FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 2 maart 2018

Links niet enthousiast over EU-speech Rutte

De EU-speech van premier Mark Rutte heeft verdeelde reacties opgeroepen. De linkse oppositie was weinig enthousiast, de regeringspartijen overwegend positief.

"Voor een speech die met veel bombarie is aangekondigd viel het me toch wat tegen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Het kwam voornamelijk neer op een samenvatting van datgene wat Nederlandse ambtenaren al langer in Brussel naar voren brengen. Bij Rutte draait de EU enkel om eigenbelang en geld verdienen."

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten verwijt de premier dat hij alles aan de vrije markt wil overlaten. Wel vindt ze het goed dat hij afstand neemt van de wens van de Europese Commissie voor nauwere politieke samenwerking. En PvdA-leider Lodewijk Asscher: ,,Opnieuw zet Rutte de markt voorop en vergeet hij de mensen. Hij heeft het weer alleen over de belangen van bedrijven en pleit voor meer markt en minder regels. Niets over een Europa dat beschermt of over gelijk loon."

Hypocrisie ten top

VVD-Kamerlid Anne Mulder juicht de boodschap van Rutte toe. "Europa wordt geloofwaardiger door te DOEN. Goed dat Mark Rutte deze pragmatische visie ferm uitdraagt." Ook Kamerlid Kees Verhoeven van regeringspartij D66 zegt dat de tekst van Rutte goed aansluit bij ,,het pro-Europese regeerakkoord". Hij vindt wel dat "Rutte moet stoppen met eenzijdig hameren op de nationale soevereiniteit van lidstaten. Daarmee werpt hij te veel schaduw op het belang van echte Europese samenwerking, die juist in het belang van Nederland is."

In het Europees Parlement toont Peter van Dalen (ChristenUnie) zich ronduit positief. Het betoog van Rutte dat de EU ,,geen trein is die onvermijdelijk voortraast naar een federale eindbestemming" noemt hij helder.

Maar PVV-Europarlementariër Vicky Maeijer vindt de speech van Rutte "de hypocrisie ten top". ,,De man die hamert op afspraak is afspraak in de EU heeft in NL al z'n beloftes verbroken. Als puntje bij paaltje komt tekent hij bij het kruisje richting federale eindbestemming,"tweet zij.

Links niet enthousiast over EU-speech Rutte
Links niet enthousiast over EU-speech Rutte (Foto: ANP)

Duitse Vogel sprint naar elfde wereldtitel in Apeldoorn

Baanwielrenster Kristina Vogel is voor de elfde keer in haar indrukwekkende carrière gekroond tot wereldkampioene. De 27-jarige Duitse was op het WK in Apeldoorn de beste op de sprint, nadat ze ook al goud veroverde op de teamsprint.

In de sprintfinale won Vogel de eerste heat van de Australische Stephanie Morton, die vervolgens terugsloeg en er een derde heat uit wist te halen. Daarin was de Duitse echter alsnog te sterk en dus pakte de olympisch kampioene na 2014, 2015 en 2017 haar vierde wereldtitel op de sprint.

Het brons was voor Vogel's 20-jarige landgenote Pauline Grabosch, die ook in het gouden team op de teamsprint zat. De jonge Duitse, in de halve finales door Vogel uitgeschakeld, won over twee heats van Lee Wai Sze uit Hong Kong.

Ahourť in wereldtijd naar goud op 60 meter, Schippers 5e

Atlete Dafne Schippers heeft zich vrijdagavond op het wereldkampioenschap indoor in het Britse Birmingham geplaatst voor de finale van de 60 meter. De Nederlandse haalde het als snelste verliezer maar net.

Schippers kwam met een beste seizoensprestatie van 7,09 seconden tot de derde plek in haar serie, waarin de winst met een beste wereldjaarprestatie van 7,01 naar de Ivoriaanse Murielle Ahouré ging. De Jamaicaanse rivale van Schippers, Elaine Thompson, kaapte met 7,07 de tweede plek weg.

De beste twee van elke halve finale plaatsten zich rechtstreeks, aangevuld met de twee snelste verliezers, en dus moest Schippers afwachten. In de tweede halve finale kwamen Michelle-Lee Ahye en Remona Burchell in exact dezelfde tijd als tweede over de finish, waardoor nog maar één plek over was voor de tijdsnelsten - er zijn immers maar acht banen.

In de derde en laatste halve finale was de nummer drie niet sneller dan Schippers, waardoor de Nederlandse zich voor de finale plaatste. Veel scheelde het niet, want slechts 0,01 seconde na haar kwam de Amerikaanse Javianne Oliver over de finish.

De finale staat vrijdagavond rond 22.35 uur op het programma.

Update 22.53 uur
Murielle Ahouré is de nieuwe wereldkampioene op de 60 meter. De 30-jarige Ivoriaanse, al vier keer goed voor WK-zilver, snelde over de finish na een heerlijke tijd van 6,97 seconden. In 2010 was Laverne Jones-Ferrette namens de Amerikaanse Maagdeneilanden de laatste die zo snel liep, de Griekse Ekaterina Thanou was in 1999 de laatste die nog sneller was.

De vlag kan sowieso uit in Abidjan, want achter Ahouré ging het zilver naar haar Ivoriaanse landgenote Marie-Josée Ta Lou. Zij kwam over de finish na 7,043 seconden, een fractie van een seconde sneller dan de verrassende Zwitserse Mujinga Kambundji (7,048). Thompson en Schippers eindigden met 7,08 en 7,10 seconden als vierde en vijfde.

Schippers met hakken over de sloot naar WK-finale op 60 meter (Pro Shots / Action Images)
Schippers met hakken over de sloot naar WK-finale op 60 meter (Pro Shots / Action Images)

Sintnicolaas in achterhoede zevenkamp op WK indoor

Atleet Eelco Sintnicolaas staat op het wereldkampioenschap indoor op de zesde plaats na de eerste drie onderdelen van de zevenkamp. Vrijdagavond staat het hoogspringen nog op het programma, zaterdag volgen de 60 meter horden, het polsstokhoogspringen en de 1000 meter.

Sintnicolaas begon op de 60 meter met een voor zijn doen degelijke tijd van 6,96 seconden, waarna het verspringen met 7,15 meter wat tegenviel. Ook bij het kogelstoten, waar de ervaren Nederlander tot 14,09 meter kwam, viel het niet echt mee. 

Na drie onderdelen is de leiding in handen van de Franse topfavoriet en wereldkampioen tienkamp Kevin Mayer, voor Damian Warner uit Canada en de Duitser Kai Kazmirek. Om eventueel nog voor medailles in aanmerking te komen moet Sintnicolaas vooral uithalen bij het polsstokhoogspringen.

Update 22.40 uur
Met een beste seizoensprestatie van 1,90 meter in het hoogspringen zakte Sintnicolaas nog wat weg in het klassement. De Nederlander, goed voor een persoonlijk record van 2,08 meter, sprong de lat er op 1,93m drie keer af.

Sintnicolaas staat nu tiende in het veld van elf overgebleven meerkampers. Mayer staat nog altijd aan de leiding, Warner en de Est Maicel Uibo volgen de Fransman.

Cubaanse tiener springt naar wereldtitel in prachtige finale

Verspringer Juan Miguel Echevarria heeft op het wereldkampioenschap indoor in Birmingham enigszins verrassend de wereldtitel gepakt. De 19-jarige is de volgende in een lange lijn Cubaanse supertalenten in het verspringen en hinkstapspringen en maakte dat vrijdagavond helemaal waar.

Het werd een heerlijke finale, waarin Echevarria met 8,28 meter in poging twee de eerste klap uitdeelde. Wereldkampioen outdoor Luvo Manyonga uit Zuid-Afrika ging er met 8,33 meter overheen, maar met 8,36 nam Echevarria de leiding weer over.

Manyonga liet het er niet bij zitten en vloog naar 8,44, waarna de Amerikaan Marquis Dendy zich met 8,42 ook in de strijd om goud kwam melden. Echevarria had echter nog net iets meer in de tank: hij sprong naar 8,46 meter en dat bleek voor de Cubaan precies genoeg voor goud, voor Manyonga en Dendy.

De vijfkamp bij de vrouwen kende een flink gedecimeerd deelnemersveld, maar het Britse thuispubliek kon in elk geval juichen: Katarina Johnson-Thompson maakte haar belofte eindelijk waar met een grote titel. De wereldjeugdkampioene van 2009 kwam niet in de buurt van haar persoonlijk record, maar pakte wel het goud, voor de Oostenrijkse Ivona Dadic en de Cubaanse Yorgelis Rodriguez.

Het kogelstoten bij de dames leverde een wat gezapige finale op. De Hongaarse Anita Marton was met 19,62 meter, de beste wereldjaarprestatie, de beste, veertig centimeter beter dan de Jamaicaanse Danniel Thomas-Dodd. Met 19,08 meter was er brons voor de Chinese veterane Lijiao Gong, de regerend wereldkampioene outdoor.

Echevarria springt naar goud (Pro Shots/Action Images)
Echevarria springt naar goud (Pro Shots/Action Images)

'Uitspraken FVD'er misselijkmakend'

Afschuwelijk en misselijkmakend. Zo reageert lijsttrekker van D66 in Amsterdam Reinier van Dantzig op uitspraken over onder meer homorechten die de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) Yernaz Ramautarsing zou hebben gedaan. Ook de VVD Amsterdam reageert verbolgen.

De Telegraaf meldde vrijdagavond dat Ramautarsing in een discussiegroep via Whatsapp een betoog heeft gesteund dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. Ook zou Ramautarsing, die ooit in een interview de omstreden uitspraak deed dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen, in een van de discussies hebben laten blijken dat hij vindt dat het blanke ras meer aan zelfbehoud moet doen.

D66'er Van Dantzig twittert het vreselijk te vinden dat "de bodem van racisme en discriminatie nog niet bereikt is bij de nr 2 op de lijst van FVD". Hij roept Annabel Nanninga, lijsttrekker van de Fvd in Ansterdam, op om in te grijpen. 

'Uitspraken FVD'er misselijkmakend'
'Uitspraken FVD'er misselijkmakend' (Foto: ANP)

Hassan overtuigend naar WK-finale, Ghafoor uitgeschakeld

Atlete Sifan Hassan heeft zich op het wereldkampioenschap indoor in het Britse Birmingham overtuigend geplaatst voor de finale van de 1500 meter. De Nederlandse, donderdag goed voor zilver op de 3000 meter, was duidelijk de sterkste in haar serie.

Met 4:05,46 minuten als eindtijd was Hassan de snelste van iedereen in alle drie series. Haar twee voornaamste concurrentes, de Ethiopische Genzeba Dibaba en de Britse Laura Muir, eindigden in de eerste halve finale als eerste en tweede, ongeveer een seconde langzamer dan de tijd van Hassan.

In de halve finales van de 400 meter viel het doek voor Madiea Ghafoor. De Nederlandse kwam als vierde over de streep in 53,14 seconden, een teleurstellende prestatie na haar 52,54 in de series 's ochtends.

Met die tijd zou Ghafoor zich overigens wél voor de finale geplaatst hebben: Justyna Swiety uit Polen en de Britse Zoey Clark eindigden met 52,63 als eerste en tweede, nadat de Jamaicaanse Stephanie Ann McPherson - die de streep als eerste passeerde - gediskwalificeerd werd wegens het overschrijven van de lijn.

Weer WK-goud voor baanrenster Wild in Apeldoorn

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft haar tweede gouden medaille van het wereldkampioenschap in Apeldoorn binnen. In Omnisport pakte de 35-jarige Nederlandse woensdag al haar tweede wereldtitel op de scratch, vrijdag was het raak op het omnium.

Wild won vrijdagmiddag de scratch, het eerste onderdeel van het omnium, en pakte de vijfde plek op de tempokoers. In de afvalrace hield ze het 's avonds het langste vol door de Amerikaanse Jennifer Valente te kloppen, waarna het op de puntenkoers aan moest komen.

In de puntenkoers kwam Wild nauwelijks in gevaar, maar op het moment dat de Deense Amalie Dideriksen het veld op een ronde zette - en zo dus twintig punten pakte - werd het nog even spannend. Wild was in de laatste sprint echter oppermachtig en verzekerde zich zo definitief van de titel.

Dideriksen pakte uiteindelijk wel het zilver, brons was er voor de Nieuw-Zeelandse Rushlee Buchanan, die na drie onderdelen nog op de elfde plek stond.

Tagliafico 'ontzettend blij' met uitnodiging Sampaoli

Nicolás Tagliafico is zeer content met zijn uitnodiging voor de nationale ploeg van Argentinië. De Ajax-verdediger was er niet helemaal door verrast.

Tagliafico had onlangs namelijk al een gesprek met bondscoach Jorge Sampaoli. "Ik ben ontzettend blij. Voor deze kans heb ik hard gewerkt", vertelt de 25-jarige speler aan De Telegraaf. "Ik heb de bondscoach een maand geleden op Schiphol ontmoet en gesproken. Hij heeft me verteld wat hij van me verwacht en zei me bij Ajax in de gaten te houden."

Ajax nam Tagliafico in de vorige transferperiode over van Independiente, waarmee hij toen net de Copa Sudamericana had gewonnen. In juni debuteerde hij in de nationale ploeg van Argentinië en dat is tot nu toe zijn enige interland. Tagliafico vindt dat hij de laatste weken wel veel vooruitgang heeft geboekt. "Vooral aanvallend."

Komende interlandperiode speelt Argentinië tegen Italië en Spanje. De linksback weet niet hoeveel kans hij heeft om de WK-selectie van Sampaoli te halen. "Meer dan de komende maanden alles voor Ajax geven en afwachten, kan ik niet." De Argentijnen spelen op het WK in Rusland tegen IJsland, Kroatië en Nigeria.

Geblesseerde Nadal stelt rentree opnieuw uit

Rafael Nadal heeft afgezegd voor de toernooien van Indian Wells en Miami. De Spanjaard heeft opnieuw last van een bovenbeenblessure.

Eerder deze week had de tennisser zich kort voor zijn eerste wedstrijd ook afgemeld in Acapulco. Nadal liep de bovenbeenblessure op bij de Australian Open in januari. In de kwartfinale tegen Marin Cilic moest de nummer twee van de wereld opgeven.

“Helaas ben ik in Acapulco op dezelfde plek geblesseerd geraakt als in Melbourne'', aldus Nadal, “Ik heb tijd nodig om te herstellen en kan niet spelen in Indian Wells en Miami. Het was pijnlijk om me te moeten afmelden in Acapulco en het is ook heel vervelend dat ik niet in de Verenigde Staten kan spelen.”

Lof voor Manchester City: "Dit is wat je wil zien"

Manchester City overklaste donderdag voor de tweede keer binnen een week Arsenal. Analisten komen woorden tekort om het spel van City te beschrijven.

Het team van Pep Guardiola liet Arsenal zondag al kansloos in de finale van de League Cup: 0-3. Donderdagavond zetten The Citizens die uitslag ook nog even neer in het Emirates Stadium. Na een ruim halfuur hadden de bezoekers al driemaal gescoord en de ene treffer was nog mooier dan de ander.

"Ik heb volgens mij nooit drie van zulke goede doelpunten gezien in één helft", zei Jamie Carragher op Sky Sports. "Die actie van Sané... Dat is Ryan Giggs op z'n best." Sané bediende Bernardo Silva na een prachtige individuele actie voor de openingstreffer. David Silva maakte de tweede goal en Sané zelf de derde.

Ook Thierry Henry is lovend over het spel van de Engelse koploper. "Wat Guardiola doet, is je hersenen uitdagen. Hij eist 100 procent bij elke training, daar leert Sané van. Doe je niet je uiterste best, dan gaat hij naar binnen. Het is echt een geweldig team. Dit is wat je wil zien."

Leroy Sané was dit seizoen al goed voor twaalf goals en vijftien assists in 37 officiële wedstrijden. Manchester City heeft aan kop van de Premier League liefst zestien punten voorsprong op nummer twee Manchester United.

Historische WK-medaille Portugal in Apeldoorn, Ganna pakt goud

Baanwielrenner Filippo Ganna heeft zich op het wereldkampioenschap in Apeldoorn voor de tweede keer gekroond tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. De 21-jarige Italiaan was in 2016 ook al 's werelds beste.

In de finale nam Ganna het op tegen zijn Portugese leeftijdsgenoot Ivo Oliveira, die al zeker was van een fraai stukje historie: het WK baanwielrennen, al sinds 1893 onderdeel van de kalender en in Apeldoorn dus voor de 115e keer gehouden, leverde nooit eerder een medaille op voor Portugal.

Oliveira maakte het Ganna in de finale even flink lastig, maar in de laatste kilometer gaf de Italiaan nog eens een extra dot gas. Hij legde de vier kilometer uiteindelijk af in 4:13,607 minuten, een kleine twee tellen sneller dan Oliveira.

De Rus Alexander Evtushenko pakte het brons. Hij versloeg de Britse revelatie van het seizoen, Charlie Tanfield, die het in het slot erg zwaar kreeg en geen vuist meer kon maken. Evtushenko was uiteindelijk een kleine tiende van een seconde trager dan Ganna's gouden race.

Kluivert: "Ik wil zeker bij Ajax blijven"

Justin Kluivert sprak zich onlangs ambitieus uit over zijn toekomst, maar nu kijkt het talent wat minder ver vooruit en wil hij langer door bij Ajax.

"Ik zou op dit moment al naar een topclub kunnen gaan", stelde Kluivert enkele weken terug in gesprek met ELF Voetbal. "De absolute top bestaat uit vijf à zes clubs. En die top wil ik stap voor stap bereiken. Ik wil geen dingen overslaan. Maar ik wil wel een speler worden die uiteindelijk voor 160 miljoen naar Barça, Real of een van die andere topclubs gaat."

Voor de camera van FOX Sports is de rechtsbuiten wat meer voorzichtig. "Ja, tuurlijk. Ik wil hier zeker weten blijven. Ook na 2019", aldus Kluivert. Zijn zaakwaarnemer Mino Raiola zei deze week dat de onderhandelingen met Ajax over een nieuw contract goed verlopen. "Ik spreek Raiola wel regelmatig. Hoe het ervoor staat? Dat houden we voor onszelf."

"Ik weet echt niet wanneer er witte rook is. Wat ik zeg: we houden het voor onszelf. Ajax weet het en wij weten het ook. Dat zijn de mensen die het moeten weten. Voor de rest niemand." De 18-jarige Kluivert was dit seizoen goed voor zeven goals en vier assists in 26 wedstrijden van Ajax.

Kluivert: "Ik wil zeker bij Ajax blijven" (Pro Shots / Erwin Spek)
Kluivert: "Ik wil zeker bij Ajax blijven" (Pro Shots / Erwin Spek)

FOK! sportfoto-onderschrift week 9

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Also-von-Oder met het volgende onderschrift: "En na de driedubbele Ritzberger sluit hij af met een salto mortale."

De opgave van deze week:

Tijdens de Olympische Spelen zagen we Ivanka Trump and Esmee Visser gezellig samen op de tribune zitten, maar wat bespraken de dames hier? (Pro Shots / Action Images)
Tijdens de Olympische Spelen zagen we Ivanka Trump and Esmee Visser gezellig samen op de tribune zitten, maar wat bespraken de dames hier? (Pro Shots / Action Images)

Van Schip pakt zilver op puntenkoers bij WK in Apeldoorn, Meyer wint voor de vijfde keer

Jan-Willem van Schip heeft op de WK baanwielrennen in Apeldoorn de zilveren medaille gewonnen op de puntenkoers. Het goud ging naar Cameron Meyer. Voor de Australiër was het alweer de vijfde wereldtitel op dit onderdeel. Hij was eerder de beste in 2009, 2010, 2012 en 2017.

Van Schip zat vanaf het begin al goed in de wedstrijd. De Nederlander pakte in het begin van de wedstrijd een ronde voorsprong samen met Christos Volikakis en Mark Stewart. Van Schip ging tot halverwege wedstrijd aan de leiding tot Meyer ook een ronde voorsprong zou nemen.

In de het slot van de wedstrijd ging Meyer nog een keer rond met vier andere renners. Daarmee zakte Van Schip naar de vijfde plaats in de tussenstand met nog een sprint te gaan. Doordat hij de laatste sprint won en dubbele punten kreeg, kwam hij toch nog op de tweede plek terecht met 52 punten. Stewart werd derde met 49 punten. Meyer won ruim met zeventig punten.

Waylon kiest Outlaw In 'Em

Waylon gaat met het nummer Outlaw In 'Em naar het Eurovisiesongfestival. De zanger, die Nederland in mei vertegenwoordigt, maakte zijn keuze vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

De afgelopen dagen zong Waylon vijf kanshebbers in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. Ook Back Together, The World Can Wait, Thanks But No Thanks en That's How She Goes werden positief ontvangen, maar de 37-jarige zanger besloot met Outlaw In 'Em naar Portugal te gaan. Daar staat hij op 10 mei in de tweede halve finale van het songfestival. Als Waylon genoeg punten krijgt, mag hij Outlaw In 'Em op 12 mei nogmaals ten gehore brengen tijdens de finale.

 

 

Waylon kiest Outlaw In 'Em
Waylon kiest Outlaw In 'Em (Foto: ANP)

Sympathieke Badr heeft genoeg van zijn reputatie

Badr Hari is weer sympathiek. Volgens de man die vroeger kleedkamers sloopte, tegenstanders natrapte, vriendinnen bedreigde, omging met dictators, hotelmedewerkers klappen gaf, uitsmijters mishandelde, Koen Everink bijna invalide trapte en in openbare horeca een broodje at, is anders geworden. Volgens hemzelf. Hoe dan?!


Badr Hari in gesprek met Todd Grisham (Bron: Youtube)

'Ik denk door nedering te worden, weer, zoals je eigenlijk begint als jongetje. Nederig naar je trainer en alles maar als waarheid ziet', aldus een gelukzalig glimlachende Hari in een interview met RTL Boulevard. 'Ik weet wel zeker dat ik in de beste vorm van mijn leven ben. Het is iets wat zich bewezen heeft in trainingen, in voorbereidingen. Dingen die ik normaal, vroeger met moeite deed.'

Zelfverzekerd blijft Hari als vanouds. 'Ik weet zeker dat ik de beste ben. Dat was ik toen al en dat betekent niet dat er geen andere hele goede vechters rondlopen of mensen die ook tot de beste vechters ter wereld horen, maar als ik naar de concurrentie kijk ben ik de beste.'

De Marokkaan zag zichzelf nooit als iemand die altijd maar het goede voorbeeld moet geven, iets wat iedereen verder wel duidelijk is, maar toch wil hij nu toch wel een voorbeeld zijn. 'Ik denk helemaal dat als iemand een goed voorbeeld kan zijn dat ik dat ben, maar dat is puur omdat ik beide zijdes van de medaille ken', blijft Hari vaag.

Het verblijf in de gevangenis is verantwoordelijk gebleken voor de omslag bij de ex van Estelle Cruijff. 'Nadat ik weer een vrij man was, eigenlijk ben ik terug gaan kijken. Wat moet er gebeuren om van mij een beter mens te maken. Wat moet er gebeuren om hier veel sterker uit te komen. Als je zoveel fouten als ik heb gemaakt, dan kan je die in ieder geval afstrepen, zo van dat waren geen goede keuzes.'

Zijn twee kinderen spelen een grote rol in het leven van Hari. 'Wanneer klopt het, voor mij is het heel simpel. Voor mij klopt het als de kindjes gezond zijn. Ik ben gewoon heel erg dankbaar. Als je familie gezond is, je gezin. Ik denk dat ik daar...dat is wat mij blij maakt op dit moment, mij gewoon, happy maakt.'

Hari vecht 3 maart tegen Hesdy Gerges tijdens kickboksgala Glory 51. Ziggo zendt dit gala live uit op Ziggo Sports. De uitzending begint om 21:00 uur. 

Voor iedereen die de oude Badr mist, de man die zichzelf ooit met Plato vergeleek, de vechter die aan niemand verantwoording hoefde af te leggen, de roid rage Badr, bekijk dan onderstaande video:


Bad Boy Badr Hari (Bron: Youtube)

Kandidaat FvD: 'dommer door homorechten'

De nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) Yernaz Ramautarsing heeft in een discussiegroep via Whatsapp een betoog gesteund dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt, meldt De Telegraaf. "Dat is gebaseerd op de notie dat homo's relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus ,,dommer van wordt." Geen haat gewoon feiten", citeert de krant een appbericht van Ramautarsing in de groep.

De krant heeft een deel van de gespreksgeschiedenis van de groep, die het grootste deel van de tijd 'polariserende politici' zou worden genoemd en waarin met linkse en rechtse jongeren fel zou worden gediscussieerd, en screenshots van andere delen in handen. De FvD-kandidaat zou ook belasting met verkrachting vergelijken, aangezien beide gebaseerd zouden zijn op dwang.

Kandidaat FvD: 'dommer door homorechten'
Kandidaat FvD: 'dommer door homorechten' (Foto: ANP)

'De Vrij op weg naar Internazionale'

Stefan de Vrij, die na dit seizoen vertrekt bij Lazio, wordt in verband gebracht met een transfer naar Internazionale.

Volgens Corriere dello Sport is de Oranje-international al akkoord met Inter over een toekomstige samenwerking. De Vrij heeft besloten zijn aflopende contract bij Lazio niet te verlengen, waardoor hij komende zomer transfervrij is. Naar verluidt is Inter ook rond met Kwadwo Asamoah, die binnenkort transfervrij is bij Juventus.

De eerder genoemde krant schrijft dat het niet erg waarschijnlijk is dat De Vrij en Asamoah nog voor een andere club dan Inter kiezen. "Het is een lastige periode vol geruchten geweest, die nu uitkomt op een punt dat niemand heeft gewild", schreef De Vrij onlangs op Instagram toen duidelijk werd dat hij na dit seizoen vertrekt uit Rome.

Lazio staat momenteel derde in de Serie A. Inter heeft een punt minder en is al volop bezig met de selectie voor volgend seizoen. Naar verluidt staat ook Kevin Strootman op het lijstje van trainer Luciano Spalletti. De middenvelder, die bij AS Roma tot medio 2022 onder contract staat, zou zijn club 32 miljoen euro moeten opleveren.

Ten Hag hoopvol: "Utrecht heeft er vertrouwen in"

Erik ten Hag is hoopvol dat FC Utrecht er zaterdag in slaagt om punten af te snoepen van PSV in Eindhoven. Ajax treft zondag Vitesse in Arnhem.

De Amsterdammers stelden vorig weekend teleur in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (0-0). Dat PSV later op de zondag wel drie punten pakte bij Feyenoord, verbaasde Ten Hag niet. "Dat had ik vooraf ook wel voorspeld. Dat had ook te maken met de prioriteit die Feyenoord legde bij de bekerwedstrijd tegen Willem II", zei de Ajax-coach vrijdag op de persconferentie.

Eerder dit seizoen verloor Ten Hag met FC Utrecht thuis kansloos van PSV: 1-7. Volgens de keuzeheer gaat zijn voormalige team het zaterdag veel beter doen. "Ik was afgelopen maandag bij Utrecht en ze hebben er vertrouwen in. Maar de statistiek is heel slecht. Utrecht heeft in de competitie nog nooit in Eindhoven gewonnen. In de beker wel."

Ten Hag gaf verder aan dat hij de geblesseerde Frenkie de Jong tegen Vitesse waarschijnlijk vervangt voor Rasmus Kristensen of Maximilian Wöber. "Het is heel vervelend, vooral voor De Jong. Hij vulde zijn positie fantastisch in. Defensief stond het goed en aanvallend had hij goede impulsen."

Hordenloopsters Boons en Visser naar halve finales op WK

Hordenloopsters Nadine Visser en Eefje Boons hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de halve finales van de 60 meter horden op het wereldkampioenschap indooratletiek in Birmingham.

Een plek bij de eerste vier in de series was nodig om door te mogen. Boons eindigde in een keurige 8,16 seconden als vierde, waarbij wel gezegd moet worden dat de Griekse Elisavet Pesiridou - die meestreed om de top-4 - halverwege onderuit ging.

Visser eindigde ruim voor de nummer vijf, de Australische Michelle Jenneke, als derde. De Nederlandse had aan 8,01 seconden ruimschoots voldoende om zich zaterdag te mogen melden voor de halve finales.

Sneijder over Galatasaray: "Liefde is wederzijds"

Wesley Sneijder sluit niet uit dat hij ooit terugkeert bij Galatasaray. In wat voor functie dan ook.

De 33-jarige middenvelder verliet de club uit Istanbul afgelopen zomer voor een avontuur bij Nice en sinds januari speelt hij in Qatar bij Al-Gharafa. Sneijder is Galatasaray echter nog lang niet vergeten. "Eerlijk gezegd mis ik de club en de supporters wel. Ik heb daar een geweldige tijd gehad, van het moment dat ik arriveerde totdat ik vertrok", vertelt de routinier aan TRT Spor.

"De fans sturen me continu berichten via social media. De liefde is wederzijds." Sneijder zou in de toekomst dan ook graag terug willlen komen. "Misschien als voetballer, misschien als directeur of misschien als trainer. We zullen zien. Mijn plan was om in Turkije te blijven en mijn carrière daar af te sluiten. Mijn zoon is er geboren."

"Ik heb er ook een bouwbedrijf dat goed loopt, maar sommige mensen hebben mijn toekomstplannen in de war geschopt." Sneijder wilde niet zeggen of hij daarmee voormalig voorzitter Dursun Özbek en ex-trainer Igor Tudor bedoelde. "Ik wil niet slecht over individuen praten nu ik zelf weg ben. Zo ben ik niet."

School shooting in Michigan - 2 doden

Bij een 'school shooting' op Central Michigan College in Michigan zijn twee doden gevallen. De school bevindt zich in 'lock-down' fase. De politie heeft inmiddels een 'person of interest' op het oog: James Eric Davis Jr., 19 jaar oud.

Hij is op de vlucht en gewapend. De politie roept op om direct 911 te bellen als hij gezien wordt. De twee doden die zijn gevallen, zijn volgens de school geen studenten. Iedereen wordt opgeroepen om zich schuil te houden. 

Atlete Ghafoor naar halve finales 400m op WK indoor

Atlete Madiea Ghafoor heeft zich op het wereldkampioenschap indooratletiek in Birmingham zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de 400 meter.

De Nederlandse eindigde met een prima tijd van 52,54 seconden als tweede in haar heat, achter de Zwitserse Lea Sprunger. Een plek bij de eerste twee was nodig voor de halve finales, maar met haar tijd had Ghafoor het als tijdsnelste ook ruimschoots gehaald mocht ze derde geworden zijn.

Met 51,54 seconden werd de snelste tijd ruimschoots neergezet door de Amerikaanse Courtney Okolo. Om 21.30 uur staan vrijdagavond de halve finales op het programma.

Beukeboom stelt teleur bij WK baanwielrennen

Dion Beukeboom heeft bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn zich niet kunnen plaatsen voor de strijd om de medailles. De 29-jarige renner kwam tot een tijd van 4.23,083 over 4 kilometer en werd daarmee twaalfde.

Ivo Oliveira klokte in de kwalificaties de snelste tijd: 4.12,365, een baanrecord. De Portugees neemt het in de finale op tegen Filippo Ganna. De Italiaan was ruim één seconde trager dan Oliveira. In de troostfinale neemt de Brit Charlie Tanfield het op tegen de Rus Alexander Evtushenko.

Beukeboom moest zijn seizoen wat later beginnen nadat hij in de zomer bij een val zijn heup had gebroken. Hij mikte op een top vijf-klassering en hooopte misschien op een plaats in de troostfinale.

'Stoffelijke resten Javazee gevonden'

In Indonesië zijn stoffelijke resten gevonden die vermoedelijk toebehoorden aan drie Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen bij de Slag in de Javazee. Dat meldt The Jakarta Post. Het zou gaan om opvarenden van de Hr. Ms. De Ruyter.

Het ministerie van Defensie laat weten dat er onderzoek plaatsvindt, maar wil daar verder niet op vooruitlopen.

Eerder kondigde defensieminister Ank Bijleveld al onderzoek aan van Nederland met de Indonesische autoriteiten naar locaties waar mogelijk stoffelijke resten liggen van zeelieden van drie gezonken Nederlandse oorlogsschepen. Zij gingen in 1942 tijdens een slag met de Japanners met meer dan negenhonderd zeelieden ten onder. De schepen - oorlogsgraven met beschermde status - zijn vermoedelijk in 2016 illegaal geborgen om het ijzer te verkopen. In dat jaar hoorde Nederland pas precies waar de schepen lagen.

'Stoffelijke resten Javazee gevonden'
'Stoffelijke resten Javazee gevonden' (Foto: ANP)

'Grootste DDoS-aanval ooit'

De site GitHub, die veel wordt gebruikt door ontwikkelaars van software, is deze week het doelwit geweest van 'de grootste DDoS-aanval ooit' vastgesteld. Vijf minuten lang was de site uit de lucht en vier minuten lang haperde de verbinding. Daarna stopte de aanval. Een half uur later was er een tweede bombardement, maar die was kleiner.

Bij een DDoS-aanval wordt een site bestookt met verkeer. Dat gebeurt normaal gesproken door gekaapte computers en apparaten tegelijk op een doelwit af te sturen. Echte gebruikers komen er dan niet meer tussendoor, de site bezwijkt onder het verkeer en wordt onbereikbaar.

De aanval op GitHub gebeurde echter op een nieuwe manier. De daders maakten gebruik van de manier waarop sites soms zijn gemaakt. Achter de schermen wordt sommige informatie op een site ergens anders 'geparkeerd'. Dat heet memcached en het kan een website sneller maken. Die 'parkeerplaats' zou niet van buitenaf toegankelijk moeten zijn, maar is dat vaak wel. En dan kan hij worden gebruikt voor een aanval.

Het is niet bekend wie achter de aanval op GitHub zitten. GitHub kreeg bij het digitale bombardement meer verkeer te verstouwen dan de aanval die in 2016 het complete internet in het oosten van de Verenigde Staten platlegde.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de Nederlandse overheid had woensdag gewaarschuwd voor het gebruik van memcached-systemen bij DDoS-aanvallen. De organisatie adviseerde om zulke systemen af te schermen.

'Grootste DDoS-aanval ooit'
'Grootste DDoS-aanval ooit' (Foto: ANP)

Hoogland en Lavreysen uitgeschakeld in achtste finales op sprinttoernooi WK baan

De Nederlanders Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zijn op de WK baanwielrennen in Apeldoorn uitgeschakeld in de achtste finales van het sprinttoernooi.

Eerder op de dag had Hoogland in de kwalificaties nog de snelste tijd neergezet: dag nog de snelste tijd genoteerd: 9,674. Lavreysen kwam in de kwalificaties tot een vierde tijd achter de Australiër Matthew Glaetzer en de Fransman Sebastien Vigier.

In de achtste finales verloor Hoogland van de Duitser Maximilian Levy. Lavreysen moest in zijn achtste finale het onderspit delven tegen Edward Dawkins uit Nieuw-Zeeland. Lavreysen won vorig jaar bij de WK in Hongkong nog het zilver. Beide Nederlandse sprinters waren eerder op dit WK wel succesvol met een gouden medaille op de teamsprint.

Best of the Worst: The Room

The best of the Worst. Zo slecht dat het goed wordt. Zo ongeloofwaardig dat je twijfelt of jijzelf degene bent die gek is.

The Room (2003)

the room
The Room (2003)

Geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Tommy Wiseau, met niemand minder dan Tommy Wiseau in de hoofdrol, is The Room zonder enige twijfel een van de meest beroerde films ooit gemaakt. Wiseau is een mysterie op zichzelf, maar de film is omhuld in raadselen en opmerkelijkheden. Zo heeft een enorme billboard met de poster van de film jarenlang in Hollywood gehangen, betaald door Wiseau zelf.

Hieronder de trailer zoals deze in de bioscoop te zien was.

Zwaar ongeval bij WK baanwielrennen

Een jurylid op de WK baanwielrennen is ernstig gewond geraakt bij een ongeval tijdens het eerste onderdeel van het omnium voor vrouwen.

De official wilde een rugnummer van de baan pakken, dat bij een eerdere valpartij was losgeraakt. De man werd daarbij aangereden door Diao Xiaojuan, een renster uit Hongkong.

Het jurylid werd op de baan behandeld en later per brancard afgevoerd naar een gereedstaande ambulance, die hem naar het ziekenhuis in Zwolle. De persvoorlichter van de UCI kon nog geen mededelingen doen over de aard van de verwondingen. De renster werd in een rolstoel afgevoerd.

De scratch, het eerste onderdeel van het omnium, werd later opnieuw verreden over vijftien rondes in plaats van de gebruikelijke dertig rondes. Kirsten Wild kwam daarbij als eerste over de streep voor de Italiaanse Elisa Balsamo en de Française Laurie Berthon.

Mobiel 5G-internet in Europa stap dichterbij

De uitrol in Europa van het 5G-netwerk voor supersnel mobiel internet vanaf 2020 is een stap dichterbij. Er zijn afspraken gemaakt over de radiofrequenties die in de EU worden vrijgemaakt voor draadloos internetverkeer. Telecombedrijven kunnen voor een periode van minstens twintig jaar een licentie krijgen, zodat voor hen duidelijk is hoeveel tijd ze hebben om hun investeringen terug te verdienen.

Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben hier een politiek akkoord over bereikt. "Een essentiële stap naar volledige overeenstemming over de telecomregels", aldus Andrus Ansip, binnen de Europese Commissie verantwoordelijk voor de digitale markt.

Het 5G-netwerk schept onder meer capaciteit voor de snelle groei in online-apparaten (internet of things), waaronder zelfrijdende auto's. Het kan volgens de Europese Commissie jaarlijks 146 miljard euro voordeel opleveren en 2,4 miljoen nieuwe banen in de EU.

Mobiel 5G-internet in Europa stap dichterbij
Mobiel 5G-internet in Europa stap dichterbij (Foto: BuzzT)

Barcelona verbaasd door eerste penalty tegen in twee jaar

Barcelona kreeg donderdag voor het eerst in ruim twee jaar een strafschop tegen in La Liga. Coach Ernesto Valverde begreep er niets van.

Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz speelde een belangrijke tijdens de uitwedstrijd van Barça tegen Las Palmas. De Catalanen speelden teleurstellend met 1-1 gelijk. Lahoz bestrafte een overtreding op Paulinho in het strafschopgebied niet, net als een handsbal van de keeper van Las Palmas buiten de zestien.

Vlak na de pauze gaf hij de thuisploeg een penalty na een vermeende handsbal van Lucas Digne. "Ik wil het optreden van de arbitrage niet beoordelen", reageerde Valverde, die in de rust met de scheidsrechter had gesproken over de handsbal van de doelman. "Maar ik weet nu nog steeds niet waarom hij een penalty heeft toegewezen aan Las Palmas. Zelfs in de kleedkamer weet men niet wie een penalty heeft veroorzaakt. Niemand weet het."

De strafschop werd benut door Jonathan Calleri en Barcelona slaagde er daarna niet in om de winnende goal te maken. De koploper kreeg op 14 februari 2016 voor het laatst een strafschop tegen in La Liga. Door de remise heeft Barça nog vijf punten voorsprong op Atlético Madrid, dat Leganés met 4-0 versloeg.

Uitslagen La Liga donderdag
Real Betis - Real Sociedad 0-0
Las Palmas - FC Barcelona 1-1
Alaves - Levante 1-0

1,5 miljoen pinguÔns ontdekt

Op de Zuidpool is een groep van maar liefst 1,5 miljoen pinguïns ontdekt. Die waren tot nu toe altijd over het hoofd gezien. De poolvogels wonen op een afgelegen en moeilijk toegankelijke groep eilanden, de Danger Islands.

Wetenschappers van de Amerikaanse Stony Brook University kwamen de pinguïns pas op het spoor toen ze op satellietbeelden van de eilanden guanovlekken (gedroogde poep) zagen. Daarop besloten ze zelf een kijkje te nemen op de eilanden. Ook lieten de wetenschappers een drone over het gebied vliegen. Die zag honderdduizenden paartjes. Een computer sloeg nauwkeurig aan het rekenen en telde 751.527 koppeltjes.

De wetenschappers keken ook naar oude satellietbeelden van de eilanden. Ze concluderen dat de groep pinguïns al zeker zestig jaar stabiel is.

Het gaat om Adeliepinguïns. Die zijn vrij klein, ze worden hooguit 60 centimeter hoog. Deskundigen dachten dat Adeliepinguïns het op sommige plekken op de Zuidpool erg moeilijk hadden, mogelijk door klimaatverandering of overbevissing, maar het lijkt beter met de dieren te gaan dan verwacht.

1,5 miljoen pinguïns ontdekt
1,5 miljoen pinguïns ontdekt (Foto: ANP)

Sterkste heat op WK indooratletiek volledig gediskwalificeerd

Op het wereldkampioenschap indooratletiek in het Britse Birmingham heeft zich in de series van de 400 meter bij de mannen een opmerkelijk voorval voorgedaan. Alle vijf atleten uit de derde heat werden gediskwalificeerd, een unicum op het hoogste niveau.

Het begon met de jonge Qatarees Abdalleleh Haroun, vorig jaar goed voor brons op het WK outdoor. Hij liep wel heel snel - en weinig explosief - het startblok uit, wat de vermoedens de kop op deed steken dat hij helemaal niet fit was en dus bewust voor een valse start en bijbehorende diskwalificatie ging.

Zo waren er nog vier over, waaronder Bralon Taplin uit Grenada, de snelste man van het jaar en de voornaamste favoriet voor het goud. Alle vier liepen hun race en Taplin won in wat uiteindelijk de snelste tijd van alle series bleek, maar na afloop werden Taplin, Steven Gayle (Jamaica), Alonzo Russell (Bahama's) en Austris Karpinskis (Letland) allemaal gediskwalificeerd.

De vier werden er allemaal uitgegooid omdat ze buiten hun banen getreden zouden zijn. Bij met name Russell was dat zeker wel te zien, van de rest werd minder visueel bewijs getoond. Voor de hele heat was het toernooi echter al voorbij, waardoor de weg open ligt voor de Tsjech Pavel Maslak om zijn derde wereldtitel op de 400 meter indoor te pakken.

De derde heat op de 400 meter (Bron: YouTube)

Restaurants komen met concurrent Thuisbezorgd

Restauranthouders beginnen hun eigen maaltijdbezorgingswebsite als concurrent voor Thuisbezorgd.nl. Eten.com heeft een lagere commissie per bezorging dan de marktleider in Nederland en moet in juni online zijn.

Voor Eten.com hebben zich al 1200 restaurants aangemeld. De site wordt bestuurd als een coöperatie zonder winstoogmerk en vraagt een commissie van 6 procent.

De nieuwe site is een initiatief van de Enschedese horecaondernemer Sleman Mirza die daarmee reageert op een tariefsverhoging van Thuisbezorgd. Die etenbestelsite verhoogde per 1 januari de tarieven voor restaurants. Per bezorging werd eerst 12 procent commissie gevraagd en dat is nu 13 procent.

Eerder waren Mirza en een aantal Twentse collega's al een petitie begonnen om betere voorwaarden overeen te komen met Thuisbezorgd. Bij die actie werden de restauranthouders gesteund door brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Restaurants komen met concurrent Thuisbezorgd
Restaurants komen met concurrent Thuisbezorgd (Foto: ANP)

Rutte: afspraak is afspraak in Europa

Afspraken in de Europese Unie moeten worden nagekomen. Europa is geen keuzemenu waaruit naar believen kan worden geplukt.

Daarop hamerde premier Mark Rutte in Berlijn tijdens een toespraak over de toekomst van EU. Het nakomen van afspraken en beloftes is nodig. Het ondermijnt anders het draagvlak voor de noodzakelijke Europese samenwerking.

"Steeds vaker lijkt het dat lidstaten vinden dat afspraken terzijde kunnen worden geschoven als het nationaal even tegenzit. Wel de lusten, niet de lasten", laakt Rutte. Maar afspraak is afspraak, zo zei hij. "Solidariteit vergt verantwoordelijkheid."

Bij die samenwerking moeten de lidstaten niet hun eigenheid opgeven. "Dat het Nederlands elftal ontbreekt op het komende wereldkampioenschap voetbal kan geen reden zijn om te pleiten voor een Europees elftal op het WK in 2022. We gaan er als Nederland gewoon voor zorgen dat we er zelf weer bij zijn."

Rutte: afspraak is afspraak in Europa
Rutte: afspraak is afspraak in Europa (Foto: ANP)

Russische staatstelevisie toont beelden ARMA 3 bij nieuwsverslag SyriŽ

Opnieuw hebben Russische media beelden gebruikt uit een computerspel in hun nieuwsverslaggeving. Ditmaal betroffen het gameplaybeelden van ArmA III, een militair simulatiespel voor de pc, die door staatszender Channel One TV getoond werden tijdens een eerbetoon aan Russische strijdkrachten in Syrië.

Het gaat om een zeer kort fragment in een soort compilatie van bombardementen, dus erg snel valt het niet op. Echter waren er enkele oplettende gebruikers op Pikabu, het Russische equivalent van Reddit, die de gamebeelden herkenden.

Channel One gaf later in een verklaring aan dat het een foutje betrof, en dat het fragment per ongeluk gebruikt was door een redacteur die het uit een archief had gehaald. Officieel was het fragment bedoeld voor een item over games.

Het is geen schokkende vergissing, maar het valt wel op hoe vaak verschillende media beeldmateriaal uit games gebruiken in hun verslaggeving. Hoewel Rusland op dit gebied wel de kroon spant, zijn ze zeker niet de enige die dit soort praktijken bezigen. In 2012 gebruikte de BBC al eens per abuis het logo van de United Nations Space Command uit Halo tijdens een item over Syrië, in plaats van het echte logo van de VN veiligheidsraad, en liet een Deens televisiekanaal al eens een screenshot uit Assassin's Creed zien in een nieuwsverslag over Syrië.

In Rusland was het al eens raak in een item over kindsoldaten, waarin beelden uit Metal Gear Solid V werden gebruikt, een screenshot uit Command & Conquer Generals als 'bewijs' voor vrachtwagens met chemische wapens en een filmpje uit de mobile game AC 130 Gunship om de samenwerking tussen de VS en IS aan te tonen.


'Team Sky bestelde testosteronpleisters'

Het wielerteam Sky is opnieuw in de problemen gekomen. Naar nu blijkt heeft de formatie zeven jaar geleden zelf testosteronpleisters besteld. Het nieuws kwam vorig jaar al naar buiten, maar toen werd nog gesteld dat het bij Team Sky en de Britse wielerbond een verkeerd bezorgd pakketje betrof. Dat verhaal kan nu de prullenbak in.

Het General Medical Council, GMC, heeft door middel van een onderzoek bewijs gevonden dat er vanuit het nationaal wielercentrum in Manchester een bestelling is geplaatst voor testosteronpleisters. Deze plek is het hoofdkwartier voor zowel de Britse wielerbond als Team Sky. Dit kwam naar voren in een onderzoek dat loopt naar voormalig Sky-dokter Richard Freeman. De leverancier van de pleisters moest per e-mail verklaren dat er een verkeerd bezorgd pakketje was.

Eerder kwam Team Sky al in opspraak in twee andere zaken. Zo heeft kopman Chris Froome positief getest op het gebruik van te veel Salbutamol, een medicijn om astma te bestrijden. Zijn zaak loopt nog, al is de Brit hangende het onderzoek niet geschorst. Oud-kopman Bradley Wiggins werd niet vervolgd voor het feit dat Sky voor de slotetappe van Criterium du Dauphiné in 2011 een pakketje met daarin naar eigen zeggen fluimucil heeft laten invliegen. Dit kon niet met documentatie bewezen worden, waardoor Wiggins wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd werd.

Schippers eenvoudig naar halve finale 60 meter

Atlete Dafne Schippers heeft zich bij de wereldkampioenschappen indoor in Birmingham eenvoudig geplaatst voor de halve finale van de 60 meter sprint. De Nederlandse won haar heat in een tijd van 7,19 seconden, waarmee ze drie honderdste sneller was dan de generale van afgelopen zondag in Glasgow.

Jamile Samuel kon de hooggespannen verwachtingen niet waar maken. De Nederlandse heeft een beste seizoentijd van 7,17 seconden staan, maar haar start in Engeland mislukte volledig, waardoor ze met 7,34 seconden buiten de boot viel.

Donald Trump haalt uit naar Alec Baldwin

Donald Trump heeft op Twitter hard uitgehaald naar acteur Alec Baldwin, die de president persifleert in de komische show Saturday Night Live. In een tweet vol spelfouten, die hij later weer verwijderde voor een nieuwe zonder fouten, noemde Trump het pijnlijk om naar Baldwin te kijken.

"Alec Baldwin, wiens middelmatige carrière werd gered door zijn tergend slechte imitatie van mij in SNL, zegt nu dat het spelen van mij pijnlijk was. Alec, het was een lijdensweg voor degenen die er naar moesten kijken", twittert Trump. Hij raadt de makers aan om Darrell Hammond terug te halen. "Hij is veel grappiger en een groter talent", aldus de president.

Hammond speelde Trump ruim tien jaar in Saturday Night Live. In 2016 werd hij door de makers vervangen voor Baldwin.

Slaperig

Trump was er vrijdag in ieder geval vroeg bij. Hij verstuurde zijn tweets nog voor 6.00 uur plaatselijke tijd. Wellicht dat door de slaap de spelfouten erin waren geslopen.

Baldwin wordt overigens niet voor het eerst aangevallen door Trump. Hij noemde de acteur op Twitter eerder al "saai en ongrappig" en zei dat Baldwins imitatie "niet slechter kon worden". Ook noemde hij Saturday Night Live "onkijkbaar".

Donald Trump haalt uit naar Alec Baldwin
Donald Trump haalt uit naar Alec Baldwin (Foto: BuzzE)

Sneeuwstorm legt Ierland plat

Sneeuwstormen hebben het openbare leven van Ierland vrijdag grotendeels platgelegd. In Groot-Brittannië is het leger ingeschakeld om te helpen na de zware sneeuwval.

Na een periode van 'Siberisch' weer, werden het zuiden van Groot-Brittannië en Ierland overvallen door sneeuwstormen. Wegen raakten onbegaanbaar, vliegtuigen bleven aan de grond en treinen reden niet meer.

Zeker 24.000 huishoudens en bedrijven in Ierland kwamen zonder stroom te zitten, de aandelenbeurs bleef dicht, alle scholen waren gesloten en het vervoer was tot stilstand gekomen. Alle vluchten op de luchthaven van Dublin werden geannuleerd.

In Zuid-Engeland waren honderden passagiers 's nachts gestrand in tot stilstand gekomen treinen. Het leger werd ingeschakeld om honderden chauffeurs te helpen die in de sneeuw vastzaten. Ook in Engeland werden wegen en scholen gesloten, en meerdere vluchten geannuleerd.

Sneeuwstorm legt Ierland plat
Sneeuwstorm legt Ierland plat (Foto: ANP)

Uber komt met ziekenritjes

Taxi-app Uber heeft een nieuwe dienst in het leven geroepen: Uber Health. Daarmee kunnen artsen ritten reserveren voor patiënten die geen eigen vervoer hebben. Volgens Uber zijn er elk jaar meer dan 3,6 miljoen Amerikanen die niet komen opdagen bij doktersafspraken omdat ze er niet naartoe kunnen reizen.

Artsen kunnen met Uber Health een rit tot dertig dagen van tevoren reserveren. Bij het maken van een vervolgafspraak kan dat dan al in het ziekenhuis worden geregeld. De passagier hoeft geen smartphone te hebben, omdat de ritdetails kunnen worden gesms't en zelfs naar een vaste telefoon kunnen worden doorgegeven.

Volgens Uber zijn er al meer dan honderd klinieken, organisaties en revalidatiecentra in de Verenigde Staten die Uber Health gebruiken.

Uber komt met ziekenritjes
Uber komt met ziekenritjes (Foto: BuzzT)

Trump: handelsoorlog kan goed zijn

Een handelsoorlog is goed als een land miljarden verliest in zijn handel met andere landen. Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump in een tweet over de importheffingen op buitenlands staal en aluminium die hij heeft aangekondigd.

"Als een land (VS) vele miljarden dollars verliest in handel met vrijwel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen. Bijvoorbeeld, als we 100 miljard dollar verliezen met een bepaald land en zij ons uittesten, handel niet meer, de overwinning zal groot zijn. Het is makkelijk!", aldus de tweet van Trump.

De importheffingen wakkeren de vrees aan voor een internationale handelsoorlog tussen de VS en belangrijke handelspartners als China en de Europese Unie. Zij kunnen bijvoorbeeld strafheffingen gaan opleggen op Amerikaanse producten. Duitsland heeft al laten weten dat een handelsoorlog in het belang van niemand is.

Trump: handelsoorlog kan goed zijn
Trump: handelsoorlog kan goed zijn (Foto: ANP)

Weinstein Company gered van faillissement

Delen van de in problemen geraakte filmproductiemaatschappij The Weinstein Company gaan over naar een groep investeerders onder leiding van Maria Contreras-Sweet. De deal zorgt ervoor dat het bedrijf geen faillissement hoeft aan te vragen. Naar verluidt is met de overeenkomst een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid, inclusief schuld van circa 225 miljoen dollar.

De onderneming had zichzelf te koop gezet nadat Harvey Weinstein, een van de oprichters, in opspraak raakte door seksueel wangedrag. Hij werd vorig jaar door een reeks actrices beschuldigd van onder meer verkrachting en aanranding, waarna zijn broer en andere bestuursleden hem op straat zetten.

Contreras-Sweet, die tijdens het presidentschap van Obama hoofd was van een overheidsinstantie voor de ondersteuning van mkb-bedrijven, deed onder meer beloftes op het gebied van banen. Daarnaast zal de meerderheid van het bestuur uit vrouwen gaan bestaan. Ook wordt een fonds in het leven geroepen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Hier wordt naar verluidt 80 miljoen tot 90 miljoen dollar in gestopt.

The Weinstein Company werd in 2005 opgericht. Uit de koker van het bedrijf komen onder meer de Oscar-winnende films The King's Speech en The Artist.

Koper voor deel The Weinstein Company
Koper voor deel The Weinstein Company (Foto: ANP)

'YouTube weigert blanken en Aziaten bij sollicitatie'

Voormalig YouTube werknemer Arne Wilberg heeft de googledochter aangeklaagd wegens discriminatie. Blanke en Aziatische sollicitanten werden geweerd, ten faveure van diverse etnische minderheden.

Wilberg heeft negen jaar bij Google gewerkt, waarvan vier jaar bij YouTube. Hij stelt dat het bedrijf quota zou hebben gesteld voor het aannemen van minderheden. Mensen bij YouTube werden geadviseerd om gesprekken met sollicitanten af te wijzen als het geen vrouwen waren, of als de sollicitanten blank of Aziatisch waren. Deze werden direct afgewezen.

Een woordvoerder van Google zegt over het sollicitatiebeleid tegenover de Wall Street Journal "Dat doen we op basis van hun prestaties, niet op basis van identiteit. Tegelijk proberen we een diverse groep mensen te vinden die aan de taakomschrijving voldoen."

Wilberg, een blanke man, stelt dat hij is ontslagen om zijn ras en geslacht.

 

Nederland: weinig begrip voor staalheffing VS

Nederland heeft weinig begrip voor de aangekondigde Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. De onderbouwing, door te wijzen op de nationale veiligheid, is niet steekhoudend, laat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) weten.

Als belangrijke handelspartner en NAVO-bondgenoot van de Verenigde Staten, hebben de staalimporten uit Nederland geen negatief effect op de nationale veiligheid van de VS, stelt Kaag. Nederland is dan ook zeer teleurgesteld dat de VS handelsmaatregelen hebben aangekondigd tegen staal en aluminium uit onder meer Nederland.

De kwestie is mede op verzoek van Nederland al uitgebreid besproken op een vergadering van de Europese handelsministers in Bulgarije, ook gezien "de positie en belangen van Tata Steel in IJmuiden."

De minister gaat ervan uit dat de Europese Commissie de economische belangen van de EU en de lidstaten zal verdedigen. Nederland steunt de Commissie daarbij voluit, aldus Kaag.

Nederland: weinig begrip voor staalheffing VS
Nederland: weinig begrip voor staalheffing VS (Foto: ANP)

Mentale inzinking voor Tori Spelling

Volgens een bron heeft Tori Spelling vanwege stress een mentale inzinking gehad. Dat meldt ET Online. De politie zou naar het huis van de voormalig Beverly Hills 90210-actrice gespoed zijn, nadat er een verontrustend telefoontje binnenkwam over haar gemoedstoestand.

"Verschillende zaken hebben geleid tot deze situatie. Ze kan de druk gewoon niet langer meer aan," aldus een bron tegenover ET. "Tori probeert de beste moeder te zijn die er is, maar met vijf kinderen en een financieel zeer slechte situatie lijdt haar huwelijk hier enorm onder." In november 2016 werd Tori aangeklaagd door creditcardmaatschappij American Express vanwege een openstaande rekening van 80.000 euro. Eerder dat jaar had ze ook al schuldeisers achter zich aan, waarvoor ze zich toen moest beroepen op haar moeder Candy, die haar geld leende om de schulden af te lossen.

Alle zaken bij elkaar opgeteld zorgen voor een enorme druk, die ze maar moeilijk de baas is. Spelling's echtgenoot Dean McDermott verliet onlangs hun echtelijk huis, om vervolgens toch weer terug te keren. Omdat Tori hier niet op rekende, dacht ze dat hij een overvaller was, waarop de politie van Los Angeles uitrukte. "Het kwam allemaal goed, maar dit is gewoon teveel voor haar om mee te dealen. Ze is nu ook al een poosje niet meer actief op social media vanwege alle stress. Ze zit alleen maar thuis met haar kinderen en spreekt bijna niemand meer."

Mentale inzinking voor Tori Spelling
Mentale inzinking voor Tori Spelling (Foto: BuzzE)

Voorjaarsupdate Xbox One brengt 1440p-resolutie en controller sharing

Microsoft heeft de features uiteengezet die zijn inbegrepen bij de 'spring update' dit jaar. De meest opvallende zijn de ondersteuning voor 1440p-schermen en een uitbreiding van de streamingapplicatie Mixer.

De ondersteuning van de QHD-resolutie (2560x1440) geldt alleen voor Xbox One S en Xbox One X. Eerder werd al bekend dat de Xbox One X (native) ondersteuning zou gaan bieden voor voor 1440p-monitoren. 1440p is onder pc-gamers al een erg populaire middenweg-resolutie voor de mensen die niet meteen van 1080p de overstap naar 4K kunnen of willen maken.

Een andere opvallende feature is de uitbreiding van de Mixer-app, waarmee gamestreaming nog een stuk interactiever wordt. De nieuwe feature biedt controller sharing, waarbij streamers de mogelijkheid krijgen om kijkers mee te laten spelen via een controller-overlay op het scherm of door simpelweg hun eigen controller op de pc aan te sluiten.

Verder worden er verbeteringen beloofd voor de Microsoft Edge webbrowser, met een user interface toegespitst op gebruik met een controller. Daarnaast wordt Edge verder geïntegreerd in het besturingssysteem op de Xbox One, met nu ook de mogelijkheid om bestanden te up- en te downloaden via de File Explorer.

Een andere noemenswaardige verbetering is te vinden op het gebied van geluid, met meer finetune-mogelijkheden om balans aan te brengen tussen bijvoorbeeld gamegeluiden en achtergrondgeluiden. Tenslotte komt er ook een nieuwe sectie onder de "My Games & Apps"-categorie, speciaal voor Xbox Live Gold-houders. Via deze pagina kunnen gamers bijvoorbeeld meteen de maandelijkse gratis beschikbare games downloaden en installeren.

Ook OM in hoger beroep zaak politiemol

De rechtbank veroordeelde de 31-jarige hoofdverdachte Mark M. uit Weert tot vijf jaar gevangenisstraf voor het overgrote deel van de verdenkingen, maar sprak hem bij de verdenking passieve ambtelijke omkoping vrij voor het onderdeel ‘het aannemen van geld’.

Het OM kan zich 'hiermee niet verenigen en acht het bovendien van belang dat in hoger beroep ook deze verdenking in volle omvang aan het Gerechtshof wordt voorgelegd.' Daarom gaat ook het Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Eerder gaf de politiemol zelf al aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. 

Daarnaast heeft het OM tegen de vrijspraken van omkoping bij 48-jarige man uit Veldhoven, de 32-jarige man uit Geldrop en de 39-jarige man uit Veldhoven, hoger beroep ingesteld. Het OM meent dat hiervoor voldoende bewijs is om tot een bewezenverklaring te komen.

Man dankzij saus op gezicht opgepakt voor diefstal gehaktballen

In het Amerikaanse Hazle Township, in de staat Pennsylvania, is een man dankzij een bijzondere hint opgepakt wegens het stelen van een pot gehaktballen. 

Een man hoorde gerommel in zijn garage, waar de gehaktballen gestolen bleken te zijn. Voor het huis zag hij de 48-jarige Leahman Glenn Robert Potter staan, met de saus van de ballen op zijn gezicht en kleding gesmeerd.

Een bijzonder ingewikkelde optelsom was het zo niet en de  bewoner belde de politie. Of de gehaktballendief zijn gezicht even heeft gewassen alvorens hij plaats nam achter de tralies is niet bekend.

Valkyria Chronicles 4-gameplay oogt bekend

Valkyria Chronicles 4 kreeg vorige week een demo in de Japanse PlayStation Store en komt al op 21 maart uit in dat land. Hierdoor staat veel gameplay van de game online. De game lijkt zoals verwacht erg veel op het allereerste deel dat op de PS3 uitkwam. Dat is goed nieuws, want volgens fans is dat nog steeds het beste deel. Bekijk wat Japanse fragmenten van de game hieronder.

Valkyria Chronicles 4 moet ergens in 2018 in het westen uitkomen voor PS4, Xbox One en Switch.

'Battlefield 5 speelt zich af tijdens Tweede Wereldoorlog'

Het lijkt erop dat de nieuwe Battlefield-game weer terugkeert naar een WW2-setting, net zoals Call of Duty dat deed met hun meest recente game. Volgens verschillende bronnen en een gelekte afbeelding wordt Battlefield V de titel van de nieuwe game.

Na het overweldigende succes van Battlefield 1, dat zich afspeelde tijdens de Eerste Wereldoorlog, is het geen enorme verrassing dat EA DICE nu kiest voor een WW2-setting. De keuze om terug te keren naar de wereldoorlogen als decor voor de games werd al enkele jaren geleden gemaakt, toen bleek dat die wens erg leefde onder de community, net zoals dat het geval was bij concullega-franchise Call of Duty.

Eerder dit jaar maakte EA al bekend dat de volgende Battlefield-game in oktober van dit jaar moet verschijnen, en dat deze speelbaar zal zijn tijdens het EA Play-evenement later dit jaar. 

Kosjer restaurant opnieuw belaagd

Het Israëlische restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg in Amsterdam is opnieuw belaagd. In de nacht van donderdag op vrijdag is er iets tegen de ruit gegooid, zo bevestigt de politie na een bericht van De Telegraaf. Op foto's op sociale media is te zien dat er een grote ster in de ruit zit.

De politie zegt nog geen aanwijzingen te hebben dat er een anti-joods motief achter het vandalisme zit.

Vorig jaar sloeg een Syrische vluchteling met een knuppel de ramen van het restaurant in. In januari werd HaCarmel opnieuw belaagd, toen werden de ramen besmeurd.

Kosjer restaurant opnieuw belaagd
Kosjer restaurant opnieuw belaagd (Foto: ANP)

Naoorlogse stadswijken: toen en nu

Bewoners van stadswijken die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, zitten vaker in de bijstand, moeten vaker rondkomen van een laag inkomen en zijn vaker alleenstaand dan huishoudens in andere stadswijken en heel Nederland. Maar niet alle naoorlogse stadswijken vertonen een dergelijk beeld. Dit achtergrondartikel in een reeks over naoorlogse stadswijken (1945-1965) gaat dieper in op de verschillen tussen deze wijken.

108 kalfjes overleden na ongeluk op de A16

Op de A16 bij knooppunt Galder zijn eerder op de middag twee vrachtwagens op elkaar gebotst. Hierbij is een veewagen vol met kalfjes gekanteld. De Verkeersinformatiedienst adviseert om om te rijden. De weg gaat naar verwachting pas weer rond 21:00 uur open voor verkeer. 

Volgens de Rijksdienst voor het wegverkeer is er een andere veewagen onderweg, maar is omrijden vanuit Antwerpen nog steeds zinvol, omdat de kalveren voor veel overlast zorgen. 

Update 02-03 10:00 uur
Helaas hebben 108 kalveren het ongeluk niet overleefd. Dat meldt Omroep Brabant. De overige 192 dieren werden naast de snelweg opgevangen tot er vervangend vervoer ter plaatse was. 

Trump drukt wapenhandel VS

De wapenhandel in de Verenigde Staten staat onder druk. Sinds de dodelijke schietpartij in een school in Florida op Valentijnsdag neemt de roep om strengere regels toe. Ook uitlatingen van president Trump dat hij niet een marionet van de wapenlobby is, doen de handel geen goed.

Wapenfabrikant American Outdoor Brands spreekt van ,,nieuwe, lagere verkoopniveaus". Het bedrijf dat al 166 jaar lang vuurwapens maakt van het merk Smith & Wesson zet zich schrap voor moeilijke tijden en branchegenoten voelen dezelfde druk.

Trump, die tijdens de verkiezingen nog werd gesteund door de NRA, zei donderdag dat de organisatie weinig macht over hem heeft. Hij is voorstander van een hogere leeftijdsgrens voor de wapenverkoop.

Hoogtijdagen onder Obama

Onder Trumps voorganger Barack Obama vierden wapenfabrikanten hoogtijdagen. Consumenten kochten groots in uit vrees voor strengere regels. Na de verkiezingswinst van Trump ebde die vrees wat weg en zakten de verkopen in.

American Outdoor zakte dit jaar al 27 procent op de beurs en vorig jaar verloor het bedrijf 39 procent van zijn beurswaarde. Concurrent Remington vroeg zelfs al faillissement aan.

Na de schietpartij waarbij zeventien mensen omkwamen verbraken meerdere bedrijven hun jarenlange band met de machtige wapenlobbyorganisatie NRA. Ook verhoogde de grote winkelketen Walmart zijn leeftijdsgrens voor de verkoop van wapens en munitie naar 21 jaar. Ook andere ketens scherpten hun beleid ten aanzien van wapenverkoop aan.

Trump drukt wapenhandel VS
Trump drukt wapenhandel VS (Foto: ANP)

Blizzard teaset Diablo voor Nintendo Switch

Blizzard Entertainment tweet een korte video waarin heel veel mensen Diablo voor Switch willen zien. Nou ja, een Diablo-lampje met schakelaar laat ook niet heel veel aan de verbeelding over. Of willen ze zeggen dat het licht uit gaat voor Diablo?

Diablo 3 is al uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One, dus geheel raar zou het niet zijn. Even afwachten of er een aankondiging komt dan maar. 

50 Albanezen op het vliegtuig gezet

50 Albanese vreemdelingen zijn gisteren uitgezet met een overheidsvlucht naar Tirana. Op de vlucht zaten 46 vreemdelingen die onrechtmatig in Nederland verbleven en geen gehoor hadden gegeven aan hun wettelijke vertrekplicht. Het merendeel van hen verbleef in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun vertrek. De overige vier vreemdelingen waren afkomstig uit België.

De overdracht van de vreemdelingen aan de Albanese autoriteiten vond anders dan gebruikelijk al in Rotterdam plaats. Vervolgens zijn de vreemdelingen door Albanese escorts naar hun thuisland teruggebracht. Normaal gesproken worden vreemdelingen pas door de Nederlandse autoriteiten aan de grens van het herkomstland overgedragen.

Het is de derde keer sinds de verhoogde instroom van Albanese vreemdelingen, dat Nederland kiest voor een overheidsvlucht. Hiervoor is gekozen omdat directe lijnvluchten naar Tirana ontbreken, terwijl er sprake is van een grote groep Albanese vreemdelingen in Nederland die terug moeten keren.

In 2017 zijn ketenbreed 1.490 Albanese vreemdelingen vertrokken. Hiervan vertrokken ongeveer 670 Albanezen zelfstandig. Circa 820 Albanezen verlieten Nederland gedwongen. In januari 2018 zijn ketenbreed 100 Albanese vreemdelingen vertrokken, waarvan 30 zelfstandig en 70 gedwongen.

Veel Albanezen trekken naar West-Europa in de hoop hier een betere economische toekomst te vinden. Hun asielaanvraag is echter kansloos omdat Albanië op de lijst met veilige landen van herkomst staat. Dit houdt in dat een asielaanvraag versneld en met voorrang wordt afgehandeld. Bij de afwijzing krijgen vreemdelingen uit deze landen een inreisverbod voor een periode van twee jaar voor Nederland en de rest van de Europese Unie. Deze regels gelden ook voor de andere landen in de Westelijke Balkan.

De overheidsvlucht was georganiseerd door de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de Return Support Unit van Frontex, de Albanese autoriteiten en de Nederlandse vreemdelingenketenpartners. Nederland heeft veel waardering voor de goede samenwerking met Albanië op het gebied van terugkeer. In 2016 spraken beide landen af dat uitzettingen ook groepsgewijs konden plaatsvinden. In mei 2016 en februari 2017 hebben ook overheidsvluchten naar Albanië plaatsgevonden.

City weer veel te sterk voor Arsenal

Manchester City heeft opnieuw laten zien een flinke maat te groot te zijn voor Arsenal. Zondag was City in de League Cup met 0-3 te sterk voor de Londenaren en in de Premier League ging het donderdag precies hetzelfde: weer in Londen, weer 0-3 voor City.

Henrikh Mkhitaryan kreeg al snel de kans om Arsenal op voorsprong te zetten, maar benutte die niet. Na een kwartiertje vond City het welletjes en tekende Bernardo Silva met een heerlijk krullend schot voor de 0-1.

Niet veel later was de wedstrijd zelfs al zo goed als beslist. David Silva verdubbelde de score, waarna Sergio Agüero teamgenoot Leroy Sané na een goed half uur in staat stelde de 0-3 op het scorebord te zetten. 

Arsenal kreeg in de tweede helft nog wel een prima kans om weer wat in de wedstrijd te komen, maar keeper Ederson keerde een penalty van Pierre-Emerick Aubameyang, waardoor het bij 0-3 bleef.

City staat met 75 punten ruim bovenaan, zestien punten voor stadsgenoot Manchester United. Arsenal staat zesde en heeft acht punten achterstand op Chelsea, dat vijfde staat.

Stedelingen willen vervuilende auto’s weren

Gemeenten moeten zich inzetten voor betere luchtkwaliteit, meer groen en minder uitstoot van CO2, vindt een meerderheid van de stedelingen. Bewoners willen milieuzones en uitstootvrij openbaar vervoer. Slechts een op de tien stedelingen wil dat er meer ruimte komt voor autoverkeer in de stad. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie. Daarvoor is in twintig steden onderzocht hoe groot het draagvlak onder bewoners is voor maatregelen die zorgen voor duurzaam verkeer in steden.

“Het is opvallend hoeveel mensen klaar zijn met steden vol vervuilende auto’s. Dit is een aansporing voor gemeenten om tempo te maken”, zegt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit van Milieudefensie. Op dit moment vervoeren we onszelf en onze spullen hoofdzakelijk met auto’s en busjes die rijden op fossiele brandstoffen.

Dat leidt tot problemen: de lucht is ongezond, er wordt veel CO2 uitgestoten en meer dan de helft van de schaarse publieke ruimte in steden staat ten dienste van auto’s. Anne Knol: “Stedelingen willen dat hun gemeente voor een gezonde, duurzame en bereikbare stad zorgt, blijkt uit dit onderzoek. De lokale politiek is nu aan zet. Zij moet de wensen van bewoners serieus nemen. Door meer ruimte te creëren voor fietsen, wandelen en openbaar vervoer worden steden gezond en leefbaar.”

Vervuilend vervoer op zijn retour
Hoewel milieuzones controversieel lijken, vindt het grootste deel van de stedelingen dat vervuilende auto’s de binnenstad niet meer in mogen (72 procent). Ook bijvoorbeeld de VVD- achterban is in de meerderheid voor het weren van de meest vervuilende auto’s (64 procent). Alleen nog maar uitstootvrij autoverkeer in de binnenstad toelaten gaat de VVD-kiezer te ver. Van alle stadsbewoners deelt slechts 29 procent die mening. Dit biedt perspectief voor de overgang naar uitstootvrije steden.

Zo’n twee derde van de stadsbewoners is het eens met de stelling dat meer ruimte voor fietsers en groen ten koste mag gaan van ruimte voor auto’s. Zelfs autobezitters blijken hier in meerderheid (58 procent) achter te staan. “In de stad is de auto echt op zijn retour”, zegt Anne Knol. “In geen van de onderzochte steden is nog een meerderheid te vinden voor meer ruimte voor de auto. Steeds meer mensen realiseren zich hoe vervuilend auto’s zijn en dat we met de ruimte in de stad veel leukere dingen kunnen doen.”

Duurzaam openbaar vervoer voor iedereen
In de onderzochte steden is 85 procent van de bewoners voor uitstootvrij openbaar vervoer. Een meerderheid van de stedelingen vindt het een goed idee om inwoners met lage inkomens korting te geven op het openbaar vervoer (61 procent). Aanhangers van alle politieke partijen willen dat iedereen voldoende mogelijkheden heeft om van A naar B te komen, ongeacht hun inkomen. Vervoersarmoede moet dus door alle partijen en in alle steden worden voorkomen.

De kiezer aan zet
De lokale politiek is aan zet en dus de kiezer die op 21 maart naar de stembus gaat voor gemeenteraadsverkiezingen. Anne Knol: “We hopen dat we dit brede draagvlak voor minder vervuilend verkeer terugzien in het stemgedrag van de stadse kiezer. En bovenal dat gemeenten hier ook écht mee aan de slag gaan.”

Eťn Nederlands beachduo over op major Fort Lauderdale

Op het eerste majortoernooi van het beachvolleybalseizoen, in het Amerikaanse Fort Lauderdale, is nog één van de vier Nederlandse duo's over. Ex-wereldkampioenen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen staan in de tussenronde.

Het duo verloor hun tweede en laatste groepswedstrijd van olympisch kampioenen Alison/Bruno uit Brazilië: 18-21, 18-21. De twee moeten zich daardoor via de tussenronde plaatsen voor de achtste finales. De Mexicanen Lombardo Ontiveros en Juan Virgen zijn hun tegenstanders op vrijdag, terwijl ze het bij winst opnemen tegen de Russen Oleg Stoyanovskiy en Igor Velichko.

Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst verloren ook hun tweede groepswedstrijd. Alex Ranghieri en Marco Caminati uit Italië waren met 21-15, 19-21, 12-15 te sterk voor het Nederlandse duo. Bij de vrouwen verloren Sanne Keizer en Madelein Meppelink met 10-21, 24-22, 12-15 van het Braziliaanse topduo Taiana Lima/Carol Horta. Het was de tweede nederlaag in de groep en dus zijn Keizer en Meppelink klaar.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel plaatsten zich met één zege en één nederlaag voor de tussenronde, waarin zij het tegen hetzelfde Braziliaanse duo, Taiana Lima/Carol Horta, op moesten nemen. Net als Keizer/Meppelink waren ook Stubbe en Van Iersel niet opgewassen tegen de Braziliaanse dames (19-21, 21-18, 12-15) en dus is ook voor hen het toernooi klaar.

26-jarige juf doet 14-jarige schooljongen

Een 26-jarige juf in Florida is opgepakt omdat ze een 'geheime seksuele relatie' had met een 14-jarige leerling. Volgens onderzoekers begon de geheime relatie in november vorig jaar. Volgens de verklaring die de knul afgelegd heeft, zou zijn juf hem ook naaktfoto's gestuurd hebbben. 

Volgens de knul haalde zijn juf hem regelmatig op rond 23:00 om hem dan twee á drie uur later weer thuis af te zetten. Ook zou zij hem marihuana hebben laten roken. In zijn verklaring staat verder dat Peterson zei dat de relatie geheim moest blijven, of ze zouden beide in de problemen komen. 

Nadat hij zijn ouders over de relatie had verteld, werd de politie ingeschakeld. Op dat moment had Stephanie haar baan als lerares al opgezegd volgens CBS. 

NHL: 'Tsjechoslowaken' spelen Bruins langs Penguins

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben een ruime zege bij kunnen schrijven in de NHL. In het eigen TD Garden werden de Pittsburgh Penguins met 8-4 over de knie gelegd.

Aan de zijde van de Bruins was het vooral het oude Tsjechoslowakije dat het heft in handen nam. De 40-jarige Slowaakse grootheid Zdeno Chara leverde de puck al binnen twee minuten af bij de Tsjech David Krejci, die zo de gelijkmaker scoorde. De Penguins stonden namelijk al op voorsprong, door een goal van Olli Määttä binnen de minuut.

De volgende Tsjech, David Pastrnak tekende een goede minuut later voor de 2-1 voorsprong in een eerste periode waarin bijzonder veel werd gescoord. Rick Nash, David Backes en Torey Krug waren namens de Bruins trefzeker, Phil Kessel en - in de laatste vijf seconden - Riley Sheahan scoorden namens de Penguins: 5-3.

In de tweede periode was het al snel Krejci die de hoop van Pittsburgh de grond in boorde met de 6-3, dik tien minuten later gevolgd door het completeren van zijn hattrick: 7-3. Op aangeven van Chara scoorde Pastrnak vervolgens ook nog eens de 8-3, waarna Määttä de 8-4 eindstand op het scorebord zette.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Pittsburgh Penguins 8-4
Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 1-4
Florida Panthers - New Jersey Devils 3-2
Dallas Stars - Tampa Bay Lightning 4-5 OT
Arizona Coyotes - Minnesota Wild 5-3
Edmonton Oilers - Nashville Predators 2-4
San Jose Sharks - Chicago Blackhawks 7-2
Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 5-2

Bruins - Penguins (Bron: YouTube)

NBA: Lakers in Miami veel te sterk voor Heat

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in de NBA een ruime zege geboekt op de Miami Heat. In de American Airlines Arena in Miami waren de Lakers met 113-131 een maat te groot.

In het eerste kwart namen de Lakers het initiatief al even in handen, maar vooral in het tweede kwart sloegen ze een gat. Dat werd alsmaar uitgebreid tot de voorsprong een punt of twintig bedroeg en de Heat geen kans meer had om terug te komen.

Voor de Lakers, waar Isaiah Thomas tot 29 punten kwam, is het de vierde zege op rij en al de achtste zege in de vorige elf wedstrijden. Toch staan ze in de Western Conference nog niet op een play-offplaats, waar Miami in het oosten wel op staat.

Uitslagen NBA donderdag
Miami Heat - Los Angeles Lakers 113-131
Cleveland Cavaliers - Philadelphia 76ers 97-108
Sacramento Kings - Brooklyn Nets 116-111 OT
Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 108-99

Thomas speelde een uitstekende wedstrijd voor de Lakers (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: best wel erg koud

Vanochtend is het droog en komt er hier en daar wat sluierbewolking voor. In de loop van de dag neemt de bewolking in het zuiden toe en gaat het later in de middag licht sneeuwen. De temperaturen lopen vanmorgen aanvankelijk uiteen van ca. -5°C in het zuiden tot -9°C in het oosten en noordoosten. Door de stevige wind ligt de gevoelstemperatuur met uitzondering van het uiterste zuiden tot halverwege de ochtend beneden de -15 graden. De maxima liggen vanmiddag tussen -2°C in het noorden en noordoosten en +2°C in het zuiden van het land. De oost- tot noordoostenwind is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan de kust en op het IJsselmeer. Later neemt de wind wat in kracht af.

Vanavond en komende nacht beweegt het gebied met sneeuw langzaam noordwaarts. In het uiterste noorden blijft het tot aan het einde van de nacht droog. Op veel plaatsen valt 1-3 cm sneeuw, vooral in hoger gelegen gebieden nog iets meer. Mogelijk dat de sneeuw in het zuiden tijdelijk overgaat in IJZEL of ijsregen voordat het droog wordt. De minima liggen tussen -7°C in het noordoosten en -2°C in het zuiden. Er staat een matige oostenwind. Op het IJsselmeer en in de noordelijke en noordwestelijke kustgebieden is de wind vrij krachtig tot krachtig. De gevoelstemperatuur ligt in het uiterste noorden en noordoosten nog beneden de -15 graden.

Zaterdag overdag klaart het van het zuiden uit op, maar in het noorden valt er eerst nog af en toe een vlok sneeuw. In de loop van de middag neemt de bewolking van het zuiden uit weer toe. In de avond valt er in het zuiden lokaal lichte regen, mogelijk kan het daardoor hier en daar glad worden. De maximumtemperaturen lopen uiteen van -1°C in het uiterste noorden en +8°C in Zuid-Limburg. De oostenwind is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer vrij krachtig. Van het zuiden uit draait de wind in de avond langzaam naar het zuidoosten.

De dagen daarna, licht wisselvallig met soms wat regen of een enkele bui, daarnaast is er ook af en toe ruimte voor de zon. De maxima liggen rond 8°C, in de nacht en vroege ochtend kan de temperatuur nog iets onder nul komen.(Bron: KNMI)

Nederland
 

Nog een foto van Interpretatie in Rotterdam (Foto: Interpretatie)
Nog een foto van Interpretatie in Rotterdam (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Detailhandel vreest verbanning auto

Lokale politici zetten veelal in op het terugdringen van het autoverbruik, maar dat heeft desastreuze gevolgen voor winkeliers in de binnensteden. Die waarschuwing laat Detailhandel Nederland horen na het bestuderen van de partijprogramma's van politieke partijen in twaalf Nederlandse steden.

In diverse steden willen partijen de binnenstad autoluw maken of parkeerplaatsen schrappen. Dat soort initiatieven lijken "louter en alleen gericht tegen auto's in plaats van dat het ook de binnenstad vooruithelpt", meent voorzitter Guido van Woerkom van de branchevereniging.

Anti-autobeleid zal consumenten zich minder welkom laten voelen als er geen goede ov-verbinding is of als die consument grote aankopen wil doen, stelt Detailhandel Nederland. Voor "traditionele" winkels is het belangrijk dat winkelen zo toegankelijk en prettig mogelijk is, zodat consumenten niet afhaken en online gaan kopen. "Een gastvrij en aantrekkelijk parkeerbeleid is geen overbodige luxe in een tijd waarin beleving een steeds belangrijker deel uitmaakt van het winkelen."

Goede punten op het gebied van de bereikbaarheid noemt Detailhandel Nederland onder meer het bevriezen of verlagen van parkeertarieven, meer parkeermogelijkheid op drukke dagen, meer laadpalen voor elektrische auto's en P+R-terreinen met een gratis of goedkope ov-verbinding naar de binnenstad.

Detailhandel vreest verbanning auto
Detailhandel vreest verbanning auto (Foto: ANP)

Colombia en VS willen cokeproductie halveren

Colombia en de Verenigde Staten gaan samenwerken om de productie van cocaïne en de teelt van coca in het Zuid-Amerikaanse land in de komende vijf jaar te halveren. Dat zijn beide landen overeengekomen.

In Colombia stond eind 2016 188.000 hectare aan cocaplanten en bereikte de productie van cocaïne 910 ton, zo stelt de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. "Met deze bestrijding willen we de geschatte cocaïneproductie in 2023 met 50 procent hebben teruggebracht", zei de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Shannon.

"Op het gebied van veiligheid en drugsbestrijding blijven we samenwerken. We weten dat we door samen te werken op een dag van Colombia een drugsvrij land kunnen maken", liet de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Mária Ángela Holguín in een verklaring weten.

Colombia en VS willen cokeproductie halveren
Colombia en VS willen cokeproductie halveren (Foto: ANP)

Duterte: doe niet mee aan onderzoek executies

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft politieagenten en soldaten opgeroepen niet mee te werken aan internationale onderzoeken naar buitengerechtelijke executies op de Filipijnen.

Sinds Duterte in 2016 aan de macht kwam, zijn meer dan vierduizend mensen omgekomen door politiegeweld. Ook zijn honderden drugsgebruikers en -dealers doodgeschoten door onbekenden. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kondigde begin vorige maand een vooronderzoek aan naar het geweld. Ook een speciale rapporteur van de Verenigde Naties doet onderzoek.

Duterte zei eerder beide onderzoeken te verwelkomen, maar kwam hier donderdag in een toespraak voor politieagenten op terug: "Als het om mensenrechten gaat, wie de rapporteur ook is, dan is mijn opdracht aan jullie: geef geen antwoord en besteed er geen aandacht aan."

Duterte: doe niet mee aan onderzoek executies
Duterte: doe niet mee aan onderzoek executies (Foto: ANP)

Drugstest voor Fuller House-ster 'Stephanie'

Jodie Sweetin, oftewel Stephanie Tanner uit de hitseries Full House en Fuller House, moet in de rechtbank kunnen aantonen dat ze volledig vrij is van drank en drugs. De actrice ligt in een vechtscheiding met haar man, die eist dat ze een drugstest ondergaat, meldt The Blast.

Morty Coyle, Jodie's aanstaande ex-man, wil dat ze haar afstaat dat onderzocht kan worden. De rechter stelde voor dat de twee samen tot een overeenkomst komen naar aanleiding van de uitslag van de test. De Fuller House-ster moet haar ex ook 8000 euro betalen voor de juridische kosten die hij heeft gemaakt.

Volgens Jodie, die in het verleden kampte met een crystal meth verslaving, is ze nu al jaren clean. "Ik heb de laatste acht jaar geen druppel alcohol gedronken en de laatste zes jaar ook geen drugs genomen". Volgens haar probeert Coyle haar met deze drugstest zwart te maken en speelt hij een vuil spelletje om er zelf beter van te worden.

Drugstest voor Fuller House-ster 'Stephanie'
Drugstest voor Fuller House-ster 'Stephanie' (Foto: BuzzE)

3 kinderen en vrouw dood gevonden

In een woning in West Brookfield, Massachusetts, zijn de lichamen van drie kinderen en een vrouw gevonden. De politie vond de lichamen nadat ze een melding hadden gekregen. De kinderen zouden twee jongetjes van twee en vijf jaar oud en een meisje van zeven jaar oud zijn. Volgens CBS zouden de lichamen op een bovenverdieping zijn aangetroffen. 

Op dit moment doen rechercheurs en de Forensische Opsporingsdienst onderzoek in de woning, waar volgens bronnen van de nieuwszender ook meerdere vuurhaarden werden ontdekt. Officier van justite Joseph Early: "Het is te vroeg in het onderzoek om iets te zeggen. Er zijn heel veel vragen die beantwoord moeten worden". 


Trump kondigt importheffing op staal aan

De Verenigde Staten gaan vanaf volgende week importheffingen opleggen voor buitenlands staal en aluminium. President Donald Trump kondigde een tarief van 25 procent aan voor staal en 10 procent voor aluminium.

Met de heffingen wil Trump de Amerikaanse staal- en aluminiumindustrie een steun in de rug geven. Volgens de president is die industrie al tientallen jaren oneerlijk behandeld door andere landen.

Experts zeggen dat de importheffingen niet per se tot meer banen in de staal- en aliminiumindustrie zullen leiden. Volgens de American Economic Association verdween tussen 1962 en 2005 driekwart van de banen in de Amerikaanse staalsector. De productie per werknemer vervijfvoudigde echter, zodat het banenverlies vooral aan technologische verbeteringen bij de productie is toe te schrijven.

Spanningen

De stap van Trump kan leiden tot spanningen met onder meer China. Hoewel slechts 2 procent van het in de VS geïmporteerde staal uit dat land komt, is de Chinese staalindustrie wel verantwoordelijk voor een fors hogere productie en lagere prijzen. Het land ligt ook in Europa onder vuur vanwege het dumpen van goedkoop staal. China gaf al eerder aan dat het bij protectionisme van de VS terug kan slaan met heffingen op Amerikaanse landbouwproducten zoals sojabonen.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie veroordeelde de door Trump aangekondigde importheffingen. Volgens de Luxemburger is de stap bedoeld om de Amerikaanse industrie te beschermen en is er geen rechtvaardiging vanwege nationale veiligheid voor de stap. Juncker kondigde aan dat de Europese Unie "scherp zal reageren"om haar belangen te verdedigen. Binnen twee dagen komt de Europese Commissie met tegenmaatregelen.

Trump kondigt importheffing op staal aan
Trump kondigt importheffing op staal aan (Foto: ANP)

Niet alle naoorlogse stadswijken zijn sociaal-economisch zwak

In een vorig bericht stelde het CBS dat naoorlogse stadswijken (1945–1965) over het algemeen sociaaleconomisch zwak zijn. Een groep wijken met relatief veel oudere huishoudens en een inkomensniveau van rond het Nederlandse gemiddelde onttrekt zich aan dit algemene beeld. Deze wijken zijn een thuis voor bijna 3 op de 10 huishoudens in de onderzochte naoorlogse stadswijken. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het CBS heeft op basis van cijfers uit 2016 en 2014 onderzocht wat de sociaaleconomische kenmerken zijn van de bewoners van naoorlogse wijken in de 42 grootste gemeenten van Nederland. Uit deze gemeenten zijn aan de hand van een aantal criteria 68 wijken geselecteerd (zie kaart). In aanvulling op de vorige publicatie heeft het CBS onderzocht in welke opzichten naoorlogse stadswijken het meest van elkaar verschilden in 2016.

Daaruit blijkt dat gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen <toelichting 3> en leeftijd van personen in huishoudens <toelichting 4> het meest bijdragen aan de verschillen tussen wijken. Wijken die qua inkomen en de leeftijd van de bewoners dicht bij elkaar liggen, lijken meestal ook in andere sociaaleconomische opzichten op elkaar. Op basis daarvan kunnen wijken worden ingedeeld in vier groepen. Wijken met:

  • 1. jongere huishoudens met lage inkomens 
  • 2. oudere huishoudens met lage inkomens 
  • 3. oudere huishoudens met middeninkomens 
  • 4. jongere huishoudens met middeninkomens

Bij het maken van deze indeling zijn de leeftijd en de inkomens van bewoners van naoorlogse wijken vergeleken met Nederlandse gemiddelden van deze indicatoren.

De meeste huishoudens zijn gevestigd in jongerenwijken met lage inkomens, gevolgd door ouderenwijken met middeninkomens en ouderenwijken met lage inkomens. In het algemeen zitten bewoners van naoorlogse wijken vaker in de bijstand en leven ze ook vaker rond het sociaal minimum dan mensen die elders in Nederland wonen, blijkt uit het eerder gepubliceerde onderzoek. Er wonen meer mensen in een huurwoning en men is vaker alleenstaand.

Wijken met relatief veel ouderen met middeninkomens komen het meest in de buurt van het Nederlandse gemiddelde als wordt gekeken naar woningmarktkenmerken zoals het aandeel koopwoningen en de WOZ-waarde, en naar sociaaleconomische kenmerken, zoals het aandeel sociale uitkeringen en de inkomensverdeling. Daarna volgen de wijken met jonge inwoners met middeninkomens.

Als wordt gekeken welke individuele naoorlogse wijken sociaaleconomisch het beste presteren, dan vallen ook de wijken van het type “ouderen met middeninkomens” op. De meeste wijken in de top-15 met het hoogste gestandaardiseerd huishoudensinkomen behoren tot dit type. Westbroekpark en Prinses Irenebuurt zijn uitschieters. Enkele wijken met jongeren met middeninkomens komen voor in de subtop.

Ontvangers van sociale uitkeringen komen minder voor in ouderenwijken met middeninkomens. De meeste van de 15 wijken met het laagste aandeel sociale uitkeringen zijn van dit type. Van de 68 onderzochte naoorlogse wijken zijn er 11 waar dit percentage onder het Nederlandse gemiddelde van 10 ligt.

In naoorlogse stadswijken zijn relatief veel woningen in bezit van corporaties. Deze zijn wettelijk verplicht om jaarlijks het overgrote deel van de vrijkomende sociale huurwoningen toe te wijzen aan huishoudens onder bepaalde inkomensgrenzen. Dit vergroot de kans dat iemand met een laag inkomen of een uitkering via een corporatie in een betaalbare woning met een lage WOZ-waarde in een naoorlogse wijk terechtkomt.

In wijken met meer koopwoningen is dat minder het geval. Veel van de wijken die hoog scoren op de bovengenoemde toplijsten over inkomens en uitkeringen staan ook in de top-15 van wijken met het hoogste aandeel huishoudens met een koopwoning.

Niet alle naoorlogse stadswijken zijn sociaal-economisch zwak (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Niet alle naoorlogse stadswijken zijn sociaal-economisch zwak (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Meer stroom uit wind en zon

In 2017 is in Nederland 10 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. Zowel de productie uit wind als die uit zon nam toe. Dit blijkt uit de nieuwe voorlopige cijfers van het CBS over hernieuwbare elektriciteit.

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen in 2017 was 17 miljard kilowattuur (kWh), in 2016 was dit nog 15 miljard kWh. Windmolens hadden hierin met 60 procent het grootste aandeel, gevolgd door biomassa met bijna 30 procent. Met zonnepanelen werd bijna 13 procent opgewekt en het aandeel van waterkracht bleef beperkt tot een half procent. Het aandeel duurzaam opgewekte stroom in het totale elektriciteitsverbruik nam toe, van 12,5 procent in 2016 naar 13,8 procent in 2017.

Vooral meer windenergie
De productie van elektriciteit uit windenergie steeg met 16 procent, van 8,4 naar 9,6 miljard kWh. Dat komt vooral door de forse uitbreiding van het windmolenpark in de tweede helft van 2016. Deze nieuwe molens waren in 2017 het gehele jaar in gebruik en tellen daarom vanaf 2017 volledig mee. De capaciteit van de windmolens bleef in 2017 ongeveer gelijk: eind 2017 stond voor ruim 3,2 duizend megawatt vermogen op land en bijna duizend megawatt op zee opgesteld.

Meer zonnepanelen
Ook de productie van stroom met zonnepanelen nam toe, van 1,6 naar 2,1 miljard kWh. De totale opgestelde capaciteit van zonnepanelen is in 2017 flink gegroeid, en wordt geraamd op ruim 2,7 gigawatt. De opwekking van elektriciteit uit het verbruik van biomassa is in 2017 iets gedaald. Die daling komt vooral door een verschuiving van elektriciteits- naar warmteproductie door enkele grote biomassa-installaties.

Meer stroom uit wind en zon (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer stroom uit wind en zon (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.