FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 februari 2018

Dieprode koersborden op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag flink in het rood gesloten. Daarmee kreeg de neergang van voor het weekend een verder vervolg. De leidende Dow-Jonesindex sloot ver onder de grens van 25.000 punten en dook tussentijds zelfs beneden de 24.000 punten, wat neerkwam op een min van 6 procent. Opvallend was het verlies van het financiële concern Wells Fargo, na een tik op de vingers van de Amerikaanse centrale bank.

De Dow sloot uiteindelijk 4,6 procent lager op 24.345,75 punten. De brede S&P 500 leverde 4,1 procent in tot 2648,94 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 3,8 procent kwijt tot 6967,53 punten. Vooral de vooruitzichten van hogere rentes, na een sterk Amerikaans banenrapport, drukten het sentiment.

Wells Fargo verloor dik 9 procent aan beurswaarde. De bank maakte bekend dat de boetes voor gesjoemel met rekeningen van klanten de winst met miljoenen zullen drukken. Het omvangrijke fraudeschandaal houdt de gemoederen bij de bank al tijden bezig. Van de Federal Reserve mag Wells Fargo, tot het moment dat het de zaken weer op orde heeft, de balans niet verder laten groeien.

Overnameperikelen Qualcomm
Verder blijven de overnameperikelen rondom Qualcomm voor reuring zorgen. De chipmaker verloor bijna 7 procent, ondanks dat Broadcom zijn overnamebod op zijn branchegenoot verhoogde tot 120 miljard dollar. Voorwaarde daarbij is dat het bod van Qualcomm op het Nederlandse NXP Semiconductors (min 2 procent) niet wordt verhoogd. Broadcom sloot 3,1 procent lager.

Techreus Apple verloor 2,5 procent ondanks een adviesverhoging. Ook een positief bericht over de muziektak van Apple haalde uiteindelijk niets uit. Volgens The Wall Street Journal staat Apple Music op het punt Spotify in te halen als grootste muziekstreamingdienst.

Bristol-Myers Squibb
Biofarmaceut Bristol-Myers Squibb verloor 4 procent na cijfers. Cosmeticafabrikant Avon (min 5,1 procent) maakte bekend de Nederlander Jan Zijderveld aan te stellen als nieuwe topman. Hij werkte voorheen voor Unilever. Het is voor het eerst sinds 1999 dat er weer een man aan de leiding van Avon komt te staan.

De euro was 1,2388 dollar waard, tegen 1,2407 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 2,5 procent tot 63,81 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper bij 67,36 dollar per vat.

Dieprode koersborden op Wall Street
Dieprode koersborden op Wall Street (Foto: ANP)

Van der Gijp: Nederland is doorgeslagen

Nederland is helemaal de weg kwijt door zo'n groot punt te maken van de 'grap' die René van der Gijp en Johan Derksen vrijdag in Voetbal Inside maakten over transgenders. "We zijn helemaal doorgeslagen in dit land", zo reageerde 'Gijp' maandag in de uitzending van VI.

"Er is mij gevraagd om te zeggen dat ik niets tegen homo's heb. Dat heb ik inderdaad niet", zei Van der Gijp fel. "Er is mij gevraagd om te zeggen dat ik niets tegen transgenders heb. Dat heb ik ook niet. En ik heb ook niets tegen lesbiennes. Het zal mij allemaal een zorg zijn", aldus de voetbalanalist, die benadrukt dat de kijker niet gek is en zelf een mening kan vormen. "Heel veel kijkers weten dat dondersgoed. Ze kunnen voor zichzelf wel bepalen wat ik er mee wil zeggen."

Van der Gijp verkleedde zich vrijdag als vrouw en grapte met pruik op voortaan door het leven te gaan als 'Renate' naar aanleiding van het nieuws rond de Belgische VTM-journalist Bo Van Spilbeeck, die voortaan door het leven gaat als vrouw. Derksen verklaarde op zijn beurt transgenders vreemd te vinden.

Verzuren
Derksen was het volledig met Van der Gijp eens en stelde dat Nederland een beetje aan het "verzuren" is. "We worden achtervolgd door selectieve verontwaardiging", zei hij. "Wij zijn een beetje de mening en de stem van de kantine. Zo zitten wij hier te praten."

Volgens Derksen zit er naast de doelgroep ook een groep mensen naar VI te kijken die totaal niet geïnteresseerd is in het voetbalprogramma. "Die zitten te kijken of ze ons kunnen betrappen op een zinnetje. Het gaat helemaal nergens over." Derksen zei vervolgens dat hij zich niets van de kritiek aantrekt. "Ik kom niet helemaal uit Drenthe rijden om hier om de hete brij heen te praten. Of ze halen mij van de buis of ze laten me mijn gang gaan."

Contract
Zowel Van der Gijp als Derksen zouden het wel een mooi einde van VI vinden, mocht het programma van de buis worden gehaald. Van der Gijp: "We hebben alle drie nog voor drie maanden een contract en we maken er geen van allen een punt van om te stoppen. Als we dat alle drie denken, dan kappen we er toch lekker mee." Derksen: "Soms denk ik, dat zou een mooi afscheid zijn."

Zover is het nog niet. RTL liet eerder maandag weten dat Voetbal Inside ondanks de kritiek gewoon op televisie te zien blijft. Wel stelde de zender dat de grap "ongepast" was.

Van der Gijp: Nederland is doorgeslagen
Van der Gijp: Nederland is doorgeslagen (Foto: BuzzE)

Kongolo in Zeist voor arbitragezaak zaakwaarnemers

Terence Kongolo heeft zich maandag gemeld in Zeist, waar een zitting plaatsvindt over het conflict tussen zijn voormalige en huidige zaakwaarnemers.

Kongolo was aangesloten bij de Stellar Group, maar hij maakte vervolgens een overstap naar het kantoor Wasserman van Rob Jansen. Erkan Alkan van Stellar meent dat dat op een onrechtmatige manier is gebeurd. Bij de transfer van Kongolo van Feyenoord naar AS Monaco liep Stellar Group ‘een zeer fors geldbedrag' als commissie mis, schrijft het Algemeen Dagblad.

Stellar Group beweert dat het een nieuw contract met de 23-jarige voetballer had getekend, maar volgens Jansen heeft het kantoor zelf een pagina met handtekening van Kongolo toegevoegd. De KNVB heeft maandag zes uur uitgetrokken om de zaak te behandelen. De oud-Feyenoorder is daar zelf dus ook bij.

Terence Kongolo maakte na het winnen van de landstitel met Feyenoord de overstap naar Monaco, dat vijftien miljoen euro voor hem betaalde. De linkspoot kwam bij de Franse kampioen echter nauwelijks aan spelen toe. Sinds vorige maand speelt hij daarom op huurbasis voor Huddersfield Town.

Baudet royeert twee oud-VVD'ers

Het Forum voor Democratie heeft het lidmaatschap beëindigd van Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers. Zij zouden een coupe hebben willen plegen binnen de partij van Baudet. Naar eigen zeggen vernamen zij hun royement via de media.

Volgens Baudet hebben ze "de afgelopen maanden op oneigenlijke wijze en door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd (..) de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen." Daarop heeft het partijbestuur in samenspraak met de fractie en de lijsttrekker te Amsterdam (oftewel: Baudet heeft overlegd met Baudet, Hiddema en Nanninga) besloten het lidmaatschap op te zeggen.

Oud-VVD-senator De Haze Winkelman ziet het uiteraard anders: hij zag zichzelf als pleitbezorger van interne democratie binnen de beweging van Baudet, en ziet zichzelf geslachtofferd omdat hij een te grote bedreiging zou zijn voor de 'alleenheerschappij' van Baudet. 

Boze tongen op twitter beweren dat Wevers en De Haze Winkelman door de VVD zijn gestuurd als infiltranten. Wat denk jij? Laat je mening achter in de reacties!

Komende zomer eerste editie van wereldbeker atletiek

In het weekend van 14 en 15 juli gaan acht landen strijden om de wereldbeker atletiek. Het evenement in het Olympisch stadion van London staat voor het eerst op de kalender.

Naast gastland Groot-Brittannië nemen ook China, Duitsland, Frankrijk, Jamaica, Polen, Verenigde Staten en Zuid-Afrika deel aan het evenement. Van elk land neemt één vrouw en één man deel aan elk onderdeel. Bijna alle reguliere atletiekonderdelen staan op het programma, waarbij de loopnummers tot en met de 1500 meter gaan. Het totale prijzengeld is 2 miljoen Dollar.

Sebastian Coe, voorzitter IAAF: “Dit is een vernieuwend evenement in onze sport en ik verwacht er veel van. Acht toplanden doen mee en die brengen een groot aantal atleten van wereldklasse mee, dus dit kunnen enerverende wedstrijden worden.

Op zondag 15 juli zijn ook de finales van het herenenkelspel op Wimbledon en het WK voetbal.

Boksen mogelijk van Spelen getrapt na kiezen maffiabaas als president

Het zou zomaar kunnen dat boksen relatief kort voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo van het programma gegooid wordt. De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft gewaarschuwd dat boksbond AIBA zeer snel problemen op moet gaan lossen.

Het grootste probleem is dat AIBA onlangs de Oezbeek Gafur Rakhimov verkoos tot interim-president. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, ware het niet dat de beste man er van wordt verdacht een van de meest invloedrijke maffiabazen in Centraal-Azië te zijn. Rakhimov's genoemde doel binnen AIBA: de corruptie tegengaan en voor meer transparantie zorgen, maar daar trapt Bach niet in. 

Paquerrette Girard-Zappelli is namens het IOC een onderzoek begonnen naar het reilen en zeilen bij AIBA, een bond die de FIFA er bij tijd en wijlen uit doet zien als een keurig clubje nette mensen. Naast Rakhimov's verkiezing spelen er ook problemen rond corrupte scheidsrechters, doping en financiën. Zo heeft het IOC de uitspraak van AIBA dat tijdens de Spelen van Rio in 2016 geen enkel gevecht beïnvloed werd door matchfixers nog altijd niet geaccepteerd.

In Rio werden de nodige gevechten op opvallende wijze beslist. Zo was de Kazach Vassily Levit in de zwaargewichtfinale een klasse apart tegen Evgeny Tishchenko, maar de Rus werd prompt aangewezen als olympisch kampioen. De Ier Michael Conlan domineerde in de kwartfinales van het bantamgewicht tegen Vladimir Nikitin, maar zag tot zich grote woede hoe de Rus op onverklaarbare wijze uitgeroepen werd tot winnaar.

Wanneer een besluit genomen wordt over een eventuele uitsluiting van boksen op de Spelen van 2020 is nog niet bekend. Overigens liet Bach weten dat ook het boksprogramma op de Jeugd Olympische Spelen van dit jaar, in het Argentijnse Buenos Aires, op de tocht staat om dezelfde redenen.

Tagliafico: "Zo sta ik ook graag bekend"

Nicolàs Tagliafico stapte in januari over van Independiente naar Ajax en veroverde direct een basisplek. Het is even wennen voor de Argentijn.

"Ik zoek de balans. Ajax valt graag aan, zelfs de jonge centrumverdedigers dribbelen graag naar voren. Dat wordt ook van de backs verwacht. Maar ik moet op tijd terug zijn. Ik ben verdediger", vertelt Tagliafico in gesprek met De Volkskrant.

"In Argentinië gaat het niet zo snel met verdedigers. Je moet geduld hebben, leren van je fouten, wachten op je kans. Ik wilde pas een volgende stap zetten als het crescendo ging. Ajax is een club met een grote naam, die altijd om de titel strijdt. We staan zeven punten achter. Daarom was het vooral belangrijk om vandaag te winnen."

Het voorbeeld van Tagliafico is Javier Zanetti, die negentien seizoenen voor Internationale speelde. De linksback heeft dezelfde haarstijl als het Argentijnse icoon. "De scheiding van Zanetti is uniek. Hij geeft alles, maar is correct en professioneel, zo sta ik ook graag bekend."

Autistische rechercheurs winnen prijs

Het project ‘camerabeeldspecialisten’ waarbij mensen met autisme voor politieonderzoeken camerabeelden uitlezen, heeft vandaag de Cedris Waarderingsprijs gekregen. Het project is een samenwerking van de politie-eenheid Den Haag en detacheringsbureau AutiTalent.

De Cedris Waarderingsprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt, in het Haagse theater Diligentia. Cedris is de branchevereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. De jury koos het camerabeeldspecialistenproject als winnaar uit vier genomineerden die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In totaal waren er 51 aanmeldingen voor de prijs binnengekomen.

'Bewezen succes'
De jury, onder leiding van de voorzitter van Cedris, Job Cohen, zei over het camerabeeldspecialistenproject: ‘De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop in het project van AutiTalent in samenwerking met de Dienst Regionale Recherche van Den Haag, volop vanuit de kracht van de medewerker wordt gehandeld. De specifieke vaardigheden van de medewerkers worden hier ingezet als onderscheidend vermogen.'

Hij vervolgt: 'Talenten waar de markt behoefte aan heeft. Het is een bewezen succes met een grote inzet en kans op doorontwikkeling. Dit geldt voor het inzetten van mensen met autisme in andere regio’s door ook daar de beperking in te zetten als een uniek talent. De jury vindt het feit dat dit een marktinitiatief is waarin op een natuurlijke wijze gebruik wordt gemaakt van talenten van mensen, dusdanig onderscheidend dat zij de winnaar zijn geworden van de eerste Cedris Waarderingsprijs.’

Recherchekundige Jory de Groot van Politie Den Haag, grondlegger van het project: ‘Het is fijn dat het project op deze manier zo veel positieve aandacht krijgt en we hopen dat dit andere eenheden inspireert om ook met teams van camerabeeldpecialisten aan de slag te gaan. Ook camerabeeldspecialist Yannick stond te stralen op het podium toen de groep de prijs in ontvangst nam. ‘Juist dat ik heel gedetailleerd kan kijken, werd als een talent gezien’, zo vertelde zij in de nominatiefilm. ‘En dat sprak me heel erg aan.’

Geen beperking maar een kwaliteit
De vier camerabeeldspecialisten zetten zich sinds maart vorig jaar bij de politie-eenheid Den Haag in om grote hoeveelheden camerabeelden in politieonderzoeken uit te kijken. In onderzoeken bekijkt de politie vaak honderden uren aan beelden van toezichtcamera’s om een zaak te reconstrueren of om de bewijslast rond te krijgen.

Door hun uitzonderlijke concentratievermogen en aandacht voor detail pikken deze recherchemedewerkers met autisme sneller en beter dan een gemiddelde rechercheur juist die beelden eruit die cruciaal in een onderzoek kunnen zijn. In verschillende onderzoeken hebben ze al verschillende subjecten gespot, bewijs gevonden en mensen als verdachte kunnen uitsluiten. Zo hebben ze van hun beperking een kwaliteit gemaakt.

'Schipholmedewerkers eisen baangarantie'

Een groep Schiphol-medewerkers overhandigt dinsdag om 14:00 uur een petitie met honderden handtekeningen van collega's aan de directie van de luchthaven. Ze eisen een baangarantie van de Schiphol-directie nu deze heeft besloten om hun werk opnieuw aan te besteden.

De werknemers verzorgen op Schiphol de dienstverlening aan reizigers met een beperking en zijn nu in dienst van Trigion Axxicom Airport Caddy (Trigion). Egon Groen, bestuurder FNV Luchtvaart: 'Net als de schoonmakers en de beveiligers op Schiphol willen ze hun werk behouden als een andere uitvoerder straks de aanbesteding wint.'

FNV-kaderlid Jelle Laan: 'Al vele jaren helpen wij honderdduizenden passagiers met een beperking voor Schiphol. We doen het graag, ook al is het fysiek soms zwaar werk. Nu wil Schiphol dit werk opnieuw gaan aanbesteden voor een mogelijke kostenbesparing, maar wil niet garanderen dat wij ons werk behouden.'

Schiphol ondersteunt de 'Code Verantwoordelijk Marktgedrag', maar wil geen uitspraken doen over de overgang van de werknemers van Trigion, 'omdat het niet de eigen werknemers zijn en omdat het mogelijk al in de wet geregeld is'. Groen: 'Er staat Schiphol niets in de weg om te eisen dat de winnende partij de werknemers overneemt tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden, als er geen sprake zou zijn van een wettelijke plicht. Schiphol verschuilt zich achter een non-argument met een dun juridisch vernisje.'

Winteraankoop Vitesse heeft werkvergunning binnen

Vyacheslav Karavaev kan deze week zijn debuut maken voor Vitesse. De verdediger heeft een werkvergunning gekregen om in Nederland te mogen spelen.

Vitesse nam de 22-jarige speler eind vorige maand over van Sparta Praag. Omdat het benodigde papierwerk nog niet was afgerond, mocht Karavaev afgelopen weekend nog niet meedoen tegen FC Groningen. Zonder Kara, zoals zijn voetbalnaam luidt, wonnen de Arnhemmers met 2-0.

Inmiddels zijn alle formaliteiten echter geregeld, meldt onder meer de Gelderlander. Daardoor kan Kara donderdag debuteren in het eerste elftal van Vitesse, dat dan op bezoek gaat bij ADO Den Haag. De Rus trainde maandag voor het eerst mee.

Door de overwinning op Groningen vindt Vitesse zich na 21 speelronden in de Eredivisie terug op de zesde plaats. De achterstand op PEC Zwolle en Feyenoord is maar twee punten. Na het duel met ADO speelt de ploeg van trainer Henk Fraser komende zondag tegen de Rotterdammers (thuis).

Vaticaanstad debuteert op sessie IOC

Tijdens de sessie van het Internationaal Olympisch Comité in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, dinsdag en woensdag, zal voor het eerst een delegatie uit Vaticaanstad aanwezig zijn.

Het team van het Vaticaan wordt geleid door Melchor Sanchez De Toca Y Alameda van de pauselijke cultuurraad. L'Osservatore Romano meldt dat de delegatie in Zuid-Korea aanwezig zal zijn als observeerders en (nog) niet als actief deelnemers aan de sessie.

In 2016 was een delegatie uit Vaticaanstad aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio en vrijdag wordt dat ook verwacht bij de opening van de Winterspelen in Pyeongchang.

"Het is een volgende stap op de weg naar relaties tussen de Heilige Stoel en de olympische wereld", aldus Melchor tegen Crux, de voornaamste publicatie wat nieuws over de katholieke kerk en het Vaticaan betreft. "In de toekomst kunnen we wellicht tot een stabiele of permanente relatie komen."

Het Vaticaan heeft geen sportbond en geen Nationaal Olympisch Comité, en de Spanjaard Melchor - zelf in zijn jeugd fervent sporter - acht de kans dan ook niet heel groot dat we binnen afzienbare tijd een bisschop - of, wie weet, een paus - op de worstelmat of in de boksring zullen zien.

"Daar gaat het nu ook niet om, ik ben van mening dat we ons op andere zaken moeten richten, zoals het meedoen van de Heilige Stoel in de Verenigde Naties of andere internationale organisaties."

Melchor ziet vooral een goed teken in de deelname van Noord-Korea aan de Spelen in het Zuiden: "Het is bewijs dat de olympische vrede ons in staat stelt om nog altijd te hopen van een wereld zonder oorlogen."

Hij hoopt IOC-president Thomas Bach overigens een shirt te overhandigen van het nationale atletiekteam van Vaticaanstad, volledig bestaande uit mensen die in het dwergstaatje werkzaam zijn.

Kane verdedigt zich tegen beschuldiging Van Dijk

Harry Kane ontkent dat hij zondag met een fopduik een penalty versierde in de spectaculaire uitwedstrijd van Tottenham Hotspur tegen Liverpool.

Volgens Van Dijk was er bij het eerste penaltymoment sprake van buitenspel én een schwalbe. "Je ziet Kane duidelijk een schwalbe maken, maar niemand praat daarover", werd de Nederlander geciteerd door de Liverpool Echo. Tot genoegen van The Reds werd de penalty van Kane vervolgens gestopt door doelman Loris Karius.

Kane is het totaal niet met Van Dijk eens. Volgens de Engelse topscorer van de Premier League was er wel degelijk contact met keeper Karius. "Hij dook naar de bal en we kwamen elkaar dus tegen. Ik ben een speler en ik ga niet wegspringen. Dat is voetbal. Er was 100 procent contact en ik ging naar de grond", aldus de spits van de Spurs.

Door een overtreding van Van Dijk op Erik Lamela kreeg Tottenham ver in blessuretijd nog een penalty en dit keer scoorde Kane wel. "De scheidsrechter heeft karakter getoond door die tweede penalty te geven. Bij die eerste was al veel gebeurd, dus dat hij nóg een strafschop durft te geven, is groots. En het was er ook één."

De Luizenmoeder krijgt tweede seizoen

De NPO 3-hitserie De Luizenmoeder krijgt een tweede seizoen. "Met deze cijfers op ons rapport, kan een tweede seizoen natuurlijk niet uitblijven..", twittert omroep AVROTROS maandag.

De Luizenmoeder is de verrassing van het televisieseizoen. Naar de vierde aflevering keken zondagavond bijna 3,5 miljoen kijkers. Het programma is daarmee het best bekeken NPO 3-programma van de afgelopen tien jaar.

Hoofdrolspeelster en mede-schrijfster Ilse Warringa (juf Ank) liet eerder al doorschemeren dat de kans op een tweede seizoen groot was. "We hebben genoeg inspiratie voor een tweede reeks en de eerste drie afleveringen heb ik al in het hoofd zitten. Ik heb goede hoop dat we een tweede seizoen kunnen maken", zei ze toen.

De Luizenmoeder krijgt tweede seizoen
De Luizenmoeder krijgt tweede seizoen (Foto: BuzzE)

Koeman dinsdag gepresenteerd als nieuwe bondscoach

Ronald Koeman wordt dinsdag om 16.30u door de KNVB als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal gepresenteerd.

Naast Koeman zal de technische staf bestaan uit Kees van Wonderen, Patrick Lodewijks en Jan Kluitenberg. Als technisch directeur van de KNVB wordt Nico-Jan Hoogma gepresenteerd.

Na het afsluiten van zijn carrière als voetballer was Koeman assistent van Guus Hiddink bij het Nederlands elftal. Na het WK van 1998 werd hij assistent van Louis van Gaal bij FC Barcelona. Daarna hoofdtrainer bij achtereenvolgens Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoord en Southampton. Zijn laatste hoofdtrainerschap was bij Everton. Bij de Premier League-ploeg werd Koeman in oktober ontslagen.

Pentagon wil flink wat F-35 jets inslaan

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil van het Congres meer dan 10 miljard dollar om in het komende fiscale jaar (vanaf 1 oktober) 77 gevechtsvliegtuigen van het type F-35 te kopen. Het toestel staat ook bekend als Joint Strike Fighter. Als het Congres over de brug komt, wordt het dat jaar de duurste aankoop van het Pentagon, dat 10,7 miljard dollar of omgerekend 8,6 miljard euro wil uitgeven aan de vliegtuigen van de firma Lockheed Martin.

Volgens de planning komen er vanaf 2019 ook 37 van die F-35's naar Nederland. Ze zijn opvolgers van het gevechtsvliegtuig F-16 van de inmiddels door Lockheed Martin overgenomen vliegtuigmaker van het bedrijf General Dynamics. De F-16 is al sinds 1979 in gebruik. De door de kosten en problemen omstreden F-35 is nog niet klaar. Het vliegtuig moet in de loop van dit jaar wel 'over zijn ontwikkelingsfase heen zijn'.

De komende begroting van het Pentagon gaat uit van omgerekend ruim 480 miljard euro. Dat is onderdeel van meer dan 575 miljard euro die de regering van president Trump dan voor de veiligheid van de VS wil uitgeven.

Pentagon wil flink wat F-35 jets inslaan
Pentagon wil flink wat F-35 jets inslaan (Foto: ANP)

Toeschouwersrecord op PGA Tour, Woodland wint na jaren weer

Golfer Gary Woodland heeft in de staat Arizona de Waste Management Phoenix Open gewonnen, een toernooi op de PGA Tour. Het werd al een tijdje gezien als het grootste feest op de tour, wat toeschouwersaantallen betreft, en dat werd gedurende de week nog maar eens aangetoond.

Vorig jaar kwamen ruim 655 duizend mensen naar het toernooi, dit keer was dat aantal al bijna bereikt met de zondag nog te gaan: op zaterdag alleen al telde men ruim 216 duizend bezoekers. Het totaal kwam uiteindelijk uit op 719.179 toeschouwers, een absoluut record op de PGA Tour.

De winst was voor Woodland, die er een play-off met Chez Reavie voor nodig had. Reavie had op de achttiende hole een birdie nodig om een play-off af te dwingen en deed dat met een heerlijke putt.

Eén hole in de play-off was vervolgens voldoende voor Woodland om uiteindelijk toch nog te winnen. Op de green werd hij daarna vergezeld door zijn vrouw en zijn zeven maanden oude zoontje, een emotioneel moment: zoon Jaxson werd vorig jaar tien weken te vroeg geboren en zijn tweelingbroertje overleed tijdens de zwangerschap.

Voor Woodland was het zijn derde zege op de PGA Tour en zijn eerste sinds 2013. Reavie bleef één slag verwijderd van zijn tweede zege ooit, en zijn eerste sinds 2008.

Clarence Seedorf aan de slag als hoofdtrainer bij Deportivo La Coruña

Clarence Seedorf gaat weer aan de slag als hoofdtrainer. De Nederlander heeft een contract getekend bij Deportivo La Coruña.

Afgelopen weekend nam de club afscheid van Cristóbal Parralo, waarna direct de naam van Seedorf werd genoemd. Maandagmiddag werd bekend dat de oud-international in Spanje zou zijn om de onderhandelingen af te ronden en maandagavond heeft Deportivo La Coruña zijn komst bevestigd.

Via de officiële kanalen meldt Deportivo La Coruña dat Seedorf de nieuwe hoofdtrainer is. Deportivo La Coruña is momenteel de nummer achttien van La Liga en het is aan Seedorf om te voorkomen dat de club dit seizoen degradeert.

Het is voor Seedorf zijn derde klus als hoofdtrainer. Eerder stond hij aan het roer bij AC Milan, maar bij zijn oude club werd hij al snel ontslagen. Later ging hij aan de bak het Chinese Shenzhen FC, maar daar vertrok hij eind 2016. Sindsdien zat Seedorf zonder club.

RTL gaat gewoon verder met Voetbal Inside

Het programma Voetbal Inside blijft ondanks hevige kritiek gewoon op televisie te zien. RTL vindt de 'grap' die René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee vrijdag in het programma maakten over transgenders "ongepast" maar vindt desondanks dat de show een plek heeft bij de zender.

"Het programma geeft een podium aan uitgesproken, persoonlijke meningen over voetbal, sport en inmiddels ook het gesprek van de dag. Die ruimte krijgen Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp van RTL, maar dat betekent niet dat we het altijd eens hoeven te zijn en het is zeker ook geen vrijbrief om individuen en/of groepen belachelijk te maken", staat in een statement van RTL, die in gesprek wil met het trio.

"We zien dat de meningen over de uitzending verdeeld zijn. En dat is ook het mooie in Nederland, dat je met respect voor de ander hartstochtelijk van mening kan en mag verschillen. De kritiek dat de gesprekken aan tafel op dit moment niet altijd bijdragen aan een opbouwende discussie, deelt RTL. Dat is een reden om de discussie aan te gaan met Wilfred, René en Johan."

RTL noemt vrijheid van meningsuiting belangrijk en vindt ook dat dat een plek moet hebben op de Nederlandse televisie. "Ondanks het feit dat de grappen en meningen in VI soms ongenuanceerd en controversieel zijn, vinden we dat het programma een plek heeft bij RTL. Samen met de makers, is het de taak van RTL om de grens tussen het vrije woord en respectvol omgaan met anderen te bewaken."

Van der Gijp verkleedde zich vrijdag als vrouw en stelde voortaan door het leven te gaan als 'Renate'. Derksen verklaarde op zijn beurt transgenders vreemd te vinden. Zij deden hun act naar aanleiding van de Belgische VTM-journalist Bo Van Spilbeeck, die vanaf vorige week door het leven gaat als vrouw. De vertoning riep veel negatieve reacties op, onder meer van sociale organisaties en politieke partijen.

RTL gaat gewoon verder met Voetbal Inside
RTL gaat gewoon verder met Voetbal Inside (Foto: BuzzE)

Dele Alli neemt juridische stappen om uitgelekte sekstape

Dele Alli heeft advocaten ingeschakeld, omdat er maandag een sekstape van de speler van Tottenham Hotspur is uitgelekt.

Op het filmpje is te zien hoe Alli oraal wordt bevredigd door een onbekende jongedame. In Engeland gaat het gerucht dat fans van Liverpool achter het uitlekken van de sekstape zitten. Tottenham pakte zondag ver in blessuretijd een puntje tegen Liverpool op Anfield (2-2).

Het filmpje, dat slechts twaalf seconden duurt, is enige tijd geleden al opgenomen. Dele Alli is namelijk zonder tatoeages in beeld te zien. "Onze advocaten zijn er momenteel mee bezig, er is geen bewijs dat dit mijn cliënt betreft", zegt Caroline McAteer, directeur van Sports PR Company, in gesprek met de Daily Star.

Dele Alli en Tottenham Hotspur hebben nog niet officieel gereageerd. De 21-jarige middenvelder speelde dit seizoen 24 competitieduels voor zijn club. Daarin was hij goed voor vijf doelpunten en zeven assists.

Turken vestigen militaire post bij Aleppo

Turkse strijdkrachten hebben maandag een militaire observatiepost gevestigd ten zuidwesten van Aleppo, nabij al-Eis. Het leger van de regering-Erdogan is dieper in Syrië doorgedrongen na een overeenkomst met Rusland en Iran over vermindering van het geweld in de regio. Van de-escalatie is echter niets te merken.

Turkije viel onlangs de streek rond Afrin binnen om te voorkomen dat Koerdische YPG-milities daar te veel macht krijgen. Erdogan, die de YPG lieert aan de terreurorganisatie PKK, zei toen de hele grensstreek richting Manbij en verder naar het oosten onder controle te willen brengen.

Door de afspraak met Moskou en Teheran zijn de Turkse troepen nu ook verder naar het zuiden getrokken op weg naar de provincie Idlib. Vorige week werd een Turks konvooi nog gedwongen zich terug te trekken, nu is volgens een legerwoordvoerder de opmars wel geslaagd. Er komen meer verkenningsposten.

Idlib is een van de laatste bolwerken van rebellen die vechten tegen de Syrische president Bashar al-Assad, bondgenoot van het Kremin. Russische vliegtuigen intensiveerden zondag de aanvallen in Idlib nadat de opstandelingen een Russische straaljager uit de lucht hadden gehaald. De piloot kwam om het leven.

Turken vestigen militaire post bij Aleppo
Turken vestigen militaire post bij Aleppo (Foto: ANP)

Kieft kraakt Tapia af: "Nul meerwaarde"

Wim Kieft is niet onder de indruk van Renato Tapia, die zondag de strafschop veroorzaakte waardoor Feyenoord van VVV-Venlo verloor.

"We hebben altijd opgeleid in Nederland, types als Frank de Boer en Ronald Koeman", vertelde Kieft in het programma Rondo op Ziggo Sport. "Dat waren geen geboren verdedigers, maar wel geweldige voetballers. In die categorie kan je Tapia misschien ook plaatsen, alleen is hij geen geweldige voetballer."

"Wat is zijn meerwaarde op die plek? Nul", aldus Kieft. "Hij heeft zoveel fouten gemaakt op zulke bepalende momenten." Ook Aad de Mos vindt Tapia een zwakke schakel in de Rotterdamse defensie. "Als verdediger moet je instinctief weten dat als een aanvaller samen met jou gaat lopen, dat jij het blok zet zodat de aanvaller valt."

De oud-coach van Ajax en PSV noemde een recente tegengoal als voorbeeld. "Als je het doelpunt van Gyrano Kerk in de wedstrijd tegen FC Utrecht ziet... Daar laat Tapia zich gewoon omver lopen op het moment dat Kerk een blokje zet."

'Nederland is Sint-Eustatius aan het pesten'

Op Sint-Eustatius is met verbazing en boosheid gereageerd op de beslissing van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties om het bestuur van Sint-Eustatius over te nemen. Volgens gedeputeerde Derrick Simmons maakt Nederland zich schuldig aan 'bullying', pesten.

Simmons en andere leden van de eilandsraad voelen zich overvallen door de beslissing, die zonder overleg zou zijn genomen. Volgens hen maakt Nederland zich schuldig aan de schending van internationale regels. Daarvoor willen ze naar de Verenigde Naties stappen.

Knops is niet verrast. "Die reactie had ik ook wel verwacht, zeker bij een aantal mensen, zeker bij degenen die verantwoordelijk zijn voor de situatie die ontstaan is", zei hij na afloop van het debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van het besluit.

Gang naar de VN

Een gang naar de VN staat hen vrij, aldus Knops. Hij benadrukte dat het overnemen van het gezag niet zijn eerste keuze was. "Veel mensen wilden niet spreken met Nederland. Ze waren niet vatbaar voor een normaal gesprek. Wetteloosheid kunnen we niet toestaan. Als dit in Nederland gebeurde hadden we al lang ingegrepen."

Knops grijpt in omdat een 'commissie van wijzen' heeft vastgesteld dat burgers en bedrijven zuchten onder "grove taakverwaarlozing"door het eilandbestuur. Hij wil waarnemend gezaghebber Julian Woodley en de gedeputeerden van het Bovenwindse eiland, te vergelijken met burgemeester en wethouders, afzetten.

'Nederland is Sint-Eustatius aan het pesten'
'Nederland is Sint-Eustatius aan het pesten' (Foto: ANP)

Cyberboek Rian van Rijbroek komt opnieuw uit

Cybergasted, cyberhype, cyberdeskundige, cybertool, cyberlies, cybersmart, blockchains met en zonder cyber. Het houdt niet op.. Grote cybersmurf Brenno de Winter heeft, na het lezen van het manuscript, de uitgever de tip gegeven om het 'broddelwerk' niet uit te brengen..  En toch kwam het er, iedereen lachen, sommige mensen zwaar pissig over plagiaat, boek uit de handel maar dan lezen we dit:

Het omstreden boek over cybercriminaliteit van oud-minister Willem Vermeend en Rian van Rijbroek komt opnieuw in de handel. Op het boek, De wereld van Cybersecurity en Cybercrime, kwam direct na het verschijnen veel kritiek onder meer omdat zonder bronvermelding teksten van anderen waren gebruikt. Het werd uit de handel genomen.

In de aangepaste versie, die binnenkort uitkomt, staan volgens uitgeverij EinsteinBooks vier extra bronvermeldingen die in de eerste versie ontbraken. Ook reageren de auteurs in de heruitgave op de ophef over het plagiaat. Inhoudelijk kon een woordvoerster van de uitgeverij nog niets zeggen over die reactie. "Het wordt in elk geval geen inlegvel, de tekst met hun reactie wordt in het boek opgenomen."

Nadat de NOS en Nieuwsuur het plagiaat vorige week hadden ontdekt, bood Vermeend zijn excuses aan. Hij noemde het "buitengewoon ergerlijk dat dat kan"en liet de uitgeverij het boek terughalen.

De cybergate continues.. Merkwaardig is dat cyberdeskundige Rian van Rijbroek onlangs een journalist van de Telegraaf te woord stond en daarbij 'bewijs' leverde dat zij wel degelijk een expert is. Zo liet zij zich, per telefoon, verdedigen door maar liefst 3 bronnen die bevestigden dat Rian kan hacken en samenwerkt met de overheid. Een van de bronnen was een bevriende hacker die stellig beweerde dat Rian binnen 5 minuten je telefoon kan overnemen. Iets wat Vermeend ook gezegd heeft, zou hij ook een hacker zijn?

Naast deze verificatie tot cybereindbazin kwam ze ook nog met het ontzettend spannende verhaal dat ze bezig is om een Tweede Kamerlid te ontmaskeren als Russische spion! Ja, ze heeft in opdracht van de AIVD een bedrijf gehackt via de wifi, bestanden gestolen en na analyse blijkt dat een nog niet genoemd Tweede Kamerlid contact heeft met de Russen! Verder mag ze er nog niets over zeggen want ze heeft een geheimhoudingsplicht ondertekend en het betreft een nog lopend AIVD-onderzoek..

Superspannend dus allemaal, we blijven het volgen..

Cyberboek Rian van Rijbroek komt opnieuw uit
Cyberboek Rian van Rijbroek komt opnieuw uit (Foto: BuzzT)

PSV voorlopig nog zonder aankoop Romero

PSV moet nog even wachten op het debuut van Maximiliano Romero, de spits staat de komende weken geblesseerd aan de zijlijn.

De negentienjarige spits maakte begin januari voor 10,5 miljoen euro de overstap van Vélez Sarsfield naar PSV, maar zijn debuut bleef nog uit.

De Eindhovenaren meldden maandag dat Romero voorlopig niet inzetbaar is voor de ploeg. De Argentijn heeft tijdens een training een bovenbeenblessure opgelopen en hij zal komende weken een aangepast trainingsprogramma volgen.

Romero maakte tijdens het seizoen 2015/16 zijn debuut in de hoofdmacht van Vélez en kwam tot drie doelpunten in elf wedstrijden. In totaal speelde de spits 39 wedstrijden, waarin hij acht keer het net vond en twee assists gaf.

Froome aan de start van de Ruta del Sol

Chris Froome staat op 14 februari aan de start van de Spaanse rittenkoers Ruta del Sol. Dat laat zijn ploeg Team Sky weten op hun website.

Froome zijn deelname aan de Spaanse rittenkoers is opvallend vanwege het onderzoek naar zijn verhoogde salbutamolwaarde tijdens de Vuelta. "Ik heb er vertrouwen in dat we tot de bodem zullen komen van wat er is gebeurd. Het team en ik werken hard om dit te bewerkstelligen", aldus Froome.

"Ik hoop dat men begrijpt dat ik niet alles kan zeggen nu het onderzoek nog loopt, maar er is niemand gretiger dan ik om zo snel mogelijk verder te kunnen gaan."

Froome deed in 2015 ook mee aan de Ruta del Sol. Toen zou de Brit van team Sky de eindzege pakken en wist hij ook de vierde etappe te winnen. In het eindklassement had hij een voorsprong van twee seconden op Alberto Contador. "Het is alweer een paar jaar geleden dat ik de Ruta del Sol heb gereden. Het is een koers waar ik in het verleden van heb genoten. Ik kijk er naar uit om weer terug te mogen keren", aldus Froome in het persbericht van Team Sky.

NHL: Golden Knights zijn Capitals de baas

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights blijven ijzersterk bezig in hun debuutseizoen in de NHL. De ploeg ging op bezoek bij de Washington Capitals en keerde huiswaarts met alweer de 35e zege in 52 wedstrijden, waarmee ze nog altijd bovenaan staan in de Western Conference.

Het spelverloop was behoorlijk repetitief: de Capitals kwamen in de eerste periode op voorsprong, maar de Golden Knights trokken de stand gelijk. Vroeg in de tweede periode was er een nieuwe voorsprong voor de thuisploeg, maar weer kwam Vegas langszij.

Ook in de derde periode kwamen de Caps aan de leiding, dankzij Nicklas Bäckström. Reilly Smith bracht de derde gelijkmaker op de borden, maar dit keer zette Vegas door: Alex Tuch maakte de 3-4 en daar bleef het bij in de Capital One Arena.

Uitslagen NHL zondag
Washington Capitals - Vegas Golden Knights 3-4
Carolina Hurricanes - San Jose Sharks 1-3
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 4-1

Capitals - Golden Knights (Bron: YouTube)

Vliegverkeer van en naar Rotterdam ligt stil

Het vliegverkeer van en naar Rotterdam - The Hague Airport is stilgelegd. In de kelder van het gebouw van de verkeerstoren is sprake van rookontwikkeling, meldt het vliegveld.

Omdat de brandweer van de luchthaven op enige afstand van de start- en landingsbanen bezig is, heeft men uit voorzorg het vliegverkeer stilgelegd. "Zij moeten kunnen voldoen aan de zogenoemde drie-minutennorm. Dit betekent dat ze binnen die tijd de start- en landingsbanen moeten kunnen bereiken. Dat kunnen we nu niet garanderen", zo licht een woordvoerder toe.

Hoelang de situatie aanhoudt, is nog onduidelijk. De luchthavenbrandweer is op zoek naar de oorzaak.

Vliegverkeer van en naar Rotterdam ligt stil
Vliegverkeer van en naar Rotterdam ligt stil (Foto: ANP)

Kinderen vervangen gridgirls in Formule 1

Niet mooie dames, maar kinderen zullen de Formule 1-coureurs vanaf dit jaar vergezellen op de grid. Zo kunnen de talentvolle rijders van de toekomst dichtbij hun helden zijn, zo is maandag door de F1-bazen en autosportfederatie FIA bekendgemaakt.

De organisaties van de races of die van lokale autosportbonden selecteren jongeren die actief zijn in de kart- of autosport op basis van een ranglijst of door loting. Zij mogen de twintig Formule 1-coureurs vergezellen op de grid.

F1-directeur Sean Bratches: "Dit zal een buitengewoon moment voor die jongeren zijn: stel je voor, staan naast hun helden die zich voorbereiden op de race, de elite van de elite in de autosport, in die belangrijke minuten voor de start. Dat zal een ongelooflijke ervaring voor hen en hun families zijn. Het is een motivatie om te blijven racen, trainen en leren om hun droom uit te laten komen om er op een dag zelf te staan. Er is geen betere manier om de volgende generatie Formule 1-coureurs te inspireren."

Voor iedere race worden kinderen gekozen die vergezeld door hun familie op de grid mogen zijn. Dit geldt niet alleen voor de Formule 1-races, maar ook voor de Formule 2 en de GP3.

Topclubs Turkije allemaal de mist in

In de Turkse Süper Lig is het weekeinde uitgelopen op een flink slagveld in de top van de competitie. De gehele top-4 liet punten liggen en uit de top-7 won alleen Kayserispor, dat nu vijfde staat.

Koploper Basaksehir ging zondag op bezoek bij Konyaspor, dat onder de degradatiestreep staat. Een treffer van Emmanuel Adebayor leek Basaksehir de winst te bezorgen, maar in de 92e minuut konden de thuisfans in Konya juichen: Nejc Skubic werkte de 1-1 binnen.

Galatasaray, waar Ryan Donk de hele wedstrijd speelde, ging zelfs onderuit op bezoek bij Sivasspor. Delvin N'Dinga en oud-PSV'er Arouna Koné (penalty) brachten de thuisploeg op 2-0 en een goal van Eren Derdiyok kon Gala niet meer redden: 2-1.

Fenerbahce kreeg visite van Genclerbirligi, dat door een eigen goal van Nabil Dirar kort voor rust op voorsprong kwam. Dirar maakte zijn fout meer dan goed: direct na rust stelde hij Alper Potuk in staat de gelijkmaker te maken, een kwartier later zorgde hij voor de voorsprong. Dat duurde niet lang, acht minuten later tekende Marko Milinkovic voor de 2-2 eindstand.

Besiktas kwam op bezoek bij Bursaspor na een klein kwartier op 0-1, maar een eigen goal van Alvaro Negredo bracht de club uit Bursa langszij. Dzon Delarge tekende op slag van rust zelfs voor 2-1, maar diep in blessuretijd redde Negredo toch nog een punt: 2-2.

Na twintig wedstrijden staat Basaksehir met 43 punten op plek één, gevolgd door Galatasaray (41), Fenerbahce (38) en Besiktas (37).

Man opgepakt voor DDoS-aanval Belastingdienst

Een achttienjarige man uit het Brabantse Oosterhout is afgelopen donderdag opgepakt voor een DDoS-aanval waarmee de website van de Belastingdienst vorige week werd platgelegd. Hij wordt ook verdacht van aanvallen op de Bunq bank, internetsite Tweakers en provider Tweak.

Het is nog niet duidelijk of de Oosterhouter ook verantwoordelijk is voor de recente DDoS-aanvallen op de ING Bank, de Rabobank en ABN AMRO, aldus de politie maandag.

Man opgepakt voor DDoS-aanval Belastingdienst
Man opgepakt voor DDoS-aanval Belastingdienst (Foto: ANP)

Politie zoekt honderden computerdeskundigen

De politie zoekt honderden IT'ers en begint daarom een wervingscampagne: Zonder IT'ers zijn we nergens. Een speciale website en een campagnefilm moeten mensen ervan overtuigen aan het werk te gaan in de informatie- en communicatietechnologie bij de politie.

Het kabinet maakte in november al bekend te investeren in de werving en opleiding van agenten. De honderden IT'ers moeten in de komende jaren aan de slag gaan. Het gaat onder meer om programmeurs en data-analisten.

IT speelt een steeds grotere en vooral onmisbare rol in de politietaken, aldus de politie. "De wereld waarin we bewegen wordt steeds digitaler", luidt de boodschap in de campagnefilm. Op dit moment werken 1600 IT'ers bij de politie. Zij "leveren een belangrijke bijdrage aan de prestaties van ruim 61.000 politieprofessionals: de mannen en vrouwen in het 'blauw' op straat, en de collega's die achter de schermen werken", aldus de politie.

Politie zoekt honderden computerdeskundigen
Politie zoekt honderden computerdeskundigen (Foto: ANP)

Politie vindt grote partij gestolen babyvoeding

De politie heeft vanmorgen in twee schuren bij een woning in de wijk Landgoed Driessen een grote partij vermoedelijk gestolen babyvoeding aangetroffen. Een 21-jarige vrouw en een 22-jarige man zijn aangehouden ter zake heling.

De politie kreeg een tip over mogelijk vuurwapenbezit op een adres in Waalwijk. Agenten gingen er naar toe om een onderzoek in te stellen. Er werden geen vuurwapens gevonden. Wel troffen de dienders in twee schuren circa 900 dozen aan met elk 6 pakken babyvoeding.

Bij navraag bij de fabrikant van enkele serienummers bleek dat het vermoedelijk gaat om een gestolen partij. De pakken hebben een verkoopwaarde van 13 euro per stuk. Het gaat dan ook om naar schatting 70.000 euro aan buit. Er zijn twee verdachten wegens de verdenking van heling aangehouden. De gestolen goederen zijn afgevoerd. Ook werden twee auto’s in beslag genomen.

Politie vind grote partij gestolen babyvoeding (Foto: politie.nl)
Politie vind grote partij gestolen babyvoeding (Foto: politie.nl)

NAVO militairen 1 jaar in Litouwen

"Het is belangrijk om onze vriendschap nog eens te bevestigen door elkaar te helpen als dat nodig is. Voor mij is deze NAVO-missie het bewijs én de bevestiging van onze vriendschap. Het vertoon van eenheid en kracht in deze missie verstevigt onze band alleen maar."

Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten vandaag tijdens haar bezoek aan de Nederlandse eenheden in Litouwen. Daar was zij ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de enhanced Forward Presence (eFP) in het Baltische land. 

Multinationale bataljons
Sinds maart 2017 levert Nederland tussen de 250 en 300 militairen voor de NAVO-battle group onder Duitse leiding. De Nederlandse militairen zijn hoofdzakelijk afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade.

De militaire versterking aan de Europese oostgrens van het NAVO-gebied telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. 18 landen leveren wisselend troepen. Alles bij elkaar gaat het om meer dan 7.400 militairen.

Teken van eenheid
Het is "de grootste militaire versterking van de NAVO-verdediging in een generatie", aldus Bijleveld. "Deze missie en uw aanwezigheid hier is een teken van de eenheid van de NAVO. Het is een teken van solidariteit met de bevolking van Litouwen, Estland, Letland en Polen. Het is tevens een boodschap van alle NAVO-lidstaten aan de rest van de wereld. Het onderstreept onze toewijding aan vrede en eenheid."

De aanwezigheid van Nederlandse troepen wordt hoog gewaardeerd, volgens Bijleveld. "Dat merken de militairen hier dagelijks. De inwoners van Litouwen zijn heel blij dat we er zijn. De Russische grens is 20 kilometer verderop. De mensen voelen de dreiging. Dat we laten zien dat we er zijn is heel belangrijk voor de bevolking."

Gesprekken met militairen
Minister Bijleveld arriveerde gisteren in Litouwen voor een tweedaags bezoek. Na een ontmoeting met de Litouwse president Dalia Grybauskaite, woonde zij in Rukla een korte ceremonie en commando-overdracht bij. Daar was zij samen met het Duitse parlementslid Markus Grübel, de Kroatische staatssecretaris van Defensie Damir Krsticevic en plaatsvervangend secretaris-generaal van de NAVO Rose Gottemoeler. Ook sprak zij uitgebreid met de Nederlandse militairen die in Litouwen werken.

Na afloop van de ceremonie sprak minister Bijleveld met Nederlandse militairen (Foto: Ministerie van Defensie)
Na afloop van de ceremonie sprak minister Bijleveld met Nederlandse militairen (Foto: Ministerie van Defensie)

'Ruim baan voor ambitie, ook met een arbeidsbeperking'

Wie een arbeidsbeperking heeft, moet zich beschermd weten. Om te gaan werken als het beter gaat, om meer te gaan werken als het nog beter gaat, wetend dat hij/zij soepel terug kan vallen op een vangnet als het even wat minder gaat.

Staatssecretaris Tamara van Ark wil samenwerking tussen bestuurders, deskundigen en betrokkenen om er voor te zorgen dat de overgangen van dagbesteding, beschut werk, werken onder de banenafspraak en werken in een reguliere baan beter op elkaar aansluiten. Zij nodigt de partijen uit om samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkgroep op te richten.

Zij wil mensen aan de slag krijgen, ze wil werkgevers stimuleren om mensen met een beperking duurzame banen bieden (zeker ook overheidswerkgevers) zodat we een samenleving krijgen waarin het normaal is dat iedereen meedoet. Dit pleidooi was maandag te horen in de Cedris-lezing. De hele toespraak is te lezen op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

'Geen direct bewijs tegen Holleeder'

De verdenkingen tegen Willem Holleeder rusten niet op direct bewijs, eigen wetenschap, getuigenverklaringen, telefoontaps of observaties. Ze leunen volledig op verklaringen van anderen, zonder te worden ondersteund door verdere bewijzen.

Dat zei advocaat Sander Janssen maandagochtend in het 'openingsstatement' van de verdediging in het proces tegen 'De Neus'. Janssen sprak van een strafzaak van ,,ongekende dynamiek", nog versterkt door de inbreng van Astrid en Sonja Holleeder en Holleeder's ex-vriendin Sandra den Hartog. Hij hekelde met name het ,,zorgvuldig geregisseerde media-offensief" van de kant van de zussen, ,,dat ook in de media heeft geleid tot een reeks eenzijdige verklaringen".

Dat Holleeder een rol speelde in het Amsterdamse criminele milieu, betekent volgens de strafpleiter nog niet ,,dat hij een belang had bij of een rol speelde in het opdracht geven tot liquidaties". Hij wil met zijn collega Robert Malewicz ,,de komende maanden aantonen en onderbouwen dat hij niet de spil in de Amsterdamse onderwereld was die iedereen in hem ziet." Ook zei hij met bewijs te komen dat de zussen van Holleeder op belangrijke punten hebben gelogen ,,en het motief en de middelen hadden om hun broer te beschadigen".

De zaak gaat maandagmiddag om één uur verder. De rechtbank start dan met het verhoor van Holleeder zelf.

'Geen direct bewijs tegen Holleeder'
'Geen direct bewijs tegen Holleeder' (Foto: ANP)

Ingreep Sint-Eustatius 'zo lang als nodig'

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) zegt dat de ingreep op Sint-Eustatius "zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk" zal duren. Knops durft niet in te schatten hoeveel tijd het gaat kosten, dat ligt volgens hem aan hoe snel vooruitgang kan worden geboekt.

Knops wil zo snel mogelijk maatregelen nemen. Hij noemt verbetering van infrastructuur en welzijn "zodat inwoners in ieder geval het gevoel krijgen dat ze eerlijk behandeld worden" en het op orde brengen van het financieel beheer en het bestuur.

Knops benadrukt dat het gaat om een "forse ingreep" die volgens hem "wel noodzakelijk" is. Bestuurders houden zich niet aan de wet. Knops wijst erop dat sociale zaken en infrastructuur zo slecht zijn geregeld, dat er armoede heerst en er geen wegen worden aangelegd.

Stemming
De Tweede Kamer behandelt het voorstel om het bestuur op het eiland over te nemen maandag al, een stemming erover volgt dinsdag. Ook de Eerste Kamer is gevraagd het plan in een spoedprocedure te bespreken. Dat debat staat voor dinsdagavond gepland, met een stemming direct daarna.

Wie het bestuur op het eiland tijdelijk op zich zal nemen - als beide Kamers ermee hebben ingestemd - wil het ministerie nog niet zeggen.

Ingreep Sint-Eustatius 'zo lang als nodig'
Ingreep Sint-Eustatius 'zo lang als nodig' (Foto: ANP)

'DWHN-moment met sigaret ontstond spontaan'

AVROTROS was zich bewust van het feit dat het in principe niet is toegestaan voor gasten in tv-programma's om te roken. Maar het intermezzo met Theo Hiddema en de sigaret in Dit was het nieuws "ontstond heel spontaan" tijdens de opnames van de uitzending en "was zo grappig" dat is besloten om het fragment in de uitzending te laten.

Dat meldt een woordvoerster van de omroep maandag in reactie op het bericht van NVWA. De voedsel- en warenwaakhond doet onderzoek naar het roken van Hiddema in de uitzending van Dit was het nieuws van zondagavond. "Wij keuren roken niet goed en willen het zeker niet aanmoedigen", stelt de zegsvrouw. "Maar de onverwachte, leuke situatie paste helemaal bij het programma. Daarom hebben we besloten het moment toch in het programma te houden."

Het was de laatste uitzending van het huidige seizoen. Het programma verhuisde dit jaar terug van de commerciële omroep naar AVROTROS. De teamcaptains waren dit seizoen Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek. De presentator is Harm Edens, die deze functie al sinds 1996 vervult.

Naar de uitzending van afgelopen zondag keken ruim een miljoen mensen. Eerder werd de VPRO beboet voor een uitzending van Zomergasten waarin Hans Teeuwen zat te roken.

'DWHN-moment met sigaret ontstond spontaan'
'DWHN-moment met sigaret ontstond spontaan' (Foto: BuzzE)

Zorgen over toename minderjarige prostituees

Justitie in Midden-Nederland maakt zich zorgen over meisjes die op steeds jongere leeftijd als prostituee werken. Meisjes van dertien jaar zijn geen uitzondering, bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Politie en justitie in de regio Midden-Nederland draaien tussen de dertig en veertig onderzoeken naar mensenhandel per jaar. Uit die onderzoeken komt naar voren dat er in helft van de gevallen sprake is van minderjarigen die in de prostitutie werkzaam zijn. Het OM spreekt van een groeiende landelijke trend. "We zien meer jonge tieners die slachtoffer zijn en we zien ook de leeftijden langzaam dalen."

Volgens het OM gaat het veelal om meisjes die zelf voor de prostitutie hebben gekozen. Deze tienermeisjes zien prostitutie als een makkelijke en snelle manier om geld te verdienen, schetst het OM. Deze meisjes hebben in de meeste gevallen een lager IQ en zien zichzelf niet als slachtoffer. "Het lijkt ook alsof er een probleem is op het gebied van moraal", aldus het OM.

Zorgen over toename minderjarige prostituees
Zorgen over toename minderjarige prostituees (Foto: ANP)

Erdogan bezoekt paus

De Turkse president Erdogan heeft maandag een bezoek gebracht aan paus Franciscus. Ze spraken elkaar ongeveer 50 minuten in het Apostolisch Paleis, de officiële residentie van de kerkvorst.

De paus gaf Erdogan na het gesprek nog een afscheidscadeau: een onderscheiding van brons, gemaakt door een Italiaanse artiest. Op het medaillon staat volgens Franciscus een afbeelding van "de vredesengel die de oorlogsdemon wurgt". Dat staat symbool voor een wereldorde die is gebaseerd op "vrijheid en rechtvaardigheid".

De Turkse leider stapte voor de bijeenkomst op een vrijwel verlaten Sint-Pietersplein uit een auto. Omliggende straten waren uit veiligheidsoverwegingen afgesloten. Het bezoek ging gepaard met een kleine betoging van Koerden en sympathisanten bij de nabijgelegen Engelenburcht, Castel Sant'Angelo.

Veiligheid
Erdogan zei kort voor zijn vertrek uit Turkije het nodige te bespreken te hebben met de kerkvorst. "We zullen het hebben over Palestina, Jeruzalem, Syrië, Irak, het bestrijden van terrorisme, vluchtelingenkwesties en humanitaire hulp", zei de president volgens staatspersbureau Anadolu.

De autoriteiten in de Italiaanse hoofdstad zetten ongeveer 3500 manschappen in om te waken over de veiligheid tijdens het bezoek van Erdogan. Hij spreekt ook met de premier en president van Italië. Het hoofd van de rechtse Lega Nord noemde het "schandelijk"dat de regering de Turkse president wil ontvangen.

Erdogan bezoekt paus
Erdogan bezoekt paus (Foto: ANP)

De Vries mag niet bij verhoor Holleeder zijn

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, als journalist aanwezig in de 'bunker', mag het strafproces tegen Willem Holleeder maandag niet verder bijwonen. De Vries is getuige in de strafzaak en wordt in april gehoord. De rechtbank wil niet dat getuigen in de zaak aanwezig zijn op de momenten dat Willem Holleeder zelf wordt gehoord.

Vlak voordat het verhoor van Holleeder maandagmiddag startte, werd De Vries de zaal ingeroepen door rechtbankvoorzitter Frank Wieland. Daar kreeg hij te horen dat hij moest vertrekken. De Vries werd eerder opgeroepen bij de onderzoeksrechter. Hij beriep zich daar op zijn verschoningsrecht. Wel gaf hij aan in de rechtszaal vragen te willen beantwoorden.

De Vries mag niet bij verhoor Holleeder zijn
De Vries mag niet bij verhoor Holleeder zijn (Foto: ANP)

Spionageprogramma uit de lucht gehaald

Bij een internationale politieoperatie is een schadelijk programma van hackers uit de lucht gehaald. Met LuminosityLink konden ze stiekem in bestanden op een getroffen computer kijken, ongemerkt de webcam aanzetten om mee te kijken en antivirussoftware uitschakelen. Ook konden ze zien welke toetsen op het toetsenbord iemand indrukte, om zo gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen. Het is niet bekend hoeveel mensen zijn opgepakt.

Er zijn waarschijnlijk duizenden mensen wereldwijd slachtoffer geworden. Het is niet bekend of onder hen ook Nederlanders zijn. Rechercheurs hebben persoonlijke gegevens, wachtwoorden en privéfoto's teruggevonden.

LuminosityLink werd via hackersfora ook verkocht aan andere criminelen. Het kostte 40 euro en er was weinig technische kennis nodig. Waarschijnlijk hebben meer dan 8600 mensen uit tientallen landen het schadelijke programma zo gekocht en gebruikt. Het is volgens de Britse politie en de Europese politieorganisatie Europol nu onbruikbaar geworden.

Het politieingrijpen was een samenwerking van politie in Europa, Noord-Amerika en Australië. Het gebeurde al in september, maar werd vanwege het onderzoek nu pas bekendgemaakt.

Spionageprogramma uit de lucht gehaald
Spionageprogramma uit de lucht gehaald (Foto: ANP)

'Volgende Call of Duty is Black Ops 4'

Volgens de industrie insider Marcus Sellars zal de Call of Duty-game van 2018 Black Ops 4 zijn. Ook zal de game zijn weg banen naar de Nintendo Switch.

Op Twitter heeft Sellars gedeeld dat de game zich in de moderne tijd af zal spelen en "boots on the ground" zal zijn, ofwel geen jetpacks zoals in Advanced Warfare. Verder zal de Switch-versie gebruik maken van unieke features als HD rumble en motion controls. Sellars heeft eerder al informatie gelektRecent heeft hij het bestaan van Nintendo Labo en het feit dat Dark Souls onderweg was naar de Switch gelekt.

Elfstedentocht? Vergeet het maar!

Als ook komend jaar de Tocht der Tochten niet verreden kan worden hebben we nog nooit zolang op een Elfstedentocht moeten wachten. We wachten nu al 21 jaar op een kans, maar door de klimaatverandering is het bijna onmogelijk geworden tegenwoordig. Dat zegt Jordi Huirne van weeronline.nl tegenover FOK!. De laatste Elfstedentocht werd in 1997 verreden. Tussen 1963 en 1985 was er geen Elfstedentocht. Toen moesten we dus 22 jaar wachten tot hij er weer was in 1985. Als de tocht er volgend jaar niet komt is dat uniek omdat we dan meer dan 22 jaar wachten.

Nooit meer een Elfstedentocht
Jordi: "Een Elfstedentocht gaan we deze winter niet krijgen en ik denk dat de kans groter is dat we nooit meer een Elfstedentocht gaan krijgen, dan eentje binnen een paar jaar."

Voor de Tocht der Tochten is minimaal drie weken vorst nodig waarvan minimaal twee weken strenge vorst in de nachten aldus Jordi. .Hij vervolgt: "Ik verwacht in de toekomst zeker nog schaatsijs, maar de koude perioden die we tot de jaren 90 hadden zijn nu helaas uniek geworden. En juist die extreme kou heb je nodig voor minimaal 15 cm ijs in heel Friesland. Tegenwoordig is het al bijzonder als het een weekje vriest".


D66 gekkies eisen excuses over 'transgendergrap'

Regeringspartij D66 vindt dat de analisten van het programma Voetbal Inside excuses zouden moeten maken voor de naar hun mening "smakeloze" grappen die zij vrijdag maakten over VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. In een sketch maakten René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee de verslaggever, die vanaf vorige week door het leven gaat als vrouw, en transseksuelen in het algemeen op satirische wijze belachelijk.

Het fragment leidde tot een handvol boze reacties. Homobelangenorganisaties COC en Transgendernetwerk Nederland eisen dat sponsoren van het programma een statement maken en zich terugtrekken. PvdA en GroenLinks hebben zich bij die oproep aangesloten. Het is niet de eerste keer dat Voetbal Inside onder vuur ligt vanwege de vermeende, volgens sommigen homofobe, seksistische en racistische opmerkingen die aan tafel worden gemaakt. Sponsors Heineken en Gillette dreigden zich om die reden terug te trekken maar deden dit uiteindelijk gelukkig toen niet.

"We steunen geen oproep tot censuur of een verbod op het programma", stelt een woordvoerder van parlementariër Sjoerd Sjoerdsma. "Maar de makers van het programma en RTL moeten wel worden aangesproken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zolang 'homo' op scholen nog steeds het meest gebruikte scheldwoord is, is het misplaatst en smakeloos om LHBT in zo'n goed bekeken programma op deze manier door het slijk te halen."

Kamervragen

De partij beraadt zich zelfs, bij gebrek aan belangrijke zaken, op Kamervragen. Ook PvdA heeft al aangekondigd emancipatieminister Ingrid van Engelshoven te gaan vragen of de middelen om homo- en transfobie in Nederland aan te pakken wel afdoende zijn.

Ook de VVD zette eerder al grote vraagtekens bij de 'grap' van Voetbal Inside. Parlementariër Dilan Yesilgöz-Zegerius stelde dat "iedereen grappen moet kunnen maken. Maar het zou de heren sieren als ze hun invloed eens op een andere manier zouden gebruiken. Bijvoorbeeld door zich hard te maken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld. Want dat is en blijft een groot probleem."

Ook de KNVB is deze mening toegedaan. "Wij hebben een heel duidelijk standpunt over homo-acceptatie in de sportwereld", aldus een woordvoerster. "Dat hebben wij ook op heel veel manieren uitgedragen de afgelopen jaren. Maar we zijn helaas niet bij machte om iedereen die iets meent over voetbal te moeten zeggen op de juiste (vrij vertaald: onze persoonlijke - red) gedachten te brengen."

D66: excuses van VI over 'transgendergrap'
De helden van VI (Foto: BuzzE)

NVWA: onderzoek naar rokende Hiddema in DWHN

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die kennelijk geen écht nuttige dingen meer te doen hebben, onderzoekt de uitzending van het satirische programma Dit was het nieuws van zondagavond, waarin een rokende Theo Hiddema was te zien. De advocaat en het Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie deed mee als panellid en stak een sigaret op.

Een woordvoerster van de NVWA zegt maandag dat wordt onderzocht "onder wat voor omstandigheden dit is gebeurd". Volgens de wet mag niet worden gerookt in een ruimte waar werkzaamheden worden verricht. Tv-studio's vallen daar ook onder. "Wilt u even roken?", vroeg presentator Harm Edens. Hij gaf Hiddema "een geïmproviseerde asbak" in de vorm van een leeg waterglas, waarna deze met zijn aansteker de sigaret aanstak.

Het was de laatste uitzending van het huidige seizoen. Het programma verhuisde dit jaar terug van de commerciële omroep naar Avrotros. De teamcaptains waren dit seizoen Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek. De presentator is Harm Edens, die deze functie al sinds 1996 vervult.

Naar de uitzending van afgelopen zondag keken ruim een miljoen mensen. Eerder werd de VPRO beboet voor een uitzending van Zomergasten waarin Hans Teeuwen zat te roken.

NVWA: onderzoek naar rokende Hiddema in DWHN
NVWA: onderzoek naar rokende Hiddema in DWHN (Foto: BuzzE)

Hackverdachte toch niet uitgeleverd aan VS

De Britse overheid mag een vermeende hacker niet uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat besloot een Brits hof, nadat een lagere rechtbank in 2016 had geoordeeld dat Lauri Love overgedragen kon worden aan de Amerikanen.

Love, die het syndroom van Asperger heeft, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het hacken van Amerikaanse overheidsdiensten in 2012 en 2013. Hij zou voor miljoenen dollars aan schade hebben veroorzaakt. De Amerikaanse autoriteiten denken dat Love banden heeft met hackerscollectief Anonymous.

De advocaten van Love betoogden dat hij vanwege nieuwe wetgeving ook voor een Britse rechter zou kunnen verschijnen. Ze waarschuwden voor een verhoogd risico op zelfdoding als hij in een Amerikaanse cel zou belanden. Het hof ging volgens The Guardian mee in die argumenten.

Aanhangers van de man juichten toen het hof een streep haalde door de uitlevering. Ze kregen daarop een tik op de vingers van de hoogste rechter. "Stilte. Dit is geen theater", beval hij het publiek volgens The Telegraph. Betogers buiten het hof droegen borden met teksten als "thuis voor de rechter" en "laat Love vrij".

Hackverdachte toch niet uitgeleverd aan VS
Hackverdachte toch niet uitgeleverd aan VS (Foto: BuzzT)

DUO mag reisgegevens student opvragen

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs mag reisgegevens van een student opvragen om te controleren of de student terecht een beurs voor uitwonenden ontvangt. Hiermee maakt de DUO weliswaar inbreuk op de privacy van die student, maar die inbreuk is toegestaan. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.

Met die gegevens van het reisgedrag bekijkt DUO of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, terwijl ze mogelijk thuis woonden. Volgens de Raad is er inbreuk op de privacy door het opvragen van de gegevens, maar is deze gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding. De Raad oordeelt ook dat de gegevens op zichzelf niet genoeg bewijs leveren dat de student fraudeert, het moet vooral gezien worden als aanvullend bewijs.

DUO heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink.

DUO mag reisgegevens student opvragen
DUO mag reisgegevens student opvragen (Foto: ANP)

Nederlandse ambassadeur officieel weg uit Turkije

Nederland trekt zijn ambassadeur in Turkije officieel terug nu gesprekken met Ankara over het conflict tussen de landen nog geen oplossing hebben opgeleverd. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Volgens het ministerie is er "vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen". De Nederlandse ambassadeur Kees van Rij had al sinds vorig jaar maart geen toegang tot Turkije.

"De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden", zegt minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.

Excuses
De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam in maart vorig jaar zwaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

Turkije eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De Turkse president Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat zolang ons land geen ambassadeur in Turkije heeft, Nederland ook geen nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland zal toestaan. "Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen", aldus het ministerie.

Ambassadeur officieel weg uit Turkije
Ambassadeur officieel weg uit Turkije (Foto: ANP)

'Stop de carnavalskraker'

Met deze opmerkelijke titel waarschuwt de politie op haar website voor inbrekers die tijdens carnaval hun slag slaan. Volgens de politie was er voorgaande jaren een piek te zien in het aantal woningbraken tijdens carnaval. 

De politie roept de carnavalsvierders op om vooral de woning goed af te sluiten. Ook geeft ze de tip om op de themapagina op politie.nl de tips te bekijken om woninginbraak te voorkomen. 

Stop de carnavalskraker (Foto: politie.nl)
Stop de carnavalskraker (Foto: politie.nl)


NS brengt Prins(en) gratis naar carnaval

Prins Carnaval en zijn Raad van Elf zijn volop aan het werk tijdens carnaval dat van 10 tot en met 13 februari plaatsvindt in Nederland. Tijdens deze periode reizen duizenden Nederlanders per trein naar bestemmingen als Den Bosch of Maastricht. NS maakt zich elk jaar hard om ook dan alle mensen naar hun (feest)bestemming te brengen.

Speciaal voor carnaval brengt NS de eerste 1000 mensen die de naam Prins in hun achternaam hebben gratis naar hun carnavalsbestemming. Prins(en) kunnen hun koninklijke vervoersbewijs opvragen tot 9 februari via ikheetprins@ns.nl. De eerste Prins die zich aanmeldt, mag bovendien zijn eigen Raad van Elf (vrienden) meenemen. Zij worden vorstelijk onthaald in de prinscoupé die op zaterdag 10 februari ’s middags naar hun gewenste feestbestemming vertrekt.

NS brengt Prins(en) gratis naar carnaval (Foto: NS)
NS brengt Prins(en) gratis naar carnaval (Foto: NS)

RTL haalt 'transgrap' VI-mannen niet offline

RTL laat het fragment uit de uitzending van Voetbal Inside waarin de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck belachelijk wordt gemaakt wel op de website en in de app staan, zo meldt een woordvoerder maandag.

De zender meldde zondag dat de drie analisten worden aangesproken op de 'grap'. René van der Gijp verscheen met een pruik en stelde voortaan als 'Renate' door het leven te gaan. Johan Derksen verklaarde daarop transgenders raar te vinden. RTL vindt dat "de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken".

Op sociale media werd RTL zondag hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. 3FM-dj Domien Verschuuren verweet de zender "schijncorrectheid". "Mensen kunnen het fragment toch wel vinden", stelt de zegsman. "Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending."

Woede

Johan Derksen meldde in De Telegraaf nog steeds achter de 'grap' te staan. "Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen", stelt hij. RTL wil hierop niet reageren voordat het gesprek met de analisten heeft plaatsgevonden.

Het fragment leidde tot veel woede. Homobelangenorganisaties COC en TNN (Transgender Netwerk Nederland) eisten zaterdag dat de sponsoren van het programma zich zouden uitspreken over de kwestie. In december dreigden hoofdsponsoren Heineken en Gillette al weg te lopen vanwege de vermeende homofobe, seksistische en racistische grappen die aan tafel werden gemaakt. Uiteindelijk bonden de sponsoren in en veranderde er niets.

Ook de politiek mengt zich in de kwestie. PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de oproep van het COC. De VVD vindt dat de grap misplaatst was en stelt "dat de mannen hun podium beter kunnen gebruiken om acceptatie van LHBT onder de aandacht te brengen". Dat is ook het standpunt van de KNVB. De voetbalbond probeert al jaren een lans te breken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld.

RTL haalt 'transgrap' VI-mannen niet offline
RTL haalt 'transgrap' VI-mannen niet offline (Foto: BuzzE)

Tweede seizoen Westworld komt in april

HBO heeft met een trailer tijdens de Super Bowl laten weten dat het tweede seizoen van Westworld 22 april verschijnt op het betaalkanaal.

De serie speelt zich af in Westworld, een modern Western-themapark. Alle personages in dit park zijn androïden die enorm menselijk lijken. Deze 'hosts' luisteren naar de rijke gasten die dik betalen voor een dagje uit. Ze kunnen dan ook alles doen zonder angst voor vergelding. Tenminste, zo was het idee. In het eerste seizoen waren er glitches bij de androids en zijn ze compleet losgebroken. Hoe het onder andere Dolores, William, Maeve en Bernard zal vergaan in het tweede seizoen is dus nog even afwachten.

Dino's met uitsterven bedreigd in Jurassic World 2

Tijdens de Super Bowl vannacht was er een tweede trailer van Jurassic World: Fallen Kingdom te zien. Universal Pictures gaat het vervolg 22 juni in de bioscoop uitbrengen.

Het is vier jaar gelden dat het pretpark Jurassic World gesloopt werd door losrennende dinosaurussen. Het eiland Isla Nublar is nu verlaten door de mensen en de beesten leven vrij in de jungle. Als bekend wordt dat de slapende vulkaan begint te brommen gaan Owen en Claire terug naar het eiland om de dino's te redden van nog eens uitsterven. Dat er wat meer aan de hand is op Isla Nublar blijkt al snel, als ze zien dat er ge-experimenteerd is op de dieren.

Ambulancepersoneel houdt stiptheidsacties

Vandaag houden de ambulancemedewerkers van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hollands Midden stiptheidsacties, vanwege de te hoge werkdruk in de sector. Deze actiedag is de aftrap van een reeks waarbij andere regio’s later zullen aansluiten. ‘Afgelopen november hebben we de aangekondigde acties opgeschort toen minister Bruins extra geld beschikbaar stelde voor verbetering van de ambulancezorg’ zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Omdat we met de werkgevers niet tot een goede verdeling van het geld kwamen, ziet het ambulancepersoneel geen andere optie dan alsnog actie te voeren.’

De maat is vol
Voor het ambulancepersoneel is de maat vol. Door tekort aan personeel en daardoor tekort aan beschikbare ambulances, kunnen de medewerkers niet meer voldoen aan de wettelijke vereisten van paraatheid en het verlenen van goede zorg. De toegestane aanrijtijden voor ambulancevervoer worden niet meer voldoende gehaald, zoals de 15 minuten-grens bij spoed en de wachttijd voor ziekenvervoer die toeneemt. Seifert: ‘Dat verhoogt de werkdruk enorm voor het ambulancepersoneel. Om de werkgevers te laten inzien hoe de inzet in het gedrang komt met de huidige bezetting en middelen, houden de werknemers zich maandag strikt aan de geldende wet- en regelgeving. Uiteraard blijft de veiligheid van patiënten altijd gewaarborgd.’

Stiptheidsacties
Bij de acties worden regelgevingen strikter nageleefd; zo houdt het ambulancepersoneel zich volgens de Wegenverkeerswet aan de maximale snelheid. Verder houden ze zich strikt aan hun werk- en rusttijden volgens de Arbeidstijdenwetgeving en eisen ze pauzes. Bij behandeling van patiënten worden alle hygiënerichtlijnen keurig gehanteerd ter voorkoming van infecties en leveren de medewerkers voldoende zorg aan de patiënt zoals vermeld in de beroepscode. Ook wordt er niet onnodig zwaar getild, zoals is bepaald in de Arbowetgeving. Seifert: ‘Deze werkzaamheden en richtlijnen klinken als heel normaal en zijn niet voor niets opgesteld, maar in de praktijk kunnen medewerkers zich hier nauwelijks aan houden vanwege de aanhoudende drukte op de ambulances.’

Naast het zich strikt houden aan de regelgeving, voert het personeel ook bepaalde werkzaamheden niet meer uit die hun werkdruk standaard verhogen. ‘Denk daarbij aan het invullen van allerlei formulieren voor wetenschappelijk onderzoek of de digitale administratie ten tijde van het verplegen en vervoeren van ernstig zieke patiënten. Nu rijdt het ambulancepersoneel vaak van patiënt naar patiënt en komt men niet altijd aan de vereiste hygiëne toe, omdat er te weinig collega’s paraat staan op de standplaats. Verder zal het personeel de patiënten volgens recente wetgeving op klachtenprocedures wijzen.

300 miljoen voor spoor Den Haag - Rotterdam

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) trekt ruim 300 miljoen euro uit om het spoor op het traject Den Haag - Rotterdam geschikt te maken voor het rijden met acht intercity’s en zes sprinters per uur per richting. Hierdoor kunnen reizigers op dit traject straks elke 5 minuten een trein nemen. De intensievere benutting van het spoor is nodig om de groeiende groep reizigers ook in de toekomst te kunnen bedienen. In 2025 kunnen de extra treinen gaan rijden.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Het aantal treinreizigers neemt snel toe. Zeker in de Randstad, waar de bevolking de komende tien jaar met een half miljoen mensen groeit. Door nú te investeren in uitbreiding van het spoor, zorgen we ervoor dat reizigers tussen Den Haag en Rotterdam ook in de toekomst comfortabel de trein kunnen pakken. En met het grote aantal treinen dat hier straks gaat rijden, hoeven reizigers ook nooit langer dan een paar minuten te wachten.’

De belangrijkste verandering is de uitbreiding van twee naar vier sporen tussen Rijswijk en Delft-Zuid. Nu de spoortunnel in Delft af is, kan de capaciteit op het spoor flink worden vergroot. Dit is goed nieuws voor alle reizigers tussen Den Haag en Rotterdam, die met het hoge aantal treinen dat straks op dit traject kan rijden een haast metro-achtige verbinding krijgen. Naast uitbreiding van het spoor, worden ook stations op het traject zo aangepast dat treinen sneller kunnen aankomen en vertrekken.

De aanpak van het spoortraject Den Haag-Rotterdam is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) waarmee stapsgewijs de drukste spoortrajecten in Nederland geschikt gemaakt worden voor intensievere benutting door treinen die vaker per uur gaan rijden. Sinds de dienstregeling 2018, die is ingegaan in december 2017, is het eerste traject waar zo’n ‘tienminutentrein’ rijdt een feit: tussen Amsterdam-Utrecht-Eindhoven rijden nu zes in plaats van vier intercity’s per uur per richting en tussen Utrecht en Houten Castellum rijden nu zes in plaats van vier sprinters tijdens de spits.

Regering grijpt in op Sint Eustatius

Vandaag heeft staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om bestuurlijk in te kunnen grijpen op Sint Eustatius. Het wetsvoorstel regelt dat de eilandsraad wordt ontbonden en de gedeputeerden en waarnemend gezaghebber van hun functie worden ontheven. Er wordt een regeringscommissaris benoemd die zal voorzien in het bestuur van Sint Eustatius. De ingreep is een reactie op het rapport van de ‘commissie van wijzen’, die op Sint Eustatius “grove taakverwaarlozing” heeft geconstateerd. Deze taakverwaarlozing gaat ten koste van burgers en bedrijven op het eiland.

De bestuurlijke situatie op Sint Eustatius is al langer een punt van zorg. Eerdere maatregelen ter verbetering van de situatie hebben niet het gewenste effect gehad. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft daarom een commissie van wijzen ingesteld om de problemen in kaart te brengen en aanbevelingen te doen. De commissie, bestaande uit de heer F.J. Refunjol en de heer J. Franssen, concludeert dat het bestuur van Sint Eustatius zich buiten de rechtsorde heeft gesteld.

De huidige bestuurlijke situatie kenmerkt zich door wetteloosheid en financieel wanbeheer, maar ook door discriminatie, intimidatie, bedreigingen en beledigingen, willekeur en het nastreven van persoonlijke macht ten koste van de inwoners van Sint Eustatius. De commissie concludeert dat sprake is van grove taakverwaarlozing en adviseert bestuurlijk ingrijpen door de regering.

De bestuurlijke situatie heeft ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven van de bevolking van Sint Eustatius. Burgers en ondernemers ervaren rechtsongelijkheid. Geen enkele administratie is op orde en het eiland is in fysieke zin verwaarloosd. “Aangezien andere maatregelen het bestuur niet tot inkeer hebben gebracht, zit er maar één ding op: bestuurlijk ingrijpen. Het is de zwaarste maatregel maar nu al het andere faalt, is het de enige mogelijkheid die overblijft. De mensen op Sint Eustatius verdienen beter.” Aldus staatssecretaris Knops. Hij zal deze week naar het eiland reizen om het besluit aan te bevolking toe te lichten.

De commissie van wijzen is ook kritisch over de rol van de Nederlandse regering bij het ontstaan van de huidige situatie. Mede als gevolg van de bestuurlijke situatie op het eiland en de gevolgen daarvan voor de verhoudingen tussen Nederland en Sint Eustatius, zijn de afgelopen jaren achterstanden ontstaan in projecten ter verbetering van wegen, de watervoorziening, woningen, ondergrondse leidingen, afvalverwerking en de zee- en luchthaven. Deze achterstanden moeten worden ingelopen. In navolging van het advies van de commissie zullen investeringen waar mogelijk worden versneld.

In zijn advies aan de regering over het wetsvoorstel onderschrijft de Raad van State dat er in Sint Eustatius sprake is van grove taakverwaarlozing. De Raad is het eens met de voorgestelde maatregelen. Op advies van de Raad zijn het wetsvoorstel en de toelichting op onderdelen iets aangepast en verduidelijkt.

De regeringscommissaris zal alle taken en bevoegdheden van het eilandsbestuur uitvoeren. Dit duurt tot het bestuur van Sint Eustatius weer in staat is zelf zijn taken naar behoren te vervullen. Pas als dat het geval is zullen verkiezingen voor een nieuwe eilandsraad worden gehouden, zodat een nieuw bestuur kan aantreden.

Nieuw record Luizenmoeder 3,5 miljoen kijkers

De serie De Luizenmoeder heeft zondagavond een nieuw record gevestigd. Er keken naar de vierde aflevering bijna 3,5 miljoen mensen. Dat is een miljoen meer dan vorige week zondag, blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De derde aflevering behaalde in totaal overigens 3,9 miljoen kijkers, maar dat was inclusief de mensen die in de loop van de week 'uitgesteld' keken. Deze cijfers van de vierde aflevering zijn pas over een week beschikbaar.

De serie, met Jennifer Hoffman en Henry van Loon, vertelt over de besognes van Juf Ank, schoolmeester Anton en moeder Hannah op basisschool De Klimop.

Het tweede programma in de kijkcijferlijst, Studio Sport, trok bijna 2,3 miljoen minder kijkers. Daarna volgt het NOS Journaal (2,2 miljoen), Door het hart van China (1,1 miljoen) en de satirische hits Zondag met Lubach en Dit was het nieuws (allebei ruim 1 miljoen).

Nieuw record Luizenmoeder 3,5 miljoen kijkers
Nieuw record Luizenmoeder 3,5 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

NBA: Heerlijke buzzer beater levert Celtics winst op

De basketballers van de Boston Celtics hebben in de NBA een nipte zege bij kunnen schrijven. De koplopers in de Eastern Conference kregen bezoek van de Portland Trail Blazers en dat werd een pittig duel.

Vanaf vroeg in het eerste kwart hadden de Trail Blazers de leiding in handen, die ze zelfs uitbouwden naar zestien punten. Langzaam maar zeker brachten de Celtics het verschil terug en bij 75-75 kwam de ploeg dan eindelijk weer op gelijke hoogte.

Portland gaf zich niet gewonnen en liep nog eens uit naar zes punten, maar weer kwamen de Celtics er naast. Met 95-96 voor de Trail Blazers leek het in de slotseconden bijna binnen, tot Al Horford in actie kwam: in de buzzer wierp hij zijn 22e punt binnen en tilde hij de Celtics naar de 97-96 zege.

Uitslagen NBA zondag
Boston Celtics - Portland Trail Blazers 97-96
Brooklyn Nets - Milwaukee Bucks 94-109
New York Knicks - Atlanta Hawks 96-99
Toronto Raptors - Memphis Grizzlies 101-86
Oklahoma City Thunder - Los Angeles Lakers 104-108
Phoenix Suns - Charlotte Hornets 110-115

Horford's buzzer beater (Bron: YouTube)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Megaproces tegen Holleeder van start

Ruim drie jaar na zijn aanhouding begint de rechtbank maandag met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen Willem Holleeder. In de streng beveiligde 'bunker' in Amsterdam-Osdorp wordt de komende tijd een lange lijst met aanklachten behandeld: onderwereldmoorden, pogingen daartoe en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Justitie ziet Holleeder - eerder veroordeeld voor de Heineken-ontvoering en de jarenlange afpersing van vastgoedman Willem Endstra - als brein achter de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet (2002), de moord op zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout (2003), de moord op Endstra (2004), de moord op Mieremet (2005), de moord op vastgoedman Cees Houtman (2005) en de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl.

Daarnaast wordt hem de dood verweten van Robert ter Haak, die omkwam in dezelfde kogelregen die Cor van Hout fataal werd. Ook is hij aangeklaagd voor poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Endstra werd doodgeschoten.

De rechtbank heeft tot de zomer zo'n zestig dagen uitgetrokken voor de strafzaak.

Megaproces tegen Holleeder van start
Megaproces tegen Holleeder van start (Foto: ANP)

Bizarre Super Bowl levert geschiedenis op

De Philadelphia Eagles hebben de 52e editie van de Super Bowl gewonnen door de regerend kampioen en vijfvoudig kampioen New England Patriots te verslaan. De Patriots stonden voor de tiende keer in de eindstrijd, de Eagles hoopten na optredens in 1980 en 2004 voor het eerst de titel te pakken.

De finale van de american footballcompetitie NFL leverde een bizar spektakel op: met nog de nodige minuten te gaan stond de teller al op 1050 aanvallende yards, het hoogste aantal ooit in een play-offwedstrijd, maar het ging nog verder. De teller eindigde pas op een ongelooflijke 1151 yards, het hoogste aantal ooit behaald in één wedstrijd in de lange NFL-geschiedenis. Quarterback Tom Brady was zelf goed voor 505 yards, nooit eerder gooide iemand er meer in de Super Bowl.

De eerste drive van de Eagles eindigde een beetje in mineur: men moest genoegen nemen met een 25-yard field goal van Jake Elliott en dus stond het 3-0. De Patriots-tandem van Tom Brady en Rob Gronkowski liep nog niet lekker en ook de Patriots moesten genoegen nemen met een field goal: Stephen Gostkowski trapte vanaf 26 yards raak en maakte 3-3.

De Eagles sloegen voor het eerst toe op de volgende drive, ingezet door een 36-yard run van uitgerekend LaGarrett Blount , die vorig jaar met de Patriots nog de Super Bowl won. In de volgende play gooide quarterback Nick Foles de bal naar Alshon Jeffrey in de endzone, die met een heerlijke catch de 34-yard touchdown completeerde. Elliott blunderde vervolgens wel door het extra punt te missen: 9-3.

De Patriots waren in rap tempo op weg naar de endzone van de Eagles, maar een touchdown zat er niet in. Sterker nog, er werd helemaal niet gescoord: Ryan Allen legde de bal bij de field goal helemaal verkeerd klaar voor Gostkowski, die vanaf 26 yards de paal raakte. Met Patriot Brandin Cooks ging het niet veel later fout: hij werd gruwelijk hard op het hoofd geraakt door Malcolm Jenkins, viel als een plumpudding op de grond en was klaar.

Halverwege het tweede kwart was het weer de beurt aan de Eagles en een heerlijke pass van Foles naar Jeffery bracht de ploeg in scoringspositie. Blount verzilverde dat en rende de touchdown binnen, waarna de 2-point conversion mislukte: 15-3 voor de Eagles. Met 7:24 te gaan tekende Gostkowski voor de 45-yard field goal (15-6), waarna de volgende drive van de Eagles eindigde in een interception door Duron Harmon namens de Patriots.

De gevreesde comeback van de Patriots werd al snel ingezet, want niet lang na de field goal werd een 43-yard pass van Brady naar Chris Hogan bekroond door een touchdown run van running back James White. Het bleef geen beste wedstrijd voor de kickers: Gostkowski trapte het extra punt ernaast en dus bleef het bij 15-12 voor de Eagles.

Een heerlijke run van Corey Clement van de Eagles volgde in de slotfase van de eerste helft en dat werd op zeer fraaie wijze bekroond: Trey Burton, huidig tight end maar voormalig quarterback, kreeg de bal in plaats van quarterback Foles, die stiekem de endzone in wandelde en daar de uitstekende pass van Burton ontving om de ruststand op 22-12 te zetten. Foles werd daarmee de eerste speler ooit die in de Super Bowl een touchdown gooide én ving.

In de halftime show werkte Justin Timberlake zijn riedeltjes af, waarna de wedstrijd weer verder kon met balbezit voor de Patriots. Dat leverde al heel snel succes op: Brady en Gronkowski vonden elkaar en dat leverde al binnen drie minuten een touchdown op, 22-19. Toch sloegen de Eagles al vrij snel terug en een geniale catch van Clement in de endzone - na een even fraaie pass van Foles - leverde na wat discussie een touchdown op: 29-19.

De volgende touchdown liet niet lang op zich wachten: de Patriots werkten weer een snelle drive af en Brady leverde de bal bij de endzone af bij Hogan, 29-26. De Eagles moesten het een drive later doen met een field goal, binnen de palen getrapt door Elliott: 32-26. Met negen minuten op de klok kwamen de Patriots voor het eerst op voorsprong: Brady bereikte Gronkowski in de endzone en het extra punt was raak, 32-33 voor de Patriots.

Met een kleine drie minuten op de klok kwamen de Eagles in de buurt van de endzone, maar men moest toch wat tijd verbruiken om de Patriots zo min mogelijk tijd te geven om te scoren. Een korte pass van Foles stelde Zach Ertz in staat om via een heerlijke snoekduik de touchdown te maken. De 2-point conversion ging fout op de pass van Foles naar Clement en dus bleef het bij 38-33, waardoor de Patriots met één touchdown de leiding - en bijna zeker de winst - konden pakken.

De Patriots begonnen aan mogelijk de beslissende drive, maar al snel ging het fout: Chris Long en Brandon Graham van de Eagles wisten de bal uit Brady's handen te werken, een van hun teamgenoten pakte de bal op en de drive van de Patriots was in één klap voorbij. De Eagles werkten zich naar voren en Elliott trapte de field goal binnen de palen: 41-33, waardoor de Patriots nog een goede minuut hadden om een touchdown te maken én de 2-point conversion te scoren, waarmee de wedstrijd naar overtime zou gaan.

Brady en de Patriots bleven het proberen, en de veteraan leverde nog wel een aantal rake passes af. In de laatste seconde probeerde hij het nog met een Hail Mary - een alles-of-niets-poging - maar Gronkowski werd in de endzone door de halve ploeg van de Eagles belaagd en kon de bal niet vangen. Daarmee was de wedstrijd voorbij, de Eagles wonnen met 41-33 en werden voor het eerst in de geschiedenis gekroond tot Super Bowl-winnaars. 

IOC weigert 15 Russen toe te laten tot Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité heeft een Russisch verzoek om dertien sporters en twee ex-sporters, tegenwoordig actief als coaches, toe te laten tot de Olympische Spelen in Pyeongchang geweigerd.

De Russen hadden het verzoek ingediend nadat flink wat Russen door sporttribunaal CAS vrijgesproken werden vanwege een gebrek aan bewijs van betrokkenheid bij het Russische staatsdopingschandaal.

Het IOC zegt de uitspraak van het CAS tot zich te hebben genomen, maar omdat het tribunaal nog geen uitgebreide, beargumenteerde beslissingen heeft gepubliceerd wil men de betreffende Russen niet uitnodigen - wat het IOC betreft is er namelijk weinig veranderd, en het comité wil alleen Russen uitnodigen waarvan bewezen kan worden dat ze 'schoon' zijn.

Om welke dertien sporters het ging is niet bekendgemaakt.

Engelse rugbyers kloppen Italië in Six Nations

De Engelse rugbyploeg is prima begonnen aan het prestigieuze Six Nations-toernooi. In Rome was de titelverdediger een maat te groot voor Italië: 15-46.

Anthony Watson was vroeg in de wedstrijd al goed voor twee tries, waarmee de ploeg van Eddie Jones gelijk al een voorsprong pakte. Italië vocht zich nog wel terug in de wedstrijd bij rust, maar in de tweede helft werden ze alsnog overmeesterd.

Sam Simmonds, debutant in de Six Nations, tekende in die tweede helft ook nog voor twee tries en de Engelsen liepen in rap tempo weg naar een ruime zege. Onder Jones heeft de Engelse ploeg nu 23 van de 24 wedstrijden gewonnen, met Wales als volgende tegenstander.

Nederlandse tennissers winnen drie toernooien op één dag

Voor de Nederlandse tennissers was het zondag een echte topdag. Althans, voor de tennissers die niet goed genoeg waren om in het Davis Cup-team opgenomen te worden, waardoor ze op de ITF-toernooien in actie moesten komen.

Drie Nederlanders schopten het tot finales en alle drie wisten ze deze te winnen. Scott Griekspoor trapte de dag af door in Glasgow de eindstrijd met 6-1, 7-6 te winnen van de Belg Yannick Mertens.

Igor Sijsling zette de jonge Duitser Marvin Möller vervolgens met 6-2, 7-6 (2) opzij in de finale in het Duitse Kaarst, waarna de jonge Tim van Rijthoven in het Amerikaanse Palm Coast met 6-4, 6-4 te sterk was voor de Fransman Maxime Chazal. 

Tennisster Kvitova oppermachtig in WTA-finale Sint Petersburg

Tennisster Petra Kvitova heeft met groot vertoon van macht de finale van het WTA-toernooi van Sint Petersburg gewonnen. De Tsjechische, toegelaten met een wildcard, was veel te sterk voor de Française Kristina Mladenovic.

Mladenovic wist in Sint Petersburg voor het eerst sinds juli weer eens wat wedstrijden te winnen, maar in de finale stopte haar opmars. Kvitova had slechts een uurtje nodig om de zege naar zich toe te trekken en haar 21e titel te pakken op de WTA Tour: 6-1, 6-2. 

Privédetective: dood model Smit zeker geen ongeluk

De dood van model Ivana Smit (18) in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur was "zeker geen tragisch ongeval". Die conclusie trekt privédetective Mark Williams-Thomas na eigen onderzoek ter plaatse in opdracht van de nabestaanden van het Limburgse model.

De Britse onderzoeker meldde via Twitter dat hij "duidelijk bewijs heeft dat naar Ivana's dood een moordonderzoek moet worden verricht". In een toelichting tegenover de Belgische zender TV Limburg zei Williams-Thomas dat hij de komende zeven tot tien dagen nog meer informatie verwacht. Daarna zal hij verslag uitbrengen aan de familie en de autoriteiten in Nederland en Maleisië.

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in Kuala Lumpur. De politie leek al snel uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie gelooft dat niet. Sectie door de Nederlandse patholoog Frank van de Goot bracht aan het licht dat ze al letsel had voordat ze van grote hoogte naar beneden stortte.

Williams-Thomas schetst tegenover TV Limburg dat corruptie binnen de politie een groot probleem is in Maleisië. "Mensen zijn bang, maar ze willen wel graag anoniem praten", zei hij.

Privédetective: dood model zeker geen ongeluk
Privédetective: dood model zeker geen ongeluk (Foto: BuzzE)

Nederland onderuit in Davis Cup na thriller Haase

Nederland is in de eerste ronde van de Wereldgroep in de Davis Cup uitgeschakeld. Regerend kampioen Frankrijk had het in de olympische hal van Albertville lastig met het Nederlandse team, maar zegevierde zondag dan toch.

Na twee keer enkelspel op vrijdag en het dubbelspel op zaterdag stond Frankrijk met 2-1 voor, en dus moest Robin Haase zondag in de wedstrijd tegen Adrian Mannarino alle zeilen bijzetten. Dat deed de Hagenaar ook en hij won de eerste set, waarna set twee in de tiebreak verloren ging.

Een late break kostte Haase set drie, maar hij bleef dapper doorvechten en in de tiebreak van set vier was hij veel te sterk voor de Fransman. Het werd zo een ware thriller, waarbij vooral Haase zo nu en dan werkelijk schitterende punten uit de hoge hoed toverde.

De allesbeslissende vijfde set ging lang gelijk op en de klok was de vier uur ondertussen ruim gepasseerd. Op 6-5 ging het dan toch fout: Mannarino kreeg een matchpoint op de service van Haase en het was gelijk raak. De Fransman won na 4:25 uur met 6-4, 6-7 (5), 5-7, 7-6 (2), 5-7, waardoor Frankrijk het duel dan toch won.

Spanje rekende ondertussen met 3-1 af met Groot-Brittannië, nadat Albert Ramos Viñolas te sterk was voor Cameron Norrie. Borna Coric versloeg Denis Shapovalov, waardoor Kroatië met eveneens 3-1 won van Canada, terwijl België de Hongaren versloeg. David Goffin besliste het duel door Marton Fucsovics te verslaan, waarna Zsombor Piros nog een soort oefenduel won van Julien Cagnina, met een 3-2 zege voor België als eindresultaat.

Recordaantal hotelovernachtingen in Rotterdam

Met ruim 1,8 miljoen hotelovernachtingen beleefde Rotterdam in 2017 een recordjaar. Het aantal hotelgasten steeg naar ruim 1,1 miljoen. In beide gevallen betekent dat een stijging van 10 procent ten opzichte van 2016, meldt de gemeente Rotterdam.

Rotterdam deed het vorig jaar goed als culturele bestemming. De musea zagen de bezoekcijfers met 12 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor. De musea werden ruim 1,2 miljoen keer bezocht. De populairste musea waren Museum Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam en het Maritiem Museum Rotterdam. De toeristische attracties bleven met 3,5 miljoen bezoeken even populair als in 2016. Diergaarde Blijdorp scoorde de meeste bezoeken, gevolgd door de Euromast en Spido.

Van het aantal hotelgasten kwam in 2017 53 procent uit Nederland. Het aantal buitenlandse bezoekers dat Rotterdam aandeed steeg met 9 procent.

Ruim de helft van het aantal hotelgasten kwam vanwege zaken naar de stad. Er worden ook meer congressen georganiseerd in de havenstad.

Recordaantal hotelovernachtingen in Rotterdam
Recordaantal hotelovernachtingen in Rotterdam (Foto: ANP)

Napoli wint, maar Mertens valt uit

Napoli heeft zondagavond geen fout gemaakt op bezoek bij hekkensluiter Benevento. Bij de Italiaanse koploper was Dries Mertens weer belangrijk.

In de openingsfase was Lorenzo Insigne al dicht bij een goal, maar zijn stiftje vond slechts de doellat. Mertens was na twintig minuten wel trefzeker. De Belgische vleugelaanvaller speelde twee tegenstanders uit om de bal vervolgens in de verre hoek over de keeper te stiften. Mertens heeft dit seizoen veertien keer gescoord in de Serie A, één keer vaker dan Benevento.

Filip Djuricic kreeg een aardige mogelijkheid om gelijk te maken, waarna Napoli meteen na de pauze het duel besliste. Op aangeven van José Callejón maakte Marek Hamsik de 0-2. Tien minuten later leek de wedstrijd nog even spannend te worden toen Benevento een strafschop kreeg. Na overleg met de videoscheidsrechter werd die beslissing echter teruggedraaid, omdat er sprake was van buitenspel.

Voor de gasten uit Napels eindigde de avond met een tegenvaller, want Mertens viel een kwartier voor tijd uit met een enkelblessure. Hoe ernstig de kwetsuur is, zal nog moeten blijken. De zege kwam in elk geval niet meer in gevaar en Napoli blijft één punt voorsprong houden op nummer twee Juventus.

Uitslagen Serie A zondag
Verona - AS Roma 0-1
Atalanta - Chievo 1-0
Bologna - Fiorentina 1-2
Cagliari - SPAL 2-0
Juventus - Sassuolo 7-0
Udinese - AC Milan 1-1
Benevento - Napoli 0-2

Eintracht Frankfurt laat punten liggen, Augsburg sluit aan

Eintracht Frankfurt heeft dure punten laten liggen in de spannende strijd om plek twee in de Bundesliga. De ploeg ging op bezoek bij FC Augsburg met 3-0 onderuit.

De Zuid-Koreaan Koo Ja-cheol werkte na dik een kwartier de 1-0 binnen en daar bleef het lang bij. Een kwartier voor tijd verdubbelde Michael Gregoritsch de score, waarna de jonge Marco Richter kort voor tijd zijn eerste Bundesliga-goal maakte: 3-0.

Frankfurt zakt door de nederlaag naar de zesde plek met 33 punten, Augsburg staat zevende met 31 punten. Met 35 stuks staan Bayer Leverkusen en RB Leipzig op twee en drie, gevolgd door de 34 punten van Borussia Dortmund en Schalke 04. Bayern München staat met 53 punten ver aan kop.

Uitslagen Bundesliga zondag
FC Augsburg - Eintracht Frankfurt 3-0
Hamburger SV - Hannover 96 1-1

Monaco klopt Lyon na fraaie comeback

AS Monaco heeft een hele knappe overwinning behaald op Olympique Lyon. De bezoekers leken een zorgeloze avond te krijgen, maar Monaco kwam terug.

Lyon had in de dwergstaat al binnen een half uur een 0-2 voorsprong te pakken. Mariano Díaz opende na twaalf minuten de score met een afstandsschot en een kwartiertje later was ook Bertrand Traoré trefzeker. De oud-speler van Vitesse en Ajax kon van dichtbij een voorzet van Ferland Mendy afronden.

Een paar minuten later werd het toch weer spannend in Stade Louis II toen Keita Baldé voor de aansluitingstreffer zorgde. Amper vijf minuten later was het al 2-2 via Radamel Falcao: na een overtreding van Kamil Glik op Mendy kon de Colombiaan scoren van elf meter.

Aan het begin van de tweede helft leek Lyon de wedstrijd toch weer naar zich toe te kunnen trekken, omdat Baldé zijn tweede gele kaart kreeg en Monaco dus met tien man kwam te staan. De thuisploeg bleef echter ook kansen creëren en Rony Lopes schoot maar net naast.

In de slotfase was het wel raak voor Lopes, die met zijn linker de comeback van de Monegasken compleet maakte. Memphis Depay was kort daarvoor gewisseld bij Lyon, Kenny Tete speelde wel de hele wedstrijd. Monaco blijft door de zege derde in Ligue 1 en Lyon vierde.

Uitslagen Ligue 1 zondag

Rennes - Guingamp 0-1
Caen - Nantes 3-2
AS Monaco - Olympique Lyon 3-2

Liverpool en Tottenham in evenwicht na spectaculaire slotfase

De topper tussen Liverpool en Tottenham Hotspur heeft geen winnaar opgeleverd. De toeschouwers op Anfield kregen een hectische slotfase te zien.

Liverpool nam voor eigen publiek al in de derde minuut de leiding. Oud-Ajacied Davinson Sánchez greep bij een aanval van de thuisploeg half in, waarna de bal vanuit een klutssituatie via Eric Dier zomaar voor de voeten terechtkwam van Mohamed Salah. De Egyptenaar schoof de bal koel in de verre hoek. Het was voor Salah zijn twintigste Premier League-goal van dit seizoen.

Het team van Jürgen Klopp zette door en na een mooie pass van Trent Arnold kreeg James Milner een aardige kans om de score te verdubbelen. Even later bediende Arnold ook Roberto Firmino, maar ook hij scoorde niet. Virgil van Dijk liet zich zien bij enkele vrije trappen. Hij kopte er één over, terwijl keeper Hugo Lloris de ander kon pakken.

In de tweede helft werd Tottenham Hotspur steeds sterker en het kwam via Heung-min Son al bijna langszij. Doelman Loris Karius hield Liverpool op de been. In de slotfase viel de gelijkmaker alsnog. Victor Wanyama knalde fraai de 1-1 binnen en even later mochten de Spurs zelfs een penalty nemen om op voorsprong te komen. Harry Kane ging onderuit in duel met Karius, maar de Duitse doelman hield vervolgens de strafschop van Kane tegen.

Dat leek voor de Londenaren een dure misser te worden toen Salah drie minuten later 2-1 maakte. Ver in blessuretijd kreeg Tottenham echter wéér een strafschop, dit keer na een overtreding op Erik Lamela. Kane ging opnieuw achter de bal staan en nu was het wel raak: 2-2. Beide teams schieten daar weinig mee op; The Reds blijven derde, de Spurs staan vijfde.

Uitslagen Premier League zondag
Liverpool - Tottenham Hotspur 2-2
Crystal Palace - Newcastle United 1-1

Laatste reviews en specials
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
review
Gemini Man
review
Code Vein
©FOK.nl e.a.