FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 december 2017

PDC WK: Taylor moeizaam verder, Cross verslaat Asada

Dag twee van het wereldkampioenschap darts. Met onder andere Phil Taylor in mogelijk zijn laatste wedstrijd. Ook Rob Cross, de nummer één van de Pro Tour komt in actie. 

Wereldkampioenschap darts - wedstrijden 15 december
Seigo Asada 2-1 Gordon Mathers (voorronde)

Het duel in de voorronde ging tussen de qualifier uit Japan en de nummer één van de Australische Pro Tour. Seigo Adada boog tegen Gordon Mathers een 0-1 achterstand om in een 2-1 overwinning.

De Australiër pakte de eerste set met 3-0, waarna Asada overtuigend terug sloeg door de tweede set met 3-0 te winnen. The Ninja had de zege voor het grijpen toen hij ook 2-0 voorkwam in de derde set, maar Mathers wist terug te komen tot 2-2. Asada hield zijn hoofd echter wel koel in de beslissende leg en trok de partij naar zich toe. De Japanse qualifier speelt later op de avond tegen Rob Cross in de eerste ronde.

Stephen Bunting 1-3 Dimitri Van den Bergh

Stepen Bunting kende een matig jaar bij de PDC. Desondanks is hij als 21e geplaatst voor dit WK. Dimitri van den Bergh is de jeugdwereldkampioen en staat momenteel 43e op de wereldranglijst. Vam den Bergh begon de partij. Alle legs in de eerste partij gingen met de darts mee, waarmee de Belg met 3-2 de eerste set pakte.

Van den Bergh plaatste vervolgens een break van 123 in de eerste leg van de tweede set. De bleek bleef staan, waarna de Belg de tweede set met een 88-finish naar zich toe trok (2-1). Bunting deed in set drie wat terug en maakte er 2-1 van. Bij een 2-2-stand in de vierde set toverde Van den Bergh in de beslissende leg liefst twee 180′ers uit zijn hoed. Even later gooide hij de partij uit via dubbel drie. 

Zo werd het 3-1 voor Van den Bergh, die in totaal een gemiddelde van 104,17 liet noteren. Bunting kwam tot 98,14. Qua checkoutpercentage was Bunting wel iets beter (53% om 37%). In de volgende ronde neemt Van den Bergh het op tegen Jelle Klaasen of Jan Dekker.

Phil Taylor 3-1 Chris Dobey

Het laatste WK van Phil Taylor. Hij treft als eerste tegenstander Chris Dobey, een 27-jarige Engelsman. Één zwakke leg in de eerste set zorgde ervoor dat Taylor de eerste set met 3-2 kon pakken. De tweede set ging eenvoudig met 3-1 naar The Power. In de derde set gingen ale de legs met de darts mee, waarmee Dobey de achterstand verkleinde tot 2-1.

Taylor kwam eenvoudig op 2-0, maar daarna begon de klad er toch een beetje in te komen. Dobey kwam beter in zijn spel en wist op 1-1 in de vierde set met een 104-break de voorsprong in de set te pakken. Even later kreeg hij zelfs twee pijlen om er een beslissende set eruit te slepen. Hij gooide dubbel zestien echter niet uit.

The Power trok vervolgens via dubbel zestien de de stand gelijk. Een veertiendarter in zijn eigen leg leverde Taylor vervolgens de zege op. Als Taylor nog één keer wereldkampioen wil worden, dan moet er na de kerst wel een tandje bij. Hij gooide nu 96 gemiddeld, waar Dobey bijna 92 noteerde. In de volgende ronde speelt Taylor tegen Justin Pipe of de winnaar van Zong Xiaochen - Bernie Smith.

Rob Cross 3-0 Seigo Asada

Rob Cross kan positief terugkijken op zijn debuut op het PDC WK. Hij won met 3-0 Seigo Asada, de winnaar van de voorronde eerder vanavond. Cross moest even wennen aan dit nieuwe podium. Met 3-1 wist hij wel de eerste set naar zich toe te trekken. In de tweede set ging het gelijk op. Cross bleek de meer ervarende en gooide 123 uit om de tweede set met 3-2 te winnen. 

Het was geen gelopen race. In de derde set kwam Asada zelfs 2-0 voor dankzij finishes vanaf 70 en 120, maar wederom trok Voltage de stand in de set gelijk. Een dertiendarter zorgde voor 1-2, waarna Cross met zeven perfecte pijlen aan de vierde leg begon. De achtste pijl belandde onder de triple 19, maar met een elfdarter tekende de Engelsman toch aan voor de 2-2. Ook in de vijfde leg van de derde set wist Cross tweemaal een maximale score te gooien. Hij won de set met 3-2. In de volgende ronde wacht Michael Smith of Steve Lennon. 

DWDD maakt remake van BBC's Perfect Day

De wereld draait door heeft vrijdag het jaar afgesloten met het uitzenden van een remake van het nummer Perfect Day van Lou Reed, opgenomen door een groot aantal Nederlandse artiesten. Het programma trad daarmee in de voetsporen van de Britse omroep BBC, die in 1997 een speciale versie maakte met Britse artiesten.

Onder anderen Henny Vrienten, Paul de Munnik, Ellen ten Damme, Tim Knol, Lakshmi en Lee Towers verleenden hun medewerking. Ook Tino Martin, de 3JS, Tania Kross, Kenny B, Ronnie Flex, Leona Philippo, Spinvis, Lucas Hamming en Sue The Night zijn in het nummer te horen. De clip, die gebaseerd was op de Britse versie, werd in de studio live begeleid door het Metropole Orkest.

De BBC-versie was in 1997 een grote hit in Groot-Brittannië. In totaal ging de single, met beroemdheden als Bono, David Bowie, Elton John en Tom Jones, anderhalf miljoen keer over de toonbank.

Of de Nederlandse versie ook wordt uitgebracht, is niet bekend. Op sociale media werd de DWDD-single in ieder geval met enthousiasme begroet.

DWDD maakt remake van BBC's Perfect Day
DWDD maakt remake van BBC's Perfect Day (Foto: BuzzE)Anouk zet twee eigen Voice-talenten uit team

Anouk gaat met één talent minder naar the knock-outs van The Voice of Holland. Ze liet in de aflevering van vrijdagavond twee talenten tegelijk uit haar team vallen. Anouk vond het optreden van Nikita Pellencau (18) en Nina ten Kate (20) niet goed genoeg om een van hen mee te nemen naar de volgende ronde.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van TVOH dat een coach na een battle besluit om allebei talenten niet mee te nemen naar de knock-outs, de fase die voorafgaat aan de liveshows.

Nikita deed twee jaar geleden ook mee aan The Voice en zat toen in het team van Sanne en won destijds de battle wel, maar haalde de liveshows niet. Met meer ervaring keerde ze in dit achtste seizoen terug en koos ze na de geslaagde blind auditions voor Anouk.

Saai

Tijdens hun battle zongen Nikita en Nina de hit Symphony van Clean Bandit. Het optreden kon de goedkeuring van hun coach Anouk niet verdragen. "Ik vond het niet spectaculair, ondanks dat jullie mijn battle zijn. Ik vond het een beetje saai", oordeelde Anouk. Ze vond Nina "qua zang een beetje onder de maat" en bij Nikita keurde ze juist de performance af. "We hebben er samen aan gewerkt om dat beter te maken en ik vind dat niet goed gelukt. Dus ondanks dat je de sterren van de hemel kan zingen, want dat kan je, vind ik het niet goed genoeg."

Gelukkig voor Nikita besloot Waylon van de mogelijkheid gebruik te maken het talent te stelen van Anouk. Waylon was vol lof over haar zang. "Nikita, het was alsof er een zijden sjaal over mijn lichaam viel. Een heel fijn gevoel'', aldus Waylon. Door deze 'steal' heeft Nikita alsnog kans op een ticket naar the knock-outs, zolang Waylon de komende twee battle-weken niet nogmaals een talent van een andere coach steelt.

Anouk zet twee eigen Voice-talenten uit team
Anouk zet twee eigen Voice-talenten uit team (Foto: BuzzE)

Bakkers willen vlak voor kerst weer staken

De bakkersstaking heeft volgens vakbond FNV niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom bereiden bakkers zich voor om volgende week, ergens vlak voor kerst, opnieuw het werk neer te leggen.

Donderdagmiddag begonnen bakkers in bakkerijen van grote bedrijven als Bakkersland, Vomar en Jaffa Bakery met een 24-uursstaking. In totaal deden er zo'n 150 mensen mee aan de actie, aldus FNV. De bond zegt dat sommige winkels door de staking weinig brood geleverd kregen, maar dat is niet uitgebreid onderzocht.

Het draait allemaal om de cao Bakkersbedrijf, waar circa 38.000 medewerkers onder vallen. De werkgevers willen onder meer niet ingaan op de loonsverhoging die FNV eist. Die eis ligt hoger dan de loonsverhoging die de werkgevers in november al met vakbond CNV afspraken.

Volgende week wil FNV daarom een nieuwe staking op touw zetten. Dan zullen er waarschijnlijk ook medewerkers van lokale, ambachtelijke bakkerijen meedoen.

Bakkers willen vlak voor kerst weer staken
Bakkers willen vlak voor kerst weer staken (Foto: ANP)

Tijdelijk forum Serious Request geopend!

In de aanloop naar Serious Request 2018 is er inmiddels veel te doen. Zo komen verschillende YouTube-sterren in actie voor het Rode Kruis, het goede doel dat Serious Request dit jaar ondersteunt. 

Domien Verschuuren, die in Apeldoorn gezelschap krijgt van Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn, vindt het dit keer behoorlijk spannend, omdat zelfs de muren van de slaapkamer dit jaar van glas zullen zijn. 

Om ook dit jaar weer op FOK! wat bijzondere aandacht te genereren voor deze jaarlijkse terugkerende actie, is het tijdelijke forum weer geopend. Hier kun je vragen stellen over de actie, meekletsen over de livestream,  tussenstanden bekijken of jouw idee voor een actie delen. Zelfs aan de klagers is gedacht   

Ook is er een brainstormtopic waarin er gekeken wordt hoe er vanuit de users een gezamenlijke actie kan worden opgezet om rechtstreeks een donatie te doen aan Serious Request. De donaties komen volledig ten goede van het Rode Kruis, dat zich inspant om gezinnen te herenigen die zijn verscheurd door oorlog of een ramp.

Serious Request 2017 forum geopend!
Serious Request 2017 forum geopend!

Formule 1-auto's flink sneller in 2018

De Formule 1-auto's zullen in 2018 tot wel twee seconden per ronde sneller zijn dan dit jaar, zo voorspelt bandenfabrikant Pirelli. De Italianen hebben simulaties uitgevoerd waaruit blijkt dat zowel de banden als de verbeterde aerodynamica nog veel winst op kunnen leveren.

Pirelli leverde dit jaar conservatieve bandencompounds aan de teams, maar kondigde eerder dit jaar al aan volgend jaar het rubber een gradatie zachter de maken. Ook is het spectrum van de banden uitgebreid met aan de onderkant een hypersofte band. Ook de verbeterde aerodynamica moet winst opleveren.

Daar staat de komst van de halo tegenover. Deze ring rond de cockpit moet de coureur beter beschermen, maar kost per ronde enkele tienden vanwege de afgenomen aerodynamica. Ook wordt de auto er zwaarder van, waardoor autosportfederatie FIA het minimumgewicht voor 2018 zes kilogram omhoog gegooid heeft. Force India liet al doorschemeren dat de bolide door strengere tests en het veilig maken van de constructie tot wel veertien kilogram zwaarder kan worden. Dat kost enkele tienden per ronde.

Weer rellen in Israël over Jeruzalem

Palestijnen en het Israëlische leger zijn vrijdag opnieuw slaags geraakt over de status van Jeruzalem. Zeker vier mensen kwamen om het leven en honderden mensen raakten gewond, zeggen Palestijnse bronnen.

Twee Palestijnen overleden aan schotwonden tijdens afzonderlijke incidenten bij het grensgebied tussen de Gazastrook en Israël, zei een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in de Gazastrook. Twee anderen kwamen om door onlusten bij Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

Het ging onder anderen om een man die een Israëlische agent zou hebben aangevallen en vervolgens zelf werd neergeschoten. Getuigen zeiden later tegen Reuters dat de aanvaller naast een mes ook een zelfmoordgordel leek te dragen. Die was nep, stelde een Palestijnse hulpverlener die zich over de man ontfermde.

Traangas

De schattingen over het aantal gewonden door de onlusten in Palestijnse gebieden liepen vrijdag uiteen van 150 tot circa 400. Het gaat naar verluidt vooral om mensen die onwel werden toen veiligheidstroepen traangas afvuurden. Woedende betogers bestookten Israëlische militairen op hun beurt met stenen.

Palestijnen riepen vrijdag weer uit als dag van woede, net als afgelopen week. In Gaza gingen ook duizenden Palestijnen de straat op om te protesteren. Aanleiding was de erkenning vorige week door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad in een toekomstige Palestijnse staat.

Weer rellen in Israël over Jeruzalem
Weer rellen in Israël over Jeruzalem (Foto: ANP)

Kabinet: 12 miljoen extra voor herstel Irak

Het kabinet trekt 12 miljoen euro extra uit om verwoestingen door terreurgroep IS in Irak te herstellen. Met het geld, dat wordt verdeeld via een fonds van de VN, moeten ziekenhuizen, elektriciteit, bruggen, watervoorzieningen en wegen worden hersteld.

,,IS heeft op veel plekken bijna alle voorzieningen kapotgemaakt. Met deze steun kunnen eerste herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Daarmee komt er weer iets van een normaal leven op gang", laat minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

De hulp moet er volgens haar ook voor zorgen dat ontheemden weer kunnen terugkeren naar huis. In heel Irak gaat het nog om 2,9 miljoen mensen. Het kabinet heeft eerder al 25 miljoen euro aan het VN-fonds gegeven. Het nieuwe bedrag komt van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Kabinet: 12 miljoen extra voor herstel Irak
Kabinet: 12 miljoen extra voor herstel Irak (Foto: ANP)

Lidl stopt verkoop vuurwerk aan klant onder 16

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Directe aanleiding voor het besluit van Lidl is een onderzoek van het tv-programma Kassa (BNNVARA). Zonder zich te hoeven legitimeren konden kinderen van elf jaar vuurwerk kopen bij filialen van Lidl en Aldi.

"Lidl gaat het personeel trainen op het gebied van vuurwerkverkoop en de communicatie aanpassen", aldus een woordvoerster. Daar is volgens haar tijd voor nodig, daarom gaat de verhoging van de leeftijdsgrens niet direct in. "In 2018 zal de focus bovendien liggen op siervuurwerk in plaats van knallers."

Lidl stopt verkoop vuurwerk aan klant onder 16
Lidl stopt verkoop vuurwerk aan klant onder 16 (Foto: ANP)

Marechaussee schiet man neer op Schiphol

Op vliegveld Schiphol heeft de marechaussee vrijdagmiddag een man neergeschoten. De man zou een ruit in hebben geslagen en had een mes in zijn hand, waarna men hem heeft uitgeschakeld. De marechaussee heeft het gebeuren tegenover Nieuwsuur bevestigd. De betreffende man is inmiddels overmeesterd, aangehouden en afgevoerd.

Schiphol Plaza, recht boven het treinstation van het vliegveld, is ontruimd, zo meldt een woordvoerder van Schiphol. Er rijden op het moment ook geen treinen van en naar de luchthaven. Hoe lang het nog duurt voor daar verandering in komt is nog niet bekend, net als wat een en ander tot gevolg heeft voor vertrekkende en aankomende vluchten.

Update 19.18 uur
Rond 16.45 uur liep de man het marechausseebureau binnen, met zijn mes. Men reageerde door hem in zijn bovenbeen te schieten, waarna hij per ambulance afgevoerd werd. Over zijn motieven is nog niks bekendgemaakt, maar men gaat niet uit van terroristische motieven. 

Inmiddels is alleen de plaats waar het voorval gebeurde nog afgesloten, de rest van Schiphol is weer open.

Update 22:00 uur

De man die vrijdag werd neergeschoten op Schiphol, was een verwarde man uit Den Haag. De 29-jarige man is een bekende van de marechaussee. Hij was eerder gewelddadig op Schiphol.

Er wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een terroristisch motief, aldus de Koninklijke Marechaussee. Onderzoek moet uitwijzen wat dan wel het motief was.

Williams kiest pas in januari tweede coureur

Het Formule 1-team Williams gaat pas in januari beslissen wie de teamgenoot van Lance Stroll zal gaan worden, zo meldt de BBC. De renstal uit Grove moet voor de gestopte Felipe Massa een opvolger zoeken en lijkt aan te sturen op de komst van Sergey Sirotkin.

Voor het vacante stoeltje waren diverse coureurs in de race, waarbij Paul di Resta en Pascal Wehrlein al afgevallen zouden zijn. Volgens Autosport kwam Robert Kubica tekort tijdens de bandentest in Abu Dhabi ten opzichte van Sirotkin die de beste papieren lijkt te hebben. De onderhandelingen met de Rus zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden. Mochten deze mislukken dan lijkt Daniil Kvyat in beeld te komen.

Massa heeft in ieder geval een duidelijke mening over Williams. "Het team is het financiële pad op gegaan." Sirotkin lijkt als hij tekent zeventien miljoen euro mee te brengen en ook Kubica zou geld moeten meebrengen voor een stoeltje als toch voor de Pool wordt gekozen.

Aardbeving voor kust Java

Een aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Java heeft aan zeker één persoon het leven gekost. Ook deed de beving met een kracht van 6,5 gebouwen in de Indonesische hoofdstad Jakarta kortstondig op hun grondvesten schudden.

Het overleden slachtoffer is een 62-jarige vrouw, zei een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst. Ook raakten zeker zes mensen gewond op het dichtbevolkte eiland. Vijftig patiënten moesten een ziekenhuis verlaten omdat het gebouw schade had opgelopen. Het epicentrum van de beving bevond zich volgens de Amerikaanse seismologische dienst USGS op zo'n 92 kilometer diepte.

Aardbeving voor kust Java
Aardbeving voor kust Java (Foto: ANP)

Goud en wereldrecord voor estafettezwemsters op EK kortebaan

In Kopenhagen hebben de Nederlandse estafettezwemsters bij de EK kortebaan goud veroverd op de 4x50 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Valerie van Roon deden dat in een nieuw wereldrecord: 1.33,91. De oude toptijd was met 1.34,24 sinds december 2014 ook al in Nederlandse handen. Ook toen maakte Kromowidjojo samen met Heemskerk deel uit van de ploeg. De ploeg bestond toen verder uit Inge Dekker en Maud van der Meer.

Zweden eindigde op de tweede plaats op meer dan twee seconden van Nederland. Denemarken zou het brons pakken in Kopenhagen.

Voor Kromowidjojo was het haar vierde gouden medaille in twee dagen. Donderdag pakte ze het goud op de 50 meter vlinderslag en de 4x50 wisselslag voor gemengde teams. Eerder vanavond won de 27-jarige Groningse ook al het goud op de 100 meter vrije slag.

Handbalsters kansloos onderuit tegen Noorwegen

In Hamburg heeft Nederland in de halve finale van het WK handbal kansloos verloren van Noorwegen: 23-32.

Oranje begon slecht aan het duel tegen Noorwegen. Na tien minuten keek Nederland al tegen een achterstand aan van 1-6. Aanvallend had de ploeg van bondscoach Helle Thomsen weinig in te brengen tegen de Noorse handbalsters.

Na twintig minuten kreeg Nederland meer grip in de aanval. Dankzij doelpunten van Laura van der Heijden en Lois Abbing kreeg Oranje wat meer vertrouwen, maar het verschil bleef groot tussen beide landen. Bij rust zou Noorwegen dan ook leiden met 10-17.

In de tweede helft kon Nederland het ook niet meer spannend maken tegen de Noorse dames. Het verschil tussen beide landen bleef altijd zes punten of meer. In de slotfase van de tweede helft zou Noorwegen nog wat verder weglopen bij het Nederlands team.

De tegenstander van Nederland zondagmiddag om de derde plaats (14.30 uur) is de verliezer van het duel tussen Zweden en Frankrijk dat later vanavond wordt gespeeld.

Handbalsters winnen tweede groepswedstrijd op WK (Pro Shots / Bildbyran)
Handbalsters kansloos onderuit tegen Noorwegen(Pro Shots / Bildbyran)

FOK! Wat een weer: enkele winterse buien

December veranderlijk en zacht, is een winter zonder kracht.

Goeiedag!

Het was een dag met veel bewolking. Met name in het westen en zuidwesten viel er ook af en toe een bui. Daar viel plaatselijk toch nog 5 millimeter uit. Elders was het meestal grijs en droog. Ook stond er maar weinig wind. De maxima lagen tussen de 4 en 6 graden.

Vannacht is het eerst nog nevelig of mistig. Later kan het wat meer opklaren, maar komen er tegelijkertijd ook enkele winterse buien opzetten. Het kan dus lokaal even glad worden. Hetzij door opvriezing, hetzij door een kortdurende bui. De minima liggen rond of iets boven het vriespunt.

Morgen komt er weer wat meer kleur in het weer. De zon schijnt geregeld, echter de buien verdwijnen niet van het toneel. Verspreid over het hele land vallen diverse exemplaren. Hierbij is er kans op hagel, natte sneeuw en lokaal ook onweer. Dit levert morgen wel weer mooie wolkenluchten op. De temperaturen liggen tussen de 4 en 7 graden. Het warmst wordt het natuurlijk aan zee. Er staat een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten.

Nederland
 

Dreigende wolken (Foto: DJMO)
 Dreigende luchten die vanaf zee binnen kwamen drijven. Daar kon zomaar een bui uit vallen. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wöber loopt schade aan binnenband op

De blessure van Max Wöber lijkt mee te vallen. De zomeraankoop heeft beperkte schade aan de binnenband van zijn knie opgelopen.

Wöber moest het veld tijdens het duel met Excelsior per brancard verlaten. De verdediger leek zijn knie te verdraaien en er werd gevreesd voor een zware blessure. Vrijdag onderging Wöber de medische testen en daaruit is gebleken dat hij beperkte schade aan de binnenkant van zijn knie heeft opgelopen.

Daarmee lijkt zijn blessure mee te vallen. Voor de winterstop komt hij in ieder geval niet meer in actie, zo meldt Ajax via de officiële kanalen. Hierdoor mist hij het duel van komend weekend met AZ, de wedstrijd voor de KNVB Beker met FC Twente en het thuisduel met Willem II.

Wöber maakte afgelopen zomer de overstap van Austria Wien naar Ajax. De linksbenige verdediger heeft zich snel aangepast en is onder Marcel Keizer uitgegroeid tot een vaste basisspeler.

De oefenmeester moet komend weekend puzzelen in zijn defensie. Naast Wöber, zijn ook Nick Viergeren en Daley Sinkgraven afwezig vanwege een blessure. Joël Veltman kan niet in actie komen vanwege een schorsing.

Wöber loopt schade aan binnenband op (Pro Shots / Erwin Spek)
Wöber loopt schade aan binnenband op (Pro Shots / Erwin Spek)

Sunweb maakt wielershirt voor 2018 bekend

Sunweb heeft het wielertenue voor het aankomend jaar bekendgemaakt. De WorldTour-ploeg van onder andere Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen heeft enkele wijzigingen aangebracht in het shirt aangebracht ten opzichte van dit jaar.

De grootste wijziging is te zien op de rug. Waar voorheen alleen de tekst van Sunweb stond is nu ook het icoon van de hoofdsponsor te bewonderen. Op de rechterborst is ook het UCI-logo van het wereldkampioenschap ploegentijdrit te zien bij zowel de mannen als de vrouwenploeg.

Cocu: "Dubbel puntenverlies doet veel met een ploeg"

PSV hoopt zich komend weekend na een nederlaag en een gelijkspel te kunnen herpakken tegen ADO Den Haag.

Ajax was vorige week in Amsterdam met 3-0 te sterk voor PSV en ook in Groningen wist de ploeg van Phillip Cocu niet te winnen. In de slotfase gaf PSV een 2-3 voorsprong weg. Cocu merkt dat zijn ploeg een tik heeft gekregen.

"Dat doet veel met een ploeg. Verliezen kan een keer, zeker in een topwedstrijd, maar daarna moet je een reactie geven", vertelde Cocu volgens de clubsite tijdens de persconferentie. "Dat hebben we gedeeltelijk gedaan. In de eerste helft tegen FC Groningen was het voetballend veel beter dan tegen Ajax. Helaas bezweken we in de eindfase toen zij logischerwijs meer risico gingen nemen."

Cocu weet was PSV dit weekend te doen staat. "Het is heel belangrijk om zaterdag te reageren met een overwinning. ADO presteert prima. Ze hebben een goede selectie met speler die wat ervaring en bagage hebben. Daarnaast zullen ze vertrouwen hebben gezien de recente prestaties. Het is daarnaast een ploeg die uitgaat van eigen kracht, dat verwacht ik zaterdag ook."

De oefenmeester hoopt voor het eigen publiek weer drie punten te kunnen pakken. Cocu is te spreken over de sfeer in het Philips Stadion. "Dat maakt indruk op tegenstanders en helpt tegelijkertijd het elftal. Zo kunnen wij met goed voetbal ons proberen te herstellen."

Kromowidjojo pakt derde goud op EK kortebaan

Ranomi Kromowidjojo heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Kopenhagen haar derde gouden medaille gewonnen. De 27-jarige zwemster versloeg op de 100 meter vrije slag de Zweedse Sarah Sjöström.

Kromowidjojo tikte aan in een tijd van 50,95, een kampioenschapsrecord, terwijl Sjöström een tijd van 51,03 liet noteren. Pernille Blume uit Denemarken pakte het brons met een tijd van 51,63. Femke Heemskerk kwam niet verder dan de vijfde in de finale.

Het is de derde Europese titel voor Kromowidjojo in Kopenhagen. Donderdag veroverde ze ook al goud op de 50 meter vlinderslag en op de 4 x 50 meter wisselslag voor gemengde teams.


Kira Toussaint, die donderdag zilver pakte op de 100 meter rugslag, eindigde in de finale van de 200 meter rugslag als zesde. Het goud ging naar de Hongaarse titelverdedigster Katinka Hosszú, die daarmee alweer haar 26ste gouden EK-medaille (dertien kortebaan, dertien langebaan) op haar naam schreef.

Biatleet Bø is Fourcade wederom de baas, sensatie voor Guigonnat

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft maar weer eens laten zien dé grote man van dit seizoen te zijn. De 24-jarige Noor schreef tijdens de derde World Cup van het seizoen, in het Franse Annecy-Le Grand Bornand, de sprint op zijn naam. Voor Bø was het al de vierde overwinning in het seizoen, dat nog maar zes individuele races oud is.

De jonge Noor schoot foutloos en dan weet men bijna gelijk al hoe laat het is: op de lange latten is hij doorgaans de snelste, en anders wel een van de snelsten, en dat was ook nu het geval. Thuisfavoriet Martin Fourcade schoot eveneens alle tien schijven om, maar moest op snelheid een dikke twintig seconden toegeven en eindigde als tweede.

Het thuispubliek kon vooral juichen voor Antonin Guigonnat. De 26-jarige Fransman komt doorgaans uit in de IBU Cup, één niveau lager, maar na sterke optredens in het Zwitserse Lenzerheide afgelopen week werd hij overgeheveld naar het World Cup-team. Dat vertrouwen betaalde Guigonnat direct uit: hij schoot alles om en eindigde zeer verrassend als derde, waar zijn beste resultaat ooit een 24e plek was.

Bij de vrouwen ging de winst een dag eerder naar de Slowaakse Anastasia Kuzmina, die in februari voor de derde keer op rij olympisch goud hoopt te winnen. Ze was de snelste op de ski's én schoot foutloos, waardoor de Duitse Laura Dahlmeier, vijfvoudig regerend wereldkampioene, maar liefst 33 seconden toe moest geven. De Oekraïnse Vita Semerenko stond voor het eerst in bijna vijf jaar weer eens op het podium en eindigde als derde.

Skeletonner Dukurs klopt Yun in Innsbruck

Skeletonner Martins Dukurs heeft in het Oostenrijkse Innsbruck zijn tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Na zijn zege in Lake Placid, tijdens de openingswedstrijd, ging de Zuid-Koreaan Yun Sung-bin er drie keer op rij met de winst vandoor, maar in Innsbruck moest Iron Man zich gewonnen geven tegen Superman

Na de eerste run was het verschil nog erg klein: Yun moest 0,07 seconden toegeven op de Let, die al jaren de skeletonsport domineert. In de tweede run kwam daar nog een klein verschil bij en dus was Dukurs de beste, uiteindelijk met 0,15 seconden voorsprong. De Rus Nikita Tregubov eindigde als derde, maar gaf al wel 0,49 seconden toe. De Duitsers Axel Jungk en Christopher Grotheer kwamen met 0,97 en 1,05 seconden niet in de buurt van het podium, maar eindigden wel als vierde en vijfde.

Olympische Spelen dichterbij voor skeletonster Bos na sterk resultaat

Skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdag tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Innsbruck uitstekende zaken gedaan met het oog op kwalificatie voor de Olympische Spelen van Pyeongchang, die op 9 februari van start gaan.

De Nederlandse kwam in Oostenrijk tot de zevende plek, het beste resultaat van haar seizoen. Om zich voor de Spelen te plaatsen moet ze na de World Cups in januari in de top-12 van de ranglijst staan en dankzij haar zevende plek schuift Bos nu op naar de dertiende plek. Onder meer de Amerikaanse Katie Uhlaender staat voor haar en dat kan gunstig zijn: Uhlaender heeft een beenblessure en het is nog onduidelijk hoe lang het duurt voor ze weer met volle kracht kan starten.

Bos zette in Innsbruck in de eerste run de zesde tijd neer en moest in de tweede manche een plekje afstaan aan de Canadese Mirela Rahneva. Die stond na run één nog zevende, maar klom uiteindelijk naar de derde plek. Landgenote Elisabeth Vathje voegde zich vlak voor Rahneva op de tweede plek, maar de winst was buiten bereik: die ging naar de Russische startraket Elena Nikitina, die met een in de skeletonsport grote voorsprong van 0,58 seconden haar tweede zege van het seizoen pakte.

Joska le Conté, de tweede Nederlandse die zich voor de Spelen hoopt te plaatsen, eindigde als 22e en zag haar kansen slinken.

Boel actie en geweld in nieuwe Far Cry 5-trailer

Ubisoft heeft weer een nieuwe trailer online gezet van Far Cry 5. We zien steekpartijen, explosies, pijlen en messen die verschillende lichaamsdelen penetreren en wilde dieren die worden ingezet als hulptroepen bij het verdrijven van kwaadaardige sekteleden. 

In Far Cry 5 neemt de speler het op tegen een krankzinnige sekte genaamd Eden's Gate in Hope County, Montana. Om weerstand te kunnen bieden tegen de grote groepering engnekken kan de speler locals recruteren in de vorm van het welbekende 'guns for hire', en lokale fauna zoals poema's en beren in de vorm van 'fangs for hire'. Far Cry 5 staat gepland voor release op 27 maart 2018 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

PVV vervangt de kersverse lijsttrekker in Rotterdam

Nadat Wilders gisteren bekend maakte dat Géza Hegedüs de lijsttrekker voor de PVV in Rotterdam zou worden moet Hegedüs vandaag het veld al ruimen.  De PVV heeft zojuist een persbericht vrijgegeven:

PVV vervangt lijsttrekker Rotterdam

Tot onze grote spijt hebben wij kennisgenomen van nieuwe, ons niet bekende, informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs. Deze informatie is onaanvaardbaar en past niet bij een PVV-politicus. Betrokkene is per direct van de lijst verwijderd..

Wilders: ‘‘Ik betreur dit zeer, als we dit hadden geweten dan was de heer Hegedüs nooit op de lijst gezet. Volgende week maakt de PVV de nieuwe lijsttrekker bekend.’’

Update 15:52 uur:
Volgens het AD heeft Hegedüs de veroordeelde historicus David Irving in 2014 op Facebook "nog vele productieve jaren" gewenst. Hij betuigde de Brit, die een celstraf heeft uitgezeten omdat hij de massamoord op de Joden door de nazi's ontkent, zijn "respect". Wilders gaf niet aan of dit bericht met zijn besluit verband houdt.

Update 16:10 uur:
Volgens de Volkskrant heeft Hegedüs gezegd dat hij 'stapje voor stapje' een staat van enkel etnische Nederlanders wil. "Mohammedanen" en niet-blanke Nederlanders zouden, zo nodig, met dwang moeten worden uitgezet.

Het citaat komt volgens de krant uit een podcast van de extreemrechtse Erkenbrand waar Hegedüs heeft gezegd dat volgens hem de PVV zich teveel focust op de islam en te weinig op ras en in het bijzonder te weinig op het zwarte ras. een citaat volgens de krant: "In een stad als Rotterdam waar ik vandaan kom, zie je grotendeels alleen maar negers met Nederlandse jonge vrouwen. Dat is het grote gevaar".

Kandidaten Rotterdam (Foto: PVV)
Kandidaten Rotterdam (Foto: PVV)

Skiër Ferstl pakt eerste Duitse super-G-zege in 26 jaar

Skiër Josef Ferstl heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in het Italiaanse Val Gardena voor een flinke verrassing gezorgd. De 28-jarige Duitser schreef er de super-G op zijn naam en dat mag gerust historisch genoemd worden: Markus Wasmeier was in 1991 in Lake Louise de laatste Duitse man die een super-G in de World Cup won. Sindsdien lukte het overigens ook alleen Stephan Keppler eenmaal - in Val Gardena in 2010 - om het podium te halen op het onderdeel.

Ferstl ging al als tweede van start en snel bleek dat zijn tijd niet te kloppen was voor de rest. Matthias Mayer uit Oostenrijk kwam erg dicht in de buurt, maar strandde op 0,10 seconden. Diens landgenoot Max Franz zorgde er niet veel later voor dat Ferstl nog eens met de billen moest knijpen, maar Franz kwam 0,02 seconden tekort om de eerste plek te pakken. De Noor Aleksander Aamodt Kilde eindigde op 0,22 seconden als vierde.

Na 38 van de 80 starters werd de wedstrijd wegens de weersomstandigheden stilgelegd. De rest van de startlijst, waaronder de Nederlander Maarten Meiners, had uiteindelijk simpelweg pech: de wedstrijd werd niet meer vervolgd en de uitslag stond.

Maximaal aantal regionale omroepen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media ingestemd met een voorgenomen wijziging van de Mediawet die voorziet in maximering van het aantal regionale publieke omroepen per provincie op het huidige aantal.

In Nederland zijn dertien regionale omroepen. In Zuid-Holland zijn er twee (wat historisch zo is gegroeid) en in elk van de andere provincies is er één. Het beschikbare budget wordt over de dertien omroepen verdeeld.

Meer regionale omroepen leidt tot een versnippering van het budget. Dit staat haaks op het belang van meer samenwerking en een sterke regionale publieke mediadienst. Kwalitatief hoogwaardig media-aanbod in de regio zou zo in het gedrang komen.

Het wetsvoorstel zal begin 2018 worden ingediend bij de Tweede Kamer. Na aanvaarding door de Staten-Generaal zal terugwerkende kracht worden verleend tot 15 december 2017.

Waarborgen 'aftapwet' sneller ingevoerd

Het kabinet gaat enkele regels die misbruik van de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen, sneller invoeren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hoopt met de kleine aanpassingen de tegenstanders van de 'aftapwet', die een referendum hebben afgedwongen, de wind wat uit de zeilen te nemen.

De Wiv, in de volksmond ook wel de sleepwet genoemd, bepaalt onder meer dat de Nederlandse diensten informatie onder voorwaarden mogen delen met buitenlandse tegenhangers. Landen waarmee Nederland wil samenwerken moeten bijvoorbeeld democratisch worden bestuurd, de mensenrechten eerbiedigen en zorgvuldig omgaan met de privacy. Het kabinet gaat die voorwaarden sneller vaststellen. Daardoor kan de commissie die toezicht houdt op het werk van de diensten die internationale uitwisseling, zodra de Wiv in werking treedt, meteen toetsen.

Het kabinet beloofde al eerder de Wiv vervroegd te evalueren. De onafhankelijke commissie die daarmee aan de slag gaat, krijgt volgens Ollongren alles te lezen, ook staatsgeheimen.

Waarborgen 'aftapwet' sneller ingevoerd
Waarborgen 'aftapwet' sneller ingevoerd (Foto: ANP)

Zwitsers bouwen steilste spoorbaan ter wereld

Het Zwitserse bergdorpje Stoos is vanaf zondag bereikbaar via de steilste spoorweg ter wereld. Hoewel de trein op sommige plaatsen een helling van wel 47,7 graden neemt, hoeven de passagiers niet bang te zijn dat ze uit hun stoel vallen. De trein heeft cilindrische coupés die eruitzien als grote biervaten en die meedraaien, zodat de reizigers altijd rechtop blijven. Dat melden Zwitserse media.

De spoorbaan tussen Schwyz en Stoos, ten zuiden van Zürich, kostte 44,6 miljoen euro en is een staaltje van Zwitserse techniek. De trein gaat met 10 meter per seconde omhoog over de 1720 meter lange spoorbaan en overbrugt een hoogteverschil van 743 meter. Hoewel Stoos slechts honderd inwoners telt, kon niet voor een traditionele gondellift worden gekozen, omdat op de bergflank een schietterrein ligt.

De spoorweg wordt vrijdag geopend door de Zwitserse president Doris Leuthard in Stoos, dat op een hoogte van 1300 meter ligt.

Zwitsers bouwen steilste spoorbaan ter wereld
Zwitsers bouwen steilste spoorbaan ter wereld (Foto: ANP)

Zes gratis pc-games voor komend weekend

In de donkere dagen voor kerst zien we niet zoveel nieuwe releases meer, maar dat betekent niet dat je je op gamegebied hoeft te vervelen. Wij hebben een paar mooie titels bij elkaar gesprokkeld om pc-gamers dit weekend zoet te kunnen houden.

Het kerstgevoel lijkt bij menig game-uitgever aanwezig te zijn getuige de vele acties, prijsverlagingen en trial-periodes. Uiteraard zijn het niet allemaal daden van onbaatzuchtigheid maar dienen ze vooral als pogingen om wat oudere games onder de aandacht brengen nu het met nieuwe releases wat rustiger is.

H1Z1
We trappen af met H1Z1, een competitieve battle royale shooter die vorig jaar verscheen voor pc. In de game nemen 150 spelers het tegen elkaar op in een last-man-standing-deathmatch. Je kunt er als lone wolf op uit gaan of samenwerken in een klein team tot vijf spelers. H1Z1 is tot en met volgende week donderdag gratis te spelen via Steam, klik hier voor de link.


Homefront: The Revolution
De tweede titel betreft ook een shooter, zij het in een opvallende setting. In Homefront: The Revolution, een reboot van de originele Homefront uit 2011, heeft Noord-Korea de Verenigde Staten veroverd en moet jij als speler samen met andere guerillastrijders de VS zien te bevrjiden van de bezetters. Het is niet bepaald een toptitel wat ons betreft, maar hey, gratis is gratis. Klik hier voor de Steam-pagina van Homefront: The Revolution, die tot en met zondag gratis te spelen is.


Killing Floor 2
Nummer drie op de lijst betreft weer een gewelddadige shooter, en op het gebied van geweld en gore spant deze titel wel de kroon. In Killing Floor 2 neem je het in teamverband op tegen hordes duivelse schepsels die in verschillende waves jou en je teamgenoten proberen af te maken. Het is een game met niet al te veel diepgang of verhaal, maar de gunplay is ontzettend lekker, het levelsysteem werkt erg verslavend en het arsenaal dat je tot je beschikking krijgt is subliem te noemen. Zeker het proberen waard als je wel trek hebt in een no-nonsense survival-shooter. Wij waren in ieder geval erg te spreken over de PS4-versie. Oppikken doe je via deze link. Gratis speelbaar tot en met zondag!


Company of Heroes 2
Eindelijk eens wat anders dan first-person-shooter-geweld, alhoewel je in een WW2-spel als Company of Heroes 2 natuurlijk niet ontkomt aan geweld op zich. Deze sequel op de originele Company of Heroes, volgens ondergetekende de beste RTS ooit, is een sterke titel maar haalt het op gebied van kwaliteit niet bij zijn voorganger. Ontwikkelaar Relic Entertainment lijkt met deze opvolger eerder een soort expansion van deel 1 te hebben verpakt als volwaardige titel, maar daardoor niet minder interessant als je niet bekend bent met de serie. Oppikken kan via Humble Bundle, tot en met zondag.


Assassin's Creed IV: Black Flag
Van de week maakten we er al even melding van, maar ook Assassin's Creed IV behoort tot de gratis games voor komend weekend. Volgens velen is dit de beste Assassin's Creed uit de franchise, en is goed voor vele tientallen uren speelplezier. De game kun je downloaden via Ubisofts Uplay, waar wel een account voor benodigd is. Downloaden doe je hier.


Hitman
De laatste op de lijst is niet helemaal 'on par' met de rest, omdat het niet de volledige game betreft. Toch hebben we hem erbij gezet aangezien IO Interactive aardig wat content grateloos aanbiedt. In deze demo mag je alles op de locaties Parijs en de ICA facility uitproberen, dat wil zeggen de volledige story-missies en alle escalation contracts. De actie loopt vanaf vandaag tot en met 5 januari en is tevens beschikbaar voor Xbox One en PlayStation 4. Volgens IO kun je de game vinden in de corresponderende stores wanneer je zoekt op 'Hitman Holiday Pack'. Voor de pc-versie is dit de rechtstreekse link (alleen nog even klikken op het knopje "free").


Hopelijk zit er wat interessants tussen voor mensen die nog geen weekendplannen hadden. Niks mis met gratis gamen! Houd voor de zekerheid ook ons goedlopende gratis games-topic af en toe in de gaten als je op de hoogte wilt blijven van wat er zoal voor nop wordt weggegeven aan games.

Sea of Thieves laat progressiesysteem zien

We moeten nog wachten tot ik jarig ben volgend jaar op 20 maart, maar dan kunnen we aan de slag als piraten in Sea of Thieves. In een video heeft Rare nu uitgelegd hoe het progressiesysteem zal werken in het spel.

Behalve het gewone piratenwerk, zoals boten overvallen, ga je ook schatten zoeken. Cryptische aanwijzingen, een schop en een kompas zijn je instrumenten. Sea of Thieves wordt een Xbox Play Anywhere-titel, dus je koopt ‘m voor één platform en je kunt op beide spelen.Knaven: "Positieve dopingtest Froome was vertrouwelijk"

Ploegleider Servais Knaven van Team Sky is woest over het naar buiten komen van het nieuws van Chris Froome's positieve dopingtest. De Britse viervoudig tourwinnaar werd betrapt op een forse hoeveelheid van het astmamedicijn salbutamol, zo'n twee keer meer dan toegestaan. Hij heeft van wielerbond UCI tijd gekregen om de boel uit te leggen, maar in vergelijkbare zaken werden wel schorsingen uitgedeeld.

Knaven was tegenover de Belgische VRT niet zozeer boos over het feit dat er een positief plasje afgeleverd was, maar vooral over het naar buiten komen hiervan. Dat had volgens hem nooit mogen gebeuren. "Dit is confidentieel, vertrouwelijk. Verder kan ik er weinig aan toevoegen", reageerde de Nederlander.

Vanaf Mallorca laat hij verder weten zich geen grote zorgen te maken. "Het doet Chris natuurlijk wel iets, het is een rotsituatie, maar alles is te verklaren en we hebben er vertrouwen in dat het goed afloopt. Hij is zich nu vol aan het voorbereiden op de Giro en Tour van 2018, we hebben er geen twijfels over dat hij daar gewoon van de partij zal zijn."

Burnout Paradise Remastered gerucht

Bij een Braziliaanse retailer is er melding gemaakt van Burnout Paradise Remastered. Het spel moet op 1 maart 2018 uitkomen voor PlayStation 4 en Xbox One. Ondertussen is de website aangepast en is Burnout Paradise Remastered niet meer te vinden bij de retailer.

Op dit moment is er nog geen officiële bekendmaking geweest dus het is even afwachten. De laatste Burnout is al weer van zes jaar geleden.

IJshockeyclub krijgt Bitcoin Arena, sterspeler betaald in bitcoins

De Deense ijshockeyclub Rungsted Seier Capital speelt vanaf 27 december drie jaar lang haar wedstrijden in de Bitcoin Arena. De ploeg die uitkomt in de Metal Ligaen - de hoogste competitie in Denemarken - speelt nu nog in de Saxo Bank Arena in Rungsted, maar dat gaat veranderen.

Miljardair Niklas Nikolajsen is met zijn cryptovalutabedrijf Bitcoin Suisse de nieuwe sponsor geworden van de Seier Capital, de huidige nummers vijf in de competitie. Naast de naamswijziging van het stadion zal in het midden van het ijs een negen meter breed Bitcoin-logo komen te staan.

Sterspeler Nikolaj Rosenthal krijgt daarnaast de mogelijkheid om niet in euro's, maar in bitcoins uitbetaald te worden. Voor zover bekend zou hij de eerste profsporter zijn die zijn salaris in bitcoins krijgt, als hij daarvoor kiest. 

Geen kip en broccoli, maar spaghetti bolognese

Nutricia heeft op haar website bekend gemaakt dat het plastic bordje Olvarit 'Broccoli en kip, wortelen en aardappelen 12 maanden+' mogelijk niet de bewuste inhoud bevat, maar spaghetti bolognese. Omdat de inhoud niet overeenkomt met de verpakking kunnen kinderen met een ei- of glutenallergie een allergische reactie krijgen als het toch geconsumeerd wordt. 

Het gaat om de verpakking met daarop de gegevens: Olvarit Broccoli en Kip, wortelen en aardappelen 12M 201 met houdbaarheidsdatum 28/11/2018.. Indien mensen dit product in bezit hebben wordt gevraagd om contact op te nemen met Nutricia op het gratis telefoonnummer 0800-022 26. Nutricia verontschuldigt voor het ongemak: "Kwaliteit en veiligheid zijn onze hoogste prioriteit en wij willen ons dan ook verontschuldigen voor elk eventueel ongemak."

Geen kip en broccoli, maar spaghetti bolognese (Foto: Nutricia)
Geen kip en broccoli, maar spaghetti bolognese (Foto: Nutricia)

Darters Beaton, Price en Wilson door op WK

Oud-wereldkampioen Steve Beaton heeft zich op het WK darts in het Londense Alexandra Palace geplaatst voor de tweede ronde. De 53-jarige Bronzed Adonis stond in de eerste ronde tegenover de Ierse debutant William O'Connor, die niet slecht speelde, maar enorme problemen had met zijn dubbels. Daar profiteerde de ervaren Beaton optimaal van, waardoor hij met 3-1 de zege kon pakken.

De als zestiende geplaatste Welshman Gerwyn Price nam het op tegen de pas 20-jarige Engelsman Ted Evetts. Zo nu en dan deed Superted het wel aardig, maar tegen Price was hij niet opgewassen: 3-0.

James Wilson, de nummer 32 van de plaatsingslijst, stond tegenover de onlangs van de BDO overgestapte Pool Krzysztof Ratajski. Die verkeerde in uitstekende vorm, maar Wilson slaagde erin voor een kleine verrassing te zorgen door Ratajski met 3-1 te kloppen. In de volgende ronde speelt The Lethal Biscuit tegen Michael van Gerwen.

Van Gerwen knikkert Kist uit WK darts

Darter Michael van Gerwen is prima begonnen aan de jacht op zijn derde wereldtitel. De regerend kampioen trapte zijn WK donderdagavond in het Alexandra Palace in Londen af met een partij tegen landgenoot Christian Kist, wat een partij van een prima niveau werd.

Van Gerwen schoot uit de startblokken en pakte met een fraaie 141-finish de eerste set. Ook in set twee won hij de eerste leg, waarna Kist wat meer in zijn spel kwam. Het was nog niet genoeg om de set te winnen - die ging wederom naar Mighty Mike - maar in een sterke derde set kwam de voormalig Lakeside-kampioen bovendrijven: hij schudde een 138-finish van Van Gerwen van zich af en zette de stand op 2-1.

Daarmee was het voor Kist echter wel zo'n beetje gedaan. Zijn spel zakte wat in, Van Gerwen schakelde nog een tandje bij op de momenten dat het nodig was en de vierde set ging in drie legs naar het groene monster, waardoor hij de wedstrijd met 3-1 won. 

Michael van Gerwen - Christian Kist (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Christian Kist (Bron: PDC)

'Ajax en De Jong bereiken akkoord'

Ajax heeft een mondeling akkoord bereikt met Frenkie de Jong over een contractverlenging tot de zomer van 2020, meldt De Telegraaf.

De contractverlenging van de twintigjarige middenvelder was een prioriteit in Amsterdam. Ajax deed De Jong en zijn zaakwaarnemer in de voorbereiding op het nieuwe seizoen al een aanbod, maar dat werd afgewezen.

Het managment van de speler kwam met een tegenvoorstel en na lange en pittige onderhandelingen werd er een akkoord bereikt. Als de raad van comissarissen het licht op groen zet en alle afspraken door de jurist van Ajax goed op papier zijn gezet, kan er getekend worden.

Het salaris van De Jong loopt stapsgewijs op tot het maximum van Ajax en daarmee volgt de beloning voor de ontwikkeling van de speler. De Jong staat sinds augustus 2015 onder contract bij Ajax en werd aanvankelijk eerst nog een half jaar uitgeleend aan WIllem II. Tijdens de tweede seizoenshelft van het seizoen 2015/16 maakte De Jong zijn minuten voor Jong Ajax en sinds vorig seizoen maakt hij deel uit van de eerste selectie.

FOK!Kerstprijsvraag: 15 december flashprijsvraag [gesloten]

FLASHPRIJSVRAAG! Dit keer voor de Nintendo Switch. We nemen je mee naar de jaren '80 met Puyo Puyo Tetris! Deze prijsvraag loopt tot 14:00 uur!

De meeste gamers zullen Tetris kennen. Een stuk minder bekend is Puyo Puyo, een soortgelijke game waarin je geen lijnen moet voltooien, maar vier Puyo's van dezelfde kleur met elkaar moet verbinden. Puyo Puyo Tetris brengt ze samen, letterlijk.

In deze flash mogen wij maar liefst twee keer Puyo Puyo Tetris voor de Nintendo Switch weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Hoeveel keer heeft Noppiie Puyo Puyo Tetris in zijn review getypt?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Nintendo.


'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6'

Mogelijk zijn meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt advocaat Rob Bedaux, die opkomt voor circa honderd andere ex-medewerkers, tegen het ANP. Dinsdag zal hij de kwestie naar voren brengen in een pleidooi voor de rechtbank in Maastricht.

Bedaux baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Zijn cliënten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar. Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn. Hij heeft van de 84 betrokkenen de gegevens.

'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6'
'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6' (Foto: ANP)

7000 wensen 'Make-A-Wish' vervuld

Make-A-Wish Nederland viert een mijlpaal. De 7000ste wens is in vervulling gegaan, de wens van de 5-jarige Ismael. Ismael heeft leukemie en zijn allerliefste wens is met het hele gezin de Kerstman te ontmoeten. Al twee lange, angstige jaren wonen hij en zijn moeder in het Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam.

Make-A-Wish en het RTL 4-programma All You Need Is Love, dat wordt geproduceerd door EndemolShine hebben de handen ineen geslagen en ervoor gezorgd dat Ismael zijn allerliefste wens in vervulling is gegaan. Hanneke Verburg, directeur Make-A-Wish Nederland: “Voor Ismael en het gezin betekent dit heel veel meer dan de ontmoeting zelf. De herinnering geeft hen kracht en hoop om door te gaan, tijdens alle moeilijke momenten die nog komen.”

Kerstman
Ismael is in het Emma kinderziekenhuis onder behandeling voor leukemie. Dat hij net van zijn infuus en andere slangen af is, zie je niet aan dit levendige ventje. Zijn donkere ogen beginnen te glimmen als hij over zijn wens vertelt. "Ik wil zo graag de Kerstman ontmoeten. Hij is de liefste man van de hele wereld." Robert zou Robert niet zijn, als hij niet een hele bijzondere verrassing voor Ismael en zijn familie in petto heeft. Robert ten Brink: “Een jongetje van vijf jaar dat al zoveel heeft meegemaakt in zijn leventje en de Kerstman zó graag wil ontmoeten. Dat is voor All You Need Is Love een mooi begin...”

Kerstactie
Om de mijlpaal van de 7000ste wens te vieren is Make-A-Wish een Kerstactie gestart. Op het Media Park in Hilversum staat een 8-meter hoge kerstboom. Met 7000 lichtjes, voor elke wens eentje. Iedereen kan voor 10 euro een lichtje kopen door een SMS te zenden naar 4333 met de tekst WENS. Op Kerstavond gaan al de lichtjes in de boom branden. Voor Ismael en álle andere kinderen met een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte. 

Het uitgebreide verhaal over de wensvervulling is te zien bij All You Need Is love op zondag 17 december om 20.00 uur bij RTL 4.

Britten komen voor werk, blijven voor de liefde

Van de 42.500 Britse burgers in Nederland op 1 januari 2016 verdiende 43 procent zijn inkomen vooral als werknemer en 9 procent als zelfstandige. Daarnaast ging 14 procent nog naar school of studeerde en 15 procent leefde van een (pensioen)uitkering. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Onder de ruim 24 duizend Britse burgers die in 2016 al vijf jaar of langer in Nederland waren, lag het percentage dat vooral door werk in zijn onderhoud voorzag hoger dan onder de recente migranten. Ook het aandeel dat afhankelijk was van een uitkering (meestal pensioen) was groter.

De Britten die hier korter dan vijf jaar waren deden relatief vaak een studie of hadden geen inkomen, bijvoorbeeld omdat ze waren meegereisd met de partner of ouder en (nog) geen werk hadden. Hier speelt mee dat onder de groep die zich langer geleden in Nederland vestigde meer 65-plussers en minder minderjarigen waren dan onder recente migranten.

Veel Nederlandse huisgenoten
Op 1 januari 2016 waren er 34.870 huishoudens met daarin minstens één Britse burger. Daarvan waren er 12 760 alleenstaand. Van degenen die in een meerpersoonshuishouden woonden, had 68 procent één of meer Nederlandse huisgenoten.

In totaal deelden 28 215 personen met de Nederlandse nationaliteit en met 5.525 van een andere nationaliteit op 1 januari 2016 een huishouden met Britse burgers. Voor elke 100 Britten die vijf jaar of langer in Nederland woonden waren er 93 Nederlandse huishoudensleden. Voor elke 100 Britten die hier korter waren, waren er 29 Nederlandse huisgenoten.

CPB: overheid kan iets doen tegen nepnieuws

De overheid kan verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat digitale platforms als Facebook, Google en Amazon misleidende informatie doorgeven. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft dat onderzocht en komt met een serie aanbevelingen.

Zulke platforms kunnen worden verplicht om ongewenste of schadelijke berichten, bijvoorbeeld spam of discriminerende berichten, te markeren of filteren. Gebruikers zien dan gemakkelijk of ze met nepnieuws te maken hebben. Ook kunnen de platforms worden verplicht om een feedback-mogelijkheid te bieden, zodat gebruikers commentaar kunnen geven.

Verder moeten de platforms alle gebruikers de mogelijkheid geven een 'verified account' aan te maken. Hun identiteit is dan gecontroleerd en kan als betrouwbaar gelden.

CPB: overheid kan iets doen tegen nepnieuws
CPB: overheid kan iets doen tegen nepnieuws (Foto: BuzzT)

T-Mobile neemt Tele2 over in Nederland

Telecomproviders Tele2 en T-Mobile Nederland gaan in Nederland onder een dak verder. Daarmee zouden ze beter in staat zijn de concurrentie aan te gaan met grote concurrenten KPN en VodafoneZiggo, die volgens de nieuwe partners een machtsblok vormen.

T-Mobile Nederland betaalt een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.

De bedrijven rekenen op termijn op ,,significante" kostenvoordelen door samen op te trekken. Binnen drie jaar moet op jaarbasis 150 miljoen euro worden bespaard. De nieuwe combinatie is goed voor circa 2 miljard euro aan omzet en telt een klantenbestand van 4,3 miljoen abonnees.

Sterke speler

Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Het gecombineerde bedrijf hoopt vooral te profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht.

De bedrijven zullen onder de vlag van T-Mobile verdergaan. De overname van Tele2 is onderdeel van de zogenoemde langetermijninvesteringsvisie van Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile. Doel is onder meer de Nederlandse telecommarkt verder open te breken.

Goedkeuring

Klanten van Tele2 krijgen door de bundeling van krachten onder meer toegang tot het snelle 4G-netwerk van T-Mobile. Daarnaast wordt het volgens de bedrijven mogelijk om 5G-diensten te realiseren.

Voor de deal is nog wel goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de deal in de tweede helft van 2018 wordt afgerond.

T-Mobile neemt Tele2 over in Nederland
T-Mobile neemt Tele2 over in Nederland (Foto: BuzzT)

Politie onderzoekt dood Ali Aydin

De politie onderzoekt de dood van de 44-jarige Ali Aydin uit Enschede. Hij kwam om in een steeg aan de Schietbaanweg. Zijn lichaam werd op maandagmorgen 11 december aangetroffen in een steegje tussen twee huizen. De politie vermoedt dat hij is neergeschoten. Sectie moet zijn doodsoorzaak nog uitwijzen.

Onduidelijk
Het is nog niet duidelijk hoe en op welk moment Ali Ayden exact om het leven is gekomen. Daarom is de politie op zoek naar getuigen of mensen die iets meer menen te weten over deze zaak. Ook mensen die Aydin recentelijk nog hebben gesproken of meer kunnen vertellen over zijn achtergrond of eventuele conflicten waarbij hij betrokken was, worden dringend verzocht contact op te nemen.

Twee weken geleden werd de deur van zijn woning ingetrapt en ingebroken. Hiervan heeft Aydin geen aangifte gedaan. De politie wil graag wat er bij die inbraak is weggenomen en wie verantwoordelijk was voor die inbraak.

Geen sneeuw verraadt kwekerij
Het viel buurtbewoners op dat de maandag waarop het lichaam van Aydin werd aangetroffen er geen sneeuw op het dak van zijn huis lag. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. Het is niet duidelijk of Ali Ayden zelf de eigenaar was van die kwekerij. Daarom zou de politie graag meer willen weten over wie er bij hem over de vloer kwamen.

Tas met vuurwapen gevonden
In een tuin aan de Voermanstraat (enkele straten verderop) werd een opvallende tas aangetroffen. Op de tas staat in grote letters de naam Barcelona en een groot hart. In de tas zaten een vuurwapen en inbrekersgereedschap. Het is niet duidelijk of deze tas iets met de dood van Ali Aydin te maken heeft maar de politie zoekt wel naar  meer informatie over deze opvallende tas. Zo wil ze weten waar de tas vandaan komt en wie er tot voor maandag zo'n tas in z'n bezit had en nu niet meer. 

Politie onderzoekt dood Ali Aydin (Foto: Politie.nl)
Politie onderzoekt dood Ali Aydin (Foto: Politie.nl)

Gesignaleerde Soufyan M.opgepakt

De politie heeft donderdag 14 december de 25-jarige Soufyan M. op de Ookmeerweg in Amsterdam aangehouden. Hij stond gesignaleerd op de Nationale Opsporingslijst in verband met een openstaande gevangenisstraf van vier jaar.

Tijdens een verkeerscontrole kreeg de bestuurster van een personenauto rond 20.45 uur een stopteken. De eigenaresse van de auto kwam meerdere keren voor in de politiesystemen. De controlerende agent herkende direct Soufyan M. die bij haar in de auto zat en confronteerde hem daarmee. In eerste instantie ontkende hij, maar gaf later toe dat hij de gezochte man was . Hij was eigenlijk opgelucht dat hij was opgepakt, omdat hij nu niet meer ‘achterom’ hoefde te kijken.

Soufyan M. werd in 2017 veroordeeld voor een woningoverval in juli 2016 aan de Crooswijkseweg in Rotterdam en was sindsdien voortvluchtig. Bij deze overval kwam de 35-jarige bewoner door een pistoolschot om het leven.

Het Flexteam West hield in samenwerking met het basisteam Nieuw West Noord deze dynamische verkeerscontrole. Deze controles vinden regelmatig plaats om de High Impact Crimes in het betreffende gebied tegen te gaan. In september hield de politie in deze wijk Luciano D. aan, die ook op de Nationale Opsporingslijst stond.

Boerenbedrogbrood Jumbo wint gouden windei

Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het meest misleidende product van 2017 en wint daarmee het Gouden Windei van foodwatch. 31% van de 15 duizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2017 kozen het maisbrood als meest misleidend van de zeven genomineerde voedingsproducten.

Het zelfbenoemde ‘goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel. Het heeft alleen wat maisstukjes ter decoratie en krijgt een maisachtig geel kleurtje door toevoeging van kurkuma. Tweede in de windei-verkiezing (21% van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi geworden. Aldi heeft toegezegd de kalfsleverworst aan te gaan passen: het varkensvlees wordt vervangen door kalfslever met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. In totaal gaven zes van de zeven genomineerden aan dat hun product al is, of nog wordt, aangepast. Alleen Jumbo hield voet bij stuk en dat werd duidelijk niet gewaardeerd door de stemmers.

De achtste Gouden Windei verkiezing trok net als voorafgaande jaren duizenden consumenten. Bij elkaar stemden 15 duizend mensen op één van de zeven genomineerden. Elk jaar zijn er wel kandidaten die hun product of etiket beloven aan te passen na nominatie. Dit jaar beloven zelfs zes van de zeven kandidaten beterschap: Aldi haalt het varkensvlees uit haar kalfsleverworst en vervangt die door kalfslever met één Beter Leven ster. Tevens vervangt Aldi het met water verdunde ‘citroenconcentraat’ voor echt citroensap.

Unilever belooft het suikergehalte in haar mierzoete ketjap manis goud te halveren. Albert Heijn haalt ‘vezelrijk’ uit de naam voor haar minst vezelrijke ‘Muesli vezelrijk’. Innocent had de verpakking van haar Superjuice framboos & kers recent al aangepast. De nominatie voor het Gouden Windei en de aanpassing hadden elkaar gekruist. In de naam staat nu het hoofdingrediënt appel als eerste genoemd.

Lidl zei dat sprake was van een etiketfout in de ingrediëntenlijst van haar volkoren eierkoeken met slechts 6% volkorenmeel. Er zou 35% volkorenmeel in de koeken zitten. Ze past het etiket aan. Alleen Jumbo past haar product of etiket niet aan.

Jumbo wint gouden windei Foodwatch
Boerenbedrogbrood Jumbo wint gouden windei

'Arme' heeft vaker psychische zorg nodig

Nederlanders die in 2014 werden behandeld in de specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz) behoorden relatief vaak tot huishoudens uit de lagere inkomensgroepen. Dat was zowel bij volwassenen als bij de jeugd tot 18 jaar het geval. Dit meldt het CBS op basis van de registratie van diagnoses en behandelingen (DBC’s) in de GGZ.

In 2014 waren er ongeveer 800.000 18-plussers en 230.000 18-minners in behandeling bij de specialistische ggz. Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder kwam 34 procent uit de groep met de laagste en 13 procent uit de groep met de hoogste inkomens. Voor personen die hierbij ook nog een of meer nachten in een instelling verbleven (8 procent van de behandelde personen) lopen die percentages nog meer uit elkaar. Van deze groep kwam 44 procent uit de laagste inkomensgroep en 8 procent uit de hoogste. Er is daarbij gekeken naar inkomens uit het jaar voorafgaand aan de behandeling.

De oververtegenwoordiging van lage inkomensgroepen is niet in alle diagnosegroepen even groot. De grootste verschillen worden gevonden voor de groepen waar schizofrenie en verslavingen onder vallen. Meer dan 50 procent van de behandelde personen met deze psychische aandoeningen kwam uit de groep met de laagste inkomens, minder dan 10 procent uit de hoogste inkomensgroep.

Voor andere stoornissen, zoals eetstoornissen (anorexia en boulimia nervosa) en slaapstoornissen, is juist weinig verschil tussen de inkomensgroepen. Ook bij jeugd relatie gebruik specialistische ggz en huishoudinkomen Ook bij jeugd tot 18 jaar is de samenhang tussen huishoudinkomen en het gebruik van specialistische ggz te zien. De 230.000 behandelde kinderen werden ingedeeld op grond van de inkomenspositie van het huishouden waartoe zij behoren, doorgaans gebaseerd op het inkomen van de ouders. Het blijkt dat 29 procent van deze kinderen uit de laagste en 12 procent uit de hoogste inkomensgroep komt. Dat is vergelijkbaar met het beeld bij volwassenen.

ODD & ADHD
De belangrijkste psychische aandoeningen waarvoor kinderen werden behandeld waren stemmingsen angststoornissen, aandachts- en gedragsstoornissen (waaronder hyperactiviteit) en pervasieve ontwikkelingsstoornissen (stoornissen in het autistisch spectrum) . De verdeling over inkomensgroepen varieert per diagnosegroep.

De grootste verschillen worden waargenomen bij kinderen die worden behandeld voor oppositioneel opstandig gedrag; een van de aandachts- en gedragsstoornissen. Van hen komt 44 procent uit de laagste inkomensgroep en 8 procent uit de hoogste. Vaak meerdere problemen tegelijkertijd In de specialistische ggz worden mensen behandeld met zwaardere psychische problematiek.

Vaak spelen er meerdere problemen tegelijkertijd. In 2014 werden bij meer dan de helft van de behandelingen twee of meer diagnosen geregistreerd die van invloed waren op de behandeling. Vooral bij de behandeling van aan een middel gebonden stoornissen (onder meer misbruik en afhankelijkheid van alcohol en drugs) en bij persoonlijkheidsstoornissen spelen vaak ook andere psychische problemen.

Bij mensen die in eerste instantie behandeld worden voor een middelenstoornis wordt vooral vaak een persoonlijkheidsstoornis geregistreerd en bij mensen die primair behandeld worden voor een persoonlijkheidsstoornis wordt vaak ook een stemmingsstoornis (zoals depressie) geregistreerd.

Uit deze studie kunnen geen conclusies worden getrokken over oorzakelijke verbanden tussen het inkomen en het gebruik van specialistische ggz, zo benadrukt het CBS.

'Arme' heeft vaker psychische zorg nodig (Foto: Nevin Ruttanaboonta)
'Arme' heeft vaker psychische zorg nodig (Foto ter illustratie: Nevin Ruttanaboonta on Unsplash)

Meerdere doden bij steekpartij Maastricht

In Maastricht zijn donderdagavond twee mensen doodgestoken en meerdere mensen gewond geraakt.

Eén dode werd gevonden aan de Botsaartstraat. De politie trof diverse gewonden aan op de Joseph Postmesstraat, een stuk verderop. Het is nog onduidelijk waar het tweede dodelijke slachtoffer viel en of er een verband is.

Over de toedracht van het geweld is ook nog niets bekend. De politie was niet bereikbaar voor meer informatie.

Update:
Buurtbewoners vertellen dat de twee mensen die donderdagavond werden doodgestoken in Maastricht uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. Hij zou een familielid zijn van de slachtoffers. Twee mensen zouden zijn opgepakt, maar de politie wilde dat niet bevestigen.

De politie heeft tot nog toe alleen gemeld dat twee doden zijn gevallen en meerdere mensen gewond zijn geraakt. Over de slachtoffers en de verdachte is verder nog niets officieel bekendgemaakt.

Een bron vertelt dat in totaal tien mensen gewond zijn geraakt. De politie heeft nog geen aantal genoemd.

Volgens meerdere inwoners ging de dader eerst met een mes in de hand naar een moskee in de buurt. Daar zou hij onlangs ook al geweld hebben gepleegd: hij zou een bezoeker in zijn been hebben gestoken. Over het incident is niets officieel naar buiten gebracht.

Aan de Botsaartstraat, niet ver van de Marokkaanse moskee, viel vermoedelijk de eerste dode. De politie heeft er een witte tent neergezet en doet onderzoek. Vervolgens zou aan de Joseph Postmesstraat een vrouw zijn neergestoken, met fatale gevolgen.

Op straat ontstond later een grimmige sfeer. Een cameraman werd belaagd.

Twee doden en gewonden door geweld Maastricht
Twee doden en gewonden door geweld Maastricht (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 15 december [gesloten]

Vandaag LEGO Dimensions Fantastc Beasts.

LEGO Dimensions is hot en met de LEGO Dimensions Fantastic Beasts Fun Pack uitbreiding werd de lat een stuk hoger voor komende Story Packs.

Vandaag mogen wij liefst 3 pakketten LEGO Dimensions Fantastc Beasts weggeven. De vraag van vandaag luid dan ook: Oscar schreef de review voor FOK! en wou dat er een toverspreuk was om wat te doen?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Warner Bros.


Laatste reviews en specials
review
Frozen II
review
Halo: the Master Chief Collection (pc)
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
©FOK.nl e.a.