FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 december 2017

Juventus houdt druk op koploper Napoli

Juventus heeft op bezoek bij Hellas Verona geen fout gemaakt. De nummer negentien in de Serie A werd met 1-3 aan de kant gezet.

Juventus zag vrijdag Napoli al met 0-1 winnen van Crotone en Internazionale verspeelde zaterdag in eigen huis twee punten tegen Lazio (0-0). Bij een zege zou het de regerend landskampioen koploper Napoli weer naderen tot op één punt en op zes punten voorsprong komen van nummer drie Inter.

Al na zes minuten spelen kwamen de gasten op voorsprong. Gonzalo Higuaín schoot de bal aanvankelijk nog op de paal, maar de rebound werd via Blaise Matuidi benut. Juventus scoorde daardoor voor de 23ste uitwedstrijd op een rij en brak daarmee het eigen record van 22 wedstrijden, dat werd neergezet tijdens het seizoen 2013/14.

Nog voor rust was Juventus dicht bij de 0-2, maar een vrije trap van Higuaín trof geen doel. Daniele Verde miste een aardige mogelijkheid voor de thuisploeg, waardoor de stand halverwege 0-1 was. Een kwartier na rust kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Martín Cáceres deed zijn oude ploeg pijn met een schot van afstand.

Voor Juventus stond in de laatste twintig minuten van de wedstrijd Paulo Dybala op. De Argentijn kwam in de wedstrijd tegen AS Roma niet in actie en had in de twee competitiewedstrijden daarvoor geen basisplaats, maar in Verona verscheen hij wel aan de aftrap. De 24-jarige aanvaller scoorde eerst de 1-2 en vervolgens maakte hij met een heerlijke actie de 1-3 en gooide hij de wedstrijd in het slot.

'Plofklas' woord van het jaar

'Plofklas' is door Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar. Dit maakte actrice Romana Vrede namens het taalgenootschap zaterdagavond bekend in de NTR-uitzending De Avond van Taal. Het woord Plofklas stamt al uit 2013, toen het burgerinitiatief 'Stop De Overvolle Klassen' een petitie aanbood tegen klassen met meer dan 30 leerlingen. 

Vorig jaar was 'brexit' het woord van het jaar bij Onze Taal, het jaar daarvoor was het 'sjoemelsoftware'. Andere kanshebbers dit jaar waren #MeToo, genderneutraal, nepnieuws en weigeroma.

Eerder deze maand riep Van Dale op basis van een publieksverkiezing het woord 'appongeluk' uit tot woord van het jaar. Vorig jaar was het 'treitervlogger'. 'Fipronilei' en 'Regenboogtaal' eindigen bij Van Dale op de tweede respectievelijk derde plaats. 

De blauwe tegel voor de 'slechtste slogan' ging naar 'Van kop tot kont, worst in de mond', passend bij de worstenbroodjes van Millse molen De Korenbloem uit Mill. Andere genomineerde slogans waren 'Voor iedere gleuf een doos' en 'Alles om uw poes mee te verwennen, ook als u een kater heeft'.

De Avond van Taal werd gewonnen door Aaf Brandt Corstius en Marcel Musters. Zij mogen zich de Taalkenners van 2017 noemen.

'Plofklas' woord van het jaar bij Onze Taal
'Plofklas' woord van het jaar bij Onze Taal (Foto: ANP)

Oudjaarsshow Dolf Jansen op YouTube

Dolf Jansen heeft zijn oudjaarsshow online gezet. De show die hij samen met Louise Korthals in de achterliggend periode heeft gespeeld, is te zien op het YouTube-kanaal van de cabaretier.

Omdat we het waard zijn is volgens een bericht op de website van Dolf opgenomen in een uitverkochte Kleine Komedie te Amsterdam. "Geen montage, beetje make up, geen script....2017 zoals het was: hard, poetisch, meedogenloos, ontroerend en heel erg grappig, ook", laat hij weten.

Dolf en Louise willen hun voorstelling en hun woorden van empathie en menselijkheid graag met zoveel mogelijk kijkers delen, staat er verder te lezen op de website. Een andere reden voor het duo om de show online te zetten, is om mensen die niet naar het theater gaan ook de gelegenheid te geven om Omdat we het waard zijn te kunnen zien.

Oudjaarsshow Dolf Jansen op YouTube
Oudjaarsshow Dolf Jansen op YouTube (Foto: BuzzE)

Taylor maakt einde aan dartssprookje Lewis en staat in WK-finale

Darter Phil Taylor heeft zich op zijn laatste toernooi, het wereldkampioenschap in Londen, geplaatst voor de finale. In het Alexandra Palace maakte de zestienvoudig wereldkampioen een einde aan het sprookje van Jamie Lewis, die het als qualifier tot de halve eindstrijd schopte. 

In de eerste set kwam Taylor zonder grote problemen op 2-0, maar Lewis trok de stand gelijk. The Power maakte vervolgens een rekenfout: zijn derde pijl ging in de single 19, waardoor hij op 171 uitkwam, terwijl een single 20 hem op 170 en dus een finish had gezet. Lewis profiteerde van de extra pijlen en gooide de set via dubbel 16 uit. Ook in set twee had Taylor het weer lastig, maar een gemiste setdart van Lewis gaf hem de kans om op 1-1 in sets te komen, en dat liet hij niet na.

Set drie eindigde weer in een vijfde leg en ook dit keer kreeg Lewis kansen om de set uit te gooien. Drie darts waren echter niet genoeg en Taylor profiteerde door via dubbel 20 op een 2-1 voorsprong te komen. De Welshman kon set vier uitgooien met 167, maar gooide een millimeter naast de bullseye, waardoor Taylor - opnieuw - op 2-2 kwam. In de vijfde leg kreeg Lewis weer een kans om de set te pakken, maar de dubbel 16 om 106 uit te gooien ging net naast en Taylor ging er met de set vandoor: 3-1.

In set vijf bleef Lewis wat scores betreft weer prima bij, maar hij bleef moeite houden met de dubbels en dat leverde Taylor de setwinst op via dubbel 8: 4-1. De zesde set leverde Lewis wederom een kans op om de set te pakken, maar weer ging het mis en kwam Taylor terug naar 2-2. De Welshman liet het in de vijfde leg weer compleet liggen en The Power kwam zo op 5-1.

Niet verrassend kreeg Lewis ook in set zeven wéér pijlen om de set te pakken, maar weer ging het mis en weer kwam Taylor terug naar 2-2. Lewis kwam in set zeven nog weer eens op 2-0, kon op 2-2 de set via 152 pakken, maar strandde op dubbel 16. Taylor gooide 68 uit en plaatste zich daarmee voor de eindstrijd.

Jamie Lewis - Phil Taylor (Bron: PDC)
Jamie Lewis - Phil Taylor (Bron: PDC)

Volksopstand in Iran

In Iran lijkt iets te broeien. In verschillende steden zijn mensen massaal te straat op te gaan om te protesteren tegen het Islamitische regime dat het land en haar bewoners sinds 1979 in een ijzeren greep houdt.

Wat begon als een protest tegen de -voor vrouwen- verplichte hoofddoek lijkt uit te lopen op een ware volksopstand. Hoofddoekloze vrouwen worden sinds een paar dagen niet meer in een cel gegooid, maar zijn verplicht om, wanneer ze zonder hidjab worden betrapt, verplicht om een soort cursusje bij de politie te volgen. Deze kleine viering van de strakke sharia-teugels smaakte blijkbaar naar meer.

Neutrale berichtgeving vanuit het land wordt vanzelfsprekend afgeknepen door het regime, het internet ligt vrijwel plat en op onze presentator van Zomergasten, annex Iran-verslaggever Thomas Erdbrink hoeven we ook al niet te rekenen. Laat staan dat de protesten massaal worden opgepikt door de wat grotere media, die hooguit wat kruimeltjes krijgen van de Iraanse staatsmedia. Maar gelukkig hebben we tegenwoordig alternatieven om aan nieuws te komen. Zo is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om een redelijk beeld te krijgen via de hashtag #iranprotests over wat er zoals speelt bij de Perzen.

'De protesten gaan over de economie', weten enkele Nederlandse verslaggevers uit te kramen. Dat dit wordt tegengesproken door in binnen- en buitenland woonachtige Iraniërs lijkt weinig af te doen aan het gewenste narratief. De Perzen zelf gooien het over een heel andere boeg: men lijkt de religieuze waanzin en alles dat daarbij hoort, spuugzat te zijn. Op verschillende plekken zijn beelden van de religieuze leider Khaminei naar beneden gehaald. Ook de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah moet het ontgelden. In het Farsi wordt deze club naar de hel gewenst, zoals te zien is in dit filmpje. Ook de beruchte Republikeinse Garde moet het ontgelden. In Shiraz werd bijvoorbeeld en public een foto met generaal Qasem Soleimani verscheurd, Een actie die je een paar dagen geleden nog als 'levensmoe' zou kunnen bestempelen. Tevens gingen op diverse plekken auto's in de fik, ondergingen overheidsgebouwen hetzelfde lot en werden konden enkele protesten slechts met grof geweld de kop ingedrukt worden. Hierbij viel minstens een dode.

Zelfs in het religieuze hart van het land, Qom, is het onrustig. Een groep demonstranten zouden openlijk 'wij willen geen Islamitische republiek' hebben gegild. En, wonder boven wonder: zelfs een van de leidende Muillah's heeft zijn steun uitgesproken voor de protesten. 'Mensen willen hun recht halen', sprak Hossein Hamenadi, de leidende rechtsgeleerde van het land.

Enkele media lieten tegendemonstraties zien.

Munitie gevonden tijdens werkzaamheden

De omgeving van een woning in Nijmegen is zaterdagmiddag afgezet nadat daar tijdens bouwwerkzaamheden meerdere soorten munitie waren gevonden. De politie was erbij gehaald en stelde vast dat er ook 'scherpe' patronen bij waren.

De hoeveelheid munitie was zo groot dat de Explosieven Opruimingsdienst Dienst (EOD) kwam om alles veilig af te voeren en te vernietigen. Het ging om een woning aan de Hatertseweg.

Munitie gevonden tijdens bouwwerk
Munitie gevonden tijdens bouwwerk (Foto: ANP)

Springruiter Smolders wint WB Mechelen

Harrie Smolders heeft de wereldbekerwedstrijd gewonnen op de Kerstjumping van Mechelen. De 37-jarige springruiter reed met de 13-jarige ruin Zinius een foutloze barrage en was net iets sneller dan dan de Zweed Henrik von Eckermann met Mary Lou. De Italiaan Lorenzo de Luca werd met Halifax derde op een kleine twee seconden van de Nederlander.

Smolders had vooraf verkondigd dat hij dit jaar de wereldbeker in Mechelen wou winnen en slaagde in zijn opzet. "Ik had in de dubbel naar mijn gevoel tijd verloren en dus gooide ik naar de drie laatste hindernissen alle registers open", zei Smolders na afloop tegen Sporza.

"Het was voor mij een kwestie van alles of niets. Ik wilde alle denkbare risico's nemen, want van een resultaat tussenin wilde ik niet weten. Ik wilde winnen of verliezen, niet tweede worden."

"Bijna al mijn doelen voor 2017 heb ik bereikt. Zinius heeft mijn verwachtingen nog maar eens overtroffen. Hij liep steeds een beetje in de schaduw van mijn toppaarden Don en Emerald, maar nu die even rust hebben, kreeg hij de kans zich te laten zien. Dat heeft hij echt fantastisch opgepakt. Ik wist dat hij goed was, maar hij overtreft zelfs mijn verwachtingen." 

Leopold van Asten eindigde op een zevende plaats en was daarmee de tweede Nederlander in de top tien.

Directielid ECB ziet spaarcultuur bedreigd

Yves Mersch, directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), meent dat het huidige monetaire beleid van de ECB "de spaarcultuur" bedreigt. De Luxemburger Mersch zei tegen de Duitse zakenkrant Börsen-Zeitung dat het beleid van lage rentes in de eurozone niet te laat of te langzaam moet worden afgebouwd.

Volgens Mersch is het gevaarlijk dat een generatie opgroeit die wordt geconfronteerd met "nul- en negatieve rentes" en dat die geen benul heeft van positieve rente op spaargeld.

Het huidige tarievenbeleid moet worden genormaliseerd en dat moet voorzichtig en in fasen gebeuren, maar er mag vooral niet te laat of te langzaam mee begonnen worden, waarschuwde Mersch.

Directielid ECB ziet spaarcultuur bedreigd
Directielid ECB ziet spaarcultuur bedreigd (Foto: ANP)

Wild ook de beste op de scratch bij NK baanwielrennen

Kirsten Wild heeft bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Alkmaar haar derde titel veroverd. Vorige week was de 35-jarige baanwielrenster al de beste op het omnium en vrijdag wist ze samen met Nina Kessler al de koppelkoers te winnen. Zaterdag was Wild de beste op de scratch.

Halverwege de scratch, een wedstrijd over tien kilometer, probeerde Wild samen met Judith Bloem en Roxanne Knetemann weg te rijden uit het peloton, maar het zou toch weer samen komen. In de eindsprint was Wild toch te sterk voor de concurrentie. Marjolein van 't Geloof, die eerder de puntenkoers won, werd tweede en Lorena Wiebes derde.

Matthijs Büchli is nadat hij woensdag de sprint de sprint won op het NK ook Nederlands kampioen geworden op de keirin. De winnaar van het olympisch zilver op de keirin in Rio won met ruim verschil voor de titelverdediger Jeffrey Hoogland voor. Carlo Cesar pakte het brons.

Youri Havik en Wim Stroetinga pakte op de koppelkoers de titel. In het Sportpaleis Alkmaar was het duo te sterk voor Jan Willem van Schip en Dion Beukeboom. Raymond Kreder en Ramon Sinkeldam moesten genoegen nemen met de derde plaats. Voor Havik was het al weer zijn tweede titel op dit NK, vrijdag was hij ook de beste op de puntenkoers.

VS klopt Rusland, Federer leidt Zwitserland naar winst in Hopman Cup

In het Australische Perth is zaterdag de Hopman Cup van start gegaan, het tennistoernooi voor landenteams bestaande uit één man en één vrouw. Op de eerste dag stonden twee wedstrijden op het programma, beiden in groep B.

Namens de Verenigde Staten opende Coco Vandeweghe tegen de Russische Anastasia Pavlyuchenkova, wat voor de VS een eerste zege opleverde: 6-3, 6-3. Jack Sock was Karen Khachanov vervolgens met 6-4, 1-6, 6-3 de baas, waarna het Russische duo in het dubbelspel de betere was: 3-4 (3), 4-1, 4-2. De VS won de partij zodoende met 2-1.

De Zwitserse Belinda Bencic begon met een 7-5, 6-3 zege op de Japanse Naomi Osaka, waarna Yuichi Sugita met 4-6, 3-6 niet opgewassen was tegen Roger Federer. Bencic en Federer bleken ondanks het verlies van de eerste set ook de betere dubbelaars: 2-4, 4-1, 4-3 (1).

Zondag spelen Australië en Canada tegen elkaar, maandag volgen België en Duitsland. Titelverdediger Frankrijk is er dit keer niet bij.

Van der Poel is ook in Diegem Van Aert de baas

Mathieu van der Poel heeft nog maar eens laten zien dat er dit seizoen vrijwel geen maat op hem staat. De veldrijder was bij de Superprestige-veldrit in Diegem zijn naaste concurrent Wout van Aert ruimschoots te snel af en pakte zijn 21e seizoenzege. Het is al zijn zevende zege op rij in de Belgische plaats en de vierde zege bij de profs.

Van der Poel had nochtans een slechte start, want bij de eerste lastige passage van de schuine kant ging hij onderuit en moest een gat van vijftien seconden overbruggen naar de Belg Van Aert. De wereldkampioen zag Van der Poel langszij komen in de derde ronde, om hem vervolgens vrijwel direct te moeten laten gaan. Hij zag hem pas op het podium weer terug.

Het Superprestige-klassement is nog wel het enige klassement waar Van der Poel niet aan de leiding gaat. Met nog twee veldritten te gaan staat de veelvoudig Nederlands kampioen één punt achter op zijn rivaal Van Aert. In de wereldbeker en DVV Trofee is Van der Poel al vrijwel zeker van de eindzege.

Drie gewonden door steekpartij vakantiepark

Door een steekpartij in vakantiepark De Dennenhoek in Hierden (Gelderland) zijn drie gewonden gevallen. Een ervan is naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en zegt alle drie als verdachte te beschouwen.

Volgens De Gelderlander vond de steekpartij plaats in of rond een recreatiewoning op het vakantiepark. Het incident speelde zich af in een deel van het park met veel arbeidsmigranten, aldus de krant. Er zou een ruit zijn ingegooid en een tekst met bloed op een deur zijn geschreven.

Osman en Hamdaoui blijven Telstar trouw

Goed nieuws uit Velsen-Zuid. Mohammed Osman en Mohamed Hamdaoui blijven dit seizoen in dienst bij Telstar. Beide spelers kwamen tot overeenstemming met de club die halverwege het seizoen vierde staat in de Eerste Divisie. Het duo had een belangrijke rol in de uitstekende prestaties van Telstar. 

Hamdauoi begon dit seizoen op amateurbasis bij Telstar. De linksbuiten voetbalde de Luxemburgse international Gerson Rodrigues uit de basis. Hij was goed voor zes doelpunten en twee assists. Hamdaoui kwam over van Go Ahead Eagles. Middenvelder Osman, die de overstap maakte van Vitesse, was goed voor vijf goals en zeven assists.

Met het vasthouden van beide spelers blijft het team in tact dat Telstar voorlopig naar de vierde plaats bracht. De ploeg is goed op weg om voor het eerst sinds negen jaar weer eens de nacompetitie te halen. De club heeft met 36 voor en 37 tegen wel een negatief doelsaldo. 

Goed jaar voor verkoop campers en caravans

Slechts eenmaal eerder zijn in een jaar zoveel nieuwe campers verkocht. De afzet van nieuwe kampeerauto's groeide 21,2 procent ten opzichte van de eerste elf maanden van vorig jaar. Brancheorganisaties Bovag en KCI (Kampeer & Caravan Industrie) verwachten dat het jaar wordt afgesloten met ongeveer 1750 verkopen. Dat betekent na 2008, met 1803 stuks, het beste jaar ooit voor de camperverkoop.

De afzet van nieuwe caravans steeg in 2017 tot en met november met 8,6 procent ten opzichte van de eerste elf maanden van vorig jaar. De branche denkt dat de teller van het aantal verkochte caravans dit jaar eindigt rond 6665, zo'n 600 meer dan in 2016.

Het aantal nieuwe vouwwagens nam toe met 22,1 procent, ofwel er zijn 1981 nieuwe vouwwagens of 'tenttrailers' verkocht. Dat waren er vorig jaar 1623 stuks.

Goed jaar voor verkoop campers en caravans
Goed jaar voor verkoop campers en caravans (Foto: ANP)

Manchester verliest tweede plek aan Chelsea

Manchester United is tegen het derde puntenverlies op rij aangelopen in de Premier League. Southampton hield de ploeg op 0-0.

Al vroeg in de wedstrijd kreeg de thuisploeg via Romelu Lukaku een aardige mogelijkheid, maar de spits kopte maar net over. Southampton werd via James Ward-Prowse gevaarlijk, maar zijn schot werd gekraakt door de Manchester-defensie. Na een kwartier spelen moesten the Red Devils verder zonder Lukaku. De Belg raakte bij een botsing met Wesley Hoedt geblesseerd en hij werd vervangen door Marcus Rashford.

Hoedt werd voor rust ook nog gevaarlijk voor the Saints. De verdediger kon vrij inkopen, maar hij kon de bal niet genoeg richting meegeven. In de tweede helft werd Rashford gevaarlijk. Ashley Young gaf een mooie voorzet vanaf de rechterflank, maar de kopbal van de Engelsman ging naast.

Manchester United, dat de laatste twee competitiewedstrijden niet had gewonnen, toonde zich aanvallend bij vlagen machteloos en mocht David de Gea danken dat het niet op achterstand kwam. Shane Long troefde Nemanja Matic af en zijn inzet werd gekeerd door de Spaanse doelman.

In de slotfase van de wedstrijd dacht de thuisploeg via Paul Pogba op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd terecht geannuleerd vanwege buitenspel. In de blessuretijd waagde Jesse Lingard nog een poging, maar ook de middenvelder trof geen doel waardoor het bij 0-0 bleef. Manchester staat nu derde, met een punt achterstand op Chelsea.

Internazionale en Lazio komen niet tot scoren

Het treffen tussen Internazionale en Lazio, de nummers drie en vijf in van de Serie A, heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd.

Inter kende in aanloop naar de wedstrijd een slechte decembermaand. Van de vier wedstrijden die het in de Serie A had gespeeld, werd er slechts één wedstrijd gewonnen, met 5-0 van Chievo Verona, één keer gelijk gespeeld en twee keer verloren. Lazio boekte twee zeges in de laatste vier competitiewedstrijden en speelde een keer gelijk en verloor een wedstrijd.

De gasten uit Rome waren in de openingsfase de gevaarlijkste ploeg, maar kwamen niet tot een doelpunt. Toch was de ploeg van trainer Simone Inzaghi voor rust het dichtst bij een treffer. Borja Valero werkte de bal tegen zijn eigen lat, waarna de bal terug in het veld kwam.

Na rust trad Lazio-doelman Thomas Strakosha goed op bij een inzet van Valero en voorkwam daarmee de 1-0. Enkele minuten later dacht Lazio een strafschop te krijgen, maar de videoscheidsrechter oordeelde uiteindelijk anders, nadat Milan Škriniar de bal, zonder dat er sprake was van opzet, tegen zijn arm kreeg.

In een tweede helft waarin de kansen schaars waren nam Felipe Anderson een kwartier voor tijd een doelpoging, maar hij zag Samir Handanovic zijn inzet keren en ook een poging van Marco Parolo werd door de doelman uit zijn doel gehouden. In de slotfase van de wedstrijd slaagden beide ploegen er niet in om te scoren waardoor het bij 0-0 bleef.

Stoch opent Vierschansentournee met zege in Oberstdorf

Schansspringer Kamil Stoch is de Vierschansentournee uitstekend begonnen. De Poolse eindwinnaar van vorig seizoen schreef in het Duitse Oberstdorf de eerste wedstrijd op zijn naam en nam zo gelijk de leiding in het klassement.

Na de eerste ronde stond Stoch op de vierde plek, samen met de Noor Anders Fannemel. In de finaleronde liet de dubbel olympisch kampioen een prachtige sprong zien van de Paul-Ausserleitner-Schanze en dat leverde hem de overwinning op.

Fannemel viel terug naar de zevende plek, maar de champagne kon wel ontkurkt worden voor Dawid Kubacki. Stoch's landgenoot stond na de eerste ronde op plek drie en dat hield hij in de finale vast, waardoor hij in zijn 142e individuele World Cup-wedstrijd eindelijk voor het eerst op het podium stond.

Richard Freitag en Stefan Kraft stonden na de eerste ronde relatief ruim bovenaan en leken het uit te maken in de strijd om de winst. Freitag kwam echter net achter Stoch op plek twee terecht, Kraft viel net buiten het podium en eindigde als vierde.

Zondag gaat de Vierschansentournee verder met de kwalificatie in Garmisch-Partenkirchen, waar op nieuwjaarsdag de tweede wedstrijd op het programma staat.

'Kongolo op huurbasis naar Premier League'

Terence Kongolo speelt naar de jaarwisseling in de Premier League, zo weet RMC zaterdagavond te melden.


De speeltijd 23-jarige verdediger bij AS Monaco is zeer beperkt en dus zou hij de club op huurbasis mogen verlaten. Huddersfield Town, waar ook Rajiv van La Parra onder contract staat, wordt tijdens de tweede seizoenshelft zijn tijdelijke nieuwe werkgever.

In de huurovereenkomst tussen beide clubs is geen optie tot koop opgenomen, meldt het Franse medium. De transfer is door beide clubs nog niet bevestigd. Kongolo staat sinds afgelopen zomer onder contract bij Monaco.

De club nam hem voor vijftien miljoen euro over van Feyenoord, maar hij speelde pas zes wedstrijden dit seizoen. De Brazilianen Jemerson en Jorge en de Malinees Almany Touré krijgen doorgaans de voorkeur boven de drievoudig international.

FOK! Wat een weer: saai en somber

Goedenavond,

Na weken van zonneschijn (sarcasmeradar aan allemaal) is het vanavond bewolkt en kan er in het noorden regen vallen. Die bewolking wordt vannacht dikker en de regen kan ook op meer plaatsen gaan vallen.

Oudjaarsdag begint bewolkt en met regen, alhoewel het in het zuidoosten droger kan zijn. In de middag wordt het dan in het noordwesten droog en daar wordt de bewolking dan ook dunner. Woon je in het zuidoosten dan krijg je buiige regen. In de loop van de avond neemt dan de kans op buien vauit het westen weer toe. Het nieuwe jaar begint ook met wisselvallig en zacht weer, met flinke hoeveelheden regen.

Nederland
 

Ongeveer een jaar geleden in het Reichswald in Duitsland
Ongeveer een jaar geleden in het Reichswald in Duitsland

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Turkije dreigt Griekenland over 'couppleger'

Turkije is woedend over het besluit van Griekenland om asiel te verlenen aan een voormalige Turkse militair. Turkije zegt dat de man betrokken was bij de mislukte couppoging in Turkije in juli 2016.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het besluit van Athene gevolgen heeft voor de relatie tussen de twee landen en voor de samenwerking op het gebied van regionale kwesties. ,,Met dit besluit heeft Griekenland opnieuw laten zien dat het een land is dat coupplegers beschermt en omarmt', aldus het ministerie in een verklaring.

De Turk die asiel heeft gekregen was na de couppoging met zeven andere Turkse militairen naar Griekenland gevlucht. Ankara vroeg eerder tevergeefs om de uitlevering van de militairen.

Turkije dreigt Griekenland over 'couppleger'
Turkije dreigt Griekenland over 'couppleger' (Foto: ANP)

O'Sullivan verkiest mogelijk tv-opnames boven WK snooker

Ronnie O'Sullivan laat weer eens van zich horen. Hij liet op Twitter weten dat hij mogelijk het wereldkampioenschap snooker overslaat en dat hij voor opnames van een realityserie in Australië zit. 

Op de vraag of hij het WK serieus overweegt te slaan zegt O'Sullivan: "Ja het is een lang toernooi en mijn minst favoriete. Bovendien heb ik genoeg rankingpunten, dus hoef ik niet zo veel te spelen."  Het WK is van 21 april tot en met 7 mei 2018. In deze tijd zou hij ook in Australië kunnen zitten voor de opnames van Hustle.  

O'Sullivan ging nog even door op de sociale media. "Het Crucible (theater, waar het WK wordt gespeeld -red) is saai en ik heb dat toernooi al vijf keer gewonnen." Op de opmerking of dat hij toch voor de meeste wereldtitels moet gaan zegt hij: Dat maakt toch niet uit... Of er nu vijf of acht wereldtitels op mijn grafsteen staan SO WHAT. Het gaat om je ervaart terwijl je op deze planeet bent, dat is wat telt. 

Mocht O'Sullivan het WK overslaan, dan is hij voor het eerst sinds 1993 niet aanwezig op het WK. In 2001, 2004, 2008, 2012 en 2013 was The Rocket de beste van de wereld. Het record van zeven wereldtitels (sinds 1963) staat nog altijd op naam van Stephen Hendry. 

Colombia stuurt karbonades naar Venezuela

Om de feestdagen van de Venezolanen wat aangenamer te maken, heeft Colombia 22 ton karbonade naar Venezuela gestuurd. Het varkensvlees is zaterdag met vrachtwagens via de brug Simón Bolívar over de grens gebracht.

Het is in Venezuela traditie dat met de kerstdagen en tijdens de jaarwisseling karbonaadjes worden gegeten. De linkse regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro had de bewoners voor de kerstdagen beloofd dat er genoeg varkensvlees voorradig zou zijn, maar dat bleek niet het geval.

Uit woede over het ontbreken van voldoende karbonades in de schappen gingen veel mensen de straat op. Ze wierpen blokkades in de straten op, staken vuilnis in brand en riepen leuzen tegen Maduro. Die gaf het buitenland de schuld van het gebrek aan de karbonades. Onder meer Portugal zou de belofte om varkensvlees te leveren niet zijn nagekomen.

Venezuela zit al jaren in een economische crisis. Daardoor is er een gebrek aan levens- en geneesmiddelen. De inflatie is torenhoog.

Colombia stuurt karbonades naar Venezuela
Colombia stuurt karbonades naar Venezuela (Foto: ANP)

Erdogan bezoekt volgende week Frankrijk

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt volgende week een bezoek aan Frankrijk. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd.

"Vrijdag reis ik naar Frankrijk', zei Erdogan zaterdag tegen aanhangers van zijn AKP-partij in de stad Sinop aan de Zwarte Zee.

Drie dagen geleden riep de Turkse president op tot verbetering van de politieke betrekkingen, na een jaar van hevige debatten en meningsverschillen met verschillende landen van de Europese Unie. ,,Het aantal vrienden van Turkije moet groter worden", zei hij donderdag.

Frankrijk onderhoudt nauwe contacten met Ankara, mede vanwege de situatie in Syrië en het veiligheidsbeleid in de regio. Onlangs nog belde de Franse president Emmanuel Macron met Erdogan vanwege de crisis rond Jeruzalem.

Erdogan bezoekt volgende week Frankrijk
Erdogan bezoekt volgende week Frankrijk (Foto: ANP)

'Bijna helft Duitsers wil vertrek Merkel'

Bijna de helft van de Duitsers vindt dat Angela Merkel binnenkort moet opstappen als bondskanselier. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde peiling van de krant Die Welt.

Volgens het onderzoek is 46 procent van mening dat de christendemocrate Merkel zo snel mogelijk moet opstappen en vindt 17 procent dat de bondskanselier dat besluit moet nemen als de besprekingen met de sociaaldemocratische SPD over de vorming van een coalitie mislukken. Acht procent zegt dat ze op het laatst op de helft van de huidige zittingsperiode van het parlement moet vertrekken. Slechts een van de tien ondervraagden wil dat Merkel helemaal niet terugtreedt.

Merkel heeft het vooral verbruid bij aanhang van de anti-immigratiepartij AfD. Volgens de peiling van Die Welt vindt 87 procent van de AfD-kiezers dat Merkel zo snel mogelijk moet opstappen. Aan het onderzoek hebben 5120 mensen meegedaan

De christendemocraten en de sociaaldemocraten hebben de afgelopen vier jaar samen geregeerd. Maar op 24 september werden zij de grote verliezers bij de parlementsverkiezingen. Samen verloren ze 13,7 procentpunten. Op 7 januari beginnen ze verkennende gesprekken over de vorming van een nieuwe Duitse regering.

Merkel is al bondskanselier sinds 22 november 2005. Ze leidt de CDU sinds 2000.

'Bijna helft Duitsers wil vertrek Merkel'
'Bijna helft Duitsers wil vertrek Merkel' (Foto: ANP)

Mayweather: "UFC, stop met mijn naam te misbruiken"

Floyd Mayweather Jr. is het zat dat de UFC zijn naam blijft misbruiken. De afgelopen weken staken geruchten de kop op dat de ongeslagen bokslegende, na zijn lucratieve gevecht tegen MMA-superster Conor McGregor, interesse had in een gevecht bij de UFC. Mayweather was echter zeer snel met een ontkennende verklaring. Intussen blijft UFC-directeur Dana White stug volhouden dat hij nog steeds in onderhandeling is met de charismatische grootverdiener.


UFC-directeur Dana White

Tegen website Fighthype.com liet Mayweather duidelijk merken wat hij daarvan vond. 'Ik heb niks tegen Dana White. Hij is een opvallende kerel, erg slim, slimme zakenman. Ik hoef niet meer te vechten. Als ik ervoor zou kiezen om in de octagon te gaan vechten, zou ik dat alleen doen omdat ík dat wil. En als dit soort berichten niet direct uit mijn mond of uit die van Al Haymon komt, dan is er niks van waar.' Haymon is de manager van Mayweather.

Conor McGregor
Op de opmerkingen van White over mogelijke geldproblemen van de markante bokser en dat hij daarom graag nog eens in de octagon zou willen staan voor een goed bedrag, had Mayweather duidelijke woorden. 'Ik heb in mijn leven veel geld verdiend. Ik heb in mijn leven veel geld uitgegeven, maar ik heb een boel slimme investeringen gedaan. Ik nam het gevecht tegen Conor McGregor alleen maar aan, omdat het makkelijk te verdienen geld was en ik een bedrag met negen cijfers kon verdienen.'

Aflopende TV-deal
'De UFC. Als ik het goed heb is hun overeenkomst met tv-zender FOX bijna ten einde. Ze willen een nieuwe deal maken en welke naam werkt dan beter dan die van Floyd Mayweather: "Floyd gaat tegen McGregor vechten" en "Floyd gaat op MMA-regels vechten". Zou ik ook doen.', geeft Mayweather een kijkje in de keuken van het hogeschool onderhandelen van de UFC.

'Ik hoef echt niet meer te vechten. Denk je dat ik voor niks naar de Superbowl ga? Denk je dat ik voor niks naar de All Star wedstijd basketball ga? Denk je dat ik voor niks naar China vlieg? Dat ik voor niks naar Afrika vlieg? Wat ik ook doe, daar wil ik voor betaald worden. Ik ben Floyd Money Mayweather.'


Floyd Mayweather legt uit (Bron: Youtube/Fighthype.com) 

Videoscheidsrechter breekt Roma op tegen Sassuolo

AS Roma heeft niet kunnen winnen van Sassuolo. De thuisploeg zag twee doelpunten worden afgekeurd door de videoscheidsrechter.

Na de nederlaag tegen Juventus wist AS Roma dat het zaterdag moest winnen om niet verder afstand te moeten nemen van de top van de Serie A. Voorafgaand aan het duel wist AS Roma dat het achter punten achter stond op koploper Napoli, waardoor er drie punten gepakt moesten worden tegen Sassuolo.

Dat ging de ploeg doen zonder Kevin Strootman. De Nederlander begon op de bank en moest daar negentig minuten blijven zitten. De middenvelder zag zijn club na een half uur spelen op voorsprong komen. Lorenzo Pellegrini zorgde voor de 1-0.

In de tweede helft slaagde de thuisploeg er niet in om de score snel uit te breiden. Hierdoor bleef het lang spannend en twintig minuten voor tijd kwam Sassuolo zelfs op gelijke hoogte. Simone Missiroli wist het net te vinden voor de bezoekers.

Roma leek uiteindelijk alsnog drie punten over te houden aan het duel, maar een treffer van Florenzi werd afgekeurd door de videoscheidsrechter, al de tweede keer in de tweede helft. Hierdoor bleef het bij 1-1 en moeten beide ploegen de punten delen.

AC Milan weet opnieuw niet te winnen

AC Milan blijft sukkelen in de Serie A. Ook van Fiorentina wist de ploeg van Gennaro Gattuso niet te winnen:1-1. Gattuso staat sinds enkele weken aan het roer bij AC Milan, maar veel beter gaat het niet. De afgelopen twee wedstrijden in de Serie A werden verloren en ook van Fiorentina kon AC Milan niet winnen.

Milan boekte woensdag in de Coppa Italia een knappe overwinning op stadsgenoot Internazionale, maar in de competitie wil het nog niet vlotten. De ploeg had het zaterdagmiddag lastig tegen Fiorentina, dat voorafgaand aan het duel de nummer acht van de Serie A was.

Fiorentina nam in eigen huis het initiatief en was de bovenliggende partij, maar de eerste helft leverde weinig spektakel op. Beide ploegen kregen weinig mogelijkheden om de score te openen en het duurde tot de tweede helft voordat er voor het eerst gescoord kon worden.

De thuisploeg kwam twintig minuten voor tijd op 1-0 en leek Milan een nieuwe tik uit te delen. Giovanni Simeone zorgde voor de 1-0. De aanvaller kopte raak op aangeven van Cristiano Biraghi.

Hiermee leek Fiorentina op weg naar de drie punten, maar een paar minuten later stond het alweer 1-1. Hakan Calhanoglu stond op de goede plek om een rebound te verzilveren en bepaalde de eindstand op 1-1.

Van Barneveld: "Geen darts meer voor mij, voorlopig niet"

Darter Raymond van Barneveld is er maar weer eens 'even klaar mee'. De vijfvoudig wereldkampioen ging vrijdagavond in de kwartfinales van het WK onderuit tegen regerend wereldkampioen Michael van Gerwen en zijn reactie was niet geheel verrassend.

"Ik heb teveel dubbels gemist, dat was het verschil. Hij was te pakken, maar aan het einde faal je dan toch gewoon weer", klonk het teneergeslagen. "Ik zat er geen moment lekker in. Dan kom ik nog wel terug, maar als ik het liet liggen strafte hij het elke keer af."

Van Barneveld kent dan ook wel lof voor zijn tegenstander: "Ik moet mijn petje wat dat betreft afnemen voor hem. Maar toch, die laatste set geef ik zelf helemaal weg", doelend op de nodige gemiste dubbels. 

Na nederlagen als dit spreekt Van Barneveld nog wel eens over het einde van zijn carrière en woorden als 'het heeft allemaal geen zin' krijgen we dan vaak te horen. Ook dit keer wist hij het even niet meer: "Geen darts meer voor mij, in elk geval voorlopig niet. Dit komt wel aan, want wat moet ik doen? Ik weet het niet, als je Michael al niet kunt verslaan als hij níet in topvorm is...wat moet je dan nog?", vraagt hij zich af.

 "Het rare is, ik heb me dit toernooi nog nooit zo goed gevoeld als voor deze wedstrijd", reageerde Barney tegenover RTL7. "In die andere wedstrijden voelde ik me heel onrustig en gespannen, nu was het precies omgekeerd. Maar op het podium was ik ineens gestressed en in paniek, miste ik drie pijlen op dubbel achttien in de eerste set."

"Ik had er gewoon geen geloof meer in, waar gaat dit over joh? Hij had er ook legs bij waarvan ik dacht 'joh, wat ben je aan het doen? Zo ken ik je helemaal niet' en als je dan ooit een kans hebt om hem te pakken is het vanavond", aldus Van Barneveld. In de laatste set kon hij op 2-1 komen, maar er gingen drie darts op dubbel zestien naast.

Vooral dat laatste brak Barney op, want Van Gerwen ging er vervolgens op en over. "Wat gebeurt er dan op die dubbel zestien joh? Dat mag gewoon niet, dan knok je je zo terug...Onvergeeflijk, ik ben helemaal leeg. Wat moet je nou nog?", besluit de Nederlander.

[eSports] Troostfinale in OpenRA-competitie zometeen van start

Vanavond om 19:00 nemen OpenRA-pro's Gatekeeper (NL) en Smitty (VS) het tegen elkaar op in een 'best of 5' om de derde plaats in de Red Alert Global League (RAGL). Afgelopen donderdag konden we de finale van het toernooi al aanschouwen.

Gatekeeper is ‘s Neerlands sterkste speler. Deze jonge Dortenaar (23) staat bekend om zijn creativiteit en agressieve spel en wist al diverse toernooien te winnen. Smitty is een uiterst solide macro-speler die in het spel een sterke economie opbouwt. Buiten de wedstrijden houdt hij zich bezig met het balanceren van de Red Alert 1-mod.

Gatekeeper vs Smitty staan om 19:00 tegenover elkaar, de strijd is te volgen via onderstaande Twitch-stream.

Kijk hier voor een overzicht van alle tussenstanden en links naar eerdere uitzendingen van RAGL-wedstrijden. In het nieuwe jaar zullen de winnaars van de Recruit Divisies proberen om nog een plekje in de RAGL S05 Master League te bemachtigen.

OpenRA is een open source engine waarmee de klassieke titels weer nieuw leven ingeblazen wordt. Het doel is om de spellen origineel te houden, maar de gameplay en balans te moderniseren. Red Alert 1 is de meest succesvolle mod op de gratis OpenRA-engine, en inmiddels zijn we aan het eind van het vierde competitieseizoen van de Red Alert Global League (RAGL) beland. Afgelopen donderdag heeft Lorrydriver overtuigend zijn titel geprolongeerd, maar er moet ook nog om de derde en vierde plek gespeeld worden.

Chelsea binnen 25 minuten langs Stoke City

Chelsea had zaterdag 25 minuten nodig om de drie punten veilig te stellen tegen Stoke City. De thuisploeg kwam flitsend uit de startblokken.

Al binnen drie minuten kwam Chelsea zaterdag op voorsprong. Antonio Rudiger kwam boven alles en iedereen uit om een voorzet van Willian succesvol te verlengen met zijn hoofd. Hierdoor kwam Chelsea al snel op 1-0 en zag het er naar uit dat het een mooie middag ging worden voor The Blues.

Zeker toen de ploeg van Antonio Conte vijf minuten later opnieuw het net wist te vinden. Danny Drinkwater maakte zijn eerste doelpunt voor Chelsea en zorgde voor de 2-0. Met een schitterend afstandsschot liet hij doelman Butland kansloos en zorgde hij voor de verdubbeling van de score.

In de 23ste minuut werd het feest compleet voor Chelsea. Stoke City had zelf nog geen schot op doel gelost toen de thuisploeg op 3-0 kwam door een treffer van Pedro. De Spanjaard nam de bal op aangeven van Willian perfect aan en schoof de bal vervolgens in de verre hoek.

Hierdoor ging Chelsea met een comfortabele voorsprong richting de kleedkamer. Eenmaal terug op het veld bleef het spelbeeld ongewijzigd, maar het duurde lang voordat dit resulteerde in meer treffers. Chelsea bleef aanzetten, maar zag Butland meerdere malen goed redding brengen.

Uiteindelijk moet Butland de bal alsnog twee keer uit het net halen. Een kwartier voor tijd maakte Willian er vanaf de stip 4-0 van en twee minuten voor tijd bepaalde Davide Zappacosta de eindstand op 5-0.

Liverpool wint onder toeziend oog van Van Dijk

Onder toeziend oog van Virgil van Dijk is Liverpool er in geslaagd om te winnen van Leicester City. Op Anfield Road eindigde het duel in 2-1.

Van Dijk werd deze week voor een bizar bedrag van 84,5 miljoen euro door Liverpool overgenomen van Southampton. De verdediger mag pas vanaf 1 januari in actie komen voor The Reds, maar was zaterdag wel in het stadion aanwezig om zijn nieuwe ploeg aan het werk te zien.

Meteen werd duidelijk waarom Liverpool zoveel geld betaalde voor een defensieve versterking. Joël Matip ging namelijk na drie minuten spelen dramatisch in de fout. De verdediger wilde opbouwen via James Milner, maar zag zijn zwakke pas worden onderschept door Iborra. De middenvelder stuurde Riyad Mahrez weg die op zijn beurt Jamie Vardy wist te vinden. De aanvaller faalde van dichtbij niet en zorgde voor een vroege 0-1.

Vervolgens was het Liverpool dat de touwtjes in handen nam. Leicester kwam er de eerste helft niet meer aan te pas en de thuisploeg kreeg kans na kans. Mohamed Salah bleek zijn vizier de eerste helft echter nog niet op scherp te hebben, want de aanvaller liet meerdere mogelijkheden onbenut.

Toch leek Liverpool nog voor rust op gelijke hoogte te komen, maar een doelpunt van Sadio Mané werd afgekeurd. De buitenspeler stond buitenspel en werd terecht terug gevlagd door de assistent scheidsrechter.

Zo werd er bij een stand van 0-1 gefloten van het rustsignaal, maar Leicester mocht van geluk spreken dat het nog altijd op voorsprong stond. Tijdens de tweede helft ging Liverpool verder op zoek naar de gelijkmaker en opnieuw wist het genoeg kansen te creëren.

Dat leidde tien minuten na rust voor de 1-1. Na een fraai balletje van Mané, kwam Salah oog-in-oog met Schmeichel en dit keer faalde de Egyptenaar niet: 1-1. Niet veel later leek Liverpool op voorsprong te komen, maar dit keer werd de treffer van Mané afgekeurd van buitenspel.

Uiteindelijk kwam de voorsprong er alsnog voor Liverpool. Na een hakje van James Milner, draaide Salah knap weg bij zijn tegenstander en vervolgens schoot hij de bal in de korte hoek langs Schmeichel. Hierdoor won Liverpool met 2-1 en houdt het de aansluiting bij de top.

IJshockeyer Sprong per direct naar NHL-kampioen

Goed nieuws voor de Nederlandse ijshockeyfans: Daniel Sprong is door de Pittsburgh Penguins opgeroepen om zich per direct te melden bij de NHL-ploeg, zo meldt Face-Off. De 20-jarige geboren Amsterdammer debuteerde aan het begin van het seizoen 2015/16 al bij de Penguins en kwam tot achttien wedstrijden, alvorens hij teruggezet werd naar de opleidingsploegen.

Op het tweede niveau in de VS, de AHL, maakte Sprong dit seizoen grote indruk bij de Wilkes-Barre/Scranton Penguins. In 29 wedstrijden kwam hij tot achttien goals en tien assists, waaronder twee hattricks. Vrijdagavond was Sprong met een hattrick en een assist van groot belang voor de Baby Pens, die de Hartford Wolf Pack met 5-1 versloegen.

Het management van de regerend tweevoudig NHL-kampioen kon inmiddels niet meer om Sprong heen en besloot dan eindelijk om hem op te roepen, iets waar de fans al langer op hoopten. Sprong mag zich op oudjaarsdag bij de Penguins melden als de ploeg naar Detroit reist voor de wedstrijd tegen de Red Wings.

Voor Nederlandse fans betekent het dat men een klein uurtje de tijd heeft om de jaarwisseling te vieren. Om 01.00 uur is het dan tijd om een stream aan te slingeren, want dan beginnen de Penguins en de Red Wings aan hun ontmoeting in de Little Caesars Arena.

Update 18.11 uur
De Pittsburgh Penguins hebben inmiddels bevestigd dat Sprong overgeheveld wordt naar het topteam. De Nederlander ruilt van plek met de Tsjech Dominik Simon, die dus een stapje terug moet doen.

OKT: Nuis, Verweij doen hun plicht op 1.500m

Kjeld Nuis heeft op de laatste dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de 1.500 meter op zijn naam geschreven. Nuis, eerder al winnaar van de kilometer, reed met 1.43,48 maar net boven het baanrecord.

Samen met Nuis plaatste ook Koen Verweij zich voor de olympische schaatsmijl. In een rechtstreeks duel met Nuis kwam Verweij in 1.43,53 over de meet. Patrick Roest werd in 1.44,87 derde en moet nog even afwachten of ook hij naar de Winterspelen mag.

Nuis knalt er een goede tijd uit. (PRO SHOTS/Action Images)
Nuis knalt er een goede tijd uit. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Politiebond laakt veilige vrouwenzone Berlijn

De Duitse politiebond DPolG is kritisch over de veiligheidszone die tijdens de jaarwisseling speciaal voor vrouwen wordt ingericht bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Voorzitter Rainer Wendt zei zaterdag dat door de maatregel de indruk wordt gewekt dat er tijdens het nieuwjaarsfeest in Berlijn zowel veilige als onveilige zones zijn.

"Vrouwen moeten overal veilig zijn", aldus Wendt. Ook liet hij weten dat het inrichten van een veiligheidszone voor vrouwen in strijd is met het beginsel dat mannen en vrouwen gelijk moeten worden behandeld.

De maatregel is een reactie op de honderden aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen. De veiligheidszone wordt bemand door medewerkers van het Rode Kruis. Er zijn onder anderen psychologen in de tenten aanwezig om vrouwen die zijn lastiggevallen op te vangen.

De organisatoren van het grote feest waar dj's en bands optreden hebben de zone ingesteld op verzoek van de politieleiding.

Politiebond laakt veilige vrouwenzone Berlijn
Politiebond laakt veilige vrouwenzone Berlijn (Foto: ANP)

Romero per 1 januari speler van PSV

PSV is erin geslaagd om Maximiliano Romero eerder naar Eindhoven te halen. De aanwinst maakt in januari de overstap.

De ploeg van Phillip Cocu bereikte een week geleden met Vélez Sarsfield een akkoord over de overstap van Romero. PSV legde de aanvaller voor tien miljoen euro vast en zou vanaf de volgende zomer kunnen beschikken over zijn diensten. PSV is er echter in geslaagd om het contract van Romero eerder in te laten gaan.

Op de officiële website meldt PSV dat Romero zich vanaf 1 januari bij de selectie van de Eindhovenaren zal voegen. Romero tekende een contract tot de zomer van 2023.

Door de vervroegde komst van Romero, zal de winteraankoop zich aansluiten bij het winterse trainingskamp van PSV, in Amerika. Romero gaat dit seizoen nummer 22 dragen in Eindhoven en heeft zijn zin gekregen door eerder de overstap te maken. Romero gaf zelf aan zo snel mogelijk naar PSV te willen verkassen.

OKT: Van der Weijden en jonkie Visser verrassen op 5.000m

Op de slotdag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Annouk van der Weijen de 5.000 meter op haar naam geschreven. Ze kwam in een tijd van 6.56,41 over de finish.

Samen met Van der Weijden gaat ook Esmee Visser verrassend naar de Winterspelen. De 21-jarige Visser werd tweede in 6.56,60. Carien Kleibeuker werd derde, Carlijn Achtereekte vierde.

Door deze uitslag plaatst Letitia de Jong zich niet voor de olympische 500 meter waarop ze derde werd. De 5.000 meter staat namelijk hoger in de matrix dan de 500 meter.

Esmee Visser met plek twee naar de Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Esmee Visser met plek twee naar de Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Man overlijdt in pornoruimteschip in kelder na verwurging door sekstuig

Vanuit het land van onze oosterburen bereikt ons een zacht gezegd opvallend bericht. Een 35-jarige elektricien is daar door verstikking om het leven gekomen in een door hemzelf gebouwd sekstuig, dat zich bevond in een eveneens door hemzelf tot pornoruimteschip omgetoverde kelder in het huis van zijn ouders.

De 35-jarige man woonde op de bovenverdieping van het huis van zijn ouders, maar bracht zijn vrije tijd voornamelijk door in de kelder, wat zijn hobbyruimte was. 'Verboden toegang - Ruimteschip' stond er op de met een cijferslot afgesloten kelderdeur, duidelijke taal en iets wat je uiteraard kunt verwachten op de kelderdeur van een 35-jarige, op de zolderkamer van zijn ouders wonende vent.

De ouders van de man dachten er verder ook weinig van, tot een decemberochtend. De baas van de elektricien belde, want de man was niet op zijn werk verschenen. Moeders had haar zoon ook al twee dagen niet gezien en begaf zich toch wel bezorgd richting kelder. 

Nadat ze de juiste cijfercombinatie had gevonden, kwam de schok: de kelder was volledig omgetoverd tot de cockpit van een ruimteschip, en op een stoel in het midden van de cockpit zat haar zoon, naakt en dood. Op de beeldschermen speelden pornofilms nog altijd door, waarmee de doodsoorzaak ook zo ongeveer duidelijk werd.

De man had een soort wurgrobot in elkaar geknutseld, waar hij zichzelf uiteindelijk niet uit kon bevrijden. Het apparaat was aan zijn jongeheer verbonden en ging ook om zijn nek heen, ongetwijfeld deed de man een poging tot auto-erotische asfyxiatie: een vorm van een ouderwets potje wurgseks. De politie gaat er vanuit dat het apparaat hem fataal geworden is.

Celtic en Rangers komen niet tot scoren in 410e Old Firm

Bij de 410e editie van de Old Firm tussen Celtic en Rangers was het weer negentig minuten lang rennen, beuken, schoppen, koppen, schieten, vliegen en tackelen. Doelpunten bleven echter uit op Celtic Park. Het bleef 0-0. 

Van de laatste dertig duels tussen de Katholieken en Protestanten bleven er slechts twee zonder doelpunten. Celtic en Rangers kregen allebei genoeg kansen, maar ook voor het doel was er bij de aanvallers te veel onrust om deze kansen rustig af te ronden. Vooral Alfredo Morelos, de Colombiaanse spits van Rangers, kreeg een flink aantal goede kansen. Ook Celtic kreeg mogelijkheden, maar Scott Sinclair en James Forrest hadden het vizier niet op scherp staan.

Celtic sloot zes van de laatste zeven ontmoetingen met Rangers winnend af, maar moest het vandaag dus doen met een 0-0 gelijkspel. Het verschil tussen koploper Celtic en nummer drie Rangers blijft zodoende elf punten. Aberdeen, de numer twee in de Scottish Premier League, staat op negen punten achterstand van Celtic. 

'Digitaal vuurwerk' na vuurwerkverbod in Groningen

In Groningen geldt op de Vismarkt, de Grote Markt en in de Poelestraat en de Peperstraat een vuurwerkverbod bij de jaarwisseling, maar men heeft wel een fantastisch alternatief bedacht: digitaal vuurwerk.

Wethouder Joost van Keulen 'ontstak' het digitale vuurwerk vrijdagmiddag op de Vismarkt. Het megaspektakel bestaat uit een wand(je) met een kijkhoek van 240 graden, die bestaat uit zo'n dertigduizend led-lampjes.

Via mobiele telefoons kunnen die worden 'ontstoken', waarna de lampjes op een dusdanige manier oplichten dat het in theorie enigszins op een vuurpijl zou lijken. Iedereen zou zo veilig 'vuurwerk' af moeten kunnen steken, zo luidt het plan.

Techbureau Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe bedacht de constructie, nadat ze vorig jaar ook al bezig waren rond de feestdagen: ze bedachten programmeerbare kerstballen voor in de kerstboom op de Grote Markt.

De gemeente Groningen schrijft trots dat de stad een 'Europese primeur' heeft met het digitale 'vuurwerk'. Of andere steden in Europa er überhaupt interesse in zouden hebben is niet bekend.

Serena Williams verliest bij rentree

Serena Williams heeft haar rentree op de tennisbaan niet kunnen opluisteren met een overwinning. Williams, die vanwege zwangerschap sinds januari aan de kant stond, verloor bij een invitatietoernooi in Abu Dhabi van Jelena Ostapenko met 2-6, 6-3 en 5-10.

In de partij tegen Ostapenko was duidelijk te zien dat haar echte vorm er begrijpelijkerwijs nog niet was. Ze won met goed spel nog wel de tweede set, maar de Letse trok in de derde set toch aan het langste eind.

De Amerikaanse won in januari de Australian Open. Daarna kwam ze vanwege blessures en vervolgens haar zwangerschap niet meer in actie. In september beviel ze van een dochter.

Vlaanderen boekt flink begrotingsoverschot

De Vlaamse regering sluit het jaar af met een overschot op de begroting van bijna 170 miljoen euro. De Vlaamse begrotingsminister Bart Tommelein is tevreden dat de begroting nu weer helemaal op orde is gebracht, meldt persbureau Belga.

Het overschot is groter dan verwacht, want in oktober schatten waarnemers nog dat de Vlaamse regio 18,5 miljoen euro over zou houden. In 2016 liet de Vlaamse begroting nog een tekort van 172 miljoen euro zien. Volgens Tommelein werpt het regeringsbeleid vruchten af, want het overschot is er omdat de Vlaamse regering-Bourgeois eerder bezuinigde en doelmatiger is gaan werken.

Vlaanderen bloeit economisch en heeft een van de laagste werkloosheidscijfers van alle regio's in Europa (4,8 procent). De economie groeit er sneller dan in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen wonen bijna 6,5 miljoen van de 11,3 miljoen Belgen. De rest woont voornamelijk in Brussel (1,2 miljoen) en Wallonië (3,6 miljoen)

Vlaanderen boekt flink begrotingsoverschot
Vlaanderen boekt flink begrotingsoverschot (Foto: ANP)

Plan voor collectieve inkoop euthanasiemiddel

De Coöperatie Laatste Wil organiseert vanaf januari 2018 inkoopbijeenkomsten voor leden die een dodelijk middel willen aanschaffen. Voorzitter Jos van Wijk van de belangenorganisatie bevestigt zaterdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. De organisatie strijdt voor het recht op een middel om zelf euthanasie te plegen. ,,Het geeft mensen rust om zo'n middel in huis te hebben", aldus Van Wijk.

Vanaf januari kunnen mensen zich inschrijven voor informatiebijeenkomsten over het middel en de inkoopprocedure. Eén persoon koopt het middel vervolgens in voor de leden die hem of haar daartoe hebben gemachtigd. Volgens de belangenorganisatie is de collectieve inkoopprocedure bedoeld om een veilige toepassing te waarborgen. ,,Het zou onverantwoord zijn als mensen het middel individueel kopen. Je hebt maar 2 gram nodig. Stel dat de minimale hoeveelheid een pond is, wat gebeurt er dan met de overige 498 gram van dat gevaarlijke spul?" Als leden het middel aanschaffen, verstrekt de organisatie daarbij een kluisje om het spul in te bewaren.

Het zou gaan om een legaal verkrijgbaar conserveermiddel. De naam en precieze samenstelling van het middel maakt de organisatie niet bekend, ook niet aan de leden zelf. Wel werkt een onafhankelijk toxicoloog aan een verklaring over de veiligheid en werking ervan. Sinds de in 2013 opgerichte coöperatie in september aankondigde een middel te hebben gevonden voor euthanasie, groeide het aantal leden van ruim drieduizend naar 16.500.

Van Wijk zegt niet te vrezen dat de aangekondigde werkwijze strafbaar is. Het Openbaar Ministerie kon nog niet reageren op de plannen.

Plan voor collectieve inkoop euthanasiemiddel
Plan voor collectieve inkoop euthanasiemiddel (Foto: ANP)

Ustiugov begint Tour de Ski opnieuw met zege

Langlaufer Sergey Ustiugov is de Tour de Ski begonnen met een overwinning in de eerste etappe, een sprint in de vrije stijl in Lenzerheide. Vorig seizoen domineerde de Rus de jaarlijke etappewedstrijd, onder meer door de eerste vijf etappes te winnen.

In Lenzerheide schopte Ustiugov het ook dit keer zonder grote problemen tot de finale. Daarin was al snel duidelijk dat hij concurrentie kreeg van twee mannen, want na een eerste serieuze versnelling konden alleen de Italiaan Federico Pellegrino en de Fransman Lucas Chanavat hem nog volgen.

Even leek het erop dat Pellegrini, een echte specialist op de sprint in vrije stijl, de Rus kon bedreigen, maar op het laatste rechte stuk was Ustiugov toch een maat te groot voor zijn concurrenten. Pellegrino pakte de tweede plek, Chanavat kon tevreden zijn met een fraaie derde plaats.

'Nederlandse' langlaufster Van der Graaff schrijft geschiedenis in Tour de Ski

Langlaufster Laurien van der Graaff heeft in het Zwitserse Lenzerheide de eerste etappe van de Tour de Ski bij de vrouwen gewonnen. Etappe één bestond uit een sprint in vrije stijl en dat werd een prooi voor de in het Nederlandse Nieuwkoop geboren en op 5-jarige leeftijd naar Zwitserland geëmigreerde Van der Graaff.

In de finale leek onder meer de Amerikaanse Jessica Diggins goede kans te maken, maar halverwege brak een van haar skistokken. Ze kreeg wel snel een vervangende stok van haar trainer, maar de rest was al te ver weg en Diggins kon het gat niet meer dichten. Bijna gelijk daarna was het ook klaar voor Sandra Ringwald: de Duitse ging onderuit en zag een topklassering in rook opgaan.

De Russische Natalia Nepryaeva was de volgende die de kop moest laten gaan, waardoor het nog tussen drie dames ging: Van der Graaff, de Noorse Maiken Caspersen Falla en Sophie Caldwell uit de VS. Die werd uiteindelijk knap tweede, voor Falla, maar op Van der Graaff stond geen maat. Uitgerekend in Zwitserland pakte ze zo de tweede Zwitserse World Cup-zege ooit bij de vrouwen en pas de eerste sinds Evi Kratzer in 1987 in Calgary een tien kilometer won.

Lafontaine wil nieuwe linkse volkspartij

Oskar Lafontaine, oud-voorzitter van de partij Die Linke, roept op tot de vorming van een nieuwe linkse volkspartij in Duitsland. Hij zegt zaterdag in het tijdschrift Der Spiegel dat Die Linke en een deel van de Groenen en de sociaaldemocratische SPD hun krachten zouden moeten bundelen in die nieuwe partij.

In het interview laakt Lafontaine de versnippering bij links in Duitsland. "We hebben een herschikking nodig. Alleen dan is er een kans dat links weer aan de macht komt."

In het interview maakt Lafontaine duidelijk dat hij weinig vertrouwen heeft in SPD-leider Martin Schulz. De SPD verloor tijdens de afgelopen verkiezingen fors en was niet van plan weer in een nieuwe coalitie te stappen. Omdat de onderhandelingen over een regering met CDU/CSU, Groenen en liberalen stuk liepen, is de SPD toch weer in beeld voor regeringsdeelname.

Lafontaine was eind jaren negentig voor de SPD minister van Financiën. Later stapte hij uit die partij. Samen met vroegere communisten uit de DDR vormde hij Die Linke.

Lafontaine wil nieuwe linkse volkspartij
Lafontaine wil nieuwe linkse volkspartij (Foto: ANP)

Golf autobranden in Utrecht houdt aan

In Utrecht zijn de afgelopen 24 uur weer vier auto's in vlammen opgegaan. In totaal zijn de afgelopen dagen achttien aangiftes van brandstichting gedaan, meldt de politie Utrecht. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

"We zien het hele jaar door autobranden, maar rond de jaarwisseling is er altijd een piek", zegt een politiewoordvoerster. Het aantal autobranden is vergelijkbaar met vorig jaar rond deze tijd. Behalve auto's gingen onder meer een scooter en een bestelbusje in vlammen op. De politie vermoedt dat jongeren de voertuigen in brand steken. Ook in het Brabantse dorp Veen worden rond oud en nieuw auto's in brand gestoken.

Golf autobranden in Utrecht houdt aan
Golf autobranden in Utrecht houdt aan (Foto: ANP)

Hamilton haalt Instagram leeg na kritiek

Lewis Hamilton heeft al zijn foto's, video's en berichten op Instagram gewist. De wereldkampioen in de Formule 1 kreeg afgelopen week veel kritiek voor een filmpje dat hij op het sociale medium had geplaatst, waarin zijn kleine neefje de hoofdrol speelde. Hamilton sprak het mannetje in scherpe bewoordingen aan op het dragen van een roze jurk.

"Ik ben zo verdrietig, kijk mijn neefje nou", zegt Hamilton, waarna hij zich tegen het jongetje keert. "Heb je dit voor kerst gekregen? Waarom vraag je een prinsessenjurk voor kerst? Jongens dragen geen prinsessenjurk!"

Het kwam de Britse coureur op een stortvloed aan kritiek te staan. Hamilton verwijderde het filmpje al snel weer en kwam via Twitter met uitgebreide excuses. "Ik wilde niemand beledigen of aanvallen. Ik vind het geweldig dat mijn neefje zich vrij voelt om zichzelf te zijn, zoals we dat allemaal zouden moeten doen", schreef de 32-jarige kopman van Mercedes, een fervent gebruiker van de sociale media. De 5,7 miljoen volgers van Hamilton op Instagram zagen zaterdagochtend echter dat hij zijn 3000 berichten allemaal had verwijderd.

Hamilton haalt Instagram leeg na kritiek
Hamilton haalt Instagram leeg na kritiek (Foto: BuzzE)

Youp: oudejaarsconference is pingpongen

Youp van 't Hek heeft de afgelopen maanden zijn oudejaarsconference met snelle grappen constant aangepast aan de actualiteit. "Als Gordon niet trouwt en het land is in diepe rouw, vlecht ik dat er diezelfde avond nog in. Een oudejaarsconference is per definitie om te lachen. Een theaterprogramma is tennissen, de oudejaarsconference is pingpongen. De eerste grap moet meteen staan. Dan creëer je die speciale sfeer waarin het vervolgens prettig mootjes hakken is", aldus de cabaretier in het AD.

De 63-jarige Van 't Hek heeft voor 'In een vloek en een zucht' de kroeg Zanzibar bedacht. "Het leek me prachtig, zo'n stamkroeg met pimpelende oudjes die het allemaal geen reet meer kan schelen. Bovendien kun je die mensen over het afgelopen jaar laten praten. Als je voortdurend vanuit je 'ik' spreekt, word je zo'n pedante predikant."

Niet alle belangrijke gebeurtenissen uit 2017 komen langs in de show. "Als ik iets meld, moet het raak zijn. Ik bedoel, dat #Metoo is toch één groot kerkhof van afgekloven botjes. Dan zoek ik naar één goede, originele grap. Het liefst een die de zaal op het verkeerde been zet. Of aankomt als een mokerslag".

'In een vloek en een zucht' is op oudejaarsavond te zien om 22.30 op NPO1. Van 't Hek weet al wanneer hij de volgende oudejaarsconference doet. "Dat is geen arrogantie, maar gewoon de afspraak. In 2020 heb ik weer tijd. Tenminste, als zowel BNNVARA als ik nog besta."

Youp: oudejaarsconference is pingpongen
Youp: oudejaarsconference is pingpongen (Foto: BuzzE)

Polman schiet Esbjerg naar bekerfinale in Denemarken

Handbalster Estavana Polman is belangrijk geweest voor haar Deense team Esbjerg. In de halve finale van het bekertoernooi in Denemarken maakte de Nederlands international de beslissende treffer.

Op een stand van 22-22 maakte Polman met nog tien seconden te gaan de beslissende treffer tegen favoriet FC Midjylland. Esbjerg neemt het zaterdag in de finale op tegen København Handbold. De ploeg van de Nederlanders Debbie Bont, Kelly Dulfer en Myrthe Schoenaker was in andere halve finale te sterk voor Aarhus United: 19-27.

Duizenden waken over oudejaarsavond Parijs

Circa 1850 politiemensen of militairen waken over de jaarwisseling in het centrum van Parijs. Het 'epicentrum' van de nieuwjaarsviering is de avenue Champs-Élysées met zondag vanaf 23.00 uur een licht- en geluidspektakel gevolgd door vuurwerk bij het aanbreken van 2018. Het feest is in een speciale zone waar bezoekers bij aankomst worden gecontroleerd. Ze mogen bijvoorbeeld geen alcohol of vuurwerk meenemen.

Vorig jaar kwamen 300.000 mensen naar de jaarwisseling in het centrum van Parijs. De autoriteiten zijn op hun hoede wegens de voortdurende dreiging van terroristische aanslagen en de gevaren die criminelen, vandalen en relschoppers voor de feestelijke viering betekenen.

De krant Le Monde meldde zaterdag dat in de hele Parijse regio 10.500 mensen de orde moeten handhaven. In heel Frankrijk zijn voor dit doel met Oud en Nieuw 139.400 mensen op de been, onder wie 92.000 politiemensen en 7000 militairen.

Duizenden waken over oudejaarsavond Parijs
Duizenden waken over oudejaarsavond Parijs (Foto: ANP)

Betogingen pro-regering Iran

In heel Iran zijn zaterdag bijeenkomsten en betogingen om steun uit te drukken aan de regering en de geestelijk leider, de ayatollah Ali Khamenei. De demonstraties voor het regime volgen op talrijke spontane protesten in het land naar aanleiding van prijsstijgingen en frustraties over het regime. Donderdag en vrijdag was er in heel Iran een golf van protest, onder meer in steden als Kermanshah, Mashad en Qom.

Vooral in de tweede stad van Iran, Mashad, was het protest heftig. De autoriteiten meldden dat er meer dan vijftig mensen zijn gearresteerd. De aanleiding was volgens waarnemers woede over de stijgende voedselprijs en over corruptie, maar tal van betogers uitten ook hun afkeer van de sjiitische geestelijken die het regime domineren.

De omvang van de betogingen was de grootste sinds de massale protesten in 2009. Toen gingen in juni na de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad Iraniërs massaal de straat op om te betogen tegen het regime. De protesten van wat de Groene Beweging werd genoemd, hielden aan tot in februari 2010. Op 30 december 2009 gingen voorstanders van het regime de straat op, wat ze sindsdien elk jaar doen.

President Hassan Rohani geldt als een gematigd politicus en geestelijke die Iran wil moderniseren. Maar de beloofde economische voordelen van een internationaal nucleair akkoord dat hij in 2015 heeft gesloten, zijn nog niet merkbaar. Velen zijn diep teleurgesteld over het uitblijven van verbetering en de aanhoudende stijging van de werkloosheid. Het uitgestrekte land telt circa 80 miljoen inwoners en het bruto binnenlands product, gemeten per hoofd van de bevolking, is slechts circa 10 procent van het Nederlandse equivalent dat op ruim 45.000 dollar ligt (IMF 2016).

Betogingen pro-regering Iran
Betogingen pro-regering Iran (Foto: ANP)

Fractie PvdA gaat over lot Moorlag praten

De Tweede Kamerfractie van de PvdA gaat over het lot van het in opspraak geraakte Kamerlid William Moorlag praten. Dat zal niet meer zaterdag zijn, maar later, aldus een woordvoerster.

Het AD berichtte zaterdag dat het partijbestuur een 'zwaarwegend advies' heeft gegeven aan de fractie dat Moorlag niet meer kan aanblijven. Volgens de krant hebben fractieleden aan Moorlag gevraagd om op te stappen. Moorlag zelf zou zich willen verantwoorden voor een onderzoekscommissie. Die moet beoordelen of hij over de schreef is gegaan. Partijbestuur en fractie wilden zaterdag niet verder op de berichtgeving ingaan.

Moorlag ligt onder vuur omdat hij in zijn vorige functie als directeur van de sociale werkplaats Alescon in Assen met schijnconstructies heeft gewerkt.

PvdA-leider Lodewijk Asscher had eerder nog laten weten dat Moorlag kan aanblijven omdat die als directeur geen kwade intenties had gehad, maar had geprobeerd zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.

Fractie PvdA gaat over lot Moorlag praten
Fractie PvdA gaat over lot Moorlag praten (Foto: ANP)

Beatrice de Graaf is Taalstaatmeester 2017

Terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is uitgeroepen tot Taalstaatmeester van het jaar 2017. Radioprogramma De Taalstaat van KRO-NCRV en het Genootschap Onze Taal kennen de prijs toe aan de persoon die zich dit jaar "het beste heeft uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord".

Beatrice de Graaf spreekt zich als expert regelmatig in de media uit in de discussie over terrorisme. Volgens de jury is de 41-jarige hoogleraar "een eiland van helderheid in de zee van opwinding en angst". De afgelopen twee weken konden mensen hun stem uitbrengen op een van drie genomineerden, die door een vakjury waren gekozen uit 26 voordrachten. Naast De Graaf waren A.L. Snijders, de bedenker van het Zeer Korte Verhaal, en de Belgische schrijver en presentator Dimitri Verhulst genomineerd voor de eretitel.

Juryvoorzitter René Appel overhandigde de prijs, een door goudsmid Carla Dubbink ontworpen penning, tijdens het radioprogramma aan De Graaf. Het is voor het eerst dat de prijs wordt uitgereikt.

Beatrice de Graaf is Taalstaatmeester 2017
Beatrice de Graaf is Taalstaatmeester 2017 (Foto: ANP)

Ter Mors: "Er zit iets niet goed in mijn lichaam"

Jorien ter Mors greep gisteren bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen naast een ticket op de 1.500 meter. De huidig olympisch kampioene op de schaatsmijl denkt te weten waarom het niet goed ging.

"Ik heb het gevoel dat er iets niet goed zit in mijn lichaam. Maar wat, dat durf ik niet te zeggen," aldus Ter Mors die dit seizoen te kampen heeft met rugproblemen. "Maar er speelt wel meer bij mij. We moeten alles gaan uitzoeken, want zo hoor ik niet te schaatsen. Mijn kop stond goed, maar mijn lichaam wilde niet."

Overigens komt Ter Mors bij de Winterspelen wel in actie op de 1.000 meter en op de 1.500 meter bij het shorttrack.

Bosz kreeg direct aanbiedingen: "Het was te vers"

Peter Bosz en Hendrie Krüzen werden dit seizoen ontslagen bij Borussia Dortmund, maar konden snel weer ergens anders aan de slag.

Het duo liet Ajax afgelopen zomer achter zich voor een avontuur bij Borussia Dortmund. Het begin was veelbelovend, maar na een paar goede wedstrijden kwam de klad erin. Hierdoor werden Krüzen en Bosz ontslagen.

Bosz kreeg direct aanbiedingen van andere clubs. "Dat is toch mooi. Ze bellen Peter, niet mij. Ik laat alles bij hem liggen, maar hij gaat niet zonder mij", vertelt Krüzen in gesprek met TC/Tubantia. "Wat we gaan doen, is nog niet bekend. In eerste instantie wilden we het hoofdstuk Dortmund afsluiten. Het was nog te vers."

Krüzen vond het terecht dat Bosz en hij de laan uitgestuurd werden, maar zag op een duidelijk moment dat had minder ging. "Hoe apart het ook klinkt, het ging bergafwaarts nadat verdediger Lukasz Piszczek geblesseerd raakte. Hij nam de spelers mee, was enthousiast, maar viel weg. Ik had daarna meer verwacht van Sokratis, hij is de tweede aanvoerder en had leiderschap moeten tonen. In plaats daarvan liet hij ons vallen."

Van Gerwen: "Blij dat ik Van Barneveld weer heb kunnen pakken"

Michael van Gerwen rekende vrijdagavond op het wereldkampioenschap darts in de kwartfinales af met Raymond van Barneveld. Het werd een partij met een matig begin, maar het niveau werd alsmaar hoger en uiteindelijk won de regerend wereldkampioen nipt met 5-4.

"Alle verdiensten voor Raymond. Hij gaf niet op, dus je moet je blijven concentreren", vertelde Van Gerwen tegenover RTL7. "Het was hard werken, we begonnen allebei niet zo best. Er stond veel druk op denk ik, voor ons allebei, ik kon dat wel voelen."

Van Gerwen profiteerde vroeg van flink wat missers van Barney, maar de Hagenaar knokte zich op knappe wijze terug van een 3-1 achterstand. "Meestal laat Raymond het hoofd op een gegeven moment wat hangen, maar nu helemaal niet. Dan komt er een moeizame overwinning uit voor mij, maar die telt ook."

MVG was opgelucht dat hij, net als vorig jaar, net de beste bleek in het onderlinge duel. "Ik ben heel blij dat ik hem weer heb kunnen pakken, ik heb er een goed gevoel aan overgehouden." In de halve finale speelt Van Gerwen tegen Rob Cross, de ontdekking van het jaar. "Maar hij heeft nog niet van mij gewonnen op TV..." Overigens zegt dat niet heel veel, want Cross speelt nog geen jaar op de professionele tour.

Van Gerwen na zijn partij tegen Van Barneveld (Bron: YouTube)

Ligtlee nog niet zeker van deelname WK baanwielrennen

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft nog niet voldaan aan de kwalificatie-eisen om mee te mogen doen op de keirin en de sprint op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. De olympische kampioen van Rio op de keirin krijgt nog een kans op de wereldbekerwedstrijden in Minsk, die worden gehouden van 19 tot en met 21 januari.

In eerste instantie zou de Nederlandse sprintploeg niet afreizen naar Minsk, maar omdat Ligtee nog niet helemaal voldoet aan de kwalificatie-eisen heeft de Nederlandse baanploeg besloten om toch af te reizen naar de wereldbekerwedstrijden.

Ligtlee reed bij de wereldbekerwedstrijden in Manchester wel een kwalificatietijd in de sprint waarmee ze deels aan de eisen voldeed, maar de olympische kampioen van Rio moet ook op het podium eindigen bij een wereldbekerwedstrijd.

Voorlopig voldoen alleen Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx aan de eisen van de Nederlandse wielerbond. Van Riessen komt ook in actie in Minsk. De Nederlands kampioen op zowel de sprint als op de keirin doet mee voor haar team Matrix.

Geen eerherstel voor cricketers Engeland in strijd om Ashes

De Engelse cricketers zijn er niet in geslaagd het vierde duel in de strijd om de Ashes te winnen. Australië, dat al zeker is van de eindzege, hield op de vijfde dag in Melbourne simpel stand. Het duel eindigde in een gelijkspel. 

Na de eerste inning stond Engeland 164 runs voor. Dit kwam mede door een imposante score van oud-captain Alastair Cook (244 not out). De regen op dag vier zorgde ervoor dat nauwelijks gespeeld kon worden. Bij het ingaan van de laatste dag had Australië in hun tweede inning 103 runs verzameld (nog 61 runs achterstand) tegen het verlies van twee wickets. Engeland zou snel wickets moeten pakken om nog te kunnen winnen. 

De Australische mannen aan slag kwamen in niet echt in de problemen. Het Engelse team wist slechts twee wickets te pakken, waardoor na 264 runs (in 124.2 overs) een streep onder de wedstrijd werd gezet. Op de slotdag was aanvoerder van Australische team Steve Smith met 102 runs de man van de dag. 

In het nieuwe jaar is er de laatste wedstrijd in deze wedstrijdserie om The Ashes. Van vier tot en met acht januari kan Engeland nog één keer proberen om Australië op eigen bodem te verslaan. De wedstrijd wordt gespeeld in Sydney. 

Schoofs en Rus simpel door in kwalificaties Auckland, Hogenkamp verliest

Tijdens de kwalificaties voor het eerste WTA-toernooi op de tenniskalender van 2018 hebben twee van de drie Nederlandse dames de tweede kwalificatieronde gehaald. De als tweede geplaatste Richel Hogenkamp haalde het niet, zij ging enigszins verrassend onderuit tegen de Belgische Ysaline Bonaventure.

Bibiane Schoofs stond tegenover wildcardspeelster Paige Mary Hourigan, die voor eigen publiek speelde. Dat kon de Nieuw-Zeelandse niet echt helpen, want Schoofs, met plek 212 een kleine negenhonderd plekken hoger genoteerd op de wereldranglijst, trok de wedstrijd in twee sets naar zich toe: 6-3, 6-4.

Arantxa Rus (WTA-136) had het nog een stuk minder moeilijk met Hourigan's landgenote Joanna Carswell, de mondiale nummer 899. Rus kende een wat stroef begin en leverde haar eerste servicegame in, maar was vervolgens oppermachtig: 6-1, 6-0.

In het Chinese Shenzhen won Lesley Kerkhove in de eerste kwalificatieronde. De Nederlandse versloeg de als derde geplaatste Chinese Han Xinyun met 6-4, 6-3.

'PSV krijgt er een talentvolle spits bij'

Maximiliano Romero maakt volgende zomer de overstap naar PSV en daarmee lijkt de club een goede slag te hebben geslagen.

De aanvaller is momenteel nog actief bij Velez Sarsfield, maar maakt misschien deze winter al de overstap naar PSV. De club onderhandelt om het contract eerder in te laten gaan. Guillermo Tagliaferri, journalist van de Argentijnse krant Clarín, denkt dat PSV een goede aankoop heeft gedaan.

"PSV krijgt er een talentvolle, balvaste spits bij", vertelt Tagliaferri in gesprek met ELF Voetbal. "Als hij in het strafschopgebied in zijn voeten wordt aangespeeld, is hij op zijn best. Hij is lastig van de bal te krijgen, fysiek sterk en heeft een goed schot in zijn rechtervoet."

"Romero was al vroeg erg goed. Op zijn vijftiende kon hij al naar Arsenal. De Engelse club stuurde al vroeg scouts naar wedstrijden van Velez Sarsfield. Romero liep toen een knieblessure op en is er toen lang uitgeweest. Gelukkig is hij nu weer helemaal fit. Hij heeft een goed jaar achter de rug."

Tagliaferri weet echter niet of Romero al klaar is voor een stap naar PSV. "Hij krijgt te maken met een nieuw land, een nieuwe cultuur, een nieuwe taal. Dat is altijd afwachten. Met zijn spel voorzie ik geen problemen. Natuurlijk kan hij nog altijd bijleren en is hij nog niet op zijn top. Maar ik heb er volste vertrouwen in dat Romero het goed gaat doen bij PSV."

Lightning en Devils onderuit in NHL, hattrick Sprong op tweede niveau

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de twee koplopers in de Eastern Conference een nederlaag geleden. Zowel de Tampa Bay Lightning als de New Jersey Devils kwamen in eigen huis niet tot winst.

De Devils kregen in het Prudential Center in Neward bezoek van de Buffalo Sabres en kwamen op een 3-1 voorsprong. Jack Eichel trok de stand met twee goals echter gelijk en in overtime was het Rasmus Ristolainen die de Sabres de winst bezorgde.

In de Amalie Arena in Tampa kreeg de Lightning bezoek van de Philadelphia Flyers. Die boven een 1-0 achterstand in de tweede periode om naar een 2-4 voorsprong. Tyler Johnson maakte de aansluitingstreffer, maar de Fin Valtteri Filppula, vorig jaar na drie seizoenen overgekomen uit Tampa, schoot het duel in de laatste minuut in het slot: 3-5.

Een niveau lager, in de AHL, maakte Daniel Sprong weer eens grote indruk. De Nederlander speelt bij de Wilkes-Barre/Scranton Penguins, de opleidingsploeg van de Pittsburgh Penguins, en scoorde er vooral vroeg in het seizoen flink op los. Dat stokte een beetje, maar vrijdagavond liet Sprong weer zien wat hij kan: met een hattrick hielp hij zijn ploeg naar een 5-1 zege tegen de Hartford Wolf Pack.

Uitslagen NHL vrijdag
New Jersey Devils - Buffalo Sabres 3-4 OT
Carolina Hurricanes - Pittsburgh Penguins 2-1
Detroit Red Wings - New York Rangers 3-2 SO
Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets 5-4
Tampa Bay Lightning - Philadelpa Flyers 3-5
Minnesota Wild - Nashville Predators 4-2
Winnipeg Jets - New York Islanders 4-2
Dallas Stars - St Louis Blues 4-2
Colorado Avalanche - Toronto Maple Leafs 4-3 OT
Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks 3-4 OT
Anaheim Ducks - Calgary Flames 2-1

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

'Spijt dat ik Willem niet heb vermoord'

Astrid Holleeder heeft spijt dat ze haar broer, crimineel Willem Holleeder, niet heeft vermoord. "De dood is namelijk veel humaner dan voor de rest van je leven opgesloten te moeten zitten", zegt de advocaat en schrijfster in Trouw.

"Wim is een lafaard. Hij laat anderen het vuile werk opknappen en maakt daarmee ook de levens van de opdrachtnemers kapot. Hij verspreidt het kwaad. In zekere zin is hij daarmee een grotere misdadiger dan degene die de moord uiteindelijk pleegt", zegt Astrid Holleeder. "Wim zal pas rusten als ik dood ben. En ik heb pas rust als hij er niet meer is (..) Misschien is een shoot-out wel de beste oplossing: wij samen in één ruimte en dat je dan na afloop twee lijken weg kan dragen."

"Door Wims toedoen werden wij, Holleeders, maatschappelijk uitgescheten. Hoe voorbeeldig ik me ook gedraag, ik zal altijd de zus zijn van de man die twee oudere heren drie weken lang in doodsangst aan een paar kettingen gevangen heeft gehouden", zegt ze, verwijzend naar de ontvoering van biermagnaat Heineken en zijn chauffeur.

Astrid Holleeder is getuige in het proces tegen haar broer. Ze heeft twee autobiografische bestsellers geschreven, Judas en Dagboek van een getuige.

'Spijt dat ik Willem niet heb vermoord'
'Spijt dat ik Willem niet heb vermoord' (Foto: ANP)

Rutte: geen voornemens, wel een wens

Premier Mark Rutte heeft geen goede voornemens voor 2018. ,,Daar ben ik niet zo van", zegt hij in een interview met het AD. Wel heeft hij een wens: "Dat we als land veilig blijven. Ik kan geen garanties geven, maar er werken elke dag duizenden mensen aan om ons veilig te houden. Dat is wel een zorg: dat we hier geen aanslag krijgen."

Rutte vertelt dat hij een jaar geleden werd geraakt door de nagellakactie van het doodzieke jongetje Tijn. "Als je kijkt wat één jongetje losmaakte bij anderen, hoeveel goeds hij in beweging zette, dat emotioneert me", aldus de premier.

Hij vindt dat Nederland een warme samenleving is. "Wat je op social media als Facebook en Twitter aan chagrijn ziet, is niet representatief." De echte samenleving, waarin mensen naar elkaar omkijken en om elkaar geven, ziet Rutte naar eigen zeggen bij zijn bezoeken in het land.

Rutte: geen voornemens, wel een wens
Rutte: geen voornemens, wel een wens (Foto: ANP)

Twee kinderen omgekomen bij woningbrand Emmen

Bij een woningbrand in Emmen zijn een jongetje van zes en een meisje van vijf omgekomen. De brand brak zaterdagochtend uit in een pand aan de Laan van de Marel in Emmen.

De uitslaande brand is inmiddels onder controle. De ouders van de twee slachtoffertjes zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hun toestand is niet levensbedreigend, meldt de politie Drenthe.

Behalve het gezin waren geen andere mensen in het huis aanwezig. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

Twee kinderen omgekomen bij woningbrand Emmen
Twee kinderen omgekomen bij woningbrand Emmen (Foto: ANP)

'Vrouwen overdrijven in #MeToo-discussie'

Ruim vier op de tien mannen (43 procent) zeggen dat vrouwen vaak overdrijven wanneer ze zeggen dat ze slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 28.000 leden van het eigen Opiniepanel, naar aanleiding van de wereldwijde #MeToo-discussie.

Mannen en vrouwen kijken anders tegen de kwestie aan. Ruim de helft van de vrouwen (51 procent) vindt dat de discussie de samenleving iets oplevert. Bij mannen is dit een derde (38 procent). De vrouwen vinden dat de discussie ervoor zorgt dat slachtoffers eindelijk serieus worden genomen. Ook hopen ze dat mannen zich bewuster zullen worden van hun eigen gedrag. Mannen zijn negatiever over de discussie, omdat ze denken dat de vrouwen die met hun verhaal naar buiten treden niet allemaal de waarheid spreken.

Van de ondervraagde vrouwen geeft 60 procent aan dat hun seksuele grenzen wel eens zijn overschreden. Bij mannen is dat 15 procent. Slechts 17 procent van de mannen zegt zelf wel eens een seksuele grens te hebben overschreden, tegen 6 procent van de vrouwen.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 60.000 mensen die vragenlijsten beantwoorden. De uitslag van de peilingen zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

'Vrouwen overdrijven in #MeToo-discussie'
'Vrouwen overdrijven in #MeToo-discussie' (Foto: ANP)

'Meer dan 200 Russen op Olympische Spelen'

De president van POCOG, het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, verwacht dat er meer dan tweehonderd Russische sporters naar Zuid-Korea af zullen reizen. Lee Hee-beom zegt daarbij dat ze gewoon behandeld zullen worden als elke andere atleet.

"De speculaties bij ons gaan uit van zo'n 210 Russische sporters", zegt Lee tegenover persbureau Yonhap"POCOG is klaar om de Russen te begeleiden vanaf hun aankomst tot het moment van vertrek, net zoals alle andere sporters."

Het Internationaal Olympisch Comité schorste het Russisch Olympisch Comité vanwege het grote staatsdopingschandaal, waardoor Russen niet onder eigen vlag uit kunnen komen op de Spelen. Er zijn echter wel richtlijnen opgesteld om sporters onder neutrale vlag deel te laten nemen als lid van het team Olympic Athletes from Russia.

In de komende weken zal een speciaal comité van het IOC meer dan driehonderd Russische atleten één voor één onder de loep nemen, om zo te bepalen wie er als neutrale atleet naar Pyeongchang mag. De kans bestaat ook dat de schorsing van het ROC kort voor de sluitingsceremonie opgeheven wordt, waardoor de sporters wel onder hun eigen vlag het stadion binnen zouden mogen wandelen tijdens de ceremonie.

Lee gaat er vanuit dat er 95 landen mee zullen doen aan de Spelen en men blijft optimistisch dat Noord-Korea er één van zal zijn. Twee kunstschaatsers uit het land hebben zich geplaatst, maar de Noord-Koreaanse bond was te laat om de twee officieel in te schrijven bij de internationale schaatsbond ISU. 

De Noord-Koreanen boycotten de Spelen van 1988 in Seoul, maar kwamen in 2002 en 2014 wel gewoon naar de Aziatische Spelen in hun buurland. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in liet eerder al weten pas op het allerlaatste moment een beslissing uit het noorden te verwachten. 

"Elk vredelievend land en elke atleet heeft het recht om naar de Spelen te mogen, Noord-Korea mag en zal geen uitzondering zijn", aldus Lee. "President Moon en IOC-president Thomas Bach hebben eventueel benodigde hulp voor de Noord-Koreanen toegezegd en ik ga er vanuit dat Noord-Korea gewoon van de partij zal zijn."

Djokovic zegt ook af voor toernooi van Doha

Novak Djokovic komt aankomende maandag niet in actie op het het ATP-toernooi van Doha.De Servische De Serviër heeft nog steeds last van zijn rechterelleboog, die hem het afgelopen half jaar al van de baan houdt.

De bedoeling was dat Djokovic afgelopen vrijdag zijn rentree zou maken op de tennisbaan bij het demonstratietoernooi n Abu Dhabi, maar ook daar kwam de voormalig nummer één van de wereld niet in actie. 

"Helaas is de situatie van mijn elleboog niet verbeterd, ik heb nog steeds pijn'', laat Djokovic op zijn website weten. De dertigjarige Serviër verdedigt daarom komende week niet zijn titel in Doha. "Ik kom pas terug als ik er 100 procent klaar voor ben. Hopelijk is dat snel. Ik bedank iedereen voor het geduld en begrip.''

Het is de vraag of Djokovic op tijd fit geraakt voor de Australian Open, die hij zes keer op zijn naam schreef. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar gaat dit jaar van start op 15 januari.

Darter Greebe na voetamputatie: "Ik ga nog een WK spelen"

Darter Toon Greebe kent bepaald geen lekker einde van het jaar. De 29-jarige Boschenaar ging deze week met een zeer pijnlijke voet naar het ziekenhuis en voor hij er goed en wel erg in had, had men zijn voet geamputeerd.

"Ik had een ontsteking in mijn voet en die is zo erg geworden dat ze mijn voet moesten amputeren. Een paar weken geleden hoefde ik nog maar één wedstrijd te winnen om het WK te spelen, nu zit ik hier zonder voet", aldus Greebe, doelend op het kwalificatietoernooi voor Lakeside, het WK van de BDO. 

Greebe vertelt dat hij van de huisarts antibioticazalf en ontstekingsremmers kreeg tegen de pijn in zijn voet. Wegens angst voor de dokter is hij daarna niet teruggegaan, terwijl de pijn erger werd. "Na de kerst was het niet meer uit te houden en ben ik toch naar de dokter gegaan. Hij stuurde me door naar het ziekenhuis en daarvan weet ik alleen nog dat ik op een bed gelegd werd en binnen een paar seconden onder narcose was."

Toen hij wakker werd had Greebe zijn familie en schoonfamilie om zich heen. "Ja, en mijn voet was weg. Op dat moment denk je alleen maar dat je blij bent dat je nog leeft, echt. Toch dacht ik tien minuten later al aan darten, en ik weet zeker dat ik hier uiteindelijk sterker uit ga komen dan ik erin ben gegaan."

Greebe volgt het WK van de PDC op de televisie in het ziekenhuis, en kreeg onder meer al een telefoontje van Michael van Gerwen. "Hij zei dat hij geschrokken was." Greebe speelde het PDC-WK in 2008 en 2010 en werd beide keren in de eerste ronde door een grote naam uitgeschakeld: Peter Manley en John Part.

De Brabander is vol goede moed over de toekomst van zijn dartscarrière. "Het traject zal erg lang worden, dus dat ik over een jaar wil speel wil ik niet zeggen. Ik denk echter wel dat ik over twee jaar mee kan doen. Misschien niet om de prijzen, maar wel om me te kwalificieren. Ik weet zeker dat ik weer een WK ga spelen."

Klopp over hoge transfersom Van Dijk: "We moeten ons aanpassen"

Jürgen Klopp kan vanaf 1 januari beschikken over Virgil van Dijk. De oefenmeester is blij dat de verdediger voor Liverpool getekend heeft.

Voor 84,5 miljoen euro maakt Van Dijk de overstap van Southampton naar Liverpool. Hierdoor werd Van Dijk de duurste verdediger aller tijden. Klopp had graag minder geld betaald voor de mandekker, maar weet dat de transfersommen tegenwoordig steeds hoger uitvallen.

"Als je een speler wil hebben, dan denk ik als laatst aan de prijs. Niet omdat ik graag geld over de balk smijt, maar omdat we aan de speler denken", vertelde Klopp vrijdagmiddag tijdens een persconferentie.

"Je accepteert de prijs, of je accepteert het niet. Er is een grote verandering gaande in het voetbal en daar moeten wij ons ook aan aanpassen. Zo simpel is het. Dat betekent niet dat alle transfers vanaf nu in deze categorie zullen zijn, maar we hebben nu een grote transfer gerealiseerd. Het is niet goed, maar ik denk dat we ons moeten aanpassen aan de markt."

Kuijt weigert rol als hoofdcoach van Quick Boys

Dirk Kuijt is niet ingegaan op een aanbod van Quick Boys om daar als hoofdtrainer aan de slag te gaan.

De Katwijker, die dit jaar afscheid nam als profvoetballer, gaf als reden dat hij het komend jaar drukker gaat krijgen bij Feyenoord. Welke taken hij precies krijgt, is echter niet duidelijk. Eerder gaf de 37-jarige Kuijt wel aan dat hij in de toekomst wel technisch directeur zou willen worden.

"Ook de naam van Dirk Kuijt viel", zei de nieuwe hoofdtrainer Gert-Jan Aandewiel tegen Voetbal in de Bollenstreek over de zoektocht van Quick Boys. "Hij zou eindverantwoordelijk worden en ik zou daarnaast een bepaalde rol gaan krijgen. Maar Dirk vertelde dat hij volgend jaar meer bij Feyenoord gaat doen."

"Wat dat precies is, is tussen hem en de Rotterdamse club. Maar daarmee viel zijn naam wel af voor die positie. Het viel niet te combineren." Aandewiel is aangetrokken om met de Katwijker club promotie naar de Tweede Divisie te halen. "Het liefst binnen het eerste halfjaar. De Tweede Divisie is hartstikke interessant met onze regioploegen erbij." Quick Boys staat nu vierde in de Derde Divisie.

Loting dag 5 OKT: Nuis tegen Verweij op 1.500m

Op de slotdag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen komen de vrouwen op de 5.000 meter en de mannen op de 1.500 meter in actie.

Rond de klok van vier uur begint de 5.000 meter. Ireen Wüst meldde zich af omdat ze  vindt dat de 5.000 meter niet in haar drukke olympische programma past. In de vijfde rit neemt Carien Kleibeuker het op tegen Carlijn Achtereekte. Antoinette de Jong treft Esmee Visser in de laatste rit.

Rond vijf uur staat de 1.500 meter op het programma. De laatste drie ritten zijn waarschijnlijk de belangrijksten. In rit acht rijdt Kjeld Nuis tegen Koen Verweij. Jan Blokhuijsen en Sven Kramer treffen elkaar in de negende rit. De schaatsmijl wordt afgesloten door Thomas Krol en Lucas van Alphen.

Ongeluk Teeven kwam door appen en rijden

Fred Teeven veroorzaakte in 2015 een ernstig verkeersongeluk door zijn telefoon te gebruiken achter het stuur. "Ik zat te appen, lette even niet op en botste op mijn voorganger", zegt de voormalig staatssecretaris van Justitie zaterdag in een interview met De Telegraaf.

Teeven zou bij het ongeluk ook met zijn hoofd tegen de voorruit zijn geklapt, waardoor het aannemelijk lijkt dat hij ook geen autogordel droeg. Bij het ongeluk waren uiteindelijk drie auto's betrokken. Of er ook anderen gewond zijn geraakt is nooit bekend geworden.

Na een hersenoperatie en maandenlange revalidatie liep de omstreden ex-politicus deze zomer een positie bij de Raad van State mis, waarop hij ging werken als buschauffeur. Daarnaast heeft hij met een compagnon een eigen bedrijf in internetveiligheid opgericht. VVD'er Teeven zegt geen terugkeer in de politiek te overwegen. Wel gaat hij in 2018 weer "opnieuw om de tafel" met het Openbaar Ministerie over een eventuele terugkeer.

Ongeluk Teeven kwam door appen en rijden
Ongeluk Teeven kwam door appen en rijden (Foto: ANP)

FOK!sport eindejaarsspecial: een persoonlijke terugblik

Ook FOK!sport sluit weer een bijzonder jaar af: van een poepende Dumoulin tot een verketterde Haase en van Herlings' debuut naar straatracer Van den Hoek. Van het vrouwenvoetbal tot de F1 en de judobond. De crewleden van FOK!sport hebben ieder hun eigen favoriete momenten en dieptepunten.

Dit jaar blikken we samen met de (bijna) voltallige FOK!sport-crew heerlijk subjectief terug op het afgelopen sportjaar. Bekijk onze persoonlijk uitgekozen terugblikken, hoogtepunten, dieptepunten en belangrijke momenten. Het ene crewlid neemt je mee in een paar zinnen, de ander in een uitgebreide analyse: welkom in het geweldige sportjaar van elk crewlid!

 

Laatste dag vuurwerkverkoop

Vuurwerkliefhebbers die voorafgaand aan de jaarwisseling nog inkopen willen doen, kunnen alleen zaterdag nog knal-en siervuurwerk in huis halen.

Omdat oudejaarsdag op een zondag valt, mogen vuurwerkhandelaren op deze dag hun waren niet meer aan de man brengen. Om dat gemis op te vangen, begon de verkoop al afgelopen donderdag zodat de winkeliers toch de gebruikelijke drie volle verkoopdagen hebben.

Vuurwerk mag alleen worden verkocht door handelaren die een speciale vergunning van de gemeente hebben. Afhankelijk van het soort vuurwerk moeten klanten minimaal twaalf jaar oud zijn om het te kopen. De winkels mogen maximaal 25 kilo vuurwerk per aankoop verkopen. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan vanaf zondag 18.00 uur tot 02.00 uur op maandag 1 januari.

Laatste dag vuurwerkverkoop
Laatste dag vuurwerkverkoop (Foto: ANP)

NS wil uitbreiden met regionale lijnen

De Nederlandse Spoorwegen willen meedingen naar de exploitatie van regionale spoorlijnen. Dat laat NS-topman Roger van Boxtel in een interview in de Volkskrant weten. Hij is al bij provinciale bestuurders langs geweest om dat duidelijk te maken.

Als eerste heeft Van Boxtel zijn oog laten vallen op de trajecten Dordrecht-Geldermalsen en Amersfoort-Wageningen, waarvan de vervoersconcessies de komende jaren aflopen.

De topman reageert ook op kritiek dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie, omdat de NS een staatsbedrijf is. Hij vindt niet dat op het spoor een volledige marktwerking functioneert. "Onze concurrenten houden ons scherp, maar bij hen verdwijnt iedere verdiende euro wel naar het buitenland", aldus Van Boxtel.

"Ik vind het bizar dat Kamerleden iedere dag naar de microfoon hollen om voor Akzo, Unilever of PostNL overnames uit het buitenland tegen te houden, maar bij NS denken: laat dat bedrijf nog maar een paar lijnen inleveren. Met welk doel? Waarom nog meer versnippering?"

NS wil uitbreiden met regionale lijnen
NS wil uitbreiden met regionale lijnen (Foto: ANP)

Transgenders mogen leger VS in

Vanaf maandag laat het Amerikaanse leger alsnog transgenders toe. Dat maakte het Pentagon bekend, nadat vorige week een federaal Hof van Beroep in Washington het verbod voor transgenders nietig verklaarde. De regering van president Donald Trump wilde met ingang van het nieuwe jaar geen transgender-rekruten meer toelaten.

Het is het tweede beroepshof dat negatief over het verbod oordeelde. Drie federale rechters in de VS blokkeerden het transgenderverbod en de regering-Trump ging daarop in beroep. Volgens een rechtbank was weigering van transgenders een vorm van discriminatie en in strijd met de grondwet. De twee beroepshoven gingen mee in dat oordeel.

Het ministerie van Justitie laat weten dat geen nieuw beroep meer volgt, maar volgens een anonieme hoogwaardigheidsbekleder is daarmee de kous niet af. Die zegt dat eerst nieuw onderzoek van het ministerie van Defensie wordt afgewacht om vervolgens de zaak opnieuw aan te vechten.

Transgenders mogen leger VS in
Transgenders mogen leger VS in (Foto: ANP)

IS eist aanslag Sint-Petersburg op

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag op de supermarkt in het Russische Sint-Petersburg opgeëist. Door de spijkerbom vielen woensdag dertien gewonden. Volgens Russische media was de bom verstopt in een locker in een supermarkt.

President Poetin heeft de aanslag eerder al een daad van terreur genoemd.

In april pleegden islamitische terroristen een bomaanslag in de metro van Sint-Petersburg. Daardoor vielen vijftien doden.

IS eist aanslag Sint-Petersburg op
IS eist aanslag Sint-Petersburg op (Foto: ANP)

Man overlijdt week na aanrijding Melbourne

Ruim een week nadat een automobilist inreed op voetgangers in de Australische stad Melbourne is een 83-jarige man aan zijn verwondingen overleden. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer van het incident, waarbij zo'n twintig mensen gewond raakten.

Vorige week donderdag negeerde een 32-jarige Australiër met Afghaanse roots op een kruispunt met opzet een rood stoplicht en reed in op voetgangers die overstaken. Hij is aangehouden en wordt nu mogelijk ook vervolgd voor moord. Er liep al een aanklacht tegen hem van 19 gevallen van poging tot moord.

Volgens de politie kampt de verdachte met drugsverslaving en psychische stoornissen. In mei moet hij voor de rechter verschijnen.

Man overlijdt week na aanrijding Melbourne
Man overlijdt week na aanrijding Melbourne (Foto: ANP)

SM steeds populairder bij oudjes

Ouderen maken steeds vaker gebruik van sociale media. Vooral onder 65- tot 75-jarigen heeft het socialemediagebruik de laatste jaren een vlucht genomen. In 2017 zei 64 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief te zijn geweest op sociale media in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek. Vijf jaar eerder was dat nog 24 procent. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van recente cijfers van het CBS over online activiteiten van Nederlanders.

Ook het socialemediagebruik van 75-plussers is gegroeid, vooral in 2017. Toen gaf 35 procent aan gebruik te hebben gemaakt van sociale media, in 2016 was dat nog 22 procent en in 2012 nog maar 5 procent. In de jongste leeftijdsgroepen maakt vrijwel iedereen gebruik van sociale media. Van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder samen is dat 85 procent.

Sociale netwerken
Inmiddels gebruikt 34 procent van de 65- tot 75-jarigen sociale netwerken, zoals Facebook. Dat was vijf jaar eerder nog 12 procent. Bij de oudste leeftijdsgroep (75 plus) nam het aandeel dat actief is op sociale netwerken toe van 2 procent in 2012 tot 17,3 procent in 2017. Gemiddeld was 63 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in de drie maanden voor het onderzoek actief op sociale netwerken.

Steeds meer oudere internetgebruikers gaan ook buitenshuis online: 61 procent van de 65- tot 75- jarige internetgebruikers en 33 procent van de 75-plussers deed dat in 2017. Vijf jaar eerder was dat nog achtereenvolgens 16 en 4 procent. Iets meer dan de helft van 65- tot 75-jarigen gebruikte daarvoor de mobiele telefoon of smartphone.

Onder ouderen van 75 jaar en ouder lag dat met iets meer dan 20 procent lager. Na de mobiele telefoon of smartphone is de tablet met 32 procent (65 tot 75 jaar) en 19 procent (75+) het populairst voor het internetgebruik. In totaal maakt ruim 82 procent van alle Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruik van mobiel internet.

'Krantje lezen'
Van de 65- tot 75-jarigen zegt 75 procent het internet te gebruiken voor het zoeken van informatie over goederen en diensten, gevolgd door het ‘zoeken naar informatie over gezondheid’(60 procent) en het lezen van de krant (58 procent). Mensen van 75 jaar en ouder laten dezelfde voorkeur zien maar in deze leeftijdscategorie liggen die percentages met 46 procent (informatie over goederen en diensten), 37 procent (informatie over gezondheid) en 34 procent (kranten) iets lager.

SM steeds populairder bij oudjes (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
SM steeds populairder bij oudjes (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Ringo Starr is voortaan Sir Ringo Starr

De Britse muzikant Ringo Starr wordt tot ridder geslagen. De oud-drummer van The Beatles mag voortaan 'Sir' voor zijn naam zetten. Die onderscheiding viel eerder ook zanger Barry Gibb van de Bee Gees ten deel. 

"Het is een eer en een genoegen om te worden opgemerkt en te worden erkend voor mijn muziek en liefdadigheidswerk, waar ik beide van houd. Vrede en liefde", reageerde de 77-jarige Starr, die officieel Richard Starkey heet. Zijn enige nog levende collega van The Beatles, Paul McCartney, werd 21 jaar geleden al geridderd.

De ridderorde wordt daarnaast onder meer verleend aan oud-vicepremier Nick Clegg en Michael Morpugo, schrijver van het boek War Horse. Ook voormalig balletdanseres Darcey Bussell mag zich voortaan 'Dame' laten noemen.

Ringo Starr is voortaan Sir Ringo Starr
Ringo Starr is voortaan Sir Ringo Starr (Foto: BuzzE)

FOK!Kerstprijsvraag: 30 december [gesloten]

Echt waar, dit is de één na laatste prijsvraag, en dan is het afgelopen met de pret.

Omdat we nog best veel pc-games over hebben, kan ik vandaag maar lieftst 3 lootboxes weggeven met daarin minimaal Need for Speed Payback. 

Om zo'n vette prijzenpakket te kunnen winnen, moet je weer een vraag beantwoorden. De vraag van vandaag luid dan ook: Hoeveel rode auto's tel je op het plaatje hierboven?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door EA.

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
©FOK.nl e.a.