FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 februari 2018

Politie stelt vragen bij Amnesty Rapport

De politie is bekend met het standpunt van Amnesty International ten aanzien van het stroomstootwapen. Gezondheidsrisico’s worden, volgens de mensenrechtenorganisatie, onderschat. De politie neemt de kritiek serieus, maar stelt wel vragen bij het Amnesty-rapport.

"Amnesty is door de politie een aantal keer gevraagd mee te lopen en te kijken in de pilot, maar de organisatie wees dat tot op heden af. Dat betreuren wij ten zeerste. Het rapport van Amnesty loopt vooruit op de evaluatie en keuze voor het stroomstootwapen", zegt Willem Woelders, voorzitter van de landelijke stuurgroep stroomstootwapen en bij de politie verantwoordelijk voor de proef.

De aanbevelingen met betrekking tot de stunmode zijn bij de politie bekend. Extra aandacht hiervoor is ingebracht in de opleidingen en trainingen. Daarnaast vroeg de politie aan de onderzoeker Otto Adang van de Politieacademie om in de tweede helft van de pilot nauwkeurig het gebruik van de stunmode te bekijken en te beoordelen.

Amnesty suggereert dat de eindevaluatie is bedoeld om de rechtmatigheid van het geweldgebruik te toetsen. "Al het geweld dat door de politie wordt gebruikt, wordt getoetst op basis van de geweldsinstructie. Het stroomstootwapen is geïntroduceerd als een middel dat de kloof overbrugt tussen wapenstok en pepperspray enerzijds en het vuurwapen en de hond anderzijds. Met het stroomstootwapen kunnen politiemensen op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Het is niet bedoeld alleen gebruikt te worden ter afwending van een levensbedreigende situatie. Naar aanleiding van de tussenevaluatie is de training uitgebreid. Hierover heeft Amnesty zich niet laten informeren. De inzet van het stroomstootwapen dient altijd proportioneel en subsidiair te zijn en dat wordt ook getoetst."

Verantwoording
Een agent die geweld toepast of daarmee dreigt, meldt dit bij zijn leidinggevende. Die legt dit op zijn beurt schriftelijk vast. In bijzondere omstandigheden of bij letsel wordt de zaak gerapporteerd aan de OVJ, die een oordeel velt of een onderzoek laat instellen naar het geweldsgebruik. Elk gebruik van geweld moet proportioneel en subsidiair zijn, dat geldt ook voor het stroomstootwapen. Elke zaak moet worden verantwoord en beoordeeld.

Het stroomstootwapen is voor de politie een waardevolle aanvulling op de te gebruiken geweldsmiddelen. In veel gevallen is dreigen met het stroomstootwapen al voldoende om een verdachte onder controle te krijgen. De politie test het stroomstootwapen omdat agenten met minimaal geweld, een maximaal resultaat willen hebben. Onderzocht is het afgelopen jaar of het stroomstootwapen daarbij kan helpen.

De-escaleren
De politie gebruikt geweld alleen als het echt niet anders kan. Uitgangspunt in het handelen van de politie is om altijd de-escalerend te werken. De mond is en blijft het belangrijkste wapen van de politie. Als er toch geweld aan te pas komt, werken agenten aan de hand van de geweldsinstructie. Het helpt collega’s om professioneel om te gaan met hun geweldsbevoegdheid. Bovendien moet elke collega zich verantwoorden voor het gebruikte geweld. Politiemensen zetten hun vakmanschap en hun geweldsbevoegdheid in voor een veiliger Nederland en zetten een bewuste stap naar voren als het moet. En ze gebruiken hierbij alleen geweld als het echt niet anders kan. Conform de geweldsinstructie.

De huidige middelen blijken in deze veranderende samenleving niet altijd afdoende. Politiemensen ervaren in de dagelijkse politiepraktijk een te grote kloof tussen de wapenstok en pepperspray enerzijds en het vuurwapen en de hond anderzijds, daardoor komt de proportionaliteit van het geweldgebruik in sommige gevallen onder druk te staan. De politie zoekt daarom naar manieren om het beschikbare repertoire aan interventiemiddelen uit te breiden. De inzet van nieuwe, innovatieve middelen moet ertoe leiden dat de politie ook in de toekomst op maatschappelijk verantwoorde en geaccepteerde wijze invulling kan geven aan het toegekende geweldsmonopolie.

Politie stelt vragen bij Amnesty rapport (foto: stockfoto politie)
Politie stelt vragen bij Amnesty-rapport (foto: stockfoto politie)

Kvitova wint WTA-toernooi Doha na winst op Muguruza

Tennisster Petra Kvitova heeft het WTA Premier 5-toernooi van Doha op haar naam geschreven. In de finale was de Tsjechische in Qatar te sterk voor de Spaanse Garbiñe Muguruza.

Kvitova (WTA-21) moest de eerste set na een dubbele break afstaan aan de mondiale nummer vier, maar vervolgens kwam ze beter in haar spel. Zowel in de tweede als in de derde set had Kvitova aan één break genoeg om de winst te pakken, wat haar uiteindelijk een 3-6, 6-3, 6-4 zege opleverde.

Het is alweer de 22e WTA-titel voor Kvitova, en na Sint Petersburg eerder in de maand de tweede van het jaar.

Vroege goal levert AC Milan punten op

AC Milan heeft een belangrijke zege geboekt op concurrent Sampdoria. De thuisploeg had aan één doelpunt genoeg om het duel te beslissen.

Milan kreeg na zes minuten al een uitgelezen kans om op voorsprong te komen toen er een handsbal in het strafschopgebied werd gezien. Ricardo Rodríguez, die donderdag nog van elf meter scoorde tegen Ludogorets (0-3), benutte de penalty dit keer echter niet. Doelman Emiliano Viviano van Sampdoria koos de goede hoek.

Amper zes minuten later nam Milan alsnog de leiding, want Giacomo Bonaventura volleerde in het strafschopgebied raak. In de slotfase van de eerste helft meende ook Sampdoria recht te hebben op een penalty. Na minutenlang beraad van de videoscheidsrechter gebeurde dat echter niet, ook al leek Davide Calabria toch echt hands te maken bínnen de zestien.

In de tweede helft was Hakan Çalhanoglu het dichtst bij nog een treffer. Hij raakte de lat. Het bleef daardoor bij 1-0 en AC Milan staat in punten nu gelijk met Sampdoria. Beide teams bezetten de zesde en zevende plaats in de Serie A.

Uitslagen Serie A zondag
Torino - Juventus 0-1
Benevento - Crotone 3-2
Bologna - Sassuolo 2-1
Napoli - SPAL 1-0
Atalanta - Fiorentina 1-1
AC Milan - Sampdoria 1-0

Real Madrid wint doelpuntenfestijn in Sevilla

Real Madrid heeft het weekend afgesloten met een overwinning op Real Betis. De bezoekers moesten in de tweede helft flink aan de bak.

Door een doelpunt van Marco Asensio was Real na elf minuten al op voorsprong gekomen, maar een half uur later zag de situatie er heel anders uit. Linksback Marcelo viel uit met een spierblessure en Betis kwam vervolgens sterk terug. In een tijdsbestek van vijf minuten zette de gastheer de achterstand om in een 2-1 voorsprong bij rust.

Eerst zorgde Aïssa Mandi voor de gelijkmaker en kort daarna werkte Nacho de bal ongelukkig in zijn eigen doel. Na de pauze kwam Real echter snel langszij. Sergio Ramos kopte hard raak uit een voorzet van Lucas Vázquez en negen minuten later stond het 2-3 toen Asensio afrondde na goed voorbereidend werk van Dani Carvajal.

Na 65 minuten leek de wedstrijd beslist, want Cristiano Ronaldo breidde namens de Madrilenen de score uit. Toch werd het in de slotminuten nog spannend. Sergio León gaf Betis nieuwe hoop, maar het slotakkoord was voor Karim Benzema, die de eindstand op 3-5 bepaalde. Real Madrid blijft vierde, maar Valencia heeft maar één punt meer. De titelverdediger speelde bovendien een wedstrijd minder.

Uitslagen La Liga zondag
Real Sociedad - Levante 3-0
Atletico Madrid - Athletic de Bilbao 2-0
Espanyol - Villarreal 1-1
Real Betis - Real Madrid 3-5

Reus met prachtgoal matchwinner bij Dortmund

Borussia Dortmund heeft de derde overwinning op rij in de Bundesliga te pakken. Marco Reus zorgde tegen Borussia Mönchengladbach voor het hoogtepunt.

De Duitser kwam na ruim een half uur in balbezit na voorbereidend werk van André Schürrle en Mario Götze op de linkerflank. De bal kwam uiteindelijk aan de andere kant van het strafschopgebied bij Reus terecht, die met rechts via de onderkant van de lat prachtig raak knalde.

Mönchengladbach, momenteel tiende in de Bundesliga, kon voor de pauze aardig met Dortmund meekomen. Vlak voor de onderbreking had Thorgan Hazard voor een gelijke ruststand kunnen zorgen toen hij richting het doel dribbelde. Zijn schot ging echter naast.

Na rust kwam de thuisploeg nog beter voor de dag en kon Dortmund niet veel anders meer doen dan tegenhouden. Die Fohlen creëerden de ene na de andere kans; Sokratis Papastathopoulos moest een bal van de doellijn halen en keeper Roman Bürki hield onder meer Lars Stindl en Denis Zakaria van scoren af.

Met grote moeite wist Dortmund toch de zege binnen te slepen, waardoor het elftal van Peter Stöger nu tweede staat in de Bundesliga. De achterstand op Bayern München is negentien punten. RB Leipzig komt maandag nog in actie tegen Eintracht Frankfurt (uit) en gaat bij een zege BVB op één punt voorbij.

Uitslagen Bundesliga zondag
FC Augsburg - VfB Stuttgart 0-1
Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund 0-1

Huntelaar is zich van geen kwaad bewust

Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar vindt dat hij zondag niets verkeerds heeft gedaan in een duel met PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen.

Huntelaar probeerde zich in de openingsfase los te maken van Van Polen, die zijn opponent tegen wilde houden. De Ajax-routinier zwaaide met zijn linkerarm naar achteren en hij raakte Van Polen in het gezicht. "Ik was eigenlijk vóór hem in een duel. Ik probeer hem van me af te houden, om door te kunnen lopen, want hij houdt me vast en uiteindelijk raak ik hem daarbij", legde Huntelaar uit bij de NOS.

"Ik voel dat ik word vastgehouden en probeer hem van me af te schudden, zodat ik de bal binnen kan koppen." Het incident werd niet bestraft, terwijl PSV'er Hirving Lozano zaterdag wel een rode kaart kreeg tegen sc Heerenveen. Volgens Huntelaar, die die beelden ook heeft gezien, was dat een andere situatie. "Hij werd niet vastgehouden."

Ook in gesprek met FOX Sports was Huntelaar zich van geen kwaad bewust. "Ik word vastgehouden en probeer me los te rukken. Hij houdt me vast en dan moet ik hem wel wegduwen, anders ben ik niet vrij. Dit soort situaties heb je denk ik wel twintig keer in de wedstrijd."

Roxeanne Hazes heeft kleine jongen

Zangeres Roxeanne Hazes en haar vriend Erik Zwennes krijgen een zoon. Roxeanne zegt zondag op Instagram: "Je bent zo welkom, kleine jongen. Al ons later is met jou."

Roxeanne maakte in januari haar zwangerschap bekend en onthult zondag het geslacht van de baby, "Voor ons maakte het niet uit. Als je maar gezond zou zijn", begint ze haar post op Instagram, om eraan toe te voegen dat ze met urgentie op zoek moet naar een cursus Voetballen voor dummies.

Roxeanne en Erik zijn sinds maart verloofd en hopen dit jaar te trouwen.

Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier.

Roxeanne Hazes onthult geslacht van baby
Roxeanne Hazes onthult geslacht van baby (Foto: BuzzE)

Demonstranten op rode loper BAFTA's

Vlak voor de start van de uitreiking van de BAFTA's, de Britse filmprijzen, hebben enkele demonstranten de rode loper bij Royal Albert Hall bezet. De politie haalde ze weg om de entree vrij te maken voor de sterren.

Een aantal vrouwen in T-shirts met daarop de tekst 'Time's Up Theresa' hadden bezit genomen van de rode loper. Ze gingen er zij aan zij op liggen en pas toen de politie arriveerde verlieten ze hun positie.

Daarna was het de beurt aan de sterren om via de loper naar de uitreiking te gaan. Veel vrouwen waren in het zwart gekleed om zo hun steun te betuigen aan de Time's Up-bewegingen en de actrices die de #metoo-discussie hebben aangezwengeld.

Demonstranten op rode loper BAFTA's
Demonstranten op rode loper BAFTA's (Foto: BuzzE)

Rutte heeft liever PVV dan FVD

De grootste fout die premier Mark Rutte naar eigen zeggen in zijn loopbaan heeft gemaakt is dat hij bij zijn eerste kabinet in zee ging met de PVV. Maar dat hij dat "experiment" niet had moeten aangaan, wil hij ook weer niet zeggen.

"Als die partij bereid is, toch 24 zetels, om onderdeel te worden van de macht, dan moet je het ook proberen", stelt Rutte in televisieprogramma WNL op Zondag. Dat ging volgens hem anderhalf jaar goed, "tot het spannend werd" en PVV-voorman Geert Wilders volgens Rutte "geen verantwoordelijkheid" wilde nemen.

Toch verkiest de minister-president Wilders boven een nieuwe rivaal voor zijn VVD, Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Rutte neemt het hem heel erg kwalijk dat hij de onafhankelijkheid van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in twijfel heeft getrokken. Ook "voelt een VVD'er zich niet thuis" bij gewraakte uitspraken van Baudet over het "homeopathisch verdunnen"van de Nederlandse bevolking, stelt Rutte.

Rutte: grootste fout was samenwerken met PVV
Rutte: grootste fout was samenwerken met PVV (Foto: ANP)

Trump: FBI te druk met Rusland-onderzoek

President Donald Trump heeft uitgehaald naar de FBI en parlementariërs die zich erg druk maken om te bewijzen dat de Russen zich bemoeid hebben met de Amerikaanse verkiezingen in 2016. Door zich zo te concentreren op dat onderwerp heeft de federale recherche signalen gemist die de dodelijke schietpartij op een school in Florida hadden kunnen voorkomen.

In een serie tweets vanuit zijn verblijf in Mar-a-Lago stelt Trump dat de Congresonderzoeken en de politieke vijandschap laten zien dat Rusland erin is geslaagd "ruzie, verdeeldheid en chaos" te zaaien in de VS. Hij beschuldigde zijn voorganger Barack Obama door te zeggen dat deze te weinig heeft gedaan om een eind te maken aan de Russische inmenging. "Ze lachen zich te pletter in Moskou", aldus Trump zondag.

Daarvoor richtte hij zijn pijlen op de FBI voor het negeren van de waarschuwingssignalen die de 19-jarige Nikolas Cruz, die zeventien mensen doodschoot op een school in Parkland, had afgegeven. "Heel triest dat ze die allemaal hebben gemist. Dat is niet acceptabel. Ze besteden te veel tijd aan het zoeken naar bewijs voor een Russisch complot met de Trump-campagne. Dat is er niet."

Trump: FBI te druk met Rusland-onderzoek
Trump: FBI te druk met Rusland-onderzoek (Foto: ANP)

Dubbelslag Van Gerwen bij Players Championship in Barnsley

Michael van Gerwen heeft een bijzonder succesvol weekend beleefd in Barnsley. De nummer één van de wereldranglijst won zondag ook het tweede Player Championship van dit jaar. In de finale overklaste hij de Australische verrassing Corey Cadby. Het werd 6-1. Het is al weer de vijfde toernooizege voor Van Gerwen in 2018. 

In de finale nam Van Gerwen al snel een 4-0 voorsprong, mede doordat Cadby onzorgvuldig met zijn pijlen op de dubbels omging. De vijfde leg ging naar de Australiër, maar dichterbij kwam King Cadby niet. Met twee dertiendarters op rij haalde Mighty Mike zijn nieuwe dagzege binnen.

Er kwamen nog meer Nederlanders in actie. Danny Noppert liet zondag wederom van zich spreken door de achtste finales te halen. De Fries moest zijn meerdere erkennen in Cadby bij de laatste zestien. Jermaine Wattimena en Jan Dekker reikten tot de derde ronde. De darters van de PDC zijn volgende week vrij. De week erop is het eerste TV-toernooi van 2018; de UK Open. 

Players Championship #2 - Laatste 32
Michael van Gerwen 6 | 5 Ryan Searle
Luke Woodhouse 6 | 3 Jan Dekker
Adrian Lewis 6 | 3 Nathan Aspinall
Richie Burnett 6 | 2 Simon Whitlock
Simon Stevenson 6 | 0 Daryl Gurney
Kirk Shepherd 6 | 4 Mervyn King
Ricky Evans 6 | 4 Luke Humphries
Ryan Joyce 6 | 5 Jermaine Wattimena
Steve West 6 | 3 Dawson Murschell
Ryan Meikle 6 | 4 Tytus Kanik
Kim Huybrechts 6 | 4 James Wilson
Ian White 6 | 3 Chris Quantock
Danny Noppert 6 | 4 Jarred Cole
Corey Cadby 6 | 3 Davy Van Baelen
Robert Thornton 6 | 0 Keegan Brown
Gary Anderson 6 | 4 Darren Webster

Laatste zestien
Michael van Gerwen 6 | 5 Luke Woodhouse
Adrian Lewis 6 | 4 Richie Burnett
Simon Stevenson 6 | 2 Kirk Shepherd
Ryan Joyce 6 | 3 Ricky Evans
Steve West 6 | 4 Ryan Meikle
Ian White 6 | 2 Kim Huybrechts
Corey Cadby 6 | 1 Danny Noppert
Gary Anderson 6 | 3 Robert Thornton

Kwartfinale
Michael van Gerwen 6 | 2 Adrian Lewis
Simon Stevenson 6 | 5 Ryan Joyce
Ian White 6 | 4 Steve West
Corey Cadby 6 | 4 Gary Anderson

Halve finale
Michael van Gerwen 6 | 2 Simon Stevenson
Corey Cadby 6 | 3 Ian White

Finale
Michael van Gerwen 6 | 1 Corey Cadby

Van Persie: "Ik geniet er heel erg van"

Robin van Persie hielp Feyenoord zondag aan een kleine overwinning op Heracles Almelo. De routinier is zeer blij dat hij terug is in Rotterdam.

Van Persie, die zondag voor het eerst in de basis stond, kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen weken. "Ik geniet van de goede trainingssessies, de leuke wedstrijden en het volle stadion. Dat is waar ik het allemaal voor doe. Ik geniet daar echt heel erg van", zei de 34-jarige aanvaller op FOX Sports.

Door een goal van Van Persie na bijna een uur spelen won Feyenoord in De Kuip met 1-0. "Ik heb meters kunnen maken en was sowieso blij dat ik mocht starten. Ik ben nu een kleine vier weken bezig. Ik ben blij met de minuten die ik vandaag mocht spelen en natuurlijk met de drie punten. Hier en daar kan het spel beter, dat weten we. Dat is voetbal."

Mede door de pittige oefensessies voelt Van Persie zich naar eigen zeggen elke dag sterker worden. "De trainingen zijn goed, net zoals de medische mensen. Het hele pakket is goed. Daar wordt iedere speler fit van, ik ook." Volgende week zondag speelt Feyenoord thuis tegen PSV, drie dagen later komt Willem II op bezoek in de halve finales van de KNVB Beker.

China reageert op mogelijke importtarieven VS

China kan terugslaan als de Verenigde Staten daadwerkelijk met hoge importtarieven voor staal- en aluminiumproducten zouden komen. Dat heeft Wang Hejun, een hoge bestuurder bij het Chinese ministerie van Handel, laten weten.

De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross zei vrijdag nog dat hij overweegt om een importtarief van ten minste 24 procent te gaan hanteren voor aluminium en staal uit het buitenland. Daarbij gaf hij meteen al aan "dat het hem niet zou verbazen" als andere landen met reacties zouden komen.

Het is al langer bekend dat er in Washington onder president Donald Trump een protectionistische wind waait. Zulke duidelijke aanwijzingen dat de Amerikaanse regering ook echt de daad bij woord gaat voegen, waren er volgens kenners echter nog niet.

China reageert op mogelijke importtarieven VS
China reageert op mogelijke importtarieven VS (Foto: ANP)

Federer wint makkelijk van Dimitrov in Rotterdam

Roger Federer heeft voor de derde keer in zijn loopbaan het ABN Amro-tennistoernooi op zijn naam geschreven. De winnaar van van 2005 en 2012 won zondag eenvoudig van Grigor Dimitrov in twee sets: 6-2, 6-2.

Dimitrov had tot aan de finale geen set verloren in Rotterdam, maar in de finale had de nummer vijf van de wereld had geen kans tegen Federer, de nieuwe nummer een van de wereld. Tot aan 2-2 in de eerste ging het gelijk op, maar in de vijfde game ging het mis voor Dimitrov. De Bulgaar maakte twee onnodige fouten en leverde vervolgens zijn servicegame in. Federer drukte vervolgens door en zou binnen tien minuten de eerste set winnen.

In de tweede set had Federer ook geen moeite met zijn tegenstander. Binnen het uur stond de 6-2, 6-2 op het scorebord. Het was voor de Zwitser alweer zijn 97ste ATP-toernooizege. 

"Wat een droomweek", zei Federer na afloop. "Het doel was de halve finales halen en nummer een van de wereld worden en nu heb ik de titel. Rotterdam is een van de mooiste stops op de Tour. Hopelijk kom ik nog een keer terug, maar ik weet niet hoeveel jaar ik nog speel. Ik zal deze week nooit vergeten."

Zweedse ijshockeyers na spannende strijd naar kwartfinales

Op het olympisch ijshockeytoernooi bij de mannen zijn alle groepswedstrijden gespeeld, en dus kan het speelschema voor de knock-outfase ingevuld worden. Zweden plaatste zich zondag rechtstreeks voor de kwartfinales, in een rechtstreeks duel met Finland.

Anton Lander bracht Zweden al vroeg op voorsprong, maar Joonas Kemppainen tekende voor de gelijkmaker. Ruim tien minuten voor het einde maakte Patrick Zackrisson de 2-1 en Finland koos volle bak de aanval, maar de Zweden profiteerden van de ontstane ruimte: Oscar Möller tikte de 3-1 binnen.

Canada was in de laatste wedstrijd in groep A met 4-0 te sterk voor de Zuid-Koreanen, die de groepsfase zoals verwacht met louter nederlagen afsluiten. Canada en Tsjechië plaatsten zich rechtstreeks voor de kwartfinales, net als Zweden en de Russen als winnaars van de andere groepen.

Dinsdag wordt de tussenronde gespeeld voor de overige vier plekken in de kwartfinales. De winnaars van Duitsland - Zwitserland spelen tegen Zweden, die van Finland - Zuid-Korea nemen het op tegen Canada. Slovenië - Noorwegen levert de tegenstander voor de Russen op en Tsjechië speelt tegen de winnaar van de VS - Slowakije.

Noorse curlers komen op gang, Zweden blijft winnen

De Noorse curlingmannen beginnen op de Olympische Spelen in Pyeongchang eindelijk een beetje op dreef te komen. Na een zeer stroeve start wonnen skip Thomas Ulsrud en zijn mannen zondag met 8-5 van de VS, waardoor nu drie van de zes wedstrijden winst opleverden en de kansen op de halve finales weer in leven zijn.

Ook de ploeg van de Zweedse skip Niklas Edin is bijzonder sterk bezig. De tweevoudig wereldkampioen rekende zondag onder meer door een harde klap in het achtste end - maar liefst vijf punten - af met de Japanse ploeg van Yusuke Morozumi: 11-4, waardoor de Zweden alle zes wedstrijden wonnen. De Denen wonnen met 9-8 van Zuid-Korea, Groot-Brittannië pakte in het laatste end een 7-6 zege tegen Italië.

Ook bij curling hoort emotie, zoals Seong Se-hyeon namens Zuid-Korea laat zien (Pro Shots/Action Images)
Ook bij curling hoort emotie, zoals Seong Se-hyeon namens Zuid-Korea laat zien (Pro Shots/Action Images)

Kwiatkowski wint laatste etappe Algarve en pakt de eindzege

De vijfde en laatste etappe van de Ronde van de Algarve is gewonnen door Michał Kwiatkowski. De renner van Team Sky kwam solo aan op de slotklim naar naar Malhão. De 27-jarige Pool zou ook de eindwinst pakken in Portugal voor zijn teamgenoot Geraint Thomas.

In de vijfde etappe van de Ronde van de Algarve werd er vanuit de start al direct hard gefietst. Na vijftien kilometer zou er een kopgroep van 31 wegrijden. Belangrijkste naam voor het klassement was Kwiatkowski. Ook andere bekende namen zoals Philippe Gilbert, Zdenek Stybar, Tony Martin, Serge Pauwels, Arnaud Démare, Jasper Stuyven zouden meezitten in de vroege vlucht.

Team Sky deed het in peloton rustig aan omdat ze met Kwiatkowski de best geplaatste had in het klassement. De kopgroep zou dan ook vier minuten krijgen van het peloton. De kopgroep dunde zich steeds verder uit, maar de Oostenrijker Lukas Pöstlberger vond het niet snel genoeg gaan en zou er alleen vandoor gaan.

Stybar zou later de oversteek van de achtervolgers naar Pöstlberger maken. Met nog twaalf kilometer te gaan kon de Oostenrijker Stybar niet meer volgen en moest de Tsjech het alleen doen. Op de slotklim naar Malhão had Stybar 45 seconden op de eerste achtervolgers.

Aan de voet van de klim, op drie kilometer van de finish, zou Kwiatkowski de achtervolging inzetten. Niemand kon de Pool volgen. Vrij snel had Kwiatkowski Stybar te pakken en zou zo naar zijn tweede overwinning in deze ronde rijden. Portugees kampioen Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) kwam achter Kwiatkowski als tweede over de finish, voor Serge Pauwels (Dimension Data).

In de groep van de favorieten, op twee minuten van de winnaar, zou Bauke Mollema als eerste van de favorieten over de finish komen. Dat leverde hem een vierde plaats in het algemeen klassement op.

Legendarische Kasai gaat ook op 8e Spelen voor goud

Niemand zal met recht kunnen ontkennen dat hij een van de grootste legenden uit de wintersportgeschiedenis is: schansspringer Noriaki Kasai, in Pyeongchang bezig aan al zijn achtste olympische optreden, na 1992, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010 en 2014.

De 45-jarige Japanner is over de hele (wintersport)wereld een cultheld en wordt bij elke wedstrijd weer luid toegejuicht, van Polen tot Rusland en van Duitsland tot Finland. Eén ding ontbreekt nog altijd op de erelijst van de man die al in 1988 debuteerde op mondiaal niveau, en dat is olympisch goud.

In 1994 won Kasai met het Japanse team zilver, net als in Sochi vier jaar geleden. Belangrijker nog: in Sochi won hij individueel brons, waarmee zijn droom om ook individueel op het podium te staan in vervulling kwam.

Het grootste drama van Kasai's carrière kwam echter tegelijk met een van de grootste Japanse sportsuccessen ooit. In 1998 wonnen de Japanners, met klinkende namen als Takanobu Okabe, Masahiko Harada en natuurlijk Kazuyoshi Funaki, voor eigen publiek olympisch goud in de landenwedstrijd.

Kasai zat er echter niet bij, ondanks redelijke optredens in de individuele wedstrijden was hij net niet fit genoeg. Hij noemt het nog altijd het enige echte dieptepunt in zijn prachtige loopbaan en hij zal het dan ook blijven proberen tot het een keer lukt.

"Ik stop pas als ik olympisch goud heb, of als mijn lichaam het niet meer aankan", zegt Kasai in Pyeongchang tegenover de NOS. Individueel lukte het niet, maar maandag is er een (heel klein) kansje in de landenwedstrijd. Als het lukt zal Kasai en heel Japan vermoedelijk de boel bij elkaar huilen, en dan doet uw redacteur op zeker mee. En zo niet, dan is er altijd Beijing 2022 nog, of nog beter, Sapporo 2026.

Kasai als trotse vlaggendrager tijdens de openingsceremonie in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
Kasai als trotse vlaggendrager tijdens de openingsceremonie in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Luchtruim soms dicht om tekort verkeersleiders

De luchtverkeersleiders van de luchtmacht kunnen het door een tekort aan personeel nauwelijks meer bolwerken. Daardoor gaat het luchtruim boven grote delen van Nederland soms noodgedwongen dicht, bevestigt de luchtmacht na berichtgeving van de NOS.

Op de omgeving van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport na regelt de luchtmacht het luchtverkeer in vrijwel heel Nederland. Afgelopen jaar konden daar vijf nachten geen traumahelikopters uitvliegen omdat er geen luchtverkeersleider was, beaamt de luchtmacht.

Ook kunnen F-16's minder vaak oefenen en kunnen bondgenoten die over Nederland willen vliegen soms slechts met kunst en vliegwerk worden geholpen. Vliegscholen en sportvliegers moesten het de afgelopen twee maanden in totaal vier dagen stellen zonder de informatie over weer en vliegverkeer die de luchtverkeersleiders normaliter geven.

De veiligheid van het vliegverkeer is niet in het geding, stelt commandant Dick van Ingen van de luchtverkeersleiders. Dat zijn dienst soms nee verkoopt, toont volgens hem juist aan dat zijn personeel alleen doorgang verleent als het veilig kan werken. Maar de NOS voert enkele luchtverkeersleiders op die volhouden dat er wel degelijk risico's worden genomen.

De luchtmacht denkt niet dat er gauw extra personeel is gevonden. Militaire luchtverkeersleiders verdienen minder dan hun burgercollega's en de werkdruk is door de tekorten erg hoog. Het steekt luchtverkeersleiders dat hun meerdere hen soms dwingt extra te werken. Soms krijgen ze zelfs het bevel om in te vallen. Het weigeren van zo'n bevel is strafbaar.

Luchtruim soms dicht om tekort verkeersleiders
Luchtruim soms dicht om tekort verkeersleiders (Foto: ANP)

Heerlijke NASCAR-finish: 0,0004 seconden verschil

Het is februari en dat betekent voor de liefhebbers van brandend rubber, ronkende motoren en volle bak actie op de baan maar één ding: NASCAR gaat beginnen! Zondag trapt het seizoen echt af met de legendarische Daytona 500, maar in de Xfinity Series - het niveau onder de topklasse - was het zaterdag al feest.

De race verliep allesbehalve soepel. De veelal jonge gasten wilden maar wat graag laten zien wat ze konden en dat resulteerde, zeker op de superspeedway van Daytona, tot de nodige crashes. De finish liet dan ook lang op zich wachten, want keer op keer moest men opnieuw beginnen met de overtime - de manier waarop men in de NASCAR probeert te vermijden dat een race door een crash geneutraliseerd eindigt.

Uiteindelijk lukte het dan toch om bij de finish te komen en dat leverde de nodige sensatie op. Elliott Sadler (#1) en Tyler Reddick (#9) vochten het uit tot op de allerlaatste meters, waarna het allerkleinste verschil ooit in de NASCAR gegeven werd: 0,0004 seconden. In de slowmotion is overigens wel duidelijk te zien dat Reddick inderdaad de winnaar was.

Vanaf 20.30 uur kunnen we op Ziggo Sport Racing genieten van de Daytona 500, wat altijd weer garant staat voor spektakel. Op het FOK!forum is het hele NASCAR-seizoen uiteraard ook te volgen, en wel hier.

In overtime ging het weer eens fout (Bron: YouTube)

De razendspannende finish van de race (Bron: YouTube)

MMA-vechter breekt been na verkeerd getimede trap en wat KO's van dit weekend

Op de zondagavond weer een ouderwets rondje MMA- en kickboks-knock-outs van over de hele wereld.

Tatiane Couto weet wél van ophouden, nadat Davina Michel het bewustzijn verliest:

Kantharaj Agasa zorgt er leterlijk voor dat Shreedev CP een lekker uiltje knapt op het canvas:

Irvin Amaya blijkt een brekebeentje, ouch!!

Aankomend legende Tayfun Ozcan ramt legende Andy Souwer naar de grond in het Enfusion titelgevecht:

Hatseflats. Bogdan Bulecki is na vier seconden klaar met Michail Kurch (PS. scheids?):

Deze comeback dan! Pawan Goyat laat Tiran Takhshala zien dat de onderliggende partij alsnog aardige tikken kan uitdelen:

De helse elleboog, de helleboog:

Murthel Groenhart verliest al in de eerste ronde zijn Glory-titel aan Harut Grigorian. Karma??

Technisch perfect uitgevoerd door Jose Torres, niet voor niets kampioen bij TitanFC:

D'Angelo Marshal, wat doe je??? Benjamin Adegbuy slaat Marshal vroeg in de eerste ronde KO en wint uiteindelijk het zwaargewichttoernooi tijdens kickboksgala Glory 50:

Nope nope, je wilt geen pitbull achter je aan hebben. Ook niet in de vorm van Patrick Pitbull Freire:

Drie ronden lang geen low-kicks van Vadim Nemkov blokken is teveel voor Liam McGeary, zonde man...dom:

Knock-out geslagen worden en dan alsnog winnen, Colin Lubbert doet het:

Man vermoorde Britse politicus weg om MeToo

Brendan Cox, de weduwnaar van in 2016 vermoorde Britse parlementariër Jo Cox, heeft zijn functie neergelegd bij twee liefdadigheidsinstellingen na een nieuwe beschuldiging aan zijn adres van seksueel wangedrag. Hij stapt op bij More in Common en de Jo Cox Foundation, omdat zijn werk "een stuk moeilijker" is geworden.

De twee liefdadigheidsinstellingen had hij in het leven geroepen nadat zijn vrouw door een rechtse extremist werd vermoord. Cox werd al in 2015 beschuldigd van wangedrag in zijn tijd bij Save the Children. Hij stapte daar toen op. Niet lang daarna zou hij in de Verenigde Staten ook een vrouw hebben aangerand, zo bracht een Britse krant onlangs naar buiten.

Dat laatste ontkent hij. Wel zegt Cox dat hij in zijn tijd bij Save the Children over de schreef is gegaan en biedt in een verklaring zijn excuses aan voor zijn gedrag in het verleden.

Man vermoorde Britse politicus weg om MeToo
Man vermoorde Britse politicus weg om MeToo (Foto: ANP)

Uitslag PEC Zwolle - Ajax

Ajax is zondag twee punten ingelopen op koploper PSV dankzij een nipte uitzege bij PEC Zwolle. Klaas Jan Huntelaar werd 'man of the match'.

In de wetenschap dat PSV zaterdagavond punten morste tegen sc Heerenveen (2-2) kon Ajax het gat met de Eindhovense koploper terugbrengen tot vijf punten. Na een wat rommelige beginfase zorgde Justin Kluivert voor het eerste gevaar. Op aangeven van Hakim Ziyech miste de buitenspeler het doel van Diederik Boer maar net.

Even later creëerde Ziyech ook een goede kans voor David Neres, maar ook hij kwam niet tot scoren. Nadat PEC Zwolle zich even liet zien met een kopbal van Mustafa Saymak (over) had Klaas Jan Huntelaar met het hoofd kunnen scoren. Joël Veltman leverde een prima voorzet af, maar Huntelaar knikte de bal naast.

Coach Erik ten Hag wisselde in de rust Lasse Schöne voor Carel Eiting. De 20-jarige invaller was betrokken bij de eerste grote kans in de tweede helft. Na een prima pass van Eiting schoot Donny van de Beek tegen de paal en de rebound van Neres ging over het Zwolse doel. Vijf minuten later was het dan toch raak.

De verdiende openingstreffer ontstond toen Neres de bal bij Huntelaar kreeg. Oog in oog met Boer schoof de ervaren spits de bal door de benen van de Zwolse keeper in het doel. Ajax had vervolgens pech dat Kluivert de voorsprong niet verdubbelde. Na een mooie actie knalde hij op de lat.

PEC Zwolle mocht blijven hopen op een puntje, want Ajax bleef kansen missen. Huntelaar kreeg er in de slotfase twee en aan de andere kant werd Queensy Menig gevaarlijk. De oud-Ajacied schoot voorlangs. Het bleef daardoor bij 0-1 en de Amsterdammers profiteren dus van het puntenverlies van PSV.

PEC Zwolle

0 - 1

AFC Ajax

     54' Huntelaar
 
 Gele kaart: Sandler, (PEC Zwolle), Tagliafico, (AFC Ajax)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.250
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis (Freire/46)
Sandler
v.Polen
Thomas
Saymak
Dekker (Ondaan/73)
Namli
Marinus (Menig/62)
Mokhtar
  Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Tagliafico
Ziyech
Schöne (Eiting/46)
v.d.Beek
Neres (S.de Jong/90 1)
Huntelaar
Kluivert

SociOlympics dag 12, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Zondag geen medaille voor Nederland, wel eentje met een oranje tintje. De Oostenrijker Marcel Hirscher heeft een Nederlandse moeder én won goud op de reuzenslalom.

Gym voor gevorderden, doe dit maar eens na.

Het duwtje van Kramer aan Verweij.

Crashen en toch nog de snelste tijd neerzetten. Soms zit het mee.

Afgaande op NOS-commentator Arman Avsaroglu speelde Feyenoord opnieuw een zaadpot.

Russische curling-speler betrapt op te hoge dosis schoonmaakmiddel.

Shorttrack is hot in Zuid-Korea.

Terug in de tijd naar de Italiaan Alberto Tomba 'La Bomba'.

Sport verbroedert.

En het bleef nog lang onrustig in Pyeongchang.

Advocaat: "We zien elkaar wat minder"

Dick Advocaat moet flink wennen aan het spelen van degradatievoetbal, iets wat hij momenteel moet doen met Sparta Rotterdam.

De zeventigjarige trainer is met de Rotterdammers hekkensluiter in de Eredivisie en Advocaat moet er op letten niet chagrijnig te worden. Ik moet dat niet doen, want dat komt niet goed over. We moeten tot het einde van het seizoen proberen erin te blijven en moeten in elk geval positief blijven", vertelt Advocaat in gesprek met FOX Sports.

Het is in huize Advocaat op dit moment wat minder gezellig vanwege het degradatievoetbal. "Ik ga meer in mijn eigen kamer zitten. En mijn vrouw ook. We zien elkaar wat minder. Maar dat is niet het belangrijkste."

"Het gaat erom dat Sparta erin blijft, daar hebben we het voor gedaan. Op het einde weten we het." Sparta speelt zondagmiddag de degradatiekraker tegen nummer zeventien FC Twente.

Tiental mensen bedolven onder lawine

Een tiental mensen is in Finhaut (Zwitserland) in een lawine terecht gekomen. Dat meldt vtm.be. Er zijn verschillende hulpdiensten aanwezig die de slachtoffers onder de sneeuw vandaan proberen te krijgen. 

De lokale politie heeft bevestigd dat er inmiddels één slachtoffer naar het ziekenhuis is gebracht. De politie roept mensen op om extra voorzichtig te zijn. De laatste dagen zijn er verschillende lagen verse sneeuw gevallen, waardoor de kans op lawines toeneemt. 

Uitslag Feyenoord - Heracles Almelo

Feyenoord heeft zich zondagmiddag moeizaam hersteld van de 3-1 nederlaag van vorige weekend tegen Vitesse. Heracles Almelo werd nipt verslagen.

Bij Feyenoord was er een eerste basisplaats voor Robin van Persie sinds hij in januari terugkeerde bij de club. De 34-jarige aanvaller speelde als nummer 10 achter Nicolai Jörgensen, maar kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel voor. Een eerste poging van Feyenoord was er van Tonny Vilhena, maar zijn schot werd gekeerd door Bram Castro.

De thuisploeg had het meeste balbezit, maar de grootste kansen waren er voor de bezoekers uit Almelo. Tim Breukers schoot voorlangs en Brandley Kuwas kreeg de uitgelezen mogelijkheid op een treffer, echter vanuit buitenspel stuitte hij op Brad Jones. Vincent Vermeij kreeg ook een vrije schietkans, maar mikte over.

In het tweede bedrijf was de ploeg van John Stegeman dichtbij de 0-1, maar een schot van afstand van Kristoffer Peterson stuitte via de onderkant van de lat weer het veld in. In de 59ste minuut werd de ban gebroken in De Kuip. Van Persie kreeg de bal aangespeeld van Vilhena en met een geplaatst schot passeerde hij Castro in de linkerbenedenhoek: 1-0. Heracles was in de slotfase van de wedstrijd via Paul Gladon nog dichtbij de gelijkmaker, maar de inzet van de spits ging naast.

Feyenoord

1 - 0

Heracles Almelo

 59' v.Persie    
 
 Gele kaart: Diks, Nieuwkoop, (Feyenoord), Baas, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop
v.Beek
v.d.Heijden
Diks
El Ahmadi (Amrabat/ 85)
v.Persie (Toornstra/73)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Boëtius (Botteghin/ 90 1)
  Castro
Breukers
Wuytens (Droste/68)
Pröpper
Baas
v.Ooijen (Osman/68)
Jakubiak (Gladon/ 83)
Monteiro
Kuwas
Vermeij
Peterson

Napoli maakt geen fout en passeert Juventus

Napoli heeft zondagmiddag een nipte zege geboekt op laagvlieger SPAL 2013. De thuisploeg had aan een vroege treffer voldoende voor de zege.

Napoli wist dat het zich geen puntenverlies kon veroorloven nadat Juventus eerder op de middag met 0-1 had gewonnen op bezoek bij Torino.

Vanaf de aftrap ging de thuisploeg op jacht naar de voorsprong tegen de nummer zeventien van de Serie A. In de vierde minuut raakte Lorenzo Insigne de paal, maar twee minuten later was het wel raak. Op aangeven van José María Callejón maakte Allan de 1-0. Ondanks een overwicht, slaagde Napoli er voor rust niet in om nogmaals te scoren.

Na 63 minuten dacht de ploeg van trainer Maurizio Sarri op 2-0 voorsprong te komen. Een treffer van Marek Hamsik werd echter na het inschakelen van de videoscheidsrechter afgekeurd. De zege van Napoli kwam in de slotfase niet meer in gevaar en daardoor staat de ploeg weer eerste in de Serie A met één punt voorsprong op Juventus.

Van der Poel boekt 30e zege en evenaart 'Kannibaal van Baal'

Mathieu van der Poel heeft zondag de Vestingcross in Hulst gewonnen. Door de overwinning kwam zijn totaal aantal zeges dit seizoen op dertig. De overige twee podiumplaatsen werden ingenomen door de Belgen Laurens Sweeck en Tom Meeusen. De wedstrijd bij de vrouwen werd verrassend gewonnen door Laura Verdonschot.

Door de zege in Hulst evenaart de renner van Corendon-Circus het totaal aantal overwinningen van Sven Nys in één seizoen. In 2006/2007 won de 'Kannibaal van Baal' namelijk ook dertig wedstrijden. Het record staat op naam van Roland Liboton. In het seizoen 1983/1984 won de viervoudig wereldkampioen 32 van de 33 crossen.

Overwinningen Mathieu van der Poel seizoen 2017/2018
1. Brico Cross Eeklo 10-9-2017
2. Wereldbeker Iowa 16-9-2017
3. Waterloo 22-9-2017
4. Wereldbeker Waterloo 24-9-2017
5. Superprestige Gieten 1-10-2017
6. Brico Cross Meulebeke 7-10-2017
7. Brico Cross Kruibeke 14-10-2017
8. Superprestige Zonhoven 15-10-2017
9. Wereldbeker Koksijde 22-10-2017
10. Rosmalen 28-10-2017
11. Superprestige Ruddervoorde 29-10-2017
12. DVV-trofee Oudenaarde 1-11-2017
13. EK veldrijden 5-11-2017
14. Wereldbeker Bogense 19-11-2017
15. DVV-trofee Hamme 26-11-2017
16. DVV-trofee Essen 9-12-2017
17. Overijse 10-12-2017
18. DVV-trofe Antwerpen 16-12-2017
19. Wereldbeker Zolder 26-12-2017
20. DVV-trofee Loenhout 28-12-2017
21. Superprestige Diegem 30-12-2017
22. DVV-trofee Baal 1-1-2018
23. NK veldrijden 14-1-2018
24. Otegem 15-1-2018
25. Wereldbeker Nommay 21-1-2018
26. Wereldbeker Hoogerheide 28-1-2018
27. DVV-trofee Lille 10-2-2018
28. Superprestige Hoogstraten 11-2-2018
29. Superprestige Middelkerke 17-2-2018
30. Brico Cross Hulst 18-2-2018

Mathieu van der Poel: “Het kwam mooi uit dat ik met David een gaatje had. Ik kwam daarna redelijk snel alleen te zitten, maar op dit parcours is dat geen probleem. Het is een technisch parcours, dan is het goed dat je je eigen lijnen kan kiezen. Deze 30e zege toont aan wat voor superseizoen ik heb gehad. Als iemand me dit vooraf had gezegd, had ik er gelijk voor getekend.”

Dit seizoen staan er nog twee crossen op het programma. Woensdag is de Soudal Cyclocross Masters in Waregem en zondag de Sluitingsprijs in Oostmalle. Voor Van der Poel zijn er dus nog twee mogelijkheden om het record van Liboton te evenaren.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL
3. Tom Meeusen (BEL)
4. Eli Iserbyt (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. David van der Poel (NED)
7. Toon Aerts (BEL)
8. Kevin Pauwels (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. Lars van der Haar (NED)

Uitslag vrouwen
1. Laura Verdonschot (BEL)
2. Ellen van Loy (BEL)
3. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
4. Maud Kaptheijns (NED)
5. Loes Sels (BEL)
6. Ellen Anderson (USA)
7. Manon Bakker (NED)
8. Inge van der Heijden (NED)
9. Sanne Cant (BEL)
10. Alicia Franck (BEL)

Duizenden demonstreren tegen Porosjenko

Enkele duizenden aanhangers van de uit Oekraïne gedeporteerde politicus Michail Saakasjvili zijn in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat opgegaan. Zij eisen het aftreden van de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Zeker 2500 mensen protesteerden zondag in de straten van Kiev. De autoriteiten zetten zeker drieduizend politieagenten in. Ook demonstreerden honderden anderen in de regionale hoofdsteden, met name in het midden en westen van het land.

De 50-jarige Georgische ex-president Saakasjvili, die getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs, had opgeroepen tot de demonstraties nadat hij maandag door de grenswachten in Kiev was gearresteerd en gedeporteerd. Hij woont op het moment in Nederland.

De stateloze Saakasjvili is al een tijd weg uit Georgië en ontpopte zich in Oekraïne als luis in de pels van zijn voormalige bondgenoot, president Petro Porosjenko. Saakasjvili, in 2015 kort gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verweet de overheid grootschalige corruptie. Hij kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen.

Duizenden demonstreren tegen Porosjenko
Duizenden demonstreren tegen Porosjenko (Foto: ANP)

Oekraïner vliegt en draait naar olympisch goud op aerials

De Oekraïnse freestyleskiër Oleksandr Abramenko is de nieuwe olympisch kampioen op de aerials. De 29-jarige skiër was in Pyeongchang in de finale de beste met een prachtige sprong, wat goed genoeg was voor enigszins verrassend goud: in zijn toch al twaalf jaar durende carrière won hij slechts één keer een World Cup-wedstrijd.

De finale bij de aerials begint met twaalf deelnemers, die allemaal één sprong maken. De beste negen gaan door, waarna de top-6 na nog eens één sprong de finale om de medailles gaat springen. Abramenko blonk in de eerste twee finaleronden niet enorm uit, maar sprong degelijk en bewaarde het beste voor de echte finale.

Met een, voor de kenners, Back/Full-Full-Double Full sprong de Oekraïner een scherpe score van 128,51 punten bij elkaar, goed genoeg om de Rus Ilya Burov van de leiding te stoten. Stanislau Hladchenko trok vervolgens alles uit de kast met een van de moeilijkst mogelijke sprongen, maar de Wit-Rus ging onderuit bij de landing en eindigde als zesde.

De Canadees Olivier Rochon ging ook voor al het mogelijke risico, maar ook hij viel bij de landing en dus kon alleen Jia Zongyang Abramenko nog van het goud houden. De Chinees, dit seizoen al goed voor drie World Cup-zeges, voerde dezelfde sprong als de Oekraïner net iets minder goed uit en eindigde met 128,05 punten met het zilver, voor Burov.

De Amerikaan Jonathon Lillis was verder nog het vermelden waard. Hij verloor in oktober zijn 17-jarige broer Michael, net als Jonathon en middelste broer Chris een zeer talentvolle aerialsskiër, en hoopte in Pyeongchang te verrassen om zijn overleden broertje te eren. De finale haalde hij wel, maar in de tweede ronde strandde Lillis.

Abramenko vliegt door de lucht op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)
Abramenko vliegt door de lucht op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)

Uitslag FC Twente - Sparta Rotterdam

De degradatiekraker tussen FC Twente en Sparta Rotterdam heeft zondagmiddag geen winnaar opgeleverd. De thuisploeg vocht zich terug na een achterstand.

Twee punten was het verschil tussen de nummer zeventien en achttien van de Eredivisie, waar FC Twente in de laatste vijf competitiewedstrijden slechts één punt pakte en Sparta drie punten verzamelde. De thuisploeg had in de eerste helft het betere van het spel en kreeg ook de beste mogelijkheden.

Frerik Jensen kreeg verschillende schietmogelijkheden en ook Adam Maher liet zich gelden. Een van richting veranderde vrije trap van Maher kon ternauwernood gered worden door Sparta-doelman Jannik Huth. Sparta leek in de eerste helft recht te hebben op een strafschop na een handsbal van Cristian Cuevas, maar tot ongeloof van Dick Advocaat werd deze niet gegeven.

Na rust viel Michiel Kramer in bij de gasten uit Rotterdam, nadat de spits de eerste helft vanaf de bank bekeek. Kramer stond na 62 minuten spelen aan de basis van de 0-1 voor Sparta. Hij gaf de bal aan Fred Friday die op zijn beurt Joël Drommel wist te passeren.

De thuisploeg ging op jacht naar de gelijkmaker en nadat een schot van Haris Vukcic eerst nog over vloog, leverde een schot van zijn voet vijf minuten voor tijd wel een treffer op. Vanuit de draai na een hoekschop schoot de Sloveen raak: 1-1. Twente was in blessuretijd nog dichtbij de zege, een schot van Maher raakte de lat.

Sparta blijft door het gelijke spel laatste in de Eredivisie, met twee punten achterstand op zowel FC Twente als Roda JC. Twente staat op basis van het doelsaldo nu boven Roda.

FC Twente

1 - 1

Sparta Rotterdam

 85' Vuckic    62' Friday
 
 Gele kaart: , Dougall, Fischer, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 25.400
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest
Bijen
Lam
R.Jensen
Cuevas (Maria/68)
Maher
F.Jensen (Hooiveld/78)
Vuckic
Boere
Tighadouini (Holla/63)
  Huth
Holst
Fischer
Chabot (Vriends/84)
Nelom
Sanusi
v.Moorsel
Dougall
Brogno (Kramer/46)
Friday
Dos Santos (Floranus/46)

Wellens pakt eindwinst in Ruta del Sol voor Poels, tijdritzege De la Cruz

David de la Cruz heeft de laatste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Spanjaard van Team Sky was in de individuele tijdrit over 14,2 kilometer rond Barbate de snelste. Stef Clement werd op zeven seconden knap derde in de daguitslag. Tim Wellens zou het eindklassement in de Ruta del Sol winnen. In de tijdrit zou hij vier seconden langzamer zijn dan Wout Poels, zijn directe concurrent, maar de Belg had aan het begin van de tijdrit een bonus van elf seconden op de Nederlander van Team Sky.

In de tijdrit van 14,2 kilometer zou er vijf kilometer gaan over onverharde wegen in de Spaanse rittenkoers. Dylan van Baarle zou als eerste een scherpe richttijd neerzetten. De Nederlander van Team Sky zou er 17.23 over doen. Zijn Spaanse ploegmaat De la Cruz dook er twaalf seconden onder en kwam uit op een tijd van 17.11. Clement klokte bij het eerste tussenpunt een scherpe tijd, maar in het tweede deel van de tijdrit zou de Nederlander van LottoNL-Jumbo wat tijd moeten toegeven. Uiteindelijk zou Clement zeven seconden langzamer zijn dan De la Cruz.

Daarna was het de beurt aan de favorieten voor het eindklassement. Steven Kruijswijk klokte een tijd van 17.46 en dat was niet voldoende voor een plaats in de top tien van de daguitslag, net zoals de tijden van Chris Froome. In het eindklassement zou Kruijswijk wel naar de zevende plaats stijden. Froome zou ook nog in de top tien komen.

Toen was het de beurt aan de top zes van het eindklassement. De Catalaan Marc Soler zou een goede tijdrit neerzetten en zou maar op negen seconden eindigen van De La Cruz. Dat was wel voldoende op te stijgen naar de derde plaats van het eindklassement, omdat de tijdritten van zijn ploeggenoot Mikel Landa (18.00) en van het Astana-duo Jakob Fuglsang (17.41) en Luis Leon Sanchez (17.34) wat tegenvielen.

Om de strijd om de eindoverwinning in de Ruta del Sol zou het gaan tussen Wellens en Poels. De Nederlander moest elf seconden goedmaken, maar bij het eerste tussenpunt na 7,8 kilometer was Wellens sneller dan Poels. In het tweede gedeelte van de tijdrit zou Poels tijd terugwinnen, maar de de renner van Lotto Soudal zou voldoende overhouden voor de eindwinst in de Spaanse rittenkoers.

Turkije hoopt op soepeler Duits reisadvies

Na de vrijlating van de Duitse journalist Deniz Yücel uit een Turkse cel heeft de Turkse regering goede hoop dat de aangescherpte reisadviezen van Duitsland voor Turkije ongedaan worden gemaakt. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim gezegd tijdens de Veiligheidsconferentie in München.

In juli, nadat de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner in Turkije werd gearresteerd wegens steun aan een gewapende terroristische organisatie, verscherpte Duitsland het reisadvies voor Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde tegen willekeurige arrestaties die in alle delen van het land konden voorkomen, met inbegrip van de regio's die door toeristen worden bezocht. Steudtner werd in oktober vrijgelaten.

Yildirim: "We hopen dat het advies wordt ingetrokken." Ondanks het negatieve reisadvies is het Duitse vakantieverkeer naar Turkije overigens minder afgenomen dan verwacht.

Turkije hoopt op soepeler Duits reisadvies
Turkije hoopt op soepeler Duits reisadvies (Foto: ANP)

Duitse tweemansbob crasht hard, maar leidt: "Sorry, oma!"

Na twee van de vier runs in de tweemansbobs gaat de Duitser Nico Walther aan de leiding op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De nummer vijf van het World Cup-seizoen kende een spannend dagje met remmer Christian Poser.

Na de eerste run stonden Walther en Poser op de derde plek, maar de tweede afdaling ging heerlijk. Althans, tot de finish: daar kiepte de slee na de laatste bocht plotseling op de zij, waardoor ze hard over het ijs schoven. Even maakte men zich een beetje zorgen, maar vrij snel was duidelijk dat Walther en Poser in orde waren. 

"Ik wilde de laatste bocht wat scherper aansnijden, maar ik geloof dat ik het een beetje overdreven heb", aldus een lachende Walther na afloop tegenover ZDF"Ik weet dat mijn oma zit te kijken, dus dit is even richting haar: ik hoop dat je niet al te erg geschrokken bent, sorry!"

Op 0,10 seconden van Walther volgt de Canadese World Cup-winnaar Jason Kripps, die met zijn beresterke remmer Alex Kopacz twee keer de tweede tijd liet noteren. Walther's landgenoot Johannes Lochner volgt samen met Christopher Weber op 0,19 seconden van de leider.

De vierde plek is in handen van de Let Oskars Melbardis, die na twee jaar blessureleed - zelfs dit jaar had hij veel last van zijn rug - weer terug is. Met remmer Janis Strenga, die 'oermens' Daumants Dreiskens uit de slee houdt, was Melbardis in run één de snelste van allemaal. De tweede afdaling ging bovenin niet soepel, en door matige lijnen verloor hij onderin nog wat tijd, met 0,23 seconden achterstand als gevolg.

Een speciale vermelding is er voor de Amerikaan Justin Olsen. Nog geen twee weken geleden werd zijn blinde darm er in een spoedoperatie uitgehaald, en samen met Evan Weinstock staat hij dankzij vooral zeer sterke starts op een keurige twaalfde plek.

Juventus maakt geen fout bij stadsgenoot Torino

Juventus heeft zondagmiddag een zuinige zege geboekt op Torino. In de Derby della Mole waren de gasten met 0-1 te sterk.

Gonzalo Higuaín was midweeks de grote man bij Juventus in de 2-2 tegen Tottenham Hotspur door twee treffers voor zijn rekening te nemen en was in de beginfase zondag ook gevaarlijk. Op aangeven van Miralem Pjanic kreeg de Argentijn een mogelijkheid, maar Salvatore Sirigu voorkwam een treffer. Na een kwartier spelen zat de wedstrijd er al op voor de Argentijn. Met een enkelblessure moest hij zich laten vervangen en viel Federico Bernardeschi in.

De jonge Italiaan stond na 33 minuten spelen aan de basis van de 0-1. Uit zijn voorzet maakte Alex Sandro, spelend als linksbuiten, de treffer. Het betekende voor de Braziliaan de derde treffer van dit seizoen in de Serie A en het was de enige treffer voor rust.

Na driekwart wedstrijd maakte Paulo Dybala zijn opwachting na enkele weken blessureleed weer zijn opwachting bij Juventus en de Argentijn was met zijn eerste balcontract dichtbij de 0-2. Gescoord werd er niet meer in Stadio Olimpico Grande Torino en daardoor bleef het bij 0-1.

Neuville wint Rally van Zweden

Thierry Neuville heeft de Rally van Zweden gewonnen. Op vrijdag nam de Hyundai-coureur de leiding in de rally en stond die vervolgens niet meer af. Voor de Belg is het zijn zevende zege in het WRC.

Op vrijdag won Neuville de derde klassementsproef en kwam daarmee aan de leiding. Een spin op zaterdag bracht zijn koppositie niet in gevaar. In resterende klassementsproeven consolideerde de Belg zijn voorsprong van 19 seconden op eerste belager Craig Breen. Voor de Ier is de tweede plaats het beste resultaat uit zijn WRC-carrière. Op de derde plaats eindigde de Noor Andreas Mikkelsen.

Wereldkampioen Sebastien Ogier kwam er dit weekend niet aan de te pas en was slechts tiende in de einduitslag. De Fransman won nog wel de powerstage op zondag.

Door de winst is Neuville ook de nieuwe leider in de stand voor het wereldkampioenschap. De Belg neemt de leiding over van Ogier. Op plaats drie staat Latvala.

Uitslag
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai
2. Craig Breen (IER) Citroen
3. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai
4. Esapekka Lappi (FIN) Toyota
5. Hayden Paddon (NZL) Hyundai
6. Mads Ostberg (NOR) Citroen
7. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota
8. Teemu Suninen (FIN) M-Sport Ford
9. Ott Tanak (EST) Toyota
10. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport Ford

'Rutte blijft z'n mensen soms te lang steunen'

Premier Mark Rutte blijft soms te lang achter zijn mensen staan. Maar daar kiest Rutte bewust voor, ook al ondervindt hij daar zelf zoals bij bijvoorbeeld de val van Halbe Zijlstra "ontzettend veel schade" van, denkt VVD-prominent Ben Verwaayen.

Rutte wil zijn mensen het vertrouwen geven dat ze op 'm kunnen rekenen, stelt Verwaayen, die al jaren geldt als een belangrijke raadgever van de premier. Soms maakt die "een taxatiefout", zoals bij het uitkomen van Zijlstra's leugen over een ontmoeting met de Russische president Poetin. Die kostte de minister van Buitenlandse Zaken de kop, terwijl Rutte lang volhield dat hij kon aanblijven. "Maar de schade, dat mensen daar iets van vinden, neemt hij voor lief."

Met het opdoemen van de houdbaarheidsdatum van de premier heeft dat alles volgens Verwaayen niets te maken.

Nu Rutte op zoek moet naar een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken valt ook de naam van Verwaayen weleens aan het Binnenhof. Maar de ondernemer zegt daar niets voor te voelen. Juist door "op afstand" te blijven, zou Verwaayen zijn belangstelling voor de politiek behouden.

'Rutte blijft z'n mensen soms te lang steunen'
'Rutte blijft z'n mensen soms te lang steunen' (Foto: ANP)

Emma Watson doneert miljoen aan #MeToo-fonds

Harry Potter-actrice Emma Watson heeft een miljoen Britse pond gedoneerd aan een nieuw fonds ten behoeve van slachtoffers van seksueel geweld. De gift van omgerekend 1,13 miljoen euro gaat gepaard met een open brief waarin tweehonderd Britse en Ierse sterren oproepen tot het beëindigen van seksuele intimidatie op de werkvloer. Ook pleiten ze in de brief voor gelijke beloning van mannen en vrouwen.

Emma Watson is een van de ondertekenaars van de open brief in The Observer, samen met Emma Thompson en Keira Knightley. De vrouwen zijn van plan om zondagavond in het zwart gekleed te gaan naar de uitreiking van de Bafta's, de belangrijkste Britse filmprijzen. Net als bij de Golden Globes willen genomineerden en overige gasten hun solidariteit tonen met de Time's Up en #MeToo-bewegingen.

Emma Watson is volgens de BBC een van de eersten die schenkt aan het UK Justice and Equality Fund. Het fonds voor gerechtigheid en gelijkheid is opgericht door de vrouwen die de brief hebben ondertekend, samen met een groep van 160 activisten en academici, om slachtoffers juridisch en financieel bij te staan. Keira Knighley en Tom Hiddleston hebben elk 10.000 Britse pond geschonken.

Emma Watson doneert miljoen aan #MeToo-fonds
Emma Watson doneert miljoen aan #MeToo-fonds (Foto: BuzzE)

Uitslag Roda JC - FC Utrecht

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en FC Utrecht. De bezoekers boekten een simpele overwinning, het werd 1-4. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Roda JC

1 - 4

FC Utrecht

 83' Vancamp    13' v.d.Streek
 57' v.d.Maarel
 63' v.d.Streek
 90' Labyad
 
 Gele kaart: Dijkhuizen, (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.361
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
v.Peppen (Ngombo/60)
Vansteenkiste
Rosheuvel
Gustafson
Ndenge
Schahin (Vancamp/74)
Milts (v.Velzen/73)
  Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen (Dumic/61)
v.d.Maarel
Klich
Strieder (Emanuelson/38)
v.d.Streek
Ayoub
Kerk (Dessers/79)
Labyad

Luiten wint Oman Open

Joost Luiten heeft het Oman Open golftoernooi gewonnen. Voor de 32-jarige Nederlander is het de zesde toernooizege op de Europese Tour. In totaal bleef Luiten zestien slagen onder het baangemiddelde, twee minder dan de Engelsman Chris Wood.

Luiten ging met Matthew Southgate en Julien Guerrier als leider de slotronde in. Zowel de Engelsman en Fransman verspeelden hun leidende positie. Met 68 slagen kwam het totaal van de Nederlander op 272 slagen. Voor Luiten was dit de eerste zege sinds het KLM Open in 2016.

De andere Nederlander in het veld Daan Huizing werd 21e.

Kaag bezoekt Midden-Oosten

De minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag brengt de komende week een bezoek aan Saoedi-Arabië, Oman en Iran. Ook zal de minister spreken met leden van de Jemenitische regering, die momenteel in de hoofdstad van Saoedi-Arabië verblijven.

De minister zal praten over het oplossen van regionale conflicten, waaronder de situatie in Jemen, veiligheidsvraagstukken, mensenrechten en economische samenwerking. Kaag: "Deze landen hebben ieder op verschillende wijze een belangrijke rol in de regio. Nederland en Saoedi-Arabië, Oman, Iran en Jemen hebben een gedeeld belang bij een stabiele en welvarende regio."

Kaag is Midden-Oostenkenner. Voordat ze minister werd, was ze gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. Eerder leidde ze de VN-missie die tot doel had Syrië zijn chemische wapens te ontnemen.

Kaag bezoekt Midden-Oosten
Kaag bezoekt Midden-Oosten (Foto: ANP)

Afwezigheid Coutinho: "Moeten we iets op verzinnen"

Philippe Coutinho mag dinsdag niet in actie komen tegen Chelsea. Hierdoor zal Ernesto Valverde opnieuw kiezen voor Andres Iniesta.

De oefenmeester besloot Coutinho zaterdag tijdens het duel met Eibar op de bank te zetten. De winteraankoop moest de eerste 63 minuten vanaf de bank bekijken en mocht het laatste half uur meedoen. Valverde liet Iniesta in de basis starten.

Daarmee hoopte de trainer de drie punten binnen te slepen. "Ik denk dat het het beste was voor mijn team om proberen te winnen. Vorige week startte Coutinho en Iniesta niet. Dus daarom speelde Iniesta deze keer", vertelde Valverde na afloop tegenover de aanwezige media.

Dinsdag neemt Barcelona het op tegen Chelsea. In de Champions League mag Coutinho niet in actie komen voor Barcelona. "Het klopt dat we dinsdag een belangrijke wedstrijd hebben, maar voor mij was het duel met Eibar het belangrijkst. We zullen het zien dinsdag. Ik weet dat Coutinho niet kan spelen. Daar moeten we iets op verzinnen."

Kubica mogelijk met Manor in WEC

Robert Kubica gaat volgende week een Ginetta LMP1-wagen van Manor testen. Indien de test op het circuit van Motorland Aragón positief verloopt wordt de Pool mogelijk één van de coureurs bij het Britse team. Kubica is dit seizoen ook al reservecoureur bij Williams.

Met hulp van Chinese partners neemt Manor dit seizoen met twee LMP1-wagens deel aan het volledige seizoen van het FIA World Endurance Championship. De Britten Oliver Rowland en Charlie Robertson zijn al bevestigd.

Kodaira maakt favorietenrol waar op 500m, Ter Mors zesde

Nao Kodaira heeft haar favorietenrol op de 500 meter waargemaakt. De Japanse, dit seizoen nog ongeslagen op deze afstand, won de olympische titel in 36,95, een nieuw olympisch record. Het is voor het eerst dat een Japanse vrouw een olympische titel wint bij het langebaanschaatsen. Lee Sang-hwa pakte zilver, Karolina Erbanová brons. Jorien ter Mors was  met de zesde plek de beste Nederlandse.

Anice Das was de eerste Nederlandse op het ijs. Das reed alleen en kwam in 38,75 over de meet. In de derde rit reed Lotte van Beek tegen de Roemeense Ianculescu. Van Beek won de rit in 39,18. Jorien ter Mors moest in de rit erop aan de bak tegen de Poolse Kaja Ziomek. Ze opende snel in 10,50 en kwam uiteindelijk tot 37,53, de snelste tijd tot dan en bovendien niet ver van haar persoonlijk record.

De tijd van Ter Mors bleef lang de snelste. Brittany Bowe kwam in de elfde rit ook tot 37,53 maar was negenduizendste sneller dan Ter Mors.

In de veertiende rit was het wereldkampioene en favoriet Nao Kodaira tegen Karolina Erbanova. Kodaira opende in 10,2 en kwam in 36,95 over de meet, een nieuw olympisch record. Lee Sang-hwa, de olympisch kampioen van vier jaar geleden, kwam er met 37,33 niet aan te pas in de rit erop. En ook in  de laatste rit werd de tijd van Kodaira niet meer gebroken.

Higler: "Ik heb heel even twijfel gehad"

Hirving Lozano moest het veld tegen Heerenveen vroegtijdig verlaten met een rode kaart. Scheidsrechter Dennis Higler twijfelde na het zien van de beelden.

Tijdens de wedstrijd wist Higler zeker dat Hirving Lozano een rode kaart moest krijgen voor een slaande beweging richting zijn tegenstander. Toen hij na afloop de beelden te zien kreeg begon hij toch te twijfelen over zijn beslissing.

"Ik zag tijdens de wedstrijd een slaande beweging naar achteren, dus mijn eerste ingeving was een rode kaart", vertelde de scheidsrechter tegenover FOX Sports. "Ik had een redelijk goed gezichtsveld en de assistent aan de lijn kwam ook direct met 'rood, rood, rood'", dus de beslissing was voor ons vrij snel duidelijk. Ik heb heel even twijfel gehad."

Maar na het zien van de beelden, begon hij toch te twijfelen. "Vooropgesteld, we willen dit soort slaande bewegingen naar achteren uit het voetbal hebben. Mijn eerste ingeving was, zoals ik al zei, een slaande beweging op volle snelheid met kracht naar achteren. Ik snap wel dat als je de beelden daarna ziet, zeker in slow motion, dat je gaat twijfelen."

Locadia hoopt op Wembley: "Dat zou echt fantastisch zijn"

Jürgen Locadia maakte zaterdag zijn debuut voor Brighton and Hove Albion en wist direct het net te vinden. De aanvaller is blij met zijn debuut.

Brighton and Hove Albion nam het voor de FA Cup op tegen Coventry City en wist met 3-1 te winnen. Hierdoor plaatste de ploeg zich voor de kwartfinales van het bekertoernooi. Brighton neemt het op tegen Manchester United.

Als de club wint van de Red Devils, dan mag het op Wembley aantreden voor de halve finale. Daar droomt Locadia van. "We hebben nu de kans om op Wembley te spelen. Daar hoeven we nog maar één wedstrijd voor te winnen. Dat zou echt fantastisch zijn", vertelde Locadia na afloop op het officiële kanaal van Brighton.

Locadia deed er vijftien minuten over om zijn eerste doelpunt te maken voor zijn nieuwe club. "Ik dacht dat ik scoorde met mijn eerste balcontact, maar helaas raakte ik de paal. Maar ik was scherp bij mijn tweede kans en ik ben dolblij dat ik gescoord heb", aldus de aanvaller.

Kwartfinale FA Cup
Leicester City - Chelsea
Manchester United - Brighton and Hove Albion
Sheffield Wednesday of Swansea - Rochdale of Tottenham Hotspur
Wigan Athletic of Manchester City - Southampton

Fourcade blijft Schempp voor in millimetersprint massastart

Biatleet Martin Fourcade is olympisch kampioen geworden op de massastart. De Fransman was na vijftien kilometer de Duitser Simon Schempp te snel af in een millimetersprint. Vlak daarachter was Emil Svendsen eveneens in een sprint de Duitser Erik Lesser te snel afgeweest in de strijd om het brons.

Even dacht Fourcade dat hem hetzelfde was overkomen als vier jaar geleden in Sochi, toen hij in een sprint nipt verloor van Svendsen. De eerdere winnaar op de achtervolging sloeg uit frustratie met zijn langlaufstok op de sneeuw, maar hoorde even later dat hij toch de winnaar  was van het evenement.

Zijn race naar het goud was slecht begonnen, want bij de eerste schietbeurt ging Fourcade één keer de mist in en mocht direct in de achtervolging. De volgende twee schietbeurten waren echter foutloos en daardoor vond hij zichzelf aan kop van de wedstrijd. Hij vond daarbij de aansluiting bij de Duitsers Schempp en Lesser, die in de eerste drie schietbeurten helemaal foutloos waren gebleken.

In de laatste schietbeurt gingen Fourcade en de huidige wereldkampioen Schempp beiden één keer in de fout, terwijl Lesser twee missers moest incasseren. Voor de twee man vooraan was er echter niks aan de hand, want het gat op de eerste achtervolgers, met Lesser, Svendsen en Benedikt Doll was groot genoeg.

Fourcade en Schempp bleven bij elkaar tot in de laatste rechte lijn, waar Schempp zijn kickfinish net te laat inzette om het goud voor de neus van Fourcade weg te kapen. Daarachter was er dus ook een sprint voor het brons, maar die sprint was minder spannend; titelverdediger Svendsen bleef daarin Lesser ruim voor.

Israël hekelt uitspraak Poolse premier

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft hard uitgehaald naar de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki die gezegd had dat ook Joden bij hebben gedragen aan de Holocaust. Netanyahu noemde de woorden van zijn Poolse ambtgenoot "schandelijk".

Netanyahu wil zo snel mogelijk met Morawiecki spreken. "Het probleem is hier het onvermogen om de geschiedenis te begrijpen en een gebrek aan inlevingsvermogen voor de tragedie van ons volk", reageert de premier.

Morawiecki deed zijn gewraakte uitspraak tijden de internationale veiligheidsconferentie in München. Hij werd door een Israëlische journalist gevraagd over een nieuwe wet in Polen, waardoor het strafbaar is om Polen of de Poolse staat verantwoordelijk te houden voor misdaden die de nazi's in het land hebben begaan.

Israël hekelt uitspraak Poolse premier
Israël hekelt uitspraak Poolse premier (Foto: ANP)

Politie vindt stoffelijk overschot in Zwolle

Gisteren heeft de politie tijdens het onderzoek in een woning aan de de woning Van Zuylenware in Zwolle een stoffelijk overschot aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf. Het onderzoek in de woning zal vandaag worden voorgezet. 

Het stoffelijk overschot is voor nader onderzoek overgebracht naar een onderzoekslocatie. De politie werkt nauw samen met onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Bij dat onderzoek zullen zowel de oorzaak van de dood alsmede de vaststelling van de identiteit van groot belang zijn. Of het aangetroffen lichaam ook de vermiste 38-jarige man is, kan dan ook nog niet gezegd worden. 

Vandaag zal het forensisch onderzoek in de woning hervat worden. Ook in de woning kunnen aanwijzingen en sporen aanwezig zijn die de belangrijkste vragen kunnen beantwoorden. Dit onderzoek vindt systematisch en minutieus plaats. De omgeving zal ook vandaag nog afgeschermd zijn.

Gisteren zijn door de recherche al veel getuigen gehoord en is op verschillende manieren informatie verzameld. De 40-jarige verdachte die al eerder was aangehouden wegens betrokkenheid is in verzekering gesteld. Het onderzoek zal zich ook richten op eventuele betrokkenheid van anderen als daartoe aanleiding is.

Achtervolgingsploeg met sterke Kramer naar halve eindstrijd

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft in de olympische schaatshal de halve finale bereikt. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen schaatsten de tweede tijd. Zuid-Korea was het snelste.

Oranje moest in de laatste rit aantreden tegen de Verenigde Staten met Hansen, Lehman en Mantia. Nederland begon sterk, maar reed met nog vier ronden te gaan de derde tijd. Dankzij een prima samenwerking, en ondanks dat Verweij moeite had in de laatste ronden, pakten ze toch de tweede tijd.

Verrassend was de uitschakeling van Canada. De ploeg van de Nederlandse coach Bart Schouten met Ted-Jan Bloemen in de gelederen eindigde in de achterhoede.

De halve finales van de ploegenachtervolging zijn woensdag rond de klok van half een. Nederland rijdt dan tegen Noorwegen, Zuid-Korea tegen Nieuw-Zeeland.

'Bronzen Russische curler betrapt op doping'

Het lijkt erop dat we het eerste Russische dopinggeval van de Olympische Spelen in Pyeongchang te pakken hebben. Curler Alexander Krushelnitskiy zou volgens Russische media betrapt zijn op het sinds begin 2016 verboden hartmedicijn meldonium - het verbieden daarvan werd door de Russen uiteraard gezien als één groot complot, ook al stemde Rusland zelf vóór het verbod.

Krushelnitskiy won in Pyeongchang de eerste Russische curlingmedaille ooit, door samen met zijn vrouw Anastasia Bryzgalova het brons te pakken in de gemengde dubbels. Dmitry Svishchev, de baas van de Russische curlingbond, zegt officieel nog niks gehoord te hebben en dus nog geen commentaar te kunnen leveren.

Krushelnitskiy zelf reageerde op duidelijke wijze: "Ik ben hier niet van op de hoogte", klonk het. Dat lijkt opvallend, want Sport-Express meldt dat maandag de B-staal van de curler geopend wordt, nadat in de A-staal de sporen van meldonium gevonden werden.

Het voorlopig bronzen curlingduo (Pro Shots/Action Images)
Het voorlopig bronzen curlingduo (Pro Shots/Action Images)

Netanyahu: Iran grootste dreiging voor wereld

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is op de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in München fel van leer getrokken tegen Iran. Het land vormt "de grootste bedreiging voor onze wereld", zei Netanyahu terwijl hij een stuk van een drone vasthield.

De drone is vermoedelijk vorige week neergeschoten boven Israëlisch grondgebied. Volgens Israël was de drone van Iran, waarop het land een Iraanse basis in Syrië bombardeerde. Bij die aanval werd een Israëlisch gevechtsvliegtuig uit de lucht geschoten.

Israël zal als dat nodig is niet alleen tegen Iraanse bondgenoten optreden, "maar tegen Iran zelf", aldus Netanyahu in München. "Israël zal niet toestaan dat het regime een strop van terreur om onze nek hangt."

Netanyahu: Iran grootste dreiging voor wereld
Netanyahu: Iran grootste dreiging voor wereld (Foto: ANP)

Kristoff wint slotetappe Oman, Lutsenko eindwinnaar

Alexander Kristoff heeft de zesde en laatste etappe van de Ronde van Oman gewonnen. De Noor van UAE Emirates was in de massasprint te snel voor Bryan Coquard en Giacomo Nizzolo. Alexey Lutsenko zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen in de laatste etappe.

Meteen na het startschot zouden Rémi Cavagna (Quick-Step Floors), Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen-Baloise), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij) en Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA) vertrekken vanuit het peloton. Ze zouden een maximale voorsprong van meer dan vier minuten pakken op het peloton.

Met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong gehalveerd, mede dankzij het werk van Dimension Data en Vital Concept. Op de laatste klim dertig kilometer van het einde zouden BMC en Katusha-Alpecin het tempo verhogen in het peloton, waardoor even het peloton in tweeën werd gesplitst. Lang zou dat niet duren en alles zou weer bij elkaar komen. Ondertussen werd Adam Blythe uit de koers gezet, hij zou onreglementair van fiets hebben gewisseld.

Doordat de voorsprong snel slonk tussen de kopgroep en het peloton zouden Cavagna en Ligthart ervandoor gaan. Met zijn tweeën zou ze hun voorsprong uitbouwen tot boven de minuut. De Nederlander en de Fransman werkten goed samen, maar voor Cavagna ging het toch niet hard genoeg en daarom liet hij Ligthart achter zich.

Met nog drie kilometer tot aan de finishlijn werd de Fransman van Quick-Step Floors bijgehaald door het peloton. In de massasprint die volgde maakte de Noor Kristoff het af. Coquard, die de eerste etappe had gewonnen, moest het nu doen met een tweede plaats. De Nederlander Floris Gerts kwam als tiende over de streep in de slotetappe. De eindoverwinning van Lutsenko kwam tijdens de laatste etappe niet meer in gevaar. Zijn ploeggenoot Miguel Angel Lopez eindigt op de tweede plek in het algemeen klassement, voor Gorka Izagirre.

Nieuw record voor Conor McGregor

Conor McGregor heeft sinds zondag weer een nieuw record te pakken. Nadat hij als eerste MMA-vechter twee titels in de UFC tegelijkertijd mocht vasthouden en daarna, dankzij Floyd Mayweather, de bestbetaalde MMA-vechter ter wereld werd, is het de Ier weer gelukt om een record te pakken.

McGregor is namelijk precies 463 dagen UFC-kampioen zonder van plan te zijn deze titel in de lichtgewichtsklasse dan ook maar één keer te verdedigen. De vorige recordhouder, UFC-lichtgewichtkampioen Anthony Pettis, mocht zijn titel 462 dagen vasthouden zonder te verdedigen, waarna hij deze verloor tegen Rafael Dos Anjos. Kanttekening bij dat record is dat Pettis in die tussentijd twee gevechten gepland had staan, die beide door blessures moesten worden afgezegd.

Van nummer drie op de lijst, Frank Mir, werd zijn zwaargewichttitel na 419 dagen afgenomen, omdat de UFC er geen heil meer in zag dat Mir ooit nog zijn titel zou verdedigen nadat hij bij een ernstig motorongeluk betrokken was geraakt.

Het lijkt erop dat er binnenkort een einde komt aan het tijdperk McGregor als kampioen bij de UFC. Op 7 april vechten Khabib Nurmagomedov en Tony Ferguson om de titel in het lichtgewicht en de winnaar van dit gevecht zal naar verwachting de kampioensgordel van McGregor om mogen doen. McGregor lijkt inmiddels alleen maar bezig om via Instagram op uitdagers te reageren en geruchten over een nieuw gevecht met Mayweather of Nate Diaz de wereld in te helpen. Daarmee lijkt de kersverse recordhouder en kampioen van weleer getransformeerd van 'cage warrior' naar 'keyboard warrior'.

Oostenrijk gaat alsnog voor Olympische Spelen 2026

Na het via een referendum nipt afgeschoten plan om de Olympische Winterspelen van 2026 naar Tirol te halen, gaat Oostenrijk waarschijnlijk alsnog een poging wagen. Dit keer gaat het dan niet om Tirol, met Innsbruck als gaststad, maar om een gezamenlijk bid van Schladming en Graz.

Karl Stoss, president van het Oostenrijks Olympisch Comité (ÖOC), heeft laten weten dat de Oostenrijkers zeer waarschijnlijk een officieel bid in gaan dienen voor de deadline, die op 31 maart ligt. In de zes maanden daarna moet een budget en concept in elkaar gesleuteld worden.

In oktober stemt het Internationaal Olympisch Comité in Buenos Aires over de steden die officieel kandidaat worden voor de Spelen. De burgemeesters van Schladming en Graz lieten vorige maand al weten graag samen te willen werken om de Spelen binnen te halen.

"De burgemeesters willen het zonder referendum doen. Ze hebben de regering verteld dat ze gekozen volksvertegenwoordigers zijn, en dat het zo niet nodig is om een referendum over alles te houden", aldus Stoss.

Schladming zou logischerwijze het alpineskiën houden: er vindt jaarlijks een World Cup-slalom plaats en het WK werd er in 2013 gehouden. Graz zou dan weer voor de ijssporten gaan zorgen. Biatlon kan in Hochfilzen plaatsvinden - waar vorig jaar het WK werd gehouden - en met Kreischberg heeft men het oord waar het WK van 2015 plaatsvond.

Ramsau en Bischofshofen kunnen de noordse sporten voor hun rekening nemen. Zeker Bischofshofen zou een fraaie keuze zijn, daar wordt elk jaar de Vierschansentournee al beslist. Voor het schaatsen en de sleesporten trekt men mogelijk over de grens, naar de bestaande banen van respectievelijk Inzell en Königssee in Duitsland.

Stoss is optimistisch over de kosten: "Bijna alles staat er al. Graz is een snelgroeiende stad en men heeft dringend appartementen nodig, dus het olympisch dorp kan daar prima uitkomst bieden. Een nieuwe ijshockeyhal staat toch al op de planning en voor alle andere sporten hebben de bestaande locaties hooguit wat kleine verbouwingen nodig."

De gaststad voor de Winterspelen van 2026 wordt in principe volgend jaar gekozen. Het Zwitserse Sion, Sapporo (Japan), Stockholm (Zweden) en het Canadese Calgary lijken ook een poging te gaan wagen.

Tsjechische ijshockeyers naar kwartfinales

De Tsjechische ijshockeyploeg heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Olympische Spelen in Pyeongchang. In het Gangneung Hockey Centre rekenden de Tsjechen in hun derde en laatste groepsduel af met Zwitserland.

Michal Repik opende al snel de score voor Tsjechië, maar Thomas Rüfenacht zorgde zeven minuten later voor de gelijkmaker. In de tweede periode werd niet gescoord, maar na 43 minuten zorgde Dominik Kubalik op aangeven van Jan Kovar en Jan Kolar voor de 2-1. Roman Cervenka en Repik maakten het in de laatste anderhalve minuut dan af: 4-1. Door de zege is Tsjechië verzekerd van de winst in groep A en dus een directe plaats in de kwartfinales.

Duitsland had in groep C shootouts nodig tegen Noorwegen, maar schreef daarmee wel een zege bij. De Noorse goalie Lars Haugen liet alle drie de pogingen door, terwijl Danny aus den Birken alles juist tegen kon houden. Finland en Zweden vechten vanaf 13.10 uur uit wie zich direct plaatst voor de kwartfinales, Duitsland en Noorwegen gaan beiden de tussenronde in.

Mulder treft Lorentzen op olympische 500 meter

Om 12.00 uur vandaag vind de olympische 500 meter voor vrouwen plaats, morgen strijden de mannen op die afstand om de olympische titel. De loting is inmiddels geweest.

Wereldkampioen Jan Smeekens treft in rit tien de Amerikaan Mitchell Whitmore. Ronald Mulder rijdt in de zestiende rit tegen de leider in de wereldbekerstand, de Noor Håvard Lorentzen. In de rit erna komt Kai Verbij op het ijs tegen Daichi Yamanaka.

De 500 meter begint morgen om 12.53 uur.

De belangrijkste ritten

Rit Binnenbaan Buitenbaan
10 Mitchell Whitmore (Vs) Jan Smeekens (NED)
13 Jun Ho Kim (ZKo) Laurent Dubreuil (Can)
15 Artur Was (Pol) Nico Ihle (Dui)
16 Ronald Mulder (NED) Håvard Lorentzen (Noo)
17 Daichi Yamanaka (Jap) Kai Verbij (NED)
18 Alex Boisvert Lacroix (Can) Mika Poutala (Fin)

Fun met Funda #88: wonen in een andere dimensie

In de reeks #FunMetFunda hebben we al veel bijzondere huizen voorbij zien komen. Extravagant qua prijs, inrichting of ligging. Of bijzonder vanwege de staat van onderhoud of inrichting. Deze keer hebben we een dusdanig juweeltje voor jullie dat we er een special van gemaakt hebben. 

In Amsterdam vinden we aan de Keizersgracht dit appartement. Voor slechts 2.3 miljoen euro waan je jezelf in Barcelona. Kijkt u even mee? Als je liever alle foto's achter elkaar ziet, check dan de laatste Pagina. 

Man overleden na val in de Dommel

De politie doet onderzoek naar een 23-jarige man uit Boekel die zondagmorgen rond 5.30 dood werd aangetroffen in het water van de Dommel in Eindhoven. De man was eerder op de avond tijdens het stappen op het Stratumseind naar buiten gegaan met een bekende van hem. Daarbij verloren ze elkaar even uit het oog.

Rond 3.50 uur zag een passant een man in het water liggen, ter hoogte van het bruggetje over de Dommel bij de Wal. Hij waarschuwde de bekende van het slachtoffer en deze aarzelde geen moment en ging het water in. Het lukte echter niet om het slachtoffer te vinden.

Daarna namen de inmiddels gealarmeerde brandweer en politie de zoektocht over. Daarbij werden onder meer duikers van de brandweer, de politiehelikopter en de traumahelikopter ingezet. Rond 5.30 uur werd het lichaam aangetroffen. Het bleek om de 23-jarige man te gaan. De politie doet nog verder onderzoek naar de exacte toedracht van het incident.

Man overleden na val in de Dommel
Man overleden na val in de Dommel

'Ruim zestig doden door vliegtuigcrash Iran'

Ruim zestig mensen zijn zondag om het leven gekomen door een vliegtuigongeluk in Iran. In de buurt van Semirom in de centrale provincie Isfahan crashte een passagiersvliegtuig van Iran Aseman Airlines. Alle inzittenden kwamen om het leven, meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij aan Iraanse media.

In totaal waren 66 mensen aan boord van het toestel, zestig passagiers en zes bemanningsleden. De plaats van het ongeluk in het Zagrosgebergte is lastig te bereiken voor de reddingsdiensten. Daarnaast kunnen door het slechte weer helikopters niet landen. Het vliegtuig was vanuit Teheran vertrokken en op weg naar Yasuj in het zuidwesten van het land. Het betrof een ATR-72 van Frans-Italiaanse makelij.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten de situatie op de voet te volgen en onderzoekt of Nederlandse passagiers aan boord van het toestel zaten.

Demonstranten eisen strengere wapenwetten VS

Honderden mensen betoogden zaterdag voor strengere wetten die de aankoop van wapens in de Verenigde Staten moeten bemoeilijken. Ook uitten de demonstranten kritiek op politici die in hun ogen meer belang hechten aan de vrijheid van verspreiding van wapens dan de bescherming van kinderen.

"Vanwege deze wetten zijn er mensen overleden die ik goed ken, en mensen die ik liefheb doodgeschoten", zei Delaney Tarr. Zij is een leerlinge van de Marjory Stoneman Douglas High School, waar oud-leerling Nikolas Cruz zeventien mensen doodschoot en tientallen mensen verwondde.

Op een wapenbeurs die toevallig dit weekeinde plaatsvond in Dade County, niet ver van de plaats van het bloedbad, hadden bezoekers een andere mening. Volgens de meesten zijn hun "rechten beschermd door de Amerikaanse grondwet en zullen nieuwe wetten er niet toe leiden dat een bloedbad zoals op de school voorkomen kan worden."

Demonstranten eisen strengere wapenwetten VS
Demonstranten eisen strengere wapenwetten VS (Foto: ANP)

Rijbewijs kwijt na 'gevaarlijke capriolen'

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie in Breda, na een korte achtervolging, rond 03:30 uur een 21-jarige man uit Breda aangehouden. De agenten hadden het vermoeden dat hij te veel gedronken had en wilden hem daarom controleren. Op het moment dat ze hem aanspraken op de Academiesingel ging hij ervandoor. 

Op de Teteringenstraat verloor de verdachte de macht over het stuur en hij raakte hierdoor een geparkeerde auto. Ter hoogte van de Hooilaan kon de man uiteindelijk aangehouden worden. Hij blies 635 ug/l en had daarnaast ook drugs op zak. De politie meldt dat de man zijn rijbewijs direct mocht inleveren "Gezien de gevaarlijke capriolen die hij tijdens de achtervolging uithaalde en het feit dat hij dronken achter het stuur zat". Hij werd ingesloten voor verhoor. Tijdens de achtervolging raakte de politiebus beschadigd. 

Canadese curlingvrouwen ontsnappen aan nieuwe nederlaag

De Canadese curlingvrouwen hebben de kansen om de halve finale te halen bij de Olympische Spelen weer in eigen hand. Het team van skip Rachel Homan leek in een uitzichtloze positie te zitten in de wedstrijd tegen Zwitserland (5-8 achter na acht ends), maar met twee goede laatste ends wist er toch nog een 10-8 zege uit het vuur te worden gesleept. 

Daarmee staat de regerend olymisch- en wereldkampioen nu op de zesde plaats, maar heeft het evenveel verliespartijen als de nummers vier Groot-Brittannië en China, die beiden een nederlaag leden in Pyeongchang. De Chinese dames werden genadeloos weggespeeld door het thuisland Zuid-Korea. Na acht end stond de 12-5 eindstand op het bord.

De Britse dames hielden daarentegen koploper Zweden goed bij. Na tien ends stond het 6-6, waarna een extra end volgde. Zweden, dat tot dusver al zijn wedstrijden won, had daarin de laatste steen en profiteerde daar optimaal van door twee punten te scoren.

Woning in Roosendaal beschoten

In de nacht van zaterdag op zondag hoorde men op de Amethistdijk in Roosendaal knallen. Bij de bewuste woning bleken er gaten in het rolluik en bij de brievenbus te zitten. Vermoedelijk zijn het kogelinslagen meldt de politie.

Na het horen van getuigen werd er na onderzoek in de wijk een auto aangetroffen die mogelijk betrokken was bij het incident. Het voertuig is veiliggesteld voor onderzoek. Bij het incident raakte niemand gewond. De politie doet onderzoek. 

Cocu: "Het is zwaar gestraft"

PSV verspeelde mede door een rode kaart van Hirving Lozano twee punten tegen Heerenveen. Phillip Cocu was het niet eens met de rode kaart.

Er was geen vuiltje aan de lucht voor PSV. De ploeg stond na 43 minuten met 2-0 voor en de Eindhovenaren leken opnieuw op weg naar drie punten. Maar vlak voor rust kreeg Hirving Lozano een rode kaart, waardoor de tweede helft een ander spelbeeld opleverde. Heerenveen vocht zich terug tot 2-2, waardoor PSV genoegen moest nemen met een punt.

In een duel deelde Lozano een klap uit aan zijn tegenstander, waarna hij met een rode kaart bestraft werd. Cocu vond de beslissing wat overdreven. "Ik ben er honderd procent van overtuigd dat Lozano niet de intentie heeft om een klap uit te delen. Hij wil wegdraaien en wordt vastgehouden. Zijn hand komt in de nek van Woudenberg, en niet in zijn gezicht", vertelde Cocu na afloop tegenover NOS.

"Of ik boos ben op Lozano? Nee, eigenlijk niet. Het is zwaar gestraft. En het kost ons uiteindelijk twee punten", aldus Cocu, die laat weten dat Lozano zich schuldig voelt na zijn actie. "Hij heeft het gevoel dat hij de club heeft benadeeld, maar hij heeft ook het gevoel dat hem onrecht is aangedaan als speler."

Noorse langlaufers na 16 jaar eindelijk weer bovenaan

De Noorse langlaufers hebben eindelijk de mannenestafette weer gewonnen. Het legendarische team met Anders Aukland, Frode Estil, Kristen Skjeldal en Thomas Alsgaard won in Salt Lake City het goud in 2002, maar daarna wonnen Italië, Zweden en nog eens Zweden. Zondag stond er echter geen maat op de Noren op de 4x10 kilometer, met de eerste twee in klassieke en de volgende twee in vrije stijl.

Rus valt aan
Bij de groep startlopers ontstond al snel een kopgroep van zes man, wat gereduceerd werd tot vijf na het lossen van de Zweed Jens Burman. In de slotfase van de eerste tien kilometer nam Kazachstan zoals verwacht de leiding, dankzij Alexey Poltoranin - veruit hun beste langlaufer én specialist op de klassieke stijl. De Rus Andrey Larkov bleef keurig bij, op tien seconden volgden Maicol Rastelli (Italië) en Jean-Marc Gaillard (Frankrijk). Didrik Tønseth, de zwakste schakel bij de Noren, leverde achttien seconden in, Burman wisselde namens Zweden op 36 seconden als zesde.

Nog vier kanshebbers over
Van de tweede groep langlaufers had vooral de Rus Alexander Bolshunov er stevig de sloffen in. Yevgeniy Velichko uit Kazachstan was in no-time gelost en voegde zich bij een trio achtervolgers, met verder nog Martin Johnsrud Sundby (Noorwegen), Maurice Manificat (Frankrijk) en Francesco de Fabiani (Italië). In die groep moest Velichko zoals te verwachten viel afhaken, terwijl De Fabiani ten strijde trok. Bolshunov leverde aan het eind nog wat in en wisselde uiteindelijk 24 seconden voor de Italianen, gevolgd door Frankrijk en Noorwegen.

Het trio dat de aanval opende op de Rus Chervotkin (Pro Shots/Action Images)
Het trio dat de aanval opende op de Rus Chervotkin (Pro Shots/Action Images)

Rus wordt gepakt
Alexey Chervotkin nam het Russische stokje over, op dik twintig seconden gevolgd door Simen Hegstad Krüger (Noorwegen), Clement Parisse (Frankrijk) en Giandomenico Salvadori (Italië), die samenwerkten in de achtervolging. Dat zorgde ervoor dat Chervotkin na een kleine vijf kilometer bijgehaald werd en dus lagen er weer vier landen op kop. Salvadori kende een grandioze inzinking en was gezien, terwijl Chervotkin het langzamerhand ook moest laten gaan: alleen Krüger en Parisse bleven nog over.

Koning Klæbo
Voorin werden de stokjes overgenomen door de Noor Johannes Høsflot Klæbo - de beste langlaufer ter wereld - en de Fransman Adrien Backscheider, terwijl de jonge Rus Denis Spitsov het brons om moest proberen te zetten in iets mooiers. Klæbo zat kilometer na kilometer in de rug van Backscheider, waarbij het leek alsof de jonge Noor op een luie woensdagochtend naar de supermarkt aan het langlaufen was, zo makkelijk zag het eruit.

Spitsov vond de aansluiting en gooide gelijk het tempo voorin omhoog, waardoor Klæbo wel, maar Backscheider niet kon volgen. Spitsov dacht even kans te hebben, maar dat was toch even niet Klæbo's bedoeling. Hij zette anderhalve keer aan en de Rus lag er twintig meter achter, waarna de Noren voor het eerst sinds 2002 eindelijk de mannenestafette weer wonnen. De Russen werden tweede, Frankrijk pakte een bijzonder knappe bronzen medaille.

Klæbo met speels gemak 'in het wiel' bij Backscheider (Pro Shots/Action Images)
Klæbo met speels gemak 'in het wiel' bij Backscheider (Pro Shots/Action Images)

NHL: Oostelijke topteams allemaal onderuit

Het was zaterdag geen beste dag om een ijshockeyploeg uit de top van de Eastern Conference in de NHL te zijn. De gehele top-4 ging onderuit, soms zelfs met ruime cijfers.

Koploper Tampa Bay Lightning ging in eigen huis met 3-4 onderuit tegen de New Jersey Devils, terwijl de Boston Bruins (2e) op bezoek bij de Vancouver Canucks met 6-1 op de broek kregen. Opvallend was dat de Canucks 24 schoten op doel hadden en een kwart dus verzilverden, terwijl goalie Anders Nilsson maar liefst 44 van de 45 schoten van de Bruins uit het doel hield.

De nummers drie, de Toronto Maple Leafs, trokken met een 5-3 nederlaag tegen de Penguins in Pittsburgh huiswaarts. Evgeniy Malkin en Bryan Rust waren lekker op dreef bij de Penguins, met beiden één goal en drie assists. Ook de Washington Capitals, de nummer vier, kregen een stevig pak slaag: de Chicago Blackhawks lieten ze volkomen kansloos en wonnen met 7-1.

Uitslagen NHL zaterdag
Buffalo Sabres - Los Angeles Kings 2-4
Minnesota Wild - Anaheim Ducks 2-3
Ottawa Senators - New York Rangers 6-3
Arizona Coyotes Edmonton Oilers 1-0
Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs 5-3
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 3-4
Vegas Golden Knights - Montreal Canadians 6-3
Nashville Predators - Detroit Red Wings 1-3
Chicago Blackhawks - Washington Capitals 7-1
Calgary Flames - Florida Panthers 3-6
Vancouver Canucks - Boston Bruins 6-1

Blackhawks - Capitals (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: zonnig

De ochtend begint helder en koud met bijna overal enkele graden vorst, lokaal is het nevelig. Verder is het vandaag zonnig en droog, vooral in het noorden kan er soms wat hogere bewolking overtrekken. De maximumtemperatuur ligt tussen 5°C in het noordoosten en 8°C in het zuidwesten. De wind draait naar zuid en is zwak tot matig.

In de nacht naar maandag zijn er aanvankelijk brede opklaringen maar later neemt de bewolking toe, het blijft droog. De minima lopen uiteen van een graad of 3 in het noordwestelijk kustgebied tot -4 °C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit zuidelijke richting.

Maandag overdag zijn er in het zuidoosten en oosten nog enkele opklaringen. Elders is er meer bewolking en later in de middag en avond kan er vooral langs de westkust en in het noorden soms wat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 6 graden. De wind is zuidelijk en overwegend matig.

De dagen daarna een overgang naar een droog weertype met geleidelijk steeds meer zon. Het wordt geleidelijk kouder met maxima die dalen naar enkele graden boven nul en in de nachten gaat het licht en later mogelijk matig vriezen.(Bron: KNMI)

Nederland
 

Het was in ieder geval droog vandaag  (Foto: DJMO)
Het was in ieder geval droog vandaag (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Internazionale verliest wéér bij Genoa

Internazionale is de derde plaats in de Serie A kwijtgeraakt aan AS Roma. De Milanezen verloren van Genoa.

Zonder Mauro Icardi, Ivan Perisic en João Miranda had Inter het lastig en Genua en Goran Pandev, oud-speler van de Nerazzurri, was dicht bij de openingstreffer. Samir Handanovic bracht echter redding. Even later schatte de keeper van Inter een voorzet van Pandev helemaal verkeerd in, maar Handanovic werd gered door de doellat.

Bij een ander vreemd moment nam Genoa wel de leiding, met hulp van Inter. Milan Skriniar trapte de bal knullig tegen het been van Andrea Ranocchia aan, waardoor de bal zomaar in eigen doel plofte. Een klein kwartier na rust vergrootte Pandev de zorgen voor de bezoekers door 2-0 te maken.

In het resterende halfuur lukte het Inter niet meer om de wedstrijd spannend te maken. De Milanese club verliest daardoor voor de vijfde keer op rij een uitwedstrijd van Genoa, de huidige nummer twaalf van Italië. Inter staat nu vierde, twee puntjes achter AS Roma.

Noor Bråten slaat toe in finale slopestyle

Øystein Bråten heeft de olympische titel veroverd bij het freestyleskiën op het onderdeel slopestyle. De Noor excelleerde in zijn eerste run, zette een score van 95,00 neer, en zag geen enkele finalist meer voorbij zijn score gaan. Zilver was er voor de Amerikaan Nick Goepper (93,60) en de Canadees Alex Beilieu-Marchard pakte met een score van 92,40 de bronzen medaille.

In de kwalificatie eerder op de dag was er al een hevige strijd geweest voor de twaalf finaleplekken. Zo hevig zelfs dat de Amerikaan McRae Williams, de huidige wereldkampioen, zich met een respectabele score geeneens voor de finale wist te plaatsen. In diezelfde finale werd er door de deelnemers meer risico genomen, wat ook leidde tot meer valpartijen.

Bråten was de eerste die in de eerste run een goede score neerzette. Dat bleek ook gelijk de winnende score te zijn, al was er wel twijfel of zijn run niet te hoog werd beoordeeld. In de tweede run was het Bellieu-Marchard en de Brit James Woods (91.00) die de barrière van de 90 punten wisten te doorbreken, maar zij kwamen dus niet aan de score van Wiinter X-games winnaar Bråten. 

Dat was ook in de laatste run aan niemand besteed, al kwam Goepper met zijn run nog wel in de buurt. Met zijn 93,60 score tikte hij wel Woods nog van het podium.

De Noor vliegt op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)
De Noor vliegt op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)

Hirscher met enorme overmacht naar tweede olympisch goud, wereldrace Kristoffersen

Skiër Marcel Hirscher is op de Olympische Spelen in Pyeongchang hard op weg naar zijn tweede gouden medaille. De kervers kampioen op de alpinecombinatie was zo ongeveer de enige topper die de reuzenslalom begon met een bijna foutloze eerste run.

Het leverde Hirscher een voorsprong op van 0,63 seconden ten opzichte van de Fransman Alexis Pinturault, een van zijn voornaamste concurrenten. Op 0,66 seconden van de Oostenrijker volgt de Noor Leif-Kristian Nestvold-Haugen, terwijl het ook achter hem spannend is.

Op minder dan een tiende van het podium (+0,75) volgt de Italiaan Riccardo Tonetti, die op zijn beurt dan weer 0,04 seconden voorsprong heeft op Matthieu Faivre uit Frankrijk. Diens landgenoot Thomas Fanara is met 0,95 seconden verschil de enige die nog binnen een seconde van Hirscher staat.

Met 1,31 seconden achterstand en de tiende plek viel de Noor Henrik Kristoffersen flink tegen, aangezien hij vooraf Hirscher's voornaamste concurrent leek te zijn. Ook veteraan Ted Ligety, dit seizoen eindelijk weer in vorm, viel met 2,44 seconden achterstand zwaar tegen.

Update 06.55 uur
Stefan Brennsteiner was de eerste die een heerlijke run aan het skiën was. De Oostenrijker stond veertiende na één manche en was bloedsnel onderweg, maar hij gleed onderuit in de slotfase van de urn.

Kristoffersen zette dit keer wel een dijk van een run neer en verpulverde de snelste tijd tot dan toe, in handen van de Zwitser Loïc Meillard. De Noor hield de leiding geruime tijd vast, want ook onder meer de Fransen Victor Muffat-Jeandet, Thomas Fanara en Mathieu Faivre haalden het niet, waardoor hij al zeker was van de top-5.

Tonetti was lekker onderweg - maar verloor ook tijd op Kristoffersen - tot hij onderuit ging, waardoor er nog drie te gaan waren. Nestvold-Haugen gooide het in de tweede run ook weg en dus was Kristoffersen's stunt in elk geval al deels compleet: hij had minimaal brons, met Pinturault en Hirscher nog te gaan.

Pinturault koos weer eens vol de aanval en dat leek goed te gaan, maar hij leverde wel wat tijd in op Kristoffersen. Onderin bleek dat teveel en de Fransman kwam 0,04 seconden tekort om de Noor te kloppen. Hirscher begon met 1,31 seconden voorsprong en ging weer zeer agressief naar beneden. Zijn leiding kwam geen moment in gevaar en met 1,27 seconden bij de finish pakte Hirscher zijn tweede gouden medaille. 

Hirscher vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Hirscher vecht zich naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Iraanse worstelaar half jaar geschorst voor bewuste nederlaag om Israëliër te ontwijken

De Iraanse worstelaar Alireza Karimi heeft zes maanden schorsing aan de broek gekregen van wereldworstelbond UWW. Zijn coach Hamidreza Jamshidi is zelfs voor twee jaar geschorst.

In december werd een onderzoek begonnen nadat naar buiten kwam dat Karimi op het WK onder 23, waar hij de topfavoriet voor goud was, opzettelijk verloren had. In de kwartfinales was Karimi duidelijk de betere tegen de Rus Alikhan Zhabrayilov, maar in de slotseconden riep de coach hem toe dat hij moest verliezen: op de andere mat had Uri Kalashnikov uit Israël namelijk verrassend van een Amerikaan gewonnen, waardoor Kalashnikov de volgende tegenstander van Karimi zou worden.

Dat zou een probleem zijn: Iraanse sporters willen gewoon uitkomen tegen concurrenten uit Israël, maar als ze dat doen, is in één klap zo ongeveer hun hele carrière voorbij. De politiek leiders van het land willen dat namelijk absoluut niet zien en dwingen de sporters dus om zich dan terug te trekken van een wedstrijd, ongeacht de sport en of het nou om een klein toernooi of de Olympische Spelen gaat.

De Iraanse overheid stak na afloop de loftrompet over Karimi, die volgens een een 'heroïsche daad' verricht had door opzettelijk te verliezen, in opdracht van zijn coach. Zelf was hij er uiteraard kapot van: "In één moment kwam mijn hele leven even tot een einde. Ik heb maanden gevochten om hier het goud te pakken."

Canadese curlers onderuit, Noorwegen wint

De Canadese curlingploeg heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang de tweede nederlaag geleden in het mannentoernooi. Kevin Koe en zijn mannen gingen zondag onderuit tegen het Zwitserland van skip Peter de Cruz.

De Zwitsers scoorden in het eerste end gelijk al vier punten. Die achterstand konden Koe en co niet meer goedmaken, hoewel ze nog wel in de buurt kwamen. Uiteindelijk won de ploeg van De Cruz met 8-6, waardoor de Zwitsers na zes wedstrijden op vier zeges staan, net als Canada.

Thomas Ulsurd en zijn Noorse ploeg begonnen dramatisch, maar wisten tegen Denemarken, met skip Rasmus Stjerne, toch weer eens te winnen. In het vierde en zesde end werden vier punten gescoord, wat de Noren op weg hielp naar de 10-8 winst.

De andere wedstrijd van de zondagochtend ging tussen het Japan van skip Yusuke Morozumi en John Shuster's Amerikaanse ploeg, wat een simpele Japanse zege opleverde: 8-2.

De Noren en hun kekke broeken vielen dit keer tenminste ook op met het resultaat (Pro Shots/Action Images)
De Noren en hun kekke broeken vielen dit keer tenminste ook op met het resultaat (Pro Shots/Action Images)

Federer naar finale Rotterdam

Tennisser Roger Federer staat in de finale van het ATP-toernooi van Rotterdam. De kersverse nummer één van de wereld - uiteraard niet voor de eerste keer - was in een volgepakt Ahoy in twee sets te sterk voor de Italiaan Andreas Seppi.

Federer kende een stroeve start en werd zelfs gebroken, maar hij herstelde zich en won de set alsnog. In set twee moesten de heren het via een tiebreak uitvechten. De Zwitser maakte daarin vijf punten op rij en maakte het zo keurig af: 6-3, 7-6 (3).

In de finale staat Federer, tweevoudig kampioen in Rotterdam, zondag tegenover Grigor Dimitrov uit Bulgarije, als tweede geplaatst. Dimitrov won van de Belg David Goffin, die met een oogblessure op moest geven.

Farbod Moghaddam wint Leids Cabaret Festival

Farbod Moghaddam (30) is winnaar geworden van het Leids Cabaret Festival. Hij won de juryprijs en liet in finale in de Leidse Schouwburg zijn rivalen Kasper van der Laan en het trio Jeroens Clan achter zich.

Ook het publiek mocht een winnaar aanwijzen, zij hadden een andere voorkeur dan de jury en riepen Kasper van der Laan uit tot winnaar van de publieksprijs.

Het festival werd vorige week zondag afgetrapt door Hans Sibbel, Sanne Wallis de Vries en Merijn Scholten met een 'preek' op de kansel van de Pieterskerk in Leiden. Het waren korte conferences over de zin van het leven. Maandag telde het deelnemersveld acht aanstormende cabarettalenten in de voorrondes, van wie er in de loop van de week vijf afvielen.

Het Leids Cabaret Festival bestaat dit jaar 40 jaar en heeft sinds 1978 een groot aantal topcabaretiers voortgebracht. Gevestigde namen als Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Sanne Wallis de Vries en Micha Wertheim begonnen hun carrière tijdens deze jaarlijkse competitie.

De drie finalisten van het festival gaan in de maanden maart tot en met juni met de zogenoemde Finalistentour langs de Nederlandse theaters waar zij hun finaleshows nogmaals spelen.

Farbod Moghaddam wint Leids Cabaret Festival
Farbod Moghaddam wint Leids Cabaret Festival (Foto: ANP)

Politie Dresden roept neonazi's halt toe

De politie heeft een protestbijeenkomst van neonazi's in het centrum van Dresden voortijdig beëindigd op verdenking van opruiing. De betoging op het Postplatz was georganiseerd door Holocaust-ontkenner Gerhard Ittner, die een strafblad heeft wegens zijn racistische en antisemitische sympathieën. Tegen twee sprekers is een aanklacht ingediend, liet de hoofdcommissaris zaterdagavond weten.

Ittner kreeg tot zijn grote woede en die van de deelnemers het verzoek op te krassen. Hij maakte de agenten uit voor "landverraders" en wilde hen aanvliegen. Trawanten hielden hem tegen. Ittner voerde niet zelf het woord omdat tegen hem nog een strafzaak loopt.

Op de demonstratie waren ongeveer 200 rechtsextremisten afgekomen. Het ging al snel mis. Toen ze als in de nazitijd het Duitslandlied aanhieven, schakelde de politie meteen de stroom van de geluidswagen uit. Nadat de meute uiteen was gegaan probeerde een groep, met tegendemonstranten dreigend in de buurt, toch nog naar de Frauenkirche te marcheren. De politie hield hen tegen. Uiteindelijk kregen 81 personen een straatverbod voor het centrum van Dresden.

Politie Dresden roept neonazi's halt toe
Politie Dresden roept neonazi's halt toe (Foto: ANP)

Uitslag ADO Den Haag - Willem II

ADO Den Haag heeft met enig fortuin drie punten overgehouden aan het eredivisieduel tegen Willem II. De thuisploeg viel in de eerste helft aan, maar via een goal van Sol ging Willem II met een 0-1 voorsprong rusten. Na rust voerde ADO de druk op en dat resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker van Johnsen. Een zege leek er niet meer in te zitten tot Tsimikas in blessuretijd een domme overtreding maakte en El Khayati het cadeautje vanaf de strafschopstip uitpakte: 2-1.

ADO Den Haag

2 - 1

Willem II

69' Johnsen
90+2' El Khayati (pen)
  40' Sol
 
Gele kaart: Chirivella, Lewis, Lachman (Willem II)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 9.966
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati
Immers
Becker
Johnsen
Falkenburg (Duplan/62)
  Branderhorst
Lewis
Lachman
Meissner (Van der Linden/81)
Tsimikas
Croux (Haye/88)
Enoh (Lieftink/46)
Chirivella
El Hankouri
Sol
Ogbeche
Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.