FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 december 2017

Bono: Streamingdiensten veranderen muziek

Bono ziet de muziekwereld in snel tempo veranderen. Dat zegt de frontman van U2 in een groot interview met het blad Rolling Stone. Hij ziet een belangrijke rol weggelegd voor de streamingdiensten en waarschuwt platenmaatschappijen dat artiesten wel eens weg kunnen gaan als zij de opbrengsten van muziek niet eerlijker gaan verdelen.

Bono noemt Chance The Rapper een goed voorbeeld van een artiest die zonder platenlabel groot is geworden. Volgens de Ier heeft de rapper een goede band opgebouwd met zijn fans en dat betaalt zich uit. "Als je muziek rechtstreeks op Apple of Spotify zet, kun je rechtstreeks in contact komen met je fans", betoogt Bono. Hij noemt het betalingssysteem van de streamingdiensten niet ideaal, maar dat komt mede door de houding van de platenlabels. "Als die de opbrengst niet eerlijker gaan verdelen, lopen artiesten weg en gaan ze direct in zee met Spotify." Bono erkent dat het verdienmodel nu nog lastig is voor artiesten, zeker als ze geen mainstream muziek maken. Maar dat gaat volgens hem veranderen als streamingdiensten nog groter worden.

De streamingdiensten hebben de vorm van muziek veranderd, betoogt Bono verder. Ook U2 maakt volgens hem nu andere songs dan pakweg tien jaar geleden. "Het is nu streamvriendelijk", zegt hij daarover. "We zijn terug in de jaren vijftig. De focus ligt niet meer bij albums maar bij afzonderlijke liedjes." Dat zorgt er wel voor dat U2 anders met songs omgaat. "We moeten betere songs maken en accepteren dat we het schrijven van liedjes ons opnieuw eigen moeten maken."

Bono: Streamingdiensten veranderen muziek
Bono: Streamingdiensten veranderen muziek (Foto: BuzzE)

Stroll na debuutseizoen in F1: "Kritische monden gesnoerd"

Lance Stroll is er van overtuigd dat hij in zijn debuutjaar in de Formule 1 zijn critici de mond gesnoerd heeft. De Canadees debuteerde dit seizoen op 18-jarige leeftijd bij Williams, dat hem dankzij het geld van vader Stroll direct uit de Formule 3 overhevelde.

Stroll begon met drie achtereenvolgende races waarin hij de finish niet haalde, maar langzaam ging het beter. Uitgerekend in Canada haalde hij zijn eerste punten op en in Baku reed hij zelfs naar het podium. Grote indruk maakte Stroll tijdens de natte kwalificatie op het circuit van Monza, waar hij zijn Williams naar een zeer knappe tweede plek stuurde. Uiteindelijk beëindigde de Canadees het seizoen met veertig punten, drie minder dan teamgenoot Felipe Massa en goed voor plek twaalf in het WK.

Motorsport.com vroeg Stroll of hij zijn critici de mond gesnoerd had en dat kon hij bevestigen: "Ik denk het wel, of sterker nog, ik weet dat ik dat gedaan heb. Als mensen dat niet in willen zien is dat hun probleem. Ik heb dit allemaal nooit gedaan om het ongelijk van iemand aan te tonen, ik doe het voor mijzelf en de wil om steeds weer te laten zien dat ik de beste kan zijn motiveert mij elke keer weer."

"Voor mij verandert het verder niks, ik ben nog dezelfde persoon die ik acht maanden geleden was toen het allemaal nog erg moeilijk ging. Het is een geweldig jaar geweest, we hebben een paar hele mooie resultaten geboekt en wat records gebroken", blikt Stroll tevreden terug. "Als ik vooraf had kunnen tekenen voor veertig punten in mijn debuutseizoen, had ik dat gelijk gedaan. Natuurlijk moeten we in de winter weer aan de bak om het een en ander te verbeteren, maar al met al ben ik heel tevreden over mijn debuutseizoen."

Staverman verbaast zich over succes Top 2000

Gijs Staverman verbaast zich erover dat mensen soms zes uur staan te wachten om in het Top 2000 Café te mogen. Dat zei hij in een interview bij RTL Boulevard. Daar vertelde de dj over het succes van de Top 2000.

"We houden geen rekening met een format", legde Gijs uit. "Zo kun je soms twee platen van Coldplay achter elkaar horen, of van The Beatles. Dat gebeurt normaal niet." Wat ook aan het succes meehelpt is dat de lijst volgens de dj uit de beste 2000 nummers ooit bestaat. "En die zijn gekozen door de luisteraars."

Dat er in de loop van de jaren in de bovenste regionen van de lijst weinig is veranderd, verbaast Gijs, die zelf ook een deel van de 159 uur durende radiomarathon presenteert, niets. Bohemian Rhapsody van Queen is en blijft volgens hem een geweldig nummer dat door niemand geëvenaard kan worden. "Ook jonge stemmers ontdekken het nummer", stelt hij.

Gijs vindt het overigens wel fijn dat ook de nieuwe nummers een plekje weten te vinden in de Top 2000. Dat Despacito, de zomerhit van Luis Fonsi, nu al in de lijst te vinden is, juicht hij dan ook toe. "Muziek hoort bij het leven", zegt hij. Daar hoort volgens Gijs het verleden bij, maar ook het heden.

Staverman verbaast zich over succes Top 2000
Staverman verbaast zich over succes Top 2000 (Foto: BuzzE)

BŁchli Nederlands kampioen op de sprint,

Matthijs Büchli heeft bij de NK baanwielrennen in Alkmaar de titel gepakt op het onderdeel sprint. In de finale was de renner van BEAT Cycling Club te sterk voor Harrie Lavreysen. Lavreysen won nog wel de eerste heat van de finale, maar in de twee heats die volgden was Büchli te sterk voor de 20-jarige baansprinter.

Dion Beukeboom was duidelijk de sterkste op de individuele achtervolging. In de finale haalde Beukeboom zijn tegenstander Roy Eefting in. Daan Hoole zou het brons pakken.

Marjolein van 't Geloof zou het goud winnen op de puntenkoers. De 21-jarige wist in de laatste sprint Roxane Knetemann in de stand nog te passeren, die daardoor genoegen moest nemen met het zilver. Het brons ging naar Marit Raaijmakers.

Op de 500 meter zou Kyra Lamberink haar titel met succes verdedigen. De 21-jarige baanwielrenster won in een tijd van 35,244. Laurine van Riessen zou tweede worden, voor Shanne Braspenninckx. Ellis Ligtee moest op de 500 meter genoegen nemen met de vierde plaats in Alkmaar.

Van Barneveld via Van der Voort weer in kwartfinales WK darts

Darter Raymond van Barneveld heeft zich voor het vierde jaar op rij geplaatst voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap van de PDC. In het Londense Alexandra Palace was de vijfvoudig wereldkampioen te sterk voor Vincent van der Voort, die in de eerste twee ronden grote indruk maakte.

Van der Voort begon gelijk lekker door in de eerste leg van de wedstrijd 156 uit te gooien. De volgende drie legs waren echter voor Van Barneveld, die dus ook de eerste set pakte. In set twee liet Van Barneveld een kans liggen om de eerste leg te pakken, waarna Van der Voort 90 uitgooide. Het kwam aan op een vijfde leg en ook daarin sloeg Van der Voort via bullseye toe met een 90-finish: 1-1.

The Dutch Destroyer pakte leg één in de derde set, maar Van Barneveld sloeg met een 161-finish hard terug, waarna hij via 71 en 96 de set pakte. In het vierde bedrijf kon Van der Voort weinig partij bieden en met 112 gooide Barney zich naar een 3-1 voorsprong in sets. Voor Van der Voort was het daarmee definitief gedaan: Van Barneveld won ook de vijfde set met 3-0 - waardoor hij het duel eindigde met negen gewonnen legs op rij - en besliste de partij met 4-1.

Vincent van der Voort - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Vincent van der Voort - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

985 meldingen over wangedrag vliegpassagiers

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben in 2017 tot dusver te maken gehad met 985 incidenten met lastige vliegtuigpassagiers. Dat bevestigt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws.

Over 2016 kwam bij de ILT ongeveer hetzelfde aantal meldingen binnen over ordeverstoringen op luchthavens of in vliegtuigen. Een jaar eerder ging het nog om ruim zevenhonderd meldingen.

Veel wangedrag bestaat uit het niet opvolgen van aanwijzingen van het personeel, vaak uitmondend in agressief taalgebruik of gedrag. Ook worden incidenten over roken en overmatig alcoholgebruik aan boord gemeld.

985 meldingen over wangedrag vliegpassagiers
985 meldingen over wangedrag vliegpassagiers (Foto: ANP)

Obama verslaat Trump als meest bewonderd mens

Voormalig Amerikaans president Barack Obama is door inwoners van de Verenigde Staten voor de tiende keer uitgeroepen tot de meest bewonderde persoon.

Hij versloeg zittend president en winnaar van vorig jaar Donald Trump met 17 tegen 14 procent van de stemmen, aldus de jaarlijkse peiling van onderzoeksbureau Gallup. Obama hield ook paus Franciscus, senator John McCain, ondernemer Elon Musk en de Dalai Lama achter zich.

Het is voor het eerst sinds negen jaar dat niet de zittend president wordt gekozen tot meest bewonderde persoon. Stemmers die zich Democraat noemen, stemden bijna unaniem op Obama. Bij de Republikeinse stemmers was iets minder enthousiasme voor hun eigen kandidaat, maar zij stemden wel in meerderheid voor Trump.

Hillary Clinton was voor de zestiende keer op rij en voor de 22e keer in totaal de hoogst genoteerde vrouw op de lijst. Ze versloeg voormalig first lady Michelle Obama met 9 tegen 7 procent. De populariteit van haar echtgenoot Bill is tanende. Hij viel dit jaar voor het eerst sinds een kwart eeuw uit de top 10 van meest bewonderde mensen.

Obama verslaat Trump als meest bewonderd mens
Obama verslaat Trump als meest bewonderd mens (Foto: ANP)

Extreme kou teistert Noord-Amerika

Grote delen van Verenigde Staten en Canada zijn getroffen door een aanval van uiterst koude lucht uit de poolstreken, met als gevolg extreme weersomstandigheden en ontwrichting van het openbare leven. Neerslag- en temperatuurrecords werden gebroken.

In de Amerikaanse staat Pennsylvania viel tijdens de kerstdagen plaatselijk 162 centimeter sneeuw en in de staat Minnesota daalde het kwik de afgelopen nacht tot 37,8 graden onder het vriespunt. Dat was nog zes graden kouder dan het oude record uit 1924. In de staat Kansas vielen vier doden toen hun auto door de gladheid van de weg raakte.

"De temperaturen op veel plaatsen in Noord-Amerika, waar het deze tijd van het jaar doorgaans toch al koud is, liggen tien graden onder de gemiddelden voor december", zegt weerman Brandon Miller op de nieuwszender CNN.

Waarschuwing

In Canada was het nog kouder dan bij de zuiderburen. De temperaturen daalden op sommige plaatsen tot onder de min 40 graden.

De Nationale meteorologische dienst in de VS heeft mensen gewaarschuwd om niet te lang buiten te blijven of het huis helemaal niet te verlaten als het niet per se nodig is.

De kou houdt volgens de verwachtingen zeker nog tot in het nieuwe jaar aan. In New York wordt bij de traditionele viering van het nieuwe jaar op Times Square een temperatuur van min 11 graden verwacht, maar door de harde wind zal het nog veel kouder aanvoelen.

Extreme kou teistert Noord-Amerika
Extreme kou teistert Noord-Amerika (Foto: ANP)

Vermogen superrijken flink toegenomen

De vijfhonderd rijkste mensen op aarde zijn er dit jaar flink op vooruit gegaan. Volgens een berekening van persbureau Bloomberg werden zij bij elkaar zo'n 1 biljoen dollar rijker. Hun gezamenlijke vermogen steeg met bijna een kwart. Per dag kwam er circa 2,7 miljard dollar bij, vooral dankzij de sterk opgelopen aandelenkoersen.

Bloomberg houdt al jaren een rijkenlijstje bij. Bovenaan prijkt de naam van Jeff Bezos, de oprichter van webwinkelreus Amazon. Hij zag zijn vermogen dit jaar met dik 34 miljard dollar oplopen tot bijna 100 miljard dollar. Daarmee is Bezos Bill Gates voorbijgegaan.

De medeoprichter van Microsoft gaf dit jaar ook veel geld weg aan goede doelen. Gates kreeg er niettemin een kleine 9 miljard dollar bij. Hij blijft met een vermogen van dik 91 miljard dollar goed voor een tweede plek. Facebook-baas Mark Zuckerberg is in de miljardairsindex met bijna 73 miljard dollar terug te vinden op de vijfde plaats.

Vermogen superrijken flink toegenomen
Vermogen superrijken flink toegenomen (Foto: ANP)

Storing bij internetbankieren ABN AMRO

Door een storing kunnen klanten van ABN AMRO niet internetbankieren of via de mobiele telefoon hun bankzaken regelen. Een woordvoerder van de bank laat weten dat de storing omstreeks 18.45 uur begon en dat deze klanten in het hele land treft.

"Over de oorzaak kunnen we nog niks zeggen, we werken hard aan een oplossing", aldus de woordvoerder. Betalingen worden niet direct uitgevoerd. Ze blijven in behandeling staan. Via Twitter adviseert de bank cliënten betalingen niet voor een tweede keer te doen.

Storing bij internetbankieren ABN AMRO
Storing bij internetbankieren ABN AMRO (Foto: ANP)

Voetballer Kagawa dolt kleuter tot huilens aan toe

Voetballer Shinji Kagawa houdt wel van een harde leerschool. De voor Borussia Dortmund spelende Japanner postte een filmpje op Twitter, waarop te zien is hoe hij een beetje aan het dollen is met een klein kind.

Kagawa speelt het jochie helemaal zoek en weet zijn opponent keer op keer te poorten. Het jongetje moet nog veel leren, want hij heeft overduidelijk de mentaliteit van een verliezer: al na een halve minuut begon het kind als een malle te huilen. Zo word je natuurlijk nooit een kampioen, een les die Kagawa hem vermoedelijk bij wilde brengen.

Fenomenale Lewis schakelt Wright uit op WK darts

Darter Jamie Lewis heeft in de tweede ronde van het wereldkampioenschap in het Londense Alexandra Palace voor een daverende sensatie gezorgd. De 26-jarige Welshman gooide de wedstrijd van zijn leven en stuurde Peter Wright, de nummer twee van de wereld, naar huis.

Aanvankelijk was er nog niet veel aan de hand voor Wright, die de eerste set pakte, maar daarna schopte Lewis de turbo aan. Finishes van achtereenvolgens 125, 81 en 123 bezorgden hem de tweede set en in set drie ging het bijna nog beter. 

Lewis gooide de ene na de andere 180 en kreeg zelfs een kans om een negendarter te gooien. Dat lukte niet en, tekenend voor het niveau, Wright profiteerde direct door 121 uit te gooien. Het was echter niet genoeg voor de Schot om de set te pakken, die ging wederom naar Lewis.

Het niveau van Lewis zakte vervolgens wel een heel klein beetje in, maar hij bleef de triples vinden alsof het niks was. Op het moment dat Wright op 2-2 in sets kon komen gooide Lewis 121 uit, waarmee het 3-1 werd. Wright bleef vechten, maar met een 66-finish in de vijfde set maakte Lewis de stunt compleet.

Peter Wright - Jamie Lewis (Bron: PDC)
Peter Wright - Jamie Lewis (Bron: PDC)

[eSports] OpenRA-finale RAGL Red Alert nu live te bekijken

De finale van seizoen 4 van de Red Alert Global League (RAGL) is zojuist van start gegaan. Gamers strijden online tegen elkaar in OpenRA, de open-source remake van de Westwood-klassieker.

In de finale staan spelers Lorrydriver en Barf tegenover elkaar. Kijk hieronder mee op Twitch-stream.

OpenRA is een remake die de klassieke C&C-games gemoderniseerd heeft op gebied van graphics, gameplay, balans en talloze andere features. Gratis downloaden kan hier.

Bekijk Friday 29th - RAGL + Thunderdome! van SoScared op www.twitch.tv

Explosie winkelcentrum Rusland

Door een explosie in een winkelcentrum in Sint-Petersburg zijn woensdag ten minste vier mensen gewond geraakt. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht. Volgens de Russische media zijn zes andere ter plaatse behandeld.

Het is onduidelijk of het om een terreurdaad gaat. Specialisten zijn bezig met het onderzoek. Volgens berichten van Russische media ontplofte een locker in een supermarkt. Er is geen brand ontstaan. De winkelende mensen zijn snel uit het complex gehaald.

In april pleegden islamitische terroristen een bomaanslag in de metro van Sint-Petersburg. Daardoor vielen vijftien doden.

Gewonden door explosie winkelcentrum Rusland
Gewonden door explosie winkelcentrum Rusland (Foto: ANP)

Man mietert vriendin uit raam na 'leuke kerstnacht'

Een 39-jarige man uit Voorburg is op Tweede Kerstdag gearresteerd. De man had 's ochtends zijn vriendin uit het raam gegooid en dat mocht niet.

Een uur voor het incident kregen de man en zijn vriendin nog bezoek van de politie. Men had meldingen gekregen van geluidsoverlast, maar het grotendeels ontkleedde stel liet via een raam op de eerste verdieping weten een 'leuke kerstnacht' te hebben.

Het heeft er alle schijn van dat er in het uurtje daarna toch iets niet helemaaal goed ging, want om een uur of zes moest de politie opnieuw op komen draven: vriendinlief was uit het raam gegooid. "Toen we arriveerden strompelde de hevig in paniek zijnde en gewonde vrouw naar ons voertuig", aldus de politie op Facebook.

De man kwam ondanks aandringen van de politie niet naar buiten, dus probeerde Oom Agent de voordeur te forceren. De Voorburger koos toch maar eieren voor zijn geld en kon worden aangehouden, waarna hij de rest van de dag in de cel zat. Het is niet bekend hoe het met zijn - naar wij aan mogen nemen - ex-vriendin gaat.

Wat er precies is gebeurd wordt nog onderzocht.

[eSports] Kinderachtige speler Willem II gaat over op matchfixing

In de eDivisie, de officiële Nederlandse competitie van eredivisieclubs in eSports, heeft Willem II dankzij een kinderachtige speler een flinke nederlaag geleden. E-Sporter Daniël Kuipers saboteerde de boel waardoor het uiteindelijk 1-10 werd voor ADO Den Haag, en Willem II kon rekenen op vijf rode kaarten.

In de eDivisie nemen de eSporters van de 18 eredivisieclubs het tegen elkaar op in FIFA 18 Ultimate Team. De laatste wedstrijd was tussen Willem II en ADO Den Haag, waarin Kuipers opzettelijk eigen goals maakte en rode kaarten opzocht. Normaliter is het zo dat bij vijf rode kaarten de wedstrijd gestaakt wordt en de score wordt omgezet in een reglementaire 3-0 nederlaag. Dat zou voor Kuipers in dit geval inhouden dat hij er qua score beter vanaf zou komen.

Willem II was goed begonnen en stond al vroeg op een 1-0 voorsprong, maar toen de rollen eenmaal omgedraaid waren gooide de eSporter van de Tilburgse club er met de pet naar, begon eigen doelpunten te maken en opzettelijk rode kaarten uit te lokken. De beleidsmakers van de eDivisie hebben uiteindelijk wel besloten om de 1-10 tussenstand als officiële uitslag te laten gelden. 

Darter Webster veel te sterk voor Whitlock, Richardson verrast Norris

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace heeft Darren Webster in de tweede ronde korte metten gemaakt met Simon Whitlock. De Engelsman won de eerste drie sets, waarna Whitlock via een fraaie 111-finish set vier pakte. Webster was echter weer snel wakker en maakte de niet al te beste partij keurig af met 4-1.

Ook het duel tussen Alan Norris en James Richardson werd bepaald geen spetterende partij. Norris en Richardson deelden de eerste twee sets, maar vervolgens ging Richardson er overheen. Ondanks matig spel won hij de volgende drie sets en daarmee was het gedaan: 4-1.

De Duitser Kevin Münch kon zijn sensationele zege op Adrian Lewis geen vervolg geven. Tegen de Spanjaard Antonio Alcinas kwam hij geen moment in de buurt van het niveau wat hij tegen Lewis liet zien, terwijl Alcinas na een ijzersterk begin de wedstrijd netjes af wist te ronden: 4-1.

De avond wordt woensdag geopend door Peter Wright en Jamie Lewis, die de laatste wedstrijd van de tweede ronde spelen. De eerste twee achtste finales worden eveneens woensdag gespeeld, met Raymond van Barneveld - Vincent van der Voort en Michael van Gerwen - Gerwyn Price.

OKT: Mulder, Verbij overleven slagveld 500m

Ronald Mulder en Kai Verbij hebben zich geplaatst voor de 500 meter bij de Olympische Winterspelen begin komend jaar in Korea. Mulder won de 500 meter bij het OKT in een snelle tijd van 34,49.

Verbij werd in 34,81 tweede, Jan Smeekens werd derde in 34,87  en is zo goed als zeker van de Spelen als de nummer drie.

De regerend olympisch kampioen Michel Mulder zal zijn titel dus niet kunnen verdedigen. Hij werd met 34,98 zesde. Dai Dai Ntab zag zijn race in rook opgaan, nadat hij twee valse starts  veroorzaakte, en dus gediskwalificeerd werd. Kjeld Nuis, die de 500 meter als opwarmer zag voor de 1.000 en 1.500 meter, reed met 34,94 een prima tijd en werd vijfde.

OKT: De Jong, WŁst, Achtereekte naar Winterspelen op 3.000m

Op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Antoinette de Jong de 3.000 meter gewonnen en is daarmee zeker van een startplek op die afstand op de Winterspelen. De Jong reed een tijd van 4.02,07.

Ireen Wüst kwam tot een tijd van 4.03,39 waarmee ze tweede werd, en ze is nu ook zeker van een startplek op de olympische 1.000 meter naast de 3.000 meter. Carlijn Achtereekte eindigde in 4.03,99 als derde mag ook naar Korea. Annouk van der Weijden werd met 4.05,76 vierde en greep net naast een olympisch ticket.

'Ajax en Utrecht naderen akkoord over Ten Hag'

Erik ten Hag mag zich snel trainer van Ajax noemen. Ajax en FC Utrecht zijn het bijna eens, meldt De Telegraaf.

Ajax stemt in met de eisen van FC Utrecht. Naar verluidt betalen de Amsterdammers aanzienlijk meer dan de gelimiteerde afkoopsom van 700.000 euro, waardoor de deal snel wereldkundig zal worden gemaakt. 

Het Algemeen Dagblad meldde woensdagmorgen al dat 47-jarige trainer persoonlijk al tot een akkoord is gekomen met Ajax, waardoor niets een samenwerking nog in de weg lijkt te staan. 

Ten Hag was eerder assistent-coach bij FC Twente en PSV, waarna hij in 2012/13 hoofdcoach werd van Go Ahead Eagles. Met die ploeg promoveerde de Tukker in zijn eerste jaar al naar de Eredivisie. Sinds 2015 is Ten Hag werkzaam bij FC Utrecht. Hij wordt de opvolger van Marcel Keizer, die donderdag ontslagen werd.

Van Dijk wordt met transfer duurste verdediger ooit

Niet Manchester City, maar Liverpool wordt de nieuwe werkgever van Virgil van Dijk. The Reds hebben een akkoord bereikt met Southampton.

The Telegraph meldt woensdagavond dat Liverpool een bedrag van maar liefst 84,5 miljoen euro betaalt door de Nederlander, die daarmee de duurste verdediger ooit wordt.

Liverpool toonde in de zomer ook al interesse in Van Dijk, maar toen ketste een overgang af nadat de gegevens over een transfer naar buiten waren gelekt, dit tot grote woede van Southampton. De afgelopen dagen vonden er tussen beide clubs 'discrete onderhandelingen' plaats, waardoor de clubs er nu wel uit zijn gekomen.

Chelsea en Manchester City waren ook geïnteresseerd in de centrale verdediger, waarbij City al een bod van 68 miljoen euro had uitgebracht. Zij worden nu afgetroefd door the Reds, waarbij de voorkeur van Van Dijk al bij Liverpool lag, mede vanwege de aanwezigheid van Jürgen Klopp.

De zestienvoudig international gaat naar verluidt ruim tweehonderdduizend euro per week verdienen op Anfield en naar verwachting wordt de transfer maandag afgerond, als de transfermarkt weer open gaat. Afgelopen zomer werd Kyle Walker de duurste verdediger ooit, na zijn transfer van zestig miljoen euro van Tottenham Hotspur naar Manchester City, maar dat record gaat nu gebroken worden.

FOK! Wat een weer: buien, maar wel weer wat zon

Blaast de noorderwind met een decembermaan, dan houdt de winter vier maanden aan.

Welkom!

Zo. De kerstdagen zitten er weer op en hopelijk hebben jullie allemaal een leuke kerst gehad. Nu gaan we op weg naar het nieuwe jaar en dat doen we met vrij wisselvallig weer. Vandaag trokken er diverse storingen over ons land onder invloed van een depressie die boven Engeland voor sneeuw zorgde. Deze depressie zorgt de komende uren in Zeeland voor erg veel wind. Mogelijk tippend aan storm. Elders waait het minder hard. Verder was de zon vandaag vaak verscholen achter de wolken, maar we hebben al zoveel grijs weer gehad dus kon deze dag er ook nog wel bij.

Vannacht neemt de wind ook in Zeeland weer af en draait daarbij naar noordwest. Ook gaat het weer enige tijd regenen. Van vorst is uiteraard geen sprake, want de minima liggen tussen de 3 en 5 graden.

Morgen komen er vanuit het noordwesten buien opzetten. Deze kunnen gepaard gaan met hagel, onweer en misschien ook wel natte sneeuw, want het wordt een paar graden frisser. Toch zal de zon ook wel geregeld te zien zijn. Het wordt daarbij rond 6 graden, maar in een bui iets frisser. De wind blijft noordwest en is matig in het binnenland, maar hard, kracht 7 aan de kust.

Voor de fanatieke Top 2000 luisteraars: Veel plezier, ik ben zo'n diehard.  

Nederland
 


Grijze wereld (Foto: DJMO)

Grijs is de laatste tijd de hoofdmoot in onze omgeving. Zo ervoer DJMO dat ook. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Opmerkelijk einde paardenrace Ierland

De paardenrace van 13.50 uur in het Ierse Leopordstown is woensdag op vrij opmerkelijke wijze afgelopen. Voor het ingaan van de laatste bocht ging Mengli Khan al onderuit, maar daar bleef het niet bij.

Terwijl het kleine veld op de laatste horde af kwam denderen, liepen drie paarden van trainer Willie Mullins voorop: Real Steel en Sharjah met Paul Townend en Patrick Mullens als jockey's hadden de leiding, David Mullins kwam er met Whiskey Sour achteraan.

Bij de laatste horde ging het fout: Real Steel en Sharjah duikelden beiden omver, Whiskey Sour kwam langszij en pakte uit geslagen positie alsnog de zege.

Sylvster Stallone koopt standbeeld Rocky

Sylvester Stallone is de nieuwe eigenaar van de replica van het standbeeld van Rocky. Dat meldt TMZ. Volgens de showbizzsite heeft de acteur er tijdens een veiling 400.000 dollar, zo'n 335.000 euro, voor neergeteld.

Van het standbeeld zijn er slechts twee. Ze werden gemaakt voor de derde Rocky-film. Een van de beelden staat bij de trap van het Philadelphia Museum of Art. Het tweede beeld werd de afgelopen maanden geveild. Het veilinghuis liet aan TMZ weten dat het beeld inderdaad was verkocht, maar liet in het midden wie de koper was.

Dat werd pas duidelijk toen er een foto opdook van Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger. Ze poseerden samen bij het beeld. Een bron wist aan TMZ vervolgens te melden dat Stallone inderdaad de koper is.

Sylvster Stallone koopt standbeeld Rocky
Sylvster Stallone koopt standbeeld Rocky (Foto: BuzzE)

Minder aangiften van woninginbraak

Het aantal aangiften van woninginbraak is opnieuw gedaald. In de eerste elf maanden van dit jaar werden 10 procent minder aangiften gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het Verbond van Verzekeraars, dat vorige week nog meldde dat het aantal claims wegens woninginbraken juist voor het eerst in jaren is toegenomen, geeft aan de cijfers van het ministerie "met een korrel zout te nemen".

In 2012 werden nog 91.930 aangiften van woninginbraken gedaan. In 2015 waren dat er 64.560, vorig jaar 55.421 en dit jaar lijkt het aantal onder de 50.000 te blijven, meldt het ministerie. Minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) spreekt van een geweldig resultaat.

Het Verbond van Verzekeraars meldde vrijdag nog dat in 2015 bij verzekeraars 61.000 claims van woninginbraken waren ingediend. Vorig jaar was dat aantal gestegen naar 64.000.

Insluiping
Het verschil in de cijfers over 2016 komt volgens een woordvoerder van de brancheorganisatie doordat niet iedereen aangifte doet. "Bij de wat grotere inbraken wordt veelal wel aangifte gedaan, maar na insluiping, waarbij snel iets is meegenomen, gebeurt dat minder vaak", aldus de woordvoerder. "De politie zei afgelopen juli zelf dat de helft van de aangiften in de prullenbak verdwijnt. Dat motiveert mensen niet om aangifte te doen."

In de regel is het wel zo dat wie een claim in wil dienen, aangifte moet doen, zegt de woordvoerder. "Bij sommige verzekeraars staat het in de voorwaarden, bij andere niet."

Minder aangiften van woninginbraak
Minder aangiften van woninginbraak (Foto: ANP)

Twee terreurverdachten weer vrij

Van de vier mannen die zondag in Rotterdam zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, zijn er twee woensdag weer vrijgelaten. Het gaat om een 30-jarige man uit Delft en een 23-jarige man uit Gouda.

Een 21-jarige man uit Vlaardingen en een 29-jarige Zweed worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie gaat verzoeken om het voorarrest van de twee mannen met twee weken te verlengen.

Van de mannen uit Delft en Gouda is volgens het Openbaar Ministerie vooralsnog niet gebleken dat zij betrokken zijn bij terrorisme. Ze blijven wel verdachte.

Onderzoek
Informatie van een buitenlandse politiedienst over de mogelijke betrokkenheid bij terrorisme van de Zweed leidde tot een onderzoek in Nederland. De man uit Zweden kwam zondagmiddag aan met een vlucht uit Stockholm. Hij is vlak daarna met de drie anderen opgepakt. Er was geen concrete aanwijzing voor een aanslag.

Na de aanhouding van de mannen zijn vier woningen doorzocht in Vlaardingen (2), Delft en Gouda. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel is er beslag gelegd op gegevensdragers die verder worden onderzocht.

Twee terreurverdachten weer vrij
Twee terreurverdachten weer vrij (Foto: ANP)

Jaarlijkse griepgolf nu officieel epidemie

Het aantal mensen dat griep heeft opgelopen is zodanig gestegen dat sprake is van een epidemie. Dat blijkt uit de laatste gegevens van onderzoeksinstituut Nivel. Huisartsen zien volgens het instituut vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen.

De onderzoekers spreken van een epidemie als twee weken achter elkaar minimaal 51 per 100.000 mensen met kenmerken van griep zijn geregistreerd. In de week van 18 tot en met 24 december lag dit aantal op 69, de week daarvoor op 52. Daarnaast moet uit neus- en keelmonsters van een "substantieel aantal" patiënten blijken dat ze inderdaad zijn besmet met het influenzavirus.

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. Voor de meeste mensen is griep alleen vervelend. Vooral ouderen en mensen met een chronische ziekte lopen meer risico. Zij komen daarom in aanmerking voor een griepprik.

Het Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken.

Jaarlijkse griepgolf nu officieel epidemie
Jaarlijkse griepgolf nu officieel epidemie (Foto: ANP)

Duitsland in 2017 overspoeld door cocaÔne

In Duitsland was 2017 het jaar van de cocaïne. Nooit eerder namen politie en douane zoveel in beslag. In totaal werd bijna 7000 kilo gevonden, verstopt in onder meer sporttassen en meubels of tussen de bananen en - zwartgemaakt - in een lading houtskool. De federale recherche (BKA) bevestigde woensdag op de Norddeutschen Rundfunk (NDR) dat in vergelijking met 2016 nu drie keer zoveel de markt niet heeft gehaald.

De Zuid-Amerikaanse cocaïneproducenten en internationale smokkelbendes overspoelden Europa dit jaar met drugs, vaak van hoge kwaliteit. "Het lijkt erop dat de daders als motto hadden: aanbod creëert vraag", zei Christian Hoppe van de BKA-dienst drugsbestrijding. Hij verwacht dat de consumptie in Duitsland zal stijgen.

De chef van de douane Hamburg, René Matschke, is dat met hem eens. Door de enorme toevloed van coke is de prijs gezakt tot rond de 50 euro per gram. Het is daarmee niet langer iets voor "jetsetneuzen". Matschkes dienst deed de grootste vangsten in Hamburg en Bremerhaven. "Grote hoeveelheden komen nu eenmaal per container".

Duitsland in 2017 overspoeld door cocaïne
Duitsland in 2017 overspoeld door cocaïne (Foto: ANP)

BelgiŽ gaat voor eerste olympische wintermedaille na Veldkamp

België hoopt in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang voor het eerst in lange tijd weer eens een medaille te pakken op de Olympische Winterspelen.

Dat gebeurde voor het laatst in 1998, toen Bart Veldkamp brons won op de vijf kilometer. Daarvoor was het al helemaal lang geleden: in 1924, 1928 en 1948 won België in totaal vier medailles, twee in het bobsleeën en twee in het kunschaatsen, met in 1948 kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet die het enige Belgische wintergoud ooit wonnen.

Sportminister Philippe Muyters is blij dat de Belgen vermoedelijk met de grootste delegatie sinds 1938 naar de Winterspelen gaan. "Dat is positief, en vooral met de snowboarders maken we wel kans op een medaille. Ze hebben zich officieel nog niet geplaatst, maar dat is een formaliteit", aldus de minister.

"We proberen ideale omstandigheden te creeëren voor de sporters. We hebben geen invloed op het weer, maar wel op het sportklimaat en met Wintersport Vlaanderen hebben we een goede sportbond, waardoor de sporters meer kans hebben." De financiële middelen bij onze zuiderburen zijn wel beperkt en dus moeten er keuzes gemaakt worden: "Ondersteunen we sporters die voor de top-8 gaan? Of gaan we vol voor de medailles? We focussen ons vooral op hen die echt grote kans maken."

Het sportbeleid bij de Belgen hangt niet alleen af van de medailles. "Ook de top-8 telt mee, en niet alleen op de Olympische Spelen, maar ook op de Wereldspelen." De Belgen zullen het in Pyeongchang vooral moeten hebben van drie sporten: schaatsen (Bart Swings), snowboarden (Seppe Smits) en bobsleeën (Elfje Willemsen).

De 'dictator' Erdogan haalt uit naar 'terrorist' Assad

De Syrische leider Bashar al-Assad is een "terrorist" die een obstakel vormt voor vrede in zijn land. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een persconferentie met zijn Tunesische ambtsgenoot Beji Caid Essebsi.

Erdogan verweet de Syrische president de hand te hebben in "staatsterrorisme". "Het is onmogelijk om verder te gaan met Assad", aldus Erdogan. Hij stelde dat Assad "bijna een miljoen van zijn eigen onderdanen heeft omgebracht."

Turkije drong al eerder aan op het vertrek van Assad. Ankara toonde zich evenwel bereid met Rusland en Iran te zoeken naar een politieke oplossing voor het slepende conflict. Die landen gelden als steunpilaren van het Syrische regime.

Erdogan haalt uit naar 'terrorist' Assad
Erdogan haalt uit naar 'terrorist' Assad (Foto: ANP)

Milieudefensie verliest zaak schone lucht

Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De milieuorganisatie eiste - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer doet tegen luchtvervuiling en dat momenteel het ,,mensenrecht op gezondheid" geschonden wordt.

De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag echter in een tussenvonnis dat de vorderingen afgewezen moeten worden. Milieudefensie overweegt in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

De inzet van de procedure is verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland door het terugdringen van de vervuilende stoffen stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2,5 en PM10). De staat moet verplichtingen uit Europese richtlijnen naleven, maar deze zijn minder streng dan de richtwaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ,,De staat 'werkt toe' naar het bereiken van de WHO-richtwaarden, die nog niet overal in Nederland zijn bereikt. De rechtbank oordeelt dat de staat niet nu al of op korte termijn aan de WHO-richtwaarden moet voldoen. Er is geen verdragsbepaling die de staat daartoe verplicht", motiveert de rechtbank.

Ander oordeel
De rechtbank komt hiermee tot een ander oordeel dan de uitspraak in een kort geding van afgelopen september. Toen bepaalde de rechter dat de staat een luchtkwaliteitsplan moest opstellen dat aan de regels voldoet. Het plan dat vervolgens door de staat werd gepresenteerd, schiet volgens Milieudefensie echter tekort. ,,Het kortgedingvonnis bevat een voorlopig oordeel, dat geen bindende kracht heeft in deze bodemprocedure", aldus de rechtbank.

Milieudefensie is ,,erg teleurgesteld" over het vonnis en overweegt hoger beroep, laat campagneleider duurzame mobiliteit Anne Knol in reactie weten. ,,Het is allang bewezen dat mensen ziek worden door de slechte luchtkwaliteit. Dit vonnis staat lijnrecht tegenover uitspraken van andere Europese rechters. De rechter bevestigt wel opnieuw dat de Europese luchtkwaliteitsnormen worden overschreden en dat dit negatief is voor de gezondheid. Hoger beroep ligt voor de hand, maar moeten we verder bespreken met onze advocaat."

Milieudefensie verliest zaak schone lucht
Milieudefensie verliest zaak schone lucht (Foto: ANP)

Nog een verdachte vast na rellen Zaandam

Een 28-jarige man uit Heiloo zit nog vast voor betrokkenheid bij de onlusten in Zaandam in de nacht van eerste- op tweede kerstdag. Twee andere verdachten die na het uit de hand gelopen Eritrese feestje werden opgepakt zijn inmiddels op vrije voeten. Ze gelden nog wel als verdachte, zei een politiewoordvoerder woensdag. Hij kon niet precies vertellen wat de man die nog gevangen zit precies op zijn kerfstok heeft.

De politie beëindigde een feest waar honderden mensen van Eritrese afkomst op af waren gekomen, nadat in de zaal diverse vechtpartijen tussen bezoekers waren uitgebroken. Een menigte keerde zich tegen de politie. De circa tachtig agenten die op de been waren, werden bekogeld met flessen, stoelen en stenen. Uiteindelijk werden drie mannen opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging. Het onderzoek naar de rellen is nog gaande.

De verdachten die weer zijn vrijgelaten zijn een 22-jarige man die in Duitsland woont en een 29-jarige man uit Hoorn.

Nog een verdachte vast na rellen Zaandam
Nog een verdachte vast na rellen Zaandam (Foto: ANP)

Negen voertuigen in brand gestoken in Utrecht

Negen voertuigen zijn afgelopen kerstdagen in verschillende wijken in Utrecht in vlammen opgegaan. De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting. Vermoed wordt dat jongeren erachter zitten. Aanhoudingen zijn nog niet verricht. Onderzocht wordt nog wel of er een verband is tussen de branden.

Het gaat om zes auto's, een bedrijfsbus en een taxibus. Op eerste kerstdag waren er autobranden op de Rijnhuizenlaan en Florence Nightingalelaan, op de tweede kerstdag op de Van Kleffenslaan, Oud-Wulvenplantsoen , Tigrisdreef en Agamemnondreef. Ook werd in de nacht van zondag op maandag een scooter die tegen een flat op de Huize de Geerlaan stond aangestoken. Van de scooter bleef weinig over, een muur van de flat raakte beschadigd.

Negen voertuigen in brand gestoken in Utrecht
Negen voertuigen in brand gestoken in Utrecht (Foto: ANP)

Slechtste wachtwoord van het jaar: 123456

Het meest gebruikte slechte wachtwoord van de wereld is weer 123456. De inlogcode staat dit jaar opnieuw bovenaan de ranglijst van makkelijk te kraken wachtwoorden. Beveiliger SplashData maakt elk jaar zo'n overzicht. Het wachtwoord password staat net als vorig jaar jaar tweede. De combinatie 12345678 is derde, qwerty is vierde.

In de top-25 staan veel cijfercombinaties, zoals 123456789, 1234567, 123123, 654321 en 121212. Ook letters en cijfers die op het toetsenbord naast elkaar staan, zoals qazwsx, 1qaz2wsx en asdf, worden veel gebruikt. Verder staan er veel variaties op inloggen, zoals letmein, welcome, admin, login, master, hello, passw0rd en password1. Hobby's en favoriete sportclubs, zoals football, starwars, Ferrari en Chelsea, zijn ook een slechte keus.

Wie in andermans account wil binnendringen, kan gemakkelijk gokken op zulke zwakke wachtwoorden. De kans dat ze kloppen en de kraakpoging lukt, is groot. Daar komt bij dat mensen een en hetzelfde wachtwoord vaak op meerdere sites gebruiken.

SplashData raadt aan om wachtwoorden van minstens twaalf tekens te maken, waarin hoofdletters, kleine letters, cijfers en andere tekens voorkomen. Bovendien is het goed om niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken.

Slechtste wachtwoord van het jaar: 123456
Slechtste wachtwoord van het jaar: 123456 (Foto: BuzzT)

Vrijspraak in zaak 'moord zonder lijk'

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft woensdag de 40-jarige Cafer G. vrijgesproken. Hij werd verdacht van het doden van Michael de Vrieze uit Burum in 2010. Het lichaam van de 45-jarige Fries is nooit gevonden.

Volgens het hof is er onvoldoende bewijs voor doodslag, waarvoor hij in 2013 door de rechtbank in Groningen was veroordeeld. G. kreeg destijds een celstraf van twaalf jaar opgelegd.

Uit nader bloedonderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat er een misdrijf heeft plaatsgevonden, aldus het hof. Door het Openbaar Ministerie was in hoger beroep opnieuw twaalf jaar geëist.

De Vrieze
De Vrieze, een fanatiek schaker die sinds 11 april 2010 werd vermist, en G. deelden een woning in Groningen. Het hof volgt de lezing van het NFI dat weinig bloed in de woning had aangetroffen, maximaal een kwart van een borrelglas. Een bloedsporenexpert van de politie stelde op zitting twee weken geleden dat er juist zoveel bloed was gevonden, dat sprake moet zijn geweest van een misdrijf. Het OM deelde die visie.

De beroepszaak zou al in oktober vorig jaar worden behandeld. In de aanloop naar die zitting ontkrachtte nader onderzoek van het NFI het oordeel van de Groninger rechtbank. G. mocht het hoger beroep buiten de cel afwachten en werd door de vreemdelingendienst als ongewenste vreemdeling naar Turkije gebracht. G. heeft de Turkse nationaliteit.

Bloedsporen
Hij was twee weken geleden niet bij de inhoudelijke behandeling. Voor het bijwonen moest G. in vreemdelingenbewaring, wat hij weigerde. Ook zijn advocaat was afwezig omdat er volgens hem geen sprake is van een eerlijk proces. Dit werd woensdag door het hof verworpen.

Het hof deelt de mening van het NFI dat uit de aangetroffen bloedsporen van De Vrieze niet valt op te maken in welke volgorde activiteiten in de woning hebben plaatsgevonden en op welke plek er bloed zou zijn verloren. Een misdrijf is mogelijk, aldus het hof, maar dit kan door de bloedsporen niet onomstotelijk vastgesteld worden. Het OM laat weten naar het arrest te kijken en beslist binnen twee weken of het in cassatie gaat.

Vrijspraak in zaak 'moord zonder lijk'
Vrijspraak in zaak 'moord zonder lijk' (Foto: ANP)

Minister: Trump-station bij Klaagmuur

Een Israëlische minister wil een nog te bouwen station in Jeruzalem vernoemen naar Donald Trump. Bewindsman Yisrael Katz (Transport) wil de Amerikaanse president zo bedanken voor zijn "moedige en historische besluit Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël".

Het Donald John Trump Station moet in de omgeving van de Klaagmuur worden gebouwd, zei Katz in een verklaring. Een woordvoerster van zijn ministerie benadrukte dat de plannen nog niet definitief zijn. Het is nog onduidelijk wanneer groen licht kan worden gegeven voor de beoogde ondergrondse verlenging van een hogesnelheidslijn en de komst van het Trump-station.

De Amerikaanse president kreeg internationaal een storm aan kritiek over zich heen vanwege de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, maar de Israëlische regering reageerde dankbaar. De locatie die Katz in gedachten heeft voor het station is overigens ook omstreden. Het ligt volgens Reuters midden in het gebied dat de Palestijnen claimen als toekomstige hoofdstad.

Minister: Trump-station bij Klaagmuur
Minister: Trump-station bij Klaagmuur (Foto: ANP)

'Superzeilboot' verplettert snelheidsrecord prestigieuze Sydney-Hobart-race

'Superzeilboot' Wild Oats XI heeft voor de negende keer als eerste de finishlijn van de prestigieuze race Sydney-Hobart gepasseerd. De boot legde de bijna 1200 kilometer af in een nieuwe recordtijd van één dag en 8:48.50 uur. Daarmee verpletterde de boot het vorig jaar neergezette record van Perpetual Loyal met bijna vijf uur.

Voor Wild Oats XI is het al de negende overwinning tijdens de race in de Tasmaanse Zee, telkens met Mark Richards als skipper. Overigens is de zege nog niet helemaal officieel, maar gaat het om de line honours: het als eerste passeren van de finishlijn. Wie de officiële beker van de winnaars krijgt wordt nog bepaald aan de hand van de zogenaamde handicaps, gebaseerd op onder meer de grootte van de zeilen en de boten, waardoor de tijden nog aangepast worden. De meeste aandacht gaat echter uit naar de winnaar van de line honours.

De zege van Wild Oats XI mag gerust een klein wonder genoemd worden. Een week eerder sloeg de bliksem in op het superjacht, waardoor flink wat instrumenten kapot waren. Na een indrukwekkende race tegen de klok was men op Tweede Kerstdag net op tijd klaar voor de start. Tussen 2005 en 2014 won de boot al acht keer, maar in de vorige drie jaar lukte het niet: in 2015 en 2016 had men pech, vorig jaar raakte de ploeg ook het snelheidsrecord kwijt.

Richards en zijn bemanning moeten nog wel even wachten op een mogelijk protest. Al bij de start vond een bijna-botsing plaats met de LDV Comanche, die gelijk de protestvlag hees. Men heeft tot zes uur na de finish om een officieel protest in te dienen tegen Wild Oats XI, waar de bemanning naar verluidt al druk bezig is om de champagne flink te laten vloeien.

'Sparta meldt zich voor Feyenoord-spits Kramer'

Sparta hoopt de selectie in de winterstop te versterken met Michiel Kramer van Feyenoord, zo meldt het Algemeen Dagblad. Behalve Sparta, hebben ook NAC en nog een derde Nederlandse club zich officieel gemeld voor Kramer.

De club van de kersverse trainer Dick Advocaat heeft zich officieel gemeld voor de aanvaller van Feyenoord, bevestigde de zaakwaarnemer van Kramer aan de krant. Advocaat gaf op de persconferentie aan dat hij zich wil richten op spelers die weinig aan spelen komen bij de topclubs.

Kramer kwam dit seizoen niet veel in actie bij Feyenoord. De spits speelde in totaal acht competitieduels voor de huidig landskampioen, waarvan hij twee keer in de basis mocht beginnen.

Kramer werd na de 3-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo uit de selectie gezet, nadat hij in de rust een broodje kroket op het veld had gegeten.

Terugval McLaren-Honda in 2017 was 'vernedering' voor Alonso

Fernando Alonso voelde zich aan het begin van het afgelopen Formule 1-seizoen vernederd nadat hij zich realiseerde dat de McLaren-Honda gedurende de winter alleen maar achteruit was gegaan, wat prestaties en betrouwbaarheid betreft.

Dat zegt teambaas Eric Boullier. McLaren ging in 2015 als een trage drol over het circuit, maar het jaar erna verbeterde men zich van de negende naar de zesde plek in het constructeurskampioenschap. Men had goede hoop dat het in 2017 nog weer beter zou gaan, maar al bij de eerste tests in Barcelona bleek dat het dramatisch gesteld was met de betrouwbaarheid en prestaties van de Honda-motor.

"Als sporter is hij zich in de winter mentaal aan het voorbereiden op het nieuwe seizoen. In zijn hoofd tekent hij dan uit hoe dat eruit moet zien en dat motiveert hem", aldus Boullier tegenover Motorsport.com"Als je dan in Barcelona aankomt en ziet dat de motor een flinke stap terug heeft gedaan, is dat een mix van verdriet, vernedering en frustratie. Dat is niet goed", zo trapt hij een ietwat open deur in.

Tijdens de Grand Prix van Singapore leek Alonso goede kans te maken op een sterk resultaat, maar door de crash van Max Verstappen en de Ferrari's werd ook hij uitgeschakeld. Na afloop vertelde de Spanjaard dat hij een gat in de muur van zijn kamer sloeg. "Soms moet hij zijn frustraties even uiten, hij is nogal gespannen na een race. Hij heeft een soort boosheid in zich, want hij weet dat hij beter kan doen en dat hij de beste kan zijn. Hij heeft het nodig om dat te laten zien en ik denk dat hij, als hij wint, weer een gat in de muur slaat."

McLaren hoopt volgend jaar met de immer betrouwbare Renault-motoren weer een stap omhoog te doen en volgens Boullier kan Alonso zich dan weer oprichten. "Ik vergelijk hem altijd met een haai: als hij bloed ruikt, gaat hij er direct op af. Daarom zal hij ook geen millimeter aan wie dan ook toegeven als hij merkt dat hij serieus mee kan doen voor het podium. De druk op het team zal er dan ook zeker zijn, maar het is een goede druk."

Nashville krijgt nieuwste MLS-team

De Amerikaanse voetbalcompetitie MLS wordt opnieuw uitgebreid. Dat was al bekend, maar in welke stad de nieuwste en 24e ploeg zou spelen was nog niet duidelijk. Men heeft nu gekozen voor Nashville, gelegen in de staat Tennessee.

De club uit Nashville, die nog geen naam heeft, zal in 2020 haar debuut maken in de MLS. Zoals in de VS te doen gebruikelijk is het geen bestaande, langzaam opgebouwde club, maar een uit de grond gestampte franchise, die direct zal beginnen op het hoogste niveau. Het team wordt gevormd met geld van Nashville Soccer Holdings, eigendom van John Ingram's Ingram Industries. Dat bedrijf kent meerdere investeerders, waaronder de eigenaren van NFL-team Minnesota Vikings.

Nashville en het team zijn van plan om enkele kilometers ten zuiden van het centrum een 275 miljoen dollar kostend stadion te bouwen, waarin 27.500 mensen plaats kunnen krijgen. Tot het stadion klaar is zal men op een tijdelijke locatie spelen, vermoedelijk Vanderbilt University. Ingram is overigens niet nieuw in de sport: hij is sinds eerder dit jaar eigenaar van Nashville SC, dat volgend jaar zal beginnen in de snel uitbreidende United Soccer League, het tweede niveau in de VS.

Na de toevoeging van Orlando City SC in 2015 en Atlanta United, dat dit jaar debuteerde, wordt Nashville de derde ploeg uit het Amerikaanse zuidwesten. Dit jaar debuteerde ook Minnesota United, volgend jaar zal Los Angeles FC als 23e ploeg de MLS betreden.a United FC (2017).

Geschrokken Advocaat: "Het elftal was dood"

Dick Advocaat gaat de nodige veranderingen doorvoeren bij Sparta Rotterdam, dat maakte hij woensdag bij de zijn presentatie bekend.

"Ik ben erg geschrokken van de wedstrijd tegen FC Groningen. Het elftal was dood", wordt Advocaat geciteerd door RTV Rijnmond tijdens zijn persconferentie. Sparta ging zondag met 4-0 onderuit en de ploeg staat na zeventien wedstrijden op de zeventiende plek in de Eredivisie. 

"Interim-technisch directeur Leo Beenhakker liet mij weten dat ik mijn eigen staf en spelers mee mocht nemen. Dat vond ik belangrijk. We gaan nu kijken naar de mogelijkheden om spelers te halen. Het probleem is alleen dat het snel moet gebeuren."

Sparta neemt het na de winterstop op tegen achtereensvolgens Vitesse, Excelsior, sc Heerenveen en Willem II. "Er gaan dingen gebeuren die sommige spelers niet zo leuk vinden. Het spelsysteem gaat waarschijnlijk ook wel veranderen."

Van der Poel verlengt contract tot eind 2020

Mathieu van der Poel heeft zijn contract bij zijn huidige ploeg met twee jaar verlengd. De veldrijder en mountainbiker rijdt daardoor tot het einde van 2020 bij Corendon-Circus, dat is vanaf 1 januari de nieuwe naam van de Belgische ploeg.

Naast het veldrijden is het grote doel deelname als mountainbiker aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Na de Olympische Spelen stapt de 22-jarige renner mogelijk over naar de weg.

Mathieu van der Poel: “Ik voel mij al jaren heel goed bij deze ploeg. Bijtekenen was dan ook een logische optie. De komende jaren wil ik mij verder ontplooien als renner en mijn limieten verleggen. Wat dat betreft zitten de ploeg en ik op dezelfde lijn en dat is heel belangrijk voor mij. Mijn programma wordt uitgestippeld richting de Olympische Spelen in 2020. Daar wil top zijn in het mountainbiken. En die voorbereiding begint al meteen na het veldritseizoen. Op 10 maart rijd ik in Stellenbosch de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen en ik zal normaliter de volledige Wereldbeker afwerken.”

Vanaf het nieuwe jaar wordt de huidige subsponsor Corendon hoofdsponsor van de ploeg. Op technische vlak zijn er ook wijzigingen. De Duitse fietsenfabrikant Canyon wordt de nieuwe leverancier van de fietsen.

ParalympiŽr Vervoort (38) 'klaar om te sterven'

Het lijkt erop dat het leven van paralympisch sporter Marieke Vervoort er bijna op zit. De 38-jarige Belgische beëindigde haar loopbaan als rolstoelatlete na de Paralympische Spelen van vorig jaar en inmiddels zegt ze klaar te zijn voor euthanasie.

Wielemie's progressieve spierziekte heeft zich sinds de Spelen in Rio flink verergerd en inmiddels is de Belgische vanaf haar nek verlamd. In haar rolstoel deed ze onder meer aan atletiek, waarop ze in Londen in 2012 op de Paralympische Spelen zilver en goud won. Tijdens de Spelen in Rio had Vervoort last van koorts, een gekneusd borstbeen en een blaasontsteking, maar ze vocht zich een weg naar zilver en brons. Naast haar paralympische succes won Vervoort ook meerdere WK-medailles. Zo was ze in 2015 in Doha goed voor goud op de 100, 200 en 400 meter.

Voorafgaand aan de Spelen van Rio gaf Vervoort al aan blij te zijn dat euthanasie voor haar een optie was, aangezien ze bijna de hele dag - en nacht - veel pijn heeft. Dat is inmiddels nog erger geworden. "Ik wil niet meer lijden", zegt ze tegenover The Telegraph. "Het is inmiddels te zwaar voor me. Ik geef niet graag en zeker niet makkelijk op, maar het is genoeg geweest nu."

De alsmaar aanhoudende fysieke klachten leveren ook psychische problemen op. "Ik word steeds depressiever, zo heb ik me nog nooit gevoeld." Niet heel gek, want naast haar verlamming begint Vervoort ook haar zicht te verliezen, kan ze nauwelijks nog eten of slapen en heeft ze last van alsmaar erger wordende spasmen.

"Onlangs is mijn neurologe een hele nacht bij me gebleven, want ik had achter elkaar ernstige spasmen. Volgens haar waren dat geen epileptische aanvallen, maar was mijn lichaam aan het schreeuwen. Alles doet zo'n pijn, het is genoeg. Zelfs de zwaarste pijnstillers helpen gewoon niet meer", klinkt het verslagen. 

Aru richt zich komend seizoen op Giro d'Italia

Fabio Aru doet komend jaar mee aan de Giro d'Italia, zo meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De 27-jarige Italiaan komt volgend jaar uit voor UAE-Team Emirates, nadat hij de voorbije zes uitkwam voor Astana.

De Italiaans kampioen stond twee keer op het podium van de Ronde van Italië. In 2014 werd Aru derde en in 2015 werd hij tweede achter Alberto Contador. De 27-jarige wielrenner zou in 2015 ook de laatste twee bergetappes winnen en was hij het beste in het jongerenklassement.

In aanloop naar de Giro rijdt hij volgens de Italiaanse sportkrant in ieder geval de Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico en Luik-Bastenaken-Luik. Na de Giro zal Aru zich gaan richten op het WK in Innsbruck.

Tom Dumoulin maakt begin januari bekend of hij zijn titel in de Ronde van Italië gaat verdedigen. Chris Froome heeft al aangekondigd dat hij de Giro en de Tour wil fietsen. Het is alleen de vraag of hij aan de start komt vanwege zijn positieve dopingplas in de Vuelta.

Gozer jat kentekenplaat politie voor onder de kerstboom

De politie in Harderwijk merkte in de nacht van dinsdag op woensdag dat hun VW Transporter een kentekenplaat miste. Deze waren zij niet verloren, het ding bleek gejat te zijn door een onverlaat!

Helaas voor deze boef was alles op camera vastgelegd en was dit misdrijf vrij snel opgelost. Zo lezen wij op het Twitteraccount van één van de betrokken agenten.

Na 30 jaar oorlog bijna weer voetbal in stadion Mogadishu

Somalië heeft een volgende stap gezet richting het terugkrijgen van volledige controle over hun nationale stadion in hoofdstad Mogadishu. Premier Hassan Ali Kheyre bevestigde dat veiligheidstroepen van de Afrikaanse Unie zich volgend jaar terug zullen trekken van het stadion.

Het Mogadishu Stadium, goed voor ruim zestigduizend plekken, werd lang gebruikt als het thuisstadion van de nationale ploeg en van diverse ploegen in de Somalische Serie A. Sinds de burgeroorlog eind jaren tachtig begon werd het stadion echter regelmatig gebruikt als een soort uitvalsbasis voor de strijdende krachten. Dat is in de afgelopen jaren eindelijk minder geworden en tegenwoordig bewaakt de Afrikaanse Unie er de orde.

Kheyre vertelde dat het de bedoeling is om het flink vervallen stadion helemaal te renoveren, zodat het weer door de nationale ploeg gebruikt kan worden. Die ploeg speelt haar 'thuiswedstrijden' al jaren in vooral Kenia, Ethiopië en Djibouti. "Het Mogadishu Stadium terug in de handen van het volk krijgen is een van onze beloftes om meer kansen te creeëren voor de voetballiefhebbende jeugd van Somalië", vertelde Kheyre tijdens de sluitingsceremonie van een lokaal toernooi.

"De situatie in ons land is aan het veranderen, na jarenlange wetteloosheid zijn we langzaam op weg naar vrede en stabiliteit. Vanwege de verbeterde veiligheidssituatie hebben we besloten dat we onze thuiswedstrijden weer thuis willen gaan spelen", aldus Abdiqani Said Arab, president van de Somalische voetbalbond. 

"De Somalische mensen hebben het recht om hun nationale ploeg thuis te zien spelen, en nu het land de goede kant op gaat moeten we hen die kans geven. Volgend jaar wordt een jaar van grote verandering voor Somalië. Daarnaast zijn we van plan om nationale ploegen uit een aantal Oost-Afrikaanse landen uit te nodigen voor vriendschappelijke wedstrijden."

Arab is blij met het werk van de overheid en de terugtrekking van de Afrikaanse troepen. "Het doet me goed dat de regering van plan is het stadion te laten renoveren. De voetbalbond heeft hier heel lang op gewacht en het terugkrijgen van het stadion zal de ontwikkeling van het Somalische voetbal erg veel goed doen."

Coalitie: minder dan 1000 IS-strijders over

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in Syrië en Irak vermoedelijk minder dan duizend strijders over. De meeste overgebleven jihadisten van IS bevinden zich in woestijngebieden in West-Irak en Oost-Syrië, liet de internationale coalitie tegen IS weten.

De coalitie schatte op 5 december nog dat IS beschikte over minder dan 3000 strijders. De Iraakse regering verklaarde enkele dagen later dat de terreurgroep definitief is verslagen. De laatste schatting van de coalitie heeft alleen betrekking op "ons gezamenlijk operatiegebied", dus niet op territorium dat in handen is van het Syrische regime.

Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, zei woensdag dat het belangrijkste deel van de strijd met IS in Syrië achter de rug is. Minister Sergej Lavrov stelde volgens persbureau RIA dat de vernietiging van het extremistische "Jabhat al-Nusra"nu de hoogste prioriteit heeft. Die organisatie noemt zich tegenwoordig Tahrir al-Sham.

Coalitie: minder dan 1000 IS-strijders over
Coalitie: minder dan 1000 IS-strijders over (Foto: ANP)

Opnieuw heibel om ontgroening

De Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht schorten hun bijdragen aan de studentenvereniging voor vrouwen UVSV meteen op. Dat doen ze naar aanleiding van het tv-programma Rambam, dat er ontgroeningsincidenten heeft gefilmd. Die worden in januari uitgezonden. Dat staat op de site van de universiteit.

Het UVSV-bestuur is voorlopig ook niet welkom bij academische plechtigheden. "De beelden zijn niet toereikend om in alle gevallen de toedracht van de zaak onomstotelijk vast te stellen", zegt rector Bert van der Zwaan op de site. "Maar de beelden geven wel een heel naar beeld van de introductie." UVSV wil zelf onderzoek gaan doen.

Volgens de producenten van het programma, BNNVARA, stuurde Rambam vijf studenten met verborgen camera's naar de groentijd van enkele verenigingen. Ook bij het Rotterdamse corps RSC/RVSV werden de gedragsregels volgens een woordvoerder van de omroep niet nageleefd. Zo moest er iemand met een hoofdwond naar het ziekenhuis.

Opnieuw heibel om ontgroening
Opnieuw heibel om ontgroening (Foto: ANP)

LIVE: Bouw houtstapels Haagse strand begonnen

Op het strand in Den Haag is een begin gemaakt met het bouwen van twee houtstapels die met de jaarwisseling in brand worden gestoken. Traditiegetrouw strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur van Den Haag kan maken.

Het bouwevenement is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Den Haag. Net als vorig jaar zijn er beperkende regels opgesteld. Zo mag er niet hoger gestapeld worden dan 35 meter. Deze beperking is ingesteld omdat in een eerdere editie bij een van de stapels een deel van het hout begon te schuiven.

Zoals altijd bouwt Scheveningen-dorp een brandstapel ten noorden van de haven op het Noorderstrand; de buurt Duindorp doet dat op het Zuiderstrand. Elk jaar trekt de opbouw van de houtstapels veel bekijks. Zo claimt Vreugdevuur Scheveningen dat er vorig jaar bijna 300.000 bezoekers waren.

Livestream van het bouwen:

Bouw houtstapels Haagse strand begonnen
Bouw houtstapels Haagse strand begonnen (Foto: ANP)

Onderzoek: vuurwerkvrije zone in buurt dieren

Bij verblijfplaatsen van dieren moeten vuurwerkvrije zones komen. Dat vindt de overgrote meerderheid van mensen die in opdracht van de Dierenbescherming zijn ondervraagd en aangaven wel te voelen voor gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

Op de vraag waar die zones dan moeten komen, kiest meer dan driekwart voor dierentuinen, kinderboerderijen, dierenasielen, maneges en veestallen. Ziekenhuizen, bejaardencentra en natuurgebieden worden ook veel genoemd, maar toch iets minder vaak.

Bijna de helft van de ondervraagden vinden de overlast door vuurwerk voor dieren (huisdieren, boerderijdieren en wilde dieren) niet acceptabel.

Volgens de Dierenbescherming is het een representatief onderzoek dat werd gedaan onder 1041 Nederlanders. Iets meer dan 13 procent zegt liefst geen vuurwerkvrije zones te zien, de rest (86,4 procent) ziet graag enkele tot zoveel mogelijk van die zones.

Onderzoek: vuurwerkvrije zone in buurt dieren
Onderzoek: vuurwerkvrije zone in buurt dieren (Foto: ANP)

Ziyech: "Keizer is daar geweldig mee omgegaan"

Hakim Ziyech vindt het jammer dat Marcel Keizer van de clubleiding van Ajax plaats moest maken. Erik ten Hag volgt de coach waarschijnlijk op.

Volgens de Volkskrant hebben de spelers elkaar na het ontslag van Keizer gebeld om hun ongeloof met elkaar te delen. "Van ons had het niet gehoeven, maar het is niet aan ons. Het is helaas een harde business", zegt Ziyech. "We hebben veel met elkaar meegemaakt."

Ziyech doelt op het drama van afgelopen zomer rond Abdelhak Nouri. "Niemand kon die eerste maanden normaal functioneren. De trainer is daar geweldig mee omgegaan. Ons spel begon gaandeweg steeds meer te lijken op het voetbal van vorig seizoen."

Waarschijnlijk wordt Keizer bij Ajax opgevolgd door Erik ten Hag. Het Algemeen Dagblad schrijft woensdag dat beide partijen al een akkoord hebben en dat de Amsterdammers er alleen nog uit moeten komen met FC Utrecht. Mogelijk lukt dat vandaag al.

Bitcoin herstelt van kerstdip

De virtuele munt bitcoin lijkt op te krabbelen na een moeilijke kerst. De koers steeg woensdag tot ongeveer 16.500 dollar. Op dinsdag was de koers van de bitcoin al gestabiliseerd.

Ook andere grote digitale munten, zoals de ripple en de iota, boekten woensdag lichte winsten. De ethereum is al een paar dagen stabiel.

De bitcoin had rond de kerstdagen ongeveer een kwart van zijn waarde verloren. Mogelijk hadden mensen een deel van hun bitcoins verkocht om de winsten van de afgelopen maanden te incasseren.

De virtuele munt was eind 2016 ongeveer 700 dollar waard. Half december bereikte de koers een hoogtepunt, op net geen 20.000 dollar.

Bitcoin herstelt van kerstdip
Bitcoin herstelt van kerstdip (Foto: ANP)

Van Aartsen: geen vuurwerk bij ziekenhuizen

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam wil volgend jaar in elk geval vuurwerkvrije zones rond zieken- en verzorgingshuizen in de hoofdstad. Dat zegt de eerste burger van de hoofdstad in een interview met De Telegraaf.

De Amsterdamse gemeenteraad heeft al ingestemd met een uitbreiding van vuurwerkvrije zones.

"Amsterdam heeft nu alleen vuurwerkvrije zones rond dierverblijven. Dat moet je uitbreiden naar ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Dat snappen mensen best", zegt Van Aartsen. De hoofdstad zelf organiseert een grootse vuurwerkshow.

Van Aartsen: geen vuurwerk bij ziekenhuizen
Van Aartsen: geen vuurwerk bij ziekenhuizen (Foto: ANP)

Familie overleden model wil hulp OM

De familie van het begin deze maand overleden Nederlandse model Ivana Smit vraagt het Openbaar Ministerie om hulp. De achttienjarige vrouw overleed na de val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Haar dood is volgens de nabestaanden omgeven met vraagtekens en ze hebben geen vertrouwen in de Maleisische autoriteiten. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra woensdagochtend namens de nabestaanden.

"Smit had de Nederlandse nationaliteit, dus op Nederland rust de zware verantwoordelijkheid om uit te zoeken hoe zij om het leven is gekomen", aldus de advocaat van de familie."Zeker nu het land waarin zij om het leven is gekomen in gebreke blijft. Nederland moet nu verantwoordelijkheid nemen."

Ivana Smit overleed op 7 december na een val van een balkon in Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Wat er is gebeurd, is onduidelijk.

Het lichaam van Smit is afgelopen zaterdag aangekomen op Schiphol. Uit een eerste onderzoek hier op haar lichaam zou blijken dat het letsel niet zonder meer past bij iemand die van grote hoogte is gevallen, meldde forensisch patholoog Frank van de Goot eerder deze week. "Wat ik heb gezien doet op zijn minst mijn wenkbrauwen fronsen. Ik krijg hier een heel naar gevoel bij", aldus Van de Goot.

De voorlopige bevindingen geven volgens hem genoeg aanleiding om uitgebreid aanvullend onderzoek in te stellen. Daarin wordt onder meer gekeken naar mogelijke sporen van alcohol of drugs in het lichaam van de vrouw. Begin volgend jaar worden de eerste definitieve uitslagen verwacht.

Familie overleden model wil hulp OM
Familie overleden model wil hulp OM (Foto: ANP)

Darters hervatten WK na kerstreces

De darters genoten in de afgelopen dagen van een kerstreces, maar vanmiddag worden de wedstrijden hervat. Dan worden de laatste partijen uit de tweede ronde gespeeld. Vanavond beginnen dan de eerste wedstrijden in het kader van de achtste finales.

In de achtste finales zien we een heuse Nederlandse clash tussen Vincent van der Voort en Raymond van Barneveld. "Het zal een zware partij worden, tegen een geweldige speler. Bij mij zal alles moeten kloppen om hem te verslaan", liet Van der Voort weten. The Dutch Destroyer staat op plaats 33 in de Order of Merit, waar Barney op de negende plaats staat.

Ook Michael van Gerwen komt vanavond in actie; de Vlijmenaar speelt tegen Gerwyn Price uit Wales. Als Mighty Mike zegeviert, dan speelt hij in de kwartfinale tegen de winnaar uit de partij tussen Van Barneveld en Van der Voort.

'Ajax en Napoli ver uit elkaar voor Younes'

Ajax-speler Amin Younes heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Napoli. De transfer is echter nog lang niet rond.

Younes werd al gelinkt aan Real Betis, maar volgens Italiaanse media is Napoli ook zeer concreet. De Duitse buitenspeler heeft bij Ajax een aflopend contract en de Amsterdammers hebben de optie om de verbintenis komende zomer voor een jaar te verlengen. Over de transfersom zijn beide clubs het nog niet eens.

Volgens La Repubblica vraagt Marc Overmars vijftien miljoen euro voor Younes, terwijl de koploper van de Serie A denkt aan een eerste bod van vijf miljoen euro. Tuttomercatoweb meldt dat de 24-jarige aanvaller bij Napoli anderhalf miljoen euro per jaar kan gaan verdienen, exclusief bonussen.

Mochten beide partijen tot een akkoord komen, dan kan Younes in Italië een vijfjarig contract ondertekenen. Napoli hoopt in januari al zaken te doen en daar gaat met het oog op het WK de voorkeur van Younes ook naar uit. Bij Ajax komt hij de laatste weken steeds minder aan spelen toe.

Fenomenale 'buzzer beater dunk' in NBA

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft Tyson Chandler dinsdagavond voor een bijzonder hoogtepunt gezorgd. De speler kreeg met zijn Phoenix Suns bezoek van de Memphis Grizzlies en dat leverde een spectaculair einde op.

De Suns begonnen prima aan de wedstrijd, maar de Grizzlies kwamen terug, waarna het gelijk op ging tot het einde. Met 0,6 seconden te spelen stond er een stand van 97-97 op de borden, met balbezit voor de Suns. De jonge Kroaat Dragan Bender gooide de bal vanaf de zijlijn naar de basket en daar stond Chandler klaar om deze op weergaloze wijze 'in de buzzer' in het net te dunken: 99-97 en winst voor de Suns.

Uitslagen NBA dinsdag
Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 99-97
Dallas Mavericks - Toronto Raptors 98-93
Detroit Pistons - Indiana Pacers 107-83
Miami Heat - Orlando Magic 107-89
Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 106-115
San Antonio Spurs - Brooklyn Nets 109-97
Denver Nuggets - Utah Jazz 107-83
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 122-95

Lindsay Lohan heeft flinke belastingschuld

Actrice Lindsay Lohan is bezig met het opbouwen van een nieuw bestaan in Dubai, maar problemen uit het verleden blijven haar achtervolgen. De 31-jarige moet nog ruim 100.000 dollar betalen aan de Amerikaanse belastingdienst, meldt People.

Het gaat om belastingen uit 2010, 2014 en 2015. In die periode speelde ze als actrice in de film Machete, de serie 2 Broke Girls en had ze haar eigen realityserie, die te zien was op OWN network, het televisiekanaal van Oprah Winfrey.

In het verleden was Lohan verslaafd aan drugs en kwam ze meerdere malen in financiële problemen. Inmiddels woont de Amerikaanse in Dubai en heeft ze ook een woning in Londen. Ze liet New York, waar ze werd geboren, definitief achter zich. "Ik houd van New York, maar ik houd ook van de kalmte en rust in het Midden-Oosten, omdat er geen camera's in Dubai zijn en ik de focus kan leggen op dingen die ik wil doen", zei Lohan onlangs tegen Entertainment Tonight.

Lindsay Lohan heeft flinke belastingschuld
Lindsay Lohan heeft flinke belastingschuld (Foto: BuzzE)

'Wielrenners verliezen tijd door motoren'

Het is een veelvoorkomende discussie in het wielrennen: de invloed van motoren die voor de renners uit rijden. Het gebeurt meer dan eens dat een motor veel te dicht voor de renners rijdt, waardoor de een wel en de ander geen voordeel zou hebben.

Rijden in de slipstream kan voordeel opleveren, maar uit onderzoek van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU in Eindhoven blijkt dat motoren ook nog een ander effect hebben. In de Nationale Wetenschapsquiz van dinsdag werd dat toegelicht.

Een van de vragen ging erover wanneer een renner snelheid verliest: als een motor voor, naast of achter hem rijdt. Met behulp van simulaties en windtunneltesten ontdekte men onlangs het juiste antwoord: als een motor met bijrijder naast een wielrenner rijdt, remt dat de renner af, ontdekte Blocken.

"Door de aanwezigheid van de motor heeft de renner te maken met extra luchtweerstand", legt Blocken uit. "Als een motor in een tijdrit twee kilometer lang naast een renner blijft rijden, kan dit zeker een tiental seconden kosten." LottoNL-Jumbo's tijdritcoach Mathieu Heijboer is onder de indruk: "Het gaat om seconden in tijdritten, dus een motor kan het verschil betekenen tussen winst en verlies. Het toont maar weer aan hoe belangrijk het is dat de regels voor motoren in het wielrennen worden gehandhaafd."

Een verrassende uitkomst is het overigens niet echt. Zo wordt dit principe in de Amerikaanse NASCAR-races veel gebruikt door de coureurs, die vooral op de hogesnelheidsbanen elke centimeter nauwkeurig gebruiken om de aerodynamische krachten op de auto's van de tegenstanders te beïnvloeden. Zo rijdt men bijvoorbeeld schuin achter een concurrent, om deze zo - door diens verminderde snelheid - in te kunnen halen.

Vraag naar uitzendkrachten houdt aan

De vraag naar uitzendkrachten is de afgelopen weken opnieuw gegroeid. Uitzendkrachten draaiden in periode 12 (week 45-48) 6 procent meer uren dan een jaar eerder, aldus brancheorganisatie ABU. De omzet van uitzendbedrijven nam met 8 procent toe.

In de industrie was 11 procent meer werk voor tijdelijk personeel. In de technische sector steeg de vraag naar uitzendkrachten met 8 procent. In de administratieve sector namen de uitzenduren echter met 2 procent af in vergelijking met een jaar eerder. In de voorgaande weken was de ontwikkeling per sector nagenoeg gelijk aan die van de afgelopen periode.

Vraag naar uitzendkrachten houdt aan
Vraag naar uitzendkrachten houdt aan (Foto: ANP)

Ga voor vuurwerkshows naar de Randstad

Iedereen die van vuurwerk wil genieten maar het niet voor de eigen voordeur wil afsteken, kan op een aantal plekken in Nederland terecht voor centrale vuurwerkshows. Op de Erasmusbrug in Rotterdam is de grootste vuurwerkshow, het nationale aftelmoment is dit jaar in Den Haag. Andere steden met vuurwerkshows zijn onder meer Amsterdam, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn.

Voor het Nationaal Vuurwerk kunnen mensen vanaf 22.30 uur terecht op de kade bij de Erasmusbrug. Daar worden de grootste hits van het jaar gedraaid, waarna om middernacht het vuurwerk boven de brug losbarst. Bezoekers kunnen tussen 22.00 en 02.00 uur gratis met de metro van en naar het vuurwerk reizen.

Het Nationaal Aftelmoment op NPO1 wordt dit jaar live uitgezonden vanaf de Hofvijver in Den Haag. Bezoekers kunnen daar van 22.00 tot 01.00 uur terecht voor het oudejaarsfeest. De stad heeft daarnaast nog twee andere vuurwerkshows, in Scheveningen en Laak. De show in Laak is een initiatief van de inwoners zelf.

Amsterdam
De vuurwerkshow in de hoofdstad staat dit jaar in het teken van de diversiteit van de Amsterdamse inwoners. In het kader van het thema 'Amsterdam UNITE' worden de vlaggen en gezichten van 180 Amsterdammers met verschillende nationaliteiten op LED- en waterschermen geprojecteerd. Die 180 Amsterdammers zijn zelf ook aanwezig om het nieuwe jaar in te luiden. Het vuurwerk wordt dit jaar op de kop van het Java-eiland afgestoken en is ook te zien vanaf de Jan Schaeferbrug en de Noordwal.

Het Apeldoornse nieuwjaarsfeest begint om 23.00 uur op het Marktplein. Burgemeester John Berends is bij het aftelmoment en opent de vuurwerkshow om middernacht. Zoetermeer organiseert een centrale vuurwerkshow vanaf het Dobbe-eiland. In Hilversum kunnen mensen zich op de Markt in het centrum verzamelen voor het schouwspel, dat tot 00.20 uur zal duren.

Kindervuurwerk
De allerkleinsten, die te jong zijn om tot middernacht op te blijven, kunnen in Rotterdam en Hilversum terecht voor kindervuurwerkshows. In beide steden beginnen die om 19.00 uur.

In steden als Groningen, Leeuwarden, Assen, Nijmegen, Zwolle, Utrecht en Maastricht worden geen vuurwerkshows gehouden. In Assen en Leeuwarden is volgens de gemeenten vanuit de inwoners weinig belangstelling voor een centrale vuurwerkshow. Een woordvoerster van gemeente Zwolle zegt "initiatieven van bewoners af te wachten". Volgens haar is het organiseren van een vuurwerkshow geen taak voor een overheid. In Groningen wordt om de schade in de binnenstad te beperken, in het uitgaansgebied een extra vuurwerkvrije zone ingesteld. De andere steden zeggen de noodzaak van een vuurwerkshow niet zo in te zien.

Zoals ieder jaar rijden op oudejaarsavond na 20.00 uur in Nederland geen treinen meer. De treinen beginnen na de jaarwisseling rond 01.00 uur 's nachts weer te rijden. Op 1 januari geldt een zondagsdienstregeling.

Ga voor vuurwerkshows naar de Randstad
Ga voor vuurwerkshows naar de Randstad (Foto: ANP)

Tesla komt ook met elektrische pick-uptruck

Tesla wil op alle mogelijke vlakken de concurrentie aangaan met gerenommeerde automakers. Tesla-topman Elon Musk kondigde in een tweet de komst van een elektrisch aangedreven pick-uptruck aan. Daarmee wil Tesla concurreren met Ford, GM en andere automakers in dit zeer lucratieve segment.

Veel details over de plannen gaf Musk niet. Eerst wil het bedrijf sportieve terreinwagens (suv's) de weg op hebben. Dit gebeurt naar verluidt ergens in 2019. Volgens The Wall Street Journal zal de truck een fractie groter worden dan de populaire F-serie van Ford.

Verder zei Musk dat er een nieuwe variant van de zogeheten autopilot aanstaande is. Tests met de nieuwe techniek waardoor auto's zelf kunnen rijden waren volgen Musk veelbelovend.

Tesla komt ook met elektrische pick-uptruck
Tesla komt ook met elektrische pick-uptruck (Foto: BuzzT)

Obama: alles lijkt simpeler op internet

De Amerikaanse oud-president Barack Obama heeft gewaarschuwd voor de risico's van het internet. "Mensen kunnen ingekapseld raken in informatie die hun vooroordelen versterkt", stelde hij in een interview met de Britse prins Harry op BBC Radio 4. De politicus riep luisteraars op ook offline contact met mensen te blijven zoeken.

Obama noemde internet een goede plek om gelijkgestemden te ontmoeten, maar waarschuwde dat online "alles wordt gesimplificeerd". "Als je mensen persoonlijk spreekt, ontdek je dat ze complex zijn." Obama zei jongeren op het hart te willen drukken dat een hashtag onvoldoende is om de wereld te veranderen.

De oud-president stelde dat mensen ook dingen gemeen kunnen hebben met personen waarmee ze het politiek oneens lijken te zijn. "Misschien ben je voor hetzelfde sportteam", opperde hij. Obama gaf luisteraars nog een andere reden om 'offline' nieuwe contacten te leggen: het is voor mensen lastiger om zich "vervelend en wreed"te gedragen als ze niet anoniem zijn, concludeerde hij.

Obama: alles lijkt simpeler op internet
Obama: alles lijkt simpeler op internet (Foto: ANP)

PSV na dit seizoen om de tafel met Cocu

De clubleiding van PSV gaat na dit seizoen met Phillip Cocu praten over zijn toekomst bij de Eindhovense club. Toon Gerbrands is heel positief.

Cocu's contract als hoofdtrainer van PSV verloopt na het volgende seizoen. "Bij Phillip weet je zeker dat hij er dus zeker anderhalf jaar vol voor gaat en er alle energie en drive insteekt", vertelt algemeen directeur Gerbrands aan De Telegraaf. Volgens hem heeft Cocu de laatste jaren 'geweldige ontwikkelingsslagen' gemaakt.

Tijdens het gesprek zal de toekomst van de coach ook ter sprake komen. "In alle rust, we weten wat we aan elkaar hebben. Afhankelijk van de uitkomsten van dat gesprek gaan we samen met de raad van commissarissen in overleg over zijn én onze toekomst als club."

Phllip Cocu is van alle Eredivisie-trainers het langst bij zijn huidige club werkzaam. De 47-jarige Brabander werd in de zomer van 2013 de opvolger van Dick Advocaat. Onder leiding van Cocu won PSV sindsdien twee landstitels, één KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Uitgezonden militairen vieren kerst

Terwijl bijna heel Nederland Kerstmis viert, inclusief gourmetten en cadeaus, werken Nederlandse militairen in missiegebieden gewoon door. Toch gaan de feestdagen niet helemaal ongemerkt aan hen voorbij. Ga mee in vogelvlucht langs diverse missiegebieden en lees en zie hoe ze daar kerst vieren.

Obstakelloop in Litouwen

Eerste stop: Rukla, Litouwen. Terwijl Duitse militairen broodjes worst uitstallen, zijn de Nederlandse militairen in Litouwen druk in de weer met een tosti-ijzer. Dit tafereel op de kerstmarkt was de aftrap voor de feestdagen bij de eenheden van de eFP Battlegroup (enhanced Forward Presence).
Op kerstavond was het tijd voor pannenkoeken en na een bezinningsdienst op eerste kerstdag was er ‘s middags een zogeheten Kerstcross, een obstakelloop rond de basis. Vanochtend was er een kerstontbijt voor alle landen.

Kampvuur in Irak

Kerst vieren in een land ver van huis, ver van familie en vrienden. Het is een aparte ervaring, merken ook de Nederlandse militairen die in Noord-Irak trainingen geven aan Koerdische peshmergastrijders. Ondanks dat het werk gewoon doorgaat, was er vrijdag een gezamenlijk kerstdiner. “Niet zo lekker als thuis, maar de smaakpapillen werden toch aardig verwend”, was het oordeel. Na het kerstdiner werd tegenover de 'Dutch Corner' een kampvuur gestookt om samen rustig na te genieten.

Missing Man Table in Mali

Volgende stop: Kamp Castor, Mali. Hier was in de eetzaal een ‘Missing Man Table’ ingericht, een militair gebruik om vermiste en gesneuvelde collega’s te gedenken tijdens feestelijke evenementen. In de weken voor Kerstmis zorgden de Duitse collega’s, die begin december het beheer over Kamp Castor hebben overgenomen, voor een goede kerstsfeer. Een echte Weihnachtsmarkt ontbrak niet. De militairen in Gao konden zich 2 avonden te goed doen aan braadworsten, (alcoholvrije) glühwein en oudhollandse en Duitse spelletjes.

Santa Claus in Libanon

Dan zijn er nog de kleinere missies, waar Nederlandse militairen in kleine teams of zelfs in hun eentje werken. Neem bijvoorbeeld de UNIFIL-missie in Libanon waar majoor Patricia Huls–Van Zijl actief is als Military Gender Advisor.

Als enige Nederlander tussen de ruim 10.500 UNIFIL-militairen was ze aangenaam verrast dat de Kerstman Nederlands verstond aangezien deze ‘versie’ uit Zuid-Afrika kwam, waar Afrikaans wordt gesproken. Deze taal is nauw verwant aan het Nederlands.

Samen eten in Afghanistan

Tot slot Afghanistan, waar ruim 100 Nederlandse militairen deelnemen aan de missie Resolute Support. Ook daar gaan de feestdagen niet onopgemerkt voorbij. Begin december organiseerden Nederlandse en Belgische militairen in Afghanistan al een kerstmarkt.

Gisteren hebben de Nederlanders op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif samen gedineerd. Voorafgaand aan het diner sprak de Senior National Representative kolonel Groeneveld met name haar waardering voor het thuisfront uit. Zij zijn tenslotte degenen die tijdens de feestdagen hun dierbaren die op uitzending zijn moeten missen.

Kerstpakketten

Het is geweldig om als uitgezonden militair, zeker tijdens de feestdagen, échte post te ontvangen. Elvera uit Etten-Leur begrijpt dat maar al te goed. Niet omdat ze zelf militair is of militairen kent, maar vanwege haar waardering en respect voor het werk dat de mannen en vrouwen doen. Met de kerstgedachte voor ogen, stak zij personeel in missiegebieden een hart onder de riem door pakketjes met boodschappen en allerlei leuke spullen op te sturen.

Pannenkoekendiner in Rukla (Foto: Ministerie van Defensie)
Pannenkoekendiner in Rukla (Foto: Ministerie van Defensie)

Kampvuur in Erbil (Foto: Ministerie van Defensie)
Kampvuur in Erbil (Foto: Ministerie van Defensie)

Ontmoeting met Zuid-Afrikaanse Kerstman (Foto: Ministerie van Defensie)
Ontmoeting met Zuid-Afrikaanse Kerstman (Foto: Ministerie van Defensie)


Advocaat twijfelt over aanpak Froome in dopingzaak

Chris Froome hoopt volgend seizoen te starten in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. De Brit moet eerst bewijzen dat zijn afwijkende test op Salbumol tijdens de voorbije Vuelta a España niet abnormaal was,maar dat kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben.

Advocaat Rocco Taminelli sprak begin van deze week over de zaak-Froome met VeloNews en weet waarover hij het heeft. De Zwitser was de advocaat van Diego Ulissi toen die in 2014 betrapt werd op een te hoge waarde aan Salbutamol, gelijkaardig aan die van Froome (1.920 nanogram tegen 2.000 nanogram). Ulissi kwam toen uit voor Lampre-Merida en werd voor negen maanden geschorst.

De Italiaanse wielrenner onderging destijds testen om te kijken hoe zijn lichaam reageert op verschillende dosissen van het product tegen astma, een procedure die Froome waarschijnlijk ook gaat gebruiken voor zijn verdediging. 

"Ulissi was nalatig", zegt Taminelli. "Maar hij wilde niet valsspelen. Hij kon uitleggen dat hij het middel nam voor zijn gezondheid en daarom kreeg hij slechts negen maanden schorsing. Froome probeert het op een andere manier. Men zegt dat hij de toelaatbare hoeveelheid nam maar dat zijn lichaam de Salbutamol niet uitstootte. Het risico van die aanpak is groter. Als hij faalt dit te bewijzen, kan hij twee jaar krijgen en bovendien zijn Vuelta-zege of bronzen WK-medaille verliezen."

"Hij kan zijn verhaal gewoon niet meer veranderen", stelt de Zwitserse advocaat. "Ze zeggen niet dat hij teveel gepakt heeft. Als dat toch het geval blijkt te zijn, moet de antidopingcommissie van de UCI mogelijk concluderen dat hij valsspeelde. In de zaak van Ulissi probeerden we het wetenschappelijk uit te leggen, maar dat was een onbegonnen zaak. Hij moet zijn stelling kunnen bewijzen en dat is het moeilijkste. Ook al heeft hij met Mike Morgan een van de beste advocaten ter wereld."

ProRail doet proeven met zelfrijdende treinen

Spoorbeheerder ProRail gaat in 2018 diverse proeven doen met zelfrijdende treinen. Het zijn tests met zowel goederentreinen als passagierstreinen.

In de proeven neemt een systeem handelingen gedeeltelijk of zelfs volledig van de machinist over. Deze automatisering levert volgens ProRail voordelen op. Zo kunnen geautomatiseerde treinen dichter op elkaar rijden, waardoor de capaciteit op het spoor verbetert, en daalt het energieverbruik van de treinen. Ook tijdens het rangeren kan het uitkomst bieden, aldus de spoorbeheerder.

De proeven worden uitgevoerd op diverse trajecten, zoals de Betuwe-goederenlijn, de Schipholtunnel en op de A2-corridor (Amsterdam-Eindhoven), waar sinds kort in de nieuwe dienstregeling zes intercity's per uur rijden. De proeven gericht op personenvervoer vinden plaats op het spoor in Groningen.

ProRail doet proeven met zelfrijdende treinen
ProRail doet proeven met zelfrijdende treinen (Foto: BuzzT)

'Advocaat wil direct de transfermarkt op'

Dick Advocaat is de nieuwe trainer van Sparta Rotterdam en wil in januari direct extra kwaliteit aan de groep toevoegen.

Advocaat werd maandag aangesteld als de vervanger van de ontslagen Alex Pastoor. De oud-bondscoach moet ervoor zorgen dat Sparta Rotterdam ook volgend seizoen actief is in de Eredivisie. Dat wil de oefenmeester doen met extra versterkingen.

De trainer wil in januari de transfermarkt op, zo meldt RTV Rijnmond. Dick Advocaat, Cor Pot en Fred Grim gaan een gesprek aan met interim-technisch directeur Leo Beenhakker om te bepalen op welke positie de selectie versterkt moet worden.

De namen van Adam Maher en Ryan Donk gaan rond, maar de verwachting is dat deze spelers niet haalbaar zijn voor Sparta. Beenhakker ontkent dat de club al in gesprek is met mogelijke aanwinsten.

Intense opening cinematic Dragon Ball Fighter Z

Wie de anime van Dragon Ball Z kent weet dat het nogal drukke, over-the-top tekenfilms zijn. Dat gaat ook zeker op voor de cinematic trailers die we voorgeschoteld krijgen van de nieuwste DBZ-game, Dragonball Fighter Z. Bandai Namco bracht onlangs een opening cinematic uit waarin alle relevante personages in vol ornaat aan bod komen.

De speelbare personages in Dragon Ball Fighter Z zijn Goku, Vegeta, Trunks, Gohan, Piccolo, Krillin, Yamcha, Tien, Androids 18 en 16, Nappa, Captain Ginyu, Frieza, Cell, Majin Buu, Kid Buu, Gotenks, Hit, Goku Black en Beerus. De game staat gepland voor release op 26 januari voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Bekijk de brute opening cinematic hieronder.


Hamilton zwijgt over probleem prinsessenjurkvideo

Lewis Hamilton zwijgt in alle talen over het diepere probleem van de video waarin hij de spot drijft met zijn jonge neefje die zich heeft gehuld in een roze prinsessenjurk. De huidige wereldkampioen in de Formule 1 bood wel zijn excuses aan voor het maken van grapjes met zijn neefje, maar de grotere olifant in de porseleinkast werd handig door hem genegeerd.

Het zal vele mensen niet zijn ontgaan dat er iets grondig mis is met de video van Lewis Hamilton, en iets waar veel meer mensen verontwaardigd over zouden moeten zijn. Door - waarschijnlijk opzettelijk - een grap te maken waarvan op voorhand duidelijk is dat daar alle aandacht naar uit zal gaan wist Hamilton de gemiddelde internetter mooi op het verkeerde been te zetten.

De controverse rond zijn uitspraken is dermate groot dat menigeen zich voor het hoofd zal slaan als ze hier nu lezen dat de video een ernstig geval van VVS (Vertical Video Syndrome) is, en zich hardop afvragen waarom ze dát niet eerder gezien hebben.

Hieronder nogmaals de video. Waarschuwing; bevat schokkende grapjes én is verticaal gefilmd.

Lewis Hamilton door LGBTQA-Z++ stof

Formule 1 coureur Lewis Hamilton heeft zich van zijn slapste kant laten zien door uitgebreid door het stof te gaan wegens het delen van een filmpje waarin hij en zijn neefje duidelijk aan het geinen zijn. Zijn jonge neefje kreeg een prinsessenjurk voor kerst en droeg deze, en Hamilton had het smerige lef om zijn neefje hierop aan te spreken op overduidelijk volledig plagerige wijze.

'Boys don't wear princessdresses!' zegt hij duidelijk gekscherend, terwijl je op de achtergrond gelach hoort.

Uiteraard dook half internet subiet in de slachtofferrol en haalde Lewis - die notabene zelf bekend staat om zijn extravagante outfits - door het slijk. Sommigen schoten na het zien van de video trillend van woede twitter op om te laten zien hoezeer zij zelf deugen! En dat werkte, want Hamilton bukt diep en laat zich nu uitgebreid in de anus nemen door een groep mensen die overal haat in wensen te zien.

Zijn excuses hieronder.

Hamilton door het LGBTQA-Z++ stof

10.000 klachten over knalerwten, ijsfonteintjes en sterretjes

Het GroenLinks meldpunt waar zuurpruimen massaal klagen over knalerwtjes en ijsfonteintjes heeft inmiddels de teller op ruim 10.000 klachten staan. Hoeveel klachten hiervan daadwerkelijk echt zijn is totaal onbekend, omdat het indienen van klachten zonder ook maar enige controle gebeurt en ook in voorgaande jaren al leidde tot veel valse klachten.

Gisteren liet Groenlinks nog weten dat veruit de meeste klachten betrekking hadden op zogenaamd fopvuurwerk. Dat is vuurwerk van het kaliber klappertjespistool dat het hele jaar door verkocht en afgestoken mag worden en dat vrij te koop is bij onder meer diverse supermarkten.

In voorgaande jaren bleek onder meer dat ruim 97 procent van de binnengekomen klachten van bepaalde gemeenten vals waren. Ondanks dat daalt het aantal klachten nog jaarlijks en is het aantal klachten de afgelopen 4 jaar gehalveerd. De teller loopt dit jaar wel harder dan vorig jaar. De oorzaak daarvan ligt schijnbaar in het aantal meldingen over fopvuurwerk. Vorig jaar waren de meeste meldingen nog over zwaar illegaal vuurwerk, maar de zuurheid verplaatst zich nu naar elke vorm van onschuldig vermaak.

Groenlinks wil met het meldpunt een totaalverbod afdwingen in de Tweede Kamer. 

Het is weer druk met vuurwerk op de afsluitdijk...
Het is weer druk met vuurwerk op de afsluitdijk...

Tientallen gewonden bij aanvaring cruiseschip

Zeker 25 passagiers van een cruiseschip zijn tweede kerstdag gewond geraakt toen het schip tegen een pijler van een autobrug aanvoer. Het ongeluk gebeurde in de avond op de Rijn in de buurt van Duisburg. Het schip was op weg naar Nederland en een deel van de passagiers is Nederlands.

Er waren 129 mensen aan boord van het schip Swiss Chrystal toen het ongeluk gebeurde. Van de opvarenden raakten er 21 lichtgewond, vier passagiers moesten met zware verwondingen naar het ziekenhuis. Niemand verkeert in levensgevaar, zegt de Duitse politie.

De passagiers waren hoofdzakelijk uit België, Nederland en Luxemburg afkomstig. Het is niet bekend of er Nederlandse gewonden zijn. Er waren 103 passagiers, de overige 26 opvarenden waren bemanningsleden.

Veel mensen aan boord zagen het ongeluk, waarbij de boeg van het schip beschadigd raakte, gebeuren. Volgens de Duitse politie was het een lichte aanvaring. Bij de reddingsoperatie waren brandweerschepen betrokken.

Een ander cruiseschip schoot te hulp en nam de passagiers over. De brug maakt deel uit van de snelweg A42. Deze snelweg is voorlopig nog dicht. Experts moeten woensdag de stevigheid van de brug testen.

De rederij heeft een vervangend schip laten komen. De reizigers kunnen hun reis met dit schip vervolgen. De reisorganisatie heeft hotels geregeld voor mensen die naar huis willen. Ook is er transport naar de woonplaatsen van de toeristen geregeld.

De Swiss Chrystal is een schip van de Zwitserse rederij Scyalla. Het schip stamt uit 1995 en heeft in 2007 nog een grondige renovatie ondergaan.

Tientallen gewonden bij aanvaring cruiseschip
Tientallen gewonden bij aanvaring cruiseschip (Foto: ANP)

Recordjaar voor luchthavens

Bijna 22,2 miljoen passagiers vlogen in het derde kwartaal van 2017 via Schiphol en de vier regionale luchthavens. Dat zijn er 6,8 procent meer dan een jaar eerder. In de zomermaanden juli en augustus werden op Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague weer recordaantallen passagiers verwerkt. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Luchtvaart.

Bijna 19,8 miljoen passagiers reisden in het derde kwartaal via Schiphol, een stijging van 6,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal aankomende en vertrekkende passagiers op Schiphol stijgt sinds het derde kwartaal van 2010. Dit jaar waren er voor het eerst twee maanden, juli en augustus, waarin meer dan 6,7 miljoen passagiers per maand via Amsterdam vlogen. De drukste dag lag midden in deze periode, op 28 juli. Op deze vrijdag vlogen in totaal 235 duizend passagiers van en naar Schiphol.

Eindhoven en Rotterdam
Ook op de regionale luchthavens was het druk in het derde kwartaal. De twee grootste regionale luchthavens, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport, beleefden dit jaar hun drukste zomer ooit. Eindhoven kreeg bijna 1,7 miljoen passagiers over de vloer, 10,8 procent meer dan in het derde kwartaal van 2016.

Via Rotterdam The Hague vlogen 577.000 passagiers, 17,1 procent meer dan een jaar eerder. Op beide luchthavens stonden Malaga en Faro in de top 3 van populairste bestemmingen. Vanaf Eindhoven werd daarnaast door veel reizigers op Budapest gevlogen; vanaf Rotterdam was Barcelona populair.

Maastricht en Groningen
Op Maastricht Aachen en Groningen Eelde was de passagiersgroei het sterkst. De luchthavens hadden respectievelijk 36,7 en 32,4 procent meer reizigers in het derde kwartaal van 2017. De groei op Maastricht is voor een groot deel te danken aan de nieuwe bestemmingen Faro, Kreta (Heraklion) en Palma de Mallorca. Vanaf Groningen vlogen vooral meer passagiers van en naar Kreta, Gran Canaria en Kopenhagen. Maastricht en Groningen zijn echter relatief kleine luchthavens. Slechts 0,6 procent van alle passagiers op Nederlandse luchthavens vliegt via Maastricht of Groningen.

Recordjaar voor luchthavens (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Recordjaar voor luchthavens (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

LB: Hond Meghan Markle breekt poten

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

De hond van Meghan Markle ligt voorlopig in de lappenmand. De beagle Guy heeft twee pootjes gebroken. Hoe dat precies kon gebeuren, is niet bekend. De 36-jarige voormalig Suits-actrice zou flink van slag zijn door het ongeluk.

In een interview dat Markle samen met Prins Harry op eerste kerstdag gaf vlak na het bekendmaken van hun verlovingsnieuws zei ze nog dat ze al lange tijd twee adoptiehonden heeft. "Eentje verblijft bij een goede vriend in Toronto en mijn andere kleine vriend, Guy, is hier bij mij in Engeland."

Hond Meghan Markle breekt pootjes
Hond Meghan Markle breekt pootjes (Foto: BuzzE)

Politieheli ingezet bij arrestatie inbrekers

Inbrekers in Rotterdam dachten dinsdagavond te ontsnappen aan surveillerende agenten door weg te rennen richting de snelweg A16. De criminelen hadden echter buiten de aanwezigheid van een politiehelikopter gerekend.

De heli volgde inbrekers terwijl ze de drukke snelweg vol kerstverkeer overstaken. Aan de overkant ter hoogte van het Terbregseplein wisten agenten de verdachten met de hulp van een politiehond te arresteren.

Politieheli ingezet bij arrestatie inbrekers
Politieheli ingezet bij arrestatie inbrekers (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 27 december [gesloten]

Vandaag is het PayBack time! 

In Need for Speed Payback, dat zich afspeelt in de onderwereld van ..., komen jij en je team samen om wraak te nemen op The House, een misdaadkartel dat heerst over de casino's, criminelen en politie in de stad. In dit corrupte gokparadijs staat veel op het spel, en The House wint altijd. 

Need for Speed PayBack

Vandaag mogen wij 2x Need for Speed Payback weggeven voor de PlayStation 4. De vraag van vandaag luid dan ook: Waar speelt deze Need for Speed zich af?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door EA.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.