FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 januari 2018

Dikke boete voor schwalbe van trainer

Een paar weken geleden schreven we al over de belachelijke schwalbe van Leverkusen-trainer Heike Herrlich. Inmiddels heeft de Duitse tuchtcommissie zich gebogen over het incident en is er een flinke boete uitgeschreven voor Herlich.

Herrlich maakte de schwalbe nadat Gladbach-speler Denis Zakaria hem passeerde om de bal zo snel mogelijk te pakken. De trainer betuigde na afloop spijt voor zijn belachelijke fopduik, maar dat heeft hem niet kunnen helpen een straf te ontlopen. De Leverkusen-coach moet nu 12.000 euro ophoesten voor zijn "onzinnige actie", zoals hij het zelf noemde.

Nogmaals de bizarre schwalbe:

Blu-ray: Annabelle: Creation

Annabelle: Creation is het nieuwste geesteskind van regisseur David F. Sandberg, die wereldwijd furore maakte met de succesvolle horrorfilm Lights Out (2016). De gebeurtenissen uit Annabelle: Creation vinden plaats in hetzelfde universum als de Conjuring-saga. Helaas weet Sandberg met zijn nieuwste horrorfilm het niveau van deze films niet te evenaren. De film die nu op blu-ray te verkrijgen is, is helaas niet de vernieuwende horror waar de kijker op heeft gerekend: het voelt allemaal wat te gewoontjes aan en ook kan men de schrikmomenten van mijlenver aan zien komen.

Shiffrin met weergaloze run naar nieuwe slalomzege

Het blijft wat eentonig in het alpineskiën bij de vrouwen: als er een slalom op het programma staat, wint Mikaela Shiffrin. Zo ook in het Oostenrijkse Flachau, waar dinsdagavond de avondslalom gehouden werd.

Na één run stond voor de verandering eens iemand anders bovenaan de tijdenlijst: Bernadette Schild liet voor eigen publiek een sterke slalom zien en was 0,37 seconden sneller dan Shiffrin. Met 0,74 seconden achterstand had ook de Zweedse Frida Hansdotter nog alle kans op het podium, de rest stond al op meer dan anderhalve seconde.

In run twee deed Hansdotter het uitstekend, maar vervolgens was Shiffrin aan de beurt. De 22-jarige Amerikaanse moest alles op alles zetten en deed dat ook: aan de finish had ze bijna anderhalve tel voorsprong op Hansdotter. Schild probeerde het nog wel, maar bleek kansloos tegen Shiffrin's geweld. Op 0,94 seconden eindigde de Oostenrijkse wel op een keurige tweede plek.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde als 45e in de eerste run, waar de beste dertig door mogen naar run twee.

Nieuwe Google Streetview-beelden van Tilburg: Een grote pleurisbende in de stad

Het alwetende Google heeft nieuwe streetview-beelden van Tilburg online gezet. De stad staat er echter niet op haar best op. Sterker nog, de dag na de jaarlijkse kermis kwam de zoekgigant een kijkje nemen. En laat dat nou nét de dag zijn waarop het een zooitje is in de stad. Overal ligt afval, natte kartonnen dozen en staan geparkeerde vrachtwagens midden op de weg. 

Van der Weijden is boos op Dijkshoorn

Maarten van der Weijden is boos op Nico Dijkshoorn. De Olympisch kampioen lange afstandzwemmen beticht de columnist en dichter ervan onwaarheden over hem te hebben geschreven in een column voor Voetbal International. Daarin schrijft Dijkshoorn dat Van der Weijden, die genas van kanker, er zijn beroep van heeft gemaakt om zalen vol mensen te vertellen dat hij genezen is en wilskrachtig heeft geknokt en gestreden.

In een lange reactie op Facebook verwijt Van der Weijden Dijkshoorn dat hij kennelijk nooit de moeite heeft genomen zich in hem te verdiepen. "Wat mij tegenvalt, Nico, zijn twee dingen. In de eerste plaats dat je in je column gewoonweg een onjuiste voorstelling van zaken geeft, terwijl je duidelijk nooit de moeite hebt genomen een training bij te wonen of je te verdiepen in mijn verhaal en motivatie voor mijn vrijwilligerswerk. Wat mij verder tegenvalt is dat je daarmee precies doet wat je anderen in je column verwijt: een mening over een persoon en een situatie de wereld in slingeren, zonder dat je de feiten kent. Jammer!", aldus de zwemmer.

Maarten herinnert Nico er in zijn brief ook aan dat ze elkaar ontmoetten tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. "Enige tijd geleden hebben wij elkaar ontmoet toen ik mijn verhaal vertelde aan tafel bij DWDD, waar jij ook te gast was. Dat is je - als ik je column van deze week zo lees - kennelijk niet bijgebleven. Dus stel ik mij nog even netjes aan je voor. Maarten van der Weijden, kankerpatiënt op mijn 19e en vandaag de dag iemand die het geluk heeft gehad om te overleven. Geluk ja, iets wat ik overal waar ik mijn verhaal vertel, benadruk. Uit mijn mond zal je nooit horen dat ik "gevochten" heb tegen kanker, of het "overwonnen" heb. De luie waarheid is dat ik niets anders kon dan gaan liggen en de behandeling ondergaan."

Van de Weijden is boos op Dijkshoorn
Van der Weijden is boos op Dijkshoorn (Foto: BuzzE)

Win kaartjes voor de Hearthstone Championship Tour-finale

De finales van de Hearthstone Championship Tour vinden van 18 tot en met 21 januari plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. In totaal zijn er zestien deelnemers, waarvan twaalf uit de HCT Winter Championship, HCT Spring Championship en HCT Summer Championship. Daarnaast zijn er vier wildcard spelers. Het toernooi begint met een groepsfase alvorens verder te gaan in een play-off-bracket. De totale prijzenpot bedraagt 1 miljoen dollar.

Er zijn nog speciale gasten aanwezig. Nederlander Thijs Molendijk, beter bekend onder zijn game-alias ThijsNL, is tweevoudig Europees kampioen Hearthstone. Daarnaast was hij voorheen de #1-ranked speler van de wereld. Je kunt dus wel zeggen dat hij een autoriteit op het gebied van Hearthstone is. Thijs heeft er in de afgelopen maanden voor gekozen zich te focussen op zijn Twitch-kanaal, en zal daarom zelf niet deelnemen aan het toernooi. Hij zal wel aanwezig zijn tijdens het toernooi. Uiteraard zijn er namens Blizzard zijn enkele grote namen aanwezig. Che Chou is Esports Franchise Lead voor Hearthstone Esports. Daarnaast is onder andere developer en cultheld Ben Brode ook van de partij.

FOK! mag 2 setjes van twee kaarten weggeven: de ene set is voor donderdag 18 januari, de andere set is voor vrijdag 19 januari. Beide dagen is de Beurs van Berlage geopend van 8:30 tot 20:00 voor de kaartspelers en het publiek. Omdat de deadline voor het aanleveren van de winnaars al 10 januari in de ochtend is, is de prijsvraag dit keer maar van korte duur. Het enige wat je moet doen is voor woensdagochtend 9:00 een mailtje sturen naar pr@fok.nl met daarin het antwoord op de volgende vraag: welk bedrag in dollars neemt de winnaar eigenlijk mee naar huis? Wat we daarnaast nodig hebben: welke van de twee datums kun je, je volledige naam en die van de introducee, het emailadres waarop je te bereiken bent en eventueel jouw en/of je introducees battle-tag van B.net omdat je na je bezoek de Hearthstone-kaart 'Thrill of Victory' ontvangt. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Hearthstone

En mag je Ben Brode niet kennen, dan hoor je hem vooral hier:

Edgar Davids heeft relatie met model

Edgar Davids heeft een nieuwe vriendin. De oud-voetbalinternational heeft een relatie met model Malou van der Tas, meldt FHM.

De redactie van het mannenblad kwam de twee tegen op Instagram-foto's vanuit zonnige oorden. Bij navraag bevestigt Van der Tas de relatie. "Ik wil er liever niet teveel over zeggen. We hebben er bewust voor gekozen het stil te houden, maar we zijn inderdaad gelukkig samen. We maken een reis door Zuid-Amerika op dit moment", aldus het 23-jarige model.

Davids (44), die momenteel een opleiding voor coach betaald voetbal volgt, heeft eerder een relatie gehad met onder anderen modeontwerpster Olcay Gulsen.

Edgar Davids heeft relatie met model
Edgar Davids heeft relatie met model (Foto: BuzzE)

Cyborg wil De Randamie

Germaine de Randamie gaf in 2017 haar UFC-titel op om een aantal redenen. Eén van die redenen was dat ze weigerde tegen Cristiane Justino, toepasselijk bijgenaamd Cyborg, te vechten. Deze dame ramt zich al jaren dwars door al haar tegenstanders heen en wordt algemeen gezien als de meest gevreesde vrouw op deze planeet, maar is inmiddels al een aantal keer door de dopingautoriteit USADA op de vingers getikt.


Cristiane Justino (Foto: Getty images)

De Randamie vond het niet verstandig in de octagon te stappen tegen een ijzersterke tegenstander die ook nog eens meerdere malen verdacht werd van het gebruik van prestatiebevorderende middelen. 'Cyborg is een bewezen valsspeler. Zelfs nadat ze regelmatig gecontroleerd wordt is ze alsnog een keer gepakt. Ze zal altijd iemand zijn die probeert om het systeem te omzeilen. Germaine en haar team geloven dat Cyborg niet zou mogen vechten,' waren de harde woorden die de manager van De Randamie in mei de wereld in twitterde.

Het gevolg was dat de Utrechtse haar titel in het vedergewicht werd ontnomen en Cyborg in juli 2017 alsnog de UFC-titel binnensleepte en daarna in december voor het eerst succesvol verdedigde tegen Holly Holm die eerder van De Randamie verloor. Nu is het tijd voor de Braziliaanse om een nieuwe tegenstander te kiezen en dat is niet de meest voor de hand liggende zoals Invicta-kampioene Megan Anderson of UFC-bantamgewichtskampioene Amanda Nunes.

Cyborg wil De Randamie.

Via haar Twitterfeed laat de Braziliaanse kampioen weten dat De Randamie beter ligt bij het publiek dan bijvoorbeeld Nunes. Op de vraag van een fan waarom ze in eigen land niet tegen, de eveneens Braziliaanse, Nunes wil staan, antwoordde Cyborg 'die komt later aan de beurt.'

Peter R de Vries verdachte bij Opsporing Verzocht

Bij Opsporing Verzocht kwam er vanavond een compositietekening voorbij van een verdachte van een misdrijf en na het zien van de tekening hebben wij wel een vermoeden wie de dader is. We zijn benieuwd of Peter R. de Vries een alibi heeft.

Peter R de Vries verdachte bij Opsporing Verzocht (WikiCommons/DWDD)
Peter R de Vries verdachte bij Opsporing Verzocht (WikiCommons/DWDD)

Radiohead: verhaal Lana del Rey klopt niet

Radiohead heeft niet de volledige opbrengst van Lana del Rey's song Get Free geëist vanwege plagiaat. Dat schrijft de platenmaatschappij van de band, Warner/Chappell Music, in een verklaring die Variety heeft ontvangen. Er zouden wel gesprekken zijn tussen de twee partijen, omdat Radiohead het nummer van Del Rey erg vindt lijken op hun song Creep.

Lana twitterde zondag dat, hoewel zij 40 procent zou hebben geboden, Radiohead 100 procent van de revenuen eist. "Het is waar wat betreft de aanklacht. Hoewel ik zeker weet dat mijn song niet geïnspireerd is door Creep, vindt Radiohead van wel en wil 100 % van de opbrengst - Ik heb 40 % geboden maar zij accepteren alleen 100. Hun advocaten zijn meedogenloos, dus we zullen het in de rechtbank uitvechten", aldus Lana.

De platenmaatschappij heeft een andere versie van het conflict. "Wij zijn, als platenmaatschappij van Radiohead, sinds augustus in gesprek met vertegenwoordigers van Lana del Rey. Het is duidelijk dat het refrein van Get Free overeenkomsten vertoont met het refrein van Creep en we hebben hiervoor genoegdoening verzocht voor alle schrijvers van Creep", aldus de verklaring. "Voor de duidelijkheid", vervolgt Warner, "Er is geen rechtszaak aangespannen en Radiohead heeft niet gezegd dat ze "alleen 100 procent" van de opbrengsten van Get Free accepteren."

Lana de Rey en haar platenmaatschappij hebben nog niet gereageerd op de verklaring.

Radiohead: verhaal Lana del Rey klopt niet
Radiohead: verhaal Lana del Rey klopt niet (Foto: BuzzE)

Wilfred Genee is Dom Bontje

Wilfred Genee is uitgeroepen tot Dom Bontje 2017. De presentator was samen met prinses Beatrix, stylist Bastiaan van Schaik en rapper Ronnie Flex genomineerd voor de titel die Bont voor Dieren jaarlijks uitreikt aan bekende Nederlanders die bont dragen.

Genee heeft zijn 'onderscheiding' te danken aan een uitzending van een wedstrijd in de Europa League waarin hij een jas draagt met een kraag van vossenbont. De presentator kreeg de oorkonde uitgereikt in een uitzending van SBS Shownieuws door Nicole van Gemert van Bont voor Dieren.

Genee zei in een reactie dat hij de jas van een sponsor had gekregen en zich er niet van bewust was dat het echt bont was. Hij noemde het dom van zichzelf en deed een oproep aan iedereen om geen bont te dragen. Genee verwacht dat hij er door zijn Voetbal Inside-collega Johan Derksen ook nog wel op aangesproken zal worden. Deze liet zich al eerder negatief uit over de bontkwestie.

Wilfred Genee is Dom Bontje
Wilfred Genee is Dom Bontje (Foto: BuzzE)

Maltese spelers levenslang geschorst wegens matchfixing

De UEFA heeft strenge sancties uitgedeeld aan enkele jeugdinternationals uit Malta die zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing.

De Europese voetbalbond heeft twee EK-kwalificatieduels onderzocht, tegen Montenegro en Tsjechië in het voorjaar van 2016. Malta verloor die wedstrijden met respectievelijk 0-1 en 0-7. De UEFA is tot de conclusie gekomen dat zes jonge spelers hun best niet deden om te winnen.

Twee van hen, Emanuel Briffa en Kyle Cesare, spanden volgens de UEFA de kroon. Zij zijn levenslang geschorst. De andere vier talenten moeten een schorsing van één tot twee jaar uitzitten.

De Rooy zevende in eerste deel marathonetappe Africa Eco Race

Dinsdag is Gerard de Rooy zevende geworden in de zevende etappe van de Africa Eco Race. De Iveco-coureur verloor ruim 46 minuten op winnaar Vladimir Vasilyev.

De etappe had een special stage van 486 kilometer rondom de Mauritaanse plaats Chami. Het parcours bestond veelal uit snelle stukken afgewisseld met kamelengras. De etappe van dinsdag en woensdag vormen samen een marathonetappe waarbij de deelnemers op zichzelf zijn aangewezen en geen ondersteuning van het team mogen krijgen. De etappe van woensdag bestaat uit een special stage van 439 kilometer.

Gerard de Rooy: “Snel, wat stenen, wat duinen – niet spectaculair – en kamelengras. Na zoveel jaar weet ik weer wat kamelengras is. Ik heb het niet gemist. Wij kunnen rustig ons ding doen en de monteurs kunnen vroeg gaan slapen. Dat komt goed uit, want de service heeft morgen een rit van rond de tien uur voor de boeg.”

Jan van de Laar was achttiende, twee plaatsen daarachter Adwin Hoondert, Aad van Velsen zesentwintigste en Johan Elfrink dertigste. De laatste Nederlander was Gerard van Lieshout op plaats veertig. De etappe bij de motoren werd gewonnen door de Italiaan Paolo Ceci. Erik Klomp, de enige Nederlander aan de start bij de motoren, was twintigste.

'IS executeert weigerterroristen'

Als lid van terreurorganisatie IS ga je dood: zo niet, dan toch. Zo zijn er nogal wat strijders die de wapens oppakken om als frontsoldaat te dienen, in plaats van de keuze voor een leven als zelfmoordterrorist, want die carrières duren vaak niet al te lang en de kans op overlijden is vrij groot.

Inmiddels hebben echter dusdanig veel zelfmoordterroristen zichzelf opgeblazen, of zijn ze in de voorbereiding daarop tegengehouden, dat IS met een chronisch tekort aan kamikazes kampt. Interne vacatures vinden weinig aftrek en dus worden de ervaren frontsoldaten gebruikt - de militaire strijd is immers toch een verloren zaak.

Jabbar al-Maamouri, vooraanstaand leider van de aan de kant van de Iraakse regering vechtende milities, zegt te weten dat lang niet elke frontsoldaat happig is op de voorgestelde carrièreswitch. Volgens hem heeft IS daar echter wel een antwoord op: strijders die geen zin hebben om zichzelf op te blazen, worden dan maar geëxecuteerd. Volgens Al-Maamouri is dit onder meer in de regio rond de Irakese stad Tikrit gebeurd.

IS is in Irak inmiddels uit nagenoeg alle voorname steden verdreven, waardoor meer dan de helft van de op de vlucht geslagen bewoners weer richting huis gegaan zijn.

Zeldzame sneeuw in Sahara

In Nederland is een goede, besneeuwde winter al vrij zeldzaam, maar in de Sahara gebeurt dat natuurlijk nog veel minder vaak. Dit jaar is het echter weer raak: in het noordelijke deel van de woestijn, in Algerije, zijn de zandduinen bedekt met een laag(je) sneeuw.

In Ain Sefra, zo'n duizend meter boven zeeniveau, lag net als vorig jaar een laagje sneeuw. Daarvoor was het al een jaar of veertig geleden dat men sneeuw zag vallen, doorgaans is het daar in januari zo'n twaalf graden boven nul.

Ecuador wil bemiddeling over Julian Assange

De regering van Ecuador zoekt bemiddelaars om de kwestie rond de omstreden WikiLeaks-oprichter Julian Assange op te lossen. Assange heeft politiek asiel gekregen in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land in Londen. De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa, heeft dinsdag om internationale hulp gevraagd. Espinosa gaf aan dat Londen ook van het probleem af wil. De bewaking van de ambassade is duur.

Espinosa zei niet wie kan bemiddelen. In Zweden en de VS werd de omstreden mediaman om totaal verschillende redenen gezocht. Assange wilde zich in het kader van een Zweeds politieonderzoek niet beschikbaar stellen uit vrees dat Zweden hem dan naar de VS stuurt. Het Zweedse onderzoek is inmiddels opgedoekt, maar Assange is nu bang dat de Britten hem aan de VS uitleveren.

Washington is woedend over zijn onthullingen in 2010 van vertrouwelijke informatie over onder meer operaties van de strijdkrachten in het Midden-Oosten. De belaagde Australiër zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen.

Ecuador wil bemiddeling over Julian Assange
Ecuador wil bemiddeling over Julian Assange (Foto: ANP)

De Vos schakelt Telnekes uit op Lakeside, De Graaf simpel verder

Voor darter Derk Telnekes zit het Lakeside-debuut erop. De 22-jarige Deventenaar, via de voorronde het hoofdtoernooi binnen gekomen, ging in de eerste ronde onderuit tegen de Belg Geert de Vos.

De Vos stond vooral in de eerste twee sets ijzersterk te gooien. Op de dubbels ging het af en toe wat minder, waardoor Telnekes de eerste set spannend kon maken en set twee zelfs kon winnen. De derde set van de Nederlander was echter van simpelweg amateuristisch niveau, waardoor De Vos zelfs met uitermate matig spel makkelijk op 2-1 kon komen. Een vierde set vol afzwaaiers en ogenschijnlijk willekeurig gegooide darts leverde nog wel wat spanning op, maar De Vos maakte het uiteindelijk toch af: 3-1.

Bij de dames stond Aileen de Graaf in de eerste ronde tegenover de excentrieke Paula Jacklin. De 60-jarige Britse wist welgeteld één keer een hogere score dan 100 te gooien, maar verder was het werkelijk hemeltergend slecht wat Kickass liet zien. Ook De Graaf wist ze bepaald niet lekker te raken, maar tegen het dramatische spel van Jacklin was het ruimschoots voldoende voor de Nederlandse: 2-0.

Oudere Windows-pc trager na veiligheidsupdate

Sommige computers kunnen een stuk trager worden door de veiligheidsupdates die Microsoft moet doorvoeren vanwege de onlangs aan het licht gekomen problemen met chips. Daarvoor waarschuwt de techreus in een blog. Microsoft is inmiddels druk bezig met het zoeken naar een oplossing.

Vooral mensen met een pc die draait op Windows 7, 8 of een ouder systeem moeten rekening houden met verslechterde prestaties. Microsoft heeft ook sommige aanpassingen tijdelijk opgeschort, omdat diverse gebruikers meldden dat hun computer vastliep na installatie van de patches.

Door problemen met chips van onder meer Intel en AMD bleken vorige week miljarden computers en mobieltjes een groot gat in de beveiliging te hebben. Bedrijven als Apple en Microsoft waren dus gedwongen met updates te komen. Het is overigens niet zo dat alle apparaten trager zijn geworden. Volgens Apple zou de snelheid van zijn computers en telefoons niet meetbaar zijn afgenomen.

Oudere Windows-pc trager na veiligheidsupdate
Oudere Windows-pc trager na veiligheidsupdate (Foto: ANP)

Iraanse leider: onze vijanden hebben gefaald

De Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei heeft uitgehaald naar vermeende buitenlandse vijanden. Hij hield de mogendheden op Twitter voor dat ze hebben "gefaald" in hun pogingen de Iraanse machtshebbers ten val te brengen.

"Het land zegt opnieuw tegen de VS, Groot-Brittannië en anderen die de Islamitische Republiek vanuit het buitenland omver willen werpen: jullie hebben gefaald en dat zal in de toekomst ook weer gebeuren", aldus de geestelijk leider. Dergelijke opmerkingen wijzen erop dat de Iraanse machtshebbers vermoeden dat de dagenlange onrust grotendeels de kop is ingedrukt.

Betogers gingen recentelijk in tientallen steden de straat op. Bij de onlusten verloren zeker 22 mensen het leven en zijn ten minste duizend mensen opgepakt.

Het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad beaamde in Jeruzalem dat de onrust het Iraanse establishment vermoedelijk niet in gevaar brengt. "Mensen zouden geen al te hoge verwachtingen moeten koesteren, al zou ik een betekenisvolle revolutie verwelkomen", zei directeur Yossi Cohen tijdens een conferentie.

Iraanse leider: onze vijanden hebben gefaald
Iraanse leider: onze vijanden hebben gefaald (Foto: ANP)

'Flirten is geen misdaad'

De Franse actrice Catherine Deneuve en 99 andere vrouwen hebben in de Franse krant Le Monde hun afkeer geuit tegen de "golf van puritanisme" die de westerse wereld overspoelt sinds de affaire Weinstein, en tegen de mannenhaat die radicale feministen zijn gaan uiten.

Onder de vrouwelijke pleitbezorgers van het volkomen legitieme flirten, verleiden of onhandig aandringen zijn ook de Duitse actrice Ingrid Caven, de presentatrice en actrice Brigitte Lahaie en schrijfsters Catherine Millet en Catherine Robbe-Grillet.

Verkrachting is een ernstige misdaad, maar flirten, verleiding en hoffelijkheid zijn geen 'macho agressie', beklemtonen de vrouwen dinsdag. Er is sinds Amerikaanse media afgelopen herfst begonnen te schrijven over seksuele driften van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein veel meer aandacht voor seksueel geweld. Dat is volgens de vrouwen in beginsel heel goed, maar het zou zijn doorgeslagen in een soort heksenjacht, waar vooral de tegenstanders van seksuele vrijheid de vruchten van plukken, zoals fanatieke religieuzen of reactionairen.

Er moet voor vrije seksualiteit ook een vrijheid bestaan om vrouwen lastig te vallen en natuurlijk niet met seksueel geweld. Tal van mensen worden volgens de ondertekenaars behandeld als misdadigers, omdat ze enkel wat stuntelig de aandacht van een vrouw probeerden te trekken. De manier waarop de beweging #MeToo in de media te werk gaat, is extremistisch. Wie de mening van #MeToo niet deelt, wordt als verraadster of medeplichtige afgeschilderd, aldus het pleidooi voor flirten in Le Monde.

'Flirten is geen misdaad'
'Flirten is geen misdaad' (Foto: ANP)

Friday op huurbasis naar Sparta Rotterdam

Fred Friday speelt voor de rest van het seizoen op huurbasis voor Sparta Rotterdam. Dit laten De Kasteelheren op de officiële website weten. De aanvaller wordt gehuurd van AZ.

Technisch adviseur Leo Beenhakker is blij met de komst van Friday. "Fred stond bovenaan op onze lijst om de aanval te versterken en we zijn blij dat we het nu officieel hebben kunnen maken en hij bij ons zal aansluiten."

Friday maakte in 2013 zijn debuut in het betaald voetbal bij Lilleström en koos drie jaar later voor een vertrek naar AZ. Sinds zijn entree in Alkmaar speelde hij 37 competitieduels, waarin hij goed was voor 18 doelpunten.

Trump zegt Winfrey te kunnen verslaan

De Amerikaanse president Trump heeft gezegd in presidentsverkiezingen Oprah Winfrey te kunnen verslaan. Hij zei tegen verslaggevers Winfrey erg aardig te vinden en dat een verkiezingsstrijd met haar leuk zou zijn, maar hij denkt niet dat ze aan presidentsverkiezingen mee gaat doen.

Sommige media suggereren dat dit wel het geval kan zijn. Ook veel collega's uit de film- en televisiewereld zien het wel zitten. De televisie-persoonlijkheid hield zondagavond in Californië nog een bevlogen speech over de TimesUp-beweging tijdens de uitreiking van de Golden Globe Awards. Winfrey zou als Democrate in 2020 mee kunnen doen.

Trump zegt Winfrey te kunnen verslaan
Trump zegt Winfrey te kunnen verslaan (Foto: BuzzE)

Ontuchtzaak schooldirecteur mogelijk groter

Het dertienjarige meisje met wie de ex-directeur van een basisschool in Alphen aan den Rijn, Khalid T., afgelopen zomer ontucht zou hebben gepleegd, is mogelijk slachtoffer van nog meer mannen. Dat bleek dinsdag tijdens de pro-formazitting in de rechtbank in Den Haag.

Het meisje zou in de zomer korte tijd op een sekssite hebben gestaan en in die periode met vijftien mannen hebben afgesproken, verklaarde zij eerder. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek daarnaar, maar laat weten vooralsnog geen sporen of bewijzen te hebben gevonden die haar verklaring ondersteunen.

T. zit sinds afgelopen september vast en hij blijft vastzitten, bepaalde de rechtbank. Hij erkent dat hij afgelopen zomer met het meisje heeft afgesproken en haar naar een hotel heeft meegenomen, maar hij had geen idee dat zij zo jong was. Ook ontkent hij ontucht met haar te hebben gepleegd, meldt zijn advocaat Shirley Splinter. Er loopt momenteel nog een forensisch onderzoek of er gemeenschap zou zijn geweest, de uitslag daarvan wordt binnen enkele weken verwacht.

Basisschool An Noer

De 32-jarige T. was directeur van de islamitische basisschool An Noer en destijds ook raadslid voor de PvdA in zijn woonplaats Gouda.

De voormalig schooldirecteur zou het meisje via een seksadvertentie hebben leren kennen. Volgens de advocate kon hij "door haar uiterlijk niet inschatten dat zij pas 13 jaar oud was" en was hij op zoek naar een serieuze relatie, niet naar seks.

Niet aanwezig

T. was dinsdag niet bij de zogeheten pro-formazitting. Zijn advocaat meldt dat de verdenking hem heel zwaar valt. Dit en de media-aandacht over deze zaak hebben hem doen besluiten niet in de rechtbank te verschijnen. Splinter kon niet aangeven of T. wel bij de inhoudelijke behandeling aanwezig wil zijn.

De verdachte heeft tot nu toe niet willen meewerken aan psychologische onderzoeken maar is momenteel volgens zijn advocate wel met een eigen psycholoog in gesprek.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De planning is over ongeveer twee maanden.

Ontuchtzaak schooldirecteur mogelijk groter
Ontuchtzaak schooldirecteur mogelijk groter (Foto: ANP)

'PSV kan Riedewald en Van Aanholt vergeten'

PSV kan een streep zetten door Jaïro Riedewald en Patrick van Aanholt. Het duo mag niet vertrekken bij Crystal Palace.

De Eindhovenaren zijn nog altijd op zoek naar een linksback. Daarbij zou de club denken aan Riedewald en Van Aanholt, die niet altijd beschikken over een basisplaats bij Crystal Palace. De ploeg uit Londen wil echter niet meewerken aan een transfer.

Sky Sports meldt dat Roy Hodgson niemand wil laten gaan bij Crystal Palace. Zeker nu ook Jeff Schlupp geblesseerd is, mogen er geen verdedigers vertrekken. Hierdoor moet PSV verder op zoek naar een andere linksback.

Crystal Palace heeft te maken met een blessuregolf. Inmiddels moet Hodgson negen spelers missen. De manager wil hierdoor in januari toeslaan op de transfermarkt. Hij hoopt op zeven nieuwe spelers.

NBA: Warriors winnen weer, Thomas mept tegenstander in nek

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hebben de Golden State Warriors hun 33e zege gepakt. Onder leiding van Stephen Curry (32 punten), Draymond Green (23) en Klay Thompson (19) werden de Denver Nuggets door de kampioen met 124-114 opzij gezet.

De Cleveland Cavaliers, vorig jaar verliezend finalisten, gingen in Minnesota hard onderuit. Met 25 punten hielp Andrew Wiggins de Timberwolves naar een 127-99 zege, wat bij Isaiah Thomas van de Cavaliers schijnbaar voor wat frustratie zorgde.

Thomas probeerde de bal van Wiggins af te pakken - althans, dat was zijn eigen verklaring - maar mepte Wiggins daarbij vol op de luchtpijp. Wiggins kreeg het even benauwd, maar kon even later weer verder. Dat gold niet voor Thomas, want die werd gelijk richting kleedkamers gestuurd.

Uitslagen NBA maandag
Indiana Pacers - Milwaukee Bucks 109-96
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 113-114 OT
Chicago Bulls - Houston Rockets 107-116
Minnesota Timberwolves - Cleveland Cavaliers 127-99
New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 112-109
Sacramento Kings - San Antonio Spurs 100-107
Golden State Warriors - Denver Nuggets 124-114
Los Angeles Clippers - Atlanta Hawks 108-107

Blu-ray: Dunkirk

Eén van de meest geanticipeerde films van 2017 was toch wel Dunkirk van de succesvolle filmmaker Christopher Nolan, de man die tevens het brein achter populaire films als Inception, de Dark Knight-trilogie en Interstellar is. Het is duidelijk dat Nolan van alle markten thuis is, en dat bewijst hij dan ook met zijn nieuwste oorlogsfilm. Af en toe voelt Dunkirk aan als een documentaire vanwege de weinige dialogen, vele onbekende acteurs en spectaculaire beelden die de revue passeren. Dit zorgt ervoor dat de kijkers worden meegenomen in de intense ervaring van hoe een totale oorlog daadwerkelijk gevoeld zou moeten hebben.

Topkanoër naait rivaal met steroďden in drankje, acht jaar schorsing

Een Japanse vlakwaterkanoër blijkt een matennaaier van flinke proporties. De 32-jarige Yasuhiro Suzuki blijkt afgelopen jaar tijdens de nationale kampioenschappen zijn 25-jarige rivaal Seiji Komatsu genaaid te hebben: Suzuki vervuilde Komatsu's drinken met anabole steroïden.

Komatsu werd niet verrassend betrapt op het gebruik van doping, maar ontkende in alle toonaarden. Dat gebeurt wel vaker bij betrapte sporters, maar in dit geval bleek hij na onderzoek gelijk te hebben: de steroïden waren wel in zijn lichaam aanwezig, maar het was toch echt niet zijn schuld.

Na onderzoek van de nationale kanobond gaf Suzuki toe het drankje van zijn rivaal vervuild te hebben. Dat niet alleen, hij saboteerde concurrenten ook meer dan eens door bijvoorbeeld materiaal te jatten of zelfs kapot te maken. De lafaard is door de Japanse antidopingautoriteit voor acht jaar geschorst.

Suzuki en Komatsu waren allebei kanshebbers om Japan te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2020, die in hun eigen hoofdstad Tokyo gehouden worden. Komatsu's afgenomen titels zijn inmiddels weer hersteld en zijn voorlopige schorsing is met onmiddelijke ingang voorbij.

Darter Veenstra na prima pot verder op Lakeside

Darter Richard Veenstra heeft zich op Lakeside geplaatst voor de achtste finales. Flyers rekende in de eerste ronde af met de Noord-Ierse debutant Kyle McKinstry, van wie vooraf wel het nodige verwacht werd - niemand minder dan Jacques Nieuwlaat noemde hem in het rijtje met serieuze uitdagers van titelverdediger Glen Durrant.

Het werd een uitstekend potje darts tussen Veenstra en McKinstry, hoewel het aanvankelijk wel wat eenzijdig was. Veenstra stond ze bij vlagen heerlijk te raken, maar zijn niveau ging in rap tempo naar beneden, terwijl McKinstry juist beter ging spelen. De Noord-Ier maakte in de derde set een 2-0 achterstand ongedaan en won set vier met 3-1.

Zo was er een beslissende set nodig en daarin was vooral Veenstra weer sterk. Op de dubbels liep het nogal eens lastig, waardoor de gemiddeldes een beetje achter bleven, maar de in totaal alleszins respectabele zeventien 180's van de heren toonden aan dat het wat scorend vermogen betreft wel goed zat. De Fries was in set vijf de beste en de halvefinalist van 2016 trok de partij zo met 3-2 naar zich toe.

In een partij van toch wel minder hoog niveau speelden de Welshman Jim Williams en de Zweed Dennis Nilsson tegen elkaar. Nilsson had uitzonderlijk veel moeite om zijn dubbels te gooien, maar met onder meer een fraaie 27-darter trok hij toch nipt de eerste twee sets naar zich toe. Daarna sloegen de zenuwen toe: keer op keer scoorde Nilsson (relatief) goed, maar dubbels gooien bleek bij vlagen schier onmogelijk. Williams had het er ook bepaald niet makkelijk mee, maar wist de zo nu en dan erbarmelijk slechte partij naar zich toe te trekken: 3-2.

Weer pornoactrice dood gevonden

De pornoindustrie in de VS is opnieuw opgeschrikt door het overlijden van één van de nieuwe sterren uit de pornoindustrie. De twintig jarige Olivia Nova uit Minnesota is zondag dood gevonden in Las Vegas. Het is nog niet bekend waaraan de actrice is overleden. Ze zat sinds maart 2017 in de adult-film industrie en had in korte tijd al een groot aantal fans achter zich geschaard. 

Vorige maand werd de industrie opgeschrikt door de zelfmoord van de 23-jarige award-winnares August Ames en in november van vorig jaar werd gemeld dat ook Shyla Stylez is overleden. In augustus 2017 werd actrive Turi Luv na het nemen van een overdosis dood gevonden. 

'Manchester City en Arsenal naderen akkoord over Sanchez'

Alexis Sánchez lijkt bezig aan zijn laatste week als speler van Arsenal. De Chileen is hard op weg naar Manchester City. Maandag lagen Arsenal en Manchester City nog zeven miljoen euro uit elkaar. The Gunners verlangen naar een bedrag van 35 miljoen euro, terwijl Manchester City niet verder wilde gaan dan 28 miljoen euro.

Inmiddels zit er schot in de zaak en lijkt de deal er toch echt te komen. Express meldt Manchester City uiteindelijk voor 32 miljoen euro een akkoord wil bereiken met Arsenal en de kans is groot dat de transfer deze week nog wordt afgerond.

Arsenal wilde afgelopen zomer niet meewerken aan een transfer van Sánchez, maar omdat de aanvaller zijn aflopende contract niet wilde verlengen wil de club in januari nog geld aan hem verdienen.

VVV bevestigt terugkeer Castelen: "Hij is topfit"

Romeo Castelen keert terug naar de Eredivisie. De aanvaller heeft bij VVV-Venlo een contract getekend tot het einde van het seizoen. Castelen is inmiddels 34 jaar oud en heeft avonturen in Australië, China en Zuid-Korea achter de rug. Maurice Steijn vertelt dat de buitenspeler nog altijd topfit is en de trainer denkt dat Castelen voor meer effectiviteit kan zorgen.

"Romeo is topfit en heeft in het buitenland goede jaren achter de rug", vertelt de trainer in gesprek met Voetbal International. "Op de beelden heb ik gezien dat hij nog uitstekend kan voetballen. Dat hij rustig is aan de bal en de juiste keuzes maakt."

"Wij zochten voorin naar meer rendement, zeker ook vanaf de flanken. Scorend vermogen, een beslissende pass. Iedereen vindt het geweldig dat we al 22 punten hebben gepakt, maar als je kritisch kijkt hadden we er eigenlijk nog wel wat meer moeten hebben. Gebrek aan effectiviteit heeft ons in sommige wedstrijden de das omgedaan."

"Wij denken dat Romeo ons op dat vlak kan helpen. Ik heb met hem gesproken, hij heeft er zelf veel zin in. Het is een prima jongen, hij kent het klappen van de zweep en is niet meer zo snel onder de indruk. Ik ben ervan overtuigd dat hij prima in onze groep gaat passen", aldus Steijn.

Purser KLM mishandeld tijdens vlucht

Een Noors echtpaar dat zich heeft misdragen aan boord van een KLM-vlucht onderweg naar Panama zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. Zij zijn voor de misdragingen aangehouden door de Koninklijke Marechaussee (KMar) en vervolgens door de officier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland voorgeleid aan de rechter-commissaris. De strafzaak dient bij de rechter op 18 januari.

Op vrijdag 5 januari misdroeg een Noors echtpaar zich aan boord van een KLM-vliegtuig, dat zich op dat moment boven de Atlantische Oceaan bevond, onderweg naar Panama. De 33-jarige man leek het vooral bij dreigende taal te houden, maar de 26-jarige vrouw vertoonde agressief en gewelddadig gedrag. Het begon met het gooien van een bekertje naar de senior purser onder luid gevloek en geschreeuw.

Daarna begaf de vrouw zich naar de pantry, omdat ze vanwege haar gedrag geen alcohol meer kreeg geserveerd. Ze eiste daar dat ze wel alcohol geschonken zou krijgen. Daarbij kreeg de purser een vuistslag in haar gezicht. Alsof dat nog niet genoeg was trok de vrouw aan de haren van de purser en maakte schoppende bewegingen naar haar hoofd. Een collega wist het slachtoffer uiteindelijk te bevrijden uit de klauwen van deze onhandelbare reiziger.

De gezagvoerder heeft de vrouw daarop aangehouden, waarna ze in de boeien werd geslagen. Het luchtvaartpersoneel droeg ovenwanten tijdens deze handeling, omdat de verdachte bijtende bewegingen maakte. Ook spuugde zij in de richting van de copiloot. Al met al heeft de crew zich tien uur bezig gehouden met het onder controle krijgen - en houden - van deze passagiers.

Eenmaal geland werd het stel overgedragen aan de Panamese autoriteiten. Die hebben het echtpaar op de eerste vlucht terug naar Schiphol gezet, uiteraard onder politiebegeleiding. In Amsterdam heeft de KMar hen op zaterdag 6 januari op Schiphol aangehouden. Vandaag heeft de officier van justitie hen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de vrouw vast blijft zitten tot aan de zitting van 18 januari. De man is vrij gelaten omdat er onvoldoende bewijs is dat hij dusdanig ernstig wangedrag heeft gepleegd.

'Israël voorkwam aanslagen op Europese steden'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Israël 'verschillende zware aanslagen' heeft voorkomen, waaronder aanslagen met vliegtuigen.

Netanyahu suggereerde dat het ging om aanslagen met gegijzelde vliegtuigen die op Europese steden hadden kunnen neerstorten.

"We hebben met onze inlichtingendiensten informatie verstrekt waardoor verscheidene zware terreuraanslagen zijn voorkomen", zei hij in een bijeenkomst met buitenlandse diplomaten volgens de krant The Times of Israel.

"Sommige van die aanslagen hadden massaal kunnen zijn, van de ergste soort die ooit is beleefd op Europees grondgebied, en nog erger omdat er burgerluchtvaart bij betrokken zou zijn."Hij gaf geen details over de exacte aard van de mogelijke aanslagen.

'Israël voorkwam aanslagen op Europese steden'
'Israël voorkwam aanslagen op Europese steden' (Foto: ANP)

Routinecontrole eindigt met 2 gewonden en een lijk

Een routinecontrole in Breda is dinsdagmorgen geëindigd in een grootschalig rechercheonderzoek. Twee mannen probeerden te vluchten en raakten zwaargewond. In een appartement lag een stoffelijk overschot.

Op dinsdag 9 januari 2017 om 5.30 uur zagen surveillerende agenten een auto rijden in de wijk Hoge Vucht. Ze besloten de auto te controleren en gaven de bestuurder een stopteken. Die besloot echter te vluchten en reed snel weg. Na een korte achtervolging stopte de auto bij de ingang van een appartementencomplex aan de Roeselarestraat.

De twee inzittenden sprongen eruit en renden het complex in waar de agenten ze kwijtraakten. Toen ze in de auto keken zagen ze een tas met handvuurwapens in de auto staan. Een surveillancehond werd opgeroepen die het spoor kon volgen en precies aan kon wijzen waard e mannen naar binnen waren gegaan.

Arrestatieteam
Binnen korte tijd was er een arrestatieteam aanwezig die de woning binnen viel. Maar op het moment dat die aan de voorzijde naar binnen gingen probeerden twee mannen aan de achterzijde te vluchten via het balkon op de derde etage. In die vlucht raakten beide mannen zwaargewond door een val naar beneden. Er werden direct verschillende ambulances en een traumahelikopter opgeroepen die zich over de mannen ontfermden. Beide mannen werden zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. De twee mannen van 26 en 27 jaar zijn aangehouden en worden in het ziekenhuis bewaakt.

Stoffelijk overschot
Er werd direct een uitgebreid onderzoek gestart. Toen rechercheurs de woning weer betraden troffen ze daar een stoffelijk overschot van een man aan. Er is toen een Team Grootschalig Opsporing opgeroepen omdat niet duidelijk is hoe deze man om het leven is gekomen. Forensische rechercheurs kammen de woning minutieus uit op zoek naar sporen.

Tactische rechercheurs zullen een buurtonderzoek houden. De Rijksrecherche is in kennis gesteld van het feit dat twee mensen gewond zijn geraakt bij een politie-inzet. De ruime omgeving van het complex is lange tijd afgesloten voor het verkeer geweest wat voor overlast voor omwonende zorgde.

Routinecontrole eindigt met 2 gewonden en een lijk (Foto: Stockfoto politie.nl)
Routinecontrole eindigt met 2 gewonden en een lijk (Foto: Stockfoto politie.nl)

E-mailaccount arts Antoni van Leeuwenhoek gehackt

Het e-mailaccount van een arts van het Antoni van Leeuwenhoek is vorige maand gehackt. Het ziekenhuis sluit niet uit dat de hacker patiëntgegevens heeft ingezien, maar acht de kans hierop klein. Volgens het AVL is de computer van de arts direct vergrendeld, nadat de inbreuk bekend werd.

De betrokken patiënten zijn vorige week geïnformeerd door het ziekenhuis. Sommige van de mails bevatten patiëntgegevens zoals naam en patiëntennummer. In een "enkel geval" de diagnose en het behandelplan. In de mailbox zaten volgens het ziekenhuis geen medische dossiers.

"Het Antoni van Leeuwenhoek heeft geen enkele aanleiding om te denken dat de hacker uit was op patiëntgegevens. De hacker leek uitsluitend geïnteresseerd in het gebruiken van het account voor het versturen van spam", stelt het ziekenhuis na onderzoek.

Van de hack is aangifte gedaan bij de politie en een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

E-mail ziekenhuisarts gehackt
E-mail ziekenhuisarts gehackt (Foto: BuzzT)

Nomu S10, een IP68 waterdichte telefoon voor $115,63

s100901 (Foto: nomuoff)

Nomu heeft de S10 als model al een tijdje op de markt. Nu in het nieuwe jaar hebben ze een nieuwe actie in samenwerking met Aliexpress om een flash-sale te doen. Het toestel is van 8 januari tot 12 januari te koop voor $115,63.

Dit toestel is gebouwd om met de koude temperaturen om te gaan en te blijven werken in extreme omstandigheden. Tussen de -20 en 55 graden werkt hij nog prima. Met de 5000mAh batterij blijft hij lang werken en ook de gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit. De behuizing is van een rubber om prettig aan te voelen maar vooral een goede bescherming te bieden.

De S10 is door verschillende media wel genoemd als één van de betere prijs/kwaliteit toestellen die kunnen worden gezien als 'rugged'. Dus toestellen met een bepaalde bescherming en IP68 certificering. Om de prijs laag te houden hebben ze gebruik gemaakt van basis hardware, wat voldoende zal zijn voor de meeste gebruikers. Een MT6737T processor, 2GB werkgeheugen, een 8MP Sony sensor, 16GB interne opslag en ondersteuning voor quick-charge. Dit allles in een vrij netjes ontwerp voor zulke toestellen, met een 5-inch HD scherm. 

Voor een prijs van $115,63 dus te koop via deze link.


Volledige specificaties

 • IP68 waterdicht
 • 5000mAh accu
 • 8 MP Sony camera
 • Android 7.0
 • MIL-STD 810G gecertificeerd 
 • 1.5m valbestendig
 • MT6737T processor
 • 5-inch HD scherm met Gorilla Glass 3
 • 2GB werkgeheugen met 16GB interne opslag
 • Quick-charge 9V/2A
 • Dual-sim (of nano + microSD)
 • NXP SmartPA speaker
 • 3.5mm jack
 • Productpagina

Ava eist 29 levens op Madagaskar

Afgelopen vrijdag trof orkaan Ava het eiland Madagaskar voor de Afrikaanse oostkust. De orkaan kwam als categorie 2 orkaan aan land en haalde daarbij windsnelheden van 167 kilometer per uur. Daarbij bracht Ava enorme bakken met regen met zich mee en die zorgde voor flinke overstromingen in de hoofdstad Antananarivo en in plaatsen als Toamasina en Tamatave. 


Volgens het Rode Kruis zijn er 29 doden gevallen maar worden er nog 22 mensen vermist. De meeste slachtoffers vielen toen een aardverschuiving in een buitenwijk van Antananarivo enkele huizen wegvaagde. Op sommige plaatsen is de stroom uitgevallen en dreigt een drinkwatertekort. Het eiland wordt elk jaar bedreigd door tropische stormen die vanuit de Indische Oceaan richting het eiland trekken. In maart 2017 werd het eiland getroffen door de orkaan Enawo. Destijds kwamen 78 mensen om het leven. Madagaskar behoord tot één van de armste landen van Afrika. 

Sony verkoopt 73.6 miljoen PS4-consoles

Sony wist dit jaar meer PS4's dan ooit te verkopen. Wereldwijd gingen er in 2017 20.2 miljoen over de toonbank. Vorig jaar, de piek tot dan toe, waren dat er nog 17.5 miljoen. Het totaal staat nu op 73.6 miljoen verkochte PS4-consoles. Het enige smetje is dat Sony tijdens de feestdagen juist 5% minder PS4's verkocht vergeleken met 2016.

Sony meldt verder dat er inmiddels 31.5 miljoen PlayStation Plus-abonnees zijn en dat het totaal aantal verkochte games 645 miljoen heeft bereikt.

Anti-piraterij-app 100.000 keer gedownload

De app van de website Film.nl, een instrument dat de Nederlandse filmsector lanceerde om illegaal downloaden tegen te gaan, is het afgelopen jaar 100.000 keer gedownload. De website werd in totaal meer dan een miljoen keer bezocht. Bestuurslid Hajo Binsberger van de Filmdistributeurs Nederlands (FDN) spreekt van een "groot succes".

Op Film.nl kunnen Nederlandse filmkijkers nagaan of en waar films en series legaal te bekijken zijn. "De website heeft wat opstartproblemen gehad", erkent Binsbergen. "Maar we hebben zowel site als app recent een grote upgrade gegeven. Er zijn ook veel extra titels toegevoegd aan de database en de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid is een stuk beter geworden."

De filmsector gaat Film.nl in 2018 met een grote campagne nog meer onder de aandacht van het publiek brengen. Een andere grote overwinning in de strijd tegen piraterij noemt hij de uitspraak in de zaak Ziggo-Pirate Bay. De rechter stelde dat Ziggo verplicht is om Pirate Bay voor haar klanten te blokkeren.

Anti-piraterij-app 100.000 keer gedownload
Anti-piraterij-app 100.000 keer gedownload (Foto: BuzzT)

Metal Gear Survive singleplayer trailer

Metal Gear Solid is not niet dood! Dat is in ieder geval wat Konami duidelijk gaat proberen te maken met Metal Gear Survive. In een nieuwe trailer tonen ze zes minuten gameplay uit de singleplayer.  Metal Gear Solid komt op 22 februari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Metal Gear Survive speelt zich af in een periode tussen Ground Zeroes en Metal Gear Solid V. Er ontstaat een wormgat die Mother Base en al haar soldaten opzuigt en naar een alternatieve realiteit brengt waarin de wereld is geïnfesteerd door zombies.

LHV maakt zich zorgen om gedwongen thuisbehandeling

Door de nieuwe wetten Zorg en Dwang en Verplichte ggz dreigen patiënten die specialistische zorg thuis nodig hebben, onbedoeld onder de verantwoordelijkheid van de huisarts te vallen. Dat schrijven LHV en InEen in een brief aan de Eerste Kamer. Die beslist 15 en 16 januari over de wetsvoorstellen, die voldoende steun lijken te krijgen in de senaat.

Bij beide wetten gaat het om onvrijwillige zorg bij de patiënt thuis. Bij de Wet Zorg en Dwang gaat het vooral om ouderen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. De Wet Verplichte ggz moet het mogelijk maken om psychiatrische patiënten ook thuis gedwongen te behandelen, onder toezicht van een ggz-instelling. Nu is daarvoor nog een gedwongen opname nodig in een speciaal psychiatrisch ziekenhuis. “Maar van toezicht en specialistische ondersteuning komt in de praktijk weinig terecht”, voorspelt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. “Daarvoor zijn er gewoon niet genoeg psychiaters, artsen verstandelijk gehandicapten en specialisten ouderengeneeskunde.”

Huisarts heeft handen vol
Mensen met psychische klachten zijn tegenwoordig in toenemende mate aangewezen op de huisarts, die daar samen met de POH-GGZ nu al de handen vol aan heeft. Veel ggz-instellingen hebben het aantal bedden al fors teruggebracht, maar de uitbreiding van ambulante ggz blijft daarbij nog achter. “Als huisartsen patiënten willen doorverwijzen naar een ggz-instelling, stuiten ze daar vaak op een wachtlijst”, aldus Kalsbeek. “Dat levert voor die patiënten grote gevaren op. Als hun klachten plotseling verergeren, moeten zij meteen terecht kunnen.”

Ook telt de huisartspraktijk tegenwoordig al veel meer oudere patiënten die meer zorg vragen. Maar voor onvrijwillige zorg thuis is de huisarts niet toegerust, stelt de LHV. Net zo min als voor de zorg voor patiënten die zware, gespecialiseerde ggz-zorg nodig hebben. “Toch dreigt de huisarts het vangnet te worden”, vreest Kalsbeek, “want geen huisarts laat zijn patiënt in de steek als de gespecialiseerde zorgverlener die eigenlijk nodig is, niet voorhanden is.”

Gevaar afwenden
De LHV vindt dat het ministerie van VWS dat gevaar daar waar mogelijk moet afwenden in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), waarin de uitvoering van de nieuwe wetten wordt geregeld.

Daarnaast is actie nodig om deze nieuwe wetten goed te kunnen laten werken, zoals het bestrijden van wachtlijsten en het over het hele land vergroten van het noodzakelijke aantal zorgverleners. “Anders lijkt het op papier geregeld, maar vallen in de praktijk kwetsbare patiënten tussen wal en schip”, zegt Kalsbeek.

Steeds minder gemeenten per email bereikbaar

22 procent van de gemeenten hebben geen e-mailadres op hun website staan. Bij deze gemeenten worden burgers gedwongen hun vraag via een contactformulier vragen stellen. Het aantal gemeenten wat niet meer per e-mail bereikbaar is voor burgers is sinds 2015 met maar liefst 30 procent toegenomen.

Van de in totaal 388 gemeenten zijn er 86 niet meer per e-mail bereikbaar. Een kwalijke zaak, aldus de Peter van van de Wijngaart van Wij Verdienen Beter. "Gemeenten die niet bereikbaar zijn per e-mail maken het voor burgers lastiger om met hun lokale overheid in contact te komen. Een digitaal formulier verplicht de burger daarbij vaak tot het geven van onnodige en soms privacy-gevoelige informatie."

Voor het onderzoek werd halverwege 2017 aan alle gemeenten per e-mail (of, wanneer het niet anders kon, per webformulier) een vraag gesteld over de mogelijkheid tot inspraak tijdens een raadsvergadering. Zes gemeenten, waaronder Leeuwarden, reageerden helemaal niet op de vraag.

145 gemeenten laten zien dat het contact met de burger wel goed kan verlopen. Deze gemeenten zijn bereikbaar per e-mail en werpen ook verder geen drempels op voor het stellen van een vraag. Ze antwoorden snel en stellen geen onnodige vragen die inbreuk maken op de privacy van hun burgers.

Rapper Sjors gaat de porno in

De Nederlandse rapscene is binnenkort mogelijk af van Sjors. De zelfverklaard artiest heeft op YouTube namelijk aangekondigd zijn zachte G in te ruilen voor een harde L en de porno in te gaan.

Wat 'we' van hem mogen verwachten is duidelijk: "Te gekke video's...hele gekke video's", belooft Sjors. Binnenkort wordt het hele concept gelanceerd, aldus de Limburger. "Kijken jullie daar ook naar uit?", vraagt Sjors zich tot slot af.

Nee.

Sjors (Bron: YouTube)

Hey! Het is oké

Met een nieuwe campagne wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) depressie bespreekbaar maken. Dat is belangrijk, want in Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Het ministerie heeft onlangs een peiling laten doen onder risicogroepen. Daaruit blijkt dat jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens wel over hun situatie willen praten.

De overgrote meerderheid vindt het lastig om zelf het gesprek te beginnen. Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken start het ministerie van VWS vandaag de campagne 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar'. Op het Segbroek College in Den Haag hebben vanochtend vijftig leerlingen met staatssecretaris Paul Blokhuis de Hey-vlag gehesen. Met deze symbolische handeling laten zij zien dat depressie een serieus probleem is dat we kunnen aanpakken door er met elkaar over te praten.

“Een depressie kan ons allemaal overkomen,” zegt staatssecretaris Blokhuis. “Bijvoorbeeld na het verlies van een dierbare, of denk aan een burn-out. Met hulp van familie of vrienden kun je daar misschien wel weer uitkomen. Maar vooral jongeren en jonge vrouwen hebben het gevoel er niet over te kunnen praten. Dat is ontzettend verdrietig. Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Dat kan beginnen met een simpel ‘hey’. Door het bespreekbaar te maken, hebben mensen die depressief zijn niet langer het gevoel er alleen voor te staan. Dat is heel waardevol, want iedereen moet kunnen meedoen.”

Hey!
Uit de peiling blijkt dat meer dan de helft van de jongeren en de jonge vrouwen het prettig vindt als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het liefst in een fysiek één-op-één gesprek (79%). ‘Hey’ is voor omstanders letterlijk het begin van een gesprek. Want ook omstanders vinden het lastig om het gesprek te starten. Bijna de helft (45,6%) wacht liever af tot iemand er zelf over begint. Het risico is dat degene met depressieve signalen daardoor in een isolement komt en klachten verergeren. Slechts 24,4% van de respondenten zegt vermoedens van depressie altijd aan te kaarten bij de betreffende persoon. En dat terwijl bijna iedereen (98,6%) zegt één of meerdere signalen van depressie te herkennen. Men gaat het onderwerp vaak uit de weg om de persoon niet te willen kwetsen. Ook twijfelen veel omstanders of ze kunnen helpen en willen ze geen bemoeial zijn.

Met de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ en Heyhelpt.nl wil het ministerie van VWS het gesprek over depressie op gang brengen. De campagne besteedt extra aandacht aan jongeren en jonge vrouwen. Maar ook voor andere mensen met een depressie of psychische aandoening is het belangrijk om hierover te praten. De komende periode vinden er onder de Hey-vlag verschillende activiteiten plaats om mensen te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan. Zo is op woensdag 7 februari 2018 Moodcamp in Beesd. Op Moodcamp vind je onder andere de Moodcamp Obstacle Run (2 km lang met zo’n 10 hindernissen). Elke hindernis staat symbool voor een symptoom dat je kunt ervaren als je een depressie hebt.

Hey! Het is oke (Foto: Ministerie van VWS)
Hey! Het is oké (Foto: Ministerie van VWS)Hey! Het is oke (Foto: Ministerie van VWS)
Hey! Het is oké (Foto: Ministerie van VWS)

50PLUS met Henk Krol in actie tegen aflosboete

De Rotterdamse kandidaten van 50PLUS voeren samen met Henk Krol actie tegen de aflosboete. Daarvoor willen ze een referendum afdwingen. In een persbericht laten ze weten dat op dinsdag 9 januari van 13:00 uur tot 15:30 uur bij de ingang van de Markthal staan met handtekeningformulieren. Ook op zaterdag staan ze er van 12:00 uur tot 16:00 uur. 

Eén miljoen Nederlanders
De wet Hillen stamt uit 2005. De wet regelt dat eigenaren van een woonhuis die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, en dus ook (bijna) geen rente meer kunnen aftrekken, geen eigenwoningforfait meer hoeven te betalen.

Het afschaffen van de wet Hillen en het dus invoeren van een belasting voor huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost treft bijna 1 miljoen mensen, zo’n 23 procent van de woningbezitters. Zij moeten door middel van de ‘aflosboete’ de extra belasting van ruim 1 miljard euro gaan opbrengen. Het afschaffen van de wet Hillen is onderdeel van het regeerakkoord van de vier regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie).

50PLUS met Henk Krol in actie tegen aflosboete (Foto: 50PLUS)
50PLUS met Henk Krol in actie tegen aflosboete (Foto: 50PLUS)

Waterstand bij Lobith hoger dan verwacht

De Rijn bij Lobith heeft dinsdagmorgen een stand van 14,52 meter boven NAP bereikt. Dat is dertig centimeter hoger dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de Rijn woensdag de hoogste stand van 14,70 meter. Dat kan ook tien centimeter meer of minder zijn, blijkt uit het waterbericht van dinsdag.

De rivierdijken zijn op dergelijke hoge waterstanden berekend, zodat Rijkswaterstaat en de waterschappen geen ernstige problemen verwachten. Er staat inmiddels wel veel kwelwater aan de binnenkant van de dijken. De schappen controleren de dijken op water dat onder het dijklichaam doorsijpelt.

De hoogwaterpiek op de Maas is voorbij, aldus Rijkswaterstaat. De waterstand daalt en de komende dagen worden de stuwen op de regenrivier weer in gebruik genomen.

Waterstand bij Lobith hoger dan verwacht
Waterstand bij Lobith hoger dan verwacht (Foto: ANP)

Reactie Witte Huis: 'Laat Oprah maar komen'

Het Witte Huis ziet het eventuele presidentiële kandidaatschap van Oprah Winfrey vol vertrouwen tegemoet. Perschef Hogan Gidley zei dat tegen verslaggevers die aan boord gingen van de Air Force One: "We kijken uit naar elke uitdaging, of dat nou Oprah Winfrey is of wie dan ook." Gidley reageerde hiermee op de hartstochtelijke roep op social media 'Oprah For President', na haar indrukwekkende speech tijdens de Golden Globes, waar ze de Cecil B. De Mille Award won; een prijs voor haar hele oeuvre.

Hoewel Oprah eerder zei 'niets te voelen voor het presidentschap', zegt haar partner Stedham Graham 'dat ze er zeker voor gaat, als men interesse in haar heeft.' Sinds Hillary Clinton de verkiezingen verloor van Donald Trump in 2016, kampen de Democraten met het ontbreken van een echte leider. Na de Golden Globes zien velen in Oprah de perfecte kandidaat om het tegen Donald Trump op te nemen in 2020.

Oprah's beste vriendin Gayle King ziet het in elk geval al helemaal zitten: "Dat klinkt toch enig, president Winfrey? Het enige dat nu nog moet gebeuren is Oprah overhalen om zich kandidaat te stellen. Maar het gaat om het volk, de mensen. Zij moeten beslissen. In principe heeft Oprah altijd 'nee' gezegd, maar als men een president in haar ziet... ja, dan zou het zo maar eens kunnen gebeuren. Deze speech heeft veel veranderd."

Reactie Witte Huis: 'Laat Oprah maar komen'
Reactie Witte Huis: 'Laat Oprah maar komen' (Foto: BuzzE)

Groningen... nu met Friese selfiespot

Het was voor veel Groningers vast een vreemd gezicht. Pontificaal voor de Martiniplaza stonden maandag ineens de grote letters Fryslân, met een 'pompeblêd'. De letters zijn, volgens Omroep Fryslan, bedoeld als 'selfiespot' en staan voor de Groninger plaza als promotiestunt van de provincie Fryslân. Aankomende woensdag is er namelijk een grote nieuwjaarsborrel, georganiseerd door de drie noordelijke provincies. 

Lang heeft het er niet ongeschonden gestaan. Afgelopen nacht is de 'selfiespot' door onbekenden beklad.

Selfiespot Fryslan (Bron: Twitter)
Selfiespot Fryslan (Bron: Twitter)

Frankrijk verlaagt maximumsnelheid

Frankrijk gaat de maximumsnelheid op provinciale wegen verlagen van 90 naar 80 kilometer per uur. Premier Edouard Philippe kondigt die maatregel dinsdag aan, meldden Franse media.

Met de maatregel moet het aantal verkeersdoden verder worden teruggedrongen. De maatregel krijgt ook kritiek: vervoerdersorganisaties en de rechtse oppositie stellen dat de kosten van vervoer erdoor oplopen en dat bewoners van buitengebieden minder mobiel worden.

Frankrijk verlaagt maximumsnelheid
Frankrijk verlaagt maximumsnelheid (Foto: ANP)

Villagra zorgt voor dagsucces De Rooy, Van Genugten rolt

Federico Villagra heeft zijn eerste dagzege in de Dakar Rally bij de vrachtwagens te pakken. De Argentijn zegevierde namens Team De Rooy in de etappe tussen Pisco en San Juan de Marcona. Teamgenoot Ton van Genugten leek af te stevenen op de overwinning, maar ging met de Iveco op zijn zij, waardoor hij bijna anderhalf uur verloor.

Villagra was na een eindsprint uiteindelijk 25 seconden sneller dan de Rus Eduard Nikolaev met zijn Kamaz. Diens teamgenoot Airat Mardeev gaf uiteindelijk vier minuten toe en werd derde. Beste Nederlander was verrassend Janus van Kasteren op plek zeven met ruim veertig minuten achterstand, op de voet gevolgd door Gert Huzink en Martin van den Brink. Van Kasteren hielp onderweg nog Van Genugten overeind die met de auto op zijn zij lag.

In het klassement staat Nikolaev eerste met bijna negen minuten voorsprong op Villagra. Nummer drie is Aliaksei Vishneuski met de MAZ op 52 minuten achterstand.

19.000 migranten uit Griekenland teruggekeerd

Vorig jaar zijn meer dan 19.000 migranten uit Griekenland teruggekeerd naar hun thuisland. Alleen al in december waren er 1412 migranten die het Zuidoost-Europese land met steun van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) weer hebben verlaten, zei een politiewoordvoerder dinsdag.

De meesten van hen kwamen uit Albanië, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan en de Noord-Afrikaanse staten. Het zijn mensen van wie de asielaanvragen zijn afgewezen of die hebben ingezien geen enkele kans op asiel te hebben.

Het IOM biedt migranten een terugreis onder bescherming van de veiligheidsautoriteiten. Voordat ze in het vliegtuig stappen, krijgen ze tussen 500 euro en 1500 euro om het leven in hun thuisland weer op te pakken. Er zijn momenteel ongeveer 60.000 migranten geregistreerd in Griekenland. Ze leven meestal in vluchtelingenkampen.

19.000 migranten uit Griekenland teruggekeerd
19.000 migranten uit Griekenland teruggekeerd (Foto: ANP)

Korea's herstellen militaire hotline

Noord- en Zuid-Korea hebben met ingang van woensdag weer de beschikking over een militaire hotline. Het noorden heeft technisch onderhoud voltooid waardoor de verbinding tussen de Korea's is hersteld.

De Zuid-Koreaanse regering heeft dinsdag de hernieuwde installatie van de verbinding bekendgemaakt.

De gezworen vijanden Noord- en Zuid-Korea voeren momenteel in het Zuid-Koreaanse grensplaatsje Panmunjom besprekingen. Bij die gelegenheid hebben de vertegenwoordigers van het regiem in Pyongyang laten weten dat de hotline weer kan worden gebruikt.

Eerder werd bekend dat het noorden een delegatie van atleten, officials en supporters stuurt naar de Olympische Winterspelen die komende maand in Zuid-Korea worden gehouden. Het is ruim twee jaar geleden dat de twee landen direct met elkaar in gesprek waren.

Korea's herstellen militaire hotline
Korea's herstellen militaire hotline (Foto: ANP)

Al-Attiyah slaat terug, problemen Mini stapelen zich op

Nasser Al-Attiyah heeft de derde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Qatarees was in de 296 kilometer lange proef tussen Pisco en San Juan de Marcona ruim vier minuten sneller dan de Peugeot van Stephane Peterhansel die wel de leiding in het algemeen klassement overnam.

Na de problemen van etappe twee kondigde Al-Attiyah al aan in de aanval te gaan en de Qatarees hield woord. Hij was vrijwel overal de snelste en snoepte zo flink wat van zijn achterstand af. Peterhansel hield met plek twee de schade nog wel beperkt, terwijl zijn teamgenoten Carlos Sainz, Cyril Despres en Sébastien Loeb enkele minuten meer verloren. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke op plek zeven met achttien minuten achterstand.

Voor Mini was het wederom een dag om snel te vergeten. Bryce Menzies lag er al uit en Yazeed Al-Rajhi had in de vorige etappe veel tijd verloren na een botsing met een teamgenoot. Ditmaal was Mikko Hirvonen aan de beurt voor een portie pech. De nieuwe Mini van de Fin kampte met technische problemen, waardoor hij veel kostbare tijd verloor en kansloos is voor een goede klassering. Voor Nani Roma is de wedstrijd zelfs helemaal voorbij nadat de Spanjaard met zijn oudere Mini crashte en met fysieke klachten opgenomen werd in het ziekenhuis.

De equite van Henri van Steenbergen stond door alle problemen van etappe twee niet aan de start van de derde proef. De auto stond samen met veel andere deelnemers vast in een duinpan, maar omdat de Nederlanders flink meegeholpen hebben mogen ze in etappe vier wel van start gaan. Tim en Tom Coronel kampten opnieuw met veel problemen aan hun buggy en hebben de finish van etappe drie nog niet bereikt.

In het algemeen klassement heeft Peterhansel drie minuten voorsprong op Despres. Al-Attiyah is op ruim zeven minuten de nummer drie. Beste Nederlander is Ten Brinke op plek zeven met ruim een half uur achterstand.

Al-Attiyah slaat terug, problemen Mini stapelen zich op (Pro Shots / Action Images)
Al-Attiyah slaat terug, problemen Mini stapelen zich op (Pro Shots / Action Images)

Sunderland grijpt leiding in Dakar, Barreda Bort de fout in

Sam Sunderland heeft in de Dakar Rally de leiding bij de motoren teruggepakt. De Brit was in de 296 kilometer lange derde etappe tussen Pisco en San Juan de Marcona de snelste. Klassementsleider Joan Barreda Bort verdwaalde op het parcours en verloor hierdoor ruim een half uur.

Sunderland vertrok als snelste en kwam verschillende malen als snelste door. Pablo Quintanilla nam de positie van de Brit over, maar verloor tegen het einde veel tijd, waardoor Sunderland alsnog winnaar werd. Op ruim drie minuten achterstand eindigden Kevin Benavides en Toby Price als tweede en derde. Quintanilla leverde uiteindelijk ruim vier minuten in en eindigde op plek vijf. Beste Nederlander was Maikel Smits op plek 34 met ruim 35 minuten achterstand.

In het klassement heeft Sunderland nu ruim vier minuten voorsprong op Benavides. Quintanilla is de nummer drie met precies vijf minuten achterstand.

Haase slaat Noorse tiener naar huis

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ATP-toernooi van Auckland. Nederland's beste speler besloot de 19-jarige Noor Casper Ruud een voorsprong te geven om zo voor wat extra uitdaging te zorgen en dat pakte prima uit.

In set één gaf Haase drie keer op rij zijn service weg, waardoor hij na één set nog geen enkele game gewonnen had. In de loop van set twee maakte de Hagenaar het nog een keertje even extra spannend, door Ruud twee matchpoints te gunnen. Die gingen allebei mis en vanaf dat moment nam Haase de regie over. Hij won de tiebreak in set twee, stond op eigen service nauwelijks meer punten af en break Ruud halverwege de derde set: 0-6, 7-6 (6), 6-3.

In de volgende ronde neemt Haase het op tegen de Slowaak Lukas Lacko.

Hoogbejaarde slachtoffer 'laffe' babbeltruc

Afgelopen vrijdagavond is een hoogbejaarde Rotterdammer het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een onbekende man belde rond 20:00 uur bij een appartement op de Statenweg en de honderdjarige man deed open. Hij hoorde een kletsverhaal aan over een of ander goed doel.

Die man, die vlotte praatjes had, liep met zijn slachtoffer mee naar binnen en zette het gesprek op de bank voort. Op het moment dat de man besloot om een bijdrage te geven werd er 450 euro uit zijn handen gegrist waarmee de dader de woning uitrende. 

De politie doet onderzoek naar deze laffe babbeltruc en is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via de welbekende kanalen zoals 0900-8844 en 0800-7000. 

‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs en woningovervallen. Criminelen maken misbruik van hun goedgelovigheid en weten met een overtuigende smoes hun woning binnen te komen. Het zorgen voor een veilige en leefbare omgeving voor jong én oud behoort tot ons basiswerk. Dat kunnen we echter niet alleen.

Het is belangrijk dat ouderen zelf ook alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Om ze daarbij te helpen, is er een campagne gestart ‘Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen’. De campagne is gericht op senioren en de mensen in hun naaste omgeving. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te wijzen op hun kwetsbare positie.

Hoogbejaarde slachtoffer babbeltruc (Foto: Politie.nl)
Hoogbejaarde slachtoffer 'laffe' babbeltruc (Foto: Politie.nl)

Tiener doneert haren en wordt in isolatie gezet door school

Een 14-jarig meisje uit het Engelse Cornwall heeft haar lange, blonde haren gedoneerd aan een goed doel, om kankerpatiënten aan een pruik te helpen. Daar was haar naaste familie trots op, maar de school van Niamh Baldwin vond het minder geslaagd: de tiener werd in isolatie gezet.

Niamh moet haar lessen voorlopig zelfstandig verwerken in een apart lokaal. Pas als haar lokken weer minstens een centimeter gegroeid zijn, mag ze terug naar haar klasgenoten. De school staat volledig achter de beslissing, want een dergelijk kort kapsel als Niamh nu heeft is verboden.

"Die regels zijn al jaren duidelijk", aldus het schoolhoofd. "Extreme kapsels zijn verboden, waaronder dergelijk afgeschoren haar. Dat geldt overigens voor veel scholen in Engeland. Als ze ons haar plan even had verteld, zouden we haar gewaarschuwd hebben", klinkt het.

Het schoolhoofd wil overigens best met Niamh en haar moeder praten. Zo zegt ze dat het mogelijk een idee is om een sjaal om haar hoofd te wikkelen, tot het haar lang genoeg is.

'Noord-Korea gewoon naar Olympische Spelen in Zuid-Korea'

Het heeft er alle schijn van dat Noord-Korea zoals min of meer te verwachten viel gewoon aanwezig zal zijn op de Olympische Spelen. Die zullen komende maand gehouden worden in Pyeongchang, in Zuid-Korea.

Vertegenwoordigers van de twee landen schoven dinsdag in de gedemilitariseerde grenszone aan de overlegtafel aan, de eerste keer sinds december 2015 dat dat officieel het geval was. Zuid-Korea wil door de oorlog uit elkaar geslagen families weer herenigen en ziet ook graag dat de delegaties uit het noorden en het zuiden tijdens de openingsceremonie van de Spelen gezamenlijk optrekken, net als in Turijn in 2006.

Namens Noord-Korea heeft één kunstschaatspaar zich voor de Spelen geplaatst, maar de Noord-Koreanen waren te laat met het inschrijven van het stel voor de Spelen. Toch valt, vooral vanwege de politieke situatie, te verwachten dat het Internationaal Olympisch Comité een uitzondering maakt en de twee gewoon naar de Spelen laat gaan. 

Dat Noord-Koreanen op de Spelen in Zuid-Korea verschijnen is geen grote verrassing, ondanks de gespannen situatie. Zo was Noord-Korea in 2014 met 150 sporters aanwezig op de Aziatische Spelen in het zuidelijke Incheon, waar ze constant luid ondersteund werden door de Zuid-Koreaanse thuisfans. In het publiek waren destijds vele vlaggen van een verenigd Korea te zien, terwijl Noord- en Zuid-Koreaanse fans en sporters er gezamenlijk een mooi feestje van maakten.

Nederlanders vaak onvoorbereid op vakantie

Nederlanders reisden het afgelopen jaar veelvuldig naar het buitenland, maar deden dat vaak zonder zich goed te hebben voorbereid. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In dat onderzoek gaf 70 procent van de ondervraagden aan zich niet te hebben voorbereid op hun reis. Ze wonnen geen informatie in over bijvoorbeeld benodigde reisdocumenten, de veiligheidssituatie, benodigde vaccinaties of lokale wetten, regels en gebruiken.

Voorkom verrassingen
Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken roept daarom Nederlandse reizigers met klem op zich goed te informeren over hun bestemming, om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan. "Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja het kost, zeker met de wat exotischer bestemmingen, even tijd. Maar het is belangrijk dat iedereen die naar het buitenland vertrekt voor vakantie of zakenreis, ook gezond en wel weer thuiskomt", zegt Zijlstra. De minister opent vandaag de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht om mensen bewust te maken van het belang van goede reisvoorbereiding.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat terreurdreiging het meest doorslaggevend is voor Nederlanders bij de keuze voor een veilige vakantiebestemming. Pas daarna volgen gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, het risico op natuurgeweld en het risico op verkeersongelukken.

Reisadvies
Voor 6 procent van de buitenlandse vakanties (1,1 miljoen vakanties) hebben Nederlanders het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd. Vakantiegangers deden dit vooral voor reisbestemmingen die in het nieuws waren vanwege onrust of terreurdreiging. Het land waarvoor het reisadvies vorig jaar het vaakst geraadpleegd werd was Turkije, gevolgd door de VS.

Als Nederlanders in het buitenland toch in de problemen komen, dan staat Buitenlandse Zaken altijd voor ze klaar. Dat er vanuit reizigers behoefte is aan de dienstverlening van het ministerie blijkt wel uit de cijfers van het afgelopen jaar. Zo had Buitenlandse Zaken in 2017 meer dan 700.000 directe contacten met klanten via het 24/7 BZ Contactcenter en telden de online reisadviezen 2,4 miljoen unieke bezoekers. De BZ reisapp is inmiddels door meer dan 200.000 mensen gedownload.

In 2017 stond het ministerie bovendien 2.300 Nederlanders in serieuze problemen bij, bijvoorbeeld na ongelukken, ziekenhuisopnamen, overlijden en vermissingen. Ook kon Buitenlandse Zaken na orkaan Irma dankzij nauwe samenwerking met KLM en reisorganisaties als TUI Nederlanders snel in veiligheid brengen. "Maar we hielpen ook een vrouw die maar geen contact kon krijgen met haar vader op de Kaapverdische eilanden. De ambassade kwam er achter dat zijn telefoon stuk was en kon haar geruststellen", zegt de minister.

Samenwerking
Het ministerie werkt nauw samen met andere partijen om Nederlanders actief te wijzen op het belang van een goede reisvoorbereiding. Daarom ging Buitenlandse Zaken hierover gisteren in gesprek met vertegenwoordigers uit onder meer reisorganisaties, de alarmcentrales en de luchtvaartsector in Den Haag.

"We vinden het ontzettend belangrijk om samen te werken met deze organisaties. We zijn er tenslotte allemaal bij gebaat wanneer de Nederlandse reiziger goed verzekerd op reis gaat en gezond weer terugkomt. Met de juiste vaccinaties in zijn gele boekje. En het liefst alleen naar die landen waarvan wij zeggen: daar kun je gerust vakantie vieren’" aldus Zijlstra.

Nederlanders vaak onvoorbereid op reis (Foto: Eigen screenshot )
Nederlanders vaak onvoorbereid op vakantie (Foto: Eigen screenshot )

'Allardyce laat Klaassen vertrekken bij Everton'

Davy Klaassen mag Everton na een half jaar alweer verlaten. De middenvelder heeft van Sam Allardyce te horen gekregen dat hij mag vertrekken.

Afgelopen zomer maakte Klaassen voor 27 miljoen euro de overstap van Ajax naar Everton, maar in de Premier League wil het nog niet echt lukken. Onder Ronald Koeman kreeg de oud-Ajacied regelmatig minuten, maar Allardyce ziet het minder in hem zetten.

De nieuwe trainer liet Klaassen de afgelopen weken buiten de selectie en ook tijdens het FA Cup-duel met Liverpool moet Klaassen op de tribune plaatsnemen. BBC meldt dat Allardyce afscheid wil nemen van de Nederlander.

Doordat Klaassen weinig gespeeld heeft tijdens de eerste seizoenshelft staan de clubs nog niet voor hem in de rij. Naar verluidt zou Newcastle United hem op huurbasis over willen nemen van The Toffees.

Klaassen is niet de enige speler die afscheid mag nemen van Everton. Ook Sandro Ramírez, die afgelopen zomer naar Goodison Park werd gehaald, en Oumar Niasse hebben weinig uitzicht op speelminuten en mogen vertrekken.

Enorme vuurbal boven verffabriek Londen

Bij een brand in een verffabriek in Londen is een enorme vuurbal te zien geweest. Meer dan 100 brandweermannen hadden grote moeite de brand onder controle te krijgen.

Vuurbal boven verffabriek (Foto: Twitter / Blake Ridder)
Vuurbal boven verffabriek (Foto: Twitter / Blake Ridder)

Bij de brand werd de fabriek volledig verwoest. Er zijn geen gewonden gevallen en de brandweer is nog bezig met nablussen. Hoe de brand kon ontstaan moet nog worden onderzocht.

Naakte man gooit poep op vliegveld na overdosis viagra

Een man die teveel viagra bleek te hebben geslikt heeft voor nogal wat ophef gezorgd toen hij in zijn blote reet door een vliegveldterminal wandelde terwijl hij poep naar omstanders smeet.

De 27-jarige Steve Cho uit New York moest op het Thaise Phuket airport worden overmeesterd door maar liefst zes beveiligingsmedewerkers, nadat hij ook nog eens een aantal winkels overhoop had gehaald.

Na zijn arrestatie gaf de man toe teveel viagra te hebben genomen. 

Van teveel viagra word je gek... kennelijk.
Van teveel viagra word je gek... kennelijk.

T-Mobile schrapt prestatiebonus werknemers

T-Mobile zal werknemers en de directie in Nederland niet meer belonen met individuele prestatiebonussen. Dat laat personeelsdirecteur David Thomas in een interview in het FD weten. Volgens hem zijn de resultaten van de bonussen moeilijk meetbaar en wil het bedrijf een cultuurverandering. De afschaffing geldt niet voor de vijfhonderd medewerkers van de verkoopafdelingen, schrijft de krant.

"Tot nu toe kon het dat het met het bedrijf slecht gaat en met jou al individu heel goed. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn", zegt Thomas. Hij stelt dat de relatie tussen individuele doelen en het bedrijfsresultaat vaak moeilijk meetbaar zijn. "In de praktijk deelden veel managers goede beoordelingen uit om discussie te vermijden."

T-Mobile schrapt ook het eindejaarsgesprek en gaat in plaats daarvan vaker en intensiever met medewerkers in gesprek over hun ontwikkeling. De hervormingen maken deel uit van een cultuurverandering, waarbij samenwerking belangrijker wordt in plaats van het eigenbelang.

T-Mobile schrapt prestatiebonus werknemers
T-Mobile schrapt prestatiebonus werknemers (Foto: ANP)

Gelanceerde satelliet niet meer teruggezien

Een geheime spionagesatelliet van de Amerikanen die zondag werd gelanceerd is nooit in een baan om de aarde terechtgekomen. Dat laat het Pentagon maandag weten. Het ministerie van Defensie weet niet waar het apparaat wel is, maar aangenomen wordt dat de poging is mislukt.

Een Falcon-draagraket van de Amerikaanse raketbouwer SpaceX moest de satelliet in een baan om de aarde brengen. De lancering vanaf Cape Canaveral was om technische redenen al eerder uitgesteld.

Northrop Grumman is de bouwer van de miljarden kostende satelliet, die de codenaam Zuma droeg. Waarvoor de kunstmaan precies was bedoeld is geheim. Een woordvoerder van SpaceX van Elon Musk wil niet ingaan op de missie. Wel laat hij weten dat op basis van de eerste data de Falcon 9 normaal heeft gefunctioneerd.

Gelanceerde satelliet niet meer teruggezien
Gelanceerde satelliet niet meer teruggezien (Foto: ANP)

Twitter gaat los op Ivanka Trump

De indrukwekkende speech van Oprah Winfrey is ook in Washington D.C. niet onopgemerkt gebleven. 'First Daughter' Ivanka Trump prees de televisie-persoonlijkheid de hemel in via Twitter, maar kreeg daarna al snel bakken kritiek over zich heen.

Ivanka tweette: 'Ik zag net Oprah's inspirerende speech bij de Golden Globes. Laten we allemaal samen komen, vrouwen en mannen, en tezamen roepen: #TimesUp!'

Het duurde niet lang voordat de dochter van de Amerikaanse president de nodige tweets over zich heen kreeg. Zo tweette Crissy Teigen, de vrouw van John Legend: 'Bah. Ga toch weg.' Actrice Alyssa Milano reageerde: 'Top! Je kan een mooie donatie overmaken naar het Times Up fonds, dat opgericht is om slachtoffers, zoals die van je vader, te helpen.'

De vele reacties gaan vooral over Ivanka's vader Donald, die zich in het verleden meerdere malen vergrepen zou hebben aan vrouwen, die daar niet van gediend waren. Het aantal vrouwen dat een klacht tegen hem heeft ingediend is inmiddels opgelopen tot 17.

Veel Twitteraars vinden Ivanka's uitspraak dan ook 'dom', 'kortzichtig' en 'weinig doordacht'.

Twitter gaat los op Ivanka Trump
Twitter gaat los op Ivanka Trump (Foto: BuzzE)

Browser MMO MU Ignition nu in bčta

Ontwikkelaar Webzen kennen we natuurlijk van MU Legend op de pc en MU Origin op je smartphone. Daar komt nu MU Ignition bij: een MMORPG die je speelt via de browser. De eerste bèta-test is zojuist gestart en loopt tot 16 januari. Voor de stoere testers zijn er ingame beloningen en er is ook een screenshot-wedstrijd voor mooiere prijzen. Kijk voor de regels hier op Facebook.

Mu Ignition

Qua gameplay lijkt MU Ignition erg op MU Origin. Het spel kan automatisch spelen en je kunt dus gewoon ernaar kijken alsof het een anime is. Natuurlijk kun je ook alles zelf naar hartenlust micro-managen. Tijd zal het leren of het Westerse publiek behoefte heeft aan een browser MMORPG.

Mu Ignition

Mu Ig

Mu Ignition logo

'Uitzetting dreigt voor Salvadoranen in VS'

De Amerikaanse regering wil de tijdelijke verblijfsvergunning van 200.000 immigranten uit El Salvador intrekken. Daardoor lopen velen van hen het risico dat ze de Verenigde Staten moeten verlaten.

The Washington Post meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de maatregel later maandag bekend zal maken. De immigranten uit het Midden-Amerikaanse land zouden tot september 2019 de tijd krijgen om de VS te verlaten of een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen.

De meeste Salvadoranen kregen een tijdelijke verblijfsvergunning nadat hun land in 2001 was getroffen door een reeks aardbevingen. Die richtten grote schade in hun land aan.

Volgens The Washington Post zal de maatregel om de Salvadoranen terug te sturen vooral goed vallen bij Amerikanen die vinden dat buitenlanders met een tijdelijke verblijfsvergunning niet te lang mogen blijven.

'Uitzetting dreigt voor Salvadoranen in VS'
'Uitzetting dreigt voor Salvadoranen in VS' (Foto: ANP)

Dragon Age-thriller krijgt fysieke uitgave

In de game Dragon Age: Inquisition is een van je kameraden de bestseller-schrijver Varric Tethras. Deze dwerg werd beroemd door zijn boek Hard in Hightown en overal in Thedas zijn er fragmenten van zijn werk te vinden. Fans kunnen hun hart ophalen, want 31 juli komt er een fysieke hardcover versie uit, die je nu al hier kunt bestellen voor $17,99.

Dragon Age: Hard in Hightown

Als schrijver staat er natuurlijk Varric Tethras op de hoes, met Mary Kirby als ‘co-auteur’. Hard in Hightown staat vol met zwart-wit tekeningen van Stefano Martino, Álvaro Sarraseca, Andres Ponce en Ricardo German Ponce Torres. Hard in Hightown draait om een ervaren stadswachter genaamd Donnen Brennokovic en zijn collega, die zo groen als gras is. Ze vinden een doodgebloede magistraat en raken daardoor verstrikt in een strijd tussen twee mysterieuze groeperingen.

Darter Baetens door op Lakeside, Fitton eindigt slechte wedstrijd met topfinish

De Belgische darter Andy Baetens heeft zich geplaatst voor de achtste finales op Lakeside. De vriendelijke Belg was in de eerste ronde van zijn debuut-WK na een spannende wedstrijd te sterk voor de Engelsman Scott Baker.

Het duel tussen Baetens en Oasis-look-a-like Baker werd een spannend. De Engelsman won de eerste set, maar met een prima 123-finish keerde Baetens het tij en speelde de Belg zich naar winst in de volgende twee sets. Met drie prima legs trok Baker set vier naar zich toe, waarna het niveau in de beslissende set omlaag ging, maar de spanning omhoog. Bij 3-3 ging het mis voor Baker: hij liet een handvol kansen op de dubbels liggen, waarop Baetens profiteerde en de wedstrijd naar zich toe trok.

In een Welsh onderonsje rekende Dean Reynolds af met Chris Harris. De jongere Reynolds was vooral in de eerste twee sets duidelijk de betere, maar slecht spel van hem leverde Harris de derde set op. Toch herstelde Reynolds zich en met drie keurige legs op rij maakte hij het karwei alsnog gewoon af: 3-1.

Drievoudig halvefinalist Darryl Fitton begon prima aan zijn partij tegen de Australiër Justin Thompson, maar The Dazzler zakte ver weg en verloor set twee zelfs in drie legs. De uiterst wisselvallige Fitton gooide ineens weer wat prima legs en pakte set drie, maar een ontzettend slechte set bracht Thompson op gelijke hoogte en dus kreeg het publiek nog een heerlijk toetje: een vijfde set. Daarin was het niveau plotseling weer goed te pruimen en op 3-2 gooide Fitton de wedstrijd zelfs in het slot met een heerlijke 170-finish, de hoogst mogelijke finish.

Bij de dames begon tienvoudig kampioene Trina Gulliver belachelijk slecht aan haar partij tegen de naar Zweden verhuisde en overgestapte Belgische Vicky Pruim, die zomaar de eerste set kon winnen met twee opeenvolgende 56-finishes. Gulliver kwam daarna wat beter in haar spel, hoewel het nog ontzettend wisselvallig was - exemplarisch was een 180 gevolgd door een score van 9. Pruim kon er weinig meer tegen inbrengen en Gulliver speelde de partij rustig uit: 2-1.

PVV'er Van Deún wil geen moskee afbranden

Henk van Deún, de lijsttrekker van de PVV in Utrecht bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, heeft zijn excuses gemaakt voor een uitspraak over een moskee in Utrecht die hij eerder maandagavond deed op een Utrechtse radiozender.

"Vanavond ophef over een wat onhandige woordkeuze van mij, maar wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit", aldus de PVV'er via Twitter.

In een debat met DENK-lijsttrekker Mahmut Sungur op de Utrechtse radiozender Bingo FM zei Van Deún: "Wij hebben liever dat ie afbrandt, bij wijze van spreken. Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie net als nazisme. En het nazisme willen we absoluut niet in Nederland."

De presentator van het programma bood de politicus in de uitzending al aan om de opmerking terug te nemen, maar Van Deún weigerde dat.

Excuses PVV'er Van Deún om moskee-uitspraak
Excuses PVV'er Van Deún om moskee-uitspraak (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.