FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 mei 2018

Formule 1 wil in 2019 naar Miami

De Formule 1 lijkt volgend jaar een tweede race in de Verenigde Staten te krijgen. Na Austin wil de sport ook in Miami een Grand Prix gaan organiseren. Er zijn bij het stadsbestuur plannen ingediend waar op 10 mei over gestemd mag worden, zo meldt de Formule 1 op haar eigen website.

Directeur Sean Bratches is in ieder geval een groot voorstander. "Als het wordt goedgekeurd, maakt dat de weg vrij voor de Formule 1 om volgend seizoen naar Miami te komen." Hij benadrukte wel dat na goedkeuring het stadsbestuur nog met de F1-organisatie en autosportfederatie FIA om tafel moet om alle plannen concreet uit te werken. "Miami is één van de meest iconische en glamoureuze steden ter wereld en beschikt over een geweldige infrastructuur voor toerisme, wat het de perfecte bestemming maakt voor de Formule 1."

Burgemeester van Miami Francis Suarez heeft in zakenman en eigenaar van de Miami Dolphins Stephen Ross steun gevonden. Hij zou via een consortium interesse hebben gehad in de sport, voordat Liberty Media het overnam. Dit bedrijf heeft de stad in Florida hoog op het verlanglijstje staan.

Lidstaten kritisch over voorstel EU-begroting

Verscheidene EU-lidstaten hebben kritisch gereageerd op de voorstellen voor een nieuwe EU-begroting. De Europese Commissie zet onder meer in op een verhoging van het meerjarenbudget van 2021 tot en met 2027 en een bezuiniging op de uitgaven aan landbouw.

Frankrijk maakte direct duidelijk niet te kunnen instemmen met de "drastische" bezuiniging op de landbouwsubsidies. Het plan vormt volgens het ministerie van Landbouw "een ongeëvenaard risico voor de levensvatbaarheid van boerderijen, doordat de inkomens van boeren zwaar worden getroffen". De kritiek komt niet als een verrassing omdat Frankrijk het meeste geld ontvangt uit de landbouwsubsidies.

Ook de mogelijke groei van het EU-budget leidt tot kritiek. Eurocommissaris Günther Oettinger zei dat "veel EU-lidstaten" hebben aangegeven dat ze bereid zijn een grotere financiële bijdrage te leveren. Nederland behoort niet tot die landen. Premier Mark Rutte stelt dat de EU juist minder moet uitgeven.

Bijval uit Denemarken

Rutte kreeg bijval uit Denemarken. Premier Lars Løkke Rasmussen wees erop dat het budget na de uittreding van Groot-Brittannië moet worden gefinancierd door 27 lidstaten. "Een kleinere EU zou een kleiner budget moeten betekenen", oordeelde hij.

Ook Oostenrijk, dat meer bijdraagt aan het EU-budget dan het ontvangt uit Brussel, reageerde kritisch op de begrotingsplannen. Bondskanselier Sebastian Kurz vond de plannen in de huidige vorm nog niet acceptabel. "Ons doel moet zijn dat de EU na de brexit slanker, zuiniger en efficiënter wordt", schreef hij op Twitter. Kurz voorziet stevige onderhandelingen.

Niet alle nettobetalers verzetten zich tegen hogere uitgaven. Duitsland heeft aangegeven te kunnen leven met hogere lasten, mits die "eerlijk"worden verdeeld.

Lidstaten kritisch over voorstel EU-begroting
Lidstaten kritisch over voorstel EU-begroting (Foto: ANP)

Minder verlies voor Spotify

Spotify heeft het verlies afgelopen kwartaal weten te verkleinen. Dat kwam naar voren uit het eerste handelsbericht dat de grootste muziekstreamingdienst ter wereld publiceerde, sinds zijn recente beursgang in de Verenigde Staten.

Het Zweedse Spotify zette een operationeel verlies in de boeken van 41 miljoen euro. Dat is 55 procent minder dan een kwartaal eerder en maar liefst 71 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 169 miljoen euro, van 173 miljoen euro een jaar terug. De opbrengsten kwamen afgelopen kwartaal uit op ruim 1,1 miljard euro, een kwart meer dan vorig jaar en in lijn met de prognose van de onderneming zelf.

Het in 2008 opgerichte Spotify had eind maart 170 miljoen actieve gebruikers. Ook dat is een groei ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met 30 procent. Onder hen bevinden zich momenteel 75 miljoen betalende abonnees.

De resultaten waren wel minder dan analisten vooraf in doorsnee hadden voorzien. Het aandeel Spotify kreeg in de nabeurshandel in New York dan ook een stevige tik.

Minder verlies voor muziekstreamer Spotify
Minder verlies voor muziekstreamer Spotify (Foto: ANP)

Magnussen nuanceert uitspraak over 'sterven in de auto'

Kevin Magnussen heeft zijn uitspraken over dat hij bereid is te sterven als hij racet genuanceerd. De Deense Formule 1-coureur drukte afgelopen weekend in Azerbeidzjan bijna collega Pierre Gasly in de muur en werd hiervoor door de stewards bestraft met tien seconden en twee strafpunten op zijn licentie. De Haas-rijder stelt dat hij zijn uitspraken echter voor het raceweekend heeft gedaan.

Magnussen zei tegen Reuters: "Ik wil geen compromissen sluiten. Ik geef altijd alles. Ik ben bereid te sterven als ik in de auto stap. Ik deins niet terug."

Dit leek in Baku ook het geval te zijn toen de Deen Toro Rosso-collega Gasly tot tweemaal toe bijna in de muur duwde. Laatstgenoemde was na afloop van de race dan ook furieus. "Kevin is de gevaarlijkste coureur waar ik ooit tegen geracet heb. Hij duwde mij bij een herstart letterlijk met 300 kilometer per uur de muur in."

Magnussen liet woensdag weten dat hij Gasly excuses aan heeft geboden. "Het interview vond al voor het raceweekend plaats en slaat dan ook niet op het incident met Pierre. Ik heb Pierre niet bewust afgeknepen en ik heb hem al duizend maal excuses aangeboden. Ik wil niet echt sterven in een raceauto, maar ik bedoelde ermee dat ik echt alles geef om succes te behalen. Succes is voor mij natuurlijk niet crashen of straffen krijgen, maar races op een zo hoog mogelijke positie finishen."

Voetbalruzie beslecht met mes

Een groepje vrienden speelde woensdagavond een potje voetbal op een veldje aan de Elzenweg in Bleskensgraaf. Twee mannen kregen ruzie en raakten slaags. Eén van de ruziemakers vertrok, maar meldde zich later met een steekwond aan het politiebureau in Sliedrecht. De andere ruziemaker is aangehouden.

Woensdagavond om 19:45 uur meldde een man zich bij het politiebureau in Sliedrecht met een steekwond. Hij vertelde dat hij zojuist was gestoken tijdens een ruzie die ontstond op een veldje aan de Elzenweg in Bleskensgraaf. De 26-jarige man uit Sliedrecht is na het doen van zijn verhaal richting huisartsenpost vertrokken om zijn wond te laten behandelen.  Agenten vertrokken richting het veldje waar de dader nog aanwezig zou zijn. Daar hielden zij de bewuste man aan.

Voetbalruzie beslecht met mes (Foto: Stockfoto politie.nl)
Voetbalruzie beslecht met mes (Foto: Stockfoto politie.nl)

Bergkamp over Wenger: "We hadden dezelfde ideeŽn over voetbal"

Dennis Bergkamp heeft nog altijd veel respect voor Arsène Wenger, die binnenkort afzwaait als manager van Arsenal.

Op de officiële website van zijn oude club laat Bergkamp dat merken. "We hadden dezelfde ideeën over voetbal. We houden allebei van een creatieve en aanvallende manier van voetballen en de discipline om alles op te geven voor het spel. Het was direct duidelijk wat hij van me wilde, wat zijn plan was."

"Arsène zei altijd dat je op het veld 100 procent moet geven: in wedstrijden en op trainingen. Daarnaast moest je buiten het veld discipline tonen", aldus de 48-jarige Amsterdammer. "Onze band is vanaf het begin goed geweest en die is alleen maar beter geworden. We respecteerden elkaar enorm."

Dennis Bergkamp won drie landstitels en vier keer de FA Cup met Arsenal, waar hij tussen 1995 en 2006 speelde. In die periode speelde hij 423 officiële wedstrijden voor The Gunners (120 goals). Enkele jaren geleden werd de technicus door de fans van Arsenal uitgeroepen tot de beste speler uit de clubgeschiedenis.

[esports] Esport-team krijgt $1,5 miljoen investering

De esportorganisatie Splyce is lekker bezig met spelers in veel verschillende competities. Zij hebben een kapitaalinjectie van $1,5 miljoen gekregen van blockchain-investeerder The Ledger Group. Dat komt Splyce goed uit, omdat ze ambitieuze plannen hebben. The Ledger Group is op hun beurt bezig zichzelf opnieuw te definiëren en komt met een naams- en koerswijziging.

Splyce

Splyce heeft esporters die wereldwijd meedoen in competities voor onder andere Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty, League of Legends, Gears of War, Smite, Rocket League, Hearthstone en Starcraft 2. Ze hebben de ambitie om hun activiteiten in het noord-oosten van het de Verenigde Staten en het oosten van Canada uit te breiden. Ook willen ze graag meedoen met de Europese League of Legends Championship Series, maar dat is een dure aangelegenheid. Iedere organisatie die hieraan mee wil doen, moet zich voor het komend seizoen bij Riot Games inkopen voor een bedrag van €8 miljoen voor reeds deelnemende teams en €10,5 miljoen voor nieuwkomers. Hier zitten wel de spelerssalarissen, promotie- en marketingkosten en recht op een deel van de omzet, maar het blijft een hele bak geld. Splyce hoeft ‘slechts €8 miljoen’ op te hoesten omdat ze vorig seizoen reeds meedraaiden in de competitie. Ze gaan zich concentreren op hun best presterende teams en laat daarom hun CSGO-team na vier jaar vallen. Dit is heel opmerkelijk, omdat Splyce is begonnen als een CSGO-organisatie. Hieronder geeft directielid Marty "Lazerchicken" Strenczewilk een toelichting op dit drastische besluit.

The Ledger Group heeft in het verleden al eerder geïnvesteerd in esport, zoals in de websitebeheerder Askott Entertainment met esportnieuws. De investering in Splyce is de eerste van een reeks kapitaalinjecties. The Ledger Group noemt zich vanaf nu OverActive Media Group en ziet zichzelf niet meer als een investeringsmaatschappij, maar als een beheerplatform van ondernemingen. Het is de bedoeling dat OverActive Media Group niet alleen in esportondernemingen gaat investeren, maar deze ook zelf gaat opzetten of zelfs overnemen. Hoeveel ze nog bereid zijn in Splyce te pompen is nog niet bekend, maar er is zeker meer kapitaal onderweg.

'Veelvoudig 1500m-kampioen Kiprop betrapt op EPO'

Atleet Asbel Kiprop zou betrapt zijn op het gebruik van EPO. Woensdagochtend werd in Keniaanse media gemeld dat een atleet van wereldformaat uit het land betrapt zou zijn, zonder daarbij een naam te noemen.

Wel werd in Kenia een bron geciteerd die het had over 'een Keniaan die jarenlang de WK's gedomineerd heeft'. Dan bleven er al bijzonder weinig namen over, hooguit een stuk of zes, en volgens onder meer de Daily Mail is nu bekend dat het om de 28-jarige Kiprop gaat.

Volgens de Britse krant heeft Kiprop bij een out-of-competition-test een positief plasje ingeleverd. Federico Rosa, zijn manager, zegt de geruchten gehoord te hebben, maar weigerde de positieve test te bevestigen.

Kiprop wordt gezien als een van de beste hardlopers ooit op de middellange afstanden. Op de 1500 meter won hij in Beijing in 2008 op jonge leeftijd olympisch goud - nadat winnaar Rashid Ramzi in 2012 positief getest bleek te hebben - terwijl hij in 2011, 2013 en 2015 wereldkampioen werd. Zijn persoonlijk record van 3:26.69 is de vijfde tijd ooit gelopen.

Cambridge Analytica failliet na Facebookschandaal

Databedrijf Cambridge Analytica sluit de deuren na het schandaal over het misbruik van Facebookgegevens. Het bedrijf stelt in een verklaring dat het onmiddellijk alle activiteiten staakt.

Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om kiezersprofielen te maken.

Cambridge Analytica raakte door het schandaal in de financiële problemen. Het bedrijf stelt het doelwit te zijn geworden van "tal van ongefundeerde beschuldigingen". Door aanhoudende berichtgeving over de kwestie zouden vrijwel alle klanten en leveranciers het bedrijf de rug hebben toegekeerd. Daardoor ontkomt het bedrijf er naar eigen zeggen niet aan faillissement aan te vragen.

Cambridge Analytica sluit de deuren
Cambridge Analytica sluit de deuren (Foto: ANP)

Dessers zou voor PSV kiezen: "Vanwege mijn zuidelijke karakter"

Cyriel Dessers ziet zichzelf in de toekomst niet naar Ajax verhuizen. De aanvaller van FC Utrecht denkt dat hij het beste bij PSV past.

Voetbal International vroeg Dessers welke van de drie traditionele topclubs het beste bij hem zou passen. "Ajax is uitgesloten, omdat ik bij FC Utrecht speel. Feyenoord vind ik een mooie club, maar PSV past het best bij mij, denk ik, vanwege mijn zuidelijke karakter", aldus de 23-jarige Belg.

Dessers is erg onder de indruk van Matthijs de Ligt. Vorig seizoen, toen de spits nog voor NAC Breda speelde, stonden de twee tegenover elkaar in de Jupiler League. "Hij was toen zeventien jaar, dus ik dacht: dat zal wel lukken. Hij liet me één keer ontsnappen en toen scoorde ik, maar verder kwam ik er echt niet aan te pas."

"Dit seizoen is hij nog beter. Als je ziet met welke clubs hij in verband wordt gebracht, heel knap. Ik kijk ook graag naar Frenkie de Jong." Dessers speelde in zijn eerste seizoen in de Domstad in 28 wedstrijden. Hij was negen keer trefzeker.

Politie zoekt getuigen dodelijke botsing Oirschot

Twee automobilisten kwamen woensdagochtend 2 mei 2018 om het leven toen zij frontaal op elkaar botsten op de Oude Grintweg in Oirschot. De politie onderzoekt hoe het ongeluk kon gebeuren en is  op zoek naar getuigen die  kunnen helpen.

In de vroege ochtend ontstond rond 5.20 uur een aanrijding tussen een witte Ford Fiësta en een rode Opel Astra op de Oirschotse Oude Grintweg. De beide voertuigen botsten frontaal op elkaar. De 45-jarige Poolse bestuurster van de Opel Astra overleed direct ter plaatse. De 56-jarige automobilist uit Boxtel raakte zwaargewond. Een traumahelikopter was aanwezig voor medische assistentie. De man uit Boxtel werd door de hulpverleners op de Oude Grintweg gereanimeerd. Dit mocht helaas niet meer baten. Ook hij overleed aan de gevolgen van het ongeluk.

De politie is op zoek naar mensen die de rode Opel Astra uit de richting van Oirschot misschien eerder over de Oude Grintweg hebben zien rijden, of getuigen die de witte Ford Fiësta vanuit de richting van Boxtel over deze weg zagen rijden voor de aanrijding. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 080-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen dodelijke botsing Oirschot (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen dodelijke botsing Oirschot (Foto: Stockfoto politie.nl)

Man al 8 dagen in coma na zware mishandeling

Op dinsdag 24 april rond 20.00 uur troffen hardlopers een zwaar gewonde man aan in Natuurpark Blokweer, bij de Vriendschapslaan in Blokker. Het slachtoffer had een ernstig bloedende hoofdwond. Toen de politie arriveerde, kon de man al bijna niet meer praten. Kort daarna raakte hij bewusteloos. Het slachtoffer is een Poolse man, 42 jaar oud, zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Nu, acht dagen later, ligt hij nog steeds in coma. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en ziet graag dat getuigen zich melden. Ook mensen die het slachtoffer (denken te) kennen, wordt verzocht contact op te nemen.

#FreeBleeding: Menstrueren waar je wilt

Je ziet het steeds vaker; vrouwen met een kort en pittig kapsel en een tuinbroek met een rood kruis, die gehurkt de aarde zitten te aanbidden en de godin van de menstruatie eren. Nou ja, eigenlijk zie je het helemaal nooit natuurlijk (en dat is maar goed ook), maar er schijnt dus een feministenbeweging te zijn die aan #FreeBleeding doet, en het staat op RTL.nl dus is het waar.

Free Bleeders gebruiken geen tampons of maandverband, maar laten het bloed de vrije loop. Zoals bijvoorbeeld Iris Verstappen. Iris Verstappen smeert zichzelf graag in met haar menstruatiebloed, bloedt graag in hurkzit recht op de aarde en voorziet zelfs haar bosje bloemen en het koddige plantje op de vensterbank van haar menstruatiemest. Volgens Iris groeit alles namelijk veel beter en gezonder met een beetje menstruatiebloed. 

"We zijn bang voor menstruatiebloed, omdat eeuwen geleden is bedacht dat vrouwen onrein zijn als ze ongesteld zijn. Dat idee zit nog steeds in onze cultuur" aldus Paula Kragten van Period Magazine (ja, een blad over menstruatie).

Verstappen ziet het als haar missie om zichtbaarheid te creëren rondom menstruatie. "Ik zie te veel jonge vrouwen die zich verloren voelen in hun lichaam. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, menstrueren", zegt ze tegen Editie NL. Naast die nobele missie is de menstruatie voor Verstappen ook meteen een reden om het wat rustiger aan te doen. Zo werkt ze de eerste twee dagen van de menstruatie niet.

Tijdens het free bleeden heeft ze overigens ook onvergetelijke ervaringen meegemaakt: "Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment."

Update 20:51

User deorder wist ons te melden dat mevrouw Verstappen met open ogen is getrapt in een grap van 4chan. Ze mag zich troosten met de gedachte dat ze niet de enige is. Wereldwijd hebben veel vrouwen de grap serieus genomen.

"Free Bleeding refers to the practice of abstaining from using feminine hygiene products during menstruation. In February 2014, free bleeding was promoted by members of 4chan as a prank to convince women that feminine hygiene products were a form of patriarchal oppression."

Inmiddels is er dus daadwerkelijk een domvrouwbeweging ontstaan rondom #FreeBleeding

BLOED!!!!
BLOED!!!!

Klopp: "We hadden dit niet verwacht aan het begin van het seizoen"

Jürgen Klopp stelt dat het een enorme prestatie zal zijn als Liverpool woensdagavond de finale van de Champions League bereikt.

The Reds gaan op bezoek bij AS Roma voor de tweede wedstrijd in de halve finale, met een 5-2 voorsprong op zak overgehouden aan de heenwedstrijd. Klopp had dit nooit verwacht van zijn team.

"Ik heb veel ontwikkeling en heel veel spannende wedstrijden gezien", vertelt de Duitser in gesprek met Liverpool Echo. "We waren niet eens gekwalificeerd voor de Champions League, we moesten kwalificatiewedstrijden spelen. Ik weet niet welke teams nog meer de halve finales hebben bereikt na zich eerst de kwalificatiewedstrijden te hebben moeten doorlopen."

"De jongens zijn echt opgestaan. Ze zagen de competitie constant als een kans. Als dit team naar de finale gaat, zou het al een uitstekende prestatie zijn. Het is niet de prijs die we dan willen, want als je naar de finale gaat, dan moet je natuurlijk een beetje groter denken, maar het zou iets zijn dat we niet verwacht zouden kunnen hebben aan het begin van het seizoen."

Liverpool verloor in januari Philippe Coutinho aan Barcelona, maar gaf desondanks de prestaties in de Champions League een goed vervolg. "De speler hebben hem duidelijk gemist en ze missen hem nog steeds omdat hij een fantastische jongen is, maar ze zijn opgestaan en hebben gevoetbald. Er zijn dit jaar zoveel grote ontwikkelingen geweest en het is echt goed, maar we zjin nog nergens van verzekerd, niet de Champions League-finale en zelfs niet kwalificatie voor de Champions League."

Passant redt bejaarde toerist uit het IJ

Op woensdagmiddag 2 mei heeft een 36-jarige man uit Haarlem een 86-jarige toerist uit het water gered achter het Centraal Station. De man uit Haarlem zag dat een toerist op leeftijd foto's aan het maken was langs het water bij de fietsenstalling achter het Centraal Station. Toen er even later een plons volgde, twijfelde de Haarlemmer geen moment en sprong het water in om de man te redden.

Met behulp van omstanders zijn de twee mannen uit het water gehaald. De toegesnelde politieagenten van het Team Openbaar Vervoer hebben zich vervolgens over de twee mannen ontfermd. De 86-jarige man is meegenomen door de ambulance naar het ziekenhuis. De redder is door de politie meegenomen en uiteindelijk thuis in Haarlem afgezet.

Dronkelap hindert reanimatie door te filmen

Een 39-jarige man, die in Kaatsheuvel verblijft, is woensdagmiddag rond 13.00 uur door de politie aangehouden op de Postelse Hoeflaan in Tilburg omdat hij tijdens een reanimatie het werk van hulpverleners belemmerde en weigerde achteruit te gaan. Daarvoor had hij al een discussie met een van de agenten omdat hij met zijn mobieltje hinderlijk opnamen maakte.

Woensdagmiddag kregen de hulpdiensten een melding dat een man in een bus op de Rueckertbaan onwel geworden was. Ter plaatse werd hij door verpleegkundigen van de Ambulancedienst met assistentie van twee agenten gereanimeerd. Een passagier die nog in de bus zat werd door de dienders naar buiten geleid. Agenten zagen dat dezelfde man korte tijd later achter een van de verpleegkundigen ging staan en met zijn mobieltje de patiënt op korte afstand filmde. Ook riep hij in het Engels dat de hulpverleners het helemaal verkeerd deden.

Een van de agenten die met de dochter van de onwel geworden man in gesprek was gebood de toeschouwer om vanwege de privacy het gemaakte filmpje te verwijderen. Hij verrichte enkele handelingen aan zijn toestel en vertelde toen tegen de politieman dat hij de opname gewist had. Hij liet daarbij een wit scherm zien. De agente die goed bekend is met het toestel van de man, zag dat de man niet het goede scherm liet zien. Hierop zei de diender dat hij het mobieltje meenam om het filmpje op het bureau te verwijderen. De man was het daar niet mee eens en weigerde ook na vordering om de hulpverleners ruimte te geven en naar achteren te gaan.

Hierop is hij aangehouden. De onwel geworden man is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte die onder invloed was van alcohol, ontkende dat hij de hulpverlening belemmerd had.

Froome favoriet bij bookmakers voor winnen Ronde van ItaliŽ

Chris Froome is bij de bookmakers favoriet voor het winnen van de Ronde van Italië. Na de Britse wielrenner is Tom Dumoulin het meest favoriet bij de bookies.

Bij een eindzege voor de renner van Team Sky wordt voor elke euro die ingezet is drie euro uitbetaald. Bij Dumoulin is dat een fractie meer namelijk 3,25 euro. Op ruime afstand volgen Miguel Ángel López en Thibaut Pinot. Indien Wout Poels wint wordt meer dan honderd euro uitbetaald. De Italiaanse wielerronde van drie weken gaat vrijdag van start in Jeruzalem.

PDC vernoemt Grand Slam of Darts-trofee naar overleden dartlegende Bristow

De winnaar van de Grand Slam of Darts zal voortaan naar huis gaan met de Eric Bristow-bokaal. Dat heeft de PDC woensdag bekendgemaakt. De Engelse dartslegende stierf begin april aan de gevolgen van een hartaanval, om hem te eren is zal deze beker naar hem vernoemd worden. 

Bristow werd in de periode 1980-1986 vijf keer wereldkampioen bij de BDO en daarmee groeide hij uit tot de grote ster van de dartswereld in de jaren tachtig. Een decennia later was The Crafty Cockney betrokken bij de oprichting van de PDC en in de 21ste eeuw was hij werkzaam voor Sky Sports.

Vanwege zijn betrokkenheid bij beide dartsbonden is gekozen voor de Grand Slam of Darts, een toernooi met PDC- en BDO-spelers. "Eric was vanwege zijn prestaties de grootste speler van zijn generatie", aldus PDC-voorzitter Barry Hearn. ”Hij zal altijd herinnerd worden als de eerste superster van het darten.”

”Hij was een echte karakter, die de sport op de kaart heeft gezet. We vonden het toepasselijk om de Eric Bristow Trophy te introduceren en daarbij is bewust gekozen voor de Grand Slam. Eric heeft een grote rol gespeeld bij het ontstaan van de PDC, terwijl zijn grootste successen bij de BDO werden geboekt.”

Bristow is de derde persoon binnen de dartswereld die een beker naar zich vernoemd krijgt. De winnaar van het WK krijgt de Sid Waddell-trofee, genoemd naar de overleden dartscommentator. De winnaar van de World Matchplay gaat tegenwoordig naar huis met de Phil Taylor-trofee.

D.C. United lonkt naar Tťvez en Torres

D.C. United wil zich graag versterken met een grote spits en Carlos Tévez en Fernando Torres staan bovenaan hun verlanglijst.

De franchise stapt op 14 juli over naar het nieuwe Audi Field met 20.000 zitplaatsen en de club is van plan om de komst van een grote spits aan de kondigen om de club naar een hoger niveau te tillen.

Mario Balotelli werd de afgelopen weken in verband gebracht met D.C United, maar Goal begrijpt dat de ervaren spitsen Tévez en Torres ook tot de mogelijkheden behoren, waarbij de Spanjaard de belangstelling trekt vanwege het feit dat hij komende zomer transfervrij is.

Tévez keerde in januari terug naar Boca Juniors na een teleurstellende periode in China bij Shanghai Shenhua, terwijl de 34-jarige Torres al zijn intenties uitsprak om zijn vleugels uit te slaan als zijn contract bij Atlético Madrid eind juni afloopt.

Ook The Handmaid's Tale krijgt derde seizoen

Hoewel het tweede seizoen pas net begonnen is, krijgt de populaire dramaserie The Handmaid's Tale sowieso een derde seizoen. Dat maakte producent Hulu woensdag bekend via sociale media. Eerder meldde HBO al dat de hitserie Westworld na het huidige tweede seizoen óók een derde seizoen gaat krijgen.

De Amerikaanse serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood. Het eerste seizoen van The Handmaid's Tale werd zeer goed ontvangen en won zowel een Emmy Award als een Golden Globe voor beste dramaserie. Elisabeth Moss speelt de hoofdrol als June Osborne (Offred) en won vorig jaar voor die rol de Emmy voor beste actrice.

Het tweede seizoen telt in totaal dertien afleveringen. Het is nog niet bekend uit hoeveel afleveringen het derde seizoen bestaat.

The Handmaid's Tale krijgt derde seizoen
The Handmaid's Tale krijgt derde seizoen (Foto: BuzzE)

PEC Zwolle legt talenten Ajax en Feyenoord vast

PEC Zwolle heeft zich voor komend seizoen versterkt met Gustavo Hamer en Zian Flemming. Beide middenvelders hebben een driejarig contract gekregen.

De 20-jarige Hamer werd dit seizoen door Feyenoord verhuurd aan FC Dordrecht. "Ik ben hartstikke blij dat PEC Zwolle voor mij heeft gekozen. Het spreekt voor zich dat ik nu al ontzettend veel zin heb in het nieuwe seizoen. Ik ga dan ook mijn uiterste best doen om mij voor de volle honderd procent in te zetten voor deze nieuwe club", zegt hij op de officiële website van PEC Zwolle.

Flemming (19) werd dit seizoen met Jong Ajax kampioen van de Jupiler League. Hij speelde in 25 wedstrijden mee. "PEC Zwolle is voor mij een juiste stap in mijn carrière. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik bij deze mooie club, die bekend staat om verzorgd en attractief voetbal, de kans krijg mezelf verder te ontwikkelen. Daarnaast is spelen in de Eredivisie een prachtige uitdaging voor mij."

PEC Zwolle sluit de reguliere competitie zondag af tegen AZ (uit). Het team van John van 't Schip staat achtste, maar ADO Den Haag (negende) heeft evenveel punten en treft zondag Roda JC in Kerkrade. De nummer acht plaatst zich voor de play-offs voor Europees voetbal, voor de andere ploeg is het seizoen voorbij.

Na #FreeBleeding nu #FreeCumming: zaadlozen waar je wilt!

Na het #FreeBleeding- het taboedoorbrekende vrij laten lopen van, vol trots paraderen met en baden in menstruatiebloed - staat een nieuwe rage voor de deur. Want niet alleen vrouwendingetjes zijn 'vies' en 'taboe', aldus Jos Verspuiten, intitiatiefnemer van de #FreeCumming-beweging.

Free Cummers gebruiken geen tissues of oude sokken, maar laten hun sperma de vrije loop. Zo gebruikt Jos het in bijvoorbeeld de soep, maar ook het fruit in de supermarkt rijpt bijzonder goed op een paar cc zaad. 

"We zijn bang voor sperma, omdat eeuwen geleden is bedacht dat mannen smeerlappen zijn als ze spuiten. Dat idee zit nog steeds in onze cultuur" aldus Sander Staafpoetser van Cumshot Magazine (ja, een blad over mannenzaad).

Verspuiten ziet het als zijn missie om zichtbaarheid te creëren rondom zaadlozingen. "Ik zie te veel jonge mannen die zich verloren voelen in hun lichaam. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, klaarkomen", zegt hij tegen FOK.nl.

Tijdens het free cumming heeft hij overigens ook onvergetelijke ervaringen meegemaakt: "Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, keihard te spuiten boven de aarde. Dat was een prachtig moment."

Naast #FreeBleeding en #FreeCumming zijn er ook nog initiatieven opgezet als #FreePooping en #FreePeeing. Ook die bewegingen vragen aandacht voor het leed dat het vies vinden van lichamelijke functies door anderen heet. Voortaan kunnen we dus waar we maar willen, zónder hulpmiddelen of enig aandacht voor hygiëne, vrijuit en publiekelijk menstrueren, klaarkomen, poepen, plassen, scheten laten, kotsen, boeren en meer. Leve de vrijheid!

ZAAD!!! (Wikimedia Commons CC-BY)
ZAAD!!! (Wikimedia Commons CC-BY)

Basketballers Leiden en Den Bosch beginnen play-offs met winst

In de Dutch Basketball League zijn de play-offs van start gegaan. New Heroes Den Bosch en Forward Lease Rotterdam strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale tegen Donar, terwijl ZZ Leiden en Aris Leeuwarden om een plek in de halve eindstrijd tegen Landstede Basketbal vechten.

Den Bosch begon in eigen huis in elk geval met een ruime zege. Al in de eerste helft werd Rotterdam op een forse achterstand gezet en de bezoekers hadden geen moment meer de kans om nog in de wedstrijd te komen. Ordane Kanda, met 18.77 punten per wedstrijd topschutter in de DBL, kwam slechts tot zes punten, terwijl bij Den Bosch Maarten Bouwknecht (22 punten) en Kees Akerboom Jr (20) op dreef waren.

ZZ Leiden was thuis tegen Aris Leeuwarden constant de betere ploeg, maar het slaagde er maar niet in om een echt serieuze voorsprong te pakken. Anderhalve minuut voor tijd brachten de Friezen de stand zelfs terug tot 75-73, maar een verrassing zat er niet in: 85-77. Worthy de Jong en Clayton Vette waren beiden goed voor twintig Leidse punten, Jeroen van der List maakte er namens Leeuwarden 22.

Donderdag spelen de ploegen hun tweede duel, dit keer in Rotterdam en Leeuwarden. Als de stand op 1-1 komt wordt zaterdag de beslissende derde wedstrijd gespeeld, en op dinsdag gaan ongeacht de uitslagen de halve finales van start.

Laatste theorie van Hawking: heelal is eindig

Natuurkundige Stephen Hawking heeft vlak voor zijn overlijden nog een wetenschappelijk artikel geschreven. Dat is nu postuum gepubliceerd in het blad Journal of High Energy Physics. Het artikel was kort voor zijn overlijden goedgekeurd voor publicatie. Hawking stierf op 14 maart op 76-jarige leeftijd.

Hawking schreef het artikel samen met de Belgische natuurkundige Thomas Hertog, hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Zij opperen dat het heelal eindig is en veel eenvoudiger dan tot nu toe wordt gedacht. De theorie was vorig jaar voor het eerst gedeeld met de wereld. Hawking en zijn pupil Hertog hebben het daarna uitgewerkt. Omdat het om een theorie gaat, moet het onomstotelijke bewijs nog worden geleverd.

Het heelal ontstond bijna 14 miljard jaar geleden met de oerknal. De grote vraag is wat er sindsdien precies gebeurde. Er zijn allemaal natuurwetten gevonden en algemeen aanvaarde theorieën uitgewerkt, maar natuurkundigen zoeken nog naar de grote theorie daarachter, de basis van alles, een verklaring voor zowel het heel grote (het heelal) als het heel kleine (minieme deeltjes). Een van de theorieën is dat het universum eigenlijk bestaat uit een oneindige verzameling mini-heelalletjes. Dat wordt een multiversum genoemd. Wij zouden in één van die heelalletjes wonen. Het probleem is dat het aantal mogelijke natuurwetten dan misschien ook oneindig is.

Redelijk gelijkmatig en eindig

Die theorie klopt niet, zeggen Hawking en Hertog. Ze schrijven: "Wij stellen dat het universum redelijk gelijkmatig en ook eindig is." Dat betekent niet dat er "een enkel, uniek universum is, maar wij suggereren wel dat het aantal mogelijke heelallen veel kleiner is." Wat er buiten hun eindige heelal te vinden is, laten ze in het midden.

Hawking was een van de beroemdste wetenschappers van de afgelopen decennia. Hij leed sinds zijn studententijd aan ALS, een dodelijke en ongeneeslijke ziekte aan de zenuwen die spieren aansturen. De meeste patiënten hebben na de diagnose hooguit nog een paar jaar te leven. Hawking leefde meer dan vijftig jaar met de ziekte. Hij was aan een rolstoel gekluisterd en kon alleen praten via een computer. Hawking koos de woorden met een wangspier en de computer sprak die uit met een kenmerkende robotachtige stem.

Laatste theorie van Hawking: heelal is eindig
Laatste theorie van Hawking: heelal is eindig (Foto: ANP)

FIFA wil Confederations Cup vervangen door mini-WK

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil een mini-wereldkampioenschap voetbal met acht landen als vervanging van de Confederations Cup.

De Confederations Cup met als deelnemers de regerend wereldkampioen en kampioenen van de continenten vindt nu iedere vier jaar plaats. Het nieuwe toernooi zou vanaf 2021 elke twee jaar gehouden moeten worden. In twaalf jaar tijd moet het nieuwe toernooi ongeveer 21 miljard euro opleveren voor de FIFA.

Verder wil de FIFA dat het WK voor clubteams vanaf 2021 een vierjaarlijks toernooi wordt met in totaal 24 deelnemende clubs.

Beide plannen moeten nog goedgekeurd worden door de aangesloten bonden.

Grootschalige evacuatie wegens rottend fruit

Even terug naar het weekeinde: in Melbourne is zaterdag de bibliotheek van de lokale universiteit ontruimd. Men vermoedde dat er een gaslek was ontstaan en zo'n vijfhonderd mensen werden in allerijl geëvacueerd. 

Er werd natuurlijk alarm geslagen en zo'n veertig brandweerlieden en specialisten arriveerden bij de bibliotheek. De brandweer stuurde een alarm de wereld in wegens mogelijk chemisch gevaar en de hulpverleners trokken naar binnen, op zoek naar het gevaar.

Dat vonden ze wel, maar écht gevaarlijk bleek het niet te zijn: in een kastje lag een stuk fruit te rotten, een doerian. Zo'n ding meurt als de neten en de geur bleek zich via de airconditioning verspreid te hebben. In veel Aziatische hotels zijn doerians wegens de walgelijke geur verboden, net als bij een aantal vliegmaatschappijen.

De rotte lekkernij werd verwijderd en de studenten konden weer aan de slag.

Viergever maakt overstap van Ajax naar PSV

Het gerucht ging al een tijdje rond maar nu is het officieel. Nick Viergever speelt vanaf komend seizoen voor PSV. De 28-jarige verdediger komt transfervrij over van Ajax en heeft een contract ondertekend tot de zomer van 2022.

Viergever speelde de afgelopen vier seizoenen voor Ajax. Daarvoor speelde de drievoudig international van Oranje voor AZ, waar hij ook aanvoerder was, en Sparta Rotterdam, waar de verdediger werd opgeleid. Met ruim 200 eredivisiewedstrijden en tientallen Europese duels geldt Viergever als ervaren speler.

“Het is een bijzondere overstap natuurlijk, maar ik ben blij om hier bij de kampioen van Nederland te zijn”, aldus Viergever. “Ik speel mijn hele carrière al in Nederland en ben de afgelopen tijd meer met een stap naar het buitenland bezig geweest. Maar toen Marcel Brands me belde ben ik het gesprek aangegaan met PSV. Ik was vereerd door de interesse en uit het gesprek sprak ontzettend veel vertrouwen. Ik ben blij hier te zijn.”

De verdediger richt zich bij PSV op de linksachterpositie en een plaats in het hart van de defensie.

MLB: Astros-werper Giles woest na verkloten duel met Yankees

De honkballers van de Houston Astros hebben dinsdag een pijnlijke nederlaag geleden. Die was vooral pijnlijk voor werper Ken Giles, letterlijk. De startende werper van de World Series-kampioenen, Justin Verlander, deed het prima, maar Giles gooide het weg.

Verlander stond acht innings lang op de werpheuvel en gaf geen enkele run op, net als zijn Yankees-concurrenten. Het stond dus 0-0 en in de negende inning kwam Giles als closer het veld op om Verlander af te lossen. Dat ging fout: met Aaron Judge en Didi Gregorius op de honken ramde Gary Sanchez de bal de tribunes in, een 3-run homerun.

Giles was woest en gaf zichzelf een stevige klap in het gezicht, waarna ook de grond in de dugout het moest ontgelden dankzij Giles' gebruik van een knuppel aldaar. Aaron Hicks scoorde nog op een wild pitch van Will Harris en nadat de Astros niet tot scoren kwamen wonnen de Yankees met 0-4.

Uitslagen MLB dinsdag
Cleveland Indians - Texas Rangers 6-8 (3 extra innings)
Washington Nationals - Pittsburgh Pirates 12-4
Boston Red Sox - Kansas City Royals 6-7 (4 extra innings)
Cincinnati Reds - Milwaukee Brewers 6-7
Detroit Tigers - Tampa Bay Rays 2-1
Miami Marlins - Philadelphia Phillies 2-1 (1 extra inning)
New York Mets - Atlanta Braves 2-3
Chicago Cubs - Colorado Rockies 1-3
Houston Astros - New York Yankees 0-4
Minnesota Twins - Toronto Blue Jays 4-7 (1 extra inning)
St.Louis Cardinals - Chicago White Sox 3-2
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 4-3
Los Angeles Angels - Baltimore Orioles 3-2
Seattle Mariners - Oakland Athletics 6-3
San Francisco Giants - San Diego Padres 2-3

Giles is pislink (Bron: YouTube)

Voorlopige selectie Nederlands herenteam bekend voor playoff WK handbal

Bondscoach Erlingur Richardsson heeft de voorlopige selectie van twintig spelers bekendgemaakt voor de WK-playoff wedstrijden tegen Zweden. Op zaterdag 9 en woensdag 13 juni nemen beide ploegen het tegen elkaar op. De winnaar van de onderlinge duels wordt beloond met een ticket voor het WK 2019 in Denemarken en Duitsland. Uiterlijk 8 juni wordt de definitieve selectie van zestien spelers bekendgemaakt.

“Het is een goed moment om ons te meten met de top. We kunnen zien hoe onze spelsystemen en filosofie werken tegen een van de beste teams van Europa”, aldus de bondscoach. Zweden is de verliezend finalist van het afgelopen EK en een tegenstander van formaat. “We moeten de hoogste berg beklimmen om ons te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Als de je Mount Everest gaat beklimmen moet je jezelf goed voorbereiden en in goede vorm zijn, dat is waar wij ons op gaan focussen”, vertelde Richardsson eerder.

Het Nederlandse team speelt op 9 juni om 16:00 uur de eerste wedstrijd in de playoff in de Maaspoort in Den Bosch. Vier dagen later, op 13 juni staat de return in Zweden op het programma. Om 19:15 uur klinkt het beginsignaal in de Kristianstad Arena.

Direct na afloop van de WK-playoff gaat het vizier op het volgende doel: plaatsing voor het EK 2020. De ploeg vliegt vanuit Zweden door naar Korea, waar ze deelnemen aan de Seoul Cup 2018. Ze spelen oefenwedstrijden tegen Korea en Bahrein. De selectie voor het toernooi zal bestaan uit zeventien spelers en wordt uiterlijk 8 juni bekendgemaakt.

Voorlopige selectie:
1 Jasper Adams TV Emsdetten (GER)
2 Joris Baart OCI/LIONS (NED)
3 Dani Baijens SG Flensburg-Handewitt (GER)
4 Jaap Beemsterboer KRAS/Volendam (NED)
5 Jeffrey Boomhouwer MT Melsungen (GER)
6 Gerrie Eijlers KRAS/Volendam (NED)
7 Tommie Falke JMS/Hurry Up (NED)
8 Robin Jansen Herpertz/Bevo HC (NED)
9 Ephrahim Jerry Sporting NELO (BEL)
10 Evert Kooijman Achilles Bocholt (BEL)
11 Toon Leenders HSG Nordhorn-Lingen (GER)
12 Patrick Miedema HSG Nordhorn-Lingen (GER)
13 Bart Ravensbergen Selestat Alsace Handball (FRA)
14 Bobby Schagen TVB 1898 Stuttgart (GER)
15 Iso Sluijters Gornik Zabrze (POL)
16 Alec Smit HSG Nordhorn-Lingen (GER)
17 Kay Smits Wilhemshavener HV (GER)
18 Ivo Steins OCI/LIONS (NED)
19 Luc Steins Tremblay en France (FRA)
20 Rutger ten Velde Wilhemshavener HV (GER)

NBA: Cavaliers 'stelen' winst van Raptors, Warriors houden stand

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben hun eerste duel in de tweede ronde van de play-offs in de NBA gewonnen. Op bezoek bij de Toronto Raptors leidde LeBron James zijn ploeg weer eens naar de winst, hoewel daar hard voor geknokt moest worden.

Vanaf het allereerste punt van de wedstrijd, gemaakt door DeMar DeRozan, gingen de Raptors aan de leiding. Die voorsprong werd wat uitgebouwd en soms wat verkleind, maar constant liepen de Cavaliers achter de feiten aan.

Dat veranderde in het vierde kwart, maar wel pas aan het einde. De Cavs naderden tot op één punt en met een halve minuut op de klok schoot James raak: 105-105. In de allerlaatste seconde leek James de wedstrijd zelfs nog te beslissen, maar zijn schot in de buzzer viel precies op de rand van de basket.

Er was dus overtime nodig en daarin waren de Raptors allesbehalve nauwkeurig. Na drie minuten had de thuisploeg welgeteld één van de laatste zestien pogingen geraakt en de Cavaliers profiteerden optimaal door de zege naar zich toe te trekken: 112-113.

De Golden State Warriors speelden thuis hun tweede wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans, nadat duel één gewonnen werd. Dat ging lang gelijk op en een driepunter van Klay Thompson in de buzzer zorgde voor een 58-55 voorsprong halverwege de wedstrijd.

In het derde kwart ging het wederom volledig gelijk op, maar in het vierde kwart wisten de Warriors dan eindelijk wat afstand te nemen. Onder leiding van Kevin Durant en de van een blessure teruggekeerde ster Stephen Curry werd de voorsprong uitgebouwd en een slotoffensief van de Pelicans in de laatste minuut werd afgeslagen: 121-116.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Cel en behandeling geŽist voor hacken BN'ers

De officier van justitie in Amsterdam heeft tegen de 35-jarige Mathieu M. een celstraf van twintig maanden geëist, waarvan tien maanden voorwaardelijk, wegens het hacken van onder meer Facebook- en e-mailaccounts van een aantal bekende Nederlanders. Ook wil de officier dat M. direct na het uitzitten van zijn celstraf een klinische gedragsbehandeling ondergaat. Ook moet hij acht maanden cel uitzitten die hem in een eerdere, vergelijkbare zaak voorwaardelijk zijn opgelegd.

M., afkomstig uit Houten, is volgens justitie tijdens zijn proeftijd van de vorige zaak opnieuw in de fout gegaan. M. heeft het gros van de beschuldigingen bekend. Via digitale trucs wist hij onder meer binnen te dringen in het Facebookaccount van tv-persoonlijkheid Sophie Hilbrand. Tijdens chats met contacten van Hilbrand deed hij zich als Hilbrand voor.

M. verschafte zich ook toegang tot accounts (Evernote, e-mail) van onder anderen actrice Victoria Koblenko, voormalig nieuwslezer Rachid Finge en diens vriendin en collega Amber Brantsen. Heel geraffineerd ging M. niet te werk: nadat de politie aangiftes had ontvangen, was hij relatief makkelijk op te sporen via zijn IP-adres. Zijn smartphone bleek vol te staan met gegevens van BN'ers

Persoonlijkheidsstoornis
Volgens gedragskundigen lijdt M. aan een persoonlijkheidsstoornis. Op vragen van de rechtbank gaf M. te kennen dat hij een "onbedwingbare neiging" heeft om door te dringen in het digitale privédomein van vooral vrouwelijke BN'ers. In het echte leven heeft de man moeite om contact te maken met vrouwen. Hij woont nog bij zijn ouders en weet niet goed wat hij met zijn leven aanmoet. Eenzaamheid is een sleutelbegrip in zijn bestaan.

Zijn advocaat Gerard Spong betoogde dat een deel van het bewijs onrechtmatig is verkregen. De computer van M. is volgens Spong doorzocht zonder de daarvoor vereiste toestemming van de rechter-commissaris.

Verontschuldigingen
Mathieu M. bood woensdag zijn verontschuldigingen aan voor zijn gedrag. "Ik begrijp dat dat niet genoeg is, maar het is een begin", aldus de verdachte.

De rechtbank doet uitspraak op 16 mei.

Cel en behandeling geëist voor hacken BN'ers
Cel en behandeling geëist voor hacken BN'ers (Foto: ANP)

Man aangehouden voor dood vader

De recherche is nog volop bezig met het onderzoek naar de man die zondagmiddag 29 april dood werd aangetroffen in een woning aan de Bernhardstraat in Nuenen. Inmiddels is een aantal zaken duidelijk geworden.

De politie ging het appartement binnen na meldingen van bezorgde buurtbewoners. Zij hadden de man al enkele weken niet gezien en zagen vliegen op de ramen. In de woning troffen de agenten het stoffelijk overschot van een man aan. Door de staat waarin het lichaam verkeerde was het zeer lastig om met zekerheid vast te stellen dat het om de 84-jarige bewoner ging. De politie gaat daar intussen wel vanuit.

Doodsoorzaak
Er is sectie op het lichaam van de man verricht. Tijdens dit onderzoek zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf gevonden. De politie gaat er op dit moment vanuit dat er geen anderen betrokken zijn geweest bij de dood van de bewoner. Er wordt nog wel toxicologisch onderzoek gedaan door het NFI. De uitslag van dit onderzoek laat vermoedelijk enkele maanden op zich wachten.

Zoon opgepakt
De recherche pakte woensdag de 51-jarige zoon van de man op. Hij zou de afgelopen weken meerdere keren in de woning van zijn vader zijn geweest. De politie gaat ervan uit dat de bewoner op dat moment al overleden was. De zoon is niet opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van de man. Hij is aangehouden omdat hij het overlijden van zijn vader verborgen heeft gehouden. Waarom hij dat precies zou hebben gedaan is nog niet duidelijk. Hij zit vast en wordt verhoord.

Man aangehouden voor dood vader (Foto: Politie.nl)
Man aangehouden voor dood vader (Foto: Politie.nl)

Derde trailer Red Dead Redemption 2 nu te zien

Rockstar Games heeft de derde trailer voor Red Dead Redemption 2 beschikbaar gemaakt. Nog altijd zien we geen gameplay, maar wel genoeg beelden om weer een goede indruk te krijgen van de sfeer in de game.

Red Dead Redemption 2 speelt zich af in Amerika in 1899. Het tijdperk van het Wilde Westen is bijna ten einde en de laatste overgebleven Outlaws en Gunslingers worden op de hielen gezeten. Wie zich niet aan het gezag overgeeft wordt gedood. Aangezien beelden meer zeggen dan woorden, ga nu maar gewoon de trailer bekijken.

Red Dead Redemption 2 lanceert 26 oktober voor PlayStation 4 en Xbox One.

Rutte: begroting EU oneerlijk en onacceptabel

De plannen voor een nieuwe meerjarige begroting van de Europese Commissie zijn voor Nederland onacceptabel. De rekening voor Nederland loopt te hoog op, vindt premier Mark Rutte.

De Europese Unie moet juist minder uitgeven, stelt de premier, omdat door het vertrek van de Britten de inkomsten dalen. "Dat vraagt om scherpere keuzes en bezuinigingen."

De lasten zijn volgens Rutte bovendien niet eerlijk over de lidstaten verdeeld. Nederland verliest op termijn de korting op de afdracht die het ooit heeft bedongen, als de Commissie haar zin krijgt. Terwijl "Nederland economisch al hard wordt geraakt door brexit".

Rutte onderstreept de scherpe reactie die even tevoren al klonk van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. De enige opsteker die de minister-president ziet is dat de Commissie minder wil uitgeven aan de landbouw en achtergebleven regio's en meer aan "innovatie".

Rutte: begroting EU oneerlijk en onacceptabel (Foto: ANP)
Rutte: begroting EU oneerlijk en onacceptabel (Foto: ANP)

Geen rijbewijs nodig, dan ook geen auto

De politie heeft in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 mei op de A16 bij Dordrecht de bestuurder van een auto bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs en de auto in beslag genomen. Omstreeks 04.00 uur zagen de medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een auto rijden waarvan, volgens de politiesystemen, de 20-jarige eigenaar uit Rotterdam niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Dat rijbewijs was namelijk in februari van dit jaar ingevorderd.

Bij controle van de auto bleek dat de bestuurder niet de eigenaar van de auto was. Deze zat wel achter in de auto en liet zich blijkbaar rijden. Bij controle van de personalia van de bestuurder, ook een 20-jarige Rotterdammer, bleek echter dat deze ook niet in het bezit was van een rijbewijs. Hij heeft ook nooit een rijbewijs gehad. Dat was ook niet nodig vertelde hij de agenten. Hij had al genoeg lessen gehad om de auto te kunnen besturen. Het was al de derde keer dat de Rotterdammer betrapt werd op het rijden zonder rijbewijs.  Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en de auto werd in beslag genomen.

Geen rijbewijs nodig, dan ook geen auto (Foto:Stockfoto politie.nl)
Geen rijbewijs nodig, dan ook geen auto (Foto:Stockfoto politie.nl)

Abbas: Joden medeverantwoordelijk aan Holocaust

De Europese Unie heeft - in navolging van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu - uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas over de Holocaust scherp veroordeeld. Abbas zei dinsdag in een speech onder meer dat "de Joden zelf medeverantwoordelijk waren voor hun vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog."

"De speech die Abbas dinsdag gaf bevatte onacceptabele opmerkingen over het ontstaan van de Holocaust en de legitimiteit van Israël. Dit soort uitlatingen spelen alleen diegenen die geen tweestatenoplossing willen in de kaart. Antisemitisme is niet alleen bedreiging voor Joden, maar ook voor open en vrije samenlevingen," aldus de verklaring van de EU.

Eerder woensdag schreef Netanyahu op Twitter: "De Palestijnse president sprak opnieuw de meest verachtelijke antisemitische onwaarheden. Blijkbaar is de Holocaustontkenner nog steeds een Holocaustontkenner. Ik roep de internationale gemeenschap op zijn ernstige antisemitisme te veroordelen. Het is tijd dat dit van de wereld verdwijnt."

EU: Holocaust-uitspraak Abbas onacceptabel
EU: Holocaust-uitspraak Abbas onacceptabel (Foto: ANP)

Battlefield 1-uitbreiding They Shall Not Pass nu gratis

De officiële Battlefield 1-uitbreiding They Shall Not Pass is momenteel gratis op te pikken voor alle platforms. De uitbreiding wordt de komende twee weken gratis aangeboden en zodra je hem eenmaal binnen hebt gehaald mag je hem houden.

De uitbreiding is gewoon op te pikken uit de corresponderende store voor beide consoles; pc-gamers kunnen They Shall Not Pass ophalen via de Origin game-client. 

They Shall Not Pass bevat vier nieuwe maps, waarvan één (Rupture) vorige week al werd weggegeven. Daarnaast zijn er in de uitbreiding nieuwe wapens te vinden, een nieuwe faction in de vorm van het Franse leger en is er een nieuwe game-modus inbegrepen. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie.

Vrienden van mishandelde ober naar Nederland

Vrienden en familieleden van de Praagse ober Miroslav, die door Nederlanders werd mishandeld, komen volgende week naar Nederland. Ze willen hier hun "eigen onderzoek" naar de daders doen om het slachtoffer te helpen. Dat laat een woordvoerder van de familie aan het ANP weten. "Ik kom nu voor Miroslav in actie. Hij weet precies wat we aan het doen zijn."

Wat dat eigen onderzoek inhoudt, is nog onduidelijk.  De woordvoerder heeft eerder al gezegd dat de familie van de ober in shock is. "Als agent of brandweerman houden jij en je gezin er rekening mee dat gevaar bestaat. Maar dit hoort niet bij de beroepsomschrijving in de horeca", zei hij.

Zwaargewond
De ober raakte zwaargewond bij de mishandeling vorige week. Hij ligt nog steeds op de intensive care van een ziekenhuis in Praag, maar is inmiddels stabiel, bij bewustzijn en buiten levensgevaar. Volgens de familiewoordvoerder heeft de man onder meer een hersenbloeding opgelopen en is zijn kaak op drie plaatsen gebroken.

"Misschien is hij blijvend invalide" en er is een kans dat hij voorgoed blind is aan een oog. "Hij was bijna overleden door de klappen op zijn hoofd. Hij kwam erg dicht bij de dood. Alleen door geluk heeft hij overleefd. Psychisch is hij ook niet in de beste toestand. Het enige wat hij wil, is beter worden en teruggaan naar zijn vrouw en kind. Maar het herstel kan zeker een jaar duren", zegt de familiewoordvoerder.

Veel overlast
Volgens hem veroorzaakten de Nederlanders veel overlast. "Ze dronken hun eigen alcohol op het terras, waren luidruchtig en spuugden naar andere gasten. Een andere ober zei dat ze moesten vertrekken. Vervolgens schopten ze stoelen omver en brak het gevecht uit", zegt de woordvoerder. "Miroslav kreeg tien klappen en meerdere schoppen tegen zijn hoofd."

De avond ervoor zouden de Nederlanders ook al iemand hebben mishandeld op een andere plek in het centrum van Praag. "Ze vielen een man en zijn vriendin aan. De man moest naar het ziekenhuis om hechtingen te krijgen."

De zeven Nederlanders van 24 tot 32 jaar oud werden opgepakt. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen het land de komende vijf jaar niet meer in. Twee verdachten werden snel vrijgelaten en twee anderen zitten nog vast.

Vrienden van mishandelde ober naar Nederland
Vrienden van mishandelde ober naar Nederland (Foto: ANP)

Nieuwe verdachte antihomogeweld Amsterdam

Een vierde man die betrokken zou zijn bij de mishandeling van twee homoseksuele mannen in Amsterdam juni vorig jaar, blijft negentig dagen langer vastzitten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank beslist. De drie andere verdachten zijn afgelopen maart veroordeeld tot straffen tot veertig maanden cel.

De man, een 26-jarige Amsterdammer, wist lange tijd uit beeld van de politie te blijven. Hij is onlangs na uitgebreid onderzoek alsnog opgepakt.

De twee slachtoffers kregen afgelopen juni op het Damrak in Amsterdam flinke klappen en schoppen, ook toen ze al op de grond lagen. Een van de verdachten had kort daarvoor geroepen dat hij homo's dood wilde maken. De 28-jarige en 26-jarige man zijn tot respectievelijk 40 en 28 maanden cel veroordeeld voor poging tot doodslag, zware mishandeling en openlijk geweld. De 23-jarige man die wel betrokken was bij de mishandeling maar een minder grote rol speelde, is veroordeeld tot vier maanden cel. De 28-jarige man is in hoger beroep gegaan.

Tegen de mannen waren celstraffen tot vijf jaar geëist. De verdachten ontkenden overigens dat het motief antihomogerelateerd is.

Nieuwe verdachte antihomogeweld Amsterdam
Nieuwe verdachte antihomogeweld Amsterdam (Foto: ANP)

Man (72) misbruikte kinderen via webcam

Een 72-jarige man uit de provincie Flevoland die wordt verdacht van ontucht via een webcam en het vervaardigen van kinderporno, blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank in Rotterdam heeft besloten zijn voorarrest met drie maanden te verlengen, zo meldt het Openbaar Ministerie.

De politie kwam de verdachte op het spoor na tips dat hij live via webcams kinderen op de Filipijnen misbruikte. Deze kinderen moesten voor een camera seksuele handelingen bij zichzelf verrichten of ze werden misbruikt. Kijkers moeten daarvoor betalen. De bejaarde man zou de livestreams al sinds 2013 bekijken en hebben opgenomen.

Bij een huiszoeking is kinderpornografisch materiaal aangetroffen op zijn computer en op gegevensdragers. Hij zou al sinds 2007 bezig zijn met het maken van pornografische opnamen van jonge kinderen, die hij via internet benaderde. Hij deed zich daarbij vaak voor als een jonger persoon. De politie heeft de identiteit van enkele kinderen kunnen achterhalen.

De man moet op 26 juli voor de rechter verschijnen.

Man (72) misbruikte kinderen via webcam
Man (72) misbruikte kinderen via webcam (Foto: ANP)

Treinen staan vrijdagavond 2 minuten stil

Alle treinen staan vrijdag tijdens de Nationale Herdenking om 20.00 uur twee minuten stil. Ook op de stations en in de stationswinkels worden de twee minuten in acht genomen, meldt de NS.

,,Op deze manier willen we onze reizigers de gelegenheid geven om op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken", aldus het spoorbedrijf.

Op onder meer de stations Alkmaar, Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Haarlem, Nijmegen en Utrecht Centraal vinden herdenkingen plaats. In Utrecht zal het NS Harmonieorkest vanaf 19.30 uur de ceremonie begeleiden.

Treinen staan vrijdagavond 2 minuten stil
Treinen staan vrijdagavond 2 minuten stil (Foto: ANP)

Win PureFarming 2018 voor pc, Xbox One of PS4

PureFarming 2018 al verkrijgbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Nieuwelingen en bekenden van het virtuele landbouw-concept een eigen boerenbedrijf uitbouwen tot een wereldwijd succes. Voor deze game heb je geen kennis nodig van landbouwmachines en het is geen probleem
als je geen groene vingers hebt. In PureFarming 2018 start je een klein familiebedrijf en krijg je te maken met alle aspecten van een modern boerenbedrijf. Je verbouwt gewassen in open velden, plant fruit in boomgaarden, verbouwt groenten in kassen, voedt vee voor vlees en zuivelproducten en kunt investeren in groene energie.

Dit alles met behulp van meer dan 70 machines van bekende merken als Zetor, Landini en McCormick. Net als in het echte boerenleven zijn deze machines een belangrijke en kostbare aankoop en moeten de werktuigen op de juiste manier onderhouden worden om ze jarenlang zonder problemen te kunnen gebruiken. Daarnaast kun je met PureFarming 2018 voor het eerst in een farming simulatiegame over de wereld reizen om een multinational te creëren. Bouw je imperium op met gewassen, aardappelen en kassen in Montana. Groei kersenbomen en verbouw rijst in Japan, werk met druiven en olijven in Italië of open een koffiebonenplantage in Colombia.

Enthousiast als je dit leest? We mogen een exemplaar voor pc, een exemplaar voor PlayStation 4 en een exemplaar voor Xbox One weggeven voor de boerengamers onder ons. Het enige wat je moet doen is ons vertellen hoe de tutorial heet in PureFarming 2018. Antwoord geven doe je op de volgende pagina. Meedoen kan tot en met 6 mei, zodat we voor dag en dauw de prijswinnaars van elk platform op maandag bekend kunnen maken.

Kritiek op Kanye West na slavernij-uitspraak

Kanye West heeft bakken met kritiek over zich heen gekregen omdat hij tijdens een bezoek aan de redactie van TMZ zei dat slavernij een keuze was. "Als je hoort dat het 400 jaar duurde, dan klinkt dat als een keuze", zei de rapper, die ook zei dat "we er nog steeds voor kiezen om slaaf te zijn". Dat leverde veel verontwaardigde reacties op, op sociale media en in de studio.

Een donkere redacteur van TMZ zei dat Kanye duidelijk niet had nagedacht over zijn woorden. "Je mag geloven wat je wil, maar er zijn feiten en wat je zegt heeft gevolgen in de echte wereld", zei hij. "Jij maakt muziek en bent een artiest maar wij, de rest van de samenleving, kampen nog steeds met marginalisatie als gevolg van 400 jaar slavernij waarvan jij zegt dat het een keuze was. Ik ben teleurgesteld en ontzet."

De rapper twitterde later dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd waren. "Natuurlijk weet ik dat slaven niet uit vrije wil geketend werden en op een boot werden gezet. Mijn punt is dat we ondanks onze aantallen in die positie bleven. Dat betekent dat we mentaal tot slaaf waren gemaakt", verduidelijkte Kanye, die ook een punt maakte voor meer vrijheid van meningsuiting. "We mogen niet nog eens 400 jaar geketend zijn."

Kanye West blijft de gemoederen de laatste weken flink bezig houden met zijn Twitter-tirades vol eigenzinnige uitspraken. Vorige week kwam hij ook weer eens in het nieuws door gewoon nieuwe muziek uit te brengen.

Dark Souls: Remastered gaat netwerk testen

Bandai Namco laat weten dat er een demo van Dark Souls: Remastered komt om het netwerk te testen van de game. Deze test zal 11 en 12 mei plaatsvinden.

De demo is maar een beperkte tijd te downloaden en dat zul je voor 8 mei moeten hebben gedaan. Voor eigenaren van PlayStation 4 is dat via PSN te doen. Xbox-eigenaren doen dat via Microsoft Store. Op 11 en 12 mei is het netwerk voor Europa dan beschikbaar van 17:00 to 22:59.

Dark Souls: Remastered komt 25 mei uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. De Nintendo Switch-versie komt ergens deze zomer uit.

Fruittelers voorbereid op nachtvorst

Fruittelers in het hele land hebben de nodige voorbereidingen getroffen om de komende nachten, waarin her en der vorst aan de grond wordt verwacht, goed door te komen. Volgens brancheorganisatie NFO is meetapparatuur in de boomgaarden uitvoerig getest en staan de telers klaar om waar nodig in te grijpen.

Koude temperaturen kunnen zeer schadelijk zijn voor de vruchtvorming bij appel-, peren- en kersenbomen en daarmee mogelijk funest voor de opbrengsten. Telers kunnen waar nodig ingrijpen door bijvoorbeeld beregening van de boomgaard. Indien nodig worden vuurpotten ontstoken en worden windmolens ingezet om warme lucht door de bomenrijen te blazen. Volgens de NFO lijkt het vooralsnog niet zo'n vaart te lopen.

Anders was het ruim een jaar geleden toen nachtvorst de kwekers langere tijd slapeloze nachten bezorgde. De oogst van appels en peren viel door het koude voorjaar fors lager uit. Een aantal bedrijven ging over de kop. Verschil met toen is volgens de kenners dat de nachtvorst nu wat later in het seizoen komt en er veelal al sprake is van vruchtvorming. De vrucht is iets minder vatbaar voor kou dan bloesem.

Fruittelers voorbereid op nachtvorst
Fruittelers voorbereid op nachtvorst (Foto: ANP)

ANWB wil betere voorlichting over accu e-bike

Fabrikanten van e-bikes moeten meer en betere informatie geven over de prijzen en het gebruik van accu's. Momenteel schiet die voorlichting tekort, stelt de ANWB op basis van eigen onderzoek onder twintig fabrikanten.

Volgens de bond zorgen de accu's van e-bikes vaak voor problemen en hoge kosten. Vorig jaar gaven ongeveer 600.000 leden van de ANWB, bijna de helft van het totaal aantal leden met een e-bike, aan problemen te hebben gehad met hun fietsaccu.

Dat kan zorgen voor hoge onverwachte kosten, zegt de bond. "Als de oude accu het begeeft, kan een nieuwe wel zo'n 1000 euro kosten." De belangenvereniging wil dat de fabrikanten meer informatie geven over de levensduur van de accu en meer tips geven over goed 'levensverlengend' gebruik. De bond vindt het verontrustend dat "een duur onderdeel als de accu van een e-bike met beperkte levensduur zo weinig aandacht krijgt".

Onvoldoende
De bond noemt het opvallend dat veertien van de twintig onderzochte producenten de vervangende prijs van een accu niet noemen op hun websites. De gemiddelde prijs van een vervangende accu is 551 euro, zo komt naar voren uit het onderzoek.

Meer dan de helft van de merken krijgt een onvoldoende van de ANWB. Zes merken krijgen 'slecht' voor hun informatievoorziening, zeven merken 'matig' en vijf 'redelijk'. Slechts twee merken (Amslod en Rivel) scoren 'goed'. Tien fabrikanten hebben tegen de bond gezegd dat ze hun informatievoorziening gaan verbeteren.

ANWB wil betere voorlichting over accu e-bike
ANWB wil betere voorlichting over accu e-bike (Foto: ANP)

Honderden 'foute' winkels offline gehaald

De Consumentenbond heeft 850 foute webwinkels offline laten halen. Het gaat om webwinkels die claimen merkkleding en luxe producten met hoge kortingen te verkopen. Consumenten die erin trappen, worden opgescheept met nepproducten. In sommige gevallen wordt er helemaal niets geleverd, meldt de bond.

De door internetcriminelen gerunde winkels maken in veel gevallen gebruik van bestaande, in onbruik geraakte domeinnamen. Het voordeel is dat zo'n webadres al bekend is bij Google en daardoor hoger in de zoekresultaten komt.

De Consumentenbond maakte een lijst van tweeduizend verdachte sites. De overgrote meerderheid is aangemeld via vier hostingpartijen: een Nederlandse, een Duitse, een Indiase en een Amerikaanse. De bond heeft de lijst met verdachte webwinkels doorgespeeld naar de Nederlandse en Duitse partij en de beheerder van de nl-domeinnamen Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Zij haalden 850 sites offline.

Honderden 'foute' winkels offline gehaald
Honderden 'foute' winkels offline gehaald (Foto: BuzzT)

Ontwerper Playboy-bunny logo overleden

Op 93-jarige leeftijd is de allereerste werknemer van het wereldberoemde tijdschrift Playboy overleden: ontwerper Art Paul. Hij schreef geschiedenis met zijn befaamde en vaak gekopieerde 'bunny'-logo. Paul overleed zaterdag aan de gevolgen van een longontsteking in een ziekenhuis in Chicago. Dat meldt zijn vrouw Suzanne Seed.

De designer was een freelance illustrator toen hij in de jaren 50 kwam werken voor Hugh Hefner en zijn magazine Playboy. Naar eigen zeggen ontwierp hij het bunny-logo in een uurtje. Daarnaast huurde hij ook diverse creatievelingen in om illustraties te maken voor Playboy, zoals Salvador Dali, Andy Warhol en Shel Silverstein. In 1982 ging Paul met pensioen.

"We hadden nooit gedacht dat het meteen zo'n succes zou worden, Hef en ik," vertelde Paul een aantal jaar terug aan de Chicago Sun-Times. "Hef was altijd aardig voor me, we hebben elkaar groot gemaakt."

Het wereldberoemde Playboy konijntje is een van de meest herkenbare logo's ter wereld. "Ook zonder de naam Playboy erbij, weten mensen direct om welk merk het gaat," aldus AIGA, de professionele vereniging van design uit San Francisco. "Dat is zijn nalatenschap."

Ontwerper Playboy-bunny logo overleden
Ontwerper Playboy-bunny logo overleden (Foto: BuzzE)

NHL: Jets kloppen Predators in kolkend Winnipeg

De ijshockeyers van de Winnipeg Jets hebben in de tweede ronde van de play-offs in de NHL een 2-1 voorsprong genomen in de best-of-7-serie tegen de Nashville Predators. De Jets waren in het eigen Bell MTS Place te sterk, maar daar was wel een forse comeback voor nodig.

Het begon niet best voor de Jets, want Mike Fisher tekende al binnen vijf minuten voor de 0-1. Een loeihard schot van PK Subban verdubbelde de score, Austin Watson zorgde nog voor het einde van de eerste periode zelfs al voor een 0-3 voorsprong voor de Predators.

Vroeg in de tweede periode kwamen de Jets echter terug en daar hadden ze krap drie minuten voor nodig. Paul Stastny opende de score voor de thuisploeg, Dustin Byfuglien bracht hoop terug in de Canadese harten en Jacob Trouba deed de boel ontploffen met zijn gelijkmaker: 3-3.

Kort voor het einde van de periode was het Byfuglien die de Jets zelfs op voorsprong zette, maar Filip Forsberg scoorde in de derde periode de 4-4. Blake Wheeler maakte vijf minuten voor tijd de 5-4 en daarna moesten de Predators volop risico nemen.

De goalie werd ingewisseld voor een extra speler, maar een minuut voor tijd kwam de puck bij Wheeler terecht die de 6-4 in het lege doel schoot. De Jets pakten de winst definitief nadat Brandon Tanev een halve minuut later de 7-4 eindstand op liet tekenen.

De Washington Capitals namen ondertussen de leiding tegen de Pittsburgh Penguins: 2-1. In Pittsburgh opende John Carlson namens de Capitals de score, maar Jake Guentzel en Patric Hornqvist brachten de thuisploeg al snel langszij.

Chandler Stephensen was goed voor de 2-2, waarna Sidney Crosby de Penguins toch weer op voorsprong kon zetten. Matt Niskanen was vroeg in de derde periode namens de Capitals trefzeker (3-3), en een ruime minuut voor tijd tikte Alex Ovechkin de winnende goal binnen: 3-4.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Politie rolt hennepdrogerij op in Tilburg

In een bedrijfspand aan de Kranenberg is dinsdag 1 mei 2018 door de politie een grote hennepdrogerij aangetroffen. In totaal is ruim 35 kilo aan gedroogde hennep in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek naar de exploitant(en) wordt voortgezet.

De totale ruimte was circa 250 vierkante meter. De drogerij had een capaciteit van enkele tientallen kilo’s per keer. Er werd een grote partij gedroogde hennep in beslag genomen. De drugs waren al verpakt in sealbags en gereed voor distributie.

De politie kwam de ‘hennepfabriek’ op het spoor dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Politie rolt hennepdrogerij op in Tilburg (Foto:Politie.nl)
Politie rolt hennepdrogerij op in Tilburg (Foto:Politie.nl)

Piepkleine drones voor Defensie

Defensie krijgt de beschikking over enkele tientallen piepkleine drones. De Black Hornet, die slechts 18 gram weegt, zal in eerste instantie worden gebruikt door verkenningseenheden van de landmacht en het Korps Mariniers.

De Black Hornet wordt al langer gebruikt door onder andere de Britse, Noorse en Duitse krijgsmacht. Daardoor zijn "de kinderziektes het systeem uit", benadrukt Defensie. Militairen kunnen ze gebruiken om op veilige afstand het slagveld te verkennen. De minuscule helikopters, met een rotorspanwijdte van 12 centimeter, kan 25 minuten vliegen en zowel video-opnames als foto's maken.

Hoeveel Black Hornets de krijgsmacht precies krijgt en hoeveel geld met de aankoop is gemoeid, wil Defensie niet zeggen. Naar verluidt kost een enkele set, helikopter plus de bijbehorende apparatuur, zo'n 30.000 tot 40.000 euro.

Piepkleine drones voor Defensie
Piepkleine drones voor Defensie (Foto: ANP)

'Autoverzekering duurst in Maastricht'

Mensen in Maastricht zijn het meest kwijt voor hun autoverzekering. Dat meldt vergelijkingssite Autoverzekering.nl op basis van cijfers over de provinciehoofdsteden en Amsterdam.

Het verschil tussen Maastricht en de goedkoopste stad Groningen is ruim 25 procent. Dat komt neer op gemiddeld 105 euro per jaar. De premies zijn zo veel hoger in Maastricht omdat daar relatief veel autodiefstallen voorkomen. Dat heeft ermee te maken dat autodieven vanuit Zuid-Limburg makkelijk de grens over kunnen vluchten.

In de vergelijking is gekeken naar verschillende soorten verzekeringen, maar Maastricht komt altijd als duurste uit de bus, ongeacht leeftijd of soort dekking. Een jaar eerder was Den Haag nog de duurste stad voor autoverzekeringen. Die staat nu op de derde plaats, na Amsterdam. Naast Groningen ben je ook elders in het noorden in Leeuwarden en Assen relatief goedkoop uit.

'Autoverzekering duurst in Maastricht'
'Autoverzekering duurst in Maastricht' (Foto: ANP)

Stardew Valley krijgt multiplayer optie

Stardew Valley heeft dan eindelijk de optie om het met andere te spelen. Het is voorlopig nog een beta versie met wat haken en ogen dus pas op. Het kan met vier spelers gespeeld worden en geeft een hoop extra content. De patch bevat ook content voor de singleplayer. De makers geven aan een back-up te maken van je saves en je mods te verwijderen voor je de beta installeert.

Om toegang te krijgen tot de beta in steam doe je het volgende.

  • Log in bij Steam

  • Ga naar je game bibliotheek en klik met je rechtermuisknop op Stardew Valley

  • Selecteer Properties > Betas

  • Vul de Beta access code "jumpingjunimos" in en druk op Check Code

  • Selecteer de Beta Branch optie in de Beta keuzelijst

Stardew Valley

Lumines Remastered komt een maandje later

Lumines Remastered werd tijdens de vorige Nindies Direct aangekondigd. De remaster moest deze maand nog beschikbaar komen, maar via Twitter heeft Enhance bekendgemaakt dat we iets langer moeten wachten.

De game is verplaatst naar 26 juni. Een reden voor het uitstel is niet gegeven, maar gelukkig is het geen groot uitstel. Lumines Remastered komt naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Strenge controles bij munitieopslagen Defensie

In 2017 heeft Inspectie SZW controles uitgevoerd bij munitie-opslagen van Defensie. Deze hebben geleid tot bevindingen (medewerkers op de hoogte stellen van geconstateerde tekortkomingen), waarschuwingen (tekortkomingen dienen binnen een bepaald tijdsbestek te zijn opgeheven) en stillegging van werkzaamheden. De Volkskrant bericht daar vandaag over.

Op 2 van de 13 door ISZW geïnspecteerde locaties is het werk korte tijd stilgelegd, omdat er tekortkomingen waren geconstateerd in de bliksembeveiliging. Deze bleek niet te voldoen aan de strengst geldende norm (NEN62305). Dat is onwenselijk. Daarom heeft Defensie besloten alle munitieopslagen langs de strengste norm te gaan controleren en indien nodig aan te passen. Tot die tijd moeten mitigerende (herstel)maatregelen volstaan, zodat het werk doorgang kan blijven vinden. Dit uiteraard in nauw overleg met Inspectie SZW. Een veiligheidsmaatregel die altijd al gold voor munitiecomplexen is dat bij (dreiging van) onweer het werk wordt gestaakt en personeel naar huis wordt gestuurd.

Geen onveilige werkomgeving
Dit betekent overigens niet dat er in een onveilige werkomgeving wordt gewerkt. Indien locaties onveilig blijken te zijn, wordt het werk direct stilgelegd en medewerkers naar huis gestuurd. Dit is recent bijvoorbeeld het geval geweest bij een onderhoudswerkplaats in Leusden. Dagelijks werken vele veiligheidsmedewerkers en -inspecteurs bij defensie om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. De inspecties van ISZW en IL&T houden hier mede toezicht op.

De bevindingen uit de inspectierapporten zijn inmiddels grotendeels verholpen. Enkele bevindingen vragen echter langer tijd omdat defensie niet in alle gevallen de constateringen zelf kan verhelpen maar afhankelijk is van externen, regelgeving een rol speelt en ook de omvang van het herstel soms meer tijd vraagt.

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor Defensie, getuige de met regelmaat verrichte interne inspecties en onderzoeken, recent verschenen OVV-rapporten en het rapport van de Commissie Van der Veer, welke hebben geresulteerd in het zeer recent gepresenteerde plan van aanpak ‘Een veilige defensieorganisatie’ en aanstellen van de onafhankelijke ‘Inspectie Veiligheid Defensie’.

Minutieopslag (Foto: Ministerie van Defensie)
Minutieopslag (Foto: Ministerie van Defensie)

Haase verliest weer, schuld van de scheidsrechter

Tennisser Robin Haase zit niet zo best in z'n vel gedurende het lopende gravelseizoen. In Monte Carlo werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld, in Marrakech vloog hij er ook al gelijk uit - hoewel dat daar nog aan de ballen en de baan lag.

Dit keer ging het fout in Estoril in Portugal. Haase nam het op tegen de Schot Cameron Norrie, 22 jaren jong en dit jaar al goed voor nul zeges op de ATP Tour.  Met Haase had de Schot dan ook een ideale tegenstander om die eerste winst te pakken en dat lukte.

Norrie won de eerste twee servicegames van Haase, waarna de Hagenaar in de tweede set het tij leek te keren. Niks was echter minder waar en zodra hij in set drie zijn opslag verloor ging Haase weer eens los. Het was dit keer niet de schuld van de ballen, de baan of de Rabobank, maar van de scheidsrechter.

"Je houdt je niet aan de regels! Elke wedstrijd weer!", foeterde meneer richting de scheidsrechter. Nadat Norrie het op matchpoint afmaakte uitte de Nederlander nog even zijn onvrede, door een balafdruk van eerder in de partij te controleren.

Op 27 mei begint het hoogtepunt van het gravelseizoen, Roland Garros. Tot die tijd komt Haase nog in actie op de masterstoernooien van Madrid en Rome.

Cambuur zet stap richting Eredivisie

SC Cambuur heeft weer een stap gezet richting de Eredivisie. In de eerste ronde van de play-offs om promotie en degradatie werd op bezoek bij FC Dordrecht een ruime zege geboekt: 1-4.

Daniel Crowley zorgde na negentien minuten voor de voorsprong voor Cambuur, waarna Justin Mathieu de 0-2 ruststand op de borden bracht. Een goal van Julius Bliek na ruim een uur bracht wat spanning terug, maar Martijn Barto was nog geen tien minuten later trefzeker voor de Friezen: 1-3. Tien minuten voor tijd was het diezelfde Barto die de eindstand bepaalde.

Zaterdagavond spelen de clubs opnieuw tegen elkaar. De winnaar van de onderlinge ontmoeting speelt in de tweede ronde tegen de nummer zeventien van de Eredivisie, hoogstwaarschijnlijk Sparta.

Strootman groot vraagteken voor return Roma

AS Roma kan woensdag tegen Liverpool mogelijk niet beschikken over Kevin Strootman. Dat liet trainer Eusebio Di Francesco weten.

Strootman hield aan de eerste wedstrijd op Anfield, die Roma met 5-2 verloor, vorige week een blessure aan zijn ribben over. De Oranje-international miste zaterdag daarom de thuiswedstrijd tegen Chievo (4-1 winst). Di Francesco heeft zijn opstelling voor de kraker tegen Liverpool nog niet helemaal rond.

"Ik heb nog niet alle knopen doorgehakt, maar het wordt voor Kevin een heel moeilijk verhaal", zei de coach dinsdag op een persconferentie. Roma moet tegen de Engelsen voor een wonder zorgen om de finale van de Champions League te halen. In de kwartfinales lukte het om met een 3-0 zege op Barcelona toch door te gaan.

"Natuurlijk bestaat het gevaar dat we worden geslacht op de counter, dus dat moeten we in ons achterhoofd houden. Maar we moeten scoren, dus heeft het niet zo veel zin om over de verdedigers te praten", aldus Di Francesco.

Turken krijgen geld van Erdogan vlak voor verkiezingen

Meer dan 12 miljoen Turkse gepensioneerden, oftewel 15 procent van de bevolking, kunnen een week voor de parlements- en presidentsverkiezingen op 24 juni een cheque van de regering in de bus verwachten.

Volgens de regerende AK-partij van president Tayyip Erdogan zal deze betaling de eerste van twee zijn die zijn bedoeld als tegemoetkoming voor de nationale feestdagen. Critici zien het echter het als een dure manier om de stemmers om te kopen en steun voor Erdogan te kopen. De twee cheques van elk 1000 lira (ongeveer 200 euro) kosten de Turkse staat in totaal bijna 4,9 miljard euro.

Het idee om een contant geld uit te keren aan gepensioneerden werd oorspronkelijk voorgesteld door de belangrijkste oppositiepartij in de aanloop naar de verkiezingen drie jaar geleden. Dat leidde tot kritiek van vicepremier Mehmet Simsek. Hij zei dat de partij de Nobelprijs zou verdienen en zijn stem zou krijgen als de partij erachter zou kunnen komen hoe die beloften na te komen zonder de schulden te vergroten, de kloof op de lopende rekening te vergroten of ,,Turkije naar een crisis te leiden".

Turken krijgen cheque vlak voor verkiezingen
Turken krijgen cheque vlak voor verkiezingen (Foto: ANP)

HBO-serie Westworld krijgt derde seizoen

Hitserie Westworld van betaalzender HBO krijgt een derde seizoen. Dat heeft HBO dinsdag via Variety bekendgemaakt.

De serie, waarin de Nederlandse actrice Katja Herbers een belangrijke rol speelt, speelt zich af in een futuristisch themapark dat wordt bewoond door androids. In het tweede seizoen komen de robotten in opstand tegen hun makers.

Behalve Herbers vertolken ook Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright en James Marsden grote rollen in de serie. Het is nog niet duidelijk wanneer de derde reeks te zien zal zijn.

HBO-serie Westworld krijgt derde seizoen

HBO-serie Westworld krijgt derde seizoen (Foto: BuzzE)

200 aanhoudingen extreemlinkse rellen Parijs

De politie in Parijs heeft circa tweehonderd mensen aangehouden die de viering van de Dag van de Arbeid verstoorden. Ze behoorden tot een groep van circa 1200 gemaskerde leden van de links-anarchistische beweging Blac Dogs, die onder meer brandbommen naar een vestiging van McDonald's wierpen. Ook gooiden ze ruiten van het fastfoodrestaurant in.

De zender BFMTV meldde dat de relschoppers ook molotovcocktails naar een autorijschool en een garagebedrijf hebben geworpen. Verder hielden ze een stoet tegen van mensen die op initiatief van de vakbonden de Dag van de Arbeid wilden vieren op de Place de la Bastille. Veertig minuten later dan de bedoeling was, kon de stoet alsnog van de Pont d'Austerlitz naar de Place de la Bastille vertrekken.

Tot in het begin van de avond bleef het onrustig in Parijs. De politie zette onder meer waterkanonnen en traangas in tegen de relschoppers. Vier mensen raakten lichtgewond, onder wie een politieagent.

De Franse politie had al eerder gewaarschuwd dat uiterst linkse anarchisten, bekend onder de naam black blocs, uit waren op rellen tijdens de viering van de Dag van de Arbeid.

200 aanhoudingen in Parijs bij viering 1 mei
200 aanhoudingen in Parijs bij viering 1 mei (Foto: ANP)

Update 2-5-2018 07.11

Nu zondermet video

Mount: "Ajax en PSV zijn echt alleen geruchten"

Mason Mount weet nog niet waar hij komend seizoen speelt. De huurling van Chelsea heeft een goed seizoen achter de rug bij Vitesse.

Mount werd door de Arnhemse fans uitgeroepen tot Speler van het Jaar en hij scoorde dit seizoen negen keer in 29 competitieduels. De Engelse jeugdinternational heeft bij Chelsea nog een contract tot medio 2023. "Na het seizoen ga ik eerst terug naar Chelsea en dan ga ik zien waar ik terecht kan", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

De 19-jarige Mount werd al gelinkt aan Ajax en landskampioen PSV, maar zelf weet hij van niks. "Natuurlijk zou een stap hogerop mooi zijn, ik wil mezelf blijven verbeteren. We gaan zien wat er gebeurt, ik heb het gelezen over de interesse van Ajax en PSV, maar dat zijn echt alleen maar geruchten. Ik richt mezelf nu eerst op het voetbal."

Mason Mount heeft sinds afgelopen zomer een profcontract bij Chelsea, waar hij op 6-jarige leeftijd al in de jeugdopleiding kwam spelen. De jonge middenvelder heeft voor verschillende nationale jeugdteams gespeeld en afgelopen zomer werd hij uitgeroepen tot beste speler van het toernooi op het EK Onder-19 dat Engeland wist te winnen.

FOK! Wat een weer: Perioden met zon

Er is weinig bewolking en overdag is het eerst zonnig, rond het middaguur ontstaan wel enkele stapelwolken. In de avond raakt het van het westen uit bewolkt en gaat het af en toe regenen. De maximumtemperaturen variëren van 14°C in het westen tot lokaal 18°C in het oosten. De wind is zuidelijk en is zwak tot matig, in de kustgebieden neemt de wind toe naar (vrij) krachtig.

In de nacht naar donderdag trekt de regen snel oostwaarts en klaart het van het westen uit op. De minimumtemperatuur ligt tussen 7°C graden in het westen en plaatselijk 3°C in het oosten. De wind draait van zuid naar west en is landinwaarts zwak, aan de kust matig, eerst nog af en toe vrij krachtig.

Donderdag overdag zijn er flinke zonnige perioden en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt tussen 10°C aan de noordwestkust en 15°C in het oosten. De wind draait van west naar noord en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Iteejer zag een molen bedreigd worden door een donderwolk (Foto: iteejer)
Iteejer zag een molen bedreigd worden door een donderwolk (Foto: iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Apple krikt verkoop iPhones toch weer op

Apple heeft de verkoop van iPhones afgelopen kwartaal licht opgekrikt ten opzichte van een jaar eerder. De omzet en winst gingen verder stevig omhoog. Daarmee heeft de technologiereus het beter gedaan dan veel kenners op Wall Street hadden verwacht.

Apple verkocht 52,2 miljoen iPhones, 3 procent meer dan een jaar geleden in dezelfde periode. Daarbij viel op dat ook de relatief dure iPhone X het goed deed, aldus Apple. De totale omzet steeg met 16 procent naar 61,1 miljard dollar. Onder de streep bleef in dit tweede kwartaal van Apple's gebroken boekjaar 13,8 miljard dollar over, tegen een nettowinst van dik 11 miljard dollar een jaar terug.

Topman Tim Cook sprak van het beste tweede kwartaal voor Apple ooit. Zoals op de financiële markten al een beetje werd verwacht kondigde Apple ook aan 100 miljard dollar extra aan aandelen te zullen inkopen. Ook gaat kwartaaldividend met 16 procent omhoog.

Apple krikt verkoop iPhones toch weer op
Apple krikt verkoop iPhones toch weer op (Foto: BuzzT)

Crisisberaad over criminele asielzoekers Weert

Weert voert woensdag een crisisberaad met de betrokken instanties over de problemen met criminele asielzoekers op het lokale azc. De gemeente gaat in overleg met Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Openbaar Ministerie, politie en de Dienst Terugkeer & Vertrek over de aanhoudende problemen met "rovende en overlastgevende asielzoekers".

,,Elke dag moet de politie met loeiende sirenes naar het azc toe", zei burgemeester Jos Heijmans van de Limburgse gemeente in Pauw. Maandag nog moest de politie met tientallen agenten uitrukken naar het azc omdat agenten bij een arrestatie vanwege winkeldiefstal belemmerd werden in hun werk. Er werden drie arrestaties verricht.

Heijmans vindt dat het COA de situatie op het azc niet in de hand heeft.

De Limburgse stad kampt al langer met problemen met vooral Noord-Afrikaanse asielzoekers. Volgens Heijmans zijn het economische vluchtelingen die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning. In december 2016 vaardigde de burgemeester al eens een noodbevel uit om de asielzoekers rond de jaarwisseling huisarrest op te leggen.

Crisisberaad over criminele asielzoekers Weert
Crisisberaad over criminele asielzoekers Weert (Foto: ANP)

Trouwen steeds minder populair

In 2017 traden 64.400 paren in het huwelijk en sloten 17.900 een geregistreerd partnerschap. Het huwelijk is minder populair onder twintigers en dertigers, die vaker kiezen voor het partnerschap of ongehuwd samenwonen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over 2017.

Op langere termijn is het aantal huwelijken dat per jaar wordt gesloten afgenomen. Twintig jaar geleden trouwden nog 85.000 paren, de laatste jaren schommelt dit aantal rond de 65.000. Het aantal geregistreerde partnerschappen nam de laatste jaren wel toe. In 2017 sloten bijna 18.000 paren een geregistreerd partnerschap, ruim 2.000 meer dan in 2016 en 11.000 meer dan in 2007.

Daling vooral bij 25- tot 35-jarigen
Vooral in de leeftijdsgroepen rond de dertig jaar zijn er in verhouding tot de bevolking minder mensen die trouwen. Sloten in 1997 nog 83 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een huwelijk, in 2017 waren dat er nog maar 37. Bij 30- tot 35-jarige vrouwen nam dat aandeel af van 74 naar 43 op de duizend. Ook bij de mannen was de daling in deze leeftijdsgroepen het grootst. De gemiddelde leeftijd bij eerste huwelijken steeg tussen 1997 en 2017. Bij mannen nam deze toe van 30 naar 34 jaar, bij vrouwen van 28 naar 31,5 jaar.

Deels compensatie door geregistreerd partnerschap
De daling in het aantal huwelijken per leeftijdsgroep wordt deels gecompenseerd door geregistreerd partnerschappen. Wanneer de partnerschappen bij de huwelijken geteld worden, dan is de daling in het aandeel dat hun relatie bij de burgerlijke stand vastlegt in elke leeftijdsgroep kleiner. Dat komt vooral tot uiting bij de 25- tot 35-jarigen. In 2017 sloten 12 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een geregistreerd partnerschap, bij de 30- tot 35-jarigen waren dat 13 op de duizend. De afname in het aandeel vrouwen dat huwt of een partnerschap registreert vond vooral plaats tussen 2007 en 2013.

Ongetrouwd samenwonen
Onder jongere generaties is het gebruikelijk geworden om eerst een tijd ongehuwd samen te wonen en pas later of zelfs helemaal niet meer te trouwen. Op de leeftijd van 35 jaar woont daardoor nu een groter aandeel ongehuwd samen. Ook hebben meer mensen een geregistreerd partnerschap. Een kleiner deel is op die leeftijd getrouwd. In 1997 was bijvoorbeeld nog 70 procent van de 35-jarige vrouwen gehuwd, en ruim 60 procent van de mannen. Begin 2017 was dat gedaald naar 45 procent van de vrouwen en 36 procent van de mannen.

Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.