FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 januari 2018

NBA: Curry's Warriors kloppen LeBron's Cavaliers

De basketballers van de Golden State Warriors hebben in de NBA opnieuw gewonnen van de Cleveland Cavaliers. De titanenstrijd werd in december al in het voordeel van de Warriors beslecht en maandagavond was dat in Cleveland opnieuw het geval.

In de eerste helft waren de Cavaliers van LeBron James nog de betere ploeg, maar de Warriors met Stephen Curry namen het in de tweede helft over. Kevin Durant (32 punten) en Curry (23) leidden hun ploeg naar een 108-118 zege, waar de 32 punten van James niks meer aan konden veranderen. 

Uitslagen NBA maandag
Washington Wizards - Milwaukee Bucks 95-104
Atlanta Hawks - San Antonio Spurs 102-99
Brooklyn Nets - New York Knicks 104-119
Chicago Bulls - Miami Heat 119-111
Memphis Grizzlies - Los Angeles Lakers 123-114
Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 108-118
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 95-88
Utah Jazz - Indiana Pacers 94-109
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 113-102

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Uitslag Sparta Rotterdam - Vitesse

De winterstop in de Eredivisie zit er weer op. Sparta Rotterdam en Vitesse speelden een inhaalwedstrijd die door Vitesse met 0-1 gewonnen werd. Hierdoor is Sparta de nummer laatst, terwijl hun tegenstander van vanavond naar plek zeven doorgeschoven is.

Het duel was voor rust weinig boeiend, al kreeg Sparta in eigen huis via Alhaft en Mühren de beste mogelijkheden. Vitesse kwam er nauwelijks uit, maar stond na een uur spelen wel voor toen Mount op aangeven van Rashica raak schoot. Kashia was hierna nog dicht bij de 0-2, terwijl voor de thuisclub Brogno nog op de lat kopte.

Mount (rechts) maakte de enige treffer in het duel (Foto: Pro Shots/Dennis Wielders)
Mount (rechts) maakte de enige treffer in het duel (Foto: Pro Shots/Dennis Wielders)

Sparta Rotterdam

0 - 1

Vitesse

    64' Mount
 
Gele kaart: Chabot, (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.258
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Holst (Goodwin/88)
Fischer
Chabot
Floranus
Dougall
Mühren (Ache/71)
Sanusi
Alhaft (Verhaar/75)
Friday
Brogno
  Pasveer
Dabo
Kashia
Oude Kotte
Faye
Bruns
Serero
Mount
Rashica
Castaignos (Matavz/46)
Linssen (Kruiswijk/83)

Asielinstroom blijft vrijwel gelijk

In 2017 hebben ongeveer net zoveel mensen asiel in Nederland aangevraagd als in 2016. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meldt dat er vorig jaar 31.327 asielaanvragen binnenkwamen. Een jaar eerder waren dat er 31.642.

De meeste aanvragen kwamen van mensen met de Syrische nationaliteit (35 procent) en de Eritrese nationaliteit (13 procent). Opvallend is het grote aantal asielaanvragen van Cubanen. In 2017 vroegen 256 mensen uit het Caribische land asiel aan. Alleen al in december 2017 zochten 121 Cubanen veiligheid in Nederland. In heel 2016 waren dat er 23.

Een verklaring voor de wens van veel Cubanen om naar Nederland uit te wijken heeft de IND niet.

Asielinstroom blijft vrijwel gelijk
Asielinstroom blijft vrijwel gelijk (Foto: ANP)

Battlefront II krijgt zijn eerste patch van 2018

Star Wars: Battlefront II heeft zijn eerste patch van 2018 gekregen. Met deze patch krijgt de Blast-modus de nieuwe map Crait, één van de planeten uit Star Wars: The Last Jedi, en een nieuwe Hero ship voor Starfighter Assault in de vorm van Iden Versio's gemodificeerde TIE fighter.

Naast de nieuwe content zijn er ook nog allerlei aanpassingen gemaakt aan heroes, classes, special units en wapens. Verder zijn er meerdere bugs gefixt. Wat betreft de microtransactions zijn die nog steeds uitgeschakeld. Klik hier voor de volledige patch notes.

battle

Rotterdam haalde 15.000 mensen uit bijstand

Rotterdam heeft de afgelopen vier jaar ruim 15.000 mensen vanuit de bijstand aan een baan geholpen. Dat is meer dan de 12.000 die het stadsbestuur als doelstelling had. Rotterdam is de enige van de vier grote steden waar in absolute zin het aantal bijstandsgerechtigden de afgelopen drie jaar is gedaald.

Rotterdam verklaart deze cijfers deels door het strenge beleid dat de stad voert. Zo kunnen geschikte nieuwkomers in de bijstand soms verplicht worden tot werk in de buitenruimte.

,,Streng? Ik noem het rechtvaardig. Het Rotterdamse beleid is gericht op uitstroom naar werk. Thuiszitten is geen optie", zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Werkgelegenheid). ,,Wij kijken vooral naar wat mensen wel kunnen. Soms is dat een betaalde baan, soms vrijwilligerswerk."

Rotterdam probeert de instroom naar de bijstand te beperken. Zo worden mensen aan het einde van hun ww-uitkering nog eens extra begeleid bij het zoeken naar werk en gaan ze bijvoorbeeld via een uitzendbureau aan de slag in de kassen.

Verder controleert Rotterdam intensief op bijstandsfraude. De afgelopen vier jaar zijn er 2150 uitkeringen beëindigd vanwege fraude of per abuis verkeerd verstrekte gegevens.

Rotterdam haalde 15.000 mensen uit bijstand
Rotterdam haalde 15.000 mensen uit bijstand (Foto: ANP)

'VS maken helft budget Palestijnse hulp over'

De Verenigde Staten maken de helft van het budget over dat het land had gereserveerd voor het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen helpt. Van de 125 miljoen dollar (circa 102 miljoen euro) wordt 60 miljoen dollar overgemaakt en 65 miljoen euro ingehouden voor "toekomstige overweging", stelt een anonieme regeringsfunctionaris.

Volgens de official moet de manier waarop de VN-organisatie UNRWA opereert en wordt bekostigd opnieuw tegen het licht worden gehouden. Hij stelt dat andere landen meer moeten bijdragen en voegt eraan toe dat de VS de grootste donateur van UNRWA zijn.

Het besluit is in lijn met wat Donald Trump begin dit jaar op Twitter aankondigde. De president zei de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël zal Washington geen ,,honderden miljoenen betalen aan de Palestijnen", liet Trump toen weten.

'VS maken helft budget Palestijnse hulp over'
'VS maken helft budget Palestijnse hulp over' (Foto: ANP)

Trump laat journalist na vraag verwijderen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag tijdens een persconferentie een journalist van CNN laten verwijderen die een lastige vraag stelde. Jim Acosta vroeg Trump of hij meer immigranten uit Noorwegen toe wilde laten, iets dat de president eerder deze week suggereerde.

"Ik wil ze uit alle landen laten komen", antwoordde Trump. Toen Acosta vroeg of dat alleen geldt voor "blanke landen", wees de president de journalist de deur. "Out", zei Trump. Hierna beletten medewerkers van het Witte Huis Acosta verder nog vragen te stellen.

De vraag volgde op een week vol kritiek nadat Trump tijdens een overleg over immigratie Afrikaanse en Midden-Amerikaanse landen zou hebben uitgemaakt voor 'shithole countries'. De vermeende uitlatingen leidden tot een storm van kritiek, van andere westerse leiders en Republikeinen. Maar ook vooral van de landen zelf; onder meer Haïti, Botswana en Zuid-Afrika hebben de Amerikaanse ambassadeur om opheldering gevraagd. Trump ontkent de aantijgingen overigens.

Namibië maakte in antwoord op de 'shithole'-opmerkingen een satirisch 'American First'-filmpje waarin het land wordt aangeprezen om zijn prachtige 'shithole'-faciliteiten.

Trump laat journalist na vraag verwijderen
Trump laat journalist na vraag verwijderen (Foto: BuzzE)

'Microsoft-oplichters' ontfutselden 7 miljoen

Een internationale groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van de Microsoft-helpdesk maakte in 2017 in Nederland bijna 2000 slachtoffers. Bij elkaar zijn ze voor zo'n 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor 98.000 euro opgelicht, zo blijkt uit cijfers van de politie.

Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker' die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. De beller vraagt het slachtoffer om toegang tot zijn of haar computer en probeert vervolgens geld te ontfutselen, bijvoorbeeld via onlinebankieren. Deze oplichtingspoging heeft de afgelopen jaren al veel mensen geld heeft gekost. In 2016 werden 1100 mensen het slachtoffers van de oplichters.

Omdat er nog steeds veel mensen slachtoffer worden, zet de politie het probleem de komende tijd opnieuw in de schijnwerpers. Het programma Opgelicht?! besteedt dinsdagavond om 21.25 uur op NPO1 aandacht aan de zogenoemde Microsoft-scam.

Zelf bellen
Microsoft verklaart dat het bedrijf nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt. Mensen met een computerprobleem kunnen alleen zelf een verzoek indienen via de website van Microsoft of zelf de helpdesk van het bedrijf bellen.

De politie en adviseert mensen die een telefoontje krijgen van iemand die zegt van Microsoft te zijn, direct de verbinding te verbreken.

'Microsoft-oplichters' ontfutselden 7 miljoen
'Microsoft-oplichters' ontfutselden 7 miljoen (Foto: BuzzT)

Film over eerste Afghaanse metalband op IFFR

De documentaire Rockabul, over de opkomst en ondergang van de allereerste metalband van Afghanistan, beleeft over twee weken de wereldpremiere op het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

De film volgt metalband District Unknown, terwijl de leden iedere dag hun leven op het spel zetten voor hun muziek. De film bevat bovendien nooit eerder vertoonde beelden van de Afghaanse hoofdstad Kabul en de underground expat-partyscene, die lijnrecht tegenover de extreem conservatieve samenleving staat.

De uitvoerend producent van Rockabul is Bill Gould, de bassist van de Amerikaanse rockgroep Faith No More. De film maakt onderdeel uit van het gratis toegankelijke programma Scopitone. Het IFFR vindt plaats van 24 januari tot en met 4 februari in Rotterdam.

Leadzanger Yousef en regisseur Travis Beard zijn op het IFFR aanwezig en geven ook een aantal interviews.

Kijk hier de trailer.

Film over eerste Afghaanse metalband op IFFR
Film over eerste Afghaanse metalband op IFFR (Foto: BuzzE)

Opnieuw Satudarah-lid aangehouden

Agenten hebben dinsdagochtend een 34-jarige man uit Geleen aangehouden in het lopende onderzoek naar Satudarah. Deze aanhouding is een vervolg van de grootschalige actie tegen Satudarah door het Openbaar Ministerie en de politie afgelopen december in Geleen.

De verdachte is aangehouden op verdenking van "betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving, afpersing, bedreiging en van deelname aan een criminele organisatie", zo meldt de politie. 

Eerder, op woensdagavond 6 december 2017 werd bij een pand aan de Borrekuilstraat in Geleen, waar Satudarah haar clubavonden houdt, al een grote politieactie gehouden. Daarnaast zijn er ook bij vier andere woningen in Geleen en een woning Kerkrade doorzoekingen geweest.

Bij die actie,  waar rond de 200 politieagenten werden ingezet, zijn onder andere twee geladen wapens, munitie, een boksbeugel, een taser, een aanzienlijke hoeveelheid geld, zes motoren, verdovende middelen, materialen en spullen te gebruiken bij een hennepkweker en informatiedragers in beslag genomen.

In totaal zijn bij de actie afgelopen december zeven personen aangehouden. Vijf verdachten zijn voor de periode van 90 dagen in hechtenis gesteld. Het strafrechtelijke onderzoek is nog altijd in volle gang.

Opnieuw Satudarah-lid aangehouden (Foto: Stockfoto politie.nl)
Opnieuw Satudarah-lid aangehouden (Foto: Stockfoto politie.nl)

Jan Smit erevoorzitter van Heracles Almelo

Jan Smit (niet die zanger, red.) is benoemd tot erevoorzitter van Heracles Almelo. Dit maakte huidig voorzitter Hans Bredewoud dinsdag, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de club, bekend.

"Het bestuur van de stichting Heracles Almelo heeft unaniem besloten om de heer Jan Smit te benoemen tot erevoorzitter van de stichting Heracles Almelo", aldus Bredewoud in zijn toespraak.

Smit was in de periode tussen 1 juli 1998 en 30 juni 2017 preses van de Heraclieden. Bredewoud: "Negentien jaar lang heeft Jan Smit op karakteristieke wijze leiding gegeven aan onze mooie club. Daarbij heeft hij zelf altijd aangegeven dat alles wat wij hier bereikt hebben geen eenmansprestatie, maar een teamprestatie is geweest. Dat is zo, maar daarbij heeft Jan Smit altijd als boegbeeld gefunctioneerd, anderen uit de wind gehouden en op zijn tijd stevig aan de boom geschud."

Onder leiding van Smit groeide Heracles Almelo uit tot een stabiele club. In 2005 werd de titel in de Eerste Divisie gepakt, waarna de ploeg niet meer degradeerde. Daarnaast stond de ploeg uit Almelo in 2012 de bekerfinale en werd in het seizoen 2015/2016 het opgefriste Polman Stadion in gebruik genomen.

De welbekende kers op de taart volgde uiteindelijk ook in het seizoen 2015/2016. Toen won Heracles Almelo de play-offs en mocht het Europees voetbal spelen.

Kim en Kanye 'krijgen' weer een kindje

Kim Kardashian en Kanye West hebben hun derde kind gekregen. Hun draagmoeder is bevallen van een meisje, zo laten zij weten.

"We zijn blij met de komst van een gezonde en mooie baby", stelt het koppel in een verklaring. "We zijn dankbaar met de draagmoeder die onze dromen heeft laten uitkomen met het grootste cadeau dat iemand kan schenken."

De naam van het kindje is nog niet bekendgemaakt. Kardashian en West hadden al twee kinderen die de realityster zelf had gebaard: dochter North (4) en zoon Saint (2). Vanwege complicaties bij de eerdere zwangerschappen kozen zij voor het derde kind voor een draagmoeder.

Kardashian en West krijgen derde kind
Kim en Kanye 'krijgen' derde kind (Foto: BuzzE)

Schansspringlegende Kasai vlagdrager op Olympische Spelen

Vanuit de Japanse sportwereld is dinsdag - in elk geval in de ogen van uw redacteur - een van de gaafste sportberichten ooit naar buiten gekomen. Niemand minder dan schansspringlegende Noriaki Kasai zal op 9 februari tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Pyeongchang de Japanse vlag het stadion binnen dragen.

Het Japans Olympisch Comité maakte dinsdag de definitieve keuze bekend. Voor de eeuwig jonge Kasai, die in november op 45-jarige leeftijd maar weer eens nationaal kampioen werd, worden het komende maand al zijn achtste Olympische Spelen, een record voor wintersporters.

De wereldkampioen skivliegen van 1992 kende dit seizoen een stroeve start, maar lijkt in de afgelopen weken de vorm toch weer gevonden te hebben. In Sochi pakte hij in 2014 individueel en met het team olympisch zilver en brons, in 1994 was hij in Lillehammer al goed voor teamzilver.

De aanvoerder van de Japanse olympische ploeg is schaatster Nao Kodaira. De in Nederland wonende en trainende sprintster is in Pyeongchang de grote favoriete voor goud op de 500 meter en ook een belangrijke kanshebster op de 1000 meter.

Tennis World Tour gebruikt Motion-capture

Bigben en Breakpoint bieden je een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van Tennis World Tour. Onderstaande video laat zien hoe de ontwikkelaars motion-capture gebruiken om de bewegingen van spelers zo realistisch mogelijk te maken.

Ontwikkelaar Breakpoint gebruikt motion-capture om de bewegingen van verschillende professionele tennisspelers te registreren. Deze bewegingen worden niet uitgevoerd in een studio maar op een echte tennisbaan, waarop spelers alle ruimte hadden om de bal te raken en zonder beperkingen te bewegen.

Naast de Franse speler Lucas Pouille, die in de video is te zien, werden tijdens de Australia Open nog meer nieuwe namen toegevoegd aan de lijst reeds aangekondigde spelers:

 • Stan Wawrinka, die in 2014 won en de halve finale bereikte in 2017.
 • De Australische spelers Thanasi Kokkinakis en Nick Kyrgios

Tennis World Tour verschijnt in mei voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

NHL: Vierde nederlaag op rij voor Kings

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL gaat het even niet zo best met de Los Angeles Kings. De ploeg, kampioen in 2012 en 2014, begon heerlijk aan het seizoen, maar maandagavond werd de vierde opeenvolgende nederlaag geleden.

De San Jose Sharks kwamen op bezoek in het Staples Center en met goals in de eerste en tweede periode kwamen de bezoekers op 0-2. Dat werd zelfs nog 0-3, voordat Trevor Lewis de Kings eindelijk op het scorebord kon zetten. Het mocht niet baten en twintig seconden voor tijd bepaalde de 38-jarige veteraan Joe Thornton de eindstand op 1-4.

Uitslagen NHL maandag
Boston Bruins - Dallas Stars 2-3 OT
Colorado Avalanche - Anaheim Ducks 3-1
Los Angeles Kings - San Jose Sharks 1-4
Montreal Canadiens - New York Islanders 4-5 OT 

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Tracks maken en delen in Monster Energy Supercross

Milestone onthult de track-editor voor de racegame Monster Energy Supercross - The Official Videogame. Deze functie laat spelers hun eigen tracks maken en aanpassen om die vervolgens online te delen.

Om het bouwen van je eigen baan te beginnen, moet je eerst het perfecte stadion kiezen. Kies voor football of honkbal, outdoor of indoor en bepaal het formaat. Als je stadion eenmaal staat, kun je beginnen er je eigen track in te bouwen.

De track-editor is gebaseerd op een modulair systeem, dat spelers laat kiezen uit meer dan 80 modules die ze aan elkaar kunnen hechten om hun eigen tracks te maken. Het begint met de startlijn, vervolgens kunnen spelers hun verbeelding de vrij loop laten met vele verschillende baanstukken: bochten met verschillende hoeken, whoops, enkele en driedubbele sprongen of ritmesecties en rechte lijnen, uiteraard eindigend met de finishlijn.

Eenmaal voltooid, kunnen spelers de track online uploaden en beschikbaar stellen voor andere gebruikers. Daarnaast kunnen spelers steeds weer nieuwe, door de community gemaakte tracks downloaden.

De track-editor is ontworpen voor interactie met alle elementen in de game en andere spelers. Zodra ze op de server zijn geüpload, kunnen spelers de creaties van andere gamers "liken", stemmen op hun favoriete tracks en het prestige van de track-ontwerper vergroten. Het prestige vertegenwoordigt een extra waarde in de game, die spelers toegang geeft tot nieuwe kampioenschappen en speciale items ontgrendelt, zoals bronzen, zilveren en gouden medailles, sponsors, exclusieve butt-patches, profielpictogrammen en meer. De track-editor werkt in de online-standen van Single Event, Time Attack en Custom Championship. Maar het is niet beschikbaar in de Nintendo Switch-versie.

Monster Energy Supercross – The Official Videogame is vanaf 13 februari 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc via Steam en Nintendo Switch.

Enduring Icons voor WWE 2K18 verkrijgbaar

Vanaf vandaag is de Enduring Icons Pack voor WWE 2K18 verkrijgbaar. Deze DLC bevat onder andere WWE Superstars Jeff en Matt Hardy, WWE Hall of Famer Beth Phoenix en WWE Hall of Famers Ricky Morton en Robert Gibson (The Rock ‘n’ Roll Express).

De Enduring Icons Pack is verkrijgbaar voor 9,99 euro op PlayStation 4, Xbox One en pc. De DLC komt later voor Nintendo Switch uit. De DLC is gratis voor spelers met een seizoenspas.

WWE 2K18 is al uit op PlayStation 4, Xbox One, pc and Nintendo Switch.

Trump wil immigranten uit hele wereld

Donald Trump wil naar eigen zeggen dat zijn land immigranten aantrekt uit landen over de hele wereld. "Ik wil dat ze overal vandaan komen", benadrukte de Amerikaanse president, die is verwikkeld in een politieke rel omdat hij zich neerbuigend zou hebben uitgelaten over Afrikaanse landen en Haïti.

De vermeende opmerking van de president over "shithole countries" (achterlijke landen) leidt in de VS al dagen tot gesteggel. De Democratische senator Dick Durbin beweert dat Trump het woord "shithole" herhaaldelijk gebruikte tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis. Trump verwijt hem een "totaal verkeerde voorstelling" te hebben gegeven van uitspraken die zijn gedaan tijdens de vergadering.

Minister Kirstjen Nielsen (Binnenlandse Veiligheid) kreeg dinsdag vragen over de bijeenkomst, waarbij ze aanwezig was. Ze verklaarde tegenover een Senaatscommissie dat sprake was van een verhitte discussie waarbij meerdere mensen krachttermen gebruikten, maar zei "dat woord"niet gehoord te hebben.

Trump wil immigranten uit hele wereld
Trump wil immigranten uit hele wereld (Foto: ANP)

DLC-plannen Assassin's Creed: Origins bekendgemaakt

The Hidden Ones, de eerste downloadbare content (DLC) voor Assassin’s Creed Origins, lanceert op 23 januari 2018 op alle platformen. Daarnaast zijn ook de releasedata voor komende Assassin’s Creed Origins post-launch content aangekondigd, inclusief Season Pass-content en gratis add-on content welke beschikbaar wordt voor alle spelers.

 • DLC 1 - The Hidden Ones: Deze verhalende uitbreiding bouwt verder op de groei van de Brotherhood en neemt spelers mee tot vier jaar na de gebeurtenissen in Assassin’s Creed Origins. Hier gaan ze de strijd aan met een Romeins leger dat een nieuwe regio van de wereld bezet houdt: de Sinai. Deze uitbreiding verhoogt de level cap naar 45, waardoor spelers hun personage nog verder kunnen upgraden en uitbouwen. Verder krijgen alle spelers toegang tot vier nieuwe Legendarische wapens, een nieuwe outfit, twee nieuwe zadels, verschillende nieuwe wapens en twee nieuwe levels voor alle zelfgemaakte gear. The Hidden Ones DLC is vanaf 23 januari 2018 beschikbaar voor alle spelers met de Season Pass, of kan vanaf die datum apart aangeschaft worden voor €9,99.
 • Discovery Tour by Assassin’s Creed: Ancient Egypt: Deze nieuwe en educatieve modus van de game laat iedereen, van spelers tot liefhebbers van geschiedenis en zelfs non-gamers, de prachtige wereld van het Oude Egypte verkennen om meer over haar rijke geschiedenis en dagelijkse leven te leren. Dit door middel van verschillende rondleidingen, verteld door historici en Egyptologen. Iedereen kan de wereld ontdekken en verkennen, zonder enige vorm van conflict, tijdsdruk of beperkingen, aangezien de verhaallijn en missies uitgeschakeld zijn en het Oude Egypte verandert in een gevechtsvrij levend museum. Discovery Tour wordt beschikbaar als gratis update voor alle bezitters van Assassin’s Creed Origins en wordt ook apart verkrijgbaar voor €19,99 op Uplay en Steam (Windows PC) vanaf 20 februari 2018.
 • DLC 2 - The Curse of the Pharaohs: Deze nieuwe uitbreiding geeft spelers een gloednieuwe verhaallijn om in te duiken. In deze DLC reizen spelers naar Thebe om een oeroude vloek te onderzoeken die de regio teistert. ‘The Curse of the Pharaohs’ is gericht op Egyptische mythologie en plaatst spelers tegenover beroemde farao’s en Egyptische wezens tijdens hun onderzoek naar de oorzaak van de vloek, die dode farao’s terug tot leven heeft gebracht. Deze nieuwe content verhoogt de level cap naar 55 en geeft spelers toegang tot nieuwe outfits en gear, waaronder zeldzame en legendarische wapens, allen in thema van de klassieke Egyptische mythologie. ‘The Curse of the Pharaohs’ DLC is vanaf 6 maart 2018 beschikbaar voor alle spelers met de Season Pass, of kan apart aangeschaft worden voor €19,99.

Daarbovenop wordt nog heel wat gratis content aangeboden aan alle spelers van Assassin’s Creed Origins, waaronder Trials of the Gods en een nieuwe missie, ‘Incoming Threat’, waarin spelers een inkomende aanval moeten afwenden en ontdekken waar deze vandaan komt.

Assassin’s Creed Origins is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Assassin's Creed Origins - The Hidden Ones (Foto: Ubisoft)

Froome gooit dopingtest op toevallig nierfalen

Het zit wielrenner Chris Froome niet mee. De Engelsman wist ondanks onder meer tyfus, bilharzia, astma en nog een meute ziektes vier keer de Tour de France en één keer de Vuelta a España te winnen, maar werd aan het eind van 2017 betrapt op een veel te hoge hoeveelheid van het astmamedicijn salbutamol.

Dat blijkt nu eigenlijk niet meer dan een ongelukkig toeval, als we Team Sky mogen geloven. De ploeg heeft allerlei wetenschappers, artsen en juristen ingehuurd om elke mogelijke verklaring te testen van de positieve dopingtest, wat volgens Froome overigens geen positieve dopingtest was. 

Team Sky gooit het erop dat Froome's lichaam de salbutamol, die hij in beperkte hoeveelheid wel in mag nemen vanwege zijn astma, niet uitstootte. Hij zou wel binnen de maximale hoeveelheid die hij in mag nemen gebleven zijn, maar een probleem met zijn lichaam zorgde voor de positieve test.

Daar moest nog het een en ander over uitgetest worden en volgens L'Équipe heeft men nu een mogelijkheid gevonden om als excuus te gaan gebruiken: het zou om nierfalen gaan. Daar waren verder geen problemen mee, maar precies voor de dopingtest faalden Froome's nieren, waardoor precies bij die specifieke test een veel te hoge concentratie salbutamol met de urine mee kwam.

Niks anders dan domme pech dus voor de onfortuinlijke Froome, die zelfs met zijn nierprobleem (en astma) wel de Vuelta op zijn naam wist te schrijven. Overigens is Froome door wielerbond UCI niet voorlopig geschorst en, opvallender nog, hebben hij en zijn team zelfs geen deadline gekregen voor het verstrekken van de informatie en het uiteindelijk te gebruiken excuus, waardoor men in alle rust elke mogelijkheid tot in detail uit kan testen, om zo bij het perfecte smoesje uit te komen.

Froome gooit dopingtest op toevallig nierfalen (Pro Shots / George Deswijzen)
Froome gooit dopingtest op toevallig nierfalen (Pro Shots / George Deswijzen)

'Mueller dagvaardt oud-topadviseur Trump'

Steve Bannon, de voormalige topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump is opgeroepen om onder ede tegenover een grand jury verklaringen af te leggen. De dagvaarding is afkomstig van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de vermeende bemoeienis van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

The New York Times, die zich baseert op een ingewijde, bericht dat dit de eerste keer is dat Mueller op deze manier informatie probeert te achterhalen van personen die dicht bij Trump stonden tijdens de campagnetijd. De dagvaarding volgt volgens de bron na opmerkingen die in het boek 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' worden toegeschreven aan Bannon.

Bannon zou zich onder meer kritisch hebben uitgelaten over de zoon van Trump, Donald Trump Jr., vanwege diens deelname aan een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate. Hij zou hebben voorspeld dat het onderzoek van Mueller zich uiteindelijk zou concentreren op witwaspraktijken.

'Mueller dagvaardt oud-topadviseur Trump'
'Mueller dagvaardt oud-topadviseur Trump' (Foto: ANP)

'Ronda Rousey heeft contract getekend bij WWE'

Het hing al een tijdje in de lucht, maar MMA-ster Ronda Rousey lijkt dan toch eindelijk getekend te hebben bij de World Wrestling Entertainment, de populaire Amerikaanse showworstelorganisatie, bekend van onder anderen Hulk Hogan, Andre the Giant en The Sheik.

Rousey liet in 2014 al doorschemeren best wel een keer aan het showworstelen mee te willen doen. 'Je weet nooit,' liet de toenmalige UFC-kampioene toen weten in een interview met de WWE. Twee jaar geleden was haar eerste korte optreden tijdens Wrestlemania 31 toen ze het in de ring samen met The Rock opnam tegen Triple H en Stephanie McMahon.


Rousey en The Rock vs Triple H en McMahon (Bron: Youtube)

Er is verder nog niet veel bekend welke rol Rousey zal gaan spelen in Wrestlemania of het populaire Women's Royal Rumble. Fans verwachten dat Rousey deze laatste makkelijk zal winnen.

Rousey werd deze week al in een restaurant met Triple H gespot, maar dat etentje met de invloedrijke man bij de WWE werd afgedaan als een goedkope publiciteitsstunt. Met het tekenen van Rousey hoopt de WWE aan populariteit te winnen bij het grote publiek.

'Barbie' opgenomen na overmatig drugsgebruik

Realityster Samantha de Jong, beter bekend als 'Barbie', is vrijdag in haar huis in Den Haag bewusteloos geraakt door overmatig drugsgebruik. Dat meldt de manager die namens de familie van Samantha spreekt in een verklaring. "Samantha verkeert nu in redelijk goede gezondheid en zet haar herstel voort in een gespecialiseerde kliniek. De kinderen worden opgevangen door hun vader Michael en de familie", stelt hij dinsdag.

Nadat Samantha was gevonden, is ze direct naar het ziekenhuis gebracht.

De manager verzoekt iedereen de realityster rust te gunnen voor haar herstel. "Het eerste en enige belang van de familie is om Samantha in alle rust te laten herstellen. Dat is ook Samantha's wens. Dat kan alleen als ook de omstandigheden rond haar verblijf en haar persoon en de familie rustig zijn. Daarom vragen we iedereen met klem, fans en pers, om Samantha, Michael, de kinderen en de familie nu rust te gunnen."

Volgens de manager willen Samantha en de familie iedereen bedanken die steun heeft betuigd.

'Barbie' opgenomen na overmatig drugsgebruik
'Barbie' opgenomen na overmatig drugsgebruik (Foto: ANP)

Groningers in de file, gasdebat uitgesteld

Vanavond vindt er in de Tweede Kamer een belangrijk debat plaats over de gaswinning in Groningen. Het zou beginnen om 18:45, maar wellicht wordt dat ietsje later. Er zijn namelijk twee busladingen schuddende Groningers onderweg naar Den Haag om het debat vanaf de publieke tribune te volgen, maar die staan in de file. 

En wat doe je dan: de voorzitter vragen of ze even op je wacht. En Khadija Arib, volksvertegenwoordiger in hart en nieren, reageert ook. De begintijd van het debat is verlaat naar half acht.

Het debat is hier live te volgen. Meediscussiëren over de inbreng van de verschillende partijen kan op ons FOK!Forum.

Tweet arib gaswinning

Gronings gasdebat in de Tweede Kamer (Foto: videostill livestream Gronings gasdebat)
Publieke tribune zit vol bij debat over gaswinning (Foto: videostill livestream Gronings gasdebat)

Kubica derde rijder bij Williams

Het Formule 1-team Williams heeft Robert Kubica vastgelegd als reserve- en ontwikkelingscoureur. De 33-jarige Pool zal een rol krijgen tijdens de wintertests in Barcelona, rijden tijdens de testen tijdens het seizoen, alsmede een aantal vrijdagtrainingen.

Kubica maakte begin 2011 een zware rallycrash mee, waarbij hij de functionaliteit in een deel van zijn rechterarm verloor. Na vele operaties en een lange revalidatie is de Pool weer in staat om een Formule 1-bolide te besturen. Hij testte vorig jaar enkele malen voor Renault en Williams. Die laatste probeerde hem tijdens de bandentest in Abu Dhabi uit. Voor het racestoeltje gaf de renstal uit Grove de voorkeur aan Sergey Sirotkin, maar Kubica maakte genoeg indruk om benoemd te worden tot reserve- en ontwikkelingscoureur. Ook mag hij opdraven voor media- en sponsorverplichtingen.

Poch stelt Staat aansprakelijk

Oud-piloot Julio Poch heeft de Nederlandse staat aansprakelijk gesteld voor de schade die hij zegt te hebben geleden. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) geantwoord op vragen van D66.

Volgens Grapperhaus is de brief op 9 januari binnengekomen en wordt die nu bestudeerd. Advocaat Geert-Jan Knoops had eerder al laten weten dat een procedure in voorbereiding was vanwege de rol die de autoriteiten hebben gespeeld in zijn zaak.

Nederland verstrekte in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje. Dat land arresteerde Poch op de luchthaven van Valencia. Spanje leverde hem later uit aan Argentinië, dat hem wilde berechten voor het uitvoeren van dodenvluchten tijdens de militaire junta. Daarbij werden tegenstanders uit vliegtuigen gegooid. Poch werd vorig jaar door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken.

Poch is dinsdagavond te gast in de talkshow van Eva Jinek. Volgens de makers van het programma zullen Poch en zijn gezin vertellen over wat ze de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Op 29 november werd Poch vrijgesproken en keerde hij terug naar zijn vrouw Grethe, dochters Mariana en Alejandra, zoon Andy en kleinkinderen in Nederland. Het advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops, dat Poch jarenlang bijstond, is ook in de studio aanwezig.

Poch stelt Staat aansprakelijk
Poch stelt Staat aansprakelijk (Foto: ANP)

'App is geen goed voorbehoedsmiddel'

Een app die als voorbehoedsmiddel zou moeten dienen, Natural Cycles, lijkt niet goed te werken. Een Zweeds ziekenhuis beweert dat tientallen vrouwen die de app hebben gebruikt toch zwanger zijn geworden. Natural Cycles geeft op basis van lichaamstemperatuur dagelijks aan of een vrouw vruchtbaar is of niet.

De abortuskliniek van het ziekenhuis Södersjukhuset in Stockholm signaleerde de ongewenste zwangerschappen van Natural Cycles-adepten. Na enig turven kwamen medewerkers op minstens 37 gevallen waarin de anticonceptie-app het liet afweten. Het ziekenhuis heeft de Zweedse autoriteit voor medische producten hierover ingelicht.

De app heeft een CE-markering en is dus goedgekeurd voor verkoop in de Europese Unie.

'App is geen goed voorbehoedsmiddel'
'App is geen goed voorbehoedsmiddel' (Foto: BuzzT)

Twee terugkeerders uit strijdgebied opgepakt

De politie heeft de afgelopen dagen op Schiphol een man en een vrouw opgepakt die waren teruggekeerd uit Syrië en Irak. Het gaat om een 33-jarige vrouw uit Ede en een 30-jarige man uit Amsterdam. Het zijn de eerste terugkeerders sinds lange tijd, in ieder geval sinds de val van Islamitische Staat in het grootste deel van het strijdgebied, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

De verdachten werden onlangs - los van elkaar - in Turkije aangehouden toen zij daar de grens waren overgegaan. De vrouw keerde onder begeleiding van de marechaussee vrijdag terug uit Turkije en de man maandag. Het OM had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd, zoals tegen alle personen van wie bekend is dat zij zijn uitgereisd.

Justitie gaat nu precies uitzoeken wat ze op hun kerfstok hebben. Beiden worden in ieder geval verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De vrouw is twee keer naar het strijdgebied gegaan, in 2014 en in 2015. Zij is dinsdag voor twee weken in bewaring gesteld. De man is waarschijnlijk in 2013 vertrokken om mee te gaan vechten met de jihadisten. De rechter-commissaris zal vrijdag besluiten of hij vast blijft zitten.

Van de naar schatting 280 uitreizigers naar Syrië of Irak zijn er voor zover bekend ongeveer vijftig teruggekeerd naar Nederland. Iedere terugkeerder wordt vervolgd. Tot eind vorig jaar werden veertien teruggekeerde mannelijke jihadisten veroordeeld. Ook werd één vrouw veroordeeld, Laura H.

Twee terugkeerders uit strijdgebied opgepakt
Twee terugkeerders uit strijdgebied opgepakt (Foto: ANP)

PS4 Pro met Monster Hunter: World-thema komt naar Europa

Monster Hunter: World Limited Edition PS4 Pro komt net als de game op 26 januari uit in Europa. Deze speciale PS4 Pro krijgt volgens Sony een hele beperkte toelage. De console is uitgerust met een print van Rathalos, een van de meest bekende monsters uit de serie. Verder krijg je ook een unieke rode controller een een fysieke exemplaar van de game. Deze versie krijgt een adviesprijs van 449 euro.

Een overzicht van Dynasty Warriors 9

Wil je alles weten over Dynasty Warriors 9? Kijk dan het onderstaande filmpje, waarin alle features van de game worden uitgelegd terwijl je naar cheesy rock-muziek luistert. De belangrijkste elementen zijn de open-wereld (nieuw voor deze serie) en het feit dat er negentig speelbare personages zijn met allemaal een eigen verhaal en einde

Dynasty Warriors 9 komt op 13 februari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Spirituele opvolger Theme Hospital aangekondigd

20 jaar na dato hebben we eindelijk een spirituele opvolger van Theme Hospital. Two Point Studios heeft vandaag Two Point Hospital aangekondigd waarbij je net zoals in Theme Hospital je eigen ziekenhuis moet bouwen en mensen moet helpen met gekke ziekten. Sega zal de publicatie voor zijn rekening nemen.

Theme Hospital werd ontwikkeld door Bullfrog Studios en uitgegeven in 1997, maar een vervolg is er nooit gekomen (mede omdat EA, de bloedzuiger onder de grote publishers Bullfrog sloot in 2001). Two Point Hospital wordt dit vervolg, en aan het roer staan twee sleutelpersonen die ook aan Theme Hospital hebben gewerkt: designer Mark Webley en artist Gary Carr.

Two Point Hospital komt dit najaar uit voor de pc. 

Spirituele opvolger Theme Hospital aankondigd

Scribblenauts Showdown brengt serie weer terug tot leven

Scribblenauts keert weer terug na een paar jaar weg te zijn geweest. Scribblenauts Showdown komt op 9 maart uit voor PS4, Xbox One en Switch. Dit deel focust zich meer op multiplayer en voegt nieuwe modi toe die bedoeld zijn voor twee of vier spelers.

Een van die nieuwe modi heet uiteraard Showdown. Maximaal vier spelers kunnen aan de hand van kaarten in allerlei mini-games tegen elkaar strijden. De game bevat verder een Versus-modus en een Sandbox-modus. Bekijk de eerste trailer hieronder.

Scholen gebruiken miljoenen voor passend onderwijs niet

Scholen in Noord- en ZuidHolland houden miljoenen euro's in kas die bestemd zouden zijn voor zorgleerlingen. In het gebied tussen Texel en Leiden werd een bedrag van zo'n 33 miljoen euro toegevoegd aan de reserves van het voortgezet onderwijs, en nog eens 14 miljoen bij de basisscholen. Alleen in Amsterdam geeft men wel al het geld uit.

Het zogenaamde passend onderwijs werd ingevoerd in 2014 en heeft als doel om zo veel mogelijk leerlingen in het reguliere onderwijs te laten meedoen, om zo het dure speciaal onderwijs te laten krimpen. Ook zou het voor veel leerlingen beter zijn om 'gewoon mee te doen met de rest'. Alleen hebben zorgleerlingen natuurlijk wel extra ondersteuning nodig, en daarvoor krijgen scholen meer geld. Of liever: de samenwerkingsverbanden.

De samenwerkingsverbanden beheren die fondsen om ze goed te kunnen verdelen maar ook kennis te kunnen centraliseren binnen een gebied. Iedere school is verplicht aangesloten bij een samenwerkingsverband. Helaas is de financiële verantwoording van de samenwerkingsverbanden bijzonder schimmig: schoolbesturen, ouders en ook Tweede Kamerleden hebben nauwelijks inzicht in het huishoudboekje.

Nu zou het natuurlijk wel kunnen dat alles fantastisch gaat en er nog steeds geld overblijft, maar dat is niet zo. Het aantal thuiszitters stijgt, en GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld stelde daar onlangs al vragen over. Eind vorig jaar concludeerde de Rekenkamer ook al dat 'niemand weet waar de samenwerkingsverbanden hun geld aan uitgeven'.

Maar de reserves lopen op, en toch is verantwoordelijk minister Arie Slob niet van plan om een plafond in te stellen omdat hij de verschillen tussen de samenwerkingsverbanden te groot vindt. Wel werkt hij aan een wet die het openbaar maken van de financiële huishouding vanaf 2019 verplicht stelt.

Is passend onderwijs een goed idee, of schaffen we het liefst zo snel mogelijk weer af? Geef je mening in de reacties!

Nieuwe gameplay en civilizations voor Civilization VI: Rise and Fall

De eerste uitbreiding voor Civilization VI, Rise and Fall, is al een tijdje geleden aangekondigd en vandaag heeft Firaxis een filmpje op YouTube gezet waarin alle nieuwe features nog een keer op een rijtje worden gezet.

Naast een hele rits nieuwe civs (waaronder Nederland met als leidster Wilhelmina) kunnen je civs nu ook te maken krijgen met golden ages en dark ages afhankelijk van hoe trouw je bent aan je dedication, een doel dat je stelt aan het begin van elke nieuwe era. Daarnaast is er een loyaliteitssysteem toegevoegd, waarbij steden bonussen krijgen als ze loyaal aan je zijn, en een revolutie kunnen ontketenen als de loyaliteit laag is.

Civilization VI: Rise and Fall komt op 8 februari uit voor pc.

Nieuwe gameplay en civilizations voor Civilization VI: Rise and Fall

Moorlag sloot meenemen zetel niet uit

William Moorlag is blij dat hij kan aanblijven als Tweede Kamerlid van de PvdA. Maar de kans was er dat hij als eenmansfractie was doorgegaan als hij er met zijn partij niet was uitgekomen.

"Alle varianten zijn door mijn hoofd gegaan", liet hij weten op de vraag of hij zijn zetel zou hebben meegenomen. "U moet zich voorstellen dat ik fors uit balans was." Moorlag stond voor het eerst persoonlijk de pers te woord.

Hij zegt dat hij er hard aan heeft gewerkt om via een onderzoekscommissie in de PvdA-fractie te kunnen blijven. "Dat is nou de eindsituatie en daar ben ik blij mee."

De commissie oordeelde dat de schijnconstructie waarmee Moorlag mensen in dienst nam toen hij directeur was van een sociale werkplaats hem niet de kop hoeft te kosten. Eerder wilde het partijbestuur nog dat Moorlag zou opstappen, terwijl PvdA-leider Lodewijk Asscher daarvoor nog had gezegd dat hij kon aanblijven.

Moorlag sloot meenemen zetel niet uit
Moorlag sloot meenemen zetel niet uit (Foto: ANP)

Oplichters hengelen naar geld via nep-Tikkie

Oplichters proberen via een nepversie van betaaldienst Tikkie bankgegevens te stelen. De overheidsinstantie Fraudehelpdesk, die burgers wil beschermen tegen oplichting, waarschuwt voor de vervalste website. Die verschilt slechts op kleine details van het origineel.

De door oplichters gebruikte site heeft als webadres Tlkkie, met een kleine letter L in plaats van de i. Bovendien eindigt het webadres van de imitatiesite op .nl, terwijl het origineel van ABN AMRO op .me eindigt.

De mensen achter de phishingsite lijken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderen ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje. Vervolgens vragen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en sturen een linkje. Als de verkoper dat bedrag inderdaad overmaakt, krijgt de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kan leeghalen.

Oplichters hengelen naar geld via nep-Tikkie
Oplichters hengelen naar geld via nep-Tikkie (Foto: BuzzT)

Dakar: Organisatie straft Sainz licht, Koolen furieus

Carlos Sainz heeft van de organisatie van de Dakar Rally een straf van tien minuten opgelegd gekregen. De klassementsleider bij de auto's heeft in de zevende etappe van afgelopen zaterdag met zijn Peugeot quadrijder Kees Koolen van de sokken gereden en daarna geen assistentie verleend.

Koolen kwam na de zevende etappe met een beschadigde quad over de finish en liet direct hierna weten door een Peugeot aangereden te zijn, waarbij zijn quad enkele meters door de lucht vloog en hijzelf lichtgewond raakte. Koolen diende bij de organisatie meteen een protest in en Sainz bleek de boosdoener te zijn. De Spanjaard won de etappe, terwijl Koolen drie kwartier stil stond om de schade te repareren.

Gisteren werd het incident door organisator ASO behandeld, waarbij Sainz gehoord werd. De Spanjaard liet weten de quad van Koolen niet geraakt te hebben. De Nederlander zou zelf de macht over het stuur verloren zijn en daardoor ten val gekomen zijn. De ASO liet het uiteindelijk bij een straf van tien minuten voor Sainz die hierdoor nu 56 minuten voorsprong heeft op naaste belager Nasser Al-Attiyah. De Spanjaard had voor een dergelijk voorval uit de rally gezet kunnen worden.

Peugeot is het in ieder geval niet eens met de straf voor Sainz en heeft beroep aangetekend. Volgens de Fransen is een de straf van tien minuten 'schadelijk voor de sport'. Sainz zou ten tijde van de aanrijding 152 kilometer per uur hebben gereden en dan zou een aanvaring voor flink wat schade hebben moeten zorgen aan zowel de quad als aan de Peugeot. Hiervoor ontbreekt het bewijs, aldus de Fransen.

Koolen is ondertussen furieus, zo meldde hij aan Rallymaniacs. "Ze hebben mij niet eens gehoord. De schade aan mijn quad is dusdanig dat iedereen kan zien dat dit door een aanrijding komt. De quad is een paar meter weggeslagen en ik nog een paar meter verder. Het deel van de quad dat de klap heeft opgevangen, is mijn redding geweest. Als het 15 centimeter had gescheeld, was ik er niet meer geweest. Peugeot vindt blijkbaar dat ik maar in de weg rijd voor de grote sterren. Ze maken ervan dat het mijn schuld is. Ze rijden als gekken. Als er een redelijke straf was uitgesproken, had ik het erbij gelaten, maar dit is een lachertje. Hier ga ik werk van maken."

Het verweer van Peugeot viel in ieder geval niet in goede aarde. "Beroep aantekenen kan ik ook. Als zij deze straf schadelijk noemen voor de sport, zijn ze nog niet van me af."

Mocht het beroep er komen dan zal de uitspraak pas over enkele maanden zijn.

Koolen kwaad over lage straf voor Sainz (Foto: Pro Shots/Action Images)
Koolen kwaad over lage straf voor Sainz (Foto: Pro Shots/Action Images)

Federer en Del Potro simpel door, Berdych klopt toptalent De Minaur

Tennissers Roger Federer en Juan-Martin del Potro hebben zich op de Australian Open zonder al te grote problemen geplaatst voor de tweede ronde. Regerend kampioen Federer, als tweede geplaatst, was de Sloveen Aljaz Bedene met 6-3, 6-4, 6-3 de baas. De als twaalfde geplaatste Del Potro won met dezelfde cijfers van de Amerikaan Frances Tiafoe.

De Australische fans hadden een deel van hun hoop gericht op de 18-jarige Alex de Minaur, die vorige week in Auckland nog de finale haalde en met een wildcard in het hoofdtoernooi toegelaten werd. In de eerste ronde ging het toptalent echter onderuit tegen de als negentiende geplaatste Tsjech Tomas Berdych, die na een wat stroeve start oppermachtig was: 6-3, 3-6, 6-1, 6-0. 

De nummer vijf van de plaatsingslijst, Dominic Thiem, was met drie keer 6-4 te sterk voor Guido Pella uit Argentinië, terwijl nummer 29 Richard Gasquet met 6-1, 6-4, 7-5 afrekende met de Sloveen Blaz Kavcic.

Federer simpel door (Pro Shots / Action Images)
Federer simpel door (Pro Shots / Action Images)

Seal nu zelf beschuldigd van seksueel geweld

Nadat zanger Seal zich eerder hardmaakte voor slachtoffers van seksueel geweld in Hollywood, is hij nu zelf onderwerp van een aanklacht. Actrice Tracey Birdsall claimt dat haar voormalig buurman haar in 2016 tegen haar wil probeerde te zoenen, seksueel getinte opmerkingen maakte en aan haar borsten zat. De politie heeft de zaak in onderzoek, Seal ontkent alle aantijgingen.

Vorige week nog maakte de ex van Heidi Klum zich op sociale media druk over de speech van Oprah Winfrey tijdens de uitreiking van de Golden Globes, terwijl ze naar zijn mening jarenlang juist grote boosdoener Harvey Weinstein de hand boven het hoofd hield. Seal riep slachtoffers van seksueel misbruik en ongepast gedrag op hun verhalen zo breed mogelijk te delen.

Volgens TMZ was het nota bene die oproep die maakte dat Birdsall met haar verhaal naar buiten durfde te komen en een aanklacht indiende tegen Seal wegens seksueel geweld. Een woordvoerder van de zanger laat weten dat Seal alle aantijgingen met klem ontkent en zich met volle overtuiging verdedigt tegen de valse beschuldigingen.

Seal nu zelf beschuldigd van seksueel geweld
Seal nu zelf beschuldigd van seksueel geweld (Foto: BuzzE)

Julio Poch en gezin bij Jinek

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch is dinsdagavond te gast in de talkshow van Eva Jinek. Volgens de makers van het programma zullen Poch en zijn gezin vertellen over wat ze de afgelopen jaren hebben meegemaakt.

Poch (65) zat acht jaar lang in voorarrest in Argentinië op verdenking van betrokkenheid bij de zogenoemde vluchten des doods. Hierbij werden tegenstanders van het dictatoriale bewind in Argentinië uit een vliegtuig of helikopter in de Río de la Plata of de Atlantische Oceaan gegooid.

Op 29 november werd Poch vrijgesproken en keerde hij terug naar zijn vrouw Grethe, dochters Mariana en Alejandra, zoon Andy en kleinkinderen in Nederland. Het advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops, dat Poch jarenlang bijstond, is ook in de studio aanwezig.

Jinek begint om 23.00 uur op NPO 1.

Julio Poch en gezin bij Jinek
Julio Poch en gezin bij Jinek (Foto: BuzzE)

Eis: levenslang voor Deense 'duikbootmoord'

Deense aanklagers willen dat uitvinder Peter Madsen levenslang achter de tralies verdwijnt. De autoriteiten vervolgen de 47-jarige Deen voor de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Hij is dinsdag in staat van beschuldiging gesteld, laat de politie in Kopenhagen weten.

Het proces tegen Madsen begint op 8 maart. De uitvinder zou de 30-jarige Wall aan boord van zijn zelfgebouwde duikboot hebben gedood, mogelijk door haar te wurgen of de keel door te snijden. Madsen nam de journaliste in augustus vorig jaar mee in het circa zeventien meter lange vaartuig. De autoriteiten vonden haar lichaamsdelen later terug in het water.

Madsen zei zelf dat sprake was van een ongeval, maar dat geloven de autoriteiten niet. Zij vervolgen Madsen onder meer voor moord en lijkschennis. Ook zou sprake zijn geweest van seksueel misbruik.

Eis: levenslang voor Deense 'duikbootmoord'
Eis: levenslang voor Deense 'duikbootmoord' (Foto: ANP)

Verdachte fatale brand Diemen bekent

Gilermo I. heeft bekend dat hij een van de daders is die de brand heeft aangestoken in een flat in Diemen in juli vorig jaar. Daarbij kwam een 27-jarige man om het leven en raakten twee anderen zwaargewond. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft I. opgebiecht dat hij brand heeft gesticht in de woning van zijn zus, medeverdachte Simona I.

Dat bleek tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam. "Hij heeft gezegd dat hij wel wat meer wil zeggen, maar dat de bal eerst bij anderen ligt", zei de officier van justitie. Daarmee doelt de verdachte op zijn 23-jarige zus en een 26-jarige man, die eveneens vastzit in deze zaak.

Het OM vermoedt dat de brand is aangestoken omdat zijn zus de verzekering had willen oplichten. De brand brak uit in de nacht van 18 op 19 juli in een studentenflat aan de Rode Kruislaan.

Verdachte fatale brand Diemen bekent
Verdachte fatale brand Diemen bekent (Foto: ANP)

'Deltaplan voor Defensie nodig'

Defensie gaat versterken en moderniseren. Dat doen we stap voor stap. Denken over Defensie is een kwestie van denken in lange lijnen. Wat we vandaag beslissen, raakt de krijgsmacht van 2050.” Dat zei minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten gisteren tijdens een bijeenkomst in Den Haag over de Defensienota, die dit kwartaal verschijnt. “We moeten keuzes voor de toekomst maken. Dat kunnen en gaan we niet alleen doen."

Defensie organiseerde de bijeenkomst met de Atlantische Commissie. Met bijna 200 gasten, onder wie Kamerleden van verschillende politieke partijen en (oud)militairen, was de zaal van Nieuwspoort vol. Iedereen kreeg de gelegenheid mee te denken over belangrijke vraagstukken voor Defensie.

Meer dan 6.000 vacatures
Personeel, cyber en kennis en innovatie. Als het aan de aanwezigen ligt, investeert Defensie vooral in deze 3 thema’s. “Defensie is een prachtig bedrijf”, merkte CDA-kamerlid en oud pelotonscommandant Hanke Bruins-Slot op. “Maar als je niet genoeg personeel hebt, dan heb je ook niks aan nieuwe spullen.” Daarbij verwees ze naar de meer dan 6.000 vacatures bij Defensie. “Jonge militairen zijn goud waard. Dat zijn de handjes die we nodig hebben.”

Deltaplan
“Wat we vooral nodig hebben is een Deltaplan voor Defensie”, zei generaal-majoor der mariniers b.d Frank van Kappen, nu Eerste Kamerlid voor de VVD.  Wat hem betreft heeft dat Deltaplan de hoogste prioriteit. “Ik hoop dat deze minister dat voor elkaar krijgt. Een plan voor de lange termijn, dat je boven alle politieke partijen uit kunt tillen. Want dat krijg je niet voor elkaar binnen 1 kabinetsperiode. Zo’n plan is wel nodig om de veiligheid te kunnen blijven garanderen.”

Militaire speler
Samenwerking bleek een terugkerend thema. Zo wees Herman Schaper van D’66 op de afbrokkelende band met de VS. “We moeten zorgen dat Europa een militair relevante speler op het wereldtoneel wordt”, stelde hij. Sabine Mengelberg van de Nederlandse Defensieacademie hield als expert een korte pitch. Daarin voorspelde zij juist het einde van de Europese Unie binnen 10 jaar. Mengelberg adviseerde Defensie daarom in te zetten op een integratie van NAVO en EU-strategieën.

Dreigingen onvoorspelbaar
Ook voormalig directeur Clingendael, vakbondsman Jean Debie en oud-directeur generaal-majoor b.d Pieter Cobelens maakten hun visie op de toekomst van Defensie kenbaar. Colijn had een duidelijke boodschap: “Het begrip ‘slagkracht’ is niet meer wat het is. Dreigingen zijn onvoorspelbaar. Durf dus out of the box te denken!”

Debie ging in op het personeelsbeleid. “Krijgsmachtonderdelen moeten zelf weer verantwoordelijk worden voor hun eigen werving”, opperde hij onder meer.

Cobelens signaleerde versplintering van cyber-initiatieven binnen de overheid en pleitte voor een betere organisatie. Defensie en Justitie en Veiligheid zouden wat hem betreft de kar moeten trekken.

Een aanval op één
Directeur Defensiebeleid bij de NAVO Timo Koster bracht de weerbaarheid van Nederland ter sprake. “Artikel 5 is belangrijk: een aanval op één is een aanval op ons allen. Maar artikel 3 is minstens zo belangrijk. Dat gaat over de weerbaarheid van de landen zelf. Een land moet bijvoorbeeld een robuuste infrastructuur hebben, ook digitaal. Een land moet in staat zijn grote hoeveelheden slachtoffers en vluchtelingen op te vangen. Dat vraagt een verregaande samenwerking van Defensie met andere veiligheidsactoren in Nederland.”

"We zijn er nog lang niet"
Is 1,5 miljard extra voor Defensie wel voldoende? Volgens Bijleveld is het een goed begin.. “We zijn er nog lang niet, maar het glas is half vol. En het gaat er mij ook niet zozeer om of het genoeg is. Maar ook: wat gaan we met het geld doen? We moeten beschermen wat ons dierbaar is. En over het hoe, wil ik graag met u allen in gesprek blijven.”

Vlnr.: Bruins-Slot (CDA), Isabelle Diks (GL), Van Kappen (VVD), Schaper (D'66) en minister Bijleveld (CDA) 9(Foto: Ministerie van Defensie)
Vlnr.: Bruins-Slot (CDA), Isabelle Diks (GL), Van Kappen (VVD), Schaper (D'66) en minister Bijleveld (CDA) 9(Foto: Ministerie van Defensie)

Forza Horizon 3 doet native 4K op Xbox One X

Afgelopen nacht is er een patch uitgebracht voor Forza Horizon 3 die specifiek voor Xbox One X een hoop grafische toeters en bellen toevoegt, waarvan de opvallendste de ondersteuning is voor 'native 4K'. Volgens de hardware-analisten bij DigitalFoundry doet de One X-versie van FH3 nauwelijks onder voor de pc-versie.

'Native 4K', ook wel 'True 4K' betekent een compromisloze 4K-resolutie (3840x2160). Dit in tegenstelling tot 'dynamic 4K', waarbij de resolutie dynamisch wordt opgeschaald tot maximaal 4K. Deze laatste technologie wordt veel gebruikt door zowel PlayStation 4 Pro als Xbox One X voor talloze games en houdt in dat deze games tót 4K kunnen draaien, maar de resolutie een groot deel van de tijd schommelt tussen bijvoorbeeld 1440p en 2160p. Forza Horizon 3 houdt dus te allen tijde vast aan de volledige 4K-resolutie.

Verder zijn er features om de beeldkwaliteit te verbeteren zoals 16x anisotropic filtering, 4x MSAA (multi-sample antialiasing), verbeterde motion blur en meer detail in de auto's en de circuits. De hardwaretesters bij Eurogamers DigitalFoundry legden de Xbox One X-versie en de pc-versie naast elkaar om te beoordelen hoe deze versies zich tot elkaar verhouden.

Forza Horizon 3 kwam in september van 2016 uit voor Xbox One en Windows 10 en wordt door veel mensen beschouwd als het beste deel uit de hele franchise. 

Sirotkin teamgenoot Stroll bij Williams

Het Formule 1-team Williams heeft als laatste team op de grid haar line-up rond. De renstal uit Grove heeft Sergey Sirotkin aangesteld als teamgenoot van Lance Stroll. De bandentest eind vorig jaar in Abu Dhabi heeft ervoor gezorgd dat de keuze op de 22-jarige Rus viel. Hij heeft een contract voor meerdere seizoenen getekend, waarbij hij geld meeneemt voor zijn stoeltje.

Sirotkin hangt al sinds 2013 rond in de Formule 1. Dat jaar was de bedoeling dat hij vrijdagsessies voor Sauber zou rijden met een racestoeltje in 2014. Het bleef voor de Rus evenwel bij een testrol en enkele optredens voor de Zwitsers waarbij hij wel de superlicentie behaalde. Ook combineerde hij de rol met racen in de Formule Renault 3.5.

In 2015 volgde voor Sirotkin de overstap naar de GP2 waarin hij, evenals in het jaar erop, als derde zou eindigen. In 2016 combineerde hij racen met een reserverol bij Renault. Ook vorig jaar bekleedde de Rus de reserverol bij Renault, waarbij hij in Abu Dhabi met succes voor Williams mocht testen.

Mauritius zet zich schrap voor orkaan Berguitta

Het bountyeiland Mauritius zet zich schrap voor de komst van orkaan Berguitta. Lang zag het er naar uit dat de orkaan de eilandengroep links zou laten liggen maar de laatste dagen is het pad van Berguitta drastisch veranderd. Vanochtend is de orkaan opgewaardeerd naar de tweede categorie en verwacht wordt dat de storm vandaag nog verder in kracht zal toenemen. 

De kans bestaat dat de orkaan nog in de derde categorie terecht gaat komen. Het eiland zal dan mogelijk te maken krijgen met windsnelheden van 180 kilometer per uur en een stormvloed van enkele meters. Wellicht dat enkele windstoten nog hoger uit zullen pakken. Het ziet er vooralsnog naar uit dat de kern van de storm morgenavond rond 19.00 uur (Nederlandse tijd) langs Mauritius zal razen. 

Het lijkt voor Mauritius de zwaarste orkaan sinds 2002 te worden. Destijds trok orkaan Dina langs het eiland en richtte daar grote schade aan. Na Mauritius zal Berguitta verder trekken en vermoedelijk ook het eiland La Reunion gaan treffen. Vermoedelijk zal Madagascar deze keer buiten schot blijven. Daar richtte cycloon Ava vorige week een ravage aan. Daar vielen 51 doden. 

Bos als eerste Nederlandse skeletonster ooit naar Olympische Spelen

Skeletonster Kimberley Bos zal komende maand Nederlandse sportgeschiedenis gaan schrijven. De 24-jarige Edese is door sportkoepel NOC*NSF alsnog aangewezen om naar de Olympische Spelen in Pyeongchang te gaan. Ze zal als eerste Nederlandse ooit op de Spelen uitkomen in de sport waarbij men head first op een sleetje naar beneden gaat.

Nederland mag bij de vrouwen twee atletes naar de Spelen sturen, maar NOC*NSF bond daar nog strenge voorwaarden aan vast: de atleten moesten in de top-12 van de World Cup-stand staan. Dat is Joska le Conté niet gelukt en Bos ook niet, want zij eindigde als dertiende. NOC*NSF heeft echter besloten om de vooralsnog van de Spelen uitgesloten Russische Elena Nikitina niet mee te laten tellen, waardoor Bos een plek opschuift.

Opvallend is overigens dat NOC*NSF besloot om Nikitina uit de stand te halen en dat men niet voor de andere optie koos: het niet mee laten tellen van de wedstrijd in Winterberg, waar Bos door de weeromstandigheden volkomen kansloos was. Dat deed de sportkoepel voor de Spelen van 2014 wel met alpineskiër Marvin van Heek, maar in zijn geval pakte het ongunstig uit: hij behaalde het benodigde resultaat met behulp van gunstige weersomstandigheden en NOC*NSF besloot dat resultaat te schrappen en hem niet naar Sochi te sturen.

"Dit is waanzinnig!", aldus Bos. "Het is echt te gek en een hele eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Hier heb ik vier jaar lang alles voor opzij gezet en nu word ik beloond", zegt Bos, die in 2012 op de Jeugdolympische Spelen nog brons pakte in het bobsleeën. "Nu ga ik op weg naar Pyeongchang, een baan die me ligt", zegt ze niet onterecht: vorig jaar werd ze daar tijdens de World Cup derde, de eerste podiumplaats ooit voor Nederland.

De olympische skeletoncompetitie is te volgen op het OWS-forum op FOK!, net zoals overigens alle olympische wedstrijden en nieuwtjes.

Editors komen naar Pinkpop

Met de bevestiging van Editors kan de organisatie weer een prachtige naam toevoegen aan het programma van Pinkpop 2018. De Britse band brak in 2005 door met het album “The Back Room” en stond afgelopen jaar als een van de afsluiters op Lowlands. Eerder werd al de komst van Pearl Jam, Foo Fighters, Bruno Mars, Nothing But Thieves en Nu of Nooit winnaar Walden naar Landgraaf bekend gemaakt.

Pinkpop 2018 vindt plaats vier weken na Pinksteren op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 24 februari 2018 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

In 2005 braken Editors door met de release van het album “The Back Room”. Hoewel de singles ‘Bullets’, ‘Munich’ en ‘Blood’ al voor de release van het album werden uitgebracht, kwamen ze pas na de albumrelease echt onder de aandacht. De singles werden dan ook opnieuw uitgebracht, en met succes. Ook de albums na “The Back Room” staan vol met stemmige indierock, getekend door de herkenbare zang van Tom Smith. Met singles als ‘Smokers Outside The Hospital Doors’, ‘An End Has A Start’, ‘The Racing Rats’ en ‘Papillon’ heeft de band uit Birmingham een indrukwekkend repetoire opgebouwd.

In 2015 brachten Editors hun laatste album uit, “In Dream”. In dat jaar speelden ze maar liefst drie avonden achter elkaar in een uitverkochte Heineken Music Hall. Afgelopen zomer sloten Editors de zaterdag nog af van het Lowlands festival en in op 27 maart staat de band in een uitverkochte Ziggo Dome. Op 15 januari j.l. bracht de band de nieuwe single ‘Magazine’  uit. Het nieuwe album “Violence” zal op 9 maart verschijnen De band stond eerder in 2006, 2008, 2010 en 2014 op Pinkpop.

Editors komen naar Pinkpop (Foto: Rahi Rezvani / Pinkpop 2018)
Editors komen naar Pinkpop (Foto: Rahi Rezvani / Pinkpop 2018)

Ook vals raketalarm in Japan

De Japanse publieke omroep heeft dinsdag per ongeluk alarm geslagen over een raketlancering door Noord-Korea. Het alarm werd binnen enkele minuten ingetrokken.

Het incident volgt enkele dagen nadat in de Amerikaanse staat Hawaii de bevolking per sms de stuipen op het lijf was gejaagd met een alarm voor een inkomende raket. Dat bericht leidde tot paniek onder de bevolking.

Het is niet duidelijk hoe de Japanse omroep NHK het valse bericht heeft kunnen verspreiden.

Ook vals raketalarm in Japan
Ook vals raketalarm in Japan (Foto: ANP)

Gartner: IT-uitgaven naar 3,7 biljoen in 2018

De wereldwijde uitgaven aan IT-producten zullen tegen het einde van dit jaar naar verwachting uitkomen op 3,7 biljoen dollar. Dat zou een stijging zijn met 4,5 procent in vergelijking met vorig jaar, aldus marktonderzoeker Gartner.

Met name zal meer worden geïnvesteerd in zaken als blockchain-technologie, Internet of Things en kunstmatige intelligentie. Maar ook bij bedrijfssoftware en hardware zoals smartphones verwacht Gartner hogere investeringen. De verkoop van pc's blijft dit jaar naar verwachting vrijwel gelijk.

Gartner stelt wel dat er onzekerheden zijn rond de voorspelling voor 2018, waaronder de brexit, valutaschommelingen en politieke ontwikkelingen.

Gartner: IT-uitgaven naar 3,7 biljoen in 2018
Gartner: IT-uitgaven naar 3,7 biljoen in 2018 (Foto: BuzzT)

Servische politicus in Kosovo vermoord

De Kosovaarse Servische politicus Olivier Ivanovic is dinsdag door een aanslag om het leven gekomen. Hij werd doodgeschoten bij het kantoor van zijn partij in de plaats Mitrovica.

Ivanovic was in afwachting van een nieuw proces wegens beschuldigingen van moord op etnische Albanezen tijdens de Balkanoorlog in 1998-1999. Hij werd in 2016 al tot negen jaar veroordeeld voor de moord op vier Albanezen maar justitie bepaalde dat het proces moest worden overgedaan. Ivanovic werd daarna vrijgelaten.

Servië liet dinsdag weten dat het uit protest tegen de moord gesprekken bij de EU over normalisering van de relatie met Kosovo opschort.

Servische politicus in Kosovo vermoord
Servische politicus in Kosovo vermoord (Foto: ANP)

Twee tekeningen blijken Van Goghs

De nalatenschap van Vincent van Gogh is nog iets groter dan gedacht. Van twee tekeningen met zwart krijt is onlangs vastgesteld dat ze van zijn hand zijn. Het gaat om De heuvel van Montmartre met steengroeve en om De heuvel van Montmartre, allebei uit 1886. Ze zijn vanaf dinsdag te zien in het museum Singer Laren, op een tentoonstelling van een deel van de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation.

Het eerste werk (31 bij 48 centimeter) is van de Van Vlissingen Art Foundation zelf, het tweede (32 bij 48 centimeter) uit het Van Gogh Museum. Het eerste werd na de aankoop uit een buitenlandse privécollectie onderzocht in het Van Gogh, waar men tot de conclusie kwam dat het echt een tekening van de grote meester moest zijn. Aan de hand van deze resultaten werd vastgesteld dat een eerder afgeschreven werk uit de eigen verzameling toch ook gemaakt is door Van Gogh zelf.

"De twee tekeningen zijn overduidelijk van dezelfde hand, en in stijl verwant aan de modeltekeningen die Van Gogh begin 1886 eerst in Antwerpen en vervolgens in Parijs op het atelier van Cormon maakte. Ook de gebruikte tekenmaterialen zijn identiek en de onderwerpen zijn te verbinden met schilderijen die Van Gogh in het voorjaar en in de vroege zomer op Montmartre maakte", zegt onderzoeker Teio Meedendorp van het Van Gogh.

Schetsboekjes
"Binnen het getekende oeuvre van Van Gogh zijn dit twee opvallende werken die mooi illustreren hoezeer hij in de periode winter/voorjaar 1886 nog op zoek was naar een eigen stijl. Ze illustreren een fase in het leerproces van de kunstenaar, die zichzelf in Parijs uiteindelijk opnieuw uitvond, maar hier nog even het traditionele artistieke pad bewandelde", vertelt hij.

Er zijn ruim negenhonderd tekeningen van Van Gogh bekend plus een handjevol schetsboekjes. Ongeveer vijfhonderd tekeningen worden met de schetsboekjes bewaard in het Van Gogh Museum.

Behalve de Van Goghs toont het Singer Laren tot en met 6 mei werken van onder anderen Monet, Manet, Renoir, Degas, Pissarro, Gauguin, Sisley, Signac, Van Dongen, Matisse, Dufy, Nolde en Picasso, allemaal afkomstig uit de kunstverzameling van de Van Vlissingen Art Foundation. De zeer geslaagde zakenman John Fentener van Vlissingen en zijn vrouw verzamelen al 45 jaar lang.

Twee tekeningen blijken Van Goghs
Twee tekeningen blijken Van Goghs (Foto: ANP)

VS: 29 januari nieuwe sancties tegen Rusland

De Verenigde Staten publiceren op 29 januari een lijst met nieuwe sancties tegen Rusland. Dit meldde het Russische persagentschap TASS op basis van de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, Jon Huntsman.

Washington wil nieuwe sancties opleggen aan Rusland wegens de vermeende bemoeienis van het land met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Rusland heeft de beschuldigingen herhaaldelijk ontkend.

VS: 29 januari nieuwe sancties tegen Rusland
VS: 29 januari nieuwe sancties tegen Rusland (Foto: ANP)

Giftige vis belandt in Japanse supermarkt

Een Japanse stad heeft zijn inwoners opgeroepen geen kogelvis te eten, omdat potentieel dodelijke porties per ongeluk in een supermarkt zijn beland.

Kogelvis geldt als een Japanse delicatesse, maar moet uiterst zorgvuldig worden bereid. De levers, voortplantingsorganen en huid van de bolle vis bevatten gif en de kleinste vergissing tijdens de bereiding kan fataal zijn.

In de supermarkt in Gamagori zijn vijf porties kogelvis verkocht waar de lever nog in zat. Drie porties zijn inmiddels gevonden, meldt de BBC, maar twee kunnen nog op iemands bord terecht komen.

Het gif in kogelvis is tetrodotoxine, dat het zenuwstelsel beschadigt. De vergiftiging verloopt snel, beginnend met een verdoofd gevoel rond de mond, dan verlamming en uiteindelijk de dood. Een tegengif bestaat niet, hoewel er mensen zijn die een vergiftiging wel hebben overleefd.

Giftige vis belandt in Japanse supermarkt
Giftige vis belandt in Japanse supermarkt (Foto: ANP)

Muguruza en Sharapova verder, 15e nederlaag op rij voor Mladenovic

Op de Australian Open heeft tennisster Garbiñe Muguruza zich geplaatst voor de tweede ronde. De Spaanse nummer drie van de wereld had het niet al te lastig met de Franse wildcardspeelster Jessika Ponchet: 6-4, 6-3.

Maria Sharapova was te sterk voor de Duitse Tatjana Maria. De Russische, na haar dopingschorsing nog niet hoog genoeg gestegen om geplaatst te zijn, zegevierde met 6-1, 6-4. De als 21e geplaatste Duitse Angelique Kerber versloeg haar landgenote Anna-Lena Friedsam met 6-0, 6-4.

Voor Kristina Mladenovic blijft het drama maar voortduren. Sinds begin augustus won de Française geen partij meer en tegen de Roemeense Ana Bogdan leed ze haar vijftiende opeenvolgende nederlaag: 6-3, 6-2. Mladenovic wist in die vijftien wedstrijden bij elkaar maar drie sets te winnen, maar opvallend genoeg stijgt ze op de virtuele wereldranglijst wel van de elfde naar de negende plek, haar hoogste notering ooit.

Cillessen heeft geduld: "Ik wil bij Barcelona blijven"

Jasper Cillessen is nog steeds reservekeeper bij Barcelona, maar hij denkt er niet aan om de Catalaanse club te verlaten.

Cillessen kan zijn bijrol in Camp Nou ook dit seizoen wel begrijpen. Marc-André Ter Stegen krijgt nog steeds de voorkeur. "Hij hoort bij de beste drie keepers ter wereld, dus het zou nu gek zijn als ik meer speeltijd zou eisen", zegt de Oranje-international in een interview met de Spaanse krant Sport.

De 28-jarige Cillessen zegt een goede band met Ter Stegen te hebben. "We begrijpen elkaar in het Duits en Engels, maar we spreken soms ook Spaans met Dela (keeperstrainer José Ramón de la Fuente, red.). We hebben een goede band met elkaar en de trainingen zijn leuk. We adviseren elkaar en bespreken bepaalde details van onze trainingservaringen in Duitsland en Nederland."

Afgelopen zomer zei Cillessen nog dat hij een vertrek zou overwegen als hij weer geen basisplek zou krijgen. Nu denkt hij daar anders over. "Ik wil niet weg. Als de club dat wel zou willen, zou ik het wel zeggen. Maar dat is nu niet aan de orde. Ik heb nu niet de intentie om weg te gaan uit Barcelona."

Sinds zijn overstap van Ajax naar Catalonië, in de zomer van 2016, maakte Cillessen pas één keer zijn opwachting in La Liga. De routinier is wel basisspeler in alle wedstrijden om de Copa del Rey. In totaal heeft hij vijftien officiële duels voor Barça gekeept.

Hori komt met 'Xbox One-controller' voor PS4

Hori, fabrikant van allerhande gameaccessoires, komt met een nieuwe gamepad voor PlayStation 4 die qua ontwerp wel verdacht veel lijkt op een Xbox One-controller. Ideaal voor mensen die de PS4 als console prefereren maar de controllers van de Xbox One prettiger vinden.

De controller, 'Onyx' gedoopt, is qua layout exact hetzelfde als de Xbox One-controller, met de analoge sticks op verschillende hoogtes, bredere bumper-knoppen en een overeenkomstige d-pad. Conform de vierde generatie Dualshock-controllers is de Onyx wel voorzien van de bekende touchpad, maar moet op sommige gebieden ook inleveren. Zo is er geen light bar meer aanwezig, zitten er geen speakertjes in de controller en is er geen koptelefoonaansluiting te bekennen. Volgens de PlayStation Blog is de controller sinds gisteren beschikbaar.

Halep met wat moeite langs tiener, Kvitova verliest thriller van Petkovic

Tennisster Simona Halep heeft zich op de Australian Open geplaatst voor de tweede ronde. De nummer één van de wereld had het één set knap lastig met de 17-jarige Australische wildcardspeelster Destanee Aiava, maar was in set twee toch duidelijk de betere: 7-6 (5), 6-1.

Ook deummers zes, acht en negen van de plaatsingslijst mogen zich opmaken voor de tweede ronde. De Tsjechische Karolina Pliskova (6) rekende met 6-3, 6-4 af met de Paraguyaanse Veronica Cepede Royg, terwijl Caroline Garcia (8) uit Frankrijk met 7-5, 6-3 van de Duitse Carina Witthöft won. De Britse Johanna Konta (9) was Madison Brengle uit de VS met 6-3, 6-1 ruimschoots de baas.

De Letse Anastasija Sevastova (14) begon stroef tegen Varvara Lepchenko, maar stuurde de Amerikaanse met 3-6, 6-3, 6-2 naar huis. Elena Vesnina (16) uit Rusland klopte de Tunesische Ons Jabeur met 6-3, 6-4. Madison Keys zorgde voor een zeldzaam Amerikaans succesje: de nummer zeventien van de plaatsing versloeg Qiang Wang met 6-1, 7-5.

Petra Kvitova, als 27e geplaatst, ging na een ware thriller onderuit tegen de Duitse Andrea Petkovic. De Tsjechische halve finaliste van 2012 moest het hoofd buigen na een slopende derde set, die eindigde met een anti-climax. Kvitova sloeg op matchpoint tegen namelijk een dubbele fout en verloor met 6-3, 4-6, 10-8.

Originele Xbox-controller 'The Duke' aangekondigd voor Xbox One

De originele Xbox-controller die hoort bij de eerste Xbox-console, krijgt een reboot. De uit de kluiten gewassen controller met de bijnaam 'The Duke' is vanaf maart beschikbaar voor gebruik op de huidige generatie Xbox-consoles en op pc.

De voorkeur voor controllers verschilt net als smaak in games van persoon tot persoon. De één zweert bij Sony's Dualshock 4 terwijl de ander weer liever een Nintendo 64-controller vasthoudt. Zo zullen er ongetwijfeld ook mensen zijn wiens voorkeur ligt bij de originele, reusachtige Xbox-controller van weleer. Vanaf maart dus verkrijgbaar, met als opvallende nieuwe feature een LED-schermpje in het midden waarop de klassieke Xbox-opstartanimatie te zien is zodra je hem aanzet.

Final Fantasy XV Royal Edition en pc-editie komen in maart

Square Enix onthult vandaag de nieuwe Final Fantasy XV Royal Edition voor Xbox One en PlayStation 4 en meer details over het komende Final Fantasy XV Windows Edition via de shops van Steam, Origin en Windows 10.

Deze speciale versies zijn verkrijgbaar vanaf 6 maart. Naast de hoofdgame bevatten ze meer dan 20 add-ons / DLC (downloadbare content)-extra’s, en andere toevoegingen, zoals een uitgebreide map van Insomnia met nieuwe vijanden en zijmissies, en een first-person camerastand.

Final Fantasy XV Royal Edition en Final Fantasy XV Windows Edition bieden toegang tot het volgende:

 • Uitgebreide map: Insomnia City Ruins – Ontdek gloednieuwe zijmissies en vijanden zoals Cerberus en Omega op de uitgebreide map van de Crown City van Insomnia. Spelers kunnen hier ook een gevecht aangaan met de Rulers of Yore.
 • Een volledig bestuurbare Royal Vessel-boot – Deze laat spelers het gebied tussen Cape Caem en Altissia verkennen, waardoor de wereld van Eos nog groter wordt. Spelers kunnen aan boord van het voertuig ook vissen om nieuwe vissen en recepten te ontdekken.
 • Een nieuw accessoire dat de actie “Armiger Unleashed” kan activeren – Wanneer de Armiger is opgeroepen, kunnen spelers krachtige aanvallen gebruiken. Na het verzamelen van alle koninklijke wapens, kunnen spelers een speciaal accessoire vinden in een onbekend deel van de wereld. Met dit accessoire krijgen ze toegang tot Armiger Unleashed.
 • Een nieuwe first-person camerastand – Hiermee kunnen spelers de game ervaren vanuit Noctis’ perspectief.
 • Een schat aan downloadbare content inclusief wapens, skins voor de Regalia-wagen en voorwerpensets.
 • Alle huidige season pass-content inclusief Episode Gladiolus, Episode Prompto, Multiplayer Expansion Comrades en Episode Ignis
 • Archive – Spelers kunnen de “Cosmogony”-verhalen bekijken die over de wereld van Final Fantasy XV zijn verspreid. Op verschillende plaatsen zijn ook aanvullende plaatselijke mythes en legendes te ontdekken die spelers meer inzicht in de spelwereld geven.
 • Missie om de Regalia Type-D te krijgen en versterken.

Vanaf 6 maart is ook het Final Fantasy XV Royal Pack verkrijgbaar. Dit downloadbare pakket bevat alle nog niet eerder verschenen content die wordt toegevoegd met de Final Fantasy XV Royal Edition. Dit pakket is te koop voor alle bestaande spelers van Final Fantasy XV, zodat die ook de nieuwe extra’s kunnen krijgen.

Een benchmark-indicator en aanwijzingen die spelers helpen hun pc’s te optimaliseren voor de game zijn beschikbaar vanaf 1 februari. Meer informatie hierover vind je op de officiële website. Final Fantasy XV Windows Edition ondersteunt Native 4K- en 8K-resoluties met HDR10 en Dolby Atmos, naast doorgaande mod-support. Er zijn allerlei preorderbonussen, meer informatie daarover en de minimale pc-specificaties om het spel te draaien zijn hier te vinden.

Verdachten opgepakt in Europese fraudezaak

De politie heeft in een onderzoek naar fraude met Europese subsidies acht aanhoudingen verricht. Een 45-jarige inwoonster van de gemeente Midden Drenthe en een 60-jarige inwoner van diezelfde gemeente worden gezien als hoofdverdachte in het onderzoek. De twee werden dinsdagochtend aangehouden. Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Samenwerkingsverband Noord-Nederland
In augustus 2016 werd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland aangifte gedaan. Medewerkers van deze subsidieverstrekker hadden het sterke vermoeden dat diverse Europese subsidies voor innovaties in het midden en klein bedrijf in Noord-Nederland niet daarvoor werden gebruikt als waar ze voor waren aangevraagd. Omdat er mogelijk sprake was van fraude en misbruik van gemeenschapsgeld werd aangifte gedaan. De politie startte vervolgens een onderzoek.

Tijdens het onderzoek kregen financiële rechercheurs zicht op de twee hoofdverdachten. Door hen werd diverse malen subsidie bij de SNN aangevraagd. Dit deden ze voor eigen bedrijven, maar ook voor bedrijven van anderen. In oktober 2016 werd door het onderzoeksteam huiszoeking verricht in een woning in Hijken. De twee verdachten verbleven daar op dat moment. Tijdens de zoeking werd onder andere administratie in beslag genomen.

In nauwe samenwerking met SNN werd door het rechercheteam verder onderzoek gedaan naar deze vorm van ondermijning. Zo werden dubbele facturen gevonden, echte en vervalste. Ook kwamen de rechercheurs er achter dat met verstrekte subsidies machines en lonen waren betaald. Terwijl het geld alleen aan innovatief onderzoek en prototypes had mogen worden besteed.

Het totale bedrag aan frauduleus ontvangen subsidies ligt vermoedelijk rond de één miljoen euro. SNN heeft dit niet eerder ontdekt omdat wel iedere keer vooraf keurig een begroting wordt ingediend en in de meeste gevallen na afloop ook een onderzoeksrapport met urenverantwoording werd overhandigd. Tijdens het politieonderzoek bleek dat die onderzoeksrapporten hoofdzakelijk plagiaat waren. Soms werd wel een klein stukje onderzoek gedaan, maar lang niet in overeenstemming met het gefactureerde bedrag.

Aanhoudingen
Eind 2017 was het onderzoek zo ver gevorderd dat werd besloten om over te gaan tot de eerste aanhoudingen. Het team hield zes verdachten aan, allemaal eigenaren of aandeelhouders van bedrijven uit het noorden. De zes hadden gebruik gemaakt van de diensten van de 60-jarige man. Hij gaf hen advies bij het aanvragen van subsidies bij SNN. Desondanks heeft een eigenaar of aandeelhouder ook altijd zelf een verantwoordelijkheid om subsidies op een juiste wijze aan te vragen en te gebruiken. Na verhoor en het opmaken van proces-verbaal mochten de zes het politiebureau weer verlaten. Wel werd beslag gelegd op vijf woningen en banktegoeden van de zes verdachten.

Na overleg met het Openbaar Ministerie werd besloten om dinsdagochtend beide hoofdverdachten in dit onderzoek aan te houden. In een woning in Hijken werd opnieuw huiszoeking verricht. Naast administratie werd in het kader van het afpakken van crimineel vermogen ook beslag gelegd op twee auto’s en twee aanhangers. Tevens werd beslag gelegd op twee woningen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

FOK!crew dagelijks misbruikt in vuile kont!

De FOK!crew blijkt dagelijks veelvuldig seksueel misbruikt te worden door iemand met de naam Gülen. Dat blijkt althans uit de onthullende email van een anonieme bron die zich Kahmrab Mihrab noemt. Saillant detail; de crew zou dit zelfs lékker vinden!

Dagelijks zou de crew Gülen pijpen, en de homo's van FOK! worden dagelijks zelfs ook nog eens in hun vuile kont geneukt door diezelfde Gülen, die het er maar druk mee heeft.

Tot slot zou de crew zich massaal schuldig maken aan het neuken van geiten. Hoe de vrouwelijke crewleden dat voor elkaar boksen blijft onduidelijk.

"De redactie van fok.nl zijn smerige geitenneukers die gülen elke dag pijpen. gülen neukt de homo's van fok.nl elke dag in hun vuile kont. De redactie van fok.nl vind dat heerlijk." aldus de klokkenluider, die zich Kahmrab Mihrab noemt.

FOK! neemt de zaak vanzelfsprekend hoog op. Voor crewleden zal slachtofferhulp worden ingeschakeld.

Varken met zonnebril
De anonieme bron in kwestie

U2 komt weer naar Nederland

U2 geeft zondag 7 oktober een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. De Ierse band kondigde dinsdag hun Europese tournee aan van de Experience + Innocence Tour 2018.

Het Europese deel begint op 31 augustus in Berlijn en de band reist vervolgens af naar Keulen, Parijs, Lissabon, Madrid, Kopenhagen en Hamburg. Na Amsterdam volgen nog concerten in Milaan, Manchester en Londen.

De kaartverkoop voor de show in Amsterdam begint 26 januari. De tournee langs concertzalen begint op 2 mei in de Verenigde Staten met een concert in Tulsa in Oklahoma. Het is een vervolg op de gelijknamige tournee uit 2015. Vorig jaar reisde U2 langs de stadions met de Joshua Tree Tour. Toen trad U2 op in de Amsterdam ArenA.

U2 komt weer naar Nederland
U2 komt weer naar Nederland (Foto: BuzzE)

Vrouw is klaar met mensen en trouwt met geest van piraat

De Noord-Ierse Amanda Teague heeft het wel gehad met het daten van mensen. Met haar ex-man heeft ze vijf kinderen, maar het is genoeg geweest op het menselijk vlak. De 45-jarige Amanda heeft de perfecte oplossing gevonden: ze is in het huwelijksbootje gestapt met een piraat. Of nou ja, de geest van een piraat, die al een kleine driehonderd jaar dood is.

Amanda heeft de fysieke vorm van haar vlam, genaamd Jack, nog nooit gezien, maar hij heeft haar verteld dat hij een Haïtiaanse piraat was, die in de 18e eeuw geëxecuteerd werd vanwege zijn misdaden. Een hartstikke gezellige jongeman dus, met wie Amanda ook nog eens een gezond seksleven heeft: "Het gevoel van aanraking is veel dieper, je voelt letterlijk alles wat de geest met je doet en hij kan dat ook voelen", zo zegt ze.

Allemaal leuk en aardig, maar wat vrijblijvende neukpartijtjes was niet waar Amanda naar op zoek was en dat liet ze Jack weten ook. Prompt vroeg hij haar ten huwelijk, waarop Amanda natuurlijk volmondig ja zei. Tijdens de bruiloft was ze gewoon gekleed in een witte trouwjurk, terwijl Jack voorgesteld werd door een piratenvlag. Via een medium gaf de piraat zijn ja-woord op het bootje op internationale wateren - dat was nodig, want alleen daar zou het huwelijk geldig zijn.

Foto's van het gelukkige echtpaar zijn hier te vinden.

Veel gewonden door crash schoolbus tegen huis

Door een ongeval met een schoolbus zijn dinsdag in Duitsland zeker 47 mensen gewond geraakt onder wie vooral scholieren. Volgens Duitse media reed de bus in de plaats Eberbach tegen de muur van een huis.

De oorzaak van het ongeluk in de deelstaat Baden-Württemberg is niet bekend. De bus zou diverse auto's hebben geraakt en daarna frontaal tegen de muur zijn gebotst.

Van de gewonden hebben er tien ernstig letsel opgelopen van wie enkelen waarschijnlijk in levensgevaar verkeren. Hulpdiensten zijn onder andere met diverse helikopters uitgerukt.

Veel gewonden door crash schoolbus tegen huis
Veel gewonden door crash schoolbus tegen huis (Foto: ANP)

OM: 'Politiemol' besodemieterde collega's

'Politiemol' Mark M. (31) uit Weert besodemieterde collega's en bezoedelde het imago van de politie. Dat zei de officier van justitie dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch. Daar is de aanklager begonnen met zijn pleidooi.

"Verdachte Mark M. verklapte en verkwanselde jarenlang een karrenvracht aan politieinformatie", zo begon de officier met het verwoorden van de visie van het Openbaar Ministerie. De officier gaat een jarenlange celstraf eisen, kondigde hij vast aan.

Het requisitoir zal waarschijnlijk dinsdagmiddag worden afgesloten met de strafeisen tegen M. en vier medeverdachten.

OM: 'Politiemol' besodemieterde collega's
OM: 'Politiemol' besodemieterde collega's (Foto: ANP)

Barbie gestopt op sociale media

Realityster Barbie is niet langer actief op sociale media en heeft al haar accounts verwijderd. Nadat ze eerder al gestopt was op Facebook heeft ze nu ook haar foto's op Instagram gewist. Veel volgers van Barbie wensten haar via de sociale media de afgelopen dagen veel sterkte.

Samantha de Jong werd vrijdag met loeiende sirenes afgevoerd naar het ziekenhuis, maar wat er aan de hand is, is nog altijd onduidelijk. Volgens De Telegraaf is de Haagse blondine maandag ontslagen uit het ziekenhuis en naar een zorginstelling gebracht.

Barbies ex-man Michael van der Plas is uit het Spaanse Torremolinos gekomen en zorgt sinds vrijdag voor de kinderen.

Barbie gestopt op sociale media
Barbie gestopt op sociale media (Foto: BuzzE)

Djokovic en Wawrinka winnen in Melbourne, Raonic onderuit

Novak Djokovic heeft zich op de Australian Open zonder grote problemen geplaatst voor de tweede ronde. De door blessures naar de veertiende plek van de wereldranglijst afgezakte Serviër, zesvoudig kampioen in Melbourne, had weinig moeite met de Amerikaan Donald Young: 6-1, 6-2, 6-4.

Net als Djokovic keerde ook de Zwitser Stanislas Wawrinka terug van blessureleed. De als negende geplaatste Wawrinka rekende in de eerste ronde af met de Litouwer Ricardas Berankis, die het hem twee sets moeilijk wist te maken: 6-3, 6-4, 2-6, 7-6 (2).

De als vierde geplaatste Duitser Alexander Zverev stuurde de Italiaan Thomas Fabbiano met een klein beetje moeite naar huis (6-1, 7-6 (5), 7-5), terwijl de Belg David Goffin, als zevende geplaatst, de Duitse qualifier Matthias Bachinger na een stroef begin opzij schoof: 6-7 (3), 6-3, 6-2, 6-4.

Feliciano Lopez zag zijn 64e opeenvolgende Grand Slam-toernooi - de Australian Open van 2002 was de laatste waar hij niet bij was - in ronde één eindigen dankzij Sam Querrey. De Amerikaanse nummer dertien van de plaatsingslijst was met 6-3, 6-4, 6-2 te sterk.

Albert Ramos-Viñolas (21) was met 6-2, 6-3, 6-4 te sterk voor de Amerikaan Jared Donaldson, terwijl Fabio Fognini (25) de Argentijn Horacio Zeballos met 6-4, 6-4, 7-5 klopte. 

Voor de geplaatste spelers was er niet alleen winst in Melbourne. Milos Raonic, afgezakt van plek drie naar de 23e stek, ging met 6-7 (5), 7-5, 6-4, 7-6 (4) onderuit tegen de Slowaak Lukas Lacko, die een week eerder overigens nog verloor van Robin Haase. Roberto Bautista Agut (20) dolf het onderspit tegen zijn Spaanse landgenoot Fernando Verdasco: 6-1, 7-5, 7-5.

Zombi en Van Helsing III bij Games with Gold

Microsoft heeft de Games with Gold van januari bekendgemaakt. Allereerst kunnen Xbox One-gamers tot en met 15 februari de first-person survival-horrorgame Zombi uitproberen, die alweer in 2012 uitkwam voor WiiU en in 2015 werd geport naar PS4, Xbox One en pc.

Zombi moet het niet per se hebben van geweldige graphics en revolutionaire gameplayfeatures, maar vooral van de spanning en de beklemmende sfeer, zoals je in onze review kunt lezen. Naast Zombi is top-down hack-n-slash-titel The Incredible Adventures of Van Helsing 3 te downloaden van 1 tot en met 31 januari. Voor Xbox 360 (en dus ook Xbox One) is Army of Two te verkrijgen tot het einde van de maand.

Duitsland raakt wťťr potentieel olympisch goud kwijt

Het begint zo langzamerhand een beetje belachelijk te worden: de Duitse olympische ploeg heeft wéér een kandidaat voor olympisch goud met een zware blessure af zien haken, al de vierde van het seizoen.

Skicrosster Heidi Zacher is zondag tijdens de training voor de World Cup in het Zweedse Idre Fjäll zwaar ten val gekomen. Naar nu blijkt heeft de 29-jarige Duitse daarbij haar kruisband afgescheurt, waardoor haar seizoen voorbij is. Zacher is maandag in München gelijk onder het mes gegaan.

In het huidige seizoen had Zacher al één zege en nog vier andere podiumplaatsen te pakken, waarmee het haar beste seizoen ooit was. Ze werd dan ook gezien als grote kanshebster op een (gouden) medaille op de Olympische Spelen in Pyeongchang komende maand.

Eerder zag Duitsland al serieuze kandidaten op olympisch goud wegvallen in het schansspringen (Severin Freund), alpineskiën (Felix Neureuther) en zelfs al één in het freestyleskiën (Lisa Zimmermann), waardoor Duitsland in die sport van mogelijk twee keer goud naar waarschijnlijk nul medailles gaat.

"Toen ik het nieuws hoorde dacht ik 'Dat kan toch niet, wat overkomt ons in vredesnaam?'", aldus Wolfgang Maier, baas van de alpinetak van de Duitse skibond DSV. "Deze blessures zijn ongelooflijk zuur, niet alleen voor de DSV, maar vooral ook voor de atleten."

Politie VS vindt dertien geketende kinderen

Dertien verwaarloosde personen in de leeftijd van 2 tot 29 jaar zijn door de politie in Californië bevrijd uit een huis. Daar lagen ze vastgeketend aan hun bedden. De ouders van de kinderen, een 57-jarige man en een 49-jarige vrouw, zijn gearresteerd en worden vervolgd voor marteling, lieten de autoriteiten maandag weten.

Agenten deden de vondst nadat een zeventienjarig meisje was ontsnapt uit het huis in Perris, een stad zo'n 113 kilometer ten oosten van Los Angeles. Met een gevonden mobiele telefoon had ze de politie gewaarschuwd, meldde het bureau van de sheriff van Riverside County.

,,Agenten troffen naar hun mening twaalf kinderen aan in het huis, maar moesten tot hun ontsteltenis constateren dat zeven van hen eigenlijk volwassenen waren", liet de politie weten. De slachtoffers waren allen zwaar verwaarloosd en ondervoed.

Politie VS vindt dertien geketende
Politie VS vindt dertien geketende (Foto: ANP)

Hogenkamp kansloos in eerste ronde Australian Open

Voor tennisster Richel Hogenkamp zit de Australian Open er na één wedstrijd weer op. De Nederlandse nummer 108 van de wereld ging in Melbourne onderuit tegen Lara Arruabarrena uit Spanje, de mondiale nummer 87.

Hogenkamp kreeg in Arruabarrena's eerste servicegame van de wedstrijd gelijk twee breakkansen, maar de Nederlandse liet deze beiden liggen. Vervolgens leverde ze gelijk haar eigen service in, wat ze later in de set nog eens deed.

In het tweede bedrijf werd Hogenkamp in haar eerste servicegame gelijk gebroken zonder zelf ook maar één punt te pakken. Op 1-3 bood ze wat meer tegenstand, maar werd ze opnieuw gebroken, waarna Arruabarrena het niet veel later met een love game afmaakte, precies binnen het uur: 6-1, 6-2.

21-jarige bezorgt Ratelband liefdesverdriet

Emile Ratelband is heel verdrietig nu zijn relatie met zijn 21-jarige vriendin op de klippen is gelopen. "Het was zo mooi, maar zij heeft het uitgemaakt", vertelt de 68-jarige positiviteitsgoeroe in De Telegraaf. "Ik was hartstikke gek op haar en denk elke dag aan haar." Afgelopen weekend zou hij haar meenemen naar het Ritz in Parijs, dat romantische uitstapje ging niet door.

Emile en zijn vriendin zagen elkaar in het geheim vanwege haar geloof en omdat haar ouders en kerkgenootschap er niets van mochten weten. Daarom houdt hij haar identiteit ook geheim. "We hebben elkaar vaak gezien, meestal even tussendoor, als ze een vrije dag had genomen of haar werk uitviel. Dan belde zij, liet ik gelijk alles vallen en reed ik haar kant op."

Emile heeft twee kinderen met zijn ex-vrouw Moon. Na de scheiding kreeg hij een relatie met Gitta, zij overleed plotseling in april 2015. Daarna sloeg de vonk over tussen hem en Linda, de 41 jaar jongere oppas van zijn kinderen. Die relatie hield twee jaar stand en strandde in september vorig jaar. Emile: "Drie weken later kwam mijn nieuwe vrouw in beeld. Ze was zó verstandig, begripvol en liefdevol. Er was een enorme klik. Het is gewoon heel droevig."

21-jarige bezorgt Ratelband liefdesverdriet
21-jarige bezorgt Ratelband liefdesverdriet (Foto: BuzzE)

Haase op Australian Open gelijk onderuit tegen qualifier

Tennisser Robin Haase is er zelfs in topvorm niet in geslaagd om voor het eerst in jaren de tweede ronde op de Australian Open te halen. De Hagenaar, 43e op de wereldranglijst, ging in Melbourne onderuit tegen de Italiaanse qualifier Lorenzo Sonego, de mondiale nummer 219.

Haase liet de afgelopen weken zien in uitstekende vorm te verkeren en in Melbourne ging het ook lang niet slecht. Sonego stond echter de wedstrijd van zijn leven te spelen en bracht Haase keer op keer in de problemen met snoeiharde klappen.

Na het verlies van de eerste set kreeg Haase kansen om set twee te pakken, maar twee heerlijke winners van Sonego zorgden ervoor dat dat niet lukte. De qualifier pakte de set en kreeg in de tiebreak van de derde set op 1-6 maar liefst vijf matchpoints.

Dit keer was het niet, zoals vaker, Haase, maar Sonego die zijn hoofd niet koel kon houden. Haase werkte alle matchpoints weg, pakte de set en kwam in set vier van 2-5 terug tot 5-5. Dit keer was de Italiaan op tijd van de partij en paakte hij het op 6-5 alsnog af, met een totaal van uiteindelijk maar liefst 79 winners: 3-6, 5-7, 7-6 (6), 5-7.

Het is voor Haase, die nog wel in het dubbelspel speelt, alweer de zevende keer op rij dat ronde één in Melbourne het eindstation is.

ESMA waarschuwt voor verliezen met bitcoin

Beleggers in bitcoin moeten er rekening mee houden dat zij al hun geld kunnen verliezen met investeringen in de digitale munt. Daarvoor waarschuwde voorzitter Steven Maijoor van de ESMA, voluit European Securities and Markets Authority, in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens de Nederlander is de waarde van de bitcoin extreem volatiel, waardoor zijn gebruik als valuta wordt ondermijnd. Bovendien wordt de digitale munt lang niet overal geaccepteerd, stelt Maijoor. In november waarschuwde de ESMA particuliere beleggers nog voor emissies van nieuwe digitale munten. De toezichthouder volgt de ontwikkelingen rond cryptovaluta nauwlettend, aldus Maijoor.

De waarde van de bitcoin ging dinsdag omlaag, na een rally in de afgelopen dagen. De munt noteerde een koers van iets meer dan 13.000 dollar. Dat is het laagste niveau sinds begin december.

ESMA waarschuwt voor verliezen met bitcoin
ESMA waarschuwt voor verliezen met bitcoin (Foto: BuzzT)

Meldpunt voor ongewenste omgangsvormen

Acteurs en actrices die het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie kunnen binnenkort aankloppen bij een onafhankelijk en overkoepelend meldpunt voor ongewenste omgangsvormen. Voor het meldpunt hebben de podiumkunsten-, film- en televisiesector de handen ineengeslagen.

"Partijen zoals brancheverenigingen, beroepsverenigingen, fondsen en verenigingen van werkgevers- en werknemersorganisaties erkennen dat er een sectoraal probleem bestaat ten aanzien van een goede behandeling van klachten over integriteitsschendingen, discriminatie en (seksueel) machtsmisbruik'', laat de Nederlandse Associatie van Podiumkunsten (NAPK) dinsdag weten.

Door het grote aantal werkzame zzp'ers is de noodzaak ontstaan om een overkoepelend meldpunt in het leven te roepen, vinden de initiatiefnemers. Het meldpunt werkt met twee vertrouwenspersonen, een man en een vrouw. Ze behandelen ook anonieme aangiftes. In het voorjaar is het meldpunt operationeel.

Meldpunt voor ongewenste omgangsvormen
Meldpunt voor ongewenste omgangsvormen (Foto: BuzzE)

Ontploffing in Antwerpen, veertien gewonden

In Antwerpen is deze avond een gebouw ingestort na een ontploffing. Voorlopig is er sprake van vier gewonden, maar het aantal slachtoffers zal mogelijk nog oplopen.

Het betreft een gebouw aan de Paardenmarkt, aan de noordkant van het centrum van Antwerpen. Naar verluidt was de knal van de ontploffing in de wijde omtrek te horen; hierbij zouden ook zeker twee andere panden beschadigd zijn. De Antwerpse politie benadrukt via Twitter dat het in elk geval niet om een terreurdaad zou gaan.

Update 07:26:

De laatste berichten spreken van veertien gewonden, waarvan één in kritieke toestand. Vlak voor middernacht werden nog drie gewonden onder de brokstukken gevonden; de Antwerpse politie heeft geen redenen om aan te nemen dat er nog meer slachtoffers onder het puin liggen. Verslagen van ooggetuigen kunnen worden gelezen op de website van De Standaard.

'Ant McPartlin voert voogdijstrijd om hond'

Anthony McPartlin heeft er geen moeite mee na zijn op handen zijnde scheiding zijn fortuin te delen, maar de Brit en zijn aanstaande ex Lisa voeren volgens The Sun wel een strijd om de voogdij over hun hond Hurley.

De bekende televisiepresentator, bekend van hdet duo Ant & Dec, bevestigde afgelopen weekend de al langer rondzingende geruchten dat zijn huwelijk met Lisa McPartlin na elf jaar op de klippen is gelopen. "Ant vraagt om privacy in deze moeilijke tijd. Voor hemzelf, voor Lisa en hun naaste familie", liet een woordvoerder weten.

De Brit heeft een hechte band met de viervoeter. Toen hij deze zomer werd opgenomen in een afkickkliniek om van zijn verslaving aan pijnstillers af te komen, mocht hond Hurley zelfs bij hoge uitzondering langskomen. "Ant is gek op Hurley, hij is als een kind voor hem", aldus een bron van de krant. "Maar dat geldt ook voor Lisa. Het is een gevoelig onderwerp want ze dachten altijd dat ze hem samen zouden grootbrengen." Volgens de insider hebben de twee momenteel gedeelde voogdij over de labrador, en wordt er gewerkt aan een formele regeling.

Ant is met zijn vaste collega Declan Donnelly (Dec) al jaren een van de populairste Britse televisiepresentators. Samen doen ze programma's als Britain's Got Talent, I'm A Celebrity... Get Me Out Of Here! en Saturday Night Takeaway.

'Ant McPartlin voert voogdijstrijd om hond'
'Ant McPartlin voert voogdijstrijd om hond' (Foto: BuzzE)

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten

Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) werd geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden.

Van Berkel eist nu via haar advocaat Sébas Diekstra dat er een onafhankelijke commissie wordt ingesteld die zeer zorgvuldig onderzoek doet naar ,,de wijze van handelen door Rijkswaterstaat en de reden waarom er twee jaren is gewacht met het instellen van zo'n commissie". Daarnaast zou er onderzoek moeten komen naar wat zich op de werkvloer heeft afgespeeld.

De vuurtorenwachter kwam ongeveer tien jaar geleden bij Rijkswaterstaat werken. Door haar actieve werk op social media en omdat ze regelmatig op tv over haar werk vertelde, was ze relatief bekend. ,,Ik vermoed dat het wangedrag van mijn collega's daarmee te maken heeft. Ik meldde het bij mijn leidinggevende en vervolgens werd ik ongevraagd ziek gemeld. In plaats van de pesters op hun gedrag aan te spreken, vonden ze mij het probleem."

Van Berkel is naar eigen zeggen niet uit op een confrontatie met haar werkgever. ,,De vuurtoren is mijn passie. Het liefste wil ik weer aan het werk. En op mijn werk wil ik met respect behandeld worden."

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten
Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten (Foto: ANP)

Greipel sprint naar winst in eerste etappe Tour Down Under

André Greipel heeft de eerste etappe van de Santos Tour Down Under op zijn zijn geschreven. De sprinter van Lotto Soudal was na 145 kilometer de snelste in een massasprint. Caleb Ewan werd tweede voor Peter Sagan. Greipel is automatisch ook de eerste leider.

William Clarke (Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale), Nicholas Dlamini (Dimension Data) en Scott Bowden (UniSA-Australia) kozen al vroeg in de etappe voor de aanval. Het drietal zou een voorsprong van iets meer dan vier minuten bij elkaar fietsen. Clarke zou het langst volhouden van het drietal. De Australiër werd op tien kilometer van de streep gegrepen. Bowden moest al op honderd kilometer van de streep afhaken bij zijn medevluchters terwijl de Zuid-Afrikaan Dlamini met nog 35 kilometer van de streep Clarke niet kon volgen.

Met nog één kilometer te gaan was het vooral Mitchelton-Scott en Quick-Step Floors die de sprint aantrok voor hun sprinter. Ewan begon sterk aan de sprint, maar werd toch geklopt door Greipel. De Duitse sprinter van Lotto Soudal kwam uit het wiel van de Australiër gesprint.

Gospelzanger Edwin Hawkins overleden

De Amerikaanse gospelzanger, pianist, componist en arrangeur Edwin Hawkins is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Hawkins leed al enige tijd aan alvleesklierkanker.

De Amerikaan werd vooral bekend als de leider van de Edwin Hawkins Singers, die in de jaren zeventig een wereldhit scoorden met het nummer 'Oh Happy Day'. De single zou in 1969 wereldwijd meer dan 7 miljoen keer worden verkocht. De Edwin Hawkins Singers waren in 1970 ook te horen als achtergrondkoortje op de eveneens zeer succesvolle single 'Lay Down (Candles in the Rain)' van Melanie.

Hawkins zou tussen 1970 en 1993 viermaal een Grammy Award winnen met zijn composities. De muzikant gaf zijn laatste optreden in december 2017.

Werkloosheid daalt, maar is hoger dan voor de crisis

Na de crisis, die begon in 2008, bereikte de werkloosheid begin 2014 een hoogtepunt. Daarna zette een daling in, maar de werkloosheid is nog steeds hoger dan voor de crisis. Vooral bij 25- tot 45- jarigen is het verschil nog groot. Dit meldt CBS op grond van een nadere analyse van de Enquête Beroepsbevolking, een doorlopend onderzoek, elk kwartaal onder ongeveer 75.000 respondenten van 15 tot 75 jaar.

Van de mannelijke beroepsbevolking van 25 tot 45 jaar was 3,2 procent in het derde kwartaal van 2017 op zoek naar werk en direct beschikbaar om te starten (dit zijn de werklozen volgens de definitie van de ILO). Dat percentage is weliswaar een stuk lager dan in 2014, maar nog steeds meer dan drie keer zo hoog als aan het begin van de crisis, toen dat 0,9 was.

Net als voor de crisis is van de vrouwen in de beroepsbevolking een groter deel werkloos. Maar het verschil tussen 2017 en 2008 is minder groot dan bij de mannen. Iets dergelijks geldt ook voor de 45- plussers. De werkloosheid is daar hoger dan onder 25- tot 45-jarigen, vooral doordat onder 55- tot 65-jarigen het werkloosheidspercentage relatief hoog is. Maar het verschil tussen 2017 en 2008 is ook hier kleiner.

Bij mannen van 25 tot 45 jaar is niet alleen de werkloosheid hoger dan voor de crisis. Ook het percentage mannen van deze leeftijd dat niet (meer) deelneemt op de arbeidsmarkt is toegenomen, van bijna 5 naar ruim 8 procent. Dat geldt ook voor mannen van 15 tot 25 jaar. Bij 45-plussers – mannen en vrouwen - nam het percentage dat niet tot de beroepsbevolking behoort juist af; bij vrouwen tot 45 jaar bleef dit ongeveer gelijk. Tot het begin van de crisis daalde het percentage dat niet actief was op de arbeidsmarkt bij vrouwen van deze leeftijd nog.

Tijdens de crisis nam bij 25- tot 45-jarigen het aantal werklozen en het aantal mensen dat niet actief was op de arbeidsmarkt dus toe. Tegelijkertijd nam het percentage dat werkt, de arbeidsdeelname, af. Sinds 2014 neemt de arbeidsdeelname bij 25- tot 45-jarigen in totaal wel weer toe. De afname ten opzichte van 2008 is het grootst bij de laagopgeleiden. Bij de laagopgeleide mannen van 25 tot 45 jaar werkte in het derde kwartaal van 2008 nog bijna 89 procent. In hetzelfde kwartaal van 2017 was dat bijna 77 procent. Bij de hoogopgeleide vrouwen van 25 tot 45 jaar nam de arbeidsdeelname iets toe in vergelijking met 2008.

Werkloosheid daalt, maar is hoger dan voor de crisis (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Werkloosheid daalt, maar is hoger dan voor de crisis (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.