FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 april 2018

Nieuw album Prince met onbekend materiaal

De beheerders van de nalatenschap van Prince brengen later dit jaar een nieuw album uit met nog nooit eerder uitgebracht materiaal van de overleden zanger. De plaat moet eind september uitkomen, zegt Troy Carter namens de beheerders tegen Variety.

In de afgelopen twee jaar is uitgezocht wat Prince allemaal nog op de plank had liggen. "Hij bewaarde zo'n beetje alles", zegt Carter. "Er zijn tientallen jaren van muziek en video's en het kostte veel tijd om dat allemaal te doorlopen en de historische context te onderzoeken. Waar komt dit vandaan, met wie werkt hij samen, waar werd het opgenomen, welk jaar en wat was de definitieve versie?"

Uiteindelijk werden er muziekstukken gevonden die niet achtergehouden mochten worden voor de fans, zo vonden de beheerders van de nalatenschap. "Daar hebben we de laatste hand opgelegd en het komt deze herfst uit."

Nothing Compares 2 U

Vrijdag werd al de originele versie van het nummer Nothing Compares 2 U van Prince uitgebracht. Het nummer werd, zes jaar voordat Sinéad O'Connor met het nummer een wereldhit scoorde, opgenomen door Prince, met Eric Leeds op saxofoon en met achtergrondzang van Susannah Melvoin en Paul Peterson. De opnamen werden gevonden samen met nooit eerder vertoonde repetitiebeelden van Prince & The Revolution waarop ze in de zomer van 1984 de choreografie op het nummer oefenen.

Zaterdag was het precies twee jaar geleden dat Prince dood werd aangetroffen in zijn wooncomplex Paisley Park. Onderzoek wees uit dat hij was bezweken door een overdosis fentanyl, een opiaat. Vorige week werd bekend dat justitie in de VS niemand gaat vervolgen voor de dood van de popster.

Nieuw album Prince met onbekend materiaal
Nieuw album Prince met onbekend materiaal (Foto: BuzzE)

Proef inchecken in OV met mobiel stopt

Translink trekt op 15 juni de stekker uit ov-chip mobiel, daardoor is het na die datum niet meer mogelijk in te checken in het ov met je mobiele telefoon. Dat bevestigt Translink na berichtgeving hierover in het AD en Trouw.

De technologie is nog niet solide genoeg om het systeem verder uit te rollen, erkent Translink. De proef heeft 1,2 miljoen euro gekost.

Toen ov-chip mobiel eind mei werd geïntroduceerd, kampte het systeem direct met veel kinderziektes. Er waren vooral problemen met het registreren en aanmelden. Met name klanten van telecombedrijf KPN hadden hier last van.

Translink stelt dat 8000 gebruikers van ov-chip mobiel juist wel zeer tevreden waren als het inchecken eenmaal werkte. De tien aangesloten vervoersbedrijven en Translink benadrukken dat reizen met mobiel in de toekomst zeker mogelijk wordt. Daarnaast werkt Translink aan een systeem waarbij het mogelijk wordt om met de bankpas in en uit te checken en met QR-codes.

Proef inchecken in OV met mobiel stopt
Proef inchecken in OV met mobiel stopt (Foto: ANP)

Politie zoekt getuigen schietpartij Vlaardingen

Afgelopen donderdagavond werd een 19-jarige Vlaardinger neergeschoten op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen. De jongen is inmiddels buiten levensgevaar. De politie neemt de schietpartij hoog op en heeft een groot rechercheteam op de zaak gezet.

Een groot team van rechercheurs, informatie-analisten en agenten onderzoekt het schietincident dat donderdag even na elf uur ’s avonds plaatsvond op de Dirk de Derdelaan. Op beelden is te zien hoe voor de winkels een viertal jongens aan komt lopen, één van hen een vuurwapen richt en hoe de jongens vervolgens weer terug lopen. De politie verzamelt zo veel mogelijk informatie om een compleet beeld te krijgen van de schietpartij.

Vlucht
Vast staat dat het slachtoffer zelf de politie alarmeerde op zijn vlucht. Hij is vanaf de winkels nabij de kruising met de Buys-Ballotlaan weggerend richting de Floris de Vijfdelaan. In de buurt van een bushokje op de Dirk de Derdelaan heeft hij zich zwaargewond in de omgeving verstopt om zichzelf in veiligheid te brengen. De Vlaardinger leidde de agenten naar zich toe, waarna de ambulance hem met spoed naar het ziekenhuis bracht.

Onderzoek
De Forensische Opsporing heeft zowel op het pleintje voor de winkels als bij de verstopplek van het slachtoffer uitgebreid sporenonderzoek verricht. Onder omwonenden is een buurtonderzoek gehouden. Ook met getuigen zijn gesprekken gevoerd. De politie is nog op zoek naar meer getuigen, dit zouden naast omwonenden ook hondenbezitters kunnen zijn.

Bijzondere getuigen
Op beelden is te zien dat er tijdens het schieten, die donderdag om 23.10 uur, een auto langs de winkels rijdt. Mogelijk heeft de bestuurder iets gehoord of gezien? Langs de route die het slachtoffer heeft gerend rijdt buslijn 56. Ook de passagiers van deze buslijn zouden iets opvallends gezien kunnen hebben.

Iedereen die iets opvallends gezien of gehoord heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Mensen die informatie hebben, maar deze op vertrouwelijke wijze willen delen, kunnen terecht bij TCI, Team Criminele Inlichtingen. TCI is te bereiken op 079-3458 999.

Politie zoekt getuigen schietpartij Vlaardingen (Foto politie.nl
Politie zoekt getuigen schietpartij Vlaardingen (Foto politie.nl

EVA houdt gesignaleerde Portugees aan

Politieagenten van het EVA-team hielden maandagmiddag 23 april op de Dierenselaan in Den Haag een 33-jarige veroordeelde Portugees aan. Het EVA-team spoorde de man, die sinds 11 april gesignaleerd stond, op.

De Portugese autoriteiten vaardigden een aanhoudingsbevel tegen de 33-jarige uit, omdat hij was veroordeeld voor een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. Dit, omdat hij zich in 2010 schuldig maakte aan een gewapende overval met gijzeling. Doordat het vermoeden bestond dat de veroordeelde zich ophield in Den Haag, kreeg het EVA-team het verzoek de man op te sporen.

Toen agenten hem als bijrijder in een personenauto zagen rijden op de Dierenselaan, hielden ze hem aan. Op dit moment zit de 33-jarige vast. Woensdag 25 april beoordeelt een rechter-commissaris over het overleveringsverzoek van de Portugese autoriteiten. Mogelijk zal hij vervolgens zijn straf in Portugal verder uitzitten.

EVA houdt gesignaleerde Portugees aan (foto: stockfoto politie.nl)
EVA houdt gesignaleerde Portugees aan (foto: stockfoto politie.nl)

Groningen haalt Doan definitief binnen

FC Groningen heeft gebruik gemaakt van de optie tot koop in het huurcontract van Ritsu Doan. De 19-jarige middenvelder blijft tot medio 2021.

Doan wordt dit seizoen gehuurd van Gamba Osaka en door de transfersom van circa twee miljoen euro en het salaris van de Japanner als speler van buiten de EU was het lang onduidelijk of Groningen hem langer wilde houden. De club meldt nu dus dat Doan toch een vast contract heeft gekregen.

"Het is ontzettend knap om op zo'n jonge leeftijd in een totaal andere cultuur je zo snel aan te passen en te ontwikkelen", vertelt manager technische zaken Ron Jans over het jonge talent. "Hij is gedurende het seizoen gegroeid en steeds belangrijker geworden voor het team. Een groot compliment voor die jongen."

Ritsu Doan scoorde dit seizoen negen keer in 29 officiële wedstrijden voor de Trots van het Noorden. Volgens Jans is de aanvallende middenvelder heel dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen. "Doan was er heel duidelijk in dat hij blij en tevreden is in Groningen. En het publiek houdt van hem en heeft hem binnen een jaar in de armen gesloten. Wij begrijpen ons publiek en hebben hetzelfde gevoel."

Kate en William verlaten ziekenhuis met zoon

Catherine, de hertogin van Cambridge, en haar pasgeboren zoon hebben het ziekenhuis verlaten. De hertogin en haar echtgenoot prins William zwaaiden naar omstanders voordat ze in een auto stapten en met de baby richting Kensington Palace reden.

Het echtpaar was eerder onder luid gejuich het ziekenhuis uitgelopen om met hun zoon de menigte te begroeten. De jonge prins verscheen zo voor het eerst in het openbaar. William en Kate liepen daarna weer naar binnen om het autozitje voor hun kind op te halen, bericht de BBC.

De baby kwam maandag om 11.01 uur lokale tijd ter wereld in het St. Mary's Hospital in Londen, maakte Kensington Palace bekend. Het jongetje is vijfde in de lijn van de Britse troonopvolging, na prins Charles, prins William, zijn broer George en zus Charlotte. Zij bezochten hun nieuwe broertje eerder op de dag al in het ziekenhuis.

Weeën
Kate werd al voor 06.00 uur met de eerste weeën opgenomen in het ziekenhuis. Iets na 08.20 uur (lokale tijd) werd bekendgemaakt dat zij en William naar het ziekenhuis waren voor de geboorte van hun derde kind. De baby weegt 3.827 gram. Een naam is nog niet bekendgemaakt.

Bij het nieuwe prinsje wordt voor de plaats op de lijst van troonopvolgers geen rekening meer gehouden met het geslacht. Tot enkele jaren geleden gingen zoons vóór dochters. Die regel werd in 2015 afgeschaft, maar niet met terugwerkende kracht. Daardoor staat bijvoorbeeld prinses Anne, het tweede kind van koningin Elizabeth en prins Philip, achter haar jongere broers Andrew en Edward.

Kate en William verlaten ziekenhuis met zoon
Kate en William verlaten ziekenhuis met zoon (Foto: ANP)

Feyenoord in Kuip gehuldigd

In de Kuip in Rotterdam is Feyenoord gehuldigd nadat de club zondagavond ten koste van AZ de KNVB-beker had gewonnen. Spelers en staf verschenen even na 14.30 op het veld van het stadion, waar het publiek al vanaf 12.30 uur terechtkon. Onder meer Robin van Persie sprak het publiek toe en de spelers maakten een ereronde. Verder waren er optredens van Lee Towers, Ronnie Flex en de Hermes House Band.

De tribunes van de Kuip waren aardig bezet, maar zeker niet allemaal vol. Huldigingen van Feyenoord zijn normaal bij het stadhuis aan de Coolsingel, maar die gaat de komende tijd op de schop. Toen Feyenoord mei vorig jaar mei landskampioen werd, stonden er 150.000 fans op en rond de Coolsingel en het Stadhuisplein.

Feyenoord won zondag de honderdste editie van de bekerfinale door doelpunten van Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra.

De politie sprak na afloop over een mooi feestje. Wel werden drie mannen aangehouden wegens het meenemen van vuurwerk.

Karim El Ahmadi en Giovanni van Bronckhorst brengen de beker het stadion in (Pro Shots / Remko Kool)
Karim El Ahmadi en Giovanni van Bronckhorst brengen de beker het stadion in (Pro Shots / Remko Kool)

De hele selectie viert feest op het podium (Pro Shots / Remko Kool)
De hele selectie viert feest op het podium (Pro Shots / Remko Kool)

Robin van Persie bedankt de fans (Pro Shots / Remko Kool)
Robin van Persie bedankt de fans (Pro Shots / Remko Kool)

Bondscoach baanwielrennen Schep verlengt contract bij KNWU

Bondscoach baanwielrennen Peter Schep heeft na het succesvolle wereldkampioenschap in Apeldoorn zijn contract bij de KNWU verlengd tot en met het WK van 2021.

Peter Schep is sinds het najaar van 2016 actief voor de KNWU als bondscoach voor de duuronderdelen in het baanwielrennen. Onder zijn hoede zijn er door verschillende atleten, waaronder Wim Stroetinga, Dion Beukeboom, Jan Willem van Schip, Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild, op mondiaal niveau medailles behaald. Kirsten Wild is de meest succesvolle atlete in de selectie van Schep als meervoudig Europees- en wereldkampioene. Afgelopen februari won ze nog drie wereldtitels op het WK in Apeldoorn.

"Peter heeft de afgelopen jaren voortreffelijk werk geleverd. Niet alleen met de nationale selectie, maar ook met de talentengroep. Met veel vertrouwen kijk ik uit naar onze samenwerking richting de Olympische Spelen in Tokyo 2020", aldus technisch directeur Johan Lammerts.

"Vanzelfsprekend ben ik blij dat ik mijn werk als bondscoach voort kan zetten in dienst van de KNWU. Ik zie nog veel uitdaging om de Nederlandse baansport naar een nog hoger niveau te brengen, waarbij Tokyo 2020 een belangrijk doel is,", aldus bondscoach Peter Schep.

Blind keert terug bij Ajax

Danny Blind keert terug bij Ajax. Hij is officieel toegetreden tot de Raad van Commissarissen. Bij de Amsterdammers tekent hij voor meerdere jaren.

De voormalig bondscoach keert terug op bekend terrein, want hij speelde in het verleden bij Ajax, was er trainer, hoofd jeugdopleidingen en zelfs technisch directeur. "Het is goed om weer terug te zijn en op een heel betrokken wijze deel uit te maken van de club", stelt hij.

In zijn onbetaalde functie gaat hij zich bezighouden met een toezichthoudende en adviserende rol, legt Blind uit. "Ik heb een duidelijke eigen visie en die is vrij simpel: we leiden zelf spelers op en anders doen we aankopen via gedegen scouting", doceert hij. "Als Ajax zijnde willen we het publiek vermaken en keiharde resultaten boeken."

Als commissielid is hij de opvolger van de in augustus opgestapt Theo van Duivenbode. De RvC van Ajax bestuur verder uit voorzitter Leo van Wijk, Ernst Ligthart, Leen Meijaard en Peter Mensing. De aanstelling van Blind geldt voor een periode van 3,5 jaar.

Vluchtelingen SyriŽ dreigen Qatar met proces

Syrische vluchtelingen in Nederland willen dat het emiraat Qatar stopt met de vermeende financiële steun aan de terreurorganisatie Al-Nusra in Syrië. Tegelijk moet het land een fonds opzetten voor de slachtoffers van deze radicaal-islamitische groep, die net als Islamitische Staat al jaren tegen het regime in Syrië strijdt. Ze dreigen met een rechtszaak tegen Qatar.

Advocaat Liesbeth Zegveld heeft maandag de verzoeken bij de emir van Qatar neergelegd namens Syriërs die naar Nederland zijn gevlucht vanwege het geweld van Al-Nusra. Volgens de advocaat zijn er bewijzen dat Qatar deze terreurgroep ondersteunt. Omdat dit in strijd is met internationale verdragen is het Arabische land hiervoor aansprakelijk te stellen, meldt Zegveld. Als Qatar niet binnen zes weken met een positieve reactie komt op het fonds om slachtoffers te compenseren, zal Zegveld in Nederland een rechtszaak beginnen tegen zowel Qatar, als tegen regeringsfunctionarissen en andere personen en organisaties die betrokken zijn bij de financiering van de terreurgroep.

In Nederland is een juridische bepaling die inhoudt dat de rechtbank in Nederland bevoegd is als een rechtszaak in een ander land niet mogelijk is. Zegveld zal de zaak dan aanbrengen in Den Haag. Zegveld komt op voor tientallen Syrische vluchtelingen, maar ze verwacht dat meer Syriërs zich zullen aansluiten, ook uit Duitsland. De zaak wordt voorbereid door internationale juristen.

Ontsnapt

Een van de slachtoffers is een man die eind 2012 werd ontvoerd, gegijzeld en gemarteld door Al-Nusra. Hij was een directeur van een constructiebedrijf bij Damascus en ontkwam aan een executie toen ze van hem 2 miljoen dollar losgeld vroegen. Vlak daarna wist hij te ontsnappen. Hij vluchtte naar Nederland.

Qatar steunde Al-Nusra eerst openlijk maar na kritiek beloofde het land de geldstromen aan te pakken. Volgens Zegveld is dit tot nu toe amper gebeurd. Bovendien betaalt Qatar de terreurgroep regelmatig veel geld om gijzelaars vrij te kopen. Daarmee zou Al-Nusra miljoenen dollars opstrijken.

Zegveld heeft hoop dat Qatar nu echt in actie komt. De emir heeft onlangs gezegd dat hij negentien personen en acht organisaties op de terrorismelijst heeft gezet. Dat is goed, stelt Zegveld, maar de vluchtelingen willen ook dat er een fonds komt, om hun geleden schade te vergoeden.

Vluchtelingen Syrië dreigen Qatar met proces
Vluchtelingen Syrië dreigen Qatar met proces (Foto: ANP)

FC Barcelona wint Youth League-finale van Chelsea

FC Barcelona, of in elk geval het team tot 19 jaar, heeft maandag de Youth League gewonnen, de jeugdtegenhanger van de Champions League. In de finale in het Zwitserse Nyon werden de talenten van Chelsea verslagen.

Bij Chelsea stonden de Nederlanders Juan Familio-Castillo en Daishawn Redan op het veld. Redan scoorde in de halve finale nog, maar in de eindstrijd kwamen de Londenaren er niet aan te pas. De pas 17-jarige Venezolaan Alejandro Marques was twee keer trefzeker, Abel Ruiz maakte het in de slotfase af: 3-0.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Toch geen taakstraf voor Tete na vechtpartij

Kenny Tete krijgt toch geen taakstraf voor een vechtpartij waar hij eind 2015 bij betrokken was. In hoger beroep gaf de rechter hem een geldboete.

De voetballer van Olympique Lyon en het Nederlands elftal werd in 2016 veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur, maar de verdediger verzet zich al jaren tegen dat vonnis omdat hij zegt onschuldig te zijn.

Daarop besloot de officier zijn eis te verzwaren, want in de nieuwe zaak voor het Amsterdamse gerechtshof vroeg men om tachtig uur taakstraf voor de rechtsback, die destijds als speler van Ajax een nacht in de cel doorbracht.

Volgens het ANP heeft de rechter nu besloten dat een boete van vijfhonderd euro genoeg is om de zaak af te doen. De straf valt lager uit omdat Tete nu is vrijgesproken van het beledigen van een ambtenaar. Ook daar werd hij van verdacht.

Rus plaatst zich voor hoofdtoernooi Istanbul

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor het WTA-tennistoernooi van Istanbul. De nummer 123 van de wereld was in de tweede ronde van de kwalificaties in twee sets te sterk voor Elitsa Kostova uit Bulgarije.

Rus neemt het in de eerste ronde op tegen de Chinese Shuai Zhang, die in de Turkse plaats als vierde is geplaatst.

Richèl Hogenkamp en Bibiane Schoofs kwamen ook in actie in het kwalificatietoernooi van Istanbul. Hogenkamp verloor met kansloos van Viktoria Tomova uit Bulgarije (1-6, 2-6). Schoofs ging in drie sets ten onder tegen Danka Kovinic uit Montenegro (3-6, 6-3, 3-6).

Golfer Landry boekt eerste zege op PGA Tour

Golfer Andrew Landry heeft zijn eerste overwinning op de PGA Tour binnen. De 30-jarige Amerikaan was de beste op het Valero Texas Open in San Antonio.

Na een ronde van 68 slagen kwam Landry op de slotdag uit op een score van zeventien slagen onder par, waardoor hij twee slagen voorsprong had op Trey Mullinax en Sean O'Hair, de enige van het trio met eerder succes op de PGA Tour.

In januari kwam Landry ook al in positie om zijn eerste zege te boeken, maar op de CareerBuilder Challenge in Californië werd hij daar na vier play-offholes verslagen door de Spanjaard Jon Rahm.

Kuipers fluit kraker tussen Bayern en Real

Björn Kuipers is woensdagavond de scheidsrechter van dienst in de Champions League-kraker tussen Bayern München en Real Madrid.

Dat heeft de UEFA bekend gemaakt. De ervaren scheidsrechter wordt bijgestaan door zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Charles schaap treedt op als vierde official, waar Pol van Boekel en Dennis Higler het zestal vanaf de achterlijn completeren.

Kuipers is al sinds 2009 ingedeeld bij de hoogste scheidsrechtersorde in Europa. Hij floot onder de Europa Leaguefinale in 2013 en mocht een jaar later als leidsman optreden in de eindstrijd van de Champions League. Ook op EK's en WK's is hij een vaste kracht als arbiter. Afgelopen zondag leidde hij in eigen land nog de bekerfinale tussen Feyenoord en AZ.

Felix Brych leidt dinsdag de andere halve finale tussen Liverpool en AS Roma. Beide duels starten om 20.45 uur.

Burgemeester verkracht 8-jarig meisje

We nemen u even mee naar Brazilië, waar het vertrouwen in de mensheid weer een flinke deuk opgelopen heeft. De burgemeester van de stad Bariri, gelegen in São Paulo, is er opgepakt en niet voor zomaar een misdrijf: de viespeuk heeft een 8-jarig meisje verkracht.

Het meisje was op weg naar de bakker, zoals wel vaker, toen een 'politieagent' haar aansprak: er zou een dief rondlopen en hij zou haar wel even naar huis brengen. Ze stapte in de auto bij de man, maar werd naar eigen verklaring op een andere locatie de bosjes ingesleept en verkracht.

Buurtbewoners hadden ondertussen gezien dat ze bij een vreemde in de auto was gestapt en alarmeerden gelijk de familie van het kind, waarna ook de politie gebeld werd. Een paar uur later zag een echtpaar een huilend meisje in een ander deel van de stad lopen, die ze met hun eigen auto naar huis brachten.

Dat bleek het betreffende kind te zijn, en eenmaal aangekomen op het politiebureau herkende ze een foto van de burgemeester, Paulo Araujo. Het 34-jarige stuk zuurstofverspilling werd opgepakt voor verhoor en gaf al snel toe dat hij het meisje inderdaad had verkracht.

Het is nog niet bekend wanneer de burgervader zijn straf hoort, maar we wensen hem alvast een gezellige tijd toe in een gevangenis vol mensen die vermoedelijk geen fan zijn van een kinderverkrachtende burgemeester.

Strootman: ''Ze zeiden dat ik nooit meer op topniveau zou voetballen"

Dokters vertelden Kevin Strootman in 2014 dat hij nooit meer op topniveau zou voetballen. Dinsdag speelt hij de halve finale van de Champions League.

Via Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV kwam de nu 28-jarige international in de zomer van 2013 bij AS Roma terecht. In Italië schitterde hij als hij op het veld stond, maar zijn speeltijd bleef lange tijd beperkt door drie ernstige knieblessures. Nu is hij terug, tot grote verrassing van de Romeinse doktoren.

In maart 2014 ging het voor het eerst mis, enkele maanden later kwam de tweede klap toen hij net terug was en de derde volgde toen hij niet eens speelde. "Ik heb toen bijna twee jaar niet gespeeld en die laatste blessure was het zwaarst. Ik was onder het mes geweest en had daarna zes of zeven maanden gerevalideerd en toen hoorde ik dat ik nog een keer geopereerd moest worden”, stelt hij bij The Independent.

Een zware periode en de geboren Ridderkerker twijfelde of hij ooit nog terug zou kunnen keren. "Er waren mensen die me vertelden dat ik niet meer op het hoogste niveau zou kunnen spelen en toen de dokter mij vertelde dat ik nooit meer de volle negentig minuten zou spelen, dacht ik wel even Oh..."

Strootman besloot het risico te nemen door niet opnieuw onder het mes te gaan en geloofde de top opnieuw te kunnen bereiken. "Erg moeilijk, maar ik ben blij dat ik hun ongelijk heb kunnen bewijzen", stelt de international, die voor al zijn blessures op jonge leeftijd al geregeld aanvoerder was bij club en land.

Dinsdag neemt hij het dus met AS Roma op tegen Liverpool in de Champions League. Dit tweeluik overleven betekent een ticket voor de finale en daar durfde hij in zijn revalidatiejaren nauwelijks van te dromen. "Ik voel me nu geweldig. Voor wedstrijden als deze en die in de kwartfinale tegen Barcelona doe je het allemaal. Er werd mij verteld dat ik nooit meer op dit niveau zou spelen, maar hoger dan dit kom je als voetballer nauwelijks.”

Veltman zes tot negen maanden langs de kant

Ajax kan lange tijd niet beschikken over Joël Veltman. De verdediger heeft zijn voorste kruisband gescheurd, zo wijst onderzoek maandag uit.

De international gaat zo spoedig mogelijk onder het mes en de verwachte hersteltijd bedraagt zes tot negen maanden, stelt de club op haar clubsite.

Afgelopen donderdag moest de Noord-Hollander in het thuisduel met VVV Venlo het veld per brancard verlaten. Direct werd gevreesd voor een ernstige blessure en die slechte vooruitzichten zijn zojuist bevestigd door het medische team.

Zodoende komt er vroegtijdig een einde aan het seizoen van Veltman. De verdediger kan onder Erik ten Hag niet altijd rekenen op een basisplaats. Daarom wordt hij aan een transfer gelinkt, maar zijn horrorblessure gooit mogelijk roet in het eten. Zijn contract loopt in Amsterdam nog door tot de zomer van 2020.

Zorgen Brussel over overname Shazam door Apple

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de beoogde overname van muziekherkenningsapp Shazam door technologiegigant Apple. Brussel is bang dat de fusie de keuzemogelijkheden voor gebruikers van muziekstreamingdiensten gaat beperken.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging): "Ons onderzoek moet duidelijk maken of muziekfans kunnen blijven genieten van aantrekkelijke aanbiedingen." Ze vreest dat Apple toegang krijgt tot commercieel gevoelige gegevens over klanten van de concurrentie via Shazam en die informatie gebruikt om klanten bij de concurrentie weg te krijgen. De commissie heeft volgens de regels tot 4 september de tijd om het onderzoek af te ronden.

Muziekstreamingsdienst Apple Music is de tweede grootste provider in Europa. De muziekherkenningsapp Shazam is wereldwijd de grootste en ook marktleider in de Europese Economische Ruimte (EER), het gebied van de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. In februari hadden zeven Europese landen uit de EER Brussel al gevraagd mogelijke verstoring van de concurrentie op de markt te onderzoeken.

Zorgen Brussel over overname Shazam door Apple
Zorgen Brussel over overname Shazam door Apple (Foto: BuzzT)

Lijst financiering moskeeŽn onthuld

Zeker dertig islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren geld ontvangen uit Koeweit en Saudi-Arabië, of hebben om dergelijke financiering gevraagd. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde gegevens die in handen zijn van NRC en Nieuwsuur.

De lijst met betalingen aan moskee-organisaties in Nederland is afkomstig van Koeweit en Saudi-Arabië zelf. Die twee landen in de Golfregio informeren het ministerie van Buitenlandse Zaken daar op vertrouwelijke basis over sinds 2010. Om die contacten niet in gevaar te brengen, maakte het departement de gegevens tot dusver niet openbaar.

Volgens ingewijden gaat het om informatie die eerder al vertrouwelijk is gedeeld met de Tweede Kamer.

'Geld uit Golfregio naar tientallen moskeeën'
'Geld uit Golfregio naar tientallen moskeeën' (Foto: ANP)

Feyenoord vestigt hoop op Arsenal of Marseille

Jan de Jong, algemeen directeur bij Feyenoord, heeft zijn hoop in de Europa League gevestigd op Arsenal en Olympique Marseille.

Als de Engelsen of de Fransen het toernooi winnen en in de eigen landelijke competitie niet op een Champions Leagueplek eindigen, mag Feyenoord zonder het spelen van voorrondes deelnemen aan de Europa League, legt De Jong uit voor de camera's van Fox Sports. Mocht Atlético Madrid of Red Bull Salzburg het toernooi winnen, moeten de Rotterdammers volgend seizoen instromen in de derde voorronde.

Deelname aan het hoofdtoernooi levert Feyenoord veel extra geld op, verzekert De Jong. Voor de bekerwinst van afgelopen zondag kreeg de club al 250.000 euro van de KNVB en de algemeen directeur weet dat ook de helft van alle inkomsten rondom de Johan Cruijff Schaal in Rotterdamse handen komt. "Voor Feyenoord is dat gewoon veel geld."

En daar kan nog veel meer bij komen als de Europa League vanuit Feyenoord-oogpunt de juiste winnaar krijgt, rekent De Jong voor. "Dan praten we echt over miljoenen meer, dus er zit nog veel in het vat. Alleen hebben we er zelf geen invloed op."

Als hij een persoonlijke voorkeur moet noemen, hoopt de algemeen directeur op Arsenal. "Voor Arsène Wenger zou het een prachtig afscheid zijn als hij de Europa League wint. Ik denk dat Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie het ook erg leuk zouden vinden", doelt hij op hun verleden bij de Londenaren. "Maar voor fans van Feyenoord zou het ook heel plezierig zijn."

Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Het rookverbod in de horeca wordt steeds beter nageleefd. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder 400 cafés en discotheken, blijkt dat ruim 90% van deze bedrijven rookvrij is. Roken in de horeca is verboden omdat alle bezoekers en werknemers recht hebben op een rookvrije omgeving.

Het naleefonderzoek is een onderdeel van de jaarlijkse voortgangsrapportage van het rookverbod die vandaag door het ministerie van VWS naar de Tweede Kamer is gestuurd. In diezelfde voortgangsrapportage staan ook de resultaten van het risicogerichte toezicht van de NVWA, dat zich richt op bedrijven die de regels mogelijk nog niet naleven. In 2017 werden 4.528 risicogerichte rookcontroles bij cafés en discotheken uitgevoerd. Bij 31% van de controles werd een maatregel genomen. Het ging om 1.000 boetes en 392 schriftelijke waarschuwingen.

Rookcontroles
In totaal heeft de NVWA in 2017 22.843 rookcontroles uitgevoerd en daarbij zijn 2.327 maatregelen opgelegd. Hierbij werden bij sishalounges en op evenementen en festivals de meeste overtredingen geconstateerd. De NVWA zal het risicogerichte toezicht op de naleving van het rookverbod in de horeca voortzetten.

Bedrijven die het rookverbod nog niet naleven kunnen regelmatig bezoek verwachten. Dat geldt ook voor bedrijven die na een bepaald tijdstip het roken toestaan. Daarnaast zal de NVWA zich richten op festivals en evenementen waar nog vaak in tenten wordt gerookt.

Leeftijdscontroles
In 2017 heeft de NVWA 3.829 leeftijdsgrenscontroles uitgevoerd bij onder meer horecagelegenheden, levensmiddelenzaken, tankstations en tabaksspeciaalzaken. Tijdens 682 van deze controles werd een kooppoging door een jongere waargenomen. Bij 16% van deze controles werd een overtreding van de leeftijdsgrens geconstateerd. De meeste maatregelen werden, net als vorig jaar, genomen bij de horeca (25%). Het ging daarbij vooral om cafetaria’s. In 2017 is bij 2 bedrijven de tabaksverkoop stilgelegd, in beide gevallen tabaksspeciaalzaken.

Hoogte boetes
Bij overtreding van het rookverbod is de 1e boete €600 (voor grote bedrijven met meer dan 50 medewerkers €1.200). Voor het rookverbod geldt een maximum-boete van €4.500 (€9.000) voor bedrijven met meer dan 50 medewerkers). Voor festivals met meerdere tenten kunnen de boetebedragen hoger zijn, omdat iedere tent afzonderlijk wordt beoordeeld.

Bij overtreding van de leeftijdsgrens krijgt de ondernemer de 1e keer een boete van €1.360. Voor grotere bedrijven met meer dan 50 werknemers is de 1e boete €2.720.

De maximumboetes zijn €4.500 voor kleine bedrijven en €9.000 voor grote bedrijven. De verkoop van tabak wordt stilgelegd als binnen 12 maanden 3 maal een overtreding van de leeftijdgrens wordt geconstateerd.

Rookverbod horeca steeds beter nageleefd
Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Sneijder krijgt officiŽle afscheidswedstrijd bij Oranje

Wesley Sneijder krijgt een afscheidswedstrijd bij het Nederlands elftal. De recordinternational wordt officieel uitgezwaaid op donderdag 6 september.

Dan speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Peru in de Johan Cruijff ArenA. De KNVB belooft op haar website dat het niet zomaar een 'friendly' wordt. Wesley Sneijder gaat dan zijn 134e en laatste interland spelen. Daarin wordt hij 'op gepaste wijze' bedankt voor zijn bewezen diensten.

De uitzwaaiwedstrijd is onderdeel van een plan van de bond waarin vanaf nu elk jaar oud-internationals in het zonnetje worden gezet. "We willen op deze wijze passend afscheid van onze internationals", stelt Jean Paul Decossaux. De commercieel directeur van de KNVB belooft dat het een traditie wordt die de bond altijd zal eerbiedigen. "Het is een ode aan alles wat ze ons hebben gebracht."

Wesley Sneijder stelt hartstikke blij te zijn met wat er gaat gebeuren. "Dit is het afscheid zoals ik het droomde. In een wedstrijd, in een team dat me dierbaar is en op een plaats die me dierbaar is. Ik kan haast niet wachten tot 6 september", aldus Sneijder op de officiële site van de voetbalbond.

De recordinternational stelt al een beetje gerekend te hebben op zo'n scenario. "Dit wilde zowel de KNVB als ikzelf heel graag. Ik ben er oprecht dankbaar voor. Een mooier afscheid kan niet", concludeert hij. De bond besloot alles in gang te zetten zodra bondscoach Ronald Koeman met hem sprak in Qatar. In dat gesprek kreeg Sneijder te horen niet meer in de plannen van de komende jaren voor te komen, met deze wedstrijd als speciale uitzondering.

Nico-Jan Hoogma legt uit dat het passen en meten was om dit afscheid mogelijk te maken en toont zich gelukkig dat de oplossing is gevonden. "Hij verdient dit, daar was iedereen het al lang over eens", stelt de directeur topvoetbal bij de KNVB. "Dit wordt een speciaal moment in de geschiedenis van Oranje en in de loopbaan van Wesley."

Tandzorg Groep kauwt na op sjoemeldossier

De Tandzorg Groep, die onlangs een recordboete kreeg voor gesjoemel met facturen, weet nog niet hoeveel patiënten hun geld terugkrijgen. "Wij zijn op dit moment druk bezig met de afwikkeling van dit dossier, waarbij zal blijken welke patiënten moeten worden gecompenseerd", zegt Willem-Jan Hens, directeur van de groep.

Eerder deze maand werd de tandartsengroep beboet voor 400.000 euro door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de hoogste boete ooit in de mondzorg. Tandzorg liet patiënten te veel betalen voor onder meer kronen, bruggen, kunstgebitten en implantaten. Zij betaalden te veel voor hun behandeling, omdat de Tandzorg Groep kortingen op ingekochte materialen niet aan hen doorrekende. Dat is in strijd met de regels. 

Tandzorg is een samenwerkingsverband van acht tandartsenpraktijken in Zuid- en Noord-Holland. Hoeveel cliënten de groep heeft wil directeur Hens uit "concurrentieoverwegingen"niet zeggen.

Tandzorg kauwt nog op sjoemeldossier
Tandzorg kauwt nog op sjoemeldossier (Foto: ANP)

Tweede zoon voor Kate en William

Kate, de vrouw van prins William, is bevallen van een zoon. Dat laat Kensington Palace weten op Twitter. De jongen kwam maandag om 11.01 uur lokale tijd ter wereld in het St. Mary's Hospital in Londen. De baby weegt 3827 gram.

Moeder en zoon maken het volgens Kensington Palace goed. Een naam is nog niet bekendgemaakt.

Kate werd al voor 06.00 uur met de eerste weeën opgenomen in het ziekenhuis. Iets na 08.20 uur (lokale tijd) werd bekendgemaakt dat Kate en William naar het ziekenhuis waren voor de geboorte van hun derde kind.

Het jongetje is vijfde in de lijn van de Britse troonopvolging. Zoals gebruikelijk werd het nieuws bekend gemaakt door de stadsomroeper.

Zoon voor Kate en William
Zoon voor Kate en William (Foto: ANP)

Meer over Noctis in Tekken 7

Bandai Namco laat meer van de ontwikkeling achter Noctis van Final Fantasy XV in Tekken 7 zien. In een interview met Harada, director van Tekken 7 en Tabata, director van Final Fantasy XV, horen we meer over de samenwerking tussen de twee ontwikkelteams.

Zo is de eerdere trailer door beide bedrijven gemaakt. Het team achter Final Fantasy XV heeft geen kaas gegeten van fighting-games, dus ze hebben de moveset voral door de Tekken-ontwikkelaars laten ontwerpen. Natuurlijk hebben zij wel gekeken of het bij Noctis past, anders krijgen ze de fans op hun dak.

Tekken 7 is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam. Noctis komt beschikbaar via het Noctis Lucis Caelum DLC-pack.

Detroit: Become Human is goud

Via een blogpost heeft Quantic Dream laten weten dat Detroit: Become Human goud is. De game is hiermee klaar voor massa-productie en dat is maar goed ook, want de game lanceert over iets meer dan een maand.

Om de gouden status te vieren heeft Quantic Dream ook aangekondigd dat we vanaf morgen een demo kunnen downloaden. Deze demo bevat de eerste scène van de game: 'Hostage'. Als onderdeel van de demo is er een optie toegevoegd genoemd 'Cyberlife'. Deze optie werkt enkel met Alexa en geeft extra hints en houvast om de juiste beslissingen te maken in de demo.

Hopelijk houdt dit fans nog even zoet tot de release op 25 mei aanstaande. Detroit: Become Human komt exclusief naar PlayStation 4.

Kuzu even geen fractieleider bij DENK

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu legt het fractievoorzitterschap bij DENK een tijdje neer. Hij gaat de gemeenteraadsfracties van zijn partij, die bij de verkiezingen van vorige maand in dertien gemeenten zetels wist te veroveren, een eindje op weg helpen. Vicefractievoorzitter Farid Azarkan neemt het tot en met het zomerreces van hem over.

Volgens DENK komt de ervaring van Kuzu in de lokale politiek goed van pas. Hij zat eerder namens de PvdA in de gemeenteraad van Rotterdam. In diezelfde stad is hij nu overigens met voorkeursstemmen opnieuw tot raadslid gekozen, maar hij heeft al laten weten die zetel snel weer af te zullen staan.

Partijvoorzitter Selçuk Öztürk, die eveneens lid is van de Tweede Kamer, gaat DENK klaarstomen voor de naderende verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Europees Parlement. Zo moeten geschikte kandidaten worden gezocht en moet een nieuwe campagnestrategie worden uitgestippeld.

Kuzu even geen fractieleider bij DENK
Kuzu even geen fractieleider bij DENK (Foto: ANP)

Detroit: Become Human

Detroit: Become Human wordt een emotionele achtbaan vol liefde en haat. Want wat maakt ons mensen nou menselijk? Wanneer kun je nog spreken over een mens als een robot precies ach kan gedragen als een mens, kan denken als een mens, emoties voelt als een mens en vooral denkt dat hijzelf een mens is? 

Detroit speelt zich af in 2038 in een wereld waar androids een wezenlijk onderdeel lijken van de wereld. Net zoals auto’s, mobiele telefoons en facebook maken droids nu onderdeel uit van onze maatschappij. Droids worden ingezet als leraar, als baliemedewerkster, als schoonmaker. Daar zitten positieve punten aan, maar ook negatieve punten. Alle taken die wij mensen niet meer willen doen, laten wij nu doen door droids. Zo zien we in een van de momenten dat droids gewoon te koop zijn in een Mediamarkt, worden geactiveerd als een mobiele telefoon, een naampje krijgen en dan mee naar huis worden genomen waar ze als goedkope werkster en kinderoppas worden ingezet. Hierdoor verliezen sommige mensen hun baan. Klinkt bekend toch?

 

Er is steeds meer interactie tussen mensen en Androids. Ze werken samen, kunnen als lustobject worden ingezet, maar ook als docent. Door deze interactie worden de droids zich er steeds meer van bewust van het feit dat ze op de wereld worden gezet door mensen om als mens te dienen. Daardoor beginnen sommige droids zich ook te gedragen als mensen, ze krijgen bewustwording, ze gaan keuzes maken gebaseerd op hun eigen emoties. Het gaat zelfs zo erg, dat er droids opstaan en zich gaan verenigen tegen de voormalige ‘slavendrijvers’, de mensheid. Dat is natuurlijk niet cool en aangezien zelfs Stephen Hawking daar ons voor heeft gewaarschuwd, maakt de mens droids die op zoek gaan naar rebellerende en zelfdenkende droids. 

 

In Detroit draait het niet om de gameplay, maar om de keuzes die jij maakt als speler. Net zoals in Heavy Rain is niet de gameplay wat de game zo uniek maakt, maar de hoeveelheid keuzes die je kunt maken tijdens het spelen. Niet alle keuzes (en acties) lijken op het eerste gezicht heel spannend, maar later in het verhaal komen deze opmerkelijk terug. Soms zijn ze zo subtiel en goed uitgekozen door Quantic Dreams, dat ze echt overeen komen hoe jij over bepaalde dingen nadenkt. Het leuke dit keer is, is dat je direct de gevolgen kan zien van je keuzes. Aan het einde van elk hoofdstuk worden de keuzes en acties van jou als speler weergegeven. Hiermee kun je dus direct zien welke gevolgen dit (of juist niet!) heeft gehad. Dit ging soms wel tot acht vertakkingen diep en sommige scenes hadden meer dan vijf eindes.

 

Net zoals in Heavy Rain zijn er drie verhaallijnen die door elkaar spelen en op het einde samenkomen. Je speelt met Marcus: de droid die later de groep militante droids gaat leiden. Kara: een droid voor in het huishouden en Conner: een geavanceerde droid die op zoek gaat naar droids die niet meer goed functioneren. Alle drie de verhaallijnen hebben direct invloed op elkaar. Conner kan bijvoorbeeld een droid arresteren, waardoor Marcus hem later niet toe kan voegen in zijn groep. Uiteindelijk komt het allemaal bij elkaar, afhankelijk van de door jou gemaakte keuzes.

 

Detroit speelt op sommige punten echt in op je gevoelens. Sommige onderwerpen zijn zo realistisch, dat ze zo uit het nieuws gegrepen kunnen zijn. Echter, het blijft wel een game van developer Quantic Dream, er zitten ook mindere leuke dingen in. Zo begin je de game echt als een robot waarvoor hij bedoeld is. Ik heb er zelf een hekel aan om de was op te vouwen, eten te koken, het huis op te ruimen etc. Waarom zou ik het dan wel in een videogame doen? Zo goed is dus de game! Ik snapte ineens waarom de droids in opstand kwamen. Detroit speelt zoveel op je gevoelens in, en je merkt het pas als het te laat is.

 

Detroit: Become Human heeft er alle schijn van om een waardige opvolger te worden van Heavy Rain en Beyond: Two Souls. Natuurlijk gaat deze game ook zijn quarks hebben en zit het boordevol quick time events, maar dat is inherent aan dit soort games. Je speelt Detroit: Become Human voor het verhaal en dat gaat zeker snor zitten.

Gordon en Kevin hadden relatie, aldus rechter

Had Gordon een relatie met Kevin B. of stalkte hij de man in wie hij dacht zijn grote liefde te hebben gevonden? Over die vraag boog een rechter zich de afgelopen weken. De rechter stelde vandaag vast dat Gordon wel degelijk "een affectieve en seksuele relatie" had met de arts in opleiding uit Almere.

Kevin eiste een contactverbod omdat hij beweerde te worden gestalkt door Gordon. Onzin, zo meldde Gordon, wiens hart in februari voor de zoveelste keer gebroken werd. Hij wilde dat Kevin in een rectificatie zou erkennen dat de twee een relatie hadden, zodat Gordon "gerehabiliteerd wordt in mijn status als BN'er dat ik geen leugenaar ben".

Een stapelverliefde Gordon plaatste in februari foto's van hem en Kevin op social media. Daarin stelde hij de arts in opleiding voor als zijn nieuwe grote liefde. Al snel kreeg de entertainer echter reacties van mensen die ook een relatie met Kevin meenden te hebben. Zo ontdekte Gordon dat hij "maandenlang stelselmatig is bedrogen".

De entertainer was kapot van het bedrog en gaf Kevin "in mijn emotie" een klap. Ook bedreigde hij hem met een mes. Gordon wilde antwoorden, maar kreeg die niet meer van Kevin, die na de confrontatie al het contact verbrak. Hij belde, stuurde mails, appjes en sprak voicemails in, niet alleen van Kevin maar ook van vrienden en familie van de man.

Kevin stapte naar de rechter. Aanvankelijk was zijn eis dat alle foto's van en verwijzingen naar hem zouden verdwijnen van Gordons social media. Toen de zanger en presentator daar gehoor aan gaf, leek de rechtszaak van de baan. Twee weken geleden stonden de heren toch voor de rechter in Lelystad, omdat Kevin zegt nog steeds last te hebben van Gordon. "Het probleem is dat ik met rust gelaten wil worden, en dat gebeurt niet."

Ook na uitdrukkelijk aansporen van de rechter lukte het Kevin en Gordon niet tot een schikking te komen. Ondanks de waarschuwing dat er als gevolg van een vonnis waarschijnlijk intieme correspondentie van beiden op straat komt te liggen, kwam het tot een uitspraak.

Kevin mag zijn relatie met de entertainer niet meer ontkennen van de rechter. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Lelystad baseerde zich op "duizenden WhatsApp-berichten" tussen de twee. Gezien de hoeveelheid en de inhoud van de berichten is volgens de rechter "niet vol te houden" dat er geen sprake was van een relatie.

Het contactverbod dat Kevin eiste, komt er niet. De entertainer nam na 3 maart geen contact meer op met de arts in opleiding en verklaarde twee weken geleden in de rechtbank dat hij geen contact meer zal zoeken met Kevin. Dat vindt de rechter voldoende.

Ook de rectificatie waar Gordon om vroeg, komt er niet. Die is "niet meer nodig". Wel bepaalde de rechter dat Kevin zijn relatie met Gordon niet meer mag ontkennen. Doet hij dat wel, dan moet hij een dwangsom van 5000 euro betalen per voorval.

Rechter: Gordon en Kevin hadden relatie
Rechter: Gordon en Kevin hadden relatie (Foto: BuzzE)

Lachgas gebruiken, mag dat?

Lachgas, mag je dit gebruiken of niet? Op deze vraag geeft de politie antwoord op haar website.

Het gebruik van lachgas is volgens de wet niet verboden al kleven er wel enkele risico's aan. Lachgas wordt gebruikt omdat de gebruiker een korte roes ervaart. Zo worden gebruikers wazig en licht in het hoofd en ook de omgeving kan er anders uitzien of klinken. Ook bestaat de kans dat de gebruiker er een lachkick van krijgt, waar dan ook de naam 'lachgas' uit is ontstaan.

Toch is het gebruik van lachgas niet geheel zonder risico's en ondanks het beperkt aantal gezondheidsincidenten is betere voorlichting wel op zijn plaats. In de gevallen dat het wel mis gaat is er vaak sprake van mengintoxicaties, denk hierbij aan mensen die lachgas combineren met grote hoeveelheden alcohol, GHB of andere downers die het verdovende effect van lachgas versterken.

In het buitenland zijn bijvoorbeeld berichtgevingen geweest over verstikkingen door extreem roekeloos gebruik. Een voorbeeld hiervan gaat over een verstikking waarbij de gebruiker een plastic zak met het gas over het hoofd heeft getrokken met een zuurstoftekort als gevolg.

Andere incidenten hadden te maken met het gebruik van professionele gascylinders in combinatie met een masker. Wanneer lachgas wordt gebruikt met een ballon is de kans op een zuurstoftekort juist klein omdat de ballon vaak wordt losgelaten.

Risico's
De meeste mensen denken dat het gebruik van lachgas veilig is omdat het gebruik ervan meestal zonder problemen verloopt. Wanneer er sprake is van heftig of langdurig gebruik dan kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan. En als er klachten ontstaan die vervolgens worden genegeerd, kan er zelfs neurologische schade ontstaan. Deze neurologische klachten ontwikkelen zich wanneer je 50 tot 100 ballonnen in drie uur tijd consumeert. Bij langdurig zwaar gebruik, bijvoorbeeld 10 tot 20 ballonnen per dag gedurende 10 dagen, ligt neurologische schade ook op de loer.

De onderstaande lijst bevat de risico's die de gebruiker loopt.

 • Wanneer de lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kun je je mond en luchtwegen bevriezen. Daarom worden ballonnen gebruikt om het gas in op te vangen.
 • Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt.
 • Je kunt misselijk en duizelig worden.
 • Gebruik van veel lachgas op één gelegendheid bijvoorbeeld meer dan 10 ballonnen) kan leiden tot hoofdpijn de volgende dag.
 • Tintelingen in handen en voeten, met name bij gebruik van grotere hoeveelheden.
 • Het combineren van lachgas met drugs geeft een grotere kans op een bad trip, of paniekaanval.
 • Als je verkouden bent kan het trommelvlies beschadigen doordat lachgas uitzet in lucht en daardoor extra druk geeft. Dat kan leiden tot oorpijn en gehoorschade. 
 • Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden. Deze effecten zijn (deels) omkeerbaar.
 • Lachgasgebruik is af te raden voor zwangere vrouwen vanwege het risico op zuurstoftekort bij de baby.
 • Lachgas uit slagroompatronen is lachgas wat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk of dit eventueel extra risico's met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas. Vooralsnog zijn daar trouwens geen concrete aanwijzingen voor.
 • Er zijn vermoedens dat er miniscule metalen deeltjes van de patroon mee kunnen komen in de ballon. Het is onbekend of dit daadwerkelijk kan gebeuren en wat de risico's daarvan zijn.

Het gebruik van lachgas is relatief veilig mits je er niet teveel van gebruikt. Een avondje los gaan met een paar ballonnen kan geen kwaad, zolang je maar goed oplet op de signalen die jouw lichaam geeft. Bovendien, gebruik niet teveel. Het is niet duidelijk hoe groot de kans op afhankelijkheid van lachgas is. De kans lijkt niet groot al is er niet veel over bekend.

Geniet maar inhaleer met mate(n).

Bron: drugsinfoteam.nl

48 maanden cel geŽist tegen verkrachtende statushouder

Een 31-jarige man uit Eritrea hoorde vandaag een gevangenisstraf van 48 maanden tegen zich eisen voor verkrachting van een huisgenote in de tijdelijke woonvoorziening voor statushouders in Nieuwegein. Ook vroeg de officier van justitie om een contactverbod en toewijzing van de vordering van de vrouw. Hij zag slechts strafverzwarende omstandigheden.

Op 31 oktober 2017 vroeg de verdachte de vrouw, die hij al twee jaar kende vanuit diverse AZC’s, naar hem toe te komen om iets te bespreken. Eenmaal binnen deed hij de deur op slot, pakte haar telefoon af, viel haar aan, toonde haar een mes en verkrachtte haar oraal en met zijn vingers. Op basis van het geconstateerde letsel, diverse verklaringen van getuigen en de onderbouwing voor haar eigen verklaring, vindt de officier van justitie het feit bewezen.

Hij stond lang stil bij de ernst van het feit en sprak van een uiterst angstige en vernederende ervaring. Als strafverzwarende omstandigheden noemde hij het geweld dat is gebruikt, het misbruik van vertrouwen, de vrijheidsberoving, het afpakken van de telefoon, de onverhoedse aanval, de ernstige psychische gevolgen, en het feit dat hij geen condoom gebruikte. Hij trok zich niets aan van haar argumenten: dat zij eerder was verkracht en dat hij kort daarna herenigd zou worden met zijn gezin. De verdachte heeft bovendien misbruik gemaakt van het feit dat zij een vrouw alleen is. Dat hij achteraf vertelde dat zij een prostituee zou zijn, noemde de officier “een trap na”.

In de slachtofferverklaring die werd voorgedragen door haar advocaat wees de vrouw op de gevolgen. Aanvankelijk was ze door de Eritrese gemeenschap onder druk gezet om geen aangifte te doen. Dat zou verraad zijn. Ze besloot toch aangifte te doen omdat “dit niet ongestraft mag gebeuren met vrouwen en meisjes”. Gevolg was dat ze werd gepest en bedreigd en uitgestoten uit de Eritrese gemeenschap. “Iedereen wordt onder druk gezet om geen contact met mij te hebben en zo word ik dubbel gestraft”. Ze is nog altijd angstig, slaapt slecht en durft niemand meer te vertrouwen. Ze woont nu op een geheim adres.

De officier van justitie vond dat de vrouw langdurig tegen deze man beschermd moet worden en eiste gezien alle strafverzwarende omstandigheden een hogere celstraf van 48 maanden dan de richtlijn van 36 maanden. Ook vroeg hij om een contactverbod voor de duur van vijf jaar en vond hij dat de vordering volledig moet worden toegewezen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Luchtaanval op bruiloft Jemen: tientallen doden

Tientallen mensen zijn om het leven gekomen door luchtaanvallen in het noordwesten van Jemen. De slachtoffers bezochten een bruiloft, zeggen lokale bronnen.

Het hoofd van een ziekenhuis in Hajjah zei dat veertig lichamen zijn binnengebracht. Nog eens 46 personen zouden gewond zijn geraakt, onder wie dertig kinderen. Inwoners van het gebied en medische hulpverleners zeggen dat minstens twintig bruiloftsbezoekers om het leven kwamen.

De luchtaanval is vermoedelijk uitgevoerd door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Die bestrijdt de Houthi-rebellen die delen van het land in handen hebben. Een woordvoerder van de coalitie beloofde een grondig onderzoek naar het bombardement.

Luchtaanval op bruiloft: tientallen doden
Luchtaanval op bruiloft: tientallen doden (Foto: ANP)

MLB: Belt heeft langste slagbeurt ooit in MLB en slaat homerun

Kijkers naar de honkbalwedstrijd tussen de Los Angeles Angels en San Francisco Giants wisten zondag even niet wat er gebeurde: de slagbeurt van Brandon Belt (Giants) in de eerste inning duurde wel érg lang, en bleek uiteindelijk zelfs een record op te leveren.

Belt nam het op tegen Angels-pitcher Jaime Barria, een 21-jarige Panamees die na zijn debuut op 11 april pas zijn tweede MLB-wedstrijd ooit gooide. Belt raakte de ene na de andere bal, elf achter elkaar, maar elke keer kwamen ze buiten de lijnen terecht: foul, en dus moest Barria nog eens gooien.

Pas bij de 21e worp van de Panamees, na bijna dertien minuten, mepte Belt de bal het veld in. Daar werd zijn slag gevangen en dus was hij uit. Het was een verbetering van het record uit 1998, toen werper Bartolo Colon (Cleveland Indians) twintig pitches afleverde op Ricky Gutierrez (Houston Astros).

Overigens bleef het daar voor Belt niet bij: hij sloeg later ook nog een homerun in de vierde inning en hielp de ploeg in LA zo naar een 2-4 zege op de Angels.

Uitslagen MLB zondag
Baltimore Orioles - Cleveland Indians 3-7
New York Yankees - Toronto Blue Jays 5-1
Detroit Tigers - Kansas City Royals 5-8
Tampa Bay Rays - Minnesota Twins 8-6
Philadelphia Phillies - Pittsburgh Pirates 3-2
Chicago White Sox - Houston Astros 1-7
Milwaukee Brewers - Miami Marlins 4-2
St.Louis Cardinals - Cincinnati Reds 9-2
Texas Rangers - Seattle Mariners 7-4
Colorado Rockies - Chicago Cubs 7-9
Oakland Athletics - Boston Red Sox 4-1
Los Angeles Angels - San Francisco Giants 2-4
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 4-2
Los Angeles Dodgers - Washington Nationals 4-3

De ellenlange slagbeurt van Belt (Bron: YouTube)

Alcomobilist negeert stopteken tijdens dollemansrit

Een 60-jarige alcomobilist uit Schijf is afgelopen nacht op de Vosdonk in Etten-Leur na een achtervolging door de politie in de kraag gegrepen en mag een aantal zaken op zijn kerfstok bijschrijven.

De politie kreeg een melding dat een dronken man na zijn cafébezoek, ondanks waarschuwingen, in zijn auto stapte en daarmee als bewust beschonken bestuurder wegreed. De auto van de dronkelap viel al vrij snel op bij een agent omdat deze met hoge snelheid over de Hoevenseweg reed. De agent hield gepaste afstand en zag de snelheid oplopen tot een gecorrigeerde 128 km/uur daar waar 50 is toegestaan.

Bovendien zag de beschonken wegpiraat ook nog kans om een middengeleider langs de linkerzijde te passeren waarna bromsnor het welletjes vond en besloot de dollemansrit te beëindigen voordat de situatie nog verder uit de hand zou lopen. Ondanks het stopteken tezamen met de optische en geluidsignalen gaf de bestuurder niet thuis. Uiteindelijk lukte het de agent de bestuurder in te halen en tot stoppen te dwingen.

De drankpiraat werd overgebracht naar het bureau in Etten-Leur en kan een proces-verbaal tegemoet zien voor het rijden onder invloed, gevaarlijk rijgedrag, het overtreden van de maximumsnelheid en het negeren van een stopteken.

Alcomobilist negeert stopteken tijdens dollemansrit (Foto: Politie.nl)
Alcomobilist negeert stopteken tijdens dollemansrit (Foto: Politie.nl)

Zwarte gaten nu ůůk al racistisch!

Jaja, alles is tegenwoordig racistisch. Straatnamen, geschiedenis, blank zijn en nu ook wetenschappelijke termen als 'black hole'. Zo werd wenskaartenfabrikant Hallmark min of meer gedwongen een kaart uit de handel te halen nadat mensen die zichzelf als slachtoffer van de wereld wensen te zien hoorden dat op een afstudeerwenskaart met als thema het heelal de term 'black hole' te horen was. De term 'black hole' zou denigrerend zijn voor en racistisch zijn tegenover zwarte vrouwen.

De NAACP is duidelijk; 'we do not want to see this EVER, EVER again  }:| '

Maar dat is niet alles. Tijdens een debat over subsidiegelden die verdwijnen had een witte politicus het gore lef om te stellen dat de bonnetjes daarvan verdwijnen in een 'black hole'. Dat was voldoende aanleiding voor de aanwezige zwarte collega's om excuses te eisen.

 

En zelfs na enkele dagen was de meneer in kwestie nog niet om. Hij noemt 'black hole' een 'wikipediaterm' die gewoonweg racistisch is.

Dus zeg het maar; welke naam moeten zwarte gaten dragen als de term 'zwart gat' taboe is?

Verdediger eist vrijspraak Karadzic

Het proces tegen de voormalige leider van de Serviërs in Bosnië, Karadzic, is oneerlijk geweest. Hij moet worden vrijgesproken of het proces moet over. Dit betoogde zijn raadsman Peter Robinson maandag in Den Haag aan het begin van het hoger beroep. De aanklagers hebben ook hoger beroep aangetekend omdat ze willen dat hij een levenslange gevangenisstraf krijgt.

Karadzic is in 2016 door het Joegoslavië-Tribunaal na een proces dat vijf jaar duurde veroordeeld tot veertig jaar gevangenisstraf wegens zijn rol bij etnische zuiveringen in het door burgeroorlog verscheurde land. Zo vonden de rechters hem schuldig aan volkerenmoord rond Srebrenica waar in 1995 duizenden moslimmannen zijn geëxecuteerd.

Karadizic was de politieke leider van etnische Serviërs die wilden voorkomen dat Bosnië-Herzegovina, vooral onder druk van westerse mogendheden, onafhankelijk van Belgrado werd. Ze vreesden er als minderheid te worden gedomineerd door Bosnische moslims. Het tribunaal werd in 1993 opgericht door de VN voor de berechting van ernstige misdaden gepleegd tijdens de afscheidingsoorlogen in het voormalige Joegoslavië.

Verdediger eist vrijspraak Karadzic
Verdediger eist vrijspraak Karadzic (Foto: ANP)

Duizend migranten gered op Middellandse Zee

Meer dan duizend migranten zijn de afgelopen twee dagen gered op de Middellandse Zee. Minstens elf mensen overleefden de overtocht niet.

De Italiaanse kustwacht gaf zaterdag en zondag leiding aan de redding van circa negenhonderd mensen, zei een woordvoerder maandag. De Libische kustwacht meldde nog eens 263 personen te hebben onderschept. Die migranten zijn teruggebracht naar Libië, waar chaos heerst sinds de opstand die leidde tot de val en dood van dictator Muammar al-Kaddafi in 2011.

Een woordvoerder van de Libische kustwacht maakte zondag melding van de dood van de elf migranten. Zij zouden om het leven zijn gekomen bij een poging per boot over te steken naar Italië. Libië geldt als een belangrijk vertrekpunt voor vluchtelingen die Europa proberen te bereiken.

Duizend migranten gered op Middellandse Zee
Duizend migranten gered op Middellandse Zee (Foto: ANP)

Kabinet geeft geheime memo's dividendtaks vrij

Het kabinet geeft de ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting alsnog vrij. Het kabinet maakt "een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid" van zulke documenten uit de kabinetsformatie, zegt premier Mark Rutte.

Het kabinet wilde de memo's tot dusver niet openbaar maken, tot woede van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen.

Kabinet geeft geheime memo's dividendtaks vrij
Kabinet geeft geheime memo's dividendtaks vrij (Foto: ANP)

Woonwagen in Eindhoven beschoten

De recherche onderzoekt de beschieting van een woonwagen aan de Welschapsedijk in Eindhoven. Rond 23.30 uur werden de bewoners van het woonwagenkamp opgeschrikt door een reeks van harde knallen.

Er bleek bijna twintig keer te zijn geschoten op een woonwagen. De bewoner was op het moment van schieten in de woonwagen, maar raakte niet gewond. Het had zomaar anders kunnen aflopen. De recherche gaat ervan uit dat er met een automatisch vuurwapen is geschoten en neemt de zaak hoog op.

De technische recherche begon in de ochtend met een uitgebreid sporenonderzoek. Zowel binnen als buiten de woonwagen wordt onderzoek gedaan. Ook zoekt de poltie naar bruikbare camerabeelden en spreken rechercheurs met meerdere getuigen. Een getuige zag rond het tijdstip van de beschieting een grijze Audi in de buurt rijden. Mogelijk dat de Audi iets met de zaak heeft te maken.

Het is onduidelijk wat de aanleiding van de beschieting is: “Om daar meer duidelijkheid over te krijgen spreken wij onder meer met de bewoners. Wij onderzoeken of er bijvoorbeeld conflicten zijn die deze actie kunnen verklaren”, zo laat het rechercheteam weten.

Woonwagen in Eindhoven beschoten (Foto: stockfoto politie.nl)
Woonwagen in Eindhoven beschoten (Foto: stockfoto politie.nl)

NHL: Penguins met goalfestijn verder, Predators schakelen Avs uit

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins staan in de volgende ronde van de play-offs in de NHL. De Stanley Cup-kampioenen van de afgelopen twee seizoenen rekenden in het Wells Fargo Center in Philadelphia af met de Flyers.

Het werd een waar doelpuntenfestijn, met aan beide kanten een hattrick. Na twee perioden stond het nog gelijk: 4-4, nadat onder meer twee goals van Sean Couturier de Flyers aanvankelijk aan een 4-2 voorsprong hielpen. 

De gelijkmaker kwam in de tweede periode op naam van Jake Guentzel en hij was verantwoordelijk voor de doodsteek richting de Flyers. Na een halve minuut in de derde periode maakte hij de 4-5, twaalf minuten later volgde de 4-6 en nog eens tien seconden daarna kwam de 4-7.

Na vier treffers was het voor Guentzel wel mooi geweest, en Couturier die zijn hattrick completeerde kon de Flyers niet meer helpen. Bryan Rust zette met een leeg doel de 5-8 eindstand op de borden, waardoor de Penguins de serie met 4-2 winnen.

Ook voor de Colorado Avalanche is het avontuur in de play-offs voorbij. In Denver kwamen de Nashville Predators met een 3-2 voorsprong op bezoek en al na tien minuten stonden ze met 0-2 voor. Twee goals in de tweede periode zorgden voor het definitieve gat, Viktor Arvidsson maakte het af: 0-5 en dus een 4-2 winst in de serie voor de Predators.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Eminem is tien jaar van drugs af

Eminem had iets te vieren dit weekend. De rapper was zaterdag precies tien jaar verlost van zijn drugsverslaving, zo deelde hij de dag erna op Instagram.

Op de foto bij die boodschap toont Eminem een munt met een X, het Romeinse cijfer voor tien. Zulke penningen worden in verschillende afkickprogramma's uitgedeeld om mijlpalen te vieren.

De inmiddels 45-jarige muzikant liet zich in 2008 opnemen in een afkickkliniek. Hij was toen al jarenlang verslaafd aan pillen en was het jaar ervoor bijna bezweken aan een overdosis methadon. Op Revival, het album dat hij afgelopen december uitbracht, rapt hij openlijk over zijn verslaving. Het nummer Arose bestaat uit de woorden die hij zijn dochters en andere familieleden had willen meegegeven als hij wél was overleden aan zijn overdosis.

Eminem is tien jaar van drugs af
Eminem is tien jaar van drugs af (Foto: BuzzE)

Dragon Quest Builders 2 krijgt first-person perspectief

Langzaam maar zeker worden er nieuwe details van Dragon Quest Builders II onthuld. Square Enix heeft op de Japanse website, vertaald door Gematsu, onder andere onthuld dat de game in first-person te spelen is.

Ook zijn er nieuwe manieren om over de wereld te reizen. Je kunt eindelijk dashen, waarmee je op hogere snelheid rondrent. Ook kun je met de 'Wind Mantle' zweven door de lucht. Als laatste is het in deel 2 ook mogelijk om onderwater te spelen.

Square Enix heeft ook het bouwen aangepakt. Het is nu mogelijk om torens te bouwen van wel honderd verdiepingen hoog en is het mogelijk om blokken te plaatsen die een diagonale afwerking hebben. Het spel speelt zich af op 'Vacant Island' waarin je trials moet overwinnen om een meesterbouwer te worden.

Een release date voor Dragon Quest Builders II is nog niet bekendgemaakt. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en PlayStation 4.

Dragon Quest Builders II First-person

Platinum Games wil port van The Wonderful 101

Platinum Games bracht in 2013 The Wonderful 101 naar Nintendo Wii U. De actiongame waarin je een groep van 100 superhelden onder je controle had was geen groot succes, maar had een toegewijde fanbase die de game kon waarderen.

Tijdens een speech op Reboot Develop gaf Atsushi Inaba van Platinum aan dat het bedrijf probeert te onderhandelen met Nintendo over een port van de game. Gezien de relatie tussen Platinum Games en Nintendo is dit weinig verrassend, al is natuurlijk nog niets zeker. Aan de fanbase ligt het in ieder geval niet; die vraagt al geruime tijd om een port.

Voor wie niet bekend zijn met The Wonderful 101, hieronder een beetje gameplay van de Wii U-versie.

Abdeslam schuldig verklaard in terreurproces

De rechtbank in Brussel heeft Salah Abdeslam schuldig verklaard aan een terroristische moordpoging. Het betreft zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in maart 2016. Ook medeverdachte Sofien Ayari is schuldig verklaard.

De strafmaat volgt later op de dag. Het Openbaar Ministerie heeft tegen beiden twintig jaar cel geëist. Het duo is niet aanwezig bij de uitspraak.

Een Belgisch-Frans politieteam wilde op 15 maart 2016 een woning in de Driesstraat in Vorst doorzoeken, toen de agenten onverwacht werden beschoten. Een scherpschutter schoot daarop de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood. In het huis bleek ook Abdeslam te zijn, maar hij ontkwam, samen met de Tunesiër Sofien Ayari. Het tweetal werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek.

Aanslagen Parijs

Volgens de rechtbank heeft niet alleen Belkaïd op de politie geschoten, maar ook ten minste een van de twee anderen. De drie hadden vooraf afgesproken zich met vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten, aldus de rechtbank.

De in België geboren Fransman Abdeslam (28) geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. De inval in Vorst was deel van het onderzoek daarnaar, en daarom was bij de schietpartij met automatische wapens sprake van een terroristische context, aldus de rechtbank.

Abdeslam schuldig verklaard in terreurproces
Abdeslam schuldig verklaard in terreurproces (Foto: ANP)

Foutparkeren leidt tot vondst taser

Op zondag 22 april surveilleerden agenten op de Waalkade in Tiel. Rond de klok van 18.00 uur reden de agenten langs een aantal voertuigen op de Waalkade / Veerweg. Ze vielen op door de manier waarop ze stonden geparkeerd. De agenten gingen een kijkje nemen. De auto’s waren onbeheerd en in de auto zagen ze een zaklamp liggen met draadjes eruit. De ervaren agenten herkende het als een taser en daarmee een verboden wapen.

Op dat moment kwamen er drie mannen aanlopen. De auto’s waren van hen. De drie mannen werden aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie. Bij aanvullend onderzoek in de auto werd nog voor ongeveer 5000 euro aan buitenlandse valuta aangetroffen. Ook dit werd voor onderzoek in beslag genomen. De verdachten zijn 20, 23 en 44 jaar oud. De 44-jarige man is afkomstig uit Rotterdam, de andere twee zijn afkomstig uit Polen. Ze worden verhoord aan het politiebureau.

Foutparkeren leidt tot vondst taser (Foto: Stockfoto politie.nl)
Foutparkeren leidt tot vondst taser (Foto: Stockfoto politie.nl)

Agent aangevallen na melding over blaffende hond

Een politieagent die afgelopen zaterdagmiddag naar een melding over een blaffende hond ging, werd in de woning aan de Buziaulaan in Rijswijk door de 20-jarige bewoner aangevallen. Hij raakte lichtgewond en kon de verdachte aanhouden.

De motoragent kreeg rond 12.20 uur de melding om op het adres poolshoogte te gaan nemen. De melder maakte zich zorgen om de gezondheid van de bewoner en om het welzijn van diens hond, omdat die al lange tijd aan het blaffen was. De bewoner was ook al geruime tijd niet gezien. Bij de woning aangekomen, hoorde de agent de hond in de woning janken en blaffen. Hij kreeg geen reactie op het langdurig aanbellen en aanroepen van de bewoner, waarbij hij riep dat er politie aan de deur stond.

Om de situatie binnen te onderzoeken, lukte het hem om het slot van de voordeur van buitenaf te openen en de woning binnen te komen. De hond zat opgesloten in een van de vertrekken van de woning en werd door de agent buiten aan iemand overgedragen. Hierna ging de agent meteen weer terug in de woning om te kijken of de bewoner thuis was en of hij in goede gezondheid was. Meerdere malen riep hij hierbij dat hij van de politie was en dat hij wilde weten of alles goed met hem was.

Confrontatie
Toen de agent boven in de woning op de vide was aangekomen, werd hij plotseling door een man aangevallen. De man sprong bovenop de agent en bij de worsteling die er ontstond, probeerde de man de agent over de balustrade van de vide naar beneden te duwen. Het lukte de agent om hem met zijn pepperspray te raken en de man werd met ondersteuning van inmiddels te hulp gekomen agenten aangehouden.

De politieagent raakte licht gewond en werd in de ambulance gecontroleerd. Hij kon hierna zijn dienst vervolgen. De verdachte zit nog vast aan het politiebureau. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling en poging tot doodslag. Zijn hond is bij een opvangadres ondergebracht.

Een dag na het incident blikte de betrokken politieagent terug: "In ons werk worden we gestuurd naar uiteenlopende situaties. In dit geval was het een melding waarbij er zorgen waren om het welzijn van de bewoner en zijn hond. Zo’n melding waarbij je denkt hulp te moeten gaan verlenen, kan ineens omslaan in een situatie waarbij je wordt aangevallen en je je moet verdedigen."

Agent aangevallen na melding over blaffende hond (Foto: stockfoto politie.nl)
Agent aangevallen na melding over blaffende hond (Foto: stockfoto politie.nl)

Ranking the MCU: tien jaar Marvel op een rij

Met nog heel even te gaan tot de release van Avengers: Infinity War is een marathon-sessie om alle films uit het Marvel Cinematic Universe (18 stuks inmiddels) te herkijken inmiddels onmogelijk. Toch is een gedegen voorbereiding zeker de moeite. Bij FOK! halen we daarom de krenten voor je uit de pap met onze, totaal persoonlijke, ranking van alle 18 films uit het MCU.

Ook Wiebes kreeg memo's dividendbelasting

In de twist tussen coalitie en oppositie over achtergehouden documenten over de dividendbelasting ligt nu ook minister Eric Wiebes onder vuur. De huidige minister van Economische Zaken was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van Financiën. Hij kreeg in die rol memo's van zijn ambtenaren over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, maar zei vrijdag nog dat hij geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting kende.

Wiebes kreeg minstens twee memo's. Dat blijkt uit de uitleg van het ministerie waarom het de door de oppositie, journalisten en onderzoekers opgevraagde documenten niet openbaar maakt. Wiebes ontving de memo's eind april en eind augustus, toen de formatie in volle gang was, staat in de openbare toelichting. Hij onderhandelde toen namens de VVD mee over belastingzaken.

De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat ze de memo's wel kenden, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien.

Ook Wiebes kreeg memo's dividendbelasting
Ook Wiebes kreeg memo's dividendbelasting (Foto: ANP)

SBS6 verslaat RTL 4 met nieuwe spelshow

Winston Gerschtanowitz' nieuwe spelshow The Wall op SBS6 is zondagavond van start gegaan met 890.000 kijkers. Daarmee versloeg SBS grote concurrent RTL 4, dat 700.000 trok met de seizoensstart van De jongens tegen de meisjes.

Zowel The Wall als De jongens tegen de meisjes legde het zondagavond echter af tegen KRO-NCRV's De Reünie. Dat programma lokte ruim 1,1 miljoen kijkers naar NPO 1 en staat daarmee op de vierde plek in de kijkcijfertop van de Stichting KijkOnderzoek (SKO), na voetbal en het journaal.

The Wall veroverde de zevende plek in de SKO-lijst, De jongens tegen de meisjes viel net buiten de top 10 en staat op de elfde positie. Ook het nieuwe SBS6-programma Sing It behoort tot de tien best bekeken programma's. Nick & Simon boeiden 701.000 kijkers met hun muzikale feelgoodprogramma.

Het best bekeken programma van de zondag was de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. Bijna 1,5 miljoen kijkers zagen op Veronica rechtstreeks hoe Feyenoord de KNVB-beker won.

SBS6 verslaat RTL 4 met nieuwe spelshow
SBS6 verslaat RTL 4 met nieuwe spelshow (Foto: BuzzE)

Feyenoord maandagmiddag gehuldigd in de Kuip

Na de bekerwinst van Feyenoord, dat AZ met 0-3 versloeg, maakt Rotterdam zich maandag op voor de huldiging van spelers en staf. Die is vanaf 14.00 uur in de Kuip. Er zijn optredens van Lee Towers, Ronnie Flex en de Hermes House Band. Het stadion gaat om 12.30 uur open voor het publiek.

De gemeente Rotterdam maakte eerder al bekend dat het niet is toegestaan in de openbare ruimte alcohol te drinken. De politie controleert daar maandag scherp op.

Huldigingen zoals deze vinden normaal gesproken plaats bij het stadhuis aan de Coolsingel maar die gaat de komende jaren voor circa 60 miljoen euro op de schop. Toen Feyenoord vorig jaar mei landskampioen werd, waren 150.000 fans op en rond de Coolsingel en het Stadhuisplein getuige van de bordesscène.

Trofee

Feyenoord won zondag een speciale trofee, voorzien van een extra gouden laag omdat het de honderdste editie was van de bekerfinale. Nicolai Jørgensen opende in de 28e minuut van de wedstrijd tegen AZ de score, Robin van Persie maakte ruim tien minuten na rust 0-2 en in blessuretijd was Jens Toornstra goed voor de derde treffer.

Als bekerwinnaar ontvangt Feyenoord een ticket voor de derde voorronde van de Europa League en de kans bestaat zelfs dat de club zich rechtstreeks plaatst voor groepsfase.

Feyenoord maandagmiddag gehuldigd in de Kuip
Feyenoord maandagmiddag gehuldigd in de Kuip (Foto: ANP)

Matt Smith reageert op salarisrel The Crown

Het salarisverschil tussen Matt Smith en Claire Foy voor hun werk aan serie The Crown is opgelost. Dat meldde Matt zondag aan The Hollywood Reporter. Het is niet duidelijk of hij daarmee bedoelt dat de actrice alsnog is gecompenseerd.

Vorige maand maakten de producenten van de Netflix-serie bekend dat Claire ondanks haar hoofdrol als koningin Elizabeth minder betaald had gekregen dan haar collega Matt Smith, die prins Philip speelde. Dit kwam omdat Matt voor The Crown startte een bekendere naam was en derhalve meer inkomsten genereert, vanwege zijn rol in Doctor Who. Critici zagen het echter uiteraard als het zoveelste voorbeeld van de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in de entertainmentwereld die al langer, hoewel debunked en verklaarbaar, onderwerp van gesprek zijn.

"Claire is een van mijn beste vriendinnen, en ik vind dat we gelijk en eerlijk moeten worden betaald", zei Matt zondag. "Ik sta volledig achter haar, en ben blij dat het is opgelost en ze het goed hebben gemaakt, want dat moest gebeuren. Ik denk dat we in de toekomst allemaal moeten streven naar meer gelijkheid, met alle betrokkenen."

De producenten van The Crown hebben inmiddels beloofd dat in de komende seizoenen niemand meer zal verdienen dan 'The Queen'. Voor Claire en Matt heeft dat geen gevolgen; hun rollen worden in de komende reeks overgenomen door andere acteurs. Olivia Colman zal in seizoenen 3 en 4 de koningin spelen, Tobias Menzies kruipt in de huid van prins Philip.

Matt Smith reageert op salarisrel The Crown
Matt Smith reageert op salarisrel The Crown (Foto: BuzzE)

12 'voetbalsupporters' aangehouden na slopen trein

De politie hield op het treinstation Roosendaal in de nacht van 22 op 23 april twaalf verdachten aan. De mannen (in de leeftijd van 17 t/m 21 jaar) worden ervan verdacht vernielingen te hebben gepleegd tijdens hun treinreis.

De agenten kregen rond 00.10 uur een melding dat meerdere voetbalsupporters vernielingen pleegden in het treinstel. Toen de trein station Roosendaal binnenreed, haalden de agenten de supporters een voor een uit de trein. Twaalf van hen worden ervan verdacht vernielingen te hebben gepleegd en zijn direct aangehouden. Dit verliep rustig. Allen zijn overgebracht naar het politiebureau.

Shoe: Vrouwenbelasting is gťťn echt ding

De wereld is verrot nu is gebleken dat vrouwen meer moeten betalen voor EXACT DEZELFDE PRODUCTEN en diensten. Duurdere knipbeurten, duurdere stomerijkosten, duurder ondergoed, duurdere schoonheidsproducten. En allemaal EXACT DEZELFDE PRODUCTEN!!!1!!1!11einz!.

Maar net als de wage gap al heel lang debunked is, maar mensen gewoon vol blijven houden dat het echt is - zoals anderen geloven dat de aarde plat is of de maanlanding een hoax is - heeft de femilobby weer een stokpaardje gevonden om mensen die geen slachtoffer zijn tot slachtoffer te maken. 

Gelukkig is daar June ( ShoeOnHead ) die er vanuit een nuchtere vrouwenpositie iets realistischer tegenaan kijkt. Go June!

FOK! Wat een weer: koel

Vandaag is er aan zee tamelijk veel zon, boven land krijgen we een afwisseling van zon en stapelwolken. Het blijft droog. Met een maximumtemperatuur die uiteenloopt van 14°C in het noordwesten tot rond 18°C in het zuidoosten wordt het een stuk koeler dan de afgelopen dagen. De wind komt uit westelijke richtingen en is matig, in het kustgebied af en toe vrij krachtig. In de avond draait de wind naar zuidwest.

Vanavond en komende nacht neemt de bewolking langzaam toe en in het noordwesten volgt er mogelijk wat regen. In het zuidoosten blijft het nog opgeklaard. De temperatuur daalt naar ongeveer 8°C. Er staat een matige, aan zee geleidelijk een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind.

Dinsdag overdag is het overwegend bewolkt en vooral in het noorden en midden valt er van tot tijd tot tijd regen. In het zuiden en zuidoosten blijft het waarschijnlijk op veel plaatsen droog. In de avond intensiveert de regen in het noorden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noordwesten tot 18°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, aan zee vrij krachtig en aanvankelijk mogelijk nog krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Dit dier zocht verkoeling in het Keelven bij Someren (Foto: qltel)
Dit dier zocht verkoeling in het Keelven bij Someren (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NBA: Bucks, Wizards en Cavaliers trekken stand gelijk

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben de stand in de best-of-7-serie tegen de Boston Celtics gelijk weten te trekken. In eigen huis waren de Bucks te sterk voor de Celtics in een spannende wedstrijd, waarin Giannis Antetokounmpo in de slotfase met een mooie tip-in verantwoordelijk was voor de winnende score: 104-102.

Na twee nederlagen tegen de Raptors in Toronto hebben de Washington Wizards de stand ook weer op gelijke hoogte gebracht. In de Capital One Arena waren vooral Bradley Beal en John Wall op dreef, waardoor ze DeMar DeRozan en de Raptors na een voor de thuisploeg zeer moeizame wedstrijd in de slotfase alsnog af konden troeven: 106-98 en net als bij de Bucks en Celtics staat het 2-2.

Bij de Cleveland Cavaliers was LeBron James bepaald niet voor het eerst van groot belang. Op bezoek bij de met 2-1 leidende Indiana Pacers nam James zijn ploeg met 32 punten weer aan de hand: de 100e play-offwedstrijd waarin hij de dertig punten haalde, alleen Michael Jordan (109) deed dat vaker. De Cavs wonnen met 100-104 en trokken de stand ook weer gelijk: 2-2.

De San Antonio Spurs mogen nog enige hoop koesteren om de regerend kampioenen van de Golden State Warriors naar huis te sturen. In het AT&T Center hielden de Spurs stand in een lastig derde kwart en dankzij de 40-jarige grootheid Manu Ginobili, die er op bijna elk belangrijk moment stond, won de thuisploeg met 103-90, waardoor de stand in de serie op 3-1 komt in het voordeel van de Warriors.

Bucks - Celtics (Bron: YouTube)

35-jarige opnieuw aangehouden in moordzaak Breda

Zondagavond is een 35-jarige man uit St. Willebrord opnieuw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident op de Lunetstraat in Breda waarbij vrijdagavond 6 januari 2017 de 60-jarige Peter van der Linde om het leven kwam. De officier van justitie in Breda gaf toestemming tot deze arrestatie omdat er nieuwe feiten en omstandigheden bekend geworden zijn. Eerder werd deze man al als verdachte in deze zaak aangehouden op vrijdag 8 september 2017. Hij werd na enkele weken weer vrijgelaten.

De politie kreeg vrijdag 6 januari 2017 om 23.22 uur een melding van een buurtbewoner die in de omgeving Dijkplein / Lunetstraat in Breda schoten had gehoord. Agenten die als eerste ter plaatse waren, zagen op het fietspad, net voorbij een bushalte, een zwaar gewonde man liggen. De dienders begonnen direct met reanimeren. Dit werd overgenomen door ambulanceverpleegkundigen. Een trauma arts stelde vast dat het slachtoffer was overleden. Er werd daarna een plaats delict ingericht en gestart met een uitgebreid buurt- en sporenonderzoek. Er werd onmiddellijk een Team Grootschalige Opsporing opgeroepen bestaande uit 15 rechercheurs.

Op dinsdag 10 januari 2017 werd in het programma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan het dodelijk schietincident. Getuigen en andere mensen met informatie over het slachtoffer en het mogelijke motief van de daders werden opgeroepen te reageren. De uitzending leverde 15 tips op onder meer over de contacten van het slachtoffer en over de auto’s die de nacht volgend op de schietpartij uitbrandden in Essen en Bavel.

Tijdens het rechercheonderzoek naar de gewelddadige dood van de 60-jarige Bredanaar kwam een nu 44-jarige man uit Sprundel als verdachte in beeld. Hij werd op donderdag 16 maart 2017 aangehouden. Deze man zit in voorlopige hechtenis. Een 42-jarige man werd net als de vandaag gearresteerde verdachte recent voor de tweede keer in verband met deze zaak aangehouden.

Hij werd woensdag 17 mei 2017 in de Penitentiaire Inrichting in Grave voor het eerst als verdachte in deze zaak gearresteerd. Hij zat daar in voorlopige hechtenis vanwege een ander strafrechtelijk onderzoek. De rechter-commissaris oordeelde op vrijdag 19 mei 2017 dat er onvoldoende gronden waren om hem voor het schietincident nog langer vast te houden. Hij werd echter met toestemming van de officier van justitie op woensdag 11 april 2018 opnieuw aangehouden, vanwege het bekend worden van nieuwe feiten en omstandigheden. Ook hij zit nog vast.

35-jarige opnieuw aangehouden in moordzaak Breda (Foto: Politie.nl
35-jarige opnieuw aangehouden in moordzaak Breda (Foto: Politie.nl

'In 2030 kan merendeel huizen gasloos zijn'

Als er niets verandert aan het huidige beleid, zal maar 20 procent van de huizen gasloos zijn in 2030, als de Groningse gaskraan wordt dichtgedraaid. Dat zegt Milieudefensie. De organisatie komt daarom met een waaier aan ideeën die de overgang naar wonen zonder aardgas moeten versnellen. Daarmee kan over twaalf jaar 80 procent van de woningen gasloos zijn.

Het pakket aan ideeën is breed opgezet en is bedoeld voor zowel huizenbezitters, (sociale) huurders en mensen in de bijstand als gemeenten en het rijk. Zo gaat een van de voorstellen over een lagere rente op het hypotheekdeel dat wordt gebruikt voor verduurzaming van de woning. Ook kan worden gedacht aan verlaging van de onroerendezaakbelasting voor duurzame huizen. Verder moet werk worden gemaakt van de aanleg van warmtenetten (restwarmte van industrie, aardwarmte, collectief gebruik van zonneboilers) en kunnen gemeenten mensen met een smalle beurs financieel helpen bij verduurzaming.

De snelle overstap naar duurzame warmte die Milieudefensie voorstaat kost miljarden, maar die forse rekening is voor iedereen te betalen door een CO2-belasting voor burgers en bedrijven in te voeren, stelt de organisatie. Dat geld zou in een transitiefonds kunnen worden gestoken, waaruit mensen met wat minder geld kunnen putten als ze investeren in duurzame oplossingen.

De milieuclub stuurt de 'routekaart' volgende week naar alle gemeenten, om ze op ideeën te brengen - veel gemeenten zitten nu midden in de vorming van een nieuw college. Maar uiteindelijk moet iedereen aan de bak: "Woningcorporaties, banken, verkopers van witgoed, netbeheerders, iedereen moet zijn schouders eronder zetten. Nederland moet van zijn gasverslaving af. Wij laten met deze routekaart zien dat het kan, maar alleen als we het samen doen", zegt campagneleider Jorien de Lege.

'In 2030 kan merendeel huizen gasloos zijn'
'In 2030 kan merendeel huizen gasloos zijn' (Foto: ANP)

Macron: geen plan B voor nucleaire deal Iran

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een interview met het Amerikaanse Fox News gezegd dat hij niet over een alternatief plan beschikt voor het nucleair akkoord met Iran. Volgens hem kan de Verenigde Staten voorlopig beter de overeenkomst naleven dan eenzijdig het akkoord op te zeggen.

Macron en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump spreken elkaar dinsdag in het Witte Huis over de Iran-akkoord. In het Iran-akkoord uit 2015 belooft Teheran het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van economische sancties. Trump wil dat die deal wordt aangepast.

Macron zei ook dat de Verenigde Staten, Frankrijk en hun bondgenoten "een gezamenlijke verantwoording dragen voor de wederopbouw van Syrië zodra de oorlog daar voorbij is." De Franse leider waarschuwde dat Iran Syrië zal overlopen als het westen daar te snel zijn handen vanaf trekt. Trump heeft de afgelopen weken meermaals gesuggereerd dat hij van zins is de troepen uit zijn land uit Syrië weg te halen.

Macron: geen plan B voor nucleaire deal Iran
Macron: geen plan B voor nucleaire deal Iran (Foto: ANP)

Zuid-Korea stopt met luidsprekerpropaganda

Zuid-Korea stopt tijdelijk met de luidsprekerpropaganda aan de grens met Noord-Korea. De stap zou moeten dienen om "militaire spanningen tussen het zuiden en het noorden te verminderen en een klimaat voor vreedzame besprekingen te scheppen."

Het is de eerste keer in twee jaar dat de luidsprekers zwijgen. Of het buurland de propaganda ook staakt, is niet duidelijk.

De staatshoofden van beide Korea's zullen vrijdag in de grensstad Panmunjom bijeenkomen. Noord-Korea kondigde afgelopen weekend aan per direct te stoppen met nucleaire testen en rakettesten. Volgens leider Kim Jong-un hoeft zijn land niet langer kernproeven of testen met ballistische raketten uit te voeren, omdat het de nucleaire bewapening heeft afgerond.

Zuid-Korea stopt met luidsprekerpropaganda
Zuid-Korea stopt met luidsprekerpropaganda (Foto: ANP)

Flexwerk onder jongeren met bijbanen neemt toe

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is tussen 2003 en 2017 toegenomen met 856.000. Hiermee had bijna een kwart van de werkzame beroepsbevolking een flexibel contract in 2017. Vooral onder jongeren (15 tot 25 jaar) nam het aantal flexwerkers toe. Dit zijn veelal studerende en schoolgaande jongeren met een bijbaan. Dit meldt het CBS.

Het aantal werkzame jongeren is tussen 2003 en 2017 toegenomen van 1,2 miljoen naar 1,3 miljoen. Het aantal jonge werknemers met een flexibel contract nam met bijna 400 duizend toe, terwijl het aantal vaste contracten afnam met ruim 300.000. Hierdoor is het aandeel flexwerkers onder jongeren toegenomen van 41 procent in 2003 tot 68 procent in 2017.

Ook meer flexwerk bij 25-plussers
Van de 25- tot 45-jarigen waren in 2017 bijna twee op de tien werkzaam in een flexibele arbeidsrelatie. In 2003 was dit nog één op de tien. Het aantal 25- tot 45-jarigen neemt in Nederland af. Het aantal flexwerkers nam desondanks toe met 266.000 personen, terwijl het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie afnam met 811.000.

Het aantal 45-plussers groeide sterk. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam toe met 197.000. Maar ook het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie en het aantal zelfstandigen steeg, samen met ongeveer een miljoen. Hierdoor is het aandeel flexibele werknemers onder 45-plussers licht gegroeid van 7 procent naar 10 procent.

Een studie en een bijbaan
Van de 883 duizend jongeren met een flexibele arbeidsrelatie in 2017 waren bijna acht op de tien scholier of student. Het gaat dan vooral om jongeren die naast het volgen van onderwijs een bijbaan hebben. De groei van het aantal flexibele werknemers onder jongeren zit ook hoofdzakelijk bij deze scholieren en studenten, 335.000 sinds 2003. Onder niet-schoolgaande jongeren waren dit er 57.000  meer.

Enerzijds is de groep scholieren en studenten met werk in omvang gegroeid, vooral doordat steeds meer jongeren een opleiding in het hoger onderwijs volgen. Hierdoor blijven ze langer dan voorheen in het onderwijs. Anderzijds hebben scholieren en studenten die werken steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie. Dat geldt voor ruim driekwart van de schoolgaande jongeren in 2017, in 2003 was dit nog de helft. Op deze manier kunnen zij de studie- en werkactiviteiten combineren. De voornaamste reden voor het hebben van een flexibel contract is voor jongeren de behoefte aan flexibiliteit.

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.