FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 mei 2018

Buitenlandse media duiken op 'IsraŽlparodie'

Veel buitenlandse media hebben dinsdag aandacht besteed aan de rel over de parodie in de tv-show van Sanne Wallis de Vries. Aan het einde van de show was er een satirisch lied op de melodie van het nummer Toy, waarmee de Israëlische zangeres Netta op 13 mei het Eurovisiesongfestival won.

Onder meer Amerikaanse media als Newsweek en New York Post, de BBC en diverse kranten in Israël maakten melding van de klacht van de Israëlische ambassade over het lied. "Nederlandse televisie zegt dat parodie niet antisemitisch is", kopt The Times of Israel.

BNNVARA kreeg dinsdag officieel een klacht binnen over het satirisch lied op de melodie van het nummer Toy van Netta. In de parodie, die werd uitgevoerd door Martine Sandifort, ging het onder meer over de Al-Aqsamoskee en het schieten met 'Buk-rakketten' naar Palestijnen.

Gazastrook
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, verpakte zijn kritiek in een kritische tweet om de hele tekst puntsgewijs van commentaar te voorzien.

"In Sanne Wallis de show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap", reageert de omroep in een verklaring.

Onafhankelijkheid
Palestijnen protesteren sinds eind maart bij de Gazastrook omdat zij willen terugkeren in gebied van Israël. De protesten lopen regelmatig uit de hand; er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers aan Palestijnse zijde. Maandag 14 mei was de dag dat het zeventig jaar geleden was dat de onafhankelijkheid van Israël werd uitgeroepen. Dit leidde tot een voorlopig dieptepunt in de protesten; er werden tientallen Palestijnse demonstranten gedood en er raakten er meer dan duizend gewond.

Een groot deel van de internationale gemeenschap heeft het dodelijke geweld sterk veroordeeld.

Buitenlandse media duiken op 'Israëlparodie'
Buitenlandse media duiken op 'Israëlparodie' (Foto: BuzzE)

Basketballers Donar declasseren Leiden in eerste finaleduel

In de Dutch Basketball League is de finale begonnen en het eerste van maximaal zeven duels leverde gelijk een bijzonder duidelijke uitslag op: Donar vernederde ZZ Leiden in Groningen met 105-66.

In het eerste kwart kon Leiden nog prima mee. Sterker nog, de bezoekers sloten het kwart af met een kleine voorsprong, maar daarna sloegen de Groningers snoeihard toe. Met 35-14 in het tweede kwart en 28-17 in het derde bedrijf werd een grote voorsprong opgebouwd, wat geen moment meer in gevaar kwam. Met zeventien punten was Drago Pasalic de topscorer aan Groningse zijde.

Rus en Hogenkamp verder in kwalificaties Roland Garros, Griekspoor klaar

Tennisser Tallon Griekspoor is in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi op Roland Garros uitgeschakeld. De nummer 222 van de wereld was op het Franse gravel niet opgewassen tegen de Amerikaan Reilly Opelka: 5-7, 3-6.

Bij de dames ging het wat Nederland betreft beter: zowel Arantxa Rus als Richel Hogenkamp staan in de tweede van drie kwalificatieronden. Rus was veel te sterk voor de veel lager gerangschikte Française Manon Arcangioli (6-3, 6-0), terwijl Hogenkamp geen kind had aan de Japanse Miharu Imanishi: 6-2, 6-0.

Meldingsplicht discriminatie voor uitzendbureaus gewenst

Uitzendbureaus moeten verplicht gaan melden dat zij van een bedrijf een discriminerend verzoek krijgen, bijvoorbeeld als de werkgever geen buitenlanders wil. Dat vinden regeringspartijen D66 en CDA.

De twee partijen noemen de discriminerende verzoeken van bedrijven een hardnekkig probleem. De groep die wordt benadeeld blijft buiten beeld en kan daardoor geen aangifte van discriminatie doen, benadrukte D66-Kamerlid Steven van Weyenberg tijdens een debat over de misstanden in de branche. Hij en CDA'er René Peters willen dat het kabinet onderzoekt of een meldingsplicht soelaas kan bieden bij de aanpak van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Arbeidsmarktdiscriminatie) beloofde met de oproep aan de slag te gaan. Ze kondigde eerder al aan extra toezicht aan. Uit onderzoek van consumentenprogramma Radar bleek dat uitzendbureaus nog steeds discrimineren op afkomst.

D66 en CDA: meldingsplicht discriminatie
D66 en CDA: meldingsplicht discriminatie (Foto: ANP)

'Rohingya-strijdgroep pleegde massamoorden'

Een rebellenbeweging van de belaagde moslimbevolking in het westen van Myanmar, de ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army), heeft zich schuldig gemaakt aan massamoorden. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gemeld dat nieuw bewijs duidelijk maakt dat Rohingya-strijders vorig jaar zeker één slachting hebben aangericht onder hindoestaanse mannen, vrouwen en kinderen.

Het gaat bij deze massamoord mogelijk alleen al om bijna honderd burgerslachtoffers. De ARSA heeft meer hindoe-dorpelingen ontvoerd en vermoord en gruwelen gepleegd tegen andere niet-islamitische bewoners van het noordelijke deel van de deelstaat Rakhine, concludeert Amnesty,

De Rohingya zijn zelf al geruime tijd het slachtoffer van 'misdaden tegen de menselijkheid', gepleegd door de strijdkrachten van Myanmar. Die zou de streek etnisch willen zuiveren volgens waarnemers. Honderdduizenden Rohingya zijn naar Bangladesh gevlucht.

'Rohingya-strijdgroep pleegde massamoorden'
'Rohingya-strijdgroep pleegde massamoorden' (Foto: ANP)

Veel vragen aan Zuckerberg onbeantwoord

Veel vragen die fracties in het Europese Parlement stelden aan Facebook-topman Mark Zuckerberg bleven dinsdag onbeantwoord. Door de gespreksopzet en de beperkte tijd kwam er op tientallen vragen geen reactie, zoals sommigen vooraf al vreesden.

Het onderhoud duurde met 1,5 uur iets langer dan gepland. Zuckerberg zei een aantal belangrijke vragen te hebben beantwoord en beloofde de komende dagen nog antwoorden schriftelijk door te geven.

Op de vraag of het schandaal met Cambridge Analytica het topje van de ijsberg is, zei hij dat er nog duizenden apps moeten worden onderzocht. "Het onderzoek gaat nog maanden duren." Cambridge Analytica had een app ontwikkeld waarmee de gegevens werden binnengehaald.

Onduidelijk is bijvoorbeeld of en wanneer Facebookgebruikers van wie de gegevens zijn misbruikt worden gecompenseerd. Ook kwam er geen antwoord op de vraag of er een mogelijkheid komt om verstoken te blijven van gerichte (politieke) advertenties.

Zuckerbergs antwoord op vragen over het vermeende wegsluizen van winsten bleef beperkt tot: Facebook betaalt alle belasting die het wettelijk verschuldigd is en investeert veel in Europa.

Veel vragen aan Zuckerberg onbeantwoord
Veel vragen aan Zuckerberg onbeantwoord (Foto: BuzzT)

Nederland erkent Venezolaanse verkiezing niet

Nederland erkent de verkiezingen in Venezuela niet, waar de linkse president Nicolás Maduro dit weekeinde werd herkozen. "Het waren geen vrije en onafhankelijke verkiezingen", zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer.

Venezuela is het grootste buurland van het koninkrijk. De oppositie boycotte de verkiezingen. Veel tegenstanders van Maduro zitten in de gevangenis of zijn gevlucht. De economie is er heel slecht aan toe. Het land is een voorbeeld van "hoe je een economie helemaal naar de vernieling kunt helpen", aldus Blok.

Veel mensen vluchten uit het land naar Colombia, maar ook naar Aruba, Bonaire en Curaçao. In de Tweede Kamer leven veel zorgen over de vluchtelingenstroom naar de Benedenwindse eilanden.

Blok: geen eerlijke verkiezingen Venezuela
Blok: geen eerlijke verkiezingen Venezuela (Foto: ANP)

Win Het Leven is Vurrukkulluk op DVD

DVD'tje winnen? Natuurlijk. Lees snel verder

Het Leven is Vurrukkulluk is een film over liefde en verlangen. Tijdens  een heerlijke lentedag zien we twee beste vrienden, Mees (Reinout Scholten van Aschat) en Boelie (Géza Weisz) samen in het Vondelpark. Wat een normale dag lijkt te worden, verandert wanneer ze de jonge en knappe Panda (Romy Louise Lauwers) ontmoeten. Waar de hitte in het Vondelpark lijkt te stijgen, ontbreekt deze bij het lang getrouwde stel Etta (Anniek Pheifer) en Ernst-Jan (Teun Kuilboer). Ernst-Jan verdenkt Etta van overspel en heeft zo zijn eigen ideeën over hoe hij haar moet betrappen. In het laatste liefdesverhaal ontmoeten we Rosa (Willeke van Ammelrooy) en Kees (Stefan de Walle), oude geliefden, wiens paden na decennia onverwacht weer kruisen. Voorzichtig als een mooie Amsterdamse lentedag lijkt hun liefde opnieuw op te bloeien.

Het was al meer dan 50 jaar de wens van Frans Weisz om het boek van Remco Campert te verfilmen. Om het verhaal recht aan te doen zijn vader Frans en zoon Geza Weisz samen meerdere malen bij Remco Campert op bezoek geweest. Geza Weisz speelt Boelie, een personage gebaseerd op de schrijver zelf. Maar Campert zelf speelt ook nog een rol: die van Boelie, als hij tachtig is.

Wij mogen 'm 5x weggeven. Je maakt hier kans.

Atlus werkt aan nieuwe Persona-projecten

Na het succesvolle Persona 5 is er veel vraag naar meer Persona. Ontwikkelaar Kazuhisa Wada van Atlus, die momenteel werkt aan onder andere Persona 5: Dancing Star Nightheeft in een interview aangegeven dat Atlus werkt aan meerdere projecten.

De projecten mikken op de middel- en lange termijn en variëren dus ook in de ontwikkelfase. Eén van deze projecten is in ieder geval een nieuw genummerd deel, hoogstwaarschijnlijk Persona 6 (of ze moeten ineens anders gaan tellen). Ook komt Persona Q2 nog naar Nintendo 3DS, waar ook hard aan gewerkt wordt.

Wat de overige games worden is nog afwachten. Kazuhisa meldde dat er ook gewerkt wordt aan een aantal samenwerkings-projecten, maar helaas bleef het bij die teaser.

Persona 5

Immortal Unchained wordt in september ontketend

Immortal: Unchained heeft een releasedatum gekregen. Het spel komt 7 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc voor €49.99.

Immortal: Unchained is geinspireerd door games zoals Dark Souls. De mensen bij Toadman dachten "dat willen we ook maken" en bedachten een futuristische fantasiewereld. Je speelt een levend wapen dat vrijgelaten wordt als laatste kans om het universum te redden. Het grootste verschil in gameplay is dat dit een shooter is, dus je zult vijanden van ver al moeten af maken, terwijl zij of terugschieten of veel te snel naar je toe komen. Dat laatste gebeurt ook met schilden. De ontwikkelaars zijn na hun aankondiging en presentatie op gamescom 2017 tijden stil geweest.


Losgaan in Naruto to Boruto kan vanaf eind augustus

Bandai Namco laat weten dat Naruto To Boruto: Shinobi Striker 31 augustus uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en pc. Er is ook een preorderbonus, Collectors Edition en Season Pass onthuld.

De trailer onthult twee nieuwe personages: Gaara en Deidara. Gaara de 5e Kazekage is een verdedigingstype en zijn Grand Sand Mausoleum-aanval beperkt de tegenstander voor een beperkte tijd, Deidara is van het ranged-type en zijn speciale ninjutsu creëert klonen die na een bepaalde tijd zullen ontploffen, waardoor hij een dodelijke tijdbom wordt gebruiker.

De trailer belicht ook drie modi in Naruto To Boruto: Shinobi Striker:

  • The Flag Battle: spelers moeten vlaggen van het grondgebied van de vijand stelen en terugbrengen naar hun gebied. Het team dat de meeste vlaggen verzamelt terwijl ze hun territorium beschermen, wint
  • The Base Battle: het doel is om punten te scoren door minimaal 2 van de 3 barrière-gebieden onder controle te houden. Het team met de meeste punten aan het einde van de wedstrijd wint
  • The Combat Battle: werk samen met je teamleden om zoveel mogelijk Ninjas-tegenstanders uit te schakelen, in een totale vechtpartij.

De uitgever heeft verschillende bonussen voor Naruto To Boruto: Shinobi Striker bedacht:

  • De Uzumaki Edition bevat het basisspel op PlayStation 4 of Xbox One, de Season Pass en een beeldje van Naruto en Boruto.
  • De Season Pass bevat 9 DLC-packs en de accessoires van Great Sages of the Mount Myouboku.
  • Door de game vooraf te bestellen, wordt het Naruto 7th Hokage-kostuum en vroege toegang tot Pain ontgrendeld, een master die hun avatar traint.

We hebben al eerder eens met de arena-fighter bezig mogen gaan, onze eerste indruk is in de preview te lezen.

Zo veel keuze in Detroit: Become Human

Detroit: Become Human ligt vanaf 25 mei in de winkel en dat viert Sony PlayStation met een releasetrailer. De game bestaat naast heel veel keuzes in dialogen en paden ook nog eens drie speelbare personages, ieder met een eigen verhaal.

We spelen in Detroit, maar dan in 2038. Androids zijn een realiteit geworden en nemen steeds meer taken over van mensen. Dat heeft werkeloosheid tot gevolg, dus niet iedereen is even blij met de steeds slimmere robots. In Detroit: Become Human krijg je te maken met drie speelbare personages, de huishoudrobots Markus en Kara en Connor, een agent. Ze kennen elkaar niet en ze hebben elk een eigen kijk op de wereld. Jij moet ze begeleiden door middel van keuzes: wat antwoord je in een dialoog, welke kant ga je op? Er zijn duizenden keuzes te maken en vele eindes te ontdekken in de levens van Markus, Kara en Connor.

Minister Blok praat met terreurminister

Stef Blok, ooit het lelijke eendje van de VVD, maar tegenwoordig de heuse minister van Buitenlandse Zaken, had vandaag een ontmoeting met Ryadh al-Maliki, zijn collega-minister uit Narnia de Palestijnse Gebieden. Al-Maliki is deze dagen in ons landje te vinden omdat hij boos is op Israël.

De Palestijnse minister wil zijn buren namelijk voor de rechter trekken. Helaas stapt hij niet naar Frank Visser, maar naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Al-Maliki (Stef Blok noemt hem Malki) is onder meer ontstemt over het feit dat Israël het in zijn hoofd haalt om mensen die een grenshek bestormen, teneinde aan de andere kant van het hek een moordpartij aan te richten, dood te schieten. Dit komt bovenop andere vormen van zelfverdediging, iets dat al-Maliki een doorn in het oog is.

Vandaag was Stef Blok dus de praatpaal van deze vriendelijke uitziende meneer. Maar... wat weten we eigenlijk van hem?

Al-Maliki is iemand die zijn sporen verdiend heeft in het eeuwigdurende conflict. Nadat hij eerst een bachelorgraad en een PhD haalde in respectievelijk Colombia en Amerika, kwam hij op de loonlijst te staan bij de prestigieuze Universiteit van Bir Zeit bij Ramallah.

Tot zover lijkt alles normaal.

Maar dan komt het: al-Maliki is voornamelijk beroemd geworden als een van de kopstukken van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Een terroristische organisatie waar Hamas en Hezbollah hun hoedjes voor afnemen. De club heeft talloze vliegtuigkapingen, bom- en moordaanslagen op zijn geweten maar is voornamelijk bekend geworden als de partij die een burgeroorlog in Jordanië ontketende, waarbij men koning Hoessein en zijn clan probeerde omver te werpen. Een periode die beter bekend staat als Zwarte September. Ook na die roemruchte periode liet men regelmatig van zich horen met de nodige aanvallen en aanslagen op burgers op stranden, supermarkten, synagogen en zelfs een pizzeria ontkwam niet aan de terreurgroep.

De PLFP is berucht vanwege zijn onbuigzaamheid. Van de organisatie is bijvoorbeeld bekend dat men voorstander is van een eenstatenoplossing, in plaats van het veelgehoorde idee van een onafhankelijk Palestina en Israël, die als fijne buren in pais en vree naast elkaar leven. In facto komt het er dus op neer dat de PLFP Israël van de wereldkaart wil vegen.

Kortom; een prima gesprekspartner voor onze minister.

Met Rainbow Six Siege naar Toscane

Ubisoft heeft veel details van Operation Para Bellum bekendgemaakt. De content-update voor Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is in juni 2018 beschikbaar.

Operation Para Bellum introduceert twee nieuwe verdedigende operators, Alibi en Maestro, samen met een map, Villa, gelegen in het Italiaanse platteland. Het tweede seizoen van Year 3 brengt ook meerdere vernieuwingen met zich mee, waaronder een nieuwe intel gadget, snelheidsaanpassingen voor operators, meerdere gameplay-verbeteringen en de nieuwe Pick & Ban-setting. Deze feature brengt een nieuwe manier van spelen naar de multiplayer van Rainbow Six Siege. Het Pick & Ban systeem is alleen van toepassing in custom games en niet in ranked of casual multiplayer.

In Operation Para Bellum sluiten twee Italiaanse G.I.S. Operators zich aan bij team Rainbow. Het speelterrein is dit keer een luxueuze Toscaanse villa en is inmiddels al de twintigste map in Rainbow Six Siege. De villa is eigendom van de Vinciguerras, een gevaarlijke misdaadfamilie die bekend staat om hun smokkelarij. Dit huis is hun schuilplaats waar ze hun luxe levensstijl aanhouden en zeldzame kunstwerken verzamelen. Spelers betreden de villa op een specifiek moment: net voor de grote inval waren de Vinciguerras haastig documenten aan het verbranden en hun bezittingen aan het transporteren. Maar ze kregen te horen van Operation Para Bellum en zijn toen haastig gevlucht, waardoor alles in een puinhoop is achtergelaten en er belangrijke informatie voor het oprapen ligt.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Vegito knokt mee in Dragon Ball FighterZ

Bandai Namco introduceert vandaag Vegito (SSGSS) als nieuwste personage voor Dragon Ball FighterZ. Zowel Vegito (SSGSS) als Zamasu (Fused) verschijnen als DLC op 31 mei 2018.

Vegito (SSGSS) is het resultaat van de Potara-fusie tussen Goku en Vegeta. Vegito (SSGSS) combineert zowel de karakteristieken als sterkte van Goku als Vegeta en vormt zo een krachtig personage om de tegenstander te lijf te gaan met onder meer dash, throw en long-range attacks.

Zijn Meteor Ultimate Attack is de Final Kamehameha, waarmee hij dankzij de gebundelde kracht van twee Saiyans een Ki-Blast op de grond of in de lucht kan gebruiken. Vegito Blue kan trouwens een Ki-Generated zwaard oproepen tijdens zijn Ultimate Attack genaamd Spirit Excalibur. Er volgt ook een nieuwe Dramatic Scene wanneer hij Zamasu (Fused) te lijf gaat met een Final Kamehameha.

Dragon Ball FighterZ is verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Zeven aanhoudingen na grote familieruzie Dordrecht

Maandag aan het einde van de middag had de politie haar handen vol aan een uit de hand gelopen familieruzie in de Willem Barentszstraat in Dordrecht. Een langer lopend conflict escaleerde in een vechtpartij, waarbij een van de verdachten zich uiteindelijk met een opgeheven klauwhamer op een agent richtte. Voordat hij het wapen kon gebruiken, werd de 54-jarige Dordtenaar met behulp van pepperspray en een diensthond onder controle gebracht en aangehouden. In totaal werden zeven personen gearresteerd.

Rond 18:15 uur alarmeerden buurtgenoten de politie dat er een vechtpartij was ontstaan op straat. Verschillende familieleden die in de buurt wonen hadden het met elkaar aan de stok gekregen, en er ontstond een oploop van toeschouwers. Agenten uit verschillende districten spoedden zich naar de Willem Barentszstraat om de ruziemakers uit elkaar te halen en de situatie weer rustig te krijgen. Daarvoor moesten zij gebruik maken van de lange wapenstok. De vader van een van de vechtersbazen was het niet eens met de aanhouding van zijn zoon. Hij rende zijn woning in en kwam terug met een klauwhamer waarmee hij dreigde in de richting van een agent. Met pepperspray en een diensthond wisten ze hem aan te houden. Ook een andere verdachte, een man van 21, liep een bijtwond op van een politiehond.

Bij elkaar werden zes mannen tussen de 18 en 54 jaar en een 47-jarige vrouw gearresteerd voor mishandeling, belediging en opruiing. Eén meisje raakte tijdens de inzet lichtgewond en is nagekeken door ambulance-medewerkers.

Verwarde man valt mensen aan

Maandagavond heeft de politie een man aangehouden die ervan verdacht wordt meerdere mensen aangevallen te hebben in de omgeving van het Vijverpark in Kuinre (dat ligt in de gemeente Steenwijkerland in Overijssel).

Omstreeks 20:30 uur kreeg de politie een melding dat een verwarde man met een beitel mensen aanviel. Ook zou hij enkele voordeuren van woningen hebben ingetrapt. De politie was snel met meerdere eenheden ter plaatse en hield de verdachte, die intussen door buurtbewoners was overmeesterd, aan. De verdachte betreft een 34-jarige man uit Steenwijkerland die woont in een appartement boven dorpshuis De Botter. Een buurtbewoner raakte lichtgewond. De recherche onderzoekt het voorval.

Tien eierbedrijven nog steeds geblokkeerd

Tien eierbedrijven zijn nog steeds geblokkeerd omdat ze het verboden middel fipronil hebben gebruikt om stallen schoon te maken. De bedrijven zitten al sinds de zomer van 2017 op slot. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA dinsdag gezegd.

Honderden bedrijven gingen dicht toen het gebruik van fipronil werd ontdekt. Dat heeft 65 tot 75 miljoen euro schade opgeleverd. Er is veel kritiek op de rol van de NVWA in de affaire, onder meer omdat inspecteurs het aantreffen van fipronil pas na maanden zouden hebben gemeld.

Inspecteur-generaal Rob van Lint van de NVWA wilde dinsdag niets zeggen over de handelwijze van de NVWA. Hij wacht op het door het kabinet gevraagde onderzoeksrapport van de commissie-Sorgdrager. Dat verschijnt volgens hem nog voor de zomervakantie.

Tien eierbedrijven nog steeds geblokkeerd
Tien eierbedrijven nog steeds geblokkeerd (Foto: ANP)

Trump twijfelt aan top met Kim Jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump twijfelt of de langverwachte ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgende maand wel doorgaat. "Het kan zijn dat het niet op 12 juni lukt. Als het niet gebeurt, zal het misschien later gebeuren", verklaarde hij dinsdag.

Trump uitte zijn twijfel tijdens een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in het Witte Huis. Noord-Korea zaaide eerder twijfel over het doorgaan van de top door een overleg vorige week met de zuiderburen plotseling af te zeggen. De reden daarvoor zouden gezamenlijke militairen oefeningen zijn van de VS en Zuid-Korea.

Moon verklaarde dat hij er op vertrouwt dat Trump er een succesvolle top van zal maken en dat de oorlog tussen beide Korea's tot een einde komt.

Trump twijfelt aan top met Kim
Trump twijfelt aan top met Kim (Foto: ANP)

Tim Hofman schrijft boekenweekgeschenk jeugd

Tim Hofman is in de pen gekropen voor een gratis boek. De BNNVARA-presentator is dit jaar een van de schrijvers van 3PAK, de geschenkbundel bij de Boekenweek voor Jongeren.

"Ik ben heel, heel trots dat ik een van de gezichten mag zijn voor de Boekenweek voor Jongeren!", jubelt Tim. "Het sluit aan bij zowel mijn liefde voor literatuur als mijn missie om het op te dienen aan jonge mensen. Mijn rijmbundel was een eerste stap, een verhaal schrijven voor 3PAK gaat een flinke stap verder."

Ook schrijfster en actrice Nhung Dam en auteur, columnist, programmamaker en danser Raoul de Jong schreven een kort verhaal voor het boekenweekgeschenk. 3PAK wordt in september weggegeven in boekhandels, bibliotheken en scholen. De bundel is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van vmbo tot vwo.

Tim Hofman schrijft boekenweekgeschenk jeugd
Tim Hofman schrijft boekenweekgeschenk jeugd (Foto: BuzzE)

Begrafenis Avicii in besloten kring

De begrafenis van de vorige maand overleden dj Avicii vindt in besloten kring plaats. De familie van de Zweedse ster maakt geen datum bekend.

"Er zijn veel vragen over de begrafenis van Tim Bergling. De Bergling-familie heeft nu bevestigd dat deze in besloten kring wordt gehouden, in aanwezigheid van de mensen die het dichtst bij hem stonden", zo staat in een statement. "We vragen de media om dit te respecteren."

De 28-jarige Avicii overleed op 20 april in de Omaanse hoofdstad Masqat. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt. "Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden", stond in een eerder gedeelde open brief van de familie. "Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond. Hij was een gevoelige jongen, die van zijn fans hield maar de spotlights liever meed."

Bergling kampte met depressies en serieuze gezondheidsproblemen, veelal het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Hij stopte in 2016 met toeren omdat het te zwaar voor hem werd.

Begrafenis Avicii in besloten kring
Begrafenis Avicii in besloten kring (Foto: BuzzE)

Seedorf en degradant Deportivo La CoruŮa uit elkaar

Clarence Seedorf is niet langer de trainer bij Deportivo La Coruña. Dat meldt de Spaanse degradant op hun website.

Het contract van de 42-jarige oefenmeester wordt niet verlengd. Zodoende blijft de samenwerking tussen de Nederlander en de Spaanse club beperkt tot slechts vier maanden. In februari nam hij het stokje over van Cristobal Parralo, die wegens tegenvallende resultaten de laan werd uitgestuurd.

Onder leiding van Seedorf ging het weliswaar iets beter, maar de degradatiezone werd nimmer meer verlaten. De Nederlander won slechts twee van zijn zestien wedstrijden als trainer, maar verloor lang niet zo vaak als zijn voorganger. Hij kwam tot zes gelijke spelen en acht nederlagen.

Dat hij bij degradatie de club zou verlaten, was echter geen zekerheid. Direct na de degradatie gaf hij aan zich goed te voelen bij de club en de opties open te willen laten. Ook afgelopen week hakte hij de knoop nog niet door. De club had volgens hem aangegeven te zullen luisteren naar andere trainers en Seedorf zou in zijn plaats hetzelfde doen. "Ik ga kijken wat er allemaal mogelijk is", zei hij toen. Een langer verblijf bij Depor is nu in ieder geval uitgesloten.

Jakobsen wint openingsrit Tour des Fjords, Hofland en Roosen mee op het podium

In de Tour des Fjords heeft Fabio Jakobsen de openingsrit rit gewonnen. De Nederlandse sprinter van Quick-Step Floors was in een etappe van 191 kilometer naar Grimstad te sterk voor zijn landgenoten Moreno Hofland en Timo Roosen. Jakobsen is ook de eerste leider in de Noorse rittenkoers.

Floris Gerts was een van de vijf vroege vluchters in de openingsetappe van de Tour des Fjords. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van vier andere renners, maar ze kregen nooit veel ruimte van het peloton.

Het peloton had dan ook alles onder controle en bij het ingaan van de laatste tien kilometer werden ze dan ook teruggepakt door het peloton. De ploegen konden zich gaan opmaken voor een massasprint, die werd ontsierd door een valpartij. Sondre Holst Enger een van de favorieten lag daar ook bij. Daar profiteerde de Nederlanders optimaal van. Jakobsen won met overmacht de sprint voor zijn landgenoten Hofland en Roosen. Jeroen Meijers was met een achtste plaats de vierde Nederlander in de top tien.

Volleybalsters winnen moeizaam van BelgiŽ in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun vierde wedstrijd in de Nations League. In de Japanse stad Toyota won Oranje moeizaam van België: 21-25, 25-19, 23-25, 31-29, 15-10.

België dat ook goed begonnen was aan de Nations League door overwinningen op Zuid-Korea en de Dominicaanse Republiek begon goed tegen Oranje. België won de eerste set met 21-25 van Oranje. Nederland maakte snel weer gelijk in sets, maar Belgische volleybalsters bleven sterk spelen en wonnen de derde set.

In de spannende vierde set kreeg België een wedstrijdpunt. Anne Buijs, die als invaller begon, sloeg dat matchpoint weg. Op het zesde setpunt in de vierde set was het wel raak voor Nederland dankzij opnieuw Buijs. In de de vijfde set ging het tot 8-8 gelijk op, maar daarna liep Nederland weg bij België en won de wedstrijd met 3-2.

Woensdag spelen de volleybalsters opnieuw in Japan. Dan is regerend wereldkampioen de Verenigde Staten de tegenstander. Donderdag sluit Oranje af tegen gastland Japan.

Bijzondere herdenkingsdienst Grebbeberg

Op vrijdag 25 mei vindt een zeer bijzondere herdenkingsbijeenkomst plaats in Schaarsbergen en ereveld de Grebbeberg. Er wordt een eerbetoon gebracht aan 25 leden van het Dutch 320 squadron RAF, die zijn begraven op het ereveld de Grebbeberg. Hiermee gaat de laatste wens in vervulling van de 95 jaar oud geworden staartschutter Edward Hoenson, wiens as die dag ook verstrooid zal worden op de Grebbeberg. De heer Hoenson vloog 89 oorlogsmissies en was drager van het Vliegerkruis. Hij overleed op 27 november 2017.

Op de laatste dag van de Slag om Arnhem bombardeerde het Dutch 320 squadron RAF een Duitse flankopstelling in de bossen nabij de Dorpskerk van Schaarsbergen. De kerk werd hierbij getroffen, waarbij een aantal burgers omkwamen. Een van de ooggetuigen wilde Edward Hoenson ontmoeten, niet omdat hij het hem kwalijk nam, maar omdat hij vond dat ook deze bemanningsleden hun leven riskeerden voor de bevrijding van Arnhem en Nederland. In 2009 vond een bijeenkomst plaats in de Dorpskerk waarbij de heer Hoenson opnieuw zijn Vliegerskruis kreeg uitgereikt.

Naast vele nabestaanden wonen drie veteranen de herdenkingsbijeenkomst bij waaronder de 98-jarige Andre Hissink, een oude kameraad van Edward Hoenson, die hiervoor speciaal uit Canada overkomt. Leerlingen van een basisschool uit Eemnes lezen de namen van 25 kameraden van Edward Hoenson voor. Met de aanwezigheid van de schoolkinderen wordt getracht een boodschap over te dragen aan de nieuwe generaties. Dit was de wens van de heer Hoenson: ‘opdat we niet vergeten’.

Naast een trompettist, doedelzakspeler en veteranen Dominee ondersteunt Defensie deze ceremonie middels een missing man formatie met helikopters. Met het eresaluut van 25 mei staan we stil bij de gebeurtenissen van toen en brengen we een eresaluut aan het squadron en Edward Hoenson.

Edward Hoenson links op de foto (Archieffoto Ministerie van Defensie)
Edward Hoenson links op de foto (Archieffoto Ministerie van Defensie)

Borussia Dortmund presenteert Favre als nieuwe coach

Lucien Favre is de nieuwe hoofdtrainer van Borussia Dortmund. Dat heeft de Duitse club dinsdag bekendgemaakt.

De 60-jarige Zwitser heeft in het Signal Iduna Park een contract voor twee seizoenen gekregen. Hij is de opvolger van Peter Stöger, die onlangs te horen kreeg dat Dortmund niet met hem verder wilde. Stöger nam op zijn beurt in december het stokje over van de ontslagen Peter Bosz.

Favre was de afgelopen twee seizoenen trainer van het Franse Nice, waarmee hij in zijn eerste jaar derde werd in Ligue 1. Afgelopen seizoen moest de ploeg genoegen nemen met plaats acht. Nice maakte vrijdag al bekend dat Favre vertrok en zijn overstap naar BVB hing daardoor al in de lucht.

"Borussia Dortmund is één van de interessantste clubs van Europa en ik verheug mij op mijn terugkeer in de Bundesliga", reageert de voormalige trainer van Hertha BSC en Borussia Mönchengladbach. "Ik ken de competitie goed en ben de competitie in Nice ook goed in de gaten blijven houden."

'Moslims moeten wegens veiligheid vrij nemen tijdens ramadan'

Volgens de Deense minister van Immigratie en Integratie, Inger Stojberg, moeten moslims tijdens de ramadan voor zover mogelijk vakantiedagen opnemen. Dat moet er volgens Stojberg toe leiden dat de heilige maand minder negatieve gevolgen heeft voor de rest van de Deense samenleving.

In een in BT gepubliceerde column vraagt Stojberg zich af of 'een religieus gebod om een 1400 jaar oude zuil van de islam na te leven' in de huidige samenleving en arbeidsmarkt in Denemarken wel te verenigen zijn.

Zo vreest de minister onder meer dat het vasten negatief werkt op niet alleen de productiviteit, maar ook op de veiligheid. Buschauffeurs worden als voorbeeld genoemd, zeker als ze meer dan tien uur niet gedronken of gegeten hebben: "Dat kan voor iedereen gevaarlijk zijn."

Stojberg is sinds 2015 verantwoordelijk voor de vrij strenge Deense migratiepolitiek en is lid van premier Lars Lokke Rasmussen's centrumrechtse en liberale Venstre-partij. In Denemarken mag de politie sinds 2016 waardevolle zaken als juwelen en geld van migranten afnemen, om zo bij te dragen aan de kosten van hun verblijf in het land.

Dennis wint tijdrit in Giro, Yates blijft aan de leiding

Simon Yates is na de tijdrit van 34,2 kilometer tussen Trento en Rovereto nog steeds de leider in de Giro d'Italia. De rozetruidrager verloor 1.15 op Tom Dumoulin en heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van 56 seconden op de Nederlander.

De zege in de zestiende etappe ging naar Rohan Dennis. De Australier van BMC klokte bij alle tussenpunten de snelste tijd. Dennis deed over de 34,2 precies veertig minuten over en was veertien seconden sneller dan Tony Martin. Tom Dumoulin werd derde op 22 seconden, vlak voor een andere Nederlander Jos van Emden.

Chris Froome werd in de tijdrit vijfde op 35 seconden van de winnaar en stijgt naar de vierde plaats in het algemeen klassement. De Brit van team Sky heeft een achterstand van 3.50 op zijn landgenoot.

Donkey Kong schittert in DLC Mario + Rabbids

In januari werd de Donkey Kong-DLC voor Mario + Rabbids Kingdom Battle aangekondigd en vandaag hebben Ubisoft en Nintendo meer getoond. In de DLC start je een nieuw avontuur met een nieuw team.

Dit team bestaat uit Donkey Kong, Rabbid Peach en een nieuwe Rabbid: Rabbid Cranky, die duidelijk gebaseerd is op Cranky Kong. De gameplay toont een aantal omgevingen, nieuwe vijanden en ook één van de wapens van Donkey Kong: zijn konga's. De beelden, inclusief gameplay, zijn hieronder te bekijken.

Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure moet deze lente nog beschikbaar komen.

'PlayStation 4 in laatste levensfase'

John Kodera, directeur van Sony Interactive Entertainment, heeft tijdens de Investor Relations Day in Tokio aangegeven dat de PlayStation 4 zijn laatste levensfase ingaat. Vanaf nu zal het aantal verkopen gaan dalen.

De financiële klap die de dalende verkoop teweegbrengt zal echter opgevangen worden door de groeiende en terugkerende opbrengst van PlayStation Plus-abonnementen. Het betekent bovendien niet dat Sony de console snel laat vallen, maar alleen dat het aantal verkochte consoles zijn maximum bijna bereikt heeft. De focus zal verschuiven van het verkopen van hardware, naar het blijven binden en boeien van gamers.

Kodera heeft gezegd dat Sony blijft investeren in first-party en exclusieve games. Dit hoeven niet compleet nieuwe titels te zijn, ook het vernieuwen van en bouwen op bestaande titels past binnen het plan van Sony. Kort stipte hij de PlayStation VR-verkopen aan door de zeggen dat die stijgen, ondanks dat de gehele virtual reality-markt maar moeizaam groeit.

Over de verdere toekomst is Kodera suggestief. Vanaf nu tot maart 2021 zal Sony "eenmaal bukken, om verder te groeien in de toekomst". PlayStation 5 in 2021 bevestigd? We zullen het zien. De PlayStation 4 is sinds 29 november 2013 verkrijgbaar in Europa.

PlayStation 4 groot 

Total War Saga: Thrones of Britannia

Total War-games kennen we natuurlijk als grandioze games met epische gevechten uit de geschiedenis waar je uren speelplezier aan hebt, maar Creative Assembly komt met Thrones of Britannia met iets nieuws: een kleinere, gestroomlijnde game met alles wat Total War zo leuk maakt, maar dan in een hele specifieke tijdsperiode: in Thrones of Britannia neemt Total War ons mee naar de 9e eeuw waarin Engelsen, de clans uit Wales en Schotland en de Vikingen strijden om wie zichzelf tot koning van het Britse eiland mag kronen.

NSB-Propaganda online dankzij Beeld en Geluid

Het relatief nieuwe medium film was van groot belang in de propagandamachine van de NSB. Dit wordt duidelijk aan de hand van de NSB-filmcollectie die Beeld en Geluid in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen online beschikbaar stelt binnen het project WO2 Open Data Depot. Het materiaal is als publiek domein gemarkeerd en wordt nu online vrijgegeven om grootschalig en laagdrempelig (wetenschappelijk) onderzoek mogelijk te maken en te stimuleren. De collectie bestaat uit zo’n 170 gedigitaliseerde films met name uit 1941 t/m 1944, waarvan een deel in de hoogste kwaliteit gescand is.

De films vertellen veel over het ideaalbeeld dat de NSB haar leden en de ‘volksgenoten’ wilde voorspiegelen: orde, discipline, tucht, patriottisme, volksbelang voor individueel belang. Daarnaast laten ze goed zien aan welke emoties de NSB probeerde te appelleren: eensgezindheid, saamhorigheid en lotsverbondenheid. De aantrekkingskracht van de NSB - in 1943 telde de beweging 100.000 leden - is in de historiografie een onderbelicht thema waar pas de laatste jaren meer aandacht voor is.

Het gaat om 'geconfisqueerd oorlogsmateriaal’, waarover de Nederlandse overheid in 1944 de auteursrechten verkreeg, die 70 jaar na publicatie zijn vervallen en nu dus tot het publieke domein behoort.

De NSB-filmcollectie komt op verschillende manieren online beschikbaar. Alle films zijn te vinden op de site van Beeld en Geluid. Een selectie films is te zien via dit themakanaal. Meer informatie over de Filmdienst der NSB is na te lezen in de BeeldenGeluidWIKI. Alle films zijn te zien en te hergebruiken via Open Beelden vanaf 31 mei a.s. Alle films zijn raadpleegbaar via Wikimedia vanaf 31 mei a.s.

Beeld en Geluid organiseert, in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen en het NIOD, twee bijeenkomsten, waar deze filmcollectie centraal staat: Op donderdag 31 mei vindt een erfgoedbijeenkomst plaats over de wetenschappelijke waarde van geconfisqueerd oorlogsmateriaal.  Op zondag 3 juni laat NIOD-beeldonderzoeker René Kok zien hoe belangrijk het medium film is geweest bij de propagandavoering van de NSB, aan de hand van de NSB-filmcollectie. Meer informatie over deze bijeenkomst is hier te vinden.

Omdat het voor veel individuele erfgoedorganisaties te tijdrovend is om met terugwerkende kracht de juridische status van WO2-collecties te bepalen, heeft het Netwerk Oorlogsbronnen WO2-bronnen in het publieke domein en met open licenties verzameld. Door deze open oorlogsbronnen te publiceren op platforms met een groot publieksbereik, wordt het hergebruik ervan gestimuleerd. Het project WO2 Open Data Depot is mogelijk dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

NSB-propaganda online dankzij Beeld en Geluid (Foto: Beeld en Geluid)
NSB-propaganda online dankzij Beeld en Geluid (Foto: Beeld en Geluid)

Kojima toont prachtig mos in Death Stranding

Op Twitter heeft spelontwerper Hideo Kojima een nieuw screenshot gedeeld van Death Stranding. Veel is er niet op te zien, maar deze is wel wat kleurrijker dan we tot nog toe gewend zijn van het beeldmateriaal van de game.

Er is nog veel van Death Stranding in mysterie gehuld, zelfs na de 8-minuten durende trailer die eind vorig jaar uitgekomen is. Uit de gedeelde screenshot kunnen we niet veel opmaken, behalve dat de Nederlandse Decima-engine prachtig mos op het scherm kan toveren. Het wordt een game die alleen door Hideo Kojima bedacht en gemaakt kan worden. Mogelijk komt het beeld uit een nieuwe trailer, aangezien de voorgaande ook begon met een shot laag bij de grond.

Op de E3 krijgen we ongetwijfeld meer te zien van Death Stranding, zoals het bijschrift “+1 on the T-minus 3 weeks. #E32018 Decima×Kojima=DS” al aangeeft. Voor wie bovenstaande tweet niet kan zien, hieronder nogmaals de screenshot.

death stranding mos

Co-op shooter Earthfall krijgt release in juli

Earthfall, de co-op shooter waarin je een buitenaardse invasie moet zien te stoppen, komt uit op 13 juli. De game is al ongeveer een jaar in Early Access op Steam.

De shooter die hevig is geïnspireerd door Left 4 Dead, zal bij release tien missies bevatten, verdeeld over twee verschillende campaigns. Om jezelf en je team te verdedigen zal je barricades en andere verdedigingsmechanismen moeten bouwen, en je wapens op locatie moeten 3D-printen.

De standaardeditie zal vanaf 13 juli rond de €30 kosten, daarnaast zal er ook een fysieke versie uitgebracht worden die enkele extra skins en outfits zal bevatten. De fysieke versie zal zo'n €40 kosten.

EA verliest licentie PGA Tour aan makers van The Golf Club

De reeks van EA Sports-games gebaseerd op de Amerikaanse golforganisatie PGA Tour lijkt ten einde te zijn gekomen. EA verliest de rechten aan HB Studios.

HB Studios heeft inmiddels al wat ervaring opgedaan met golfgames, en heeft in 2014 The Golf Club uitgebracht. De game werd, samen met zijn opvolger uit 2017, redelijk ontvangen. Aan de andere kant leek EA al een tijdje af te willen van de PGA Tour-licentie, want in de afgelopen vijf jaar werd alleen Rory McIlroy PGA Tour uitgebracht, dat overigens slechts matig werd ontvangen.

The Golf Club 2019, zoals de nieuwe game van HB Studios zal heten, heeft dus de licentie bemachtigd en is deze van plan te gebruiken door in ieder geval zes van de golfbanen uit de PGA Tour te verwerken in hun game. In de game zal je, net zoals echte spelers, door enkele juniortoernooien moeten werken om uiteindelijk in de PGA Tour terecht te komen. Terwijl je dat doet zullen sponsors je prestaties opmerken en je wellicht een financiële injectie willen geven. Het persbericht over de PGA Tour-licentie heeft het dan ook alleen over golfbanen en sponsors, dus het is nog maar de vraag of we ook officiële spelers in The Golf Club 2019 zullen zien.

The Golf Club 2019 zou dit jaar uit moeten komen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Tennis World Tour - vreemd genoeg - nu beschikbaar

Tennisliefhebbers die al sinds jaar en dag hebben zitten wachten op een fatsoenlijke tennissimulatie hebben wellicht 1 juni aangekruist in hun kalender, want dan zou Tennis World Tour uit moeten komen. Niets blijkt echter minder waar.

Zojuist is de game namelijk verschenen op de digitale stores van zowel Xbox One als PlayStation 4, en al volledig speelbaar. De game had van origine een releasedatum van 22 mei, vandaag dus, maar werd later met iets meer dan een week uitgesteld naar 1 juni. Blijkbaar is men vergeten de datum aan te passen in de digitale stores, want de volledige game is al beschikbaar, inclusief verscheidene DLC-pakketten met enkele speelbare legendes, zoals John McEnroe en Andre Agassi.

De game zou een latere release krijgen op pc en Nintendo Switch. Officieel staan deze twee versies gepland voor 12 juni, maar Joost mag weten wanneer die daadwerkelijk uitkomt.

Wolkbreuk boven Zuid-Limburg

Zware onweersbuien met hagel hangen stil boven Midden en Zuid-Limburg. Op vliegveld Maastricht Aachen Airport (in Beek) viel tussen 14:10 uur en 14:50 uur 47 mm neerslag. Normaal valt in heel mei op dit weerstation 66 mm. De temperatuur ging in korte tijd naar beneden van 22 graden naar 11 graden.

Komende uren ontstaan steeds noordelijker stevige regen- en onweersbuien. Uiteindelijk is in het zuiden, midden en oosten van het land kans op lokale hoosbuien. Wolkbreuken kunnen plaatselijk 30-50 mm regen achterlaten, terwijl het even verderop droog blijft. Tijdens een stevigere bui is kans op hagel, windstoten tot 75 km per uur en wateroverlast.

De buien kunnen vanavond nog een tijd aanhouden, maar later op de avond neemt de onweerskans sterk af. Een enkele lichte bui is dan nog wel mogelijk. Ook de komende dagen is er in de middag en avond dreiging van enkele onweersbuien, vooral donderdag. In de noordelijke provincies blijft het meestal droog en daar is het ook het zonnigst. Vrijdag neemt daar pas de kans op een bui toe.

Met 22 tot 25 graden is het warm. Aan zee is het op sommige plaatsen wat koeler, vanwege een aanlandige wind en ook tijdens buien is het een stuk kouder. In het weekend wordt het droger, zonniger en warmer. In het zuidoosten kan het tropisch worden.

Hieronder 2 foto's van FOK-user Unit 21. Heb je zelf spectaculaire foto's gemaakt van de wolkbreuk, zet ze dan in een reactie of mail ze naar weer@fok.nl .

Bliksemontladingen van 13:55 - 14:55 uur (Foto: Weeronline)
Bliksemontladingen van 13:55 - 14:55 uur (Foto: Weeronline)

Deze foto's maakte FOK-user Unit21 vanmiddag in Spaubeek in Limburg (Foto: Unit21)
Deze foto's maakte FOK-user Unit21 vanmiddag in Spaubeek in Limburg (Foto: Unit21)

Deze foto's maakte FOK-user Unit21 vanmiddag in Spaubeek in Limburg (Foto: Unit21)
Deze foto's maakte FOK-user Unit21 vanmiddag in Spaubeek in Limburg (Foto: Unit21)

IsraŽl klaagt over Sanne Wallis de Show

De Israëlische ambassade heeft zich bij BNNVARA beklaagd over een parodie in de show van Sanne Wallis de Vries. De eerste aflevering van Sanne Wallis de Show, die zaterdag werd uitgezonden op NPO 1, eindigde met een satirisch lied op de melodie van het nummer Toy waarmee de Israëlische zangeres Netta op 13 mei het Eurovisiesongfestival won. Een woordvoerder van BNNVARA bevestigt de ontvangst van de klacht van de Israëlische ambassade.

"In Sanne Wallis de show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap", reageert de omroep in een verklaring.

In de parodie, die werd uitgevoerd door Martine Sandifort, ging het onder meer over de Al-Aqsamoskee en het schieten met 'buk-rakketten' naar Palestijnen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, verpakte zijn kritiek in een kritische tweet om de hele tekst puntsgewijs van commentaar te voorzien.

Sanne Wallis de Show is een nieuw programma van cabaretière Sanne Wallis de Vries. Muzikale parodieën vormen een onderdeel van de nieuwe zaterdagavondshow van BNNVARA die vier afleveringen beslaat.

Israël klaagt over Sanne Wallis de Show

Israël klaagt over Sanne Wallis de Show (Foto: BuzzE)

Man wordt achtervolgd door varken

De Amerikaanse politie keek vreemd op toen een man het alarmnummer belde, omdat hij achtervolgd zou worden door een varken. Agenten verwachtten dat ze ter plekke een dronken man zouden aantreffen, maar bij aankomst leek het verhaal van de broodnuchtere man te kloppen.

Dagblad USA Today bericht dat de man vanaf het station liep en onderweg merkte dat hij gevolgd werd. De dader bleek een varkentje genaamd Zoey, dat de man voorbij zag lopen en achter hem aan liep.

De politie besloot het varkentje mee te nemen in de patrouillewagen, en haar tijdelijk vast te zetten in de hondenkennels. Haar eigenaar heeft haar later opgehaald en veilig thuisgebracht.

Man belt alarmnummer om stalkend varken
Man belt alarmnummer om stalkend varken (Foto: BuzzO)

Geen onafhankelijk misbruikonderzoek Jehova's

De Jehova's Getuigen stellen geen onafhankelijk onderzoek in naar seksueel misbruik van vooral kinderen binnen hun geloofsgemeenschap. Ze vinden dat niet nodig omdat zich maar een paar slachtoffers hebben gemeld, laat een teleurgestelde minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten.

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de gesloten geloofsgemeenschap treden de laatste tijd naar buiten. Sommigen betichten de Jehova's Getuigen ervan het misbruik te hebben toegedekt.

Dekker heeft de kerk "meermaals" erop gewezen dat onafhankelijk onderzoek geboden is. Dat zou slachtoffers over de drempel kunnen helpen om naar de politie of naar hulpverleners te stappen. Bovendien voelen zij zich dan gehoord en erkend. Maar Dekker kan de gemeenschap niet verplichten zich aan een onafhankelijk onderzoek te onderwerpen, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Dekker vindt het ook "teleurstellend"dat de Jehova's Getuigen niet in gesprek willen met de stichting waarin slachtoffers zich hebben verenigd.

Geen onafhankelijk misbruikonderzoek Jehova's
Geen onafhankelijk misbruikonderzoek Jehova's (Foto: ANP)

Alolan-vormen komen naar Pokťmon GO

In Pokémon Sun en Moon voor Nintendo 3DS werden Alolan-vormen geïntroduceerd van Pokémon uit de eerste games, Red en Blue. Dit zijn alternatieve versies die door het klimaat in Alola van uiterlijk en type zijn veranderd.

Een aantal voorbeelden zijn Vulpix, die wit van kleur is en van het Ijs-type, en Exeggutor, die ineens een erg lange nek heeft en lijkt op een palmboom. In totaal zijn er 18 Alolan-vormen die de komende weken naar Pokémon GO komen. Een specifieke datum is nog niet bekend.

Alolan Pokémon Pokémon GO

RuneScape-concert opent groter RuneFest

De langstlopende MMORPG is RuneScape en daarvoor zijn door de jaren heen meer dan 1000 muziekstukken geschreven. Fans kunnen van een selectie in stijl gaan genieten, want aan de vooravond van het jaarlijkse RuneFest is er een liveshow van het Royal Philharmonic Concert Orchestra dat speciaal voor deze gelegenheid onder leiding staat van game-muziek-componist James Hannigan, bekend van games als The Lord of the Rings, Dead Space, Command & Conquer en Super Smash Bros. 4.

RuneFest

Het concert wordt gehouden op een nieuwe, grotere locatie net buiten Londen: Farnborough International Exhibition & Conference Centre. De klassiekers uit RuneScape-historie komen natuurlijk voorbij, maar ook nieuwe arrangementen worden gespeeld. De show wordt afgesloten met een 'Night Before Party'. De volgende dag begint RuneFest 2018, waar traditiegetrouw de laatste nieuwtjes en ideeën van ontwikkelaar Jagex betreffende RuneScape en Old School RuneScape worden gepresenteerd. Ook kun je praten met de ‘moderators’ en er zijn volop activiteiten en interviews.

RuneFest

Het concert vindt plaats op 5 oktober en RuneFest 2018 is op 6 oktober. Vanaf vanavond 18:00 zijn de tickets hier te krijgen. Snelle beslissers betalen £135 (ongeveer €154,-), maar de ‘gewone prijs’ is £150 (ongeveer €171,-). Dit geeft je toegang tot de RuneScape LiveShow, het feest en RuneFest 2018.

Om een beeld te krijgen van RuneFest kun je hieronder een impressie van RuneFest 2017 zien of hier kijken naar onze fotoreportage.

Twee jaar cel in zedenzaak Cheiderschool

De rechtbank in Amsterdam heeft de dertigjarige Ephraïm S. veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, wegens het plegen van ontucht met een dertienjarige leerling van de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert. S. was destijds leraar op die school.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar cel tegen S, geëist, alsmede een beroepsverbod van eveneens vijf jaar. Volgens het OM was het bewijs geleverd voor stelselmatige ontucht met vier leerlingen van de school. Volgens de rechtbank is het bewijs in één geval boven iedere twijfel verheven, in de andere niet.

De rechtbank stelde S. op 20 april, direct na het proces tegen de man, op vrije voeten. Het rechtscollege zei toen te verwachten dat een eventueel op te leggen straf niet hoger zou uitvallen dan de anderhalf jaar die S. in voorarrest heeft doorgebracht.

Twee jaar cel in zedenzaak Cheiderschool
Twee jaar cel in zedenzaak Cheiderschool (Foto: ANP)

Twee doden door neerstorten vliegtuigje nabij Stolwijk

Door het neerstorten van een vliegtuigje in het buitengebied bij Stolwijk (Zuid-Holland) zijn twee doden gevallen. Het toestel had een boom geraakt en is vervolgens wat verderop gecrasht, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het wrak ligt deels in een weiland en deels in een sloot.

De brandweer gaat ervan uit dat de twee slachtoffers ook de enige twee inzittenden waren. Maar duikers zoeken voor alle zekerheid nog in de sloot. Over de oorzaak van het ongeluk, dat gebeurde in de buurt van de Benedenheulseweg, kan de woordvoerder van de brandweer nog niks zeggen. Getuigen wordt gevraagd zich te melden bij de politie, die onderzoek doet.

Het vliegtuigje, een Cessna, was opgestegen van Rotterdam The Hague Airport. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niks bekend.

In 2012 raakte hetzelfde vliegtuigje betrokken bij een botsing met een andere Cessna. Beiden vlogen boven de kustlijn toen een manoeuvre verkeerd ging en de twee met elkaar in aanraking kwamen.

Twee doden door neerstorten vliegtuigje
Twee doden door neerstorten vliegtuigje (Foto: ANP)

Rood voor Ibrahimovic na klap in nek tegenstander

Zlatan Ibrahimovic begon geweldig aan zijn avontuur in de MLS, maar daarna zakte het allemaal wat in. Drie goals in zeven wedstrijden en matige resultaten voor LA Galaxy volgden, maar dit keer deed de Zweedse ex-international weer van zich spreken.

Op bezoek bij Montreal Impact kreeg Ibrahimovic het aan de stok met Michael Petrasso. De krap zestig kilogram wegende verdediger ging al dan niet bewust op de tenen van de oud-Ajacied staan, die geen andere optie zag dan Petrasso een tik in de nek te geven, alvorens naar de grond te zakken alsof zijn voet in puin lag.

De videoscheidsrechter werd om hulp gevraagd en na beraad kwam het oordeel: geel voor Petrasso, rood voor een wegstrompelende Ibrahimovic, die zijn ploeg zowaar wel met 0-1 zag winnen.

Deadpool 2 doet het beter dan voorganger

Het vervolg op de hitfilm Deadpool is het afgelopen Pinksterweekend spectaculair geopend in de Nederlandse bioscopen. Met een opbrengst van 1,36 miljoen euro deed Deadpool 2 het tijdens de eerste vier dagen in de bioscopen beter dan zijn voorganger uit 2016. Dat heeft distributeur Twentieth Century Fox dinsdag gemeld.

Deadpool 2 was het afgelopen weekend de best bezochte titel in de Nederlandse bioscopen. De nieuwe Marvel-film liet zelfs de vorige Marvel-hit, Avengers: Infinity War, achter zich.

In het tweede deel keert de grofgebekte huurling Wade Wilson (Ryan Reynolds) terug. Hij moet het ditmaal opnemen tegen Cable (Josh Brolin), een supersoldaat met een moorddadige missie. De film is in Nederland ook te zien in Dolby Cinema, 4DX en Imax.

Deadpool 2 doet het beter dan voorganger
Deadpool 2 doet het beter dan voorganger (Foto: BuzzE)

'Robbie Williams wil naar Songfestival'

Het gebeurt niet vaak dat écht grote wereldsterren naar het Eurovisie Songfestival gaan, Sieneke was zo'n beetje de laatste, maar op het ESF-forum meldt user Greys dat er schijnbaar geruchten gaan over niemand minder dan Robbie Williams.

De zanger zou tegen een BBC-commentator gezegd hebben dat hij zeker interesse heeft om de Britten te vertegenwoordigen op het liedjesfestijn. "Hij is een groot fan, dat was zeker geen grap. Het zou geweldig zijn, want hij is een fantastische 'performer' en er is maar één artiest als hij nodig om anderen ook te laten gaan", aldus commentator Scott Mills.

Eerder liet ook James Blunt al eens voorzichtig weten interesse te hebben in deelname. De vorige 'ster' die de Engelsen stuurde, Engelbert Humperdinck, eindigde op een niet al te fraaie voorlaatste plaats.

Rest ons nog de vraag, voor hen die nooit kijken: voor welke artiesten zou je de TV misschien tóch even op het Songfestival zetten?

James Corden moest intern niesen bij huwelijk Harry en Meghan

James Corden vond het een "absolute eer" om zaterdag plaats te mogen nemen in de St George's Chapel waar prins Harry trouwde met zijn Meghan. Maar de "prachtige" ceremonie was een enorme uitdaging voor de talkshowhost, vertelde hij in zijn The Late Late Show.

"Er waren overal bloemen, de mooiste die je ooit hebt gezien, maar het was verschrikkelijk. Ik krijg last van allergieën als ik zo dichtbij bloemen kom, dus ik heb tijdens de ceremonie vooral een nies moeten onderdrukken." James' allergie zorgde bijna voor een bijzonder gênant moment. "Ik moest niesen, net toen de aartsbisschop zei: als iemand een reden heeft waarom deze mensen niet mogen trouwen... Ik moest intern niesen, maar denk dat ik ermee weg ben gekomen."

James vertelde ook dat hij prins Harry "nu zo'n zeven jaar" kent en dat hij zaterdag "trots was een Brit te zijn". De talkshowhost noemde de hertog en hertogin van Sussex "een modern, vooruitstrevend stel dat precies de huwelijksceremonie kreeg dat het wilde".

James woonde niet alleen de huwelijksceremonie en de aansluitende lunchreceptie bij, hij was ook een van de tweehonderd genodigden voor het huwelijksfeest dat zaterdagavond plaatsvond. Volgens hardnekkige geruchten feestte het pasgetrouwde stel tot in de vroege uurtjes. James leek dat te bevestigen. "Harry en Meghan, ik ben zo blij voor jullie, hartelijk gefeliciteerd. Ik hoop dat jullie wat welverdiende slaap krijgen."

James Corden: bloemen Harry en Meghan ramp
James Corden: bloemen Harry en Meghan ramp (Foto: BuzzE)

Huizenprijzen stijgen met bijna 9 procent

Koopwoningen waren in april bijna 9 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. Dat becijferden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijzen zijn ook ietsje harder opgelopen dan een maand eerder.

Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 27 procent meer in vergelijking met toen. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 zijn huizen nog altijd iets minder duur. De huizenprijs lag in april dit jaar gelijk aan die van september 2008.

De afgelopen maand wisselden minder huizen van eigenaar. In april bleek dat 16.267 woningen waren verkocht. Over de eerste vier maanden van het jaar ging het om 68.372 huizen. Dat was 6 procent minder dan een jaar eerder.

Huizenprijzen stijgen met bijna 9 procent
Huizenprijzen stijgen met bijna 9 procent (Foto: ANP)

Metropole Orkest staat water aan de lippen

Het Metropole Orkest staat het water aan de lippen en moet vrezen voor de toekomst. Het internationaal gerenommeerde orkest kan de subsidiekortingen niet meer opvangen. De ruim vijftig musici krijgen nog maar net 50 procent van het salaris uitbetaald. "En dat is simpelweg niet vol te houden." Het gezelschap vraagt de landelijke overheid om meer geld.

Volgens een dinsdag verschenen onderzoek naar de bekendheid van culturele instellingen is het Metropole Orkest het sterkste culturele merk in de gesubsidieerde sector, nog voor het Koninklijk Concertgebouworkest. "We zijn trots op deze toppositie", zegt directeur Jan Geert Vierkant. Maar "het is toch te gek dat onze musici nu de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall en de volgende ochtend naar het uitzendbureau moeten omdat ze anders niet rond kunnen komen van hun gehalveerde salaris."

De kwaliteit en positie van het Metropole komt steeds meer onder druk te staan. "Voor een orkest dat zo veel voor zo veel mensen betekent en speelt op het allerhoogste internationale niveau, voor een orkest dat Nederland muzikaal mede op de kaart zet in het buitenland, een orkest waar alle grote sterren mee hebben willen werken in hun leven, voor dit orkest is het van levensbelang om voluit te kunnen blijven spelen in plaats van voor de helft."

Het Metropole, opgericht in 1945, krijgt alleen subsidie van de landelijke overheid en die is verlaagd. In 2015 hing het voortbestaan van het orkest ook aan een zijden draad, maar toen kwam er uiteindelijk toch extra subsidie.

Metropole Orkest staat water aan de lippen
Metropole Orkest staat water aan de lippen (Foto: BuzzE)

Europees record voor Nederlandse boogschutters, Koreaanse wereldrecords

Boogschutters Sjef van den Berg, Jan van Tongeren en Steve Wijler hebben een nieuw Europees record gevestigd. In de kwalificaties voor de World Cup in Antalya kwamen de recurveschutters tot respectievelijk 681, 665 en 679 punten met 72 pijlen. 

Met hun totaalscore van 2025 punten verbrak het trio het Europees record van 2018 punten. Dat werd twee jaar terug door het Nederlandse team geschoten op de World Cup in Shanghai. In Antalya was alleen Zuid-Korea beter in de plaatsingsronde: 2065 punten.

Bij de vrouwen vielen twee nieuwe wereldrecords te noteren. Met 72 pijlen kwam de 21-jarige Kang Chae-young tot 691 punten, vier beter dan het vorig jaar op de Universiade door haar landgenote Choi Mi-sun geschoten oude wereldrecord.

Kang's teamgenoten Chang Hye-jin en Lee Eun-gyeong waren goed voor 683 en 649 punten, wat een totale teamscore opleverde van 2053. Ook dat was een wereldrecord en ruim ook: in 2016 schoten drie Zuid-Koreaanse dames een score van 2045 bij elkaar, ook in Antalya.

Brussel waarschuwt Italianen opnieuw

De Europese Commissie heeft de nieuwe Italiaanse regering opnieuw gewaarschuwd voor grote afwijkingen in de begroting. Volgens commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële Stabiliteit) moet de nieuwe regering een "redelijke budgettaire politiek voeren", zei hij tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt.

De populistische M5S (Vijfsterrenbeweging) en de rechts-populistische Lega bereikten onlangs een akkoord over een coalitie. Van de beoogde premier Guiseppe Conte, een politieke debutant, wordt verwacht dat hij een eurosceptisch beleid zal voeren. De coalitie wordt wegens haar plannen met geld te gaan smijten en ook de belastingen te verlagen, door critici ook al 'de schuldencoalitie' genoemd. De twee partijen willen geen bezuinigingen meer, ondanks dat Italië al een torenhoge staatsschuld heeft.

Dombrovskis benadrukte dat de commissie zich in principe niet mengt in de nationale politiek van de lidstaten. "We kunnen hen alleen maar adviseren om op koers te blijven in termen van economisch en financieel beleid, de groei te stimuleren met hervormingen en het begrotingstekort onder controle te houden", zei hij.

Brussel waarschuwt Italianen opnieuw
Brussel waarschuwt Italianen opnieuw (Foto: ANP)

Marks & Spencer sluit derde Britse winkels

Marks & Spencer (M&S) gaat zijn winkelbestand in het Verenigd Koninkrijk de komende jaren flink inkrimpen. De winkelketen maakte bekend dat circa één op de drie grote winkels die zowel eten als kleding verkoopt de deuren zal sluiten. Dat komt neer op meer dan honderd filialen.

M&S richt zich meer en meer op de online verkopen. Momenteel is de verkoop van kleding via de webwinkel goed voor 18 procent van de opbrengsten. Dit moet op termijn een derde worden. Volgens de leiding van M&S is het inkrimpen van het winkelbestand essentieel voor de toekomst van het bedrijf.

Verder maakte M&S bekend dat het ook minder kleinere winkels opent die alleen eten verkopen. Eerder kondigde het bedrijf aan er hier 200 van te willen openen. Dat worden er dit jaar zeker vijftien minder.

M&S heeft momenteel meer dan 1000 filialen. In bijna 700 daarvan wordt alleen eten verkocht.

Marks & Spencer sluit derde Britse winkels
Marks & Spencer sluit derde Britse winkels (Foto: ANP)

'IsraŽl valt als eerste aan met F-35'

Israël is naar eigen zeggen het eerste land ter wereld dat de F-35 - tot niet al te lang geleden beter bekend als de Joint Strike Fighter - in een operationale situatie gebruikt heeft. Dat heeft generaal Amikam Norkin, de baas van de Israëlische luchtmacht, laten weten.

Op een persconferentie gaf Norkin aan dat Israël in de afgelopen weken twee aanvallen op twee verschillende fronten heeft uitgevoerd, zonder daarbij specifieke details te geven over de locaties en de doelen - behalve dat de F-35 niet zou zijn ingezet bij een aanval op doelen in Syrië, eerder deze maand. "We vliegen over het hele Midden-Oosten met de F-35."

Israël heeft momenteel negen exemplaren van de F-35 Lightning II. Dat zullen er in 2024, als alles volgens schema verloopt, vijftig zijn.

Autoriteiten ontkennen Russisch explosief in Tsjechische serverruimte

Het lijkt erop dat een user van Reddit er in is geslaagd een prima trollactie op te zetten. De user postte een foto van 'een soort explosief', die naar eigen zeggen in de serverruimte lag waar hij (of zij) de airco kwam repareren.

Andere users kwamen er al snel op af en iemand wist te melden dat het om een Russische MCLOS ATGM ging, ook wel bekend als een Sagger antitankraket. De aircomonteur deed uitgebreid verslag van het een en ander: de politie werd gebeld en arriveerde, inclusief mysterieuze auto's zonder kentekenplaten en militaire voertuigen, waarna telefoons in beslag werden genomen tot de boel veilig was.

Volgens de user werd het explosief afgevoerd naar een militaire basis, waar men het tot ontploffing zou brengen. De vraag blijft echter hoe een Russisch explosief terecht is gekomen in de serverruimte, waar na het ontslag van de lokale IT-medewerker - twee maanden geleden - niemand meer binnen zou zijn geweest.

Men rook dan ook onraad en in Tsjechische media werd zelfs over de zaak bericht. Het bureau van de Tsjechische president en de politie in het land lieten vervolgens weten dat een dergelijke situatie zich niet voor heeft gedaan. De uiteindelijke vraag blijft dan ook onbeantwoord: verzon de user het verhaal, of wordt het in de doofpot gestopt door de autoriteiten?

Korte teaser trailer voor Battlefield V

Electronic Arts heeft, voor de grote reveal van Battlefield V op 23 mei, nog een korte teaser trailer gedeeld. Naast het feit dat Xbox de marketingrechten van Battlefield V in handen heeft, duidt deze trailer er ook op dat de game zich zal afspelen in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Verder kun je enkele elementen van de nieuwe HUD opmaken.

Meer informatie over de game wordt morgen om 11 uur 's avonds onthuld. Je kunt de livestreams volgen op Youtube, Twitch en Mixer. 

Haagse PVV stelt vragen over feestende allochtonen

De Haagse PVV heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van een groep feestvierende Turken die afgelopen zaterdag de Hobbemastraat in de Haagse Schilderswijk blokkeerden. Het lijkt erop dat er in Den Haag structureel niet wordt gehandhaafd als feestvierende allochtonen overlast veroorzaken zoals afgelopen zaterdag. Dit gaat bijvoorbeeld op voor Turkse en Marokkaanse bruiloften, waarbij men vaak met dure auto’s toeterend door de straten rijdt en langdurig en luidruchtig straten blokkeert.

Fractievoorzitter Karen Gerbrands: “Dit is niet de eerste keer dat feestvierende allochtonen ongestoord overlast veroorzaken. Waarom mogen zij zomaar toeterend door de straten rijden en langdurig en luidruchtig straten blokkeren? Het is niet uit te leggen dat gewone Hagenezen wél een bekeuring krijgen als zij enkele kilometers te hard rijden maar dat feestvierende allochtonen in Den Haag blijkbaar boven de wet te staan.”

Yakuza 3, 4 en 5 onderweg naar PS4

Sega heeft in de laatste uitgave van Dengeki PlayStation bekendgemaakt dat er remastered versies van Yakuza 3, Yakuza 4 en Yakuza 5 onderweg zijn naar de PlayStation 4. Dit betekent dat spelers in de toekomst de hele mainline serie op PlayStation 4 kunnen ervaren. Eerder had Daisuke Sato, producent van de Yakuza-serie, gedeeld dat deze remasters pas een feit zouden worden bij genoeg vraag.

Momenteel zijn alleen de Japanse release data bekend:

  • Yakuza 3 - 9 augustus voor 3990 yen (~ 30), dit is inclusief een downloadcode voor de soundtrack
  • Yakuza 4 - Herfst 2018
  • Yakuza 5 - Lente 2019

Verder wordt er beschreven dat de games een verhoogde resolutie en framerate zullen hebben.

kazumakiryu

 

Braziliaans model (24) overleden aan kanker

Het Braziliaanse model Nara Almeida is overleden. Vorig jaar werd een zeldzame vorm van maagkanker ontdekt bij de Braziliaanse, goed voor enkele miljoenen volgers op social media, en daar is ze nu aan bezweken, zo heeft haar vriend laten weten. Almeida werd slechts 24 jaar.

De behandeling was behoorlijk prijzig en om aan het geld te komen verkocht Almeida onder meer gesigneerde shirts. Ze gebruikte haar beroemdheid op social media door zoveel mogelijk aandacht - en dus geld - te genereren voor het onderzoek naar (maag)kanker, onder andere door ook rondom de behandeling modellenfoto's te blijven posten op haar Instagram-account.

 

Hoje começa uma nova fase na minha luta contra o câncer. Finalmente vou tomar a primeira dose de imunoterapia!! Depois de muitos exames e muita preparação meus médicos encontraram um medicamento que vai me fazer realmente bem e tenho a chance de salvar minha vida. Como muitos já sabem o remédio custa muito caro e depois de mt insistência infelizmente não obtivemos resposta do governo e não posso esperar, então fui pra luta. Estamos nos esforçando ao máximo para conseguir juntar dinheiro suficiente pra pagar os exames e a dose do medicamento. Mas Deus como sempre coloca anjos na minha vida e dessa vez colocou o @pato 💙ele se dispôs a pagar 6 meses de tratamento ( oh Glória) e a clinonco que fez a doação de 3 doses do medicamento,só Deus sabe a emoção que foi quando tive a confirmação de que eles iriam de verdade ajudar a salvar minha vida, SÓ GRATIDÃO!! Agora vamos torcer para esse medicamento fazer um efeito maravilhoso e eu me livrar dessa doença e acabar com esse sofrimento. Já faz um mês que estou na uti e ficarei o tempo que precisar se for pro meu bem. Vamos continuar vendendo camisetas e aceitando doações de quem quer ajudar pois infelizmente temos custos com exames e outras milhares de coisa que o plano não cobre! Mas não estamos fazendo nenhuma vakinha e nem divulgando contas bancárias.( cuidado com as vakinha e contas fakes) enfim estou muito confiante, cheia de esperanças e gratidão a Deus e a todos que me apoiam e acreditam na minha recuperação. Por mais difícil que pareça o problema, com Deus sempre haverá uma solução, eu entreguei minha vida e meus planos nas mãos de Deus e sei que ele tem o melhor pra mim, só peço sabedoria e paciência pra aguentar os dias difíceis, mas creio que no final tudo irá dar certo e vou sair disso muito fortalecida e pronta pra ajudar outras pessoas. OBRIGADA Deus, universo, família, equipe médica, @pato e a vcs por todo apoio! Juntos somos mais forte. 🙏🌟#cancer #positivevibes #oracao #forcaNara

Een bericht gedeeld door Nara Almeida (@almeidanara) op24 Apr 2018 om 11:56 (PDT)

 

Com o tempo a gente aprende que tudo isso que achamos Importante como status, roupas, festas, dinheiro... é passageiro e passamos a enxergar o quanto nossa saúde é valiosa, nossa família, amigos, momentos... só quem tem, só quem já lutou, só quem já perdeu, ou tem parentes com o câncer sabe o sofrimento e a luta de cada dia pra nós, cada batalha vencida é uma grande lição. A gente quando é jovem pensa que nunca vai acontecer nada de ruim, vivemos como se não houvesse o amanhã, mas de uma hora pra outra isso tudo pode mudar! Valorizem a família, os amigos, e principalmente sua saúde. Aproveitem e sejam gratos pelo agora! Mesmo passando por momentos de dores e angústias, eu continuo sendo grata pela minha vida, continuo crendo que tudo vai ficar bem no final, continuo acreditando que vou realizar todos os meus sonhos. Amém!! 🙏

Een bericht gedeeld door Nara Almeida (@almeidanara) op19 Mrt 2018 om 3:24 (PDT)

 

Seguimos a luta! Obrigada pelo apoio! Sigo internada até controlarem as dores.

Een bericht gedeeld door Nara Almeida (@almeidanara) op8 Mrt 2018 om 1:42 (PST)

Webber: "Komst Massa naar Formule E is perfect"

Felipe Massa rijdt komend seizoen voor het Venturi-team in de Formule E. De Braziliaanse bijna-wereldkampioen in de Formule 1 maakte dat afgelopen week bekend en Mark Webber ziet het als een bijzonder goede stap voor de klasse waarin elektrische auto's over de straten van steden als Berlijn, New York en Parijs racen.

"Het is heel goed dat Massa in de Formule E stapt, hij is een topcoureur met een hele mooie carrière in de F1. Dat hij nu in de Formule E gaat racen is perfect, het is een echte coureur", zegt Webber. "Zijn entree kan zorgen voor een positieve impuls wat kwaliteit van de coureurs betreft. Hij racet hard en het hebben van meer coureurs van zijn kaliber in de Formule E zou een hele mooie boost betekenen voor de klasse."

'Superman' behoudt wereldtitel na gelijkspel tegen 'Jack the Ripper'

Voor het bijna-wekelijkse boksbericht gaan we nog even terug naar het weekeinde. Verspreid over de wereld stonden immers weer de nodige wereldtitels op het spel, waaronder het duel tussen een superheld en een superslechterik - wat bijnamen betreft althans. 

In het Air Canada Centre in Toronto werd gevochten om de WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Die titel is al bijna vijf jaar in handen van de 40-jarige Canadees Adonis Superman Stevenson en zijn uitdager was niemand minder dan de Zweed Badou Jack The Ripper. De nummers één en drie op de BoxRec-ranking vochten het twaalf ronden uit, maar de jury kon geen winnaar aanwijzen: gelijkspel, en dus behield Stevenson de titel.

In dezelfde gewichtsklasse veroverde Emil Markic de vacante wereldtitel bij de WBF. De Kroaat sloeg de Duitser Denis Liebau in de elfde ronde tegen het canvas: diens eerste nederlaag. Gary Russell Jr behield de WBC-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) die hij al drie jaar in bezit heeft. In Oxon Hill was hij op punten te sterk voor landgenoot Joseph Diaz, die na 26 zeges voor het eerst verslagen werd.

Ook in Leeds werd om een vedergewichttitel gevochten. Thuisfavoriet Josh Warrington werd na twaalf ronden tegen IBF-kampioen Lee Selby uitgeroepen tot winnaar: Welshman Selby was zijn titel na drie gevechten weer kwijt, het publiek in Leeds kon juichen voor hun nieuwe wereldkampioen, die nu een indrukwekkend record van 27-0 heeft.

Ook bij de dames werd gevochten. De Argentijnse Debora Anahi Dionicius verdedigde voor eigen publiek in Villaguay haar IBF-wereldtitel in het supervlieggewicht (-52,2kg). La Gurisa werd na tien ronden tegen Luna del Mar Torroba uit Colombia aangewezen als winnares, haar 28e zege in 28 gevechten. Ook de Argentijnse fans in Goya konden juichen: Erica Anabella Farias versloeg haar jonge landgenote Yamila Esther Reynoso in de strijd om de WBC-wereldtitel in het superlichtgewicht (-63,5kg).

De Duitse Elina Tissen behield haar wereldtitels in de GBU en IBF in het vedergewicht (-57,2kg) door in Potsdam op punten te winnen van landgenote Nina Meinke. In Colombia moest Liliana Palmera haar WBA-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg) inleveren: Yazmin Rivas uit Mexico zorgde na vijf ronden voor de knock-out.

Rechter: aartsbisschop verhulde kindermisbruik

Twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: kindermisbruik en religie. Een rechtbank in Australië heeft aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide schuldig bevonden aan het in de doofpot stoppen van kindermisbruik door een priester. Volgens Australische media is hij daarmee de hoogste katholieke geestelijke ooit die voor een dergelijk vergrijp is veroordeeld.

Wilson was aangeklaagd omdat hij jarenlang een priester de hand boven het hoofd had gehouden, hoewel al in 1976 een toen vijftienjarige jongen hem had verteld door de man te zijn misbruikt. De bewuste priester werd in 2004 veroordeeld voor negen gevallen van kindermisbruik en overleed in 2006 in de gevangenis.

De rechtbank maakt naar verwachting in juni de strafmaat bekend. Wilson kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen. In een verklaring schreef de aartsbisschop dat hij "overduidelijk teleurgesteld" is.

Rechter: aartsbisschop verhulde kindermisbruik
Heeft ook echt zo'n kop hè... (Foto: ANP)

Aziatische beurzen doen een stap terug

De Japanse effectenbeurs is dinsdag licht lager geëindigd. Beleggers namen wat gas terug na de recente opmars. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke beurzen in Hongkong en Zuid-Korea gesloten bleven vanwege nationale feestdagen.

De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent in de min op 22.960,34 punten. Een dag eerder doorbrak de hoofdindex voor het eerst sinds begin februari de psychologische grens van 23.000 punten. Vooral de Japanse financiële aandelen werden van de hand gedaan door een daling van de Amerikaanse obligatierentes. Robotmaker Fanuc en retailer Fast Retailing, twee zwaargewichten in de index, stegen 0,9 en 0,6 procent.

Sony zakte 2 procent. Het Japanse entertainment- en technologieconcern neemt voor zo'n 2 miljard dollar het belang van 60 procent in muziekmaatschappij EMI over van het consortium onder leiding van Mubadala Investment. Sony zelf heeft al circa een derde van de aandelen EMI in handen.

De beurs in Shanghai verloor 0,5 procent. Een dag eerder werd nog positief gereageerd op de pauze in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,7 procent in.

Japanse beurs eindigt licht lager
Japanse beurs eindigt licht lager (Foto: ANP)

Verkoop keukens stijgt

Keukenverkopers deden in het eerste kwartaal goede zaken. Zij verkochten in de eerste drie maanden van dit jaar ruim een tiende meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt de brancheorganisatie voor winkeliers in het non-foodsegment INretail.

Met een omzetstijging van 11,6 procent waren keukenverkopers een positieve uitzondering op de rest van de woonbranche. De opbrengsten van de sector als geheel stegen ook, maar met 3,4 procent wel wat minder hard dan in de voorgaande periodes.

Vooral buiten de Randstad stegen de verkoopcijfers van woonwinkels. Zo steeg de omzet in de regio's oost en zuid met respectievelijk 3,7 en 5,2 procent. Dat de groei in de de Randstad achterblijft, komt omdat door de krapte op de woningmarkt minder mensen verhuizen.

Verkoop keukens stijgt
Verkoop keukens stijgt (Foto: ANP)

Vergunning eigenaar ramptoestel ingetrokken

De Mexicaanse luchtvaartautoriteit heeft maandag de vergunning ingetrokken van Aerolineas Damojh, de eigenaar van het toestel dat vrijdag op Cuba neerstortte. De maatregel geldt voor de duur van het onderzoek dat de luchtvaartautoriteit heeft ingesteld naar de Mexicaanse maatschappij.

Bij het ongeluk met de Boeing 737-200 kwamen 110 passagiers en bemanningsleden om het leven. Een oud-piloot van Damojh zei zondag in de Mexicaanse media dat de maatschappij te weinig doet om mensen en materieel in goede conditie te houden.

Vergunning eigenaar ramptoestel ingetrokken
Vergunning eigenaar ramptoestel ingetrokken (Foto: ANP)

Wolf wil zich mogelijk vestigen in Drenthe

In natuurgebieden in Midden-Drenthe is de afgelopen maanden herhaaldelijk een wolf gezien. Als het om een en hetzelfde dier gaat, is dat volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland wil vestigen. Een wolf die langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft, beschouwt dat als zijn territorium.

Er zijn camera's geplaatst die het vermoeden moeten bevestigen. Maar volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot kan alleen aan de hand van 'territoriale markeringen' zoals keutels met zekerheid worden vastgesteld dat het om één wolf gaat.

De afgelopen jaren werden in het oosten van het land en in Groningen, herhaaldelijk wolven waargenomen die vanuit Duitsland in Nederland een kijkje kwamen nemen. Vorige week werd er voor het eerst in twee eeuwen een gezien in Friesland.

Wolf wil zich mogelijk vestigen in Drenthe
Wolf wil zich mogelijk vestigen in Drenthe (Foto: ANP)

Avengers: Infinity War breekt record Black Panther

De nieuwste telg in de Marvel Cinematic Universe (MCU), Avengers: Infinity War, is de meest succesvolle Marvelproductie ooit in de Nederlandse bioscopen.

De film waarin vrijwel alle helden uit het Marvel-universum de krachten bundelen om te vechten tegen de sterkste villain ooit, Thanos, heeft inmiddels bijna 8,2 miljoen euro opgebracht. Daarmee is het vorige record van Black Panther, dat eerder dit jaar recordhouder werd, verbroken, meldde distributeur Disney maandag. In totaal trok Avengers: Infinity War tot nu toe in de Nederlandse theaters 767.000 bezoekers,

Avengers: Infinity War heeft wereldwijd al diverse records gebroken. De actiefilm passeerde onder meer als snelste ooit wereldwijd de magische grens van een opbrengst van 1 miljard dollar. Ook had Infinity War het beste openingsweekend ooit in de VS en het beste openingsweekend voor een Marvelfilm in Nederland.

In Avengers: Infinity War moeten superhelden als Captain America, Iron Man, Hulk, Doctor Strange, Thor en de Guardians of the Galaxy samenwerken om te voorkomen dat megaschurk Thanos in het bezit komt van de zes 'infinity-stenen'. Als hij de stenen krijgt, zal hij niet alleen de realiteit maar ook de tijd en ruimte naar zijn wil kunnen buigen.

De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Robert Downey jr, Chris Pratt, Chris Evans, Chris Hemsworth, Elizabeth Olsen, Zoe Saldana en Josh Brolin.

Avengers-vervolg succesvolste Marvelfilm ooit
Avengers-vervolg succesvolste Marvelfilm ooit (Foto: BuzzE)

Man schiet met machinegeweer op groep mensen in Marseille

In Marseille heeft een groep gewapende mensen met hun vuurwapen in de lucht en volgens geruchten een groep jonge mensen geschoten en vervolgens geprobeerd de aangesnelde politie in het nauw te drijven.

Het voorval gebeurde maandag in de vooravond, rond vijf uur. Volgens een official van de stad zou één inwoner met de kolf van een geweer op het hoofd zijn geraakt. Hij zou lichtgewond zijn geraakt.

De groep wist uiteindelijk per auto te ontsnappen. De schietpartij zou volgens de politie drugsgerelateerd zijn.

Doodsoorzaak Hitler bekend

Hitler is niet, zoals complotdenkers beweren, ontsnapt naar andere werelddelen, maar heeft daadwerkelijk - samen met zijn vrouw Eva Braun - zelfmoord gepleegd. Dat hebben Franse onderzoekers bevestigd die van Rusland toegang hebben gekregen tot de overgebleven stoffelijke resten van de nazileider.

Adolf Hitler en Eva Braun zijn om het leven gekomen door een mix van cyanide en een kogelschot. De volgorde waarin dat gebeurd is is onduidelijk. Het zou kunnen dat hij eerst cyanide in heeft genomen en zich vervolgens alsnog neergeschoten. Ook kan het zijn dat na het nemen van de cyanide een van zijn lijfwachten hem nog heeft voorzien van een genadeschot. Na hun overlijden zijn de lichamen nog in brand gestoken.

Historicus Willem Melching zei tegenover de NOS: "dat [..de overblijfselen..] er waren, was bekend. Dat ze een team uit het Westen toegang hebben gegeven tot dat materiaal is wel opmerkelijk.

100 miljoen voor 'veelbelovende zorg'

Veelbelovende behandelingen, medische technologie en geneesmiddelen sneller beschikbaar voor de patiënt. Dat is het doel van een fonds dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag presenteert. De minister stelt voor het fonds 105 miljoen euro beschikbaar. Met dit geld worden ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën geholpen bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Subsidieregeling veelbelovende zorg
Het totale bedrag komt ten goede aan drie regelingen. De eerste regeling is een subsidieregeling speciaal bedoeld voor nieuwe behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie die over het algemeen al tot de markt zijn toegelaten, maar nog niet vergoed worden. Voordat een nieuwe vorm van zorg vergoed kan worden vanuit het basispakket is bewijs nodig dat het ook een meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande behandelingen. Dergelijk onderzoek is vaak kostbaar, vergt veel expertise en duurt meerdere jaren. Met het geld dat Bruins hiervoor beschikbaar stelt kunnen ontwikkelaars zoals MKB’ers, ziekenhuizen en onderzoekers dit onderzoek betalen en worden de gemaakte zorgkosten tijdens het onderzoek gedekt. Ook krijgen zij professionele hulp bij de opzet van het onderzoek.

Bruno Bruins: ‘We zien te vaak dat goede zorgideeën uiteindelijk blijven steken in de ontwikkelfase en niet bij de patiënt terecht komen. Het onderzoek om het laatste stapje richting het basispakket en daarmee naar de patiënt te overbruggen is namelijk ingewikkeld, duur en tijdrovend. Vooral voor kleinere bedrijven, individuele onderzoekers of ziekenhuizen is dat reden om af te haken. Dat is echt zonde en ook slecht nieuws voor de patiënten die er mogelijk baat bij hebben. Met deze nieuwe regeling kan die laatste belangrijke laatste stap wél gezet worden.' 

Deze regeling gaat in op 1 januari 2019 en komt in de plaats van de huidige regeling van voorwaardelijke toelating die sinds 2012 bestaat. De regels om in aanmerking te komen voor voorwaardelijke toelating bleken in de praktijk te lastig, waardoor er weinig gebruik van werd gemaakt. In overleg met zorgpartijen is besloten een nieuwe en laagdrempeligere regeling te maken. Van de nieuwe regeling zal naar verwachting vier tot vijf keer meer gebruik gemaakt gaan worden. Doordat de regeling eenvoudiger is wordt ook de totale voorbereidings- en onderzoekstijd die nodig is teruggebracht van ongeveer 6 naar ongeveer 4 jaar.

Geneesmiddelen en evaluatie van bestaande zorg
Naast de subsidieregeling voor behandelingen en medische technologie werkt Bruins ook aan een vergelijkbare regeling voor geneesmiddelen. Vanwege onder andere de verschillen in geldende regelgeving voor geneesmiddelen wordt hiervoor een aparte regeling in het leven geroepen. Deze regeling wordt de komende periode uitgewerkt en zal voor het einde van het jaar gepresenteerd worden. Datzelfde geldt voor de regeling die bedoeld is om bestaande zorgvormen te evalueren en te kijken of ze echt zo goed werken als we denken. Ook in het onderhandelaarsakkoord medisch specialistische zorg is afgesproken om bestaande zorg actiever te gaan evalueren.  

‘Het is heel belangrijke om goed onderzoek te doen naar nieuwe vormen van zorg. En dat geldt net zo goed voor zorg die we misschien al jaren gebruiken. Doet het eigenlijk wel wat we ervan verwachten? Of moeten we overstappen op iets nieuws? Ook hier moeten we goed naar kijken. We willen geen onnodige zorg of zorg die niet werkt in ons basispakket. Daar hebben patienten niks aan en het geld dat dat kost kunnen we veel beter besteden.’  aldus minister Bruins

R. Kelly aangeklaagd voor misbruik

Een ex van R. Kelly heeft de zanger aangeklaagd voor mentaal, verbaal en seksueel misbruik. Volgens Faith Rodgers sloot de muzikant haar regelmatig op als ze niet wilde ingaan op zijn avances.

Faith ontmoette de zanger na afloop van een concert in Texas. Een paar maanden later zou hij haar naar New York hebben laten overkomen om daar een optreden bij te wonen. In de aanklacht beweert de vrouw, die destijds 19 was, volgens TMZ dat hij die avond haar hotelkamer bestormde en tegen haar zin seks met haar had. Na afloop klaagde de muzikant volgens Faith dat ze saai was in bed.

De twee zouden desondanks een relatie van een jaar hebben gehad, waarbij Faith geregeld werd vastgehouden in kamers, studio's en auto's. De vrouw beweert dat Kelly zijn persoonlijk assistent de opdracht gaf te zorgen dat ze niet zou ontsnappen. Ze klaagt de muzikant aan voor seksueel geweld, vrijheidsberoving en het achterhouden van een soa. De muzikant zou haar met herpes besmet hebben.

Het is niet de eerste keer dat Kelly in de problemen komt. Zo werd hij onder andere al beschuldigd van seks met een minderjarige nadat een filmpje opdook waar Kelly seks zou hebben met een 13-jarig meisje. Hier kwam onder meer plasseks aan te pas. Kelly ontkende de persoon op de beelden te zijn en dat was voldoende voor gerede twijfel. 

Voor een complete tijdlijn van zijn misstappen, zie billboard.com

R. Kelly aangeklaagd voor misbruik
R. Kelly aangeklaagd voor misbruik (Foto: BuzzE)

MLB: Tiener debuteert met 3-run homerun op eerste worp

Honkballer Juan Soto heeft zijn debuut in de MLB gemaakt en iedereen zal het weten ook. Vanwege blessureleed op het buitenveld van de Washington Nationals werd de pas 19-jarige Soto uit de minor leagues overgeheveld en maandag debuteerde hij op het hoogste niveau.

In de tweede inning stond Soto, gelijk de jongste speler in de MLB, voor het eerst tegenover San Diego Padres-werper Robbie Erlin. Soto was niet onder de indruk en met twee teamgenoten op de honken begon hij zijn MLB-loopbaan door de bal de tribunes in te meppen: een 3-run homerun, waarmee hij gelijk de jongste speler in zes jaar werd die überhaupt een homerun sloeg in de MLB - met 19 jaar en 195 dagen was Nederlands international Jurickson Profar in 2012 dertien dagen jonger dan Soto maandag. De Nationals wonnen uiteindelijk met 10-2, op gang geholpen door de drie runs van Soto. 

Bij de New York Yankees deed een andere jongeling het ondertussen goed. Gleyber Torres was pas drie maanden oud toen werper Bartolo Colon, zijn tegenstander op maandag, zijn MLB-debuut maakte, maar de 21-jarige Torres sloeg twee homeruns tegen de veteraan, die deze week zijn 45e verjaardag viert. Het hielp de Yankees op weg naar een 5-10 zege op bezoek bij de Texas Rangers.

Uitslagen MLB maandag
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 3-0
Washington Nationals - San Diego Padres 10-2
New York Mets - Miami Marlins 2-0
Milwaukee Brewers - Arizona Diamondbacks 4-2
Texas Rangers - New York Yankees 5-10
Chicago White Sox - Baltimore Orioles 2-3
Minnesota Twins - Detroit Tigers 4-2
St.Louis Cardinals - Kansas City Royals 6-0
Los Angeles Dodgers - Colorado Rockies 1-2

Soto is binnen in de MLB (Bron: YouTube)

NHL: Capitals en Lightning naar beslissende 7e wedstrijd

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL gaat de finale van de Eastern Conference naar een allesbeslissende zevende wedstrijd. In Washington wonnen de Capitals maandagavond van de Tampa Bay Lightning, waardoor de stand op 3-3 kwam.

Zowel de Capitals als de Lightning kregen flink wat kansen in de eerste periode en het eerste kwartier van de tweede periode, maar goalies Braden Holtby (Capitals) en Andrei Vasilevskiy (Lightning) hielden hun doel keurig schoon. Pas na een kwartier in de tweede periode was het eindelijk raak: TJ Oshie schoot vanuit de powerplay de 1-0 binnen namens de Capitals.

Tampa Bay weigerde te capituleren, maar halverwege de derde periode werd het lastig: Devante Smith-Pelly werkte de 2-0 achter Vasilevskiy. De Capitals controleerden het duel en in de slotminuut werd de boel definitief op slot gegooid door een empty netter van Oshie: 3-0. 

Woensdag zal wedstrijd zeven gespeeld worden in de Amalie Arena in Tampa Bay, met als inzet een plek in de Stanley Cup-finale tegen de Vegas Golden Knights.

Capitals - Lightning, game 6 (Bron: YouTube)

NBA: Cavaliers op gelijke hoogte met Celtics

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben in de finale van de Eastern Conference in de NBA ook hun tweede thuiswedstrijd tegen de Boston Celtics gewonnen. Na twee nederlagen in Boston staat het nu dus weer gelijk in de best-of-7-serie: 2-2.

De eerste drie wedstrijden in de serie waren niet bijster spannend en in de Quicken Loans Arena werd dat maandagavond nauwelijks anders. Na één kwart hadden LeBron James en de Cavaliers al zestien punten voorsprong, wat ze de hele eerste helft vast konden houden.

In de tweede helft slaagden de Cavaliers er niet echt in om weg te lopen en vooral Jaylen Brown en Jayson Tatum hielden de Celtics nog in de race. Ze slaagden er echter niet in het gat duidelijk onder de tien punten te krijgen, waardoor Cleveland er met de winst vandoor ging: 111-102.

Met 44 stuks was James alweer voor de zesde keer in de play-offs goed voor minstens veertig punten. 

James speelde een sterke wedstrijd (Bron: YouTube)

VS stelt nieuwe sancties in tegen Venezuela

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag nieuwe sancties ingesteld tegen Venezuela. De maatregelen komen een dag na de presidentsverkiezingen in het Midden-Amerikaanse land, waarbij de zittende president Nicolás Maduro werd herkozen. De VS erkent de uitslag niet.

Onder de nieuwe sancties is het Amerikanen verboden om aan financiële transacties deel te nemen die te maken hebben met de Venezolaanse staatsschuld of met de schulden van staatsbedrijven. "Dit geld behoort toe aan het Venezolaanse volk", zei Trump in een verklaring, waarin hij ook Maduro opriep om "de democratie te herstellen" en "vrije en eerlijke verkiezingen te houden".

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza noemde de sancties "waanzin, barbaars en in absolute tegenspraak met internationaal recht."

VS stelt nieuwe sancties in tegen Venezuela
VS stelt nieuwe sancties in tegen Venezuela (Foto: ANP)

Zoon Alec Baldwin geen Teenage Mutant Ninja Turtles- naam

De derde zoon van Alec en Hilaria Baldwin heet Romeo. Dat maakte het stel maandag bekend.

"Met plezier introduceren we Romeo Alejandro David Baldwin", schreef Hilaria op haar Instagram bij een foto van de kleine.

Romeo is het vierde kind van de acteur (60) en de yogalerares (34). Eerder kregen zij dochter Carmen en zoons Rafael en Leonardo. Alec heeft daarnaast uit zijn huwelijk met Kim Basinger nog een dochter, de 22-jarige Ireland.

Hilaria gaf eerder aan dat haar zoontjes "per ongeluk"allebei een naam van een van de Teenage Mutant Ninja Turtles hadden, maar dat ze daar zeker geen traditie van wilde maken. De namen Michelangelo en Donatello waren dan ook uitgesloten.

Alec Baldwin maakt naam zoon bekend
Alec Baldwin maakt naam zoon bekend (Foto: BuzzE)

Kanye West twittert over telefoonverslaving

We zijn verslaafd aan onze smartphone. Dat betoogt Kanye West op Twitter. In vier tweets gaat hij in op de wijze waarop wij met onze mobiele telefoon omgaan. "Google dopamine", schrijft hij in een van zijn tweets.

"Er was ooit een tijd dat we helemaal zonder smartphone konden functioneren", schrijft de musicus. "Nu zijn we eraan verslaafd." Daarna vergelijkt hij de mobiele telefoon met een hamer. "Zie je smartphone als een stuk gereedschap, niet als een verplichting." Hij vraagt zijn volgers of ze rond zouden lopen met een hamer in hun zak. "Je pakt alleen een hamer als je hem nodig hebt", concludeert Kanye dan. "Gebruik je telefoon als een hamer. Pak hem alleen als je hem nodig hebt."

Daarna maakt Kanye een opmerking over Google. In een tweet schrijft hij alleen maar "Google dopamine". Daarna tipt hij de documentairereeks The Century of the Self. De BBC zond die in 2002 uit. De reeks gaat over manipulatie van het grote publiek door grote concerns en de politiek. "Het duurt vier uur, maar na twintig minuten begrijp je wat ik bedoel", schrijft Kanye.

In de documentaire komt Edward Bernays aan bod. Hij is de neef van Sigmund Freud en heeft er met een slimme campagne volgens Kanye in de vorige eeuw voor gezorgd dat rokende vrouwen algemeen geaccepteerd werden. "Zo gaat dat...", schrijft hij zonder verder aan te geven wat de link is met de smartphoneverslaving waar hij het in eerdere tweets over had.

Kanye West twittert over telefoonverslaving
Kanye West twittert over telefoonverslaving (Foto: BuzzE)

Surinaamse jihadist wilde ronselen in Nederland

De Surinaamse politie ziet de Surinaamse Nederlander R. A. als het brein van terreurorganisatie Islamitische staat (IS) in Suriname. Ook is duidelijk geworden dat A. behalve in Suriname ook strijders in Nederland en België wilde ronselen.

Dit kwam maandag naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Paramaribo waar R. A. en zijn broer N. I. terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij het ronselen van mensen voor de strijd van IS. De broers hebben de Nederlandse nationaliteit en werken in de islamitische slagerij van hun vader. Het was maandag de tweede keer dat de zaak inhoudelijk behandeld werd. De broers ontkennen.

Een poging van de advocaten om rechter Cynthia Valstein-Montnor te vervangen mislukte. Volgens de raadslieden zou zij niet onpartijdig zijn omdat haar man lid is van de orde van de vrijmetselaars terwijl R.A. gezegd zou hebben dat deze orde opgeblazen moet worden. Valstein-Montnor liet in het midden of haar man tot die orde behoort, maar zag geen reden om op te stappen.

Ook het verzoek van de advocaten om verdachte N. I. al vrij te laten werd afgewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de verdenking van het ronselen van mensen en het beschikbaar stellen van geld voor de reis naar Syrië, zwaarwegende redenen zijn om N. I. vast te houden. Ook de Nederlandse nationaliteit van N. I. ziet het OM als een bezwaar. Hij kan daarmee immers makkelijk het land verlaten. De broers zitten inmiddels tien maanden vast.

Verdachte Suriname wilde ronselen in Nederland
Verdachte Suriname wilde ronselen in Nederland (Foto: ANP)

Machine tegen hersenstamkanker dankzij Tijn

Een machine voor de behandeling van hersenstamkanker bij kinderen komt naar Nederland mede dankzij de inmiddels overleden Tijn Kolsteren. Het jochie haalde met de nagellakactie van Stichting Semmy meer dan een miljoen euro op om het apparaat te financieren, meldt RTL Nieuws.

Daarmee is er voorzichtige hoop voor Nederlandse kinderen die lijden aan hersenstamkanker. De ziekte treft jaarlijks ongeveer tien kinderen in Nederland en is nu nog ongeneeslijk. Tijn overleed er vorig jaar op 7 juli op zesjarige leeftijd aan, de dag dat zijn actie officieel afgelopen was.

De nieuwe machine kan helpen bij het plaatsen van katheters bij de hersenstam, waardoor daar medicijnen toegediend kunnen worden. "De hersenstam is een heel delicate plek, je moet daar heel precies navigeren. Daar helpt de robot bij", zegt kinderoncoloog Gertjan Kaspers van het VUmc.

Tijn werd een nationale beroemdheid toen hij eind 2016 met het lakken van nagels geld wilde ophalen voor de 3FM-actie Serious Request. Het jochie had zelf bedacht honderd euro op te halen. Uiteindelijk bleef aan het eind van Serious Request de teller steken op 2,5 miljoen euro.

Machine tegen hersenstamkanker dankzij Tijn
Machine tegen hersenstamkanker dankzij Tijn (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.