FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 april 2018

Kabinet komt met plannen tegen cyberaanvallen

Bedrijven in belangrijke sectoren zoals energie, water en telecom moeten aan de hoogste standaard in cyberveiligheid gaan voldoen. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een interview met De Telegraaf. "Je moet ervoor zorgen dat digitale infrastructuur in Nederland, alle systemen waarmee bedrijven en particulieren werken, goed veilig zijn."

Bedrijven in de genoemde sectoren hebben hun digitale beveiliging nu "behoorlijk goed op orde" volgens de minister. "Maar het kan beter. De ontwikkelingen gaan heel snel en wij zeggen: we moeten echt zeker weten dat bedrijven die zorgen voor energie, water en telecom 100 procent goed beveiligd zijn." Dat moet volgens hem in een nieuwe wet worden vastgelegd.

Grapperhaus verwijst naar eerdere cyberaanvallen. "We hebben de afgelopen jaren gezien in Engeland met ziekenhuizen en in Nederland met de Rotterdamse haven, dat kwaadwillende partijen systemen binnen konden dringen om ze voor enige tijd te saboteren."

In het regeerakkoord sprak de coalitie al af om structureel 95 miljoen euro per jaar uit te trekken voor betere cybersecurity.

Kabinet komt met plannen tegen cyberaanvallen
Kabinet komt met plannen tegen cyberaanvallen (Foto: ANP)

Rutte: niet gek dat geen minister me inlichtte

Premier Mark Rutte vindt het "niet vreemd" dat geen van zijn collega-ministers hem vertelde dat er wel degelijk ambtelijke notities zijn over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Minstens twee en waarschijnlijk drie ministers hebben die stukken gelezen. Dat verzwegen ze volgens Rutte voor hem, terwijl de oppositie ernaar vroeg en het inmiddels een brandende politieke kwestie was geworden.

De regeringspartijen kwamen tijdens de kabinetsformatie overeen een eind te maken aan de belasting op de winstuitkering voor aandeelhouders, in de hoop Nederland aantrekkelijk te maken voor grote bedrijven. Omdat bewijs voor die veronderstelling ontbreekt, wilde de oppositie weten of er nog geheime stukken waren die bij het besluit een rol hadden gespeeld. Maar Rutte antwoordde de aandringende oppositie een en andermaal dat hij niet van het bestaan van zulke documenten wist. De oppositie voelt zich nu om de tuin geleid.

De ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten en waarschijnlijk ook toenmalig minister Halbe Zijlstra kenden de stukken waar de oppositie tevergeefs naar vroeg.

Rutte: niet gek dat geen minister me inlichtte
Rutte: niet gek dat geen minister me inlichtte (Foto: ANP)

Luiten maakt opmars in Marokko

Golfer Joost Luiten heeft op dag twee van het toernooi Trophée Hassan II flinke progressie geboekt. De Nederlander ging in Marokko in 70 slagen rond en klom hiermee naar een gedeelde tiende plaats.

Luiten maakte in zijn ronde drie birdies, maar sloeg ook een bogey, waardoor hij op -2 voor de dag rond ging. Na de 72 slagen van gisteren staat de Nederlander nu op een totaal van 142 slagen (-2). Hij keerde deze week terug op de baan na een polsblessure die hem enige tijd aan de kant hield.

Leider na twee dagen is Alvaro Quiros die na rondes van 67 (-5) en 70 (-2) slagen op een totaal van 137 slagen (-7) staat. De Spanjaard heeft een voorsprong van een slag op de Australiër Andrew Dodt.

FOK!ker doet goocheltruc aan tafel bij Voetbal Inside

FOK!ker -J-D- is niet alleen een beroemdheid op ons forum, hij is tevens voorzitter van de Johan Derksen-fanclub. In die hoedanigheid mocht hij vanavond weer verschijnen bij Voetbal Inside op RTL7. Daar bleek hij te beschikken over magische krachten, met een betoverende truc wist de heren aan tafel minutenlang te boeien en dat komt zelden voor.

-J-D- is ook te boeken voor feesten en partijen.

Hoe reageert de KVK zelf bij schijtirritante callcenters

Er is de laatste weken nogal wat te doen over de Kamer van Koophandel. Vooral ZZP'ers klagen steen en been over de lawine aan reclame, spam en telefoontjes die ze krijgen omdat ze met hun bedrijfje voorkomen in de bestanden van de KVK. Roel Maalderink testte hoe ze het bij de KVK zelf zouden vinden als ze platgebeld werden met prachtige deals.

Kunstgras FC Den Bosch kapot, wedstrijd afgelast

Dat er een veld wordt afgekeurd wordt en zo een betaald voetbalwedstrijd niet door kan gaan komt vaker voor. Op een stralende dag als vandaag is dat echter veel zeldzamer, maar in Den Bosch is helemaal iets zeldzaams gebeurd: de Jupiler League-wedstrijd is daar afgelast omdat het kunstgrasveld kapot is!

Na een eerste reparatiepoging van de spelers van FC Emmen werden er experts bijgehaald de met de kitspuit aan de gang gingen. In eerste instantie leek het probleem opgelost maar toen bleek het veld ook op andere plekken stuk te zijn gegaan. Scheidsrechter Sander van der Eijk kon niet anders dan het veld af te keuren en de wedstrijd af te gelasten.

Gelukkig hebben we de foto's nog:

De experts zijn druk bezig met de reparatie van het veld (Pro Shots / Toin Damen)
De experts zijn druk bezig met de reparatie van het veld (Pro Shots / Toin Damen)

De experts zijn druk bezig met de reparatie van het veld (Pro Shots / Toin Damen)
De experts zijn druk bezig met de reparatie van het veld (Pro Shots / Toin Damen)

Scheidsrechter Van der Eijk inspecteert het veld (Pro Shots / Toin Damen)
Scheidsrechter Van der Eijk inspecteert het veld (Pro Shots / Toin Damen)

Bozzie, de mascotte van FC Den Bosch, had een kort avondje (Pro Shots / Toin Damen)
Bozzie, de mascotte van FC Den Bosch, had een kort avondje (Pro Shots / Toin Damen)

Ben Brode verlaat Blizzard

Ben Brode, game director van Hearthstone, heeft vandaag zijn laatste werkdag bij Blizzard. Na vijftien jaar Blizzard en bijna tien jaar Hearthstone is het tijd voor iets nieuws. Ben Brode gaat helpen bij het opstarten van een nieuw bedrijf.

Ben Brode begon zijn werktijd bij Blizzard als game tester voor Warcraft III. Hierna is hij bij verschillende projecten betrokken geweest, waaronder het World of Warcraft Trading Card Game en World of Warcraft voor hij uiteindelijk zijn plek vond in Team 5. We kennen hem het beste van zijn presentaties voor de nieuwe uitbreidingen, zijn raps en natuurlijk zijn onvergetelijke lach.

Voor wie zijn lach niet kent, hieronder een compilatie van één (ja, één) presentatie die hij heeft gehouden.

Verstappen: "Baku gaaf circuit maar niet ideaal voor onze auto"

Max Verstappen kijkt uit naar de Grand Prix van Azerbeidzjan over ruim een week. De Formule 1-coureur roemt de baan in Baku ondanks dat het niet de beste baan is voor zijn Red Bull.

"Baku is een coole plaats en ik geniet van de baan daar. Het is een gaaf circuit ondanks dat het niet ideaal is voor onze auto. Het rechte stuk is erg lang, wat betekent dat we daar waardevolle tijd verliezen. Vorig jaar wisten we daar erg goed mee om te gaan en zodoende competitief te zijn op de racedag." Zo blikt Verstappen alvast vooruit op www.verstappen.nl.

"Het stuk rond het kasteel ziet er op tv super uit en is leuk om te rijden. Het is erg krap, dus je moet precies insturen want er is geen ruimte voor foutjes, zeker met de bredere auto’s die we nu hebben", aldus de Nederlander op zijn eigen site.

Verstappen blikte ook nog even terug op de wedstrijd van vorig jaar. "Vorig jaar was het een ongelukkig weekend voor me. Het was jammer, want de auto voelde echt goed, maar ik had met veel problemen te kampen. Uiteindelijk liep ik een potentieel podium, misschien zelfs een overwinning mis. Hopelijk kan ik het dit jaar goed maken voor die gemiste kans."

De jonge Nederlander kijkt ook uit naar een hapje uit de lokale keuken. "Ik heb nog steeds niet veel van Baku gezien. Het hotel ligt direct naast de paddock, dus behalve dat dit erg handig is, beperkt dat ook wat je gedurende een druk raceweekend van de stad ziet. Ik heb gehoord dat het lokale voedsel erg smaakvol is, dus ik wil dit jaar wat van die delicatessen ontdekken."

Verstappen: "Baku gaaf circuit maar niet ideaal is voor onze auto" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Baku gaaf circuit maar niet ideaal is voor onze auto" (Pro Shots / Action Images)

Avicii op 28-jarige leeftijd overleden

DJ en producer Tim Bergling, ook bekend als Avicii is op 28-jarige leeftijd overleden zo meldt Variety. Hij werd dood gevonden in Muscat in Oman.

"Het is met groot leedwezen dat we het verlies van Tim Bergling bekendmaken, ook bekend als Avicii. Hij werd dood aangetroffen in Muscat, Oman op vrijdagmiddag 20 april. Het gezin is diep verdrietig en we vragen iedereen om in deze moeilijke tijd respect te hebben voor hun behoefte aan privacy. Er worden geen verdere verklaringen gegeven", aldus de verklaring vanuit het magement van Avicii.

In 2014 stopte Bergling enige tijd met zijn optredens vanwege aanhoudende lichamelijke problemen en in 2016 zette hij definitief een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij bleef nog wel actief als producer.

Avicii op 28-jarige leeftijd overleden (WikiCommons/Avicii AB)
Avicii op 28-jarige leeftijd overleden (WikiCommons/Avicii AB)

Olympisch kampioene Achtereekte en Otterspeer blijven bij ploeg Orie

Carlijn Achtereekte komt ook de komende twee seizoenen uit voor de schaatsploeg van Lotto-Jumbo. De olympisch kampioene op de 3.000 meter heeft haar contract bij de ploeg van coach Jac Orie met twee jaar verlengd. Achtereekte maakte begin 2017 de overstap naar Lotto-Jumbo.

Achtereekte stuntte in Zuid-Korea met olympisch goud op de 3.000 meter. De 28-jarige schaatsster uit Lettele bleef in Gangneung Ireen Wüst en Antoinette de Jong voor. Het was haar eerste overwinning op een afstand van een internationaal titeltoernooi.

"Ik heb bij Jac een geweldig seizoen beleefd, met natuurlijk als absolute uitschieter het veroveren van de olympische titel. Ik ben daarom erg benieuwd waartoe ik in staat ben de komende periode. Ik wil me niet alleen richten op de 3 en 5 kilometer, maar ook op het allrounden", legt Achtereekte uit.

Hein Otterspeer heeft bijgetekend voor één seizoen. Hij kende een minder seizoen. Otterspeer plaatste zich niet voor de Winterspelen en miste ook het WK sprint. "Gelukkig heb ik het seizoen met een fraaie overwinning bij de World Cup in Minsk kunnen afsluiten. Ik weet dat ik het in me heb en ben blij met het vertrouwen van Jac en zijn team. We gaan er alles aan doen om volgend seizoen op de belangrijke momenten te strijden voor de overwinning", aldus Otterspeer. 

Blok wil betere samenwerking met Marokko

Minister Blok (Buitenlandse Zaken) besprak vandaag in Rabat hoe Nederland en Marokko meer en beter kunnen samenwerken. ‘Marokko is een buurland van de EU en een belangrijke partner voor Nederland op veel gebieden zoals terreurbestrijding en migratie. We hebben elkaar nodig. Daarom vond ik het belangrijk snel naar Rabat af te reizen’, aldus Blok.

Nederland en Marokko hebben veel wederzijdse belangen; niet in de laatste plaats omdat er 400.000 Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond in Nederland zijn gevestigd. Het is een relatie waarin afspraken gemaakt kunnen worden. ‘En die moeten ook worden uitgevoerd’, aldus de minister. ‘Dan gaat het bijvoorbeeld over het terugnemen van uitgeprocedeerde Marokkaanse asielzoekers’. Marokko ligt aan de poort van Europa en is daarmee een belangrijk land in het beheersen van de irreguliere migratiestromen richting Europa. Minister Blok heeft met Marokko afgesproken hierop samen te werken. Ook bij de terugkeer van Marokkanen zonder geldige verblijfstitel. Staatssecretaris Harbers voor Migratie zet dit gesprek over twee weken in Marokko voort.

De gesprekken vandaag gingen ook over de Rif, het noorden van Marokko waar onrust heerst. Minister Blok heeft zijn zorgen overgebracht over de situatie, en bij de Marrokkaanse autoriteiten aandacht gevraagd voor recht op vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en een eerlijk juridisch proces voor de actievoerders die zijn opgepakt. Ook heeft Blok gewezen op de veiligheid van Nederlanders die deze zomer naar Marokko afreizen.

Economisch werken Nederland en Marokko goed samen. Zo is Nederland volgende week met meer dan 30 bedrijven aanwezig op de grootse landbouwbeurs van Afrika, de Salon International Agriculture au Maroc in het Marokkaanse Meknes. Tijdens het bezoek vandaag werd afgesproken economisch nog verder te gaan. Minister Blok opende de ‘Orange Corner’ in Rabat. Dat is een hub voor innovatie die het zelfstandig ondernemen voor lokale jongeren bevordert. Blok noemt het een uniek en waardevol concept. ‘Er is behoefte aan werkgelegenheid in Marokko; ook daarom is dit belangrijk.’ Minister Blok is bovendien van plan een Honorair Consul te vestigen in Tanger om de economische uitwisseling tussen Nederland en Marokko verder te bevorderen.

Tot slot heeft minister Blok over de belangrijke bijdrage gesproken die de vele Nederlandse voetbalspelers leveren aan de kwaliteit van het Marokkaanse elftal op het Wereldkampioenschap in Rusland deze zomer.

Bredanaar in slaap geliquideerd

De 25-jarige Bredanaar die begin januari na wildwesttaferelen dood werd aangetroffen in een flat in Breda, is in zijn slaap met een revolver én een pistool door het hoofd geschoten. Officier van justitie Yolanda van Setten heeft dat vrijdag gezegd op de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen de verdachten Anel B. (27) en Azedine A. (26). Over het motief tast de politie nog in het duister.

Kort na de koelbloedige liquidatie op 9 januari betrapte de politie de twee moordverdachten toevallig tijdens een routinecontrole en ontdekte een tas met vuurwapens. De verdachten sloegen op de vlucht en keerden terug naar de flat met het vermoorde slachtoffer. Op het moment dat de politie ze wilde arresteren vielen ze van het balkon en raakten zwaargewond. De politie zegt dat de verdachten van het balkon sprongen, de verdachten zeggen dat ze er door agenten van af zijn geschoten.

Bredanaar in slaap geliquideerd
Bredanaar in slaap geliquideerd (Foto: ANP)

Vroege vluchter Tonelli wint de vierde etappe in Kroatië

De vierde etappe van de Ronde van Kroatië is gewonnen door Alessandro Tonelli. De 25-jarige Italiaan van Bardiani-CSF maakt deel uit van de vroege vlucht en kwam solo aan in Crikvenica na 171 kilometer. Enrico Barbin, ploeggenoot van Tonelli, won de sprint van het peloton voor de tweede plaats.

Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Lukasz Owsian (CCC Sprandi Polkowice), Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Zhandos Bizhigitov (Astana), Janez Brajkovic (Adria Mobil), Laurent Didier (Trek-Segafredo) en Aristobulo Cala (Bicicletas Strongman Colombia Coldeportes) vormde de kopgroep van de dag. Oscar Riesbeek probeerde ook nog de sprong naar voren te maken, maar kwam te kort om aansluiting te vinden bij de kopgroep.

Op de klim van derde categorie, op twintig kilometer van de finish, bleek Tonelli de beste van de kopgroep. De Italiaan liet zijn medevluchters achter en had op de top veertig seconden op het peloton.

Tonelli bleef goed stand houden en met nog tien kilometer te fietsen probeerde Krists Neilands de sprong naar de 25-jarige Italiaan te maken, maar de Letse kampioen slaagde niet in zijn opzet. Op drie kilometer van de streep had hij nog steeds twintig seconden voorsprong op het peloton, waarna het zeker was dat hij zijn eerste profzege ging boeken. In de achtergrond sprintte ploeggenoot Barbin naar de tweede plaats en maakte het feest compleet voor de Italiaanse ploeg Bardiani - CSF.

Pinot eindwinnaar Tour of the Alps, Padum wint de slotetappe

Thibaut Pinot heeft de Tour of the Alps gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ kwam in de slotetappe in dezelfde tijd binnen als de andere favorieten en pakte daarmee de eindzege in de Tour of the Alps. Mark Padun won de slotetappe in Innsbruck, voor George Bennett en Jan Hirt.

De laatste etappe in de Tour of the Alps was een kleine generale repetitie voor het komende WK in Innsbruck. Op het programma stonden onder andere de beklimming van de Gnadenwald en de klim naar Igls op het programma.

Negen renners gingen in het begin van de etappe in de aanval, maar met nog dertig kilometer te fietsen werden ze weer ingelopen door het peloton. Op de tweede klim naar Igls, in totaal moesten de renners de klim drie maal beklimmen, bepaalde Astana het tempo. In de afdaling hadden Miguel Ángel López en Giovanni Visconti een gat te pakken op Pinot.

De Fransman van Groupama-FDJ liet zijn knechten het werk opknappen, maar ze kregen het gat niet dicht en het verschil liep op tot dertig seconden. Dat was het teken voor Pinot om op de laatste klim te demarreren en zou samen met Domenico Pozzovivo naar López toe rijden, waar ondertussen Visconti moest afhaken vooraan.


Bij de demarrage van Pinot moest Chris Froome passen bij de Fransman. Op de top had de groep van Froome, waar ook Bennet toe behoorde, twintig seconden achterstand. In de afdaling probeerde López nog van Pinot af te komen, maar de klassementsleider hield stand tegen de Colombiaan van Astana. Daarna was er geen samenwerking meer tussen het drietal vooraan en kwam de groep van Froome weer aansluiten.

In de laatste paar kilometer waren er meerdere aanvallen, maar de aanval van Padun was het meest succesvol. De jonge Oekraïner van Bahrain Merida kwam solo aan in Insbruck, voor Bennett die opnieuw tweede werd in een rit van de Tour of the Alps.

Ajax bevestigt ernstige blessure bij Veltman

Joël Veltman kan de komende maanden niet in actie komen voor Ajax. De aanvoerder is donderdag tegen VVV-Venlo zwaar geblesseerd geraakt.

Ajax meldt via de officiële website dat uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat Veltman 'ernstig knieletsel' heeft opgelopen. Voor hoelang hij uit de roulatie is, is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat de verdediger niet alleen de laatste duels van deze jaargang, maar ook de voorbereiding op volgend seizoen moet missen.

Veltman kreeg in het thuisduel met VVV (4-1 winst) een flinke beuk van tegenstander Ralf Seuntjens. Een aantal minuten voor rust moest de Ajacied daarom per brancard van het veld worden gedragen. Ajax wil volgende week een update geven over de situatie van Veltman.

Rutte: Turkse campagne hier onwenselijk

Het is onwenselijk dat leden van de Turkse regering hier campagne komen voeren voor de vervroegde verkiezingen in Turkije in juni van dit jaar. Het kan de openbare orde verstoren en leiden tot spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap, aldus premier Mark Rutte.

"Daar hebben we buitengewoon grote moeite mee. Het kan leiden tot oneigenlijke drang op Nederlanders om bepaalde keuzes te maken. Die campagne moet zich op Turkije richten", zei Rutte. Hij wil voorkomen dat externe conflicten in de Nederlandse samenleving worden geïmporteerd. Hij uitte zijn bezorgdheid over de richting waarin Turkije zich ontwikkelt.

Rutte wilde niet zeggen hoe Nederland gaat reageren als Turkse politici toch willen komen. Daarover volgt nog overleg met gemeenten waar dit zou kunnen gebeuren.

Vorig jaar belette Nederland dat hier Turkse ministers campagne kwamen voeren voor een referendum om Erdogan dicatoriale rechten te geven. Dat leidde tot een breuk in de diplomatieke relatie.

Rutte: Turkse campagne hier onwenselijk
Rutte: Turkse campagne hier onwenselijk (Foto: ANP)

Doden en gewonden bij Palestijnse rellen

Zeker twee 'actievoerders' zijn om het leven gekomen bij nieuwe confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse demonstranten. Ze overleden aan schotwonden, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Ten minste veertig anderen zouden gewond zijn geraakt.

Sinds het begin van de Palestijnse protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn al tientallen doden gevallen. Palestijnse actievoerders hadden vrijdag gereedschap meegenomen om door het grenshek te breken. Israëlische militairen gebruikten luidsprekers om mensen te waarschuwen die de barrière naderden. Die waarschuwing legde men naast zich neer waarna de militairen het vuur moesten openen.

De Israëlische strijdkrachten zeiden dat zich ongeveer 3000 betogers hadden verzameld bij de grens. Internationaal is kritiek geuit op het feit dat militairen met scherp schieten. De Israëlische autoriteiten benadrukken nogmaals de grens te verdedigen als mensen te dicht bij het hek komen.

Palestijnen demonstreren sinds eind maart bij de grens. Aanleiding voor de Mars van de Terugkeer is het zeventigjarig bestaan van de staat Israël.

Doden en gewonden bij Palestijnse protesten
Doden en gewonden bij Palestijnse protesten (Foto: ANP)

Nederland haalt kinderen niet uit jihadkampen

De Nederlandse regering gaat kinderen van Jihadisten met een Nederlands paspoort niet uit Syrische terreurkampen halen. De risico's zijn te groot.

Het kabinet wil geen Nederlanders blootstellen aan gevaren om de foute keuze van ouders te helpen corrigeren, aldus premier Mark Rutte. Hij wijst erop dat Nederland geen diplomatieke betrekkingen met Syrië heeft. Hij vindt het verschrikkelijk dat er kinderen in onveilig gebied vastzitten door de "bizarre" keuze van hun ouders.

Het kabinet legt daarmee de oproep van de Kinderombudsman naast zich neer. Die wil dat de kinderen die onder vaak schrijnende omstandigheden vastzitten, worden weggehaald. Niets doen is in strijd met het Kinderrechtenverdrag, zo redeneert de Kinderombudsman.

Het is onbekend om hoeveel kinderen het gaat. In het hele Syrisch-Iraakse crisisgebied zouden zich zo'n 175 in Nederland geboren kinderen bevinden.

Nederland haalt kinderen niet uit kampen
Nederland haalt kinderen niet uit kampen (Foto: ANP)

Hof verhoogt straf voor mesaanval op agenten

Het hof van beroep heeft een Belg die in 2016 twee agenten in de Brusselse gemeente Schaarbeek met een mes aanviel tot een gevangenisstraf van vijftien jaar veroordeeld. Eerder was Hicham D. door de rechtbank in Brussel tot negen jaar veroordeeld maar daartegen ging het Openbaar Ministerie in beroep.

D. krijgt een zwaardere straf omdat er volgens het hof sprake was van poging tot moord. Bij zijn eerdere veroordeling ging de rechtbank slechts uit van opzettelijke slagen en verwondingen.

De veertiger viel op 5 oktober 2016 twee agenten op straat met een mes aan en stak de ene in zijn nek en de ander in de buik. Bij pogingen de oud-militair en voormalig bokser aan te houden, liep een toegesnelde politieman een gebroken neus op. Er waren vijf agenten nodig om D. in de boeien te slaan.

Het OM voerde ook aan dat de man een terroristisch motief had maar dat achtte het hof niet bewezen.

Hof verhoogt straf voor mesaanval op agenten
Hof verhoogt straf voor mesaanval op agenten (Foto: ANP)

FIOD jaagt op zwart geld in Caraïben

Honderden Nederlanders die zwart geld in de Caraïben hebben gestald, moeten op hun tellen passen. De FIOD, de recherche van de Belastingdienst, is namelijk een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Op donderdag hebben de eerste verdachten en getuigen al bezoek van rechercheurs gekregen. Dus heb je nog een paar miljoen ergens offshore staan mag je vast zeven kleuren gaan schijten

Volgens de FIOD gaat het om "honderden namen van Nederlanders en Nederlandse rechtspersonen". Dat kunnen bijvoorbeeld bedrijven, stichtingen en andere organisaties zijn. Zij hebben een bankrekening bij een bank in het Caraïbisch gebied. De FIOD meldt niet om welke bank het gaat en waar in de Caraïben die is gevestigd.

Nederlanders mogen geld op buitenlandse rekeningen hebben, maar moeten dat wel eerlijk opgeven aan de Belastingdienst.

FIOD jaagt op zwart geld in Cariben
FIOD jaagt op zwart geld in Cariben (Foto: ANP)

Langere straf Jumbo-afperser in hoger beroep

De man die in 2015 supermarktketen Jumbo heeft afgeperst is vrijdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Dat is twee jaar langer dan het vonnis van de rechtbank in 2016.

Volgens het hof staat vast dat de 53-jarige Alex O. meerdere dreigmails en -brieven heeft gestuurd naar Jumbo. Er moesten 2000 bitcoins worden betaald om te voorkomen dat hij bommen liet ontploffen bij diverse filialen. Jumbo ging er niet op in.

Bij twee vestigingen in Groningen zijn later explosieven aangetroffen, gemaakt met onder andere een kookwekker en kerstlampje. Eén ging af en vernielde een ruit en gevel. De bom die niet ontplofte, had een kracht van vijf tot acht handgranaten. Een filiaal in Zwolle ontving een verjaardagskaart met twee gram explosieve stof.

Langere straf Jumbo-afperser in hoger beroep
Langere straf Jumbo-afperser in hoger beroep (Foto: ANP)

Lange celstraf voor misbruik zoon en nicht

Een Nederlandse man is in Duitsland veroordeeld tot bijna veertien jaar cel, omdat hij zijn eigen zoontje drie jaar lang seksueel heeft misbruikt. Toen dit voor het eerst gebeurde, was het jongetje pas vier maanden oud. De 39-jarige man, die in Duitsland woont, is vrijdag schuldig bevonden door een rechtbank in Aken. Hij is ook bestraft voor het misbruiken van zijn nichtje.

Een 32-jarige Duitser is ook veroordeeld. Hij keek via Skype toe hoe de Nederlander zijn kind misbruikte. De Duitser moet bijna dertien jaar de cel in. De straffen zijn zo hoog, omdat de rechters bang zijn dat ze zich ook in de toekomst zullen vergrijpen aan kinderen.

Lange celstraf voor misbruik zoon en nicht
Lange celstraf voor misbruik zoon en nicht (Foto: ANP)

Nintendo zet PDF-bestanden van Nintendo Labo online

Nintendo komt eind van deze maand met Nintendo Labo. Met Nintendo Labo kun je lekker creatief aan de slag met karton voor je Nintendo Switch.

Zoals bekend is dat karton best prijzig en gaat dit op den duur stuk. Nintendo heeft de PDF-bestanden beschikbaar gesteld met de templates van elk Nintendo Labo onderdeel in het mix- en robotpakket. Dus mocht er een deel kapot gaan kun je ze zelf maken en hoef je dus niet steeds naar de winkel toe. De templates zijn hier te downloaden.

Niet eerder zo warm op 20 april

In Arcen werd het om 14:10 uur 28,3 graden. Niet eerder werd op één van de KNMI-stations zo’n hoge temperatuur gemeten op deze datum. Het KNMI houdt deze gegevens bij sinds 1901. Het record stond op 28,2 graden en was gemeten in 1968 te Eindhoven. In het binnenland is het op grote schaal zeer warm met maxima van 24-28 graden. Op de stranden is het vandaag veel minder warm. Het werd er maximaal 19-22 graden en door wind van zee is het inmiddels al afgekoeld naar 17 graden.

Gisteren was het nog veel warmer. We beleefden de warmste 19 april ooit gemeten met in De Bilt een maximumtemperatuur van 27,4 graden. Daarmee was het ook de eerste officiële zomerse dag van het jaar. In Lelystad werd het zelfs 29,6 graden.

Fraai lenteweekend
Hoewel de temperatuur dit weekend ook in het binnenland een stapje terugdoet blijft het fantastisch lenteweer. Zaterdag schijnt de zon volop en wordt het 14-16 graden op de Wadden, 18 graden aan de noordkust, 22 in de Randstad en 24 à 25 graden in het zuiden en zuidoosten. Daarmee is het in het binnenland nog altijd 8 graden warmer dan normaal!

Zondag wordt het op veel plekken nog iets warmer. De maximumtemperatuur komt uit op 16-19 graden op de Waddeneilanden, 21-23 in het westen en noorden en 24 à 25 graden in het binnenland. In Limburg kan het zelfs 27 graden worden! Langs de kust kan het ’s middags al afkoelen door wind van zee. De zon moet zondag steeds meer stapelwolken naast zich dulden en daarbij neemt vanuit het zuiden de kans op een (stevige) onweersbui toe.

Na het weekend wordt het gevoelig kouder en wisselvallig. De temperatuur komt uit op 12 graden aan zee tot 16 in Limburg. Normaal is het eind april 13 graden op de Wadden tot 17 in Limburg. Het hoogzomerse weer wordt dus ingeruild voor iets te koud weer.

Meer informatie vanavond in het weerbericht van onze weerman Stephan!

Embed from Getty Images

Migrantenstroom via rivier Griekenland groeit

Steeds meer vluchtelingen trekken vanuit Turkije via de grensrivier Evros Griekenland binnen. "Vanaf maart hebben al meer dan 1000 mensen de rivier overgestoken", waarschuwt het Rode Kruis. De hulporganisatie stelt dat het afgelopen week ging om meer dan honderd mensen per dag.

De oversteek van de rivier kan volgens het Rode Kruis een levensgevaarlijke onderneming zijn. "Veel mensen die de oversteek wagen hebben niet zoveel ervaring met zwemmen", legt een woordvoerster uit. Ze kan nog niet zeggen of ook slachtoffers zijn gevallen bij de oversteek.

Het Rode Kruis verwacht dat op termijn nog meer mensen zullen proberen de rivier over te steken, omdat het waterpeil daalt in de zomer. Vluchtelingen die zo Griekenland binnentrekken, wacht nog een ander probleem. Het meest dichtstbijzijnde centrum waar migranten zich kunnen registreren is "totaal overbelast".

Mensen die na de oversteek medische hulp nodig hebben, moeten bovendien tientallen kilometers reizen. "Vanaf dit gebied is het 35 kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek, het dichtstbijzijnde ziekenhuis is 150 kilometer vanaf deze plek", aldus het Rode Kruis.

Migrantenstroom via rivier Griekenland groeit
Migrantenstroom via rivier Griekenland groeit (Foto: ANP)

Vlaggen met hakenkruizen 'tegen windenergie'

Onbekende actievoerders hebben tientallen Duitse vlaggetjes met hakenkruizen geplaatst langs de N33 bij het Groningse Meeden. De politie, die een bericht van RTV Noord hierover bevestigt, doet onderzoek om te achterhalen wie er achter zitten. Over de achtergrond kan een politiewoordvoerder nog niks zeggen.

Op foto's is te zien dat op de vlaggetjes teksten staan die zijn gericht tegen energiebedrijven, waaronder het van oorsprong Duitse RWE, en gemeentelijke en provinciale bestuurders. Volgens RTV Noord zijn de vlaggetjes waarschijnlijk afkomstig van tegenstanders van geplande windmolenparken in het gebied.

De politie heeft al een buurtonderzoek gedaan. De vlaggetjes werden vrijdagochtend ontdekt.

Vlaggen met hakenkruisen 'tegen windenergie'
Vlaggen met hakenkruisen 'tegen windenergie' (Foto: ANP)

Kabinet wil 30%-regeling inkorten

Het kabinet is van plan een fiscale regeling voor buitenlandse werknemers, de zogenaamde 30%-regeling, per 1 januari 2019 te verkorten van acht naar vijf jaar. Hiermee heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Snel van Financiën ingestemd. De verkorting gaat gelden voor zowel nieuwe als bestaande gevallen.

De regeling biedt werkgevers de mogelijkheid om een deel van het loon, maximaal 30%, belastingvrij te verstrekken aan buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Dit is een vergoeding voor de extra kosten die de werknemers maken om in Nederland te werken. Het gaat bijvoorbeeld om reiskosten, kosten voor een woning en levensonderhoud. De regeling, die verder ongewijzigd blijft, is bedoeld om werknemers aan te trekken die schaars zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Met het verkorten van de looptijd van de regeling volgt het kabinet een aanbeveling uit de evaluatie van de 30%-regeling op, dat in 2017 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Dialogic. Hieruit bleek dat circa 80% van de werknemers de regeling niet langer gebruikt dan vijf jaar. Van de circa 20% die de regeling wel tot acht jaar gebruikt vestigt een substantieel deel zich niet tijdelijk, maar langdurig in Nederland. Daarnaast geldt in bijna alle andere landen waar de regeling bestaat ook een termijn van vijf jaar.

In plaats van de 30%-regeling bestaat er voor de werkgever ook de mogelijkheid om werkelijke kosten belastingvrij te vergoeden, als bijvoorbeeld niet aan de voorwaarden voor toepassing van de 30%-regeling wordt voldaan. Hier zitten meer administratieve lasten aan. Ook hiervoor geldt dat deze mogelijkheid wordt beperkt tot vijf jaar.

Het kabinet is van plan het wetsvoorstel op Prinsjesdag, als onderdeel van het pakket Belastingplan in te dienen bij de Tweede Kamer.

Satellite Reign gratis via Humble Bundle

Via Humble Bundle kun je de komende 24 uur kun je gratis Satellite Reign krijgen. Satellite Reign is een een real-time, class-based strategiegame die zich afspeelt in een open spelwereld rond een cyberpunk-stad.

Humble Bundle is een website waar je games kunt kopen en hiervan een percentage naar een goed doel gaat. Vaak worden deze ook in bundels verkocht. Klik hier om het spel gratis te krijgen.

Scholen kunnen straks makkelijker fuseren

Het wordt voor scholen gemakkelijker om te gaan fuseren. Het kabinet heeft besloten de fusietoets voor basis- en middelbare scholen af te schaffen. Wel moeten de betrokken medezeggenschapsraden instemmen met de voorgenomen fusie en moet er een rapport worden opgesteld waarin de keuze voor de fusie wordt onderbouwd.

Fuseren wordt vanaf aankomend schooljaar al gemakkelijker. Dat is vooral een uitkomst voor besturen in regio's waar het aantal leerlingen terugloopt. Daar is fuseren soms de enige manier om het onderwijsaanbod in de regio in stand te houden.

Toekomstbestendig onderwijs
Scholen waren tot nog toe terughoudend met fuseren omdat besturen de fusietoets ingewikkeld en ondoorzichtig vinden. Daardoor werden fusies uitgesteld of werd er gekozen voor minder intensieve samenwerking. Het kabinet wil af van die drempel, zodat scholen de ruimte te krijgen om hun onderwijsaanbod toekomstbestendig te maken.

Vooral het voortgezet onderwijs krijgt de komende jaren te maken met forse krimp. Acht op de tien middelbare scholen hebben komend jaar minder leerlingen. In sommige regio's loopt het aantal leerlingen met wel 30% terug. Dat stelt scholen voor een uitdaging om te zorgen dat er voor leerlingen voldoende onderwijs in de buurt is. Samenwerking is daarbij onontbeerlijk.

Instemming medezeggenschap
Ook kozen besturen soms voor alternatieve constructies, om de fusietoets te mijden. Daardoor hadden leraren en ouders geen invloed meer op de samenwerking. Door een fusie gemakkelijker te maken, kan de medezeggenschapsraad (waarin leraren, ouders en leerlingen vertegenwoordigd zijn) gebruik maken van het instemmingsrecht.

Het afschaffen van de fusietoets zorgt er overigens niet voor dat er automatisch meer grote scholen komen. Vaak gaat het om bestuurlijke fusies en blijven leerlingen gewoon in hetzelfde gebouw met dezelfde leraren les krijgen. In sommige situaties is het juist zo dat grote besturen het mogelijk maken om kleine scholen overeind te houden.

Wetswijziging
Het zal enige tijd duren om de fusietoets ook uit de wet te halen. Tot die tijd vindt enkel nog een procedurele toetsing plaats. De onafhankelijke toetscommissie CFTO wordt opgeheven.

Mbo en hoger onderwijs
Voor het mbo en het hoger onderwijs blijft de fusietoets wel gelden. Dit omdat fusies in deze sectoren sneller raken aan de keuzevrijheid van studenten.

MLB: Red Sox maken weer gehakt van Angels

De honkballers van de Boston Red Sox zijn uitstekend op dreef. Ook de derde en laatste wedstrijd van de serie tegen de Los Angeles Angels, in Los Angeles, werd met ruime cijfers gewonnen.

De eerste twee wedstrijden werden door de Red Sox al met 1-10 en 0-9 gewonnen, donderdag kwamen de Angels er ook niet echt aan te pas. Onder meer dankzij homeruns van Mookie Betts en Andrew Benintendi werden de Angels met 2-8 verslagen, waarbij Andrelton Simmons een van de twee Angels-runs scoorde.

De Houston Astros wonnen in Seattle met 2-9 van de Mariners. Charlie Morton wierp bij de regerend World Series-kampioenen een ijzersterke wedstrijd en gaf in zeven innings slechts drie hits weg, maar geen enkele score. José Altuve, vorig jaar MVP in de American League, sloeg bij de Astros vier runs binnen.

Uitslagen MLB donderdag
Detroit Tigers - Baltimore Orioles 13-8
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 8-5
Seattle Mariners - Houston Astros 2-9
New York Yankees - Toronto Blue Jays 4-3
Philadelphia Phillies - Pittsburgh Pirates 7-0
Atlanta Braves - New York Mets 12-4
Milwaukee Brewers - Miami Marlins 12-3
Arizona Diamondbacks - San Francisco Giants 3-1
Los Angeles Angels - Boston Red Sox 2-8

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Klaver rekent op steun Pechtold over memo's

GroenLinks-leider Jesse Klaver gaat ervan uit dat documenten over de afschaffing van de dividendbelasting uiteindelijk boven tafel zullen komen. Hij rekent daarbij op de steun van D66-voorman Alexander Pechtold.

De leiders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben tot dusver gezegd dat ze tijdens de formatie geen ambtelijke memo's over de dividendbelasting hebben gezien, of zich dat in ieder geval niet kunnen heugen. Maar het ministerie van Financiën erkent na berichtgeving van Trouw dat die stukken wel degelijk bestaan.

Klaver zei in een eerder debat over de kwestie dat eventuele memo's met de Kamer moeten worden gedeeld en vroeg Pechtold of die het daarmee eens was. "Ja", was het antwoord van de D66-leider. Klaver gaat ervan uit dat hij nog steeds op diens steun kan rekenen. "Zijn antwoord was volstrekt helder. Dit is het moment, maak ze publiek."

Klaver rekent op steun Pechtold over memo's
Klaver rekent op steun Pechtold over memo's (Foto: ANP)

Wetgeving moet ov-boetes student inperken

De ministerraad heeft ingestemd met wetgeving die het aantal boetes voor studenten flink moet inperken. Studenten krijgen die boetes als ze het studentenreisproduct op hun OV-chipkaart te laat stopzetten. Momenteel komt het geregeld voor dat studenten tegen een OV-boete aanlopen, bijvoorbeeld omdat zij onvoldoende scherp hebben wanneer ze dat product stop moeten zetten, of omdat ze het vergeten. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een set van maatregelen aangekondigd om OV-boetes zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer (ex-)studenten hun kaart niet hebben stopgezet maar ook niet meer met hun kaart reizen, volgt er straks helemaal geen boete meer. Hebben ze wel gereisd, dan krijgen ze de eerste maand een lagere boete in de nieuwe wetgeving. De eerste maand wordt de boete verlaagd van 97 naar 75 euro per halve maand. De boete geldt voortaan alleen als iemand in die halve maand daadwerkelijk met het reisproduct reist. Als echter na een maand nog steeds met een verlopen reisrecht wordt gereisd, wordt het boetebedrag verhoogd naar 150 euro per halve maand. Hierdoor is er meer coulance voor de student die onbewust zijn kaart houdt en een hogere boete voor diegenen die er langere tijd mee door blijft reizen.

Verder wordt met de wetswijziging geregeld dat studenten iets langer de tijd krijgen om hun reisproduct stop te zetten. Dit moet nu nog binnen vijf werkdagen na het einde van het reisrecht. Die termijn wordt verlengd naar tien kalenderdagen.

Het liefst ziet het kabinet dat studentenreisproducten waar studenten geen recht meer op hebben, automatisch kunnen worden stopgezet. Extern onderzoek heeft echter in beeld gebracht dat het technisch nog niet haalbaar is om alle verlopen kaarten op een zogeheten blacklist te zetten. De blacklist bevat nummers van OV-chipkaarten die niet toegelaten mogen worden bij het inchecken. Wanneer iemand probeert in te checken met een OV-chipkaart die op de blacklist staat, wordt het reisproduct direct gedeactiveerd. Er kan dan niet meer mee worden gereisd. Met de OV-bedrijven is afgesproken om de capaciteit van de blacklist voor studentenproducten te vergroten. Hiermee zal het aantal OV-boetes voor studenten afnemen.

Verder wordt de communicatie over het stopzetten van het reisproduct en de datum waarop dit moet gebeuren verbeterd. Ook worden er kaartautomaten geplaatst op onderwijsinstellingen om het voor kaarthouders gemakkelijker te maken het reisproduct stop te zetten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De beoogde inwerkingtreding van de maatregelen is 1 januari 2019.

NBA: Warriors naar 3-0 tegen rouwende Spurs

De basketballers van de Golden State Warriors zijn nog één zege verwijderd van een plekje in de tweede ronde van de play-offs in de NBA. De ploeg won in San Antonio van de Spurs en staat na drie duels in de best-of-7-serie op 3-0.

Bij de Spurs heerste rondom de wedstrijd vooral rouw: de vrouw van de legendarische coach Gregg Popovich, al sinds 1996 met veel succes aan het roer bij de Spurs, overleed eerder in de week, wat hard aan is gekomen in San Antonio.

De Spurs kwamen in de eerste helft nog prima mee met de regerend NBA-kampioenen, en pakten zelfs een paar keer een voorsprong, maar de Warriors namen het heft in de tweede helft in handen en wonnen met 97-110.

In Miami nam de Heat het op tegen de Philadelphia 76ers. Dat ging lang gelijk op, tot het laatste kwart aanbrak: de Sixers wisten de thuisploeg op een achterstand te zetten en Miami brak, waardoor Philadelphia zelfs uit kon lopen naar een 108-128 zege en een 2-1 voorsprong in de serie.

De New Orleans Pelicans hadden het thuis niet al te lastig met de Portland Trail Blazers. De bezoekers bleven in de eerste minuten nog bij, maar daarna namen de Pelicans afstand en kwamen ze niet meer in gevaar: 119-102, waardoor de Pelicans op 3-0 komen.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

16-jarige dronkelap draait door

Donderdagavond vertikte een 16-jarige jongen in Capelle aan den IJssel het om te luisteren naar handhavers en politieagenten. Hij sloeg en schopte om zich heen en slingerde de meest vreselijke ziektes naar de hulpverleners. Pepperspray was nodig om de druktemaker aan te houden. Hij kreeg een gebiedsverbod voor drie dagen. 

Handhavers van de gemeente zagen rond 19:00 uur een groepje van zes jongens hangen op het Stadsplein bij een winkelcentrum in Capelle. Ze dronken alcohol op de betonnen rand van een perkje en zorgden voor overlast. De handhavers spraken de groep erop aan, maar met weinig succes. Agenten schoten te hulp, maar ook voor hen werd het een behoorlijke klus. Met name een van de jongens uit de groep vond het nodig om ‘kankerlijers’ tegen de politie en handhavers te schreeuwen. Ze haalden hem uit de groep om hem aan te houden voor verboden alcoholgebruik. Daar dacht de puber anders over en ging vol op de rem. Eenmaal op de grond, bleef hij om zich heen slaan. Hij probeerde een agent te schoppen en zelfs zijn vuurwapen af te pakken. Tegelijkertijd slingerde hij de meest vreselijke ziektes naar de hulpverleners. Pepperspray was nodig om de jongen aan te kunnen houden.

Inmiddels bemoeiden omstanders zich met het incident en werd de stemming grimmig. Extra politie-inzet was nodig om de groep op afstand te houden. Het was niet de eerste keer dat de 16-jarige raddraaier uit Capelle zijn boekje te buiten ging. Hij is aangehouden en heeft een omgevingsverbod voor drie dagen gekregen. Eenmaal op het politiebureau mocht hij blazen en bleek hij, naast dat hij überhaupt niet mag drinken, 385ug/l in zijn bloed te hebben.

Voetbalsters maken 'erotische' foto's bij behalen landstitel

We hebben goed nieuws en we hebben slecht nieuws. Het goede nieuws: de voetbalsters van het Russische FK Yenisey hebben aangekondigd een erotische fotoshoot te zullen doen - 'met medailles en de beker' - als ze de landstitel pakken in Rusland, waar de competitie deze week van start gaat.

Zoals gezegd is er ook slecht nieuws: de dames van FK Yenisey bakken er eigenlijk niet zo heel veel van. In de acht clubs tellende competitie werden ze vorig jaar zevende, met slechts twee zeges en één gelijkspel. Eind oktober weten we of de landstitel binnen is en de foto's gemaakt kunnen worden.

Natasha Morozova, verdedigster van dienst, gaf overigens al een voorproefje:

 

Защитник ЖФК "Енисей" Наталья Морозова 🔥

Een bericht gedeeld door ЖФК"Енисей" (@wfcenisey) op14 Aug 2017 om 1:44 (PDT)

NHL: Capitals op gelijke hoogte, Bruins breiden voorsprong uit

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben de stand in de eerste ronde van de play-offs in de NHL gelijk kunnen trekken. De Caps verloren in eigen huis twee keer van de Columbus Blue Jackets, maar na de eerste werd donderdag ook de tweede wedstrijd in Columbus gewonnen.

Dankzij Tom Wilson, TJ Oshie en Alex Ovechkin kwamen de Capitals op 0-3, waardoor de goal van Boone Jenner weinig anders deed dan de eer van de thuisploeg redden. Evgeny Kuznetsov maakte het karwei ruim twee minuten voor tijd af met een empty netter: 1-4.

De Boston Bruins begonnen donderdag met een 2-1 voorsprong aan het duel tegen de Maple Leafs in Toronto. Torey Krug zorgde al na 28 seconden voor de 0-1, maar Tomas Plekanec liet namens de thuisploeg de gelijkmaker al na een paar minuten optekenen.

In de slotfase van de tweede periode was het Brad Marchand die de Bruins weer op voorsprong zette en een goal van Jake Debrusk in de derde periode leek de Maple Leafs definitief te breken: 1-3. Dat is ook de stand waarmee de Bruins weer naar het eigen Boston gaan, waardoor nog één zege nodig is.

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Wenger na 22 jaar weg bij Arsenal

Na 22 jaar is het dan eindelijk zover: Wenger Out. Trainer Arsène Wenger heeft aangegeven na dit seizoen zijn rol als coach van Premier League-club Arsenal neer te leggen. Daar werd door fans van over de hele wereld al enige tijd om gevraagd, wat leidde tot het opduiken van borden met de tekst 'Wenger Out' bij evenementen over de hele wereld.

"Na lang nadenken en overleggen met de club, ben ik tot de conclusie gekomen dat het het juiste moment is om aan het einde van het seizoen terug te treden", aldus Wenger in een statement. "Ik ben erg dankbaar dat ik de club zoveel memorabele jaren heb mogen dienen, dat heb ik met volle inzet en integriteit gedaan."

Wenger heeft Arsenal al vanaf 1996 onder zijn hoede, na drie jaar bij Nancy, zeven bij AS Monaco - inclusief één landstitel - en anderhalf jaar bij het Japanse Nagoya Grampus Eight. Met Arsenal veroverde Wenger in 1998, 2002 en 2004 de landstitel, terwijl de Londenaren met de Fransman aan het roer ook zeven keer de FA Cup wonnen, waaronder vorig seizoen.

Wenger na 22 jaar weg bij Arsenal (Pro Shots / Action Images)
Wenger na 22 jaar weg bij Arsenal (Pro Shots / Action Images)

Trump stuurt Melania naar begrafenis Bush

De Amerikaanse president Donald Trump gaat niet naar de uitvaart van de voormalige first lady Barbara Bush. Hij stuurt zijn vrouw Melania. Zo wil Trump volgens het Witte Huis voorkomen dat ingrijpende veiligheidsmaatregelen de herdenkingsdienst zaterdag verstoren, meldt CNN.

De veiligheidsmaatregelen bij de kerk in Houston zullen al ingrijpend zijn, omdat er vier voormalige presidenten zijn. Naast Bush' man George en haar gelijknamige zoon komen ook Barack Obama en Bill Clinton met hun vrouwen. Oud-president Jimmy Carter en zijn vrouw komen niet.

Barbara Bush overleed dinsdag op 92-jarige leeftijd.

Trump stuurt Melania naar begrafenis Bush
Trump stuurt Melania naar begrafenis Bush (Foto: ANP)

Politieauto in de hens gestoken

In de nacht van donderdag op vrijdag is in Geleen op de Vermeerstraat een politieauto uitgebrand. Rond 02:30 uur werd een politiepatrouille gestuurd naar een melding op de Vermeerstraat. Nadat de politieagenten de melding hadden afgehandeld en terugkwamen bij hun auto, zagen ze dat deze in brand stond.

De brandweer moest eraan te pas komen om de brand te blussen. Bij de brand raakte niemand gewond. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken. Forensische opsporing is bezig met sporenonderzoek aan de auto en in de buurt is een buurtonderzoek opgestart.

16-jarige fietser overleden na aanrijding

Een 16-jarige jongen uit Veenendaal is donderdagavond 19 april overleden na een aanrijding op de Randwijkse Rijndijk in Randwijk.  De jongen fietste rond 21.30 uur over de genoemde weg en kwam frontaal in botsing met een personenauto. Deze werd bestuurd door een 24-jarige man uit de gemeente Overbetuwe.

Door de aanrijding raakte de fietser zwaar gewond. De traumahelikopter werd ingezet en  de hulpdiensten en omstanders hebben de jongen nog gereanimeerd, maar hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De verkeersongevallendienst van de politie onderzoekt de exacte toedracht van de aanrijding.

Hardloper ernstig gewond door dronken automobilist

Donderdagavond rond 19.15 uur werd een 47-jarige hardloper uit Ossendrecht op de Langeweg aangereden door een 39-jarige automobilist uit Ossendrecht. De automobilist reed de berm in, slipte en tolde. Daarbij raakte hij de hardloper.

Het slachtoffer is met behoorlijk letsel naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe het nu met hem gaat. De bestuurder is aangehouden. Hij reed onder invloed van alcohol; hij blies 600 ug/l. 

Dode gevonden na achtervolging

De politie is op de Uliker in Ospel bezig met onderzoek nadat er op straat een dode man werd aangetroffen. De doodsoorzaak is op dit moment nog onbekend. Mogelijk is er een verband met een auto die verderop in een greppel aangetroffen werd. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Op dit moment is het duidelijk dat er afgelopen nacht een achtervolging heeft plaatsgevonden vanuit Brabant richting Limburg. Ter hoogte van Nederweert verloor de politie het voertuig, een gestolen auto, uit het zicht. Rond 04:45 uur werd vervolgens een auto aangetroffen in een greppel in Ospel. De inzittenden waren spoorloos. Tijdens een zoekactie werd in de omgeving de overleden man aangetroffen op de Uliker. Mogelijk heeft hij in de gestolen auto gezeten.

Bij de politie is een melding binnen gekomen van diefstal van een fiets vanaf de Nieuwstraat. Mogelijk is die weggenomen door een inzittende van de aangetroffen auto. Het gaat om een blauwe fiets (merk Norta). Hiervoor is ook een Burgernet bericht verspreid.

Terreurbeweging ETA biedt excuses aan

De Baskische terreurbeweging ETA heeft vrijdag excuses aangeboden aan haar slachtoffers en hun nabestaanden voor de halve eeuw dat ze gewelddadig streed voor een onafhankelijke staat in het noorden van Spanje.

De excuses komen voor de verwachte opheffing van de beweging, die een jaar geleden al haar strijd opgaf door wapens en explosieven in te leveren. Daarmee kwam een einde aan de laatste gewapende opstand in West-Europa.

"We zijn ons ervan bewust dat we tijdens de lange periode van gewapende strijd veel pijn hebben veroorzaakt en veel schade waarvoor geen oplossing is. We tonen respect aan de doden, aan de gewonden en de slachtoffers van acties van de ETA. Het spijt ons echt zeer", verklaarde de groep in de Baskische krant Gara.

Terreurbeweging ETA biedt excuses aan
Terreurbeweging ETA biedt excuses aan (Foto: ANP)

Henk Bres stuurt brief naar formateur Edith Schippers

Gisterenavond is Henk Bres officieel geïnstalleerd als fractievertegenwoordiger van de PVV in Den Haag. Vandaag is hij meteen aan de slag gegaan en heeft hij een brief geschreven aan formateur Edith Schippers. Wat Bres betreft moet er in het nieuwe coalitieakkoord namelijk een passage gewijd aan dierenwelzijn worden opgenomen en moet er ook structureel geld voor worden vrijgemaakt.

Henk Bres stuurt brief naar formateur Edith Schippers
Henk Bres stuurt brief naar formateur Edith Schippers

Centraal station Berlijn ontruimd om bom

Het centraal station van Berlijn wordt vandaag ontruimd om een bom uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen ruimen. Ook een belangrijk deel van het centrum wordt stilgelegd terwijl de bom van 500 kilo onschadelijk wordt gemaakt.

Dagelijks reizen 300.000 mensen via het hoofdstation van de Duitse hoofdstad. Circa 10.000 mensen die in de omgeving van het station wonen, moeten tijdelijk elders onderdak vinden. Ook verschillende scholen, bedrijven, musea en ministeries moeten vrijdag de deuren sluiten.

Centraal station Berlijn stilgelegd om bom
Centraal station Berlijn stilgelegd om bom (Foto: ANP)

RTL Nederland gaat 'vernieuwen' (met Tel-Sell :D)

RTL Nederland gooit het roer flink om. Het mediabedrijf laat de oude zendergerichte aanpak los en gaat zich meer richten op "een hechte relatie en directe interactie" met de consument. Dat moet via elk denkbaar kanaal en zelfs buiten het scherm gebeuren (en natuurlijk via verkoopdingetje Tel-Sell, Amazing!)

Door de herstructurering verdwijnen managementlagen en worden afdelingen samengevoegd. Ook ontstaan nieuwe bedrijfsonderdelen, met name op het vlak van technologie en data. Hierbij komen arbeidsplaatsen te vervallen. Dat wordt deels gerealiseerd door natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. Een woordvoerster kon nog niet aangeven om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat. "Dat gebeurt pas in een latere fase", zo gaf ze aan.

Bij RTL Nederland werken circa 800 mensen in vaste dienst. Eerder deze week stapte financieel topvrouw Vivienne de Leeuw nog per direct op. Zij kon zich volgens RTL niet vinden in de nieuwe plannen.

RTL Nederland gaat nieuwe koers varen
RTL Nederland gaat nieuwe koers varen (Foto: ANP)

ACM doet invallen bij uitbaters datingsites

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft afgelopen week invallen gedaan bij een aantal bedrijven achter datingsites. De waakhond onderzoekt of er sprake is van misleiding van consumenten of dat andere regels worden overtreden. Om welke datingsites het gaat wil de ACM niet zeggen.

Het onderzoek spitst zich toe op sites waar klanten per bericht moeten betalen en in sommige gevallen niet chatten met een echt mens, maar met een nepprofiel dat wordt 'bemand' door een betaalde chatoperator. Consumenten betalen dan veel geld maar krijgen niet wat ze verwachten: een ontmoeting.

De ACM raadt consumenten aan om alert te zijn wanneer zij op een datingsite betalen per bericht. Signalen dat je chat met een nepprofiel zijn: na aanmelding op een site ontvang je in korte tijd een stortvloed aan berichten en ontwijkende antwoorden op een verzoek om via andere kanalen (mail, telefoon, WhatsApp) contact te hebben.

Via ConsuWijzer.nl geeft de ACM consumenten tips over hoe je datingsites met nepprofielen kunt herkennen.

De ACM richt haar pijlen op dit soort datingsites omdat het veelal gaat om kwetsbare consumenten ( want mensen die een date zoeken zijn volgens de ACM kennelijk erg zwak en mentaal incapabel )

ACM doet invallen bij uitbaters datingsites
ACM doet invallen bij uitbaters datingsites (Foto: ANP)

Politiedossier over dood Prince vrijgegeven

Nu er niemand vervolgd wordt voor de dood van Prince, is een groot deel van het politiedossier over het overlijden van de muzikant donderdag vrijgegeven.

Het bestand van de politie van Carver County bestaat uit onder meer foto's en video's van de situatie die de autoriteiten aantroffen nadat er in april 2016 melding was gedaan van een mogelijk overleden persoon in Paisley Park. Op de foto's is onder meer het levenloze lichaam van de zanger te zien, alhoewel Amerikaanse media die de beelden plaatsten er voor kozen dat gedeelte van de foto's af te plakken.

Ook bevat het dossier verschillende getuigengesprekken, onder meer een met Sinéad O'Connor. De zangeres verklaarde enkele weken na de dood van Prince dat de muzikant geregeld hard drugs gebruikte en dan agressief met vrouwen omging.

In een persconferentie eerder op de dag kondigde aanklager Mark Metz aan dat het onderzoek naar de dood van Prince was gestaakt. "We hebben eenvoudigweg onvoldoende bewijs om iemand in staat van beschuldiging te stellen", meldde hij. De autoriteiten gaan er vanuit dat Prince namaakpillen heeft ingenomen van de sterke pijnstiller Vicodin, waar het gevaarlijke middel fentanyl in was verwerkt. Hij zou zich niet bewust zijn geweest van dat bestanddeel.

Politiedossier over dood Prince vrijgegeven
Politiedossier over dood Prince vrijgegeven (Foto: BuzzE)

'Rusland moet zorgen VS serieus nemen'

Een betere relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland kan alleen ontstaan als Rusland Amerikaanse zorgen over de inmenging in de verkiezingen, de aanval met gifgas in Groot-Brittannië en de situaties in Syrië en Oekraïne serieus neemt. Dat heeft de nieuwe Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton laten weten aan de Russische ambassadeur in de VS Anatoly Antonov.

Het was de eerste ontmoeting tussen Bolton en de Russische ambassadeur, liet het Witte Huis weten. Bolton zei Antonov dat het in het belang van beide landen was om een goede relatie te onderhouden, maar dan moet Rusland de zorgen van de VS wel onderkennen.

Rusland heeft beschuldigingen van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en betrokkenheid bij de aanslag op een voormalig Russische spion Sergej Skripal steeds ontkend.

'Rusland moet zorgen VS serieus nemen'
'Rusland moet zorgen VS serieus nemen' (Foto: ANP)

Pastoor klaagt Oprah Winfrey aan

Oprah Winfrey heeft het idee voor serie Greenleaf gestolen van een scriptschrijver en een pastoor. Dat beweren die twee in documenten die ze donderdag indienden bij een rechtbank in Californië.

Greenleaf is een familiedrama over een pastoor die een megakerk runt in Memphis. Datzelfde idee besprak het duo naar eigen zeggen in 2014 met een team van Oprahs televisiezender OWN. In Greenleaf zouden de personages zelfs dezelfde namen hebben als in het idee van Shannan Wynn en pastoor Lester Barrie. Een van de vijanden van de hoofdpersoon van Greenleaf, pastoor Basie, zou zijn vernoemd naar de pastoor van wie ze het idee zouden hebben gestolen.

De twee klagen Oprahs zender aan voor onder meer plagiaat en contractbreuk. Ze eisen enkele tonnen en een verbod voor OWN om verder te gaan met de serie.

Pastoor klaagt Oprah Winfrey aan
Pastoor klaagt Oprah Winfrey aan (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: wat heet

Vanochtend kan er in in het westen eerst een ondiepe mistbank voorkomen. Verder is het het zonnig en blijft het droog, al kunnen er vooral in het zuidoosten enkele stapelwolken ontstaan. Landinwaarts liggen de maxima tussen 24 en 28°C, in de kustgebieden tussen 18 en 23°C en op de stranden mogelijk nog wat koeler. In de loop van de middag koelt het in de noordwestelijke helft wat af. De wind is eerst zwak uit zuidelijke richtingen, maar draait in de loop van de ochtend naar zuidwest tot west en neemt toe naar matig.

In de nacht naar zaterdag is er in de noordwestelijke helft van het land kans op nevel of een ondiepe mistbank. De minima lopen uiteen van 6°C in het noorden tot 12°C in het zuidoosten. Er staat een zwakke noord- tot noordoostenwind.

Zaterdag overdag zijn er zonnige perioden, maar in het noorden kunnen enkele wolkenvelden vanaf zee binnendrijven. De middagtemperaturen variëren van 15°C op de Wadden tot lokaal 26°C in het zuiden. De wind komt uit richtingen tussen oost en noordoost en is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

 spylacopa_68 maakte deze foto vanaf zijn balkonnetje in Purmerend. Woensdagavond rond 9 uur.
spylacopa_68 maakte deze foto vanaf zijn balkonnetje in Purmerend. Woensdagavond rond 9 uur.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Alabama executeert 83-jarige man

De staat Alabama heeft de 83-jarige Walter Moody geëxecuteerd. Moody is voor zover bekend de oudste persoon die ter dood is gebracht sinds 1976, het jaar waarin het hooggerechtshof de landelijke opschorting van de doodstraf ongedaan maakte.

Moody stuurde in 1989 per post een bom naar een rechter, die daardoor om het leven kwam. Later stuurde hij ook een fataal bompakket naar een burgerrechtenadvocaat. Hij kreeg eerst van een federale rechtbank levenslang. Een rechter in de staat Alabama gaf hem de doodstraf.

Het Amerikaanse hooggerechtshof had de terechtstelling eerder op de dag nog opgeschort, maar wees enkele uren later de beroepszaken tegen de executie af. Moody is in een gevangenis in Atmore ter dood gebracht met een dodelijke injectie. Het is de achtste executie in de VS dit jaar.

Voor de executie van Moody was de 77-jarige John Nixon volgens het Death Penalty Information Center de oudste persoon die sinds 1976 ter dood is gebracht.

Alabama executeert 83-jarige man
Alabama executeert 83-jarige man (Foto: ANP)

Meer asielzoekers, minder nareizigers

In het eerste kwartaal van 2018 zijn 4.200 asielzoekers en 2.100 nareizende gezinsleden geregistreerd. Het aantal asielzoekers lag iets hoger en het aantal nareizigers iets lager dan in het vierde kwartaal van 2017, maar in totaal was er een lichte daling. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Syriërs vormen al jaren de grootste groep asielzoekers. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar kwamen meer Syriërs (585) dan asielzoekers met andere nationaliteiten naar ons land, al waren het er minder dan voorgaande kwartalen. Eritreeërs zijn naar omvang de tweede groep asielzoekers (500). Dat zijn er meer dan in de drie vorige kwartalen. Daarna volgen asielzoekers uit Algerije (290), Marokko (245) en Iran (230).

Nog niet de helft
Deze vijf groepen vormen in het eerste kwartaal van dit jaar nog niet de helft van het totale aantal asielzoekers. De groep ‘overig’ bevat veel asielzoekers uit landen die op de lijst veilige landen van herkomst staan. Algerije en Marokko staan ook op deze lijst. Deze asielzoekers hebben doorgaans weinig kans om een asielvergunning te krijgen.

Ook onder de nareizigers zijn Syrische en Eritrese gezinsleden de grootste groepen. Zij vormden in het eerste kwartaal van dit jaar bijna driekwart van alle nareizigers. Bijna de helft van de nareizigers is jonger dan 18 jaar.

Meer mannen, minder kinderen
Het aandeel volwassen mannen onder de asielzoekers en nareizigers is gestegen, van 32 procent in het eerste kwartaal van 2017 naar 44 procent in het eerste kwartaal van 2018. Het aandeel volwassen vrouwen en kinderen is gedaald. Dit laatste hangt samen met de daling van het aandeel nareizigers, waaronder zich relatief veel vrouwen en kinderen bevinden.

Meer asielzoekers, minder nareizigers (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer asielzoekers, minder nareizigers (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Reactiemogelijkheid gaat weer aan bij Nu.nl

Bezoekers van Nu.nl kunnen vanaf volgende week weer reacties achterlaten onder de artikelen. De grootste nieuwssite van Nederland trok anderhalf jaar geleden nog de stekker uit de reactiemogelijkheid, omdat het modereren van alle reacties teveel tijd in beslag nam, maar komt daarop terug.

Volgens hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman ervoeren veel bezoekers het als een gemis dat ze niet meer op nieuwsberichten konden reageren. "Ik raakte aan het twijfelen toen mensen na een jaar nog steeds klaagden", zegt hij. Tegelijkertijd zag hij hoe journalisten van De Correspondent juist actief het gesprek met hun lezers zoeken.

De komst van nieuwe platformen die het modereren makkelijker maken gaf uiteindelijk de doorslag. Nu.nl gaat daarvoor het programma Talk gebruiken. Het programma filtert automatisch reacties die bijvoorbeeld scheldwoorden bevatten. "Die komen er dus niet op." Wie wil reageren, moet zich eerst registreren.

Naast de 'zwarte lijst' van verboden woorden is er een 'grijze lijst' van woorden waarbij de redactie een seintje krijgt. "Denk bijvoorbeeld aan woorden als dood of kanker. Het is natuurlijk prima als je reageert op een nieuwsbericht over de ziekte, maar niet als je het een ander toewenst", legt de hoofdredacteur uit.

Volgens Hoekman misten ook redacteuren de lezersreacties onder berichten. "Het is toch een thermometer voor je stuk." Nu.nl stelt de komende week om te beginnen al een selectie van artikelen open voor reacties. Hoekman is benieuwd hoe het zal verlopen, zeker bij onderwerpen die felle discussies uitlokken. "We zullen zien hoe het bijvoorbeeld gaat bij berichten over Zwarte Piet."

Reactiemogelijkheid gaat weer aan bij Nu.nl
Reactiemogelijkheid gaat weer aan bij Nu.nl (Foto: BuzzT)

Vooral in de bouw aandacht voor veilig en gezond werken

Bijna 6 op de 10 werknemers werken in een omgeving waar veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Zij geven bijvoorbeeld aan dat zij hier informatie over krijgen, dat mensen zich aan de regels houden en dat er een aanspreekcultuur heerst. Er is vooral veel aandacht voor dit onderwerp in bedrijfstakken waar werknemers vaak gevaarlijk werk doen, zoals in de bouw en de industrie. Aandacht voor veilig en gezond werken gaat samen met een lager verzuim. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2017 van TNO en CBS.

Aandacht voor veilig en gezond werken hangt samen met het soort werk. In bedrijfstakken waar meer werknemers gevaarlijk werk doen is over het algemeen meer aandacht voor veilig en gezond werken dan in bedrijfstakken waar gevaarlijk werk minder voorkomt. Dit geldt ook als sprake is van veel fysiek belastend werk of blootstelling aan stoffen. Veel aandacht voor veilig en gezond werken is er dan ook in de bouw (78 procent), de industrie (72 procent) en de landbouw (68 procent). Bij financiële instellingen en in het openbaar bestuur (beide 50 procent), de ICT (46 procent) en het onderwijs (40 procent) ervaren duidelijk minder werknemers veel aandacht voor veilig en gezond werken.

Veilig en gezond werken leeft niet alleen bij risicoberoepen
De aandacht voor veilig en gezond werken beperkt zich niet tot werknemers die zelf gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen, maar is er ook bij werknemers in andere beroepen binnen dezelfde bedrijfstak. Zo geeft in de bouw 77 procent van de werknemers met een technisch beroep aan dat er veel aandacht is voor veilig en gezond werken. Maar ook 75 procent van de werknemers met een administratief beroep in de bouw geeft dit aan. In het onderwijs is minder aandacht voor veilig en gezond werken. Dat geldt voor alle beroepen in die bedrijfstak. Over alle bedrijfstakken samen bezien zijn het de managers die het meest aangeven dat er op hun werk veel aandacht is voor veilig en gezond werken.

Aandacht voor veilig en gezond werken gaat samen met lager verzuim
Aandacht voor veilig en gezond werken gaat in alle bedrijfstakken samen met een lager verzuim. Het grootste verschil is zichtbaar in de bedrijfstak vervoer en opslag. Het verzuim van werknemers die veel aandacht voor veilig en gezond werken ervaren bedraagt daar 3,4 procent. Van werknemers in die bedrijfstak die minder aandacht voor veilig en gezond werken ervaren is het verzuim 6,1 procent. Binnen de bedrijfstak informatie en communicatie is het verschil het kleinst en zijn deze percentages respectievelijk 2,5 procent en 2,9 procent. Of er sprake is van een oorzakelijk verband tussen aandacht voor veilig en gezond en ziekteverzuim kan op grond van de beschikbare gegevens niet worden vastgesteld.


Vooral in de bouw aandacht voor veilig en gezond werken
Vooral in de bouw aandacht voor veilig en gezond werken

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.