FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 januari 2018

Jessica Chastain bezorgt zwarte collega meer salaris

Jessica Chastain heeft gezorgd dat haar collega Octavia Spencer dezelfde gage kreeg voor haar rol in een film waarin de twee samen zijn te zien. Dat vertelde de actrice tijdens een bijeenkomst van de Hollywood Foreign Press Association.

De twee actrices werkten in 2011 al samen in The Help. Toen er plannen waren om samen weer een film te maken, bespraken de twee ook hun gage. Tot stomme verbazing van Jessica bleek dat ze veel meer kreeg dan Octavia. Die vertelde haar toen dat zwarte actrices altijd minder betaald krijgen dan hun blanke collega's.

"Jessica was stomverbaasd", vertelde Octavia tijdens de bijeenkomst. "Ze zei dat ze het loonverschil recht wilde zetten en dat heeft ze gedaan. Ik verdien nu vijf keer meer dan eerst."

Octavia is blij dat haar collega het voor haar opnam, maar ze vindt het verschil in salaris tussen blanke en zwarte acteurs niet meer van deze tijd. Nu het verschil in gage tussen mannen en vrouwen hoog op de agenda staat, wordt het volgens haar ook tijd om andere misstanden rond betalingen aan te pakken.

Jessica Chastain bezorgt collega meer salaris
Jessica Chastain bezorgt collega meer salaris (Foto: BuzzE)

Baby overleden na verwijdering 13 naalden uit lichaam

In Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan, is een elf maanden oude baby overleden na wat bijzonder veel weg lijkt te hebben van een werkelijk walgelijk staaltje misbruik.

Het arme kind werd eerder in de week door de moeder naar het ziekenhuis gebracht, want de baby had een veel te hoge temperatuur en had moeite met plassen. In het lichaam van het jochie werden maar liefst zestien naalden gevonden op de röntenfoto's, in zijn buik, hart, nek, wervelkolom en blaas.

Door de verspreiding van de naalden was de hoofdchirurg van het ziekenhuis er zo goed als zeker van dat het jongetje ze onmogelijk zelf doorgeslikt kon hebben en dus was er maar één conclusie mogelijk: een of andere zieke geest heeft de naalden ingebracht.

Artsen slaagden er in eerste instantie in dertien van de stuk voor stuk potentieel dodelijke voorwerpen te verwijderen, de overige drie zouden later volgen. Helaas was dat te laat: het jongetje haalde het niet.

De politie heeft inmiddels een onderzoek gestart. De vader werkt volgens de moeder in het buitenland en zij verblijft met hun baby bij haar eigen moeder. "Niemand bezoekt ons, ik weet niet hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Reünie Genesis een stap dichterbij

Niets lijkt een reünie van Genesis meer in de weg te staan. Nadat Phil Collins en Mike Rutherford al eerder lieten weten weer te willen samenwerken, heeft nu ook Tony Banks, het derde lid, gezegd daar open voor te staan.

Banks deed zijn uitspraken bij 91.9 WFPK, een radiostation in Louisville. Hij vertelde nog regelmatig contact te hebben met Rutherford en samen hebben ze de mogelijkheid van een nieuwe concertreeks al een paar keer besproken. "We staan er niet onwelwillend tegenover. Het is leuk genoeg om het te proberen", zei hij. "Maar eerst moet Phil zijn tournee afmaken. Daarna zien we wel weer verder."

Drummer Phil Collins is momenteel op tournee. Hij kampt met gezondheidsproblemen en die zorgen er ook voor dat hij zelf niet meer kan drummen. Banks ziet daar echter geen probleem in, vooral ook niet omdat de vijftienjarige zoon van Collins een prima vervanger van zijn vader blijkt. "Hij doet het prima tijdens de optredens van zijn vader. En Nick klinkt net zo als zijn pa." Of dat goed genoeg is om Nick in te lijven voor een tournee met Genesis, liet Banks echter in het midden.

Genesis werd in 1967 opgericht. In de jaren zeventig boekte de band met Peter Gabriel succes, later gingen Banks, Collins en Rutherford verder. In 2007 trad de band voor het laatst op.

Reünie Genesis een stap dichterbij
Reünie Genesis een stap dichterbij (Foto: BuzzE)

Rutte: Trump beoordelen op zijn daden

Premier Mark Rutte beoordeelt de Amerikaanse president Trump op zijn daden. "We zijn het natuurlijk niet altijd met hem eens, maar we waren het ook niet altijd eens met zijn voorganger Obama", aldus Rutte.

"Als we zien wat hij allemaal doet, kunnen we hem een groot deel steunen", zegt de premier. Hij maakte donderdag in het Zwitserse Davos de balans op van het eerste jaar Trump in een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg. In Davos vindt een grote internationale bijeenkomst plaats, het jaarlijkse World Economic Forum. Trump doet daar voor de eerste keer aan mee. Hij is ook de eerste Amerikaanse president die dat doet sinds Bill Clinton.

Rutte ziet zich als groot pleitbezorger van vrije handel, terwijl Trump opeens met heffingen komt op wasmachines en zonnepanelen uit het buitenland. Volgens de premier gaat de Europese Unie de maatregel zorgvuldig bekijken. "Als het nodig is, moeten we stappen nemen, maar niet meteen. Alles moet stap voor stap worden gedaan."

Dialoog gaande houden

Amerika is de leider van de vrije wereld en het is nodig een werkbare relatie met Trump te onderhouden, zegt Rutte. Ook als het bijvoorbeeld om de uiteenlopende opvattingen over de opwarming van de aarde gaat, "moeten we de dialoog gaande houden".

De premier vindt het cruciaal dat er met Trump wordt gesproken over de noodzaak van een internationale wereldorde met een sterke Verenigde Naties, een sterke Wereldhandelsorganisatie en een goed geregelde vrije handel.

Rutte: Trump beoordelen op zijn daden
Rutte: Trump beoordelen op zijn daden (Foto: ANP)

Isotopen uit Petten met laagverrijkt uranium

Ziekenhuizen krijgen uit de reactor in Petten alleen nog maar medische isotopen die zijn gemaakt uit laagverrijkt uranium. Het nucleaire instituut NRG stopt het gebruik van hoogverrijkt uranium, waarmee kernwapens gemaakt kunnen worden.

De stap van NRG volgt op de afspraak die in 2014 tijdens de nucleaire top in Den Haag met onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama werd gemaakt om het gebruik van hoogverrijkt uranium zo veel mogelijk uit te bannen.

NRG en zijn partnerbedrijf Curium maken de medische isotopen met uranium uit de reactor in Petten. De isotopen zijn bestemd voor onder meer de behandeling van kankerpatiënten. Dagelijks worden wereldwijd 30.000 patiënten geholpen met deze isotopen, aldus NRG.

Isotopen uit Petten met laagverrijkt uranium
Isotopen uit Petten met laagverrijkt uranium (Foto: ANP)

Transportsector lijdt onder vissersblokkade

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs lopen vertraging op door de blokkade van de haven van Calais door Franse vissers. Die besloten de haven donderdag af te grendelen voor alle scheepvaart omdat ze kwaad zijn over onder meer omzetdaling door pulsvisserij. De vissers beëindigden hun protestactie rond 17.00 uur.

Truckers die naar de haven van Calais wilden, werden door de Franse politie weggeleid via provinciale wegen, weet brancheorganisatie TLN. Daarna konden ze proberen via bijvoorbeeld de Kanaaltunnel alsnog naar Groot-Brittannië te reizen, maar dat levert een vertraging van zo'n drie uur op. Naar Engeland worden veel bederfelijke waar zoals groente en fruit vervoerd, waardoor bij te lange vertraging de lading waardeloos dreigt te worden.

Ook aan Engelse zijde is er vertraging. Boten uit Dover vertrokken niet naar Calais. Daar liepen truckers een vertraging van zo'n anderhalf uur op.

Zeker één Nederlandse visser kon door de blokkade de haven van Calais niet uit. Volgens de Vissersbond ging het om een boot uit Urk die naar Calais was gevaren om te schuilen voor een storm.

Transportsector lijdt onder vissersblokkade
Transportsector lijdt onder vissersblokkade (Foto: ANP)

Twijfels over Younes: "Mertens was toen al beter"

Amin Younes staat op het punt om Ajax in te ruilen voor Napoli. Oud-Ajacied Bryan Roy vraagt zich af of dat de juiste keuze is.

"Napoli staat eerste in de competitie en heeft winnaars nodig, zoals Dries Mertens", vertelt Roy in een interview met het Italiaanse TMW. Mertens stapte in de zomer van 2013 over van PSV naar Napels. "Maar hij was toen veel beter dan Younes nu is", vindt Roy.

De 47-jarige oud-international vreest dat Younes bij Napoli voorlopig weinig aan spelen toe zal komen. "Met alle respect voor Younes, die ik een prachtige carrière gun, maar Lorenzo Insigne is van een ander niveau. Younes is snel en heeft een goed schot, maar steekt er op technisch vlak niet bovenuit."

Bryan Roy, die zelf in Italië bij Foggia speelde, denkt dat sommige jonge Eredivisie-spelers de potentie hebben om ook naar de Serie A te gaan. "Maar die zijn momenteel nog te jong. Die kunnen over twee à drie jaar over een transfer nadenken, maar dan zullen de rijke Engelse clubs op de voorste rij zitten. Italië moet daar iets aan doen. De Serie A was het hoogst haalbare, maar nu kiezen spelers voor de Premier League."

Southampton zet in op Quincy Promes

Quincy Promes vervolgt zijn carrière mogelijk in Engeland. Daar hoopt Southampton de Oranje-international binnen enkele dagen vast te leggen.

Manager Mauricio Pellegrino heeft de interesse van The Saints bevestigd. Een akkoord met Spartak Moskou is er echter nog niet. "We wachten op een antwoord. We hebben nog zes dagen om erachteraan te gaan en we blijven ervoor werken", aldus de coach op Sky Sports. Naar verluidt vragen de Russen minimaal 34 miljoen euro voor Promes.

Volgens Pellegrino is Promes het type speler waar Southampton naar op zoek is. "We hebben hem vaak bekeken. We zullen er tot het laatste moment voor gaan, maar de transfermarkt is niet makkelijk." Liverpool zou de 25-voudig international ook volgen, maar de interesse vanuit Southampton lijkt het meest concreet.

Quincy Promes staat sinds de zomer van 2014 onder contract bij Spartak Moskou, waarmee hij vorig seizoen landskampioen werd. De oud-speler van FC Twente heeft in de Russische hoofdstad nog een contract tot medio 2021.

Advocaat zet in op defensieve versterkingen

Dick Advocaat heeft goede hoop dat hij nog een aantal versterkingen kan halen bij Sparta Rotterdam zijn de laatste paar dagen van de transferperiode.

Sparta versterkte zich deze maand al met drie spelers. Dabney Dos Santos en Fred Friday kwam op huurbasis over van AZ en Soufyan Ahannach verruilde Brighton & Hove Albion tijdelijk voor Het Kasteel.

"Dick Advocaat heeft goede hoop dat hij nog een aantal versterkingen kan halen bij Sparta Rotterdam zijn de laatste paar dagen van de transferperiode", aldus Advocaat tijdens een persconferentie geciteerd door RTV Rijmond. "En weg gaan? Als spelers weg willen, dan mogen ze weg. Als iemand niet wil, dan hoeft het niet."

"We willen er sowieso in de achterhoede nog iets bij hebben. Voor betere onderlinge competitie in de spelersgroep. Nieuwe spelers inpassen vergt ook tijd. Sommige jongens kennen alleen elkaars voornaam en verder niets. Maar dat komt goed."

Sparta verloor de eerste twee wedstrijden onder leiding van Advocaat. Op eigen veld werd met 0-1 verloren van Vitesse en afgelopen weekend was Excelsior in de Rotterdamse derby met 2-3 te sterk. Vrijdagavond wacht voor de hekkensluiter van de Eredivisie het uitduel met sc Heerenveen.

Afgescheurde binnenband en breukje in rechterknie voor wielrenner Olivier

Daan Olivier heeft bij een val tijdens de Towards Zero Race in Melbourne de binnenband van zijn rechterknie afgescheurd en daarbij is ook een breukje ontstaan. Hoelang de renner van Team LottoNL-Jumbo buitenspel staat is nog niet bekend.

Daan Olivier: “Ik keek een moment naar rechts om op te schuiven in het peloton maar vergat de vluchtheuvels. Toen ik andere renners hoorde waarschuwen was het al te laat en ging ik hard onderuit. Zoals het er nu uit ziet heb ik een breukje aan de binnenkant van mijn rechterknie. Dit is een teleurstelling maar mijn honger naar koersen zal nadien alleen maar groter zijn.”

Olivier zal een nacht in het ziekenhuis verblijven en nadien wordt het behandeltraject verder bekeken.

Stockfoto vrij van auteursrecht volgens rechtbank

De rechtbank Noord-Holland heeft op 6 april vorig jaar een opmerkelijke uitspraak gedaan. De raad voor de rechtspraak publiceerde gisteren op verzoek van FOK! het vonnis dat werd gewezen in een rechtszaak die was aangespannen door MediaPro en Masterfile aangaande een auteursrechtclaim op een foto.

De foto in kwestie, een 'natuurgetrouwe opname van een temperatuurmeter op een dashboard in een auto', zou toebehoren aan genoemde organisaties. Zij claimden dan ook dat de websitehouder de foto zou verwijderen en een schadevergoeding zou betalen. Echter, de twee bedrijven kregen van de rechtbank het deksel op de neus.

De rechter oordeelde namelijk dat de foto 'niet creatief' genoeg was om het auteursrecht te claimen. Om dat recht te mogen claimen moet er namelijk sprake zijn van een 'persoonlijk stempel' van de fotograaf en moet er tevens sprake zijn van een 'eigen, oorspronkelijk karakter'. Daar was bij deze foto geen sprake van, volgens de rechter. 

In de bewuste zaak is dan ook niet de gedaagde veroordeeld voor het onrechtmatig gebruiken van een foto, maar zijn de eisers veroordeeld tot het betalen van de advocaatkosten van de websitehouder, te weten 7.294,92 euro.

Vonnis rechtbank Noord-Holland

Vonnis rechtbank Noord-Holland

'Overmars wil Bandé, Ten Hag hoopt op Labyad'

Ajax gaat op zoek naar een vervanger voor de vertrekkende Amin Younes en denkt hierbij aan Hassane Bandé en Zakaria Labyad.

Younes staat op het punt om Ajax achter zich te laten. De buitenspeler heeft een akkoord met Napoli en beide clubs zijn het deze week eens geworden over de transfersom. De Amsterdammers ontvangen een bedrag van 5 miljoen euro, maar door middel van bonussen kan dit bedrag oplopen tot ongeveer 8 miljoen euro.

Door het vertrek van Younes wil Ajax deze winter nog een nieuwe buitenspeler toevoegen aan de selectie. Marc Overmars hoopt Bandé een halfjaar eerder naar Amsterdam te kunnen halen, zo meldt De Telegraaf. De aanvaller komt per 1 juli 2018 over naar Ajax, maar de club hoopt met KV Mechelen een akkoord te bereiken over een vervroegde transfer.

Ajax klopte onlangs al aan bij de club om Bandé eerder naar Nederland te halen, maar toen ging Mechelen niet akkoord. Erik ten Hag ziet liever dat Zakaria Labyad gehaald wordt. De middenvelder annex aanvaller wil vertrekken bij FC Utrecht en mikt op een stap naar een topclub uit Nederland.

Labyad heeft bij Utrecht nog een contract van 2,5 jaar en heeft geen clausule in zijn verbintenis staan. Hierdoor kan Utrecht ieder bedrag vragen. Mochten Labyad en Bandé niet haalbaar zijn, dan gaat Ajax op zoek naar een alternatief.

'Sánchez mist dopingtest; UEFA wil uitleg'

Arsenal en Manchester United moeten zich bij de UEFA verantwoorden voor het feit dat Alexis Sánchez maandag een dopingtest miste.

Spelers van clubs die Europees voetbal spelen worden af en toe door de UEFA getest op dopinggebruik. Maandag meldden officials van de Europese bond zich op het trainingscomplex van Arsenal en Sánchez was één van de spelers die getest moest worden. De Chileen was op dat moment echter in Manchester om zijn transfer naar Manchester United af te ronden.

De Spaanse krant Sport schrijft dat beide clubs de UEFA daarvan niet op de hoogte hebben gesteld. Ze worden daarom bij de bond op het matje geroepen. Wat de gevolgen kunnen zijn voor Arsenal en United of Sánchez zelf, is nog niet duidelijk.

Alexis Sánchez maakt vrijdagavond mogelijk zijn debuut voor zijn nieuwe werkgever, zo gaf José Mourinho donderdag aan. Manchester United speelt dan in de vierde ronde van de FA Cup een uitwedstrijd tegen Yeovil Town. Daarna volgt woensdag op Wembley een lastige wedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Zidane: "Natuurlijk staat mijn baan op het spel"

Real Madrid is onder leiding van Zinedine Zidane bezig aan een dramatisch seizoen en de trainer weet dat hij moet vrezen voor zijn baan.

Na negentien wedstrijden is Real Madrid de nummer vier van de Spaanse competitie en heeft het negentien punten achterstand op Barcelona. Hierdoor kan de ploeg de landstitel vergeten. De Copa del Rey kan echter ook niet meer gewonnen worden. Woensdagavond werd Real Madrid uitgeschakeld door Leganes.

Real Madrid won het eerste duel nog met 0-1, maar in eigen huis ging de club met 1-2 onderuit. Hierdoor werd de ploeg van Zidane uitgeschakeld in het bekertoernooi en daar baalde de trainer flink van.

"Mijn spelers hebben er alles aan gedaan", vertelde Zidane op de persconferentie. "Ze hebben gerend en waren bij vlagen niet goed genoeg, maar dat is mijn fout. De oplossing is om te blijven werken. Ik ga naar de situatie kijken en ga daar aan werken. We moeten ons verbeteren. Ja, ik erken dat dit mijn falen is."

"Hoe we de eerste helft speelden... dat kan gewoon niet. We hebben terecht verloren, want we hebben niet gedaan wat we moesten doen. Het is een mislukking en ik neem alle verantwoordelijkheid op me. Ik ben erg teleurgesteld."

De Champions League is momenteel misschien wel de snelste weg naar een prijs. Maar dan moet er gewonnen worden van Paris Saint-Germain. Of zijn baan tijdens de tweeluik op het spel staat, is duidelijk. "Natuurlijk, dat is wel duidelijk. Ik ben hier verantwoordelijk voor, want ik ben de trainer", aldus Zidane.

Geen plaats voor Roompot-Nederlandse Loterij in wielerklassiekers

De ASO heeft donderdag wildcards uitgedeeld voor Parijs-Roubaix, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. In tegensteling tot vorig seizoen is Roompot-Nederlandse Loterij niet uitgenodigd.

De Franse organisatie heeft voor Parijs-Roubaix wildcards uitgedeeld aan vijf Franse en twee Belgische pro-continentale ploegen. Uit Frankrijk de ploegen Cofidis, Delko Marseille Provence KTM, Direct Energie, Fortuneo-Samsic en Vital Concept. Namens België mogen de ploegen Veranda's Willems-Crelan en WB-Aqua Protect-Veranclassic deelnemen.

Bij Veranda's Willems-Crelan is veldrijder Wout van Aert de belangrijkste renner. De regerend wereldkampioen veldrijden wil na het veldritseizoen de overstap maken naar de weg. Een van zijn doelen is deelname aan de Franse kasseienklassieker. Door de keuze van de ASO vallen Roompot-Nederlandse Loterij en de Belgische ploegen Wanty-Groupe Gobert en Sport Vlaanderen-Baloise buiten de boot. Vorig jaar konden deze drie pro-continentale ploegen nog wel op een uitnodiging rekenen.

Naast Paris-Roubaix heeft de ASO ook wildcards uitgedeeld voor de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ook hier zijn Cofidis, Direct Energie, Fortuneo-Samsic, WB-Aqua Protect-Veranclassic welkom. Verder Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert en Aqua Blue Sport uit Ierland.

Paus: 'Eerste nepnieuws stond in de Bijbel'

Het is al geruime tijd nogal een dingetje: nepnieuws, tegenwoordig overal breed uitgemeten op internet. Het is echter zeker niet iets van de laatste tijd, want niemand minder dan Paus Franciscus heeft gezegd dat het allereerste nepnieuws al gehoord werd door - volgens sommigen - 's werelds eerste mensen.

In de Bijbel lezen we dat een slang in de Hof van Eden er in slaagde Eva over te halen tot het plukken van de befaamde verboden vrucht. God had er een boom neergezet waar Eva en haar geliefde Adam absoluut niet van mochten eten, op straffe van de dood. 

De slang toonde zich een heuse matennaaier, want hij vertelde Eva juist dat zij en Adam bij het plukken van de vrucht net zo zouden worden als God. Eva trapte in het antieke staaltje nepnieuws, waarna het duo uit het paradijs verbannen werd.

"Het is een sluwe, gevaarlijke vorm van verleiding, die zich langzaam een weg naar het hart baant met valse, maar aanlokkelijke argumenten", schrijft de kerkvader. "Het zorgt voor arrogantie en haat, dat zijn de gevolgen van onwaarheden."

Volgens Franciscus zetten hedendaagse verspreiders van nepnieuws eenzelfde soort 'slangentactieken' in. Het aan het licht brengen hiervan ziet hij als taak van journalisten en gebruikers van social media, 'omdat het een missie is.'

Het beste middel tegen onwaarheden is voor de paus vrij simpel: mensen die bereid zijn om te luisteren en een eerlijke dialoog aan te gaan, ongeacht hun mening. Daarbij moeten mensen van het goede uit willen gaan, en verantwoordelijk zijn met de taal die ze gebruiken.

Bios vertoont verboden Stalinfilm toch

Een Russische arthousebioscoop heeft donderdag de satirische film The Death of Stalin vertoond ondanks een verbod op deze film. Volgens het ministerie van Cultuur wordt het Russische Sovjetverleden in de film bespot. Het ministerie heeft aangegeven dat iedereen die het verbod negeert, juridisch aansprakelijk gesteld zal worden.

De ongeveer tachtig plaatsen in de bioscoopzaal waren allemaal bezet. Sommige bezoekers moesten op de grond zitten.

De licentie voor de film werd dinsdag teruggetrokken na een besloten voorvertoning voor adviseurs van het ministerie. De film speelt zich af in de dagen na Stalins dood, waarin een kernteam van ministers probeert de macht over de Sovjet-Unie te krijgen. Dinsdag zou de film van de Britse regisseur Armando Iannucci eigenlijk in première gaan in Rusland.

Bios vertoont verboden Stalinfilm toch
Bios vertoont verboden Stalinfilm toch (Foto: ANP)

Tennissers geven plek in halve finales Australian Open zeer knullig weg

Op de Australian Open hebben tennissers Edouard Roger-Vasselin uit Frankrijk en Andrea Hlavackova uit Tsjechië een plekje in de halve finales van het gemengd dubbelspel op wel zeer knullige wijze uit handen gegeven.

Tegen Ekaterina Makarova en Bruno Soares stonden de twee op matchpoint in de derde set toen het fout ging: Roger-Vasselin riep 'ik! ik! ik!' om een bal te slaan, maar mepte Hlavackova's racket uit haar handen en tegen het net aan. Op het moment dat het racket het net raakte was de bal nog in het spel en dus verloor het duo het punt, waarna ze kort daarop de wedstrijd ook verloren: 6-2, 4-6, 13-11.

Makarova en Soares spelen in de halve finales tegen Gabriela Dabrowski (Canada) en Mate Pavic (Kroatië), die met 6-3, 7-6 (0) wonnen van de Zweedse Johanna Larsson en de Nederlander Matwé Middelkoop. Maria Jose Martinez Sanchez (Spanje) plaatste zich met de Braziliaan Marcelo Demoliner voor de halve eindstrijd door wildcardduo Storm Sanders en Marc Polmans uit Australië met 7-5, 6-4 te kloppen.

Voor Pavic was het een heerlijk dagje, want in het mannendubbelspel plaatste hij zich voor de finale. Samen met de Oostenrijkers Oliver Marach was hij de Japanner Ben McLachlan en de Duitser Jan-Lennard Struff met 4-6, 7-5, 7-6 (4) de baas. De Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah sloegen de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan met 7-6 (1), 7-5 het toernooi uit.

Rodwell komt toch niet op stage bij Vitesse

Jack Rodwell komt niet op de proef bij Vitesse. De middenvelder zou vanaf donder meetrainen met de club, maar dat gaat niet door.

Vitesse liet woensdag via de officiële kanalen weten dat Rodwell op de proef zou komen bij de club. Het voormalig talent en de drievoudig international van Engeland zou vanaf donderdag meetrainen bij Vitesse, maar inmiddels blijkt dat de stage niet doorgaat.

Wanneer Rodwell fit genoeg zou zijn, zou hij het seizoen op huurbasis afmaken bij Vitesse. Het ziet er echter naar uit dat Rodwell echter gewoon bij Sunderland blijft. "Omwille van organisatorische redenen gaat de proefperiode van Jack Rodwell bij Vitesse niet door", meldt Vitesse via de officiële kanalen.

Hierdoor kunnen de supporters van Vitesse de komst van Rodwell vergeten. De 26-jarige middenvelder gold jaren geleden als één van de grootste talenten van Engeland. In 2012 werd hij voor 15 miljoen euro door Manchester City overgenomen van Everton, maar bij de grootmacht uit Engeland slaagde hij er niet in om door te breken. Sinds 2014 staat Rodwell onder contract bij Sunderland.

Ranked Play van Hearthstone wordt veranderd

Via een nieuwe Designer Insights-video heeft Blizzard, na ruim een jaar wachten, eindelijk de beloofde wijzigingen aangekondigd voor het Ranked Play-systeem van Hearthstone. Spelers hadden vele klachten over de eentonige grind en het slechte gevoel op de lagere ranken.

Dit probeert Blizzard aan te pakken door de hoeveelheid ranks die een speler zakt in een nieuw seizoen te wijzigen. Vanaf maart, wanneer de wijzigingen live gaan, zak je aan het einde van een seizoen nog maar vier ranks terug. Dit geldt voor iedereen, ongeacht de rank waar je eindigt. Daarnaast moet je, om een rank omhoog te gaan, nu op elke rank vijf sterren verdienen. Eerst was dit pas vanaf rank 10 het geval. Als compensatie hiervoor moet je om de maandelijkse card back te verdienen vijf ranked games te winnen in plaats van rank 20 te bereiken.

Samen moeten deze wijzigingen ervoor zorgen dat spelers van alle niveaus meer verspreid worden en dat de grind minder vervelend aanvoelt. Of de wijzigingen genoeg zijn is nog te bezien, maar het is in ieder geval een begin.

FOK!tipt: Traudes, een zevenkoppige krachtformatie

Traudes is een 7-koppige band die de grens opzoekt tussen hiphop en elektropop door krachtige zanglijnen te combineren met pure rap. Live staan ze garant voor strakke beats, sterke teksten en een overtuigende, groovy liveshow met heel veel energie. De band bracht eind vorig jaar de single ‘Back Down’ uit en lanceert vandaag de bijbehorende videoclip. Op 26 januari brengt Traudes de EP 'CRLS & GRLS' uit. Diezelfde dag presenteert de band de EP in de Melkweg, die show is uitverkocht. In de eerste week van januari werd ook bekendgemaakt dat de band tot 3FM Talent is verkozen.

Frontman en naamgever Benjamin Traudes speelt in verschillende formaties, voordat hij in 2013 de zangopleiding aan het Conservatorium gaat volgen. Daar ontmoet hij in 2015 medestudent en house producer Loek van der Grinten, die Benjamin vraagt de vocals voor een track in te zingen. De jam (beats van Loek, lyrics van Benjamin) die ze daarna spontaan besluiten op te nemen, wordt door hun omgeving met veel enthousiasme ontvangen: een muzikale samenwerking is geboren. Gitarist Cis Kroezen sluit zich aan, werkt de bestaande track verder uit en als trio nemen ze een aantal nieuwe demo’s op. Met de komst van medestudenten Max Anglionin (toetsen), Frederieke Kroone (backing vocals), Elian van Buuren (drums) en Bas Veens (bas) is Traudes uiteindelijk compleet. In maart 2017 tekent de band bij Sony Music Entertainment en neemt gezamenlijk de studiotracks op voor hun eerste EP: CRLS & GRLS (curls and girls), die in op 26 januari 2018 zal uitkomen. De EP bevat rauwe break-up verhalen tegen het decor van de stad Amsterdam: getuigenissen van de bandleden over donkere periodes van drank, drugs en vrouwen.

Bekijk hieronder de video van 'Back Down' en luister vanaf morgen naar de EP.

Mourinho verlengt contract bij Manchester United

Manchester United heeft manager José Mourinho beloond met een nieuw contract. Dat bracht de club donderdag naar buiten.

De Portugese coach heeft bijgetekend tot 'ten minste 2020', zo meldt United via de officiële kanalen. Daarna is er een optie om nog een jaar langer met elkaar door te gaan. Mourinho is op Old Trafford aan zijn tweede seizoen bezig. "Ik ben heel vereerd en trots om manager van Manchester United te zijn", reageert hij.

"We hebben met drie prijzen in één seizoen hoge eisen aan onszelf gesteld, maar dat is ook de norm die ik van mijn team verwacht." De 54-jarige trainer won in zijn eerste seizoen met The Mancunians de Community Shield, League Cup en Europa League.

Vice-voorzitter Ed Woodward is ook zeer tevreden met de contractverlenging. "Zijn inzet en professionalisme zijn uitzonderlijk en hij omarmt het verlangen van de club om jonge spelers te laten doorbreken in het eerste elftal." United staat momenteel tweede in de Premier League, twaalf punten achter Manchester City.

'Nog dit jaar betere lokalisering 112-beller'

De Nederlandse overheid wil voor het einde van dit jaar een geavanceerde vorm van locatieherkenning bij noodoproepen invoeren. De technologie, Advanced Mobile Location (AML), moet voor die tijd zijn aangesloten op het centrale systeem voor 112-oproepen, schrijft minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer.

AML geeft automatisch de plek door waarvandaan een persoon 112 belt. De techniek is al in verschillende Europese landen in gebruik. Er is nog wel een probleem met het systeem, want AML is tot nu toe alleen beschikbaar voor Android-toestellen.

Nederlandse hulpdiensten werken al langer met technologie die mobiele telefoons lokaliseert, maar die werkt minder snel. Meldkamers versturen bij dit systeem eerst een sms naar de beller. Pas als de beller deze sms bevestigt, deelt hij zijn locatie met de meldkamer.

Kritiek
Hoewel Grapperhaus meldt dat de invoering van AML "voortvarend" wordt opgepakt, klonk er vorige week kritiek van het Europese netwerk van alarmcentrales EENA. Die organisatie vindt dat Nederland achterloopt met de invoering van de techniek.

Naast de invoering van AML, test de Nederlandse overheid dit jaar ook een app. Die stuurt hulpverleners niet alleen de locatie, maar ook andere informatie over 112-bellers.

'Nog dit jaar betere lokalisering 112-beller'
'Nog dit jaar betere lokalisering 112-beller' (Foto: BuzzT)

Rutte spreekt op Nationale Holocaust Herdenking

Minister-president Rutte spreekt op zondag 28 januari 2018 tijdens de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Namens het kabinet legt de minister-president, samen met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een krans bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’.

In 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides.

Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking die ieder jaar plaatsvindt in het Wertheimpark in Amsterdam op de laatste zondag in januari

Kees Driehuis stopt met Per Seconde Wijzer

Kees Driehuis stopt na 29 jaar met de kennisquiz Per Seconde Wijzer. Komend seizoen wordt zijn laatste, heeft BNNVARA donderdag bekendgemaakt.

Driehuis gaat met pensioen. Afgelopen najaar nam hij al afscheid van BNNVARA na een dienstverband van meer dan veertig jaar. Hij was onder meer redacteur bij programma's van Sonja Barend en was initiatiefnemer en eindredacteur van Zembla. Ook presenteerde hij Nova en Buitenhof.

"Kees Driehuis is zo ongeveer Per Seconde Wijzer", zegt BNNVARA-mediadirecteur Robert Kievit over zijn afscheid. "Intelligent, scherp, ad rem, vol humor. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor de jarenlange presentatie van de kennisquiz, die mede dankzij hem behoort tot de klassiekers van de Nederlandse televisie."

Per Seconde Wijzer gaat in het najaar door zonder Driehuis. De nieuwe presentator wordt later bekendgemaakt.

Kees Driehuis stopt met Per Seconde Wijzer
Kees Driehuis stopt met Per Seconde Wijzer (Foto: BuzzE)

'Feyenoord neemt bod van Newcastle niet serieus'

Newcastle United hoopt Nicolai Jörgensen over te nemen van Feyenoord, maar zal met een betere aanbieding moeten komen.

De ploeg uit Engeland is op zoek naar een nieuwe spits en ziet Jörgensen als ideale aanwinst. Newcastle United heeft een bod van 14,5 miljoen euro uitgebracht op de spits, waardoor een akkoord met Feyenoord ver verwijderd is.

Gio niet bang voor transfer: "Weet hoe het werkt"

De Rotterdammers verlangen naar een bedrag van ongeveer 25 miljoen euro, anders laten ze Jörgensen niet vertrekken. De Telegraaf meldt dat Feyenoord het eerste bod van Newcastle United niet serieus neemt en dat de ploeg met een flink verbeterde aanbieding moet komen.

Jörgensen kan financieel een behoorlijke klapper maken door de overstap naar Newcastle United te maken. Hier komt hij terecht in een salarisschaal van 2,5 miljoen euro per jaar. Dat is het dubbele van wat hij momenteel bij Feyenoord verdient. Feyenoord wil de aanvaller niet laten gaan, maar als er een flink bedrag op tafel wordt gelegd wil de club luisteren.

PostNL mag rivalen geen hoger tarief vragen

PostNL mag geen hoger tarief vragen voor zakelijke post die namens concurrenten wordt bezorgd, dan voor post van zijn eigen klanten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam in hoger beroep bepaald. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kwam eerder al tot dezelfde conclusie.

De zaak draait om post die andere postbedrijven aangeleverd krijgen door bedrijven en instellingen, maar waarvan zij de bezorging aan PostNL overlaten. Bijvoorbeeld omdat ze in een bepaald gebied zelf geen bezorgers hebben. Zij betalen de marktleider daar een vergoeding voor. Die mag volgens de rechter dus niet hoger zijn dan het tarief dat andere partijen PostNL voor zijn diensten betalen.

De ACM liet weten verheugd te zijn dat de rechtbank zijn zienswijze volgt. "Deze uitspraak is goed voor de concurrentie: het kan leiden tot lagere tarieven en keuzemogelijkheden voor zakelijke eindgebruikers", aldus de toezichthouder, die verder opmerkt dat nieuwe spelers belangrijk zijn om de markt scherp te houden en innovatie te stimuleren.

PostNL reageerde teleurgesteld op het vonnis van de rechtbank. "We zullen de uitspraak bestuderen en daarbij hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in overweging nemen", aldus een woordvoerder.

PostNL mag rivalen geen hoger tarief vragen
PostNL mag rivalen geen hoger tarief vragen (Foto: ANP)

PSG wil Neymar op één voorwaarde verkopen aan Real

Paris Saint-Germain is bereid om komende zomer Neymar te verkopen aan Real Madrid, maar heeft daarbij wel een belangrijke voorwaarde gesteld.

PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi heeft de Braziliaan beloofd dat hij toestemming krijgt om naar Real Madrid te gaan als de Franse club dit seizoen de Champions League wint, zo weet Goal. PSG neemt het in de achtste finale van het miljoenenbal op tegen de Madrilenen.

De afgelopen weken heeft de 25-jarige aanvaller zijn naasten toevertrouwd dat hij ervan droomt om terug te keren naar Spanje om voor Real te gaan spelen. Neymar liet LaLiga afgelopen zomer achter zich toen hij voor een recordbedrag van 222 miljoen euro Barcelona verruilde voor PSG.

Neymar maakt een absoluut topseizoen door in Parijs, in 23 wedstrijden was hij 24 keer trefzeker en gaf hij ook nog zestien assists. Hij heeft er echter geen geheim van gemaakt dat hij graag een sleutelspeler bij Real Madrid wil worden.

Los Blancos beschouwen de Braziliaan als de ideale erfgenaam van Cristiano Ronaldo. De 32-jarige Portugees zou mogelijk plaats moeten maken voor Neymar, ondanks het feit dat hij talloze records heeft gebroken in dienst van Real.

Zweedse indie-fusie creëert Thunderful

De indie-ontwikkelaars Image & Form en Zoink gaan fuseren en vormen samen Thunderful. Image & Form is bekend van de populaire Steamworld-serie en hun laatste release Steamworld Dig 2. Zoink vergaarde bekendheid met Stick It to the Man!, kwam daarna met Zombie Vikings en komend jaar het aangekondigde Fe.

Thunderstruck
Klaus Lyngeled (Zoink) en Brjann Sigurgeirsson (Image & Form)

Image & Form en Zoink werken al langer samen op onder andere de gebieden van PR en marketing. Met de creatie van Thunderful kunnen ze slagvaardiger zijn en daarom verhuizen de twee teams naar een groter kantoor. De games die zij maken blijven (voorlopig) de labels Zoink en Image & Form dragen.

Thunderful logo

Van Marwijk aangesteld als bondscoach van Australië

Bert van Marwijk gaat alsnog naar het WK van 2018 in Rusland. De Nederlander is aangesteld als bondscoach van Australië.

Onder leiding van Ange Postecoglou plaatste Australië zich voor het WK van 2018, maar nadat de kwalificatieronde succesvol ten einde werd gebracht nam de trainer afscheid van de ploeg. Hierdoor moest Australië op zoek naar een nieuwe bondscoach. Hierbij is het uitgekomen bij Van Marwijk.

Via de officiële kanalen heeft de bond bekend gemaakt dat Van Marwijk tijdens het WK aan het roer zal staan bij de nationale ploeg van Australië. "Het is fantastisch om met Australië naar het WK te gaan", vertelt Van Marwijk in gesprek met Voetbal International.

"We hebben weinig tijd, maar dát is ook de uitdaging. In maart hebben we de eerste oefenwedstrijden tegen Noorwegen en Colombia. Dat is het eerste moment dat we kennis maken met de spelersgroep. Natuurlijk kennen we de ploeg al behoorlijk omdat we in de kwalificatiepoule met Saoedi-Arabië twee keer tegen ze hebben gespeeld. Het uitgangspunt bij het WK is om de volgende ronde te halen. Als we dat redden, dan hebben we het al heel goed gedaan", aldus Van Marwijk.

Huizing 42ste, Luiten 90ste in Dubai Desert Classic

Joost Luiten is in Dubai tijdens de Dubai Desert Classic slecht begonnen aan het toernooi. Na een ronde van 71 (-1) slagen staat de Nederlandse golfer na één dag op een gedeelde negentigste plaats. 

Daan Huizing, de andere Nederlandse golfer in Dubai, doet het een stuk beter dan zijn landgenoot. De 27-jarige golfer staat na dag één op een gedeelde 42ste plaats na een ronde van 69 (-3) slagen. Hij maakte vijf birdies, maar zou twee bogeys slaan.

Jamie Donaldson gaat aan de leiding na een ronde van -10. De Welshman zou geen bogeys slaan en wist op de dertiende hole een eagle slaan. Na dag één van de Dubai Desert Classic heeft hij één slag voorsprong op de Engelsen David Horsey en Anthony Wall.

Meer personages aangekondigd voor SoulCalibur VI

Bandai Namco heeft in een trailer vier personages aangekondigd voor het vechtspel SoulCalibur VI. Er zijn drie oude bekenden en een nieuw personage te zien.

Nightmare was niet zo lastig te raden, van hem zagen we al de eerste trailer al een glimps. En hij is nogal verbonden met de twee zwaarden in het verhaal, dus dat was wel een zekerheid. Xianghua en Kilik komen ook terug, al heeft Kilik een gedaantverwisseling als ie pissed-off is. De newbie in de arena is Grøh, de 'Agent in Black'. Hij gebruikt twee zwaarden die hij aan elkaar kan koppelen om zijn tegenstanders te verslaan.

SoulCalibur VI is dit weekend speelbaar op op Evo Japan, dus we verwachten vrij binnenkort nog meer informatie. Alles wat we weten na een eerste hands-on staat in onze preview. We weten in ieder geval dat het spel ergens in 2018 uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Games with Gold februari bekend

Microsoft heeft vandaag de Games with Gold voor februari aangekondigd. De volgende vier games kunnen Gold-leden binnenkort zonder extra kosten downloaden.

Vanaf 1 februari is de 2013 reboot van ninja hack-and-slasher Shadow Warrior tijdelijk gratis beschikbaar. Iets meer dan twee weken later komt daar de sidescroller Assassin's Creed Chronicles: India bij. Voor Xbox 360 is vanaf de eerste van de nieuwe maand de destructieve racegame en culthit Split/Second even gratis te downloaden. Vanaf 16 februari racen we door, alleen deze keer met passagiers in Crazy Taxi. Beide games zijn uiteraard speelbaar op Xbox One door middel van backward compatibility.

Twee jaar cel voor Julia H. om doodrijden mensen

De 52-jarige Julia H. uit Rockanje, die op 30 mei 2014 twee mensen doodreed na een epileptische aanval, is veroordeeld tot 2 jaar celstraf en een rijontzegging van vijf jaar. Dat is fors langer dan de zes maanden die was geëist door de officier van justitie. 

Julia had voor het dodelijke ongeval al zeven keer eerder een ongeluk gehad, allemaal veroorzaakt door epilepsie. Volgens het AD toonde ze twee weken geleden bijzonder weinig zelfinzicht. Zo zou zij niet zelf schuldig zijn aan de ongevallen maar haar aandoening. 

Julia raakte in 2012 haar rijbewijs kwijt nadat een keuringsarts van het CBR haar niet langer in staat achtte om veilig een auto te besturen. In februari 2014 kreeg zij middels een 'eigen verklaring procedure' haar rijbewijs met code 105 terug voor de duur van één jaar.  Voor het krijgen van een code 105 rijbewijs is vereist dat sprake is van een aanvalsvrije periode.

Volgens de rechtbank is 'wettig en overtuigend bewezen dat de de verdachte opzettelijk heeft gelogen over haar aanvalsvrije periode'. Dit zou blijken uit een mutatierapport van de politie. Daarom is de rechter van mening dat een zwaardere straf gepast is. 

Degenkolb sprint naar winst op Mallorca

John Degenkolb is de winnaar van de eerste koers van 2018 op Europese bodem. De Duitse sprinter was de beste in de In de Trofeo Porreres-Felanitx-Ses Salines-Campos, de eerste in vier wedstrijden van de Challenge Mallorca. Sondre Holst Enger kwam als tweede over de streep, voor de Belg Jasper De Buyst.

Zeven renners kozen na de start voor de aanval. Het zevental kreeg nooit meer dan zeven minuten van het peloton, waar Trek-Segafredo het tempo aan gaf in het peloton. Met nog vijftien kilometer te gaan werden de koplopers ook gegrepen waarna Degenkolb het in de massasprint afmaakte voor zijn ploeg Trek-Segafredo.

Gerard Timmer nieuwe directeur van de NOS

Gerard Timmer (49) wordt de nieuwe algemeen directeur van de NOS. Hij volgt daarmee Jan de Jong op, die eind vorig jaar bij Feyenoord aan de slag ging. Timmer is nu nog algemeen directeur van BNNVARA en begint op 1 mei met zijn nieuwe functie.

Timmer richtte in 1997 omroep BNN op en was daar tot 2006 voorzitter. Hij werkte daarna kort bij SBS en werd daarna directeur televisie bij de Nederlandse Publieke Omroep. In 2014 begon hij in zijn huidige functie.

BNNVARA heeft Marc Adriani als tijdelijk vervanger van Timmer aangesteld. Hij gaat per 1 februari aan de slag.

Gerard Timmer nieuwe directeur van de NOS
Gerard Timmer nieuwe directeur van de NOS (Foto: BuzzE)

Oprah: ik wil geen president worden

Oprah Winfrey voelt er niets voor een gooi te doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. "Het is niet iets waar ik interesse in heb", zei de mediaster tegen tijdschrift InStyle. "Het zit niet in mijn DNA."

Een bevlogen speech van Winfrey tijdens de uitreiking van de Golden Globes leidde eerder tot speculatie over haar politieke ambities. Ook president Donald Trump liet zich over de kwestie uit. Hij dacht Winfrey te kunnen verslaan bij een electorale krachtmeting.

Oprah, onder meer bekend door haar voormalige praatprogramma The Oprah Winfrey Show, zei tegen InStyle dat ze altijd goed heeft geweten waar haar grenzen liggen. Daarom wil ze geen president worden. Ze vertelde ook dat haar hulp is aangeboden bij het opzetten van een campagne. "Maar dat is niets voor mij."

Oprah: ik wil geen president worden
Oprah: ik wil geen president worden (Foto: BuzzE)

Rekenkamer: leenstelselgeld niet goed besteed

Geld dat is vrijgekomen door de invoering van het leenstelsel voor studenten is niet, zoals beloofd, in het hoger onderwijs gestoken. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Dat is pijnlijk, omdat de voorstanders van de afschaffing van de studiebeurs als voorwaarde stelden dat het uitgespaarde geld ten goede moest komen aan het onderwijs.

Universiteiten en hogescholen beloofden 600 miljoen euro uit te trekken voor nieuwe investeringen waarvan studenten in de periode van 2015 tot 2017 zouden profiteren. Ze beweerden uiteindelijk zelfs 860 miljoen te hebben uitgegeven. Maar slechts van een derde van het beloofde geld staat vast dat het inderdaad zo is besteed. Van een bijna even groot bedrag weet de Rekenkamer zeker dat het niet goed is terechtgekomen en van het resterende deel is dat nog de vraag.

Het kabinet nam voetstoots aan wat de universiteiten en hogescholen over de besteding van het geld meldden en schetste de Tweede Kamer daardoor een te rooskleurig beeld, stelt de Rekenkamer. Dat gaat in het vervolg anders, verzekert minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

Verbijsterd

Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is verbijsterd. "De Rekenkamer laat zien dat het totaal onduidelijk is of de beloofde miljoenen geïnvesteerd zijn. Universiteiten en hogescholen moeten zich aan de afspraken houden."

Studenten mochten meebeslissen over wat er met het geld gebeurt. Er blijkt nu maar 280 miljoen euro zeker geïnvesteerd te zijn. "Studenten die de afgelopen jaren zijn begonnen met studeren kregen geen basisbeurs, lopen de collegegeldkorting mis en hebben minder goed onderwijs gekregen dan hun beloofd is. Dat is enorm kwalijk", aldus Sewbaransingh.

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zet vraagtekens bij de criteria die de Algemene Rekenkamer "achteraf heeft geformuleerd" om de afspraken tussen de minister en de hogescholen te toetsen. Hij benadrukt dat hogescholen fors hebben geïnvesteerd in de kwaliteit van het onderwijs door hun reserves "stevig"aan te spreken.

Rekenkamer: leenstelselgeld niet goed besteed
Rekenkamer: leenstelselgeld niet goed besteed (Foto: ANP)

Duitser vindt 80 meter Berlijnse Muur

Een 37-jarige Duitser is deze week met een opmerkelijke ontdekking naar buiten getreden: de man blijkt al in 1999 een stuk van de Berlijnse Muur gevonden te hebben. Het gaat niet om zomaar een stukje muur, maar om liefst tachtig meter.

Amateurhistoricus Christian Bormann vond het stuk muur in een bos ten noorden van Berlijn, maar besloot het destijds stil te houden. Nadat hij zag dat het historische stuk muur schade op had gelopen - onder meer door stormen en vandalen - besloot hij de autoriteiten er toch maar van op de hoogte te brengen, in de hoop dat men zich er om gaat bekommeren.

Het bureau dat verantwoordelijk is voor monumenten wist niet van het bestaan af. Oude documenten gaven namelijk aan dat dit specifieke deel van de muur afgebroken was, en niemand had schijnbaar de moeite genomen om dat even te controleren. 

Het stuk Berlijnse Muur (Bron: YouTube)

NBA: Kneiterharde dunk Jordan helpt Clippers niet tegen Celtics

De basketballers van de Boston Celtics hebben in de NBA een overwinning geboekt op bezoek bij de Los Angeles Clippers. Bij de thuisploeg dunkte DeAndre Jordan een bal bijna dwars door de vloer van het Staples Center, maar het hielp zijn ploeg uiteindelijk niet.

De Celtics, de koplopers in de Eastern Conference, ahdden al vier keer op rij verloren. Aan de hand van Kyrie Irving, goed voor twintig punten, kwam tegen de Clippers een einde aan die reeks: 102-113. Boston staat nog wel aan de leiding in het oosten, waar de Toronto Raptors, de nummer stwee, de Atlanta Hawks versloegen.

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - New Orleans Pelicans 96-101
Detroit Pistons - Utah Jazz 95-98 OT
Indiana Pacers - Phoenix Suns 116-101
Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 115-101
Atlanta Hawks - Toronto Raptors 93-108
Dallas Mavericks - Houston Rockets 97-104
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 85-108
Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 123-114
Los Angeles Clippers - Boston Celtics 102-113

Jordan's heerlijke dunk (Bron: YouTube)

Hello Kitty gaat hard in Hello Kitty Kruisers

Rising Star Games heeft voor de jongere Switch-gebruikers goed nieuws: de racegame Hello Kitty Kruisers komt deze lente nog naar de Nintendo-console.

De beroemde poes in Dick Bruna-stijl en haar vriendjes racen ter land, ter zee en in de lucht in deze kindvriendelijke racegame. In dit spel zijn er bijvoorbeeld geen gruwelijk irritante schildpad-schilden of booskijkende raketten die je de weg op kunt smijten. Daarvoor in de plaats zijn er wel roze cupcakes om het wat aardiger te houden. Je kunt alleen of tot vier spelers racen in multiplayer. Met die races verdien je nieuwe kostuums en voertuigen voor de personages. Er is ook een adventure-modus waarin je elkaar kunt uitdagen.

Of er nog gastoptredens zijn van bijvoorbeeld andere Sanrio-franchises als Gudetama is niet bekend, al vermoeden wij dat het eitje daar veel te lui voor is.

Grévin helpt bij Buurman & Buurman-expo Hoorn

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn krijgt wassen beelden van de Praagse vestiging van het beroemde museum Grévin te leen voor zijn tentoonstelling over Buurman & Buurman. Het museum wijdt vanaf 6 februari een tentoonstelling aan het klussende tweetal uit de poppenanimatieserie van Lubomír Benes .

Buurman & Buurman zijn sinds 1976 op televisie en zijn ook nu nog onverminderd populair.

De tentoonstelling heet 'A Je To' ofwel 'En dat is het', de lijfspreuk van de twee klunzige buurmannen. Op de expositie wordt onder meer de geschiedenis van de serie uitgediept met video's. Ook voor jonge bezoekers is veel te klussen in het museum.

Het museum verwacht zeker 50.000 bezoekers van de expositie. 'A Je To' is het hele jaar te bezoeken.

Grévin helpt bij Buurman & Buurman-expo Hoorn
Grévin helpt bij Buurman & Buurman-expo Hoorn (Foto: ANP)

Kylie Jenner is dik

Kylie Jenner is voor het eerst sinds tijden in het openbaar verschenen. Op foto's die in handen zijn van TMZ is de 20-jarige Kylie te zien met babybuik en al.

Op de foto is Kylie aan de wandel met haar beste vriendin en mama Kris in haar kielzog. Het drietal zou net een perceel in Hidden Hills hebben bezocht.

Het halfzusje van Kim Kardashian verwacht in februari haar eerste kindje, maar heeft gedurende haar zwangerschap tot nu toe zoveel mogelijk de publiciteit gemeden. Zo verborg de jongste 'KarJenner'-telg zich op een recente familieshoot voor modelabel Calvin Klein achter haar zussen.

Naar verluidt krijgen Kylie en haar vriend Travis Scott een meisje. Zus Kim verwelkomde eerder deze maand via een draagmoeder haar derde kind en zus Khloe Kardashian is ook in verwachting van haar eerste kind.

Onderzoek naar verdwenen schepen Javazee

Het ministerie van Defensie gaat nader onderzoek doen naar de verdwijning van gezonken Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Aanleiding is de recente berichtgeving in Indonesische en Nederlandse media over de verdwenen schepen. De uitkomst van het officiële onderzoek klopt volgens de berichten niet.

De Indonesische nieuwssite Tirto.id en De Telegraaf berichtten deze maand over de drie verdwenen oorlogsschepen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken werden gebracht door de Japanners. Met de berging van de De Ruyter, Java en Kortenaer verdwenen ook de lichamen van de militairen die met hun schip ten onder gingen. De uitkomst van het officiële onderzoek klopt volgens Tirto.id niet. Er zouden toch vergunningen zijn afgegeven voor bergingswerkzaamheden in het gebied waar de schepen lagen. Ook zouden menselijke resten in een verzamelgraf zijn begraven.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) laat de Kamer donderdag weten dat de berichtgeving is onderzocht, maar dat experts van Defensie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geen nieuw bewijs hebben gevonden van wrakstukken van de schepen. "Voor zover zij nu en op basis van de beschikbare informatie kunnen vaststellen zijn de beelden van scheepsresten al eerder door ons onderzocht", schrijft de minister.

Andere delen van de berichten, over bijvoorbeeld de stoffelijke overschotten, zijn volgens de minister wel aanleiding voor nieuw onderzoek. Ook Indonesië duikt opnieuw in de kwestie, heeft het land laten weten. De Nederlandse ambassadeur spreekt donderdag met de Indonesische minister van Transport.

Meer onderzoek naar verdwenen schepen Javazee
Meer onderzoek naar verdwenen schepen Javazee (Foto: ANP)

Fietsersbond: overal 30 in bebouwde kom

De Fietsersbond wil dat de maximumsnelheid overal binnen de bebouwde kom wordt verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Dat kan jaarlijks 100 tot 130 verkeersdoden schelen, aldus de belangenorganisatie.

In 80 procent van alle woonstraten geldt al een maximumsnelheid van 30. ,,Maar toch is binnen de bebouwde kom 50 nog steeds de norm. Als je de woonwijk verlaat, kom je auto's tegen die 50 rijden. Dat is veel te hard", zegt de bond.

Volgens de Fietsersbond is 50 kilometer per uur te gevaarlijk voor fietsers. De kans op ernstige verwondingen bij een ongeluk is volgens de organisatie bij 30 3,5 keer lager dan bij 50.

Als de snelheid wordt verlaagd, kunnen wegen worden ingericht als 30 kilometerwegen, met obstakels zoals drempels en vernauwingen, waardoor auto's niet sneller kunnen. Dan is handhaving niet nodig, stelt de Fietsersbond.

Fietsersbond: overal 30 in bebouwde kom
Fietsersbond: overal 30 in bebouwde kom (Foto: ANP)

Turkije waarschuwt VS over Koerden

Turkije heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd over de steun die ze geven aan Koerdische YPG-milities. "Als ze een mogelijke botsing met Turkije willen voorkomen, zouden ze moeten stoppen met het steunen van terroristen", zei de Turkse vicepremier Bekir Bozdag donderdag.

Het Turkse leger is in de Syrische regio Afrin een offensief begonnen tegen door de Koerden van de YPG. "Degenen die de terroristische organisatie steunen, zullen een doelwit in de strijd worden", zei Bozdag tegen de omroep A Haber.

De Amerikaanse president Donald Trump had eerder in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn bezorgdheid geuit over de militaire operatie van Turkije in Afrin.

Turkije waarschuwt VS over Koerden
Turkije waarschuwt VS over Koerden (Foto: ANP)

Brussel ziet fouten bij defensieopdrachten

De tegenprestatie die Defensie eist van niet-Nederlandse bedrijven bij opdrachten voor de aankoop van defensiematerieel is in strijd met EU-wetgeving, vindt de Europese Commissie. Die stuurt daarom een aanmaningsbrief naar Den Haag. Het ministerie heeft twee maanden om te reageren.

Defensie legt leveranciers bij het gunnen van een opdracht een zogenoemde compensatieverplichting op. Die "ongerechtvaardigde" eis beperkt het vrije verkeer van goederen en diensten en is in strijd met Europese richtlijnen, aldus Brussel.

Een commissiewoordvoerder kon niet zeggen om welke aanbestedingscontracten het gaat. Daarover wordt vertrouwelijk overleg gevoerd met het ministerie. Den Haag moet aantonen dat de gevraagde compensatie "nodig, proportioneel en gerechtvaardigd" is, aldus de zegsvrouw. Het ministerie van Defensie kon niet direct een reactie geven.

Denemarken

De Europese Commissie wil een open en concurrerende Europese defensiemarkt en treedt daarom om tegen overheidsopdrachten die niet aan de regels voldoen. Brussel zegt lidstaten te willen helpen de beste prijs-kwaliteitsverhouding te krijgen.

"Een efficiënte besteding van de defensiemiddelen is in het belang van iedereen: overheidsinstanties, de industrie en bovenal onze burgers", zegt EU-commissaris Elzbieta Bienkowska, (Interne Markt en Industrie).

Denemarken krijgt een soortgelijke aanmaning als Nederland. Italië, Polen en Portugal worden ervan beticht dat ze in strijd met de regels defensiecontracten hebben gegund aan nationale leveranciers.

Brussel ziet fouten bij defensieopdrachten
Brussel ziet fouten bij defensieopdrachten (Foto: ANP)

Recordaantal hypotheekaanvragen in 2017

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorig jaar gestegen naar het recordniveau van bijna 375.000, een toename met 3,7 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Volgens HDN steeg het gemiddelde hypotheekbedrag met 3,7 procent tot 237.000 euro. Woningen werden gemiddeld 6,8 procent duurder op 310.000 euro. Verder werd gemeld dat bij één op de drie hypotheekaanvragen ondernemers en zzp'ers zijn betrokken. Zij lenen gemiddeld 30.000 euro meer en kopen duurdere woningen (337.000 euro).

Uit de cijfers blijkt tevens dat een starter op de woningmarkt bijna 30.000 euro eigen geld meeneemt voor een nieuwe woning. Bij een doorstromer is dat het dubbele. Wel nam het aandeel starters op de hypotheekmarkt flink af afgelopen jaar mede vanwege de hoge huizenprijs.

HDN is een initiatief van diverse financiële concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Recordaantal hypotheekaanvragen in 2017
Recordaantal hypotheekaanvragen in 2017 (Foto: ANP)

DNA-onderzoek Nicky Verstappen uitgebreid

Het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998 wordt uitgebreid. Eerder liet de politie weten dat van 15.000 mannen wangslijm zal worden afgenomen. Dat worden er meer, zei een woordvoerder van de politie donderdag.

De politie neemt wangslijm af van de mannen binnen een bepaalde leeftijdscategorie die nu of in 1998 woonden in de buurt van de Brunssummerheide, waar de elfjarige Nicky werd vermoord. Als iemand familie is van de man wiens sporen zijn gevonden bij het onderzoek naar de moord op Nicky, kan dat uiteindelijk leiden naar de dader. "Als de deelnemers geen match hebben met het aangetroffen spoor, dan kunnen veel families worden uitgesloten", aldus de politie. "Ook dit helpt het onderzoek enorm."

Verstappen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide vermoord. Hij was daar met andere kinderen uit het Limburgse kerkdorpje Heibloem.

In 2011 liet justitie het graf openen van een man die destijds leider was van het zomerkamp. Maar DNA-vergelijking sloot hem als dader uit. Ook bij honderd mannen uit de omgeving van Nicky, onder wie de begeleiders van het zomerkamp, werd toen wangslijm afgenomen. Dat leverde niets op.

Het College van procureurs-generaal gaf vorig jaar toestemming voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Dat gaat in februari van start. Eind vorig jaar werd al DNA afgenomen bij 1500 mannen.

DNA-onderzoek Nicky Verstappen uitgebreid
DNA-onderzoek Nicky Verstappen uitgebreid (Foto: ANP)

Bomgordel van terrorist Abdeslam werkte niet

De bomgordel van de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, weigerde op de fatale avond dienst. Abdeslam had net als de andere terroristen op 13 november 2015 moeten sterven, blijkt uit onderzoek van de Franse politie.

Onderzoekers hebben zich lang afgevraagd of de tiende man van het commando dat 130 mensen doodde zich op het laatste moment had bedacht. Hij liet zijn bomgordel achter in een prullenbak in Parijs.

De bomgordel bestond uit twee compartimenten, gevuld met explosieven. Een batterij en een drukknop ontbraken, maar volgens de politie zou de gordel ook met batterij en knop niet functioneel zijn geweest, meldt de radiozender France Inter.

Bij de aanslagen van 2015 bliezen drie daders zich op bij het voetbalstadion Stade de France. De andere terroristen beschoten cafés en richtten een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan, waar 89 mensen stierven.

Abdeslam was lange tijd voortvluchtig, maar werd in maart 2016 aangehouden in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij is daarop uitgeleverd aan Frankrijk.

Bomgordel van terrorist Abdeslam werkte niet
Bomgordel van terrorist Abdeslam werkte niet (Foto: ANP)

Cilic in driesetter naar finale Australian Open

Marin Cilic heeft op de Australian Open de finale bereikt. De Kroaat versloeg in de halve eindstrijd Kyle Edmund met 6-2, 7-6 en 6-2.

In de openingsgame van de wedstrijd werkte de als zesde geplaatste Cilic twee breakpoints weg en vervolgens domineerde hij de set.

In het tweede bedrijf bood Edmund meer tegenstand, maar de Brit kon weinig uitrichten in de servicegame van zijn tegenstander. In de tiebreak van set twee maakte Cilic vijf winners, genoeg voor de setwinst.

Ondanks dat Edmund in de derde set snel zijn opslag inleverde, bleef hij knokken. Cilic hield echter de druk erop en mede door een tweede break en twee lovegames capituleerde Edmund.

Cilic speelt in de finale tegen de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Chung Hyeon.

Dragon Age-baas bevestigt ontwikkeling nieuw deel

BioWares Mark Darrah, uitvoerend producent van de Dragon Age-games, heeft op Twitter bevestigd dat er hard gewerkt wordt aan wat nieuws binnen de franchise. BioWare is momenteel voornamelijk druk in de weer met het imposante Anthem dat op E3 van vorig jaar zijn debuut maakte, maar 'iets' Dragon Age is dus ook onder handen.

Er zijn verder geen details gedeeld. Wel hoopt Darrah in de nabije toekomst meer details te kunnen geven. Een releasedatum zal sowieso nog ver weg zijn gezien het feit dat Anthem 'next up' is. Anthem is een open-wereld MMO die ook in singleplayer of in co-op gespeeld kan worden. Voor informatie en indrukwekkende beelden van die game kun je dit bericht nog even teruglezen.

Er is in de gamewereld wel enige consensus over de kwaliteit van Dragon Age-games, die volgens de meesten een dalende lijn heeft laten zien sinds de eerste titel uit de serie, Dragon Age Origins, die dan weer als absoluut pareltje wordt beschouwd.

Kamelen na botoxgebruik gediskwalificeerd in schoonheidswedstrijd

Het is weer feest in Saoedi-Arabië, want het is tijd voor het jaarlijkse Koning Abdulaziz Kamelenfestival! Eén groot festijn, sinds vorig jaar niet meer in de afgelegen woestenij, maar een uurtje buiten hoofdstad Riyadh.

Er vallen vele miljoenen dollars te verdienen, vooral met de twee voornaamste onderdelen: kamelenraces en schoonheidswedstrijden voor kamelen en dromedarissen. Bij dat laatste onderdeel ging het dit keer fout: twaalf van de deelnemende dieren zijn gediskwalificeerd, want hun eigenaren hadden Botox gebruikt om ze mooier te maken.

Met botox werden bijvoorbeeld de lippen en neus opgespoten, en zelfs de kaken werden onder behandeling genomen, terwijl de oren juist verkleind werden. Juryleden kijken verder ook onder meer naar perfect geplaatste bulten en een gespierde fysieke gesteldheid bij de dieren, die in het land vele eeuwen gebruikt zijn als transportmiddel, voedsel en oorlogsmachine.

Fawzan al-Madi, de juryvoorzitter, legt uit hoe belangrijk het dier is voor de Saoedi's: "De kameel is een symbool van ons land. We hielden ze aanvankelijk omdat het simpelweg nodig was, nu doen we het als tijdverdrijf", aldus Al-Madi. Het enorme festival werd in 2000 voor het eerst gehouden en trekt veel bekijks: al meer dan driehonderdduizend mensen hebben de reis naar het grote rotsplateau gemaakt om naar de evenementen te kijken.

ACM waarschuwt voor 'De Reisplanner'

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de praktijken van De Reisplanner. Dit bedrijf benadert consumenten via telefonische verkoop met het aanbod om voor 149,99 euro twee weken binnen 1 jaar gebruik te maken van een luxe villa in het buitenland. Tijdens dit gesprek en in een bevestigingsmail – die veel consumenten zeggen niet te ontvangen – geeft De Reisplanner geen duidelijkheid om welke villa’s het gaat en hoe de consument deze kan boeken. Na 14 dagen ontvangen consumenten een rekening en worden zij per mail en telefonisch onder druk gezet om deze te betalen.

De Reisplanner heeft na vragen van de ACM niet duidelijk gemaakt welke villa’s worden aangeboden en hoe het boekingsproces werkt. De ACM adviseert consumenten daarom om toegezonden facturen niet te betalen. De ACM heeft op dit moment formeel nog geen overtredingen vastgesteld, maar heeft een redelijk vermoeden dat het bedrijf achter De Reisplanner – NOPN B.V. - op diverse punten in strijd handelt met de regels van het consumentenrecht. Bij het afsluiten van een overeenkomst moeten consumenten alle belangrijke informatie over het aanbod ontvangen die zij nodig hebben om een goede beslissing te kunnen nemen. Wanneer een bedrijf belangrijke informatie niet verstrekt kunnen consumenten niet tot betaling worden verplicht.

Via haar loket ConsuWijzer heeft de ACM veel meldingen over De Reisplanner ontvangen. De ACM heeft NOPN B.V. verzocht te stoppen met het incasseren van facturen. Hierop heeft het bedrijf niet gereageerd. Het bedrijf zegt wel gestopt te zijn met klantenwerving. Om verdere schade voor consumenten te beperken, waarschuwt de ACM nu voor dit bedrijf. Op www.consuwijzer.nl vinden consumenten een voorbeeldbrief die zij kunnen gebruiken om het bedrijf te melden dat zij de rekening niet betalen.

De ACM ontvangt sinds kort ook klachten over andere bedrijfjes die vergelijkbare verkooptechnieken erop na lijken te houden. Ook hier adviseert de ACM consumenten om rekeningen niet te betalen als men onvoldoende geïnformeerd is over het aanbod en het bedrijf hierover een mail te sturen. Waar nodig zet de ACM ook verdere stappen om deze praktijken te stoppen.

'Ontsnapte uit Alcatraz heeft kanker en wil deal sluiten'

Vele jaren was onduidelijk of het verhaal uit de film Escape from Alcatraz daadwerkelijk gebeurd is, maar daar lijkt mogelijk uitsluitsel over te zijn gekomen. Er is namelijk een brief naar buiten gekomen die een van de ontsnapte gevangenen naar de FBI gestuurd zou hebben.

John Anglin, die in 1962 samen met broer  en medegevangene Frank Morris uit Alcatraz ontsnapte, zou de brief in 2013 gestuurd hebben, waarna de FBI een onderzoek is begonnen. "Ik ben John Anglin en ik ben in 1962 ontsnapt uit Alcatraz. Ik ben 83 jaar en ben er niet goed aan toe: ik heb kanker. Ja, we hebben het die nacht gehaald, maar het scheelde weinig", schrijft de man.

"Frank is in 2005 overleden, hij is onder een andere naam begraven. Mijn broer overleed in 2011", klinkt het, alvorens hij met een deal op de proppen komt. "Als jullie op TV aankondigen dat ik niet meer dan één jaar de gevangenis in zal gaan en dan medische hulp krijg, schrijf ik nog een brief om jullie exact te laten weten waar ik ben. Dit is geen grap, het is de waarheid."

De schrijver zegt dat hij zich jaren in Seattle schuil heeft gehouden na de ontsnapping, alvorens hij acht jaar in Noord-Dakota woonde. Daarna zou hij naar het zuiden van Californië verhuisd zijn. De FBI heeft de brief laten onderzoeken door experts op het gebied van handschriften en DNA, maar er kon geen uitsluitsel gegeven worden over de echtheid.

Escanor speelbaar in The Seven Deadly Sins: Knights of Brittania

Japan mag vandaag aan de slag met de game The Seven Deadly Sins: Knights of Brittania. Bandai Namco heeft in het land van de rijzende zon een releasetrailer uitgebracht. Opvallende verschijning in de trailer is een speelbare Escanor, de zevende Zonde die in de anime-serie niet eens opgedoken is.

Hij is te zien zo na 37 seconden in de trailer. Escanor is al bekend van de manga. Hij is de Lion's Sin of Pride en wordt gemerkt met een leeuwentatoeage op zijn rug. Zijn bijzondere gave is dat zijn grootte en kracht op het hoogtepunt is om twaalf uur in de middag. Het neemt dan weer af tot het middernacht een dieptepunt bereikt.

Vanuit het wel erg vreemde café de Boar Hat gaan in eerste instantie Elizabeth, Meliodas en zijn heldhaftige varkentje Hawk op zoek naar geruchten om de andere leden van The Seven Deadly Sins te vinden en het koninkrijk te redden uit de klauwen van de toch niet zo Holy Knights. Het verhaal gaat op zeker tot het einde van seizoen 1, maar hoeveel verder de verhaalmodus van de game gaat is dan weer de vraag, want Escanor zien wij pas ergens in seizoen 2 van de anime-serie die pas begonnen is in Japan. Maar misschien is hij toegevoegd voor de leuk, je weet het maar nooit. Naast de verhaalmodus is er ook een Battle Mode waarin je het tegen zo'n vijfentwintig personages op kunt nemen in een-tegen-een gevechten.

De vertaalde versie van The Seven Deadly Sins: Knights of Brittania komt 9 februari uit op PlayStation 4.

Remake jaren 90-serie Murphy Brown

Nadat eerder series als Will & Grace en Roseanne nieuw leven werd ingeblazen, wordt nu de jaren 90-sitcom Murphy Brown in een nieuw jasje gestoken. De populaire serie van weleer bestaat dit jaar 30 jaar en dat was voor zender CBS een goede reden om dertien nieuwe afleveringen te maken. Hoofdrolspeelster Candice Bergen, die de rol van sterverslaggeefster Murphy Brown vertolkte, kruipt opnieuw in de huid van haar bekende alter ego.

De show wordt geproduceerd door de originele bedenkster, Diane English, en ook een aantal producers van toen werken mee aan de remake. Murphy Brown was van 1988 tot 1998 op televisie en ging over Brown, een onderzoeksjournalist en nieuwspresentator in een fictief CBS-journaal. De sitcom won vele prijzen, waaronder vijf Emmy's, twee Golden Globes en een American Comedy Award.

Murphy Brown was destijds controversieel, omdat ze een alleenstaande werkende moeder was, iets wat in die periode veel minder vaak voorkwam dan nu.

Remake jaren 90-serie Murphy Brown
Remake jaren 90-serie Murphy Brown (Foto: BuzzE)

'Bioscopen weerstaan concurrentie Netflix'

Bioscopen hebben er in videostreamingsdiensten als Netflix geduchte concurrentie bij gekregen. Toch verwacht het economisch bureau van ABN AMRO een verdere groei voor de Nederlandse bioscoopbranche.

Vorig jaar gingen Nederlanders ruim 5 procent meer naar de bioscoop dan in 2016. Dit jaar loopt het groeitempo waarschijnlijk terug naar een kleine 3 procent. Dat zou betekenen dat er bijna 37 miljoen kaartjes worden verkocht.

Netflix mag dan erg populair zijn, de bioscopen hebben de afgelopen jaren zeker niet stilgezeten. Zo gebruikt Pathé speciale 4DX-technologie bij de nieuwe Star Wars-film in vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, compleet met weersimulaties, geuren en bewegende stoelen in de zaal.

Technologische snufjes
Meer bioscoopketens zijn met technologische snufjes gekomen om de beleving van een filmavondje te verbeteren. Dit heeft de branche geen windeieren gelegd, staat in een rapport van de bank. In de afgelopen tien jaar steeg het bioscoopbezoek in Nederland in totaal met 56 procent.

Netflix en bijvoorbeeld Videoland raken de bioscopen wel. In een peiling in opdracht van ABN AMRO gaf bijna de helft van de bioscoopbezoekers onder de veertig jaar aan minder naar de bioscoop te gaan als het aanbod via dit soort videodiensten groeit.

Overcapaciteit
De economen van de bank waarschuwen tegelijkertijd ook voor overcapaciteit in de bioscoopbranche. Er zijn de laatste jaren veel zalen bijgekomen, maar dat kan tegen de bioscopen gaan werken. "Het excessief toevoegen van nieuwe zalen leidt tot legere bioscopen, wat afbreuk doet aan de aantrekkingskracht."

Bioscopen zullen zich dus moeten blijven vernieuwen, is de conclusie. Dit zou kunnen met films met virtual reality-toepassingen. Wat misschien ook zou aanslaan zijn 'alternatieve' voorstellingen. 37 procent van de ondervraagden bij het onderzoek gaf aan interesse te hebben in live-concerten in de bioscoop. De jongere kijkers hadden wel oren naar afleveringen van populaire series en sportwedstrijden op het filmdoek.

'Bioscopen weerstaan concurrentie Netflix'
'Bioscopen weerstaan concurrentie Netflix' (Foto: BuzzE)

Qualcomm maakt werk van 5G met Chinezen

De Amerikaanse chipreus Qualcomm bundelt zijn krachten met Chinese smartphonemakers en techbedrijven bij de ontwikkeling van 5G-toestellen. Deze apparaten met extra snelle verbindingen moeten volgend jaar al worden gelanceerd.

Naast Qualcomm zetten Xiaomi, Oppo en Vivo, Lenovo en ZTE hun handtekening onder het contract. Ook werd een akkoord gesloten tussen de partijen, behalve ZTE, over de levering van componenten van Qualcomm. De komende drie jaar nemen de Chinezen voor 2 miljard dollar aan chips af van Qualcomm met 5G-functionaliteiten.

De samenwerking van Qualcomm in China volgt kort op problemen die de chipproducent kent in de VS en Europa. De Europese Commissie legde Qualcomm woensdag een boete op van bijna een miljard euro vanwege misbruik van zijn marktpositie. Verder is het bedrijf verwikkeld in verschillende rechtszaken met Apple, één van zijn belangrijkste klanten.

Qualcomm maakt werk van 5G met Chinezen
Qualcomm maakt werk van 5G met Chinezen (Foto: BuzzT)

Smartphone overvleugelt tablet

Smartphones worden door consumenten voor steeds meer zaken gebruikt. Dit geldt voor nieuwe functies, maar ook laten we de tablet steeds vaker links liggen. Dit geldt voor onder meer internetten, bankieren, sociale media en online shoppen, zo blijkt uit onderzoek naar gebruikerstrends door marktonderzoeker GfK.

Volgens GfK is bijna negen op de tien Nederlanders in het bezit van een smartphone. Circa 70 procent bezit een tablet. Het kijken van tv-programma's en videofilmpjes neemt zowel op tablet als smartphone toe. Verder valt het op dat het gebruik van Facebook en Twitter stabiliseert. Daartegenover winnen Instagram en Snapchat juist terrein.

Verder wint de SMART-TV terrein. Momenteel heeft 42 procent van de huishoudens een dergelijke tv. Ook worden steeds meer apps via de SMART-TV gebruikt. Voor adverteerders wordt dit apparaat ook steeds interessanter.

Toch ervaren steeds meer consumenten advertenties als hinderlijk. Het gebruik van zogeheten adblockers zit in de lift. Ruim een kwart van de Nederlanders maakt momenteel gebruik van de applicatie waarmee advertenties geblokt worden.

Smartphone overvleugelt tablet
Smartphone overvleugelt tablet (Foto: BuzzT)

Logan Paul keert terug met zelfmoordpreventie

YouTube-ster Logan Paul is weer opgedoken op het platform met een video over zelfmoordpreventie.

Het was de eerste post van de Amerikaanse vlogger sinds weken. De Youtuber laste een vlogpauze in nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij een opzienbarende video had geplaatst. Hierin liet hij het lichaam zien van een dode man die zich had verhangen in een Japans bos.

In de zeven minuten durende nieuwe video ontmoet Paul onder meer een man die van de Golden Gate Bridge afsprong en deze zelfmoordpoging overleefde. Ook geeft de 22-jarige vlogger zijn fanbase advies over stappen die ze kunnen ondernemen om zelfmoord te voorkomen.

Veel fans - Paul heeft ruim 15 miljoen volgers - reageerden overwegend positief op de vlog.

Logan Paul keert terug met zelfmoordpreventie
Logan Paul keert terug met zelfmoordpreventie (Foto: BuzzE)

Belg Neuville wil eindelijk wereldkampioen rally worden

Donderdag gaat het wereldkampioenschap rally van start met de absolute klassieker op de kalender, de Rallye Monte Carlo in de Monegaskische bergen. Voro de Belg Thierry Neuville heeft het seizoen maar één doel: de inmiddels drievoudig vicewereldkampioen wil met zijn Hyundai i20 Coupe WRC nu eindelijk de titel pakken.

Het was een bewogen jaar voor Neuville in 2017. Vroeg in het seizoen leek hij in Monte Carlo en Zweden te winnen, maar ging hij de fout in. Toch pakte hij door, maakte hij de achterstand in het WK goed en nam hij zelfs de leiding over van Sébastien Ogier. Door technische problemen ging het echter wéér fout en Ogier kon zijn vijfde titel op rij pakken, terwijl Neuville door winst in Australië nog wel tweede werd.

"Het wordt mijn vijfde jaar bij Hyundai en daar is alles aanwezig om kampioen te worden, daar heb ik het volste vertrouwen in", stelt Neuville, die aangeeft dat het een leerproces is geweest in de afgelopen jaren, maar dat hij nu klaar is voor de titel. De Belg heeft ook zin in de strijd met de Noor Andreas Mikkelsen, die eind 2016 na het vertrek van Volkswagen plotseling zonder stoeltje kwam te zitten en vorig jaar bij Skoda en Citroën een paar keer in actie kwam.

"Hij is geen concurrent, maar een collega. We kunnen het beste in elkaar naar boven brengen en het team naar een hoger plan tillen, zeker met de technische kennis die hij bij andere teams opgedaan heeft. Het wordt een heel boeiend seizoen", zegt Neuville, die naast wereldkampioen Ogier ook de Est Ott Tänak als concurrent ziet: "Hij reed vorig jaar heel sterk, won zijn eerste wedstrijd en gaf nooit op."

Ogier bleef door gedoe rondom sponsoren bij Ford, in plaats van de geplande move naar Citroën te maken, maar Tänak vertrok wel. Hij ruilde de Fiesta in voor een Toyota Yaris en hoopt daarmee om de titel te strijden. Het Belgische Autowereld heeft de voornaamste kanshebbers op het WK even op een rijtje gezet, hier te zien, terwijl de Nederlander Kevin Abbring op het tweede niveau in actie komt.

Politie neemt gemanipuleerde set-top-boxen in beslag

De politie heeft vanochtend een winkelpand van een bedrijf in Enschede doorzocht. Uit onderzoek is de verdenking gerezen dat door het bedrijf aan honderden klanten gemanipuleerde set-top-boxen zijn verkocht, terwijl in die set-top-boxen programmatuur was aangebracht waarmee complete televisie pakketten van Ziggo konden worden bekeken voor een bepaalde periode, over het algemeen één jaar.

Voor de abonnementen werden prijzen betaald die aanzienlijk lager waren dan dat je normaliter voor een Ziggo abonnement betaalt. Na afloop van de abonnementen konden deze tegen hetzelfde lage tarief bij het bedrijf verlengd worden. Deze handelingen worden in de volksmond wel Cardsharing genoemd en dit is strafbaar gesteld in de artikelen 160 en 326c Wetboek.v.Strafrecht en artikel 326a van de Auteurswet.

Bij de zoeking is de programmatuur waarmee de illegale software werd aangebracht inbeslaggenomen, als ook verschillende computers en digitale en fysieke administratie. Tevens werd de informatie bevroren die stond op diverse servers in het buitenland. Bij de zoeking is niemand aangehouden. De komende tijd zullen verscheidene mensen worden uitgenodigd om hun aandeel in deze zaak te verklaren.

Het afnemen van de gemanipuleerde set-top-box is ook strafbaar voor particuliere afnemers. Het Openbaar Ministerie heeft een inkeerregeling ingesteld. Dat houdt in dat zonder strafvervolging de set-top-box ingeleverd kan worden bij de politiebureaus in Almelo, Hengelo, Enschede, Nijverdal en Oldenzaal. Indien u dit niet doet, riskeert u strafvervolging. De inkeerregeling eindigt op 1 maart 2018.

Atari wil RollerCoaster Tycoon naar Switch brengen

Atari is een crowdfunding campagne begonnen om een RollerCoaster Tycoon game naar de Nintendo Switch te brengen. Atari wil met deze campagne proberen 1 miljoen dollar op te halen om de game mogelijk te maken. Het is geen normale crowdfunding, maar meer een soort investering waarin je een deel van de winst kunt krijgen.

Op dit moment is er 22.000 dollar opgehaald en ze hadden 10.000 nodig om de ontwikkeling te starten. Nvizzio Creations, dat in 2016 RollerCoaster Tycoon Touch lanceerde gaat deze game maken.

Rollercoaster Tycoon


Halep na slopende partij naar finale Australian Open

Tennisser Simona Halep mag zich voor de derde keer in haar loopbaan opmaken voor een Grand Slam-finale. Dat deed ze in 2014 en 2017 al op Roland Garros, dit keer sloeg de Roemeense nummer één van de wereld zich naar de eindstrijd van de Australian Open.

Halep nam het op tegen de als 21e geplaatste Duitse Angelique Kerber, de kampioene van 2016. Die wist aanvankelijk totaal geen partij te bieden en verloor de eerste vijf games tegen Halep, waarna een kleine opleving niet genoeg was om de set nog om te draaien.

In set twee plaatste Halep weer een vroege break, maar dit keer herstelde Kerber zich en wist ze de boel wél om te draaien, met setwinst als gevolg. In de derde set ging het in de beslissende fase over en weer, waarbij Halep op 5-4 twee matchpoints kreeg, die door Kerber weggeserveerd werden.

De Duitse brak haar opponente vervolgens gelijk en kreeg zelf twee matchpoints, maar dit keer kon zij de druk niet aan. Op 8-7 werkte Kerber nog eens een matchpoint weg, maar bij de vierde poging van Halep - weer op Kerber's service - was het dan toch raak: 6-3, 4-6, 9-7.

Halep speelt in de finale tegen de Deense Caroline Wozniacki, die de Belgische Elise Mertens uit de finale hield.

Tennisster Cornet moet vrezen voor dopingschorsing

 Alizé Cornet kan mogelijk een schorsing tegemoet zien. De Franse tennisster, nummer 42 van de wereld, heeft drie dopingcontroles buiten de wedstrijden om gemist in het afgelopen jaar. Drie keer stonden er dopingcontroleurs voor haar deur, en driemaal was ze niet thuis.

De internationale tennisfederatie ITF heeft de Française in staat van beschuldiging gesteld, en de tennisster zal zich in maart moeten verantwoorden. Overigens mag ze tot die tijd wel  blijven tennissen.

"Naast de twintig dopingcontroles die ik in 2017 heb gehad, heb ik drie onaangekondigde controles thuis gemist vanwege duidelijke redenen die de ITF echter niet wil horen'', schrijft de 28-jarige tennisster op Twitter.

Overigens bestrijdt de ITF dit en zegt dat ze zich gehouden heeft aan de richtlijnen.

Doden bij treinongeluk bij Milaan

In de buitenwijken van Milaan is vanochtend een trein ontspoord. Rond zeven uur vanochtend is de trein, die op het spoor tussen Treviglio en Piotello reed, door nog onbekende redenen van het spoor geraakt. Wel is op beelden te zien hoe de twee centrale wagons van de trein nu haaks op elkaar staan. 


Hulpdiensten zijn massaal uitgeruikt. Volgens de eerste berichten zijn er zeker twee doden en mogelijk honderd gewonden gevallen. Sommige gewonden zijn er slecht aan toe en worden in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Er worden nog steeds mensen uit de trein gehaald. Het ongeluk gebeurde in de vroege ochtend en de trein zat overvol met mensen die onderweg waren naar hun werk of school.  


Duitsland uitgeschakeld op EK handbal, Frankrijk in halve finales

Op het Europees kampioenschap handbal in Kroatië is het doek gevallen voor titelverdediger Duitsland. In Varazdin ging het laatste groepsduel, tegen Spanje, aanvankelijk nog gelijk op, maar in de tweede helft speelden de Spanjaarden zich naar de winst: 31-27.

Olympisch kampioen Denemarken sloot groep II af als winnaar, nadat de laatste wedstrijd met 31-20 gewonnen werd van Macedonië, waarbij vooral Michael Damgaard met elf treffers schitterde. Tsjechië en Slovenië speelden met 26-26 gelijk, waardoor Slovenië is uitgeschakeld en Tsjechië - dat achter Spanje als derde eindigt in de groep - nog om plaats vijf mag spelen.

In groep I dompelde vice-olympisch kampioen Frankrijk het thuispubliek in rouw. De Kroaten kwamen met een sterke tweede helft nog terug, maar het was niet genoeg en ze verloren met 27-30. Frankrijk beëindigt de groepsfase daardoor als winnaar met louter zeges, Kroatië strandt op de derde plek en kan hooguit nog vijfde worden op het toernooi.

Zweden en Noorwegen vochten achter Frankrijk in een rechtstreeks duel uit wie mee zou gaan naar de halve finales. De Noren, verliezend WK-finalisten, wonnen met 28-25, maar dat was net niet genoeg om Zweden op doelsaldo te passeren en ook Kroatië kwamen ze niet voorbij. Frankrijk en Zweden plaatsten zich vanuit groep I zo voor de halve finales, Kroatië speelt voor plek vijf en Noorwegen, Servië en Wit-Rusland kunnen naar huis.

De halve finales in Kroatië staan vrijdag op het programma, met Frankrijk - Spanje en Denemarken - Zweden. Zondag wordt de finale gespeeld.

Wozniacki naar finale Australiian Open

Caroline Wozniacki heeft zich voor voor de finale van de  Australian Open geplaatst. In de halve finale versloeg ze de Belgische sensatie Elise Mertens me 6-3 en 7-6 (2).

Wozniacki aast al bijna tien jaar op een grandslamtitel. De Deense was er in 2009 en 2014 dichtbij, maar verloor toen tweemaal de finale van de US Open.

In Melbourne verkrampte Wozniacki met twee dubbele fouten in de tweede set. Mertens kon daarna op 5-5 komen en kreeg nog twee setpoints die ze onbenut liet. In de tiebreak was Wozniacki vervolgens de betere.

'Ledental D66 en GL hoger dan dat van VVD'

In ledenaantal zijn D66 en GroenLinks de VVD voorbijgestreefd. Dat blijkt uit een rondgang van het Nederlands Dagblad.

D66 heeft nu 28.820 leden, tegen 26.284 begin vorig jaar. Dat is een stijging van bijna 10 procent. Het ledental van de VVD groeide met 1200 van 26.500 naar 27.700 (+4,5 procent).

GroenLinks verzilverde de aandacht voor partijleider Jesse Klaver en steeg van 23.390 leden naar 28.405 leden (+21 procent).

Nieuwkomer Forum voor Democratie breekt records, aldus de krant. De partij van Thierry Baudet zag het ledenaantal explosief stijgen van 1863 begin vorig jaar naar 22.884 nu.

'Ledental D66 en GL hoger dan dat van VVD'
'Ledental D66 en GL hoger dan dat van VVD' (Foto: ANP)

Buitenlandse bedrijven goed voor economie

357 buitenlandse bedrijven zoals Netflix, Merck Performance Materials en Jellice zorgden afgelopen jaar voor 12.686 extra banen in Nederland. Samen waren deze bedrijven goed voor 1,67 miljard euro aan investeringen in onze economie. Deze banen en investeringen zijn binnengehaald door het collectief Invest in Holland dat bestaat uit de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en verschillende regionale partners.

Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat: “De aanwezigheid van buitenlandse bedrijven is belangrijk voor ons land. 1,4 miljoen Nederlanders hebben direct of indirect een baan dankzij deze bedrijven. De mooie NFIA jaarcijfers bevestigen dat we baat hebben bij een goed investeringsklimaat. Onze hoogopgeleide bevolking, goede infrastructuur, fijne woon- & leefomstandigheden en concurrerend fiscaal klimaat trekken buitenlandse bedrijven en hun werknemers aan. Voor onze toekomstige economische groei en werkgelegenheid is het belangrijk dat het Nederlandse vestigingsklimaat aantrekkelijk blijft. Daar profiteren we allemaal van.”

Het werk van het NFIA valt mede onder verantwoordelijkheid van minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS): “Nederland heeft een aantrekkelijk vestigingsklimaat en de Nederlandse economie staat er goed voor. Ook met het oog op de Brexit is er een toenemende interesse van internationale bedrijven om activiteiten naar Nederland te verschuiven of zich in Nederland te vestigen. Het is dan ook belangrijk dat de NFIA, de Nederlandse ambassades en het postennetwerk Nederland in het buitenland op de kaart blijven zetten.”

Distributiecentra en hoofdkantoren
De NFIA is binnen Invest in Holland verantwoordelijk voor 8.158 van de 12.686 banen. In 2017 wist de NFIA 224 buitenlandse investeerders naar Nederland te halen, samen goed voor 1,23 miljard euro aan investeringen. Uit de NFIA-cijfers blijkt verder dat de meeste nieuwe banen in distributiecentra (1.864), op hoofdkantoren (1.345), marketing & sales kantoren (1.316), R&D (1.259) en productielocaties (1.081) ontstaan. Zo breidde Netflix haar Europees hoofdkantoor in Amsterdam uit met een klantcontactcentrum van 400 banen, investeerde Merck Performance Materials voor 15 miljoen euro in haar productiefabriek voor zogenoemd liquid crystal glass in Veldhoven en liet de Japanse gelatineproducent Jellice haar productiefabriek in Emmen doorgroeien, goed voor 25 banen.

VS zorgt voor meeste banen
De meeste ‘buitenlandse’ banen zijn, net als in 2016, gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Afgelopen jaar ging het om 2.516 banen, die gepaard gaan met 110 miljoen euro aan investeringen, zo blijkt uit de cijfers van de NFIA. Ook bedrijven elders uit Europa leveren veel banen op (in totaal 2.879), waaronder het VK (872 banen). Aziatische bedrijven uit Japan en India zorgden respectievelijk voor 655 en 423 banen. In de creatieve industrie kwamen er in 2017 het meeste banen bij door buitenlandse investeringen, in totaal ging het om 2.126 banen. De lijst van extra banen per sector bestaat verder uit agrifood (1.788 banen), ICT (1.219 banen), life sciences & gezondheid (600 banen) en de zakelijke dienstverlening (457 banen).

Brexit
Binnen het Invest in Holland-netwerk, was er afgelopen jaar speciale aandacht voor Brexit. De NFIA heeft met ruim 200 buitenlandse bedrijven contact die een mogelijke overstap naar Nederland overwegen naar aanleiding van de Brexit. Veel bedrijven kiezen er, door de bestaande onduidelijkheid over de nieuwe relatie tussen het VK en de EU, nog voor om te wachten voordat ze hun toekomstplannen bekend maken. In 2017 maakten 18 bedrijven een Brexit-gerelateerde overstap naar Nederland. Zij zijn goed voor 483 banen en een bedrag van 19 miljoen euro aan investeringen in onze economie. In deze resultaten is de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam nog niet opgenomen. Ook hier was de NFIA bij betrokken.

Ron Jeremy niet welkom bij porno-awards

Voor het eerst in 38 jaar is Ron Jeremy niet aanwezig bij de AVN Adult Entertainment Expo and Awards in Las Vegas, de beurs en awardshow waar de gehele porno-industrie jaarlijks samenkomt. Hij staat op de zwarte lijst omdat hij de gedragsregels van de branche overtreden zou hebben en zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel wangedrag. Dit meldt Blast.

In november 2017 publiceerde Rolling Stone een artikel waarin meerdere vrouwen Ron beschuldigden van ongewenst gedrag. De pornolegende reageerde tegenover Blast: "Ik vind het niet eerlijk dat ik nu geweigerd word. Ja, ik heb zeker vrouwen vastgepakt de afgelopen jaren, maar dat gebeurt andersom net zo goed. Mensen pakken mij continue vast, dat hoort bij deze branche en daar verdien ik mijn geld mee." Volgend jaar hoopt hij weer uitgenodigd te worden.

De AVN heeft een Zero Tolerance beleid ingesteld voor de aankomende awardshow en beurs. "Het is daar een stuk saaier dan iedereen denkt hoor. Maar ik had zeker de regels opgevolgd als dat de wens van de organisatie is. Maar kennelijk hadden ze daar geen vertrouwen in,"aldus Ron.

Ron Jeremy niet welkom bij porno-awards
Ron Jeremy niet welkom bij porno-awards (Foto: BuzzE)

Mark E. Smith (The Fall) overleden

De Engelse zanger, songwriter en muzikant Mark E. Smith is gisteren op 60-jarige leeftijd overleden. Smith werd vooral bekend als de frontman van de legendarische post-punk band The Fall. Smith overleed na een lang ziekbed.

Mark Edward Smith wordt op 5 maart 1957 geboren in Broughton, Salford, Lancashire. Nadat hij in 1976 in Manchester een optreden heeft gezien van The Sex Pistols richt hij de groep The Fall op. De band, die ook de toonaangevende deejay John Peel tot hun fans mocht rekenen, kende vele bezettingen met Mark E. Smith als enige vaste bandlid.

The Fall zou van 1979 tot 2017 zo'n 31 studio-albums en 32 live-albums uitbrengen. Zo verscheen vorig jaar hun laatste album New Facts Emerge. Ook was Mark E. Smith te horen op platen van onder meer Tackhead, Coldcut, Inspiral Carpets, Elastica, Gorillaz en Mouse On Mars. Met laatstgenoemde band nam hij ook platen op onder de naam Von Südenfed.

Erykah Badu: Hitler kon prachtig schilderen

Erykah Badu heeft een aantal bizarre uitspraken gedaan in een interview met Vulture, de entertainment- en cultuursite van New York Magazine. Zo zegt de zangeres: "Ik ben een humanist en zie in elk mens het goede. Ik zag ook iets goeds in Hitler, hij kon bijvoorbeeld heel mooi schilderen." Het interview heeft in de Verenigde Staten al aardig wat wenkbrauwen doen fronsen.

"Die arme man heeft zo'n slechte jeugd gehad," vervolgt Erykah. "Ik kan me inbeelden dat als mijn dochter in een ander gezin, onder vreselijke omstandigheden was opgegroeid, een heel ander mens was geworden. Het heeft er denk ik mee te maken dat mijn sterrenbeeld Vissen is, zo ben ik gewoon." Als de journalist vraagt of iemand van Hitler's kaliber, die zes miljoen joden heeft omgebracht, überhaupt wel empathie van anderen verdient, antwoordt de zangeres: "Waarom mag ik niet zeggen wat ik wil? Omdat hij zulke slechte dingen gedaan heeft? Als je maar niet denkt dat ik antisemitisch ben."

Ook over Bill Cosby heeft Badu een uitgesproken mening: "Ik hou van die man, hij heeft zoveel voor de wereld gedaan. Maar ja, als hij ziek is, waarom zou ik dan boos op hem zijn? Het is vervelend voor de mensen die door hem zijn gekwetst, dat vind ik absoluut. Maar zieke mensen doen zieke dingen."

Erykah Badu: Hitler kon prachtig schilderen
Erykah Badu: Hitler kon prachtig schilderen (Foto: BuzzE)

Studenten gaan minder op kamers

Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 gaan hbo- en wo-studenten minder op kamers. Ook is de doorstroom van de havo naar het hbo licht gedaald; de doorstroom van het vwo naar de universiteit bleef onveranderd. Er zijn geen aanwijzingen dat studeren en op kamers gaan sinds de invoering van het leenstelsel afhankelijker is geworden van de welvaart van de ouders. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar de invloed van het sociaal leenstelsel en ouderlijke welvaart op de trend in studie- en woonbeslissingen.

In het onderzoek is gekeken naar het percentage havo- en vwo-gediplomeerden dat in de eerste twee studiejaren na het behalen van hun diploma startten in het hoger onderwijs. De doorstroom van de havo naar het hbo steeg van 2007 tot 2015. De stijging was het sterkst in 2013 en 2014, de laatste jaren waarin studenten binnen het oude stelsel van studiefinanciering met recht op een basisbeurs konden beginnen aan een studie.

Dit was de zogenoemde “boeggolf”: veel jongeren besloten vanwege de aanstaande invoering van het leenstelsel geen tussenjaar te nemen en direct te gaan studeren. Na de invoering van het sociaal leenstelsel daalde de doorstroom van havo naar hbo niet alleen ten opzichte van 2013 en 2014, maar ook ten opzichte van de periode 2009–2012.

Doorstroom
Bij havo-gediplomeerden is de doorstroom naar het hoger onderwijs het hoogst voor gediplomeerden uit gezinnen uit de hoogste welvaartsgroep. In alle gezinnen daalde in 2015 het percentage havo-gediplomeerden dat een hbo-studie startte. Daarvoor in de plaats nam vooral het aandeel dat voor een tussenjaar koos of ging werken iets toe.

Ook het percentage vwo-gediplomeerden dat aan een universiteit ging studeren nam toe in de periode 2007–2015. De sterke toename vond plaats in 2014. In tegenstelling tot de doorstroom van havo naar hbo nam de doorstroom van vwo naar universiteit nauwelijks af na de invoering van het sociaal
leenstelsel. Het percentage vwo-geslaagden in 2015 dat naar de universiteit ging, was lager dan in 2014, maar hoger dan in de periode 2008–2013.

Net als bij de havo-gediplomeerden gingen voornamelijk vwo-gediplomeerden uit de hoogste welvaartsgroep direct verder studeren. Vwo-gediplomeerden uit gezinnen uit de laagste welvaartsgroep gingen tot 2010 vaker studeren dan gediplomeerden uit gezinnen uit de middelste welvaartsgroep, maar dit verschil is vanaf 2011 geleidelijk afgenomen.

Op zichzelf 
Tot 2014 was het percentage hbo- en wo-studenten dat uit huis ging binnen zestien maanden na de start van de studie stabiel rond 61 procent onder wo-studenten en 23 procent onder hbo-studenten. Na de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 is het percentage studenten dat op kamers gaat sterk gedaald, tot 45 procent van de wo-studenten en tot 14 procent van de hbo-studenten.

Tot 2010 was het percentage hbo-studenten dat uit huis ging het hoogst in de laagste welvaartsgroep. Vanaf 2010 gaan hbo-studenten uit gezinnen uit de hoogste welvaartsgroep het vaakst op kamers wonen. Ook bij wo-studenten is het percentage studenten dat uit huis ging het hoogst in de hoogste welvaartsgroep. Na de invoering van het sociaal leenstelsel was de daling in uit-huis-gaan het sterkst voor de groepen waar uit-huis-gaan het meeste voorkwam. Daarmee zijn de verschillen tussen de groepen kleiner geworden.

Dat minder studenten op kamers gaan is ook te zien aan het aantal jongeren dat in studentensteden gaat wonen. In 2015 is het aantal 17- tot 21-jarigen dat zich in universiteitssteden vestigt met 14 procent gedaald. Deze daling is met name sterk in steden met een relatief jonge bevolking zoals Groningen, Amsterdam en Utrecht.

Studenten gaan minder op kamers (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Studenten gaan minder op kamers (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Hoger pensioen nog ver weg bij veel fondsen

De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in 2017 beter voor komen te staan dankzij winsten met beleggingen. Toch is er bij vier van de vijf grootste fondsen nog lang geen ruimte voor het verhogen van de pensioenen. Alleen bpfBOUW heeft de uitkeringen aan gepensioneerde deelnemers met ingang van dit jaar iets opgeschroefd.

Het gaat er bij de pensioenfondsen om of ze de juiste beleidsdekkingsgraad hebben. Dat is een graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds nu en in de toekomst aan al zijn verplichtingen kan voldoen. Voor het verhogen van de pensioenen moet die dekkingsgraad gemiddeld boven de 110 procent liggen.

Het pensioenfonds voor de bouw voldeed daaraan, met een score van ruim 115 procent. Dat fonds had al langer een sterkere financiële positie, vandaar dat de pensioenen nu met 0,59 procent omhoog mogen.

Zorgfonds PFZW zat met een kleine 99 procent nog ver onder de grens. Datzelfde geldt voor de metaalfondsen PME en PMT en ambtenarenfonds ABP. Hun dekkingsgraden kwamen eind december uit op respectievelijk dik 100, bijna 101 en afgerond 102 procent.

"Waarschijnlijk kunnen we de pensioenen de komende vijf jaar niet of nauwelijks verhogen" legt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP uit. "Dat komt omdat we in het huidige stelsel een buffer van 100 miljard euro moeten opbouwen voordat we aan volledige indexatie kunnen gaan denken."

De kans dat er komende jaren gekort moet worden, is niet heel groot maar nog wel aanwezig. Daarvoor geldt weer een andere minimumdekkingsgraad, die voor elk fonds ietsje kan verschillen. "Daar zitten we nog niet", verklaart bestuurder Eric Uijen van PME bijvoorbeeld. "We kunnen een verlaging van de pensioenen in 2020 daarom nog niet uitsluiten."

De fondsen deden afgelopen jaar vrijwel allemaal goede zaken met aandelenbeleggingen. De aanhoudend lage rente bleef hen wel parten spelen. Daardoor komen hun verplichtingen in de berekeningen relatief hoger uit.

Volgens de Pensioenfederatie zijn er overigens wel meer fondsen die net als bpfBOUW hun pensioenen weer wat kunnen opkrikken. Pensioenverlagingen lijken dit jaar over de gehele linie niet of hooguit incidenteel voor te komen, aldus de brancheclub.

In Den Haag wordt verder al een tijdje gewerkt aan een vernieuwing van het pensioenstelsel. Dat heeft echter nog niet echt concrete resultaten opgeleverd.

Hoger pensioen nog ver weg bij veel fondsen
Hoger pensioen nog ver weg bij veel fondsen (Foto: ANP)

Basketballers Donar winnen weer in Europa

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Europe Cup hun derde zege geboekt in vier groepswedstrijden. In het eigen Martini Plaza werd Cluj-Napoca uit Roemenië over de knie gelegd.

De Roemenen begonnen beduidend sterker dan Donar en hadden halverwege een 36-43 voorsprong in handen. Na de onderbreking gaven de Groningers echter stevig gas en in het derde kwart ging het even gelijk op.

De thuisploeg nam het heft vervolgens helemaal in handen en liep in de slotminuten onder leiding van Evan Bruinsma en Brandyn Curry (beiden 23 punten) zelfs uit naar een ruime zege: 92-72.

Op 30 januari speelt Donar op Cyprus de vijfde groepswedstrijd tegen Keravnos. De nummers één en twee van de groep, waarin Donar aan de leiding gaat, gaan door naar de knock-outfase van zestien ploegen.

Merkel waarschuwt voor nieuw nationalisme

Angela Merkel heeft de internationale gemeenschap verzekerd dat Duitsland een drijvende kracht blijft achter de oplossing van conflicten, ook al laat de vorming van een nieuwe regering op zich wachten. "Duitsland wil een land zijn dat ook in de toekomst zijn bijdrage levert om samen problemen op te lossen in de wereld", zei de Duitse bondskanselier tijdens het World Economic Forum in Davos.

Ze waarschuwt voor nieuw nationalisme en voelt er niets voor een muur om het land te zetten. "We geloven dat afscherming ons niet verder brengt. We geloven dat we moeten samenwerken, dat protectionisme niet het juiste antwoord is", aldus Merkel.

Merkel pleitte voor het zoeken naar veelzijdige oplossingen in plaats van eenzijdige. Nationaal egoïsme, populisme en een sfeer van polarisatie zijn volgens haar in veel landen aangewakkerd doordat mensen zich zorgen maken. Zij vragen zich af "of de multilaterale samenwerking wel echt in staat is de problemen van mensen op een eerlijke manier op te lossen."

Merkel waarschuwt voor nieuw nationalisme
Merkel waarschuwt voor nieuw nationalisme (Foto: ANP)

Real Madrid na stunt Leganés en Amrabat uitgeschakeld in beker

Real Madrid is in de kwartfinales van de Copa del Rey gesneuveld. Zinedine Zidane en zijn mannen verloren in het eigen Bernabéu met 1-2 van de nummer dertien van La Liga, Leganés, waar Nordin Amrabat in de basis stond.

Real had de heenwedstrijd nog met 0-1 gewonnen, maar in Madrid stond het dankzij Javier Eraso na een half uur 0-1 voor de bezoekers. Kort voor rust ontsnapte Real aan de 0-2 en even na de onderbreking wipte Karim Benzema de gelijkmaker binnen. 

Zonder Cristiano Ronaldo en Gareth Bale had Real echter moeite om door te zetten en daar profiteerde Leganés van. Nog binnen het uur kopte Gabriel vanuit een corner de 1-2 binnen, wat uiteindelijk de winnende treffer bleek.

Valencia had het ook lastig, maar de nummer drie van La Liga staat wel in de halve finales. De ploeg verloor met 2-1 op bezoek bij Alavés, wat na de 2-1 thuiswinst penalties tot gevolg had. Daarin kon Alavés het hoofd niet koel houden: drie strafschoppen gingen mis en Valencia bekerde verder.

Strootman en Roma ontsnappen bij Sampdoria

AS Roma heeft woensdagavond in de Serie A ternauwernood een punt gepakt. Op bezoek bij Sampdoria ging het voor Kevin Strootman en co bijna helemaal fout, maar in de absolute slotfase werd nog een punt uit het vuur gesleept.

Na ingrijpen van de videoscheidsrechter kreeg Sampdoria kort voor rust een penalty, die door Fabio Quagliarella benut werd. Lang leek Roma onderuit te gaan, maar in de blessuretijd kopte Edin Dzeko de 1-1 nog binnen.

Roma blijft door het punt op plek vijf staan, twee punten achter nummer vier Internazionale en dertien punten achter Napoli. Tussen Juventus en Inter wordt plek drie ingenomen door Lazio, dat woensdag met 3-0 van Udinese won.

Trump wil zich graag onder ede laten verhoren

Donald Trump wil in het kader van het Ruslandonderzoek zich maar wat graag door speciaal aanklager Robert Mueller laten verhoren. Tegenover journalisten in het Witte Huis zei de Amerikaanse president bereid te zijn onder ede verklaringen af te leggen. "Ik kijk ernaar uit, eerlijk gezegd."

Mueller onderzoekt de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Hij voelde onlangs al minister van Justitie Jeff Sessions aan de tand. Dat was de eerste keer dat iemand uit de ministersploeg van Trump in het kader van dit onderzoek werd ondervraagd.

Trump wil zich graag onder ede laten verhoren
Trump wil zich graag onder ede laten verhoren (Foto: ANP)

Arsenal schakelt Chelsea uit in de League Cup

Arsenal heeft de finale van de League Cup bereikt. De ploeg schakelde Chelsea uit met een 2-1 overwinning. Het eerste duel tussen Arsenal en Chelsea eindigde in een 0-0 gelijkspel, waardoor er nog van alles kon gebeuren tijdens de return van woensdagavond. In het Emirates Stadium maakten beide ploegen er opnieuw een spannend duel van.

Terwijl Arsenal en Chelsea er tijdens het eerste duel niet in slaagden om het net te vinden, duurde het nu slechts zeven minuten voordat de score geopend werd. Na een passje van Pedro was het Eden Hazard die David Ospina wist te verschalken.

Een paar minuten later werd de stand alweer gelijk getrokken. Er kwam veel geluk bij kijken bij de treffer van Arsenal. Nacho Monreal kopte de bal een uit hoekschop richting het doel van Chelsea, maar zag zijn inzet twee keer van richting worden veranderd. Via Marcos Alonso kwam de bal tegen het hoofd van Antonio Rüdiger, waarna de bal in het doel verdween.

Daarmee kwam Arsenal met flink wat geluk op gelijke hoogte en tijdens de tweede helft wist Arsenal opnieuw met enig fortuin het net te vinden. De lage voorzet van Alexandre Lacazette werd aangeraakt door Rüdiger, waarna Granit Xhaka op de juiste plek stond om succesvol zijn voet tegen de bal te zetten.

Met zijn treffer zorgde Xhaka een halfuur voor tijd voor het winnende doelpunt. Chelsea probeerde het nog wel, maar kon geen uitgespeelde mogelijkheden creëren. Verder dan een afstandsschot van Alonso kwam de ploeg niet, waardoor het bij 2-1 bleef en Arsenal zeker is van een finaleplaats. In de finale nemen The Gunners het op tegen Manchester City.

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.