FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 februari 2018

Gordon heeft eerste exemplaar biografie

Gordon heeft het eerste exemplaar van zijn biografie binnen. De presentator kreeg het boek zonder feestje of champagne uit handen van een medewerkster van de uitgeverij, zo laat hij zien in een video op Instagram. "Ik hoef geen feestje, helemaal niks", aldus Gordon.

De biografie van Gordon ligt vanaf volgende week woensdag in de winkel. Om de release toch een beetje te vieren doet hij een signeersessie, in de nacht van 27 op 28 februari bij een boekhandel in Amsterdam-Noord. "De Febo twee deuren verder is dan ook open dus er zijn allemaal lekkere hapjes, en er is ook champagne! Dus kom gezellig langs om het mee te vieren", aldus Gordon.

In het boek spreekt Gordon onder meer over zijn cocaïnegebruik, zo werd eerder al duidelijk. "Maar geloof me, het boek is zoveel meer dan die excessen die genoemd worden. Het is het verhaal van mijn leven en dat was niet altijd gevuld met louter vreugde en plezier", zo zei hij eerder.

Gordon heeft eerste exemplaar biografie
Gordon heeft eerste exemplaar biografie (Foto: BuzzE)

Trump wil verbod op omstreden wapenaccessoires

De Amerikaanse president Donald Trump wil af van hulpmiddelen die semi-automatisch wapens feitelijk veranderen in automatische vuurwapens. Hij laat wetgeving opstellen om dergelijke wapenaccessoires te verbieden.

Trump gaf de minister van Justitie opdracht met een voorstel te komen om "alle apparaten te verbieden waarmee legale wapens kunnen worden gebruikt als machinegeweren". Het gebruik van dergelijke hulpmiddelen is omstreden. Stephen Paddock, die vanuit zijn hotelkamer een bloedbad aanrichtte op een muziekfestival in Las Vegas, had meerdere geweren voorzien van dergelijke 'bump stocks'.

De president staat vanwege de bloedige schietpartij op een school in Parkland onder druk om het vuurwapengeweld in zijn land terug te dringen. De woordvoerster van het Witte Huis sloot niet uit dat meer maatregelen volgen. Ze zei bijvoorbeeld dat "nog niet is vastgesteld"of er een leeftijdsgrens moet worden ingesteld voor mensen die semiautomatische vuurwapens willen kopen.

Trump wil verbod op omstreden wapenaccessoires
Trump wil verbod op omstreden wapenaccessoires (Foto: ANP)

BLōF grote winnaar 100% NL Awards

BLØF is met twee muziekprijzen de grote winnaar van de 100% NL Awards. De Zeeuwse band won dinsdag met Zoutelande de prijs voor Hit van het jaar. De track Wereld van verschil, waar ook Typhoon aan meewerkte, won de 100% NL Award voor meest gedraaide track.

Guus Meeuwis won een award in de categorie Beste zanger. Marco Borsato nam voor zijn plaat Thuis de award in ontvangst voor Beste album. Borsato is in de negen jaar van het bestaan van de publieksprijzen recordhouder. Hij verzamelde er in de afgelopen jaren al acht in totaal.

Kensington sleepte de 100% NL Award voor beste band in de wacht. Het is voor het derde jaar op rij dat Kensington deze publieksprijs wint. De Toppers wonnen in de categorie Beste Live Act voor hun concerten in de Amsterdam ArenA.

Trots

De award voor Beste zangeres ging naar Miss Montreal die in het verleden al drie beeldjes mee naar huis mocht nemen. Nieuwkomer Vinchenzo is verkozen tot Talent van het jaar.

Ronald Sebök van 100% NL zegt: "Ik ben ontzettend trots dat we deze publieksprijzen nu alweer voor het negende jaar op rij uitreiken. Er is ontzettend veel talent in ons eigen kikkerlandje. Dat zie je pas echt goed op een avond als deze."

Anouk

De 100% NL Award voor Muziekmoment van het jaar was al in december uitgereikt aan zangeres Maan voor haar deelname aan het programma De beste zangers van Nederland. Anouk was al verzekerd van de 100% NL Oeuvre Award. Twintig jaar na haar doorbraak met Nobody's Wife werd zij dinsdag in club Panama geëerd voor haar gehele muzikale oeuvre.

BLØF grote winnaar 100% NL Awards
BLØF grote winnaar 100% NL Awards (Foto: BuzzE)

Spaanse rapper moet cel in om songteksten

Een rapper uit Mallorca moet vanwege zijn teksten 3,5 jaar de cel in. Zanger 'Valtònyc' verheerlijkte in zijn nummers terrorisme en beledigde de Spaanse koninklijke familie, zo luidde het oordeel. Het Spaanse hooggerechtshof bekrachtigde dinsdag volgens justitie een uitspraak van een lagere rechtbank.

De 24-jarige Valtònyc, wiens echte naam Josep Miquel Arenas luidt, had in zijn nummers onder meer opgeroepen tot de gewapende bezetting van de zomerresidentie van de koninklijke familie. Hij verdedigde zich door erop te wijzen dat rappers zich doorgaans provocerend uitlaten. Ook deed de rapper tevergeefs een beroep op de kunstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Hij kan nog naar het constitutioneel hof stappen.

Spaanse rapper moet cel in om songteksten
Spaanse rapper moet cel in om songteksten (Foto: ANP)

Horrorclown in Kootwijkerbroek!

In de media is de afgelopen 24 uur veel aandacht voor een clown die kinderen lastig zou vallen in Kootwijkerbroek. Zondagmiddag kwam er bij de politie een melding binnen dat een jongetje in Kootwijkerbroek lastiggevallen zou zijn door een man verkleed als clown. Omroep Gelderland meldt dat de man ook naakt gezien is.

Zeker twee scholen in de omgeving hebben maandag een waarschuwingsmail naar ouders verstuurd,  Volgens directeur Paans van de reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek zijn er bij hem meerdere meldingen over de clown binnengekomen.

Over het signalement van de clown kan de directeur niet veel zeggen: "Hij verkleedt zich op verschillende manieren en is soms naakt. Voor kinderen is dat heel erg, dat wil je liever niet. We hebben de leerlingen gewaarschuwd: mocht je iets verdachts of vreemds zien, blijf niet hangen maar loop door, en wees samen alert."

De politie heeft nog dezelfde dag een aangifte hiervan opgenomen en is een onderzoek gestart. In dat onderzoek is gekeken naar camerabeelden, zijn getuigen gehoord en worden mogelijke sporen onderzocht. Naast deze melding heeft de politie geen enkele andere vergelijkbare melding uit Kootwijkerbroek gehad.

OM wil witwassende bitcoinhandelaar in cel

Het openbaar Ministerie (OM) wil dat een 38-jarige bitcoinhandelaar die voor bijna 12 miljoen euro aan virtuele munten witwaste vijf jaar de cel ingaat. Het virtuele geld dat de man in twee jaar tijd inwisselde voor gewoon geld is vermoedelijk afkomstig van illegale handel op internet in drugs en andere verboden goederen.

De 38-jarige verdachte, een in Amsterdam wonende Brit, liet zich volgens de officier van justitie in Dordrecht van 2014 tot 2016 vorstelijk betalen door klanten die anoniem wilden blijven. Omdat de Brit bankrekeningen gebruikte die op zijn eigen naam stonden, konden klanten buiten beeld blijven. Door deze aanpak was de verdachte volgens justitie destijd een pionier in een snel veranderende wereld van bitcoinhandel.

Hennepteelt
De wisselaar stond ook terecht voor hennepteelt. Op zijn computer trof de politie tal van foto’s aan van een hennepplantage in de vorige woning van de man. De officieren van justitie benadrukten dat illegale handel in drugs, levensgevaarlijke medicijnen en wapens alleen mogelijk zijn dankzij dienstverleners als deze verdachte.

Hij dacht een gat in de markt te hebben gezien en was er in gesprongen. Hij begon met eeen wietplantage, verkocht de oogst op het darkweb en liet zich betalen in bitcoins. Al snel merkte hij dat hij de wiet niet meer nodig had om een flinke omzet en fijne winst te boeken. Volgens de man zelf waren zijn klanten eerzame burgers en geen boeven.

De rechter doet op 6 maart uitspraak.

OM wil witwassende bitcoinhandelaar in cel
OM wil witwassende bitcoinhandelaar in cel (Foto: BuzzT)

Coronel met Honda Civic in FIA WTCR

Dinsdag werd bekend dat Tom Coronel komend seizoen zal deelnemen aan het FIA WTCR. Dit nieuwe kampioenschap is de opvolger van het FIA World Touring Car Championship. De Honda Civic TCR wordt ingezet door het Belgische Boutsen Ginion Racing. Teamgenoot is de Portugees Tiago Monteiro.

Het nieuwe FIA WTCR is een samenvoeging van het FIA WTCC en de TCR International Series. Door de hoge kosten was het WTCC niet meer levensvatbaar. Het technisch reglement van TCR is vanwege de veel langere kosten juist aan een opmars bezig. Diverse autofabrikanten waaronder Audi, Honda, Hyundai, Opel, Peugeot, SEAT en Volkswagen hebben auto's beschikbaar. Naast het internationale kampioenschap zijn er ook diverse nationale kampioenschappen.

In het geruchtencircuit werd Coronel al langer aan Boutsen Ginion Racing gelinkt maar nu is het dan ook officieel. De Nederlander en het Belgische team zijn overigens geen onbekenden voor elkaar. Vorig jaar namen Coronel en het team van voormalig F1-coureur Thierry Boutsen samen deel aan diverse wedstrijden van TCR Benelux.

De teamgenoot van Coronel bij het team is Tiago Monteiro. De Portugees was in 2005 en 2006 actief in de Formule 1 bij Jordan en Midland. Na zijn F1-carriere was hij jarenlang fabriekscoureur bij SEAT en Honda in het WTCC.

Tom Coronel: “Natuurlijk heb ik er sinds de eerste signalen doorkwamen alles aan gedaan om daarbij te zijn, dus ik ben superblij dat het nu is gelukt. Velen weten dat ik twee jaar geleden al hoopte op deze ontwikkeling. Het FIA WTCR is een goede opvolger van het FIA WTCC, waar ik alle jaren aan heb meegedaan, maar in laatste periode vaak sportief gezien als veldvulling. Nu staan we voor een volledig nieuwe uitdaging, met voor iedereen gelijk materiaal, op circuits in de hele wereld en voor mij in een topsetting met de door JAS Motorsport gebouwde en door Boutsen Ginion ingezette splinternieuwe Honda Civic. Een auto, speciaal voor dit kampioenschap gebouwd en waarmee we de strijd met de andere merken zonder meer aan kunnen.”

Coronel reveals plans of WTCR in 2018 with the Honda Civic and Boutsen Ginion racing (Bron: Youtube)

Voorlopige kalender 2018
7-8 april Marrakesh Marokko
28-29 april Hungaroring Hongarije
10-13 mei Nürburgring Nordschleife Duitsland
19-21 mei Circuit Zandvoort Nederland
23-24 juni Vila Real Portugal
21-22 juli n.n.b. (alternatief 6-7 oktober)
4-5 augustus Termas de Rio Hondo Argentinië
29-30 september Ningbo International Speedpark China
6-7 oktober n.n.b. (alternatief 21-22 juli)
27-28 oktober Suzuka International Racing Course Japan
17-18 november Circuito da Guia Macau

Palestijnse president wil vredesconferentie

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil een internationale conferentie later dit jaar over vrede in het Midden-Oosten. Daaraan zouden onder andere ook Israël en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad mee moeten doen.

Hij verklaarde dat dinsdag toen hij sprak als gast bij de VN-Veiligheidsraad in New York.

De Palestijnen zien de VS niet langer als de grote bemiddelaar in het conflict en hebben opgeroepen tot een gezamenlijk aanpak van het probleem. Washington is in de Palestijnse achting gezakt toen president Donald Trump Jeruzalem erkende als hoofdstad van Israël. Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad.

Meteen na de oproep voor een vredesconferentie, verklaarden de VS bij monde van VN-ambassadeur Nikki Haley "klaar te zijn"om het gesprek over vrede in het Midden-Oosten aan te gaan.

Palestijnse president wil vredesconferentie
Palestijnse president wil vredesconferentie (Foto: ANP)

Politie voorspelt overvallen pizzabezorgers

Kennelijk kan de politie in de toekomst kijken. Zo voorspelt zij dat op 12 december 2018 een 18-jarige Schiedamse pizzabezorger het slachtoffer wordt van een zinloze overval. Hij zal op de Eduard van Beinumlaan beroofd worden van een pakje sigaretten en wat fastfood. 

Ook weten ze te voorspellen dat op 15 december 2018 in Dordrecht een 17-jarige pizzabezorger beroofd zal worden van de pizza die hij moest bezorgen en van vijftig euro. Dit zal gebeuren op de Troelstraweg. 

Op zondag 16 december 2018 zal een 18-jarige Rotterdammer onder bedreiging van een vuurwapen op de  Palsterkamp een pizza en zijn portemonnee moeten afstaan. Daarnaast zal op diezelfde dag een 15-jarige knul op de Watertorenweg worden beroofd door vier mannen op het moment dat hij op zijn telefoon de route naar zijn afleveradres bekijkt. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Politie Rotterdam voorspelt de toekomst
Politie Rotterdam voorspelt de toekomst

Uiteraard steken we lichtelijk de draak met de politie in dit bericht. De overvallen hebben afgelopen maand plaatsgevonden. De politie vraagt dan ook aandacht voor het feit dat pizzabezorgers, ondanks dat steeds meer winkels overgaan op 'cash-free' bezorgen, toch nog doelwit zijn van overvallers. Omdat de slachtoffers vaak jong zijn, en de ervaringen traumatisch, is het lastig om de daders op te sporen. 

De overvallen vinden vaak in de avonduren plaats, en meestal op plaatsen waar geen camera's hangen. Dit, in combinatie met de impact die de overval op de bezorgers heeft, maakt het lastig voor de bezorgers om een duidelijk signalement van de daders te geven. De politie roept burgers dan ook op om mogelijke camerabeelden te delen of informatie anoniem te delen met de politie. 

Op het moment van schrijven van dit artikel, ontdekte de politie hun fout en heeft deze hersteld. Je kunt het originele artikel hier vinden. 

Advocaat Holleeder wil deal zus op tafel

Sander Janssen, een van de advocaten van Willem Holleeder, wil precies weten welke afspraken Sonja Holleeder als getuige heeft gemaakt met de Staat als het gaat om de erfenis van Cor van Hout.

Dinsdag werd duidelijk dat er vorig jaar afspraken met Sonja zijn gemaakt om haar als getuige in vrijheid te laten verklaren, zonder te beducht te hoeven zijn voor eventuele consequenties.

Alles draait daarbij om de criminele erfenis van Cor van Hout, de partner van Sonja Holleeder en de vroegere 'bloedgabber' van haar broer Willem. Sonja sloot daarover al eerder een deal. Om strafvervolging te voorkomen in een onderzoek naar de erfenis betaalde ze toen 1,1 miljoen euro aan justitie.

Erfenis inpikken

Volgens Sonja zit haar broer Willem achter de moord op Van Hout. Vervolgens zou hij de erfenis van Van Hout hebben willen inpikken. Advocaat Janssen betwist dat en vermoedt dat er door Sonja zelf financiële listen met de nalatenschap zijn uitgehaald. Van Hout werd in 2003 geliquideerd.

,,De afwikkeling van de erfenis vormt het hart van de verklaring van Sonja Holleeder", aldus Janssen. De nalatenschap bestond onder meer uit prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar. Van Hout zou daar losgeld van de Heinekenontvoering in hebben geïnvesteerd.

Motief

Janssen: ,,Dit gaat over het motief dat meneer Holleeder volgens de getuige zou hebben gehad om Cor van Hout te vermoorden. Ik vind dat duidelijk moet worden of deze getuige zit te jokken of niet." Sonja ontkende dat ze loog.

De rechtbank beslist vrijdag of Janssen zijn zin krijgt. Het getuigenverhoor van Sonja Holleeder is voor onbepaalde tijd opgeschort.

Emotioneel

Eerder concentreerde het getuigenverhoor van Sonja zich op de persoonlijke verhouding met haar broer. Sonja raakte daarbij een paar keer zeer geëmotioneerd, of werd kwaad.

,,Wij moesten normaal blijven doen", herhaalde Sonja keer op keer, om duidelijk te maken dat ieder afwijkend gedrag tot problemen met Willem leidde. ,,Als je niet met hem bent, ben je tegen hem. Zo redeneerde hij."

Advocaat Holleeder wil deal zus op tafel
Advocaat Holleeder wil deal zus op tafel (Foto: ANP)

'Nog geen derde asielaanvragen goedgekeurd'

Minder dan een derde van de eerste asielaanvragen waarover in de periode januari tot en met december 2017 is beslist, is ingewilligd. Dit blijkt uit de meest recente kerncijfers asiel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2016 lag het inwilligingspercentage nog boven de vijftig procent. De daling wordt mede verklaard doordat in 2017 een stuk minder beslissingen zijn genomen op eerste asielaanvragen door Syriërs, Eritreeërs en staatlozen dan in 2016. Het inwilligingspercentage voor deze groepen asielzoekers ligt relatief hoog. Daarnaast steeg het percentage asielaanvragen dat wordt afgewezen op basis van de Dublinverordening van 19 procent in 2016 naar 30 procent in 2017.

De meeste asielzoekers die vorig jaar een eerste asielaanvraag deden, komen net als in 2016 uit Syrië en Eritrea. Het inwilligingspercentage voor deze landen lag vorig jaar opnieuw boven het gemiddelde: respectievelijk 70 en 65 procent. De asielaanvragen van Syriërs en Eritreeërs die wel worden afgewezen worden meestal afgewezen omdat ze eerder in een ander EU land zijn geweest en daar hun asielaanvraag moeten doen. De top vijf eerste aanvraaglanden wordt gecompleteerd door Marokko (7%), Algerije (6%) en Irak (5%). Ongeveer 21 procent van de asielzoekers die in 2017 voor het eerst een asielaanvraag indienden, komt uit een veilig land van herkomst.

Drie procent van het totaal aantal eerste asielaanvragen werd vorig jaar gedaan door mensen met de Turkse nationaliteit. Het inwilligingspercentage voor deze groep asielzoekers was 73 procent. Dit relatief hoge percentage wordt mede verklaard door de complexiteit van de Turkse aanvragen in de nasleep van de coupepoging uit juli 2016. Vanwege deze complexiteit en het belang van een zorgvuldig proces is het merendeel van deze zaken in de verlengde asielprocedure behandeld. Besluitvorming vond met name plaats vanaf eind september 2017, ook op de aanvragen uit 2016. Het merendeel van de zaken is ingewilligd. Daarnaast wordt slechts acht procent van de Turkse asielaanvragen niet in behandeling genomen op grond van de Dublinverordening. Dit leidt tot minder afwijzingen dan bij andere groepen asielzoekers. Gemiddeld ligt dit percentage op 30 procent.

De Vrij: "Het doet pijn om op deze manier weg te gaan"

Stefan de Vrij vertrekt komende zomer transfervrij bij Lazio en de verdediger betreurt de manier waarop hij gaat vertrekken bij de club uit Rome.

De 26-jarige centrale verdediger stapte in de zomer van 2014 voor zeven miljoen euro over naar Lazio. Bij de Romeinen groeide hij uit tot absolute sterkhouder en er was de club veel aan gelegen om zijn contract te verlengen, maar beide partijen wisten geen overeenstemming te bereiken, waardoor de Nederlander in de zomer transfervrij kan vertrekken.

"Het was een zeer moeilijke periode vol speculaties over mijn toekomst om op dit punt te komen dat niemand wilde. Helaas konden we om verschillende redenen geen bevredigende overeenkomst vinden voor beide partijen", schrijft De Vrij op zijn Facebookpagina.

"Ik begrijp de teleurstelling van de Lazio-fans erg goed en het doet me pijn om op deze manier weg te gaan. Hoewel ik heel gelukkig ben en me hier thuis voel, moeten we soms uit onze comfortzone stappen om onze gewenste doelen te bereiken."

"Ik zal Lazio en de fans voor altijd dankbaar zijn dat ze er altijd voor me zijn, voor het vertrouwen en de gebonden kansen. Ik heb altijd geprobeerd om dat te laten zien door het beste van mijn te geven en dat zal ik tot het einde blijven doen."

De Vrij speelde tot dusver honderd wedstrijden voor Lazio en kwam daarin tot zeven doelpunten en vier assists. In aanloop naar dit seizoen won de 33-voudig international de Italiaanse Super Cup, wat zijn enige behaalde prijs is.

Bokser Holzken plotseling opgeroepen voor groot gevecht

Bokser Nieky Holzken mag zaterdag op komen draven voor het (boks)gevecht van zijn leven. Hij neemt het dan in Nürnberg op tegen de Brit Callum Smith in de halve finales van de World Boxing Super Series, waar in de finale van het supermiddengewicht (-76,2kg) gevochten wordt om de wereldtitels van twee bonden.

De Duitser Jürgen Brähmer zou in eigen land tegen Smith vechten, maar hij is ziek geworden en kan zaterdag niet in actie komen. Holzken stond op de reservelijst en mag zich nu dus daadwerkelijk gereed maken voor veruit het grootste gevecht uit zijn carrière in het boksen, nadat de 34-jarige Brabander de overstap vanuit het kickboksen maakte.

"Ik heb op deze kans gewacht en ben gewoon voorbereid", reageerde Holzken. "Het gaat een mooi gevecht worden en, Callum, ik hoop dat je er klaar voor bent: ik ga je verslaan", sprak The Natural alvast stevige taal. Vanaf 22.30 uur kunnen we zaterdag live inschakelen op RTL7. De winnaar van het gevecht strijdt, vermoedelijk in Londen, tegen wereldkampioen George Groves.

SociOlympics dag 14, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Er was weer Oranje-succes vandaag, de relayploeg pakte brons:

Dat zorgde voor de nodige emotie bij de vader van Suzan Schulting

Voor Jorien ter Mors betekent het een mooi afscheid van het shorttracken:

En Ter Mors schreef geschiedenis:

Maar voor Rianne de Vries was het een dag met gemengde gevoelens. De shorttrackster beleeft haar tweede Olympische Spelen maar net als vier jaar geleden kwam ze niet in actie:

Shorttracker Itzhak de Laat had vandaag een bijbaantje, zijn toernooi zat er al op:

Voor de SGP hebben de Spelen een ongewenst bijeffect op Twitter:

De ijshockeyfans uit Slovenië hebben kosten nog moeite gespaard om hun team aan te moedigen:

Biertje erbij en rustig curling kijken, beter wordt het niet:

Sjinkie Knegt kwalificeerde zich vandaag als enige Nederlandse shorttracker niet voor de volgende ronde en dat deed een beetje pijn bij mevrouw Knegt:

Eerder zagen we in deze rubriek al dat honden graag naar curling kijken, maar ook voor kunstrijden zijn liefhebbers:

Ook journalisten hebben het zwaar op de Winterspelen:

 

#pyeongchang2018

Een bericht gedeeld door Алексей Филиппов (@alexfilippov) op20 Feb 2018 om 1:49 (PST)

Tenslotte kijken we alvast 2,5 jaar vooruit naar de Zomerspelen in Tokyo:

CocaÔne in bloed overleden Haagse arrestant

In het bloed van de 39-jarige Paul Selier, die begin deze maand overleed nadat hij hardhandig was gearresteerd in Waddinxveen, is cocaïne gevonden. Justitie in Den Haag bevestigt dat na berichtgeving door Omroep West. Maar over de invloed van het drugsgebruik kan een woordvoerster nog niets zeggen.

Uit nader onderzoek moet bijvoorbeeld nog blijken hoeveel coke in het bloed van Selier zat en wanneer hij de drugs had ingenomen. De Rijksrecherche onderzoekt de dood van de Haagse autohandelaar. Zijn doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Op videobeelden van de arrestatie was te zien dat de man meerdere klappen kreeg van een politieagent terwijl hij plat op zijn buik op de grond lag. Het Openbaar Ministerie liet eerder weten dat hij een verwarde indruk maakte.

In Den Haag demonstreerden maandag enkele tientallen mensen tegen "buitensporig politiegeweld"naar aanleiding van de dood van Selier.

Cocaïne in bloed overleden Haagse arrestant
Cocaïne in bloed overleden Haagse arrestant (Foto: ANP)

Roest vervangt Verweij in ploegenachtervolging

De kogel is door de kerk: Koen Verweij start woensdag niet in de halve finales van de ploegenachtervolging. De favoriet op de 1500 meter stelde op die afstand zwaar teleur, en in de eerste ronde van de ploegenachtervolging moest hij zich compleet leeg trekken om het tempo van Sven Kramer en Jan Blokhuijsen te kunnen volgen.

Verweij lijkt dus ernstig slecht gepiekt te hebben, en bondscoach Geert Kuiper besloot nu dan ook om de stap te zetten het gouden team van Sochi uit elkaar te halen. Patrick Roest zal Verweij vervangen en dat lijkt een logische keuze: Roest verkeert immers wél in topvorm, getuige zijn verrassende zilveren medaille op de 1500 meter.

"Na de halve finale maken we weer een keuze voor de volgende rit", aldus Kuiper. Verweij was nuchter onder het besluit: "Ik reed gewoon niet zo goed, en ik heb nog meer races", doelende op de halve finales en in principe de finale van de massastart. "We zullen nu zien hoe Patrick het doet."

Nederland rijdt om 12.30 uur tegen Noorwegen voor een plek in de finale. De vrouwen beginnen een half uur eerder tegen de VS aan hun halve eindstrijd. De finales worden ook woensdag verreden.

Lamprou twijfelt over toekomst bij Ajax

De toekomst van Kostas Lamprou bij Ajax is onzeker. De doelman heeft een aflopend contract en er is nog geen duidelijkheid over een verlenging.

De 26-jarige Griek is derde doelman in de selectie van trainer Erik ten Hag en speelde alleen één wedstrijd in de KNVB Beker in het eerste elftal. "Hij wil weer wekelijks voetballen, of daar in ieder geval echt om kunnen strijden. Bij Ajax of bij een andere club, maar Ajax is onze eerste gesprekspartner", vertelt zaakwaarnemer Winnie Haatrecht in gesprek met Voetbal International.

"Ik heb in de winterstop al met Ajax gebeld over Kostas. Er was belangstelling van andere clubs, maar hij mocht onder geen beding vertrekken vanwege de blessure van Benjamin van Leer. Daar hadden wij alle begrip voor. Binnenkort gaan we weer met elkaar in gesprek en dan zal wel duidelijk worden of Kostas bij Ajax blijft."

"Stel dat André Onana vertrekt, dan kan zijn situatie eventueel veranderen. Alles draait om zijn uitzicht op speeltijd. Maar Kostas staat er in heel Nederland goed op. Hij is gewoon een heel goede keeper en in Nederland weet men dat ondertussen ook wel."

IJshockeyers Duitsland op z'n Duits naar kwartfinales Spelen

De Duitse ijshockeyploeg heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Olympische Spelen in Pyeongchang. In het Gangneung Hockey Centre werd Zwitserland in overtime verslagen.

Al na een goede minuut tekende Leonhard Pföderl voor de Duitse voorsprong, die ze een dikke twintig minuten vast konden houden. Simon Moser schoot de Zwitsers langszij, waarna zich een spannend duel ontvouwde. Beide ploegen kozen regelmatig de aanval en probeerden alles, maar het lukte maar niet om goalies Jonas Hiller (Zwitserland) en Danny aus den Birken (Duitsland) te passeren.

Ook een laatste slotoffensief mocht niet baten, en dus maakten de ploegen zich gereed voor maximaal tien minuten overtime. Lang duurde het niet: binnen een halve minuut frommelde veteraan Yannic Seidenberg de golden goal binnen, waarmee de Duitsers zich bij de laatste acht voegden.

Kwartfinales Olympische Spelen
Tsjechië - Verenigde Staten
Rusland - Noorwegen
Canada - Finland
Zweden - Duitsland

Sunweb presenteert nieuw tijdritpak Dumoulin

Sunweb heeft dinsdag voor het eerst de regenboogtrui van Tom Dumoulin en zijn nieuwe Giant-tijdritfiets laten zien aan het publiek. Zaterdag in de tijdrit van de Abu Dhabi Tour, die woensdag van start gaat, zal hij voor het eerst in actie komen in zijn nieuwe tijdritpak.

"Ik heb de kleding twee dagen geleden pas voor het eerst gezien. Ik heb er heel blij mee en verheug me nu al op de tijdritten die ik dit jaar in deze regenboogtrui kan koersen", aldus Dumoulin op de website van zijn ploeg.

"Het is een traditionele trui en ik ben ook tevreden met de keuze voor een witte broek. Zaterdag in de 12,8 kilometer lange tijdrit in Abu Dhabi ben ik meteen direct extra gemotiveerd om een scherpe tijd neer te zetten."

Seizoen van winteraankoop AZ nu al voorbij

Een flinke domper voor AZ. De ploeg trok Ondrej Mihálik afgelopen januari aan, maar hij kan vanwege een blessure in de rest van het seizoen niet meer in actie komen.

AZ nam Mihálik in januari over van het Tsjechische FK Jablonec en haalde daarmee een concurrent voor Wout Weghorst in huis. Hij moest het gat dat Fred Friday achter zich liet opvullen, maar John van den Brom kan dit seizoen geen beroep meer doen op Mihálik.

De aanvaller kwam vorige week voor Jong AZ in actie toen de ploeg het op nam tegen Fortuna Sittard. Mihálik moest het veld vroegtijdig verlaten met een blessure en inmiddels is bekend dat hij zijn voorste kruisband afgescheurd. Dat meldt AZ dinsdag via de officiële kanalen.

Mihálik zal zes tot negen maanden moeten herstellen en kan daardoor dit seizoen niet meer in actie komen. Dat is een flinke domper voor AZ, dat ongeveer anderhalf miljoen euro voor hem betaalde. Mihálik tekende een contract tot de zomer van 2022.

'Paris Hilton for president'

Paris Hilton is klaar voor een nieuwe uitdaging: president van de Verenigde Staten worden. Dit zegt de blonde diva op Twitter onder #MakeAmericaHotAgain en #ParisForPresident, waarbij ze belooft als president het Witte Huis roze te verven.

Op Twitter voegt ze een foto toe waarop ze in een wit jasje met roze bh, samen met haar chihuahua achter het presidentiële katheder staat.

"Amerika zou mij de baas moeten laten zijn! Zo moeilijk kan het niet zijn!'', twittert ze. Om haar oproep kracht bij te zetten voegt ze ook een paar politieke statements toe: "waterboarding is een marteling en de opwarming van de aarde is niet hot!". Of het menens is moet nog blijken.

'Paris Hilton for president'
'Paris Hilton for president' (Foto: BuzzE)

Eis: voorwaardelijke straf 'rennende rukker'

Tegen een 35-jarige Pool die in de zomer van 2015 in IJmuiden vrouwen belaagde en bekend werd als 'de rennende rukker', is twee maanden voorwaardelijke celstraf geëist. De officier van justitie vroeg de rechtbank daarnaast een van de slachtoffers 250 euro smartengeld toe te kennen.

Artur Z. veroorzaakte nu bijna drie jaar geleden tijdens de zomermaanden in korte tijd veel commotie in IJmuiden. De schennispleger joeg vrouwen die alleen op straat waren de stuipen op het lijf door zijn broek te laten zakken en zichzelf - terwijl hij hen strak bleef aankijken - met veel gekreun en gehijg te bevredigen. Vervolgens nam hij als de wiedeweerga de benen. Hij kon uiteindelijk worden ingerekend toen een van zijn slachtoffers hem herkende in een supermarkt.

Z. was er dinsdag zelf niet bij in de rechtbank en had ook geen advocaat ingeschakeld om zijn belangen te behartigen. Hij zat korte tijd vast en nam na zijn vrijlating snel de benen naar zijn thuisland, waar hij zich voor zover bekend nog steeds bevindt. Van de man is alleen bekend dat hij hier werkte, samen woonde met andere Polen en heeft gezegd dat hij thuis een vrouw en twee jonge kinderen had. Bij de politie sprak hij destijds alle beschuldigingen tegen.

Problemen met papierwerk

Zijn zaak stond eind 2016 al op de rol van de rechtbank, maar kon toen niet doorgaan omdat er problemen waren met het papierwerk. De officier woog dat tijdverloop mee in de strafeis, maar benadrukte nog wel dat Z. destijds ,,voor grote onrust zorgde in IJmuiden. Vrouwen durfden niet meer alleen over straat en voelden zich onveilig. Hij volgde een 17-jarig meisje tot aan haar voordeur om zich vervolgens naast haar te gaan staan aftrekken", schetste zij een van de gevallen.

De rechtbank doet 6 maart uitspraak.

Eis: voorwaardelijke straf 'rennende rukker'
Eis: voorwaardelijke straf 'rennende rukker' (Foto: ANP)

Kabinet moet 'passeren Kamer' komen uitleggen

De Tweede Kamer is ontstemd dat het kabinet een advies over de intrekking van het referendum eerder naar journalisten heeft gestuurd dan naar de Kamer zelf. De hele Kamer wil tekst en uitleg, en de SP wil zelfs excuses.

De Kamer vroeg de Raad van State, de belangrijkste adviseur van regering en parlement, om nog eens toe te lichten of de raad inderdaad vindt dat het kabinet een referendum over de afschaffing van het referendum mag blokkeren. Maar, klaagt SP'er Ronald van Raak, dat advies deelde het kabinet eerder met de pers dan met de Kamer. Hij vraagt zich af of journalisten daarbij meteen ook zijn bestookt met "propaganda". Bovendien hoort het kabinet te allen tijde eerst de Kamer te informeren, stelt Van Raak. Voor dat laatste kreeg hij bijval van nagenoeg de hele Kamer.

De oppositie klaagt al langer dat het kabinet de Kamer vaak rijkelijk laat inlicht. Veel partijen ergerden zich er bijvoorbeeld aan dat minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in de krant de leugen opbiechtte die hem de kop zou kosten, en hij noch premier Mark Rutte voordien de Kamer op de hoogte stelde. Rutte beloofde toen nog beterschap, maar daar is volgens GroenLinks nog niets van te zien.

Kamerlid Bart Snels wijst erop dat hij en zijn collega's ook maandag weer twee kabinetsbesluiten uit de krant hebben moeten vernemen. Dat "neigt naar minachting van het parlement", stelt Snels. Hij wil uitleg van de minister-president en vraagt hem om "maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen".

Kabinet moet 'passeren Kamer' komen uitleggen
Kabinet moet 'passeren Kamer' komen uitleggen (Foto: ANP)

Mueller klaagt Nederlandse advocaat aan

De Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan is aangeklaagd door speciale aanklager Robert Mueller die de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt. Hij zou in november 2017 een valse verklaring hebben afgelegd over zijn werkzaamheden voor de regering van Oekraïne.

Dat blijkt uit een aanklacht van Robert Mueller tegen Van der Zwaan die dinsdag is gepubliceerd.

Van der Zwaan werkte tot 2017 bij het advocatenkantoor Skadden in Londen en is getrouwd met Eva Khan, de dochter van de Oekraïnse-Russische miljardair German Khan. Hij zou de zoon van een Russische moeder zijn en volgens de website van Skadden spreekt hij Russisch en Nederlands.

Volgens gegevens van de Britse Kamer van Koophandel is Van der Zwaan Nederlands.

Mueller klaagt Nederlandse advocaat aan
Mueller klaagt Nederlandse advocaat aan (Foto: ANP)

Games with Gold voor maart bekendgemaakt

Abonnees van Xbox Live Gold kunnen binnenkort weer aan de slag met vier nieuwe games die zonder extra kosten te downloaden zijn. Het betreft Trials of the Blood Dragon en Superhot voor Xbox One en Brave: The Video Game en Quantum Conundrum voor Xbox 360.

Trials of the Blood Dragon is gratis te downloaden tussen 1 maart en 30 maart. Superhot is gratis te downloaden van 16 maart tot 15 april. Brave: The Video Game is gratis van 1 maart tot 15 maart en Quantum Conundrum is gratis van 16 maart tot 31 maart. De games voor Xbox 360 zijn uiteraard ook te spelen op Xbox One.


Finse ijshockeyers naar kwartfinale na winst tegen thuisland Zuid-Korea

De Finse ijshockeyploeg heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Olympische Spelen. In de tussenronde won Finland met 5-2 van thuisland Zuid-Korea.

Na vijf minuten spelen kwam de Finse ploeg al op 1-0 voorsprong komen door een doelpunt van Petri Kontiola. De 33-jarige Fin zette na vier minuten spelen in de tweede periode ook de 2-0 op het bord zetten voor de Finnen. Niet lang daarna maakte de pas 18-jarige Miro Heiskanen de 3-0 op het scorebord zetten na een assist van zijn leeftijdgenoot Eeli Tolvanen. Tolvanen was ook al bij de eerste twee doelpunten betrokken geweest via twee assists.

Er leek weinig aan de hand voor de Finse ijshockeyploeg in de tweede periode, maar toch kon Zuid-Korea terugkomen in de wedstrijd. Eerst maakte Brock Radunske de 3-1 en twee minuten later maakte Ahn Jin-hui de aansluitingstreffer. De Koreaanse ploeg in het kreeg verdere verloop van de tweede periode een aantal goede kansen, maar mede door goed optreden van de Finse goalie bleef het bij 3-2 in de tweede periode.

In de derde periode had Finland weer het beste van het spel hebben. In de powerplay voor Finland zou naar een 4-2 uitlopen via een goal van Juuso Hietanen. Zuid-Korea had het moeilijk en werd niet meer dreigend in het verdere verloop. Toch besloot de coach van de Koreanen om hun doelman eruit te halen en daarvan kon Finland in de laatste seconden van de wedstrijd van profiteren via Sakari Manninen.

De Finse ijshockeyploeg neemt het in de kwartfinale op tegen Canada, dat zich direct had geplaatst voor de kwartfinales door als beste nummer twee te eindigen.

Zwitserland draait geldkraan naar Oxfam dicht na seksschandaal

Zwitserland heeft zijn donaties aan de Britse hulporganisatie Oxfam opgeschort. Aanleiding is het seksueel wangedrag van hulpverleners na de aardbeving in Haïti in 2010.

Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken eist "waterdichte opheldering van de gebeurtenissen", aldus een woordvoerder. Bern heeft tussen 2013 en 2017 bijna 18 miljoen euro overgemaakt naar Oxfam.

Oxfam Groot-Brittannië publiceerde maandag het volledige interne rapport over het wangedrag. Medewerkers van Oxfam huurden in Haïti, tijdens de hulpoperatie na de verwoestende aardbeving, jonge prostituees in voor seksfeesten. Het rapport is in 2011 geschreven, na onderzoek in Haïti, volgend op meldingen van wantoestanden.

Eerder deze week liet de CEO van Oxfam nog weten dat hij de opheft nogal overtrokken vond; ze hadden immers geen babies vermoord.

Zwitserland draait geldkraan naar Oxfam dicht
Zwitserland draait geldkraan naar Oxfam dicht (Foto: ANP)

Walmart kan online groeitempo niet volhouden

De groei in de onlineverkopen van de Amerikaanse supermarktgigant Walmart begint af te zwakken. Afgelopen kwartaal wist 's werelds grootste retailer de verkopen via het internet op zijn thuismarkt nog maar met 23 procent op te voeren, waar in de voorgaande kwartalen sprake was van meer dan 50 procent groei.

Het gaat om een belangrijk cijfer, omdat het aangeeft hoe Walmart het doet in de strijd tegen webwinkelreus Amazon. Volgens kenners kan het bedrijf het zich helemaal niet veroorloven om online aan kracht in te boeten. Rivaal Amazon boort telkens maar nieuwe markten aan en stapte recent bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg.

De totale verkopen van Walmart gingen met dik 4 procent omhoog naar ruim 136 miljard dollar. Onder de streep bleef afgelopen kwartaal 2,2 miljard dollar over, tegen een nettowinst van 3,8 miljard dollar een jaar eerder. De resultaten werden sterk gedrukt door reorganisatielasten. Walmart kwam ook met een bandbreedte voor de verwachte winst in het nieuwe boekjaar. Die was iets voorzichtiger dan waarop analisten in doorsnee hadden gerekend.

Walmart kan online groeitempo niet volhouden
Walmart kan online groeitempo niet volhouden (Foto: ANP)

Man gooit beton van viaduct om traag internet

Op 31 augustus 2017 heeft een 35-jarige man een stuk beton van zo'n 2 kilo van een viaduct over de N381 bij Appelscha gegooid. Hij was niet tevreden over de internetverbinding in de instelling waar hij verbleef. De man zou verstandelijk beperkt zijn.

Een automobilist kon het stuk beton niet meer ontwijken en klapte er bovenop. De bestuurder bleef ongedeerd, maar de auto raakte zwaar beschadigd.

De officier van justitie eist nu anderhalf jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag. De politie wist na een oproep op facebook de dader te achterhalen. De uitspraak van de rechter is op 6 maart.

Supersnelle directe trein Londen-Amsterdam

Met een testrit is dinsdag een supersnelle, directe treinverbinding tussen Londen en Amsterdam in gebruik genomen. De inwijdingsreis van de Eurostar-hogesnelheidstrein tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland duurde een kleine drie uur. Vanaf 4 april rijden de snelle treinen dagelijks vanuit Londen St Pancras International naar Amsterdam en Rotterdam.

"De Eurostar tussen Londen en Amsterdam is een lang gekoesterde wens om een aantrekkelijke treinverbinding te bieden met Engeland", aldus NS-baas Heike Luiten. "Je kunt nu de trein pakken naar alle ons omringende landen. Door de concurrerende reistijden, het reiscomfort en de duurzaamheid van treinvervoer is Eurostar een mooi alternatief voor zowel zakelijke als vakantiereizigers."

De lancering van de rechtstreekse verbinding tussen Londen en Amsterdam zorgt volgens het vervoersbedrijf ook voor een nieuw record op de route van Londen naar Brussel. De reistijd wordt 1 uur en 48 minuten, ruim een kwartier korter dan nu.

Omgekeerde richting
In omgekeerde richting is die snelle reistijd wegens identiteit- en veiligheidscontroles nog niet mogelijk. Van Amsterdam naar Londen rijden reizigers eerst naar Brussel-Zuid, waar de grensformaliteiten worden uitgevoerd. Door de overstap en controles in Brussel duurt de heenreis beduidend langer: op zijn snelst 4 uur en 40 minuten.

Het gaat echter om een tijdelijke kwestie. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland willen in 2019 een overeenkomst sluiten om identiteitscontroles te doen bij vertrek in Nederland. Dat gebeurt ook al bij andere Eurostar-bestemmingen.

Supersnelle directe trein Londen-Amsterdam
Supersnelle directe trein Londen-Amsterdam (Foto: ANP)

Duitsland en VS strijden om bobsleegoud, streakende winnares lijkt onwaarschijnlijk

Na de ongekend spannende wedstrijd bij de tweemansbobs bij de mannen, is het op de Olympische Spelen in Pyeongchang ook bij de bobsleedames bijzonder spannend, hoewel er iets minder kanshebsters op goud over zijn gebleven na de eerste dag.

Vooraf waren er vijf voorname kandidaten: Kaillie Humphries uit Canada, Jamie Greubel Poser en Elana Meyers Taylor uit de VS en Stephanie Schneider en Mariama Jamanka namens Duitsland. Die eindigden dinsdag in de eerste run allemaal binnen 0,20 seconden van elkaar, met Meyers Taylor op kop, gevolgd door Jamanka, Greubel Poser, Schneider en Humphries.

In de tweede run nam Jamanka, met remster Lisa Buckwitz achter zich, de macht over. De Duitse slee vloog onderin de baan en pakte daar flink wat winst, wat resulteerde in de eerste plek na de eerste twee van vier runs. Meyers Taylor, door Lauren Gibbs twee keer naar de snelste start geduwd, volgt op 0,07 seconden. Schneider (+0,30), Greubel Poser (+0,32) en Humphries (+0,34) vechten vooralsnog om het brons.

De Zwitserse Sabrina Hafner had vooraf laten weten dat ze naakt over het plein van Pyeongchang zou rennen als ze goud won, maar dat lijkt niet echt realistisch. Met een negende plek deed ze het op dag één keurig, maar 0,76 seconden achterstand op Jamanka lijkt wat teveel van het goede.

Jamanka en Buckwitz op weg naar de snelste tijd (Pro Shots/Action Images)
Jamanka en Buckwitz op weg naar de snelste tijd (Pro Shots/Action Images)

Taakstraf in zedenzaak Valkenburg is correct

De taakstraffen in combinatie met zeer korte celstraffen die zijn opgelegd aan verdachten die in Valkenburg een minderjarige prostituee bezochten, zijn juridisch correct. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

In deze zaak werden eind 2016 in totaal 23 klanten van een minderjarige prostituee tot deze straffen veroordeeld door het gerechtshof in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie (OM) vond het niet terecht dat deze jeugdprostitutie werd afgedaan met een taakstraf, waaraan slechts één of twee dagen celstraffen waren gekoppeld. Het OM vond dat de wet niet zo bedoeld was en stelde cassatie in bij zes gevallen.

Maar de Hoge Raad oordeelt dat de strafoplegging niet in strijd met de wet is en dat die voldoende is gemotiveerd.

Taakstraf in zedenzaak Valkenburg is correct
Taakstraf in zedenzaak Valkenburg is correct (Foto: ANP)

FOK! kiest beste Songfestival-liedje ooit, de kwartfinale

Voorzichtig beginnen de kriebels al te komen bij de fans en liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Om de voorpret in aanloop naar het muziekfestijn nog wat meer te vergroten wordt nu op het ESF-forum de verkiezing voor het beste Songfestival-liedje aller tijden georganiseerd. En wie beter dan wij FOK!kers om te bepalen welk liedje dat is.

De stemronde van de laatste 16 is inmiddels achter de rug en nu we zo ver in het toernooi gevorderd zijn sneuvelen er echt Songfestival-klassiekers. Zo dolven onder andere Fairytale van Alexander Rybak, Hold me now van Songfestival-legende Johnny Logan en ook Birds van Anouk het onderspit.

In de kwartfinale staan nu de laatste acht liedjes die nog in de race zijn voor de titel van het beste Eurovisienummer aller tijden. De nummers zijn opgedeeld in vier duels waarop hier gestemd kan worden tot en met zaterdag 24 februari.

Als opwarmertje alvast een paar nummers uit deze ronde:

NHL: Ducks verrassen Golden Knights in Vegas

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben een knappe zege geboekt in de NHL. De ploeg ging op bezoek bij de nummers één in de Western Conference, de Vegas Golden Knights, en trok met de volle buit terug naar Anaheim.

De Zweed Jakob Silfverberg opende halverwege de eerste periode de score, waarna Josh Manson dertien minuten voor het einde de eindstand van 0-2 op het bord schoot. Met 33 tegen 20 schoten de Knights wel veel vaker op doel, maar goalies John Gibson en Ryan Miller van de Ducks hielden uitstekend stand.

Uitslagen NHL maandag
New York Islanders - Minnesota Wild 3-5
Buffalo Sabes - Washington Capitals 2-3
Calgary Flames - Boston Bruins 1-2 OT
Nashville Predators - Ottawa Senators 5-2
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 1-3
Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks 0-2

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Noorse ijshockeyers na 46 jaar in olympische kwartfinales

De Noorse ijshockeyploeg staat in de kwartfinales van de Olympische Spelen en dat is een bijzondere prestatie: de laatste keer dat de Isbjørnene dat voor elkaar kregen was in Sapporo in 1972.

In de tussenronde stonden de Noren tegenover Slovenië, dat kort daarvoor te horen had gekregen dat Ziga Jeglic betrapt was op het gebruik van een verboden middel. Daar lieten ze zich echter niet door afleiden en Jan Urbas tekende na ruim zes minuten al voor de Sloveense openingstreffer.

Het duurde even, maar vroeg in de derde periode schoot Tommy Kristiansen dan de gelijkmaker binnen. Goalie Lars Haugen keepte geweldig, de Slovenen knalden de puck nog op de lat, maar een goal werd niet meer gescoord en dus moest overtime gespeeld worden.

Na drie minuten overtime opende Noorwegen de aanval en dat fraaie offensief werd door Alexander Boksaksen afgerond: de golden goal was een feit en Noorwegen speelde zich naar de laatste acht.

Duitse 'Dreifachsieg' op noordse combinatie

De Japanner Akito Watabe vertrekt op de Olympische Spelen in Pyeongchang als eerste aan het tweede onderdeel van de noordse combinatie-wedstrijd met de grote schans, de tien kilometer langlaufen.

Watabe was bij het schansspringen de sterkste van allemaal en sprong één seconde voorsprong bij elkaar op de Noor Jarl Magnus Riiber, een beduidend minder sterke langlaufer. Op zestien seconden volgt de Oostenrijker Wilhelm Denifl, maar daarachter waren de Duitsers sterk.

Eric Frenzel (+0:24), Johannes Rydzek (+0:31) en Fabien Riessle (+0:34) zullen in het langlaufen als vierde, vijfde en zesde vertrekken, maar lijken gezien hun langlaufvorm prima kans op de medailles te maken en mogelijk zelfs het goud.

Op 44 seconden van Watabe vertrekt de Fin Eero Hirvonen als zevende en hij lijkt in principe de laatst startende kanshebber op de medailles. De Noorse favorieten vielen gigantisch tegen, net als op de kleine schans: Jan Schmid en Jørgen Gråbak gaven zo'n twee minuten toe.

Om 13.45 uur gaat het langlaufen van start, waarbij de eerste die over de finish komt het goud pakt.

Update 14.18 uur
Na de eerste van vier ronden lagen Watabe en Riiber samen op kop, op nog zestien seconden gevolgd door de drie Duitsers en Denifl. Een ronde later was het beeld hetzelfde, maar dan met een kleiner verschil: acht seconden, met Vinzenz Geiger en Hirvonen op een halve minuut. 

Het achtervolgende kwartet vond de aansluiting na zo'n zes kilometer, waardoor zes man voorop lagen. Het tempo lag zo laag dat Hirvonen niet veel later ook aan kon sluiten, gezien zijn rappe benen een potentieel groot probleem voor de rest.

Denifl moest halverwege de slotronde lossen, de rest zat er nog prima bij. Watabe en Riiber haakten even in elkaar, maar bleven overeind, waarna de aanval - net als in de andere wedstrijd - op de laatste klim geplaatst werd.

Frenzel ging er wederom vandoor, Riessle, Rydzek en Riiber konden volgen. De Noor was echter kansloos in de laatste meters, waarin Rydzek zijn concurrenten te grazen nam en goud pakte, voor Riessle en Frenzel: een heuse Duitse Dreifachsieg. 

Syrische vluchteling: leven in SyriŽ was makkelijker

Shafee Kshwar (29), een Syrische vluchteling die met zijn invalide vader Rafik uit Syrië vluchtte en sindsdien in Amstelveen woont, heeft het heul erg zwaar. Sterker; "Het leven in Syrië was makkelijker dan hier", zo vindt hij zelf.

In mei 2016 kreeg hij een appartement toegewezen in Amstelveen, maar ja, die woning is natuurlijk totaal niet geschikt voor Rafik. Die zit in een rolstoel en moet nu binnen zitten als Shafee aan het werk is. "In mijn pauze van een half uur ga ik snel naar huis om mijn vader naar het toilet te helpen," zegt hij.

Wil Roode van de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen heeft zich het lot van Shafee en Rafik aangetrokken.  "De gemeente zou maatwerk moeten leveren en dat doen ze niet" zegt ze.

Shafee wist na anderhalf jaar zelf het appartement te ruilen voor een benedenwoning. Hij gaat zelf op kamers en de inmiddels ook in Nederland aangekomen broer en twee zussen gaan bij Rafik wonen. Dat zorgt voor financiële problemen. De uitkering van de vader wordt gehalveerd, en de niet-Nederlands sprekende familieleden moeten direct solliciteren.

"Ik voel mij heel wanhopig en heb gehuild", vertelt Shafee. "Waarom is alles hier zo moeilijk?"

Gelukkig kunnen ze binnenkort verhuizen naar een woning die is aangepast voor een rolstoelgebruiker. Shafee ziet het echter somber in: "Amstelveen is voor rijke mensen, niet voor ons."

Goud voor Franse biatleten op gemengde estafette, derde goud Fourcade

De Franse biatleten hebben op de Olympische Spelen in Pyeongchang het goud veroverd op de gemengde estafette. Marin Dorin Habert, Anaïs Bescond, Simon Desthieux en vooral Martin Fourcade - die zijn derde gouden medaille pakte - waren te sterk voor de rest.

Bij de eerste groep atleten waren vooral Lisa Vitozzi uit Italië, de Duitse Vanessa Hinz en Marie Dorin Habert namens Frankrijk zeer sterk. De drie schoten twee keer foutloos en wisselden binnen tien seconden van elkaar, met een grote groep landen op zo'n vijftien seconden. Drama was er voor Slowakije: Paulina Fialkova schoot maar liefst elk keer mis en de nummer vijf van de individuele wedstrijd liep zes minuten achterstand op.

De beste van de tweede groep was zonder twijfel Laura Dahlmeier: de Duitse had één extra patroon nodig en kende een prima tempo. Dorothea Wierer uit Italië moest drie extra schoten lossen en wisselde een halve minuut na Dahlmeier, op de voet gevolgd door Darya Domracheva, die Wit-Rusland - die wel twee relatief minder goede mannen te gaan hadden - terug in de wedstrijd bracht. Anaïs Bescond wisselde namens Frankrijk als vierde op vijftig seconden.

De eerste Duitse man, Erik Lesser, had één extra patroon nodig, maar kwam totaal niet in de problemen. Hij gaf het stokje over aan slotloper Arnd Peiffer, met een dikke halve minuut voorsprong op Lukas Hofer (Italië), Simon Desthieaux (Frankrijk) en Johannes Thingnes Bø (Noorwegen). Het trio achtervolgers gaf door aan hun slotlopers, respectievelijk Dominik Windisch, Martin Fourcade en Emil Hegle Svendsen. De rest leek min of meer uitgeschakeld.

Peiffer had in zijn eerste schietbeurt twee extra patronen nodig. Doordat Fourcade foutloos schoot en sneller langlaufde kon de Fransman de aansluiting vinden en er zelfs vol overheen gaan. Fourcade schoot in staande positie als een soeverein vorst, raakte alles zonder blikken of blozen en besliste daarmee de strijd om goud in Franse voordeel.

Daarachter was het nog wel enigszins spannend: Svendsen was zonder pech of instorting wel zeker van zilver voor Noorwegen, maar Peiffer en Windisch vochten hard om het brons. Windisch won die sprint, hoewel hij enigszins agressief sprintte en de Duitsers mogelijk nog een protest aan gaan tekenen. Achter de twee werd Wit-Rusland zeer verrassend vijfde, voor het eveneens verrassende Finland.  

Unieke prestatie voor Ter Mors

Jorien Ter Mors heeft met haar bronzen medaille met de aflossingsploeg bij het shorttrack voor een unieke prestratie gezorgd. De shorttrackster/schaatsster is de eerste vrouwelijke atleet ooit die op één Winterspelen een medaille wint op twee verschillende disciplines.

Eerder op deze Spelen was ze bij het langebaanschaatsen de sterkste op de 1.000 meter en daar voegde ze vandaag dus het brons bij het shorttrack aan toe. Ze is met deze prestatie de Tsjechische Ester Ledecka waarschijnlijk net een paar dagen te snel af.

Ledecka pakte als snowboardster verrassend een gouden medaille bij het alpineskiën op de Super G en is de absolute topfavoriete bij het snowboarden op de parralelreuzenslalom. Ze kan dan wel weer de eerste vrouwelijke atleet worden met twee gouden medailles op één Spelen in twee disciplines. 

Onwaarschijnlijke bronzen plak aflossingsvrouwen

De Nederlandse shorttrackvrouwen hebben op een onwaarschijnlijke manier een bronzen medaille veroverd bij de aflossing. Jorien ter Mors, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof moesten de B-finale rijden en reden daarin souverein richting de eerste plaats én een wereldrecord. Een vijfde plek leek het maximaal haalbare, mits er één of meer penalties in de A-finale zouden vallen.

In die A-finale was er lange tijd niks aan de hand, totdat Canada en Italië onderuit gingen na een slechte wissel bij Zuid-Korea.  Canada werd na die eerdere val, buiten hun schuld, op een rondje gezet en reed daarbij in de weg van de koplopers Zuid-Korea en China, wat hun later een penalty opleverde. 

China en Zuid-Korea maakten in de slotfase uit wie er olympisch kampioen zou gaan worden. Daarbij ging China in de fout door Zuid-Korea bij een inhaalactie te duwen. De Zuid-Koreanen kwamen als eerste over de meet en werden olympisch kampioen. Daarachter kwam China als tweede over de meet, voor Italië. Een paar minuten later besloot de jury zowel China als Canada te diskwalificeren en dat leverde Nederland brons op achter Zuid-Korea en Italië.

Knegt eruit op 500 meter, Hoogerwerf en Breeuwsma wel door

Sjinkie Knegt heeft zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinale op de 500 meter bij het shorttrack. De regerend wereldkampioen had een slechte start en kon zich vanuit de laatste positie niet genoeg naar voren werken. Bij een ultime inhaalpoging bij de Kazak Nurbergen Zhumagaziyev ging hij volgens de jury in de fout en kreeg ook nog eens een penalty.

Dylen Hoogerwerf en Daan Breeuwsma kenden meer geluk. Hoogerwerf kwam na de start op de derde positie terecht en leek daar ook te gaan finishen. In de voorlaatste ronde viel de Hongaar Viktor Knoch echter voor hem, waardoor Hoogerwerf op de tweede positie terecht kwam. Hij finishte ook op die positie en ging door naar de kwartfinale. 

Daan Breeuwsma had een lastige heat met Charles Hamelin en Hyojun Lim en kwam na een goede start op de vierde plaats terecht. Hij leek zich daarmee tevreden te moeten stellen, maar toen Hamelin en de Kazak Denis Nikisha met elkaar in aanraking kwamen vond hij zich plots op de tweede plaats terecht en plaatste zich voor de kwartfinale. 

Banken bezorgd ondanks daling plofkraken

Het aantal plofkraken is in 2017 met bijna 18 procent gedaald. Ondanks die afname maken banken zich grote zorgen over het toenemend geweld dat gepaard gaat met zo'n plofkraak op een geldautomaat. Vroeger gebruikten criminelen hiervoor veelal gas, nu gaat het om vaste explosieven die flink meer schade aanrichten voor de omgeving.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waren er vorig jaar 65 plofkraken, tegen 79 in het jaar ervoor en 129 in 2013. In de tussenliggende jaren 2014 en 2015 lag het totaal evenwel lager, op 44 en 56 stuks. Naast de plofkraken was er vorig jaar ook nog één ramkraak en werd acht keer geprobeerd om een geldautomaat met gereedschap open te maken.

Banken blijven werken aan maatregelen om plofkraken zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden automaten extra beveiligd en er zijn op verschillende plekken automaten weggehaald.

Banken bezorgd ondanks daling plofkraken
Banken bezorgd ondanks daling plofkraken (Foto: ANP)

Vodafone test volgsysteem voor drones

Vodafone gaat een nieuw volgsysteem voor drones testen. De technologie, die steunt op 4G-verbindingen en simkaarten voor drones, is bedoeld om de luchtvaart veiliger te maken, zo maakt het telecombedrijf bekend.

De populariteit van hobbydrones heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen, maar ongevaarlijk zijn de gadgets niet. Luchtvaartorganisaties klagen over drones die gevaarlijk dicht bij vliegvelden en passagiersvliegtuigen komen, wat op een ramp kan uitdraaien. Veel onbemande vliegtuigjes zijn bovendien te klein zijn om op de radar te zien.

Het nieuwe systeem geeft dronepiloten en autoriteiten de mogelijkheid de onbemande vliegtuigjes continu te volgen. Daarnaast test Vodafone een functie die drones belet over risicovolle zones te vliegen, zoals luchthavens en gevangenissen. Autoriteiten kunnen de besturing van een drone bovendien overnemen en dwingen te landen.

Vodafone werkt voor het systeem samen met het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en voert de tests dit jaar uit in Spanje en Duitsland. Het bedrijf hoopt het trackingsysteem in 2019 in de markt te zetten.

Vodafone test volgsysteem voor drones
Vodafone test volgsysteem voor drones (Foto: BuzzT)

Weer verlies voor Canadese curlingsters

De Canadese curlingdames hebben wederom een nederlaag moeten incasseren. Door slordig spel kon tegenstander China dankzij twee punten in het tweede en drie punten in het vijfde end op een 3-5 voorsprong komen. Het slot van de wedstrijd bleef de wereldkampioen fouten maken, waardoor China geen moment echt in gevaar is gekomen. De einduitslag was 5-7.

Groot-Brittanië won een belangrijke mogelijk beslissende wedstrijd van de hiervoor als tweede geklasseerde Japanse dames met 8-6 en Zuid-Korea is dankzij een 9-6 overwinning op Verenigde Staten zeker van een plek in de halve finale. Achter hen is het echter nog alles behalve beslist: elke ploeg tot en met Canada op plek zeven maakt in theorie nog kans op een plek in de halve finale. 

Shorttrackdames allemaal door op 1.000 meter

De Nederlandse shorttrackdames hebben zich allemaal geplaatst voor de kwartfinale op de 1.000 meter. In Pyeongchang gingen zowel Suzanne Schulting, als Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof door. Schulting had daarbij de minst opmerkelijke race; ze reed heel de rit voorop en ging souverein door in haar heat.

De heat van Van Ruijven was wat opmerkelijker. Ze zat in een heat met favoriete Elise Christie, die na haar val op de 500 meter last heeft van haar enkel. Ze kwam na amper 20 meter in haar heat weer ten val en kreeg daarbij nog meer last van haar enkel. Bij de herstart kwam ze ver achter te liggen, maar vocht zich terug in de race. De Britse ging daarbij hardhandig te werk, wat haar op een gele kaart kwam te staan en uitsluiting voor de rest van het toernooi. Van Ruijven reed ondertussen de hele race voorop en had geen last gekregen van Christie. 

Ook de race van Van Kerkhof was niet zonder controverse. De winnares van het zilver op de 500 meter ging goed van start, maar ging na een duel met de Duitse Anna Seidel onderuit. Ook de Russin Sofia Prosvirnova ging mee onderuit en passeerde de Nederlandse later nog om zo als tweede over de streep te komen. Echter kregen zowel Siedel als Prosvirnova een penalty, beide voor acties op Van Kerkhof, en daarom mocht Van Kerkhof alsnog door.

Cities: Skylines krijgt mods op Xbox One

De Xbox One-versie van de populaire city-builder Cities: Skylines krijgt per vandaag mod-support. Een gratis update brengt een selectie mods om in jouw stad toe te passen, van eenvoudige zaken zoals zwembaden en klokkentorens tot enorme standbeelden van hamsters en UFO's.

Behalve de gratis community content worden er later ook nog mods toegevoegd via betaalde DLC genaamd The Content Creator Pack, die gratis is voor seizoenspashouders. Verder is er nog een gratis update onderweg voor 'art deco' constructies en de mogelijkheid om je eigen sportteam te hosten.

Zweedse curlingmannen zeker van plek halve finale

Zweden is zeker van een plek in de halve finale van het curlingtournooi voor de mannen. Met 7-3 werd er gewonnen van de Italianen, waardoor het verschil met de andere landen groot genoeg is om zeker te zijn van een eerste plek in de round robin. 

Een verrassende nederlaag was er voor Zwitserland, waardoor zij toch niet zeker zijn van een plek in de halve finale. Zuid-Korea was met 8-7 de sterkere ploeg. Zwitserland liep bijna de hele wedstrijd achter de feiten aan dankzij vier Koreaanse punten in het derde end. De achterstand werd knap omgezet in een 4-5 voorsprong, maar in de tweede helft van de wedstrijd wisten de Zwitsers het sterke spel niet vast te houden.

Canada won een belangrijke wedstrijd in de strijd om de plek in de halve finale van Japan met 8-4, waardoor zij met enkel nog het relatief zwakke Denemarken te gaan met één been in de halve finale staan. Japan moet nu hopen op een verrassing in de wedstrijden van hun concurrenten. Zowel Groot-Brittanië als Zwitserland treft Verenigde Staten, in beide gevallen zeker geen makkelijke pot.

Plaats Team Gespeeld Winst Verlies
1
Zweden
8 7 1
2 Canada 8 5 3
2 Groot-Brittanië 8 5 3
2 Zwitserland 8 5 3
5 Japan 7 3 4
5 Noorwegen 7 3 4
5 Verenigde Staten 7 3 4
8 Zuid-Korea 8 3 5
9 Denemarken 7 2 5
10 Italië 8 2 6

'Polen moet kappen met kappen oerbos'

Polen moet stoppen met het kappen van bomen in het woud van Bialowiesk. Het laatste oerbos van Europa maakt deel uit van een door de EU beschermd natuurgebied. Het Poolse bosbeheer leidt "onvermijdelijk tot een aantasting van de voortplantingsplaatsen van beschermde soorten".

Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een zaak die de Europese Commissie tegen de Poolse regering aanspande wegens "grootschalige en onherstelbare" kapactiviteiten in het gebied. De rechters van het hof moeten nog uitspraak doen, maar ze volgen vaak de opinie van de hoge adviseur.

Volgens de advocaat-generaal verzuimen de Polen voor het behoud van het natuurgebied te zorgen. Een deel van het bos is verloren gegaan. Hij wijst ook het argument af dat de houtkap noodzakelijk is omdat de letterzetter, een kever die vooral sparren aantast, zich ongekend verspreidt.

De Poolse milieuminister heeft in een reactie laten weten dat de regering zich zal houden aan de definitieve uitspraak. Die kan overigens nog enkele maanden op zich laten wachten.

'Polen moet stoppen met kappen oerbos'
'Polen moet kappen met kappen oerbos' (Foto: ANP)

Uitzendkrachten gewild bij aanvang 2018

De vraag naar uitzendkrachten is in de eerste weken van 2018 gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Uitzendkrachten draaiden in periode 1 (week 1-4) 8 procent meer uren, aldus brancheorganisatie ABU. De omzet van uitzendbedrijven nam met 11 procent toe.

In de industrie was 13 procent meer werk voor tijdelijk personeel. Daarbij steeg de omzet met 18 procent. In de technische sector steeg de vraag naar uitzendkrachten met 11 procent en viel de omzet 14 procent hoger uit. In de administratieve sector namen de uitzenduren met 2 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. De opbrengsten gingen 3 procent vooruit.

Uitzendkrachten gewild bij aanvang 2018
Uitzendkrachten gewild bij aanvang 2018 (Foto: ANP)

Jongste olympisch langlaufkampioen ooit gaat ook voor goud op koningsnummer

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo is dit seizoen al dé absolute superster in het langlaufen en de 21-jarige Noor maakte dat op de Olympische Spelen in Pyeongchang alvast waar: hij pakte goud op de individuele sprint en als slotloper van de estafette hielp hij de Noren naar het eerste goud op dat onderdeel sinds 2002.

Zaterdag hoopt Klæbo het feest in Zuid-Korea compleet te maken. Dan is het tijd voor de vijftig kilometer klassieke stijl, het koningsnummer van het langlaufen - en samen met de afdaling in het alpineskiën misschien wel van de hele Spelen.

Klæbo heeft in wedstrijdverband nog nooit een langere wedstrijd afgewerkt dan de skiatlon, die over dertig kilometer gaat, maar de man met de bizar snelle sprint - vooral in klassieke stijl - heeft er vertrouwen in.

"Mijn lichaam lijkt klaar te zijn voor deze nieuwe uitdaging. Het wordt leuk, maar ook erg moeilijk", liet de Noor weten. "Ik zou de tempoveranderingen wel aan moeten kunnen en als dat lukt heb ik er veel vertrouwen in."

Dat de nieuwe ster aan de start verschijnt betekent dat Didrik Tønseth toe zal moeten kijken, want Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund vormen verder het team. "Johannes kan simpelweg alles voor elkaar krijgen wat hij wil, hij heeft deze startplek volledig verdiend", reageerde Tønseth.

Op een sprint staat, zeker in klassieke stijl, geen maat op de jonge Noor (Pro Shots/Action Images)
Op een sprint staat, zeker in klassieke stijl, geen maat op de jonge Noor (Pro Shots/Action Images)

Phoenix Point is spirituele opvolger X-COM met Fallout-invloeden

Tijdens de PC Gamer Weekender, een jaarlijks evenement van gameblad PC Gamer, werd onder andere het nieuwe project van X-COM-bedenker Julian Gollop getoond. Phoenix Point is net als X-COM een turn-based tactics game, en heeft ten opzichte van diens spirituele voorganger enkele nieuwe features in huis.

In onderstaande beelden zien we een schermutseling tussen het team van de speler en enkele uit de kluiten gewassen wezens. We zien bekende elementen terugkomen, zoals Overwatch, sluipschutters en soldaten die makkelijk op hogergelegen terrein kunnen komen, ditmaal met een jetpack. Een opvallende nieuwe feature is de mogelijkheid om op specifieke lichaamsdelen te richten, zoals we dat al zagen in de eerste twee Fallout-games. Bekijk hieronder de beelden van Phoenix Point, dat in het vierde kwartaal van dit jaar moet uitkomen, exclusief voor pc (Windows, Mac OS X en Linux).

KOUD! Russische Beer op komst?

Als we de vele weerologen, klimatologen, winterologen en meteorologen mogen geloven is de kans aanzienlijk groot dat we een periode krijgen van matige tot strenge vorst. De wraak van Rusland, vermoedelijk voor het hacken van hun hackers door onze hackers en de affaire rondom Schwalbe Zijlstra, is dat we de Russische beer op bezoek gaan krijgen. Menig winterliefhebber glibbert eind februari nog even van zijn stoel bij het zien van de actuele weerkaarten. 

Vanaf vandaag stroomt de noordoostenwind ons land binnen en brengt de komende dagen steeds meer ijzige kou onze kant op. De verwachting is dat de temperaturen komend weekend ook overdag nauwelijks boven nul gaan komen en dat de nachttemperaturen tussen de -5 en -10 zullen komen te liggen. En dit zal enkele dagen aanduren waardoor de ijsdikte op veel plaatsen centimeters zal gaan groeien. De schaatsen kunnen weer uit het vet want de kans op schaatsen op natuurijs wordt steeds groter. De ijsdikte wordt begin maart al op een centimeter of acht geschat. Tevens zijn er nog zeker sneeuwkansen aanwezig maar daar is nog veel onzekerheid over. Veelal zal het overwegens zonnig en droog zijn wat natuurlijk prachtig is maar een pak sneeuw is zeker nog niet uitgesloten. 

Feit is wel dat we nu al eind februari zitten en we al per dag twee zonuren meer hebben en de zon ook al krachtiger is. De ergste kou van de Russische Beer zal vermoedelijk delen van Oost-Europa, Polen en Duitsland in zijn greep krijgen. Ik verwacht niet dat we in maart nog verder de diepvries in zullen glijden maar de kans is groot dat begin maart het nog behoorlijk koud zal zijn. Het zal vermoedelijk dan ook de laatste aanval van Koning Winter zijn, maar dit keer lijkt het een stevige aanval die zeker een week gaat duren. Voor de schaatsliefhebbers grote pret, voor de winterhaters is het nog even doorbijten en die zullen het vooralsnog moeten doen met de onzekere lange termijn voorspelling. De droom van lente lijkt nog ver weg... 

Olympische Spelen 2022 kent groter ijshockeytoernooi vrouwen

Het vrouwenijshockeytoernooi op de Olympische Spelen van 2022 zal groter zijn dan die van nu, in Pyeongchang. In het Chinese Beijing zullen naar alle waarschijnlijkheid tien in plaats van acht teams aan het toernooi beginnen. Bij de mannen blijft het aantal gewoon op twaalf teams.

Na de Spelen van 2010 in Vancouver waren er nog grote vraagtekens of het vrouwenijshockey überhaupt wel olympisch moest blijven: de VS en Canada kwamen tegen al hun opponenten bij elkaar opgeteld tot een totaal resultaat van maar liefst 88-4. Toenmalig IOC-president Jacques Rogge drong er ernstig op aan dat er verbetering moest komen.

De twee Noord-Amerikaanse ploegen steken er wel nog altijd met kop en schouders bovenuit, de verschillen zijn inmiddels aanzienlijk kleiner en in de breedte is het ook sterker geworden. Rene Fasel, de president van de internationale ijshockeybond IIHF heeft nu laten weten dat het naar alle waarschijnlijkheid zal resulteren in het toevoegen van twee extra plekken.

Dat is prima nieuws voor gastland China. In de jaren negentig deden die uitstekend mee: zes keer achter elkaar eindigden ze in de top-6 van het WK, terwijl de Spelen van 1998 als vierde werden afgesloten. Tegenwoordig is China echter ver weggezakt, dus het uitbreiden van het toernooi maakt het makkelijker om de Chinese ploeg als gastland mogelijk automatisch een startplek te geven.

Trio's, lesbiennes en anale sex populair op Spelen

In Zuid-Korea zijn sites als Pornhub.com, waar uw redacteur - volkomen onbekend met dergelijk spul - even naar moest googelen, in het grootste deel van het land verboden. Dat geldt echter niet voor Gangwon-do, de regio rondom de olympische stad Pyeongchang.

Dat de Spelen volop bezig zijn is te merken aan de statistieken van de site. De bezoekersaantallen schoten vanaf 1 februari omhoog, dus zo rond de tijd dat vele fans en sporters die kant op trokken. Ook wat betreft de zoektermen rondom de Spelen zijn natuurlijk statistieken bekendgemaakt: zoekopdrachten naar trio's en lesbiennes zijn met een derde gestegen, anale sex is met dik twintig procent de lucht in gegaan.

Wereldwijd wordt ook druk gezocht naar olympische porno, in elk geval relatief dan. Zoektermen als 'Winter Olympics' en 'Sex Olympics' gingen met duizenden procenten omhoog, net als 'Nude Olympics'. Kunstschaatsen is de populairste sport: de zoekopdrachten naar die term stegen met ruim zeshonderd procent.

Meer statistieken en dergelijken zijn hier te vinden. 

Ophef over 'trucloze' halfpipeskiester die profiteert van kwalificatieregels

De Olympische Spelen staan bol van sporters die allerlei zaken uithalen waar wij alleen maar van kunnen dromen: bizar snel schaatsen, ongekende balans op de kunstschaatsen, fenomenale stuurkunsten op de rodelbaan en misselijkmakende draaien op de ski's.

De Amerikaanse Elizabeth Swaney valt echter iets minder in die categorie. De 33-jarige begon in 2013 met freestyleskiën in de halfpipe, met als enige doel om zich voor de Spelen te plaatsen. Nou is ze niet heel erg goed, en het Amerikaanse team is dat wél, dus zich namens de VS plaatsen was niet echt een optie.

Swaney trok dan ook naar Venezuela, het land van haar moeder, maar koos uiteindelijk toch voor Hongarije, het land van haar grootouders. Door in de World Cups - met name die waar de toppers afwezig waren - niet onderuit te gaan eindigde ze soms niet als allerlaatste, en de top-30 bereiken was ook wel te doen in wedstrijden met een stuk of vijftien deelneemsters.

Een aantal sterke dames trok zich geblesseerd terug, een aantal landen koos voor het niet gebruiken van alle startbewijzen en voilà, Swaney kreeg een startbewijs voor de Spelen. Niet iedereen is er even blij mee, Swaney doet namelijk eigenlijk geen trucs. Eén switch 180 was te zien, verder zorgde ze gewoon dat ze niet viel.

"Ik doe gewoon wat ik kan, en hoop mensen in Hongarije te inspireren om freestyleskiën op te pakken", zegt Swaney zelf. De nodige 'concurrenten' zijn er niet al te gelukkig mee, meldt de Denver Post. Niemand wilde officieel reageren, en niemand lijkt een probleem met Swaney zelf te hebben, maar de manier waarop de niet al te spectaculaire skiester zich plaatste zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. 

Steele Spence, jurylid op de Spelen, verwacht dat de kwalificatie-eisen voor de Spelen in Beijing in 2022 wel wat aangepast worden, zodat het voor skiesters die eigenlijk geen trucs doen moeilijker wordt.

Update:

Hier wat achtergrond:

Blac Chyna naar politie om gelekte sekstape

Intieme opnames van Blac Chyna en een onbekende man zijn maandag opgedoken op internet. Het model heeft daar volgens haar advocaat contact over opgenomen met de politie.

Tegenover TMZ verklaart de raadsman dat het gaat om een "crimineel feit", aangezien Chyna geen toestemming heeft gegeven voor verspreiding van de beelden. Op Instagram gaat de advocaat verder in op de zaak. "We moeten de cultuur veranderen waarin vrouwen worden misbruikt en aangevallen. Waarom denken we dat het acceptabel is om dit te verkopen, publiceren, zo wraak te nemen of vrouwen te chanteren? Mannen, we moeten beter zijn. Ik ben het zat om mijn cliënten te vertellen dat ze beter geen video's kunnen maken omdat mannen ze later openbaar zullen maken. Dat is alsof ik ze zeg dat ze geen korte rokjes mogen dragen omdat ze daarmee mannen verleiden hen te verkrachten."

Het is de tweede keer in korte tijd dat Chyna te maken krijgt met het uitlekken van intieme beelden. Vorig jaar dreigde ze haar ex Rob Kardashian aan te klagen, nadat hij naaktfoto's van haar had gedeeld op sociale media.

Blac Chyna naar politie om gelekte sekstape
Blac Chyna naar politie om gelekte sekstape (Foto: BuzzE)

NPB: Nederland uitgegroeid tot 'narcostaat'

De recherche komt mankracht en middelen tekort om haar werk goed uit te voeren. Dat concludeert de Nederlandse Politiebond (NPB) in een nieuw rapport, met daarin de ervaringen van de werkvloer, waarover De Telegraaf en NOS beschikken. Volgens de NPB zouden direct 2000 extra rechercheurs nodig zijn.

"Nederland voldoet aan veel kenmerken van een narcostaat. Rechercheurs zien dat kleine criminelen zich ontwikkelen tot rijke ondernemers die zich vestigen in de horeca, huizenmarkt, middenstand, reisbureaus", staat in het rapport Noodkreet Recherche!. "Slechts 1 op de 9 criminele groepen kan met de huidige mensen en middelen worden aangepakt."

Volgens de bijna vierhonderd ondervraagde rechercheurs in het rapport is het percentage slachtoffers dat aangifte doet gedaald tot nog geen 20 procent.

NPB-voorzitter Jan Struijs zegt in De Telegraaf dat het "allemaal heel zorgelijk" is. Volgens hem ontbreekt het onder meer aan contact met de burgers, "doordat er te weinig agenten in de wijken zijn" en moet het 0900-informatienummer op de schop. "Er zijn honderden 'ophangers' per dag: mensen die te lang moeten wachten."

Het gaat volgens Struijs niet alleen om capaciteit. "Ik mis al jaren een goed aanvalsplan: handen uit de mouwen en aanpakken die hap." De werkwijze binnen de politie deugt volgens hem niet. "De administratieve rompslomp is erger geworden en onnodig veel tijd gaat naar vergaderen en analyses maken", aldus Struijs.

NPB: Nederland uitgegroeid tot 'narcostaat'
NPB: Nederland uitgegroeid tot 'narcostaat' (Foto: ANP)

Politie Berlijn laat tienduizenden zaken lopen

De recherche van Berlijn heeft afgelopen jaar ruim in 55.000 zaken geen onderzoek kunnen instellen door tekort aan mensen en materieel. Het cijfer is van de LKA (Landeskriminalamt) dat zware misdaad moet bestrijden.

Duitse media meldden dinsdag dat afdelingen van de recherche in de Duitse hoofdstad verlamd lijken door de overbelasting. Wanneer een spoor meer dan een maand lang niet wordt onderzocht, moeten de rechercheurs registreren dat het onderzoek is vastgelopen. Het afgelopen jaar heeft de Berlijnse politie ruim 128.000 keer geregistreerd dat een onderzoek is vastgelopen en dat is 47.000 keer vaker dan in 2016.

De voornaamste reden die wordt opgegeven is gebrek aan personeel. Net als in Nederland kampt de Duitse politie met tekorten aan mensen en materieel.

Politie Berlijn laat tienduizenden zaken lopen
Politie Berlijn laat tienduizenden zaken lopen (Foto: ANP)

Leider No Surrender opgepakt in Klazienaveen

In Klazienaveen in Drenthe is dinsdagochtend een 54-jarige man opgepakt die lid is van motorclub No Surrender. Hij wordt ervan verdacht leiding te geven aan een landelijk opererende criminele organisatie, aldus de politie in een verklaring.

De verdachte zou in 2015 betrokken zijn geweest bij ten minste twee zware mishandelingen en mogelijk afpersing en bedreiging. Bij die twee zaken zouden leden van de motorclub zijn gedwongen om No Surrender te verlaten.

Eerder werden in deze zaak de 41-jarige Rico R. uit Hulst en de 53-jarige voorman Henk Kuipers aangehouden.

Leider No Surrender opgepakt in Klazienaveen
Leider No Surrender opgepakt in Klazienaveen (Foto: ANP)

Positieve dopingtest ijshockeyer SloveniŽ

Het derde dopinggeval op de Olympische Spelen van Pyeongchang is een feit: de Sloveense ijshockeyer Ziga Jeglic heeft na een van de drie groepswedstrijden een positief plasje ingeleverd, zo meldt sporttribunaal CAS.

De 29-jarige Jeglic, in de Russische KHL uitkomend voor Neftekhimik Nizhnekamsk, is betrapt op het middel fenoterol en is per direct uit het team gezet, waarna hij Zuid-Korea dinsdag al verlaten heeft.

De timing is nogal ongelukkig: om 08.40 uur begint de Sloveense ploeg in Pyeongchang aan de wedstrijd tegen Noorwegen, met als inzet een plekje in de kwartfinales. Jeglic was in de groepsfase degene die in de shootouts tegen Slowakije de beslissende treffer maakte, waardoor de Slowaken tegen de Amerikanen moesten spelen - waar dinsdag van werd verloren.

Eerder werden al een Japanse shorttracker en een Russische curler betrapt op het gebruik van verboden middelen.

Amerikaanse ijshockeyers overtuigend naar kwartfinales, Slowakije treurt

De Amerikaanse ijshockeyploeg heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Olympische Spelen in Pyeongchang. In de tussenronde werd dinsdag op overtuigende wijze afgerekend met Slowakije: 5-1.

De Amerikanen gingen in de tweede periode los, nadat Ryan Donato in de 22e minuut de score opende. James Wisniewski verdubbelde de score nog geen minuut later en in de 33e minuut tekende Mark Arcobello voor de 3-0. Overigens was Troy Terry als aangever bij alle drie goals betrokken.

Een heerlijke ram van Peter Ceresnak bracht de Slowaakse hoop weer terug, maar tien minuten voor het einde zorgde Garrett Roe voor 4-1. Donato maakte het kort voor tijd definitief af en tikte op fraaie wijze de 5-1 binnen.

Voor Slowakije was het een grote teleurstelling. Met de afwezigheid van de NHL-spelers had men de hoop om na veel teleurstellende jaren met een jong en compleet vernieuwd team voor een stunt te zorgen namens het ijshockeygekke land, en de zege op Rusland in de eerste wedstrijd was veelbelovend.

Positief was dan wel weer dat er progressie te zien is in de onderlinge duels: in 2014 wonnen de Amerikanen op de Spelen met 7-1, op het WK vorig jaar werd het 6-1 en nu hielden de Slowaken het dus bij 5-1.

Het was hard tegen hard in het Gangneung Hockey Centre (Pro Shots/Action Images)
Het was hard tegen hard in het Gangneung Hockey Centre (Pro Shots/Action Images)

'Vreemdelingendetentie schendt mensenrechten'

De Nederlandse vreemdelingendetentie staat nog steeds op gespannen voet met de mensenrechten. Dat schrijft Amnesty International in twee onderzoeksrapporten over de maatregel die wordt ingezet om vreemdelingen uit te zetten of te voorkomen dat ze het land binnenkomen.

Sinds er in 2005 elf vreemdelingen omkwamen bij een brand in een cellencomplex op Schiphol, vraagt Amnesty aandacht voor het detentiebeleid. Er is weinig vooruitgang geboekt, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Een wetsvoorstel voor nieuw detentiebeleid ligt bij de Tweede Kamer. "Hoewel er op onderdelen sprake is van verbeteringen, is de wet op veel punten een kopie van de oude wet en is er nog onvoldoende vooruitgang", schrijft Amnesty.

Volgens internationale mensenrechtenstandaarden mag vreemdelingendetentie niet gelijkstaan aan een gevangenis, aldus Amnesty. Nederland moet daarom stoppen met vreemdelingen opsluiten in cellen en ze een zinvolle dagbesteding geven, stelt de organisatie.

'Vreemdelingendetentie schendt mensenrechten'
'Vreemdelingendetentie schendt mensenrechten' (Foto: ANP)

ANWB wil dat gemeente inzet op fietsveiligheid

De ANWB wil dat gemeenten meer werk maken van de veiligheid van fietsers. ,,Verkeersveiligheid is in de vergetelheid geraakt. We merken onvoldoende urgentie in de gemeenteraden. Het is tijd voor een wake-upcall", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in het AD.

Hij reageert op een onderzoek onder ruim 22.000 ANWB-leden waaruit blijkt dat 27 procent van de achterban zich onveilig voelt op de fiets. In Amsterdam is dat zelfs 44 procent. ,,Ik vind dat hoog", zegt Van Bruggen, die onder meer pleit voor beperkende maatregelen voor auto's.

,,We moeten per stad en dorp bekijken of er 30 kilometerzones bij moeten komen", zegt hij. ,,Daar is niet iedere autobezitter blij mee. Daar krijgen we ook discussie over. Maar het gaat niet om autootje pesten of fietsen pesten, het gaat om de veiligheid", zegt de ANWB-directeur wiens dochter ernstig hersenletsel opliep na een fietsongeluk.

ANWB wil dat gemeente inzet op fietsveiligheid
ANWB wil dat gemeente inzet op fietsveiligheid (Foto: ANP)

Trump spreekt steun uit voor Mitt Romney

Mitt Romney krijgt de volledige steun van president Donald Trump om zich kandidaat te stellen voor de Senaatszetel van de staat Utah. De voormalige Republikeinse presidentskandidaat is een uitgesproken tegenstander van Trump, die desondanks op Twitter zijn steun voor hem uitspreekt.

Volgens Trump zal Romney een goede senator zijn en een waardige opvolger van Orrin Hatch, de huidige senator van Utah. Trump had in eerste instantie bij Hatch op aangedrongen zich herkiesbaar te stellen. Hij ambieert echter geen nieuwe termijn, wat de weg opent voor Romney.

Toen Trump in de campagne van 2016 ineens kans leek te maken te worden gekozen, riep Romney de Republikeinen op de vastgoedmagnaat uit New York niet te steunen. Romney verloor zelf in 2012 in de strijd om het Witte Huis van de Democraat Barack Obama.

Trump spreekt steun uit voor Mitt Romney
Trump spreekt steun uit voor Mitt Romney (Foto: ANP)

Assassin's Creed Origins wordt interactieve toeristenfuik

Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt is een nieuwe educatieve modus, waarmee iedereen vanaf nu de volledige, interactieve 3D-reconstructie van het Oude Egypte in Assassin's Creed Origins kan ontdekken, zonder conflicten, tijdsdruk of andere beperkingen.

Van Alexandrië tot Memphis, de Nijldelta tot de Zandzee, het plateau van Gizeh tot de oase van Fajoem, Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt laat bezoekers de rijke wereld van het Oude Egypte ontdekken of één van de 75 gethematiseerde tours volgen. Deze tours zijn ontwikkeld door de creatieve teams van Ubisoft in samenwerking met geschiedkundigen en egyptologen. "Met Discovery Tour by Assassin's Creed: Ancient Egypt geven we iedereen die geïnteresseerd is in het Oude Egypte de kans om te genieten van de schoonheid van dit land en te beseffen dat videogames een bron van inspirerende kennis kunnen zijn", verklaart Jean Guesdon, Creative Director van Assassin’s Creed Origins en Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt.

Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt is nu beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. De Discovery Tour is gratis voor bezitters van Assassin’s Creed Origins en is los verkrijgbaar voor PC via Uplay of Steam voor €19,99. 

Grigg schiet Manchester City uit FA Cup

Wigan Athletic heeft opnieuw voor een verrassing gezorgd in een bekerwedstrijd tegen Manchester City. Will Grigg werd de gevierde man.

De strijd om een plek in de kwartfinales van de FA Cup was een herhaling van de finale van 2013. Wigan Athletic en Manchester City leken toen een verlenging te gaan spelen, maar in blessuretijd maakte Ben Watson de winnende treffer (0-1). Daardoor wonnen The Latics voor het eerst in hun historie de prestigieuze beker.

Wigan degradeerde dat jaar wel uit de Premier League en momenteel staat de ploeg zelfs derde in League One, het derde Engelse profniveau. Bij Manchester City begon Kevin De Bruyne maandagavond op de bank, maar verder stelde Pep Guardiola een ijzersterk team op. De bezoekers slaagden er echter niet in om een duidelijk overwicht om te zetten in doelpunten.

Op slag van rust moest City bovendien met tien man verder na een harde overtreding van Fabian Delph op Max Power. Arbiter Anthony Taylor pakte eerst de gele kaart erbij, maar liet kort daarna toch rood aan Delph zien. Ondanks de ondertalsituatie bleef City domineren en kansen creëren, via onder meer Sergio Agüero en invaller De Bruyne.

Na 79 minuten nam Wigan plotseling toch de leiding. Will Grigg, de cultheld van het EK in Frankrijk, kon zomaar op het doel af omdat Kyle Walker in de fout ging en de bal liet lopen. Met een schot in de verre hoek maakte Grigg alweer zijn zevende doelpunt van dit FA Cup-toernooi: 1-0.

Manchester City zette alles op alles om nog langszij te komen, maar Wigan hield stand. De ploeg van Guardiola kan het winnen van de 'quadruple' dus vergeten. Zondag moeten The Citizens zich zien te herstellen in de League Cup-finale tegen Arsenal.

Canadees skigoud op halfpipe vrouwen

De Canadese Cassie Sharpe heeft olympisch goud op het onderdeel halfpipe bij het freestyle skiën gewonnen. Met een enorm sterke score van 95.80 pakte de nummer drie van de X-games eerder dit jaar een ruime voorsprong op de 92.60 van nummer twee, Franse Marie Martinod. Amerikaanse Brita Sigourny eindigde met 91.60 op een derde plek.

Al na de eerste run was duidelijk dat Sharpe in bloedvorm was. Met een score van 94.40 zette de Canadese meteen een lastig te evenaren score neer. Martinod was tweede met 92.20 punten, gevolgd door Sigourny met 89.80. In de tweede run verscherpte Sharpe haar score naar haar uiteindelijke beste score, terwijl de twee concurrentes er niet in slaagden om te verbeteren. 

De laatste run was een chaotische. Sigourny mocht als eerste van de top drie en verbeterde haar score iets, maar dat was niet genoeg om de tweede plek van Martinod in gevaar te brengen. De Franse kon daarom een groot risico nemen om de 94.40 van Sharpe aan te vallen, maar kwam hierbij ten val. Ook Sharpe kwam bij haar run ten val, maar inmiddels was al duidelijk dat zij het goud gewonnen had.

Een grote teleurstelling was er voor Maddie Bowman. In geen van de drie runs wist ze overeind te blijven, wat haar een laatste plek in de finale opleverde. Voor de Spelen was zij nog één van de favorieten, maar de Amerikaanse kende een teleurstellend tournooi.

Canadees skigoud op halfpipe vrouwen (Pro Shots / Action Images)
Canadees skigoud op halfpipe vrouwen (Pro Shots / Action Images)

Wereldrecord helpt Frans ijsdanspaar niet, derde goud Canadezen

De Canadese kunstschaatsers Tessa Virtue en Scott Moir hebben zich voor de tweede keer in hun carrière laten kronen tot olympisch kampioenen in het ijsdansen. Het duo won in Vancouver in 2010 al goud, pakte in Sochi zilver - net als in de teamwedstrijd - en veroverde in Pyeongchang na de teamwedstrijd hun tweede gouden medaille van de Spelen.

Dansend op Moulin Rouge kwamen Virtue en Moir dinsdag in de vrije dans tot een score van 122,40 punten, veruit hun beste resultaat ooit. Door het wereldrecord op de korte dans van maandag hadden ze de leiding al, maar die werd flink aangevallen door Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron uit Frankrijk, die maandag de wereld over gingen door de nip slip van Papapakis. 

Het Franse paar deed het prachtig op de Piano Sonata en Moonlight Sonata en werd beloond met 123,35 punten, een verbetering van hun eigen wereldrecord, wat ze eerder dit jaar nog hadden neergezet op het EK. De totaalscore van 205,28 punten was eveneens een nieuw wereldrecord, maar daar gingen Virtue en Moir - die overigens dezelfde coaches hebben als en samen trainen met de Fransen - met 206,07 nog eens overheen.

Het brons was er voor de Amerikaanse Maia Shibutani en haar broer Alex, die met 192,59 punten ook niet echt in de buurt van een hogere plaats kwamen.

Virtue en Moir tijdens hun gouden vrije dans (Pro Shots/Action Images)
Virtue en Moir tijdens hun gouden vrije dans (Pro Shots/Action Images)

Bokser Groves met schouder uit kom naar finale Super Series

Bokser George Groves staat in de finale van het supermiddengewicht (-76,2kg) in de World Boxing Super Series. De 29-jarige Brit nam het in de Manchester Arena op tegen zijn één jaar jongere landgenoot Chris Eubank Jr, die zijn IBO-titel in de waagschaal stelde.

Groves kwam de ring in met zijn WBA-titel en dus zou één van de twee een wereldtitel kwijtraken. Na twaalf stevige ronden vechten bleek dat Eubank te zijn, want de drie juryleden kozen unaniem voor Groves, die vooral in het begin van het gevecht zijn slag geslagen had.

Op 2 juni vecht Groves in principe de finale van de Super Series, vermoedelijk in de O2 Arena in Londen. Hij moet dan nog wel goedkeuring krijgen wat betreft zijn schouder: die schoot in de twaalfde ronde tegen Eubank uit de kom - en weer terug. Dinsdag ondergaat hij een MRI-scan om meer duidelijkheid te krijgen.

Zaterdag wordt de andere finalist bekend. In Nürnberg neemt de Duitser Jürgen Brähmer het dan op tegen nog een Brit, Callum Smith. 

Het volledige gevecht, voor de liefhebber (Bron: YouTube)

Waterschapsheffingen stijgen sneller dan in 2017

De waterschappen verwachten dat de heffingsopbrengsten in 2018 ruim 2,5 procent zullen stijgen naar ruim 2,8 miljard euro. In 2017 stegen de opbrengsten van de waterschapsheffingen met 1,8 procent. In de periode 2010–2017 namen de belastingopbrengsten van waterschappen ieder jaar nog minder hard toe dan het voorgaande jaar. Dit meldt CBS vandaag op basis van begrotingscijfers van de waterschappen.

Waterschappen hebben twee hoofdtaken: het beheer en onderhoud van waterkeringen zoals duinen en dijken, zorg voor het vasthouden, bergen en eventueel aan- of afvoeren van water (de watersysteemtaak) en afvalwaterzuivering. Deze taken bekostigen ze grotendeels uit twee specifieke waterschapsheffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. De opbrengst van de watersysteemheffing stijgt in 2018 met 3,7 procent naar ruim 1,5 miljard euro. De opbrengst van de zuiveringsheffing stijgt in 2018 met 1,2 procent naar 1,3 miljard euro.

Hogere WOZ
Een meerpersoonshuishouden met een eigen woning van 250 duizend euro betaalt in 2018 gemiddeld 359 euro aan waterschapsheffingen, 1,2 procent meer dan een jaar eerder. Een alleenstaande met dezelfde woning betaalt 1,8 procent meer dan een jaar eerder. De totale belastingaanslag voor huishoudens zonder eigen woning is lager.

Een gezin zonder koopwoning betaalt in 2018 gemiddeld 257 euro aan waterschapsbelastingen, een alleenstaande gemiddeld 144 euro. De stijging van de heffingsopbrengsten is onder meer terug te zien bij de heffing gebouwd die alleen voor woningeigenaren geldt. Het tarief voor de heffing gebouwd is gemiddeld nagenoeg gelijk aan 2018, maar de WOZ-waarde die de basis vormt van de heffing is voor veel woningen gestegen.

Grote verschillen tussen watersschappen
De hoogte van de belastingtarieven verschilt sterk per waterschap. De hoogte is onder andere afgestemd op het waterbeheer in het waterschap. Factoren als veel of weinig water, hoog- of laaggelegen land, wel of niet aan kust of grote rivieren, grondsoort, landelijk of verstedelijkt gebied zijn van invloed op de kosten die waterschappen maken.

Zo betalen inwoners van het hoogheemraadschap Delfland, dat aan de kust en gedeeltelijk onder zeeniveau ligt, het meest aan waterschapsbelastingen in 2018. Een meerpersoonshuishouden met een eigen woning van 250.000 euro betaalt 468 euro in 2018. Dit komt vooral doordat in hoogheemraadschap Delfland de tarieven van de watersysteemheffing ingezetenen en de tarieven voor de waterzuivering relatief hoog zijn. Een vergelijkbaar huishouden in waterschap de Dommel, dat grotendeels boven zeeniveau ligt en niet aan de kust of grote rivieren, is rond de 239 euro kwijt.

Waterschapsheffingen stijgen sneller dan in 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Waterschapsheffingen stijgen sneller dan in 2017 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

President Wit-Rusland woest op jury na uitschakeling olympisch kampioen

De Wit-Russische president Alexander Lukashenko was bepaald niet blij met de uitschakeling van olympisch kampioen Anton Kushnir op de Spelen in Pyeongchang. Kushnir won in Sochi het goud op de aerials, maar in Zuid-Korea kwam hij niet door de kwalificaties

Volgens de immer sympathieke Lukashenko lag het simpelweg aan de jury, die was oneerlijk. "Ze gooiden de voornaamste kandidaat op goud simpelweg uit de finale", aldus de president, die tevens het hoofd is van het Wit-Russisch Olympisch Comité.

In die hoedanigheeft heeft Lukashenko dan ook een boze brief aan het IOC laten sturen, om aan te geven dat de jurering echt niet kon. "Ik moest aan de bel trekken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, om een overheidstelegram naar IOC-president Thomas Bach te sturen. Ik heb hem alles verteld wat ik hierover denk."

Of Bach enigszins onder de indruk is van Lukashenko's geneuzel valt te betwijfelen. De kans dat de boel opnieuw gedaan wordt, dit keer met Kushnir als winnaar, lijkt ook niet zo groot.

Jong Ajax alleen koploper in Jupiler League

Jong Ajax heeft maandagavond de leiding in de Jupiler League teruggepakt. Op De Toekomst werd gewonnen van FC Oss, waardoor de Amsterdammers perfect profiteerden van N.E.C.'s nederlaag op vrijdag. De Nijmegenaren staan nu drie punten achter.

In de eerste helft was Jong Ajax beter, maar Dani de Wit kopte kort pas kort voor rust de openingstreffer binnen. Iets meer dan een kwartier voor tijd gooide De Wit de wedstrijd in het slot na een assist van Mateo Cassierra.

Jong PSV steeg naar plek vijf door thuis met 2-1 van FC Den Bosch te winnen. Albert Gudmundsson trof binnen tien minuten doel vanaf de strafschopstip. Muhammed Mert tekende wel voor de gelijkmaker, maar Sam Lammers scoorde in de tweede helft de winnende.

Frankfurt klopt Leipzig en pakt derde plaats

Eintracht Frankfurt is de nieuwe nummer drie in de Bundesliga. RB Leipzig werd in Frankfurt verslagen en dus steeg de ploeg naar de derde plek op de ranglijst, één punt achter Borussia Dortmund - en een lichtjaar achter Bayern München.

Jean-Kevin Augustin zette Leipzig al binnen een kwartier op voorsprong, maar nog geen tien minuten later had Timothy Chandler de gelijkmaker al op de slof. Kevin-Prince Boateng tekende nog eens vier minuten later al voor de voorsprong voor Frankfurt, waarmee tevens de eindstand bereikt was.

Leipzig kreeg kort voor rust nog een penalty van de scheidsrechter, maar de videoscheidsrechter was het daar niet mee eens: de naar de grond getrokken Marcel Sabitzer stond volgens hem in buitenspelpositie. 

Pyeongchang Vandaag - dinsdag 20 februari

Maandag was weer een dag zonder Nederlands succes. Buiten een vallende Cheryl Maas, wisten ook de schaatsers op de 500 meter geen medaille in de wacht te slepen. Ook dinsdag zal normaal gesproken een medailleloze dag worden, want bij shorttrack worden op de individuele afstanden enkel heats gereden. Er is nog wel een waterkansje dat er bij de aflossing voor vrouwen een medaille wordt behaald, maar die kans is echt erg klein.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 10 Nee
02.00 uur Kunstrijden IJsdansen vrije kür Ja
02.30 uur Freestyleskiën Vrouwen halfpipe finalerun 1 Nee
02.59 uur Freestyleskiën Vrouwen halfpipe finalerun 2 Nee
03.28 uur Freestyleskiën Vrouwen halfpipe finalerun 3 Ja
04.10 uur IJshockey Vrouwen plaatsing 7/8 Zweden - Korea Nee
04.10 uur IJshockey Mannen playoffs VS- Slowakije Nee
05.15 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe kwalificatie run 1 Nee
06.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 10 Nee
06.18 uur Freestyleskiën Mannen halfpipe kwalificatie run 2 Nee 
08.40 uur IJshockey Vrouwen plaatsing 5/6 Zwitserland - Japan Nee
08.40 uur IJshockey Mannen playoffs Slovenië - Noorwegen Nee
11.00 uur Noordse combinatie Mannen grote schans Nee 
11.00 uur Shorttrack Vrouwen 1.000 meter heats Nee 
11.45 uur Shorttrack Mannen 500 meter heats Nee
12.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 11 Nee 
12.15 uur Biatlon Gemengde estafette Ja
12.23 uur Shorttrack Vrouwen aflossing B-finale Nee 
12.29 uur Shorttrack Vrouwen aflossing A-finale Ja
12.50 uur Bobslee Vrouwen tweevrouwsbob run 1 Nee
13.10 uur IJshockey Mannen play-offs Finland - Zuid-Korea Nee 
13.10 uur IJshockey Mannen play-offs Zwitserland - Duitsland Nee 
13.45 uur Noordse combinatie Mannen Langlaufen 10 kilometer Ja
14.01 uur Bobslee Vrouwen tweevrouwsbob run 2 Nee 

Nederlanders in actie

Op dinsdag komen er enkel shorttrackers op de baan in Pyeongchang. Bij de vrouwen staan de heats van de 1.000 meter op het programma en bij de mannen die van de 500 meter. De Nederlandse vrouwen worden vertegenwoordigd door Suzanne Schulting (heat 3), Lara van Ruijven (5) en Yara van Kerkhof (6). Bij de mannen komen Dylan Hoogerwerf (heat 3), Daan Breeeuwsma (4) en uiteraard Sjinkie Knegt (5) in actie. De top twee van de heats plaatsen zich voor de volgende ronde van donderdag.

Ook komen de dames op de aflossing nog in actie in de B-finale. In een uitzonderlijk geval dat in de finale er twee teams worden gediskwalificeerd dan kan winst in de B-finale nog een medaille opleveren voor de vrouwen. Dan moet er wel worden afgerekend met Japan, Hongarije en de olympische atleten uit Rusland.

Prominenten in actie

Vandaag start de competitie bij het bobsleeën voor vrouwen. Daarbij is Kaillie Humphries de absolute topper, met het olympische goud dat ze behaalde in 2010 en 2014. Momenteel leidt ze ook in de wereldbeker, maar won wel 'slechts' drie races. De wereldkampioen van 2012 en 2013 kwam vanaf 2014 ook uit bij de viermansbob, toen de internationale bond had besloten hiervan een gemend event te maken.

Al in het eerste seizoen behaalde ze in een team met drie mannen, en Humphries als pilote, een bronzen medaille bij de Canadese kanmpioenschappen. Ze heeft het ook een keer geprobeerd met een volledig vrouwen team in de wereldbeker, maar door het gewichtsverchil van 150 kilogram met de mannenteams kon ze daarin geen potten breken.

Humphries zal wel voor haar derde olympisch goud moeten gaan strijden met de Amerikaanse en Duitse teams. Bij Amerika  gaan Eleana Meyers Taylor en Jamie Geubel Poser naar beneden en bij Duitsland de teams van Mariama Jamanka en Stephanie Schneider.

Humphries krijgt stevige concurrentie in de jacht op haar derde olympische titel op rij, dit keer met Phylicia George achter zich (Pro Shots/Action Images)
Humphries krijgt stevige concurrentie in de jacht op haar derde olympische titel op rij, dit keer met Phylicia George achter zich (Pro Shots/Action Images)

Opmerkelijk

Iedereen kent het verhaal wel van de Jamaicaanse bobsleeërs, waar zelfs een film over is gemaakt (Cool Runnings voor de onwetenden). Dit keer is er ook weer een Jamaicaans bobsleeteam aanwezig bij de Olympische Spelen en dit keer zowaar bij de vrouwen. Jazmine Fenlator-Victorian en remster Carrie Russell behoren tot de verre outsiders voor de medailles, maar coach Sandra Kiriasis is er plotseling niet meer bij.

Dit leverde eerder deze Spelen een groot drama op, want Kiriasis was de eigenaresse van de slee waarmee Fenlator-Victorian en Russell mee naar beneden zouden gaan en deze was dus plots niet meer beschikbaar. Met behul van een biermerk, die de kosten op hun rekening zouden nemen, wisten de Jamaicaansen toch nog een nieuwe bobslee te verkrijgen en kunnen toch vanaf vandaag meedoen.

Mariah Carey geeft Fergie advies na volkslied

Mariah Carey heeft advies voor vakgenoot Fergie, die zondag door de mangel werd gehaald om haar versie van het Amerikaanse volkslied tijdens een basketbalwedstrijd voor het goede doel.

Voor de camera's van TMZ liet Mariah desgevraagd aan Fergie weten dat ze zich niets van de kritiek moet aantrekken: "Schat, daar hoeft niemand naar te luisteren." Mariah heeft ervaring met commentaar op een optreden: in 2014 kreeg ze de volle laag toen ze verschillende noten niet haalde tijdens All I Want For Christmas, dat ze zong bij de verlichting van de kerstboom op Rockefeller Plaza in New York. Op Oudejaarsavond van 2016 liep haar show in New York in de soep doordat het bandje waarmee ze meezong uitviel.

Fergie reageerde eerder maandag op haar bekritiseerde optreden. "Gisteravond wilde ik iets speciaals proberen", zei ze in een persverklaring. "Ik neem artistiek gezien graag een risico, maar deze uitvoering kwam niet over zoals ik had bedoeld. Ik hou van dit land en heb mijn best gedaan."Mariah Carey geeft Fergie advies na volkslied
Mariah Carey geeft Fergie advies na volkslied (Foto: BuzzE)

Mega Man Legacy Collection 1 en 2 onderweg naar Switch

Capcom heeft aangekondigd dat beide delen van de Mega Man Legacy Collection op 22 mei verkrijgbaar zullen zijn voor Nintendo Switch. Deel één van de Legacy Collection bevat Mega Man 1-6 en deel twee bevat Mega Man 7-10.

Niet alleen worden de games overgebracht naar de Switch, maar ze ontvangen ook allemaal extra content. Zo komt de eerste Legacy Collection met een museum mode waarin je art designs, muziek, geschrapte designs en meer kunt vinden. Verder is het met deze versie mogelijk om, bij het scannen van een Mega Man-amiibo, de elf fan-made niveaus te spelen die voorheen alleen speelbaar waren op de 3DS-versie. De tweede Legacy Collection komt ook nog met alle DLC's die voorheen uitgebracht zijn. Beide versies zullen ten slotte gebruik maken van rewinds en save states.

Delen één en twee van de Mega Man Legacy Collection zullen respectievelijk voor 14,99 en 19,99 verkrijgbaar zijn op de eShop. Bekijk het onderstaande filmpje voor een overzicht van de extra content en aanpassingen.

Donatie Emma Watson impuls voor MeToo-fonds

Nadat Harry Potter-ster Emma Watson een miljoen Britse pond had gedoneerd aan een nieuw fonds tegen seksueel geweld, stroomden de donaties binnen. Twee dagen na die van Watson zijn er bij het UK Justice and Equality Fund zo'n 280 donaties binnengekomen, bij elkaar zo'n 600.000 pond.

Emma Watson is een van de ondertekenaars van de open brief in The Observer, samen met Emma Thompson en Keira Knightley. De vrouwen gingen zondagavond in het zwart gekleed naar de uitreiking van de Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Net als bij de Golden Globes willen genomineerden en overige gasten hun solidariteit tonen met de Time's Up en #MeToo-bewegingen. Een van de weinigen die afweek van de zwarte dresscode, was Kate Middleton. Dit omdat leden van de Britse koninklijke familie geen politieke standpunten mogen laten blijken.

Emma Watson is volgens de BBC een van de eersten die een schenking heeft gedaan aan het UK Justice and Equality Fund. Het fonds voor gerechtigheid en gelijkheid is opgericht door de vrouwen die de brief hebben ondertekend, samen met een groep van 160 activisten en academici, om slachtoffers juridisch en financieel bij te staan. Keira Knighley en Tom Hiddleston hebben elk 10.000 Britse pond geschonken.

Donatie Emma Watson impuls voor MeToo-fonds
Donatie Emma Watson impuls voor MeToo-fonds (Foto: BuzzE)

Hauer vond Blade Runner-sequel nutteloos

Rutger Hauer vond Blade Runner 2049, het langverwachte vervolg op zijn Amerikaanse doorbraak, "nutteloos". Dat zegt de Nederlandse acteur op het festival van Berlijn in een interview met The Hollywood Reporter. Het is de eerste maal dat Hauer zich op deze manier uitlaat over de film.

Beide films spelen zich af in een toekomst waarin wordt gejaagd op 'replicants', kunstmatige mensen. In het eerste deel vertolkte Hauer een van die replicants. "Het vervolg zag er prachtig uit", beaamt Hauer in het gesprek. "Maar ik blijf maar worstelen met de vraag waarom de film precies gemaakt moest worden. Ik geloof in de uitspraak dat dingen als ze zó mooi zijn met rust gelaten zouden moeten worden."

Hauer stelt dat de eerste Blade Runner "niet over de replicants ging, maar over wat het betekent om mens te zijn. Net als E.T. Maar ik kon maar niet duiden wat het thema van de tweede film was. Het draait niet om de personages, er is geen humor, er is geen liefde, er is geen zien. Je ziet dat het een prachtige hommage aan onze eerste film is. Maar dat is voor mij niet genoeg." Hij voegt er overigens aan toe dat "het totaal niet belangrijk is wat ik vind."

Verder bekent de 74-jarige acteur in het interview veel spijt te hebben van het afwijzen van de hoofdrol in de Duitse oorlogsthriller Das Boot. "Ze wilden mij voor de hoofdrol. Maar ik dacht dat het een boyscout-film onder water was; ik zei nee. Anderzijds kon ik daardoor wel ja zeggen tegen Blade Runner. Anders had ik tijdens het draaien van die film al op de set van Das Boot gestaan."

Hauer vond Blade Runner-sequel nutteloos
Hauer vond Blade Runner-sequel nutteloos (Foto: BuzzE)

Meer 50-plussers op de motor

Onder Nederlanders van 50 jaar en ouder is het motorbezit gegroeid. Ook het bezit van een motorrijbewijs nam in deze leeftijdscategorie toe. In Nederland stonden op 1 januari 2018 ruim 647.000 motoren geregistreerd op naam van particulieren, 5.000 meer dan 4 jaar geleden. Het motor(rijbewijs)bezit onder de 50-minners is juist afgenomen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Met 272.000 motoren, 77.000 per duizend inwoners, was op 1 januari 2018 het motorbezit onder Nederlanders van 50 tot 65 jaar het grootst. Het aantal motoren per duizend inwoners groeide in vier jaar tijd met 8,5 procent. Onder personen van 65 jaar of ouder nam het motorbezit per duizend inwoners in die periode met 30 procent toe. Op 1 januari 2018 hebben 21 op de duizend inwoners met deze leeftijd een motor. Onder Nederlanders van 30 tot 50 jaar nam het motorbezit in vier jaar met 12 procent af.

Toename motorrijbewijsbezit onder 50-plussers
Ruim 1,4 miljoen personen waren op 1 januari 2018 in het bezit van een Nederlands motorrijbewijs. Dit zijn er 35.000 meer dan in 2014. In de leeftijdscategorie van 50 tot 65 jaar hadden bijna 159 per duizend inwoners een motorrijbewijs, 17 procent meer dan in 2014. In totaal hadden 562.000 Nederlanders met deze leeftijd een motorrijbewijs. Ook onder 65-plussers nam het aantal rijbewijsbezitters per duizend inwoners toe (met 4 procent). Het motorrijbewijsbezit van personen onder de 50 daalde (-13 procent). Onder de motorrijbewijsbezitters zijn mannen veruit in de meerderheid. Van de mannen van 18 jaar of ouder is 17 procent in het bezit van een motorrijbewijs, van de vrouwen 4 procent. In totaal heeft 11 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder een motorrijbewijs.

24.000 nieuwe motorrijbewijsbezitters
In 2017 hebben ruim 24.000 personen hun motorrijbewijs gehaald. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder. Van deze nieuwe motorrijbewijsbezitters was 6 procent 50 jaar of ouder. De meesten (59 procent) waren jonger dan 30 jaar. Nagenoeg alle nieuwe motorrijbewijsbezitters beschikten ook over een autorijbewijs.

Hoogste motorrijbewijsbezit in Dalfsen
Het motorrijbewijsbezit is het hoogst in Drenthe. Per duizend inwoners hebben hier 143 inwoners een motorrijbewijs. Zeeland volgt met 127 rijbewijsbezitters per duizend inwoners. Onder de gemeenten springen het Overijsselse Dalfsen, het Drentse De Wolden en de gemeente Bronckhorst in de provincie Gelderland eruit. Hier hebben respectievelijk 180, 179 en 177 per duizend inwoners een motorrijbewijs. Ook het motorbezit is in Dalfsen hoog (101 motoren per duizend inwoners). Alleen op Ameland is het motorbezit hoger (102 motoren per duizend inwoners). In Rotterdam en Amsterdam is het motorrijbewijsbezit het laagst. Hier hebben 55 en 59 per duizend inwoners een motorrijbewijs. De inwoners van deze steden hebben per duizend inwoners 24 en 26 motoren op hun naam staan.

Toename motorrijbewijsbezit onder 50-plussers (Foto: CBS)
Toename motorrijbewijsbezit onder 50-plussers (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.