FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 april 2018

Kabinet heeft begrip voor mogelijke aanval VS

Het kabinet heeft begrip voor een eventuele vergeldingsaanval van de Amerikanen op Syrië wegens het inzetten van gifgas. Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie woensdag in Nieuwsuur.

Zij sprak eerder op de dag met de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis. Volgens Bijleveld heeft Mattis aangegeven dat de Amerikanen nog kijken naar diplomatieke, politieke en economische maatregelen.

Maar als dat niet lukt en militaire actie volgt, dan zegt Bijleveld ,,begrip te hebben voor een militaire sanctie" als die proportioneel is. De Amerikanen hebben niet om militaire steun gevraagd, aldus de minister.

Kabinet heeft begrip voor mogelijke aanval VS
Kabinet heeft begrip voor mogelijke aanval VS (Foto: ANP)

Basketballers Donar houden schade beperkt in halve finale Europe Cup

De basketballers van het Groningse Donar doen nog altijd mee in de strijd om een plekje in de finale van de Europe Cup. In Venetië was het sterke Reyer Venezia een maatje te groot, maar Donar bleef aardig in de buurt bij de topfavoriet.

Venezia had in het eerste kwart de leiding, maar Donar nam dat in het tweede kwart zelfs even over. Ook in het derde kwart kwamen de Groningers bij 55-56 heel even op voorsprong, maar daarna was de Italiaanse ploeg net iets te sterk: 82-72.

Donderdag 19 april wordt in het Martiniplaza in Groningen de return gespeeld, waar Donar tien punten goed moet maken. Dat zal een lastige opgave worden, maar onmogelijk is het allerminst.

Hogenkamp uitgeschakeld in door regen geteisterd Lugano

Tennisster Richel Hogenkamp is in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Lugano uitgeschakeld. De Nederlandse qualifier speelde één set sterk mee met de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich, maar daarna was de koek op bij Hogenkamp: 7-6 (4), 6-0.

De wedstrijd werd verplaatst naar de hal van de lokale tennisvereniging, want het is in Lugano al een paar dagen schijtweer. Vrijwel alle wedstrijden werden volledig of gedeeltelijk geannuleerd op de eerste dagen, waardoor bijvoorbeeld titelverdedigster Marketa Vondrousova drie dagen nodig had om Yulia Putintseva te verslaan.

Woensdag werd dan eindelijk besloten om wedstrijden niet buiten op gravel te spelen, maar binnen in de hal. Donderdag wordt vooralsnog wel weer gewoon buiten gespeeld, ijs en weder dienende.

'Inval hoofdkantoor biatlonbond wegens doping en corruptie'

Bij het hoofdkantoor van wereldbiatlonbond IBU is dinsdagnacht door de Oostenrijkse politie een inval gedaan. Waarom het kantoor in Salzburg precies doorzocht werd is nog niet bekend, maar de ÖRF meldt dat het met doping te maken zou hebben.

Volgens Oostenrijkse media is men uren bezig geweest en zijn vooral computers doorzocht en in beslag genomen. De openbaar aanklager die zich bezighoudt met onder meer fraude en corruptie heeft opdracht gegeven voor de doorzoeking. "Ik kan er nog niks over zeggen, maar we zullen in de loop van de dag meer nieuws naar buiten brengen", was het korte statement van een woordvoerdster van de IBU.

Buiten doping gaan ook geruchten rond dat het met TV-rechten te maken heeft: dinsdag werden bij meerdere kantoren in Europa invallen gedaan in een groot onderzoek naar kartelvorming in de wereld van de uitzendrechten van sportcompetities. Onder meer Ziggo Sports en FOX Sports kregen een onverwacht bezoekje van de Europese autoriteiten.

Update 21.02 uur
Een woordvoerder van antidopingautoriteit WADA heeft tegenover het Noorse NRK laten weten dat er een aan doping gerelateerd onderzoek loopt naar de IBU, waarbij hij niet in meer details treedt. Elders wordt dan weer gemeld dat president Besseberg voorwerp van onderzoek is wegens een economisch misdrijf.

Of de twee zaken met elkaar verband houden is nog niet duidelijk, maar in Russische media wordt gemeld dat Grigoriy Rodchenkov, de klokkenluider van het grote Russische dopingschandaal, heeft verteld dat de IBU jarenlang positieve dopingtests van Russen verzwegen heeft. Volgens Rodchenkov zou de IBU kennis hebben genomen van positieve Russische plasjes, zonder een onderzoek te openen.

Secretaris-generaal Nicole Resch van de IBU, samen met Besseberg onderwerp van het onderzoek, heeft voorlopig haar taken neergelegd.

Gierige Gasten eisen zendtijd en krijgen parkeerboete

De mannen van het YouTube-kanaal Gierige Gasten zijn er woensdagavond in geslaagd de live-uitzending van RTL Boulevard te verstoren. Met een hoogwerker op het Leidseplein in Amsterdam kregen ze het voor elkaar aandacht te vragen voor de release van hun eerste single, door met een spandoek voor de ramen van de studio te verschijnen. Van de Amsterdamse politie kregen ze een parkeerboete.

YouTuber Niels Oosthoek van de Gierige Gasten verscheen onaangekondigd in beeld met zijn spandoek. "We komen binnenkort uit met onze eerste single. Die heet F**k die Bitches (ft. Boef, Josylvio, Bizzey, Adje, JeBroer & Supergaande). Daar wilden we graag aandacht voor vragen. Helaas bleek het spandoek niet groot genoeg om al deze grote namen te noemen", zegt Niels, die als een soort combinatie van een glazenwasser en streaker de aandacht van presentator Beau van Erven Dorens wist te trekken.

Gierige Gasten, een YouTube-kanaal met 303.000 abonnees, brengen de single uit op 20 april. "Op een typische Gierige Gasten-manier, want de artiesten weten zelf nog niet dat ze meewerken aan het nummer. Het is nog een verrassing voor ze. Hoe we dat doen, dat verklappen we in onze volgende video."

De YouTubers zijn naar eigen zeggen te onbekend om op een normale manier aandacht te krijgen in RTL Boulevard en daarom kozen ze voor de onconventionele manier. "We wilden even gratis shine pakken."Helaas voor de Gierige Gasten was de actie niet gratis. De Amsterdamse politie trakteerde de mannen op een parkeerboete van 90 euro en 9 euro administratiekosten.

Gierige Gasten eisen zendtijd op in Boulevard
Gierige Gasten eisen zendtijd op in Boulevard (Foto: BuzzE)

Rutte: informeren Kamer gaat niet altijd goed

Premier Mark Rutte geeft toe dat het kabinet de Tweede Kamer de afgelopen tijd niet altijd op tijd heeft geïnformeerd over zijn plannen en standpunten. Hij gaat zijn collega-bewindslieden er nog eens op wijzen dat zij zich aan de afspraken moeten houden.

De Tweede Kamer stoort zich al langer aan de praktijk van sommige ministers om plannen eerder met journalisten dan met de Kamer te delen. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak Rutte daar vorige maand op aan. Ze sloot bij haar brief een lange lijst van voorbeelden in en noemde de gang van zaken "vanuit staatsrechtelijk oogpunt zeer ongewenst, zo niet onaanvaardbaar".

Het kabinet gaat aan de slag met de zorgen van de Kamer, belooft Rutte. De premier verzekert Arib dat hij "hecht aan de gepaste omgangsvormen in het verkeer tussen Uw Kamer en het kabinet". Uit de voorbeelden die Arib opsomde, maakt hij op dat het nodig is die weer eens "onder ieders aandacht te brengen".

Rutte: informeren Kamer gaat niet altijd goed
Rutte: informeren Kamer gaat niet altijd goed (Foto: ANP)

Bijleveld bezoekt Amerikaanse collega Mattis

De situatie rond Syrië, de Nederlandse defensie-uitgaven, militaire mobiliteit, Europese defensiesamenwerking, Rusland en de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Het is een greep uit de onderwerpen die minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Amerikaanse collega James Mattis vandaag bespraken op het Pentagon in Washington D.C.

Een eerlijke lastenverdeling tussen Amerika en de Europese partners is een heet hangijzer voor Mattis. Nederland investeert weer in Defensie, maar het bedrag komt nog niet in de buurt van de NAVO afgesproken 2%. Bijleveld liet haar collega weten het extra geld als een eerste stap te zien en te streven naar een verdere verhoging van het defensiebudget tijdens deze kabinetsperiode. “Gezien de veiligheidssituatie is het wel van belang dat we blijven investeren in Defensie. De Amerikanen doen dat: ze investeren bijvoorbeeld miljarden per jaar in de plaatsing van Amerikaanse troepen en materieel in Europa”, aldus de minister vanuit Washington. Maar volgens haar omvat een evenredige verdeling meer dan geld alleen. “Het gaat ook om investeringen in materieel en de inzet van militairen. Zo is Nederland betrokken bij een groot aantal militaire operaties en missies, die ook voor Amerika belangrijk zijn.”

Nederland toegangspoort Europa
De ‘militaire snelweg’ was een ander punt op de agenda in Washington. Mattis is groot voorstander het Nederlandse initiatief om de militaire mobiliteit te verhogen. Bureaucratie bij de grens en niet passende infrastructuur in Europa leveren onnodige vertraging op. Vooral ook voor de Verenigde Staten. Mattis hecht juist grote waarde aan een snellere inzetbaarheid. Het onderwerp komt ook ter tafel op de NAVO-top in juli. Bijleveld gaat nog een stapje verder. Ze bracht bij Mattis het idee onder de aandacht om Nederland te bestempelen als ‘hoofd toegangspoort’ tot Europa, als het gaat om het vervoer van Amerikaans materieel. “Onze ligging is gunstig en we hebben de logistieke ervaring en know how. Net als 70 jaar geleden bij het Marshall plan”

Strijd tegen ISIS en Afghanistan
Natuurlijk bespraken de defensieministers de missies, zoals de strijd tegen ISIS en de missie in Afghanistan. “Er is tegen ISIS een indrukwekkende vooruitgang geboekt, maar de destructieve ideologie van ISIS bestaat nog steeds.” Nederland is met F16’s en trainers actief om de terreurorganisatie te verslaan. Mattis herhaalde zijn eerdere verzoek om meer troepen voor Afghanistan. Bijleveld: “Onze inzet in Afghanistan vergt nog altijd een lange termijn aanpak.” Nederland bekijkt de mogelijkheden om de bijdrage aan de Resolute Support missie aan te passen. Daarover heeft nog geen politieke besluitvorming plaatsgevonden. “Wel is duidelijk dat we daar nadrukkelijk kijken naar samenwerking met Duitsland”.

Kanalen open houden
Mattis en Bijleveld spraken verder over de huidige problemen met Rusland, Noord-Korea, China en Venezuela. Wat Rusland betreft is het belangrijk ook in moeilijke tijdende kanalen open te houden vindt Bijleveld. “De prioriteit lig bij een veilig en stabiel Europa. Rusland heeft daar invloed op”, aldus de bewindsvrouw. Vrijdag spreekt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in Moskou met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov. Nederland verwelkomt de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. Bijleveld hoopt dat ze bijdragen aan vermindering van de spanningen. “Het uiteindelijke doel is een volledige, kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Tot die tijd blijven wat Nederland betreft alle sancties tegen Noord-Korea van kracht.”

El Haddadi wil af van Spaanse voetbalnationaliteit

Munir El Haddadi heeft bij het CAS aangeklopt in een poging om van voetbalnationaliteit te veranderen, van de Spaanse naar de Marokkaanse.

De 22-jarige aanvaller, die dit seizoen door Deportivo Alavés gehuurd wordt van Barcelona, werd geboren en groeide op in Spanje, maar heeft een Marokkaanse vader. El Haddadi maakte in 2014 zijn debuut in de Spaanse nationale ploeg, in de 5-1 EK-kwalificatiezege op Macedonië. Dertien minuten voor tijd verving hij Koke.

Het bleef tot dusver bij zijn enige interland voor La Roja. De aanvaller heeft er geen geheim van gemaakt dat hij graag Marokko zou willen vertegenwoordigen. Het Afrikaanse land speelde in groepsfase van het WK komende zomer tegen Spanje.

De FIFA-regels bepalen dat een speler niet van voetbalnationaliteit kan veranderen als hij een land heeft vertegenwoordigt tijdens een officiële wedstrijd, zelfs als het indivu de dubbele nationaliteit heeft. De FIFA wees op 13 maart een beroep van El Haddadi en de Marokkaanse voetbalbond (FMF) af en nu moet het CAS uitspraak doen. Media mei wordt een uitspraak verwacht.

De aanvaller was dit seizoen tot nu toe in 31 wedstrijden elf keer trefzeker voor Alavés.

UCI-voorzitter: "Dopingzaak Froome niet opgelost voor Giro"

UCI-voorzitter David Lappartient heeft nog eens herhaald dat hij op een snelle afwikkeling van de dopingaffaire rond Chris Froome hoopt. “Ik denk niet dat er een beslissing voor de Giro zal vallen, maar hopelijk wel voor de Tour”, zegt de Fransman woensdag in l’Equipe.

 "Deze zaak houdt iedereen, de organisatoren, de UCI, de renner zelf, in een onhoudbare situatie. Een renner die een deel van het publiek tegen zich heeft, dat is geen beeld waar wij voorstander van zijn", vervolgt Lappartient zijn verhaal in de Franse krant. 

De dopingzaak van Froome ligt momenteel bij het antidopingtribunaal van de UCI. Dat orgaan moet zich uitspreken over de abnormaal hoge salbutamolwaarden die de Brit na de zeventiende etappe in de Vuelta liet zien.

"Het is een complexe procedure en de renner heeft meer middelen dan anderen. Hij heeft goeie advocaten aan zijn zijde, net zoals wij", geeft de UCI-voorzitter aan. "Hij houdt zijn onschuld staande. Er ligt veel onderzoekswerk op de plank."

Op 4 mei start in Jeruzalem de Ronde van Italië, het eerste belangrijke doel van Froome dit seizoen. Eerst start de renner van Team Sky nog in de Tour of the Alps. De Italiaanse rittenkoers, die start op 16 april, is de laatste voorbereidingskoers voor Froome in aanloop naar de Giro d'Italia. Froome hoopt ook op 7 juli aan de start van de Tour de France te komen.

EP-rapporteur wil hardste aanpak Hongarije

In Hongarije is sprake van een systematische bedreiging van de democratie, de rechtsstaat en fundamentele vrijheden. Dat concludeert de Hongarije-rapporteur van het Europees Parlement, Judith Sargentini, van GroenLinks na een klein jaar onderzoek.

De politica roept de Europese Raad van regeringsleiders daarom op artikel 7 uit het EU-verdrag te activeren, een strafprocedure waardoor Hongarije zijn stemrecht in de unie uiteindelijk zou kunnen kwijtraken.

Het geduld van het parlement met de rechts-nationalistische regering van premier Viktor Orbán was vorig jaar mei al op. Een meerderheid gaf toen de opdracht om officieel vast te stellen dat Hongarije Europese waarden schendt.

Zorgen over vele zaken
De zorgen over onafhankelijke rechtspraak in Hongarije, maar ook corruptie, belangenverstrengeling, privacy, de rechten van minderheden en migranten, evenals de vrijheid van religie, meningsuiting, vereniging en de pers rechtvaardigen de conclusie dat het land de rechtsstaat zodanig heeft uitgehold dat het op de strafbank moet, beargumenteert Sargentini in haar woensdag gepresenteerde rapport van 26 pagina's. Zij bezocht Boedapest en sprak afgelopen jaar met tal van experts.

Om artikel 7 te activeren zijn nog veel stappen nodig. Europarlementariërs hebben tot 15 mei om veranderingen in het rapport aan te brengen, waarna eind juni een stemming volgt in de commissie Burgerlijke Vrijheden. In september stemt het voltallige parlement erover. Voor een artikel 7-procedure is twee derde van de stemmen nodig. Pas daarna zijn de lidstaten aan zet.

Polen
In Polen spelen soortgelijke problemen. De Europese Commissie stelde in december dat de rechtstaat daar zodanig onder druk staat dat artikel 7 moet worden ingeroepen. Het activeren van deze 'nucleaire optie' is uiteindelijk een zaak van de lidstaten. Stemrecht kan alleen worden ontnomen als alle andere EU-landen daarmee instemmen. Hongarije heeft aangekondigd de maatregelen tegen Polen niet te steunen.

De Fidesz-partij van Orbán was afgelopen weekend de grote winnaar van de parlementsverkiezingen, waardoor een vierde termijn voor hem als premier zeker is gesteld.

EP-rapporteur wil hardste aanpak Hongarije
EP-rapporteur wil hardste aanpak Hongarije (Foto: ANP)

Duitse en Nederlandse landmacht op dezelfde golflengte

Woensdag 11 april heeft fabrikant Kraus Maffei Wegmann in München de eerste drie gemodificeerde ‘Duits-Nederlandse’ Leopard-II tanks overgedragen aan de Duitse landmacht. De Leopard-2 A6MA2 is uitgerust met een Nederlands communicatie- en informatiesysteem, waardoor de tank nu naadloos ‘digitaal’ kan opereren met Nederlandse eenheden. De tanks zijn bedoeld voor het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon, dat onder bevel st:aat van de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. De Nederlandse brigade is op haar beurt weer onderdeel van de Duitse 1 Pantser Divisie.

De gemodificeerde tanks worden direct ingezet in de gezamenlijke Duits-Nederlandse bijdrage aan de NAVO-flitsmacht in 2019. De flitsmacht kan in actie komen bij bedreiging van het NAVO grondgebied. “In operaties hoog in het geweldsspectrum en als deel van geloofwaardige afschrikking is de tank op dit moment onmisbaar,” stelt Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Leo Beulen, ter onderstreping van het belang van deze ontwikkeling. “De Leopard biedt een unieke combinatie van vuurkracht, bescherming en terreinvaardigheid en is onder alle weersomstandigheden inzetbaar. Nu is deze tank ook volledig geïntegreerd in het digitale domein.”

Herkenning
De A6MA2 beschikt over het Nederlandse ‘Battlefield Management System’, waarmee de tank het eerste Duitse grondgebonden wapensysteem is dat interoperabel is met Nederlandse eenheden op het gebied van communicatie en commandovoerings-informatie. Zo kan het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon volwaardig meedoen in de operaties van de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade. Met de aanpassing beschikken de tanks nu ook over het ‘Blue Force Tracking System’, waarmee ze eigen troepen van andere kunnen onderscheiden. Het risico van vuur op eigen troepen neemt hierdoor aanzienlijk af, terwijl de handelingssnelheid toeneemt.

De bedoeling is dat 414 Tankbataljon nog voor juli 2018 over zeventien gemodificeerde gevechtstanks beschikt. Dit aantal zal doorgroeien tot 40 stuks. De eerste exemplaren zullen deze zomer door Duitsland worden ontplooid naar Litouwen, waar Nederland en Duitsland samen deelnemen aan de NAVO operatie enhanced Forward Presence.

Pioniers
De Duitse en de Nederlandse landmacht zijn internationale pioniers in het integreren van elkaars eenheden. Dit betreft niet enkel samenwerking, want eenheden zijn daadwerkelijk organisatorisch bij elkaar ondergebracht. Sinds 2015 vormen Duitse militairen samen met Nederlandse collega’s 414 Tankbataljon. Zo leren beide nationaliteiten elkaars werkwijze, cultuur en taal.

Om de Leopard-2 A6MA2 te kunnen modificeren moesten Duitsland en Nederland enkele internationaal ongebruikelijke stappen nemen. Nationale industriële belangen zijn opzij gezet en technologische kennis en ervaring gedeeld. Uniek hierbij is, dat de twee landen gezamenlijk een contract met de industrie zijn aangegaan.

Update 19:10 uur
Zojuist ontvingen we de bijbehorende foto's van de overdracht. 

De formele overdracht van de Leopard II A6MA2 (Foto: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.)
De formele overdracht van de Leopard II A6MA2 (Foto: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.)

De formele overdracht van de Leopard II A6MA2 (Foto: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.)
De formele overdracht van de Leopard II A6MA2 (Foto: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.)

De bemanning die met de Leopard II A6MA2 zal gaan werken (Foto: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.)
De bemanning die met de Leopard II A6MA2 zal gaan werken (Foto: Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co.)

Goolaerts kreeg hartaanval nog voor zijn val in Parijs-Roubaix

Michael Goolaerts is niet overleden door de val die hij maakte tijdens Parijs-Roubaix. Hij kreeg al een hartstilstand toen hij nog op de fiets zat. Dat blijkt uit de autopsie, zo meldt Sporza.

"We kunnen met zekerheid zeggen dat het overlijden van Michael Goolaerts niet gelinkt is aan de gevolgen van de val, maar wel aan een hartfalen", zegt Remi Schwartz, de procureur van Cambrai. Zij doen verder onderzoek om te achterhalen waardoor Goolaerts de hartstilstand kreeg.

Over de oorzaak van de hartaandoening is nog geen duidelijkheid. "Daar is nog geen uitsluitsel over. Bij de autopsie is er niets bijzonders vastgesteld. Er moeten nog bijkomende microscopische en toxicologische onderzoeken uitgevoerd worden. Dat kan enkele maanden in beslag nemen", zegt het parket. Het lichaam van Goolaerts wordt woensdag of donderdag vrijgegeven.

Frijns tweede tijd op derde testdag DTM

Audi-coureur Robin Frijns heeft op dag drie van de DTM-test op het circuit van Hockenheim de tweede tijd neergezet. De Limburger was 0,045 seconden langzamer dan Bruno Spengler.

2018 DTM BMW Bruno Spengler
2018 DTM BMW Bruno Spengler (Foto: DTM)

Spengler reed 's ochtends in totaal 41 ronden met een snelste tijd van 1:32,089 en was daarmee het snelste van alle coureurs in de afgelopen drie dagen. De Canadees was daarmee 0,045 sneller dan Frijns. Op de derde plaats eindigde voormalig F1-coureur Pascal Wehrlein.

In de middagsessie was de Augusto Farfus het snelste. De Braziliaan zette een tijd neer van 1:32,675. Op de plaatsen twee en drie zijn BMW-collega's Spengler en Marco Wittmann.

2018 DTM Audi coureurs
2018 DTM Audi coureurs (Foto: DTM)

Morgen wordt de vierdaagse test afgesloten. Het seizoen begint op 5 en 6 mei in Hockenheim.

Testdag 3 ochtend
1. Bruno Spengler BMW 1:32,089
2. Robin Frijns Audi +0,045
3. Pascal Wehrlein Mercedes +0,080
4. Augusto Farfus Jr. BMW +0,091
5. Marco Wittmann BMW +0,138
6. Mike Rockenfeller Audi +0,192
7. Daniel Juncadella Mercedes +0,272
8. Jamie Green Audi +0,716
9. Lucas Auer Mercedes +0,952

Testdag 3 middag
1. Augusto Farfus Jr. BMW 1:32,675
2. Bruno Spengler BMW +0,127
3. Marco Wittmann BMW +0,182
4. Lucas Auer Mercedes +0,237
5. Jamie Green Audi +0,456
6. Mike Rockenfeller Audi +0,499
7. Pascal Wehrlein Mercedes +0,513
8. Nico Müller Audi +0,564
9. Paul di Resta Mercedes +0,812

Dotan annuleert optredens om vertraagd album

Dotan heeft al zijn optredens van de komende maanden afgezegd. De zanger is nog niet klaar met zijn nieuwe album en wil niet eerder het podium op.

"Helaas heb ik de enorm moeilijke beslissing moeten nemen om alle shows van de komende maanden te annuleren", zegt Dotan in een bericht aan zijn fans. "Ik kan echt niet wachten om terug te keren op het podium, maar helaas ben ik er nu simpelweg nog niet klaar voor. Het werken aan nieuwe muziek duurt langer dan verwacht."

Dotan belooft zijn fans dat het het wachten waard wordt. "Ik vind het heel belangrijk om de juiste verhalen te vertellen met mijn muziek en wil terugkomen met iets waar ik compleet trots op kan zijn. De komende maanden ga ik mij hier volledig op richten."

Door de beslissing van Dotan moeten verschillende festivals op zoek naar een vervanger voor Dotan. Op Dauwpop neemt Jett Rebel zijn plaats in. De zanger was begin deze maand ook al zijn vervanger op Paaspop. Dotan had toen om dezelfde reden afgezegd, maar toen ging er alleen nog een streep door zijn optreden op Paaspop.

Dotan annuleert optredens om vertraagd album
Dotan annuleert optredens om vertraagd album (Foto: BuzzE)

Wielrenner Di Gregorio betrapt op doping in Parijs-Nice

Rémy Di Gregorio is tijdens Parijs-Nice betrapt op doping. Bij de Fransman zijn sporen van darbepoetin gevonden, zo meldt de UCI op hun website. De renner van Delko Marseille Provence KTM is voorlopig geschorst.

De UCI meldt dat de positieve plas op 8 maart is afgenomen door de Cycling Anti-Doping Foundation, na de vijfde etappe van Parijs-Nice naar Sisteron. In die etappe eindigde Di Gregorio op een 55ste plaats. De 32-jarige Fransman heeft het recht om de B-staal aan te vragen.

Vorig jaar september gaf Di Gregorio aan te stoppen met wielrennen. Begin november kwam de Fransman daarop terug en tekende een contract voor één jaar bij Delko Marseille Provence KTM. Hij begon het seizoen goed met het winnen van het bergklassement in de Ster van Bessèges. Begin februari won Di Gregorio ook een etappe in de Tour Cycliste International La Provence met aankomst bovenop de Col de l'Espigoulier.

In 2012 kwam Di Gregorio ook al in opspraak. Op de eerste rustdag van de Tour de France werd hij gearresteerd op vermeend dopinggebruik, maar daarvan werd hij later vrijgesproken omdat het om vitamines ging.

Tien jaar cel voor ServiŽr Seselj

Het VN-oorlogstribunaal MICT in Den Haag heeft woensdag in hoger beroep de Servische nationalist Vojislav Seselj veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Hij hoeft de cel niet meer in, omdat hij eerder al twaalf jaar in voorarrest heeft gezeten.

Het MICT veroordeelde Seselj tot de celstraf vanwege misdaden tegen de menselijkheid waarvoor hij begin jaren negentig op de Balkan verantwoordelijk was. De politicus was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij kwam in 2014 vrij vanwege zijn slechte gezondheid en had aangegeven niet vrijwillig te zullen terugkeren.

De rechter sprak Seselj in 2016 vrij. Dat vonnis was omstreden. De aanklager eiste destijds 28 jaar gevangenisstraf wegens onder meer moord, foltering en vervolging van Kroaten, Bosnische moslims en andere niet-Servische bevolkingsgroepen. Dat gebeurde op Kroatisch grondgebied, in Bosnië-Herzegovina en de Servische provincie Vojvodina.

Tien jaar cel voor Serviër Seselj
Tien jaar cel voor Serviër Seselj (Foto: ANP)

8 jaar en tbs geŽist om dodelijke steekpartij

Tegen een 24-jarige Amsterdammer is acht jaar cel en tbs geëist voor het neersteken van twee andere mannen in Amsterdam-Zuidoost. Het steekincident gebeurde in een woning aan de Scherpenzeelstraat, in juni vorig jaar. Een van de slachtoffers, een 23-jarige Amsterdammer, overleed aan zijn verwondingen. De ander, een 25-jarige Amstelvener, raakte zwaargewond.

Aan het steekincident ging een ruzie vooraf over een autosleutel. De slachtoffers waren na een avondje stappen naar een feest in de woning aan de Scherpenzeelstraat gegaan, in een geleasete Range Rover. De verdachte en een vriend van hem reden een rondje in de auto, waar de man uit Amstelveen bij was. Na het ritje bleek de autosleutel kwijt en ontstond hooglopende ruzie.

De verdachte zegt dat hij heeft gestoken uit noodweer, maar het Openbaar Ministerie gelooft dat niet. De man is al eerder veroordeeld voor geweldsdelicten.

Het OM eist ook zes maanden cel voor omkoping. De verdachte zou een gevangenbewaarder via zijn vriendin hebben betaald om een mobiele telefoon en drugs voor hem mee te nemen.

8 jaar en tbs geëist om dodelijke steekpartij
8 jaar en tbs geëist om dodelijke steekpartij (Foto: ANP)

Coen en Sander blijven komende jaren bij 538

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben hun contract bij Radio 538 verlengd tot 2021. Het dj-duo, bekend van De Coen en Sander Show, tekende woensdag een driejarig contract.

"We maken van iedere radio-uitzending een feestje en hebben het ontzettend naar ons zin bij 538. Te gek dat we ook de komende drie jaar met ons team bij 538 radio blijven maken", zegt Coen. "De afgelopen drie jaar zijn voorbij gevlogen en we verheugen ons enorm op de komende drie", vult Sander aan. "Naast alle mooie radio-uitzendingen kijken we ook vol trots naar de succesvolle edities van 'Das Coen und Sander Fest' bij 538 en de unieke bucketlist-uitzendingen waar Coen en ik ons programma maken vanaf bijzondere plekken zoals Schiphol en de set van GTST."

Het dj-duo stapte in augustus 2015 over van BNN naar Radio 538. Ze presenteren hun middagshow van maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 19.00 uur.

Coen en Sander blijven komende jaren bij 538
Coen en Sander blijven komende jaren bij 538 (Foto: BuzzE)

Wellens pakt de zege in de Brabantse Pijl, Duijn achtste

Tim Wellens heeft de Brabantse Pijl op naam geschreven. De Belg van Lotto Soudal ging met nog acht kilometer te rijden in de aanval en kwam solo aan in Overijse. Sonny Colbrelli won de sprint van de achtervolgende groep, voor Tiesj Benoot. Huub Duijn was met een achtste plaats de beste Nederlander.

Na een emotionele minuut stilte gingen om 12.40 uur de ploeggenoten van de overleden Michael Goolaerts als eerste van start in de Brabantse Pijl. Ook in de vroege vlucht was een ploeggenoot van Goolaerts aanwezig. De Belg Dries De Bondt (Vérandas Willems-Crelan ) had het gezelschap van Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Antoine Warnier (WB Veranclassic Aqua Protect), Tyler Williams (Israel Cycling Academy), Calvin Watson (Aqua Blue Sport), Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) en Andrea Peron (Novo Nordisk). Zij fietste een voorsprong van acht minuten bij elkaar.

BMC, LottoNL-Jumbo en Lotto Soudal deden het meeste werk in de achtervolging en bracht de voorsprong terug. Met nog 65 kilometer te gaan was het Tosh Van der Sande en Jelle Vanendert die versnelde, waardoor het peloton in verschillende stukken brak. Uiteindelijk wist Van der Sande samen met Jack Haig de sprong naar voren te maken en raapte Grosu, als laatste van de vroege vlucht, op iets meer dan veertig kilometer van de meet op.

De twee kregen nooit meer dan 45 seconden van het peloton, waar vooral Bahrain Merida de achtervolging leidde. Op twaalf kilometer van de meet werden ze weer ingerekend door het peloton. Er waren verschillende aanvallen, maar niemand raakte weg. Op acht kilometer was de aanval van Wellens wel succesvol. De Belg pakte snel twintig seconden op het peloton en hield dat ook vol. 

Ondanks dat Dylan Teuns op de laatste helling doortrok kwamen ze niet meer in het wiel. Wellens kon uitgebreid zijn overwinning vieren. Colbrelli, de winnaar van vorig werd tweede, voor Benoot, die net zoals vorig als derde over de finish kwam. De beste Nederlander in de daguitslag was Duijn, die achtste werd en daarmee de beste Veranda’s Willems-Crélan-renner werd.

Vrouwen
Marta Bastianelli heeft de eerste editie van de Brabantse Pijl voor vrouwen op haar naam geschreven. De Italiaanse was na een koers over 137 kilometer met start en finish in het Vlaamse Gooik de snelste van een grote groep. De Canadese Leah Kirchmann passeerde de finishlijn als tweede, net voor Marianne Vos.

Meer historische diepgang in Nobunaga's Ambition Taishi

Koei Tecmo Europe heeft vandaag bekendgemaakt dat Nobunaga's Ambition: Taishi, het nieuwste deel van de Grand Strategy serie die zich afspeelt tijdens de gebeurtenissen in de Sengoku Era van Japan.

De serie bestaat al 35 jaar, maar mocht je het niet kennen: in Nobunaga’s Ambition: Taishi beleef je enkele van de grote gebeurtenissen in de Sengoku Era van Japan. Deze periode kenmerkt zich door reginale landheren die om de macht vechten en allemaal beloofden ze het land te verenigen. Als speler heb je heel wat mogelijkheden om strategische gevechten te houden. Het gaat niet alleen om militaire taktieken, maar ook je productie en handelsroutes zorgen ervoor dat je je gebied kunt uitbreiden en je legers kunt versterken.

In Nobunaga’s Ambition: Taishi is het Resolve System nieuw. Elke officier heeft zijn eigen ambities en hij zal daar ook naar handelen. De gameplay wijzigt ook aan de hand van welke officier er is. Je taktiek zul je namelijk moeten aanpassen om tegenstanders en medestanders van deze ambities aan te pakken. Dit systeem moet niet alleen zorgen dat het spel meer menselijk en persoonlijk aanvoelt, maar ook dat de historische simulatie nog meer klopt.

Nobunaga's Ambition: Taishi komt 8 juni uit op PlayStation 4 en pc via Steam.

Roma-voorzitter springt in fontein en krijgt boete

AS Roma-voorzitter James Pallotta heeft een boete gekregen, omdat hij na de historische 3-0 zege op Barcelona in een fontein sprong.

In de Italiaanse hoofdstad barstte een groot feest los nadat AS Roma het onmogelijke presteerde door de 4-1 nederlaag in Cam Nou van vorige week weg te poetsen. Op social media verschenen beelden van Pallotta die zich achterover een bekende fontein op Piazza del Popolo liet vallen. Daar kon niet iedereen even hard om lachen.

Consumentenvereniging Codacons, die zich inzet voor gebruikers van de openbare ruimte, diende een klacht in bij burgemeester Virginia Raggi. Pallotta heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij liet bovendien weten dat hij de boete van 500 euro snel zal betalen.

AS Roma was nog nooit eerder halve finalist in de Champions League, zoals het toernooi sinds 1992 wordt genoemd. In 1984 haalden de Giallorossi wel de finale van de Europacup 1, waarin Liverpool nota bene in Stadio Olimpico zegevierde. Vrijdag is de loting voor de halve finales.

Biatleet Svendsen stopt ermee, Koukalova twijfelt

Biatleet Emil Hegle Svendsen heeft zijn afscheid aangekondigd. De 32-jarige Noor heeft laten weten niet langer de motivatie te hebben om zich richting de volgende Olympische Spelen nog eens vier jaar vol voor de sport te geven.

Svendsen won in Vancouver en Sochi telkens twee keer olympisch goud en pakte daarnaast ook nog drie keer zilver en één keer brons. Daarnaast won Svendsen, jarenlang vast onderdeel van de Noorse estafetteploeg, twaalf wereldtitels.

Met die estafetteploeg kwam overigens ook een van de grote dieptepunten uit zijn loopbaan: in Sochi was Noorwegen in 2014 hard op weg naar olympisch goud, maar Svendsen ging bij de laatste schietbeurt de fout in en Noorwegen zelfs buiten de medailles.

Eerder dit jaar ging het op de Spelen van Pyeongchang weer fout, wederom met Svendsen als slotloper. Ook dit keer ging hij behoorlijk de mist in op de laatste schietbeurt, waardoor hij de Zweed Fredrik Lindström geen partij meer kon bieden. Svendsen liep dit keer nog wel het zilver binnen.

Tussen 2007 en 2014 eindigde Svendsen elk jaar in de top-3 van het World Cup-klassement, dat hij in 2009/10 op zijn naam schreef. In totaal won Svendsen 37 individuele World Cup-wedstrijden en 21 estafettes met het Noorse team.

"Ik ben jarenlang op het hoogste niveau actief geweest en ik ben verdrietig over deze beslissing, maar je moet eerlijk zijn: zonder een diep verlangen is de enige juiste keuze om te stoppen. Ik kan tevreden terugkijken op een mooie carrière", aldus Svendsen.

Ook bij de vrouwen was er nieuws: Gabriela Koukalova uit Tsjechië laat ook volgend seizoen aan zich voorbij gaan. Afgelopen winter was ze al niet van de partij, officieel wegens een spierblessure, maar volgens geruchten omdat ze mentaal flink in de knoop zit.

Koukalova zou te kampen hebben met een eetstoornis, en de relatie met haar teamgenotes zou behoorlijk in de put zitten: de Tsjechische World Cup-winnares van 2015/16 is volgens Tsjechische media niet geliefd binnen het team, omdat ze een nogal stevige dosis sterallures zou hebben.

Of Koukalova überhaupt ooit nog terugkeert in het biatlon is zeer de vraag. "Op dit moment zie ik mijzelf niet meer terugkeren, maar ik wil de deur niet definitief sluiten. Wie weet, misschien mis ik het over één of twee jaar wel", aldus de 28-jarige Tsjechische.

Biatleet Svendsen stopt ermee (Pro Shots / Action Images)
Biatleet Svendsen stopt ermee (Pro Shots / Action Images)

AZ in beroep tegen strafeis Vlaar

AZ tekent protest aan tegen het schikkingsvoorstel van de KNVB om Ron Vlaar voor één wedstrijd te schorsen.

Vlaar werd zaterdag tegen PSV in de slotminuten van het veld gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom, voor een vermeende overtreding op de doorgebroken Hirving Lozano. Coach John van den Brom deed na afloop zijn beklag over Blom en hij is inmiddels voor een wedstrijd geschorst door de KNVB.

Van den Brom zit daarom vrijdagavond niet op de reservebank in Almelo, waar AZ dan tegen Heracles speelt. Als het aan de Alkmaarders ligt, is Vlaar dus wel van de partij. De routinier mag gewoon in actie komen als hij wordt vrijgesproken. Donderdagavond om 20:00 uur is de zitting in Zeist.

Door de nederlaag tegen PSV (2-3) heeft nummer twee Ajax nu een voorsprong van acht punten en kan AZ zich dus richten op de derde plaats en de finale van de KNVB Beker. Die is volgende week zondag tegen Feyenoord, dat acht punten achter AZ vierde staat in de Eredivisie.

Marvelous brengt Senran Kagura en meer naar het westen

Marvelous Europe heeft vandaag vier titels aangekondigd. Het gaat om Bullet Witch voor pc, Senran Kagura Burst Re:Newal voor PlayStation 4 en pc, Senran Kagura Reflexions voor Nintendo Switch en Fate/Extella: Link voor PlayStation 4 en, jawel, PlayStation Vita.

Bullet Witch komt naar Windows op 25 april. De game was eerst een Xbox 360-exclusive. Natuurlijk zijn er wat visuele en gameplayverbeteringen aangebracht om de heks een iets moderner tintje te geven terwijl ze alles naar de rotzooi schiet en magie gebruikt.

Fate/Extella Link komt de volgende winter uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita. Spelers gaan wederom vechten om de mahct over de virtuele wereld SE.RA.PH. Er komen nog meer helden uit andere Fate-series opdraven en er is online multiplayer voor PlayStation 4.

Senran Kagura krijgt twee titels. Deze zijn eerder al in Japan aangekondigd, maar nu zijn beide bevestigd voor het westen. Senran Kagura Burst Re:Newal is een HD-remake van Senran Kagura Burst, dat in 2013 uitkwam op Nintendo 3DS. Deze herfst is dit te spelen op PlaySTation 4 en pc, maar dan met 3D-omgevingen en nieuwe gameplay-features naast de duidelijke visuele pluspunten.

Senran Kagura Reflexions is in 2017 al in Japan uitgekomen als Shinobi Refle: Senran Kagura. Wij mogen op Nintendo Switch vanaf de zomer voelen aan Asuka door gebruik te maken van de feedback van de JoyCons. Er zit nog een daadwerkelijk verhaal in met zelfs meerdere verhaallijnen. Toch is spelen in een openbare ruimte niet aan te raden.

Sol wordt gek van journalisten: "…lke dag vragen jullie ernaar"

Fran Sol is met zestien doelpunten topscorer van de Eredivisie. De Spanjaard werd daarom al in verband gebracht met Feyenoord.

Willem van Hanegem ziet in Sol een goede opvolger voor Nicolai Jörgensen, mocht de Deen na dit seizoen vertrekken. Sol, die een contract tot medio 2019 heeft bij Willem II, wil echter niet aan een transfer denken. "Ach, jullie journalisten... Ik word er gek van. Élke dag vragen jullie ernaar, terwijl ik nog niet eens weet wat ik morgen ga doen", zegt hij in Voetbal International.

De 26-jarige aanvaller wil wel kwijt dat Tonny Vilhena en Alireza Jahanbakhsh volgens hem klaar zijn voor de stap naar het buitenland. "Jahanbakhsh steekt erbovenuit, de meest complete speler tegen wie ik ooit gespeeld heb. Hij heeft alles. Hij is snel, technisch, geeft assists én maakt doelpunten. Daarnaast doet hij zó veel verdedigend werk", aldus de spits.

Ook van Vilhena is de goaltjesdief van Willem II dus wel gecharmeerd. "Ik hou ook van het spel van Feyenoord, met Vilhena bijvoorbeeld. Als ik trainer was van een grote Europese club, zou ik die twee gasten kopen."

Kogelslingeraar Pars geschorst wegens doping

Kogelslingeraar Krisztian Pars mag tot juli volgend jaar toekijken. De 36-jarige Hongaar is betrapt op het gebruik van een verboden middel en heeft een schorsing aan de broek gekregen.

Om welk middel het gaat wil de Hongaarse atletiekbond niet kwijt, maar men zegt wel dat het niet prestatiebevorderend is. De kans lijkt dan ook aanwezig dat het om een Yuri van Geldertje gaat: drugsgebruik. "Ik schaam me enorm voor de slechte keuze die ik heb gemaakt in een lastige periode, privé en sportief", reageerde Pars.

Pars was enkele jaren geleden, voor de Pool Pawel Fajdek het stokje overnam, schier ongenaakbaar in het kogelslingeren. Zo werd hij olympisch kampioen in 2012 en Europees kampioen in 2012 en 2014. Op de WK's van 2011 en 2013 was er zilver voor Pars, die in 2016 in Rio zevende werd en vorig jaar op het WK strandde in de kwalificaties.

De Rossi emotioneel: "Dit is niet te geloven"

Daniele De Rossi kon zijn geluk niet op na de sensationele 3-0 zege waarmee AS Roma dinsdagavond Barcelona uit de Champions League gooide.

"Dit is zonder twijfel één van de mooiste dagen uit mijn carrière bij Roma. Vóór de wedstrijd moest ik mijn emoties al in bedwang houden toen ik onze fans zag. Ik zei tegen de ploeg dat als de fans er nog zo duidelijk in geloofden, dat wij dat als spelers al helemaal moesten doen", reageerde De Rossi na afloop.

Vorige week was De Rossi in Camp Nou nog de schlemiel, omdat hij één van de twee eigen goals van de Romeinen maakte. Na de 4-1 nederlaag gaf niemand zijn team nog een kans. "Mensen gingen over mij praten vanwege die eigen goal, maar ik zal altijd met lef spelen en ik gooi mezelf liever voor een bal met het risico op een eigen doelpunt dan dat ik niks doe. Ik moet vechten voor mijn ploeg, dat verdienen deze spelers."

"Dit is niet te geloven. Nu moeten we de volgende stap zetten, we moeten niet denken dat de halve finale het maximale voor ons is. Ik heb het gevoel dat er nog wel meer in zit", aldus de 34-jarige aanvoerder, die benadrukte waarom Roma er zeker nog in geloofde. "In de eerste wedstrijd liet Barça zien goed te zijn, maar niet zo goed als een paar jaar geleden."

Kritiek op parlementariŽr zonder colbert

 voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, heeft Kamerlid Peter Kwint (SP) aangesproken omdat hij geen colbertje droeg in de zaal. De 33-jarige politicus had een t-shirt aan, waardoor ook zijn tatoeages te zien waren.

"Waar is uw jasje?", vroeg Arib streng. "Dat vraag ik me al jaren af", antwoordde Kwint, tot hilariteit van de Kamer. "Ik heb een hele langzame wasmachine en een slechte stomerij."

Kwint kreeg daarop ook kritiek van de PVV. "Maar een stropdas zou toch kunnen", vroeg PVV'er Harm Beertema. Hij noemde Kwint even later de "stropdasloze meneer."

Iniesta baalt van mogelijk definitief afscheid van Champions League

Barcelona werd dinsdag verrassend uitgeschakeld in de Champions League en voor Andrés Iniesta kwam de klap van AS Roma extra hard aan.

De Spanjaard heeft namelijk wellicht de allerlaatste Champions League-wedstrijd uit zijn carrière gespeeld. Iniesta's contract in Camp Nou loopt na dit seizoen af en dus is het nog maar de vraag of hij na de zomer nog voor Barcelona speelt. Hij werd dit seizoen al gelinkt aan een overstap naar China.

Iniesta gaf na afloop toe dat dit mogelijk zijn afscheid van het miljoenenbal was. "Om die reden doet het nog meer pijn. Deze uitschakeling is heel pijnlijk, want door de voorsprong die we hadden, verwachtte niemand dit", sprak de routinier tegen Marca. "Als je het slecht doet en je niet aanpast aan de wedstrijd, is dit het resultaat."

Barcelona is in La Liga nog ongeslagen en heeft de landstitel voor het grijpen. "Als je ziet wat voor seizoen we doormaken, is dit in een enorme teleurstelling. Dit is heel moeilijk te verwerken." Iniesta won met Barça vier keer de Champions League.

Slacht zeemonsters en zink schepen in Maelstrom

Gunpowder Games laat weten dat hun fantasygame Maelstrom in Early Access is op Steam. In de game vecht je het uit op zee tegen andere schepen, maar ook monsters.

In Maelstrom begin je elk gevecht aan de rand van een grote kaart vol met mistbanken om zich in te verstoppen, stroomversnellingen, dodelijke maalstromen en monsters. Door NPC-schepen of andere oorlogsschepen te laten zinken, verzamel je schatten en power-ups (genaamd boons) die je gevechtsbonussen geven voor de rest van de strijd. Wanneer een schip zinkt dobbert de buit naar de oppervlakte om door degene die het snelst ter plaatse is gepakt te worden.

Naarmate meer spelers zinken, nemen de monsters van de map meer gebied in aan de buitenste delen van de kaart, waardoor iedereen het steeds lastiger krijgt. Deze 'Dead Waters' worden uiteindelijk iedereen fataal. Het laatste schip dat blijft varen wint het potje. Alle spelers ontvangen beloningen op basis van het goud dat tijdens het gevecht is verzameld, premies door anderen te laten zinken, en hoe lang ze de Dead Waters overleefden. Daarmee koop je weer nieuwe schepen, upgrades en betere bemanning. Er zijn negen schepen, elk met weer voor- en nadelen en elk een unieke vaardigheid. Op een schip kunnen drie bemanningsleden gezet worden. Elk lid geeft andere bonussen, zoals betere attributen, een kapitein met weer een unieke vaardigheid of bijvoorbeeld snellere manouvre-mogelijkheden.

Maelstrom gaat euro kosten 19.99, maar je krijgt tien procent korting in de eerste week. De game is op Steam te vinden.

TT Isle of Man - Ride on the Edge

TT Isle of Man – Ride on the Edge begint zo goed. Het openingsfilmpje na de eerste keer opstarten geeft een uitstekende weergave van de legendarische status van het gevaarlijkste race-evenement op Aarde. De coureurs die het dodelijke Snaefell Mountain Course weten te temmen worden geëerd als helden en je kan eigenlijk niet wachten om zelf een poging te wagen. En dan begint het generieke muziekje van het hoofdmenu te spelen, dat voornamelijk pure middelmatigheid uitstraalt. Helaas is het hoofdmenu meer representatief voor de game dan het epische openingsfilmpje.

Strootman wil meer: "Kiev is ons doel"

AS Roma is verrassend halve finalist in de Champions League, maar Kevin Strootman neemt daar geen genoegen mee.

"We willen nu de finale bereiken, Kiev is ons doel", klonk Strootman op Roma Radio na de sensationele 3-0 zege op Barcelona. "We staan in de halve finale, maar dat is niet genoeg. De andere ploegen zullen ook niet staan te juichen als ze ons loten. Als ze dat wel doen? Dan zeg ik: Kom maar op!"

Strootman stelde dat hij na de snelle openingstreffer van Edin Dzeko er echt in begon te geloven. "We speelden de perfecte wedstrijd. We scoorden meteen en de derde goal kwam richting het einde van de wedstrijd. We geloofden er écht in na Edins doelpunt. Ik zag iedereen ervoor vechten, van de materiaalman tot de fans. Iedereen wilde dit."

Het viel de middenvelder op dat Barcelona angstig was. "Ze willen altijd voetballen, maar ze begonnen nu al vanaf de eerste minuut met tijdrekken. Heel vreemd, dat doet Barça normaal nooit. We hebben hun angst uitgebuit." AS Roma weet vrijdag wie de tegenstander wordt in de halve finales, die eind april en begin mei worden gespeeld.

Pelť mogelijk niet naar WK vanwege gezondheid

Pelé kan vanwege gezondheidsklachten wellicht niet aanwezig zijn op het WK van komende zomer in Rusland.

De 77-jarige voetballegende kon eerder deze week vanwege rugproblemen al niet de Campeonato Carioca-trofee uitreiken aan Botafogo. Pelé is ambassadeur van dat voetbalkampioenschap van de staat Rio de Janeiro. Bronnen melden aan Goal dat de aanhoudende gezondheidsklachten ervoor zorgen dat de Braziliaan komende zomer waarschijnlijk niet naar Rusland kan.

Pelé worstelt al sinds 2012 met zijn gezondheid. De drievoudig winnaar van het WK werd toen geopereerd om iets tegen zijn artrose te doen, maar die medische ingreep heeft andere complicaties in zijn lichaam veroorzaakt. In combinatie met zijn recente rugklachten lijkt dat te betekenen dat Pelé binnenkort niet naar Rusland zou kunnen vliegen.

Goal begrijpt dat de Braziliaan wel als analyticus op de nationale televisie zal verschijnen, ook als hij niet naar Rusland afreist. Pelé won met zijn land in 1958, 1962 en 1970 de wereldtitel. Met 77 doelpunten is hij nog steeds topscorer aller tijden van de Seleção.

Egyptenaren boos over uitzending Lubach

In Egypte is Arjen Lubach opeens het gesprek van de dag op sociale media en op televisie. Vele Egyptenaren hebben boos gereageerd op de laatste uitzending van het VPRO-programma Zondag met Lubach. In een item over Egypte nam de presentator de presidentsverkiezingen op de hak die vorige week in het land werden gehouden.

Lubach stak de draak met de verkiezingen waarin het land kon stemmen op twee kandidaten. Dat waren de huidige president Abdel Fattah al-Sisi en een kandidaat (Moussa Moustafa Moussa) die al voor de verkiezing zijn steun voor de president had uitgesproken. Volgens Lubach werden anderen die zich kandidaat stelden voor het presidentschap door de huidige regering geweerd en sommigen zelfs gevangen gehouden.

Volgens het tijdschrift Egypt Today heeft Lubach op een "ongepaste manier en zonder enige reden de politiek in Egypte behandeld en zijn veel Egyptenaren beledigd door de uitzending." Volgens het blad "vragen veel Egyptenaren zich af waarom een Nederlandse komiek een politieke controverse begint in zijn show".

De Egyptische leider al-Sisi heeft, zoals Lubach in zijn show voorspelde, de presidentsverkiezing in zijn land met een overweldigende meerderheid gewonnen. Hij kreeg ruim 97 procent van de stemmen. Zijn enige tegenstander Moussa kreeg een kleine 3 procent. Van de alle 59 miljoen stemgerechtigden in het land kwam uiteindelijk 41 procent opdagen.

Egyptenaren boos over uitzending Lubach
Egyptenaren boos over uitzending Lubach (Foto: BuzzE)

Jaar cel voor oud-CDA'er om rol bij drugslab

De voormalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. uit Leende is veroordeeld tot één jaar cel, vanwege zijn betrokkenheid bij het grootste drugslab dat ooit in Nederland is ontdekt. Het laboratorium werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij. De rechtbank in Den Bosch acht hem als verhuurder medeplichtig aan de productie van harddrugs en het treffen van voorbereidingshandelingen hiertoe.

De 52-jarige Van der P. werd vrijgesproken van het zelf produceren en het bezit van de drugs. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de verdachte in het achterste afgesloten deel van de loods kon komen, waar de productie van grote hoeveelheden xtc en amfetaminepasta plaatshad. Wel moet Van der P. zich ervan bewust zijn geweest dat daar foute dingen gebeurden, stelt de rechtbank.

De straf pakt veel lager uit dan de vijf jaar cel die de aanklager had geëist.

Jaar cel voor oud-CDA'er om rol bij drugslab
Jaar cel voor oud-CDA'er om rol bij drugslab (Foto: ANP)

Trump tegen Russen: de raketten komen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Rusland gedreigd met het afschieten van raketten op Syrië als vergelding voor de vermeende gifgasaanval op Douma. Hij deed dat in reactie op de aankondiging van Moskou dat alle Amerikaanse raketten die op Syrië worden afgevuurd uit de lucht worden geschoten.

"Maak je klaar Rusland, want ze zullen komen, mooi, nieuw en 'smart' ", aldus Trump in een bericht op Twitter. "Jullie zouden geen partner moeten zijn van een met gas dodend beest dat zijn eigen volk uitmoordt en ervan geniet". Rusland is een bondgenoot van de Syrische regering van Bashar al-Assad. Trump voegde er nog aan toe dat de relatie met Rusland slechter is dan ooit, "en dat is inclusief de Koude Oorlog".

De Russische reactie liet niet lang op zich wachten. Woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een commentaar dat Amerikaanse "slimme raketten" gericht moeten zijn op terroristen, en niet op de Syrische regering.

Bewijs vernietigen

"Slimme raketten moeten vliegen naar terroristen, en niet naar de wettige regering die al meerdere jaren internationaal terrorisme op haar grondgebied bestrijdt", schreef Zakharova op Facebook. Ze zei ook dat een mogelijke Amerikaanse raketaanval een poging kan zijn om het bewijs van een vermeende aanval met een chemisch wapen in de Syrische stad Douma te vernietigen.

Woensdag kondigde de ambassadeur van Rusland in Libanon aan dat alle Amerikaanse projectielen zullen worden neergehaald. ,,Als er een aanval komt door de Amerikanen, dan zullen de raketten worden neergehaald en ook de plek waar zij werden gelanceerd", zei Aleksander Zasipkin.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij snel beslist over een Amerikaanse reactie op de vermoedelijk gifgasaanval in de Syrische stad Douma. Bij die aanval zouden zaterdag minstens zeventig mensen om het leven zijn gekomen. Syrië ontkent de aanval.

Trump tegen Russen: de raketten komen
Trump tegen Russen: de raketten komen (Foto: ANP)

Degradatiestrijd Hoofdklasse hockey: zorgen voor SCHC, hoop voor Almere

De strijd om handhaving in de Hoofdklasse hockey bereikt, met een aantal speelrondes te gaan, langzaam zijn apotheose. Bij de heren moeten vijf teams nog vrezen, terwijl het bij de dames neigt naar een driestrijd. Daarbij moet vooral het kleine aantal directe ontmoetingen de doorslag geven.

Hoofdklasse heren

Stand
1 Bloemendaal 18 44
2 Kampong 18 44
3 Amsterdam 18 39
4 Oranje-Rood 18 38
5 Rotterdam 17 32
6 Den Bosch 17 26
7 HGC 18 23
8 Pinoké 18 16
9 Tilburg 18 15
10 SCHC 18 14
11 Almere 18 10
12 hdm 18 7

Pinoké (16 punten, doelsaldo -13)
De club uit het Amsterdamse Bos staat er verreweg het beste voor, met zestien punten en een aanzienlijk beter doelsaldo. Dit weekend zou de ploeg zich veilig kunnen spelen door te winnen van concurrent Tilburg, met een ontmoeting met koploper Bloemendaal op de vrijdagavond. Na het weekend wachten nog Amsterdam en Den Bosch, die allebei een stuk hoger op de ranglijst staan.

Resterende programma:
Bloemendaal (eerste op de ranglijst, thuis)
Tilburg (negende, uit)
Amsterdam (derde, thuis)
Den Bosch (zesde, uit)

Tilburg (15 punten, doelsaldo -22)
Het komende weekend zal cruciaal zijn voor Tilburg. In de laatste twee speelrondes treft de Brabantse club koploper Bloemendaal en de huidige nummer vier Oranje-Rood, waardoor de komende twee waarschijnlijk punten moeten opleveren. Op de vrijdag treft de ploeg van Jeroen Delmee directe concurrent SCHC, waarna de andere concurrent Pinoké op zondag op bezoek komt. Na het weekend kunnen de Tilburgers mogelijk al veilig zijn dus.

Resterende programma:
SCHC (tiende, uit)
Pinoké (achtste, thuis)
Bloemendaal (eerste, uit)
Oranje-Rood (vierde, thuis)

SCHC (14 punten, doelsaldo -39)
SCHC is na de winterstop bezig aan een vrije val en is inmiddels onder de degradatiestreep gezakt. Na elf speelrondes deed de ploeg uit Bilthoven goed mee in de middenmoot, maar heeft sindsdien moeite om punten binnen te halen. Kijkend naar de laatste vier duels lijkt de wedstrijd van komende vrijdag belangrijk voor het moraal. Eerst treft Stichtsche Tilburg, dat een plekje hoger staat, waarna nog gespeeld wordt tegen Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam. Verlies tegen Tilburg zou de weg naar handhaving een stuk langer en misschien zelfs onmogelijk maken.

Resterende programma:
Tilburg (negende, thuis)
Amsterdam (derde, uit)
Den Bosch (zesde, thuis)
Rotterdam (vijfde, uit)

Almere (10 punten, doelsaldo -19)
Minstens vijf punten moeten de mannen van Almere goedmaken om nog kans te maken op directe handhaving. Het resterende programma is echter heel lastig: zo komen Oranje-Rood en HGC op bezoek en moet Almere ook nog naar Kampong. Daarbovenop komt de minieme achterstand met achtervolger hdm. Een overwinning van de ploeg uit Den Haag in de laatste speelronde zou Almere mogelijk alsnog de laatste plaats opleveren, dus zij zijn gewaarschuwd.

Resterende programma:
Oranje-Rood (vierde, thuis)
HGC (zevende, thuis)
Kampong (tweede, uit)
hdm (twaalfde, thuis)

hdm (7 punten, doelsaldo -52)
Hdm bungelt voor een groot deel van het seizoen onderaan en met de week neemt de kans op handhaving steeds meer af. Theoretisch kan de Haagse formatie nog boven de degradatiestreep eindigen, maar dan moet het winnen van onder andere Amsterdam en Rotterdam. De ploeg van Ronald Hugers kijkt vooral naar Almere, de ploeg die momenteel op de elfde plaats staat. Toevallig ontmoeten deze twee ploegen elkaar in de laatste speelronde. Aangezien Almere een beter doelsaldo heeft, moet hdm daarnaast minstens een punt halen uit één van de volgende drie wedstrijden.

Resterende programma:
Amsterdam (derde, thuis)
Den Bosch (zesde, uit)
Rotterdam (vijfde, thuis)
Almere (elfde, uit)

Hoofdklasse dames

Stand
1 Amsterdam 20 57
2 Den Bosch 19 52
3 SCHC 19 40
4 Laren 19 38
5 Oranje-Rood 20 38
6 hdm 19 31
7 Hurley 20 27
8 Kampong 20 27
9 Bloemendaal 20 14
10 Huizen 20 8
11 Nijmegen 20 5
12 Groningen 20 5

Bloemendaal (14 punten, doelsaldo -35)
Dankzij de overwinning van afgelopen weekend op Groningen zijn de dames van Bloemendaal zo goed als zeker van nog een seizoen in de Hoofdklasse. Het gat met Huizen is, met nog twee speelrondes te gaan, zes punten. De strijd tegen degradatie zal dus vooral gaan tussen de drie ploegen onder de Mussen: Huizen, Nijmegen en Groningen. Bloemendaal speelt de laatste wedstrijden tegen landskampioen Den Bosch en hdm.

Resterende programma:
Den Bosch (tweede op de ranglijst, uit)
hdm (zesde, thuis)

Huizen (8 punten, doelsaldo -32)
Er is nog een kleine kans op directe handhaving voor de dames van Boaz Janssen. De club, die voor het eerst op het hoogste niveau speelt, doet prima mee in de competitie en kan met wat geluk nog boven de streep eindigen. Daarbij moeten ze wel winnen van zowel nummer vier Laren als concurrent Nijmegen. Bij twee nederlagen, waaronder tegen Nijmegen, kan Huizen nog ingehaald worden door achtervolgers Nijmegen en Groningen.

Resterende programma:
Laren (vierde, thuis)
Nijmegen (elfde, uit)

Nijmegen (5 punten, doelsaldo -38)
Het wordt billenknijpen voor Nijmegen in de laatste twee speelrondes. De ploeg van Matthijs Brouwer moet op zijn best play-offs spelen om in de Hoofdklasse te blijven, maar kan ook nog direct afdalen naar de Promotieklasse. De huidige nummer elf staat in punten gelijk met Groningen en moet ook hun wedstrijden nauwlettend in de gaten houden. Enkel het doelsaldo van Nijmegen is iets gunstiger. Het resterende programma van de Nijmegenaren geeft de Gelderse club hoop: Hurley is eigenlijk al klaar voor dit seizoen en in de laatste speelronde treft het directe concurrent Huizen.

Resterende programma:
Hurley (zevende, uit)
Huizen (tiende, thuis)

Groningen (5 punten, doelsaldo -49)
Het is alles of niets voor Groningen, dat niet alleen laatste staat maar ook een veel slechter doelsaldo heeft dan de concurrenten. De ploeg moet dus punten binnenhalen om überhaupt in de Hoofdklasse te kunnen blijven. Het resterende programma is echter zeer lastig: eerst komt SCHC op bezoek, dat nog strijd om de bovenste plekken op de ranglijst. De laatste wedstrijd van het seizoen is op bezoek bij Kampong. Daarbij is het alles of niets voor de Groningers.

Resterende programma:
SCHC (derde, thuis)
Kampong (achtste, uit)

Coutinho krijgt medaille als Liverpool finale haalt

Philippe Coutinho heeft recht op een gouden of zilveren medaille als Liverpool de finale van de Champions League weet te halen.

Dat melden de Engelse media woensdag. Coutinho kwam in de groepsfase vijf keer in actie voor The Reds. Hij scoorde vijf keer, waarvan drie in de laatste poulewedstrijd tegen Spartak Moskou. Liverpool won dat duel met 7-0.

In de winterse transferperiode vertrok Coutinho voor een clubrecordbedrag naar Barcelona. De Braziliaan mocht vanaf de tweede ronde niet in actie komen voor zijn nieuwe club, omdat hij dus al met Liverpool in de Champions League actief was. Om diezelfde reden krijgt hij echter wel een medaille als de Engelsen de finale halen.

Volgens de UEFA-regels krijgt zowel de winnaar als de verliezer van de finale veertig medailles om uit te delen aan de spelers die speeltijd hebben gekregen. Liverpool plaatste zich dinsdagavond voor de halve finales door Manchester City opnieuw te verslaan (1-2). Vrijdag is de loting voor die halve finales. De eindstrijd wordt op zaterdag 26 mei gespeeld in Kiev.

Ten Hag gelukkig bij Ajax: "De mensen zijn hier het allermooist"

Erik ten Hag heeft het prima naar zijn zin bij Ajax. De coach is inmiddels honderd dagen werkzaam in Amsterdam.

Op de officiële website van zijn club stelt Ten Hag dat hij '24 uur per dag' trainer van Ajax is. "Elke dag weer. Bovendien stopt de ontwikkeling van een team niet als je naar huis gaat." De 48-jarige keuzeheer kan flink chagrijnig zijn van een nederlaag. "Het gebeurt weleens dat ik thuis nog steeds in de wedstrijd zit. Dat is niet de bedoeling, maar weet je, ik ben ook maar eens mens."

Ten Hag gaat iedere dag met plezier naar zijn werk. "Als ik de voetbalsfeer hier proef, word ik spontaan gelukkig. En dat geluk zit in de details. Hoe alles hier tot in de puntjes geregeld is, dat de beste voorzieningen voor handen zijn. Maar wat ik het allermooiste vind zijn de mensen hier. We willen een team bouwen dat niet voor titels gáát maar titels wínt."

"Ajax is wat mij betreft de meest fascinerende club van Nederland. Er is altijd reuring. Dat heeft denk ik te maken met de Amsterdamse cultuur en mentaliteit", aldus de hoofdcoach. "Toen ik afgelopen winter werd geïntroduceerd, hoorde ik vaak 'die Tukker past helemaal niet in Amsterdam.' Wat een vooroordeel."

Keizerin bevalt in auto

Het vierde kindje van rapper Keizer is woensdag op een bijzondere manier ter wereld gekomen. Het jongetje, dat de naam Given heeft gekregen, wilde niet wachten tot Keizer en zijn vriendin in het ziekenhuis waren en werd onderweg in de auto geboren.

"Deze jongen heeft ervoor gekozen om in de 'waggie' eruit te komen", zo vertelt Keizer in een filmpje op Instagram. De dertigjarige rapper grapt dat de schoonmaakkosten voor zijn zoon zijn. "Het spetterde eruit", zo blikt hij terug.

In de begeleidende tekst schrijft Keizer dat Given een 'brutale boy' is. Zo stak hij op de eerste echo zijn middelvinger op. "En zijn tweede fuck you was om op de snelweg eruit te schieten met 160 km per uur in een 80 kilometer-zone. Welkom op de wereld", aldus Keizer.

Instagramvideo niet zichtbaar? Klik hier!

Vriendin Keizer bevalt in auto
Vriendin Keizer bevalt in auto (Foto: BuzzE)

Invallen bij mediabedrijven vanwege sportrechten

De Europese Commissie heeft dinsdag invallen gedaan bij mediabedrijven in verschillende landen. Men vermoed dat de bedrijven gesjoemeld hebben met sportrechten. Ziggo Sport is een van de onderzochte bedrijven.

Volgens de Europese Commissie hebben de bedrijven mogelijk Europese antitrustwetten overtreden. Deze wetten verbieden onder andere kartelvorming.

“Ambtenaren hebben de onaangekondigde inspecties uitgevoerd in verschillende lidstaten bij bedrijven die actief zijn in de distributie van mediarechten en verwante rechten die betrekking hebben op verschillende sporttoernooien en het uitzenden daarvan'', volgens de commissie.

Tot de onderzochte bedrijven behoren onder andere Ziggo Sport en 21st Century Fox. Volgens een woordvoerder van Ziggo werkt het bedrijf mee aan het onderzoek maar kan men verder geen commentaar geven. Het bedrijf heeft de uitzendrechten van de Champions League, Spaanse Primera Division en Formule 1. Het Britse bedrijf van mediatycoon Rupert Murdoch is eigenaar van Sky Sports en Fox Sports. In Nederland heeft Fox Sports de rechten van Eredivisie, Duitse Bundesliga en UEFA Europea League.

Ontmoet Maya uit Overkill's The Walking Dead

Payday-ontwikkelaar Overkill is al een tijdje bezig met een co-op shooter gebaseerd op The Walking Dead. Hoewel we nog steeds moeten wachten op gameplaybeelden, lijkt de game in ieder geval veel weg te hebben van Left 4 Dead.

Enkele maanden terug konden we al kennis maken met Aidan, één van de vier speelbare personages in de game. De volgende is Maya, die het ook niet bepaald makkelijk heeft gehad tijdens de uitbraak. Gezien haar achtergrond, lijkt het logisch dat Maya de healer van de vier speelbare personages zal zijn.

Overkill's The Walking Dead wordt gemaakt met de hulp van Robert Kirkman, de schrijver van de The Walking Dead-stripboeken. Deze game zou het eerste product van een langdurige samenwerking moeten zijn tussen Kirkman en Starbreeze, het moederbedrijf van ontwikkelaar Overkill Software.

Overkill's The Walking Dead komt deze herfst naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Van den Brom ťťn duel geschorst vanwege kritiek op scheidsrechter

John van den Brom is door de KNVB voor één wedstrijd geschorst vanwege kritiek op scheidsrechter Kevin Blom. Door de schorsing mist de AZ-trainer vrijdag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo.

Aanleiding voor de schorsing is de kritiek die Van den Brom op de scheidsrechter had na afloop van AZ - PSV. In de wedstrijd tegen de Eindhovense club gaf AZ een 2-0 voorsprong uit handen. Blom gaf PSV een penalty waaruit Marco van Ginkel de winnende treffer maakte en stuurde Ron Vlaar in de slotfase met rood van het veld af.

Volgens de voetbalbond heeft Van den Brom de gedragscode voor trainers overtreden. Trainer en club hebben het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB geaccepteerd.

Guardiola: "Het waren tien fantastische maanden"

Manchester City zit in de hoek waar de klappen vallen na een geweldig begin van het seizoen. Pep Guardiola reageerde dinsdag gelaten.

Ondanks een snelle voorsprong kon City voor eigen publiek niet voor een stunt zorgen tegen Liverpool. Na de 3-0 nederlaag op Anfield ging ook de return verloren (1-2). "Volgend seizoen proberen we het opnieuw. Ik wil Liverpool feliciteren, hopelijk kunnen zij Engeland goed vertegenwoordigen in de halve finales. Wij hebben tien fantastische maanden gehad", aldus Guardiola.

"Onze zegereeks van tien maanden was buitengewoon, maar nu moeten we het wedstrijd per wedstrijd gaan bekijken", ging de Spanjaard verder. "Je zult ook geen team vinden dat hetzelfde momentum elf maanden lang vast kan houden. Ik wil mijn spelers een compliment geven voor wat zij tegen Manchester United lieten zien en de eerste helft vandaag. Misschien krijg ik in de toekomst door wat de truc is."

Guardiola bekeek de tweede helft tegen Liverpool vanaf de tribune, omdat scheidsrechter Lahoz hem in de pauze wegstuurde. De City-manager had commentaar op de onterecht afgekeurde goal van Leroy Sané, die vlak voor rust de 2-0 leek te maken. "Ik zei tegen de arbiter dat het een goal was toen Sané de bal kreeg, daarom stuurde hij me weg. Het was een heel ander verhaal geweest als we toen op 2-0 waren gekomen, en ook als Salah's goal vorige week was afgekeurd wegens buitenspel."

PUBG weekend lang gratis speelbaar op Xbox One

PlayerUnknown's Battlegrounds zal vanaf volgende week donderdag tot het einde van het weekend gratis speelbaar zijn voor alle Xbox Live Gold-leden. Ook komt er binnenkort een nieuwe map voor Xbox-spelers.

De tweede map, Miramar, is al enkele maanden beschikbaar op pc, maar Xbox-spelers hoeven niet zo lang meer te wachten. Miramar zal in mei toegevoegd worden aan de consoleversie van de game. Op pc is inmiddels een derde map in de testservers speelbaar, een kleinere en op meer actie georiënteerde map genaamd Savage. Wanneer deze map voor iedereen speelbaar zal zijn is nog niet bekend.

De Xbox Free Play Days lopen van 19 tot 22 april.

Van Halst: "Twente kŠn de Jupiler League overleven"

Jan van Halst is niet bang voor het voortbestaan van FC Twente als de club over enkele weken uit de Eredivisie degradeert.

De commercieel directeur vertelt aan Voetbal International dat de Tukkers steeds meer inzicht krijgen in de cijfers en ontwikkelingen binnen de club. "FC Twente kán de Eerste Divisie overleven", concludeert Van Halst. "Belangrijk daarin is wel dat de mensen in de regio de club niet massaal de rug toekeren."

Een onderzoek van bureau Hypercube wees uit dat Twente bij degradatie zeker tien miljoen euro aan inkomsten misloopt en het eerste jaar in de Jupiler League gaat afsluiten met een negatief operationeel resultaat van 4,5 miljoen euro. "Dan ga ik toch even eigenwijs doen", reageert Van Halst. "Wij maken ook vaak gebruik van de berekeningen van Hypercube, maar het blijven modellen die zijn gebaseerd op verwachtingen."

"Zo becijferde Hypercube ooit eens dat FC Twente met 22 duizend toeschouwers aan het maximum zou zitten. Na de uitbouw van het stadion zaten er echter al 24 duizend mensen zonder dat we aan noemenswaardige marketing hadden gedaan. Daarna hebben we succesvol doorgebouwd naar dertigduizend plaatsen."

De directeur blijft daarom positief. "Dit is wel FC Twente, geen gemiddelde club. Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat er bij supporters en sponsors in geval van degradatie zoveel liefde is voor de club, dat de uitstroom minder zal zijn." De hekkensluiter moet in de laatste vier speelronden vier punten goedmaken op Sparta om de nacompetitie te halen.

'Premier League is minst competitieve grote competitie in Europa'

Uit onderzoek van het CIES Football Observatory is gebleken dat de Premier League de minst competitieve van de grote nationale voetbalcompetities van Europa is. Dat is althans de conclusie die men uit het onderzoek trekt.

Er werd bij 29 competities gekeken naar het aantal wedstrijden die eindigden met een verschil van minstens drie goals, om zo te bepalen waar de gaten tussen de topploegen en de mindere teams het grootst zijn. De Champions League staat helemaal bovenaan: maar liefst 29 procent van de wedstrijden eindigen met minstens drie goals verschil, acht procentpunt meer dan vorig jaar.

De teams in de Europa League zijn een stuk gelijkwaardiger aan elkaar: 16 procent van de wedstrijden eindigt met een grote marge. De Premier League prijst zichzelf als meest competitieve competitie in Europa, maar dat moet wellicht herdacht worden: 22 procent van de wedstrijden zijn nogal eenzijdig, het hoogste percentage van alle onderzochte nationale competities.

Van de vijf grote competities in Europa doet de Bundesliga het het best: 11 procent van de duels eindigt met drie goals of meer verschil. In heel Europa staat Rusland bovenaan, met een score van 10 procent. Met een kleine 18 procent staat Nederland in het middenveld. Tussen de Champions League en de Premier League staat Cyprus, met 27 procent.

Het hele rapport is hier te vinden.

Geen Ster ZLM Toer in 2018

Er zal in 2018 geen Ster ZLM Toer – GP Jan van Heeswijk worden verreden. De organisatie heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de meerdaagse wielerwedstrijd te annuleren. De internationale wielerwedstrijd stond gepland van woensdag 13 juni tot en met zondag 17 juni. In de editie van vorig jaar won sprinter Dylan Groenewegen twee etappes.

“We zijn er door organisatorische redenen, ondanks toezeggingen van diverse etappeplaatsen, niet in geslaagd om het etappeschema georganiseerd te krijgen”, aldus voorzitter Anton Ganzeboom.

Ganzeboom: “Helaas zijn we er tegenaan gelopen dat, nadat we het financiële kader rond hadden, enkele beoogde etappeplaatsen toch afhaakten. De besluitvorming hiervoor duurt vaak even en ook het traject rond vergunning wordt steeds complexer. Er is niet genoeg tijd om nu nog met alternatieven te komen. Daardoor moeten we nu dit besluit nemen.”

De organisatie kan niet langer wachten op andere mogelijkheden. “Wij kiezen er bewust voor om nu de knoop door te hakken. Ook omdat we ploegen in de gelegenheid willen stellen om een alternatief te zoeken voor onze wedstrijd.” Het niet doorgaan van de wedstrijd is absoluut geen definitief einde van de koers op het UCI 2.1 niveau. “Dit geeft ons als organisatie nu ook de ruimte om onze focus op 2019 te leggen. Dan willen we sterker dan ooit terugkomen!”

Van Gaal wijst zijn Champions League-favoriet aan

Louis van Gaal denkt dat Bayern München de beste kans maakt om dit seizoen de Champions League te winnen.

De kersverse Duitse kampioen kan zich woensdagavond tegen Sevilla plaatsen voor de halve finales. Bayern won de heenwedstrijd in Andalusië vorige week met 1-2. "Als ik nu moet wedden zou ik mijn geld op Bayern München zetten", zei Van Gaal dinsdagavond op Ziggo Sport.

Volgens de voormalige coach, die met de Rekordmeister in 2010 de finale haalde, beschikt Bayern over de beste defensie. "En een trainer die zijn ploeg aanpast aan de tegenstander, maar ook uitgaat van eigen kwaliteiten. Dat is de sleutel tot succes", vult Van Gaal aan.

AS Roma plaatste zich dinsdag op sensationele wijze voor de halve finales, terwijl Liverpool ook de return van Manchester City won (1-2). De thuisploeg had vlak voor rust echter op een 2-0 voorsprong moeten komen. Een doelpunt van Leroy Sané werd onterecht afgekeurd.

"Ik heb twintig jaar geleden al iets geroepen over video-arbiters. Ik vind dat dat zeker in de Champions League toegelaten moet worden", zegt Van Gaal over dat cruciale moment. "Men kan het niet meer zien, het spel gaat gewoon te snel."

Red Dead Redemption X Enhanced, meer klassiekers speelbaar op Xbox One

Gisteren meldden we al dat onder andere The Elder Scrolls III: Morrowind backward compatible zou worden en dus speelbaar op Xbox One. Nu blijkt dat dat echter lang niet alles was wat Microsoft in petto heeft voor ons.

Er zijn namelijk geen vijf nieuwe Xbox Original backward compatible games, maar maarliefst negentien. Het zijn ook niet de minste titels, waaronder BioWare klassieker Jade Empire en zes Star Wars-games, waaronder de twee originele Battlefronts en Knights of the Old Republic 2. De negentien games worden deze maand verdeeld over twee batches speelbaar gemaakt en zijn allen digitaal verkrijgbaar. Als je de originele Xbox-disc nog ergens hebt liggen, werkt deze natuurlijk ook. De volledige lijst aan games staat onderaan het bericht.

Ook de Xbox 360 wordt niet vergeten, en dus krijgen zes 360-titels een Xbox One X Enhanced-patch. Ook dit zijn niet de minste games, zo krijgen Red Dead Redemption, Portal 2, Darksiders, Star Wars: The Force Unleashed, Gears of War 2 en Sonic Generations deze upgrade. Met de patch worden deze games speelbaar in 4K-resolutie en profiteren ze van onder andere betere anti-aliasing en betere textures. Deze patches zijn inmiddels verkrijgbaar en gratis te downloaden voor bezitters van een Xbox One X.

De eerste Xbox Original-batch wordt op 17 april verwacht. Hierin zitten de volgende games:

 • Jade Empire
 • The Elder Scrolls III: Morrowind
 • Conker: Live & Reloaded
 • Panzer Dragoon Orta
 • Breakdown
 • SSX 3
 • Hunter: The Reckoning
 • Blinx: The Time Sweeper

De tweede batch komt een week later op 26 april, hierin zitten de volgende elf games:

 • Star Wars Battlefront
 • Star Wars Battlefront II
 • Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
 • Star Wars Republic Commando
 • Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy
 • Star Wars Jedi Starfighter
 • Destroy all Humans!
 • Mercenaries: Playground of Destruction
 • MX Unleashed
 • Panzer Elite Action: Fields of Glory
 • Full Spectrum Warrior

Buffon: ''Kan mijn laatste wedstrijd in de Champions League zijn"

Gianluigi Buffon speelt woensdagavond mogelijk zijn laatste wedstrijd in de Champions League. Daar refereerde hij zelf aan op een persconferentie.

''Het kan de laatste keer zijn", weet Buffon, die zich nog altijd niet definitief heeft uitgesproken over zijn toekomst. Het contract van de 40-jarige keeper van Juventus loopt komende zomer af en het is onbekend of de club hem nog een jaar onder de lat wil hebben. Gezien zijn leeftijd is dat een vraag die ieder jaar opnieuw oplaait, dus is het niet verwonderlijk dat journalisten speculeren over zijn afscheid.

Om de Europese campagne te verlengen, dient La Vecchia Signora een 3-0 thuisnederlaag goed te maken tegen Real Madrid. Een vooruitzicht waar Gianluigi Buffon uiteraard op hoopt. ''Dan is het sowieso niet mijn laatste optreden", stelt de ervaren international optimistisch.

Mocht zijn team daar niet in slagen, ziet Buffon dat overigens niet als een smet op zijn immense carrière. ''Die mogelijkheid bestaat, maar het is geen optie waar ik negatieve gedachtes bij heb. Als kind had ik het bepaald niet erg gevonden als mijn laatste wedstrijd tegen Real Madrid zou zijn. Je moet het positief bekijken."

Vitesse zet Fraser per direct aan de kant

Henk Fraser is niet langer de hoofdtrainer van Vitesse. Dat hebben de Arnhemmers woensdagochtend naar buiten gebracht.

Tot het einde van dit seizoen neemt Edward Sturing de taken van de hoofdtrainer over. "Voor alle betrokkenen is dit een teleurstellend besluit. Henk en Vitesse hebben veel te danken aan elkaar. De bekerwinst vorig seizoen is een fantastische en blijvende herinnering maar in de topsport gaat het om de prestatie in het hier en nu", zegt algemeen directeur Joost de Wit op de officiële website van de club.

"De huidige doelstelling voor Vitesse, het halen van de play-offs, komt de laatste weken steeds meer in gevaar en we willen er alles aan doen om onze doelstelling te halen. Onze inschatting is dat het noodzakelijk is om nu in te grijpen in het belang van de club."

Fraser kan de beslissing van de clubleiding wel begrijpen. "Dit soort zaken horen bij het trainerschap. Ook hiervan wil ik leren om mezelf door te ontwikkelen als trainer", reageert hij. "Ik ben trots om voor Vitesse te hebben mogen werken. Onlosmakelijk zijn de club en ik dankzij een mooi stuk geschiedenis, het winnen van de eerste prijs in de clubhistorie, aan elkaar verbonden. De vreugde van de supporters is wat mij absoluut bij blijft."

Vitesse neemt ook per direct afscheid van assistent-trainer Aleksandar Rankovic en fysiek- en assistent-trainer Jurgen Seegers. De Arnhemmers, die momenteel zevende staan in de Eredivisie, nemen het komend weekend op tegen Sparta, de toekomstige werkgever van Fraser.

Radio 3sixty

De Duitse audiofabrikant Teufel heeft zijn WiFi-assortiment onlangs uitgebreid. Naast de bekende WiFi-soundbars en -speakers komt het bedrijf nu met een wereldontvanger voor de 21e eeuw, de WiFi-radio "Radio 3sixty". Het apparaat combineert een aantal functionaliteiten die eerder nog niet samenkwamen in hun geluidsapparatuur: DAB+, internetradio, FM-radio, bluetooth aptX, Spotify Connect, wekfunctie, sleeptimer en USB-powerbank.

Chris Stoffer neemt zetel Dijkgraaf over

Op woensdag 11 april 2018 wordt Chris Stoffer (43) uit Elspeet beëdigd als Tweede Kamerlid. De beëdiging is aan het begin van de middagvergadering, om ongeveer 13.00 uur.

Het nieuwe Kamerlid Stoffer komt in de plaats van Elbert Dijkgraaf (48), die dinsdag 10 april plotseling afscheid nam van de Tweede Kamer. Stoffer is directeur netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat. Daarnaast is hij fractievoorzitter voor de SGP in de gemeenteraad van Nunspeet.

MLB: Bogaerts uitgeschakeld door blessure, Red Sox rollen Yankees op

Honkballer Xander Bogaerts is vermoedleijk tien tot veertien dagen uitgeschakeld. De kortestop van de Boston Red Sox, op fenomenale wijze begonnen aan het seizoen, heeft een kleine breuk in zijn enkel opgelopen. 

Vooraf was al duidelijk dat Bogaerts de serie van de Red Sox tegen de New York Yankees in eigen huis zou moeten missen. Hij gaf al wel aan dat de pijn inmiddels wat minder is: "Ik kan lopen zonder een speciale laars. Het doet pijn, maar er zit duidelijk verbetering in." Zonder Bogaerts waren de Red Sox dinsdag alsnog veel te sterk voor de Yankees van Didi Gregorius.

Een homerun van Aaron Judge in de vijfde inning bracht de enige New Yorkse score op het bord. Vooral Mookie Betts schitterde: met vier slagbeurten, waaronder een 'grand slam' in de zesde inning, was hij in totaal betrokken bij negen runs voor de Red Sox, die met 14-1 wonnen.

Bij de Atlanta Braves kwam Ozzie Albies tot scoren. Dansby Swanson sloeg hem in de negende inning over de thuisplaat op bezoek bij de Washington Nationals, maar dat kon een 4-1 nederlaag niet voorkomen. Jonathan Schoop verloor met de Baltimore Orioles in eigen huis met 1-2 van de Toronto Blue Jays.

Voor de Los Angeles Dodgers viel er na een stroef begin weer wat te juichen: de Oakland Athletics werden thuis met 4-0 geklopt, nadat werper Kenley Jansen de boel op slot gooide. 

De Los Angeles Angels lieten op bezoek bij de Texas Rangers weinig heel van de thuisploeg. Na vier innings stond al een 1-9 voorsprong op de borden en ook Andrelton Simmons droeg zijn steentje bij.

De Nederlands international werd in de eerste inning binnen geslagen door Chris Young en mepte de bal in de derde inning zelf de tribune in voor een homerun. De Angels wonnen uiteindelijk met 1-11. De ploeg won nu negen van de eerste twaalf wedstrijden, de beste seizoensstart sinds 1982.

Uitslagen MLB dinsdag
Chicago White Sox - Tampa Bay Rays 5-6
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 5-8
Cleveland Indians - Detroit Tigers 2-1
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 1-2
Philadelphia Phillies - Cincinnati Reds 6-1
Washington Nationals - Atlanta Braves 4-1
Boston Red Sox - New York Yankees 14-1
Miami Marlins - New York Mets 6-8
Texas Rangers - Los Angeles Angels 1-11
Minnesota Twins - Houston Astros 4-1
Kansas City Royals - Seattle Mariners 3-8
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 5-3 (2 extra innings)
Colorado Rockies - San Diego Padres 2-5
Los Angeles Dodgers - Oakland Athletics 4-0
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 5-4

Red Sox - Yankees (Bron: YouTube)

Football Manager komt naar Nintendo Switch

Altijd al Football Manager willen spelen op je Nintendo Switch? Dat kan binnenkort, maar het wordt dan wel de Football Manager touch editie. Het is echter niet dezelfde versie als voor mobiele apparaten, maar een uitgeklede versie van de pc variant.

Het verschil zit hem in het feit dat in Football Manager Touch 2018 voor Nintendo alleen het mediagebeuren voor matches weggehaald is. Of er nog andere zaken ontbreken is nog niet bekend. Wanneer het spel beschikbaar zal zijn is nog niet bekend.

FM 2018


NBA: 76ers breken record met 15e opeenvolgende zege

De basketballers van de Philadelphia 76ers hebben het record van meeste opeenvolgende zeges voor het team gebroken. In 1983 won Philadelphia veertien wedstrijden op rij in het reguliere seizoen - om vervolgens ook hun laatste NBA-titel te winnen - en dinsdagavond ging dat record eraan.

De Sixers kwamen het uitduel met de Atlanta Hawks in met veertien achtereenvolgende overwinningen op zak. Daar wilden de Hawks in de laatste wedstrijd van hun vrij dramatische seizoen een einde aan maken en het begin was goed. Philadelphia nam het heft na één kwart echter in handen en gaf de voorsprong niet meer weg: 113-121.

Woensdagavond worden de laatste wedstrijden in het reguliere seizoen gespeeld. De ogen zijn dan vrijwel allemaal gericht op één duel en wel dat tussen de Denver Nuggets en de Minnesota Timberwolves. De inzet is bijzonder simpel: de winnaar gaat naar de play-offs, de verliezer is klaar.

Overigens werden de spotlights dinsdagavond ook even op Andre Ingram gericht. De 32-jarige Amerikaan sleet zijn jaren onder meer in Australië en de opleidingscompetitie van de NBA, maar dinsdag mocht hij bij de Los Angeles Lakers dan eindelijk zijn debuut maken. Als oudste Amerikaanse debutant in meer dan een halve eeuw deed hij het bijzonder goed: Ingram scoorde negentien punten.

Uitslagen NBA dinsdag
Indiana Pacers - Charlotte Hornets 93-119
Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 113-121
Washington Wizards - Boston Celtics 113-101
Dallas Mavericks - Phoenix Suns 97-124
Utah Jazz - Golden State Warriors 119-79
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 99-105

Ingram's heerlijke NBA-debuut op 32-jarige leeftijd (Bron: YouTube)

Jeff Kaplan praat over Overwatch Campaign

Zoals bekend is Overwatch met de missie Retribution ook de PVE kant van het spel aan het verkennen. De vier speler co-op missie wordt goed ontvangen en de gamers willen meer. De mannen van Eurogamer bespraken dit met Jeff Kaplan.

Kaplan geeft aan dat Overwatch gemaakt is als pure PVP game en dat de 35 miljoen spelers die ze nu hebben dit ook graag willen. Toch geeft hij aan dat het team achter Overwatch veel plezier had met het maken van PVE content omdat ze op die manier meer verhalen kunnen vertellen. Ze hopen ook meer van dit soort content in de toekomst te kunnen leveren, maar een echte campaign zal heel erg veel werk zijn en de vraag is of het de moeite waard is.

Overwatch: Retribution is gisteren begonnen en duurt tot 30 april. Gedurende deze periode is ook Uprising weer te spelen.Beleef je eigen avontuur in Octopath Traveler

In een korte trailer laat Nintendo meer zien van Octopath Traveler, de exclusieve RPG voor Nintendo Switch. We zien nieuwe omgevingen en nieuwe (grote) vijanden die we in de game tegen gaan komen.

In Octopath Traveler speel je als acht verschillende personages, die elk hun eigen rol en verhaal hebben. Zo is Primrose een erotisch danser die door verleiding informatie kan achterhalen van NPC's en is Alfyn een apotheker die kan healen en via ondervragingen informatie krijgt over geheimen in de wereld.

Octopath Traveler lanceert op 13 juli exclusief voor Nintendo Switch.

Basketballers Den Bosch rekenen af met Weert

De basketballers van New Heroes Den Bosch hebben dinsdagavond geen fout gemaakt in de strijd om de top-2 in de Dutch Basketball League en daarmee een rechtstreeks startbewijs voor de halve finales van de play-offs.

Basketball Academie Limburg uit Weert kwam op bezoek in Brabant. De jongelingen deden het tegen de nummer twee van de DBL verrassend goed en Sam van Dijk zorgde in het derde kwart zelfs voor een gat van slechts vier punten: 53-49.

Onder leiding van Mike Miklusak en Norville Carey liepen de Boschenaren vervolgens echter uit naar een relatief ruime voorsprong, die omgezet werd in een 92-75 zege. Daarmee neemt Den Bosch weer wat afstand van Landstede Basketbal, dat vooralsnog op de derde plek staat.

Disgaea Refine komt naar Switch en PlayStation 4

In januari lekte de plannen al voor een remake van de eerste Disgaea en nu is de game officieel aangekondigd via Dengeki Online. De game is in ontwikkeling voor Nintendo Switch en PlayStation 4 en lanceert op 26 juli in Japan.

Over een release in het Westen is nog niets bekend, maar gezien het recente succes van Disgaea 5 in het Westen lijkt dat enkel een kwestie van tijd. De game krijgt een special edition met daarin de OST, dagelijkse desktop kalender en een special-make box.

Meer informatie, naast onderstaande mini screenshot, is er nog niet.

Disgaea Refine

DSI oefening kaping op Princess Seaways

Tijdens de vierdaagse  terrorismebestrijdingsoefening "Port Defender 2018" die afgelopen maandag is gestart, oefenen militaire en civiele partners veel kanten van terrorismebestrijding en havenbescherming.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) was o.a. betrokken bij het beëindigen van een kaping aan boord van de Princess Seaways van DFDS.

Tijdens de overtocht van IJmuiden naar Newcastle zag de kapitein kapers aan boord van zijn schip komen en riep hulp in. De betrokken diensten, waaronder de Marine en Politie, stelden een plan op en voerde die uit. 

Hoe dat ging is te zien op wat foto's en in een filmpje.

Oefening Port Defender 2018 (Foto: Ministerie van Defensie)
Oefening Port Defender 2018 (Foto: Ministerie van Defensie)

Oefening Port Defender 2018 (Foto: Ministerie van Defensie)
Oefening Port Defender 2018 (Foto: Ministerie van Defensie)

Oefening Port Defender 2018 (Foto: Ministerie van Defensie)
Oefening Port Defender 2018 (Foto: Ministerie van Defensie)

Gevonden lichaam is van vermiste Belg

Medewerkers van de Forensische Opsporing zullen een technisch onderzoek doen nadat er dinsdagmiddag een lichaam is aangetroffen in de Maas, in de buurt van Blitterswijck.  Rond 17.00 uur kreeg de politie melding van een passant die ter hoogte van de Elsholterweg een lichaam in de Maas zag liggen.

Agenten hebben de omgeving van de Maas afgezet in verband met het lopende onderzoek. De brandweer is ter ondersteuning aan de politie opgeroepen met duikers en een boot. Nader technisch onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de identiteit van de aangetroffen persoon en of er sprake is van een mogelijk misdrijf.

Het scheepvaartverkeer in de Maas zal in verband met dit lopende onderzoek voorlopig ter hoogte van Blitterswijck stil worden gelegd.

Update 11 april 09:50 uur
De gevonden persoon in de Maas in Broekhuizenvorst is een man uit België die daar sinds begin dit jaar als vermist stond opgegeven. Het forensisch onderzoek van dinsdagavond heeft uitgewezen dat de man zichzelf om het leven heeft gebracht.

Nadat de identiteit van de man was vastgesteld hebben Belgische collega’s de familie van de man ingelicht.

Haase tijdens nederlaag: "Kutballen! Kutbaan! Kutballen! Kutbaan!"

Tennisser Robin Haase verloor dinsdag op het ATP-toernooi van Marrakech al in de eerste ronde van de Bosniër Mirza Basic. Jammer voor de Hagenaar, maar voor zijn fans leverde dat gelukkig wel weer wat moois op, waar nu ook videobeelden van zijn.

Haase was niet al te gelukkig met de baan, de ballen en alles er omheen en dat liet hij op de baan weten ook. "Ik kan er gewoon niet mee spelen!", riep hij tegen, vermoedelijk, zichzelf. Nadat hij een fraaie rally beëindigde door een niet al te ingewikkelde bal net buiten de lijnen te slaan was hij er even helemaal klaar mee: "Kutballen! Kutbaan! Kutballen! Kutbaan!", klonk het.

Samen met Matwé Middelkoop komt de immer beheerste Haase nog in actie in het dubbelspel, waarvan we hopen dat ook dat weer wat mooie beelden op kan leveren.

Na het punt op 10:26 gaat Haase weer even uit z'n dak (Bron: YouTube)

Twee aanhoudingen in liquidatiezaak uit 2014

Een 30-jarige man uit Amsterdam en een eveneens 30-jarige man uit Purmerend zijn woensdagochtend 11 april aangehouden in Houten en Purmerend. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van een 30-jarige man uit Amsterdam op 20 februari 2014.

De politie kreeg vier jaar geleden de melding dat een gewonde man op de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam naast een auto lag. Hulpdiensten rukten uit maar konden niets meer voor het slachtoffer betekenen. Even later werd op de Reizigersweg in Amsterdam een brandende auto aangetroffen, waarvan tijdens het onderzoek in 2014 is vastgesteld dat deze gebruikt was bij de liquidatie van de 30-jarige Amsterdammer.

Er werd een uitgebreid onderzoek gestart, maar dit werd in 2015 stopgezet omdat er op dat moment geen verdere onderzoeksrichting was. Begin dit jaar kwam echter nieuwe informatie binnen en werd het onderzoek hervat. Dit heeft geleid tot de aanhouding van de twee verdachten. Zij zijn inmiddels in verzekering gesteld en zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Afstraffing Go Ahead door Jong PSV gestaakt door noodweer

Jong PSV was dinsdagavond in de Jupiler League hard op weg naar een stevige afstraffing van Go Ahead Eagles. In Eindhoven stonden de jongelingen met 6-0 voor tegen de club uit Deventer, maar kort voor het einde moest de wedstrijd gestaakt worden.

Hevig noodweer boven het Brabantse veld zorgde al voor een kleine onderbreking, waarna het duel hervat werd. In de 85e minuut besloot scheidsrechter Sta Teuben om de boel definitief te staken. Of en wanneer de resterende minuten uitgespeeld worden is nog niet bekend.

Nikolai Laursen scoorde voor rust twee keer namens Jong PSV, Sam Lammers trof één keer doel, terwijl Joey Groenbast een eigen goal maakte. Albert Gudmundsson liet na rust twee goals optekenen, waaronder één vanaf elf meter.

Scheidsrechter Sta Teuben vindt het mooi geweest met de regen (Pro Shots/Erik Pasman)
Scheidsrechter Sta Teuben vindt het mooi geweest met de regen (Pro Shots/Erik Pasman)

Mars misleidt met M&M's

De Reclame Code Commissie heeft foodwatch in het gelijk gesteld bij een klacht tegen Mars Nederland BV om hun M&M’s Pinda & Hazelnoot. Mars overtreedt de wet door op deze limited edition M&M’s niet te vermelden hoeveel hazelnoten in de zak M&M’s zitten. De verpakking suggereert volgens foodwatch dat er evenveel duurdere hazelnoten als goedkopere pinda’s in zitten. Mars moest echter in de klachtenprocedure erkennen dat er veel minder hazelnoten (9%) in zitten dan pinda’s (16%).

Mars is niet de enige; dit soort misleiding is peanuts voor de voedingsindustrie. Voedselfabrikanten verleiden klanten vaak met aantrekkelijke dure ingrediënten in de naam van een product of op het plaatje op de verpakking. In het geval van Mars waren het hazelnoten, maar ook ingrediënten als bijvoorbeeld honing, meergranen en duurdere fruitsoorten als frambozen worden vaak door de fabrikant benadrukt maar blijken dan amper in het product te zitten.

Wet verplicht tot vermelden hoeveelheid lokingrediënt; Mars in de fout
De wet verplicht de fabrikant om het percentage te vermelden in de ingrediëntenlijst van ingrediënten die benadrukt worden op de voorkant van de verpakking; het zogenoemde ‘kwidden’ (Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie). Dit wordt echter niet altijd (goed) gedaan, en zo misleiden fabrikanten hun klanten met aantrekkelijke ingrediënten die amper in het product zitten. De NVWA geeft openlijk toe meestal niet op te treden tegen misleiding ‘omdat er geen sprake is van risico’s voor de volksgezondheid’. Dit geeft producenten de ruimte om ongestraft de wet te ontduiken en zo consumenten op het verkeerde been te zetten. foodwatch vindt dit onacceptabel en hoopt dat de uitspraak over M&M’s een preventief effect zal hebben maar zeker ook dat de NVWA haar wettelijke taak nu eens oppakt en gaat handhaven.

Meergranen, honing of fruit op voorkant maar amper in product
Bij de M&M’s zat de misleidende suggestie onder meer in het verdelen van de voorkant in twee kleuren waarvan op één helft pinda’s worden getoond en op de andere helft hazelnoten. Dat wekt de suggestie dat de helft van de M&M’s bestaat uit pinda’s en de andere helft uit (duurdere) hazelnoten. Vaak worden op het etiket van producten mooie namen en plaatjes getoond van exotische, gezonde of dure ingrediënten. Het komt echter maar al te vaak voor dat deze ingrediënten nauwelijks in het product aanwezig zijn. Deze misleiding is wettelijk toegestaan, zolang maar correct wordt ‘gekwid’; dus op de achterkant van het etiket in de ingrediëntenlijst het percentage van dit ingrediënt wordt vermeld.

Foodwatch vindt dat deze vorm van misleiding moet worden aangepakt en dat de NVWA niet haar taak kan ontduiken door zelf te bepalen dat het handhaven van regels tegen consumentenmisleiding geen prioriteit heeft. Deze wet is niet voor niets opgesteld. Daarnaast is de wet niet afdoende om misleiding op de voorkant te voorkomen. foodwatch vindt dat een fabrikant verplicht zou moeten worden op de voorkant van de verpakking bij het lokingrediënt het percentage te vermelden. Daarmee wordt misleiding via de voorkant voorkomen en hoeft dit niet meer in de kleine lettertjes op de achterkant – die veel consumenten niet (kunnen) lezen - te worden rechtgezet.

Mars misleidt met M&M's (Foto: Foodwatch)
Mars misleidt met M&M's (Foto: Foodwatch)

'Raketten VS worden uit de lucht geschoten'

Amerikaanse raketten die worden afgevuurd op Syrië zullen allemaal uit de lucht worden geschoten en de lanceerinrichtingen zullen worden aangevallen. Dat heeft de Russische ambassadeur in Libanon aangekondigd.

Aleksander Zasipkin wees op een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin en de Russische stafchef in die richting. "Als er een aanval komt door de Amerikanen, dan zullen de raketten worden neergehaald en ook de plek waar zij werden gelanceerd".

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij snel beslist over een Amerikaanse reactie op de vermoedelijk gifgasaanval in de Syrische stad Douma. Bij de aanval in Douma zouden zaterdag minstens zeventig mensen om het leven zijn gekomen. Syrië ontkent de aanval.

'Raketten VS worden uit de lucht geschoten'
'Raketten VS worden uit de lucht geschoten' (Foto: ANP)

Nederlander koopt vaker bij Chinese webshop

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar voor 817 miljoen euro gekocht via buitenlandse webwinkels. Dit is een groei van 28 procent ten opzichte van 2016. Toen bleef de teller steken op 637 miljoen euro.

Chinese webwinkels zijn nog steeds het populairst bij Nederlanders. Zo'n 30 procent van alle bestedingen over de grens wordt uitgegeven via Chinese webwinkels. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, een onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland.

Bijna drie op de tien Nederlanders van vijftien jaar en ouder hebben in 2017 een of meerdere aankopen via buitenlandse webwinkels gedaan.

In totaal geven Nederlanders 248 miljoen euro uit op Chinese websites, een groei van 31 procent ten opzichte van 2016. China is vooral erg populair voor het kopen van consumentenelektronica. Buurland Duitsland is na China het populairst voor Nederlandse online shoppers.

Nederlander koopt vaker bij Chinese webshop
Nederlander koopt vaker bij Chinese webshop (Foto: BuzzT)

Werkzaamheden in werkplaats Defensie Leusden stilgelegd

De werkzaamheden in de werkplaats van het landmacht-instandhoudingsbedrijf in Leusden zijn tot nader order stilgelegd. Reden is dat het veiligheid-meldingssysteem storingen vertoont. In geval van calamiteiten zijn personeel en hulpdiensten mogelijk niet op tijd te alarmeren. De veiligheid van het personeel is daarmee niet gewaarborgd.

De haperingen kwamen gisteren aan het licht tijdens werkzaamheden van het Rijksvastgoedbedrijf. 

De werkplaats van het landmacht-instandhoudingsbedrijf, van het Materieel Logistiek Commando, telt zo’n 325 werknemers met specialistische kennis. Zij leveren onderhoud, herstel en modificaties van landsystemen zoals pantservoertuigen. De eenheid benadert komende dagen haar klanten en toeleveranciers om uit te leggen wat de gevolgen zijn voor de levering van diensten.

Personeel van de werkplaats is geïnformeerd en mocht vervolgens naar huis.

Werkplaats instandhoudingsbedrijf Leusden (Foto: Ministerie van Defensie)
Werkplaats instandhoudingsbedrijf Leusden (Foto: Ministerie van Defensie

Worlds Adrift komt volgende maand op Steam

Op 17 mei kunnen mensen aan de slag met de nieuwe MMO Worlds Adrift. De game zal als Early Acces beschikbaar zijn op steam. De makers hebben een teaser-trailer op Youtube gezet om de boel een beetje te hypen.

In Worlds Adrift krijg je de controle over een luchtschip en moet je op ontdekking langs zwevende eilanden. Hier moet je onderdelen zien te vergaren om jouw luchtschip te upgraden.


Xiaomi promotie ťn 8 NL-kortingcodes

En ook deze week belichten we de nieuwe acties op Gearbest. Weet in ieder geval dat er nog steeds sprake is van de douanekosten retour-regeling, samengevat krijg je de kosten dus terug als je hebt gekozen voor een shipping optie 'registered air mail / priority line shipping'. 

1104-1 (Foto: gbofficial)

Een nieuwe laptop van het merk Teclast deze keer. Het doet ons een beetje denken aan de tijd van de netbooks, de 'goedkopere' variant op de grotere laptops alleen tegenwoordig krijg je nog meer bang for the buck! Deze Teclast F7 zoals ze hem noemen bevat 6GB werkgeheugen en een 128GB SSD. Dan denk je natuurlijk dat is een beetje weinig opslag omdat Windows 10 ook al wat ruimte pakt.....geen punt, er zit een uitbreidingsslot in voor een SSD dus je kan de opslagruimte makkelijk vergroten. 

Het is dus een heel leuk ding met nog een 14-inch FullHD IPS scherm en een Intel Celeron N3450 chip. Voor €247 euro heb je hem dus in huis, omdat dat inclusief de priority line-shipping is (én dus douanekosten retour-regeling!). Check de deal hierrrrr

1104-2 (Foto: gbofficial)

Gooi je ook weleens (onbewust) met je telefoon? Met deze AGM X2 SE kan dat gewoon Het is een toestel wat stevig, robuust en waterdicht is maar er toch netjes uit ziet met degelijke specificaties. Een grote 6000mAh accu, 6GB/64GB geheugen, en natuurlijk IP68 waterdicht. Je hebt nog een Snapdragon 653 en een 5.5-inch FullHD AMOLED scherm. Een heel fijn ding dus, zelfs nog een dubbele camera op de achterkant. Dit gehele pakket heb je in huis voor €354 euro hierrrrrr

1104-3 (Foto: gbofficial)Ja, een hele rij Xiaomi laptops. Dit zijn allemaal aanbiedingen uit de Xiaomi Fan promotiesale. Een speciale pagina waarbij heel veel van Xiaomi met korting is te kopen. Niet alleen de notebooks, maar ook alle andere producten zoals de Xiaomi actioncams, vrijwel alle Xiaomi telefoons en vergeet niet de Xiaomi dashcam en sportarmbandjes. Kortom, zeker de moeite te kijken als je een échte fan bent van Xiaomi. De promotie vind je hierrrrr

1104-4 (Foto: gbofficial)

Zoals jullie inmiddels weten heeft Gearbest een eigen Nederlandse pagina gebouwd waar kortingen te vinden zijn voor alleen de Nederlandse klanten. het gaat dan ook om producten die goed lopen in ons kikkerlandje. Deze week zit er nog een tablet tussen, een home-security systeem en nog een paar andere producten. Elke week worden ze gewisseld dus check zeker even of er iets leuks tussen zit voor je. 

Gearbest Nederlandse Pagina

GTA IV verliest waarschijnlijk deel soundtrack

GTA IV is alweer bijna 10 jaar oud en dat zorgt voor de nodige problemen lijkt het. Onze concullega's bij Kotaku zijn er achter gekomen dat er voor veel nummers geen licentie meer is na 26 april. De mensen bij Rockstar zouden niet van plan zijn de licentie te verlengen en dus worden de nummers in kwestie waarschijnlijk met een patch verwijderd.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ook bij GTA: San Andreas gebeurde dit zonder enige aankondiging. De kans bestaat dat PlayStation 3 eigenaren de tracks kunnen downloaden voor ze verdwijnen. Rockstar heeft officieel nog niet gereageerd. Om welke nummers het precies gaat is ook nog niet duidelijk.

gta4


'Impact heffingen VS op China beperkt'

De Amerikaanse importheffingen zullen slechts een beperkt direct effect hebben op de economie van China. Dat stellen kredietbeoordelaars Moody's en Fitch, die overigens verwachten dat de Verenigde Staten en China waarschijnlijk via onderhandelingen tot een oplossing zullen komen.

Moody's geeft aan dat handel in de afgelopen jaren een kleinere bijdrage levert aan de groei van de Chinese economie en dat mede daardoor de Chinese kwetsbaarheid voor een handelsconflict is afgenomen. Het bureau verwacht dat de VS en China zullen proberen te voorkomen dat het handelsconflict echt uit de hand loopt omdat dit voor beide landen negatief uitpakt. Fitch gaf aan dat een volledige handelsoorlog tussen beide economische grootmachten risico's kan opleveren voor bedrijven in Azië en het gebied rond de Grote Oceaan.

De laatste tijd zijn de spanningen tussen de VS en China over handel weer wat afgenomen, mede door een toespraak van de Chinese president Xi Jinping die benadrukte dat zijn land meer open moet worden voor buitenlandse investeerders. Ook gaf Xi aan dat China de heffingen op de import van auto's zal verlagen. De Amerikaanse president Donald Trump had geklaagd over de in zijn ogen oneerlijke autohandel tussen de VS en China.

'Impact heffingen VS op China beperkt'
'Impact heffingen VS op China beperkt' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon en buien

In het zuiden is het bewolkt en komt af en toe een bui voor. Elders zijn er ook brede opklaringen. In het midden van het land komt lokaal dichte mist voor. Halverwege de ochtend lost de mist op. Vanmiddag ontstaan er vooral boven het midden enkele buien, waarbij er kans is op onweer, hagel en lokaal veel regen. In de avond verdwijnen de buien weer. De maximumtemperaturen variëren van 14°C op de Wadden tot 17°C in het oosten. De wind komt uit richtingen tussen oost en zuid en varieert in kracht van zwak in het zuiden tot krachtig op de Wadden.

In de nacht naar donderdag zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen. Er kan lokaal een mistbank ontstaan. De temperatuur daalt naar 7 tot 10°C. De wind is noordoostelijk en zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied (vrij)krachtig.

Donderdag zijn er naast af en toe zon ook wolkenvelden. In de middag kan er vooral in het zuiden al een enkele bui voorkomen, in de avond is er overal kans op enkele onweersbuien die van Duitsland en België uit het land binnenkomen. Hierbij is er kans op hagel, windstoten en lokaal veel regen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14°C in het uiterste noorden tot lokaal 21°C in het oosten. De zwakke tot matige noordoostelijke wind draait in de loop van de dag naar een oostelijke richting en neemt iets in kracht toe. In het noordelijk kustgebied blijft de wind (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Interpretatie is onderweg naar IJmuiden en zag onderweg dit Delftsblauwe standbeeld (Foto: Interpretatie)
Interpretatie is onderweg naar IJmuiden en zag onderweg dit Delftsblauwe standbeeld (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hyves komt terug!

Joas en Patrick zijn bezig met een terugkeer van Hyves zo lezen we op RTVUtrecht.nl. Als je ze genoeg centjes geeft via: Tijd Voor Hyves dan moet het zeker goed komen. Oh man weet je nog, lekker bij elkaar krabbelen, met de dansende banaan spelen of elkaar beglitteren! Wat een mooie tijd was dat, wie wil dat nou niet terug? Bij Man Bijt Hond konden we een paar jaar geleden nog meesnotteren met Antje. Ze was zo verdrietig dat Hyves verdween, als alles goed gaat kan ze binnenkort weer lekker Hyven!

A Way Out

Toen A Way Out voor het eerst getoond werd op de E3 2017 wist ik het meteen: eindelijk een co-op game die ook gericht was op het co-op gedeelte. Helemaal als je bedenkt dat Josef Fares (Brothers: A Tale of Two Sons) er aan gewerkt heeft. Maar hoewel A Way  Out zijn momenten heeft, komt het toch niet helemaal uit de verf.


'Facebook luistert niet mee met microfoon'

Facebook luistert zijn gebruikers niet af via de microfoon in hun smartphone, tablet, laptop of computer. Het is "een samenzweringstheorie" dat Facebook opvangt wat er om iemand heen gebeurt, zei topman Mark Zuckerberg dinsdag in een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat. "Nee, dat doen we niet", aldus Zuckerberg.

De geruchten dat Facebook omgevingsgeluid oppikt en aan de hand daarvan advertenties verkoopt, gaan al jaren rond. Wat volgens Zuckerberg wel gebeurt, is dat Facebook het geluid van een geüpload filmpje opslaat.

'Facebook luistert niet mee met microfoon'
'Facebook luistert niet mee met microfoon' (Foto: ANP)

Liverpool geeft Manchester City de genadeklap na arbitrale fout

Liverpool heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De bezoekers wonnen ook de return tegen Manchester City.

Na de klinkende 3-0 van vorige week op Anfield had City een snel doelpunt nodig om dit tweeluik in de kwartfinales nog spannend te kunnen maken. Die snelle goal kwam er, want binnen twee minuten lag de bal al achter doelman Loris Karius. Na een foute pass van Virgil van Dijk kon de thuisploeg uitbreken en Gabriel Jesus rondde met rechts keurig af.

Manchester City bleef aandringen en probeerde het tempo hoog te houden. Liverpool, waar behalve Van Dijk ook Georginio Wijnaldum een basisplek had, kwam er nauwelijks aan te pas. De grootste kansen ontstonden vlak voor rust, toen The Reds twee keer heel goed weg kwamen. Eerst raakte Bernardo Silva de paal en even later zat het mee toen de arbitrage faalde.

Leroy Sané dacht van dichtbij de 2-0 te maken, maar vanwege buitenspel keurde arbiter Lahoz de goal af. De Spaanse arbitrage zag echter niet dat Sané via James Milner in balbezit kwam en dus niet via een teamgenoot. Pep Guardiola ging na het rustsignaal zodanig tekeer dat hij de tweede helft vanaf de tribune moest bekijken .

Zonder Guardiola langs de zijlijn was de wedstrijd na rust al snel beslist. Liverpool kreeg meer ruimte om aan aanvallen te denken en Mohamed Salah zorgde na een minuut of tien voor de 1-1. De Egyptenaar maakte het karwei met een handig stiftje af nadat teamgenoot Sadio Mané op doelman Ederson was gestuit.

Met de wetenschap dat City op dat moment vier goals nodig had om nog door te gaan, was de spanning dus helemaal weg. De gastheer kon het niet meer opbrengen om Liverpool continu onder druk te zetten en door een blunder van Kyle Walker pakte het team van Jürgen Klopp zelfs nog de zege. De vleugelverdediger verspeelde de bal aan Roberto Firmino, die laag in de verre hoek raak mikte: 1-2.

Roma stunt en gooit Barcelona uit Champions League

AS Roma heeft voor een gigantische verrassing gezorgd door Barcelona uit de Champions League te gooien. De Romeinen gaan op basis van uitgoals door.

Met Kevin Strootman in de basis won het team met 3-0, wat precies genoeg is na de eerdere 4-1 nederlaag in Camp Nou. Met die onmogelijk geachte overwinning ontpopt Roma zich tot de verrassing van het toernooi en moet Barcelona met het schaamrood op de kaken afscheid nemen van het miljardenbal.

De Romeinen zetten vanaf de eerste minuut volop druk op de defensie van Barça en sloegen al na zes minuten toe via Edin Dzeko. Omdat zijn collega's het vizier in de eerste helft niet op scherp hadden en Barçelona er niets tegenover stelde, werd de ruststand bepaald op 1-0.

Na de pauze ging de thuisploeg vrolijk verder met het strijdplan en na een klein uur spelen werd die inzet wederom beloond met een doelpunt. Daniele De Rossi bleef kalm en benutte een strafschop nadat Dzeko was neergehaald door Gerard Pique.

Barcelona probeerde zich wel op te richten, kreeg via Lionel Messi ook wel wat kansjes, maar de aanstaande kampioen van Spanje vond simpelweg geen antwoord op de enorme vechtlust van de Romeinse opponent. Verdediger Kostas Manolas kopte uiteindelijk de voor Barça fatale derde treffer binnen nadat Dzeko en Schick daar eerder niet in slaagden.

Bestelauto's steeds ouder

Bedrijfsbestelauto’s waren begin 2017 gemiddeld 8 jaar oud, bijna 2 jaar ouder dan in 2010. Bestelauto’s op naam van particulieren waren gemiddeld twee keer zo oud. Met bedrijfsbestelauto’s werd in 2016 gemiddeld 19 duizend kilometer gereden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Begin 2017 waren er in Nederland 851 duizend bestelauto’s in bezit van een bedrijf. De gemiddelde leeftijd van deze bedrijfsbestelauto’s groeide in vergelijking met 2010 met 25 procent naar 8 jaar. Deze toename heeft onder andere te maken met de afgenomen verkoop van nieuwe bestelauto’s na het uitbreken van de crisis in 2008. Van de bedrijfsbestelauto’s heeft 96 procent een dieselmotor. De gemiddelde leeftijd van bestelauto’s op naam van particulieren (in totaal 94,4 duizend) nam in de periode 2010-2017 beduidend sterker toe: met 38 procent. Begin 2017 zijn deze bestelwagens gemiddeld 16 jaar oud.

De meeste bestelauto’s staan op naam van bouwbedrijven en bedrijven in de groot- en detailhandel. Gemiddeld zijn deze 7,9 jaar oud. Bestelauto’s op naam van bedrijven in de energievoorziening en bedrijven binnen de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten zijn gemiddeld het jongst (4,1 en 5,9 jaar oud). De branches met gemiddeld de oudste bedrijfsbestelauto’s zijn landbouw, bosbouw en visserij (11,1 jaar) en cultuur, sport en recreatie (10,8 jaar).

De gemiddelde leeftijd van bedrijfsbestelwagens nam in de periode 2010-2017 het minst toe in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten, namelijk met 8,1 procent. Met een toename van 51 procent steeg de gemiddelde leeftijd van bestelauto’s van financiële instellingen het sterkst. De gemiddelde leeftijd van bestelauto’s ligt hoger in de periferie dan in de Randstad en het midden van het land.

Daarnaast geldt voor elke provincie dat de gemiddelde leeftijd van bestelauto’s in sterk en zeer sterk stedelijke gebieden lager is dan op het platteland (weinig, matig en niet-stedelijke gebieden). De oudste bestelauto’s staan geregistreerd op de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. Bestelauto’s zijn daar gemiddeld 14 en 13 jaar oud. De nieuwste bestelauto’s zijn te vinden in de gemeenten Bunnik en Duiven, waar ze respectievelijk 5 en 6 jaar oud zijn.

Meeste kilometers
Met alle bedrijfsbestelauto’s werd in 2016 gemiddeld 19.000 kilometer afgelegd. Bedrijven in de vervoer- en opslagbranche legden in 2016 de meeste kilometers af met hun bestelauto’s, gemiddeld 30,8 duizend kilometer. Met gemiddeld 12.500 kilometer reden de bedrijfsbestelauto’s binnen de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten het minst. Particulieren legden met hun bestelauto gemiddeld nog minder kilometers af, namelijk 12.300.

Meer omzet voor minder doe-het-zelf-zaken

Hoewel de omzet van doe-het-zelfwinkels de laatste jaren weer toeneemt, blijft het aantal vestigingen van doe-het-zelfwinkels afnemen. In de periode 2008-2017 is het aantal doe-het-zelfwinkels met 6 procent afgenomen: van 5290 naar 4960 winkels. Dat meldt het CBS naar aanleiding van vragen vanuit de media.

Vooral verf- en behangwinkels (-20 procent), winkels in vloeren (-15 procent) en ijzerwarenwinkels (-12 procent) verdwenen uit het straatbeeld. Ook het aantal bouwmarktvestigingen liep terug: van 1355 in 2008 tot 1270 in 2017. In verhouding tot het aantal inwoners had Friesland in 2017 de meeste bouwmarkten: per 100.000 inwoners waren er 13 bouwmarkten. In Noord- en Zuid-Holland waren in 2017 relatief de minste bouwmarkten, 5 per 100.000 inwoners.

Omzet doe-het-zelfwinkels gestegen 
De omzet van de doe-het-zelfsector is in 2017 met 7 procent gestegen in vergelijking met 2016. De sector profiteerde daarmee onder meer van de opleving van de woningmarkt. Binnen de doe-hetzelfsector vormen bouwmarkten de grootste branche. De omzet van de bouwmarkten steeg in 2017 met bijna 6 procent ten opzichte van 2016. 

Meer omzet voor minder doe-het-zelf-zaken (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer omzet voor minder doe-het-zelf-zaken (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.