FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 5 december 2017

Rusland in beroep tegen uitsluiting van Spelen

Rusland heeft aangekondigd bij het sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de schorsing voor de Olympische Spelen van 2018. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sprak vandaag de schorsing uit voor het land en de sporters die een dopingverleden hebben. Slechts individuele Russiche sporters die schoon zijn mogen op uitnodiging onder neutrale vlag in neutrale kleding deelnemen in Pyeongchang.

Alles draait om het omvangrijke dopingprogramma dat de Russen voor de Spelen van 2014 in het eigen Sochi op hadden gezet. Hierbij werden positieve testen vervangen door schone monsters, waardoor sporters niet door de mand vielen. Voor deze praktijken is IOC-lid Alexanders Zhukov geschorst. Hij reageerde getergd en zei dat uitgesloten sporters op individuele basis naar het CAS zouden stappen.

Op 12 december zullen alle betrokkenen (sporters, coaches, artsen en officials) bijeen komen om een gezamenlijk standpunt te formuleren. Mogelijk worden de Spelen in Zuid-Korea door alle Russen geboycot. Vorige maand werd hier door officials al op gehint mocht Rusland alleen onder neutrale vlag mogen deelnemen.

Zijlstra: raketten N-Korea enorme dreiging

Minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over de recente Noord-Koreaanse rakettest. "Die ballistische raketten met potentieel een nucleaire lading zijn in staat zowel Amerika als Europa te bereiken. Dat is een enorme veiligheidsdreiging voor ons allemaal", zei Zijlstra dinsdag na overleg met zijn EU-collega's in Brussel.

De Amerikaanse minister Rex Tillerson was ook aanwezig. "We accepteren het nucleaire wapenprogramma niet", zei hij. "De economische druk zal doorgaan tot Noord-Korea zijn koers wijzigt."

Zijlstra vindt het belangrijk dat de EU "gezamenlijk en eensgezind" met de Amerikanen blijft optreden richting Noord-Korea. Doel is dat de sancties overeind blijven en Noord-Korea daardoor wordt gedwongen terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Zijlstra noemde het helder dat er een diplomatieke oplossing moet worden gevonden. Ook voor Tillerson is duidelijk dat oorlog geen optie is, aldus de bewindsman.

Zijlstra: raketten N-Korea enorme dreiging
Zijlstra: raketten N-Korea enorme dreiging (Foto: ANP)

Gemengd beeld op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten dinsdag tijdens de middaghandel in New York een gemengd beeld zien. Beleggers kauwden nog na op voortgang in Washington met de belastinghervormingen. Ook verwerkten ze het nieuws dat de voordracht van Jerome Powell als Fed-voorzitter naar de hele Senaat gaat voor stemming. Het bankencomité van de Senaat keurde zijn voordracht al goed.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur 0,1 procent lager op 24.267 punten na de recordreeks van de afgelopen dagen. De brede S&P 500 ging 0,1 procent omhoog tot 2641 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent en stond op 6805 punten.

Technologiebedrijven herstelden zich nadat ze een aantal dagen in de min hadden gekoerst. Beleggers maakten zich een tijdje zorgen om hun waardering. Techfondsen als Apple, Alphabet, Netflix, Microsoft en Facebook gingen nu weer tot 1,4 procent omhoog. Chipmakers als Micron en Nvidia vonden met plussen tot 3,9 procent ook de weg naar boven.

Disney
Farmaceut Allergan verloor 1,7 procent nadat biotechnologiebedrijf Revance (plus 39 procent) testresultaten voor een botox-concurrent had gepubliceerd. Het middel van Revance zou langer werkzaam blijven.

Disney en 21st Century Fox zijn naar verluidt dicht bij een overeenkomst over de verkoop van de filmstudio's en de televisieproductietak van het laatste bedrijf. Het aandeel van Disney verloor 2,3 procent. 21st Century Fox werd 1,6 procent meer waard.

Regal Entertainment
Snap, het bedrijf achter Snapchat, stond op een plus van 10,5 procent na een adviesverhoging bij Barclays. Die volgde op een koerswijziging en een nieuw ontwerp van de app van Snapchat. Creditcardmaatschappij Mastercard kondigde een omvangrijk aandeleninkoopprogramma aan en won 1,8 procent. Daarnaast is Mastercard van plan aandeelhouders te belonen met een hoger dividend.

Regal Entertainment (plus 9,5 procent) wordt voor 3,6 miljard dollar overgenomen door zijn Britse branchegenoot Cineworld. Gesprekken over een samengaan waren al uitgelekt.

Euro
Huizenbouwer Toll Brothers stond 7,4 procent lager na teleurstellende winst- en omzetcijfers. Ook de verwachtingen voor heel 2018 vielen tegen.

De euro was 1,1804 dollar waard, tegen 1,1810 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent meer waard tot 57,68 dollar. Brent-olie werd 0,7 procent duurder en werd voor 62,87 dollar per vat verhandeld.

Gemengd beeld op Wall Street
Gemengd beeld op Wall Street (Foto: ANP)

Sinterklaasjournaal trekt recordaantal kijkers

Het Sinterklaasjournaal is dit jaar beter bekeken dan ooit. Volgens de NTR waren er gemiddeld 857.000 kijkers per aflevering. Het vorige record stamde van 2014, toen gemiddeld 810.000 mensen per aflevering keken.

De cijfers gaan over de doelgroep 6+. Ook in de categorie drie tot vijf jaar waren de kijkcijfers hoger dan andere jaren, met gemiddeld 1.060.000 kijkers per aflevering. In 2014 waren dat er 1.017.000.

Maandag was de laatste uitzending van dit jaar bij NPO Zapp. Ook dit keer was het vooraf spannend hoe Het Sinterklaasjournaal om zou gaan met de kleur van de pieten. Het waren zowel zwarte als roetveegpieten. Ook was er een blank pietje: Zielepiet.

Uitslagen 3e speeldag WK handbal

Dinsdag was de derde speeldag van het WK handbal in Duitsland. De Nederlandse vrouwen wonnen eerder op de dag met 29-22 van Kameroen en plaatsten zich daarmee voor de achtste finales.

Groep A
Slovenië - Angola 32-25
Frankrijk - Paraguay 35-13
Roemenië - Spanje 19-17

1. Roemenië 3 - 6
2. Frankrijk 3 - 4
3. Spanje 3 - 4
4. Slovenië 3 - 4
5. Angola 3 - 0
6. Paraguay 3 - 0

Groep B
Hongarije - Argentinië 33-15
Zweden - Tsjechië 36-32
Noorwegen - Polen 35-20

1. Noorwegen 3 - 6
2. Zweden 3 - 4
3. Tsjechië 3 - 4
4. Hongarije 3 - 2
5. Polen 3 - 2
6. Argentinië 3 - 0

Groep C
Montenegro - Japan 28-29
Rusland - Brazilië 24-16
Denemarken - Tunesië 37-19

1. Rusland 3 - 6
2. Denemarken 3 - 4
3. Brazilië 3 - 3
4. Japan 3 - 3
5. Montenegro 3 - 2
6. Tunesië 3 - 0

Groep D
Zuid-Korea - China 31-19
Nederland - Kameroen 29-22
Duitsland - Servië 22-22

1. Servië 3 - 5
2. Duitsland 3 - 5
3. Zuid-Korea 3 - 4
4. Nederland 3 - 4
5. Kameroen 3 - 0
6. China 3 - 0

Groep A en B spelen hun vierde en vijfde wedstrijd in de groepsfase komende donderdag en vrijdag. Groep C en D spelen woensdag en vrijdag hun laatste twee wedstrijden. Nederland speelt morgen om 15.30u tegen Servië. De beste vier ploegen uit elke groep plaatsen zich bij de laatste zestien.

Rusland: klaar voor beÔnvloeden Noord-Korea

Rusland heeft de communicatiekanalen met Noord-Korea openstaan en is klaar om zijn invloed op Pyongyang te doen gelden. Dat heeft de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Igor Morgoelov dinsdag gezegd tegen persbureau RIA. Morgoelov vertelde ook dat Noord-Korea een directe dialoog zoekt met de Verenigde Staten over zijn nucleaire programma. Daar waren geen veiligheidsgaranties uit China of Rusland voor nodig.

In Washington liet woordvoerster Katina Adams in een reactie weten dat de regering-Trump nog altijd een vreedzame, diplomatieke oplossing wil voor de kernraketdreiging uit Noord-Korea, maar dat "het regime door zijn daden heeft laten zien niet geïnteresseerd te zijn in praten. We moeten gericht blijven op verhoging van de prijs die Pyongyang gaat betalen voor het doorgaan met de ontwikkeling van massavernietigingswapens".

Rusland klaar voor beïnvloeding Pyongyang
Rusland: klaar voor beïnvloeden Noord-Korea (Foto: ANP)

Enzo en Dee hebben weer verkering

YouTube-ster Enzo Knol en zijn vriendin Dee van der Zeeuw zijn weer bij elkaar. Dit vertellen ze in zijn nieuwe vlog met de titel 'we hebben verkering'. Eind september maakte het stel op emotionele wijze bekend na vier jaar uit elkaar te zijn.

"We waren solo Dee en solo Enzo", begint de YouTube-ster in zijn nieuwste video. "Dat voelde voor mij niet helemaal compleet." Dat gold ook voor Dee, zegt ze. Enzo: "Wat we hebben gemerkt is dat het voor heel veel mensen een soap is geworden...Er werden aardig wat roddels verspreid en heel erg veel onzin en theorieën."

Dee: "We filmen alles, een groot deel van ons leven. Los daarvan gebeuren er ook dingen die je liever niet op camera hebt. We hadden tijd nodig om er voor onszelf uit te komen wat we nu willen. We zijn er uit."

"We zijn weer een stelletje", vervolgt Enzo, die daarmee hoopt duidelijkheid te scheppen en geruchten uit de wereld te helpen.

"Natuurlijk hebben we nog iets te zoeken in de CL"

Feyenoord speelt woensdag voor het laatst dit seizoen in de Champions League. In Rotterdam komt Napoli op bezoek.

Na vijf wedstrijden staat Feyenoord zonder punten onderaan in Poule F. Hierdoor staat er komende woensdag weinig meer op het spel voor de club. Feyenoord komt ook bij een overwinning niet van de laatste plaats af. Dat betekent dat de ploeg na de winter niet meer actief zal zijn in Europa.

Giovanni van Bronckhorst wil niet spreken over een 'nachtmerrie'. "Nee, totaal niet. Op deze uitslagen hoopten we natuurlijk niet. We hebben het moeilijk gehad, maar het is wel de beloning dat we ons gekwalificeerd hebben", vertelt de trainer tijdens de persconferentie, geciteerd door RTV Rijnmond.

"We hebben stappen gemaakt in de Champions League. Vergelijk het eerste en het tweede duel met Manchester City maar met elkaar. Mijn spelers hebben ervaren wat er op dit niveau van je gevraagd wordt."

Van Bronckhorst vindt dan ook dat Nederlandse clubs ‘natuurlijk’ nog altijd wat te zoeken hebben in de Champions League. "Maar de Nederlandse clubs zullen zich de komende jaren via een voorronde moeten zien te plaatsen. En dat is niet eens makkelijk."

AG2R La Mondiale kiest voor nieuw tenue met vertrouwde kleuren

AG2R La Mondiale heeft het tenue voor 2018 bekendgemaakt. De Franse WorldTour-ploeg kiest voor dezelfde kleuren bruin, wit en lichtblauw, maar kiest wel voor een nieuw shirtdesign. Bij de wielerploeg rijdt onder meer de nummer drie van de afgelopen Tour de France Romain Bardet.

Bosz: "Aubameyang is niet goed genoeg voor Real Madrid"

Peter Bosz is hoopvol dat Borussia Dortmund woensdagavond een zege kan boeken op Real Madrid en zich daardoor te plaatsen voor de Europa League.

Dortmund pakte in de eerste vijf groepswedstrijden in Groep H van de Champions League slechts twee punten. In aanloop naar de laatste groepswedstrijd staat de ploeg derde en heeft het evenveel punten als nummer vier Apoel Nicosia, maar een aanzienlijk beter doelsaldo. De Duitsers hebben op voorhand de beste papieren om als derde te eindigen en zich zodoende verzekeren van Europa League-voetbal na de winter.

"Ik probeer alles te doen wat mogelijk is om de wedstrijd te winnen en de drie punten mee te nemen naar huis", vertelt Bosz op de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd in Madrid. De Nederlander reageert gekscherend op de vraag of de Spanjaarden in een crisis zitten. "Wat hebben wij dan? We proberen een goede prestatie neer te zetten, dat is ook belangrijk voor ons vertrouwen."

Dortmund-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang wordt al een tijd in verband gebracht met een vertrek en daarbij is ook de naam van Real Madrid gevallen. Bosz ging tijdens zijn perspraatje in op het gerucht en grapte: "Hij is erg slecht, niet goed genoeg voor Real. Ik zeg dat alleen om te voorkomen dat hij naar Real gaat."

Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld

Over 81 dagen start het Belgische wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad. In Ninove werd dinsdag het parcours voor de editie van 2018 voorgesteld. Het peloton vertrekt vanuit Gent en de laatste zestig kilometer zullen identiek zijn aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg zullen de scherprechters zijn in de finale van de Belgische openingskoers.

Het peloton vertrekt op 24 februari vanuit Gent voor een wedstrijd van 196,2 kilometer. De renners krijgen eerst een vlakke aanloop van zestig kilometer voordat ze de eerste hellingen en kasseistroken tegenkomen. In totaal moeten de wielrenners dertien hellingen en acht kasseistroken verwerken, om te beginnen met de Haaghoek – Leberg.

Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners opnieuw de Haaghoek en de Leberg te verwerken. Ook in de derde lus krijgen de wielrenners het duo Haaghoek en Leberg voor de kiezen met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 kilometer voor het einde. 

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep staat de negende helling op het programma de Berendries, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Daarna is er een klein tussenstuk waarna op zestien kilometer van de streep de Muur van Geraardsbergen beklommen moet worden. De Bosberg is de laatste helling van de Omloop Het Nieuwsblad, waarna de streep twaalf kilometer verder ligt in Ninove op de Halsesteenweg.

"De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove",
 vertelt Wim van Herreweghe van organisator Flanders Classic op de routevoorstelling van de Omloop van het Nieuwsblad. "Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer."

"Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject", zegt koersdirecteur Peter van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen. "De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding."

"De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale. De Omloop heeft als opener van het nieuwe seizoen steeds een grote mediatieke aantrekkingskracht gehad en dat zal er met deze finale niet minder om worden. Het belooft een spektakelstuk te worden."

Beelden van de laatse zestig kilometer Ronde van Vlaanderen (Bron: YouTube)

Geen Rusland op Olympische Spelen, wel 'neutrale atleten'

Op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang zal in februari geen enkele keer het Russische volkslied gespeeld worden en zal de Russische driekleur niet gehesen worden. Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten het Russisch Nationaal Olympisch Comité (ROC) te schorsen wegens het grote staatsdopingschandaal.

Het voornaamste gevolg daarvan is dat Rusland niet als zodanig op de Spelen zal verschijnen. Wel is de deur geopend voor bepaalde sporters om onder de olympische vlag uit te komen als neutrale sporter. Zij vallen dan onder het team 'Olympic Athlete from Russia', met als officiële afkorting OAR. 

De sporters die als neutrale atleet deel willen nemen moeten wel aan strenge eisen voldoen. Uiteraard moeten ze zich voor de Spelen geplaatst hebben en daarnaast mogen ze geen bekende dopinggeschiedenis hebben. Ook moet men een uitgebreid programma aan dopingtests volgen en met succes afronden. 

Vooral de verantwoordelijken voor het grote schandaal, de leidinggevende figuren in plaats van de sporters, worden hard aangepakt. Onder meer oud-sportminister Vitaly Mutko zal nooit meer een accreditatie krijgen voor de Spelen, terwijl mensen van het ROC zich ook niet in Pyeongchang hoeven te melden. 

De volledige lijst met eisen is hier te vinden.

Geen Rusland op Olympische Spelen, wel 'neutrale atleten'(Pro Shots / Action Images)
Geen Rusland op Olympische Spelen, wel 'neutrale atleten'(Pro Shots / Action Images)

O'Sullivan eenvoudig naar achtste finales UK Championship; Brecel klaar

Ronnie O'Sullivan heeft zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finales van het UK Championship. De jarige O'Sullivan versloeg Michael White met 6-1. Rocket Ronnie viert vandaag zijn 42e verjaardag. Voor Luca Brecel zit het toernooi na de derde ronde erop. Hij verloor van Mark King.

O'Sullivan potte vanmiddag breaks van 132, 64 en 71 punten. O’Sullivan jaagt in het Barbican Centre een zesde titel na, waarmee hij het record van Steve Davis zou evenaren. In de achtste finales staat O’Sullivan tegenover de winnaar van de partij tussen Barry Hawkins en de Thai Akani Songsermsawad.

Brecel ging met 6-3 onderuit tegen King. De Engelsman kwam met een break van 86 op 2-0. Het werd 2-1 en Brecel kon gelijk maken. De Belg echter gaf een 73-26-voorsprong nog uit handen. King had een snooker nodig, dwong Brecel in de fout en veegde de tafel schoon om het frame alsnog te winnen. Brecel maakte vervolgens wel 3-3 van, maar dat betekende meteen ook zijn laatste wapenfeit. King won vervolgens twee frames nipt en vervolgens maakte de Engelsman het een break van 101 af.

De 43-jarige King, in 2004 halvefinalist, treft in de achtste finales de Schot John Higgins. Die drievoudige toernooiwinnaar (1998, 2000, 2010) schakelde de Chinees Yan Bingtao eveneens met 6-3 uit. 

Uitslagen UK Championship 2017 - derde ronde

Scott Donaldson 1 v 6 Li Hang
Mark Williams 5 v 6 Ryan Day
Mark Joyce 6 v 5 Neil Robertson
Lyu Haotian 6 v 4 Marco Fu

Shaun Murphy v Jimmy Robertson
Kyren Wilson v Ricky Walden
Mark King 6 v 3 Luca Brecel
Yan Bingtao 3 v 6 John Higgins

Judd Trump 2 v 6 Graeme Dott
Liang Wenbo 5 v 6 Stephen Maguire
Joe Perry 6 v 3 Kurt Maflin
Peter Lines 4 v 6 Mark Allen

Ronnie O'Sullivan 6 v 1 Michael White
Barry Hawkins v Akani Songsermsawad
Martin Gould 6 v 4 Hossein Vafaei
Xiao Guodong v Noppon Saengkham

De vier partijen zonder een uitslag worden vanavond gespeeld. De partijen beginnen om 20.00 uur

FOK!Kerstprijsvraag: 5 december flashprijsvraag

De tweede flashprijsvraag, en we knallen hem er meteen in met Resident Evil Revelations! Deze prijsvraag sluit om 23:59.

Met Resident Evil: Revelations gaat de serie terug naar de basis. De uitgestrekte gebieden in Afrika moeten ruim baan maken voor nauwe gangen in een ogenschijnlijk verlaten schip. De game die oorspronkelijk bedoeld was voor de Nintendo 3DS heeft zijn HD-remake debuut gemaakt op de PlayStation 4 en Xbox One.

In deze flash mogen wij maar liefst twee keer Resident Evil: Revelations voor de PlayStation 4 weggeven. Dit keer luidt de vraag dan ook: Hoe snel kun je deze game volgens speedrun.com uitspelen?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Capcom.


FOK!-Boxenweek, dag 2: Batman & Superman Megabox

DAG 2: Win nu een megabox met een scala aan Batman & Superman-film. 

De vraag heeft alles te maken met de review die eerder vandaag verscheen. Hij luidt:

Hoeveel films zitten er in de box? (hint: kijk naar de recensie van Roberto_BOZ)

  • 8
  • 9
  • 10

Door het goede antwoord hier door te geven maak je kans op deze mooie prijs!

Succes, en morgen weer een andere mooie box in de aanbieding.

FOK! Wat een weer: veel bewolking

Als de Sint jarig is, is het niet altijd fris.

Goeiedag of avond of nacht.

We grossieren de laatste tijd in saaie en kleurloze dagen. Ook vandaag was weer zo'n dag. Er valt helemaal niets over te zeggen, en ik kan voor morgen ook kort zijn: we doen het gewoon nog eens overnieuw. Bewolkt, maar droog. Er staat wel een pittig briesje uit een westelijke richting. Aan zee soms krachtig tot hard. Het is wel vrij zacht met 9 graden.

Pas donderdag komt er weer wat leven in de brouwerij, want dan gaat het regenen. Tegen en in het weekend wordt het belangrijk kouder en kunnen de buien een winters karakter krijgen. Op deze termijn is het echter nog te vroeg voor speculatie. Ik kom hier natuurlijk verder in de week wel op terug.

Eerst maar even de saaie dagen zien door te komen.  

Tot morgen.!

Nederland
 

Kerkje in Angerlo (Foto: qltel)

Een kerkje in Angerlo bij een grijze dag. Net zo grijs als morgen. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Twijfelachtige primeur voor verliezende hockeyheren op HWL

Een primeur voor de Nederlandse hockeyheren. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Nederlandse hockeymannen geen enkele wedstrijd in de groepsfase van een titeltoernooi weten te winnen. De ploeg verloor zijn derde en laatste groepwedstrijd met 3-0 tegen België. De nederlaag heeft geen gevolgen voor het toernooi, want alle acht de landen gaan door naar de kwartfinales. Eerder ging de ploeg ook al onderuit tegen Spanje (2-3) en speelde het gelijk tegen Argentinië (3-3). 

Dinsdag kwam Oranje in het tweede kwart op achterstand. Loic Luypaert benutte tot tweemaal toe een strafcorner voor België. In het derde kwart was het Tom Boon die met een strafcorner de 3-0 op het bord zette. In het laatste kwart dacht Oranje nog terug te komen tot 3-1, maar een treffer van Mirco Pruyser uit een strafcorner werd door de videoscheidsrechter afgekeurd omdat de bal niet buiten de cirkel werd gestopt.

Oranje moet nu als nummer vier van poule A het in de knock-outfase opnemen tegen de nummer één van poule B. Dat is Duitsland. België mag het als groepswinnaar opnemen tegen gastland India. Argentinië-Engeland en Spanje-Australië zijn de andere twee duels in de kwartfinale. Als Oranje weet te winnen van Duitsland, is Spanje of Australië de opponent in de halve finale.

Het was woensdagmiddag de derde keer in korte tijd dat Nederland en België tegenover elkaar stonden. Eind augustus kroonde Oranje zich in Amstelveen tot Europees kampioen door de Zuiderburen in de finale met 4-2 te verslaan. Echter in de groepsfase van dat EK werd Nederland nog met 5-0 vernederd door België. 

'Aanslag concert Grande had voorkomen kunnen worden'

De bloedige aanslag in Manchester in mei waardoor 22 bezoekers bij een concert van Ariana Grande omkwamen, had voorkomen kunnen worden als de Britse veiligheidsdiensten anders hadden gereageerd op informatie over de dader Salman Abedi. Dat is de conclusie in een rapport van een regeringscommissie.

In het rapport staat dat de veiligheidsdiensten in de maanden voorafgaand aan de aanslag twee keer informatie over Abedi kregen. Hij bleek lid van een groep voormalige verdachten en een persoon die de geheime dienst verder wilde onderzoeken. Er werd een bijeenkomst belegd om daarover te praten maar negen dagen voordat die zou plaatsvinden, blies de 22-jarige Abedi zich op na een concert van het Amerikaanse popidool.

'Aanslag concert Grande kon voorkomen worden'
'Aanslag concert Grande kon voorkomen worden' (Foto: BuzzE)

Handbalsters zeker van achtste finales na winst op Kameroen

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Duitsland hun tweede zege geboekt en hebben zich daarmee geplaatst voor de voor de achtste finales.

Nadat er in de openingswedstrijd nog van Zuid-Korea werd verloren was Oranje zondag met 40-15 te sterk voor China. Nederland was dinsdag met 29-22 te sterk voor Kameroen. Tot 3-3 kon Kameroen Nederland bijbenen, maar daarna zou de van bondscoach Helle Tomsen uitlopen naar een 10-4 voorsprong. Ook na rust zou Oranje de voorsprong vasthouden, maar na rust kon Nederland niet verder uitlopen tegen Kameroen.

Laura van der Heijden en Estavana Polman waren met allebei vier doelpunten het meest trefzeker aan de kant van Oranje.

Woensdag om 15.30 speelt Nederland tegen Servië. vrijdag spelen de handbalsters nog tegen Duitsland om 18.00. Beide wedstrijden zijn te volgen op Ziggo sport.

Politie in Ede gaat dronken jongeren filmen, ouders moeten beelden op bureau bekijken

In Ede gaat de politie dronken jongeren filmen en de beelden aan hun ouders laten zien. Op deze manier moet het alcoholmisbruik en bijbehorende wangedrag in de gemeente dalen.

De proef begint komend weekend. De bodycams die de politie gebruikt zullen worden aangezet op het moment dat een jongere ernstig onder invloed is. Agenten verlenen dan zoals gewoonlijk eerste hulp, vervolgens krijgen zowel de jongere als ouders een uitnodiging voor een gesprek op het politiebureau. Hier worden de ouders geconfronteerd met het wangedrag van hun kroost. Daarnaast mag de jongere naar bureau Halt of volgt er een strafrechtelijk traject.

In meerdere plaatsen lopen jongeren al de kans om gefilmd te worden met een drankje teveel op, onder meer in Doetinchem loopt eenzelfde proef. Daar merkt de politie dat het alcoholmisbruik afneemt.

Na vertoning van de beelden worden deze direct verwijderd. De bodycams worden alleen op vrijdag- en zaterdagnacht gedragen. In juli maakte RTL een item over de proef in Bergen op Zoom, het filmpje daarvan staat hieronder.

Mu Legend nu met PvP

De hack ’n slash MMORPG Mu Legend is sinds een maand in open bèta. Ontwikkelaar Webzen heeft de langverwachte PvP-modus toegevoegd en er meteen een cross-server mogelijkheid ingepropt. Je kan in drie-tegen-drie gevechten elkaar het licht uit de ogen meppen.

Mu Legend - PvP

Deze week zijn er ook extra uitdagingen met leuke prijzen te verdienen in de PvP-arena’s. Gamers kunnen zich opmaken voor de volgende grote update, die gepland staat voor januari: guild vs guild-gevechten. PvP is een leuke manier om vast warm te draaien en te zien welke vaardigheden het effectiefst zijn tegen andere spelers. Alle vooruitgang die je tijdens de open bèta maakt, blijft behouden als Mu Legend officieel uitkomt.

Verstappen minst ingehaalde coureur in 2017

Max Verstappen is samen met Lewis Hamilton de minst ingehaalde coureur van het afgelopen Formule 1-seizoen. Bandenleverancier Pirelli zette alles op een rijtje en kwam tot de conclusie dat de Nederlander en de wereldkampioen slechts tweemaal ingehaald zijn.

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo is de coureur die de meeste inhaalacties maakte dit jaar. De Red Bull-rijder passeerde 43 maal een andere bolide.

Inhalen blijkt na de regelwijzigingen van afgelopen winter een stuk lastiger geworden, zo berekende Pirelli. Er werd dit seizoen maar liefst 47% minder ingehaald dan 2016. Dieptepunt was de Grand Prix van Rusland, daar was slechts één succesvolle passeractie tijdens de wedstrijd.

Belangrijk bij deze statistieken is te weten welke definitie de bandenleverancier hanteert. "Pirelli heeft in het overzicht alleen inhaalacties meegenomen die tijdens een ronde zijn genoteerd. Daarmee zijn pitstops, de openingsronde, positiewisselingen door het uitvallen van coureurs én het inhalen van achterblijvers niet meegenomen. Ook moest de coureur zijn plek één ronde behouden", zo lezen we op Sportwereld.nl.

Als de eerste ronde wel mee zou tellen dan zou Lance Stroll hoge ogen gooien, de jonge Canadees maakte daarin 36 plekken goed.

Verstappen minst ingehaalde coureur in 2017 (Pro Shots / Action Images)
Verstappen minst ingehaalde coureur in 2017 (Pro Shots / Action Images)

Soundos, Jebroer en Kaj roasten Beelen

Stand-up comedian Soundos, artiest Jebroer en radio-dj/YouTuber Kaj van der Ree nemen plaats in het Roast Panel tijdens The Comedy Central Roast of Giel Beelen. Eerder werd al bekend dat Peter Pannekoek, Sylvana Simons, Henry van Loon en Dennis Weening zich opmaken om Giel Beelen te roasten. Roast Master van de avond is Gijs Staverman. 

Soundos komt Giel even op zijn plek zetten. De man heeft haar op meerdere sociale aangelegenheden straal genegeerd, en de comédienne is er helemaal klaar mee. "Giel heeft eigenlijk overal schijt aan. Maar ja, dat moet ook wel, als je talenten verder gelimiteerd zijn. Giel weet heel goed wat hij doet. Maar ik weet ook heel goed wat ik ga doen daar op het podium! Na een spraakmakende rol in Expeditie Robinson wordt het tijd voor een nog spraakmakendere rol in deze Roast. En als dat ten koste van Giel moet gaan…ach."

Nu hij Nederland met zijn onomwonden teksten heeft veroverd is Jebroer klaar om een ander podium te bestijgen. Want met woorden spelen, dat kan deze man wel. Tijd om zijn scherpe tong te wijden aan iets heel anders: het roosteren van de grootste sell-out in de muziekindustrie. Het kind van de duivel mag zijn kwaadaardige kant naar buiten laten. Een limo hoeft hij niet, hij komt gewoon op de brommer.

YouTuber, host en presentator Kaj van der Ree heeft zijn baantje bij de radio aan Giel Beelen te danken. En als je iemand je carrière verschuldigd bent dan zit er natuurlijk maar één ding op: je dankbaarheid uitdrukken door deze persoon op nationale televisie met de grond gelijk te maken. De radiocollega’s van Kaj mogen hem toch allemaal al niet – tijd om het te verpesten bij de enige die hem nog een béétje kon uitstaan.

The Comedy Central Roast of Giel Beelen is op woensdag 13 december om 20.30 uur te zien op Comedy Central. 

Soundos, Jebroer en Kaj roasten Beelen  (Foto: Comedy Central)
Soundos, Jebroer en Kaj roasten Beelen (Foto: Comedy Central)

Vitesse wil nog steeds Gelredome kopen

Vitesse hoopt binnen afzienbare tijd eindelijk eigenaar van Stadion Gelredome te worden. De club wil op die manier de kosten drukken.

De Arnhemse club betaalt jaarlijks 1,8 miljoen euro huur voor het stadion, dat nu nog in bezit is van vastgoedbedrijf Spes Bona. Volgens ingewijden is de thuishaven te koop, schrijft Voetbal International. Vitesse heeft echter te maken met een boeteclausule.

Bij de bouw van de Gelredome bedong de provincie Gelderland een kettingbeding dat Vitesse verbiedt het stadion te kopen. De provincie wilde daarmee voorkomen dat het multifunctionale karakter van het stadion zou verdwijnen als Vitesse eigenaar zou worden. Als de club wél stadioneigenaar wilde worden, dan moest er een boete van 11,3 miljoen euro worden betaald.

Vitesse probeert al jaren onder die clausule uit te komen, maar nog zonder succes. Gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland bevestigt dat de club ondanks een nieuwe poging waagde. "Het college van Gedeputeerde Staten heeft in april van dit jaar aan Vitesse verzocht om met een financiële en inhoudelijke onderbouwing te komen van haar verzoek tot buitenwerkingstelling van het kettingbeding. Vitesse heeft onlangs gereageerd op dat verzoek. De reactie van Vitesse wordt op dit moment bestudeerd en verwacht wordt dat het college binnenkort een standpunt zal innemen."

Vitesse wil nog steeds Gelredome kopen (Pro Shots / Marcel Bonte)
Vitesse wil nog steeds Gelredome kopen (Pro Shots / Marcel Bonte)

May onder vuur om brexit-fiasco

De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur over de mislukte onderhandelingen met Brussel over het vertrek van haar land uit de Europese Unie.

Ze probeert dinsdag de gedoogpartij DUP alsnog zover te krijgen om akkoord te gaan met de deal die May maandag bijna had gesloten over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. De Noord-Ierse DUP zette de voet dwars bij het plan om Noord-Ierland wel toegang te laten houden tot de Europese interne markt, waardoor May met lege handen naar huis moest.

"De DUP houdt deze regering aan de macht en we mogen hun politieke positie dus niet onderschatten", zei oud-minister van brexitzaken David Jones tegen The Guardian.

De Noord-Ierse grens is niet het enige struikelblok in de onderhandelingen. De EU en Groot-Brittannië zijn het ook nog niet eens over de invloed van het Europese Hof van Justitie na de brexit en de positie van EU-burgers die in het land wonen.

Update 15.15 uur
May verzekerde dat ze dinsdag met de Noord-Ieren overlegt en dan deze week weer snel naar Brussel gaat. Maar in Belfast klonken andere geluiden.

De leider van de DUP, Arlene Foster, liet volgens Britse media weten dat het nog lang geen zin heeft om met May over de brexit te gaan praten, omdat de standpunten van de partijen nog zo ver uit elkaar liggen. May heeft Foster dinsdag wel heel even aan de telefoon gehad, meldden bronnen bij de DUP.

De Ierse regering heeft ondertussen geen zin om terug te krabbelen op de resultaten die maandag schijnbaar werden behaald. Volgens premier Leo Varadkar moet May de DUP beter uitleggen hoe de overeenkomst in elkaar steekt.

May probeert Noord-Ierlanddeal te redden
May onder vuur om brexit-fiasco (Foto: ANP)

FOK! kiest beste Songfestival-liedje ooit

Voorzichtig beginnen de kriebels al te komen bij de fans en liefhebbers van het Eurovisie Songfestival. Om de voorpret in aanloop naar het muziekfestijn nog wat meer te vergroten wordt nu op het ESF-forum de verkiezing voor het beste Songfestival-liedje aller tijden georganiseerd. En wie beter dan wij FOK!kers om te bepalen welk liedje dat is.

Er zijn inmiddels 64 liedjes geselecteerd en het is tijd om te stemmen! De eerste stemronde is geopend en loopt nog een paar dagen, stemmen voor de eerste ronde kan hier in het topic.

Mocht de titel van het nummer je niet bekend voorkomen dan adviseren we je even op youtube te zoeken, want vaak blijkt het liedje bekender dan je dacht. Kortom, ga snel stemmen en genieten van de vele mooie liederen.

En oja, deze redacteur heeft stiekem nog een stemadvies. Stem op Frizzle Sizzle:

50Plus wil referendum over 'aflosboete'

50Plus wil een raadgevend referendum organiseren over de voorgenomen afschaffing van de wet-Hillen. De partij heeft de afgelopen tijd fel campagne gevoerd tegen wat zij de 'aflosboete' noemt voor huisbezitters.

In de wet-Hillen is een belastingvoordeel geregeld voor huiseigenaren die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft er met de afschaffing van de wet ingestemd, de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen. Dat staat voor volgende week op de agenda. Pas daarna kan begonnen worden met het organiseren van een referendum.

Het kabinet is ook voornemens het raadgevend referendum af te schaffen. Kamerlid Martin van Rooijen, de financiële expert van de 50Plus-fractie, maakt zich daarover geen zorgen. "Zover is het allemaal nog lang niet", aldus van Rooijen. "Zodra de wet is aangenomen gaan we aan de slag."

50PLUS wil referendum over 'aflosboete'
50Plus wil referendum over 'aflosboete' (Foto: ANP)

Ed Sheeran en rap populair op Spotify

Ed Sheeran is de meest gestreamde artiest van 2017 op Spotify. Zijn album Divide (÷) werd 3,1 miljard keer beluisterd en Shape Of You is met 1,4 miljard streams de meest beluisterde track op Spotify aller tijden.

In Nederland is na Ed Sheeran vooral Nederlandse hiphop populair. Lil' Kleine, Boef, Ronnie Flex, Sevn Alias, SFB en Josylvio zijn allen terug te vinden in de top tien van meest beluisterde artiesten. De lijst wordt verder aangevuld met Drake, The Chainsmokers en Coldplay. Vorig jaar was Broederliefde in Nederland het populairst.

Na Shape Of You werden de tracks Krantenwijk van Lil' Kleine en Boef en Energie van Ronnie Flex het meest beluisterd. Ook de zomerhit Despacito van Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber heeft de top tien gehaald.

Volgens Spotify is het opvallend dat hiphop zo'n groei doormaakt. Wereldwijd werd er in het afgelopen jaar maar liefst 74 procent meer naar hiphop geluisterd op de Zweedse muziekdienst ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ed Sheeran en hiphop populair op Spotify
Ed Sheeran en hiphop populair op Spotify (Foto: BuzzT)

Arrestatiebevel Puigdemont ingetrokken

Het Europese arrestatiebevel tegen onder anderen de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont is dinsdag door de Spaanse justitie ingetrokken. Puigdemont is naar België uitgeweken met vier voormalige ministers.

Opperrechter Pablo Llarena bepaalde dat het arrestatiebevel niet meer nodig is, omdat de Catalaanse politici hebben aangegeven terug te willen keren naar Spanje. Ze willen meedoen aan verkiezingen die 21 december in de noordoostelijke regio gehouden worden. De campagnes zijn formeel dinsdag van start gegaan.

De opperrechter verleent echter volgens de krant El Païs geen gunst aan de voormalige Catalaanse bewindslieden. Hij zou vooral willen voorkomen dat in het getouwtrek over de uitlevering de Belgische justitie zich bemoeit met Spaanse aanklachten tegen de vijf.

De zitting in een Belgische rechtbank over hun uitlevering op 14 december is hiermee overbodig, aldus de Spaanse justitie. Het Belgische Openbaar Ministerie was dinsdag aan het einde van de morgen nog niet op de hoogte.

Arrestatiebevel Puigdemont ingetrokken
Arrestatiebevel Puigdemont ingetrokken (Foto: ANP)

Den Haag decor Nationale Aftelmoment

Den Haag is dit jaar op oudejaarsavond het decor van het Nationale Aftelmoment. Het evenement waarbij via NPO1 de klok is te zien waarop de laatste minuten van 2017 wegtikken en het nieuwe jaar feestelijk wordt ingeluid vond de drie voorgaande jaren plaats bij het Amsterdamse IJ.

Den Haag heeft een spectaculaire licht- en vuurwerkshow rond het Binnenhof en de Hofvijver op het programma staan. Burgemeester Pauline Krikke is blij dat het evenement nu in Den Haag is. ,,Ik kijk er zeer naar uit om daar met de duizenden aanwezige Hagenaars en de miljoenen Nederlanders die via de televisie meekijken het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden. En natuurlijk om daarbij iedereen een heel gelukkig nieuwjaar te wensen."

Den Haag decor Nationale Aftelmoment
Den Haag decor Nationale Aftelmoment (Foto: ANP)

Muziekpers: LCD Soundsystem was beste album

American Dream van LCD Soundsystem is door de Nederlandse muziekpers uitgeroepen tot beste album van 2017. Dat heeft muziekblad Oor dinsdag bekendgemaakt.

LCD Soundsystem voert de jaarlijst aan voor Kendrick Lamars DAMN. en A Deeper Understanding van The War On Drugs. De top vijf wordt gecompleteerd door Drunk van Thundercat en I See You van The xx. De eerste Nederlandse artiest is Luwten, die met haar gelijknamige album op dertien staat. Strike van de Amsterdamse band Moss staat op vijftien.

Ed Sheeran, die met ÷ het meest verkochte album van het jaar afleverde, is niet terug te vinden in de top tien. Vorig jaar was David Bowies Blackstar de nummer 1 volgens de muziekpers.

De eindlijst van Oor wordt elk jaar samengesteld door 55 muziekjournalisten, radiomakers en bloggers. De complete lijst is te lezen in de eindejaarseditie van Oor, die op 7 december in de winkel ligt.

Muziekpers: LCD Soundsystem was beste album
Muziekpers: LCD Soundsystem was beste album (Foto: BuzzE)

Leerkrachten gaan volgende week weer staken

Leraren in het basisonderwijs gaan volgende week dinsdag opnieuw staken. Het ultimatum dat ze het kabinet hadden gesteld is verstreken en hun eisen zijn niet ingewilligd.

De ontevreden leerkrachten, onder leiding van actiegroep 'PO in actie', willen 1,4 miljard euro voor het basisonderwijs. Dat geld, 900 miljoen euro voor een salarisverhoging en 500 miljoen voor het verlichten van de werkdruk, is bedoeld om het dreigende lerarentekort af te wenden. De basisschoolleraren vinden het bovendien oneerlijk dat hun collega's in het voortgezet onderwijs meer verdienen. Maar minister Arie Slob (Basisonderwijs) zegt niet meer te kunnen bieden dan de bijna driekwart miljard die in het regeerakkoord is afgesproken.

De actievoerders zeggen afgelopen weken "goede gesprekken met minister Slob" te hebben gevoerd. Maar die heeft niet meer dan begrip te bieden, stellen ze vast.

Oktober

Begin oktober hielden de leraren ook al een landelijke staking. Vrijwel alle basisscholen in het land bleven toen dicht en ongeveer 60.000 juffen en meesters kwamen naar het Zuiderpark in Den Haag om hun protest te laten horen. Volgende week dinsdag zal er niet zo'n grote landelijke bijeenkomst zijn. Leraren komen in sommige plaatsen wel in kleiner verband bij elkaar.

De Tweede Kamer buigt zich later deze week over de onderwijsbegroting. Er gaan geluiden op om het geld dat Slob uittrekt voor het verlichten van de werkdruk wat eerder beschikbaar te stellen. Nu komt het volle bedrag pas in 2021 vrij en moet het basisonderwijs het komend jaar doen met 10 miljoen. Als het kabinet het geld wat naar voren haalt, kunnen scholen eerder onderwijsassistenten en conciërges benoemen of de klassen verkleinen. Maar de coalitiepartijen houden die boot voorlopig af.

De acties in het basisonderwijs hebben de steun van de vakbonden, de schoolbesturen en de schoolleiders.

Leerkrachten gaan volgende week weer staken
Leerkrachten gaan volgende week weer staken (Foto: ANP)

Gaten in Europese douanecontroles

De douanecontroles in de Europese Unie vertonen "belangrijke zwakheden en gaten". De EU loopt daardoor veel geld mis, concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport.

Importeurs kunnen douaneheffingen ontlopen of reduceren door bijvoorbeeld de waarde van goederen opzettelijk te laag te waarderen. Ook kunnen ze een vals land van oorsprong opgeven of een ander product op het formulier zetten. Verscheidene koerierbedrijven maken hier volgens de rekenkamer misbruik van, vooral bij spullen die online zijn besteld buiten de EU.

De douane-autoriteiten van Spanje, Italië, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk hebben de controle niet op orde, stelde de rekenkamer vast na een bezoek. De EU-lidstaten hebben onvoldoende financiële prikkels om hier iets aan te doen, is de verklaring.

Douaneheffingen

"Douaneheffingen zijn goed voor 14 procent van de EU-begroting, zo'n 20 miljard euro", aldus rekenkamerlid Pietro Russo. De Europese belastingbetaler draait uiteindelijk op voor de ontwijking, zegt hij.

De Europese Commissie moet nationale controledoelen gaan stellen en de steun aan de douanediensten versterken, is de aanbeveling van de rekenkamer. En de lidstaten zouden de risico's beter in kaart moeten brengen.

Gaten in Europese douanecontroles
Gaten in Europese douanecontroles (Foto: ANP)

Verdrag van Maastricht Europees erfgoed

Het Verdrag van Maastricht wordt toegevoegd aan de lijst van Europees erfgoed. In het provinciehuis in de Limburgse hoofdstad tekenden Europese leiders in 1992 een akkoord over een politieke en monetaire unie, met een gemeenschappelijke munt.

De erfgoedlijst bevat nu 38 plaatsen van herinnering die belangrijk zijn voor de Europese geschiedenis, waarden en eenwording. In Nederland hebben Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag al een zogeheten erfgoedlabel.

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) reageert tevreden op de erkenning voor Maastricht. "Het is een plek die symbool staat voor het belang van de Europese eenwording."

Meer toevoegingen aan de lijst
Behalve Maastricht prijken vanaf volgend jaar ook onder meer een synagogecomplex in Hongarije, het Luxemburgse dorp Schengen en voormalige concentratiekampen in Frankrijk en Duitsland op de lijst.

De EU heeft 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. De nieuwe erfgoedplekken worden in maart met een ceremonie in het zonnetje gezet.

Verdrag van Maastricht Europees erfgoed
Verdrag van Maastricht Europees erfgoed (Foto: ANP)

Anime Black Clover krijgt videogame

Uitgever Bandai Namco heeft een videogame op de manga/animeserie Black Clover aangekondigd. Black Clover: Project Knights komt uit op PlayStation 4 en pc. 

Heel veel meer wil de uitgever nog niet kwijt, pas op 18 december gaan we meer horen van deze titel. Black Clover speelt zich af in een wereld waar iedereen geboren wordt met de mogelijkheid om magie te gebruiken. Yuno en Asta zijn beide weeskinderen. Asta is de enige persoon die niets magisch kan. Hij traint daarom zijn fysieke kracht. Yuno is juist een veel sterkere magiegebruiker dan 'normale' mensen. Als Yuno aangevallen en verslagen wordt komt de ware kracht van Asta naar boven: hij heeft de kracht anti-magie en kan alle magische effecten stoppen. Vanaf dan proberen elk van de de twee jongens de Wizard King te worden.

Meer Mega Man-aankondigingen van Capcom

Capcom viert het dertigjarig bestaan van Mega Man groots. Tot grote vreugde van de fanbase is Mega Man 11 aangekondigd, maar daar houdt het niet op.

Capcom heeft aangekondigd dat Mega Man Legacy Collection 1 & 2 in de lente van 2018 naar Nintendo Switch komen. Deze versies introduceren een rewind-functie (komt ook naar de andere versies) en amiibo-support. Daarnaast komen alle acht Mega Man X-games naar Nintendo Switch, pc, PlayStation 4 en Xbox One. Het is nog niet bekend in welke vorm, maar dat ze komen is zeker. Ook deze titels moeten in 2018 beschikbaar komen.

Een mooi jaar dus voor Mega Man-fans.

NH90-helikopters jagen op onderzeeboten

Nederland is 2 crews rijker die vanuit de NH90-gevechtshelikopter op onderzeeboten kunnen jagen. In de Britse wateren rondom Culdrose trainen militairen momenteel om in het hoogste geweldsspectrum te opereren, de zogenoemde ASW (Anti Submarine Warfare).

De 3-weekse oefening in Engeland, met 4 NH90-helikopters, vormt onder meer de 'grand finale' van de ASW-opleiding. Beide teams die vandaag zijn geslaagd, ‘jaagden’ afgelopen 2 weken op de Nederlandse onderzeeboot Zr. Ms. Walrus, die voor deze oefening ook naar Engeland koerste. Deze week blijven nog 3 NH90's de wateren rond Zuid-Engeland verkennen.

Sonar

De NH90 is hiervoor uitgerust met een speciale sonar. Deze zendt onder water geluidsgolven uit, die teruggekaatst worden door harde objecten. Op deze manier kan een crew, bestaande uit een tacco (tactisch coördinator), vlieger en 2 sensor operators, de locatie van een onderzeeboot achterhalen.

“De vraag naar onderzeebootbestrijding stijgt”, zegt overste Niels Kleingeld, verantwoordelijk voor de maritieme helikoptergevechtstaken met de NH90. “De situatie in de wereld verandert. Steeds meer landen investeren in onderzeeboten. En dat zijn serieuze wapens.” Hij zegt daarom blij te zijn met 2 nieuwe ASW-crews die vanaf nu met de NH90 operationeel inzetbaar zijn vanaf marineschepen. De komende jaren worden nog 5 teams opgeleid.

FOST

De ASW-trainingen maken deel uit van het oefenprogramma van de FOST (Flag Officer Sea Training). Daarbij draait het om het inzetgereed maken van marineschepen van NAVO-partners. Naast onderzeebootbestrijding trainen NH90's ook andere taken zoals oppervlakte oorlogsvoering en Search and Rescue.

Zr. Ms. Walrus en 3 NH90's (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Walrus en 3 NH90's (Foto: Ministerie van Defensie)

NH90 laat een sonar zakken (Foto: Ministerie van Defensie)
NH90 laat een sonar zakken (Foto: Ministerie van Defensie)

'Sneeuwpolo gaat voor Olympische Spelen 2022'

Als het aan de Italiaanse paardensportbond FISE ligt kunnen we tijdens de Olympische Spelen van 2022 kijken naar wedstrijden in het sneeuwpolo. Dat is polo, maar - zoals de naam al enigszins doet vermoeden - op sneeuw.

Polo is een paardenteamsport, waarbij het simpel gezegd de bedoeling is om zoveel mogelijk goals te scoren. Argentinië is 's werelds absolute grootmacht en werd in oktober wereldkampioen, terwijl bijvoorbeeld ook Chili, Brazilië en Engeland hoge ogen gooien. De oplettende Eurosportkijker heeft misschien wel eens wat potjes op de zender langs zien komen, vaak op een doordeweekse avond.

Sneeuwpolo is niet heel anders, behalve dat het op sneeuw wordt gespeeld en dat eerdergenoemde landen niet verrassend een wat minder grote rol spelen. Het is vooral groot in skioord St Moritz in Zwitserland, waar jaarlijks een enorm sneeuwpolofestival gehouden wordt. Dit wordt ook wel vergeleken met de Grand Prix van Monaco in de Formule 1, wat de aanwezigheid van internationale sterren en rijkelui betreft.

Beelden van de Polo World Cup in St Moritz (Bron: YouTube)

FISE heeft nu een voorstel neergelegd bij de internationale polobond FIP en die heeft het voorstel geaccepteerd. Om op de Olympische Spelen te verschijnen zal een heel pad afgelegd moeten worden, te beginnen met de Olympische Spelen van komende winter. In Pyeongchang zal het sneeuwpolo zich vermoedelijk als een soort demonstratiesport aan de aanwezige toeschouwers laten zien, zonder daarbij in de officiële resultaten te verschijnen.

Op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires wordt polo, op gras dus, volgend jaar als 'officiële demonstratiesport' gehouden en ook dat maakt onderdeel uit van het plan om het Internationaal Olympisch Comité te overtuigen. 

GoPro-beelden van de Polo World Cup in St Moritz (Bron: YouTube)

Gewichtheffer Mosquera (32) vermoord

Gewichtheffer Edwin Mosquera is zaterdag vermoord. De 32-jarige Colombiaan raakte betrokken bij een ruzie in een kroeg in zijn thuisstad Palmira, in het zuidwesten van Colombia, en werd meerdere malen in zijn hoofd geschoten. De dader is nog voortvluchtig, de stad heeft een beloning van tien miljoen pesos (zo'n 2800 euro) uitgeloofd. 

Mosquera debuteerde in 2007 op het internationale toneel met de tiende plek op het WK in de klasse tot 69 kilogram. Een jaar later deed hij in Beijing mee aan de Olympische Spelen, maar na zijn eerste van zes pogingen bleek een knieblessure te ernstig en moest hij de rest van de wedstrijd toekijken. 

Mosquera werd twee keer Pan-Amerikaans kampioen en won vorig jaar zilver, terwijl hij op de Olympische Spelen in Rio vorig jaar als vijftiende eindigde. Ook deed de Colombiaan nog drie keer mee aan een WK. 

Illustrator bekroond Sintboek is racisme zat

Charlotte Dematons maakte ooit een prachtig prentenboek over Sinterklaas. Met een heleboel prachtig geïllustreerde Zwarte Pieten. Maar dat boek wordt op aandringen van de nu 60-jarige Dematons zélf niet meer herdrukt. Waarom? Omdat ze het zat is dagelijks te worden uitgemaakt voor racist.

Het boek werd niet alleen bekroond met de prijs voor de mooiste boekomslag en de Gouden Penseel, maar was ook te zien in tentoonstellingen in diverse musea. Het boek, dat als klassieker in veel Nederlandse en Belgische huishoudens de boekenplank siert, is vrijwel overal uitverkocht en zal dus ook niet meer worden bijgedrukt.

Tijdens bezoeken aan basisscholen wordt ze door tegenstanders van Zwarte Piet uitgescholden en beticht van discriminatie en racisme, omdat in haar prentenboek, dat inmiddels tien jaar oud is, Zwarte Pieten zijn afgebeeld.

De cover van het boek in kwestie
De cover van het boek in kwestie

Orka's in actie

De witte haai is by far de heerser over de zee. Echter, hij heeft er een flinke concurrent bij gekregen: namelijk de orka. Volgens Wetenschap In Beeld zijn er sinds mei al zeker vijf witte haaien aangespoeld voor de kust van Zuid-Afrika nadat ze waren aangevallen door een orka. 

De lever van de witte haai beslaat zo'n vijf procent van zijn lichaamsgewicht en zit vol met voedzame olie. Doordat de olie qua dichtheid lager is dan water, zinken de haaien niet naar de bodem.

Hieronder zie je een aanval van orka's op een tijgerhaai. 

Friends vanaf 1 januari op Netflix

Fans hebben er lang op moeten wachten maar op 1 januari is het eindelijk zover: alle seizoenen van Friends zijn dan beschikbaar op Netflix.

Al jaren is Friends een van de meest aangevraagde series van Nederlandse abonnees. In andere landen was de populaire sitcom over zes vrienden al langer beschikbaar.

Friends liep van 1994 tot 2004 en betekende de doorbraak van hoofdrolspelers Jennifer Aniston, Courtney Cox, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc en David Schwimmer.

Friends vanaf 1 januari op Netflix
Friends vanaf 1 januari op Netflix (Foto: BuzzE)

Rechten niet-gelovigen worden geschonden

Atheïsten, agnosten en vrijdenkers krijgen meer en feller te maken met discriminatie en vervolging, lezen we in het AD. In een aantal landen, met name Islamitische, worden ongelovigen gestenigd, krijgen stokslagen of worden in de gevangenis gegooid. In andere landen kunnen ze geen baan krijgen of worden ze zelfs uit de ouderlijke macht gezet.

De informatie is afkomstig uit het rapport Freedom of Thought van de Internationale Humanistische en Ethische Unie. Het rapport constateert dat 85 van de 196 erkende staten in de wereld de rechten van gelovigen, op soms ernstige wijze, geschonden worden. Zo is godslastering strafbaar in 59 landen. In dertien, vooral streng-islamitische, landen staat de doodstraf op afvalligheid.

Ook blijkt uit het rapport dat vandaag aan het Europees Parlement en donderdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden, dat geweld tegen ongelovigen nauwelijks, en vaak zelfs geheel niet, wordt aangepakt.  Het Humanistisch Verbond roept Nederland op om zich in te zetten voor de vrijheid van niet-gelovigen. "Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet.

Trump sloopt natuurparken Utah

De oranjegekleurde megalomane Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag aangekondigd dat hij rigoureus gaat snijden in twee uitgestrekte nationale natuurgebieden in Utah, zogezegd om de ontwikkeling in die staat te stimuleren. Hij joeg daarmee de oorspronkelijke bewoners en milieuactivisten tegen zich in het harnas. Deze noemden het plan een ongehoorde aanval op cruciale landschapsbescherming.

Trumps mededeling, die de grootste reductie van natuurmonumenten in de Amerikaanse geschiedenis betekent, komt niet uit de lucht vallen. In april gaf hij Binnenlandse Zaken opdracht uit te zoeken welke van de door eerdere presidenten aangewezen 27 nationale parken konden worden opgeheven of verkleind. Dat zou lokale overheden meer zeggenschap geven over het gebied en de grondstoffen.

"Sommige mensen denken dat de natuurlijke bronnen van van Utah beheerd moeten worden door een handjevol bureaucraten ver weg in Washington. En raad eens? Die hebben het mis", zei Trump in Salt Lake City. In Utah krijgt 5000 vierkante kilometer een ander bestemmingsplan. 'Bears Ears', in 2016 tot beschermd gebied verklaard door Barack Obama, levert 85 procent van zijn oppervlakte in. 'Grand Staircase-Escalante', geesteskind van Bill Clinton, wordt gehalveerd.

Enkele uren nadat Trump had gesproken, hebben tien milieuorganisaties bij de federale rechtbank in Washington een aanklacht ingediend. Die vinden dat Trump zijn bevoegdheid te buiten gaat. Presidenten mogen weliswaar natuurmonumenten aanwijzen, maar zo'n besluit niet zomaar terugdraaien, luidt het verweer.

Trump snijdt in natuurparken Utah
Trump snijdt in natuurparken Utah (Foto: ANP)

Regisseur Queenfilm ontslagen na ruzies

Studio Fox heeft regisseur Bryan Singer (X-Men, The Usual Suspects) van de film Bohemian Rhapsody over de Britse rockgroep Queen gehaald.

Volgens The Hollywood Reporter is dit besluit genomen na aanhoudende ruzies op de set tussen Singer en hoofdrolspeler Rami Malek die de rol van zanger Freddie Mercury speelt. Hierbij zou Singer een voorwerp naar Malek hebben gegooid. De ruzies zouden mede zijn veroorzaakt door het feit dat Singer regelmatig niet op de set aanwezig was wanneer dat wel van hem werd verwacht.

Zo was de regisseur tijdens Thanksgiving opeens langer dan een week niet aanwezig. Volgens bronnen zou hij in die periode in de VS zijn geweest. Singer zou zelf claimen aan een post-traumatisch stress-syndroom te lijden.

Nadat meerdere cast- en crewleden over het gedrag van Singer hadden geklaagd, besloot Fox op 1 december om de opnames in Londen te staken. Toen werd gemeld dat het kwam door "persoonlijke gezondheidsredenen"van Singer.

Het is de verwachting dat Fox binnen een paar dagen een nieuwe regisseur aankondigt. De releasedatum eind 2018 zou niet in gevaar zijn.

Capcom kondigt Mega Man 11 aan

Capcom heeft er de tijd voor genomen, maar de fans krijgen hun zin: Mega Man 11 is aangekondigd. In een vernieuwde grafische stijl zul je weer ouderwets bezig zijn om al rennend en schietend door levels heen te rennen richting om verschillende robotbazen te verslaan.

Nieuw is het 2.5D ontwerp met handgetekende personages en omgevingen. Je gaat natuurlijk weer tegen allerlei robotbazen vechten om zo hun wapen over te nemen. Meer details gaat Capcom pas in de zomer van 2018 geven, dus de E3 kan niet snel genoeg beginnen.

Mega Man 11 komt ergens laat in 2018 uit op Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Tweederde Nederlanders voor afschaffing eigen risico

Een grote meerderheid (67,8 procent) van de Nederlanders vindt dat het wettelijk verplichte eigen risico voor de zorgverzekering moet worden afgeschaft. Dit is echter niet onvoorwaardelijk; als afschaffing zou zorgen voor een stijging van de zorgpremies, is nog maar 29,9 procent voor. Dit jaar betaalde bijna de helft van de verzekerden het volledige bedrag van het eigen risico dat zij kozen. Bijna vijf procent denkt nog voor het eind van het jaar het eigen risico vol te maken. Slechts tien procent maakte geen zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, en betaalde dus nul euro aan eigen risico.

Ruim een derde van de bevolking maakte zorgkosten die onder het bedrag van het door hun gekozen eigen risico bleven. Verreweg de meeste mensen (86,8 procent) kozen in 2017 voor een standaard eigen risico van 385 euro. Ook voor 2018 kiest 85,4 procent voor een laag eigen risico. Slechts 6,4 procent, overwegend jonge mensen, kiest voor het hoogste eigen risico. En een minderheid van 5,3 procent twijfelt nog over welk eigen risico te kiezen voor het komende jaar. De rest kiest voor een van de bedragen tussen 385 en 885 euro. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingswebsite Pricewise.

Als afschaffing geen stijgende zorgpremies tot gevolg zou hebben, is 67,8 procent voor. Afschaffing van het eigen risico leidt echter onvermijdelijk tot hogere zorgpremies. De bevriezing van het eigen risico die de overheid afgelopen september doorvoerde, zorgde al voor een premiestijging van een paar euro per maand. Met een premiestijging als alternatief, is nog 29,9 procent van de Nederlanders voor de afschaffing van het eigen risico. “Niet onverwachts,” vindt Hans de Kok, directeur van Pricewise. “Bijna de helft van de mensen betaalt het volledige eigen risico. Voor elk van hen zou afschaffing voordeliger zijn, zelfs als ze daardoor maandelijks meer premie gaan betalen. Om deze reden zou je eigenlijk verwachten dat méér mensen voorstander zouden zijn.”

Eigen risico
Verreweg de meeste mensen (86,8 procent) kozen in 2017 voor een standaard eigen risico van 385 euro. Meer dan de helft (54,9 procent) van hen moest dit volledige bedrag aan zorgkosten betalen. 7,9 procent kiest voor het hoogste eigen risico van 885 euro. Mannen doen dit net iets vaker dan vrouwen: 8,9 procent tegenover 7,1 procent. Van alle mensen met een vrijwillig verhoogd eigen risico van 885 euro, heeft 10,1 procent het volledige bedrag al volgemaakt. Een eigen risico tussen de twee uitersten – dus van 485, 585, 685 of 785 euro – is beduidend minder populair; 3,5 procent van de Nederlanders kiest voor een van deze bedragen.

Ruim een derde van de Nederlanders (36,7 procent) maakte wel zorgkosten maar bleef onder het gekozen bedrag aan eigen risico. Bijna de helft, 49,6 procent, betaalde het volledige bedrag. 10,3 procent betaalde helemaal niets en 3,5 procent weet überhaupt niet óf hij iets betaald heeft of niet. Bij de grootste groep, de mensen die het laagste eigen risico kozen, betaalde meer dan de helft (55,1 procent) het volledige bedrag van 385 euro.

Een groot verschil in de keuze voor een hoog- en laag eigen risico is te zien tussen jongvolwassenen en 60-plussers. Jongeren kiezen vaker voor een hoger eigen risico dan ouderen. Van de groep 18- tot 29-jarigen kiest 15,3 procent voor een maximaal eigen risico van 885 euro, van de 60-plussers doet maar 4,3 procent dat. “Een logische en tactische keuze,” vindt Hans de Kok. “Jongeren zijn vaak gezond en hebben minder zorg nodig. Door het eigen risico te verhogen besparen zij op de zorgpremie, die gaat namelijk omlaag als je ervoor kiest om het eigen risico te verhogen. Ouderen daarentegen lopen meer kans op kwetsuren en hebben wellicht een grotere zorgbehoefte. De kans dat zij meer dan 385 euro aan zorgkosten maken is daardoor veel groter. Voor hen is het om deze reden vaak juist voordeliger om voor het minimale bedrag aan eigen risico te kiezen. Voor hen is het om deze reden vaak juist voordeliger om voor het minimale bedrag aan eigen risico te kiezen. Het is goed om hier rekening mee te houden tijdens het zorgverzekering vergelijken.”

Verwachting volgend jaar
Ook voor volgend jaar lijkt de verdeling tussen jongeren en ouderen ongeveer gelijk te zijn. Van de groep 18- tot 29-jarigen zegt 13,4 procent voor het hoogste eigen risico te gaan, tegenover 3,2 procent van de 60-plussers. Over het algemeen gezien kiest 85,4 procent volgend jaar voor een laag eigen risico en 6,4 procent voor het hoogste. Een minderheid van 5,3 procent twijfelt nog over welk eigen risico te kiezen voor het komende jaar. De rest kiest voor een van de bedragen tussen 385 en 885 euro.

'Tarantino regisseert Star Trek-film'

J.J. Abrams en Quentin Tarantino hebben een plan voor een nieuwe Star Trek-film. De twee zijn volgens Deadline bezig een schrijversteam samen te stellen om hun concept verder uit te werken.

Het idee voor de nieuwe film kwam van Tarantino. Hij deelde dat met Abrams, die twee van de drie Star Trek-films van de meest recente trilogie regisseerde. Het duo zou pas verdere stappen willen nemen als het script af is, maar volgens bronnen van Deadline is het de bedoeling dat Tarantino de film gaat regisseren met Abrams in de rol van producent.

Het zou de eerste keer zijn dat Tarantino een film maakt die onderdeel is van een franchise. De regisseur heeft in het verleden vaak laten weten dat hij groot fan is van Star Trek en dan vooral van de originele serie. In een podcast van Nerdist zei hij in 2015: "Het enige dat hen beperkte was het jaren 60-budget en de beperkte tijd die ze hadden. Je zou van sommige van die klassieke Star Trek-afleveringen zo een film van 90 minuten kunnen maken."

Tarantino en Abrams werken aan Star Trek-film
'Tarantino regisseert Star Trek-film' (Foto: BuzzE)

Kabinet wil spoedadvies RvS over referendum

Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd met spoed advies uit te brengen over de afschaffing van het raadgevend referendum. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na berichtgeving van NRC.

Normaal gesproken brengt de Raad van State binnen drie maanden een advies uit over een wetsvoorstel. Het kabinet heeft nu dus gevraagd dat proces te bespoedigen. Hoe lang het nu dan gaat duren valt niet te voorspellen, aldus de woordvoerder.

Het kabinet wil af van het raadgevend referendum en wil voorkomen dat over de intrekkingswet een referendum wordt gehouden. Voorstanders van het referendum hebben al aangekondigd zo'n volksraadpleging te willen houden.

Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren gaf vrijdag aan het wetsvoorstel zo te hebben geformuleerd, dat het onmogelijk wordt een referendum erover te houden. Interessant wordt wat de Raad van State hierover zal zeggen. Adviezen van de Raad van State zijn niet bindend.

Kabinet wil spoedadvies RvS over referendum
Kabinet wil spoedadvies RvS over referendum (Foto: ANP)

Defensie heeft meer dan 5000 mensen nodig

Kandidaten die op zoek zijn naar een militaire functie hoeven voortaan niet meer te wachten of er een vacature is. Vanaf nu kunnen ze een open sollicitatie sturen. Belangstellenden krijgen, na uitnodiging voor een match day, advies op maat.

De open sollicitatie is vooral bedoeld voor mensen die wel zouden willen werken bij Defensie, maar nog onvoldoende beeld hebben welke functie het beste bij hem of haar past. “We willen zoveel mogelijk jongeren enthousiasmeren voor een baan bij de krijgsmacht” zei staatssecretaris Barbara Visser vandaag op werkbezoek bij het Dienstcentrum Personeelslogistiek in Amsterdam. “Door dit open sollicitatietraject wordt het makkelijker om snel de match te maken tussen wat iemand kan en wat defensie nodig heeft”. aldus de bewindsvrouw.

Advies op maat
“Samen met de kandidaat bepalen we welke banen passen. Dat gebeurt op basis van interesse, opleidingsniveau en psychologische en fysieke grenzen”, voegt de commandant van het dienstencentrum kolonel Niels Ten Anscher eraan toe. “Aan het eind van de dag ligt er een advies-op-maat. Zo kan iemand direct verder met het sollicitatieproces”, vertelt hij. Het gaat nu nog om een pilot. Bij succes volgt brede invoering.

Een zelftest op werkenbijdefensie.nl is een ander hulpmiddel voor diegene die hoopt dat Defensie hun werkgever wordt. Deze carrière-scan is laagdrempelig en geeft inzicht in het militaire beroep. Ten Anscher: “het maakt bovendien bewust van het scala aan mogelijkheden binnen Defensie.”

Defensie heeft volgend jaar meer dan 5.000 nieuwe mensen nodig.

Defensie heeft meer dan 50000 militairen nodig (Foto: Ministerie van Defensie)
Defensie heeft meer dan 50000 mensen nodig (Foto: Ministerie van Defensie)

Gerd Leers tijdelijk burgemeester in Brunssum

Gerd Leers wordt per 1 januari 2018 waarnemend burgemeester van Brunssum. Hij volgt Luc Winants op, die maandag liet weten op te stappen als burgemeester. Hij treedt terug na de perikelen rond de omstreden wethouder Jo Palmen. Een integriteitsonderzoek was vernietigend voor Palmen, maar toch benoemde de gemeenteraad hem tot wethouder. "Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebestuur dat zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt", liet Winants maandag in een verklaring weten.

De raad nam volgens Winants besluiten "waaruit een fundamenteel gebrek van respect voor integer bestuur spreekt". Hij zegt daar machteloos tegenover te staan. "Ik wil met mijn vertrek een discussie op gang brengen over de positie van een burgemeester in soortgelijke bestuurlijke vraagstukken", aldus Winants. "Mijn vertrek is dan ook nadrukkelijk bedoeld als een oproep aan de minister om met oplossingen te komen."

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren respecteert zijn besluit en sprak hem maandagavond. De oproep van Winants neemt ze heel serieus. "Die sluit aan bij mijn voornemen te onderzoeken welke instrumenten nodig zijn om in dit soort gevallen in te grijpen. Voor de situatie in Brunssum houd ik nauw contact met de commissaris van de Koning." Ollongren noemt de aanstelling van Leers een goede stap.

Leers (66) was van 2010 tot 2012 minister van Immigratie en Asiel. Eerder, van 2002 tot 2010, was hij burgemeester van Maastricht. Leers, van oorsprong afkomstig uit Brunssum, was van 1990 tot 2002 lid van de Tweede Kamer.

Gerd Leers tijdelijk burgemeester in Brunssum
Gerd Leers tijdelijk burgemeester in Brunssum (Foto: ANP)

Ex-campagneleider van Trump houdt huisarrest

Het huisarrest van Paul Manafort wordt voorlopig niet opgeheven. Volgens een aanklager uit het team van speciaal onderzoeker Robert Mueller moet een verzoek daartoe worden afgewezen, omdat de voormalig campagneleider van president Donald Trump bezig was een positief opiniestuk te schrijven over zijn werkzaamheden destijds voor een Oekraïense politieke partij. Dat deed hij met een Russisch co-auteur, die betrekkingen had met de nationale veiligheidsdiensten van Rusland.

Als het artikel was gepubliceerd, had Manafort de wet overtreden. Zolang het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing duurt, mag hij niets over deze zaak in de openbaarheid brengen.

Ex-campagneleider van Trump houdt huisarrest
Ex-campagneleider van Trump houdt huisarrest (Foto: ANP)

'IsraŽlische raketaanval op militair complex'

Israël heeft volgens Syrische staatsmedia raketten afgeschoten op een militair complex in de buurt van Damascus. De Syrische luchtafweer zou drie raketten hebben onderschept.

Getuigen bevestigen tegenover persbureau Reuters dat drie grote explosies waren te horen en rook te zien was bij de stad Jamraya, in de buurt van de Syrische hoofdstad. Ook het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten maakt melding van de aanval.

In 2013 was een militair onderzoekscentrum in de Jamraya ook al het doelwit van mogelijk Israelische raketten. Zaterdag berichtten Syrische staatsmedia dat Israëlische gevechtsvliegtuigen tevens een Iraanse basis in aanbouw niet ver van Damascus hebben aangevallen.

'Israëlische raketaanval op militair complex'
'Israëlische raketaanval op militair complex' (Foto: ANP)

'Aanvullende zorgpolis verdwijnt mogelijk'

Aanvullende zorgverzekeringen dreigen op termijn te verdwijnen. Daardoor bestaat het risico dat bepaalde zorg straks niet langer tegen een redelijk bedrag verzekerbaar is, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

Veel Nederlanders nemen eigenlijk alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken. Sommige polissen zijn nu al verlieslatend voor verzekeraars. Die zien zich genoodzaakt de dekking ervan te verkleinen of een andere medische selectie toe te passen.

Nog altijd hebben ruim vier van de vijf verzekerden naast hun basisverzekering ook een aanvullende verzekering. Maar tien jaar terug ging het nog om meer dan negen op de tien. Verder kiezen steeds meer mensen voor een hoger eigen risico om hun persoonlijke verzekeringslasten te drukken.

DNB dringt bij de branche aan op een kritisch onderzoek naar manieren om het bedrijfsmodel van de verzekeraars toekomstgerichter te maken. Een idee zou bijvoorbeeld kunnen zijn om meerjarige aanvullende verzekeringen te gaan aanbieden. Dat kan voor verzekeraars handig zijn bij het doen van investeringen.

In een rapport van de toezichthouder worden meerdere zaken genoemd die extra aandacht vereisen. Zo gaan de totale zorgkosten in Nederland door de vergrijzing de komende jaren naar verwachting fors omhoog. Dit vraagt om scherpe keuzes, bijvoorbeeld als het gaat om het inkopen van zorg.

Wat verder opvalt is dat zorgverzekeraars moeite hebben met het correct inschatten van hun inkomsten en uitgaven. Dit komt onder meer doordat ziekenhuizen traag zijn met het indienen van declaraties. Bij de verzekeraars kunnen schadejaren soms pas met een vertraging van twee tot drie jaar worden afgerekend. DNB pleit ervoor dat dit hele proces sneller gaat plaatsvinden.

Een ander punt dat wringt is de gereguleerde marktwerking waarbinnen zorgverzekeraars opereren. Zo mogen de verzekeraars nog altijd geen winst uitkeren aan investeerders. Dat maakt het volgens DNB lastiger voor hen om kapitaal van buiten te kunnen aantrekken.

'Aanvullende zorgpolis verdwijnt mogelijk'
'Aanvullende zorgpolis verdwijnt mogelijk' (Foto: ANP)

'Armoedebeleid voor kinderen schiet tekort'

Het huidige armoedebeleid sluit niet voldoende aan op de behoeften van de 378.000 kinderen die in Nederland in armoede leven. Het creëren van een stabiele thuissituatie moet meer aandacht krijgen, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een dinsdag verschenen rapport.

Het huidige beleid is er voornamelijk op gericht om arme gezinnen van spullen te voorzien. Dit sluit niet aan bij wat de kinderen echt nodig hebben, aldus Kalverboer. "Kinderen krijgen thuis niet genoeg aandacht en voelen de stress van hun ouders die als bezetenen bezig zijn met het leven van dag tot dag en niet het overzicht voor de lange termijn hebben."

Het is goed dat kinderen bijvoorbeeld laptops en fietsen krijgen, maar "als je niet iets doet aan de basale onrust binnen het gezin, kun je maar op een beperkte manier gebruikmaken van de voorzieningen", benadrukt de Kinderombudsman.

Uitsluiting of problemen op school, hebben ook vaak te maken met onrust binnen het gezin. Kinderen hebben door stress vaak concentratieproblemen, ze schamen zich als ze op hun verjaardag hun klas niet kunnen trakteren of voelen zich buitengesloten wanneer ze niet mee kunnen op schoolreisjes.

Kalverboer pleit voor één begeleider per gemeente die contact onderhoudt met het gezin en een langetermijnplan maakt om de rust te doen terugkeren. Verschillende diensten binnen de gemeente werken nu niet goed samen. Gezinnen krijgen soms wel te maken met acht hulpverleners.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark noemt armoede bij kinderen "schrijnend" en vindt het belangrijk om daar tegen te vechten. "Een goede start voor een kind is van groot belang ook om later te kunnen meedoen. Dit rapport laat zien hoe complex de armoedeproblematiek is. Een blauwdruk om armoede te bestrijden is er helaas niet."

De staatssecretaris wil begin volgend jaar verder ingaan op het advies van de Kinderombudsman. Daarbij wil ze ook een recent advies van de Sociaal-Economische Raad over dit probleem meenemen.

'Armoedebeleid voor kinderen schiet tekort'
'Armoedebeleid voor kinderen schiet tekort' (Foto: ANP)

Dochtertje voor Big Bang Theory-actrice

Melissa Rauch is moeder geworden van een dochter. De The Big Bang Theory-actrice en haar man gaven het meisje de naam Sadie.

Melissa kondigde de komst van Sadie zelf aan op Instagram. "Onze harten knappen bijna uit elkaar van liefde voor haar", schreef ze in het bericht. Daarin stond ze ook stil bij de moeilijkheden die ze heeft ervaren om haar kinderwens uit te laten komen. "Na de lange weg hiernaartoe, neem ik dit niet voor lief", laat ze in de post weten. "Aan degenen die die weg nog bewandelen: ik denk aan jullie, vandaag en altijd."

De actrice maakte deze zomer bekend dat ze zwanger was met een ingezonden brief in Glamour. Daarin vertelde ze dat een eerdere zwangerschap in een miskraam eindigde. Ze schreef daar naar eigen zeggen over omdat ze weet dat het voor sommige vrouwen moeilijk is dit soort aankondigingen te lezen. "In de tijd waarin ik rouwde om het verlies van een zwangerschap of kampte met vruchtbaarheidsproblemen, voelde elke gelukkige babymededeling als een kleine steek in mijn hart. Dus toen ik dit nieuws moest delen, kon ik alleen maar denken aan vrouwen die ook in die situatie zitten. Het voelde huichelachtig om hen niet te vertellen hoe moeilijk het voor mij is geweest."

In de brief riep Melissa lezers op terughoudender te zijn met babyvragen. "Ik hoop dat we ons er als samenleving iets bewuster van worden hoe veelvoorkomend vruchtbaarheidsproblemen zijn. Dan worden we misschien ook wat minder bot in het vragen naar de babyplannen van vrouwen."

Dochtertje voor Big Bang Theory-actrice
Dochtertje voor Big Bang Theory-actrice (Foto: BuzzE)

Corruptieproces aanschaf dienstauto's begint

Voor de rechtbank in Rotterdam begint dinsdagochtend het megaproces over mogelijke corruptie bij de aanschaf van duizenden dienstauto's door de overheid. In deze zaak worden zes ambtenaren, vier van Defensie en twee van de politie - ervan verdacht dat zij zich door autoleasebedrijven hebben laten omkopen met kortingen, reisjes en andere gunsten. Ook vijf verkopers uit deze branche moeten zich voor de rechtbank verantwoorden, omdat zij steekpenningen zouden hebben betaald aan de ambtenaren.

De rechtbank heeft in december en januari ongeveer vijftien dagen uitgetrokken voor de zaak. De planning van het proces is nog niet duidelijk. Wel begint de zaak dinsdag met de behandeling van de verdenkingen tegen hoofdverdachte Jacques H.

Ook oud-defensieminister Hans Hillen moet getuigen in het proces. De gepensioneerde oud-politicus moet mogelijk op dinsdag 19 december verschijnen, maar dat is nog niet definitief. Hillen had deze zomer in NRC verklaard dat hij de affaire het liefst buiten het Openbaar Ministerie (OM) en de Tweede Kamer om had geregeld.

Importeurs van Volkswagen (Pon), Renault en Peugeot zouden met de gunsten grote invloed hebben verworven bij de aanbestedingen voor 13.000 politie-auto's en 1600 auto's voor Defensie. Met de contracten waren honderden miljoenen euro's gemoeid.

De autobedrijven hebben de zaak inmiddels voor miljoenen euro's geschikt met het OM.

Corruptieproces aanschaf dienstauto's begint
Corruptieproces aanschaf dienstauto's begint (Foto: ANP)

Hoogste rechter VS staat inreisverbod toe

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft president Donald Trump maandag een overwinning bezorgd door te bepalen dat zijn laatste inreisverbod volledig kan worden geëffectueerd. Dat betekent dat mensen uit zes overwegend islamitische landen mogen worden geweerd, ook als het juridisch verzet daartegen nog doorgaat bij lagere rechtbanken.

Het Supreme Court gaf, met zeven tegen twee stemmen, gehoor aan het verzoek van de regering de uitspraak van lagere rechters te herroepen. Die hadden de ban van Trump gedeeltelijk geblokkeerd. Het was diens derde versie van een controversieel beleidsplan, dat hij al een week na zijn intrede in het Witte Huis presenteerde.

Hoogste rechter VS staat inreisverbod toe
Hoogste rechter VS staat inreisverbod toe (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag: 5 december [gesloten]

Het is vandaag Sinterklaas en dat vraagt om een extra groot cadeau!

Begin dit jaar mochten wij van FOK!Games de Nacon Revolution Pro controller onder handen nemen en nu mogen wij er twee weggeven! De Nacon Revolution Pro is netjes afgewerkt, ziet en voelt degelijk aan en ligt lekker in de hand, dus je ownd je games als nooit te voren.

Dit keer geen prijsvraag, maar een opdracht: Maak een limmerick over Sinterklaas, post hem hieronder en de twee leukste krijgen de Nacon Revolution Pro controller opgestuurd!

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.