FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van woensdag 24 januari 2018

Noord-Korea wil doorbraak in eenwording

In een zeldzame verklaring heeft Noord-Korea alle Koreanen opgeroepen om een doorbraak te forceren om tot eenwording van de twee Korea's te komen zonder de hulp van andere landen. In de verklaring zegt Pyongyang dat alle Koreanen "contacten, reizen en samenwerking tussen Noord- en Zuid-Korea " moeten promoten.

Tegelijkertijd waarschuwt Noord-Korea dat het alle bedreigingen van die eenwording zal "vernietigen". De betrekkingen tussen beide Korea's zijn de afgelopen weken enigszins tot rust gekomen na maanden van oplopende spanningen vooral door rakettesten in het noorden.

Noord-Korea wil doorbraak in eenwording
Noord-Korea wil doorbraak in eenwording (Foto: ANP)

PVV-er wil Rutte opknopen en wordt van lijst gehaald

De PVV in Noord-Brabant heeft kandidaat-raadslid Marie-Louise Kelderman van de lijst in Rucphen gehaald. Omroep Brabant kwam naar buiten met het nieuws dat Kelderman een ietwat apart bericht op Facebook had gezet en dat tolereerde men bij nader inzien toch maar liever niet.

Kelderman is weinig verrassend geen fan van minister-president Mark Rutte, maar dat liet ze op niet zo handige wijze blijken. Ze noemde hem 'een vuile viezerik, een rotte leugenaar, een hufter en een gek'. Allemaal niet zo'n probleem natuurlijk, tot ze er bij schreef dat ze Rutte ook nog graag op zou knopen, iets wat de lokale PVV-afdeling even had gemist.

"We hebben iedereen gegoogeld, maar dit hebben we over het hoofd gezien", aldus Patricia van der Kammen, Statenlid van de PVV, tegenover Omroep Brabant., waarbij ze zegt dat de PVV afstand neemt van elke vorm van bedreiging of geweld. Volgens de lokale PVV-lijsttrrekker, Ad Vissenberg, is het wegsturen van Kelderman volledig veroorzaakt door haar bericht op Facebook, wat daar gewoon openbaar stond. "Dit tolereren we niet, dat mag duidelijk zijn."

Bij haar uitspraken zette Kelderman ook nog een 'foto' online: daarop was te zien dat de Engelse koningin Rutte wil beschieten, waarbij Kelderman schreef 'Ik rij wel, kijk jij maar rond!'

11-jarige tafeltennisster gaat voor medaille op Commonwealth Games

Ze is wat jong, maar dat mag de pret niet drukken: tafeltennisster Anna Hursey is officieel geselecteerd voor de Gemenebestspelen in het Australische Gold Coast, waar ze met haar 11 jaar de jongste persoon ooit zal zijn die Wales op een dergelijk groot toernooi vertegenwoordigt.

Hursey mag dan jong zijn, aan ervaring is er geen gebrek. Vorig jaar stond ze op haar 10e namelijk al op het Europees kampioenschap voor landenteams, waar ze de opponenten in een van de lagere divisies op het EK alleraardigst partij wist te bieden.

De talentvolle speelster wil zichzelf niet teveel druk op gaan leggen: "Normaal gesproken word ik niet nerveus, ik weet dat ik heel jong ben en nog heel veel kansen ga krijgen. Soms kan ik niet geloven hoeveel mensen er zullen zijn en als de koningin er dan ook nog is zou dat echt een droom zijn", vertelt Hursey.

"Ik ben trots op mijzelf, maar ik ben niet zenuwachtig. Als ik daar eenmaal ben komt dat denk ik wel." Puur voor de lol gaat ze niet, ze wil presteren ook: "Ik ga, en dat is heel mooi, maar ik wil mensen laten zien dat ik ook echt goed ben in deze sport", aldus Hursey, die mogelijk zelfs voor de medailles wil gaan.

"Eerst had ik puur plezier bij mijn club, maar toen werd ik geselecteerd voor Wales en begon ik echte competities te spelen, dat is een grote sprong. Soms mis ik school voor wedstrijden, en vaak ga ik na school nog drie uur tafeltennissen. Ook ga ik wel eens hardlopen met mijn vader, als je er aan gewend bent is het allemaal wel leuk."

Op 4 april beginnen de vierjaarlijkse Gemenebestspelen, waar alle landen uit het Britse Gemenebest aan mee zullen doen.

Trump bezorgd over Turks geweld in Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn bezorgdheid geuit over de militaire operatie van Turkije in het Syrische regio Afrin. Daar is het Turkse leger een offensief begonnen tegen door de VS gesteunde Syrische Koerden van de YPG.

Erdogan herhaalde woensdag dat de operatie zal worden uitgebreid naar de stad Manbij. Het risico bestaat dat de Turkse troepen dan Amerikaanse militairen tegenkomen die de Koerden helpen in hun strijd tegen Islamitische Staat.

Trump drukte Erdogan op het hart dat hij acties moet voorkomen die een risico opleveren op een confrontatie tussen militairen van beide landen. De Amerikaanse president toonde zich bezorgd over het toenemende geweld in Afrin en riep Turkije op zijn militaire activiteiten te verminderen en slachtoffers onder burgers in Syrië te voorkomen.

Trump bezorgd over Turks geweld in Syrië
Trump bezorgd over Turks geweld in Syrië (Foto: ANP)

'Ook Ferrari doorbreekt grens 1000pk'

Het lijkt erop dat Ferrari na Mercedes de tweede fabrikant is geworden die in het huidige Formule 1-tijdperk met de aandrijflijn de 1000pk weet te doorbreken. De Italianen hebben dit met de 2018-motor bereikt op de testbank, zo meldt journalist Leo Turrini van Quotidiano. Hij heeft nauwe banden met het bedrijf uit Maranello.

Turrini: "Er is veel werk gestoken om de aandrijflijn lichter te maken. Een van de voordelen van Mercedes was het lagere gewicht van het geheel, maar Ferrari heeft met succes ook die richting in kunnen zetten. Op de testbank is het maximale piekvermogen van 1000pk al bereikt. Mercedes zal dat ongetwijfeld ook al bereikt hebben."

De Mercedes-motor zat vorig jaar op 950pk, met Ferrari er ongeveer vijftien pk achter. Aan het eind van het jaar ging het fabrieksteam van Mercedes er met de prijzen vandoor, de Italianen met lege handen achterlatend. Daarom pakt Ferrari ook de bolide zelf aan. "Op het gebied van aerodynamica laten de data uit de windtunnel een belangrijke stap voorwaarts zien, maar de test in Barcelona zal laten zien hoe groot die is."

De vraag is ook hoeveel de motor daadwerkelijk verbeterd is. De krachtbron moet namelijk zeven raceweekenden meegaan, waardoor betrouwbaarheid een nog belangrijker factor zal zijn.

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

FC Utrecht en Feyenoord hebben genoegen moeten nemen met een punt. Het duel dat op zondag 10 december door de hevige sneeuwval werd afgelast, eindigde in de herkansing op 1-1. Hoogtepunt van de wedstrijd was ontegenzeggelijk de terugkeer van Robin van Persie op de Nederlandse velden. Hij betrad in de 81e minuut het veld met applaus van alle supporters in De Galgenwaard. 

Feyenoord staat vijfde en heeft nu een achterstand op PSV en Ajax van respectievelijk zestien en elf punten. FC Utrecht staat zesde en volgt op drie punten van Feyenoord. De ploeg heeft met 29 goals voor en 30 doelpunten tegen wel een negatief doelsaldo.  

Van Persie pakt een punt bij zijn rentree in de Eredivisie. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Van Persie pakt een punt bij zijn rentree in de Eredivisie. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

FC Utrecht

1 - 1

Feyenoord

 41' Kerk    23' Larsson
 
 Gele kaart: Malacia, St.Juste, (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 22111
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
v.d.Maarel
Leeuwin
Janssen
v.d.Meer (Troupée/33)
Klaiber
Strieder
v.d.Streek (Dessers/63)
Ayoub
Kerk
Labyad (Görtler/86)
  Jones
St.Juste
v.Beek
Tapia (Diks/60)
Malacia
Amrabat
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis (Boëtius/71)
Vente (v.Persie/81)
Larsson

Richeze wint vierde etappe in Vuelta a San Juan

Maximiliano Richeze heeft in de Vuelta a San Juan de vierde etappe op zijn naam geschreven. De Argentijn van Quick-Step Floors was na 182,8 kilometer tussen San José Jachal en Villa San Agustín de snelste in de massasprint. De Italiaan Giacomo Nizzolo werd tweede, voor zijn landgenoot Matteo Pelucchi.

Vijf renners gingen in de begin van de etappe in de aanval. Het vijftal zou meer dan vier minuten pakken op het peloton, maar werden ruim op tijd teruggepakt. In de afdaling op 45 kilometer van het einde was er een een valpartij, waar Fernando Gaviria het grootste slachtoffer was. De winnaar van de eerste etappe zou de wedstrijd verlaten.

Op twintig kilometer van de streep werd de wedstrijd ook even kort geneutraliseerd vanwege een passage waar een rivier buiten zijn oevers getreden was. Na de neutralisatie zouden de renners zich opmaken voor een massasprint, waarin Richeze de snelste was mede dankzij goed voorbereidingswerk van zijn ploeg Quick-Step Floors. De leiderstrui van Filippo Ganna kwam in deze etappe niet in gevaar.

Enrique Iglesias eist miljoenen van Universal

Enrique Iglesias spant een rechtszaak aan tegen Universal Music Group. De Spaanse zanger vindt dat zijn voormalige platenmaatschappij hem systematisch te weinig royalty's uitkeert voor het streamen van zijn muziek. Dit meldt Billboard op basis van rechtbankstukken die woensdag zijn ingediend bij een federale rechtbank in Miami.

Enrique Iglesias wilde inzage in de boekhouding van Universal omdat hij naar eigen zeggen miljoenen misloopt. Zijn advocaten eisen bij de rechtbank dat Universal alsnog de misgelopen royalty's uitkeert en het tarief dat de artiest krijgt voor muziekstreams verhoogt.

"Het commerciële succes van Enrique Iglesias en Universal is redelijk uniek in de muziekindustrie met honderd miljoen verkochte albums en miljarden streams en hoge noteringen in de hitlijsten", zegt Enrique's advocaat James Sammataro. "Ondanks deze recordsuccessen heeft Universal er ten onrechte op aangedrongen dat artiesten zoals Enrique voor streams op dezelfde manier worden betaald als voor fysieke platen. En dat ondanks het feit dat Universal bij streams geen extra kosten hoeft te maken voor de productie en distributie van de albums. Artiesten, producers en tekstschrijvers zouden moeten meeprofiteren van de lagere kosten van streaming."

"Na lange inspanningen om Universal zijn contractuele verplichtingen te laten nakomen rest het team van Enrique niets anders dan deze rechtszaak aan te spannen", vervolgt de advocaat. Enrique Iglesias stond sinds 1999 onder contract bij Universal tot hij in juli 2015 naar Sony vertrok.

Enrique Iglesias eist miljoenen van Universal
Enrique Iglesias eist miljoenen van Universal (Foto: BuzzE)

Rechtbank buigt zich over DigiD-fraude

De rechtbank in Assen trekt vanaf 8 februari vijf dagen uit voor een fraudezaak met DigiD-accounts in Groningen. Negen verdachten uit onder meer Veendam, Winschoten en Westerlee staan terecht voor identiteitsfraude. Volgens het Openbaar Ministerie hengelden zij onder meer bij studenten de activeringscode voor DigiD uit de brievenbus. De codes werden misbruikt om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen. Volgens het OM maakte de DigiD-bende zo bijna vier ton buit.

Honderd studenten werden in de periode van maart 2012 tot november 2013 slachtoffer van deze fraude. Zij woonden allemaal in studentenflats, konden niet meer bij hun DigiD-account komen en deden aangifte. Buiten hen om was een nieuwe DigiD (een digitale handtekening) aangemaakt en het geld voor de toeslagen werd op rekeningen van katvangers gestort en witgewassen.

Het onderzoek naar de identiteitsfraude kwam in een stroomversnelling door de aanhouding van vijf mensen in november van 2013. Buurtbewoners vonden dat die zich verdacht gedroegen toen zij meermalen de flat bezochten. Een van de verdachten was een medewerker van de Belastingdienst.

Rechtbank buigt zich over DigiD-fraude
Rechtbank buigt zich over DigiD-fraude (Foto: ANP)

Woning in Venlo stort in

In Venlo is een woning ingestort. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, meldt de politie. De oorzaak zijn vermoedelijk bouwwerkzaamheden naast het pand aan de Bergstraat. Volgens de gemeente werd naast het pand gegraven in verband met nieuwbouwwerkzaamheden.

Ook een naastgelegen woning is beschadigd. De omliggende panden zijn ontruimd. De Bergstraat ligt in het centrum van Venlo.

Woning in Venlo stort in
Woning in Venlo stort in (Foto: ANP)

Barbie: Met juiste hulp word ik weer de oude

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, gelooft dat ze met de juiste hulp weer de oude wordt. "Naar omstandigheden gaat het wel redelijk wat beter met mij. Ik laat iedereen maar even weten dat ik nu de juiste hulp heb. Ik word goed verzorgd", zegt ze in een telefoongesprek met Shownieuws.

Barbie verblijft momenteel in een gespecialiseerde kliniek nadat ze op vrijdag 12 januari thuis bewusteloos was geraakt en met gillende sirenes werd afgevoerd naar het ziekenhuis. "Het plan nu is dat ik heel erg tot rust ga komen", zegt de Haagse blondine. "Dat kom ik nu ook wel. En het verdere plan is dat ik gewoon weer de oude word."

Samantha zegt veel steun te hebben aan haar vriend Jordy, familie en fans. Haar kinderen komen haar regelmatig opzoeken. "Dat doet me hartstikke goed. Ze steunen mij en dat is echt het allerbelangrijkste." Ook wil ze haar fans bedanken: "Ik heb veel lieve fans die mij bloemen en kaartjes sturen. Daar wil ik ze ook heel erg voor bedanken, want het doet me echt heel erg goed".

De voormalig realityster gaat in het telefoongesprek niet in op het overmatig drugsgebruik waardoor ze volgens een verklaring van haar familie en manager bewusteloos zou zijn geraakt. Wel zegt ze: "In acht jaar tijd heb ik gewoon heel veel meegemaakt. Qua aandacht, media en noem maar op. Het is me gewoon allemaal even te veel geworden en het was in een keer helemaal klaar. Het was gewoon op. Ik kon niet meer. Het is niet leuk hoe het is afgelopen natuurlijk."

Barbie: Met juiste hulp word ik weer de oude
Barbie: Met juiste hulp word ik weer de oude (Foto: BuzzE)

Erg uitgebreide gameplay Kingdom Come: Deliverance

Warhorse Studios en Deep Silver hebben een uitgebreide gameplayvideo voor Kingdom Come: Deliverance vrijgegeven. Ga er maar even voor zitten, het duurt een kwartier.

De video toont een in dag in het leven van hoofdrolspeler Henry en geeft een blik op de belangrijkste aspecten van Kingdom Come: Deliverance, waaronder het vechtsysteem. Om gevechten te overleven in een land dat verscheurd is en binnengevallen is door troepen van buitenaf, kunnen spelers een van de vele mogelijke benaderingswijzen kiezen.

Iedere keuze is belangrijk in het verhaal van Kingdom Come: Deliverance. Spelers worden geconfronteerd met de consequenties die aan hun eigen keuzes en verhaal verbonden zijn. Je moet dus nadenken wat het beste is om te doen tijdens verschillende quests, missies en andere activiteiten. Door op avontuur te gaan als de wraakzoekende zoon van een smid bouw je een reputatie op bij het ‘gewone volk’ en bij de grote leiders.

Kingdom Come: Deliverance wordt uitgebracht op 13 februari 2018 voor PlayStation 4, pc en Xbox One.

Coach slaat topshorttrackster en wordt geschorst

Een van de coaches van het Zuid-Koreaanse shorttrackteam is door de schaatsbond van het land (KSU) geschorst. De niet bij naam genoemde coach zou olympisch kampioene Shim Suk-hee een flink pak slaag gegeven hebben na een training, waarna de KSU een onderzoek is begonnen en de coach in elk geval voorlopig uit het team heeft gezet.

Na het incident ging Shim er vandoor, waarna men twee dagen niks meer van haar vernam. Vervolgens zou ze teruggekeerd zijn naar het trainingscentrum, waar ze de training heeft hervat onder oud-bondscoach Park Se-woo, die de boel tijdelijk overgenomen heeft van de weggestuurde trainer.

Shim leidde de Koreaanse dames vier jaar geleden op 17-jarige leeftijd naar het in Zuid-Korea zo vurig gewenste goud op de aflossing. Individueel won ze ook nog zilver en brons, en komende maand is ze in Pyeongchang grote kanshebster om dit keer voor eigen publiek weer het nodige eremetaal te winnen. 

De Zuid-Koreaanse shorttrackploeg kwam in 2004 ook al eens in opspraak. Zes shorttracksters beschuldigden hun coaches er toen van hen mishandeld te hebben. Zo zouden ze systematisch geslagen zijn met ijshockeysticks en ijzeren buizen tijdens trainingen. Twee coaches en meerdere leden van de nationale bond werden vanwege het schandaal op straat gezet.

Schotse kilten in Civilization VI: Rise and Fall

2K en Firaxis Games laten weten dat Robert the Bruce Schotland zal leiden in de uitbreiding Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall.

Robert I was koning van Schotland van 25 maart 1306 tot zijn dood in 1329. Hij staat beter bekend als Robert the Bruce. Hij is het bekendst geworden door zijn leiding tijdens de strijd om onafhankelijk met Engeland. Hij claimde de troon van Schotland en kon de Engelse machthebbers naar huis sturen. Een paar eeuwen later kreeg hij nog een rol in de film Braveheart.

In de uitbreidnig zal Robert zijn eigen units hebben. Zo zijn er de Highlanders, al zijn deze niet onsterfelijk. Ze vervangen de standaard Rangers, en geven een bonus als je vecht op de heuvels of in het bos. Als Schot kun je ook een golfbaan in je nederzetting plaatsen, die je extra cultuur en geld oplevert.

Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall komt 8 februari uit op pc.

'Ronnie Flex is al bijna afgekickt'

Na drie dagen in de afkickkliniek lijkt het de goede kant op te gaan met rapper Ronnie Flex, die daar probeert van zijn wietverslaving af te komen. De rapper houdt zijn fans via social media op de hoogte van zijn vorderingen.

"Dag 3. Mijn psycholoog zei me net dat ik al ben veranderd en dat hij trots op me is", twitterde Ronnie woensdag vanuit de privékliniek. Maandag maakte hij bekend te gaan afkicken, maar op social media blijft hij volop actief. Zo reageert hij op zowel steunbetuigingen als kritiek. "Artiesten/topsporters worden altijd bekritiseerd om van alles. Maar wij zijn wel degene die hoop kunnen brengen in de ogen van de minder bedeelde & de zwakkere.. vergeet dat niet, dat is een van de mooiste functies", schrijft Ronnie.

Dinsdag kreeg de rapper het aan de stok met Radio 538. Het radiostation vroeg met een tweet over wietverslaving aandacht voor hun marketingactie Hierrr met je rekening. Het radiostation erkent achteraf dat de tweet niet handig was. "Heel veel sterkte de komende tijd en we hopen dat je hiermee jongeren met hetzelfde probleem inspireert", twitterde 538.

Het is niet bekend hoe lang Ronnie in de privékliniek moet blijven.

Ronnie Flex maakt vorderingen met afkicken
Ronnie Flex maakt vorderingen met afkicken (Foto: BuzzE)

Minister wijkt niet voor kritiek op zzp-plan

Ondanks kritiek uit het veld wil minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) niet morrelen aan het plan om voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) een opdrachtgeversverklaring in te voeren. Dat maakte hij duidelijk tijdens overleg met zzp-organisaties, werkgevers en vakbonden over de huidige problemen rond zzp'ers.

Volgens Koolmees is de verklaring nodig om duidelijkheid scheppen voor opdrachtgevers of iemand werkelijk zelfstandig is. Dit om misverstanden over loonbelasting en premies te vermijden. De minister erkent dat zo'n verklaring een "heikel punt" is, gezien alle heibel rond de voorgangers (VAR en Wet DBA) die tot "irritaties en frustraties" leidden.

Maar volgens de minister is het belangrijk een toets te handhaven om vast te stellen wie echt zelfstandig is, en wie eigenlijk werknemer. De verklaring, via het internet, is bedoeld voor de zogenoemde middengroep van naar schatting ruim 800.000 zzp'ers. Zij zitten tussen de top van zeer goed verdienende zzp'ers en de onderkant die minder dan 15 tot 18 euro per uur krijgt.

De belangenvereniging van zzp'ers in de bouwsector, Zelfstandigen Bouw, is een van de critici van de opdrachtgeversverklaring. De organisatie vindt dat het plan niets oplost en alleen maar zorgt voor meer administratieve rompslomp.

Minister wijkt niet voor kritiek op zzp-plan
Minister wijkt niet voor kritiek op zzp-plan (Foto: ANP)

Spaanse voetbalploeg niet tegen Oranje

De Spaanse nationale ploeg heeft geen zin in een oefenpotje tegen Nederland en heeft de sessie, die voor 27 maart op de rol stond, daarom geschrapt. De mannen van bondscoach Julen Lopetegui treden liever aan tegen een opponent uit Zuid-Amerika.

Volgens directeur betaald voetbal Eric Gudde is de oefeninterland na overleg uit het programma gehaald. "We zijn druk bezig om een passende vervanger voor Spanje te vinden", aldus Gudde, die eerder ook liet weten binnen enkele weken een nieuwe bondscoach te willen presenteren.

Op vrijdag 23 maart speelt het Nederlands elftal zijn eerste oefenwedstrijd van het nieuwe jaar. In de Amsterdam ArenA wacht dan de confrontatie met Engeland.

Spuiten en Slikken opent sekspoppenbordeel

Het eerste sekspoppenbordeel van Nederland is geopend. Het pop-upbordeel in Amsterdam is een initiatief van het BNNVARA-programma Spuiten en Slikken dat dinsdag 30 januari begint met een nieuw seizoen.

De levensechte sekspop wordt gezien als een kleine stap naar de seksrobot, redeneren de makers van Spuiten en Slikken. Verscheidene wetenschappers beweren dat seks met robotten in 2050 net zo gewoon is als seks met mensen nu. In Japan kiezen steeds meer mannen voor betaalde seks met poppen en inmiddels hebben ook in Europa de eerste sekspopbordelen hun deuren geopend. Nu is Nederland aan de beurt. Spuiten en Slikken neemt met het sekspoppenbordeel de proef op de som.

Presentatrice Gwen van Poorten onderzocht woensdag in Amsterdam of Nederland klaar is voor seks met een pop. De opbrengst van het bordeel gaat naar Free a Girl. Deze stichting zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden.

Spuiten en Slikken is vanaf 30 januari elke dinsdag live om 22.10 uur te zien op NPO 3. De presentatoren zijn Sahil Amar Aissa, Emma Wortelboer, Gwen van Poorten en Jurre Geluk.

Spuiten en Slikken opent sekspoppenbordeel
Spuiten en Slikken opent sekspoppenbordeel (Foto: BuzzE)

Turnarts VS krijgt 175 jaar cel voor seksueel misbruik turnsters

De Amerikaanse turnarts Larry Nassar heeft zijn laatste dagen op vrije voeten wel achter de rug. De 54-jarige arts is door een rechter veroordeeld tot maximaal 175 jaar gevangenisstraf voor het seksueel misbruiken van 98 turnsters, waarvan de meesten ten tijde van het misbruik nog kinderen waren.

Nassar was zo'n twintig jaar lang de arts van de Amerikaanse turnploeg. Grote kampioenen als McKayla Maroney, Aly Raisman en Simone Biles kwamen in de afgelopen tijd naar voren over het misbruik door Nassar. Zo verklaarden ze hoe ze door de arts 'gemasseerd' werden, waarbij hij hen uiteindelijk met zijn vingers binnendrong - 'een speciale, medisch noodzakelijke behandeling', noemde Nassar het. Volgens de turnsters wist de Amerikaanse bond ervan, maar werd de arts een hand boven het hoofd gehouden.

"Meneer, u wist dat u een probleem had, dat is voor mij duidelijk", aldus de rechter tijdens de uitspraak. "U wist al vanaf zeer jonge leeftijd dat u een probleem had, nog voor u arts werd. U wist dat u zichzelf had kunnen distantiëren van enige verleiding. Uw beslissing om tot misbruik over te gaan was precies, berekenend....en walgelijk. U verdient het niet om ooit nog een voet buiten een gevangenis te zetten. Waar u ook gaat, vernietiging zal volgen voor de meest kwetsbare mensen om uw pad", sprak de rechter duidelijke taal.

FOK! Wat een weer: warm en nat

Het is bewolkt en een zone met (buiige) regen trekt vanavond van west naar oost over het land. Voor de regenzone uit is het zeer zacht met temperaturen van 11 tot 13°C. De zuidwestelijke wind is matig tot (vrij) krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Van het westen uit neemt de wind de komende uren af.

Vannacht trekt de regenzone verder oostwaarts. In Limburg blijft echter tot de ochtend regen mogelijk. Elders wordt de bewolking dunner en is een bui niet uitgesloten. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 6°C bij een matige, langs de kust vrij krachtige zuidwestenwind.

Donderdag overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af, plaatselijk kan een bui voorkomen. In het zuidoosten blijft het bewolkt en met name in Limburg is er kans op af en toe (mot)regen. De wind blijft zuidwestelijk en overwegend matig van kracht. Met een maximumtemperatuur van circa 9°C wordt nog altijd vrij zachte lucht aangevoerd. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Rotterdam in het donker (archieffoto: Disbatch)
Rotterdam in het donker (archieffoto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

30 miljoen stormschade voor grote bedrijven

De hevige storm van vorige week donderdag heeft voor zo'n 30 miljoen euro aan schade veroorzaakt bij grote bedrijven. Dit meldt de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB).

Bij de VNAB zijn er tot nu toe ongeveer 3600 schademeldingen binnengekomen. Op basis daarvan is het bedrag van 30 miljoen euro geschat. Naar verwachting loopt het bedrag nog op als experts ook de gevolgschade in kaart hebben gebracht.

Verzekeraar Interpolis laat weten dat vanuit de landbouwsector al tegen de 2000 schademeldingen zijn binnengekomen. Dat schadebedrag wordt op zo'n 20 miljoen euro geschat.

Vorige week meldde het Verbond van Verzekeraars dat de storm aan woonhuizen en auto's voor circa 90 miljoen euro schade heeft veroorzaakt.

30 miljoen stormschade voor grote bedrijven
30 miljoen stormschade voor grote bedrijven (Foto: ANP)

Bewegingsvrijheid lobbyisten Kamer ingeperkt

De bewegingsvrijheid van lobbyisten in het gebouw van de Tweede Kamer wordt ingeperkt. Vanaf begin maart kunnen ze met hun toegangspas niet meer vrij in de wandelgangen en de werkkamers van Kamerleden komen.

Wel houden de lobbyisten toegang tot de Statenpassage, de centrale hal van het Tweede Kamergebouw, en de publieke tribunes. Voor toegang tot de beveiligde gebieden zullen zij een afspraak moeten maken. De lobbyisten hebben dat in een brief te horen gekregen.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zegt dat het lobbyisten- en lobbypassenbeleid al een tijd onderwerp van gesprek is. Een evaluatie van het lobbypassenbeleid is een van de redenen om het beleid aan te passen. "Een andere reden heeft te maken met de veiligheid of beveiliging van het Tweede Kamergebouw", aldus Arib.

Vragen
Lobbyistenorganisatie Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) laat op de website weten vragen te hebben over het nieuwe beleid. "Het is een goede zaak dat in de brief gesproken wordt over een klantvriendelijke toegang voor lobbyisten tot de Tweede Kamer, maar daarmee is nog niet duidelijk gemaakt of de toegang wordt verruimd en of de aanvraag voor passen voor lobbyisten wordt vereenvoudigd", aldus BVPA-voorzitter Jaap Jelle Feenstra.

"Voor de kwaliteit van de besluitvorming is een goed en eenvoudig te organiseren contact tussen de politieke besluitvormers en de belangen vanuit de samenleving van groot belang. Lobbyisten reiken deze belangen aan."

Bewegingsvrijheid lobbyisten Kamer ingeperkt
Bewegingsvrijheid lobbyisten Kamer ingeperkt (Foto: ANP)

'Ajax en Napoli akkoord over Younes'

Ajax en Napoli hebben een akkoord bereikt over de transfersom van Amin Younes. De club uit Italië maakt vijf miljoen euro over naar de Amsterdammers.

Napoli was al langer geïnteresseerd in de diensten van Younes, maar wilde niet diep in de buidel tasten voor de buitenspeler. De club uit Italië wilde eerder niet verder gaan dan één miljoen euro, maar Napoli heeft alsnog een akkoord kunnen bereiken met Ajax.

Dat meldt het Italiaanse Sky Sports. Het medium schrijft dat Ajax akkoord is gegaan met een bod van vijf miljoen euro en dat Younes per direct de overstap maakt naar de Serie A. Younes had zelf al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met Napoli.

Napoli leek eerder af te haken voor Younes, omdat het niet wilde voldoen aan de financiële eisen van Ajax. Ook Swansea City werd gelinkt aan Younes, maar de buitenspeler zag een transfer naar de Premier League niet zitten.

Leeds United bespot om nieuw clublogo

Leeds United heeft een nieuw clublogo en veel supporters zijn daar op z'n zachtst gezegd niet zo blij mee.

De clubleiding besloot het embleem te veranderen, omdat de club volgend jaar precies honderd jaar bestaat. Op het nieuwe logo is een man afgebeeld die de 'Leeds Salute' doet; zichzelf met gebalde vuist op de borst slaan. Vanaf volgend seizoen komt het nieuwe embleem op de wedstrijdshirts te staan.

Fans van Leeds United lieten zich op Twitter meteen hun ongenoegen horen. Eén van hen claimt bijvoorbeeld dat het logo is afgeleid van de cover van één van de eerste versies van Pro Evolution Soccer. Ook kan men niet geloven dat de afbeelding is gecreëerd in samenspraak met duizenden fans, clublegendes en huidige spelers, zoals Leeds United beweert.

Leeds United bezet momenteel de tiende plaats in de Championship-divisie, het tweede profniveau van Engeland. In het seizoen 2003/04 waren The Peacocks voor het laatst in de Premier League actief.

Interlandjaar barst los voor de Oranje hockeydames en -heren

Voor de beide Oranje-elftallen staat het bomvolle interlandjaar 2018 op het punt van beginnen. De Oranje dames gaan morgen in Californië van start met een reeks van vier wedstrijden tegen de Verenigde Staten, terwijl de Heren zich Down Under opmaken voor vier duels met de nummer één van de wereld, Australië.

De 27-koppige damesselectie van bondscoach Alyson Annan verblijft al sinds 11 januari in de Verenigde Staten. Na tien dagen San Francisco is Oranje inmiddels neergestreken in Palo Alto (Californië), waar staf en speelsters zich voorbereiden op vier interlands tegen de Verenigde Staten, gecoacht door voormalig Oranje-international Janneke Schopman. De wedstrijden vinden plaats op The Varsity Field Hockey Turf op het terrein van de Stanford University en staan gepland voor 25, 27, 28 en 30 januari.

Nederland en de Verenigde Staten stonden eind vorig jaar in korte tijd twee keer tegenover elkaar. Tijdens het International Festival of Hockey in Melbourne zegevierde Oranje met 6-1 om daarna in Auckland tijdens de groepsfase van de HWL Final met 2-0 te winnen. Beide landen stonden tot nu toe dertien keer tegenover elkaar. De balans is met tien zeges, één gelijkspel en twee nederlagen duidelijk in het voordeel van het Nederlands elftal.

Alle vier duels met de Verenigde Staten zijn te volgen via een livestream op de website usafieldhockey.com. Je moet er als Nederlandse liefhebber wel wat voor over hebben: de wedstrijden beginnen telkens om 03.30 uur Nederlandse tijd (18.30 uur plaatselijke tijd).

Ook de herenselectie van bondscoach Max Caldas stapte op 11 januari in het vliegtuig, met Australië als bestemming. Na een periode met veld- en krachttrainingen en diverse teambuildingsactiviteiten in Perth gaat de Europees kampioen vanaf komende zaterdag zijn krachten meten met Australië, de huidige nummer één op de wereldranglijst.

Op 27 en 28 januari staan beide landen tegenover elkaar in het Narrogin Hockey Stadium in Narrogin, en op 1 en 3 februari is het Perth Hockey Stadium in Bentley het decor van opnieuw twee onderlinge wedstrijden. Alle wedstrijden zijn live te volgen via www.epicentre.tv. De twee duels in Narrogin beginnen om 10.00 uur Nederlandse tijd (17.00 uur plaatselijke tijd) en de twee wedstrijden in Bentley staan gepland voor 12.00 uur (19.00 uur).

Nederland is voor het eerst sinds 2012 op Australische bodem. Destijds verloren de Oranje Heren van het gastland in de finale van de strijd om de Champions Trophy in Melbourne (2-1) nadat ze eerder in een onderling duel in de poulefase doelpuntloos gelijkspeelden. Beide landen stonden in het verleden 139 keer tegenover elkaar, met 72 zeges voor de Kookaburras en 39 voor Oranje (28 gelijke spelen).

NHL: Zegereeks Avalanche ten einde

De zegereeks van de ijshockeyers van de Colorado Avalanche is eindelijk ten einde gekomen. De ploeg won maar liefst tien keer op rij en was nog twee zeges verwijderd van het bijna twintig jaar oude teamrecord, maar op bezoek bij de Montreal Canadiens ging het fout.

De Avs kwamen geen moment in de wedstrijd en hadden moeite om wat doelpogingen ook maar een beetje in de buurt van de Canadese ploeg te blijven. Nicolas Deslauriers en Alex Galchenyuk zetten de kansen in de tweede periode om in 2-0 voor de Canadiens, Jonathan Drouin maakte er in de derde periode nog 3-0 van.

Toch gaven de bezoekers niet op en Nathan MacKinnon zorgde zes minuten voor het einde weer voor wat hoop. Die werd tenietgedaan toen Brendan Gallagher profiteerde van een empty net-situatie en de Canadiens op 4-1 zette. JT Compher deed nog wel wat terug, maar verder dan 4-2 kwam Colorado niet meer.

Ondertussen wisten de nummers één en twee in zowel de Eastern als Western Conference te winnen. In het oosten konden de Tampa Bay Lightning en Boston Bruins een zege noteren, in het westen was dat het geval voor de Vegas Golden Knights en de Winnipeg Jets.

Uitslagen NHL dinsdag
Boston Bruins - New Jersey Devils 3-2
Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 3-1
Detroit Red Wings - Philadelphia Flyers 2-3 OT
Montreal Canadiens - Colorado Avalanche 4-2
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 3-4 OT
St Louis Blues - Ottawa Senators 3-0
Dallas Stars - Florida Panthers 6-1
Edmonton Oilers - Buffalo Sabres 0-5
Anaheim Ducks - New York Rangers 6-3
Vancouver Canucks - Los Angeles Kings 6-2
Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets 6-3
San Jose Sharks - Winnipeg Jets 4-5 OT

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

'Lottoballentrekking SBS in scène gezet'

De wekelijkse lottotrekking waarbij er een aantal gele balletjes uit een draaiend apparaat in een bakje vallen is niet wat het lijkt. De lotto-uitslag blijkt heel anders tot stand te komen dan het korte tv-programma op SBS6 suggereert. Na fake news hebben we nu ook fake trekkingen.

Het viel een trouwe gokker/kijker op dat in filmpjes van twee verschillende trekkingen de bal met het nummer 8 op precies dezelfde manier in het potje stuiterde. En wat blijkt: dat is ook zo, want de 'live' trekking bestaat uit gemonteerde beelden van individueel vallende ballen.

Volgens een woordvoerder van de Lotto betekent dat trouwens niet dat er iets met de uitslag aan de hand zou zijn: die wordt eerder op de dag netjes door een notaris getrokken en die trekking is ook toegankelijk. De ontdekker van deze tv-scam is dan ook door de organisator uitgenodigd om een 'echte' trekking bij te wonen.

Hieronder een filmpje van een trekking. Wekt het de suggestie dat dit een live trekking is en heeft de klager dus een punt? Oordeel zelf, en laat je mening achter in de reacties!

PvdA geeft burger de middelvinger

De Partij van de Arbeid in Meppel heeft onbedoeld de nodige lachers op haar hand gekregen. De partij wilde een wervende advertentie plaatsen in de Meppeler Courant, maar daarbij ging iets niet goed: in het logo is niet de bekende vuist, maar een heuse middelvinger te zien.

"Ik wil graag uitleggen wat er fout is gegaan, maar ik weet het zelf ook nog niet", aldus hoofdredacteur Hans van Velzen tegenover Metro"Ik ben het nog aan het uitzoeken." De PvdA beweert dat wel gewoon het juiste logo is aangeleverd, wat zou betekenen dat iemand bij de Meppeler Courant de boel heeft lopen naaien. "Dat zou heel erg zijn, maar ik weet het nog niet. Als het bewust gedaan is zullen er zeker maatregelen volgen", zegt Van Velzen.

De reacties bij de lokale PvdA zijn verdeeld. Fractievoorzitter Folkert Hummel is in elk geval geen zuurpruim en kan er wel om lachen. "Het was in elk geval niet de bedoeling, maar als je alles te serieus gaat nemen krijg je het wel heel zwaar", zegt hij.

De voorzitter van de lokale afdeling, kandidaat-wethouder Jolida Voetelink, lijkt in tegenstelling tot haar partijgenoot helemaal van haar apropootje gebracht. "Je zou denken dat het een rattenstreek van iemand is, van mensen die dit expres gedaan hebben", foetert ze. "Het is een fout, niet een foutje! Ik ben nog met de krant in gesprek over hoe dit kan, maar op Twitter gaan mensen al helemaal los richting ons."

KNVB wil volgende maand bondscoach presenteren

De KNVB zegt in februari bekend te willen maken wie de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal wordt.

Dat zei directeur Eric Gudde woensdag in Lausanne, nadat de loting voor de eerste editie van de Nations League werd verricht. "In de derde week van februari is er meer duidelijkheid", sprak Gudde volgens het Algemeen Dagblad. De KNVB zoekt nog steeds een opvolger voor Dick Advocaat.

Gudde weet niet of de bond eerst een technisch directeur zal aantrekken, wat aanvankelijk wel de bedoeling was. "Idealiter loopt het gelijk op. Ik kan dat nu niet inschatten. De eerstkomende interland is 23 maart tegen Engeland. Een maand voor dat duel moeten we een bondscoach hebben. Ik heb aan het begin gezegd dat ik er honderd dagen voor uittrek. Dat is nog steeds zo."

Oranje is in groep A1 van de Nations League gekoppeld aan Duitsland en Frankrijk. Een loodzware poule, maar Gudde is wel tevreden. "Als je bij de beste twaalf landen van Europa zit, weet je dat het sowieso zwaar wordt. Je had ook iets mindere landen kunnen treffen. Maar dit zijn buitengewoon interessante wedstrijden. Voor zowel spelers, staf als supporters."

Eerder vandaag meldde De Telegraaf overigens dat Ronald Koeman de voornaamste kandidaat is om bondscoach te worden. Frank de Boer en Peter Bosz staan echter ook op het lijstje. De drie trainers zijn momenteel allemaal clubloos.

Parcours Scheldeprijs gepresenteerd; Kans op waaiers in Zeeland

Het organiserende Flanders Classics heeft woensdag het parcours van de Scheldeprijs gepresenteerd. Het nieuwe parcours van de semi-klassieker gaat ruim 100 kilometer door de provincie Zeeland.

De nieuwe startplaats van de wielerwedstrijd is Terneuzen, vervolgens maken de renners via Middelburg, Veere, Goes en Yerseke een lus door Zeeland. De organisatie hoopt dat de wind op de Zeelandse wegen voor spektakel zorgt. Het peloton steekt dan de provinciegrens met Noord-Brabant over. Tot slot rijden de renners naar de traditionele finish in Schoten bij Antwerpen.

Wouter Vandenhaute, Flanders Classics: "Door de verhuis naar Terneuzen is de Scheldeprijs nu echt een Scheldeprijs. Nog nooit heb ik tijdens een persvoorstelling zo veel over de Schelde horen praten. Die wind kan voor een boeiend geheel zorgen vanaf de eerste kilometers. Door mogelijke waaiervorming bestaat de kans dat een beperkt groepje een grote voorsprong neemt en zo naar Schoten afstevent. Een wedstrijdscenario kan je nu eenmaal niet voorspellen. Ik geloof alvast in dit nieuwe concept.”

De 106e editie van de Scheldeprijs vindt plaats op woensdag 4 april.

Gestrand vluchtelinggezin luchthaven Thailand reist door

Na maanden vastgezeten te hebben op de luchthaven van Bangkok, is het achtkoppige gezin uit Zimbabwe dat hier was gestrand eindelijk doorgereisd. De vier volwassenen en vier kinderen zijn naar de Filipijnen vertrokken, zei een woordvoerder van de immigratiedienst woensdag.

Daar hebben zij zich gemeld bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De familie strandde op de luchthaven van Bangkok toen hen toegang tot een vliegtuig naar Europa was geweigerd. Zij bleken niet te beschikken over de juiste reisdocumenten om door te vliegen, maar weigerden terug te gaan naar hun thuisland.

Het gezin werd voor het eerst opgemerkt toen een medewerker van de luchthaven in december een foto met een van de meisjes op Facebook plaatste. Hij schreef dat het gezin al bijna drie maanden verbleef op de luchthaven vanwege de onrustige situatie in Zimbabwe.

Gestrand gezin luchthaven Thailand reist door
Gestrand gezin luchthaven Thailand reist door (Foto: ANP)

Colombianen slaan Hewitt uit Australian Open, dubbel dubbelsucces Babos

Voor tennissers Lleyton Hewitt en Sam Groth zit de Australian Open erop. De Australische publiekslievelingen gingen in de kwartfinales van het dubbelspel onderuit tegen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah uit Colombia: 6-4, 7-5. 

Hewitt en Groth speelden met een wildcard in Melbourne. Voor Hewitt was het al zijn derde comeback, Groth wilde voor eigen publiek zijn carrière beëindigen en bedankte Hewitt er na afloop voor dat hij hem daarbij wilde helpen.

De Colombianen spelen in de halve finale tegen de broers Bob en Mike Bryan. In de andere halve finale spelen Ben McLachlan (Japan) en Jan-Lennard Struff (Duitsland) tegen Oliver Marach (Oostenrijk) en Mate Pavic (Kroatië), die het Nieuw-Zeelands/Britse duo Marcus Daniell/Dominic Inglot de baas waren: 6-4, 6-7 (10), 7-6 (5).

Bij de vrouwen staan Timea Babos en Kristina Mladenovic na Wimbledon 2014 voor de tweede keer samen in een Grand Slam-finale. Het Hongaars/Franse duo was met 6-4, 6-2 een maat te groot voor Hsieh Su-wei en Peng Shuai uit Taiwan en China.

In de finale nemen de twee het op tegen Elena Vesnina en Ekaterina Makarova. De Russinnen, die hun zevende Grand Slam-finale gaan spelen, haalden voor het zesde jaar op rij minstens één finale. Dit keer waren ze Irina-Camelia Begu en Monica Niculescu uit Roemenië de baas: 6-4, 6-3.

Voor Babos was de dag met haar finaleplaats overigens nog niet voorbij. Samen met de Indiër Rohan Bopanna sloeg ze zich via Cabal en Abigail Spears met 6-4, 7-6 (5) ook naar de halve finales in het gemengd dubbelspel, waar de overige halve finalisten donderdag bepaald worden.

Van de Looi kondigt vertrek bij Willem II aan

Erwin van de Looi neemt na dit seizoen afscheid als coach van Willem II. De 45-jarige trainer gaat zijn aflopende contract niet verlengen.

"Persoonlijke beslissingen zoals deze, neem ik ook vaak op gevoel. Nadat ik mijn besluit over mijn toekomst had genomen, heb ik de club hiervan op de hoogte gesteld. Dit geeft duidelijkheid voor iedereen", vertelt de 45-jarige trainer op de officiële website van Willem II. Van de Looi is in Tilburg aan zijn tweede seizoen bezig.

De clubleiding kreeg het besluit van de coach vorige week te horen. "Wij hadden dit niet verwacht, maar respecteren zijn keuze en hebben nu ruim de tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdtrainer", reageert technisch directeur Joris Mathijsen. "De komende maanden gaan we samen met Erwin, de overige stafleden en spelers er alles aan doen om in de competitie zo snel mogelijk de weg naar boven in te zetten en de KNVB Beker te winnen."

Willem II staat in de Eredivisie momenteel op de veertiende plaats. In de KNVB Beker zijn de Tricolores inmiddels doorgedrongen tot de kwartfinales, waarin Roda JC volgende week donderdag de tegenstander is. Het duel wordt gespeeld in Tilburg.

DNA-onderzoek Nicky Verstappen in februari

Het eerder aangekondigde grootschalige DNA-onderzoek in de moordzaak van Nicky Verstappen begint in februari. Dat heeft justitie woensdag laten weten. Meer bijzonderheden maken politie en justitie komende vrijdag bekend tijdens een persconferentie.

De elfarige Nicky Verstappen werd in augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide vermoord. Een dader is nooit gevonden, maar wel DNA-sporen. Eerder werden die sporen al vergeleken met de 270.000 profielen in de Nationale DNA-databank. Dat leverde geen resultaat op.

Justitie laat nu zo'n 15.000 mannen oproepen om vrijwillig DNA af te staan. Het gaat om het grootste verwantschapsonderzoek ooit in Nederland. Het onderzoeksteam hoopt dat op die manier een (familielid van een) verdachte in beeld komt. Daarmee zou uiteindelijk de moordenaar van Nicky Verstappen kunnen worden opgespoord.

Eind vorig jaar werden al 1500 mannen gevraagd wangslijm af te staan voor een DNA-vergelijking met na de moord aangetroffen sporen.

DNA-onderzoek Nicky Verstappen in februari
DNA-onderzoek Nicky Verstappen in februari (Foto: ANP)

Federer zonder setverlies naar 14e halve finale Australian Open

Tennisser Roger Federer blijft uitstekend spelen op de Australian Open. In Melbourne rekende de als tweede geplaatste Zwitser woensdag af met de Tsjech Tomas Berdych (19), waarbij Federer wederom geen enkele set verloor.

Berdych begon nog heerlijk aan de partij en stond in no-time met 5-2 voor in de eerste set. Bij het serveren voor de set ging het echter fout: Berdych maakte drie fouten op rij, maar werkte Federer's breakkansen weg. Een setpoint werd door de Tsjech niet benut en Federer vocht zich helemaal terug, waarna hij de tiebreak op overtuigende wijze won.

Federer begon de wedstrijd vanaf dat moment alsmaar meer in handen te nemen. Berdych kon hem nog even volgen, maar halverwege set twee plaatste de Zwitser een beslissende break en ook in de derde set was Federer simpelweg te goed. Het is de 43e keer dat Federer de laatste vier haalt op een Grand Slam-toernooi en de veertiende keer dat hij dat op de Australian Open doet.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Gamer Willem II kan er geen reet van

Daniël Kuipers, die voor Willem II in de eDivisie voor gamers speelt, heeft opnieuw een opvallende nederlaag geleden. Hij ging met maar liefst 9-3 onderuit tegen AZ. Tijdens de wedstrijd kreeg hij twee rode kaarten. Bij een penalty leek Kuipers willekeurig op wat knoppen te drukken, zonder naar de bal te gaan.

Eind december had Kuipers al een wedstrijd met 10-1 verloren. Een van die goals was een bewust eigen doelpunt van de keeper. Bovendien kreeg Willem II in die wedstrijd maar liefst vijf rode kaarten, waardoor de wedstrijd werd gestaakt. Op de beelden was te zien dat Kuipers meer aandacht had voor zijn telefoon dan voor zijn controller. Hij moest bij Willem II op het matje komen, maar bleef in dienst van de club.

De eDivisie is een initiatief van de achttien Eredivisieclubs. Die willen jongeren zo interesseren voor voetbal. Ze hebben allemaal een eigen gamer onder contract. Die spelen de game FIFA 18 Ultimate Team op PlayStation 4 en Xbox One. PSV won de eerste seizoenshelft, op de PlayStation. In de tweede seizoenshelft wordt gespeeld op de Xbox One. De winnaar van die terugronde speelt in mei tegen PSV om de landstitel.

Willem II staat in de tweede seizoenshelft stijf onderaan. Kuipers verloor al met 5-0 van FC Groningen en met 3-1 van Ajax.

Gamer Willem II weer in opspraak
Gamer Willem II weer in opspraak (Foto: BuzzT)

Toplanglaufer Northug niet naar Olympische Spelen

De Noorse langlaufbond heeft woensdag bekendgemaakt welke langlaufers het meest succesvolle land ooit op de Winterspelen zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Pyeongchang, komende maand.

De meest opvallende afwezige is zonder meer Petter Northug. De 32-jarige Noor won twee keer olympisch goud - plus nog één keer zilver en drie keer brons - en pakte dertien wereldtitels. In de afgelopen twee seizoenen heeft hij het echter bijzonder zwaar en komt hij er - als hij überhaupt aan de start verschijnt - totaal niet meer aan te pas.

Het doek voor Northug lijkt nu dan ook definitief gevallen, nadat laatste pogingen om zich deze maand in het team te skiën mislukten. De grote sterren bij de mannen zijn Martin Johnsrud Sundby en de pas 21-jarige Johannes Høsflot Klæbo, van wie de nodige (gouden) medailles verwacht worden. Ook bij de vrouwen heeft Noorwegen met onder meer Marit Bjørgen, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla en Ingvild Flugstad Østberg in principe op elk onderdeel een serieuze kans op goud.

Lidstaten nog niet klaar voor privacywet EU

Over ruim honderd dagen wordt strenge Europese wetgeving rond privacy- en gegevensbescherming van kracht, maar alleen Oostenrijk en Duitsland hebben de benodigde regelgeving al op orde. De Europese Commissie maant de overige lidstaten haast te maken.

De landen moeten ervoor zorgen dat hun toezichthouders - in Nederland de Autoriteit Persoonsgegevens - voldoende zijn toegerust. Daarvoor, en voor training van databeschermingsspecialisten, stelt Brussel in totaal 3,7 miljoen euro beschikbaar. Dergelijke functionarissen worden verplicht voor grote bedrijven.

De in 2016 aangenomen Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) treedt op 25 mei in werking. Overheden, bedrijven en andere organisaties worden verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd.

Gebruikers moeten inzicht kunnen krijgen in wat voor informatie over hen is opgeslagen en daar controle op kunnen uitoefenen. Wie wil dat een bedrijf geen informatie meer over hem of haar verwerkt, krijgt het recht die data te laten schrappen. De regels rond datalekken worden ook aangescherpt.

De wetgeving geldt ook voor bedrijven van buiten de EU met Europese gebruikers, zoals Facebook. Op overtreding staan boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet, met een minimum van 20 miljoen euro, op te leggen door de nationale toezichthouders. De vervanging van de lappendeken van nationale wetten door één Europese wet zou jaarlijks naar schatting 2,3 miljard euro besparen.

"We hebben moderne regels nodig om te reageren op nieuwe risico's, dus roepen we alle EU-overheden, toezichthouders en bedrijven op de resterende tijd efficiënt te gebruiken en voorbereid te zijn voor de grote dag" aldus EU-commissaris Vera Jourova (Justitie).

Lidstaten nog niet klaar voor privacywet EU
Lidstaten nog niet klaar voor privacywet EU (Foto: ANP)

Barbie-film uitgesteld tot 2020

De komst van een live action-film over Barbie laat nog even op zich wachten. Het project is uitgesteld en is naar verwachting pas in 2020 in de bioscoop te zien, meldt Deadline. Waarom de opnames vertraging hebben opgelopen is niet duidelijk.

Anne Hathaway wordt al enige maanden gekoppeld aan de film. Zij zou de rol van de meisjespop op zich nemen. Aanvankelijk had Amy Schumer voor de rol getekend maar zij kon de opnames bij nader inzien toch niet combineren met een andere film waarin ze speelt.

Alethea Jones gaat de film regisseren. Het verhaal gaat over een excentrieke Barbie die uit Barbieland wordt gezet omdat ze niet perfect genoeg is.

Barbie-film uitgesteld tot 2020
Barbie-film uitgesteld tot 2020 (Foto: BuzzE)

Rutten aan de slag in Israël

Fred Rutten heeft een nieuwe baan gevonden. Hij wordt de nieuwe hoofdcoach van Maccabi Haifa.

Rutten heeft daar een contract gekregen voor anderhalf jaar. "Ik was heel erg onder de indruk van de visie van de club en de ambitie om de club terug te laten keren waar die hoort", zegt hij op de officiële website van zijn nieuwe club. Volgens het Israëlische ONE krijgt de oud-coach van onder meer PSV, FC Twente en Feyenoord een jaarsalaris van zo'n 400.000.

Bij de KNVB was Rutten in beeld om daar technisch directeur te worden. "Er is ook contact geweest, maar ik heb laten weten dat ik nog op het veld wil staan", aldus de keuzeheer uit Wijchen. Maccabi Haifa stelde eerder dit seizoen Mo Allach al aan als technisch directeur. Hij kwam over van Vitesse.

De 55-jarige Fred Rutten zat sinds een jaar zonder club, nadat hij werd ontslagen bij Al-Shabab in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarvoor coachte hij in Nederland behalve PSV, Twente en Feyenoord ook Vitesse. In Duitsland was Rutten in 2008/09 werkzaam bij Schalke 04.

'Geen verbod, wel regels voor cryptomunten'

Marktpartijen en toezichthouders zien weinig in een verbod op de handel in cryptomunten, maar vinden wel dat er heldere regels voor moeten komen om misbruik tegen te gaan. Dat bleek tijdens een hoorzitting over het onderwerp in de Tweede Kamer.

Jurist Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wees op de vele nieuwe regels waar de financiële markten sinds deze maand aan moeten voldoen. "Dat doen we omdat we mensen willen beschermen", zei hij. Het zou in dat kader vreemd zijn om de handel in bitcoin en andere digitale munten ongereguleerd door te laten gaan, vindt hij.

Daarbij wordt met name gekeken naar De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Probleem daarbij is dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van die organisaties vallen. Wel waarschuwden beide toezichthouders opnieuw voor de grote de risico's van beleggen in die munten.

Bij betere regulering zal Nederland overigens samen op moeten trekken met andere landen, aldus de deskundigen die waren uitgenodigd om de vaste Kamercommissie voor Financiën bij te praten. Zij benadrukten ook in meerderheid dat de blockchain-technologie die aan cryptomunten ten grondslag ligt, hoe dan ook een zeer belangrijke innovatie is in de manier waarop internationaal zaken wordt gedaan.

'Geen verbod, wel regels voor cryptomunten'
'Geen verbod, wel regels voor cryptomunten' (Foto: BuzzT)

Oud-voetballer Van der Leegte vrij uit Amerikaanse cel

Tommie van der Leegte dacht een leuke vakantie te gaan houden in Miami maar de werkelijkheid was anders voor de voormalig voetballer van onder ander PSV, FC Twente en NAC Breda. Omdat Van der Leegte zijn identiteitspapieren niet op orde had werd hij urenlang verhoord en zelfs in een cel opgesloten.

Van der Leegte was vergeten dat een ESTA-formulier nodig was om naar Amerika te reizen dus kort voor vertrek had de Brabander dat nog samen met een stewardess ingevuld. Bij aankomst op de luchthaven van Orlando constateerde de douane vervolgens dat een pagina uit zijn paspoort ontbrak.

Van der Leegte: “Ik wist niet dat mijn zoontje van twee een pagina uit mijn paspoort heeft gescheurd. Daardoor werden ze helemaal gek daar.”

Ook had Van der Leegte niet ingevuld dat hij ooit in Irak was geweest terwijl foto's op zijn mobiele telefoon het tegendeel bewezen.

Van der Leegte: “Kijk als ik dat wel invul, dan mag je Amerika niet in. Mijn paspoort is drie jaar oud en ik ben zes à zeven jaar geleden naar Irak geweest. Ik denk dat ik door een man of vijftien ben verhoord. Tien keer gefouilleerd. Ik moest op een gegeven moment mijn handen in de lucht steken en zweren dat ik de waarheid sprak.”

Na een verhoor van zeven uur werd Van der Leegte afgevoerd naar een gevangenis.

Van der Leegte: “Maar toen begon de ellende. Ik werd in de boeien geslagen, drie kwartier in een busje gezet en toen gingen de poorten van de gevangenis open. Dan gaan die poorten open en dan weet je eigenlijk niet wat je ziet. Dan zit je echt midden in de film. Ik ben eigenlijk de grootste schijterd van heel Nederland en dan zit je daar waar je niet thuishoort. Ik wist bij god niet wat er ging gebeuren. Ik denk dat ik veertien uur geen oog dicht heb gedaan.”

Van der Leegte komt samen met een crimineel in één cel. De Amerikaan toont wel interesse in de oud-voetballer.

Van der Leegte: “Die wou even een gesprekje met me aangaan en dat ging op een manier dat ik dacht: 'Oei, dat is niet goed.' Die liet wel blijken dat hij me wel zag zitten.”

Uiteindelijk wordt Van der Leegte op het vliegtuig terug naar Nederland gezet waarmee het avontuur ten einde komt.

Van der Leegte: “Ik denk dat ik veertig uur niet heb gegeten en geslapen. Je weet niet of ze de waarheid spreken of dat ze je op komen halen. Voor hetzelfde geld laten ze je nog een aantal dagen zitten. Ik ging voor mijn rust naar Miami en dan zit je opeens daar. Voor je gezondheid is het natuurlijk hartstikke slecht en daar maakte ik natuurlijk heel veel zorgen over. Je denkt dan alleen maar aan je familie en aan je kinderen.”

'Nepnieuws fraudeurs op sociale media'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat malafide handelsbedrijven steeds vaker nepnieuws publiceren via sociale media, dat dan door reguliere media wordt opgepikt. De fraudeurs proberen zo bij beleggers betrouwbaar en legitiem over te komen.

De AFM waarschuwde afgelopen jaar voor vijftien zogeheten boilerrooms. Dat zijn bedrijfjes die potentiële beleggers telefonisch benaderen en waardeloze of niet-bestaande aandelen proberen aan te smeren.

Behalve nepnieuws gebruiken fraudeurs ook steeds vaker gefingeerde analyses over bekende aandelen. Ook worden gedupeerden van boilerrooms geregeld gebeld door andere fraudeurs die zich voordoen als juridisch adviseurs die willen helpen om het verloren geld terug te krijgen.

Het aanpakken van boilerrooms is niet eenvoudig, stelt de AFM. De oplichters zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze opereren vaak onder wisselende namen.

'Nepnieuws fraudeurs op sociale media'
'Nepnieuws fraudeurs op sociale media' (Foto: BuzzT)

Chinees woont onder brug om loterijcode te kraken

Een Chinese man woont al een jaar of tien onder een brug. Er wonen wel meer mensen onder bruggen, maar Wang Chengzhou heeft een doel: de code kraken van de loterij, om zo de winnende nummers te kunnen kiezen en stervensrijk te worden. Tot die tijd werkt de beste man zo nu en dan parttime, om in zijn onderhoud te kunnen voorzien.

Dag en nacht zit de 49-jarige Wang aan zijn tafeltje te rekenen. Formules, algoritmes, stapels loten, aantekeningen en wat sigaretten en wijn, het hoort er allemaal bij. Gelukkig is Wang de slechtste niet en gaat hij het met ons delen als het hem eenmaal gelukt is de code te kraken: hij gaat er dan namelijk een boek over schrijven. Sterker nog, hij heeft vier boeken in de planning staan!

Nadat journalisten een praatje met hem gemaakt hadden werd onder meer Wang's 76-jarige moeder opgespoord. Zij vroeg hem thuis te komen, maar dat is hij pas van plan als hij zijn stempel op de wereld van het loterij-onderzoek geplaatst heeft. "Ik heb de algoritmes al gekraakt", zegt hij trots. Het is dus slechts een kwestie van tijd voor we allemaal rijk worden.

Wiskundigen geven Wang overigens vrij weinig kans: "De nummers worden willekeurig gekozen", stelt een professor in duidelijke, maar helaas toch wat deprimerende taal.

Limburgs waterschap laat bevers afschieten

Vijftien jaar geleden werden de eerste bevers in Limburg uitgezet. Nu wordt een aantal van deze beschermde dieren afgeschoten. Het Waterschap Limburg ging daartoe over op een plek waar bevers veel schade op natuur- en landbouwgronden aanrichten en gangen graven in dijken.

Ondanks verzet door milieugroepen en de Partij voor de Dieren (PvdD) is Limburg daarmee de eerste provincie waar bevers worden afgeschoten. Het gaat vooralsnog om een klein aantal. Waar precies wil het schap niet zeggen. In totaal leven in Limburg 650 bevers.

De provincie Limburg maakte in september het doden van bevers mogelijk. In december kreeg het waterschap een machtiging om bevers af te schieten. In januari werd daarmee begonnen. Het waterschap maakt later bekend hoeveel bevers er in totaal zijn afgeschoten.

De PvdD vroeg toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken om in te grijpen en het doden van bevers te verbieden, maar Kamp weigerde dat.

Limburgs waterschap laat bevers afschieten
Limburgs waterschap laat bevers afschieten (Foto: ANP)

Nederland loot Frankrijk en Duitsland in Nations League

Het Nederlands elftal heeft het niet getroffen bij de loting voor de UEFA Nations League. Oranje moet het opnemen tegen Frankrijk en Duitsland.

Nederland was bij de loting, die woensdag is verricht in het Zwitserse Lausanne, ingedeeld in pot 3 van divisie A. Uit pot 1 kwam als tegenstander wereldkampioen Duitsland tevoorschijn en ook uit pot 2 kreeg Oranje de hoogst geplaatste tegenstander, Frankrijk dus. De eerste wedstrijd is in september.

De Nations League is niet de vervanging van de normale EK-kwalificatiereeks, maar in essentie is de competitie bedoeld om af te komen van betekenisloze internationale wedstrijden. Alle landen zijn verdeeld in vier divisies en de winnaars van alle divisies plaatsen zich rechtstreeks voor het EK.

Oranje hoort dus bij divisie A, maar dat verandert als de ploeg laatste wordt in de groep met Frankrijk en Duitsland. Dan volgt degradatie naar de B-divisie.

FOK! Wat een weer: code geel aan de kust

Het is bewolkt en er valt af en toe (mot)regen. In de avond trekt een gebied met buiige regen vanuit het noordwesten het land binnen. Het is zeer zacht met maximumtemperaturen rond 13°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Langs de noordwestkust wordt de wind in de middag enige tijd stormachtig, 8 Bft, met daarbij kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

In de nacht naar donderdag verlaat de regen het oosten van het land, in het zuidoosten kan het echter tot in de ochtend blijven regenen. Elders klaart het op en kan er een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 6°C bij een matige, langs de kust vrij krachtige zuidwestenwind.

Donderdag overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af, plaatselijk kan een bui voorkomen. De wind blijft zuidwestelijk en overwegend matig van kracht. Met een maximumtemperatuur van circa 9°C wordt nog altijd vrij zachte lucht aangevoerd. (Bron: KNMI)

Update 14:15 uur
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het noordelijk kustgebied. Daar zijn de komende uren windstoten mogelijk tot rond 90 km/u, uit een zuid tot zuidwestelijke richting. Elders zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.

Nederland
 

Mist(archief)foto in de buurt van Varsseveld
Mist(archief)foto in de buurt van Varsseveld

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Meegluren met Tinderaars door fout'

Door een fout van Tinder is het mogelijk om stiekem mee te kijken met gebruikers in actie. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zien naar welke profielen iemand kijkt en of hij of zij swipet naar links (afwijzen), naar rechts (geïnteresseerd) of naar boven (heel erg geïnteresseerd). Het is wel nodig om op hetzelfde wifinetwerk als het beoogde slachtoffer te zitten.

Beveiliger Checkmarx heeft de kwetsbaarheid ontdekt. Het probleem is dat de app van Tinder, zowel op iOS als op Android, profielfoto's downloadt via HTTP-verbindingen, die niet beveiligd zijn, en niet via de beschermde HTTPS. Het is zelfs mogelijk om via een omweg schadelijke programma's op de apparaten van gebruikers te krijgen.

Gebruikersnamen en wachtwoorden worden niet onderschept en gebruikers worden ook niet bestolen, zegt Checkmarx. Maar gebruikers kunnen wel gechanteerd worden als iemand ziet wat ze doen.

'Meegluren met Tinderaars door fout'
'Meegluren met Tinderaars door fout' (Foto: BuzzT)

'Engels bod op Feyenoord-spits Jörgensen'

Nicolai Jörgensen staat in de nadrukkelijke belangstelling van Newcastle United. Volgens Engelse media is er al een bod uitgebracht.

Onder meer Sky Sports meldt dat Feyenoord dat eerste bod van tafel heeft geveegd. Welk bedrag The Magpies hebben geboden, is niet duidelijk. Wel zouden de Rotterdammers naar verluidt zo'n 23 miljoen euro voor de Deense aanvaller willen ontvangen.

Jörgensen zou wel eens de duurste aankoop uit de clubhistorie van Newcastle United kunnen worden. Op dit moment is dat record nog in handen van Michael Owen, die in 2005 voor twintig miljoen euro werd overgenomen van Real Madrid. Jörgensen heeft in De Kuip een contract tot medio 2021.

Op St. James' Park moet Jörgensen de aanvalslinie komen versterken in de strijd tegen degradatie. Het team van Rafael Benítez scoorde in de Premier League pas 22 keer in 24 speelronden. Newcastle staat op een veilige vijftiende plek, maar hekkensluiters West Bromwich Albion en Swansea City hebben maar drie punten minder.

Moordenaar maalt slachtoffers door te verkopen gehakt

Uit Canada komt een verhaal waardoor het geloof in de mensheid weer een beetje afneemt. Ene Robert Pickton is daar veroordeeld voor 49 moorden, en de slachtoffers werden verkocht aan onwetende dorpsgenoten...als gehakt.

De varkensboer woonde in een caravan, waar hij nogal eens prostituees uitnodigde. Die eindigden allemaal vol drugs op de slachtbank, waarna ze voer voor de varkens werden. Dat gold niet voor alles, want 'mooie stukken vlees' hield Pickton apart: die gingen de vleesmaler in om zo in het gehakt verwerkt te worden.

Niemand wist uiteraard wat ze nou echt kochten bij de slager en zelfs de politie zat heerlijk van zijn spaghetti te smullen. Daar at hij zelf overigens niet van mee, 'want ik ben geen fan van dat Italiaanse voer', zo zei hij. In 2007 werd de zieke geest al tot levenslang veroordeeld, maar nu zijn meer details over zijn moorden naar buiten gekomen.

Pickton bekende nooit en zat nabestaanden in de rechtbank vierkant uit te lachen. Tegen een celgenoot vertelde hij echter alles en helaas voor hem bleek die celgenoot een undercoveragent. Hij had soep gedronken uit de schedels van slachtoffers en mishandelde hen vreselijk. Pickton had in 1997 al opgepakt kunnen worden, maar de politie lette niet op: een bebloede vrouw werd op het bureau min of meer genegeerd, want men geloofde de rijke varkensboer eerder dan een heroïnehoer, tot men jaren later vriezers vol afgehakte ledematen aantrof bij Pickton thuis.

Dove vrouw klaagt concertpromotor aan

Een dove vrouw heeft in Groot-Brittannië een concertpromotor aangeklaagd omdat er bij een concert van de meidenband Little Mix geen voorziening voor doven was. De vrouw claimt dat zij, en twee andere dove moeders, het optreden - in Sussex - nu niet konden volgen. Van tevoren hadden de vrouwen organisator LHG Live gevraagd om zo'n voorziening, maar dat liep van alle kanten mis, meldt The Telegraph.

Het bedrijf bood de vrouwen een soort tegoedbon aan zodat ze zelf een doventolk konden meenemen, maar dat vonden ze niet voldoende. Toen de vrouw advocaten had ingeschakeld om een rechtszaak te beginnen ging LHG Live er akkoord mee om toch iemand te sturen die de teksten van de band via gebarentaal kon tolken. Maar vervolgens waren de vrouwen weer boos dat die tolk niet zou worden ingezet bij de twee andere acts rond het optreden.

De vrouw is nog steeds verontwaardigd en zet een rechtszaak door. LHG Live laat weten dat ze er alles aan heeft gedaan om de vrouwen een leuk concert te bezorgen.

Dove vrouw klaagt concertpromotor aan
Dove vrouw klaagt concertpromotor aan (Foto: BuzzE)

FC Groningen en Faber na het seizoen uit elkaar

FC Groningen gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De club meldt dat Ernest Faber na dit seizoen vertrekt.

"Beide partijen geven er de voorkeur aan na dit seizoen een andere weg te willen inslaan", schrijft Groningen op de officiële website. Faber heeft dan twee seizoenen het eerste elftal gecoacht. "Die beslissing had ik voor mezelf al genomen. We gaan met elkaar op professionele wijze verder en richten al onze aandacht op een goede tweede seizoenshelft", aldus de 46-jarige coach.

Volgens manager technische zaken Ron Jans is het besluit 'in een prima verstandhouding' tot stand gekomen. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is, daar kunnen beide partijen verder mee. We hebben er alle vertrouwen in dat we de stijgende lijn van de laatste weken – waarin diverse talenten uit de eigen opleiding de kans krijgen zich te profileren – kunnen doortrekken en zijn ervan overtuigd dat we dit seizoen op een goede manier met elkaar kunnen afsluiten."

FC Groningen eindigde vorig seizoen onder leiding van Faber op de achtste plaats in de Eredivisie. Momenteel staat de Trots van het Noorden teleurstellend dertiende. Behalve Faber vertrekt ook zijn assistent Marcel Groninger na dit seizoen. Wie de nieuwe hoofdtrainer wordt, is nog niet bekend.

Activisten Pussy Riot willen asiel in Zweden

Twee activisten van de Russische protestgroep Pussy Riot proberen asiel te krijgen in Zweden. Lusine Dzjanjan, Aleksej Knedljakovski en hun zoontje bevinden zich al zo'n tien maanden in het land, bericht televisiezender SVT. Het duo leeft momenteel in een asielzoekerscentrum.

Het duo zou in hun thuisland zijn bedreigd en mishandeld. Dat gebeurde na een protestactie in Sotsji in 2014. Dzjanjan verloor ook haar baan bij de universiteit van Krasnodar. "Hier hoeven we niet continu bang te zijn", zei Knedljakovski volgens SVT over zijn verblijf in Zweden.

Pussy Riot botst in Rusland regelmatig met de autoriteiten. De groep verstoorde in 2012 met een 'punkgebed' een dienst in de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou. In dat optreden bekritiseerden zij Vladimir Poetin. Twee leden van de groep, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, zaten vanwege het incident bijna twee jaar vast.

Activisten Pussy Riot willen asiel in Zweden
Activisten Pussy Riot willen asiel in Zweden (Foto: ANP)

Gestolen bitcoin-miners teruggevonden

Twee gestolen apparaten om bitcoins mee te winnen, zijn teruggevonden. De machines, zogeheten miners, waren weggehaald uit een schuur in Eindhoven en doken op in een woning in Vlijmen. Een 43-jarige man is opgepakt. Hij wordt verdacht van heling. De dief, van wie hij de apparaten kocht, is nog niet opgespoord. Het is ook nog niet duidelijk waar een derde gestolen apparaat is.

De bitcoin is een virtuele munt die is gebaseerd op een collectief logboek. Alle gebruikers houden alle transacties van iedereen bij. Om alle transacties veilig te verwerken, moeten gecompliceerde wiskundige formules worden opgelost. Daarvoor zijn extreem sterke computers nodig, de miners. Wie zo'n oplossing vindt, krijgt als beloning 12,5 bitcoins. Bij de huidige koers is dat meer dan 110.000 euro waard. Elke tien minuten wordt zo'n bedrag uitgekeerd. Dat maakt het ook aantrekkelijk voor criminelen.

Gestolen bitcoin-miners teruggevonden
Gestolen bitcoin-miners teruggevonden (Foto: BuzzT)

Syrisch drama in Velserbroek: 2 doden

Dinsdagavond zijn in een woning aan de A. le Notrelaan in Velserbroek twee doden aangetroffen. De hulpdiensten rukten massaal uit en ook was er een traumahelikopter opgeroepen maar deze werd al snel gecanceld.

De hulpdiensten troffen in de woning twee dode personen aan en de politie is meteen een onderzoek gestart. Dit heeft de hele nacht geduurd en het eerste lichaam is vanmorgen met een lijkwagen afgevoerd. De politie wil nog geen verklaring geven omtrent de identiteit en doodsoorzaak van de slachtoffers maar buurtbewoners melden dat de woning bewoond werd door een Syrisch gezin. Ook zouden er schoten zijn gehoord.

Update 11:35 uur:

Inmiddels is bekend dat het inderdaad gaat om Syrische vluchtelingen. De slachtoffers zijn een man en een vrouw. Naar verluidt betrok de vrouw een half jaar geleden de woning samen met haar dochtertje. Ook is bekend dat de slachtoffers door schoten om het leven zijn gebracht. Het dochtertje was tijdens het incident niet in de woning aanwezig, zij verbleef in een kinderdagverblijf. Volgens een email die de Velsense burgemeester Frank Dales aan gemeenteraadsleden heeft verstuurd zou het gaan om huiselijk geweld.

Update 12:40 uur:

De slachtoffers zijn een 25-jarige vrouw uit Velserbroek en een 41-jarige man uit Tilburg. De politie gaat uit van een incident in de relationele sfeer waarbij de man eerst de vrouw om het leven bracht en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd. Eerder op de avond is de politie op een melding van ruzie in de woning afgekomen maar hebben toen niets verdachts kunnen constateren. Bij de tweede melding zijn zij de woning binnengegaan en werden de ontzielde lichamen aangetroffen.

Onana: "Niet zomaar weg bij Ajax"

André Onana heeft het prima naar zijn zin bij Ajax. De keeper is dan ook nog niet van plan om de Amsterdammers te verlaten.

Ajax nam de nu 21-jarige doelman in de zomer van 2015 over van Barcelona, waar hij weinig toekomst dacht te hebben. "Bij Ajax zag ik veel meer perspectief en we hadden kort daarvoor in de Youth League op De Toekomst gespeeld. Die omstandigheden trokken me wel en de club had een goede naam", vertelt Onana aan Voetbal International.

De Kameroener stelt dat Ajax 'heel goed' voor hem is. "Ik ben de mensen bij Ajax dankbaar en heb nog geen moment spijt gehad van mijn overstap naar Amsterdam. Daarom ben ik ook heel kritisch. Ik zal Ajax niet zomaar verlaten." Zijn contract bij Ajax verloopt in de zomer van 2021.

Onana zegt veel op te steken van Edwin van der Sar, met wie hij regelmatig over het keepersvak praat. "Als kind was ik fan van de Premier League, Van der Sar was een grootheid in het doel. Zijn rust en manier van keepen spraken me altijd aan. Voor mij is het een eer met hem over het vak te praten en dan probeer ik heel goed te luisteren."

'KNVB heeft drie kandidaten voor bondscoach'

De KNVB heeft drie serieuze kandidaten op het oog die de opvolger kunnen worden van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal.

Dat meldt De Telegraaf. Ronald Koeman is volgens het dagblad favoriet voor de functie en de andere twee opties zijn Frank de Boer en Peter Bosz. Zij zijn alledrie momenteel beschikbaar, omdat ze eerder dit seizoen werden ontslagen bij respectievelijk Everton, Crystal Palace en Borussia Dortmund.

Naar verluidt kunnen de financiën echter een obstakel zijn. De Boer kreeg in Londen zijn contract afgekocht, maar Koeman en Bosz krijgen nog elke maand tonnen op hun bankrekening gestort. En dat stopt als ze een andere baan vinden. Het duo verdiende vier keer het salaris dat ze als bondscoach kunnen krijgen, terwijl De Boer ruim het dubbele kreeg van het KNVB-salaris.

Verder is de KNVB ook nog steeds op zoek naar een technisch directeur. Ook die zoektocht is lastig, omdat kandidaten met voldoende kennis en bagage niet staan te springen. Martin van Geel (Feyenoord) en Max Huiberts (AZ) verdienen bij hun clubs veel meer dan ze bij de KNVB kunnen krijgen. Marcel Brands verdient bij PSV zelfs zes ton en hij richt zich meer op de Premier League. Personen als Co Adriaanse en Wim Jonk zijn bovendien te oud of te onervaren.

Een Munch voor het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft een belangrijke aankoop gedaan. Het betreft het portret Felix Auerbach dat de Noorse schilder Edvard Munch in 1906 maakte in opdracht van de Duitse natuurwetenschapper Auerbach. Het werk werd gisteren, op de 74e sterfdag van Munch, voor het eerst aan het publiek getoond. Het schilderij is het enige portret van Munch in een Nederlandse collectie en het is tevens de eerste keer dat het schilderij in Nederland te zien is. 

Het schilderij is kenmerkend voor het oeuvre van Munch en past prima in de collectie van het Van Gogh Museum. Zowel het werk als de levens van Van Gogh en Munch vertonen overeenkomsten. “Dat wij onze collectie nu hebben kunnen verrijken met een prachtig schilderij van Munch, waarin zijn affiniteit met Van Gogh ook nog eens duidelijk zichtbaar is, is de vervulling van een langgekoesterde droom.” aldus Axel Rüger, directeur van het museum.

Munch & Van Gogh
Van Gogh en Munch worden vaak in één adem genoemd. Munch koesterde, volgens het museum, een grote bewondering voor Van Gogh, wiens werk hij rond 1890 leerde kennen. Net als Van Gogh streefde hij naar modernisering van de kunst. Beiden ontwikkelden een expressieve en kleurrijke beeldtaal om uiting te geven aan de universele emoties van het menselijk bestaan, waarbij Munch op onconventionele wijze met zijn materiaal en technieken experimenteerde. 

De aankoop van dit werk is mede mogelijk gemaakt door de steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt,  het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de leden van The Yellow House (de weldoeners van het museum).

Nibb-it, moderator van C&H en TTK op het forum: "Eindelijk is een van Munch's portretten op topniveau permanent in Nederland te zien. Bravo."

Felix Auerbach door Munch (Foto: ANP)
Felix Auerbach door Munch (Foto: ANP)

Manchester City betaalt 65 miljoen euro voor Laporte

Manchester City gaat Aymeric Laporte deze maand vastleggen. De 23-jarige verdediger heeft bij Athletic Club verteld dat hij wil vertrekken.

Laporte is met Manchester City tot een principe-akkoord gekomen om vóór het einde van deze transferperiode over te komen vanuit Bilbao, weet Goal te melden. Zoals Goal dinsdag al berichtte, zijn de Engelsen bereid om de clausule van de transfersom van 65 miljoen euro te activeren.

Verdere ontwikkelingen volgen woensdag, en de verwachting is dat de transfer snel is afgerond nu Laporte zijn werkgever heeft verteld dat hij heel graag naar City wil. In de zomer van 2016 kwam hij ook al tot die conclusie, maar toen zag de Fransman toch af van een overstap. Bij City waren ze daar niet zo blij mee.

Nu, anderhalf jaar later, heeft de koploper van de Premier League echter vertrouwen dat Laporte vastberaden is om toch naar het Etihad Stadium te komen. Athletic Club zal waarschijnlijk niet omlaag willen qua transfersom, maar City vindt het geen probleem om de genoemde afkoopsom te betalen.

The Blues hopen zich deze transferperiode ook nog te versterken met Fred van Shakhtar Donetsk. City is daarover nog in onderhandeling met de Oekraïense club.

NBA: LeBron doorbreekt magische grens en feliciteert zichzelf als eerste

Basketballer LeBron James heeft als zevende speler in de NBA-geschiedenis de grens van 30.000 punten doorbroken. De small forward van de Cleveland Cavaliers deed dat in het duel met de San Antonio Spurs, die de Cavs wel verloren: 114-102.

De 33-jarige James had in zijn 1107e duel zeven punten nodig om de grens te doorbreken en met een goede seconde op de klok in het eerste kwart gooide hij nummer 30.001 door de basket. James is ruim een jaar jonger dan Kobe Bryant, die met 34 jaar de jongste speler was die de magische grens doorbrak.

Kareem Abdul-Jabbar gaat met 38.387 punten aan de leiding in de NBA, met 36.928 komt alleen Karl Malone enigszins in de buurt. Bryant (33.643), Michael Jordan (32.292) en Wilt Chamberlain (31.419) en de 39-jarige Duitser Dirk Nowitzki (30.837) zijn de volgende spelers waar James zich op kan richten, waarbij alleen Nowitzki nog actief is.

Overigens was James de eerste die zichzelf feliciteerde. Dat deed hij namelijk voor de wedstrijd al via Instagram, waar hij een foto van zichzelf als collegespeler van de Notre Dame Fighting Irish plaatste, met een begeleidende felicitiatie.

Uitslagen NBA dinsdag
Orlando Magic - Sacramento Kings 99-105
Oklahoma City Thunder - Brooklyn Nets 109-108
San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 114-102
Golden State Warriors - New York Knicks 123-112
Los Angeles Lakers - Boston Celtics 108-107

'King James' doorbreekt de grens van 30.000 punten (Bron: YouTube)

EO-ers neuken vaker dan niet-EO-ers

Leden van christelijke omroep EO blijken vaker van bil te gaan dan mensen die daar geen lid van zijn. Deze weliswaar niet megabelangrijke, doch opmerkelijke statistiek werd naar buiten gebracht door EO-man Thijs van den Brink.

Uit een onderzoek bleek vorige week dat Nederlanders tussen de lakens steeds minder tekeer gaan. Mensen van 25 jaar en ouder die een relatie hebben, doen het gemiddeld niet meer dan drie keer maand, een uitermate teleurstellende frequentie, hoewel wij daar als FOK!kers alsnog gruwelijk jaloers op zijn.

Van den Brink zegt dat hij een strenge column wilde gaan schrijven, want we moeten toch vooral meer seks gaan hebben: het is gezond, hartstikke leuk, het helpt met de binding in een relatie en voor de bevolkingscijfers is het ook niet verkeerd. Maar wat blijkt nou? Uit een onderzoek onder EO-leden van vorig jaar bleek dat zij gemiddeld 'minimaal drie tot vier keer per maand' aan 'seksuele intimiteit' deden.

Daarmee neuken de omroepleden de niet-EO-ers dus volledig onder de tafel, want, zo legt Van den Brink duidelijk uit, 'minimaal drie tot vier keer per maand' is toch echt meer dan 'niet meer dan drie keer per maand.' Een complimentje voor onze EO-landgenoten dus en voor een ieder die er geen lid van is: kruip er nog eens op, want niet alleen die cijfers moeten omhoog.

John Cena in Duke Nukem-verfilming Michael Bay

Drie explosieve namen in één zin: 's werelds populairste showworstelaar John Cena zal mogelijk de hoofdrol vertolken in een verfilming van gamelegende Duke Nukem. Volgens Hollywood Reporter is Cena in gesprek met Paramount en Platinum Dunes, de productiemaatschappij van Michael 'schieten-tieten-helikopters' Bay.

Een specifieke regisseur is nog niet aangewezen, en ook naar een scenarioschrijver wordt nog gezocht. Een verfilming van de klassieke shooter zat al langer in de pijplijn, maar pas recent zijn de rechten door Paramount overgenomen van Gearbox Software dus nu lijkt er schot in de zaak te komen. 

Het is niet de eerste keer dat Cena een uitstapje naar Hollywood maakt. Zo was hij eerder al te zien in Daddy's Home 2 en zal hij tevens verschijnen in Michael Bays Transformers-spinoff Bumblebee. Voor wat betreft alter-ego en voorkomen lijkt John Cena in ieder geval geknipt voor de rol van de politiek-incorrecte, sigaarrokende, alien-slopende Duke Nukem.

Teamplay in Black Clover: Quartet Knights

Bandai Namco heeft een trailer voor de op de anime gebaseerde game Black Clover: Quartet Knights uitgebracht waarmee de gamemodus Zone Control uitgelegd wordt.

Teams hebben een bepaald gebied om te behouden. Zolang er iemand in dat gebied staat wordt de magie-meter gevuld. Hoe meer teamleden er in staan, hoe sneller die meter vult. Maar daarmee neem je dan ook het risico dat de tegenstanders voluit in de tegenaanval gaan. Samenwerken is dus wat taktischer, zodat de strijd niet op een punt blijft.

Black Clover: Quartet Knights komt in 2018 uit op PlayStation 4 en pc.

Fat Joe woest op Donald Trump

Donald Trump hoeft niet op sympathie van Fat Joe te rekenen. De rapper haalt in zijn nieuwe nummer Pick It Up uit naar Trump en start de track met de woorden: "Fuck Trump". De reden van Fat Joe's woede zijn de woorden die de Amerikaanse president uitsprak over de zogenaamde 'shithole countries' in Afrika en Haïti. Ook is Fat Joe boos dat Trump 'zijn' Puerto Rico in de steek heeft gelaten nadat de inwoners bijna alles kwijtraakten na Orkaan Maria. Dit meldt Buzzfeed.

De rapper, wiens echte naam Jose Cartagena is, is zeer begaan met zijn thuisland en heeft zich actief ingezet om de bevolking te helpen. Zo regelde hij dat er water en eten verscheept werd naar het eiland, waar de bewoners inmiddels al maanden zonder elektriciteit en stromend water zitten.

Cartagena is niet de enige rapper die een hekel heeft aan Trump. Zo sprak Jay-Z zich al eerder negatief over de president uit: "Die man heeft geen enkele beschaving, ik heb niets dan disrespect voor hem."Ook Eminem is geen fan van de 'commander-in-chief'; hij liet zich vorig jaar in een freestyle rap gaan en uitte hierbij zijn negatieve gevoelens over Trump en zijn beleid. De rap ging viral en werd wereldwijd miljoenen keren bekeken.

Fat Joe woest op Donald Trump
Fat Joe woest op Donald Trump (Foto: BuzzE)

Neil Diamond heeft Parkinson

Neil Diamond heeft Parkinson. Nadat hij bekendmaakte te lijden aan de ziekte, is hij overspoeld met steunbetuigingen vanuit de hele wereld. Vanuit Australië en Nieuw-Zeeland, waar Diamond het laatste gedeelte van zijn jubileumtournee zou spelen, zijn veel berichten binnengekomen waarin mensen zeggen het geld van hun concertkaartje, dat teruggestort is, te zullen doneren aan goede doelen zoals onderzoek naar Parkinson, de dierenbescherming en slachtoffers van de branden. Dit lieten Neil en zijn vrouw Katie via Twitter weten.

"Wow, deze berichten zijn echt geweldig! Mijn vertrouwen in de mensheid is volledig hersteld dankzij al deze lieve reacties, bedankt allemaal!" schrijft Katie. Neil retweette de post van zijn vrouw en schreef erbij: "Dit bezorgt mij een glimlach. Ontzettend bedankt allemaal voor jullie support en medeleven, dat doet me goed."

De zanger maakte via een verklaring op zijn website bekend dat hij ziek is. "Met tegenzin en teleurstelling moet ik aankondigen dat ik mijn concertreeks moet beëindigen. Het was een eer om de afgelopen 50 jaar mijn shows voor een publiek te spelen." Diamond is niet van plan helemaal te stoppen met zijn muziek. "Ik wil nog heel lang actief blijven met schrijven, opnemen en andere projecten."

In zijn vijftigjarige carrière scoorde Diamond 38 hits. Hij is een van de bestverkopende muzikanten aller tijden. Eerder deze maand werd bekend dat hij dit jaar de Lifetime Achievement Award zal ontvangen van The Recording Academy, de organisator van de Grammy's.

Neil Diamond dankbaar voor steun
Neil Diamond dankbaar voor steun (Foto: BuzzE)

Een derde meer treinstoringen in 2017

De Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar 117 storingen die grote hinder tot gevolg hadden. Dat zijn er ongeveer een derde meer dan in 2016. Toen waren er 88 grote storingen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de NS na berichtgeving door het AD. Van storingen met grote hinder is sprake als treinen samen minstens 25 uur vertraging hadden of dat zeker 25 treinen niet reden. Het gaat onder meer om problemen met het materieel.

Over de oorzaak van de storingen kon de NS niet veel zeggen. "De analyse van de storingen is er nog niet. Die hebben we wel bij de presentatie van ons jaarverslag op 1 maart", aldus de zegsman.

Een derde meer treinstoringen in 2017
Een derde meer treinstoringen in 2017 (Foto: ANP)

AFM zet data-analyse in tegen misbruik

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dit jaar meer gebruikmaken van data-analyse om beleggers te beschermen. Recent herziene Europese regels bieden daar meer mogelijkheden toe, zo laat de toezichthouder weten in een toelichting op zijn agenda voor dit jaar.

De aangepaste zogeheten Mifid II-regels zorgen ervoor dat de AFM over veel meer gegevens van aanbieders op de financiële markten kan beschikken. Daardoor wordt het zinvoller om grote hoeveelheden data te analyseren om misbruik op te sporen.

Volgens financiële waakhond zijn er dit jaar drie trends die zorgen voor extra risico's voor financiële marken en consumenten. Dat zijn: toenemende digitalisering, de aanhoudend lage rente en de vervaging van de grenzen van de financiële markten. Daardoor komen er bijvoorbeeld nieuwe online producten bij die soms erg riskant zijn, maar met allerlei marketingtrucs aan de man worden gebracht.

AFM zet data-analyse in tegen misbruik
AFM zet data-analyse in tegen misbruik (Foto: ANP)

Sevilla via Atlético naar halve finales Copa del Rey

Sevilla staat in de halve finales van de Copa del Rey. Een week eerder werd Atlético Madrid in eigen huis met 1-2 verslagen, in Sevilla won de ploeg opnieuw: 3-1. Sergio Escudero tekende na welgeteld 24 seconden al voor de openingstreffer voor Sevilla, maar nog geen kwartier later schoot Antoine Griezmann de gelijkmaker op fraaie wijze binnen. 

Beide ploegen lieten kansen op een voorsprong liggen, maar kort na rust was het voor Sevilla dan toch raak: Éver Banega benutte een strafschop. Atlético bleef aanvallen en domineerde de wedstrijd, maar Pablo Sarabia werkte ruim tien minuten voor tijd uit een counter de 3-1 achter Atlético-keeper Miguel Moya. Coach Diego Simeone vond het allemaal niks, protesteerde en werd naar de tribunes gestuurd.

Manchester City na nieuwe zege naar finale EFL Cup

Manchester City heeft zich dinsdagavond als eerste ploeg geplaatst voor de finale van de EFL Cup. Bristol City werd wederom verslagen.

The Citizens gingen de wedstrijd in met een 2-1 voorsprong, overgehouden aan de eerste wedstrijd tussen beide ploegen van twee weken geleden. Ten opzichte van de competitiewedstrijd van zaterdagavond tegen Newcastle United (3-1 winst) had Josep Guardiola twee wijzigingen doorgevoerd, Claudio Bravo en Bernardo Silva vervingen Ederson en Raheem Sterling.

Bristol City, dat vijfde staat in de Championship, bood goed partij in de eerste helft, maar slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. Twee minuten voor rust deed de thuisploeg de 0-1 cadeau. Een verdediger liet zich op de achterlijn in het strafschopgebied te makkelijk aftroeven door Bernardo Silva en de bal kwam voor de voeten van Leroy Sané en de Duitser schoot via een voet van een verdediger raak.

Direct na rust gooide Sergio Agüero, die zaterdagavond nog een hattrick scoorde, de wedstrijd in het slot. De Argentijn werd bediend door Kevin De Bruyne en hij bleef koel in de afronding: 0-2. Toch slaagde de thuisploeg er na 64 minuten in om terug te komen in de wedstrijd. Jamie Paterson bediende Marlon Pack met een uitstekende voorzet en de middenvelder liet Bravo met zijn kopbal kansloos: 1-2.

De wedstrijd leek in wederom een zege 1-2 voor de koploper van de Premier League te eindigen, maar in de blessuretijd slaagde Bristol City er via Aden Flint in om gelijkmaker op het scorebord te zetten. Toch zou dat niet de eindstand betekenen. Uit een razendsnelle counter bepaalde De Bruyne de eindstand op 2-3. Manchester City neemt het in de finale van de EFL Cup op tegen Arsenal of Chelsea. Beide ploegen staan woensdagavond tegenover elkaar voor de tweede ontmoeting nadat de heenwedstrijd in 0-0 was geëindigd.

TU Eindhoven stopt subsidie corps na seksisme

De Technische Universiteit Eindhoven heeft de subsidie van het Eindhovens Studenten Corps opgeschort na meldingen van een vrouwonvriendelijk carnavalsthema van een dispuutfeest. De studentenvereniging heeft het evenement afgelast.

Het dispuut Aleph had voor het jaarlijkse carnavalsfeest met als thema 'de wil van een vrouw doet er #nietoo' bedacht en een uitnodiging met die titel op Facebook geplaatst. Die is inmiddels verwijderd.

De vereniging werd door het bestuurscollege van de TU op het matje geroepen en heeft haar excuses aangeboden, zo meldt zij op de website. Het betreffende dispuut is door het corps geschorst van alle activiteiten. "De vereniging is bijzonder ontstemd over de gang van zaken en stelt met klem dat een dergelijk thema niets te maken heeft met de normen en waarden waar het Eindhovens Studenten Corps voor staat", laat zij in een verklaring weten.

Eerder deze maand had de Erasmus Universiteit Rotterdam de relatie met studentenvereniging RSC/RVSV met onmiddellijke ingang opgeschort naar aanleiding van "grensoverschrijdend gedrag" tijdens de kennismakingstijd. De Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht schortten ook al hun bijdragen aan de studentenvereniging voor vrouwen UVSV op naar aanleiding van de uitzending van het programma Rambam, dat er ontgroeningsincidenten had gefilmd.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen hadden in september na een incident studiebeurzen van de bestuursleden van studentenvereniging Vindicat stopgezet. De verenging was eerder in opspraak gekomen na geweld tijdens de ontgroening van aspirant-leden.

TU Eindhoven stopt subsidie corps na seksisme
TU Eindhoven stopt subsidie corps na seksisme (Foto: ANP)

Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan

Maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt zijn werkgever Deliveroo aan. Deliveroo wil vanaf 1 februari alleen nog met zelfstandige bezorgers werken, niet meer met vaste contracten.

Ferwerda wil gewoon in loondienst blijven. Hij vreest als schijnzelfstandige te worden behandeld. Hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen door een zogenoemde crowdfundingsactie van de PvdA. Met het proces hoopt hij meer rechten af te dwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zegt heel blij te zijn de fietskoerier te kunnen steunen in diens strijd. "Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico's voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo."

Hij hoopt dat door de rechtszaak bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte. ,,Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet", aldus Van Dijk.

De PvdA wist dankzij bijna vierhonderd donaties ruim 7000 euro op te halen voor de rechtszaak van Ferwerda.

Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan
Maaltijdbezorger klaagt Deliveroo aan (Foto: ANP)

Paris Hilton op zoek naar gestolen hondje

Paris Hilton heeft een oproep op social media gedaan, waarin ze haar vrienden helpt hun gestolen hondje terug te vinden. Het bevriende stel looft een beloning van 10.000 dollar uit aan degene die het dier veilig thuisbrengt. Het beestje, genaamd ChooChoo was een cadeau van Paris en haar moeder Kathy aan de eigenaresse Rayni Romito Williams en haar echtgenoot.

Op de beveiligingsbeelden is te zien hoe het hondje de oprit afloopt en een onbekende vrouw het dier oppakt. ChooChoo is gechipt en zou dus te traceren moeten zijn. De reacties op de camerabeelden zijn niet mis. Zo wordt Rayni ervan beschuldigd onzorgvuldig te hebben gehandeld, door de poort naar de straat open te laten staan. "Je hond had zo onder een auto kunnen komen! Dit is je eigen schuld," zegt iemand. "Die dame op camera heeft je hond gered van een levensgevaarlijke situatie, je mag juist blij zijn dat er nog iemand op het dier let!" aldus een ander.

Vooralsnog is het diertje nog niet terug bij de rechtmatige eigenaren.

Paris Hilton op zoek naar gestolen hondje
Paris Hilton op zoek naar gestolen hondje (Foto: BuzzE)

Toys 'R' Us sluit 180 winkels VS

De geplaagde speelgoedverkoper Toys 'R' Us sluit in de VS circa 180 winkels. De sluiting is onderdeel van het reddingsplan om onder een faillissement uit te komen. De Amerikaanse speelgoedketen raakte in de problemen door hoge schulden en afnemende verkopen.

De sluiting van 20 procent van het Amerikaanse winkelbestand, een stap die nog goedkeuring van de rechter vereist, komt vier maanden na de aanvraag van faillissementsbescherming door de keten. De bedoeling is dat de eerste winkels volgende maand hun deuren zullen sluiten.

Eerder was al bekend dat Toys 'R' Us aan een doorstart werkte. In de nieuwe formule van de keten zullen minder artikelen worden aangeboden in de winkels. Toys 'R' Us heeft wereldwijd 1600 winkels die werk bieden aan 60.000 werknemers. In Nederland heeft het bedrijf veertien winkels.

Toys 'R' Us sluit 180 winkels VS
Toys 'R' Us sluit 180 winkels VS (Foto: ANP)

Aanval op hulporganisatie in Oost-Afghanistan

Bij een aanval op een kantoor van de internationale hulporganisatie Save the Children zijn woensdag meer dan tien mensen gewond geraakt in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad. Het doelwit is een van de grootste hulpcentra van het land waar ongeveer honderd mensen werken.

Een zelfmoordterrorist blies zich voor de ingang op en even later drongen gewapende mannen schietend binnen. Het is onduidelijk tot welke extremistische groep de aanvallers hoorden. In de regio zijn de Taliban actief, net als een klein groepje terroristen die zichzelf tot Islamitische Staat rekent. Veiligheidstroepen proberen de aanvallers uit te schakelen.

Afgelopen weekeinde vielen Taliban een groot hotel in de hoofdstad Kabul aan. Daarbij zijn zeker twintig mensen gedood.

Aanval op hulporganisatie in Oost-Afghanistan
Aanval op hulporganisatie in Oost-Afghanistan (Foto: ANP)

Aantal griepgevallen weer gestegen

De griepepidemie, waar veel Nederlanders sinds half december last van hebben, breidt zich langzaam uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 105 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is een stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 91 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 83.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de zesde week op rij boven deze epidemische grens. Huisartsen zien volgens het Nivel vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen.

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Het Nivel baseert zich op cijfers van meer dan veertig huisartsenpraktijken door het land.

Aantal griepgevallen weer gestegen
Aantal griepgevallen weer gestegen (Foto: ANP)

Frans proces over aanslagen Parijs van start

Woensdag begint het eerste proces in Frankrijk met betrekking tot de bloedige terroristische aanslagen in Parijs van 13 november 2015. De man die daders onderdak bood in de voorstad Saint-Denis, Jawad Bendaoud, moet zich met twee andere beklaagden voor de rechter verantwoorden.

Door blokkades van protesterend gevangenispersoneel leek het woensdag niet zeker dat Bendaoud van de gevangenis in Fresnes naar de rechtszitting zou kunnen worden gebracht, maar de oproerpolitie heeft de ingang van het huis van bewaring in Fresnes vrijgemaakt. Franse cipiers betogen al tien dagen onder meer met blokkades van tientallen penitentiaire inrichtingen. Ze eisen veiligere werkomstandigheden, meer loon en meer personeel. Onderhandelingen tussen bonden en de werkgever zijn dinsdag weer mislukt.

Frans proces over aanslagen Parijs van start
Frans proces over aanslagen Parijs van start (Foto: ANP)

Meer dan helft Duitsers vreest misbruik data

Meer dan de helft van alle Duitsers vreest dat gegevens op internet misbruikt worden. Uit een enquête uitgevoerd door YouGov en Sinus blijkt dat 56 procent van de ondervraagden betwijfelt of hun privégegevens goed genoeg beschermd zijn. Bijna een even grote groep (55 procent) heeft ook het gevoel geen controle over de eigen gegevens op internet te hebben.

Een overgrote meerderheid van 93 procent van de 2048 ondervraagden liet weten dat ze de bescherming van hun gegevens belangrijk vinden. Een ruime meerderheid (64 procent) vindt ook dat het onderwerp niet genoeg aandacht krijgt.

Internetgebruikers geven ook aan dat ze zichzelf proberen te beveiligen. Zo zei het overgrote deel van de ondervraagden (86 procent) dat ze de online-accounts met minstens twee verschillende wachtwoorden beschermen. Slechts twee procent gaf aan overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Meer dan helft Duitsers vreest misbruik data
Meer dan helft Duitsers vreest misbruik data (Foto: BuzzT)

Halep en Kerber doodsimpel naar halve finales Australian Open

Tennissters Simona Halep en Angelique Kerber staan tegenover elkaar in de halve finales van de Australian Open. De bij een kwartfinales van een Grand Slam toch wel te verwachten inspanning kwam er voor beiden niet: Karolina Pliskova en Madison Keys konden geen partij bieden.

Wereldranglijstaanvoerster Halep speelde tegen de als zesde geplaatste Pliskova. De Tsjechische begon nog uitstekend, brak Halep en kwam op 3-0, maar vanaf dat moment ging het fout. De Roemeense brak Pliskova drie keer op rij en won de set, waarna de Tsjechische in set twee maar twee games wist te winnen: 6-3, 6-2.

De als 21e geplaatste Kerber kreeg nog een stuk minder tegenstand van de Amerikaanse Keys (17). De Duitse brak gelijk twee keer en kwam geen enkel moment in de problemen, waardoor ze de partij in krap vijftig minuten af kon maken: 6-1, 6-2. 

Halep staat voor het eerst in de halve finales in Melbourne en hoopt haar eerste Grand Slam-toernooi te winnen. Kerber pakte de titel in 2016, haar eerste van tot nu toe twee Grand Slam-eindzeges.

Crashed Ice-seizoen begint met spectaculaire finale

In het Amerikaanse St Paul is in het weekeinde het Red Bull Crashed Ice-seizoen van start gegaan. Voor wie er niet bekend mee is, het format is simpel: in heats van vier gaat men op schaatsen naar beneden over een parcours vol bochten en obstakels, wie als eerste beneden is wint.

De finale bij de mannen werd een bijzonder spectaculaire. Regerend tweevoudig wereldkampioen Cameron Naasz uit de VS was aanwezig, net als zijn rivaal en goede vriend Scott Croxall uit Canada - wiens broer Kyle verrassend vroeg uitgeschakeld werd. Michael Iulianello uit de VS was eveneens wat verrassend aanwezig en ook de Oostenrijkse oud-wereldkampioen Marco Dallago meldde zich in de finale.

Naasz kende de beste start en achter hem ging het fout in de eerste bocht, waar alleen Iulianello hem kon volgen. Croxall kwam op het voorlaatste rechte stuk echter op enorme snelheid voorbij Iulianello, waarna Naasz na de double kicker onderuit ging. Croxall leek de winst zo te pakken, maar in de laatste, zeer verraderlijke bocht verkeek hij zich op de sprong en ging hij tegen het ijs, net als Iulianello. Dallago opende het seizoen zo plotseling met de winst, voor Iulianello, Naasz en Croxall.

De vrouwenfinale ging tussen regerend wereldkampioene Jacqueline Legere uit Canada en haar landgenote Myriam Trepanier, de Amerikaanse Amanda Trunzo en de Oostenrijkse oud-shorttracktopper Veronika Windisch. Al snel was duidelijk dat het tussen Legere en Trunzo ging en het was de Amerikaanse die de sterkste bleek, terwijl Windisch de strijd om plek drie won van Trepanier.

Op zaterdag 3 februari gaat Crashed Ice verder in het Finse Jyväskylä, wat net als St Paul als het goed is live te zien zal zijn bij Ziggo Sport.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Blizzard World toegevoegd aan Overwatch

Blizzard heeft gisteren een grote update doorgevoerd voor Overwatch. De update voegt de nieuwe Hybrid-map Blizzard World toe, die al op Blizzcon 2017 was onthuld. Daarnaast zijn er ruim honderd nieuwe cosmetics toegevoegd om te verzamelen.

De cosmetics staan in het teken van diverse Blizzard-games. Denk aan een Butcher-outfit voor Roadhog of een Nova-outfit voor Widowmaker. Verder zijn er een aantal sprays, emotes en highlight intros toegevoegd. Deze cosmetics zijn beschikbaar in de basis-lootbox van de game en zijn dus permanent verkrijgbaar.

Een selectie hiervan vind je in de video hieronder.

Storm Chaser Joel Taylor overleden

Zojuist is bekend geworden dat Joel Taylor op 38-jarige leeftijd is overleden. Velen van jullie zullen bij het lezen van de titel denken: wie???  Het gaat in dit geval dus om de van tv bekende Joel Taylor. Hij was alom bekend in de serie 'Storm Chasers' die jarenlang bij Discovery Channel te zien is geweest waar hij samen met de nog bekendere Reed Timmer op tornado's aan het jagen was. 

Samen met Reed was hij elk jaar weer op pad om met hun voertuig, de Dominator, om tornado's te onderscheppen. In de eerste jaren voor het beeldmateriaal, de kick en de adrenaline. In de laatste jaren waren ze ook steeds meer wetenschappelijk bezig om bijvoorbeeld tijdens hun chase sondes af te schieten die dan hopelijk in tornado's terecht kwamen waarbij de data wetenschappers hopelijk meer inzicht zou geven hoe tornado's ontstaan. Mogelijk om daarmee deze gevaarlijke dingen te voorspellen en mensen eerder te kunnen waarschuwen. De laatste tijd ging Joel met name met zijn vader op pad om daarmee ook op stormen te jagen.

Het is niet de eerste keer dat een team van de populaire Discoveryserie wordt getroffen door noodlot. In 2013 kwam bij een enorme tornado bij Reno  (Texas) het voltallige Team Twistex om toen een tornado plotseling hun pad kruiste. Reed Timmer geeft via de media aan kapot te zijn van het verlies van zijn collega en goede vriend. De doodsoorzaak is vooralsnog onbekend maar zou niet 'chase-gerelateerd' zijn.  Rust in vrede Joel... dat je je dromen in het hiernamaals mag najagen...

'Professor' Chung naar halve finales Australian Open

Tennisser Chung Hyeon heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Australian Open. De 21-jarige was al de eerste Zuid-Koreaan ooit in de kwartfinales van een Grand Slam en is dan ook weinig verrassend eveneens de eerste halve finalist uit het land ooit.

Chung, die onder meer Alexander Zverev en Novak Djokovic versloeg, stond tegenover een andere verrassing: de Amerikaan Tennys Sandgren, bedwinger van Dominic Thiem. Voor Sandgren werd het echter een lastige opgave en alleen in set twee kon hij het Chung echt moeilijk maken.

Professor Chung - door coach Nick Bollettieri zo genoemd vanwege zijn kenmerkende bril - kwam in de tweede set op 3-5 achter, maar sloeg zich naar een tiebreak en won die. In set drie twijfelde de Zuid-Koreaan even, maar op het zesde matchpoint maakte hij het dan toch af: 6-4, 7-6 (5), 6-3.

In de halve finales speelt Chung tegen Roger Federer of Tomas Berdych.

De laatste game had nogal wat voeten in de aarde (Bron: YouTube)

Democraten trekken steun voor grensmuur in

De Democraten hebben dinsdag hun steun voor de financiering van de door president Trump beloofde grensmuur met Mexico ingetrokken. In de onderhandelingen over de overheidsfinanciering zouden de Democraten steun voor de muur hebben aangeboden in ruil voor een oplossing in het immigratievraagstuk.

Een dag nadat de sluiting van de overheidsinstanties was opgeheven, liet de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, weten dat het aanbod om tot een akkoord over de financiering van de grensmuur te komen van tafel was. Volgens Schumer had de president zich niet gehouden aan afspraken om een oplossing te vinden voor immigranten die vallen onder de DACA-regeling.

Trump reageerde dinsdagavond laat via Twitter. "Huilende Chuck Schumer begrijpt natuurlijk, zeker na zijn vernederend verlies, dat als er geen muur komt, er ook geen DACA-regeling zal zijn."

Democraten trekken steun voor grensmuur in
Democraten trekken steun voor grensmuur in (Foto: ANP)

Nu al warmste 24 januari ooit gemeten in Nederland

In De Bilt werd het om 6:50 uur 12,2 graden. Daarmee is het nu al in de vroege ochtend de warmste 24 januari sinds het begin van de metingen. Het vorige record stond op 12,1 graden, gemeten in 1960. Het warmt komende uren verder op. Vanmiddag wordt het in De Bilt 14 graden. In het zuidoosten kan het op grote schaal ruim 15 graden worden! Het is daarbij overwegend grijs met soms regen of motregen en er staat een stevige zuidwester. In het noordwestelijk kustgebied waait het stormachtig met later vanmiddag kans op zware windstoten van 90 km/uur.

De stevige zuidwestenwind is verantwoordelijk voor de aanvoer van de bijzonder zachte lucht. In hoog tempo is deze relatief warme lucht, afkomstig vanaf de Azoren, over ons land uitgestroomd. In heel West-Europa is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Aan de Spaanse Costa’s werden afgelopen dagen zelfs zomerse temperaturen van 25 graden of meer genoteerd. Ook voor Spanje is dat hartje winter zeer ongebruikelijk.

Vanavond passeert vanuit het noordwesten een koufront met een intensieve regenzone ons land. Daarna komen we in minder zachte lucht terecht. Toch is het ook morgen nog zeer zacht met maxima van 8 graden in het noordwesten en 11 in het zuidoosten. Normaal is het eind januari overdag 4-6 graden. De dagen daarna ligt de maximumtemperatuur op 6-9 graden. Het is daarbij overwegend droog. Vanaf maandag wordt het weer wisselvallig en stijgt de temperatuur naar ruim 10 graden!

Maandrecord
Het Weeronline-weermodel verwacht voor vanmiddag een maximumtemperatuur in De Bilt van 14,2 graden. Daarmee staat het record voor eind januari (21e-31e) op het spel. Dit staat op 14,6 graden, gemeten op 25 januari 2016. Het maandrecord voor het landelijk hoofdstation bedraagt 15,1 graden, gemeten op 13 januari 1993. Dit record blijft waarschijnlijk overeind. Met 14,5 graden komen we uit op een gedeeld derde plaats.

In het oosten en noordoosten van het land staan met verwachte maxima van 14 à 15 graden de lokale maandrecords op het spel. Zo werd het in Hoogeveen in januari nooit warmer dan 14,2 graden (13 januari 1993).

Het vorige warmterecord zit nog vers in ons geheugen, want op Oudejaarsdag werd het voor de zesde keer officieel recordwarm in 2017. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Het laatste kouderecord (qua maximumtemperatuur in De Bilt) dateert van 16 september 2017. De laatste recordkoude nacht maakten we op 31 juli 2015 mee, bijna tweeënhalf jaar geleden!

Door klimaatverandering wordt koud winterweer steeds zeldzamer in ons land. Daardoor worden tegenwoordig in de wintermaanden bijna geen kouderecords meer verbroken. Na 1997 is het in De Bilt nooit meer tot een kouderecord gekomen in de maand januari! De warmterecords van januari staan juist op naam van veel recente jaren.

Nu al warmste 24 januari ooit (Foto: Weeronline.nl)
Nu al warmste 24 januari ooit (Foto: Weeronline.nl)

Politiehond vindt dronken inbreker onder bed

De politie kreeg dinsdagmiddag rond 16:50 uur een melding dat er op de Siciliëboulevard in Rotterdam ingebroken werd. Eenmaal ter plaatse bleek er een ruit ingegooid te zijn. De hondenbrigade werd opgeroepen en het gat werd groter gemaakt zodat de hond met zijn begeleider naar binnen kon. 

Eenmaal binnen ging hond Toy regelrecht op zijn doel af: een bedbank in een slaapkamer. De inbreker bleek zich verstopt te hebben onder de lattenbodem. Hij werd twee keer gesommeerd onder het bed vandaan te komen, maar toen hij daar geen gehoor aan gaf beet de hond in de onderarm van de inbreker, waarna deze ervan overtuigd was dat het wellicht beter was om mee te werken. 

Volgens de persoon die de melding deed had de man een plantenbak tegen de ruit van de voordeur gegooid. Ook zou hij zijn telefoon, motor en helm op de grond hebben gesmeten. Op het bureau blies de 34-jarige verdachte 725 ug/l. De motor en de helm bleken overigens gestolen te zijn. 

Politiehond vindt dronken inbreker onder bed (Foto: stockfoto Politie.nl)
Politiehond vindt dronken inbreker onder bed (Foto: stockfoto Politie.nl)

Overvallers ontvoeren personeel

Het personeel van een supermarkt aan de Mgr. Nolenslaan in Schiedam heeft afgelopen maandag 'extra angstige momenten' gekend aldus de politie. Rond 20:30 uur wilden twee medewerkers het vuilnis buiten zetten, toen ze werden overvallen door twee mannen met een vuurwapen.

Ze werden gedwongen om naar binnen te gaan, waar nog twee andere medewerkers aanwezig waren. De overvallers dwongen het viertal om naar een kantoorruimte te gaan. Daar werd een onbekend geldbedrag weggenomen waarna de overvallers twee medewerkers dwongen om mee te gaan. 

De daders gebruikten de auto van één van de medewerkers als vluchtauto waarbij één van de slachtoffers gedwongen werd om te rijden. Op de Gaagweg in Maassluis werden de medewerkers uit de auto gezet, waarna de daders op onbekende wijze vluchtten. De auto bleef achter. 

De politie is op zoek naar getuigen en vraagt het publiek om hulp. Met name in de buurt van de Gaagweg, terrein Coldenhove, bestaat de kans dat er camerabeelden zijn van die avond. Getuigen wordt verzocht om zich te melden via de gebruikelijke kanalen. 

Overvallers ontvoeren personeel (Foto: stockfoto politie.nl)
Overvallers ontvoeren personeel (Foto: stockfoto politie.nl)

Mullen wint tijdrit in Vuelta a San Juan, Ganna nieuwe leider

Ryan Mullen heeft de derde etappe van de Vuelta a San Juan op zijn naam geschreven. De Ier won de individuele tijdrit, over 14.4 kilometer, in een tijd van 17 minuten en 43 seconden.

Filippo Ganna werd op 25 seconden tweede. Italiaan van UAE-Team Emirates neemt de leiderstrui over van Román Villalobos, die maandag de tweede etappe wist te winnen. Rafal Majka werd op dertig seconden derde in de etappe en heeft nu een achterstand van vijf seconden in het algemeen klassement op Ganna.

Doorstroom mbo naar hbo gedaald

In 2005 stroomde 42 procent van de gediplomeerden van mbo-4 door naar het hbo. Dit is gedaald tot 35 procent in 2016. Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond stromen vaker door naar het hbo dan anderen, maar zijn vervolgens minder succesvol. Bij de doorstroom en het studiesucces spelen naast migratieachtergrond nog veel meer achtergrondkenmerken een rol. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Basisbeurs
In 2012 werd aangekondigd dat de basisbeurs in 2015 zou worden afgeschaft en vervangen door het leenstelsel. Volgens de Vereniging Hogescholen hebben zich daardoor meer studenten ingeschreven in het hbo, zodat ze nog een basisbeurs konden ontvangen. Daarom was er na 2012 een boeggolf in het aantal ingeschrevenen, met een toename in 2013 en 2014 en een sterke afname in 2015. In 2016 groeide het aantal inschrijvingen weer, maar wel tot iets onder het niveau van 2012. Deze ontwikkeling is ook terug te zien in het aantal doorstromers van het mbo naar het hbo.

Migratieachtergrond
Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond stromen vaker door van mbo-4 naar het hbo dan medestudenten, maar wel minder dan in 2005. Toen stroomde 55 procent van de niet-westerse mbo’ers door naar het hbo en dit is gekrompen tot 45 procent in 2016. Bij niet-westerse mbo’ers van de tweede generatie was de daling het sterkst.

Mbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond die doorstromen naar het hbo hebben vervolgens minder studiesucces dan hun medestudenten. Van de niet-westerse doorstromers die in 2011 met een voltijdse hbo-opleiding begonnen, had 29 procent na vijf jaar een diploma op dit niveau. Van medestudenten met een Nederlandse achtergrond was dit 52 procent. Ook als rekening wordt gehouden met andere achtergrondkenmerken van deze groep, zoals het geslacht, het huishoudensinkomen, de samenstelling van het gezin en het opleidingsniveau van de ouders, blijft een verschil bestaan.

Toegankelijkheid hoger onderwijs
De hierboven genoemde bevindingen komen uit het onderzoek "Toegankelijkheid hoger onderwijs voor mbo’ers" dat het CBS eerder publiceerde. Hieruit blijkt dat mbo’ers uit een gezin met een middeninkomen minder vaak doorstromen naar het hbo en daar minder succesvol zijn dan medestudenten uit een gezin met een hoog huishoudensinkomen.

Bij de laagste inkomens is de doorstroom en het studiesucces niet veel lager dan bij de hogere inkomens. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat in de 10 procent laagste inkomens ook zelfstandigen zitten die een jaar weinig verdienen of zelfs een negatief inkomen hebben. Bij de doorstroom speelt daarnaast de aanvullende beurs mogelijk een rol. Studenten van wie de ouders een laag inkomen hebben, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Deze beurs wordt een gift als de student binnen tien jaar een diploma behaalt.

Minder succesvol
Dat mbo’ers uit een gezin met een middeninkomen minder vaak doorstromen naar het hbo en daar minder succesvol zijn, kan te maken hebben met de achtergrondkenmerken van deze studenten. Als hiermee rekening wordt gehouden, blijkt inkomen nog steeds een rol te spelen, maar wel een minder grote. Bij de doorstroom naar het hbo blijkt het onderwijsniveau van de ouders een belangrijke verklaring te zijn voor de verschillen tussen inkomensgroepen. Bij studiesucces op het hbo speelt de (migratie)achtergrond van de jongere hierbij een grotere rol.

Toch blijken alle achtergrondkenmerken van mbo’ers die in het onderzoek zijn meegenomen de onderlinge verschillen maar voor een klein deel te verklaren. Andere factoren die niet zijn meegekomen in het onderzoek en vaak ook moeilijker te meten zijn, zijn kennelijk van meer invloed. Te denken valt bijvoorbeeld aan intelligentie, motivatie, inspirerende docenten en de gekozen opleiding.

Doorstroom mbo naar hbo gedaald  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Doorstroom mbo naar hbo gedaald (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.