FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 februari 2018

Misschien komt er helemaal geen Spice Girls reunie

Er is onduidelijkheid ontstaan over de tourplannen van de Spice Girls. Tegen Vogue UK heeft Victoria Beckham zich laten ontvallen dat er helemaal geen tournee komt. Het mode-icoon deed haar uitspraken in New York.

Victoria is in de Verenigde Staten vanwege een presentatie van haar nieuwe collectie. "Ik ga niet op tournee en de meiden ook niet", zei Victoria. Vorige week werd duidelijk dat de leden van de groep een reünie aan het voorbereiden waren. Er zouden plannen zijn voor een tournee door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Victoria vertelde in New York nog wel dat ze het ontzettend leuk vond om iedereen weer gesproken te hebben en dat er druk gesproken is over allerlei dingen die ze samen zouden kunnen doen. "We waren aan het brainstormen", zei ze daarover. "Maar dit is wat ik doe", besloot ze, verwijzend naar kledingstukken uit haar nieuwe collectie die zondag wordt gepresenteerd.

Onduidelijkheid over tour Spice Girls
Onduidelijkheid over tour Spice Girls (Foto: BuzzE)

Uitslag AZ - VVV-Venlo

AZ heeft in de Eredivisie niet weten te winnen van VVV-Venlo. In Alkmaar eindigde de wedstrijd in 0-0 ondanks een overwicht voor de thuisploeg. De grootste kansen waren in de eerste helft echter voor VVV. Na de pauze drukte AZ door, maar vergat hierbij te scoren.

AZ

0 - 0

VVV-Venlo

 
Gele kaart: Bel Hassani (AZ), Castelen, Janssen (VVV-Venlo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (Van Rhijn/81)
Hatzidiakos
Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Van Overeem (Bel Hassani/76)
Koopmeiners (Idrissi/59)
Jahanbakhsh
Weghorst
Seuntjens
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Van Bruggen (Janse/20)
Janssen
Seuntjens
Post
Leemans
Castelen (Opoku/70)
Thy
Hunte (V.van Crooy/87)

Hilversum III van Van Veen komt in Van Dale

De term 'Hilversum III bestond nog niet' uit het gelijknamige lied van Herman van Veen krijgt een plek in de nieuwe editie van de Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon gemeld in het Radio 5-programma Volgspot.

Het lied werd in 1984 geschreven door Willem Wilmink. Hilversum III, de voorloper van 3FM, stond symbool voor de moderne tijd waarin mensen niet meer gezamenlijk liedjes zingen tijdens het werk. "De term heeft de afgelopen decennia de oorspronkelijke betekenis overstegen", stelt Den Boon. "Het staat nu symbool voor het grijze verleden. De laatste jaren wordt de term zelfs gebruikt om een periode aan te duiden nádat Hilversum III daadwerkelijk bestond."

'Hilversum III' staat in de taal inmiddels synoniem voor een "nostalgisch gevoel van het verleden waarin het allemaal beter was. We denken bij het horen van die woorden terug aan de tijd dat er nog geen massacommunicatie was en dat mensen met elkaar omgingen en samen zongen." De term is de laatste jaren in media ook steeds vaker gebruikt buiten de context van de zender of muziek. "In Trouw stond onlangs een artikel over grottekeningen in de oertijd waarin een verwijzing naar de term werd gemaakt."

Guus Meeuwis

Hilversum III was een cover van een Duits nummer. Van Veen had in 1984 een Top 10-hit met het lied. Het lied staat al jaren hoog in de Top 2000.

Eerder maakte Van Dale ook bekend dat de zinsnede 'het is een nacht die je normaal alleen in films ziet' uit het gelijknamige lied van Guus Meeuwis een plekje in het woordenboek krijgt. Ook het opnemen van de strofe 'Harder dan ik hebben kan' van de Zeeuwse band Blof in het gezaghebbende taalboek wordt overwogen.

V. Williams klopt Rus in Fed Cup

Nederland is in de Fed Cup ontmoeting met de Verenigde Staten op een 1-0 achterstand gekomen. Arantxa Rus was niet opgewassen tegen Venus Williams.

Williams, voormalig nummer één van de wereld en nu nog de nummer tien, was in de eerste set oppermachtig tegen Rus, die op de wereldranglijst de 138e plek bezet. Na 26 minuten ging de set met 6-1 naar Williams. De tweede set begon met vier breaks over en weer, waardoor de stand 2-2 was. Vervolgens liep de Amerikaanse uit en won de set met 6-4.

In de tweede partij neemt Richèl Hogenkamp het op tegen Coco Vandeweghe. Kiki Bertens, de hoogstgeplaatste Nederlandse en normaal gesproken de kopman, is niet afgereisd naar de VS.

Uitslag Sparta Rotterdam - PSV

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Sparta Rotterdam en PSV. De thuisploeg kende een uitstekende start en kwam al na zes minuten op voorsprong. Met dank aan Steven Bergwijn boog PSV de achterstand om in een 1-2 overwinning. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Sparta Rotterdam

1 - 2

PSV

 6' Dougall    41' Bergwijn
 56' Bergwijn
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.591
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Chabot
Nelom
Sanusi
Dougall
v.Moorsel (Duarte/65)
Brogno (Dos Santos/46)
Friday
Ahannach (Ache/83)
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Ramselaar
Mauro Júnior (Rosario/ 73)
Hendrix
Lozano (Gudmundsson/46)
De Jong
Bergwijn

Uitslag Heracles Almelo - Willem II

Heracles Almelo heeft in de Eredivisie eindelijk weer eens drie punten behaald. In eigen huis werd Willem II met 1-0 verslagen, waardoor de ploeg naar plek elf is geklommen met 27 punten uit 23 duels. Willem II is met twintig punten de nummer veertien.

In de eerste helft had Heracles de overhand, maar de grootste kans was voor Willem II. Na blunders in de verdediging kon Ogbeche de bal binnenschuiven, maar de Nigeriaan faalde voor open doel. Op slag van rust was het Vermeij die een voorzet van Kuwas binnenknalde: 1-0. Na rust was Croux dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Castro bracht redding. Aan de andere zijde was Montero dichtbij een treffer. In de slotfase werden inzetten van El Hankouri om de 1-1 te maken geblokt.

Heracles Almelo

1 - 0

Willem II

45' Vermeij    
 
Gele kaart: Baas (Heracles Almelo), Ogbeche, Heerkens (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.232
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Van de Berg
Pröpper
Wuytens
Baas
Niemeijer (Osman/64)
Van Ooijen (Jakubiak/87)
Monteiro
Kuwas
Vermeij
Peterson
  Branderhorst
Heerkens
Lachman
Meissner
Tsimikas
Croux
Rienstra
Chirivella (El Hankouri/77)
Haye (Lewis/68)
Sol
Ogbeche

Uitslag FC Utrecht - PEC Zwolle

FC Utrecht heeft zaterdagavond het gat met PEC Zwolle gedicht tot één punt. De Utrechters waren op eigen veld met 2-1 te sterk voor de Zwollenaren.

De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd en Gyrano Kerk werd gevaarlijk. De spits kreeg zijn schot echter niet op doel. Sean Klaiber dacht heel mooi de 1-0 te maken, alleen een boogbal over de uitgekomen Diederik Boer ging naast.

Na zeventien minuten werd er toch gescoord. Sander van de Streek wist Philippe Sandler makkelijk te passeren en legde de bal vervolgens breed op Kerk en de spits kon eenvoudig raak schieten: 1-0. Utrecht was de baas over PEC en vijf minuten na de 1-0 was Zakaria Labyad attent bij een rommelige situatie en schoot vanuit een moeilijke hoek raak: 2-0. Ryan Thomas kreeg voor rust een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar de middenvelder van PEC schoof de bal naast.

Na rust controleerde FC Utrecht de wedstrijd en PEC was niet bij machte om een offensief in te zetten op jacht naar de gelijkmaker. De mogelijkheden bleven er voor de thuisploeg, maar waren niet besteed aan Yassin Ayoub en Mateusz Klich. Ramon Leeuwin kreeg ook een goede mogelijkheid, maar een kopbal van dichtbij kon worden gekeerd door Boer. In de blessuretijd deed PEC nog wat terug, vanaf de strafschopstip maakte Mustafa Saymak de 2-1, maar verder kwam de ploeg van John van 't Schip niet.

FC Utrecht

2 - 1

PEC Zwolle

 17' Kerk
 23' Labyad
   90+3' Saymak (pen)
 
 Gele kaart: Strieder, Labyad, (FC Utrecht), Marinus, Namli, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.301
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Klich (Troupée/74)
Strieder
v.d.Streek
Ayoub
Kerk
Labyad (Görtler/85)
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
Freire
Thomas
Dekker (Parzyszek/80)
Saymak
Namli
Marinus (Menig/63)
Mokhtar (Ondaan/84)

'Aangifte tegen tabaksfabrikanten is hetze'

Ons bereikte via de email een  bericht dat de aanklacht tegen de tabaksindustrie eigenlijk niet meer dan een persoonlijke hetze is van strafrechtadvocate Mr. Ficq. Deze advocate, die als advocaat 'publiekelijke naamsbekendheid' verworven zou hebben, zou volgens de schrijver niet meer dan een verzuurde ex-roker zijn. Hij heeft daarom bij de Orde van Advocaten een tuchtklacht tegen haar ingediend. 

Racisme
Volgens de schrijver, die zelf een roker is, is roken een vrije keuze die hij elke keer dat hij een sigaret opsteekt zélf neemt. De aanklacht tegen de tabaksindustrie ziet hij dan ook als een aanval die de wettelijke keuzevrijheid van de burger afneemt danwel sterk beperkt. Door de hetze die er tegen rokers wordt gevoerd, zijn rokers zo'n beetje de paria van de samenleving geworden.

Iets wat ongehoord is, aldus de schrijver: "Als in plaats van rokers bijvoorbeel Moslims of Negers tot paria van de samenleving gemaakt zouden worden, dan zou het discrimantie of racisme zijn. Dus moslims en negers mogen geen paria van de samenleving gemaakt worden, maar rokers treft dat lot wel. Waarom de ene groep wel, en de andere niet? Moslims die vanuit hun geloof aanslagen plegen en mensen vermoorden, dan nog mogen moslims geen paria van de samenleving worden. Waarom rokers dan wel?"

Verder is de schrijver van mening dat roken een grondwettelijk recht is, getuige de volgende passage: "Indien de zaak voor de strafrechter komt, dan dient de rechter zich te beseffen dat de Rechtspraak geen wetgevende macht is. Tevens dient de Rechtspraak de burger te beschermen tegen een overmacht van overheid en Staat. De Staat, de overheid en regering, die hebben nu niet de macht om middels wetgevingen de gedragingen van burgers, zoals consumeren van tabak, te verbieden. Dat kan niet in de Nederlandse huidige grondwet en Staatsrecht."

Verzuurd
De schrijver verwijst nog even fijntjes naar de hetze rondom energiedrankjes: "Helaas is Nederland een verzuurde zeurderige samenleving waarbij sommige mensen als minderheid de gedragingen van de meerderheid willen beheersen. Nederland glijd af en verzand in een verzuurde samenleving die altijd loopt te zeuren, dat moet verboden, dat moet afgeschaft, daar zou iets aan gedaan moeten worden, en meestal gaat het eigenlijk nergens over."

Hij noemt als voorbeeld de landelijke media aandacht over energiedrankjes: "Kinderartsen riepen in landelijke media de regering op om energiedrankjes onder de 18 jaar te verbieden. Echter toen ik mij daarvoor ging interesseren en de betreffende arts vond welke ermee is begonnen, toen bleek dat het gaat om 23 mensen per jaar waarbij energiedrankjes problematisch is."

Volgens de schrijver een 'belachelijk beleid' om dan energiedrankjes te gaan verbieden: "Indien de regering, en Staten Generaal dat beleid zouden hanteren, dan moet dus alles in Nederland verboden worden als het voor 23 mensen of meer problematisch is. Dan blijft er verdomd weinig over, want Nederlanders zijn zulke verzuurde burgertrutten geworden dat er altijd wel 23 mensen te vinden zijn die van iets een probleem maken, zelfs als het absoluut dus geen probleem is".

In de PDF hieronder kun je de volledige mail lezen. 

Noord-Korea kan VN-contributie niet overmaken

De Noord-Koreanen kunnen hun bijdrage aan het budget van de Verenigde Naties niet overmaken. De internationale sancties tegen een belangrijke Noord-Koreaanse staatsbank maken dat onmogelijk, stelt de Noord-Koreaanse VN-missie.

Noord-Korea zegt voor dit jaar ongeveer 184.000 dollar (ruim 150.000 euro) verschuldigd te zijn aan de VN. De Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Ja Song-nam zou de kwestie inmiddels hebben besproken met een hoge VN-functionaris. Ja wil dat de internationale organisatie helpt de transactie alsnog mogelijk te maken.

Het voorval bewijst volgens de Noord-Koreaanse VN-missie "hoe wreed en onbeschaafd de sancties zijn". Als Pyongyang de VN-contributie niet kan betalen, is het volgens een verklaring "glashelder" dat de Verenigde Staten en "hun volgelingen"daarvoor verantwoordelijk zijn. Zowel de VS als de VN-veiligheidsraad besloten eerder tot sancties tegen de Noord-Koreaanse bank.

Noord-Korea kan VN-contributie niet overmaken
Noord-Korea kan VN-contributie niet overmaken (Foto: ANP)

Satudarah-kopstuk weer opgepakt in Oostenrijk

Een van de oprichters van motorbende Satudarah, Michel B., is voor de tweede keer in korte tijd aangehouden in Oostenrijk. Hij was eerder deze week nog door de Oostenrijkse rechter op borgtocht vrijgelaten. "Maar wij willen hem echt heel graag gewoon in hechtenis hebben", licht een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) toe.

In een nieuw Europees aanhoudingsbevel heeft het Nederlandse OM het vluchtgevaar onderstreept. B. was nog in het wintersportoord Gerlos in Tirol. Hij werd daar ruim een week geleden ook al gearresteerd op verzoek van de Nederlandse autoriteiten, maar kwam na het weekend weer op vrije voeten.

De man wordt verdacht van leidinggeven aan een criminele organisatie. Diezelfde verdenking geldt ook voor diverse andere leiders van Satudarah, die in eigen land in voorarrest zitten. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan geweld, afpersing, wapenbezit en drugshandel.

Penningmeester
In september vorig jaar werden drie landelijke bestuursleden van Satudarah aangehouden: Xanterra M., zijn broer Angelo M. en Paul M. Afgelopen week volgde in Tilburg de arrestatie van de landelijke penningmeester en de penningmeester van chapter Eindhoven.

B. was maandenlang voortvluchtig. Hij stond sinds oktober op de nationale opsporingslijst van het OM. Hij was op wintersportvakantie in Gerlos.

Satudarah-kopstuk weer opgepakt in Oostenrijk
Satudarah-kopstuk weer opgepakt in Oostenrijk (Foto: ANP)

Ontsnapte paarden rennen over Britse snelweg

Een groep ontsnapte paarden heeft voor verkeersoverlast gezorgd door een Britse autosnelweg op te rennen. De dieren stormden tot verbijstering van automobilisten over de M60 bij Manchester, bericht de krant Manchester Evening News. Ze konden later worden ingesloten.

Op een filmpje dat is gemaakt vanuit een auto is te zien hoe meerdere paarden het verkeer tegemoet rennen. "Ze moeten heel bang zijn", herhaalt een vrouw terwijl de dieren langs het voertuig snellen. "Raak alsjeblieft de auto niet", prevelt een mannelijke inzittende ondertussen. Andere mensen maakten op Twitter melding van hun opvallende medeweggebruikers.

De politie bevestigde de ontsnapping van de dieren. "Het lijkt erop dat de zes of zeven paarden aan de wandel zijn gegaan", zei een politiewoordvoerder. De dieren zouden zijn ontsnapt uit een veld in de buurt van de snelweg. "Ze zijn nu ingesloten op een parkeerplaats in Bredbury. We hebben contact opgenomen met de eigenaar."

Ontsnapte paarden rennen over Britse snelweg
Ontsnapte paarden rennen over Britse snelweg (Foto: ANP)

Stoke City en Brighton & Hove Albion in evenwicht

De wedstrijd tussen Stoke City en Brighton & Hove Albion heeft zaterdagmiddag geen winnaar opgeleverd. Het duel eindigde in 1-1.

Bij de bezoekers was er een basisplek voor Davy Pröpper en Jürgen Locadia zat voor het eerst op de bank. De spits kwam in januari over van PSV maar kon vanwege een hamstringblessure nog niet in actie komen voor zijn nieuwe club. Erik Pieters verscheen aan de aftrap bij Stoke City.

De kansen waren schaars in de eerste helft, waar José Izquierdo nog de beste kans kreeg maar Jack Butland bracht redding. De Colombiaan vond na 32 minuten spelen wel het net. De aanvaller was het eindstation na een prachtige aanval en Dale Stephens bood Izquierdo de mogelijkheid om te scoren: 0-1.

Na een uur spelen een kans voor Pröpper, die dit seizoen nog niet scoorde voor Brighton, maar de kopbal van de middenvelder gaat net over. Zes minuten later was het 1-1. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied van Xherdan Shaqiri was doelman Matthew Ryan te machtig.

Een debuut werd Locadia niet gegund door mananger Chris Hugton van Brighton en vanaf de bank zag de spits de wedstrijd in 1-1 eindigen. De gasten stapten daarmee als gelukkigste ploeg van het veld want een strafschop van Charlie Adam werd gestopt door Ryan.

Rest van de uitslagen:
Everton - Crystal Palace 3-1
Swansea City - Burnley 1-0
West Ham United - Watford 2-0

Darttalent Cadby pakt eerste titel bij de PDC

Darter Corey Cadby heeft in zijn tweede weekend als tourkaarthouder bij de PDC direct een titel weten te bemachtigen. Het darttalent uit Australië was in de finale van de vijfde UK Open Qualifier met 6-4 te sterk voor wereldkampioen Rob Cross. 

Cross begon fantastisch tegen John Part met 6-0 en een gemiddelde van 105, daarna had hij geluk tegen Benito van de Pas (6-5) die matchdarts miste. Daarna gingen Jason Lowe (6-3), Darren Johnson (6-3), Simon Whitlock (6-2), Michael Smith (6-4) en Kim Huybrechts (6-1) er af. Cross won ondertussen van Jan Dekker (6-2), Nicholas Bell (6-4), Stefan Nilles (6-5), Chris Dobey (6-3), West West (6-4) en Peter Wright (6-4). 

De finale was van hoog niveau. Op één leg na, waren de legs in vijf beurten klaar. In de finale nam Cross het voortouw met een 88-finish en een 85-finish voor 1-4. Vanaf dat moment was het de beurt aan Cadby. Hij gooide een elfdarter voor de rebreak en was in zijn eigen leg na vijf beurten klaar. Cruciaal werd de achtste leg. Cross miste bulls-eye voor een 125-finish en Cadby beukte er een 161-finish in. Cadby sloot vervolgens in stijl af met een 134-finish. 

De beste Nederlanders zaterdag waren Vincent Kamphuis en Jelle Klaasen. Beide darters haalden de kwartfinale. Kamphuis deed dit met name door extreem veel 180’ers te gooien en kwam in de kwartfinale ook nog op een 3-1-voorsprong tegen Kim Huybrechts. De Belg draaide de partij en won uiteindelijk met 4-6. Klaasen trof een uitmuntende Peter Wright, die met een bulls-eye 121-finish te sterk was voor de Brabander. Dirk van Duijvenbode en Vincent van der Voort verloren bij de laatste 32. Geert Nentjes en Jeffrey de Zwaan pakten nog wat ponden mee door de laatste 64 te halen.

 

De finale tussen Cross en Cadby. (Bron: YouTube)

Laatste 32
Corey Cadby 6 | 3 Darren Johnson
Simon Whitlock 6 | 2 Krzysztof Ratajski
Michael Smith 6 | 4 James Wilson
John Henderson 6 | 3 Robert Thornton
Martin Schindler 6 | 5 James Wade
Vincent Kamphuis 6 | 3 Darren Webster
Mervyn King 6 | 1 Daryl Gurney
Kim Huybrechts 6 | 2 Jamie Lewis
Jelle Klaasen 6 | 5 Steve Beaton
David Evans 6 | 4 Alan Norris
Justin Pipe 6 | 2 Nathan Rafferty
Peter Wright 6 | 3 Ian White
Chris Dobey 6 | 5 Dirk van Duijvenbode
Rob Cross 6 | 5 Stefan Nilles
Steve West 6 | 0 Jim Walker
Jonny Clayton 6 | 4 Vincent van der Voort

Achtste finales
Corey Cadby 6 | 2 Simon Whitlock
Michael Smith 6 | 0 John Henderson
Vincent Kamphuis 6 | 2 Martin Schindler
Kim Huybrechts 6 | 4 Mervyn King
Jelle Klaasen 6 | 3 David Evans
Peter Wright 6 | 1 Justin Pipe
Rob Cross 6 | 3 Chris Dobey
Steve West 6 | 4 Jonny Clayton

Kwartfinale
Corey Cadby 6 | 4 Michael Smith
Kim Huybrechts 6 | 4 Vincent Kamphuis
Peter Wright 6 | 2 Jelle Klaasen
Rob Cross 6 | 4 Steve West

Halve finales
Corey Cadby 6 | 1 Kim Huybrechts
Rob Cross 6 | 4 Peter Wright

Finale
Corey Cadby 6 | 4 Rob Cross

MŠlaga - Atlťtico na 39 seconden beslist

Atlético Madrid heeft zaterdag geen fout gemaakt op bezoek bij Málaga, waardoor de Madrilenen de druk houden op koploper Barcelona.

Atlético kwam als eerste van de grote ploegen in actie in LaLiga en ging op bezoek bij hekkensluiter Málaga. De ploeg van Diego Simeone won vier van de laatste vijf competitiewedstrijden, waar Málaga's laatste zege van 10 december dateerde.

Al na 39 seconden kwamen de gasten via Antoine Griezmann op voorsprong. De Fransman kreeg met wat geluk de bal voor zijn voeten en wist doelman Roberto te passeren. In het vervolg van de eerste helft bleven grote mogelijkheden uit.

Zes minuten na rust voorkwam Jan Oblak met een uitstekende redding de 1-1. Het bleek een cruciale ingreep van de Sloveen te zijn, want de vroege treffer van Griezmann bleek voldoende voor de zege. Atlético komt op zes punten van koploper Barcelona, waar de Catalanen zondag nog in actie komen tegen Getafe.

Uran bergop de beste in Colombia Oro y Paz

Rigoberto Urán heeft de vijfde etappe naar Salento in de Colombia Oro y Paz gewonnen. De nummer twee van de afgelopen Tour de France was op de slotklim in de sprint te snel voor Nairo Quintana. Quintana neemt wel de leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

Elf renners zouden direct vanuit de start voor de aanval kiezen. De kopgroep kreeg nooit veel ruimte van het peloton waar Quick-Step Floors en Team Sky het tempo bepaalden. Rodrigo Contreras, die vorig jaar nog uitkwam voor Quick-Step Floors, zou het het langst volhouden van de kopgroep, maar zou op de slotklim teruggepakt worden door het peloton.

Op de slotklim naar Salento zou ook Movistar helpen om het tempo hoog te houden in het peloton. Langzaam dunde het peloton uit tot een kleine groep. In de laatste kilometer met stukken tot 34 procent moest Alaphilippe de andere klassementsrenners laten gaan. Egan Bernal legde het tempo zo strak dat alleen zijn teamgenoot Sergio Luis Henao, Uran en Quintana hem konden volgen. In de sprint bergop was Uran net wat sterker dan Quintana. Bernal zou derde worden.

Slapeloze nacht voor wielerploeg vanwege 'gewapende omsingeling hotel'

De Italiaanse wielerploeg Nippo-Vini Fantini heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag geen oog dicht gedaan. Vanwege de vierdaagse wedstrijd Tour de La Provence verbleef de ploeg in een hotel aan de Côte d'Azur. In de nacht ging het alarm af en omdat het alarm bleef gaan ging één van de wielrenners naar de receptie om te horen wat er aan de hand was. Volgens de receptie was het hotel omsingeld door gewapende mensen.

Eduard-Michael Grosu, renner Nippo-Vini Fantini: “Rond middernacht klonk het alarm. Omdat het alarm niet stopte dacht ik dat er echt iets aan de hand was en ging ik naar beneden. Bij de receptie was paniek. In eerste instantie wilden ze niet vertellen wat er aan de hand was maar na enig aandringen vertelden de mensen van het hotel dat we op de grond moesten gaan liggen omdat mensen met wapens het hotel hadden omsingeld. Er was paniek. Ik ben terug naar mijn kamer gegaan maar probeer na zo'n bericht nog maar eens in slaap te vallen. Vandaag bleek dat het een telefoongrap van iemand was.”

Wateroverlast verraadt hennepkwekerij

Een melding van wateroverlast leidde vrijdagavond naar een hennepkwekerij in een bovenwoning aan de Hofstad in ’s-Hertogenbosch. De bewoner werd aangehouden. Kort voor 19.00 uur kreeg de politie een melding van bewoners dat water hun woning binnensijpelde.

Ter plaatse bleek het water uit de bovenwoning vandaan te komen. Daar was een kraan open blijven staan. De bewoner was inmiddels thuisgekomen. Tijdens een kijkje in de woning troffen ze op de slaapkamer een hennepkwekerij aan met ruim 300 planten. De stroom werd illegaal afgetapt. Door de waterlekkage en de illegale aftapping van de stroom was er een zeer gevaarlijke situatie ontstaan.

De bewoners van de benedenwoning hebben in verband met de situatie dan ook de nacht elders door moeten brengen. De verdachte bewoner werd aangehouden, na verhoor mocht hij naar huis. Er is een proces-verbaal opgemaakt dat doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie voor verdere afhandeling.

Wateroverlast verraadt hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)
Wateroverlast verraadt hennepkwekerij (Foto: stockfoto politie.nl)

Extra geld voor verpleeghuizen ter discussie

Door nieuwe kwaliteitseisen in verpleeghuizen wordt mogelijk een deel van de 2,1 miljard euro aan investeringen teruggedraaid. Dat komt door nieuwe normen voor de personeelsbezetting die eind dit jaar moeten gaan gelden.

Uit documenten die de Volkskrant kreeg door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) blijkt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid dit niet hebben zien aankomen.

Oud-PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn maakte zich destijds hard voor de extra miljardeninvestering, maar bronnen rond de huidige regering denken dat CDA, D66 en ChristenUnie een deel van de investeringen willen terugdraaien.

Van Rijn dwong de extra investeringen destijds af, mede onder invloed van het zorgmanifest van Hugo Borst en Caren Gaemers.

Extra geld voor verpleeghuizen ter discussie
Extra geld voor verpleeghuizen ter discussie (Foto: ANP)

Canadese curlers stomen door richting medailles

De Canadese curlers Kaitlyn Lawes en John Morris komen alsmaar beter op dreef op de Olympische Spelen. In het toernooi voor gemengde dubbels verloren de twee favorieten hun eerste duel nog, maar zaterdag boekten ze al de vijfde opeenvolgende overwinning.

Anastasia Bryzgalova en Alexander Krushelnitskiy uit Rusland gingen voor de bijl en spannend was het geen moment: Lawes en Morris kwamen al met 3-0 voor in het eerste end en veegden vervolgens de vloer aan met het Russische duo, wat uiteindelijk een 8-2 zege opleverde.

Wereldkampioenen Jenny Perret en Martin Rios hadden het moeilijk met het Zuid-Koreaanse duo, maar de Zwitsers bleken in het laatste end net iets handiger te zijn en werkten zich met twee punten naar een 6-4 overwinning.

De Amerikaanse broer en zus Matt en Rebecca Hamilton verloren na hun overwinning op dag één vier keer op rij, maar twee bijzonder sterke ends brachten ze zaterdag een verrassend ruime overwinning tegen Noorwegen: 10-3. China won met 10-5 van Finland, dat alles tot nu toe verloor.

Zondag wordt vanaf 01.05 uur de zevende en laatste sessie in de groepswedstrijden gespeeld. Canada gaat met vijf zeges op kop, gevolgd door Zwitserland met vier overwinningen, dan Noorwegen en de Russen. De eerste vier spelen maandag de halve finales, dinsdag worden de medailles verdeeld.

SociOlympics dag 4, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

De eerste wedstrijddag was bijzonder succesvol voor Nederland. Met de SWEEP op de 3000 meter als absoluut hoogtepunt. Verrassend was het goud daarin voor Carlijn Achtereekte.

Maar het goud was dus voor Achtereekte!

Haar familie in Nederland was er uiteraard ook erg blij mee.

Ook haar oma zat er vooraf helemaal klaar voor!

Jac Orie is de coach van Achtereekte en die rijgt de olympische successen bij elkaar.

Er was dus ook zilver voor Sjinkie Knegt bij het shorttrack, wat dan weer een mooie statistiek opleverde. 

Minder goed nieuws was er bij het snowboarden, waar Niek van der Velden zijn arm brak. Hij verwacht snel weer terug te zijn!

In het shorttrackstadion was er nog een groepje Noord-Koreanen die Zuid-Korea probeerde te veroveren. Niet op de manier waarop de grote leider dat het liefst zou doen overigens.

Altijd al van een olympische skipiste willen gaan? Dat kan tegenwoordig met een VR-bril!

Gisteren berichtten we al over het nu al legendarische tafelcurling-spel. Vandaag zagen we het eerste Nederlandse team met skip Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte.

Voorafgaand aan de 3.000 meter schaatsen hadden de commentatoren wat andere dingen aan hun hoofd.

Jozef Nizis was aan het laagvliegen bij het rodelen vandaag. Of dit echt sneller is dan normaal is dan weer de vraag.

In de mediabus op weg naar de diverse locaties was het lekker druk vandaag.

Ons Koreaans is nog niet heel goed. Maar op zich is dit wel een mooi beeld.

En we sluiten af met misschien wel het spandoek van de dag;

Psycho-acteur John Gavin (86) overleden

Acteur John Gavin is overleden. Hij stierf vrijdag op 86-jarige leeftijd in zijn huis in Beverly Hills omringd door zijn familie, meldt TMZ. Gavin overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Ook had hij al lange tijd leukemie.

Gavin beleefde in de jaren vijftig en zestig het hoogtepunt van zijn acteercarrière. Hij speelde onder meer in de horrorklassieker Psycho en was te zien als Julius Caesar in Spartacus. Voor zijn rol in A Time To Love And A Time To Die won Gavin een Golden Globe.

Na zijn carrière was Gavin enige jaren voorzitter van de Screen Actors Guild. In de jaren tachtig werd hij onder president Ronald Reagan de Amerikaanse ambassadeur in Mexico.

Psycho-acteur John Gavin (86) overleden
John Gavin (links), Dan O'Herlihy en Lana Turner

Gezamenlijke Koreaanse ijshockeyploeg hard onderuit op Spelen

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen heeft een gezamenlijke Noord- en Zuid-Koreaanse ijshockeyploeg een wedstrijd gespeeld. In Pyeongchang begonnen de Koreaanse dames hun toernooi met een bijzonder pittige opgave.

Zwitserland was de tegenstander, vier jaar geleden nog goed voor brons. Al snel werd duidelijk dat een gezamenlijk Korea in elk geval wat ijshockey betreft niet het beste Korea is: Zwitserland won uiteindelijk met maar liefst 8-0. 

De show werd gestolen door de 19-jarige Alina Müller, die vier goals maakte en daarmee het record evenaarde voor meeste goals in één wedstrijd bij het damesijshockey op de Spelen. Overigens is Müller weliswaar jong, ervaring heeft ze genoeg: in Sochi tekende ze in 2014 als 15-jarige een minuut voor tijd voor de winnende goal in de wedstrijd om olympisch brons.

De andere wedstrijd in groep B, de op papier minst sterke groep, werd gewonnen door Zweden. Een spannend duel werd met 2-1 gewonnen van Japan, dat in de laatste minuten uit alle macht, maar zonder succes nog probeerde de gelijkmaker te forceren.

Zondag om 13.10 uur komt olympisch kampioen Canada voor het eerst in actie. Zij spelen dan tegen het Russische team, terwijl de VS het om 08.40 opneemt tegen Finland.

De Noord-Koreaanse fans zaten ondanks de achterstand volop te juichen en te supporteren (Pro Shots/Action Images)
De Noord-Koreaanse fans zaten ondanks de achterstand volop te juichen en te supporteren (Pro Shots/Action Images)

Borussia Dortmund wint bij rentree Marco Reus

Borussia Dortmund is zaterdagmiddag geklommen naar de derde plek in de Bundesliga door Hamburger SV op eigen veld nipt te verslaan.

Het duel stond vooral in het teken van de terugkeer van Marco Reus. Voor het eerst sinds 27 mei 2017 stond de vleugelaanvaller weer op de velden en hij verscheen aan de aftrap bij Dortmund.

De gasten, waar Rick van Drongelen een basisplek had, boden goed weerstand in de eerste helft en kregen vijf minuten voor rust zelfs een goede kans op de 0-1. Een inzet van ex-FC Groningen-aanvaller Filip Kostic was echter te slap en kon door Roman Bürki gepakt worden.

Bij de thuisploeg was er wederom een basisplek voor de van Chelsea overgekomen Michy Batshuayi en de spits was vorige week tegen 1. FC Köln al twee keer trefzeker en vond zaterdag weer het net. Vier minuten na rust schoot de Belg een voorzet van Christian Pulisic bij de tweede paal binnen.

Het was een wonder dat Dortmund vervolgens niet op 2-0 kwam. André Schürrle's poging werd gekraakt door Christian Mathenia, waarna Mamoud Dahoud de rebound vervolgens niet goed raakte en Pulisic al glijdend de bal ook niet tussen de palen kreeg.

Na 72 minuten spelen kwam er een einde aan de rentree van Marco Reus, die het veld verliet voor de eveneens van een blessure herstelde Mario Götze. In de blessuretijd van de wedstrijd werd de marge toch twee doelpunten dankzij Götze en zo komt Dortmund na 22 wedstrijden op 37 punten en staat het derde, Hamburger SV blijft zeventiende.

Rest van de uitslagen:
Bayer Leverkusen - Hertha BSC 0-2
Eintracht Frankfurt - 1.FC Köln 4-2
TSG 1899 Hoffenheim - Mainz 05 4-2
Hannover 96 - Freiburg 2-1

Nieuwe leider Iers-nationalistische Sinn Fťin

De Ierse nationalistische partij Sinn Féin heeft zaterdag na ruim 34 jaar een nieuwe leider. De partij installeerde op een congres van 2000 partijleden in Dublin zaterdag Mary Lou McDonald als opvolger van Gerry Adams.

Een van de voornaamste doelen van de partij is de hereniging van de republiek Ierland met het bij Groot-Brittannië behorende Noord-Ierland. "McDonalds stijl is anders, maar onze doelen blijven hetzelfde: om in het noorden en in het zuiden in de regering te zitten, Ierse eenheid en verzoening te bereiken in een gedeelde republiek waar grote sociale veranderingen zijn", zei de propagandachef van Sinn Féin, Ciarán Quinn, tegen de Irish Times.

De linkse partij zou met partijleider McDonald een belangrijkere rol kunnen gaan spelen, vooral in de republiek Ierland. McDonald zou daar meer kiezers aanspreken dan politiek veteraan Adams die vrijwel uitsluitend in verband werd gebracht met het bloedige en slepende conflict over Noord-Ierland.

Nieuwe leider Iers-nationalistische Sinn Féin
Nieuwe leider Iers-nationalistische Sinn Féin (Foto: ANP)

Motief Vegas-schutter ook na sectie onbekend

Ook een lijkschouwing heeft geen licht geworpen op de motieven van massamoordenaar Stephen Paddock, die tientallen concertgangers doodschoot in Las Vegas. Dat bericht de lokale krant Review-Journal, die het autopsierapport uit oktober in handen kreeg.

Paddock opende in oktober vorig jaar het vuur vanuit een hotelkamer. Daardoor vielen 58 doden. Het is nog steeds een raadsel waarom de 64-jarige Amerikaan besloot een bloedbad aan te richten. Hij pleegde zelfmoord voordat de autoriteiten hem konden aanhouden.

Onderzoekers ontdekten volgens de krant sporen van een kalmeringsmiddel in de urine van Paddock. Ze troffen echter niets aan wat hem tot de daad zou kunnen hebben aangezet. Ook een hersenonderzoek leverde geen aanknopingspunten op. Er kwamen geen grote afwijkingen aan het licht.

"Mogelijk zullen we nooit begrijpen waarom Steve dit heeft gedaan", zei de jongere broer van de schutter, Eric Paddock. Eerder werd gespeculeerd dat de gezondheidstoestand van Paddock mogelijk een rol speelde bij zijn besluit burgers dood te schieten.

Motief Vegas-schutter ook na sectie onbekend
Motief Vegas-schutter ook na sectie onbekend (Foto: ANP)

Oranje rekent af met TsjechiŽ in kwartfinale WK Zaal

De Oranje hockeydames kwamen in de kwartfinale tegen Tsjechië op een comfortabele voorsprong in de eerste helft. Maar dat een voorsprong in het zaalhockey vrijwel nooit comfortabel is bleek na de rust: Tsjechië scoorde twee keer achter elkaar en was weer terug in de wedstrijd. Oranje boog de alles-of-niets poging van Tsjechië (veldspeelster voor een keeper) in hun voordeel om: 8-3. Vanavond om 19.30 speelt Oranje de halve finale tegen Oekraïne.

De kwartfinale: een knock-out wedstrijd. ‘Slechts’ een kwartfinale, maar misschien wel de spannendste van het hele toernooi: verlies je deze, dan gooi je meteen je hele toernooi in de prullenbak, hoe goed je in de poulefase ook gepresteerd hebt. Oranje is regerend wereldkampioen, en heeft dus wat te verliezen. Tsjechië eindigde als vierde in poule B en was daarom de tegenstander van de Oranje dames, die als eerste eindigden. Op papier de zwakste tegenstander dus, al heeft Tsjechië wel een zaalhockeytraditie en is de ploeg zeker niet te onderschatten.

Waar Mila Muyselaar zei dat de Tsjechen tijdens het EK meer aanvallend speelden, was daar nu in ieder geval in de beginfase geen sprake van. Oranje had een paar kleine kansjes, maar vanuit moeilijke hoeken en met alle Tsjechen in de cirkel. De grootste kans was uiteindelijk voor Tsjechië zelf. Tijdens een snelle uitbraak kreeg Barbora Haklova de bal voor het intikken, maar zij maaide compleet over de bal heen. Donja Zwinkels was vervolgens met een listig hoog backhandschot dichtbij, maar doelvrouw Barbora Cechakova redde.

Na acht minuten spelen was het Kiki van Wijk die de eerste strafcorner versierde voor Oranje. Pien van Nes ging klaarstaan op kop van de cirkel, maar Oranje ging voor de variant en Van Nes passte door naar Gabriëlle Mosch. Die tekende voor haar eerste goal van dit toernooi en zette Nederland op voorsprong. Niet veel later verdubbelde Elin van Erk de score. Kiki van Wijk priegelde zich knap tussen drie Tsjechen door, leek zelf te gaan maar passte op het laatste moment toch Van Erk in, die prima afrondde. De Tsjechen hoopten vervolgens de aansluitingstreffer te maken, maar die werd afgekeurd vanwege een overtreding op Lieke van Wijk even daarvoor. Van Erk mocht daarna haar tweede van de wedstrijd bijschrijven, opnieuw op aangeven van Van Wijk.

Eind van de eerste helft werd Nederland wat gemakzuchtig. Een strafcorner werd niet goed aangegeven door Veen en liep op niets uit. De Oranje-speelsters liepen zich vaker vast, wat de Tsjechen de kans gaf er af en toe uit te komen. Heerbaart verrichtte een paar reddingen, maar op slag van rust vergrootte Oranje de voorsprong nog. Een nu wel goed aangegeven en gestopte strafcorner gaf Pien van Nes de kans genadeloos uit te halen: 4-0.

Een 4-0 voorsprong lijkt comfortabel, maar dat dat in het zaalhockey nooit het geval is bleek in de tweede helft. Even na rust kwamen de Tsjechen tot scoren. Een aanval van Nederland trof geen doel en vervolgens konden de Tsjechen counteren. Renata Capouchova tikte binnen. Daar bleef het niet bij. Niet veel later pushte Barbora Haklova hoog over de uitkomende Heerbaart heen in de touwen: 4-2.

Tsjechië was weer volledig terug in de wedstrijd. Het werd spannend. Een corner van Van Nes werd er uitgelopen door keepster Cechakova en vervolgens kreeg Oranje meteen een – overigens gemakkelijk gegeven – corner tegen. Die werd eruit gehaald door de verdediging en de tweede daaropvolgende corner redde Heerbaart knap.

De Tsjechen roken dat er iets te halen viel en gingen met 7 minuten op de klok hogedruk spelen. Maar de goal viel juist aan de andere kant: Fabienne Roosen onderschepte een bal en bracht Noor de Baat in stelling. De Tsjechische keepster zat er nog aan, maar de bal rolde toch de goal in: 5-2.

Tsjechië deed een alles of niets poging door de keepster eruit te halen. Dat leverde kansjes op. De Tsjechen brachten het verschil weer terug naar twee: een strafcornervariant werd hard binnen gepusht door Katerina Lacina. Vervolgens was het echter aan Nederland. Van Erk haalde een strafcorner die Van Nes binnen pushte: 6-3. De buit was binnen, met nog iets meer dan een minuut op de klok. Maar wie dacht dat Oranje het rustig uit ging spelen had het mis. Fraaie acties van Veen en Van Wijk leverden in de laatste minuut nog de 7-3 en 8-3 op.

Oranje speelt zaterdag om 19.30u de halve finale tegen Oekraïne.

Cutrone grote man bij winnend AC Milan

AC Milan heeft zaterdagmiddag de elfde competitiezege van het seizoen geboekt. Laagvlieger SPAL 2013 werd aan de kant gezet.

Milan kende een goede reeks in aanloop naar de wedstrijd tegen de nummer zeventien van de Serie A. De ploeg van Gennaro Gatusso was sinds 27 december ongeslagen in alle competities en won vier van de laatste zeven wedstrijden.

De nummer acht van de Serie A kende een droomstart want al na twee minuten voorsprong bracht Patrick Cutrone AC Milan aan de leiding. Met een intikker maakte de twintigjarige spits zijn vierde competiedoelpunt van het seizoen.

Milan had de overhand tijdens de wedstrijd en Cutrone schoot Milan twintig minuten na rust in veilige haven. De Italiaans jeugdinternational stond wederom op de goede plek om de bal binnen te tikken en bracht daarmee zijn seizoenstotaal op twaalf treffers in alle competities.

Lucas Biglia maakte ruim een kwartier voor tijd defintief een einde aan de spanning. De Argentijnse middenvelder schoot van afstand de 0-3 tegen de touwen en was voor het eerst trefzeker in Milanese dienst. In de laatste minuten van de wedstrijd bepaalde invaller Fabio Borini de eindstand 0-4 en zodoende boekte AC Milan een zeer ruime uitzege.

FOK! sportfoto-onderschrift week 6

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Gowzah met het volgende onderschrift: "Another one bites the frost."

De opgave van deze week:

We zien Davis Cup-captain Paul Haarhuis en Robin Haase (verstopt onder de handdoek), wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zien Davis Cup-captain Paul Haarhuis en Robin Haase (verstopt onder de handdoek), wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Na echec op WK is Van der Poel opnieuw oppermachtig

Zaterdag heeft Mathieu van der Poel de Krawatencross gewonnen. De regerend Europees en Nederlands kampioen ging in Lille van start tot finish aan de leiding. De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door wereldkampioene Sanne Cant.

Na het teleurstellende WK in Valkenburg afgelopen zondag had de jongste Van der Poel geen moeite om zich op te laden voor de laatste wedstrijd van de DVV-trofee. De renner van Corendon-Circus ging er na de start als een haas vandoor. Toon Aerts deed een poging om bij te blijven maar een foutje in het zand maakte daar een einde aan. Vanaf dat moment reed de Nederlander onbedreigd naar zijn 27e zege van het seizoen. Van der Poel was voor de wedstrijd al zeker van eindwinst in de DVV-trofee.

In de strijd voor de tweede plaats versloeg Tim Merlier in een sprint zijn landgenoot Laurens Sweeck. Wereldkampioen Wout van Aert speelde geen rol van betekenis. Na zijn zege op het WK was hij voor een korte vakantie afgereisd naar het buitenland. Van Aert gaat zich nu richten op de wegwedstrijden in het voorjaar.

In de wedstrijd bij de vrouwen was een groep met Cant en de Nederlandse rensters Maud Kaptheijns en Annemarie Worst weggereden. Halverwege de wedstrijd plaatste de Belgische een versnelling en schudde haar medevluchters af. Op de finish had Cant een voorsprong van dertien seconden op Kaptheijns. Worst finishte op de derde plaats. De Amerikaanse Katie Compton werd zevende maar pakt wel de eindzege in de DVV-trofee.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Tim Merlier (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Toon Aerts (BEL)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Wout van Aert (BEL)
9. Tom Meeusen (BEL)
10. Michael Vanthourenhout (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Maud Kaptheijns (NED) (BEL)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Manon Bakker (NED)
6. Loes Sels (BEL)
7. Katherine Compton (USA)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Nikki Brammeier (GBR)
10. Alice Maria Arzuffi (ITA)

Sanchez wint voor Valverde in Vuelta a Murcia

Luis León Sanchez heeft de Vuelta a Murcia op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Astana reed in de slotkilometer weg bij zijn medevluchter Alejandro Valverde. Philippe Gilbert maakt met de derde plaats het podium compleet.

In het eerste uur van de wedstrijd ontstond er een kopgroep van veertig renners met als belangrijke namen: Philippe Gilbert, Bob Jungels en Matteo Trentin. Met nog negentig kilometer te gaan zou de kopgroep op de beklimming van de Alto la Zarzadilla uit elkaar spatten. In totaal zouden zes renners overblijven met daarbij drie renners van Quick-Step Floors: Gilbert, Jungels en ook Pieter Serry. De andere drie renners waren Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert), Trentin (Mitchelton-Scott) en Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin).

Met nog zeventig kilometer te gaan vond Gilbert dat het niet hard genoeg ging in de kopgroep en op de laatste beklimming van de dag, de Alto Collado Bermejo, ging Gilbert er alleen vandoor. Ook in het peloton kwam er op deze beklimming actie. Valverde reed samen met het Astana-duo Sanchez en Jakob Fuglsang naar de kopgroep toe.

Op vijftig kilometer van de streep zou Gilbert weer worden ingelopen door de eerste achtervolgers, waar Valverde, Sanchez en Fuglsang de aansluiting hadden gemaakt. Vanspeybrouck en Schmidt waren vooraan inmiddels wel afgehaakt.

In de finale van de Vuelta a Murcia zou Valverde samen met Sanchez wegrijden uit de kopgroep. De beide renners afkomstig uit Murcia werkten goed samen en bouwden hun voorsprong gestaag uit. Gilbert probeerde solo nog de sprong naar voren te maken, maar de voorsprong van de twee was al te groot. In de laatste kilometer bleek Sanchez te sterk te zijn voor streekgenoot Valverde.

Rodelaar Loch aan kop op Spelen, uitdagers falen

Rodelaar Felix Loch gaat na de eerste twee van in totaal vier runs op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding. De Duitser hoopt in Zuid-Korea voor de derde keer op rij olympisch goud te pakken, maar is dit seizoen behoorlijk wisselvallig.

In de eerste run zag Loch hoe drie van de voornaamste uitdagers allemaal de fout in gingen. De Rus Semen Pavlichenko zette na een grote fout halverwege pas de 23e tijd neer in run één, en na de twaalfde tijd in de tweede afdaling staat hij slechts op plek zeventien op bijna een seconde van Loch.

Dominik Fischnaller won vorig jaar de eerste en enige World Cup in Pyeongchang, maar ook de Italiaan kon de schwung totaal niet vinden en maakte de nodige fouten. Wereldkampioen Wolfgang Kindl deed het ook niet best: hij staat negende op 0,514 tellen van Loch, terwijl Fischnaller elfde staat op 0,598 seconden.

De grootste stunt kwam op naam van David Gleirscher. De Oostenrijker, zeker niet een van de favorieten, zette in de eerste run de allersnelste tijd neer. In run twee moest hij wel toegeven op Loch, maar met 0,188 seconden achterstand staat hij wel keurig op de tweede plek.

Plaats drie is in handen van de Rus Roman Repilov op 0,217 seconden, terwijl de Amerikaan Chris Mazdzer - die door een aantal zeer schaars geklede dames werd toegejuicht - één duizendste achter hem op een knappe vierde plek staat. De Canadees Sam Edney volgt op 0,318, Dominik's neefje Kevin Fischnaller op 0,347 en de jonge Let Kristers Aparjods doet het met plek zeven op 0,357 eveneens zeer behoorlijk.

Zondag staan vanaf 12.00 uur de beslissende derde en vierde runs op het programma.

Loch zet af voor zijn eerste wedstrijdrun in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
Loch zet af voor zijn eerste wedstrijdrun in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Geen medailles voor judoka's Franssen en Bergstra in Parijs

De Nederlandse judoka's hebben op de eerste dag van de Grand Slam in Parijs geen potten kunnen breken. Er werden geen medailles gehaald. Juul Franssen verloor in de klasse tot 63 kilogram in de herkansing van de Japanse Megumi Tsugane.

Franssen belandde in de herkansing na haar verlies in de kwartfinale tegen de sterke Clarisse Agbegnenou uit Frankrijk. Ook Margriet Bergstra sneuvelde in het zicht van de medailles. Ze ging in de herkansing van de klasse tot 57 kilogram onderuit tegen Timna Nelson Levy uit Israël.

Sanne Vermeer (-63 kg) lag er al sneller uit. Zij verloor in de tweede ronde van de Sloveense Tina Trstenjak. Zondag verschijnen Michael Korrel (-100 kg), Noël van 't End (-90 kg), Frank de Wit (-81 kg), Kim Polling (-70 kg), Sanne van Dijke (-70 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg) en Karen Stevenson (-78 kg) nog op de tatami in Parijs. 

Duitser na 24 jaar weer olympisch schansspringkampioen, 'de Snor' pakt brons

Voor het eerst in 24 jaar mag een Duitse schansspringer zich bij de mannen weer individueel olympisch kampioen noemen. De 22-jarige Andreas Wellinger sprong zaterdag in een door de wind geteisterde - en ruim na middernacht beëindigde wedstrijd - naar het goud in Pyeongchang.

De eerste ronde werd al regelmatig onderbroken vanwege de wind, waardoor het allemaal nogal lang duurde. De beste sprong werd uiteindelijk neergezet door de verrassende Pool Stefan Hula, ondanks zijn 31 jaar individueel nog altijd zonder echt noemenswaardige prestaties. 

Achter Hula's fenomenale sprong stond zijn landgenoot en regerend kampioen Kamil Stoch op de tweede plek, gedeeld met Johann André Forfang uit Noorwegen. De Duitsers Richard Freitag en Andreas Wellinger volgden en die vijf leken het onderling te gaan uitmaken.

De tweede ronde werd nog meer onderbroken door de wind, waardoor onder anderen Simon Ammann een eeuwigheid moest wachten in de ijskoude temperaturen. Ondanks dat wist de Zwitserse viervoudig olympisch kampioen toch een zeer sterke sprong neer te zetten, uiteindelijk goed voor plek elf.

De Noor Robert Johansson, om duidelijke redenen ook wel 'de Snor' genoemd, liet een geweldige sprong noteren en zag zijn tiende plek alsmaar beter worden. Met nog vijf man te gaan stond hij nog altijd bovenaan en het was Wellinger die daar eindelijk verandering in aanbracht.

Freitag haalde het na Wellinger niet, Forfang kwam tekort om hem te pakken, maar ging wel voorbij Johansson. De Poolse natie zat vervolgens klaar om Stoch en Hula naar goud en zilver te schreeuwen, maar dat bleek een te moeilijke opgave.

Stoch maakte geen indruk en kwam met miniem verschil achter Johansson terecht, buiten de medailles. Hula kon zo naar goud springen, maar had pech met een minder gunstige wind, sprong niet ver genoeg en viel terug naar de vijfde plek.

Wellinger is zo de eerste individuele olympisch schansspringkampioen bij de mannen sinds Jens Weißflog in 1994. In 2014 won Carina Vogt wel goud bij de dames, terwijl Wellinger en zijn teamgenoten er in de landenwedstrijd ook goud pakten.

Robert Johansson is tevreden met zijn tweede sprong, die hem uiteindelijk brons oplevert (Pro Shots/Action Images)
Robert Johansson is tevreden met zijn tweede sprong, die hem uiteindelijk brons oplevert (Pro Shots/Action Images)

Enoh: "Ik heb de Eredivisie gemist"

Eyong Enoh is terug in de Eredivisie. De middenvelder tekende in januari een contract bij Willem II en keerde na vijf jaar terug in Nederland.

In 2013 liet Enoh Ajax achter zich. Hij vertrok naar het Turkse Antalyaspor en de afgelopen seizoenen speelde hij bij Standard Luik. Zijn aflopende contract werd in België echter niet verlengd, waardoor hij transfervrij kon vertrekken bij de club.

Enoh is blij dat hij terug is in Nederland, waar hij tussen 2008 en 2013 verbleef. "Ik heb drie zonen die hier zijn geboren. En Amsterdam zit voor altijd in mijn hart", vertelt de middenvelder in gesprek met NOS.

In januari verraste hij met zijn overstap naar Willem II. "Ach. Vandaag kun je bij Real Madrid spelen, morgen bij FC Barcelona en de volgende dag voor Manchester United. Ik kreeg deze optie en had een goed gevoel bij Willem II." Daarmee keerde hij terug naar de Eredivisie.

"In Turkije zie je veel goede spelers, maar is er weinig respect voor tactiek. Engeland is vooral fysiek en België is juist weer heel tactisch. In Nederland spelen bijna alle ploegen aanvallend voetbal. Je krijgt veel ruimte. Daarom krijg je soms uitslagen als 5-0 of 6-0."

'Anonieme spermadonoren is niets gevraagd'

Nederlandse klinieken die werken met donorsperma, hebben verzuimd om anonieme spermadonoren te vragen of ze alsnog bereid zijn hun anonimiteit op te geven als biologische kinderen om contact vragen. Dat hadden de klinieken volgens wetgeving die in 2004 in werking trad wel moeten doen. Slechts één kliniek benaderde daadwerkelijk alle donoren, constateert Nieuwsuur uit eigen onderzoek.

Tot 2004 was anoniem sperma doneren mogelijk. Kinderen die waren verwekt met sperma van een anonieme donor, kregen dan niet te horen wie hun biologische vader was. Sinds de wetswijziging gaat het recht van kinderen om dit wel te weten te komen boven de anonimiteit van donors. Mannen die voor die tijd sperma doneerden, mogen wel anoniem blijven. Maar ze hadden hier destijds dus wel over benaderd moeten worden.

Hoogleraar Gezondheidsrecht Martin Buijsen van de Erasmus Universiteit Rotterdam noemt het tegenover het tv-programma "in strijd met de wet en buitengewoon laakbaar" dat klinieken geen contact hebben gezocht. De Nederlandse Vereniging van Obsteterie en Gynaecologie zegt in een reactie dat anonieme donoren alsnog worden benaderd als er een aanvraag van kinderen binnenkomt.

'Anonieme spermadonoren is niets gevraagd'
'Anonieme spermadonoren is niets gevraagd' (Foto: ANP)

Kramer na concurrenten op 5.000m

Op de tweede dag van het olympisch schaatstoernooi staat morgen de 5.000 meter voor mannen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Sven Kramer, die de eerste schaatser in de geschiedenis kan worden die drie keer op rij olympisch kampioen op de vijf kilometer wordt, gaat als laatste van de favorieten van start. In de een-na-laatste rit treft hij de Duitser Patrick Beckert.

Bob de Vries, die eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi verrassend Kramer versloeg, start in rit vijf. Blokhuijsen zit in het negende paar, gevolgd door de Nederlands-Canadese wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en de Noor Pedersen.

De 5.000 meter start morgenochtend om 08:00 uur Nederlandse tijd.

Loting 5.000 meter mannen

Adrian Wielgat (Pol) - Nils van der Poel (Zwe)
Emery Lehman (VS) - Ryosuke Tsuchiya (Jap)
Livio Wenger (Zwi) - Seitaro Ichinohe (Jap)
Simen Spieler Nilsen (Noo) - Bob de Vries
Lee Sueng-hoon (ZKo) - Bart Swings (Bel)
Andrea Giovannini (Ita) - Havard Bøkko (Noo)
Davide Ghioppo (Ita) - Alexis Contin (Fra)
Jan Blokhuijsen - Peter Michael (NZl)
Ted-Jan Bloemen (Can) - Sverre Lunde Pedersen (Noo)
Sven Kramer - Patrick Beckert (Dui)
Nicola Tumolero (Ita) - Moritz Geisreiter (Dui)

'Cillessen wil niet vertrekken bij Barcelona'

Jasper Cillessen beschikt bij Barcelona niet over een basisplaats, maar dat maakt de doelman niet uit. Hij heeft het naar zijn zin bij de club.

De doelman moet dit seizoen Marc-Andre Ter Stegen voor zich laten en bekijkt de competitiewedstrijden vanaf de bank. Cillessen staat alleen tijdens bekerwedstrijden onder de lat, maar daar heeft hij geen moeite mee.

Ondanks dat er regelmatig interesse is voor de doelman, is hij niet van plan om te vertrekken uit de Spaanse havenstad. Volgens SPORT heeft Cillessen het naar zijn zin bij Barcelona en is hij van plan om nog vele jaren bij de club door te brengen.

Wel weet het medium dat Cillessen mogelijk een andere keuze had gemaakt als het Nederlands elftal zich had geplaatst voor het WK. Dan had Cillessen zich bij Ronald Koeman in de kijker moeten spelen. Omdat Oranje niet aanwezig is in Rusland ziet Cillessen geen reden om te vertrekken bij Barcelona.

Student wil met actie Woody Allenklas stoppen

Een student van de University of California in San Diego heeft bijna 15.000 handtekeningen opgehaald met een petitie waarin hij vraagt een speciale filmklas over Woody Allen stop te zetten. De cursus wordt sinds begin jaren negentig aangeboden. Maar nu de integriteit van Allen weer ter discussie staat, vindt de student het ongepast dat de universiteit zoveel speciale aandacht aan de filmmaker besteedt.

Dylan Farrow, de adoptiefdochter van Allen, betichtte Allen in een open brief aan The New York Times ervan haar vroeger op zolder misbruikt te hebben. Het was niet de eerste maal dat kinderen van zijn ex-vrouw Mia Farrow zo'n beschuldiging uiten. Maar in de lange reeks #MeToo-onthullingen hebben toch veel acteurs hun handen van Allen afgetrokken.

De regisseur zelf ontkent alle aantijgingen. Het is overigens nog niet duidelijk of de universiteit aan het verzoek de filmklas te stoppen gehoor gaat geven. Een woordvoerder laat in Amerikaanse media weten het verzoek te bekijken.

Student wil met actie Woody Allenklas stoppen
Student wil met actie Woody Allenklas stoppen (Foto: BuzzE)

Koeman: "Ik wil de beste mensen"

Ronald Koeman is bezig met zijn technische staf en bevestigt dat hij graag Dwight Lodeweges wil toevoegen als assistent.

"Ik probeer ervoor te zorgen dat ik voor iedere functie de beste man krijg. Dat is ook de reden dat ik Lodeweges als assistent aan mijn staf wil toevoegen", schrijft Koeman in zijn column voor De Telegraaf. Lodeweges is momenteel assistent bij PEC Zwolle.

"Ik vind dat hij de functie van veldtrainer heel goed zou kunnen invullen. Ik heb een aantal gesprekken met Dwight gevoerd en het is nu aan de KNVB om dat zo snel mogelijk in te vullen en definitief te maken."

De KNVB moet nog een akkoord bereiken met PEC Zwolle en Koeman hoopt dat er een akkoord komt. "Ik ken Dwight al vele jaren. Hij is in het verleden trainer geweest bij FC Groningen, assistent bij PSV en bij de bijeenkomsten van de coaches betaald voetbal had ik prima gesprekken met hem."

Knappe zege Van Rijthoven in kwalificaties ATP Rotterdam, Van de Zandschulp verliest

Tennisser Tim van Rijthoven is uitstekend begonnen aan het kwalificatietoernooi voor het World Tennis Tournament. De Brabander was in Rotterdam te sterk voor Thomas Fabbiano, de nummer 79 op de wereldranglijst.

Van Rijthoven versloeg de 28-jarige Italiaan met 6-4 en 7-6 (3). Fabbiano was de nummer zes van de plaatsingslijst in het kwalificatietoernooi. Van Rijthoven staat momenteel op plaats 1314. Hij kende in 2017 een jaar met vele blessures en is op de weg terug. De Nederlander neemt het voor een plaats in het hoofdtoernooi op tegen Ruben Bemelmans. De Belg schakelde de als tweede geplaatste Denis Istomin uit Oezbekistan uit: 6-4 en 6-4.

Botic van de Zandschulp verloor in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Franse routinier Nicolas Mahut, 4-6, 6-1 en 6-4. Mahut is als zevende geplaatst in het kwalificatietoernooi. Scott Griekspoor komt later vandaag nog in actie in de voorronden. Hij speelt tegen Andreas Seppi, de nummer 77 van de wereld. 

Spaan: "Mocht Tagliafico het WK spelen, dan is Ajax hem kwijt"

Nicolás Tagliafico maakte in januari de overstap naar Ajax en maakt veel indruk in Amsterdam. Henk Spaan ziet hem als één van de beste aankopen.

Ajax betaalde afgelopen transferwindow ongeveer viereneenhalf miljoen euro voor de Argentijn en die maakt direct veel indruk in Amsterdam. Tagliafico heeft inmiddels vier wedstrijden achter de rug en wist daarin drie keer een assist te geven.

"Nico is niet alleen maar een cultheld (dan denk ik toch eerder aan Melvin Platje en Stijn Vreven) maar Tagliafico is na Hakim Ziyech Marc Overmars’ beste aankoop tot nu toe. Mocht hij het WK spelen, dan is Ajax hem kwijt", schrijft Henk Spaan, journalist en analist, in het Het Parool.

Tagliafico speelde tot nu toe één interland voor Argentinië en hoopt komende zomer actief te zijn op het WK. De 25-jarige linksback tekende afgelopen transferwindow voor viereneenhalf jaar bij Ajax en maakt tot nu toe een sterke indruk.

'Black Panther gaat in VS records breken'

De superheldenfilm Black Panther gaat het komende weekend alle records breken in de VS. Dat voorspellen analisten in de diverse Amerikaanse vakbladen.

Op basis van de bizarre voorverkoopcijfers van de film wordt geschat dat hij in het eerste weekend 150 miljoen dollar gaat opbrengen. Nog nooit eerder werden er voor een bioscooptitel over een superheld zoveel tickets van tevoren verkocht.

De film over het beroemde Marvelpersonage geldt nu al als een mijlpaal omdat de cast voor een groot deel uit zwarte acteurs bestaat. Bovendien prijzen critici het onderliggende sociaal-kritische commentaar in het verhaal. De Amerikaanse media hebben Black Panther om die redenen al uitgeroepen tot 'een fenomeen'.

De laatste jaren was er veel kritiek op Hollywood omdat er te weinig donkere acteurs zouden worden gecast, iets dat niet gestaafd kon worden met cijfers. Die toonden aan dat zo 16% van de acteurs in Hollywoodfilms zwart waren - een percentage dat vrijwel exact gelijk is aan het percentage zwarten in de VS. Ook werd de filmsector 'whitewashing' verweten, oftewel het casten van blanke acteurs als donkere en Aziatische en latino personages, hoewel dat andersom niet als problematisch wordt ervaren.

De film staat (op de slotscène na) los van de andere Marvel- en vertelt over T'Challa (Chadwick Boseman), die na de dood van zijn vader terugkeert naar het Afrikaanse land Wakanda om zijn rechtmatige plek als koning in te nemen. Een oude vijand stelt echter ook recht te hebben op de troon, een claim waarmee het voortbestaan van de wereld in gevaar dreigt te komen.

De superheldenfilm is gemaakt door de jonge regisseur Ryan Coogler, die eerder veelgeprezen drama's als Fruitvale Station en Creed afleverde. De hoofdrollen naast Boseman worden vertolkt door Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Andy Serkis en Martin Freeman. Black Panther draait vanaf donderdag ook in de Nederlandse bioscopen.

Advocaat: "Petje af voor Cocu"

Phillip Cocu krijgt dit seizoen met PSV veel kritiek over de speelstijl, maar Dick Advocaat is onder de indruk van zijn prestaties.

De Eindhovenaren zijn al maanden de koploper van de Eredivisie en staan zeven punten los op achtervolger Ajax. Toch klinkt er regelmatig kritiek op de ploeg. PSV zou niet overtuigend en aanvallend spelen, maar Advocaat vindt dat Cocu het goed doet.

"Als iedereen zegt dat het niet zo goed is, maar je staat het hele jaar bovenaan, dan heb je er dus echt wel verstand van", vertelt de trainer in een gesprek met De Telegraaf. "Ik gun Phillip dit ook. Hij is een heel realistische coach, die het uitstekend doet en veel succes heeft."

"Als voetballer heeft hij ook lang bij FC Barcelona gespeeld, is daar aanvoerder geweest. En dan vanuit de A1, net als Frank de Boer, direct hoofdtrainer worden en het dan zo goed doen: petje af. Daar heb ik groot respect voor."

"Zonder kwaliteit kun je geen zeven punten los staan. Er wordt meer geklaagd buiten PSV, dan bij PSV zelf. Misschien ís de kwaliteit wel dat het allemaal niet zo geweldig oogt, maar dat zij wel op de juiste momenten die goal maken. Het gaat vaak niet om hoe, maar dát je het doet. Dat kan geen geluk zijn."

Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een videoboodschap gewezen op de historische schuld die Duitsland heeft aan de Holocaust. "Als Duitsers zijn wij verantwoordelijk voor wat er tijdens de Holocaust, de Shoah, in het nationaal-socialisme is gebeurd."

Merkel reageerde daarmee op de invoering van de omstreden Holocaustwet in Polen. Door die wet is het onder meer strafbaar om de term "Poolse vernietigingskampen" te gebruiken als het gaat om concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied. Israëlische politici en historici vrezen dat de wet wordt misbruikt om Polen die betrokken waren bij de Jodenvervolging vrij te pleiten.

Vorige week had minister Sigmar Gabriel van Buitenlandse Zaken ook al gewezen op de historische schuld van Duitsland. "Er bestaat geen enkele twijfel over wie er voor de vernietigingskampen en de moord op miljoenen Joden verantwoordelijk waren: de Duitsers."

Vrijdag brengt de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki een bezoek aan Berlijn.

Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust
Merkel: Duitsland schuldig aan Holocaust (Foto: ANP)

Achtereekte: "Ik had het niet meer na rit WŁst"

Carlijn Achtereekte veroverde vanmiddag olympisch goud op de 3.000 meter voor vrouwen. De Nederlandse schaatsster moest al vroeg aan de bak en moest daarom lang wachten om te kijken wat haar tijd waard was.

"Toen Ireen Wüst 8 honderdste langzamer was, had ik het niet meer. Op dat moment dacht ik nog niet dat het goud zou kunnen worden, maar ik was in ieder geval vijfde. Bij die laatste rit wist ik dat ik brons had, toen kwamen de zware minuten," aldus de 28-jarige Achtereekte die ook in de laatste rit niemand haar tijd zag verbeteren.

Biatlete Dahlmeier maakt olympische favorietenrol volledig waar

Biatlete Laura Dahlmeier heeft zich voor het eerst in haar al zo succesvolle loopbaan laten kronen tot winnares van olympisch goud. De 24-jarige Duitse, vorig jaar goed voor zilver en vijf keer goud op het WK, schreef in Pyeongchang de sprint op haar naam.

Het format van de sprint is als volgt: 7,5 kilometer, met twee schietbeurten, liggend en staand. Elke misser levert een strafronde op, en de atlete met de snelste tijd aan de finish pakt het goud. Dat werd een spannende strijd tussen de Noorse Marte Olsbu en de Tsjechische Veronika Vitkova, die beiden één misser lieten noteren. De Noorse Olsbu bleek anderhalve seconde sneller dan Vitkova en pakte zo de leiding.

Dahlmeier was op dat moment nog onderweg en had het liggend schieten al foutloos afgesloten. Ze leek niet in haar traditioneel sterke langlaufvorm, maar bij het staand schieten bleef ze wederom foutloos, waardoor ze aan de finish 24 seconden onder Olsbu's tijd kon duiken. Dat leek al goed voor een medaille, maar het was nog lang niet voorbij.

Meerdere favorieten lieten de kans om Dahlmeier te verslaan echter liggen en haalden zelfs het podium niet. Darya Domracheva uit Wit-Rusland (twee missers) eindigde als negende, de Slowaakse Anastasia Kuzmina - die haar derde opeenvolgende gouden medaille wilde pakken - ging drie keer de fout in en werd toch nog knap dertiende, vooral dankzij de snelste langlauftijd van allemaal.

Niemand kwam meer aan Dahlmeier's tijd en dus mocht ze voor het eerst olympisch goud ontvangen. Daar zit overigens ook een keerzijde aan: Dahlmeier liet al vaak doorschemeren dat olympisch succes in Pyeongchang mogelijk genoeg zou zijn om haar carrière mee af te sluiten.

Dahlmeier zet de tijd neer die uiteindelijk goed blijkt voor olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Dahlmeier zet de tijd neer die uiteindelijk goed blijkt voor olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

VN: 230 burgers omgekomen door gifgas in SyriŽ

Bij Syrische en Russische luchtaanvallen zijn afgelopen week 230 burgers om het leven gekomen. Dat heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein zaterdag gezegd. Volgens hem gaat het om een van de grootste geweldsuitbarstingen in het Syrië-conflict.

De VN heeft videobeelden waaruit zou blijken dat er op vier februari gifgas is ingezet in Idlib. Het gaat volgens de Hoge Commissaris om oorlogsmisdaden. "Na zeven jaar verlamming in de Veiligheidsraad, schreeuwt de situatie in Syrië er om naar het Internationaal Strafhof te worden verwezen."

VN: 230 burgers omgekomen in Syrië deze week
VN: 230 burgers omgekomen in Syrië deze week (Foto: ANP)

Knegt pakt olympisch zilver op 1500 meter

Sjinke Knegt heeft bij het olympisch shorttracktoernooi eenvoudig de finale op de 1.500 meter bereikt. De Nederlander reed in zijn halve finale van start tot finish voorop, en kwam als eerste over de finish.

Itzhak de Laat werd in zijn halve finale uitgeschakeld. Hij eindigde als derde en is veroordeeld tot de B-finale.

De finale is straks rond tien voor half twee.

Update 12.51 uur
De Laat is alsnog toegevoegd aan de finale omdat hij in zijn halve finale werd gehinderd door Wu.

Update 13.40 uur
Knegt heeft voor de tweede keer in zijn carrière een olympische medaille gepakt: de Nederlander veroverde knap zilver op de 1500 meter. In de finale nam hij samen met de twee Zuid-Koreanen al vroeg de leiding, maar vooral de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun bleef aandringen. Diens landgenoot Hwang Dae-heon ging in de chaotische slotfase onderuit, terwijl Lim met succes de aanval opende op Knegt.

De Zuid-Koreaan bleek een maatje te groot en deed het stadion ontploffen met het eerste goud voor de thuisfavorieten, gevolgd door Knegt. Brons was er voor Semen Elistratov, waarmee de neutrale Russen hun eerste medaille van de Spelen te pakken hebben. De Laat eindigde in zijn eerste olympische finale als zesde.

Knegt

Knegt wint olympisch zilver op 1.500 meter(Pro Shots/Action Images)

Mr Gay Belgium aangevallen tijdens stappen

Jaimie Deblieck, die in 2017 werd uitgeroepen tot Mr Gay Belgium, is vrijdagnacht aangevallen tijdens een avond stappen in zijn woonplaats Roeselare. Hij werd geslagen en op de grond getrapt. Zijn aanvallers scholden hem uit voor 'fucking homo', melden Belgische media.

De 19-jarige Deblieck moest naar het ziekenhuis om behandeld te worden aan zijn verwondingen. Hij heeft aangifte van de mishandeling gedaan bij de politie. Mr Gay Belgium plaatste in het ziekenhuis een foto op Facebook.

Het is niet de eerste maal dat Mr Gay Belgium wordt bedreigd. Hij ontving na zijn verkiezing veel homofobe reacties en zelfs doodsbedreigingen.

De organisator van de Mr Gay Belgium-verkiezing reageert boos op het incident. "Alle bedreigingen en andere negatieve commentaren na zijn verkiezing, heeft hij ook overleefd", stelt Bram Bierkens. "Maar we zijn er nog lang niet qua acceptatie."

Mr Gay Belgium aangevallen tijdens stappen
Mr Gay Belgium aangevallen tijdens stappen (Foto: BuzzE)

Achtereekte pakt goud, geheel Oranje podium op 3.000m

Carlijn Achtereekte is de nieuwe Olympisch kampioene op de 3.000 meter voor vrouwen bij het langebaanschaatsen. De Nederlandse bleef met 3.59,21 Ireen Wüst net voor. Het was een geheel Nederlands podium want Antoinette de Jong werd derde.

Carlijn Achtereekte was de eerste van de Nederlandse vrouwen die op het ijs kwam. Haar tijd van 3.59,21 was maar net boven het baanrecord. Wüst begon sterk aan haar rit tegen de Canadese Weidemann, die ze al gauw op afstand reed. Ze bouwde ook een voorsprong op op de dan snelste tijd van Achtereekte. In de laatste twee ronden kreeg ze het wel moeilijker en moest uiteindelijk achthonderdste toegeven op Achtereekte: 3.59,29.

Ivanie Blondin en Claudia Pechstein wisten de tijd van Achtereekte ook niet te verbeteren. Antoinette de Jong en de Japanse Takagi reden de rit erop tegen elkaar. De Jong nam de regie in de race in handen, al was Takagi niet ver weg. De tijd van Achtereekte en ook Wüst kwam echter niet in gevaar: 4.00,02 voor De Jong en 4.01,35 voor Takagi.

De laatste rit ging tussen de Russin  Voronina en Martina Sábliková. Zij wisten echter ook de tijd van de drie Nederlandse vrouwen niet te verbeteren.

Viviani wint slotrit en eindklassement in Ronde van Dubai

Elia Viviani heeft de slotetappe in de Ronde van Dubai gewonnen. De Italiaanse sprinter was de snelste in de massasprint, die werd ontsierd door een valpartij van Nacer Bouhanni. Viviani is ook de eindwinnaar van de Ronde van Dubai.

In een vlakke etappe van 129 kilometer kozen vijf renners voor de aanval: Nasser Alemari (United Arab Emirates), Daniel Pearson (Aqua Blue Sport), Xiaolong Sun (Mitchelton-BikeExchange) en Quentin Valognes (Novo Nordisk). Het vijftal zou een maximale voorsprong van vijf minuten krijgen van het peloton, waar de sprintersploegen het tempo bepaalden.

Pearson zou het het langst volhouden in de kopgroep, maar op elf kilometer werd hij gegrepen door Jacob Hennessy en Robert Stannard (beiden Mitchelton-BikeExchange), die even daarvoor uit het peloton waren weggereden. Het duo werd op vier kilometer van de streep teruggepakt door het peloton.

In de massasprint werd Dylan Groenewegen goed naar voren gebracht door zijn ploeggenoten. De Nederlander van LottoNL-Jumbo moest vol in de remmen toen Bouhanni vlak voor hem in de laatste bocht viel. Marco Haller, Adam Blythe en Jean-Pierre Drucker leken te gaan profiteren van de valpartij, maar in de laatste meters wist Viviani toch de rest te kloppen.

Shorttracksters niet door op aflossing

De Nederlandse shorttracksters zijn bij de Olympische Spelen op de aflossing uitgeschakeld in de series. Suzanne Schulting, Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven eindigden als derde achter N-Korea en Italië.

Eerder vandaag werden Suzanne Schulting en Lara van Ruijven uitgeschakeld in de series van de 500 meter. Yara van Kerkhof plaatste zich wel voor de kwartfinales.

Kingdom Hearts III-trailer toont nieuwe wereld en oude bekenden

Tijdens D23 in Japan is een nieuwe trailer van Kingdom Hearts III getoond. De trailer toont een nieuwe wereld die plaatsvindt in het universum van Monsters Inc., nieuwe gameplay en oude bekenden.

Tijdens D23 is ook bekendgemaakt dat de game meer dan 9 werelden bevat, waarvan de laatste wereld iedereen zal verrassen. Ook weten we waarnaar we uit moeten kijken: tijdens E3 2018 wordt de release date van Kingdom Hearts III bekendgemaakt.

Voorlopig kunnen we genieten van onderstaande trailer.

Bekeerde rapper Kempi: 'Islam is pure liefde'

Rapper Kempi heeft zich bekeerd tot de islam omdat hij dit geloof "pure liefde" noemt. Dat stelt hij in een interview met FunX-dj Fernando Halman op de site Nandoleaks.com. Het is de eerste maal dat Kempi uitgebreid ingaat op zijn keuze, die hij eerder deze week via sociale media meldde.

Het was geen plotselinge beslissing voor de 31-jarige rapper, zegt hij. Kempi had al een tijdje interesse in de religie, maar maakte zelf nooit de eerste stap tot bekering. "De media zetten moslims en de islam in een heel slecht daglicht", stelt hij in het gesprek. "Ik werd daar gewoon bang van en wilde daar niets mee te maken hebben."

In de loop der jaren ontdekte de artiest echter dat "de media verhalen omdraaien en op hun eigen manier publiceren. Ik geloof nu dat de islam gewoon liefde is. Het is puur." Het fascineert de rapper ook dat veel Afrikanen die tot slaaf werden gemaakt zich tot moslim hadden bekeerd.

Kempi stelt zijn eigen leven te willen beteren nu hij moslim is. De rapper werd in het verleden veroordeeld tot celstraffen vanwege mishandeling en bedreiging.

Bekeerde rapper Kempi: 'Islam is pure liefde'
Bekeerde rapper Kempi: 'Islam is pure liefde' (Foto: BuzzE)

Alleen Van Kerkhof door op 500m, Schulting valt

Bij het olympisch shorttracktoernooi heeft Yara van Kerkhof de kwartfinales op de 500 meter voor vrouwen bereikt. De Nederlandse kwam als tweede over de meet in haar serie achter Sofia Prosvirnova, genoeg voor de volgende ronde.

Suzanne Schulting kwam in haar serie ten val en werd dus uitgeschakeld. Ook Lara van Ruijven werd in de series uitgeschakeld. Ze werd derde achter Marianne St-Gelais en Anna Seidel terwijl alleen de eerste twee van de series doorgaan.

De kwartfinales zijn dinsdag.

Carnavalsvierders onderkoeld

Het advies van het Rode Kruis om met carnaval warme kleding aan te trekken en niet te veel te drinken, is door twee tieners in Etten-Leur in de wind geslagen. Agenten uit de Noord-Brabantse plaats troffen de minderjarige carnavalsvierders zwaar onderkoeld op straat aan.

Een van de twee was zelfs buiten bewustzijn, aldus een woordvoerder. Omdat ze niet aanspreekbaar waren, kostte het de agenten veel moeite hun identiteit te achterhalen. "Uiteindelijk is dat via via gelukt." Het tweetal is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Carnavalsvierders onderkoeld in Etten-Leur
Carnavalsvierders onderkoeld in Etten-Leur (Foto: ANP)

Shorttrackers Knegt, De Laat naar halve finale 1.500m

Op de eerste dag van het olympisch shorttracktoernooi hebben Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat de halve finale op de 1.500 meter bereikt.

Knegt probeerde in zijn serie uit het gedrang te blijven en oogde ontspannen. Voor hem vond een valpartij plaats waarbij drie schaatsers ten val kwamen, maar Knegt wist er omheen te rijden. Uiteindelijk kwam de Nederlander als derde over de meet, wat genoeg was.

Achter de Koreaan Hwang eindigde Itzhak de Laat als tweede in zijn serie, mede door een fraaie inhaalactie, en dat was ook genoeg voor de halve eindstrijd later vandaag.

Youp cancelt Kwis na pisnichtkritiek De Leeuw

Youp van 't Hek heeft van deelname aan het programma De Kwis afgezien omdat presentator Paul de Leeuw hem had aangesproken op de claim dat het woord 'pisnicht' normaal zou zijn. Dat schrijft Van 't Hek zaterdag in zijn column in NRC Handelsblad. Een woordvoerder van BNNVARA heeft het nieuws zaterdag bevestigd. "De redactie is op zoek naar een nieuwe gast", zei hij.

De Leeuw vond het raar dat zijn VARA-collega Van 't Hek schreef dat hij het normaal vond dat hij Gijs van Dam, de man die door Jelle Brandt Corstius wordt beticht van seksueel ongepast gedrag, een "pisnicht" noemde. "Ik had de pisnicht ook poot of flikker kunnen noemen", schreef de komiek. "Dat is geen scheldwoord, maar gewoon Amsterdams. Ik ben door een in hartje Mokum geboren en getogen vader grootgebracht en hij heeft mij die woorden geleerd. Woorden die ik absoluut niet af wil leren."

De uitlatingen van Van 't Hek kregen veel kritiek op sociale media. Critici stelden dat het bezigen van dit soort termen homofobie in de hand werkt en stereotyperingen over LHBT bevordert. Ook De Leeuw nam contact op met zijn collega omdat hij zijn verantwoording van het gebruik van het woord vreemd vond.

"Ik had toevallig net ja gezegd tegen zijn programma De Kwis", schrijft Van 't Hek. "En dat heb ik deze week toch maar even afgezegd. Ik wil niet naast een presentator zitten met een teer zieltje zodat ik op mijn woorden moet gaan letten."

Ook haalt de komiek uit naar RTL. De zender sprak de 'analisten' van het programma Voetbal Inside aan op een veelbekritiseerde 'sketch' waarin René van der Gijp en Johan Derksen de Belgische transgender Bo Van Spilbeeck belachelijk maakten. Dit leidde tot een stortvloed van kritiek van belangenorganisaties, politieke partijen en sponsors. Van der Gijp en Derksen bonden in en beklemtoonden maandagavond onder druk van RTL niets tegen homoseksuelen of transgenders te hebben.

"Zelfs Erdogan Galjaard, de baas van RTL, nam in een laf statement afstand van het baldadige trio", schrijft Van 't Hek. "Opvallend. Dan weet ik namelijk nog wel een stuk of tien onsmakelijke programma's waar hij zich schaamrood van kan distantiëren."

Youp cancelt Kwis na pisnichtkritiek De Leeuw
Youp cancelt Kwis na pisnichtkritiek De Leeuw (Foto: BuzzE)

Afdalers zetten puntjes op de i voor olympisch hoogtepunt

Op de skipiste van Jeongseong in Zuid-Korea is zaterdag de laatste training voor de olympische afdaling bij de mannen afgewerkt. Zondagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd gaat een van de absolute hoogtepunten van de Olympische Spelen van start met in totaal zestig deelnemers.

Zoals gewoonlijk ging lang niet iedereen tot het einde voluit, maar een aantal man leek toch wel stevig door te skiën. Met Vincent Kriechmayr, Kjetil Jansrud en Aksel Lund Svindal stonden drie van de favorieten op goud bovenaan de uitslagenlijsten, waarbij vooral Jansrud - die eerder in begon te houden dan de rest - veel indruk maakte.

Ook de Italiaan Christof Innerhofer lijkt ondanks zijn 57e plaats zeer gevaarlijk, hij ging al halverwege rechtop staan. Zijn landgenoot Dominik Paris is eveneens een serieuze kanshebber, maar de grootste uitdager van Jansrud lijkt de Zwitser Beat Feuz te zijn. Kugelblitz was tot zo'n driekwart van de piste bloedsnel en vond het vanaf dat moment mooi geweest: ook hij gooide het anker uit, met de 45e tijd als resultaat.

De gevaarlijke Oostenrijkse outsider Hannes Reichelt opent zondag het bal, de volledige startlijst is hier te vinden, terwijl een ieder zich hier natuurlijk op het FOK!forum kan melden om over de wedstrijd mee te praten.

Beat Feuz lijkt zondag de te kloppen man, samen met Kjetil Jansrud (Pro Shots/Action Images)
Beat Feuz lijkt zondag de te kloppen man, samen met Kjetil Jansrud (Pro Shots/Action Images)

Noord Korea nodigt Zuid Korea uit voor gesprek

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gevraagd om binnenkort Pyongyang te bezoeken. De uitnodiging werd mondeling afgegeven door Kim's jongere zus Kim Yo-jong, die hier vrijdag aankwam bij de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Kim Yo-jong is het eerste lid van de Noord-Koreaanse regerende dynastie dat een bezoek brengt aan het zuidelijke buurland. De president van Zuid-Korea had de invloedrijke zus van Kim Jong-un en de president Kim Yong-nam uitgenodigd voor een gesprek tijdens de lunch zaterdag. In dat gesprek heeft Kim Yo-jong haar uitnodiging gedaan.

Kim Jong-un nodigt Moon uit voor gesprek
Kim Jong-un nodigt Moon uit voor gesprek (Foto: ANP)

NHL: Islanders na heroÔsche comeback langs Red Wings

De ijshockeyers van de New York Islanders hebben in het eigen Barclays Center een bijzonder zwaarbevochten zege geboekt. De Detroit Red Wings werden na overtime geklopt, maar daar moest wel overtime aan te pas komen.

De Red Wings schoten uit de startblokken en stonden dankzij Anthony Mantha, Martin Frk en Henrik Zetterberg na de eerste periode al met 0-3 voor. Jordan Eberle deed in de tweede periode wat terug en Brock Nelson maakte vroeg in de derde periode de aansluitingstreffer, maar Darren Helm en nog eens Mantha zorgden ervoor dat de Red Wings met nog maar tien minuten te spelen op 2-5 stonden.

Met nauwelijks meer dan vijf minuten te gaan leek het dan ook klaar te zijn voor de Islanders, maar daar dachten ze zelf anders over, zeker nadat Tyler Bertuzzi van de Red Wings enige tijd op de strafbank mocht gaan zitten en de Islanders een lange powerplay kregen. Nelson tikte een fraaie assist van Mathew Barzal binnen, die nog geen minuut later Anders Lee ook bediende: 4-5.

Nog altijd in dezelfde powerplay knalde Nick Leddy de gelijkmaker binnen en het Barclays Center ontplofte zowat. Nog altijd was de powerplay niet voorbij en Josh Bailey zette de Islanders zelfs op 6-5, vlak voordat de Red Wings eindelijk weer op volle kracht waren. Mike Green bracht Detroit bijna gelijk weer op gelijke hoogte en dus moest overtime gespeeld worden. 

In overtime waren het de twee grote sterren van de avond die het afmaakten. Barzal snelde weg en met zijn vijfde assist van de avond stelde hij Nelson in staat om met de winnende goal zijn hattrick compleet te maken: 7-6.

Uitslagen NHL vrijdag
New York Islanders - Detroit Red Wings 7-6 OT
New York Rangers - Calgary Flames 4-3
Washington Capitals - Columbus Blue Jackets 4-2
Carolina Hurricanes - Vancouver Canucks 4-1
Florida Panthers - Los Angeles Kings 1-3
Winnipeg Jets - St Louis Blues 2-5
Dallas Stars - Pittsburgh Penguins 4-3 SO
Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 3-2

Islanders - Red Wings (Bron: YouTube)

Eerste olympisch goud gaat naar langlaufster Kalla

Langlaufster Charlotte Kalla heeft de eerste gouden medaille van de Olympische Spelen van Pyeongchang gewonnen. De 30-jarige Zweedse was met afstand de beste op de skiatlon - 7,5 kilometer klassiek, 7,5 kilometer vrije stijl - en pakte na goud in Vancouver (10km vrije stijl) en goud in Sochi (estafette) haar derde olympische titel.

In de eerste honderden meters nam Kalla het heft in handen, waarna de Duitse Victoria Carl dat enige tijd overnam, zonder dat er serieuze verschillen gemaakt werden. Ook titelfavoriete Marit Bjørgen meldde zich aan de kop en toonde op de afdalingen aan prima wax onder de ski's te hebben, maar ontsnappen kon ze nog niet. Na 7,5 kilometer klassieke stijl werd de pitstop gemaakt om van ski's te wisselen: voor de vrije stijl zijn immers andere ski's nodig. 

Bij het ingaan van deel twee van de wedstrijd zagen we een kopgroep van tien dames, waar alleen de Noorse Ragnhild Haga als topper ontbrak. De Zweedse dames - waar rappe sprintster Stina Nilsson langzaam moest lossen - en hun Noorse rivalen probeerden het tempo te dicteren, terwijl ook Nathalie von Siebenthal uit Zwitserland en de Russische Natalia Nepryaeva zich voorin meldden, maar met een kilometer of drie te gaan waren er nog altijd een kleine tien dames bij elkaar.

Met 2,5 kilometer te gaan trok Kalla plotseling ten strijde en dus was het wachten op de reactie van Bjørgen. De Noorse ging gelijk in de achtervolging, met de pas 20-jarige Zweedse Ebba Andersson en de Finse Krista Pärmäkoski achter zich aan, gevolgd door Von Siebenthal. Twee van de sterkste niet-Scandinavische dames in het veld, Jessica Diggins (VS) en Teresa Stadlober (Oostenrijk), leken te moeten lossen.

Met de laatste meters in zicht was één ding duidelijk: Kalla werd de eerste olympisch kampioene van de Spelen in Pyeongchang en niks kon haar nog stoppen. Bjørgen schudde Pärmäkoski van zich af en pakte zilver, terwijl de Finse 0,8 seconden overhield om de jonge Andersson te verslaan in de strijd om het brons.

Bjørgen schreef wel een stukje geschiedenis: met haar zilveren medaille komt ze op elf stuks uit, zes keer goud, vier keer zilver en één keer brons. Daarmee is ze nu in haar eentje de meest succesvolle vrouwelijke winterolympiër ooit.

Kalla komt solo over de streep en pakt het olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Kalla komt solo over de streep en pakt het olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Anderson stopt De Zwaan in finale vierde UK Open Qualifier

Darter Jeffrey de Zwaan heeft voor het eerst in zijn carrière de finale gehaald van een Pro Tour-toernooi van de PDC. In de finale van de vierde UK Open Qualifier moest hij echter wel zijn meerdere erkennen in Gary Anderson. De Schot won met 6-2. De Zwaan won vorige maand zijn tourkaart terug en liet zien dat hij nog steeds in vorm is. Anderson heeft nog altijd veel last van zijn rug, maar weet zich daar aardig doorheen te spelen.

De Zwaan haalde vorige week al twee keer de laatste 32, maar stootte nu door. Hij opende tegen Jan Dekker met 6-5, ondanks een 112-gemiddelde van Dekker. Daarna werden ook Nathan Treadgold (6-5), Daryl Gurney (6-3), Matthew Edgar (6-3), Steve Beaton (6-5) en Jamie Lewis (6-4) aan de kant gezet. In de halve finale won hij vervolgens met 6-4 van Jason Lowe.

Anderson begon met een 6-1 zege op Tytus Kanik. Vervolgens won hij van Martin Schindler (6-3), Richie Corner (6-3), Steve West (6-2) en James Wade (6-4). In de halve finale won The Flying Scottsman vervolgens met 6-5 van Rob Cross. Het was voor Cross zijn eerste cash en qualificeerde direct voor de UK Open. 

Anderson kwam in de finale tegen De Zwaan direct 4-0 voor, voordat De Zwaan zijn eigen leg kon houden. Anderson kwam op matchpoint, gevolgd door een fraaie 102-finish van The Black Cobra. Anderson maakte het vervolgens af met zijn 102-finish voor zijn eerste rankingtitel sinds juni vorig jaar.

Naast De Zwaan had ook Raymond van Barneveld een goede dag. Hij haalde de laatste zestien, waar Adrian Lewis met 6-4 te sterk bleek. Barney verzekerde zich wel in één keer van plaatsing voor de UK Open. Benito van de Pas lijkt eveneens goed op weg. Big Ben kende een slecht openingsweekend, maar herpakte zich met een plaats bij de laatste 32. Sven Groen, Jelle Klaasen, Danny Noppert en Vincent van der Voort kwamen tot de laatste 64 en pakten 250 pond mee. Voor De Nop is dit zijn eerste verdiende prijzengeld bij de PDC, maar om zich te plaatsen voor de UK Open zal hij de komende twee dagen toch nog minimaal één keer bij de beste 32 moeten zien te komen. 

UK Open Qualifier 4 - Laaste 32
Jeffrey de Zwaan 6 | 3 Matthew Edgar
Steve Beaton 6 | 4 Simon Stevenson
Nathan Aspinall 6 | 3 Jeff Smith
Jamie Lewis 6 | 5 Kim Huybrechts
Raymond van Barneveld 6 | 1 Gerwyn Price
Adrian Lewis 6 | 3 Luke Woodhouse
Nathan Rafferty 6 | 5 Cody Harris
Jason Lowe 6 | 4 Keegan Brown
Robert Thornton 6 | 5 James Richardson
Rob Cross 6 | 5 Dimitri Van den Bergh
Maik Langendorf 6 | 3 Kirk Shepherd
Krzysztof Ratajski 6 | 0 Benito van de Pas
James Wade 6 | 3 Kevin Garcia
Andrew Gilding 6 | 2 John Part
Gary Anderson 6 | 3 Richie Corner
Steve West 6 | 3 Terry Jenkins

Laatste zestien
Jeffrey de Zwaan 6 | 5 Steve Beaton
Jamie Lewis 6 | 4 Nathan Aspinall
Adrian Lewis 6 | 4 Raymond van Barneveld
Jason Lowe 6 | 4 Nathan Rafferty
Rob Cross 6 | 3 Robert Thornton
Krzysztof Ratajski 6 | 3 Maik Langendorf
James Wade 6 | 5 Andrew Gilding
Gary Anderson 6 | 2 Steve West

Kwartfinale
Jeffrey de Zwaan 6 | 4 Jamie Lewis
Jason Lowe 6 | 2 Adrian Lewis
Rob Cross 6 | 4 Krzysztof Ratajski
Gary Anderson 6 | 4 James Wade

Halve finales
Jeffrey de Zwaan 6 | 4 Jason Lowe
Gary Anderson 6 | 5 Rob Cross

Finale
Gary Anderson 6 | 2 Jeffrey de Zwaan

Baudet over de 'racistische' uitspraak mbt IQ

Forum voor Democratie, de politieke partij waar de veelbesproken Thierry Baudet momenteel onder vuur ligt, heeft een uitspraak gedaan waarin wetenschappelijk onderzoek wordt aangehaald. Er wordt gesteld dat mensen uit verschillende landen een verschillend gemiddeld IQ bezitten, net zoals in verschillende landen mensen bijvoorbeeld gemiddeld korter of langer zijn, blanker of juist zwarter zijn, gemiddeld dikker of dunner zijn of een grotere of kleinere piemel hebben.

Gemiddeld IQ over de wereld
Gemiddeld IQ over de wereld

Waaraan dat IQ gerelateerd is lijken vooral sociale, economische en culturele omstandigheden te zijn, zoals scholingsmogelijkheden, rijkdom en voeding.

In plaats van daadwerkelijk te horen wat er gezegd wordt, schieten velen - inclusief 'gerenommeerde' journalisten - meteen in een blinde racismestuip. En dan komt Tom Staal langs om de man eens écht uit te laten spreken.

Trump blokkeert vrijgave 'gevoelige' memo

De Amerikaanse president Donald Trump kan vanwege een aantal "vertrouwelijke en in het bijzonder gevoelige passages" het 'tegenmemo' van de Democraten niet openbaar maken. Dat laat het Witte Huis weten aan de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De commissie besloot eerder unaniem om het document vrij te geven. Daar was nog wel goedkeuring voor nodig van president Trump, die daar nu dus een stokje voor steekt.

Het memo is een reactie op een vier pagina's tellend document van de Republikeinen dat eerder door Trump wel is vrijgegeven. Daarin worden de federale recherche FBI en het ministerie van Justitie er onder andere van beschuldigd een rechter te hebben misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van een campagnemedewerker van president Donald Trump.

De Democraten vinden die voorstelling onjuist en onvolledig. Met het vrijgeven van het nieuwe document willen ze de claims weerleggen.

Trump blokkeert vrijgave 'gevoelige' memo
Trump blokkeert vrijgave 'gevoelige' memo (Foto: ANP)

CU: ook gemeente moet voltooid leven tegengaan

De ChristenUnie maakt de strijd tegen voltooid leven tot inzet van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook gemeenten kunnen veel doen om ouderen de lust tot leven te doen terugvinden, vindt CU-voorman Gert-Jan Segers. De 169 lokale lijsttrekkers van de regeringspartij moeten daarom de boer op voor 'waardig ouder worden'.

De ChristenUnie ging de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar in met een pleidooi om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden, nieuwe woonvormen voor ouderen die een huisgenoot, goede buur of hulpverlener in de buurt kunnen gebruiken en betere zorg in de laatste levensfase. De partij werkte samen met onder andere Omroep Max en ouderenorganisaties en kreeg het voor elkaar dat het nieuwe kabinet 180 miljoen euro voor hun plannen uittrok.

"Maar veel moet uiteindelijk lokaal gebeuren", stelt Segers. "Lokaal moet via huisbezoeken het welzijn van ouderen goed in kaart worden gebracht. Lokaal moet de huishoudelijke hulp op orde zijn. Lokaal moeten vrijwillige initiatieven gesteund worden." Hij hoopt dat "overal in het land coalities komen van partijen en organisaties" die zich sterk maken voor de plannen waarvoor de regeringspartij eerder landelijk campagne voerde.

De ChristenUnie is fel tegen stervenshulp voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is, waarvoor vooral coalitiepartner D66 zich sterk maakt. De partij van Segers hoopt de behoefte aan zo'n regeling weg te nemen.

De coalitiegenoten zetten hun grote onderlinge verschillen in de aanloop naar de verkiezingen extra aan. D66 riep lokale afdelingen eerder op de koopzondag tot inzet van de raadsverkiezingen te maken. Ook over die kwestie denkt de ChristenUnie precies omgekeerd.

CU: ook gemeente moet voltooid leven tegengaan
CU: ook gemeente moet voltooid leven tegengaan (Foto: ANP)

Syrische luchtafweer schiet F-16 IsraŽl neer

Israël heeft aanvallen uitgevoerd op Iraanse doelen in Syrië. Daarbij is een F-16 gevechtsvliegtuig door de Syrische luchtafweer uit de lucht geschoten, meldt het Israëlische leger. De piloten konden tijdig het vliegtuig verlaten en zijn veilig. Volgens lokale media crashte de F-16 in het noorden van Israël.

Israël laat weten dat de aanvallen vergeldingsmaatregelen waren vanwege een drone die het Israëlische luchtruim was ingevlogen. "Een gevechtshelikopter heeft succesvol een Iraanse UAV (onbemand luchtvaartuig) onderschept dat gelanceerd was vanuit Syrië en Israël infiltreerde", aldus het leger in een verklaring.

De aanvallen waren gericht op de Iraanse basis waar de drone was opgestegen.

Syrische luchtafweer schiet F-16 Israël neer
Syrische luchtafweer schiet F-16 Israël neer (Foto: ANP)

NBA: Lillard haalt uit met 50 punten in drie kwarten

De basketballers van de Portland Trail Blazers hebben de Sacramento Kings met 100-118 verslagen. Dat was vooral te danken aan Damian Lillard, die bijzonder lekker op dreef was.

De wedstrijd begon vrij evenwichtig, maar de Blazers namen alsmaar meer voorsprong. Lillard bleef de ene na de andere basket maken en na drie kwarten stond hij op 50 punten. Het had er alle schijn van dat hij 'de club van 60' kon vergezellen door zijn persoonlijk record van 59 punten te verbreken, maar in het vierde kwart speelde Lillard niet meer. Tot groot genoegen van de Kings overigens: "Ok, ok...we luisteren wel naar je mixtape, stop alsjeblieft, Lillard", smeekten ze met een knipoog op Twitter.

De Indiana Pacers dienden de Boston Celtics in eigen huis een 91-97 nederlaag toe. Victor Oladipo had het goede gevoel te pakken: hij tekende voor 35 punten en twaalf rebounds. Bij de Philadelphia 76ers was het Joël Embiid die een topwedstrijd speelde: de Kameroenees was goed voor 24 punten en maar liefst zestien rebounds, waarmee hij zijn ploeg aan een 100-82 zege hielp tegen de New Orleans Pelicans.

Uitslagen NBA vrijdag
Detroit Pistons - Los Angeles Clippers 95-108
Philadelphia 76ers - New Orleans Pelicans 100-82
Atlanta Hawks - Cleveland Cavaliers 107-123
Boston Celtics - Indiana Pacers 91-97
Houston Rockets - Denver Nuggets 130-104
Miami Heat - Milwaukee Bucks 91-85
Utah Jazz - Charlotte Hornets 106-94
Chicago Bulls - Minnesota Timberwolves 114-113
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 100-118

Lillard gaat tekeer (Bron: YouTube)

Doelpuntrijk gelijkspel in Jupiler League-topper

De Jupiler League-topper tussen Jong Ajax en Telstar is geëindigd in een gelijkspel. Toch werd het een fraai duel in het uitverkochte stadion in Velsen-Zuid, waar de toeschouwers waar voor hun geld kregen.

Jong Ajax-keeper Norbert Alblas liet na 25 minuten een vrije trap van Mohamed Hamdaoui door de handen glippen en dus kwam de thuisploeg op voorsprong. Het bleef bij een 1-0 ruststand, ondanks kansen voor beide ploegen.

Andrija Novakovich schoot kort na rust de 2-0 binnen, maar een Amsterdamse comeback volgde. Mateo Cassierra, Zian Flemming en Luis Orejuela draaiden de wedstrijd volledig om en brachten Ajax op voorsprong, maar drie punten bleek teveel gevraagd: Jerdy Schouten knikte de 3-3 toch nog binnen.

Door het gelijkspel blijft N.E.C. Nijmegen de koploper in de Jupiler League, met 49 punten - net zoveel als Jong Ajax. Fortuna Sittard staat op 44, maar komt maandag nog in actie.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
Telstar - Jong Ajax 3-3
SC Cambuur - MVV Maastricht 0-2
FC Den Bosch - FC Eindhoven 4-0
FC Dordrecht - Helmond Sport 3-2
De Graafschap - FC Volendam 2-1
Jong FC Utrecht - RKC Waalwijk 5-2
FC Oss - Almere City 5-2

Zaalhockeysters ongeslagen door groepsfase op WK

De laatste groepswedstrijd op het WK zaalhockey in Berlijn was voor de dames van de Verenigde Staten een spannender duel dan voor Nederland: zij hadden de punten hard nodig om de kwartfinale te kunnen halen. Nederland plaatste zich daar een dag eerder al voor. "Juist wel leuk om tegen zo'n tegenstander te spelen", vond Kiki van Wijk. Amerika redde het uiteindelijk niet: Nederland won met 8-4.

De Verenigde Staten lieten zich meteen ver terugzakken, tot net buiten de eigen cirkel. Toch vond Marijn Veen na twee minuten een gaatje en schoof de bal bekeken in de Amerikaanse goal. Oranje pakte de controle over de wedstrijd. Zwinkels raakte eerst de paal met haar backhand, maar even later was het wel raak. De bal rolde langzaam richting de Amerikaanse goal. Zwinkels en een Amerikaanse gingen er schouder aan schouder op af en een inglijdende Zwinkels kon net het laatste tikje geven: 2-0.

Drie goals in drie minuten
Alexandra Heerbaart keerde een Amerikaanse strafcorner, maar kon even daarna toch niet voorkomen dat de Amerikanen de aansluitingstreffer maakten via Corinne Zanolli. In twee minuten tijd volgden er nog twee goals: Zwinkels maakte haar tweede, maar meteen daarna scoorde de Amerikaanse Mary Barham na een uitbraak ook weer: 3-2.

Kort voor rust volgde een verwarrend moment. De scheidsrechters kenden een strafcorner toe aan Nederland, terwijl de wedstrijdtafel de toeter voor een time-out al had laten klinken. Oranje mocht de strafcorner uiteindelijk niet nemen. "Die strafcorner haalden we net na het signaal", zegt Van Wijk.

Muyselaar stuurt Amerikanen het bos in
Een schitterende actie van Mila Muyselaar leverde na rust een strafcorner op voor Nederland. Die werd strak in de bovenhoek gepusht door Lieke van Wijk die dit WK meedingt naar de titel topscorer van het toernooi. En Oranje nam nog verder afstand van de Amerikanen. Het leek al vast te staan in de cirkel, maar Donja Zwinkels kon toch voorgeven op Noor de Baat, die binnentipte achter keepster Samantha Carlino. Niet veel later werd Zwinkels zelf op maat bediend door Fabienne Roosen. Ze maakte haar hattrick compleet en zette de 6-2 op het scorebord.

Ook bij die stand bleven de Amerikanen nog ver terugzakken. Oranje behield de rust en speelde achterin heen en weer. Heerbaart kon zelfs zonder gevaar even wisselen met Karlijn Adank. Toen Mila Muyselaar met groen naar de kant moest – volgens de scheidsen voor te vroeg druk zetten na een overtreding – kwam Amerika enigszins terug. Een mooie tip-in in de touwen zorgde voor de 6-3.

Doelpuntrijke slotfase
In de laatste drie minuten van de wedstrijd werd er nog volop gescoord. Kiki van Wijk ging op avontuur in de Amerikaanse cirkel en vond Marijn Veen die uit de draai binnen pushte. Van Wijk tekende zelf voor de laatste Oranje-treffer: 8-3, hoog in de touwen. De Amerikaanse Zanolli bepaalde de eindstand: 8-4.

Zaterdag speelt Nederland om 14.30 uur de kwartfinale tegen Tsjechië.

Einde Spelen voor snowboarder Van der Velden

Snowboarder Niek van der Velden komt tijdens de slopestyle op de Olympische Spelen niet in actie. De 17-jarige kwam tijdens de laatste trainingen voor dit onderdeel ten val, waarbij zijn schouder uit de kom is geschoten. De jongste Nederlandse olympiër is naar het ziekenhuis gegaan voor verder onderzoek, waarna hij de kwalificaties voor zijn eerste onderdeel miste.

Van der Velden komt normaal gesproken later deze Spelen nog in actie op de Big Air, wat in principe zijn betere onderdeel is. Al zal zijn deelname mede afhangen van het resultaat van het onderzoek in het ziekenhuis.

Van der Velden tijdens de training (Pro Shots/Action Images)
Van der Velden tijdens de training (Pro Shots/Action Images)

Update 7.35 uur 

De Spelen zijn voor Niek van der Velden al voorbij voordat ze begonnen waren. De NOS meldt dat de snowboarder bij zijn val  een zware breuk in de rechterbovenarm heeft opgelopen en daaraan vandaag direct geopereerd zal gaan worden. Hij mist daardoor dus zijn beste onderdeel: de Big Air.

"Niek moet zeker nog een nacht in het ziekenhuis blijven", stelde chef-arts Cees Rein van den Hoogenband. "Naar verwachting zal hij ergens de komende week naar huis in Nederland kunnen reizen. Het is nu binnen twaalf uur na zijn val te vroeg om iets te zeggen over de genezing."

FOK! Wat een weer: Regen en sneeuw

Het is bewolkt en nevelig met hier en daar wat lichte motregen of (mot)sneeuw. In het midden en zuiden komt op meerdere plaatsen mist voor, in het midden soms dichte mist. In het noorden en oosten kan het lokaal glad zijn als gevolg van bevriezing van natte weggedeelten of door lichte winterse neerslag. Mist en gladheid verdwijnen in de loop van de ochtend. Vanmiddag komt van het westen uit de zon op veel plaatsen tevoorschijn en het wordt dan overal droog. Vanavond neemt van het westen uit de bewolking weer toe, later in de avond in het westen gevolgd door regen. De middagtemperatuur ligt rond 6°C. Aanvankelijk is de wind zwak tot matig uit veranderlijke richtingen, aan de zuidwestkust noordwestelijk en vrij krachtig, 5 Bft. In de loop van de dag komt overal een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en west te staan. Vanavond neemt de wind aan de westkust toe naar (vrij) krachtig, later hard, 7 Bft.

In de nacht naar zondag is het zwaar bewolkt met regen, verder landinwaarts valt eerst (natte) sneeuw maar deze gaat vrij snel over in regen. De temperatuur loopt aanvankelijk uiteen van iets onder nul in het oosten tot enkele graden erboven in het westen. Gedurende de nacht loopt de temperatuur op. De matige, aan zee harde wind draait van zuid naar west tot zuidwest en neemt boven land toe naar vrij krachtig, aan zee naar hard tot stormachtig en in het noord(west)elijk kustgebied mogelijk korte tijd naar storm, 9 Bft. Tevens komen er in de kustprovincies windstoten voor tot rond 70 km/u, aan zee rond 80 km/u en in het Waddengebied mogelijk tot 100 km/u.

Zondag overdag zijn er opklaringen maar in het noorden blijft het tot de middag bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In de loop van de middag en avond komen enkele buien voor, die vooral in de avond een winters karakter kunnen krijgen met bovendien kans op onweer. De westelijke wind neemt in de loop van de dag af naar zwak tot matig, aan zee naar (vrij) krachtig en de middagtemperatuur komt uit rond 6°C. (Bron: KNMI.)

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

D66 sluit Leefbaar Rotterdam uit om FVD

D66 sluit een nieuwe coalitie met Leefbaar Rotterdam uit als de partij geen afstand neemt van uitspraken van Forum voor Democratie-leden. Said Kasmi, lijsttrekker van D66 Rotterdam, stelt tegenover RTV Rijnmond dat "er fundamentele mensenrechten worden geschonden door FVD".

Vanwege een alliantie met FVD kan "Leefbaar zich niet langer verschuilen", stelt Kasmi. Hij doet "een dringend beroep" op Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam om afstand te nemen "van racistische uitspraken" van onder meer FVD-leider Thierry Baudet. Als dat niet gebeurt, "gaan wij niet meer samenwerken met Leefbaar Rotterdam".

Kasmi schaart zich achter D66-voorman Alexander Pechtold. Tijdens het landelijke lijsttrekkersdebat over Amsterdam zei Pechtold dat Baudet zich schuldig maakt aan discriminatie op basis van geloof, maar ook "geslacht, geaardheid en ras." Hij gaf daarbij aan dat D66 niet met Leefbaar Rotterdam in zee zal gaan.

D66 sluit Leefbaar Rotterdam uit om FVD
D66 sluit Leefbaar Rotterdam uit om FVD (Foto: ANP)

Spannende curlingwedstrijden leveren Noorse en Russische winst op

De vijfde ronde van de groepswedstrijden in het olympisch curlingtoernooi voor gemengde dubbels heeft zaterdag een paar zeer spannende partijen opgeleverd. Dat was niet het geval in de kraker tussen topfavorieten Kaitlyn Lawes/John Morris (Canada) en wereldkampioenen Jenny Perret/Martin Rios (Zwitserland): na zes ends gooiden de Zwitsers de handdoek in de ring, waardoor Canada met 7-2 won.

Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten uit Noorwegen moesten alle zeilen bijzetten tegen de Finse hekkensluiters, Oona Kauste en Tomi Rantamäki. Die sleepten er zelfs een extra end uit, waarin het met de laatste steen beslist werd: Skaslien schoof de steen op het oog precies even dicht bij het centrum als de beste Finse steen, maar Rantamäki gaf na een korte blik al snel toe dat de Noren hadden gewonnen, 7-6.

Ook het duel tussen Jang Hye-ji/Lee Ki-jeong (Zuid-Korea) en Anasastia Bryzgalova/Alexander Krushelnitskiy (Rusland) werd zeer spannend. De Russen hadden de overhand, maar in het achtste end sloeg Jang toe met een dubbele score: 5-5 en een extra end was nodig. Daarin was Rusland dan weer net wat beter en Bryzgalova gooide het beslissende punt binnen: 6-5. China won ondertussen met 6-4 van de VS.

Na vijf ronden staan Noorwegen, Rusland en Canada op vier zeges, gevolgd door drie keer winst van Zwitserland. China en Zuid-Korea hebben er twee, de VS één en Finland staat nog altijd op nul.

Het was weer druk in het Gangneung Curling Centre (Pro Shots/Action Images)
Het was weer druk in het Gangneung Curling Centre (Pro Shots/Action Images)

Pyeongchang Vandaag - zaterdag 10 februari

Vandaag is de eerste echte competitiedag bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. De eerste vijf gouden medailles zullen worden uitgedeeld en voor Nederland is er daarbij al de kans om er daarvan twee binnen te halen. Zowel bij het shorttrack als bij het langebaanschaatsen liggen er kansen voor olympische roem.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 5 Nee
02.00 uur Snowboard Mannen slopestyle kwalifcatie heat 1 Nee
05.00 uur Snowboard Mannen slopestyle kwalifcatie heat 2 Nee
08.15 uur Langlaufen Vrouwen Skiathlon 15 kilometer Ja
08.40 uur IJshockey Vrouwen poulefase Japan - Zweden Nee
11.00 uur Shorttrack Mannen 1.500 meter series Nee
11.10 uur Rodelen Mannen run 1 en 2 Nee
11.44 uur Shorttrack Vrouwen 500 meter series Nee
12.00 uur Schaatsen Vrouwen 3.000 meter Ja
12.05 uur Curling Gemengd dubbel poulefase ronde 6 Nee
12.15 uur Shorttrack Mannen 1.500 meter halve finale Nee
12.15 uur Biathlon Vrouwen 7,5 kilometer sprint Ja
12.52 uur Shorttrack Vrouwen aflossing series Nee
13.10 uur IJshockey Vrouwen poulefase Zwitserland - Korea Nee
13.28 uur Shorttrack Mannen 1.500 meter finale Ja
13.35 uur Skispringen Mannen normale schans eerste ronde Nee
14.35 uur Skispringen Mannen normale schans finaleronde Ja

Nederlanders in actie

Op de eerste de beste dag van de Spelen zijn er gelijk mooie medaillekansen voor Nederland. Om 11.00 uur start het shorttracktoernooi, waar er bij de mannen direct op de 1.500 meter voor de medailles gestreden zal gaan worden. Daarbij komen voor Nederland Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt in actie. Knegt won in Sochi op dit nummer brons en is nu ook weer kanshebber voor eremetaal en misschien wel de olympische titel. 

Bij de dames worden de series gereden op de 500 meter en de ploegenaflossing. Op beide afstanden komen Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven in actie, terwijl Jorien ter Mors en Rianne de Vries ook nog ingezet kunnen worden bij de aflossing. Daar zullen uiteindelijk vier dames van start gaan.

In de schaatshal staat de 3.000 meter op het programma vanaf 12.00 uur. Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en Ireen Wüst komen daarop namens Nederland op het ijs, waarbij de twee laatst genoemden serieuze kandidaten zijn voor eremetaal. Ireen Wüst kan altijd iets extra's op een Olympische Spelen en mikt op een derde titel op dit onderdeel na 2006 en 2014.

Ook bij het snowboarden zijn we vertegenwoordigd. Op de slopestyle zal Niek van der Velden zijn kunsten vertonen in de kwalificaties. Indien hij deze goed doorkomt zien we hem terug in de finale van morgen. Later zal hij sowieso nog bij de Big Air van start gaan, wat zijn betere onderdeel is.

Prominenten in actie

Vandaag staat bij het biathon de sprint voor de vrouwen op het programma. Op de afgelopen twee Winterspelen was dit onderdeel een prooi voor Anastasiya Kuzmina. De Slowaakse kan de eerste worden die drie Spelen op rij ditzelfde onderdeel weet te winnen. Na de Spelen in Sochi liet ze zich drie jaar niet of nauwelijks zien in het circuit, maar dit seizoen lijkt Kuzmina er weer klaar voor te zijn. Met twee zeges op de sprint in de wereldbeker lijkt ze ook nu weer de te kloppen vrouw te zijn op dit onderdeel. 

Opmerkelijk

Het ijshockeytoernooi voor de vrouwen gaat vandaag van start met een zeer opvallende deelnemer. Zuid- en Noord-Korea hebben besloten om samen één team af te vaardigen naar dit toernooi. Zuid-Korea mocht al als gastland een team afvaardigen, terwijl de Noord-Koreaansen niet in de buurt van kwalificatie wisten te komen. Als uitkomst van besprekingen tussen de landen zelf, kwam het samenstellen van één team voor deze Spelen. Een beslissing die amper een maand geleden werd genomen. 

Dit was een besluit dat niet overal goed werd ontvangen, met name niet bij het Zuid-Koreaanse team. "Het is lastig dat ons team een politieke speelbal is, maar dit is groter dan wij", bekent Sarah Murray, de Amerikaanse bondscoach van Zuid-Korea. "We hebben ook tegen onze speelsters gezegd: niet klagen, want dat lost niks op." Qua niveau doen beide landen niet voor elkaar onder, want ze zaten tot dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau als de Nederlandse vrouwen; rond plek 20 op de wereldranglijst. 

De combinatieploeg van Noord & Zuid-Korea zijn hier aan het trainen in aanloop naar de Winterspelen (Pro Shots / Action Images)
De combinatieploeg van Noord & Zuid-Korea zijn hier aan het trainen in aanloop naar de Winterspelen (Pro Shots / Action Images)

Federer treft qualifier in Rotterdam, Haase tegen De Bakker

Robin Haase moet het in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam Ahoy opnemen tegen Thiemo de Bakker. Roger Federer speelt woensdagavond zijn eerste ronde tegen een qualifier.

De winnaar van het duel tussen en Haase en De Bakker neemt het mogelijk in de volgende ronde op tegen Stan Wawrinka. De Zwitser, huidig nummer vijftien van de wereld, neemt het in zijn eerste ronde tegen een andere Nederlander op: Tallon Griekspoor.

Als Federer de halve finales bereikt in Rotterdam, neemt hij de eerste plaats op de wereldranglijst over van Rafael Nadal. Daarmee zal hij voor het eerst sinds 29 oktober 2012 weer de hoogste positie op de ATP-ranking bekleden.

De 45ste editie van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam Ahoy vindt plaats van maandag 12 februari tot en met zondag 18 februari.

Zorgen om proefboring bij Schiermonnikoog

Tegenstanders van proefboringen bij Schiermonnikoog voelen zich overvallen door de aankondiging van een tweede proefboring eind volgende week. Die boring is gemeld door het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons. Al dit weekend vertrekt een boorplatform van IJmuiden naar de locatie, 18 kilometer ten noorden van het eiland. Dat meldt de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stemt in met de proefboring en meldde vrijdagochtend dat de werkzaamheden rond de boring op 16 februari starten en twee tot vier maanden duren. De werkgroep zegt er vrijdagmiddag laat over te zijn geïnformeerd door het bedrijf Hansa. "Een overval", zegt een woordvoerder. Tijd om ertegen te protesteren is er nu ook niet.

Het gaat om een exploratieboring naar aardgas, met een mobiel boorplatform, om te kijken hoeveel gas er te winnen is. RTV Noord meldt dat ook de gemeente Schiermonnikoog tegen de proefboring is.

De werkgroep is niet alleen tegen boringen omdat daarbij in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt. De groep vindt ook dat Nederland zich moet richten op een duurzame energievoorziening om klimaatverandering tegen te gaan. Het eiland Schiermonnikoog is uiterst gevoelig voor klimaatverandering.

Zorgen om proefboring bij Schiermonnikoog
Zorgen om proefboring bij Schiermonnikoog (Foto: ANP)

Opnieuw bomaanslag op Libische moskee

Libië is opnieuw opgeschrikt door een bomaanslag op een moskee in de havenstad Benghazi. Daardoor kwamen de imam en een bezoeker van het gebedshuis om het leven. Er vielen tientallen gewonden, van wie een aantal er slecht aan toe is. Het ministerie van Gezondheidszorg deelde vrijdagavond mee dat in totaal 147 mensen letsel hebben opgelopen.

Volgens de lokale autoriteiten zat de springstof verstopt onder de kansel van de moskee in de wijk al-Majouri. De bom is vermoedelijk van afstand met een mobiele telefoon tot ontploffing gebracht. Wie verantwoordelijk is voor de aanslag is niet bekend. Twee weken geleden werden door twee terreurdaden met explosieven in Benghazi 33 mensen gedood

Opnieuw bomaanslag op Libische moskee
Opnieuw bomaanslag op Libische moskee (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.