FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 januari 2018

'NAVO ging rode lijn over bij Poetin'

Met het beloven van een NAVO-lidmaatschap aan Georgië en Oekraïne in 2008 duwde het bondgenootschap Rusland in een hoek. Het is niet verwonderlijk dat president Vladimir Poetin daarop een rode lijn trok en zijn beleid aanpaste. Dat zei voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer zondag in Nieuwsuur.

De actualiteitenrubriek bracht een portret van de Russische leider wegens de aankomende presidentsverkiezingen in het land in maart.

De snelle expansie richting het oosten door de NAVO werd door Poetin als een serieuze bedreiging opgevat, zegt De Hoop Scheffer nu. Terugkijkend vindt hij dat de NAVO de Russische gevoelens onderschat heeft, met name wat betreft de wens van de voormalige Amerikaanse president Bush om Georgië en Oekraïne lid te maken.

,,Hij zei tegen mij, nadat het communiqué was uitgekomen: mister secretary-general, this will not be. Dit gaat niet gebeuren." De oorlogen in Georgië in 2008 en Oekraïne 2014 houden volgens De Hoop Scheffer verband met de NAVO-aankondiging van toen.

'NAVO ging rode lijn over bij Poetin'
'NAVO ging rode lijn over bij Poetin' (Foto: ANP)

Zoon van Boris Becker klaagt politicus aan

Noah Becker, zoon van tennislegende Boris Becker, heeft een aanklacht ingediend tegen een parlementslid van de populistische partij AfD. Politicus Jens Maier had Becker, die een zwarte moeder heeft, op Twitter uitgemaakt voor "de kleine halve neger".

De tweet werd later gewist. Volgens Maier was het bericht geplaatst door een van zijn medewerkers. Die zou daar een vermaning voor hebben gekregen. Maier kreeg veel kritiek, ook vanuit eigen kring. Het bestuur van AfD vergadert maandag over de positie van Maier.

Vader Boris Becker wil meer actie tegen racisme. "Het moet eindelijk afgelopen zijn. Er is geen grijs gebied", aldus de tennisser. Hij betwijfelt of de tweet inderdaad een vergissing van een medewerker van Maier was. "Dat doen ze aldoor, dat is hun smoes. Iets de wereld in gooien en zich er dan van distantiëren."

Zoon van Boris Becker klaagt politicus aan
Zoon van Boris Becker klaagt politicus aan (Foto: BuzzE)

Zweedse biatlonploeg in dichte mist naar eerste winst in 9 jaar

De World Cup biatlon in het Duitse Oberhof is zondag met een opmerkelijke wedstrijd afgesloten. De estafette bij de mannen werd geplaagd door behoorlijk dichte mist, wat leidde tot een hoogst ongewoon wedstrijdverloop en een dik uur aan discussies over het al dan niet stoppen van de wedstrijd - iets wat uiteindelijk niet gebeurde.

Door de weersomstandigheden hadden veel van de eerste atleten het al wat lastig, maar dat gold niet voor veteraan Michael Rösch. De naar België overgestapte Duitser hield het hoofd koel en gaf het stokje als eerste over, vlak voor de Rus Alexey Volkov. De van Frankrijk overgekomen Florent Claude was vervolgens in de liggende schietbeurt zo'n beetje de enige die de dichte mist het hoofd kon bieden, waardoor de Belgische voorsprong nog groter werd.

Claude hield België aan de leiding en dat werd bijzonder gewaardeerd door de duizenden aanwezige Duitse fans, die hun eigen ploeg op een dramatische 19e plek zagen liggen met een vrij schokkend totaal van tien strafrondjes door gemiste schoten. Bij de Belgen was het na Rösch en Claude de beurt aan de wat mindere goden, te beginnen met Thierry Langer. Die deed het zeer behoorlijk en hield zijn ploeg knap op plek vier, maar Tom Layahe-Goffart zakte als slotloper weg naar plek dertien.

De strijd om de winst ging na het wegvallen van België tussen Italië en Zweden, twee landen die al jaren geen estafette gewonnen hadden. Dominik Windisch schoot als derde Italiaan snaarstrak en gaf het stokje met een dikke minuut voorsprong op Sebastian Samuelsson over aan Thierry Chenal. Die kon de druk echter niet aan en moest het hoofd met afstand bieden tegen Fredrik Lindström. De Zweden wonnen zo voor het eerst sinds maart 2009 weer eens een estafette, Italië mocht wel voor het eerst in zes jaar het podium op. Noorwegen eindigde als derde op ruim twee minuten.

Bij de vrouwen werd het zelden echt spannend, waarbij de winst uiteindelijk naar het Franse kwartet ging. Ze bleven een Duitse B-ploeg - zonder kopvrouw Laura Dahlmeier - een goede halve minuut voor, terwijl de Zweedse dames mochten juichen om een zeldzame derde plek - hun eerste podiumplek in bijna zes jaar.

1-2'tje voor Duitse viermansbobs in Altenberg

De Duitse bobsleeërs hebben tijdens de World Cup-wedstrijden in Altenberg een 1-2'tje gepakt in de viermansbob. De ploegen van Nico Walther en Francesco Friedrich waren iedereen de baas op de Oost-Duitse baan, algemeen erkend als een van de moeilijkste banen ter wereld.

Wereldkampioen Friedrich en zijn mannen stonden na de eerste run, die allesbehalve vlekkeloos verliep, nog op de vierde plek. Hij toverde echter een heerlijke tweede afdaling op het ijs en ging daarmee voorbij aan de Rus Maxim Andrianov en de Let Oskars Kibermanis.

Walther stond na één manche aan de leiding en moest alles uit de kast halen om Friedrich van het lijf te houden. Dat lukte net, want aan de finish hield hij 0,05 seconden over. Kibermanis eindigde op 0,24 seconden op de derde plek.

Topdrukte Paleis Het Loo kort voor sluiting

Op de laatste dag voor sluiting heeft Paleis Het Loo in Apeldoorn veel bezoekers ontvangen. Er was sprake van topdrukte, zo zei een woordvoerder. Vanaf maandag is het museum voor zo'n drie jaar dicht voor een grootscheepse verbouwing.

Het paleis ontving op zondag tussen 2500 en 3000 belangstellenden, zo schatte de woordvoerder. "Dat is voor onze begrippen echt erg druk, topdrukte. En niet alleen op zondag was de belangstelling groot, eigenlijk is daarvan de hele week sprake geweest. Het was soms wel een beetje dringen in de smalle wandelgangen van het paleis."

Het hoofdgebouw van het museumpaleis ondergaat de komende drie jaar een enorme verbouwing en uitbreiding die naar schatting 123 miljoen euro gaat kosten. Alleen het paleis zelf, het hoofdgebouw, gaat voor al die tijd echt helemaal dicht. Tussen eind maart en september blijven de stallen en tuinen te bezoeken.

Over heel 2017 ontving Paleis Het Loo een kleine 400.000 mensen, tegen 350.000 in het jaar ervoor.

Topdrukte Paleis Het Loo kort voor sluiting
Topdrukte Paleis Het Loo kort voor sluiting (Foto: ANP)

Bejaarde overvallen bij geldautomaat

Zaterdagavond rond 21.10 uur is in Nijmegen op de Hatertseweg, een 66-jarige man bij de pinautomaat van de bank beroofd. Hij werd hierbij bedreigd met een vuurwapen. De man meldde zich aan het politiebureau en vertelde bedreigd te zijn door 3 onbekende personen. Een van hen hield een wapen op hem gericht, toen hij bij de pinautomaat van de ABN geld pinde. 

Het is weinig verrassend, maar alle drie de daders droegen bivakmutsen en donkere kleding. Verder is op dit moment bekend dat dader 1 een licht getinte huid heeft, een slank postuur en ongeveer 180 cm lang is. Dader 2 was vermoedelijk 170 cm lang en had een slank postuur. Deze man had een vuurwapen. Dader 3 had ook een slank postuur, hij was ongeveer 170 cm lang.

IsraŽl herstelt energievoorziening Gazastrook

Israël maakt zich op de elektriciteitsleveranties aan de Gazastrook te herstellen. De Israëlische stroomkabels naar het Palestijnse gebied moeten tegen maandagavond weer "volledig operationeel" zijn, melden de Israëlische autoriteiten volgens The Times of Israël. Dat gebeurt op verzoek van de Palestijnse Autoriteit.

Het besluit betekent dat inwoners van de Gazastrook weer zes tot acht uur per dag toegang krijgen tot elektriciteit. Israël beperkte de elektriciteitsleveranties naar het gebied vorig jaar. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas was minder gaan betalen voor de stroomvoorziening naar Gaza, waar de rivaliserende Hamas-beweging aan de macht was.

De onderlinge verhoudingen zijn inmiddels weer iets beter. Hamas en Fatah, de partij van Abbas, ondertekenden eind vorig jaar in Caïro een verzoeningsovereenkomst. De Palestijnse Autoriteit kondigde onlangs aan de betalingen voor de elektriciteit naar Gaza weer te hervatten.

Israël herstelt energievoorziening Gazastrook
Israël herstelt energievoorziening Gazastrook (Foto: ANP)

Darter Sparidaans kansloos op Lakeside, Prins simpel verder

Darter Jeffrey Sparidaans is op Lakeside uitgeschakeld in de voorronde. De 24-jarige Tilburger moest zich voor het hoofdtoernooi plaatsen via Dennis Nilsson, maar de Zweed was een flinke maat te groot.

Nilsson stond een uitstekend potje te speren en gooide de eerste leg van de wedstrijd via een 140-finish al in twaalf darts uit. Dat niveau kon hij niet helemaal vasthouden, maar voor het gros van de legs had de Zweed niet meer dan vijftien darts nodig. Daar kon Sparidaans alleen in de tweede set wat tegenin brengen, maar genoeg voor setwinst was het niet: 3-0.

Bij de vrouwen opende Sharon Prins haar toernooi tegen de Engelse Maria O'Brien, die dankzij een 70-finish de eerste leg pakte. Verder gooide ze in de hele eerste set slechts één keer een score boven de 100, waardoor ook de matig gooiende Prins de set zonder problemen pakte. In set twee maakte Prins het zichzelf veel te moeilijk op de dubbels, maar uiteindelijk wist ze de wedstrijd na vijf legs in twee sets te beslissen: 2-0.

Hattrick Dost helpt Sporting naar koppositie

Sporting Clube de Portugal blijft meedoen om de titel in de Primeira Liga. In de thuiswedstrijd tegen Marítimo Funchal was Bas Dost de gevierde man.

De Oranje-international opende de score halverwege de eerste helft, toen hij een voorzet van Gelson Martins kon afronden. Vijf minuten na de pauze verdubbelde Bryan Ruiz de score. De oud-speler van FC Twente had voor het eerst dit seizoen een basisplaats bij Sporting.

In het laatste kwartier liep de club uit Lissabon uit naar een ruime voorsprong. Dost maakte zijn tweede van de avond en met het hoofd maakte hij even later zijn hattrick compleet. Door een goal van Marcos Acuña in blessuretijd werd het zelfs nog 5-0.

Sporting mag zich voorlopig koploper noemen, al kan FC Porto die eerste plaats later op de avond weer terugpakken. Bij winst op Vitória SC is het gat met Sporting twee punten.

Kasai gaat voor record met achtste olympische deelname

Schansspringer Noriaki Kasai kan zich gaan opmaken voor zijn achtste olympische deelname. Hij is opgenomen in het Japanse team en kan daardoor een bijzonder record vestigen.

Het record voor meeste deelnames aan de Olympische Winterspelen deelt Kasai nu nog met de Russische rodelaar Albert Demchenko, die ook zeven maal uitkwam op de Spelen. Demchenko is inmiddels door het IOC geschorst vanwege zijn rol in het Russische dopingschandaal bij de Spelen van Sochi en kan dus niet voor een achtste deelname gaan. Die zou er overigens sowieso al niet komen, want Demchenko is al sinds de Spelen van Sochi gestopt en is tegenwoordig coach bij de Russische bond.

Kasai, die zijn debuut maakte op de Spelen van 1992 in Albertville, won eenmaal individueel een medaille, zilver in 2014. Met het team won hij zilver (1992) en brons (2014).

Het abosulute record heeft Kasai nog niet. Dat is met tien deelnames in handen van de Canadese springruiter Ian Millar.

Breeuwsma en Van Kerkhof winnen nationale shorttracktitels

Daan Breeuwsma heeft bij het NK shorttrack de titel bij de mannen gepakt. Op de afsluitende superfinale over 3.000 meter eindigde de Fries als tweede achter Adwin Snelling.

Eerder had Breeuwsma de 1.000 meter gewonnen en was hij op de 500 meter als tweede over de finish gekomen. Itzhak de Laat, die de 1.500 meter won, werd tweede in het eindklassement. Sjinkie Knegt kwam op de 3.000 meter niet in actie vanwege een liesblessure die hij op de 500 meter opliep. Hoe ernstig de blessure van Knegt is, is nog niet bekend.

Yara van Kerkhof won de titel bij de vrouwen. Ze won de 500, de .en de 3.000 meter. De 1.500 meter werd gewonnen door Avalon Aardoom die tweede werd in het eindklassement.

Titelverdedigster Suzanne Schulting ontbrak omdat ze ziek is.

Noorderslag organiseert theekransje over Boef

Rapper Boef blijft welkom op Eurosonic Noorderslag in Groningen. De organisatie distantieert zich wel van zijn vrouwonvriendelijke uitspraken en last een extra debat over de kwestie-Boef in op de conferentie. Dit staat in een uitgebreide verklaring.

"Het programmeren van Boef op Noorderslag is een inhoudelijke keuze, gebaseerd op creatieve prestaties. Met het succes van zijn track 'Habiba', de best bekeken Nederlandse videoclip aller tijden, en zijn debuutalbum 'Slaaptekort' is het duidelijk dat Boef een actuele en relevante artiest is waar je niet omheen kunt", meent de organisatie.

"Eurosonic Noorderslag keurt uiteraard de vrouwonvriendelijke uitspraken van Boef ten zeerste af en distantieert zich hier nadrukkelijk van. De opmerkingen van Boef worden door de organisatie als kwetsend en verwerpelijk beschouwd. Voor ESNS is het belangrijk dat de rapper zich voor deze uitspraak schaamt en in diverse media zijn excuses heeft aangeboden."

Boef raakte afgelopen week in opspraak na zijn vrouwonvriendelijke uitspraken over 'kechs' (straattaal voor hoeren). Dit kostte hem diverse boekingen. Festivals Dauwpop in Hellendoorn, ParkCity Live in Heerlen, Muze Misse in Oss en Paaspop in Schijndel schrapten de rapper uit hun programmering. Ook raakte hij zijn contract bij GoFun Partyvakanties, het jongerenmerk van Corendon, kwijt. Het eerstvolgende optreden van Boef is op Noorderslag in Groningen. Hij staat met zo'n vijftig andere Nederlandse acts geprogrammeerd op zaterdag 20 januari. Een online petitie is in drie dagen tijd ruim 4700 keer ondertekend om dit te voorkomen.

"Eurosonic Noorderslag neemt de hevige reacties heel serieus en heeft hier begrip voor. De organisatie heeft na rijp beraad uit principiële overwegingen gekozen het debat boven de boycot te stellen", staat in de verklaring. Het boycotten van Boef is volgens de festivalorganisatie niet het juiste antwoord. "Dit is niet het eerste en zal zeker niet het laatste geval zijn waarbij je vraagtekens kan zetten bij het gedrag, de songteksten of andere uitingen van artiesten. Het is altijd goed om daar een gesprek over aan te gaan, maar dan wel vanuit de belangrijkste voorwaarde voor een democratische samenleving en dat is het recht van vrijheid van meningsuiting. De ESNS-conferentie is het uitgesproken platform om dit debat in de sector voort te zetten."

Het debat over de kwestie-Boef gat over het gedrag van artiesten, de impact van social media en de daaruit voortvloeiende keuzes voor organisaties. Het is nog niet bekend welke panelleden worden uitgenodigd voor het debat. Noorderslag begint op 17 januari.

Noorderslag organiseert debat over Boef
Noorderslag organiseert debat over Boef (Foto: BuzzE)

IsraŽl zet 20 organisaties op zwarte lijst

Israël ontzegt leden van twintig organisaties wereldwijd de toegang tot het land. Volgens de Israëlische krant Haaretz gaat het om organisaties die expliciet oproepen tot een boycot van Israël.

De zondag gepubliceerde zwarte lijst bevat onder meer actiegroepen uit Europa en de Verenigde Staten. De organisaties maken deel uit van de wereldwijde BDS-beweging, die burgers, bedrijven en instellingen oproept geen relaties met Israël aan te gaan en Israëlische producten te boycotten als protest tegen vermeende mensenrechtenschendingen jegens de Palestijnen. De afkorting BDS staat voor ,,boycot, desinvestering en sancties". Vorig jaar nam het Israëlische parlement al een wet aan die het mogelijk maakte activisten een visum voor Israël te weigeren.

Op de lijst worden geen Nederlandse organisaties met name genoemd.

Israël zet 20 organisaties op zwarte lijst
Israël zet 20 organisaties op zwarte lijst (Foto: ANP)

Zelfs FOK!kers kunnen daten op 'Love Sunday'

Goed nieuws voor iedereen die single is en dat eigenlijk liever niet is: vandaag is dé dag! Het is 'Love Sunday', volgens allerlei datingapps de ultieme dag voor Nederlandse singles om massaal online naar liefde te zoeken.

December is voor de singles onder ons - in elk geval hen die het liever niet zijn - soms een beetje deprimerend. Al dat gezanik over wanneer je nou een vriendin hebt, of het gemis aan een vriend tijdens de jaarwisseling, noem het maar op. 

Niet getreurd, want op de eerste zondag van het jaar moet daar allemaal een einde aan gemaakt worden en om 21.00 uur gaat het schijnbaar helemaal los in het online datingleven. Tegenover het AD geeft een liefdescoach ook nog de nodige tips om deze dag tot een succes te maken, maar het basisidee is simpel: spreek iemand gewoon even in het echt aan.

Als er inderdaad zoveel wanhopige singles het internet op duiken moet het zelfs FOK!kers lukken om wat dates te ritselen, laat dus vooral weten of de dag een beetje geslaagd is.

Man aangehouden na ongeluk in Eindhoven

In het onderzoek naar de ernstige aanrijding op de Eisenhowerlaan in Eindhoven heeft de politie zondagmiddag een verdachte aangehouden. Het gaat om een 29-jarige man zonder vast woonadres.

Bij de aanrijding raakte zaterdagavond kort na 23.30 uur een 45-jarige vrouw uit Eindhoven zwaargewond. Ze stak met haar fiets de kruising met de Wolvendijk over toen ze werd geschept door een donkerkleurige personenauto. Die auto reed na de aanrijding door.

De vrouw bleef zwaargewond achter op het wegdek en was niet aanspreekbaar. Ze werd in kritieke toestand, onder meer met verwondingen aan haar onderlichaam, opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw verkeert inmiddels buiten levensgevaar.

Zoektocht
De politie startte direct een groot onderzoek om de bestuurder van de betrokken auto te achterhalen. Op de Boschdijk in Eindhoven werd een beschadigde Volkswagen Polo aangetroffen die mogelijk betrokken was bij de aanrijding. Al gauw kwam er een verdachte in beeld bij het onderzoeksteam.

Deze man meldde zich zondag op het bureau aan de Mathildelaan. Onder meer uit het verhoor moet blijken of hij inderdaad de bestuurder was. Uit eerste onderzoek is vast komen te staan dat het rijbewijs van de man al enige tijd verlopen is. Ondanks de aanhouding is het onderzoeksteam nog altijd op zoek naar getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren of de beschadigde Polo kort na het ongeluk hebben zien rijden.

Man aangehouden na ongeluk Breda (Foto: Stockfoto politie.nl
Man aangehouden na ongeluk Eindhoven (Foto: Stockfoto politie.nl

Duitse rodelaars domineren en falen in eigen huis

De Duitse rodelploeg zal gemengde gevoelens overhouden aan de World Cup in het eigen Königssee. Op dag één stond er geen maat op de Duitsers, op dag twee werd er vooral gefaald.

Bij de vrouwen moesten de Duitsers het doen zonder de geblesseerde Tatiana Hüfner, maar haar vervangster, de pas 19-jarige Jessica Tiebel, maakte grote indruk. De tiener mocht door Hüfner's afwezigheid debuteren in de World Cup en rodelde zich met plek drie gelijk naar het podium. De winst was voor topfavoriete Natalie Geisenberger, terwijl het Duitse feest compleet was door de tweede plek van Dajana Eitberger.

Ook bij de dubbels lieten de duizenden fans het bier rijkelijk vloeien ter ere van het succes van hun landgenoten. Olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt profiteerden optimaal van een forse fout van Toni Eggert en Sascha Benecken in de eerste run, waardoor de huidige nummers één in de wereld genoegen moesten nemen met plek twee. Het jonge duo Robin Geueke/David Gamm deed met plek drie opnieuw van zich spreken, maar lijkt nog nét tekort te komen om een van de twee olympische startbewijzen te mogen ontvangen.

Een dag later was het allemaal anders voor de Duitsers, te beginnen bij de mannen. Felix Loch stond na één run ruim bovenaan, maar vergooide het in de tweede afdaling met een grote fout en eindigde als elfde. Johannes Ludwig en Andi Langenhan werden wel derde en vierde, maar de Oostenrijkers namen de macht: wereldkampioen Wolfgang Kindl won, voor zijn jonge landgenoot Armin Frauscher.

In de estafette ging het vervolgens nog eens fout voor het doorgaans zo dominante Duitse team. Geisenberger en Ludwig hadden bijna vier tienden van een seconde voorsprong opgebouwd, maar Wendl en Arlt vertrokken te vroeg en werden gediskwalificeerd. De zege ging zo naar het Italiaanse team van Andrea Vötter, Dominik Fischnaller en het dit seizoen zeer sterk opkomende tienerduo Ivan Nagler/Fabian Malleier. Die twee krijgen maandag overigens te horen of hun indrukwekkende opmars genoeg zal zijn om een van de twee Italiaanse topteams - Rieder/Rastner en Oberstolz/Gruber - van de Spelen te houden.

Titelverdediger Durrant simpel door op Lakeside, Waites wint 'kraker'

Darter Glen Durrant heeft zich zonder problemen geplaatst voor de tweede ronde op Lakeside. De titelverdediger en nummer één van de BDO had geen kind aan Gary Robson, die alleen in de derde set wat partij kon bieden. Vooral in set twee gooide Durrant zeer sterk, wat hem uiteindelijk op weg hielp naar een 3-0 zege.

Een andere eersterondepartij leek op voorhand potentie te hebben om een heuse kraker te worden. Tweevoudig Lakeside-kampioen Scott Waites nam het op tegen de nummer vijf van de plaatsingslijst, de Schot Ross The Boss Montgomery. Vooral in het begin kende de partij een prima niveau, waarbij Waites de kansen pakte die Montgomery liet liggen. De Schot pakte wel de derde set, maar Waites maakte het karwei in set vier vakkundig af: 3-1.

In de voorronde speelde de Welshman Chris Harris tegen de Turk Umit Uygunsozlu. Beiden wisten in elke leg wel een keer of wat een triple twintig te raken, maar de partij werd vooral gekenmerkt door een barrage aan lage scores die zijn weerga niet kende. Het publiek kreeg de ene na de andere 26, 41 of 43 om de oren geslingerd en tot overmaat van ramp waren beide spelers grofweg even slecht. Dat resulteerde erin dat de arme toeschouwers ook nog eens een vijfde set voor de kiezen kregen, waarin Harris dan eindelijk de betere bleek: 3-2.

Alsof het publiek nog niet genoeg geteisterd was verschenen vervolgens Corrine Hammond en Fallon Sherrock ten tonele. De Australische Hammond speelde vorig jaar nog de finale, Sherrock deed dat twee jaar eerder, maar vooral in het begin sloeg het nergens op wat de dames lieten zien. Sherrock gooide in de tweede leg van de wedstrijd vier keer achter elkaar 41 en kreeg het zelfs nog voor elkaar om een finish (170) om te zetten in een score die níet in drie darts uit kan (165), door triple 1 en twee keer single 1 te gooien.

Het gemiddelde van Sherrock stond na één set nog niet eens boven de 50 punten, maar wonder boven wonder pakte ze de set nog ook. Hammond won de hemeltergend slechte tweede set en dus werden de diehard fans verwend met een derde set als toetje van de wanvertoning. Gelukkig werd daarin eindelijk iets wat lijkt op darts getoond, de gemiddeldes kwamen net boven de 70 uit en Sherrock pakte de zege.

Zondagavond is het overigens HOLLANDSE avond, zoals RTL7-presentator Marcel Maijer het zou noemen. Dan staan er vier wedstrijden op het programma, met in totaal vijf Nederlanders. Jeffrey Sparidaans speelt in de voorronde tegen Dennis Nilsson, Chris Landman en Derk Telnekes spelen in de voorronde tegen elkaar, Wesley Harms neemt het op tegen de Welshman Wayne Warren en Sharon Prins mag de Engelse Maria O'Brien naar huis spelen. Voor een live stream kun je vanaf 20.00 terecht in het Dartsforum op FOK!.

Nottingham Forest stunt tegen blamerend Arsenal in FA Cup

De FA Cup krijgt dit seizoen een andere winnaar dan vorig jaar. Arsenal is zondag namelijk uitgeschakeld door Nottingham Forest. Het werd 4-2. Het is voor het eerst dat onder Arsene Wenger Arsenal verliest in de derde ronde van het belangrijkste Engelse bekertoernooi. 

Hoewel Arsenal zoals verwacht verreweg het meeste balbezit had, wist de tegenstander uit de Championship-divisie meer schoten op doel te krijgen. Na twintig minuten kwam Forest op voorsprong via Eric Lichaj, die afrondde uit een vrije trap. Arsenal, dat met een veredeld B-elftal naar The City Ground was gekomen, had snel een antwoord.

Aanvoerder Per Mertesacker zorgde enkele minuten na de openingstreffer namelijk voor de 1-1. De Duitse routinier scoorde nadat een kopbal van Rob Holding de paal raakte. Toch ging Nottingham Forest met een kleine voorsprong rusten, want Lichaj volleerde kort voor de onderbreking raak.

Arsenal moest na rust duidelijk uit een ander vaatje tappen, maar Steve Bould, die door de schorsing van Arsène Wenger op de bank zat, had weinig middelen om iets te forceren. Spelers als Alexis Sánchez, Mesut Özil, Olivier Giroud, Jack Wilshere en Aaron Ramsey hoorden niet eens bij de wedstrijdselectie. In de tweede helft werd de afgang voor The Gunners alleen maar groter.

Na een overtreding op Matty Cash mocht Forest een penalty nemen en Ben Brereton hield van elf meter het hoofd koel. Tien minuten voor tijd bracht Danny Welbeck de spanning terug in de wedstrijd, na een verdedigingsfout van de thuisploeg. Het slotakkoord was echter voor Forest, dat opnieuw een strafschop kreeg.

Uitgerekend oud-Arsenalspeler Armand Traoré verdiende de penalty, die dit keer door Kieran Dowell werd benut. Dat Joe Worrall in de slotminuten met een rode kaart werd weggestuurd, mocht de pret voor Nottingham Forest niet drukken: 4-2.

Nottingham Forest stuurt Arsenal naar huis. (PRO SHOTS/Action Images)
Nottingham Forest stuurt Arsenal naar huis. (PRO SHOTS/Action Images)

Jort Kelder begrijpt Boef wel

Uitspraken van presentator Jort Kelder hebben dit weekeinde stof doen opwaaien. Kelder zei zaterdag in zijn radioprogramma op Radio1: "Ik zou uit eigen ervaring willen zeggen, veel vrouwen dringen bij mij aan om verkracht te worden". Hij sprak met schrijver en microbioloog Rosanne Hertzberger over #metoo en de omstreden uitspraken van rapper Boef. Hij maakte in een video drie vrouwen die hem hielpen, uit voor hoeren.

Kelder nuanceert zijn opmerking en trekt het woord verkrachting weer in. "Ik zet hem er nu even hard in, maar wat ik probeer aan te tonen is dat die rollen volgens mij helemaal aan het veranderen zijn (...) Ik geloof dat er meer evenwicht zal komen. De machtige mannen zijn op hun retour." Desalniettemin deden zijn opmerkingen stof opwaaien op - sociale - media.

Hertzberger zelf twitterde overigens later over de uitspraken dit: "Niet iedereen die iets onnozels zegt is meteen een seksueel roofdier. Zover ik begreep probeerde Jort Kelder te zeggen dat vrouwen anno nu ook jagen en seksueel assertief zijn. Vlgs mij had verkrachting er niet veel mee te maken. Stomme opmerking. Geen misdrijf."

Kelder zelf twitterde zondag over de zaak: "Hoe ironisch, mijn nieuwe radiokunstje @drkelderenco beoogt hypes en hysterie te bestrijden, maar maakt in de eerste aflevering meteen kennis met hijgerige types die mijn woorden verkrachten in plaats van het hele gesprek met dr. ir R. Hertzberger te beluisteren. Tot zaterdag!"

Verkrachtingsuitspraak Kelder roept reactie op
Verkrachtingsuitspraak Kelder roept reactie op (Foto: ANP)

Blokhuijsen na stevig amateurisme toch Europees kampioen massastart

Schaatser Jan Blokhuijsen heeft zich op het EK afstanden in het Russische Kolomna laten kronen tot Europees kampioen op de massastart. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want door ongekend amateurisme was lang niet duidelijk wie er nou gewonnen had - overigens geen totaal onbekend verschijnsel op de nog jonge massastart.

De schaatsers in het peloton reden hun rondjes en op een gegeven moment was het tijd voor de eindsprint. Die werd enigszins verrassend gewonnen door Blokhuijsen, die de Italiaan Andrea Giovannini wist te kloppen. Zo leek het althans allemaal te gaan, tot bleek dat de eindsprint stiekem de eindsprint helemaal niet was: de finish lag namelijk een rondje eerder, maar dat wist niemand.

Na afloop kwam zoals het hoort uitslag in beeld, en wat schetste een ieders verbazing? Niet Blokhuijsen, maar de Let Haralds Silovs bleek gewonnen te hebben! Paniek alom, want het donkergekleurde Letse pak was toch wel bijzonder makkelijk te onderscheiden van het oranje pak van Blokhuijsen. Al snel bleek hoe de vork in de steel stak: de organisatie had geblunderd.

Bij de voorlaatste doorkomst werd de bel geluid om de laatste ronde aan te geven, maar dat werd een rondje later - dus eigenlijk bij de finish - gewoon nóg eens gedaan. Tot overmaat van ramp werd het rondebord niet goed bijgehouden en het enorme gepruts van de organisatie zorgde dan ook voor flink wat verwarring in de Kometa-hal.

De jury stapte door protest van Blokhuijsen naar de overlegruimte en hield zich daar drie kwartier bezig met de situatie. Na afloop werd dan toch Blokhuijsen uitgeroepen tot Europees kampioen, voor Giovannini en de Rus Ruslan Zakharov. Silovs zag zijn naam van de eerste naar de elfde plek zakken. 

De massastart is nog een jong onderdeel in het internationale schaatsen. Zo staat het evenement vaak nog bol met kinderziektes en onduidelijkheden, maar dat heeft schaatsbond ISU er niet van weerhouden om het met gezwinde spoed toe te voegen aan de Olympische Spelen. In Pyeongchang verschijnen komende maand Sven Kramer en Koen Verweij namens Nederland aan de start.

FOK! Wat een weer: morgen koud en zonnig

Goedenavond,

Het weer was vandaag een stuk anders dan we de afgelopen weken hadden. Het was op de meeste plaatsen droog, koud en zonnig. Vanavond en vannacht is het ook onbewolkt en gaat het licht vriezen, van 0 graden in het zuiden tot -4 in het noordoosten. De noordoostenwind zorgt dan voor een gevoelstemperatuur van ongeveer -10 graden.

Morgen is er wederom veel zon met in het zuiden enkele wolkenvelden.Het blijft ook droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van +5 in het zuidoosten tot rond het vriespunt in het noorden. Maar ook morgen ligt de gevoelstemperatuur weer een stuk lager.

Vanaf dinsdag krijgen we meer bewolking met een lichte kans op regen en iets hogere temperaturen.

Nederland
 

Een kraan bij het Maankwartier, achter het oude CBS gebouw in Heerlen (archieffoto van Luuntje)
Een kraan bij het Maankwartier, achter het oude CBS gebouw in Heerlen (archieffoto van Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Trump is niet incompetent'

CIA-directeur Mike Pompeo noemt president Donald Trump "volledig geschikt" om het land te leiden. Pompeo reageerde bij het programma Fox News Sunday op een kritisch nieuw boek, waarin de bekwaamheid van Trump ter discussie wordt gesteld.

"Ik ben bijna elke dag bij hem", zei het hoofd van de inlichtingendienst. "We praten over een aantal van de ernstigste kwesties waar Amerika en de wereld mee geconfronteerd worden. Complexe kwesties", benadrukte Pompeo. Hij zei dat Trump de complexiteit van dergelijke zaken kan doorgronden en lastige vragen stelt. "Ik heb het hem zien doen."

Trump deed het boek van auteur Michael Wolff eerder al af als leugenachtig. In 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' wordt het beeld geschetst van een chaotisch Witte Huis, een slecht voorbereide Trump en medewerkers die afgeven op zijn vermogens om president te zijn.

Nikki Haley

Ook de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley nam het zondag op voor haar politieke baas. Ze reageerde op een uithaal van Trump naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Nadat Kim had geclaimd dat hij een knop klaar heeft staan om nucleaire wapens mee af te vuren, zei Trump op Twitter over een grotere kernwapenknop te beschikken.

Haley kreeg bij het ABC-programma This Week de vraag of die reactie verstandig was. Ze zei dat Trump in haar ogen moet zorgen dat de Noord-Koreaanse leider zich behoedzaam opstelt. "Het is belangrijk dat we hem niet zo arrogant laten worden dat hij uit het oog verliest wat er zou gebeuren als hij een kernoorlog zou beginnen."

CIA-baas: Trump is niet incompetent
CIA-baas: Trump is niet incompetent (Foto: ANP)

Messi en Suarez maken het verschil voor Barcelona

Barcelona heeft zondag in La Liga drie punten gepakt tegen Levante. In Camp Nou had de thuisploeg voor de pauze al een mooie voorsprong te pakken.

Barça kwam na een minuut of twaalf op voorsprong via Lionel Messi, die zijn 400ste competitiewedstrijd voor de Catalanen speelde. Op aangeven van Jordi Alba schoot de 30-jarige Argentijn in de verre hoek via de binnenkant van de paal raak. De thuisploeg kreeg kort daarna een dubbele kans via Luis Suarez en Ousmane Dembélé, maar de bal ging er niet in.

In de slotfase van de eerste helft kreeg Barcelona alsnog loon naar werken. Javier Mascherano bediende Sergi Roberto, die op zijn beurt Suarez in stelling bracht. Via de onderkant van de lat bracht hij de score op 2-0.

Na de pauze creëerden beide teams wel een paar aardige kansen, maar lange tijd leek het bij die twee goals te blijven. Paulinho maakte er in blessuretijd echter toch 3-0 van. De Braziliaan scoorde simpel nadat Messi een aantal tegenstanders had uitgespeeld. Barça blijft daardoor negen punten boven Atlético Madrid staan. Real Madrid komt zondagavond nog in actie.

Uitslagen La Liga zondag
Leganes - Real Sociedad 1-0
FC Barcelona - Levante 3-0
Athletic Bilbao - Alaves 2-0
Villarreal - Deportivo la Coruña 1-1
Celta de Vigo - Real Madrid 2-2

Iran verbiedt Engels op basisscholen

Iran heeft Engelse les op basisscholen verboden nadat islamitische leiders hadden gewaarschuwd voor een westerse ,,culturele invasie".

Een hoge regeringsfunctionaris zei op de Iraanse staatstelevisie dat Engels onderwijs in het officiële curriculum ,,tegen de wetten en regels" is. Volgens het hoofd van de Iraanse Raad voor Hoger Onderwijs moet in het basisonderwijs de basis worden gelegd voor de Iraanse cultuur van de leerlingen. Engelse les zou ,,promotie van een buitenlandse cultuur" betekenen. Engels wordt in Iran vooral op middelbare scholen gegeven, maar sommige basisscholen beginnen ook al met Engels.

Hoewel in de aankondiging van het verbod geen verband werd gelegd met de aanhoudende protesten in het land, maakten Iraniërs die associatie wel door het ,,filteren van het Engels" in grappen op social media te vergelijken met het blokkeren van de populaire app Telegram tijdens de demonstraties.

Iran verbiedt Engels op basisscholen
Iran verbiedt Engels op basisscholen (Foto: ANP)

Van Kessel wint solo in Leuven

Zondag heeft veldrijder Corné van Kessel de cross in Leuven gewonnen. De in België wonende Nederlander ging voor half koers in de aanval en kwam solo over de finish. Op de tweede plaats eindigde de Fransman Clément Venturini en op plaats drie Michael Vanthourenhout.

Het grootste deel van de toppers waaronder Mathieu van der Poel en Wout van Aert verkozen een trainingsstage in warmere oorden en stonden niet aan de start. Vanaf de start ging Venturini in de aanval en kreeg Van Kessel en Kevin Pauwels in zijn wiel. Na vijfentwintig minuten wedstrijd viel de Fransman bij het springen over een sloot en dit was voor Van Kessel het moment of definitief weg te rijden. Pauwels was toen inmiddels ook al afgehaakt. Vanaf dat moment reed de renner van Telenet-Fidea ronde na ronde verder weg van de achtervolgers.

Ook bij de vrouwen stond een uitgedund veld aan de start. De zege was voor de Belgische Loes Sels. Voormalig wereldkampioene Thalita de Jong maakte vorige week na bijna een jaar blessureleed haar rentree in de GP Sven Nys. Vandaag werd de Brabantse al verrassend tweede achter Sels. Op de derde plaats eindigde de Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado.

Uitslag mannen
1. Corné van Kessel (NED)
2. Clément Venturini (FRA)
3. Michael Vanthourenhout (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Eli Iserbyt (BEL)
6. Daan Soete (BEL)
7. Gianni Vermeersch (BEL)
8. Rob Peeters (BEL)
9. David van der Poel (NED)
10. Jim Aernouts (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Loes Sels (BEL)
2. Thalita de Jong (NED)
3. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Joyce Vanderbeken (BEL)
6. Denise Betsema (NED)
7. Karen Verhestraeten (BEL)
8. Manon Bakker (NED)
9. Ellen Anderson (USA)
10. Lindy Van Anrooij (NED)

Legendarische Britse metalproducer Chris Tsangarides overleden

De Britse producer en studio technicus Chris Tsangarides is vandaag op 61-jarige leeftijd overleden. Tsangarides werd vooral bekend van zijn werk met heavy metal bands zoals Judas Priest, Anvil, Gary Moore, Thin Lizzy, Helloween, Yngwie Malmsteen en Tygers of Pan Tang. Waaraan de producer is overleden is niet bekend.

Tsangarides begon zijn loopbaan in 1974 in de Morgan Studios in Londen. De Brit maakte zijn debuut als technicus bij het album Sad Wings of Destiny van de groep Judas Priest in 1976 en kreeg in het daaropvolgende jaar steeds meer werk nadat hij had meegewerkt aan de hitsingle 'Naughty Naughty Naughty' van Joy Sarney. Zo was Tsangarides betrokken bij albums van Japan, Colosseum II en Brand X.

Tsangarides raakt bevriend met Colosseum II-gitarist Gary Moore en produceert in 1978 zijn solo-album Back On The Streets, met onder meer de door Phil Lynott gezongen hit 'Parisienne Walkways'. Vanaf de jaren tachtig werkt Tsangarides veel in de hard rock en heavy metal scene. Zo werkt hij met onder meer Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Helloween, Y&T, Tygers of Pan Tang, Anthem, Sinner, King Diamond, Ian Gillan, Exodus, Overkill, Loudness en Yngwie Malmsteen.

Ook produceerde Tsangarides platen van The Sisters Of Mercy, The Tragically Hip en Concrete Blonde. Vanaf 2000 was Tsangarides eigenaar van diverse studio's waar opnames werden gemaakt door bands zoals New Model Army, Leanne Harte, Winters Bane, Glyder, The Strawbs, Mountain, Steeleye Span, The Quireboys, Biomechanical, Spit Like This, Savage Messiah en vele andere artiesten.

Handballers winnen van Turkije

De Nederlandse handballers hebben de kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2019 tegen Turkije gewonnen. In Sittard werd het 26-19 voor de thuisploeg. Door de overwinning gaat Oranje weer aan de leiding in de groep.

Afgelopen week werd de heenwedstrijd in Turkije nog verloren met 30-27. Dit keer wist de ploeg onder leiding van bondscoach Erlingur Richardsson de Turken wel te verslaan. Halverwege de wedstrijd was het 12-12. Na de rust nam Nederland afstand. Aan Nederlandse zijde was Jorn Smits met zes doelpunten topscorer.

Tussenstand groep 5
1. Nederland 4-6
2. Turkije 4-5
3. België 3-3
4. Griekenland 3-0

De winnaar van de groep plaatst zich voor de play-offs in juni 2018.

Europese titel Lollobrigida op massastart

Zoals verwacht heeft Francesca Lollobrigida bij het Europees kampioenschap afstanden de titel op de massastart gewonnen. De Italiaanse behaalde met een aantal van 65 genoeg punten voor de eindwinst.

Francesca Bettrone pakte het zilver en Vanessa Herzog, vrijdag winnaar van de 500 meter,veroverde het brons. Annouk van der Weijden werd ondanks een valpartij vijfde omdat ze onderweg punten bijeensprokkelde.

Brad Pitt biedt ton voor date met Emilia Clarke

Brad Pitt heeft 120.000 dollar geboden voor een date met Emilia Clarke. Voor dat bod van omgerekend 100.000 euro wilde hij een aflevering van Game of Thrones kijken in gezelschap van de hoofdrolspeelster.

Kit Harrington, een collega van Emilia Clarke in Game of Thrones, dreef tijdens de benefietveiling in Hollywood flink de prijs op. Het bieden begon volgens TMZ met 20.000 dollar, maar al snel had Pitt 90.000 geboden, terwijl John Snow (Kit Harrington) op dat moment even naar het toilet was.

Harrington grapte na zijn toiletbezoek nog dat hij Emilia Clarke wel zou vervangen tijdens de GOT-vertoning, waarna Pitt zijn bod nogmaals verhoogde naar 120.000 dollar. Helaas voor Pitt werd hij uiteindelijk overboden door iemand die 160.000 dollar over heeft voor een tv-avondje met de actrice achter het GOT-personage Daenerys Targaryen.

Brad Pitt biedt ton voor date Emilia Clarke
Brad Pitt biedt ton voor date Emilia Clarke (Foto: BuzzE)

De Boer: "Ergens in de winterstop aan de slag gaan is vreselijk"

Erik ten Hag staat voor een lastige opdracht bij Ajax, denkt Frank de Boer. Ten Hag geeft zondag zijn eerste training bij de Amsterdammers.

Ajax nam voor de winterstop afscheid van Marcel Keizer af zag in de trainer van FC Utrecht zijn perfecte opvolger. Het is lastig om in de winterstop bij een nieuwe club aan de slag te gaan, stelt De Boer in gesprek met Metro: "Ergens in de winterstop aan de slag gaan is vreselijk, omdat de voorbereiding wel héél erg kort is."

"Dat heb ik bij Inter ook meegemaakt, omdat ik anderhalve week voordat de competitie begon pas werd aangesteld. En toch word je dan op de eerste resultaten afgerekend, terwijl dat eigenlijk niet eerlijk is.” De Boer was slechts drie maanden werkzaam in Milaan toen hij al ontslagen werd.

Toch heeft hij geen spijt dat hij bij de club aan de slag ging. "Soms komt er een trein voorbij die je gewoon móet pakken. Inter is een wereldclub. En Ten Hag zal ook denken: godverdikkie, het is wel Ajax waar ik aan de slag kan! Ik denk dat hij er goed past, maar we moeten het afwachten of hij de club naar een nieuwe titel kan leiden. Want dat wordt wel weer een keer tijd."

Zelf vind De Boer het wel lekker om even geen club te trainen. "Ik sta nog niet heel erg te trappelen om ergens aan de slag te gaan. Het is lekker om rustig de balans op te kunnen maken. Ik zit goed in mijn vel, niemand hoeft zich zorgen over mij te maken. Ik heb verschillende aanbiedingen gehad, maar daar zat niet iets tussen dat interessant genoeg was om toe te happen."

Zangeres France Gall overleden

Zangeres France Gall is zondagochtend op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Parijs overleden. De Française overleed aan de gevolgen van een longontsteking.

De zangeres wordt op 9 oktober 1947 als Isabelle Geneviève Marie Anne Gall geboren in een muzikaal nest. Haar moeder was zangeres en haar vader schreef liedjes voor artiesten zoals Charles Aznavour en Édith Piaf. Als ze 15 jaar is neemt ze haar eerste single op onder de naam France Gall en scoorde direct haar eerste hits met 'Ne Sois Pas Si Bête' en 'Sacré Charlemagne'.

In 1965 doet France Gall namens Luxemburg mee aan het Eurovisiesongfestival en weet deze te winnen met 'Poupée de Cire, Poupée de Son'. Na haar huwelijk met de zanger en componist Michel Berger in 1976 maakte France Gall een succesvolle comeback. Zo had de zangeres hits met nummers als 'La Déclaration' (1974), 'Samba Mambo' (1975), het duet met Elton John 'Donner Pour Donner' (1980) en haar grootste hit 'Ella Elle l'a' (1987).

 

GŲrges begint jaar met derde toernooizege op rij

Voor tennisster Julia Görges is 2018 zo begonnen als 2017 is geëindigd: winnend. De Duitse eindigde het vorige jaar met toernooizeges in Moskou en op de WTA Elite Trophy in China, en die vorm heeft ze er met de jaarwisseling bepaald niet uit gefeest.

In het Nieuw-Zeelandse Auckland kon Görges nog altijd niet gestopt worden, waardoor ze het in de finale op mocht nemen tegen Caroline Wozniacki. De Deense nummer drie van de wereld maakte er zeker wel een wedstrijd van, maar genoeg om Görges te verslaan was het niet: 6-4, 7-6 (4).

Görges stijgt door haar toernooiwinst inmiddels naar de twaalfde plek, wederom de hoogste notering uit haar carrière.

Vitesse wil 'onprofessionele' BŁttner verkopen

Alexander Büttner heeft waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor Vitesse al gespeeld. De linksback mag vertrekken.

Na tien dagen vrij meldde Büttner zich te zwaar bij Vitesse. Hierdoor liet Henk Fraser hem buiten de selectie en mocht de linkervleugelverdediger niet mee op trainingskamp. Het management van Büttner liet weten snel op zoek te gaan naar een nieuwe club.

Ook Vitesse wil meewerken aan een vertrek van Büttner. "We staan open voor verhuur of verkoop van Alexander Büttner”, vertelt technisch directeur Marc van Hintum in gesprek met De Gelderlander. Tot nu toe hebben echter nog geen clubs zich gemeld bij Vitesse. "Op dat vlak wachten wij verder af."

Büttner werd bij Vitesse teruggezet naar het beloftenelftal, omdat hij al langere tijd niet voldoet aan de fitheidseisen van Vitesse. Büttner kreeg te horen dat hij na de winterstop fit moest terugkeren, maar slaagde er niet in om aan het vereiste vetpercentage van 10 tot 12 procent te voldoen.

Rusland heerst op teamsprint, Nederland eenmaal zilver

Bij het EK afstanden in Kolomna hebben de Russische mannen goud veroverd op de teamsprint. Ruslan Murashov, Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov waren met 1.19,38 de snelsten.

Nederland, met Michel Mulder, Hein Otterspeer en Koen Verweij, veroverde het zilver. Het brons ging naar Finland.

Ook bij de vrouwen, waar overigens maar drie teams aan meededen, ging de Europese titel naar Rusland. Nederland, met Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong, greep het zilver. Brons was er voor de Noorse vrouwen.

 Update 16:10 uur

De Nedermandse mannen zijn na afloop gediskwalificeerd omdat Verweij doorschaatste toen bij tegenstander Wit-Rusland Evgeniy Bolgov hard onderuit ging. Officials sommeerden de Noord-Hollander om te stoppen maar die deed dat niet.

Tennisser Kyrgios boekt weer eens toernooizege

Tennisser Nick Kyrgios heeft eindelijk zijn vierde toernooizege op de ATP Tour te pakken. De Australiër mocht in 2016 zijn eerste drie toernooien bijschrijven, maar daarna lukte het een tijdje niet meer. 

In eigen land schopte Kyrgios het in Brisbane weer eens tot de finale, waar hij de Amerikaan Ryan Harrison tegenover zich kreeg. Een al te spannende partij werd het niet, want Harrison, die pas zijn derde finale speelde, kon alleen in de eerste set enigszins partij bieden: 6-4, 6-2.

Wilde kat terug in Nederland

De Europese wilde kat komt weer terug in Nederland. Vanuit de Eifel en Ardennen vindt de wilde kat zijn weg terug naar het Limburgse Heuvelland. Vorig jaar waren er zeker veertien wilde katten aanwezig in Zuid-Limburg. Op minimaal twee locaties vond voortplanting plaats. Dat meldt de site Naturetoday.com.

De eerste sporadische waarnemingen in Zuid-Limburg stammen uit 2002 en 2006. Acht jaar later begint het aantal waarnemingen toe te nemen. In het Vijlenerbos zijn zes verschillende wilde katten aangetroffen. Er zijn in het voorjaar van 2017 met zekerheid twee en mogelijk zelfs drie nestjes kittens geworpen, waarvan één nest uit minstens vijf kittens bestond.

Wilde kat terug in Nederland
Wilde kat terug in Nederland (Foto: ANP)

Cologna met overmacht naar vierde eindzege Tour de Ski

Langlaufer Dario Cologna heeft met flink vertoon van macht voor de vierde keer de eindzege gepakt in de Tour de Ski. De Zwitserse veteraan was in 2009, 2011 en 2012 ook al de beste tijdens de jaarlijkse etappewedstrijd.

Zondag stond de slotetappe op het programma, een achtervolging over 9 kilometer vrije stijl, met de finish bovenop de beruchte Alpe Cermis. Cologna had vooraf al een dikke minuut voorsprong en mocht dus ruimschoots voor de rest vertrekken. Niemand zag hem voor de finish meer terug en dus kon de Zwitser zijn vierde eindzege bijschrijven.

Het gevecht om de overige podiumplaatsen was wél interessant. Martin Johnsrud Sundby, vertrokken als nummer zes, haalde de mannen voor hem in en voegde zich bij de nummer vier, de Canadees Alex Harvey. Die twee trokken zich op de slotmeters nog één keer helemaal uit elkaar en het was Sundby die net een snellere sprint in de benen had.

Harvey werd zo wel de eerste niet-Europeaan ooit op het podium. Alexey Poltoranin uit Kazakhstan kwam dik tien seconden na hem over de finish, de Noor Hans Christer Holund werd na een sterk slot vijfde. Alexander Bolshunov streed lang om de tweede plek, maar stortte gedurende de monsterlijke slotklim volledig in en eindigde op dik drie minuten als zesde.

De Rus Sergey Ustiugov, titelverdediger en derde in het klassement, besloot niet van start te gaan.

Iran: onrust verslagen

De Iraanse autoriteiten claimen de protesten in het land te hebben neergeslagen. De Revolutionaire Garde van het bewind heeft dat zondag gemeld via zijn mediakanalen.

"De revolutionaire bevolking van Iran heeft samen met de Basij-milities, politie en het ministerie van Inlichtingen de keten van onrust gebroken, die was gecreëerd door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, de zionisten, Saudi-Arabië, de hypocrieten en aanhangers van de sjah", aldus de Revolutionaire Garde.

In de afgelopen weken zijn duizenden Iraniërs de straat opgegaan om te demonstreren tegen onder meer corruptie, werkloosheid en onderdrukking. Ongeveer duizend demonstranten zijn opgepakt. Bij de onlusten vielen tientallen doden.

Iran: onrust verslagen
Iran: onrust verslagen (Foto: ANP)

47 graden in Sydney

In miljoenenstad Sydney heeft het kwik zondag 47,3 graden Celsius bereikt. Dat is net geen record, in 1939 was het nog iets warmer. Het asfalt is door de hitte gesmolten. De autoriteiten roepen op om sportwedstrijden af te gelasten. Hulpverleners hebben speciale gekoelde opvangplaatsen voor daklozen geopend.

De hoge temperaturen, de droogte en de harde wind zorgen voor gevaarlijke omstandigheden. In delen van het land mag helemaal geen vuur meer worden aangestoken.

De extreme hitte zorgt ook voor stroomstoringen. Duizenden mensen zaten dit weekend zonder elektriciteit, dus zonder airconditioning en ventilatoren.

In de loop van maandag komt er waarschijnlijk verkoeling. Dan wordt het een schamele 33 graden in Sydney, met een kansje op regen.

47 graden in Sydney
47 graden in Sydney (Foto: ANP)

130 kinderen uit misbruiksituatie gehaald

De vondst van kinderporno heeft ertoe geleid dat vorig jaar 130 Nederlandse kinderen uit misbruiksituaties zijn gehaald. Daarbij zijn 380 verdachten aangehouden. Het aantal meldingen van het up- en downloaden van kinderporno steeg van 12.000 in 2016 naar 18.000 vorig jaar, bevestigt de politie een bericht van de NOS.

Het aantal van 130 Nederlandse kinderen dat uit misbruiksituaties is gehaald, komt overeen met het gemiddelde van de afgelopen jaren, vertelt een politiewoordvoerder. "Sommige jaren zijn het er wat minder, maar er waren ook jaren dat het er wat meer waren. Dat heeft te maken met grote zaken, zoals die rond Robert M. Het jaar dat hij werd gepakt, werd zoveel beeldmateriaal gevonden dat het er dat jaar meer waren."

Wat ook niet in de cijfers te zien is, zijn de buitenlandse kinderen die de Nederlandse politie op het spoor komt. "Dat geven we dan door aan bijvoorbeeld België, Duitsland of Frankrijk, maar die kinderen komen niet in onze statistieken terecht."

Betere herkenning

Ruim honderd van de vorig jaar opgepakte verdachten hebben vermoedelijk zelf kinderporno gemaakt. De overige verdachten zouden alleen materiaal hebben verspreid of gedownload.

Dat het aantal meldingen zo fors is gestegen, komt met name door het groeiende aanbod van kinderporno op internet en door een betere herkenning van het materiaal. Veel meldingen komen uit de Verenigde Staten, waar technologiebedrijven bij ontdekking van kinderporno in hun systemen melding hiervan moeten doen bij het National Centre for Missing and Exploited Children. Deze meldingen worden vervolgens doorgegeven aan de betrokken landen.

Techbedrijven kunnen volgens de politie meer doen om verspreiding van kinderporno tegen te gaan. Sommige bedrijven doen volgens de politie hun best dergelijk materiaal snel te verwijderen, terwijl andere vrijwel niets doen. De politie wil dat de branche op dit punt beter gereguleerd wordt en gaat daarom met het ministerie van Justitie en Veiligheid met de sector praten over maatregelen.

130 kinderen uit misbruiksituatie gehaald
130 kinderen uit misbruiksituatie gehaald (Foto: ANP)

EK-goud voor schaatssters Oranje op ploegachtervolging

De Nederlandse dames hebben bij de EK afstanden in Kolomna het goud op de ploegachtervolging gepakt. Marrit Leenstra, Lotte van Beek en Melissa Wijfje bleven met 2.59,34 de Russinnen voor.

Slechts vijf ploegen verschenen aan de start en alleen Rusland en Polen reden in hun beste samenstelling. Oranje rekende in een vlakke race met de rest af. De Duitse vrouwen wonnen het brons.

Achtbaan Python heeft laatste ritje gehad

Wie zondag nog hoopte op een ritje met de bekende achtbaan de Python van de Efteling, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Vooralsnog lijkt het zondag te koud om de achtbaan nog een ritje te laten maken. En vanaf het moment dat het pretpark zondag de deuren sluit, is het ook echt voorbij, want de Python wordt afgebroken.

Een woordvoerder van het pretpark geeft aan niet te verwachten dat er teleurgestelde fans zijn. "Onder de liefhebbers was het wijd en zijd bekend dat ze er gelet op de ontwikkeling van de temperatuur gisteren moesten zijn. Hoe kouder het wordt, hoe groter de kans dat de Python dicht is. Als de Python vandaag nog open zou zijn, zou dat een toegift zijn geweest."

De belangstelling loog er zaterdag dan ook niet om, geeft hij aan: waar het park normaal om 20.00 uur dicht gaat, bleef de achtbaan zaterdag nog tot 20.30 uur ritjes maken. "De echte fans waren gisteravond massaal aanwezig."

De Python, die in 1981 het eerste ritje maakte en destijds de grootste achtbaan was op het Europese vasteland, staat een grote opknapbeurt te wachten. In de 36 jaren die sindsdien zijn verstreken, heeft de Python 309.435 kilometer afgelegd en is daarmee bijna acht keer de wereld rondgegaan. Voor de opknapbeurt, die van januari tot en met maart duurt, wordt de baan afgebroken en opnieuw opgebouwd.

In het nieuwe ontwerp komen de bekende loopings, dubbele kurkentrekker en helix terug. Zondagavond gaat die opknapbeurt al meteen van start: dan gaan de karren van de baan af en begint het afbreken. "Na vandaag zal de Python zeker niet meer rijden", aldus de woordvoerder, die echter belooft dat niemand er iets van zal merken dat de achtbaan een grote opknapbeurt heeft gehad als deze op 31 maart weer geopend zal zijn voor het publiek. "Wij proberen voor de eeuwigheid te bouwen. De Python is beetje van ons allemaal, het is een stukje Nederlandse geschiedenis."

Achtbaan Python heeft laatste ritje gehad
Achtbaan Python heeft laatste ritje gehad (Foto: ANP)

Producent The Walking Dead aangeklaagd na dood stuntman

De nabestaanden van de stuntman die in juli om het leven kwam op de set van The Walking Dead klagen de producent van de serie aan. Hun advocaat heeft dit weekend aan Amerikaanse media laten weten een civielrechtelijke zaak aan te spannen tegen Stalwart Films.

Tijdens opnames voor het achtste seizoen van de serie The Walking Dead kwam de 33-jarige stuntman John Bernecker ten val. Hij viel meer dan 7,5 meter naar beneden en kwam terecht op een betonnen vloer. Hij overleed in het ziekenhuis in Atlanta.

Zijn moeder Susan Bernecker zegt dat ze gerechtigheid wil voor haar zoon, ook om toekomstig leed voor andere ouders van stuntmannen in de film- en televisie-industrie te voorkomen. Stalwart Films kreeg vrijdag de maximale boete van de Amerikaanse arbeidsinspectie OSHA. De producent wordt verweten werknemers niet te beschermen tegen valrisico's tijdens opnames van The Walking Dead. De boete bedraagt 12.675 dollar, meldt Variety.

Wake-upcall
"Deze boete moet dienen als een wake-upcall", zegt de OSHA na onderzoek. "De hele industrie moet zich houden aan de veiligheidsvoorschriften voor acteurs en stuntmensen die betrokken zijn bij dit soort werk", liet een woordvoerder van OSHA weten.

Stalwart Films zegt in een reactie op de conclusie van de arbeidsinspectie: ''Dit was een tragisch en vreselijk ongeluk. We nemen de veiligheid van onze medewerkers uitermate serieus op al onze sets en voldoen aan de veiligheidsnormen in onze industrie. We zijn het niet eens met de boete en beraden ons op een reactie."

The Walking Dead aangeklaagd na dood stuntman
The Walking Dead aangeklaagd na dood stuntman (Foto: BuzzE)

Spanje zet leger in bij sneeuwoverlast

Spanje heeft zondag een legereenheid ingezet om mensen te helpen die vastzaten in de sneeuw. Duizenden automobilisten waren volgens Spaanse media gestrand op de snelweg AP6 tussen de hoofdstad Madrid en de stad Segovia. Zo'n 250 militairen en brandweerlieden probeerden de weg meter voor meter sneeuwvrij te maken en deelden dekens en warme dranken uit.

Spanje wordt sinds zaterdag geteisterd door hevige sneeuwval. Verscheidene autowegen zijn volledig geblokkeerd. Mensen zagen zich gedwongen de nacht in hun auto door te brengen. Zondagmiddag meldden de autoriteiten dat de automobilisten op de AP6 bevrijd waren. Wel bleef de weg gesloten voor verkeer.

De autoriteiten brachten zondag een weeralarm uit, omdat meer sneeuwstormen worden verwacht. Vanaf maandag komen harde wind en regen in de plaats van de sneeuw.

Spanje zet leger in bij sneeuwoverlast
Spanje zet leger in bij sneeuwoverlast (Foto: ANP)

Hirscher wint ook slalom in sfeervol Adelboden

Skiër Marcel Hirscher heeft ook in het Zwitserse Adelboden de World Cup-slalom gewonnen. Dat is niet geheel verrassend, want de Oostenrijker stond er in de acht voorgaande jaren telkens op het podium en won dit seizoen ook de vorige drie slaloms al.

Op de beruchte en loodzware, maar immer sfeervolle Chuenisbärgli-piste stond Hirscher na één run weer bovenaan de lijsten. Met 0,25 seconden bleef landgenoot Michael Matt keurig in de buurt, terwijl de Zweed Andre Myhrer op 0,44 ook nog kansen had om een aanval te plaatsen, net als Hirscher's Noorse rivaal Henrik Kristoffersen (+0,71).

Vooral Kristoffersen leek het zat te zijn om alsmaar geklopt te worden door Hirscher en de Noor ging dan ook volop in de aanval. Het bracht hem voorbij Myhrer, maar Matt was 0,03 seconden sneller. Hirscher mocht als laatste naar beneden en dook nog een dikke tiende onder de tijd van zijn landgenoot door, waarmee de vierde slalomzege op rij een feit was.

Skiester Shiffrin haalt weer uit op slalom

Het wordt een beetje eentonig, maar skiester Mikaela Shiffrin heeft weer laten zien de beste slalomskiester ter wereld te zijn. De 22-jarige Amerikaanse was dit keer de beste op de piste in het Sloveense Kranjska Gora.

Shiffrin had na de eerste run al een gigantische voorsprong van 1,47 seconden op de Zweedse Frida Hansdotter. Wendy Holdener hield de schade met 1,60 seconden nog relatief beperkt, Petra Vlhova moest met haar vierde plek al 2,30 tellen toegeven op de wederom ontketende Shiffrin.

Vlhova, nog niet helemaal fit na een griepje, probeerde in run twee de aanval te kiezen en dat leverde een fraaie run op. Het was echter niet genoeg voor het podium, want Holdener behield haar voorsprong. Hansdotter was dan weer sneller dan de Zwitserse, maar op Shiffrin stond geen maat: ze won met 1,64 seconden voorsprong, haar tiende zege van het seizoen.

Weng wint Tour de Ski na machtsvertoon op slotklim

Langlaufster Heidi Weng heeft net als vorig jaar de Tour de Ski gewonnen. Tijdens de slotetappe stond geen maat op de Noorse, die vooral op de beruchte en loodzware klim naar Alpe Cermis, waar zoals gewoonlijk de finish lag, ongenaakbaar was.

De slotetappe in de Tour de Ski werkt doorgaans vrij simpel: men start met de verschillen in het algemeen klassement, dus wie als eerste over de finish komt pakt de eindzege. Weng begon daarom twee seconden achter landgenote Ingvild Flugstad Østberg en het duo bleef lang bij elkaar. Op het moment dat het écht steil werd was het echter gedaan met Østberg, toch meer een sprintster. Weng ging er vandoor en won uiteindelijk met een kleine vijftig seconden voorsprong.

Achter het Noorse duo vertrok de Finse Krista Pärmäkoski op 1:33 minuten als derde, tien seconden later gevolgd door Jessica Diggins. De Amerikaanse wist het gat te dichten en was op de monsterlijke klim ietwat verrassend de sterkere van de twee. Diggins legde de Finse erop en kwam een halve minuut eerder over de finish, waarmee ze als eerste niet-Europeaanse ooit het eindpodium van de Tour pakte.

Zwaargewonde bij explosie Zweeds metrostation

Bij een explosie in een metrostation in Stockholm is zondag een man ernstig gewond geraakt. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de politie.

De man zou iets hebben opgepakt op metrostation Vårby in Huddinge, een buitenwijk van de Zweedse hoofdstad. Het voorwerp explodeerde daarop. De politie heeft het metrostation en het plein daarnaast afgezet. Het technisch onderzoek is nog gaande. Volgens Zweedse media zou ook een 45-jarige vrouw naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Of zij ook gewond is, is onduidelijk.

Zwaargewonde bij explosie Zweeds metrostation
Zwaargewonde bij explosie Zweeds metrostation (Foto: ANP)

Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen

9 februari is het weer zo ver; dat is de dag dat de Olympische vlam in het Olympisch stadion in het Koreaanse Pyeongchang ontstoken zal worden. Wintersporters van de hele wereld komen samen om te bepalen wie zich de komende vier jaar Olympisch kampioen mogen noemen. Met nog een maand te gaan en de steeds groter wordende zekere deelnames, is het tijd om eens te kijken wie Nederland mee gaat nemen naar Zuid Korea.

NBA: Curry leidt Warriors met 45 punten langs Clippers

De Golden State Warriors hebben hun volgende zege in de NBA te pakken. Op bezoek bij de Los Angeles Clippers moest de door blessures geplaagde ploeg het nog altijd doen zonder Kevin Durant, maar de vorige week teruggekeerde Stephen Curry ving dat gemis probleemlos op.

Met 45 punten leidde Curry zijn ploeg in het Staples Center naar een 105-121 zege. "Zijn afwezigheid is misschien wel goed voor hem geweest, want sinds hij terug is speelt hij echt fenomenaal, er staat geen maat op", aldus Warriors-coach Steve Kerr na afloop over Curry.

De zege hielp de Warriors om de koppositie in de Western Conference te verstevigen. De Houston Rockets, de voornaamste concurrenten, moesten wederom zonder James Harden spelen en gingen voor de zevende keer in negen duels onderuit: 108-101 op bezoek bij de Detroit Pistons. 

Uitslagen NBA zaterdag
Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 105-121
Brooklyn Nets - Boston Celtics 85-87
Detroit Pistons - Houston Rockets 108-101
Indiana Pacers - Chicago Bulls 125-86
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 127-131
Washington Wizards - Milwaukee Bucks 103-110
Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 116-89
Sacramento Kings - Denver Nuggets 106-98

Mannen maken geld en pinpas buit bij woningoverval

Zaterdagavond is op de Breideweg in Didam een man overvallen in zijn woning. Hij werd door twee daders bedreigd met een op een vuurwapen lijkend voorwerp. De daders zijn er met geld en pinpas vandoor gegaan.

Rond 18.30 uur werd de man door onbekenden in zijn woning bedreigd en beroofd. Na de melding hebben agenten de buurt onderzocht op zoek naar de daders. Met meerdere omwonenden is al gesproken om eventuele getuigen te vinden. De recherche is voor onderzoek ook in de woning geweest om eventuele sporen te achterhalen en het slachtoffer te spreken.

Van de daders is bekend dat zij donker gekleed waren, de ene dader was langer dan de ander. De politie vraagt getuigen om zich te melden. Het is bij FOK! niet bekend of de daders toevallig ook explosieven bij zich hadden of dat ze op een scooter gevlucht zijn

Rotterdam:zet werklozen voor de klas

Rotterdamse werklozen moeten worden omgeschoold tot leraren. Dat vindt de wethouder van onderwijs aldaar, Sven de Langen (CDA)

Ook zijn voorganger, de huidige vicepremier Hugo de Jonge, wees al op het groeiende lerarentekort in de stad. Begin 2016 probeerde de stad al leraren van buiten te lokken met een welkomstbonus van vijfduizend euro. Hoeveel hiervan gebruik is gemaakt is overigens niet bekend.

Volgende de Langen is het 'nog niet expliciet naar voren gekomen' dat scholen onbevoegde docenten voor de klas zetten, maar "er zijn signalen dat directeuren en intern begeleiders voor de klas staan of dat leraren extra werken op hun vrije dag." Op zich is dit al een tegenstrijdigheid (interne begeleiders en onderwijsassistenten hebben geen lesbevoegdheid) maar iedereen die wel eens een school van binnen ziet, zal weten hoe de realiteit eruit ziet. Onbevoegde docenten zouden natuurlijk ook helemaal niet passen in de Rotterdamse ambitie om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

Gelukkig ziet De Langen zelf ook wel in dat niet iedere werkloze in aanmerking komt voor zijn projectje; slechts zes procent van het bestand thuiszitters is hoger opgeleid, en het grootste deel daarvan ook nog eens in een compleet andere richting.

Geschikte kandidaten mogen deel gaan nemen aan een zij-instromerstraject. In totaal wordt er acht ton uitgetrokken om 80 nieuwe leraren aan te trekken, waarbij schoolbesturen maximaal 10.000 euro per zij-instromer ontvangen als ze de nieuwe docenten een volledig salaris betalen.

Dat worden dus toch onbevoegde leraren voor de klas. En nog een klein detail: een lerarenopleiding duurt ook in deeltijd drie jaar, maar je mag volgens de flexwet maximaal twee jaar op tijdelijke contracten werken.

Daders plofkraak met buit opgepakt

De politie heeft vannacht in Didam 2 mannen gearresteerd op verdenking van het plegen van een plofkraak even daarvoor. Het duo had de buit en de vluchtscooter bij zich. Materiaal dat was achtergebleven bij de pinautomaat is door de EOD onschadelijk gemaakt. Enkele bewoners zijn tijdelijk uit hun bovengelegen woning gehaald.

Na de inbraakmelding rond 04.00 uur volgde het alarm van de geldautomaat; met de plofkraak wilden de daders geld wegnemen. Een alerte getuige meldde hun vlucht op een scooter aan de politie. Met enkele voertuigen is door de politie direct in de omgeving gezocht. Hierbij zijn de twee verdachten aangehouden in de omgeving inclusief de buit. De aangehouden verdachten zijn een 24-jarige man uit Den Haag en een 23-jarige man uit Amsterdam. Zij worden door de recherche verhoord. Het geld en de scooter zijn in beslag genomen.

Gelijktijdig zijn enkele bewoners uit de woningen boven de winkel,tijdelijk elders ondergerbacht. In de winkel was explosief materiaal achtergebleven na de plofkraak; dit is in de vroege ochtend verwijderd door een deskundige van de Explosieve Opruimingsdienst van Defensie. Uit voorzorg waren brandweer en ambulance ter plaatse. De gemeente heeft voor de bewoners een tijdelijke verblijfplaats geregeld.

Vrouw in kritieke toestand na aanrijding

Bij een ernstige aanrijding op Eisenhowerlaan in Eindhoven is zaterdagavond kort na 23.30 uur een 45-jarige vrouw uit Eindhoven zwaargewond geraakt. De vrouw stak met haar fiets de kruising met de Wolvendijk over toen ze werd geschept door een donkerkleurige personenauto. Die auto reed na de aanrijding door.

De vrouw bleef zwaargewond achter op het wegdek en was niet aanspreekbaar. Ze is in kritieke toestand meegenomen naar het ziekenhuis met ernstige verwondingen, onder meer aan haar onderlichaam. De politie startte direct een groot onderzoek om de bestuurder van de betrokken auto te achterhalen.

Het zou gaan om een donkerkleurige Volkswagen Polo met schade aan de voorkant. In die zoektocht werd onder meer Burgernet ingezet. Niet veel later kwam er bij de politie informatie binnen dat er op de Boschdijk in Eindhoven een soortgelijke auto geparkeerd stond. Dat bleek inderdaad zo te zijn. De Polo werd meegenomen voor technisch onderzoek.

Getuigen
De zoektocht naar de doorrijder is inmiddels uitgebreid. De politie heeft een sterk vermoeden wie de bestuurder van de auto is geweest en probeert hem te achterhalen: “Daarnaast zijn wij dringend op zoek naar getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren of de beschadigde Polo kort na het ongeluk hebben zien rijden. Mogelijk kunnen zij meer informatie geven over de bestuurder van de auto. Die informatie is van groot belang”, zo laat de coördinator van het onderzoek weten.

Verkeersspecialisten doen intussen onderzoek naar de exacte toedracht. Zo wordt er technisch onderzoek verricht aan de auto en hebben experts langere tijd onderzoek verricht op de Eisenhowerlaan.

Vrouw in kritieke toestand na aanrijding (Foto: Stockfoto politie.nl)
Vrouw in kritieke toestand na aanrijding (Foto: Stockfoto politie.nl)

Dopingschorsing van twee jaar voor Chinese schaatsster

De Chinese schaatsbond heeft Xiaoxuan Shi voor twee jaar geschorst, nadat ze bij een dopingtest werd betrapt op het gebruik van het verboden middel clenbuterol.

In december werd de 21-jarige schaatsster betrapt. Ze werd onmiddellijk uit de olympische ploeg gezet. De sprintster deed dit seizoen mee aan de werelbekerwedstrijden, waarbij ze in Heerenveen op de 500 meter dertiende werd in de B-groep.

Oud-wielrenster vergezelt Bowe en Bergsma op olympische 1.500m

Oud-wielrenster Mia Manganello heeft bij de Amerikaanse trials voor een grote verrassing gezorgd door zich te plaatsen voor de 1.500 meter bij de Olympische Winterspelen. Britanny Bowe en Heather Bergsma vergezellen haar op die afstand.

Manganello stopte in 2010 als schaatsster om zich te richten op het wielrennen. In 2016 keerde ze terug op de schaatsbaan.

Bowe en Bergsma kwalificeerde zich ook op de 500 meter en de 1000 meter. Brian Hansen, Joey Mantia en veteraan Shani Davis plaatsten zich bij de mannen voor de olympische 1.500 meter. Daarnaast pakte Davis ook een ticket voor de olympische 1.000 meter.

NHL: Vierklapper Bergeron, Flames winnen in slotseconden

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie heeft Patrice Bergeron flink van zich doen spreken. De speler van de Boston Bruins hielp zijn ploeg thuis langs de Carolina Hurricanes: de Canadees was goed voor vier goals en één assist. Het is de eerste keer sinds 1999 dat een speler van de Bruins vier keer scoort in één wedstrijd, terwijl Bergeron met zijn score de grens van 700 punten (goals + assists) passeerde.

In de Scotiabank Saddledome ontvingen de Calgary Flames de Anaheim Ducks. Al binnen tien minuten stond het 2-0 voor de thuisploeg, maar in de eerste zeven minuten van de derde periode kwamen de Ducks langszij. Toch zegevierden de Flames alsnog, want zestien seconden voor het einde was het Dougie Hamilton die de winnende binnen wist te schieten: 3-2.

Uitslagen NHL zaterdag
Calgary Flames - Anaheim Ducks 3-2
Boston Bruins - Carolina Hurricanes 7-1
Dallas Stars - Edmonton Oilers 5-1
Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 6-3
Toronto Maple Leafs - Vancouver Canucks 3-2 SO
Arizona Coyotes - New York Rangers 1-2 SO
Colorado Avalanche - Minnesota Wild 7-2
Los Angeles Kings - Nashville Predators 3-4
Philadelphia Flyers - St Louis Blues 6-3

Flames - Ducks (Bron: YouTube)

Bruins - Hurricanes (Bron: YouTube)

Tweede WTA-titel voor tennisster Schoofs

Tennisster Bibiane Schoofs heeft voor de tweede keer in haar carrière een WTA-titel gepakt. De 29-jarige Nederlandse was op het toernooi van Auckland de beste in het dubbelspel, samen met haar partner Sara Errani, vijfvoudig Grand Slam-winnares in het dubbelspel.

Schoofs en de Italiaanse stonden in de finale tegenover Eri Hozumi en Miyu Kato. Die boden in de eerste set nog prima partij, maar daarna was het snel gedaan en speelden Schoofs en Errani zich in rap tempo naar de winst: 7-5, 6-1.

Vliegveld Berlijn kost nog miljard extra

Het nieuwe vliegveld van Berlijn zal nog een miljard euro extra kosten om te bouwen. De directie heeft dat aan de toezichthouders laten weten, meldt de krant Bild am Sonntag. Rond 2020 moet de luchthaven eindelijk klaar zijn.

De bouw van het vliegveld is een enorm hoofdpijndossier voor Duitsland. De opening stond oorspronkelijk gepland voor 2012, maar werd al vele malen uitgesteld. De vertragingen werden veroorzaakt door onder meer bureaucratische rompslomp, technische problemen en een vermeend omkoopschandaal. Ook de leiding over het project wisselde de afgelopen jaren veelvuldig.

De Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt moet de oude vliegvelden Schönefeld en Tegel vervangen. De staat heeft tot nu toe twee miljard euro in de ontwikkeling gestoken.

Vliegveld Berlijn kost nog miljard extra
Vliegveld Berlijn kost nog miljard extra (Foto: ANP)

'Tottenham bepaalt bizarre vraagprijs Kane'

Tottenham Hotspur hoopt nog lang van Harry Kane te kunnen genieten en de club heeft een bizar prijskaartje van 340 miljoen euro om zijn nek gehangen.

Kane is opnieuw bezig aan een indrukwekkend seizoen. De aanvaller scoorde dit seizoen al achttien keer in 21 wedstrijden in de Premier League. Hierdoor kan de Engelsman rekenen op interesse uit Spanje.

De aanvaller wordt al een langere tijd gelinkt aan Real Madrid. De Koninklijke zou interesse hebben in de international, maar als het overgaat tot aankoop, dan moet het een bizar bedrag overmaken naar de club uit Londen. Volgens The Mirror heeft Tottenham Hotspur de vraagprijs bepaald op 340 miljoen euro.

Mocht een club bereid zijn om dat bedrag op tafel te leggen, dan wordt Kane met afstand de duurste speler aller tijden. Momenteel is Neymar dat. De Braziliaan maakte afgelopen zomer voor 222 miljoen euro de overstap van Barcelona naar Paris Saint-Germain.

Wie is de Mol? begint met 2,7 miljoen kijkers

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? heeft zaterdagavond bijna 2,7 miljoen kijkers getrokken, blijkt uit cijfers van StichtingKijkonderzoek. Dat is iets minder dan de seizoensstart van vorig jaar. Toen keken ruim 2,9 miljoen mensen. Het is het achttiende seizoen van het spelprogramma van AVROTROS.

De nabeschouwing Moltalk, gepresenteerd door Margriet van der Linden en Chris Zegers, wist 893.000 kijkers te boeien. Onder de tien kandidaten zijn dit seizoen onder meer Bella Hay, Emilio Guzman, Jean-Marc van Tol, Olcay Gulsen, Simone Weimans en Stine Jensen. Op sociale media was de verbazing groot toen bleek dat de vijf teams zich in deze eerste aflevering elk in andere landen bevonden.

In de top drie van zaterdag staan ook het NOS Journaal van 20 uur, en Ik Vertrek (beide NPO1).

Wie is de Mol? begint met 2,7 miljoen kijkers
Wie is de Mol? begint met 2,7 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

Politieontbijt kwetsend voor vegans

De politieleden van North Wales Rural Crime Team zijn onder vuur komen te staan. Na het plaatsen van een foto van hun ontbijt, een poging om de boeren in de regio te steunen, kregen zij de wind van voren. Een vegan was uitermate 'offended' door deze schokkende foto.

De leden van de NFU (Farmers Union) van Wales houden een ‘farmhouse breakfast’ campagne en dus plaatste de politie de foto van heerlijke worstjes, bacon en eieren op hun Twitterpagina in een poging het locale initiatief te steunen.

"Als belastingbetaler vind ik dat ze misschien geen ontbijtplaatjes moeten plaatsen die vegetarische/veganistische volgers kwetsen - nogal onnadenkend gezien hun baan" aldus Diana de vegan.

Of ze nog steeds in foetushouding ligt te huilen is onbekend.

De schokkende foto in kwestie (Foto: North Wales Rural Crime)
De schokkende foto in kwestie (Foto: North Wales Rural Crime)

Terpstra en Van Baarle naderen leiders op zesdaagse Rotterdam

Niki Terpstra en Dylan van Baarle hebben op de derde dag van de zesdaagse in Rotterdam hun achterstand op de Belgische baanwielrenners Kenny De Ketele en Moreno De Pauw verkleind.

Het Nederlands koppel pakte ondanks een valpartij van Terpstra in de slotfase van de koppelkoers één ronde terug op de Belgen. De Ketele en De Pauw gaan aan de leiding met 127 punten, Terpstra en Van Baarle hebben er 103 en nog één ronde achterstand.

Wim Stroetinga en Yoeri Havik blijven op de derde plaats staan. Ze hebben 102 punten en een achterstand van twee rondes op de Belgische leiders.

Stand na dag 3

1. Kenny De Ketele/Moreno De Pauw – 127 punten
2. Niki Terpstra/Dylan van Baarle – 103 punten en 1 ronde
3. Yoeri Havik/Wim Stroetinga – 102 punten en 2 ronden
4. Marc Hester/Jesper Mørkøv – 50 punten en 4 ronden
5. Daniel Staniszewski/Wojciech Pszczolarski – 108 punten en 6 ronden

Robotstrippers paaldansen in Las Vegas

Feministen, klim in je kwetspen want den man heeft weer een speeltje dat vrouwen tot objecten maakt (nee, we gaan het niet hebben over dildo's, dat is immers anders). In het Sapphire in Las Vegas dansen vrouwelijke strippers en robots namelijk naast elkaar.

De übergeile robots draaien hun heupen er hitsig op los. Of je deze strippers wél aan mag raken is onbekend. Ook is onduidelijk waar je de dollarbiljetten moet laten.

Man probeert servet te eten in duur restaurant

Sommige mensen zijn niet gemaakt voor luxe. Zoals de man van voormalig Eastenders actrice Tracy-Ann Oberman. Die probeerde in het restaurant namelijk het op fantasierijke wijze aangeboden servet te consumeren.

Het servet werd aangeboden in een blok steen. Omdat luxe restaurants tegenwoordig kennelijk maar zelden voedsel op een bord serveren ontstond de indruk dat ook het witte, pluizig ogende monddoekje een culinair hoogstandje was.

Het overige voer werd onder meer geserveerd in een boomstam en een homp klei.

Servet in steen (foto: Twitter)
Servet in steen (foto: Twitter)

Twitter gooit Trump niet van Twitter

Twitter is geenszins van plan om de Amerikaanse president Donald Trump van het sociale netwerk te knikkeren. In een blogpost legt het bedrijf uit dat wereldleiders een speciale status hebben: het verwjderen van omstreden tweets van wereldleiders zou betekenen dat belangrijke informatie, waar mensen gewoon over moeten kunnen discussiëren, achtergehouden wordt.

Eerder in de week raakten nogal wat mensen - zoals wel vaker - op hun pik getrapt door een tweet van Trump. Die deed een ouderwets spelletje 'Wie heeft de grootste lul?', maar dan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, en met de nucleaire knop als inzet. Die van Trump was volgens hem immers 'veel groter en krachtiger'.

Twitter kreeg er de nodige klachten over, want Trump's stoerejongenstaal zou een heuse geweldsbedreiging zijn en dat mag niet. In deze korte blogpost verdedigt het bedrijf haar standpunt om Trump, en andere wereldleiders, niet zomaar van Twitter te gooien.

Geplaagde basketballers Leeuwarden kansloos tegen Den Bosch

De basketballers van Aris Leeuwarden hebben in de Dutch Basketball League een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis ging de Friese ploeg met 48-99 onderuit tegen New Heroes Den Bosch.

Helemaal verrassend was het overigens niet dat Aris kansloos was. De belangrijke Valentijn Lietmeijer en Stefan Mladenovic konden door blessures niet in actie komen, de rest van de selectie was de afgelopen dagen flink verzwakt door de griep. 

Het lukte de thuisploeg een minuutje of drie om partij te bieden, maar daarna was het wel gedaan. Onder leiding van Norville Carey (24 punten) en Mike Miklusak (20 punten) liep Den Bosch in rap tempo weg, waarbij de spelers het publiek van de tegenstander nog wel even vermaakten met wat mooie scores.

Uitslagen Dutch Basketball League zaterdag
Aris Leeuwarden - New Heroes Den Bosch 48-99
BAL Weert - Donar Groningen 67-93
Den Helder Suns - Apollo Amsterdam 84-74

Darter Mitchell na hoogstaand duel verder op Lakeside

Darter Scott Mitchell heeft zich geplaatst voor de achtste finales op Lakeside. De Engelsman moest alles uit de kast trekken om de Litouwer Darius Labanauskas te verslaan en bij beide spelers kwam het gemiddelde uiteindelijk maar net onder de 100 uit.

Het duel was bijzonder goed te pruimen en vooral in het begin gingen de heren er stevig tegenaan. Labanauskas stond geweldig te gooien en trok de eerste set met een gemiddelde van dik boven de 110 naar zich toe. Ook Scotty Dog gooide erg sterk - ruim boven de 100 - en hij kon het nog wat langer volhouden, waardoor hij de volgende twee sets pakte.

In het vierde bedrijf vlogen de triples er bij Labanauskas weer in alsof het niks was en de Litouwer trok de stand gelijk. Zo was een beslissende vijfde set nodig en daarin was Mitchell dan toch een maatje te groot. De Engelsman schudde overigens rap de hand van Labanauskas en rende vervolgens het podium af: naar verluidt moest hij bijzonder nodig wat overtollig gewicht in het riool  van Frimley Green dumpen.

De Australiër Justin Thompson won eerder op de avond in de voorronde van Chris Gilliland. De wedstrijd was het aangluren nauwelijks waard, maar was in elk geval wel spannend. Gilliland kreeg maar liefst acht darts om de wedstrijd uit te gooien, maar hij gooide ze er achter elkaar naast. Thompson vond het welletjes geweest, pakte dan zelf maar de leg en won de beslissende set overtuigend in drie legs.

Bij de vrouwen opende Deta Hedman, goed voor meer toernooizeges dan welke vrouw dan ook, haar jacht om nu dan eindelijk de wereldtitel te pakken. De wedstrijd tegen de Noorse Rachna David leek voor de neutrale kijker dagen te duren, maar er kwam uiteindelijk toch een einde aan de wanvertoning, die verrassend genoeg maar zeven legs kende. David won er één, Hedman zegevierde dankzij haar weergaloze gemiddelde van 67 punten per beurt - nog altijd zeven meer dan David - in twee sets.

Young Sheldon krijgt tweede seizoen

De Amerikaanse comedy Young Sheldon krijgt een tweede seizoen. Young Sheldon is een spinoff van The Big Bang Theory, waarin de jonge jaren van Sheldon Cooper in Texas centraal staan.

De jonge Sheldon wordt gespeeld door Iain Armitage, bekend van de HBO-serie Big Little Lies. Jim Parsons, die Sheldon speelt in The Big Bang Theory, heeft een rol in de serie als voice-over. Hij is tevens een van de producenten.

Het eerste seizoen van Young Sheldon begon in september in de Verenigde Staten met 17,2 miljoen kijkers en dat was de beste tv-première voor een comedy van CBS sinds 2011. Deze week stemden ruim 16,1 miljoen Amerikaanse kijkers op de serie af.

CBS heeft een tweede reeks afleveringen besteld voor het tv-seizoen 2018-2019, aldus Variety.

Young Sheldon krijgt tweede seizoen
Young Sheldon krijgt tweede seizoen (Foto: BuzzE)

Valencia weet weer wat winnen is

Na twee nederlagen op rij heeft Valencia weer drie punten gepakt in La Liga. Girona werd in eigen huis met 2-1 verslagen. Valencia begon het seizoen uitstekend en vocht lang met Barcelona om de koppositie, maar de afgelopen wedstrijden verliepen moeizaam. De ploeg won slechts één van zijn laatste vijf wedstrijden, waardoor het achterop is geraakt bij de top van La Liga.

Er moesten drie punten worden gepakt tegen Girona om Barcelona en nummer twee Atlético Madrid niet verder uit het oog te verliezen. In de eerste helft zag het er niet naar uit dat dat zonder moeite ging lukken, want al na acht minuten spelen stond Valencia met 0-1 achter. Portu opende de score en zette Girona op voorsprong.

Vervolgens kreeg Valencia hulp om terug te keren in de wedstrijd. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg op gelijke hoogte door Ramalho. De verdediger van Girona werkte de bal achter zijn eigen doelman en zorgde zo voor de 1-1. Tijdens de tweede helft kreeg Valencia opnieuw de nodige hulp. De bal werd op de stip gelegd, waarna Dani Parejo vanaf elf meter raak schoot. Daarmee kwam al vroeg in de wedstrijd de eindstand op het scorebord te staan: 2-1.

Uitslagen La Liga zaterdag
Valencia - Girona 2-1
Las Palmas - Eibar 1-2
Sevilla - Real Betis 3-5

Immobile vier keer trefzeker bij winnend Lazio

Ciro Immobile heeft weer eens grote indruk gemaakt in de Serie A. De spits van Lazio Roma ging met zijn ploeg op bezoek bij SPAL en voor bleek dat een perfecte mogelijkheid om het doelsaldo weer eens op te krikken.

De toeschouwers kregen vooral in de eerste helft waar voor hun geld met in totaal zes treffers. Na tien minuten stond het al 1-1, vervolgens schopte Immobile de turbo aan met twee treffers. Mirco Antenucci tekende na een half uur voor zijn tweede namens SPAL, Immobile zorgde nog voor rust voor 2-4.

Kort na de onderbreking was de spits ook verantwoordelijk voor 2-5, maar het doelpuntenfestijn was daarmee wel voorbij. Immobile staat nu op twintig goals in zeventien wedstrijden, waarmee hij bovenaan staat op de topscorerslijst.

Uitslagen Serie A zaterdag
SPAL - Lazio 2-5
Torino - Bologna 3-0
AC Milan - Crotone 1-0
Benevento - Sampdoria 3-2
Genoa - Sassuolo 1-0
Napoli - Verona 2-0
AS Roma - Atalanta 1-2
Cagliari - Juventus 0-1

Trump wil toch wel praten met N-Korea

"Op het juiste moment" zijn de Verenigde Staten bereid deel te nemen aan de toenaderingsgesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea. En als aan bepaalde voorwaarden is voldaan is de Amerikaanse president Donald Trump tevens genegen persoonlijk met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te praten.

De president laat tijdens een persmoment zaterdag weten het een grote stap te vinden dat beide Korea's overleg gaan voeren over een Noord-Koreaanse delegatie bij de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang. Maar het zal goed zijn als meer uit de gesprekken voortvloeit dan alleen olympische deelname, aldus Trump.

In het verleden heeft Trump zich sceptisch getoond om de dialoog met Noord-Korea aan te gaan. In oktober zei hij op Twitter dat de minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, "zijn tijd verspilt door te proberen met de kleine raketman te onderhandelen".

Trump wil op juiste moment praten met N-Korea
Trump wil op juiste moment praten met N-Korea (Foto: ANP)

Chelsea heeft replay nodig in FA Cup, Stoke verliest van vierdeklasser

Chelsea is er zaterdag niet in geslaagd om de volgende ronde van de FA Cup te halen. De landskampioen bleef bij Norwich City op een gelijkspel steken.

Manager Antonio Conte stuurde liefst negen andere spelers het veld in, ten opzichte van het vorige competitieduel met Arsenal (2-2). Het lukte The Blues amper om voor rust door de defensie van Norwich heen te komen. De nummer dertien van de Championship-divisie, het tweede niveau van Engeland, hield de ruimtes achterin klein.

Na de pauze kwam het eerste gevaar via Danny Drinkwater, die naast schoot. Ook via Tiemoué Bakayoko, Willian en Pedro kregen de Londense bezoekers mogelijkheden, maar doelman Angus Gunn hield zijn doel schoon. Invaller Álvaro Morata kon daar ook niks aan veranderen.

Chelsea moet het karwei binnenkort dus op Stamford Bridge af zien te maken. Eerder op de dag plaatste Manchester City zich wel voor de volgende bekerronde, net als Liverpool en Manchester United vrijdagavond. Tottenham Hotspur en Arsenal komen zondag pas in actie.

Chelsea krijgt een herkansing, maar voor Premier League-genoten Stoke City is het toernooi voorbij. De ploeg trok naar Coventry, dat uitkomt op het vierde niveau, de League Two. De Schot Jack Grimmer bracht de thuisfans daar na een uur spelen in vervoering door voor de 2-1 te tekenen, wat uiteindelijk de winnende treffer bleek.

Brouwer/Meeuwsen en Varenhorst/Bouter naar halve finales Den Haag

Op het beachvolleybaltoernooi in Den Haag - een sterk bezet viersterrentoernooi op de World Tour - hebben twee Nederlandse duo's zich bij de mannen geplaatst voor de halve finales, die net als de finale op zondag gespeeld worden.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen rekenden op Sportcampus Zuiderpark af met Anders Mol en Christian Sørum uit Noorwegen. Die konden het in de eerste set nog een beetje bijbenen, maar in set twee waren de voormalig wereldkampioenen duidelijk te sterk: 21-17, 21-13. In de halve finales wachten Piotr Kantor en Bartosz Losiak uit Polen.

Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter speelden tegen Alex Ranghieri en Marco Caminati en versloegen het Italiaanse duo in twee sets: 21-17, 21-16. Varenhorst en Bouter krijgen in de halve finales Martins Plavins en Edgars Tocs uit Letland tegenover zich. 

Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.