FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 mei 2018

Bottas snelste op tweede testdag in Barcelona

Valtteri Bottas heeft op de tweede en laatste testdag op het circuit van Barcelona de snelste tijd gereden. De Finse Formule 1-coureur ging met de Mercedes rond in een tijd van 1.16,904 en was hiermee een fractie sneller dan de Ferrari van Antonio Giovinazzi. De Italiaan kwam gisteren nog voor Sauber in actie.

Giovinazzi was met 148 ronden gelijk ook de drukste man van de dag. Bottas en Charles Leclerc (Sauber) gingen beiden 139 keer rond. Achter de twee snelsten klokte Lando Norris met de McLaren de derde tijd, voor de Haas van Kevin Magnussen.

Er kwamen veel nieuwe namen in actie, zoals Nikita Mazepin voor Force India en Jack Aitken voor Renault. Williams zette oudgediende Robert Kubica in, terwijl Jack Dennis voor het eerst kennismaakte met de Red Bull. Stoffel Vandoorne (McLaren) en Nicholas Latifi (Force India) testten 2019-banden voor Pirelli.

Succestrainer RB Leipzig legt taken per direct neer

Ralph Hasenhüttl is niet langer de trainer van RB Leipzig. Het contract van de Oostenrijker is met wederzijds goedvinden ontbonden.

De vermogende club onder het vlaggenschip van Red Bull kende in 2016/2017 een fenomenaal debuutseizoen in de Bundesliga, maar de toenmalige tweede plaats kon deze jaargang niet worden geëvenaard. De ploeg eindigde teleurstellend op de zesde stek in de Duitse competitie. Ook in de Champions League konden Die Roten Bullen geen potten breken.

Op de clubsite is nu het vertrek van de succescoach aangekondigd. De afgelopen weken is er gesproken over een nieuw contract, maar beide partijen kwamen niet tot een akkoord. Daarom is besloten om het in 2019 aflopende contract nu al te beëindigen. "We waren het er over eens dat het voor beide partijen niet zinvol was om zonder duidelijkheid over de toekomst het laatste contractjaar in te gaan", aldus Hasenhüttl.

Haase uitgeschakeld in tweede ronde Rome

Robin Haase is op het masterstoernooi van Rome uitgeschakeld in de tweede ronde. De nummer 44 van de wereld verloor in drie sets van de Canadees Denis Shapovalov: 6-7 (3), 7-6 (5), 3-6.

Haase kwam in de eerste set van een 5-2 achterstand terug tot 5-5, maar in de tiebreak was Shapovalov toch te sterk voor de Nederlander. In de tweede set moest er ook een tiebreak aan te pas komen. Ditmaal pakte Haase de set in de tiebreak.

In de derde set liep Shapovalov, de nummer 29 van de wereld, snel uit naar een 3-1 voorsprong. Haase brak direct terug, maar opnieuw leverde hij zijn eigen servicegame in, waarna de Canadees bij een stand van 5-3 de wedstrijd uit serveerde. Shapovalov speelt in de volgende ronde tegen Rafael Nadal.

Hezbollah-leiders op terreurlijst Golfstaten

Saudi-Arabië en bevriende Golfstaten hebben tien leiders van de Libanese verzetsbeweging Hezbollah op hun terroristenlijst gezet. Onder hen leider Sayyed Hassan Nasrallah en zijn plaatsvervanger Naim Qassem. Dat heeft het Saudische persbureau SPA woensdag bekendgemaakt.

De samenwerkende landen in de Golfregio pakten ook nog vier commissies van de groepering aan en gaven opdracht individuele banktegoeden te bevriezen en beslag te leggen op hun bezittingen. Het besluit volgt op de maatregel die het Amerikaans ministerie van Financiën nam. Dat verscherpte de sancties tegen de kopstukken van Hezbollah, dat in onder meer de EU en de VS al lang als terreurorganisatie te boek staat.

Hezbollah-leiders op terreurlijst Golfstaten
Hezbollah-leiders op terreurlijst Golfstaten (Foto: ANP)

Griezmann helpt Atlético aan Europa League-winst

Atlético Madrid heeft voor de derde keer in de clubhistorie beslag gelegd op de Europa League. Olympique Marseille werd woensdagavond verslagen.

Al na vier minuten spelen kreeg Olympique Marsielle een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Valère Germain werd door Dimitri Payet vrij voor doelman Jan Oblak gezet, maar de spits schoot over. In de beginfase van de wedstrijd hadden de Fransen ook de controle, maar naar verloop van tijd nam Atlético de controle over en uit de eerste beste kans was het direct trefzeker.

Steve Mandanda speelde André-Frank Zambo Anguissa in, maar de middenvelder slaagde er niet in om de bal te controleren, waarna Gabi de bal veroverde en Antoine Griezmann in staat stelde om de 0-1 te maken. Tien minuten na de tegentreffer volgde een nieuwe klap voor Marseille nadat Payet met een blessure het veld moest verlaten en Maxime López de sterspeler van de Fransen verliet. Het uitvallen van Payet liet ziet voelen bij Marseille, dat op geen enkel moment meer grip kreeg op de wedstrijd en de kleedkamer van een 0-1 achterstand op zocht.

Halverwege wisselde ook Atlético Madrid, waar de geschorste Diego Simeone vanaf de tribune toekeek, voor het eerst, nadat Sime Vrsaljko in de kleedkamer achterbleef en werd vervangen door Juanfran. De Kroatische verdediger had voor rust als enige Madrileense speler een gele kaart ontvangen van de goed leidende scheidsrechter Björn Kuipers. Vier minuten na rust volgde de beslissing in de wedstrijd. Een ingooi werd door Marseille verspeeld en Koke stelt Griezmann in staat om de 0-2 te maken. De Franse aanvaller bleef uiterst koel in zijn afronding en stifte de bal beheerst binnen.

Kort na de 0-2 was Diego Godín uit een hoekschop dicht bij de 0-3, maar de centrale verdediger kopte over. Atlético controleerde de wedstrijd en uit het niks kreeg Marseille een kans op de aansluitingstreffer. Uit een voorzet vanaf de rechterflank van Morgan Sanson kopte invaller Konstantinos Mitroglou de bal tegen de paal. Het was voor de ploeg van trainer Rudi García de aanzet om de aanvallende intenties te laten zien, maar de overwinning van Atlético kwam nimmer in gevaar.

In de 89ste minuut bepaalde Gabi de eindstand op 0-3. De aanvoerder van de ploeg kreeg de bal via Koke aangespeeld in het strafschopgebied en schoot in de verre hoek raak. In de negentigste minuut kreeg de vertrekkende Fernando Torres nog twee minuten speeltijd nadat hij Griezmann verving. Los Colchoneros legden voor de derde maal in de clubhistorie beslag op de Europa League, nadat de ploeg in 2010 en 2012 het toernooi ook al had gewonnen.

Atletico krijgt de beker. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Atletico krijgt de beker. (PRO SHOTS/Insidefoto)

DENK vergelijkt Israël met nazi-Duitsland

Ja, echt. Veel zieker kun je het niet krijgen. Meer tekst en reacties op de twitterpost van het CIDI.

Afspraken om vrouwen hogerop te krijgen

Ondanks het wettelijk streefcijfer van 30% en de maatschappelijke roep om meer vrouwen aan de top, blijft het aandeel van vrouwen in bestuursfuncties laag. Om het aantal vrouwen in topfuncties te verhogen gaan VNO-NCW en een aantal topbestuurders uit het bedrijfsleven verschillende extra acties in gang zetten om te komen tot een eindsprint richting 2019, het jaar waarin het kabinet de balans zal opmaken. De afspraken werden gisteravond gemaakt door minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) en Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW met een groep topmensen uit het bedrijfsleven, vertegenwoordigers van Topvrouwen.nl en (institutionele) beleggers.

Langs de bedrijven!
Afgesproken werd om aanstaande topbenoemingen door het bedrijfsleven -bijvoorbeeld vanwege de afloop van de termijnen van bestuurders- beter in kaart te brengen. Grote bedrijven zullen dan actief op bestuursniveau benaderd worden door ambassadeurs (via VNO-NCW) om ze te wijzen op de speciaal opgezette database met inmiddels zo’n 1.500 potentiële topvrouwen. Daarbij wordt gepleit voor selectieprocedures die open zijn en de eis kennen dat zowel op de longlist als shortlist van kandidaten voor topfuncties ook vrouwen staan. Dat moet ook nadrukkelijk onderdeel zijn van de afspraken met searchbureaus. Verder gaven de aanwezigen aan dat in de selectiecommissies zelf ook vrouwen moeten plaatsnemen.

Diversiteit tot speerpunt corporate governance
Daarnaast zal het verzoek worden gedaan om dit jaar bij de monitoring van de naleving van de corporate governance code het belang van diversiteit in de ‘bestuurskamers’ tot één van de speerpunten te maken. Tot slot kunnen bedrijven door eigen prestatiedoelen voor diversiteit in de top op te stellen duidelijk sneller resultaat boeken en de bestaande ‘monocultuur’ doorbreken. Belangrijk is daarbij ook de erkenning dat je mannen en vrouwen voor topfuncties anders moet benaderen. De norm is helaas toch nog te vaak ‘het mannelijk leiderschapsmodel’. Transparantie over de aanpak is daarbij van belang, zodat ook (institutionele) beleggers en andere stakeholders bedrijven actiever kunnen uitdagen op diversiteit en het belang daarvan in de bestuurskamer.
Voorbeelden bij onder meer Nationale Nederlanden en enkele andere bedrijven maakten het belang van een gerichte benadering met support van de top onlangs nog eens treffend duidelijk. Dit zal bij de gesprekken die gevoerd gaan worden dan ook nader aan de orde komen evenals het bredere delen en in beeld brengen van goed voorbeelden.

Gewoon doen nu!
Ingrid van Engelshoven: "Ik ben blij dat ik vandaag met het bedrijfsleven afspraken heb kunnen maken over de eindsprint richting het wettelijk streefcijfer van 30% vrouwen in top. Ik roep bedrijven op alles uit de kast te halen en bij de eerst volgende benoeming te kijken naar alle vrouwen die in Nederland klaar staan om een topfunctie te vervullen."

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW; “Brieven, speeddates, een eigen database met topvrouwen, gesprekken met de top van bedrijven en strakke monitoring. We zetten komend jaar werkelijk alles op alles om te zorgen dat we voor eens en altijd versnellen met het aantal vrouwen in de top. Dat is niet alleen goed voor vrouwen, maar essentieel voor de bedrijven zelf, want diversiteit loont.”

Johan de Witthuis
Bij het aantal vrouwen in Raden van Commissarissen gaat het gestaag omhoog, maar vooral in Raden van Bestuur van grote bedrijven blijft Nederland sterk achter ten opzichte van andere landen. Het aandeel vrouwen in raden van bestuur is nu slechts zo’n 12 procent en voor raden van commissarissen is het aandeel maar 16% terwijl er een wettelijk streefcijfer geldt van 30%. Tijdens de bijeenkomst dinsdagavond in het Johan de Witthuis in Den Haag stond dan ook de vraag centraal hoe bedrijven kunnen versnellen nu het aandeel vrouwelijke bestuurders alsmaar achterblijft ondanks het bestaande streefcijfers van 30% en de toenemende maatschappelijke roep om meer vrouwen aan de top. De magere prestaties op het gebied van (gender-)diversiteit vormt ook een scherp contrast met het leiderschap dat Nederlandse ondernemingen wereldwijd tonen als het gaat om bijvoorbeeld duurzaamheid en innovatie.

Tophonkballer Canó krijgt 80 wedstrijden schorsing en loopt 10 miljoen mis

Honkballer Robinson Canó mag voorlopig even gedwongen rust nemen. De 35-jarige Dominicaan van de Seattle Mariners is betrapt op het gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel (furosemide) en heeft tachtig wedstrijden schorsing aan de broek gekregen - grofweg een half seizoen in de MLB.

In een statement liet achtvoudig All-Star Canó als eerste weten dat een vochtafdrijvend middel niet prestatiebevorderend werkt, alvorens aan te geven dat hij nooit een prestatiebevorderend middel heeft gebruikt. Middelen als furosemide worden door sporters nog wel eens gebruikt om daadwerkelijk dopinggebruik te maskeren en zijn daarom verboden.

Furosemide levert niet direct een schorsing op in de MLB, waar zoals in de hele Amerikaanse sportwereld minder strenge dopingregels gelden dan in de rest van de sportwereld. Dat is pas het geval als men aan kan tonen dat het gebruikt wordt als maskering voor een prestatiebevorderend middel, iets wat naar verluidt aangetoond is na enig onderzoek. 

Volgens Canó heeft hij het middel toegediend gekregen tijdens een medische behandeling op de Dominicaanse Republiek, zonder te weten dat het verboden was. De eerste wedstrijden van zijn schorsing komen hem overigens goed uit: wegens een breukje in zijn hand zou hij toch al even niet spelen, maar die wedstrijden tellen wel gewoon mee.

Canó, volgens velen tot deze zaak zonder twijfel een toekomstig Hall-of-Famer, krijgt zoals in de VS gebruikelijk is geen salaris tijdens zijn schorsing. Dat betekent dat hij omgerekend een slordige tien miljoen euro mis zal lopen: Canó verdient 24 miljoen dollar per jaar.

Utrecht pikt linksback op bij Werder Bremen

FC Utrecht heeft zich per direct versterkt met Leon Guwara. De Duitse linksback komt over van Werder Bremen.

Via de clubkanalen laten de Domstedelingen weten dat de 21-jarige verdediger een contract heeft ondertekend tot medio 2021, met de optie tot verlenging van één jaar. Guwara is een linkervleugelverdediger die de nationale jeugdelftallen van Duitsland heeft doorlopen. Tot een debuut in Die Mannschaft kwam het echter (nog) niet.

Guwara speelde in de jeugd bij FC Köln en stapte in 2014 over naar Werder Bremen. Daar speelde hij al op jonge leeftijd in het eerste elftal, maar om zijn ontwikkeling te bevorderen werd hij uitgeleend. Afgelopen seizoen speelde hij op huurbasis bij FC Kaiserslautern in de tweede Bundesliga.

Nu stapt hij dus definitief over naar Utrecht en dat leidt tot blije gezichten in de Galgenwaard. "We zijn er trots op dat een speler met zijn kwaliteiten en potentie voor ons heeft gekozen en het vertrouwen heeft om zich bij FC Utrecht verder te kunnen ontwikkelen", stelt Jordy Zuidam.

De directeur voetbalzaken noemt hem een linksback die qua speelstijl uitstekend past in het type voetbal dat de voor Europees voetbal strijdende club ambieert. "Hij is verdedigend sterk en heeft een goede snelheid", somt Zuidam op. "Daarbij heeft hij veel power en drive naar voren. Ook heeft hij al ervaring opgedaan in de ijzersterke Bundesliga en de eveneens zeer uitdagende Tweede Bundesliga."

Traumahelikopter voor steekpartij Breda

Woensdagavond is bij een steekincident aan de Klaverweide een vrouw in Breda  gewond geraakt. Het incident gebeurde rond 18.30 uur. Politie en ambulancedienst gingen met spoed ter plaatse. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Er werd eerste hulp aan de vrouw verleend. Rond 19.15 uur werd het slachtoffer naar het ziekenhuis gebracht.

De vermeende dader, een man, werd meteen door enkele agenten aangehouden. Hij is voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. De politie onderzoekt het incident. Zo is de omgeving afgezet en worden getuigen verhoord.

De politie komt later met meer informatie zo meldt zij op haar website. 

Update 22.04 uur
Het Algemeen Dagblad laat weten dat het slachtoffer inmiddels is overleden. Volgens de politie overleed ze kort na aankomst in het ziekenhuis. De identiteit van het slachtoffer wordt pas bekendgemaakt zodra de naaste familie is ingelicht. 

Arjen Lubach gaat op theatertournee

Arjen Lubach gaat met een eigen show langs de theaters toeren. Dat vertelde hij in M, de talkshow van Margriet van der Linden.

Arjen Lubach LIVE! is zijn eerste solo-comedyshow. Voordat hij in 2014 overstapte naar de televisie en succes boekte met Zondag met Lubach speelde hij in diverse theaterformaties. "Ik kom uit het theater, misschien zullen heel veel mensen dat niet weten. Dat komt vooral omdat ik in zalen speelde waar ook niemand zat. Ik sta al vanaf mijn 22e in het theater met verschillende groepen, dus het is voor mij bekend terrein", zei Lubach.

Lubach heeft er zin in. "Al die jaren dat ik naar Zeeland reed in een oud Volkswagentje en dat de theaterdirecteur dan zegt: 'O ja het is niet zo goed, er zitten maar zestig mensen. O nee, ik kijk verkeerd, dat is morgen, er zitten er dertig", grapt de comedian. "Nu ik een tijdje televisie heb gedaan, wat altijd hyper-actueel moet zijn, het moet echt over die week gaan, wil ik weer een beetje uitzoomen, iets over de wereld als zodanig of iets persoonlijker worden en daar een show over maken."

De theatertour van Lubach begint op 4 december 2018 en loopt door tot 26 juni 2019.

Arjen Lubach gaat op theatertournee
Arjen Lubach gaat op theatertournee (Foto: BuzzE)

Grote tornado net over de grens

Hallo allemaal!

Ik kondigde het in mijn weerbericht al aan dat er in het zuiden van het land enkele forse onweersbuien zouden kunnen vallen. Dat is ook gebeurd. Maar nét over de grens bij Roermond is er zelfs een heuze tornado tot ontwikkeling gekomen. Op dit moment heeft hij volgens sommige gegevens al een classificatie van EF3 gekregen. Dat is in onze omgeving hoogst zeldzaam. Er is sprake van één zwaar gewonde en ook zijn er diverse beelden opgedoken van mensen die er maar nét aan ontsnapt zijn. 

De situatie was ook vrij uniek omdat alle buien uit het noordoosten kwamen. Gevaarlijk weer komt in principe altijd uit het zuidwesten, maar door de krachtige hogedruk ten westen van ons is de depressie die hier verantwoordelijk voor is, gedwongen om een heel andere koers te varen. Koude en droge lucht botste op de warme en vochtige lucht boven Duitsland en het midden van Europa.  Op die grens daarvan ontstonden dus die buien. 

Op het onderstaande filmpje zie je hoe weinig het scheelde. En schelden heeft overigens geen zin wat mij betreft.  Ik denk dat we er nog wel wat meer van horen, maar dat horen jullie nog van me. In ieder geval, een tornado van deze klasse komt in onze omgeving niet vaak voor. Ik ben ook echt onder de indruk van de beelden.

Filmpje is op Youtube gezet. 

Heracles haalt opvolger Castro uit Duitsland

Heracles Almelo heeft de selectie versterkt met Janis Blaswich. De 27-jarige doelman komt over van Borussia Mönchengladbach.

De Almeloërs moesten op zoek naar een nieuwe doelman nadat Bram Castro te kennen had gegeven de club te zullen verlaten voor KV Mechelen. Blaswich tekent een driejarig contract met een optie voor nog een seizoen bij Heracles.

"Ik ben blij met mijn overgang naar Heracles Almelo", vertelt de Duitser op de officiële clubwebsite. "Mijn doel is altijd geweest om zo hoog mogelijk te spelen. De Eredivisie is een vooraanstaande Europese competitie waarin ik mijzelf kan bewijzen. De goede lijn van het afgelopen seizoen hoop ik bij Heracles Almelo door te trekken. Ik wil me verder ontwikkelen.”

Technisch manager Mark-Jan Fledderus stelt dat de club met Blaswich een moderne keeper in huis haalt. "Naast goede reflexen op de doellijn is hij ook voetballend sterk. Hij bestrijkt een groot gebied buiten het doel en kan in de opbouw als extra man fungeren. Janis kwam op de radar dankzij oud-Heraclied Martin Pieckenhagen. We hebben hem lange tijd gevolgd en zijn overtuigd van zijn kwaliteiten."

Blaswich doorliep de jeugdopleiding van Borussia Mönchengladbach, maar maakte nooit zijn opwachting in de hoofdmacht van de club. Afgelopen seizoen kwam hij op huurbasis uit voor Hansa Rostock in de 3. Bundesliga en kwam tot 37 wedstrijden.

Trump: kernwapens hoe dan ook weg uit Korea

De Amerikaanse president Donald Trump houdt vast aan denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Op een vraag daarnaar in de marge van het bezoek van de Oezbeekse president Sjavkat Mirzijajev in Washington, antwoordde Trump: ,,Ja!".

Het Witte Huis was niet op de hoogte van de dreiging van Noord-Korea om Trumps geplande top met Kim Jong-un mogelijk te annuleren, zei Trump. ,,We hebben niets gezien, we hebben niets gehoord," aldus Trump.

De Amerikaanse president wil Kim Jong-un op 12 juni in Singapore ontmoeten. Dinsdag had Noord-Korea verrassend gedreigd de topontmoeting te annuleren. Achtergrond zijn Amerikaanse militaire manoeuvres met Zuid-Korea. Noord-Korea ziet dit als een provocatie. De VS beweren dat de militaire oefeningen puur defensief van aard zijn, Kim heeft in het verleden ermee ingestemd.

Trump: kernwapens hoe dan ook weg uit Korea
Trump: kernwapens hoe dan ook weg uit Korea (Foto: ANP)

Lekker motorrijden in Ride 3

Ontwikkelaar Milestone heeft aangekondigd dat Ride 3 op 8 november uitkomt. De motorracegame bevat meer dan 230 verschillende motorfietsen en 30 circuits, waarvan 12 gloednieuwe.

Het nieuwe deel in de serie zal verschillende Grand Prix- en Supermoto-circuits bevatten, en verscheidene Country, City, Road en Drag banen. Spelers kunnen hun motor aanpassen met maar liefst 500 verschillende onderdelen. Bovendien is er een speciale Livery Editor die “ongelimiteerde creativiteit” biedt bij het maken van een motorpak, dat je vervolgens kunt delen met mensen online.

De carrièremodus is opgedeeld in een soort boekdelen, waarin de speler het verhaal van een specifieke motorfiets, motorbouwer of circuit voorgeschoteld krijgt. De AI, het schadesysteem en de physics in Ride 3 zijn daarnaast sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De game wordt ontwikkeld in Unreal Engine 4, waarbij drones gebruikt zijn om echte circuits vast te leggen. Voor het eerst in de serie zal de game ook nachtraces bevatten.

Ride 3 komt op 8 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De trailer bekijk je hieronder.

De Luizenmoeder kanshebber voor Nipkowschijf

De Luizenmoeder behoort tot de drie kanshebbers voor de Zilveren Nipkowschijf. De humoristische AVROTROS-serie krijgt in de strijd om de prestigieuze televisieprijs concurrentie van Ersin in wonderland (VPRO) en In het spoor van IS (BNNVARA).

De drie genomineerden voor de Nipkowschijf werden woensdag bekendgemaakt in de live-uitzending van M, de nieuwe show van Margriet van der Linden. TV-recensenten Angela De Jong (AD), Haro Kraak (Volkskrant) en Renate van der Bas (Trouw), die in de jury zitten, maakten de namen bekend.

Naast de genomineerden was er ook een eervolle vermelding voor De neven van Eus (NTR). ,,Een dappere reportagereeks", zegt Van der Bas over de serie van schrijver Özcan Akyol.

De Ere-Nipkowschijf gaat naar André van Duin. De 71-jarige komiek was dit jaar onder meer te zien als presentator van Heel Holland Bakt en als acteur in Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

De Luizenmoeder kanshebber voor Nipkowschijf
De Luizenmoeder kanshebber voor Nipkowschijf (Foto: ANP)

'Ajax heeft jawoord van Magallan'

Ajax heeft verdediger Lisandro Magallan bijna binnen. Alleen een akkoord met Boca Juniors staat nog in de weg van een transfer.

Dat meldt althans De Telegraaf. Het dagblad verwacht dat Ajax hem aan het einde van deze week of kort na het weekend presenteert als nieuwe aanwinst. De Argentijnse verdediger wordt al lange tijd in verband gebracht met de Amsterdammers en inmiddels zou hij zijn jawoord hebben gegeven aan Marc Overmars.

De 24-jarige stopper gaat naar verluidt een contract voor vijf seizoenen tekenen als ook de clubs overeenstemming kunnen vinden. De voorzitter van de Argentijnse club zei onlangs nog dat een bedrag van minimaal tien miljoen euro nodig is, maar De Telegraaf meldt dat het vermoedelijk uit gaat draaien op een som van ongeveer 8.5 miljoen euro.

Als Ajax hem weet te contracteren, troeft Overmars volgens het dagblad de nodige kapers op de kust af die hem ook wensen aan te trekken. Argentijnse media noemen hem een man van staal. De 24-jarige centrale verdediger speelde dit seizoen bijna alles voor Boca en kreeg ondanks zijn reputatie van meedogenloze verdediger slechts twee keer geel. Hij was jeugdinternational, maar hij kwam nog niet in actie voor het 'grote' Argentinië met Lionel Messi en Co.

Magallan moet komend seizoen een duo vormen met Matthijs de Ligt, wat ten koste zou gaan van Maximilian Wöber, die afgelopen seizoen werd aangetrokken. Ajax haalde deze week Zakaria Labyad van FC Utrecht over en kondigde afgelopen winter al aan dat Perr Schuurs en Hassane Bandé vanaf komend seizoen in de Johan Cruijff ArenA te bewonderen zijn.

Guatemala opent ambassade in Jeruzalem

Guatemala heeft na de Verenigde Staten als tweede land zijn ambassade geopend in Jeruzalem. Dat gebeurde woensdag in het bijzijn van Guatemala's president Jimmy Morales en Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu sprak tijdens de ceremonie over de voortdurende steun van Guatemala aan Israël. ,,Het is geen toeval dat Guatemala zijn ambassade als een van de eerste opent in Jeruzalem. Jullie waren het tweede land dat de soevereiniteit van Israël erkende."

De beslissing van de Verenigde Staten om hun ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem zorgde voor veel ophef in de internationale gemeenschap. President Donald Trump erkende hiermee Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, terwijl de Palestijnen Oost-Jeruzalem zien als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Guatemala opent ambassade in Jeruzalem
Guatemala opent ambassade in Jeruzalem (Foto: ANP)

Daling contante betalingen zet door

Nederlanders hebben afgelopen jaar minder met contant geld en meer met hun pinpas afgerekend. Het aandeel van contante betalingen kwam vorig jaar uit op 41,4 procent, van 45 procent het jaar ervoor, zo blijkt uit het jaarverslag van Betaalvereniging Nederland.

Bij de pinbetalingen werd contactloos steeds belangrijker. Was in 2016 nog 17,7 procent van de betalingen contactloos, vorig jaar was dat al ruim 40 procent. Voor onlinebetalingen is iDEAL nog altijd de populairste betaalmethode en de populariteit daarvan neemt alleen maar toe. Ruim vier op de vijf betalingen bij webwinkels gebeurt op die manier.

Verder geeft Betaalvereniging Nederland aan vorig jaar veel tijd te hebben besteed aan de invoering van de Europese betaalrichtlijn PSD2. Die geeft burgers meer mogelijkheden om hun bankgegevens door meerdere diensten te laten gebruiken, zoals het laten samenstellen van een huishoudboekje. Dat brengt echter ook risico's met zich mee. Ook snellere betalingsverwerking is een belangrijk aandachtspunt geweest voor het samenwerkingsverband van onder meer banken en financiële dienstverleners.

Daling contante betalingen zet door
Daling contante betalingen zet door (Foto: ANP)

Battlefield V officieel bevestigd

Na lange tijd van geruchten – en een ingenieuze easter egg in Battlefield 1 – heeft EA het bestaan van Battlefield V eindelijk bevestigd. Veel meer dan de naam weten we echter nog niet.

“Battlefield zal nooit meer hetzelfde zijn. Op 23 mei onthullen we jullie volgende reis naar de totale oorlog,” is te lezen op de Battlefield-website. Meer informatie over de game wordt op die dag onthuld om 11 uur ’s avonds, Nederlandse tijd. Dan is er een livestream te volgen via de website, YouTube, Twitch en Mixer.com, gepresenteerd door presentator en komiek Trevor Noah. We weten nog niet op welke platformen de game uit gaat komen, of wanneer precies. EA heeft eerder al laten vallen dat er een Battlefield-game gepland staat voor deze herfst.

De titel Battlefield V is overigens geen grote verrassing, deze is eerder al gelekt door verschillende bronnen. Dezelfde bronnen hebben onder andere ook gemeld dat de game zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt, wat EA nog niet ontkent of bevestigd heeft. De laatste Battlefield die zich afspeelde in die periode is Battlefield 1943 uit 2009. Battlefield 1, de meest recente titel uit de serie, gaat over de Eerste Wereldoorlog en is erg populair gebleken onder de fans en critici. 23 mei weten we meer.

BF V

DENK stelt vragen over Pegida's 'Ramadan Tour'

Naar aanleiding van de door Pegida aangekondigde 'Ramadan Tour' waarbij de groep graag op straatfeesten speenvarkens wil roosteren op de barbecue in de buurt van moskeeën, wil DENK Rotterdam graag wat vragen stellen aan de burgemeesteer. Dat blijkt uit de brief die raadslid Stephan van Baarle naar de raad heeft gestuurd.

In Rotterdam zou de actie van Pegida op 7 juni plaats moeten vinden bij de Laleli Moskee. Volgens Van Baarle staat DENK Rotterdam "Voor de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van meningsuiting. Hierbij is het echter wel van belang dat onze (grond)wettelijke kaders gerespecteerd worden dan(sic) de openbare orde niet wordt bedreigd".

DENK is van mening dat door middel van het houden van een demonstratie "die aanzet tot haat tegen een grote groep Rotterdammers en de rust tijdens een gebed verstoort" inbreuk gemaakt wordt op deze grondwettelijke kaders. Daarom wensen ze de burgemeester morgen tijdens het actualiteitenberaad hierover te ondervragen. 

Universiteit schikt met slachtoffers seksarts

Michigan State University heeft een schikking getroffen met de slachtoffers van sportarts Larry Nassar, die zich jarenlang schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van vaak jonge meisjes. De advocaten van beide partijen lieten woensdag weten een principeakkoord te hebben bereikt over betaling van 500 miljoen dollar (bijna 425 miljoen euro) schadevergoeding door de universiteit.

Volgens de afgesproken regeling gaat 425 miljoen dollar naar de 332 slachtoffers die tot dusver een rechtszaak hebben aangespannen. De universiteit zet de resterende 75 miljoen apart in een fonds voor vrouwen en meisjes die in de toekomst nog een aanklacht gaan indienen tegen Nassar.

Nassar was verbonden aan Michigan State maar werkte onder meer ook als trainer en later teamarts van de Amerikaanse turnploeg. In die functie vergreep hij zich aan tal van turnsters, onder wie olympische kampioenen. Hij zit door zijn wandaden de rest van zijn leven in de gevangenis.

Universiteit schikt met slachtoffers seksarts
Universiteit schikt met slachtoffers seksarts (Foto: ANP)

Presentatie Monitor Brede Welvaart CBS

Vanmorgen werd de monitor Brede Welvaart door het Centraal Bureau voor de statistiek gepubliceerd. Om half twee vanmiddag gaf het CBS een persconferentie over deze monitor. 

Brede Welvaart is meer dan bbp-groei alleen, het bevat ook tal van andere indicatoren, zoals milieu, gezondheid, onderwijs, arbeid, veiligheid, vertrouwen en ongelijkheid. Het CBS heeft deze indicatoren gemeten, deels in samenwerking met de planbureaus CPB, PBL en SCP.

Donderdag 17 mei om 15.00 uur vindt er in de Groen van Prinstererzaal een openbare technische briefing voor Tweedekamerleden plaats. Deze is dan via de livestream van de Tweede Kamer te volgen.

De persconferentie van het CBS van vanmiddag kun je hieronder terugkijken. 

Dumoulin: "Ik voel me erg goed"

Tom Dumoulin werd in de elfde etappe van de Giro d'Italia tweede achter Simon Yates. Hij verloor elf seconden op de rozetruidrager en heeft nu een achterstand van 47 seconden op de Engelsman van Mitchelton-Scott. Toch is de Nederlander tevreden met de uitslag.

"Ik was niet goed genoeg voor de zege, maar ik ben ontzettend tevreden. De benen deden pijn aan het begin, maar dat had iedereen na gisteren. Gedurende de etappe voelde het veel beter", vertelt Dumoulin op de website van zijn ploeg.

"Ik probeerde Yates te volgen, maar ik kon het gat niet dichtrijden. Hij was net een tikkeltje beter. Ik kan mezelf niks kwalijk nemen. Ik voel me erg goed en heb me sinds Jeruzalem niet zo goed meer gevoeld. Aankomend weekend wordt heel zwaar en ik ga alles geven om mijn positie te verdedigen. Het is nog lang naar Rome", sluit de Nederlander van Sunweb af.

Zaterdag staat de koninginnenrit op het programma van de Ronde van Italië. Dan is er een aankomst op de klim Monte Zoncolan.

DJ Khaled topfavoriet bij BET Awards

DJ Khaled is later dit jaar de grote favoriet bij de uitreiking van de BET Awards. De producer maakt kans in zes categorieën, waaronder beste album, beste video en beste mannelijke hiphopartiest.

De BET Awards zijn de Amerikaanse prijzen voor Afro-Amerikanen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, acteren, sport en andere vormen van amusement. Vorig jaar behoorden artiesten als Bruno Mars en Beyoncé tot de winnaars. Zij zijn beiden nu wederom genomineerd.

Na DJ Khaled zijn de meest nominaties voor Kendrick Lamar. De rapper maakt kans op vijf prijzen, waaronder die voor beste album en beste video.

Beste acteur

Black Panther-ster Chadwick Boseman is de topfavoriet in de categorie beste acteur, met concurrentie van onder meer Denzel Washington en Donald Glover.

De BET Awards worden op zondag 24 juni uitgereikt in Los Angeles.

DJ Khaled topfavoriet bij BET Awards
DJ Khaled topfavoriet bij BET Awards (Foto: BuzzE)

Grootste aardbeientaart ter wereld gemaakt

In het Algerijnse Jijel heeft men de grootste aardbeientaart op aarde gemaakt. Het stevige tussendoortje meet een lieve 47,79 meter in lengte en zo'n drie meter in de breedte.

De lokale bakkers hadden zeven uur nodig om de cake te voltooien, waarbij ze gebruik maakten van 240kg deeg, 100kg bloem, 260 liter slagroom en, niet geheel onbelangrijk, 600kg aardbeien. Guiness World Records heeft het toetje inmiddels officieel goedgekeurd als grootste aardbeientaart ooit.

Hier kan de liefhebber nog wat foto's vinden, in onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het een en ander gemaakt is - dat gokken we althans, het Arabisch van uw redacteur is wat roestig.

Een hele grote taart (Bron: YouTube)

Groenewegen wint openingsrit Tour of Norway

Dylan Groenewegen heeft in de openingsrit van de Tour of Norway. De sprinter van LottoNL-Jumbo was na 186 kilometer in Horten duidelijk de snelste van het peloton. Sondre Holst Enger werd tweede, voor Jon Aberasturi. Groenewegen is ook de eerste leider in de Noorse rittenkoers.

Vroeg in de etappe kozen vier renners voor de aanval. De kopgroep kreeg drie minuten van het peloton, maar LottoNL-Jumbo hield alles onder controle voor de massasprint. In de sprint die er opvolgde bleek Groenewegen duidelijk te sterk voor zijn concurrenten. Hij won met meerdere fietslengtes voorsprong en het was alweer zijn zesde seizoenszege van het jaar.


'Alimentatieverzoek kinderontvoering bezien'

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) bekijkt of hij iets kan doen aan alimentatieverzoeken bij ontvoeringen naar het buitenland. Hij gaat in gesprek met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, dat alimentatie int als de partijen er zelf niet uitkomen. Dekker reageerde woensdag op zorgen die bij diverse Kamerfracties leven over het stijgend aantal kinderontvoeringen. Hij noemde dat verschijnsel "hartverscheurend".

Het komt steeds vaker voor dat een kind door een van de ouders naar het buitenland wordt meegenomen. De Nederlandse overheid kan dan vaak niet helpen het kind weer terug te halen, maar legt wel steeds loonbeslag als er alimentatie wordt geëist.

Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering zijn vorig jaar opnieuw meer meldingen binnengekomen van een ouder wiens kind door de andere ouder is meegenomen naar een ander land. In 2017 waren er 288 ontvoerde kinderen gemeld bij het centrum, het jaar ervoor waren het er 251. Dat betekent dat 37 meer kinderen volgens een van de ouders zijn ontvoerd. Volgens het centrum waren nog eens 448 kinderen betrokken bij een dreiging om ontvoerd te worden.

Polen en Duitsland

Kinderen vanuit Nederland waren het meest ontvoerd naar Polen en Duitsland, naar België en naar het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Marokko. De meeste meldingen kwamen uit Zuid-Holland en in 70 procent van de zaken was vorig jaar de vrouw de ontvoerder.

Volgens Dekker komt de stijging doordat er steeds meer internationale relaties worden aangeknoopt. De minister noemde het niet makkelijk kinderontvoeringen aan te pakken, zeker niet als het om landen buiten de EU gaat. Nederland loopt volgens hem in veel opzichten voorop bij het aanpakken van het fenomeen.

'Alimentatieverzoek kinderontvoering bezien'
'Alimentatieverzoek kinderontvoering bezien' (Foto: ANP)

Celstraf en behandeling voor hacken BN'ers

De rechtbank in Amsterdam heeft de 35-jarige Mathieu M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het hacken van onder meer Facebook- en e-mailaccounts van een aantal bekende Nederlanders.

M. heeft toegegeven dat hij "een onbedwingbare neiging" heeft door te dringen in het digitale privédomein van vrouwelijke BN'ers. Hij hackte onder meer het Facebookaccount van tv-persoonlijkheid Sophie Hilbrand. De rechtbank bepaalde dat M. een gedragsbehandeling moet ondergaan. M. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

De man werd eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten en zat nog in een proeftijd . De rechtbank bepaalde daarom dat hij het destijds voorwaardelijk opgelegde deel van zijn straf (acht maanden) alsnog moet uitzitten. "Kennelijk heeft die eerdere straf hem er niet van kunnen weerhouden opnieuw in de fout te gaan", constateerde de rechtbank.

"Het internet moet gevrijwaard blijven van hacken", stelde de rechtbank in het vonnis. Vanwege hun status zijn BN'ers extra kwetsbaar, oordeelt de rechter. M. is doelgericht te werk gegaan, aldus de rechtbank, en had het vooral voorzien op vrouwelijke BN'ers.

De advocaat van M. betoogde dat een aanzienlijk deel van het bewijs niet geldig was, omdat de computer van M. zonder toestemming van de rechter-commissaris is doorzocht. Dat is een vormverzuim, vindt de rechtbank, dat geen gevolgen voor de zaak hoeft te hebben.

Het OM had twintig maanden cel geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk, naast een gedragsbehandeling.

Celstraf en behandeling voor hacken BN'ers
Celstraf en behandeling voor hacken BN'ers (Foto: BuzzE)

Aantal klachten over zorg groeit gestaag

Het aantal klachten over de zorg in Nederland neemt gestaag toe. Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) ontving vorig jaar in totaal 6885 klachten, 430 meer dan het voorgaande jaar. Mensen klaagden vorig jaar vooral over de medisch specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Het ging vaak om patiënten die het niet eens waren met de voorgestelde behandeling en klachten over het niet willen doorverwijzen door de zorgbehandelaar. Ook vonden veel patiënten dat ze te vroeg naar huis waren gestuurd of dat hun medicatie te snel was afgebouwd.

Daarnaast waren er veel klachten over verzorgingshuizen voor ouderen. Ook ontving het LMZ iets meer klachten over de thuiszorg, huisartsen en tandartsen. Het aantal klachten bij het meldpunt, een onderdeel van de gezondheidsinspectie, is sinds de oprichting vier jaar geleden geleidelijk aan gestegen.

Ook eisen steeds meer patiënten na een fout onderzoek van het Medisch Tuchtcollege, meldt RTL Nieuws na onderzoek. Het grootste deel van de klachten die bij de tuchtcolleges binnenkomt, wordt ongegrond verklaard. RTL Nieuws deed onderzoek naar 244 tuchtzaken uit de afgelopen vijf jaar, waarbij een huisarts door het tuchtcollege is veroordeeld. Van de klachten die wel gegrond zijn, komen de meeste huisartsen er met een waarschuwing vanaf. Een kleiner deel krijgt een berisping of mag niet langer als arts werken, aldus RTL Nieuws

Aantal klachten over zorg groeit gestaag
Aantal klachten over zorg groeit gestaag (Foto: ANP)

Privé-crews Sea of Thieves van korte duur

Het aanmaken van privé-crews was een feature waar veel Sea of Thieves-spelers op zaten te wachten. Gisteren is deze eindelijk live gegaan, maar nog geen 12 uur later zijn de privé-crews alweer verdwenen.

Sea of Thieves is een multiplayer openwereld piratengame die maar een matige start kent. Gamers hebben de nodige klachten over de huidige staat van de game. Een daarvan is dat je geen privé-crew aan kunt maken voor op je boot of schip. Dit maakt het makkelijker om samen met je vrienden de zeeën te bevaren. Deze feature is gisteren na lang wachten met een update toegevoegd, samen met de mogelijkheid om items te delen met andere spelers en de gamertag te verbergen wanneer een speler onderwater is. Nog geen 12 uur later zijn alle veranderingen van de update echter weer teruggedraaid, omdat deze tot problemen leidden.

Wanneer de nieuwe features weer terugkeren is niet bekend. Ontwikkelaar Rare geeft aan dat “de gameservers nog steeds instabiel zijn en gamers hier hinder van kunnen ondervinden.” Wat wij van Sea of Thieves vinden, lees je in onze review.

sea of thieves

Volleybalsters winnen ook tweede wedstrijd Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede wedstrijd in de Nations League gewonnen. In de Russische plaats Jekaterinenburg won Oranje na een moeizaam begin tegen Argentinië: 3-1 (22-25, 25-19, 25-8, 25-18).

Nederland begon matig aan het duel tegen Argentinië. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison had veel moeite met de service van de Argentijnse volleybalsters. Argentinië pakte eenvoudig de eerste set tegen de Nederlandse volleybalsters.

Ook in het begin van de tweede set had Oranje het moeilijk tegen Argentinië. Nederland kwam 15-12 achter, maar draaide het daarna om. Oranje won de tweede set nog tamelijk eenvoudig en kwam in de rest van de partij ook niet meer in de problemen.

Donderdag staat de derde wedstrijd voor Oranje op het programma. Dan is Rusland de tegenstander om 16.00. Nederland won dinsdag de eerste wedstrijd van de Nations League  met 3-0 van Thailand.

Brands verlaat PSV en tekent bij Everton

Marcel Brands vertrekt bij PSV en wordt technisch directeur bij Everton. Dat maakten de Eindhovenaren woensdagmiddag bekend.

De 56-jarige Brands heeft de Raad van Commissarissen inmiddels ingelicht over zijn vertrek. Na acht succesvolle jaren bij PSV noemt hij dat een enorm moeilijk besluit. "Toch denk ik dat dit het juiste moment is om over te stappen", aldus de technisch directeur, die de Eindhovense ploeg dit jaar kampioen zag worden. Onder zijn bewind werd de competitie in totaal drie keer gewonnen en de club mocht in die tijd ook drie keer de Johan Cruijff Schaal bijschrijven en één KNVB beker.

De afgelopen weken deden de geruchten over een overstap naar Engeland al de ronde en die zijn vandaag bevestigd. Brands wordt 'director of football' op Goodison Park. Everton koopt zijn contract af en bouwt met hem verder aan de toekomst. Of hij al een rol heeft gehad in het ontslag van trainer Sam Allardyce is niet bekend. Hij moest vandaag zijn biezen pakken.

Brands had ook de aanbieding om zijn contract bij PSV te verlengen, maar dat heeft hij na rijp beraad naast zich neergelegd. "Ik heb het hier geweldig naar mijn zin en het is echt lastig om iets dat goed is los te laten, maar dat ga ik toch doen", stelt hij op de clubsite. "Ook in mijn functie is de Premier League natuurlijk iets geweldigs. Het is in alle opzichten de grootste competitie ter wereld. Ik krijg nu de kans om daar op mijn manier iets neer te gaan zetten. Daar kijk ik ontzettend naar uit."

De Eindhovenaren nemen met pijn in het hart afscheid van de beleidsbepaler. Hij vervulde volgens het statement een hoofdrol binnen de wederopstanding van PSV als topclub. In de laatste vier jaar mochten de Brabanders drie landstitels bijschrijven. Alleen Feyenoord kon vorig seizoen de hegemonie doorbreken, maar de titel is terug in Eindhoven. Tot tevredenheid van Brands. "We hebben ups en downs gekend, maar wat mij betreft overheersen de positieve gebeurtenissen. Ik kijk na acht jaar met een ontzettend voldaan gevoel terug op mijn tijd bij PSV."Brands verlaat PSV en tekent bij Everton (Pro Shots / Thomas Bakker
Brands verlaat PSV en tekent bij Everton (Pro Shots / Thomas Bakker

Galileo Reference Centre bewaakt kwaliteit satellietdata

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) opende op woensdag 16 mei het Galileo Reference Centre in Noordwijk. Dit centrum gaat de kwaliteit bewaken van de data die het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo oplevert. Belangrijk, want bijna iedereen maakt gebruik van diensten die op basis van deze satellietdata werken. Naast het bewaken van de kwaliteit van de diensten van Galileo stemt het Reference Centre ook af met het Amerikaanse GPS en het Russische GLONASS.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “Ik ben trots op het feit dat het Galileo Reference Centre in Nederland staat. Met de data van Galileo kunnen we straks tot 20 cm nauwkeurig navigeren. De drastische verkorting van reactietijd zal bij reddingsacties mensenlevens sparen.”

Carlo des Dorides (Directeur van het Global Navigation Overlay Service Agency (GNSS)): “Het Galileo Reference Centre is een ‘state of the art’ faciliteit dat Galileo ondersteunt. Het GRC is cruciaal voor het monitoren van de prestaties van het systeem, ervoor wakend dat de gebruikers de meest betrouwbare satelliet data ontvangen. Tegelijkertijd wordt het potentieel vergroot voor nieuwe diensten.”

Tot op 20 centimeter nauwkeurig
Galileo is een Europees systeem voor het bepalen van locatie- en tijd. Het is vergelijkbaar met het (militaire) GPS, maar kan nauwkeuriger tijd en plaats aangeven. Door een combinatie van Galileo en GPS ontstaat een betere dienstverlening voor alle gebruikers. Galileo kan straks locatiedata leveren tot op 20 centimeter nauwkeurig. Dat is van belang voor veel Location Based services die in veel apps worden gebruikt, zoals autonavigatie, blindengeleiding en noodsignalen systemen.

Response tijd van een uur naar 10 minuten
De responsetijd voor noodoproepen wordt op veel plaatsen op aarde verkort van soms een uur tot 10 minuten. Hiermee levert Galileo een grote bijdrage aan het wereldwijde systeem voor opsporing en redding (Search and Rescue). Ook kan via Galileo een signaal verzonden worden dat de noodoproep is ontvangen en wordt verwerkt.

Painted Earth
Minister Van Nieuwenhuizen opende het Galileo Reference Centre door een kunstwerk te onthullen, dat door de aanwezigen gemaakt werd met een nieuwe app ‘Painted Earth’. Met de opening wordt het Galileo Reference Centre officieel beschikbaar voor het Europese agentschap voor satellietnavigatie. Het Galileo Reference Centre ligt dichtbij het Europese Space Research and Technology Centre (ESTEC), de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In 2016 tekende Nederland voor het huisvesten van het centrum.

Minister van Nieuwenhuizen (ANP)
Minister van Nieuwenhuizen (ANP)

81mm-mortieren vuren weer na schietverbod

Na een schietverbod van 10 maanden hebben Nederlandse militairen voor het eerst weer met scherpe 81mm-mortieren geschoten. Dit gebeurde door de Nederlandse mortiergroep die in Litouwen is gestationeerd voor de enhanced Forward Presence,  NAVO’s multinationale gevechtseenheid.

Het schietverbod werd ingesteld nadat er een zwakheid in het wapensysteem was geconstateerd. “Om weer te mogen schieten waren nieuwe drukringen nodig”, vertelde de commandant van de mortiergroep sergeant Bastiaan. “Er is hard gewerkt om die geleverd te krijgen. Dat we vandaag eindelijk weer kunnen schieten is fantastisch.”

In tegenstelling tot het dodelijke ongeluk met een 60mm-mortier in Mali, was er hier dus geen risico vanwege de munitie. Bij de 81mm-mortieren weken de prestaties af van de standaard door drukverlies bij het droppen van mortieren in de schietbuis.

Veiligheid op 1
Tijdens het 1e schietmoment stond de veiligheid centraal. Er waren dan ook veel militairen met rode armbanden te zien. “Dat zijn de veiligheidsexperts”, legde commandant Veiligheid Mortieren sergeant-majoor Dennis uit. “Wij waarborgen de veiligheid tijdens het schieten.”

Voor en tijdens de oefening bezochten meerdere schietinstructiecontroleteams Litouwen. Daarnaast waren nog eens 2 extra veiligheidsfunctionarissen aanwezig om het schietmoment te begeleiden.

In Litouwen is de grote internationale artillerie-oefening Flaming Thunder bezig. De Nederlandse mortiergroep van de enhanced Forward Presence oefent tijdens Flaming Thunder samen met Amerikaanse, Canadese, Duitse, Franse, Kroatische, Litouwse, Letse en Poolse eenheden.

Foto: Ministerie van Defensie
Foto: Ministerie van Defensie

SBS doet nieuwe talentenjacht uit de doeken

SBS6 gaat het opnieuw proberen met een nieuwe talentenjacht. In 2019 brengt de zender de show DanceSing op televisie, waarin wordt gezocht naar een veelzijdige popster die kan zingen en dansen. De wereldberoemde producer RedOne werkt mee aan de show.

De Marokkaans-Zweedse RedOne werkte in zijn carrière met megasterren als Lady Gaga, Jennifer Lopez, One Direction, Michael Jackson, Nicki Minaj, Enrique Iglesias en Shakira. De producer werd tien keer genomineerd voor een Grammy Award en won er drie. Hij gaat met de winnaar van de show de studio in.

SBS noemt de prijs "de ultieme carrièrestart". "De prijs is enorm en dat betekent dat er in DanceSing alleen plaats is voor de allergrootste doorzetters", aldus de zender, die spreekt van een "knalhard" en "slopend" programma. Kandidaten moeten onder meer een zware bootcamp afleggen.

DanceSing wordt ontwikkeld en geproduceerd door Talpa. Wie de show gaat presenteren, wordt later bekendgemaakt.

Desgevraagd laat BasOne weten dat RedOne geen familie is.

SBS brengt weer nieuwe talentenjacht op tv
Sta jij hier in 2019?(Foto: BuzzE)

Yates verslaat Dumoulin in elfde etappe Giro d'Italia

Simon Yates heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De rozetruidrager van Mitchelton-Scott was in finale net iets sterker dan Tom Dumoulin die als tweede over de streep kwam in Osimo. Door de winst loopt Yates weer wat verder uit in het algemeen klassment. Hij heeft nu een voorsprong van 47 seconden op de Nederlander.

In de korte etappe van 156 kilometer van Assisi naar Osimo was het even wachten op de juiste aanval. Luis Leon Sanchez (Astana) en Alessandro De Marchi (BMC) lukte dat na dertig kilometer op een beklimming van derde categorie. De twee hadden snel een minuut te pakken op het peloton, waarna ook de Italianen Fausto Masnada (Androni-Sidermec-Bottecchia), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Alex Turrin (Wilier Triestina-Selle Italia) de sprong naar voren maakte.

Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van vier minuten, maar in het peloton reden verschillende ploegen op kop van het peloton, waaronder de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo. Door al het werk werden de vluchters met nog zes kilometer te gaan gegrepen.

In het peloton was het Zdenek Stybar die versnelde op de kasseien van de steile Via Costa del Borgo. Tim Wellens reageerde op de Tsjech van Quick-Step Floors en begonnen met een kleine voorsprong aan de steile slotklim. Stybar moest Wellens al snel laten gaan, maar ook de Belg kon niet lang genieten van zijn voorsprong.

Simon Yates demarreerde uit het peloton en reed zo naar Wellens toe en ging er ook meteen over. Dumoulin was de eerste achtervolger op vijf seconden, maar de Nederlander van Sunweb kreeg het gaatje niet dicht op de Brit. Het was voor Yates zijn tweede etappezege in deze Giro d'Italia.

Rutte: beleid over IS-kinderen ongewijzigd

Het kabinet blijft erbij dat kinderen van Syriëgangers die in IS-gebied verkeren niet worden opgehaald. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag benadrukt. De premier reageerde op uitspraken van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die dinsdagavond verwarring creëerde door te zeggen dat onderzocht wordt of kinderen van Syriëgangers uit kampen in Syrië gehaald kunnen worden.

"De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten", zei Grapperhaus dinsdag in de uitzending van Pauw. Maar dat moet niet worden gezien als nieuw beleid, zei Rutte. "Wat hij terecht zegt is dat het een humanitair verschrikkelijke situatie is, maar we zijn het er ook over eens dat het te gevaarlijk is om mensen uit Syrië op te halen." Aanleiding om Grapperhaus terecht te wijzen is er volgens Rutte niet. "Dat is niet nodig. We zeggen hetzelfde."

Grapperhaus zei bij Pauw ook dat hij in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al "geruime tijd aan het onderzoeken is"  hoe kinderen uit Syrië op veilige wijze kunnen terugkeren. "En dat is uitermate moeilijke materie." "Ook dat ligt anders", stelt een woordvoerder van het ministerie. Grapperhaus zou het daar over één specifieke casus hebben gehad, waar de rechtbank in Rotterdam vorige maand een uitspraak over deed.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelde dat een Nederlandse vrouw die in een kamp in Noord-Syrië zit, en die haar rechtszaak hier wil bijwonen, moet worden uitgeleverd. Het is belangrijk dat alles wordt gedaan om haar in Nederland te krijgen, vindt de rechtbank. Naar die specifieke zaak doet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid nu onderzoek, aldus de woordvoerder. "We onderzoeken hoe we die uitspraak kunnen uitvoeren."

Wat het kabinet betreft kunnen Syriëgangers alleen hulp krijgen om terug te keren naar Nederland, als zij zich zelf bij een consulaat in de regio melden, in bijvoorbeeld Turkije.

De oppositie vindt het verhaal van Grapperhaus verwarrend en eist opheldering van de "zwabberende" en "kletsende" minister. Regeringspartij D66 vraagt een brief van de bewindsman waarin die uitlegt hoe de vork precies in de steel zit.

Rutte: beleid over IS-kinderen ongewijzigd
Rutte: beleid over IS-kinderen ongewijzigd (Foto: ANP)

Fifa vier jaar geschorst wegens doping

De Spaanse atleet Ilias Fifa heeft een schorsing van vier jaar aan de broek gekregen. De Europees kampioen van Amsterdam 2016 op de 5000 meter is schuldig bevonden aan een dopingovertreding nadat in oktober verboden middelen in zijn huis gevonden werden.

Operación Chamberí, uitgevoerd door het Spaans antidopingagentschap en de Spaanse politie, leverde genoeg bewijs op om Fifa te veroordelen, net als drie andere atleten van wat minder internationale allure. De vier trainden allemaal onder dezelfde trainer, die gezien wordt als het brein achter het dopingplot. Ook hij is geschorst.

Fifa en zijn maten worden ervan verdacht een dopinghandel opgezet te hebben, met name via Marokko. Fifa, net als de vier andere betrokkenen oorspronkelijk afkomstig uit Marokko, zou doping uit het Noord-Afrikaanse land naar Spanje gesmokkeld hebben. Ook werden bij apotheken in Andorra de nodige middelen opgehaald.

'Minister moet toegang medicijnen garanderen'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet garanderen dat patiënten tijdig toegang krijgen tot een voor hen werkend medicijn. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland in reactie op plannen van de minister om dure medicijnen in het ziekenhuis niet automatisch meer te vergoeden.

Bruins wil bij nieuwe zeer dure medicijnen in de toekomst vaker onderhandelen over de prijs. Zolang die onderhandelingen lopen, wordt een geneesmiddel niet opgenomen in het basispakket. Het gaat daarbij om geneesmiddelen die jaarlijks meer dan 50.000 euro per patiënt kosten, of voor alle patiënten samen meer dan 40 miljoen euro per jaar.

"Voorop moet staan dat patiënten tijdig over innovatieve, werkzame en bij hen passende medicijnen kunnen beschikken. Het moet niet zo zijn dat de onderhandelingen over de prijs de toegang tot het medicijn onnodig vertragen", stelt de patiëntenorganisatie.

'Minister moet toegang medicijnen garanderen'
'Minister moet toegang medicijnen garanderen' (Foto: ANP)

2 aanhoudingen om schietpartij Alkmaar

De politie heeft op 16 mei een 24-jarige man uit Sint Pancras aangehouden op verdenking van poging moord danwel poging doodslag. De man zou als schutter betrokken zijn bij een schietincident dat zich op klaarlichte dag op 20 april op het El Grecohof te Alkmaar heeft afgespeeld. Bij dit incident werd een 45-jarige man door meerdere kogels geraakt. Ook is een 25-jarige vrouw uit Alkmaar aangehouden voor betrokkenheid bij het incident.

Op vrijdag 20 april kreeg de politie omstreeks 13.10 uur de melding van een schietincident op het El Grecohof. Ter plaatse troffen zij een gewonde man aan. Omstanders verleenden eerste hulp. De hulp werd overgenomen door ambulancepersoneel, die de man overbracht naar het ziekenhuis.
De politie stelde ter plaatse een (forensisch) onderzoek in. Een onderzoek in de omgeving leverde geen verdachte op. Het slachtoffer is kort na het incident gehoord.

De politie doet onder leiding van het OM nog steeds onderzoek naar het verloop van het schietincident en de aanleiding daarvan. De politie verzoekt uitdrukkelijk getuigen of mensen met informatie te bellen met 0900-8844.

Onderzoek naar agent om 'grove bejegening'

De politie Den Haag doet onderzoek naar het optreden van een agent van team Hoefkade in de Schilderswijk, omdat hij onlangs een groepje jongeren "op een grove manier" te woord heeft gestaan. Zijn teamchef zegt zich in een verklaring te distantiëren van het gedrag van de agent. "Een dergelijke manier van bejegening is absoluut niet wat wij voor ogen hebben. Het past ook niet in de weg die wij de afgelopen jaren, samen met onze wijkbewoners, zijn ingeslagen om meer met elkaar in verbinding te staan."

Hij laat zich uit op een manier die niet gewenst wordt geacht, aldus een woordvoerster van politie. Op Instagram waren dinsdag beelden te zien van zijn benadering. De jongeren hebben het gefilmd. Wanneer het voorval was, kon de woordvoerster niet zeggen. Wel dat het "recent" is gebeurd.

Wat de aanleiding is geweest voor de agent, die werkt in het centrum van Den Haag, om de jongeren zo te woord te staan is niet duidelijk.

De man werkt tot nader order niet meer op straat. "Afhankelijk van de uitkomsten van het interne onderzoek zullen eventueel verdere maatregelen getroffen worden", stelt de politie. Watch video!

16.07 uur
video toegevoegd

Onderzoek naar agent om 'grove bejegening'
Onderzoek naar agent om 'grove bejegening' (Foto: ANP)

Borstelharen in repen Tony's Chocolonely

Tony's Chocolonely haalt een aantal van zijn chocoladerepen uit de schappen omdat er mogelijk witte borstelharen van een kwast in zitten. "Het materiaal van de borstelharen vormt geen direct gevaar voor de gezondheid, maar de repen zijn natuurlijk ongeschikt om op te eten", meldt de chocolademaker.

Het betreft een partij met de smaken 'melk 32 procent hazelnoot', 'puur 70 procent', 'puur 51 procent amandel zeezout' en 'puur 51 procent pecan kokos'. Het gaat om de grote repen met een gewicht van 180 gram.

Volgens de repenmaker hebben de borstelharen losgelaten uit een kwast tijdens het coaten van de binnenkant van nieuwe chocoladetanks met cacaoboter. De synthetische borstelharen zijn 1 tot 3 centimeter lang en circa 0,2 mm dik.

"Over alle andere repen en smaken Tony's Chocolonely kan met 100 procent zekerheid worden gezegd dat hier geen borstelharen in zitten", aldus de fabrikant.

Borstelharen in repen Tony's Chocolonely
Borstelharen in repen Tony's Chocolonely (Foto: ANP)

Kamer buigt zich over steekincident Den Haag

De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten over het steekincident in Den Haag, waarbij drie personen gewond raakten. Vooral omdat blijkt dat de politie was gewaarschuwd voor de man die op Bevrijdingsdag het geweld pleegde.

Een brede meerderheid steunde het voorstel van Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) om minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hierover aan de tand te voelen.

De anonieme melding over terroristische plannen van verdachte Malek F. zou wel zijn onderzocht, maar niet goed geregistreerd in het politiesysteem. F. riep tijdens zijn daad Allahu akbar (Arabisch voor 'Allah is groot').

Kamer buigt zich over steekincident Den Haag
Kamer buigt zich over steekincident Den Haag (Foto: ANP)

'Borderlands 3 niet op E3'

Hij stond wel op het door Walmart gelekte lijstje van aankomende games, maar op de E3 hoeven we Borderlands 3 niet te verwachten. Dit zou een woordvoerder van ontwikkelaar Gearbox Software hebben gezegd, meldt Shacknews.

Volgens Shacknews zou Gearbox Software tijdens een meeting met journalisten achter gesloten deuren hebben bevestigd dat Borderlands 3 niet op de aankomende E3 wordt getoond. De ontwikkelaar verschijnt wel op de gamebeurs met andere titels, wat het doet voorkomen alsof we de game ook niet in de nabije toekomst hoeven te verwachten.

Randy Pitchford, de grote baas van Gearbox, heeft in september vorige jaar echter nog aangegeven dat Borderlands 3 90 procent van de aandacht van de ontwikkelaar heeft. In de aanloop naar de E3 gaat de geruchtenmolen altijd in een hogere versnelling, dus of we uiteindelijk iets van de langverwachte game gaan zien, is nog afwachten. De E3 is over een kleine maand en loopt van 12 tot en met 14 juni.

Borderlands

Politie verstuurt SMS-bom in onderzoek bedreiging burgermeester

De recherche heeft in het onderzoek naar de bedreiging van de burgemeester van de gemeente Voerendaal naar duizenden burgers een SMS (een afkorting voor Short Message Service) met oproep verstuurd.

De recherche doet nog altijd uitgebreid onderzoek naar de bedreiging van de burgemeester van Voerendaal. Om de zaak onder aandacht te brengen bij specifieke getuigen, heeft het rechercheteam woensdag een sms verstuurd naar ongeveer 4.500 telefoonnummers die in de omgeving van de plaats delict zijn geweest op maandag 26 februari jongst leden.

Inzet SMS-bom
In eerdere fases is er technisch- en buurtonderzoek verricht door agenten en zijn door de politie getuigen via sociale media opgeroepen. In aanvulling daarop kiest de politie nu om dit ingrijpend opsporingsmiddel, de zogenoemde sms-bom of groeps-sms, in te zetten. Met toestemming van het Openbaar Ministerie zijn hiervoor bij de telecomproviders de 06-nummers opgevraagd van personen die rond het tijdstip van het incident in Klimmen of omgeving gebeld hebben.

In de SMS van 160 tekens worden burgers opgeroepen om eventuele informatie te delen met de politie en worden zij verwezen naar een aparte informatiepagina op de website van de politie. Daar worden hen enkele gerichte onderzoeksvragen voorgelegd door het onderzoeksteam.

Bedreiging
Op maandag 26 februari 2018 werd de burgemeester van gemeente Voerendaal ter hoogte van de kruising Retersbekerweg - Putterweg – Beersdalweg in Klimmen met een vuurwapen bedreigd. Een gemaskerde persoon bedreigde die dag rond 9.30 uur op de Retersbekerweg, het slachtoffer die in zijn auto op weg was, met een wapen. Een rechercheteam onder leiding van een officier van justitie, is bezig met een grootschalig onderzoek. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de aanleiding of het motief is voor deze bedreiging.

Getuigen
Heeft u geen SMS ontvangen, maar heeft u toch informatie over dit incident, dan kunt u contact opnemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook: 0800-7000.

Opvolger van Koeman weggestuurd bij Everton

Sam Allardyce is niet langer de trainer van Everton. De opvolger van Ronald Koeman was slechts zeven maanden in dienst.

"Namens heel de club bedanken we Sam voor het werk wat hij de laatste zeven maanden voor ons heeft verricht. Hij kwam hier afgelopen seizoen om stabiliteit te brengen en we moeten hem dankbaar zijn dat hij dat heeft gedaan. Toch hebben we besloten dat we een nieuwe manager aanstellen die beter bij onze visie voor de lange termijn past. Nogmaals onze dank voor zijn goede werk en we wensen hem het beste voor de toekomst", aldus een officieel statement van de club.

Zijn resultaten waren zeker niet slecht, maar de relatie met de fans liet te wensen over. Vorige maand baarde de club nog opzien door een enquête naar de supporters te sturen met vragen over de trainer. Dat noemde hij een fout van de marketingafdeling. De tweede club uit Liverpool hoopt binnen afzienbare tijd een nieuwe manager aan te stellen.

Marcel Brands, algemeen directeur bij PSV, wordt al weken getipt als nieuwe beleidsbepaler bij de Engelsen. Mogelijk dus dat hij een rol heeft gespeeld in dit besluit. Allardyce werd in oktober aangesteld als de opvolger van de ontslagen Ronald Koeman. Als mogelijke nieuwe trainer wordt nu Marco Silva naar voren geschoven door Britse media.

Overwatch krijgt gethematiseerde Nerf-blasters

Blizzard slaat de handen ineen met speelgoedfabrikant Hasbro om een speelgoedlijn van Nerf-blasters te maken die gebaseerd zijn op de shooter. De Nerf-blasters moeten ergens in 2019 op de markt komen.

Dat heeft Blizzard vandaag bekend gemaakt op het Overwatch-twitteraccount. De lijn zal onderdeel uitmaken van de Nerf Rivals-serie, met geweren en munitie die gericht is op kinderen boven de 14 jaar en volwassenen. In plaats van pijltjes maken de geweren uit de Nerf Rivals-serie gebruik van balletjes en deze kunnen een snelheid van 130 kilometer per uur halen. 

Meer dan de aankondiging hebben we nog niet, dus het is nog niet bekend welke geweren van de heroes van Overwatch een Nerf-replica krijgen.

Misdaadgolven in Lego The Incredibles

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag een trailer van Lego The Incredibles uitgebracht met een eerste glimp van de misdaadgolfmissies van de aankomende game, gebaseerd op The Incredibles en Incredibles 2 van Disney Pixar.

In de video wordt duidelijk dat er teamwerk nodig is om een groot aantal gevaarlijke schurken, die de dynamische open wereld van het spel hebben veroverd, te verslaan in een reeks grappige missies. Alle unieke delen van de wereld zijn bezet door een horde criminele meesterbreinen, zoals Syndrome en The Underminer. Je moet meerdere uitdagingen aangaan en het opnemen tegen epische eindbazen om het recht te laten zegevieren.

Lego The Incredibles is vanaf 27 juni 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Topscorer Jupiler League laat Nederland achter zich

Mart Lieder vervolgt zijn carrière in Denemarken. De topscorer van de Jupiler League stapt transfervrij over naar SönderjyskE.

De 28-jarige goaltjesdief kende een uiterst productief seizoen bij FC Eindhoven waarin hij goed was voor dertig treffers. Daar had hij slechts 31 duels voor nodig, waarin hij ook nog eens twee assists verzorgde. Met dat fraaie moyenne speelde hij zich in de kijker van verschillende clubs uit Nederland, Engeland en Duitsland, maar hij kiest dus voor Denemarken, aldus de clubsite van zijn nieuwe werkgever.

Daar handbalt zijn vriendin en international Tess Wester op het hoogste niveau, waardoor Lieder dus voor een soortgelijke carrièreplanning als Rafael van der Vaart kiest. SönderjyskE eindigde de reguliere competitie als achtste, maar doet het erg verdienstelijk in de playoffs en maakt nog kans op deelname aan de voorrondes van de Europa League. Bij de club treft de topscorer oude bekende Kees Luickx, die er sinds 2015 speelt.

Lieder liet eerder al weten druk op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Zijn aflopende contract bij Eindhoven zou hij hoe dan ook niet verlengen. "Ik ben druk aan het kijken en hoor van alles. Zo hoor ik ook vaak genoeg mensen roepen dat het maar de Jupiler League is, maar ik denk niet zo zeer dat het met het niveau te maken heeft. Het gaat meer om de manier van spelen. Ik sta er nu puur om te scoren. Hard werken en veel meeverdedigen gaat ten koste van het maken van goals."

Sylvana Simons opgenomen met klaplong

Sylvana Simons, raadslid van de partij Bij1 in de Amsterdamse gemeenteraad, is afgelopen maandag met een klaplong opgenomen in het ziekenhuis.

De opname in OLVG Oost volgde nadat zij plotseling last van pijn op de borst kreeg. Na onderzoeken bleek dat het waarschijnlijk om een 'spontane klaplong' gaat. Sylvana hoopt met pijnmedicatie en rust er weer snel bovenop te zijn, naar eigen zeggen is zij erg geschrokken.

Ondanks dat zij zich naar omstandigheden goed voelt moest zij verstek laten gaan bij de raadsvergadering van vandaag.

Op 21 maart werd Simons nipt gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad na een eerdere mislukte poging om in de Tweede Kamer komen.

Shenmue III gaat 2018 niet meer redden

Deep Silver heeft via hun website laten weten dat Shenmue III is uitgesteld tot ergens in 2019. Oorspronkelijk was de game geraamd voor een release later dit jaar. De extra tijd wordt gebruikt om de kwaliteit van de game te verbeteren.

Fans van de franchise worden niet helemaal achtergelaten. De eerste tweeShenmue-games worden later die jaar als een bundel uitgegeven voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Een datum voor deze collectie is helaas nog niet bekend.

Nog volop sneeuw op finishplaats koninginnenrit Giro van zaterdag

Zaterdag staat de 14e etape van de Giro d'Italia op het programma met finishplaats op de Monte Zoncolan. In de afgelopen dagen heeft het op de beruchte berg nog flink gesneeuwd en de bergtop ligt er dan ook nog in winterse sferen bij.

De organisatie is flink in de weer geweest om de berg sneeuwvrij te maken, al wordt er vandaag opnieuw sneeuw verwacht. Voorlopig gaat de koninginnenrit zaterdag gewoon door.

Drugsdealer verraadt zichzelf

Afgelopen maandagmiddag stuitte de politie in Maastricht tijdens een algemene verkeerscontrole op een onverwachte vangst. Een scooterrijder die aan de kant werd gezet, werd het namelijk wel erg heet onder de voeten. Hij verraste de nietsvermoedende agenten met een vluchtpoging.

Een tevergeefse poging, dankzij het kordate ingrijpen van de agenten in kwestie. Waarom de scooterrijder niet wilde meewerken, werd al snel duidelijk toen de bagage bekeken werd die hij al vluchtend had weggegooid: een kleine 5 gram heroïne en anderhalve gram cocaïne. De scooterrijder werd dan ook alsnog aangehouden.

Een vondst die voor de agenten reden was om de woning van de scooterrijder op de Meerssenerweg met een bezoekje te vereren. Een doorzoeking van de woning leverde ruim 60 gram heroïne en 7 gram cocaïne op. Dit werd in beslag genomen, evenals de auto van een aanwezige tweede verdachte die ter plaatse werd gearresteerd. Zo kreeg de verkeerscontrole in Maastricht een onverwachte wending.

Medewerker gemeente toegetakeld met mes

Een medewerker van de gemeente Leeuwarden is woensdag aan het einde van de ochtend met een mes verwond door een 40-jarige inwoner van die stad. Dit alles gebeurde bij de balie van het stadhuis aan het Hofplein. De verdachte werd door agenten aangehouden.

Toegangsverbod
De 40-jarige Leeuwarder had recentelijk een toegangsverbod van de gemeente Leeuwarden gekregen. Hij mocht de gebouwen van de gemeente voor de duur van een jaar niet betreden. De man had namelijk dreigementen geuit naar medewerkers.

Aangehouden
Woensdagochtend kwam de man, ondanks het verbod, toch naar het stadhuis. Eén van de aanwezige medewerkers werd door hem ernstig bedreigd. Ook verwonde hij deze medewerker met een mes. Collega’s van de man hadden ondertussen de politie gewaarschuwd.

Meerdere agenten gingen naar het stadhuis. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De medewerker van de gemeente werd door het personeel van de ambulance verzorgd.

Aanleiding nog onduidelijk
De aanleiding van de ernstige bedreigingen blijft vooralsnog onduidelijk en wordt onderzocht. Zo moet de verdachte nog door rechercheurs worden gehoord.

Kampong versterkt zich met aanvoerster Italië Tiddi

Kampong heeft zich voor aankomend seizoen versterkt met de aanvoerder van het Italiaans nationale Chiara Tiddi. De 29-jarige aanvoerder van de Azzurri komt over van het Belgische Dragons.

Met Tiddi haalt Kampong een ervaren en onverzettelijke verdediger binnen, melden de Utrechters in een persbericht. Tiddi is sinds 2005 international ze speelde meer dan 200 interlands. Voordat de Italiaanse bij Dragons speede, hockeyde ze in Spanje bij Real Sociedad. Ze ziet de overstap naar Kampong als een mogelijkheid zich als hockeyer te ontwikkelen.

Chiara Tiddi: ‘Spelen in de Hoofdklasse met Kampong zie ik als een enorme kans. Hier kan ik een betere hockeyer worden. Ik vind het mooi dat ik deel uit ga maken van de één van de belangrijkste hockeyfamilies van Europa en misschien wel van de wereld.’

Coach Santi Freixa is blij met de komst van de Italiaanse verdediger. ‘Met Chiara halen we een zeer ervaren speelster naar Kampong. Ze is zeker en vastberaden in haar spel, dat kunnen we in de achterhoede goed gebruiken volgend seizoen.’

Ook Bestuurslid tophockey Paul van den Putten denkt dat Tiddi een aanwinst is voor het team: ‘Chiara behoort al jaren tot de verdedigende wereldtop. Naast haar grote hockeykwaliteiten brengt zij enorme internationale ervaring, tactisch inzicht en een prachtige topsport mentaliteit mee. Ongeveer de ideale combi voor het team.’

NAC Breda stelt Van der Gaag aan als trainer

Mitchell van der Gaag neemt het stokje over van Stijn Vreven. Hij wordt komend seizoen de nieuwe trainer van NAC Breda.

Via de officiële kanalen laat de Parel van het Zuiden weten dat de 46-jarige oud-trainer van Excelsior gaat tekenen voor twee seizoenen, met een wederzijdse optie tot verlenging van een jaar. Van der Gaag stelt de uitdaging te hebben gevonden die hij zocht. "De volle tribunes, de sfeer in het stadion, die echte betrokkenheid van mensen bij een club. Dat vind je in Nederland niet zo snel", aldus de coach die in het verleden in Portugal actief was. "Deze club leeft gigantisch en staat er goed op in de rest van Nederland. Daarnaast heeft NAC in alle gesprekken een professionele indruk gemaakt."

Hans Smulders laat als technisch directeur van NAC weten blij te zijn met de komst van de trainer die hij al kende van een korte gezamenlijke periode bij FC Eindhoven. "Hij is een natuurlijke leider die werkt vanuit duidelijke kaders. Ook staat hij garant voor veel trainingsarbeid en een goede visie op het trainersvak", somt Smulders op. "Zijn komst is voor ons geweldig nieuws. Hij steekt veel tijd in het individueel beter maken van spelers. Met zijn energie, werklust en enorme drive om te winnen past hij goed bij het DNA van deze club."

NAC eindigde het seizoen als promovendus verdienstelijk op de veertiende plaats. Excelsior deed het met een minimale begroting zelfs nog beter door als elfde te eindigen. De Rotterdammers waren met Van der Gaag aan het roer lange tijd in de race voor de playoffs, waar het uiteindelijk net naast greep door een matige reeks aan het einde van het seizoen. Niettemin was men in Kralingen uiterst tevreden met zijn functioneren, want de club had hem graag langer gebonden. Hij opteerde echter voor een nieuwe uitdaging en heeft die in Breda nu gevonden.

Hennepkwekerij in mestkelder, 3 arrestaties

De politie heeft woensdagochtend in een lege ondergrondse mestkelder onder de stal van een boerderij aan de Bolswarderweg in Tjerkwerd een hennepkwekerij aangetroffen. Door agenten werd de 52-jarige bewoner aangehouden. Daarnaast werden in Witmarssum een man van 44 jaar en een vrouw van 32 jaar aangehouden. Het trio wordt verdacht van betrokkenheid bij het kweken van hennep. Daarnaast wordt de 44-jarige man ook nog verdacht van witwassen.

Anonieme tip
Bij de politie kwam onlangs een anonieme tip binnen dat op deze afgelegen locatie een hennepkwekerij zou zitten. Reden om nader onderzoek te doen. Woensdagochtend werd besloten om een inval te doen. Agenten vonden uiteindelijk in een lege ondergrondse mestkelder een grote hennepkwekerij van 800 planten.

Gevaarlijke situatie
De elektriciteit voor de hennepkwekerij werd illegaal afgetapt van een nabij gelegen woonhuis. De kabel die daarvoor werd gebruikt, was al gedeeltelijk gesmolten. De kans op brandgevaar was dan ook aanzienlijk.

Witwassen
Naast de inval in Tjerkwerd gingen agenten ook naar een woning in Witmarssum. Daar werden de 44-jarige man en de 32-jarige vrouw aangehouden. Tevens werd de woning doorzocht, waarbij specifiek werd gekeken naar bewijsmateriaal voor witwassen zoals administratie. De 44-jarige man wordt namelijk ook verdacht van het witwassen van crimineel verkregen geld. Het onderzoek gaat, ondanks de aanhoudingen, verder.

Hennepkwekerij in mestkelder, 3 arrestaties (Foto: Politie.nl)
Hennepkwekerij in mestkelder, 3 arrestaties (Foto: Politie.nl)

Hennepkwekerij in mestkelder, drie arrestaties (Foto: Politie.nl)
Hennepkwekerij in mestkelder, drie arrestaties (Foto: Politie.nl)

'Bassie is niet meer'

Bas van Toor zal nooit meer als clown Bassie optreden. Vanwege zijn verslechterde gezondheid heeft de 82-jarige entertainer besloten te stoppen, vertelt hij aan Weekend.

"De oude huppelende Bas word ik nooit meer", zegt Bas. "Mijn pruikje, mijn rode neus en mijn flapschoenen liggen voorgoed in een koffertje opgeborgen op zolder. Dag vriendjes en vriendinnetjes, de jaren die me nu nog resten wil ik genieten van mijn vrouw Coby, van mijn kinderen en onze vrienden. Bassie is niet meer, het is vanaf nu alleen nog Bas."

Het leven van Bas hing de afgelopen maanden aan een zijden draadje vanwege complicaties na een operatie aan zijn halsslagader. "Ik ben zelfs klinisch dood geweest, doordat ik een hartstilstand kreeg en dreigde te stikken", zegt hij. Na maanden revalideren mocht Bas afgelopen week weer naar huis. "Heel fijn. Maandenlang heb ik hiervan gedroomd. Alleen al het feit dat ik gewoon iets tegen Coby kan zeggen, maakt me intens gelukkig."

Het was niet de eerste keer dat de clown van het bekende duo Bassie en Adriaan langere tijd in de lappenmand zat. In 2016 werd hij getroffen door een auto-immuunziekte waarbij verlammingsverschijnselen optraden. Na maandenlange intensieve therapie herstelde Bas.

Bassie bergt rode clownsneus op
Bassie bergt rode clownsneus op (Foto: BuzzE)

Ontwikkelaar Candy Crush komt met mobiele Call of Duty

Ontwikkelaar King, bekend van onder andere het immens populaire Candy Crush, gaat met zijn volgende game een andere richting in. Via een openstaande vacature is duidelijk geworden dat King werkt aan een mobiele Call of Duty.

King is op zoek naar een leveldesigner die in samenwerking met Activision Blizzard Call of Duty moet brengen naar mobiele apparaten. Het doel van de game is om de Call of Duty-ervaring mobiel te maken, maar ook het genre op mobiele apparaten te herdefiniëren. Het project moet fris, sociaal en sterk toegankelijk zijn.

Het geheel klinkt ambitieus, al is er over de aard van de game verder nog niets bekend. Wellicht is het een companion app voor Call of Duty: Black Ops IIII dat 12 oktober dit jaar beschikbaar komt. Morgen vindt daar overigens het Community Reveal Event voor plaats, waar we de eerste gameplay te zien krijgen.

Call of Duty: Black Ops IIII Reveal

S.T.A.L.K.E.R. 2 aangekondigd

GSC Game World, de originele Oekraïnse ontwikkelaar van de S.T.A.L.K.E.R.-games, heeft vrij onverwacht en zonder poespas een vervolg aangekondigd. En dat is dan ook gelijk alles dat bekend is.

Op de officiële website van de ontwikkelaar is recent een link verschenen naar een website voor S.T.A.L.K.E.R. 2. Op die website staat letterlijk niets meer dan de titel van de game en 2021, waarin de game vermoedelijk uit zou moeten komen.

S.T.A.L.K.E.R. was een populaire serie van open world survival shooters die zich plaatsvonden nabij Pripjat, de nu verlaten stad die in 1986 werd getroffen door de Tsjernobyl-kernramp. Tussen 2007 en 2010 bracht GSC Game World drie games uit de serie uit, de vervolgen Clear Sky en Call of Pripyat werden net als het origineel positief ontvangen. In 2011 werd de ontwikkelaar onverwacht opgeheven, zonder dat daar ooit een reden voor naar buiten is gekomen. In 2015 kwam de ontwikkelaar weer terug en sindsdien zouden ze bezig zijn met een RTS genaamd Cossacks 3. Daar lijkt nu dus een project bij te zijn gekomen.

Blu-ray: Wonderstruck

De boeken van gevierd illustrator en schrijver Brian Selznick vormen doorgaans het perfecte materiaal voor succesvolle verfilmingen. Zo wist Martin Scorsese maar liefst 11 Oscar-nominaties binnen te slepen met zijn bewerking van het magische Hugo (2011). Nu is het de beurt aan regisseur Todd Haynes, bekend van Carol (2015) en Far From Heaven (2002) die met zijn nieuwste film Wonderstruck een prachtige en originele film weet neer te zetten die het zeker waard is om te bekijken.

'Nieuwe Pokémon voor Switch draait om Pikachu en Eevee'

Een aantal geruchten doen de ronde over de nieuwe Pokémon-titels die in ontwikkeling zijn voor Nintendo Switch. De games zouden een soort remake zijn van Pokémon Yellow, waarbij elementen worden overgenomen uit Pokémon GO.

Het betreft zoals gezegd geruchten, niets is zeker, maar door de diverse bronnen die hetzelfde melden toch interessant. De games zouden Pokémon Let's Go! Pikachu en Pokémon Let's Go! Eevee heten. Deze twee Pokémon zouden ook meteen de Starters zijn in de gelijknamige games. Je speelt als een nieuwe trainer in Kanto, maar Red en Blue hebben wel een rol in het verhaal. Pokémon lopen weer achter de speler aan en HM's zijn nog steeds vervangen door Pokérides die zijn geïntroduceerd in Sun en Moon.

Pokémon vangen werkt net als in Pokémon GO en er moet een nieuw accessoire komen, denk aan de Pokéwalker van Heart Gold en Soul Silver, en is er een verbinding mogelijk tussen de Switch-games en Pokémon GO. Een aankondiging van de games moet deze maand nog plaatsvinden.

Of het allemaal waar is, is nog afwachten. Er zou één screenshot van de game gelekt zijn, die is hieronder te vinden.

Update: de domeinen 'pokemonletsgoeevee.com' en 'pokemonletsgopikachu.com' zijn inmiddels geregistreerd door CSC Corporate Domain, Inc. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor andere websites van Nintendo en The Pokémon Company, wat doet vermoeden dat de geruchten waar kunnen zijn.

Pokémon Switch zogenaamde leak

Nieuwe trailer Mission: Impossible - Fallout met Tom Cruise

Er is zojuist een nieuwe trailer online gekomen van Mission: Impossible - Fallout waarin Tom Cruise wederom zijn opwachting maakt als het iconische personage Ethan Hunt. De nieuwe film zal het zesde deel zijn van de populaire actiefranchise. 

Tom Cruise is Ethan Hunt, een agent van de exclusieve elite-eenheid Impossible Missions Force (IMF). Samen met zijn team komt hij in Mission: Impossible - Fallout in een race tegen de klok terecht nadat een missie verkeerd afloopt. Naast Tom Cruise zal de cast bestaan uit Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan, Henry Cavill, Angela Bassett en Vanessa Kirby. Het geheel wordt geregisseerd door Christopher McQuarrie (Jack Reacher, Mission: Impossible - Rogue Nation).

Het filmen van Mission: Impossible - Fallout ging helaas niet van een leien dakje. Cruise, die zelf altijd zijn eigen stunts doet, brak in augustus 2017 zijn enkel nadat hij vanaf een stellage op een gebouw sprong op de set in Londen. Ondanks dat de productie hiervoor negen weken heeft stilgelegen omdat Cruise moest herstellen van zijn verwondingen, is de originele releasedatum wel behaald. Vanaf 2 augustus is de film in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

Grote opkomst Kleine Jantje Beton Loterij

Vandaag wordt het grote startschot van De Kleine Jantje Beton Loterij gegeven en komen ruim zeshonderd basisscholen in Nederland in actie voor buitenspelen.

Belang van buitenspelen
Spelen is niet alleen leuk, het is ook heel belangrijk. Door te spelen krijgen kinderen namelijk de beweging die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. En tegelijkertijd leren ze allemaal belangrijke dingen, zoals vrienden maken, omgaan met tegenslagen en lak hebben aan vervelende mensen. Dingen die later best nog wel eens van pas komen.

Buitenspelen niet zo vanzelfsprekend als het lijkt
Uit recent onderzoek van Jantje Beton blijkt dat van de 1,2 miljoen kinderen op de basisschool er meer dan 1 miljoen niet meer dagelijks buitenspelen! Door tijdgebrek en te weinig speelplaatsen is spelen steeds minder vanzelfsprekend. Daar doet Jantje Beton iets aan met De Kleine Jantje Beton Loterij.

Lotenverkoop voor prijzen, opbrengsten naar spelen
Ruim 60.000 leerlingen van deelnemende scholen verkopen lootjes waarmee prijzen zijn te winnen als een fiets of voetbal. De helft van de opbrengst mogen de scholen zelf besteden aan spelen en bewegen op en rond het schoolplein. De favoriete speelplek van kinderen! Met de andere helft worden projecten van Jantje Beton ondersteunt, zodat meer kinderen meer kunnen spelen.

Wat doen scholen met de opbrengst?
In de afgelopen jaren hebben duizenden scholen met de opbrengst een super leuk schoolplein gemaakt. Of zijn ze op schoolreisje gegaan. Allemaal leuke dingen om nog meer kinderen buiten te laten spelen.

Grote opkomst Kleine Jantje Beton Loterij (Foto: Jantje Beton)
Grote opkomst Kleine Jantje Beton Loterij (Foto: Jantje Beton)

Ambtenaar verstookte 175.000 euro data op kosten 'van de zaak'

Vanwege een nogal buitensporige rekening van een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het privé telefoneren en verstoken van data door ambtenaren bij het ministerie aan banden gelegd. De rekening betrof datagebruik met een iPad van de zaak. Het ging om bijna 175.000 euro. Tegen het misbruik door de betrokken medewerker, die in het Caribisch gebied werkte, zijn maatregelen getroffen. Er zijn nog andere gevallen ontdekt, maar met kleinere bedragen en niet allemaal misbruik.

Te hoge kosten door privégebruik worden voortaan verhaald op de medewerker in kwestie. Bij overschrijding van het maandelijkse maximumbedrag voor zakelijk bellen en datagebruik volgt sneller dan voorheen een (geautomatiseerde) melding bij de werkgever en bij de medewerker zelf. Dit moet voorkomen dat het privégebruik via het abonnement, dat op zich met mate is toegestaan, buitensporig wordt. De leverancier ontwikkelt een app waarmee medewerkers kosten zelf kunnen inzien en volgen.

Een privételefoontje of een Whatsapp-bericht vormt geen enkel bezwaar, aldus het ministerie. Maar privégebruik door anderen zoals partners, kinderen, of vrienden om data te laden, filmpjes op social media te bekijken, of gebruik te maken van Netflix is niet toegestaan.

Het ministerie benadrukt dat onder bepaalde omstandigheden een hoog verbruik van mobiel spraak- en dataverkeer nodig blijkt, zoals na de orkaan Irma op Sint Maarten. Vaak gebeurt het ook niet met opzet maar is het onwetendheid, bijvoorbeeld door het laten aanstaan van apps die data blijven inladen in het buitenland. Daar komt meer uitleg over.

Privédatagebruik ambtenaren aan banden gelegd
Privédatagebruik ambtenaren aan banden gelegd (Foto: BuzzT)

Nieuwe releasedatums voor Tennis World Tour op pc en Nintendo Switch

Bigben onthult nieuwe officiële releasedatums voor Tennis World Tour. De tennissimulatiegame is vanaf 12 juni voor Nintendo Switch en pc. De versies voor PlayStation 4 en Xbox One komen 22 mei uit, zoals gepland.

Tennis World Tour wordt gemaakt in samenwerking met professionele spelers. De game biedt spelers een uniek systeem voor het aanpassen van strategieën tijdens een wedstrijd, waarmee de tactische, fysieke en psyschische dimensies van tennis tot uiting komen. Meer dan 30 tennissterren zijn in de game vertegenwoordigd, inclusief Roger Federer, Gaël Monfils, Angélique Kerber, Garbiñe Muguruza, Caroline Wozniacki, Nick Kyrgios, Alexander Zverev en John Isner.

Politie haalt server voor kinderporno offline

De Nederlandse politie heeft op dinsdag 15 mei bij bedrijven in Nederland als afronding van een langlopend onderzoek in samenwerking met de Thaise politie een tiental servers van een hostingbedrijf en een filesharing-dienst in beslag genomen. De eigenaar van de twee bedrijven, een 29-jarige man uit Moldavië, is in Thailand aangehouden op een vakantieresort in de provincie Chumphon, ten zuiden van Bangkok.

Cybercrime en kinderporno
Hij wordt verdacht van het medeplegen van de verspreiding van kinderporno, het faciliteren van computercriminaliteit en witwassen. Tegelijkertijd is in Bulgarije de 37-jarige administrator gearresteerd, ook van Moldavische afkomst. Het onderzoek in Nederland vond plaats onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Bulletproof hosting
Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid heeft de website van dit bulletproof hostingbedrijf offline gehaald. Een bulletproof hoster is een cruciale schakel in de cybercriminele keten. Deze facilitator bood serverruimte aan voor criminele doeleinden en belemmerde de opsporing door de servers af te schermen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de filesharing-dienst klanten de mogelijkheid bood geld te verdienen middels het verspreiden van bestanden. Veel van deze klanten up- en downloadden materiaal dat kinderpornografische content bevatte. Voorts is gebleken dat beide verdachten kennis hadden van het feit dat kinderporno op het netwerk aanwezig was maar dat zij verzaakten hier tegen op te treden.

Klantenbestand
Voorafgaand aan het offline halen van de website is een kopie van de aanwezige klantenbestanden en andere relevante informatie gemaakt. Hierbij zijn onder andere IP-adressen en transactiegegevens opgeslagen. Een IP-adres is een uniek adres voor een computer en hiermee kan een individu worden getraceerd. Uit de data is onder andere naar voren gekomen dat een aantal grote uploaders zich in het buitenland bevinden.

De informatie met betrekking tot internationale klanten zal worden overhandigd aan Europol, zodat buitenlandse opsporingsdiensten de informatie kunnen gebruiken in diverse (lopende) onderzoeken. In Nederland is Team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme van de Landelijke Eenheid nauw betrokken bij de zaak en zijn meerdere onderzoeken in voorbereiding.

Politie haalt server voor kinderporno offline (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie haalt server voor kinderporno offline (Foto: stockfoto politie.nl)

Korpschef positief over jaarverslag 2017

Vandaag presenteert de politie voor het vijfde jaar op rij de landelijke resultaten. Uit de Jaarverantwoording 2017 blijkt dat de politie de meeste resultaatafspraken ruimschoots heeft gehaald. 2017 werd afgesloten met een licht positief financieel resultaat. Korpschef Erik Akerboom kijkt terug op een bewogen jaar: ‘Het afgelopen jaar hebben we mooie resultaten geboekt, maar we zijn er nog lang niet.’

Anders dan voorgaande jaren, besteedt de politie dit jaar digitaal extra aandacht aan haar jaarverantwoording en licht daarbij vier thema’s uit: "Veiligheidscijfers; Politieorganisatie; Politie altijd dichtbij en Ons vakmanschap"

Dalende misdaadcijfers, botsende realiteit
In 2017 heeft de politie de meeste normen behaald. Zo daalden de misdaadcijfers voor het vijfde jaar op rij, in 2017 met 11 procent. Tegelijk vormen cybercrime en ondermijning een steeds groter wordend probleem. De politie moet ook steeds vaker uitrukken. In 2017 waren er 1.816.580 incidenten met politie-inzet. Vooral de extra oproepen voor bijstand bij verwarde personen lieten een zorgelijke stijging zien - 83.501 incidenten in totaal.

Voor Erik Akerboom was 2017 het tweede jaar dat hij leiding gaf aan de politie. ‘De belangrijkste les voor mij de afgelopen twee jaar, was dat de dalende misdaadcijfers – afgelopen jaar met 11 procent – soms hard botsen met de realiteit. Dalende cijfers blijven abstract als je als burger iets is overkomen.’

Trots op resultaten
De politie heeft in 2017 een aantal mooie resultaten behaald. In het voorwoord van de Jaarverantwoording zegt de korpschef daar trots op te zijn: ‘In ons streven een politie van en voor iedereen te zijn, werd het handelingskader ‘proactief controleren’ ingevoerd. Het helpt ons het vertrouwen in de politie te vergroten. We haalden de zelf opgelegde norm van 25 procent diverse instroom. Met 40 procent vrouwen in de top van onze organisatie blijven we het landelijke gemiddelde ver voor. We vergroten onze zichtbaarheid en aanwezigheid op het web. Met het inrichten van regionale cyberteams bijvoorbeeld. Onze bijdrage aan het platleggen van Hansa Market op ‘het darkweb’ maakte wereldwijd indruk. En voor eerst haalden we de norm voor het aantal wijkagenten.’

Positief resultaat
2017 werd afgesloten met een licht positief financieel resultaat. Aan personeelskosten besteedde het korps weliswaar meer dan gepland, vooral als gevolg van een hogere feitelijke bezetting. Tegen deze extra uitgaven staan de uitgaven aan extern ingehuurd personeel en bijvoorbeeld ICT lager, die lager uitvielen dan begroot. Erik Akerboom: ‘Deze positieve financiële koers willen we doorzetten.’ Het Aanvalsprogramma ICT is eind 2017 volgens de planning afgerond. Erik Akerboom: ‘Het fundament voor de ICT is gelegd en stabiel. Dat was noodzakelijk voordat we de operationele systemen kunnen vernieuwen.‘

Veel gedaan, veel te doen
De politie is dus op de goede weg. ‘Maar we zijn er nog niet,’ aldus de korpschef. ‘De extra middelen die het kabinet beschikbaar heeft gesteld, gaan helpen om ons daadwerkelijk verder te ontwikkelen. Om in te spelen op de almaar bewegende samenleving en de uitdagingen waar we voortdurende voor worden gesteld.’

Akerboom bedankte de medewerkers voor hun inzet en loyaliteit: ‘Politiemensen maken het korps tot wat het is. Zij stappen naar voren waar anderen een stap terug doen. Dat kenmerkt ons als organisatie; we gaan door en vinden nieuwe mogelijkheden. Dankzij die houding en inzet staan we er nu veel beter voor, maar het werk is nog niet gedaan.'

Korpschef positief over jaarverslag 2017 (Foto: Politie.nl)
Korpschef positief over jaarverslag 2017 (Foto: Politie.nl)

Overheidsgebouwen gebruiken minder energie

Het energiegebruik van overheidsgebouwen is afgelopen jaar met 12 procent gedaald. Ook de CO2-uitstoot van de bedrijfsvoering van het Rijk ging met 9 procent omlaag. Hergebruik van meubilair, papier en drukwerk, bedrijfskleding en ICT hardware zit in de lift. De gestelde doelen op het vlak van energiebesparing zijn daarmee gehaald. Dit staat in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk die minister Ollongren (BZK) net naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2017 zijn opnieuw stappen gezet op weg naar een klimaatneutrale en circulaire bedrijfsvoering. De energiebesparing komt onder andere door minder vierkante meters aankantoren, door het optimaliseren van klimaatinstallaties en isolatie en het gebruik van hernieuwbare warmte (warmte-koude-opslaginstallaties met de bodem als bron en warmtepompen met de buitenlucht als bron).

Het rRjk wil daarnaast bijdragen aan een economie waarin materialen en grondstoffen een langere levensduur hebben met een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik. Circulaire projecten zijn er rond meubilair, papier en drukwerk, bedrijfskleding, ICT hardware, afval en grondstoffenmanagement, catering en gebouwen. Uit de rapportage blijkt dat verduurzaming en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan. Zo is door meubilair opnieuw te beruiken via de Rijksmarktplaats in 2017 minimaal 323 ton CO2 en € 7,5 miljoen aan kosten bespaard.

Minister Ollongren: “Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp. Het is niet voor niets een speerpunt van het regeerakkoord. Dat vraagt ook om duurzaam handelen van de overheid zelf. Met energiebesparing, hergebruik en een CO2-reductie van 9 procent zetten we mooie stappen vooruit. Maar het is vooral een motivatie om nóg meer stappen te zetten en de duurzame transitie van Nederland te versnellen.”

Personeelszaken
De Jaarrapportage laat ook jaarlijks personeelszaken zien. De man-vrouwverdeling is evenwichtig; er zijn wel meer oudere mannelijke en jongere vrouwelijke ambtenaren. Het aandeel vrouwen aan de top is wederom gestegen, nu naar 34%. Het aandeel ambtenaren met een niet-westerse achtergrond stijgt al jaren gestaag, in 2017 naar 10,3 procent. Voor de hogere schalen is recent besloten om een hogere ambitie na te streven. De gemiddelde leeftijd van de rijksambtenaar is 47,5 jaar. Het aantal rijksambtenaren is gestegen met 1% naar 110 duizend.

Deze stijging is bijvoorbeeld te verklaren doordat schoonmakers in dienst kwamen functies voor arbeidsgehandicapten werden gerealiseerd en ICT-deskundigen in dienst werden genomen in plaats van ingehuurd. Het totaal aan externe inhuur is als percentage van personele uitgaven gedaald met een 0,3% procent; de kosten zijn ongeveer gelijk gebleven. Het aantal uitzendkrachten is gedaald. De totale apparaatsuitgaven aan personeel en materieel zijn gedaald met 189 miljoen euro (op ruim 11 miljard euro).

Brede welvaart: Uitgesplitst naar groepen

Hoogopgeleiden en inwoners met een Nederlandse achtergrond hebben een hogere brede welvaart dan gemiddeld. Dat is een van de conclusies uit de Monitor Brede Welvaart 2018 van het CBS. Deze beschrijft de welvaart van de Nederlandse bevolking in de ruimste zin, dus niet alleen op het materiële vlak. De brede-welvaartsverschillen tussen groepen in Nederland zijn bepaald aan de hand van een tiental thema’s. Omdat niet alles zich leent voor een verdeling, denk bijvoorbeeld aan het milieu, overlappen deze thema’s maar ten dele met de brede-welvaartsthema’s voor Nederland als geheel.

Om de verschillen voor wat betreft de tien thema’s te kunnen bepalen zijn in totaal twaalf indicatoren gebruikt: tevredenheid met het leven, persoonlijk welzijn, inkomen, vermogen, onderwijsniveau, werkloosheid, ervaren gezondheid, slachtofferschap, ervaren woonlasten, vrijwilligerswerk, vertrouwen in anderen, en tevredenheid met de reistijd van en naar het werk.

Hoge brede welvaart bij hoogopgeleiden en mensen met Nederlandse achtergrond
Hoogopgeleiden hebben op de meeste terreinen een hogere brede welvaart dan laagopgeleiden. Dit geldt voor inkomen, vermogen, werkloosheid, gezondheid, ervaren woonlasten, vrijwilligerswerk, vertrouwen in andere mensen, tevredenheid met het leven en persoonlijk welzijn. Wel zijn zij vaker slachtoffer van criminaliteit. Middelbaar opgeleiden wijken op de meeste gebieden niet af van de totale bevolking.

Daarnaast valt op dat mensen met een migratieachtergrond op veel onderdelen een lagere brede welvaart hebben dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Dat geldt vooral voor degenen met een niet-westerse migratieachtergrond. Voor een deel hangen deze verschillen samen met het feit dat zij jonger en lager opgeleid zijn dan gemiddeld.

Minder verschillen naar leeftijd en geslacht
Er zijn bij bijna alle indicatoren verschillen tussen leeftijdsgroepen, maar er is geen duidelijk patroon zichtbaar. Zo zijn het inkomen en het vermogen van jongeren doorgaans nog relatief laag. Ook worden jongeren vaker slachtoffer van criminaliteit dan ouderen. Op het gebied van gezondheid is het patroon andersom. Het percentage mensen dat positief oordeelt over zijn of haar gezondheid neemt juist af met de leeftijd. Ook is het onderwijsniveau van jongeren hoger dan dat van ouderen.

De verschillen in brede welvaart tussen mannen en vrouwen zijn gering. Voor tien van de twaalf indicatoren verschilt hun positie hoegenaamd niet van het gemiddelde. Mannen zijn alleen minder vaak werkloos, en ervaren hun gezondheid positiever.

Laagopgeleiden minder positief over persoonlijk welzijn
Dat hoogopgeleiden op de meeste gebieden een relatief hoge brede welvaart hebben, komt ook duidelijk naar voren in hun persoonlijk welzijn ruim drie kwart beoordeelt dit positief, tegenover de helft van de laagopgeleiden. De persoonlijke welzijnsindex is een overkoepelende index die een samenvatting geeft van het oordeel van mensen over een aantal relevante levensdomeinen zoals de financiële situatie, het sociale leven en de gezondheid.

Hoogopgeleiden zijn op alle vlakken positiever dan laagopgeleiden, met uitzondering van de tevredenheid met het sociale leven.
Personen met een niet-westerse achtergrond hebben met 44,6 procent minder vaak een hoog persoonlijk welzijn dan mensen met Nederlandse achtergrond (64,8 procent). Personen met een westerse achtergrond zitten hier tussenin. Het vertrouwen in instituties is het enige onderdeel van de persoonlijke welzijnsindex waarover mensen met een niet-westerse achtergrond positiever zijn dan degenen met een Nederlandse achtergrond.

Hoogopgeleiden vaker slachtoffer van criminaliteit
Hoogopgeleiden hebben wat nagenoeg alle indicatoren betreft een hogere brede welvaart dan laagopgeleiden. Dat geldt echter niet voor het thema veiligheid: hoogopgeleiden zijn vaker slachtoffer van criminaliteit (18,5 procent) dan middelbaar (15,4 procent) en laagopgeleiden (11,9 procent).
Personen met een Nederlandse achtergrond en personen met een westerse migratieachtergrond komen met respectievelijk 14,5 en 15,4 procent in vrijwel gelijke mate in aanraking met criminaliteit.

Personen met een niet-westerse migratieachtergrond zijn vaker dan gemiddeld slachtoffer van criminaliteit (19,5 procent). Dit kan niet worden verklaard door de gemiddeld jongere leeftijd van de groep met een niet-westerse migratieachtergrond.

Brede welvaart stijgt, maar niet overal gelijk  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Brede welvaart stijgt, maar niet overal gelijk (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Nederlandse broeikasgasvoetafdruk gestegen in 2017

Veel keuzes die Nederlanders maken, hebben consequenties voor mensen in andere landen. De goederen en diensten die in Nederland worden ingevoerd, zijn in andere landen geproduceerd. Dat levert daar banen en inkomens op, maar legt ook een druk op het milieu en de natuurlijke hulpbronnen. Zo is de broeikasgasvoetafdruk, na een dalende trend sinds 2008, volgens de eerste berekening het laatste jaar weer toegenomen: van 14,2 ton CO2-equivalenten per inwoner in 2016 naar 15,4 ton in 2017. Dit is een van de indicatoren voor de invloed van de Nederlandse welvaart in het buitenland, die beschreven wordt in de Monitor Brede Welvaart van het CBS.

De jaarlijkse broeikasgasuitstoot op Nederlands grondgebied (volgens de IPCC-richtlijnen) neemt gestaag af. Niettemin stond Nederland in 2015 met broeikasgasuitstoot per inwoner nog steeds onderaan de ranglijst binnen de EU (als 24e). Ook is de doelstelling van de reductie van de uitstoot nog niet behaald. In de Urgenda-klimaatzaak van 24 juni 2015 besliste de rechter dat de uitstoot in 2020 minimaal 25 procent lager dient te zijn dan in 1990. In 2017 lag de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 13 procent lager dan in 1990.

Uitstoot indirect gemeten
Naast de broeikasgasuitstoot op Nederlands grondgebied veroorzaakt de Nederlandse consumptie indirect uitstoot in het buitenland. De Nederlandse consumptie en het verbruik van geïmporteerde goederen veroorzaken uitstoot van broeikasgassen in het buitenland (“Elders”) waar de productie (deels) plaatsvindt. De zogenaamde ‘broeikasgasvoetafdruk’ meet de broeikasgasemissies ten bate van de Nederlandse consumptie. De broeikasgassen die vrijkomen bij het maken van geïmporteerde producten behoren tot onze voetafdruk.

Aan de andere kant veroorzaken Nederlandse bedrijven ook emissies die geen onderdeel uitmaken van onze voetafdruk, omdat ze exportproducten maken. De broeikasgasvoetafdruk van Nederland nam tussen 2008 en 2016 af van 18,6 ton CO2-equivalenten per inwoner naar 14,2 ton, een daling van ruim 23 procent. In 2017 steeg de broeikasgasvoetafdruk van Nederland echter (met 8,1 procent) naar 15,4 ton CO2-equivalenten per inwoner. Deze stijging komt door een toename in de uitstoot die samenhangt met de invoer.

Meer invoer van niet-hernieuwbare grondstoffen
Ook met betrekking tot grondstoffen heeft Nederland invloed op de brede welvaart in andere landen. Nederland voert niet-hernieuwbare hulpbronnen in die, hier of elders, gebruikt worden om goederen en diensten te produceren. Deze invoer leidt tot de uitputting van de betreffende hulpbronnen in het buitenland en heeft daarmee impact op de latere welvaart van andere landen. De Nederlandse invoer van fossiele energiedragers groeit bijvoorbeeld vrijwel continu. In de periode 2010–2017 nam de invoer van fossiele energiedragers toe van 11,6 tot 13,7 ton per inwoner. Hiermee stond Nederland in 2016 op de laatste plaats in de EU-ranglijst van het niveau van brede welvaart “Elders”.

Ook voor de invoer van andere grondstoffen staat Nederland veelal in de onderste regionen van de EU-ranglijst. Een nuancering is hier echter wel op zijn plaats, omdat in deze cijfers ook wederuitvoer zit, die een relatief groot deel van de Nederlandse handel uitmaakt. Het gaat bij wederuitvoer om geïmporteerde goederen die na een minimale bewerking weer naar andere landen worden uitgevoerd. Echter, ook na correctie voor wederuitvoer, staat Nederland in de EU-ranglijst bij de onderste tien landen.

Nederlandse broeikasgasvoetafdruk gestegen in 2017
Nederlandse broeikasgasvoetafdruk gestegen in 2017

Brede welvaart: Deze stijgt en dit is de opbouw

De brede welvaart gaat in Nederland in het algemeen omhoog. In de voorbije acht jaar waren maar drie van de 21 zogeheten brede-welvaartstrends neerwaarts: het aantal mensen met overgewicht, de tevredenheid met de vrije tijd en het oppervlak aan beschermde natuurgebieden. Zeven brede-welvaartstrends waren opwaarts; de overige waren neutraal. De 21 brede-welvaartstrends geven tezamen een beeld van de trendmatige ontwikkeling van de actuele brede welvaart in Nederland. De indicatoren waarvan de trends zijn bepaald zijn gebaseerd op internationale richtlijnen, in combinatie met databeschikbaarheid. Ook is bij de selectie gepoogd een goed midden te vinden tussen enerzijds volledigheid en anderzijds overzichtelijkheid en begrijpelijkheid. Dit meldt het CBS naar aanleiding van het verschijnen van de eerste editie van de Monitor Brede Welvaart.

Op verzoek van het Kabinet publiceert het CBS deze monitor vanaf 2018 jaarlijks. Het Kabinet geeft vandaag ook een reactie op de belangrijkste conclusies uit de monitor. De Monitor Brede Welvaart zal tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer worden behandeld. Op basis van commentaar uit politiek en samenleving zal de Monitor, met inbegrip van de sectie van indicatoren, de komende jaren verder worden ontwikkeld.
Ook de drie planbureaus (CPB, PBL en SCP) komen vandaag met een verkenning op het terrein van de brede welvaart.

Brede welvaart hier en nu, later, en elders
Bij brede welvaart wordt conform internationale definities onderscheid gemaakt tussen drie dimensies. De eerste dimensie is de kwaliteit van leven zoals we die nu in Nederland kennen, de brede welvaart in het “hier en nu”. De tweede is het effect van onze huidige manier van leven op volgende generaties, de brede welvaart “later”. De derde en laatste dimensie is de invloed van ons huidige welvaartsniveau op het buitenland, en dan met name de armste landen in de wereld, de brede welvaart “elders”.

Elk van de drie dimensies kent meerdere thema’s, waarvan de voortgang wordt bepaald aan de hand van een of meer indicatoren. Voor deze indicatoren is de trend bepaald, de meest recente ontwikkeling en voor zover mogelijk de positie binnen de EU. De trendmatige ontwikkelingen, de zogeheten brede welvaarstrends (BWT’s), zijn vastgesteld over acht jaar, tot en met het meeste recent beschikbare verslagjaar. In veel gevallen, maar niet alle, is dat 2017. Ook de meest recente ontwikkeling betreft zo veel mogelijk 2017.

Meeste indicatoren van huidige welvaart vertonen stijgende lijn
De ontwikkeling van de brede welvaart in het hier en nu is vastgesteld aan de hand van 21 indicatoren, verdeeld over zeven thema’s. In de laatste acht jaar waren drie brede-welvaartstrends voor het hier en nu neerwaarts. Zeven ervan waren opwaarts. Zo gaat de veiligheid trendmatig omhoog, evenals de gezonde levensverwachting van mannen en het vertrouwen in de medemens. Wel zijn de meest recente ontwikkelingen minder vaak omhoog. Recentelijk waren er dalingen wat betreft files, tevredenheid met wonen, waterkwaliteit, biodiversiteit, invloed op openbaar bestuur, vrijwilligerswerk en tevredenheid met de vrije tijd.

Vergeleken met die van andere EU-landen is de brede welvaart in Nederland op veel onderdelen hoog en in het sociale domein (denk aan zaken als vertrouwen en sociale contacten) zelfs zeer hoog. Alleen op het gebied van milieu en de gezonde levensverwachting van vrouwen staat Nederland relatief laag op de EU-ranglijst.

Veel onderdelen natuurlijk kapitaal vertonen dalende trend
Om de potentiële ontwikkeling van onze toekomstige brede welvaart te meten, wordt onderscheid gemaakt van vier zogeheten kapitalen. Nemen deze kapitalen toe, dan heeft dit een welvaartsverhogend effect op toekomstige generaties, en andersom. Onderscheiden wordt economisch, menselijk, natuurlijk en sociaal kapitaal. Elk van de kapitalen kent drie of meer indicatoren.

Acht van de in totaal twintig brede-welvaartstrends voor later zijn opwaarts. Drie brede-welvaartstrends zijn neerwaarts. Deze neerwaartse trends betreffen alle drie het natuurlijk kapitaal, de staat van natuurlijke grondstoffen, natuur en milieu. Het natuurlijk kapitaal kent daarnaast vijf neutrale trends en maar twee opwaartse.

Van de recente ontwikkelingen zijn er vijf omlaag; vier ervan betreffen het natuurlijk kapitaal. Dit terwijl vergeleken met andere EU-landen het natuurlijk kapitaal in Nederland toch al vrij laag is.

Veel grondstoffen uit andere landen
Bij de brede welvaart elders gaat het om de welvaartseffecten van ons handelen op de rest van de wereld. Hierbij worden vier thema’s onderscheiden: handel en hulp, de broeikasgasvoetafdruk, de invoer van grondstoffen in het algemeen en die uit de minst ontwikkelde landen in het bijzonder. Er wordt (conform internationale afspraken) naar de invoer van grondstoffen uit andere landen gekeken, omdat hiermee natuurlijk kapitaal aan deze landen wordt onttrokken.

Bij de invoer van deze grondstoffen uit de minst ontwikkelde landen geldt bovendien dat deze in een relatief zwakke positie zitten om het maximale uit deze grondstoffenderving te halen. Daar staat tegenover dat de minst ontwikkelde landen, net als de andere landen, wel inkomsten ontvangen uit onze invoer. Daarom is de totale invoer uit de minst ontwikkelde landen onder “handel en hulp” wel als welvaartsverhogend aangemerkt.

Drie van de twaalf brede-welvaartstrends voor “elders” zijn neerwaarts. Deze trends geven aan dat wij in toenemende mate fossiele brandstoffen en biomassa uit de rest van de wereld betrekken, en biomassa uit de minst ontwikkelde landen in het bijzonder. Alleen niet-metallische mineralen betrekken we in steeds mindere mate uit de rest van de wereld.

Van de recente ontwikkelingen zijn er vijf omhoog en vijf omlaag. Met name de trendmatige groei van de invoer uit de minst ontwikkelde landen lijkt wat af te remmen, die uit de rest van de wereld neemt juist toe. De broeikasgasvoetafdruk nam in 2017 eveneens toe, terwijl deze daarvoor trendmatig afnam. In vergelijking met andere EU-landen heeft Nederland veel interactie met minder ontwikkelde landen in de vorm van handel en hulp. Tevens voert ons land relatief veel grondstoffen in.

Brede welvaart stijgt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Brede welvaart stijgt (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Voor het tweede jaar op rij begrotingsoverschot

De economie groeit fors en de overheidsfinanciën staan er in 2017 goed voor. In de Miljoenennota 2017 werd nog uitgegaan van een begrotingstekort van 0,5%, maar dat werd een overschot van 1,1% (bbp). Daarmee was 2017 het tweede opeenvolgende jaar met een begrotingsoverschot. De economische groei bedroeg vorig jaar 3,2%; de hoogste groei sinds 2008.

De overheidschuld lag met € 416,1 miljard in 2017 € 24,4 miljard lager dan het kabinet verwachtte bij het opstellen van de begroting voor 2017. De schuld is gelijk aan 56,7% van het bbp; een daling van 5,4 procentpunt. Daarmee komt de schuld voor het eerst sinds het uitbreken van de economische crisis uit onder de EU-norm van 60% van het bbp.

Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag Rijk (FJR) 2017, waarin het kabinet verantwoording aflegt over de ontvangsten en uitgaven van het Rijk. Minister Hoekstra van Financiën heeft het FJR en alle andere verantwoordingsstukken vandaag officieel aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer. Het Verantwoordingsdebat met de Tweede Kamer volgt op 23 mei 2018.

"Het FJR 2017 biedt veel cijfers om tevreden over te zijn, maar zoals bekend bieden resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst. De financiële gevolgen van de Brexit zijn nog moeilijk te voorspellen, internationale ontwikkelingen, zoals de dreiging van een handelsoorlog en militaire spanningen, zorgen voor onrust. Dat dwingt ons steeds de juiste balans te houden tussen geld uitgeven en buffers opbouwen voor economisch slechtere tijden", aldus minister Hoekstra.

Arbeidsmarkt
Het aantal werkenden nam in 2017 toe met bijna 200.000: de sterkste stijging sinds 2008. De werkloosheid daalde tot onder de 5%. Eind 2017 lag de werkloosheid zelfs op het laagste niveau in meer dan 8 jaar. De lonen stegen in 2017 gematigd; met 1,5% ten opzichte van 2016. De lonen stegen in de marktsector sneller dan bij de overheid en groeiden ongeveer even snel als de prijzen.

Woningmarkt
De huizenprijzen bleven in 2017 stijgen. Een huis in Nederland was eind 2017 gemiddeld 8,2% duurder dan een jaar eerder. Daarmee stegen de prijzen in het hoogste tempo in 15 jaar. Met name in de 4 grote steden was er grote krapte op de huizenmarkt.

Financiële sector
Het afgelopen jaar heeft het kabinet flinke voortgang geboekt om de interventies af te bouwen, die het Rijk tijdens de crisis in de financiële sector heeft gedaan. De minister van Financiën heeft in 2017 zowel aandelen van ABN AMRO als de laatste aandelen van verzekeringsmaatschappij a.s.r. die de overheid nog in bezit had, verkocht.

Europa
Ook in de Europese Unie (EU) en de rest van de wereld trok de economische groei in 2017 aan. De EU en eurozone kenden een hogere groei dan voorgaande jaren, en lieten een verbetering van de overheidsfinanciën zien. Ook de overheidsschuld daalde licht, hoewel een aantal landen een schuld hebben die duidelijk boven de EU-norm van 60% bbp ligt.

Begrotingstekort / Overheidssaldo
 201220132014201520162017
als % bbp -3,9 -2,4 -2,3 -2,1 0,4 1,1
in miljard € -25,1 -15,5 -15,0 -14,0 2,6 8
Overheidsschuld
 201220132014201520162017
als % bbp 66,3 67,8 68 64,6 61,8 56,7
in miljard € 428 443 451 441 434 416

NBA: James kan Cavaliers weer niet redden tegen Celtics

De basketballers van de Boston Celtics hebben ook de tweede wedstrijd in de finale van de Eastern Conference in de NBA gewonnen. In de TD Garden in Boston moesten de Cleveland Cavaliers net als in wedstrijd één (108-83) het hoofd buigen, hoewel het verschil nu iets kleiner was: 107-94.

De Cavaliers begonnen goed en vooral LeBron James was met negentien punten in de eerste tien minuten als een dolle bezig. De voorsprong kwam over de tien punten, maar in het derde kwart sloegen de Celtics terug. De thuisploeg kwam alsmaar dichterbij en op 72-71 stonden ze voor het eerst sinds 3-2 weer op voorsprong.

Daar konden de Cavaliers nog een korte tijd wat aan doen, maar in het vierde kwart liepen de Celtics alsmaar verder weg. De 42 punten, twaalf assists en tien rebounds van James waren niet genoeg om vooral Jaylen Brown, Terry Rozier en Al Horford te stoppen, terwijl ook Marcus Smart bij de Celtics bijzonder lekker op dreef was. Het leverde uiteindelijk de winst en dus de 2-0 voorsprong op in de serie, die nu naar Cleveland gaat voor twee wedstrijden.

De beste plays van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Vrachtwagenchauffeur dood na kop-staartbotsing

Bij een zwaar ongeval op de A67 van Venlo naar Eindhoven is vanmorgen een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. De man reed met een wagen in op een file. Hij botste daarbij op een grote vrachtwagen en kwam bekneld te zitten. 

Er werd een traumahelikopter opgeroepen, die op de rijbaan landde. De weg is afgesloten, ingesloten verkeer werd weggeleid langs de linkerrijstrook. Zodra al het verkeer weg is, zal de rijbaan volledig afgesloten worden om de wrakken te bergen en de weg vrij te maken. 

NHL: Lightning slaat terug in Washington

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning hebben in de finale van de Eastern Conference in de NHL een eerste tik uit kunnen delen tegen de Washington Capitals. Na twee nederlagen in Tampa Bay won de ploeg uit Florida juist de eerste wedstrijd in de Capital One Arena in Washington.

Steven Stamkos tekende na een klein kwartier voor de voorsprong voor Tampa Bay, zijn wederhelft in de Lightning-aanval, Nikita Kucherov, verdubbelde de score vroeg in de tweede periode. Amper twee minuten later zorgde Victor Hedman na een heerlijke pass van Kucherov zelfs voor 0-3, waarna de Capitals dankzij Brett Connolly eindelijk wat terug konden doen.

Nog voor het einde van de periode had Brayden Point de 1-4 al in het doel van Capitals-goalie Braden Holtby liggen en een goal van Evgeny Kuznetsov in de slotfase kon de thuisploeg dan ook niet meer helpen. Het bleef bij 2-4 en de voorsprong van de Capitals in de serie werd één punt kleiner: 2-1.

Capitals - Lightning (Bron: YouTube)

Bijleveld met Duitse collega op bezoek bij tankbataljon

Op donderdag 17 mei brengt minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten samen met haar Duitse collega-minister Ursula von der Leyen een bezoek aan het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon in de Niedersachsen-Kazerne in Loheide.

Sinds 2015 vormen Duitse en Nederlandse militairen het 414 Tankbataljon dat onder bevel staat van Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Het is bij Defensie de meest verregaande Duits-Nederlandse samenwerking.

De beide ministers worden bijgepraat over de Duits-Nederlandse samenwerking en zullen ook een ‘Letter of Intent’ ondertekenen over gezamenlijke digitalisering. In de intentieverklaring wordt afgesproken de digitale integratie van landeenheden verder te onderzoeken en te ontwikkelen.

Volgend jaar geen fysieke games meer voor PlayStation Vita

Bij Kotaku zijn ze er achter gekomen dat Sony gaat stoppen met de distributie van fysieke games voor de PlayStation Vita. Digitaal zullen de games nog wel gewoon beschikbaar blijven. Eerder dit jaar liet Sony ook al weten dat PlayStation Plus-abonnees geen gratis games meer krijgen volgend jaar.

De PlayStation Vita heeft het in Europa en Verenigde Staten vanaf de eerste dag al moeilijk gehad. In Japan heeft de handheld het wel altijd goed gedaan door het grote aanbod JRPG’s. Sony stop met de distributie aan het einde van hun financiële jaar op 31 maart 2019.

PlayStation Vita Cartridges

MLB: Piscotty eert overleden moeder met homerun

Sport is emotie, zo bleek dinsdag in de MLB maar weer. Honkballer Stephen Piscotty van de Oakland Athletics verloor enkele dagen geleden zijn moeder en was daarom korte tijd afwezig, maar dinsdag keerde hij in de tweede van drie uitwedstrijden bij de Boston Red Sox weer terug.

Dat deed Piscotty bepaald niet verkeerd: in zijn eerste slagbeurt mepte hij de bal over de Green Monster van Fenway Park het stadion uit. Het was zijn derde homerun van het jaar, en bij het bereiken van de thuisplaat maakte hij een kort eerbetoon aan zijn moeder. Piscotty's homerun hielp de A's uiteindelijk op weg naar een 3-5 zege.

Uitslagen MLB dinsdag
San Diego Padres - Colorado Rockies 4-0
Pittsburgh Pirates - Chicago White Sox 7-0
Boston Red Sox - Oakland Athletics 3-5
Detroit Tigers - Cleveland Indians 9-8
Miami Marlins - Los Angeles Dodgers 4-2
New York Mets - Toronto Blue Jays 12-2
Atlanta Braves - Chicago Cubs 2-3
Minnesota Twins - St.Louis Cardinals 4-1
Kansas City Royals - Tampa Bay Rays 5-6
Arizona Diamondbacks - Milwaukee Brewers 2-1
Los Angeles Angels - Houston Astros 3-5
Seattle Mariners - Texas Rangers 9-8 (2 extra innings)
San Francisco Giants - Cincinnati Reds 5-3
Washington Nationals - New York Yankees 3-3 (onderbroken na 6 innings, woensdag vervolgd)

Piscotty's emotionele homerun (Bron: YouTube)

Nikkei sluit opnieuw met verlies

De Japanse aandelenbeurs is woensdag opnieuw met verlies gesloten. De stemming werd gedrukt door de oplopende rentes op de Amerikaanse obligatiemarkt en een krimp van de Japanse economie. Ook staken de zorgen over Noord-Korea de kop weer op. De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een wisselend beeld zien.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent lager op 22.717,23 punten. Het was de tweede verliesbeurt op rij. Op macro-economisch vlak bleek dat de Japanse economie in het eerste kwartaal met 0,6 procent is gekrompen. De derde economie van de wereld ging daarmee voor het eerst sinds 2015 achteruit.

Bij de bedrijven zakte Mitsubishi UFJ Financial Group 2,4 procent. De jaarwinst van de Japanse bank viel lager uit dan beleggers hadden gehoopt. Ook viel de omvang van het aandeleninkoopprogramma van de bank tegen.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,2 procent in de min en de beurs in Shanghai zakte 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney klom 0,3 procent. De Kospi in Seoul was vrijwel vlak. Beleggers verwerkten het nieuws dat Noord-Korea de geplande top met Zuid-Korea heeft afgezegd. Ook dreigt Pyongyang de ontmoeting met president Donald Trump op 12 juni af te blazen.

Nikkei sluit opnieuw met verlies
Nikkei sluit opnieuw met verlies (Foto: ANP)

Belastingdienst niet klaar voor privacywet AVG

De Belastingdienst gaat niet op tijd klaar zijn met de gegevensbescherming om aan de nieuwe wet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen. Die wet gaat eind volgende week definitief in.

Staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, sprak eerder over ‘substantiële risico’s waartegen nog maatregelen genomen moesten worden. Voor minder risicogevoelige verwerkingen komt ‘een groeipad voor structurele naleving’. Dat wordt ook onderdeel van de reorganisatie van de dienst en de modernisering van de ICT.

Bovenstaand is natuurlijk gewoon Haagse newspeak voor: er is geen schijn van kans dat de Belastingdienst op korte termijn zelfs maar in de buurt van nalevig van de wet gaat komen.

Ze zitten met heel veel gegevens, heel veel externe gegevensbronnen, verouderde ICT, een rampzalige organisatie en te weinig personeel. En ze voldoen al jaren niet aan de oude privacy-wet, dus ze hebben ook op privacygebied ernstig achterstallig onderhoud. 

De nieuwe wet is ietsjes strenger dan de oude, maar de oude wet werd nauwelijks gehandhaafd. De Autoriteit Persoonsgegevens is heilig voornemens om de nieuwe wet (met extra hoge boetes) wél te gaan handhaven, en waarschuwt dat ook de Belastingdienst zich aan de wet moet houden. Het is overigens maar zeer de vraag of de Autoriteit Persoonsgegevens de nieuwe AVG wel streng gaat handhaven. In het verleden zagen ze praktisch alles door de vingers.

Hoogleraar kennismanagement Van Engers (UvA) heeft over die handhaving zijn twijfels. "De Autoriteit heeft er nog niet veel blijk van gegeven dat ze krachtdadig kan optreden. Dat is dan misschien een gelukje voor de Belastingdienst".

School heeft levende tijger op eindbal

Christopher Columbus High School in Miami had een leuk idee voor 'prom night', het Amerikaanse eindbal. Omdat het feest een jungle-thema had besloot de schoolleiding een levende tijger in een kooi de dansvloer op te rollen.

Op een video die door leerlingen op social media werd geplaatst is te zien hoe het arme dier in een veel te kleine kooi de dansvloer wordt opgerold.

Het dier werd overigens legaal ingehuurd bij een dierenwelzijnorganisatie, zijn verzorgers waren de hele tijd bij hem, er waren twee politieagenten aanwezig en het dier was niet de hele tijd zo gestresst als hij bij binnenkomst lijkt te zijn. Ook zou hij maar kort op de dansvloer hebben gestaan.

Naast de tijger waren er onder meer een vos en diverse vogels aanwezig. De schooldirecteur heeft inmiddels excuses aangeboden.

Metro Exodus uitgesteld naar 2019

THQ Nordic heeft in hun laatste financiele rapport aangegeven dat Metro Exodus in het eerste kwartaal van 2019 te verwachten. Eerst zou de game in de herfst van 2018 uitkomen.

De ontwikkelaars willen natuurlijk het beste voor ons gamers en hebben besloten dat ze er meer tijd voor nodig hebben om d egame af te krijgen zoals ze het voor ogen zien. Ze laten verder weten dat er op de E3 volgende maand een nieuwe gameplaytrailer komt van een nieuwe omgeving.

Voor mensen die Metro niet kennen: de wanhopige mensen die nog steeds proberen te overleven in de Metro tunnels na de nucleaire oorlog, hebben de hoop op een leven buiten Moskou allang opgegeven… allemaal op één na. Als Artyom leid je een team van Spartan Rangers tijdens een tocht doorheen post-apocalyptisch Rusland, op zoek naar een nieuw leven in het Oosten. Het verhaal speelt zich af gedurende een volledig jaar, van de lente, over de zomer en herfst tot in de diepte van de nucleaire winter.

Metro: Exodus komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Autorijders Nederland grootste melkkoe van Europa

Particuliere autorijders in Nederland worden door de staat meer uitgeknepen dan in alle andere landen van de EU. Dat meldt het AD op basis van cijfers van de Europese Commissie.

Jaarlijks betalen vooral particuliere automobilisten 19,5 miljard euro aan de belasting. Niet alleen de belasting op de aanschaf van een nieuwe auto is fors hoger dan elders, maar vooral bezinerijders - doorgaans particulieren - zijn de klos.

Voor elke honderd liter benzine verdwijnt €77,80 aan accijnzen de staatskas in en daar komt dan de BTW nog bovenop. In Duitsland is dat €65,50, in België €61,50 en in Luxemburg maar €46,50. 

De gezamelijke opbrengst aan autobelastingen was vorig jaar 413 miljard euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2016 en drie keer hoger dan het totale budget van de EU.

LB: Paay twijfelde over psychiater

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Patricia 'een beetje zout' Paay moest er wel even over nadenken om op de bank van de psychiater te gaan zitten, maar samen met haar dochter Christina ging ze uiteindelijk toch in therapie.

"Ik heb advies gevraagd aan mijn lifecoach". Ze besloot uiteindelijk naar de psychiater te gaan. "Die keuze werd mede gevoed door de kwaadheid en onmacht die ik vorige jaar voelde," zegt ze, verwijzend naar de geruchtmakende illegale verspreiding van de plasseksvideo die haar naar eigen zeggen mensenschuw maakte. "Iets dat helemaal niet bij mij paste," aldus Paay.

Voor die tijd zag Patricia zichzelf toch vooral als een "leuke, vrolijke en trotse vrouw met een leuk leven, die veel heeft meegemaakt." Over wat ze allemaal met haar therapeut heeft besproken wil ze niet te veel vertellen, maar wel dat ze er een hoop van heeft opgestoken.

"Ik maak de dingen in mijn hoofd een stuk erger of groter dan ze eigenlijk waren. Een belangrijke tip was dat ik moest beseffen dat er nog genoeg mensen in mijn leven zijn die me wel aardig vinden en van me houden."

Bij de pakken neer gaan zitten is geen optie voor de Rotterdamse, die vorige maand haar 69e verjaardag vierde: "Ik ben heel positief over de toekomst. Na het dal komt er altijd weer een berg. Ik ben wie ik ben en dat zal altijd zo blijven. Ik wil mijn vertrouwen in de mensheid weer terugkrijgen, maar dat komt wel goed."

Paay twijfelde wel even over psychiater
Paay twijfelde over psychiater (Foto: BuzzE)

Internet en TV per 1 juli duurder

De grootste internetproviders, KPN en Ziggo, hebben net als vorig jaar een forse prijsverhoging van hun internet- en tv-abonnementen aangekondigd per 1 juli. Ook gaan beide providers de kosten voor vast bellen verhogen. Maar ook T-Mobile, Telfort en XS4ALL verhogen hun prijzen voor (sneller) internet. Gemiddeld gaat het om een bedrag van € 2,- tot € 3,- per maand, omgerekend € 20,- tot € 40,- op jaarbasis. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise. Bij stijgingen die hoger liggen dan de huidige inflatie, zoals het geval is bij KPN, Ziggo en XS4ALL, hebben bestaande klanten het recht om hun contract kosteloos op te zeggen.

Bij Ziggo gaat het om een gemiddelde verhoging van € 1,65 per maand. De abonnementsprijzen van de meest afgenomen alles-in-1-pakketten gaan echter met € 2,- omhoog. In een toelichting op de verhoging geeft Ziggo aan dat de provider fors investeert om het netwerk betrouwbaarder en veiliger te maken. “Dat is ook nodig,” vertelt woordvoerder Hans den Heijer. “Het dataverbruik groeit namelijk explosief. Steeds meer mensen gebruiken meer data en veelal op hetzelfde moment van de dag.”  

Bij KPN gaat het om een verhoging van € 2,50 per maand bij de verschillende pakketten voor internet en voor internet en tv. Abonnementen die werden afgesloten voor juli 2017 gaan ook in prijs omhoog, variërend van € 1,- tot € 4,- per maand. Net als Ziggo geeft KPN aan dat prijsverhogingen nodig zijn voor meer investeringen in het netwerk. In tegenstelling tot Ziggo staat tegenover de prijsverhoging van KPN wel een hogere internetsnelheid, van 40 Mb/s naar 50 Mb/s. Voor de uitgebreidere pakketten gaat de snelheid van 80 Mb/s naar 100 Mb/s en van 100 Mb/s naar 150 Mb/s. KPN verbetert daarnaast het zenderaanbod en er worden meer zenders in HD uitgezonden.

Bij XS4ALL veranderen de snelheden van de abonnementen Internet Basic en Internet Pro niet, maar gaat de prijs wel met € 2,50 omhoog. De snelheden van de Compact-, Smart- en Plus-varianten stijgen met 25%. Die versnelling gaat gepaard met een prijsverhoging van € 3,50. “Internet wordt steeds intensiever gebruikt en er worden hogere eisen gesteld aan security,” licht woordvoerder Niels Huijbregts toe. “Daar investeren we dan ook flink in.”

Telfort voerde vorige maand al prijsverhogingen door. Bij deze provider gelden de wijzigingen echter alleen voor nieuwe klanten en nieuwe pakketten. Telfort verhoogt de maandprijzen van nieuwe internetpakketten van € 30,- naar € 35,- per maand. Het alles-in-1-pakket, inclusief bellen, kost voortaan € 45,- per maand in plaats van € 42,50. De prijs van internet en tv blijft voor zover bekend ongewijzigd. Bij T-Mobile zullen er net als vorig jaar geen prijsverhogingen plaatsvinden. Alleen bij glasvezelpakketten met een snelheid van maar liefst 750 Mb/s krijgen nieuwe klanten in plaats van € 12,50 nu € 10,- korting per maand. De andere providers hebben nog geen prijsverhogingen aangekondigd of kenbaar gemaakt.

Als de stijging voor bestaande klanten hoger ligt dan de huidige inflatie, zoals het geval is bij KPN, Ziggo en XS4ALL, hebben klanten het recht om niet akkoord te gaan met de prijsstijging en hun contract kosteloos tussentijds op te zeggen.

“Op jaarbasis gaat het toch om een behoorlijk bedrag. Bovendien is het belangrijk om goed naar de onderlinge verschillen in internetsnelheid en televisiepakketten te kijken. De verschillen per pakket kunnen aanzienlijk zijn,” aldus Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Vorig jaar verhoogden vrijwel alle grote providers hun telecomprijzen ook al. Uit onderzoek van Pricewise bleek toen dat de prijzen met gemiddeld € 22,- op jaarbasis omhooggingen. Daar komt nu nog eens zo’n € 20,- tot € 40,- bovenop, afhankelijk van de provider en het pakket. “Telecomproviders investeren in betere netwerken en sneller internet, en dat blijven ze doen,” vertelt De Kok. “We verwachten dan ook dat dit niet de laatste keer is dat providers hun abonnementsprijzen verhogen.”

Internet en TV per 1 juli duurder
Internet en TV per 1 juli duurder

Website geeft kijkje in huishoudboekje schoolbesturen

Het wordt makkelijker om de inkomsten en uitgaven van schoolbesturen te bekijken en met elkaar te vergelijken. Dat moet het voor besturen, leraren, ouders en leden van de medezeggenschapsraad ook makkelijker maken om in gesprek te gaan over het huishoudboekje van de school. Voorheen moesten voor zo’n gesprek grote excelbestanden worden doorzocht of verschillende jaarverslagen naast elkaar gelegd. Vanaf vandaag is er een website om dit soort informatie makkelijk te kunnen bekijken.

Schoolbesturen leveren veel informatie aan bij de rijksoverheid, waaronder ook de jaarrekening. Deze financiële informatie staat al openbaar in grote databestanden, maar is moeilijk doorzoekbaar. Met de nieuwe website kun je makkelijker zien wat een schoolbestuur uitgeeft aan personeel of aan huisvesting of hoeveel een bestuur binnenkrijgt aan ouderbijdragen. Ook is dat soort informatie per sector (primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs) inzichtelijk gemaakt en kun je schoolbesturen vergelijken.

Verantwoording
Scholen hebben zelf de ruimte om te bepalen waar zij hun geld aan uitgeven. De laatste jaren is er echter meer vraag naar inzicht in de besteding van onderwijsgeld door de schoolbesturen. Met deze website komt het ministerie aan deze vraag tegemoet. ‘Scholen gaan over het algemeen zeer goed en gedegen met hun geld om. Maar het is wel belangrijk dat ze laten zien waar het geld naartoe gaat. Door de cijfers op deze manier te presenteren, kunnen we daar als ministerie bij helpen’, aldus Slob.

Gesprek op school
Volgens minister Slob (Onderwijs) is het belangrijk dat schoolbesturen met leraren en ouders in gesprek zijn of gaan over de inkomsten en de uitgaven. De website is daarbij een hulpmiddel. "Voor een medezeggenschapsraad wordt het makkelijker om het financiële plaatje van het bestuur te vergelijken met een ander bestuur of met de hele sector. Dat kan dan de basis zijn voor een goed gesprek."

Ook minister Van Engelshoven (Onderwijs) hoopt dat de site zorgt voor meer en betere gesprekken tussen besturen en betrokkenen. "Besturen leggen al verantwoording af in hun jaarverslag, maar het is goed dat ze ook actief het gesprek hierover aangaan. Daardoor krijgen leraren meer inzicht in de financiën van hun school en bestuur en krijgt het bestuur meer betrokkenheid van de medewerkers."

Eerste stap
De website is een eerste stap. Zo staat geen duiding van de cijfers online, omdat besturen zelf hun cijfers duiden in hun jaarverslag. Per school kunnen er omstandigheden zijn die afwijkende cijfers goed verklaren. "Juist daarom is het gesprek op de school zo belangrijk. Omdat elke school anders is", aldus Slob. Voor de gehele sector staat de duiding in de Financiële Staat van het Onderwijs, die de Inspectie voor het Onderwijs jaarlijks uitbrengt.

Het doel is om in een latere fase alle gegevens van de jaarrekening, zoals bijvoorbeeld de reserves van besturen, ook online te zetten. Daarnaast moet het mogelijk worden om meerjarige vergelijkingen te maken. Ook moet de duiding uit de Financiële Staat op de website terug te vinden zijn.

Eerste daling aantal hypotheken in vijf jaar

Banken en andere financieel dienstverleners verstrekten in het eerste kwartaal minder hypotheken dan een jaar eerder. Het is voor het eerst in vijf jaar dat er een daling optreedt in het aantal afgesloten hypotheken, schrijft consultant G&H Consulting in een nieuw rapport over de hypotheekmarkt.

In totaal werd in de eerste drie maanden van dit jaar onder 80.000 hypotheekovereenkomsten een handtekening gezet. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij was er vooral een sterke afname in leningen voor starters op de woningmarkt. Het aantal kredieten voor die groep liep met 11 procent terug.

De sterke afname in het starterssegment laat volgens IG&H zien dat kopers van hun eerste huis willen het moeilijker hebben gekregen op de woningmarkt. Een ander signaal is het geslonken marktaandeel van starters. Zij vormden vier jaar geleden nog de grootste categorie afnemers van een hypotheek. Nu zijn ze goed voor minder dan een kwart van de markt, terwijl doorstromers meer dan de helft daarvan vertegenwoordigen.

Ondanks de daling van het aantal hypotheken, namen de opbrengsten wel toe. Dat is voornamelijk het gevolg van een stijging van de hypotheeksom. Het gemiddelde bedrag dat werd geleend steeg met 7 procent tot ruim 300.000 euro, het hoogste niveau ooit.

Eerste daling aantal hypotheken in vijf jaar
Eerste daling aantal hypotheken in vijf jaar (Foto: ANP)

Oppositieleider Maleisië komt vrij

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is woensdag vrijgelaten. De 70-jarige Ibrahim heeft amnestie gekregen. De nieuwe leider van het land had al gezegd dat Ibrahim, zijn voormalige protegé, vrij zou komen.

De oppositieleider moest in 2015 voor vijf jaar de cel in omdat hij seks zou hebben gehad met een man. Volgens hemzelf was het een politiek proces.

Inmiddels zijn de politieke verhoudingen in Maleisië verschoven. De huidige premier Mahathir Mohamad en zijn politieke bondgenoten in de oppositie wonnen eerder deze maand verrassend de verkiezingen. Ze versloegen zittend premier Najib Razak, die onder vuur lag vanwege een corruptieschandaal.

De nieuwe leider zei dinsdag al dat zijn coalitiepartner en voormalig protegé Anwar Ibrahim woensdag vrij zou komen. Ibrahim wordt gezien als de vermoedelijke opvolger van de 92-jarige premier.

Oppositieleider Maleisië komt vrij
Oppositieleider Maleisië komt vrij (Foto: ANP)

Proeftuin tegen extreme stortbuien

Hoe kunnen straten en wijken de steeds extremere hoosbuien en langere periodes van droogte in Nederland beter opvangen? Als antwoord op dit ingewikkelde vraagstuk wordt woensdag een nieuwe proeftuin, een testlocatie voor experimenten, onderzoek en demonstraties, op de campus van de TU Delft geopend.

In de tuin, bijna zo groot als een voetbalveld, werken ondernemers, onderzoekers en de overheid samen om oplossingen te vinden voor wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. In de zogeheten 'WaterStraat' wordt met oplossingen geëxperimenteerd als ondergrondse waterbuffers, slimme watertonnen die zijn gekoppeld aan lokale weersvoorspellingen en waterbergingen op 'polderdaken'.

Ook staan er waterbuffers met schelpen erin die hevige buien bufferen en tegelijkertijd het regenwater zuivert. Door de zware stortbuien van de laatste tijd kunnen rioleringen de grote hoeveelheden water vaak niet meer verwerken met overstromingen tot gevolg.

De nieuwe testlocatie moet ertoe bijdragen dat nieuwe innovaties sneller in de praktijk worden gebracht. Het gaat om een initiatief van VPdelta (TU Delft), het Hoogheemraadschap van Delfland en openluchtlaboratorium The Green Village.

 

Proeftuin tegen extreme stortbuien

Proeftuin tegen extreme stortbuien (Foto: ANP)

Eerste 'gehaktdag' van Rutte III

Het is de eerste 'gehaktdag' van het kabinet-Rutte III. Op deze derde woensdag van mei, die officieel Verantwoordingsdag heet, moet duidelijk worden wat er het afgelopen jaar van de plannen van het kabinet is terechtgekomen en wordt er financiële verantwoording afgelegd.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) komt net als op Prinsjesdag met een speciaal koffertje naar de Tweede Kamer om het financieel jaarverslag aan te bieden. Verder komt elk ministerie met een eigen jaarverslag, met een oordeel van de Algemene Rekenkamer.

Wat de gevolgen van het beleid zijn, is trouwens niet altijd vast te stellen. Vorig jaar meldde de Rekenkamer bijvoorbeeld dat het onduidelijk is hoeveel de overheid heeft bijgedragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit de afgelopen jaren. Daar is tussen 2005 en 2015 wel 1,6 miljard euro voor vrijgemaakt.

Verantwoordingsdag moest de tegenhanger worden van Prinsjesdag, maar heeft die status nooit bereikt. Kort na de invoering in 2000 brak dan ook al een discussie los of het moest worden aangepast of zelfs verdwijnen. Toenmalig SP-leider Jan Marijnissen noemde Verantwoordingsdag in 2008 ,,een overbodig fremdkörper".

Eerste 'gehaktdag' van Rutte III
Eerste 'gehaktdag' van Rutte III (Foto: ANP)

GVB vervangt alle vaarhendels veerponten

Vervoersbedrijf GVB gaat alle vaarhendels van alle veerponten vervangen die over het Amsterdamse IJ varen. Het bedrijf neemt deze maatregel nadat dinsdag opnieuw een pont hard tegen de kade bij het Centraal Station was gevaren.

Totdat alle vaarhendels vervangen zijn, varen de schippers in een langzamer tempo. Dit betekent dat de overtocht iets langer zal duren. "We vragen onze reizigers om begrip hiervoor", aldus het bedrijf. Vanaf woensdag varen extra GVB-medewerkers mee die de reizigers melden wanneer de pont gaat aanlanden.

Voor de derde keer in korte tijd was een Amsterdamse pont op het IJ tegen de kade aangevaren. "Uit het eerste onderzoek dat wij direct gedaan hebben, komt naar voren dat er sprake is van een vergelijkbaar technische defect als afgelopen vrijdag, een defecte vaarhendel." GVB wacht de onderzoeken niet verder af, maar start per direct met het vervangen van alle vaarhendels.

Afgelopen vrijdag en de zondag daarvoor botsten ook al een pont tegen de kade, en ook achter het Amsterdam Centraal Station. Die zondag raakten dertien mensen gewond.

GVB vervangt alle vaarhendels veerponten
GVB vervangt alle vaarhendels veerponten (Foto: ANP)

N-Korea: geen zin in top met eenzijdige eisen

Noord-Korea dreigt de ontmoeting met president Donald Trump op 12 juni af te blazen, als Washington blijft vasthouden aan de eis dat het land zijn nucleaire programma moet opgeven. Dat melden Noord-Koreaanse staatsmedia woensdag.

Het lot van de top "is duidelijk" als de Verenigde Staten spreken over een nucleaire ontmanteling in Libische stijl, zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. In de verklaring stond verder dat Trump een "mislukte president" zal blijven als hij in de voetstappen van zijn voorgangers treedt.

Dinsdag bracht Zuid-Korea naar buiten dat een geplande top tussen beide Korea's niet doorgaat, omdat Pyongyang boos is over de militaire oefeningen die de Amerikanen tot 25 mei houden met Zuid-Korea.

De berichten betekenen na weken van groeiende hoop een tegenvaller in het streven naar een kernwapenvrij Koreaans schiereiland.

N-Korea: geen zin in top met eenzijdige eisen
N-Korea: geen zin in top met eenzijdige eisen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zuidoosten een onweersbui

Welkom!

Over het weer van gisteren heb ik niet veel te zeggen. Alhoewel, in het zuidwesten begon de dag nog niet zo zonnig, zoals op de foto van Iteejer te zien is. 

De afgelopen nacht kwamen er geleidelijk wat wolkenvelden uit Duitsland binnendrijven. Dit komt omdat er een actieve depressie boven het midden van Europa ligt en het oosten en zuiden krijgen daar vandaag wel enigszins mee te maken, en dan met name Limburg. Het is niet koud vannacht met 11 of 12 graden. 

Ja, zo saai als het hier is, zo interessant is het op een paar uur rijden van ons land. Forse regen- en onweersbuien houden de gemoederen aardig bezig in het centrale deel van Europa. We zagen de afgelopen dagen al dat een bui niet echt ver weg was. In een veel groter gebied van Europa vielen dus die stevige buien. De invloed van die depressie rijkt vandaag dan net tot onze oostelijke en zuidelijke provincies. Er gaan daar dus ook een aantal buien ontstaan, en met name in Limburg kunnen er een paar pittige jongens tussen zitten. In Gelderland, Brabant en misschien ook Overijssel kunnen ook wat buien vallen, maar dan iets minder zwaar zoals het er nu naar uitziet. In de rest van het land is er ook duidelijk meer bewolking aanwezig dan op dinsdag, maar in het westen schijnt de zon wel geregeld. Daar blijft het zeker en vast droog. In het midden kan misschien nog wat lichte regen vallen.  De temperaturen zakken al en liggen tussen de 16 graden aan zee tot 21 in het zuidoosten. Er staat een frisse noordwestelijke wind.

Morgen en vrijdag is het overal koel met wolkenvelden. Het blijft dan wel vrijwel overal droog. We zullen het moeten doen met 13 tot 15 graden. In het verlengde weekend trekt het hogedrukgebied echter naar Scandinavie en draait de wind van noord naar oost en kan de aanvoer van warmere lucht weer op gang komen. Of het helemaal droog blijft is nog niet helemaal zeker, maar dat Pinksteren er wél goed uit ziet dat ziet er wel naar uit.

Tot spreeks! 

Nederland
 

Mistige ochtend (Foto: Iteejer)
Dit was één van de weinige plaatsen waar de dag gisteren grijs en bijna mistig begon. ( Foto: Iteejer.)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Skujins wint derde rit in Tour of California

Toms Skujiņš heeft de derde etappe in de Tour of California gewonnen. De renner van Trek-Segafredo was te sterk voor zijn medevluchter Sean Bennett en boekte zijn derde ritzege in de Tour of California. Egan Bernal blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

In een heuvelachtige rit met aankomst op het autocircuit van Laguna Seca trokken Toms Skujins en Sean Bennett in de aanval. De twee hadden een kleine voorsprong op het peloton bij laatste klim van de dag, een korte maar steile muur. Antwan Tolhoek versnelde vanuit het peloton, maar de renner van LottoNL-Jumbo kreeg niet voldoende ruimte.

De kopgroep had nog steeds een kleine voorsprong op het peloton en bij het opdraaien van het racecircuit van Laguna Seca werd duidelijk de twee het gingen halen. Bennett had het meeste werk in de kopgroep gedaan en daar profiteerde Skujins van door in de laatste kilometer weg te rijden van zijn vluchtgenoot.

LB: Patty Brard keert terug naar Nederland

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Patty Brard is het op en neer reizen tussen Nederland en Ibiza beu en heeft daarom besloten om volgende week met haar man Antoine weer in Nederland te gaan wonen. Dat zegt ze in haar videoblog op LINDA.tv.

De presentatrice woont op het Spaanse eiland, waar Antoine, die architect is, veel opdrachten heeft. Voor haar werk moet de voormalige Luv'-zangeres nog geregeld naar Nederland en daar wil ze dus vanaf. "Zoals gewoonlijk moeten we kiezen of delen en nu gaan we het een keer, na tweeëneenhalve maand, de andere kant op doen. Dat is namelijk dat we met z'n allen, dus Antoine, Patty en de hondjes aanstaande week naar Nederland verhuizen. Zodat ik mijn werk daar kan blijven doen en niet de hele tijd op en neer hoef te reizen. Dan gaat Antoine een paar keer op en neer reizen naar Ibiza, zodat alle werelden weer een beetje gelijk getrokken kunnen worden en ik niet zo hysterisch veel hoef te reizen", aldus Patty.

Sinds haar maagverkleining is Patty zeventien kilo afgevallen, maar het gaat haar nog niet snel genoeg. Daarom heeft ze besloten om het roer om te gooien en te gaan onthaasten. Ze wil rust in haar leven en vrede hebben met het feit dat niet alles zo snel gaat als ze zou willen. Daarin past het minder hoeven te reizen ook goed.

Patty Brard keert terug naar Nederland
Patty Brard keert terug naar Nederland (Foto: BuzzE)

Vitesse wint, Utrecht mag hopen dankzij Labyad

In het eerste finaleduel van de play-offs heeft Vitesse dankzij een goal in blessuretijd met 3-2 gewonnen van FC Utrecht. Inzet is een EL-ticket.

In een open duel hadden beide ploegen aan het langste eind kunnen trekken, maar Vitesse was de gelukkigste van de twee. De ploeg van Edward Sturing gaf twee keer een voorsprong weg, maar sloeg toch nog voor een derde keer toe. Zakaria Labyad, die deze week bij Ajax tekende, hield zijn club Utrecht in de race als invaller.

De van een blessure teruggekeerde middenvelder startte op de bank en zag zijn team sterk beginnen in de GelreDome. Yassin Ayoub had in de openingsminuut al kunnen scoren, maar zijn inzet ging net langs de verkeerde kant van de paal. Sander van de Streek was even later niet zorgvuldig genoeg in de afronding en dat kwam de Utrechters duur te staan. Vitesse kreeg meer en meer grip op de wedstrijd en kwam na tien minuten bijna aan de leiding. Zowel Tim Matavz als Mason Mount raakten de paal. Kort voor rust herstelde de Engelsman zijn misser door een voorzet van Roy Beerens binnen te koppen. Hij was vorige week ook al het goudhaantje en de huurling bewees nu wederom zijn klasse.

Ook na rust had de thuisploeg meer balbezit, maar het spelbeeld veranderde zodra Labyad het veld in kwam. Na een klein uur spelen betrad hij het veld en de middenvelder had slechts vijf minuten nodig om Ramon Leeuwin te vinden. Hij kon de strak aangesneden hoekschop eenvoudig binnenwerken. Klaiber was vervolgens dicht bij de 1-2 en ook Labyad had hem op de schoen, maar Houwen hield hen beiden van een treffer af.

Aan de overkant was buitenspeler Bryan Linssen wel trefzeker voor de Arnhemmers. Hij scoorde met een fraaie boog na een even zo fraaie voorzet van Mason Mount. Dat was de opmaat voor een slotfase om de vingers bij af te likken. Labyad maakte vier minuten voor tijd gelijk en Guram Kashia besliste het duel door in de blessuretijd raak te koppen. Vitesse kreeg echter ook nog slecht nieuws te verwerken: Mount kreeg geel voor een overtreding op Labyad en hij kan zaterdag in de return niet meedoen vanwege een schorsing.

Daarna moest Vitesse het initiatief aan Utrecht laten. Sean Klaiber was kort na het doelpunt van Leeuwin dicht bij de 1-2, maar hij stuitte van een meter of twaalf op Houwen, die even later ook Labyad nog van een doelpunt hield. Utrecht leek de zege voor het grijpen te hebben, maar het was uiteindelijk Vitesse dat een kwartier voor tijd nog met de zege aan de haal ging. Een voorzet van Mount belandde tot aan Bryan Linssen, waarna de buitenspeler met een boogbal de verre hoek vond. Labyad maakte daarna nog de gelijkmaker in een knotsgekke slotfase, maar genoeg voor een gelijkspel was het niet: Guram Kashia kopte in blessuretijd nog raak. Domper voor Vitesse was de gele kaart die Mount in de slotfase ontving vanwege een overtreding op Labyad: de Engelsman zal de return van zaterdag daardoor vanwege een schorsing aan zich voorbij moeten laten gaan.

Europa en Iran: goede spoor redden atoomdeal

In een poging het door het VS verlaten nucleaire akkoord met Iran te redden, hebben Europa en Iran "constructief en positief" overleg gevoerd. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zei dat na overleg in Brussel met de Iraanse, Britse, Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken.

Door de Amerikaanse terugtrekking en aangekondigde sancties dreigt Teheran economische voordelen te verliezen. Iran wil garanties dat die behouden blijven, maar die garantie kon Mogherini nog niet geven. De Iraanse minister Mohammed Zarif zei te geloven dat het overleg op het juiste spoor zit. "Maar veel hangt af van wat we de komende weken kunnen doen."

Mogherini benadrukte dat nu snel "praktische oplossingen" moeten worden gevonden. De Europese Commissie bespreekt woensdag op welke manier de Europese bedrijven en investeringen in Iran het best kunnen worden beschermd. Hiervoor wordt een expertgroep opgetuigd.

De opties worden woensdagavond voorgelegd aan en besproken door de EU-regeringsleiders, tijdens een diner in Sofia.

Europa en Iran: goede spoor redden atoomdeal
Europa en Iran: goede spoor redden atoomdeal (Foto: ANP)

Verstappen snelste op eerste testdag

Twee dagen na de Grand Prix van Spanje kwam Max Verstappen alweer in actie op het circuit van Barcelona. Op de eerste van twee testdagen reed de Nederlander met de Red Bull een tijd van 1.17,528 en was hiermee een fractie sneller dan Carlos Sainz met de Renault.

Verstappen was ook de drukste man van de dag, want hij legde maar liefst 148 ronden af, oftewel 2,5 keer de raceafstand van afgelopen zondag. Veel meer coureur zaten boven de 100 ronden, maar Toro Rosso kon door een probleem aan de nieuwe Hondamotor niet verder komen dan 50 rondjes. De monteurs hebben veel van de testtijd gebruikt om de krachtbron te wisselen, waardoor Sean Galeal weinig meters kon maken. Namens Williams kwam Oliver Rowland voor de eerste maal in actie, terwijl Sauber Antonio Giovinazzi inzette en Force India met Nicholas Latifi op de proppen kwam.

Enkele andere teams zetten twee auto's in. Namens Force India testte George Russell 2019 Pirelli banden, terwijl voor McLaren Lando Norris en oudgediende Oliver Turvey meters maakten.

Alle kwartfinalisten WK ijshockey bekend

Op het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken is de groepsfase dinsdag afgerond. Uit groep A en uit groep B komen vier landen, waardoor nog acht landen deze week zullen strijden om de wereldtitel.

Zweden, Rusland, Tsjechië en Zwitserland zijn de vier landen die zich via groep A geplaatst hebben. Zweden boog een 0-1 achterstand tegen Rusland om en won met 3-1, waardoor de Scandinaviërs als enige land op het WK alle zeven groepswedstrijden wonnen, waarvan zes keer in reguliere speeltijd.

Slowakije gaf tegen Wit-Rusland een 2-0 voorsprong uit handen, maar werkte ook een 3-4 achterstand weg en won met 7-4. Doordat Zwitserland Frankrijk met 5-1 klopte konden de Slowaken toch inpakken, de vijfde keer op rij dat de vicewereldkampioen van 2012 de kwartfinales niet haalde.

Finland, de VS, Canada en Letland kwamen via groep B naar de knock-outfase. Een hattrick van de pas 20-jarige Sebastian Aho van de Carolina Hurricanes hielp de Finnen met 6-2 langs de Amerikaanse ploeg, waardoor Finland de groepswinst voor zich op kon eisen.

Canada klopte Duitsland met 3-0, terwijl Letland het gastland in rouw dompelde. Een goal van Andris Dzerins na krap tien minuten bleek tegen Denemarken genoeg voor de winst, waardoor de Denen in de laatste speelronde nog uit de top-4 geknikkerd werden.

Donderdag staan de kwartfinales op het programma, gevolgd door de halve finales op zaterdag en de finale op zondag.

Finland - VS (Bron: YouTube)

Kabinet onderzoekt terughalen IS-kinderen

Het kabinet onderzoekt of kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen gehaald kunnen worden. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in het televisieprogramma Pauw dinsdag. ,,De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten."

Hij onderzoekt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoe de kinderen op een veilige manier kunnen worden teruggehaald. ,,Het is een uiterst moeilijke materie", aldus Grapperhaus. ,,Ik vind het vreselijk verkeerd dat kinderen zich in dit soort gebieden bevinden."

Eerder heeft de Kinderombudsman er al voor gepleit om deze kinderen weg te halen. Ook D66 en ChristenUnie willen dit, maar VVD en CDA voelden er niets voor. Premier Mark Rutte zei in april nog dat de Nederlandse regering de kinderen niet zou terughalen omdat het risico te groot zou zijn.

Kabinet onderzoekt terughalen IS-kinderen
Kabinet onderzoekt terughalen IS-kinderen (Foto: ANP)

Leiden met prachtige buzzer beater naar basketbalfinale

De basketballers van ZZ Leiden staan in de finale van de Dutch Basketball League. In de halve finales werd ook de vierde wedstrijd gewonnen van Landstede Basketbal, waardoor de Zwolse nummer twee van de reguliere competitie een 4-0 sweep om de oren kreeg.

Keer op keer gaf Zwolle het al weg in deze serie, met als dieptepunt het weggeven van een voorsprong van twintig punten in eigen huis. In Leiden nam Landstede dinsdagavond weer een ruime voorsprong, want bij rust stonden ze al met 23-38 voor.

Leiden kwam in de tweede helft echter weer knap terug, onder meer door een lekker spelende Carrington Love en Worthy de Jong. Sherron Dorsey-Walker kon Zwolle in de slotseconden de winst bezorgen, maar hij schoot mis. De Jong pikte de bal op, leverde deze af bij Love en die wierp de driepunter in de buzzer fraai binnen - hoewel de bal daar zelf aanvankelijk nog even anders over dacht: 63-60 en een finaleplek voor Leiden.

Donar bereikte eveneens de finale, maar dat was een stuk minder ingewikkeld. Op bezoek bij Forward Lease Rotterdam stonden de Groningers halverwege al met 25-66 voor en dat werd uitgebouwd naar een 51-107 zege en een 4-0 eindwinst in de serie.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.