FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van zaterdag 6 januari 2018

Negende mens op de maan overleden

De Amerikaanse oud-astronaut John W. Young, de negende mens op de maan, is op 87-jarige leeftijd overleden. NASA maakte zijn overlijden zaterdag bekend.

Young had een van de langste loopbanen in de ruimtevaart ooit. Zijn eerste vlucht maakte hij in 1965, de zesde en laatste in 1983. In april 1972 werd Young de negende mens op de maan. Met Charles Duke onderzocht hij voor het eerst een hoogvlakte op de maan. Met hun maanauto reden ze bijna 27 kilometer.

Young werkte mee aan de ruimteprogramma's Gemeni, Apollo en de Space Shuttle, van de NASA. In 2004 ging hij met pensioen.

Astronaut John Young overleden
Astronaut John Young overleden (Foto: ANP)

Darter Noppert maakt indruk op Lakeside

Darter Danny Noppert heeft op overtuigende wijze het hoofdtoernooi gehaald op Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO. De verliezend finalist van vorig jaar moest dit keer in de voorronde eerst afrekenen met de Amerikaan Joe Chaney.

Noppert had bijzondere motivatie voor dit toernooi: een week eerder overleed zijn zieke moeder op oudjaarsdag, tevens Noppert's verjaardag. Die motivatie leek de Fries flink te helpen, want hij maakte al snel grote indruk en gooide een gemiddelde van tegen de honderd punten per beurt.

De eerste set pakte Noppert al zonder grote problemen, in set twee ging het niveau nog wat omhoog en schudde hij finishes van 121 en (voor setwinst) 126 uit de mouw. Chaney kwam in set drie nog even terug nadat Noppert wat kansen liet liggen, maar de Fries maakte het alsnog keurig af: 3-0.

In de eerste ronde speelt Noppert maandag tegen Richie Edwards uit Wales.

Danny Noppert - Joe Chaney (Bron: BDO)
Danny Noppert - Joe Chaney (Bron: BDO)

Italiaanse alcomobilist rijdt veel te hard

Een 33-jarige Italiaan heeft vrijdagmiddag in het gehucht Zaamslagveer zijn rijbewijs mogen inleveren bij de politie nadat hij zo'n kleine 80 kilometer te snel reed. Daarnaast bleek hij veel te veel te hebben gedronken. 

Een agent die op de Havendijk bij Vogelwaarde stond te posten kreeg de man in het vizier toen deze met zijn auto uit de richting Terhole kwam rijden met een 'idioot hoge snelheid'. Volgens de politie kwamen er zwarte rookpluimen uit de uitlaat van de auto. De bewuste agent zette direct de achtervolging in met de boordsnelheidsmeter ingeschakeld: er werden snelheden tussen de 170 en 200 km/u gemeten. 

Hoewel het politievoertuig met optische- en geluidssignalen door de verdachte duidelijk te horen moet zijn geweest, bleef hij andere voertuigen inhalen. Uiteindelijk werd de verdachte in Zaamslagveer aan de kant van de weg staande gehouden. Zijn rijbewijs is direct ingevorderd. De Italiaan werd meegenomen naar het bureau waar hij een blaastest moest ondergaan. De uitkomst daarvan is dat hij bijna anderhalf keer te toegestane alcohollimiet had overschreden (320 ug/l).

Hij is met een dagvaarding heengezonden en moet zich op 20 april a.s. voor de politierechter verantwoorden.

Jarige bobsleeŽr Kripps klopt Duitsers in Duitsland

Bobsleeër Justin Kripps heeft in het Duitse Altenberg de World Cup-wedstrijd in de tweemansbob gewonnen.

Samen met remmer Alex Kopacz was Kripps na twee runs 0,09 seconden sneller dan Francesco Friedrich, die op zijn thuisbaan in actie kwam met remmer Martin Grothkopp. Kripps en Kopacz verbraken in run twee overigens ook nog eens het stokoude startrecord, dat in Altenberg al sinds december 2003 op naam stond van André Lange en Kevin Kuske.

Aanvankelijk leek de derde plaats naar een andere exponent van de trainingsgroep uit Altenberg te gaan. Nico Walther en Christian Poser eindigden als derde, maar werden gediskwalificeerd omdat hun materiaal niet op orde was. De Let Oskars Kibermanis en remmer Matiss Miknis pakten plek drie zo over.

Bij de vrouwen ging de winst ook naar Canada. Kaillie Humphries en ex-hordenloopster Phylicia George waren een klasse apart op de moeilijke baan, waar Jamie Greubel Poser en Aja Evans in de Amerikaanse slee 0,69 seconden toe moesten geven. Anna Köhler en Annika Drazek werkten voor het eerst samen, en het Duitse duo schopte het op 0,90 seconden gelijk tot plek drie. 

Elana Meyers Taylor had normaal gesproken mee moeten kunnen doen in de strijd om het podium, maar met remster Briauna Jones achterin verloor ze de controle over de slee aan het einde van run één. De Britse Mica McNeill leek met Mica Moore op weg naar een topresultaat, maar het jonge duo crashte hard. Beiden leken uiteindelijk wel in orde te zijn.

Sparta verliest eerste duel onder Advocaat

Dick Advocaat heeft zijn eerste duel als trainer van Sparta verloren. In Velsen was eerstedivisionist Telstar in een oefenwedstrijd met 1-0 te sterk. Het enige doelpunt werd gemaakt door Melvin Platje.

Bij Sparta ontbrak Dabney dos Santos. Aanvaller kwam afgelopen donderdag op huurbasis over van AZ maar zat nu nog op de tribune. Daar zat ook Michiel Kramer. De bij feyenoord op een zijspoor geraakte spits staat in de belangstelling van Sparta, dat in de eerste seizoenshelft de minst scorende club van de Eredivisie was.

Panden gesloten na dubbele schietpartij

Afgelopen nacht vonden er in Breda kort na elkaar twee schietpartijen plaats. Rond 02:30 uur kwamen er meldingen binnen dat er huizen aan de Hagehof en Ahornstraat beschoten waren. Hierbij vielen er geen gewonden. De daders vluchtten weg in een grijze auto. 

Kort daarna kwam er een melding binnen dat er een auto op de Ambachtenlaan in de hens stond. Deze straat ligt vlakbij de Hagehof. Hoewel de brandweer snel ter plaatste was en het vuur snel onder controle had, moet de auto als verloren beschouwd worden.

De politie vermoedt dat de uitgebrande auto bij minimaal één van de schietpartijen betrokken is geweest en onderzoekt het verband tussen de drie incidenten. Getuigen worden opgeroepen zich te melden via 0900-8844. 

Update 21:40 uur
De burgemeester van Breda heeft besloten om de twee bewuste panden te sluiten voor drie maanden. Paul Depla: “Dit soort buitensporig geweld in een woonwijk is schokkend. Er hadden veel onschuldige slachtoffers kunnen vallen". Om herhaling te voorkomen en de veiligheid van de bewoners van deze buurten te garanderen,is besloten per direct beide panden voor 3 maanden te sluiten.

Daarnaast plaatst de gemeente bij beide panden een mobiele camera en houdt de politie verscherpt toezicht in de omgeving van de panden. De panden zijn gesloten op grond van de gemeentewet art. 174a in verband met grote risico’s op verstoring van de openbare orde. De sluiting kan verlengd worden mocht het onderzoek van de politie daar aanleiding toe geven.

Voor de betrokkenenen is er gezorgd voor alternatieve huisvesting. 

FOK! Wat een weer: kouder en droog

Goedenavond,

Er is tamelijk veel bewolking en zeer lokaal valt er soms lichte (mot)regen. In het uiterste noorden komen opklaringen voor en deze breiden zich langzaam zuidwaarts over het land uit. In het zuidoosten blijft de bewolking echter de overhand houden. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C in het noordoosten en zeer lokale gladheid is niet geheel uit te sluiten. Vlak aan zee en in het zuidoosten wordt het +3°C. De noordoostenwind is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Morgen overdag wordt het op veel plaatsen zonnig. Alleen in het (uiterste) zuidoosten blijft de bewolking nog lang overheersen. De maximumtemperatuur ligt rond 3°C. De noordoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig en maakt het voor het gevoel een stuk kouder. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Avondstond heeft rood in de mond .... (Archieffoto: DJMO)
Avondstond heeft rood in de mond .... (Archieffoto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Erdogan komt van koude kermis thuis in Frankrijk

Als het aan Emmanuel Macron ligt, wordt Turkije geen lid van de EU. Dit heeft hij in ronde woorden tegen Erdogan gezegd toen deze voor een staatsbezoek in Frankrijk was. Daarnaast heeft hij Erdogan gewezen op de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Turkije, zo meldt Elsevier. 

Erdogan probeert de banden met Europese leiders aan te halen, maar bij Macron boekt hij vooralsnog weinig succes. Macron: "Het is duidelijk dat de recente ontwikkelingen in Turkije geen enkele aanleding geven voor voortgang tot de toetreding voor de Europese Unie." Dit meldt de Franse krant Le Monde. Ook zou Macron het oneerlijk vinden dat de EU Turkije steeds heeft voorgehouden dat lidmaatschap tot de mogelijkheden behoorde, terwijl hiervan geen sprake van was. 

Hoewel Macron zich hiermee duidelijk heeft uitgesproken tegen het lidmaatschap van Turkije, zou volgens Macron een 'diepgaand partnerschap' tussen de EU en Turkije ook een optie zijn. Erdogan was vanzelfsprekend niet over de reactie van Macron te spreken: "We staan al 54 jaar aan de poort van de EU te wachten. Er is geen land dat minder in de EU hoort dan Turkije, en redenen om geen lid te worden, krijgen we niet". 

Ondanks de bovenstaande strubbelingen, willen de beide landen wel de handel verder ontwikkelen. Erdogan hoopt het handelsvolume op te drijven tot 20 miljard euro per jaar: "Dat moet lukken."

'Iraanse ex-president Ahmadinejad opgepakt wegens aanzetten tot onrust'

De Iraanse ex-president Mahmoud Ahmadinejad zou gearresteerd zijn. Dat meldt Al-Quds Al-Arabi, een in Londen gebaseerde krant, 'op basis van bronnen uit Teheran'. Ahmadinejad, president van 2005 tot en met 2013, zou zijn opgepakt wegens het aanzetten tot onrust.

Volgens de krant was Ahmadinejad op 28 december in de stad Bushehr in het westen van Iran. "Een aantal van de huidige leiders leeft los van de problemen en zorgen van het volk en weet niks over de realiteit van de gemeenschap", zou de ex-president daar gezegd hebben.

Hij zou er aan hebben toegevoegd dat Iran lijdt onder verkeerd management en dat de overheid van president Hassan Rouhani 'gelooft dat ze het land bezitten en dat het volk een onwetende samenleving vormt. Die uitspraken zouden hebben geleid tot Ahmadinejad's arrestatie. De krant meldt dat de Iraanse autoriteiten nu willen proberen om de voormalig president huisarrest op te leggen.

In Iran is het de afgelopen weken wat onrustig. Er wordt geprotesteerd - overigens bij lange na niet zo hevig als in 2009, toen miljoenen mensen de straat op gingen - en daarbij zijn al 22 doden gevallen. Ook zijn honderden mensen gearresteerd. 

Vasilyev wint opnieuw in Africa Eco Race

Vladimir Vasilyev heeft de vijfde etappe van de Africa Eco Race gewonnen. Voor de Rus was dit de vierde overwinning. Gerard de Rooy was met zijn Iveco Powerstar opnieuw eerste bij de trucks en vierde algemeen.

Voor Wuf van Ginkel is deze rally een ware lijdensweg. Als gevolg van een crash in de tweede etappe moest de teamgenoot van De Rooy etappe drie en vier al aan zich voorbij laten gaan. Zaterdag kreeg het team na 86 kilometer opnieuw problemen met de motor. De Iveco Powerstar moest met een trailer afgevoerd worden naar de finish.

Van de overige Nederlanders bij de trucks was Jan van de Laar 22e, Adwin Hoondert 21e, Aad van Velsen 22e en Johan Elfrink 29e. Gerard van Lieshout was 34e met zijn Toyota Land Cruiser. Bij de motoren was Erik Klom met zijn KTM 22e.

Volledige uitslag auto's/trucks
Klassement auto's/trucks

Volledige uitslag motoren
Klassement motoren

Zondag is de eerste rustdag.

Monfils wint eindelijk weer ATP-toernooi

Tennisser Gaël Monfils heeft voor het eerst sinds juli 2016 weer eens een ATP-toernooi gewonnen. De Fransman was de beste op het toernooi van Doha, waarmee hij na 27 finales zijn zevende titel pakte.

In de eindstrijd in de Qatarese hoofdstad stond Monfils tegenover de jonge Rus Andrey Rublev, die zijn derde finale speelde. Rublev was niet opgewassen tegen de voormalig nummer zes van de wereld en ging met 6-2, 6-3 onderuit.

De Roon scoort tegen AS Roma, pakt rood, maar ziet Atalanta winnen

Marten de Roon heeft in het duel tussen AS Roma en Atalanta Bergamo een belangrijke rol gespeeld. De 26-jarige middenvelder van Atalanta Bergamo maakte in de eerste helft een goal, maar kreeg vlak voor rust ook zijn tweede gele kaart.

Andreas Cornelius, de Deense aanvaller van Atalanta, opende na een kwartier de score. Vijf minuten later verdubbelde De Roon de score met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied. Het schot van de Nederlander werd van richting veranderd door AS Roma-verdediger Konstantinos Manolas.

Vlak voor de pauze moest Atalanta met tien man verder, omdat De Roon zijn tweede gele kaart kreeg. Met tien man hielden de bezoekers zich, ondanks een goal van Edin Dzeko in de 56ste minuut, staande.

Door de zege stijgt de ploeg uit Bergamo naar een zevende plaats in de Serie A. AS Roma blijft op de vijfde plaats staan.

Coutinho voor 160 miljoen euro naar Barcelona

Philippe Coutinho wordt speler van Barcelona. De Catalanen hebben met Liverpool een akkoord bereikt over de transfersom.

Barcelona maakt 120 miljoen euro over naar Liverpool, maar dit bedrag kan door middel van bonussen oplopen tot maximaal 160 miljoen euro. Liverpool is akkoord gegaan met de aanbieding en Coutinho reist naar Barcelona af om de deal af te ronden.

Coutinho wordt hiermee de duurste aankoop van Barcelona ooit. Afgelopen zomer trok Barcelona Ousmane Dembélé aan, die maximaal 140 miljoen euro heeft gekost. Coutinho gaat hem met een totaal van 160 miljoen euro voorbij.

De middenvelder reisde niet met Liverpool mee naar Dubai, waar de ploeg tijdelijk verblijft. The Reds wilden Coutinho in eerste instantie niet laten gaan, maar de speler zelf had zijn zinnen al gezet op een transfer naar Barcelona.

Liverpool wilde Coutinho in ieder geval dit seizoen nog binnenboord houden, maar de smaakmaker maakt per direct de overstap naar Spanje. Na Neymar en Kylian Mbappé wordt Coutinho de duurste speler aller tijden.

Vrouw wil met Tetris trouwen na mislukte relatie met rekenmachine

Een 20-jarige Amerikaanse, die zichzelf - gewoon omdat het kan - Fractal Tetris Huracan noemt, hoopt in het huwelijksbootje te treden. Niet bijzonder, ware het niet dat de jongedame graag met een Tetris-spelletje wil trouwen.

Fractal is een objectofiel en voelt liefde en andere emoties voor objecten. Zo had ze een relatie met rekenmachine Pierre, maar dat is voorbij. Waarom dat tot een einde is gekomen vertelt het verhaal overigens niet, mogelijk is hij vreemdgegaan met een muismat of een toetsenbord, wie weet.

Sinds september heeft Fractal een relatie met haar nieuwe vlam. Het lijkt erop dat de twee exact bij en/of in elkaar passen, want Fractal wil trouwen. Tetris moet nog wel even wachten: zijn grote liefde wil eerst haar wiskundestudie afronden, iets wat nog een jaar of twee moet duren.

"Tetris is prachtig, het gaat over perfectie en hij stimuleert je brein. Fysiek heb ik hetzelfde gevoel als andere mensen in een relatie, dat je weet dat dit de juiste is", aldus Fractal. De nodige foto's van het toekomstige bruidspaar zijn hier te vinden. 

Natuurlijk rest nog de vraag: met welk object zou jij het liefst trouwen?

Stomdronken Kit Harington uit bar gezet

Kit Harington is vrijdagnacht uit een bar in New York gezet. De ster uit Game of Thrones was stomdronken. Dat meldt showbizzsite TMZ.

Kit wilde de kroeg Barfly een potje pool spelen, maar vanwege de vele alcoholconsumpties die hij achter de kiezen had, ging dat niet goed. Volgens een ooggetuige sloeg hij met zijn vuist op de pooltafel en was hij in de weer met biljartkeus. Daarbij had hij meer oog voor de omstanders dan voor de ballen op de tafel.

Omdat de situatie explosief dreigde te worden, werd Kit gevraagd de kroeg te verlaten. Dat deed hij ook, maar niet lang daarna kwam hij weer binnenzwalken. Toen ging het mis en moest de acteur hardhandig de tent uitgezet worden.

Stomdronken Kit Harington uit bar gezet
Stomdronken Kit Harington uit bar gezet (Foto: BuzzE)

Prinsen opgepakt na protest in Saudi-ArabiŽ

Elf prinsen zijn in Saudi-Arabië opgepakt tijdens een protest in de hoofdstad Riyad. De prinsen demonstreerden tegen het het besluit dat hun water- en elektriciteitsrekening niet langer door de overheid wordt betaald.

De mannen waren naar een koninklijk paleis in Riyad gegaan. De bewakers sommeerden de prinsen weg te gaan en toen zij daaraan geen gehoor gaven, werden de mannen gearresteerd.

In Saudi-Arabië werden in november verschillende prinsen en bewindslieden gearresteerd die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Het gaat om elf prinsen, vier zittende ministers en tientallen oud-ministers.

Het land is bezig met hervormingen. Zo mogen vrouwen binnenkort autorijden, wordt de brandstof duurder en wordt er btw ingevoerd. Het land wil minder afhankelijk worden van de olie-export.

Prinsen opgepakt na protest in Saudi-Arabië
Prinsen opgepakt na protest in Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Halep begint jaar met toernooizege in China

De Roemeense tennisster Simona Halep is het jaar goed begonnen. Op het WTA-toernooi van Shenzhen was de nummer één van de wereld in de finale te sterk voor Katerina Siniakova: 6-1, 2-6, 6-0. Vanwege de regen werd de finale binnen afgewerkt.

Voor de Roemeense is het al de 16e WTA-titel uit haar carrière. Vorig seizoen won ze er slechts één, in Madrid, maar toch wist ze de eerste plaats op de wereldranglijst te veroveren

"Het is een uitstekende start van het jaar, maar ik denk nog niet aan de Australian Open", zei Halep na afloop. "Ook al droom ik van een eerste grandslamzege."

De finale was een duel tussen twee ex-winnaars in Shenzhen. Siniakova was de beste in 2017, terwijl Halep het toernooi in 2015 op haar naam schreef.

Darter Adams sneuvelt na thriller op Lakeside

Voor darter Martin Adams zit Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO, er al na één wedstrijd op. Dat was wel een wedstrijd waar het publiek van kon genieten, want hoewel het hoge niveau misschien niet heel erg aanwezig was, was de spanning dat zeer zeker wel.

Wolfie speelde tegen Mark Gladiator McGeeney, die de eerste set simpel won tegen een beroerd spelende Adams. De jubilaris - Adams speelde zijn 25e Lakeside - liet zich echter niet kennen en profiteerde van een zeer zwakke tweede set van McGeeney: 1-1.

De volgende twee sets werden met 3-0 en 0-3 beslist en dus was een vijfde set nodig. Daarin ging het tot het gaatje: bij 5-5 moest er een sudden death leg aan te pas komen. Adams won het gooien voor de bull, maar begon met 41, 45 en 28, scores waar een dronken darter in een willekeurige pub niet bang van wordt. McGeeney liet de kans dan ook niet liggen en maakte het karwei gedecideerd af: 3-2.

Veteraan Gary Robson, drie keer goed voor de kwartfinales op Lakeside, had een prima loting voor de voorronde. De Engelsman speelde tegen Pengiran Mohamed, de eerste WK-deelnemer uit Brunei ooit. Mohamed had het niet helemaal en wist in slechts twee legs meer dan één keer een score van 100+ te noteren.

In set één won de Bruneier zowaar nog een leg ook, maar daar bleef het bij: met zijn gemiddelde van net 70 zag Mohamed hoe Robson met 3-0 won. Robson speelt in de eerste ronde tegen titelverdediger Glen Durrant.

Drievoudig en regerend kampioene Lisa Ashton won bij de vrouwen haar partij in de eerste ronde. The Lancashire Rose had het nog lastig met Rhian Griffiths uit Wales, wiens niveau met een gemiddelde van net 67 bepaald niet om van te genieten was. Ashton verloor de eerste twee legs, maar kwam vervolgens wat meer op gang en stond uitstekend te finishen. Ze maakte het uiteindelijk af door 101 keurig uit te gooien: 2-0.

Haase en Middelkoop pakken dubbeltitel in Pune, Simon wint in enkelspel

Robin Haase en Matwé Middelkoop hebben de dubbelspeltitel veroverd bij het ATP-toernooi van Pune. In India was het Nederlands koppel in de finale in twee tiebreaks te sterk voor de Fransen Pierre-Hugues Herbert en Gilles Simon: 7-6 (5), 7-6 (5).

Haase en Middelkoop bereikten eind vorig jaar de kwartfinales op de US Open en besloten vanaf dit jaar een vast koppel te vormen.

Simon was wel succesvol in het enkelspel. De Fransman won in de finale van de Kevin Anderson uit Zuid-Afrika met 7-6 (4), 6-2. Voor Simon was het zijn eerste sinds 2015, toen was hij de beste in Marseille.

Studentenstop in bijna 90 straten Maastricht

De gemeente Maastricht zet vanaf 9 januari meer straten op slot voor studentenwoningen. Tot nog toe gold deze studentenstop voor 71 straten, maar daar komen er nog nog eens zestien bij.

Burgemeester en wethouders schrijven in een brief aan de gemeenteraad op welke straten geen nieuwe kamers of woningen meer verhuurd mogen worden aan studenten. De gemeente reageert hiermee op toenemende klachten over onder meer nachtelijke geluidsoverlast van studenten.

Onder meer de Universiteit Maastricht (UM) trekt steeds meer deels buitenlandse studenten aan, en dat zorgt voor een gebrek aan kamers. Huiseigenaren splitsen hun panden om een graantje mee te pikken van de snelle groei van het aantal studerenden. De gemeente stelde daarop een maximum vast. In straten waar het maximum aan studenten is bereikt, wordt een studentenstop afgekondigd.

De UM luidde in december in een brief aan de gemeenteraad overigens de noodklok vanwege het grote tekort aan studentenkamers.

Studentenstop in bijna 90 straten Maastricht
Studentenstop in bijna 90 straten Maastricht (Foto: ANP)

Schansspringer Stoch schrijft geschiedenis op Vierschansentournee

Schansspringer Kamil Stoch heeft tijdens de Vierschansentournee geschiedenis geschreven. De Pool won de laatste wedstrijd in het Oostenrijkse Bischofshofen en dat completeerde zijn 'grand slam': hij won ook al in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck. Na de Duitser Sven Hannawald in 2001/02 is Stoch pas de tweede springer ooit die erin slaagt alle vier wedstrijden in één editie van de tournee te winnen.

Stoch stond na één sprong van de Paul-Ausserleitner-Schanze in Bischofshofen wederom aan de leiding, met landgenoot Dawid Kubacki en de Oostenrijker Stefan Kraft achter zich. In de tweede ronde kwam Robert Johansson met een fraaie sprong naar voren, wat goed bleek voor de vijfde plek. Kraft viel terug naar plek vier, Andreas Wellinger en Anders Fannemel werkten zich naar de derde en tweede plek.

Met alleen de twee Polen te gaan besloot Kubacki - en coach Stefan Horngacher - dat hij van een lager startpunt zou vertrekken. Dat kan bonuspunten opleveren als een bepaalde afstand wordt gehaald, maar dat deed Kubacki niet. Het had er veel weg van dat het een bewuste keuze was om Stoch's zege niet in gevaar te brengen en dat lukte: Kubacki viel terug naar plek negen, maar Stoch haalde nog één keer uit en won opnieuw.

In het eindklassement van de tournee eindigde Stoch mijlenver voor Wellinger. Fannemel wipte op het nippertje nog 0,2 punten over de Japanner Junshiro Kobayashi heen en beëindigde de tournee als derde. De Duitser Richard Freitag leek het Stoch lang moeilijk te maken, maar bij de derde wedstrijd ging hij onderuit.

Boef op luxe schrijverskamp in Ardennen

Rapper Boef baadt dit weekend in luxe. Hij is op schrijverskamp in de Belgische Ardennen en verblijft daarvoor in een accommodatie voorzien van een hamam, jacuzzi en een verwarmd zwembad. Op Snapchat gaf de rapper zijn volgers zaterdagmiddag een rondleiding langs de vele kamers van het huis dat hij zijn osso noemt.

"Dit waar de magic happens", zegt Boef als hij tot een studio omgebouwde slaapkamer laat zien. Tijdens de rondleiding vertelt Boef dat zijn tijdelijke verblijf ongeveer tien kamers bevat, elk met een eigen badkamer. "Ik verdwaal zelf ook nog hier", vertelt hij in de video. Ook toont hij een ruime en luxe woonkamer met pooltafel. "Ik ben op schrijverskamp. Ik ga hitjes maken", zegt Boef, de artiestennaam van de 24-jarige Sofiane Boussaadia. ''We gaan ervan genieten."

Vrijdag dook Boef al op in de Belgische stad Genk, waar hij met rapper en producer Chahid Farih naar een restaurant ging en poseerde met fans. Boef deelde er een filmpje waarin hij een kind laat plaatsnemen achter het stuur van zijn Range Rover: "Hij wou een foto in de Range, dan gooien we hem effe in de Range", aldus Boef op Snapchat.

Boef raakte afgelopen week in opspraak na zijn vrouwonvriendelijke uitspraken over 'kechs' (straattaal voor hoeren). Dit kostte hem diverse boekingen. Fesitvals Dauwpop in Hellendoorn, ParkCity Live in Heerlen, Muze Misse in Oss en Paaspop in Schijndel schrapten de rapper uit hun programmering. Ook raakte hij zijn contract bij GoFun Partyvakanties, het jongerenmerk van Corendon, kwijt. Het eerstvolgende optreden van Boef is op Noorderslag in Groningen. Hij staat met zo'n vijftig andere Nederlandse acts geprogrammeerd op zaterdag 20 januari. Een online petitie is in twee dagen tijd ruim 4100 keer ondertekend om dit te voorkomen.

Boef op luxe schrijverskamp in Ardennen
Boef op luxe schrijverskamp in Ardennen (Foto: BuzzE)

Dragqueen naakt in Celebrity Big Brother

De Australische dragqueen Courtney Act maakte vrijdagavond een opzienbarende entree in Celebrity Big Brother. Tijdens de live-uitzending op de Britse zender Channel 5, waarin de kandidaten werden voorgesteld voordat ze het huis in gingen, verloor Courtney haar rok op de showtrap. Tot overmaat van ramp droeg de travestiet geen ondergoed waardoor ze met een volledig naakt onderlichaam door de tv-studio liep.

De regie van de tv-show greep gelijk in door close-ups van het cruciale moment te voorkomen en Britse kijkers voor een shock te behoeden. Britse en Australische media spraken aanvankelijk van een epische modeblunder, maar The Sun vraagt zich zaterdag in een terugblik af of de act soms opzettelijk was. Uit foto's van het opmerkelijke incident zou namelijk blijken dat de 35-jarige Courtney zelf aan haar rok trok en het kledingstuk opzettelijk op de vloer liet vallen.

Twitteraars suggereren dat Courtney zich heeft laten inspireren door de act van de Bucks Fizz op het Eurovisiesongfestival van 1981. De groep won het songfestival met het liedje Making Your Mind Up met een act waarbij de zangers de rokken van de zangeressen trokken, zodat ze in mini-rokjes verder konden zingen.

Courtney is de artiestennaam van Shane Jenek. Hij is bekend van Australian Idol, RuPaul's Drag Race en de realityprogramma Single AF van MTV. Zelf spreekt Courtney op Instagram van een onvergetelijke entree.

Dragqueen naakt in Celebrity Big Brother
Dragqueen naakt in Celebrity Big Brother (Foto: BuzzE)

Napoli en Milan maken geen fout

Napoli en AC Milan hebben dit weekend drie punten weten te pakken in de Serie A. Beide ploegen wisten hun duel te winnen.

Napoli nam het zaterdag in eigen huis op tegen Hellas Verona. De koploper van de Serie A mocht geen fout maken, zodat het ook na dit weekend de lijstaanvoerder zou zijn. Dat gebeurde ook niet, want de thuisploeg had weinig moeite met de laagvlieger. Wel duurde het tot de tweede helft voordat Napoli op voorsprong kwam. Kalidou Koulibaly kopte uit een hoekschop raak en zorgde daarmee voor de 1-0. Een paar minuten later was het José María Callejón die het duel besliste. Op aangeven van Lorenzo Insigne tikte hij de bal bij de tweede paal binnen.

AC Milan - Crotone

De ploeg van Gennaro Gattuso wist de laatste drie wedstrijden in de Serie A niet meer te winnen, waardoor de ploeg drie punten moest pakken tegen Crotone, de nummer achttien van de Serie A. Erg gemakkelijk ging dat echter niet. Milan kreeg tijdens de eerste helft wel de beste kansen, maar doelman Alex Cordaz lag meerdere keren in de weg. Uiteindelijk was het Leonardo Bonucci die de enige en winnende treffer voor zijn rekening nam. In de 54ste minuut profiteerde de Italiaan van een fout van Cordaz, waarna hij raak kopte. Vlak daarna leek Franck Kessié de score te verdubbelen, maar zijn treffer werd afgekeurd. Hierdoor bleef het bij 1-0.

Cold case onderzoek: Miet van Bommel

Bijna 26 jaar na dato is de zaak nog steeds niet opgelost: de verkrachting en moord van de 84-jarige Miet van Bommel uit Bladel (Brabant). Miet was slechtziend en daarnaast was één van haar benen geamputeerd. Op 11 februari 1992 werd Miet door de wijkverpleging naar bed gebracht. Miet sliep aan de voorkant van de woning, in het voormalige café dat ze jarenlang met haar man had gerund. De volgende ochtend, 12 februari, vond de verpleegster Miet op de grond naast haar bed. 

Seksueel misbruikt
Ze was sekueel misbruikt en daarna met geweld om het leven gebracht. De dader had een raampje in de voordeur kapotgeslagen om binnen te komen. Hij is ook via de voordeur weer vertrokken. De politie onderzoekt de zaak nog steeds. Ze vermoeden dat de dader destijds tussen de 18 en 25 jaar oud was, weinig tot geen seksuele ervaring had en geen zelfvertrouwen had waardoor hij geen contact durfde te maken met meisjes of vrouwen van zijn eigen leeftijd. 

DNA-onderzoek
Na de uitzending van Opsporing Verzocht en Bureau Brabant kreeg het cold case team in Oost-Brabant meer dan honderd tips binnen. In die tips werden ook namen genoemd van mensen die mogelijk betrokken zouden zijn bij de moord op Miet. Daaruit is uiteindelijk een aantal personen geselecteerd bij wie DNA is afgenomen. Dat zal worden vergeleken met het DNA dat is verkregen uit technisch onderzoek. De politie verwacht dit onderzoek in de loop van 2018 af te ronden. 

Beloning
Voor de gouden tip werd destijds al 15.000 gulden uitgeloofd. Inmiddels is dat omgezet naar 15.000 euro. De politie wil met iedereen spreken 'die ook maar een flauw vermoeden heeft wie de dader kan zijn'. Wellicht zijn er mensen die in de loop van de tijd geruchten hebben gehoord over de zaak. Het daderprofiel luidt: "Een destijds jonge man, die nu waarschijnlijk tussen de 42 en 49 is, die in 1992 een link had met Bladel, verlegen was en waarschijnlijk weinig of geen seksuele ervaring had. En misschien zelfs vrouwen of meisjes begluurde".

Miet van Bommel (Foto: Politie.nl)
Miet van Bommel (Foto: Politie.nl)

Defensie heeft afscheid genomen van Fulmer

Diverse vertegenwoordigers van Defensie hebben gistermiddag in de Verenigde Staten afscheid genomen van de Amerikaanse Ridder Militaire Willems-Orde (RMWO) Edward Simons Fulmer. De piloot uit de Tweede Wereldoorlog overleed op 31 december op 98-jarige leeftijd in zijn woonplaats Syracuse.

Tijdens een wake bij de kist met het stoffelijk overschot hielden Nederlandse luchtmachtmilitairen de wacht. Vervolgens vond een herdenkingsceremonie plaats in het rouwcentrum van Syracuse.

Ridder MWO majoor Gijs Tuinman was bij de plechtigheid aanwezig. Hij las het ridderdiploma voor en overhandigde de medaille RMWO4 aan de dochter van Ed Fulmer. Daarna legde hij een orchideetak op het kussen op de kist. De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Henne Schuwer, overhandigde de familie een brief van koning Willem Alexander.

Eer
Generaal-majoor buiten dienst Henk Morsink, voorzitter van het Kapittel der Nederlandse Willems-Orde, roemde Edward Fulmer om zijn heldhaftigheid tijdens Operatie Market-Garden in 1944. "Ik had de eer hem de afgelopen jaren 3 keer te ontmoeten. Ik herhaal dan ook graag de woorden van generaal Patton: 'We moeten niet huilen om het verlies van deze man, maar we mogen God danken voor de eer en het privilege om deze grote man, Edward Simons Fullen, te hebben gekend'. We zullen Ed nooit vergeten."

Parachutisten
Edward Fulmer was een gepensioneerd Amerikaanse luchtmachtofficier. Hij werd op 17 oktober 1946 bij Koninklijk Besluit door koningin Wilhelmina benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. De Amerikaanse piloot verdiende de eer dankzij zijn optreden tijdens Operatie Market-Garden. Op 18 september 1944 steeg Fulmer als tweede vlieger met een Douglas C-47 Skytrain transporttoestel op vanuit Groot-Brittannië. Het vliegtuig zat vol met Britse parachutisten voor de luchtlandingen die bij Ede zouden moeten plaatsvinden.

In de omgeving van ’s Hertogenbosch werd het vliegtuig echter geraakt door Duitse luchtafweer. Fulmer zorgde ervoor dat de passagiers en verdere bemanning veilig met hun parachutes het toestel konden verlaten. Ondanks brand aan boord en zijn zware verwondingen wist Fulmer het toestel aan de grond te zetten, waar verzetstrijders zich over hem ontfermden.

Voor dit heldhaftige optreden heeft Fulmer niet alleen de Militaire Willems-Orde ontvangen, maar ook het Distinguished Service Cross. Later kwam daar nog een Amerikaanse onderscheiding bij, het Purple Heart.

Met het overlijden van Edward Fulmer zijn er nu nog 3 Ridders Militaire Willems-Orde in leven. Majoor Tuinman, majoor Marco Kroon en de enige nog levende Ridder MWO uit de Tweede Wereldoorlog, majoor buiten dienst Kenneth Mayhew. Hij hoopt 18 januari 101 te worden.

Defensie heeft afscheid genomen van Fulmer (Foto: Ministerie van Defensie)
Defensie heeft afscheid genomen van Fulmer (Foto: Ministerie van Defensie)

Italiaans succes op 5.000m, Bosker pakt brons

Nicola Tumolero is in het Russische Kolomna Europees kampioen op de 5.000 meter geworden. De Italiaan reed een tijd van 6.16,84.

De Rus Alexander Rumyantsev pakte met 6.18,13 het zilver. Beste Nederlander was Marcel Bosker die met 6.20,44 het brons greep. Jan Blokhuijsen kwam met 6.21,97 net naast het podium, hij werd vierde. De derde Nederlander, Simon Schouten, reed met 6.30,08 naar de zevende plaats.

Bijzondere samenstand Jupiter en Mars te zien

Zondagochtend vanaf 06.30 is laag aan de zuidoostelijke hemel een bijzonder fenomeen met het blote oog te zien. De planeten Jupiter en Mars staan dan extreem dicht bij elkaar. Jupiter is de helderste van de twee. Mars is pal onder Jupiter te zien, met een opvallende oranje kleur.

"De samenstand is natuurlijk schijnbaar: in werkelijkheid staat Jupiter ruim drie keer zo ver weg", aldus de website Allesoversterrenkunde.nl van wetenschapsjournalist Govert Schilling. De volgende keer dat de planeten ogenschijnlijk zo dicht bij elkaar staan, is in maart 2020.

Bijzondere samenstand Jupiter en Mars
Bijzondere samenstand Jupiter en Mars (Foto: ANP)

Venezuela lanceert cryptomunt gebaseerd op olievoorraden

Venezuela gaat 100 miljoen nieuwe digitale munten uitgeven, hoewel onzeker is of iemand wil investeren in 'petro'. Het land verkeert in een diepe economische crisis en de linkse regering geniet weinig geloofwaardigheid.

President Nicolas Maduro verraste vorige maand velen met de lancering van de cryptomunt, die wordt ondersteund met inkomsten uit olie-, gas-, goud- en diamantreserves. Met de munteenheid probeert Maduro een oplossing te vinden voor de Amerikaanse sancties, die zijn toegang tot internationale banken ernstig belemmeren.

Omdat de petro is gelinkt aan de olievoorraden, die deze week gemiddeld 59,07 dollar (47,44 euro) per vat waard zijn, zou de totale waarde van de digitale munteenheid goed zijn voor omgerekend 4,9 miljard euro.

Onduidelijk is echter hoe het mechanisme precies in elkaar steekt. Volgens de oppositie is de munt gedoemd te mislukken.

Venezuela lanceert nieuwe cryptomunt

Venezuela lanceert nieuwe cryptomunt (Foto: ANP)

Cologna neemt voorschot op eindzege Tour de Ski, Poltoranin wint etappe

Langlaufer Dario Cologna heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Tour de Ski, wat na 2009, 2011 en 2012 de vierde overwinning zou zijn voor de Zwitser. Zaterdag zag hij zijn concurrenten in Val di Fiemme tijd verliezen tijdens de zesde etappe, een massastartwedstrijd over vijftien kilometer klassieke stijl.

Aanvankelijk gebeurde er niet al te veel in de wedstrijd, maar na een kilometer of tien begon de nummer twee in het klassement, Sergey Ustiugov, het in rap tempo zwaar te krijgen. Ook de nummer drie, Martin Johnsrud Sundby, moest in de slotkilometers lossen en dus verloren de Rus en de Noor flink wat tijd.

Vier man bleven in de strijd om de dagzege uiteindelijk over, waarvan de klassiekestijlspecialist Alexey Poltoranin de sterkste bleek in de sprint. Voor hem was het zijn eerste World Cup-zege in exact twee jaar, minder dan een seconde voor de Rus Andrey Larkov en de Canadees Alex Harvey. Cologna eindigde kort daarachter als vierde.

In het klassement staat de Zwitser nu 1:14 minuten voor op de van plek zes naar plek twee gestegen Poltoranin. Ustiugov staat op 1:21 op de derde plek, een seconde voor Harvey. Zondag staat de slotetappe op het programma, met de monsterlijke klim naar Alpe Cermis.

Omroepcoryfee Jack Gadellaa (75) overleden

In zijn woonplaats Hilversum is vrijdag oud-omroepman Jack Gadellaa overleden. De tv-regisseur en tekstschrijver was 75. Gadellaa stond aan de wieg van Kinderen Voor Kinderen en hij was een van de vaste schrijvers van het satirische KRO-programma Ook Dat Nog. Zijn familie heeft het overlijden zaterdag bekendgemaakt.

Hij begon zijn carrière op 15-jarige leeftijd als hulpje in een bioscoop en kwam via een film- en tv-producent terecht bij de VARA, waar hij programmamaker en regisseur werd. Als bedenker van formats zat hij achter vele spelletjes en tv-shows en werkte hij met Astrid Joosten (met wie hij enige jaren getrouwd was), Anita Witzier en Linda de Mol.

In het cabaretcircuit schreef hij voor Harrie Jekkers, Jack Spijkerman, Jenny Arean en Karin Bloemen. Hij was ook actief als tekstschrijver met componisten als Harry Bannink, Henny Vrienten en Joop Stokkermans.

50PLUS oprichter Jan Nagel, met wie hij bevriend was, zegt dat Gadellaa zich als vriendendienst voor de partij heeft ingespannen, "hoewel zijn toen al verzwakt hart vooral voor de PvdA tikte". De door hem gemaakte tv-spotjes brachten een recordaantal nieuwe leden op", aldus Nagel.

Omroepcoryfee Jack Gadellaa (75) overleden
Omroepcoryfee Jack Gadellaa (75) overleden (Foto: ANP)

Lindsay Lohan wil via retweets rol in Batgirl afdwingen

Lindsay Lohan ambieert een rol in de film Batgirl. De Amerikaanse actrice is op Twitter een actie gestart om de aandacht te trekken van regisseur Joss Whedon.

"Retweet als ik in de nieuwe Batgirl-film zou moeten spelen en geeft het allemaal door aan Joss", twitterde Lindsay zaterdag. Joss Whedon schrijft, regisseert en produceert Batgirl voor filmstudio Warner Bros en DC Films. Batgirl is een van de populairste superheldinnen op het witte doek, maar had nog nooit een eigen film. Batgirl is een bondgenoot van Batman.

Lindsay Lohan is momenteel te zien in de Britse komedieserie Sick Note. In deze Sky-serie speelt ze de rol van Katerina West, de dochter van de baas van hoofdrolspeler Rupert Grint. Dit jaar wordt in de Verenigde Staten de film The Shadow Within uitgebracht, waarin Lindsay Lohan ook een rol heeft.

Lindsay Lohan wil rol in Batgirl
Lindsay Lohan wil rol in Batgirl (Foto: BuzzE)

Twee Nederlandse beachduo's naar kwartfinales Den Haag

Op het viersterrentoernooi in Den Haag, deel uitmakend van de World Tour beachvolleybal, hebben twee Nederlandse duo's zich geplaatst voor de achtste finales. Op de Sportcampus Zuiderpark worden die wedstrijden zaterdag gespeeld, net als de kwartfinales.

Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter speelden in de tussenronde tegen de Russen Vasilii Ivanov en Ilya Leshukov. Dat werd vooral in de eerste twee sets een spannende aangelegenheid, daarna maakte het Nederlandse duo de favorietenrol waar: 21-18, 19-21, 15-10. William Allen en Ryan Doherty uit de VS wachten in de achtste finales.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hadden het even lastig met de Oostenrijkers Robin Seidl en Christoph Dressler, maar in de tweede set waren de Nederlanders toch duidelijk de betere spelers: 21-19, 21-14. In de achtste finales staan ze tegenover het Letse topduo Aleksandrs Samoilovs en Janis Smedins.

Update 16.35 uur
Beide Nederlandse duo's hebben zich voor de kwartfinales geplaatst. Varenhorst en Bouter gaven het publiek samen met hun Amerikaanse opponenten flink waar voor hun geld, vooral set één duurde even: 24-26, 21-15, 19-17.

Brouwer en Meeuwsen verloren eveneens de eerste set tegen de sterke Letten, maar kwamen vervolgens knap terug. In set drie was het Letse verzet gebroken: 18-21, 21-17, 15-9. 

In het vrouwentoernooi is het klaar voor Nederland. Joy Stubbe en Marleen van Iersel gingen in de achtste finales met 18-21, 14-21 onderuit tegen Riika Lehtonen en Niina Ahtiainen uit Finland.

Darter Mandigers soeverein naar achtste finales Lakeside

Darter Willem Mandigers is uitstekend begonnen aan Lakeside, het wereldkampioenschap van de BDO. In Frimley Green was de Nederlander een maat te groot voor de Welshman Nick Kenny: 3-0.

Mandigers begon aan zijn vierde WK, nadat hij op de vorige drie edities steeds in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Met 3-1 trok hij de eerste set naar zich toe, waarna hij in set twee vooral scorend beduidend sterker was dan Kenny.

Het tot dan prima niveau ging in de derde set aanzienlijk omlaag, maar via dubbel 8 trok Mandigers de overwinning in straight sets naar zich toe. In de achtste finales wacht de winnaar van een ander Nederlands/Welsh duel: Wesley Harms tegen Wayne Warren.

Biatlete Kuzmina onklopbaar, Fourcade evenaart eigen record

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft na de sprint ook de achtervolging gewonnen tijdens de World Cup in het Duitse Oberhof. De Slowaakse mocht dankzij haar ruime zege in de sprint al starten met 35 seconden voorsprong op Kaisa Mäkäräinen en kwam geen moment in de problemen.

Kuzmina liet bij de tweede en derde schietbeurt één schijf overeind staan, waardoor de concurrentie - met name Franziska Hildebrand - iets dichterbij kon komen. Daar bleef het echter bij en aan de finish had de Slowaakse meer dan een minuut voorsprong op de rest.

Hildebrand leek lang op weg naar het podium, maar liet één misser noteren in de laatste schietbeurt en was op de ski's vervolgens bij lange na niet snel genoeg meer. Dorothea Wierer en Vita Semerenko schoten twintig keer raak, werkten zich beetje bij beetje door het veld en wisten zo van de zestiende en 22e plek op te schuiven naar plek twee en drie aan de finish.

Bij de mannen schoof de top-3 al snel in elkaar, waardoor Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen en Johannes Thingnes Bø samen op konden trekken. Fourcade en Bø gingen de fout in bij de eerste schietbeurt en Svendsen kon een gat slaan, wat hij een aantal kilometers vast wist te houden. 

Bij schietbeurt drie was Fourcade er weer bij en de twee schoten zij aan zij alles omver. In de laatste schietbeurt ging Svendsen dan toch de fout in, terwijl Fourcade foutloos bleef. Hij kon op weg naar de zege, want Bø kwam met in totaal drie missers - maar wel veruit de snelste langlauftijd - net tekort om de Fransman te pakken. Op 6,3 seconden pakte Bø plek twee, een dikke twintig seconden voor grote broer Tarjei.

Voor Fourcade was de overwinning weer een mooie mijlpaal. Het is al de dertiende keer op rij dat hij in een individuele race op het podium eindigt, waarmee hij zijn eigen record uit 2013 evenaart.

Federer en Bencic winnen Hopman Cup

Tennissers Roger Federer en Belinda Bencic hebben zich in het Australische Perth gekroond tot winnaars van de Hopman Cup, het toernooi voor landenteams van één man en één vrouw.

In de finale namen de twee het op tegen Alexander Zverev en Angelique Kerber uit Duitsland. Federer begon met het duel tegen Zverev, die de eerste set naar zich toe trok. De Zwitserse veteraan bleek echter over een extra versnelling te beschikken en walste vervolgens over Zverev heen: 6-7 (4), 6-0, 6-2.

Kerber trok de stand met een 6-4, 6-1 zege op Bencic weer gelijk en dus moest de beslissing via het dubbelspel komen. Daarin was het Zwitserse duo ook de betere, vooral dankzij Federer. De veelvoudig Grand Slam-kampioen nam Bencic bij de hand, sloeg de ene na de andere winner en maakte het met een ace af: 4-3 (3), 4-2.

Tweetal opgepakt na poging inbraak shishalounge

Zaterdagochtend vroeg, rond 04:45 uur kreeg de politie in Den Haag een melding van een bedrijfsinbraak aan de Rijswijkseweg. Twee jongemannen hadden stenen door de ruit van een Shishalounge gegooid. Dankzij de getuige die de politie belde en een signalement doorgaf konden de agenten in de omgeving twee verdachten aanhouden. Het gaat om een 17- en 18-jarige jongen. 

De politie is op zoek naar meer getuigen. De verdachten liepen na de mislukte inbraak weg over de Cylinderstraat in de richting van de Noordpolderkade. Het gaat om twee lichtgetinte jongens. De ene is circa 1.85 meter lang met een bol postuur. Hij droeg een zwart trainginspak met witte strepen. De tweede was ongeveer 1.70 mter lang en hij droeg een zwart jack met capuchon, baseballpetje en witte schoenen.

Tweetal opgepakt na poging inbraak shishalounge (Foto: stockfoto politie.nl0
Tweetal opgepakt na poging inbraak shishalounge (Foto: stockfoto politie.nl0

Costa scoort en krijgt rood bij rentree; Atlťtico wint

Diego Costa maakte zaterdag zijn rentree in La Liga en wist direct te scoren, maar hij kreeg ook een rode kaart. Toch won Atlético Madrid van Getafe.

Costa kwam woensdag voor het eerst weer in actie voor Atlético Madrid. De aanvaller moest een halfjaar vanaf de kant toekijken, omdat hij niet speelgerechtigd was. Woensdag speelde hij voor Atlético in de Copa del Rey. Zaterdag keerde hij terug in de Spaanse competitie.

Costa begon in de basis en zag zijn ploeg goed van start gaan. Na twintig minuten spelen kwam de thuisploeg op voorsprong door een treffer van Angel Correa. Op aangeven van Antoine Griezmann zorgde de aanvaller voor de 1-0.

Het was een stevig potje. In de eerste helft werden er maar liefst zeven gele kaarten uitgedeeld en ook tijdens de tweede helft kon de scheidsrechter zijn kaarten niet op zak houden. Twintig minuten voor tijd moest hij Costa zijn tweede gele kaart geven, nadat hij zijn doelpunt met het publiek vierde.

De aanvaller maakte de 2-0, nadat hij een lage voorzet Sime Vrsaljko tegendraads tegen de touwen schoot. Costa vierde zijn doelpunt uitbundig met het publiek en dat is niet toegestaan. Hierdoor kreeg hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest hij de kleedkamer vroegtijdig opzoeken.

Hierdoor moest Atlético zich in de slotfase met tien man staande houden tegen een tegenvallend Getafe. Daar had de ploeg weinig moeite mee, want de bezoekers konden amper gevaarlijk worden voor het doel van Jan Oblak. Zo bleef het bij 2-0.

Visser verrast met Europese titel op 3.000m

Bij het Europees kampioenschap afstanden in Kolomna heeft Esmee Visser verrassend de titel gepakt op de 3.000 meter. De 21-jarige Nederlandse, die zich in december plaatste voor de olympische 5.000 meter, zegevierde in 4.05,31.

Ook het zilver was voor een Nederlandse. Carlijn Achtereekte kwam in 4.06,81 over de meet. De Russin Natalia Voronina, vooraf de favoriet voor de titel, moest genoegen nemen met het brons in 4.07,62. Annouk van der Weijden eindigde als achtste in 4.12,48.

Esmee Visser tijdens het OKT in december (Foto: Pro Shots / Erik Pasman )

Duitsland en Turkije zoeken toenadering

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en zijn Turkse ambtsgenoot Cavusoglu hebben elkaar zaterdag verzekerd dat ze alles in het werk stellen om de banden tussen Berlijn en Ankara aan te halen. De verhoudingen waren de laatste jaren verzuurd door een reeks aanvaringen.

Mevlut Cavusoglu gaf tijdens zijn bezoek aan Duitsland aan, dat hij bruggen wil bouwen met Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Turkije. Hij zei dat ze "moeilijkheden en onenigheid" moeten oplossen door dialoog en samenwerking.

De verhoudingen waren sterk verslechterd doordat Duitsland kritiek uitte op de harde manier waarop Ankara reageerde op de mislukte coup in 2016 en de arrestatie van een Duitse-Turkse journalist.

Duitsland en Turkije zoeken toenadering
Duitsland en Turkije zoeken toenadering (Foto: ANP)

Trump: Ik ben een uiterst stabiel genie

De Amerikaanse president Donald Trump is helemaal niet onstabiel en dom, zoals wordt beweerd in een veelbesproken boek over het eerste jaar van zijn presidentschap. Althans, dat zegt hij zelf: "Ik ben een uiterst stabiel genie", twittert hij zaterdagochtend.

"Gedurende mijn leven zijn mijn twee belangrijkste eigenschappen geweest dat ik geestelijk stabiel ben en, zeg maar, heel erg slim. Ik werd van een HELE succesvolle zakenman, top tv-ster tot president van de Verenigde Staten (bij mijn eerste poging)", stelt Trump in een reeks tweets.

"Ik denk dat dat niet geldt als slim, maar geniaal... en een uiterst stabiel genie ook nog!"

In het boek dat vrijdag vervroegd verscheen wordt het presidentschap van Trump neergezet als chaotisch en de president zelf als dom, ongeïnformeerd en impulsief.

Trump: Ik ben een uiterst stabiel genie
Trump: Ik ben een uiterst stabiel genie (Foto: ANP)

Langlaufster Weng slaat toe in Tour de Ski

Langlaufster Heidi Weng heeft in de zesde en voorlaatste etappe van de Tour de Ski haar slag geslagen. De Noorse was de beste op de tien kilometer klassieke stijl massastart in het Italiaanse Val di Fiemme.

De favorieten bleven in de eerste helft van de wedstrijd samen, maar richting 7,5 kilometer moest Weng's landgenote en de leidster in het klassement Ingvild Flugstad Østberg het tempo van Weng langzaam laten gaan. Østberg stortte in de laatste twee kilometer behoorlijk in en zag ook Krista Pärmäkoski en de Oostenrijkse Teresa Stadlober aan de horizon verdwijnen.

Weng kwam vervolgens als eerste over de finish, de Finse Pärmäkoski troefde Stadlober af in de strijd om plek twee - de Oostenrijkse pakte zo wel haar eerste podiumplek ooit in de World Cup. Op 23 seconden ging plek vier naar Jessica Diggins, terwijl Østberg na 35 seconden de vijfde plek pakte. 

Østberg houdt zo nog wel de leiding in het klassement, maar het verschil ten opzichte van Weng is slechts 1,8 seconden. Daarmee lijkt het normaal gesproken beslist, want op de slotetappe van zondag - de beroemde, loodzware klim naar Alpe Cermis - is Weng duidelijk de favoriete. Pärmäkoski wipt in het klassement over Diggins heen en neemt plek drie in.

Fenomenale zege skiŽr Hirscher op reuzenslalom

Skiër Marcel Hirscher heeft op schitterende wijze de World Cup-reuzenslalom in het Zwitserse Adelboden gewonnen. De Oostenrijker kende zeker geen perfecte run, maar was op de beroemde Chuenisbärgli-piste toch de beste.

In run één was Hirscher al de snelste, maar het verschil met de Noor Henrik Kristoffersen was niet groot: 0,11 seconden. Met een alles-of-niks-run pakte Kristoffersen in de tweede manche de leiding over, met alleen Hirscher nog te gaan. De Oostenrijker viel weer eens flink aan, ging op het onderste deel twee keer bijna onderuit, maar wist op fenomenale wijze overeind te blijven en het tempo vast te houden, waardoor hij met 0,17 seconden voorsprong de winst pakte.

Alleen Alexis Pinturault kon in de buurt blijven van het duo. De Fransman kende vooral een heerlijke tweede run, waardoor hij opschoof van de vijfde naar de derde plek, op 0,21 seconden van Hirscher. De jonge Italiaan Luca de Aliprandini eindigde knap als vierde, maar al wel op een ruime seconde. De Nederlander Maarten Meiners haalde de finish van de eerste run niet.

Kulizhnikov pakt Europese titel op 1.000m

Bij het Europees kampioenschap afstanden in Kolomna heeft Pavel Kulizhnikov de titel op de 1.000 meter op zijn naam geschreven. De Rus reed een tijd van 1.08,84.

Denis Yuskov, die gisteren de 1.500 meter won, veroverde zilver in 1.08,92. De Duitser Nico Ihle pakte met 1.08,95 de bronzen plak.

Beste Nederlander was Thomas Krol die vierde werd  in 1.09,28. Koen Verweij stelde teleur met plek zeven in 1.09,87. Hein Otterspeer werd achtste in 1.09,91.

Bertens en Schuurs pakken dubbeltitel in Brisbane

Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben de dubbelspeltitel veroverd bij het WTA-toernooi in Brisbane. In de finale won het Nederlands koppel met 7-5, 6-2 van Sloveense Andreja Klepac en de Spaanse Maria José Martinez Sánchez.

Voor Bertens en Schuurs was het de eerste titel samen. Vorig jaar verloor het Nederlands duo in de finale van het WTA-toernooi in Rosmalen in drie sets van de Belgische Kirsten Flipkens en de Slovaakse Dominika Cibulkova.

In het enkelspel ging de titel in Brisbane naar Elina Svitolina. De als derde geplaatste Oekraïense won in de eindstrijd met 6-2, 6-1 van Aliaksandra Sasnovich, nadat ze in de halve finales ook al titelverdedigster Karolina Pliskova had uitgeschakeld.

Europese titel Shikhova op 1.000m, weer brons Leenstra

Bij het Europees kampioenschap afstanden in het Russische Kolomna heeft Yekaterina Shikhova de titel op de 1.000 meter veroverd. De Russin won in een tijd van 1.15,33.

Vanessa Herzog, die gisteren de 500 meter won, werd tweede in  1.15,43. Marrit Leenstra, gisteren goed voor brons op de 1.500 meter, pakte met 1.15,73 wederom het brons. Lotte van Beek werd met 1.15.74 vierde. De derde Nederlandse, Letitia de Jong, eindigde in 1.16,34 als vijfde.

Dolberg twee maanden buitenspel

Erik ten Hag heeft tijdens een officieel duel nog niet als trainer van Ajax op de bank gezeten, maar moet nu al een tegenvaller incasseren. Kasper Dolberg kan de komende twee maanden niet in actie komen, vanwege een scheurtje in de band van zijn middenvoet.

Dolberg liep de blessure op in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen Willem II (3-1 zege). De aanvaller van de Amsterdammers keerde tijdelijk terug naar zijn vaderland Denemarken en onderging daar een onderzoek.

Afgelopen week keerde Dolberg vervroegd terug naar Amsterdam, zodat de kwetsuur in een ziekenhuis nader onderzocht kon worden. Daaruit bleek de ernst van de blessure, waardoor de voetballer tot en met februari niet zal spelen.

Shiffrin ook op reuzenslalom weer de beste

Skiester Mikaela Shiffrin blijft onklopbaar in 2015. Na het city event in Oslo en de slalom in Zagreb, was de 22-jarige Amerikaanse ook de beste op de reuzenslalom in het Sloveense Kranjska Gora, waar de oorspronkelijk in Maribor geplande wedstrijd gehouden werd.

Shiffrin haalde in run één gelijk weer uit door een gat van 0,86 seconden te slaan naar Tessa Worley. De Française zette echter een sterke run neer en dat had Shiffrin ook door. De Amerikaanse koos volle bak de aanval, wat haar bijna de kop kostte. Toch bleef Shiffrin overeind en aan de finish had ze 0,31 seconden over op Worley, die zo als tweede eindigde.

De derde plaats was er voor de Italiaanse Sofia Goggia, die weer eens vol aanvallend naar beneden stortte. In run één leverde dat plek acht op, in run twee ging het eindelijk weer eens echt goed en dus kon de Italiaanse op 0,91 seconden van Shiffrin het podium betreden. Achter haar zat het dicht bij elkaar: Wendy Holdener eindigde op 0,93 seconden, Stephanie Brunner op 0,96 en Federica Brignone op 0,98 tellen.

Grote indruk maakte ook de sinds dit seizoen voor Zweden uitkomende Estelle Alphand. Ze stond 29e na één run, maar was in de tweede manche duidelijk de snelste en steeg naar een indrukwekkende tiende plek.

7 leden motorclub aangehouden na inval

Na een tip dat leden van motorclub Kings Syndicate bij elkaar zouden komen, doorzocht de poltie vrijdagavond een café aan de Oude Watering in Rotterdam. Volgens de tip zouden er vuurwapens in het spel zijn en die werden inderdaad aangetroffen. 

De inval, die rond 20:45 uur begon, leverde behalve vier vuurwapens ook enkele messen, een boksbeugel, stroomstootwapens en gebruikershoeveelheden drugs op. Nadat alle 50 aanwezige personen door het arrestatieteam gefouilleerd waren, werden zeven mensen aangehouden. Ze staan bij de politie bekend als leden van de motorclub. De politie en het Openbaar Ministerie zetten het onderzoek voort. 

Doodzieke baby ontvoerd uit ziekenhuis

In het Franse Toulouse is een twee maanden oude baby ontvoerd uit het ziekenhuis. De jonge Tizio werd vrijdagavond meegenomen door zijn 33-jarige vader, waarna de politie zaterdagochtend een opsporingsalarm uitgegeven heeft.

Een dergelijk alarm lijkt allerminst onterecht: volgens de officier van justitie lag het kindje aan een maagsonde en meerdere infusen. "Hij lijdt aan een aandoening die onmiddellijke zorg vereist. Die zorg was er en moet voortgezet worden", aldus de officier tegenover de regionale krant La Dépeche du Midi. Als hij niet snel wordt gevonden, zijn de vitale organen van het kind in gevaar."

De politie is met man en macht aan het zoeken in de regio rond Toulouse, maar ook in de Ariège, waar het gezin vandaan komt.

NBA: Celtics kloppen Wolves, Lakers voor 9e keer op rij onderuit

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hebben de Boston Celtics hun vijfde opeenvolgende zege geboekt. De koplopers in de Eastern Conference waren na een lastige wedstrijd met 91-84 te sterk voor de Minnesota Timberwolves. De Celtics hebben vijf zeges meer dan nummers twee Toronto Raptors, die in Milwaukee met 110-129 van de Bucks wonnen.

In het westen gaat het nog altijd bijzonder slecht met de Los Angeles Lakers, nog niet eens zo lang geleden het absolute topteam in de NBA. In de eigen hal gingen de Lakers met 94-108 onderuit tegen de Charlotte Hornets, waar Dwight Howard en Kemba Walker op dreef waren. Het is al de negende nederlaag op rij voor de Lakers, die stijf onderaan staan met een record van 11-27.

Uitslagen NBA vrijdag
Boston Celtics - Minnesota Timberwolves 91-84
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 114-78
Miami Heat - New York Knicks 107-103 OT
Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 110-129
Dallas Mavericks - Chicago Bulls 124-127
San Antonio Spurs - Phoenix Suns 103-89
Denver Nuggets - Utah Jazz 99-91
Memphis Grizzlies - Washington Wizards 100-102
Portland Trail Blazers - Atlanta Hawks 110-89
Los Angeles Lakers - Charlotte Hornets 94-108

FNV besluit zondag of KLM-staking doorgaat

Vanochtend werd bekend dat KLM en vakbond VNC een akkoord hebben bereikt over een nieuwe cao voor het cabinepersoneel. Birte Nelen van FNV Luchtvaart: "Het is duidelijk dat de op handen zijnde 24 uurs staking flink wat druk op de ketel heeft gezet. De cao is al verlopen sinds april 2016 en nu is KLM blijkbaar opeens wel bereid geweest om een akkoord te sluiten."

FNV Luchtvaart gaat de inhoud van het akkoord gedegen bestuderen en samen met het actiecomité een beoordeling maken. Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de staking gewoon door. Nelen: "We komen uiterlijk zondagochtend met een inhoudelijke beoordeling van het akkoord. Dan wordt ook besloten of de staking wel of niet wordt opgeschort."

Paniek in Oregon

Er is chaos en totale anarchie uitgebroken in de Amerikaanse staat Oregon. Sinds een paar dagen hoeven pompstations geen pompbediende meer te hebben. Reden dus voor paniek: het kan zomaar voorkomen dat de Amerikanen zelf de slang in de hand dienen te nemen.

Tot voor kort was het bij de wet verboden dat burgers zelf mochten tanken. Een wetswijziging heeft daar een bruut einde aan gemaakt. In kleinere plaatsen (d.w.z. gemeentes met minder dan 40.000 inwoners) is een pompbediende niet meer verplicht. Sommige pomphouders hebben hier gretig gebruik van gemaakt en hebben het mes gezet in het personeelsbestand. Gevolg hiervan is dat een aantal pompstations van de ene op de andere dag op zelfbediening overgingen.

Maar dat is iets wat vrijwel niemand in de Bever staat gewend is om te doen. Sommige inwoners zijn geschokt, anderen zijn boos. "Ik woon al mijn hele leven in deze staat en ik WEIGER om zelf te tanken", vertelt een uit het lood geslagen automobilist. "Dit is een handeling die slechts door gekwalificeerd personeel kan worden uitgevoerd. Ik ga mijn auto letterlijk bij het pompstation parkeren en blijf gewoon wachten tot iemand de tank voor mij vult".

Twitter vaart er ondertussen wel bij. Op het sociale media-platform duizelt het van de leuk bedoelde en boze berichten over de zorgelijke siuatie in Oregon. Op Facebook heeft een man heeft laten weten een opleiding om zelf te leren tanken op te gaan zetten, zijn aanbod heeft inmiddels meer dan 61.000 likes gehad.

Feitelijk is er eigenlijk weinig aan de hand; in de grotere steden staan nog steeds pompbediendes om deze lastige taak op zich te nemen en pomphouders zijn niet verplicht om van hun bedrijf een zelfbedieningsstation te maken. Tot voor kort waren New Jersey en Oregon de twee enige staten waren het verboden was om zelf te tanken.

40-jarige mishandeld in eigen woning

Een 40-jarige inwoner van Amersfoort is in de nacht van vrijdag op zaterdag mishandeld in zijn woning aan de Van Galenstraat. Rond 00:45 uur kreeg de politie een 112-melding binnen. Twee mannen, die met geweld de woning binnen waren gedrongen, schopten en sloegen het slachtoffer. 

Toen de politie ter plaatse kwam waren de daders al gevlogen. Het slachtoffer liep onder meer kneuzingen op tijdens de brute overval. Het is niet bekend of de mannen, die wel kort gezocht hebben naar waardevolle spullen, ook daadwerkelijk iets hebben meegenomen. 

De politie doet verder onderzoek naar de daders. Het gaat om twee mannen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar oud en circa 1.80 meter lengte. De een heeft een donkere huidskleur, zwart haar en een mager, slungelig postuur. De andere heeft een licht getinte huidskleur, zwart haar en een fors, gezet postuur.

Van Gaal: "Ik was zo wraakzuchtig dat ik het heb laten gaan"

Louis van Gaal vertrok in mei 2016 bij Manchester United en kreeg vervolgens de kans om bondscoach van België te worden.

"Het eerste jaar kon ik nergens op ingaan, vanwege de voorwaarden die Manchester stelde aan mijn afkoopsom. Daarom heb ik bijvoorbeeld België laten lopen. Terwijl ik dat een geweldige uitdaging vond", vertelt Van Gaal in gesprek met De Volkskrant. 

"Ik was zo wraakzuchtig dat ik het heb laten gaan. Eigenlijk dom, want de sportieve overweging is het belangrijkste. Maar zo stond ik er toen nog in. Het draaide bij mij meer om de wraak: dat ze alles moesten betalen."

Van Gaal was twee jaar werkzaam Old Trafford en terwijl de clubleiding van the Red Devils bezig was met zijn ontslag, was het ook druk bezig met de aanstelling van José Mourinho. "De wijze waarop Manchester met mij is omgegaan, vind ik afschuwelijk. En vals."

"de wijze waarop president Núñez van Barcelona met mij omging, was fantastisch. Dus het is niet zo dat die wereld alleen maar bestaat uit valse mensen. Er zitten ook veel oprechte en warme mensen tussen. Daarom heb ik uit loyaliteit mijn contract samen met hem opgezegd", refereert Van Gaal aan zijn vertrek bij Barcelona.

Peter en Mieke blij met hereniging op Radio 1

Mieke van der Weij en Peter de Bie openden het nieuwe radioprogramma Nieuwsweekend zaterdagochtend met een persoonlijke noot. "Wat heerlijk dat Peter en ik hier weer mogen zitten en dat we de uitzending weer mogen presenteren. We hebben het de afgelopen maanden namelijk gemist", zei Mieke van der Weij.

Ook de luisteraars hadden het radioduo op de zaterdagochtend op NPO Radio 1 gemist. "Dat heeft u ruimschoots aan ons kenbaar gemaakt via alle mogelijke kanalen. En daar waren we natuurlijk ontzettend blij mee", vervolgde Mieke.

Het radioduo keerde zaterdagochtend terug op NPO Radio 1 in het nieuwe programma Nieuwsweekend. Eerder presenteerden ze jarenlang samen de Nieuwsshow, totdat ze afgelopen najaar op non-actief werden gesteld door AVROTROS toen bleek dat ze in gesprek waren met Omroep MAX over een overstap. "De naam van het programma is veranderd, maar verder is het als vanouds", zei Mieke in de aankondiging.

In Nieuwsweekend ontvangen Peter en Mieke wekelijks gasten over wetenschap, cultuur, sport en nieuws uit binnen- en buitenland. Zaterdagmiddag begint ook Jort Kelder met zijn nieuwe radioshow op het uitzendtijdstip van Kamerbreed. Die talkshow heet Dr. Kelder en Co. In de talkshow ontvangt Jort Kelder talentvolle academici.

Peter en Mieke blij met hereniging op Radio 1
Peter en Mieke blij met hereniging op Radio 1 (Foto: BuzzE)

Man aangehouden voor poging doodslag op 14-jarige

In Zutphen is vrijdagavond een 26-jarige man aangehouden voor poging tot doodslag op een tiener. De man, afkomstig uit Warnsveld, reed vanaf een parkeerplaats aan de Oudewand op een groep van 4 jongens in, die amper de kans kregen opzij te springen. Een 14-jarige jongen werd daarbij geraakt en liep verwondingen aan zijn been op. De bestuurder reed weg naar een woning in de directe omgeving.

Politieagenten hebben de man in de woning aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Het gedrag van de verdachte gaf aanleiding om hem via de speekseltest te controleren op het gebruik van drugs; dat bleek het geval. Hierna werd een bloedproef afgenomen; de resultaten daarvan worden pas later bekend. Zijn rijbewijs is gisteravond in beslag genomen en er wordt een rijvaardigheidsonderzoek opgestart. De verdachte zit nog vast. Hij zal zaterdag worden verhoord, net als het slachtoffer en getuigen. 

NHL: Nederlander Sprong schittert bij winnende Penguins

IJshockeyer Daniël Sprong is weer helemaal terug in de NHL. De 20-jarige geboren Amsterdammer werd eind december door de Pittsburgh Penguins opgeroepen om over te komen van opleidingsploeg Wilkes-Barre/Scranton Penguins en speelde sindsdien al een aantal prima wedstrijden, met veel schoten op doel.

Vrijdagavond trokken de Penguins naar New York, voor een duel tegen de Islanders. Ook dit keer schoot bij de Penguins niemand zo vaak op doel als Sprong, maar dit keer was de jonge Nederlander effectief. Vroeg in de tweede periode vielen de Penguins aan en het was Sidney Crosby die Sprong met een heerlijke pass bediende: 0-1.

Crosby hielp Evgeni Malkin drie minuten later om de score te verdubbelen en vier minuten voor het einde van de periode was Sprong weer belangrijk: hij schoot op het doel, waarna Crosby de rebound binnen kon tikken. In de derde periode gooide Sprong het duel op slot: de Nederlander forceerde een turnover bij de Islanders en werkte de puck heerlijk in het doel om zo voor de 0-4 eindstand te zorgen.

Uitslagen NHL vrijdag
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 0-4
Detroit Red Wings - Florida Panthers 4-2
Ottawa Senators - San Jose Sharks 6-5 OT
Winnipeg Jets - Buffalo Sabres 4-3
Chicago Blackhawks - Vegas Golden Knights 4-5

Islanders - Penguins (Bron: YouTube)

EU-warehouse deals, Xiaomi, robotstofzuigers, Blackview, Huawei...

Allemaal deals uit het EU-warehouse dus, snel in huis en zonder douanekosten. Coupons kunnen 5 keer gebruikt worden. Voor de mensen die dus 'geen gedoe' willen is dit een uitkomst. Onderstaande deals zijn een greep uit de ultimate sale uit de EU-warehouses, kijk dus voor alle deals op deze speciale pagina.

0601-1 (Foto: gbofficial)De naam doet al vermoeden waar dit toestel een beetje op lijkt. In China doen ze het wel vaker en dan voor een fractie van de prijs. De Blackview S8 is de naam van dit toestel en de specificaties zijn al te zien. Op zich niet zo verkeerd, wel een beetje jammer van het HD-scherm. Echter, wat kan je verwachten voor een prijs van €137,41?

0601-2 (Foto: gbofficial)

Dit toestel is natuurlijk gewoon in Nederland te koop, dan weliswaar voor meer dan €210. Deze P9 Lite heeft een 5.2-inch FullHd scherm, 3GB werkgeheugen en een octa-core processor. Leuk instappertje dus. Nu uit het EU-warehouse bij Gearbest met coupon EUGBNLSI45 voor €154,58 via deze link!

Een oudje weliswaar, maar op een oude fiets moet je het leren toch? Wil je een hele review van deze robotstofzuiger lezen kan dat, hij is namelijk voorbij gekomen op de frontpage en kwam daar goed uit de test. En voor het bedrag van €94,47 hoef je het niet te laten, coupon EUGBNLSI46 geeft deze prijs. 

0601-4 (Foto: gbofficial)

Dit is een merk wat we niet zo vaak voorbij zien komen. Lees dus zeker even wat reviews over dit model. Het beschikt over een dweiloptie, bediening via een app en zelfs via de slimme speaker Alexa. De prijs bedraagt €133,11 met coupon EUGBNLSI48. 

0601-5 (Foto: gbofficial)

Jaja, deze Xiaomi laptop is een mooi instapmodel. Het is een model met een Intel Core M3 processor voor extra lange accuduur. 4GB werkgeheugen en een 12.5 inch FullHD scherm is natuurlijk top. Je haalt een strakke laptop in huis met een volledig metalen behuizing. Zeer degelijk dus. Prijs? €498,01 maar liefst, coupon EUGBNLSI54 maakt dat mogelijk voor jullie.

Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Gewapende overval op pizzeria mislukt

Een pizzeria aan de Chasséstraat in Den Haag was vrijdagavond het doelwit van twee gewapende overvallers. Rond 21:15 liepen er twee mannen naar binnen, en gingen rechtstreeks op de kassa af. Een van de twee droeg een bivakmuts. Met behulp van geweld en een wapen probeerden ze geld van de eigenaar afhandig te maken.

Omdat de overvallers op een gegeven moment vermoedden dat de politie in aantocht was, vluchtten beide zonder buit weg. De politie zette na de melding meerdere agenten en de politiehelikopter in voor de zoektocht naar de verdachten. De eigenaar van het restaurant deed aangifte van de poging overval. 

De ene verdachte was een magere, negroïde man van ongeveer 1.80 M. lang met donkere ogen. Hij droeg een zwart bomberjack en een bivakmuts. De tweede verdachte was ook een magere, negroïde man van ongeveer 1.65 M. lang met kort stijl haar. Hij droeg een zwarte jas en een zwarte katoenen broek. Beide mannen spraken gebrekkig Nederlands.

Gewapende overval op pizzeria mislukt (Foto: stockfoto politie.nl)
Gewapende overval op pizzeria mislukt (Foto: stockfoto politie.nl)

De Ketele en De Pauw blijven aan de leiding staan in zesdaagse Rotterdam

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw staan ook na de tweede dag aan de leiding van de zesdaagse in Rotterdam. De Belgische baanwielrenners lieten vooral in de koppelkoers zien dat het sterkste koppel was.

De Ketele en De Pauw pakten vrijdag in de koppelkoers een extra ronde op de concurrentie. Het Belgische duo staat in het klassement aan de leiding met 84 punten en twee ronden voorsprong op de eerste achtervolgers, Niki Terpstra en Dylan van Baarle. Het Nederlands koppel heeft 58 punten.

Yoeri Havik en Wim Stroetinga staan op de derde plaats met 52 punten, maar hebben wel al een achterstand van drie ronden op De Ketele en De Pauw.

Stand na dag 2:

1. Kenny De Ketele/Moreno De Pauw – 84 punten
2. Niki Terpstra/Dylan van Baarle – 58 punten en 2 ronden
3. Yoeri Havik/Wim Stroetinga – 52 punten en 3 ronden
4. Marc Hester/Jesper Mørkøv – 44 punten en 3 ronden
5. Albert Torres/Sebastian Mora – 44 punten en 3 ronden

China verbiedt productie 533 automodellen, focus op elektrische auto's

China heeft de productie van maar liefst 533 automodellen verboden. Het gaat om auto's die te veel benzine verbruiken, want de leiding van het land wil dat men zich meer en meer gaat focussen op elektrische auto's.

Staatspersbureau Xinhua meldt dat onder meer auto's van Volkswagen en Daimler op de lijst staan, maar Volkswagen maakt zich geen zorgen. "Het gaat niet om modellen die op het moment in productie zijn", aldus een woordvoerder, terwijl een collega van Daimler hetzelfde vertelde tegenover de Frankfurter Allgemeine. Volgens de bedrijven heeft het dan ook geen effect op de verkoop in China.

Volgens Volkswagen is de nieuwe zet slechts een boodschap van de overheid over nieuwe eisen voor de auto's, waar alle huidige modellen al aan voldoen. De modellen die niet meer geproduceerd mogen worden, komen met name van Chinese fabrikanten als Chery en Dongfeng, die samenwerken met Peugeot en Citroën.

De Chinese overheid heeft de teugels wat betreft de uitstooteisen nog eens aangetrokken, om zo de strijd tegen luchtvervuiling aan te kunnen gaan. De regering moedigt bewoners aan om elektrische auto's te gebruiken: kopers van dergelijke auto's genieten bijvoorbeeld belastingvoordelen.

Nintendo Switch gaat Wii U voorbij in Japan

Nintendo Switch is in Japan in recordtempo voorbij de Wii U gegaan. Japanse gameblad Famitsu maakt bekend dat er vorige week 115.255 Switch-consoles werden verkocht, waardoor het totaal op 3.407.158 is gekomen. Wii U wist tot nu toe in vijf jaar alleen 3.301.555 te verkopen, waardoor de Switch zijn voorganger binnen een jaar al voorbij is gegaan.

Net als in de rest van de wereld is de nieuwe hardware van Nintendo razendpopulair in Japan. Nintendo kampt in haar thuisland met tekorten waardoor de spelcomputer al maanden niet aan te slepen is.

Disgaea 5 Complete is erg succesvol op Switch

Disgaea 5 Complete, de Switch-port van de PS4-game, is erg succesvol gebleken. Van de game zijn wereldwijd inmiddels tweehonderdduizend exemplaren verkocht. Opvallend hierbij is dat het vooral uit het westen komt, want de game werd tijdens de eerste week van de release in Japan alleen vijfduizend keer verkocht.

Naar aanleiding van dit succes heeft Nippon Ichi Software-president Sohei Niikawa aangekondigd dat er meer Switch-games zullen volgen. Waarschijnlijk horen we op 9 februari hier meer over, want dan houdt deze ontwikkelaar een persconferentie waarin ze hun plannen voor 2018 bekendmaken.

'Aubameyang in de zomer voor 72 miljoen euro naar China'

Pierre-Emerick Aubameyang verruilt in de zomer Borussia Dortmund voor Guangzhou Evergrande, meldt Sina Sports.

Beijing Guoan leek aanvankelijk de nieuwe club van de spits van Borussia Dortmund te worden, nadat zij een bedrag van zestig miljoen euro wilden betalen, maar Guangzhou heeft zich op het laatste moment gemeld met een bod van 72 miljoen euro.

Beide clubs doen nog geen medelingen over de transfer, maar Beijing Guoan laat via een woordvoerder weten dat Guangzhou hen heeft afgetroeft: "Het is onprofessioneel om op deze manier achter het doelwit van een andere club aan te gaan en de prijs zo achteloos en roekeloos op te drijven. Het Chinese voetbal en de nationale belangen worden doormee in gevaar gebracht."

Aubameyang zou naar verluidt al een telefoontje hebben gepleegd met trainer Roger Schmidt om hem te informeren dat hij de zevenvoudig kampioen van China verkiest boven Beijing Guoan en hij heeft daarbij zijn verontschuldigingen aangeboden.

De Minaur sneuvelt in Brisbane, Kyrgios houdt Dimitrov uit finale

Tennissers Nick Kyrgios en Ryan Harrison staan in de finale van het ATP-toernooi van Brisbane tegenover elkaar. De Amerikaan Harrison maakte een einde aan het toptoernooi van de zeer talentvolle Alex de Minaur. 

De 18-jarige De Minaur haalde voor het eerst in zijn leven de halve finales op ATP-niveau en bood de wat meer ervaren Harrison daarin prima partij. De Minaur won set één en kreeg in de tweede set in de tiebreak een kans om het af te maken, maar verzuimde. Harrison won de tiebreak en pakte daarna ook set drie: 4-6, 7-6 (5), 6-4.

Kyrgios speelde tegenover de Bulgaarse titelverdediger en nummer één van de plaatsingslijst Grigor Dimitrov. De Bulgaar won de eerste set, maar Kyrgios draaide de partij daarna prima om en boekte zijn plekje in de finale: 3-6, 6-1, 6-4.

15-jarige overvalt buschauffeur

Een 15-jarige jongen uit Utrecht is vrijdagavond aangehouden nadat hij even daarvoor op de Rio Brancodreef een buschauffeur had overvallen. Omstreeks 20.30 uur kreeg de politie een melding dat er een overval had plaatsgevonden op een lijnbus. De chauffeur was bedreigd met een steekvoorwerp, waarna de verdachte er met onbekende buit vandoor was gegaan. Bij de overval raakte niemand gewond. 

De politie zette meteen de wijk af. Daarnaast werd een Burgernetbericht met het signalement verspreid. Uiteindelijk zagen medewerkers van het busbedrijf op de Bostondreef/Detroitdreef iemand in de struiken zitten. Hij rende weg maar kon door hen worden aangehouden. De verdachte voldeed aan het opgegeven signalement.

De jongen is overgebracht naar het bureau en zijn moeder is in kennis gesteld. De politie is nog op zoek naar twee mensen die in de bus zaten: een licht getinte man van circa 55 jaar oud met een sjaal die iets heeft geroepen en de chauffeur heeft opgevangen, en een jonge vrouw/meisje van circa 22 jaar met lang donker haar een bril en een geruite rok. Hun wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. 

ISD-maatregel geŽist tegen 'De schrik van Laren'

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland heeft vrijdag geëist dat een 30-jarige man uit Hilversum gedwongen opgenomen moet worden in een Inrichting voor Stelselmatige Daders. De man stond terecht voor een aantal oplichtingen in Hilversum en Bussum en een diefstal van bierkratjes in Maartensdijk.

De man heeft de afgelopen jaren voor veel onrust gezorgd in het Gooi. In februari 2017 werd hij veroordeeld tot vier maanden celstraf en een forse werkstraf voor een aantal gevallen van intimidatie, overlast, insluiping en diefstal in vooral Laren. De man joeg de bewoners van Laren zoveel angst aan dat hij de bijnaam ‘de schrik van Laren’ kreeg.

Na zijn vrijlating ging hij in Hilversum wonen, waar hij zich weer schuldig maakte aan een groot aantal strafbare feiten. In de maanden september en oktober troggelde hij mensen geld af door bijvoorbeeld te vertellen dat zijn deur was dichtgewaaid en geld te vragen voor een treinkaartje om bij zijn ouders de reservesleutel op te halen. Hij beloofde dan steeds het geld terug te betalen maar deed dit niet. Zodoende kreeg hij de nieuwe bijnaam ‘de 20 euro man’. De officier van justitie vond op basis van de vele getuigenverklaringen de feiten bewezen en hield ook rekening met de andere gevallen van oplichting die in het dossier zaten.

De maatregel die de officier eiste houdt in dat een veroordeelde voor een periode van maximaal twee jaar in een inrichting wordt geplaatst. Doel hiervan is het patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen te doorbreken door een langdurig, intensief programma. Dit programma is gericht op de problematiek van de veroordeelde en op het verminderen van recidive. De maatregel is bedoeld voor stelselmatige daders, die veel antecedenten hebben en voor veel onveiligheid zorgen.

De rechtbank doet op 19 januari uitspraak. 

Sneijder na move naar Qatar: "Je hebt clubs niet meer voor het uitkiezen"

Wesley Sneijder vervolgt zijn loopbaan in Qatar bij Al-Gharafa en de middenvelder kan niet wachten om op het veld te staan voor zijn nieuwe club.

De 33-jarige middenvelder stapte afgelopen zomer transfervrij over van Galatasaray naar OGC Nice, maar in Frankrijk kwam hij niet verder dan acht wedstrijden. "Het leven in Zuid-Frankrijk was geweldig, maar helaas is het voetballend niet geworden wat ik ervan had verwacht", vertelt Sneijder in gesprek met De Telegraaf.

De Nederlands recordinternational stelt dat hij fysiek in orde is. "Ik wil weer voetballen, krijg bij Al-Gharaffa die kans en verheug me daarop. Ik voel me fit en kan niet wachten om aan de slag te gaan." Het geld speelde, niet geheel verrassend, een rol in zijn keuze voor Al-Gharafa. "Ik zou liegen als ik zei dat ik daar niet naar heb gekeken. En met het salaris is niks mis. Maar als je 33 bent, heb je de clubs niet meer voor het uitkiezen."

"Ik ben een liefhebber. En bij Al-Gharafa is de kans groot dat ik weer veel ga spelen. De gesprekken met de club gaven me een goed gevoel en ik denk iets te kunnen toevoegen." Sneijder, die tot dusver 133 interlands speelde, beseft dat deze stap gevolgen kan hebben voor zijn interlandcarrière. "Ik bedank niet voor Oranje en zal er staan als de bondscoach me nodig denkt te hebben. Maar ik ben realist en besef dat dit mijn kansen niet vergroot."

Vliegtuigbotsing op vliegveld Toronto

Op vliegveld Pearson in Toronto heeft zich vrijdagavond een botsing tussen twee vliegtuigen voorgedaan. Een net gelandde Boeing 737 van WestJet stond stil, wachtend op een vrije gate, toen een vliegtuig van Sunwing er al taxiënd tegenaan botste.

De 168 mensen in het WestJet-toestel moesten het vliegveld via de glijbanen verlaten. Voor de passagiers was te hopen dat ze toch nog even hun jas gepakt hadden voor de evacuatie, want met -21 graden was het aan de frisse kant in het Canadese Toronto.

Het Sunwing-toestel was verlaten, want het personeel van de luchthaven bestuurde het. Bij de staart moest een brandje geblust worden, maar uiteindelijk kwamen alle betrokkenen met de schrik vrij.

Steun voor basisscholen om werkdruk tegen te gaan

Ongeveer vijftig basisscholen kunnen vanaf 15 januari alvast een eerste financieel steuntje in de rug krijgen om een begin te maken met de verlaging van de werkdruk. Het ministerie van Onderwijs stelt per bestuur 8000 euro beschikbaar om maatregelen op school te kunnen nemen. Uit een eerdere pilot is gebleken dat sommige scholen met een klein bedrag al een flinke stap kunnen maken bij het bestrijden van werkdruk.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord structureel 430 miljoen euro uitgetrokken om de werkdruk in het primair onderwijs tegen te gaan. Over de besteding van dat geld wordt met scholen en leraren overlegd. Uitgangspunt is dat leraren echt verschil in de klas gaan merken.

Zelf bepalen
Ondertussen kunnen scholen nu al aanspraak maken op financiële ondersteuning als ze aan de slag gaan met het aanpakken van de werkdruk. Scholen mogen zelf bepalen waar ze het bedrag voor willen inzetten. "Scholen weten zelf het beste wat ze nodig hebben om de werkdruk tegen te gaan", stelt minister Arie Slob (Onderwijs).

Een school kan bijvoorbeeld een begeleider inhuren die helpt om te ontdekken welke taken anders georganiseerd kunnen worden. Maar er kan ook worden gekozen voor het inkopen van software of voor het inplannen van een vergadertraining. Het project begint klein, om te zien welke initiatieven goed werken op scholen. Later wordt bekeken hoe andere scholen van deze kennis kunnen profiteren.

Leraren betrekken
Voorwaarde voor de subsidie is dat de leraren van de school betrokken zijn bij de plannen. "Om werkdruk tegen te gaan, is het belangrijk om op school met elkaar te praten over wat er anders en minder kan. Het ministerie probeert dat zoveel mogelijk te ondersteunen", zegt Slob.

Eerder bracht het ministerie samen met de inspectie al een brochure uit over regeldruk. Daarin staat wat leraren wel en niet moeten doen aan administratie en verantwoording. Die brochure is inmiddels al meer dan 6.800 keer gedownload. Ook hebben alle basisscholen een papieren versie ontvangen.

Oorzaken
De regeling volgt op Operatie Regels Ruimen, waarbij zes scholen door een team van experts werden geholpen bij de aanpak van werkdruk. Daaruit bleek eens te meer dat werkdruk op elke school een andere oorzaak heeft. "We hebben dan ook niet dé oplossing tegen werkdruk, maar met een reeks maatregelen moeten we samen met de scholen een slag kunnen maken", aldus minister Slob.

Leerlinge mag van rechter niet mee op ski-reis

Een leerlinge van het Romboutscollege in Sittard mag van de rechter niet mee op de ski-reis die de school heeft georganiseerd. De reden is dat de leerlinge meerdere afspraken met voeten getreden heeft en volgens het college 'niet corrigeerbaar is'. "Op deze ski-reis is oncorrigeerbaar gedrag ontoelaatbaar. Dit zou een gevaar kunnen opleveren voor haar of de andere deelnemers aan de reis. Deze verantwoordelijkheid wenst het Romboutscollege niet te dragen.”

Tijdens het kort geding, dat op 2 januari diende, eiste de leerlinge dat zij alsnog mee mocht op de skireis die op 4 januari begon en tot 9 januari duurt. De leerlinge die volgens het vonnis een vorm van autisme heeft en sociaal onhandig is vanwege pddnos/assproblematiek, heeft echter nogal wat moeite om zich aan de afspraken te houden, zo blijkt.

Na een schorsing die van december 2016 tot mei 2017 duurde, heeft zich in de loop van het schooljaar 2017 - 2018 een reeks van incidenten voorgedaan, waaronder spijbelen, lesverwijderingen, roken waar dat niet is toegestaan en het niet maken van strafwerk. Ook nadat de opstandige dame op 25 september 2017 door het Romboutscollege expliciet gewaarschuwd werd dat indien zij in haar gedrag zou volharden zij niet mee zou mogen op de reis, hebben zich dergelijke incidenten meermaals voorgedaan.

Helaas voor de dame in kwestie: de rechter stelde de school in het gelijk. In plaats van mee op ski-reis te mogen, mag ze nu de proceskosten en de griffiekosten uit eigen zak betalen. 

Al 18 doden door extreme kou VS

In de VS zijn inmiddels 18 mensen overleden aan de gevolgen van de extreme kou waardoor het land geteisterd wordt. Vooral in het noordoosten is de kou extreem. Op sommige plaatsen werden temperaturen van -30 graden celsius gemeten.

Door de stormachtige wind en de vele sneeuw voelt het nog veel kouder aan. "Het is gevaarlijk buiten, blijf thuis!", meldt de Amerikaanse weerdienst National Weather Service via Twitter. Meteorologen verwachten dat de kou zeker nog een aantal dagen aanhoudt. 

Times Square in New York bood vrijdag een ongewone aanblik. Op het plein, dat doorgaans vol staat met toeristen, was het nagenoeg uitgestorven. Ook de toeristische attracties in de hoofdstad Washington waren zo goed als verlaten. Ook het grootste deel van scholen in het oosten van de VS waren vrijdag voor de tweede dag achtereen gesloten.

De kou spreidt zich uit tot in Florida in het zuiden van het land. Door de extreme kou zijn al 200 doodgevroren zeeschildpadden uit de wateren gehaald en meer dan 100 gered. Ook vallen de leguanen daar vanwege de kou inmiddels letterlijk uit de bomen. In Texas vonden drie daklozen de dood door de extreme kou.

De Niagara watervallen inmiddels, net als voorgaande jaren overigens, grotendeels bevroren. 

Dodental door extreme kou VS loopt verder op
Dodental door extreme kou VS loopt verder op (Foto: ANP)

Man overleden na botsing met goederentrein

Een 22-jarige man uit Den Helder is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.15 uur overleden na een ongeluk ter hoogte van de Doggersvaart in Den Helder.

De fietser kwam op een spoorwegovergang in botsing met een goederentrein. Grootschalig uitrukken van de brandweer, ambulance en traumaheli kon helaas niet voorkomen dat de man overleed. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de aanrijding.

'Michael Wolff is een loser'

Volgens Donald Trump uiteraard. Zoals we gewend zijn neemt de POTUS geen blad voor de mond op Twitter. Volgens de President heeft Wolff de verhalen in zijn 'saaie' boek volledig verzonnen om zijn boek te kunnen verkopen. 

Verder zou Michael Steve Bannon gebruikt hebben die gehuild en gesmeekt zou hebben om zijn baan toen hij ontslagen werd. Hij besluit zijn tweet met de opmerking dat Bannon inmiddels als een hond door bijna iedereen gedumpt is. De opmerking 'too bad' daarachter lijkt enigzins sarcastisch te zijn. 

Trump vraagt 27 miljard voor grenzen en muur

De Amerikaanse president Donald Trump gaat het congres om 33 miljard dollar (27,4 miljard euro) verspreid over 10 jaar vragen om de "Amerikaanse grenzen te beschermen." 18 miljard dollar (14,9 miljard euro) daarvan wil hij besteden aan de bouw van de muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens, meldt CNN.

De president sprak vrijdag met de belangrijkste Republikeinse volksvertegenwoordigers om het beleid voor het komende jaar uit te stippelen. De bouw van de meer dan 3200 kilometer lange muur om de volgens Trump "ongewenste immigratie uit Mexico tegen te gaan" was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van de president.

Het is onduidelijk of er binnen de Republikeinse partij genoeg draagvlak is voor het plan. De Democratische minderheid in het congres is unaniem tegen de bouw. Vorige week werd bekend dat Trump afgelopen jaar een kwart minder Mexicanen heeft uitgezet dan zijn voorganger Barack Obama. Die cijfers zijn opmerkelijk gezien Trumps felle standpunten tegen immigratie.

Trump vraagt 27 miljard voor grenzen en muur
Trump vraagt 27 miljard voor grenzen en muur (Foto: ANP)

Vrouw post verkrachting op Snapchat, dader (78) vijf jaar de cel in

Een 78-jarige man uit de Amerikaanse staat Ohio mag vijf jaar lang de binnenkant van een gevangeniscel uit het hoofd gaan leren. Viespeuk James Allen werd veroordeeld wegens het verkrachten van een jonge vrouw.

Helaas voor Allen was de vrouw zich bewust van de kracht van social media: ze wist het voorval te filmen en gooide het op Snapchat, waar een vriendin het zag om vervolgens de politie te contacteren. Allen werd niet lang daarna gearresteerd.

Volgens de aanklager is op de video duidelijk een verkrachting te zien. Allen zelf vertelde de rechter dat hij die avond flink gedronken had en niet wist wat er was gebeurd, tot zijn advocaat hem de video liet zien. 

De man bekende schuld en hem hing elf jaar cel boven het hoofd, maar zijn verdediging probeerde het nog bij het minimum van drie jaar te houden. Tevergeefs want de rechter plakte daar twee jaar bij.

Vijf afgehakte hoofden gevonden op dak auto

Vijf afgehakte hoofden van mannen zijn op een dak van een overheidsvoertuig gevonden in het plaatsje Tlacotalpan in de Mexicaanse provincie Veracruz. Volgens lokale autoriteiten zit een Mexicaans drugskartel achter de moorden.

Bij de hoofden werd een geschreven boodschap gevonden waarop de initialen van de bende zijn geschreven. Het is nog niet bekend wie de slachtoffers zijn.

Gewelddadige incidenten zoals deze zijn niet ongebruikelijk in Mexico waar al meer dan 10 jaar een bloedige drugsoorlog woedt. In 2017 vielen in het land een recordaantal doden in geweldsincidenten die drugsgerelateerd waren.

Alleen al in de eerste zes maanden van 2017 waren er in heel Mexico meer dan 12.000 dodelijke incidenten. De provincie Veracruz spande hierbij de kroon. Hier steeg het aantal slachtoffers in een jaar met 35 procent.

Vijf afgehakte hoofden gevonden op dak auto
Vijf afgehakte hoofden gevonden op dak auto (Foto: ANP)

NBA: Warriors kloppen Rockets in topper

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie hebben de Golden State Warriors een belangrijke zege geboekt. De koploper in de Western Conference won met 124-114 van de Houston Rockets, de nummers twee in het westen.

Zowel de Rockets als de Warriors moesten het zonder een belangrijke speler doen. Kevin Durant speelde bij de bezoekers niet mee, James Harden moest het duel namens de Rockets laten schieten. Golden State leek er het minst last van te hebben: Stephen Curry en Klay Thompson tekenden voor 29 en 28 punten, Draymond Green hielp zijn ploeg met een triple double ook stevig op weg (17 punten, 14 rebounds, 10 assists).

Eric Gordon en Gerald Green deden het bij de Rockets prima met 30 en 29 punten, maar vooral defensief was men niet sterk genoeg om de koplopers het hoofd te bieden.

Uitslagen NBA donderdag
Houston Rockets - Golden State Warriors 114-124
Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 117-127

Toch nog succes voor Haase in India

Voor tennisser Robin Haase is er toch nog wel wat succes te vieren op het ATP-toernooi van Pune. In India werd de Nederlander in de kwartfinales ondanks vele kansen uitgeschakeld door Benoit Paire, maar in het dubbelspel schopte de Hagenaar het tot de finale.

Samen met Matwé Middelkoop rekende Haase vrijdag af met Roman Jebavy en Jiri Vesely uit Tsjechië. De twee waren zelfs min of meer kansloos tegen het als tweede geplaatste Nederlandse duo, dat vooral in set één een stuk beter was: 6-2, 6-4.

In de finale staan de Nederlanders tegenover Pierre-Hugues Herbert en Gilles Simon uit Frankrijk. Voor Haase en Middelkoop is het de eerste keer dat ze samen in een ATP-finale staan.

Simon en Anderson in ATP-finale India

Tennissers Gilles Simon en Kevin Anderson staan in de finale van het ATP-toernooi van het Indiase Pune. Simon leek aanvankelijk kansloos tegen de Kroaat Marin Cilic, maar de Fransman wist het tij te keren tegen de mondiale nummer zes: 1-6, 6-3, 6-2.

Anderson nam het op tegen Benoit Paire, die Robin Haase eerder uit het toernooi sloeg. Het ging in de eerste twee sets gelijk op en twee keer was een tiebreak nodig, maar de Zuid-Afrikaan was in set drie duidelijk de betere: 6-7 (6), 7-6 (2), 6-1.

Voor Anderson wordt het al zijn veertiende finale, waarin hij voor de vierde keer een titel kan pakken. Simon heeft een wat betere historie met finales: van de achttien won hij er twaalf.

Zieke Thiem laat halve finales Doha schieten

Tennisser Dominic Thiem heeft de halve finales van het ATP-toernooi van Doha aan zich voorbij laten gaan. De Oostenrijkse nummer vijf van de wereld meldde zich met hoge koorts af. "Op dit moment kan ik niet spelen", liet Thiem weten.

Thiem zou het opnemen tegen Gaël Monfils, die nu dus automatisch in de finale staat. De Fransman speelt daarin tegen de jonge Rus Andrey Rublev, die afrekende met Guido Pella. De Argentijn kon lang mee, maar dolf in de beslissende tiebreak het onderspit: 6-2, 4-6, 7-6 (2).

SkiŽnde snowboardster Ledecky wint weer in World Cup

De Tsjechische alpineskiester en snowboardster Ester Ledecka heeft wederom bewezen een echt multitalent te zijn.

De nog altijd maar 22-jarige Tsjechische is met twee wereldtitels, drie World Cup-klassementen en flink wat individuele zeges al geruime tijd een ware kracht in het parallelsnowboarden. Sinds begin 2016 doet ze ook in het alpineskiën mee in de World Cup, met dit seizoen onder meer al een zevende plek op de afdaling in Lake Louise als resultaat.

Vrijdag was Ledecka in het Oostenrijkse Lackenhof, waar de snowboardtop zich mocht melden voor de parallelreuzenslalom. Ledecka was daar in de kwalificaties al dominant en in de knock-outfase liet ze niks heel van de concurrentie. In de finale ging de Oostenrijkse Julia Dujmovits ook nog eens onderuit en dus was de derde opeenvolgende zege een feit voor Ledecka. 

De Nederlandse Michelle Dekker haalde het niet: in de kwalificaties stond ze er na één run goed voor, maar in de tweede run vergooide ze haar plek in de knock-outfase. Bij de mannen won de Zwitser Nevin Galmarini, die in de finale te sterk was voor Rok Marguc uit Slovenië. 

Skeletonner Yun slaat weer toe, zeldzame misser Dukurs

Skeletonner Yun Sung-bin heeft wederom laten zien dat hij de grote favoriet is voor olympisch goud in eigen land. De Zuid-Koreaan was ook tijdens de World Cup-wedstrijd in Altenberg een klasse apart.

In de eerste run was Yun al de beste, maar het verschil was nog klein naar de Rus Alexander Tretiakov, die zijn olympische gouden medaille van Sochi 2014 onlangs in moest leveren wegens het staatsdopingschandaal. De Russische 'startraket' moest het in run twee echter ook op de start (nipt) afleggen tegen Yun, die zijn voorsprong uit kon breiden naar 0,39 seconden.

De derde plek was er op 0,76 seconden voor de Duitser Christopher Grotheer, een zeldzaam podium voor hem. De Let Martins Dukurs, voor de opkomst van Yun jarenlang bijna onverslaanbaar, kende vooral een zeer slordige eerste run en eindigde uiteindelijk op de vijfde plek. Dukurs eindigt doorgaans in de top-2, de keren dat hij het podium niet haalde zijn de afgelopen jaren op één hand te tellen.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.