FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 december 2017

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Feyenoord en sc Heerenveen hebben in de Eredivisie de punten gedeeld. In Rotterdam begon Feyenoord sterk, maar Heerenveen nam in de eerste helft het initiatief over. Via Berghuis kwam de thuisclub op voorsprong, maar Veerman zorgde voor de snelle gelijkmaker. Na rust was Feyenoord de beste ploeg, maar Heerenveen bleef dankzij doelman Hahn overeind: 1-1.

Feyenoord

1 - 1

sc Heerenveen

41' Berghuis   43' Veerman
 
Gele kaart: Schmidt, Thorsby (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
St.Juste
Van Beek
Tapia
Malacia
Amrabat
El Ahmadi
Vilhena (Toornstra/69)
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Boëtius/78)
  Hahn
Dumfries
Höegh
Pierie
Schmidt (Woudenberg/56)
Kobayashi (Rojas/82)
Schaars
Van Amersfoort
Thorsby
Vlap
Veerman (Ghoochannejhad/69)

Brexitplan May verworpen door parlement

Het Britse parlement heeft premier Theresa May een nederlaag bezorgd door in te stemmen met een aanpassing van haar blauwdruk voor de uittreding uit de Europese Unie. Dat besluit kan de brexit nog gecompliceerder maken.

Met 309 tegen 305 stemmen werd een amendement aangenomen waardoor May het parlement nu goedkeuring moet vragen voor elke definitieve overeenkomst met de EU. Een aantal pro-Europese dissidenten uit de regeringspartij stemde met de oppositie mee om dit vetorecht af te dwingen.

De conservatieve regering heeft dankzij de gedoogsteun van de Noord-Ierse partij DUP een kleine meerderheid. Brexit-minister David Davis probeerde woensdag vergeefs dwarse Tories op andere gedachten te brengen door hun "aanzienlijke zeggenschap" te beloven over de akkoorden. De brexit-hardliners verweten hun afvallige partijgenoten, onder wie hun aanvoerder Dominic Grieve, de hele wetgeving rond het vertrek uit de EU te willen belemmeren.

Bitter
Tot het laatste moment probeerde de regering de Conservatieve afgevaardigden op een lijn te krijgen. Op een ultiem compromisvoorstel reageerde Grieve tamelijk bitter met: "Het is te laat".

May kan de komende weken rekenen op meer verzet uit eigen kring. Haar woordvoerster liet weten dat de voorbereidingen op brexit niettemin gewoon doorgaan. "We zijn teleurgesteld dat het parlement voor het amendement heeft gestemd ondanks de verregaande garanties die we hebben gegeven. Het verhindert ons niet verder te werken aan de statuten voor de dag van vertrek uit de EU".

Parlement dwarsboomt brexitplan May
Brexitplan May verworpen door parlement (Foto: ANP)

Aftastend gesprek Merkel, Schulz en Seehofer

Tachtig dagen na de Duitse parlementsverkiezingen zijn de kopstukken van CDU, CSU en SPD begonnen aan de aanloop die tot een nieuwe coalitieregering moet leiden. Het was woensdagavond in Berlijn een aftastend gesprek tussen bondskanselier Angela Merkel, haar christendemocratische collega Horst Seehofer en sociaaldemocraat Martin Schulz. Vooraf was al afgesproken niets naar buiten te brengen over het verloop.

De drie leiders hadden gezelschap van de fractievoorzitters Andrea Nahles (SPD), Volker Kauder (CDU) en CSU-afgevaardigde Alexander Dobrindt. De aftrap werd enigszins overschaduwd door de oproep aan de SPD niet steeds met nieuwe voorstellen te komen die de vorming van een stabiel kabinet bemoeilijken. Seehofer betitelde dat als gedrag uit de peuterspeelzaal.

De deelnemers aan het overleg in kleine kring, dat tweeënhalf uur duurde, wilden toen ze naar buiten kwamen alleen kwijt dat een "open en vertrouwenwekkend gesprek" was. Verder bleef bij een herhaling van de gezamenlijk verklaring dat CDU/CSU en SPD besloten hebben te onderzoeken of samenwerking in een kabinet mogelijk is.

Schulz had dat na de verkiezingsnederlaag nog uitgesloten. Hij kwam daar op aandrang van de rechterflank van de partij op terug. Vrijdag beslist het SPD-bestuur officieel of de verkenningen doorgaan. Zo ja, dan zouden - als half januari ook de bijzondere partijvergadering ermee instemt - de onderhandelingen kunnen beginnen. Gemakkelijk worden die niet. Belangrijke geschil- dan wel breekpunten zijn onder meer de zorgverzekering, gezinshereniging van vluchtelingen en hogere belastingdruk voor de rijken.

Aftastend gesprek Merkel, Schulz en Seehofer
Aftastend gesprek Merkel, Schulz en Seehofer (Foto: ANP)

Uitslag VVV-Venlo - FC Utrecht

FC Utrecht heeft in de Eredivisie zonder goed te spelen met 0-1 gewonnen van VVV-Venlo. Kerk was de matchwinner met een goal halverwege de eerste helft. Thy had na het omspelen van doelman Jensen de gelijkmaker op zijn schoen, maar Leeuwin redde van de lijn. Na rust kregen de bezoekers nog enkele mogelijkheden, maar het bleef in de Koel 0-1.

VVV-Venlo

0 - 1

FC Utrecht

    24' Kerk
 
Gele kaart: Seuntjens (VVV-Venlo), Klaiber, Van der Maarel, Jensen (FC Utrecht)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.778
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten (Dekker/62)
Röseler
Promes
Janssen (Labylle/82)
Van Bruggen
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy
Thy
Hunte (Opoku/62)
  Jensen
Van der Maarel
Leeuwin (Dumic/78)
Janssen
Emanuelson
Klaiber
Strieder
Van de Streek
Ayoub
Kerk (Dessers/82)
Labyad (Görtler/89)

Rotterdam-Noord zit zonder stroom

In Rotterdam-Noord zit momenteel vrijwel iedereen in het duister. In totaal zitten 29.645 aansluitingen zonder stroom volgens netbeheerder Stedin. Ook de metro rijdt niet omdat de noodverlichting en de roltrappen in de stations uitgevallen zijn.

Stedin is druk bezig om de storing te verhelpen, maar kan niet zeggen hoelang het duurt. 

Update 20:40 uur
Deze foto's zijn zojuist genomen in de wijk Bergpolder. En ja, er is weinig te zien, want de straatverlichting doet het niet. 

Update 22:12 uur
User dvdfreak meldt dat de stroomvoorziening in centrum-noord weer op gang komt. 

In Centrum-Noord komt de stroomvoorziening langzaam op gang (Foto: dvdfreak)
In Centrum-Noord komt de stroomvoorziening langzaam op gang (Foto: dvdfreak)

Donker in Rotterdam-Noord (Foto: FOK!)
Donker in Rotterdam-Noord (Foto: FOK!)Donker in Rotterdam-Noord (Foto: FOK!)
Donker in Rotterdam-Noord (Foto: FOK!)

Rotterdam-Noord zit zonder stroom (Foto: Allestoringen.nl)
Rotterdam-Noord zit zonder stroom (Foto: Allestoringen.nl)

Bon Jovi wel, Radiohead niet in Hall of Fame

Bon Jovi, Dire Straits, the Moody Blues, the Cars en Nina Simone worden volgend jaar lid van de Amerikaanse Rock 'n Roll Hall of Fame. Dat heeft de organisatie achter dit instituut bekendgemaakt.

De hall gaat met dit besluit voorbij aan de Nominaties van Radiohead, Kate Bush, Eurythmics, Depeche Mode, LL Cool J en Rage Against The Machine.

Artiesten komen in aanmerking voor de Hall Of Fame als ze minimaal 25 jaar geleden voor het eerst een single of album hebben uitgebracht. Jaarlijks wordt een select groepje artiesten uitverkoren voor de Rock and Roll Hall of Fame. Dit jaar stemden meer dan negenhonderd mensen uit de muziekindustrie, historici en muzikanten op hun favoriet. Ook het publiek kon een stem uitbrengen die werd meegewogen bij de selectie van de nieuwe rockiconen.

Een speciale vermelding is er dit jaar voor Sister Rosetta Tharpe. Deze zwarte gospel/countryzangeres die in 1973 overleed wordt postuum geprezen voor haar gitaarspel en de moderne interpretaties van traditionele muziek.

Het is volgend jaar de 33ste keer dat de ceremonie wordt gehouden. De artiesten krijgen op 14 april volgend jaar hun plekje in de eregalerij toegewezen bij een grote show in Cleveland. Vorig jaar viel die eer Pearl Jam, Joan Baez en de Electric Light Orchestra te beurt.

Bon Jovi wel, Radiohead niet in Hall of Fame
Bon Jovi wel, Radiohead niet in Hall of Fame (Foto: BuzzE)

Uitslag Vitesse - Willem II

Vitesse en Willem II hebben in de Eredivisie de punten gedeeld. De bezoekers kwamen in Arnhem tot tweemaal toe op voorsprong, maar de thuisclub wist vlak voor tijd er alsnog een punt uit te slepen.

Bij Willem II is spits Ogbeche in vorm en hij legde in Arnhem in de vijfde wedstrijd op rij een bal in het net. Vitesse kwam via een mooie schuiver van Matavz snel langszij. Beide clubs hadden voor rust opnieuw kunnen scoren, maar het bleef bij 1-1. Na de pauze had Vitesse het overwicht, maar scoorde Rienstra namens Willem II. Pas vlak voor tijd redde Linssen een punt voor de Arnhemmers.

Vitesse

2 - 2

Willem II

23' Matavz
88' Linssen
  13' Ogbeche
58' Rienstra
 
Gele kaart: Bruns (Vitesse), Lachman (Willem II)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: -
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Lelieveld
Kasjia
Miazga
Faye (Oude Kotte/69)
Bruns (Castaignos/72)
Mount
Foor (Serero/63)
Rashica
Matavz
Linssen
  Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Van der Linden
Tsimikas
Haye (Lieftink/89)
Chirivella
Rienstra
Ogbeche
Sol (Azzaoui/90+2)

Rutte wil geen 'superminister' in Brussel

Het kabinet ziet helemaal niets in het plan van de Europese Commissie om een Europese minister van Economische en Financiële Zaken aan te stellen. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in een Kamerdebat over de EU-top van donderdag en vrijdag, waar het voorstel wordt besproken.

De Europese 'superminister' moet voorzitter van de vergadering van de EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep) worden en tegelijk vicevoorzitter van de Europese Commissie. Het plan is volgens hem ook vrijwel kansloos. "Daar voelt Nederland niets voor, daar voelt bijna niemand iets voor."

Naast de 'superminister' wil Brussel ook een budget om onverwachte schokken in de eurozone op te vangen. Ook daar ziet Rutte niets in. Het kan onder voorwaarden wel verstandig zijn het Europese noodfonds ESM uit te bouwen tot een Europees Monetair Fonds (EMF) dat als 'vangnet' dient. Daarin moet Nederland dan wel zijn veto behouden, aldus Rutte.

Rutte wil geen 'superminister' in Brussel
Rutte wil geen 'superminister' in Brussel (Foto: ANP)

Kabinet steunt Afrikaanse troepenmacht

Het kabinet gaat een troepenmacht van vijf landen in het Afrikaanse Sahelgebied steunen met 5 miljoen euro. Deze zogenoemde G5-troepenmacht bestaat uit militairen uit Mali, Burkina Faso, Mauritanië, Niger en Tsjaad. De G5 houdt zich bezig met onder meer bestrijding van mensensmokkel en terrorisme.

"Met de bijdrage van Nederland en internationale partners kan de G5-troepenmacht op termijn zelf de verantwoordelijkheid voor de eigen veiligheid nemen", aldus minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken. Hij maakte de bijdrage woensdag bekend op een bijeenkomst met de G5-landen in Parijs.

Nederland is door zijn bijdrage aan de VN-missie Minusma in Mali nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de Sahel. Zijlstra maakte op de bijeenkomst ook bekend dat Nederland volgende maand een diplomatieke post opent in Niamey, de hoofdstad van Niger.

Kabinet steunt Afrikaanse troepenmacht
Kabinet steunt Afrikaanse troepenmacht (Foto: ANP)

Zeven verdachten internetoplichting opgepakt

In een onderzoek naar oplichtingspraktijken op internet heeft de politie zeven mannen opgepakt. Het gaat om zes mannen uit IJsselstein in de leeftijd van 22 tot en met 55 jaar en een negentienjarige Utrechter.

De mannen worden ervan verdacht op internet kaartjes te hebben aangeboden voor evenementen, concerten en pretparken, maar deze na betaling niet te hebben geleverd. Ook zouden ze actief gereageerd hebben op advertenties waarin naar kaartjes werd gevraagd.

Het onderzoek spitste zich toe op 26 aangiften die zijn gedaan bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMlo) tussen juli en oktober 2016. Slachtoffers hadden geen argwaan omdat de daders namen en e-mailadressen gebruikten die net echt leken. Met de oplichting zou ruim 3000 euro zijn verdiend.

Nader onderzoek moet uitwijzen wie welke rol had in de oplichtingspraktijk. Mogelijk is er ook sprake van witwassen van het onterecht gekregen geld.

Zeven aanhoudingen wegens internetoplichting
Zeven verdachten internetoplichting opgepakt (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - PSV

FC Groningen heeft in de Eredivisie tegen PSV in extremis een punt gepakt. Te Wierik maakte van dichtbij de 3-3, waardoor de koploper opnieuw punten verspeelde en de voorsprong op de ranglijst langzaam ziet verdampen.

Voor rust was er in de Euroborg weinig aan de hand voor PSV. De bezoekers leidden na ruim een kwartier spelen al met 0-2 en na de aansluitingstreffer van Van Nieff bracht Van Ginkel vanaf elf meter met zijn tweede de marge weer op twee. De middenvelder ging vroeg in de tweede helft door een handsbal de fout in. Hierdoor kon Veldwijk vanaf de stip de 2-3 scoren. De thuisclub ging op zoek naar de gelijkmaker, maar vond telkens Zoet op zijn weg. Diep in blessuretijd was de goalie wel kansloos op de inzet van Te Wierik: 3-3.

FC Groningen

3 - 3

PSV

31' Van Nieff
54' Veldwijk (pen)
90+5' Te Wierik
  7' Van Ginkel
16' Ramselaar
37' Van Ginkel (pen)
 
Gele kaart: Idrissi, Reis, Van Nieff (FC Groningen), Lozano, Zoet (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.103
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Te Wierik
Memisevic
Van Nieff
Warmerdam
Bacuna
Doan (Mahi/46)
Reis (Kane/75)
Drost
Van Weert (Veldwijk/46)
Idrissi
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
Van Ginkel
Ramselaar
Hendrix
Lozano (Luckassen/90+3)
De Jong
Bergwijn (Rosario/83)

Nieuwe rechtszaak dreigt voor Badr Hari

Zaterdag werd bekendgemaakt dat Badr Hari een nieuw contract had getekend bij de grootste kickboksorganisatie in de wereld, Glory. Tijdens kickboksgala Glory 51 op 3 maart 2018 zou Hari weer de ring instappen, maar het is nog maar de vraag of de ex-gevangene in maart in Rotterdam te bewonderen zal zijn. Een andere kickboksorganisatie, Enfusion, zegt namelijk ook een contract met de voor Marokko uitkomende vechter te hebben en wel voor een gevecht in mei. Enfusion dreigt nu met een rechtzaak.


Badr Hari (Foto: Getty images/Etsuo Hara)

Saïd Hamzaoui van Enfusion is duidelijk. 'Badr Hari is een zakenman, hij is gewoon aan het shoppen geweest en kijkt waar er geld te verdienen is. Hij kwam er met Glory niet uit. Wij zijn slagvaardiger geweest.'

Het contract dat Enfusion met de ex van Estelle Cruijff had getekend zou gaan om een gevecht in mei 2018 tegen Luis Tavares en bevatte een clausule die het hem verbood om voor mei ergens anders in actie te komen. 'Dan is de glans er natuurlijk vanaf, zeker als hij 3 maart bij Glory zou verliezen', aldus Hamzaoui.

Volgens Enfusion kreeg Glory er lucht van dat de voor mishandeling van zakenman Koen Everink veroordeelde Hari bij de concurrent had getekend en hebben ze hem daarna een beter aanbod gedaan. Volgens Enfusion denkt Hari onder zijn contract uit te kunnen komen, omdat een deel van het geld dat vooruitbetaald moest worden, een half uur te laat op de rekening stond. Hamzaoui zegt dat dat met het management met Badr is afgesproken en dat het geen probleem was. 'Wij hebben een sterke zaak.'

Hamzaoui is zich bewust van de enige waarde van de man die ook buiten de ring maar wat graag klappen uitdeelt. 'De 12.000 kaarten voor zijn gevecht tegen Rico in Oberhausen vorig jaar waren in een mum van tijd weg', zegt Hamzaoui. Enfusion wil Hari dan ook graag in een uitverkocht sportpaleis Antwerpen laten vechten.

Jacques de Wit, manager en advocaat, bevestigd dat Hari, die in 2006 al eens veroordeeld werd voor mishandeling van zijn toenmalige vriendin, een 'conceptovereenkomst' had met Enfusion, maar dat de deadline over het geld keihard was. 'En dat was een ontbindende factor', zegt De Wit. 'Dat hebben wij zeer duidelijk meerdere malen laten weten en staat ook zwart op wit. En het ging ook niet om een halfuurtje te laat. Daarna zijn wij gewoon met een andere organisatie gaan praten.'

Hamzaoui heeft daar een duidelijk verweer op. 'Er is een schrijven tussen de advocaten dat de vertraging van de transactie akkoord was. Dit hebben we zwart op wit. De deal was gemaakt. De handtekeningen gezet. Het geld was betaald en er is nog onderhandeld over details lang nadat het geld al op de rekening stond. Het is nu aan de rechter.'

Van Glory was niemand bereikbaar voor commentaar.

Tijdelijke demo van Injustice 2 aangekondigd

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben vandaag een gratis proefversie aangekondigd voor het vechtspel Injustice 2. Van 14 tot en met 18 december 2017 kunnen spelers de gratis proefversie downloaden op de PlayStation 4 en Xbox One.

Zo kunnen ze alvast ieder aspect van het spel zelf ervaren, waaronder hoofdstukken 1 t/m 3 van de verhaalmodus, alle multiplayer- en online speltypes en de volledige groep basispersonages (met uitzondering van Brainiac). Ook krijgen ze de kans om bepaalde DLC-personages uit te proberen in het singleplayer-multiversum. Tijdens de gratis proefperiode is Injustice 2 speciaal voor de feestdagen ook nog eens met korting verkrijgbaar bij deelnemende verkopers.

Injustice 2 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

The Last Jedi in Star Wars Battlefront II

Vandaag begint het eerste seizoen met gratis content voor Star Wars Battlefront II. Niet geheel toevallig is de film Star Wars: The Last Jedi aan de beurt als inspiratiebron.

Finn sluit zich als speelbaar personage aan bij het verzet dat het sterrenstelsel wil bevrijden van de onderdrukking. Kapitein Phasma doet zijn intrede als speelbare slechterik bij The First Order. Beide personages komen beschikbaar voor spelers die tijdens dit seizoen inloggen, dus zonder dat dit Credits kost.

Twee nieuwe locaties uit de film zijn nu in de game te spelen. Neem op Crait deel aan 20-tegen-20 Galactic Assault-gevechten of strijd boven de basis van het verzet op de planeet D'Qar tijdens 12-tegen-12 Starfighter Assault-ruimtegevechten. Om te beginnen met Star Wars Battlefront II The Last Jedi Season moeten spelers eerst kiezen of ze strijden voor het verzet of de First Order. De gekozen kant wordt gekoppeld aan terugkerende uitdagingen die spelers zowel individueel als factiebreed belonen.

In Star Wars Battlefront II Resurrection, ook gratis verkrijgbaar als onderdeel van Star Wars Battlefront II The Last Jedi Season, kunnen spelers Iden Versio's avonturen tijdens de opkomst van de First Order voortzetten. Het nieuwe avontuur speelt zich af na het voltooien van de singleplayercampagne en laat Iden naar antwoorden zoeken in drie gloednieuwe hoofdstukken. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze geheimen van de First Order die leiden naar de gebeurtenissen in Star Wars: The Last Jedi.

Star Wars Battlefront II is nu wereldwijd verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Handbalvrouwen moeizaam door op WK

Op het WK handbal in Duitsland hebben de Nederlandse vrouwen met moeite de halve finales bereikt. Tsjechië werd met 30-26 verslagen.

In het begin van de wedstrijd liep Oranje met gevarieerd en snel spel uit naar 8-2. Oranje verslapte daarna en stond bij rust nog maar met 17-16 voor. Net na rust kwamen de Tsjechische vrouwen op 17-17. Het bleef vervolgens gelijk opgaan. In de slotfase kwam Nederland los van hun tegenstandsters en uiteindelijk werd er met 30-26 gewonnen. Topschutter Lois Abbingh was goed voor 14 goals.

In de halve eindstrijd is of titelverdediger Noorwegen of olympisch kampioen Rusland de tegenstandster.

FOK! Wat een weer: een paar buien

December veranderlijk en zacht, is een winter zonder kracht.

Goeiedag!

Het is altijd wel een triest gezicht om te zien hoe sneeuw zo snel weg kan smelten. Maar wat wil je bij maxima die tussen de 3 en 7 graden lagen vanmiddag. Dan gaat het hard. Verder was het weerbeeld niet om over naar huis te schrijven. Het was bewolkt en er viel regelmatig wat regen. Vanavond gaat het even wat harder regenen op passage van een storing. Daarna klaart het weer wat op, maar in de loop van de nacht trekt er dan weer een buienstoring over. Dat kunnen best pittige buien zijn met kans op onweer en hagel. Mogelijk ook wat natte sneeuw. Mocht het even opklaren dan is er kans op lokale gladheid omdat het kwik dan dicht bij nul komt. In de bewolking en langs de kust blijft het een graad of 3.

Morgen is het opnieuw overwegend bewolkt, al zullen er ook wel enkele spaarzame opklaringen aanwezig zijn. Hier en daar valt een enkele bui.  Het kwik komt uit op 6 graden en er staat een krachtige westelijke wind. Zeker aan zee waait het misschien nog wel iets harder, kracht 7.

Fijne avond!

Nederland
 

Sneeuw in Alkmaar (Foto: DJMO)
 Deze foto is van de sneeuw die maandag ook in Alkmaar viel. (foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Eerste singleplayer-beelden Metal Gear Survive

Het is een tijdje stil geweest, maar Konami heeft vandaag weer een update gegeven over de staat van Metal Gear Survive. In een ruim zes minuten durende commentary trailer vol gameplaybeelden worden we bijgepraat wat zoal de mogelijkheden zijn in de singleplayer campaign van de game.

Metal Gear Survive heeft voor veel mensen een wrange bijsmaak omdat het de eerste Metal Gear-titel is sinds het ongelukkige vertrek bij Konami van bedenker Hideo Kojima. De game speelt zich af tussen MGSV: Ground Zeroes en MGSV: The Phantom Pain, maar heeft verder weinig te maken met personages en gebeurtenissen uit de oudere games. Spelers komen via een wormhole terecht in een soort alternatieve dimensie waar ze moeten zien te overleven, alleen of online in co-op met drie andere spelers. Gameplay bestaat onder andere uit het bouwen van bases en verdediging, het jagen op wild voor voedsel en het verdrijven van zombie-achtige figuren genaamd 'creatures'. De game moet in februari 2018 uitkomen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Titan Quest ook naar current-gen consoles

RPG/Hack-n-slash-game Titan Quest komt in maart 2018 naar Xbox One en PlayStation 4, en is tevens in ontwikkeling voor Nintendo Switch. De game kwam voor het eerst uit in 2006 voor pc en werd tien jaar later opgevolgd met een 'anniversary edition' die zeer goed beoordeeld werd.

De PlayStation 4- en Xbox One-versies krijgen verbeterde graphics en bevatten zowel de offline singleplayer-modus als online co-op voor maximaal zes spelers. Voor de Nintendo Switch-versie is nog geen releasemoment bekend.

Titan Quest speelt zich af in het oude Griekenland, Egypte en China. Spelers stellen een personage samen waarmee ze de zogenaamde Titans moeten opsporen en verslaan. Gameplay is vergelijkbaar met de eveneens isometrische hack-n-slash-games uit de Diablo-serie. In november van dit jaar kwam er nog een uitbreiding uit voor de pc-versie, genaamd Ragnarok. daarover wordt vooralsnog niets over gezegd door THQ Nordic, maar de kans is aanwezig dat ook die uitbreiding wordt meegenomen in de console-versies.

Piloot maakt kerstboomvlucht

Via sites als Flightradar24 kun je precies zien welke route een vliegtuig heeft afgelegd. Dat leverde in deze donkere dagen in aanloop naar de kerst vandaag een mooi plaatje op. Een Airbus-piloot vloog boven Duitsland namelijk een mooie kerstboom bij elkaar:

De Predator komt naar Ghost Recon Wildlands

De Predator komt naar Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands. Dit gebeurt tegelijkertijd met de release van de Jungle Storm-update, die vanaf 14 december beschikbaar is op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Om het dertigjarige bestaan van de Predator-franchise te vieren, ontvangt Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands een heleboel Predator-gerelateerde content:

  • Gratis Predator-uitdaging: van 14 december tot begin januari mogen alle Ghost Recon Wildlands-spelers het opnemen tegen de Predator in de ultieme jacht. Spelers gaan de moeilijkste uitdaging van heel het spel alleen of met maximaal drie anderen aan en proberen de Predator te verslaan.
  • Predator-aanpassingsvoorwerpen: wanneer spelers de Predator verslagen hebben, ontvangen ze exclusieve items, waaronder het Predator-masker. Daarnaast kunnen spelers hun Ghosts aanpassen en bewapenen met het Predator Pack. Vijftien nieuwe aanpassingsvoorwerpen, wapens en een close combat-aanval die gebaseerd zijn op bekende personages uit de originele film, horen ook bij deze uitbreiding.
  • Ghost War PvP-klasse gebaseerd op de Predator: Net als hoofdpersoon Dutch uit de originele Predator-film, maakt de nieuwe Ghost War-klasse gebruik van de Battle Rage-vaardigheid. Deze klasse biedt aanvallende spelers op het PvP-slagveld de kans om nieuwe strategieën te creëren. Ghost War-spelers krijgen toegang tot deze nieuwe klasse met behulp van de Ghost War Pass, de Season Pass of door gebruik te maken van hun Prestige-punten.

Jungle Storm breidt de PvP-modus Ghost War uit met de nieuwe Spoorzoeker-klasse, nieuwe uitrustingsvoorwerpen en gameplayupdates voor zowel de basisgame als de PvP-modi. Bovendien strijden spelers met Jungle Storm om bovenaan de ladder te staan door te spelen voor het klassement.

Slagveer maanden uitgeschakeld bij Twente

FC Twente kan twee tot vier maanden geen beroep doen op Luciano Slagveer, nadat de vleugelaanvaller dinsdagavond geblesseerd raakte.

Slagveer werd dinsdagavond in de wedstrijd tegen NAC Breda (1-2 winst) hard onderuitgehaald door Nigel Betrams en hij liep daarbij een schouderblessure op. De doelman van NAC kwam veel te laat met zijn tackle en kreeg daarvoor de terechte rode kaart.

Woensdag volgde het onderzoek naar de ernst van de blessure en toen volgde het slechte nieuws. De 24-jarige Slagveer maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van sc Heerenveen naar Lokeren, maar de Belgen leenden hem vervolgens eind augustus uit aan FC Twente. De voormalig jeugdinternational kwam dit seizoen tot vijftien wedstrijden voor Twente, waarin hij één keer scoorde en één assist gaf.

Slagveer maanden uitgeschakeld bij Twente (Pro Shots / Kay Int Veen)
Slagveer maanden uitgeschakeld bij Twente (Pro Shots / Kay Int Veen)

"Naar mijn mening is Ajax tekortgeschoten"

Richairo Zivkovic is niet op de juiste manier begeleid door Ajax, stelt Keziah Veendorp, voormalig ploeggenoot van de spits.

Zivkovic werd op zijn zestiende de jongste debutant en doelpuntenmaker voor FC Groningen. "Ik denk dat ik het ook moeilijk zou vinden als ik op die leeftijd zo veel aandacht zou krijgen. En dan ging Richie ook nog eens naar Ajax, zijn droomclub",vertelt Veendorp in gesprek met Voetbal International. Veendorp, tegenwoordig speler van FC Emmen, speelde in de jeugd van de Groningers en bij FVV samen. 

"Naar mijn mening is Ajax tekortgeschoten. Ze lieten die jongen naar Amsterdam verhuizen zonder zijn ouders. Hij moest voor het eerst op zichzelf wonen, maar er was geen begeleiding of niks. Als je een speler voor zoveel geld koopt, 2,5 miljoen euro, dan moet je ook in hem investeren, lijkt me."

"Maar ik denk dat Rich ook gewoon geen Ajax-speler was. Mijn vader vergeleek Richie altijd met Ruud van Nistelrooy. PSV zou perfect bij hem passen. Als hij daarnaartoe was gegaan zou hij daar nog steeds spelen, denk ik. Of misschien al een transfer achter de rug hebben."

Zivkovic verruilde afgelopen zomer Ajax voor KV Oostende. In totaal kwam de twintigjarige spits tot tien wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax, waarin hij twee keer scoorde en één assist gaf. De jeugdinternational speelde tot dusver dertien wedstrijden voor Oostende en daarin vond hij drie keer het net en gaf hij één assist.

'Sta verkoop minder schone scooter toe'

Enkele duizenden nieuwe scooters met een wat oudere motor dreigen onverkoopbaar te worden wegens strengere milieueisen in het nieuwe jaar, zo waarschuwt RAI Vereniging woensdag. Volgens de vereniging zou Nederland, in navolging van landen als Frankrijk en Duitsland, verkoop toch mogelijk moeten maken.

Wegens strengere Europese normen mogen in Nederland met ingang van 1 januari jaar alleen nog scooters worden verkocht met een zogeheten 'Euro4'-motor. Minder schone scooters, zoals met name de 'Euro3 4-takt', mogen dan niet meer worden verkocht. RAI Vereniging vreest ,,hoge kosten voor ondernemers" als gevolg van restvoorraden. In andere landen is er sprake van een overgangsregeling en mogen de oudere scooters nog een jaar langer worden verkocht. RAI Vereniging roept het kabinet op om dit ook in Nederland mogelijk te maken.

In Nederland rijden ongeveer 1,2 miljoen brom- en snorfietsen rond. RAI Vereniging verwacht dat de scooterindustrie uiteindelijk elektrisch zal worden.

'Sta verkoop minder schone scooter toe'
'Sta verkoop minder schone scooter toe' (Foto: ANP)

Brian Fargo teaset Wasteland 2 voor Nintendo Switch

VideogameGod Brian Fargo heeft op Twitter een foto laten zien van een Nintendo Switch waar de post-apocalyptische RPG Wasteland 2 op te zien is. Als begeleidende tekst schrijft Fargo "How about a little tease..". 

In 2014 verscheen de zeer solide RPG Wasteland 2 voor pc en een jaar later in de vorm van de 'Director's Cut' ook op PlayStation 4 en Xbox One. Officieel is Wasteland 2 natuurlijk de opvolger van de originele Wasteland die in 1988 uitkwam voor MS-DOS, Apple II en de Commodore 64, maar heeft daar behalve enkele kernwaarden niet zoveel meer van weg. Nu lijkt die Director's Cut dus ook naar Nintendo Switch te komen.


Wasteland 2 is een klassieke, isometrische RPG met turn-based combat. Net zoals in het eerste deel staan de Desert Rangers centraal, een groepering die probeert om een vorm van beschaving te brengen in de anarchistische wildernis die is ontstaan als het gevolg van de nucleaire holocaust. De game wordt gekenmerkt door de vrijheid die de speler heeft in beweging en keuzes, en de invloed die deze hebben op het verhaalverloop. Ook de tactische combat, de vele interessante personages/dialogen en de diepte in character-customization zijn dingen die opvielen in onze uitgebreide review van de game. Ook mag wel even genoemd worden dat de game door veel mensen als buitengewoon moeilijk wordt ervaren.

Dat er zoveel tijd heeft gezeten tussen de twee delen is niet zo vreemd. Tien jaar na de eerste Wasteland kwam Fargo namelijk met Wastelands eerste (spirituele) opvolger: Fallout, die zoals we allemaal weten uiteindelijk uitgroeide tot een zeer succesvolle franchise. Mensen die net als ondergetekende verzot zijn op klassieke, isometrische RPG's zoals Fallout en Fallout 2 zou ik dan ook met klem willen aanraden om deze titel uit te proberen. Overigens werd vorig jaar duidelijk dat er ook een Wasteland 3 in de maak is, maar hoewel die game al behoorlijk op lijkt te schieten staat die pas gepland voor release in 2019.

Nibali: "Slecht voor mij en de wielersport"

Vandaag werd bekend dat er tijdens de Vuelta verdachte waarden zijn gevonden in de urine van Chris Froome. Er werd een te hoge salbutamolwaarde vastgesteld. Dit zou komen vanwege een middel tegen astma. Mocht Froome worden bestraft, dan kan de eindzege in de Ronde van Spanje naar Vincenzo Nibali gaan.

Nibali heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. "Dit is slecht voor de wielersport, maar ook voor mij. Mocht het worden bevestigd dan zal ik nooit de sensatie hebben gevoeld van het opnieuw winnen van de Vuelta", aldus de renner van Bahrain-Merida tegen website Tuttobiciweb.

De Italiaan plaatst vraagtekens bij het gebruik van het anti-astmamiddel Ventolin. "Het regende in die periode in Spanje, dus het lijkt me niet logisch dat hij last had van astma. Ik heb er zelf ook mee te maken, maar als het regent zijn er geen pollen die bij mij het gebruik van Ventolin noodzakelijk maken," zo zegt Nibali.

Zlatan: "Het probleem lag bij Guardiola"

Zlatan Ibrahimovic maakt er in interviews nog steeds geen geheim van dat hij bij Barcelona totaal niet kon opschieten met trainer Pep Guardiola.

In gesprek met Sky Italia vertelt de Zweed dat de problemen begonnen toen hij het met Guardiola over de tactiek wilde hebben. "Ik vond dat hij andere spelers had opgeofferd in dienst van Lionel Messi. Hij zei dat hij mij begreep. Maar bij de volgende wedstrijd zette hij me op de bank. En de wedstrijd daarna ook."

Na dat gesprek negeerden de twee elkaar. "We hebben elkaar niet meer gesproken en we keken elkaar zelfs niet eens meer aan. Als ik ergens binnenkwam, liep hij snel weg. En als ik naar hem toe ging om iets te bespreken, ging hij gewoon ergens anders heen", aldus Zlatan. "Het probleem lag hij hem, hij was degene die het probleem niet met mij oploste."

De routinier van Manchester United vindt dat Guardiola hem meteen al veroordeelde. "Hij zei op de eerste dag tegen mij dat spelers van Barcelona niet in een Porsche of Ferrari naar de training komen. Maar als je iemand niet kent, kun je diegene ook niet veroordelen. Guardiola was zeker de meest onvolwassen coach waarmee ik heb gewerkt. Een echte vent lost problemen op."

Zlatan: "Het probleem lag bij Guardiola" (Pro Shots / Tati Quinones)
Zlatan: "Het probleem lag bij Guardiola" (Pro Shots / Tati Quinones)

Fosfaat toegestaan in dŲner kebab

Aan döner kebab mag fosfaat worden toegevoegd. Een voorstel van de Europese Commissie om het toe te laten in ingevroren, industrieel geproduceerde vleesrollen, werd woensdag net niet weggestemd door het Europees Parlement. Diverse fracties wilden uitstel tot er zekerheid is over mogelijke gezondheidsrisico's.

Door fosfaat toe te voegen blijft het vlees aan het bekende ronddraaiende spit sappiger en valt het niet uit elkaar. Dat is nu in principe verboden, maar het gebeurt in sommige lidstaten toch.

Toegevoegd fosfaat in lams-, rund- kalfs-, schapen- of kippenvlees wordt in een onderzoek uit 2012 in verband gebracht met hart- en vaatziekten. De Europese voedselwaakhond EFSA acht die link echter niet bewezen, maar doet wel nieuw onderzoek. Dat is naar verwachting eind volgend jaar klaar.

Natuurlijke alternatieven

Voor een verbod stemden 373 parlementariërs, drie te weinig om het commissievoorstel weg te stemmen. De Europese consumentenkoepel BEUC sprak in een reactie van slecht nieuws. Volgens Annie Schreijer (CDA) echter heeft "het gezond verstand gezegevierd". "Europarlement legaliseert het veilig gebruik van beetje fosfaat als bindmiddel in kebab."

GroenLinks vindt dat döner kebab geen "overbodige, twijfelachtige en mogelijk schadelijke stoffen"zou moeten bevatten. Er zijn volgens de partij 'natuurlijke alternatieven' waarmee het vlees ook niet van het spit valt. Als uit het onderzoek van EFSA blijkt dat fosfaatadditieven niet nodig zijn, dan moet ook de toestemming om de stof toe te voegen aan worsten en hamburgers worden herzien, aldus GroenLinks.

Fosfaat toegestaan in döner kebab
Fosfaat toegestaan in döner kebab (Foto: ANP)

Kouwenhoven zit nog steeds vast in Kaapstad

De afgelopen vrijdag in Zuid-Afrika opgepakte Guus Kouwenhoven zit nog steeds vast. De rechter in Kaapstad zal waarschijnlijk donderdag een besluit nemen over zijn voorlopige hechtenis, meldde het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. Aanvankelijk dacht het OM dat dit dinsdag al zou gebeuren, maar de Zuid-Afrikaanse procedure loopt anders en duurt enkele dagen.

Kouwenhoven (75) werd in april door het gerechtshof in Den Bosch bij verstek veroordeeld tot negentien jaar cel wegens illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee. De voormalige zakenman heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. Zijn advocaat heeft bij de Hoge Raad cassatie ingesteld.

Kouwenhoven hield zich schuil in het buitenland. Vorige week arresteerde Interpol hem in zijn woning in Kaapstad op verzoek van het Nederlandse OM. Nederland wil dat hij wordt uitgeleverd. Volgens lokale media had Kouwenhoven in Zuid-Afrika een tijdelijk visum gekregen tot 2020.

Kouwenhoven zit nog steeds vast in Kaapstad
Kouwenhoven zit nog steeds vast in Kaapstad (Foto: ANP)

Roemer verlaat Tweede Kamer

Tijdens een zojuist gehouden persconferentie heeft Emile Roemer laten weten de Tweede Kamer te verlaten.

Meer volgt:

Update 11:42 uur:
Roemer: "Ik heb gisteren mijn fractiegenoten laten weten dat ik de Tweede Kamer verlaat." Verder gaf hij aan ruimte te willen maken voor een nieuwe lichting SP'ers

Update 11:48 uur:
Lilian Marijnissen volgt Roemer op. Karabulut was de tweede kandidaat.

Update 12:14 uur:
Beelden van de persconferentie. Roemer aan het woord vanaf 02:45

Update 13:30 uur:
Verklaring SP:

LILIAN MARIJNISSEN VOLGT EMILE ROEMER OP ALS FRACTIEVOORZITTER VAN DE SP

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft vanochtend Lilian Marijnissen gekozen als nieuwe fractievoorzitter. Zij volgt daarmee Emile Roemer op die een dag eerder aan zijn fractie liet weten het leiderschap over te willen dragen. Voor het fractievoorzitterschap hadden twee Kamerleden van de SP zich kandidaat gesteld.

Roemer neemt na 11 jaar afscheid van de Tweede Kamer. Bijna 8 jaar heeft hij de SP geleid. 'Gisteren heb ik mijn fractiegenoten laten weten dat ik begin januari de Tweede Kamer zal verlaten. Na bijna acht jaar de SP te hebben geleid, is het nu tijd dat een ander het overneemt. Ik ben trots op waar de SP nu staat en wat ik daarin heb kunnen betekenen. In de partijorganisatie, het bestuur en in de fractie heb ik de nieuwe lichting de ruimte gegeven om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de SP. We zijn uitgegroeid tot een betrouwbare partij die actief is onder de mensen in de buurten én die kan besturen. Er is nog veel meer te doen, maar dat is nu aan de nieuwe lichting. Jonge mensen, die onze traditie van activisme met nieuw elan en nieuwe ideeën voortzetten. Ik geef het stokje met alle vertrouwen aan Lilian door,' aldus Roemer.

Lilian Marijnissen, huidig zorgwoordvoerder van de SP in de Tweede Kamer, is ruim 15 jaar actief in de SP. Ze was jarenlang gemeenteraadslid in haar woonplaats Oss en verwierf landelijke bekendheid als organisator van vele tientallen succesvolle acties met vakbond FNV in de zorg. Marijnissen: 'Ik ben ontzettend trots op Emile en de hele partij is hem veel dank verschuldigd. Emile heeft een grote rol gespeeld in de vernieuwing binnen de SP, en hij heeft de stap naar meer bestuursverantwoordelijkheid durven nemen. Emile is de meest betrouwbare politicus van het Binnenhof en hij krijgt iedereen mee in de richting die hij op wil. Hij heeft de partij ideologisch en organisatorisch verder gebracht. Ik ben heel blij met de steun van de fractie om Emile op te mogen volgen. We gaan Emile missen, we zijn trots op alles wat hij voor ons heeft betekend. Het is nu aan ons om op zijn sterke basis verder te bouwen.'

PUBG en de gÍnante cameltoe

De populaire survival shooter Playerunknown’s Battlegrounds moest zich even verantwoorden voor de vrouwelijke modellen op een testserver. Als een vrouwelijke strijder strakke kleding droeg, dan was er een cameltoe zichtbaar. Lekker realistisch, maar tegen het zere been van veel gamers. Op Reddit verschenen de volgende screenshots.

Cameltoe

Volgens ontwikkelaar Brendan Greene is het model voor vrouwen ontworpen door een externe partij. Het is de afgelopen twee jaar ook niet aangepast. Greene gaf ook aan, dat het model wordt aangepast.

Natuurlijk roept dit weer veel reacties op, waarvan de meeste voorspelbaar zijn. Wat is jouw mening? Overdreven reactie van de klagers of overdreven van de ontwikkelaars?

Dader New York: geen banden met militanten

De autoriteiten in Bangladesh hebben geen aanwijzingen gevonden dat de vermeende dader van de aanslag in New York connecties had met militanten in dat land. De politie in Bangladesh ondervroeg inmiddels familieleden van de 27-jarige Akayed Ullah die geboren is in Bangladesh en in New York woonde.

Zo werden zijn echtgenote, schoonvader en schoonmoeder aan een ondervraging onderworpen. Daaruit kwamen geen banden met extremisten naar boven en ook geen namen van anderen met connecties, aldus de politie.

Ullah bracht maandag in een ondergrondse gang die de verbinding vormt tussen de grote busterminal Port Authority en het gelijknamige ondergrondse metrostation een pijpbom op zijn lijf tot ontploffing. De man raakte zelf gewond en drie voorbijgangers liepen lichte verwondingen op.

Hij is dinsdag officieel in staat van beschuldiging gesteld.

Dader New York: geen banden met militanten
Dader New York: geen banden met militanten (Foto: ANP)

Wildcard Azarenka voor Australian Open

Viktoria Azarenka doet in januari mee aan de Australian Open. De Wit-Russin won het grandslamtoernooi in Melbourne in 2012 en 2013 en krijgt van de organisatie een wildcard.

In december 2016 kreeg Azarenka een zoon en in juni van dit jaar maake ze haar rentree op Wimbledon. Bij het grastoernooi werd ze in de vierde ronde uitgeschakeld. Daarna raakte ze verwikkeld in een voogdijzaak met haar ex, en sindsdien speelde ze niet meer.

"Het is een moeilijk jaar geweest. Op deze manier kan ik 2018 positief beginnen." aldus Azarenka die inmiddels op de 210e plaats op de wereldranglijst staat.

Wildcard Azarenka voor Australian Open (Pro Shots / Action Images)
Wildcard Azarenka voor Australian Open (Pro Shots / Action Images)

'Dortmund houdt De Ligt nog in de gaten'

Borussia Dortmund heeft nog steeds een oogje op Matthijs de Ligt, ook nu Peter Bosz ontslagen is.

Dat schrijft Bild woensdagochtend. Dortmund wil in de winterstop een verdediger halen en behalve De Ligt is ook Manuel Akanji in beeld. De 22-jarige Zwitser speelt bij FC Basel en daar heeft hij een contract tot medio 2021, net als De Ligt bij Ajax.

Borussia Dortmund wil komende zomer alsnog zaken doen als dat in januari niet lukt. De club heeft ook Olivier Giroud op het lijstje staan. Hij is bij Arsenal geen basisspeler, ondanks dat hij vaak scoort als invaller. De Fransman liet deze week merken dat hij een transfer overweegt met het oog op het WK in Rusland.

Volgens Bild moet Giroud een extra optie voorin worden en dus geen vervanger voor Pierre-Emerick Aubameyang. Dortmund hoopt de spits in elk geval tot komende zomer te houden. Dinsdag wist BVB voor het eerst sinds 30 september weer een competitieduel te winnen. Tegen 1. FSV Mainz 05 werd het 0-2.

ARK: Survival Evolved is wat groter

Iets later dan aangekondigd is de uitbreiding Aberration te krijgen voor de openwereld survivalgame ARK: Survival Evolved. Zoals verwacht zijn er nieuwe dieren in deze defecte ondergrondse ARK te vinden. Door de aanwezige radioactiviteit zijn er bijzondere creaties en nieuwe uitdagingen.

De ARK van Aberration is defect, dus er zijn aardbevingen, gaslekken, radioactiviteit en meer gevaren die op je wachten. Daarentegen heb je de mogelijkheid om meer dan 50 nieuwe items te craften en andere bijzondere beesten te temmen en te berijden (bereiden). Aberration is nu verkrijgbaar voor €19,99.

ARK: Survival Evolved - Aberration - Gespuis

ARK: Survival Evolved - Aberration - Klimmen

Consument kan straks zelf modem kiezen

Bedrijven en consumenten moeten straks ook zelf de keuzevrijheid krijgen voor apparatuur op hun eigen privénetwerk. Zo kunnen zij dan zelf bepalen welke modem, router of tv-ontvanger het best past bij hun wensen. Dit is het doel van de zogenoemde beleidsregel ‘Netwerkaansluitpunt’ waarvan de internetconsultatie vandaag door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is gestart.

Staatssecretaris Keijzer (EZK): “Modems, routers en tv-ontvangers zijn volgens Europese regelgeving onderdeel van het privénetwerk van een consument of bedrijf. Daar hoort bij dat je zelf mag kiezen welke apparatuur daarop het best past bij jouw wensen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy. Net zoals dat je zelf kunt kiezen welke mobiele telefoon of welk merk televisie je koopt. Hieraan is behoefte bij consumenten en het stimuleert bovendien dat meer aanbieders van deze apparaten toegang tot de markt hebben.”

Het kabinet wil dat Nederlanders altijd en overal toegang tot de snelste, digitale communicatie zoals internet, telefonie en (online) televisie hebben. Om deze diensten af te kunnen nemen, hebben consumenten en bedrijven geschikte apparaten nodig. Denk hierbij aan specialistische (eind)apparatuur zoals internetmodems, routers en tv-decoders.

Deze apparaten zijn onderdeel van het (privé-)netwerk van de klant. Het is nu gebruikelijk dat aanbieders zoals kabel- of telefoniebedrijven deze apparatuur tegen betaling als onderdeel van een abonnement leveren. Dit blijft mogelijk, maar deze beleidsregel gaat gebruikers medio 2018 ook de mogelijkheid geven om zelf te kunnen kiezen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is verantwoordelijk voor de markt voor deze apparatuur. De internetconsultatie voor de beleidsregel ’Netwerkaansluitpunt’ is vandaag gestart. Belanghebbenden kunnen tot medio februari reageren op het ontwerp van het voorstel. Vervolgens neemt de staatssecretaris van EZK een besluit over het verdere proces.

For Honors dedicated servers zijn vanaf donderdag te testen

Van donderdag 14 december 14:00 uur tot maandag 18 december 14:00 uur is er een test op PlayStation 4, Xbox One en pc om alvast de nieuwe dedicated servers van For Honor uit te proberen, zelfs wanneer zij de game niet bezitten. Alle deelnemers maken bovendien kans op exclusieve in-game prijzen.

Deelnemers hebben tijdens de test toegang tot alle Helden in de 1v1-duel-, 4v4 Dominion- en 4v4 Tribute-modi. Vanaf 13 december 14:00 uur kun je de testversie van de game gratis preloaden op alle platformen. Hieronder zie je een infographic met alle prijzen. Voor meer informatie over de prijzen die deelnemers kunnen winnen, lees de Ubisoft-site.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

For Honor - Prijzen bij proefperiode dedicated testservers (Foto: Ubisoft)

'Arabieren haten joden'

Duits/Amerikaans onderzoek bevestigt het beeld dat al een paar dagen in het nieuws te zien was: veel immigranten uit Arabische landen haten joden en houden er een geheel eigentijdse versie van de Protocollen van de Wijzen van Sion op na. Het gerenomeerde Gúnther Jikeli-instituut hield in opdracht van het ACJ Berlin Ramer-instituut een onderzoekje, waarvan de resultaten vrijwel niemand zal verbazen.

De afgelopen paar dagen stonden in het teken van openlijke haat richting joden zoals we die al een hele tijd niet meer gezien hebben in Europa. Onder meer in Malmö, Berlijn, Londen gingen Arabieren de straat op om te melden dat ze de wens hadden om hun semitische broeders dood te schieten en werd er meermaals verfijnt verwezen naar een genocide op joden die krijgsheer Mohammed die zelf op zijn geweten heeft. In Göteborg en Malmö werden zelfs meerdere Joodse doelen aangevallen met molotov-cocktails. Dit alles werd geïnitieerd door een aankondiging van een Amerikaanse ambassadeverhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Deze haat komt niet helemaal uit de lucht vallen, zo blijkt uit een onderzoek van het Günther Jikeli-instituut. Antisemitisme lijkt eerder regel dan uitzondering te zijn onder immigranten uit Arabische landen. Ondanks dat de hoeveelheid respondenten wat karig te noemen is (er werden 68 immigranten geïnterviewd in de leeftijd van 18 tot 52 jaar) sluit het naadloos aan op eerdere onderzoeken. Eerder al bleek dat Europeanen van niet-westerse achtergrond niet zo heel erg positief over joden denken.

Enkele voorbeelden: een Syrische deelnemer van het onderzoek gaf aan dat het bestaan van Israël hem een doorn in het oog is. Een flink aantal van de geïnterviewden vermoeden duistere krachten van masterminds achter de gebeurtenissen in de wereld, dit wordt vaak gekoppeld aan het cliché antisemitische beeld van de rijke, machtige jood die de touwtjes in de handen heeft. "Israël, maar vooral joden, staan bekend als de grootste financiële macht ter wereld. Dus zij beheersen alles met hun geld", aldus een 36-jarige Iraakse man. Dat een keffiyeh ook van aluminium gemaakt kan worden, bewijst het wijdverspreide idee dat de aanslag op 11 september 2001 op de Twin Towers een complot was van Amerikanen en joden, om de moslims een hak te zetten. Tevens lijkt Hitler nu niet bepaald als een misdadiger te worden beschouwd onder een deel van de ondervraagden. "Vanwege de moord op 6 miljoen joden hou ik van Hitler", klonk het uit de mond van een van hen. 

Opvallend is dat Christelijke en Koerdische vluchtelingen een stuk milder staan in hun beeld ten opzichte van Israël en joden. In gesprekken laten zij weten dat de regering van Assad te Syrië een stuk 'erger' te noemen is dan Israël. Een enkeling prijst zelfs de joodse staat: Syrische gewonden worden vaak opgenomen en verzorgd in Israëlische ziekenhuizen. Ook zou de rechtstaat van het piepkleine landje een voorbeeld voor de Arabische wereld moeten zijn. Sommige respondenten vertellen dat hun beeld over joden zwaar is beïnvloed door de constante stroom van antisemitische propaganda in de diverse Arabische landen.

Een Duitse immigratie-expert ziet het institutionele Arabische antisemitische als 'deel van de immigratie-problematiek'. Volgens haar zou er meer initiatief van binnenuit genomen moeten worden. "Op dit moment neemt de segregatie binnen de maatschappij langs etnische en religieuze lijnen alleen maar toe. Een echt dialoog vind vooralsnog niet plaats”. Vooral vrouwen zouden een voortrekkersrol moeten nemen, stelt Düzen Tekkal.

Kuwas mikt op Ajax, Feyenoord of PSV

Brandley Kuwas, één van de smaakmakers bij Heracles Almelo, hoopt dat één van de traditionele topclubs zijn volgende stap in zijn carrière wordt.

"Toen ik bij Excelsior speelde, hoopte ik op een vervolgstap. Dat was Heracles. Na Heracles komt voor mij de vaderlandse top-drie", vertelt Kuwas aan Voetbal International. De aanvaller hoeft dus nog niet per se naar het buitenland. "De volgende stap is Ajax, Feyenoord of PSV."

Kuwas speelde een jaar bij Excelsior, waarna hij in 2016 in Almelo kwam voetballen. "Als Nederlandse jongen wil ik in de Nederlandse top spelen. Ik zeg niet dat het moet, maar dat zou wel ideaal zijn." De 25-jarige speler benadrukt dat hij geen haast heeft. "Op dit moment is er niks concreet. Mijn situatie is in een half jaar tijd niet veranderd. Ik hoef niet weg."

Kuwas is geboren in Nederland, maar zijn roots liggen op Curaçao. Eerder dit jaar maakte hij zijn debuut voor de nationale ploeg, al had hij ook wel eens een gesprek met toenmalig Oranje-bondscoach Danny Blind. "Ik ga geen drie jaar meer wachten, dat mag je wel opschrijven. Als ik in de tussentijd word opgeroepen voor oefenwedstrijden voor Curaçao, dan ben ik daar gewoon bij. De definitieve keuze kan ik altijd later nog maken."

Hoge FBI-agent noemt Trump 'idioot'

De hoge FBI-agent Peter Strzok is in juli uit zijn functie gezet nadat bleek dat hij vorig jaar tijdens een onderzoek presidentskandidaat Donald Trump in sms'jes onder meer ,,een idioot" noemde. Zijn vrouwelijke collega Lisa Page, een advocaat die voor de FBI werkt, betitelde Trump ook zo.

Strzok, tweede man bij de contraspionage van de FBI, en Page waren in 2016 betrokken bij de onderzoeken van de federale politie naar de beruchte e-mails van de Democratische kandidaat Hillary Clinton en mogelijke contacten van Trumps medewerkers met Russen, schrijft onder andere The Washington Post.

In juli dit jaar werkte Strzok inmiddels voor Robert Mueller, de speciale aanklager die is belast met het huidige onderzoek naar eventuele Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016. De jurist Mueller kent Strzok goed, hij was van 2001 tot 2013 zelf directeur van de FBI.

Lisa Page werkte ook voor Muellers team. Zij verliet dat al eerder om redenen die volgens de The Washington Post niets met de ophef over de sms'jes te maken hebben. Zij schreef over Trump onder meer: ,,God, Trump is een walgelijk mens".

Hoge FBI-agent noemt Trump 'idioot'
Hoge FBI-agent noemt Trump 'idioot' (Foto: ANP)

Mourinho loopt boos weg bij persconferentie

Manchester United speelt woensdag tegen Bournemouth. In de aanloop naar het duel ging het echter vooral om de nasleep van de derby tegen City.

Na de 1-2 op Old Trafford liep het in de catacomben uit de hand en beide clubs uit Manchester moeten bij de FA verantwoording afleggen. Op de persconferentie voor het duel met Bournemouth kreeg trainer Jose Mourinho veel vragen over het incident. Uiteindelijk liep de Portugees zelfs kwaad weg.

Eén van de journalisten vroeg of de manager vreesde voor een schorsing voor één van zijn spelers. "Waarom? Volgens mij werk jij voor een andere club en niet voor de media."

Daarna ging de aandacht naar Romelu Lukaku in het bijzonder. Hij zou volgens de Britse tabloids een flesje hebben gegooid, waarna het uit de hand liep. "Je beschuldigt alleen maar. Bewijs het maar en straf hem dan", sneerde Mourinho. Hij zei vervolgens zeker te weten dat zijn spelers zich na de verloren derby hebben gedragen. "Jullie houden niet van Bournemouth, hè? Jullie hebben geen respect voor hen", zei Mourinho terwijl hij wegliep. "Jullie denken niet dat zij naar Old Trafford komen en het goed kunnen doen. Geen respect voor Eddie Howe, geen respect voor hun spelers."

Ferme taal Erdogan bij begin Jeruzalem-top

Israël is een terreurstaat en het Amerikaanse besluit over Jeruzalem is een beloning voor zijn terreurdaden. Deze ferme uitspraken kwamen woensdag uit de mond van de Turkse president Recep Erdogan bij het begin van de speciale top van de organisatie voor islamitische samenwerking OIC.

Op initiatief van Erdogan vergaderen de landen over de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Ook de Palestijnen zien Jeruzalem als hun hoofdstad.

Erdogan is een van de scherpste tegenstanders van die erkenning en hij wil naar eigen zeggen met de top "de islamitische wereld in beweging zetten". Volgens Turkse opgaven zijn zeker twintig landen bij de top vertegenwoordigd waaronder Iran, Indonesië, Jordanië, Qatar en Koeweit.

Abbas

Ook de Palestijnse president Abbas is bij de top. Hij verklaarde dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn en noemde de erkenning door Trump een "grote misdaad". Volgens Abbas is de hele wereld tegen die erkenning.

Erdogan riep Amerika op het besluit terug te draaien. Hij riep landen in de wereld op Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina. "Jeruzalem is onze rode lijn", sprak hij.

Ferme taal Erdogan bij begin Jeruzalem-top
Ferme taal Erdogan bij begin Jeruzalem-top (Foto: ANP)

Duitse tol kost Nederlanders tot 100 miljoen

Het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, kost Nederlandse automobilisten jaarlijks tussen de 60 en 100 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Zoals verwacht sluit Nederland zich aan bij Oostenrijk dat bij het Europese Hof van Justitie een zaak heeft aangespannen tegen het Duitse plan.

Vooral de grensstreek zou worden getroffen. Van de kosten van de tol zou 40 procent voor rekening komen voor bewoners en bedrijven in deze streek. Uit het rapport komt verder naar voren dat de tolheffing ,,marginale tot zeer beperkte effecten" zal hebben op de grensoverschrijdende mobiliteit.

Begin oktober gaf het kabinet al aan van plan te zijn zich bij de Oostenrijkers aan te sluiten, maar het wilde eerst de juridische onderbouwing van de zaak afwachten. Het vonnis laat zeker tot 2019 op zich wachten.

Discriminerend

Volgens het kabinet is het Duitse plan strijdig met Europese regels. De tol zou discriminerend zijn. De Duitse automobilist wordt namelijk volledig gecompenseerd voor de tolheffing, de buitenlandse autorijder niet. Nederland heeft zich vanaf het begin verzet tegen het Duitse plan.

De Europese Commissie begon eerder een juridische procedure tegen de Duitse regering omdat een eerste tolplan discriminerend tegenover buitenlandse weggebruikers was. Maar nadat Berlijn het plan had aangepast, stopte de commissie die inbreukprocedure eerder dit jaar.

Duitse tol kost Nederlanders tot 100 miljoen
Duitse tol kost Nederlanders tot 100 miljoen (Foto: ANP)

Visquota omhoog voor sommige soorten

Diverse commerciële vissoorten in de Noordzee hebben zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld. Nederlandse vissers mogen daarom volgend jaar meer haring, kabeljauw, tarbot en griet vangen. De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben hierover in Brussel een akkoord bereikt. Ook met tong en schol gaat het goed. Om op langere termijn een duurzame vangst op deze soorten te garanderen is voor komend jaar nog wel een reductie van het quotum afgesproken.

Evenwichtig akkooord
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt van een evenwichtig akkoord: “Een goede balans tussen ecologie en economie; waarbij vissoorten die onder druk staan zich verder kunnen herstellen en vissers thuiskomen met verantwoorde vangsten”.

Voor tarbot en griet – vissoorten die vaak als bijvangst in de netten belanden – gaat het quotum in 2018 met 44% omhoog, en voor het lopende jaar is er een tussentijdse ophoging van 20%. De vangst van tong en tarbot wordt hierdoor beter met elkaar in balans gebracht.

Paling en zeebaars
Het akkoord over de visquota omvat ook nieuwe maatregelen gericht op paling en zeebaars, twee vissoorten waarvan de populatie kritiek is. Ten aanzien van paling is afgesproken dat er met ingang van volgend jaar tijdens de paaiperiode (drie maanden) niet op aal mag worden gevist. Hiermee krijgt de aanpak die Nederland al enkele jaren met succes hanteert nu in de rest van Europa navolging. Het eerder voorgestelde totaalverbod op palingvisserij in kustwateren is daarmee van de baan.

Voor zeebaars hebben de Europese visserijministers afgesproken dat de vangst volgend jaar sterk wordt beperkt. Over de volle breedte (trawlers, staand want-visserij en de haken-en-lijnen-methode) mag er gemiddeld 60% minder zeebaars worden gevangen dan in 2017. Voor de recreatieve visserij geldt vanaf 1 januari dat alle gevangen zeebaars moet worden teruggezet in zee.

Systematiek visquota
Elk jaar in december beslissen de Europese visserijministers en de Europese Commissie over de totale vangsthoeveelheden (total allowable catches, TAC's) voor het jaar erop. De TAC’s zijn gebaseerd op wetenschappelijk advies van onder andere de International Council on the Exploration of the Sea (ICES), het principe van maximale duurzame opbrengst (MSY) en op de meerjarenplannen tegen overbevissing.

De quota voor de Nederlandse visserijsector en voor de individuele vissers worden vervolgens aan de hand van een vaste verdeelsleutel afgeleid van de totale vangsthoeveelheden. In deze quota is rekening gehouden met compensatie in verband met de aanlandplicht, die sinds 2015 in fases wordt ingevoerd. Dit voorkomt dat de ondermaatse vis, die niet bestemd is voor menselijke consumptie, ten koste gaat van het quotum.

3FM-dj vindt nieuwe Glazen Huis spannend

De metamorfose van het Glazen Huis zorgt bij 3FM-dj Domien Verschuuren voor extra spanning. De mobiele studio, die vanaf maandag in Apeldoorn het middelpunt vormt voor de actie Serious Request, is dit jaar volledig van glas. "De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig. Dat vind ik wel spannend", vertelt de dj.

"Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen." Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. "Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien."

De dj, die voor de vierde keer zes dagen lang radio en tv gaat maken voor het goede doel zonder daarbij te eten, heeft dit keer gezelschap van nieuwkomers Angelique Houtveen en Sander Hoogendoorn. De radiozender koos ervoor dit jaar weer drie dj's in het Glazen Huis te zetten. Vorig jaar zat Verschuuren alleen met Frank van der Lende. Hoewel dat extra zwaar was, kijkt de dj terug op een bijzondere editie. "Allebei twaalf uur per dag radio maken, dat is wel heel vet. Je was zó aangewezen op doorzettingsvermogen en het was ook heel intiem." Desondanks kijkt hij er naar uit dat hij dit jaar twee nieuwe gezichten aan zijn zijde heeft. "De mensen kunnen nu echt met hen kennismaken."

Tips

De ervaringsdeskundige heeft zijn collega's al wel van wat tips voorzien. "Maar die hebben ze tot nu toe bijna allemaal overboord gegooid. Ik vind namelijk dat je je niet echt kunt voorbereiden, maar zij vinden van wel en zijn bijvoorbeeld flink aan het sporten." Zelf is Verschuuren dezer dagen niet in de sportschool te vinden. Wel bouwt hij zijn eten af. "Normaal eet ik 's ochtends twee broodjes en nu één en de gevulde koek die ik altijd in de studio pak, laat ik liggen."

Het Rode Kruis gebruikt de opbrengst dit jaar om gezinnen te herenigen die door een ramp of oorlog zijn verscheurd. De dj heeft grote verwachtingen van Apeldoorn. "Ik krijg al sinds januari berichtjes over acties die zijn opgezet en iedere dag komen er nu wel een paar mails binnen van mensen die een liedje hebben gemaakt of een clubactie zijn begonnen bij hun vereniging. Het leeft echt enorm, ik heb er het volste vertrouwen in."

3FM-dj vindt nieuwe Glazen Huis spannend
3FM-dj vindt nieuwe Glazen Huis spannend (Foto: ANP)

Tourwinnaar Froome in dopingproblemen

Wielrenner Chris Froome is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Britse meervoudig tourwinnaar werd dit jaar tijdens de na de achttiende etappe van de door hem gewonnn Vuelta a España betrapt op een te hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol.

Volgens de UCI is de gemeten salbutamolwaarde te hoog, maar nog geen reden voor een directe schorsing. Froome werd op 20 september, een kleine drie weken na de dopingcontrole, op de hoogte gebracht van het resultaat. Ook zijn B-staal bleek teveel salbutamol te bevatten.

Team Sky liet in een reactie al weten dat Froome in de laatste week van de Vuelta last had van 'acute symptomen' van astma. De arts gaf hem daarom een verhoogde dosis salbutamol, volgens het team nog wel binnen de toegestane hoeveelheid. 

Froome heeft wegens zijn astma wel een zogeheten medische uitzondering (TUE) om salbutamol te gebruiken, maar bij de dopingtest werd het dubbele gevonden van de toegestane concentratie, die ligt op 1000 nanogram per milliliter.

Zonder Froome gelijk te schorsen heeft de UCI Sky en de renner om uitleg gevraagd. Manager Dave Brailsford verwacht dat men zich er wederom onderuit kan praten: "De verwerking van salbutamol in het lichaam is onvoorspelbaar vanwege complexe medische en fysiologische zaken", stelt hij. "We focussen ons erop om de feiten boven tafel te krijgen en erachter te komen wat er precies aan de hand is."

Froome zelf lijkt ook vertrouwen te hebben in de kwaliteiten van zijn ploeg, die erom bekendstaat zich uit dergelijke situaties te praten met vreemde excuses en ongeloofwaardige verhalen. "Dat ik astma heb is bekend en ik ken de regels, ik heb er zelf voor gezorgd dat ik niet meer dan de toegestande hoeveelheid heb genomen", gaat de Brit in de verdediging.

"Mijn leidende positie in de wielersport neem ik erg serieus en de UCI heeft volledig gelijk om resultaten te controleren. Ik wil, samen met het team, gewoon open kaart spelen." Froome won de Tour de France in 2013, 2015, 2016 en 2017 en won daarnaast dit jaar ook de Vuelta.

Tourwinnaar Froome in dopingproblemen (Pro Shots / George Deswijzen)
Tourwinnaar Froome in dopingproblemen (Pro Shots / George Deswijzen)

Quake Champions krijgt grote update

Volgende donderdag 14 December zal Quake Champions één van de grootste updates tot nu toe krijgen met nieuwe content en features.

Zo is er een nieuwe Champion, Keel, die terug is sinds Quake 3 Arena en Quake Live, een nieuwe arena voor Duel en 2v2 genaamd Vale of Pnath, leaderboards met ranking en feestelijke, tijdelijke eindejaars-getinte gear en maps. Daarvoor zijn er speciale items waaronder geanimeerde shaders voor wapens en Champions, feestelijke decoraties op Burial Chamber en Corrupted Keep, holiday hat vanities voor Champions en limited edition profieliconen en naamplaten. Er komen ook 40 verschillende crosshair opties waarbij spelers de kleur van hun voorkeur kunnen instellen.

Quake Champions is nu beschikbaar in Early Access op Steam

Ni no Kuni 2 opnieuw uitgesteld

Ni no Kuni 2 is voor een tweede maal uitgesteld en komt nu 23 maart uit. Het oorspronkelijke plan was 10 november 2017, dat werd 19 januari 2018 en nu heeft ontwikkelaar Level-5 weer meer tijd nodig om de puntjes op de i te zetten.

Volgens de ontwikkelaar zijn ze innovatief bezig met bijvoorbeeld de SKirmish en Kingdom Mode. Maar omdat ze van alles willen controleren of het goed werkt kost het ze extra tijd.

Dus streep 19 januari maar door en zet 23 maart in je agenda, want dan komt Ni no Kuni 2 uit op PlayStation 4 en pc. Hieronder een nieuwe trailer met daarin de Japanse voicecast.

FOK!Kerstprijsvraag: 13 december [gesloten]

Vandaag is er hardware aanwezig!!

De Turtle Beach hoort in het rijtje van populairste headsets voor gamers. Met de Turtle Beach Recon 320 proberen ze ook in de lagere prijsklassen de beste te zijn. De 7.1 surround headset viel dan ook erg goed in de markt en met zijn mooie rode uiterlijk ook nog wat leuks voor het oog.

Turtle Beach Recon 320

Vandaag mogen wij een Turtle Beach Recon 320 weggeven.  De vraag van vandaag luid dan ook: Wat is de kabellengte van het geluidssnoer van de Turtle Beach Recon 320?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Turtle Beach.


'Deur op een kier voor Noord-Korea'

VN-gezant Jeffrey Feltman heeft het gevoel dat hij "de deur op een kier" heeft gelaten voor Noord-Korea om op diplomatieke wijze tot een oplossing te komen. Dat zei de VN-gezant, nadat hij de VN-Veiligheidsraad over zijn reis naar het land had ingelicht.

Vlak na zijn bezoek brachten de VN in een verklaring naar buiten dat met het regime in Pyongyang overeen is gekomen om regelmatig overleg te blijven voeren. Feltman zegt echter dat er geen toezeggingen zijn gedaan door Noord-Korea. "De tijd zal het leren wat de impact is geweest van onze gesprekken". Hij sprak onder meer met de minister van Buitenlandse Zaken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei eerder op de dag dat hij met Noord-Korea in gesprek wil, zonder daar verdere voorwaarden aan te stellen. Voorheen eisten de Amerikanen dat het inleveren van kernwapens hoe dan ook op de agenda moet staan.

'Deur op een kier voor Noord-Korea'
'Deur op een kier voor Noord-Korea' (Foto: ANP)

Mel B snijdt ex-man letterlijk uit haar lichaam

Mel B is onder het mes gegaan, om de tattoo met daarop de naam van haar ex-man Stephen Belafonte weg te laten snijden. De Spice Girl wil zo graag doorgaan met haar leven, dat ze koos voor een operatie in plaats van een laserbehandeling, een techniek die vaak gebruikt voor het verwijderen van tattoos.

De tekst die Mel had laten tatoeëren, luidde: 'Stephen, tot de dood ons scheidt heb jij mijn hart'. Niets bleek minder waar, helaas. In maart vroeg het America's Got Talent-jurylid na tien jaar huwelijk de scheiding aan en kwam naar buiten dat Mel jarenlang mishandeld is Belafonte. Het verwijderen van de tattoo, zorgt er dan ook niet voor dat haar echte littekens verdwijnen: "Het huiselijk geweld is iets dat ik nooit zal vergeten, maar ik wil deze ongezonde relatie achter me laten."

Het voormalige stel ligt nu nog in de clinch met elkaar over de voogdij van hun dochter Madison. Belafonte ontkent tot op heden alle beschuldigingen van huiselijk geweld: "Iemand probeert mij gewoon de 'bad guy' te laten lijken."

Mel B snijdt ex-man letterlijk uit haar leven
Mel B snijdt ex-man letterlijk uit haar leven (Foto: BuzzE)

Trumps kandidaat verliest Senaatszetel Alabama

De van seksuele misdraging beschuldigde Republikeinse 'cowboy' Roy Moore is bij de Senaatsverkiezing in het oerconservatieve Alabama verslagen door de Democraat Doug Jones. Dat meldt CNN terwijl met meer dan negentig procent van de stemmen geteld, Moore met ruim elfduizend stemmen achterstond.

Het verlies van Moore is een grote tegenslag voor president Donald Trump, die Moore ondanks de aantijgingen steunde, vooral omdat hij vanwege een krappe meederheid in de Senaat iedere stem nodig heeft om zijn geplande belastinghervorming erdoor te krijgen.

Het is de eerste keer in een kwart eeuw dat een Democraat de Senaatszetel voor Alabama zal bezetten. De verwachting is dat Trump nu snel zal proberen zijn belastingvoorstel door de Senaat te krijgen, voordat Jones medio januari zijn zetel inneemt.

De Republikeinen houden in de Senaat straks met 51 tegen 49 de kleinst mogelijke meerderheid over.

Het verlies van Moore is niet alleen een nederlaag voor Trump, maar ook voor diens voormalige adviseur Steve Bannon. Die voerde in de voorverkiezing van september campagne voor Moore, terwijl Trump op aandringen van vicepresident Mike Pence juist de gematigde Luther Strange steunde. Strange zou Jones waarschijnlijk wél hebben verslagen.

Wilhelmina der Nederlanden in Civilization VI: Rise and Fall

Rise and Fall, de eerste officiële uitbreiding van Civilization VI, zal het Nederlandse koninkrijk als 'civilization' toevoegen. Voor het eerst in de serie zal Nederland niet geleid worden door Willem van Oranje, maar door Wilhelmina.

Wilhelmina der Nederlanden zal één van de negen nieuwe leiders zijn die in Civilization VI: Rise and Fall beschikbaar zullen zijn. Met een nieuwe civilization komen natuurlijk ook nieuwe unieke perks voor ons kleine landje. Zo zal je stad sneller groeien als er een rivier doorheen loopt, en zijn de Nederlanders de enigen die hun land kunnen uitbreiden door middel van polders.

Civilization VI: Rise and Fall komt 8 februari 2018 uit voor pc. Bekijk hier hoe de uitbreiding de originele game verbetert.

Vermeende IS-strijder Amsterdam ontkent

Een 31-jarige Syriër die na een debat in Amsterdam door activistische landgenoten werd aangewezen als IS-strijder, ontkent alle betrokkenheid bij de terreurorganisatie. In gesprekken met Nieuwsuur en de Volkskrant zegt de man om wie het volgens deze media gaat, dat hij nooit heeft gevochten in de Syrische burgeroorlog. Laat staan dat hij lid was van IS, zoals burgerjournalisten van de groep 'Raqqa is being slaughtered silently' verklaarden nadat ze hem hadden gezien op de bijeenkomst in debatcentrum De Balie.

De man, die zichzelf Aziz noemt, nam contact op met de media omdat hij schrok van de reacties op het verhaal dat een IS-strijder vrij in Nederland zou rondlopen. "Ik wil mezelf verdedigen, mijn naam zuiveren", aldus de Syriër in Nieuwsuur. Hij wil anoniem blijven uit vrees voor het Syrische regime. De Syrische autoriteiten zetten hem naar eigen zeggen al eens zes jaar vast omdat hij met een leesclub verboden boeken las.

De man zegt dat hij in 2011 ondergedoken zat bij Ahrar al-Sham, een andere radicale rebellengroepering in Syrië. In 2014 zou hij in Nederland zijn aangekomen, met valse papieren.

Niet bevestigd
"Ik heb mijn leven hier, mijn werk. Dit kan alles kapot maken." Hij zegt dat hij in een Amsterdams café werkt.

Nieuwsuur en de Volkskrant konden het verhaal van de man niet door onafhankelijke bronnen bevestigd krijgen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil sinds de kwestie begon te spelen al niets kwijt. Ook ministers spraken alleen in algemeenheden en wilden tot nog toe niet ingaan op details.

Vermeende IS-strijder Amsterdam ontkent
Vermeende IS-strijder Amsterdam ontkent (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
©FOK.nl e.a.