FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 november 2017

'VS wil Jeruzalem als hoofdstad IsraŽl erkennen'

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat meldden Amerikaanse media donderdag.

De erkenning zou een compensatie zijn voor een nieuw uitstel van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Trump beloofde die verhuizing in zijn verkiezingscampagne. Verwacht wordt dat Trump de stap komende week zal aankondigen na maandenlang intern overleg.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn 'ondeelbare' hoofdstad, tot ongenoegen van de Palestijnen, die het oostelijk deel van de heilige stad als Palestijnse hoofdstad willen.

Biatleet BÝ opent seizoen met monsterzege

Biatleet Johannes Thingnes Bø is het seizoen op bijzonder indrukwekkende wijze begonnen. In het Zweedse Östersund pakte de 24-jarige Noor de winst in de individuele wedstrijd over 20 kilometer, waarin vier keer geschoten wordt (liggend, staand, liggend, staand) en elke misser één strafminuut oplevert.

De eerste echt goede tijd werd neergezet door de Italiaan Lukas Hofer, die twee schoten miste, maar wel de op één na snelste van de dag was op de ski's. De doorgaans zeer snelle Oostenrijker Julian Eberhard moest het dit keer juist van het schieten hebben, doorgaans zijn zwakke punt, en dook dertien seconden onder Hofer's tijd door, met alleen één misser in de laatste schietbeurt.

De grote man van het biatlon, veelvoudig World Cup-winnaar Martin Fourcade, was hard op weg om Eberhard uit de droom te helpen. Voor de Fransman ging het ook in de laatste schietbeurt fout met twee missers, maar op de latten was hij net snel genoeg om Eberhard met 3,2 seconden te kloppen.

Dat alles was echter buiten Bø gerekend: de jonge Noor schoot alle twintig schijven om en verpletterde de tijd van Fourcade door er maar liefst 2:14 minuten onder te duiken. De jonge Fransman Quentin Fillon Maillet was eveneens foutloos, maar had geen schijn van kans tegen de snelheid van Bø. Wel werd hij op 2:01 minuten fraai tweede, nog voor Fourcade. 

Vrijdag gaat de World Cup in Östersund verder met de sprint bij de vrouwen, die om 17.45 uur van start gaat.

Volleyballers op WK tegen BraziliŽ, Canada, Frankrijk, Egypte en China

De Nederlandse volleyballers stuiten op het WK van 2018 in de groepsfase op onder meer olympisch kampioen Brazilië en op Frankrijk, de Europees kampioen van 2015. In 2015 en 2017 wonnen de Fransen ook nog de World League.

Naast de twee toplanden moet Oranje het ook nog opnemen tegen Canada, Egypte en China. De nummers één tot en met vier van de vier poules gaan naar de tweede ronde.

Het WK volleybal wordt van 10 tot en met 30 september gehouden in Italië en Bulgarije. Nederland, voor het eerst sinds 2002 weer actief op het WK, speelt hun poulewedstrijden in het Bulgaarse Ruse.

Hoopgevende rentree Woods

Tiger Woods heeft donderdag zijn rentree gemaakt op de golfbaan. De 41-jarige golfer maakte een goede indruk en liep een ronde van 69 (-3) slagen op de eerste dag van de Hero World Challenge op de Bahama's.

Woods oogde fit en zag er afgetraind uit. Op de eerste twee holes had Woods al een kans om een birdie te maken, maar op de derde hole was het raak. Daarna zou de veertienvoudig majorwinnaar nog vier birdies maken, maar moest ook twee bogeys toestaan op zijn scorekaart.

Na de eerste dag heeft Woods een achterstand van drie slagen op Tommy Fleetwood en staat daarmee op een gedeelde achtste plaats. De winnaar van de Europese Tour bleef foutloos op de Bahama's en zou zes birdies slaan. De Amerikaan Rickie Fowler volgt samen met zijn landgenoot Matt Kuchar op één slag van de Engelsman.

De Hero World Challenge is een invitatietoernooi, waar slechts achttien spelers aan meedoen en het prijzengeld 3 miljoen euro bedraagt. Woods is zelf gastheer van het golftoernooi.

WK gewichtheffen begint met prachtige strijd om goud en dubbel Vietnamees succes

In het Amerikaanse Anaheim is het wereldkampioenschap gewichtheffen van start gegaan. Het is een wat gedevalueerd toernooi, want negen toplanden zijn geschorst en Noord-Korea is niet geheel verrassend niet van de partij, maar dag één leverde toch alvast fraaie strijd op: de mannen tot 56 en 62 kilogram en de vrouwen tot 48 kilogram openden het toernooi.

Mannen 56kg
De dag begon met de mannen tot 56kg, waar de kleine grootheid Om Yun-chol, de immer breed lachende held uit Noord-Korea, helaas niet van de partij was. Het gevecht om het goud leek vooraf tussen twee Vietnamezen te gaan en zo geschiedde, hoewel het - eerlijk is eerlijk - niet echt spannend werd. Met 126kg bij het eerste onderdeel, het trekken, nam Thach Kim Tuan al zeven kilogram voorsprong op landgenoot Tran Le Quoc Toan, terwijl Josué Brachi uit Spanje het brons veroverde.

Op het tweede onderdeel, het stoten, bleef Brachi op 140kg steken. De Thai Witoon Mingmoon profiteerde, door na 115kg trekken een gewicht van 152kg omhoog te stoten, voor 267kg totaal: zilver bij het stoten, en brons in het totaalklassement. Tran bleef steken op 151kg, wat hem met 270kg zilver opleverde, terwijl Thach 153kg omhoog tilde: goud bij het stoten en in de totaalstand. Na zilver en twee keer brons op de vorige WK's pakte de 23-jarige Vietnamees zo eindelijk een grote prijs.

Vrouwen 48kg
De vrouwen tot 48kg waren als tweede aan de beurt, met de jonge Thaise Thunya Sukcharoen die met 86kg plek één bij het trekken pakte, voor de Indiase Saikhom Mirabai Chanu (85kg) en Ana Segura uit Colombia (81kg). Na het nodige geweld bij het stoten was duidelijk dat Segura met totaal 182kg het totaalbrons pakte, waarna de strijd om goud tussen Chanu en Sukcharoen ging. 

Sukcharoen had 107 kilo gestoten met nog één poging te gaan, goed voor 193kg als totaal. Chanu moest daar overheen - bij een gelijke stand wint de deelnemer die het gewicht als eerste neer heeft gezet - en deed dat met 109kg in haar laatste poging, een ruim persoonlijk record en goed voor 194kg totaal. Dat betekende dat Sukcharoen in de laatste poging van de wedstrijd 109kg omhoog moest stoten, maar dat lukte niet en dus was er het eerste totaalgoud ooit voor India.

Het stoten bij de vrouwen, met vanaf 58:00 de twee beslissende pogingen in de strijd om het goud (Bron: YouTube)

Mannen 62kg
Bij de mannen tot 62kg pakte Trinh Van Vinh uit Vietnam het goud bij het trekken met 136kg, gevolgd door de 135kg van de Zuid-Koreaan Han Myeong-mok en de Oezbeekse jeugdwereldkampioen van vorig jaar, Adkhamjon Ergashev (135kg). Bij het stoten werd de wedstrijd echter volledig overhoop gegooid, om te beginnen doordat Trinh op 165kg drie keer faalde en dus uit de wedstrijd lag. Han kwam niet verder dan 153kg en Ergashev bleef op 157kg steken, waardoor de weg open lag voor anderen.

De Mexicanen Antonio Vazquez en José Montes pakten brons en zilver bij het stoten, maar hun 165 en 167 kilo was in de totaalstand niet genoeg: ze eindigden met 291 en 289 kilo net achter Ergashev, die met 292kg vierde werd. Plek drie ging naar de Georgiër Shota Mishvelidze, die met 135 en 163 kilo geen losse medaille pakte, maar zijn 298kg totaal was wel goed voor brons. 

De strijd om het totaalgoud ging dan weer tussen nog twee anderen, de Japanner Yoichi Itokazu (134kg bij het trekken) en de Colombiaan Francisco Mosquera, die door twee gemiste trekpogingen niet verder kwam dan 130kg. Een schitterende inhaalslag bracht hem echter naar 170kg bij het stoten, goed voor 300kg totaal: één kilo meer dan de 299 van Itokazu, die zo genoegen moest nemen met zilver.

Het gros van de wedstrijden in Anaheim is overigens via internet live te zien en na afloop op YouTube terug te kijken. Voor vragen kun je natuurlijk altijd terecht in het gewichtheftopic op het FOK!forum.

'Minder kandidaten Op Goed Geluk door Tinder'

Het kost RTL meer moeite dan verwacht om genoeg kandidaten te vinden voor het programma Op Goed Geluk. Honderden geïnteresseerde mannen en vrouwen meldden zich aan sinds de bekendmaking dat het populaire programma uit de jaren tachtig terugkeert op televisie. Maar opvallend vaak vallen geselecteerden ook weer af tijdens het selectietraject omdat zij via dating-apps en -sites opeens een potentiële partner hebben opgedoken.

"Het hedendaagse vrijgezellenleven is een stuk turbulenter dan dertig jaar geleden", stelt een zegsman van RTL. "Er zijn al meerdere mensen geweest die na het weekend belden dat zij via Tinder of Matching-online opeens de perfecte date hadden gevonden." Daarom zond RTL4 de afgelopen weken ook een extra selectiefilmpje uit waarin presentator Gordon specifiek meer mannelijke kandidaten vroeg.

De deelnemers voor de zes afleveringen die RTL begin 2018 uitzendt zijn inmiddels geselecteerd. In zeker één uitzending worden er ook homoseksuele kandidaten aan elkaar gekoppeld.

Nog steeds samen

De show, waarin een single tussen drie andere hem of haar onbekende vrijgezellen moest kiezen, werd tussen 1987 en 1992 bij de TROS uitgezonden. De presentatie was toen in handen van Carry Tefsen en was een groot succes. De stellen gingen na het programma samen een paar dagen op vakantie. In de volgende uitzending werd verteld hoe het was bevallen.

Op Goed Geluk was een van de eerste officiële datingprogramma's op de Nederlandse televisie. Er zijn stellen die eind jaren tachtig elkaar kozen in het programma en nog steeds gelukkig getrouwd zijn.

'Minder kandidaten Op Goed Geluk door Tinder'
'Minder kandidaten Op Goed Geluk door Tinder' (Foto: BuzzE)

Sylvana Simons gaat Giel Beelen roasten

Comedy Central heeft Sylvana Simons toegevoegd aan de mensen die dj Giel Beelen gaan 'roasten' op 13 december. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt.

Simons en Beelen botsten eerder dit jaar toen de dj op de zender een 'grapje' maakte waarin hij Simons, die beweert al twee jaar te worden bedreigd vanwege haar uitlatingen over Zwarte Piet, met een aap vergeleek. Beelen bood later, na een stortvloed aan boze reacties, zijn excuses aan.

Simons kan naar eigen zeggen "niet wachten"tot zij de dj mag 'roasten'. De presentatie van de 'roast' is in handen van Gijs Staverman.

Sylvana Simons gaat Giel Beelen roasten
Sylvana Simons gaat Giel Beelen roasten (Foto: BuzzE)

Trump: bemoei je er niet May!

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar de Britse premier Theresa May. Zij had kritiek op Trumps retweets van anti-moslimtweets uit de koker van het ultranationalistische Britain First. Waaronder een neptweet over een Nederlands filmpje. Maar Trump wilde er niets van weten.

Volgens de president moet May zich druk maken over het "vernietigende Radicaal Islamitisch Terrorisme dat plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk", en niet over Trumps twittervinger. Dat zegt hij, hoe kan het ook anders, op Twitter. "Het gaat prima met ons!", aldus Trump.

De retweets van Trump liggen extra gevoelig in Groot-Brittannië, vanwege de moord op het Labour-parlementslid Jo Cox vlak voor het Brexit-referendum vorig jaar. De dader had "Britain first" geroepen vlak voordat hij toesloeg, hoewel het ondanks diens extreemrechtse sympathieën onduidelijk is of hij wel op bovenstaande politieke groepering doelde. Niettemin was er hierdoor extra druk op May om zich uit te spreken.

Fout
Dat deed ze dan ook tegenover de pers. "Ik wil heel duidelijk stellen dat het fout was om Britain First te retweeten", aldus de premier. Vervolgens benadrukte dat de zogeheten "speciale band" tussen de twee landen van wederzijds belang en niet in gevaar was. Maar het laatste woord kreeg ze niet want Trump sloeg dus terug.

In het ergste filmpje wordt een jongen van een dak gegooid. In een andere wordt een Mariabeeld aan gruzelementen gegooid. De derde is een oud Dumpertfilmpje genaamd 'Krukkenknul krijgt laffe klappen', waarin volgens Britain First een moslimmigrant een jongen op krukken in elkaar slaat. Maar volgens Dumpert-eigenaar GeenStijl is het "gewoon een Nederlander".

De Nederlandse ambassade in Washington wees Trump hierover overigens in een tweet terecht met de woorden "Facts do matter".

In het Verenigd Koninkrijk is kritiek op Theresa Mays kritiek op Trump. Dat vinden sommigen te slap. In het parlement gaan stemmen op om een gepland staatsbezoek van Trump te schrappen. Maar met de Brexit op komst zal de premier kennelijk toch haar best moeten doen om de "speciale band" overeind te houden.

Geen referendum over afschaffen referendum

Over het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen, zal geen referendum worden gehouden. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat onmogelijk maken en is van plan dat in de wet over de afschaffing vast te leggen.

Ingewijden bevestigden donderdag berichtgeving van De Telegraaf. Het kabinet buigt zich vrijdag over het voorstel van de D66-politica.

Tot het intrekken van de huidige wet over raadgevende referenda blijven dergelijke volksraadplegingen toegestaan. Maar Ollongren wil voorkomen dat over het einde van het raadgevende referendum een eigen volksraadpleging komt. Daarmee blokkeert het kabinet pogingen van referendum-voorstanders om afschaffing te voorkomen.

Vicepremier Ollongren liet eerder weten dat zij altijd haar twijfels heeft gehad bij het raadgevend referendum. Zij ziet het instrument niet als een 'kroonjuweel' van haar partij, omdat het "niet zo geweldig werkt". Ze wees onder meer op de lage opkomst bij raadgevende referenda.

Geen referendum over afschaffen referendum
Geen referendum over afschaffen referendum (Foto: ANP)

FOK!Kerstprijsvraag gaat weer van start!

Toevoeging: Er zullen ook flashprijsvragen zijn! Deze prijsvragen duiken her en der op en zullen na een korte tijd weer sluiten. Houd dus de site goed in de gaten!

Origineel bericht:

Ook dit jaar is de grote kerstprijsvraag er weer! Je hoeft jezelf dus niet te vervelen tijdens de kerstdagen, want FOK! biedt je voldoende vermaak om de donkere dagen door te komen. Wij gaan vanaf 1 december tot aan de kerst elke dag knallen met vette prijzen!

Deze dozen zijn gevuld met allerlei spullen die een gamer echt blij zullen maken. Van games tot goodies, van t-shirts tot controllers. De cavia's worden tegen meerprijs bijgeleverd.

Graag willen wij Warner Bros, Nintendo, Nacon Gaming, Ubisoft, Turtle Beach, Square Enix, Activision en SEGA bedanken voor de mooie prijzen!

Je begrijpt hopelijk dat we bij een prijsvraag als deze toch regels moeten stellen. We zullen dagelijks honderden deelnemers krijgen, dus we willen alles zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen. De belangrijkste regel is dan ook:

Lees de regels goed door!

Meedoen

 • Om deel te kunnen nemen dien je (gratis!) geregistreerd én ingelogd te zijn.
 • Elke dag zullen de vragen en de opdracht als sitenieuws verschijnen op FOK!games.
 • Alle antwoorden zijn terug te vinden op FOK!games, antwoorden gevonden op een andere site kunnen fout zijn.
 • Elke vraag kan slechts één keer beantwoord worden en kan niet herzien worden, check je antwoord dus voordat je op verstuur drukt! Hier worden GEEN uitzonderingen op gemaakt. Je kunt elke vraag los insturen.
 • De antwoorden op de vragen dienen uiterlijk binnen dezelfde dag ingestuurd te worden.
 • Je kunt maar 1 prijsvraag winnen. 
 • Samenwerken mag niet! We kunnen dit uiteraard tot in beperkte mate controleren, maar bedenk je gewoon dat we het zo leuk en eerlijk mogelijk willen houden voor iedereen. Iedereen mag één keer deelnemen met één username. Daarnaast mag er maar één user per adres meedoen. Bij meerdere deelnames door één persoon volgt algehele uitsluiting voor de prijsvraag. Op het gebruik of verspreiden van antwoorden op (prijsvragen)sites staat uitsluiting van de gehele FOK!kerstprijsvraag. In eerdere jaren zijn er mensen uitgesloten van de prijsvraag hierom.
 • Er wordt niet gecorrespondeerd over antwoorden. Discussies op de site over de vragen zijn prima, maar uitgebreide mailwisselingen over individuele gevallen zijn helaas onmogelijk, net als het aanpassen van reeds ingezonden antwoorden. Bij het nakijken van de vragen wordt eventuele onduidelijkheid in de vraagstelling die in reacties is aangegeven meegenomen.

Uiteraard kun je ook op het forum er verder over discussieren!

Paniek! WhatsApp was dood!

Of juist lekker rustig, het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval was er sinds 18:30 een forse storing bij WhatsApp. Op de website Allestoringen.nl staat de teller inmiddels op ruim 11.000 klachten over de populaire chat-app. 

De problemen lijken zich vooral te concentreren in Europees gebied, hoewel het zuiden van Brazillië ook flink overlast lijkt te hebben, getuige de storingskaart. Ook in in de Verenigde Staten en Mexico worden problemen gemeld. Inmiddels worden er bijna geen meldingen meer gedaan, wat er op kan duidelijk dat de problemen (alweer) voorbij zijn. 

Paniek! WhatsApp is dood! (Foto: screenshot)
Paniek! WhatsApp is dood! (Foto: screenshot)

Waterpolocoach Maugeri overleden

Na een lang ziekbed is Mauro Maugeri, voormalig bondscoach van de Nederlandse waterpolosters, overleden. Maugeri is 58 jaar geworden.

De Italiaan was tussen 2009 en 2013 bondscoach van de Nederlandse vrouwen. In 2010 werd brons op het EK behaald, maar Maugeri slaagde er niet in om zich met de olympisch kampioen van 2006 voor de Spelen van Londen in 2012 te plaatsen.

In 2013 keerde hij terug naar zijn vaderland  waar hij als clubtrainer actief bleef. Begin dit jaar stopte hij vanwege zijn ziekte.

FOK! Wat een weer: koud en kans op gladheid

De winter staat voor de deur, hopelijk met veel kleur.

Goeiedag of avond of nacht.

Het was vandaag een boeiende weerdag in het westen. Talrijke buien lieten daar weer vele milimeters regen achter. Soms kwam het ook tot hagel en onweer. Hoe verder je naar het oosten ging, hoe droger het werd. Pas aan het eind van de dag ontwikkelden zich daar ook enkele felle buien. Maar het gros van het land hield het wel meest droog. De zon speelde vandaag maar een bescheiden rol.

In Belgie kwam het echter tot echte sneeuwbuien die soms een paar centimeter wit spul achterlieten. Daar was de aangevoerde lucht wat kouder. Op sommige plekken kwam het daar tot een verkeersinfarct door de sneeuw. Neerslagcijfers lopen daar op tot meer dan 40 millimeter, deels als sneeuw. Dus de eerste ronde voor de winterliefhebbers is voor onze zuiderburen.

De komende uren blijven de kustprovincies nog gevoelig voor buien met alles erop en eraan. In het binnenland klaart het geleidelijk aan op en kan het licht gaan vriezen. Ook kunnen er mistbanken ontstaan die dan kunnen aanvriezen. Gladheid is dus zeker mogelijk. Ook in de kustprovincies is die kans aanwezig. Hetzij door winterse buien, hetzij door heldere momenten waardoor het ook daar flink afkoelt. De wind draait later naar het noordoosten zodat de buien zich dan beperken tot het Waddengebied.

Dit plaatje zien we morgen ook.  Een enkele winterse bui in het noorden, terwijl het in de rest van de dag overwegend droog is. Ook komt er wat meer ruimte voor de zon. Wolkenvelden blijven echter wel overheersen. Het is een koude dag met 1 tot 4 graden. Er staat niet veel wind.

Fijne avond!

Nederland
 

Opklaringen en buienontwikkeling (Foto: DJMO)

Buien in ontwikkeling, gezien door Monique. Aan buien geen gebrek de laatste dagen. (foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vliegtuig omgeleid om 'explosief' wifinetwerk

Een toestel van Turkish Airlines is omgeleid nadat een wifinetwerk was ontdekt met de naam "bom aan boord". Het vliegtuig vloog van Nairobi naar Istanbul, maar maakte noodgedwongen een tussenstop in de Sudanese hoofdstad Khartoum.

De piloot hervatte de vlucht nadat tijdens een controle geen explosief was aangetroffen. "Experts zeggen dat het betreffende wifinetwerk aan boord is gecreëerd", meldde Turkish Airlines. De luchtvaartmaatschappij liet weten dat alle honderd passagiers uiteindelijk weer aan boord konden gaan.

Het is nog onduidelijk wie achter het netwerk zit. Mensen kunnen hun smartphone gebruiken als een wifi-hotspot.

Vliegtuig omgeleid om 'explosief' wifinetwerk
Vliegtuig omgeleid om 'explosief' wifinetwerk (Foto: BuzzO)

Dieven roven kunstbenen slachtoffer bootcrash

De Londense politie zoekt naar mannen die beenprothesen hebben gestolen. Ze roofden de hulpmiddelen uit een geparkeerde auto terwijl de eigenaresse in een restaurant zat. "Dit is een zeer lage misdaad waarbij harteloze dieven de persoonlijke eigendommen van het slachtoffer hebben gestolen", oordeelde de politie.

De politie in de Britse hoofdstad vermoedt dat de daders kwamen aanrijden op scooters. Ze sloegen een ruit in en grepen twee tassen die op de achterbank van de auto lagen. Ze bemachtigden een laptop, maar ook drie kunstbenen. Die hebben volgens Britse media een waarde van zo'n 30.000 pond (ruim 34.000 euro).

Volgens de politie zijn de hulpmiddelen, waaronder een blade om te hardlopen, alleen te gebruiken door het slachtoffer, de 45-jarige Victoria Milligan. Zij verloor een deel van haar linkerbeen in 2013. Dat gebeurde bij een ongeval met een speedboot waarbij haar 51-jarige echtgenoot en achtjarige dochter om het leven kwamen.

Milligan hoopt dat de daders haar op maat gemaakte beenprothesen ergens dumpen. "Ze passen niemand anders, kosten veel geld en zijn volslagen nutteloos voor iedereen behalve mijzelf."

Dieven roven kunstbenen slachtoffer bootcrash
Dieven roven kunstbenen slachtoffer bootcrash (Foto: BuzzO)

Brandweer helpt olifant overeind

De brandweer van Karlsruhe is donderdag uitgerukt om in de plaatselijke dierentuin olifantkoe Lina overeind te krijgen. Het 45-jarige dier kon op eigen kracht niet meer in de benen komen en verkeerde daardoor in acuut gevaar. Door te lang liggen kunnen organen bezwijken onder het eigen lichaamsgewicht van 3,5 ton.

Het personeel kon met de beschikbare middelen als pneumatische kussens en takelwerktuigen niets uitrichten omdat de ongelukkige olifant ook nog vastzat tussen traliewerk. Gealarmeerde brandweerlieden brachten uitkomst. Na bijna vijf uur stond Lina weer op vier poten met de slurf in de lucht.

"Omdat we niet precies wisten hoelang ze al in die benarde positie had gelegen, was het best spannend. Gelukkig is het goed gekomen", zei directeur Matthias Reinschmidt. In zijn dierentuin wonen vier Aziatische olifanten op leeftijd, waaronder Rani (62). Deze bejaarde dame moest door haar verzorgers al een aantal keren overeind worden geholpen.

Brandweer helpt olifant overeind
Brandweer helpt olifant overeind (Foto: BuzzO)

F-16's lucht in voor onderschepping

Twee Nederlandse gevechtsvliegtuigen zijn donderdag de lucht ingegaan om een vliegtuig te onderscheppen waarmee de luchtverkeersleiding geen contact kon maken. Het civiele toestel vloog op dat moment boven het noorden van België, aldus het ministerie van Defensie.

Voordat de F-16's bij het vliegtuig waren werd er alsnog radiocontact gemaakt waarna de gevechtsvliegtuigen naar hun vliegbasis in Volkel terugkeerden. De Nederlandse en Belgische luchtmacht zijn sinds dit jaar afwisselend verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim van beide landen en Luxemburg.

F-16's lucht in voor onderschepping
F-16's lucht in voor onderschepping (Foto: ANP)

Bosz geÔrriteerd: "Wat denk je dat ik ga zeggen?"

Peter Bosz reageerde donderdag enigszins geïrriteerd op een vraag van een journalist, tijdens een persconferentie van Borussia Dortmund.

Aanstaande zaterdag speelt BVB een belangrijke uitwedstrijd tegen Bayer Leverkusen. Tijdens de persconferentie werd Bosz gevraagd of hij nog gelooft in zijn toekomst bij de club. "Wat denk je dat ik nu ga zeggen? 'Nee, ik geloof er niet meer in'? De vraag stellen is hem beantwoorden. Natúúrlijk geloof ik nog in mijn toekomst", luidde zijn reactie.

Bosz zag zijn elftal afgelopen weekend een 4-0 voorsprong verspelen tegen rivaal Schalke 04. "Dat was een shock, ook voor voetbalfans die niet voor Dortmund zijn." Hij beseft dat zijn baan op het spel staat. "Dat hoort erbij, ik ben het wel gewend. Ik weet wat er kan gebeuren. Ik had het graag anders gezien, maar dat helpt niet en het leidt alleen maar af. Ik wil en moet me concentreren op mijn werk."

Lange Frans zingt voor Forum voor Democratie

Lange Frans is 14 december de hoofdact op het kerstfeest van de jongerenafdeling van het Forum voor de Democratie. De JFVD maakte het optreden donderdag bekend via Twitter en Lange Frans bevestigt het nieuws.

"Het lijkt mij een ontzettend leuk feest", stelt hij. De rapper zegt niet te hebben gestemd op het Forum voor de Democratie. "Maar het is een frisse jonge partij die slimme dingen zegt en door veel mensen belachelijk wordt gemaakt. Ik heb altijd sympathie voor de underdog."

Frans en Thierry Baudet hebben een keer samen koffie gedronken, vertelt de zanger. "Het was heel gezellig, we hebben over 100.000 dingen gesproken. We hebben samen gelachen en we zijn samen somber geweest over de wereld." Frans zegt zich niet per se te kunnen herkennen in het partijprogramma van het FvD. "Ze zeggen een paar dingen die ik ook al jaren roep, bijvoorbeeld over het partijkartel in Den Haag. Maar ik heb niet alle boeken van Thierry gelezen, net zo min als hij al mijn liedjes heeft gehoord."

Lange Frans zingt voor Forum voor Democratie
Lange Frans zingt voor Forum voor Democratie (Foto: BuzzE)

Nederlandse Rosie sekswerker van het jaar

De Nederlandse sekswerker Rosie Enorah Heart is in Londen uitgeroepen tot 'Sekswerker van het Jaar 2017'. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse gala van de Sexual Freedom Awards op 29 november.

Heart werkt al enige jaren als escort en geeft over de hele wereld workshops op het gebied van (queer) tantra en bdsm. Haar aanpak richt zich op de emotionele en spirituele aspecten van seks. De geboren Utrechtse is een uitgesproken activist voor decriminalisatie van sekswerk, en zet zich actief in voor het bespreekbaar maken van seks en sekswerk.

De jury roemde haar werk als baanbrekend, en noemde haar een pionier op het gebied van bewuste seksualiteit, consent en destigmatisering van sekswerk.

Nederlandse Rosie sekswerker van het jaar (Foto: Rosie Heart)
Nederlandse Rosie sekswerker van het jaar (Foto: Rosie Heart)Nederlandse Rosie sekswerker van het jaar (Foto: Rosie Heart)
Nederlandse Rosie sekswerker van het jaar (Foto: Rosie Heart)

Kargbo eist schadeloosstelling van KNVB

Ibrahim Kargbo wordt niet vervolgd voor matchfixing, maar daarmee is het verhaal voor de oud-speler van Willem II nog niet af.

De 35-jarige voormalige prof stond tussen 2006 en 2010 onder contract bij Willem II en hij werd ervan verdacht dat hij betrokken was bij matchfixing. Het zou onder meer gaan om een wedstrijd tegen FC Utrecht in augustus 2009. De KNVB stelde dat Kargbo's schuld in elk geval in één wedstrijd bewezen was.

Het Openbaar Ministerie besloot de zaak woensdag echter te seponeren wegens een gebrek aan bewijs. Het Wetboek van Strafrecht biedt volgens het OM geen mogelijkheden om Kargbo juridisch aan te pakken.

"De KNVB heeft mijn carrière om zeep geholpen", vertelt de speler aan het Brabants Dagblad. Als straft mag Kargbo van de bond nooit meer in een Nederlandse competitie in actie komen. "Ik ben nooit bang geweest voor de uitkomst van het onderzoek. Ik weet wat ik gedaan heb in mijn periode bij Willem II. Mijn advocaat moet er nu voor zorgen dat de KNVB mijn naam zuivert en dat ik een schadeloosstelling krijg."

Protest tegen Piet in Dokkum mag doorgaan

Tegenstanders van Zwarte Piet krijgen toestemming om komende zaterdag alsnog te demonstreren in Dokkum. Een woordvoerder van de gemeente Dongeradeel, waaronder Dokkum valt, heeft dat donderdag laten weten.

De bijeenkomst wordt gehouden tussen 14.00 en 16.00 uur en vindt plaats op het plein Acht Zaligheden aan de Strobossersteeg. Volgens de gemeente wordt het een "statische manifestatie met muziek, toespraken en het voorlezen van gedichten".

Een aanvraag voor de manifestatie is afkomstig van de Stichting Nederland Wordt Beter, een organisatie die zich naar eigen zeggen richt op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Het doel van de manifestatie is om ,,op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht".

Faciliteren
De gemeente Dongeradeel en de politie zeggen ,,opnieuw" alles in het werk te stellen om dit recht op demonstratie te faciliteren.

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, zaterdag 18 november, werd op het laatste moment een demonstratieverbod ingesteld. Dat gebeurde nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Later zei burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel dat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten en dat dat een reden was voor het demonstratieverbod. Ze liet in het midden of dat voor- of tegenstanders van Zwarte Piet waren.

Protest tegen Piet in Dokkum mag doorgaan
Protest tegen Piet in Dokkum mag doorgaan (Foto: ANP)

Rapport financiŽn Oranjes vrijdag op tafel

Het vertraagde rapport over mogelijke geheime belastingvoordelen voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers ligt vrijdag op tafel. Een commissie presenteert dan haar lang verwachte onderzoek naar de financiële handel en wandel van het Koninklijk Huis.

Het onderzoek volgde op berichtgeving door RTL Nieuws dat de Oranjes vanaf begin jaren zeventig stiekem worden gecompenseerd voor de vermogensbelasting die zij betalen. Rutte liet na een eerste onderzoek weten dat er geen bewijs is gevonden voor geheime belastingafspraken.

Het uitgebreide onderzoek onder leiding van de directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Carla van Baalen, had eigenlijk al lang klaar moeten zijn. Door de vertraging besloot de Tweede Kamer onlangs de behandeling van de begroting 2018 van de koning uit te stellen. De parlementariërs wilden eerst de resultaten van het onderzoek zien.

Rapport financiën Oranjes vrijdag op tafel
Rapport financiën Oranjes vrijdag op tafel (Foto: ANP)

Zweed krijgt 10 jaar voor onlineverkrachting

De rechtbank in het Zweedse Uppsala heeft een 41-jarige man tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens onlinemisbruik van minderjarigen. De rechter verklaarde hem onder meer schuldig aan verkrachting.

De man maakte met zijn computer contact met jonge meisjes uit de Verenigde Staten, Canada en Schotland, berichtte de Zweedse krant Aftonbladet. De man dwong ze tot seksuele handelingen voor een webcam en gaf daarvoor in real time instructies via Skype. Volgens de aanklager dreigde hij foto's van de meisjes online te plaatsen, of de meisjes of hun familie te vermoorden of verwonden. In totaal kon de politie 27 slachtoffers identificeren, van wie er achttien jonger waren dan vijftien jaar.

Volgens de Zweedse wet is verkrachting niet beperkt tot fysiek contact tussen dader en slachtoffer. De aanklager voerde aan dat de man in deze zaak verder was gegaan dan in gevallen waarvoor hij eerder, in 2009, werd veroordeeld.

Zweed krijgt 10 jaar voor onlineverkrachting
Zweed krijgt 10 jaar voor onlineverkrachting (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 48

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is SiGNe met het volgende onderschrift: "Heb je het gehoord? Ruud z'n lul is zó lang!"

De opgave van deze week:

Na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi zagen we dit opmerkelijke moment tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Na afloop van de Grand Prix van Abu Dhabi zagen we dit opmerkelijke moment tussen Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Zwarte Pieten geweerd bij gemeenteraad A'dam

Drie Zwarte Pieten zijn donderdag geweerd bij een vergadering van de Amsterdamse gemeenteraad. Ze verschenen aan het begin van de middag op de publieke tribune in het stadhuis, waar de raad bijeen was. Hun komst leidde ertoe dat de vergadering even werd stilgelegd en na overleg werd besloten dat ze niet mochten terugkeren in de zaal omdat ze niet herkenbaar waren.

De pieten waren zwart geschminkt en zouden van een actiegroep zijn die voorstander is van het donkerkleurige hulpje van Sinterklaas. "Iedereen is van harte welkom, maar dan graag herkenbaar", lichtte de voorzitter van de gemeenteraad het besluit toe. "Gewoon omdat het fatsoenlijk is en het veiligheidsaspect meespeelt. Hetzelfde zou gelden als er drie krakers met bivakmutsen op de tribune zaten."

Bij de intocht in de hoofdstad zijn tegenwoordig alleen nog roetveegpieten te vinden, om mensen die Zwarte Piet een racistische karikatuur vinden tegemoet te komen.

Zwarte Pieten geweerd bij gemeenteraad A'dam
Zwarte Pieten geweerd bij gemeenteraad A'dam (Foto: ANP)

'Dit weekend wereldrecords in Calgary'

Komend weekend worden er wereldbekerwedstrijden geschaatst op de snelle hooglandbaan in het Canadese Calgary. Schaatsers van Team LottoNL-Jumbo verwachten dat er op verschillende afstanden wereldrecords worden gereden.

Er zouden vooral kansen zijn op de 500, 1.000 en 5.000 meter. Het wereldrecord op de 5.000 meter (6.03,32) reed Sven Kramer tien jaar geleden op dezelfde baan. "Ik hoop dat deze tijd er volgende week niet meer staat. Wel verbroken door mij natuurlijk.Of het haalbaar is, hangt af van de luchtdruk en de kwaliteit van het ijs. Als die goed zijn, moet het zeker kunnen. Ik ben in goeden doen en als de omstandigheden in orde zijn, wil ik ervoor gaan," aldus Kramer.

Kjeld Nuis, ploeggenoot van Kramer, ziet kansen op de kilometer. "Dat is de eerste tijd die gaat sneuvelen, maar of dat dit weekend is weet ik nog niet. Vorig jaar zat ik er negen honderdsten vandaan, dus ik denk dat het te doen is.

Op de 500 meter wil Jan Smeekens de nieuwe wereldrecordhouder worden. Het wereldrecord staat nu met 33,98 op naam van de Rus Pavel Kulizhnikov. "Ik denk dat die tijd er ook aan gaat. Ik gok dat het 33,82 wordt. En uiteraard hoop ik dat ik het wereldrecord rijd," aldus de wereldkampioen op de 500 meter.

Geschorste biatlete: "Mijn medaille eerder bij het afval dan terug naar het IOC"

Biatlete Yana Romanova is geenszins van plan haar olympische medaille terug te sturen naar het Internationaal Olympisch Comité. Dat besloot onlangs dat Romanova - net als vele andere Russische sporters - wegens de grote Russische dopingzaak uit de uitslagen van de Spelen van Sochi in 2014 geschrapt wordt.

Voor Romanova hield dat in dat ze de medaille van de estafette in moet leveren. De Russische ploeg won in Sochi het zilver, achter Oekraïne, maar is inmiddels uit de uitslag geschrapt. "Als we niet tot een eerlijke oplossing kunnen komen, gooi ik mijn medaille nog eerder bij het vuilnis dan dat ik hem terug naar het IOC stuur", foetert de al geruime tijd gestopte Romanova tegenover media in haar land.

"Ik zal mijn medaille nooit terugsturen naar het IOC. Ze hebben zonder enig bewijs een beslissing genomen, ik heb heel vaak dopingcontroles zonder probleem doorlopen", zegt Romanova. Dat zegt overigens wat de Spelen van Sochi betreft niet al te veel: de hele situatie gaat er immers juist om dat dopingstalen van Russen op die Spelen in het geheim werden omgewisseld, zodat ze niet positief zouden testen.

"Ik zal mijn medaille aan jonge sporters blijven tonen en praten over een moeilijke, maar interessante weg. Ik zal praten over mijn emoties op het moment dat ik mijn medaille kreeg. Toen Olga Vilukhina (inmiddels eveneens geschorst, red.) de finish van de estafette passeerde en we naar haar toe renden, dacht ik aan mijn hele jeugd, waarin ik op mijn negende naar de school voor sport ging, mijn vader me naar wedstrijden reed en mijn moeder eten en drinken voor ons regelde", gaat Romanova verder.  "We waren blij met de overwinningen in allerlei wedstrijden en uiteindelijk haalden we een olympische medaille, dat zal ik me altijd herinneren."

Tennisster Vinci (34) kondigt afscheid aan

Tennisster Roberta Vinci stopt met tennis.  In mei volgend jaar in Rome speelt de Italiaanse haar laatste toernooi.

Vinci bereikte haar beste prestatie in 2015. Toen was ze verliezend finaliste (tegen haar landgenote Flavia Pennetta) op de US Open. Haar hoogste plek op de wereldranglijst was plek zeven.

Vinci won tien WTA-toernooien en in het dubbelspel maar liefst 25 WTA-toernooien, waaronder alle grandslamtoernooien.

PlayStation Plus-titels van december bekendgemaakt

De PlayStation Plus-titels voor december zijn bekendgemaakt. Deze titels kunnen gamers met een PlayStation Plus-abonnement zonder verdere kosten downloaden vanaf 6 december.

 • Darksiders II: Deathinitive Edition (PS4)
 • Kung Fu Panda: Showdown of the Legendary Legends (PS4)
 • Until Dawn: Rush of Blood (PS Plus bonus – PS VR Required)
 • That’s You! (PS Plus bonus – PlayLink)
 • Xblaze Lost: Memories (PS3)
 • Syberia Collection (PS3)
 • Forma 8 (PS Vita & PS4)
 • Wanted Corp (PS Vita)

Vanaf 6 december zijn de titels van november niet meer zonder kosten te krijgen. Heb je dus een PlayStation Plus-abonnement, is het aan te raden de titels voor die datum nog aan je downloadlijst toe te voegen.


Skispringer Schlierenzauer dicht bij rentree

Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Titisee-Neustadt volgende week maakt schansspringer Gregor Schlierenzauer zijn rentree. Eind oktober liep de Oostenrijker een knieblessure op.

Komend weekeinde in het Russische Nizjni Tagil is er ook een wereldbekerwedstrijd, maar deze komt volgens de coach van de zesvoudig wereldkampioen nog te vroeg.

In maart 2016 scheurde de 27-jarige Oostenrijker, met 53 wereldbekerzeges de meest succesvolle skispringer ooit, al een kruisband in zijn rechterknie. Dit keer kampte Schlierenzauer met een ingescheurde buitenband van een knie.

Realityserie Utopia stopt

Na vierenhalf jaar en 1149 afleveringen komt er een einde aan de realityserie Utopia. Volgens SBS is de laatste aflevering op 1 juni 2018.

Het programma moet de deuren sluiten omdat het huurcontract voor het terrein bij Laren niet wordt verlengd. Het terrein is eigendom van de provincie Noord-Holland. Vanaf juni wordt de Utopialoods afgebroken en krijgen de dieren een ander onderkomen.

SBS6 en producent Talpa hebben overwogen om Utopia te verhuizen naar een andere locatie, maar er is voor gekozen om dat niet te doen.

Het programma trekt elke dag gemiddeld 600.000 kijkers. Het begon op 31 december 2013. Het plan was om in één jaar een ideale wereld te creëren. Uiteindelijk hebben de inwoners vier jaar lang "gebouwd, discussies gevoerd, ruzie gemaakt, geëxperimenteerd en niet in de laatste plaats ook heel veel plezier gehad", aldus de commerciële zender.

Realityserie Utopia stopt
Realityserie Utopia stopt (Foto: BuzzE)

Koplopers lijden nederlaag in NHL

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de koplopers in zowel de Eastern als Western Conference opnieuw een nederlaag geleden. Zowel de Tampa Bay Lightning als de St Louis Blues gingen onderuit.

De Lightning, koplopers in het oosten, trok naar de Boston Bruins, dat bezig is aan een prima reeks. De Bruins zorgden in de eerste periode al voor een 2-0 voorsprong en hoewel Steven Stamkos de Lightning in de derde periode met de 3-2 weer in de wedstrijd bracht, maakte de thuisploeg het netjes af. Tampa Bay heeft nu drie van de vorige vier wedstrijden verloren, de Bruins wonnen er vier van de vorige vijf.

De Blues, koplopers in het westen, kregen bezoek van de Anaheim Ducks, die vier wedstrijden op rij verloren. Antoine Vermette nam de Ducks met twee goals bij de hand en hielp ze aan een 0-3 voorsprong. De Blues openden in de slotminuten van de wedstrijd nog de aanval, maar bleven steken op 2-3.

De Winnipeg Jets konden de koppositie overnemen van de Blues, maar lieten dat na. In Denver was de Colorado Avalanche na overtime te sterk dankzij een goal van Nathan MacKinnon, een minuut na het begin van overtime. De Montreal Canadiens klopten in eigen huis de Canadese rivalen van de Ottawa Senators met 2-1.

De beste plays van week acht (Bron: YouTube)

Wilders doet aangifte tegen premier Rutte

PVV-voorman Geert Wilders heeft donderdag aangifte gedaan tegen premier Mark Rutte wegens discriminatie. Hij is "overtuigd een goede kans te maken" met de aangifte. Meer dan 36.000 mensen ondersteunen de zaak, aldus Wilders. Hij had hun steunbetuigingen bij zich.

Er zijn volgens Wilders "honderden voorbeelden" te noemen waaruit zou blijken dat de premier de "gewone Nederlander" discrimineert. Hij wees daarbij onder meer op het feit dat asielzoekers geen ziektekosten hoeven te betalen. Volgens Wilders worden asielzoekers, maar ook bijvoorbeeld buitenlandse beleggers voorgetrokken. Hij sprak van "crimineel gedrag" van de minister-president.

"We hopen dat deze aangifte net zo serieus wordt genomen als andere aangiftes", zei Wilders. Hij denkt niet dat zijn aangifte kansloos is, maar waarschuwt al wel dat hij desnoods naar de rechter kan stappen om af te dwingen dat justitie tot vervolging van de premier overgaat.

Dat Wilders naar de politie stapt doet niets af aan het parlementaire werk, vindt hij. "We hebben het in de Kamer geprobeerd, maar Rutte luistert niet en dan moet hij ook maar voelen hoe het zit", zei de PVV-voorman.

Wilders doet aangifte tegen premier Rutte
Wilders doet aangifte tegen premier Rutte (Foto: ANP)

Windjes van rokers ruiken anders

De winden van rokers ruiken anders dan van niet-rokers. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam vergeleken de geur van windjes van rokers, niet-rokers en mensen die gestopt zijn met roken met een eNose. Dat is een elektronische neus die net zo werkt als een echte neus.

Dat de geur anders is, toont aan dat roken invloed heeft op de dikke darm. Dat kan verklaren waarom rokers meer last hebben van darmaandoeningen en juist minder van de chronische darmontsteking colitis ulcerosa.

Onderzoeker Nanne de Boer noemt het een onderzoek met een glimlach. "Maar het heeft ook een serieuze component. We wisten al dat je geur kunt gebruiken om darmziekten op te sporen. Roken heeft op deze metingen dus een belangrijke invloed, waarschijnlijk omdat het microbioom (darmflora) verandert of anders functioneert door het roken."

Windjes van rokers ruiken anders
Windjes van rokers ruiken anders (Foto: BuzzO)

GrÍmio wint Copa Libertadores na 22 jaar voor derde keer

Grêmio heeft na 22 jaar de Copa Libertadores weer gewonnen. De Braziliaanse topclub uit Porto Alegre zegevierde tijdens de return in Argentinië met 1-2 tegen Lanús, nadat de Brazilianen thuis al met 1-0 hadden gewonnen.

Fernandinho en Luan hadden er in de eerste helft al voor gezorgd dat Grêmio met een 0-2 voorsprong aan de thee kon. Lanús deed nog wel wat terug dankzij een penalty van José Gustavo Sand, die in de halve finales tegen River Plate het startschot gaf voor een heroïsche comeback, maar het was niet genoeg.

Na 1983 en 1995 is het de derde keer dat Grêmio het Zuid-Amerikaanse Champions League-equivalent wint. Ze mogen dan ook naar het WK voor clubs, waar het in 1995 voor het laatst van de partij was: de finale werd destijds na strafschoppen verloren van Champions League-winnaar Ajax. Grêmio begint volgende maand in de halve finales tegen het Mexicaanse Pachuca of het Marokkaanse Wydad Casablanca.

Altidore schiet Toronto ondanks blessure naar MLS-finale

Toronto FC heeft zich voor de tweede keer op rij - en de tweede keer in de clubhistorie - geplaatst voor de finale van de play-offs in de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. De Canadese club schakelde Columbus Crew uit in de finale van de Eastern Conference.

De wedstrijd in Columbus eindigde in 0-0 en ook in Toronto leek het allemaal niet veel spectaculairder te worden. De van een schorsing teruggekeerde Jozy Altidore strompelde kort na rust tot twee keer toe van het veld met een enkelblessure, maar weigerde op te geven.

Dat was een goede keuze van de voormalig AZ-spits, want de Amerikaan zette het stadion in Toronto na een uur in vuur en vlam door de 1-0 binnen te schieten. Het bleek de enige treffer van de wedstrijd en dus strijdt Toronto op 9 december om de MLS-titel.

De tegenstander in de finale komt voort uit het duel tussen de Seattle Sounders - waar Toronto vorig jaar de finale van verloor - en Houston Dynamo, dat de wedstrijd in Seattle met 2-0 verloor.

Altidore schiet Toronto naar de finale (Bron: YouTube)

Ook DUP zegt: Ierland uit EU

Naar verluidt worden onderhandelaars van de Europese Unie, de Ierse regering en Groot-Brittannië steeds optimistischer dat er een overeenkomst kan worden bereikt over de grens met Noord-Ierland. Maar ondertussen zegt ook de Noord-Ierse partij DUP, Theresa Mays gedoogpartner, dat Ierland de EU beter kan verlaten.

Volgens bronnen van The Guardian liggen er fundamenten voor een deal, maar zou Londen tot maandag nog flink aan de bak moeten. Dan ontmoet premier Theresa May de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker om eindvoorstellen in te leveren. Vervolgens beslissen de regeringsleiders of er voldoende zicht op oplossingen is om aan handelsbesprekingen te beginnen.

Ierland en het Verenigd Koninkrijk staan de laatste dagen lijnrecht tegenover elkaar. Dublin eist vooraf harde garanties dat de grens open blijft, maar Londen heeft gezegd die pas te willen geven wanneer er eind 2018 een handelsakkoord is.

Vredesakkoord
Ierland is echter bang dat het vredesakkoord uit 1998 tussen Ierse republikeinen en Britse unionisten op die manier handelswaar wordt. De Britten willen immers de douane-unie verlaten. De gesloten grens die dat impliceert, roept nare herinneringen op aan aanslagen in de laatste decennia van de vorige eeuw.

Andere EU-lidstaten zijn juist beducht voor de smokkelmogelijkheden die een open EU-buitengrens geeft.

Er zou nu toch een hoopgevende conceptdeal circuleren, maar Ierland benadrukt dat de "magische formule" die Dublin over de streep kan trekken, er nog niet in zit. Dat komt onder meer doordat Theresa Mays Noord-Ierse unionistische gedoogpartner de DUP mordicus tegen een status voor Noord-Ierland is, die het landsdeel 'anders' dan de rest van het Verenigd Koninkrijk zou maken.

In die tegenstelling zit nog steeds een mogelijk breekpunt dat tot een 'no deal'-vertrek van de Britten uit de EU kan leiden. Niemand heeft echter trek heeft in de chaos die dat op zou leveren. Vermoedelijk moeten er nogal wat wat kwinkslagen worden verzonnen om aan de verschillende partijen tegemoet te komen.

Update 11.30 uur
De Noord-Ierse Ian Paisley Jr, prominent DUP-Lagerhuislid in Londen en zoon van de overleden unionistische leider dominee Ian Paisley, heeft net als het Britse Labourparlementslid Kate Hoey gezegd dat het veel beter zou zijn als Ierland de EU ook verlaat, meldt The Journal. De DUP voert met die uitspraak de druk op de Conservatieve Partij van premier May op.

Paisley vindt dat de Ierse regering zich star en onbehulpzaam opstelt. "Laten we er samen een goede Brexit van maken", zei hij op de Ierse radio. Paisley senior zweepte eind vorige eeuw de unionistische paramilitairen op, maar werd later een belangrijke figuur in het vredesproces.

Ondertussen wacht Ierland op nieuwe voorstellen van Londen om de grenskwestie te bezweren. Premier Leo Varadkar heeft vrijdag een ontmoeting met de president van de Europese Raad Donald Tusk. Er wordt niet verwacht dat de kwestie dan al is opgelost. Er wordt hoogstwaarschijnlijk tot het allerlaatste moment onderhandeld totdat de Britse premier in de loop van maandag de voorzitter van de Europese Commissie ontmoet.

Schaken reageert: "Ik ben geen homofoob"

Ruben Schaken heeft via Instagram gereageerd op de commotie die ontstond naar aanleiding van zijn uitlatingen over homoseksuele teamgenoten.

De voormalige buitenspeler van Feyenoord en ADO Den Haag kwam onder vuur te liggen vanwege zijn biografie Einde aan de Bullshit. Daarin vertelt hij dat hij op een bepaald moment ontdekte dat twee van zijn ploeggenoten bij Feyenoord homo waren.

"Ik keek vanaf dat moment toch anders naar die gasten", zo wordt Schaken geciteerd. Hij zei verder dat hij het 'niet zou omarmen' als voetballers uit de kast komen. "Ik distantieer me ervan, omdat ik er liever niet mee word geassocieerd. Ik houd me er niet mee bezig." In het boek staat verder te lezen: "Ik zou hem ook niet plagen of veroordelen. 'Vrienden' zijn is een groot woord, het is gewoon een collega. Je weet nooit wanneer hij zijn kunstjes flikt."

Op Instagram reageert de 35-jarige Amsterdammer op alle ophef die is ontstaan. "De media hebben 'dat' in een verkeerde context geplaatst, met een grote kop dat ik 'homofoob' ben. Ik weet gelukkig hoe machtig de media zijn en altijd op zoek gaan naar sensatie, wat al snel een eigen leven kan gaan leiden. Allereerst heb ik respect voor ieder mens, ongeacht ras, geaardheid of wat dan ook. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn. In mijn familie zitten ook homoseksuelen en dat hebben wij geaccepteerd en dat leer ik mijn kinderen ook."

Volgens Schaken staat in zijn boek niks waaruit zou blijken dat hij homofoob. "Integendeel: vorig jaar heb ik nog meegewerkt aan een campagne dat homoseksuelen zichzelf moeten en kunnen zijn. Men mag mij veroordelen op de dingen die in mijn boek staan. Dat kan ik hebben, maar van de homoseksuelen blijven we af... Verder wil ik er geen aandacht meer aan besteden en heb ik hierbij mijn versie gegeven."

 

Even voor de duidelijkheid: Gisteren vroeg een van mijn kinderen: “Pap wat is een homofoob?”Waarop ik antwoordde:” iemand die tegen homoseksuelen is”. Mijn zoontje vroeg mij: “Waarom zeggen ze dat over jou’? De media heeft dat in een verkeerde context geplaatst en een grote kop dat ik “homofoob” ben. Ik weet gelukkig als ex-voetballer hoe machtig de media is en altijd op zoek gaat naar sensatie wat al snel zijn eigen leven kan gaan leiden. Allereerst heb ik respect voor ieder mens ongeacht ras, geaardheid of wat dan ook. Iedereen heeft recht om zichzelf te zijn. In mijn familie zitten ook homoseksuelen en dat hebben wij geaccepteerd en dat leer ik mijn kinderen ook. In mijn boek staat niks waaruit blijkt dat ik een “homofoob” ben. Integendeel vorig jaar nog meegewerkt aan een campagne dat homoseksuelen zichzelf moeten en kunnen zijn. Men mag mij veroordelen met de dingen die in mijn boek staan. Dat kan ik hebben maar van de homoseksuelen blijven we af... Verder wil ik er geen aandacht meer aan besteden en heb ik hierbij mijn versie gegeven. Ruben Schaken

A post shared by Ruben Schaken (@rubenschaken) onNov 30, 2017 at 12:58am PST

Sylvana Simons bovenaan Kleurrijke Top 100

Sylvana Simons staat dit jaar bovenaan de Kleurrijke Top 100, een ranglijst die moet aangeven hoe kleurrijk en divers ons land is. De politica en voormalig presentatrice volgt Peter R. de Vries op, die de prijs vorig jaar overhandigd kreeg.

De jury heeft Simons op nummer 1 gezet omdat zij "in het publieke debat zaken bespreekt zoals racisme, sociale ongelijkheid en beeldvorming" en noemt haar een rolmodel. "Ze staat met haar nieuwe politieke partij voor verbinding, diversiteit en solidariteit en durft het voortouw te nemen in actuele debatten die onze samenleving nu bezighouden. Ondanks de (online) bedreigingen, rechtszaken en andere tegenslagen, weet zij met optimisme en realisme mensen te mobiliseren."

De Vries vindt Simons de terechte winnaar. "Het is geweldig zoals zij zaken op de kaart zet. Hoe ze opkomt voor gelijke behandeling en strijdt tegen racisme", zegt hij. "Ondanks dat dit in bepaalde delen van de maatschappij nog steeds veel weerstand oproept en ze niet zelden wordt belaagd, beledigd en besmeurd. En daarom is De Kleurrijke Top 100 ook nog steeds nodig."

Het doel van de Kleurrijke Top 100 is om mensen met een andere achtergrond zichtbaarder te maken voor media, het bedrijfsleven en de politiek. Het is de zevende keer dat de Kleurrijke Top 100 verschijnt. De prijsuitreiking vindt zaterdag plaats.

Sylvana Simons bovenaan Kleurrijke Top 100
Sylvana Simons bovenaan Kleurrijke Top 100 (Foto: BuzzE)

IsraŽl woest op Giro-organisatie wegens 'West-Jeruzalem'

Woensdag werd in Milaan het parcours van de Giro d'Italia van volgend jaar gepresenteerd, inclusief de start in Israël. De plaats van de Grande Partenza, de startplaats, werd aangekondigd als West-Jeruzalem en daarmee werd Israël ogenschijnlijk flink op de piemel getrapt.

Israël annexeerde het Palestijnse Oost-Jeruzalem in 1967, waarna het parlement Jeruzalem in 1980 uitriep als 'ondeelbare hoofdstad van Israël'. De Verenigde Naties erkende dat besluit echter nooit, en het is nog altijd een ietwat gevoelig punt. De overheid dreigt de samenwerking met de Giro-organisatie nu zelfs helemaal op te zeggen.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin lieten weten dat de Giro vaarwel kan zeggen tegen de overheidssteun als het woordje 'West' niet wordt weggehaald. "Jeruzalem is onze hoofdstad en er is geen oost of west, het is een schending van de afspraken die we gemaakt hebben", klinkt het boos. 

De Giro-organisator, RCS, koos samen met de Italiaanse regering juist specifiek voor West-Jeruzalem als benaming. "We willen ons richten op sport en wegblijven van politieke discussies", aldus koersdirecteur Mauro Vegni. We kunnen nu echter wel stellen dat dat laatste niet helemaal gelukt is.

Andere aanpak huiselijk geweld in Rotterdam

In Rotterdam is vorige week het startschot gegeven voor een nieuwe aanpak van rechtszaken over huiselijk geweld. "Dat is een groot probleem, waar vaak een heel gezin onder lijdt", zegt rechter Erik-Jan Stalenberg.

"Wij zien regelmatig dat er meer speelt in zo’n gezin." De rechtbank gaat samen met het Veiligheidshuis (waarin politie, gemeente, Openbaar Ministerie, de reclassering en andere instanties samenwerken) een manier zoeken om alle problemen snel en in onderlinge samenhang aan te pakken.

Zo’n 1500 Rotterdammers worden jaarlijks vervolgd wegens huiselijk geweld. "Het is belangrijk om daar snel iets mee te doen, want een rechterlijke uitspraak is minder effectief als die lang op zich laat wachten", zegt Stalenberg. "Dat lukt lang niet altijd, bijvoorbeeld omdat gedetineerde verdachten voorrang krijgen bij de planning van strafzittingen, in verband met wettelijke termijnen."

Overzicht
Waar huiselijk geweld speelt, is meestal meer aan de hand. "Zoals een huisverbod voor de gewelddadige ouder, een omgangsregeling, een ondertoezichtstelling van de kinderen, spijbelproblemen, allemaal zaken waar rechtbank een rol in heeft. We maken mee dat vader in week 51 naar de strafrechter moet en dochter in week 52 naar de kinderrechter, voor zaken die rond haar spelen. Ons doel is om zoveel mogelijk zaken te combineren."

De rechtbank gaat op proef werken met themazittingen, waar huiselijk geweld en alle samenhangende kwesties door 1 rechter worden behandeld. "Dan heb je een rechter met overzicht over alle problemen binnen het gezin. Dat maakt het makkelijker om doelgericht maatregelen te nemen, want de gezinsleden moeten vaak wel met elkaar verder. Wij denken dat de rechter zo ook beter in staat is om degene die verdacht wordt van huiselijk geweld voorwaarden op te leggen, als ondersteuning bij het veranderen van het gedrag. Bijkomend voordeel van zo’n themazitting is dat de gezinsleden maar 1 keer in spanning zitten omdat ze naar de rechter moeten."

De rechtbank en het Veiligheidshuis gaan de komende maanden aan de hand van dossiers uitzoeken hoeveel gezinnen baat kunnen hebben bij zo’n gecombineerde behandeling van rechtszaken. "We ontwikkelen nu criteria voor het selecteren van geschikte zaken en gaan volgend najaar van start met de themazittingen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid subsidieert de proef, die 2 jaar duurt. We betrekken ook advocaten bij de proef, om hun visie vanuit het perspectief van verdachten te horen. We zijn benieuwd wat hun ideeën hierover zijn."

Andere aanpak huiselijk geweld in Rotterdam (Foto: Rechtbank Rotterdam)
Andere aanpak huiselijk geweld in Rotterdam (Foto: Rechtbank Rotterdam)

Maher lijkt PSV te gaan verlaten

Adam Maher heeft nog geen nieuwe contractaanbieding gekregen van PSV. Een transfer lijkt daardoor aanstaande.

De 24-jarige middenvelder kreeg dit seizoen pas één speelminuut in de Eredivisie; hij mocht onlangs in de slotseconden invallen tegen PEC Zwolle. Ook in de Jupiler League en KNVB Beker (allebei twee keer) doet PSV amper een beroep op hem. Tegen SDC Putten schreef hij in september twee goals en een assist op zijn naam.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat Maher geen nieuw contractvoorstel heeft gekregen. Zijn huidige verbintenis in Eindhoven verloopt aan het einde van dit seizoen. De speler en zijn zaakwaarnemer staan er daarom voor open om in januari aanbiedingen uit zowel binnen- als buitenland in overweging te nemen.

PSV nam Adam Maher in de zomer van 2013 voor ongeveer 6,5 miljoen euro over van AZ. In de eerste twee jaar was hij basisspeler, maar na de komst van Davy Pröpper raakte hij in Brabant op een zijspoor. Vorig seizoen werd de vijfvoudig international verhuurd aan het Turkse Osmanlispor, waar hij wel vaak speeltijd kreeg.

Rooney scoort vanaf eigen helft en maakt hattrick, Arsenal imponeert

Everton heeft, nog zonder de nieuwe trainer Sam Allardyce, eindelijk weer eens drie punten gepakt in de Premier League. Het eveneens niet best draaiende West Ham United werd thuis met 4-0 verslagen.

Niemand minder dan de teruggekeerde Wayne Rooney was de grote man bij de thuisploeg. In de eerste helft liet de aanvoerder na een penalty te scoren, maar hij kopte de rebound wel binnen. Hij tekende zelf ook voor de 2-0, waarna de 3-0 een waar pareltje werd: vanaf eigen helft ramde hij een afvallende bal heerlijk in het doel. Ashley Williams kopte uiteindelijk de 4-0 eindstand op de borden.

Manchester City had elf duels op rij gewonnen, maar tegen Southampton leek daar een einde aan te komen. Virgil van Dijk had City met een eigen goal op 1-0 gezet, maar Oriol Romeu tekende in de 75e minuut voor de gelijkmaker. Het was echter niet voldoende, want Raheem Sterlin maakte in de 96e minuut de winnende treffer: 2-1.

Arsenal kreeg bezoek van de prima draaiende promovendus Huddersfield Town, maar de bezoekers konden in Londen geen potten breken. Na drie minuten schoof Alexandre Lacazette de eerste goal al binnen, waarna Arsenal in de tweede helft op gang kwam. In welgeteld 3:58 minuten tijd scoorden Olivier Giroud, Alexis Sanchez en Mesut Özil, waarna invaller Giroud in de slotfase de 5-0 nog maakte.

Chelsea ontving Swansea City - waar Mike van der Hoorn in de basis stond en Leroy Fer in mocht vallen - en boekte een weinig interessante zege: 1-0, dankzij Antonio Rüdiger in de 55e minuut. Liverpool bezocht Stoke City en won dankzij Sadio Mané en twee keer Mohamed Salah met 0-3. Burnley wipte over Tottenham Hotspur door uit bij Bournemouth met 1-2 te winnen.

Uitslagen Premier League
Arsenal - Huddersfield Town 5-0
Bournemouth - Burnley 1-2
Chelsea - Swansea 1-0
Everton - West Ham United 4-0
Manchester City - Southampton 2-1
Stoke City - Liverpool 0-3

Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht

De Nederlandse luchtmacht krijgt zijn eigen satelliet. Halverwege 2019 wordt de satelliet gelanceerd. Het is de eerste keer dat defensie zelf betrokken was bij de bouw van een kunstmaan.

De satelliet, die in samenwerking met onder andere de TU Delft is gemaakt, is al grotendeels af. De kunstmaan heeft de naam Brik 2 meegekregen, een verwijzing naar de prille jaren van de luchtmacht. De Brik was in 1913 het allereerste toestel van de toen net opgerichte Luchtvaartafdeeling, zoals de luchtmacht toen heette.

De krijgsmacht wil met de inzet van de Brik 2 onderzoeken of het in de toekomst rendabel is om zelf satellieten te bouwen en in te zetten. "Nederland wil zelf eigen systemen in de lucht hebben, niet afhankelijk zijn van derden", zegt een woordvoerder. "Je wilt als het kan eigen capaciteit hebben."

De Brik 2 zal onder meer worden gebruikt voor het vergaren van inlichtingen over vijanden op het slagveld. "Denk aan een Reaper (drone), maar dan op veel grotere hoogte", vervolgt de woordvoerder. De Brik 2 moet minimaal drie jaar meegaan. Na maximaal 25 jaar zal de kunstmaan vergaan in de dampkring rond de aarde.

Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht
Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht (Foto: ANP)

PSG slaat slag in Ligue 1, Lyon en Monaco verliezen

Paris Saint-Germain heeft woensdagavond een flinke slag geslagen in de Ligue 1. De miljoenenploeg had weinig last van de bezoekers van Troyes, hoewel het bij een relatief schamele 2-0 bleef.

Edinson Cavani verzuimde kort voor rust vanaf de penaltystip de score te openen, maar na 73 minuten kwam PSG er dan toch eindelijk door: Neymar scoorde de 1-0, waarna de Braziliaan in de laatste minuten Cavani in staat stelde zijn fout goed te maken. De Uruguayaan scoorde zijn 153e goal voor PSG en bepaalde de eindstand op 2-0.

Nummer twee Olympique Lyon kreeg bezoek van laagvlieger Lille, maar verkeek zich daar lelijk op. Zonder Anwar el-Ghazi werd Lille na twintig minuten op voorsprong gezet door Thiago Mendes. Mariano Diaz zorgde een kwartier later voor de gelijkmaker, maar nog voor de rust tekende Ezequiel Ponce voor de 1-2. Lyon, waar Memphis Depay de hele wedstrijd speelde en Kenny Tete op de bank zat, kwam niet meer terug en leed de eerste competitienederlaag in twaalf wedstrijden.

Ook AS Monaco, de nummer drie in de competitie, ging onderuit. Op bezoek bij FC Nantes ging de landskampioen met 1-0 onderuit door een goal van Lima in de 91e minuut. Olympique Marseille werd zo, uiteraard naast PSG, de winnaar van de avond: zij wonnen met 0-3 bij FC Metz en sprongen zo over Lyon en Monaco heen.

Uitslagen Ligue 1
Angers - Rennes 1-2
Guingamp - Montpellier 0-0
Olympique Lyon - Lille 1-2
Metz - Olympique Marseille 0-3
Nantes - AS Monaco 1-0
Toulouse - Nice 1-2
Paris Saint-Germain - Troyes 2-0

Fraser getipt als nieuwe Feyenoord-coach

Leo Beenhakker, John de Wolf en Regi Blinker denken dat Henk Fraser de meest geschikte kandidaat is om de volgende coach van Feyenoord te worden.

Beenhakker zou niet verbaasd zijn als Fraser, die zelf negen jaar voor Feyenoord voetbalde, in een trainersfunctie zou terugkeren in Rotterdam. "Hij heeft toch die emotionele band met de club vanuit de prachtige jaren die hij daar als speler heeft beleefd", vertelt de voormalige coach van Feyenoord aan De Telegraaf.

Regi Blinker is het met hem eens. "Als Gio na dit seizoen of na volgend seizoen een nieuwe stap zou maken, is Henk wat mij betreft de volgende trainer van Feyenoord. Dan kijk ik naar wat hij de afgelopen jaren bij ADO Den Haag en Vitesse heeft gepresteerd, maar ook naar de geleidelijke manier waarop hij zijn carrière heeft opgebouwd. En dan is hij ook nog eens een echte Feyenoorder. Ik zie niemand anders die zo goed in het profiel zou passen."

Fraser is sinds ruim een jaar coach van Vitesse, waarmee hij de KNVB Beker veroverde en vorig seizoen vijfde werd in de Eredivisie. Oud-teamgenoot John de Wolf vindt het een voordeel dat Fraser een verleden heeft in De Kuip. "Voor mij zou Henk een goede opvolger zijn, als Giovanni na dit seizoen of na het volgende seizoen besluit om naar het buitenland te gaan. En dat zeg ik niet omdat hij een oud-ploeggenoot van me is, maar op basis van wat hij heeft gepresteerd de afgelopen jaren."

Defensie: geld tekort voor laatste drie JSF's

Vanwege de hoge dollarkoers lijkt Defensie niet genoeg geld te hebben om de laatste drie van de 37 gewenste JSF-straaljagers aan te schaffen. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze schrijft dat er "net niet genoeg projectbudget is" voor de drie gevechtsvliegtuigen, maar lijkt het probleem nog niet als definitief te beschouwen. "Het besluit over de bestelling van de drie resterende toestellen is in 2019 aan de orde", aldus Visser. "Tegen die tijd zal ik de Kamer daarover informeren."

De Algemene Rekenkamer waarschuwde vorig jaar al dat de F-35, zoals de Joint Strike Fighter officieel heet, duurder zou kunnen uitvallen door schommelingen in de dollarkoers.

De F-35 is de beoogde opvolger van de F-16 bij de krijgsmacht.

Defensie: geld tekort voor laatste drie JSF's
Defensie: geld tekort voor laatste drie JSF's (Foto: ANP)

Bitcoin keldert en veert op

De waarde van de bitcoin kreeg tussen woensdag en donderdagochtend een flinke knauw, maar veerde evengoed weer duidelijk op.

De digitale munt, die dinsdag voor het eerst boven de 10.000 dollar kwam en daarna bijna direct door wist te stoten naar de 11.000 dollar, kelderde woensdagavond met 21 procent tot iets boven 9000 dollar. Tijdens de handelsuren in Azië veerde de bitcoin weer op tot een top van 11.787,99 dollar.

De abrupte verkoopgolf hing volgens kenners samen met 'hoogtevrees', waarbij beleggers in de munt bang zijn voor koersdalingen, verkopen en daarmee een kettingreactie op gang brengen. Coinbase, een van de grootste bitcoinhandelsplatformen, constateerde de hoogste activiteit ooit op zijn systeem.

Speculanten
Begin dit jaar kostte de cryptomunt nog zo'n 1000 dollar. Halverwege juli werd een stevige opmars ingezet toen de koers van de munt rond de 2000 dollar lag.

Omdat er steeds meer aandacht voor bitcoin kwam, stapten er ook meer speculanten in en ging de koers met horten en stoten verder omhoog. Steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële sector gaan zich op de bitcoin richten. Critici noemen de digitale munt echter een bubbel en waarschuwen dat die elk moment kan barsten.

In Nederland waarschuwden minister Wopke Hoekstra (Financiën) en toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) voor de risico's van de bitcoin. De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt zelfs dat de bitcoin verboden moet worden.

Bitcoin keldert en veert op
Bitcoin keldert en veert op (Foto: ANP)

Omzet horeca neemt toe

De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het derde kwartaal van het jaar met 1,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Al ruim vier jaar neemt de omzet van de horeca toe, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, steeg met 0,6 procent. De omzet en het volume, de voor prijsontwikkelingen gecorrigeerde omzet, van fastfoodrestaurants, restaurants en cafés stegen in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede.

Met 1,9 procent steeg de omzet van fastfoodrestaurants, waaronder ook snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons, het sterkst. Het volume nam met 1,2 procent toe. Restaurants hebben 1,8 procent meer omgezet. Het volume, het aantal verkochte consumpties, steeg met 1,4 procent.

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is met 0,9 procent gestegen. Het volume nam met 0,6 procent toe. Hotels hebben evenveel omgezet als een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal van het jaar steeg de omzet van hotels nog met 1,8 procent, aldus het CBS.

Omzet horeca neemt toe
Omzet horeca neemt toe (Foto: ANP)

Omzet uitzendbranche stijgt verder

In het derde kwartaal van het jaar hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 1 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor. De stijging is minder groot dan in de voorgaande periode, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Ook het aantal uitzenduren nam in het derde kwartaal opnieuw toe. Het aantal uitzenduren in langlopende contracten, zoals detachering en payrolling, steeg met 0,4 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal was de stijging 2,6 procent.

Deze uitzenduren zijn sinds 2012 nagenoeg onafgebroken toegenomen, merkt het statistiekbureau op. Het aantal uren in kortlopende contracten nam eveneens met 0,4 procent toe in het derde kwartaal. Ook deze toename is kleiner dan in het voorgaande kwartaal, toen met 4,6 procent de grootste stijging in bijna zeven jaar werd gerealiseerd.

Omzet uitzendbranche stijgt verder
Omzet uitzendbranche stijgt verder (Foto: ANP)

Alcoholaanpak heeft effect

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is voorzichtig positief dat het aantal alcoholvergiftigingen - ook onder kinderen - lijkt af te nemen. Ook al blijft er op dit terrein nog veel werk te verrichten door alle betrokkenen. Tegelijkertijd is Blokhuis bezorgd over het stijgende aantal ongevallen - ook als gevolg van geweldpleging - waarbij alcohol een rol speelt.

Uit nieuwe cijfers van Veiligheid NL blijkt dat deze stijging het sterkst is onder 18-24 jarigen en vooral 55 plussers. In 2016 kwamen zo’n 5.000 mensen van 55 jaar of ouder op de eerste hulp terecht door een ongeval waarbij alcohol een rol speelde. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2013 toen het om zo’n 3.000 mensen van 55 plus ging.

Blokhuis: “Er is de afgelopen jaren heel veel aandacht geweest voor het tegengaan van alcoholgebruik onder de 18. Dat levert ook iets op. We zien dat jongeren later starten met drinken en minder drinken. Daar moeten we dus volop mee doorgaan en tegelijkertijd extra aandacht hebben voor andere groepen, zoals 55 plussers. Deze mensen zijn oud en wijs genoeg om zelf te weten wat goed is. Dus we moeten zeker niet denken dat we iets bereiken met opgeheven vingertjes of belerende teksten. Daar geloof ik sowieso niet in. Maar we zullen wel samen iets moeten doen om deze trend te keren. Daarop ga ik me beraden en ik wil daarover ook in gesprek met ouderenbonden.”

Problematisch alcoholgebruik
De aanpak van alcoholvergiftigingen en ongevallen met alcohol en maakt deel uit van de bredere agenda rond problematisch alcoholgebruik. Deze zal rond de zomer aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Philip Morris breidt uit in Bergen op Zoom

Philip Morris neemt donderdag op zijn fabriekscomplex in Bergen op Zoom een nieuwe productielijn in gebruik voor het maken van speciale tabak, bedoeld om te roken met een elektronisch apparaatje. Dat verhit tabak, maar verbrandt het niet. Daardoor is die 'rookvrije' sigaret volgens de fabrikant minder schadelijke dan normale sigaretten.

De uitbreiding levert ongeveer 135 nieuwe banen op. Dat is wel een stuk minder dan de 1200 mensen die Philip Morris hier ooit in dienst had. De fabrikant stopte in 2014 met zijn sigarettenproductie in Bergen op Zoom. Dat betekende een grote klap voor de lokale werkgelegenheid.

Philip Morris is wel op het terrein actief gebleven, onder meer met logistieke activiteiten en voor het maken van bepaalde vloeistoffen voor elektrische sigaretten. Daardoor komt het totaal aantal echte Philip Morris-krachten straks uit op 335. Verder werken er nog veel mensen van externe facilitaire en logistieke dienstverleners. Er zullen straks alles bij elkaar dagelijks meer dan 700 mensen actief zijn op het complex.

Of de werkgelegenheid in de toekomst nog verder zal toenemen, is nu nog niet te zeggen. Ad Reijnen, een van de directeuren van de fabriek, benadrukt dat de leiding in Nederland zich er voortdurend voor inspant om het Amerikaanse moederbedrijf ervan te overtuigen meer activiteiten in Bergen op Zoom te laten doen.

Philip Morris breidt uit in Bergen op Zoom
Philip Morris breidt uit in Bergen op Zoom (Foto: ANP)

Koningspaar naar Caribische eilanden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen donderdagmiddag (lokale tijd) aan een driedaags bezoek aan de Bovenwindse eilanden. Aanleiding voor de reis is de feestdag van Saba, die altijd op de eerste vrijdag van december wordt gehouden. In de nasleep van de verwoestende orkaan Irma gaat het koningspaar evenwel ook naar Sint-Eustatius en Sint-Maarten. Willem-Alexander bezocht de drie eilanden ook al in september.

Koning en koningin worden op het F.D. Roosevelt-vliegveld van Sint-Eustatius opgewacht door de kersverse staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties, Raymond Knops. Die heeft de afgelopen dagen in het Caribisch gebied al zijn eigen kennismakingsreis gemaakt. 'Statia' bewaarde hij voor het laatst, zodat hij zich daar bij het koninklijk gezelschap kon voegen. Op het programma van het koningspaar staan een visite aan een zonne-installatie, het eerste huis dat na het orkaangeweld met Nederlandse hulp wordt hersteld en een gesprek met verschillende organisaties in de Gertrude Judson Openbare Bibliotheek.

Het verblijf duurt maar een paar uur. Koning en koningin moeten voor het donker aankomen op buureiland Saba, waar het vliegveld alleen bij daglicht open is. Op het kleinste Caribische eiland, tegenwoordig een bijzondere Nederlandse gemeente, wordt vrijdag de eigen feestdag meegevierd. Willem-Alexander houdt een toespraak en gaat na het ochtendprogramma samen met Máxima vanaf een boot ook de kwetsbare natuur en koraalriffen van de Saba Bank bekijken.

De reis wordt zaterdag afgerond op Sint Maarten. Daar is alle aandacht gericht op de gevolgen van de enorme schade die Irma begin september heeft aangericht, te beginnen op het vliegveld, bij het op toerisme gerichte Simpson Bay en verder tijdens een rondrit door het Nederlandse deel van het met Frankrijk gedeelde eiland. Er is een gesprek met ondernemers en de voedseldistributie en een noodopvang worden bezocht.

Koningspaar naar Caribische eilanden
Koningspaar naar Caribische eilanden (Foto: ANP)

Rusland vraagt VS om stop militaire oefeningen

Rusland heeft Noord-Korea gevraagd te stoppen met nucleaire testen en de Verenigde Staten en Zuid-Korea op hun beurt opgeroepen om in december geen (gezamenlijke) militaire oefeningen te houden.

,,Een al zeer explosieve situatie zou daardoor verder kunnen escaleren", aldus VN-ambassadeur namens Rusland Vassily Nebenzia tijdens de VN-Veiligheidsraad over de laatste rakettest van Noord-Korea.

Nebenzia: ,,We adviseren alle betrokken partijen om te stoppen met deze negatieve spiraal van spanningen. Het is van groot belang om nu een stap terug te zetten en de gevolgen van elke actie zorgvuldig af te wegen."

Dinsdag voerde Noord-Korea na twee maanden weer een rakettest uit. Het gaat volgens Pyongyang om de meest geavanceerde test tot nu toe. De geteste ballistische raket is in staat om de VS te bereiken. De VS en Zuid-Korea reageerden in het verleden vaak met een militair machtsvertoon nadat Noord-Korea een raket afvuurde.

Rusland vraagt VS om stop militaire oefeningen
Rusland vraagt VS om stop militaire oefeningen (Foto: ANP)

'Zieke roker leeft 5 jaar langer na stoppen'

Rokers met een hart- of vaatziekte die stoppen met roken leven gemiddeld vijf jaar langer. En de kans op een volgende hart- of vaatziekte wordt met gemiddeld tien jaar uitgesteld, blijkt uit een promotieonderzoek van arts-onderzoeker Johanneke van den Berg van UMC Utrecht.

"Ook op hoge leeftijd heeft stoppen met roken dus nog altijd zin, zelfs als je de zeventig gepasseerd bent. Uit het onderzoek blijkt dat 'doorrokers' meer last van hun vaten krijgen en ook de kans op een tweede hart- of vaatziekte is significant groter", zegt Van den Berg. Het effect van stoppen met roken is volgens haar groter dan preventieve behandelingen zoals het slikken van bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie.

Van den Berg deed onderzoek onder bijna 5000 patiënten met hart- of vaatziekten, van wie een derde bleef roken na bijvoorbeeld een eerste hartaanval, herseninfarct of dotterbehandeling. Zij pleit voor meer voorlichting over de gevaren van roken én de gevolgen van overgewicht.

De onderzoekster promoveert donderdag op haar onderzoek.

'Zieke roker leeft 5 jaar langer na stoppen'
'Zieke roker leeft 5 jaar langer na stoppen' (Foto: ANP)

Aantal mensen in de bijstand groeit minder snel

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in het derde kwartaal van 2017 toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het tempo van de jaar-op-jaargroei neemt al vier kwartalen achtereen af. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Tussen september 2016 en september 2017 is het aantal personen tot de AOW-leeftijd met een bijstandsuitkering met 6.000 toegenomen tot 465.000 .

Onder de 27- tot 45-jarigen waren in het derde kwartaal minder mensen afhankelijk van bijstand. Eind september 2017 waren er 4.000 bijstandsontvangers van 27 tot 45 jaar minder dan een jaar eerder. Dit is het derde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal bijstandsontvangers van deze leeftijd kleiner was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Onder 27-minners en 45-plussers blijft het aantal bijstandsontvangers jaarlijks toenemen.

Gunstige arbeidsmarkt
De afnemende jaar-op-jaargroei hangt samen met de gunstige arbeidsmarkt. Sinds de piek in de werkloosheid begin 2014 is deze met ongeveer 40 procent gedaald. De bijstand reageert doorgaans met vertraging op bewegingen op de arbeidsmarkt. Dat het aantal bijstandsgerechtigden nog steeds is toegenomen, houdt verband met de instroom van asielzoekers. Degenen die een verblijfsvergunning krijgen, kunnen een beroep doen op bijstand.

Dit komt naar voren uit stroomcijfers over het eerste halfjaar van 2017. Van januari tot en met juni 2017 zijn ruim 8.000 personen de bijstand ingestroomd die in Syrië zijn geboren, terwijl iets meer dan 2.000 Syriërs de bijstand verlieten. Eind juni kwam het aantal Syrische bijstandsgerechtigden hiermee op bijna 38.000 uit. Bij personen die in Nederland of in een van de overige landen zijn geboren, liggen de instroom en uitstroom veel dichter bij elkaar.

In het eerste halfjaar van 2017 zijn ruim 34.000 personen met Nederland als geboorteland de bijstand ingestroomd en ruim 35.0000 uitgestroomd. Onder personen uit de overige landen bedroeg de instroom bijna 21.000 en de uitstroom 20.000. In deze cijfers is de uitstroom naar AOW niet begrepen. 

Re-integratie & Aanvullende bijstand
Drie op de tien bijstandsgerechtigden krijgen re-integratieondersteuning Eind maart 2017 (volgens de meest recente cijfers) maakte 28 procent van de bijstandsgerechtigden gebruik van een re-integratievoorziening. Deze voorzieningen zijn bedoeld om de binding met de arbeidsmarkt te versterken en daarmee de kans op werk te vergroten. Voorbeelden van re-integratievoorzieningen zijn loonkostensubsidie, participatieplaats, beschut werk, begeleiding op werkkring/job-coach en vervoersvoorziening voor het woon-werkverkeer.

Bij een aantal van deze voorzieningen is een al dan niet tijdelijke baan inbegrepen. Het aandeel bijstandsontvangers met een voorziening is hoger onder jongeren dan onder andere leeftijdsgroepen. Van de bijstandsgerechtigde jongeren tot 27 jaar heeft 35 procent een reintegratievoorziening, van 27- tot 45-jarigen en 45-plussers met bijstand heeft respectievelijk 33 procent en 24 procent zo’n voorziening.

In 2016 zijn bijna 30 duizend personen die naast de bijstand een re-integratievoorziening hadden, gestart met een baan die zij minstens één maand aanhielden. Van hen had bijna een kwart in de baan geen re-integratie-ondersteuning of aanvullende bijstand meer nodig. De overigen waren nog steeds aangewezen op een voorziening, een bijstandsuitkering, of op beide. Bijna 6 op de 10 ontvingen naast de nieuwe baan nog steeds aanvullende bijstand.

Aantal mensen in de bijstand groeit minder snel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Aantal mensen in de bijstand groeit minder snel (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Jongvolwassenen staan blij in het leven

De overgrote meerderheid van de 18- tot 25-jarigen is tevreden met het leven in het algemeen en hun sociale leven. Ongeveer 85 procent gaf dat desgevraagd aan in 2016. Jongvolwassenen die een opleiding van een hoog niveau volgen of hebben gevolgd, beantwoordden deze vragen vaker positief dan leeftijdsgenoten met een laag onderwijsniveau. Dat meldt het CBS op basis van het Jaarrapport 2017 van de Landelijke Jeugdmonitor.

De cijfers zijn gebaseerd op het onderzoek Sociale samenhang & Welzijn, waarvoor jaarlijks een enquête wordt gehouden onder 15-plussers. Respondenten beantwoordden onder meer vragen over de mate van tevredenheid met het leven en eenzaamheid. Het percentage jongvolwassenen dat tevreden is met hun leven, is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van alle Nederlanders vanaf 18 jaar. Het oordeel hangt onder andere samen met hun woonsituatie, leeftijd en hun hoogst gevolgde onderwijsniveau.

Bijna 8 op de 10 jongvolwassenen die een opleiding op laag niveau volgen of hebben gevolgd, zijn tevreden met het leven, tegen bijna 9 op de 10 hbo’ers of wo’ers. De tevredenheid van jongvolwassenen neemt licht af naarmate ze ouder worden, en is het hoogst bij degenen die met een partner of thuis bij beide ouders wonen. 1 op de 25 jongvolwassenen ontevreden over sociale leven Uit eerder onderzoek blijkt dat tevredenheid met het leven samenhangt met tevredenheid over een aantal deelaspecten van het leven, zoals de vriendenkring. Van de jongvolwassen was 85 procent in 2016 tevreden met zijn of haar sociale leven; 4 procent was ontevreden.

Eenzaamheid
Jongvolwassenen die een wo- of hbo-opleiding volgen of hebben gevolgd, zijn vaker tevreden met het sociale leven dan degenen met een laag of middelbaar onderwijsniveau. Dit wordt verklaard door de hogere deelname aan verenigingsactiviteiten van hoogopgeleiden in vergelijking tot de lagere onderwijsniveaus. Jongvolwassenen die regelmatig deelnemen aan verenigingsactiviteiten oordeelden positiever over hun sociale leven dan leeftijdsgenoten die dat niet doen.

Jongvolwassenen oordelen bovendien positiever over hun sociale leven als ze regelmatig contact hebben met familie of vrienden. Zo waren ruim 9 op de 10 jongvolwassenen die dagelijks contact hebben met vrienden tevreden met het sociale leven. Dit was het geval bij bijna 5 op de 10 die deze contacten minder dan een keer per week hadden.

In 2015 voelde 2,2 procent van de jongvolwassenen zich in sterke mate eenzaam, wat zich ook vertaalt in minder tevredenheid met het sociale leven. Van de jongvolwassenen die niet tevreden zijn met hun sociale leven voelt 9,6 procent zich in sterke mate eenzaam. Minder dan 1 procent van de jongvolwassenen die positief oordelen over hun sociale leven heeft dit gevoel, waar meer dan de helft zich soms eenzaam voelt. 

Jongvolwassenen staan blij in het leven (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Jongvolwassenen staan blij in het leven (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Skischans 23 in Bijlmerplaza

Altijd als ik op verjaardagen ben dan taai ik eigenlijk snel af bij de mannen-mannenhoek. Voetbal vind ik nog wel leuk om over te praten, maar zodra het over auto’s en al die dingen waar een motor in zit gaat, vlucht ik weg. Ik heb daar helemaal niets mee. Hoeveel pk’s, welke type band, wat voor krachtbron en dat soort dingen. Als het maar rijdt, dan ben ik al blij. Ja, oké, één ding moet goed doorgesmeerd zijn. De autoradio. Als die het maar doet. Voor de rest … al waren de banden van het merk Danoontje, als ze maar rond zijn.

Alfa Romeo keert terug in Formule 1

Na meer dan dertig jaar afwezigheid keert Alfa Romeo terug in de Formule 1. Het Italiaanse bedrijf stapt voor meerdere jaren in bij Sauber, zo meldt het Zwitserse team op haar eigen website. Over dit bericht deden al lang geruchten de ronde en mogelijk stalt Ferrari coureurs Charles Leclerc en Antonio Giovinazzi nu bij Sauber.

Het team zal in 2018 door het leven gaan als Alfa Romeo Sauber F1 Team, waarbij de logo's van Alfa Romeo prominent op de bolides te zien zullen zijn. De auto's worden uitgerust met de 2018-motor van Ferrari.

Tussen 1950 en 1988 was Alfa Romeo al actief als constructeur en motorleverancier. Dit leverde in 1950 en 1951 titels op voor Nino Farina en Juan Manuel Fangio. Tussen 1961 en 1979 was het bedrijf alleen motorleverancier, maar daarna ook weer constructeur, al leverde dat niet het gewenste resultaat op. Ditmaal probeert het bedrijf, onder de paraplu van moederbedrijf FIAT, Sauber naar een hoger plan te tillen.

Verstappen derde op laatste testdag

Max Verstappen heeft de derde tijd gereden op de tweede en tevens laatste testdag van het Formule 1-seizoen 2017. De Nederlander kwam in Abu Dhabi tijdens de bandentest van Pirelli tot een tijd van 1.38,736 en was hiermee ruim een seconde langzamer dan Sebastian Vettel die 1.37,551 klokte.

Beide coureurs deden dat op de hypersoftband die Pirelli volgend jaar gaat introduceren. Verstappen ging 132 keer rond, terwijl Vettel het op 118 keer hield. Tussen hen in eindigde Valtteri Bottas die 141 ronden aflegde. Drukste man was echter Sauber-rijder en F2-kampioen Charles Leclerc die het na 149 rondjes genoeg vond. Williams testte vandaag Robert Kubica en Sergey Sirotkin, terwijl McLaren opnieuw twee auto's in mocht zetten. Stoffel Vandoorne en Formule 3-kampioen Lando Norris kwamen in actie.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:37.551 118
2 V. Bottas Mercedes 1:38.490 141
3 M. Verstappen Red Bull 1:38.736 132
4 S. Perez Force India 1:38.818 52
5 E. Ocon Force India 1:39.148 72
6 C. Sainz Jr. Renault 1:39.444 109
7 R. Kubica Williams 1:39.485 28
8 S. Vandoorne McLaren 1:39.782 105
9 K. Magnussen Haas 1:39.810 124
10 S. Sirotkin Williams 1:39.947 86
11 C. Leclerc Sauber 1:40.666 149
12 L. Norris McLaren 1:41.714 118
13 B. Hartley Toro Rosso 1:43.345 61
14 P. Gasly Toro Rosso 1:44.827 63
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.