FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 maart 2018

Charlize Theron spreekt schande van wapenidee

Charlize Theron begrijpt niets van mensen die het idee opperen om leraren in de Verenigde Staten te bewapenen. Dat vertelde de actrice zaterdag tijdens een forum over onderwijs in Dubai, meldt Fox News.

"Het is schandalig. Ik begrijp gewoon niet dat mensen die over dit onderwerp praten, met het idee komen om juist extra wapens in te zetten", zegt Theron. Het bewapenen van leraren lost het probleem niet op, stelt de Zuid-Afrikaanse actrice.

Sinds de schietpartij op een school in Florida, waar 17 mensen om het leven kwamen, is de veiligheid van scholieren een nationaal discussiepunt in Amerika. Het was een van de dodelijkste schietpartijen ooit op een Amerikaanse school.

Op het forum in Dubai vertelde Theron ook over haar eigen ervaring met wapengeweld. Op vijftienjarige leeftijd verloor ze haar vader. In een dronken bui viel hij Theron's moeder aan, die uit zelfverdediging haar man doodschoot. Het was een ervaring waar ze lange tijd niet over wilde praten. In 2015 vertelde ze er voor het eerst over, in een interview op de Franse televisiezender TF1. "Ik zei tegen mensen dat hij was omgekomen bij een auto-ongeluk. Niemand wil het verhaal vertellen dat zijn of haar vader is doodgeschoten."

Charlize Theron spreekt schande van wapenidee
Charlize Theron spreekt schande van wapenidee (Foto: BuzzE)

Rusland kiest president

Russische kiezers gaan zondag naar de stembus om een president te kiezen. De eerste stemlokalen hebben inmiddels de deuren geopend in het oosten van het land. De gedoodverfde winnaar van de verkiezing is Vladimir Poetin (65), die al achttien jaar aan de macht is. Hij voerde nauwelijks campagne en ontweek debatten.

Zo'n 109 miljoen inwoners van het grootste land op aarde, verdeeld over elf tijdzones, mogen een stem uitbrengen op één van de acht kandidaten, onder wie Poetin. Hij kreeg in 2012 nog 63,6 procent van de stemmen. Hoewel zijn rivalen worden gezien als kansloos, zou een lage opkomst een schaduw kunnen werpen over zijn verwachte overwinning.

Poetin kan bij een overwinning tot 2024 aanblijven. Hij regeerde al van 2000 tot 2008, was daarna vier jaar lang premier, en werd in 2012 weer president. Rusland ontpopte zich onder zijn leiding tot een assertieve speler op het wereldtoneel. Het raakte betrokken bij de conflicten in onder meer Syrië en Oekraïne, waar het de Krim annexeerde.

De Russische leider hoeft zondag niet te vrezen voor al te serieuze uitdagers. Zo mocht de uitgesproken Aleksej Navalni zich niet verkiesbaar stellen vanwege een veroordeling. De politie trad zaterdag in meerdere steden op tegen aanhangers van de oppositieleider. Agenten doorzochten de kantoren van zijn beweging.

Rusland kiest president
Rusland kiest president (Foto: ANP)

De Kwis stopt na zeven jaar

Het satirische tv-programma De Kwis is bezig aan het laatste seizoen. Dat bevestigt omroep BNNVARA. Tijdens de eerste uitzending van het nieuwe seizoen zinspeelden de 'Kwismasters' zaterdagavond al op een mogelijk einde van het programma.

Vicepremier Hugo de Jonge was te gast en tijdens de finale kreeg hij de vraag of De Kwis na dit seizoen moet stoppen. Het antwoord van De Jonge was 'Ja', aangezien hij slechts een beperkt aantal keer 'Nee' als antwoord mocht gebruiken. Vervolgens gingen Jeroen Woe, Niels van der Laan, Joep van Deudekom en Rob Urgert als 'Kwismasters' niet verder door op het vraagstuk.

De Kwis is bezig aan het tiende seizoen als zelfstandig programma. Het begon in 2011 als onderdeel van de zaterdagavondshow Pau!l van Paul de Leeuw en later bij Langs de Leeuw. Sinds 2013 is De Kwis als zelfstandig programma te zien op NPO 1.

Lopende Band

Iedere aflevering was er een andere BN'er te gast die samen met Paul de Leeuw de vragen moest beantwoorden. Mede dankzij onderdelen als De Lopende Band en de Spannende Toon groeide De Kwis uit tot een kijkcijferhit op de zaterdagavond. In 2014 won de show een TV-beeld voor beste nieuwe format en in 2016 het TV-beeld voor beste amusement.

Na de uitzending met Hugo de Jonge volgen nog zes afleveringen van De Kwis. Het programma is op zaterdag 28 april voor het laatst te zien.

De Kwis stopt na zeven jaar
De Kwis stopt na zeven jaar (Foto: BuzzE)

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

Om 20.45 uur begon het duel tussen sc Heerenveen en FC Utrecht. Dankzij een late treffer van de bezoekers wisten zij een eerste nederlaag onder trainer De Jong te voorkomen, het werd nu 2-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

sc Heerenveen

2 - 2

FC Utrecht

 39' Thorsby
 76' Ghoochannejhad
   18' v.d.Maarel
 88' Dessers
 
 Gele kaart: , Görtler, (FC Utrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.700
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Dumfries
Höegh
Pierie
Woudenberg
Kobayashi (v.Amersfoort/83)
Schaars
Thorsby
ödegaard
Ghoochannejhad (Veerman/87)
Zeneli
  Jensen
Klaiber
Leeuwin
Dumic (Görtler/84)
v.d.Maarel
Klich (Emanuelson/71)
Strieder
v.d.Streek
Ayoub
Kerk (Dessers/84)
Labyad

Uitslag PSV - VVV-Venlo

PSV heeft zich vanavond gerevancheerd voor de pijnlijke 5-0 nederlaag van vorige week tegen Willem II. VVV-Venlo werd met 3-0 verslagen maar de zege kwam moeizaam tot stand. Pas nadat de Venlonaren met tien man kwamen te staan wist de thuisclub tot scoren te komen.

PSV

3 - 0

VVV-Venlo

 68' v.Ginkel
 80' Lozano
 83' v.Ginkel(pen)
   
 
 Rode kaart: , Seuntjens (58/2xg) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.900
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat-Mirin (Obispo/ 86)
Schwaab
Brenet
v.Ginkel
Hendrix
Ramselaar (Mauro Júnior/70)
Lozano (Pereiro/84)
De Jong
Bergwijn
  Unnerstall
Rutten
Promes
Röseler
Labylle (Janssen/81)
V.van Crooy (Janse/84)
Post
Leemans
Castelen (Riis Jakobsen/67)
Seuntjens
Hunte

Uitslag Vitesse - Heracles Almelo

Vitesse en Heracles Almelo hebben in de Eredivisie tegen elkaar met 0-0 gelijkgespeeld. De thuisploeg had de grootste mogelijkheden, maar het net werd alleen van de verkeerde kant gevonden in een duel waarin verder weinig gebeurde.

Vitesse

0 - 0

Heracles Almelo

 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Karavaev
Kashia
Miazga
Faye
Foor
Serero
Mount
Beerens (Bruns/85)
Matavz
Linssen (Van Bergen/76)
  Castro
Breukers
Wuytens
Pröpper
Baas
Jakubiak (Niemeijer/46)
Monteiro
Van Ooijen
Kuwas
Vermeij (Gladon/76)
Peterson

Onderzoek naar misbruik Facebookgegevens

De autoriteiten in Massachusetts starten een onderzoek naar het gebruik van de privé-informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Het databedrijf Cambridge Analytica zou de gegevens hebben gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers, berichten The New York Times en The Observer.

De gegevens zouden zijn verzameld via de app thisisyourdigitallife. Honderdduizenden gebruikers kregen betaald om een persoonlijkheidstest af te nemen. Ze gaven ook toestemming voor het gebruik van hun data voor wetenschappelijke doeleinden. De app verzamelde echter ook de informatie van hun Facebookvrienden, bericht de Britse krant.

De Facebookgegevens zouden zijn gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider. Facebook maakte vrijdag bekend Cambridge Analytica en moederbedrijf SCL te schorsen vanwege schendingen van het privacybeleid.

Ook de autoriteiten bemoeien zich met de kwestie. De procureur-generaal van Massachusetts maakte bekend een onderzoek te starten. Ze riep Facebook en Cambridge Analytica op onmiddellijk openheid van zaken te geven.

Onderzoek naar misbruik Facebookgegevens
Onderzoek naar misbruik Facebookgegevens (Foto: BuzzT)

Ophef rond afschieten hert Oostvaardersplassen

De politie heeft zaterdag drie mensen bekeurd bij de Oostvaardersplassen. De bonnen werden uitgeschreven nadat de emoties hoog opliepen toen een verzwakt edelhert voor de ogen van actievoerders achter het hek werd afgeschoten.

Boswachters hadden de toeschouwers gewaarschuwd dat het hert dat 's ochtends nog stond, maar 's middags verzwakt op de grond lag en niet meer opstond zou worden afgeschoten, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. Enkele actievoerders die de grote grazers in het natuurgebied wilden bijvoeren, gingen daarom weg, anderen bleven.

Het dier was volgens Staatsbosbeheer dood na een schot, maar volgens actievoerders bewoog het nog en waren er drie schoten nodig om het hert uit zijn lijden te verlossen. De bekeuringen zijn uitgedeeld wegens baldadigheid, voor over het hek klimmen in het natuurgebied en aan iemand die zich niet kon legitimeren, aldus de politie. Zaterdag werd er tegen de auto van een boswachter geschopt, eerder werd een boswachter bedreigd. "Zo heftig als nu hebben we het nog nooit meegemaakt", aldus de woordvoerster.

Provocatie

Maächa Vrolijk van de actiegroep KALF noemt het afschieten van het hert een provocatie en zei dat dit niet volgens de regels gebeurde. ,,Het is niet toegestaan om een hert af te schieten in aanwezigheid van omstanders. Bovendien had er een dierenarts bij moeten zijn", zei Vrolijk. "Dit kan echt niet. Daarom gaan we kijken of we dit juridisch kunnen aanvechten." Vrolijk was zelf geen getuige van het afschieten van het hert. Nadat dit was gebeurd, werd ze gelijk door andere actievoerders op de hoogte gesteld.

Boswachters van Staatsbosbeheer hebben veel uit te leggen aan mensen die zich zorgen maken over het welzijn van de konikpaarden, edelherten en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen, het grote natuurgebied tussen Lelystad en Almere. Na eerdere protesten is besloten de grote grazers voorlopig bij te voeren. De winter duurt ook lang, aldus Staatsbosbeheer. Eerst kwamen ze moeilijk aan voedsel omdat het in december erg nat was en veel land onder water stond, in februari was het serieus koud en half maart opnieuw.

Ophef rond afschieten hert Oostvaardersplassen
Ophef rond afschieten hert Oostvaardersplassen (Foto: ANP)

Wolfsburg mede door misser Verhaegh onderuit tegen Schalke

Schalke 04 heeft in de Bundesliga een overwinning geboekt bij VfL Wolfsburg. Dor een eigen doelpunt van Robin Knoche tien minuten voor tijd won de nummer twee met 0-1 van VfL Wolfsburg.

Wolfsburg heeft de punten in de strijd tegen degradatie hard nodig en kreeg tegen Schalke ook de nodige kansen. Een kwartier voor tijd kreeg de thuisploeg een penalty, maar die was niet besteed aan Paul Verhaegh. Naast Verhaegh stonden bij Wolfsburg ook Riechedly Bazoer en Jeffrey Bruma in de basis.

Door de nederlaag blijft Wolfsburg in punten gelijk met directe concurrent FSV Mainz, dat na 27 speelrondes op basis van een slechter doelsaldo op de zestiende plaats staat.

Door de zege van Schalke kan Bayern München zondag tegen RB Leipzig nog geen kampioen worden. De koploper in Duitsland heeft met nog zeven wedstrijden te gaan twintig punten voorsprong op de nummer twee.

Overige uitslagen Bundesliga:
Hamburger SV - Hertha BSC 1-2
Eintracht Frankfurt - FSV Mainz 05 3-0
Borussia Mönchengladbach - 1899 Hoffenheim 3-3
FC Augsburg - Werder Bremen 1-3

Biatleet Fourcade ongenaakbaar op achtervolging in Oslo

Biatleet Martin Fourcade heeft tijdens de World Cup in het Noorse Oslo de achtervolging gewonnen. De Fransman vertrok als derde aan de 12,5 kilometer lange wedstrijd, maar nam al snel het heft in handen.

Henrik L'Abee Lund won de sprint op donderdag en vertrok dus als eerste, maar al snel kreeg hij gezelschap van onder meer Fourcade en Johannes Thingnes Bø. Die gingen bij de eerste schietbeurt echter de fout in, waardoor L'Abee Lund weer alleen op kop lag, op negen seconden gevolgd door Peiffer. Tien seconden daarachter kwamen dan Bø, Fourcade en Evgeniy Garanichev.

Bij de tweede schietbeurt ging L'Abee Lund net als Peiffer de fout in, en alleen Fourcade bleef van de voorste mannen foutloos. De Fransman nam dus de leiding over, op acht tellen gevolgd door L'Abee Lund, die Peiffer en Anton Shipulin tien seconden achter zich had. Fourcade ging bij de derde keer schieten de fout in, L'Abee Lund deed dat niet, en dus doken de twee samen de voorlaatste ronde in, op vijftien tellen gevolgd door Lukas Hofer en Shipulin, die snel gezelschap kregen van Bø.

Fourcade sloeg voor de laatste schietbeurt een klein gaatje naar zijn Noorse medekoploper. De Fransman schoot alle vijf schijven om, L'Abee Lund miste er twee. Bø en Schipulin gingen één keer de fout in, terwijl Hofer foutloos bleef en dus was de Italiaan degene die de tweede plek in beslag nam, twintig tellen achter Fourcade en vijftien seconden voor Bø.

Fourcade's zege kwam geen moment meer in gevaar, daarachter probeerde Bø nog uit alle macht om bij Hofer te komen. Dat lukte echter niet en de Noor realiseerde zich dat ruim voor de finish, waardoor de Italiaan met zijn tweede plek na vier jaar eindelijk weer eens het podium mocht bestijgen. Bø deed dat met plek drie ook, maar zag Fourcade wel uitlopen in de strijd om de World Cup.

OCI-Lions en Achilles Bocholt naar finale BENE-League

De handballers van OCI-Lions en Achilles Bocholt hebben de finale bereikt van de BENE-League. In de halve finale op zaterdag versloeg Lions de Belgische club Initia Hasselt met 34-27. Eerder op de middag won Achilles Bocholt met 29-24 van Fiqas/Aalsmeer. De finale wordt daarmee een herhaling van vorig seizoen.

De wedstrijd tussen Bocholt en Aalsmeer ging gelijk op tot 6-6. Daarna sloegen de Belgen een gaatje. Bij een stand van 14-9 gingen de ploegen de rust in. Na tien minuten in de tweede helft hervond Aalsmeer zich en vocht zich terug tot 18-17. Aalsmeer-speler Tim Bottinga kon vanaf de penaltystreep gelijk maken maar faalde jammerlijk voor de Noord-Hollanders. Dankzij met name Wout Winters en doelman Bjorn Alberts wist de Belgische ploeg de overwinning naar zich toe te trekken.

In de tweede halve finale nam Hasselt de leiding in de wedstrijd, echter vervolgens begon de ploeg uit Sittard-Geleen aan een inhaalrace. Bij een tussenstand van 17-15 nam Lions definitief afstand van de Belgische ploeg. De regerend landskampioen bouwde de voorsprong uit tot 23-16. In het laatste deel van de wedstrijd gaf Lions de comfortabele voorsprong niet meer uit handen.

De finale tussen OCI-Lions en Achilles Bocholt wordt zondag om 16.00u gespeeld in sporthal de Maaspoort in Den Bosch.

Uitslag FC Twente - Willem II

FC Twente heeft in de strijd tegen degradatie uit de Eredivisie een belangrijk punt gepakt tegen Willem II. Toch schieten de Tukkers er weinig mee op, want het gat met de tegenstander van vanavond, die vijftiende staat, blijft zodoende op zes punten steken.

FC Twente kreeg via Frederik Jensen een goede mogelijkheid, maar hij schoot op de paal. Aan de andere kant was het direct hierna wel raak, want Kostas Tsimikas wist via de rug van doelman Joel Drommel het net te vinden. Vlak voor rust wist Thomas Lam uit het niets via een kopbal de ploegen op gelijke hoogte te brengen.

Na de pauze was Willem II de bovenliggende partij, ondanks dat de Twentefans de thuisclub door pepers op het veld te gooien wilden aanmoedigen. Tsimikas was namens de bezoekers zelfs dichtbij zijn tweede van de avond. Twintig minuten voor tijd zette Fran Sol de bezoekers toch op voorsprong. De wedstrijd leek beslist, maar enkele minuten voor tijd scoorde Peet Bijen uit een hoekschop toch nog de 2-2. Willem II kreeg nog een goede mogelijkheid om de zege te grijpen, maar aan de stand veranderde niets meer.

FC Twente

2 - 2

Willem II

43' Lam
87' Bijen
  14' Tsimikas
70' Sol
 
Gele kaart: Lam, Hooiveld (FC Twente), Haye (Willem II)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.300
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Van der Lely
Bijen
Thesker
Cuevas (Hooiveld/81)
Lam
Maher
Holla (Van der Heyden/33)
F.Jensen
Boere
Assaidi (Tighadouini/71)
  Wellenreuther
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas (Wijnaldum/83)
Chirivella
Rienstra
Lieftink
Haye
Sol
El Hankouri (Croux/90+4)

Messi: "Nu probeer ik niet zo bepalend of zelfzuchtig te zijn"

Lionel Messi gelooft dat hij in de loop der jaren meer een teamspeler is geworden dan dat hij eerder in zijn carrière was.

De aanvaller van Barcelona steekt dit seizoen in een fantastische vorm. In 42 wedstrijden in alle competities was de Argentijn 34 keer trefzeker en gaf hij zestien assists. Midweeks schakelde hij met de Catalanen Chelsea nog uit in de Champions League, waar hij twee treffers en een assist voor zijn rekening nam tijdens de 3-0 zege.

"Vroeger probeerde ik de bal te veroveren en mijn eigen spel te maken", vertelt Messi in gesprek met América TV. "Nu probeer ik het team meer te laten spelen, de bal meer te passen en niet zo bepalend of zelfzuchtig te zijn."

"Ik probeer het team vanuit een andere positie te sturen. Ik loop hetzelfde als altijd, maar op een andere manier." Messi neemt het zondag met Barcelona op tegen Athletic Club, waar het de voorsprong van acht punten wil behouden op Atlético Madrid in LaLiga.

Zarco pakt eerste MotoGP-pole van het jaar, Bendsneyder 20e in Moto2

Johann Zarco heeft de eerste poleposition van het seizoen in de MotoGP te pakken. De Fransman was op zijn Yamaha de snelste op het Losail International Circuit in Qatar, waar hij vorig jaar op bijzonder indrukwekkende wijze debuteerde - hij viel terwijl hij aan de leiding lag.

Met 1:53,680 zette Zarco in de slotfase van de kwalificatie zelfs een baanrecord neer. Met 0,202 seconden achterstand kwam de Spaanse Honda-coureur Marc Marquez nog het dichtst in de buurt, terwijl Danilo Petrucci op zijn Ducati op 0,207 seconden de eerste rij compleet maakt. De volledige startopstelling is hier te vinden.

In de Moto2 was het de beurt aan de Nederlandse debutant Bo Bendsneyder. De 19-jarige Rotterdammer kwam uiteindelijk op een twintigste stek uit, 1,263 seconden achter Alex Marquez. De Spanjaard pakte met afstand de poleposition en wordt op de eerste rij vergezeld door de Italianen Lorenzo Baldassarri (+0,308) en Francesco Bagnaia (+0,544). Romano Fenati debuteerde met een keurige vijfde plek, terwijl de hele grid hier staat.

Niccolo Antonelli veroverde de poleposition in de Moto3 en dat was nogal een spannende strijd. Jorge Martin leek de tijd namelijk te verbeteren, maar de Spanjaard strandde op 0,001 seconde van de Italiaan, die zo voor het eerst sinds 2016 weer eens vanaf plek één mag vertrekken. De startgrid van de Moto3, die zondag om 14.00 uur de racedag af zal trappen, is hier te vinden.

Geen ernstige blessures voor Cavendish na zware val in Milaan-San Remo

Volgens de teamarts van Dimension Data heeft Mark Cavendish bij zijn val in Milaan-San Remo geen ernstige blessures opgelopen.

Cavendish kwam in de Italiaanse wielerklassieker zwaar ten val toen hij tegen een verkeersobject op een vluchtheuvel reed. De Britse sprinter sloeg daarbij over de kop. Overigens is Cavendish nog herstellende van een gebroken rib die hij opliep in de ploegentijdrit van de Tirreno-Adriatico.

Ook de Duitse sprinter André Greipel is in Milaan–San Remo ten geval gekomen. In de afdaling van de Poggio ging de renner van Lotto-Soudal onderuit en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Vergne wint spannende ePrix Punta del Este

Jean-Eric Vergne heeft de ePrix van Punta del Este gewonnen. De Fransman was in de zesde race van het Formule E-seizoen de beste in de straten van de Uruguayaanse badplaats, waar tot op de allerlaatste meters gevochten werd om de zege.

Lucas di Grassi pakte de poleposition in de kwalificatie, maar werd net als Alex Lynn en Oliver Turvey bestraft wegens het afsnijden in een bocht. Mitch Evans moest zelfs van de tweede naar de zestiende plek op de grid omdat zijn auto te licht werd bevonden na een batterijwissel, waardoor de pole in handen kwam van Vergne, aanvankelijk vijfde in de kwalificatie.

Vergne verzilverde zijn pole bij de start en nam de leiding, gevolgd door Di Grassi, Lynn en Turvey. De gele vlag kwam al snel naar buiten, want Nick Heidfeld parkeerde zijn Mahindra aan de kant, en al snel kwam de safety car de baan op. Na de herstart duurde het niet lang voor Sebastien Buemi, de nummer vier in de titelstrijd, in de problemen kwam en de Zwitser streed na een veel te vroege autowissel niet meer mee om de punten.

Bij de autowissels behield Vergne de leiding, met Di Grassi achter zich, maar Daniel Abt en Sam Bird deden prima zaken en schoven op naar plek drie en vier, voor Lynn en de sterk rijdende Felix Rosenqvist. Abt kon zijn podiumplek echter al snel gedag zeggen: de Duitser kwam plotseling naar binnen omdat er een probleem was met zijn gordels, zo bleek. Hij werd opnieuw ingesnoerd en kon weer op weg, maar was uiteraard gelijk kansloos.

Met nog acht ronden te gaan was het nog altijd spannend om de zege, want Di Grassi reed al rondenlang bijna onder de achtervleugel van Vergne. Bird kwam ondertussen alsmaar dichterbij en ook Lynn en zelfs de zeer sterk naar voren gekomen Evans was nog niet kansloos. Met een heerlijke actie schoof Evans voorbij Lynn, waardoor hij na zijn zware gridstraf al op plek vier lag.

Met drie ronden te rijden had Bird definitief de aansluiting te pakken en dus reed de gehele top-3 binnen een seconde van elkaar. De Brit moest in de slotronde toch nog afhaken - hij moest wat energie besparen - en Di Grassi trok nog alles uit de kast om de winst te pakken, maar Vergne verdedigde ijzersterk en won de race, voor Di Grassi, Bird, Evans, Rosenqvist, Lynn en Turvey.

Islamitische clubs keren zich tegen PVV-spotje

Haagse islamitische organisaties bundelen de krachten tegen het campagnespotje van de PVV. Zij vinden dat het PVV-spotje "ontegenzeggelijk aanzet tot haat en geweld tegen moslims en hun instituties". Op initiatief van de politieke partij Islam Democraten wordt zondag aangifte gedaan van moslimhaat en de verspreiding daarvan door de PVV.

De stap van Islam Democraten wordt gesteund door NIDA Den Haag, de Partij van de Eenheid en diverse moskeeën verenigd in de Federatie Islamitische Organisaties. ,,Het uitsluiten, discrimineren en demoniseren van groepen Nederlanders in onze samenleving is niet alleen in strijd met onze Grondwet, het is ook maatschappij ontwrichtend", stellen de organisaties.

In het PVV-filmpje wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, ,,Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. Premier Mark Rutte noemde het campagnespotje onsmakelijk. Twee actiegroepen, het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie en Nederland Bekent Kleur, hebben een klacht ingediend bij de Nationale ombudsman. Ze stellen daarin de NPO en het Commissariaat voor de Media verantwoordelijk voor het verspreiden van het filmpje

"De waarheid is niet altijd aangenaam te zien. Maar daardoor niet minder waar", reageerde Wilders eerder al op de ontstane ophef.

Islamitische clubs keren zich tegen PVV-spotje
Islamitische clubs keren zich tegen PVV-spotje (Foto: ANP)

Langlaufer Bolshunov wint na machtige sprint

Langlaufer Alexander Bolshunov heeft de eerste World Cup-zege uit zijn carrière binnen. De 21-jarige Rus, die pas een jaar geleden debuteerde en op de Spelen vorige maand maar liefst vier medailles won, was in de eindsprint duidelijk de snelste. 

Niemand durfde in de eerste kilometers een gewaagde aanval te plaatsen, waardoor vrijwel het hele veld na een kilometer of tien nog altijd bij elkaar zat - op wat geloste mindere goden na. Calle Halfvarsson was in de slotronde de eerste die een échte aanval plaatste en de Zweed reet het hele, uit nog zo'n twintig man bestaande peloton uiteen.

Alleen de Rus Bolshunov kon met grote moeite volgen. De jongeling sloot aan en met een machtige sprint klopte hij Halfvarsson, die een handbeweging maakte alsof hij "dit kan niet", wilde zeggen. De Italiaan Francesco de Fabiani klopte Alexey Poltoranin uit Kazachstan in de sprint om de derde plek.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Jongens vast om rugzak met gevaarlijk vuurwerk

Twee jongens van veertien en vijftien jaar zijn zaterdag in Krimpen aan den IJssel aangehouden nadat in een loods een rugzak met meerdere soorten vuurwerk was gevonden. De jongens zouden de rugzak hebben achtergelaten in de loods aan de IJsseldijk.

Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd duidelijk dat het om zwaar vuurwerk ging, als nitraten en cobra's. Rond de jaarwisseling waarschuwde de politie nog dat cobra's tegenwoordig de kracht van een handgranaat hebben.

Het was aanvankelijk onduidelijk wat er precies in de aangetroffen rugtas zat. Uit voorzorg werd een aantal woningen aan de IJsseldijk ontruimd. Om de hulpdiensten hun werk goed te kunnen laten doen werd ook een nabijgelegen winkel ontruimd, meldde de veiligheidsregio. Het vuurwerk zal worden vernietigd.

Jongens vast om rugzak met zwaar vuurwerk
Jongens vast om rugzak met zwaar vuurwerk (Foto: ANP)

De Jong wint 3000 meter en pakt eindzege WB-klassement lange afstanden

Antoinette de Jong heeft zaterdag de World Cup op de lange afstanden gewonnen. Ze won de 3000 meter en schreef daarmee ook de eindzege van de lange afstanden op haar naam.

De Jong reed tijdens het laatste weekend van de wereldbeker in Wit-Rusland naar een tijd van 4.08,85 en dat was voldoende voor de zege in Minsk. Ivanie Blondin moest minimaal tweede moeten worden om het eindklassement te winnen, maar de Canadese kwam net niet aan de tijd van Wit-Russin Marina Zueva. Zueva noteerde een tijd van 4.11,63, terwijl Blondin niet verder kwam dan een tijd van 4.11,77.

Irene Schouten eindigde op de 3.000 meter als vierde in 4.12,48. Melissa Wijfje noteerde met 4.15,84 de zesde tijd. Linda de Vries zou ook aan de start in Minsk voor haar laatste race van haar schaatscarrière. Bij de laatste training sneed ze met haar schaats haar eigen achillespees door, waardoor ze zich moest afmelden.

Nibali is sprinters te slim af in Milaan-San Remo

Vincenzo Nibali heeft de 109e editie van Milaan-San Remo op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bahrain Merida ging op de Poggio in de aanval en hield op de Via Roma net voldoende voorsprong over op het peloton. Caleb Ewan spurtte vlak achter Nibali overtuigend naar een tweede plaats voor Arnaud Démare.

Iets na 10.00 klonk in een nat Milaan het startschot voor de eerste klassieker van het seizoen. In een nat Milaan, met 294 kilometer voor de wielen. Het regende hard in de eerste anderhalf uur, maar toch kozen negen renners voor de aanval: Van Winden, Sagiv (Israel Cycling Academy), Bono (UAE Emirates), De Maestri, Rota (Bardiani-CSF), Kobernjak (Gazprom-Rusvelo), Planet (Novo Nordisk), Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) en Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia). Het negental had al snel zeven minuten bij elkaar gefietst op het peloton, waar vooral Sky samen met Bora-Hansgrohe het kopwerk deden.

Op de eerste helling van de dag, de Passo del Turchino, kwam het peloton plots echter tot op anderhalve minuut terug, maar met nog 150 kilometer te fietsen lieten ze de kopgroep toch weer wat ruimte en liep de voorsprong weer uit naar vier minuten.

Bora-Hansgrohe, Sky en Quick-Step Floors bepaalde em vlak voor de Cipressa op 30 kilometer van de streep werden de vluchters ingerekend door de voorwacht van het peloton. Ondertussen was Marcel Kittel al gelost in het peloton. FDJ bepaalde op de Cipressa het tempo en niemand trok in de aanval, waardoor het peloton samen bleef.

In aanloop naar de Poggio, op tien kilometer van de streep, was er nog een grote valpartij met Mark Cavendish als grootste slachtoffer. De Brit kwam hard in aanraking met een paal en kon de weg niet meer vervolgen.

Op de Poggio was het eerst Burghardt, in dienst van kopman Sagan, die in de aanval trok, maar werd gecounterd door Drucker. De Luxemburger werd alweer snel bijgehaald door het peloton. Toen was het de beurt aan Nibali om in de aanval te gaan. De 'Haai van Messina' had aan de top van de Poggio een voorsprong van tien seconden op het peloton.

In de afdaling behield Nibali zijn voorsprong op het peloton. Met nog 2,3 kilometer te gaan op het vlakke gedeelte naar de Via Roma toe, kwam het peloton steeds dichter op Nibali, maar de Italiaan hield net genoeg over van zijn voorsprong. Ewan sprintte naar de tweede plaats, voor Demare.

Sané: "We kunnen de Champions League winnen"

Leroy Sané gelooft dat Manchester City dit seizoen een goede kans maakt om de Champions League te winnen.

The Citizens wonnen dit seizoen al de EFL Cup en zijn ook hard op weg om de Premier League te winnen. In de Champions League wacht in de kwartfinale twee ontmoetingen met Liverpool, de enige ploeg die Manchester City dit seizoen wist te verslaan in de competitie.

"Dit jaar zijn we een echt sterk team en we begrijpen de filosofie van Josep Guardiola, we zijn enorm verbeterd en weten wat hij van ons verlangt", vertelt Sané in gesprek met Engelse media. "De Champions League is een heel moeilijk toernooi en elke wedstrijd is speciaal en lastig."

"Maar we hebben een goede kans om naar de finale te gaan en de Champions League te winnen, maar het zal echt moeilijk zijn." Sané kwam dit seizoen tot dusver tot veertig wedstrijden voor Manchester en kwam daarin tot twaalf doelpunten en vijftien assists.

Dirigent eist miljoenen van Opera New York na aantijgingen seksueel misbruik

Oud-dirigent James Levine van The Metropolitan Opera in New York heeft bij zijn voormalig werkgever een schadeclaim van 5,8 miljoen dollar (4,7 miljoen euro) ingediend. Hij zegt dat de beschuldigingen tegen hem van seksueel misbruik van minderjarige jongens niet kloppen.

Levine werd eerder deze week ontslagen. De beschuldigingen hebben volgens Levine hem zijn baan en reputatie gekost. De dirigent (74) ging in 2016 met pensioen als dirigent maar was nog wel actief als artistiek directeur van een programma voor jonge musici.

Hij had nog een contract bij de opera tot 2026 dat hem jaarlijks 400.000 dollar (325.000 euro) en per optreden nog eens 27.000 (22.000 euro) dollar zou opleveren.

Onjuistheden
In december werd bekend dat de wereldberoemde operadirigent jarenlang een minderjarige jongen zou hebben misbruikt. Later kwamen meer beschuldigingen van seksuele intimidatie tussen 1960 en 1980. Levine was veertig jaar verbonden aan de Metropolitan Opera, waarin hij 2500 voorstellingen dirigeerde.

Een juriste in dienst van het operahuis reageerde in de krant The New York Times dat de claim van Levine "vol onjuistheden staat."

Dirigent eist miljoenen van Opera New York
Dirigent eist miljoenen van Opera New York (Foto: ANP)

Assaidi: "Waarom ga je dan zulke vragen stellen?"

Oussama Assaidi verruilde in 2012 sc Heerenveen voor Liverpool en verkoos daarmee de Engelse club boven Ajax, zo laat de vleugelaanvaller weten.

"Ik kon toen onder andere naar Ajax", vertelt Assaidi in gesprek met De Telegraaf. "Als jongen had ik daar testtrainingen gedaan, maar toen wilden ze me nooit hebben. Wat ik in die periode heb gemerkt, is dat clubs als ze interesse hebben in Marokkaanse spelers extra gaan informeren of je wel een goede jongen bent en goed in de groep past en zo."

Verschillende mensen in zijn omgeving kregen telefoontjes uit Amsterdam waarin gevraagd werd of hij een moeilijke jongen was. "Dat vond ik wel vreemd. Er waren nooit rare dingen gebeurd bij de clubs waar ik speelde. Waarom ga je dan zulke vragen stellen?"

Uiteindelijk vertrok de huidige speler van FC Twente voor bijna vier miljoen euro naar Liverpool. "Ik ben trots dat ik in de Premier League heb gespeeld. Ik ben pas laat in het profvoetbal gekomen en was dolgelukkig toen ik op mijn achttiende mijn eerste contractje kon tekenen bij FC Omniworld. Als je toen had gezegd dat ik bij Liverpool zou uitkomen, had ik je niet geloofd."

Nuis opnieuw de beste op de 1000 meter

Kjeld Nuis heeft voor het derde jaar op rij de wereldbeker op de 1000 meter gewonnen. Hij won de afsluitende race in Minsk voor Kai Verbeij en Håvard Lorentzen.

De olympisch kampioen op de 1000 én de 1500 meter was in de laatste rit te snel voor Havard Lorentzen, die de leiding in het klassement in handen had.

Nuis kwam tot een tijd van 1.09,23. Lorentzen noteerde een tijd van 1.09,45 en eindigde daarmee als derde, achter Kai Verbij (1.09,40). Dat was net voldoende voor Nuis om de wereldbeker op de 1000 meter te pakken.

Thomas Krol werd met 1.09,69 vijfde. Hein Otterspeer noteerde 1.09,87 en kwam daarmee op de zevende plaats terecht. Pim Schipper klokte een tijd van 1.11,09 en werd daarmee elfde en laatste in Minsk.

Noorwegen wint ploegenachtervolging
Op de ploegenachtervolging deden de Nederlandse mannen niet mee in Minsk. Noorwegen won de laatste wereldbekerwedstrijd en stelde daarmee ook de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

AS Roma-doelman gevleid door Real-berichtgeving

Het feit dat hij in verband wordt gebracht met een overgang naar Real Madrid streelt het ego van AS Roma-doelman Alisson.

De Braziliaans international zou op de verlanglijstjes staan van verschillende clubs in Europa en Liverpool zou in de zomer een bod van tachtig miljoen euro willen uitbrengen. Ook Napoli zou belangstelling hebben, maar de vermeende interesse van Real Madrid maakt de 25-jarige doelman het meest trots.

"Die berichten strelen het ego, het kan niet worden ontkend", vertelt Alisson in gesprek met Globoesporte. "Mensen krijgen voldoening door erkenning. Ik ben heel blij dat ik die erkenning krijg. Het betekent dat ik mijn werk goed doe, dat ze me in de gaten houden."

"Het maakt me nog blijer als je hoort over Real Madrid", besluit de 22-voudig Braziliaans international, wiens contract nog doorloopt tot de zomer van 2021. Real Madrid zou al lang op zoek zijn naar een nieuwe doelman en Manchester United's David de Gea en Chelsea's Thibaut Courtois zouden bovenaan de wensenlijst staan, waar ook de naam van Athletic Club's Kepa Arrizabalaga te vinden is.

Leenstra wint 1000 meter bij WB-finale in Minsk

Marrit Leenstra heeft zaterdag in Minsk de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen op de 1000 meter gewonnen.

Leenstra reed in de Minsk Arena naar een tijd van 1.15,86 en was daarmee net wat sneller dan Hege Bökko. De Noorse klokte een tijd van 1.16,03. Yekatarina Shikhova maakte het podium compleet in een tijd van 1.16,72.

De derde plaats van Shikhova was voldoende voor de eindwinst in het wereldbekerklassement. De Russische behield een voorsprong van 24 punten op Leenstra. Bökko werd derde in dat klassement.

Ploegachtervolging dames
Bij de ploegenachtervolging voor dames won Japan het goud. De ploeg onder leiding van Johan de Wit won ruim de ploegenachtervolging voor Nederland. Japan klokte een tijd van 3.00,18. De Japanse dames waren al zeker van de wereldbeker op dit onderdeel.

Nederland, met Melissa Wijfje, Van Beek en Marrit Leenstra, kwam niet verder dan een tijd van 3.05,21 en werden daarmee tweede. Duitsland maakte het compleet in een tijd van 3.08,56. Door de derde plaats blijven de Duitse dames Nederland wel voor in het wereldbekerklassement.

Rusland zet 23 Britse diplomaten uit

Rusland zet op korte termijn 23 Britse diplomaten het land uit. De Britse ambassadeur Laurie Bristow werd zaterdagochtend ontboden door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou en kreeg daar de maatregel te horen.

De diplomaten krijgen van Rusland een week de tijd om het land te verlaten. Verder gaat de geplande opening van een Brits consulaat in Sint Petersburg voorlopig niet door.

De uitwijzing van de diplomaten is een vergelding voor de uitzetting van 23 Russische diplomaten uit Groot-Brittannië. Zij werden afgelopen donderdag op bevel van de Britse premier Theresa May uitgezet.

Skripal
Aanleiding voor het diplomatieke conflict is de vergiftiging van voormalig dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter. De twee werden 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in de Engelse stad Salisbury. Al snel bleek dat er zenuwgas was gebruikt en dat het om een aanslag ging.

Londen beschuldigt Rusland van betrokkenheid, maar Moskou ontkent dit. Volgens Moskou kunnen de Britten de beschuldigingen aan het adres van Rusland niet met bewijs staven.

Het Kremlin noemde het besluit van Londen om diplomaten uit te zetten "onverantwoordelijk". Een woordvoerder zei dat alles erop wijst dat Groot-Brittannië Rusland aan het provoceren is.

Rusland zet 23 Britse diplomaten uit
Rusland zet 23 Britse diplomaten uit (Foto: ANP)

Londen bespreekt maatregelen tegen Moskou

De Britse regering buigt zich maandag over mogelijk nieuwe maatregelen tegen Rusland. Een regeringswoordvoerder zei dat zaterdag, nadat Moskou bekend had gemaakt 23 Britse diplomaten weg te sturen uit het land. ,,Deze Russische maatregel was al ingecalculeerd", zei de woordvoerder.

Het Russische besluit is een reactie op het uitzetten van 23 Russische diplomaten uit Groot-Brittannië eerder deze week vanwege de aanslag met zenuwgas op voormalig dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Zij werden zondag 4 maart bewusteloos gevonden op een bank in de Engelse stad Salisbury.

De Britten beschuldigen Rusland ervan achter de aanval te zitten. Moskou ontkent.

Londen bespreekt maatregelen tegen Moskou
Londen bespreekt maatregelen tegen Moskou (Foto: ANP)

Snowboardcrossers sluiten seizoen af met Italiaanse en Amerikaanse winst

In het Zwitserse Veysonnaz wordt dit weekeinde het World Cup-seizoen voor de snowboardcrossers afgesloten. Zondag staat nog een teamwedstrijd op het programma, zaterdag werd de laatste individuele wedstrijd gehouden.

Bij de mannen leverde dat een zege op voor veteraan Nate Holland. De 39-jarige Amerikaan won twee jaar geleden voor het laatst, maar zaterdag was het weer raak. Holland nam al vroeg de leiding en hield landgenoot Mick Dierdorff achter zich, met de Spanjaard Lucas Eguibar die derde werd.

De Duitsers namen het halve veld in beslag, maar Konstantin Schad, Paul Berg en Martin Nörl grepen allemaal naast het podium. Glenn de Blois deed het namens Nederland weer uitstekend, maar een foutje kostte hem een plek in de halve finales.

Bij de vrouwen pakte olympisch kampioene Michela Moioli de zege, wat haar ook gelijk de eindwinst in het World Cup-klassement opleverde. Moioli versloeg een Frans contingent met Chloe Trespeuch, Manon Petit Lenoir - die haar eerste podium pakte - en Nelly Moenne Loccoz, die ondanks een mislukte start nog knap vierde werd.

Westerhof over Lozano: "Ik geloof daarbij niet dat er slechte intenties bij zijn"

Hirving Lozano is zaterdagavond na een schorsing van drie wedstrijden weer inzetbaar voor PSV in de wedstrijd tegen VVV-Venlo.

De Mexicaanse aanvaller werd in de wedstrijd tegen sc Heerenveen voor de tweede keer dit seizoen met een rode kaart weggestuurd. Hans Westerhof, ex-trainer van zijn vorige club Pachuca, stelt dat Lozano een speler is die af en toe de grenzen op zoekt.

“Ik geloof daarbij niet dat er slechte intenties bij zijn. Hij gaat gewoon heel ver om te winnen, soms nog te ver", vertelt Westerhof in gesprek met het Eindhovens Dagblad . "Hij speelt met het hart en dan liggen alle verschillende emoties soms dicht bij elkaar. Het kan dan ook wat onbeholpen ogen. Als hij de bal terug wil veroveren, moet hij slimmer en sluwer zijn. Alle ogen zijn nu natuurlijk op hem gericht en hij kan zich zo'n schorsing eigenlijk niet meer permitteren. Je kunt niet elk seizoen een handvol wedstrijden zo missen."

Westerhof stelt dat Lozano in Mexico wat anders gewend was. "Het gaat er in Mexico wel wat ruiger aan toe dan hier. Hij heeft daar nogal wat aanslagen te verduren gehad. Daar word je een grote jongen van, maar hij begrijpt waarschijnlijk niet alle beslissingen van de scheidsrechters hier. Dat zal hij toch snel moeten leren. Ook van zijn schorsingen in dit seizoen wordt hij een grote jongen, omdat hij de grenzen van het toelaatbare nu beter leert kennen."

Seedorf en Deportivo schieten niks op met punt

Clarence Seedorf is er zaterdag in zijn zevende wedstrijd ook niet in geslaagd om te winnen met Deportivo La Coruña. Tegen Las Palmas werd het 1-1.

De laatste zege in LaLiga voor Deportivo dateerde van 9 december, toen Léganes met 1-0 werd verslagen. Na de aanstelling van Seedorf werden er twee punten in zes wedstrijden gepakt. Las Palmas kon de laatste driepunter bijschijven op 2 februari, na een 1-0 winst op Málaga.

Al na drie minuten spelen kwamen de gasten op voorsprong in het Estadio Municipal de Riazor. Alen Halilović veroverde de bal op het middenveld, kon vanaf de rechterflank naar binnen dribbelen en plaatste de bal in de verre hoek, onhoudbaar voor Rubén Martínez: 0-1. Twintig minuten later volgde het antwoord van de thuisploeg. Uit een hoekschop van Lucas Pérez kopte Raúl Albentosa de gelijkmaker tegen de touwen. Even leek Las Palmas wederom op voorsprong te komen, maar een treffer werd afgekeurd.

Beide ploegen kregen na rust een goede mogelijkheid om nogmaals te scoren. Een schot van Halilovic verdween via verdediger Sidnei over het doel en drie minuten voor tijd hielp Deportivo-spits Florin Andone een goede kopkans om zeep en daardoor bleef het bij 1-1. Deportivo en Las Palmas blijven de nummers negentien en achttien in LaLiga met een achterstand van respectievelijk zeven en zes punten op nummer zeventien Levante.

Tottenham ontdoet zich van Swansea en is halvefinalist

Tottenham Hotspur heeft zich zaterdagmiddag als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales in de FA Cup. Swansea City werd eenvoudig verslagen.

Bij de thuisploeg stond Mike van der Hoorn aan de aftrap en namen Erwin Mulder en Luciano Narsingh plaats op de bank, waar de buitenspeler direct na rust alsnog zijn opwachting mocht maken. Michel Vorm begon onder de lat bij Tottenham en leek al na een minuut spelen een strafschop tegen te krijgen, maar de scheidsrechter zag niets in het feit dat hij Nathan Dyer neerhaalde.

Christian Eriksen opende na elf minuten spelen de score in het Liberty Stadium. De Deen kreeg de bal aangespeeld door Erik Lamela en vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij met zijn linkervoet prachtig raak: 0-1. Heung-Min Son leek vervolgens de 0-2 te maken, maar zijn treffer via de onderkant van lat werd, na het inschakelen van de videoscheidsrechter, afgekeurd vanwege buitenspel.

De tweede treffer voor the Spurs zou toch nog volgen voor rust. Eerst kon Kristoffer Nordfeldt een tweede treffer van Eriksen nog verkomen met een prachtige redding, maar op slag van rust moest de ex-doelman van sc Heerenveen zich gewonnen geven. Swansea leed slordig balverlies op het middenveld en Lamela zette een dribbel in en vanaf een meter of twintig schoot hij met rechts de bal geplaatst in de hoek.

Na rust ging de thuisploeg direct op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Vorm hield zijn doel schoon.Hij bracht redding op een schot van Martin Olssen en de kopbal uit de rebound van Tammy Abraham wist hij ook te keren. In de 62ste minuut volgde de beslissing in de wedstrijd. Na een assist van Lucas Moura maakte Eriksen er 0-3 van.

Van Rouwendaal en Weertman starten WB-seizoen met zege in Doha

Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman zijn het wereldbekerseizoen goed begonnen. De olympisch kampioenen openwaterzwemmen wonnen in Doha de eerste wedstrijd over tien kilometer in Doha.

Van Rouwendaal tikte na een tijd van 2.02,24. Daarmee was ze een seconde sneller dan de Duitse Leonie Beck. Finnia Wunram ook uit Duitsland werd derde op twee seconden van de Nederlandse.

Esmee Vermeulen werd achttiende op 43 seconden van Van Rouwendaal.

Voor Weertman was het zijn eerste wereldbekerzege ooit. De olympisch kampioen van Rio tikte aan na 1 uur, 52 minuten en 41 seconden en was daarmee negentiende van een seconde sneller dan de Fransman David Aubry. De Italiaan Simone Ruffini werd op iets meer dan een seconde derde.

Pepijn Smits werd 23e en Marcel Schouten 28e, beiden zwemmers gaven iets meer dan halve minuut toe op Weertman.

Riessle oppermachtig op noordse combinatie voor thuispubliek

Fabian Riessle heeft in het Duitse Klingenthal voor eigen publiek de eerste World Cup-wedstrijd van het weekeinde op de noordse combinatie gewonnen. De Duitser vertrok door zijn schansspringwinst als eerste aan de tien kilometer langlaufen en werd pas bij de finish teruggezien.

Het schansspringen werd gewonnen door Riessle en dat leek gelijk al een Vorentscheidung op te leveren, een voortijdige beslissing: Riessle is namelijk een rappe langlaufer en verkeert in uitstekende vorm, dus de Japanner Akito Watabe had met 21 seconden achterstand al een zware opdracht voor de boeg. Op 25 seconden volgde de Fin Eero Hirvonen, de Duitsers Eric Frenzel en Johannes Rydzek vertrokken na 41 en 46 seconden.

Hirvonen en Watabe vonden elkaar al snel, maar kwamen geen seconde dichter bij Riessle. Dat deden Frenzel en Rydzek wel: de Duitse rivalen waren op dreef en lagen halverwege nog maar een paar seconden achter het Japans/Finse duo, waar ze na zeven kilometer bij aansloten.

In de slotronde was duidelijk dat Riessle, die het wat rustig aan kon doen, niet meer in gevaar kwam. Daarachter opende Hirvonen de aanval en dat bleek beslissend: niemand kon de Fin volgen, waardoor Hirvonen zijn zesde podium veroverde. Watabe hield Frenzel nog af in de strijd om de laatste podiumplek. Rydzek viel in de slotronde en kon zich niet meer in het duel om het podium mengen.

Xi Jinping opnieuw tot president verkozen

Het Chinese Nationale Volkscongres heeft Xi Jinping opnieuw verkozen tot president van China. Het parlement koos tevens oud-vicepremier Wang Qishan als zijn eerste vervanger.

Op de jaarlijkse conferentie hebben de bijna 3000 afgevaardigden zondag in de Grote Hal van het Volk hun stem uitgebracht. Xi werd unaniem herkozen door het parlement dat vol zit met loyale partijleden. Wang kreeg één stem tegen bij zijn benoeming tot vicepresident.

Wang was eerder burgemeester van Peking, vicepremier van China en stond aan het hoofd van de Centrale Commissie voor Disciplinaire Inspectie (CCDI) die corruptie bestrijdt. Hij is een belangrijke bondgenoot van Xi om corruptie binnen de Communistische Partij aan te pakken. Onder zijn bewind als corruptiebestrijder verloren verschillende hoge ambtenaren hun baan.

Eerder stemde het parlement in met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor Xi, die aan zijn tweede termijn begint, om onbeperkt aan de macht te blijven.

Xi Jinping opnieuw tot president verkozen
Xi Jinping opnieuw tot president verkozen (Foto: ANP)

Hirscher evenaart record legendes Stenmark en Maier

Skiër Marcel Hirscher heeft de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen op de reuzenslalom gewonnen. De Oostenrijker was de beste tijdens de seizoensfinales in het Zweedse Åre, waar volgend jaar het WK gehouden wordt.

In de eerste run ging het bijna fout voor Hirscher, die zich nog maar net staande wist te houden. Toch was hij veruit de snelste, maar in run twee werd de olympisch kampioen alsnog stevig uitgedaagd. Dat kwam vooral van Henrik Kristoffersen, de Noor die het hele seizoen al probeert om Hirscher te verslaan, meestal tevergeefs.

Kristoffersen kwam met een sterke tweede run dicht in de buurt, maar strandde uiteindelijk alsnog op 0,23 seconden. Dat was goed voor de tweede plek, vlak voor de Fransman Victor Muffat-Jeandet (+0,29). De vierde plek was voor de Zwitser Loïc Meillard, die zo net naast zijn eerste podiumplek ooit greep.

Voor Hirscher was het al de dertiende overwinning van het seizoen en daarmee evenaarde hij een record. Hirscher's landgenoot Hermann Maier won in het seizoen 2000/01 ook dertien keer, de Zweedse grootheid Ingemar Stenmark deed dat in 1978/79.

Zondag staat nog een slalom op het programma en met winst op dat onderdeel - verre van onrealistisch - zou Hirscher het record zelf in handen hebben. De Zwitserse Vreni Schneider won bij de vrouwen in 1988/89 overigens ook veertien keer.

Advocaat Trump wil miljoenen van pornoster

Pornoster Stormy Daniels moet mogelijk een grote som geld betalen omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan haar zwijgcontract. Het advocatenkantoor dat de Amerikaanse president Donald Trump bijstaat eist minimaal 20 miljoen dollar schadevergoeding, blijkt uit de aanklacht.

De vrouw, die in het dagelijks leven Stephanie Clifford heet, zegt dat ze een affaire met Trump had vlak na de geboorte van Barron, de nu 11-jarige zoon die hij heeft met zijn vrouw Melania. Ze zou een zwijgcontract hebben ondertekend, waarvan ze zelf vindt dat dat niet geldig is, omdat de overeenkomst volgens haar nooit door Trump is ondertekend.

Eerder bekende Trumps advocaat Michael Cohen uit eigen zak 130.000 dollar te hebben betaald aan Daniels tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Hij heeft nooit gezegd waarom hij haar heeft betaald en of Trump daarvan op de hoogte was.

Advocaat Trump wil miljoenen van pornoster
Advocaat Trump wil miljoenen van pornoster (Foto: ANP)

'Tinder weet meer over je dan de AIVD'

Zorgen over privacy als de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ingaat? Rob Bertholee, hoofd van de geheime dienst AIVD, schudt zijn hoofd. "Kijk eens wat bijvoorbeeld Facebook, Google, Twitter en Tinder allemaal over je weten en vraag je af of je je zorgen maakt over de juiste zaken."

Snapt u de zorgen over de nieuwe wet?
"Uiteraard. En ik wil de zorgen en ongemakken niet bagatelliseren. De inlichtingendiensten AIVD en MIVD doen geheim werk. Het is niet zoals bij de politie: er gebeurt iets en de politie grijpt in. Wij komen in actie vóórdat er iets kan gebeuren. Het gaat over een donkere wereld waar mensen angstig voor zijn. Onze diensten laten juist zien waar de risico's liggen. Ze hebben mogelijk veel narigheid kunnen voorkomen. En dat is niet goed te zien."

Waarom is de wet nodig en wat verandert er?
"De huidige wet dateert uit 2002 en is door alle nieuwe en complexere communicatiemiddelen hopeloos achterhaald. We kunnen nu op veel meer manieren met elkaar communiceren: mobiel, via data, IP, internet, versleutelde communicatie. De hoeveelheid data die per seconde wordt uitgewisseld, is ontstellend toegenomen. Uit die grote brij informatie moeten we risico's en dreiging achterhalen. De nieuwe wet helpt ons hierbij. De bevoegdheden zijn wel ruimer, maar de uitvoering ervan ligt aan strikte banden."

Klopt het dat de AIVD hele wijken kan aftappen?
"Ik kan geen situatie bedenken waarin een hele wijk wordt afgetapt. Nog los van de vraag of het technisch kan. Zo moet er een noodzaak zijn, het tappen moet aan een onderzoek zijn te koppelen en het mag pas ingezet worden als er echt geen lichtere middelen zijn. Technisch is het bovendien ingewikkeld. We zouden eerst met alle providers die daar actief zijn, moeten overleggen en ze inschakelen. Het is technisch al zo omslachtig, dat er altijd een lichter middel in te zetten valt. Als we over vijf jaar terugkijken, verwacht ik dat er geen enkele wijk is afgetapt. Over de zogeheten bijvangst van het tappen, zit een verkeerd beeld bij het publiek. Er is altijd bijvangst geweest, ook met de oude wet. Maar niet-relevante informatie wordt verwijderd."

Juist omdat mensen niet weten waar de AIVD mee bezig is, is wantrouwen toch terecht?
"We brengen een openbaar jaarverslag uit en worden meerdere keren en van meerdere kanten gecontroleerd. Ik vertrouw op het stelsel en de democratie. Alles wat wij doen, bij de AIVD en de overheid, blijft gebaseerd op vertrouwen. Maar dat heb je ook als je een vliegtuig in stapt of naar het ziekenhuis gaat: je vertrouwt erop dat er professionals werken, die goed zijn opgeleid.

Ik proef vooral een wantrouwen naar de overheid, terwijl mensen wel blind varen op bedrijven die commercie als belang hebben. Zo is de privacy van honderden miljoenen mensen in handen van grote bedrijven als Google en Facebook, die hun aandeelhouders tevreden moeten houden. Hun beleid is ondoorzichtig. Dat is veel erger dan de democratisch gecontroleerde geheime diensten, die ook nog eens strikt gebonden zijn aan regels."

'Tinder weet meer over je dan de AIVD'
'Tinder weet meer over je dan de AIVD' (Foto: ANP)

Shiffrin met overmacht naar slalomwinst in World Cup-finale

Skiester Mikaela Shiffrin heeft op bijzonder overtuigende wijze het World Cup-seizoen op de slalom afgesloten. De Amerikaanse kende even een wat mindere periode op 'haar' onderdeel, zo won ze geen olympische medaille, maar sloeg toch nog hard toe in het Zweedse Åre.

In de eerste run stond al geen maat op Shiffrin, die zag dat alleen de Oostenrijkse Bernadette Schild binnen een halve seconde wist te blijven. In run twee ging Schild echter wat de fout in, waardoor ze terugviel naar de vijfde plek, 1,79 seconden achter Shiffrin.

Frida Hansdotter en Wendy Holdener schoven in de tweede run allebei drie plaatsen op, wat voor de Zweedse olympisch kampioene een derde plek op 1,59 tellen opleverde. De Zwitserse Holdener was één honderdste sneller en werd tweede: haar zeventiende World Cup-podium op de slalom, maar nog altijd won ze er nul.

Snowboardster Dekker 8e in Winterberg, Jörg wint na 11 jaar weer

Snowboardster Michelle Dekker is tijdens de World Cup-wedstrijden in het Duitse Winterberg als achtste geëindigd op de parallelslalom. De Nederlandse schakelde de Duitse Cheyenne Loch knap uit in de achtste finales, maar ging in de kwartfinales tegen Aleksandra Krol uit Polen in de fout. 

De winst in Winterberg ging naar thuisfavoriete Selina Jörg, en dat was al even geleden: in januari 2007 won ze voor de eerste en tot zaterdag laatste keer in haar loopbaan een World Cup-wedstrijd. De Russische Alena Zavarzina dolf het onderspit in de finale, en diens landgenote Ekaterina Tudegesheva had aan de vijfde plek genoeg om het eindklassement te winnen.

Bij de mannen was de Italiaan Roland Fischnaller de beste. De veteraan, die in 2001 al voor het eerst op het podium stond, was in de finale veel te sterk voor de Oostenrijker Sebastian Kislinger. Rok Marguc uit Slovenië eindigde als derde door de Italiaan Maurizio Bormolini te verslaan.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Franse biatletes winnen estafette in Oslo

Tijdens de voorlaatste World Cup van het biatlonseizoen hebben de Franse dames de estafette gewonnen. Op de befaamde Holmenkollen in de Noorse hoofdstad Oslo betekende dat vooral een fraaie zege voor Marie Dorin Habert, die na het weekeinde afscheid neemt van de sport.

Bij de groep startloopsters deed Fuyuko Tachizaki, veruit de sterkste Japanse, het uitstekend. Ze moest de Italiaanse Lisa Vittozzi voorbij laten gaan, maar wisselde wel knap als tweede, gevolgd door Maren Hammerschmidt (Duitsland), Uliana Kaisheva (Rusland) en Anaïs Chevalier (Frankrijk).

Dorothea Wierer nam het stokje namens Italië over en deed dat zeer indrukwekkend. Ze schoot tien keer raak en nam de leiding in de wedstrijd over, ruim voor de Française Celia Aymonier. Die pakte nog wel wat tijd terug en wisselde als tweede, veertien tellen achter Wierer. Tiril Eckhoff werkte Noorwegen op naar de derde plek op 34 seconden, bijna gelijk met de Duitse Denise Herrmann.

De derde Italiaanse, Nicole Gontier, staat bekend als zeer snelle langlaufster, maar matige schutter. Dat viel dit keer voor de verandering wel eens mee: Dorin Habert dichtte namens Frankrijk het gat naar Gontier, maar de Italiaanse schoot zeer behoorlijk. Ze kon zo als tweede wisselen, omdat Dorin Habert in de slotmeters nog even wat extra gas gaf. Franziska Preuss (Duitsland) en Ingrid Landmark Tandrevold (Noorwegen) volgden op een halve minuut.

Namens Frankrijk kwam Anaïs Bescond het parcours op en zij werd achtervolgd door Laura Dahlmeier. De Duitse maakte een groot deel van de achterstand goed en dook met foutloos schieten de slotronde acht seconden na leidster Bescond in, terwijl Federica Sanfilippo namens Italië op plek drie lag, zonder serieuse mogelijkheden om nog wat te winnen of verliezen. Dahlmeier kon de benodigde kracht niet meer opbrengen en moest genoegen nemen met plek twee, waardoor de winst naar Frankrijk ging.

Nederlandse sweep op 500 meter tijdens wereldbekerfinale schaatsen

Het schaatsseizoen wordt afgesloten met de wereldbekerfinale in Minsk. De meeste toppers laten deze finale voor wat het is. Er wordt gestreden om de eer en om de dollars voor het eindklassement. Karolina Erbanova en Hein Otterspeer hebben de eerste van twee 500 meters op hun naam geschreven. 

Bij de dames waren er slechts zeven deelnemers. Letitia de Jong werd vijfde geëindigd in een tijd van 38,76. De winst ging naar de Tsjechische Karolina Erbanova. De Tsjechische hield met een tijd van 38,28 de Oostenrijkse Vanessa Herzog (38,29) maar nipt achter zich. De Rusissche Angelina Golikova reed naar de derde podiumstek (38,40).

Door haar zege is Erbanova nog maar vier punten verwijderd van Nao Kodaira, die in het klassement aan de leiding gaat. De Japanse is er echter niet aanwezig. Ook Herzog maakt nog kans op de eindzege. Als de Oostenrijkse zondag wint, dan zal ze Erbanova en Kodaira voorbij gaan in het klassement. 

Bij de heren is de top zeven van het wereldbekerklassement aanwezig. Otterspeer bleek de snelste in 35,06. Jan Smeekens werd tweede (35,07) en Ronald Mulder (35,08) finishte als derde. Olympisch kampioen Håvard Holmefjord Lorentzen moest genoegen nemen met plek vier in 35,13. De Noor blijft wel aan de leiding in het klassement met 626 punten en is op weg naar de eindzege. Mulder en Otterspeer volgen met 520 en 464 punten. 

Laatste Nederlandse overlevende Slag in Javazee overleden

In Den Haag is de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee overleden. Het gaat om matroos der derde klasse b.d. Felix Jans.  Jans is 94 jaar oud geworden.

Felix Jans was 18 jaar oud toen hij zich in 1941 vrijwillig meldde bij de Gouvernementsmarine in Nederlands-Indië. Na een opleiding van een paar maanden kwam Jans aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Kortenaer terecht, waar hij deel uitmaakte van de bediening van kanon 1, voor op het schip. 

Tijdens de Slag in de Javazee waren Jans en zijn maten druk bezig met het beschieten van Japanse schepen toen een Japanse Torpedo de Kortenaer in de flank raakte waarop het schip in tweeën brak. Jans viel van het dek in zee.  Hij klom vervolgens in een reddingsvlot, samen met onder anderen (toen nog) matroos 3 Giovanni Hakkenberg, de latere marinier en Ridder Militaire Willemsorde. De Britse torpedobootjager HMS Encounter viste hen later uit zee en bracht de overlevenden naar Soerabaja.

Birma-spoorlijn
Nadat de Japanners ook op Java waren geland belandde Jans als krijgsgevangene in Thailand. Hier moest hij meewerken aan de aanleg van de Birma-spoorlijn. "Een wonder dat ik nog leefde" zei Jans 75 jaar later in een interview in de "Alle Hens" van de Koninklijke Marine.  

Het hele interview met Felix Jans kun je hier lezen. 

Felix Jans rechts op de foto
Felix Jans rechts op de foto

Meer lezen over de Slag in de Javazee? Kijk dan eens in Cultuur&Historie op het forum. 

Maatregelen moeten filedruk verminderen

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) pakt met extra maatregelen op kortere termijn de files op drukke wegen in Nederland aan. Weginspecteurs en bergers worden op strategische plekken ingezet zodat de weg na een incident snel weer vrij is. Ook komen er op drukke wegen veelal in de buurt van de snelwegen slimme verkeerslichten die zorgen dat het verkeer beter wordt afgewikkeld. Spitsstroken worden omgevormd tot gewone rijstroken zodat ze altijd gebruikt kunnen worden.

De minister heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het eerste pakket aan maatregelen uit de file-aanpak. Van Nieuwenhuizen: “Ik kan de files niet voorkomen, maar ik wil de toenemende filedruk wel zo veel mogelijk beperken. Met slimme maatregelen kunnen we de doorstroming ook al op kortere termijn verbeteren.” De file-aanpak is een aanvulling op de projecten voor de aanleg van nieuwe wegen en rijstroken en het verjongen en vernieuwen van de bestaande infrastructuur. De minister heeft voor de extra maatregelen in totaal 100 miljoen euro uitgetrokken.

Sneller bij ongeval
De minister richt zich onder meer op het verkorten van de files die ontstaan als gevolg van een ongeval op de snelweg. Ze wil een snellere berging van voertuigen die bij een ongeval betrokken zijn. Met bergers worden afspraken gemaakt zodat ze op werkdagen tijdens de spits op 20 strategische locaties klaarstaan en sneller ter plaatse kunnen zijn. Het gaat vooral om over de ringwegen bij de grote steden. De aanrijtijden van de weginspecteurs worden verkort. Ook bekijkt Rijkswaterstaat of de bergers zelf de plek van het ongeval kunnen afzetten zodat zij niet altijd op een weginspecteur of de politie hoeven te wachten.

Rijstroken
De komende jaren worden 25 procent van de huidige spitsstroken omgezet in reguliere rijstroken, dit jaar gebeurt dit op de A1 bij Deventer. De minister wil daarnaast op korte termijn de spitstroken en de plusstroken aan de linkerkant van de rijbaan sneller openzetten voor het verkeer. Ten noorden van Amsterdam en bij de Beneluxtunnel worden extra maatregelen genomen zodat er geen opstopping ontstaat als een te hoge vrachtwagens een tunnel inrijdt.

De minister wil daarnaast volop nieuw technieken inzetten om het verkeer veiliger en sneller te laten doorstromen. Het gaat daarbij onder meer om nieuwe reisinformatiediensten en de inzet van slimme verkeerslichten op drukke kruispunten in de buurt van snelwegen die op het aanbod van het verkeer kunnen reageren. Rijkswaterstaat zal daarnaast op verschillende locaties kleine infrastructurele maatregelen doorvoeren. Zo wordt de verbindingsboog in knooppunt Oudenrijn verbreed, worden er kleine aanpassingen doorgevoerd aan het Prins Clausplein en wordt de capaciteit van een afrit op de A58 bij Tilburg vergroot.

Sonic Mania Plus aangekondigd

Sonic Mania krijgt een update. Onder de noemer Sonic Mania Plus krijgt de game een fysieke release met een reversible cover, artbook, holographic package en belangrijker: nieuwe content.

De nieuwe content beslaat twee nieuwe speelbare personages: Mighty the Armadillo en Ray the Flying Squirrel. Daarnaast introduceert SEGA een nieuwe modus genaamd 'Encore Mode.' In Encore Mode vind je geremixte versies van al bestande stages met nieuwe elementen. Ook komt er een 'Competitive Mode' voor vier spelers.

De fysieke release lanceert deze zomer voor een prijs van 29,99 euro. De nieuwe content komt als DLC beschikbaar voor de digitale versie van de game.

Sonic Mania Plus

Man breekt in om naar wc te gaan

Een bewoner van de Stationsweg in Alkmaar kreeg zaterdagochtend ongewenst bezoek: een 35-jarige man uit Eindhoven die volgens de politie 'meer dan vermoedelijk onder invloed van het één en ander was' had een raampje ingeslagen, de woning binnengegaan en had zich op de wc verschanst. 

De gealarmeerde politie heeft het slot van de wc-deur afgehaald en troffen de verdachte aan. Hij is meegenomen naar het bureau waar hij een cel, mét toilet zo beklemtoont de politie, heeft gekregen. In de loop van de dag, als de man wat ontnuchterd is, zal hij verhoord worden. 

Man breekt in om naar wc te gaan (Foto: Stockfoto politie.nl)
Man breekt in om naar wc te gaan (Foto: Stockfoto politie.nl)

Langlaufster Pärmäkoski klopt Bjørgen in fraaie eindsprint

Langlaufster Krista Pärmäkoski heeft in het Zweedse Falun de voorlaatste World Cup-wedstrijd op haar naam geschreven. In de Zweedse sneeuw was het zaterdagochtend tijd voor de tien kilometer massastart in klassieke stijl en dat werd een fraai duel.

De Noorse grootheid Marit Bjørgen voerde het veld vrijwel de hele wedstrijd aan, waarbij ze zo nu en dan een gaatje leek te slaan. Tiril Udnes Weng kon haar landgenote even volgen, maar moest toch lossen, waarna de voorste dames weer bij elkaar kwamen.

Met een dikke twee kilometer te gaan gaf Bjørgen er nog een snok op en dit keer konden alle Pärmäkoski en de Noorse Ingvild Flugstad Østberg volgen. Het trio werkte zich los van de rest en Bjørgen  opende op de slotklim de aanval. Pärmäkoski hield echter redelijk stand en gleed met perfect gewaxte ski's langszij, waarna de Finse met een indrukwekkende sprint de winst pakte, voor de twee Noorse dames.

Gratis pizza overal in de VS dankzij megastunt in college basketball

In de Verenigde Staten is March Madness begonnen, het toernooi waar de kampioen in het populaire college basketball bepaald wordt. Gisteren besteedden we daar al de nodige aandacht aan en dat is dit keer weer het geval. Er gebeurde ook op dag twee van de eerste ronde weer van alles, met als voornaamste resultaat dat men overal in de VS nu een gratis pizza op mag halen.

De UMBC Retrievers zijn bepaald geen hoogvliegers in de VS. In 2008 plaatsten ze zich voor het eerst voor het NCAA-toernooi - de 'echte' naam van March Madness - en dit jaar doen ze voor de tweede keer mee. In de zuidelijke regio - één van de vier regio's in het toernooi - zijn de Retrievers als zestiende en laatste geplaatst, waardoor ze het op moesten nemen tegen de Virginia Cavaliers, als eerste geplaatst.

In de vele jaren dat het toernooi gehouden wordt gebeurde het nog nooit dat een #16 seed wist te winnen van een nummer één, iets wat elk jaar weer verteld wordt. Dat gaat vanaf nu echter niet meer op: de Retrievers speelden ijzersterk en Jairus Lyles was goed voor 28 punten, waar de Cavaliers simpelweg niet tegen opgewassen waren. 

Vooral in de tweede helft denderden de Retrievers over Virginia heen, dat in de slotfase uiteindelijk weggevaagd werd: 74-54. Het betekende de grootste stunt in de rijke geschiedenis van het toernooi en heel basketbalminnend Amerika staat op zijn kop door de zege. Dat geldt echter ook voor pizzaminnend Amerika, en dat is dan weer te danken aan Little Caesers.

De restaurantketen gooide een hartstikke leuke actie online, voor de eerste ronde begon: als een nummer zestien wint van een nummer één, mag je bij een Little Caesers op 2 april een gratis Hot-n-Ready Lunch Combo ophalen ter waarde van vijf dollar, bestaande uit vier stukken pizza en wat drinken. Het zal dan ook druk worden bij de restaurants, voorspellen we, want gratis pizza laten liggen...dat doet natuurlijk niemand.

Een samenvatting van de historische wedstrijd tussen UMBC en Virginia (Bron: YouTube)

Stunts, spannende wedstrijden en een boomlange Nederlander
Het was overigens niet de enige stunt van de dag. De Marshall Thundering Herd, als dertiende geplaatst in het oosten, rekende met 81-75 zeer verrassend af met de ruim favoriete Wichita State Shockers. De Charleston Cougars stuntten bijna tegen de Auburn Tigers, maar die hielden met 62-58 nog net stand. De Syracuse Orange won met 57-52 van de TCU Horned Frogs, waarbij we over de Orange een leuk feitje hebben: de ploeg wordt al sinds 1976 gecoached door Jim Boeheim, de langstzittende coach in de Amerikaanse collegesporten.

De Nevada Wolf Pack en Texas Longhorns maakten er een bijzonder mooie thriller van. Onder leiding van tweelingen Caleb en Cody Martin bleek Nevada in overtime de beste ploeg: 87-83. Bij de Purdue Boilermakers zagen we de 2,21 meter lange Amsterdammer Matt Haarms een prima wedstrijd spelen tegen de Cal State Fullerton Titans, die tegen de favoriete Boilermakers kansloos waren: 74-48. Haarms zag zijn slechts drie centimeter kleinere ploeggenoot Isaac Haas wel wegvallen: de Amerikaan viel bij een rebound en brak zijn elleboog.

Marshall stunt tegen Wichita State (Bron: YouTube)

Toekomstige sterren
Op vrijdag kwamen natuurlijk weer veel toekomstige NBA-sterren in actie, en drie daarvan worden wel gezien als spelers die in de draft bij de eerste tien gekozen worden. De lange Mohamed Bamba kon Texas niet langs Nevada helpen, terwijl eerstejaars Jaren Jackson Jr zijn Michigan State Spartans met 82-78 zag winnen van de Bucknell Bison, hoewel hij zelf niet geweldig speelde. Tweedejaars Miles Bridges deed dat met 29 punten overigens wel. 

Tot slot was er eerstejaars Michael Porter Jr, die vanaf de high school naar de Missouri Tigers kwam. Hij speelde er echter nauwelijks, want al in november moest hij een rugoperatie ondergaan. Nu kon hij dan eindelijk in actie komen en hij deed het prima, maar de Florida State Seminoles waren met 67-54 te sterk. Porter baalde er uiteraard van, maar was ook blij dat hij voor het eerst in jaren pijnvrij kon spelen en de kans is alsnog groot dat we hem in de zomer gewoon in de NBA draft zien.

FOK! sportfoto-onderschrift week 11

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is 3rr0r met het volgende onderschrift: "Hé jongens, ik vind hier geen moer aan!"

De opgave van deze week:

Wat legt Michael van Praag hier uit aan Edwin van der Sar? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Wat legt Michael van Praag hier uit aan Edwin van der Sar? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Turkije ontkent bombarderen ziekenhuis Afrin

Het Turkse leger ontkent een ziekenhuis in Afrin, de belangrijkste stad van de gelijknamige Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië, gebombardeerd te hebben. "Deze operatie wordt gevoerd op een manier die burgers en onschuldigen buiten schot laat", meldt het Turkse leger op Twitter.

Een bron bij het ziekenhuis zei vrijdagavond dat het enige ziekenhuis in Afrin zwaar gebombardeerd was door Turkije. Daarbij vielen zeker 16 doden en raakten tientallen anderen gewond. Volgens het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn twee zwangere vrouwen omgekomen. Het dodental bij bombardementen op Afrin en omgeving is daarmee opgelopen tot 43, aldus het Observatorium. De stad wordt sinds maandag belegerd.

De luchtaanval wordt bevestigd door hulpverleners van de Rode Halve Maan die actief waren in het ziekenhuis. ,,Het ziekenhuis is rechtstreeks getroffen door verschillende Turkse projectielen", liet hoofdarts Joan Shitika weten. De operatie van Turkije, samen met geallieerde Syrische rebellen, in de regio begon op 20 januari. Daarbij vielen al 300 burgerdoden.

Ankara beschouwt de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) als een terreurorganisatie met banden met de Koerdische organisaties op hun eigen grondgebied. In andere delen van Syrië zijn de YPG bondgenoten van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurorganisatie IS.

Turkije ontkent bombarderen ziekenhuis Afrin
Turkije ontkent bombarderen ziekenhuis Afrin (Foto: ANP)

Ingenieur meldde scheuren rampbrug Miami

Een ingenieur die betrokken was bij het toezicht op de bouw van de voetgangersbrug die donderdag in Miami in de Amerikaanse staat Florida instortte, heeft naar eigen zeggen twee dagen voor het incident gewaarschuwd voor scheuren in de constructie. Door het instorten van de in aanbouw zijnde brug kwamen zes mensen om het leven en vielen tien gewonden.

De ingenieur Denney Pate meldde de door hem waargenomen scheuren in een voicemail aan het ministerie van Transport van de staat Florida. De ambtenaar aan wie de boodschap was gericht, was echter niet aanwezig op kantoor. Hij luisterde de boodschap pas een dag na het ongeluk af. De ingenieur zei in zijn boodschap dat volgens zijn inschatting de scheuren geen acuut gevaar voor de veiligheid vormden, maar dat ze wel gerepareerd moesten worden.

Het onderzoek naar de oorzaak van het incident is nog in volle gang. De brug stortte in vijf dagen nadat deze op zijn plek was gezet. De autoriteiten vrezen dat er nog lichamen onder het puin liggen.

Ingenieur meldde scheuren rampbrug Miami
Ingenieur meldde scheuren rampbrug Miami (Foto: ANP)

Snowboardster Maas onderuit in World Cup-finale

Snowboardster Cheryl Maas heeft de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen op de slopestyle als zesde afgesloten. De Nederlandse plaatste zich knap als derde voor de finale op de Italiaanse Seiseralm, maar ging bij alle drie runs in die eindstrijd onderuit. De winst ging naar de 19-jarige Rusissche Sofya Fedorova, die met haar eerste World Cup-zege de eindwinst in het klassement pakte.

Bij de mannen ging de winst zaterdagochtend vroeg naar de Amerikaan Chris Corning. De wereldkampioen junioren en nummer drie van het vorige WK bij de senioren was een maat te groot voor Fridtjof Tischendorf. Die Noor was daar overigens terecht wel blij mee: na maandenlang blessureleed kwam hij pas voor het eerst dit seizoen in actie, met zijn derde podiumplek als resultaat. De Amerikaan Lyon Farrell werd derde, de 16-jarige Nederlander Casper Wolf debuteerde in de World Cup met een 53e plek.

Beelden van de vrouwen (Bron: YouTube)

Beelden van de mannen (Bron: YouTube)

Nieuwe Sonic Racing in ontwikkeling

Tijdens een SXSW-panel heeft SEGA de ontwikkeling van een nieuwe Sonic Racing aangekondigd. Hoewel we nog niets weten wat betreft de platforms of een releasedate, valt wel op dat de 'R' in het logo dezelfde is als die in Sonic R.

Ondanks deze gelijkenis betreft het geen sequel, wat wellicht een reboot voor de serie betekent. Ongetwijfeld komt SEGA binnenkort met meer details, wellicht rond de tijd van E3. Tot die tijd moeten we nog even geduld hebben.

Bokser Arriaza slaat binnen 20 seconden toe

Bokser Roberto Arriaza heeft weer eens flinke indruk gemaakt. De 27-jarige Nicaraguaan hoopt op termijn om een wereldtitel te vechten in het weltergewicht (-66,7kg) en is vooralsnog prima op dreef.

Dinamita nam het vrijdag in het Amerikaanse Tampa op tegen thuisfavoriet Sammy Valentin, die vocht in de stad waar hij woonachtig is. De 23-jarige Valentin is de nummer twaalf op de weltergewichtranglijst bij de WBO - waar Nederlander Stephen Danyo tiende staat - maar tegen Arriaza had hij geen schijn van kans.

Het duurde een seconde of vijftien voor Valentin een harde klap op het hoofd kreeg van Arriaza, die er nog een schep bovenop deed met nog wat rake slagen. Valentin eindigde binnen twintig seconden op de grond en de scheidsrechter maakte een einde aan het gevecht. "Ik beloofde oorlog", aldus Arriaza na afloop. "Ik raakte hem met mijn beste stoot, hij stond daar en ik greep mijn kans."

Arriaza heeft nu zestien profgevechten achter de rug, die hij allemaal won. Dertien keer deed hij dat op knockout, waarvan inmiddels negen keer in de eerste ronde. Vorig jaar vocht hij twee keer: de Colombiaan Francisco Cordero, die ooit nog vocht om een wereldtitel, hield het met moeite anderhalve minuut vol, diens landgenoot José Feria maakte de eerste drie minuten ook niet vol.

Arriaza tegen Valentin, met het gevecht vanaf ongeveer 0:55 (Bron: YouTube)

Osaka en Kasatkina in finale Indian Wells

Naomi Osaka en Daria Kasatkina hebben de finale bereikt van het WTA-toernooi in Indian Wells. Osaka won in twee sets van Simona Halep, terwijl Kasatkina drie sets nodig had tegen Venus Williams.

Osaka heeft overtuigend de finale bereikt. In de halve finale was Japanse tennisster snel klaar met Halep, de nummer van de wereldranglijst: 6-3, 6-0. Tot aan 3-3 ging het nog gelijk tussen de beide tennissters, maar daarna won Osaka negen games op rij.

Eerder dit toernooi won de nummer 44 van de WTA-ranglijst ook al van Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska en Karolina Pliskova. Osaka is de eerste die is de eerste ongeplaatste speelster die de finale in Indian Wells haalt sinds Kim Clijsters in 2005.

In de finale neemt de Japanse het op tegen Kasatkina. De Russin had in haar halve finale drie sets nodig tegen de Amerikaanse Venus Williams: 4-6, 6-4, 7-5. Mocht Kasatkina de finale winnen dan komt ze voor het eerst in haar carrière de top tien binnen. Nu is de 20-jarige Russische nog de nummer 19 van de wereld.

IJshockeyers Den Haag delen eerste slag uit in finaleserie

De ijshockeyers van Hijs Den Haag hebben in de finale van de play-offs om de titel in de BeNe-League de eerste klap uitgedeeld. In De Uithof werd in het eerste duel van de best-of-5-serie gewonnen van de Unis Heerenveen Flyers: 4-2.

Den Haag sloeg voor 2500 toeschouwers als eerste toe in de powerplay: Jeffrey Melissant werd in stelling gebracht en schoof de 1-0 in de hoek. De Flyers lieten zich niet kennen en ook zij waren in hun eerste powerplay gelijk trefzeker. Ronald Wurm profiteerde van de situatie door de puck hoog binnen te schieten: 1-1.

Melissant veroverde in eigen vak de puck en zette een lekkere aanval op met Raymond van der Schuit, die zelf de 2-1 op liet tekenen. Er ontstonden ondertussen de nodige opstootjes, waardoor Adam Bezak zich even moest laten behandelen, maar ook de Slowaak kon de wedstrijd uiteindelijk weer vervolgen.

Een straf voor Aldo van Aalderen (Heerenveen) zorgde ervoor dat Den Haag de derde periode met een man meer begon en Alan van Bentem zorgde met een rebound voor de volgende Haagse voorsprong, waarna Melissant het in de slotfase met een empty netter afrondde: 4-2.

Het tweede duel wordt zondag in Thialf gespeeld, dinsdagavond staan de teams weer op het ijs in De Uithof. Zaterdag en zondag volgen daarna, indien nodig, nog wedstrijden in Heerenveen en Den Haag. 

Utrechtse PVV'er Rob Jansen opgestapt

In Utrecht is ophef ontstaan over het kandidaat-gemeenteraadslid voor de PVV Rob Janssen. Inmiddels is zijn twitterprofiel verwijderd, maar afgelopen woensdag kondigde hij aan dat hij zich na de gemeenteraadsverkiezingen zou afsplitsen van zijn partij, indien hij verkozen zou worden: "Beste Volger, Ik Rob Jansen, zal me na de verkiezingen afsplitsen mocht ik gekozen worden. Dit omdat de PVV Utrecht er te gematigd in gaat. DEEL DIT."

Een dag later besloot hij om zich volledig terug te trekken. Tegenover RTV Utrecht verklaarde lijsttrekker Henk van Deun dat Jansen nog wel gekozen kan worden omdat er aan de kieslijst niet meer te tornen valt, maar dat ze in 'goed overleg' hebben besloten dat, mocht de PVV vier zetels halen, Jansen afstand doet van zijn zetel. 

Volgens Jansen speelden er meerdere zaken mee bij zijn besluit om de partij de rug toe te keren. Volgens RTV Utrecht zou hij de campagne van de PVV in Utrecht te eentonig vinden: "Het gaat heel veel over ouderen, maar Henk en Ingrid hoor je niets over". 


De 'Hillary' van Poetin gevolgd door Victoria Koblenko

Victoria Koblenko volgde voor de documentaire De vrouw die Poetin wil verslaan Ksenia Sobtsjak. Zij neemt het zondag tijdens de Russische presidentsverkiezingen op tegen Vladimir Poetin.

Koblenko en Sobtsjak hebben veel gemeen. Ze werden geboren in de Sovjet Unie, zijn beiden 37, komen uit de entertainmentwereld, hebben een zoontje van anderhalf en studeerden politicologie. "Al die parallellen, het lag er zo dik bovenop dat ik het alleen al daarom niet kon laten liggen. En ze fascineert me. Ik dacht dat zo'n harde zakentante, die volgens de officiële cijfers rijker is dan Poetin, vooral meedeed om haar mediaprojecten meer spin-offs te geven. Toen Ksenia zich in oktober verkiesbaar stelde, vond iedereen dat ook lachwekkend. 'Haha, onze Paris Hilton die nog in de Playboy stond?'"

Maar toen Koblenko Sobtsjak beter leerde kennen, kwam er ook bewondering voor de nieuwbakken politica. "Wat ze deed om vliegensvlug een politiek cv op te bouwen? Als een soort Pieter Storms van Breekijzer gewone mensen te hulp schieten. Dus naar een vuilnisbelt gaan waar mensen bijna niet kunnen ademen door de manier waarop daar afval wordt verbrand en er schande van spreken dat de overheid hier de ogen voor sluit. En het lukte ook om daar voor verandering te zorgen.''

Sobtsjaks moedige poging om Poetin van de troon te stoten lijkt gedoemd te mislukken. De zittende president wint naar het zich laat aanzien de stembusgang. Hij is al achttien jaar aan de macht en hoeft niet bang te zijn die kwijt te raken.

De vrouw die Poetin wil verslaan is zondag om 19.15 uur te zien op NPO 2.

Victoria Koblenko volgde tegenstander Poetin
De 'Hillary' van Poetin gevolgd door Victoria Koblenko (Foto: BuzzE)

Ruzie teamgenoten zorgt voor gestaakt duel Eredivisie zaalvoetbal

Opvallende taferelen in de Eredivisie van het Nederlandse zaalvoetbal, hoewel er voor zover bekend helaas nog geen beelden van zijn. De wedstrijd tussen hekkensluiter GZV Watergras uit Gouda en nummer twee 't Knooppunt uit Amsterdam werd vrijdagavond gestaakt.

De Amsterdamse bezoekers stonden binnen een kwartier al met 0-3 voor en dat leverde schijnbaar de nodige frustratie op bij de thuisploeg. Dat liep zelfs dusdanig hoog op dat er onderling geruzied werd bij de ploeg uit Gouda, met als gevolg dat de wedstrijd zelfs helemaal gestaakt werd.

Watergras, vorig seizoen nog gewoon achtste van de twaalf clubs in de reguliere competitie, kent niet zo'n best seizoen. In zeventien wedstrijden werd één keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld, waardoor de ploeg al tijden stijf onderaan bungelt. 

Hovocubo gaat met 43 punten uit zeventien duels aan de leiding en is als eerste ploeg zeker van de play-offs. Met 38 punten moet dat 't Knooppunt ook wel lukken, terwijl ASV Lebo en ZVV Volendam (beiden dertig punten) om plek drie strijden.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal vrijdag
ASV Lebo - TPP-Rotterdam 8-2
HV/Veerhuys - FC Eindhoven 1-8
ZVV Volendam - WSV/FSG Academy 4-5
Amicitia/Zeeger - Hovocubo 4-5
FC Marlène - Groene Ster 4-1
GZV Watergras - 't Knooppunt gestaakt

Protestrit oldtimers tegen milieuzones

Naar verwachting honderden oldtimers, klassieke brommers, kampeervoertuigen en oude vrachtwagens gaan zaterdag op pad in de regio Rotterdam. Het is een protestrit tegen de milieuzones die steeds meer gemeenten invoeren om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren.

Het is al voor de derde keer dat de stichting Rotterdamse Klassiekers deze CO2-neutrale protestrit organiseert. Het neutrale zit hem in het afkopen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Iedere deelnemer betaalt daarvoor 20 cent en krijgt een certificaat als bewijs.

De stichting Rotterdamse Klassiekers hoopt gemeenten die een milieuzone overwegen er "op een positieve manier van te overtuigen dat er veel zinvollere maatregelen bestaan om de lucht in Nederland schoner te krijgen" dan een milieuzone.

"De deelnemers van de protestrit laten zien hoe prachtig hun geliefde klassiekers zijn. Het is rijdend cultureel erfgoed waar de overheid meer waardering voor zou moeten hebben", aldus de stichting.

De tocht begint bij het historische passagiersschip de SS Rotterdam op Katendrecht en eindigt in Hoek van Hollland.

Protestrit oldtimers tegen milieuzones
Protestrit oldtimers tegen milieuzones (Foto: ANP)

NHL: Kane leidt nieuw team met vier goals langs Flames, Predators naar play-offs

IJshockeyer Evander Kane heeft een heerlijk avondje achter de rug. De 26-jarige Canadees kwam eind februari over van de Buffalo Sabres naar de San Jose Sharks en moest daar even op dreef komen.

Dat is inmiddels gelukt, zo bleek tijdens de uitwedstrijd tegen de Calgary Flames op vrijdag. Na zes minuten scoorde Kane de 0-1 en daar bleef het zeker niet bij. De Flames deden meerdere keren wat terug, maar telkens was het Kane die de Sharks weer richting zege hielp. Hij scoorde uiteindelijk vier goals en dat was, aangevuld met treffers van Kevin Labanc, Tomas Hertl en Eric Fehr te veel voor de Flames, die met 4-7 onderuit gingen.

De Nashville Predators gingen op bezoek bij de Colorado Avalanche en dat leverde voor de Predators een 2-4 overwinning op. Filip Forsberg en Colton Sissons waren beiden goed voor twee treffers en de Predators zijn als eerste ploeg in de NHL nu zeker van een plek in de play-offs.

Uitslagen NHL vrijdag
Washington Capitals - New York Islanders 6-3
Ottawa Senators - Dallas Stars 3-2 OT
Calgary Flames - San Jose Sharks 4-7
Colorado Avalanche - Nashville Predators 2-4
Anaheim Ducks - Detroit Red Wings 4-2
Vegas Golden Knights - Minnesota Wild 2-4

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

'Turken bombarderen ziekenhuis, 9 doden'

Turkse strijdkrachten hebben vrijdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de door de YPG gecontroleerde Syrische stad Afrin. Volgens de Syrisch-Koerdisch milities is het enige grote ziekenhuis gebombardeerd. Negen mensen zijn daardoor om het leven gekomen. Ook de mortierbeschietingen gingen door.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten bevestigde het bericht en zei dat het dodental in de laatste 24 uur is gestegen tot 27, onder wie zeven kinderen. Dat kan oplopen gezien het aantal zwaargewonden. Eerder op de dag had het Turkse leger nog pamfletten verspreid met de belofte burgers die de stad willen ontvluchten te zullen beschermen.

Een arts in het getroffen ziekenhuis liet het Duitse persbureau DPA via WhatsApp weten dat er ten minste zestien dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. "Burgers worden zelfs in de ziekenhuizen aangevallen, en Afrin wordt in het wilde weg met duizenden granaten beschoten", aldus dokter Joan Schitika.

Turkije ontkent dat civiele doelen zijn bestookt tijdens het offensief in de regio Afrin, dat in januari begon. De regering-Erdogan ziet de YPG als een Syrisch verlengstuk van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK.

'Ziekenhuis Afrin gebombardeerd, 9 doden'
'Turken bombarderen ziekenhuis, 9 doden' (Foto: ANP)

NBA: Embiid schittert op verjaardag, 11e zege op rij voor Raptors

De basketballers van de Toronto Raptors zijn heerlijk bezig in de NBA. In het eigen Air Canada Centre werd vrijdagavond afgerekend met de Dallas Mavericks, de elfde overwinning op rij en een evenaring van het teamrecord. 

Voor de winst hadden de Raptors wel een flinke comeback nodig, want de Mavericks hadden vrijwel de hele tweede helft de leiding. Pas op 106-106 met 1:15 te spelen stond het weer gelijk en dat bleef het ook, dus was overtime nodig. Daarin begonnen de Mavericks beter, maar maakten de Raptors het karwei af: 122-115.

Joel Embiid vierde zijn 24e verjaardag op uitstekende wijze. De center van de Philadelphia 76ers leidde zijn ploeg in het eigen Wells Fargo Center met 24 punten en negentien rebounds naar een 120-116 overwinning.

Uitslagen NBA vrijdag
Orlando Magic - Boston Celtics 83-92
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 120-116
Toronto Raptors - Dallas Mavericks 122-115 OT
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 121-113
Golden State Warriors - Sacramento Kings 93-98
Los Angeles Lakers - Miami Heat 91-92

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Del Potro en Raonic naar halve finales Indian Wells

Milos Raonic en Juan Martin del Potro hebben zich geplaatst voor de halve finales van het van het masterstoernooi in Indian Wells.

Raonic, door blessures afgezakt naar de 38ste plaats op de wereldranglijst, won in de kwartfinale van de als achttiende geplaatste Amerikaan Sam Querrey in drie sets: 7-5, 2-6, 6-3.

Raonic neemt het voor een plek in de finale op tegen Del Potro. De Argentijn, als zesde geplaatst in Indian Wells, won zijn kwartfinale van de Duitser Philipp Kohlschreiber ook in drie sets: 3-6, 6-3, 6-4. Del Potro werkte in de beslissende set vier breakpoints van Kohlschreiber weg en pakte zelf in de vijfde game wel zijn kans om de beslissende break te maken.

De andere finalist komt uit de partij tussen titelverdediger Roger Federer en de Kroaat Borna Coric.

Hockeyers Rotterdam komen goed weg tegen Tilburg

De hockeyers van Rotterdam hebben vrijdagavond in de inhaalwedstrijd tegen Tilburg op het nippertje duur puntverlies voorkomen. Drie minuten voor tijd maakte Simon Egerton de winnende treffer (2-3), waarmee hij de play-off-ambities van Rotterdam in leven hield. Met nog zeven wedstrijden te gaan bedraagt de achterstand van de nummer vijf van de Hoofdklasse op nummer vier Oranje-Rood zes punten.

Naast Rotterdam-Tilburg stonden er ook nog drie andere inhaalwedstrijden op het programma die op zondag 4 maart wegens de ijzige kou werden afgelast. Amsterdam won nipt van Den Bosch (3-2), Bloemendaal boekte een krappe zege op Almere (2-1) en HGC haalde uit bij Pinoké (2-6). Komende zondag wordt de zestiende speelronde gespeeld.

HC Tilburg - Rotterdam (2-3)
11' 0-1 Nick Catlin
28' 0-2 (sc) Jeroen Hertzberger
35' 1-2 Jip Krens
49' 2-2 (sc) Sander Visser
67' 2-3 Simon Egerton

Amsterdam - Den Bosch (3-2)
14' 1-0 Mirco Pruyser
36' 1-1 Mathew Cobbaert
42' 2-1 (sc) Mirco Pruyser
55' 2-2 (sc) Austin Smith
66' 3-2 Nicki Leijs

Bloemendaal - Almere (2-1)
5' 1-0 Roel Bovendeert
23' 1-1 (sc) Stijn Jolie
38' 2-1 Florian Fuchs

Pinoké - HGC (2-6)
10' 0-1 (sc) Tristan Algera
17' 0-2 Jorrit Croon
22' 0-3 Lucas Martinez
26' 0-4 Jorrit Croon
40' 0-5 Rik van Kan
43' 1-5 (sc) Thijn Knetemann
58' 2-5 (sc) Thijn Knetemann
60' 2-6 Lucas Martinez

Jong Ajax weer koploper na hattrick Sierhuis en puntverlies N.E.C.

Jong Ajax heeft de koppositie in de Jupiler League weer terug. In Doetinchem werd vrijdagavond afgerekend met De Graafschap, terwijl concurrent N.E.C. Nijmegen punten liet liggen in Friesland.

Spits Kaj Sierhuis schoot Jong Ajax al na een paar minuten op voorsprong, maar Daryl van Mieghem werkte zich na een half uur langs Ajax-keeper Norbert Alblas en scoorde de gelijkmaker. De Graafschap leek te profiteren van een mindere periode van de Amsterdammers, maar Sjoerd Ars kreeg het op knappe wijze voor elkaar de bal over te schieten.

Al zeer snel na de pauze was het weer raak voor de bezoekers, wederom dankzij Sierhuis. Youssef El Jebli bracht De Graafschap echter weer langszij, maar een derde treffer van Sierhuis werd de thuisclub teveel. Sven Nieuwpoort was al met rood weggestuurd, Myanty Abena volgde hem en tegen negen man zorgde Ché Nunnely nog voor de 2-4 eindstand.

N.E.C. had het zwaar tegen SC Cambuur, de nummer dertien in de Jupiler League. Anass Achahbar bracht de koploper kort voor rust toch op voorsprong, maar Jordy van Deelen had na rust andere plannen. De verdediger werkte met een fraai schot de gelijkmaker in de touwen, waarna beide ploegen de kansen niet meer afmaakte en het bij 1-1 bleef.

Met 61 punten staat Jong Ajax nu weer op kop, één punt boven de Nijmegenaren. Fortuna Sittard wist op bezoek bij FC Oss met 1-2 te winnen en doet zo ook nog mee om de titel: de Limburgers hebben 56 punten.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
SC Cambuur - N.E.C. Nijmegen 1-1
FC Den Bosch - FC Dordrecht 4-1
FC Eindhoven - Jong FC Utrecht 5-2
FC Emmen - Helmond Sport 0-0
Go Ahead Eagles - Telstar 1-1
De Graafschap - Jong Ajax 2-4
Jong AZ - Almere City 4-1
Jong PSV - FC Volendam 2-1
FC Oss - Fortuna Sittard 1-2
RKC Waalwijk - MVV Maastricht 1-1

AS Monaco vecht zich naar winst tegen Lille

AS Monaco heeft in de Ligue 1 de vijfde achtereenvolgende thuiszege geboekt. Leonardo Jardim zag zijn ploeg vrijdag in het Stade Louis II met 2-1 winnen van laagvlieger Lille.

Anwar El Ghazi was wegens een achillespeesblessure afwezig bij Lille, dat na een goed kwartier wel op voorsprong kwam via Lebo Mothiba. Kort voor rust tekende Rony Lopes voor de gelijkmaker, waarna Stevan Jovetic na een dik uur de 2-1 eindstand bepaalde.

Monaco staat nu op 66 punten, veertien punten achter koploper Paris Saint-Germain, dat ook nog een wedstrijd te spelen heeft in het weekeinde.

FOK! Wat een weer: alleen als hij ijs-en ijskoud is!!

Hallo allemaal!

De overgangszone van het zachte naar het koude weer lag gisteren boven de noordelijke helft van ons land. Op die zone viel af en toe wat regen en later ook natte sneeuw. Ook in het zuiden viel af en toe neerslag. In de loop van de middag en avond trok dat front langzaam naar het zuiden, maar nam geleidelijk ook in activiteit af, maar wat er aan neerslag viel of valt gaat geleidelijk over in sneeuw. Zeker dieper in het binnenland kan het wat wittig worden, maar zoals gezegd zijn de hoeveelheden gering. En dan is het vrij baan voor de koude lucht. 

Vannacht ging  het dan overal vriezen met minima van -2 tot -4 graden. Ook de oostelijke wind begint dan aan te wakkeren. En dit is de opmaak naar een snijdend koud weekend.

Vandaag is er in eerste instantie nog veel bewolking met hier en daar nog een vlokje sneeuw, maar later klaart het van het noordoosten uit op. Dan is het echt bitterkoud met op veel plaatsen maxima die niet boven het vriespunt uitkomen. Een ijsdag dus. Voor het gevoel is het dan tussen de -5 en -10 graden. De oostenwind is krachtig tot hard en op de Wadden misschien wel stormachtig 8 Bft.  Ook komen er daar zware windstoten tot 90 km/u voor. Brrrrrrrrrrr...

Zondag is het dan zonnig en nog steeds snijdend koud met 0 tot +2 graden en nog steeds die ijskoude wind.

Fijn weekend!

Nederland
 

Avondlucht (Foto: DJMO)
Avondlucht. Archieffoto van DJMO. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zondag gratis met de trein met boekenweekgeschenk

De Nederlandse Spoorwegen brengt op de de laatste dag van de Boekenweek haar passagiers gratis door heel Nederland. Het enige wat men daar voor hoeft te doen, is het boekenweekgeschenk bij controle te tonen aan de conducteur in de trein. Het Boekenweekgeschenk van 2018, Gezien de Feiten, is geschreven door Griet Op de Beeck. Op zondag 18 maart is Griet ook zelf in de trein om reizigers te verrassen met een Meet&Griet. Vorig jaar bracht NS 250.000 mensen met het Boekenweekgeschenk door heel Nederland.

Op 18 maart mag iedereen gratis reizen die in het bezit is van het Boekenweekgeschenk. Dit geschenk krijgt men cadeau van de boekhandel bij aanschaf van een Nederlandstalig boek van minimaal €12,50. Met de barcode van dit boek kunnen reizigers bovendien de poortjes openen op stations. Zo kunnen de reizigers de gehele dag gratis met de trein, dit geldt ook voor het e-boek. Het thema van de Boekenweek 2018 is Natuur.

NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. NS werkt daarom, sinds 2001, samen met Stichting Collectief Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS wil lezen toegankelijk maken voor een groot publiek. Lezen en treinreizen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen

Warhammer 40K: Inquisitor heeft een datum

De tactische ARPG Warhammer 40.000: Inquisitor – Martyr heeft een releasedatum gekregen. De game komt een stuk later uit dan verwacht, maar het is zeker de moeite van het wachten waard. Ontwikkelaar NeocoreGames laat ons alvast zien wat voor bazen we kunnen verwachten.

Warhammer 40.000: Inquisitor – Martyr komt 11 mei 2018 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Warhammer 40.000: Inquisitor – Martyr heeft sinds kort ook een verhaalmodus in de alfaversie. Hieronder is gameplay te zien van PoeHao die het verhaal verkent.

Warhammer 40K: Inquisitor - Dekking

Warhammer 40k: Inquisitor - Martyr - Kaart

Warhammer 40k: Inquisitor - Martyr - Besluipen

Warhammer 40k: Inquisitor - Martyr - Boss

Online gebruik van overheidswebsites groeit

Bijna driekwart van de Nederlanders van 12 jaar of ouder maakte in 2017 gebruik van een overheidswebsite. Een jaar eerder lag dat aantal 4 procentpunten lager. Nederlanders waren op deze sites vooral op zoek naar informatie. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het CBS-onderzoek ICT-gebruik, huishoudens en personen.

In 2017 bezocht 73 procent van de Nederlanders een overheidswebsite. Dat zijn zo’n 10,7 miljoen mensen. Onder overheidswebsites vallen onder andere sites van burgerzaken van gemeenten of de belastingdienst, webpagina’s waar adreswijzigingen kunnen worden doorgegeven, waar informatie te vinden is over sociale voorzieningen of waar alles te vinden is over officiële documenten zoals paspoort, rijbewijs, trouw- of geboorteakte.
Ook websites van andere publieke instanties worden tot overheidswebsites gerekend, zoals de websites van waterleveranciers, gezondheids- en onderwijsinstellingen.

Vooral informatie
Van de Nederlanders die websites van overheden en publieke instanties bezochten was ruim twee derde op zoek naar informatie. Bijna de helft heeft documenten gedownload, iets meer dan de helft stuurde documenten via internet terug. Websites van overheidsinstanties werden door meer mensen geraadpleegd dan websites van andere publieke instanties, respectievelijk 68 procent tegen 54 procent.

Hoogopgeleiden
85 procent van de 25- tot 45-jarigen maakte in 2017 gebruik van een overheidswebsite. Hoogopgeleiden gebruikten deze websites vaker dan middelbaar- of laagopgeleiden. Het percentage hoogopgeleiden dat de sites bezocht is twee keer zo groot als het percentage laagopgeleiden. Mannen hebben vaker via internet contact met overheidsinstanties en andere publieke instanties dan vrouwen. Ongeveer 76 procent van de mannen maakte gebruik van een overheidswebsite, en bijna 70 procent van de vrouwen.

Top drie
Hoewel Nederlanders in 2017 koplopers zijn in internetgebruik binnen de Europese Unie, staan ze niet op de eerste plaats als het gaat om het gebruik van overheidswebsites. Ons land valt net buiten de top drie van landen waar de burgers het meest op overheidswebsites te vinden zijn. Volgens de Europese onderzoeksmethode heeft 79 procent van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar van de digitale overheid gebruik gemaakt.

Denemarken, Zweden en Finland scoorden in 2017 hoger, 83 procent of meer. Het aandeel was in veel Zuid- en Oost-Europese landen aanzienlijk kleiner. In de Europese Unie gebruikte 49 procent van de burgers een overheidswebsite.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.