FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 januari 2018

Verdere vertraging bij bouw Tesla Model 3

Tesla heeft een productiedoelstelling van zijn Model 3 verder voor zich uitgeschoven. De maker van elektrische auto's denkt nu niet eerder dan halverwege dit jaar 5000 wagens per week te kunnen afleveren van het type.

In oktober, november en december werden in totaal nog maar 1550 exemplaren van de Model 3 gebouwd. Dat was fors minder dan kenners hadden verwacht. Die rekenden op bijna het dubbele aantal.

Het zit Tesla al langer tegen bij de productie van de Model 3. Dat is de nieuwe auto die door Tesla in juli is geïntroduceerd als de elektrische auto voor de massa. De autobouwer heeft handenvol geld gestoken in allerlei robots, assemblagelijnen en andere zaken die nodig zijn voor de bouw van de Model 3.

Vooralsnog steekt de levering nog schril af bij de andere, duurdere modellen. In totaal leverde Tesla in het vierde kwartaal 29.870 voertuigen af, tegen ruim 25.000 in de voorgaande periode.

Verdere vertraging bij bouw Tesla Model 3
Verdere vertraging bij bouw Tesla Model 3 (Foto: ANP)

Ex-campagnechef Trump klaagt Justitie VS aan

Paul Manafort, een voormalige campagnebaas van president Trump, is een rechtszaak begonnen tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ook klaagt Manafort Robert Mueller aan, de speciale aanklager die de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in de VS onderzoekt. Die zou veel te veel bevoegdheden hebben gekregen.

Manafort was Trumps campagneleider van juni tot augustus 2016. Hij kwam destijds in beeld tijdens het onderzoek van Mueller naar de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen. Manafort wordt verdacht van samenzwering tegen de VS en een aantal financiële misdrijven, onder meer in Oekraïne.

Hij stelt nu dat de aanklachten tegen hem helemaal buiten het onderzoek van Mueller vallen en ook buiten diens bevoegdheden. De aanklachten zouden alleen maar gaan over lobbywerk dat hij deed voor de overheid in Oekraïne. Manafort eist dat de zaak tegen hem van tafel wordt gehaald.

Ex-campagnechef Trump klaagt Justitie VS aan
Ex-campagnechef Trump klaagt Justitie VS aan (Foto: ANP)

Olieprijzen in de lift door onrust Iran

De olieprijzen zijn woensdag gestegen tot de hoogste niveaus in zo'n tweeënhalf jaar door de aanhoudende onrust in Iran. Het land heeft inmiddels zijn Revolutionaire Garde ingezet in een poging om de protesten in te dammen. Een en ander lijkt zijn weerslag te hebben op het sentiment op de oliemarkt.

Voor een vat Amerikaanse olie moest in de loop van woensdagavond 2,3 procent meer worden betaald, namelijk 61,74 euro. Brentolie klom 1,9 procent in prijs tot 67,85 dollar per vat. Het gaat ruwweg om de hoogste prijzen sinds medio 2015.

In Iran gaan nu al een aantal dagen mensen de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Aanleiding voor de protesten vormen onder meer corruptieverdenkingen en het uitblijven van economische vooruitgang. Door de onlusten zijn naar verluidt al meer dan twintig mensen omgekomen.

De oliesector is een belangrijke bron van inkomsten voor Iran. Met een dagelijks volume van 3,8 miljoen vaten is Iran na Saudi-Arabië en Irak de derde producent van olie binnen oliekartel OPEC.

Olieprijzen in de lift door onrust Iran
Olieprijzen in de lift door onrust Iran (Foto: ANP)

Brandje in het huis van de Clintons

In het huis van Bill en Hillary Clinton, in het Amerikaanse Chappaqua (New York), heeft brand gewoed. De politie heeft dat bevestigd maar wilde verder nog niet veel zeggen. Het is niet bekend of het echtpaar thuis was. Er zijn in elk geval geen gewonden gevallen, zei de politie.

Volgens scanner-luisteraars in Amerikaanse media gaat het om een brandje in de slaapkamer, dat snel was geblust.

Het huis, aan de Old House Lane, is in 1889 gebouwd en heeft vijf slaapkamers en een zwembad. De Clintons kochten het in 1999 voor 1,7 miljoen dollar (1,4 miljoen euro).

Brandje in het huis van de Clintons
Brandje in het huis van de Clintons (Foto: ANP)

Arsenal in slotfase naar punt tegen Chelsea

Arsenal heeft woensdagavond in de blessuretijd een punt overgehouden aan het treffen met Chelsea. Héctor Bellerín hielp zijn ploeg aan de 2-2.

Het verschil tussen de nummer zes en nummer drie in de Premier League was op voorhand zeven punten in het voordeel van the Blues. De ploeg van Antonio Conte won vier van de laatste vijf competitiewedstrijden, waar the Gunners negen punten pakten.

Al snel kregen de gasten een uitlezen mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar Àlvaro Morata schoot vanuit een kansrijke positie naast. Ook Arsenal liet zich gelden. Na een combinatie met Mesut Özil kreeg Alexis Sánchez de bal voor zijn voeten en zijn schot raakte beide palen voordat de bal in de handen van Thibaut Courtois verdween. De Belgische doelman reageerde vervolgens goed na een uithaal van Alexandre Lacazette.

Er zou voor rust niet gescoord worden, maar er waren nog mogelijkheden voor beide ploegen. Marcos Alonso schoot een vrije trap over en Özil schoot naast. Het laatste moment voor de thee was voor Chelsea. Eden Hazard zette een aanval op en gaf de bal vervolgens met een hakje mee aan Cesc Fàbregas, maar de Spanjaard schoot vervolgens over.

Na rust bleven de kansen volgen en de eerste twee waren er voor Chelsea, echter Petr Cech bracht tweemaal redding. In eerste instantie op een kopbal van Marcos Alonso en vervolgens bij een schot van Hazard. Courtois kon zich ook onderscheiden door Alexandre Lacazette van het scoren af te houden. De doelman moest zich na 63 minuten wel gewonnen geven. Jack Wilshere kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en de middenvelder schoot hard raak. Het was het eerste doelpunt van de middenvelder in de Premier League sinds de laatste speelronde van het seizoen 2014/15.

Lang kon Arsenal niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later was de stand al weer 1-1 in het Emirates Stadium. In het strafschopgebied werd er een overtreding gemaakt op Hazard en de Belg ontfermde zich over de toegekende strafschop en stuurde Cech de verkeerde hoek in. De thuisploeg mocht van het geluk spreken dat ook snel niet 1-2 werd. Morata kreeg een kans op de voorsprong, maar de spits schoot over.

Zes minuten voor tijd kwam de 1-2 wél op het scorebord te staan. De ingevallen Davide Zappacosta gaf vanaf de rand van het strafschopgebied een voorzet en Marcos Alonso kwam achter de verdediging van Arsenal vandaan om vanaf vijf meter binnen te schieten. Toch zou het doelpunt van de Spanjaard niet genoeg zijn voor de zege. In de blessuretijd van de wedstrijd zette een andere Spanjaard de eindstand van 2-2 op het scorebord. Héctor Bellerín schoot prachtig raak. Het leek nog mis te gaan voor Arsenal, maar Zappacosta schoot de bal op de lat.

'Chinees die alleen negendarters gooit is dé nachtmerrie'

Wat de grote baas van dartsbond PDC betreft is er maar één echt grote bedreiging voor de populariteit van de sport. "Straks vinden ze in China iemand die alleen maar negendarters gooit, de ene na de andere perfecte leg", aldus Barry Hearn.

Volgens Hearn zou een Chinese machine niet zo best zijn voor de dartswereld: "Het is mijn nachtmerrie, want dat zou de doodsteek zijn voor de sport", verklaart hij. Hearn bedoelt het overigens vooral als manier om aan te geven dat het juist heel goed gaat met het darten, want de volgens hem enige echte bedreiging is wel bijzonder onwaarschijnlijk.

"Wat TV-rechten, sponsoring en belangstelling van fans betreft staat darts absoluut op de beste positie van de twaalf sporten waar ik bij betrokken ben", zegt Hearn, die ook rechten heeft van onder meer snooker, boksen en tafeltennis. "In Amerika en Azië boeken we progressie en zelfs in Afrika gaat het vooruit. Dit jaar werd het WK in Frankrijk, Spanje, Italië en nog meer landen voor het eerst live op TV uitgezonden."

Volgens Hearn zitten de zalen toernooi na toernooi vol en zouden de ticketprijzen dan ook flink omhoog kunnen. "Alles is toch uitverkocht, maar we gooien de prijzen niet omhoog. Darts is het golf voor de gewone man, we moeten alleen wat aan de verstorende zwarte markt gaan doen", aldus Hearn, die verder aangeeft blij te zijn met de opkomst van nieuwe namen als Dimitri van den Bergh, Jamie Lewis en kersvers wereldkampioen Rob Cross.

Argentijnen bevestigen Ajax-aankoop Tagliafico

Ajax gaat zich versterken met Nicolás Tagliafico. Independiente heeft de overgang van de linksback naar Ajax bevestigd.

De Argentijnse club bevestigde de transfer woensdagavond via Twitter. De 25-jarige verdediger tekent een contract voor vierenhalf jaar in Amsterdam en met zijn komst is een transferbedrag van ruim vier miljoen euro, wat door bonussen nog op kan lopen, gemoeid.

Ajax was al langere tijd op zoek naar een nieuwe linksback en ziet in Tagliafico de perfecte aanwinst. De eenvoudig Argentijns international had nog een contract voor één jaar bij de Argentijnse club. De verdediger sluit mogelijk op tijd aan bij de selectie van Ajax om mee te gaan op het trainingskamp naar Portugal.

De linksbackpositie was een zorgenkindje bij de Amsterdammers. Daley Sinkgraven kampt al een tijd met blessureleed en ook Nick Viergever was vanwege een enkelblessure de afgelopen periode niet inzetbaar, waar ook Maximilian Wöber last had van een knieblessure. Mitchell Dijks had vanwege de afwezigheid van het drietal de laatste wedstrijden voor de winterstop een basisplaats, maar het is geen geheim dat Dijks al lange tijd niet in de toekomstplannen voorkomt van Ajax.

Skiester Shiffrin weer ongenaakbaar op slalom

Skiester Mikaela Shiffrin heeft maar weer eens laten zien veruit 's werelds beste slalomskiester te zijn. De 22-jarige Amerikaanse was ook tijdens de World Cup-wedstrijd in het Kroatische Zagreb een klasse apart.

In run één was Shiffrin al veel beter dan de rest, in de tweede manche moest ze de nodige tijd inleveren op de Zwitserse Wendy Holdener. Dat veranderde echter bij de laatste paar poortjes, waar de regerend olympisch kampioene haar voorsprong ineens weer vergrootte tot 1,59 seconden.

Holdener was de enige die binnen twee seconden wist te blijven, plek drie ging al op 2,11 seconden naar de Zweedse Frida Hansdotter. Alleen de dames bij de eerste zeven bleven binnen drie seconden van Shiffrin, die volgende maand de grote favoriet is om olympisch goud te winnen.

Tennissers Koolhof en Kerkhove naar halve finales

Tennisser Wesley Koolhof heeft zich op het ATP-toernooi van Brisbane samen met Nieuw-Zeelander Artem Sitak geplaatst voor de halve finales. Het duo was in de kwartfinales in twee sets te sterk voor de Amerikaan Steve Johnson en diens Luxemburgse partner Gilles Müller: 7-6 (6), 7-5.

Op het WTA-toernooi van het Chinese Shenzhen plaatste ook Lesley Kerkhove zich voor de halve eindstrijd. Zij deed dat samen met haar Wit-Russische partner Lidziya Marozava, met wie Kerkhove na een supertiebreak te sterk was voor het Chinese wildcardduo Guo Hanyo en de pas 16-jarige Xin Wang: 4-6, 6-4 [10-3].

Darter Montgomery: "BDO moet vooruit of het brokkelt af"

Nu het PDC WK erop zit, is het tijd voor het dartevenement van het jaar; het BDO WK, ofwel Lakeside. Althans zo was het vroeger. Nu stelt dat toernooi niet zo veel meer voor. Darter Ross Montgomery trok aan de bel in een interview met Daily Record Sport. De 55-jarige Schot mocht november vorig jaar meedoen aan de Grand Slam of Darts en zag daar dat het ook anders kan.  

”Door mijn deelname aan de Grand Slam, is mijn geloof in de BDO minder geworden. Ik heb gezien wat voor winst er allemaal behaald kan worden bij onze bond. Dat doen we niet en dat heeft mij aan het denken gezet. De Grand Slam heeft mijn ogen geopend, ik weet nu hoe de sport geleid moet worden. We zijn geen professionals, maar we moeten wel zo behandeld worden", aldus Montgomery.  "De BDO moet vooruit of het amateurdarts brokkelt af."

Montgomery begint zondag aan zijn elfde Lakeside. Hij is als vijfde geplaatst en treft daarin tweevoudig winnaar Scott Waites. Nu hij in zijn nadagen van zijn carrière zit vindt hij het tijd om aan de bel te trekken. Hij wil geen schuldigen aanwijzen. ”Je kan met vingers wijzen, maar je kan de schuld niet toeschuiven op één persoon. Een groep mensen zijn hier schuldig aan en ik denk dat de BDO op zijn einde is. We hebben een aantal bestuurders die de organisatie runnen, maar er is veel intern gekibbel. Dat helpt de duizenden spelers niet. Het brokkelt af, het spijt me om dat te moeten concluderen.”

Één van de problemen is het gebrek aan marketing voor Lakeside. Er is bijna geen reclame voor het toernooi te zien. ”Lakeside heeft niet meer dezelfde prestige als vroeger. Ze zouden het toernooi meer moeten promoten, zoals de PDC doet met hun toernooien, maar dat gaat niet gebeuren. Niemand weet tegenwoordig wanneer Lakeside gespeeld wordt en waar het wordt uitgezonden. Iedereen zou dat moeten weten”, aldus Montgomery.

Montgomery suggereerde ook dat 2018 de laatste editie is van het BDO WK in de Lakeside Country Club in Firmley Green. "De BDO gaat het toernooi mogelijk verhuizen om een nieuwe start te maken. Of het een goede zet is? Geen idee spelers zijn de laatste die er betrokken bij worden en dat is fout. Nu het op de commercielen (Channel 4, BT Sport -red) wordt uitgezonden kunnen sponsoren makkellijker instappen. Alleen sponsors gaan geen geld steken in een product dat faalt." 

De 41e editie van Lakeside begint aanstaande zaterdag. De finale is volgende week zondag. Nederland is vertegenwoordigt met zeven heren en drie vrouwen. 

De liefde tussen Trump en Bannon is over

De liefde tussen de Amerikaanse president Trump en zijn voormalige chef-strateeg Steve Bannon is over. Bannon is geciteerd in een binnenkort te verschijnen boek waarin hij onder meer contacten tussen de Trump-campagne en de Russen hekelt. In een reactie daarop heeft de president gehakt gemaakt van zijn voormalige politiek adviseur, die vorig najaar al uit het Witte Huis vertrok.

Delen van het boek van Michael Wolff, dat dinsdag officieel verschijnt, zijn woensdag gepubliceerd in Amerikaanse media. De president heeft laten weten dat Bannon 'gek is geworden', eigenlijk vrijwel niets van doen had met Trumps winst bij de verkiezingen, en in feite alleen maar deed of hij invloed had in het Witte Huis.

In het boek hekelt Bannon onder meer de omstreden ontmoeting - in campagnetijd - in de Trump Tower van een Russische advocate met Trumps zoon en schoonzoon. De vrouw zou beschadigende informatie hebben aangeboden over de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Ten tijde van het gesprek was Bannon nog een vertrouweling van Trump maar nu noemt hij die ontmoeting 'verraad' en 'onpatriottisch'. Bannon zou in het boek ook zeggen dat Trump nooit had verwacht de presidentsverkiezingen te winnen.

De rechtse nationalist Bannon vertrok in augustus vorig jaar uit het Witte Huis, volgens de regering na gezamenlijk overleg met stafchef John Kelly. Toen al gingen de geruchten dat Trump van hem afwilde. De relatie tussen beide mannen vertoonde destijds al ruim een half jaar scheuren, naar verluidt omdat Bannon het niet kon vinden met Trumps schoonzoon Jared Kushner, die steeds meer invloed kreeg.

De liefde tussen Trump en Bannon is over
De liefde tussen Trump en Bannon is over (Foto: ANP)

5 deals uit China, en douanekosten worden vergoed!

Nog steeds heeft Gearbest de actie dat wanneer je kiest voor de shipping methode 'Registered Air Mail', zij douanekosten vergoeden als je die moet betalen. Super relaxt dus, check ook de aankondiging op hun Nederlandse Facebook pagina.

En dan over naar de deals, 5 stuks op een rij met als afsluiter een nogal bizarre telefoon van Motorola waar je een projector op kan klikken...

0301-1 (Foto: gbofficial)We beginnen met deze hooverboard, de Hiwheel Q3 die een actieradius heeft van 15-20KM maar liefst. De snelheid die je haalt is zo'n 15km/h en het opladen van de accu duurt 2 uur. Al met al, een leuk ding in de flashsale voor €103,06

0301-2 (Foto: gbofficial)De Mi Mix 2 is een toestel met een heel ziek scherm. 5.99-inch maar in een body vergelijkbaar met een toestel wat een 5.5-inch scherm heeft. De snelle Snapdragon 835 en 6GB werkgeheugen maken dit ook een topper. High-end Chinaphone van Xiaomi dus. Met coupon mix2gbth voor €377,90

0301-3 (Foto: gbofficial)Een mooie drone, de DJI Spark mini met hele toffe features. Hij kan op handgebaren reageren om bijvoorbeeld een foto te maken als hij in de lucht hangt. Een kwalitatieve drone met ontzettend veel mogelijkheden. Check vooral even wat video's op Youtube om een goed beeld te krijgen. Met coupon HKSparkC voor €497,29 op deze productpagina.

0301-4 (Foto: gbofficial)

Het grote broertje van de Spark, deze Mavic Pro Combo versie. Nu al tot 7KM nog te gebruiken, bijzonder ver dus en zelfs over die afstand kan je nog 720P beelden zien. Een 4K camera op een gimball is uiteraard aanwezig voor mooie beelden. Super nice deze drone dus en met de combo versie met extra nuttige accessoise. Coupon HKMavicC verlaagt de prijs tot €881,21

0301-5 (Foto: gbofficial)

Wat hebben we hier....een Motorola Moto Z 2018. Een nogal bijzonder model voor zakenlui. Het mag dan ook wat kosten met €1116,54 in de flashsale. Je haalt voor dat bedrag een toestel in huis wat modulair is. Je kan dus bepaalde toevoegingen in huis halen en er op 'klikken' om het toestel een andere functie te geven. En waarom deze versie dan zo duur is? Dat is omdat je een VIP Kingsman special in huis haalt, waarbij al de powerpack-mod en draadloos laden-mod aanwezig zijn. Een collectors item schrijven ze zelf. 

Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

'Spotify doet aanvraag voor beursgang'

Spotify heeft naar verluidt een officiële aanvraag ingediend voor een beursgang aan de New York Stock Exchange (NYSE). Dat melden diverse media, waaronder persbureau Bloomberg en The Wall Street Journal, op basis van ingewijden.

Over de beursplannen van de grootste betaalde muziekstreamingdienst ter wereld wordt al langer veel geschreven. Dat komt omdat het bedrijf een nogal onorthodoxe route in gedachten heeft voor de beursgang, die als alles wordt goedgekeurd waarschijnlijk in het eerste kwartaal van dit jaar plaatsvindt.

Bedrijven willen met een beursgang doorgaans geld ophalen bij nieuwe investeerders en hun naamsbekendheid vergroten, maar dat speelt bij Spotify geen rol. Het bedrijf wil geen nieuwe aandelen uitgeven en zijn bestaande aandelen die al in handen zijn van geldschieters simpelweg registreren aan de beurs.

Directe noteringen zijn ongebruikelijk in New York. Aan de Nasdaq kwam het slechts enkele keren voor en de NYSE zelfs nog nooit. Spotify zou eind vorig jaar al allerlei documenten naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC hebben verzonden.

'Spotify doet aanvraag voor beursgang'
'Spotify doet aanvraag voor beursgang' (Foto: ANP)

Baudet: tekst bij Uruzgan anders bedoeld

Een videootje van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet over Nederlandse militairen in Afghanistan heeft tot ophef geleid, maar volgens het Tweede Kamerlid is sprake van een misverstand.

Baudet gaf zijn korte video vanuit een vliegtuig boven de Afghaanse provincie Uruzgan de begeleidende tekst: "Zoveel respect voor onze militairen hier!". De Nederlandse missie in Uruzgan is echter al jaren geleden geëindigd. De FvD-leider kreeg daarom hoon over zich heen op sociale media.

"Heel pijnlijk dit. In de Kamer had Baudet zoveel respect voor onze militairen dat hij de debatten oversloeg en ongezien tegen de verlenging van de huidige Afghanistan missie stemde", aldus bijvoorbeeld D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op Twitter.

Hier

Maar Baudet zegt dat hij niet zozeer 'hier' in Uruzgan bedoelde, als wel Afghanistan in zijn geheel, waar nog wel Nederlandse militairen aan een NAVO-opbouwmissie deelnemen. Hij wijst erop dat hij maar een korte tekst kwijt kon en achteraf het woord 'hier' misschien had moeten weglaten.

"Dit was het gevoel dat ik had toen ik eroverheen vloog", aldus Baudet over zijn tekst. Hij herhaalt dat hij "heel veel respect"heeft voor de militairen die waar dan ook in Afghanistan zitten en zaten en er hebben gevochten.

Baudet: tekst bij Uruzgan anders bedoeld
Baudet: tekst bij Uruzgan anders bedoeld (Foto: ANP)

Wielrenner De Vries stopt bij Roompot vanwege hartritmestoornissen

Hartthijs de Vries beëindigt per direct zijn contract bij Roompot-Oranje Peloton vanwege hartritmestoornissen, dat meldt de ploeg via een persbericht. De 21-jarige kwam deze winter over van SEG Racing Academy en tekende hij een tweejarig contract bij de Nederlandse ploeg.

"Helaas komt m’n carrière bij Team Roompot - Nederlandse Loterij onverwachts vroeg ten einde. Het was een hele lastige beslissing om mijn profcontract op te geven, echter de enige juiste keuze voor mij is om het dokters advies op te volgen en mijn gezondheid voorrang te geven. In overleg met het management hebben we snel een besluit genomen om hiermee de ploeg genoeg ruimte te geven het gat nog op tijd voor het seizoen op te vullen", aldus De Vries op de website van Team Roompot - Nederlandse Loterij.

"We zijn zeer geschrokken van het onverwachtse nieuws en betreuren het enorm dat Hartthijs direct het team zal verlaten. Binnen Team Roompot - Nederlandse Loterij zijn wij continue op zoek naar nieuwe Nederlandse talenten die we kunnen helpen om binnen de wielerwereld een succesvolle carriere op te bouwen. Hartthijs was hier zeker een van," laat teammanager Michael Zijlaard woensdag in een reactie weten.

FOK! Wat een weer: tijdelijk minder wind

Hallo!

Het heeft vandaag behoorlijk gewaaid maar dat gaat de komende uren afnemen. Wel is het nog bewolkt en kan er een bui vallen. Vannacht klaart het op alhoewel het in het noorden nog bewolkt kan blijven en er daar ook een bui kan vallen. De wind is westelijk en neemt af naar matig boven land tot krachtig aan de kust.

Morgen overdag neemt de bewolking weer toe en in het begin van de middag gaat het op veel plaatsen regenen. De wind draait dan naar het zuiden en neemt tijdelijk af naar zwak tot matig. In de loop van de middag en avond trekt de wind dan weer aan terwijl hij draait naar het westen. Boven land is hij dan krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer hard tot stormachtig.

De dagen daarna gaan de temperaturen omlaag, maar de neerslagkans ook. Vanaf zondag of maandag ook lichte vorst overdag maar dan blijft het wel droog en kunnen we de zon zelfs te zien krijgen.

Nederland
 

Zonsopkomst in Cuijk (foto: Charged)
Zonsopkomst in Cuijk (foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Braafheid en FC Utrecht per direct uit elkaar

Edson Braafheid is niet langer speler van FC Utrecht. Het contract van de verdediger is woensdag in goed overleg per direct ontbonden.

De linksback kan het mentaal niet meer opbrengen om zich voor honderd procent op het voetbal bij FC Utrecht te richten en kiest voor zijn gezin, met wie hij in de Verenigde Staten gaat wonen. "Mijn gezin is heel belangrijk voor me, dat is nu nogmaals gebleken tijdens de feestdagen", vertelt Braafheid op de officiële clubwebsite van de Utrechters.

"Samen met mijn Amerikaanse vrouw en kinderen verhuis ik definitief naar Amerika en wil ik de tijd nemen om tot een definitieve beslissing te komen over mijn voetballoopbaan. Het gevoel speelde al langer door mijn hoofd. Dit, in combinatie met het geringe aantal speelminuten, heeft me doen besluiten mijn contract te laten ontbinden."

Braafheid keerde in de zomer van 2016 terug bij FC Utrecht, de club waar hij zijn loopbaan ook was begonnen. Hij speelde in de tussentijd bij FC Twente, Bayern München, Celtic, TSG 1899 Hoffenheim en SS Lazio. De tienvoudig international kwam dit seizoen tot zestien wedstrijden, waarbij hij zijn laatste minuten op 1 december maakte tegen PEC Zwolle.

Sagan: "Ik wil graag winnen in Sanremo en Roubaix"

In een interview met de Gazzetta dello Sport heeft Peter Sagan vooruitgeblikt op het nieuwe wielerseizoen. De drievoudig wereldkampioen kijkt met veel vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen. "Onze ploeg is veel sterker geworden. Ik wil zoveel mogelijk winnen in de regenboogtrui."

Sagan die al meer dan honderd zeges boekte als profrenner heeft nog genoeg ambities voor de komende jaren. "Ik zou heel graag Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo eens winnen."

"Maar tegen een tweede zege in de Ronde van Vlaanderen zeg ik uiteraard ook geen neen. Mijn programma verandert normaal gezien niet veel. Ik begin in Australië aan het seizoen met de Tour Down Under en ga daarna op stage naar de Sierra Nevada in Spanje."

"Ik rijd waarschijnlijk ook het openingsweekend in Vlaanderen, waarna ik de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico betwist in aanloop naar Milaan-Sanremo. Daarna gaat het in één rechte lijn naar de kasseiklassiekers."

Sagen kreeg met Daniel Oss zijn gewenste versterking voor het voorjaar. "Ik ben heel blij met zijn komst. Daniel is een goede vriend en een fantastische renner. Onze kern voor de klassiekers is heel goed en veel sterker geworden, met ook nog Marcus Burghardt, Maciej Bodnar, Lucas Pöstlberger en mijn broer Juraj."

De drievoudig wereldkampioen keek ook alvast even vooruit naar het wereldkampioenschap in Innsbruck. "Het WK is nog heel ver weg en ik denk er dan ook nog niet echt aan. Het parcours ligt me niet 100% en is meer op het lijf geschreven van renners als Nibali of Valverde."

"Ik wil voorlopig gewoon genieten van mijn tijd in de regenboogtrui en er zoveel mogelijk koersen proberen in te winnen. Daarna zien we wel wat er mogelijk is in Innsbruck."

Wie is de Mol? gaat weer van start!

Het populaire programma Wie is de Mol? gaat deze week weer van start. In dit programma doen 10 BN'ers mee die d.m.v. avontuurlijke opdrachten zo veel mogelijk geld proberen te verdienen voor de pot. Maar 1 van hen, de Mol, probeert dat te verhinderen. Aan de overige 9 de taak om deze persoon te ontmaskeren. Degene die op het laatst de meeste vragen over de Mol juist weet te beantwoorden, wint het geld.

Op FOK! speuren de WIDM-kijkende FOK!kers al jaren mee naar de Mol, en na al die jaren hebben we eindelijk ons eigen plekje veroverd op FOK! - Wie is de Mol? - Doe mee aan de prono of de FOK!-poule! We hopen dit jaar ook een prijsje aan de winnaars hiervan weg te kunnen geven (hoewel nog geen garanties).

Vanaf a.s. zaterdag 6 januari is WIDM elke week om 20:30 te zien op NPO1, met aansluitend MolTalk op NPO3. Op FOK! kun je hierover live meekletsen in de livetopics. Maaarrrr... Om ons alvast lekker te maken starten ze vanavond alvast met MolTalk: the kick-off, om 21:25 op NPO3. Ook hiervoor kun je vanavond al terecht in ons livetopic!

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

School zamelt 850 euro in voor bijenhotel

De Jan van Rijckenborghschool in Hilversum heeft de opbrengst van een kerstmarkt gedoneerd aan het bezoekercentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmonumenten. Het geld is bestemd om een nieuw bijenhotel aan te schaffen. 

Op de kerstmarkt die op 21 december werd gehouden, werden onder meer tweedehands speelgoed, zelfgemaakte vetbolletjes in de vorm van een theekopje en honing van een Gooise imker verkocht. De markt bracht in totaal 850 euro op: "Met deze hopelijk gulle gift wil de school daadwerkelijk bijdragen aan de groei van het aantal vlinders en ander insecten in de naaste omgeving."

Het is niet geheel toevallig dat de school een bijenhotel als goed doel uitkoos: De Jan van Rijckenborghschool is een zogezegde 'groene school'. Zo heeft de school onder meer een biologische binnentuin en is de school bedekt met zonnepanelen. 

School zamelt 850 euro in voor bijenhotel (Foto: DJMO)
School zamelt 850 euro in voor bijenhotel (Foto: DJMO)

Barbie laat ooglidcorrectie live uitzenden

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, ondergaat opnieuw een cosmetische ingreep. Op 30 januari krijgt de 28-jarige realityster een ooglidcorrectie. Haar volgers kunnen dit keer meekijken, want de ingreep wordt live uitgezonden op Instagram, zo kondigt de praktijk van plastisch chirurg Diana Gabriels woensdag aan.

"Dinsdag 30 januari ondergaat Samantha haar ooglidcorrectie bij dokter Wouter Jurgens. De ingreep zal live worden gefilmd en is te zien op ons Instagram kanaal! Kijk je mee?", luidt de boodschap van de praktijk.

Barbie liet zich eerder onder meer een nieuwe voorgevel aanmeten en kreeg een vaginacorrectie. Ook liet ze haar lippen inspuiten en is ze niet vies van een beetje botox.

Eind vorige maand liet Barbie nog weten dat ze krap bij kas zit. Ze leeft tegenwoordig van een bijstandsuitkering en wil kleiner wonen.

Barbie laat ooglidcorrectie live uitzenden
Barbie laat ooglidcorrectie live uitzenden (Foto: BuzzE)

Van Persie praat over contractontbinding bij Fenerbahçe

Een vertrek van Robin van Persie bij Fenerbahçe lijkt aanstaande. De spits en de club praten momenteel over de ontbinding van zijn contract.

Het contract van de 34-jarige spits loopt komende zomer af en hij komt al weken niet meer in de plannen van de trainer Aykut Kocaman voor. Van Persie speelde in augustus zijn laatste wedstrijden voor de club en als beide partijen tot een akkoord komen wordt de Nederlander een transfervrije speler. 

"Het klopt dat Robin voorlopig is vrijgesteld van werkzaamheden, zoals dat heet", vertelt zaakwaarnemer Kees Vos in gesprek met het Algemeen Dagblad"We gaan snel met de clubdirectie in gesprek over een oplossing die voor beide partijen acceptabel is. Uiteraard blijft Robin tot die tijd wel gewoon beschikbaar, zoals hij zich ook de laatste maanden steeds professioneel heeft opgesteld bij Fener."

Vos geeft aan tot een goede oplossing te komen, wat de intentie is van beide kanten. Van een terugkeer bij Feyenoord, waar in de zomer ook al over gesproken werd, is nog geen sprake. "Ik snap wel dat mensen zo redeneren, maar we gaan voorlopig niets zeggen over welke andere club dan ook. Mochten we er met Fenerbahçe uit komen, dan liggen in principe alle opties open. We nemen de tijd om daarover een goede beslissing te nemen."

NBA: Thomas debuteert eindelijk bij winnende Cavaliers

Basketballer Isaiah Thomas heeft in de NBA eindelijk zijn debuut gemaakt voor de Cleveland Cavaliers. De point guard kwam in de zomer over van de Boston Celtics, maar kon door een heupblessure maandenlang niet in actie komen.

Tegen de Portland Trail Blazers hielp Thomas zijn nieuwe ploeg met zeventien punten op weg naar een 127-110 overwinning. Met negentien en 24 punten waren Kevin Love en LeBron James bij de Cavaliers nog wat productiever, Damian Lillard kon de Trail Blazers met 25 punten niet naar de winst helpen.

Uitslagen NBA dinsdagavond
Cleveland Cavaliers - Portland Trail Blazers 127-110
New York Knicks - San Antonio Spurs 91-100
Phoenix Suns - Atlanta Hawks 104-103
Sacramento Kings - Charlotte Hornets 111-131
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 113-105

De vijf beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Belgische tennissers maat te groot voor Australië in Hopman Cup

Na de nederlaag tegen Duitsland hebben de Belgische tennissers op de Hopman Cup hun tweede groepswedstrijd wel gewonnen. Elise Mertens en David Goffin waren een maat te groot voor gastland Australië.

Mertens begon met een duel tegen Daria Gavrilova. De Australische won de eerste set, maar vervolgens nam Mertens de partij over: 2-6, 6-4, 6-2. Het was vervolgens aan Goffin om de strijd aan te gaan met Thanaski Kokkinakis en ook dat leverde Belgische winst op: 6-4, 6-2.

In het dubbelspel moesten er drie sets aan te pas komen en ook daar kwam het Belgische duo als winnaar uit de bus: 4-3 (3), 2-4, 4-1.

Meest opgezochte taalkwestie 2017 is hun/hen

De vraag wanneer je hen en wanneer je hun in een zin gebruikt is de meest opgezochte taalkwestie van 2017. Vorig jaar hebben 342.000 mensen hierover advies gevraagd via de website van taalgenootschap Onze Taal.

Bovendien werd de schrijfwijze van 'ervan uitgaan' behoorlijk vaak opgezocht: 187.000 keer. Verder was voor veel mensen de betekenis van de zin 'acquisitie wordt niet op prijs gesteld' een raadsel. Deze zin, die vaak onder vacatures te vinden is, werd 181.000 keer opgezocht.

De ongeveer 2500 taaladviezen van onzetaal.nl worden maandelijks door zo'n 700.000 bezoekers geraadpleegd.

Meest opgezochte taalkwestie 2017 is hun/hen
Meest opgezochte taalkwestie 2017 is hun/hen (Foto: ANP)

Jezus wordt genderneutraal in Zweedse kerk

Een kerk in Zweden, om precies te zijn in Västerås, gaat Jezus voortaan niet meer als mannelijk of vrouwelijk benoemen, maar als genderneutraal. In de Zweedse taal kent men sinds 2015 niet meer alleen een mannelijk voornaamwoord (hij = han) en een vrouwelijk voornaamwoord (zij = hon), maar ook een genderneutraal voornaamwoord, hen.

De betreffende parochie maakte in december reclame voor hun jaarlijkse kerstdienst. Daarin werd uiteraard ook gesproken over Jezus, geen onbelangrijk figuur in de kersttraditie. Voor het eerst werd daarbij het woord 'hen' gebruikt, de genderneutrale versie dus. Een van de bisdommen in de Zweedse kerk heeft hiertoe besloten om transseksuelen in hun gemeenschap te omarmen, maar niet iedereen is gelukkig met de keuze.

Priester Susann Senter zegt verbaasd te zijn dat men de ommekeer als provocerend ziet. Tegenover Dagens Nyheter vertelt ze dat binnen de kerk uitgebreid discussie is gevoerd over de wijziging van een mannelijke naar een genderneutrale Messias. Volgens hen was het historische figuur Jezus, waarvan ook historici het bestaan doorgaans wel erkennen, wel degelijk een man, maar maakt dat voor het geloof weinig uit: "Jezus is God en mens en stijgt uit boven 'hem' of haar'", zo vertelt Senter.

De bisschop van Västerås, Mikael Mogren, heeft zich achter de beslissing geschaard. Hij (of hen) ziet graag dat transseksuelen en travestieten zich welkomer voelen in zijn kerk. "Ik heb allerlei zeer kwalijke zaken over hen gelezen, dus ik wil graag duidelijk maken dat dergelijke personen óók door God geschapen zijn. Ook hun lichamen vallen onder God's unieke schepsels", klinkt het.

Mogren is tevens van mening dat Jezus' identiteit als man door allerhande overheersers gebruikt is om mannen het recht te geven vrouwen te onderdrukken. Die rechtvaardiging valt in elk geval in religieuze zin weg door Jezus simpelweg onzijdig te maken, zo denkt de bisschop. 

In Zweden gebruikt men 'hen' al vaker op plekken waar eerder automatisch het mannelijke woord 'han' gebruikt zou worden. Denk daarbij aan een verwijzing naar het beroep van piloot, want ook vrouwen zijn piloten. Ook als een rechter in algemene zin naar bijvoorbeeld een dader verwijst, wordt doorgaans een genderneutraal woord gebruikt in plaats van standaard de mannelijke vorm: vrouwen kunnen immers ook daders zijn.

Rapper Boef hekelt racistische reacties

Rapper Boef hekelt het feit dat veel mensen de ophef rond zijn persoon aangrijpen om hem zwart te maken. De artiest krijgt zelfs doodsbedreigingen.

"Beste mensen, er is veel ophef over de fout die ik heb gemaakt en dat is terecht, valt niet goed te praten", begint Boef een post op Instagram. "Maar ik krijg ook duizenden racistische reacties van mensen die mij sowieso nooit iets gunden. Nu gebruiken ze mijn fout om mij kapot te maken en zelfs letterlijk dood wensen!"

Boef vindt het prima dat mensen hem afrekenen voor de fout die hij heeft gemaakt maar vindt de rest te ver gaan. "Om dit als excuus te gebruiken om nu vrij discriminerende taal naar mijn hoofd te slingeren maakt jou niet beter dan mij", zegt hij over de beledigende teksten.

De rapper kwam deze week in opspraak omdat hij in een video drie vrouwen die hem hielpen uitmaakte voor hoeren. Later maakte hij nog meer mensen boos toen hij alle vrouwen in clubs met alcohol en korte rokjes hoeren noemde. Dinsdag bood hij zijn excuses aan.

Boef bedankt zijn fans die hem vergeven en steunen. "Door jullie geef ik niet op en ga ik door."

Rapper Boef hekelt racistische reacties
Rapper Boef hekelt racistische reacties (Foto: BuzzE)

'Kramer wil via ADO, NAC of Sparta naar het buitenland'

Michiel Kramer wil Feyenoord naar verluidt verlaten voor een laagvlieger uit de Eredivisie, om een half jaar later de overstap naar het buitenland te maken.

De aanvaller wil deze winter vertrekken bij Feyenoord en hoopt te kunnen cashen in het buitenland. Omdat hij die mogelijkheid nu niet heeft, wil hij een kort contract tekenen bij een laagvlieger uit de Eredivisie. Op deze manier wil hij zich in de kijker spelen bij buitenlandse clubs.

Kramer wil een halfjarig contract tekenen, zodat hij komende zomer transfervrij is en kosteloos kan worden overgenomen door een andere club, zo meldt Voetbal International. Het medium meldt dat ADO Den Haag en Sparta Rotterdam de beste papieren hebben voor zijn handtekening, maar Omroep West zegt te weten dat ADO Den Haag niet de financiële middelen heeft om hem te contracteren.

Ook NAC Breda behoort tot de mogelijkheden van Kramer. De aanvaller hoopt zich nog een half jaar te kunnen ontwikkelen in de Eredivisie, om zo de overstap te kunnen maken naar het buitenland.

Straatracer knalt tegen auto, peuter (4) overleden

In het Amerikaanse Cincinnati is op nieuwjaarsdag een 4-jarig meisje overleden. Het arme kind zat in de auto bij haar vader en werd het slachtoffer van een straatracer.

Twee bestuurders waren druk bezig met de race, waarbij één van hen een uitwijkmanoeuvre maakte om de Ford van de vader en zijn jonge dochter in te halen. Dat ging fout: de racer tikte de Ford aan en die kwam op de baan met tegemoetkomend verkeer terecht, waar de auto op een tegenligger knalde.

Bij het ongeluk raakte het meisje dusdanig zwaar gewond, dat ze in het ziekenhuis kwam te overlijden.

Beelden van de plaats van het ongeval (Bron: YouTube)

Haase kwartfinalist in India

Tennisser Robin Haase heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Pune. In India had de kopman van het Nederlandse tennis (ATP-42) het lastig tegen Nicolas Jarry (ATP-113), maar hij won wel met 3-6, 7-6(5) en 6-4.

Haase kreeg direct een kans op de service van Jarry, maar verzilverde deze niet. Sterker nog, een game later leverde de Nederlander zijn opslag in. Op de stand van 2-5 kreeg Jarry setpunten op de service van Haase, maar deze konden nog weggeslagen worden. Een game later was de set in Chileens voordeel beslist.

Ook in set twee was het Jarry die een break voor kwam te staan. Haase knokte zich echter terug en omdat er geen breaks meer vielen was een tiebreak noodzakelijk. Daarin nam Haase een 6-2 voorsprong, maar liet zijn tegenstander terugkomen tot 6-5. Daar bleef het echter bij, zodat he 1-1 in sets werd.

In het derde en beslissende bedrijf waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Op de stand van 2-3 wist Haase een break te voorkomen, terwijl de Nederlander in de elfde game wel toesloeg na drie breakpoints. Een game later maakte hij het af: 7-5.

De volgende tegenstander van Haase is Benoit Paire. De Fransman (ATP-41) zegevierde met 6-4, 6-7(4) en 7-6(6) tegen de Hongaar Marton Fucsovics (ATP-85)

Vitesse zet Büttner uit selectie

Alexander Büttner is om disciplinaire redenen uit de selectie gezet bij zijn club Vitesse. De linksback reist zondag ook niet mee naar Spanje, waar de selectie op trainingskamp gaat.

Dat meldt de NOS woensdagmiddag. De strafmaatregel zou voor onbepaalde tijd zijn en waarom Büttner precies bestraft is, is niet bekend gemaakt door de club.

Büttner kwam een jaar geleden transfervrij over van Dinamo Moskou. In november verloor hij zijn basisplaats. Tijdens de laatste competitiewedstrijd van 2017 (tegen PSV) ontbrak de verdediger ook al in de selectie van Henk Fraser.

Politie op zoek naar alpaca-baasje

In de nacht van dinsdag op woensdag vond de politie een alpaca, die met een stuk touw stond vastgebonden in het centrum van Haarlem. De politie is op zoek naar de eigenaar van het dier.

De politie heeft de alpaca met de politieauto naar de politie in Amsterdam gebracht. De politie daar beschikt over een eigen manege. Later is het dier naar een opvang van een vereniging van alpacahouders in Sassenheim gebracht, waar het wordt verzorgd. De politie heeft diverse kinderboerderijen, maar ook een circus bezocht; geen van hen mist een alpaca.

Jani is na één weekeinde al klaar met Formule E

Coureur Neel Jani voegde zich voor het Formule E-seizoen van 2017/18 bij het team van Dragon Racing, maar de 34-jarige Zwitser is er na één raceweekeinde al klaar mee.

In december debuteerde Jani in Hong Kong in de elektrische klasse, maar dat ging niet lekker. In beide races werd hij kansloos achttiende, terwijl ook teamgenoot Jérôme d'Ambrosio niet in de buurt van de punten kwam.

Jani heeft zijn contract bij Dragon Racing nu verscheurd, wegens 'bepaalde veranderingen die niet waren voorzien', zonder daarbij verder op de details in te gaan. "Voor het team en voor mij is het het beste om de samenwerking stop te zetten", zegt Jani tegenover Autosport.

De Formule E gaat op 13 januari weer verder met een race in het Marokkaanse Marrakesh.

Tiener De Minaur slaat Raonic uit ATP-toernooi Brisbane

Tennisser Alex de Minaur heeft weer eens laten zien een serieus talent te zijn. De 18-jarige Australiër kreeg een wildcard voor het ATP-toernooi van Brisbane en maakt dat vertrouwen vooralsnog alleszins waar.

In de eerste ronde boekte de tiener al een knappe overwinning op Steve Johnson, in ronde twee moest Milos Raonic eraan geloven. De Canadese nummer 24 van de wereld, als vierde geplaatst in Brisbane, ging met 6-4, 6-4 onderuit tegen De Minaur.

De jonge Australiër heeft zich al geplaatst voor de Australian Open, waar hij vorig jaar een prima debuut maakte.

Vierde etappe Tour de Ski afgelast door zware storm

In het Duitse Oberstdorf is de vierde etappe van de Tour de Ski afgelast. De heren en dames langlaufers zouden zich aan de start melden voor de sprint in klassieke stijl, maar door de over Duitsland razende storm Burglind gaat dat niet door.

De kwalificatie voor de vrouwen werd aan het begin van de middag nog wel afgerond, waarbij de verschillen al opvallend groot waren. De kwalificatie bij de mannen werd vervolgens niet meer gestart en ook de knock-outfase van later op de middag zal dus geen doorgang vinden.

De sprints in Oberstdorf worden niet vervangen, waardoor de Tour zes in plaats van zeven etappes zal tellen. In principe gaat men donderdag in Oberstdorf wel gewoon verder met etappe vijf, een massastart in vrije stijl over tien (vrouwen) en vijftien (mannen) kilometer.

De Rooy derde in eerste etappe Africa Eco Race

Gerard de Rooy is de Africa Eco Race goed begonnen. De Brabander was snelste bij de trucks en derde in het algemene klassement. Teamgenoot Wuf van Ginkel was zesde algemeen.

Africa Eco Race stage 1 Nador - Dar Kaoura (Bron: Youtube)

De eerste etappe van Nador naar Dar Kaoura was in totaal 639 kilometer waarvan een special van 92 kilometer. De Rus Vladim Vasilyev was met zijn Mini de winnaar van de dag. Op het stoffige parcours vol met stenen verloor De Rooy 5m25s op de Rus maar was daarmee wel snelste bij de trucks. Overigens hadden diverse deelnemers gesneuvelde voor- en zijruiten vanwege stenengooiers langs het parcours.

Bij de motoren was de Italiaan Paolo Ceci het snelste. Op iets meer dan twee minuten was Pal Anders Ulevalseter tweede. De Rus Dmitry Agoshkov finishte op de derde plaats. Erik Klomp, de enige Nederlander aan de start bij de motoren, werd 24e.

Meer kinderen overleven na levertransplantatie

De overlevingskans na levertransplantatie bij kinderen is met 12 procent gestegen in de afgelopen twintig jaar, maakte het UMC Groningen (UMCG) bekend op basis van eigen onderzoek.

Van de kinderen die in de afgelopen tien jaar in Nederland een donorlever ontvingen, was 83 procent na vijf jaar nog in leven. Tien jaar daarvoor was dat nog 71 procent. De resultaten van kinderen die een donorlever van een levende donor ontvingen zijn volgens het universitaire ziekenhuis nog beter. Na vijf jaar is 95 procent van hen nog in leven. Bij zo'n transplantatie staat een levende donor, meestal een van de ouders, een stuk lever af aan zijn of haar kind.

Volgens het UMCG kunnen de goede uitkomsten vooral verklaard worden door een verbeterde planning van operaties. Daardoor kan zowel de patiënt als donor in optimale conditie zijn en is de tijd dat de lever buiten het lichaam is korter. Daarnaast worden donors uitgebreid gescreend om er zeker van te zijn dat ze medisch geschikt zijn.

De onderzoekers bekeken gegevens van kinderen die in de periode 1995-2016 een levertransplantatie ondergingen in het UMCG. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 150 levertransplantaties verricht, waarvan tegenwoordig ongeveer twintig bij kinderen.

Meer kinderen overleven na levertransplantatie
Meer kinderen overleven na levertransplantatie (Foto: ANP)

Hulpdiensten druk met meldingen stormschade

De hulpdiensten zijn woensdag druk met meldingen vanwege de storm die Nederland woensdag teistert. In Rotterdam zijn twee markten afgelast.

De muur van een trappenhuis aan de buitenkant van een schoolgebouw in Etten-Leur (Brabant) stortte in door de windstoten. De brandweer Rotterdam-Rijnmond laat weten al veel meldingen binnen te hebben gekregen als gevolg van de storm. In Berkel en Rodenrijs waaiden van zo'n tien woningen dakpannen eraf en kwam een deel van een zijgevel op straat terecht. In de regio Zuid-Holland Zuid zorgde de storm in de nacht van dinsdag op woensdag al voor zeker vijftig meldingen. De brandweer in Utrecht ontving zeker 125 meldingen over stormschade.

In de regio Midden-West-Brabant zijn al ruim honderd meldingen van schade gedaan. Een fietsbruggetje over de Dommel in Boxtel taakte ernstig beschadigd door een omgewaaide boom. De boom viel op de brug en maakte een gat in het dek. De brug is afgesloten.

Boom op wandelaar
In het Brabantse Heesch viel een boom op een wandelaar. Een ambulance bracht het slachtoffer met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

In Soest waaide de daken van zes garageboxen aan de Dokter Rupertlaan af. Op de A27, ter hoogte van Geertruidenberg, verloor een vrachtwagenchauffeur het dak van zijn aanhanger. Deze kwam op auto's op een naastgelegen parkeerplaats terecht.

In Schiedam zorgde de storm ervoor dat een gevel van een gebouw afwaaide.

Hulpdiensten druk met meldingen stormschade
Hulpdiensten druk met meldingen stormschade (Foto: ANP)

Oud-voetbalcoach Gène Gerards (77) overleden

Voormalig voetbalcoach Gène Gerards is overleden. Dat heeft de Griekse club OFI Kreta bekendgemaakt. De Limburger is een ware legende bij de Griekse club, waar hij van 1985 tot en met 2000 trainer was. Geen enkele trainer hield het ooit langer vol bij één club in de Griekse competitie.

Met OFI won Gerards in 1987 de Griekse beker, nog altijd het grootste succes in de 92-jarige clubgeschiedenis. Voor Gerards was OFI zijn tweede club: hij begon een jaar eerder als coach bij Roda JC, waar hij welgeteld één wedstrijd de leiding had. Na OFI trok hij nog naar APOEL Nicosia en Iraklis, waar hij tot eind 2003 de scepter zwaaide.

Als speler kwam Gerards van 1957 tot en met 1974 met name in actie voor Limburgse clubs, waaronder Fortuna'54 in de Eredivisie.

El Hamdaoui duikt op bij FC Twente

Mounir El Hamdaoui probeert bij FC Twente een contract af te dwingen. De aanvaller traint deze week mee met Jong FC Twente.

De oud-speler van onder meer AZ en Ajax zal de komende dagen meetrainen met het beloftenelftal van FC Twente. De A-selectie is tijdens deze dagen in Spanje op trainingskamp, waar het zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft.

El Hamdaoui is momenteel clubloos en kan transfervrij tekenen bij FC Twente. Na deze week wordt gezamenlijk besloten of El Hamdaoui een contract voorgeschoteld krijgt, zo meldt FC Twente via de officiële kanalen. Eerder dit jaar trainde de 33-jarige aanvaller mee met AZ, om zo zijn conditie op peil te houden. Hier kwam hij niet in aanmerking voor een contract.

De spits speelde in januari van dit jaar zijn laatste professionele wedstrijd. Toen kwam hij in actie voor het Saoedische Al-Taawon. Sindsdien zit El Hamdaoui zonder club.

Ewan opnieuw de beste op het Australisch criteriumkampioenschap

Caleb Ewan is voor het derde jaar op rij Australisch kampioen in het criterium. De 23-jarige sprinter van Mitchelton-Scott was na veertig rondjes van 1,1 kilometer ruim de snelste voor Steele Von Hoff en Brenton Jones.

Wiasak wint bij vrouwen

Bij de vrouwen zou Rebecca Wiasak de titel winnen. Bij de vrouwen zou Rebecca Wiasak de titel winnen. De 33-jarige baanwielrenster, tweevoudig wereldkampioen op de individuele achtervolging, was in massasprint de beste voor Sarah Roy en Kimberley Wells.

Two-time world individual pursuit champion REBECCA WIASAK claims @CyclingAus #RoadNats elite women’s criterium title #Ballarat and lets out big scream as crosses line pic.twitter.com/XovQdqSVP3

Achilles '29 failliet verklaard

Voormalig Jupiler League-club Achilles '29, vorig seizoen gedegradeerd naar de Tweede Divisie, zit ernstig in de problemen. De BV achter de club, waar onder meer het betaald voetbal bij is ingedeeld, is op verzoek van de Belastingdienst door de rechtbank van Zutphen failliet verklaard.

De club zit al geruime tijd in financiële problemen en kreeg in 2016 geen licentie, nadat de Groesbekers in 2013 de overstap maakten naar de Jupiler League. In de Tweede Divisie gaat het ook niet echt lekker, ze staan er voorlopig op de veertiende plek, met slechts vier teams onder zich.

Het is nog niet helemaal bekend wat het besluit voor gevolgen zal hebben voor het eerste elftal en het in de Hoofdklasse uitkomende beloftenteam. Vooralsnog mogen ze gewoon blijven spelen, zo meldt de KNVB. De bond wacht met een besluit op een onherroepelijke uitspraak, want tegen de uitspraak van de Zutphense rechtbank kan men nog in beroep gaan.

De uitspraak gaat overigens alleen over de besloten vennootschap Achilles '29, waardoor het voor de andere teams van de club - die bij de amateurtak zijn ondergebracht - geen gevolgen heeft. 

IJshockeyclub slacht schaap op ijs en besprenkelt doelen met bloed, spelers onwel

Opmerkelijke taferelen bij ijshockeyclub Barys Astana uit Kazakhstan. De ploeg komt uit in de KHL, de Oost-Europese tegenhanger van de Noord-Amerikaanse NHL, en daar ging het schijnbaar niet goed genoeg.

Tijd voor een ritueel om het een en ander te veranderen dus. Voorafgaand aan een training werd een schaap het ijs op geleid, waar het beest op het midden van het ijs de keel doorgesneden werd, zo meldt het Russische Sport-Express

Daar bleef het niet bij, want uiteraard moesten de doelen en een groot deel van het ijs ook nog besprenkeld worden met het bloed van het schaap, anders werkt het natuurlijk niet. Naar verluidt raakten meerdere spelers onwel, vooral een groot deel van de acht buitenlanders.

Overigens mocht het voor hoofdcoach Evgeni Koreshkov allemaal niet meer baten: hij werd op nieuwjaarsdag de laan uitgestuurd. Niet geheel verrassend, want al sinds 2002 heeft geen enkele coach het langer dan een jaar volgehouden in Astana. Koreshkov had hoop om dat te verbreken, want zijn oudere broer Alexander was de president van de club, maar die werd vorig jaar ook ontslagen.

Achtbanen Efteling blijven dicht wegens storm

In attractiepark de Efteling blijven woensdag alle buitenachtbanen dicht vanwege de harde wind. Onder andere de Python, de houten achtbaan Joris en de Draak en divecoaster Baron 1898 staan vermoedelijk de hele dag stil. Waterachtbaan De Vliegende Hollander was al dicht voor regulier onderhoud.

De Efteling in Kaatsheuvel rekent vanwege de vakantie op normale drukte woensdag. Bezoekers worden via internet gewaarschuwd over de consequenties van de harde wind voor de buitenattracties. In Brabant geldt code geel vanwege zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. Pas aan het eind van de middag neemt de windkracht af.

Achtbanen Efteling blijven dicht wegens storm
Achtbanen Efteling blijven dicht wegens storm (Foto: ANP)

Eerste storm van 2018 een feit

De eerste officiële storm van dit jaar is een feit. Tussen 09.00 en 10.00 uur werd in IJmuiden en op Texel en Vlieland gemiddeld windkracht 9 gemeten, meldt Weeronline.

De komende uren neemt de wind verder in kracht toe. Aan het einde van de ochtend en het begin van de middag komt het in het noordwestelijk kustgebied tot een zware westerstorm met windkracht 10. Op Vlieland werd windkracht 10 al tijdelijk gemeten om 10.00 uur.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd in Vlissingen de tot nog toe zwaarste windstoot gemeten. Tijdens de passage van een felle buienlijn werd een uitschieter van 141 kilometer per uur behaald, aldus Weeronline.

In 2017 kwamen vijf stormen voor, waarvan drie afgelopen herfst. Op 13 september was sprake van een zware storm met windkracht 10. De storm van woensdag is de eerste van deze winter. Een zware storm komt volgens Weeronline gemiddeld eens in de anderhalf jaar voor in Nederland.

Eerste storm van 2018 een feit
Eerste storm van 2018 een feit (Foto: ANP)

Koplopers in NHL winnen weer, Ovechkin schittert

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de nummers één en twee in zowel de Eastern als de Western Conference een nieuwe zege bij kunnen schrijven.

De Vegas Golden Knights, koplopers in het westen, zetten de Nashville Predators met 3-0 opzij. De Los Angeles Kings pakten de tweede plek in het westen door de Edmonton Oilers zonder grote problemen met 0-5 te verslaan. Daarmee profiteerden ze van het verlies van de Winnipeg Jets, die door de Colorado Avalanche na overtime geklopt werden: 3-2.

De Tampa Bay Lightning blijft de beste ploeg in het oosten en ook op bezoek bij de Toronto Maple Leafs wonnen de mannen van Jon Cooper: 0-2. De Washington Capitals hadden het op bezoek bij de Carolina Hurricanes lastig, maar dankzij Alex Ovechkin haalden ze er een overtime uit en daarin schoot de Russische superster de Capitals naar de 4-5 overwinning. 

Uitslagen NHL dinsdagavond
Carolina Hurricanes - Washington Capitals 4-5 OT
New York Islanders - Boston Bruins 1-5
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 1-5
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 0-2
Montreal Canadiens - San Jose Sharks 1-4
Minnesota Wild - Florida Panthers 5-1
St Louis Blues - New Jersey Devils 3-2 SO
Dallas Stars - Columbus Blue Jackets 1-2
Colorado Avalanche - Winnipeg Jets 3-2 OT
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 0-5
Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 0-5
Vegas Golden Knights - Nashville Predators 3-0

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

Minder treinen door weersomstandigheden

Op verschillende trajecten rijden geen of een stuk minder treinen door de weersomstandigheden. Op het  traject Amsterdam - Zaandam - Alkmaar is de verwachte extra reistijd minimaal 15 minuten. De verwachting is dat dit duurt tot 15:00 uur. Tussen Breda en Dordrecht rijden helemaal geen intercity's tot minimaal 13:00 uur. 

Tussen Rotterdam en Breda ligt de HSL eruit; ook dit duurt tot minimaal 13:00 uur volgens de NS. Tot slot rijden er minder intercity's tussen Den Haag en Rotterdam. Ook hier duurt de storing tot minimaal 13:00. 

Minder treinen door weersomstandigheden (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Minder treinen door weersomstandigheden (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Simpele zege Duitse tennissers in Hopman Cup

De Duitse ploeg heeft in de Hopman Cup ook de tweede groepswedstrijd gewonnen. Alexander Zverev en Angelique Kerber waren een maat te groot voor hun Canadese opponenten, Vasek Pospisil en Eugenie Bouchard.

Kerber begon de dag met een niet al te ingewikkelde overwining op Bouchard, die met 6-1, 6-3 aan de kant gezet werd. Pospisil kon vervolgens wel iets meer partij bieden tegen Zverev, maar het was zeker niet genoeg voor een verrassing: 6-4, 6-2.

In het dubbelspel hadden Bouchard en Pospisil wat meer kans, maar in de tiebreaks waren Zverev en Kerber simpelweg net te goed: 4-3 (2), 4-3 (2).

Noord-Korea gaat in gesprek met Zuid-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opdracht gegeven om de hotline op de grens met Zuid-Korea te heropenen. De lijn is al een hele tijd gesloten maar nu wil Noord-Korea met de zuiderburen praten over het sturen van een olympische delegatie naar de Winterspelen, die volgende maand beginnen.

Een Noord-Koreaanse official maakte in een televisieverklaring bekend dat Noord-Korea met Zuid-Korea gaat praten. De rechtstreekse telefoonverbinding hotline zou op woensdagochtend 7.30 uur (Nederlandse tijd) weer in gebruik worden genomen.

De Noord-Koreanen sloten de telefoonlijn aan de grens in 2016. Dat gebeurde nadat Seoul had besloten het werk stil te leggen op een gezamenlijk bedrijvenpark van de twee landen in Kaesong. De hotline was volgens staatspersbureau Yonhap feitelijk niet 'dicht', maar de Noord-Koreanen reageerden niet meer op Zuid-Koreaanse pogingen telefonisch contact te leggen.

Openstaan voor dialoog
Zowel Kim als de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in liet eerder weten "open te staan voor een dialoog". In eerste instantie gaat het om deelname aan de Winterspelen, maar ook willen beiden toewerken naar een betere relatie. Voorwaarde voor Moon is dan wel dat het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma wordt stopgezet.

De Verenigde Staten reageerden sceptisch op de Noord-Koreaanse bereidheid tot overleg. Amerikaanse functionarissen hebben aangegeven gesprekken tussen de buurlanden alleen serieus te nemen als die daadwerkelijk bijdragen aan de denuclearisatie van Noord-Korea. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat Noord-Korea "mogelijk probeert een soort wig te drijven".

Noord-Korea gaat in gesprek met Zuid-Korea
Noord-Korea gaat in gesprek met Zuid-Korea (Foto: ANP)

Caitlyn Jenner vertrouwt Kardashians niet

De familie Kardashian wist lange tijd niets van de geslachtsoperatie van Caitlyn Jenner, omdat zij hen niet vertrouwde met die informatie. Dat vertelde Caitlyn dinsdag in het programma van de Britse presentator Piers Morgan.

De oud-atleet gaf haar voormalig stiefdochter Kim Kardashian afgelopen voorjaar een voorpublicatie van haar autobiografie, maar liet daar een deel uit weg, onder meer de passage waarin ze onthulde dat haar operatie had plaatsgevonden. Ze geeft nu toe dat dat met opzet was. "Omdat ik niet wilde dat ze dat naar de media lekten."

Caitlyn spreekt niet meer met haar oud-stiefkinderen Kourtney, Kim, Khloé en Rob Kardashian en hun moeder Kris Jenner. In het gesprek geeft ze aan dat dat pijnlijk is, "maar niet het einde van de wereld." De band met de dochters die zij met Kris kreeg, Kendall en Kylie Jenner, is wel goed. "Gelukkig heb ik een hoop kinderen", aldus de realityster, die nog drie volwassen zoons en een dochter heeft uit eerdere huwelijken.

Caitlyn Jenner vertrouwt Kardashians niet
Caitlyn Jenner vertrouwt Kardashians niet (Foto: BuzzE)

Verkeershinder verwacht door storm

Afgelopen nacht trok een felle buienlijn van west naar oost over het land. Hierbij kwamen zware tot zeer zware windstoten voor. In Vlissingen kwam het tot een extreem zware windstoot van 141 km/uur en werd kortstondig windkracht 11 gemeten! In de loop van de ochtend en begin van de middag komt het aan zee en op het IJsselmeer tot storm. In het noordwestelijk kustgebied verwachten we zelfs een zware westerstorm (10 Bft.). Als gemiddeld over een heel uur door een van de windmeters van het KNMI 9 Bft. wordt gemeten noteren we de eerste officiële storm van 2018.

De buienlijn die vannacht over het land trok veroorzaakte niet alleen in Vlissingen zeer zware windstoten. In heel Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland traden op grote schaal zeer zware windstoten van 100-110 km/uur op en werd kortstondig windkracht 9 gemeten. In Cabauw (Utrecht) en Herwijnen (Gelderland, Betuwe) werden windstoten gemeten van respectievelijk 117 en 122 km per uur.

Meer zware windstoten
Er vallen vandaag overdag opnieuw enkele stevige buien. De meeste buien trekken over de noordelijke helft van het land. Zo zwaar als afgelopen nacht zijn de buien niet, maar ze kunnen in het hele land gepaard gaan met windstoten van 75-100 km/uur. Aan zee en rondom het IJsselmeer zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk van 90-110 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied zijn zelfs windstoten mogelijk van 100-120 km/uur. Ook buiten de buien om treden in de kustgebieden felle windstoten op.

Verkeershinder
De meteorologen van Weeronline waarschuwen om vanochtend en begin van de middag in de kustgebieden en in de gebieden rondom het IJsselmeer niet met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige plekken zoals de dijk Enkhuizen-Lelystad (Houtribdijk) en de Afsluitdijk kan het erg gevaarlijk worden op de weg.

Op wegen die van noord naar zuid lopen, zoals de A2, A27, A9 en A7 (Noord-Holland) zijn de windstoten hinderlijker dan op wegen die van west naar oost lopen (zoals de A12 en A15). Dit komt doordat de westenwind op de wegen die van noord naar zuid lopen vanuit de zijkant op de auto’s en vrachtwagens beukt.

Schiphol
Ook het trein- en vliegverkeer kan ontregeld raken. Schiphol waarschuwt op haar websiite al dat door de verwachte storm vluchten vertraging op kunnen lopen of geannuleerd kunnen worden. Diensten van veerponten vallen mogelijk uit door de westerstorm. Daarnaast veroorzaakt de storm hoogwater langs de westkust. Ondanks dat sommige waterkeringen gesloten worden kunnen sommige kades toch onderlopen. Het zeewater wordt wel tegengehouden, maar rivierwater kan tijdelijk niet geloosd worden en daardoor stijgt de waterstand in de riviermondingen. Door de vele regen van de afgelopen dagen waren de rivierstanden al hoog.

Windpiek tussen 11 en 13 uur
De wind piekt rond het middaguur, tussen 11 en 13 uur. Tot circa 15:00 uur blijft het op de Wadden stormen, maar begin van de middag zullen de scherpe kanten er aan de westkust al vanaf gaan. Tweede helft van de middag neemt de wind significant af en worden ook de windstoten minder zwaar. In het binnenland verdwijnen de zware windstoten in de avond helemaal. Aan zee blijft het vanavond nog hard waaien (7 Bft.) met kans op zware windstoten van circa 80 km/uur.

Donderdag neemt de storm verder af in kracht. Uiteindelijk wordt de wind zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten. Het blijft daarbij wisselvallig.

Update 09:45 uur
Rijkswaterstaat heeft laten weten dat de Oosterscheldekering (N57) en Zeelandbrug (N256) zijn afgesloten voor voertuigen met een aanhanger. Dit in verband met de harde wind. 

Verkeershinder verwacht door storm (Foto: Matthijs van der Linden, stormschade bij een lentestorm in 2017 in Amsterdam)
Verkeershinder verwacht door storm (Foto: Matthijs van der Linden, stormschade bij een lentestorm in 2017 in Amsterdam)

Schoofs met Errani naar halve finale WTA-toernooi Auckland

Bibiane Schoofs heeft bij het WTA-toernooi van Auckland de halve finale bereikt in het vrouwendubbelspel. De Nederlandse tennisster was samen met haar Italiaanse dubbelpartner Sara Errani in de kwartfinale te sterk de Russische Arina Rodionova en Marina Zanevska uit Oekraïne. Het werd 6-4 7-6 (1).

In het enkelspel lukte het Schoofs eerder niet het hoofdtoernooi te halen. De Nederlandse werd in de tweede ronde van kwalificatietoernooi uitgeschakeld door Jana Fett. De Kroatische won met 7-5, 6-1 van de 29-jarige tennisster.

Toppers onderuit op ATP-toernooi Doha

Op het ATP-toernooi van Doha zijn drie van de vier hoogst geplaatste tennissers al in de eerste ronde uitgeschakeld. Van de top-4 haalde alleen de als eerste geplaatste Dominic Thiem de tweede ronde, via een zege op Evgeny Donskoy.

De als tweede geplaatste Spanjaard Pablo Carreño Busta moest na een spannende tiebreak zijn meerdere erkennen in de Kroaat Borna Coric: 5-7, 6-2, 7-6 (8). De Tsjech Tomas Berdych, als derde geplaatst, was niet opgewassen tegen Jan-Lennard Struff uit Duitsland: 6-4, 1-6, 7-6 (4), terwijl de als vierde geplaatste Spanjaard Albert Ramos Viñolas met 2-6, 7-5, 7-5 onderuit ging tegen de Argentijn Guido Pella.

Snotterend en kuchend het nieuwe jaar in

Veel Nederlanders gaan met koorts, gesnotter en gekuch het nieuwe jaar in. Ons land wordt nu al zo'n drie weken geteisterd door een griepgolf, blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Huisartsen zien vooral baby's en kleine kinderen tot vier jaar langskomen met griepklachten. De kleintjes hebben opvallend vaak het verkoudheidsvirus RS opgelopen.

Afgelopen week gingen 92 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten naar de huisarts. Dat cijfer is gecorrigeerd voor de twee kerstdagen dat huisartspraktijken gesloten waren. De twee weken daarvoor waren dat er respectievelijk 84 en 52 op de 100.000. Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is er sprake van een epidemie.

Het UMC Utrecht maakte een dag eerder al bekend dat de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen momenteel overvol liggen met kinderen die het RS-virus hebben opgelopen. Bij jonge kinderen kan een verkoudheid door dit virus leiden tot een longontsteking, waardoor ze beademing nodig hebben. Na malaria is het virus wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak voor zuigelingen, de tweede doodsoorzaak onder jonge kinderen. In Nederland is de ziekte echter goed te behandelen.

Jaarlijks terugkerend
Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. Voor de meeste mensen is griep alleen vervelend. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte lopen meer risico. Zij komen daarom in aanmerking voor een griepprik.

Het Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken

Snotterend en kuchend het nieuwe jaar in
Snotterend en kuchend het nieuwe jaar in (Foto: ANP)

Vliegtuigpassagier stapt uit 'via de vleugel'

Een passagier van Ryanair is aangehouden nadat hij een stilstaand vliegtuig via de nooduitgang verliet. Hij zat vervolgens geruime tijd op de vleugel van het toestel, berichten Britse media woensdag. De man hangt vermoedelijk een forse boete boven het hoofd.

Een andere passagier filmde hoe de man, naar verluidt een Pool, met zijn bagage op de vleugel staat. Hij liet zich uiteindelijk overhalen toch weer in te stappen. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij liet weten dat de betreffende passagier is opgepakt door de luchthavenpolitie. "De Spaanse autoriteiten handelen dit af."

Het toestel zou met een uur vertraging zijn aangekomen in het Spaanse Malaga en daarna nog een half uur hebben stilgestaan. Een medepassagier vertelde de Daily Mail dat de Pool last had van zijn astma en dringend buitenlucht nodig had. Een andere getuige zei dat de man de nooduitgang opende met de woorden: "Ik ga via de vleugel."


Vliegtuigpassagier stapt uit 'via de vleugel'
Vliegtuigpassagier stapt uit 'via de vleugel' (Foto: ANP)

Van der Breggen doet mee aan NK veldrijden

De KNWU heeft de deelnemerslijsten van het NK Veldrijden in Surhuisterveen bekend gemaakt. Op zondag 14 januari komen bij de mannen zestien renners aan de start met als belangrijkste naam Mathieu van der Poel.

Waar de mannen met maar zestien deelnemers aan de start komen, is het bij de dameskoers een stuk drukker. In totaal zullen er 36 vrouwen aan de start komen in Surhuisterveen. De vrouwen wedstrijd is op zaterdag 13 januari.

Meest opvallende naam op de startlijst is die van Anna van der Breggen. De olympisch kampioene ziet het NK veldrijden als goede voorbereiding op het wegseizoen. Ze won op 24 december nog de nationale veldrit van Boxtel. Aankomende zondag zal ze ook starten op de nationale veldrit van Didam. 

De deelnemerslijsten van zowel de mannen als de vrouwen staan op de website van KNWU.

Tottenham pakt degelijke zege in Swansea

Tottenham Hotspur is het nieuwe kalenderjaar begonnen met een overwinning op Swansea City. Bij de bezoekers had Harry Kane geen basisplek.

De topscorer van de Premier League (achttien goals) was de laatste dagen een beetje ziek en manager Mauricio Pochettino nam geen risico. Fernando Llorente nam de plek van Kane in en de Spanjaard opende de score na een minuut of twaalf. Hij kopte raak uit een vrije trap van Christian Eriksen en de arbitrage zag niet dat Llorente buitenspel stond.

Aan de andere kant had Renato Sanches de beste mogelijkheid namens Swansea. De vrije trap van de Portugees vanaf de rand van het strafschopgebied miste het Londense doel maar net. Llorente werd opnieuw gevaarlijk uit een vrije trap van Eriksen, maar dit keer kreeg de aanvaller zijn kopbal niet op doel gericht.

Door de nipte voorsprong mochten The Swans na rust blijven hopen op een puntje en Luciano Narsingh dwong Hugo Lloris vanuit een moeilijke hoek tot een redding. Mike van der Hoorn kopte tegen de lat. Halverwege de tweede helft mocht Kane invallen en hij gaf de assist bij de beslissende goal van Dele Alli. De Engelsman schoot in tweede instantie raak, nadat zijn eerste poging nog werd gekeerd door Lukas Fabianski: 0-2.

Manchester City snel klaar met Watford

Manchester City heeft na de remise bij Crystal Palace weer een zege gepakt in de Premier League. De koploper maakte snel het verschil tegen Watford.

Het duel in het Etihad Stadium was pas 38 seconden oud toen de bal al in het doel lag. Raheem Sterling kreeg uit een voorzet van Leroy Sané alle tijd en ruimte om het snelste doelpunt van dit Premier League-seizoen te maken: 1-0. Amper tien minuten later werd die score al verdubbeld toen Christian Kabasele een voorzet van Kevin De Bruyne in eigen doel werkte.

De Belgische middenvelder verscheen gewoon aan de aftrap, ondanks dat hij tegen Crystal Palace nog keihard werd neergeschopt en per brancard van het veld moest worden gedragen. Ook na de 2-0 bleef City aandringen en de derde goal kon eigenlijk niet uitblijven. Heurelho Gomes kreeg een strakke voorzet van De Bruyne niet onder controle en Sergio Agüero profiteerde.

In de laatste tien minuten deed Watford via Andre Gray nog wel iets terug, maar daar bleef het vervolgens bij: 3-1. Manchester City houdt daardoor vijftien punten voorsprong op Manchester United. Het gat met nummer drie Chelsea, dat woensdagavond een uitwedstrijd tegen Arsenal speelt, is zeventien punten.

Politie onderzoekt doodsoorzaak Remon

Op nieuwjaarsdag werd het lichaam van Remon Bruinsma door een wandelaar gevonden in het water aan de Noordersingel in Leeuwarden. Precies een maand eerder werd hij als vermist opgegeven.  Direct nadat Remon gevonden werd is er een schouw verricht. Dit leverde geen aanwijzing op over een mogelijke doodsoorzaak. Op donderdag 4 januari wordt er door een patholoog van het NFI sectie verricht op het lichaam van Remon. Er wordt onderzocht of er uitsluitsel kan worden gegeven over de doodsoorzaak.

Zoektocht
Sinds 1 december 2017 werd er dagelijks in en rond de stad Leeuwarden naar hem gezocht. Niet alleen door de politie. Hier waren ontzettend veel mensen bij betrokken, denk aan vrijwilligers/burgers die zich aanboden om mee te helpen met de zoektocht, de Stichting Opsporing Apparatuur Drenkelingen (SOAD), Provinciale Waterstaat van de provincie Fryslân, vrijwilligers van het Veteranen Search Team, Signi Zoekhonden en Dutch Rescuedogs.

Een team van meerdere politiemensen met verschillende expertises werden geholpen door hun collega’s van het landelijk Team Onderwaterzoekingen, de politie te water van de eenheden Noord en Oost-Nederland. Er werden camerabeelden bekeken en er werd met getuigen gepraat. Er kwamen dagelijks tips binnen die werden onderzocht. Politiemensen die direct betrokken waren bij de vermissing keken ook in hun vrije tijd uit naar Remon.

Impact
Op hun website laat de politie dat de vermissing van Remon veel impact heeft gehad in zijn woonplaats De Westereen en in Leeuwarden. "Veel facetten van ons werk zijn zichtbaar maar er gebeurt net zo veel achter de schermen. Dat is echter niet zichtbaar en dat kan leiden tot vragen of de gedachte dat we onvoldoende of niet genoeg doen. Ondanks dat we alle beschikbare middelen, gespecialiseerde mensen en technische apparatuur hebben ingezet geeft dat helaas niet de zekerheid dat iemand ook gevonden wordt. Er spelen meerdere factoren mee waar we afhankelijk van zijn. De natuur (denk aan omgevingstemperatuur, stroming en weersomstandigheden) speelt bij deze vermissing ook een rol."

Op het moment dat de doodsoorzaak bekend is zal volgens de politie dit eerst met de familie besproken worden. Daarna zal de uitkomst openbaar worden gemaakt. 

Atalanta verrast Napoli in kwartfinale beker

Napoli moet het winnen van 'de dubbel' dit seizoen uit het hoofd zetten. De koploper van de Serie A is door Atalanta uitgeschakeld in de Coppa Italia.

Napoli begon voor eigen publiek nog wel aardig aan de wedstrijd en José Callejón kreeg de eerste kans. Zijn schot werd door doelman Etrit Berisha naast verwerkt. Even later kwam de Spanjaard net wat lengte tekort om een mooie pass van Marek Hamsik af te ronden. Ook de jonge Adam Ounas (21) liet zich zien; zijn omhaal miste het doel maar net.

Een paar minuten na de pauze nam Atalanta plotseling de leiding. De nummer negen van de Italiaanse competitie kwam op 0-1 via Timothy Castagne, die de bal hoog in het doel knalde na een aanval over de linkerflank. Napoli-coach Maurizio Sarri greep even later in door Hamsik en Callejón te wisselen voor Lorenzo Insigne en Dries Mertens.

Ook met beide invallers kon de thuisploeg echter niet voorkomen dat de gasten uit Bergamo opnieuw scoorden. Alejandro Gomez ging er op de linkerflank vandoor, tegenstander Vlad Chiriches gleed uit en Gomez kon de bal uiteindelijk hard met links achter doelman Luigi Sepe schieten.

Daarmee was het duel nog niet beslist, want Napoli deed via Mertens meteen iets terug. De Belg kopte raak na miscommunicatie in de defensie van Atalanta. Daar bleef het echter bij, waardoor Atalanta in de halve finales tegen Juventus of Torino zal spelen. De andere halve finale gaat tussen AC Milan en Lazio.

Dodelijke brand Buren: misdrijf niet uitgesloten

Het onderzoek naar de brand in een wooncomplex aan de Concorde in Buren waarbij één dode viel, is nog in volle gang. De recherche sluit een misdrijf niet uit en is op zoek naar getuigen.

Op maandag 1 januari rond 5.45 uur werden de politie en brandweer gealarmeerd over de woningbrand. In één van de appartementen trof de brandweer het stoffelijk overschot van een vrouw aan. Hierop startte de politie een onderzoek en richtte een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO) op.

Dit onderzoeksteam richt zich op de oorzaak van de brand en de oorzaak van de dood van het slachtoffer. De recherche acht het nog steeds zeer waarschijnlijk dat dit de 21-jarige bewoonster is.

Forensisch onderzoek
Vandaag en mogelijk ook morgen zal er nog forensisch onderzoek plaatsvinden op de locatie aan de Concorde. Later deze week zal ook sectie worden verricht op het lichaam van het slachtoffer.

De recherche heeft al met een flink aantal getuigen gesproken. Dit is nodig om vast te stellen wat er precies is gebeurd. De recherche houdt op dit moment rekening met meerdere scenario’s. Hierbij kan ook een misdrijf niet worden uitgesloten. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken worden opgeroepen om contact te zoeken. 

Dodelijke brand Buren; misdrijf niet uitgesloten (Foto: Stockfoto politie.nl)
Dodelijke brand Buren; misdrijf niet uitgesloten (Foto: Stockfoto politie.nl)

Boef: alle meisjes die uitgaan zijn hoeren

Rapper Boef, op handen gedragen door de Nederlandse jeugd, toont wederom zijn ware roots. Na een lift te hebben gekregen van een paar meisjes bedankte hij ze op instagram door te melden dat hij van een paar 'kechs' (mocropraat voor 'hoeren') een lift had gekregen.

Daar kreeg hij best een paar niet zo aardige tegenreacties op en dus legt Boef in een video haarfijn uit hoe hij het bedoelt. “Als je thuis zit, de hele dag niks doet, studeren, naar papa en mama luistert, dan noem ik je een vrouw. Maar ga niet als je een kech bent boos worden als  ik je een kech noem, want je bent een kech.

En in een club met alcohol en rokjes? “wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur ’s ochtends, met jongens? Wat ben je aan het doen? Je bent gewoon een kech”, aldus Boef.

NS Groepsretour verdwijnt wegens succes, alternatief bijna 43 procent duurder

'Zijn mensen nou helemaal gek? Een beetje gebruik maken van onze eigen goedkope treinkaartjesaanbieding. Dat gaat zomaar niet!', moeten de hoge heren bij de Nederlandse Spoorwegen gedacht hebben toen zij merkten dat het groepsretourtje, voor 7 euro per persoon een retourtje zonder in dezelfde trein te hoeven zitten als je medegroepsreisgenoten, daadwerkelijk veelvuldig verkocht werd.

De NS is al dat goedkope gereis spuug en spuugzat en zij vervangen per 15 januari dan ook het Groepsretour voor het nieuwe Groepsticket. Het goedkope groepsretour, 7 euro per persoon, werd door teveel mensen gebruikt.

Door handig gebruik te maken van de regels van het groepsretour, waarvoor mensen niet in dezelfde trein hoefden te zitten, spraken mensen via apps of facebook af en konden zo de kosten van de immer stijgende treintarieven drukken. De NS noemt het gebruik maken van het groepsretour 'fraude' en 'misbruik'. "ook zijn er oplichters actief die verkochte kaartjes niet leveren", melden de NS.

Met het Groepsticket verwacht het vervoersbedrijf een einde te maken aan het grootschalig gebruik van de groepskaartjes. In tegenstelling tot het oude ticket moet de hele groep nu met dezelfde trein reizen en is het Groepsticket een enkele reis voor 5 euro. Niet alleen moeten mensen dus tegelijk reizen vanaf hetzelfde station, een retourreis kost ook meteen 10 euro in plaats van 7. Een stijging van maar liefst bijna 43 procent.

In 2013 introduceerden NS het Groepsretour als actiekaartje voor groepen. Jaarlijks zouden meer dan 200.000 mensen gebruik hebben gemaakt van het actietarief. En dat was natuurlijk niet de bedoeling.

NS vervangen groepskaartje vanwege fraude
NS vervangen groepskaartje en maakt alternatief bijna 43 procent duurder (Foto: ANP)

Miljardenclaim voor Spotify

De uitgever van artiesten zoals Tom Petty en Neil Young heeft Spotify voor de rechter gedaagd en eist 1,3 miljard euro. Volgens Wixen Music Publishing Inc. heeft de muziekstreamingdienst bewust veel te weinig betaald voor de auteursrechten van meer dan tienduizend liedjes.

Het bedrijf stelt dat Spotify veel meer aan rechten had moeten afdragen en wil een kleine 125.000 euro schadevergoeding per liedje ontvangen. In totaal gaat het om 10.784 nummers.

Spotify moet auteursrechten betalen aan een individu of een groep zoals een uitgever om een liedje te mogen aanbieden. Het Zweedse Spotify is eerder ook aangeklaagd voor schendingen van het auteursrecht. In 2016 trof het bedrijf een schikking van 25 miljoen euro met een andere muziekuitgever.

Miljardenclaim voor Spotify
Miljardenclaim voor Spotify (Foto: BuzzT)

Trump tegen Kim: mijn kernwapenknop is groter

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet dreigende oorlogstaal geuit richting de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un die stelde dat hij een knop klaar heeft staan om nucleaire wapens mee af te vuren.

,,Kan iemand van zijn uitgeputte en verhongerde regime tegen hem zeggen dat ook ik zo'n nucleaire knop heb. Maar die van mij is veel groter en veroorzaakt veel meer schade, bovendien werkt mijn knop wel!"

Trump refereerde aan de nieuwjaarsspeech van Kim waarin de leider van het communistische land stelde onverminderd door te gaan met zijn kernprogramma. ,,De gehele Verenigde Staten liggen binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit", zei Kim. ,,We zullen de wapens alleen inzetten als onze veiligheid in het geding is."

Trump tegen Kim: mijn kernwapenknop is groter
Trump tegen Kim: mijn kernwapenknop is groter (Foto: ANP)

Trump dreigt Palestijnen te korten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gedreigd om de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël wil Trump geen ,,honderden miljoenen betalen aan de Palestijnen".

Dinsdag kondigden de Verenigde Staten aan ruim 211 miljoen euro aan hulp aan Pakistan in te trekken omdat het land volgens Washington niet volledige meewerkt aan de strijd tegen terrorisme. ,,Pakistan is niet het enige land waar we miljarden dollars aan betalen voor niets. Zo geven we jaarlijks veel geld aan de Palestijnen maar krijgen daar geen waardering of respect voor terug", tweette Trump.

Trump en de Verenigde Staten riepen bij de Palestijnen veel weerstand op door Jeruzalem uit te roepen als hoofdstad van Israël. ,,We hebben Jeruzalem, het lastigste punt, van tafel geschoven maar we moeten nu gaan praten over vrede. De Palestijnen willen dat niet meer. Waarom zouden wij dan in de toekomst zoveel geld aan hen spenderen?"

Trump dreigt Palestijnen te korten
Trump dreigt Palestijnen te korten (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.