FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 april 2018

Westen en Rusland tegenover elkaar in VN-raad

De VN-Veiligheidsraad heeft geen overeenstemming kunnen bereiken om te achterhalen of er opnieuw chemische wapens zijn gebruikt in Syrië en welk team specialisten dat moet gaan onderzoeken. De VS met westerse bondgenoten en Rusland kwamen niet tot elkaar.

Rusland sprak zijn veto uit over het Amerikaanse voorstel te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de gewraakte luchtaanvallen in Syrië. Twaalf leden van de raad, onder wie de Nederlandse afgevaardigde, stemden in met de resolutie. Bolivia koos de kant van de Russen, die vinden dat de Syrische regering-Assad al is veroordeeld, en China onthield zich.

"Deze resolutie is wel het minste wat de raad kan doen als reactie op de aanval', zei de Amerikaanse vertegenwoordigster Nikki Haley, met een verwijzing naar het inzetten van dodelijk gifgas in de Syrische stad Douma. De VS en andere westerse mogendheden overwegen een militaire vergeldingsactie.

Een Russisch tegenvoorstel voor nieuw onderzoek, met reportage aan de VN en pas dan beantwoording van de schuldvraag door de raad, haalde het vervolgens ook niet. Zeven leden waren tegen, zes voor en twee onthielden zich van stemmen.

Westen en Rusland tegenover elkaar in VN-raad
Westen en Rusland tegenover elkaar in VN-raad (Foto: ANP)

Sanders: Trump kan Mueller ontslaan

Donald Trump vindt volgens zijn woordvoerster Sarah Sanders dat hij de bevoegdheid heeft speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. De Amerikaanse president gelooft dat zo'n besluit in zijn macht ligt, antwoordde Sanders op een doelgerichte vraag van een journalist. Mueller doet onderzoek naar mogelijke Russische bemoeienis met de verkiezingscampagne van 2016.

Sanders verklaring is in tegenspraak met de inschatting van rechtsdeskundigen. Die zeggen dat Trump Mueller niet zelf de laan kan uitsturen. Volgens hen ligt de bevoegdheid daartoe bij de persoon die de supervisie heeft over het onderzoek. Dat is in dit geval de plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein.

Trump reageerde zijn woede af op Mueller en Rosenstein, nadat agenten van de federale politie (FBI) maandag een inval hadden gedaan bij zijn privéadvocaat Michael Cohen. Volgens diens juridisch adviseur had Mueller het Openbaar Ministerie getipt.

Mitch McConnell, de fractievoorzitter van de Republikeinen in de Senaat, zei dinsdag dat Mueller zijn werk moet kunnen afronden. Hij vindt het echter niet nodig een wet aan te nemen die Mueller beschermt tegen ontslag.

Sanders: Trump kan Mueller ontslaan
Sanders: Trump kan Mueller ontslaan (Foto: ANP)

Eerste gezamenlijke test nieuwe DTM-seizoen; Frijns rijdt achtste tijd

In aanloop naar het nieuwe seizoen hebben de DTM-teams op maandag en dinsdag getest op het circuit van Hockenheim. Op de eerste testdag was tweevoudig kampioen Marco Wittmann het snelste. Mercedes-coureur Gary Paffett reed de snelste tijd op dinsdag.

2018 DTM Audi Robin Frijns
2018 DTM Audi Robin Frijns (Foto: DTM)

Dit seizoen hebben de auto's enkele aanpassingen ondergaan. Zo zijn onder andere minder aerodynamische hulpmiddelen toegestaan in de hoop dat inhalen eenvoudiger wordt. Door deze aanpassingen zullen de rondetijden wel omhoog gaan.

Op maandag reed Wittmann met zijn BMW M4 131 ronden. Zijn snelste tijd was 1:32,378. Deze rondetijd was ongeveer twee seconden trager dan de pole position vorig seizoen. Audi-coureur Nico Müller eindigde op de tweede plaats. Mike Rockenfeller was derde.

2018 DTM Mercedes Pascal Wehrlein
2018 DTM Mercedes Pascal Wehrlein (Foto: DTM)

Paffett was het snelste op dinsdag. De Brit reed een tijd van 1:32,942. Op plaats twee en drie eindigden de BMW-coureurs Joel Eriksson en Tim Glock. Robin Frijns eindigde met zijn Audi RS5 op de achtste plaats.

Testdag 1
1. Marco Wittmann BMW 1:32,378
2. Nico Müller Audi +0,287
3. Mike Rockenfeller Audi +0,554
4. Bruno Spengler BMW +0,607
5. Augusto Farfus Jr. BMW +0,701
6. Edoardo Mortara Mercedes +1,118
7. Pascal Wehrlein Mercedes +1,146
8. Gary Paffett Mercedes +1,213

Testdag 2
1. Gary Paffett Mercedes 1:32,942
2. Joel Eriksson BMW +0,008
3. Timo Glock BMW +0,195
4. Philipp Eng BMW +0,280
5. René Rast Audi +0,433
6. Daniel Juncadella Mercedes +0,440
7. Edoardo Mortara Mercedes +0,446
8. Robin Frijns Audi +0,718

Het seizoen begint op 5 en 6 mei op het circuit van Hockenheim.

Voetbalsters onder 19 na ruime zege naar EK

De Nederlandse voetbalsters onder 19 jaar hebben zich overtuigend geplaatst voor het Europees kampioenschap, dat in juli in Zwitserland gespeeld wordt. De derde en laatste wedstrijd in de eliteronde van de kwalificatie werd met 6-0 gewonnen van Hongarije, het gastland van de groep van Nederland.

Na een 6-0 zege op Slovenië en een 1-1 gelijkspel tegen Zweden nam Oranje het op tegen de Hongaarse dames. Dat ging aanvankelijk niet al te best, terwijl Zweden tegen Slovenië een voorsprong nam en dus virtueel de koppositie en het enige beschikbare startbewijs in handen nam.

Bij rust kwam de 18-jarige Fenna Kalma, absoluut toptalent van sc Heerenveen, tussen de lijnen en de spits opende de score binnen een minuut. Kalma zorgde zelf voor de 1-0, waarna Victoria Pelova met twee treffers de 4-0 op de borden zette. Kalma maakte haar hattrick compleet en Eva van Deursen tekende voor de 6-0 eindstand.

Nederland doet voor de achtste keer mee aan het toernooi, dat voor de zeventiende keer gespeeld wordt. In 2014 speelde een ontketende Vivianne Miedema Nederland naar de enige titel.

Woning waar vermiste Willeke Dost woonde te koop

De woning waar de 15-jarige Willeke Dost verdween op 15 januari 1992 wordt op dit moment te koop aangeboden op Funda.  Tot die ontdekking kwam user Scriptascripta op het forum. De vermissing van Willeke staat dit jaar op de cold-case kalender die de politie heeft verspreid.  De pleegouders van Willeke Dost (15) troffen haar de bewuste ochtend niet aan in haar kamer.

Ze dachten dat Willeke al op de fiets naar school was gegaan. Aan het eind van de middag kwam Willeke echter niet thuis. Navraag leerde dat ze die dag nooit op school was geweest. Laat op de avond gaven de pleegouders haar op als vermist.

Willeke Dost had een dramatische jeugd. Ze verloor al vóór haar eerste levensjaar haar beide ouders bij een verkeersongeluk. Daarna verbleef ze bij familie, pleegouders en in diverse opvangtehuizen. Haar vermissing werd aanvankelijk beschouwd als een vrijwillige verdwijning, maar later is men anders naar de verdwijning van Willeke Dost gaan kijken.

Er is veelvuldig naar het meisje gezocht. In 2010 vond er nog een grote zoekactie plaats bij de boerderij van haar pleegfamilie aan de Koekanger Dwarsdijk 41 in Koekange. Alle (zoek)acties waren tevergeefs. Nabestaanden en bekenden van Willeke Dost willen graag dat er een einde komt aan de onzekerheid over het lot van het meisje. 

Opvallend is dat er op de website van Funda met geen woord gerept woord over de voorgeschiedenis van de woning. 

Woning waar vermiste Willeke Dost woonde te koop (Foto: FOK!)
Woning waar vermiste Willeke Dost woonde te koop (Foto: FOK!)

Woning waar vermiste Willeke Dost woonde te koop (Foto: Coldcasekalender Politie.nl)
Woning waar vermiste Willeke Dost woonde te koop (Foto: Coldcasekalender Politie.nl)


'AF-KLM en easyJet bieden samen op Alitalia'

Air France-KLM heeft samen met de Britse prijsvechter easyJet en investeringsmaatschappij Cerberus een bod gedaan op de failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Bronnen rond de luchtvaartmaatschappijen hebben dat tegen persbureau Bloomberg gezegd.

Air France-KLM had eerder volgens met name Italiaanse media al interesse getoond. Toen werd partner Delta Air Lines nog genoemd als partij waar de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie mee zou samenwerken bij een bod. Air France-KLM weersprak dat destijds.

In totaal zijn er drie biedingen binnengekomen bij de bewindvoerders van Alitalia. Die gaan daar de komende dagen naar kijken. Een van de andere biedingen zou van Lufthansa komen. De Duitse branchegenoot van Air France-KLM had volgens het Italiaanse persbureau ANSA een bod neergelegd. Welke partij of partijen verantwoordelijk zijn voor het derde bod is niet bekend.

Alitalia ging vorig jaar failliet nadat het personeel zich tegen een grote saneringsoperatie had gekeerd. Grootaandeelhouder Etihad Airways besloot daarop de geldkraan dicht te draaien. Sindsdien vliegt Alitalia op basis van een overbruggingskrediet van de Italiaanse overheid. De onzekere situatie in de Italiaanse politiek maakt het onduidelijk of er verdere steun komt van de Italiaanse staat als Alitalia wordt overgenomen.

'AF-KLM en easyJet bieden samen op Alitalia'
'AF-KLM en easyJet bieden samen op Alitalia' (Foto: ANP)

Aanslag gepleegd op Floyd Mayweather

Een beveiliger uit het gevolg van bokser Floyd Mayweather Jr. is gewond geraakt bij een aanslag op de groep van de bokser. Mayweather zelf is hierbij ongedeerd gebleven.

Mayweather was maandagochtend rond een uur of drie vanuit een nachtclub op weg naar het Intercontinental Buckhead Hotel in de Amerikaanse stad Atlanta toen zijn gevolg, bestaande uit drie auto's, wachtend voor het hotel onder vuur werd genomen vanuit een andere auto. 

De ongelukkige beveiliger, Gregor LaRosa, werd tijdens deze aanval in zijn been geraakt, maar mocht het ziekenhuis drie uur na zijn behandeling weer verlaten. De politie in Atlanta gaf een korte verklaring uit. 'We geloven dat mr. Mayweather in één van deze drie auto's gezeten heeft, maar hij is ongedeerd. Op dit moment lijkt het niet op een willekeurige schietpartij, de schutter schoot gericht op de auto waar het slachtoffer in zat. Tot nu toe is er nog geen mogelijk motief bekend.' Na de schietpartij reden alle drie de auto's razendsnel weg, kort gevolgd door een andere auto, aldus de politie.

Mayweather, over het algemeen gezien als de beste bokser van zijn generatie en die in 2017 nog een enorm lucratieve bokspartij tegen MMA-vechter Conor McGregor uitvocht, was in Atlanta om een boksgala te promoten. Bronnen zeggen dat hij zich bewust was van een mogelijke aanslag op zijn leven.

De zondag voor de aanslag plaatste hij nog een cryptische boodschap op zijn Twitter-pagina: 'Ik weet niets van morgen, maar ik leef voor vandaag.' De bokser hult zich tot nu toe in stilzwijgen en heeft nog geen commentaar gegeven op de schietpartij.

Call Of Duty: WWII's DLC 'The War Machine' is nu live

De nieuwste DLC voor Call of Duty: WWII, The War Machine is vanaf nu speelbaar op de PlayStation 4. Dit pakket bevat drie nieuwe multiplayer mappen die zich afspelen in Dunkirk, Egypte en een lanceerplatform ergens in Duitsland. Naast dit multiplayer festijn is er ook een War Modus map met de naam Operation: Husky. Uiteraard is er ook een nieuwe Zombies map: The Shadowed Throne toegevoegd.

Wil je meer weten over de drie mappen? Kijk dan snel naar de Map Briefings van Activision. Daarin wordt uitgelegd hoe ze eruit zien, welke tactieken er het best passen en wat trip&tricks.

Call of Duty: WWII is beschikvaar voor PS4, Xbox One en PC. The War Machine DLC is live on PS4 now. De rest volgt binnenkort.

Tusk soms woedend over brexit

Donald Tusk begrijpt nog steeds helemaal niets van het Britse besluit de Europese Unie te verlaten. "Brexit staat me tegen. En dat is eigenlijk een understatement", zei de voorzitter van de Europese Raad dinsdag in Dublin. "In mijn opinie is de brexit een van de meest trieste momenten in de Europese geschiedenis van de 21e eeuw. Daar ben ik soms werkelijk woedend over".

Tusk wees de Ieren in zijn toespraak nog eens op de gevaren van scheuring in Europa en riep alle EU-landen op de fundamentele waarden in acht te nemen. "De Europese Unie is geen bureaucratisch model, ze is een catalogus van gemeenschappelijke waarden en democratische standaarden."

Volgens de Poolse liberaal volstaat smeken om eenheid niet. "Het is veel belangrijker dat we ons allemaal aan de gezamenlijke regels houden, ten aanzien van mensenrechten en burgerlijke vrijheden, vrijheid van meningsuiting en vergadering, de scheiding der machten en de rechtsstaat. Dat is de echte basis van onze eenheid."

Bezorgdheid
Tusk richtte zich daarmee onder meer tot zijn vaderland. De Europese Commissie dreigt Polen met sancties wegens de politieke invloed op het rechtssysteem. Ook is er kritiek op de Hongaarse machthebbers wegens hun optreden tegen de media, het hoger onderwijs, minderheden en vluchtelingen.

"We hebben veel redenen tevreden te zijn als generatie die Europa heeft verenigd. Maar we hebben evenveel redenen voor bezorgdheid als generatie die nog altijd te maken kan krijgen met de sombere maar vast spectaculaire vertoning van een Europese splijting".

Tusk soms woedend over brexit
Tusk soms woedend over brexit (Foto: ANP)

IsraŽlische partij verbreekt band met Labour

De Israëlische arbeiderspartij Ha'Avoda heeft de relatie met de Britse zusterorganisatie Labour verbroken. De Israëlische sociaaldemocraten veroordelen Jeremy Corbyn, die volgens hen antisemitisme heeft gedoogd.

Partijleider Avi Gabbay heeft zijn Britse collega in een brief laten weten zich verplicht te voelen hem te wijzen op de vijandigheid die Labour tegen de joodse gemeenschap heeft uitgestraald. "En op de antisemitische opmerkingen en acties die je als leider van Labour UK hebt toegelaten."

Gabbay doelt onder meer op de mediaberichten dat stafmedewerkers van onder anderen Corbyn via de sociale media antisemitische teksten verspreidden. Sir David Garrard, een van de grootste sponsors van Labour, heeft de partij daarom de rug toegekeerd. Gabbay is ook niet te spreken over Corbyns begrip voor de Palestijnse zaak.

Israëlische partij verbreekt band met Labour
Israëlische partij verbreekt band met Labour (Foto: ANP)

Man en vrouw takelen elkaar toe, beiden aangehouden

Na een steekincident in een woning aan de Maarten Trompstraat in Geldrop werd maandag de bewoonster van het pand aangehouden. Haar vriend werd met steekverwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en werd vandaag aangehouden.

In de woning zou zich een conflict in de relationele sfeer hebben afgespeeld. Zowel de vrouw als de man liepen hierbij verwondingen op. Beiden zijn in het ziekenhuis behandeld en hebben dit inmiddels verlaten. De vrouw werd maandag aangehouden als verdachte van het steekincident. Lopende het onderzoek kwam ook de man als verdachte van huiselijk geweld in beeld en werd ook hij dinsdagmiddag aangehouden.

Minutieus sporenonderzoek
Wat zich precies heeft afgespeeld in de woning en wie welke rol heeft gehad wordt door de politie onderzocht. In de woning werd maandag uitgebreid sporenonderzoek gedaan door forensisch specialisten. De woning is nog steeds verzegeld zodat de zoektocht naar sporen voortgezet kan worden indien nodig. Uiterste zorgvuldigheid is hierbij van groot belang en vergt tijd aldus de politie.

Man en vrouw takelen elkaar toe, beiden aangehouden (Foto: Politie.nl)
Man en vrouw takelen elkaar toe, beiden aangehouden (Foto: Politie.nl)

Replay Jong Ajax - N.E.C. aanstaande maandag

Jong Ajax en N.E.C. zullen aanstaande maandag opnieuw tegenover elkaar staan. De KNVB heeft het duel voor 16 april 20.00 uur opnieuw ingepland. De wedstrijd moet worden overgespeeld omdat bij Ajax de niet-speelgerechtigde Teun Bijleveld meedeed door een fout van de KNVB, besloot de bond de uitslag ongeldig te verklaren en het duel opnieuw in te plannen.

Bijleveld had tijdens FC Dordrecht - Jong Ajax (2-3) op maandag 2 april zijn vijfde gele kaart ontvangen, waardoor de middenvelder tegen N.E.C. geschorst had moeten zijn. Als gevolg van een administratieve fout van de KNVB stond Bijleveld op vier gele kaarten en kon hij gewoon worden opgesteld door de Amsterdammers. Voor de Nijmegenaren een kans om alsnog drie punten te kunnen bijschrijven. Ajax won het afgekeurde duel met 2-0. 

N.E.C. is met Fortuna Sittard verwikkeld in een strijd om directe promotie. De Nijmegenaren wonnen maandag met 2-1 van FC Oss en Fortuna speelde met 1-1 gelijk bij RKC Waalwijk. Fortuna heeft twee punten meer dan N.E.C., dat dus een wedstrijd minder speelde en de minste verliespunten heeft. Jong Ajax heeft evenveel punten als N.E.C. en wil graag kampioen worden, hoewel de ploeg niet kan promoveren.

Mollema voert Trek-Segafredo aan in Amstel Gold Race

Bauke Mollema is door zijn ploeg Trek-Segafredo geselecteerd voor de Amstel Gold Race, die komende zondag op het programma staat. Hij is in Limburg de kopman van de Amerikaanse ploeg.

De Nederlander krijgt assistentie van Jasper Stuyven en John Degenkolb, die hun klassieke lente met nog één week verlengen. De 31-jarige Mollema eindigde in de Nederlandse heuvelklassieker al driemaal bij de eerste tien. Zijn beste notering dateert uit 2014, toen hij zevende werd. 

Trek selecteerde naast Mollema, Stuyven en Degenkolb ook landgenoot Koen de Kort, Michael Gogl, Toms Skujiņš en Ruben Guerreiro.

Professionele vakantieganger gezocht

Zin in vakantie, maar wil je wel gewoon betaald krijgen? Ja, dat willen wij ook wel. Belvilla is op zoek naar professionele vakantiegangers: die vakantiehuizen moeten immers wel getest worden, net als de lokale omgeving.

Via de vacature kun je je aanmelden en als je geselecteerd wordt kun je ingezet worden in meer dan twintig landen, van Noorwegen tot Spanje en van Kroatië tot, met een beetje pech, Nederland. Je moet verslag doen via vlogs, foto's en artikelen, dat is allemaal niet al te ingewikkeld.

Alles rondom de vakanties moet getest worden. Niet alleen het verblijf en de minder bekende plekken in de omgeving, maar ook het eten en het zwembad moeten stevig uitgeprobeerd worden. Vergeet vooral ook de bedden niet aan een krachtige stresstest te onderwerpen!

Solliciteren kan tot 23 april en mocht een FOK!ker het worden: laat vooral even weten of je betaalde vakantie een beetje bevallen is. 

Jeugdwereldkampioene Beune naar schaatsploeg Orie

Schaatstalent Joy Beune komt de komende twee seizoenen uit voor Team LottoNL-Jumbo. De regerend wereldkampioene bij de junioren tekende deze week een contract bij de ploeg van coach Jac Orie.

De 18-jarige Bornse eindigde in haar eerste jaar als juniore als tweede op het WK. Vorige maand veroverde ze vervolgens in Salt Lake City het goud door haar landgenoten Jutta Leerdam en Elisa Dul voor te blijven. Op het WK wist ze zelfs drie nieuwe junioren-wereldrecords te noteren. Op de 1000 meter finishte ze na 1.14,21 seconden terwijl ze op de 1500 meter de klok liet stoppen na 1.54,21. Ze verzekerde zich vervolgens van de allroundtitel door op de drie kilometer een tijd van 3.59,47 te noteren.

Beune kijkt uit naar de volgende stap in haar carrière. "Ik heb een mooie en succesvolle tijd gehad bij de junioren en ik ben iedereen die daar aan heeft bijgedragen enorm dankbaar. Nu kan ik niet wachten om de stap naar de senioren te zetten", aldus Beune. "Bij Team LottoNL-Jumbo kom ik in een uiterst professionele omgeving met goede begeleiding en faciliteiten terecht, daarom heb ik de keuze voor deze ploeg gemaakt. Ik kijk er naar uit om in het geel-zwart te schaatsen en mijn professionele carrière bij LottoNL-Jumbo te beginnen."

Beune is de eerste nieuwkomer bij het team van Orie, nadat eerder Sven Kramer en Patrick Roest hun overeenkomst voor twee jaar verlengden. Jan Smeekens en Chris Huizinga beschikken over een doorlopend contract.

Willem II accepteert straf na vuurwerkdebacle: deel stadion leeg

Fans van Willem II zijn tijdens het laatste thuisduel niet welkom op de Kingside. Hun club heeft de eis van de tuchtcommissie nu toch geaccepteerd.

Aanleiding voor die straf zijn de ongeregeldheden met vuurwerk tijdens de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Na afloop van dat duel ging het eind vorig jaar mis op 8 december. Tilburgse supporters gooiden vuurwerk naar de spelers van de aartsrivaal uit Breda. Niet voor het eerst overigens, want tijdens de play-offwedstrijden in 2016 eindigde het treffen ook al in mineur. Toen kreeg de club een voorwaardelijke straf van één wedstrijd zonder publiek.

Ditmaal is daar ook een geldboete van 7.500 euro aan verbonden en het publiek mag dus één thuiswedstrijd niet plaatsnemen op de tribune achter het doel. Seizoenskaarthouders van die vakken zijn zelfs helemaal niet welkom als Willem II het op 6 mei opneemt tegen Vitesse. Van de KNVB mogen ze niet elders in het stadion plaatsnemen.

Als noodoplossing gaat de club daarom een fanzone creëren in de buurt van het stadion. Daar kunnen gedupeerde supporters samen naar de wedstrijd kijken op een groot scherm, aldus de officiële uitleg op de clubsite.

Algemeen directeur Berry de Groot noemt het erg teleurstellend dat de bond geen rekening heeft gehouden met onschuldige en goedwillende fans. Daarom ging de club eerst niet akkoord met het schikkingsvoorstel, maar na het inwinnen van juridisch advies zijn de Tricolores toch overstag gegaan. ''We zullen de geleden schade verhalen op de daders, die inmiddels een stadionverbod hebben gekregen."

EU-landen gaan DNA-databanken koppelen

Dertien EU-landen gaan hun databanken met genetische gegevens aan elkaar koppelen zodat informatie kan worden uitgewisseld. Dat komt niet alleen onderzoek naar zeldzame ziekten ten goede, maar kan ook meer inzicht geven in kanker, hersenaandoeningen en de gevolgen van iemands DNA op bepaalde medicijnen. Patiënten kunnen daarvan profiteren met een gepersonaliseerde therapie.

De landen hebben hierover in Brussel een zogenoemde eHealth-verklaring ondertekend. Drie andere landen volgen later. De overige twaalf lidstaten, waaronder Nederland, worden uitgenodigd dat ook te doen.

Betere samenwerking moet ervoor zorgen dat bestaande en toekomstige databanken met elkaar kunnen communiceren en de nu nog gefragmenteerde initiatieven worden afgestemd. Doel is om in 2022 één miljoen zogeheten genomen in de EU toegankelijk te maken. De Europese Commissie is blij met het initiatief en neemt de coördinatie op zich.

Omdat het delen van genetische en medische gegevens erg gevoelig ligt, gelden de hoogste standaarden voor databescherming. De behoeften van burgers moeten centraal staan bij innovatie in de zorg, bedrukken de deelnemende landen.

EU-landen gaan DNA-databanken koppelen
EU-landen gaan DNA-databanken koppelen (Foto: ANP)

Boete en leeg vak na rellen bij Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft van de KNVB een geldboete gekregen naar aanleiding van de ongeregeldheden tegen De Graafschap op 4 maart.

De club uit Deventer moet 12.500 euro betalen en bij de eerste twee thuisduels van het nieuwe seizoen blijft Vak 19 bovendien leeg. Go Ahead Eagles laat via de officiële kanalen weten akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel van de KNVB.

Na afloop van de thuiswedstrijd tegen De Graafschap liep het volledig uit de hand in de Adelaarshorst. Meerdere fans van de thuisclub bestormden het veld om spelers van de tegenstander aan te vallen. De Eagles lieten eerder al weten dat de 'supporters' die zich misdroegen een levenslang stadionverbod zullen krijgen.

Go Ahead Eagles verloor het betreffende duel met 0-4. Bijna twee jaar geleden liep een onderling duel tussen beide clubs ook al uit de hand, nadat de Eagles ten koste van De Graafschap naar de Eredivisie promoveerden. Spelers van Go Ahead Eagles werden toen op de Vijverberg aangevallen door supporters van de Superboeren.

Haase in eerste ronde uitgeschakeld op het toernooi van Marrakech

Robin Haase is niet begonnen aan het gravelseizoen. De Nederlander verloor op het ATP-toernooi van Marrakech in de eerste ronde van de Bosniër Mirza Basic: 6-4, 4-6, 5-7.

De als vijfde geplaatste Haase wist de Bosniër zeven keer te breken, maar moest ook acht keer zijn service inleveren. Haase verspeelde in derde set tweemaal een break voorsprong. Bij een stand van 6-5 in het voordeel van Basic, leverde Haase opnieuw zijn service in.

Haase is de nummer 44 op de wereldranglijst. Basic staat vijftig plaatsen lagen dan de Nederlander. De 26-jarige Bosniër wist in februari als qualifier in Sofia zijn eerste ATP-titel te pakken. Toen was Basic in drie sets te sterk voor de Roemeen Marius Copil.

Poels keert terug in het peloton in Amstel Gold Race

Wout Poels zal zondag aan de start staan van de Amstel Gold Race. De Limburger van Team Sky is voldoende hersteld van zijn sleutelbeenbreuk, die hij opliep in de Parijs-Nice.

"Het herstel van mijn sleutelbeenbreuk gaat goed", aldus Poels op Twitter. "Zo blij dat ik kan zeggen dat ik kan starten in de Amstel Gold Race."

Poels liep zijn sleutelbeenbreuk vorige maand op bij een valpartij in de zesde etappe van Parijs-Nice. Op dat moment stond de Nederlander op de tweede plaats in het algemeen klassement. De 30-jarige wielrenner s daarvan precies op tijd hersteld om deel te nemen aan de enige Nederlandse klassieker.

YIPPEE KI-ROAST, MOTHERFUCKERS!

Vers van de pers. Er staat een nieuwe "The Roast of..." op stapel. En ditmaal is Bruce Willis de sjaak.

De opnames vinden plaats in Los Angeles. Maar Comedy Central heeft de datum van opname nog niet vrijgegeven. Ook is nog niet bekend wanneer de aflevering op tv komt. 

"Dit gaat niet de eerste keer worden dat ik een paar uur gegijzeld ga worden door een groep humorloze hufters" aldus Willis

Ken Alterman, de president van Comedy Central ziet het somber in voor Willis: "Bruce heeft terroristen, Armageddon, liefde en zelfs de dood overwonnen. Maar niks heeft hem voor kunnen bereiden op deze Roast."

Calmejane neemt zeventig kilo kaas mee na winst in Parijs-Camembert

Lilian Calmejane heeft de 79e editie van Parijs-Camembert gewonnen. De Fransman van Direct Energie ging met nog 27 kilometer te rijden in de aanval en kwam solo aan na 196,5 kilometer. Zijn landgenoot Valentin Madouas werd tweede, voor de Italiaan Andrea Vendrame.

Drie aanvallers kozen in het begin van de wedstrijd voor de aanval: Perrig Quemeneur (Direct Energie), Pierre Gouault (Roubaix Lille Métropole) en Daniel Eaton (UnitedHealthcare). Het drietal kreeg een voorsprong van zes minuten op het peloton.

Met nog zeventig kilometer was de voorsprong gezakt naar de minuut en dat was het teken voor Quemeneur om zijn medevluchters achter te laten. De Fransman van Direct Energie werd op iets meer dan veertig kilometer teruggepakt door het peloton.

De Frans ploeg Direct Energie bleef actief koersen. Op 27 kilometer van de streep was het Calmejane die in de aanval trok. De winnaar van de achtste etappe in de Tour de France van vorig jaar kreeg nooit meer dan een halve minuut van het peloton, maar wist het tot de streep vol te houden en boekte daarmee zijn tweede zege van het seizoen. Eerder was de Fransman ook al de beste Royal Bernard Drome Classic.

Madouas en Vendrame in het slot nog in de tegenaanval gegaan, maar ze stranden op twintig seconden van Calmejane.

Zoals ieder jaar krijgt de winnaar zijn lichaamsgewicht aan Camembert-kaas mee. In het geval van Calmejane is ongeveer zeventig kilo.

Kamer wil nummerbehoud bij wisseling van bank

De Tweede Kamer wil dat het mogelijk wordt om van bank te wisselen met behoud van het eigen rekeningnummer. Een voorstel daartoe van D66 en Partij voor de Dieren (PvdD) kan rekenen op steun van alle partijen. Het zou voor consumenten de drempel verlagen om een bank af te rekenen op bijvoorbeeld het beloningsbeleid.

Directe aanleiding is de rel die ING vorige maand ontketende door een forse salarisverhoging voor topman Ralph Hamers aan te kondigen. De bank trok dat plan na felle protesten snel weer in, maar het zorgde er wel voor dat de bankensector in politiek Den Haag volop in de schijnwerpers staat.

Kamerlid Jan Paternotte (D66) is blij met de Kamerbrede steun voor zijn voorstel. "Banken luisteren pas écht naar de maatschappij als de klant kan stemmen met de portemonnee", denkt hij. "Daarom moet het makkelijker worden over te stappen. Je bankrekeningnummer is van jou, niet van de bank."

Lastig uit te voeren
Minister van Financiën Wopke Hoekstra liet al weten dat het voorstel in de praktijk lastig zal zijn uit te voeren. "IBAN-nummers zijn Europees geregeld en bovendien gekoppeld aan banknamen", zei de bewindsman vorige week. Wel beloofde hij de kwestie in Brussel aan te kaarten.

Helemaal nieuw is het voorstel overigens niet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleitte in 2016 al voor nummerbehoud als middel om de concurrentie tussen banken te bevorderen.

Kamer wil nummerbehoud bij wisseling van bank
Kamer wil nummerbehoud bij wisseling van bank (Foto: ANP)

VN: geen bevestiging gebruik gifgas in Douma

Medewerkers van de Verenigde Naties in Syrië kunnen niet bevestigen dat er afgelopen weekeinde chemische wapens zijn ingezet in Douma, een verwoeste en omsingelde voorstad van Damascus. Volgens een woordvoerster van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn er in de afgelopen dagen wel mensen behandeld die problemen met de ademhaling hadden. Of die gezondheidsproblemen iets met chemische wapens te maken hebben, kon de WHO niet ter plaatse vaststellen.

Ook hulpverleners van de vluchtelingenorganisatie Unhcr en het noodhulpbureau Ocha van de VN hebben geen enkele eigen informatie over de inzet van chemische wapens. De VN mag slechts sporadisch de omsingelde enclave Douma in. Daar heersen extremistische islamitische strijdgroepen en werken Syrische hulpverleners die felle tegenstanders zijn van het regime van de Syrische president Assad. Zij stelden dat de Syrische strijdkrachten afgelopen zaterdag met gifgas hebben gegooid.

Het omsingelde Douma staat op het punt in handen te vallen van Assad, mede omdat de voornaamste strijdgroep, de Jaish al-Islam (Leger van de Islam), afgelopen weekend uiteindelijk instemde met hun door Rusland geregelde aftocht naar het Noord-Syrië. Russische media wijzen erop dat berichten over aanvallen met chemische wapens vaker zijn verspreid in de Syrische burgeroorlog in een poging westerse militaire acties tegen Assad uit te lokken.

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft in februari nog desgevraagd toegegeven, dat de inlichtingendiensten geen enkel bewijs hebben dat Assads leger bijvoorbeeld zenuwgas heeft ingezet. VN-chef António Guterres heeft dinsdag opgeroepen tot een onpartijdig onderzoek naar de meldingen.

VN: geen bevestiging gebruik gifgas in Duma
VN: geen bevestiging gebruik gifgas in Duma (Foto: ANP)

Oppositie weer fel over 'laks inlichten Kamer'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer ergeren zich opnieuw zeer aan het kabinet, dat eerst de pers en pas daarna de Kamer zou informeren. Die klacht klinkt al langer, en ook Kamervoorzitter Khadija Arib sprak er het kabinet al eens op aan.

De PVV, de linkse oppositie en DENK vinden het "bespottelijk" dat de plannen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) voor de verpleeghuiszorg al in de krant stonden voor hij ze naar de Kamer had gestuurd. Dat regeringspartij VVD over die plannen bovendien al een debat aanvroeg voordat zij ze strikt genomen kon kennen, steekt de oppositie nog extra.

PVV-Kamerlid Fleur Agema voelt zich "buitenspel gezet" door het "gesjoemel" van het kabinet. Dat de pers voorrang krijgt op de Kamer is haar al een doorn in het oog, "maar ook de coalitie wordt eerst in stelling gezet voordat wij zelfs de krant kunnen lezen".

Oppositie weer fel over 'laks inlichten Kamer'
Oppositie weer fel over 'laks inlichten Kamer' (Foto: ANP)

Straatracende piloot vertrekt bij Transavia

Co-piloot Casper van W. die met zijn vader betrokken was bij een dodelijke straatrace, vertrekt toch bij Transavia. De luchtvaartmaatschappij heeft dit bevestigd naar aanleiding van een bericht van NH Nieuws.

Transavia wilde hem ontslaan, maar de rechtbank in Amsterdam zag in het gedrag van de co-piloot geen reden voor ontslag. "Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen", aldus de rechtbank.

Transavia ging in hoger beroep tegen de uitspraak. Van W. vertrekt alsnog. "Transavia en de werknemer zijn overeengekomen dat het dienstverband op korte termijn eindigt", aldus een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

Van W. werd in november veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging. Hij had met zijn vader in maart 2016 door Loosdrecht geracet. Die reed daarbij een negentienjarige vrouw dood en werd veroordeeld tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar.

Straatracende piloot vertrekt bij Transavia
Straatracende piloot vertrekt bij Transavia (Foto: ANP)

SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer

Elbert Dijkgraaf van de SGP vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. Het werk legde te veel "spanningen" op zijn huwelijk, schrijft hij in zijn afscheidsbrief. Hij was de afgelopen maanden afwezig wegens oververmoeidheid.

Hij gaat meer aandacht aan zijn gezin besteden. "De balans tussen werk en privé klopte niet meer", aldus Dijkgraaf. Zijn afscheidsbrief werd dinsdag voorgelezen door Kamervoorzitter Khadija Arib. Dijkgraaf wil op zoek naar werk dat minder ,,hectisch en tijdrovend" is.

Dijkgraaf zal geen beroep doen op de wachtgeldregeling voor Tweede Kamerleden. De 48-jarige econoom zat sinds 2010 voor de streng christelijke partij in de Tweede Kamer. Daar hield hij zich bezig met onder meer Financiën, Landbouw en Defensie.

Bittere pil
Dijkgraaf neemt met pijn in het hart afscheid van de volksvertegenwoordiging. "Ik had er graag nog een aantal jaren aan toegevoegd." Arib noemde zijn vertrek "een bittere pil". "Je hebt ons wel aan het denken gezet."

"Ik heb alle begrip voor de heel persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt om, zoals hij dat zelf zegt, weer een goede balans te vinden tussen werk en privé", laat fractievoorzitter Kees van der Staaij weten in een reactie. "Het grijpt ons erg aan dat Elbert ons gaat verlaten."

Dijkgraaf wordt opgevolgd door Chris Stoffer uit Elspeet, de nummer vijf van de kandidatenlijst. Die wordt woensdag beëdigd. Nummer vier Bert-Jan Ruissen is lijsttrekker bij de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement.

SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer
SGP'er Elbert Dijkgraaf vertrekt uit Kamer (Foto: ANP)

Huizenprijzen ook in andere landen omhoog

Niet alleen in Nederland zitten de huizenprijzen flink in de lift, ook in tal van andere landen verwisselen woningen voor steeds hogere bedragen van eigenaar. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn woningmarkten internationaal duidelijk meer met elkaar vervlochten geraakt. Daardoor is het financiële systeem ook kwetsbaarder geworden.

Wil je een huis in Londen, kijk dan naar de prijsontwikkeling in Tokio, merkt het IMF gekscherend op. In Nederland wordt de flinke opmars van de huizenprijzen in Amsterdam soms met veel wantrouwen bekeken. In een mondiaal lijstje van het IMF staat de Nederlandse hoofdstad evenwel in de middenmoot. In Shanghai, Auckland, Sydney, Boedapest en Istanbul zijn de huizenprijzen tussen 2013 en 2017 veel harder gestegen.

Die 'synchrone' ontwikkeling komt volgens het IMF doordat bijvoorbeeld de ontwikkeling van de rente en de economische groei nu ook niet meer zo van land tot land verschillen. Ook zijn grote vastgoedbeleggers veelal over de grens actief. Overal spelen dus ongeveer dezelfde financiële omstandigheden.

Weerbaarheid
Daar zit hem het risico. Beleidsmakers moeten er rekening mee houden dat een economische schok in het ene deel van de wereld invloed kan hebben op de huizenprijzen op een hele andere plek. Grote prijscorrecties kunnen tevens overal tegelijk optreden en dus veel grotere gevolgen hebben.

Volgens het IMF is het daarom zaak om via bijvoorbeeld belasting of leenregels overspannen huizenmarkten zo veel mogelijk af te koelen. Ook ander beleid dat weerbaarheid tegen financiële schokken indamt en hoge schulden bij huishoudens beperkt kan helpen, aldus de belangrijke internationale organisatie.

'Huizenprijzen ook elders flink in de lift'
'Huizenprijzen ook elders flink in de lift' (Foto: ANP)

Aangifte tegen BelgiŽ om kerncentrales

De Nederlandse actiegroep Stop Tihange gaat zaterdag 21 april bij de Belgische politie aangifte doen tegen de Belgische staat. Volgens de actiegroep wordt het leven van miljoenen mensen bedreigd door de "krakkemikkige kernreactoren in Tihange en Doel". Ook schieten de verantwoordelijken volgens de actiegroep ernstig te kort in het nakomen van hun plicht om de veiligheid van de mensen in onder meer Nederland te waarborgen.

De Nederlandse actievoerders verzamelen zich 21 april bij het politiebureau van Tongeren in Belgisch Limburg, waar ze om 14.00 uur een klacht indienen tegen de Belgische staat.

Volgens de actievoerders heeft België weliswaar toegezegd de centrales in 2025 te sluiten, maar "er zijn zoveel mitsen en maren ingebouwd dat nóg langer openblijven van Tihange ook tot de mogelijkheden behoort", aldus Stop Tihange in een dinsdag verspreide verklaring.

Schrootkernreactoren
Behalve in Tongeren zullen actievoerders uit België, Luxemburg en Duitsland ook aangifte doen bij politiebureaus in Brussel, Namen en Eupen. De aangiftes maken onderdeel uit van een Euregionale campagne voor de onmiddellijke sluiting van wat genoemd wordt "de gevaarlijke schrootkernreactoren".

Behalve de Nederlandse actiegroep Stop Tihange doen aan de actie ook mee het Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie, Fin du nucleaire, Réveil anti nucléaire en Stop Tihange Deutschland.

Aangifte tegen België om kerncentrales
Aangifte tegen België om kerncentrales (Foto: ANP)

Zaak tegen PVV-aanhanger opnieuw bij het hof

Het gerechtshof in Amsterdam moet zich opnieuw buigen over de zaak tegen een PVV-aanhanger die is vrijgesproken voor groepsbelediging van moslims. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

De man liet zich beledigend uit over moslims in de documentaire 'Wilders, the movie', die in 2010 werd uitgezonden. Hij sprak onder meer over Arabieren als 'fervent kontenbonkers' die ook 'kleine jongens neuken', 'dat is normaal in hun cultuur'.

Het gerechtshof in Amsterdam sprak de verdachte vrij van groepsbelediging. Volgens het hof waren de uitspraken beledigend voor moslims, maar het oordeelde dat ze zijn gedaan in het maatschappelijk debat en bovendien niet dusdanig kwetsend zijn dat ze aanzetten tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid.

De Hoge Raad kan zich er niet in vinden dat het hof alleen aan deze vier begrippen heeft getoetst. Ook heeft het hof onvoldoende uitgelegd waarom de uitlatingen van de verdachte niet onnodig grievend zijn.

Zaak tegen PVV-aanhanger opnieuw bij het hof
Zaak tegen PVV-aanhanger opnieuw bij het hof (Foto: ANP)

Europa wil menselijke controle over robots

Nederland en 24 andere Europese landen willen garanderen dat mensen de controle houden over slimme robots. Kunstmatige intelligentie (AI) biedt veel voordelen, maar brengt ook gevaren met zich mee. Om die het hoofd te bieden en kansen te grijpen, gaan de 25 landen hun krachten bundelen.

Voorkomen moet worden dat er schadelijke AI-toepassingen worden ontwikkeld. Privacy en persoonlijke gegevens moeten goed worden beschermd en ook moet het duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is.

De landen gaan daarom een gezamenlijk antwoord formuleren op de sociale, juridische en ethische vragen die het gebruik van kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Doel is een "klimaat van vertrouwen" rond kunstmatige intelligentie te creëren en het grote publiek er vertrouwd mee te maken.

Grensoverschrijdend
Europa moet mondiaal in de race blijven als het gaat om onderzoek naar en het ontwikkelen van robots, software en apparaten waarbij AI komt kijken, zo staat verder in een verklaring die de landen in Brussel ondertekenden. Namens Nederland zette staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) haar handtekening.

AI kan bijdragen aan oplossingen op het vlak van gezondheidszorg, klimaatverandering, migratie en cyberveiligheid. De technologie is een belangrijke aanjager van economische groei, maar het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt en het onderwijs moeten daarvoor nog wel stappen zetten. De ondertekenaars beloven zich daarvoor in te zetten.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Andrus Ansip noemde de samenwerking uitstekend nieuws. "Een strategie rond AI in Europa moet grensoverschrijdend zijn om succesvol te zijn."

Europa wil menselijke controle over robots
Europa wil menselijke controle over robots (Foto: ANP)

SyriŽ nodigt OPCW-onderzoekers uit

De Syrische regering heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) uitgenodigd een team te sturen. Dat zou moeten onderzoeken of een aanval met chemische wapens is uitgevoerd in de stad Douma in Oost-Ghouta, berichten Syrische staatsmedia.

"Syrië wil graag samenwerken met de OPCW om de waarheid boven tafel te krijgen", zei een bron binnen het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen staatspersbureau SANA. De bron stelde dat "sommige westerse partijen" de beschuldigingen onder de aandacht brengen om hun "agressieve bedoelingen te rechtvaardigen".

Ook Rusland, een bondgenoot van de Syrische regering, wil dat OPCW-onderzoekers ter plekke poolshoogte nemen. Minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) zei dat zijn land dat zal voorstellen aan de VN-veiligheidsraad. Rusland is bereid zorg te dragen voor de veiligheid van de onderzoekers, zei de minister volgens persbureau TASS.

Syrië nodigt OPCW-onderzoekers uit
Syrië nodigt OPCW-onderzoekers uit (Foto: ANP)

IJsspeedway in Thialf levert weer Russische wereldkampioen op

Afgelopen weekeinde was het op de ijsbaan van Thialf in Heerenveen tijd voor een ouderwets staaltje Russische folklore: het WK ijsspeedway streek neer in Friesland, waar de laatste en beslissende ronde van het kampioenschap van dit seizoen gehouden werd.

Over het algemeen zijn de Nederlandse schaatsers in Thialf de baas, maar dat komt nog niet eens in de buurt van de Russische dominantie in het ijsspeedway: sinds 1966 wonnen twee Tsjechen een keer en was er één keer een Finse en vier keer een Zweedse wereldkampioen, de andere titels gingen allemaal naar de Sovjets of Russen.

Sterker nog, sinds 2004 is de gehele top-3 van het WK jaar na jaar Russisch, op derde plekken van de Oostenrijker Franz Zorn in 2008 en 2009 na. Regerend wereldkampioen Dmitry Koltakov trok naar Thialf als leider en dat leverde succes op: nadat Dmitri Khomitsevich, de kampioen van 2016, uit werd geschakeld was de derde wereldtitel voor Koltakov binnen. 

Jasper Iwema kwam er zoals het hele seizoen niet echt aan te pas en eindigde als vijftiende in het WK. De Zweed Martin Haarahiltunen was op de vierde plek de eerste niet-Rus, op gepaste afstand van de wederom volledig Russische top-3.

Beelden van dag één van de Ice Speedway Gladiators in Heerenveen (Bron: YouTube)

Celstraf en boete voor valse bommelding

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Almelo een geldboete van 10.000 euro en een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 45-jarige man uit Malta. De man wordt verdacht van een valse bommelding en een bedreiging op 28 december 2017, waarbij een internationale trein bij Oldenzaal werd stil gezet en ontruimd.

De man was eind vorig jaar met zijn vriendin op vakantie in Nederland. Vanwege een ruzie besloot de vrouw op 28 december de trein van Amsterdam naar Berlijn te nemen. De man belde vervolgens met de NS. Hij zei dat zijn vriendin een briefje had achtergelaten met de tekst "I will destroy everybody in Europe". De man geeft ook aan dat zijn vriendin geradicaliseerd is en zegt tegen de NS medewerker: "Stop the train now, stop it."

Politie, marechaussee en brandweer werden volop ingezet. De trein en het station Oldenzaal werden ontruimd. De passagiers moesten hun bagage achterlaten en werden overgebracht naar het ziekenhuis om daar hun paspoorten te laten controleren. De explosievenverkenner doorzocht met een hond de trein, maar er werden geen explosieven aangetroffen.

De verdachte kon vrij snel getraceerd worden, omdat hij zijn telefoonnummer bij de NS had achter gelaten. Hij werd op 30 december aangehouden.  Hoewel de man het woord ‘bom’ niet gebruikt heeft, is er volgens het OM wel sprake van een valse bommelding. De man heeft volgens de officier van justitie bewust de suggestie gewekt dat er een explosief in de trein zou liggen.

Daarnaast heeft de man zich volgens het OM schuldig gemaakt aan bedreiging. De verdachte heeft angst willen zaaien, door zijn verontrustende melding over het briefje met de tekst "I will destroy everybody in Europe". Deze melding moet worden bezien in het licht van hetgeen algemeen bekend is over de gewelddadigheid van terroristische aanslagen. Door de berichten die al snel circuleerden via sociale media, wisten de passagiers dat er sprake was van een dreiging en kan worden aangenomen dat zij zich ook daadwerkelijk bedreigd voelden, aldus het OM.

De verdachte heeft met zijn melding willen bereiken dat de trein werd stilgezet, zodat zijn vriendin niet verder kon reizen. Daarbij is de man volgens de officier van justitie volledig voorbij gegaan aan de enorme gevolgen van zijn daad: "Het treinverkeer heeft geruime tijd stilgelegen, hulpdiensten, vervoersbedrijven en waarschijnlijk ook treinpassagiers hebben schade geleden." Door de enorme media-ophef is niet alleen angst veroorzaakt bij de treinpassagiers, maar veel breder in de maatschappij. Daar wordt bij de strafmaat rekening mee gehouden.

De officier van justitie vindt een geldboete van 10.000 euro op zijn plaats. Daarnaast zou een bedrag van 10.000 euro gestort moeten worden in het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Op deze manier vloeit een deel van het geld terug naar de samenleving.

"Gelet op de ernst van de feiten, de gigantische impact en de signaalwerking naar de maatschappij, kan niet worden volstaan met het opleggen van een geldboete, maar moet ook een vrijheidsbenemende straf volgen", aldus de officier van justitie. Het OM vindt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, passend.

Ook zou de verdachte de NS een bedrag van 1705 euro aan schade moeten vergoeden, en het Medisch Spectrum Twente 984 euro.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over twee weken uitspraak.

Celstraf en boete voor valse bommelding (Foto: Rechtspraak.nl)
Celstraf en boete voor valse bommelding (Foto: Rechtspraak.nl)

Hongarije bestrijdt kritiek OVSE op verkiezing

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de kritiek op de parlementsverkiezing van zondag door een internationale verkiezingswaarnemer van tafel geveegd. Tegen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei hij dinsdag met enig cynisme: "Bedankt voor de bijdrage".

De verkiezingen in Hongarije boden de oppositiepartijen niet dezelfde kansen als de regeringspartijen, vond de organisatie. De verkiezingen zijn daardoor ontsierd, hoewel de fundamentele rechten wel zijn nageleefd, oordeelde de OVSE. ,,De overdadige uitgaven aan advertenties die de campagneboodschap van de regerende coalitie versterkten, ondermijnden de mogelijkheden voor deelnemers om op gelijke basis te strijden", zei een van de OVSE-waarnemers.

De regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orbán werd zondag de grote winnaar van de parlementsverkiezingen.

Hongarije bestrijdt kritiek OVSE op verkiezing
Hongarije bestrijdt kritiek OVSE op verkiezing (Foto: ANP)

Praatpaal terug als laadpaal

Een groot deel van 3300 praatpalen die vorig jaar langs de snelwegen verdwenen, keert terug als laadpaal voor elektrische auto's en fietsen. Ecoleon, het bedrijf dat de herbestemming van de praatpalen voor zijn rekening nam, presenteert vrijdag in Tiel de eerste twee 'laadpraatpalen'.

Ecoleon verwijderde samen met verkeersbureau Dover alle praatpalen van Rijkswaterstaat. Ze hadden vanaf 1957 dienst gedaan als communicatiemiddel voor de pech hebbende automobilist, die ermee in contact kwam met de ANWB Wegenwacht. Duizend van de 3300 exemplaren gingen de verkoop in voor de liefhebbers. Voor de overige palen zocht Ecoleon naar plannen voor een nieuwe duurzame bestemming.

Er werden 3000 ideeën ingestuurd. De praatpalen inzetten als oplaadpalen voor elektrische auto's bleek het meest kansrijk, meldt het bedrijf.

Praatpaal terug als laadpaal
Praatpaal terug als laadpaal (Foto: ANP)

Eerste Kamer stemt in met vergoeding affectieschade

De Eerste Kamer heeft vandaag een wetsvoorstel van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) aangenomen dat de vergoeding van affectieschade regelt. Dit is een vorm van smartengeld voor naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben. Een vergoeding voor dierbaren die verdriet hebben en met wie het slachtoffer zijn leven deelde.

Een kind wordt bijvoorbeeld aangereden en blijft levenslang ernstig gehandicapt. Of een partner komt te overlijden door een medische fout. Ook een geweldsmisdrijf kan de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld een vader die wordt beroofd en neergeschoten, waarna zijn partner en kinderen alleen achterblijven. ‘Vergoeding van affectieschade kan het leed van naasten van slachtoffers niet wegnemen, maar wel erkenning en genoegdoening bieden en helpen bij de verwerking’, aldus minister Dekker. ‘Het gaat om de erkenning van het verdriet van personen van wie het leven volledig op de kop staat door een fout van iemand anders.’

Alleen de partner van het slachtoffer, zijn kinderen en ouders komen in aanmerking voor een vergoeding van affectieschade. Het is een regeling met vaste bedragen tussen de 12.500 en 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval. Dit voorkomt procedures over de hoogte van het bedrag en langdurige en pijnlijke discussies over het leed. Door te variëren in categorieën en in de omvang van de vergoeding, wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van nabestaanden en naasten.

Uit onderzoek blijkt dat naasten behoefte hebben aan aandacht voor de emotionele gevolgen van een ongeval. Ook vanuit de letselschadepraktijk is gepleit voor een regeling van affectieschade. Minister Dekker: ‘Daarom is deze wet ook zo belangrijk. Het verbetert de positie van naasten van slachtoffers. Het is goed dat er nu een regeling komt, zoals in veel andere Europese landen al het geval is.’

De nieuwe wet treedt op 1 januari 2019 in werking.

Muziekclips op YouTube gehackt

Hackers hebben dinsdag een serie videoclips op YouTube gehackt. Het gaat om populaire video's van onder meer Luis Fonsi, Drake, Selena Gomez en Taylor Swift, meldt BBC. De clips zijn oorspronkelijk geplaatst door muziekvideoplatform Vevo.

De hackers, die zichzelf Prosoc en Kuroi'sh noemen, plaatsten onder de video's de tekst "Free Palestine". De gehackte nummers zijn inmiddels verwijderd maar op foto's is nog te zien dat de daders er beelden van een groep mensen met maskers en geweren bij plaatsten.

De video van Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee is een van de slachtoffers. De clip passeerde vorige week nog de grens van vijf miljard views en is daarmee de best bekeken video op YouTube.

Muziekclips op YouTube gehackt
Muziekclips op YouTube gehackt (Foto: BuzzT)

App moet treinreiziger aan zitplaats helpen

Op het perron wachten op de trein en vervolgens kunnen instappen in een rijtuig met vrije zitplaatsen, ook wanneer andere treinstellen overvol zijn. De Nederlandse Spoorwegen gaan reizigers via de reisplanner-app helpen bij het vinden van een stoel.

Wie tussen Arnhem, Nijmegen en Den Bosch met de trein reist, kan als eerste gebruik maken van de app zitplaatszoeker. Die laat aan de hand van de kleuren groen, geel of oranje zien hoe groot de kans op een zitplaats is en in welk rijtuig ze te vinden zijn.

Het gaat om een proef: "Het traject Arnhem-Den Bosch is bewust gekozen: het komt vaak voor dat reizigers aan één kant van de trein moeten staan, terwijl er aan de andere kant nog zitplaats is.'' Uit onderzoek onder conducteurs blijkt dat in 30 procent van de treinen reizigers staan terwijl verderop nog zitplaatsen zijn.

Zitplaatszoeker werkt onder meer door middel van sensoren die het gewicht per rijtuig meten.


©Videos: Nederlandse Spoorwegen

Metro Rotterdam weert schennisplegers

Reizigers die medepassagiers betasten of zich op andere wijze seksueel misdragen in de Rotterdamse metro krijgen voortaan een reisverbod van vier weken voor de ondergrondse opgelegd. Vervoersmaatschappij RET laat weten dat het de maatregel neemt, omdat een kleine groep reizigers de afgelopen jaren vrouwen bleef lastigvallen met onzedelijk gedrag.

Volgens de RET ging het onder meer om schelden en intimideren en het maken van onzedelijke gebaren en handelingen. Vooral op de stations en in de metro is er overlast. Bij de RET zijn geen meldingen binnengekomen over onzedelijk gedrag in de bus en op de tram.

De maatregel tegen de reizigers die zich misdragen geldt voorlopig alleen in de metro. Later dit jaar houdt het vervoersbedrijf een proef met een reisverbod voor schennisplegers op de stations.

Metro Rotterdam weert schennisplegers
Metro Rotterdam weert schennisplegers (Foto: ANP)

'Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht'

De huizenprijzen stijgen dit jaar sneller dan eerder werd gedacht. Het Economisch Bureau van ABN AMRO voorspelt dat huizen in 2018 gemiddeld 8 procent duurder worden ten opzichte van vorig jaar. Aanvankelijk hielden kenners van de bank rekening met een stijging van 6 procent.

Dat de voorspelling naar boven is bijgesteld, komt door de onverwacht hoge prijsstijging in februari. In die maand lagen huizenprijzen gemiddeld 9,5 procent hoger dan een jaar eerder, de snelste prijsstijging in zeventien jaar. Huizenprijzen komen daardoor dicht bij het niveau van voor de financiële crisis in 2008.

De snelle prijsstijgingen vallen samen met een krap woningaanbod. Doordat er steeds minder te koop staat, is het aantal woningaankopen in januari en februari voor het eerst in jaren afgenomen. De analisten van ABN AMRO verwachten dat dit aantal in heel 2018 met 5 procent daalt. Ook het jaar daarna nemen woningaankopen waarschijnlijk met 5 procent af.

Gespannen
"De woningmarkt is gespannen. Kopers hebben steeds minder keuze, omdat het aantal te koop staande woningen gestaag daalt. Dus om kans te maken op een koophuis, moeten ze hoger bieden", zo verklaart ABN-econoom Philip Bokeloh de stijging van de prijzen.

Nederland is in internationaal opzicht een van de landen met de sterkste prijsstijgingen. In het laatste kwartaal van vorig jaar namen de huizenprijzen hier met 8,3 procent toe. Internationaal was dat 4,6 procent. Alleen in Ierland stegen de prijzen harder, aldus de bank.

'Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht'
'Huizenprijzen stijgen sneller dan verwacht' (Foto: ANP)

Resident Evil 7 bereikt vijf miljoen verkochte exemplaren

Resident Evil 7: Biohazard heeft eindelijk de grens van 5 miljoen verkochte exemplaren gepasseerd. Eind januari waren dat er nog 4.8. Ondanks lovende recensies wist de game qua verkoopcijfers de verwachtingen van Capcom niet waar te maken. Het doel van Capcom was om aan het einde van maart 5.5 miljoen exemplaren verkocht te hebben.

Capcom heeft vorig jaar ook geroepen dat ze deze game uiteindelijk de 10 miljoen-grens willen zien slechten. Vermoedelijk moet de game nog een aantal ports krijgen om daar nog in de buurt van te komen.

Resident Evil 7: Biohazard keerde terug naar de survival-horror roots. De game verruilde de actie-elementen van andere recente delen voor een eerstepersoonsperspectief en VR-ondersteuning.

Mega Man X Collection 1+2 voor het eerst in beeld

Mega Man X Collection 1+2 verzamelt de acht Mega Man X-games in twee collecties die apart en samen worden verkocht. De eerste collect bevat Mega Man X1 t/m X4 en de tweede collectie bevat Mega Man X5 t/m X8. Capcom heeft vandaag de eerste gameplay-trailer van de collecties getoond.

De sprite-games zijn voorzien van een nieuwe filter en bij de 3D-games is de beeldresolutie verhoogd. Verder kunnen fans hun hart ophalen in de galerie, waar je artwork, merchandise en oude trailers kunt zien en muziek kunt beluisteren. In de 'X Challenge'-modus kun je tegen de allerlei bazen van de X-serie vechten.

De collecties komen op 26 juli uit in Japan. Wanneer het in het Westen uitkomt is nog niet bekend. We weten wel al dat de collecties voor PS4, Xbox One, pc en Switch uitkomen.

Ys VIII komt op 16 april uit voor pc

Ys VIII: Lacrimosa of Dana is vanaf 16 april beschikbaar op Steam en GOG. De pc-versie van Ys VII zou eigenlijk net als de PS Vita- en PS4-versies op 15 september 2017 uitkomen. NIS America heeft de pc-versie meerdere keren door allerlei problemen uitgesteld. De Engelse vertaling moest bijvoorbeeld een update krijgen en technisch was de game op pc nog niet helemaal goed.

Als je de pc-versie tijdens de eerste week van de lancering koopt krijg je de volgende gratis DLC:

  • Adol’s Adventure Essentials DLC (including the “Silver Armor” and “Adventurer’s Clothes” costumes)
  • Digital Mini Art Book
  • Digital Soundtrack Sampler
  • Laxia’s “Eternian Scholar” Costume

Ys VII: Lacrimosa of Dana is een actie-RPG waarin je wederom als de roodharige Adol Christin speelt. Adol raakt gestrand op een mysterieuze eiland met een aantal andere mensen. Uit het eiland ontsnappen blijkt moeilijker dan gedacht, je kunt er met een schip niet komen en iedereen die er gestrand raakte wist nooit te ontsnappen. Adol verkent het eiland om hopelijk een ontsnappingsroute te vinden.

Een Ys VIII-port voor de Switch moet deze zomer uitkomen.

'The Elder Scrolls III: Morrowind en meer Xbox Originals speelbaar op Xbox One'

Microsoft heeft al eerder laten weten vandaag met nieuws te komen over Original Xbox backward compatiblity op Xbox One. De Microsoft Store lijkt echter al te verraden wat dat nieuws zal zijn.

Er zijn namelijk vijf nieuwe games aan de store toegevoegd, wat zo goed als duidelijk maakt dat ze binnenkort speelbaar zullen zijn op Xbox One. De meest in het oog springende is natuurlijk The Elder Scrolls III: Morrowind. De overige vier zijn Panzer Elite Action, Destroy All Humans, Full Spectrum Warriors en MX Unleashed. Het is de tweede batch aan Original Xbox-games die backward compatible worden. In de eerste batch zaten al dertien games, waaronder Psychonauts, Crimson Skies, Black en Star Wars: Knights of the Old Republic.

Alleen de officiële aankondiging mist dus nog, deze zal naar alle waarschijnlijkheid vannacht komen tijdens de tweede aflevering van de Xbox Inside live stream op Mixer, die rond 0:30 vannacht zal starten. 

Etrian Odyssey X aangekondigd

Atlus heeft Etrian Odyssey X (Cross) aangekondigd. Het is het laatste deel in de reeks dat wordt ontwikkeld voor Nintendo 3DS. Vooralsnog is de game enkel voor Japan aangekondigd.

De game komt met 19 klassen, waaronder Ronin, Zodiac, Shogun en Landsknecht, waarvan er één nieuw is: Hero. De character creater van Etrian Odyssey 5 keert terug en er is een mix van oude en nieuwe vijanden. Oude vijanden die tot nu toe zijn getoond komen uit Etrian Odyssey 3, die voorheen geen 3D-modellen hadden.

Er is voice acting aanwezig in de game, oude NPC's keren terug en de game maakt gebruik van een overworld zoals in Chrono Trigger. De eerste beelden van de game zijn in onderstaande trailer te bekijken.

Etrian Odyssey X lanceert op 2 augustus.

Kim Jong-un spreekt zelf over topontmoetingen

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft voor het eerst openlijk gesproken over geplande topontmoetingen met leiders van Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Kim zei tijdens een vergadering van het politieke bureau van zijn Koreaanse Arbeiderspartij (WPK) dat hij "een diepgaande analyse" van de lovenswaardige onderlinge Koreaanse betrekkingen maakte. Dat deed hij naar eigen zeggen in de aanloop naar de Koreaanse top van 27 april. En hij heeft bovendien nagedacht over het vooruitzicht van een dialoog met de VS, aldus staatspersbureau KCNA.

Het was voor het eerst sinds begin 2015 dat het politieke bureau van de WPK bijeen was. De top van Kim met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wordt in april de derde in zijn soort. In 2000 ontmoetten de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en toenmalig dictator Kim Jong-il (1941-2011) elkaar in Pyongyang, de hoofdstad van het noorden. De tweede top was in 2007 ook in Pyongyang. Toen ontving Kim Jong-il de Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun. De derde top is straks aan de grens in Panmunjom.

Kim Jong-un spreekt zelf over topontmoetingen
Kim Jong-un spreekt zelf over topontmoetingen (Foto: ANP)

Nederland gastheer internationale drugsconferentie

Samen met de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) organiseert de Nederlandse politie in Rotterdam van 10 tot 12 april de 35e International Drug Enforcement Conference (IDEC). Op dit internationale congres komen drugsbestrijders uit 120 landen bij elkaar om te netwerken, van elkaar te leren en onderlinge afspraken te maken.

IDEC 2018
Deze conferentie is een driedaagse besloten netwerkbijeenkomst die zich richt op de strategische en tactische top van politie- en justitievertegenwoordigers. ‘We leggen de komende dagen als vanouds de benodigde contacten die de basis vormen voor geslaagde coproducties in de strijd tegen drugscriminaliteit’, aldus IDEC-gastheer en voormalig plaatsvervangend korpschef Ruud Bik in zijn openingstoespraak.

Economy of drugs
Naast het bespreken van concrete doelen en planningen krijgen de deelnemers, verspreid over de conferentiedagen, in de vorm van workshops en lezingen van internationale experts verdieping aangereikt op het thema van dit jaar: The economy of drugs. Voorbeelden van deelonderwerpen zijn: international underground banking, Darkweb en drugshandel, (internationale) witwaspraktijken en publiek-private corruptie in havens. Mondiale drugsstromen, aanverwante geldstromen en internetcriminaliteit en daarmee ondermijnende effecten nemen de laatste jaren sterk toe. Een van de doelen van de conferentie is het tonen dat er enerzijds in Nederland nog veel te doen valt, maar dat we daarin – mede door dit gastheerschap – een stap vooruit doen.

Aanpak in Nederland
Tijdens de opening spraken de Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, de voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg en korpschef Erik Akerboom zich uit over de belangrijkste aandachtspunten en ambities bij de drugscriminaliteit in Nederland.
‘Er is een economy of drugs ontstaan met een ondermijnende werking op alle aspecten van onze samenleving. Deze economy of drugs bedreigt onze legale economie. Maar hij bedreigt tevens ons normbesef, onze moraal en onze veiligheid‘, stelde minister Grapperhaus in zijn openingstoespraak.

Acceptatie voedt ondermijning
Grapperhaus: ‘Drugs worden geassocieerd met een ‘happy time‘, alsof het erbij hoort. Ik accepteer die acceptatie niet. Achter een pil of ‘lijntje’ schuilt een wereld van keiharde criminaliteit; liquidaties, witwassen, corruptie, fraude en milieucriminaliteit. Drugs zijn het fundament van een ondermijnend systeem, en de acceptatie van drugs maakt de drempel lager om dat systeem in stand te houden.’

De minister pleitte voor een integrale aanpak via het strafrecht, het bestuursrecht en fiscale interventies. Gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie, de belastingdienst, de douane, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Koninklijke Marechaussee werken hierin samen.

Follow the money
De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Gerrit van der Burg benadrukte zijn ambitie om strafrechtelijk steviger door te pakken, crimineel geld af te pakken en de maatschappij te beveiligen tegen de zwaarste gevallen van drugscriminaliteit. Hij riep op meer te investeren in het achterhalen van de geldstromen van de criminele drugsbendes. Van der Burg: ‘Mijn advies is dan ook eigenlijk een open deur: Follow the money! Daar zit de crux en daar kunnen we een verschil maken.’

Verhoging van strafeisen
Om de strafrechtelijke aanpak kracht bij te zetten sprak Van der Burg zich tevens uit over het verhogen van strafeisen tegen verdachten die zich structureel bezighouden met het in georganiseerd verband in- en uitvoeren van partijen drugs. ‘Verhoging van de strafeisen s is nodig, strafmaxima – 12 tot 16 jaar – moeten hier meer dan in het verleden worden opgezocht en wij gaan dat dan ook doen’, aldus Van der Burg.
Hij wees tevens op de mogelijkheid voor drugscriminelen om te steunen bij het ontsnappen uit het verstikkende criminele milieu. Het OM pleit daarom voor verruiming van de Nederlandse regeling om toezeggingen aan criminele getuigen te kunnen doen en getuigenbescherming optimaal te gebruiken.’

Vergroten internationale slagkracht en innovatie
‘Veiligheidsproblemen zoals terrorisme, illegale migratie, cybercrime, en ondermijnende drugscriminaliteit hebben vaak een internationale component en vaak zelfs een buitenlandse bron’, aldus korpschef Erik Akerboom in zijn openingswoord. ‘Daar moeten we samen iets aan willen doen.‘ Sinds zijn start als korpschef twee jaar geleden organiseert de korpschef informele overleggen met andere Europese korpschefs. ‘Ik voelde – én voel – mij verantwoordelijk om daarin het voortouw te nemen’, zegt hij. ‘Zeker omdat wij als Nederland daar een grote verantwoordelijkheid voelen. Want vaker dan ons lief is zijn we in het nieuws als productie- of doorvoerland.’

Akerboom gaf aan om het innovatievermogen binnen de samenwerking te willen versterken door de Europese recherchechefs te laten aansluiten. Het organiseren van een ‘community’ van Europese recherchechefs kan een versnelling aanbrengen in de innovatie en tegelijkertijd de slagkracht in onderzoeken naar internationaal opererende drugscriminelen aanjagen zo luidt de gedachte van de korpschef: ‘Ik wil samen met hen kijken hoe we, op alle mogelijke manieren, criminaliteit in de samenleving kunnen beheersen…en bestrijden.

De volledige speech van Erik Akerboom is hier te lezen.

Nederland gastheer internationale drugsconferentie (Foto: politie.nl)
Nederland gastheer internationale drugsconferentie (Foto: politie.nl)

'Yo-kai Watch 4 exclusief naar Nintendo Switch'

Volgens het Japanse Ryokutya, een website die regelmatig het nieuwe Famitsu Magazine vroegtijdig in handen krijgt, komt Level-5 met Yo-kai Watch 4. Bovendien zou de game exclusief in ontwikkeling zijn voor Nintendo Switch.

Dit zou de eerste exclusive voor Nintendo Switch uit de stallen zijn van Level-5 en de eerste keer dat Yo-Kai Watch de 3DS als platform achter zich laat. Meer informatie ontbreekt nog, maar dat moet niet lang meer duren. Tot die tijd nemen we het gerucht nog maar met een korreltje zout.

Yo-kai Watch (Foto: Nintendo)

Below laat 25 minuten aan gameplay zien

In 2015 zou Below eigenlijk al uitkomen, maar daar kwam niks van terecht. De game werd nog een paar keer uitgesteld om vervolgens helemaal uit beeld te verdwijnen. Inmiddels zijn ze weer aan de gang met het spel en hopen de makers dit jaar nog het spel uit te brengen.

In de onderstaande video zien we 25 minuten aan gameplay. Below is een adventure game waarin je een eiland moet verkennen. De game zal uitkomen op Xbox One en pc.Aantal soa-besmettingen redelijk stabiel

De Centra Seksuele Gezondheid krijgen steeds meer bezoekers voor een soa-test. Maar het percentage bezoekers bij wie ook daadwerkelijk een soa wordt gevonden, is in 2017 gelijk gebleven. Dat is voor het eerst na een jarenlange stijging. Alleen chlamydia blijft licht toenemen bij heteroseksuele mannen. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM.

Vorig jaar zijn in totaal 150.593 soa-consulten uitgevoerd bij de Centra Seksuele Gezondheid. Dat is 5 procent meer dan in 2016. Vooral homoseksuele mannen laten zich vaker testen. Het aantal consulten bij deze groep nam toe met 13 procent.

Einde stijging
De afgelopen jaren was er een toename in het percentage bezoekers met een soa diagnose. Dat kwam onder andere omdat er steeds meer mensen werden getest die een verhoogd risico hebben op een soa, waardoor de kans groter is dat er een soa wordt gevonden. Deze toename heeft zich niet voorgezet in 2017.

De Thermometer seksuele gezondheid bericht over de belangrijkste cijfers en trends van soa en seksuele gezondheid in Nederland. In juni 2018 verschijnt het jaarrapport 2017 soa in Nederland.

Twee mannen vast voor financieren terrorisme

Twee mannen uit Deventer zitten sinds eind maart vast op verdenking van het financieren van terrorisme in Syrië. De rechtbank in Rotterdam moet dinsdag beslissen of zij in voorarrest blijven.

De verdachten, 28 en 36 jaar oud, kwamen in beeld bij een internationaal onderzoek naar terrorismefinanciering. Er is administratie en contant geld in beslag genomen.

De FIOD doet dit onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. Naast dit onderzoek worden er nog naar meer geldstromen van uitreizigers gekeken. Tot nu toen zijn er ongeveer dertig personen die ervan worden verdacht tussen 2013 en vorig jaar geldbedragen te hebben overgemaakt naar familie of vrienden die zich in het strijdgebied bevinden of bevonden. Het financieren van de jihad is illegaal.

De overgemaakte bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Het OM bekijkt momenteel in hoeverre strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Twee mannen vast voor financieren terrorisme
Twee mannen vast voor financieren terrorisme (Foto: ANP)

Veilig Thuis NHN onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.) heeft met ingang van 30 maart 2018 Veilig Thuis Noord-Holland Noord (N-H N) onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van zes maanden. Veilig Thuis N-H N dient zo spoedig mogelijk concrete verbetermaatregelen door te voeren, waaronder het terugdringen van de wachtlijsten. Tijdens het verscherpt toezicht zal de inspectie het verbeterproces nauwgezet volgen.

Sinds oktober 2017 bestonden bij de inspectie zorgen over de oplopende wachtlijsten bij Veilig Thuis Noord-Holland Noord. In februari 2018 namen deze zorgen toe, omdat toen bleek dat de wachtlijsten verder waren gegroeid. Een plan van aanpak dat de inspectie op 9 maart 2018 ontving, nam deze zorgen niet weg

Gezien de terugkerende wachtlijsten en eerdere tekortkomingen bij het inzetten en monitoren van verbetermaatregelen heeft de Inspectie Veilig Thuis N-H N onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van zes maanden.

Vervolg
Voor een zo spoedig mogelijk herstel van het vertrouwen in Veilig Thuis N-H N acht de inspectie het onontbeerlijk dat Veilig Thuis N-H N concrete resultaten boekt. Dit betreft minimaal het zo spoedig mogelijk terugbrengen van de wachtlijsten, maar uiterlijk per 31 augustus 2018, triage van nieuwe meldingen binnen 5 dagen en afronden van nieuwe onderzoeken binnen 10 weken.

De inspectie verwacht dat Veilig Thuis zicht houdt op de veiligheid van casuïstiek op de wachtlijst en belanghebbenden informeert. Tijdens het verscherpt toezicht volgt de inspectie nauwlettend of Veilig Thuis N-H N de verbetermaatregelen doorvoert en borgt. Daartoe brengt de inspectie aangekondigde en onaangekondigde bezoeken aan Veilig Thuis N-H N.

Vóór het eind van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven.

MLB: Mets blijven winnen, Kluber leidt Indians langs Tigers

De honkballers van de New York Mets blijven bijzonder lekker op dreef in de MLB. Werper Noah Syndergaard hielp zijn ploeg op weg naar een 2-4 zege op de Miami Marlins in Florida, de zesde zege op rij voor de Mets, die bovenaan staan in de National League.

De Cleveland Indians wonnen in eigen huis met 2-0 van de Detroit Tigers. Vooral werper Corey Kluber speelde geweldig: hij bleef acht innings op de heuvel staan en rekende met strikeouts af met dertien slagmensen van de Tigers, die zo nauwelijks kans kregen om in scoringspositie te komen.

Jonathan Schoop ging met de Baltimore Orioles in eigen huis ruim onderuit tegen de Toronto Blue Jays (1-7), terwijl Ozzie Albies met de Atlanta Braves een 2-0 nederlaag bij moest schrijven op bezoek bij de Washington Nationals.

Op het Globe Life Park in Arlington namen twee Nederlands internationals het tegen elkaar op: Andrelton Simmons bij de Los Angeles Angels en Jurickson Profar bij de Texas Rangers. Simmons werd drie keer over de thuisplaat geslagen en hielp de Angels zo naar een 3-8 zege.

Voor de Angels sloeg Albert Pujols de 616e homerun uit zijn carrière. De 38-jarige Dominicaan staat daarmee zevende op de eeuwige ranglijst, met Ken Griffey Jr (630) als volgende doel. De seizoensstart van de Angels, 8-3 in elf wedstrijden, is de beste in meer dan dertig jaar.

Uitslagen MLB maandag
Chicago White Sox - Tampa Bay Rays 4-5
Cleveland Indians - Detroit Tigers 2-0
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 1-7
Philadelphia Phillies - Cincinnati Reds 6-5
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 4-5
Washington Nationals - Atlanta Braves 2-0
Miami Marlins - New York Mets 2-4
Texas Rangers - Los Angeles Angels 3-8
Minnesota Twins - Houston Astros 0-2
Kansas City Royals - Seattle Mariners 10-0
Colorado Rockies - San Diego Padres 6-7
San Francisco Giants - Arizona Diamondbacks 1-2

Kluber stond heerlijk te gooien (Bron: YouTube)

Julia Skripal uit hospitaal naar veilig oord

De Russische Julia Skripal heeft maandagavond het ziekenhuis in het Zuid-Engelse Salisbury verlaten na begin maart besmet te zijn geraakt door een uitzonderlijk soort zenuwgas. Ze is naar "een veilige plek" overgebracht, meldde de BBC dinsdag. De 33-jarige vrouw is dochter van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) die net als Julia onverwacht goed herstelt van de aanval met het middel novitsjok.

De Britse regering stelt dat het Kremlin achter de aanval moet zitten, maar heeft daar geen bewijzen voor. Rusland ontkent betrokkenheid en stelt dat het nergens op zou slaan de in 2010 bij een spionnenruil naar Engeland uitgeweken Skripal met novitsjok te bestoken.

De twee werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury. Ook een politieagent kwam met het chemisch wapen novitsjok in aanraking en lag weken in het ziekenhuis. Julia was op 3 maart uit Moskou op bezoek bij haar vader gekomen. Een Russisch persbureau meldde dat Julia overweegt in Engeland te blijven en asiel zou willen aanvragen.

Joelia Skripal uit hospitaal naar veilig oord
Joelia Skripal uit hospitaal naar veilig oord (Foto: ANP)

NBA: Timberwolves en Nuggets tegen elkaar om laatste play-offplek

De basketballers van de Minnesota Timberwolves en Denver Nuggets hebben hun voorlaatste wedstrijd in het reguliere seizoen in de NBA allebei gewonnen. Dat zorgt ervoor dat ze het woensdagavond in een rechtstreeks duel tegen elkaar opnemen in de strijd om nog één play-offticket.

De Timberwolves kregen in Minneapolis bezoek van de Memphis Grizzlies. Voor de thuisploeg was dat aanvankelijk een lastige wedstrijd, maar onder leiding van Jeff Teague en Karl-Anthony Towns (beiden 24 punten) sleepten de Wolves een 113-94 overwinning uit het vuur.

De Nuggets ontvingen de Portland Trail Blazers in het Pepsi Center in de Mile High City. In het tweede en derde kwart namen de Blazers het heft in handen, maar de Nuggets sloegen in het vierde kwart terug, namen de leiding over en maakten het met moeite af: 88-82.

De New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs en Oklahoma City Thunder boekten allemaal hun 47e zege van het seizoen. De drie teams plaatsten zich daardoor allemaal voor de play-offs, waardoor alleen de Timberwolves en Nuggets nog om het laatste ticket in de Western Conference strijden.

Uitslagen NBA maandag
Detroit Pistons - Toronto Raptors 98-108
Brooklyn Nets - Chicago Bulls 114-105
Miami Heat - Oklahoma City Thunder 93-115
New York Knicks - Cleveland Cavaliers 109-123
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 102-86
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 113-94
San Antonio Spurs - Sacramento Kings 98-85
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 88-82
Los Angeles Clippers - New Orleans Pelicans 100-113

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Kamer debatteert over sleepwet

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de nieuwe sleepwet. Het kabinet paste de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) vorige week aan, nadat er een meerderheid tegen had gestemd tijdens het referendum vorige maand. De wijzigingen zijn vooral cosmetisch van aard, in een opzichtige poging de kiezer tevreden te stemmen.

De regering vindt echter - niet verrassend - dat met de wijziging flink tegemoetgekomen wordt aan de tegenstanders van de sleepwet waarmee burgers massaal bespioneerd kunnen en mogen worden door de overheid. De sleepwet geeft de inlichtingendiensten de mogelijkheid om alle communicatie direct via de kabel af te luisteren, in te breken op computersystemen (telefoons, smart-tv's, laptops, routers etc) van niet-verdachte burgers en lekken in systemen geheim te houden zodat deze later door de inlichtingendiensten misbruikt kan worden om burgers af te tappen. Tegenstanders vrezen dan ook onder meer voor grove aantasting van de privacy en misbruik van de gegevens die worden verzameld.

Het kabinet paste de wet op een aantal punten minimaal aan. Zo gaat het sneller beoordelen met welke landen de inlichtingendiensten informatie ongefilterd mogen delen. Verder mogen de diensten alleen "zo gericht mogelijk" grootscheeps aftappen van de kabel. Wat met 'zo gericht mogelijk' wordt bedoeld is onduidelijk. De bewaartermijn blijft gelijk, maar elk jaar moet even een krabbeltje worden gehaald om de informatie een extra jaar te mogen bewaren.

Tegenstanders van de wet vinden het te weinig. Oppositiepartijen SP en GroenLinks zijn ontevreden over de aanpassingen en privacyorganisatie Bits of Freedom omschrijft de wijzigingen als 'oude wijn in nieuwe zakken'.

Het debat is vanaf ongeveer 16.30 uur live te volgen via deze link

Kamer debatteert over inlichtingenwet
Kamer debatteert over inlichtingenwet (Foto: BuzzT)

Trump: spoedig reactie op gifgasaanval SyriŽ

President Donald Trump zegt dat hij "vannacht of kort daarna" beslist over een Amerikaanse reactie op de dodelijke gifgasaanval in de Syrische stad Douma. De Verenigde Staten zullen met een "krachtige" reactie komen.

"We hebben veel militaire opties in Syrië", zei de president. Eerder zei hij al: ,,Beest Assad gaat een hoge prijs voor deze dodelijke aanval met chemische wapens betalen."

Nikki Haley, de Amerikaanse VN-ambassadeur, wil dat de Veiligheidsraad van de VN dinsdag stemt over een Amerikaans voorstel voor een nieuw onderzoek naar wie schuldig is aan het gebruik van chemische wapens in Syrië.

Bij de aanval met mogelijk giftige chemicaliën in Douma zouden zaterdag minstens zeventig mensen om het leven zijn gekomen. Syrië ontkent de aanval.

Trump: spoedig reactie op gifgasaanval Syrië
Trump: spoedig reactie op gifgasaanval Syrië (Foto: ANP)

FBI doet inval bij advocaat Trump

Medewerkers van de federale Amerikaanse politie (FBI) hebben een inval gedaan in het kantoor van Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van president Donald Trump. Dat heeft The New York Times maandag gemeld.

Cohen kwam onlangs in het middelpunt van de belangstelling te staan toen bekend werd dat hij vlak voor de verkiezing van 2016 een Amerikaanse pornoactrice 130.000 dollar zwijggeld had betaald. Zij beweerde seks te hebben gehad met Trump.

Stephen Ryan, die Cohen juridisch bij staat, bevestigde tegenover NYT dat er een inval is geweest en dat er bepaalde "communicatie"in beslag is genomen. Dat zou zijn gebeurd in opdracht van Robert Mueller, die speciaal aanklager die onderzoek doet naar Russische inmenging in de verkiezingscampagne.

Trump noemt de inval een 'totale heksenjacht', een 'grote schande' en een actie die indruist tegen 'alles waar Amerika voor staat'.

FBI doet inval bij advocaat Trump
FBI doet inval bij advocaat Trump (Foto: ANP)

Dataroof via 'bekend' mailadres neemt toe

Dataroof via 'bekende' mailadressen neemt de afgelopen tijd flink toe. Je denkt via e-mail vragen van een collega of helpdeskmedewerker te beantwoorden, maar ongemerkt stuur je vertrouwelijke informatie naar kwaadwillenden. Dat stelt Verizon Communications in een internationaal onderzoek naar cybermisdaad.

De vormen van pretexting, zoals deze wijze van datadiefstal heet, lopen uiteen, maar de gemene deler is dat kwaadwillenden zich voordoen als iemand anders om inlog- of persoonsgegevens te ontfutselen. Volgens onderzoeker Alistair Dean is het aantal gevallen het afgelopen jaar vervijfvoudigd. De buit bestaat uit persoonlijke gegevens of inlogs. Geld is de belangrijkste drijfveer voor de dader, maar ook het stelen van bedrijfsgegevens kan een motief zijn.

Volgens Dean is voorlichting aan werknemers is de effectiefste manier waarop bedrijven zich hiertegen kunnen wapenen. "Mensen vormen de eerste verdedigingslinie", zegt hij. "Je kunt ze bewust maken van de gevaren. Ook op fysiek vlak. Neem rondslingerende notitieblokjes. Daar vind je vaak wachtwoorden in."

Verdedigingsmuur

Verder adviseert Dean bedrijven hun 'kritieke' netwerkonderdelen af te schermen van andere delen, zodat een datalek niet het hele bedrijf raakt. Ook om de afdelingen financiën en personeelszaken, veruit favoriet bij pretexting, kunnen bedrijven het beste een verdedigingsmuur optrekken.

Een andere cybercriminaliteit, phishing, lijkt een steeds minder effectief inbraakmiddel te zijn. Het e-mailen van links of bestanden die malware verspreiden komt in absolute aantallen het vaakst voor, maar steeds minder mensen trappen erin. Vier jaar geleden klikte 11 procent van de geadresseerden nog op zo'n link. Vorig jaar was dat gemiddeld 4 procent.

Dataroof via 'bekend' mailadres neemt toe
Dataroof via 'bekend' mailadres neemt toe (Foto: BuzzT)

Takeaway krijgt flink meer bestellingen

Takeaway.com heeft in het eerste kwartaal van 2018 fors meer bestellingen verwerkt dan een jaar eerder. Het aantal orders ging met 31 procent omhoog tot 20,6 miljoen, aldus het bedrijf achter de etenbestelsite thuisbezorgd.nl.

Op de Nederlandse markt klommen de bestellingen met 23 procent en in Duitsland met 32 procent. In de divisie voor andere markten zoals België, Oostenrijk, Frankrijk en Roemenië was sprake van een toename van de bestellingen met 40 procent. Topman Jitse Groen stelde in een toelichting dat de groei in de afgelopen periode sterker was dan in het voorgaande kwartaal, waarbij met name in Duitsland de sterkere marktpositie de groei aanjoeg.

Het in 2000 opgerichte Takeaway is nu een van de leidende maaltijdbezorgers op het Europese vasteland. Vorig jaar verwerkte het bedrijf ruim 68 miljoen bestellingen voor 11,5 miljoen klanten.

Takeaway krijgt flink meer bestellingen
Takeaway krijgt flink meer bestellingen (Foto: ANP)

Cosby betaalde miljoenen aan beschuldiger

Bill Cosby heeft Andrea Constand in 2006 bijna 3,4 miljoen dollar (2,8 miljoen euro) betaald om hem niet voor de rechter te slepen. Dat maakte de aanklager maandag bekend tijdens zijn openingsverklaring in de tweede behandeling van de misbruikzaak tegen de komiek.

De verklaring was een strategische zet van de openbaar aanklager. Het bedrag mocht vorig jaar niet genoemd worden in de zaak over vermeend misbruik van Constand. Juist het team van Cosby pleitte in aanloop naar deze rechtszaak voor toelating van de schikkingsdocumenten als bewijsmateriaal. De rechter stemde daarmee in. De verwachting is dat de advocaten van de The Cosby Show-ster het bedrag zullen aangrijpen om Constand neer te zetten als een profiteur. De aanklager bracht om hen voor te zijn het bedrag nu vast naar buiten.

Tijdens de openingsverklaring zette de aanklager volgens Deadline het onderzoek naar Cosby minutieus uiteen. Hij legde onder meer uit hoe het ruim tien jaar kon duren voor het onderzoek naar Cosby tot een aanklacht leidde. In zijn statement verklaarde aanklager Kevin Steele dat het onderzoeksteam naar aanleiding van verslagen van Cosby's getuigenis in een civiele zaak Constand heeft benaderd. "Ze kwam niet naar ons. Nadat deze documenten vrij waren gekomen, zijn we naar haar gegaan en hebben haar gevraagd mee te werken."

Eigenlijk zou ook het team van Cosby maandag met een openingsverklaring komen. Dat werd uitgesteld nadat zij een motie hadden ingediend tegen een van de juryleden. Deze persoon zou afgelopen week tegen een ander potentieel jurylid hebben gezegd dat Cosby schuldig is. De rechter sprak maandagochtend met alle juryleden en zag geen reden één van hen te verwijderen. Omdat de zaak hierdoor vijf uur vertraging opliep, werd de verklaring van de verdediging uitgesteld naar dinsdag.

Cosby betaalde miljoenen aan beschuldiger
Cosby betaalde miljoenen aan beschuldiger (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zonnig met buien

Vandaag is er vrij veel hogere bewolking aanwezig. Vanaf het einde van de middag trekken buien van Duitsland uit westwaarts over het land. Hierbij is er aanvankelijk kans op onweer, hagel en windstoten. Bovendien kan er lokaal in korte tijd veel regen vallen. De maximumtemperatuur varieert van 15°C aan zee tot 21°C plaatselijk in het oosten. De wind is zwak tot matig en komt in eerste instantie uit zuidoostelijke richtingen. In de loop van de dag wordt de wind zwak en veranderlijk. In het noorden neemt de wind juist toe naar matig, in het Waddengebied naar (vrij) krachtig, uit noordoostelijke richtingen.

In de nacht naar woensdag valt vooral in de zuidelijke helft van tijd tot tijd regen of komt er een bui voor. In het noorden komen er geleidelijk meer opklaringen. De minimumtemperaturen variëren van 8°C in het noorden tot 12°C in het midden en zuiden. In het zuiden is de wind zwak en veranderlijk, elders matig tot vrij krachtig uit oostelijke richtingen.

Woensdag overdag valt er vooral in de noordelijke helft af en toe regen of komt er een bui voor. Elders zijn er ook enkele opklaringen. De maximumtemperaturen liggen een stuk lager met waardes van 11°C op de Wadden tot 17°C in het zuiden. De wind komt uit richtingen tussen oost en zuid en varieert in kracht van zwak in het zuiden tot krachtig op de Wadden. (Bron: KNMI)

Nederland
 

In Amsterdam staan de bomen in volle bloei (Foto: Interpretatie)
In Amsterdam staan de bomen in volle bloei (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Thuis in het verpleeghuis'

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) presenteert vandaag het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’. Het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ geeft aan hoe de verpleeghuiszorg de komende jaren merkbaar en meetbaar verbeterd moet worden.

Alle verpleeghuizen moeten nu al aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoen, maar er zijn grote verschillen in kwaliteit tussen verpleeghuizen. Dat vraagt om een gedegen plan van alle partijen die een rol spelen in de verpleeghuiszorg. Met het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ gaan de partijen die betrokken zijn bij de verpleeghuiszorg aan de slag om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. “Er wordt ontzettend hard gewerkt en op veel locaties zijn de verbeteringen al gewoon zichtbaar. Maar, de verpleeghuiszorg kan en moet merkbaar, meetbaar en voelbaar beter in elk verpleeghuis en op elke locatie,” aldus minister De Jonge. “Liefdevolle zorg, meer tijd en aandacht voor onze ouderen. Daar gaat het om.”

Sinds 2017 is het nieuwe kwaliteitskader verpleeghuiszorg van kracht. Alle verpleeghuizen en locaties moeten aan dit kwaliteitskader voldoen. Hoe dit gerealiseerd gaat worden staat in het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’. Per jaar wordt er flink extra in de verpleeghuis geïnvesteerd. Vanaf 2021 ruim 2,1 miljard euro, waardoor de totale structurele uitgaven aan de verpleeghuiszorg oplopen tot 13 miljard per jaar. De extra investeringen zijn bedoeld om verpleeghuizen in de gelegenheid te stellen meer mensen aan te nemen en zodoende meer tijd en aandacht aan bewoners te geven. Daarover worden concrete afspraken gemaakt. Er komen daardoor in totaal zo‘n 70.000 extra mensen voor de verpleeghuiszorg.

Via kwaliteitsplannen per instelling en per locatie, waarin tussen zorgkantoren en instellingen voor verpleeghuiszorg concrete afspraken over verbetering worden gemaakt, wordt erop gestuurd dat ieder verpleeghuis in Nederland zo snel mogelijk de kwaliteit levert die nodig is. Minister De Jonge: “De aanpak is niet vrijblijvend, de kwaliteit voor alle bewoners en op alle locaties moet goed zijn. We moeten onszelf voortdurend de vraag stellen: ‘zou dit een verpleeghuis zijn dat ik met een gerust hart voor mijn eigen moeder zou kiezen?”'

De kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen wordt daarnaast verbeterd door te leren, te verbeteren en te innoveren. Zo wordt er structureel geld beschikbaar gesteld om te investeren in nieuwe werkwijzen en slimme technologie. Ook wordt er geïnvesteerd in het vergroten van de kennis van het personeel in de verpleeghuizen, door meer onderzoek en opleidingen mogelijk te maken. En worden de administratieve lasten en regeldruk verminderd, bijvoorbeeld door het schrappen van overbodige regels. Al deze kwaliteitsverbeteringen maken het mogelijk dat verzorgend personeel in de dagelijkse praktijk meer tijd en aandacht kan besteden aan bewoners.

Met het programma ‘Thuis in het verpleeghuis’ wordt zo de kwaliteit in ieder verpleeghuis naar een hoger niveau gebracht. Dat moet merkbaar zijn in de tevredenheidscijfers van clienten en van het personeel. Minister De Jonge: “Voor mij is nu het allerbelangrijkste dat elke oudere merkt dat de zorg in het verpleeghuis beter wordt. Misschien is het er anders dan in je eigen huis, maar we zijn pas klaar als elke bewoner zich thuis voelt in het verpleeghuis.”

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.