FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 november 2017

Recordaantal aanvragen in VS voor wapenkoop

De Amerikaanse federale politie FBI is vrijdag overstroomd met meer dan 200.000 controleaanvragen voor de aankoop van vuurwapens, een nieuw dagrecord, meldde het bureau zaterdag.

In totaal behandelde de FBI 203.086 controleverzoeken op koopjesdag Black Friday, een stijging ten opzichte eerdere records op één dag van 185.713 vorig jaar en 185.345 in 2015. De twee eerdere records waren ook op Black Friday, aldus de krant USA Today.

Controleaanvragen, vereist voor aankopen bij federale wapenhandelaren met een vergunning, zijn geen maatstaf voor daadwerkelijke wapenverkopen. Het aantal vuurwapens dat vrijdag is verkocht, ligt waarschijnlijk hoger omdat een enkele koper meerdere vuurwapens kan kopen in één transactie.

De stijgende cijfers komen slechts enkele dagen nadat minister Jeff Sessions van Justitie een ingrijpende herziening van het systeem aankondigde.

Eerder deze maand wist een ontslagen en veroordeelde luchtmachtveteraan nog een geweer te kopen waarmee hij 25 mensen doodschoot in een kerk in Texas. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de krijgsmacht verzuimde om vast te leggen dat deze man geen wapen mocht bezitten.

Recordaantal aanvragen in VS voor wapenkoop
Recordaantal aanvragen in VS voor wapenkoop (Foto: ANP)

Brexit klemgezet door Noord-Ieren

De Noord-Ierse DUP, gedoogpartner van de Britse Conservatieve minderheids-regering, heeft de garantie gekregen dat Londen niet akkoord gaat met een speciale status voor Noord-Ierland binnen de EU, meldt The Guardian. Daarmee is het praktisch onmogelijk tot om overeenstemming te komen over het openhouden van de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek.

De grenskwestie is een van de zaken die moet worden opgelost voordat de Europese Unie wil overgaan tot het onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië. Komende maand moet worden beslist of er zicht is op een acceptabele oplossing. Ierland eist garanties van de Britse regering dat er geen fysieke grens komt.

Het vooruitzicht van zo'n grens roept in het grensgebied nare herinneringen op aan de zogeheten Troubles aan het einde van de vorige eeuw. Toen werden door pro-Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten over en weer aanslagen gepleegd die aan duizenden mensen het leven kostten. Volgend jaar is het twintig jaar geleden dat er een vredesakkoord kwam, maar dat werd gesloten op het fundament van gemeenschappelijk EU-lidmaatschap.

Harde Brexit
Groot-Brittannië stuurt aan op een harde Brexit, waarbij het land tevens de gemeenschappelijke markt en de douane-unie verlaat. Omdat het zo goed als ondenkbaar is dat Ierland de oude Britse overheersers achterna gaat in het verlaten van de EU, wordt de grens met het Britse landsdeel Noord-Ierland dus een EU-buitengrens. En om dan personen maar vooral ook goederen in de gaten te kunnen houden, zal die grens moeten worden bewaakt.

Londen vindt dat de grens 'soepel' moet worden gehouden via het maken van handelsafspraken. Maar volgens Ierland zou het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 daarmee handelswaar worden, en dat zien de Ieren absoluut niet zitten.

De unionistische DUP is dan weer mordicus tegen een speciale status voor Noord-Ierland, omdat de grens daarmee in de Ierse Zee komt te liggen. Dan zouden er dus grenscontroles plaatshebben tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland.

Ierland kan in december met een veto de overgang naar de volgende stap in de Brexit-onderhandelingen tegenhouden. En dan kan er dus nog steeds niet over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk worden gepraat. En ondertussen dringt de tijd, want over zestien maanden verlaten de Britten de EU.

Uitslag sc Heerenveen - PEC Zwolle

 Sc Heerenveen heeft zijn thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle verloren. De nummer vier in de Eredivisie won met 1-2.

Heerenveen kwam na een fraaie volley van Vlap op voorsprong en in de rest van de eerste helft waren de Friezen de betere ploeg. Kort voor rust viel toch de gelijkmaker toen Freire inkopte uit een vrije trap van Mokhtar.

Na rust was Zwolle beter en kwam dankzij Saymak op voorsprong. Even later schoot Saymak tegen de lat. Veerman was nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot ging over.

sc Heerenveen

1 - 2

PEC Zwolle

13' Vlap   43' Freire
49' Saymak
 
Gele kaart: Vlap, Pierie, (sc Heerenveen), Ehizibue, Saymak, Thomas, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Dumfries
Höegh
Pierie
Schmidt
Kobayashi
v.Amersfoort (Veerman/73)
Schaars
ödegaard
Ghoochannejhad (Thorsby/66)
Vlap (Mihajlovic/73)
  Boer
Ehizibue
Freire
Marcellis
v.Polen
Dekker
Thomas
Saymak (E.Bakker/84)
Namli
Nijland (Marinus/90)
Mokhtar

Doden bij actie tegen protesten Pakistan

Tijdens botsingen tussen Pakistaanse veiligheidstroepen en religieuze demonstranten in de hoofdstad Islamabad zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Alle doden zijn demonstranten, zei een staflid van de reddingsdiensten in de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd).

De naar schatting 2000 islamisten hadden de hoofdstad meer dan twee weken lamgelegd met een sit-in-actie op de uitvalswegen. De demonstranten eisen het aftreden van de minister van Justitie, omdat die een eed bij de verkiezingen zo heeft veranderd dat deze volgens hen leidt tot godslastering.

Sinds zaterdagochtend kwam het tot gewelddadige confrontaties in pogingen het protest te beëindigen. De demonstranten gooiden met stenen en staken auto's en banden in brand.

Ongeveer 8000 politieagenten en paramilitairen waren ingezet en gebruikten waterkanonnen, traangas en rubberen kogels tegen de activisten. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond.

De Pakistaanse regering riep zaterdagavond ook het leger te hulp nadat de eerste ontruimingspogingen mislukten.

Doden bij actie tegen protesten Pakistan
Doden bij actie tegen protesten Pakistan (Foto: ANP)

Meisje (13) overleden na aanrijding zebrapad

Een dertienjarig meisje uit IJmuiden is zaterdagavond overleden aan de verwondingen die ze eerder op de dag opliep bij een aanrijding bij een zebrapad in haar woonplaats.

Ze raakte rond 18.00 uur betrokken bij een ongeluk op de Planetenweg in IJmuiden. Haar verwondingen waren zo ernstig dat een traumaheli werd ingezet om eerste hulp te verlenen. De bestuurder van een betrokken auto is meegenomen voor een verklaring, een standaardprocedure.

Het is niet duidelijk of het meisje werd aangereden bij of op de oversteekplaats. De toedracht wordt door verkeersongevallenanalisten onderzocht. De politie heeft nog niemand gesproken over het ongeval en is op zoek naar getuigen.

Meisje (13) overleden na aanrijding zebrapad
Meisje (13) overleden na aanrijding zebrapad (Foto: ANP)

Man overlijdt na vechtpartij op metrostation

Een man van 54 jaar uit Rotterdam is overleden nadat hij vrijdagmiddag werd aangevallen op het Zuidplein in die stad. Hij raakte ten val bij een vechtpartij op een perron van het metrostation en verloor korte tijd het bewustzijn. Toen agenten arriveerden, was de man bij kennis. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht. Daar verslechterde zijn toestand en kwam de man uiteindelijk te overlijden.

De politie onderzoekt wat er aan de vechtpartij vooraf ging en hoopt te achterhalen wie de belager van het slachtoffer was. Mogelijk kunnen verklaringen van getuigen of camerabeelden naar de dader leiden.

Man overlijdt na vechtpartij op metrostation
Man overlijdt na vechtpartij op metrostation (Foto: ANP)

Vermiste man (22) heeft dringend medicatie nodig

De 22-jarige Michael Haver (roepnaam Mike) wordt al sinds 20 november vermist uit de instelling Dijk en Duin in Castricum. Hij is zonder medicijnen, jas, geld of mobiele telefoon vertrokken. Michael heeft zijn medicijnen dringend nodig en zijn familie is dan ook radeloos. 

Op het moment van vertrek droeg Mike een groen t-shirt, zwarte trui, spijkerbroek en gympen van het merk Nike. Afgelopen donderdagnacht zijn reddingshonden op zoek geweest naar Michael, maar dat heeft ondanks de inzet niet tot resultaten geleid. Op het moment dat er nieuwe aanwiijzingen zijn waar Michael zich zou kunnen bevinden staat er een team klaar om in grote linie te gaan zoeken. 

De afgelopen maanden is Michael sterk vermagerd waardoor zijn gezicht een stuk smaller is dan op de foto. Ook zou hij mogelijk zijn baard hebben kunnen laten staan. Op dit moment zijn er vermoedens dat hij op de bus is gestapt richting Alkmaar. Mochten mensen meer informatie hebben kunnen ze contact opnemen met Stichting ZoekjeMee en/of de politie via de welbekende kanalen. 

Vermiste man (22) heeft dringend medicatie nodig (Foto: ZoekJeMee)
Vermiste man (22) heeft dringend medicatie nodig (Foto: ZoekJeMee)

Uitslagen FC Groningen - Feyenoord en Heracles - NAC

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord won eindelijk weer eens door een 0-2 zege op FC Groningen. Heracles Almelo was met 2-1 te sterk voor NAC Breda. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Groningen

0 - 2

Feyenoord

     49' Vilhena
 59' Jörgensen
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.294
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kane (Warmerdam/73)
Memisevic
Te Wierik
v.Nieff
Jenssen
Doan
Bacuna
Idrissi (Drost/77)
v.Weert (Veldwijk/74)
Mahi
  Jones
Nieuwkoop
v.Beek
Tapia
Haps (Nelom/20)
El Ahmadi
Amrabat
Vilhena
Berghuis (Toornstra/ 90 2)
Jörgensen
Larsson (Boëtius/86)

Heracles Almelo

2 - 1

NAC Breda

 15' Niemeijer
 23' Gladon
   14' Angelino
 
 Gele kaart: Monteiro, (Heracles Almelo), Marí, Mets, (NAC Breda)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.626
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Wuytens
v.d.Buijs
Hardeveld
Monteiro
Pelupessy
Niemeijer
Kuwas (Duarte/86)
Gladon
Peterson
  Birighitti
Sporkslede
Meijers
Mets (Enevoldsen/82)
Angelino
Korte
Verschueren (Marí/46)
García
El Allouchi (Fernandes/64)
Vloet
Ambrose

Man door het lint in Eindhoven

Een 35-jarige man uit Aarle-Rixtel is vrijdag aan het einde van de middag compleet door het lint gegaan in de stationshal in Eindhoven. Hij richtte zijn pijlen daarbij vooral op agenten, die de man onder hevig verzet konden aanhouden.

De agenten werden kort daarvoor getipt door medewerkers van Stadstoezicht. Ze wezen de politie op een man die voor overlast zorgde op het 18 Septemberplein. Toen ze hem op zijn gedrag wilden aanspreken ging de man ervandoor in de richting van het station, waar het op dat moment spitsuur was. In de stationshal werd de man op een bankje aangetroffen.

Veel geweld
Daar bleek hij totaal niet gediend van het bezoek van de agenten. Hij gaf een vrouw die naast hem zat te wachten zomaar een tik en schold de agenten uit. Toen die de man wilden aanhouden ging hij compleet door het lint. Een worsteling ontaarde in veel geweld. Zo schopte de verdachte richting de politie en sloeg hij met gebalde vuist op het gezicht van een agent. Ook de politie deelde rake klappen uit om de man onder controle te krijgen.

De stationshal stroomde intussen vol met tientallen reizigers. Een enkeling vond het kennelijk nodig om zich met de situatie te bemoeien en werd daarom weggeduwd. Enkele omstanders maakten in de stationshal opmerkingen over het geweld dat door de politie werd gebruikt. Met dank aan agenten die assistentie verleenden kon de man uiteindelijk onder veel verzet worden meegenomen naar de politiebus, die buiten het station stond geparkeerd.

Voor alle zekerheid kwam daar ook een ambulance naar toe om de verdachte na te kijken. De man had een wondje bij zijn oog en een blessure aan zijn hand. Ook in de bus en onderweg naar zijn cel bleef hij zich verzetten. Hij is ingesloten voor verhoor. 

Opnieuw rellen in Brussel: 12 mensen opgepakt

Bij nieuwe rellen in Brussel zijn zaterdag twaalf mensen opgepakt. Na een manifestatie tegen slavernij in Libië op het Poelaertplein trok een groep jongeren naar winkels op de Louizalaan en richtte daar een ravage aan, zei een politiewoordvoerster.

Onder meer de winkels van Damart en Caroline Biss, alsmede een voertuig van de federale politie werden beschadigd. De aanwezige agenten op de manifestatie kregen steun van de federale politie, die het waterkanon inzette. Twaalf personen werden aangehouden. De rust is voorlopig teruggekeerd, liet de politie weten.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon veroordeelde de relschoppers via Twitter. Het is de derde keer in evenveel weken dat er rellen uitbraken in Brussel.

Update 21.04 uur

Video toegevoegd.

 

Opnieuw rellen in Brussel: 12 mensen opgepakt
Opnieuw rellen in Brussel: 12 mensen opgepakt (Foto: ANP)

Uitslag VVV-Venlo - Willem II

VVV-Venlo heeft in de Eredivisie tegen Willem II gelijkgespeeld. In eigen huis kwamen de Limburgers eerst op 2-0 en later op 3-1 voorsprong, maar drie goals van Ogbeche zorgden ervoor dat het een gelijkspel werd.

Bij Willem II bewees doelman Branderhorst meteen zijn nut op inzetten van Hunte en Seuntjens, maar een schot van Van Crooy was hem te machtig. VVV kreeg hierna nog enkele mogelijkheden, terwijl de bezoekers er alleen een kopbal van Sol tegenover konden zetten.

Van Bruggen zette na de pauze VVV op 2-0, maar Ogbeche bracht even later de bezoekers terug in de wedstrijd. Leemans zette na een benutte strafschop de marge weer op twee, maar wederom Ogbeche bracht de spanning terug. De Nigeriaan voltooide in blessuretijd zelfs zijn hattrick door een voorzet van Azzaoui binnen te tikken. Hierdoor namen de Tilburgers nog een punt mee uit Venlo.

VVV-Venlo

3 - 3

Willem II

7' V. van Crooy
49' Van Bruggen
72' Leemans (pen)
  62' Ogbeche
74' Ogbeche
90+2' Ogbeche
 
Gele kaart: Haye, Ogbeche, Azzaoui, Sol (Willem II)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.782
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten
Promes
Röseler
Janssen
Seuntjens
Van Bruggen
Leemans
V.van Crooy
Thy (Opoku/73)
Hunte
  Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Van der Linden (Crowley/87)
Lieftink (Azzaoui/46)
Haye
Rienstra
El Hankouri (Croux/79)
Ogbeche
Sol

Grote vuurwerkvangst in Hengelo

In een garagebox in een woonwijk in Hengelo heeft de politie zaterdagmiddag circa 2000 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Volgens een woordvoerster vormde de omvang van de partij een groot gevaar voor de wijkbewoners. De partij is met een speciaal transport afgevoerd voor nader onderzoek.

Een 27-jarige man uit Hengelo is in verband met de vondst aangehouden en wordt verhoord. De politie wil alleen kwijt dat ze de man "door onderzoek" op het spoor is gekomen.

Het vuurwerk is blijkens een foto die RTV Oost op Facebook heeft geplaatst, gemaakt in China. Op de dozen staan echter ook verwijzingen naar een tussenstation in Polen of Tsjechië. Er zijn ook enkele metalen hulzen te zien en iets dat lijkt op een vuurwapen. De partij stond op een aantal pallets in de garage.

Grote vuurwerkvangst in Hengelo
Grote vuurwerkvangst in Hengelo (Foto: ANP)

Filmmakersbond stelt vertrouwenspersoon aan

De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers (NBF) gaat een vertrouwenspersoon aanstellen wegens de recente "berichten over (seksueel) machtsmisbruik". Daarnaast peilt de vereniging of ook bij haar leden vertrouwenspersonen kunnen worden aangesteld, meldde de organisatie zaterdag.

De NBF heeft in een brief aan diverse beroepsorganisaties in de film- en tv-sector haar zorg uitgesproken over de berichten. De vereniging onderstreept het grote belang van "een veilige en vertrouwde werkomgeving".

Het instellen van een vertrouwenspersoon doet de organisatie na het inwinnen van advies van deskundigen. Leden die het niet lukt een vertrouwenspersoon aan te trekken, kunnen gebruikmaken van de NBF-vertrouwenspersoon. De vereniging zoekt nog een kandidaat voor deze functie.

De NBF heeft ruim 600 leden die professioneel werkzaam zijn in de film- en tv-sector, onder wie Paul Verhoeven en Ireen van Ditshuyzen.

Filmmakersbond stelt vertrouwenspersoon aan
Filmmakersbond stelt vertrouwenspersoon aan (Foto: BuzzE)

Watabe zegeviert in noordse combinatie, Finnen juichen

Akito Watabe heeft de tweede World Cup-wedstrijd van het seizoen in de noordse combinatie gewonnen. De Japanner was de beste in het schansspringen en tijdens de tien kilometer langlaufen werd hij niet bedreigd.

De Oostenrijker Wilhelm Denifl en Fransman Maxime Laheurte waren op zestien en achttien seconden de naaste achtervolgers van Watabe bij de start van het langlaufen. Mario Seidl (Oostenrijk), Antoine Gerard (Frankrijk), Jan Schmid, Espen Andersen (Noorwegen), Johannes Rydzek (Duitsland) en Eero Hirvonen (Finland) bleven ook binnen de minuut, terwijl viervoudig regerend World Cup-kampioen Eric Frenzel uit Duitsland 1:20 minuten toe moest geven.

Voor Frenzel bleek dat net teveel, want bij het langlaufen kon hij het gat met de mannen voor hem niet dichten. De acht mannen voor Frenzel kwamen binnen een paar kilometer samen en vormden één grote, achtervolgende groep, maar ze kwamen niet in de buurt van Watabe. Al snel werd daardoor onderling gestreden om de overige podiumplekken en daarin bleek de jonge Hirvonen de beste: hij versloeg Rydzek in de strijd om plek twee en pakte zijn tweede podiumplek ooit.

Eerste minister van Mugabe al voor de rechter

De ontslagen Zimbabwaanse minister van Financiën is na het vertrek van zijn baas Robert Mugabe de eerste die voor een rechtbank verschijnt. Ignatius Chombo stond zaterdag in de hoofdstad Harare voor een rechter die hem in staat van beschuldiging stelde wegens corruptie.

Chombo werd bijna twee weken geleden al vastgezet. Hoewel hem niets viel aan te zien, beweerde zijn advocaat dat de bewindsman was mishandeld door de gemaskerde militairen die zijn huis waren binnengevallen en hem gevangen hadden genomen.

ZANU-PF heeft Chombo afgelopen zondag uit de partij gezet in afwachting van de ontwikkelingen. Hij maakt deel uit van de zogenoemde groep G40, die Mugabe en zijn vrouw Grace de afgelopen jaren steunde. De aanhangers van de vrijdag beëdigde president Mnangagwa roepen om actie tegen de leden van die groepering.

Eerste minister van Mugabe al voor de rechter
Eerste minister van Mugabe al voor de rechter (Foto: ANP)

Jelinkova schrijft Nederlandse skigeschiedenis, Rebensburg wint weer

Alpineskiester Adriana Jelinkova heeft tijdens de World Cup-reuzenslalom in het Amerikaanse Killington een nieuw stukje Nederlandse skigeschiedenis geschreven. De 22-jarige Jelinkova zette in de eerste run de 28e tijd neer en plaatste zich zo, als eerste Nederlandse ooit in de World Cup, voor de tweede run.

In die tweede run deed de geboren Tsjechische het ook uitstekend, waardoor ze zelfs nog wist te klimmen naar de 25e plek. Jelinkova is daarmee de eerste Nederlandse ooit die World Cup-punten pakt op een technisch onderdeel - de slalom of reuzenslalom. In 1985 eindigde Angelika van de Kraats al eens als elfde tijdens de combinatie in Bad Kleinkirchheim, hoewel er destijds slechts vijftien dames van de partij waren. Ter vergelijking: in Killington gingen er ruim zestig van start.

De winst ging op de Amerikaanse sneeuw naar de Duitse Viktoria Rebensburg, die ook de openingswedstrijd in Sölden al won. Rebensburg won in de eerste meters al veel tijd op de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, die een geweldige run liet zien. Ze leverde de voorsprong echter weer bijna helemaal in, maar pakte alles weer terug in het onderste deel en won met 0,67 seconden voorsprong op Shiffrin. De Italiaanse veterane Manuela Moelgg eindigde op 1,49 seconden als derde, net als in Sölden.

FOK! Wat een weer: buien

Als de zon in november schijnt, de winter weldra verschijnt.

Gegroet!

De luchten waren vandaag bijzonder fraai. In de heldere en polaire lucht ontstonden er verspreid over het hele land buien. Doordat ze vaak los van elkaar stonden en niet gingen clusteren, hadden we vaak een prachtig uitzicht op de buienwolken. Zat je daaronder dan ging het even flink tekeer, want het waren behoorlijk actieve buien met onweer, hagel en een enkele natte sneeuwvlok. Niet overal kreeg je een bui op je hoofd. Ik heb bijvoorbeeld geen bui gezien hier. Die trokken potverdikke allemaal net ten noorden van mij langs. Verder scheen geregeld de zon.

Komende nacht blijven buien mogelijk. Ook de kans op hagel en een klap onweer blijft erin zitten. Dit met name aan de kust. In het binnenland koelt het verder af en daar is bij een eventuele bui ook wat natte sneeuw mogelijk, echter het aantal buien blijft daar wel vrij beperkt. De minima liggen tussen de 0 en 5 graden. Er is dus een grote kans op vorst aan de grond en natte weggedeelten kunnen lokaal tot gladheid leiden. 

Morgen hebben we eigenlijk hetzelfde weerbeeld. De zon schijnt geregeld en er vallen opnieuw enkele buien. Met name in de ochtend kan daar nog hagel of onweer bij voorkomen, in de middag wordt die kans kleiner. Mogelijk wordt het dan zelfs droog in het zuidwesten. De wind neemt duidelijk toe en is matig in binnenland tot krachtig langs de kust. Later misschien zelfs even hard. Het wordt ongeveer 7 graden.

Nederland
 

Buienwolk (Foto: DJMO)

Een heel fraai foto van Monique. We zien een bui die nog in ontwikkeling is. Fraai vastgelegd. ( Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

F1: Bottas pakt poleposition, Verstappen zesde

Valtteri Bottas heeft de laatste poleposition van het seizoen 2017 gepakt. De Fin troefde in Abu Dhabi verrassend zijn Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton af met een tijd van 1.36,231. Max Verstappen kwam er niet aan te pas en moet genoegen nemen met plek zes.

In het eerste deel van de kwalificatie bleek al snel dat de Saubers af zouden vallen, maar ook Toro Rosso heeft het dit weekend niet goed voor elkaar. Brendon Hartley liet zelfs de langzaamste tijd noteren, nog achter Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson. Een plek hiervoor staat Pierre Gasly, terwijl ook de Haas van Romain Grosjean vroegtijdig klaar was.

Bij Williams was het Felipe Massa die zich voor zijn laatste race in de top tien wist te kwalificeren. De Braziliaan was ruim een seconde sneller dan teamgenoot Lance Stroll die als vijftiende mag vertrekken. Hiermee eindigde de Canadees achter Fernando Alonso, Carlos Sainz, Stoffel Vandoorne en Kevin Magnussen.

In het laatste deel streden de Mercedessen om poleposition, waarbij duidelijk werd dat Bottas het beter voor elkaar had dan Hamilton. Sebastian Vettel was op ruime afstand best of the rest, gevolgd door Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen, Verstappen, Nico Hülkenberg, Sergio Perez, Esteban Ocon en Massa.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:36.231   5
2 L. Hamilton Mercedes 1:36.403 +0:00.172 6
3 S. Vettel Ferrari 1:36.777 +0:00.546 6
4 D. Ricciardo Red Bull 1:36.959 +0:00.728 6
5 K. Räikkönen Ferrari 1:36.985 +0:00.754 6
6 M. Verstappen Red Bull 1:37.328 +0:01.097 6
7 N. Hülkenberg Renault 1:38.282 +0:02.051 6
8 S. Perez Force India 1:38.374 +0:02.143 6
9 E. Ocon Force India 1:38.397 +0:02.166 6
10 F. Massa Williams 1:38.550 +0:02.319 6
11 F. Alonso McLaren 1:38.636   6
12 C. Sainz Renault 1:38.725 +0:00.089 6
13 S. Vandoorne McLaren 1:38.808 +0:00.172 6
14 K. Magnussen Haas F1 1:39.298 +0:00.662 6
15 L. Stroll Williams 1:39.646 +0:01.010 6
16 R. Grosjean Haas F1 1:39.516   10
17 P. Gasly Toro Rosso 1:39.724 +0:00.208 9
18 P. Wehrlein Sauber 1:39.930 +0:00.414 9
19 M. Ericsson Sauber 1:39.994 +0:00.478 9
20 B. Hartley Toro Rosso 1:40.471 +0:00.955 8

Van Aert wint opnieuw na pech Van der Poel

Wout van Aert heeft de vijfde wedstrijd van de wereldbeker veldrijden gewonnen. In het Noord-Duitse Zeven kwam de regerend wereldkampioen solo over de finish. Mathieu van der Poel had af te rekenen met materiaalpech en werd tweede. De laatste podiumplaats werd ingenomen door Toon Aerts.

In de eerste ronde ontstond een kopgroep met Van der Poel, Van Aert, Aerts, Corné van Kessel, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Michael Boros. Echter net als twee weken geleden in Gavere sloeg de pechduivel opnieuw toe bij Van der Poel. Als gevolg van problemen met de ketting verloor de Nederlander in de tweede ronde meer dan een halve minuut. Van der Poel wist zich nog wel terug te knokken naar de tweede plaats maar de sterke Van Aert was toen al buiten bereik. In de slotfase kwam Aerts nog dicht bij Van der Poel maar de Nederlander wist de aanval af te slaan.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Corné van Kessel (NED)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Klaas Vantornout (BEL)
8. Marcel Meisen (GER)
9. Quinten Hermans (BEL)
10. Tom Meeusen (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Helen Wyman (GBR)
3. Katherina Compton (USA)
4. Katerina Nash (CZE)
5. Sophie de Boer (NED)
6. Jolien Verschueren (BEL)
7. Eva Lechner (ITA)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Loes Sels (BEL)
10. Laura Verdonschot (BEL)

Ruim 1500 leden op partijcongres FvD

Het eerste partijcongres van het Forum voor Democratie sinds de verkiezingen heeft zaterdag ruim 1500 leden getrokken. Ze waren naar de RAI in Amsterdam gekomen om onder anderen Thierry Baudet en Theo Hiddema te horen spreken.

De partij, die begon als denktank, bestaat pas sinds september vorig jaar. Sindsdien heeft ze naar eigen zeggen al 17.000 leden geworven. Baudet en Hiddema bezetten de twee zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat de partij op acht tot twaalf zetels.

Na het ochtendprogramma, dat niet toegankelijk was voor de media, werd de middag gevuld met een aantal sprekers. Daarbij zaten bekende gezichten, zoals Hiddema en Baudet zelf. Maar bijvoorbeeld ook Annabel Nanninga, de voormalige columnist die de partijlijst in Amsterdam aanvoert bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, en hoogleraar Paul Cliteur.

Ruim 1500 leden op partijcongres FvD
Ruim 1500 leden op partijcongres FvD (Foto: ANP)

Demonstranten op podium bij optreden Rutte

Tijdens een optreden van partijleider Mark Rutte op een partijcongres van de VVD om Nieuwegein zaterdag wisten enkele demonstranten met spandoeken op het podium te komen. Ze riepen "Gefeliciteerd met het kabinet Shell I". Ze werden onmiddellijk en zonder verzet te plegen weggevoerd. "Hoi, hoi", riep de premier ze na. Op Twitter lieten leden van de SP-jongerenorganisatie Rood weten dat zij achter de actie zaten. "Wij openden vandaag frontaal de aanval op kabinet Shell I."

Rutte hield aan het eind van het congres geen toespraak, zoals gebruikelijk, maar werd geïnterviewd door cabaretier Jorgen Raymann. De VVD-leider gaf te kennen dat hij nog steeds ontzettend veel zin heeft in zijn baan. "Ik zit nu nog boordevol energie. Als ik het nu moet inschatten ga ik nog een tijdje door." Hij herhaalde echter dat hij pas een half jaar voor de volgende verkiezingen besluit of hij opnieuw lijsttrekker wil worden.

Opmerkelijk was dat Rutte enige reserves toonde over de vraag of het kabinet de rit uitzit. In een terugblik op de formatie gebruikte hij het woord 'misschien'.

Rutte toonde zich nog steeds teleurgesteld dat GroenLinks afhaakte tijdens de formatie. Hij vindt dat een partij die zoveel zetels heeft gewonnen ook zou moeten meeregeren. Volgens Rutte hebben nogal wat jongeren niet op de VVD gestemd vanwege het klimaatbeleid.

Demonstranten op podium bij optreden Rutte
Demonstranten op podium bij optreden Rutte (Foto: ANP)

Drama voor Bosz en Dortmund in geweldige Kohlenpott-derby

Peter Bosz heeft met Borussia Dortmund een nieuwe tegenvaller te verwerken gekregen. Schalke 04 knokte zich in een fantastische derby naar een remise. Na 25 minuten stond het al 4-0 voor BvB. In het laatste half uur wist Schalke de wedstrijd om te draaien. Bij het eindsignaal stond er 4-4 op het bord.

De openingstreffer van Pierre-Emerick Aubameyang na twaalf minuten was de opmaat naar een zinderende fase van de wedstrijd. Aubameyang gleed de bal bij de tweede paal binnen op aangeven van Nuri Sahin en een paar minuten later was het alweer raak. Door een eigen doelpunt van Benjamin Stambouli verdubbelde Dortmund de score.

Het thuispubliek kon nóg twee keer juichen toen Mario Götze raak kopte en Raphaël Guerreiro met een fraaie volley na 25 minuten (!) de tussenstand op 4-0 zette. Op slag van rust had Thilo Kehrer zijn tweede gele kaart kunnen krijgen voor een overtreding op Andriy Yarmolenko, maar dat leed bleef Schalke 04 bespaard.

Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde na rust toch. Schalke 04 groeide in de wedstrijd, zeker toen Guido Burgstaller en invaller Amine Harit de achterstand halveerden. Even later kreeg Aubameyang zijn tweede gele kaart voor een oliedomme overtreding op Harit, waarna het duel een hectische slotfase kreeg.

In die absolute slotfase maakte Daniel Caligiuri de aansluitingstreffer: 4-3. Schalke kreeg vervolgens zeven minuten blessuretijd om voor de gelijkmaker te gaan en in de vierde minuut was het raak. Naldo kopte uit een hoekschop de 4-4 binnen, waardoor Borussia Dortmund en Bosz nog steeds wachten op de eerste competitiezege sinds 30 september.

Peter Bosz weet opnieuw niet te winnen met BvB. (PRO SHOTS/Witters)
Peter Bosz weet opnieuw niet te winnen met BvB. (PRO SHOTS/Witters)

Youp van 't Hek Republikein van het Jaar

Cabaretier Youp van 't Hek is zaterdag door het Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar. Volgens de anti-monarchistische vereniging draagt hij bij aan "een inhoudelijke discussie over democratisering van de Nederlandse staatsinrichting".

Voorzitter Hans Maessen van het genootschap vindt dat de cabaretier "misstappen van de Oranjes en de hypocrisie van het Koningshuis als instituut als geen ander naar voren brengt".

Het is de vierde keer dat het Republikein van het Jaar is gekozen. Dat gebeurde door een stemming op een ledenvergadering in Utrecht. Vorig jaar ging de titel naar Maarten van Rossem.

De Oranjes

Historicus Gerard Aalders werd dit jaar tweede op grond van zijn boeken over de Oranjes. Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) eindigde bij de stemming als derde; zij werd geprezen omdat zij het verzoek van de Raad van State naast zich neerlegde om de koning op de hoogte te houden van de onderhandelingen voor een nieuw kabinet.

De NOS loste premier Mark Rutte af als "schoothondje" van het jaar. Die titel wordt toegekend aan een persoon of instantie die volgens het genootschap "afgelopen jaar het meest gedweept heeft met de monarchie". Rutte kreeg die titel de afgelopen drie jaar.

Youp van 't Hek Republikein van het Jaar
Youp van 't Hek Republikein van het Jaar (Foto: ANP)

Vrouw aangereden door echtgenoot en overleden

In het dorp Zuidland op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten is een vrouw van tachtig jaar om het leven gekomen door een noodlottig verkeersongeval. Ze werd op de Israëllaan aangereden door een auto die werd bestuurd door haar twee jaar oudere echtgenoot.

De vrouw was uitgestapt om haar echtgenoot aanwijzingen te geven toen ze de auto in hun garage wilde zetten. De man zag haar daarbij over het hoofd. Hulpverleners konden niets meer voor het slachtoffer doen. De echtgenoot is, zwaar aangeslagen, opgevangen op het bureau. Hij wordt nog gehoord.

Vrouw aangereden door echtgenoot en overleden
Vrouw aangereden door echtgenoot en overleden (Foto: ANP)

Bobsleester Humphries domineert in wedstrijd vol crashes

Bobsleester Kaillie Humphries heeft voor eigen publiek de World Cup-wedstrijd in Whistler gewonnen. Op de olympische baan stond er geen maat op de Canadese, die zoals gewoonlijk naar beneden ging met remster Melissa Lotholz achter zich.

Humphries was in run één al de snelste, voor de Amerikaanse Jamie Greubel Poser en remster Aja Evans. Dat duo hield in run twee de tweede plek vast, maar wel op bijna een halve seconde van Humphries, een wereld van verschil in het bobsleeën. Met Kehri Jones achter zich was de Amerikaanse Elana Meyers Taylor veruit de snelste starter, maar haar runs waren niet best en op 0,83 seconden achterstand moest ze genoegen nemen met de derde plek.

Mariama Jamanka (met Sarah Noll) werd vierde namens Duitsland, de vijfde plek was voor de Britse Mica McNeill en remster Mica Moore, een plek die ze moesten delen met Nadezhda Sergeeva en remster Yulia Shokhshueva uit Rusland. Voor McNeill en Moore was het hun beste World Cup-resultaat ooit en dat was knap: amper een maand voor het seizoen begon werd de geldkraan in Groot-Brittannië volledig dichtgedraaid, omdat de bond teveel had besteed aan andere zaken. Via crowdfunding kregen de dames toch genoeg geld bij elkaar om het seizoen te kunnen starten.

De wedstrijd werd overigens gekenmerkt door crashes op de als bijzonder moeilijk bekend staande baan. De Belgische An Vannieuwenhuyse en de Zuid-Koreaanse Kim Yoo-ran gingen in de eerste run op de kant, Stephanie Schneider en de tweede Belgische Elfje Willemsen, die na run één op plek zes en acht stonden, deden dat in de tweede afdaling.

Langlaufer Klśbo haalt opnieuw uit, 112e World Cup-zege BjÝrgen

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo is vooralsnog niet te stoppen. De 21-jarige Noor, die vorig seizoen de wereldtop bestormde, was tijdens de World Cup-opening in het Finse Ruka vrijdag al de beste op de sprint en zaterdag voegde hij daar een overtuigende zege aan toe.

Voor de mannen stond de vijftien kilometer klassieke stijl op het programma. In de eerste twee ronden van vijf kilometer zette Klæbo tijden neer waar de Rus Alexander Bolshunov zich later mee kon meten, maar in de slotronde was de jonge Noor ongenaakbaar. Aan de finish was hij uiteindelijk 15,3 seconden sneller dan landgenoot Didrik Tønseth, terwijl de Finse specialist en wereldkampioen Iivo Niskanen op 17,7 seconden plek drie pakte, waarmee hij Bolshunov net van het podium verdrong.

Beelden van de mannen (Bron: YouTube)

De vrouwen kregen tien kilometer voor de kiezen en dat werd een fraaie strijd tussen de grand dame van het langlaufen, de Noorse Marit Bjørgen, en de Zweedse Charlotte Kalla. Bij het meetpunt na acht kilometer lag Kalla slechts één seconde achter, maar Bjørgen trok de gashendel in de slotronde volledig open. Aan de finish had ze maar liefst 17 seconden voorsprong op Kalla, die zelf maar 0,8 seconden over wist te houden op de Noorse Ingvild Flugstad Østberg. Voor Bjørgen, die na dit seizoen mogelijk afscheid neemt, was het al haar 112e World Cup-zege.

Beelden van de vrouwen (Bron: YouTube)

Frankrijk op voorsprong in Davis Cup-finale

Negenvoudig winnaar Frankrijk heeft in de finale van de Davis Cup  tegen Belgie een 2-1 voorsprong genomen. In het dubbelspel versloeg het koppel Richard Gasquet/Pierre Hugues Herbert  het Belgische duo Ruben Bemelmans/Joris De Loore met 6-1,3-6,7-6 (2) en 6-4.

Morgen worden de laatste twee enkelspelen gespeeld. Jo-Wilfried Tsonga treft David Goffin, terwijl Lucas Pouille het moet opnemen tegen Steve Darcis.

Geen meerderheid radicaal asielvoorstel CU

Een voorstel om het asielbeleid in het regeerakkoord drastisch te verzachten, heeft zaterdag geen meerderheid gekregen tijdens een partijcongres van de ChristenUnie in Nijkerk.

De motie om onder meer het kinderpardon uit te breiden, was ingediend door enkele tientallen leden. Zij zijn "geschrokken van de inhoud van de asielparagrafen van het regeerakkoord". In hun voorstel wijzen ze erop dat "de Bijbel ons gebiedt om zorg te dragen voor de vreemdeling in ons midden".

Het ChristenUnie-bestuur zei de teleurstelling van de indieners "te herkennen en te delen", maar adviseerde toch negatief over hun voorstel. Het partijbestuur bleef dat doen nadat een indiener had verzekerd dat het niet de bedoeling van de motie is het regeerakkoord open te breken. Volgens het bestuur is dat laatste wel de consequentie van de tekst.

Geen meerderheid radicaal asielvoorstel CU
Geen meerderheid radicaal asielvoorstel CU (Foto: ANP)

Padt: "Ja, er is wel een kaartclubje"

Sergio Padt reageert op een uitspraak van oud-teamgenoot Bryan Linssen, die stelde dat er bij FC Groningen sprake is van groepjesvorming.

Groningen won vorig weekend van Vitesse, waar Linssen sinds afgelopen zomer speelt. Door die zege heeft de Trots van het Noorden weer wat lucht gekregen in de Eredivisie. Het elftal van coach Ernest Faber staat dertiende met twaalf punten uit twaalf speelronden

. Aanvoerder Padt was de laatste weken veel betrokken bij praatsessies. "Waar je om moet denken is dat iedereen zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft. Bij de een kan je beter even niets zeggen, de ander neem je even apart en sommigen raak je juist door ze midden in de groep de huid vol te schelden", zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Padt begrijpt de uitspraak van zijn voormalige ploegmaat Linssen niet echt. "Ja, je hebt een kaartclubje. Daar zit ik niet bij omdat ik het spelletje niet snap. Ach, alles valt en staat met resultaat. Deze week heb ik veel meer lachende gezichten op de training gezien dan in de weken ervoor. Die 4-2 tegen Vitesse geeft nieuwe energie."

Ajax met debutant in selectie voor Roda-thuis

Léon Bergsma maakt deel uit van de wedstrijdselectie voor de thuiswedstrijd van Ajax tegen Roda JC (zondag). Klaas Jan Huntelaar is er niet bij.

Op de afsluitende training van zaterdag bleek dat Huntelaar (kuit) en ook Amin Younes (knie) niet fit genoeg zijn. Van Daley Sinkgraven was al bekend dat hij het thuisduel met Roda JC zou missen. Hij kampt eveneens met knieproblemen. Mitchell Dijks ontbreekt wegens een enkelblessure, terwijl Luis Orejuela last heeft van zijn hiel.

Trainer Marcel Keizer heeft na de laatste training zaterdag definitief een streep moeten zetten door de naam van Klaas Jan Huntelaar in de wedstrijdselectie. De spits mist zondag Ajax - Roda JC.

Door al deze afwezigen heeft coach Marcel Keizer voor het eerst Léon Bergsma bij de eerste wedstrijdselectie gehaald. De 20-jarige centrale verdediger is dit seizoen aanvoerder van Jong Ajax. Nick Viergever was een twijfelgeval, maar hij is wel gewoon opgeroepen door Keizer.

Wedstrijdselectie Ajax:
Andre Onana
Benjamin van Leer
Joël Veltman
Matthijs de Ligt
Max Wöber
Nick Viergever
Deyovaisio Zeefuik
Donny van de Beek
Hakim Ziyech
Carel Eiting
Lasse Schöne
Frenkie de Jong
Siem de Jong
David Neres
Mateo Cassierra
Kasper Dolberg
Justin Kluivert
Dennis Johnsen
Damil Dankerlui
Leon Bergsma

Tientallen migranten verdrinken in zee

Minstens 31 mensen zijn verdronken in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Het drama speelde zich zaterdag af. De Libische kustwacht wist ongeveer tweehonderd anderen uit zee te redden.

De migranten bevonden zich aan boord van twee boten pal voor de kust bij de plaats Garabulli, ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Toen de kustwacht de vaartuigen bereikte, was er een al gezonken. Enkele opvarenden probeerden zwemmend de kust te bereiken, anderen klemden zich vast aan drijvende delen van de vergane boot. Zestig mensen konden uit het water worden gehaald. De kustwacht nam ook de 140 opvarenden van de tweede, nog drijvende boot aan boord.

De meeste migranten die op zee worden gered, worden naar Italië gebracht. Dit jaar waren dat er al meer dan 115.000. Zeker 3000 mensen zijn in 2017 verdronken of staan geregistreerd als vermist.

Tientallen migranten verdrinken in zee
Tientallen migranten verdrinken in zee (Foto: ANP)

Verhofstad pakt zilver op vloer bij WB-wedstrijd in Cottbus

Turner Bram Verhofstad heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Cottbus het zilver veroverd op het onderdeel vloer. De Nederlandse turner kwam na zijn oefening uit op een score van 14,133 punten.

Het goud ging naar naar Rok Klavora, die net zoals Verhofstad een score behaalde van 14,133 punten. Alleen scoorde de Sloveen net iets beter op zijn uitvoeringsscore, waardoor hij de eerste plek pakte. Ook Kiril Prokopev kwam tot dezelfde totaal score als de andere twee, maar de Rus had de minste uitvoeringsscore van de drie.


'Vieze sint' bij katholieke school bedekt

Een katholieke school in het Australische Adelaide heeft een doek over een splinternieuw standbeeld gedaan. Het beeld van de heilige is namelijk een beetje suggestief, meldt The Guardian.

Het standbeeld toont de 16e-eeuwse weldoener Sint Martin de Porres. Die geeft heel vriendelijk een broodje aan een knielend jochie.

Maar de beeldhouwer heeft het broodje nogal lullig geplaatst, waardoor het lijkt alsof De Porres iets heel anders in zijn hand heeft.

Het schoolbestuur had het ontwerp evenwel vooraf gezien en goedgekeurd. In drie dimensies pakte het echter ietsje anders uit. Er zal nu een nieuw beeld worden ontworpen.

Puigdemont begint campagne in Brugge

De verkiezingen die de Spaanse overheid 21 december in Catalonië houdt, zullen een oordeel van de bevolking over premier Mariano Rajoy zijn. Dat vindt de afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont.

Puigdemont verzamelde zaterdag de pers, ook de Spaanse, om zich heen in Brugge. De Catalanen, zo betoogde hij, zullen door de verkiezingen Madrid duidelijk maken wat ze vinden. Het gezag in Madrid ontsloeg het Catalaanse bestuur en stuurde het parlement naar huis nadat de bevolking zich in een referendum uitsprak voor afscheiding. Puigdemont riep daarop de onafhankelijkheid uit. Op dat punt greep Madrid in.

De 54-jarige Puigdemont verblijft sinds eind oktober met vier van zijn ministers in België. Spanje heeft om uitlevering van het vijftal gevraagd. De beslissing van België wordt medio december verwacht. De ontslagen Catalaanse leider presenteerde zaterdag alvast zijn lijst met kandidaten voor de verkiezingen in december.

Puigdemont begint campagne in Brugge
Puigdemont begint campagne in Brugge (Foto: ANP)

Het is vandaag 'Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen'

Het is zaterdag International Day for the Elimination of Violence against Women (Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen), in 1999 uitgeroepen door de Verenigde Naties. De dag is het startsein van een campagne waarin aandacht wordt gevraagd voor het wereldwijde probleem.

De datum is uitgekozen ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek op 25 november 1960. De drie zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabel voerden openlijk en met succes oppositie tegen dictator Rafael Leónidas Trujillo. Ze werden standrechtelijk geëxecuteerd.

Geweld tegen vrouwen vindt elke dag over de hele wereld plaats. Uit rapporten van de Verenigde Naties uit 2013 en 2015 over vrouwen en geweld wereldwijd blijkt dat 35 procent van de vrouwen gedurende hun leven te maken heeft met geweld. Vrouwen in Afrika (45,6 procent) en Zuidoost-Azië (40,2 procent) hebben het meest te maken met geweld.

De campagne die zaterdag begint is een wereldwijde actie in 105 landen die zestien dagen duurt. De kleur oranje staat hierin centraal als symbool van een 'zonnige toekomst zonder geweld'. Nederland doet ook mee. Zo wordt de Erasmusbrug in Rotterdam oranje aangelicht. Over de grens krijgen onder meer de pyramides in Egypte, de Brandenburger Tor in Duitsland, de Niagara watervallen in Canada en de Tafelberg in Zuid-Afrika een oranje kleur.

Elke dag geweld tegen vrouwen
Elke dag geweld tegen vrouwen (Foto: ANP)

Defensie en bonden tekenen arbeidsvoorwaardenakkoord

De militairen hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het rond. Na 4 jaar heeft Defensie een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord. Staatssecretaris Barbara Visser en de 4 vakbonden voor defensiepersoneel (ACOM, VBM, AFMP, GOV/MHB) tekenden de overeenkomst gisteren. Deze is geldig tot 1 oktober 2018.

Visser is blij met het akkoord: “Dit is goed nieuws voor het personeel en voor Defensie. Met dit akkoord zetten we een belangrijke stap op weg naar een toekomstbestendige krijgsmacht.” Op 12 oktober bereikten Defensie en de bonden al een onderhandelingsresultaat. Dit moesten de bonden nog ter goedkeuring voorleggen aan hun leden. Vandaag werd bekend dat ook die met het resultaat instemmen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Extra geld voor Kerst

Dankzij het akkoord krijgt het Defensiepersoneel onder meer een loonsverhoging van 4%: 2,5% met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 en nog eens 1,5% per 1 januari 2018. De 2,5% per 1 januari 2017 en een eenmalige uitkering van 1% worden uitbetaald met het salaris van december 2017. Dat betekent dat dit extra geld nog voor de Kerst op de rekening staat. De loonsverhoging van 1,5% per 1 januari 2018 en de eenmalige uitkering van 0,5% volgen in januari 2018.

Naast de loonsverhoging biedt het akkoord verbeterde mogelijkheden voor talentontwikkeling. Ook zijn er afspraken gemaakt over de nieuwe diensteinderegeling voor militairen en komt er voor hen een nieuwe pensioenregeling.

Trump: wapenleveranties Koerden 'aangepast'

De Verenigde Staten passen hun militaire steun aan hun partners in Syrië aan. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump volgens het Witte Huis vrijdag in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan laten weten. Het bureau van Erdogan had eerder gezegd dat de VS helemaal geen wapens meer aan de Koerdische YPG zouden leveren.

Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De VS hebben de YPG eerder wapens geleverd om te helpen bij het verslaan van Islamitische Staat in de Syrische stad Raqqa. De Amerikaanse minister van Defensie Mattis hield in juni de mogelijkheid open dat Washington de Koerdische strijders van wapens blijft voorzien.

In het gesprek bracht het Turkse staatshoofd het ongenoegen over de wapenleveranties ter sprake. "Trump zei heel duidelijk dat hij opdracht had gegeven geen wapens meer te leveren", aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Zo ver ging het Witte Huis in zijn weergave van het gesprek echter niet.

VS passen wapenleveranties YPG in Syrië aan
Trump: wapenleveranties Koerden 'aangepast' (Foto: ANP)

May krijgt nieuwe brexit-deadline

Brussel geeft Theresa May nog tien extra dagen voor concrete voorstellen over de afwikkeling van de brexit. Dat bleek vrijdag na afloop van een gesprek tussen EU-president Donald Tusk en de Britse premier in Brussel.

Het uitstel komt twee weken nadat EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier de Britten een deadline tot vrijdag had gegeven. De EU vindt dat de Britten onvoldoende over de brug komen. Er wordt al sinds juni gesteggeld over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU in maart 2019, maar weinig voortgang geboekt. De EU wil niet met Londen praten over de toekomst voordat de scheiding afdoende is geregeld.

In december beslissen de EU-leiders of er voldoende voortgang is geboekt over de drie hoofdpunten. Dat zijn de financiële afrekening, de toekomstige rechten van de niet-Britse EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Volgens Tusk is een positief besluit op de komende EU-top "niet onmogelijk maar wel een enorme uitdaging", zei hij vrijdag.

May krijgt nieuwe deadline brexit-voorstellen
May krijgt nieuwe brexit-deadline (Foto: ANP)

Knippenborg en Rozemalen maken handbalselectie WK compleet

Lynn Knippenborg en Charris Rozemalen zijn als laatste twee handbalsters toegevoegd aan de selectie voor het wereldkampioenschap, dat volgende begint in Duitsland. Bondscoach Helle Thomsen heeft nu haar zestienkoppige ploeg compleet.

Knippenborg en Rozemalen maakten indruk tijdens de afgelopen oefenstage op Papendal en lieten zien de juiste vorm te hebben in de oefeninterland van donderdag tegen Italië. Oranje won die uitzwaaiwedstrijd met ruime cijfers: 41-16.

Knippenborg, speelt bij het Duitse Buxtehuder SV. Ze was erbij op het WK in 2015 en het EK van 2016, waarin Nederland het zilver veroverde. Tijdens de Olympische Spelen werd ze echter niet geselecteerd. Rozemalen zal debuteren op een groot kampioenschap. Zij speelt bij de Duitse club BBM Bietigheim.

De selectie reist woensdag af naar Leipzig, waar op 2 december de eerste wedstrijd wacht tegen Zuid-Korea. Nederland speelt in groep D verder tegen Duitsland, Servië, China en Kameroen. De nummers één tot en met vier gaan door naar de achtste finales. De eindstrijd is op 17 december in Hamburg.

De zestienkoppige WK-selectie
Tess Wester (SG BBM Bietigheim), Jasmina Jankovic (TuS Metzingen), Angela Steenbakkers (HSG Blomberg Lippe), Martine Smeets (SG BBM Bietigheim), Yvette Broch (Györi Audi ETO KC), Danick Snelder (FTC-Rail Cargo Hungaria), Angela Malestein (SG BBM Bietigheim), Debbie Bont (København Håndbold), Laura van der Heijden (FTC-Rail Cargo Hungaria), Nycke Groot (Györi Audi ETO KC), Lois Abbingh (Issy Paris Hand), Estavana Polman (Team Esbjerg), Kelly Dulfer (København Håndbold), Jessy Kramer (Toulon-Saint Cyr Var Handball), Lynn Knippenborg (Buxtehuder SV), Charris Rozemalen (SG BBM Bietigheim).

Verstappen 6e, Hamilton bovenaan in laatste training

Lewis Hamilton heeft de derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi als snelste afgesloten. De Britse wereldkampioen bleef in zijn Mercedes teamgenoot Valtteri Bottas relatief ruim voor.  De Mercedessen werden gevolgd door beide Ferrari's, met de Red Bulls en McLarens daar weer achter.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Abu Dhabi

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.627   19
2 V. Bottas Mercedes 1:37.900 +0:00.273 21
3 K. Räikkönen Ferrari 1:38.157 +0:00.530 22
4 S. Vettel Ferrari 1:38.174 +0:00.547 22
5 D. Ricciardo Red Bull 1:38.340 +0:00.713 16
6 M. Verstappen Red Bull 1:38.587 +0:00.960 14
7 F. Alonso McLaren 1:39.155 +0:01.528 15
8 S. Vandoorne McLaren 1:39.277 +0:01.650 18
9 C. Sainz Renault 1:39.340 +0:01.713 15
10 S. Perez Force India 1:39.367 +0:01.740 19
11 F. Massa Williams 1:39.383 +0:01.756 16
12 N. Hülkenberg Renault 1:39.396 +0:01.769 18
13 E. Ocon Force India 1:39.500 +0:01.873 18
14 K. Magnussen Haas F1 1:39.831 +0:02.204 19
15 R. Grosjean Haas F1 1:40.079 +0:02.452 19
16 P. Wehrlein Sauber 1:40.307 +0:02.680 20
17 L. Stroll Williams 1:40.572 +0:02.945 16
18 P. Gasly Toro Rosso 1:40.737 +0:03.110 21
19 M. Ericsson Sauber 1:40.789 +0:03.162 21
20 B. Hartley Toro Rosso 1:40.883 +0:03.256 23

'Nieuwe Sint' aangekomen in Amsterdam

De echte Sinterklaas is vorige week al in Amsterdam aangekomen, deze zaterdag heeft ook zijn donkere collega de Nieuwe Sint zijn entree gemaakt in de hoofdstad. Hij kwam per boot aan op de Prinsengracht, ter hoogte van de Leidsestraat, en ging van daaruit naar het Leidseplein, om dan per koets naar het Museumplein te rijden.

Het was de derde keer dat acteur Patrick Mathurin zich in de rode mantel en mijter hulde. Maar anders dan de entourage van de echte goedheiligman deelde hij geen snoep, maar fruit en rozen uit. Ook had de Nieuwe Sint geen pietjes bij zich, maar mochten alle kinderen meelopen en -zingen. Veel waren verkleed als 'klaasjes' met mijtertjes op.

De kosten van de intocht, 10.000 euro, heeft Mathurin bijeen gekregen door crowdfunding. Hij wil naar eigen zeggen een boodschap van liefde en positiviteit uitdragen. Zijn intocht werd overigens gadegeslagen door actievoerders van Pegida, onder wie voorman Edwin Wagensveld. Zij hadden zich geschminkt als traditionele zwarte pieten.

'Nieuwe Sint' aangekomen
'Nieuwe Sint' aangekomen in Amsterdam (Foto: ANP)

Messi tot 2021 in dienst bij BarÁa

Het contract van Lionel Messi bij  Barcelona is verlengd tot en met 2021. De oude verbintenis van de 30-jarige Argentijn liep aan het eind van dit seizoen af.

Mocht een club Messi tussentijds willen overnemen, dan moet er flink in de buidel worden getast, te weten 700 miljoen euro.

Messi speelt sinds zijn veertiende bij Barcelona. Op zijn zestiende maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij speelde tot nu toe 602 duel voor Barcelona waarin hij 523 maal tot scoren wist te komen.

Agressieve winkeldief met zwaar vuurwerk aangehouden

Vrijdagmiddag is in een winkel aan de Beukenhof in Goes een agressieve man na een winkeldiefstal aangehouden. Rond 13:15 uur kreeg de politie een melding dat er een agressieve man op winkeldiefstal was betrapt. Volgens de medwerkster had hij een flesje gestolen. Verder zou de dief ook een personeelslid hebben bedreigd. 

Van beide zaken werd aangifte gedaan en de winkeldief, een 40-jarige man uit Arnemuiden, werd overgebracht naar het cellencomplex Torentijd in Middelburg waar hij werd ingesloten. Na zijn aanhouding bleek hij behalve een mes, ook drie Cobra 6 in zijn zak te hebben. Beiden werden in beslag gnoemen. De man zal vandaag verhoord worden. 

Paul de Leeuw onderschatte impact aidspatiŽnt Renť Klijn

Paul de Leeuw had geen idee dat de uitzending van Schreeuw van De Leeuw met zanger René Klijn 25 jaar geleden zo'n impact zou hebben op de kijkers. In de show praatte Klijn openhartig over zijn ziekte aids en zijn naderende dood. In het AD blikte De Leeuw zaterdag terug, nadat DWDD donderdag al aandacht besteedde aan de taboedoorbrekende uitzending.

"De opnames waren aan het begin van die zaterdagmiddag in een kleine, intieme studio in Almere. Backstage waren geen toiletten, dus na de opname ging ik op het publiekstoilet plassen. Toen viel me op dat veel mensen huilend uit de zaal kwamen", vertelt de presentator tegen het AD. "Maar zelf voelde ik dat helemaal niet zo, ik had me onbewust afgesloten voor emoties. Ik vond het een zeventje, die uitzending."

Zijn telefoon stond na de uitzending echter roodgloeiend. Toen De Leeuw thuiskwam zag hij op zijn antwoordapparaat het getal 75 knipperen. "Zo veel nieuwe berichten had ik binnengekregen na de uitzending met René, bijna allemaal van huilende familieleden en vrienden, tot Mies Bouwman aan toe", vertelt hij.

"Ik zie me nog staan, met mijn rug tegen de muur, de lichten uit, terwijl ik de ene na de andere emotionele boodschap op het bandje hoorde; ik moest daar enorm van janken", aldus de presentator. "Dat ik met de naderende dood van een jonge vent zo'n succes behaalde - vreselijk. Die nacht ben ik met veel te veel witte wijn aan de keukentafel van Hanneke Groenteman geëindigd, ik kon er niet over uit."

Klijn overleed uiteindelijk op 5 september 1993. Hij scoorde dat jaar een grote hit met het nummer 'Mr. Blue'. Hieronder kun je de aflevering bekijken. 'Mr. Blue', een cover van Yazoo, zit in deel 4, na 4 minuten.

Koplopers Lightning en Blues onderuit in NHL

In de NHL hebben de koplopers in zowel de Western als de Eastern Conference een nederlaag geleden. De St Louis Blues, koplopers in het westen, namen het op tegen de Nashville Predators, de nummers drie.

Ryan Johansen zette de Predators al na ruim twee minuten op voorsprong in het Scottrade Center in St Louis, waarna er lang niet gescoord werd. De Blues leverden alsmaar meer schoten op doel af, maar goalie Pekka Rinne hield ze allemaal af. In de laatste minuut probeerden de Blues het door hun goalie in te wisselen, maar Austin Watson profiteerde en gooide het duel in het slot: 0-2. De Blues staan nog wel bovenaan, maar het verschil met de Predators en de Winnipeg Jets is klein.

De Tampa Bay Lightning, nummers één in het oosten, gingen op bezoek bij de Washington Capitals. Vladislav Namestnikov zette de Lightning al na ruim een minuut op voorsprong, maar kort voor het einde van de periode tekende Alex Ovechkin voor de gelijkmaker. Devante Smith-Pelly scoorde in de tweede periode, Jay Beagle zette met een empty netter de 3-1 op het bord. 

Uitslagen NHL vrijdag
Boston Bruins - Pittsburgh Penguins 4-3
Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 1-4
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 3-2 SO
Philadelphia Flyers - New York Islanders 4-5 OT
Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 3-1
Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 5-4 OT
Buffalo Sabres - Edmonton Oilers 3-1
Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators 5-2
New Jersey Devils - Vancouver Canucks 3-2
New York Rangers - Detroit Red Wings 2-1 OT
Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs 4-5
St Louis Blues - Nashville Predators 0-2
Arizona Coyotes - Los Angeles Kings 3-2 OT
Dallas Stars - Calgary Flames 6-4

Hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

The Voice laat concurrentie ver achter zich

De audities van het nieuwe seizoen van The Voice of Holland zijn ook vrijdag weer goed bekeken. Naar de een-na-laatste aflevering van The Blind Auditions keken 2,31 miljoen mensen. De talentenjacht van RTL 4 hield daarmee de concurrentie ver achter zich, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Alle alternatieven scoorden op primetime onder het miljoen. DWDD University moest het op NPO 1 met 974.000 kijkers doen, terwijl de aansluitende TV Show 833.000 kijkers trok. Op NPO 2 keken 929.000 mensen naar Twee voor Twaalf en SBS6 had een moeizame avond met de film Robin Hood (242.000 kijkers).

The Voice laat concurrentie ver achter zich
The Voice laat concurrentie ver achter zich (Foto: BuzzE)

Dodental aanslag moskee Egypte boven 300

Het dodental van de aanslag op een moskee vrijdag op het schiereiland Sinaï in Egypte is volgens staatsmedia opgelopen tot 305. De Egyptische luchtmacht heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag diverse posten van militanten bestookt op het schiereiland als vergelding voor de bloedige aanslag.

Tientallen terroristen openden na het vrijdaggebed het vuur op gelovigen die op de vlucht sloegen nadat bij de moskee een bom was ontploft. Het was de bloedigste aanslag in Egypte in de moderne geschiedenis van het land.

Het leger meldde zaterdag dat door de luchtaanvallen diverse stellingen van militanten waren verwoest maar concrete cijfers ontbraken. De aanslag op de moskee in Bir-al-Abed is niet opgeëist.

Dodental aanslag moskee Egypte boven 300
Dodental aanslag moskee Egypte boven 300 (Foto: ANP)

Nederland naar finale Hockey World League na onrustig duel

In de tweede helft ging het er zo nu en dan heftig aan toe, maar de Nederlandse hockeysters hielden het hoofd koel in de halve finales van de Hockey World League. De 2-0 voorsprong op Zuid-Korea die in de eerste helft was opgebouwd kwam nooit in gevaar. Door de winst treft Nederland zondag om 8.15 uur Nederlandse tijd gastland Nieuw-Zeeland in de finale. Mooi gegeven: de 2-0 van Laurien Leurink was het 100ste doelpunt van de Nederlandse dames in 2017.

Het is een kwaliteit die Oranje nog niet eerder hoefde te laten zien tijdens dit toernooi. De kunst om rustig te blijven als de tegenstander dat niet is. Het vernuft om niet mee te gaan in het gehaaste en chaotische spel van de opponent, maar kalm blijven passen. Doorgaan met werken en beslissingen van de scheidsrechter accepteren.

Zelfs toen Xan de Waard net na rust al rennend een stick tussen haar benen kreeg van Heesun Jang en met veel pijn het veld moest verlaten, hield Nederland het hoofd koel. Laurien Leurink, die tegen het eind van de wedstrijd ook nog eens flink gesandwicht werd door twee Koreanen, prijst de ervaren speelsters van Oranje. "Meiden als Carlien, Marloes en Caia stralen zo veel rust uit. Zij helpen in dit soort wedstrijden de rest om ook kalm te blijven. Daarom ontstaat er geen paniek. Die controle voelt goed."

Eerder troffen Nederland en Korea elkaar in de groepsfase, toen werd het 3-0. Door fysiek een tandje bij te schakelen, hoopten de Koreanen in de halve finale tegen Oranje meer potten te kunnen breken. "Korea heeft ons geanalyseerd en gezien dat ze het compact moeten houden. Dat ze fysieke duels moeten spelen, omdat wij mooi willen hockeyen en combineren. Dat deden ze goed."

Leurink haalde aan dat indien haar ploeg efficiënter was geweest, de score groter had kunnen uitvallen. Opnieuw was het een duel waarin Nederland de overhand had. Dat resulteerde in legio kansen, waarvan er twee in de eerste helft benut werden. Al in de zesde minuut opende Maartje Krekelaar de score. Het is alweer de vijfde treffer van de aanvalster dit toernooi en haar negende in totaal. Samen met Delfina Merino, de topschutter van Argentinië, staat ze met die vijf doelpunten bovenaan de topscorerslijst.

Daar voegde Leurink in de achttiende minuut de 2-0 aan toe. Malou Pheninckx kwam over de rechterachterlijn naar binnen en gaf de bal op een presenteerblaadje aan de aanvoerster van Laren, die slechts binnen hoefde te schuiven. Het is haar twaalfde goal in 49 interlands. Mooier nog is dat het het 100ste doelpunt van Oranje in 2017 was.

Af en toe werd Korea gevaarlijk. Bijvoorbeeld uit de twee corners die de Aziatische ploeg kreeg. De eerste stagneerde halverwege de uitvoering. In hun tweede poging waren de Koreanen heel dicht bij een goal. Koning was gepasseerd, maar plots tikte de Koreaanse inlopende tipper de bal nog uit de doelmond. 

Nederland steekt in uitstekende vorm
Het is alweer de negende wedstrijd op grote toernooien op rij waarin Nederland de nul houdt, de ploeg kreeg al 555 minuten geen tegentreffer. In heel 2017 kreeg Oranje slechts negen goals tegen. Tel daarbij de vijftien gemaakte goals op dit toernooi en we kunnen niet anders spreken dan dat Nederland in uitstekende vorm steekt.

Wat dat betreft kwam dit duel op een goed moment. De formatie van coach Alyson Annan werd zeker in de tweede helft zowel fysiek als mentaal flink getest. Die test doorstonden de Nederlandse ploeg met vlag en wimpel. Maar van enige vorm van verslapping, zal na zaterdag geen sprake zijn. Zondag wacht Nieuw-Zeeland in de finale.

De 4-0 uitslag die in de poulefase tegen de Black Sticks werd gehaald, moet voor de finale worden vergeten. Sinds de kwartfinale staat er een herrezen Nieuw-Zeeland in het North Harbour Hockey Stadium. "Een goede oefening voor morgen", meende Leurink over de halve finale. "Vandaag hebben we het redelijk doorstaan. Nieuw-Zeeland is ook een fysieke ploeg. En in finalewedstrijden is het altijd anders. Die 4-0 telt niet meer. Wij willen voor goud gaan, dus we moeten nog alles geven één laatste keer."

Canadese bobsleeŽrs boeken dubbelzege op olympische baan Whistler

Bobsleeër Chris Spring heeft de World Cup-wedstrijd in de tweemansbob in Whistler gewonnen. Op de olympische baan van 2010 was de Canadese thuisfavoriet net te sterk voor landgenoot Justin Kripps, waarmee het Canadese feestje compleet was.

Spring zette in de eerste run al de snelste tijd neer, met remmer Neville Wright achter zich. De Let Oskars Melbardis, met de reus Daumants Dreiskens in zijn slee, gaf 0,16 seconden toe, terwijl Kripps (met Alexander Kopacz) en de Zwitser Rico Peter (met Simon Friedli) op 0,18 seconden de derde plek deelden.

Peter deed het in de tweede manche niet al te goed, maar Kripps zette een scherpe tijd neer. Melbardis beet zich stuk op zijn tijd en eindigde op 0,07 seconden van de Canadees als derde. Spring leek de winst weg te geven aan zijn landgenoot, maar vond precies op het goede moment de snelheid om in de laatste bocht nog 0,02 seconden te pakken, goed genoeg voor de winst.

Voor Spring was het pas zijn tweede zege ooit op het hoogste niveau: in januari 2016 boekte hij zijn eerste en tot dit weekeinde enige zege, eveneens in de tweemansbob in Whistler. Kripps neemt met zijn tweede plek de leiding in de World Cup over, voor Spring en de Duitser Nico Walther.

Ivo de Bruin en Bror van der Zijde eindigden als twintigste.

Mertens: "Wat als ik nu bij Barcelona had gezeten...?"

Dries Mertens heeft een beetje spijt dat hij er niet voor gekozen heeft om Napoli te verruilen voor Barcelona.

"Als ik had geweten dat Neymar zou vertrekken...", vertelt Mertens in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Er was een tijdje interesse van Barcelona, maar ik zou er reserve zijn. Achter MSN (Messi, Suárez, Neymar, red.)." "En na zo'n mooi jaar bij Napoli had ik geen zin om opnieuw op de bank te zitten. Ook al was het Barcelona. Ik besloot hier bij te tekenen en dan vertrekt die Neymar naar PSG... Hij heeft in zijn eentje de transfermarkt opgefokt."

"Op zoek naar een vervanger moest Barça plots honderd miljoen betalen voor spelers die net daarvoor nog de helft van dat bedrag kostten. Soms denk ik: 'Wat als ik nu bij Barcelona had gezeten...?' Ik zou wel eens willen weten wat dat had gegeven. Want als je ziet wie daar de voorbije maanden op links heeft gespeeld... Misschien had ik daar kunnen staan."

Mertens kende afgelopen seizoen een absoluut topseizoen bij Napoli, in 46 wedstrijden was de Belg 34 keer trefzeker en hij gaf vijftien assists. In twintig dit seizoen was de aanvaller dertien keer trefzeker en hij gaf negen assists.

Van der Wal nieuwe VVD-voorzitter

Christianne van der Wal is door de VVD-leden gekozen als nieuwe partijvoorzitter. Zij versloeg haar enige concurrent Bram Kool met 73 procent van de stemmen. Dat is zaterdag bekendgemaakt op een VVD-congres in Nieuwegein. De leden van de VVD konden van 7 tot 17 november digitaal of per telefoon hun stem uitbrengen. Er werden ruim 6000 stemmen uitgebracht.

Van der Wal volgt Henry Keizer op. Die legde in mei zijn functie neer na beschuldigingen dat hij zich als uitvaartondernemer zou hebben verrijkt. Van der Wal (44) was al bestuurslid van de VVD. Zij is ook wethouder in Harderwijk.

Van der Wal was de kandidaat van het partijbestuur. Cool was naar voren geschoven door het VVD-netwerk Liberaal Groen.

Van der Wal nieuwe VVD-voorzitter
Van der Wal nieuwe VVD-voorzitter (Foto: ANP)

Welke zenders gaan het Europese voetbal uitzenden?

Welke zenders gaan de komende drie seizoenen het Europese clubvoetbal uitzenden? Momenteel hebben SBS Groep en Ziggo Sport de rechten voor de Champions League en is de Europa League te zien via RTL en Fox Sports. Alle geïnteresseerden hebben tot maandag 10.00 uur om een bod uit te brengen.

Door de nieuwe opzet van de Champions League met meer clubs uit de grote landen en het slechte presteren van de Nederlandse clubs neemt de waarde van de tv-rechten af in Nederland af. Naar Manchester City – Feyenoord keken 1,1 miljoen mensen. Opsporing Verzocht trok op datzelfde tijdstip meer kijkers (1,2 miljoen kijkers). Op woensdagavond Juventus – Barca trok 768.000 kijkers en stond daarmee vijftiende in de daglijst.

De Champions League krijgt met ingang van volgend seizoen twee aanvangstijdstippen en niet meer alles om 20.45 uur. Wedstrijden zullen om 19.00 uur en 21.00 uur beginnen. John de Mol heeft tijdens zijn perspresentatie woensdagavond laten weten dat Champions League-voetbal nice to have is en niet meer must to have. Hij gaat een bod doen, maar alleen tegen marktwaarde en niet meer als investering en trekker voor zijn zenders.

Of de NOS een gooi gaat doen naar de rechten is niet duidelijk. Door de bezuinigingen op de publieke omroep moest de NOS kiezen of voor Oranje of voor het Europese voetbal. De NOS ging voor het eerste. Wat RTL wil doen is ook niet bekend. Drie jaar geleden hebben ze ook een serieuze gooi gedaan naar de Champions League, maar De Mol wist met SBS RTL af te troeven. RTL zal best wel weer de Europa League willen hebben. De kans op Nederlandse wedstrijden is immers groter, dan voor dan voor de Champions League. Bovendien zal de prijs van het tweede toernooi veel schappelijker zijn.

Voor de Champions League achter de decoder is Ziggo Sport nadrukkelijk in de race. Dat wordt bevestigd door Totaal TV. Wat Fox Sports gaat doen is niet bekend. En wellicht komt er een andere partij die de rechten wil hebben. Zo is Netflix is aan het onderzoeken wat ze met de F1 kunnen doen. Ook partijen als Facebook en Amazon zijn zich aan het roeren op de sportrechtenmarkt.

Naast de Europese clubvoetbalrechten zijn ook de rechten voor Oranje nog te koop. Er zijn twee verschillende pakketten op de markt. Als eerste de rechten voor de nieuwe landencompetitie, de Nations League, en kwalificatiewedstrijden EK2020 en WK2022 met het Nederlands elftal. Ook kan er nog geboden worden op de oefenwedstrijden van Oranje. De Nations League en Europese kwalificatiewedstrijden zonder Oranje zijn vanaf september 2018 bij Ziggo Sport.

Politie zoekt man die mogelijk verdronken is

Vrijdagavond zijn de hulpdiensten massaal uitgerukt voor een melding van een man in het water in de jachthaven aan de Beneden Sasweg in De Heen (Noord-Brabant). De man is vermoedelijk verdronken. De 58-jarige man uit Bergen op Zoom is nog niet gevonden.

Rond 21.40 uur kreeg de gezamenlijke meldkamer een melding dat er een man werd vermist bij zijn boot in de haven. Het vermoeden bestond dat hij was veronken. Medewerkers van politie, brandweer en ambulancedienst gingen naar de haven. De politie stelde een onderzoek in en hoorde diverse mensen. Door de brandweer werd in het water in de buurt van de boot gedregd. Rond middernacht werd de zoektocht gestaakt. 

Uit camerbeelden bleek dat de man woensdagmiddag voor het laatst is gezien. Waarschijnlijk is hij toen te water geraakt en verdronken. Vandaag wordt onderzocht op welke wijze de zoektocht naar de man wordt voortgezet.

Beleggers houden vertrouwen in Nederlandse economie

Beleggers houden vertrouwen in de Nederlandse economie. Dat blijkt uit de BeleggersBarometer van ING. Het vertrouwen is in november even hoog als vorige maand.

Driekwart van de beleggers zag de economische situatie de afgelopen drie maanden verbeteren. Een even groot percentage zag de waarde van de aandelenportefeuille groeien.

Ondanks de waardestijging is een deel van de beleggers nog voorzichtig met geld steken in risicovolle sectoren. "Beleggers zijn best positief, maar hebben ook wat hoogtevrees omdat er al lange tijd geen noemenswaardige correctie in de markt is geweest", zegt Bob Homan van ING Investment Office.

Voor 2018 zijn de verwachtingen zeer positief. Ruim de helft van de beleggers verwacht dat hun aandelen tot 5 procent in waarde zullen stijgen, een vijfde gaat zelfs uit van een stijging van meer dan 5 procent.

Beleggers houden vertrouwen
Beleggers houden vertrouwen in Nederlandse economie (Foto: ANP)

Hoogerland vertrekt naar Oostenrijk

Johnny Hoogerland verhuist per 2018 naar Kärnten, Oostenrijk. Zo laat zijn ploeg Roompot-Nederlandse Loterij weten in een persbericht. De Nederlands kampioen op de weg gaat samen met met zijn vrouw een pension beginnen. Dit betekent ook dat hij stopt met zijn werkzaamheden als ambassadeur voor de Nederlandse ploeg.

Hoogerland heeft al langer in gedacht om Nederland te verlaten. "Nadat ik in 2016 besloot om mijn professionele wielercarrière te beëindigen, hebben wij als gezin veel nagedacht over waar onze toekomst zou liggen," zegt Hoogerland op de website van de ploeg.

"Gerda (vrouw van Hoogerland) komt uit een schaatsgezin en ging in de winter vaak met haar familie naar de Weissensee om te schaatsen. Na onze huwelijksreis in dezelfde omgeving, afgelopen zomer, wisten wij het 100% zeker; hier willen wij wonen. En omdat de regio rond Velden am Wörthersee op het drielandenpunt van Oostenrijk met Italië en Slovenië zich prima leent voor prachtige, uitdagende fietstochten en fijne vakanties willen wij daar graag aan de slag."

In de zomer van 2014 was Hoogerland de eerste renner die zich aan het toen net gestarte Team Roompot verbond.

NFI kan drugstesten verkeer niet aan

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de handen vol aan het onderzoeken van bloedmonsters van automobilisten die zijn betrapt op het gebruik van drugs. Er komen veel meer monsters binnen dan verwacht, zegt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.

Toen de drugstest in het verkeer werd ingevoerd, afgelopen zomer, werd uitgegaan van 133 monsters per maand. Maar dat zijn er vanaf het begin al veel meer geweest. Afgelopen maand bijvoorbeeld werden driehonderd monsters aangeleverd.

Het NFI heeft op korte termijn overleg over de kwestie met politie, het OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dan komt het volgens de woordvoerder aan op het maken van een keuze tussen vergroting van het budget of het verkleinen van het aantal ingestuurde monsters.

NFI kan toestroom drugstesten niet aan
NFI kan drugstesten verkeer niet aan (Foto: ANP)

Regisseur ontkent seksuele intimidatie

Regisseur Ruut Weissman wijst beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van de hand. "Het is totaal niet aan de orde. Nul. Nog nooit gebeurd", aldus de voormalig artistiek directeur van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie zaterdag in een interview in Het Parool.

Begin deze maand ontbrak Ruut Weissman op de première van de musical Fiddler on the roof, nadat theatermakers hadden opgeroepen tot een boycot van de première. Als artistiek leider was van de Amsterdamse Theaterschool zou hij niet hebben ingegrepen toen toenmalig docent Jappe Claes aan de opleiding grensoverschrijdend gedrag vertoonde richting studenten. Ook zou Weissmann zelf relaties hebben gehad met verschillende studentes.

Over de relaties zegt hij dat ze er waren, maar plaats vonden in de jaren tachtig, toen er volgens hem een "ander klimaat" heerste. "Ik sprak onlangs met een actrice uit deze generatie en die grapte: 'Je had er de kolere in als je niet iets met een docent had'."

Recente beschuldigingen van seksuele intimidatie spreekt hij tegen. Zo publiceerde zangeres en celliste Michelle Courtens in oktober negatieve ervaringen met hem op haar Facebook-pagina, die zouden hebben plaatsgevonden in 2015.

Regisseur ontkent seksuele intimidatie
Regisseur ontkent seksuele intimidatie (Foto: BuzzE)

Home Alone keert terug in de bioscoop

Groot fan van de kerstklassieker Home Alone? Goed nieuws dan: op 9, 10 en 11 december zal de film op het witte doek te zien bij Pathe. Home Alone was de doorbraak voor regisseur Chris Columbus, die eerder al naam had gemaakt met zijn scenario's van Gremlins en The Goonies. 

Macaulay Carson Culkin, zoals zijn volledige naam luidt, was één van de eerste en jongste kindsterretjes ooit. Hij zou op zijn 14e al een burnout hebben gehad. In zijn latere leven werd hij beschuldigd van drugsgebruik. 

Amsterdam viert halve eeuw Bijlmer

Op 25 november 1968 kregen de eerste bewoners van de Bijlmermeer in Amsterdam Zuidoost de sleutels van hun nieuwe woning. Vijf decennia later staat Amsterdam stil bij die gebeurtenis. Vanaf zaterdag staan een jaar lang tal van activiteiten en evenementen op stapel om een halve eeuw Bijlmer te vieren.

Stadsdeel Zuidoost had opgeroepen om met ideeën te komen voor de viering. Er kwamen driehonderd initiatieven van bewoners, instellingen en organisaties binnen en daarvan zijn er 160 gehonoreerd. Het jaar programma loopt uiteen van muziek en theater tot beeldende kunst, van sport en educatie tot lezingen en workshops. Er is ook aandacht voor de wijkeconomie, de geschiedenis en de bewonersparticipatie.

Een van de hoogtepunten belooft The Passion 2018 te worden, de eigentijdse muzikale uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus. The Passion is op 29 maart en wordt zoals gewoonlijk live uitgezonden op televisie.

Het stadsdeel heeft in juni de wens uitgesproken om tijdens het feestjaar de jaarlijkse Uitmarkt naar Zuidoost te halen. Over enkele weken moet daar uitsluitsel over komen, zei een woordvoerder.

Amsterdam viert 50 jaar Bijlmer
Amsterdam viert halve eeuw Bijlmer (Foto: ANP)

Time: Trump verkoopt 'total BS'

Het Amerikaanse weekblad Time Magazine spreekt met klem tegen dat president Donald Trump opnieuw kans maakt op de titel 'persoon van het jaar'.

"Total BS" (volslagen bullshit), twittert Alan Murray, een van de hoogste bazen bij Time, naar aanleiding van een tweet van Trump. De president zegt daarin dat hij door Time was gebeld dat hij waarschijnlijk weer 'man van het jaar' zou worden, net als vorig jaar, maar dat hij dan wel zou moeten instemmen met een interview en een grote fotosessie. "Ik heb nee gezegd. Maar toch bedankt", aldus de president.

"Wonderbaarlijk. Hier zit geen greintje waarheid in", schrijft Murray. Eerder had Time ook al gemeld dat Trump ernaast zat en dat het blad niets loslaat over wie 'persoon van het jaar' is tot het moment dat het wordt bekendgemaakt op 6 december.

Ook oud-hoofdredacteur Richard Stengel doet nog een duit in het zakje. Hij denkt dat Trump het allemaal verkeerd heeft begrepen, en dat uit het telefoontje van Time juist mag worden afgeleid dat Trump geen persoon van het jaar is.

Time: Trump verkoopt 'total BS'
Time: Trump verkoopt 'total BS' (Foto: ANP)

Emma Watson en vriend uit elkaar

Na een relatie van ruim twee jaar gaan de Britse actrice Emma Watson en haar vriend William 'Mack' Knight uit elkaar. Het stel was al maandenlang niet samen gezien. Het Amerikaanse US Magazine meldt dat "de twee eerder dit jaar hebben besloten hun eigen weg te gaan."

De agent van de 27-jarige ster uit de Harry Potter-filmreeks wil de breuk van zijn cliënte en de ondernemer (37) niet bevestigen. Watson zelf is altijd zeer terughoudend geweest om te praten over zichzelf en haar relaties. In een portret in het tijdschrift Vanity Fair zei ze eerder dit jaar dat ze haar privacy hoog in het vaandel heeft staan en een hekel heeft aan beroemd zijn.

Ook verklaarde ze in dat interview dat ze niet meer op de foto gaat met fans om een selfie te maken. Watson won dit jaar een Movie & TV Award voor beste acteerwerk in Beauty And The Beast.

Emma Watson en vriend uit elkaar
Emma Watson en vriend uit elkaar (Foto: BuzzE)

Onder rokjes kijken in Gal Gun 2

Uitgever PQube heeft laten weten dat Gal*Gun 2 wereldwijd in de lente van 2018 uitkomt op PlayStation 4 en Nintendo Switch en heeft daarbij een nieuwe gameplaytrailer uitgebracht. Gelukkig in het weekend, want collega's zouden nog eens raar kunnen kijken naar je scherm.

In Gal*Gun 2 ga je weer aan de slag voor een engel die merkt dat een demoon bezig is chaos te veroorzaken. Meer dan 70 meiden zijn dit keer overmand door demonische lust en je hebt dertig dagen om hun wel erg agressieve knuffelacties te mijden en de boel weer recht te zetten. Dat doe je met je geweer die met Pheromone Shots de meiden weer bij hun positieven laat komen en allerlei andere aparte gadgets om de demonen uit te drijven.

"Dat vind ik de grootste kulwaanzin die er is"

Giovanni van Bronckhorst krijgt voorlopig nog het vertrouwen maar bij Feyenoord, maar dat is niet oneindig stelt Rob Jacobs.

Feyenoord won de laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie niet en alle groepswedstrijden in de Champions League gingen verloren. "Uiteindelijk is de trainer altijd de kop-van-jut. Van Bronckhorst heeft de gunfactor. Het is een keurige gozer en hij is enorm geliefd. Maar ook hij wordt beoordeeld op zijn resultaten", vertelt oud-Feyenoord-trainer Jacobs in gesprek met de NOS.

Van Bronckhorst zag na de 1-0 nederlaag van dinsdag tegen Manchester City lichtpuntjes en een "wereld van verschil" ten opzichte van de 0-4 thuisnederlaag tegen de Engelsen begin september. "Dat moet je als coach niet zeggen. Manchester City was nu al geplaatst. Het is jammer om als oud-Feyenoorder te zeggen, maar je maakt geen stappen! Je krijgt voetballes en je hebt 0 euro verdiend in de Champions League. Hoe kun je nu tevreden zijn met een 1-0 nederlaag? Feyenoord in de Champions League was een zielige vertoning."

Jacobs wil niks weten van het feit dat het drukke programma invloed heeft op de resultaten. "Dan zeggen ze in het weekeinde dat ze de Champions League nog in de benen hebben. Dat vind ik de grootste kulwaanzin die er is. Ze hoeven op de terugreis toch niet te staan in het vliegtuig? Deze jongens hoeven niets anders te doen dan twee keer 45 minuten voetballen. In de bouw wordt veel harder gewerkt."

De oud-trainer stelt dat er in elke linie kwaliteit ontbreekt bij Feyenoord. "Er zijn jonge talenten ingekocht om de absente spelers te vervangen, maar die vallen niet mee. Sterker, die vallen erg tegen. Daardoor krijg je een team dat erg onzeker is. Jens Toornstra worstelt, Berghuis is wisselvallig, ga zo maar door. Als Bilal Basaçikoglu invalt, kun je als toeschouwer gerust naar huis gaan. Van zijn 100 invalbeurten is het 99 keer niks. Daar is de trainer ook verantwoordelijk voor. En steeds maar weer terugvallen op Jean-Paul Boëtius die volledig uit vorm is. Het is ook vreemd dat een talent als Emil Hansson geen kans krijgt."

Dragon Ball Xenoverse 2 krijgt meer content

Om het eenjarig bestaan van Dragon Ball Xenoverse 2 te vieren laat Bandai Namco nog meer content maken voor het vechtspel. Dat doen ze met betaalde content met de pakkende naam 'Extra Pack 1', maar ook met een gratis update.

De content van 'Extra Pack 1' bestaat onder andere uit personages als Tapion, Android 13, Dabura en Buu (met Gohan in zich). Zamasu zal er als nieuwe instructeur je nieuwe moves leren. Dan zijn er vier nieuwe kostuums, vijf parallel quests, dertien nieuwe bewegingen en meer.

De gratis update brengt een nieuwe modus: Hero Colosseum. In dit strategisch bordspel zet je figurines in die elk andere vaardigheden beschikt. Figurines zijn ingame te verdienen en de een is zeldzamer dan de ander. Er is een nieuwe expert missie, raid quest en aanpasbare achtergrondmuziek.

De content-updates voor Dragon Ball Xenoverse 2 komen uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

Dragon Ball Xenoverse 2 - Hero Colosseum Battle Board (Foto: Bandai Namco)

Van Gerwen eenvoudig door op PC Finals; Dekker verrast 'Bully Boy'

Vrijdagavond kwamen er veel Nederlanders in actie tijdens de eerste ronde van de Players Championship Finals. Dit met wisselend succes. Michael van Gerwen, Ron Meulenkamp, Jelle Klaasen en Jan Dekker wisten te winnen. De rest kon vrijdagavond Minehead al weer verlaten.

Van Gerwen had niet al teveel moeite met Paul Nicholson. De regerend wereldkampioen won met 6-2. Ook Ron Meulenkamp is door naar de laatste 32. De 29-jarige darter uit Hoogeveen was met 6-4 te sterk voor Kyle Anderson. De grootste stunt van de avond kwam op naam van Dekker. De man uit Emmen gooide Michael Smith naar huis. Hij versloeg Bully Boy met 6-3. Klaasen won met 6-4 van Alan Norris. 

Tot zover het goede nieuws. Voor Christiaan Kist (3-6 tegen Simon Whitlock), Jimmy Hendriks (4-6 tegen Gerwyn Price), Jeffrey de Zwaan (0-6 tegen Daryl Gurney), Vincent van der Voort (5-6 tegen Robbie Green) en Jeffrey de Graaf (4-6 tegen Jonny Clayton) eindigden de Players Championship Finals al in de eerste ronde. En ook Raymond van Barneveld kon het niet bolwerken. Hij benutte twee matchdarts tegen Ian White niet en verloor met 5-6. 

Vrijdagmiddag kwamen er ook al twee landgenoten in actie. Er was succes voor Jermaine Wattimena en Bentito van de Pas ging onderuit. Vanmiddag is de tweede ronde. De partijen van Stage Two zijn te volgen op de Facebookpagina van de PDC. 

Uitslagen Players Championship Finals - Ronde I deel II 
Ian White 6-5 Raymond van Barneveld
Mensur Suljovic 6-0 Andy Boulton
Rob Cross 6-2 Robert Owen
Daryl Gurney 6-0 Jeffrey de Zwaan
Mickey Mansell 6-3 Gary Anderson
Michael van Gerwen 6-2 Paul Nicholson
Steve Hine 6-5 Peter Wright

Simon Whitlock 6-3 Christian Kist
Gerwyn Price 6-4 Jimmy Hendriks
William O'Connor 6-5 James Wilson
John Henderson 6-2 Darren Johnson
Robbie Green 6-5 Vincent van der Voort
Jonny Clayton 6-3 Jeffrey de Graaf
Ron Meulenkamp 6-4 Kyle Anderson
Jan Dekker 6-3 Michael Smith
Jelle Klaasen 6-4 Alan Norris

Programma tweede ronde - zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur
Dave Chisnall v William O'Connor
Mensur Suljovic v Stephen Bunting
Daryl Gurney v Robbie Green
Rob Cross v Steve Lennon
Mickey Mansell v Jermaine Wattimena
Michael van Gerwen v Steve West
Steve Hine v Peter Jacques

Stage Two
Darren Webster v Mervyn King
Chris Dobey v Robert Thornton
Jonny Clayton v Gerwyn Price
Richard North v Adrian Lewis
Ron Meulenkamp v Justin Pipe
Jelle Klaasen v Steve Beaton
Jamie Caven v James Wade
Jan Dekker v Simon Whitlock
Ian White v John Henderson

De Jong: "Wat dat betreft, kan ik de fans geruststellen"

Frenkie de Jong heeft de intentie om de komen jaren ook nog het shirt van Ajax te dragen. Ajax deed de middenvelder onlangs een voorstel.

De club deed hem een voorstel tot de zomer van 2022, maar de middenvelder hield de boot eerst af tot het perspectief op speeltijd toenam. Het aantal speelminuten is inmiddels toegenomen en zijn zaakwaarnemer Al Dursun heeft een tegenvoorstel gedaan.

"En daarover zijn de club en Ali nu in gesprek. Uit het eerste aanbod van Ajax sprak veel vertrouwen en de trainer zegt dat ook volop in me te hebben. Dus ik heb nu zéker de intentie om te blijven als ik meer ga spelen", vertelt De Jong in gesprek met De Telegraaf.

De twintigjarige middenvelder stelt dat hij uitzicht heeft op een basisplaats. "Ik kan nog niet honderd procent zeker zeggen dat ik bijteken, want dat staat zo knullig als het alsnog misgaat. Maar nogmaals, Ajax en Ali en ik streven ernaar om eruit te komen. Dus wat dat betreft, kan ik de fans geruststellen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd in Nederland, wil een vaste basisspeler worden, dan heel belangrijk zijn en eventueel daarna pas een stap naar het buitenland maken.”

De Jong staat sinds augustus 2015 onder contract in Amsterdam, maar hij werd aanvankelijk eerst nog een half jaar uitgeleend aan de club waarvan Ajax hem kocht, Willem II. Hij speelde tot dusver 23 wedstrijden voor de hoofdmacht van de club, waarin hij twee keer scoorde en vier assists gaf. Dit seizoen kwam de rechtspoot in twaalf wedstrijden binnen de lijnen, waarin hij één keer scoorde en vier assists gaf.

Demo van Project Cars 2 beschikbaar

De game is al twee maanden uit, maar uitgever Bandai Namco heeft een demo voor Project Cars 2 uitgebracht op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Om je over de eindstreep te trekken en je te laten zien hoe het spel speelt mag je in een Ferrari 488 GT3, Lamborghini Huracán LP610-4 en een Formula Renault 3.5 racen op de Red Bull Ring. Die track is lasergescand om zo precies mogelijk weergegeven te worden. De demo laat je ook meteen zien wat de verbeteringen zijn voor Xbox One X en PlayStation 4 Pro. Deze verbeteringen komen binnenkort in het complete spel. De pc-versie van de demo laat je ook in VR racen.

Wij waren positief over de game, maar mocht je pas overtuigd zijn na de demo van Project Cars 2: sinds een paar dagen is de Japanse Car Pack, eerder een pre-orderbonus verkrijgbaar, te koop voor alle platformversies van de game.

Man vindt lijk in elektriciteitsmast

Een wandelaar heeft bij het Duitse Tostedt het levenloze lichaam van een man ontdekt op twaalf meter hoogte in een elektriciteitsmast. Volgens Duitse media vrijdag heeft de politie geen aanwijzingen voor een misdrijf maar is nog onduidelijk hoe de man aan zijn einde is gekomen en waarom hij in de mast zat.

De wandelaar deed zijn vondst donderdagmiddag en alarmeerde meteen de hulpdiensten. De brandweer haalde het lichaam met een ladderwagen naar beneden waar een arts de dood constateerde.

Lijk op 12 meter hoogte
Lijk op 12 meter hoogte (Foto: BuzzO)

Proef met internationale digitale vrachtbrief

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt een proefproject mogelijk, waarin wordt onderzocht of de digitale vrachtbrief geschikt is voor grensoverschrijdend vervoer. Hierdoor kunnen vrachtvervoerders efficiënter en met minder kosten werken. De proef start 1 december 2017 in de Benelux.

Minister Van Nieuwenhuizen: "Voor de vrachtvervoerders betekent de digitale vrachtbrief minder lasten en minder kosten. Ze zijn minder tijd kwijt met het opstellen, sorteren en archiveren van vrachtbrieven en ze kunnen de logistieke keten beter beheersen. Het is voor de Nederlandse transportsector belangrijk dat we ook internationaal digitaal kunnen werken. Nu gaat het om een proef, en wat mij betreft wordt het zo snel mogelijk dagelijkse praktijk."

In Nederland is het voor binnenlands vervoer al mogelijk om gebruik te maken van digitale vrachtbrieven, maar dat is nog niet het geval voor grensoverschrijdend vervoer. Met de proef, die mogelijk wordt gemaakt door een beschikking op Beneluxniveau, wordt het voor een periode van drie jaar mogelijk voor vrachttransporteurs om in de Benelux te werken met digitale vrachtbrieven. In België en Luxemburg is het nu op nationaal niveau nog niet mogelijk om deze te gebruiken.

Voor de uitvoering van het proefproject heeft de minister de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) aangewezen. Als bevoegde autoriteit zal de NIWO softwareleveranciers gaan erkennen die digitale vrachtbrieven uit willen geven.

De opgedane ervaringen in de proef zullen breder worden gedeeld. Onder andere de Europese Commissie is geïnteresseerd in de opzet van het proefproject, omdat het bij goed functioneren kan dienen als voorbeeld voor andere landen in Europa.

OM ziet mishandeling Arnhem niet als homohaat

Justitie beschouwt de ernstige mishandeling van een homostel in Arnhem van begin april niet als uiting van homohaat. Het Openbaar Ministerie vervolgt vier minderjarige jongens wel voor mishandeling, maar niet voor discriminatie "omdat uit onderzoek niet is gebleken dat er een vorm van discriminatie of homohaat als aanleiding of motief ten grondslag lag aan de mishandeling".

Een vijfde verdachte van veertien jaar heeft volgens justitie geen aandeel gehad in het geweld, dat zich voltrok op de Nelson Mandelabrug in de Gelderse hoofdstad.

De officier van justitie komt tijdens de behandeling van de zaak nog met een nadere toelichting. Wanneer dat zal zijn is nog onbekend. Een eerste zogeheten regiezitting staat gepland voor 19 december. Daarop wordt besproken hoe het proces verder zal gaan en of bijvoorbeeld nader onderzoek nodig is. Omdat de verdachten minderjarig zijn, is de zitting achter gesloten deuren.

Verontwaardiging
De zaak leidde in Nederland en ook daarbuiten tot protesten en verontwaardiging. Uit solidariteit met de slachtoffers liepen mensen massaal hand in hand met iemand van hetzelfde geslacht. Ook prominenten deden dat. Zo wandelden Alexander Pechtold en Wouter Koolmees van D66 hand in hand het Binnenhof op. Duizenden mensen kwamen naar Arnhem om te demonstreren tegen anti-homogeweld.

De advocaat van een van de verdachten zei al snel dat helemaal geen sprake was van homohaat.

OM ziet mishandeling Arnhem niet als homohaat
OM ziet mishandeling Arnhem niet als homohaat (Foto: ANP)

Nieuw hotel bij Efteling

De gemeente Loon op Zand heeft groen licht gegeven voor de uitwerking van plannen voor een nieuw hotel met vijfhonderd kamers bij de Efteling. Het hotel is een initiatief van vastgoedbelegger Somerset uit Oisterwijk en moet bij de ingang van het attractiepark komen, in de buurt van het Efteling Hotel.

De gemeente laat weten dat de groei van het aantal bedden nodig is omdat de regio steeds meer bezoekers trekt die meerdere dagen willen blijven.

De Efteling juicht de komst van het nieuwe hotel toe. Met twee hotels en twee vakantieparken beschikt het attractiepark zelf over 3500 bedden. "We willen meer bezoekers uit het buitenland trekken en die moeten ergens slapen. We willen dat de regio mee investeert en mee profiteert", reageerde een woordvoerster.

Nieuw hotel bij Efteling
Nieuw hotel bij Efteling (Foto: ANP)

Philips helpt radioloog bij dataverwerking

Philips presenteert dit weekeinde op een congres voor radiologen in Chicago nieuwe beeldvormingsapparaten. Daarnaast laat het bedrijf technologie zien die artsen helpt met behulp van kunstmatige intelligentie uit bergen data snel de juiste diagnose te stellen.

De nieuwe apparaten voorzien artsen van nauwkeurigere beelden, en bieden daarnaast patiënten meer comfort. Zo wordt een nieuwe MRI-scanner geïntroduceerd die sneller en preciezer werkt. Daardoor hoeft een patiënt minder lang stil te liggen in een omgeving met veel lawaai.

Ook komt het bedrijf met een echo-apparaat dat volgens topman Frans van Houten "bijna levensechte beelden" maakt van foetussen. "Die technologie levert niet alleen een mooier plaatje op, maar helpt de radioloog ook te interpreteren wat er te zien is."

Dat laatste wordt volgens de topman steeds belangrijker. Ziekenhuizen "verdrinken" volgens hem in data. "Kunstmatige intelligentie kan helpen uit al die data toch de juiste conclusie te trekken, en bijvoorbeeld patronen te ontdekken. Zo kan je de juiste behandeling bepalen voor elk type mens."

Daarbij speelt beeldvorming een rol, maar bijvoorbeeld ook genetische factoren, de familiegeschiedenis van de patiënt en laboratoriumtests. Door al die factoren met behulp van kunstmatige intelligentie bijeen te brengen kan de zorg beter en efficiënter worden, en meer op maat.

In tegenstelling tot rivalen als Siemens en General Electric heeft Philips ook instrumenten in huis, zoals slimme katheters voor vooral de behandeling van hart- en vaatziekten. Daarvoor nam het twee Amerikaanse bedrijven over, Volcano in 2015 en Spectranetics eerder dit jaar.

Dat Philips totaalpakketten kan leveren met ook instrumenten en software, geeft het bedrijf volgens Van Houten een voorsprong op de concurrentie. Hij zei dat het bedrijf blijft kijken naar acquisities waarmee het zijn productaanbod completer kan maken, vooral op het gebied van software.

Vrijdag nog werd de overname van Analytical Informatics aangekondigd. Die Amerikaanse start-up maakt software op het gebied van radiologisch onderzoek.

Philips helpt radioloog bij dataverwerking
Philips helpt radioloog bij dataverwerking (Foto: ANP)

Agenten komen met zwartboek discriminatie

Agenten hebben een soort zwartboek gemaakt met daarin persoonlijke ervaringen van discriminatie binnen de Nederlandse politie. Begin deze maand hebben ze het boekje overhandigd aan korpschef Erik Akerboom, zo schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het gaat om 26 politiemedewerkers, van wie de meeste agent zijn. De meerderheid van hen zijn werknemers met een niet-westerse achtergrond, maar dat geldt niet voor allemaal. Ze zeggen zich gediscrimineerd en geïntimideerd te voelen door collega's en niet gehoord door hun leidinggevenden.

"Een leidinggevende kwam ooit de koffiekamer in, ik zat in de werkkamer ernaast, met de vraag: Waar is die neger? Ik hoorde gelach van anderen en voelde me klein worden van binnen", luidt een van de passages. Ook werd genoteerd: 'Wie is die zwarte, die hoort in het arrestantenhok.'

Een van de aanbieders zegt - anoniem - tegen de krant: "Je kunt niet 26 keer volhouden dat iets een uniek, persoonlijk geval is."

Agenten komen met zwartboek discriminatie
Agenten komen met zwartboek discriminatie (Foto: ANP)

Stem van Dommel overleden

Vorige week is de stem van Dommel: Hans Hoekman overleden. Dit is heel stilletjes gegaan zonder enig nieuwsbericht. Toevallig kwam ik dit bericht tegen en kunnen we hier toch nog even stil bij staan.

Hans Hoekman deed nog veel meer. Zo deed hij stemmen bij Pipi Langkous, Maja de Bij, Seabert, Sesamstraat en Teddy Ruxpin. Ook was hij te horen in veel radiocommercials. Hans we zullen je nooit, nooit vergeten als DE stem van Dommel! RIP.

Inbrekers 's winters vooral actief in dorpen

In de donkere herfst- en wintermaanden hebben inbrekers het vooral op kleine gemeenten voorzien. In sommige gemeenten stijgt het aantal inbraken en pogingen tot inbraak in de donkere maanden zelfs met 80 procent, zo blijkt uit een onderzoek van het AD.

De krant analyseerde ruim 50.000 meldingen in de afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat het aantal woninginbraken in bijna het hele land toeneemt in de maanden november tot en met februari. December is voor inbrekers de topmaand.

Het verschil met de lichtere maanden is het grootst in de kleine gemeenten. Terwijl in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag het aantal inbraken met zo'n 35 procent toeneemt in de winter, is de stijging in de kleinste gemeentes rond de 70 procent. Dit komt volgens de politie doordat rondtrekkende bendes hun werkterrein verleggen naar dunbevolkte gebieden.

Inbrekers 's winters vooral actief in dorpen
Inbrekers 's winters vooral actief in dorpen (Foto: ANP)

Wilders on tour tegen oplichter Rutte

Geert Wilders gaat een demonstratietour door Nederland houden om te ageren tegen het kabinet Rutte III. Die volgt op de aangifte die hij gaat doen tegen de premier vanwege discriminatie.

Dat kondigt de PVV-leider vandaag aan in het Algemeen Dagblad. "Ik grijp alle democratische middelen aan die er zijn om Rutte uit het Torentje te krijgen. Het regeerakkoord ligt er nu en je kunt zien dat gewone Nederlanders nog steeds tekort wordt gedaan.’’

Wilders noemt de verhoging van de btw, het ‘begraven’ van het bindend referendum en de afschaffing van zowel de dividendbelasting als de wet-Hillen. "Het ergste is nog dat asielzoekers van alles cadeau wordt gedaan; van woningen tot zorg, van fysiotherapie tot de tandarts. Terwijl voor Nederlanders de kosten alleen maar stijgen. Het land zit na de crisis te wachten op lastenverlichting, maar het tegenovergestelde gebeurt. Rutte is gewoon een oplichter.’’

De PVV-voorman zegt vanaf januari alle provincies aan te doen in de hoop ‘duizenden mensen op de been te krijgen’. Hij begint op 20 januari in Rotterdam met een demonstratiemars door het centrum. Wilders: "Misschien dat Rutte dan wel luistert naar de zorgen van miljoenen Nederlanders.’’

Democratisch
Wilders kondigde al voor de verkiezingen aan om ‘alle mogelijke geweldloze, democratische middelen’ zou aangrijpen om de regering te bevechten als de PVV daar niet in zou belanden.

De demonstratietour past daarin, zegt hij, zoals die weer aansluit op de aangifte die hij komende donderdag tegen Rutte gaat doen wegens discriminatie. Volgens Wilders worden Nederlanders ongelijk behandeld ten opzichte van asielzoekers. Via een speciale website zijn hiervoor inmiddels zo’n 32.000 steunbetuigingen binnengekomen. "We hebben een existentialistisch probleem door de islamisering van ons land. Onze waarden lopen gevaar en mensen zien dat om zich heen gebeuren.’’

Rotterdam
Wilders zegt nog steeds van plan te zijn in veel gemeenten mee te doen aan de raadsverkiezingen in maart volgend jaar. Wel zullen het er minder worden dan de aangekondigde 60, zegt hij. "Zoals ik heb gezegd: we doen mee als we voldoende geschikte kandidaten kunnen vinden. Dat is niet overal zo, maar hoeveel minder het er wel gaan worden, kan ik nu nog niet zeggen.’’ Wel bezweert de PVV-leider dat zijn partij gaat meedoen in Rotterdam, iets waar hij al lang op zinspeelt. "Wij doen daar absoluut mee. Het PVV-geluid moet daar te horen zijn.’’

Hij wijst geruchten van de hand dat met Leefbaar Rotterdam in die stad geen winst te halen valt voor de PVV. "Leefbaar Rotterdam is ingedut en ingekapseld. Het is tijd voor een steviger geluid. Als je kijkt naar islamisering heeft die partij er niets tegen gedaan. We zijn nog volop bezig met de lijsten. Uiterlijk januari zullen we meer bekend maken.’’

Wilders on tour tegen oplichter Rutte (Foto: PVV)
Wilders on tour tegen oplichter Rutte (Foto: PVV)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.