coach."

Zidane had nog een contract voor twee seizoenen in het Santiago Bernabéu, maar heeft besloten om die periode niet te overbruggen. De 45-jarige oefenmeester was 149 keer eindverantwoordelijke bij Real Madrid en sloot 104 wedstrijden winnend af. Negentien duels eindigden in een gelijkspel en de overige zestien slagen gingen verloren. Het typerende aan het Real onder Zidane was dat de ploeg er altijd stond als het écht moest. Met hem als trainer won de ploeg drie Champions Leaguetitels op rij, wat geen enkele andere trainer ooit heeft gepresteerd. Ook legde hij tweemaal beslag op de Europese Supercup, eenmaal op de Spaanse beker en hij won twee keer het WK voor clubteams. In het seizoen 2016/2017 werd ook de landstitel opgeëist. Dit seizoen eindigde de ploeg echter ruim achter concurrent Barcelona.

"Er zijn moeilijke tijden geweest, ook dit seizoen, met fluitconcerten en dergelijke, maar dat hoort ook een beetje bij deze club. Maar spelers hebben altijd steun nodig, ook de dokteren, trainers en andere leden van de technische staf. Aan het einde van de rit kun je prijzen winnen, maar er is één ding dat zeker is en dat is dat de mensen binnen deze club altijd honderd procent geven. De spelers wisten sinds gisteren dat ik zou vertrekken en ik heb nog met Sergio Ramos gesproken. Ik zal volgend seizoen nergens trainen en Sergio respecteert mijn beslissing. Hij heeft mij geluk toegewenst en zei dat het een eer was om met mij te werken", aldus Zidane.

De oud-middenvelder werd geflankeerd door Florentino Pérez en de voorzitter sprak van 'een trieste dag voor Real Madrid': "We hebben zijn besluit aangehoord en respecteren die ook. Maar het deed mij wel veel toen ik hoorde dat hij zou vertrekken, voor dergelijk nieuws ben je niet klaar. Hij heeft getriomfeerd bij Real en ik bedank hem voor zijn toewijding, passie en alles wat hij voor de club heeft gedaan. Dit is geen ‘vaarwel’, maar een ‘tot ziens’. Maar als hij een stop nodig heeft, dan verdient hij die." Zidane verliet de zaal uiteindelijk onder luid applaus van het aanwezige journaille.

Zidane weg bij Real Madrid. (PRO SHOTS/Action Images)
Zidane weg bij Real Madrid. (PRO SHOTS/Action Images)

OM eist in hoger beroep opnieuw 5 jaar cel voor doden baby

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van vijf jaar met aftrek van het voorarrest geëist tegen een 28-jarige man uit Hoogezand die ervan wordt verdacht zijn zoontje om het leven te hebben gebracht.

Het zeven weken oude jongetje overleed op 18 maart 2015 als gevolg van hersenletsel. Onderzoek wijst uit dat het hersenletsel veroorzaakt moet zijn door het hard schudden van de baby of door vergelijkbaar geweld. De rechtbank concludeerde eerder, evenals de officier van justitie, dat een medische oorzaak of alternatieve scenario’s voor het ontstaan van het letsel zijn uit te sluiten. De verdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar maar ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Vast staat dat de verdachte op 16 maart 2015, de bewuste avond waarop de feiten hebben plaatsgevonden, alleen met zijn beide kinderen thuis was. De moeder van het jongetje vertrok eerder die avond; op dat moment verkeerde haar zoontje in goede gezondheid. Op het moment dat de moeder van het kindje weer thuis arriveerde was het jongetje onrustig en hebben beide ouders geprobeerd de baby te kalmeren, zo blijkt uit het onderzoek. De ouders schakelden hulp in en brachten de baby naar het ziekenhuis, waar het kindje twee dagen later overleed.

De verdachte ontkent iets te maken te hebben met de dood van zijn zoontje en geeft geen verklaring voor de verwondingen van zijn zoon. Iets wat het OM de verdachte zwaar aanrekent. “Op de vraag naar het waarom van dit afschuwelijke incident is er geen antwoord. Verdachte ontkent en dus blijft het zoeken naar een motief een vorm van gissen”, aldus de advocaat-generaal. “Een intrieste zaak, die slechts verliezers kent”.

Het hof doet uitspraak op 14 juni 2018.

OM eist in hoger beroep opnieuw 5 jaar cel voor doden baby (Foto: Rechtspraak.nl)
OM eist in hoger beroep opnieuw 5 jaar cel voor doden baby (Foto: Rechtspraak.nl)

Koning bezoekt het Fieldlab Smartbase in Soesterberg

Koning Willem-Alexander heeft op donderdagochtend 31 mei 2018 een werkbezoek gebracht aan het Fieldlab Smartbase van het Commando Landstrijdkrachten (CLAS) in Soesterberg. Minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, was bij het bezoek aanwezig.

Het Fieldlab Smartbase past in het streven een duurzame en snel inzetbare krijgsmacht te realiseren. Het is een proeftuin waar de landmacht samen met bedrijfsleven, kennisinstituten en hulpverleningsorganisaties experimenteert met innovatieve oplossingen voor vraagstukken die spelen bij militaire operaties. Op deze “basis van de toekomst” van het Commando Landstrijdkrachten worden onder andere met initiatieven voor reductie van het gebruik van water en fossiele brandstoffen gewerkt aan het verkleinen van de logistieke footprint.

Andere samenwerkingsverbanden tussen defensieonderdelen, industrie en wetenschap richten zich onder andere op alternatieve beschermende onderkomens voor militairen, duurzaam en innovatief materieel, zoals een hybride quad, en de inzet van robots en onbemande systemen.

Op het testterrein werd aan Koning Willem-Alexander door middel van demonstraties een aantal innovatieve producten en ontwerpen toegelicht. Aansluitend sprak de Koning met militairen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven over hun ervaringen met civiel-militaire samenwerking in het Fieldlab Smartbase.

Koning bezoekt het Fieldlab Smartbase in Soesterberg  (Foto: Ministerie van Defensie)
Koning bezoekt het Fieldlab Smartbase in Soesterberg (Foto: Ministerie van Defensie)

Crackdown 3 nog steeds in ontwikkeling

Crackdown 3 is al jaren in ontwikkeling en meerdere keren uitgesteld, dus bij het minste en geringste slaat de paniek weer toe en gaan er geruchten rondom een annulering van de game.

Door een fout van Amazon Spanje werden alle pre-orders van Crackdown 3 geannuleerd. Dat kan natuurlijk onmogelijk een technische fout zijn (spoiler: dit was het wel), maar moest wel het einde van Crackdown 3 betekenen. Greenberg van Microsoft moest zelf de fans geruststellen dat het team nog hard aan het werk is aan de game.

Ongetwijfeld gaan we de game dus gewoon zien tijdens de Microsoft E3-persconferentie.

Maxi speelt met nunchucks in SoulCalibur 6

Bandai Namco laat weten dat de piraat Maxi het roster van SoulCalibur VI komt versterken. De vechtgame komt ergens in 2018 uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De vader van Maxi werkte als koopman in het koninkrijk Ryukyu. Met zijn reizen kwam hij verschillende culturen tegen en daarom gaf hij op zijn sterfbed zijn zoon de raad om ook de wereld te gaan zien. Of zijn vader het zo voor ogen had of niet: Maxi werd piraat om zo meer van de wereld te kunnen zien. Maxi gebruikt een nunchuck als wapen in zijn gevechten

Word een slechterik in LEGO DC Super-Villains

LEGO DC Super-Villains is vandaag officieel aangekondigd. De game komt op 16 oktober uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc. Ben je het niet een beetje zat om elke keer de superheld te zijn? In deze game maak je je eigen schurk en werk je samen met bekende DC-personages zoals Joker en Lex Luthor.

In LEGO DC Super-Villains is de Justice League verdwenen en vervangen door een groep nieuwe onbekende helden. De bekende slechteriken vertrouwen deze nieuwe helden niet helemaal en gaan op onderzoek uit.

Toonaangevende gynaecoloog ontvangt Erasmusspeld

Vanwege zijn grote bijdrage aan het vakgebied van gynaecologie en verloskunde is de heer E. (Evert) Slager vandaag onderscheiden met de Erasmusspeld. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Evert Slager kreeg de gemeentelijke onderscheiding thuis in besloten kring uit handen van wethouder Sven de Langen (Onderwijs, Jeugd en Zorg).

Toonaangevend
Evert Slager is dertig jaar gynaecoloog geweest in de regio Rotterdam. In 1984 was dokter Slager initiatiefnemer van een congres over Infertiliteit, Gynaecologie en Obstetrie in De Doelen. Dankzij zijn inzet en daadkracht groeide dit congres voor gynaecologen en verloskundigen uit tot toonaangevend platform voor het delen van de nieuwste inzichten, en tot ijkpunt rond opleiding en bijscholing.

Gaandeweg trok dokter Slager ook Vlaamse collega’s naar het congres, dat uitgroeide tot een meerdaagse bijeenkomst met honderden sprekers en bezoekers. Als drijvende kracht achter het initiatief, de vlekkeloze organisatie en de kwalitatieve inhoud van deze congressen heeft dokter Evert Slager het vakgebied van gynaecologie en verloskunde vooruitgeholpen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Als dank voor zijn onvermoeibare inzet en zijn bijdrage aan de maatschappij werd Evert Slager eerder (23 april 2015) door koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gratis content-update voor Tannenberg

Blackmill Games en M2H hebben een gratis update uitegbracht voor de WW1-shooter Tannenberg. Met deze update krijgen spelers een nieuwe map, een nieuwe squad en nieuwe wapens.

De Roemeense infanterie brengt betrouwbare M93 geweren en karabijnen mee in het gevecht. Naast hun standaard wapens zal de Roemeense ploeg ook toegang hebben tot enkele buitenlandse wapens. Die gaan ze onder andere gebruiken in de nieuwe map om de berg Cosna te verdedigen. De nieuwe historische map is een slagveld geïnspireerd op de berg Cosna, de tweede Slag om Oituz en de westelijke delen van Roemenië. De in de minderheid zijnde Roemeense troepen hielden het daar uit tegen Duitse en Oostenrijks-Hongaarse aanvallers, lang genoeg voor hun elite Mountain Infantry en Russische versterkingen om hun te komen helpen. Bomen, rotsen en een paar greppellijnen bieden dekking terwijl beide kanten vechten om de controle van de bergtop en de omliggende hellingen.

Naast toevogeingen zijn er ook aanpassingen. Spelers hebben gevraagd om verbeterde geluidseffecten, dus dat hebben de makers aan gewerkt. Niet alleen de individuele geluidseffecten, maar ook de sfeergeluiden zijn aagepakt. Het is duidelijker uit welke richting geluiden komen en de afstand van geluiden is meer hoorbaar. Vergelijkbare geluidsupdates zijn onderweg in de toekomst voor Verdun - de eerste game in de WW1-gameserie.

Politie ontmantelt hennep-watersilo

De politie heeft in Vierpolders een watersilo vol met 3.400 hennepstekken ontdekt. Bij de inval hielden agenten drie personen aan. De actie vond plaats op woensdag op een terrein aan de Tussenweg in Vierpolders.

De politie kreeg informatie over de hennep uit een ander onderzoek. Via deze informatie kwam de recherche uit bij de watersilo. Politiemensen gingen hier woensdag heen en een gespecialiseerd bedrijf ontmantelde de kwekerij. Tijdens de doorzoeking in de woning vonden rechercheurs enkele duizenden euro’s en sieraden en namen deze in beslag.

Vermoedelijk leverde een van de verdachte de hennepstekken op bestelling voor gebruik in andere hennepkwekerijen. De recherche gaat verder met het onderzoek. De aangehouden personen zijn een 53 en 59-jarige man uit Spijkenisse en een 51-jarige vrouw.

Politie ontmantelt hennep-watersilo (Foto Politie.nl)
Politie ontmantelt hennep-watersilo (Foto Politie.nl)

Vader gevonden van dode baby Sloterplas

In het onderzoek naar de dode baby die op woensdag 8 juni 2016 werd gevonden bij de Sloterplas in Amsterdam, heeft de recherche de identiteit van de vader van de baby achterhaald. Het gaat om een 30-jarige man.

Op de bewuste woensdag vond een wandelaar een dode baby bij de Sloterplas in Amsterdam. Het pasgeboren jongetje zat in een tas en een doek. Het onderzoeksteam werkt sinds de vondst van de baby, bijna twee jaar geleden, nog altijd aan de zaak. Tot nu toe is het nog niet gelukt om de moeder te achterhalen. Iets wat nog altijd een belangrijk doel is voor de recherche zodat zij professionele hulp kan krijgen. Dat de identiteit van de vader nu vastgesteld is, wordt gezien als een doorbraak in het onderzoek.

Op dit moment kan niet meer informatie gedeeld worden over de vader en hoe de recherche hem op het spoor is gekomen.

Woning zwaar beschadigd na explosie; geen gewonden

De recherche is een onderzoek gestart nadat er in de nacht van woensdag op donderdag 31 mei een explosie plaatsvond in een woning aan de Lunettestraat in Zutphen. De politie gaat er vanuit dat de explosie is veroorzaakt door een explosief.

Omstreeks 03:45 uur kregen de hulpdiensten een melding dat er een explosie was in de woning. Er raakte niemand gewond, maar de woning raakte wel zwaar beschadigd. De recherche startte een onderzoek waaruit blijkt dat er waarschijnlijk een explosief in de woning is ontploft. Om wat voor soort explosief het gaat is nog onduidelijk.

Het rechercheonderzoek richt zich op sporen in en rond de woning. Ook wordt gezocht naar getuigen en wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd. Daarnaast hoopt de politie dat er getuigen zijn die informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek.


Kans op sinkholes door zoutwinning Nederland

Zoutwinningsbedrijven in Nederland houden onvoldoende rekening met de risico's van hun activiteiten voor de omgeving. Daardoor is er kans op milieuschade en op zogenoemde sinkholes, diepe kuilen door plotselinge verzakkingen.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) concludeert in een rapport dat de zoutwinningsbedrijven AkzoNobel, Nedmag en Frisia zich nu vooral richten op het beheersen van de risico's tijdens de winning en het reageren op incidenten. Naar de langere termijn wordt onvoldoende gekeken.

In Nederland wordt zout gewonnen door oplosmijnbouw. Daarbij wordt zoet water onder de grond gepompt waarin het zout wordt opgelost. Het pekelwater wordt vervolgend opgepompt, waarna het zout uit het water wordt gehaald. In de zoutholtes onder de grond blijft zeer zout water achter.

Instorten

Die zoutholtes kunnen in bijzondere situaties instorten, waardoor schade kan ontstaan aan gebouwen of infrastructuur. Ook kan het zoute water weglekken. Daarbij kan ook diesel vrijkomen, wat wordt gebruikt in de mijnbouw.

AkzoNobel staat onder verscherpt toezicht, omdat er veelvuldig lekkages voorkomen bij onder andere verouderde leidingen en putten. Zo wordt een zoutcaverne van AkzoNobel in Winschoten in de gaten gehouden, al is die volgens SodM niet per se onveilig. Boven een aantal andere cavernes in Twente is een vuilstort die risico loopt op sinkholes. De toezichthouder adviseert niet te wachten op de eerste tekenen van problemen, maar nu alvast plannen te maken.

Een woordvoerder van AkzoNobel zegt dat het bedrijf al op veel punten actie onderneemt en dat regelmatig wordt gesproken met SodM. ,,We hebben een periode met lekken achter de rug, maar daarvoor hebben we maatregelen genomen. De enige sinkhole ooit was in 1991 in Hengelo. Alle andere cavernes worden in de gaten gehouden. Als er iets wordt waargenomen hebben we nog 15 tot 20 jaar om in te grijpen, maar we gaan ze sowieso vullen."

Kans op sinkholes door zoutwinning Nederland
Kans op sinkholes door zoutwinning Nederland (Foto: ANP)

Maak je eigen mech in New Gundam Breaker

Bandai Namco onthult een nieuwe trailer waarin meer inzicht gegeven wordt in de personalisatiemogelijkheden in New Gundam Breaker. De game is verkrijgbaar vanaf 22 juni 2018 voor PlayStation 4 pc.

In New Gundam Breaker heb je de mogelijkheid je eigen Mobile Suit 'Gunpla' te maken. Je kunt het uiterlijk van het Gundam-model aanpassen om zo je eigen ontwerp te maken. Ieder onderdeel heeft zijn eigen bijbehorende statistieken, competenties, buff- en gameplay-functies. Zo heeft een Gunpla met een bijl een andere combo dan een Gunpla met een dubbel zwaard. Hierdoor kunnen spelers zelfs de gameplay van Gunpla personaliseren.

Builder parts voegen nog meer diepte toe aan het creatieproces. Zodra het Builder-deel is voltooid kunnen spelers de locatie, plaatsingsgrootte, enzovoorts aanpassen. Spelers kunnen tot acht bouwonderdelen bevestigen aan hun Mech. Zodra je klaar bent met bouwen en schilderen kun je foto’s van je Gunpla maken in de Gallery-modus. Je kunt kiezen uit 64 vooraf ingestelde poses en meer dan 20 achtergrondafbeeldingen om je eigen ideale fotoshoot te creëren en je creatie te delen met de rest van de wereld.

Historische boeken ontdekt in collectie Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft een begin gemaakt met de systematische inventarisatie van de eigen boekencollectie. Daarbij zijn nu al een paar zeer unieke exemplaren aan het licht gekomen. Een daarvan is een kostbare eerste druk van The Wealth of Nations van Adam Smith, de achttiende-eeuwse filosoof en wegbereider van het liberalisme. Op donderdag 31 mei 2018 gaf de Tweede Kamer een toelichting op de grootschalige inventarisatie en restauratie van de historische boekencollectie.

In totaal heeft de Tweede Kamer ongeveer 800 meter aan oude boeken. Die staan overigens niet alleen in de Handelingenkamer, maar ook op de boekenzolder bovenin gebouw Binnenhof 1A. Tot nu toe zijn de boeken tot 1830 geïnventariseerd. De komende tijd gaat het onderzoek door met recentere boeken. Bij de presentatie van de eerste vondsten zei Voorzitter Khadija Arib: “De boeken en pamfletten van vóór 1800 zijn een spiegel van de wordingsgeschiedenis van ons moderne Nederland. De historische collectie is ook een kijkje in de kraamkamer van deze Tweede Kamer.”

Vies
De boeken zijn door de jaren heen vies geworden en verkeren voor een deel in slechte staat. Ze zullen de komende jaren schoongemaakt, hersteld of gerestaureerd worden. Hierna gaan ze de Historische Boekencollectie van de Tweede Kamer vormen. Er wordt over nagedacht om een deel van de boeken tentoon te stellen. Boeken die niet relevant zijn voor de Kamer, krijgen een plek in de Koninklijke Bibliotheek. Als die geen belang heeft bij de boeken, worden ze weggegooid. Maar Kamervoorzitter Arib zei tijdens de presentatie dat zij dit pijnlijk zou vinden.

Boekhistoricus Alex Alsemgeest heeft de boeken in opdracht van de Tweede Kamer onderzocht. Hij lichtte er tijdens de presentatie een aantal bijzondere vondsten uit. Het boek dat er het meest uitspringt, is toch wel het tweedelige ‘The Wealth of Nations’ van de beroemde achttiende-eeuwse filosoof van het vrijemarktdenken, Adam Smith.

Alsemgeest: “Ik was zeer verbaasd om dit boek in de collectie van de Tweede Kamer tegen te komen. Het zegt misschien niet direct iets over onze parlementaire geschiedenis, maar het boek wordt wel heel vaak aangehaald in de Handelingen van de negentiende eeuw. Verschillende Kamerleden quoten Adam Smith als zij economische onderwerpen bespreken.”

“Het is bovendien een eerste druk. Als dit boek op een veiling wordt aangeboden, springen vooral Engelse en Amerikaanse kopers erbovenop. Je kunt een klein huis kopen van dit werk. Maar dat doen we niet, want het hoort hier in de collectie. Het boek vertelt iets over de geschiedenis van de Tweede Kamer.” Alex vond het boek bij de sectie economische geschiedenis. “Het boek dat ernaast lag, was ‘Das Kapital’ van Karl Marx!”

Tot de boekencollectie behoort een aantal unieke boeken, waarvan er maar één exemplaar bekend is. Doordat de werken een vermelding krijgen in de Nederlandse Bibliografie (een lijst met publicaties die in Nederland, over Nederland of in de Nederlandse taal zijn verschenen) zijn de boeken ook beter te vinden voor geïnteresseerde wetenschappers.

Tastbaar Erfgoed
Volgens Voorzitter Arib is het belangrijk om de boeken niet weg te stoppen. “We moeten ervoor zorgen dat de boeken beschikbaar blijven voor historisch onderzoek. We moeten ze ook gebruiken om het verhaal van de Kamer te vertellen, om mee te pronken. Want zoals een boekenkast veel zegt over zijn eigenaar, zo laat de Historische Boekencollectie in het beste geval zien dat de Tweede Kamer liefde heeft voor het ambacht, ontzag voor het verleden en aandacht voor het tastbare erfgoed.”

Blu-ray: 24 Hours to Live

Ethan Hawke, bekend van Dead Poets Society, Gattica en Boyhood, is in zijn carrière al viermaal genomineerd voor een Oscar. Zijn rol in 24 Hours to Live, sinds kort te verkrijgen op blu-ray, zal in ieder geval geen nieuwe nominatie voor de acteur opleveren. De actiefilm, waarbij geprobeerd is om mee te liften op het succes van wraakfilms als John Wick en Taken, rammelt aan alle kanten. Helaas weten het acteerwerk van Hawke en daarnaast de verbluffende actiescènes de film ook niet echt te redden.

MLB: Fraaie catch Simmons kan Angels niet helpen tegen Tigers

De honkballers van de Detroit Tigers hebben voor eigen publiek een niet al te ingewikkelde overwinning geboekt op de Los Angeles Angels. Bij de bezoekers deed Nederlands international Andrelton Simmons met een fraaie vangbal - waar hij een flinke afstand voor liep - van zich spreken, maar het mocht niet baten: 6-1.

Xander Bogaerts, Didi Gregorius en Jurickson Profar konden allemaal wel juichen. Bogaerts en de Boston Red Sox waren met 6-4 te sterk voor de Toronto Blue Jays, onder meer door één honkslag van de Nederlander. De New York Yankees klopten de Houston Astros met 5-3, waarbij Gregorius één run binnen wist te slaan. Profar hielp de Texas Rangers met drie runs en één binnengeslagen run naar een 6-7 zege bij de Seattle Mariners.

Uitslagen MLB woensdag
Boston Red Sox - Toronto Blue Jays 6-4
Cleveland Indians - Chicago White Sox 9-1
Milwaukee Brewers - St.Louis Cardinals 3-2
Arizona Diamondbacks - Cincinnati Reds 4-7
New York Yankees - Houston Astros 5-3
Baltimore Orioles - Washington Nationals 0-2
Pittsburgh Pirates - Chicago Cubs 2-1
Detroit Tigers - Los Angeles Angels 6-1
Atlanta Braves - New York Mets 1-4
Kansas City Royals - Minnesota Twins 11-8
Colorado Rockies - San Francisco Giants 4-7
Oakland Athletics - Tampa Bay Rays 0-6
Los Angeles Dodgers - Philadelphia Phillies 8-2
San Diego Padres - Miami Marlins 3-2
Seattle Mariners - Texas Rangers 6-7

Gemengd succes Nederlandse dubbelaars op Roland Garros

De diverse dubbelspeltoernooien op Roland Garros hebben voor de Nederlandse tennissers gemengd succes opgeleverd. In het gemengd dubbelspel ging het goed: Demi Schuurs en Matwé Middelkoop zorgden voor een verrassing door de Taiwanese Chan Hao-ching en haar Nieuw-Zeelandse partner Michael Venus, als zesde geplaatst, met 6-3, 6-2 te kloppen.

Ook Kiki Bertens en de Zweedse Johanna Larsson begonnen prima. In de eerste ronde van het damesdubbeltoernooi werden de Russische dames Alla Kudryavtseva en Veronika Kudermetova met 7-5, 6-2 aan de kant schoven. Lesley Kerkhove en de Wit-Russische Lidziya Marozava dolven in de eerste ronde het onderspit tegen de Russische Anastasia Pavlyuchenkova en de Australische Samantha Stosur: 6-3, 6-4.

Bij de mannen viel het doek al gelijk voor Jean-Julien Rojer en zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi. De twee speelden tegen de op het laatste moment opgetrommelde duo Evgeny Donskoy (Rusland) en Miguel Angel Reyes-Varela (Mexico) en die lieten hun zeldzame kans niet liggen: 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4. Samen met de Canadees Adil Shamasdin ging ook Sander Arends gelijk onderuit: de als tweede geplaatste Oliver Marach en Mate Pavic waren met 6-2, 6-2 te sterk voor de Fries en zijn kompaan.

Kabinet wil roken op terras uitbannen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde. Maar "het zou ook heel wijs zijn" terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. "Ik denk dat we niet ontkomen" aan strengere regels. "We hebben nog best wel een inhaalslag te maken." De staatssecretaris wijst erop dat in de Verenigde Staten al jaren rond gebouwen niet meer mag worden gerookt.

Blokhuis werkt aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken. In dat 'nationale preventieakkoord' wil hij dus ook een rookverbod voor terrassen opnemen.

Kabinet wil roken op terras uitbannen
Kabinet wil roken op terras uitbannen (Foto: ANP)

MBO'ers heten voortaan student

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) gaat wettelijk verankeren dat jongeren in het mbo voortaan aangesproken worden als student. De huidige term deelnemer is niet dekkend voor de positie van mbo-studenten.

Van Engelshoven: “Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht.”

Het streven is om de wet in het studiejaar 2020-2021 gewijzigd te hebben. Vanaf dat studiejaar worden dan ook in de wet mbo’ers studenten genoemd. Hiermee komt Van Engelshoven tegemoet aan een wens van jongeren in het mbo.

NHL: Capitals slaan terug in Stanley Cup-finale

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben in de finale van de strijd om de Stanley Cup in de NHL een tik uitgedeeld aan de Vegas Golden Knights. Het thuisteam van de eerste twee van maximaal zeven wedstrijden won wedstrijd één, maar woensdagavond waren de Capitals te sterk.

James Neal schoot de Golden Knights in de eerste periode nog op voorsprong na een fenomenale assist van Luca Sbisa, maar Lars Eller tekende tien minuten later voor de gelijkmaker. Alex Ovechkin en Brooks Orpik zorgden in de tweede periode voor een 1-3 voorsprong voor de Capitals en een goal van Shea Theodore was niet meer genoeg om de Golden Knights langszij te brengen: 2-3.

Golden Knights - Capitals, game 2 (Bron: YouTube)

Verdachten ramkraak gepakt na crash

Op de Parijsboulevard in Utrecht heeft afgelopen nacht een ramkraak plaatsgevonden. De auto is korte tijd later gecrasht teruggevonden op de Waterlinieweg.

De ramkraak gebeurde rond 04.00 uur in een winkel aan de Parijsboulevard.  De auto met  de verdachten is daarna met hoge snelheid weggereden. Korte tijd later troffen agenten een gecrashte auto aan op de Waterlinieweg. Het bleek dezelfde auto te zijn die gebruikt is bij de ramkraak. In de nabije omgeving troffen agenten twee personen aan.  Een van de twee, een 17-jarige jongen, was gewond geraakt. Hij is aangehouden en naar het ziekenhuis overgebracht. Een 26-jarige man is ook aangehouden en naar het politiebureau gebracht voor verhoor. Beiden komen uit Utrecht. De politie doet onderzoek.    

Rusland nodigt Kim Jong-un uit

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opnieuw een hoge buitenlandse functionaris ontvangen in Pyongyang. Hij ontmoette de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken), die hem volgens persbureau TASS uitnodigde een bezoek te brengen aan Rusland.

"Kom naar Rusland, we zouden het een genoegen vinden u te verwelkomen", zei Lavrov aan het einde van de ontmoeting. Het is nog onduidelijk of Kim is ingegaan op de uitnodiging. Hij bezocht sinds zijn aantreden voor zover bekend alleen China en Zuid-Korea.

De Noord-Koreaanse leider voegt komende maand mogelijk nog een land toe aan dat lijstje, als hij naar Singapore gaat voor topoverleg met de Amerikaanse president Donald Trump. Het is nog onduidelijk of dat doorgaat.

Rusland nodigt Kim Jong-un uit
Rusland nodigt Kim Jong-un uit (Foto: ANP)

Kawaii horrorgame Yomawari naar Switch

Uitgever NIS America heeft aangekondigd dat twee Yomawari-titels naar de Nintendo Switch komen, gebundeld als Yomawari: The Long Night Collection.

Yomawari: The Long Night Collection bestaat uit Night Alone en Midnight Shadows. In beide games volg je het verhaal van meisjes die in de duisternis van het Japanse platteland een spannend avontuur beleven. Night Alone volgt het verhaal van een meisje dat op zoek gaat naar haar vermiste hondje en zus, in Midnight Shadows moeten de verdwaalde Yui en Haro elkaar en de weg terug terugvinden. De grafische stijl ademt misschien schattigheid, maar de games vallen toch echt binnen het survival-horror genre en zijn doorspekt met vreemde monsters.

Yomawari: The Long Night Collection komt op 26 oktober uit voor Nintendo Switch. Mooi op tijd voor Halloween. Bekijk hieronder de trailer.

John Goodman vindt het wel goed zo

Acteur John Goodman lijkt het abrupte einde van de comedyserie Roseanne niet zo erg te vinden. "De serie zou toch geen Emmy winnen", reageert de Amerikaanse acteur op de beslissing van de omroep ABC om de stekker eruit te trekken na een racistische tweet van zijn tegenspeelster Roseanne Barr.

De reboot van de serie Roseanne zou komende zondag worden gepresenteerd aan leden van de TV Academy, die onder meer bepalen welke series worden genomineerd voor de aankomende editie van de Emmy's. John Goodman reageert schouderophalend dat hij niet meer naar de promotiedag hoeft. "Ik ben er al een keer of elf geweest, het zij zo."

John Goodman, die in de serie Roseannes echtgenoot Dan Conner speelt, had nog niet gereageerd op de commotie die ontstond na haar beledigende tweet over Valerie Jarrett, voormalig adviseur van oud-president Obama. "Ik kan maar beter niets zeggen om nog meer problemen te voorkomen", zegt de 65-jarige acteur tegen Entertainment Tonight. Op de vraag wat hij gaat doen nu het tweede seizoen van Roseanne is geannuleerd, antwoordt hij: "Alles gaat goed."

Complimenten

Roseanne zelf blijft onophoudelijk twitteren over de kwestie. In een van haar recente tweets complimenteert ze John Goodman en actrice Laurie Metcalf. "Ik zou wensen dat ABC deze beste acteurs van de wereld niet met mij de laan had uitgestuurd. Ik ben er ziek van, ze zullen nooit betere karakteracteurs op hun netwerk krijgen."

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ook gereageerd op het besluit van ABC. Hij gaat in op het nieuws dat Bob Iger, de topman van Disney dat eigenaar is van zender ABC, eerst Valerie Jarrett had gebeld alvorens Roseanne te informeren over haar ontslag. "Goh", reageert Trump. "Hij heeft mij nooit gebeld om excuses aan te bieden voor de verschrikkelijke uitspraken op ABC over mij. Misschien heb ik zijn telefoontje gemist?"

John Goodman vindt einde Roseanne niet erg
John Goodman vindt einde Roseanne niet erg (Foto: BuzzE)

Borderlands: Game of the Year Edition krijgt rating in Korea

Borderlands: The Handsome Jack Collection is al enige tijd beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One, maar in die collectie ontbrak één game: de eerste Borderlands. Daar zat natuurlijk geen Handsoms Jack in, maar toch was het een gemis.

Waarschijnlijk kunnen we binnenkort toch weer aan de slag met deel 1. In Korea heeft Borderlands: Game of the Year Edition een rating gekregen voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Aangezien de andere games al beschikbaar zijn en we voorlopig nog moeten wachten op Borderlands 3 is het enigszins logisch dat ook deel 1 naar de current-gen consoles komt.

Of en wanneer deze editie wordt aangekondigd is nog even afwachten. Wellicht op E3, dat over iets meer dan een week van start gaat.

Borderlands

Eerste Professor Layton komt naar smartphones

Via Famitsu is aangekondigd dat Professor Layton and the Curious Village, de eerste uit de serie, een HD-port krijgt voor smartphones. De game krijgt de extra noemer 'EXHD' en komt met extra content.

Alle assets in de game, puzzels, onderzoek en conversaties, zijn geüpgrade naar HD-resolutie. Daarnaast zijn er nieuwe cutscènes toegevoegd die diverse secties van de game op een logischer manier aan elkaar koppelen. Vooralsnog is de game enkel voor Japan aangekondigd, maar de serie heeft ook in het Westen altijd van populariteit genoten.

De eerste trailer is hieronder te bekijken. De game wordt in juni in Japan gelanceerd voor 1200 Yen (iets minder dan tien euro).

Assad: 'Wat je zegt ben je zelf, Trump'

De Syrische president Bashar al-Assad wil de controle terug over grondgebied dat in handen is van door de VS gesteunde milities. Assad zei in een interview met nieuwszender RT dat zijn regering bereid is te onderhandelen, maar de gebieden desnoods met geweld zal "bevrijden".

De VS steunen de zogeheten Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die overwegend Koerdische milities hebben het noordoosten van het land in handen. Daar zijn ook Amerikaanse militairen gelegerd, die hun partners ondersteunen bij de strijd tegen Islamistische Staat.

De Amerikaanse aanwezigheid is Assad een doorn in het oog. Hij riep Washington op de troepen terug te halen en verwees daarbij naar de Amerikaanse inval in Irak. "Ze kwamen naar Irak zonder juridische basis en kijk naar wat er met ze is gebeurd", zei hij. "Ze moeten de les leren."

De Amerikaanse president Donald Trump noemde Assad eerder een "beest". De Syrische leider reageerde in het interview op die uitspraak. "Wat je zegt ben je zelf", hield hij zijn ambtsgenoot voor.

Assad wil SDF-gebied 'bevrijden'
Assad wil SDF-gebied 'bevrijden' (Foto: ANP)

Vegito en Zamasu nu beschikbaar voor Dragon Ball FighterZ

Voor mensen die Dragon Ball FighterZ spelen zijn vandaag Vegito (SSGSS) en Zamasu (Fused) te downloaden. Mocht je de seizoenspas hebben, dan zijn deze gratis.

Vegito (SSGSS) is het resultaat van de Potara-fusie tussen Goku en Vegeta. Vegito (SSGSS) combineert zowel de karakteristieken als sterkte van Goku als Vegeta en vormt zo een krachtig personage om de tegenstander te lijf te gaan met onder meer dash, throw en long-range attacks. Fused Zamasu is de fusie tussen Zamasu en Black Goku, de twee antagonisten van de Future Trunks-arc in Dragon Ball Super.

Dragon Ball FighterZ is beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Jennifer Garner maakt grap ten koste van kip

Een week nadat ze volgers had gevraagd mee te denken over een naam voor één van haar nieuwe kippen, is Jennifer Garner tot een beslissing gekomen. De hen werd vernoemd naar de actrice zelf, en zal door het leven gaan als Hennifer.

Jennifer onthulde de naam van de kip woensdag op Instagram. Ze vertelde er niet bij of ze Hennifer zelf verzon of een suggestie van een volger heeft aangenomen. De naam lijkt te komen uit de traditie waarin Hollywoodkoppels door fans een stelletjesnaam krijgen aangemeten. Zo werden Jennifer en haar ex Ben Affleck tijdens hun huwelijk vaak Bennifer genoemd.

Hennifer is één van de acht nieuwe kippen van de actrice. Vorige maand maakte ze bekend dat haar vorige 'huiskip' was overleden. Deze Regina George, vernoemd naar het personage uit de film Mean Girls, dook geregeld op op de sociale media van Jennifer. Zo deelde ze onder meer een kiekje waarop ze Regina George aan een riem uitliet in de buurt.

De actrice woont in Los Angeles, maar heeft in interviews vaak verteld het landelijke leven van haar jeugd te missen. Ze wil dochters Violet (12) en Seraphina (6) en zoon Samuel (6) daar iets van meegeven met een kippenren, moestuin en zelfs bijenkorven in de achtertuin.

Jennifer Garner vernoemt kip naar zichzelf
Jennifer Garner vernoemt kip naar zichzelf (Foto: BuzzE)

Chelsea voert positieve gesprekken met Sarri

Chelsea heeft positieve gesprekken gevoerd met Maurizio Sarri in Milaan, zo weet Goal, en ze hopen de Italiaan deze zomer vast te leggen.

SSC Napoli heeft Sarri al vervangen door Carlo Ancelotti, maar beweert nog steeds dat ze recht hebben op een vergoeding van acht miljoen euro, het bedrag dat als ontsnappingsclausule is opgenomen in het contract van de Italiaan. Dit heeft de gespreken bemoeilijkt omdat advocaten van alle drie de partijen aan het bedrag werken, waarbij Chelsea en Sarri hoopvol zijn dat ze het bedrag kunnen verlagen.

De 59-jarige heeft nog een tweejarig contract, maar de clausule helpt Chelsea als Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentis na het verstrijken van de termijn elke vergoeding zou kunnen vragen. Verwacht wordt dat Chelsea Sarri een tweejarig contract aanbiedt, waarbij de oefenmeester ongeveer 5,5 miljoen euro per jaar zou gaan verdienen, waarbij er nog onderhandeld wordt over een extra seizoen.

Zenit Sint-Petersburg toonde ook interesse in Sarri, maar kondigde dinsdag aan dat het Sergey Semak had aangesteld als vervanger voor de nieuwe Italiaanse bondscoach Roberto Mancini, waarbij Sarri de voorkeur gaf aan een verhuizing naar West-Londen.

Chelsea moet het vertrek van Antonio Conte nog aankondigen en dat zou de club ongeveer tien miljoen euro gaan kosten, ondanks dat hij nog slechts een contract voor één jaar heeft."

ProRail steekt miljarden in vernieuwen spoor

Het wordt de komende tien jaar flink drukker in de treinen. Om die groei te kunnen opvangen investeert ProRail zeker 20 miljard euro in vernieuwing van het spoor.

ProRail-topman Pier Eringa zegt in De Telegraaf dat hij een stijging voorziet van het aantal passagiers met 45 procent. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van dertig procent. "Mensen zijn de files op de weg en in de stad zat en worden massaal de trein ingejaagd. Prima natuurlijk, maar er moet wel wat gebeuren om die explosieve groei op te vangen", aldus Eringa.

Daarom gaat ProRail tot 2030 zeker 20 miljard euro steken in opwaardering en vernieuwing van het spoor. "Daarmee kunnen we een groot deel van de verwachte groei faciliteren, zoals meer ruimte voor meer treinen die sneller en korter op elkaar rijden, grotere stations en extra opstelplaatsen van beveiligingssystemen."

ProRail steekt miljarden in vernieuwen spoor
ProRail steekt miljarden in vernieuwen spoor (Foto: ANP)

Omzet van horeca neemt toe

De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, steeg met 1 procent.

De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 2,3 procent toe. Bij restaurants namen de opbrengsten het sterkst toe. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder, aldus het statistiekbureau.

Bij de logiesverstrekking, waaronder bijvoorbeeld hotels, campings en vakantiehuisjes vallen, steeg de omzet met 1,6 procent. Wel nam het volume enigszins af.

Omzet van horeca neemt toe
Omzet van horeca neemt toe (Foto: ANP)

'VS zet heffingen voor EU-staal door'

De Verenigde Staten gaan importheffingen op staal en aluminium afkondigen voor de Europese Unie, meldt The Wall Street Journal op basis van ingevoerde bronnen. De plannen zouden mogelijk donderdag al bekendgemaakt worden.

President Donald Trump stelde in maart importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Dat leidde onder meer tot een handelsconflict met China. Bondgenoten Canada, Mexico, Brazilië, Australië, Argentinië en de EU werden tijdelijk uitgezonderd van de heffingen.

Begin mei gaf Trump de EU nog een maand uitstel voor de importheffingen. In de tussentijd probeerde de EU het Amerikaanse plan van tafel te krijgen. Dat lijkt nu geen resultaat te hebben gehad.

De EU kondigde eerder aan terug te slaan als de heffingen ingaan. Voor staal en aluminium gaat het dezelfde tarieven rekenen als de VS. Daarnaast komen er nieuwe tarieven op typisch Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren en pindakaas.

'VS zet heffingen voor EU-staal door'
'VS zet heffingen voor EU-staal door' (Foto: ANP)

Meer updates voor Dragon Ball Xenoverse 2

Bandai Namco heeft beloofd Dragon Ball Xenoverse 2 een jaar na release te blijven ondersteunen. Dat jaar is nu al ruim voorbij, maar producer Masayuki Hirano laat in een videoboodschap weten dat dit zeker niet het einde van nieuwe content is.

De producer geeft aan dat ze de online ervaring beter willen maken met gratis updates. De netwerk-problemen die nog voor komen willen ze oplossen en ze zijn van plan aanpassingen te maken aan de regels van een gevecht en ook de skills en aanvallen van de personages om de balans te verbeteren.

Dragon Ball Xenoverse 2 is uit op pc, Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

Robben mikt op CL-zege: "We willen alle prijzen winnen"

Arjen Robben tekende onlangs bij voor zijn tiende seizoen bij Bayern München en daarin heeft hij een ambitieus doel: alle mogelijke prijzen winnen.

De Rekordmeister werd afgelopen seizoen kampioen, maar vloog er vroegtijdig uit in de Champions League en verloor de bekerfinale verrassend van Eintracht Frankfurt. De 34-jarige Robben ontbrak toen met een spierblessure en dat steekt hem. "Ik wil altijd aanwezig zijn bij belangrijke wedstrijden. Geblesseerd toekijken is moeilijk voor me, maar je kunt het niet veranderen. Daarom kijk ik uit naar het nieuwe seizoen. Dan wil ik er weer vol voor gaan."

Het nieuwe seizoen kan wat hem betreft niet snel genoeg beginnen, nu zijn dijbeenblessure bijna volledig is hersteld. "Mijn looptrainingen gaan goed", verklaart Robben in gesprek met BILD. De Nederlander legt uit dat hij nu vijf weken vrij heeft voor de voorbereiding voor het nieuwe seizoen begint. "Dat is lang, dus ik kan van mijn vakantie genieten. Tegelijkertijd train ik om te zorgen dat ik fit ben als het nieuwe seizoen onder Niko Kovac begint."

Gevraagd naar zijn doelen is de Nederlander uiterst ambitieus: "We willen alle titels winnen. Ik zal proberen het hele seizoen fit te blijven. Ik wil op cruciale momenten belangrijk zijn voor het team, helpen waar mogelijk. De Champions League is ook één van mijn grote doelen in het nieuwe seizoen. We hebben hoge verwachtingen en zo hoort het ook. Deze standaard hoort bij Bayern München.''

FOK! Wat een weer: herhaling van de afgelopen dagen

De dag begint op veel plaatsen nevelig met in het midden van het land lokaal ook dichte mist. De nevel en mist zullen spoedig oplossen. De stranden langs de westkust blijven echter de gehele dag gevoelig voor mist of laaghangende bewolking van zee. Verder hebben we op de meeste plaatsen zonnige perioden. In het uiterste zuiden is er wat meer bewolking en kan er zeer lokaal een bui voorkomen. In de middag ontstaan overal stapelwolken en komen er op meerdere plekken onweersbuien tot ontwikkeling. Daarbij is er ook kans op hagel, windstoten en lokaal veel regen. De maximumtemperatuur loopt vanmiddag uiteen van 25°C in het westen tot lokaal 30°C in het oosten van het land. Op de stranden langs de westkust komt de temperatuur mogelijk niet boven de 20°C uit. De wind is zwak en komt uit richtingen tussen noord en noordoost.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er opklaringen maar kan er lokaal nog steeds een enkele (onweers)bui voorkomen. Lokaal kunnen er ook enkele mistbanken ontstaan. Met name in de westelijke helft is er kans op mist of laaghangende bewolking die vanaf zee komt binnendrijven. De minimumtemperatuur ligt rond 16°C. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Vrijdag overdag is het in de oostelijke helft half tot zwaar bewolkt met kans op enkele buien, vooral in het oosten en noordoosten met kans op onweer. Elders zijn er perioden met zon en is de buienkans kleiner, wel kunnen de westelijke kustprovincies in de ochtend te maken hebben met laaghangende bewolking van zee. Deze lost landinwaarts op maar op de stranden blijft het grijs en kil. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C aan zee tot 27°C in het noordoosten. Er staat een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest.

De dagen daarna tijdelijk minder warm met vooral op zaterdag enkele buien. Na het weekeinde geleidelijk meer zon en vanaf halverwege de week mogelijk weer zomerse temperaturen.(Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Was je dinsdag in Haps, dan zou dit boven je hoofd gehangen hebben (Foto: Charged)
Was je dinsdag in Haps, dan zou dit boven je hoofd gehangen hebben (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump: geweldig gesprek met Kim Kardashian

De Amerikaanse president Donald Trump had woensdag "een geweldige ontmoeting" met Kim Kardashian. De twee bespraken hervormingen in het gevangeniswezen en strafmaten, zo liet hij weten op Twitter.

Volgens CNN bracht Kim ongeveer een uur door in het Witte Huis. Ze zou daarna op het terrein in een auto zijn gestapt. Een speciaal privilege want VIP-gasten moeten meestal eerst lopend door de poort. Iemand uit haar entourage zou de media-aandacht voor haar bezoek vanuit de auto hebben gefilmd. Het is niet duidelijk of haar ontmoeting met Trump te zien zal zijn in realityshow Keeping Up With The Kardashians.

Kim voert al langer actie voor een presidentieel pardon voor Alice Marie Johnson, een 62-jarige vrouw die al 21 jaar in een gevangenis in Alabama zit voor een relatief licht drugsdelict. Haar meeting met Trump was opgezet door Jared Kushner, de schoonzoon van de president die als Witte Huis-adviseur gevangenishervormingen in zijn portefeuille heeft.

Kim sprak tijdens de verkiezingen van 2016 haar steun uit voor Trumps rivaal Hillary Clinton. Echtgenoot Kanye West is aanhanger van Donald Trump.

Trump: geweldig gesprek met Kim Kardashian
Trump: geweldig gesprek met Kim Kardashian (Foto: BuzzE)

Volleyballers winnen in vijf sets van OekraÔne

De Nederlandse volleyballers hebben de uitwedstrijd tegen Oekraïne gewonnen. In de Golden European League won Oranje in vijf sets: 2-3 (25-22, 18-25, 20-25, 25-23 en 10-15).

Oekraïne had vorige week in Apeldoorn nog gewonnen (2-3) en ook deze keer was het spannend tussen beide landen. Lang bleef het gelijk opgaan tussen beide landen, maar op het eind van de eerste set was Oekraïne net te sterk voor Nederland.

In set twee ging het ook lange tijd gelijk op, maar ditmaal speelde de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen een sterk tweede deel en won eenvoudig de set. Ook in set drie had Nederland het betere van het spel en won makkelijk set drie. Oekraïne won nipt de vierde set, waardoor een vijfde set nodig was.

Waar in de heenwedstrijd nog van Oekraïne in de vijfde set werd verloren was Oranje dit keer wel te sterk voor Oekraïne. Door de winst heeft Nederland nog een kans om zich te plaatsen voor de Final Four. De volleyballers staan nu tweede in Poule B achter Turkije dat zaterdag de tegenstander is. Turkije heeft momenteel al de vier poulewedstrijden gewonnen, terwijl Oranje twee van de vier wist te winnen.

Weinstein aangeklaagd voor verkrachting

Filmproducent Harvey Weinstein is aangeklaagd voor verkrachting en 'criminele seks', zo maakte de openbaar aanklager van Manhattan bekend.

Een zogeheten 'grand jury' boog zich woensdag over de vraag of een aanklager voldoende bewijs heeft om een rechtszaak tegen Weinstein te beginnen. Blijkbaar was voor de jury genoeg aanleiding om de 66-jarige filmproducent aan te klagen voor verkrachting in de eerste en derde graad en 'criminele seks' in de eerste graad. De eerste graad is de ernstigste variant van verkrachting en 'criminele seks'. Daar staat in New York 5 tot 25 jaar cel op.

Weinstein meldde zich vorige week bij de politie in New York. Tientallen vrouwen hebben de producent beschuldigd van seksueel misbruik. Dit was de aanzet voor de groei van de #MeToo-beweging.

Weinstein aangeklaagd voor verkrachting
Weinstein aangeklaagd voor verkrachting (Foto: ANP)

Zuigen kreng!

Je hebt wel eens van die ochtenden waarvan je achteraf denkt: ik had me beter de avond daarvoor in coma kunnen zuipen, om vervolgens drie dagen later wakker te worden. Maar helaas, ik word al van een glas rosé aangeschoten dus dat schiet niet echt op.

Van die ochtenden dat je wakker wordt, gewikkeld in je eigen losgefloepte hoeslaken. Als een soort mummie, maar dan eentje die ze liever nooit vinden. Dat je uit bed stapt en datzelfde laken je tackelt, zodat je precies met je snoevert voor de muurspiegel landt en daar een glimp van een platgereden egel ziet. Maar dat blijkt je haar te zijn.  Al wandelend naar de badkamer grijp je een handdoek van het wasrek met als resultaat dat de drie overige handdoeken keurig een verdieping lager dwarrelen.

Steeds minder bijstandsontvangers

Eind maart 2018 waren er 459.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd. Dit zijn er 13.000 minder dan een jaar eerder. Voor het tweede kwartaal op rij zijn er minder bijstandsgerechtigden dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

De daling is alleen te zien bij personen jonger dan 45 jaar. Het aantal 45-plussers met bijstand is nog steeds hoger dan een jaar eerder. Voor het eerst sinds jaren is het aantal bijstandsgerechtigden met een niet-westerse migratieachtergrond gedaald. De instroom in de bijstand van recente asielzoekers met een verblijfsvergunning houdt wel aan.

Daling onder 27- tot 45-jarigen houdt al langer dan een jaar aan
Dat de gunstige arbeidsmarkt nu ook begint door te werken in de bijstand, is vooral te zien bij de 27- tot 45-jarigen. Voor het vijfde kwartaal op rij zijn er in deze leeftijdsgroep minder mensen met bijstand dan een jaar eerder. De daling is in die periode ook steeds sneller gegaan. Eind maart 2017 was de daling ten opzichte van een jaar eerder nog 1.000, eind maart 2018 ging het om 12.000. Ook onder de bijstandsgerechtigden tot 27 jaar is er een daling zichtbaar. Deze is wel later op gang gekomen, namelijk vanaf eind 2017.

Het aantal 45-plussers met bijstand neemt nog wel toe van jaar op jaar. Eind maart 2018 telde deze leeftijdsgroep ruim 2.000 bijstandsontvangers meer dan een jaar eerder. Het tempo van de toename neemt wel af. Een reden voor de toename is de verhoging in 2018 van de AOW-gerechtigde leeftijd met 3 maanden tot 66 jaar. Bijstandsgerechtigden tegen de AOW-leeftijd blijven daardoor langer in de bijstand, voordat ze deze verruilen voor AOW.

Minder bijstandsgerechtigden met een niet-westerse achtergrond
Voor het eerst in negen jaar is het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd met een niet-westerse migratieachtergrond gedaald. Eind maart 2018 kwam het aantal bijstandsontvangers met deze achtergrond op 235.000 personen uit, 1.000 minder dan een jaar eerder. Onder personen met een Nederlandse achtergrond of westerse migratieachtergrond is de jaar-op-jaardaling al sinds 2016 zichtbaar.

De instroom in de bijstand van asielzoekers met een verblijfsvergunning houdt aan. Wie in het bezit is van een vergunning en onvoldoende inkomen of vermogen heeft, kan een beroep doen op de bijstand. In 2017 zijn er ruim 13 duizend Syriërs in de bijstand gekomen. In diezelfde periode zijn er 5,5 duizend Syriërs uitgestroomd.

Bijna kwart van de uitstromers verbleef langdurig in de bijstand
In 2017 stroomden 118.000 personen tot de AOW-leeftijd de bijstand uit. Van hen had 24 procent drie jaar of langer in de bijstand gezeten. Het aantal personen dat juist na een kort verblijf uitstroomt is ongeveer even groot. Zo had in 2017 bijna 26 procent van de uitstromers minder dan een half jaar bijstandsuitkering ontvangen.

Uit gegevens van de Labour Market Policy Database blijkt dat ongeveer de helft van de bijstandsverlaters direct aan het werk gaat. Ook intrekken bij iemand die inkomsten heeft, een studie gaan volgen en emigreren zijn gevallen waarbij de bijstandsuitkering wordt beëindigd.

Het aandeel in de uitstroom van personen die lange tijd een uitkering hebben ontvangen, neemt duidelijk toe met de leeftijd. In 2017 ging het om bijna 5 procent van de uitstromers tot 27 jaar. Bij de 27- tot 45-jarigen en 45-plussers was dit respectievelijk 25 en 36 procent.

Steeds minder bijstandsontvangers  (Foto: CBS)
Steeds minder bijstandsontvangers (Foto: CBS)

'Roken is voor tokkies'

Gemiddeld zegt 23 procent van de bevolking van 25 jaar of ouder in 2016/2017 dat ze roken. Mannen roken vaker dan vrouwen, lager opgeleiden vaker dan hoger opgeleiden. Het aandeel rokers onder 25- tot 45-jarige mannen met een lager opleidingsniveau is met 52 procent het hoogst. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van cijfers over 2016 en 2017 uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM, Trimbos-instituut en Pharos, expertisecentrum Gezondheidsverschillen. Voor de analyse naar verschillen in rookgedrag naar geslacht, leeftijd en onderwijsniveau zijn de gegevens van de enquêtes uit 2016 en 2017 samengevoegd.

Twee op de tien 25- tot 45-jarige hoger opgeleide mannen rookt
Bij mannen tussen de 25 en 45 jaar zijn de verschillen in rookgedrag naar onderwijsniveau het grootst. In deze leeftijdscategorie rookt van de laagopgeleide mannen 52 procent en heeft 17 procent ooit gerookt, maar doet dat nu niet meer. Van de hoogopgeleide mannen van deze leeftijd rookt 22 procent en is 23 procent ex-roker. Middelbaar opgeleiden zitten daar tussenin.

De verschillen in rookgedrag van 45- tot 65-jarige mannen naar onderwijsniveau zijn vergelijkbaar, maar minder groot. Het aantal rokers loopt af van 39 procent bij de lager opgeleiden tot 19 procent bij de hoger opgeleiden. Van elk onderwijsniveau geeft ruim een derde aan dat ze ooit wel gerookt hebben. Onder mannen van 65 jaar en ouder zijn minder rokers, en er zijn geen verschillen naar onderwijsniveau. Ruim 60 procent heeft vroeger gerookt.

Minder rokers en kleinere verschillen naar opleiding bij vrouwen
Vrouwen roken minder vaak dan mannen en ze zijn ook minder vaak ex-roker. De verschillen naar onderwijsniveau zijn bij vrouwen grotendeels vergelijkbaar met die bij mannen. Alleen bij vrouwen van 65 jaar en ouder is er een ander patroon zichtbaar.

Van de 25- tot 45-jarige vrouwen rookt ruim een derde van de laagopgeleiden, tegen iets meer dan 10 procent van de hoogopgeleiden. Ongeveer een kwart van alle vrouwen in deze leeftijdsgroep heeft ooit wel gerookt. Het aandeel dat nooit gerookt heeft is met twee derde het hoogst bij hoogopgeleide vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. De verschillen naar onderwijsniveau bij vrouwen van 65 jaar en ouder wijken af van die bij de andere groepen: de middelbaar opgeleiden roken het vaakst (14 procent). De helft van de laagopgeleide 65-plusvrouwen heeft nooit gerookt, dat zijn er meer dan de middelbaar en hoogopgeleiden (rond de 40 procent).

Laagopgeleiden roken niet alleen vaker dan hoogopgeleiden, zij roken ook vaker dagelijks. Een kwart van de laagopgeleiden en 9 procent van de hoogopgeleiden van 25 jaar of ouder rookte in 2016/2017 dagelijks. Ook zwaar roken (minstens 20 sigaretten per dag) komt meer voor onder lager opgeleiden. 6 procent van de laagopgeleiden is een zware roker, terwijl zwaar roken onder de hoogopgeleiden nauwelijks voorkomt.

Roken is voor tokkies (Foto: cbs)
Roken is voor tokkies (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.