FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 januari 2018

'Justitie moet maker Trump-dossier onderzoeken'

Twee Amerikaanse senatoren willen dat justitie een onderzoek opent naar Christopher Steele, de samensteller van een dossier over de mogelijke contacten van president Donald Trump met Russen voor de verkiezingen van 2016. De twee Republikeinen suggereren in de brief aan het ministerie van Justitie dat Steele wellicht over de zaak heeft gelogen tegen de recherchedienst FBI.

De brief is verstuurd door de Republikein Charles 'Chuck' Grassley, voorzitter van de Senaatscommissie voor juridische zaken, en zijn partijgenoot Lindsey Graham, aldus The Washington Post.

Steele werkte jarenlang voor de Britse inlichtingendienst MI6. Hij liet zich door politieke tegenstanders van Trump inhuren om belastende informatie te vinden over hun rivaal. Steele hoorde daarbij onder meer informanten in Rusland uit. In het dossier dat Steele samenstelde, rept hij over jarenlange inspanningen van Rusland om Trump te beïnvloeden, onder meer via aantrekkelijke zakendeals.

Onderzoek naar maker Trump-dossier bepleit
'Justitie moet maker Trump-dossier onderzoeken' (Foto: ANP)

Meer festivals weren rapper Boef

Rapper Boef is niet welkom op de festivals Dauwpop (Hellendoorn, 26 mei) en ParkCity Live (Heerlen, 30 juni en 1 juli). Zijn recente uitspraken over 'kechs' (straattaal voor hoeren) zijn "onze grens voorbij", aldus de organisatoren van Dauwpop vrijdag.

De omstreden rapper wordt sinds zijn uitspraken op meer festivals in binnen- en buitenland geweerd. De onderhandelingen over een optreden in Heerlen waren volgens een woordvoerder van ParkCity Live in een vergevorderd stadium, maar zijn nu afgebroken. De woordvoerder benadrukt dat het om een familiefestival gaat, waarbij respect voor elkaar belangrijk is. Per dag komen er tot 13.000 bezoekers.

Dauwpop benadrukt dat rappers niet "bekend staan om verfijnd taalgebruik", maar dat de opmerkingen van Boef beledigend zijn en niet bij het festival passen.

Onder meer Paaspop in Schijndel en festival Muze Misse in Oss lieten al weten dat Boef niet meer welkom is. Ook verscheidene optredens in het buitenland van Boef gaan niet door, want GOfun Partyvakanties, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, heeft de samenwerking met de rapper opgezegd.

Meer festivals weren rapper Boef
Meer festivals weren rapper Boef (Foto: BuzzE)

'Vertrouwen in woningmarkt iets omlaag'

Het vertrouwen in de woningmarkt is in december iets gedaald. Dit komt vooral door de verslechterde betaalbaarheid van woningen en het beperkte huizenaanbod. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

De Eigen Huis Marktindicator, die het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt meet, zakte vorige maand met één punt naar 111. Een steeds grotere groep Nederlanders vindt het volgens VEH nu even geen gunstige tijd voor een verhuizing. Het gaat inmiddels om circa een derde van de ondervraagden.

"Het begint aan alle kanten te knellen", zegt directeur belangenbehartiging Rob Mulder van de organisatie. "De financiële regels voor huizenkopers zijn aangescherpt en de huizenprijzen zijn gestegen als gevolg van het schaarse woningaanbod waar op veel plaatsen sprake van is. De nieuwbouw houdt de groeiende vraag naar woningen niet bij en ook in bestaande sector droogt het aanbod op veel plaatsen op."

'Vertrouwen in woningmarkt iets omlaag'
'Vertrouwen in woningmarkt iets omlaag' (Foto: ANP)

'KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri'

Volgens het NRC wisten zowel de KNVB als Ajax van een hartafwijking bij voetballer Abdelhak Nouri. De jonge voetballer werd afgelopen zomer in Oostenrijk tijdens een oefenwedstrijd met Werder Bremen getroffen door een hartstilstand. Hij liep daarbij ernstige hersenschade op en ligt in een in principe onomkeerbare coma.

Het NRC meldt dat bij een echo in april 2014 door de KNVB een hartafwijking werd geconstateerd. Men oordeelde dat er weinig reden tot zorg was en deelde de informatie met Nouri's club, Ajax. Naar verluidt heeft zich inmiddels een flinke juridische strijd ontwikkeld tussen Nouri's familie en Ajax. De club wil geen volledige openheid van zaken geven over wat Nouri precies is overkomen en dus is de familie in boot gestapt met een letseladvocaat - net als Ajax.

Het zou met name gaan om de medische begeleiding rond het dramatische voorval. Zo wil Ajax niet ingaan op 28 gedetailleerde vragen van de familie, onder meer over het moment waarop men begon met hartmassage. NRC zegt dat het handelen van clubarts Don de Winter niet in lijn was met de richtlijnen van wereldvoetbalbond FIFA.

Volgens het KNVB worden zaken als een gevonden hartafwijking altijd aan de voetballer en de ouders gemeld, maar de familie van Nouri lijkt ervan overtuigd te zijn dat de jonge middenvelder hier niks van wist. "Dat in 2014 een hartafwijking is geconstateerd is voor de familie een enorme schok", aldus advocaat en familiewoordvoerder Khalid Kasem. 

"Als ze dit eerder hadden geweten, zou men aangedrongen hebben op dieper vervolgonderzoek en terugkerende tests. Dat is, helaas, niet gebeurd. Van verschillende medici heeft de familie, buiten de officiële kanalen om, te horen gekregen dat de zorg op het veld mogelijk niet correct is geweest", beweert Kasem tegenover het NRC.

Het uitgebreide verslag van de krant is hier te lezen.

'KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri' (Pro Shots / Nordphoto)
'KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri' (Pro Shots / Nordphoto)

Nederland in V-raad: Iran moet demo's toestaan

Nederland zal in de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Iran benadrukken dat dit land fundamentele vrijheden moet waarborgen. Dat heeft minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken laten weten.

"Nederland zal opnieuw benadrukken dat Iran fundamentele vrijheden moet waarborgen en ruimte moet bieden aan vreedzame demonstraties, zonder geweld. Ik verwacht dat Iran zijn woord daarover nakomt. De situatie heeft onze aandacht", aldus Zijlstra.

De zitting was eerder deze week aangevraagd door de Verenigde Staten vanwege de betogingen en het geweld in Iran. Nederland zit sinds deze week in de Veiligheidsraad, het belangrijkste orgaan van de VN op het gebied van vrede en veiligheid.

De Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn permanente leden met vetorecht, de overige tien leden rouleren. In maart is Nederland een maand voorzitter van de Veiligheidsraad.

Nederland in V-raad: Iran moet demo's toestaan
Nederland in V-raad: Iran moet demo's toestaan (Foto: ANP)

Recordaankoop Van Dijk beslist Merseyside Derby in FA Cup

Virgil van Dijk heeft tijdens zijn eerste wedstrijd in het shirt van Liverpool voor de beslissing gezorgd in de altijd beladen Merseyside Derby. De recordaankoop van The Reds kopte vrijdagavond tegen aartsrivaal Everton raak in de slotfase: 2-1. Liverpool gaat door de winst een ronde verder in het FA Cup-toernooi.

Het duel ging weliswaar niet om drie punten in de Premier League, maar dat betekende niet dat het duel minder beladen was. Beide ploegen lieten zien te willen winnen en er was veel strijd op het veld. Liverpool nam het initiatief en het was wachten op de eerste treffer van de thuisploeg. Die kwam er na iets meer dan een halfuur spelen, toen James Milner vanaf elf meter aan mocht leggen. Mason Holgate beging een overtreding, waardoor Liverpool een penalty kreeg. Milner schoot vervolgens succesvol de 1-0 op het scorebord.

Beide ploegen gingen bij een stand van 1-0 rusten en tijdens de tweede helft bleef Liverpool de betere partij. Everton kreeg via Calvert-Lewin een goede mogelijkheid, maar verder was het voornamelijk Liverpool dat de lakens uitdeelde. Liverpool kreeg een paar goede mogelijkheden, maar zag Everton op gelijke hoogte komen door een treffer van Gylfi Sigurdsson. De IJslander was het eindstation na een vlijmscherpe counter van de bezoekers.

Het duel leek na negentig minuten in een 1-1 gelijkspel te eindigen, maar Virgil van Dijk scoorde vijf minuten voor tijd de winnende treffer. De duurste verdediger aller tijden scoorde met zijn hoofd vanuit een corner en zorgde hiermee voor de 2-1 en voor een onvergetelijk debuut. Hierdoor bekert Liverpool verder in de FA Cup.

Illegale immigratie naar Spanje verdubbeld

Circa 22.900 illegale migranten bereikten in 2017 Spanje, ruim een verdubbeling in vergelijking met 2016. In de hele Europese Unie kwamen vorig jaar 204.300 illegalen binnen. Dat waren er 60 procent minder dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex. Circa 40 procent van de migranten die illegaal in Spanje arriveerde was Marokkaan of Algerijn. Door de onrust in het Rifgebied in het noorden van Marokko was er afgelopen halfjaar minder toezicht op boten met illegalen die de oversteek naar Spanje maakten.

In Italië kwamen naar schatting 119.000 illegale migranten binnen. Dat waren er ruim 60.000 minder dan in 2016. Minister Marco Minniti (Binnenlandse Zaken) legde eerder een verband tussen de de komst van minder migranten en het akkoord dat zijn regering met de Libiërs heeft gesloten. De internationaal erkende regering in Tripoli kreeg steun toegezegd in ruil voor hulp bij het aanpakken van de mensensmokkel.

Illegale immigratie naar Spanje verdubbeld
Illegale immigratie naar Spanje verdubbeld (Foto: ANP)

Arrestaties bij Iraanse ambassade in Den Haag

De politie in Den Haag heeft vrijdagmiddag acht personen aangehouden tijdens een demonstratie bij de Iraanse ambassade tegen de regering in Teheran.

De arrestanten klommen over het hek van het gebouw. Op het terrein van de ambassade stichtten ze brand. De betogers worden onder meer verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting, opruiing en verstoring van de openbare orde, zei een woordvoerster van de politie. De mensen zitten nog vast en moeten nog worden verhoord.

Bij de ambassade is de afgelopen dagen al eerder gedemonstreerd door tientallen Iraniërs. Ze willen zich solidair verklaren met de demonstraties in Iran.

Arrestaties bij Iraanse ambassade in Den Haag
Arrestaties bij Iraanse ambassade in Den Haag (Foto: ANP)

Van de Beek verlengt contract bij Ajax

Donny van de Beek mag zich langer Ajacied noemen. De middenvelder heeft in Amsterdam een nieuwe verbintenis getekend.

Het contract van Van de Beek liep tot de zomer van 2020, maar heeft zijn handtekening gezet onder een nieuwe verbintenis die hem tot de zomer van 2022 aan de club bindt. Hierdoor ligt hij nog vierenhalf jaar onder contract bij Ajax.

Eerder werd er al gemeld dat Ajax en Van de Beek in gesprek zouden zijn over een nieuw contract en vrijdag heeft Ajax bekend gemaakt dat het talent definitief langer aan de club verbonden blijft.

Van de Beek maakte op 26 november 2015 zijn debuut in het eerste elftal van Ajax en vervolgens mocht hij regelmatig invallen in de hoofdmacht. Dit seizoen beschikt hij als vervanger van de vertrokken Davy Klaassen over een vaste basisplaats. Ook maakte hij dit seizoen zijn debuut als international van Oranje.

24-uursstaking cabinepersoneel KLM

Maandag 8 januari legt het KLM-cabinepersoneel vanaf 00.01 uur het werk voor 24 uur neer. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat zij dit doen. Birte Nelen van FNV Luchtvaart: "Dit is een volgende stap in het nu 14 maanden durende conflict over het schrappen van één steward(ess) op 40% van de intercontinentale vluchten. De door KLM eenzijdig opgelegde -1 CA maatregel verhoogt de werkdruk en de service op deze vluchten is niet meer KLM-waardig." Als gevolg van de staking zullen er maandag minder KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol.

Ruud van Alphen, steward bij KLM: "De bezuiniging van één collega aan boord maakt dat wij niet meer de kwaliteit kunnen leveren die passagiers van ons verwachten. We moeten nu hetzelfde werk met een collega minder doen en daar hebben wij én de passagiers last van." Daarnaast neemt door de toenemende werkdruk de alertheid af en daarmee nemen veiligheidsrisico’s toe, zo blijkt uit tal van wetenschappelijke onderzoeken.

Grote actiebereidheid
Er is een grote actiebereidheid onder de FNV-leden bij KLM, waaronder veel pursers en senior pursers. Ook een deel van de leden van vakbond VNC en niet-vakbondsleden zullen naar verwachting het werk neerleggen. Nelen: "Na veertien maanden tijdrekken zijn veel leden van het corps ontstemd over de starre houding van KLM. We hebben als cabinebonden veel overlegd met KLM, organiseerden in 2016 al werkonderbrekingen en voeren sinds oktober 2017 actie door overwerk niet toe te staan. KLM beweegt niet, dus we kunnen als FNV Cabine niet anders dan dit zware middel inzetten."

De staking is begin december 2017 al aangezegd om KLM in de gelegenheid te stellen alle benodigde veiligheidsmaatregelen te treffen. Zodoende kon KLM ook alle passagiers en andere luchtvaartmaatschappijen tijdig informeren.

FBI neemt Clinton-stichting onder de loep

De Amerikaanse recherchedienst FBI onderzoekt al maanden in stilte of de liefdadigheidsstichting Clinton Foundation zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en vriendjespolitiek. De FBI probeert te achterhalen of geldschieters in ruil voor giften aan de stichting politieke gunsten hebben gekregen.

The Washington Post en The New York Times melden dat het onderzoek is toegespitst op de periode 2009-2013. Hillary Clinton was toen minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de woordvoerder van Hillary Clinton wordt het onderzoek uitgevoerd om de aandacht af te leiden van het onderzoek van voormalig FBI-directeur Mueller naar mogelijke contacten tussen leden van het campagneteam van Donald Trump en de Russen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Clintons Republikeinse tegenstrever Trump zei in de verkiezingscampagne dat belangrijke donoren via de Clinton Foundation voorrang kregen bij Clintons ministerie.

FBI neemt Clinton-stichting onder de loep
FBI neemt Clinton-stichting onder de loep (Foto: ANP)

Duitsland wapent zich tegen hoogwater

Keulen, Düsseldorf en andere Duitse steden nemen maatregelen tegen overstromingen, omdat het waterpeil in de Rijn door de vele regen en de dooi snel stijgt. Meteorologen voorspellen voor zondag een waterpeil van 8.30 tot 8.80 meter bij Keulen.

,,Als dat peil inderdaad wordt bereikt, moeten we de scheepvaart op de Rijn bij Keulen tijdelijk stilleggen', zei een woordvoerder van de Keulse dienst waterbeheer vrijdag tegen het tijdschrift Focus. Bij een waterpeil van 8.30 meter wordt bij Keulen de scheepvaart stilgelegd. Vrijdag was het peil 7.40 meter.

In de Keulse wijk Porz-Zündorf is vrijdag een wal gemaakt om de bewoners te beschermen tegen het water. In Düsseldorf is in de oude haven een wal opgeworpen om te voorkomen dat water van de Rijn de oude binnenstad binnenstroomt. In Bonn zijn de dijken onderworpen aan een grondige inspectie.

Duitsland wapent zich tegen hoogwater
Duitsland wapent zich tegen hoogwater (Foto: ANP)

De Rooy opnieuw snelste bij trucks in Africa Eco Race

Gerard de Rooy was in de derde etappe van de Africa Eco Race opnieuw het snelste bij de trucks. Overall was de Brabander vijfde. Jan van de Laar was met zijn DAF truck tweede achter De Rooy.

Africa Eco Race 2018 Stage 3 (Bron: Youtube)

De derde etappe van Agdal naar Assa met een special stage van 400 km werd door Mathieu Serradori gewonnen in een tijd van 3 uur, 48 minuten en 12 seconden. De Fransman was daarmee 22 seconden sneller dan Vladimir Vasilyev. De Rus blijft wel aan de leiding in het algemeen klassement.

De Rooy kwam met een achterstand van 48 minuten op Serradori over de finish. Omdat het Brabantse Iveco-team eerste hulp had verleend aan Lydia Truglio Beaumont kreeg het team 25 minuten terug van de organisatie. De Franse motorrijdster was hard gevallen en is inmiddels zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis in Frankrijk.

Van de overige Nederlanders bij de trucks was Johan Elfrink 23e, Adwin Hoondert 25e en Aad van Velsen 28e. Vanwege de schade na de crash in de tweede etappe is de truck van Wuf van Ginkel achterop een trailer naar de finishplaats vervoerd. Het team zal sowieso ook etappe vier overslaan. Als men er in slaagt om de truck te repareren dan mag het team starten in etappe vijf. Bij de auto's was Gerard van Lieshout met zijn Toyota Land Cruiser 35e.

Bij de motoren won de jonge Portugees Luis Miquel Anjos Oliveria voor Paolo Ceci en Pal Anders Ullevalseter. In het algemeen klassement gaat Ceci aan de leiding.

FOK! Wat een weer: weekend kans op vorst

De temperatuur gaat dit weekend flink omlaag. De wind draait naar het noordoosten waardoor het zondag overdag 2-5 graden wordt en in de avond gaat het vanuit het noordoosten vriezen. Maandag wordt de zonnigste dag van de week. In de ochtend vriest het regionaal, maar door de droge lucht is het niet glad. Vanaf dinsdag is er meer bewolking en worden de nachten minder koud. Overdag is het 3 tot 7 graden en geleidelijk stijgt de kans op regen.

Grijs
Het weekend begint met een vrij grijze dag. In de ochtend is in de kustprovincies kans op een enkele lichte bui. In de middag maken vooral het zuiden en mogelijk ook het midden van het land kans op een beetje regen. Met 6-7 graden is het net iets warmer dan normaal. In de ochtend en de eerste uren van de middag staat er weinig wind. In de middag draait de wind naar het noordoosten en wordt matig in het binnenland en vrij krachtig in de kustgebieden. In de avond daalt de temperatuur in het noorden naar 2-4 graden en vriest het voor het gevoel een paar graden. In het zuiden is het 4-6 graden en ligt de gevoelstemperatuur boven nul.

In de nacht naar zondag valt soms een beetje regen. De temperatuur daalt tot dicht bij het vriespunt in het noordoosten en in het zuiden en zuidwesten is het een graad of 3.

Zondag begint de dag bewolkt en in het zuiden kan lokaal nog wat neerslag vallen. In het noorden is het droog en breekt in de loop van de ochtend de zon mogelijk door. Het is guur weer door de combinatie van een matige tot (vrij) krachtige noordoostenwind en temperaturen van 2 tot 5 graden. De gevoelstemperatuur ligt tussen 0 graden in het zuiden en -5 in het oosten van Groningen.

Droge vorst, dus niet glad
Zondagmiddag breekt in het noorden en midden geleidelijk de zon door. In het zuiden blijft het ’s middags vrij grijs en volgen pas in de avond opklaringen. In de avond houdt de koude noordoostenwind aan en het zal niet lang duren voordat het in het noordoosten gaat vriezen. Later op de avond en in de nacht breidt de vorst uit over de noordelijke helft van het land en de minima komen uit tussen 0 en -4 graden. In het midden van het land liggen de minima rond het vriespunt en in het zuiden blijft de temperatuur een graadje boven nul.

De vorst gaat gepaard met droge lucht. Hierdoor zijn de wegen droog en omdat er ook geen neerslag valt, zal op de meeste plaatsen geen gladheid ontstaan. Op een enkele brug kan een beetje rijp vormen. (Bron: Weeronline.nl) 

Nederland
 

Avondstond heeft rood in de mond .... (Archieffoto: DJMO)
Avondstond heeft rood in de mond .... (Archieffoto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wolff: ik sprak urenlang met Trump

De Amerikaanse journalist en schrijver Michael Wolff heeft naar eigen zeggen bij elkaar zeker drie uur met Trump gesproken. Dat was tijdens de verkiezingscampagne en tijdens zijn presidentschap. "Ik heb absoluut met de president gesproken, ik weet niet of hij zich realiseerde of het al dan niet om een vraaggesprek ging, maar het was hoe dan ook beslist niet 'off the record', zei Wolff vrijdag in het programma Today van zender NBC.

Trump twitterde dat hij nooit met Wolff voor diens boek een gesprek heeft gevoerd. Er was geen toestemming voor Wolff het Witte Huis binnen te komen en hem is meermaals de deur gewezen. Volgens Trump staat het vrijdag vervroegd in omloop gebrachte boek van Wolff 'Fire and Fury: Inside the Trump White House' (Vuur en razernij; in het Witte Huis van Trump) ,,vol met leugens, verkeerde interpretaties en niet bestaande bronnen".

Wolff: ik sprak urenlang met Trump
Wolff: ik sprak urenlang met Trump (Foto: ANP)

NHL-speler trekt stuk uit baard tegenstander bij gevecht

Het gaat er soms ruig aan toe bij ijshockey, in de HNL zie je wekelijks wel een vechtpartij voorbij komen. Zo ook tijdens de wedstrijd tussen de San Jose Sharks en de Maple Leafs in de afgelopen speelronde van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie. Nazem Kadri trok daarbij een flink stuk baard van het gezicht van Joe Thornton, een pijnlijke aangelegenheid.

Het blijkt maar weer dat ijshockey niet voor de kleinzerige is. Tijdens de vechtpartij grepen Kadri en Thornton elkaar maar de eerstgenoemde zocht houvast bij de baard van Jumbo Joe. Dat kon niet goed blijven gaan natuurlijk en uiteindelijk trok hij een stuk baard van het gezicht van Thornton.

De Sharks-speler kon na afloop wel lachen om het incident: "Het zag er naar uit dat Kadri jaloers was op mijn baard, niet?"


F-16's weer boven Irak en Oost-SyriŽ

De F-16's die deze week uit Nederland zijn vertrokken hebben vrijdag hun eerste operationele vlucht gemaakt boven Irak en Oost-Syrië. De toestellen zijn gestationeerd op een basis in Jordanië om vanaf daar missies te vliegen voor de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Minister Ank Bijleveld van Defensie en luchtmachtcommandant Dennis Luyt waren vrijdag in Jordanië bij het vertrek van de toestellen. Bijleveld zegt dat IS bijna is verslagen, maar dat Irak wel hulp nodig heeft om heroverd gebied te stabiliseren en de terugkeer van IS op die plekken te voorkomen.

Volgens luitenant-generaal Luyt wordt de inzet van de toestellen anders. Eerder ging het om geplande doelen zoals hoofdkwartieren van IS, opslagplaatsen en munitiedepots. Dit verschuift naar de ondersteuning van grondtroepen en het vergaren van informatie, aldus Luyt.

Nederlandse F-16's zijn voor het laatst in 2016 ingezet in de strijd tegen IS. Ze hebben deze week de Belgische F-16's in Jordanië afgelost. Belgische militairen zullen de Nederlandse eenheid beveiligen.

De verwachting is dat de toestellen minder actief zullen zijn dan destijds, omdat IS in het grootste deel van Irak en Syrië is teruggedrongen. Nederland heeft zes F-16's gestuurd, waaronder twee reservetoestellen.

Nederland doet sinds 2014 mee aan de strijd tegen IS. Niet alleen met vliegtuigen, maar ook door Iraakse en Koerdische militairen te trainen en te steunen.

Minister Bijleveld was sinds donderdag in Jordanië en bracht ook een bezoek aan premier Hani al-Mulki. Het ging onder meer over samenwerking tussen Nederland en Jordanië.

F-16's weer boven Irak en Oost-Syrië
F-16's weer boven Irak en Oost-Syrië (Foto: ANP)

1. FSV Mainz 05 verrast met Nigel de Jong

1. FSV Mainz 05 heeft een verrassende speler binnen weten te hengelen. Nigel de Jong gaat namelijk voor de Duitse ploeg spelen en tekende vrijdag een overeenkomst tot het einde van het seizoen.

Voetbal International kwam eerder vandaag al met het bericht, dat De Jong mogelijk naar 1. FSV Mainz 05 zou komen. Eerder werd het contract tussen de middenvelder en de Turkse club Galatasaray ontbonden.

De Jong is geen onbekende in Duitsland, aangezien hij in het verleden ook al voor Hamburger SV uitkwam. In de periode tussen 2006 en 2009 speelde hij 66 competitiewedstrijden.

1. FSV Mainz 05 staat op dit moment op de vijftiende plaats in de Bundesliga en heeft slechts twee punten meer dan nummer zestien Werder Bremen.

NHL: Golden Knights na acht zeges op rij onderuit, ook Lightning verliest

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de koplopers van zowel de Eastern als de Western Conference een nederlaag moeten slikken. De Tampa Bay Lightning, de nummers één in het oosten, trok naar Canada voor een duel met de Montreal Canadiens, wat eindigde in shoot-outs. Daarin gingen alle drie pogingen van de mannen uit Tampa Bay de mist in, terwijl Paul Byron namens de Canadiens wel tot scoren kwam.

De Vegas Golden Knights gingen naar St Louis, waar de Blues op hen wachtten. Het duel tussen de nummers één en twee in het westen werd gekenmerkt door sterk werk van de goalies, maar in de derde periode was het Paul Stastny die de Blues de 2-1 winst bezorgde. Voor de Golden Knights was het al even geleden dat ze verloren: dankzij acht zeges op rij namen ze de leiding in het westen over en die hebben ze ook na de nederlaag bij de Blues nog in handen.

Uitslagen NHL donderdagavond
Boston Bruins - Florida Panthers (uitgesteld wegens een sneeuwstorm)
Philadelphia Flyers - New York Islanders 6-4
Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 0-4
Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks 3-2 SO
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 2-1 SO
Minnesota Wild - Buffalo Sabres 6-2
St Louis Blues - Vegas Golden Knights 2-1
Dallas Stars - New Jersey Devils 4-3
Arizona Coyotes - Nashville Predators 3-2 OT
Calgary Flames - Los Angeles Kings 4-3
Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets 2-0
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 2-1 SO

Twintig minuten aan heerlijke goals uit december (Bron: YouTube)

'Amazon biedt mee op rechten Premier League'

Webwinkelgigant Amazon gaat naar verluidt meedingen naar de Britse uitzendrechten van de hoogste Engelse voetbaldivisie. Door beelden van de Premier League uit te zenden met zijn streamingdienst hoopt Amazon ook meer klanten aan zich te binden die kiezen voor een zogeheten Prime-membership.

Dat moet weer helpen om de koopdrift van gebruikers verder aan te wakkeren. Volgens marktonderzoekers besteden Prime-leden doorgaans twee keer meer dan doorsnee Amazon-klanten.

De webwinkelreus mikt volgens bronnen op een relatief bescheiden pakket van de uitzendrechten die binnenkort onder de hamer gaan. Eerdere inspanningen van Amazon om uitzendrechten te bemachtigen betroffen wedstrijden in american football-competitie NFL en tennistoernooien.

Voorafgaand aan de veiling dit jaar doen steeds meer geruchten de ronde dat ook andere techreuzen zich in de biedingsstrijd zullen mengen. Facebook zou een van die bedrijven kunnen zijn. In 2015 boden Sky en BT samen 5,1 miljard pond (5,7 miljard euro) voor de uitzendrechten van drie seizoenen Premier League.

'Amazon biedt mee op rechten Premier League'
'Amazon biedt mee op rechten Premier League' (Foto: ANP)

Duitsland naar finale Hopman Cup

Tennissers Alexander Zverev en Angelique Kerber hebben zich geplaatst voor de finale van de Hopman Cup, waarin ze het op zullen nemen tegen het Zwitserland van Belinda Bencic en Roger Federer.

In het Australische Perth speelde het Duitse duo in het laatste groepsduel tegen thuisspelers Daria Gavrilova en Thanasi Kokkinakis. Kerber had het met 6-1, 6-2 niet moeilijk met Gavrilova, maar Kokkinakis bood Zverev uitstekend partij en wist zelfs verrassend te winnen: 5-7, 7-6 (4), 6-4.

In het beslissende dubbelspel moest er een tiebreak in de laatste set aan te pas komen en daarin was het Duitse duo net wat te sterk: 1-4, 4-1, 4-3 (3).

De finale staat zaterdag op het programma en is vanaf 09.00 uur live te zien op Eurosport 2.

Tagliafico officieel gepresenteerd bij Ajax

Nicolás Alejandro Tagliafico is officieel speler van Ajax. De Argentijn heeft vrijdag zijn handtekening gezet onder een meerjarig contract.

De transfer van Tagliafico hing al een lange tijd in de lucht. Donderdag arriveerde de linksback in Amsterdam en was hij al aanwezig in de Johan Cruijff Arena. Inmiddels heeft hij de medische keuring doorstaan en mag hij zich officieel Ajacied noemen.

Tagliafico heeft vrijdag een vierenhalf jarig contract getekend en hierdoor ligt hij tot de zomer van 2022 vast bij Ajax. De club meldt vrijdagavond via de officiële kanalen dat de vleugelverdediger getekend heeft.

Door de snelle afronding van de transfer kan Tagliafico maandag met Ajax mee op trainingskamp naar Portugal. De linksback wordt als directe versterking voor het eerste elftal gehaald en komt over van Independiente. Naar verluidt betaalt Ajax 4,5 miljoen euro voor de eenmalig international.

Reclame Code Commisie vindt neuken niet okť

Als het aan de Reclame Code Commissie ligt, dan wordt Neuken verboden. Althans, de likeur met die naam. Gelukkig kan de RCC wel blaffen, maar niet bijten.

Een maand of twee geleden vroeg de STIVA, de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, samen met een branchevereniging aan de RCC om een uitspraak te doen over Neuken Original, een in Duitsland geproduceerde roodkleurige alcoholhoudende drank.

De Nederlandse importeur maakt handig gebruik van de suggestieve naam in de reclames voor het spul: met teksten als "Wanneer vind jij Neuken het lekkerst?”, "Neuken = Lekker” en "Waarom heeft Sinterklaas zo’n grote zak?”. Dergelijke reclame-uitingen en de naam van dit product passen volgens de commissie niet bij verantwoorde alcoholmarketing. Toch zal de importeur de RCC waarschijnlijk dankbaar zijn: na vandaag hebben ineens véél meer mensen van het spul gehoord.

Heb je zelf nog goede ideeën om reclame te maken voor Neuken? Laat ze achter in de reacties!

Salah verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar

Mohamed Salah is donderdag uitgeroepen tot Afrikaans voetballer van het jaar. Voor de sterspeler van Liverpool was 2017 onvergetelijk.

Mede dankzij de goals van Salah wist Egypte zich voor het eerst sinds 1990 weer eens te plaatsen voor een WK. De 25-jarige vedette maakte afgelopen zomer bovendien een droomtransfer naar Liverpool, waar hij met 23 goals in 29 officiële duels aan een geweldig debuutseizoen bezig is.

Bij de verkiezing voor Afrikaans voetballer van het jaar bleef Salah zijn clubgenoot Sadio Mané en Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) ruim voor. Vorig jaar ging de award nog naar Leicester City-speler Riyad Mahrez.

Salah verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar (Pro Shots / Action Images)
Salah verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar (Pro Shots / Action Images)

Beachvolleybalsters Stubbe/Van Iersel naar laatste zestien in Den Haag

Beachvolleybalsters Joy Stubbe en Marleen van Iersel hebben zich geplaatst voor de achtste finales van het Dela Open in Den Haag, een toernooi op het op een na hoogste niveau van de World Tour beachvolleybal.

Het als achtste geplaatste duo, dat pas sinds kort samenspeelt, won in drie sets te sterk voor het als negende geplaatste Amerikaanse koppel Claes/Hughes (21-18, 17-21, 17-15). Omdat Stubbe/Van Iersel donderdag ook al wonnen van het Letse duo Graudina/Kravcenoka (19-21, 21-14, 21-19) zijn ze poulewinnaar in groep H en zijn zeker van een plek in de achtste finales.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink moeten zich via de tussenronde zien te plaatsen voor de achtste finales. Het Nederlands koppel verloor hun openingswedstrijd tegen Maia/Lima, wonnen vrijdag wel hun tweede partij met 21-14 en 21-16 Fendrick/Cook uit Amerika.

Voor Jolien Sinnema en Laura Bloem zit het toernooi erop. Ze verloren hun beide groepswedstrijden.

Bij de mannen zijn Brouwer/Meeuwsen en Varenhorst/Bouter ook al zeker van de volgende ronde. De beide koppels wonnen hun eerste wedstrijd in de poule. Voor Dirk Boehlé en Steven van de Velde zit het toernooi er wel op. Ze moesten vrijdag winnen van het Amerikaanse duo Kolinske/Evans (21) om verder te gaan, maar verloren in drie sets (24-22, 17-21, 9-15).

Mijn natte droom

Je zal als man maar geholpen worden door drie beeldschone dames ’s avonds laat terwijl je auto een lekke band heeft. Ze bieden je aan je naar je hotel te brengen, voor mij bijna een natte droom. Want wees eerlijk: als je dit als man toch leuk en charmant aanpakt dan had er nog wel een drankje ingezeten ook. Dan had je over de positieve kanten van je ‘artiestzijn’ kunnen praten in plaats van ze nu zo af te branden.

Man trekt zich voor raam restaurant af: "Kankerjoden en kloteflikkers"

Op nieuwjaarsdag is een Thais restaurant in Amsterdam belaagd door een opgewonden figuur. De man kwam even na negen uur 's avonds het restaurant binnen en stond wat van zich af te schreeuwen, waarna hij naar buiten gewerkt werd.

Daar was meneer schijnbaar niet van gediend, waardoor hij zijn ongenoegen uitte door op de ruiten te slaan. Hij werd er schijnbaar goed geil van allemaal, want vervolgens pakte hij zijn jongeheer uit de broek en begon hij voor het raam van het verre van lege restaurant de handkar te hanteren.

Volgens de eigenaar van het restaurant riep de furieuze fapper ook nog wat krachttermen richting de eters. 'Kankerjoden', kreeg men te horen, net als het niet zo vriendelijke 'vieze kloteflikkers', riep de man, die schijnbaar ook vertelde dat moslims sterker zijn.

De eigenaar zette bewakingsbeelden van het voorval online, maandag gaat hij aangifte doen. De rukker had mogelijk een glaasje alcohol achterover getikt.

Eis 14 jaar cel voor poging tot moord

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de Rechtbank Limburg een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen een 40-jarige man uit Landgraaf. De man wordt er van verdacht op 25 april 2017 een 39-jarige inwoner van Kerkrade van het leven te hebben willen beroven door met een vuurwapen op hem te schieten.

Het slachtoffer fietste die avond rond 22.00 uur op de Kokelestraat te Kerkrade toen hij vanuit een auto werd beschoten. Buurtbewoners troffen het ernstig gewonde slachtoffer aan en waarschuwden de politie. De politie startte een uitgebreid onderzoek dat uiteindelijk geresulteerd heeft in de aanhouding van de verdachte. De man is poging moord ten laste gelegd.

De officier verwijt de man het slachtoffer opzettelijk en met voorbedachte rade om het leven te hebben willen brengen en eist een gevangenisstraf van 14 jaar Bij het bepalen van de strafmaat is rekening gehouden met de ernst van het feit en de ingrijpende gevolgen voor het slachtoffer dat het schietincident dankzij snel medisch ingrijpen heeft overleefd maar wel een blijvende dwarslaesie opliep.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Yuskov Europees kampioen 1.500m, zilver en brons Krol en Verweij

Denis Yuskov is de eerste Europees kampioen op de 1.500 meter. Bij het eerste Europees kampioenschap afstanden in Kolomna reed  de Rus de winnende tijd met 1.44,53.

Thomas Krol veroverde het zilver in 1.45,20. Brons was er voor Koen Verweij die in 1.46,40 over de finish kwam. Marcel Bosker belandde met 1.46,50 net naast het podium, hij werd vierde.

Yuskov Europees kampioen 1.500m, zilver en brons Krol en Verweij (Pro Shots / Erik Pasman)
Yuskov Europees kampioen 1.500m, zilver en brons Krol en Verweij (Pro Shots / Erik Pasman)

Rouvoet: beperk vrijwillig eigen risico tot 650 euro

Het eigen risico in de zorg mag niet hoger zijn dan 650 euro. Dat heeft André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vrijdag gezegd in Radio EenVandaag.

Voor alle zorgverzekeringen geldt in 2018 een verplicht eigen risico van 385 euro. Wie een lagere premie wil en het geld heeft, kan het ophogen naar maximaal 885 euro. Rouvoet vindt dit bedrag veel te hoog. De combinatie van verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico mag wat betreft hem maximaal 650 euro zijn.

Rouvoet: ,,Toen we startten met de zorgverzekeringswet was het verplicht eigen risico 150 euro en het vrijwillig eigen risico maximaal 500 euro. Waarom gaan we niet terug naar die grens, dat je in de combinatie van vrijwillig en verplicht eigen risico nooit boven die 650 euro uitkomt? We vonden die 650 toen een redelijke grens, waarom zou dat nu bijna 900 euro moeten zijn?"

Rouvoet: beperk eigen risico tot 650 euro
Rouvoet: beperk eigen risico tot 650 euro (Foto: ANP)

Gekleurde auto's verboden: overspuiten of inleveren

Turkmenistan is een land waar de nodige opvallende zaken gebeuren. Denk aan bijzondere wetten, feestdagen voor de meloen en een inmiddels overleden oud-president die vertelde dat mensen op botten moesten knagen om hun tanden gezond te houden.

Dit keer is er weer een opmerkelijke regel in het boekje bijgeschreven: donkergekleurde voertuigen worden in de ban gedaan, en hardhandig ook. Zo werd een grote parkeerplaats in hoofdstad Ashgabat in de afgelopen maanden in rap tempo gevuld met donkergekleurde auto's, en inmiddels is duidelijk waarom: de politie had de auto's ingenomen, want ze hadden niet de juiste kleur.

In de afgelopen dagen zijn de auto's wel weer geretourneerd aan de eigenaren, maar daarbij kreeg men wel de opdracht om de boel over te laten spuiten. Auto-eigenaren in het Centraal-Aziatische land mogen namelijk nog wel vrij de kleur van hun voertuig kiezen, als het maar wit of zilver is. Dat meldt het kritische Hronika Turkmenistan

Rode en blauwe auto's hebben het niet makkelijk, zwarte auto's zijn helemaal de sjaak. Die worden zelfs de parkeerplaatsen af getrokken door de politie, die ze op een eigen parkeerplaats stalt. Het is overigens niet het begin van het opmerkelijke beleid: al vanaf 2015 gold een importverbod op donkergekleurde auto's, waarbij de autoriteiten geen uitleg gaven. Ze vertelden alleen dat het nodig was om witte auto's te kopen, 'want wit brengt geluk'.

Presidenten
Dat laatste lijkt afkomstig van president Gurbanguly Berdimuhamedov, een bijzonder bijgelovig man. Zo liet hij onlangs nog weten dat 2018 een goed jaar wordt, want het is het jaar van de hond, een wijs en vriendelijk dier. Zijn ogenschijnlijke voorliefde voor wit blijkt in het hele land: in geen enkel ander land zijn zoveel witmarmeren gebouwen te vinden als in Turkmenistan, waarvan vooral Ashgabat het hoogtepunt is.

Turkmenistan werd jaren geleid door Saparmurat Niyazov, die nogal gek was van zichzelf: de eerste twee maanden van het jaar werden min of meer naar hem vernoemd, de negende maand van het jaar kreeg de naam van Niyazov's boek, wat voor elke inwoner verplichte kost is.

Opvolger en huidig president Berdimuhamedov is wel een zeer bescheiden man. Zo staat er in de hoofdstad slechts een eenvoudig beeld van hem. Als strijder. Op een half-steigerend paard. Volledig in het goud. Bovenop een twintig meter hoge, (uiteraard witte) marmeren rots. Eigenlijk zoals elke zichzelf respecterende leider dat zou doen.

Van Beek Europees kampioene 1.500m, Leenstra brons

Bij het Europees kampioenschap afstanden in het Russische Kolomna heeft Lotte van Beek goud veroverd op de 1.500 meter. Van Beek finishte in een tijd van 1.55,52.

Zilver ging naar de Russin Jekaterina Sjichova in 1.56,57. Het brons was voor een andere Nederlandse. Marrit Leenstra reed 1.56,58. Linda de Vries belandde net naast het podium, met 1.57,98 werd ze vierde.

Van Beek Europees kampioene 1.500m (Pro Shots / Erik Pasman)
Van Beek Europees kampioene 1.500m (Pro Shots / Erik Pasman)

Biatleet Fourcade is Noren de baas in Oberhof

Biatleet Martin Fourcade heeft zijn derde individuele zege van het seizoen binnen. De Fransman was in het Duitse Oberhof de beste op de sprint, maar hij had er wel foutloos schieten voor nodig.

De Noor Johannes Thingnes Bø, dit seizoen dé grote uitdager van Fourcade, was namelijk weer eens veruit de snelste op de langlaufski's. Fourcade gaf bijna een halve minuut toe op de jonge Noor, maar Bø liet twee missers noteren bij het liggend schieten.

Het zorgde ervoor dat Bø uiteindelijk tien seconden langzamer was aan de finish, wat lang genoeg leek voor plek twee. Dat was echter nog buiten landgenoot Emil Hegle Svendsen gerekend: de veteraan schoot foutloos en eindigde op 8,1 seconden van Fourcade als tweede.

De Amerikaan Tim Burke schoot foutloos en was twintig seconden langzamer dan Fourcade. Het was goed voor de vierde plek voor de Amerikaan, die zo tien seconden buiten zijn eerste podium in vijf jaar eindigde, maar wel zijn beste resultaat in lange tijd neerzette.

Sharapova onderuit in China, Halep wel in finale

Tennisster Simona Halep heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Shenzhen. Op het Chinese hardcourt rekende de Roemeense nummer één van de wereld af met landgenote Irina-Camelia Begu: 6-1, 6-4.

In de eindstrijd staat Halep tegenover de Tsjechische Katerina Siniakova, die in Shenzhen een jaar eerder haar eerste WTA-titel pakte. Dit keer rekende Siniakova in de halve eindstrijd af met Maria Sharapova: 6-2, 3-6, 6-3.

Computerprogramma ontdekt grootste priemgetal

Een speciaal computerprogramma heeft na zes dagen non-stop rekenen het grootste priemgetal tot nu toe ontdekt. Dat getal bestaat uit 23.249.425 cijfers, bijna een miljoen cijfers meer dan de vorige recordhouder. Een priemgetal kan alleen door één en door zichzelf worden gedeeld.

Een 51-jarige Amerikaan had het speciaal daarvoor geschreven computerprogramma Prime95 aan het werk gezet. In de computer zat een quad-core Intel i5-6600-processor. Na de vondst werd het recordgetal gecontroleerd met vier verschillende programma's op vier verschillende computersystemen. Het bleek te kloppen.

Wie het priemgetal zou printen, kan 9000 boekpagina's vullen. "En als je elke seconde vijf cijfers binnen 2,5 centimeter invult, heb je 54 dagen later het getal van 118 kilometer lang", aldus de Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), een collectieve zoektocht naar zulke extreme getallen.

De ontdekker krijgt mogelijk een beloning van 3000 dollar, omgerekend ongeveer 2500 euro. GIMPS hoopt ooit een priemgetal van 100 miljoen cijfers te vinden.

Computerprogramma ontdekt grootste priemgetal
Computerprogramma ontdekt grootste priemgetal (Foto: BuzzT)

Qualifier Sasnovich in WTA-finale Brisbane tegen Svitolina

Tennisster Aliaksandra Sasnovich heeft zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi van Brisbane. De Wit-Russische kwam via de kwalificaties het hoofdtoernooi binnen en versloeg daar gelijk in de eerste ronde de Française Kristina Mladenovic.

Sasnovich reikte tot de halve finales en daarin moest de als zevende geplaatste Letse Anasastija Sevastova eraan geloven: 7-6 (3), 6-4. Voor de Wit-Russische wordt het haar tweede WTA-finale, nadat ze in 2015 in Seoul verloor van Irina-Camelia Begu.

In de eindstrijd neemt Sasnovich het op tegen de Oekraïnse Elina Svitolina. De nummer drie van de plaatsingslijst was in twee sets net te sterk voor de Tsjechische Karolina Pliskova, als tweede geplaatst: 7-5, 7-5.

Petitie tegen optreden Boef op Noorderslag

Meer dan duizend mensen hebben vrijdag in korte tijd een petitie ondertekend om rapper Boef te weren van het muziekfestival Eurosonic Noorderslag. Boef staat met zo'n vijftig andere Nederlandse acts geprogrammeerd op zaterdag 20 januari.

"Gezien de recente laatdunkende en kwetsende uitlatingen van rapper Boef in de richting van vrouwen lijkt het ongewenst dat deze artiest gaat optreden op een festival waar vrouwen en meisje gewoon een leuke tijd willen hebben, ook als ze een rokje dragen en een biertje drinken", staat bij de petitie.

Noorderslag is niet bereikbaar voor een reactie. Aan het Dagblad van het Noorden liet festivalcoördinator Peter Sikkema donderdag weten niets te voelen voor een boycot. "We willen de actuele stand van zaken van popmuziek tonen. Daar hoort Boef gewoon bij", zei Sikkema.

De rapper kwam in opspraak nadat hij in een filmpje op Snapchat drie vrouwen die hem een lift hadden gegeven tijdens de jaarwisseling, kech (Marokkaanse straattaal voor hoeren) had genoemd. Sindsdien hebben meerdere festivals zijn optredens geannuleerd. Na festival Muze Misse in Oss volgden Paaspop in Schijndel en vrijdag ParkCity Live in Heerlen. Ook GOfun Partyvakanties, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, heeft de samenwerking met de rapper opgezegd.

Boef verblijft momenteel in de studio. "Boef respecteert het standpunt van de organisaties. Wij worden overspoeld door teleurgestelde fans die een kaartje hebben gekocht voor deze evenementen. Voor de gedupeerde fans zal hij, indien daar behoefte aan is, zelf iets organiseren", zegt zijn management. "Daarnaast heeft hij 400 optredens per jaar en bereikt hij al twee jaar zijn achterban via eigen kanalen, waar hij immens populair is. Hij neemt afstand van hetgeen hij heeft gezegd in een emotionele discussie met Facebookgebruikers en Twitteraars. Komende dagen zit hij in de studio om binnen een week nog muziek uit te brengen voor zijn achterban."

Petitie tegen optreden Boef op Noorderslag
Petitie tegen optreden Boef op Noorderslag (Foto: BuzzE)

Tennistiener De Minaur naar eerste halve finale, Dimitrov treft Kyrgios

Tennisser Alex de Minaur heeft zich voor het eerst in zijn nog jonge carrière geplaatst voor de halve finales van een ATP-toernooi. De 18-jarige Australiër, voor eigen publiek in Brisbane van de partij met een wildcard, rekende in de kwartfinales overtuigend af met de 19-jarige Amerikaan Michael Mmoh: 6-4, 6-0.

De Minaur speelt ook in de halve finales tegen een Amerikaan. Ryan Harrison was bij de laatste acht te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin, die bij een achterstand op moest geven: 7-6 (6), 4-2. Grigor Dimitrov en Nick Kyrgios treffen elkaar in de andere halve finale. De Bulgaar had het was lastig met de Brit Kyle Edmund, maar won met 6-3, 6-7 (3), 6-4. Thuisfavoriet Kyrgios schoof de Oekraïner Alexandr Dolgopolov na een stroef begin opzij: 1-6, 6-3, 6-4.

Herzog pakt Europese titel 500m

Op het Europees kampioenschap afstanden in het Russische Kolomna is Vanessa Herzog kampioen geworden op de 500 meter. De Oostenrijkse klokte een tijd van 37,69.

Angelina Golikova pakte het zilver in 38,04. Karolina Erbanová, de Europees kampioene sprint, werd derde in 38,18.

Letitia de Jong werd de beste Nederlandse. De Jong eindigde als zesde in 38,70. Sanneke de Neeling werd zevende in 38,91. De derde Nederlandse deelneemster Mayon Kuipers werd negende in 39,17.

Slachtoffer Buren kwam door misdrijf om het leven

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de woningbrand in Buren en de dood van de bewoonster op 1 januari, gaat uit van een misdrijf. Het slachtoffer is de 21-jarige bewoonster Nathalie.

Haar identiteit is na sectie op het lichaam woensdagmiddag vastgesteld. Daarbij werd ook duidelijk dat zij door een misdrijf om het leven is gekomen. Er is in de woning ook sprake van brandstichting.

De recherche doet onderzoek in de woning en omgeving van het slachtoffer. Dat forensisch onderzoek richt zich op het verzamelen van aanwijzingen en mogelijke sporen. Daarnaast wordt sinds nieuwjaarsdag gesproken met meerdere mensen zoals familie, vrienden en bekenden van het slachtoffer en buurtbewoners. 

Vos niet op NK veldrijden

Marianne Vos heeft afgezegd voor het NK veldrijden volgende week. De zesvoudig Nederlands  kampioene kampt met de naweeën van een verkoudheid.

Of ze op tijd fit is voor het WK begin februari in  Valkenburg, is onduidelijk. "We bekijken hoe Marianne herstelt. Op basis daarvan besluiten we  hoe we verder gaan en welk traject we  volgen richting de WK", zo zegt de teammanager van Vos, Eric van den Boom.

Otterspeer blesseert rug bij strikken veters en mist 500m op EK afstanden

Hein Otterspeer doet vrijdag niet mee aan de 500 meter bij de EK afstanden in Kolomna. De schaatser van Lotto-Jumbo heeft te veel last van  een rugblessure.

Zaterdag beslist Otterspeer of hij wel van start gaat op de 1.000 meter. Daarnaast is hij overigens ook geselecteerd voor de teamsprint.

Update 14.15 uur
Naar nu blijkt is Otterspeer geblesseerd geraakt bij het strikken van zijn veters na een training. "Ik dacht, ik ga nog even een paar rondjes uitrijden. Ik ging van de boarding af, boog voorover om mijn veters te strikken...en kwam niet meer overeind", legt de sprinter uit tegenover de NOS.

"Dat doe je honderden keren per jaar, misschien wel meer, maar het schiet er zo in. Het zweet breekt me uit, ik word helemaal klam en ik denk, jongens..dit is niet goed", aldus Otterspeer in het interview.

Vrijwilligers Bunkermuseum vinden paravaan op Terschelling

Vrijwilligers van het Bunkermuseum op Terschelling hebben donderdag bij natuurreservaat Boschplaat een paravaan aangetroffen.

De vrijwilligers vonden de paravaan in de duinen, welke waarschijnlijk door zandafslag zichtbaar was geworden. Het voorwerp is opgehaald door een loonbedrijf. Het zal eerst worden schoongespoten, daarna krijgt de paravaan een plekje in het Bunkermuseum. In dit geval gaat het waarschijnlijk om een paravaan van Duitse komaf. 

Een paravaan lijkt wat op een torpedo en werd aan een sleepkabel door een schip voortgetrokken. De gemonteerde vleugels zorgden dat de paravaan naast het schip bleef. Kabels van zeemijnen gleden over de sleepkabel richting de paravaan. Het op de paravaan gemonteerde mes of schaar kapte dan de kabel waardoor de mijn boven kwam drijven. Deze kon dan d.m.v. bijvoorbeeld geweervuur veilig tot ontploffing worden gebracht om de mijn te ruimen.

De gevonden paravaan (Foto: Facebook)
De gevonden paravaan (Foto: Facebook)

Neuken in een Disneyhotel nog spannender

Neuken in een Disneyhotel is nog spannender geworden dan bijvoorbeeld Space Mountain of Its a Small World. Ze schaffen namelijk de Niet Storen-bordjes af.

De nieuwe policy is dat er 24 uur per dag iemand binnen kan lopen. Van het personeel natuurlijk, voor reparaties of kijken of er niets gesloopt wordt. Wel kun je een 'Bezet'  bordje ophangen, dan moet het personeel eerst aankloppen maar als jij of je partner lekker hard aan het klaarkomen is hoor je dat natuurlijk niet. 

Rapper Boef ook niet welkom in Heerlen

Rapper Boef is ook niet welkom in Heerlen op het ParkCity Live festival, komende 30 juni en 1 juli. Dat heeft de organisatie vrijdag laten weten.

De omstreden rapper wordt sinds zijn seksistische uitspraken op meer festivals in binnen- en buitenland geweerd. De onderhandelingen over een optreden in Heerlen waren volgens een woordvoerder van ParkCity Live in een vergevorderd stadium, maar zijn nu afgebroken. De woordvoerder benadrukt dat het om een familiefestival gaat, waarbij respect voor elkaar belangrijk is. Per dag komen er tot 13.000 bezoekers.

Boef noemde op Snapchat drie vrouwen die hem een lift gaven 'kechs', Marokkaanse straattaal voor hoeren.

Onder meer Paaspop in Schijndel en festival Muze Misse in Oss lieten Boef al weten niet meer welkom te zijn. Ook diverse optredens in het buitenland van Boef gaan niet door, want GOfun Partyvakanties, het jongerenmerk van reisorganisatie Corendon, heeft de samenwerking met de rapper opgezegd.

Rapper Boef ook niet welkom in Heerlen
Rapper Boef ook niet welkom in Heerlen (Foto: ANP)

Monster Hunter: World-trailer toont Elder Dragons

We kunnen bijna aan de slag met Monster Hunter: World, dus vond Capcom het tijd voor een nieuwe trailer. De trailer toont weer een grote variatie aan monster en ook het eerste (gratis) DLC-monster: Deviljho, een oude bekende uit Monster Hunter 3.

Ook is er een nieuwe bèta aangekondigd, waar ook dit keer geen PlayStation Plus voor vereist is. Deze bèta loopt van 19 tot en met 21 januari. De game zelf lanceret 26 januari voor PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie wordt in de herfst verwacht.

Eurlings stapt op bij IOC

Camiel Eurlings heeft het IOC gisteren laten weten terug te treden als IOC-lid. Hij doet dit naar eigen zeggen in het belang van de sport en de sporters. De voortdurende discussie over zijn positie, onder meer naar aanleiding van de mishandeling van zijn vriendin, heeft hem dit besluit doen nemen.

Camiel Eurlings: “Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan; de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreed als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld."

Eurlings stapt op bij IOC (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Eurlings stapt op bij IOC (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Skeletonster Bos zevende in World Cup Altenberg, Duitse 'Driefachsieg'

Skeletonster Kimberley Bos heeft de World Cup-wedstrijd in het Duitse Altenberg uitstekend afgesloten. De Nederlandse stond na één run op de elfde plek, maar een zeer sterke tweede afdaling bracht haar naar de zevende plaats.

Bos gaat in het World Cup-klassement voorbij aan regerend olympisch kampioene Lizzy Yarnold - die slechts negentiende werd - en de afwezige Amerikaanse Katie Uhlaender. De Edese staat zo op de elfde plek in het klassement, waar een top-12-klassering nodig is om naar de Olympische Spelen te mogen.

De wedstrijd leverde niet geheel verrassend een volledig Duits podium op. De baan in het Oost-Duitse Altenberg werd ooit gebouwd als combinatie van de moeilijkste bochten van alle banen ter wereld, met als idee dat iemand die in Altenberg goed kon sleeën, dat overal wel kon. Door die geschiedenis domineren Duitse rodelaars, bobsleeërs en skeletonners er vaak en dat was vrijdag niet anders.

De winst ging naar Jacqueline Lölling, die vooral in de eerste run ongenaakbaar was. Ze had uiteindelijk 0,13 seconden voorsprong op landgenote Tina Hermann, terwijl de jonge Anna Fernstädt op 0,43 seconden eindigde en zo haar tweede podiumplek ooit pakte.

Drankrijder knalt tegen boom

Donderdagavond moest een 35-jarige Amsterdammer bloed afstaan voor een bloedproef na een eenzijdig verkeersongeval op de Kepplerstraat in Zaandam. Omstreeks 23.10 uur kreeg de politie melding van een verkeersongeval. Ter plaatse bleek een automobilist van de rijbaan de berm in te zijn gereden. Hier was de auto tot stilstand gekomen tegen een boom.

De bestuurder bleek alcohol te hebben gebruikt. Aangezien hij voor onderzoek werd overgebracht naar het ziekenhuis, werd hier ook bloed van hem afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol.

Man vriest dood na wegvluchten van door hem veroorzaakt ongeluk

Een 34-jarige man uit het Amerikaanse Milwaukee is kort voor de jaarwisseling overleden. Mark Henderson reed zaterdagavond met de auto van zijn vriendin door een rood licht en veroorzaakte een ongeluk waar vier auto's bij betrokken waren.

Henderson had de nodige criminele zaken op zijn lijstje staan en wilde dan ook bijzonder graag niet opgepakt worden. Hij ging er vandoor, waarna men hem niet kon vinden. De politie schakelde Henderson's vriendin in, maar samen met agenten slaagde ook zij er niet in om de man te vinden.

De volgende dag deed zijn vriendin nog eens een poging en dit keer vond ze Henderson's jas op een oprit. Ze vroeg de eigenaar van het huis of ze in de achtertuin mocht kijken en in de sneeuw vonden ze voetstappen richting het schuurtje in de tuin.

Bij het schuurtje vonden ze Henderson, die er ogenschijnlijk even geen rekening mee gehouden had dat het kwik in Milwaukee al enige tijd niet boven de -10 graden uit is gekomen en 's nachts zelfs daalt tot onder de -20 graden: Henderson was dood en stijf bevroren.

In een nabijgelegen tuin vond de politie later nog meer kledingstukken, waaruit men op kon maken dat de man zijn signalement wilde veranderen. Uiteindelijk werd hij gevonden met een paar schoenen, een spijkerbroek en een t-shirt, niet de ideale kleding voor dergelijke vrieskou, zo bleek.

'Misdaad van de eeuw': fiets gestolen bij politie

Een 37-jarige man en zijn broer uit Provo, in de Amerikaanse staat Utah, hebben naar eigen zeggen de misdaad van de eeuw gepleegd. Meestercriminelen David Elwin Snow en zijn niet nader genoemde broer wisten namelijk een fiets te stelen uit het bewijshok van de lokale politie. David's eigen fiets, welteverstaan.

Halverwege december kwamen Snow en zijn broer naar het politiebureau om Snow's fiets terug te krijgen. Die was namelijk gestolen, maar Snow had zijn stalen ros niet als gestolen opgegeven. Het ding stond wel in het bewijshok, even buiten het bureau, nadat de politie eerder een man met de fiets gearresteerd had wegens een ander vergrijp.

Omdat de fiets door Snow niet als gestolen werd opgegeven, duurde het even voor Oom Agent kon verifiëren dat het wel écht zijn fiets was. Snow en zijn broer werden even alleen gelaten, maar toen een agent hen weer kwam helpen waren ze beiden verdwenen. Achteraf bleek dat ze gezien hadden waar de fiets bewaard werd en later op de avond zijn ze teruggekomen om het rijtuig 'op te halen'.

De politie had niet door dat de fiets weg was, tot ze de eerder gearresteerde man nog eens oppakte. Hij zei gehoord te hebben dat Snow en zijn broer de fiets bij de politie vandaan gehaald hadden en het ding naar het huis van hun oma hadden gebracht. Volgens de opgepakte man was Snow's broer nogal aan het opscheppen: "Hij had het erover dat ze de misdaad van de eeuw hadden gepleegd door in te breken bij de politie."

Agenten vonden de fiets inderdaad bij het huis van oma Snow, waar David werd opgepakt, alvorens hij werd aangeklaagd voor inbraak. "Hij is niet aangeklaagd wegens diefstal, want het was zijn fiets", liet de politie nog weten. Overigens hebben beide broers Snow een rijke criminele geschiedenis in hun thuisstaat.

Tennissters Bertens en Schuurs naar finale in Brisbane

Tennissters Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben zich vrijdag geplaatst voor de finale van het dubbelspel op het WTA-toernooi van Brisbane. Na Rosmalen 2017 is het de tweede keer dat de Nederlandse speelsters samen een WTA-finale halen.

Het werd een spannende halve finale tussen Bertens en Schuurs, die het Australische duo Ashleigh Barty en Casey Dellacqua tegenover het net zagen staan. Het als tweede geplaatste thuisduo won de tiebreak in de eerste set, maar Bertens en Schuurs waren beter in set twee. In de supertiebreak werd vervolgens achter elkaar gebroken: elf van de achttien punten gingen naar het ontvangende duo, met Bertens en Schuurs als winnaressen met 6-7 (2), 6-3 [10-8].

In de finale wachten de Sloveense Andreja Klepac en de Spaanse Maria Martinez Sanchez.

Schietende fietsendief aangehouden

Donderdagavond heeft de politie in Tilburg een man gearresteerd op verdenking van poging tot diefstal en het schieten met (vermoedelijk) een luchtdrukwapen. In de Superior de Beerstraat waren dieven bezig met het kapotslijpen van een fietsslot toen ze betrapt werden door een 39-jarige  man. 

Hierop werd het slachtoffer beschoten, hij raakte lichtgewond. Aan de hand van een signalement kon de politie tijdens een buurtonderzoek op de Thomas van Aquinostraat een verdachte aanhouden. 

Arsenal presenteert jonge Griekse verdediger

Arsenal heeft donderdag de komst van Konstantinos Mavropanos bevestigd. De 20-jarige verdediger komt over van PAS Giannina.

Bij zijn Griekse club heeft Mavropanos inmiddels zestien duels gespeeld sinds hij vorig seizoen doorbrak in het eerste elftal. Voor hoeveel jaar hij in het Emirates Stadium heeft getekend, is niet bekend. Naar verluidt betalen The Gunners ruim twee miljoen euro aan PAS Giannina.

Arsène Wenger zei woensdag na de thuiswedstrijd tegen Chelsea dat Mavropanos dit seizoen afmaakt bij een andere club. De Londenaren vermelden echter nog niet aan welke club de jonge Griek wordt verhuurd.

Arsenal kwam woensdag voor eigen publiek niet verder dan 2-2 tegen The Blues, waardoor de ploeg van Wenger verder achterop is geraakt bij de top vier. Het gat met nummer vier Liverpool is nu vijf punten. Zondag speelt de huidige nummer zes van de ranglijst in de FA Cup tegen Nottingham Forest (uit).

Dennis pakt derde Australische tijdrittitel op een rij, Bond de beste in Nieuw-Zeeland

Rohan Dennis heeft in Australië het nationaal kampioenschap tijdrijden gewonnen. De 27-jarige Australiër van BMC was na een afstand van 40,9 kilometer in Buninyong meer dan één minuut sneller dan de nummer twee Luke Durbridge.  Richie Porte werd op 1.44 van Dennis derde.

In Nieuw-Zeeland pakte Hamish Bond nationale titel in het tijdrijder. Na veertig kilometer was de tweevoudig olympisch kampioen roeien de snelste voor Michael Vink en Jason Christie. Voor Bond, die zich na de olympische spelen van Rio ging richten op het wielrennen, was dit zijn eerste nationale titel. In 2017 werd hij derde nationaal kampioenschap tijdrijden.

Politie zoekt doorrijder na ongeval

De politie heeft beelden van een bewakingscamera vrijgegeven in het onderzoek naar een bestuurder die op 23 september 2017 op de Petrus Campersingel in Groningen een voetganger aanreed. In plaats van te stoppen reed de bestuurder met hoge snelheid weg. 

Het 23-jarige slachtoffer liep rond 04.50 uur via het terrein van het UMCG-ziekenhuis naar de Petrus Campersingel. Op het moment dat hij de Petrus Campersingel over wilde steken kwam een auto met hoge snelheid aan rijden uit de richting van het Damsterdiep. Het slachtoffer werd door de auto aangereden en kwam gewond op straat terecht.

Buurtbewoners hoorden de klap van de aanrijding en gingen polshoogte nemen. Zij zagen het slachtoffer op straat liggen en waarschuwden de hulpdiensten. De 23-jarige werd met een ambulance overgebracht naar het nabij gelegen ziekenhuis. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het slachtoffer hoofd- en beenletsel op had gelopen maar niet in levensgevaar was.

Door de verkeersspecialisten van de politie werd nader onderzoek ingesteld. Op de Petrus Campersingel werden onderdelen van de mistverlichting en een gedeelte van de koplamp van de betrokken auto aangetroffen. Aan de hand van onderdeelnummers die op de aangetroffen onderdelen werden aangetroffen, kon worden vastgesteld dat deze afkomstig waren van een Audi A-3 die gemaakt was tussen 2009 en 2012.

Het is niet uit te sluiten dat de Audi A-3 door de aanrijding met het slachtoffer nog meer schade heeft opgelopen dan de misverlichting en koplamp. De kleur en de uitvoering van de Audi A-3 zijn niet bekend. Het is tot op heden niet gelukt om de identiteit van de bestuurder te achterhalen, daarom is na overleg met het Openbaar Ministerie besloten om de bewakingsbeelden te publiceren.

'Sneijder akkoord met club uit Qatar'

Wesley Sneijder vervolgt zijn carrière mogelijk in Qatar. Hij heeft naar verluidt een overeenkomst bereikt met Al-Gharaffa Sports Club.

Dat schrijft De Telegraaf vrijdagochtend. De 33-jarige Sneijder tekent binnen enkele dagen een contract tot medio 2019 bij de nummer zeven van de Qatar Stars League. Dit weekend reist hij naar het land om de transfer uiterlijk zondag af te ronden.

Sneijder komt dit seizoen bij Nice amper aan spelen toe, onder meer vanwege blessureleed. Volgens het genoemde dagblad kan alleen de medische keuring zijn transfer nog tegenhouden. De routinier geeft een overstap naar het Midden-Oosten de voorkeur boven een verhuizing naar de Verenigde Staten.

Nice kon Sneijder afgelopen zomer transfervrij vastleggen, omdat kort daarvoor zijn contract bij Galatasaray was ontbonden. Al-Gharaffa heeft voor hem een belangrijke rol in petto en de club is bereid om aan zijn salariseisen te voldoen.

Tennisster Bouchard: "Mijn kont doet pijn"

De Belgische tennissers David Goffin en Elise Mertens hebben hun derde en laatste duel gewonnen in de Hopman Cup, het toernooi voor landenteams van één man en één vrouw.

In het Australische Perth begon Mertens met een 6-4, 6-4 zege tegen de Canadese Eugenie Bouchard. Die raakte tijdens de wedstrijd geblesseerd, zo vertelde ze na afloop: "Mijn kont doet pijn", liet Bouchard in duidelijke taal weten. "Ik denk dat ik er een spiertje verrekt heb, ik voelde het vooral bij mijn backhand en bij de landing na een service. Ik ga nu naar de fysio en denk niet dat het al te erg is, maar het deed tijdens de wedstrijd wel steeds meer pijn."

Bouchard vliegt vrijdagavond in principe naar Hobart, waar ze mee hoopt te doen aan het WTA-toernooi aldaar. Of haar deelname daar nog doorgaat weet de Canadese niet, maar ze zegt wel hoop te hebben om later in de maand de Australian Open te spelen. "Je verrekt zo vaak wel eens ergers een spiertje, maar op deze specifieke plek heb ik dat nog nooit gehad. Maar goed, ik heb nog goede hoop."

Na Mertens' zege was het de beurt aan Goffin, die eveneens in twee sets afrekende met Vasek Pospisil: 6-2, 6-4. Bouchard besloot het dubbelspel vervolgens niet te spelen en werd vervangen door de lokale tiener Maddison Inglis, die eerder bij Japan ook Naomi Osaka al verving. Samen met Pospisil wist de jonge Inglis zowaar te winnen van Mertens en Goffin, maar aangezien Bouchard niet speelde, ging de officiële winst gewoon naar België.

De Belgen moeten nu afwachten op het resultaat van de wedstrijd tussen Duitsland en Australië. Als Australië wint, gaan de Belgen naar de finale tegen Zwitserland, anders staat Duitsland in de eindstrijd.

Vrachtwagen met frituurvet in de fik, A4 bij Bergen op Zoom in beide richtingen dicht

De A4 bij Bergen op Zoom is in beide richtingen afgesloten nadat een vrachtauto met frituurvet in brand had gestaan. De weg is in beide richtingen tot 13.00 uur dicht, meldt de ANWB. Dat komt doordat het schoonmaken van het wegdek langer gaat duren dan gedacht. 

Het vet en bluswater is bij knooppunt Zoomland op de rijbaan terechtgekomen en ook onder de vangrail door gelopen, waardoor beide rijrichtingen moesten worden afgesloten. Rijkswaterstaat kijkt wat de beste oplossing is om het verkeer dat nu vast staat verder te laten rijden. Een lekkere snack tijdens het wachten kan in ieder geval geen kwaad.

A4 bij Bergen op Zoom beide richtingen dicht
A4 bij Bergen op Zoom beide richtingen dicht (Foto: ANP)

Verweij: "Kolomna voelt als thuiskomen"

Koen Verweijj doet dit weekend mee aan het Europees kampioenschap afstanden in het Russische Kolomna. "Dit voelt als thuiskomen”, grapt Verweij die sinds dit seizoen met de Russische schaatsploeg traint.

Verweij kende geen ideale voorbereiding op het EK. "Ik heb twee dagen niet kunnen trainen, vanwege de presentatie van het olympisch team en de reis naar Rusland. Maar dat maakt me niet uit. Ik wil hier een mooi ritje neerzetten en voornamelijk wat dingetjes toepassen die op het Olympisch Kwalificatie Toernooi niet goed lukten.”

"Als alles volgens plan loopt, kunnen Denis Yuskov en ik er misschien een mooie battle uitgooien. Het OKT heeft wel flink wat energie gekost. Maar ik probeer de komende uren zo veel mogelijk rust te pakken, zodat ik er uiteindelijk een goede 1.500 meter uit kan rammen," zo zegt de Alkmaarder die gaat voor goud op de schaatsmijl.

Ni no Kuni II laat zich uitgebreid zien

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom werd helaas uitgesteld, dus voorlopig moeten gameplayfilmpjes ons zoet houden. Bandai Namco heeft een video van 25 minuten gemaakt die meerdere aspecten van de game toont.

In de eerste 8 minuten kun je zien hoe de nieuwe RTS-achtige gevechten werken. De rest van het filmpje toont de reguliere verkenning en gevechten die je van een JRPG verwacht. Het eindigt met een baasgevecht. Ni no Kuni II komt op 23 maart uit voor PS4 en pc.

Furi komt volgende week uit voor Switch

Actie-game Furi komt op 11 januari uit voor de Nintendo Switch. Dat heeft ontwikkelaar The Game Baker bekendgemaakt. De game, die oorspronkelijk in 2016 voor pc uitkwam, gaat €19.99 kosten in de eShop. Deze versie komt uiteraard met alle updates en DLC.

Furi bestaat enkel uit een serie bikkelharde baas-gevechten. Als je een soort bulle hell-fase overleeft mag je daarna met je zwaard richting de baas uithalen.

Man gewond na achtervolging

Na een achtervolging is een inzittende van een auto gewond geraakt, toen hij door een politieauto werd aangereden op de Seelenstraat in Heerlen. Het ongeval gebeurde nadat agenten de auto wilden controleren op de Anjelierstraat.

Nadat de agenten hun patrouilleauto bij de auto hadden geparkeerd ging deze er opeens vandoor. De bestuurder reed onder meer over het voetpad en reed deels tegen de rijrichting van het verkeer in. De politieauto reed achter de auto aan, waarbij beide wagens elkaar op een gegeven moment raakten. Op de Seelenstraat kwam de auto tot stilstand, waarna een van de twee inzittenden er te voet vandoor ging. Een van de agenten loste daarbij twee waarschuwingsschoten.

De tweede man die in de auto had gezeten, werd bij de auto aangereden door een onopvallende politieauto die op dat moment ook ter plekke arriveerde. De man droeg donkere kleding en werd daardoor te laat gezien. Hij raakte licht gewond, maar was aanspreekbaar en werd voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd.

Politieagenten wisten de andere verdachte in de buurt te arresteren. In de auto van de beide mannen werden een aanzienlijk geldbedrag en verdovende middelen aangetroffen. Meer informatie over de identiteit van de verdachten is momenteel niet bekend.

Serena Williams niet op Australian Open

Serena Williams zal haar titel niet verdedigen op  de Australian Open. Williams, die in september moeder werd, zegt nog niet klaar te zijn voor  het eerste grandslamtoernooi van 2018.

"Mijn coach zei altijd dat ik alleen mee moet doen aan toernooien als ik volledig voor de winst kan gaan. Om dat  te doen,heb ik meer tijd nodig",aldus Williams. 

Al eerder hadden Andy Murray en Kei Nishikori bij de mannen afgezegd. Murray is nog altijd niet volledig hersteld van een heupblessure, Nishikori kampt  met de naweeën van een polsblessure. 

OV-fiets blijft stijgen in populairiteit

In 2017 is de populariteit van de OV-fiets weer gestegen. Afgelopen jaar zijn er 3,2 miljoen ritten gemaakt met de OV-fiets. Dat is een stijging van zo’n 33% in één jaar! Ook steeg het aantal abonnementhouders van 200.000 naar 500.000. Deze megagroei is mede te danken aan het feit dat er per januari 2017 geen kosten meer zijn verbonden aan een OV-fiets abonnement. Er wordt per rit betaald. 

Tjalling Smit, directeur commercie en ontwikkeling geeft aan: "de OV-fiets is voor veel reizigers meer en meer onlosmakelijk onderdeel van hun reis naar werk, vrienden of familie. Daarom zijn we van plan ook dit jaar 6000 nieuwe OV-fietsen bij te plaatsen en er 1000 te recyclen. Zo zorgen we ervoor dat onze reizigers sneller en makkelijker naar hun eindbestemming komen."

NS startte in 2008 met de exploitatie van OV-fiets en sindsdien is het hard gegaan. Ook in voorgaande jaren steeg het gebruik van de OV-fiets al. In 2016 werden er 2,4 miljoen ritten gemaakt en in 2015 nog 1,9 miljoen. In 2018 is OV-fiets al 10 jaar in handen van NS. Komend jaar zal hier op verschillende manieren aandacht aan besteed worden.

OV-fiets blijft stijgen in populairiteit (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
OV-fiets blijft stijgen in populairiteit (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Noord- en Zuid-Korea dinsdag in gesprek

Noord-Korea heeft de uitnodiging van buurland Zuid-Korea aanvaard om opnieuw diplomatieke gesprekken te voeren. De sessie zal dinsdag 9 januari plaatsvinden. Op de agenda staan verbetering van de relatie tussen de twee landen en Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen volgende maand in Pyeongchang.

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un suggereerde in zijn nieuwjaarstoespraak dat zijn land aan de Spelen mee zou kunnen doen. Hij stelde een delegatie voor overleg hierover in het vooruitzicht, maar sinds maandag was niets meer uit Noord-Korea vernomen. Wel werd in het grensplaatsje Panmunjom de rechtstreekse telefoonverbinding onlangs weer in gebruik genomen. Daar zal ook de ontmoeting plaatsvinden.

Het is sinds december 2015 dat de twee Koreaanse landen weer officieel het gesprek aanknopen.

Noord- en Zuid-Korea dinsdag in gesprek
Noord- en Zuid-Korea dinsdag in gesprek (Foto: ANP)

Trump: ik heb hem nooit gesproken over boek

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nooit met journalist Michael Wolff over het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House gesproken. "Vol met leugens, onjuiste voorstellingen en bronnen die niet bestaan", laat de president op Twitter weten.

De advocaten van Trump willen voorkomen dat het boek, dat al veel stof doet opwaaien, wordt verspreid. Wolff heeft voor zijn werk gesproken met talrijke medewerkers van Trump en van het Witte Huis die kennelijk geen blad voor de mond nemen. Wolff zou ook met Trump zelf hebben gesproken en werd niet gewantrouwd of gehinderd, terwijl hij anderhalf jaar lang in Trumps kringen rondhing.

Trump laat nu weten nooit toestemming binnen het Witte Huis te hebben gegeven voor de "auteur van onecht boek".

Het boek zou officieel 9 januari verschijnen, maar zal "vanwege ongekende vraag"vrijdagochtend al verkrijgbaar zijn, meldde de uitgever.

Trump: ik heb hem nooit gesproken over boek
Trump: ik heb hem nooit gesproken over boek (Foto: ANP)

Blij met je buurt? Blij met je leven

Ruim 9 op de 10 volwassenen die tevreden zijn met hun woning of woonomgeving, geven aan tevreden te zijn met het leven. De woonomgeving, met name het ervaren van sociale cohesie ofwel binding met de buurt, is een belangrijkere factor voor tevredenheid met het leven dan de woning zelf. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS.

Als mensen gevraagd wordt hoe tevreden zij zijn met hun leven, baseren zij dit op een afweging van verschillende aspecten van hun leven. Zo is de tevredenheid met het leven groter als mensen zich gezond voelen, maar ook de fysieke en sociale omgeving zijn van belang. Personen die (zeer) tevreden zijn met hun woning of woonomgeving zijn ook vaker tevreden met het leven dan degenen die niet tevreden zijn met woning of buurt.

Van de 18-plussers die tevreden zijn met hun woning, gaf 94 procent in 2015 aan content te zijn met hun leven. Voor personen die ontevreden zijn met hun woning was dat 69 procent. Van de mensen die tevreden zijn met hun woonomgeving is eveneens 94 procent tevreden met het leven, van mensen die ontevreden zijn is dat 80 procent.

Sociale cohesie 
De woonomgeving is belangrijker dan de woning zelf als het gaat om de tevredenheid met het leven. Het gaat daarbij zoals gezegd met name over de binding met de omgeving, of sociale cohesie. Van de buurtbewoners die een sterke mate van sociale cohesie ervaren is 97 procent tevreden met hun leven. Bij mensen die lage sociale cohesie ervaren in hun buurt is dit 69 procent.

Als mensen overlast ervaren in hun buurt, bijvoorbeeld door lawaai of stank, zeggen zij juist minder vaak dat ze tevreden zijn met het leven. Onder diegenen die veel overlast in hun buurt ervaren is 85 procent tevreden met hun leven. Van de mensen die helemaal geen of weinig overlast ervaren is 94 procent tevreden.

Woningtype van belang
Kenmerken van de woning zijn eveneens van invloed op de tevredenheid met het leven, zij het minder sterk dan kenmerken van de woonomgeving. Zo geven bewoners van een vrijstaand huis vaker aan tevreden te zijn dan mensen met een etagewoning, namelijk 97 tegen 88 procent. Personen met een hoek- of tussenwoning zitten hier qua tevredenheid tussenin.

Dit ervaren verschil in tevredenheid met het leven kan niet worden toegeschreven aan andere kenmerken van de woning of haar bewoners, zoals woninggrootte, -waarde, koop- of huurwoning of het huishoudensinkomen of onderwijsniveau van de bewoner. Overigens valt aan de hand van dit onderzoek niet uit te sluiten dat mensen die tevreden zijn met het leven in het algemeen positiever zijn ingesteld, en mogelijk daardoor ook vaker tevreden zijn met de woning of woonomgeving en andere facetten van het leven.

Blij met je buurt? Blij met je leven (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Blij met je buurt? Blij met je leven (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Oud op televisie

Op nieuwjaarsavond keek ik naar Jinek en daar zat Angela de Jong aan tafel. Angela is televisierecensent bij het AD en kwam vertellen wat ze op tv verwachtte in 2018. Tijdens haar praatje kwam het op het thema oud op televisie en Sander Schimmelpennick van Quote merkte op dat oud op tv eigenlijk voor de televisiewereld de tering naar de nering zetten is, omdat mensen het liefste naar zichzelf kijken op televisie en de meeste televisiekijkers zijn tegenwoordig oud. 

Trumps advocaten willen publicatie stoppen

Advocaten van de Amerikaanse president Trump willen voorkomen dat het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House (Vuur en Razernij: In het Witte Huis van Trump) van de Amerikaanse journalist Michael Wolff nog verder wordt verspreid. Het boek zou eigenlijk op 9 januari verschijnen maar dit is vervroegd naar 5 januari.

Het boek doet het nodige stof opwaaien. Wolff heeft voor zijn werk gesproken met talrijke medewerkers van Trump en van het Witte Huis die kennelijk geen blad voor de mond nemen. Wolff sprak ook met Trump zelf en werd niet gewantrouwd of gehinderd, terwijl hij anderhalf jaar lang in Trumps kringen rondhing.

In het boek wordt onder meer gesteld dat Trump vol ongeloof zijn eigen overwinningscijfers op de verkiezingsavond zag binnenkomen. Zijn zoon zou hebben gezegd dat Trump eruit zag alsof hij een spook had gezien. Zes weken na de inauguratie zou Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner de drie hoofdprioriteiten van de regering niet hebben kunnen benoemen.

Daarnaast trekt voormalig adviseur Steve Bannon van leer. Die zou volgens Wolff hebben gezegd dat ontmoetingen tussen campagneleden en Russische beambten neerkwamen op verraad. Die ontmoetingen zijn onderwerp van onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller.

Overigens komen in het boek ook lichtere zaken aan bod. Zo vertelt dochter Ivanka precies hoe haar vader zijn haar kamt en dat ze hem daarmee pest.

Trumps advocaten willen publicatie stoppen
Trumps advocaten willen publicatie stoppen (Foto: ANP)

Wisselend succes Nederlandse beachvolleyballers in Den Haag

De Nederlandse beachvolleyballers hebben tijdens het viersterrentoernooi in Den Haag wisselend succes geboekt. Op de Sportcampus Zuiderpark kwamen zes Nederlandse duo's in actie en dat leverde drie zeges op.

Dirk Boehlé en Steven van de Velde speelden tegen de Brazilianen Pedro Solberg/George, die met 26-24, 21-14 een maatje te groot waren. Christiaan Varenhorst en Jasper Bouter boekten een prima overwinning, door de Australiërs Christopher McHugh en Damien Schumann met 21-19, 21-14 te kloppen. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen waren Max Betzien en David Poniewaz uit Duitsland de baas: 25-23, 21-18.

Bij de vrouwen zorgden alleen Joy Stubbe en Marleen van Iersel voor succes, door met meer moeite dan verwacht te winnen van Tina Graudina en Anastasija Kravcenoka uit Letland: 19-21, 21-14, 21-19. Sanne Keizer en Madelein Meppelink gingen met 21-19, 21-15 onderuit tegen Elize Maia/Taiana Lima uit Brazilië, terwijl Jolien Sinnema en Laura Bloem met 21-17, 17-21, 10-15 het onderspit dolven tegen Kristyna Kolocova en Michala Kvapilova uit Tsjechië.

Federer en Bencic naar finale Hopman Cup

Het Zwitserse tennisduo Belinda Bencic en Roger Federer heeft zich in het Australische Perth geplaatst voor de finale van de Hopman Cup, het toernooi voor landenteams van één man en één vrouw.

Federer en Bencic streden in de laatste groepswedstrijd tegen het Amerikaanse team van Coco Vandeweghe en Jack Sock, die ook hun beide eerdere wedstrijden gewonnen hadden. Federer en Sock openden de dag met een spannende partij, die de Zwitserse veteraan won: 7-6 (5), 7-5.

Ook tussen Bencic en Vandeweghe zat weinig, maar ook hier kwam de Zwitserse kant zegevierend uit de strijd: 7-6 (6), 6-4. De wedstrijd was daarmee gespeeld en het dubbelspel was niet veel meer dan vermaak voor het publiek: 4-5 (3), 4-2.

Anasastia Pavlyuchenkova en Karen Khachanov uit Rusland wonnen van het Japanse duo Naomi Osaka en Yuichi Sugita. Osaka en Khachanov wonnen in het enkelspel, het Russische duo won het dubbelspel, maar het maakte voor plaatsing voor de finale weinig meer uit.

Vrijdag lijkt Duitsland tegen gastland Australië de beste papieren te hebben voor de andere finaleplek.

Tottenham moet genoegen nemen met punt

Tottenham Hotspur heeft een punt overgehouden aan een enerverende stadsderby tegen West Ham United. Beide teams scoorden pas na de pauze.

Om aansluiting te houden met Liverpool en Chelsea moest Tottenham winnen en de bal lag na zestien minuten in het doel van The Hammers. De goal van Premier League-topscorer Harry Kane werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Ruim tien minuten later was Kane ook gevaarlijk met een afstandsschot dat doelman Adrian knap keerde.

Via Christian Eriksen waren de Spurs ook in de slotfase van de eerste helft dicht bij een goal. De Deense oud-Ajacied schoot eerst net naast en later kon Adrian een van richting veranderd schot net over het doel tikken. In de tweede helft bleef het team van Mauricio Pochettino aandringen, maar het was West Ham dat de score opende.

Pedro Obiang besloot van grote afstand maar eens uit te halen en de 25-jarige middenvelder knalde de bal met een fantastische streep in de kruising. Het was pas de eerste doelpoging van West Ham United in de hele wedstrijd, terwijl Tottenham er op dat moment al zo'n twintig had genoteerd.

Pochettino greep in door Victor Wanyama, Erik Lamela en daarna ook Fernando Llorente in het veld te brengen. Het was echter Son Heung-min die ervoor zorgde dat de Spurs toch een punt pakten en ook deze treffer was van grote schoonheid. De Zuid-Koreaan schoot net als Obiang heerlijk raak in de bovenhoek. Tottenham, dat vijfde staat, heeft nu drie punten minder dan Liverpool en vijf minder dan Chelsea.

Tennisser Bellucci blijkt dopingschorsing uit te zitten

Tennisser Thomaz Bellucci blijkt al enige tijd geschorst te zijn wegens het gebruik van een verboden middel. Dat heeft de internationale tennisfederatie ITF donderdag laten weten.

De Braziliaanse voormalig nummer 21 van de wereld leverde in juli tijdens het toernooi in het Zweedse Båstad een plasje in. Daarin vond men sporen van een verboden vochtafdrijvend middel. De tennisser geeft de schuld aan zijn apotheek in Rio de Janeiro, volgens hem hebben ze daar een fout gemaakt met zijn vitaminesupplementen.

De ITF heeft laten weten dat Bellucci's schorsing met terugwerkende kracht op 1 september in is gegaan. Omdat hij schuld bekend heeft - zonder toe te geven dat het zijn fout was - en de ITF zijn uitleg heeft geaccepteerd, mag Bellucci vanaf 1 februari weer op de tennisbaan verschijnen.

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.