FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 mei 2018

Basketballers Leiden verrassen Zwolle in play-offs, simpele winst Donar

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de halve finales van de play-offs in de Dutch Basketball League zonder al te veel problemen het eerste duel met Forward Lease Rotterdam gewonnen. De bezoekers kwamen één helft aardig mee, maar Donar gaf gas en maakte het onder leiding van Brandyn Curry (21 punten) en Drago Pasalic (20 punten) keurig af: 96-77.

Landstede Basketbal leek in het eigen Zwolle eveneens zonder veel moeite op 1-0 te komen, maar niks bleek minder waar tegen ZZ Leiden. Na een 46-36 ruststand in Zwols voordeel gaven de Leidse bezoekers nog eens flink gas.

Via onder meer Worthy de Jong kwamen ze zowaar op een 49-51 voorsprong en vanaf dat moment ging het gelijk op. Bij een 79-80 stand en met minder dan een halve minuut te gaan miste Zwolle een kans, waarna Claytn Vette het met een vrije worp besliste: 79-81 en het thuisvoordeel voor Leiden, dat het nu in eigen huis af kan maken.

Finse ijshockeyers veel te sterk voor Noorwegen, eindelijk winst Slowakije

De Finse ijshockeyers hebben op het wereldkampioenschap in Denemarken ook hun derde wedstrijd gewonnen. Noorwegen werd in groep B probleemloos aan de kant geschoven door de ploeg met vooral spelers uit de NHL en de Finse topteams: 7-0.

In dezelfde groep had Letland geen kind aan Zuid-Korea, dat met 5-0 klop kreeg. De Zuid-Koreanen spelen eigenlijk een niveau te hoog en hebben na drie wedstrijden al een doelsaldo van 1-23 voor de kiezen gekregen.

In groep A was er na de zure nederlaag tegen Tsjechië en verlies tegen Zwitserland dan eindelijk winst voor Slowakije. Oostenrijk kwam al na anderhalve minuut op voorsprong, maar Slowakije herstelde zich: via goals van onder meer Tomas Jurco (Chicago Blackhawks) en Christian Jaros (Ottawa Senators) boekten de Slowaken een 4-2 overwinning.

Het duel tussen Tsjechië en Zwitserland leverde vooral in de tweede periode spektakel op met zes goals. De Zwitsers gaven een 1-3 voorsprong uit handen en in de shoot-outs was het Colorado Avalanche-goalie Pavel Francouz die namens de Tsjechen als enige een save maakte, waardoor Tsjechië won.

De hoogtepunten van Oostenrijk - Slowakije (Bron: YouTube)

Nederland onder 17 naar kwartfinales EK na winst op Spanje

Nederland onder 17 is bijzonder lekker bezig op het Europees kampioenschap in Engeland. De ploeg van bondscoach Kees van Wonderen was in de openingswedstrijd al met 3-0 te sterk voor Duitsland, dinsdag ging titelverdediger Spanje met 2-0 over de knie.

In Burton-on-Trent opende aanvoerder en Chelsea-talent Daishawn Redan al snel de score. Een dikke tien minuten voor tijd werd de score verdubbeld door een eigen goal van de Spaanse keeper Amau Tenas, waardoor Nederland op zes punten kwam te staan.

Onder meer door twee goals van Leon Dajaku won Duitsland met 3-0 van Servië, waardoor de Duitsers net als Spanje op drie punten staan in de groep. Vrijdag speelt Nederland tegen het al uitgeschakelde Servië.

In groep C plaatste België zich voor de kwartfinales. PSV'er Yorbe Vertessen opende de score tegen Bosnië & Herzegovina, Jamie Yayi Mpie en twee late goals van Gabriel Lemoine brachten de Belgen de 4-0 winst. Ierland won met 1-0 van Denemarken, dat daardoor is uitgeschakeld.

Kamagurka krijgt overzichtstentoonstelling

De Belgische kunstenaar Kamagurka, bekend van onder meer zijn absurdistische cartoons, krijgt een grote overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De tentoonstelling toont hoogtepunten uit het werk van de 62-jarige Belg, die eigenlijk Luc Zeebroek heet.

Dat gaat van de eerste tekening die Kamagurka op achtjarige leeftijd maakte tot zijn meest recente cartoon voor NRC. Naast de cartoons zijn ook zijn schilderijen, ruimtelijke objecten, theater- en televisieoptredens van de veelzijdige kunstenaar te zien. In het zijn oeuvre draait alles om humor.

De tentoonstelling 'Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst' begint op 28 juli en loopt tot en met 28 oktober.

Kamagurka krijgt overzichtstentoonstelling
Kamagurka krijgt overzichtstentoonstelling (Foto: ANP)

Ebola steekt kop op in Congo

In de Democratische Republiek Congo zijn twee gevallen van het zeer besmettelijke ebola vastgesteld. Van tien andere mensen wordt gedacht dat ze de ziekte hebben opgelopen, maar is dat nog niet zeker.

De ebolagevallen zijn ontdekt in de noordwestelijke stad Bikoro. Congo verklaarde in juli vorig jaar dat de toen heersende ebola-epidemie voorbij was. Die had twee maanden geduurd.

Het ging om de achtste uitbraak in Congo sinds de vondst van het virus in dat land in 1976. In 2014 kwamen in 42 mensen om het leven door het virus. Bij dezelfde epidemie doodde de ziekte 11.300 mensen in Guinea, Sierra Leone en Liberia.

Ebola steekt kop op in Congo
Ebola steekt kop op in Congo (Foto: ANP)

Iran klaar om atoomprogramma te hervatten

Als reactie op het lompe besluit van Trump de nucleaire deal met Iran op te zeggen, heeft de Iraanse president Hassan Rohani op tv laten weten de Teheran klaar is om zijn atoomprogramma te hervatten. Maar voordat dat gebeurt, zal hij eerst gaan praten met de landen die betrokken waren bij het sluiten van het akkoord, met name uit de EU.

De grootmachten Duitsland en Frankrijk waren met de internationale atoomwaakhond IAEA van mening dat Iran zich aan de gemaakte afspraken heeft gehouden. Als ze daar bij blijven, dan zal Iran de destijds gedane beloftes blijven nakomen.

In een opiniepeiling van Reuters/Ipsos bleek dinsdag dat twee van de drie ondervraagde Amerikanen al vreesden dat een negatief besluit van Trump ertoe zou leiden dat Iran zou doorgaan met het ontwikkelen van kernwapens.

Rohani klaar om atoomprogramma te hervatten
Rohani klaar om atoomprogramma te hervatten (Foto: ANP)

Weer brexit-nederlaag May bij lords

De Britse premier Theresa May heeft weer een nederlaag geleden in het Hogerhuis. Een meerderheid van de lords stak een stokje voor het plan van de eerste minister om met de brexit ook de banden met EU-agentschappen te verbreken.

Met 298 tegen 227 stemmen werd een amendement aangenomen waarmee Groot-Brittannië ook na het vertrek uit de unie blijft deelnemen in of formele banden blijft onderhouden met agentschappen.

May lijdt de ene nederlaag na de andere in het House of Lords. Vorige maand bepaalde het Hogerhuis bijvoorbeeld dat het parlement meer macht krijgt om de uiteindelijke voorwaarden om uit de EU te stappen af te wijzen. Ook was een meerderheid voor een aanpassing van de wet over het vertrek uit de EU waardoor Groot-Brittannië toch lid kan blijven van de douane-unie, terwijl May daar juist wil uitstappen.

Weer brexit-nederlaag May bij lords
Weer brexit-nederlaag May bij lords (Foto: ANP)

Overwatch krijgt speciale Mercy-skin tegen borstkanker

Overwatch-spelers kunnen vanaf vandaag een speciale skin voor Mercy kopen waarvan de opbrengst gebruikt wordt in onderzoek en voorlichting tegen borstkanker. Van 8 tot 21 mei kunnen spelers de "pink Mercy"-skin kopen, die 15 euro kost.

Blizzard slaat hiervoor de handen ineen met de Breast Cancer Research Foundation, de voornaamste non-profit organisatie tegen borstkanker in de Verenigde Staten. Daarnaast zal er ook een "pink Mercy" t-shirt binnenkort te koop zijn in de merchandisewinkel van Blizzard, en komen er speciale streams op Twitch waarin geld wordt opgehaald voor het goede doel. De volle 100 procent van de opbrengst gaat naar de Breast Cancer Research Foundation. De keuze voor Mercy is niet toevallig: Mercy wordt in Overwatch geprofileerd als een briljant wetenschapper en beschermengel, wat goed past bij de gedachte achter de actie.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker wereldwijd bij vrouwen, maar is goed te behandelen wanneer het vroeg ondekt wordt. Het is de eerste keer dat Overwatch een promotie krijgt ter wille van het goede doel. In andere games van Blizzard zijn al soortgelijke acties gevoerd: spelers van World of Warcraft kunnen bijvoorbeeld met regelmaat pets kopen waarvan de opbrengst gaat naar bijvoorbeeld het rode kruis.

Overwatch krijgt speciale Mercy-skin tegen borstkanker

EU houdt wél vast aan Iran-deal

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het nucleair akkoord met Iran dinsdag zoals verwacht opgezegd. Dat maakt de weg vrij om opnieuw economische sancties te treffen tegen de Islamitische Republiek. Dat heeft Trump bekendgemaakt tijdens een toespraak in het Witte Huis.

Update 21.07 uur
De EU houdt vast aan het nucleaire programma met Iran. "Deze overeenkomst is essentieel voor de veiligheid in Europa. Wij zijn vastbesloten onze burgers op deze manier te beschermen", reageert EU-buitenlandchef Federica Mogherini namens de EU vanuit Rome op het besluit van president Trump om de VS terug te trekken uit de zogeheten JCPOA-deal.

Volgens Mogherini werkt het in 2015 gesloten akkoord, dat moet voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt. Ze zegt volledig te vertrouwen op het oordeel van het atoomagentschap van de Verenigde Naties, IAEA, dat "al tien keer heeft verklaard dat Iran zich aan de afspraken houdt."

Ze zegt "zorgen" te hebben over de aankondiging dat de VS opnieuw sancties tegen Iran zullen treffen.

EU-president Donald Tusk twittert dat Trump "een eensgezinde Europese benadering"tegenover zich zal vinden. Tusk heeft de kwestie geagendeerd voor de EU-top in Sofia op 17 mei.

Trump zegt Iran-deal op
Trump zegt Iran-deal op (Foto: ANP)

Google vernieuwt Google News

Google News gaat op de schop. Met behulp van kunstmatige intelligentie gaat het nieuwsplatform informatiestromen realtime analyseren en organiseren in verhaallijnen. Dat maakte Google dinsdag bekend.

"Deze benadering betekent dat Google News de mensen, plaatsen en dingen begrijpt die betrokken zijn bij een verhaal dat zich ontwikkelt", aldus de techgigant. Google wil het voor gebruikers makkelijker maken om op de hoogte te blijven van nieuws wat ze interesseert.

Dat doet het bedrijf onder meer onder de noemer For You, waar elke gebruiker vijf geselecteerde nieuwsverhalen kan vinden. "Hoe meer je de app gebruikt, hoe beter die wordt." Gebruikers kunnen aangeven over welke onderwerpen of van welke bron ze meer willen lezen.

Het vernieuwde Google News vervangt de Google Play Newsstand en de Google News & Weather app. Het uitrollen van het nieuwe Google News begint dinsdag, volgende week is het nieuwsplatform voor Android- en iOS-gebruikers in 127 landen beschikbaar.

Google vernieuwt Google News
Google vernieuwt Google News (Foto: BuzzT)

Bokser Golovkin verdedigt wereldtitels met gemak

Voor het boksen keren we nog even terug naar het weekeinde, waar Gennady Golovkin zijn wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg) met relatief gemak heeft kunnen verdedigen. De Kazach zou een rematch vechten tegen Saul Canelo Alvarez, maar door dopingproblemen van de Mexicaan ging dat niet door.

Golovkin wilde dolgraag gewoon vechten, maar de avond in Las Vegas ging, ook met een andere tegenstander, niet door. Toch kon de Kazach nog de ring in, want in Carson in Californië stond hij dan tegenover de Armeense Amerikaan Vanes Martirosyan. 

Het leek een wat oneerlijk gevecht te worden: Golovkin domineert het middengewicht, Martirosyan vocht zijn hele loopbaan in het lichtmiddengewicht (-69,9kg) en kwam na zijn verloren partij tegen Erislandy Lara, op 21 mei 2016, niet meer in actie.

Een oneerlijk gevecht werd het eigenlijk ook. Martirosyan kwam er geen moment aan te pas en al in de tweede ronde deelde Golovkin met een stevige barrage de genadeklap uit. De wereldtitels bij de WBC, WBA, IBF en IBO bleven zo in handen van GGG.

In Carson werd overigens nog een wereldtitelgevecht gevochten en wel bij de vrouwen. De 36-jarige Noorse Cecilia Brækhus is al bijna tien jaar ongekend dominant in het weltergewicht (-66,7kg), en dat veranderde niet: de Amerikaanse Kali Reis ging er in tien ronden aan, de 33e zege in 33 profgevechten voor de Noorse grootheid.

In de O2 Arena in Londen stond ook een wereldtitel op het spel. De Puerto Ricaan Emmanuel Rodriguez werd na twaalf ronden als winnaar aangewezen in het gevecht met thuisfavoriet Paul Butler en hield zo zijn IBF-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg). 

'Trump vertelt Macron dat VS Iran-deal opzegt'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Franse collega Emmanuel Macron telefonisch laten weten dat de Verenigde Staten het nucleaire akkoord met Iran opzeggen. Dat heeft The New York Times dinsdag bekendgemaakt, enkele uren voordat Trump zijn besluit in het Witte Huis naar buiten zou brengen.

Het Witte Huis ontkende dat Trump iets van die strekking had gezegd in zijn onderhoud met Macron. "De president heeft zulke dingen niet gezegd", aldus een functionaris kort nadat het bericht was verschenen.

Dat de VS zich niet langer gehouden voelt aan de deal, en Iran weer sancties kunnen gaan opleggen, werd al verwacht. Trump zei in het verleden bij herhaling dat hij de overeenkomst die door zijn voorganger Barack Obama en vijf andere wereldmachten in 2015 met Iran werd gesloten een onding te vinden. Iran beloofde destijds zijn kernprogramma tot een minimum te beperken in ruil voor opheffing van de internationale sancties, waardoor de economie weer zou opbloeien.

Hoewel Duitsland, Frankrijk en de EU, in navolging van het internationale atoomwaakhond IAEA, menen dat Teheran zich aan de beloftes heeft gehouden en alleen nog uranium verrijkt om aan de energiebehoefte te voldoen of voor medische doeleinden, twijfelt Trump daaraan. Vorige week maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met tromgeroffel bekend dat de inlichtingendienst bewijzen heeft gevonden dat Iran heeft gelogen en op een andere plek is doorgegaan met het ontwikkelen van kernwapens.

'Trump vertelt Macron dat VS Iran-deal opzegt'
'Trump vertelt Macron dat VS Iran-deal opzegt' (Foto: ANP)

Internationale 'erkenning' voor Mama Appelsap

Het radio-item Mamma Appelsap, dat bedacht werd door dj Timur Perlin, heeft dinsdag internationale aandacht opgeleverd. Het in Nederland inmiddels bekende fenomeen werd aangehaald op de website en alle social media-accounts van niemand minder dan Michael Jackson.

Mama Appelsap dankt zijn naam aan het nummer Wanna Be Startin' Somethin' van Jackson. Voor het item, dat eerst te horen was in Open Radio, later in Superrradio en tegenwoordig in Mark + Rámon op NPO 3FM, kunnen luisteraars liedjes insturen waarin ze Nederlandse zinnen horen.

In Wanna Be Startin' Somethin' komt de bekende songtekst 'mama se mama sa ma ma coo sa' langs die in het Nederlands vaak wordt gehoord als 'mama say mama sa mama appelsap'.

Internationale 'erkenning' voor Mama Appelsap
Internationale 'erkenning' voor Mama Appelsap (Foto: BuzzE)

Utrecht past shirt aan na commentaar van fans

FC Utrecht heeft het nieuwe thuisshirt voor komend seizoen aangepast, omdat veel fans een belangrijk punt van verbetering zagen.

De club uit de Domstad speelde afgelopen zondag tegen VVV-Venlo (1-0 winst) voor het eerst in het nieuwe thuistenue. Veel fans zijn blij dat het grote diagonaal op het shirt terug is, maar sponsor Zorg van de Zaak was op de voorkant op een groot wit vierkant geplaatst. Dat is nu aangepast.

"Het tricot dat is bedoeld voor de nieuwe jaargang en afgelopen zondag in première ging, leverde talrijke feedback op van betrokken geledingen", meldt FC Utrecht in een statement. "Op initiatief van hoofdsponsor Zorg van de Zaak en FC Utrecht is, met inachtneming van de vele reacties , een nieuwe versie van het thuisshirt ontworpen."

Utrecht, dat woensdag aan de halve finales van de play-offs om Europees voetbal begint tegen sc Heerenveen (uit), hoopt dat de aanhang nu tevreden is. "Hiermee hebben we een shirt waar we allemaal trots op zijn. En daar gaat het om."

NHL: Kampioenen Penguins uitgeschakeld, Capitals na 20 jaar bij laatste vier

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de regerend kampioenen uitgeschakeld: de Pittsburgh Penguins wonnen in de vorige twee seizoenen de Stanley Cup, maar in de halve finales van de Eastern Conference werd de ploeg uitgeschakeld door de Washington Capitals.

De Capitals begonnen met een 3-2 voorsprong in de serie aan duel zes, gespeeld in Pittsburgh. Alex Chiasson zette de Caps op voorsprong, maar een prima schot van Kris Letang zette de Penguins niet veel later op gelijke hoogte. Verder werd er niet meer gescoord en dus moest overtime gespeeld worden.

Daarin had Tom Kuhnhackl de winnende goal namens de Penguins op de stick, maar de Duitser schoot vol op de paal. Op aangeven van Alex Ovechkin was het vervolgens diens Russische landgenoot Evgeny Kuznetsov die de serie besliste met zijn golden goal.

Voor de Capitals, toch bijna altijd wel van de partij in de play-offs, is het pas de derde keer in de geschiedenis dat de Conference Finals - de laatste vier - gehaald worden. Dat lukte voor het laatst in 1998, toen de Buffalo Sabres verslagen werden, alvorens de Detroit Red Wings met 4-0 te sterk waren in de finale. Dit keer strijden de Capitals in de finale in het oosten tegen de Tampa Bay Lightning.

Penguins - Capitals (Bron: YouTube)

In het westen maken de Winnipeg Jets en Nashville Predators zich op voor een zevende en beslissende ontmoeting. In Winnipeg konden de Jets het afmaken, maar dat zat er geen moment in. Viktor Arvidsson schoot de Predators al na een minuut op voorsprong en dat gaven ze niet weg.

Vooral Filip Forsberg schitterde weer. In de tweede periode brak de Zweed zijn stick, maar dat loste hij perfect op: hij pakte een nieuwe aan van de bank en stoomde gelijk door naar het doel, waar hij de 0-2 maakte. De 0-3 was eveneens een pareltje, waarbij Forsberg de puck achterom tussen zijn benen door in de goal schoot. Arvidsson maakte het enkele minuten voor tijd af: 0-4.

 

Jets - Predators, game 6 (Bron: YouTube)

Meeste 'lastpakken' AZC Weert overgeplaatst

Het merendeel van de ongeveer dertig "lastpakken" in het asielzoekerscentrum (AZC) in Weert is overgeplaatst naar andere centra in Nederland. Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) dinsdag weten. Het gaat om kansloze asielzoekers uit veilige landen, die zich de afgelopen weken ernstig misdroegen.

De volwassenen zijn op vrijwillige basis overgeplaatst naar zogenoemde "extra begeleide toezichtlocaties" in Amsterdam en Hoogeveen. Ze krijgen daar intensieve training in gedragsverandering.

De minderjarige overlastveroorzakers zijn overgeplaatst naar andere AZC's. Het COA was al bezig met het zoeken naar andere plekken voor deze Noord-Afrikanen, maar door de ongeregeldheden de afgelopen weken is dat versneld.

De dertig maken zich in Weert al weken schuldig aan ernstige overlast door bedreigingen en diefstallen, waarbij ook met messen werd gezwaaid. In april moest de politie er dagelijks voor uitrukken.

Meeste 'lastpakken' azc Weert overgeplaatst
Meeste 'lastpakken' azc Weert overgeplaatst (Foto: ANP)

Haase laat Chung kansloos in Madrid

Robin Haase heeft eenvoudig de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De 31-jarige tennisser was met 6-2, 6-0 te sterk voor Chung Hyeon. Door de overwinning op de 21-jarige Zuid-Koreaan boekte Haase zijn tweehonderdste ATP-zege in zijn loopbaan.

Chung heeft het een goed jaar achter de rug. De nummer 21 van de wereldranglijst bereikte eerder dit jaar de halve finales van de Australian Open. Vorige week stond hij nog in de halve finales van het ATP-toernooi van München.

Tot 2-2 in de eerste set ging het gelijk op, maar daarna won Haase tien games op rij en was binnen één uur klaar met de 21-jarige Zuid-Koreaan. In de volgende ronde speelt de Nederlander David Goffin. De Belg, als achtste geplaatst in Madrid, had in de eerste een bye in de Spaanse stad.

'AS Roma heeft beste papieren voor Kluivert'

Justin Kluivert is wellicht op weg naar de top van de Serie A. Meerdere clubs zijn naar verluidt in de buitenspeler van Ajax geïnteresseerd.

Volgens Voetbal International heeft AS Roma de beste papieren om Kluivert vast te leggen. Juventus en AC Milan houden de 19-jarige vleugelaanvaller ook goed in de gaten en uit andere landen hebben Manchester, Everton en Barcelona naar verluidt belangstelling getoond.

Ajax is al maanden met Kluivert en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola in onderhandeling over een nieuw contract. Raiola heeft echter een aantal eisen die Ajax veel te gortig zijn. Zo wil hij samen met zijn cliënt een hoog percentage van een toekomstige transfersom ontvangen.

Het Algemeen Dagblad weet te melden dat Kluivert een overstap naar Rome wel ziet zitten. Ajax hoopt circa twintig miljoen euro voor hem te ontvangen. Het huidige contract van de jongeling loopt na volgend seizoen af.

Wellens de beste in vierde etappe Giro d'Italia

Tim Wellens heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Belg van Lotto Fix All was de sterkste op de Muur van Caltagirone. Michael Woods werd tweede, voor  Enrico Battaglin. In het algemeen klassement blijft Rohan Dennis aan de leiding met één seconde voorsprong op Tom Dumoulin.

Enrico Barbin (Bardiani), Marco Frapporti (Androni), Jacopo Mosca (Willier), Quentin Jauregui (AG2R) en Maxim Belkov (Katusha) waren de vroege vluchters van de dag. BMC hield alles onder controle en kregen nooit meer dan drie minuten van het peloton, waar BMC het tempo bepaalde.

Op honderd kilometer kwam UAE Emirates opeens aan kop van het peloton. De ploeg van Fabio Aru trok stevig door en dat zorgde ervoor dat er meerdere renners de rol moesten lossen in het peloton. Lang duurde het echter niet, waardoor BMC weer de kop van het peloton kwam.

Vlak voordat de finale begon werden de vroege vluchters op vijftien kilometer van de streep teruggepakt. Edoardo Zardini was de eerste die versnelde op een strook bergop. De Italiaan van Wilier Triestina - Selle Italia kreeg zijn landgenoot Valerio Conti (UAE Emirates) met zich mee. Conti ging echter al snel te snel

Mitchelton-Scott reed samen met Lotto Fix All het gat weer dicht naar Conti en met drie kilometer te gaan was alles weer bij elkaar. De Australische formatie reed zo hard op kop dat een vijftal, met Wellens en Chaves als voornaamste renners, zich lichtjes wist af te scheiden. In de laatste kilometer van het peloton kwam alles weer terug, waarna Battaglin de sprint als eerste begon. Wellens zat in het wiel van de Italiaan van LottoNL-Jumbo en kwam er makkelijk uit.

Van de favorieten voor de eindzege deed Simon Yates de beste zaken. De Engelsman van Mitchelton-Scott kwam als vierde binnen en pakte vier seconden op de meeste andere favorieten, waar onder Dumoulin. Chris Froome verloor nog wat extra tijd en kwam pas op 25 seconden binnen van de winnaar.

Sarreau sprint naar winst in openingsrit Vierdaagse van Duinkerke

Marc Sarreau heeft de openingsetappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ was na 165 kilometer de snelste in de massasprint voor zijn landgenoten Bryan Coquard en Rudy Barbier. Op de vierde plaats was Wouter Wippert de beste Nederlander van de dag.

Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM), Jérémy Lecroq (Vital Concept) en Pierre Idjouadiene (Roubaix Lille Métropole) waren de vluchters van de dag. Het drietal kreeg een aantal minuten van het peloton, maar met nog acht kilometer te rijden werden ze ingelopen door het peloton.

In de massasprint was Sarreau de snelste. Voor de 24-jarige Fransman was het al zijn vijfde zege van het seizoen. Sarreau in ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

Een combinatie van BioShock en Fallout in Atomic Heart

De makers van Atomic Heart hebben een nieuwe trailer laten zien van hun opvallende project. De first-person shooter die zich in de Sovjet-Unie afspeelt lijkt vooral geïnspireerd te zijn door Fallout en BioShock.

Er is opvallend weinig bekend over de game, die wordt gemaakt door een evenzo onbekende ontwikkelaar genaamd Mundfish. Volgens de beschrijving op Steam speelt Atomic Heart zich af in een alternatieve tijdlijn, tijdens de hoogtijdagen van de Sovjet-Unie. De speler wordt gestuurd naar een mysterieus en zeer geheim object van de Sovjets. De game zou vol met 'actie en krankzinnigheid' moeten zitten, de nieuwe trailer kan dat wel enigszins bevestigen.

Atomic Heart staat voor dit jaar gepland voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

'Derde seizoen Stranger Things wordt beste'

"Als je nog niet enthousiast was over Stranger Things, dan word je het wel van het derde seizoen. Het wordt het beste seizoen tot nu toe." Dat zegt acteur Noah Schnapp (13), die in de serie de rol van Will Byers speelt, na het lezen van de scripts van de eerste vier afleveringen.

De cast van de show is volgens E-Online! onlangs begonnen met de opnames van het nieuwe seizoen. Een uitzenddatum is nog niet door streamingsdienst Netflix bekendgemaakt.

Naast Schnapp keren ook de vertrouwde gezichten van Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Finn Wolfhard, Caleb McLaughlin, Winona Ryder, David Harbour, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Dacre Montgomery en Sadie Sink terug voor seizoen drie.

'Derde seizoen Stranger Things wordt beste'
'Derde seizoen Stranger Things wordt beste' (Foto: BuzzE)

Kirsten Dunst is milf geworden

De Amerikaanse actrice Kirsten Dunst en haar verloofde Jesse Plemons zijn ouders geworden. Dat maakt van de 36-jarige Dunst een heuse milf. Dunst is afgelopen weekend bevallen van een gezonde zoon en moeder en zoon maken het goed, melden bronnen aan het showbizztijdschrift People. Een naam kon het blad nog niet geven.

De actrice zelf en haar woordvoerder hebben de komst van de baby nog niet bevestigd. Dunst, onder meer bekend van films als Interview With the Vampire, Jumanji, Marie-Antoinette en Spider-Man, heeft de zwangerschap een half jaar geheim kunnen houden. Pas in januari van dit jaar werd bekend dat ze zwanger was.

Dunst en Plemons zijn sinds 2016 een stel. De vlam sloeg over toen de twee een jaar eerder beiden een rol hadden in een aflevering van de serie Fargo, die in Nederland te zien is op Netflix.

Kirsten Dunst bevallen van een zoon
Kirsten Dunst bevallen van een zoon (Foto: BuzzE)

NVWA vindt sulfiet in gehakt

De NVWA heeft bij onderzoek geconstateerd dat een beperkt aantal vleesverwerkende bedrijven het additief sulfiet gebruikten om vlees een verse kleur te geven terwijl dit verboden is. De NVWA kwam het sulfietgebruik op het spoor tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt.

Aanleiding was een melding over maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees bleek niet bedorven, maar gebruik van sulfiet kon wel worden bevestigd. De bevinding leidde tot het uit de handel halen van 200 ton gehakt. Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die sulfiet gebruikten. In totaal trof de NVWA bij 13 vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete.

Inspecties
In totaal heeft de NVWA een beperkte groep van 21 slagers geïnspecteerd naar aanleiding van onderzoek naar de leveranties van de sulfietverstrekker. Hierbij werden ook monsters genomen van gehakt. Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA lab onderzochte monsters de doorslag. 1 van de monsters bevatte bijna 5 gram sulfiet per kilogram vlees.

Verboden
Het gebruik van het additief sulfiet in gehakt is al decennia verboden. Sulfiet kleurt oud verkleurd vlees weer rood en dit kan daardoor de indruk geven dat het vers is. Naast dat sulfiet kan worden gebruikt om slechte kwaliteit te verhullen is het een bekende allergene stof. Hierdoor bestaat het risico op een overgevoeligheidsreactie.

Sulfiet is wel toegestaan in bijvoorbeeld wijn, gedroogde vruchten en geschrapte aardappelen. Indien meer dan 10 mg/kg sulfiet aanwezig is in een levensmiddel moet het als allergeen worden vermeld op de verpakking of (beschikbaar zijn) op de plaats van verkoop. Leveranciers van sulfiet moeten hun afnemers goed informeren, zodat de afnemer het additief op de juiste manier kan gebruiken. Doen ze dit niet, dan zijn ook zij in overtreding.

Boetes
Voor illegaal sulfietgebruik kregen in totaal 13 bedrijven een bestuurlijke boete. Verder zijn er ook nog bij 4 bedrijven boetes uitgedeeld voor andere overtredingen zoals slechte hygiëne of roken op de werkvloer. Ook deelde de NVWA schriftelijke waarschuwingen uit. Bij herinspectie bleek dat de bedrijven waarbij in het gehakt sulfiet was aangetroffen de toevoeging inmiddels niet meer gebruiken.

Aandacht
De NVWA verwacht niet dat deze praktijk op grotere schaal voorkomt, maar zal de komende tijd bij inspecties aandacht blijven besteden aan verboden additieven. De NVWA heeft de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Vereniging van Keurslagers ingelicht over de bevindingen.

Doodstraffen na beestachtige moord op hoogleraar

Een rechtbank in Bangladesh heeft twee mannen ter dood veroordeeld voor de moord op een hoogleraar iets meer dan twee jaar geleden. Drie anderen kregen levenslang.

Het slachtoffer, Rezaul Karim Siddiquee (58), was hoogleraar Engels aan de universiteit in de stad Rajshahi. Hij werd toen hij bij een bushalte stond te wachten door meerdere mensen op beestachtige wijze met messen afgeslacht. Islamitische Staat eiste de moord later op. De man werd vermoord vanwege zijn 'oproep tot atheïsme'.

Doodstraffen na moord op hoogleraar
Doodstraffen na moord op hoogleraar (Foto: ANP)

Grote Broforce-update PS4 hint naar Switch-versie

De PS4-versie van Broforce heeft een grote update gekregen, waardoor de retro actie-game van de Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar Free Lives een stuk soepeler speelt. Daarnaast is er een kleine teaser verstopt in de changelog, die hint naar een release op een andere console.

Met deze update is Broforce gelijkgetrokken met de Steam-versie. Zo kun je op PlayStation nu ook aan de slag met nieuwe personages als Bro Lee, Dirty Brorry en Tank Bro. Bovendien is de volledige code herzien en geoptimaliseerd, wat veel verbeteringen met zich meebrengt en de game stabieler laat draaien. 

Dat is echter nog niet alles. Wie de changelog helemaal doorspit, leest op het einde: “Did someone ask for Broforce on Switch?” Een versie voor Nintendo Switch lijkt dus zo goed als zeker.

broforce

Dierengekkies willen traditie om zeep helpen

Na Zwarte Piet, dodenherdenking, vuurwerk, houtkachels en barbecueën is er een nieuwe traditie die om zeep dient te worden geholpen. Dit keer zijn het wat dierenclubjes die helemaal getriggerd raken door een traditie die plaatsvindt tijdens het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog.

Bij de traditie wordt een haan in een mand naar een hoogte van 18 meter getakeld en verblijft daar 3 dagen met een uitstekend uitzicht op de omgeving, en dát kan natuurlijk niet zomaar. Zodoende heeft een groep subsidieslurpende dierenrechtenorganisaties die we maar nauwelijks kennen (Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Rechten Voor Al Wat Leeft, Animals Today en Stichting Dierennood) aangifte gedaan tegen de organisatie van het feest. De haan is het hoogtepunt van de volkse traditie en voor bewoners een reden de vruchtbaarheid van het voorjaar te vieren.

Burgemeester Ineke van Gent vindt het welzijn van de haan zeker belangrijk zegt ze: "We willen het de haan zo comfortabel te maken. Daarom is er permanent toezicht van een dierenarts." Daarnaast is de mand van de haan voor deze editie van Kallemooi vergroot en heeft hij volgens Van Gent 'ruim voldoende eten en water.'

Inwoners moeten maar weinig hebben van de kritiek op Kallemooi. "Voor deze haan wordt hartstikke goed gezorgd. Als je dit gaat aanpakken dan moet je ook wat aan de legbatterijkippen doen. De vleesindustrie is zo groot, waarom maak je je hier dan zo druk over?", vraagt een inwoner van Schiermonnikoog zich terecht af.

"Het feest is honderden jaren oud, misschien wel duizend", aldus Clive Hellinga enkele jaren geleden tegenover de Volkskrant. Hij is de president van de Kallemooi-commissie. "Vroeger werd het aan de hele noordkust gevierd, tot Sint-Petersburg aan toe, maar behalve op Schier is het bijna overal verdwenen. Daarom heeft alle kritiek ons ook zo aangegrepen. Een paar mensen van het vasteland die ons dierenbeulen noemen, terwijl ze geen idee hebben. Wij houden juist van onze dieren. Die haan daar", hij wijst over zijn schouder, "staat symbool voor onze vruchtbaarheid en veiligheid. Hij beschermt ons."

In 2016 werden twee actievoerders nog door politie van het eiland verwijderd toen zij het traditionele feest probeerden te verstoren met hun gemekker.

Geen dubbele pistolen of niemandalletjes voor Lara Croft

Met een pistool in elke hand, zo kennen we Lara Croft uit de originele Tomb Raider-games. Sinds de reboot van de serie lijkt Lara haar iconische pistolen echter kwijt te zijn. Op de vraag of haar revolvers in Shadow of the Tomb Raider hun terugkeer krijgen reageert game director Dan Bisson resoluut: “nee”.

Shadow of the Tomb Raider sluit de trilogie af van de vernieuwde Tomb Raider-games en veel fans hopen op de terugkeer van – of ode aan – klassieke elementen en wapens. Haar dubbele pistolen hoeven we echter niet te verwachten, net als een van haar weinig verhullende outfits. “Nee, dat wil ik niet. We gaan haar niet in een kort broekje en bikini hijsen, met pistolen in haar handen: dat is niet wat dit is”, aldus Bisson. “In deze trilogie – ik zeg niets over toekomstige titels, daar weet ik niets van – is de boog nog altijd haar voornaamste wapen”.

Shadow of the Tomb Raider verschijnt 14 september op PlayStation 4, Xbox One en pc.

tomb raider

'Nieuwe kankermedicijnen allemaal te duur'

Nieuwe medicijnen tegen kanker zijn allemaal veel te duur, concluderen wetenschappers van de Erasmus Universiteit op basis van berekeningen. "Het is heel duidelijk dat farmaceutische bedrijven veel te veel vragen voor hun nieuwe geneesmiddelen, en als verklaring vaak met een beschuldigende vinger wijzen naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren", stelt hoogleraar Carin Uyl-de Groot.

"Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet", vervolgt ze. De wetenschappers hielden in hun prijsmodel rekening met de werkelijke kosten van ontwikkeling, productie, verkoop, marketing en een 'redelijke' winstmarge.

Volgens de universiteit zou het middel enzalutamide tegen prostaatkanker 2587 euro mogen kosten per behandeling. De huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk is echter bijna twaalf keer hoger (30.304 euro), en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger (74.165 euro).

'Nieuwe kankermedicijnen allemaal te duur'
'Nieuwe kankermedicijnen allemaal te duur' (Foto: ANP)

LB: Zanger Ed Struijlaart verwacht tweede kindje

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

De Haagse singer-songwriter Ed Struijlaart (wie?) verwacht een tweede kindje. Hij heeft een bericht op Facebook geplaatst waarin hij vertelt dat zijn dochter Lizzy "in september een broertje krijgt!"

Daarnaast plaatste de zanger een foto van een echo. Struijlaart en zijn vriendin Vanessa Hofstra kregen hun dochter begin 2016. 

Zanger Ed Struijlaart verwacht tweede kindje
Zanger Ed Struijlaart verwacht tweede kindje (Foto: BuzzE)

'We kunnen Waylon niet dwingen te praten'

AVROTROS, de omroep die in Nederland het Eurovisiesongfestival uitzendt, zegt in De Telegraaf zanger Waylon "niet te kunnen dwingen om met de pers te praten". De omroep zegt tegen de krant de mediaboycot met de zanger te hebben besproken "maar hij werkt niet voor ons. We kunnen hem niet dwingen om dingen te doen waar hij geen zin in heeft", aldus de woordvoerder.

"Wij willen Nederland trots laten zijn op Waylon en op wat we op het podium laten zien donderdag. Dat is het enige dat telt", aldus de woordvoerder van AVROTROS.

Aan het AD legt de manager van de zanger uit waarom die krant geboycot wordt door Waylon. "Wij ervaren weinig steun en er komt alleen maar venijn uit de pen van jullie medewerker. Jullie zijn niet trots op Waylon en dat is heel jammer. Daarom laten we dit nu gaan en praten we niet met het AD", aldus Waylon's manager Paul Brinks.

Waylon kreeg het maandag aan de stok met de verslaggevers van het AD en De Telegraaf. Hij wil de meegereisde journalisten van beide kranten niet meer te woord staan in Lissabon.

"Je steekt je nek uit voor je land. En dan zou het leuk zijn als iedereen die daarin meegaat ook zijn nek uitsteekt en in ieder geval probeert het op een positieve manier te benaderen. Dat kunnen deze twee niet. Dan moet je gewoon kappen", zegt de zanger van de Nederlandse inzending Outlaw In 'Em in een video van RTL Boulevard.

'We kunnen Waylon niet dwingen te praten'
'We kunnen Waylon niet dwingen te praten' (Foto: BuzzE)

Vindicat krijgt voor straf geen geld

Bestuursleden van studentenvereniging Vindicat in Groningen krijgen voor het huidige studiejaar definitief geen geld van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool. Aanleiding is een geweldsincident van eind vorig jaar, waarvan de vereniging, tegen de regels in, geen melding heeft gemaakt.

Het ging om de mishandeling van een student tijdens een eigen feest van de vereniging. Vorig jaar september werd de betaling van de zogeheten bestuursbeurzen al opgeschort. Dat gebeurde na een incident in een sushi-restaurant, waarbij studenten flink zouden hebben huisgehouden. Een voorwaarde voor het behouden van de beurs was dat er geen incidenten meer zouden plaatsvinden. "De trieste constatering is dat dit helaas niet is gelukt, maar dat ze ook verzuimd hebben om het te melden", aldus de Groningse universiteit.

RUG en Hanzehogeschool verstrekken uit een speciaal fonds financiële ondersteuning aan studenten die een bestuurs- of medezeggenschapsfunctie hebben. Een studentbestuurder kan aanspraak maken op zes beursmaanden. Per maand gaat het om ruim 444 euro. De bestuursleden van Vindicat lopen in totaal 33.315 euro mis door de strafmaatregel.

Vindicat kwam in 2016 ook al in het nieuws toen een man tijdens de ontgroening in de sociëteit van het corps op het hoofd van een student ging staan. Die liep een hersentrauma op.

Vindicat krijgt voor straf geen geld
Vindicat krijgt voor straf geen geld (Foto: ANP)

'Virtual Console komt niet naar Nintendo Switch'

Nu we meer details hebben over Nintendo Switch Online  houdt één vraag de fans nog bezig: komt er buiten deze service nog de mogelijkheid om klassieke Nintendo-games te kopen? Nee, aldus een Nintendo-vertegenwoordiger.

In een e-mail aan Kotaku weet Nintendo te melden dat er geen plannen zijn om klassieke games onder te brengen in een Virtual Console zoals op vorige platforms is gedaan. Dit wil niet zeggen dat Nintendo hun klassieke collectie aan games gaat negeren, maar wel dat er geen algemene Virtual Console in de planning is.

De Nintendo-vertegenwoordiger geeft aan dat Nintendo en andere uitgevers klassieke games beschikbaar maken via de eShop, collecties of via de Nintendo Switch Online Service. Op de vraag of games van andere platforms ook beschikbaar worden gemaakt via Nintendo Switch Online kon de vertegenwoordiger geen antwoord geven. Dat wordt dus nog even afwachten.

Nintendo Online Service NES Games

Vader belt politie na herkennen zoon in opsporingsprogramma

De vader van een 15-jarige jongen uit Tilburg heeft zich maandagavond 7 mei bij de politie gemeld. Hij had naar aanleiding van een uitzending van Bureau Brabant zijn zoon op beelden herkend.

De jongen zou in de Reeshof bij zo’n twintig auto’s emblemen hebben gestolen. Daarbij was flinke schade ontstaan. De politie nodigde de dader uit zich te melden.

Dit deed hij niet en daarom had het OM toestemming gegeven om de beelden te tonen in Bureau Brabant. Daarbij werd de jongen herkend door zijn vader die contact op nam met de politie. De verdachte is dinsdagochtend 8 mei gehoord. De officier van justitie beslist verder wat er in deze zaak gaat gebeuren.

Cory Barlog: "Singleplayer games zijn Feniks van industrie"

'Singleplayer is dood', een uitspraak die in de gamewereld regelmatig voorbij komt. Enerzijds geuit door competitief aangelegde gamers die alleen interesse hebben in multiplayerspellen en anderzijds geuit door mensen die om zich heen zien dat uitgevers en ontwikkelaars steeds vaker hun focus verschuiven van singleplayer naar multiplayer. God of War-GOD Cory Barlog valt in geen van die twee categorieën: volgens hem is singleplayer momenteel 'de Feniks' van de game-industrie.

In een gesprek met IGN over het vraagstuk of singleplayer inderdaad stervende is, zet Barlog zijn zienswijze uiteen over de kwestie. Barlog trekt een anologie met de getijden: "We maken in deze industrie eb en vloed mee. Games veranderen door verschillende creatievelingen die de industrie betreden en zeggen: ik heb een bijzonder of gek idee". In het interview gaat het onder andere over de Battle Royale-gekte, waarbij buitengewoon populaire titels als Fortnite en PUBG veel van de spotlights binnen de gamewereld stelen. Volgens Barlog betekent dat ondanks de populariteit van deze nieuwe hype dat niet betekent dat er geen ruimte is voor andere ervaringen. "Het betekent niet dat andere dingen verdwijnen, het betekent simpelweg dat het zaken zijn waar we op dit moment veel aandacht aan besteden". 

Hoewel competitieve games momenteel zeer in trek zijn, zijn ze niet voor iedereen interessant. Dat geldt ook voor Barlog zelf: "Ik wil niet werken aan games waar geen enkel verhaal-component aan te pas komt omdat dat juist een grote drijfveer is voor mij als ontwikkelaar. Competitie drijft mij niet. Dat betekent overigens geenszins dat competitie slecht is, integendeel, ik ben blij dat ze bestaan. Het is gewoon mijn ding niet". De God of War-director meent verder dat er altijd ruimte zal zijn voor zowel singleplayer als multiplayer, maar dat de populariteit van verschillende ervaringen altijd zullen fluctueren, net zoals de getijden. 

De nieuwste God of War kwam een paar week geleden uit en bleek een absoluut (singleplayer) meesterwerk te zijn. Het kreeg de hoogste score voor een originele PlayStation 4-game tot nu toe en verkocht meer dan drie miljoen exemplaren in de eerste drie dagen na release, waarmee het de snelste verkopende PS4-exclusive tot nu toe werd.

Agassi en McEnroe spelen tegen elkaar in Tennis World Tour

Bigben en Breakpoint onthullen een nieuwe gameplaytrailer waarin de legendarische tennissterren Andre Agassi en John McEnroe het tegen elkaar opnemen in Tennis World Tour.

In het toernooi van Tennis World Tour kun je tegen beide sporters spelen. En als je nu de Legends Edition pre-ordert, kun je ook áls de twee legendarische spelers spelen. De Legends Edition bevat de volgende bonussen:

 • André Agassi is een speelbaar personage, samen met zijn 1995-outfit
 • John McEnroe is een speelbaar personage, samen met zijn 1990-outfit
 • Roger Federers Wilson Pro Staff 97RF-racket is verkrijgbaar in de Career-stand
 • De Wilson Pro Staff 97-racket is verkrijgbaar in de Career-stand
 • Een exclusieve trainer die een ervaringsbonus oplevert
 • De "legend"-titel in de multiplayerstand
 • 5 vaardigheidskaarten
 • Roger Federers Nike "Lente 2018"-outfit is verkrijgbaar in de Career-stand

Spelers kunnen de standaard-editie van de game nu pre-orderen in winkels. Dat levert de volgende bonussen op:

 • André Agassi is een speelbaar personage, samen met zijn 1995-outfit
 • Roger Federers Wilson Pro Staff 97RF-racket is verkrijgbaar in de Career-stand

Tennis World Tour is vanaf 22 mei verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

John Travolta als beruchte maffiabaas in nieuwste trailer Gotti

Het lijkt erop dat er eindelijk weer een goede maffiafilm aan zit te komen. John Travolta zal in de biografische misdaadthriller Gotti het beruchte titelpersonage spelen: John Gotti Sr., een van de grootste maffiabazen ooit, die over New York regeerde in de jaren '80 en '90.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de familie Gotti. John Gotti was hoofd van de maffiafamilie Gambino, die in zijn tijd de grootste en machtigste misdaadorganisatie van de Verenigde Staten was. Bekend als de 'Dapper Don' maakte John's flamboyante en uitgesproken persoonlijkheid hem tot een van de meest bekende gangsters van de 20e eeuw. In 2002 is de beruchte maffiabaas overleden aan de gevolgen van kanker.

Ter gelegenheid van de eerste privé-screening van de film op het Cannes Film Festival op 15 mei is er nu een nieuwe trailer verschenen. Naast John Travolta zal de cast onder andere bestaan uit Kelly Preston (From Dusk Till Dawn), Stacy Keach (American History X, Prison Break), Pruitt Taylor Vince (Mississippi Burning), Chris Mulkey (Captain Phillips, Twin Peaks) en Lydia Hull (Marauders). Gotti wordt geregisseerd door Kevin Connolly (Entourage). Het wordt verwacht dat de film in juni in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen.

Half-Life 2: Episode 3 fan-project maakt stappen

Project Borealis, de naam van de onofficiële Episode 3 voor Half-Life 2, heeft opnieuw een update-video online gezet om de voortgang van het project te tonen. Hoewel er nog een heleboel werk aan de winkel is, is het mooi om te zien hoe bepaalde elementen uit de originele game vorm krijgen in een moderne hoedanigheid.

Enigszins onverwachts verklapte voormalig Valve-schrijver Marc Laidlaw vorig jaar augustus 'Epistle 3', een schrijfsel van zijn ideeën over hoe Half-Life 2: Episode 3 vorm zou moeten krijgen. Dit bewoog een groep die-hard fans om aan de slag te gaan met de ideeën van Laidlaw in een poging om deze tot leven te brengen. Dit doen zij onder de noemer Project Borealis. Borealis is de naam van het mysterieuze onderzoeksschip van Aperture Science in Half-Life 2: Episode 2.

Inmiddels zijn de mensen achter het project dermate gevorderd dat er een korte "in-engine" video getoond kan worden met wat animaties, wapens en lichteffecten. Bekijk 'm hieronder. Heb je zelf interesse in meewerken aan Project Borealis, dan kun je je opgeven op de website.

Bijna 800.000 kijkers laatste Voetbal Inside bij RTL

De laatste aflevering van het praatprogramma Voetbal Inside, dat bij RTL het onderspit moest delven nadat deugmensen en permagekwetsten weigerden gewoon weg te zappen maar in plaats daarvan stampvoetend de tranen uit de ogen huilde, op RTL7 is maandagavond door 786.000 mensen bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Daarmee was het programma nummer zes op de lijst van best bekeken programma's van de avond na onder meer Radar en Spoorloos die ruim een miljoen kijkers op NPO1 trokken.

Na vele jaren en onder verschillende namen door RTL te zijn uitgezonden, verkast het programma van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp in het nieuwe voetbalseizoen naar Veronica (Talpa), die gewoon lekker schijt heeft aan dergelijk gejankzak. Het afgelopen seizoen van Voetbal Inside was turbulent. Na verschillende relletjes maakten Genee, Derksen en Van der Gijp bekend dat ze RTL gingen verlaten.

Het trio maakt de komende zomer op RTL4 nog een dagelijkse talkshow rond het WK voetbal in Rusland onder de titel VI Oranje blijft thuis. Dat wordt uitgezonden op het tijdslot van RTL Late Night.

Bijna 800.000 kijkers laatste Voetbal Inside
Bijna 800.000 kijkers laatste Voetbal Inside (Foto: BuzzE)

'Waylon is een droeftoeter'

Het volk heeft gesproken. Zestig procent van de FOK!kers vindt Waylon een droeftoeter. Dat blijkt uit de meest recente FOK!poll. Nog eens dertig procent vindt hem een geniale droeftoeter. Slechts een krappe tien procent vindt hem gewoon alleen geniaal.

Waylon vertegenwoordigt donderdag Nederland bij het Eurovisiesongfestival. Daar mag van Willem, zoals hij echt heet, geen kritiek op komen, wat raar is voor iemand die zelf in een jury zit van een zangprogram. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad worden al geboycot door hem. Eerder hadden ze kritiek op de krumpende breakdance-act tijdens het nummer waarvan wij nog steeds de titel niet van kunnen uitspreken. Iets met outlaw ofzo. Johan Derksen beweerde toen dat hij dat nummer in Nashville had gekocht. Maar hij had het nummer samen met wat broodschrijvers uit Nashville geschreven bekende Waylon later.

Het nummer was voor het eerst te horen bij De Wereld Draait Door, dat programma dat al in maart met zomerstop ging. Heul Nederland vond een ander nummer meer geschikt dus koos Willem voor dat outlawnummer. Heel Nederland vond ook dat Willem alleen op het podium moest staan dus nam hij vier dansers mee. Volgens eigen zeggen is donderdag de finale bereiken een formaliteit. Of dat lukt lees je donderdag rond 23.00 uur uiteraard hier op FOK!. 

Hieronder het nummer dat favoriet was bij de DWDD kijker.

NBA: James leidt Cavaliers naar sweep en vierde Conference Finals op rij

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben zich voor het vierde jaar op rij geplaatst voor de finale van de Eastern Conference. De Toronto Raptors werden weer opzij geschoven, net als in de twee voorgaande seizoenen.

In Cleveland begonnen de Cavs met een 3-0 stand en in duel vier konden de Raptors tot ongeveer halverwege het tweede kwart mee komen. Aan de hand van LeBron James, die met 29, 11 en 8 stuks het hoogste aantal punten, assists én rebounds van de wedstrijd had, liepen de Cavaliers weg en keken ze geen moment meer om: 128-93 en de 4-0 sweep in de serie was compleet.

Dat hadden de Boston Celtics ook willen doen, maar de Philadelphia 76ers stribbelden in eigen huis tegen. Na een gelijkopgaande eerste helft namen de Sixers in de tweede helft het heft in handen. Onder meer dankzij Dario Saric (25 punten) en de dit keer wél sterk spelende Ben Simmons (19 punten, 13 rebounds) pakte Philadelphia met 103-92 de laatste strohalm om in de serie te blijven.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Millennials hebben afkeer van seks

Millennials wachten steeds langer op hun eerste keer. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 8 nog steeds maagd is op hun 26e. Analisten stellen dat de scherpe stijging van jongeren die pas op latere leeftijd seks hebben te maken kan hebben met een 'angst voor intimiteit' en mogelijk de druk van social media.

Het 'Next Steps project' werd uitgevoerd door het Britse Department of Education, heeft 16.000 mensen die werden geboren in 1989-90 gevolgd vanaf hun 14e. Uit interviews gehouden in 2016 bleek dat nog 1 op de 8 jongeren op hun 26e maagd was. Bij eerdere generaties was dat 1 op de 20.

Psychoanaliste en psychotherapeut Susanna Abse denkt dat het te maken heeft met de hyperseksualisering van de samenleving, waar vrouwen altijd zin hebben en een perfect lichaam, en mannen een sixpack en een permanente erectie hebben. Dat zou jongeren intimideren.

Of dit betekent dat de jongste generatie, de 'IkWilMijnSafeSpace-generatie', daardoor ook meteen de laatste is? Time will tell.

Drone belemmert reanimatie hoogzwangere vrouw

De politie stelt een onderzoek in naar een drone die maandagochtend rond 10.30 uur 7 mei aan de Stationsweg in Hulst vloog. Daar was op dat moment een reanimatie van een hoogzwangere vrouw bezig.

Vliegen met een drone boven de bebouwde kom bij een incident waar een traumahelikopter wordt ingezet is gevaarlijk en strafbaar. Hulpverleners waren druk bezig met het redden van de levens van moeder en kind, de drone bracht deze hulpverlening in gevaar. De politie neemt de zaak dan ook hoog op en vraagt de eigenaar van de drone om zich te melden.

Ook is de politie op zoek naar getuigen die iets meer over het apparaat kunnen vertellen. Moeder en kind, dat met een spoedkeizersnede ter wereld is gekomen, zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. Hun exacte toestand en identiteit wordt vanwege privacy niet gemeld. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of het tipformulier invullen.

Update 8 mei 09:37 uur
Inmiddels heeft de eigenaar van de drone zich gemeld bij de politie, zo blijkt uit een post op facebook. De drone verhinderde het veilig kunnen landen van de traumahelikopter die was opgeroepen om het leven van moeder en kind te redden. 

Drone belemmert reanimatie hoogzwangere vrouw (Foto: Stockfoto politie.nl)
Drone belemmert reanimatie hoogzwangere vrouw (Foto: Stockfoto politie.nl)

MLB: Profar slaat Rangers naar winst, zes hits voor Springer

De honkballers van de Texas Rangers hebben in eigen huis de eerste onderlinge ontmoeting van het seizoen met de Detroit Tigers gewonnen. Dat ging bepaald niet makkelijk, maar Nederlands international Jurickson Profar zorgde voor de beslissing.

Na vijf innings stond het 1-3 voor de Tigers, maar in de zesde inning werd flink gescoord. Leonys Martin sloeg de Tigers met een homerun naar 1-5, waarna de Rangers de stand in dezelfde inning gelijk konden trekken: 5-5. 

In inning zeven kwamen de Tigers dan weer op voorsprong, 5-6, maar de Rangers sloegen terug: Choo Shin-soo sloeg Delino DeShields over de thuisplaat voor 6-6, waarna Profar op zijn beurt Choo met een triple binnen sloeg. Profar bracht de Rangers daarmee op 7-6 en dat zou de eindstand zijn.

Bij de Houston Astros maakte George Springer grote indruk. De buitenvelder kwam zes keer aan slag in de oprolpartij tegen de Oakland Athletics en wist alle zes de slagbeurten om te zetten in een hit. Het was de eerste keer in ruim een jaar dat een speler in de MLB zes hits in één wedstrijd laat noteren en Springer is de eerste speler ooit van de Astros die dat voor elkaar krijgt.

Uitslagen MLB maandag
Philadelphia Phillies - San Francisco Giants 11-0
Cincinnati Reds - New York Mets 6-7
Chicago Cubs - Miami Marlins 14-2
Texas Rangers - Detroit Tigers 7-6
St.Louis Cardinals - Minnesota Twins 0-6
Oakland Athletics - Houston Astros 2-16
San Diego Padres - Washington Nationals 5-8

Springer schitterde in Oakland (Bron: YouTube)

PvdD-jongeren willen verbod op besnijdenis

De jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, PINK!, wil dat het parlement met een wetsvoorstel komt om besnijdenis bij pasgeboren jongens te verbieden. Deze besnijdenis is vrijwel nooit medisch noodzakelijk en wordt puur uitgevoerd uit religieuze overwegingen.

Sebastiaan Wolswinkel, voorzitter van PINK!, hoopt dat Nederland snel het voorbeeld van IJsland zal volgen. In IJsland wordt momenteel gewerkt aan een verbod. “Besnijdenis is een zware ingreep en een grote schending van de lichamelijke integriteit. Kinderen ondergaan nu vaak zo’n onomkeerbare ingreep niet vanwege enige medische noodzaak, maar vanwege de geloofsopvattingen van de ouders. Dit zou niet mogen gebeuren.” Ook Artsenfederatie KNMG sprak zich al uit tegen besnijdenis. 

Volgens Wolswinkel is het niet de bedoeling religieuze gemeenschappen op de kast te jagen (maar die gaan heel hard 'discriminatie' roepen -red). "Wij pleiten niet voor een algeheel verbod op besnijdenis. Als iemand meerderjarig is en zich wil laten besnijden, moet zoiets mogelijk zijn." Opvallend is dat de PvdD wel vaker religieuzen dwars poogt te zitten. Zo wil de landelijke PvdD ook al een verbod op het onverdoofd slachten.

PINK! heeft een petitie gestart. Wil je dat jongetjes niet meteen worden verminkt? Dan kun je de petitie hier ondertekenen.

Arrestatieteam ingezet om koppige verdachte aan te houden

Een 44-jarige Zandvoorter is dinsdag rond 03.30 uur door een arrestatieteam aangehouden in zijn woning aan de Keesomstraat in Zandvoort.

Eerder in de nacht had de man twee personen bedreigd met, meer dan vermoedelijk, een stroomstootwapen. Daarna had de verdachte zich in zijn woning verschanst. De man wilde niet vrijwillig uit de woning komen. Daarop is besloten het arrestatieteam in te zetten. Die wisten de man te arresteren.

In zijn woning werd het stroomstootwapen gevonden. De Zandvoorter is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Arrestatieteam ingezet om koppige verdachte aan te houden (Foto: Stockfoto politie.nl)
Arrestatieteam ingezet om koppige verdachte aan te houden (Foto: Stockfoto politie.nl)

5 leuke onbekende management games

Building- en management games zijn heerlijke games om te spelen als het leven om je heen gigantisch druk is. Ze zijn vaak niet online en hebben daarom nog een pauzeknop als je even iets anders wilt doen. Op de meeste sites zijn het echter vooral de grote games die vooral de aandacht krijgen en dus wordt het tijd om de wat kleinere games eens onder de aandacht te brengen. Deze vijf management games heb ik allemaal via steam early-access, of een sale ooit aangekocht en zijn wat mij betreft uitgegroeid tot goede volwassen games. Sommige met een korte levensduur, maar als een spel gemaakt is door een paar mensen of soms maar een iemand kan ik daar mee leven. Ik heb vijf spellen uitgezocht waarvan de fans in dit genre zeker zullen genieten indien nog nooit gespeeld en deze onder de rook zijn gebleven van alle grote marketing monsters die vooral tegenwoordig de dienst uit maken.


Vijftiende stakingsdag AF-KLM

Een deel van het personeel van Air France legt dinsdag opnieuw het werk neer, na ook maandag te hebben gestaakt. Het is de vijftiende stakingsdag onder medewerkers van de KLM-zuster sinds februari. Het slepende conflict dwong topman Jean-Marc Janaillac vrijdag tot aftreden, waardoor de combinatie Air France-KLM volgens kenners een onzekere tijd tegemoet gaat.

Vakbonden eisen per direct een loonsverhoging van 5 procent, maar de luchtvaartmaatschappij vindt die eis onverantwoord. In een poging de bonden te omzeilen, liet Janaillac het personeel van Air France vrijdag stemmen over gematigdere loonvoorstellen van de maatschappij zelf. Een meerderheid stemde tegen. Omdat de bestuurder zijn lot aan de uitkomst had verbonden, kondigde hij zijn vertrek aan.

Die stap geldt als een morele overwinning voor de stakers. Zo stelde vakbond Force Ouvrière dat werknemers zich met hun 'non' niet hebben laten "chanteren" door de directie.

Andere partijen zijn minder triomfantelijk. Bruno Le Maire, Frans minister van Financiën en Economie, zei maandag te vrezen voor de toekomst van Air France-KLM. Beleggers lijken dat sentiment te delen. Het aandeel Air France-KLM ging dinsdag hard onderuit op de beurs.

Vijftiende stakingsdag AF-KLM
Vijftiende stakingsdag AF-KLM (Foto: ANP)

Nintendo Online komt met cloud saves en NES-catalogus

Nintendo heeft meer informatie beschikbaar gemaakt over de Online Service voor Nintendo Switch. De Online Service komt met de veelgevraagde Cloud Saves (enkel beschikbaar in de Online Service) en een catalogus aan NES-games met online gameplay toegevoegd.

De games die tot nu toe zijn aangekondigd, zijn: 

 • Soccer
 • Tennis
 • Donkey Kong
 • Mario Bros.
 • Super Mario Bros.
 • Balloon Fight
 • Ice Climber
 • Dr. Mario
 • The Legend of Zelda
 • Super Mario Bros. 3

Meer games worden op een later moment aangekondigd en de catalogus wordt regelmatig uitgebreid. Nintendo ziet dus af van maandelijkse games. De Online Service biedt ook Cloud Saves voor de meeste Switch-games aan. Of dit ook daadwerkelijk betekent dat niet alle games ondersteunt worden en zo ja, welke niet, is nog niet bekendgemaakt.
 
De Nintendo Online Service gaat 19,99 dollar per jaar kosten of 34,99 dollar per jaar voor een familieplan, waarmee maximaal zeven andere Nintendo Accounts in een groep worden geplaatst. Zij mogen vervolgens allemaal online gamen. De Nintendo Online Service is nog steeds gepland voor een release in september.
 
Nintendo Online Service NES Games

Aanklager New York stapt op om beschuldigingen

De procureur-generaal van de staat New York, die onder meer een rechtszaak heeft aangespannen tegen The Weinstein Company, stapt op na beschuldigingen aan zijn adres van seksueel wangedrag. Eric Schneiderman ontkent iets verkeerd te hebben gedaan, maar neemt ontslag in het belang van het werk.

Vier vrouwen beschuldigen Schneiderman van mishandeling. Ze doen in de New Yorker hun verhaal, twee blijven anoniem. De vrouwen beweren onder meer een seksuele relatie te hebben gehad met Schneiderman die onder invloed van alcohol hen zou hebben geslagen en gewurgd. De vrouwen moesten vanwege hun verwondingen vervolgens naar het ziekenhuis.

Schneiderman, die een voorvechter is geworden van vrouwenrechten in de #MeToo-discussie, spreekt tegen dat hij de vrouwen iets heeft aangedaan. Hij stelt wel onder meer aan rollenspellen te doen, maar niemand te hebben gedwongen tot seks en te hebben geslagen. "Dat is een grens die ik nooit over zal gaan."

Kort nadat de New Yorker met het verhaal naar buiten kwam riep de gouverneur van New York Schneiderman op om op te stappen.

Aanklager New York stapt op om beschuldigingen
Aanklager New York stapt op om beschuldigingen (Foto: ANP)

Speel alleen of samen in Super Chariot voor Switch

Mindscape onthult de launchtrailer van de platformgame Super Chariot voor Nintendo Switch. Het duurt echter even voordat we deze in de winkel gaan spotten, de retailversie is vanaf 17 mei beschikbaar.

Super Chariot is een kleurrijke platformgame vol humor, waarin een dappere prinses en haar verloofde een kist rondzeulen door grotten, terwijl ze rovers van zich afhouden en schatten verzamelen. Ze zijn op zoek naar een tombe boordevol goud voor het lichaam van de overleden koning. Verken prachtige omgevingen, haal schatten uit muren en haast je naar de uitgang terwijl je het opneemt tegen vijanden die jou de schat willen ontnemen. Super Chariot ondersteunt drop-in / drop-out multiplayer, dus er kan op elk moment iemand bijspringen.

Wanneer je de game in de winkel aanschaft krijg je, naast een premium fysieke editie van de game, allerlei additionele content. Deze extra content bestaat uit:

 • Digitale original soundtrack
 • Royal Gadget Pack DLC (een nieuw speelbaar personage en vijf nieuwe gadgets)
 • Omkeerbare inlay

Escalatie in Destiny 2 Expansion II: Warmind

Activision laat weten dat Destiny 2 Expansion II: Warmind vanaf 20:00 uur beschikbaar is. Voor de mensen die meteen aan de nieuwe raid Spire of Stars willen beginnen: nog even geduld, die is vanaf vrijdag 19:00 beschikbaar.

De lang vermiste Guardian Ana Bray is op zoek naar haar verleden, dat voor altijd verloren dreigt te gaan op de ijskappen van Mars. Wanneer Warsats uit het Gouden Tijdperk inslaan op het ijs en de gletsjers beginnen te ontdooien, wordt de Warmind Rasputin ontbloot, evenals een eeuwenoud Hive-leger dat de Warmind wil vernietigen. Het Hive-leger is nu vrij en dient de god Xol. Help Ana haar verleden te ontrafelen en de gigantische wormgod van de Hive te stoppen voor het te laat is.

Wat je van de expansie Warmind kunt verwachten:

 • Nieuwe Raid Lair: Spire of Stars
 • Nieuwe endgame activiteit: Escalation Protocol
 • Nieuwe thema wapens en uitrusting om te verdienen
 • Nieuwe bestemming: IJskappen van Mars
 • Nieuw reliekwapen: de Valkyrie Javelin
 • Nieuwe Strikes
 • Nieuwe verhaalmissie en avonturen
 • Toegang tot multiplayer-arena's in Private Matches

Destiny 2 is uit op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Voortvluchtige gearresteerd voor moord, 2e verdachte nog spoorloos

De 27-jarige Kevin Markiet is zondag 6 mei aangehouden en overgedragen aan de Rotterdamse recherche. Hij stond sinds september 2015 gesignaleerd op de Nationale Opsporingslijst, als verdachte van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Stuart Markiet. Zijn lichaam werd op 22 april 2015 gevonden in Rozenburg. De verdachte was sinds 2015 samen met zijn broer op de vlucht.

Misdrijf
Op 22 april 2015 werd uit het water van de Nieuwe Waterweg nabij Rozenburg, het stoffelijk overschot van de 41-jarige Schiedammer Stuart Markiet gehaald. De man werd sinds 6 april vermist. Uit de sectie bleek dat hij vermoedelijk door een misdrijf om het leven is gekomen. De politie startte meteen een grootschalig rechercheonderzoek. Op 26 mei hield het rechercheteam een 28-jarige Rotterdammer aan op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Markiet. Hij werd na de inbewaringstelling vrijgelaten, maar is nog steeds verdachte in deze zaak.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat de gebroeders Markiet, een destijds 24-jarige tweeling uit Rotterdam, mogelijk verantwoordelijk zijn voor zijn dood. Het onderzoek was er dan ook op gericht deze broers zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Toen de inzet van diverse middelen niet leidde tot de aanhouding van de twee, werden zij op 1 september 2015 op de Nationale Opsporingslijst (NOL) geplaatst.

Tips
De politie is nog altijd op zoek naar de tweede verdachte, Melvin Markiet. Hij staat nog steeds als gesignaleerde op de NOL. Iedereen die weet waar de verdachte zich bevindt, kan bellen met de Opsporingstiplijn van de politie op 0800 – 6070. Anoniem informatie geven kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Team Nationale Criminele Inlichtingen is voor dit misdrijf bereikbaar op 079-3458999.

De tweede verdachte, Melvin M. is nog altijd spoorloos (Foto: Politie.nl)
De tweede verdachte, Melvin Markiet is nog altijd spoorloos (Foto: Politie.nl)

Rechtbank bekijkt mogelijk verbod Satudarah

Moet motorclub Satudarah verboden worden? De Haagse rechtbank, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol, buigt zich dinsdag en woensdag over deze vraag.

Het Openbaar Ministerie meent dat Satudarah Motorcycle Club (SMC) in strijd handelt met de openbare orde en daarom moet worden verboden. Leden van de motorclubs maken zich volgens het OM schuldig aan geweld, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Satudarah werd eerder verboden in Duitsland.

In een soortgelijke civiele procedure eind vorig jaar tegen Bandidos, gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub wordt per direct verboden. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als internationale afdeling. Bandidos ging daarop in hoger beroep. Omdat die zaak nog loopt, geldt het verbod nog niet.

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer negenhonderd leden.

Rechtbank bekijkt mogelijk verbod Satudarah
Rechtbank bekijkt mogelijk verbod Satudarah (Foto: ANP)

Deliveroo verzekert bezorgers tegen ongevallen

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat zijn koeriers verzekeren tegen bedrijfsongevallen. De zelfstandige bezorgers die als gevolg van een ongeval tijdens het werk uit de roulatie zijn, krijgen nog een maand driekwart van hun salaris doorbetaald, zo maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Alle 35.000 bezorgers die voor het bedrijf in twaalf landen actief zijn, worden automatisch verzekerd. "De verzekeringen dekken de kosten van arbeidsongeschiktheid als gevolg van een ongeval tijdens het werk en de aansprakelijkheidskosten." Ook specifieke medische kosten vallen daaronder, zoals de tandarts.

Deliveroo heeft onlangs veel kritiek gekregen vanwege de arbeidsvoorwaarden van de koeriers. Het bedrijf besloot om alleen nog maar met zzp'ers te werken en niet meer met vaste contracten. Dat zorgde voor ophef in onder meer Den Haag.

Deliveroo verzekert bezorgers tegen ongevallen
Deliveroo verzekert bezorgers tegen ongevallen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: geniet er nog even van

Vandaag is het wederom zonovergoten en krijgen we op veel plaatsen een zomerse dag met middagtemperaturen uiteenlopend van 23°C in het Waddengebied tot 28°C in het zuidoosten. Pas in de avond kan er in het zuidwesten wat bewolking ontstaan. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, langs de kust gaat de wind in de loop van de middag op veel plaatsen vanaf zee waaien.

Komende nacht is het grotendeels opgeklaard. De minimumtemperatuur ligt rond 12°C. De wind is zwak en veranderlijk.

Morgen overdag is het zonnig en droog. In de avond komt er meer bewolking voor. De maximumtemperatuur varieert van 22°C in het westelijk kustgebied tot plaatselijk 28°C in het oosten van het land. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidoosten. In de middag wordt de wind in het westen noordwestelijk.

Vooral donderdag en zondag perioden met regen. De maximumtemperatuur ligt rond normaal, op donderdag en zondag enkele graden beneden normaal. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Iteejer maakte deze foto in de buurt van Dordrecht
Iteejer maakte deze foto in de buurt van Dordrecht

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nice-coach Favre gelinkt aan Dortmund

Lucien Favre wordt mogelijk de nieuwe hoofdtrainer van Borussia Dortmund. De Duitse club neemt binnenkort vermoedelijk afscheid van Peter Stöger.

Sky Deutschland meldt maandagavond dat Dortmund wil onderhandelen met Nice om Favre deze zomer over te nemen. De nummer drie van de Bundesliga zou zelf al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met de 60-jarige Zwitser. Nice is naar verluidt bereid om mee te werken aan een overstap.

Favre is sinds de zomer van 2016 coach van Nice, dat momenteel zevende staat in Ligue 1. Daarvoor had hij de leiding bij Borussia Mönchengladbach en Hertha BSC. Aan het begin van zijn trainerscarrière coachte Favre enkele clubs in eigen land, waaronder Servette en FC Zürich.

Borussia Dortmund begon met Peter Bosz als coach aan dit seizoen, maar hij werd in december ontslagen vanwege de slechte resultaten. Peter Stöger nam het stokje en hij kreeg een contract tot het einde van het seizoen. Het lijkt er dus op dat BVB de samenwerking met hem niet verlengt.

Advocaat wil Van Agt horen over treinkaping

Oud-premier Dries van Agt moet mogelijk komen getuigen in een proces over de treinkaping bij de Punt in 1977. Advocaat Liesbeth Zegveld, die nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse treinkapers bijstaat, gaat de rechtbank in Den Haag verzoeken om de voormalige CDA-politicus op te roepen als getuige. Ook vier hoge militairen wil ze onder ede aan de tand voelen.

Zegveld probeert erachter te komen met welke geweldsinstructie de mariniers de kaping bij De Punt beëindigden. De trein werd na drie weken op 11 juni tijdens een verrassingsactie ontzet, waarbij zes van de negen kapers werden doodgeschoten.

De advocaat heeft nieuwe verklaringen van voormalige officieren die zeggen dat de mariniers achter de schermen van hogerhand de opdracht hadden gekregen om de kapers niet gevangen te nemen maar dood te schieten. Dat is in strijd met internationale regels.

Zegveld mocht vorig najaar elf oud-mariniers horen over hun handelen bij De Punt. Net als de Staat ontkenden zij dat er zo'n geheime geweldsinstructie was. Maar uit hun verklaringen bleek dat ze direct op de treinkapers schoten, zonder te kijken of die zich overgaven of geen gevaar meer vormden.

De twee kapers om wie het proces draait, zijn doodgeschoten toen zij al zwaargewond en weerloos op de grond lagen. Dat maken de nabestaanden op uit autopsierapporten die pas recent door de Staat werden vrijgegeven.

De bewering dat de leiding een dodelijke geweldsinstructie meegaf, komt van een hoge commandant die destijds bij de briefing was betrokken. Hier werden de mariniers geïnstrueerd die bij De Punt werden ingezet en bij de gijzeling van een basisschool in Bovensmilde, die gelijktijdig plaatsvond.

Deze commandant van de school heeft naderhand over de inhoud van de instructie gesproken met collega's. Drie van hen, oud-officieren, hebben dit op hun beurt tegen Zegveld gezegd. Hun verklaringen staan op papier. Met deze verklaringen wil Zegveld de rechtbank overhalen de hoogste militaire en politieke leiding van destijds te horen. Ook wil ze oud-generaal Henk van den Breemen laten getuigen, evenals Van Agt, die als minister van Justitie politiek verantwoordelijk was voor de acties.

De zaak gaat op 29 mei verder in de rechtbank.

Advocaat wil Van Agt horen over treinkaping
Advocaat wil Van Agt horen over treinkaping (Foto: ANP)

Economische groei sterkst sinds de crisis

De Nederlandse economie, afgemeten aan het bbp, groeide in 2017 met 3,2 procent. Het is de hoogste groei sinds de crisis meldt het CBS in een kort overzicht van de economie in 2017. De groei leunde sterk op de export, maar de investeringen in vaste activa en de consumptie droegen ook aanzienlijk bij.

De economische groei was voor het eerst na 2007 weer groter dan 3 procent. Opvallend is de grote positieve bijdrage van de wederuitvoer. Die bestaat echter veelal uit eerder ingevoerde kant-en-klare producten, en invoer draagt negatief bij aan de economische groei. Per saldo blijft daardoor van de groeibijdrage van de wederuitvoer niet veel over.

De groeibijdrage van de uitvoer van Nederlands product is zo bekeken groter dan die van de wederuitvoer; hier staat veel minder invoer tegenover. De binnenlandse bestedingen droegen ook hun steentje bij aan de groei van het bbp. Overigens gaat ook een gedeelte van de invoer als verbruik naar de consumptie en de investeringen.

Inhaalslag Nederlandse economie
De Nederlandse economie groeide de laatste drie jaren ook harder dan de economieën van de ons omringende landen. Aan de andere kant duurde de terugval die in 2011 begon in Nederland langer en was ook dieper dan in de landen om ons heen.

In 2017 was de Nederlandse economie gemiddeld ruim 11 procent groter dan in 2009. De Duitse economie is in dezelfde periode met 18 procent gegroeid. De economie van de EU28 groeide met bijna 13 procent ook iets harder. Nederland is Frankrijk en België de afgelopen jaren echter wel voorbij gestreefd in termen van economische groei sinds 2009.

Spanning op arbeidsmarkt loopt op
Door de verder aangetrokken economie was 2017 voor de arbeidsmarkt een jaar van records. Er waren meer mensen aan het werk dan ooit. Ook daalde het gemiddeld aantal werklozen met 100.000 sterker dan ooit. Het aantal openstaande vacatures steeg tot het hoogste jaaraantal, na het recordaantal vacatures in 2008.

Door het oplopen van de vacatures en afnemen van de werkloosheid, nam de spanning op de arbeidsmarkt toe. Tegenover elke openstaande vacature stonden in het vierde kwartaal van 2017 gemiddeld 1,8 werkloze personen. Toch was de arbeidsmarkt eind 2017 nog niet zo krap als in 2008. Toen waren er per openstaande vacature 1,3 werklozen.

Beschikbaar inkomen groeit minder hard dan het bbp
Het netto reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2017 met 1,5 procent gestegen. De inkomensgroei was voor het vierde jaar op rij positief. Wel was de groei lager dan een jaar eerder, toen het inkomen met 2,3 procent groeide. Het netto reëel beschikbaar inkomen groeide, ondanks de gespannen arbeidsmarkt, minder hard dan het bbp.

Al sinds het begin van deze eeuw is de ontwikkeling van het reëel beschikbaar inkomen ongunstiger dan die van het bbp. Dit heeft onder meer te maken met de daling van de arbeidsinkomensquote (aiq). De aiq meet welk deel van de totale toegevoegde waarde als vergoeding voor arbeid wordt aangewend.

Van elke euro die in 2017 in Nederland werd verdiend, ging 75 cent naar de werknemers en zelfstandigen als arbeidsinkomen. De overige 25 cent van elke verdiende euro vormden de winsten van bedrijven, oftewel de vergoeding voor kapitaal. Aan het begin van deze eeuw ging nog 78 cent naar arbeid.

Conjunctuurbeeld begin 2018
In de eerste vier maanden van 2018 verbeterde het conjunctuurbeeld verder volgens de Conjunctuurklokindicator. Dit is het ongewogen gemiddelde van de indicatoren in de Conjunctuurklok. De indicatoren in de klok waren onverminderd in hoogconjunctuur. In de eerste vier maanden van 2018 bleven het consumenten- en producentenvertrouwen op een relatief hoog niveau.

Economische groei sterkst sinds de crisis
Economische groei sterkst sinds de crisis

Toerisme Caribisch Nederland neemt af

Het aantal inkomende toeristen op zowel Sint-Eustatius en Saba als Bonaire is in 2017 gedaald met respectievelijk 5 procent, 9 procent en 5 procent. Een goed toeristisch jaar in de eerste acht maanden werd op Sint-Eustatius en Saba ongedaan gemaakt door de komst van orkaan Irma. Op Bonaire waren operationele problemen bij een regionale luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk de reden dat het aantal inkomende toeristen in 2017 lager lag dan in 2016. Dit meldt het CBS.

In 2017 kwamen 128.500 toeristen per vliegtuig naar Bonaire, 5 procent minder dan in 2016. Operationele problemen van een regionale vliegtuigmaatschappij lagen hier waarschijnlijk aan ten grondslag. De meeste toeristen hadden de Nederlandse of Amerikaanse nationaliteit. Het cruisetoerisme in Bonaire groeide wel, met maar liefst 88 procent tot 407.000 passagiers. Bonaire heeft zich sterk ingezet om meer cruises naar het eiland te trekken. Daarnaast nam ook het aantal cruisepassagiers in het Caribisch gebied als geheel toe.

Sint-Eustatius: 5 procent minder toeristen per vliegtuig
De eerste acht maanden van 2017 groeide het aantal inkomende toeristen op Sint-Eustatius met 10 procent vergeleken met dezelfde periode in 2016. Deze groei werd echter geheel ongedaan gemaakt door de komst van de orkaan Irma in september waardoor veel toeristen wegbleven. November en december vertoonden wel enig herstel. Uiteindelijk kwam het aantal toeristen dat in 2017 per vliegtuig naar Sint-Eustatius vloog 5 procent lager uit dan in 2016: 10,5 duizend inkomende toeristen in 2017. Er moet rekening mee worden gehouden dat de cijfers ook het zakelijk toerisme omvatten. Dit betekent dat rijksambtenaren en hulpverleners, die niet op Sint-Eustatius wonen, bij de inkomende toeristen worden meegeteld. Er zijn geen grote verschuivingen in 2017 opgetreden als het gaat om de nationaliteit van de toeristen.

Saba: 3 procent meer toeristen per boot
De eerste acht maanden had Saba 5 procent meer inkomende toeristen per vliegtuig vergeleken met dezelfde periode in 2016. Deze groei werd echter tenietgedaan door de komst van de orkaan Irma. Ondanks een licht herstel in november en december, kwam het aantal vliegtoeristen in 2017 ongeveer 9 procent lager uit dan in 2016: 8,4 duizend inkomende toeristen in 2017 (inclusief zakelijke reizigers). Ook bij Saba waren er geen substantiële verschuivingen in de aandelen van de nationaliteit van de toeristen die per vliegtuig kwamen.
Het aantal passagiers dat per ferry of per jacht naar Saba kwam, nam in 2017 met 3 procent toe. Vooral in december kwamen er veel passagiers met de boot of een ferry.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.