FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 21 mei 2018

Dave Grohl jurylid bij barbecuewedstrijd

Dave Grohl heeft afgelopen weekend opgetreden als jurylid bij een barbecuewedstrijd. De frontman van Foo Fighters jureerde de baksels op de Memphis In May World Championship Barbecue Cooking Contest.

Dave had het geweldig naar zijn zin, blijkt uit allerlei posts op social media. Tussen het jureren door vermaakte hij zich met de deelnemers. Hij nam de tijd om selfies te nemen met zijn fans en de mascotte van het evenement.

Natuurlijk werd er ook muziek gemaakt. Dave hield een spontane jamsessie met countryzanger Tim Montana.

Dave Grohl jurylid bij barbecuewedstrijd
Dave Grohl jurylid bij barbecuewedstrijd (Foto: BuzzE)

Franse vlag aan top tijdens WTCR-races op Zandvoort

De drie races van de vierde ronde van de FIA World Touring Car Cup op het circuit van Zandvoort werden gewonnen door Franse coureurs. Voor volle tribunes beleefde Tom Coronel opnieuw een moeilijk weekend.

FIA WTCR Zandvoort - Race 1 (Bron: Youtube)

De eerste race op zondag werd gewonnen door de jonge Fransman Yann Ehrlacher. Op de tweede plaats eindigde zijn landgenoot Aurélien Comte met een Peugeot 308. De laatste podiumplaats was voor Rob Huff.

FIA WTCR Zandvoort - Race 2 (Bron: Youtube)

Op Pinkstermaandag scoorde Comte zijn eerste overwinning in het WTCR en werd daarmee de achtste verschillende winnaar in dit seizoen. Ehrlacher werd dit keer tweede, al had hij daarvoor wel teamorders nodig. In de slotfase liet teamgenoot Thomson de Fransman voorbij.

FIA WTCR Zandvoort - Race 3 (Bron: Youtube)

In de laatste race was het opnieuw een Fransman die met de winst naar huis ging. Dit keer was het de beurt aan Jean-Karl Vernay. Op het podium kreeg de Audi-coureur gezelschap van Huff en de Belg Frederic Vervisch.

Coronel scoorde in de eerste en tweede race een zevende en veertiende plaats. In de slotrace moest hij opgeven nadat hij aangereden was door de Hongaar Szabo. De andere Nederlandse coureurs aan de start, prins Bernard Jr van Oranje en Michael Verhagen, finishten alle drie de races in de achterhoede.

Ken Livingstone stapt uit Labourpartij om antisemitisme

De oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone verlaat de Labourpartij, meldt de BBC. Hij is al twee jaar geschorst door de partij na beschuldigingen van antisemitisme. Livingstone zegt nu dat hij die beschuldigingen tegen hem nog steeds niet accepteert, maar dat de aandacht voor deze zaak de partij geen goed doet.

Labourleider Jeremy Corbyn noemde het besluit van Livingstone droevig, maar het "juiste om te doen".

In 2016 schorste Labour Livingstone nadat hij in een interview met de BBC had gezegd dat Adolf Hitler in 1932 pleitte voor een verhuizing van Joden naar het gebied dat later Israël zou worden. Volgens Livingstone steunde Hitler het zionisme voordat hij doordraaide en uiteindelijk 6 miljoen joden vermoordde.

Livingstone heeft altijd volgehouden dat zijn opmerking historisch juist is. Maar maandag voegde hij eraan toe dat het hem spijt dat hij met zijn opmerking de Joodse gemeenschap heeft geschokt en beledigd.

Ken Livingstone stapt uit Labourpartij
Ken Livingstone stapt uit Labourpartij (Foto: ANP)

Roep om opsplitsen Facebook-imperium

De monopoliepositie van Facebook op het gebied van sociale netwerken moet doorbroken worden. Een groep organisaties spant samen om de Amerikaanse toezichthouder FTC te bewegen een einde te maken aan de machtspositie van het bedrijf.

Volgens de groep die zichzelf Freedom From Facebook noemt, bestaande uit verschillende belangenorganisaties, is het zaak dat de alleenheerschappij van Facebook verdwijnt en dat de concurrentie wordt hersteld. Dat kan onder meer door het weer afsplitsen van diensten als WhatsApp, Instagram en Messenger, aldus een verklaring van de organisatie.

De klagers roepen ook om toepassingen die communicatie tussen concurrerende netwerken mogelijk maakt. Ook zouden privacyregels verscherpt moeten worden om daarmee gebruikers meer controle te geven over het al dan niet verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie door sociale mediabedrijven.

Deelnemers aan Freedom From Facebook zijn onder meer The Open Markets Institute, Citizens Against Monopoly, Demand Progress en MPower Change.

Roep om opsplitsen Facebook-imperium
Roep om opsplitsen Facebook-imperium (Foto: BuzzT)

Morrissey houdt niet van moslims en gaat naar Manchester

Zanger Morrissey is begin juli tweemaal te zien in Manchester. De oud-frontman van The Smiths geeft twee openluchtconcerten in zijn geboortestad.

Het gaat om twee concerten op 7 en 8 juli in Castlefield Bowl, gelegen in het centrum van de Britse stad. Volgens de muzieksite NME gaat het om grote concerten. Het is dus niet uitgesloten dat Morrissey uitpakt met een line-up met andere bekende artiesten.

Morrissey bracht nog niet zo heel lang geleden een nieuwe plaat uit. Low In High School werd in Engeland met gemengde gevoelens ontvangen. Bovendien ligt de zanger flink onder vuur. Hij geeft geregeld sneren naar moslims en had kritiek op de burgemeester van Londen, Sadiq Khan.

Morrissey naar Manchester
Morrissey naar Manchester (Foto: BuzzE)

Plaatje posten? Vergeet het maar. De EU wil censuurfilters!

Je plaatst een comment, en vult die aan met een meme. Of je plakt er een YouTube-video bij, bijvoorbeeld. Dat alles kan binnenkort weleens verleden tijd worden. De EU wil de toch al draconische auteursrechten verder verscherpen en internetbedrijven verplichten vooraf inhoud te filteren.

Nope, verboten want afkomstig uit een film
Nope, verboten want afkomstig uit een film

Jij probeert een afbeelding te uploaden of posten, maar het filter herkent ergens op de achtergrond een verlichte Eiffeltoren, of een filmposter. Of je plaatst een screenshot van een film met een lollige grap eroverheen. Mogelijk plaats je alleen maar de cover van een album, ter illustratie, maar helaas; de filters maken het uploaden en plaatsen onmogelijk. Dat is de draconische stap die de EU wil nemen om auteursrechten nóg verder te verankeren en nóg meer mensen te criminaliseren.

Here's to all the memes, the EU is gonna ban!
Here's to all the memes, the EU is gonna ban!

Deze vergaande censuur is er nog niet door, maar als op plaatjes, muziek of filmpjes auteursrechten zitten, dan moeten websites die rechten in de toekomst afkopen. Grote bedrijven met miljarden (denk aan Facebook) zullen daar misschien weinig problemen mee hebben, maar voor kleinere onafhankelijke sites met weinig resources betekent het niet afkopen dat die site middels filters moet voorkomen dat hun gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal (dat is letterlijk alles dat ooit door iemand gemaakt is) plaatsen. Je zou dan een melding kunnen krijgen die je vertelt dat de foto niet geplaatst kan worden, omdat in de foto bijvoorbeeld een beeld uit een film te zien is. Of een bedrijfslogo (want ook dáár rust auteursrecht op, en waar een mens het verschil tussen verboden en toegestaan kan beoordelen, kan een filter dat niet).

Dergelijke filters zijn enorm duur en complex en bovendien bijzonder foutgevoelig, waardoor veel materiaal onterecht geweigerd zal worden. Kleinere sites zullen dan ook liever, of eigenlijk noodgedwongen, het plaatsen van afbeeldingen, filmpjes en muziek in z'n geheel onmogelijk maken. Toetsing hoort achteraf plaats te vinden, niet vooraf. Gebeurt het vooraf, dan is daarvoor al lang geleden een woord bedacht: censuur.

Hahahahahahahaaaaaaaa.... nee helaas. Deadpool is beschermd. Winnie de Pooh is beschermd, én het gebruikte lettertype is beschermd...
Hahahahahahahaaaaaaaa.... nee helaas. Deadpool is beschermd. Winnie de Pooh is beschermd, én het gebruikte lettertype is beschermd...

"Makers moeten eerlijk betaald worden voor hun werk, of het nou online of offline is," zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in 2016. Hij kwam dan ook met absurde voorstellen die internetbedrijven moeten verplichten om muzikanten en filmmakers te betalen voor hun werk.

De grens tussen 'fair use' (het begrip is Amerikaans, maar ook in Nederland mag materiaal onder bepaalde voorwaarden gebruikt worden) en inbreuk is een lastige die niet zomaar door automatische filters getrokken kan worden. Zo wilde Dick Bruna in 2011 dat een aantal Nijntje-plaatjes offline zouden worden gehaald. De plaatjes waren volgens hem auteursrechtelijk beschermd. Het ging hierbij echter om bewerkte afbeeldingen van Nijntje, waarin het kinderkonijn werd verbonden aan onder andere de aanslag op de Twin Towers, onder de naam Nijn-eleven. De Hoge Raad bepaalde uiteindelijk dat er sprake was van een parodie en de afbeeldingen mochten gewoon blijven.

Nog voor de zomer moet er in Brussel een besluit zijn genomen over de censuurwet. Welkom in China.

Ryan Gosling? Nope, vergess das jetzt mal!! (sorry, m'n Duits is roestig)
Binnenkort ist das verboten!!!!!

Eerste PGA-zege voor golfer Wise

Golfer Aaron Wise heeft voor het eerst in zijn nog jonge carrière een toernooi op de PGA Tour gewonnen. De 21-jarige Amerikaan, bezig aan zijn eerste fulltime-seizoen op de Tour, schreef de AT&T Byron Nelson in Texas op zijn naam. Een week eerder eindigde Wise al als gedeeld tweede op het Wells Fargo Championship.

De mondiale nummer 66 speelde een constant toernooi: zijn beste ronde ging in 63 slagen, zijn slechtste in 68. Op de par-71-baan leverde hem dat een eindscore op van 23 slagen onder par, drie beter dan Marc Leishman. De Australiër deelde de leiding bij het ingaan van de slotdag nog met Wise, maar kende een wisselvallige slotdag en moest genoegen nemen met plek twee. Branden Grace en Keith Mitchell deelden de derde plek.

Van Gerwen krijgt boete van 750 pond voor roken sigaret

Michael van Gerwen heeft een boete ontvangen van de Darts Regulation Authority (DRA). De 29-jarige Brabander werd op 28 januari tijdens The Masters betrapt op het roken van een sigaret binnen de speellocatie en dat mag niet. 

Van Gerwen moet in totaal 750 Britse pond in de boetepot stoppen. Er zijn nog meer Nederlanders op de bon geslingerd. Jeffrey de Graaf, Dennis Verhaegen en Ryan de Vreede kregen eveneens een veroordeling aan hun broek. De Graaf moet 250 betalen voor het gevaarlijk weggooien van zijn pijlen tijdens een wedstrijd. Verhaegen en De Vreede weigerden een wedstrijd te schrijven en moeten 100 pond overmaken.

Op de boetelijst van 2018 staan ook Gary Anderson en Gerwyn Price. Anderson moet duizend pond betalen voor wangedrag buiten de speellocatie. Price werd gestraft vanwege uitlatingen op social media. Ook de straf van Adrian Lewis voor zijn verbale ruzie met Jose Justicia staat op de kaart. Lewis kreeg een boete van 3000 pond en een voorwaardelijke schorsing van drie maanden. 

FOK! Wat een weer: lokale onweersbui

Welkom!  

Warm, warmer tot heet. Dit is wat ons te wachten staat de komende 10 dagen. Vandaag was het voor veel mensen nog prima uit te houden, maar de temperaturen gaan aan het eind van de week nog verder omhoog. Wel is er sprake van enige onstabiliteit. De modellen laten zelfs tot in het noorden wat buien zien de komende dagen, al is die kans klein. Het blijft dus warm en er komt geen verkoeling na een bui.

Op dit moment zien we een onweersgolf van Limburg naar Belgie, en ook boven Zeeland zijn een paar donderbuien ontstaan. Dit kunnen best pittige buien zijn. De komende uren blijven, dus laten we zeggen de grensstreek in het zuiden, nog gevoelig voor een stevige onweersbui.  In de rest van het land zagen we ook een band met bewolking over het midden tot aan Noord-Holland en zelfs daar viel een enkel spatje uit de middelbare bewolking. In het noorden bleef het zonnig en helder.

Vannacht is een lokale bui in het zuiden mogelijk. Of dat ook in het midden gebeurd is gezien de droge lucht nog erg twijfelachtig, doch niet geheel uitgesloten. De minima worden nu flink zachter en liggen tussen de 10 en 14 graden.

Op de satellietbeelden zien we nu al lange tijd onweer boven het zuiden van Europa en zon in het noorden. Dit blijft waarschijnlijk de hele week zo. Toch zeggen sommige modellen ook dat de buien die nu vooral in het zuiden en in Belgie vallen toch wat naar het noorden toe kunnen oprukken.

Morgen zien we dan ook dat het in het noorden waarschijnlijk helemaal droog en helder blijft. In het zuiden gaan er sowieso weer een aantal regen- en onweersbuien ontstaan en die kunnen dus wat noordwaarts uitbreiden. Ik hou de grens op dit moment nog tot iets boven de grote rivieren. Het overgrote deel van het land houdt het dus wel droog. Maar waar de buien vallen kunnen dit pittige buien zijn. Toch is ook nu het geval dat niet iedereen wat krijgt, maar dat het lokale buien zijn. Maar vooruit, de kans is iets groter. De wind blijft uit de oosthoek waaien en is matig tot vrij krachtig. Het kwik ligt tussen de 22 en 27 graden in den lande.

Dit weer houden we de rest van de week, maar aan het einde van de week wordt het nog warmer en komt de 30 graden in zicht.  

Tot ziens! 

Nederland
 

De Rijn (Foto: qltel)
De Rijn nabij Rees in Duitsland. Er vaart een vrachtschip. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Epic maakt honderd miljoen vrij voor Fortnite-esports

Fortnite: Battle Royale is zonder twijfel één van de populairste games van het moment. Epic ziet de mogelijkheid voor een competitieve scene voor Fortnite en gaat daar groot op inzetten.

Voor het seizoen 2018-2019 maakt Epic Games maar liefst honderd miljoen dollar vrij voor in de prijzenpot. Het is nog niet duidelijk welke opzet Fortnite Battle Royale-esports gaat krijgen en of deze prijzenpot enkel voor competities van Epic Games zelf is. Epic zelf geeft aan de competitieve kant van Fortnite meer inclusief te maken voor de gehele spelersbase.

Meer informatie moet in de komende weken komen, vermoedelijk op E3.

Fortnite Battle Royale

Ploegentijdrit verdwijnt bij WK wielrennen

De internationale wielrenunie UCI stopt met de tijdrit voor merkenteams bij de wereldkampioenschappen op de weg. In september van dit jaar wordt bij de WK in het Oostenrijkse Innsbruck de laatste ploegentijdrit in deze vorm gehouden.

Het WK ploegentijdrit maakt sinds 2012 onderdeel uit van het WK wielrennen. De afgelopen jaren slonk de interesse in de discipline, mede vanwege de hoge kosten die de teams zelf moeten dragen. Afgelopen jaar deden er slechts elf WorldTour-teams mee aan de ploegentijdrit in het Noorse Bergen.

Het is nog niet bekend wat er voor in de plaats komt. De UCI meldt alleen dat ze het programma aan het herzien is voor de WK van 2019 in het Engelse Yorkshire, maar garandeert maximale zichtbaarheid voor de nationale federaties en de renners.

BBC: De Boer heeft gesproken met Swansea

Frank de Boer keert mogelijk terug in Engeland. De oud-coach van Ajax heeft naar verluidt gesproken met Swansea City.

Dat meldt de BBC maandagmiddag. De Boer begon vorig seizoen als manager van Crystal Palace aan zijn eerste jaar in de Premier League, maar dat avontuur was snel voorbij. Vanwege de teleurstellende resultaten werd hij al op 11 september ontslagen. Onder leiding van zijn opvolger Roy Hodgson wist Crystal Palace zich vervolgens te handhaven in de Premier League.

Voor Swansea City geldt dat niet. De club uit Wales eindigde op de achttiende plaats en The Swans hopen dat De Boer ze zo snel mogelijk terugbrengt naar het hoogste niveau. In december werd hij ook al gelinkt aan Swansea, maar de club koos toen voor Carlos Carvalhal, die afgelopen week werd ontslagen.

Overigens is De Boer niet de enige kandidaat, want volgens de BBC zijn ook Jaap Stam en Graham Potter in beeld. Stam werd eind maart ontslagen bij Reading, terwijl Potter met het kleine Östersunds verrassend de groepsfase van de Europa League overleefde en daarna werd uitgeschakeld door Arsenal.

Bertens eenvoudig naar volgende ronde NŁrnberg

Kiki Bertens is uitstekend begonnen aan het WTA-toernooi van Nürnberg, dat ze de afgelopen twee jaar op haar naam schreef. Bertens won makkelijk in twee sets van Dejana Radanovic: 6-1, 6-1.

De Nederlandse tennisster liep in de eerste set snel uit naar een 5-0 voorsprong, waarna Radanovic nog een game wist te pakken. In de tweede pakte Bertens ook al snel een voorsprong. Op 3-0 leverde ze haar eigen service in, maar verder kwam de Nederlandse niet meer in de problemen tegen de nummer 293 van de wereld. Zelf is Bertens de nummer 18 van de wereld.

De Duitse Julia Görges, de nummer twee geplaatst in Nürnberg, wist de eerste ronde niet te overleven. De nummer elf van de wereld verloor in drie sets van de Tsjechische Kristýna Plísková: 2-6, 7-6 (8), 6-7 (5)

Grote klopjacht op gewapend persoon in Alkmaar

In Alkmaar vond vanmiddag een grote klopjacht plaats op een mogelijk gewapend persoon. Hierbij werd de wijk Hoefplan uit voorzorg volledig afgezet. Bij de actie werden agenten met speurhonden ingezet, en ook de helikopter vloog langdurig over de wijk. 

Ondanks de inzet van de politie was de man rond 17:00 uur nog niet gevonden. Inmiddels is het gebied weer vrijgegeven. 

Pieters wint derde etappe in Emakumeen Bira

Amy Pieters heeft de derde etappe van de Emakumeen Bira gewonnen. De wielrenster van Boels-Dolmans was in Aretxabaleta de snelste van een kopgroep van negen rensters. Pieters was in de sprint te snel voor de Zweedse Emilia Fahlin en Clara Koppenburg uit Duitsland.

Pauliena Rooijakkers reed lange tijd op kop, maar in de finale werd de renster van WaowDeals nog bijgehaald door acht rensters, die in de laatste twintig kilometer waren weggereden uit het peloton. Pieters won vervolgens makkelijk van de kopgroep.

In het algemeen klassement blijft Annemiek van Vleuten wel de leidster, maar de Nederlandse van Mitchelton-Scott zag wel haar Australische ploeggenote Georgia Williams naderen tot drie seconden.

De Emakumeen Bira is een Baskische etappekoers, die sinds dit jaar deel uitmaakt van de Womens WorldTour. Dinsdag staat er nog één etappe op het programma.

Belg Neuville wint Rally van Portugal en pakt WK-leiding

Rallyrijder Thierry Neuville heeft de zesde rally van het WK gewonnen. De Belg was met zijn Hyundai i20 en met bijrijder Nicolas Gilsoul de beste in Portugal, na Zweden zijn tweede overwinning van het jaar. Zijn winst brengt Neuville gelijk naar de leiding in het WK.

Neuville had het aanvankelijk moeilijk in Portugal, maar kwam beter op dreef na een aantal proeven. Nadat veelvoudig kampioen Sebastien Ogier (crash), Jari-Matti Latvala (ophanging) en Ott Tänak (koeling) allemaal problemen kregen kon de Belg de leiding in handen nemen en die stond hij niet meer af.

Op veertig seconden van Neuville ging de tweede plek naar Welshman Elfyn Evans in zijn Ford Fiesta WRC. Merkgenoot Teemu Suninen uit Finland pakte op 47 tellen de derde plek, zijn eerste podium ooit in het WK. Esapekka Lappi bleef met 54 seconden ook nog binnen een minuut, Dani Sordi viel daar enkele tienden buiten en werd vijfde.

ArgentiniŽ met Tagliafico, maar zonder Icardi naar WK

Ajax-verdediger Nicolás Tagliafico is geselecteerd voor de nationale WK-ploeg van Argentinië. Mauro Icardi moet echter thuisblijven.

Ook afgelopen seizoen was Icardi één van de smaakmakers van de Italiaanse competitie, maar bondscoach Jorge Sampaoli neemt de aanvaller van Internazionale niet mee naar Rusland. Tagliafico is er dus wel bij. Hij maakte een goede indruk bij Ajax, dat de linksback in januari van dit jaar overnam van Independiente.

De selectie van Argentinië, dat vier jaar geleden in Brazilië verliezend finalist was, telt uiteraard veel grote namen. Lionel Messi krijgt voorin gezelschap van Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín (beide Juventus) en Sergio Agüero (Manchester City). Ook Ángel Di María, Giovani Lo Celso (beiden Paris Saint-Germain) en Nicolás Otamendi (Manchester City) zijn opgeroepen.

Argentinië begint het WK op zaterdag 16 juni met de poulewedstrijd tegen IJsland. De andere twee tegenstanders in groep D zijn Kroatië en Nigeria.

Selectie Argentinië

Keepers: Sergio Romero (Manchester United), Willy Caballero (Chelsea), Franco Armani (River Plate)

Verdediging: Gabriel Mercado (Sevilla), Cristian Ansaldi (Torino), Nicolás Otamendi (Manchester City), Federico Fazio (AS Roma), Marcos Rojo (Manchester United), Nicolás Tagliafico (Ajax), Marcos Acuña (Sporting Clube de Portugal)

Middenveld: Javier Mascherano (Hebei China Fortune), Eduardo Salvio (Benfica), Lucas Biglia (AC Milan), Giovani Lo Celso (Paris Saint-Germain), Ever Banega (Sevilla), Manuel Lanzini (West Ham United), Maximiliano Meza (Independiente), Ángel Di María (Paris Saint-Germain), Cristian Pavón (Boca Juniors)

Aanvallers: Lionel Messi (Barcelona), Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín (beide Juventus), Sergio Agüero (Manchester City).

Barack Obama gaat voor Netflix werken

Barack Obama gaat aan de slag bij Netflix. Dat heeft de videostreamingdienst bekendgemaakt. Samen met zijn vrouw Michelle gaat de voormalige president van de Verenigde Staten films en series maken.

De Obama's tekenden een meerjarig contract, laat de streamingdienst in een tweet weten. Naast series en films gaat het paar ook documentaires maken. Wat de onderwerpen zijn, is nog niet bekend.

Het was al een tijdje duidelijk dat Netflix Barack en Michelle wilde inlijven. In maart schreef The New York Times er al over. Het maken van docu's, films en series past bij de Obama's, zei een naaste medewerker toen.

Barack Obama gaat voor Netflix werken
Barack Obama gaat voor Netflix werken (Foto: BuzzE)

Conte voorgedragen als nieuwe premier ItaliŽ

De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega, Luigi di Maio en Matteo Salvini, hebben Giuseppe Conte voorgedragen als nieuwe premier van Italië. Dat schrijft de Luigi di Maio op de website van zijn partij. Conte is jurist en professor en een nieuw gezicht in de Italiaanse politiek.

De leiders van M5S en de Lega gingen aan het eind van de middag langs bij president Sergio Mattarella om te vertellen wie volgens hen de leider moet worden van hun eurosceptische regeringscoalitie.

Conte voorgedragen als nieuwe premier Italië
Conte voorgedragen als nieuwe premier Italië (Foto: ANP)

Derde Indy 500-pole voor Carpenter

Voor de derde keer in zijn carrière heeft coureur Ed Carpenter de poleposition veroverd voor de Indianapolis 500, die op zondag 27 mei op het programma staat op de Indianapolis Motor Speedway.

Na de kwalificaties van zaterdag plaatsten negen coureurs zich voor de Fast Nine, die zondagavond streden om de posities op de eerste drie startrijen te verdelen. Daarin stond er geen maat op kwalificatiekoning Carpenter, die in de door een Chevrolet-motor aangedreven auto van zijn eigen team over vier rondjes een gemiddelde snelheid liet noteren van 229,619 mijl per uur, ruim 369,5 kilometer per uur.

Carpenter was met zijn bloedsnelle kwalificatie bijna een mijl per uur sneller dan de Fransman Simon Pagenaud. Diens Penske-teamgenoot Will Power vertrekt tijdens de race naast hem op de eerste rij, terwijl de derde Penske-coureur, Josef Newgarden, rij twee aanvoert. Ook Sebastien Bourdais en Spencer Pigot starten vanaf rij drie, met Danica Patrick, drievoudig winnaar Helio Castroneves en Scott Dixon op de derde rij.

Carpenter's run naar pole (Bron: YouTube)

Ajax weer kampioen na zege op FC Twente

De voetbalsters van Ajax zijn maandag voor de tweede keer op rij landskampioen geworden. De ploeg van coach Benno Nihom verzekerde zich van het kampioenschap door op de voorlaatste speeldag met 1-2 te winnen bij FC Twente. Door de overwinning kan Ajax niet meer achterhaald worden. De Amsterdammers komen in de kampioensgroep op 37 punten, terwijl FC Twente op 32 punten staat.

Het is de tweede landstitel voor de vrouwen van Ajax. Ze veroverden vorig jaar voor het eerst in de historie de landstitel. Daarvoor was Twente vier keer op rij de beste van Nederland.

Ellen Jansen bracht Twente in de achttiende minuut nog wel op voorsprong. Vier minuten voor rust kwam Ajax op gelijke hoogte via een van Marjolijn van den Bighelaar, die de bal laag langs keeper Nicky Evrard schoof. Vroeg in de tweede helft zorgde Desiree van Lunteren voor de winnende treffer. Na een pass door het midden wipte de vleugelaanvaller de bal over Evrard heen.

Ajax kan later dit seizoen ook de KNVB-beker nog winnen. Op zaterdag 2 juni spelen de Amsterdammers de finale tegen PSV. Volgende week speelt Ajax eveneens hun laatste competitieduel tegen PSV. 

De dames van Ajax zijn kampioen. (PRO SHOTS/Lars Smook)
De dames van Ajax zijn kampioen. (PRO SHOTS/Lars Smook)

Polsbandjescampagne Reddingsbrigade van start

Reddingsbrigade Nederland is - in nauwe samenwerking met Nick Jr. en de Nationale Politie - van start gegaan met de landelijke 06-polsbandjescampagne. De kick-off had vandaag plaats op het strand van Scheveningen. Koen Breedveld, directeur van Reddingsbrigade Nederland, overhandigde het eerste 06-polsbandje namens Nick Jr. aan presentatrice Kim Kötter.

Reddingsbrigade Nederland organiseerde in samenwerking met Nick Jr., de HVRB en Politie Eenheid Den Haag voor deze gelegenheid leuke en tevens leerzame activiteiten voor jong en oud. Die hadden plaats bij de oranje Strandpost 4 van de HVRB. Na het officiële moment deelden lifeguards, Breedveld en Kötter 06-polsbandjes uit. Chase, de politiehond van het populaire tv-programma PAW Patrol van Nick Jr., verleende hierbij assistentie. De lifeguards gaven ook tips over hoe ouders met hun kinderen afspraken kunnen maken om te voorkomen dat ze elkaar uit het oog verliezen. En over wat te doen als dat toch gebeurd is. Kinderen konden zich uitleven op een springkussen, puzzelen, kleuren en schatgraven. De HVRB showde voer- en vaartuigen en gaf demonstraties. Chase was beschikbaar voor een ‘meet-and-greet’, waarvoor kinderen in de rij stonden.

Jaarlijks worden in de zomermaanden, op het strand en bij recreatieplassen, gemiddeld 775 vermiste kinderen herenigd met hun ouders of begeleiders. Dit aantal daalt sinds 2015, mede dankzij campagnes als die met de 06-polsbandjes. Ouders of begeleiders kunnen hierop hun telefoonnummer noteren. Daardoor worden zij zich direct meer bewust van het risico op vermissing. Bovendien draagt dit initiatief bij aan een veiliger gevoel tijdens een dagje uit. Het doel is strandbezoekers bewustmaken van hoe zij kunnen voorkomen dat een kind zoekraakt en leren wat ze kunnen doen als dat wel het geval is. In het kader van vermissing bestaat er een sterke samenwerking met de Nationale Politie, verwoord in een protocol.

Reddingsbrigade Nederland stelt in het kader van deze preventieboodschap 200.000 06-polsbandjes gratis ter beschikking. Exemplaren zijn verkrijgbaar bij de Reddingsbrigadeposten en die van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Polsbandjescampagne Reddingsbrigade van start (Foto: RL.photographics)
Polsbandjescampagne Reddingsbrigade van start (Foto: RL.photographics)

Man dringt verzorgingshuis binnen met mes

Agenten hebben zondagavond 20 mei rond 22.55 uur een 30-jarige man uit Goirle aangehouden. De man was aan de Dr. Eijgenraamstraat een verzorgingshuis binnengeslopen.

In het verzorgingshuis ontstond paniek toen bleek dat de verdachte daar rondliep gewapend met een mes. Personeel belde de politie die direct met meerdere eenheden ter plaatse kwam. Een hondengeleider ging samen met enkele collega’s naar binnen om de verdachte op te sporen en aan te houden door middel van een zogenaamde schildprocedure. De man bleek in een van de gangen rond te lopen.

Daar was hij met zijn mes in de muren en ramen aan het steken. Toen hij niet reageerde op het aanroepen door een van de agenten is er pepperspray in zijn gezicht gespoten en kon de man door meerdere agenten worden aangehouden. De man bleek gewond te zijn aan zijn hand. Hij is eerst in het ziekenhuis aan zijn verwonding behandeld en daarna ingesloten in een cel. Mogelijk was de man onder invloed van alcohol. Er wordt verder onderzoek naar de zaak gedaan.

1 dode bij schietpartij, 2 verdachten aangehouden

Zondagavond 20 mei raakte een 56- jarige man uit Den Haag ernstig gewond bij een schietincident in een woning aan de Mijtensstraat. Het 56-jarige slachtoffer uit Den Haag overleed later in het ziekenhuis. Twee verdachten zijn aangehouden.

Rond 20:50 uur kwam de melding van een schietincident binnen bij de meldkamer. Agenten troffen in een woning in de Mijtensstraat een ernstig gewonde man aan. Hij werd direct naar een ziekenhuis gebracht waar hij later kwam te overlijden. In de woning werden een 52- jarige vrouw en een 47- jarige man aangehouden. De twee Hagenaars zitten vast voor nader onderzoek naar hun mogelijke betrokkenheid bij dit incident.

In de woning werd sporenonderzoek gedaan en er zal vandaag een uitgebreid buurtonderzoek plaats vinden om te achterhalen wat er zich in de woning heeft afgespeeld.

1 dode bij schietpartij, 2 verdachten aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)
1 dode bij schietpartij, 2 verdachten aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)

'Apache-piloot krijgt Militaire Willems-Orde'

Een Apache-piloot van de Koninklijke Luchtmacht krijgt nog dit jaar de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Dat meldt het AD. Wie het is en om wat voor missie het ging, wordt later bekendgemaakt. Het ministerie van Defensie wil het bericht bevestigen noch ontkennen.

De Apache-piloot zou de derde Nederlandse militair na de Korea-oorlog worden die Militaire Willems-Orde in ontvangst mag nemen. Marco Kroon en Gijs Tuinman werden respectievelijk in 2009 en 2014 tot ridder geslagen, beiden voor hun optreden tijdens missies in Afghanistan.

De onderscheiding is voor mensen die zich "in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden en moed, beleid en trouw, hebben onderscheiden", staat in de wet. Sinds de instelling in 1815 is de onderscheiding ruim 6000 keer uitgereikt.

Het OM onderzoekt momenteel of Kroon buiten zijn boekje is gegaan is in Afghanistan. Dat gebeurt na zijn bewering dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd en daarna zijn gijzelnemer heeft gedood.

'Apache-piloot krijgt Militaire Willems-Orde'
'Apache-piloot krijgt Militaire Willems-Orde' (Foto: ANP)

Virtueel vier Nederlanders geplaatst voor World Matchplay, Klaasen op de bubbel

De darters van de PDC zijn al weer halverwege hun Pro Tour-seizoen. twaalf van de 22 Players Championships zijn afgewerkt en zes van de 13 Euro Tour-toernooien zijn gespeeld. Tijd om de balans op te maken.

Michael van Gerwen staat met tien Pro Tour-zeges weer flink aan het winnen. Hij staat ook flink aan op zowel de wereldranglijst als de Pro Tour Order of Merit. Michael van Gerwen voert de wereldranglijst aan met 1.762.250 pond. Peter Wright is de nummer twee met 723.000 pond, gevolgd door Rob Cross met bijna een ton lager. Gary Anderson en Daryl Gurney maken de top vijf compleet.

Raymond van Barneveld (11), Benito van de Pas (18) en Jelle Klaasen hebben momenteel ook een positie bij de mondiale top twintig. Vincent van der Voort (34), Jermaine Wattimena (35), Christian Kist (38), Jan Dekker (41), Ron Meulenkamp (49) en Jeffrey de Graaf (55) behoren tot de 64 beste spelers ter wereld. Je moet aan het einde van het seizoen in de top 64 staan wil je je tourkaart behouden. 

Jeffrey de Zwaan, Mario Robbe, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Vincent Kamphuis wisten dit jaar op de Q-School een tourkaart te bemachtigen. Het vijftal heeft twee jaar de tijd om in de top 64 te geraken. De Zwaan is goed op weg, want hij staat inmiddels op plek 67. Danny Noppert is met plek 77 goed op weg naar de top64. 

Eind juli is de World Matchplay. De 16 beste darters van de wereldranglijst en de 16 beste van de Pro Tour Order of Merit (Euro Tour + Players Championships) zullen zich kwalificeren. Vier Nederlanders lijken zich te gaan plaatsen voor het hoofdtoernooi. Van Gerwen & Van Barneveld via de wereldranglijst en Wattinema & De Zwaan via de Pro Tour Order of Merit. Dit is geen goed nieuws voor Klaasen, Van der Voort en Van de Pas. Dit trio deed twee jaar geleden wel mee en zullen hun verdiende prijzengeld van toen kwijtraken en daarmee dalen op de wereldranglijst. Klaasen staat op de drempel, maar zal nog wel in de komende zeven toernooien goed moeten gooien.  

Wil je meer rankings zien van de PDC? Volg @BSD987 op Twitter. Hij heeft meer zoals de jaarlijst vanaf 1 januari. 

'Bolwerk IS in Damascus gevallen'

De Syrische strijdkrachten hebben maandag een voormalig bolwerk van IS-jihadisten aan de zuidrand van het centrum van Damascus ingenomen, aldus Syrische staatsmedia. De regering had eerder een reeks bolwerken bij Damascus opgerold. Maar aan de zuidkant van de hoofdstad was nog een bolwerk in handen van de Islamtische Staat (IS). Het gaat om de wijken al-Hajar al-Aswad en Mukhayam al-Yarmouk.

Met de inname heeft het regime van president Assad na jarenlange strijd weer de hele regio van de hoofdstad en daarmee het westen van Syrië in handen. Belegerde jihadisten zijn recent na onderhandelingen in bussen vooral naar de noordwestelijke provincie Idlib gereden. Maar de IS-strijders zijn volgens Syrische waarnemers vanaf zondag in bussen naar de woestijn in het oosten van het land gebracht.

Ook langs de grenzen met Jordanië en langs de door Israël bezette Syrische Golanhoogte zijn rebellen en jihadisten actief, inclusief strijders die zich tot IS rekenen. Het noordoosten van Syrië is voor het grootste deel in handen van Koerdische strijdgroepen.

'Bolwerk IS in Damascus gevallen'
'Bolwerk IS in Damascus gevallen' (Foto: ANP)

Messi: "Griezmann is op dit moment een van de beste"

Lionel Messi stelt dat Antoine Griezmann een van de beste spelers ter wereld is. De Fransman wordt in verband gebracht met Barcelona.

De aanvaller van Atlético Madrid kende een uitstekend seizoen waar hij in 48 wedstrijden in alle competities 29 keer scoorde en vijftien assists gaf en afgelopen week ten koste van OIympique Marseille de Europa League won.

Barcelona wordt al lange tijd in verband gebracht met de 51-voudig international en het wil voldoen aan zijn ontsnappingsclausule van honderd miljoen euro, die in zijn contract is opgenomen.

"Het is duidelijk ik hem een goede speler vindt. Hij is op dit moment een van de beste", vertelt Messi in gesprek met RAC1. "Ik weet niet wat er precies waar is van alle geruchten, maar het is altijd mooi dat de beste spelers bij ons willen spelen en Griezmann is een van hen."

Barcelona sloot zondag het seizoen in LaLiga af met een 1-0 zege op Real Sociedad. De ploeg werd landskampioen won de Copa del Rey. "Het was een heel goed seizoen. We wonnen LaLiga en toen de beker."

Agent buiten functie gesteld om chatcontact

De politie heeft een 63-jarige agent uit het district Friesland buiten functie gesteld wegens chatcontact met een vermoedelijk minderjarig meisje. Het contact zou buiten diensttijd via een datingsite tot stand zijn gekomen.

De politie doet onderzoek en kon maandag niet meer informatie geven over de zaak. In afwachting van de uitkomst van het onderzoek is de politiemedewerker buiten functie gesteld en heeft hij geen toegang meer tot de politiegebouwen- en systemen.

Agent buiten functie gesteld om chatcontact
Agent buiten functie gesteld om chatcontact (Foto: ANP)

Spanje zonder Morata en Fabregas naar WK

Bondscoach Julen Lopetegui heeft zijn definitieve WK-selectie naar buiten gebracht. Álvaro Morata en Cesc Fabregas zijn de grote afwezigen.

Het duo van Chelsea heeft geen plekje gekregen in de 23-koppige selectie van de Spanjaarden. Morata worstelde in de tweede helft van zijn eerste seizoen bij The Blues met zijn vorm. Hij scoorde vijftien keer in 47 officiële duels. Morata heeft 23 interlands achter zijn naam staan.

Fabregas, die zelfs al 110 keer in actie kwam voor La Roja, heeft de concurrentiestrijd verloren van onder meer Sergio Busquets, Andrés Iniesta en David Silva. Lopetegui neemt bovendien Isco (Real Madrid), Thiago Alcântara (Bayern München) en Atlético Madrid-duo Koke en Saúl Ñíguez mee naar Rusland.

Behalve Morata en Fabregas zijn ook bekende namen als Javi Martínez (Bayern), Héctor Bellerín (Arsenal), Marcos Alonso (Chelsea), Sergi Roberto (Barcelona) en Marc Bartra (Real Betis) niet geselecteerd. Spanje speelt in de groepsfase van het WK tegen Portugal, Iran en Marokko.

De voorlopige selectie ziet er als volgt uit:

Doel: David de Gea (Manchester United), Pepe Reina (Napoli), Kepa Arrizabalaga (Athletic Bilbao).

Verdediging: Jordi Alba (Barcelona), Nacho Monreal (Arsenal), Alvaro Odriozola (Real Sociedad), Nacho Fernandez (Real Madrid), Dani Carvajal (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Cesar Azpilicueta (Chelsea).

Middenveld: Sergio Busquets (Barcelona), Isco (Real Madrid), Thiago Alcantara (Bayern Munich), David Silva (Manchester City), Andrés Iniesta (Barcelona), Saul Niguez (Atlético Madrid), Koke (Atlético Madrid).

Aanval: Marco Asensio (Real Madrid), Iago Aspas (Celta de Vigo), Diego Costa (Atlético Madrid), Rodrigo Moreno (Valencia), Lucas Vazquez (Real Madrid).

Mendy: "Het Franse team moet het WK winnen"

Benjamin Mendy ziet geen reden waarom Frankrijk het WK in Rusland niet kan winnen.

De ploeg van bondscoach Didier Deschamps wordt gezien als een van de favorieten voor de eindzege tijdens het toernooi en in de groepsfase wachten confrontaties met Australië, Denemarken en Polen. Les Blues werden één keer landskampioen, in 1998.

"Het doel is de eindzege. Het Franse team moet deze beker winnen", vertelt Mendy in gesprek met Canal+ . "Net het team dat we hebben, is er geen reden om het toernooi niet te winnen."

Vanwege een kruisbandblessure was de linksback maanden uitgeschakeld bij Manchester City en speelde slechts 62 minuten sinds zijn terugkeer in april. Mendy stelt echter dat hij volledig fit is nadat hij werd opgenomen in de definitieve selectie.

"Mensen kunnen vragen stellen. Ik respecteer dat, maar ik moest offers brengen. Ik bleef serieus en bleef werken. Ik ben klaar voor het WK. Alles is ingesteld voor mijn terugkeer. Het komt goed."

Transgender-koe krijgt hormoonbehandeling

Nèt als je dacht dat het écht niet gekker kon komt er tóch nog een bericht binnen dat je wereldbeeld compleet op z'n gat gooit.

Neem Norma Miedema, een Oostvaardersplassen-activiste die héél graag dieren knuffelt. Die heeft een koe 'gered' van de haar eigen geslacht en verzorgt het dier, dat ze als deel van haar familie beschouwt. Omdat de koe transgender is krijgt de koe, die inmiddels half verlamd is, van haar de allerbeste zorg en hormonen.

Zo ligt de koe op "ons draagschuim matras" en is ze vrolijk, met een ontroerend groot vertrouwen. "ze is zo dapper, zo stoer en alle injecties (wat ze echt vreselijk vindt) ondergaat ze dapper."

Maar het is heel zwaar geweest, zo vertelt de activiste openhartig; "door haar transgenderschap kon ze moeilijk met haar hormonen en dus haar humeur omgaan."

Norma vraagt er niet graag om, maar ze is nog op zoek naar donateurs.

Norma en haar transgender koe...
Norma en haar transgender koe...

Overigens; is het niet politiek-correcter om een transgenderkoe niet een transstier te noemen? We willen met z'n allen toch niet micro-agressieve uitingen doen he...

Iniesta: "Ik kwam als een jongen, ik ga weg als een man"

Andrés Iniesta heeft zondagavond op emotionele wijze afscheid genomen van Barcelona. De middenvelder speelde zijn laatste wedstrijd.

De Spaanse landskampioen eindigde het seizoen met een 1-0 zege op Real Sociedad, maar het duel stond in het teken van het afscheid van clubicoon Iniesta. De 34-jarige middenvelder werd in de 81ste minuut gewisseld en droeg daarbij de aanvoerdersband over aan Lionel Messi.

"Het is een moeilijke dag vandaag, maar het zijn 22 prachtige jaren geweest", zei Iniesta, die in 2002 zijn debuut maakte, bij zijn afscheidsspeech. "Het was een eer en een genoegen om dit clublogo te verdedigen en te vertegenwoordigen, voor mij het beste ter wereld."

"Bedankt aan al mijn teamgenoten, ik zal jullie allemaal heel erg missen. En dank aan de fans, voor al jullie liefde, alles wat jullie me hebben laten voelen toen ik hier als een jongen kwam, ik ga weg als een man. Ik zal jullie voor eeuwig in mijn hart houden.''

"Tot besluit, deze week heeft me sprakeloos gemaakt. Visca Barça, visca Catalunya en visca Fuentealbilla (zijn woonplaats, red.)"

'Rosť-crisis dreigt'

Tegenvallende oogsten in Frankrijk dreigen deze zomer een schaarste aan rosé te veroorzaken. De populaire wijnsoort kan volgens meldingen van Franse media de prijzen opdrijven met 20 tot 30 procent. Frankrijk, verreweg de grootste producent, exporteur en consument van deze wijn, zag de opbrengst van het jaar 2017 met ruim 10 procent dalen.

In de afgelopen vijftien jaar is de vraag naar Franse rosé met meer dan 30 procent toegenomen. De slechte oogst betekent dat er deze zomer veel minder flessen van deze drank kunnen worden aangeboden. De Provence bijvoorbeeld, waar één op de vijf geëxporteerde Franse rosés vandaan komen, levert dit jaar slechts 155 miljoen flessen, 20 miljoen minder dan in het vorige seizoen.

'Rosé-crisis dreigt'
'Rosé-crisis dreigt' (Foto: ANP)

Nainggolan ontbreekt in WK-selectie BelgiŽ

Radja Nainggolan kan op vakantie. Bondscoach Roberto Martinez heeft de sterspeler van AS Roma niet opgenomen in de voorlopige WK-selectie van België.

De dertigjarige middenvelder van AS Roma speelde een belangrijke rol in de wederopstanding van de Belgen, maar de mannetjesputter onderhoudt een uiterst moeizame relatie met de bondscoach. Onder leiding van Martinez is hij altijd een vraagteken geweest en nu blijkt hij voor het tweede WK op rij gepasseerd. Wel staat Nainggolan op de schaduwlijst, zodat hij nog opgeroepen kan worden als voor aanvang van het WK duidelijk wordt dat iemand het eindtoernooi moet missen.

Volgens de geruchten staat zijn imago van bad boy een rechtstreekse uitverkiezing in de weg. België weet zich evengoed verzekerd van een sterk middenveld, waar wereldspelers als Kevin De Bruyne en Eden Hazard de dienst uitmaken. De spelmakers van Manchester City en Chelsea moeten de Rode Duivels naar een hoge eindnotering loodsen. Ook oud-Ajacieden Toby Alderweireld en Jan Vertonghen wordt een sleutelrol toegedicht in de 28-koppige selectie, waarvan er nog vijf moeten afvallen.

De voorlopige selectie ziet er als volgt uit:

Keepers: Koen Casteels (Wolfsburg), Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Mats Sels (Newcastle);

Verdediging: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Laurent Ciman (Los Angeles FC), Christian Kabasele (Watford), Vincent Kompany (Manchester City), Jordan Lukaku (Lazio), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), Thomas Vermaelen (Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham);

Middenveld: Nacer Chadli (West Brom), Kevin De Bruyne (Manchester City), Mousa Dembele (Tottenham), Leander Dendoncker (Anderlecht), Marouane Fellaini (Manchester United), Youri Tielemans (Monaco), Axel Witsel (Tianjin Quanjian);

Aanvallers: Michy Batshuayi (Chelsea), Christian Benteke (Crystal Palace), Yannick Carrasco (Dalian Yifang), Eden Hazard (Chelsea), Thorgan Hazard (Borussia Monchengladbach), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli).

Grote politieactie levert 100 verdachten op

De politie heeft vorige week bij een grote landelijke actie tegen rondtrekkende criminele bendes in totaal ruim honderd verdachten aangehouden. Het betreft onder anderen winkeldieven, drugshandelaren, inbrekers, mensen die verdacht worden van identiteitsfraude en helers van gestolen babymelkpoeder. De politie kreeg bij de actie steun van de Koninklijke Marechaussee, de douane en van de Duitse en Belgische politie, meldde ze maandag.

Er werden op snelwegen en in treinen controles uitgevoerd. De politie arresteerde bij controle op de A13 bijvoorbeeld een man die een blauw zwaailicht, handboeien en een nepwapen in zijn auto had en zelfs een stopbord in zijn auto had ingebouwd.

In de omgeving van Zwolle werd een zakkenroller aangehouden met de Tunesische en Marokkaanse nationaliteit en ook in Duitsland actief was als zakkenroller. De man was eerder dit jaar ook al aangehouden en het land uitgezet als ongewenste vreemdeling.

Apaan

In Amsterdam werden meerdere verdachten aangehouden voor zakkenrollen en diefstallen. Bij de grensovergang met Duitsland in de omgeving van Venlo werd een Roemeen aangehouden die 600 kilo apaan, een grondstof voor synthetische drugs, bij zich had.

Bij de actie werden verder ploertendoders, pepperspray, nepwapens en gestolen auto's gevonden. Ook zijn meerdere personen aangehouden omdat ze nog een opgelegde vrijheidsstraf moesten ondergaan of dna-materiaal moesten afstaan.

In woningen in Den Haag en Rotterdam werden in totaal meer dan drieduizend pakken babymelkpoeder gevonden.

Grote politieactie levert 100 verdachten op
Grote politieactie levert 100 verdachten op (Foto: ANP)

Gesprek Zuckerberg bij EP openbaar

Het gesprek tussen Facebook-topman Mark Zuckerberg en fractieleiders van het Europees Parlement is dinsdag te zien voor het publiek. Parlementsvoorzitter Antonio Tajani heeft dat aangekondigd op Twitter.

Tajani heeft er persoonlijk met Zuckerberg over gesproken en noemt het ,,geweldig nieuws voor de Europese burgers". "Ik ben verheugd om aan te kondigen dat hij akkoord is gegaan."

Het gesprek gaat over het misbruik van persoonlijke gegevens van miljoenen gebruikers die werden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica om in te zetten bij verkiezingscampagnes. Dat het gesprek eerder niet openbaar zou zijn, leidde tot veel onvrede bij linkse en liberale Europarlementariërs. Tajani had na lang onderhandelen overeenstemming bereikt met Facebook over de vorm van het gesprek. Dat zou achter gesloten deuren zijn, met alleen de fractieleiders. Tajani zou dan naderhand verslag uitbrengen aan de pers.

De parlementsvoorzitter dankt in zijn tweet het respect dat Zuckerberg heeft getoond voor het Europese Parlement door akkoord te gaan met het livestreamen van het gesprek. Dat staat gepland voor begin van de avond.

Gesprek Zuckerberg bij EP openbaar
Gesprek Zuckerberg bij EP openbaar (Foto: ANP)

Billboard Music Awards staat stil bij schietpartijen

De uitreiking van de Billboard Music Awards had zondagavond naast de gebruikelijke feeststemming ook een serieuze kant.

Presentator van de avond Kelly Clarkson vroeg tijdens de opening van de show aandacht voor het schietincident op de Santa Fe High School, waarbij tien mensen omkwamen. Daaropvolgend traden Shawn Mendes en Khalid op met het koor van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, waar in februari 17 mensen werden doodgeschoten door de 19-jarige Nikolaz Cruz.

Een ander geweldsincident kwam aan bod toen Ariana Grande een emotionele uitvoering bracht van haar nummer No Tears Left To Cry, haar eerste single na de terroristische aanslag tijdens Grande's concert in Manchester van vorig jaar. Bij die aanslag kwamen 22 mensen om en raakten er honderden gewond.

Janet Jackson werd onderscheiden met de oeuvreprijs Icon Award. In haar speech sprak zij lof uit voor vrouwen die "duidelijk hebben gemaakt dat we niet langer gecontroleerd, gemanipuleerd of mishandeld willen worden."

Serieuze momenten bij Billboard Music Awards
Serieuze momenten bij Billboard Music Awards (Foto: BuzzE)

"We kunnen weer trots zijn op Oranje"

Nederland is er niet bij op het WK, maar Oranje Onder-17 won het EK en doet aan eerherstel. "Het blazoen is weer wat opgepoetst. We mogen trots zijn."

Bondcoach Kees van Wonderen heeft de hooggespannen verwachtingen waargemaakt met zijn selectie. Vanaf dag één verkondigde hij dat zijn team goed genoeg was voor de EK-titel en hij kreeg gelijk. Sterke tegenstanders als Spanje, Duitsland, Engeland en Italië werden allemaal verslagen door Nederlandse talenten.

“Als je al die landen weet uit te schakelen, heb je er het meeste recht op”, vindt Art Langeler. “Dat gevoel heerst ook bij de andere landen”, aldus de directeur voetbalontwikkeling van de KNVB. Hij noemt het een ‘schitterende ontlading van een jaar hard werken’,. “Ik heb steeds gezegd dat we ons niet zo veel zorgen hoeven te maken, maar het is geweldig dat het tastbaar wordt gemaakt moet zo’n resultaat. Hier mogen we heel trots op zijn.”De Nederlandse talenten speelden zondagavond met 2-2 gelijk tegen Italië en beslisten de finale op strafschoppen. “Geweldig. Ik heb zo ongelooflijk veel respect voor die jongens”, jubelt Van Wonderen op de website van OnsOranje. “Het is echt een team. Dat is ook mooi om te zien. Supergaaf om daar onderdeel van te mogen zijn.”

In de aanloop naar de finale kreeg de selectie allerlei videoboodschappen. Allemaal berichten om de jonge talenten een hart onder de riem te steken, legt Van Wonderen uit. “Geweldig om te zien. ‘We zijn weer terug waar we horen’, dat kwam daar wel uit naar voren. We hebben ons blazoen weer wat opgepoetst hiermee, zoveel is wel duidelijk. We kunnen weer trots zijn op Oranje.”

ItaliŽ heeft bijna eurosceptische regering

Bijna drie maanden na de Italiaanse parlementsverkiezingen krijgt Italië maandag waarschijnlijk te horen wie er premier wordt van een nieuw coalitiekabinet. De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega Nord, Luigi di Maio en Matteo Salvini, gaan (om 17.30 en om 18.00 uur) langs president Sergio Mattarella. Ze vertellen hem volgens Italiaanse media wie de leider wordt van hun eurosceptische regeringscoalitie.

De coalitie wordt wegens haar plannen met geld te gaan smijten en ook de belastingen te verlagen, door critici ook al 'de schuldencoalitie' genoemd. De twee partijen willen geen bezuinigingen meer, ondanks dat Italië al een torenhoge staatsschuld heeft.

De twee ook intern verdeelde partijen zijn het na moeizame onderhandelingen eens geworden over een regeringsprogramma van 58 pagina's. De uitvoering ervan zou meer dan 100 miljard euro kosten. Ze zijn het er uiteindelijk ook over eens geworden dat een onafhankelijke figuur van buiten de eigen gelederen premier wordt en dus niet Di Maio of Salvini zelf. Italiaanse media noemen de 54-jarige professor en jurist Giuseppe Conte.

Italië heeft bijna eurosceptische regering
Italië heeft bijna eurosceptische regering (Foto: ANP)

Actie Free a Girl haalt half miljoen euro op

De Stichting Free a Girl heeft haar actieweek tegen kinderprostitutie afgesloten met een opbrengst van ruim een half miljoen euro. In de afgelopen dagen vroeg de stichting aandacht voor kinderprostitutie wereldwijd. Het hele bedrag gaat naar het weghalen van meisjes uit kinderprostitutie.

Tijdens de actie 'Lock me Up - Free a Girl' lieten ruim driehonderd bekende én onbekende Nederlanders zich opsluiten. Verspreid over 33 verschillende locaties in Nederland, en dit jaar voor het eerst in België, zaten zij 12 uur lang opgesloten in een hokje dat symbool staat voor de bordeelhokjes in India. Dit jaar deden onder meer Giel Beelen, Thomas Berge, Belle Perez en John Ewbank mee.

Het was dit jaar de achtste editie van de actie. Volgens de stichting zitten wereldwijd twee miljoen meisjes gedwongen in de prostitutie.

Actie Free a Girl haalt half miljoen euro op
Actie Free a Girl haalt half miljoen euro op (Foto: ANP)

Timmy Simons zet op 41-jarige leeftijd punt achter carriŤre

Timmy Simons heeft zondag een punt achter zijn loopbaan gezet. De 41-jarige middenvelder stopt na 24 seizoenen als profvoetballer.

Simons speelde zondag tegen AA Gent zijn laatste wedstrijd voor Club Brugge en kreeg vijf minuten voor tijd een publiekswissel. De Belg, die vijf seizoenen voor PSV speelde, kwam in totaal tot 431 wedstrijden voor Club Brugge en was daarin 46 keer trefzeker en gaf negen assists.

"Het doet heel raar", vertelt Simons in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Voor de match had ik enkele scenario’s in mijn hoofd, maar ik wist niet wat de mensen voorbereid hadden. En dan moet je je nog kunnen focussen op de wedstrijd. Ik heb mijn afscheid altijd ver voor mij geduwd en was er al die tijd niet mee bezig. Nu de druk na de titel verdwenen was, was het niet evident om de focus te houden. Het waren speciale dagen."

Na afloop van de wedstrijd namen zijn medespelers de 94-voudig international op de schouders. "Het mooiste is voor mij de appreciatie die je ziet bij de fans. De mensen glimlachen en zingen, dat doet veel deugd. Nu is het niet de bedoeling om abrupt te stoppen en fit te blijven. Dat kan het beste door nog te trainen en matchen te spelen, maar het zal sowieso niet meer op het hoogste niveau zijn."

Simons gaat na zijn vakantie om tafel met Club Brugge: "Welke functie ik op mij zal nemen, moet nog blijken. Ik moet zelf ondervinden wat ik zal willen doen. Het zwarte gat? Ik heb inderdaad wel heel lang gespeeld. Altijd zat ik in een bepaalde structuur en werd mijn agenda beheerd door iemand anders. Nu is er veel vrije tijd, we zullen zien hoe we dat gaan invullen."

Vader duwt dochter (12) van brug en springt zelf

Een vader heeft zondag in Midden-Italië zijn dochter van een brug afgeduwd, de dood in. Hij sprong haar later, "vergeef me, vergeef me" roepend, na de diepte in en overleefde het ook niet. Het drama gebeurde op een 30 meter hoge brug van een autosnelweg in de buurt van Francavilla al Mare in de Abruzzen.

Specialisten probeerden de man urenlang van zijn wanhoopsdaad af te houden. Hij eiste dat de hulpverleners uit de buurt van het meisje zouden blijven. Op hem inpraten bleek uiteindelijk vergeefs.

De politie sluit volgens het Italiaanse persbureau ANSA niet uit dat de tragedie te maken heeft met een andere zaak eerder op de dag in het nabije Chieti. Daar viel een vrouw, mogelijk de moeder van het kind, van een balkon op de vierde verdieping. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Update 10:58
Volgens de krant Repubblica hebben hulpdiensten nog geprobeerd de man te redden. Nadat hij zijn dochter (12) van de brug duwde stond hij op een plaat, zichzelf vasthoudend aan een ijzeren net. Tussen de dood en het springen van de man zat een paar uur waarin hij dreigde te springen en hulpdiensten niet toestond zijn dochter te benaderen. De man sprong zijn dood tegemoet toen de brandweer een opblaasbaar vangnet trachtte te plaatsten

Vader duwt dochter van brug en springt zelf
Vader duwt dochter van brug en springt zelf (Foto: ANP)

Van de Looi nieuwe bondscoach Jong Oranje

Erwin van de Looi is aangesteld als de nieuwe bondscoach van Jong Oranje. De 46-jarige trainer heeft een tweejarig contract getekend.

Van de Looi is de opvolger van Art Langeler, die op 1 mei aan de slag ging als directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. Hij zette zijn handtekening onder een contract tot december 2020 en bij plaatsing voor het EK 2021 wordt de verbintenis verlengd tot de zomer van 2021. De oud-trainer van FC Groningen en Willem II reist in de komende dagen al mee met Jong Oranje voor de oefenstage in Zuid-Amerika, maar Langeler is dan nog de bondscoach.

"Trainer van Jong Oranje is een prachtige uitdaging en een aanvulling op mijn reeds opgedane ervaring in de Eredivisie", vertelt Van de Looi op de officiële website van de KNVB . "Nederland beschikt over een enorm potentieel aan talent en met hen de strijd aangaan om kwalificatie voor het EK 2019 af te dwingen geeft mij veel energie. Komende dinsdag ga ik mee naar Zuid-Amerika om het team te leren kennen zodat we in september een goede basis hebben richting de cruciale EK-kwalificatiewedstrijden."

Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma is blij metde aanstelling: "Met Erwin van de Looi hebben wij een zeer goede en ervaren trainer in huis gehaald. Van de Looi heeft dezelfde visie als de KNVB op het gebied van talentontwikkeling en wij zijn er dan ook van overtuigd dat hij met deze groep verder kan bouwen aan hetgeen Langeler neer heeft gezet, met als eerste doel kwalificatie voor het EK in Italië af te dwingen."

Jong Oranje speelt komende vrijdag een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Bolivia en treft volgende week dinsdag Paraguay. In september staan twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Engeland en Schotland op het programma. Nederland staat momenteel tweede in de groep en de groepswinnaars plaatsen zich direct voor het eindtoernooi, waar de vier beste nummers twee nog play-offwedstrijden spelen voor kwalificatie voor het EK.

Protest tegen 'seksistische armoede'

Tal van beroemdheden hebben zich samen met tienduizenden minder bekende ondertekenaars in een open brief uitgesproken tegen de achterstelling van vrouwen in arme landen.

Zo'n 140 bekendheden onder wie Oprah Winfrey, Meryl Streep, Chadwick Boseman en Amy Schumer steunen de campagne tegen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen die de beweging ONE is begonnen, meldden Britse media. Vooral vrouwen in arme landen lijden onder de ongelijkheid tussen man en vrouw.

ONE heeft een brief opgesteld die aan wereldleiders is gericht, waarin wordt gevraagd de positie van vrouwen die slachtoffer zijn van deze 'sekstistische armoede' te helpen. De onder anderen door de Ierse zanger Bono opgerichte pressiegroep ONE wijst er in de brief op dat bijvoorbeeld 130 miljoen meisjes geen enkel onderwijs volgen en dat meer dan een miljard vrouwen geen bankrekening hebben.

Ook mogen in veel landen vrouwen bijvoorbeeld geen autorijden, niet zelf kiezen hoe ze zich kleden en niet kiezen wanneer ze met wie seks hebben. Of het protest ook daartegen bedoeld is blijft helaas nog even onbekend.

Beroemdheden tegen 'seksistische armoede'
Beroemdheden tegen 'seksistische armoede' (Foto: BuzzE)

NicolŠs Maduro blijft president Venezuela

Nicolás Maduro blijft, zoals al werd voorspeld, de komende zes jaar de president van Venezuela. Dat maakte de kiescommissie van het land bekend. De zittend president kreeg 5,8 miljoen stemmen (67 procent). Zijn belangrijkste tegenstander Henri Falcón moest het met 1,8 miljoen stemmen (21 procent) doen.

Het opkomstpercentage was iets meer dan 46 procent. 8,6 miljoen Venezolanen brachten hun stem uit. Bij de vorige verkiezingen in 2015 kwam nog 80 procent van de stemgerechtigden opdagen.

De stembusgang werd grotendeels geboycot door de oppositie. Javier Bertucci, een van de tegenstrevers van Maduro die wel meedeed en als derde eindigde met een kleine miljoen stemmen, deed een oproep de verkiezingen ongeldig te verklaren. Volgens hem waren er veel onregelmatigheden. Zo stonden er bij veel stembureaus medewerkers van Maduro campagne te voeren, wat tegen de regels is.

Nicolás Maduro blijft president Venezuela
Nicolás Maduro blijft president Venezuela (Foto: ANP)

26 clubs al zeker van groepsfase Champions League

De meeste competities zijn afgelopen. En daarmee is het Champions League-veld voor het volgende seizoen zo goed als bekend. De Champions League kent een iets andere opzet. Vroeger waren er 22 ploegen al zeker van de groepsfase, nu zijn dat er 26. 

De UEFA boog voor de grote competities uit Spanje, Duitsland, Engeland en Italië en gaf de grote vier voetballanden een vierde ticket voor de groepsfase van het miljoenenbal, ten koste van de kampioenen van de kleinere landen. Voorheen moest de nummer vier van de grote landen nog playoffs spelen om het hoofdtoernooi te halen. Frankrijk levert drie ploegen en Rusland twee. Spartak Moskou kan via de play-offs het derde Russische ticket pakken.

Alle andere landen kunnen maximaal twee clubs afleveren aan de groepsfase van de Champions League. Portugal, Oekraïne, België, Turkije en Tsjechië mogen in hun kampioen inschrijven. De Nederlandse Eredivisie is dat recht kwijtgeraakt door de zwakke Europese prestaties van de laatste jaren, waardoor PSV en Ajax zich via de play-offs moeten zien te kwalificeren.

Van de zes plaatsen in de playoffs zijn er vier voor de kampioenen uit de overige landen en twee voor de niet-kampioenen uit de subtop van de Europese voetbalcompetities. De kampioenen uit de kleinste voetballanden spelen eind juni al hun eerste voorronde en moeten vijf rondes overleven om door te komen. PSV hoeft slechts één ronde in de kwalificatie. Bovendien is PSV geplaatst bij de loting en zullen andere kampioenen als kunnen ploegen als APOEL Nicosia, Legia Warschau, NK Maribor of Young Boys treffen. PSV zal op basis van hun status sowieso Red Bull Salzburg, Celtic en Ludogorets ontlopen. Het toernooi begint voor PSV op 21 of 22 augustus. 

Voor Ajax wacht de League-route en drie voorronden. Het eerste duel wordt op 24 of 25 juli afgewerkt en waarvoor op 19 juni wordt geloot. De hoofdstedelingen beginnen hun Europese campagne tegen PAOK Saloniki of Sturm Graz. Als Ajax wint, dan wacht in de volgende ronde mogelijk tegen Fenerbahçe, Spartak Moskou of Standard Luik. Daarna wacht nog een beslissende wedstrijd waar, mits deze ploegen de derde voorronde winnen, Benica en FC Basel geplaatst zullen zijn. 

Wint Ajax de tweede voorronde, dan is het tot de kerst sowieso zeker van Europees voetbal, al dan niet in de Europa League. Gaat Ajax al meteen onderuit tegen PAOK of Sturm Graz, dan wacht een herkansing in de derde voorronde van de Europa League.

Deelnemers Champions League 2018/2019

Spanje: Barcelona, Atlético Madrid, Real Madrid, Valencia
Duitsland: Bayern München, Schalke 04, 1899 Hoffenheim, Borussia Dortmund
Engeland: Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, Liverpool
Italië: Juventus, Napoli, AS Roma, Internazionale
Frankrijk: Paris Saint-Germain, AS Monaco, Olympique Lyon
Rusland: Lokomotiv Moskou, CSKA Moskou
Portugal: FC Porto
Oekraïne: Shakhtar Donetsk
België: Club Brugge
Turkije: Galatasaray
Tsjechië: Viktoria Plzen

MLB: Braves winnen na indrukwekkende comeback

De honkballers van de Atlanta Braves hebben zondag een indrukwekkende overwinning geboekt. Op het eigen SunTrust Park leek de ploeg onderuit te gaan tegen de Miami Marlins, maar Ozzie Albies en co toverden een mooie comeback uit de hoge hoed.

Door onder meer een grand slam van Lewis Brinson namen de Marlins een 0-6 voorsprong na vier innings. Na 8,5 innings, met alleen de Braves nog aan slag, stond het 4-9 en dus leek het wel gedaan, zeker nadat de Braves al twee outs hadden en nog op 5-9 stonden.

De ervaren Marlins-werper Brad Ziegler zag echter hoe Albies de 6-9 kon scoren na verdedigend prutswerk, waarna singles van Nick Markakis en Kurt Suzuki door 8-9 zorgden. Dansby Swanson sloeg vervolgens met alle honken bezet een two-run single: 10-9 en de Braves wonnen.

Zonder Didi Gregorius wonnen de New York Yankees ondertussen met 1-10 op bezoek bij de Kansas City Royals. De Yankees wonnen de serie daardoor met 2-1 en voor het eerst sinds 1998 won de ploeg uit de Bronx zo acht opeenvolgende series in het reguliere MLB-seizoen.

Uitslagen MLB zondag
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 5-0
Toronto Blue Jays - Oakland Athletics 2-9
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 1-6
New York Mets - Arizona Diamondbacks 4-1
Atlanta Braves - Miami Marlins 10-9
Pittsburgh Pirates - San Diego Padres 5-8
Washington Nationals - Los Angeles Dodgers 2-7
Chicago White Sox - Texas Rangers 3-0
Minnesota Twins - Milwaukee Brewers 3-1
Kansas City Royals - New York Yankees 1-10
St.Louis Cardinals - Philadelphia Phillies 5-1
San Francisco Giants - Colorado Rockies 9-5
Los Angeles Angels - Tampa Bay Rays 5-2
Seattle Mariners - Detroit Tigers 3-2
Houston Astros - Cleveland Indians 3-1

Braves - Marlins (Bron: YouTube)

Resident Evil 7 Cloud Version naar Switch

Capcom heeft een Cloud-versie aangekondigd van Resident Evil 7 voor Nintendo Switch. Zoals de naam doet vermoeden wordt de gehele game gestreamed vanuit de Cloud en draait de game niet op je eigen Switch.

De download is dan ook slechts 45MB, maar je hebt wel een stabiele internetverbinding nodig (en je moet natuurlijk altijd online zijn tijdens het spelen). De eerste vijftien minuten zijn gratis te spelen, daarna kost het 2000 Yen (zo'n vijftien euro) om de game 180 dagen te kunnen spelen. Deze versie komt met alle DLC en biedt dus het gehele pakket.

De trailer voor Resident Evil 7 Cloud Version is hieronder te vinden. Vooralsnog is de game enkel aangekondigd voor Japan.

Dakloze vrouw overlijdt en blijkt miljonair

Een 52-jarige dakloze vrouw uit Libanon die dood werd gevonden door de lokale politie bleek na onderzoek 1,7 miljard Libanese Ponden, omgerekend ruim een miljoen Euro, op haar bankrekening te hebben staan. Ook was ze in bezit van twee zakken met geld waarin nog eens omgerekend ruim 3000 euro zat.

De politie zegt verbijsterd de zijn dat de vrouw, de gehandicapte Fatima Othman, op straat leefde, terwijl ze een fortuin bezat. Fatima was bekend bij zowel politie als de lokale bevolking van Ain Al-Zahab in Akkar in Noord-Libanon, maar niemand wist dat ze steenrijk was.

Fatima overleed aan een hartaanval.

NBA: Warriors laten Rockets volstrekt kansloos en komen op 2-1

De basketballers van de Golden State Warriors hebben flink toegeslagen in de derde wedstrijd van de Western Conference-finale in de NBA. Thuis in Oakland werden de Houston Rockets genadeloos over de knie gelegd, waardoor de Warriors op 2-1 staan in de best-of-7-serie.

In het eerste kwart ging het aanvankelijk nog gelijk op, tot de Warriors in de slotfase een kleine voorsprong pakten. Dat werd in het tweede kwart rond de tien punten gehouden, waarna de teller over de twintig punten voorsprong ging in het derde kwart. 

Het verzet van de Rockets was in de slotfase compleet gebroken en onder leiding van Stephen Curry (35 punten) en Kevin Durant (25 punten) klom het verschil niet alleen over de dertig, maar zelfs over de veertig punten: 126-85.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

NHL: Vegas in debuutseizoen naar Stanley Cup-finale

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben zich in hun allereerste seizoen in de NHL gelijk geplaatst voor de finale van de strijd om de Stanley Cup. In Winnipeg wonnen ze het vijfde duel met de Jets, waardoor Vegas de Western Conference-titel met 4-1 pakte.

Alex Tuch zette Vegas na ruim vijf minuten al op voorsprong, waarna Josh Morrissey kort voor het einde van de eerste periode voor de gelijkmaker tekende. Halverwege de wedstrijd ramde Luca Sbisa van afstand op het Jets-doel, waar Ryan Reaves de puck precies binnen kon tikken: 1-2.

Zoals zo vaak in de play-offs hield goalie Marc-André Fleury de Golden Knights daarna op de been, waardoor de 1-2 zege en daarmee de eindwinst in de serie binnen werd gesleept.

De hoogtepunten van de serie tussen de Golden Knights en de Jets (Bron: YouTube)

Yvon Jaspers scoort ook met Onze Boerderij

Boeren staan nog steeds garant voor hoge kijkcijfers. Onze Boerderij, het nieuwe programma van Yvon Jaspers, trok ruim 1,5 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma op de zondagavond. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In de vierdelige serie op NPO 1 laat Jaspers zien hoe het is om in deze tijd een agrarisch bedrijf te runnen. Ze gaat langs bij diverse boerenbedrijven, onder meer van boeren die ze de afgelopen jaren in Boer zoekt Vrouw voor de camera had.

De zondagavond blijft voor SBS6 een succes. De zender staat met vier titels in de top tien van best bekeken programma's. Naar Hart van Nederland keken 864.000 mensen, Bankgiro Loterij the Wall trok 681.000 kijkers, Shownieuws wist 663.000 mensen te boeien en Sing It behaalde de tiende plek met 600.000 kijkers. RTL4 staat met de 12 van Oldenheim (863.000 kijkers) op de vierde plek.

Yvon Jaspers scoort ook met Onze Boerderij
Yvon Jaspers scoort ook met Onze Boerderij (Foto: ANP)

Politie 010 schiet verdachte in z'n reet

Bij een politieactie in een kraakpand in de Louwerslootstraat in Rotterdam hebben agenten een verdachte die wilde vluchten in de billen geschoten. De persoon weigerde meermalen een stopbevel van de politie op te volgen.

Toen hij ook na een waarschuwingsschot probeerde te vluchten werd besloten de man in zijn achterwerk te schieten. Daarop kon de man uiteindelijk aangehouden worden.

In het pand waren meerdere mensen aanwezig die na het incident door de politie uit het pand werden gehaald of meegenomen. De inval kwam nadat er een melding was binnengekomen over vuurwapengebruik in of rond het kraakpand. De Bergweg werd gedurende het hele incident volledig afgesloten.

Politie schiet verdachte in het achterwerk
Politie schiet verdachte in het achterwerk (Foto: ANP)

Boney M. opent Libelle Zomerweek

De Libelle Zomerweek, het feest voor de traditionele huisvrouw van middelbare leeftijd, staat dit jaar in het teken van discomuziek. Tweede pinksterdag verzorgt de legendarische Duitse discogroep Boney M. daarom de opening van deze 22e editie die zoals altijd plaatsheeft op het strand van Almere.

De Libelle Zomerweek is het grootste buitenevenement voor vrouwen. Het organiserende weekblad verwacht 83.000 vrouwen die kunnen shoppen, dansen, meezingen met bekende artiesten, aan workshops kunnen meedoen of kunnen aanschuiven in het Libelle Nieuwscafé. Daar worden de hele week prominenten verwacht als Hugo Borst, minister Ingrid van Engelshoven, schrijfster Annejet van der Zijl en sportpresentator Henry Schut.

Verder treden Lange Frans, Diggy Dex en Charly Luske op. Dj's als Barry Paf en Gijs Staverman draaien disconummers, afgewisseld met modeshows.

Extra aandacht is er dit jaar voor de mindervalide bezoekers. Maandag is er een recordpoging rolstoeldiscodansen. De bedoeling is met zo veel mogelijk mensen vijf minuten lang te rolstoeldansen.

Het zelfbenoemde vrouwenevenement, wat niet heel genderneutraal of inclusief klinkt, duurt tot en met zondag 27 mei.


Boney M. opent Libelle Zomerweek (Foto: BuzzE)

Dierengekkies opgepakt bij traditie met haan

Op Schiermonnikoog zijn zes 'demonstranten' aangehouden tijdens de lokale Pinkstertraditie op Schiermonnikoog. Hierbij wordt een haan in een grote mand gezet en drie dagen op 18 meter hoogte gehangen, onder toeziend oog van een dierenarts en voorzien van voldoende voedsel en drinken. De demonstranten probeerden zich vast te ketenen aan de paal, maar faalden daarin hopeloos.

Het zestal is zo snel mogelijk naar de wal gebracht en naar het bureau in Leeuwarden.

Het zestal werd opgepakt wegens het betreden van een privéterrein zonder toestemming en is zo snel mogelijk naar de wal gebracht en naar het bureau in Leeuwarden. De Leeuwarder Courant meldt dat de onverlaten vanuit het niets over de hekken klommen en het terrein op renden toen de mast met de haan omhoog getakeld zou worden. In het speciale demonstratievak stond de hele avond niemand.

De organisatie was al op het protest voorbereid. Om veiligheidsredenen is het terrein afgezet met hekken en mag niemand het betreden. De zes wetsovertreders zijn verhoord en krijgen een boete.

Het publiek kon weinig begrip opbrengen voor de actie. Er klonk boegeroep en uit volle borst werd gezongen: 'het Pinksterfeest gaat nooit verloren'.

De haan wordt nu ‘s nachts extra in de gaten gehouden. Het dier werd al continu in de gaten gehouden met behulp van een camera. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland.

FOK! Wat een weer: warm...

In het midden en noorden is het zonnig en droog. In het zuiden zijn er wolkenvelden en in het uiterste zuiden kan er vanochtend af en toe wat lichte regen vallen. Vanmiddag zijn er ook in het zuiden zonnige perioden. In de namiddag en avond kan er in het (uiterste) zuiden een enkele bui, mogelijk met onweer, tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt tussen 22°C in het noordwestelijk kustgebied en 27°C in het midden en zuiden. De wind komt uit een oostelijke richting en is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig. Langs de kust wordt de wind geleidelijk noordoostelijk.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking in het midden en zuiden toe en kan er in het zuiden plaatselijk wat buiige regen vallen. In het noorden blijft het droog en is het helder. De minima liggen tussen 9°C in het noordoosten en 14°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Morgen overdag begint op de meeste plaatsen zonnig en droog. Landinwaarts vormen zich geleidelijk stapelwolken die in de (na)middag en avond in de zuidelijke helft kunnen uitgroeien tot enkele regen- en onweersbuien. De middagtemperatuur ligt tussen 22°C in het noordwestelijk kustgebied en lokaal 27°C in het oosten. De wind is noordoostelijk en matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

De dagen daarna, zonnige perioden, temperaturen ruim boven normaal en vooral in het zuiden kans op een regen- en onweersbui. In het noorden blijft het nagenoeg droog. (Bron: KNMI)

Fijne pinksteren!

Nederland
 

Portugal II (Foto: Iteejer)
Iteejer geniet volop van zijn vakantie. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vrouw schijt winkelvloer onder en smijt poep naar personeel

We weten niet welke zoekopdracht van FOK!ker Crazy Harry leidde tot het vinden van onderstaande video, maar smerig is het wel. In een restaurant van het Canadese bedrijf Tim Horton's bleek een vrouw zó furieus te worden van hetgeen het personeel haar vertelde - we weten helaas niet wát - dat ze haar broek omlaag trok en even een dikke drol besloot te draaien.

Alsof dat nog niet genoeg was pakt de vrouw de drol op en smijt deze naar de medewerker. Vervolgens veegt ze haar reet af met servetten en smijt die óók naar het de medewerker. 

Let vooral ook even op de mensen rechts die onverstoorbaar van hun ontbijtje (of lunch) genieten.

Enfin; onderstaande video. Met dank aan Crazy Harry. Dus.

VS erkent uitslag verkiezingen Venezuela niet

Al voordat de definitieve uitslag van de Venezolaanse presidentsverkiezingen bekend is heeft de VS verklaard de uitslag ervan niet te erkennen. Dat zei de onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan.

Alle voortekenen wijzen op een herverkiezing van het huidige staatshoofd Nicolás Maduro. Maar onder Maduro is het olierijke land ten prooi gevallen aan een enorme schaarste aan goederen, en slechte economische omstandigheden.

Maduro heeft weinig uitdagers. Belangrijke politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politiek ambt uitoefenen. Bovendien boycot de oppositiecoalitie MUD de verkiezingen, omdat ze vreest voor fraude door de regering-Maduro.

De VS overweegt economische sancties tegen Venezuela op het gebied van olie. Maandag worden de verkiezingsuitslag en eventuele sancties besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

VS erkent uitslag verkiezingen Venezuela niet
VS erkent uitslag verkiezingen Venezuela niet (Foto: ANP)

Motorrijder omgekomen door frontale botsing

Een motorrijder is zondag om het leven gekomen toen hij op de N14, tussen Leidschendam en Den Haag, frontaal op een auto botste. Het ongeluk gebeurde aan de uitgang van de Spoortunnel.

De motorrijder, die uit de richting van Scheveningen kwam, reed door de middenberm en reed op een tegemoetkomende auto. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Na het ongeluk werd de N14 in beide richtingen afgesloten. 

Motorrijder omgekomen door frontale botsing
Motorrijder omgekomen door frontale botsing (Foto: ANP)

Beyoncť koopt kerk in New Orleans

Beyoncé heeft haar eigen kerk gekocht in de Amerikaanse plaats New Orleans. De zangeres legde 850.000 dollar (721.500 euro) neer voor het gebouw, weet TMZ te melden.

De kerk is ruim honderd jaar oud, maar doet al een tijdje geen dienst meer als gebedshuis vanwege een gebrek aan leden. Mocht Beyoncé de kerk weer in oude glorie willen herstellen, dan kan ze in ieder geval al op één kerklid rekenen: haar zus Solange woont om de hoek van de kerk.

Een kerk van Beyoncé zal vast veel nieuwe leden aantrekken. Vorige maand hield een kerk in San Francisco een speciale Beyoncé-mis en daar kwamen al 900 mensen op af. Tijdens de dienst werd muziek van de zangeres gebruikt en gepreekt over de levensfilosofie van 'Queen Bey'.

Beyoncé koopt kerk in New Orleans
Beyoncé koopt kerk in New Orleans (Foto: BuzzE)

Europese hockeytitel voor 19e keer op rij naar Nederlandse club

Twee geniale momenten, twee bevliegingen van Frédérique Matla zorgden er zondagmiddag voor dat Den Bosch voor het derde achtereenvolgende jaar de EuroHockey Club Cup (EHCC) won, het voornaamste Europese clubtoernooi in het dameshockey. Het is al de negentiende keer op rij dat een Nederlandse club de titel pakt en meestal was het Den Bosch. Dit keer werd UHC Hamburg in de finale verslagen.

Het wordt steeds duidelijker dat de talentvolle Matla een van de grootste sterren van het Nederlandse hockey van de komende jaren zal zijn. Het was de eerste keer in haar carrière dat Matla met een paar onnavolgbare individuele acties de finale van een groot toernooi besliste. Minutenlang was ze niet te zien, maar aan het eind van het derde kwart ging ze opeens als een roofdier op haar prooi af. Haar neusje voor de goal leidde haar in de 45ste minuut naar precies de goede plek in de cirkel. Ze reageerde alert op een scrimmage en jaagde de bal met haar backhand snoeihard de touwen in. Een kanonschot, waarmee ze Den Bosch tegen UHC Hamburg op 1-0 voorsprong schoot.

Twee minuten voor het laatste fluitsignaal verwierf de international zich weer tot het middelpunt van de finale van het EK voor clubteams. Toen ze de bal iets over de middenlijn ontving, gooide ze de turbo aan. Haar eerste tegenstander passeerde ze buitenom, haar tweede obstakel binnendoor. Koeltjes legde Matla de bal terug op Pleun van der Plas, die de 2-1 binnentipte. Natuurlijk leverde Den Bosch haar zoveelste teamprestatie, door tegen de Duitsers te blijven vechten. Maar het waren vooral de bevliegingen van Matla die er uiteindelijk voor zorgden dat Den Bosch geen shoot-outs hoefde te nemen.

"Ach", relativeerde de hoofdrolspeelster zelf, nadat de prijsuitreiking was afgelopen. "Ik heb ook een kans op de 2-1 met m’n backhand keihard over geslagen. Maar ik ben blij dat we de beker hebben gewonnen. Deze overwinning was terecht. Je kunt het hele seizoen fantastisch spelen, maar als je er in de play-offs of in de Europa Cup niet staat, dan heb je niks te vertellen. Wij zijn gegroeid naar een vorm waarmee we op het einde konden pieken. Vandaag hebben we goed gespeeld. Dit voelt heerlijk."

Aanvoerder Marloes Keetels vertelde dat ze een leuke Europa Cup heeft gespeeld. "De laatste jaren is het niveau van de teams naar elkaar toe gekropen. Voorheen was het vaak een Nederlandse finale. Nu is het dat al twee jaar niet het geval. UHC Hamburg en Club Campo de Madrid zijn bij ons aangesloten. Dat geeft dit toernooi meer internationale allure."

UHC Hamburg - Den Bosch (1-2)
45' 0-1 Frédérique Matla
51' 1-1 Marie Mävers
59' 1-2 Pleun van der Plas

Hockeyers Kampong prolongeren landstitel na winst op Amsterdam

De hockeyers van Kampong hebben de landstitel geprolongeerd na de 3-1 zege in de derde en beslissende finalewedstrijd tegen Amsterdam. Het was een heerlijke combinatie tussen Sander de Wijn en zijn maatje Robbert Kemperman die de beslissende 2-1 betekende. Het is de achtste landstitel voor Kampong in de historie.

De Utrechtse club nam deze keer de voorsprong uit een strafcorner van Amsterdam. Die werd niet goed verwerkt, waarna Kampong snel counterde en Jasper Luijkx de 1-0 aantekende. Kampong was daarna de betere ploeg. Pas aan het einde van het tweede kwart nam Amsterdam langzaam het initiatief over. Vijf strafcorners leverden echter niets op. Vlak voor de rust was het wederom spits Mirco Pruyser die vanaf de achterlijn de bal naar binnen trok en schitterend de 1-1 scoorde.

Amsterdam kreeg nog kansen in het derde kwart, maar een interceptie van De Wijn, na een pass van Verga, betekende de 2-1. De Wijn gaf een slimme pass naar Kemperman, die scoorde. In het vierde kwart was Kampong de gevaarlijkste ploeg. Amsterdam was moegestreden – het had ook een playoff-wedstrijd meer gespeeld in de halve finale – en kon alleen nog een vuist maken toen keeper De Wijkerslooth werd gewisseld. Amsterdam haalde wel diverse strafcorners, maar die leverden niets op. Kellerman kon uit een counter uiteindelijk de bal in een leeg doel tikken, na een hoge bal van Havenga, voor de 3-1. Toen barstte het feest los in Utrecht.

Kampong-Amsterdam 3-1
'10 Jasper Luijkx 1-0
'34 Mirco Pruyser 1-1
'51 Robbert Kemperman 2-1
'69 Bjorn Kellerman 3-1

Rugbyers 't Gooi nemen wraak met landstitel

De rugbyers van RC 't Gooi hebben voor de vierde keer de landstitel veroverd. Na 1952, 2009 en 2013 lukte het dit keer door RC Hilversum in de finale te verslaan, waardoor de club uit Naarden wraak nam voor de verloren finale van vorig jaar.

't Gooi begon sterk en kwam op 12-0, maar negentienvoudig kampioen Hilversum gaf zich niet gewonnen. Toch stond 't Gooi halverwege met 22-7 voor en hoewel Hilversum nog terug kon komen tot 25-19, hield 't Gooi toch stand: zes minuten voor tijd besliste de ploeg het met een try, waardoor met 30-19 gewonnen werd.

The Bassets uit Sassenheim won bij de vrouwen voor het eerst de landstitel. In de eindstrijd moest RC Delft er met 17-10 aan geloven.

Zweedse ijshockeyers wereldkampioen, Zwitserse droom voorbij

De Zweedse ijshockeyploeg heeft voor de elfde keer de wereldtitel gepakt. In Kopenhagen waren de Tre Kronor in de finale te sterk voor underdog Zwitserland, maar daar moest wel alles voor uit de kast getrokken worden.

Zweden domineerde het toernooi en won tot aan de finale alle negen wedstrijden. Zwitserland moest het zoals gewoonlijk vooral van een ijzersterke verdediging hebben en dat leverde een finaleplek op, waardoor het land weer kon hopen op de eerste wereldtitel in de geschiedenis: ondanks successen in de jaren dertig en vijftig en een WK-finale in 2013 lukte dat nog nooit.

Na een dik kwartier konden de Zwitserse fans juichen: Nino Niederreiter opende de score. Een dikke minuut later was het echter weer gelijk dankzij Gustav Nyquist, maar Timo Meier zette de Zwitsers vroeg in de tweede periode weer op voorsprong. Tien minuten later tekende Mika Zibanejad voor de gelijkmaker en daar bleef het in de reguliere speeltijd bij.

In overtime werd ook niet gescoord, ondanks een aantal grote kansen, met name voor Kevin Fiala aan Zwitserse zijde, terwijl Zweden een schot in de slotseconde op de paal af zag ketsen. Er moesten shoot-outs genomen worden, waarin Sven Andrighetto Zwitserland op voorsprong zette. Goalie Anders Nilsson stopte vervolgens echter elke Zwitserse poging, terwijl Leonardo Genoni verschalkt werd door Oliver Ekmann-Larsson. Filip Forsberg zette de Zweden op matchpoint en nadat Nilsson de poging van Niederreiter keerde was het gedaan.

De Verenigde Staten wonnen eerder op de avond met 4-1 van Canada en pakten zo de derde plek.

De WK-finale (Bron: YouTube)

Real Madrid klopt Fenerbahce in finale EuroLeague

De basketballers van Real Madrid hebben voor de tiende keer in de geschiedenis de EuroLeague gewonnen, waarbij de voorgangers van het voornaamste Europese clubtoernooi meegeteld worden. In de finale in Belgrado werd Fenerbahce zondag verslagen na een spannend duel.

Onder leiding van de nog altijd maar 19-jarige Sloveen Luka Doncic, voor de finale uitgeroepen tot MVP van de EuroLeague, nam Real vooral in het derde kwart het heft in handen. In de slotfase werd het nog spannend, met name nadat Fabien Causeur een vrije worp miste, maar Real hield knap stand en klopte de uittredend kampioen met 85-80.

In de strijd om plek drie wist Zalgiris Kaunas na een hectische slotfase nipt stand te houden tegen CSKA Moskou: 79-77.

De hoogtepunten van de finale (Bron: YouTube)

Nadal onttroont Zverev in Rome, Svitolina klopt Halep

Tennisser Rafael Nadal heeft voor de achtste keer in zijn loopbaan het masterstoernooi van Rome gewonnen. Op het Italiaanse gravel was de Spanjaard in de finale te sterk voor titelverdediger Alexander Zverev.

De finale ging nogal op en neer. Zo won Nadal de eerste set simpel, maar was Zverev in set twee veel te sterk. In de derde en beslissende set trok de Spanjaard dan toch aan het langste eind: 6-1, 1-6, 6-3. Door zijn toernooizege neemt Nadal ook de eerste plek op de wereldranglijst weer in beslag.

Bij de vrouwen ging Elina Svitolina er net als vorig jaar met de titel vandoor. Net als vorig jaar was de Oekraïnse in de finale te sterk voor Simona Halep, hoewel het dit keer beduidend minder spannend was: 6-0, 6-4, goed voor de twaalfde toernooizege uit haar loopbaan.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.