FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van donderdag 3 mei 2018

Costa helpt Atlético aan plek in finale Europa League

Atlético Madrid heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de Europa League nadat het met 1-0 te sterk was voor Arsenal.

Waar Diego Costa in de heenwedstrijd (1-1) geen speelminuten kreeg, was er tijdens de return een basisplaats bij de Madrilenen en de spits kreeg na zeven minuten spelen een uitstekende mogelijkheid op de 1-0. De Spaans international was de verdediging van Arsenal de baas, maar hij was te slordig in de afronding. Bij minuten later moesten the Gunners al afscheid nemen. Laurant Koscielny raakte geblesseerd en moet per brancard van het veld gedragen.

Arsenal zette halverwege de eerste helft even aan, maar inzetten van Aaron Ramsey, Alexandre Lacazette en Mesut Özil konden verdedigd worden. Toch bleven de grote kansen er voor de thuisploeg. Koke schoot de bal naast en Antoine Griezmann schoot nipt voorlangs. In blessuretijd van de eerste helft viel alsnog de treffer. Griezmann gaf de bal mee aan Costa en de 29-jarige spits schoot beheerst raak: 1-0.

Na rust werd Arsenal via Aaron Ramsey gevaarlijk, maar de international van Wales had te veel tijd nodig en kon dus niet afronden. Griezmann ontfermde zich over een vrije trap voor Atlético en plaatste de bal naast. Na een uur spelen zetten de gasten weer wat een en Jan Oblak moest handelend optreden op een schot van Granit Xhaka.

Toch was het Atlético dat via Griezmann een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien. De Fransman kon in het strafschopgebied aanleggen, maar zijn schot belandde via de benen van een verdediger in de handen van David Ospina.

In de slotfase van de wedstrijd slaagde Arsenal er niet meer in om het Oblak moeilijk te maken, waar invaller Fernando Torres nog het doel van Ospina onder vuur nam. Atlético Madrid gaat op 16 mei op voor de derde winst van de Europa League.

RTL-tuinman krijgt kind met kindermeisje

Lodewijk Hoekstra, bekend als presentator van Eigen Huis & Tuin, heeft een zoontje gekregen. Het jongetje heet Mats Olivier, meldt Shownieuws.

Het kind werd 1 mei geboren. Het is het eerste kindje dat de 41-jarige Hoekstra krijgt met zijn nieuwe vriendin Renee. Hij had al twee kinderen uit een vorige relatie.

Renee was jarenlang de oppas van Hoekstra en zijn vorige vrouw.

RTL-tuinman krijgt kind
RTL-tuinman krijgt kind (Foto: BuzzE)

Bondspresident Duitsland op audiëntie in NL

De bondspresident van Duitsland, Frank-Walter Steinmeier, brengt dinsdag 15 en woensdag 16 mei een officieel bezoek aan Nederland. De bondspresident wordt vergezeld door zijn echtgenote, Elke Büdenbender. Het bezoek staat in het teken van een hernieuwde kennismaking met bondspresident Steinmeier en het bestendigen van de bilaterale relaties.

Koning Willem-Alexander ontvangt bondspresident Steinmeier en zijn echtgenote dinsdag 15 mei met een welkomstceremonie op Paleis Noordeinde in Den Haag, gevolgd door een audiëntie. Aansluitend bieden de Koning en Koningin het presidentiële paar een lunch aan. De Koning en de bondspresident houden daarbij een toespraak.

Minister-president Rutte ontvangt bondspresident Steinmeier in het Catshuis voor een werkdiner. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer de toekomst van Europa en de politiek maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en Duitsland, waaronder migratie.

Westereemsverdrag
Ook ondertekenen de minister-president en de bondspresident het Westereemsverdrag. Hierin zijn bevoegdheden vastgelegd tussen Nederland en Duitsland met betrekking tot het gebied ten noorden van de Eemsmonding.

Dinsdagochtend 15 mei wordt bondspresident Steinmeier in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag ontvangen door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal, mevrouw Ankie Broekers-Knol en mevrouw Khadija Arib. In de middag brengt hij een bezoek aan de Technische Universiteit in Delft.

Woensdag 16 mei heeft de bondspresident een ontmoeting met de burgemeester van Amsterdam. Verder bezoekt hij in Amsterdam onder andere de NDSM werf en het Rijksmuseum.

Ex-topman VW aangeklaagd om dieselschandaal

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn is in de Verenigde Staten aangeklaagd vanwege zijn rol in het dieselschandaal. Winterkorn wordt beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels.

Volkswagen raakte in het najaar van 2015 in opspraak toen bleek dat het bedrijf jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam op als baas van de Duitse automaker.

De affaire heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar bij elkaar vele miljarden mee gemoeid zijn. In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.

Ex-topman VW aangeklaagd om dieselschandaal
Ex-topman VW aangeklaagd om dieselschandaal (Foto: ANP)

Premier League Darts: de nummer één tegen de wereldkampioen

Het is weer donderdagavond en dus is het weer tijd voor de Premier League voor de heren darters. De overgebleven acht spelers hebben allemaal veertien wedstrijden gespeeld en dus staan er vandaag - en volgende week donderdag - vier in plaats van vijf wedstrijden op het schema.

Michael van Gerwen, de nummer één van de wereld, speelt tegen wereldkampioen Rob Cross, een beter affiche ga je nauwelijks krijgen. De Europa League mag dan wel weer vervelend in de weg zitten op de dartszender van Nederland, op het FOK!forum kijken we uiteraard wel gewoon.

Peter Wright (SCO) - Simon Whitlock (AUS) 7-4
Het begon allemaal niet zo denderend en na vier matige legs had Wright een 3-1 voorsprong te pakken. Het niveau werd er niet bepaald beter op en vijf legs later hadden beiden heren nog eens kans: 5-4 Wright, die vervolgens ook een einde maakte aan deze matige partij, die vanavond in de samenvattingen op RTL7 prima schriftelijk afgedaan kan worden.

Peter Wright - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Peter Wright - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Michael van Gerwen (NED) 2-7
Cross versloeg Van Gerwen op het WK en ooit moest er wraak komen. Dat leek nu het geval, want Van Gerwen stond het stadion in Birmingham aan gort te gooien. Na een paar legs had de groene sloopkogel een gemiddelde van een dikke 120 punten op de teller staan. Dat daalde logischerwijze wel iets, maar in no-time stond er 5-1 op de borden. Cross pakte nog één leg, maar daar bleef het bij: 7-2.

Rob Cross - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Rob Cross - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIR) - Michael Smith (ENG) 6-6
Gurney won leg één, maar Smith kwam op stoom en won er drie op rij, waarna Gurney met een 147-finish liet zien ook wakker te zijn. Dat herhaalde hij niet veel later, want met een 167-finish kwam hij op 4-4. De wedstrijd kabbelde wat voort en kende uiteindelijk geen winnaar: met een 81-finish via bullseye bepaalde Smith de eindstand stand op 6-6.

Daryl Gurney - Michael Smith (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Michael Smith (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Raymond van Barneveld (NED) 3-7
Van Barneveld won de eerste drie legs en dat was te danken aan zijn eigen goede start en het mindere begin van Anderson. Barney bleef uitstekend gooien, was nauwkeurig genoeg op de dubbels en diende Anderson een forse nederlaag toe: 7-3. 

Van Gerwen, Smith en Cross zijn zeker van de play-offs, Anderson kan het alleen nog mislopen als hij verliest, Gurney wint en Gurney daarbij een legverschil van dertien legs goedmaakt, nagenoeg onmogelijk dus.

Gary Anderson - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Gary Anderson - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Politiemol Mark M. vrijgelaten na fout OM

Politiemol Mark M. uit Weert wordt vrijgelaten, na een fout van het Openbaar Ministerie. De zogeheten vordering tot gevangenhouding is te laat ingediend, waardoor hij op vrije voeten zijn hogerberoepszaak mag afwachten. M. kreeg onlangs vijf jaar celstraf van de rechtbank in Den Bosch voor het verkopen van politie-informatie, computervredebreuk en witwassen.

Hij ging tegen die straf in hoger beroep en tot die zaak start moet het OM van tijd tot tijd zijn voorlopige hechtenis officieel verlengen. Dat is door een menselijke fout niet goed gegaan, aldus een woordvoerster van het OM. "We betreuren dit zeer en moeten kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Omdat er ook geen sprake is van nieuwe ernstige bezwaren tegen de verdachte, acht de raadkamer van het gerechtshof het niet mogelijk opnieuw de voorlopige hechtenis van de verdachte te bevelen, aldus het OM. De start van het hoger beroep staat gepland op 7 augustus.

Politiemol Mark M. vrijgelaten na fout OM
Politiemol Mark M. vrijgelaten na fout OM (Foto: ANP)

Oscarcomité royeert ook Polanski en Cosby

De Academy, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, heeft het lidmaatschap van Roman Polanski en Bill Cosby opgezegd. Eerder werd al Harvey Weinstein uit de organisatie gezet.

Volgens een verklaring van het bestuur "blijven we continu evalueren of de leden de ethische maatstaven en het respect voor menselijke waardigheid respecteren die worden vereist van onze leden". De 80-jarige Cosby werd afgelopen vrijdag vrijgelaten op borgtocht nadat hij eerder schuldig was bevonden aan het drogeren en misbruiken van een vrouw. Er zijn veel meer vrouwen die hem hebben beticht van seksueel wangedrag.

De 84-jarige Roman Polanski kan sinds 1977 de VS niet meer in omdat hij een toen 13-jarig meisje heeft misbruikt. Inmiddels zijn er ook voor de Frans-Poolse regisseur meer soortgelijke aanklachten.

Polanski mag zijn Oscar, die hij in 2003 won voor The Pianist, wel houden. Hij kon de prijs in 2003 niet zelf in ontvangst nemen omdat de uitreiking van het beeldje in de VS plaatsvond.

Oscarcomité royeert ook Polanski en Cosby
Oscarcomité royeert ook Polanski en Cosby (Foto: BuzzE)

NS eert verzetsheld Theo van Loon

Morgenmiddag neemt Roger van Boxtel, President-Directeur van NS, in het Twickel college in Hengelo het eerste exemplaar van het boek “Hengelo 1944-1945. Theo van Loon, Spoorman & Verzetsheld” van gepensioneerd spoorman Martin Meijerink in ontvangst, uit handen van Burgemeester Sander Schelberg.

Voor deze bijzondere bijeenkomst zijn nabestaanden van Theo van Loon uitgenodigd maar ook bewoners van de Theo van Loon-straat, het bestuur van de Bond van Gepensioneerden Vervoerspersoneel, studenten van de Hogeschool Saxion Enschede en leerlingen van het Twickel college die het monument hebben geadopteerd.

Theo van Loon staat voor die NS’ers die in opstand kwamen tijdens de oorlog. Hij wordt gezien als een held omdat hij op 18 maart 1944 met gevaar voor eigen leven op het station te Hengelo een munitietrein ‘veilig’ stelde en zo de stad Hengelo en haar inwoners voor een nog grotere ramp behoedde. Studenten van Saxion maken een 4-delig lespakket voor het basisonderwijs over de rol van Theo van Loon tijdens de WOII.

Op 5 mei opent in Museum Hengelo de tentoonstelling ‘Hoogspanning, het gevecht om de IJsselcentrale op 1 april 1945’ in. De tentoonstelling gaat over onder andere Station Hengelo, de explosie van de munitietrein in maart 1943 en de spoorwegstaking van september 1944 tot 5 mei 1945. De tentoonstelling is tot eind augustus te zien en is een samenwerking tussen Museum Hengelo, Gemeente Hengelo, NS, Saxion Hogescholen en het Verzetsmuseum Amsterdam.

A12 urenlang afgesloten vanwege groot ongeluk

Op de A12 ter hoogte van kilometerpaal 21.6 vond op donderdag 3 mei omstreeks 13:00 uur een ongeval plaats met vier voertuigen. In totaal vervoerden ambulances zes slachtoffers naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Vooralsnog bestaat het vermoeden dat een vrachtwagenchauffeur, die van Utrecht naar Den Haag reed, tijdens een inhaalmanoeuvre een klapband kreeg. Hierna raakte de vrachtauto een busje, dat op de meest linker rijstrook reed, waardoor beide voertuigen richting een betonnen vangrail (barrier) schoven. Het busje ging over de barrier heen en hierdoor belandden ook betonnen delen van de barrier op de andere rijbaan. Twee auto's, die reden op de spitsstrook van Den Haag naar Utrecht, raakten door deze betonnen delen zwaar beschadigd.

Omdat de hulpdiensten ruimte nodig hadden om slachtoffers te helpen en veilig te kunnen werken, werd de snelweg A12 in beide richtingen geheel afgesloten. Ook werd de traumahelikopter ingezet. Nadat er in totaal zes slachtoffers naar het ziekenhuis vervoerd waren, deed de afdeling Verkeersongevallen Analyse uitgebreid onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Hierbij maakte een politiehelikopter een aantal overzichtsfoto’s. Ook spraken agenten met diverse getuigen. Het onderzoek is nog niet afgerond.

A12 urenlang afgesloten vanwege groot ongeluk (Foto:stockfoto politie.nl)
A12 urenlang afgesloten vanwege groot ongeluk (Foto:stockfoto politie.nl)

Onderzoek naar tweede incident in Praag

Een van de Nederlanders die in Praag een ober hebben mishandeld, wordt mogelijk vervolgd voor nog een incident. Een dag eerder zou hij een jong stel hebben belaagd. Dat gebeurde in de oude joodse wijk van de Tsjechische hoofdstad. De Praagse politie doet daar onderzoek naar, laat een politiewoordvoerder weten aan ANP Video.

De Nederlander zou een jonge vrouw die langsliep in haar borsten hebben geknepen. Toen haar vriend ingreep, kreeg hij een vuistslag in zijn gezicht.

Een dag later belaagde de groep een ober bij een terras in Praag. De man werd ernstig mishandeld en ligt zwaargewond in een ziekenhuis. Drie Nederlanders kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen het land de komende vijf jaar niet meer in. Twee anderen zitten nog vast. Het onderzoek naar hun rol kan nog maanden duren. Twee anderen zijn vrijgelaten. Zij probeerden de boel juist te sussen en waren niet betrokken bij het gevecht, zegt de politie.

Veel steun

De ober wordt bijgestaan door zijn vriend Jiri Brych, zelf een oud-agent. Hij wil volgende week naar Nederland komen om onderzoek te doen naar de daders. Hij wil onder meer weten of de daders in ons land ook al eens over de schreef zijn gegaan, zodat de Tsjechische politie die informatie kan gebruiken. Brych zegt dat hij veel steun vanuit Nederland krijgt. "Veel mensen sturen e-mails om te steunen, ze willen helpen. Voor ons is het heel fijn om hun belangstelling te zien. Daarom wil ik gaan. Zij willen ook de waarheid weten, de echte informatie over het gevecht", zegt hij via een tolk op het terras van bar Polpo, waar de mishandeling gebeurde.

Ober Miroslav ligt nog steeds op de intensive care, maar is inmiddels bij bewustzijn en buiten levensgevaar. Volgens Brych heeft de man onder meer een hersenbloeding opgelopen en is zijn kaak op drie plaatsen gebroken. "Ook zijn oogkas is gebroken en zijn oog lag er deels uit. Hij had een gat bij zijn slaap. Nu is hij stabiel. Hij kan praten en zien, maar geestelijk gaat het slecht met hem", aldus de oud-agent. Volgens de politie kan hij pas worden gehoord als zijn toestand is verbeterd.

Onderzoek naar tweede incident in Praag
Onderzoek naar tweede incident in Praag (Foto: ANP)

Marine krijgt nieuwe schepen

De Koninklijke Marine krijgt de komende jaren meerdere nieuwe schepen. In het oog springt de komst van een 2e bevoorradingsschip. Daarnaast vervangt de marine beide M-fregatten (multiporpose) en 6 mijnenbestrijdingsvaartuigen. Die laatste 2 typen ontwikkelt Nederland samen met België. Vandaag liet staatssecretaris Barbara Visser haar wensen per brief weten aan de Tweede Kamer.

Nederland heeft nu 1 bevoorradingschip, het joint logistic support ship (JSS) Karel Doorman. Een 2e, zogenoemd combat support ship (CSS) moet de effectiviteit van marineschepen vergroten. Die hoeven zo minder vaak het operatiegebied te verlaten voor een havenbezoek. Met een 2e ondersteuningsschip kan de Defensie permanent bevoorradingscapaciteit op zee hebben en deze ook beschikbaar stellen aan de NAVO.

Snel inzetbaar
Het CSS moet relatief snel, vanaf 2023, te water worden gelaten. Hiervoor pakt Defensie het bestaande ontwerp van het JSS. Dit zogenoemde ‘kopen van de plank’ heeft verschillende voordelen. Er kan gebruik worden gemaakt van opgedane kennis en ervaring. En er zijn voordelen bij het onderhoud en de opleiding en training van de bemanning.

Het CSS wordt kleiner dan het JSS, maar toch zoveel mogelijk hetzelfde. Denk aan architectuur en inrichting, het commandosyteem, de bewapening en het gebruik van (sub)systemen als radar.

Vervanging M-fregatten
Het einde van de levensduur van de 2 M-fregatten komt in zicht. Ze zijn minder opgewassen tegen huidige en toekomstige dreigingen, systemen zijn verouderd en reservedelen moeilijk verkrijgbaar. Laatste 2 zaken zorgen ook voor onevenredig hoge onderhoudskosten.

Fregatten vormen de ruggengraat van de marine en vervanging is dus essentieel. Door hun slagkracht zorgen ze voor veiligheid op zee, verdediging van het eigen grondgebied en dat van bondgenoten en voor onbelemmerd zeetransport. Waar de luchtverdedigings- en commandofregatten zijn gespecialiseerd in luchtverdediging zijn de M-fregatten dat in onderzeebootbestrijding. En dat laatste is een capaciteit waar de NAVO grote behoefte aan heeft. Naast gevechtsoperaties zijn fregatten ook geschikt voor bijvoorbeeld terrorisme-, drugs en piraterijbestrijding en het verlenen van noodhulp.

De bouw van een complex schip als een fregat duurt ruim 7 jaar. Het 1e nieuwe fregat is naar verwachting vanaf 2025 inzetbaar.

Vervanging mijnenbestrijders
Defensie heeft 6 mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Alkmaar-klasse. De schepen dateren uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw en bereiken het einde van hun levensduur. Zo zijn ze steeds minder in staat om moderne zeemijnen op te sporen.

De verslechterde veiligheidssituatie vergroot de kans op de inzet van zeemijnen en er liggen nog steeds veel explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in zee.

De toekomst van de maritieme mijnenbestrijding ligt in onbemande en deels autonome systemen. Deze worden op veilige afstand ingezet vanaf een bemand mijnenbestrijdingsvaartuig. De mijnenbestrijders worden daarnaast zo ontworpen dat ze wereldwijd en onder hoge dreiging kunnen opereren. Nederland ontvangt de eenheden (bemand en onbemand) tussen 2025 en 2030.

Marine krijgt nieuwe schepen (Foto: Ministerie van Defensie)
Marine krijgt nieuwe schepen (Foto: Ministerie van Defensie)

Tieners mishandelen agent op metrostation

Een groep minderjarigen weigerde woensdagavond op metrostation Marconiplein in Rotterdam mee te werken aan een controle. De politie hield ze uiteindelijk allemaal aan voor verzet, belediging en belemmering. Bij één van de aanhoudingen kreeg een agent een klap op zijn hoofd en raakte gewond.

Medewerkers van cameratoezicht bij de RET zagen woensdagavond dat een groep jongeren op metrostation Coolhaven een voorwerp verborgen hield. Het vermoeden bestond dat dit een wapen was en daarom seinde de RET de politie in.

Ondertussen waren de jongemannen op de metro gestapt en bij Marconiplein aangekomen. Daar stonden agenten hen op te wachten. Een blik op de politie was echter genoeg om er direct vandoor te gaan in de richting van een uitgang. Daar stopten de tieners op aanroepen van de politie met vluchten, maar ze gaven geen gehoor aan het verzoek om hun handen tegen de muur te plaatsen. Ze weigerden mee te werken aan de fouillering en gingen zelfs in verzet. Een van de groepsleden sloeg daarbij een agent op zijn hoofd.

Nadat de situatie onder controle was, zijn de drie Schiedammers (15, 15 en 17) en een 17-jarige Rotterdammer, overgebracht naar het politiebureau. Bij één van de verdachten trof de politie een mes aan.

Tieners mishandelen agent op metrostation (Foto: Stockfoto politie.nl)
Tieners mishandelen agent op metrostation (Foto: Stockfoto politie.nl)

Noord- en Zuid-Korea plotseling samen vanaf kwartfinales WK tafeltennis

Op het wereldkampioenschap tafeltennis voor landenteams deed zich donderdag een opmerkelijk scenario voor. In de kwartfinales van het vrouwentoernooi zouden Noord- en Zuid-Korea het tegen elkaar opnemen, maar dat ging niet door.

De twee teams kwamen gezamenlijk binnen en lieten weten dat ze niet tegen elkaar zouden spelen. In plaats daarvan werden de twee teams uit het niets samengevoegd, waardoor het toernooi halverwege ineens een heel ander team in de halve finales heeft staan.

Noord-Korea won in de achtste finales van Rusland, dat nu dus verloren blijkt te hebben van een team dat ineens niet meer bestaat. Bij de mannen is van een samenvoeging geen sprake. Geheel toevallig lijkt dat niet: Noord-Korea werd in de groepsfase toch al uitgeschakeld, dus samenvoegen leverde daar geen competitievoordeel op.

Overigens zal het voor Japan, de tegenstander in de halve finales, niet heel veel verschil maken, in elk geval niet in negatieve zin. Noord-Korea heeft in principe maar één speelster die het niveau van de Zuid-Koreaanse dames een beetje bij kan houden.

Tanfield verslaat medevluchters in openingsrit Tour of Yorkshire

Harry Tanfield heeft de eerste etappe in de Tour de Yorkshire gewonnen. De 23-jarige Brit van Canyon-Eisberg was na 182 kilometer in Doncaster de snelste van een kopgroep. Alistair Slater kwam als tweede over de streep, voor Michael Cuming. Tanfield is ook de eerste leider in de ronde van Yorkshire.

Vlak na de start gingen zes renners in de aanval: Tom Baylis (ONE), Cuming (Madison Genesis), Slater (JLT Condor), Tanfield (Canyon-Eisberg), Axel Journiaux (Direct Energie) en Emerson Oronte (Rally Cycling). Ze kregen een voorsprong van maximaal vier minuten op het peloton.

Het peloton onder leiding van Sunweb leek alles onder controle te hebben. Met nog dertig kilometer te fietsen was het verschil teruggebracht naar de twee minuten. Het leek aan te komen op een massasprint in de eerste etappe, maar de vluchters hadden hun krachten goed verdeeld en hadden met nog tien kilometer te gaan een voorsprong van één minuut en twintig seconden, waar ondertussen de Fransman Journiaux was afgehaakt.

Het peloton bracht het verschil met nog vijf kilometer te gaan terug tot 35 seconden, maar tussen kilometer vijf en twee van de streep kwamen ze niet meer dichter en moest de winnaar vooraan gezocht worden. Tanfield begon zijn sprint achteraan, maar de Brit won vrij overtuigend de sprint tegen zijn vluchtgenoten. Max Walscheid won de sprint van het peloton op vijf seconden van de winnaar.

Samsung terug als grootste smartphonemaker

Samsung is opnieuw de grootste producent van smartphones. Het Zuid-Koreaanse bedrijf was in het vierde kwartaal van vorig jaar even naar de kroon gestoten door Apple, maar loste het Amerikaanse bedrijf de afgelopen maanden weer af. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys.

Samsung maakte 23,6 procent van de smartphones in het eerste kwartaal. Daarmee blijft het bedrijf iPhonemaker Apple voor. De Amerikanen hebben een marktaandeel van 15,5 procent. De Chinese bedrijven Huawei, Xiaomi en Oppo maken de top vijf vol. Die vijf bedrijven maken twee derde van alle smartphones.

In absolute aantallen was het aantal smartphones dat in de eerste drie maanden van dit jaar verkocht werd lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot en met maart gingen 337 miljoen telefoons van de hand. Apple, Huawei en Xiaomi verkochten meer telefoons dan een jaar eerder. Die laatste verdubbelde zijn verkopen zelfs ruim.

Samsung terug als grootste smartphonemaker
Samsung terug als grootste smartphonemaker (Foto: BuzzT)

Schaatsploeg Anema telt negen rijders

De Winterspelen zijn voorbij en verwerkt. Een nieuwe olympische cyclus staat voor de deur. Naast Lotto-Jumbo, dat tot op heden tien rijders heeft vastgelegd, heeft Team Clafis/A-Ware van coach Jillert Anema vandaag met negen schaatsers een akkoord bereikt. Dat laat Bert Jonker weten, directeur en eigenaar van ingenieursbureau Clafis.

Jorrit Bergsma en Evert Hoolwerf hadden een doorlopend contract. Thomas Geerdinck, Lex Dijkstra en Tjerk de Boer worden aan de ploeg toegevoegd. Geerdinck komt over van Team Justlease.nl, Dijkstra reed bij RTC Noord en De Boer komt van RTC Fryslan. De vrouwenploeg bestaat komend seizoen uit Irene Schouten, Carien Kleibeuker, Elisa Dul en Marijke Groenewoud. De kans is aanwezig dat ook Esmee Visser in de toekomst zal aansluiten. Zij geeft de komende tijd prioriteit aan haar studie. 

Opvallend is dat met vier heren uit de ploeg geen overeenstemming is bereikt. Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Erik Jan Kooiman en Simon Schouten konden zich, verenigd als collectief, niet vinden in het aanbod van de ploeg. "Daar ben ik enorm teleurgesteld over”, bekent Jonker. "We bieden een prima basissalaris dat significant hoger ligt dan het minimumloon. Ik voelde me ook door ze voor het blok gezet. We zijn er niet uitgekomen. Maar ik heb wel geleerd om de deur nooit dicht te doen. Soms lijkt het gras groener bij de buren, maar blijkt dat tegen te vallen.”

Niels Mesu, bij wie voor de tweede keer kanker is geconstateerd, zal een plek in de begeleidingsstaf krijgen. "We nemen onze verantwoordelijkheid als werkgever” , besluit Jonker. 

Poels: "Dumoulin is grootste rivaal Froome"

Vrijdag begint de Giro d'Italia, met Chris Froome als een van de voornaamste kandidaten. Dat geldt natuurlijk ook voor Tom Dumoulin, die zijn titel hoopt te verdedigen. Froome's Sky-ploeggenoot Wout Poels ziet de Nederlander als de voornaamste concurrent voor zijn kopman.

"Als winnaar van vorig jaar sta je natuurlijk wel gelijk op één als rivaal", aldus Poels. Froome pakt nog wel eens tijd in tijdritten, maar tegen Dumoulin wordt dat lastig: de Sunweb-renner was de Brit de vorige vijf keer de baas en won onder meer goud op het WK vorig jaar.

"In een tijdrit moet je blij zijn als je op Dumoulin nauwelijks tijd verliest, dus Chris moet het hebben van de bergritten", zegt Poels. "In de laatste jaren ging hij steeds één keer in de aanval in de bergen, waarna hij de gepakte marge vast kon houden. Nu zal dat vaker moeten om Dumoulin te kunnen kloppen."

Froome staat flink onder druk wegens de lopende salbutamolzaak. "Dat heb je liever niet, maar het is nou eenmaal zo. Mijzelf erover opwinden kost alleen maar broodnodige energie", aldus Poels over zijn verdachte kopman, die na Eddy Merckx en Bernard Hinault zijn derde grote ronde op rij hoopt te winnen.

Joling verwacht burgeroorlog in Nederland

Gerard Joling denkt dat er "binnen nu en drie jaar een burgeroorlog uitbreekt in Nederland". Dat stelt de zanger in een interview in Playboy dat donderdag is gepubliceerd. "De mensen pikken het niet meer. Het land gaat naar de klote op deze manier", aldus Joling.

De zanger vindt het "zo verschrikkelijk dat het land wordt overgenomen door de buitenlanders. We zijn gewoon te laat. We kunnen niet meer terug. En dat is allemaal de schuld van links." De zanger verwacht dat het komt tot "een clash tussen de verschillende culturen. Ik heb niets tegen buitenlanders, maar ze moeten wel onze taal spreken en onze normen en waarden accepteren. We hebben de afgelopen jaren gewoon te veel binnengelaten in een klein land, en vroeg of laat gaat dat botsen."

'Geer' stelt verder groot fan te zijn van Thierry Baudet. "Al moet hij niet van die rare legeroutfits gaan dragen zoals laatst in de Tweede Kamer, want dan knap ik af." Voor de rest is het volgens Joling "slecht gesteld met de politiek. Nederland schreeuwt naar mijn mening om twee dingen: strengere regels en hogere straffen!"

Knuppel en geweer

Wat de 'Topper' betreft zou de politie per direct meer bevoegdheden moeten krijgen. "Niet alleen met pepperspray, maar ook met het gebruik van knuppel en geweer. Je denkt toch niet dat je bij de Guardia Civil in Spanje iemand uit kan lachen of in zijn gezicht kan kwatten zonder dat er iets gebeurt? Dan slaan ze je met zes knuppels in elkaar. Hier mag dat weer niet. Wat is dat voor een beleid in Nederland?"

Volgens Joling neemt het aantal inbraken en overvallen toe omdat "dat tuig denkt: als ik word opgepakt dan kom ik toch in een soort hotel terecht waar ik zelf mag kiezen wat ik eet en waar ik alleen op een kamer kom te zitten. Ik vind het zo verschrikkelijk dat dit hier allemaal gewoon kan."

Joling verwacht burgeroorlog in Nederland
Joling verwacht burgeroorlog in Nederland (Foto: BuzzE)

De Boer keert ooit terug naar Ajax

Frank de Boer hoopt op een dag terug te keren bij Ajax. Dit liet de voormalig oefenmeester van de Amsterdammers donderdag in de Coen en Sander-show op 538 weten. De 47-jarige coach was er in de periode tussen december 2010 en de zomer van 2016 ook al werkzaam.

"Die kans is er zeker", aldus De Boer, die in de jaren 90 furore als speler maakte in Amsterdam, in het radioprogramma. "Als er een club is waar ik nog eens wil trainen, dan is het Ajax. Ajax zit diep van binnen."

Edwin van der Sar was eveneens te gast bij de radioshow en liet weten wel oren te hebben naar een rentree van De Boer. "We hopen Frank in de toekomst nog een keer te zien hier", zo liet hij weten. "Frank is vier keer kampioen geworden in vijf en een half jaar. Het had vijf keer moeten zijn, maar Doetinchem (waar Ajax in 2016 met 1-1 gelijkspeelde tegen De Graafschap, waardoor PSV de titel pakte, red.) vergeten we."

De Boer haalde in zijn eerste periode bij Ajax liefst vier keer de landstitel binnen. Vervolgens ging de trainer aan de slag bij Internazionale, maar dat avontuur eindigde al snel. Ook het huwelijk met Crystal Palace was niet succesvol en strandde al na 77 dagen.

Makelaar doet klanten seizoenskaart FC Twente cadeau

Wil je komend seizoen voor niets naar de thuiswedstrijden van FC Twente? Ga dan bij makelaar Robert Pullen in het Twentse Markelo langs. Als je via hem de aan- of verkoop van je huis regelt, dan doet de beste man er een seizoenskaart voor de Tukkers gratis en voor niets bij.

Pullen is al jaren een vaste bezoeker van de Grolsch Veste en doet dat samen met zijn zoon. Hij is vooral bang, dat mensen thuisblijven nu de ploeg in de Jupiler League moet spelen. Volgens Pullen is een snelle rentree in de Eredivisie alleen haalbaar met een vol stadion. "Ik ben bang dat mensen wegblijven bij bijvoorbeeld wedstrijden tegen Telstar, dat moeten we stoppen", zegt hij tegen RTV Oost.

De achterban van FC Twente staat als trouw te boek, maar de makelaar verwacht toch een terugloop. Pullen: "Ik verwacht dat er straks 15.000 man zit, dat is te weinig. Ik hoop echt op zo'n 20.000 bezoekers op de tribunes te zien komend seizoen."

Pullen hoopt met zijn initiatief andere bedrijven te inspireren. Zo kunnen winkels, volgens hem, iedere duizenste bezoeker een gratis seizoenskaart geven. "We moeten met z’n allen één jaar door de zure appel heen bijten."

Shania Twain ontmoet misschien Henk Wijngaard

De kans is reëel dat zangeres Shania Twain binnenkort eindelijk haar 'halfoom' Henk Wijngaard gaat ontmoeten. Dat vertelde de zanger van Met de vlam in de pijp in het programma De Nieuws BV op NPO Radio 1.

De vader van Wijngaard was de opa van Shania Twain, bekend van hits als You're still the one en Man! I feel like a woman. De vader van de Canadese superster werd geboren uit een buitenechtelijke relatie van de vader van Wijngaard. De twee verre familieleden hebben elkaar nooit gezien, al ondernam de Nederlandse zanger wel diverse pogingen. Zo werd hij lid van de fanclub van Twain om met haar in contact te komen.

"Ze was dertien jaar geleden voor het laatst in Nederland", vertelde Wijngaard in het programma. "Nu komt ze op 11 oktober weer voor een concert in de Ziggo Dome. Concertorganisator Mojo heeft beloofd wat te gaan proberen. Het zou echt fantastisch zijn als ik haar kon zien."

Twain is in interviews altijd erg gesloten over haar familieverleden. De zangeres staat op de eerste plaats van de lijst met best verkochte Canadese albums van de afgelopen twintig jaar.

Shania Twain ontmoet misschien Henk Wijngaard
Shania Twain ontmoet misschien Henk Wijngaard (Foto: BuzzE)

Mourinho wil Blind niet kwijt

Daley Blind lijkt nog een toekomst bij Manchester United te hebben, ondanks dat de Nederlander de laatste weken gelinkt werd aan een vertrek.

Blind, wiens contract nog doorloopt tot de zomer van 2019, kwam dit seizoen tot zestien wedstrijden in het shirt van the Red Devils, waarvan slechts zes wedstrijden in de Premier League. Ook de positie van Matteo Darmian lijkt onzeker te zijn. De Italiaan kwam dit seizoen tot vijftien wedstrijden in alle competities, waarvan ook slechts zes in de Premier League.

"Als een speler wil vertrekken en er een goede aanbieding binnenkort, dan zal de club de situtatie bestuderen. We proberen de spelers altijd gelukkig te houden. Als dat betekent dat een vertrek de beste optie is, zullen we zien wat er gaat gebeuren", vertelde Mourinho tijdens een persconferentie.

"Maar ze komen voor in mijn plannen. Ik wil niet verkopen, ik wil hen houden." Blind staat sinds de zomer van 2014 onder contract bij Manchester United en hij won tot dusver vier prijzen met de club: de FA Cup, de Europa League, de Community Shield en EFL Cup.

Rechter verbiedt protest bij dodenherdenking

Het aangekondigde lawaaiprotest tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam mag niet doorgaan. Ook heeft de gemeente terecht een gebiedsverbod ingesteld voor organisator Rogier Meijerink op en rondom het Amsterdamse plein. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam in een kort geding.

Meijerink had aanvankelijk een lawaaidemonstratie aangekondigd tijdens de twee minuten stilte. Tijdens de zitting bleek dat hij in plaats daarvan twee minuten voor 20.00 uur een mobiel luchtalarm wil laten afgaan om vervolgens in stilte te vertrekken. Ook dit plan werd door de gemeente afgewezen.

De voorzieningenrechter schaarde zich achter de argumenten van de gemeente dat het maken van lawaai tot schrikreacties en paniek kan leiden en dus een gevaar is voor de openbare orde. "De burgemeester mag dit verbieden als er geen alternatieve weg mogelijk is." De rechter vond het eveneens aannemelijk dat als hij op de Dam is, dit zal leiden tot onrust. "U bent nogal een publieke figuur geworden. Daarom vind ik dat de burgemeester een gebiedsverbod mag opleggen."

De actievoerder, die verwacht dat er zo'n honderd tot driehonderd medebetogers komen, zei dat hij zich niet laat weerhouden door de uitspraak van de rechtbank. "Ik ga naar de Dam, waar we om 20.00 uur gaan schreeuwen", zei hij vastberaden. "Dat doen we individueel en niet in groepsverband, waardoor we geen manifestatie zijn."

Rechter verbiedt protest bij dodenherdenking
Rechter verbiedt protest bij dodenherdenking (Foto: ANP)

Wild wint openingsrit Tour of Yorkshire

Kirsten Wild heeft de eerste etappe in de Ronde Yorkshire van gewonnen. De Nederlandse van Wiggle High5 was na 135,5 kilometer de snelste in Doncaster in de massasprint. De Deense Amalie Dideriksen werd tweede, voor Britse Alice Barnes.

Natalie van Gogh en de Engelse Anna Christian reden lang op kop, maar met tien kilometer van de finish werden ze ingerekend door het peloton. Wils maakte het werk van haar ploeggenoten af en is ook de eerste leider in Ronde van Yorkshire. De 19-jarige Lorena Wiebes werd knap vierde.

Vrijdag is de slotetappe van de Tour of Yorkshire.

God of War snelst verkopende exclusive voor PlayStation 4

God of War is universeel positief ontvangen en de hoogst gereviewde game voor PlayStation 4 tot nu toe. Reviews vertalen zich niet altijd naar goede verkoopcijfers, maar in het geval van God of War kon dat eigenlijk niet anders.

In de eerste drie dagen dat de game beschikbaar was (22-24 april), is de game wereldwijd meer dan 3.1 miljoen keer verkocht. Dit is de combinatie van fysieke en digitale exemplaren van de game. Hiermee is God of War de snelst verkopende PlayStation 4-exclusive tot nu toe en verslaat het games als Uncharted 4 en Horizon Zero Dawn.

Inmiddels zijn we twee weken verder en ligt het werkelijke aantal ongetwijfeld alweer een stuk hoger, maar hoe hoog is afwachten tot Sony met meer informatie naar buiten komt.

God of War - Big mofo (Foto: Sony)

Backwards Compatibility op Xbox One groot succes

Eén ding waar Microsoft serieuze stappen mee aan het maken is, is backwards compatibility. Xbox 360-games krijgen 4K-patches, zijn direct zichtbaar in de library voor Xbox One en ook originele Xbox-games komen beschikbaar voor de console.

De fanbase ontvangt dit met open armen. Gamers op Xbox One hebben in totaalbijna één miljard uur aan oude, backwards compatible games gespeeld. Ook het ID@Xbox-programma is goed bezig. Games onder dit programma zijn meer dan vier miljard uur gespeeld. Verder is Microsoft tevreden met de groei in het aantal abonnees van Game Pass en is het totale aantal gebruikers van Mixer voor het eerst in één maand boven de tien miljoen gekomen.

Het aantal abonnees van Xbox Live zijn gestegen met 13 procent en de verkoopcijfers van Xbox One liggen 15 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Helaas geeft Microsoft geen precieze aantallen meer, dus hoeveel dit in feite is weten we niet.

Xbox Logo

Man overlijdt na frontale botsing met vrachtwagen

Bij een frontale botsing tussen een vrachtwagen en een personenauto op de N345, bij Brummen, is een dode gevallen.  Het ongeval gebeurde donderdagochtend rond 08:30 uur. Door een nog onbekende reden is de personenauto op de verkeerde kant van de weg terecht gekomen en is frontaal op de vrachtwagen gebotst.

De bestuurder van de personenauto is hierbij overleden. Gezien de grote ravage op de weg is de N345 tot in de middag afgesloten geweest. De identiteit van de overleden persoon is nog niet bekend. De politie (Verkeersongevallen Analyse) doet onderzoek naar de oorzaak van dit ongeval.

OM schikt met ECT na bedrijfsongeval

Het Openbaar Ministeriein Rotterdam is met het containeroverslagbedrijf ECT een transactie overeengekomen vanwege een arbeidsongeval in 2014. ECT betaalt 110.000 euro. ECT had al eerder een regeling met de slachtoffers getroffen.

Ongeluk en onderzoek
Het ongeluk gebeurde op zondag 16 februari 2014 op de containerterminal Euromax op de Maasvlakte. Tijdens het laden van een binnenschip viel een deel van de lading. De 56-jarige kapitein van het schip kwam daardoor om het leven en een medewerker van ECT raakte gewond.

ECT onderkent dat het mede aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeval en heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot de werkwijze op de terminal. Ook heeft het bedrijf in goed overleg de schade met zowel de nabestaanden van de schipper als met de eigen medewerker afgewikkeld.

Vanwege de getroffen maatregelen en de regelingen voor de slachtoffers heeft het OM besloten ECT een buitengerechtelijke afdoening aan te bieden. Voor de hoogte van het bedrag is gekeken naar de bestuurlijke boetebedragen en het boetebedrag dat in voorkomende gevallen door de rechtbank zou zijn opgelegd.

EU-parlement: mondiale ban diertest cosmetica

Dierproeven voor cosmetica moeten de wereld uit. Het Europees Parlement wil met overgrote meerderheid een mondiaal verbod op het testen van make-up, crèmes, shampoo en andere cosmetische producten op dieren en roept op tot een VN-conventie.

Het totaalverbod zou voor 2023 van kracht moeten worden. In de EU mag cosmetica die op dieren is uitgeprobeerd al sinds 2013 niet meer worden verkocht. Desondanks liggen er volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) nog steeds foute producten op de winkelschappen in Europa. Wereldwijd staat 80 procent van de landen dierproeven op verzorgingsmiddelen wel toe.

Volgens het parlement moet de EU echter ook de hand in eigen boezem steken. Er zijn gaten in de Europese wetgeving waarmee de cosmetica-industrie het verbod omzeilt. Producten worden bijvoorbeeld eerst buiten de EU getest op dieren en dan in de EU opnieuw op een alternatieve manier. Daarna worden ze in de EU op de markt gebracht. "Het is tijd dat het verbod wordt gehandhaafd", aldus Hazekamp.

EU-parlement: mondiale ban diertest cosmetica
EU-parlement: mondiale ban diertest cosmetica (Foto: ANP)

Marine sluit oefening Joint Warrior af

34 marineschepen, 5 onderzeeboten, tientallen helikopters en vliegtuigen en bijna 5.000 militairen. Zij namen deel aan de internationale maritieme oefening Joint Warrior. Gedurende twee weken oefenden de deelnemers het gevecht in het hoogste geweldsspectrum. Nederland leverde dit jaar een forse bijdrage met zijner majesteitsschepen Evertsen, Tromp, Van Amstel, Zeeleeuw, Urk, Mercuur en de Maritime Battle Staff.

De oefening Joint Warrior speelt zich zowel op land als ter zee af. Het oefengebied voor de Koninklijke Marine zat ten noordwesten van Schotland. Bij Joint Warrior draait het om een grote verscheidenheid aan scenario’s tot in het hoogste geweldspectrum zoals schiet-, luchtverdedigings- en onderzeebootbestrijdingsoefeningen, maar ook andere zaken zoals anti-smokkel activiteiten, informatie oorlogsvoering en het uitvoeren van evacuaties.

Alles uit de kast
Dat het er hard aan toegaat is duidelijk te zien tijdens de laatste fase van Joint Warrior waarbij 2 vlootverbanden van 5 en 11 schepen en hun luchteenheden direct tegenover elkaar staan. Alles wordt uit de kast gehaald in de strijd tegen oppervlakteschepen en onderzeeboten. Eenheden krijgen te maken met dreiging vanuit de lucht en opereren in een gebied waar mogelijk mijnen liggen.

Marineschepen ondersteunen landtroepen door tegenstanders vanaf zee onder vuur te nemen en door intensief samen te werken met eigen air support. Het oefengebied van Schotland is complex en de Nederlandse marine leert de omgeving te gebruiken voor eigen tactische doeleinden. Tijdens de oefening werden de eenheden ook geconfronteerd met cyberaanvallen, storingen op communicatieapparatuur en GPS-systemen.

Joint Expeditionairy Force
Het Verenigd Koninkrijk organiseert Joint Warrior, waarbij dit jaar ook de Joint Expeditionairy Force (JEF) een groot aandeel had. De JEF is een initiatief van het Verenigd Koninkrijk om een snelle reactiemacht te creëren die overal ter wereld inzetbaar is in geval van een crisis. Deelnemende landen zijn Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Naast deze landen deden er ook andere landen mee aan Joint Warrior, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika, Spanje en Zweden

Marine sluit oefening Joint Warrior af  (Foto: Koninklijke Marine)
Marine sluit oefening Joint Warrior af (Foto: Koninklijke Marine)Marine sluit oefening Joint Warrior af  (Foto: Koninklijke Marine)
Marine sluit oefening Joint Warrior af (Foto: Koninklijke Marine)Marine sluit oefening Joint Warrior af  (Foto: Koninklijke Marine)
Marine sluit oefening Joint Warrior af (Foto: Koninklijke Marine)

Agent Maastricht stak boetes in eigen zak

Een agent uit Maastricht heeft mogelijk boetes verduisterd. Hij zou automobilisten contant hebben laten betalen voor de bekeuringen en het geld daarna in eigen zak hebben gestoken. Dat gebeurde minstens vijftien keer en de boetes liepen op tot 260 euro, zegt het Openbaar Ministerie.

De agent is geschorst. Justitie onderzoekt of de agent dit vaker heeft gedaan. De man hield vorig jaar Belgische automobilisten aan na overtredingen en eiste dat ze contant zouden betalen. Als iemand niet genoeg geld bij zich had, moest hij of zij meteen pinnen.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de bekeurde Belgen het niet eens was met een boete en een klacht had ingediend.

Agent Maastricht stak boetes in eigen zak
Agent Maastricht stak boetes in eigen zak (Foto: ANP)

Initiatiefnemer ziet af van lawaaidemo op Dam

De initiatiefnemer van de lawaaidemonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam ziet hier vanaf. In plaats van herrie maken tijdens de twee minuten stilte wil hij voor 20.00 uur een luchtalarm laten afgaan, bleek aan het begin van het kort geding op de rechtbank in Amsterdam.

Vervolgens willen de actievoerders van Geen 4 Mei voor Mij in stil protest weglopen van de Dam.

Initiatiefnemer ziet af van lawaaidemo op Dam
Initiatiefnemer ziet af van lawaaidemo op Dam (Foto: ANP)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 18

Deze week maakt er geen grote blockbuster zijn entree in de Nederlandse bioscopen, maar gelukkig zijn er toch een aantal leuke releases deze week! Zo is er onder andere een thriller waarin Al Pacino zijn opwachting maakt en zien we Charlize Theron schitteren in een dramatische komedie. De meest geanticipeerde release van deze week is echter het nieuwe animatie-meesterwerk Isle of Dogs van regisseur Wes Anderson, die bekend is van Fantastic Mr. Fox en The Grand Budapest Hotel

Hangman

Gevierd crime detective Ray Archer (Al Pacino) wordt gekoppeld aan profiler Will Ruiney (Karl Urban) om samen een van de gewelddadigste seriemoordenaars van de stad te vangen. Hij speelt een gestoorde versie van het kinderspelletje ‘galgje’. Crimineel journalist Christi Davies (Brittany Snow) rapporteert over misdaad in de stad en schaduwt de detectives tijdens hun onderzoek. Het trio heeft een race tegen de klok om de moorden te voorkomen. Elke 24 uur wordt er een slachtoffer opgehangen met een letter op de borst of rug gesneden. Zo wordt het spel gespeeld.

Possessed

Een jonge hoofdpersoon (Olivia Lonsdale) stuit diep in het voormalige Joegoslavië op de erfenis van het communisme: ingestorte gebouwen, verlaten vliegvelden, achtergelaten boeken. Die botsing met de geschiedenis maakt haar melancholiek en brengt bijna vergeten emoties naar boven. Ze begint na te denken over de toekomst. Possessed verbeeldt de effecten van de smartphone op onze maatschappij en ons zelfbeeld. Vergezeld van analyses door de politicologen Alex Williams en Nick Srnicek leggen de filmmakers met een stroom van associatieve, poëtische beelden en confronterende found footage een prikkelend verband tussen empathie, politiek en solidariteit. Possessed is gemaakt door Metahaven (Vinca Kruk en Daniel van der Velden, makers van onder andere Information Skies), en de veelbekroonde documentairemaker Rob Schröder (Ouwehoeren).


Isle of Dogs

Isle of Dogs vertelt het verhaal van Atari Kobayashi, een 12-jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. Atari steekt alleen, in een Junior-Turbo Prop vliegtuigje de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots. Eenmaal aangekomen op Trash Island begint hij samen met een groep nieuwgevonden bastaard-vrienden aan een epische reis die het lot en de toekomst van hele provincie zal bepalen. De stemmencast van Isle of Dogs bestaat uit onder andere Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Frances McDormand, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton en Ken Watanabe.

Tully

Marlo (Charlize Theron) heeft altijd alles onder controle gehad, maar nu het gezin een derde kind heeft, wordt het haar allemaal wat teveel. Wanneer Marlo’s rijke broer voorstelt om een nanny te betalen om zich ’s nachts over het kind te ontfermen, lijkt het een voorstel dat ze onmogelijk kan weigeren. De beeldschone Tully (Mackenzie Davis) blijkt bovendien de beste nachtnanny die elke moeder zich kan wensen. Marlo komt langzaam weer tot leven en er ontstaat een intense band tussen haar en Tully. Het blijkt dat ze toch meer gemeen hebben dan ze in eerste instantie dacht…

Marjorie Prime

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie heel gewoon is geworden, krijgt de 86-jarige Marjorie gezelschap van een leergierig hologram. Deze ‘prime’ is een jongere versie van haar overleden man Walter, die herinneringen met Marjorie ophaalt om haar verslechterende geheugen te trainen. Maar de prime kent alleen de feiten en herinneringen die hem verteld zijn, die dus ook te manipuleren zijn – door Marjorie of bijvoorbeeld haar schoonzoon Jon.

Bad Samaritan

De getalenteerde fotograaf Sean Falco rommelt wat aan in zijn leven. Hij runt samen met een vriend een louche parkeerservice, waarbij ze regelmatig hun klanten bestelen door met hun eigen sleutelbos bij hen in te breken. Wanneer de arrogante Cale Innman zijn Maserati bij hen afgeeft, besluit Sean zijn huis binnen te dringen. Maar daar doet hij een schokkende vondst; Cale blijkt thuis een vrouw gevangen te houden. Sean kan haar niet direct redden, maar hij is vastbesloten de vrouw te bevrijden. Zodra Cale lucht krijgt van Sean’s reddingsactie doet hij er alles aan om het leven van Sean te ruïneren. Wat volgt is een wederzijdse klopjacht met verstrekkende gevolgen! Niemand is meer veilig voor de moordlustige Cale…

Homecoming (1945)

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een huwelijk, arriveren een orthodoxe joodse vader en zoon in het plaatselijke stationnetje. Ze huren een paardenkar waarin ze zwijgzaam twee houten kratten laten vervoeren. Er ontstaat onrust. Wat bevindt zich in de kisten en wat is hun doel? De dorpsbewoners gaan gebukt onder een collectief schuldbesef en door hun komst komen donkere geheimen en herinneringen bovendrijven. Is het familie van joodse dorpsgenoten die werden gedeporteerd en komen ze hun clandenstien verkregen eigendommen opeisen? Het dorp raakt in paniek en begint maatregelen te nemen..Win Escape Room - The Game!

Wat enkele jaren geleden nog leek op een hype is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze activiteit voor een avondje uit. Wie heeft er vandaag de dag nog geen Escape Room bezocht? Identity Games maakt het mogelijk om deze beleving in huis te halen met het breinbrekende bordspel: Escape Room The Game.

Samen met je team leg je binnen 60 minuten verbanden tussen de, op het eerste oog, willekeurige aanwijzingen om zo de drie codes te ontcijferen.
Weten jullie te ontsnappen uit de vier verschillende escape rooms? Voor wie niet genoeg kan krijgen van de Escape Room The Game zijn er ook zes uitbreidingssets beschikbaar om de spanning van de real life gamebeleving thuis te ervaren, waaronder de in december uitgebracht mysteries Secret Agent en The Dentist.

Wij mogen drie spellen weggeven, als je hier antwoord geeft op de volgende vraag:

Binnen hoeveel minuten moet je de codes ontcijferen?

  • 30 minuten
  • 60 minuten
  • 90 minuten

Geef je antwoord snel door!

Zo'n 600 asielzoekers vieren samen vrijheid

Zo'n zeshonderd bewoners uit vijftien asielzoekerscentra in het land vieren zaterdag samen de vrijheid in Leeuwarden. Ze komen naar het culturele programma Onderweg, dat onderdeel uitmaakt van het bevrijdingsfestival in de Friese hoofdstad. Ook maken kinderen uit azc's deel uit van de parade voorafgaand aan het ontsteken van het bevrijdingsvuur, aangezien de nationale opening van Bevrijdingsdag dit keer in Leeuwarden is.

Onderweg, een initiatief van Stichting de Vrolijkheid en iepenUP, toont onder meer kunst gemaakt door azc-bewoners in de afgelopen drie jaar. Zo zijn er zelfportretten te zien van kinderen uit het azc in Katwijk, foto's van jongeren uit Rotterdam, filmpjes van een minuut gemaakt door jongeren uit diverse asielzoekerscentra en er is theater en muziek. Ook zijn er workshops en nemen de asielzoekers deel aan de Vrijheidsmaaltijd.

De asielzoekers, voornamelijk gezinnen, komen met bussen vanuit het hele land naar Leeuwarden.

Stichting de Vrolijkheid verzorgt wekelijks samen met professionele kunstenaars, muzikanten en andere creatieven workshops in 27 azc's in het land. Met Onderweg haken de initiatiefnemers aan bij het thema 'Iepen Mienskip' (open samenleving) van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. "Het Onderweg-festival wil deze open gemeenschap vieren door bezoekers en azc-bewoners samen te laten komen om de gedeelde vrijheid en verhalen op een kunstzinnige manier te vieren."

Zo'n 600 asielzoekers vieren samen vrijheid
Zo'n 600 asielzoekers vieren samen vrijheid (Foto: ANP)

Grote politieactie Duitsland om asielzoeker

De Duitse politie heeft met een grote actie een Togolees in een asielzoekerscentrum aangehouden die het land uit moet. Maandag was een poging om de man mee te nemen mislukt omdat een grote groep asielzoekers dat verhinderde.

Volgens Duitse media waren donderdagochtend honderden politiemensen betrokken bij de actie in de plaats Ellwangen in de deelstaat Baden-Württemberg. De 23-jarige Togolees werd samen met zeventien andere bewoners meegenomen.

De Togolees zat maandag al in de patrouillewagen van de politie toen ongeveer honderdvijftig andere asielzoekers tegen zijn uitzetting in het geweer kwamen. Rond de vijftig van hen gedroegen zich dermate bedreigend en agressief dat de politiemensen de man weer loslieten en vertrokken.

Grote politieactie Duitsland om asielzoeker
Grote politieactie Duitsland om asielzoeker (Foto: ANP)

Bodycambeelden slachtpartij Las Vegas vrijgegeven

De politie van Las Vegas heeft beelden vrijgegeven van de bodycams op agenten die vorig jaar in actie kwamen in het Mandalay Bay-hotel. Vanuit een kamer in dat hotel richtte Stephen Paddock op 1 oktober een slachtpartij aan.

Beneden genoten duizenden mensen van een concert op het moment dat Paddock het vuur opende. Met meerdere wapens schoot hij op de menigte, waardoor hij uiteindelijk 58 mensen om het leven bracht, alvorens de aarde van zichzelf te verlossen.

Op de politiebeelden is te zien hoe agenten de kamer langzaam naderen, waarna ze de boel doorzoeken. Het gaat om de bodycambeelden van twee agenten, de eerste agent die naar binnen ging heeft om nog onduidelijke redenen zijn camera destijds niet geactiveerd.

Bodycambeelden van de politie van Las Vegas (Bron: YouTube)

$600.000 wappert geldwagen uit en snelweg op

Chaos op een snelweg in de Amerikaanse staat Indiana: op de Interstate 70 bleek de achterdeur van een geldwagen niet helemaal netjes dicht te zitten, waardoor er letterlijk zakken met geld de snelweg op vielen. Een kleine zeshonderdduizend dollar, welteverstaan.

Brock McCooe van de politie in Indiana vergeleek het voorval met een film: "Een scene waar je losse bankbiljetten over de hele snelweg ziet vliegen, waar auto's stoppen en mensen uitstappen om het geld op te rapen."

Dat omstanders de boel op zouden rapen en het mee naar huis namen was natuurlijk niet de bedoeling, dus de politie is op zoek naar een ieder die geld meegenomen heeft. Men wordt verdacht van diefstal, maar mensen die zich nu alsnog bij de politie melden met het door hen 'gevonden' geld komen goed weg.

"Voor mensen die geld meegenomen hebben en het bij de politie terug komen brengen is er amnestie en zullen er geen echte vragen worden gesteld", belooft McCooe. Men is vooral nog op zoek naar de bestuurder van een schoolbus, die zijn handen vol graaide en er vandoor ging, en vier mensen in een witte pick-up, die een hele zak geld buit maakten.

Mensen met een geweten zijn er wel degelijk, want ook voor de oproep tot terugbrengen van het geld werd de politie al gebeld door mensen die vroegen waar ze hun 'buit' in konden leveren. De bestuurders van de truck hadden overigens pas door dat de deur open was nadat een automobilist hen inhaalde en naar hun achterdeur wees. Of het om een mechanische of een menselijke fout gaat is nog niet bekend.

Politie achtervolgt crossmotor met 120 km/u

De politie achtervolgde woensdagochtend een crossmotorrijder rond en in Breskens. Hij werd even later aangehouden. Rond 07:45 uur reed de man op zijn crossmotor zonder kentekenplaat met hoge snelheid vanaf Breskens richting Schoondijke. De politie zag de motorrijder over de N676 net buiten de bebouwde kom van Breskens rijden en zette het politievoertuig dwars over de weg en gaf het stopteken.

De verdachte keerde om en reed met hoge snelheid terug richting Breskens. Hij reed daarbij over de doorgetrokken streep. De politie zette met sirenes de achtervolging in waarbij snelheden van 120 km/uur gehaald werden. Een politiemotorrijder ging naast de verdachte rijden en gaf nogmaals een stopteken. De verdachte negeerde het teken. Hij reed via een fietspad richting de wijk Ghistelkerke, negeerde op de Philips van Kleefstraat de gesloten verklaring, stak het voetpad bij een supermarkt over en reed de dijk op en vervolgens door het gras richting de Kareldoormanlaan.

De politie verloor hem uit het oog, maar de agenten vermoedden wie de bestuurder kon zijn. De politie stelde een buurtonderzoek in en zag omstreeks 08:45 uur de 22-jarige verdachte uit Breskens op een fiets nabij zijn woning. De politie nam voor nader onderzoek twee voertuigen, een crossmotor en een opgevoerde snorfiets, in beslag. Bij een meting op de rollerbank haalde de snorfiets een snelheid van bijna 95 km/uur. De verdachte werd verhoord en later die middag weer in vrijheid gesteld. De zaak wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.

[esports] Overwatch-hacker krijgt 2 jaar voorwaardelijk

In Zuid-Korea is men dol op esports en dat zorgt ook voor valsspelers. Na een jaar onderzoek door de Koreaanse autoriteiten zijn 13 personen opgepakt en twee in staat van beschuldiging gesteld. Een programmeur die een Overwatch-hack verspreidde kreeg twee jaar voorwaardelijk. Een collega kreeg een boete van bijna $10.000,-. De overige elf zaken zijn nog in behandeling bij het openbaar ministerie.

Overwatch

In totaal zijn er door ontwikkelaar Blizzard alleen al in Zuid-Korea tienduizenden accounts geblokkeerd. Helaas kun je in Zuid-Korea voor een habbekrats een tijdelijk account krijgen, waardoor deze maatregel voor valsspelers niet afschrikwekkend genoeg is. Dat is de reden dat Blizzard zich voornamelijk richt op de programmeurs die hack-programma’s schrijven. In jacht op de valsspelers werkt Blizzard nauw samen met de Seoul National Police Agency Cyber Security Department.

Overwatch

Politie zoekt getuigen schietincident

De districtsrecherche van bureau Scheveningen is op zoek naar getuigen van een schietincident woensdag 2 mei op de hoek van de Franklinstraat met de Newtonstraat in Den Haag. 

Om 21.34 uur kwam er een melding binnen bij de meldkamer dat er geschoten zou worden op de Franklinstraat. Gewaarschuwde agenten troffen enkele hulzen op straat aan. Getuigen verklaarden dat er meerdere auto’s waren weggereden. De recherche startte direct een onderzoek. Het team Forensische Opsporing verrichtte ter plaatse een uitgebreid onderzoek. Ook de politiehelikopter werd ingezet.

Later op de avond werden er in Wassenaar twee mannen aangehouden. Hun betrokkenheid bij het schietincident wordt onderzocht. Het gaat hier om een 27-jarige en een 39-jarige man, beiden uit Den Haag. Het is niet bekend of er bij het schietincident één of wellicht meerdere gewonden zijn gevallen.

Politie zoekt getuigen schietincident (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen schietincident (Foto: Stockfoto politie.nl)

Switch Pro Controller-ondersteuning voor Steam

Valve heeft de officiële Steam-ondersteuning aangekondigd voor de Nintendo Switch Pro Controller, waar je nu mee kunt spelen, mits je je aanmeldt voor de Steam Client Beta.

Verder voegde Valve toe dat de Pro Controller een mooie toevoeging is voor jouw Steam-catalogus; de d-pad is ideaal voor vecht- en platformgames, en de gyroscope kan goed gebruikt worden om je aim te verbeteren in FPS-games.

Voorheen was het al mogelijk om je Switch Pro Controller te gebruiken voor Steam-games, maar dit vereiste gebruik van third-party programma's. Met officiële ondersteuning voor deze controller hoort het nu een makkelijkere en soepelere ervaring te zijn.

Klik hier voor de volledige instructies voor het instellen van de Nintendo Switch Pro Controller in de Steam Client Beta.

Switch pro controller steam

1 dode, 3 gewonden bij verkeersongeval Biesbosch

Bij een verkeersongeval aan de Lijnoorden in Werkendam is woensdagavond een 78-jarige vrouw uit Werkendam om het leven gekomen. Een andere vrouw en twee mannen raakten gewond.

Bij het ongeval zijn rond 20.10 uur twee personenauto’s, midden in de Biesbosch, op elkaar gebotst. De 78-jarige vrouw zat als bijrijdster bij haar 80-jarige man in de auto. Ondanks inzet van de hulpdiensten overleed de vrouw ter plaatse.

Haar echtgenoot is naar het ziekenhuis vervoerd. Ook de twee inzittenden van de andere auto, een 19-jarige man uit Veen en een 17-jarig meisje uit Sleeuwijk, zijn gewond afgevoerd naar ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Tieners aangehouden voor gewapende overval

De politie heeft na een gewapende overval op een supermarkt in de Aalbersestraat in Amsterdam woensdag drie verdachten in de leeftijd van 14,15 en 16 jaar aangehouden. De politie nam ook een gestolen scooter in beslag. De drie jongens drongen rond 19.45 uur de supermarkt binnen en eisten onder bedreiging van een vuurwapen en een taser geld uit de kassa.

Ze vluchtten daarna de winkel uit en reden weg op een scooter. Deze scooter trof de politie kort daarna aan in de bosjes vlak bij het sportpark in de buurt. Even later hield de politie drie jongens aan die zich daar schuil hielden en aan de signalementen voldeden. Bij de verdachten is een wapen aangetroffen. Het drietal zit nog vast.

Eerste niet-Noord-Amerikaanse hoofdcoach ooit in NBA

Basketbalcoach Igor Kokoskov zal na het huidige NBA-seizoen aan de slag gaan als hoofdcoach van de Phoenix Suns. De 46-jarige Serviër wordt daarmee de eerste niet-Noord-Amerikaanse hoofdcoach ooit in de NBA.

Kokoskov is ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een veteraan als het om coachen in de NBA gaat. In 1999 werd hij assistent-coach bij de Missouri Tigers, de eerste Europeaan ooit met die positie in het college basketball.

Een jaar later trok hij al naar de Los Angeles Clippers in de NBA, als eerste niet-Amerikaanse assistentcoach in die competitie. Kokoskov is inmiddels al achttien jaar assistent in de NBA en deed dat bij achtereenvolgens de Clippers, Detroit Pistons, waar hij in 2004 de NBA-titel mee pakte, Phoenix Suns, Cleveland Cavaliers, Orlando Magic en zijn huidige team, de Utah Jazz.

Naast zijn werk als assistent in de NBA is Kokoskov ook al jaren actief voor nationale ploegen. Zo was hij een jaar assistent bij Servië & Montenegro en was hij van 2008 tot en met 2015 de bondscoach van Georgië. Hij nam vervolgens het stokje over als bondscoach van Slovenië, wat hij vorig jaar niet alleen naar de eerste Europese finale, maar zelfs naar de eerste Europese titel leidde.

Honkballer Gregorius speler van de maand in MLB

Honkballer Didi Gregorius is in de MLB beloond voor zijn ijzersterke eerste maand van het seizoen. De kortestop van de New York Yankees is uitgeroepen tot speler van de maand in de American League, waar zijn New York Yankees in uitkomen.

De keuze voor Gregorius is niet echt verrassend. De Nederlands international sloeg dit jaar al tien homeruns, meer dan wie dan ook in de MLB. Ook met zijn dertig binnengeslagen punten staat Sir Didi bovenaan in de MLB-ranglijst. 

Buitenvelder AJ Pollock van de Arizona Diamondbacks werd verkozen tot speler van de maand in de National League, net als voor Gregorius zijn eerste prijs voor speler van de maand.

Gregorius is speler van de maand (Bron: YouTube)

NHL: Sharks trekken stand gelijk, Lightning pakt voorsprong

De ijshockeyers van de San Jose Sharks hebben de stand in de tweede ronde van de play-offs in de NHL gelijk weten te trekken. Thuis werd met 4-0 gewonnen van de Vegas Golden Knights, waardoor de stand in de serie op 2-2 staat.

Marcus Sorensen en Joonas Donskoi waren in de eerste periode trefzeker namens de Sharks. Tomas Hertl tekende in de tweede periode voor de 3-0 en in de derde periode werd de deur voor de Golden Knights definitief gesloten door Joe Pavelski: 4-0.

In de TD Garden in Boston was Ondrej Palat namens de Tampa Bay Lightning al binnen twee minuten trefzeker tegen de Bruins. De 27-jarige Tsjech schoot sowieso uit de startblokken, want krap anderhalve minuut later had hij zijn tweede goal al te pakken: 0-2.

Dankzij Patrice Bergeron deden de Bruins tien minuten later wat terug, maar Anthony Cirelli vergrootte de marge weer met zijn eerste play-off goal ooit. Lang bleef het daarbij en Lightning-goalie Andrei Vasilevski hield zijn ploeg zonder grote problemen op de been. 

In de slotfase probeerden de Bruins nog volop voor de aanval te gaan, maar dat leverde niks op. Met een leeg Bruins-doel in zicht kwam de puck bij Steven Stamkos terecht en de Canadese forward twijfelde geen moment: 1-4, waardoor Tampa Bay op 2-1 in de serie komt.

Bruins - Lightning (Bron: YouTube)

MLB: Red Sox via drie homeruns Betts naar winst, Braves kloppen Mets

De honkballers van de Boston Red Sox zijn nog altijd lekker bezig in de MLB. Na een zege en nederlaag werd de thuisserie tegen de Kansas City Royals woensdag afgesloten met een overwinning: 5-4.

Vooral Mookie Betts schitterde weer bij de Red Sox. De 25-jarige buitenvelder is offensief een van de beste spelers in de MLB dit seizoen en tegen de Royals liet hij dat nog maar eens zien: Betts begon met een enkele honkslag en mepte vervolgens drie keer achter elkaar een bal de tribunes in, waarmee de Red Sox op weg werden geholpen naar de 5-4 zege.

De Atlanta Braves hebben in de topper tegen de New York Mets wederom een zege geboekt. Dinsdag waren de Braves met Ozzie Albies met 2-3 te sterk in New York, woensdag ging de ploeg er met een 0-7 overwinning vandoor in het duel tussen de nummers twee en vier van de National League. 

De Mets lieten de New Yorkse eer liggen, de Yankees deden het beter. Op bezoek bij de Houston Astros werd de derde van vier onderlinge duels deze week gewonnen, nadat de Yankees ook wedstrijd twee al pakten. Pitcher Luis Severino van de Yankees gooide de eerste complete game uit zijn loopbaan - een wedstrijd waarin een pitcher alle innings voor zijn rekening neemt - en Giancarlo Stanton kende met twee homeruns een puike wedstrijd.

Uitslagen MLB woensdag
Boston Red Sox - Kansas City Royals 5-4
Cleveland Indians - Texas Rangers 12-4
Detroit Tigers - Tampa Bay Rays 3-2
Minnesota Twins - Toronto Blue Jays 4-0
St.Louis Cardinals - Chicago White Sox 3-2
Chicago Cubs - Colorado Rockies 2-11
San Francisco Giants - San Diego Padres 9-4
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 9-3
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 1-3
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 0-6
New York Mets - Atlanta Braves 0-7
Houston Astros - New York Yankees 0-4
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 1-2
Los Angeles Angels - Baltimore Orioles 10-7
Seattle Mariners - Oakland Athletics 2-3

Betts is de jongste speler ooit die in vier wedstrijden drie homeruns sloeg (Bron: YouTube)

Vermeer weet niks van transfernieuws Club Brugge

De zaakwaarnemer van Kenneth Vermeer stelt dat Club Brugge nog geen duidelijkheid heeft gegeven over de toekomst van de doelman.

Vermeer wordt sinds januari door Feyenoord verhuurd aan de Belgische koploper, die de optie heeft om hem na dit seizoen te kopen. Het Nieuwsblad schrijft woensdagochtend dat Club Brugge echter niet van die optie gebruik zal maken en dat er een nieuwe keeper wordt gezocht. 'Kamp Vermeer' weet van niks.

"Misschien dat die krant andere informatie heeft dan ik, maar Club Brugge heeft ons niets laten weten. De optie in het contract van Kenneth is geldig tot 30 juni en voor zover ik weet is daar nog geen beslissing over genomen", zegt zaakwaarnemer Winnie Haatrecht tegen Voetbal International .

"Als ze deze beslissing echt zouden hebben genomen, had ik dat wel gehoord, want mijn band met Club is uitstekend." Volgens Haatrecht is de club volledig gefocust op de titelstrijd en wordt er daarna pas een beslissing genomen. Komende zondag spelen de Bruggenaren thuis tegen nummer twee Anderlecht, dat vijf punten minder heeft.

Zorgen bij datacenters om problemen stroomnet

Het Nederlandse stroomnet groeit niet hard genoeg om alle nieuwe technologische ontwikkelingen bij te benen. De Nederlandse digitale economie stevent af op een groot probleem door acute capaciteitsproblemen in onze stroominfrastructuur. Daarnaast kan er onvoldoende worden overgeschakeld op groene stroom omdat die simpelweg niet kan worden afgeleverd.

De Dutch Data Center Association (DDA) waarschuwt in een brandbrief aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat de groei van de Nederlandse economie hierdoor onder druk komt te staan. Volgens de branchevereniging van datacenters is rond Amsterdam de nood het hoogst. Op verschillende plaatsen is uitbreiding van het stroomnetwerk niet meer mogelijk.

Het succes van de Nederlandse digitale economie en haar internationale concurrentiepositie hangt volgens DDA in sterke mate af van hoe goed de energie-infrastructuur is en meegroeit. Directeur Stijn Grove roept Wiebes op snel te komen met een noodplan.

Zorgen bij datacenters om problemen stroomnet
Zorgen bij datacenters om problemen stroomnet (Foto: ANP)

'Gebrek aan techneuten bedreigt welvaart'

Het snel groeiende tekort aan technisch en ICT-vaardig personeel bedreigt de welvaart van Nederland. Dat zegt Hans de Jong, president van Philips Nederland, in een interview met het AD. Volgens hem moet het kabinet moet snel meer investeren in onderwijs en digitalisering.

Volgens De Jong zien de meeste Nederlanders het tekort aan technici slechts als probleem van grote bedrijven en de industrie. "Het tegendeel is waar: er is een digitale revolutie gaande die de gehele maatschappij ondersteboven zet", zo waarschuwt de topman. En het tekort aan technici gaat de komende jaren nog veel nijpender worden. ,,Een sterk onderschatte trend is dat alle organisaties naarstig naar technici, ICT'ers en bètageschoolden zoeken", aldus De Jong die ook bestuurslid is van werkgeversclub VNO-NCW en technische brancheclub FME.

Er moet dus dringend extra geld beschikbaar gesteld worden voor technische universiteiten. ,,Het aantal technische studies met numerus fixus groeit nog steeds", zo constateert De Jong. Ook moet er geld naar het techniekonderwijs op het MBO. ,,Er stromen veel te weinig leerlingen in, meisjes en allochtone jongeren blijven te weinig kiezen voor technische opleidingen."

'Gebrek aan techneuten bedreigt welvaart'
'Gebrek aan techneuten bedreigt welvaart' (Foto: ANP)

Tientallen gewonden door explosie Londen

Ongeveer dertig mensen zijn gewond geraakt door een explosie tijdens een joods festival in de Londense wijk Stamford Hill. Britse media meldden dat de ontploffing vermoedelijk ontstond toen iemand een mobiele telefoon in een vreugdevuur gooide.

Meerdere mensen bij het vuur zouden verwondingen aan hun gezicht hebben. Onder de gewonden zouden veel kinderen zijn. Het incident had plaats tijdens de viering van het joodse feest Lag BaOmer.

Tientallen gewonden door explosie Londen
Tientallen gewonden door explosie Londen (Foto: ANP)

Zwarthoed verlaat Excelsior vanwege kunstgras

Theo Zwarthoed gaat zijn aflopende contract bij Excelsior niet verlengen. De doelman wil niet bijtekenen vanwege het kunstgras waar de club op speelt.

In gesprek met RTV Noord-Holland vertelt Zwarthoed dat hij te veel last krijgt van zijn gewrichten door het voetballen op kunstgras. "Dan moet je een keuze maken en eerlijk naar jezelf en naar de club zijn. Het heeft vooral te maken met de demping van het kunstgras. Bij Excelsior is er heel weinig demping, vergeleken met bijvoorbeeld het kunstgras van VVV-Venlo."

"Op deze mat is het voor mij bijna niet te doen om er nog een jaar op te trainen", aldus de 35-jarige Volendammer, die dit seizoen zestien competitieduels speelde. Zwarthoed kan dus transfervrij op zoek naar een nieuwe club. "Ik hoop op de Eredivisie of een mooi buitenlands avontuur. En natuurlijk het allerliefst op echt gras. Wat dat betreft, ben ik van de oude stempel. Voetbal hoort op echt gras."

Theo Zwarthoed vertrok aan het einde van vorig seizoen bij Go Ahead Eagles, waar hij twee jaar onder de lat stond. De routinier kon daarna op de laatste transferdag van augustus een contract ondertekenen bij Excelsior. In het verleden verdedigde Zwarthoed het doel van FC Volendam, AZ, RKC Waalwijk en De Graafschap.

FOK! Wat een weer: ZON!

Het is zonnig. Landinwaarts ontstaan er stapelwolken, die vanavond weer oplossen. Het blijft overal droog en de middagtemperatuur ligt tussen 12°C aan de noordwestkust en 17°C plaatselijk in het zuidoosten. De west- tot noordwestelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht is het vrijwel onbewolkt. Plaatselijk ontstaat grondmist of een enkele mistbank. De minimumtemperatuur ligt rond 2°C, op een enkele plaats vriest het licht. Aan de grond gaat het op uitgebreide schaal vriezen. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen.

Morgen overdag is er veel zon en blijft het droog. De maxima lopen uiteen van 15°C in het Waddengebied tot 20°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordoosten. In het noorden en westen is de wind zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Iteejer zag een molen bedreigd worden door een donderwolk (Foto: iteejer)
Iteejer zag een molen bedreigd worden door een donderwolk (Foto: iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bijlow mikt op basisplek bij Feyenoord

Justin Bijlow hoopt coach Giovanni van Bronckhorst ervan te overtuigen dat hij een vaste basisplek bij Feyenoord verdient.

De 20-jarige keeper is reservedoelman achter Brad Jones, maar afgelopen weekend mocht hij spelen in de thuiswedstrijd tegen Sparta (3-1 winst). Het was voor Bijlow zijn tweede optreden in de Eredivisie. "Ik ga mijn best doen en er keihard voor werken om volgend jaar de nummer één te zijn", zegt hij in gesprek met RTV Rijnmond.

"Met de keeperstrainer heb ik het er vaak over. Volgend jaar moet ik laten zien waarom ik de kans zou moeten krijgen. Ik moet keihard werken en dan zien we het vanzelf wel." Bijlow heeft niet de behoefte om tijdelijk bij een andere club wedstrijdervaring op te doen. "Zoals het er nu naar uitziet, blijf ik bij Feyenoord. Al weet je het maar nooit in de voetballerij."

Justin Bijlow speelde al van jongs af aan in de jeugd van Feyenoord en in 2016 kreeg hij daar een profcontract. Eerder dit seizoen, op 13 augustus, mocht hij debuteren in de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Jones en Kenneth Vermeer, die sinds januari is verhuurd aan Club Brugge, waren toen namelijk geblesseerd.

'Trump betaalde zwijggeld Stormy indirect'

President Donald Trump betaalde 130.000 dollar terug aan zijn advocaat, nadat deze het geld aan pornoactrice Stormy Daniels had gegeven om haar te laten zwijgen over een affaire met de president. Dat zei Rudy Giuliani, die vorige maand toetrad tot het juridische team van Trump.

Begin vorige maand zei Trump nog dat hij niets wist over het zwijggeld voor Daniels, wier echte naam Stephanie Clifford is. Advocaat Michael Cohen verklaarde dat hij Daniels uit eigen zak en op eigen initiatief heeft betaald.

In een interview met Fox News zei Guiliani dat de president wel van de betaling wist en Cohen terugbetaalde. "Ze sluisden het door een advocatenkantoor en de president betaalde het terug", zei Giuliani. "Hij kende de details niet, voor zover ik weet, maar wist wel van de afspraak dat Michael dit soort dingen zou regelen."

'Trump betaalde zwijggeld Stormy indirect'
'Trump betaalde zwijggeld Stormy indirect' (Foto: ANP)

NBA: Jazz trekt stand gelijk tegen Rockets

De basketballers van de Utah Jazz staan in de tweede ronde van de play-offs in de NBA weer op gelijke hoogte met de Houston Rockets. In het Toyota Center in Houston won de thuisploeg de eerste wedstrijd, maar woensdagavond sloeg Utah terug.

De Jazz nam gelijk de leiding en richting de rust werd dat uitgebouwd naar een voorsprong van ruim tien punten. Toch kwamen de Rockets terug en onder leiding van James Harden stond de thuisploeg bij 71-69 weer voor. Vanaf dat moment werd het spannender, maar in het vierde kwart bleken de bezoekers toch weer wat te sterk en pakten ze de overwinning: 108-116.

Rockets - Jazz (Bron: YouTube)

'Vrijlating Amerikanen door N-Korea op komst'

De vrijlating van drie Amerikaanse staatsburgers die vastzitten in Noord-Korea is "op komst". Dat meldt CNN op basis van een bron die betrokken is bij de onderhandelingen.

De Noord-Koreanen zouden twee maanden geleden besloten hebben om de Amerikanen vrij te laten. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken zou de vrijlating hebben voorgesteld tijdens zijn bezoek aan Zweden in maart.

De voormalig gezant voor Noord-Korea van de VS, Joseph Yun, riep het regime in Noord-Korea eerder al op een positief signaal af te geven door de drie Amerikaanse gevangenen vrij te laten in de aanloop naar de top tussen Noord-Korea en de VS.

De drie Amerikanen waar het om gaat zijn zakenman en zendeling Kim Dong-chul en Kim Sang-dok en Kim Hak-song, die beiden aan de universiteit in Pyongyang werkten.

'Vrijlating Amerikanen door N-Korea op komst'
'Vrijlating Amerikanen door N-Korea op komst' (Foto: ANP)

'Echte uitdaging' referendumaanvraag komt nog

De Kiesraad maakt donderdag bekend of de aanvraag voor een referendum over de donorwet de laatste fase in kan gaan. Daarvoor moeten op zijn minst tienduizend geldige verzoeken zijn ingediend. De Kiesraad heeft de ingeleverde verzoeken beoordeeld met een steekproef. Als er genoeg zijn goedgekeurd, krijgen de initiatiefnemers zes weken de tijd om er nog eens 300.000 te verzamelen.

Initiatiefnemer GeenStijl twijfelt er niet aan of de eerste hobbel van tienduizend zal worden genomen. "Die 10.000 hadden we binnen een halve dag", aldus de site. Bart Nijman van GeenStijl leverde twee weken geleden 35.000 aanvraagformulieren in bij de Kiesraad. De "echte uitdaging" komt volgens GeenStijl nu pas.

In de tweede fase tellen aanvragen uit de "inleidende fase" niet mee. Er moeten dus 300.000 nieuwe verzoeken worden ingediend om de aanvraag te doen slagen. Als het raadgevend referendum doorgaat, is het hoogstwaarschijnlijk het laatste. De Tweede Kamer heeft besloten het raadgevend referendum af te schaffen. De Eerste Kamer stemt er binnenkort over.

In de nieuwe donorwet, die met een nipte meerderheid door het parlement werd aangenomen, staat dat iedereen in principe orgaandonor is, tenzij hij of zij heeft aangegeven dit niet te willen.

GeenStijl neemt zelf inhoudelijk geen stelling over de donorwet, maar vindt het een belangrijk onderwerp. Daarnaast willen de initiatiefnemers dat het raadgevend referendum blijft.

'Echte uitdaging' referendumaanvraag komt nog
'Echte uitdaging' referendumaanvraag komt nog (Foto: ANP)

Grootste kwartaalverlies ooit voor Tesla

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Maker van elektrische auto's en batterijen Tesla heeft in de eerste periode van het jaar het grootste kwartaalverlies in zijn geschiedenis in de boeken gezet. Dat kwam woensdag naar voren uit een tussentijds handelsbericht. Tesla hield wel vast aan zijn productiedoelstellingen voor de Model 3.

Tesla zette een min van 709,6 miljoen dollar in de boeken. Dat was een jaar eerder nog een verlies van iets meer dan 330 miljoen dollar. De opbrengsten kwamen uit op 3,4 miljard dollar. Tesla had aan het einde van de periode nog 3,2 miljard dollar in kas, zo benadrukte het ook.

De afgelopen tijd waren er bij analisten grote zorgen over de Tesla-productie. Maar de productie van de belangrijke Model 3 loopt steeds beter, aldus Tesla. In de afgelopen week werden er 2270 van die auto's gebouwd en Tesla verwacht nog altijd halverwege het jaar 5000 Model 3's per week te kunnen bouwen. Dan wordt het bedrijf ook winstgevend.

Grootste kwartaalverlies ooit voor Tesla
Grootste kwartaalverlies ooit voor Tesla (Foto: ANP)

Liverpool naar finale dankzij treffer Wijnaldum

Liverpool heeft met 4-2 verloren van AS Roma, maar gaat toch door naar de finale van de Champions League. Georginio Wijnaldum speelde een hoofdrol.

Exact 25 minuten stonden er op het bord toen de Nederlandse middenvelder met zijn hoofd een scherpe voorzet wist binnen te knikken. Dat was voor het eerst ooit dat hij scoorde in een uitduel voor Liverpool en het was meteen een cruciale treffer, zou later blijken. Ook was het al de derde goal in het wederom doelpuntrijke duel, want Sadio Mané opende de score na negen minuten en na een kwartier maakte het hyperaanvallende AS Roma alweer gelijk. Daar had het wel flink wat hulp van Liverpool voor nodig. Dejan Lovren dacht de bal hard het strafschopgebied uit te schieten, maar hij raakte ploeggenoot James Milner die volkomen onschuldig in zijn eigen doel kopte.

Na die onverwachte meevaller joeg Roma, zonder de geblesseerde Kevin Strootman, vol door op meer doelpunten. De ploeg had enkel offensieve gedachtes, want het moest een 5-2 nederlaag uit het heenduel wegwerken. Countergevaar van Liverpool namen de gastheren daarbij voor lief. Grote kansen kreeg Roma in het eerste half uur echter niet meer en de treffer van Wijnaldum maakte het er niet beter op voor de Romeinen die op dat moment vijf keer moesten scoren om een Houdini-act mogelijk te maken.

De eerste uittreffer van de Nederlander in Engelse dienst, het lukte hem ook niet bij Newcastle United, leek meteen de doodsteek voor de Italiaanse aspiraties, maar de ploeg van Eusebio di Fransesco richtte zich na de thee toch weer knap op. Topscorer Edin Dzeko maakte kort na rust gelijk en de ploeg claimde twee keer vergeefs een strafschop. Het eerste appèl wuifde scheidsrechter Damir Skomina weg vanwege vermeend buitenspel en de tweede keer zag de Sloveen een handsbal van Trent Alexander-Arnold over het hoofd.

Met die tegenslagen in het achterhoofd en de genadeloos doortikkende wedstrijdklok vloeiden de krachten langzaam weg bij AS Roma. Met de moed der wanhoop bleven ze de ballen naar voren pompen, maar Liverpool wist dat de buit binnen was en speelde het duel rustig uit. Wijnaldum en de wederom sterk spelende Virgil van Dijk maakten allebei de negentig minuten vol in het elftal van Jürgen Klopp.

Wel zagen zij dat de Italianen in de slotfase nog twee keer scoren, maar de treffers van Nainggolan waren voor de eer en een terechte beloning na een dappere poging om het onmogelijke waar te maken. Vijf minuten voor tijd schoot hij van buiten het strafschopgebied raak en in de slotseconde poeierde hij een strafschop binnen. Nu zag de scheidsrechter wel dat het hands was van Klavan en de Belg schoot onberispelijk binnen. Meteen daarna floot Skomina het duel af, waardoor Roma geen mogelijkheid meer kreeg om een verlenging af te dwingen.

In de finale treft Liverpool een andere Europese grootmacht: Real Madrid is op 26 mei de tegenstander in Kiev.

Wijnaldum naar de finale met Liverpool. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Wijnaldum naar de finale met Liverpool. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Dode en gewonde door schietpartij Amsterdam

Door een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost zijn woensdagavond rond 23.10 uur een dode en een gewonde gevallen. De slachtoffers werden door kogels geraakt op de Krootstraat. Dat meldt de Amsterdamse politie.

Een van de slachtoffers is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De ander is ondanks reanimatie door de hulpdiensten overleden.

De politie heeft een mogelijke verdachte aangehouden en onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Dode en gewonde door schietpartij Amsterdam
Dode en gewonde door schietpartij Amsterdam (Foto: ANP)

Benzineprijzen op recordhoogte sinds 2015

De prijs van benzine steeg in april 2018 naar het hoogste niveau sinds augustus 2015. In april betaalde de consument voor Euro95 gemiddeld 1,61 euro per liter. De prijzen stegen aan de snelweg het hardst. In tien jaar tijd steeg de prijs met 8,9 procent terwijl deze stijging bij een lokale onbemande pomp met 6,4 procent een stuk kleiner was. Het verschil tussen de prijs aan de snelweg en bij de onbemande pomp is sinds 2008 opgelopen van 9 naar 13 eurocent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Travelcard.

Verschil tussen locaties opgelopen
In tien jaar tijd is het prijsverschil van Euro95 bij een tankstation aan de snelweg en een onbemande pomp steeds verder uiteen gaan lopen. Het verschil tussen de prijs aan de snelweg en de onbemande lokale pomp was 9 eurocent in april 2008. Tien jaar later is het verschil opgelopen naar 13 eurocent. Het verschil tussen de lokale bemande en onbemande pomp bleef in dezelfde periode nagenoeg stabiel op 4 eurocent voor 1 liter Euro95.

Niet overal goedkoper dan aan de snelweg
Gemiddeld liggen de benzineprijzen aan de snelweg het hoogst, maar de prijzen variëren. Het verschil tussen de hoogst en laagst gemeten verkoopprijs in Nederland op 15 april 2018 is 27 eurocent per liter. De verkoopprijs van Euro95 lag in 80 procent van de vestigingen tussen de 1,55 en 1,67 euro. In 10 procent van de vestigingen lag de pompprijs onder de 1,55 euro. De hoogst gemeten literprijs was 1,76 euro.

Bij een onbemande pomp betaalde de consument op 15 april 2018 tussen de 1,50 en 1,73 euro per liter. Aan de snelweg varieerde de prijs ook. De literprijs lag daar tussen 1,55 en 1,75 euro. Bij lokale bemande tankstations waren de prijzen tussen de 1,49 en 1,76 euro per liter. De data van Travelcard bevat gegevens van 335.000 Nederlandse gebruikers die minimaal één keer per week tanken met hun speciale pas. Deze gebruikers tanken bij circa 3800 pompstations in Nederland. 

Benzineprijzen op recordhoogte sinds 2015  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Benzineprijzen op recordhoogte sinds 2015 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.