FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 februari 2018

'Zijlstra interpreteerde woorden Poetin verkeerd'

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra heeft de uitspraken van Vladimir Poetin over een Groot-Rusland "verkeerd geïnterpreteerd". Dat zegt voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer tegen de Volkskrant.

Van der Veer bevestigt daarmee dat hij de bron is op wiens verhaal Zijlstra zijn gewraakte uitspraken over Poetin baseerde. De strekking was volgens Zijlstra dat het over expansiedrift richting onder meer Oekraïne en de Baltische staten ging. De Shell-topman, die in 2006 wél aanwezig was bij de ontmoeting met Poetin, zegt dat de woorden 'historisch' bedoeld waren, en niet een blijk waren van militaire ambities. Van der Veer heeft Zijlstra in 2014 verteld over de speech van Poetin.

De uitleg die Van der Veer aan zijn eigen woorden geeft is een nieuwe tegenslag voor Zijlstra. De minister verweerde zich maandag immers door te zeggen dat hij weliswaar had gelogen over zijn eigen rol, maar dat de inhoud van zijn waarschuwing over Rusland wel klopte.

Zijlstra betuigde eerder maandag spijt over de leugen die hij had verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. "Het was dom, onverstandig en het spijt me dat ik het op deze manier heb aangepakt", zei hij.

De minister moet zich dinsdag verantwoorden tijdens een debat in de Tweede Kamer.

'Zijlstra interpreteerde Poetin ook verkeerd'
'Zijlstra interpreteerde woorden Poetin verkeerd' (Foto: ANP)

50Plus stemt verdeeld over donorwet

De Eerste Kamerfractie van de politieke partij 50Plus zal verdeeld over de donorwet stemmen. Senator Jan Nagel zal voor stemmen, Martine Baay niet, zeiden de twee in RTL Late Night.

De Eerste Kamer praat al twee weken over het voorstel van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) om mensen voortaan donor te laten zijn, tenzij ze daar bezwaar tegen maken.

Om het wetsvoorstel aan te nemen zijn 38 stemmen nodig. Van de 75 senatoren hebben nu dertig gezegd voor te stemmen, 21 zijn zeker tegen. De overige partijen zijn verdeeld, of hebben nog geen knoop doorgehakt.

De teneur was vorige week voorzichtig positief. Een motie die zorgen over de rol van nabestaanden moest wegnemen, werd echter afgelopen week nog gewijzigd. Of dat iets verandert aan de stemverhouding moet dinsdag blijken.

De senaat stemt dinsdag over het initiatiefwetsvoorstel. Om het aan te nemen zijn 38 stemmen nodig.

50PLUS stemt verdeeld over donorwet
50Plus stemt verdeeld over donorwet (Foto: ANP)

Ronnie Flex wint twee Edisons

Rapper Ronnie Flex is maandagavond twee keer in de prijzen gevallen bij de Edison Pop 2018 in de Amsterdamse Gashouder. Hij won in de categorie Hiphop en Album met zijn plaat Rémi. Volgens de jury is Ronnie Flex uitgegroeid tot het "artistiek imponerende, boeiende en uitgesproken boegbeeld van een ongekend succesvolle nieuwe generatie hiphopartiesten".

"Rémi is een modern meesterwerk", roemt de jury het album. "Een plaat die met de luisteraar meegroeit, vol talloze spannende muzikale details en terzijdes, waarop Ronnie Flex ook binnen de nummers zelf voortdurend de overlap opzoekt tussen muziekgenres, continu jagend op zoek naar nieuwe inspiratie en het verder perfectioneren van zijn sublieme sound."

De oeuvreprijs ging naar Extince. "Deze pionier inspireerde in zijn inmiddels meer dan dertig jaar durende carrière complete generaties rappers met zijn ijzersterke singles, zijn klassieke albums en met zijn humor en openhartigheid, als een flexibele, briljante verteller en jongleur met taal, met een fijn gevoel voor muziek en melodie, voor pakkende punchlines en producties, en voor ritme en cadans", aldus de jury. "De populariteit van zijn debuutsingle Spraakwater legde in 1995 de basis voor het succes van het toen net beginnende label Top Notch, dat inmiddels al jaren de toon zet in de nationale muziekindustrie."

Verder won Chef'Special de Edison Pop en ging DI-RECT naar huis met de prijs in de categorie Rock. Andere Edisons gingen naar Yellow Claw (Dance), Thomas Azier (Alternative), Roxeanne Hazes (Nederlandstalig), Tino Martin (Volksmuziek), Naaz met regisseur Folkert Verdoorn (Videoclip) en Wulf (Song).

De Edison Popprijzen worden sinds 1960 uitgereikt. Alle categorieën zijn juryprijzen die zich uitsluitend richten op artiesten van Nederlandse bodem.

Flinke winsten op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met duidelijke winsten gesloten. Ze wisten daarmee de lijn voort van voor het weekend, toen al sprake was van een duidelijk herstel op Wall Street van eerdere zware koersverliezen, door te zetten.

Beleggers reageerden onder meer op plannen van president Donald Trump om 200 miljard dollar te pompen in infrastructuurprojecten. Lokale overheden en private investeerders zouden daar nog eens 1300 miljard dollar bij moeten investeren.

De Dow-Jonesindex eindigde de sessie met een winst van 1,7 procent, op 24.601,27 punten. De brede S&P 500 ging 1,4 procent omhoog tot 2656,00 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte 1,6 procent aan tot 6981,96 punten.

Qualcomm
Bij de bedrijven ging chipbedrijf Qualcomm 2,6 procent omhoog. Branchegenoot Broadcom (plus 3,8 procent) heeft een financiering van meer dan 100 miljard dollar rond voor de overname van Qualcomm. Vrijdag wees Qualcomm nog een verhoogd overnamebod van Broadcom van 121 miljard dollar van de hand.

IT-dienstverlener CSRA won meer dan 30 procent. Dat bedrijf, dat veel IT-diensten levert aan de Amerikaanse overheid, wordt voor bijna 10 miljard dollar overgenomen door defensieconcern General Dynamics (min 1,2 procent).

Burger King
Burger King-moeder Restaurants Brands International behaalde flink meer winst in het vierde kwartaal. Het aandeel werd ruim 6 procent meer waard. De koers van oled-schermenmaker eMagin sprong 41 procent omhoog door een bericht dat Apple (plus 4 procent) in het bedrijf had geïnvesteerd. EMagin ontkende dat later echter, waarna de koerswinst grotendeels verdampte.

Europa
Ook de Europese beurzen zijn de eerste dag van de week met winst geëindigd. De Amsterdamse AEX-index sloot maandag met een winst van 1,1 procent, op een waarde van 524,10 punten. De MidKap ging 0,8 procent omhoog tot 796,48 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent.

Heineken was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer met een min van 2 procent. De bierbrouwer boekte wel meer winst dan analisten hadden verwacht, maar die waren teleurgesteld over de verwachtingen voor dit jaar. Air France-KLM ging met 3,6 procent omlaag na een afwaardering.

AkzoNobel
Philips profiteerde van een adviesverhoging door Berenberg en klom ruim 2 procent. Het zorgtechnologiebedrijf liet tevens weten in de tweede helft van dit jaar te stoppen met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland.

AkzoNobel won 1,9 procent. Pensioenbeheerder PGGM zou volgens zakenkrant Financial Times de handen ineen hebben geslagen met de Amerikaanse investeerder Apollo voor een bod op de chemietak van AkzoNobel.

De euro was 1,2291 dollar waard, tegen 1,2275 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse ruwe olie klom 0,2 procent in prijs tot 59,30 dollar. Brentolie daalde 0,2 procent en kostte 62,65 dollar per vat.

Flinke winsten op Wall Street
Flinke winsten op Wall Street (Foto: ANP)

Schoondochter Trump opent poederbrief

Vanessa Trump, de vrouw van Donald Trump Jr, is maandag uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht nadat ze thuis een brief had geopend die een wit poeder bleek te bevatten. Ze klaagde over hoesten en duizeligheid. Ook twee andere bewoners werden in het ziekenhuis nagekeken, aldus NBC.

Volgens de politie wijst een eerste test erop dat het om een niet-gevaarlijke stof gaat. De geheime dienst doet nader onderzoek.

"Hoe gestoord moet je zijn om zoiets een moeder van vijf kinderen aan te doen?", reageerde Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van president Donald Trump.

De ontzetting is begrijpelijk. In 2001, vlak na de aanslagen op het World Trade Center, werden in de VS verschillende poederbrieven met miltvuur verstuurd, zowel naar senatoren als naar de media. Er raakten 22 mensen besmet waarvan er 5 stierven. Later zijn nog vele hoaxbrieven verstuurd.

Begrotingsvoorstel Trump 4,4 biljoen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een begrotingsvoorstel van 4,4 biljoen dollar gedaan voor het fiscale jaar 2019. Hij heeft een verdere stijging van de uitgaven met honderden miljarden voor ogen. Vooral defensie, grensbeveiliging en infrastructuur profiteren. Alleen al het Pentagon kan 686 miljard tegemoetzien.

Daartegenover staan gigantische bezuinigingen op het sociale beleid van de overheid. Ouderen en armen zijn de dupe. Bovendien levert Buitenlandse Zaken 27 procent in en gaat het milieubeschermingsbureau EPA er 37 procent op achteruit.

Trumps nu gepresenteerde plan gaat in tegen zijn verkiezingsbelofte een evenwichtige begroting te presenteren. Zelfs als alle kortingen op sociale programma's van in totaal ruim 3 biljoen dollar in tien jaar doorgaan, dan loopt de staatsschuld met nog eens 7 biljoen op.

Ramingen
Het Witte Huis kwam ook met nieuwe economische ramingen naar buiten. Voor 2018 ziet het nu een economische groei van 3 procent, dat was eerder 2,4 procent.

Een jaar later zal de Amerikaanse economie met 3,2 procent groeien, waar eerder rekening werd gehouden met een groei van 2,7 procent. Voor 2020 tekent het Witte Huis nu een groei in van 3,1 procent, van 2,9 procent bij een eerdere raming.

Begrotingsvoorstel Trump 4,4 biljoen
Begrotingsvoorstel Trump 4,4 biljoen (Foto: ANP)

Saakasjvili naar Polen uitgezet

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili is Oekraïne uitgezet. Hij is naar Polen, zei een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht. Eerder op maandag werd de ook de in Oekraïne politiek actieve Saakasjvili in Kiev opgepakt. Volgens zijn medewerkers werd hij ontvoerd.

Zondag had de ex-president op het Georgische tv-kanaal Rustawi-2 al gezegd dat er voorbereidingen voor zijn uitzetting naar Polen werden getroffen. Saakasjvili dreigde ook te worden uitgeleverd aan zijn geboorteland Georgië. Daar is hij onlangs bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens machtsmisbruik.

Na zijn politieke loopbaan in de Kaukasus werd Saakasjvili in mei 2015 naar Oekraïne gehaald door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Maar de Georgiër ontpopte zich als een fel criticus van Porosjenko.

Aanklagers in Oekraïne hebben Saakasjvili onder meer beschuldigd van het organiseren van protesten met financiële hulp van oud-president Viktor Janoekovitsj, die in 2014 werd afgezet en naar Rusland vluchtte. Kiev nam zijn Oekraïense staatsburgerschap in juli vorig jaar af. De vijftigjarige Saakasjvilin is voor zover bekend stateloos. Hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

Saakasjvili naar Polen uitgezet
Saakasjvili naar Polen uitgezet (Foto: ANP)

'SPD nog slechts iets meer aanhang dan AfD'

Een opiniepeiling geeft aan dat de Duitse SPD in een vrije val is beland, na de coalitieonderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Merkel en de interne ruzies die erop volgden. De krant Bild publiceerde maandag een peiling waarin de sociaaldemocratische SPD nog slechts 16,5 procent van de ondervraagden achter zich heeft. Dat is maar een klein beetje meer dan de rechtse populisten van Alternative für Deutschland (AfD), die de steun van 15 procent van de ondervraagden heeft gekregen.

Merkels christendemocraten van de CDU (en de Beierse tak CSU) komen met een klein verlies in de peiling op 29,5 procent. Het is opmerkelijk dat de regeringscoalitie die Merkel en de SPD in de steigers hebben staan, in de peiling veel minder ondervraagden aanspreekt (46 procent) dan de coalitie van Merkel met rechts-liberalen (FDP) en Groenen (53 procent). Die coalitie ging niet door omdat de onderhandelingen mislukten.

De parlementsverkiezingen waren op 24 september. De CDU kreeg toen bijna 30 procent van de stemmen, de SPD 20,5 procent, de AfD 12,6, de FDP 10,7 en de Groenen bijna 9 procent.

'SPD nog slechts iets meer aanhang dan AfD'
'SPD nog slechts iets meer aanhang dan AfD' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code geel: zonnig en droog!

Jullie schrokken van de titel he?! Geef het maar toe Vanavond en komende nacht klaart het op veel plaatsen breed op. Het blijft het vrijwel overal droog, mogelijk valt er in het noordwesten nog een (winterse) bui. Het gaat vrijwel overal licht vriezen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van plaatselijk -3°C in het oosten tot +1°C op de Wadden en langs de Zeeuwse kust.

Met name landinwaarts kan gladheid optreden door bevriezing van natte weggedeelten. De wind wordt zuidelijk en is boven land overwegend matig, aan zee af en toe vrij krachtig. Dinsdag overdag is zonnig en blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI.)

Nederland
 

Zonnig winterweer  (Foto: DJMO )
Zonnig winterweer (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Maas baalt na Olympische Spelen-onwaardige slopestylefinale

Snowboardster Cheryl Maas heeft er goed de pest in na de slopestylefinale van maandag. Die werd door de harde wind ruim een uur uitgesteld, terwijl door het afgelasten van de kwalificaties op zondag het hele format al op de schop werd gegooid: alle 26 deelneemsters kregen twee runs, in plaats van twaalf finalistes die drie runs krijgen.

Het uitstellen hielp echter weinig, want door de harde wind kon bijna niemand een fatsoenlijke run laten zien. Het mondde uit in een mensonterende, Olympische Spelen-onwaardige finale, volgens velen nu al het absolute dieptepunt van de Spelen. Gelukkig ging het goud met Jamie Anderson in elk geval nog naar iemand die het op basis van de laatste jaren ook verdiende, maar verder werd het een finale om het eigenlijk nooit meer over te hebben.

"Het is gewoon heel jammer om te zien dat niemand zich echt kan focussen op z'n run", aldus Maas na afloop. "Je weet gewoon niet hoe ver je gaat komen en of je je landing gaat halen of niet, waardoor je nauwelijks kunt focussen. Het damesniveau is in de afgelopen twee jaar zo omhoog gegaan, maar wat je hier ziet...dat is niet hoe goed de dames kunnen snowboarden, dat is gewoon jammer om te zien."

"Het verpest alles. Dan heb je eindelijk een keer zo'n groot publiek en dan wordt er zo slecht gesnowboard, door de wind. Dit zijn gewoon geen condities om een wedstrijd in te runnen, ik had gehoopt dat ze nog even twee dagen zouden wachten. Het is alsof je een muntje omhoog gooit: 'kop of munt? Ok, hier is een gouden medaille voor jou'", lachte de Nederlandse, die in elk geval blij was dat ze met het oog op de big air nog heel is gebleven.

Overigens was Maas absoluut niet de enige die klaagde over de wind. "Zo had ik een olympische finale niet verwacht, maar goed...ik heb geluk dat ik nog heel ben", verzuchtte de Britse Aimee Fuller. "Er waren zulke sterke windvlagen. Het is dan wel een finale, je moet ook gewoon aan je gezondheid denken."

Honderden opgepakt wegens 'promotie' Koerden

Afgelopen week zijn in Turkije 474 mensen opgepakt, omdat ze de verboden extremistische Turks-Koerdische PKK of de voornaamste partij van de Koerden in Syrië, de PYD, hebben aanbevolen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte maandag volgens de krant Hürriyet bekend dat er onder de arrestanten 192 mensen zijn die bovendien hebben geprotesteerd tegen de Turkse militaire operaties in de streek van Afrin in het noordwesten van Syrië, niet ver van de Turkse grens.

Het doel van het Turkse militaire ingrijpen bij Afrin is het verdrijven van YPG-milities van de Syrische Koerden. De YPG (Volksbeschermingseenheden) vormen de gewapende tak van de politieke beweging PYD (Partij van Democratische Unie). Die is vijftien jaar geleden in Syrië opgericht. De Koerdische leider en ex-voorzitter van de PYD, Salih Muslim, is op een zwarte lijst van gezochte terroristen gezet, meldde Hürriyet maandag.

In totaal zijn nu 44 personen aan de lijst terroristen toegevoegd die in Ankara "de rode lijst" heet en al 136 namen telt. Er zijn ook nog andere lijsten met in totaal circa 750 vermeende terroristen of extremisten die met kleuren blauw, groen, oranje en zwart worden aangeduid.

President Erdogan, die al bijna vijftien jaar regeert, neemt in toenemende mate zijn toevlucht tot repressieve maatregelen en massale arrestaties uit vrees voor jihadisten, terroristen, Koerdische separatisten of bittere rivalen van hem. Afgelopen week zijn ook weer honderden mensen opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met de beweging van Fethullah Gülen. Gülen woont in de VS en is al lang een politieke rivaal van Erdogan. Die is ervan overtuigd dat Gülen achter de couppoging van 2016 zat.

Honderden opgepakt wegens 'promotie' Koerden
Honderden opgepakt wegens 'promotie' Koerden (Foto: ANP)

Koreaanse ijshockeysters wederom hard onderuit

Het gaat met de gezamenlijke Koreaanse ijshockeyploeg nog niet zo best op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Na de 8-0 afstraffing tegen Zwitserland, moest de ploeg met precies dezelfde cijfers het hoofd buigen tegen Zweden.

Na tien minuten stond Zweden al met 3-0 voor en dat werd gestaag uitgebreid naar een 8-0 overwinning. De Koreaanse dames schoten negentien keer op doel, maar goalie Sara Grahn was attent, terwijl haar collega Shin So-jung vijftig pogingen te verwerken kreeg.

Zwitserland won dankzij onder meer twee treffers van Sara Benz met 3-1 van Japan, waardoor de kaarten in groep B al zo'n beetje verdeeld zijn. Zweden en Zwitserland gaan naar de kwartfinales en spelen later nog om de groepswinst tegen elkaar, Japan en Korea strijden om plek zeven.

De winnaar van Zwitserland - Zweden speelt tegen de nummer vier uit groep A, de verliezer tegen de nummer drie uit drie groep. De nummers één en twee van groep A staan direct in de halve finales.

De afstraffing mocht de sfeer uiteraard niet drukken en de Noord-Koreaanse fans bleven even enthousiast als altijd (Pro Shots/Action Images)
De afstraffing mocht de sfeer uiteraard niet drukken en de Noord-Koreaanse fans bleven even enthousiast als altijd (Pro Shots/Action Images)

SociOlympics dag 6, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Ireen Wüst is een heldin. Ze pakte vandaag alweer haar vijfde olympische titel, maar het was close. De ontlading was des te groter.

Ze is de eerste winterolympiër aller tijden die vier Spelen op rij goud wint op een individueel nummer!

Sven Kramer haalde vandaag zijn vierde gouden medaille op.

Morgen hebben we alweer kans op goud. Favoriet Koen Verweij is er in ieder geval klaar voor.

Voor Cheryl Maas ging het vandaag minder goed op de slopestyle. Desondanks houdt ze de moed erin.

Ze was niet de enige die ten val kwam. Onderstaande foto zegt eigenlijk wel genoeg.

Van Anice Das worden er op de 500 meter geen wonderen verwacht. Ze is er desondanks wel klaar voor!

Ook deze Spelen zijn er weer mensen die voor het eerst langebaanschaatsen zien. Deze kijker dacht dat alles wel zo'n beetje pijn zou moeten doen.

Sommige fotografen doen er alles voor om een mooie shot te maken. Deze kwam heel dichtbij het biatlonparcours.

Het is best koud in Pyeongchang overigens. Gouden tip; drink je bier snel op.

De Zwitserse freestyleskiërs hebben duidelijk tijd teveel.

Over flauwe grappen gesproken...

Een mooie foto vanaf de skeletonbaan.

 

#afpphoto #olympicgames2018

Een bericht gedeeld door Kirill Kudryavtsev (@kudryavtsev4) op12 Feb 2018 om 8:37 (PST)

Mickael Kingsbury pakte vandaag goud bij de moguls. Een doel wat hij sinds zijn negende zichzelf al elke dag duidelijk maakte.

Hockeysters Ellen Hoog en Naomi van As hadden ook weer een bijzonder drukke dag.

Een vertaalblaadje kan altijd van pas komen!

En ook nu sluiten we weer af met een mooie foto vanuit Zuid-Korea!

Neville veegt vloer aan met United-duo

Manchester United ging zondag onderuit bij Newcastle United en volgens Phil Neville vielen vooral Chris Smalling en Phil Jones hopeloos door de mand.

Met negentien tegengoals heeft Manchester United de minst gepasseerde defensie van de Premier League, maar Neville stelt dat dat niet echt de verdienste is van Smalling en Jones. "United heeft met David De Gea de beste keeper ter wereld en Nemanja Matic helpt de verdediging ook heel veel. Maar Smalling en Jones waren de laatste twee wedstrijden echt rampzalig", zei Neville bij de BBC.

"Tegen Dele Alli en Harry Kane werden ze gepest en tegen Newcastle maakten ze allebei veel fouten. Ze zorgden voor een gevoel van nervositeit en spanning", aldus de oud-speler van The Mancunians. "Ze maakten continu foute beslissingen waarbij je dan dacht: Wat doe je nou?!"

Manchester United wist voor de nederlaag in Newcastle met 2-0 van Huddersfield Town te winnen, maar drie dagen eerder ging de ploeg met dezelfde cijfers onderuit tegen Tottenham Hotspur. Met nog elf speelronden te gaan heeft de nummer twee van de Premier League al zestien punten achterstand op Manchester City.

Brits Open voor 150e editie naar “The Home of Golf”

In 2021 wordt de 150e editie van het Brits Open golftoernooi op de Old Course golfbaan van St. Andrews gehouden. De golfbaan in Schotland wordt ook wel “The Home of Golf” genoemd.

Het Brits Open wordt gehouden sinds 1860 en is daarmee het oudste golftoernooi ter wereld. Het toernooi wisselt jaarlijks van locatie. In 2015 was St. Andrews voor het laatst te gast in St. Andrews. Toen was Zach Johnson na een play-off met Marc Leishman en Louis Oosthuizen de winnaar.

Oud-speler Arsenal: "Kane was mollig, maar we zaten verkeerd"

Liam Brady geeft toe dat hij een fout heeft gemaakt door Harry Kane te laten gaan uit de jeugd van Arsenal. De spits schittert nu bij de Spurs.

Brady (61) brak zelf ooit door in de hoofdmacht van Arsenal, waarvoor hij tussen 1973 en 1980 zou spelen. Na zijn carrière ging hij in de jeugdopleiding van The Gunners werken en daar maakte Kane op jonge leeftijd ook deel van uit. Na één seizoen gingen beide partijen al uit elkaar.

"Helaas, ik heb hem laten gaan. Hij was mollig en niet zo atletisch, maar we hebben het verkeerd gezien. Zelfs Tottenham Hotspur verhuurde hem drie of vier keer aan clubs uit lagere divisies. Maar hij heeft ontzettend veel doorzettingsvermogen en hij verdient alles wat hem toekomt", vertelt Brady aan Corriere dello Sport.

De Ier sprak met de Italiaanse krant vanwege de aankomende clash tussen Tottenham Hotspur en Juventus in de Champions League. Brady speelde twee jaar voor de Oude Dame toen hij Arsenal verliet. "Het wordt fifty-fifty wie er wint. De aanval van Juve overtuigt mij niet helemaal. Van Gonzalo Higuaín hebben we het beste wel gezien en Paulo Dybala is niet meer zo verrassend voor tegenstanders."

"Harry Kane heeft bijvoorbeeld het karakter om continu beter te willen worden. Na Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski komt Kane. En hij is nog maar 24 jaar", besluit Brady. Juventus en de Spurs ontmoeten elkaar dinsdagavond in Turijn. De return op Wembley is op woensdag 7 maart.

Feyenoord accepteert schorsingen Basacikoglu en Malacia

Bilal Basacikoglu heeft van de KNVB-aanklager drie duels schorsing gekregen, waarvan één voorwaardelijk. Tyrell Malacia moet één wedstrijd toekijken.

Feyenoord gaat met die voorstellen akkoord, schrijft de club op de officiële website. Basacikoglu en Malacia kregen allebei een directe rode kaart tijdens de uitwedstrijd tegen Vitesse, die de Rotterdammers met 3-1 verloren. Basacikoglu schopte Thulani Serero van achteren hard neer, terwijl Malacia een overtreding maakte op de doorgebroken Roy Beerens.

Door de schorsing mist Basacikoglu de thuiswedstrijd van aanstaande zondag tegen Heracles Almelo en de kraker tegen PSV, eveneens in De Kuip. Malacia zal alleen tegen Heracles moeten toekijken. Na de topper tegen PSV speelt Feyenoord op woensdag 28 februari in de halve finale van de KNVB Beker tegen Willem II.

Na de nederlaag in Arnhem vindt Feyenoord zichzelf terug op de vierde plaats in de Eredivisie, maar de concurrentie is wel dichterbij gekomen. FC Utrecht heeft nog maar één punt minder en Vitesse, de nummer zeven, heeft twee punten achterstand. PEC Zwolle is vijfde met evenveel punten als Feyenoord.

Van Persie speelt uur mee bij beloften

Robin van Persie heeft maandagmiddag een uur gespeeld in een oefenwedstrijd van Feyenoord 2 tegen Jong sc Heerenveen.

De routinier kon niet voorkomen dat de Rotterdammers in De Kuip met 0-1 verloren. Behalve Van Persie kregen ook Renato Tapia, Jean-Paul Boëtius, Eric Botteghin, Sofyan Amrabat en Kevin Diks een basisplaats van trainer Roy Makaay. Zij zagen hoe Marco Rojas binnen tien minuten de bal achter Justin Bijlow in het doel kreeg.

Namens de thuisploeg kregen Botteghin en Van Persie de beste mogelijkheden om in de tweede helft te scoren. Voor de pauze kon Feyenoord ook niet echt imponeren en Wouter van der Steen, de keeper van de Friezen, hoefde niet vaak in actie te komen. De 34-jarige Van Persie werd na een uur vervangen voor Orkun Kökcü.

Robin van Persie kwam in de hoofdmacht van Feyenoord tot nu toe alleen in korte invalbeurten in actie. Zondag viel hij na 78 minuten in tegen Vitesse. Het team van Giovanni van Bronckhorst staat nog vierde, maar het gat met de nummer zeven uit Arnhem is nog maar twee punten.

'Veldwijk mag op zoek naar nieuwe club'

Lars Veldwijk mag van de clubleiding van FC Groningen uitkijken naar een nieuwe club. Dat schrijft De Telegraaf.

Coach Ernest Faber wilde Veldwijk zondag laten invallen in de slotfase van het thuisduel met ADO Den Haag (0-0). Na afloop meldde de trainer dat Veldwijk echter weigerde. Later op de avond beweerde Veldwijk juist op Twitter dat hij helemaal niet had geweigerd om nog even mee te doen.

Maandagochtend had Veldwijk met de clubleiding van Groningen een spoedoverleg en volgens De Telegraaf heeft dat tot weinig positiefs geleid. Naar verluidt is men bij de Trots van het Noorden al langer ontevreden over de topsportbeleving en inzet van de 26-jarige spits, die de Zuid-Afrikaanse nationaliteit heeft.

Als Veldwijk dit voetbalseizoen nog ergens anders in actie wil komen, zal hij naar het buitenland moeten. In de Verenigde Staten, Rusland, Scandinavië en enkele Oost-Europese landen is de transfermarkt nog open. De aanvaller speelde dit seizoen achttien duels in de Eredivisie, waarvan acht als basisspeler. Hij scoorde vier keer.

Update:

FC Groningen is via de officiële website met een korte verklaring naar buiten gekomen. "FC Groningen heeft Lars Veldwijk voorlopig teruggezet naar FC Groningen onder-23. De club richt zich verder volledig op de volgende competitiewedstrijd, komende vrijdagavond uit tegen VVV-Venlo."

Wakker Dier wil onverdoofd slachten vis verbieden

Wakker Dier roept Carola Schouten – minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid – op onverdoofde slacht van vis te verbieden. Drie jaar geleden trok Wakker Dier al aan de bel over hetzelfde onderwerp. Momenteel is deze wetgeving er nog steeds niet, terwijl de wetenschap het er, volgens Wakker Dier, over eens is dat vissen pijn ervaren. Er is inderdaad een onderzoek dat tot die conclusie komt, maar dat wordt niet breed gedragen onder wetenschappers. 

Onverdoofd slachten van vissen is wreed en moet per direct verboden worden”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Wakker Dier vraagt minister Schouten in een brandbrief om verdoving bij de slacht van kweekvis en wilde vis verplicht te stellen. Dit moet in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol.

Hilhorst: “De overheid verschuilt zich al jaren achter het gebrek aan kennis en onderzoek naar verdovingsmethoden. Maar hierover is voor veel soorten al meer dan genoeg bekend.

Het is mogelijk om vissen via de wet te beschermen. Dit is met kweekpaling uiteindelijk gebeurd; sinds 2017 moeten deze dieren verdoofd worden voor de slacht. Voor andere Nederlandse kweekvissen zoals meerval, tilapia en tarbot geldt dit niet. Ook alle miljarden wilde vissen die de Nederlandse vloot ieder jaar vangt, mogen onverdoofd geslacht worden.

De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

Wakker dier is overigens tegen het onverdoofd slachten van alle dieren, evenals ondergetekende overigens. Of verplichte verdoving bij vissen economisch haalbaar is is nog maar de vraag. Tevens roept het vragen op over andere vormen van dierlijk voedsel, zoals het in populariteit groeiende eten van insecten zoals krekels, sprinkhanen en meelwormen. 

Overigens kunnen planten ook 'voelen'. Misschien toch maar verdoofd plukken?

Van Hanegem: "Dat doet PSV zonder noemenswaardige hulp van de arbitrage"

Willem van Hanegem wordt niet warm of koud van het spel van PSV, maar De Kromme gunt de Eindhovenaren de titel in de Eredivisie wel.

"Inmiddels ben ik wel zover dat ik hoop dat die ploeg uit Eindhoven gewoon de landstitel verovert", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad. "Met een matig elftal, want er lopen spelers in die helemaal niet geschikt zijn voor de top van de Eredivisie, slepen ze toch keer op keer de punten binnen. En dat doen ze zonder noemenswaardige hulp van de arbitrage. Dat kunnen ze in Amsterdam toch onmogelijk zeggen?”

“Ik vind Serdar Gözübüyük een heel aardige gozer en vroeger als kind kwam hij weleens bij mij over de vloer, maar de manier waarop hij Ajax aan de winnende treffer hielp (strafschop red.), was gekkigheid natuurlijk. Dat er überhaupt nog gediscussieerd werd over of het binnen of buiten het zestienmetergebied was, daar werd ik al treurig van. Het was verdorie helemaal geen strafschop. Dat deed Gözübüyük dus helemaal fout."

De voormalig voetballer en trainer vindt dat Ajax 'gewoon zwak' speelt: "De nieuwe trainer Erik ten Hag zag onlangs wel vorderingen bij zijn ploeg en hij niet alleen. Die anderen zullen zijn assistenten zijn, of de mensen in de Arena die heel erg hopen dat hij het beter zal doen dan zijn voorganger Marcel Keizer. Maar ik zie het eerlijk gezegd totaal niet. Natuurlijk, PSV worstelt ook. Maar wat geeft clubs die al een straatlengte achter staan het recht om te zeggen dat het daar helemaal niks is?"

EU: klimaat is eis bij handelsdeals

Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström zegt dat de EU voortaan ratificatie van het Parijse klimaatakkoord eist bij toekomstige handelsakkoorden.

Zo'n clausule staat al in de deal met Japan, en komt ook in de overeenkomst met Mexico en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur. Het zal ook gelden voor een deal met de Britten na de Brexit.

De beleidsverandering impliceert dat een handelsdeal met de Verenigde Staten van tafel is, in ieder geval zolang Donald Trump president is. Die trok de VS vorig jaar terug uit de klimaatovereenkomst. Brussel bevestigt dat besprekingen met Washington wat dit betreft stilliggen.

Het klimaatakkoord van Parijs heeft als doel te voorkomen dat gemiddelde temperatuurstijgingen verder gaan dan twee graden boven de niveaus van het pre-industriële tijdperk.

"Alle overeenkomsten die de EU sluit bevatten aanzienlijke passages over handel en duurzame ontwikkeling", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie tegen The Independent. "Sinds de overeenkomst met Japan verwijzen we expliciet naar het akkoord van Parijs en de daadwerkelijke implementatie daarvan."

Wielrenner Majka genoemd in dopingzaak in ItaliŽ

De naam van Rafal Majka wordt in verband gebracht met een dopingzaak in Italië. La Gazzetta dello Sport meldt dat de 28-jarige wielrenner door een oud-ploegleider wordt beschuldigd van het gebruik van verboden middelen tijdens zijn periode bij de beloften.

Majka maakte tussen 2008 en 2010 deel uit van de Italiaanse ploeg Gragnano Sporting Club. Volgens de Italiaanse sportkrant heeft oud-ploegleider Andrea del Nista aan justitie verklaard dat Majka in deze periode gebruikmaakte van testosteron en groeihormonen. Het gebruik van de middelen zou er volgens Del Nista voor gezorgd hebben dat de onderkaak van Majka vierkanter werd.

Het onderzoek werd opgestart na de dood van Linas Rumsas. De Litouwer overleed op 21-jarige leeftijd aan een hartstilstand. In deze zaak zijn er al verschillende mensen gearresteerd.

Wielrenner Majka genoemd in dopingzaak in Italië

Wielrenner Majka genoemd in dopingzaak in Italië (Pro Shots / George Deswijzen)

Leugen Zijlstra haalt Russische pers

De leugen van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin heeft ook Russische en andere buitenlandse media gehaald. Zijlstra heeft inmiddels spijt betuigd, maar moet voordat hij zijn Russische ambtsgenoot ontmoet, in debat met de Tweede Kamer.

De minister zou Poetin in 2006 zelf hebben horen praten over 'Groot-Rusland' waartoe onder meer ook Oekraïne en de Baltische staten zouden behoren, maar na onderzoek door de Volkskrant heeft hij moeten toegeven dat hij het alleen van iemand anders heeft gehoord. Naar eigen zeggen wilde Zijlstra zijn bron beschermen.

Het Russische persbureau Interfax schrijft dat Zijlstra heeft toegegeven dat hij "twaalf jaar heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin."

Het Russische televisienetwerk RT drukt zich sterker uit en schrijft dat Zijlstra al die tijd heeft gelogen over de expansiedrift van Poetin. RT constateert dat de erkenning van Zijlstra komt op een "ongemakkelijk moment" omdat de minister deze week in Moskou zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zal ontmoeten.

Persbureaus
Internationale persbureaus AP, Reuters en DPA (Duits) en Xinhua (Chinees staatspersbureau) schrijven over de kwestie. Het Amerikaanse AP spreekt van een "potentieel schadelijke" erkenning door Zijlstra "aan de vooravond van zijn eerste bezoek aan Rusland."  Het artikel van AP staat op de websites van The New York Times en The Washington Post. Ook de Europese editie van Politico brengt een verhaal over Zijlstra.

Zelfs journalist Glenn Greenwald van de website The Intercept gaat op de zaak in. "Nepnieuws is zeker iets om je zorgen over te maken wanneer het afkomstig is van buitenlandse tegenstanders, maar het is minstens zo zorgwekkend en bedreigend, zo niet meer, wanneer het afkomstig is van de de eigen regeringen en media."

Hij wijst er wel op dat er "ontelbare" voorbeelden zijn die verder gaan dan "het voorbeeld van dit soort propaganda van vandaag." Greenwald is bekend van onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA door zijn samenwerking met de klokkenluider Edward Snowden.

Debat
Zijlstra moet in de Tweede Kamer komen uitleggen waarom hij heeft gelogen. Het CDA steunt de wens van de oppositie om een debat, liet CDA-leider Sybrand Buma weten.

Zijlstra moet nog voor zijn vertrek naar Rusland naar de Kamer komen, vindt Buma. De minister reist dinsdag naar Rusland af en spreekt daar woensdag zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Als het inderdaad van een Kamerdebat komt, zou dat dinsdagmiddag of -avond kunnen plaatsvinden.

Buma wil nog niet zeggen of Zijlstra's misstap zonder gevolgen kan blijven. "Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten. Ik vind wel dat wat hij nu doet de juiste wijze is, namelijk erkennen dat dit fout was en ook laten zien dat hij dat wil herstellen." Buma's bedoeling is "dat deze minister aan het eind van de week terugkomt en doorgaat met zijn werk."

Ook Buma liet doorschemeren dat hij geen reden heeft om te twijfelen aan de inhoud van Zijlstra's verhaal, namelijk de gevaarlijke expansiedrift van Rusland. De geloofwaardigheid van het Nederlandse buitenlandbeleid zou daarom niet in het geding zijn. "Maar dat zullen we in het Kamerdebat moeten zien."

Leugen Zijlstra haalt Russische pers
Leugen Zijlstra haalt Russische pers (Foto: ANP)

Feyenoord is Larsson weken kwijt

Sam Larsson kan vier tot zes weken niet in actie komen voor Feyenoord. Zijn blessure is ernstiger dan gedacht.

De 24-jarige Larsson raakte donderdagavond geblesseerd in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (3-0). De Zweed liep een hamstringblessure op en hij miste al de uitwedstrijd van zondag tegen Vitesse. In die wedstrijd, die Feyenoord met 3-1 verloor, vielen Ridgeciano Haps en Jeremiah St. Juste uit.

Feyenoord meldt via de officiële kanalen dat later deze week moet blijken wanneer Haps weer inzetbaar is. De linksback kreeg een trap in zijn gezicht en hij heeft nu een bloeding onder zijn ooglid. St. Juste kon de wedstrijd niet uitspelen, omdat zijn schouder uit de kom schoot. Ook over hem hopen de Rotterdammers later deze week meer duidelijkheid te krijgen.

Trainer Giovanni van Bronckhorst zal de komende wedstrijden moeten puzzelen, want los van de blessures raakte hij ook Bilal Basacikoglu en Tyrell Malacia kwijt. Zij kregen in Arnhem allebei een rode kaart. Maandag werd duidelijk dat Basacikoglu twee duels niet mag spelen en Malacia één.

Stemhulpen samen op een website

Stemgerechtigden kunnen vanaf 21 februari op één centrale plek bekijken of er voor hun gemeente een stemhulp is. Op die dag lanceren de aanbieders Kieskompas, StemWijzer en MijnStem een gezamenlijk platform waarop al deze stemhulpen beschikbaar zijn. Het platform is te vinden via de website gemeenteraad.nl.

Op 21 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. In 128 gemeenten kunnen de inwoners straks Kieskompas, StemWijzer of MijnStem invullen om hun keuze te bepalen. Hiermee wordt 66 procent van de Nederlanders bereikt, zeggen de drie stemhulpen.

De initiatiefnemers zien het platform als een manier om zoveel mogelijk Nederlanders te informeren over partijstandpunten in hun gemeente. "Gebrek aan informatie is voor niet-stemmers een belangrijke reden om geen gebruik te maken van hun kiesrecht. Met gemeenteraad.nl wordt het voor de kiezers extra makkelijk om gerichte info over de verkiezingen in hun gemeente te krijgen", aldus de stemhulpen.

Naar schatting 41 procent van de gemeenten heeft besloten geen digitale stemhulp in te zetten bij de komende verkiezingen. Ze kiezen voor andere opkomstbevorderende activiteiten.

Stemhulpen samen op een website
Stemhulpen samen op een website (Foto: ANP)

Vlaamse versie van De Luizenmoeder in de maak

De Luizenmoeder krijgt een Vlaamse remake. VTM gaat in samenwerking met productiehuis Lecter Media een eigen versie van de AVROTROS-hitserie maken, zo heeft de zender maandag bekendgemaakt.

"We zijn bij VTM gecharmeerd door de heel herkenbare, eigentijdse en vernieuwende humor van De Luizenmoeder. De serie houdt iedereen een spiegel voor", zeggen Davy Parmentier en Ricus Jansegers, programmadirectie van VTM.

De opnames voor de Vlaamse versie gaan nog dit jaar van start. De uitzenddatum wordt later bekend.

De Luizenmoeder trekt op NPO 3 wekelijks miljoenen kijkers. Zondag zaten er ruim 3,4 miljoen voor de buis voor de vijfde aflevering.

Vlaamse versie van De Luizenmoeder in de maak
Vlaamse versie van De Luizenmoeder in de maak (Foto: BuzzE)

Michiel Kramer maakt seizoen af bij Sparta

Michiel Kramer houdt zijn conditie voorlopig op peil bij Telstar. De roemruchte club uit de Eerste Divisie biedt de boomlange aanvaller tijdelijk onderdak, nadat zijn contract bij Feyenoord werd ontbonden. 

De technisch directeur van Telstar, Piet Buter, raakte afgelopen donderdag tijdens ADO Den Haag-Vitesse in gesprek met Kramer over zijn toekomst. De spits heeft tal van aanbiedingen op zak maar wil de tijd nemen om een keuze te maken. 

Of Kramer ook wedstrijden gaat spelen voor Telstar is nog veel te voorbarig, volgens Buter. "We hebben afgesproken dat hij deze week het hele programma meedraait. En meer ook niet." De kans dat Kramer langer blijft is geen item, zegt Buter. "Maar zeg nooit nooit. Melvin Platje kwam aanvankelijk ook alleen maar binnen om fit te worden. En we weten inmiddels waartoe dat heeft geleid."

De tijdelijke komst van Kramer is voor iedereen een win-win-situatie. "Voor de spelers van Telstar is het leuk en leerzaam om met zo’n speler op het veld te staan. Alleen al door veel te praten met elkaar", aldus Buter.

Kramer maakte in de zomer van 2015 de overstap van ADO Den Haag naar Feyenoord en kwam in zijn eerste seizoen nog tot veertien doelpunten in dertig competitieduels. Tijdens het kampioensseizoen van Feyenoord kreeg hij slechts één basisplek. Dit seizoen kwam Kramer vooral in het nieuws door het eten van een broodje kroket. De redactie van FOK!sport begrijpt deze stap wel. Een visje ter afwisseling is ook wel eens lekker. 

Update 16.00

Het broodje haring was op en Michiel Kramer reed weer terug naar Rotterdam. Hij maakt het seizoen af bij Sparta Rotterdam. De club had sinds de komst van Dick Advocaat diepgaande interesse in de 1.95 meter lange Kramer. De spits gaf echter zelf aan voorkeur te hebben voor een andere club. Michiel had zijn zinnen gezet op een avontuur in het buitenland, maar tot een transfer kwam het niet. Vanavond is de medische keuring. 

Sparta staat momenteel achttiende in de Eredivisie en heeft nog elf speelronden om te ontsnappen uit de degradatiezone. De achterstand op nummer vijftien NAC Breda bedraagt nu zes punten.

Man trapt peuter zonder reden

Maandagochtend werd bij de Molenhoekpassage in Rosmalen een 2-jarig jongetje zonder reden in zijn rug geschopt door een volslagen onbekende man. Dit gebeurde rond 09:00 uur, toen hij samen met zijn moeder even stilstond voordat ze overstaken naar de parkeerplaats. Mensen die het zagen gebeuren belden de politie. 

Het kind werd terplekke nagekeken door ambulancepersoneel, hij heeft lichte verwondingen overgehouden aan de trap. Zowel moeder als kind waren van slag door het gebeuren. De politie is op zoek naar de man. Zijn fiets stond gestald bij de Aldi. Hij fietste weg in de richting van de Marie Koenenstraat /PC Hooftstraat. De politie komt ook graag in contact met de mensen die rond dat tijdstip daar aanwezig waren. 

Het signalement van de man luidt als volgt: lichtgetint, circa vijftig jaar oud, mager postuur, donker en kort haar. Hij reed waarschijnlijk op een damesfiets.

Man trapt peuter zonder reden (Foto: stockfoto politie.nl)
Man trapt peuter zonder reden (Foto: stockfoto politie.nl)

Topfavoriete Lundby pakt olympisch schansspringgoud

Schansspringster Maren Lundby heeft zich in Pyeongchang laten kronen tot nieuwe olympisch kampioen. De Noorse topfavoriete was veel te sterk voor de concurrentie en maakte haar dit seizoen bij elkaar gesprongen favorietenrol meer dan waar.

Na de eerste ronde ging Lundby aan de leiding, voor de Duitse Katharina Althaus en de Japanse Sara Takanashi, die jarenlang dominant was. Daarmee stonden de dames al precies in de volgorde die op basis van het huidige seizoen verwacht kon worden, met verder alleen de Oostenrijkse veterane Daniela Iraschko-Stolz en de Russische Irina Avvakumova met nog een ietwat reeële kans om voor de medailles te gaan.

Avvakumova toonde een sterke tweede sprong, maar Takanashi ging er gelijk overheen en pakte na de deceptie van Sochi 2014 - waar ze als absolute topfavoriete buiten het podium eindigde - in elk geval een medaille. Althaus nam gelijk de leiding over en verzekerde zich ook van een medaille, maar op Lundby stond geen maat: de Noorse sprong met overmacht naar het verwachte goud, voor Althaus en Takanashi.

WŁst in topzeven winter-olympiŽrs

Door haar vijfde gouden Olympische medaille is Ireen Wüst op de lijst van succesvolste deelnemers aan de Winterspelen van de veertiende naar de zevende plaats gestegen. Wüst heeft vijf gouden, vier zilveren en een bronzen plak. De biatleet Ole Einar Bjørndalen staat met acht gouden, vier zilveren en een bronzen medaille bovenaan.

Wüst is overigens ook de eerste die op vier achtereenvolgende Olympische Spelen goud pakt op individuele nummers. Op de lijst met succesvolste olympische schaatsers moet ze bovendien alleen nog Lidia Skoblikova voor zich dulden die in haar loopbaan zes olympische titels pakte.

Wel heeft ze als eerste schaatser ooit tien olympische plakken gepakt. Bovendien is ze de eerste Nederlandse sporter met vijf gouden medailles bij Olympische Spelen.

Ireen Wüst in actie op de 1.500m (Foto: Pro Shots / Action Images)

Duitse rodelaarsters aan kop na twee runs

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang gaat het rodelen bij de dames vooralsnog grofweg zoals verwacht. Regerend olympisch kampioene Natalie Geisenberger uit Duitsland was in run één de snelste en verdedigde haar voorsprong in run twee, waardoor ze de eerste dag als leidster afsloot.

Achter Geisenberger volgt niet veterane Tatjana Hüfner, maar haar jongere landgenote Dajana Eitberger, die vooral in de tweede afdaling grote indruk maakte. Eitberger staat op 0,12 seconden van Geisenberger, terwijl de Canadese Alex Gough na een indrukwekkende dag op 0,191 seconden plek drie in bezit heeft.

Hüfner staat zeker niet ver buiten het podium, want met 0,207 seconden hijgt ze Gough volop in de nek. Erin Hamlin (+0,236) uit de VS en de Canadese Kimberley McRae (+0,334) vertegenwoordigden het Noord-Amerikaanse contintent op prima wijze, terwijl de Zuid-Koreaanse fans konden juichen om Aileen Frisch.

De oplettende lezer zal het opgevallen zijn dat Frisch niet zo Koreaans klinkt en dat klopt: de voormalig wereldkampioene bij de junioren haalde het bizar sterke Duitse A-team enkele jaren geleden niet en stopte, maar Zuid-Korea haalde haar met het oog op de Spelen in Pyeongchang binnen. Veel presteerde ze in de World Cup nog niet, maar maandag rodelde Frisch zich op 0,352 seconden naar een zeer knappe zevende plek.

Geisenberger op weg naar de leiding (Pro Shots/Action Images)
Geisenberger op weg naar de leiding (Pro Shots/Action Images)

Vijfde olympische titel voor WŁst

Ireen Wüst heeft haar vijfde gouden olympische titel binnen. Ze won zojuist bij het langebaanschaatsen de 1.500 meter voor vrouwen in 1.54,35. Miho Takagi pakte het zilver en brons was er voor Marrit Leenstra, vier jaar geleden nog net naast het podium. Lotte van Beek werd vierde

Nao Kodaira, die als superfavoriet voor de 500 meter komende zondag geldt, stond in de tweede rit op het ijs en kwam tot 1.56,11 over de finish. Oud-wereldkampioene Brittany Bowe, die op de weg terug is vande nasleep van een hersenschudding in 2016, was de eerste die met 1.55,54 sneller was dan Kodaira.

Ireen Wüst moest het in de elfde rit opnemen tegen de Canadese Tutt. Wüst ging prima van start en opende snel. Na een ronde was ze wel langzamer dan Bowe. Met nog een ronde te gaan, lag ze gelijk. Wüst, die niets aan Tutt had kwam in 1.54,35 over de meet, net geen baanrecord.

Marrit Leenstra trof in de rit erna de Poolse Bachleda. Leenstra, die met de Italianen traint, was een fractie sneller dan Wüst na een ronde. In de tussenronde werd het verschil nog minder. Uiteindelijk kwam ze in 1.55.26 over de finish, tot dan toe de tweede tijd.

De derde Nederlandse kwam in de dertiende rit op het ijs. Haar tegenstandster was de Japanse Kikuchi. Van Beek begon traag, maar door een prima slotronde kwam ze alsnog tot 1.55,27.

De laatste rit ging tussen Heather Bergsma en favoriet Miho Takagi. Takagi haar start was slecht, waardoor Bergsma de leiding nam. Met nog een ronde te gaan waren beiden iets langzamer. Takagi kwam in 1.54,55 over de meet, langzamer dan Wüst. Bergsma werd zevende in 1.56,74.

Excellerende Kingsbury pakt goud op moguls

Freestyleskiër Mikael Kingsbury is voor het eerst olympisch kampioen geworden. De 25-jarige Canadees, meervoudig wereldkampioen en oppermachtig in de wereldbeker, zette in de finale op de moguls een formidabele run neer en pakte daarmee de olympische titel. Zilver ging naar Matt Graham (Australië) en brons was voor Daichi Hara (Japan).

In de tweede finalerun viel één van de grote favorieten uit. De Japanse wereldkampioen Sho Endo kwam ten val en moest bij de derde finale run toekijken. Daarin kwam de top zes uit de tweede run in actie. Marc-Antoine Gagnon zette als eerste een score neer, maar deze was normaal gesproken niet genoeg voor een medaille. De Noor Vinjar Slatten kwam als tweede de heuvel af, maar hij ging al snel onderuit. 

De Australiër Matt Graham zette met 82,57 de eerste topscore neer en zag dat Casey Adringa, die Friese roots heeft, bij zijn tweede jump op zijn kont terechtkomen. Dat betekende dat Graham al zeker was van een medaille met nog twee deelnemers te gaan. Goud werd het echter niet voor Graham, die de Mikael Kingsbury zag excelleren. De Canadees scoorde 86,63 en zette daarmee de beste score van het hele toernooi neer.

De druk lag nu bij de jonge Japanner Daichi Hara, die als laatste naar beneden mocht gaan. De 20-jarige zette een solide run neer maar scoorde met 82,19 lager dan Kingsbury en Graham en pakte brons.

Zwitserland tegenstander Canada in olympische curlingfinale

Zwitserland zal de tegenstander van Canada worden in de olympische curlingfinale voor gemengde duo's. In een nek-aan-nek race wisten de Zwitsers Rusland te verslaan met 5-7.

In het begin van het duel wisten beide teams twee stenen te scoren in de ends die ze zelf mochten afsluiten. In het derde end kreeg Rusland na een paar goede stenen een goede kans om het end te stelen. De Zwitser Martin Rios had op dat moment echter een perfecte takeout en zorgde ervoor dat Zwitserland een voorsprong kon nemen. Ook in het volgende end wist Zwitserland een punt te pakken, wat de stand naar 4-2 bracht.

In het vijfde end nam Rusland het initiatief over na een takeout van Rios bij de vijfde steen en kon Zwitserland het huis geen moment stevig in handen krijgen. De Russen konden daarna de achterstand weer teniet doen en in het zesde end zelfs omzetten in een voorsprong. De Zwitsers gaven zich echter niet zomaar gewonnen en namen de leiding wederom over. Rusland moest dus scoren in het laatste end, maar dankzij een grote blunder bij de laatste steen ging dit end alsnog naar Zwitserland.

De finale tussen Zwitserland en Canada zal morgen om 12:05 van start gaan.

Rusland neemt het vannacht op tegen Noorwegen om het brons
Rusland neemt het vannacht op tegen Noorwegen om het brons (Pro Shots / Action Images)

F-16 vliegt tegen kabel

Een Nederlandse F-16 is gisteren boven de Amerikaanse staat Arizona tegen een metalen kabel gevlogen. De vlieger bleef ongedeerd. Hij wist het behoorlijk beschadigde toestel bovendien nog aan de grond te zetten.

De vlieger maakt deel uit van het F-16-detachement op Vliegbasis Leeuwarden. Dat is op bezoek bij het Netherlands Detachment Tucson Arizona. Defensie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Archieffoto Ministerie van Defensie
Archieffoto Ministerie van Defensie

Fourcade wint goud op biatlonachtervolging

Martin Fourcade heeft de gouden medaille op de individuele achtervolging van het Olympisch biatlontoernooi mee naar huis genomen. Na drie Duitse gouden medailles moesten zij het ditmaal doen met brons via Benedikt Doll. Sebastian Samuelsson wist het zilver op te halen.

De heren starten met het verschil zoals gemaakt in de sprint van gisteren, dus gouden medaillewinnaar Arnd Peiffer begon met een kleine voorsprong aan de wedstrijd. De Duitser hield tot aan de eerste schietbeurt zijn voorsprong vast, terwijl daarachter een groep samenklonterde.

Julian Eberhard was bij die eerste schietbeurt van de achterliggende groep ruim de snelste. Hij schoot heel snel vijf raak, terwijl ook Peiffer dat deed, maar die was minder snel. De favoriet, Fourcade, had zijn beginachterstand van 25 seconden op Peiffer bijna goedgemaakt, maar de Fransman schoot wel een keer mis en moest zo een strafrondje skiën, wat ongeveer 25 seconden kost. 

Peiffer pakte na schietronde 2 de leiding weer terug van Eberhard, die een schietfout maakte. Erik Lesser, Simon Schempp en Tarjei Bø, die twee keer foutloos waren, deden ook goed mee, wat betekende dat er drie Duitsers bij de beste 4 zaten. Fourcade was ditmaal traag maar wel foutloos en bleef zo een kanshebber binnen de grote groep achter Peiffer.

In de derde skironde wisten de achtervolgers aansluiting te vinden met Peiffer en zo werd de eerste staande schietbeurt een strijd tussen zeven man. Van de 7 man was alleen Fourcade foutloos en zo leek hij in een zetel. De rest van de groep moest één strafrondje skiën en Lesser was in nog grotere problemen en derhalve uitgeschakeld. 

Bij de laatste schietbeurt kon Fourcade zich door zijn sterke ronde op de latten een fout veroorloven. Daarachter was de schietbeurt belangrijk voor zilver en brons, met zes kanshebbers: Peiffer, Schempp, Doll, Samuelsson, Bjøntegaard, en Tarjei Bø. Fourcade schoot foutloos en kon op weg naar goud. Doll en Samuelsson die de hele race net achter de top waren gebleven, kwamen als enigen in de achtervolgende groep foutloos door. Doll had hiervoor ruim minder tijd nodig dan Samuelsson, maar de Zweed wist toch nog in de buurt te komen van de Duitser.

De Zweed wist uiteindelijk bij te komen en Doll in te halen, waardoor hij tweede werd. Fourcade deed wat toch wel van hem verwacht werd en pakte het goud. Samuelsson en Doll gingen toch wel verrassend naar het zilver en brons. De Duitsers behaalden zo alweer de vierde medaille tijdens het Olympisch biatlontoernooi.

Bij1 ontloopt debat met FvD

Kleutertje Sylvana Simons van Bij1 heeft laten weten dat Bij1 niet Bij1 zal zijn op debatten waar Forum voor Democratie (FvD) aanwezig is. Sylvana doet boe-hoe over het vermeende racistische karakter van FvD en vindt ‘racisme’ geen mening maar een misdrijf, bericht de Volkskrant.

Annabel Nanninga vindt het maar vreemd dat een partij die dialoog en verbinding zo hoog in het vaandel draagt géén dialoog aan wil gaan als er voor die dialoog ‘gewerkt’ moet worden.

Ook Mourad Taimounti van DENK toont zich nogal lui qua debatteren en ontloopt liever de discussie dan dat hij een brugje bouwt of enige moeite tot dialoog doet.

Sylvana Simons en DENK hebben wel een verleden. Om als politica in de Tweede Kamer te komen was Sylvana een zeer korte periode een deel van DENK. Echter was er te weinig ruimte voor het ego van Sylvana de opvattingen van Sylvana binnen de Turkse partij, dus sloop Sylvana stilletjes weg bij DENK en probeert ze het nu een paar niveautjes lager in de safespace van de Amsterdamse gemeentepolitiek.

Ook dat ging niet zonder enige wrijving. Een van de Bij1 deelneemsters bleek enigszins verdwaald in fantasie en realiteit en beweerde psychiater te zijn geweest. Dit was echter aantoonbaar niet juist.

Starwing Paradox is razendsnelle mech-actie voor arcades

Je kunt het wel aan Square Enix overlaten om anno 2018 nog met een hele dikke arcade-game te komen. De Japanse game-holding heeft op de Japanse Amusement Expo van dit jaar een nieuwe game aangekondigd genaamd Starwing Paradox, een "high speed competitive mecha action game", exclusief voor arcades.

Starwing Paradox wordt ontwikkeld door grote namen uit het genre, met mensen als Yoshiyuki Sadamato (Neon Genesis) en Naohiro Ogata (Mobile Suit Gundam). Afgelopen weekend stonden de arcadestoelen voor Starwing Paradox op de Japanse expo, en alleen al qua uiterlijk is het spectaculair:

De game combineert naar eigen zeggen hoge kwaliteit animaties met razendsnelle mech-actie, en biedt tot 8v8 online gevechten. De arcadestoel zelf biedt een realistische 'pilootervaring' waarbij de stoel beweegt op basis van je in-game manoeuvres. Gameplay kun je hieronder bekijken.

Ouders piswoest op Peter Rabbitfilm, willen boycot

Een dag niet schuimbekkend beledigd of gekwetst zijn is een dag niet geleefd in de huidige samenleving. En dus zijn mensen weer eens piswoest. Dit keer op de film Peter Rabbit. Boze ouders roepen zelfs op tot een volledige boycot van de film en de studiobazen van Sony bieden maar weer eens volstrekt onnodig hun excuses aan.

Wat is er aan de hand? Nou, in de film wordt iemand door konijnen bekogeld met bramen, maar omdat degene die bekogeld wordt allergisch is moet deze zichzelf meteen een injectie geven. En nu zijn ouders van kinderen met een voedselallergie helemaal over de zeik.

"Grappen over voedselallergie zijn schadelijk voor kinderen met een voedselallergie", aldus de Kids With Food Allergies Foundation.

Sony Pictures steekt de makers van de film nog even een mes in de rug met de verklaring dat de makers van de film het fragment achterwege hadden moeten laten, en dat zelfs de 'cartooneske, slapstickachtige manier' waarop het onderwerp ter sprake komt, al te ver gaat.

Ook actiegroepen in onder meer Australië hebben zich in een hissyfit gefulmineerd, en eisen een safespace.

Peter Rabbit verschijnt overigens eind Maart in de bioscoop.

Piratenpartij Amsterdam: 'Geen racisten in de raad'

Lijsttrekker Jelle de Graaf van de Piratenpartij Amsterdam sluit zich aan bij het manifest van het antiracismeprotest op 18 maart. Hij heeft kritiek op de terugtrekking van PvdA, SP en de Partij voor de Dieren, en op het niet onderschrijven van het manifest door GroenLinks. Kritiek op extreemrechts is bij voorbaat verdacht, zegt De Graaf in het Parool.

De piratenvoorman wil een stad waarin iedereen "ongeacht hun kleur, gender, culturele achtergrond, nationaliteit of religie" erbij hoort en gelijk wordt behandeld. Dat is volgens hem een stad zonder racisten in de raad.

Dit manifest voor de demonstratie kwam onder druk na uitspraken bij nieuwkomer Forum voor Democratie over een relatie tussen ras en IQ. Verschillende linkse partijen trokken zich eruit terug omdat ze vinden dat je niet tegen je toekomstige raadscollega's zou moeten demonstreren, maar met ze in debat moet.  

De Graaf vindt echter dat je van een politicus mag verwachten dat die zich uitspreekt, en suggereert dat de linkse partijen zich laf opstellen. Hij vindt het vreemd dat een politicus wel in debat zijn mening zou mogen geven maar dat demonstreren verdacht zou zijn.

Volgens de lijsttrekker is er in Nederland een "nieuw soort politiek correctheid" ontstaan. "Er heerst een maatschappelijk klimaat waarin kritiek op extreem-rechts bij voorbaat verdacht is. Waarin het blootleggen van racisme wordt aangevallen als uitsluiting", aldus De Graaf.

"Het moet afgelopen zijn. Welwillend Nederland heeft lang genoeg ­geluisterd, meebewogen en - in de woorden van Geert Wilders - thee­gedronken. De resultaten zijn een verhard en gepolariseerd debat, een onmenselijk vluchtelingenbeleid en geweld tegen minderheden."

De Graaf zegt niet te begrijpen waarom de partijen die zich terugtrokken, zeggen dat de leuze 'Geen racisten in de raad' de vrijheid van anderen beperkt. "Hoe beperk je iemands vrijheid door uit te spreken dat je het niet met hem of haar eens bent?", vraagt hij zich af.

Rutte: Zijlstra is nog geloofwaardig

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) heeft een "grote fout" gemaakt. "Hij had niet moeten liegen." Maar hij is nog wel geloofwaardig en kan aanblijven op zijn post, zei premier Mark Rutte in een reactie.

Zijlstra heeft gelogen over een bijeenkomst in 2006 in een buitenhuis van de Russische president Vladimir Poetin. Hij was niet aanwezig, hoewel hij onder meer op een congres van zijn VVD in 2016 nog anders beweerde. Poetin zou daar hebben gesproken over zijn wens voor een Groot-Rusland, met onder meer Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische staten.

Er is volgens de premier geen sprake van nepnieuws. "Er is alleen sprake van beschermen van een bron." De vorm die hij hiervoor gekozen heeft is "onverstandig." "De inhoud staat. We kennen de politiek van Rusland: expansief naar de omliggende staten."

Openheid
Het is van belang dat als je een fout maakt dat je die rechtzet, aldus Rutte. Hij is een paar weken geleden door Zijlstra op de hoogte gebracht over de zaak. Zijlstra zei toen de waarheid te willen vertellen aan de Volkskrant. "Ik hecht zeer aan openheid", aldus Rutte.

Voor de relatie met Rusland heeft de kwestie volgens de premier geen gevolgen. "Omdat de Russen heel goed weten dat de inhoud klopt." Zijlstra gaat deze week naar Moskou. Hij heeft daar woensdag een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Pechtold
Volgens D66-leider Alexander Pechtold kan Halbe Zijlstra aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. "De manier waarop hij het rechtzet is heel duidelijk. Hij doet het ruimhartig en dat vind ik heel belangrijk."

Op de vraag of Zijlstra kan aanblijven zegt Pechtold: "Daar heb ik niet over getwijfeld." Volgens hem zal Zijlstra een en ander in een debat in de Kamer moeten uitleggen.

Rutte: Zijlstra is nog geloofwaardig
Rutte: Zijlstra is nog geloofwaardig (Foto: ANP)

D66: Deel niet alle schoolinformatie met ouders

Ouders zouden niet zomaar toegang moeten krijgen tot alle informatie die de middelbare school van hun kind verzamelt. Het ministerie van Onderwijs moet met scholen afspraken maken over welke informatie vertrouwelijk blijft. Daarvoor pleit D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Middelbare scholen slaan allerlei informatie over leerlingen op in het zogenoemde leerlingvolgsysteem. Naast cijfers staat daar bijvoorbeeld ook informatie in over onder meer de sociale ontwikkeling van een kind. En daarmee moet wat het D66-Kamerlid betreft voorzichtiger worden omgesprongen.

"Ouders hoeven niet via een app te zien dat zoonlief een keer te laat op school was", vindt Van Meenen. "Misschien stond ie nog even te zoenen in de fietsenstalling. D66 wil dat ouders alleen toegang krijgen tot de noodzakelijke informatie. De minister moet daarover afspraken maken met scholen en ouders."

'Deel niet alle schoolinformatie met ouders'
'Deel niet alle schoolinformatie met ouders' (Foto: ANP)

Belg heeft 2000 miljard euro, rijkste man ter wereld

Volledig onbekend, maar de aller-allerrijkste man ter wereld; Luc Mahieux uit Dinant in België is met maar liefst 2 biljoen euro (2000 miljard) op zijn rekening met grote afstand de rijkste. Meer dan zeven keer rijker dan Bill Gates, Warren Buffet, Jeff Bezos en Mark Zuckerberg bij elkaar.

Luc vergaarde zijn vermogen via een website waarop hij zijn creditcardgegevens invoerde. De site leek hem betrouwbaar, maar toch werd er plots maandelijks zo'n 35 euro afgeschreven. Hij probeerde dat stop te zetten en toen gebeurde het. Het bedrijf dat de 34,90 euro had afgeschreven maakte maar liefst 2000 miljard euro over naar zijn Visarekening. "Plots was ik de rijkste mens ter wereld", lacht hij. "Ik dacht dat al mijn problemen waren opgelost."

Omdat hij de zaak niet vertrouwde liet hij zijn visa-kaart blokkeren. Omdat de kaart niet langer geldig is is hij zijn zojuist vergaarde fortuin ook meteen weer kwijt. Wel stromen sinds hij zijn verhaal deelde de vriendschapsverzoeken binnen. 

Hoe de fout heeft kunnen ontstaan en wat er nu met het vermeende geld gebeurt is helaas niet bekend.

Biljoenair Luc Mahieux (foto: facebook)

SchŲne: "Wij proberen tenminste te voetballen"

Ajax blijft in het spoor van koploper PSV, maar het ging zondagmiddag alleszins eenvoudig tegen FC Twente (2-1). Lasse Schöne stelt dat het beter moet.

In gesprek met Metro erkent de Deen dat Ajax niet met sprankelend voetbal won, iets wat PSV ook niet lukte op bezoek bij Sparta Rotterdam (1-2 winst). "Nou, wij proberen tenminste te voetballen. Daar zit wel een verschil in."

"Ik check altijd wel wat ze hebben gedaan, maar we moeten vooral naar onszelf kijken. Bij ons gaan dingen fout omdat we risico nemen in onze opbouw. Dan loop je het gevaar dat het veldspel er niet altijd goed uitziet. We moeten beter, daarvan zijn we ons bewust. En daar werken we ook hard aan."

Ajax kende een uitstekende week met drie zeges op rij en daar is Schöne blij mee. "Dat is het enige wat telt: alles winnen en hopen dat PSV punten morst. Komende week kunnen we weer gericht trainen. Vergeet ook niet dat we de derde trainer in een half jaar tijd voor de groep hebben staan. Iedere coach heeft een ander idee op de manier waarop’ie wil opbouwen.”

'Wederopbouw Irak gaat 88 miljard kosten'

De wederopbouw van Irak na jaren van oorlog en economische neergang gaat ongeveer 88 miljard dollar (72 miljard euro) kosten. De directeur-generaal van het ministerie van Planning liet dat maandag weten op een internationale conferentie in Koeweit.

Op de korte termijn zal ruim 22 miljard dollar nodig zijn en op middellange termijn 65 miljard, aldus de functionaris op de conferentie, die werd georganiseerd om de wederopbouw van Irak te bespreken. De woningsector heeft de meest dringende behoefte aan fondsen, voegde hij eraan toe. Ongeveer 138.000 wooneenheden zijn beschadigd en de helft daarvan is volledig verwoest. Zo'n 2,5 miljoen Irakezen zijn nog steeds ontheemd door de oorlog.

Donoren en investeerders hebben zich deze week in Koeweit verzameld om te praten over wederopbouw van de economie en infrastructuur van Irak. Niet-gouvernementele organisaties hebben maandag 330 miljoen dollar (269 miljoen euro) aan humanitaire hulp toegezegd aan Irak, meldde het Koeweitse persagentschap KUNA.

Vijftien jaar geweld
Irak is de afgelopen vijftien jaar geteisterd door geweld. Grote delen van Irak zijn verwoest in de afgelopen jaren. Na de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein volgde een jarenlange opstand, sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten en etnische spanningen tussen Arabieren en Koerden, voordat terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in 2014 opkwam.

In januari riep Irak de overwinning uit tegen IS na een drie jaar durende oorlog. De islamitische militanten controleerden een derde van het grondgebied van Irak.

'Wederopbouw Irak gaat 88 miljard kosten'
'Wederopbouw Irak gaat 88 miljard kosten' (Foto: ANP)

Turkije: betrekkingen met VS op kritiek punt

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken hebben de betrekkingen tussen Ankara en Washington een "zeer kritiek punt"  bereikt. "Of we verbeteren de relaties of onze relaties zijn volledig verstoord. Er is geen alternatief", zei Mevlüt Cavusoglu maandag in Istanboel.

Cavusoglu zei dat de verschillende posities in de Syrische burgeroorlog de belangrijkste oorzaak zijn van de gespannen contacten met Washington. Daarover wil hij praten tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan Ankara deze week.

De VS zijn in de strijd tegen milities van Islamitische Staat verbonden met de Koerdische YPG-strijders. Turkije ziet de YPG als een terroristische organisatie vanwege hun nauwe banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Sinds 20 januari voert het Turkse leger een militaire operatie uit tegen de YPG in het noordwesten van Syrië. Turkije wil het offensief uitbreiden naar de eveneens door de Koerden gecontroleerde plaats Manbij. Daar hebben de Verenigde Staten echter eigen troepen gestationeerd.

Turkije: betrekkingen met VS op kritiek punt
Turkije: betrekkingen met VS op kritiek punt (Foto: ANP)

Oude Samsung wordt auto-accu

Elektrische auto's rijden straks misschien op tweedehands smartphones. Samsung gaat afgedankte telefoons namelijk inzamelen. In de toestellen zit de stof kobalt, een belangrijk onderdeel van de accu's van auto's.

Om het kobalt te krijgen, neemt Samsung-dochter SDI een belang in een recyclingbedrijf. Bovendien tekent SDI een contract voor een vaste stroom kobalt.

Verreweg de meeste kobalt in de wereld komt uit de Democratische Republiek Congo in Afrika. Daar is veel corruptie, geweld en kinderarbeid. Bovendien zijn de prijzen voor kobalt sinds 2016 verdrievoudigd door de populariteit van elektrische auto's.

Als de verkoop van elektrische auto's blijft stijgen, komt er rond 2025 niet genoeg kobalt uit de mijnen om aan de vraag te voorzien. Hergebruik is dus essentieel.

Samsung produceert elk jaar honderden miljoenen apparaten met accu's met kobalt. Zo levert het hergebruik van de geflopte Note 7-smartphone 157 ton kobalt, koper en andere grondstoffen op. Het toestel werd kort na de lancering van de markt gehaald.

Oude Samsung wordt auto-accu
Oude Samsung wordt auto-accu (Foto: BuzzT)

Verweij en Nuis treffen 'onbekenden' op 1.500 meter

Koen Verweij en Kjeld Nuis lijken een eerlijke strijd te kunnen gaan strijden morgen op de 1.500 meter bij de Olympische Spelen. Beide heren starten in de buitenbaan en rijden tegen een relatief onbekende tegenstander. Nuis treft in rit veertien de Japanner Takuro Oda en Verweij mag het twee ritten later opnemen tegen de Noor Allan Dahl Johansson.

De derde Nederlander, Patrick Roest, mag al voor de dweil aan de gang en treft in de vierde rit de Nieuw-Zeelander Reyon Kay. Verder start Sverre Lunde Pedersen (Noorwegen) in de slotrit tegen de Amerikaan Joey Mantia. 

De belangrijkste ritten;

Rit Binnenbaan Buitenbaan
4 Patrick Roest (NED) Reyon Kay (NZe) 
10 Shani Davis (VS) Bart Swings (Bel)
11 Brian Hansen (VS) Zbigniew Brodka (Pol)
12 Jan Szymanski (Pol) Andrea Giovannini (Ita)
13 Konrad Niedzwiedzki (Pol) Denny Morrison (Can)
14 Takuro Oda (Jap)  Kjeld Nuis (NED)
15 Kim Min Seok (ZKo) Haralds Silovs (Let)
16 Allan Dahl Johansson (Noo) Koen Verweij (NED)
17 Sindre Henriksen (Noo) Vincent De Haitre (Can)
18 Sverre Lunde Pedersen (Noo) Joey Mantia (VS)

Problemen met motoren Airbus A320neo

Er zijn problemen geconstateerd met de motoren van de Amerikaanse fabrikant Pratt & Whitney in de Airbus A320neo. Volgens Airbus is met bijna een derde van de 113 operationele toestellen, die zijn uitgerust met die motoren, iets aan de hand.

Naar verluidt staan elf toestellen aan de grond vanwege het probleem en heeft Airbus sommige leveringen van A320neo's moeten uitstellen. De Indiase prijsvechter IndiGo maakte melding van drie vluchten waarbij motoren tijdens het vliegen afsloegen. Pratt & Whitney liet weten dat het probleem te maken heeft met een afdichting in de motor.

Klanten van de A320neo kunnen kiezen uit een motor van Pratt & Whitney of een motor van het samenwerkingsverband CFM van het Franse Safran en General Electric (GE). In totaal vliegen achttien maatschappijen met dat toestel voor de korte tot middellange afstand.

Problemen met motoren Airbus A320neo
Problemen met motoren Airbus A320neo (Foto: ANP)

Opsporing Verzocht eenmalig vanaf locatie

Opsporing Verzocht wordt volgende week eenmalig vanuit het gemeentehuis van Landgraaf uitgezonden. Het AVROTROS-programma vraagt dan in een speciale uitzending extra aandacht voor het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen. Volgens een woordvoerder is het de eerste keer dat Opsporing Verzocht op deze manier vanaf locatie uitzendt.

De elfjarige Verstappen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide vermoord. Hij was daar met andere kinderen uit het Limburgse kerkdorpje Heibloem.

In de uitzending wordt teruggekeken op de gebeurtenissen op de dagen rondom de dood van Verstappen. Ook geeft Opsporing Verzocht een uitgebreide praktische uitleg over de theorie en de praktijk van het DNA-verwantschapsonderzoek. Het programma hoopt daarmee bij te dragen aan een hoge opkomst.

Het DNA-verwantschapsonderzoek start vier dagen na de uitzending. Er worden in totaal zo'n 21.500 mannen uitgenodigd voor deelname.

Opsporing Verzocht eenmalig vanaf locatie
Opsporing Verzocht eenmalig vanaf locatie (Foto: BuzzE)

Jort Kelder nieuw gezicht in Buitenhof

Jort Kelder wordt komend seizoen een van de gezichten van Buitenhof. Hij vervangt een seizoen lang Pieter Jan Hagens, die met zijn zeilboot een reis naar Suriname gaat maken.

"Ik voel mij gevleid, maar vooral uitgedaagd, een jaartje deel uit te mogen maken van dit instituut op de zondagmiddag", zegt Jort. "Naast het maken van lichtvoetige programma's voor de publieke omroep, koesterde ik al langer de wens mij op het goede gesprek te storten. Dat poog ik nu al wekelijks op NPO Radio 1 met dr Kelder en Co en hoop ik straks ook met volle inzet voor Buitenhof te doen."

Kelder is vanaf 26 augustus te zien in het wekelijkse discussieprogramma. Buitenhof moet ook op zoek naar een vervanger van Marcia Luyten. Zij maakte vorige maand bekend na dit seizoen te stoppen.

Jort Kelder nieuw gezicht in Buitenhof
Jort Kelder nieuw gezicht in Buitenhof (Foto: BuzzE)

Pretty Little Liars-actrice naakt straat op

Pretty Little Liars-actrice Shay Mitchell heeft op een bijzondere manier een YouTube-mijlpaal gevierd. Ze ging alleen gekleed in onderbroek en met eenhoornmasker de straat op voor een blokje om.

Shay kwam op die manier een belofte na die ze ooit deed aan haar assistent Sammy. Als ze drie miljoen volgers zou hebben, zou ze naakt over straat rennen. "Nou, hier is het jongens", schrijft Shay in de omschrijving van de video. "Bedankt voor drie miljoen volgers op YouTube. Er komen nog veel meer avonturen aan... Ik beloof het."

In de video is te zien hoe Shay aan haar belofte wordt herinnerd door Sammy. Ze voegt daarna direct de daad bij het woord, trekt alles uit en verdwijnt met masker op door de poort van haar tuin. Haar assistent volgt de actrice vervolgens per auto door de straten van Los Angeles.

Shay speelde jarenlang de rol van Emily Fields in Pretty Little Liars. De serie kwam vorig jaar na zeven seizoenen tot een einde.

Pretty Little Liars-actrice naakt straat op
Pretty Little Liars-actrice naakt straat op (Foto: BuzzE)

Nieuwe fraudeaanklacht tegen Barclays

Barclays heeft een extra aanklacht wegens fraude aan de broek in verband met een omstreden investeringsronde in 2008 waarbij de Britse bank in zee ging met nieuwe geldschieters uit het Midden-Oosten. Het agentschap dat ernstige fraudezaken in het Verenigd Koninkrijk onderzoekt (SFO) heeft dat de firma laten weten.

Barclays maakte in juni vorig jaar bekend dat de bank verdacht werd van malversaties rond de financieringsovereenkomst. Die zorgde ervoor dat Barclays, dat door de kredietcrisis bijna door zijn kapitaalreserves heen was, geen beroep hoefde te doen op staatssteun. Maar de manier waarop de miljardendeal tot stand kwam, riep achteraf veel vragen op bij toezichthouders.

Het SFO liet destijds ook al weten dat een miljardenlening, die Barclays in november 2008 verstrekte aan de Qatarese overheid, eveneens tegen het licht werd gehouden. Inmiddels is besloten dat de bank ook in verband met die transactie wordt aangeklaagd voor fraude.

Nieuwe fraudeaanklacht tegen Barclays
Nieuwe fraudeaanklacht tegen Barclays (Foto: ANP)

Mieremet was de kwade genius, zegt Holleeder

De in 2005 doodgeschoten crimineel John Mieremet was het brein achter de moordcomplotten die tegen Willem Holleeder werden gesmeed. Dat zei 'De Neus' maandagochtend op de vierde dag van zijn strafproces.

Holleeder heeft zich "nooit kunnen voorstellen" dat de zelf in 2004 vermoorde vastgoedman Willem Endstra de Hells Angels probeerde in te schakelen om hem te liquideren. "Als Endstra mij had willen vermoorden, had 'ie niemand hoeven inhuren. Hij had alleen maar tegen Mieremet hoeven te zeggen waar ik zat."

Volgens Holleeder was bij Mieremet na de mislukte aanslag op zijn leven in 2002 steeds meer het idee ontstaan dat ook Holleeder daar mogelijk mee te maken had. "Zat jij erachter?, vroeg hij me een keer", zei Holleeder. "Toen heb ik gewoon nee gezegd."

Houtman
Ook van mannen als Kees Houtman en Thomas van der Bijl, doodgeschoten in respectievelijk 2005 en 2006, heeft hij ondanks alle geruchten nooit geloofd dat ze hem wilden vermoorden. "Dat was iets waartoe zij helemaal niet in staat waren."

Holleeder herhaalde dat hij niets met de moorden op Houtman en Van der Bijl te maken had. "Ik had daar helemaal geen reden toe."

Mieremet was de kwade genius, zegt Holleeder
Mieremet was de kwade genius, zegt Holleeder (Foto: ANP)

Weer olympisch goud voor biatlete Dahlmeier

Biatlete Laura Dahlmeier heeft haar tweede gouden medaille van de Olympische Spelen in Pyeongchang te pakken. De Duitse won na de sprint ook de achtervolging, waarin men start met de tijdsverschillen van de sprint en met in totaal vier schietbeurten: twee keer liggend, twee keer staand.

Bij de eerste schietbeurt bleef de als eerste vertrokken Dahlmeier foutloos, maar Marte Olsbu, als tweede van start gegaan, liet één misser noteren. Marie Dorin Habert (gestart als vierde) ging zelfs twee keer de mist in en viel wat terug. Dahlmeier vertrok na de eerste schietbeurt met zeventien seconden op Veronika Vitkova, die op haar beurt weer een gat had naar de rappe Slowaakse Anastasia Kuzmina.

Ook schietbeurt twee ging in liggende positie en Dahlmeier ging voor het eerst de fout in. De verschrikkelijk snel langlaufende Kuzmina deed dat ook, maar sloot tien seconden achter de Duitse wel aan als tweede, kort voor de zeer verrassende Zwitserse Irene Cadurisch, die wel foutloos bleef. Tien seconden verderop kwam Anais Bescond, gevolgd door Vitkova.

Bij schietbeurt drie, dit keer in staande positie, arriveerden Dahlmeier en Kuzmina gezamenlijk. De Slowaakse ging echter twee keer de mist in, terwijl de Duitse foutloos bleef en de leiding pakte. Kuzmina wist plek twee wel vast te houden, 38 tellen achter Dahlmeier en tien seconden voor Vitkova, die Bescond tien seconden achter zich had. Olsbu, Lisa Vittozzi, Hanna Öberg en Denise Herrmann volgden nog op 'doenbare' afstand van het podium.

Dahlmeier kwam uiteraard als eerste bij de laatste schietbeurt aan en de Duitse schoot vijf keer feilloos raak, waarmee het goud - op eventuele pech na - binnen was. Kuzmina miste één keer en kreeg in de strijd om plek twee gezelschap van Bescond, die wel foutloos bleef. Olsbu en Öberg volgden op een halve minuut, dus ging het wat zilver betreft alleen om Kuzmina en Bescond.

Dahlmeier's tweede goud kwam niet meer in gevaar, Kuzmina versloeg Bescond in de strijd om het zilver.

Dahlmeier op de schietbaan tijdens haar gouden achtervolging (Pro Shots/Action Images)
Dahlmeier op de schietbaan tijdens haar gouden achtervolging (Pro Shots/Action Images)

My Little Pony-knokspel verschijnt over twee weken

Bronies, opgelet! Over enkele weken verschijnt er een vechtspel gebaseerd op de cartoon-art van My Little Pony. De game, genaamd Them's Fightin' Herds, bevat uitsluitend tekenfilmfiguurtjes in de vorm van vrouwelijke hoefdieren die met elkaar knokken om een magische sleutel te ontfutselen.

Them's Fightin' Herds trok de aandacht van EVO, het jaarlijkse eSports-evenement waar de beste vechtgamespelers het tegen elkaar opnemen in talloze titels zoals Street Fighter, Tekken en Mortal Kombat. Voor de ontwikkeling van de game is zelfs Lauren Faust ingeschakeld, bedenker van de MLP:Friendship is Magic-televisieserie uit 2010. Het is de spirituele opvolger van Fighting is Magic, een soortgelijk project dat eerder werd afgeblazen door Hasbro wegens copyrightschending.

Vanaf 22 februari kunnen we op pc (Windows, Mac, Linux) als viervoeters met elkaar op de vuist. Eh, hoef. Bekijk de trailer hieronder.

PVV wil debat met Zijlstra over leugen Poetin

Oppositiepartij PVV wil zo snel mogelijk een debat met minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) over het feit dat hij heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

"Debat noodzakelijk met minister Buitenlandse Zaken over zijn leugen. Debat moet plaatsvinden voor zijn ontmoeting met Russische minister v Buitenl Zaken", liet Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Raymond de Roon van de PVV op Twitter weten. Zijlstra spreekt woensdag in Moskou met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov.

Zijlstra erkende maandag dat hij heeft gelogen over een ontmoeting met Poetin in 2006. Hij wilde de bron van een verhaal beschermen.

Forum voor Democratie (FVD) wil dat Zijlstra opstapt. FVD noemt de minister op Twitter een "schoolvoorbeeld van het pleonasme 'Liegende VVD-er'. Halbe, ga je eerst maar melden bij de #nepnieuwspolitie van @KajsaOllongren en dan snel aftreden."

Mark Rutte zou op de hoogte zijn geweest van de leugen/

PVV wil debat met Zijlstra over leugen
PVV wil debat met Zijlstra over leugen (Foto: ANP)

Nederlandse 'pornodanser' nog vast in Cambodja

Cambodja heeft zeven van de tien buitenlanders uitgezet die waren aangeklaagd voor 'pornodansen'. Een 22-jarige Nederlander zit nog altijd vast.

Job van der W. en een grote groep andere toeristen waren op een feestje in Siem Reap, in de buurt van het tempelcomplex Angkor Wat. Foto's van dat feestje, waarop te zien was dat mannen en vrouwen gekleed op elkaar lagen, verschenen op sociale media. Daarop arresteerde de politie 87 feestgangers. Van hen werden er 77 naar huis gestuurd na een preek over hun 'onaanvaardbare gedrag' Van de overige tien werden er zeven vorige week op borgtocht vrijgelaten.

Volgens de advocaat van de verdediging zitten de Nederlander, een Brit en een Noor nog steeds vast. Mochten ze worden veroordeeld, dan kunnen ze maximaal een jaar cel krijgen.

De uitgezette buitenlanders mogen nooit meer het land binnenkomen, oordeelde een rechter.

Nederlandse 'pornodanser' nog vast in Cambodja
Nederlandse 'pornodanser' nog vast in Cambodja (Foto: ANP)

NHL: Opmars Stars gestopt, Flyers dodelijk effectief tegen Golden Knights

De ijshockyers van de Dallas Stars weten weer hoe het is om in de NHL een nederlaag te moeten slikken. De ploeg won vijf wedstrijden op rij en stoomde omhoog naar plek vijf in de Western Conference, maar in Dallas waren de Vancouver Canucks met 0-6 veel te sterk.

De Philadelphia Flyers gingen op bezoek bij de nummers één van het westen, de Vegas Golden Knights. Brayden McNabb zette de thuisploeg nog wel op voorsprong, maar de Flyers bleken dodelijk effectief. In de slotfase van elke periode werd gescoord, in de tweede periode zelfs twee keer. Het leverde vier treffers op, ondanks slechts achttien doelpogingen - tegenover één treffer uit 39 pogingen voor Vegas, dat zo met 1-4 verloor.

Uitslagen NHL zondag
St Louis Blues - Pittsburgh Penguins 1-4
Washington Capitals - Detroit Red Wings 4-5 OT
Winnipeg Jets - New York Rangers 1-3
Dallas Stars - Vancouver Canucks 0-6
Buffalo Sabres - Colorado Avalanche 4-5
New Jersey Devils - Boston Bruins 3-5
New York Islanders - Calgary Flames 2-3
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 2-2 SO
Vegas Golden Knights - Philadelphia Flyers 1-4

De hoogtepunten van de avond, inclusief Sidney Crosby's 400e NHL-goal (Bron: YouTube)

Iron Man achtbaan vervangt Rock 'n Rollercoaster

Disneyland Parijs gaat de Rock 'n Rollercoaster achtbaan ombouwen tot een Iron Man en Avengers achtbaan. Dat maakte de baas van Disney Parks, Bob Chapek, bekend tijdens de D23 Expo in Japan.

De verandering staat in lijn met het plan van Disney om hun themaparken te voorzien van op het Marvel Universe gebaseerde attracties en thema's.

Rock 'n Rollercoaster is een achtbaan in het donker, met de muziek van Aerosmith. Deze opende voor het eerst z'n deuren op 29 juli 1999 in Disney's MGM Studios (inmiddels Hollywood Studios) in Florida. De baan in Parijs werd op 16 maart 2002 geopend. Beide banen zijn vrijwel identiek, alleen de aankleding verschilt.

Rock 'n Rollercoaster in Orlando, Florida (foto: Danny Roodbol)
Rock 'n Rollercoaster in Orlando, Florida (foto: Danny Roodbol)

NBA: LeBron leidt Cavaliers langs Celtics, Raptors nemen kop over

De basketballers van de Cleveland Cavaliers hebben zondag de topper tegen de Boston Celtics gewonnen. De Celtics verloren de leiding in de Eastern Conference aan de Toronto Raptors, die te sterk waren voor de Charlotte Hornets.

In het eerste kwart en het begin van het tweede kwart ging het gelijk op in Boston, maar vervolgens namen de Cavaliers het heft in handen. Onder leiding van LeBron James (24 punten, 10 assists, 8 rebounds) liep de ploeg uit naar een ruime 99-121 overwinning.

De Raptors staan in het oosten aan kop met 37 zeges uit 55 wedstrijden, de Celtics hebben er 38 uit 58 en de Cavaliers volgen met 31 uit 55.

Uitslagen NBA zondag
Charlotte Hornets - Toronto Raptors 103-123
Atlanta Hawks - Detroit Pistons 118-115
x Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 99-121
Indiana Pacers - New York Knicks 121-113
Houston Rockets - Dallas Mavericks 104-97
Minnesota Timberwolves - Sacramento Kings 111-106
Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 110-92
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 96-115 

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Zeven minuten paranoia over 'witten'

Tijd voor een flinke portie slachtofferrol en overdrijven? Dat kan. User hocico gooide deze in de submit. Zwarte vrouwen in Amerika die bij elke interactie met niet-zwarten zich afvragen of ze te maken hebben met iemand die hen als minder dan een mens ziet. Die zich zo paranoïde hebben laten lullen dat ze naar een healing-clinic-for-women-of-color moeten.

Natuurlijk komt deze video van een van de politiek correcte anti-witmenskanalen, Vice, dat zich schaart in het rijtje MTV Decoded, Buzzfeed, Cosmopolitan en dergelijken.

Zeven minuten headdesken? Alstu!

'Trump wil ruimtestation ISS privatiseren'

De Amerikaanse president Trump wil het internationale ruimtestation ISS privatiseren, in plaats van het in 2024 uit de lucht te halen. De krant The Washington Post zegt de hand te hebben gelegd op documenten waaruit blijkt dat ruimtevaartorganisatie NASA "internationale en commerciële partnerschappen in de komende zeven jaar gaat uitbreiden om menselijke aanwezigheid in de ruimte mogelijk te houden."

Washington heeft al ruwweg 100 miljard dollar (81 miljard euro) aan het station uitgegeven en verwacht volgend jaar nog eens 150 miljoen dollar te investeren.

De Verenigde Staten werken in het ruimtestation samen met het Europese ruimteagentschap, Japan en Rusland. Als de VS zich terugtrekken uit het ruimtestation zal die plek naar verwachting worden ingenomen door landen als China en Rusland.

'Trump wil ruimtestation ISS privatiseren'
'Trump wil ruimtestation ISS privatiseren' (Foto: ANP)

Chloe Kim als beste naar finale halfpipe

Snowboardster Chloe Kim is bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang als beste doorgegaan naar de finale op de halfpipe. De Amerikaanse, die in de stand om de wereldbeker aan de leiding gaat, deed dat met een puntentotaal van 95,50.

De Chinese Liu Jiayu eindigde als tweede met 87,75 punten. Als derde ging de Japanse Haruna Matsumoto door met een puntentotaal van 84,25. Wereldkampioene Cai Xuetong plaatste zich als zesde voor de eindstrijd.

Files en ongelukken door gladde snelwegen

De gladheid zorgt voor langere files en ongelukken op de snelwegen in ons land, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). De wegen zijn vooral in het midden en noorden van het land verraderlijk glad door winterse buien en bevriezing van natte wegdelen.

Het KNMI heeft voor alle provincies behalve Zeeland code geel, de laagste waarschuwingscategorie, afgegeven. Voor de noordoostelijke provincies geldt die waarschuwing voor de hele dag.

De grootste file als gevolg van het weer staat maandag rond 08.00 uur op de A28 tussen Zwolle en Amersfoort. Daar gleed een busje tegen de vangrail. In beide richtingen is de vertraging meer dan een half uur, zegt een woordvoerder van VID.

Files en ongelukken door gladde snelwegen
Files en ongelukken door gladde snelwegen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: winterse buien (code geel)

Er zijn vandaag naast wolkenvelden ook perioden met zon. Vooral in het midden en noorden van het land komen winterse buien voor, mogelijk met onweer. De buien kunnen plaatselijk voor gladheid zorgen. Bovendien kan het vanochtend landinwaarts plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de dag beperken de winterse buien zich steeds meer tot het noorden en oosten. De wind is westelijk. Boven land staat een overwegend matige wind, in de kustgebieden is deze vrij krachtig en aan zee vanochtend nog krachtig. De middagtemperatuur komt op 4 tot 6°C uit.

In de nacht naar dinsdag klaart het vrijwel overal breed op en blijft het vrijwel overal droog, mogelijk valt in het noordwestelijk kustgebied nog een bui. Het gaat vrijwel overal licht vriezen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van plaatselijk -3°C in het oosten tot +1°C op de Wadden en langs de Zeeuwse kust. Met name in het noorden en oosten kan gladheid optreden door bevriezing van natte weggedeelten. De wind wordt zuidelijk en is boven land overwegend matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Dinsdag overdag is het vrij zonnig. In de loop van de dag neemt van het westen uit de hoeveelheid sluierbewolking toe maar het blijft droog. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. De wind draait naar zuid tot zuidoost en is matig, aan zee vrij krachtig. (Bron: KNMI.)

Nederland
 

Bondage maakte deze foto vorig jaar in Rolde
Bondage maakte deze foto vorig jaar in Rolde

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Minister Zijlstra loog over gesprek met Poetin

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) heeft in 2016, toen hij VVD-fractievoorzitter was, gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Zijlstra geeft in de Volkskrant toe niet de waarheid te hebben gesproken: "Het is niet verstandig geweest. Ik had het anders moeten doen", zegt Zijlstra na confrontatie met het onderzoek van de krant. Een waarschuwing die Zijlstra op een partijcongres uitsprak over de territoriale ambities van Poetin was gebaseerd op informatie van een anonieme bron. Hij zei in de speech dat hij Poetin zelf had horen praten over 'Groot-Rusland', maar in de Volkskrant zegt hij nu op die manier een anonieme bron te hebben willen beschermen.

Zijlstra heeft het verhaal naar eigen zeggen sinds "begin 2014" zowel binnen als buiten de VVD verteld. Hij zou als Shell-medewerker samen met Shell-topman Jeroen van der Veer en Poetin in de datsja hebben gezeten.

Buitenverblijf van Poetin

Volgens de krant is premier Mark Rutte al 'enkele weken' op de hoogte van het feit dat Zijlstra niet de waarheid had verteld.

De toenmalig VVD-fractievoorzitter zei in de speech dat hij begin 2006 in het buitenverblijf van Poetin was, en dat die daar werd gevraagd wat hij verstond onder Groot-Rusland. "Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was 'nice to have'", aldus Zijlstra in de toespraak. "En hij heeft het niet bij woorden gelaten."

'Geen desinformatie'

Zijlstra nu: "De geopolitieke betekenis van die woorden waren en zijn groot. Ik vond het daarom van politiek belang deze uitspraken wereldkundig te maken. De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg."

Zijlstra houdt vol dat de "inhoud van de boodschap klopt" en vindt daarom dat hij "geen desinformatie heeft verspreid", schrijft de krant.

Minister Zijlstra loog over gesprek met Poeti
Minister Zijlstra loog over gesprek met Poeti (Foto: ANP)

Vliegveld Londen dicht na vondst bom WOII

Door de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog in de rivier de Theems is een nabijgelegen vliegveld ontruimd. Het gaat om London City Airport, een kleine luchthaven in het oosten van de Britse hoofdstad.

De bom werd in het oude havengebied van Londen gevonden tijdens werkzaamheden, meldt de BBC. Specialisten van de Britse marine bevestigden dat het om een explosief gaat. De politie zoekt in samenwerking met de marine een oplossing om de blindganger veilig weg te halen.

London City Airport heeft passagiers opgeroepen niet naar de luchthaven te komen. De omgeving in een straal van ruim 200 meter vanaf de bom is afgezet.

Vliegveld Londen dicht na vondst bom WOII
Vliegveld Londen dicht na vondst bom WOII (Foto: ANP)

Claim bij Defensie om dodelijk schietongeluk

Nabestaanden van de commando die in 2016 omkwam tijdens een schietoefening in Ossendrecht hebben een claim neergelegd bij het ministerie van Defensie.

De hoogte van het bedrag is niet bekend. Wel dat het behalve om schade door verlies van inkomsten ook om emotionele schade gaat. Advocaat Michael Ruperti zegt dat Defensie tot 1 maart heeft om aan de nabestaanden tegemoet te komen, anders komt het tot een rechtszaak.

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) is vrijdag in Breda op bezoek geweest bij de nabestaanden. Volgens Ruperti heeft zij gezegd dat Defensie verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd. De claim was al eerder ingediend. Defensie bevestigt dat de staatssecretaris een gesprek met de nabestaanden heeft gehad maar doet over de inhoud geen mededelingen. "Dat is privé", aldus de staatssecretaris.

Niet-gekeurd schiethuis

De 35-jarige sergeant Sander Klap werd dodelijk getroffen op de oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. Hij stond op het moment dat een andere deelnemer aan de oefening zijn wapen afvuurde achter het doel, met daartussen alleen een dunne wand.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uitte vorig jaar harde kritiek op Defensie vanwege het dodelijke ongeval. Zo vond de oefening plaats in een ongeschikt en niet-gekeurd schiethuis. Het slachtoffer, instructeur in opleiding, werd gevraagd de gevechtsschietoefening te begeleiden. Hoewel hij het voor het eerst deed, gebeurde dat zonder persoonlijke begeleiding, zonder gekwalificeerde instructeurs en zonder toezicht.

Mede door dit rapport en de daaropvolgende rapportage van de OVV over het dodelijke mortierongeval in Mali kwam een gebrekkige veiligheidscultuur binnen Defensie bloot te liggen.

Claim bij Defensie om dodelijk schietongeluk
Claim bij Defensie om dodelijk schietongeluk (Foto: ANP)

Eerste ATP-titels voor Baena en Basic

Tennisser Lucas Pouille heeft voor eigen publiek het ATP-toernooi van Montpellier gewonnen. De Fransman won van landgenoot Richard Gasquet, die voor de zesde opeenvolgende keer de finale haalde, maar niet zijn vijfde titel kon pakken. Pouille won met 7-6 (2), 6-4.

In het Bulgaarse Sofia werd Mirza Basic de tweede Bosniër ooit die een ATP-titel pakte. De qualifier, in de halve finales te sterk voor Stan Wawrinka, rekende in de finale af met de Roemeen Marius Copil na een spannende wedstrijd: 7-6 (6), 6-7 (4), 6-4.

Ook voor Roberto Carballes Baena was er een eerste ATP-titel ooit. In het Ecuadoriaanse Quito haalde hij net als Basic in Sofia zijn eerste finale, waarin Baena's landgenoot Albert Ramos Viñolas te kort kwam: 6-3, 4-6, 6-4.

Belgische tennissters onderuit in Fed Cup, Duitsland in halve finales

Naast de Amerikaanse titelverdedigers, die Nederland versloegen, zijn ook de overige drie halvefinalisten bekend van de Fed Cup, het tennistoernooi voor dameslandenteams. 

Duitsland rekende in Minsk af met Wit-Rusland, waar een beslissende dubbelpartij gespeeld moest worden. Anna-Lena Grönefeld en Tatjana Maria vochten zich na het verlies van set één terug tegen Lidziya Marozava en Aryna Sabalenka, waarna het Duitse duo toesloeg in een spannende supertiebreak: 6-7 (4), 7-5 [10-8].

Ook in La-Roche-sur-Yon in Frankrijk moest een beslissende dubbel gespeeld worden in het duel tussen Frankrijk en België. Kristina Mladenovic, die beide enkelpartijen gewonnen had, was samen met Amandine Hesse te sterk voor Kirsten Flipkens en Elise Mertens: 6-4, 2-6, 6-2.

De Tsjechische zege tegen Zwitserland was al na de eerste drie partijen binnen, doordat Barbora Strycova en Petra Kvitova (twee keer) in het enkelspel wonnen. Zwitserland won de dubbel wel, maar dat ging om des keizers baard.

In april staan Duitsland en Tsjechië tegenover elkaar in de halve finales, net als Frankrijk en de VS.

Goud voor Canadese kunstschaatsers in teamwedstrijd

De Canadese kunstschaatsers hebben zich in Pyeongchang gekroond tot olympisch kampioenen in de teamwedstrijd. Maandag stonden de laatste drie onderdelen op het programma: de vrije kür bij de vrouwen en mannen, met als afsluiter de vrije dans bij het ijsdansen.

Canada begon de slotdag al als leider en nadat Patrick Chan bij de mannen op Jeff Buckley's Hallelujah veruit de beste was leek over het goud al weinig twijfel meer te bestaan. Mikhail Kolyada werd er namens de Russen tweede, voor de Amerikaan Adam Rippon, waarmee de medailles al bijna in die volgorde verdeeld waren. 

Bij de dames stond er absoluut geen maat op Alina Zagitova. Het pas 15-jarige Russische fenomeen zette op Don Quixote van Leon Minkus met afstand de beste score neer en liet zien in de individuele wedstrijd serieus de strijd aan te gaan met landgenote en wereldrecordhoudster Evgenia Medvedeva. Mirai Nagasu werd namens de VS tweede, voor de Canadese Gabrielle Daleman. 

IJsdansers Tessa Virtue en Scott Moir konden zonder enige druk hun dans op Moulin Rouge uitvoeren, waarmee het Canadese goud - dat al binnen was - nog wat extra glans kreeg. Ekaterina Bobrova en Dmitri Soloviev uit Rusland eindigden als derde, waarmee het zilver voor de Russen binnen was. Maia en Alex Shibutani brachten het brons voor de VS binnen met de tweede plek.

De 15-jarige Zagitova schaatst de sterren van de hemel (Pro Shots/Action Images)
De 15-jarige Zagitova schaatst de sterren van de hemel (Pro Shots/Action Images)

Zonnebril op in de ochtendspits

Weeronline waarschuwt voor een 'verblindende zon tijdens de ochtendspits'. Ze adviseert weggebruikers daarom een zonnebril op te zetten als ze de weg opgaan. Tijdens de ochtendspits kan lokaal wat sneeuw vallen. Als de opkomende zon precies onder een sneeuwbui door schijnt is het zicht als je naar het oosten rijdt tijdelijk slecht. Naar verwachting zal de gladheid halverwege de ochtend verdwijnen.

Weggebruikers hebben in het westen tijdens de ochtendspits te maken met sterk wisselende condities. De vorst kan per plaats verschillen en dat maakt het inschatten van de conditie op de weg best lastig. Daarbij kunnen enkele sneeuwbuien over het land trekken. Tijdens een sneeuwbui is het zicht tijdelijk wat minder, zeker als je naar het oosten rijdt en tegelijkertijd tegen de opkomende zon inkijkt. Halverwege de ochtend stijgt de temperatuur boven het vriespunt en zal de gladheid verdwijnen.

Zoiets, maar dan tijdens de ochtendspits Foto: Iteejer)
Zoiets, maar dan tijdens de ochtendspits Foto: Iteejer)

Wind ontsiert slopestylefinale, Maas buiten top twintig

De wind is de grote winnaar geworden bij de slopestylefinale voor vrouwen op de Olympische Spelen. Nadat deze er eerst voor zorgde dat de kwalificatie werd geschrapt en de finale een uur werd uitgesteld, was ook het grootste deel van de deelneemsters niet bestand tegen het natuurfenomeen. Desondanks waren er een aantal deelnemers die toch een goede run op de piste konden laten zien, waarvan de Amerikaanse Jamie Anderson het beste scoorde.

Het duurde tot de achtste starter in de eerste run totdat er iemand niet viel. De Amerikaanse Jessika Jenson was degene die dat voor het eerst voor elkaar kreeg en stond met haar score van 72,26 punten enige tijd bovenaan. Haar run werd in de eerste omloop enkel door de Noorse Silje Norendal (73,91) en de Amerikaanse Jamie Anderson (83,00) verbroken.

In de tweede run waren Norendal en Jensen vroeg aan de beurt, maar ze wisten door valpartijen hun scores niet te verbeteren en waren daardoor afhankelijk van de scores van anderen. Een aantal toppers besloot iets minder risico te nemen en dat leverden Laurine Blouin (Canada, 76,33) en Enni Rukajarvi (Finland, 75,38) een zilveren en bronzen medaille op. Maar niemand wist aan de score te komen van Anderson, die daarmee haar olympische titel van Sochi succesvol wist te verdedigen. 

Cheryl Maas ontkwam ook niet aan de valpartijen. De Nederlandse was vooral in de tweede run goed op weg, maar een val bij de eerste grote jump zorgde ervoor dat ze niet verder kwam dan een score van 35,30 en een 23e plaats.

Hét beeld van de mensonterende slopestylefinale: vallende deelneemsters. Hier gaat Miyabi Onitsuka uit Japan onderuit (Pro Shots/Action Images)
Hét beeld van de mensonterende slopestylefinale: vallende deelneemsters. Hier gaat Miyabi Onitsuka uit Japan onderuit (Pro Shots/Action Images)

‹nder blinkt uit bij thuiszege AS Roma

AS Roma heeft in de Serie A de tweede zege op rij geboekt. Met Kevin Strootman in de basis werd Benevento op zij gezet.

Na zeven officiële wedstrijden zonder overwinning wist AS Roma vorige week eindelijk weer drie punten te pakken (0-1 tegen Hellas Verona), maar tegen de Italiaanse hekkensluiter leek het snel toch weer mis te gaan. Benevento kwam in Olimpico na zeven minuten al op voorsprong. Guilherme kreeg ruimte om met links uit te halen en zijn inzet stuiterde via een tegenstander in de verre hoek.

In de zoektocht naar de gelijkmaker kreeg Roma meteen wat kansjes en na 26 minuten werd het inderdaad 1-1. Federico Fazio kopte in de korte hoek raak vanuit een vrije trap van Aleksandar Kolarov. De thuisploeg creëerde met name gevaar vanuit spelhervattingen en in de tweede helft was beter veldspel nodig om een zege te behalen.

Cengiz Ünder zou zich na de pauze uiteindelijk tot 'man of the match' kronen. De 20-jarige Turk haalde de achterlijn en gaf een perfecte voorzet die Edin Dzeko via de onderkant van de lat raak kon koppen. Amper drie minuten later was Ünder zelf ook trefzeker. Met zijn eerste goal in Olimpico schoot hij de Romeinen naar 3-1.

Een kwartier voor tijd maakte Ünder zelfs zijn tweede goal van de avond. De jongeling kapte naar zijn linkervoet om fraai in de verre hoek te mikken. Meteen daarna maakte Alberto Brignoli er 4-2 van, maar de zege voor Roma kwam niet meer in gevaar. In blessuretijd zorgde invaller Grégoire Defrel met een rake strafschop zelfs voor de 5-2, waardoor Roma de vierde plaats overneemt van rivaal Lazio, dat zaterdag met 4-1 van Napoli verloor.

Uitslagen Serie A zondag
Sassuolo - Cagliari 0-0
Chievo - Genoa 0-1
Inter - Bologna 2-1
Sampdoria - Verona 2-0
Torino - Udinese 2-0
AS Roma - Benevento 5-2

Lyon te kijk gezet door Franse middenmoter

Olympique Lyon heeft in Ligue 1 opnieuw een dure nederlaag geleden. Voor eigen publiek bracht een vroege goal de beslissing tegen Stade Rennes.

Bij de gastheer begon Memphis Depay op de bank en vanaf die plek zag de Oranje-international hoe de bal na vijf minuten al in het doel lag. Marcelo ging in de fout bij een lange bal van Rennes, waardoor Wahbi Khazri zo door kon lopen om de bal binnen te schuiven: 0-1. Een valse start voor Lyon, dat de vorige twee competitieduels ook al verloor.

Lyon domineerde wel qua balbezit en de ploeg creëerde de meeste kansen, maar het ontbrak aan overtuiging in de afronding. Aan het begin van de tweede helft mocht Depay invallen voor Mariano Díaz en de beste kans was voor Maxwel Cornet, die naast schoot nadat Nabil Fekir op de keeper van Rennes stuitte.

In blessuretijd werd de vernedering voor de thuisploeg nog groter toen James Lea Siliki er ook nog 0-2 van maakte. Door de nederlaag blijft Lyon vierde in Ligue 1 en is de achterstand op nummer twee AS Monaco nu vijf punten. Olympique Marseille staat derde en heeft vier punten meer dan Lyon. Ondertussen kan Stade Rennes weer een beetje omhoog kijken met een achtste plaats.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Strasbourg - Troyes 2-1
Nantes - Lille 1-0
Olympique Lyon - Stade Rennes 0-2

Pyeongchang Vandaag - maandag 12 februari

Het was wederom een mooie competitiedag in Pyeongchang tijdens de Olympische Spelen. Nederland pakte weer een gouden plak. Sven Kramer won voor de derde maal op rij olympisch goud op de 5.000 meter. Morgen is er weer kans op Nederlands eremetaal want de 1.500 meter voor de dames bij het schaatsen staat op het programma. Verder komt Cheryl Maas in actie in de finale van de slopestyle.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel halve finale Nee
02.00 uur Kunstschaatsen Gemengd team Vrije Kür Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen slopestyle finale Ja
02.15 uur Alpineskiën Vrouwen reuzenslalom run 1 Nee
04.20 uur Kunstschaatsen Gemengd team Vrije Dans Ja
05.30 uur Snowboard Vrouwen halfpipe kwalificatie Nee
05.45 uur Alpineskiën Vrouwen reuzenslalom run 2 Ja
08.40 uur Ijshockey Vrouwen Groep B Zwitserland- Japan Nee
11.10 uur Biatlon Vrouwen 10km achtervolging Ja
11.30 uur Freestyle Mannen Moguls Kwalificatie 2 Nee
11.50 uur Rodelen Vrouwen individueel Run 1 Nee
12.05 uur Curling Gemengd dubbel halve finale Nee
13.00 uur Biatlon Mannen 12,5km achtervolging Ja
13.00 uur Freestyle Mannen moguls finale Ja
13.10 uur Ijshockey Vrouwen Groep B Zweden- Korea Nee
13.15 uur Rodelen Vrouwen individueel Run 2 Nee
13.30 uur Langebaanschaatsen 1.500 meter vrouwen Ja
13.50 uur Schansspringen Vrouwen Individueel - Normale Schans 1e ronde Nee
14.35 uur Schansspringen Vrouwen Individueel - Normale Schans eindronde Ja

Nederlanders in actie

Nederland zal vandaag bij het schaatsen en snowboarden in actie komen. In de vroege ochtend komt Cheryl Maas in actie in de finales van het onderdeel slopestyle. De kwalificaties werden gisteren geschrapt vanwege de harde wind, waardoor Maas direct aan de finale kan meedoen. Wel wordt het aantal runs van drie naar twee teruggebracht. Vier jaar geleden wist Maas daarop de finale te bereiken en tijdens de wereldbeker eindigt ze regelmatig in de sub-top. Maar voor haar geldt, net als voor haar mannelijke collega Niek van der Velden, dat Big Air haar betere onderdeel is.

In de schaatshal staat de 1.500 meter voor vrouwen op het programma. Vier jaar geleden was er een geheel Nederlands podium met Jorien Ter Mors, Ireen Wüst en Lotte van Beek. Wüst en Van Beek zijn er weer bij, Ter Mors wist zich niet te  plaatsen. De nummer vier van Sochi, Marrit Leenstra, is de derde Nederlandse deelneemster.

Ireen Wüst eerder deze Winterspelen in actie op de 3.000m (Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks )

Prominenten in actie

Mikaela Shiffrin kan de koningin van de skipiste worden. De Amerikaanse won dit seizoen driemaal een wereldbeker reuzenslalom en is topfavoriete bij de slalom. Vorig jaar pakte ze op de reuzenslalom, die morgen op het programma staat, zilver op het WK achter de Francaise Tessa Worley. Worley is ook nu weer samen met Shiffrin de favoriet voor het goud.

Opmerkelijk

De Kroatische rodelaarster Daria Obratov greep in 2010 nét naast een olympisch ticket, ze was eerste reserve, maar er viel niemand meer af. In 2014 was ze wederom eerste reserve en wéér viel er niemand af. Je raadt het al, voor Pyeongchang was Obratov nog maar eens de eerste reserve....maar Zwitserland gebruikte slechts één van hun twee startbewijzen en dus mocht Obratov dan eindelijk toch naar de Spelen. Ze komt vandaag voor het eerst in actie bij het dames rodelen.

Gelegenheidsduo naar olympische curlingfinale

De Canadese curlers Kaitlyn Lawes en John Morris hebben zich geplaatst voor de eerste olympische finale bij de gemengde dubbels. In de halve finales in Pyeongchang werd afgerekend met het toekomstige Noorse echtpaar Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten.

Lawes en Morris wisten twee maanden geleden pas zo'n beetje dat ze samen zouden spelen. Lawes, goed voor olympisch goud in 2014, hoopte zich in het team van Jenny Jones weer voor de Spelen te plaatsen, maar ze werden op de Canadese trials in de halve finales uitgeschakeld.

Vervolgens werden die trials gewonnen door het team van Rachel Homan, die aanvankelijk de dubbels zou spelen met Morris. Dat kon niet doorgaan - elke curler mag maar één onderdeel spelen - en dus pleegde Morris een telefoontje: of Lawes zin had om samen met hem de Canadese trials in de dubbels te spelen. Dat zag Lawes wel zitten, de twee wonnen het toernooi in januari en plaatsten zich voor de Spelen.

In Pyeongchang verloren Lawes en Morris hun eerste wedstrijd, maar met zes zeges op rij sloten ze de groepsfase als nummers één af. De halve finale tegen Skaslien en Nedregotten werd aanvankelijk een spannende partij, maar met twee punten in het vijfde end nam Canada afstand.

Toch gaf het toekomstige echtpaar zich niet gewonnen en met twee punten in end zes kwamen ze terug tot 5-4. Een heerlijk shot van Lawes in het zevende end bracht drie punten binnen (8-4) en in het laatste end konden de Noren niks meer terugdoen, waardoor de Canadese finaleplek binnen was.

We kijken even mee met Lawes (Pro Shots/Action Images)
We kijken even mee met Lawes (Pro Shots/Action Images)

Wind teistert Olympische Spelen weer

De Olympische Spelen worden ook maandag weer geteisterd door de wind waar de wintersportregio rondom Pyeongchang in deze tijd van het jaar bekend om staat.

Zondag werd de afdaling bij de mannen in het alpineskiën al geannuleerd en verplaatst naar donderdag, maandag gebeurde hetzelfde met de reuzenslalom bij de vrouwen. Die zou om 02.15 uur beginnen met de eerste run, maar dat kon niet doorgaan. 

De planning is nu dat run één donderdag om 01.30 uur van start gaat, met run twee om 05.15 uur. Om 03.00 uur staat dan de afdaling bij de mannen op het programma, terwijl de oorspronkelijk op donderdag geplande super-G verplaatst is naar vrijdag.

Ook het snowboarden heeft veel last van de wind. De slopestylefinale bij de dames is uitgesteld tot in elk geval 03.15 uur, nadat de kwalificatie zondag al geschrapt werd. In plaats van drie runs voor twaalf finalisten, krijgen alle 27 finalisten nu slechts twee runs om voor de medailles te gaan.

Helft leerlingen praktijkonderwijs haalt diploma

Het praktijkonderwijs richt zich op leerlingen die waarschijnlijk geen diploma kunnen halen. Uit CBS-cijfers over de leerlingen die het praktijkonderwijs in 2012/’13 verlieten, blijkt dat meer dan de helft hier drie jaar later wel in was geslaagd. Bijna een kwart was zelfs in het bezit van een mbo-2-diploma of hoger, wat geldt als startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.

Het praktijkonderwijs is bedoeld voor leerlingen die beter zijn in het opdoen van praktische kennis dan van theoretische kennis, en moeite hebben om een vmbo-diploma te halen. Om te worden toegelaten tot het praktijkonderwijs heeft een kind een toelaatbaarheidsverklaring nodig, waarvoor eisen worden gesteld aan het IQ en de leerachterstand van de leerling. Leerlingen leren zo goed en zelfstandig mogelijk te functioneren op het gebied van wonen, werken, burgerschap, leren en vrije tijd. Ze volgen een op maat gemaakte leerroute die meestal vijf jaar duurt.

ROC
Van de leerlingen die het praktijkonderwijs verlieten in het schooljaar 2012/’13 had 26 procent al tijdens de opleiding in het praktijkonderwijs een mbo-1 diploma behaald. Veel opleidingen bieden de mogelijkheid om zo’n diploma te halen aan in samenwerking met een ROC. Van de leerlingen die het praktijkonderwijs verlieten, volgde 53 procent (met of zonder diploma) het schooljaar daarna een andere opleiding in het bekostigde onderwijs. De meesten gingen door naar het eerste of tweede niveau van het mbo.

Aan het eind van het schooljaar 2015/’16 was het aantal leerlingen met een diploma verdubbeld. Op dat moment had 52 procent van de groep die in 2012/’13 het praktijkonderwijs verliet een diploma behaald. In bijna de helft van de gevallen betrof het een mbo-2-diploma of hoger, een startkwalificatie. Ruim een kwart van de voormalige leerlingen van het praktijkonderwijs volgde nog onderwijs, waardoor het mogelijk is dat op een later tijdstip nog meer leerlingen een mbo-1 diploma of hoger behalen.

Praktijkonderwijs telt bijna 30.000 leerlingen
In het schooljaar 2016/’17 stonden bijna 30.000 leerlingen ingeschreven in het praktijkonderwijs, meer jongens dan meisjes. Van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs volgt 3 procent praktijkonderwijs. In 2005/’06 en 2006/’07 was dit percentage ongeveer even hoog.

Daarna kromp deze groep iets, om vanaf 2011/’12 weer te groeien. De voorlopige cijfers van DUO over het schooljaar 2017/’18 laten zien dat het aantal leerlingen in het praktijkonderwijs licht daalt. Hun aandeel in het totaal aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs blijft 3 procent.

Helft leerlingen praktijkonderwijs haalt diploma (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Helft leerlingen praktijkonderwijs haalt diploma (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Man vast na bedreiging Turkse ambassade

De politie heeft in Dordrecht waarschuwingsschoten gelost om een 36-jarige man aan te houden. Hij wordt ervan verdacht dat hij een valse melding heeft gedaan over een dreiging op de Turkse ambassade in Den Haag. De ambassade werd in verband daarmee zondagavond enige tijd extra beveiligd.

Volgens de politie belde de man tegen 19.00 uur op en meldde dat twee mensen een aanslag wilden plegen op de ambassade. De politie nam geen enkel risico en en zette een arrestatieteam in bij het gebouw in Den Haag.

Ondertussen kwam uit onderzoek naar voren dat de melder in Dordrecht woont. Hij staat bij plaatselijke agenten bekend als iemand die verward is en vaker valse meldingen doet. Toen de politie naar zijn woning aan de Vorrinklaan ging, kwam hij naar buiten met een vuurwapen. Omdat de man niet luisterde naar de politie, losten agenten waarschuwingsschoten. Daarop luisterde de man wel en kon hij worden aangehouden.

Niemand raakte gewond. Het wapen bleek nep te zijn. De maatregelen bij de ambassade zijn opgeheven.

Man vast na bedreiging Turkse ambassade
Man vast na bedreiging Turkse ambassade (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.