FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 november 2017

Jong Ajax verspeelt voorsprong en verliest van Jong AZ

Jong Ajax heeft voor de tweede keer op rij een nederlaag geleden in de Jupiler League. In Alkmaar eindigde het duel met Jong AZ in een 4-2 zege voor de thuisploeg.

Beide ploegen lieten tijdens de openingsfase zien aan elkaar gewaagd te zijn. Jong AZ speelde fel en liet de bezoekers niet in hun spel komen. Na twintig minuten spelen greep Jong Ajax de controle en kreeg de ploeg goede mogelijkheden om de score openen. Dat gebeurde toen Noussair Mazraoui besloot om van grote afstand uit de halen. De aanvaller produceerde een hard schot en doordat Jong AZ-doelman Nick Olij uitgleed, belandde de bal in het net.

Tijdens de tweede helft ging Ajax op zoek naar de tweede treffer. Jong AZ kwam onder druk te staan en moest vijf minuten na rust de 0-2 incasseren. Na goed voorbereidend werk van Carel Eiting, schoof Mateo Cassierra de bal koelbloedig binnen. Daarmee leek Jong Ajax de drie punten binnen te hebben, maar na de treffer werd de ploeg laconiek en Jong AZ begon aan een inhaalrace. Vier minuten na de 0-2 tekende Jeremy Helmer voor de aansluitingstreffer, nadat hij van dichtbij kon binnen schieten.

Tijani Reijders zorgde er niet veel later voor dat de achterstand werd weggewerkt. Na een fraaie aanval was hij het eindstation: 2-2. Vijf minuten voor tijd werd het feest compleet voor Jong AZ. Mats Seuntjes verlengde een lage voorzet succesvol richting de verre hoek en zette Jong AZ daarmee op voorsprong. Levi Garcia zorgde in de blessuretijd voor het slotakkoord: 4-2.

Jong PSV - Jong FC Utrecht
Jong PSV moest zich herstellen na een eerdere nederlaag tegen FC Volendam. Op bezoek bij de hekkensluiter verloor Jong PSV met 1-0, waardoor de ploeg maandag op zoek moest naar herstel. Met Jong Utrecht trof het opnieuw een laagvlieger.

De thuisploeg liet zien dat het weinig moeite had met de nummer negentien van de Jupiler League. Na 26 minuten spelen kwam Jong PSV op voorsprong door Sam Lammers. Op aangeven van Dante Rigo zorgde de aanvaller voor de openingstreffer.

Een kwartier later was het opnieuw raak voor de ploeg van Dennis Haar. Albert Gudmundsson verdubbelde vier minuten voor het rustsignaal de score en daarmee vertrok Jong PSV met een comfortabele voorsprong richting de kleedkamers.

In de tweede helft kreeg de thuisploeg genoeg kansen om de score verder uit te breiden, maar Lammers en Gudmundsson lieten goede mogelijkheden onbenut. Hierdoor bleef het bij 2-0.

Langste 'losing streak' in 27 jaar voor Denver Broncos

Het gaat bepaald niet best met de Denver Broncos. De ploeg ging zondagavond in eigen huis onderuit tegen de Cincinnati Bengals, al de zesde nederlaag op rij. Voor de Super Bowl-winnaars van twee jaar geleden is het de langste losing streak in 27 jaar.

De Bengals hadden al sinds 1975 niet meer gewonnen in Denver, maar zondag kwam daar verandering in. Quarterback Andy Dalton deelde touchdown passes uit aan Tyler Kroft, Alex Erickson en AJ Green, waarmee de Bengals op voorsprong kwamen.

In de slotfase kregen de Broncos nog een kans op de winst, maar quarterback Brock Osweiler werd onderuit gehaald en een laatste pass faalde, waarmee de Bengals de overwinning binnen wisten te slepen - hun vierde zege in tien wedstrijden, terwijl de Broncos er nog altijd maar drie hebben.

Uitslagen NFL
Chicago Bears - Detroit Lions 24-27
Cleveland Browns - Jacksonville Jaguars 7-19
Green Bay Packers - Baltimore Ravens 0-23
Houston Texans - Arizona Cardinals 31-21
Miami Dolphins - Tampa Bay Buccaneers 20-30
Minnesota Vikings - Los Angeles Rams 24-7
New Orleans Saints - Washington Redskins 34-31 OT
New York Giants - Kansas City Chiefs 12-9 OT
Los Angeles Chargers - Buffalo Bills 54-24
Denver Broncos - Cincinnati Bengals 17-20
Oakland Raiders - New England Patriots 8-33
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 9-37

NIDA wil landelijke proef hoofddoek politie

NIDA, de door de islam geïnspireerde Rotterdamse politieke partij, pleit voor een landelijke proef met een hoofddoek bij de politie. Aanleiding hiervoor is de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat maandag oordeelde dat de politie een agente discrimineert door haar te verbieden tijdens haar werk een hoofddoek te dragen.

NIDA noemt de uitspraak van het College "hoopvol" en wil dat nieuwe uniformen worden ontworpen waar de hoofddoek onderdeel van is. De partij vindt dat iedereen die zich wil inzetten voor de samenleving dat ongeacht levensbeschouwing, etniciteit of sekse moet kunnen doen en dat de politie zich moet inzetten om naast diverser ook inclusiever te zijn.

,,Op het moment dat een seksist wordt aangesproken door een vrouwelijke agente en hij heeft daar moeite mee, dan is dat niet het probleem van de vrouwelijke agente, maar van die meneer die seksistisch is. Zelfde geldt voor iemand die een hoofddoek draagt", aldus de partij.

NIDA wil landelijke proef hoofddoek politie
NIDA wil landelijke proef hoofddoek politie (Foto: ANP)

Rotsblok van buiten zonnestelsel op bezoek

Ons zonnestelsel heeft voor het eerst bezoek van buiten gekregen. Een asteroïde die afkomstig is uit de eindeloze ruimte tussen de sterren, is in de afgelopen weken opgedoken in onze omgeving.

Het rotsblok heeft de naam 'Oumuamua gekregen. Dat is Hawaïaans voor 'boodschapper van ver die als eerste aankomt', omdat een telescoop op Hawaï hem als eerste zag.

De onderzoekers denken dat de asteroïde al honderden miljoenen jaren door de Melkweg zwerft, niet gebonden aan een ster. Waarschijnlijk heeft hij er 300.000 jaar over gedaan om de oversteek te maken van de ster Vega naar ons zonnestelsel. "Tientallen jaren hebben we gedacht dat zulke objecten er zijn en nu hebben we voor het eerst direct bewijs van hun bestaan", aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Sigaar

Doordat de asteroïde in de buurt is, hebben Europese en Amerikaanse wetenschappers hem goed kunnen bestuderen. De uitkomsten daarvan staan maandag in het wetenschapsblad Nature. 'Oumuamua is roodkleurig en heeft de vorm van een sigaar. Hij is ongeveer veertig meter breed en vierhonderd meter lang. Dat is opvallend, omdat de asteroïdes en kometen in ons zonnestelsel veel minder uitgerekt zijn.

Het rotsblok draait in iets meer dan zeven uur om zijn as. Er hangt geen stofwolk omheen, wat betekent dat hij waarschijnlijk uit rotsen en metalen bestaat en geen water of ijs heeft.

'Oumuamua bevindt zich nu op ongeveer 200 miljoen kilometer van de aarde, tussen de planeten Mars en Jupiter. Hij vliegt met een snelheid van 138.000 kilometer per uur van ons weg.

Rotsblok van buiten zonnestelsel op bezoek
Rotsblok van buiten zonnestelsel op bezoek (Foto: ANP)

Gio overweegt spelers te sparen tegen City

Feyenoord start komende dinsdag mogelijke met een andere spelers tegen Manchester City. Giovanni van Bronckhorst overweegt spelers te sparen.

De trainer liet tijdens de persconferentie weten dat er spelers zijn met pijntjes en hierdoor mogelijk niet in actie kunnen komen tegen Manchester City. Nicolai Jörgensen was maandagavond tijdens het perspraatje afwezig omdat hij zich niet lekker voelde.

Hierdoor is hij een vraagteken voor dinsdagavond. "Hij voelde zich na de lunch van vanmiddag niet lekker en slaat de persconferentie uit voorzorg over", vertelde Van Bronckhorst, geciteerd door Voetbal International. "De kans kan er zijn dat hij morgen niet kan spelen."

"Jörgensen is niet het enige twijfelgeval. Er zijn meer spelers met pijntjes", zo erkende Van Bronckhorst. Met het oog op komend weekend overweegt de trainer spelers te sparen. "Dat doe ik normaal nooit, maar ik houd ook rekening met komende zaterdag."

Van Bronckhorst wil zich niet zomaar gewonnen geven tegen Manchester City. "We moeten in alles top zijn om een resultaat neer te zetten. Iedereen weet dat het morgen een enorme opgave wordt, maar optimisme zit in mijn karakter. We gaan onze huid duur verkopen."

Korpschef vreest positie gekozen burgemeester

Korpschef Erik Akerboom is bezorgd over de onafhankelijke positie van de burgemeester als die in de toekomst zou worden gekozen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor de neutrale rol die de burgemeester speelt bij de openbare orde en de veiligheid.

Akerboom sprak zijn zorgen uit in een lezing die hij maandagavond hield in de Ridderzaal in Den Haag, tijdens een bijeenkomst voor overheidsmanagers.

De hoogste politiebaas vraagt zich daarin af of een burgemeester die verkiesbaar is en campagne voert "niet per definitie een politieke burgemeester is?". De politie koestert de rol, het draagvlak en de onafhankelijke positie van de burgemeester, aldus Akerboom.

Heet politiek hangijzer

Volgens hem blijkt ook uit onderzoeken dat burgers de burgemeester juist hoog waarderen als onafhankelijk instituut. "We moeten daar zuinig op zijn", stelt Akerboom.

De gekozen burgemeester is al jaren een heet politiek hangijzer. Nu wordt de burgemeester nog voorgedragen door de gemeenteraad en daarna door de Kroon benoemd, net als de commissaris van de Koning. Het nieuwe kabinet wil die manier van benoeming uit de grondwet halen. De gekozen burgemeester komt daarmee een stap dichterbij.

Korpschef vreest positie gekozen burgemeester
Korpschef vreest positie gekozen burgemeester (Foto: ANP)

'De Beste van Nederland' ronselt deelnemers

In het tv-pgramma 'De Beste van Nederland' gaat RTL4 op zoek naar de beste ondernemer in verschillende branches. In elke aflevering nemen de twaalf provincieën het tegen elkaar op. Na afloop kan de kijker thuis stemmen welke ondernemer de leukste vlog heeft gemaakt en dus de titel wint. 

Blijkbaar kost het echter moeite om kandidaten te vinden wat wij wel kunnen begrijpen. Om uberhaupt mee te mogen doen aan het programma dient er namelijk ook €1500 betaald te worden. Slagerij Delicious uit Delft, pas twee maanden geopend,  werd ook benaderd door de makers van het programma dat ze geselecteerd waren om mee te doen.  De slager had hier echter geen oren naar, van die €1500 kon hij ook leuke acties doen voor zijn klanten, en wimpelde het af. Hij werd meerdere malen teruggebeld waarbij uiteindelijk werd gesoebat door RTL4  dat hij ook wel voor €750 mee kon doen als €1500 te duur was.

De slagerij plaatste hierop een foto op hun Facebookpagina, waarbij hij vertelde dat 'De Beste van Nederland' geld vraagt om mee te doen aan het programma. En dát vond RTL4 niet zo heel leuk. De slager werd gebeld en gesommeerd om de foto 'direct' te verwijderen. Op straffe waarvan werd niet vermeld. Ook mocht hij niet verspreiden dat de deelname aan het programma €1500 kost. (of €750 als je niet meteen juichend van blijdschap je pinpas trekt om te betalen).

De reden die  RTL gaf dat hij de foto niet mocht gebruiken en onmiddelijk moest verwijderen was omdat hij niet wilde deelnemen aan het programma, maar uw redacteur denkt het er het hare van. 

Trailer Avengers - Infinity War aanstaande

Al sinds er op de afgelopen Comic-Con in San Diego een preview is vertoond van Avengers: Infinity War smeken de fans aan Marvel om de eerste teaser vrij te geven. Kevin Feige, de eindbaas van Marvel Studios, heeft aan iedereen beloofd dat de eerste trailer nog dit jaar komt. Aannemelijk was dat Marvel zou wachten tot na Thor: Ragnarok in verband met spoilers voor die film, maar die film draait inmiddels drie weken.

Dat er een trailer aanstaande is kunnen we met zekerheid stellen. Afgelopen week verschenen er namelijk een aantal afbeeldingen online die, naar verluid, screenshots uit de trailer zijn. Marvel haalt deze echter nog sneller offline dan Quicksilver kan voorkomen. Toch vind je er (vooralsnog) hieronder een aantal. Ook is het aannemelijk dat de trailer (in ieder geval in de VS) gaat draaien bij iedere vertoning van Star Wars: The Last Jedi. Dat geeft ons nog drie weken. Maar wacht Marvel echt nog zo lang?

De verwachting is nu dat de trailer in de eerste week van december komt. Op vrijdag 1 december is in de VS op ABC de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Marvel Agents of S.H.I.E.L.D. te zien. De eerste trailer van Age of Ultron werd ook vertoond tijdens een reclameblok van dat programma, dus mogelijk dat ABC dat trucje herhaalt. De serie kan de kijkcijfers namelijk wel gebruiken. Zolang er echter niks is aangekondigd, is het gissen.

Tot die tijd moeten we het doen met beschrijvingen van de preview van Comic-Con en onderstaande afbeeldingen.

Avengers Infinity War captain america

Avengers Infinity War Vision

Avengers Infinity War Scarlet Witch

Radio 10: Kast-parodie was geintje

Lex Gaarthuis was zich van geen kwaad bewust toen hij De Kast-parodie Je komt hier niet voorbij maakte, over de blokkade van de A7 afgelopen zaterdag. Dat heeft de Radio 10-dj maandagmiddag gemeld op Twitter na de boze reactie van De Kast.

Gaarthuis lanceerde in zijn uitzending een nummer van de 'Blokkeerfriezen' waarin de blokkade van de A7 werd bejubeld. Demonstranten voor Zwarte Piet barricadeerden de snelweg om te voorkomen dat demonstranten tegen Zwarte Piet in Dokkum konden komen, waar Sinterklaas arriveerde.

"Lieve mensen: #misverstand : @DeKastMusic heeft NIETS met de Blokkeerfriezen parodie te maken", stelt Gaarthuis. "Dit zing ik en is puur als parodie en geintje bedoeld."

De Kast was zeer ontstemd over de parodie. Veel luisteraars dachten dat Syb van der Ploeg van De Kast te horen was in het nummer. Gaarthuis voegt er in zijn toelichting aan toe: "Ik sta neutraal in de pietendiscussie. Zolang de discussie respectvol verloopt is dit prima van beide kanten."


Geen politiek
Een woordvoerder van De Kast stelt tegenover het AD dat het gaat om een "slechte karaokeversie. Wij zijn hier niet van op de hoogte en net zo verrast als iedereen." De groep wil zich volgens de zegsman "niet mengen in de discussie rondom Zwarte Piet. Wij zijn met muziek bezig, niet met politiek."

De blokkade van de A7 leidde tot veel gevaarlijke situaties op de weg. Het feit dat de politie geen arrestaties verrichtte, kreeg de afgelopen twee dagen veel kritiek. Het Openbaar Ministerie kijkt nu of de actievoerders moeten worden vervolgd.

Radio 10: Kast-parodie was geintje
Radio 10: Kast-parodie was geintje (Foto: BuzzE)

Stunt curlingmannen op EK

De Nederlandse curlingmannen hebben in de groepsfase van de EK voor een verrassing gezorgd. In het Zwitserse Sankt Gallen was Oranje met 9-5 te sterk voor titelverdediger Zweden. De Zweedse ploeg had de eerste vier wedstrijden gewonnen.

Nederland, met skip Jaap van Dorp, nam in het eerste end al een 2-0 voorsprong. De Zweden kwamen nog wel terug in het volgende end, maar daarna kwam Oranje weer op voorsprong met 4-2 en gaven de voorsprong niet meer weg tegen de vice-wereldkampioen. Eerder op de dag was Oranje ook al te sterk voor Oostenrijk met 8-3.

Oranje versloeg eerder Slowakije op het EK (12-1), maar verloor van de Zwitserland (3-8) en Noorwegen (3-6). Nederland staat na vijf wedstrijden op een gedeelde vijfde plaats samen met Duitsland. Dinsdag speelt Nederland tegen Duitsland en Rusland. Een plek bij de eerste zeven (van tien) in het klassement is voldoende voor plaatsing van het WK Las Vegas. 

Het EK in Sankt Gallen duurt tot en met komend weekeinde. Een week later wacht het OKT in Tsjechië waar Oranje een startbewijs voor de Winterspelen in februari in Zuid-Korea wil afdwingen.

Tussenstand na 5 wedstrijden:

1. Zwitserland 5-0

2. Noorwegen 4-1

2. Schotland 4-1

2. Zweden 4-1

5. Duitsland 3-2

5. Nederland 3-2

7. Italië 1-4

7. Rusland 1-4

9. Oostenrijk 0-5

9. Slowakije 0-5


Golden Knights kloppen Kings in topduel NHL

De ijshockeyers van de Vegas Golden Knights hebben het topduel in de NHL tegen de Los Angeles Kings gewonnen. Na een sterk seizoensbegin vielen beide teams wat terug, maar in de Western Conference staan ze beiden nog altijd in de top-4.

In de T-Mobile Arena in Las Vegas schoten de Golden Knights uit de startblokken: William Karlsson schoot binnen de minuut de 1-0 binnen. Nog voor de helft van de eerste periode tekende Cody Eakin voor de 2-0, waarna Karlsson al snel profiteerde van verdedigend falen bij de Kings: 3-0.

Trevor Lewis bracht de Kings halverwege de tweede periode met een fraaie backhand terug in de wedstrijd en één periode later zorgde Tanner Pearson zelfs voor 3-2. In de slotfasen ruilden de Kings de goalie in voor een extra man, maar dat mocht niet baten en Alex Tuch scoorde met een empty net goal de 4-2.

Uitslagen NHL zondag
Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings 4-2
Carolina Hurricanes - New York Islanders 4-2
Detroit Red Wings - Colorado Avalanche 3-4 OT
New York Rangers - Ottawa Senators 3-0
Anaheim Ducks - Florida Panthers 3-2

Golden Knights - Kings (Bron: YouTube)

Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen dan dat zij de leiding krijgt over een minderheidskabinet. En als er nieuwe verkiezingen komen, dan wil zij opnieuw de CDU aanvoeren, zei zij maandag voor de publieke zender ARD. Tegen een andere zender, ZDF, zei zij dat terugtreden niet in haar is opgekomen. "Ik denk dat Duitsland alleen behoefte heeft aan stabiliteit."

De formatiebesprekingen die na de Bondsdagverkiezingen tussen de CDU, CSU, FDP en Groenen werden geopend liepen zondag spaak. Voor een nieuwe 'grote coalitie' met de SPD staat Merkel nog open, maar de SPD zelf wil dat niet. Een minderheidsregering die van stemmen uit de rechtse Alternative für Deutschland afhankelijk zou zijn, sloot zij uit.

In die verkiezingsstrijd kan Merkel rekenen op de steun van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, zo zei CSU-voorzitter Horst Seehofer.

Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen
Merkel heeft liever nieuwe verkiezingen (Foto: ANP)

Guardiola gaat wijzigen: "Maar noem het geen B-ploeg"

Pep Guardiola gaat zijn elftal op enkele posities wijzigen voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Dat zei hij maandag op de persconferentie.

Manchester City is al geplaatst voor de achtste finales en dus kan Guardiola dinsdag spelers een kans geven die normaal gesproken geen basisplek hebben. "We zijn al gekwalificeerd en we willen nu in de tweede ronde de tweede wedstrijd thuis spelen. Dus we willen winnen", zei Guardiola op de persconferentie.

"We hebben veel spelers, er zullen wel wat verse spelers meedoen. Maar noem het geen B-elftal. Tegen Napoli speelden Ilkay Gündogan en Danilo. Is dat dan een B-ploeg?" The Citizens, die zaterdag van Leicester City wonnen (0-2), hebben in de Premier League acht punten voorsprong op nummer twee Manchester United.

Guardiola sprak ook met respect over tegenstander Feyenoord, dat in een lastige fase zit. "Ik heb ze vaak zien spelen en ze voetballen beter dan de resultaten doen vermoeden." De Spanjaard keek wat wedstrijden terug op zijn laptop. "Dan kijk ik waar ze ruimtes laten vallen en waar niet. De wedstrijd van afgelopen weekend heb ik ook gezien."

Koeman gelinkt aan West Bromwich Albion

Volgens Engelse media kan de KNVB maar beter opschieten als het Ronald Koeman als nieuwe bondscoach voor het Nederlands elftal wil aantrekken.

Koeman staat namelijk in de belangstelling van West Bromwich Albion. Dat meldt The Sun. Bij de nummer zeventien van de Premier League werd maandag manager Tony Pulis ontslagen vanwege de slechte resultaten. In twaalf speelronden haalden The Baggies maar tien punten binnen.

De 54-jarige Koeman, die een maand geleden werd ontslagen bij Everton, is naar verluidt niet de enige kandidaat bij West Bromwich. Ook Sam Allardyce, Alan Pardew en Slaven Bilic zouden in beeld zijn bij de clubleiding, die iemand zoekt die ervaring op het hoogste nivean van Engeland heeft.

Tony Pulis was sinds nieuwjaarsdag in 2015 de manager bij West Bromwich Albion. Onder zijn leiding won de ploeg slechts twee van de laatste 21 wedstrijden in competitieverband en na de nederlaag van afgelopen weekend tegen Chelsea kon Pulis daarom zijn spullen pakken.

Hockeysters winnen opnieuw

Elf corners kreeg Oranje in de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Twee gingen er raak in de wedstrijd die met 3-0 gewonnen werd. Nederland was vooral in de slotfase van de kwarten sterk, in de laatste minuten van het tweede, derde en vierde kwartier werd toegeslagen. Met drie zeges gaat Oranje als groepswinnaar naar de kwartfinale van de Hockey World League.

Het waren de eerste twee cornerdoelpunten van Nederland dit toernooi. Het is één van de spaarzame punten van kritiek die gevonden kan worden op het spel van de formatie van Alyson Annan, die 2017 werkelijk domineert. In het duel met de Aziaten kreeg Nederland elf corners. De eerste variant, een push van Caia van Maasakker op de van links inkomende Margot van Geffen, viel vlak voor rust binnen. Het is de achtste treffer van Van Geffen in Oranje. Alle wedstrijden waarin de Bossche speelster scoorde, eindigden in een overwinning voor Nederland.

Het doelpunt van Van Geffen tegen Zuid-Korea was onvermijdelijk. Niet dat juist de middenvelder, die ook dit toernooi er in elke wedstrijd staat, zou scoren, maar dat Nederland op een gegeven moment de krachtsverhouding in een score zou uitdrukken was voor alle aanwezigen in het North Harbour Hockey Stadium duidelijk. Het is dat de Koreanen meesters zijn in vanuit een strakke organisatie hockeyen, waardoor Nederland bijna een hele helft zonder goal bleef. Van Geffen wijt het aan een ‘slordige start met weinig energie’. Feit is dat Nederland ook toen veel beter was dan de Aziatische tegenstander, dat in de hele wedstrijd geen kans kreeg. Want Oranje laat dit toernooi zien ook uitstekend georganiseerd kunnen staan.

Vooral het optreden van Xan de Waard valt op. Zij vervult de rol die bestemd was voor Eva de Goede en later Lisanne de Lange, die van de verdedigende middenvelder, met verve. Veel behoudender dan we haar op het EK zagen fungeert De Waard net voor de Nederlandse defensie als aanspeel- en rustpunt.

Oranje scoorde uiteindelijk vlak voor tijd nog een keer uit de corner. Eindelijk kon Caia van Maasakker vanaf kop cirkel direct raak schieten. Het was ook nog eens een mooie. "Ik denk dat het moeilijk is voor Caia en Ireen dat ze achter Paumen zitten’, verklaart Van Geffen, die haar team in de tweede helft verbaal aanspoorde om nog voor de derde treffer te gaan. ‘Die heeft altijd de corners gesleept en nu moeten zij er opeens staan. Dat duurt gewoon even. Ik denk dat ze beiden prima sleeps hebben. Nu ze er een beetje inkomt scoort Caia gewoon een supermooie goal. Dat wordt denk ik nog wel wat in de kwartfinale."

Het tweede doelpunt viel tegen het einde van Q3. Opnieuw kwam de goal van de stick van Maartje Krekelaar, die deze HWL reeds op vier doelpunten staat en zich in Auckland van haar beste kant laat zien. Het zorgt bij het internationale journaille in ieder geval continu voor verbazing dat die gevaarlijk efficiënte aanvaller in eerste instantie niet eens tot de HWL-selectie behoorde. Na de 3-0 kreeg Oranje opeens nog een lading levensgrote kansen. Maar de vrije schotkans halverwege de cirkel en de één-op-één met de Koreaanse keeper vanaf rechts waren niet besteed aan de normaal zo genadeloze Lidewij Welten. De behendige aanvaller met haar fluwelen techniek bewaart haar beste spel waarschijnlijk nog voor de wedstrijden waarin het er echt om gaat.

Nederland – Zuid-Korea 3-0 (1-0)
28. Margot van Geffen 1-0 (sc)
41. Maartje Krekelaar 2-0
56. Caia van Maasakker 3-0 (sc)

Startopstelling Nederland: Koning, Stam, Van Maasakker, Van Geffen, Van den Assem, Leurink, Pheninckx, Nunnink, Krekelaar, Verschoor, Welten.
Vliegende wissels: Remmerswaal, De Waard, Keetels, Dirkse van den Heuvel, Jonker, Matla, Sanders.

FOK! Wat een weer: bewolkt met regen

November heeft maar 30 dagen, maar dubbel wind en regenvlagen.

Hallo!

Het was vandaag prachtig weer. Tenminste, als je liefhebber bent van regen

De komende nacht blijft het bewolkt en daaruit valt (wat een verrassing) af en toe regen. In het noorden zou ook mist kunnen ontstaan.

Morgen is het (voor de verandering) bewolkt, grijs en regenachtig. In de middag wordt het van het westen uit droger, maar dan is er toch al de nodige regen gevallen, naar verwachting valt er op veel plaatsen zo'n 10 tot 20 mm. De temperatuur is wel wat hoog voor de tijd van het jaar, het kwik loopt op tot zo'n 12 graden.

Nederland
 

Een zonnige markt in Turkije
Een zonnige markt in Turkije

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lekkende agent Den Haag opgepakt

Een 61-jarige politieagent van de eenheid Den Haag is maandag opgepakt. Hij zou informatie hebben gelekt. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Het Openbaar Ministerie (OM) geeft geen verdere informatie.

In juni werd ook al een Haagse agent opgepakt op verdenking van lekken. De man volgde van half 2016 tot en met februari 2017 een opleiding aan de politieacademie en liep in de maanden januari en februari stage bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Daar liep hij mee in het bewakingsteam van Wilders. Na februari ging de man volgens het OM weer weg bij de DBB en keerde hij terug naar de eenheid Den Haag.

In februari werd een andere beveiliger, Faris K., aangehouden. Hij was bij de DBB belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van Wilders. K. zou loslippig zijn geweest over zijn werk tegenover bekenden.

Het is niet bekend of er een verband bestaat tussen die zaken en de nieuwe arrestatie.

Lekkende agent Den Haag opgepakt
Lekkende agent Den Haag opgepakt (Foto: ANP)

Amsterdam haalt EU-geneesmiddelenbureau binnen

Het is Nederland gelukt het fel begeerde Europees Geneesmiddelenbureau binnen te slepen. Na een geslaagde maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral 'EMA-ambassadeur' en oud-minister Wouter Bos verhuist het EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas.

De beslissing viel maandag in Brussel na een loting tussen Milaan en Amsterdam die na drie spannende stemrondes gelijk waren geëindigd.

Amsterdam haalt EU-geneesmiddelenbureau binnen
Amsterdam haalt EU-geneesmiddelenbureau binnen (Foto: ANP)

Schwalbe beslist professioneel kickboksgevecht

Schwalbes in het voetbal zijn tegenwoordig gemeengoed, maar in het professioneel kickboksen zie je ze niet vaak. De bekendste schwalbe in het kickboksen is misschien wel die van Remy Bonjasky tijdens de K-1-finalepartij tegen Badr Hari in 2008. Dit weekend was Ibrahim El Boustati de hoofdrolspeler in een klucht, tijdens het gevecht tegen Ulrik Bokeme tijdens kickboksgala Enfusion Live 56 in Groningen.

De controverse begon, nadat de veel sterkere Bokeme El Boustati in de eerste ronde zwaar naar de grond sloeg met een verlammende stoot op de lever. De scheidsrechter besloot echter om enorm laat te beginnen met tellen en zo gebeurde het dat de Marokkaanse Nederlander geen 8 seconden rust kreeg, maar zelfs meer dan een halve minuut hersteltijd. De grote man bij Enfusion was echter nog steeds niet voldoende hersteld en Bokeme stond klaar om de genadeklap uit te delen, ware het niet dat de scheidsrechter opvallend genoeg wat communicatieproblemen met de tijdswaarneming had en zo de 22-jarige El Boustati nog wat extra hersteltijd gunde.

Met nog achttien seconden op de klok klonk tot verrassing van iedereen inclusief de scheidsrechter opeens de bel voor het einde van de ronde. De Zwitser sloeg nog een aantal keer goed door, waarna de scheidsrechter officieel het einde van de ronde aangaf. De nog steeds zwaar aangeslagen El Boustati wist dat Bokeme na het luiden van de bel had geslagen en dook als een stervende zwaan naar de grond, waarna hij doodstil bleef liggen, ogenschijnlijk knock-out. Teammaatjes van beide vechters probeerden daarna zelf nog een gevecht aan te gaan in een beschamende vertoning.

Tot de verbazing van iedereen werd Bokeme uiteindelijk gediskwalificeerd voor het slaan na het luiden van de bel, mede dankzij het slechte optreden van de scheidsrechter en het onsportieve toneelspel van El Boustati.


Tel zelf eens tot acht  (Bron: Youtube)

Verklaring Enfusion
De kickboksorganisatie kwam al snel met een officiële verklaring. 'Enfusion zal vandaag de camera beelden vrij geven van de partij vanuit alle hoeken. De bond heeft de beelden opgevraagd en wil de zaak intern onder de loep nemen. Nogmaals, maar beter 1x teveel gezegd dan te weinig: De bond en Enfusion zijn 2 geheel op zich staande organisaties, die beiden totaal onafhankelijk van elkaar functioneren. Enfusion heeft niets met jury beslissingen te maken, maar verstrekt uitsluitend het beeld materiaal en laat de beslissing aan de bond. Verder willen wij erbij vermelden dat beide vechters, zowel Boustati als Bokeme Enfusion contracted fighters zijn. Wij wachten, net als de fans, met spanning op de uitspraak van de bond.'

Verklaring El Boustati
Maandagmiddag heeft het lijdend voorwerp van de klucht een sympathieke verklaring op Instagram gezet. 'Afgelopen zaterdag vocht ik een rematch partij tegen de zwitser Bokeme. Tijdens de partij ben ik geraakt waardoor ik de partij niet door kon vechten. Uit nood heb mij laten meeslepen in een domme fout. Bij deze draag ik de overwinning op aan Ulrike Bokeme. Ik wil mij verontschuldigen aan alle mensen en organisaties die ik benadeeld heb.'

Een nobel gebaar van de populaire kickbokser, maar Enfusion heeft in hun regels opgenomen dat jurybeslissingen niet veranderd kunnen worden. Verder mogen vechters zich niet negatief uitlaten over beslissingen van de organisatie. Ook mogen vechters discutabele beslissingen niet aanvechten of protest aandienen. Het is dus nog maar de vraag wat Enfusion met deze verklaring van de vechter zal doen, aangezien hun regels en statuten de rechten van vechters bij misstanden reduceert tot bijna nul.

Jaraya-gate
Hoezeer de organisatie zich laat leiden door beslissingen van de bond bleek namelijk na de misdragingen van een ander groot talent bij Enfusion, Mohammed Jaraya. Deze sloeg afgelopen juni na een verloren gevecht een jurylid hard in het gezicht en kreeg van de bond twee jaar schorsing. Aangezien de bond officieel alleen over Nederlandse gala's autoriteit heeft, besloot Enfusion hun commercieel interessante vechter dan maar alleen in het buitenland in te zetten om zo de straf van de Nederlandse bond te omzeilen. Een bizar voorbeeld van de organisatie die de kickbokssport niet veel goeds heeft gedaan. Enfusion strafte Jaraya uiteindelijk enigzins door zijn startbewijs voor een lucratief toernooi in Dubai in te trekken. 

De Zwitser Bokeme heeft slechts een klein bericht uitgedaan. 'Vrienden, ik heb gewonnen en verder wil ik hierover niets kwijt.' 

Een verklaring, geheel in stijl met de strenge regels van Enfusion...

Scanauto spoort in Dordrecht automatisch zwartparkeerders op

Vanaf dinsdag start in Dordrecht een proef om zwartparkeerders sneller te signaleren. Een scanauto rijdt parkeerplaatsen af opzoek naar niet betalende bestuurders. Dit moet sneller werken dan handmatig de kentekens controleren.

Als de scanner een geparkeerd voertuig treft waarvoor niet is betaald krijgt de bestuurder van de scanauto een seintje. Als deze ook constateert dat het daadwerkelijk een zwartparkerder betreft volgt er een boete.

De gemeente Dordrecht gebruikt de scanauto ook om de drukte in een wijk te bepalen. De gescande kentekens worden na 24 uur automatisch uit de database verwijderd. De proef duurt tot en met 21 december en volgt op het succes van gemeente Rotterdam Daar wordt de scanauto al een aantal jaar gebruikt.

'Noord-Korea valt aan via Android'

Noord-Koreaanse staatshackers werken aan aanvallen via Android, het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. De schimmige hackersgroep Lazarus, die banden zou hebben met het communistische land, verlegt zijn aandacht naar het mobiele platform, meldt beveiliger McAfee maandag.

Lazarus heeft een nepversie gemaakt van een app waarmee mensen de Bijbel in het Koreaans kunnen lezen. Die is gericht op christenen in aartsvijand en buurland Zuid-Korea. Als iemand nietsvermoedend de verkeerde app downloadt, zet de app de achterdeur van het toestel open. Zo kunnen kwaadwillenden informatie lezen en andere apps installeren.

De Android-dreiging zou betekenen dat Noord-Korea een nieuw wapen heeft gevonden. Tot nu toe gebruikte Lazarus vooral besmette e-mails om binnen te komen bij een doelwit. Lazarus wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de gijzelsoftware WannaCry, de inbraak in de systemen van Sony Pictures Entertainment en enorme digitale bankroven, waarbij vele honderden miljoenen dollars zijn buitgemaakt.

'Noord-Korea valt aan via Android'
'Noord-Korea valt aan via Android' (Foto: BuzzT)

Nieuwe schat aan berichten criminelen ontdekt

Rechercheurs hebben mogelijk een nieuwe lading versleutelde berichten van criminelen ontdekt. Die stonden op een server in Costa Rica. Het gaat om enkele honderdduizenden berichten. "Een groot aantal is ontsleuteld, een groot aantal nog niet", aldus het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een bericht op nieuwssite Crimesite.

Het OM kan niet zeggen wat in de berichten staat en hoe die zijn ontdekt. Het gaat om berichten die zijn verstuurd met PGP (Pretty Good Privacy), een versleutelingssoftware voor Blackberry-telefoons. Mensen gebruiken die als ze niet willen dat anderen kunnen meelezen. Dat zijn niet alleen criminelen, maar bijvoorbeeld ook dissidenten in dictaturen.

De vondst kwam maandag aan het licht tijdens een regiezitting tegen vier mannen. Twee van hen worden verdacht van een moord in Utrecht in januari. Een 31-jarige man werd toen doodgeschoten bij een flat aan de Faustdreef. De twee anderen zouden een moord hebben voorbereid op een man die eigenlijk het doelwit zou zijn geweest.

Rechercheurs hadden eerder al miljoenen versleutelde berichten gevonden op Canadese servers van de Nederlandse provider Ennetcom. Die zijn gebruikt in enkele grote drugszaken en liquidatieprocessen.

Nieuwe schat aan berichten criminelen ontdekt
Nieuwe schat aan berichten criminelen ontdekt (Foto: ANP)

Amsterdam gaat verder met cashloos ov, naast bus ook in tram digitaal betalen

Contant betalen in het Amsterdams stadsvervoer behoort na het eerste kwartaal van volgend jaar tot het verleden. Tramlijn 26 tussen IJburg en het Centraal Station is de eerste van de veertien tramlijnen in de stad waar cashgeld vanaf 8 december niet meer wordt geaccepteerd.

Sinds maart zijn alle Amsterdamse bussen al uitgerust met pinautomaten en is het contant betalen al afgeschaft. In juli introduceerde het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB pinnen aan boord van tram 26. Deze proef is geslaagd. De pinautomaten moeten de veiligheid van bestuurders en conducteurs verbeteren en overvallen voorkomen.

In totaal heeft het GVB ruim tweehonderd bussen uitgerust met pinapparaten. De meeste tramvoertuigen zijn inmiddels ook voorzien van pinapparatuur. In totaal worden ruim tweehonderd tramvoertuigen uitgerust met een pinautomaat. "Reizigers en bestuurders zijn gelukkig met de mogelijkheid om met pin te kunnen betalen", zegt projecteider Ruud Vermeulen.

Cash verdwijnt begin 2018 uit Amsterdams ov
Cash verdwijnt begin 2018 uit Amsterdams ov (Foto: ANP)

West Bromwich Albion stuurt Pulis de laan uit

Tony Pulis is ontslagen door West Bromwich Albion na een reeks van tien wedstrijden zonder zege in de Premier League. Pulis heeft een reputatie als overlevingsspecialist verworven, maar West Brom heeft besloten de samenwerking te beëindigen nadat hij met zijn ploeg sinds februari slechts drie wedstrijden won in de Premier League.

Twee van die overwinningen kwamen in de eerste twee wedstrijden van dit seizoen voordat er een reeks volgde van tien wedstrijden zonder zege voor The Baggies, met de 0-4 nederlaag tegen Chelsea als laatste in die reeks en de druppel voor de clubleiding. De poeg staat nu zeventiende, met slechts één punt meer dan nummer achttien West Ham United.

"De beslissingen worden nooit gemakkelijk genomen, maar altijd in het belang van de club", vertelt voorzitter John Williams. "We werken in een resultaatgerichte business en sinds het einde van afgelopen seizoen tot dit seizoen zijn de resultaten erg teleurstellend."

"We willen graag onze dankbaarheid voor de toewijding en het harde werken van Tony uitspreken tijdens een overgangsperiode van de club, met een verandering van eigenaar. We wensen hem het beste voor zijn verdere loopbaan."

Veltman onder de indruk van Van de Beek

Joël Veltman is onder de indruk van Donny van de Beek. De middenvelder scoorde zaterdagavond drie keer in de 0-8 zege op NAC Breda.

Van de Beek moest in de wedstrijd tegen FC Utrecht genoegen nemen met een plek op de bank, maar debuteerde vervolgens afgelopen week wel in het Nederlands elftal. Zaterdagavond keerde hij weer terug in de basis van de ploeg van Marcel Keizer.

"Kijk naar zijn lachende gezicht. Ik las een interview met Wesley Sneijder, die aangaf dat Donny mentaal sterk is. Dat heeft hij hier wel bewezen", vertelt Veltman in gesprek met De Telegraaf. "Dat hij zich zo revancheert, wil je als trainer ook. Hij is goed op scherp gezet."

De rechtsback ziet in de middenvelder een speler die keihard werkt en goed tussen de linies kan spelen. "Hij knapt veel vuil werk op. Mensen zien niet altijd dat hij bijvoorbeeld ook veel loopacties maakt om David Neres vrij te krijgen. Maar dat is wel belangrijk. Donny moest Davy Klaassen vervangen en volgens mij doet hij dat aardig."

'AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar'

Door de toegenomen levensverwachting moet de AOW-leeftijd geleidelijk worden verhoogd tot minstens 69 jaar in 2040. Dat concludeert econoom Willem Heeringa van Tilburg University in een promotieonderzoek.

Gebeurt dat niet, dan zouden de AOW-premies omhoog moeten of het ouderdomspensioen moeten worden versoberd. Sinds de introductie van het pensioenstelsel in 1957 leven de Nederlanders gemiddeld langer en krijgen ze minder kinderen. Daarbij zijn mannen minder gaan werken, maar vrouwen juist meer. De toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen weegt echter niet op tegen de negatieve effecten van de daling van het geboortecijfer en de afgenomen arbeidsparticipatie van mannen, stelt Heeringa.

De econoom stelt ook vast dat Nederlandse pensioenfondsen de pensioenpremies van jongeren risicovoller zouden moeten beleggen dan die van ouderen. Meer in aandelen beleggen levert voor de jongere generaties uiteindelijk meer op.

'AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar'
'AOW-leeftijd verhogen tot minstens 69 jaar' (Foto: ANP)

Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten

De Nationale ombudsman wil van minister Ank Bijleveld weten hoe bij Defensie wordt omgegaan met klachten over onder meer aanranding en mishandeling. Recent werd bekend dat meldingen van drie militairen over uit de hand gelopen ontgroeningen niet serieus zijn genomen.

In juli 2016 heeft Defensie een nieuwe klachtenregeling in gebruik genomen. ,,Ik wil van de minister horen hoeveel klachten er zijn ontvangen, in behandeling zijn genomen en gegrond zijn verklaard", aldus ombudsman Reinier van Zutphen.,,Ook wil ik inzicht in het aantal doorverwijzingen naar de Nationale ombudsman. Als (ex-)militairen tegen muren bij Defensie oplopen en in de knel raken, dan kunnen zij zich, net als elke burger met hun klacht bij mij melden."

De ombudsman vraagt de minister binnen twee weken antwoord te geven.

Begin november onthulden drie militairen in de Volkskrant dat ze bij hun eenheid in Schaarsbergen waren gepest, mishandeld, aangerand en verkracht door sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid. Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten in 2013, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed Defensie in 2013 aangifte.

Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten
Ombudsman wil uitleg Bijleveld over klachten (Foto: ANP)

Aangifte Wilders tegen 'discriminerende' Rutte

PVV-leider Geert Wilders gaat aangifte doen tegen premier Mark Rutte omdat die Nederlanders zou discrimineren. De PVV vraagt medestanders de aangifte te ondersteunen.

"Als er iemand in Nederland onterecht ongelijk wordt behandeld is het de Nederlander zelf", stelt Wilders. Hij heeft doorgaans weinig geduld met minderheidsgroepen die discriminatie aan de kaak stellen en stelt dat juist de autochtone meerderheid in het gedrang komt. Hij haalt daarvoor uiteenlopende voorbeelden aan als de afschaffing van de dividendbelasting, die buitenlandse aandeelhouders ten goede zou komen, goedkope zorg en andere voorzieningen voor asielzoekers en ontwikkelingshulp aan het buitenland.

"Wij worden als tweederangsburgers behandeld in ons eigen land", aldus Wilders. "De politiek denkt aan iedereen behalve aan de Nederlanders."

Aangifte Wilders tegen 'discriminerende' Rutte
Aangifte Wilders tegen 'discriminerende' Rutte (Foto: ANP)

'Agenten schuldig mishandeling Henriquez, geen straf'

De twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie en mishandeling van Mitch Henriquez zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel schuldig, maar er wordt geen straf geëist. Het geweld dat zij op de Arubaan toepasten, was weliswaar buitenproportioneel, maar "dat zij ook schuldig zijn aan het overlijden van Henriquez, kan niet worden bewezen", aldus het OM.

Twee van de vijf bij de arrestatie betrokken agenten zijn strafrechtelijk vervolgd. Aanvankelijk werd gedacht dat Henriquez was overleden door de omstreden nekklem, maar door een nieuw rapport en door nieuwe deskundigenverklaringen, kwam deze aanname weer op losse schroeven. Tijdens de rechtszaak vorige week werden de deskundigen het niet met elkaar eens. Hierdoor is er geen bewijs voor 'mishandeling met de dood ten gevolg' maar enkel nog voor 'mishandeling', zei de officier van justitie.

Henriquez overleed de dag nadat hij was aangehouden op een muziekfestival in Den Haag, eind juni 2015. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Er waren vijf agenten voor nodig om de grote en sterke 42-jarige Henriquez onder bedwang te krijgen bij zijn arrestatie. Hij werd geslagen in het gezicht en bespoten met pepperspray.

Bedreigd
De twee verdachte agenten zitten afgeschermd en anoniem in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Ze worden aangeduid als DH01 en DH02. Hun identiteit wordt afgeschermd omdat zij en hun families na de arrestatie zwaar bedreigd zijn. De dood van Henriquez zorgde voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk.

Het OM heeft dit ook laten meewegen in de eis. ,,Agenten moeten optreden als iemand de openbare orde verstoort. Ook heeft deze zaak grote gevolgen gehad voor de agenten en hebben zij al een disciplinaire maatregel van de politieorganisatie ondergaan." Het OM vindt weliswaar dat de agenten schuldig zijn aan mishandeling, zij zijn te ver gegaan in het toegepaste geweld, maar meent dat een straf daar niets aan toevoegt.

De uitspraak van de rechtbank staat op 21 december gepland.

OM: agenten schuldig mishandeling, geen straf
OM: agenten schuldig mishandeling, geen straf (Foto: ANP)

Verzorgende verpleeghuis verdacht van moord

Een 21-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht als verzorgende van een verpleeghuis in de gemeente Binnenmaas (ZH) een bewoonster om het leven te hebben gebracht. Ook wordt hij verdacht van twee pogingen tot moord. De man is vrijdag aangehouden, zo meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam maandag.

De zaak ging begin november rollen nadat in een verzorgingshuis in de gemeente Binnenmaas een bewoonster onwel was geworden. In het ziekenhuis ontstond het vermoeden dat haar zonder medische noodzaak insuline was toegediend.

Het verpleeghuis deed aangifte en de politie startte een onderzoek.

Verzorgende verpleeghuis verdacht van moord
Verzorgende verpleeghuis verdacht van moord (Foto: ANP)

Gestolen spullen John Lennon gevonden

De Duitse politie heeft in Berlijn een 58-jarige man gearresteerd die probeerde gestolen spullen van John Lennon te verkopen. Hem zal oplichting en heling ten laste worden gelegd. Volgens de Duitse media gaat het onder meer om enkele dagboeken van het in 1980 vermoorde lid van The Beatles en om zijn beroemde ronde bril.

Die werden in 2006 die in New York ontvreemd bij Lennons weduwe Yoko Ono. Drie jaar geleden dook al een deel van de buit op in de Duitse hoofdstad bij een vermoedelijke heler. De politie trof maandag tijdens een gerichte zoekactie meer objecten uit de nalatenschap van Lennon aan in een auto. De eigenaar is aangehouden en zijn koopwaar in beslag genomen.

Het OM liet weten dat een tweede verdachte in Turkije woont en niet kan worden opgepakt. De Süddeutsche Zeitung vermoedt dat het om Koral K. gaat, die jarenlang de chauffeur was van Yoko Ono. Hij zou haar eind 2006 hebben afgeperst. Na een deal met justitie kwam hij vrij en nam hij de wijk naar Turkije.

Gestolen spullen John Lennon gevonden
Gestolen spullen John Lennon gevonden (Foto: ANP)

Kabinet maakt kans op Big Brother Award

Het kabinet is genomineerd voor een Big Brother Award, de prijs van organisatie Bits of Freedom voor de grootste privacyschender van Nederland. De nominatie is te danken aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. Oud-minister Plasterk had de award in 2015 al gekregen vanwege zijn plannen voor een afluisterwet.

De twee andere genomineerden zijn GGZ Nederland, dat volgens Bits of Freedom persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker, en CDA-leider Sybrand Buma, die wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover.

Mensen kunnen tot 10 december stemmen. De 'winnaar' wordt op 11 december bekendgemaakt in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

De Big Brother Award ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten. Daarnaast was er een prijs voor de gemeente Rotterdam, die op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren.

Kabinet maakt kans op Big Brother Award
Kabinet maakt kans op Big Brother Award (Foto: BuzzT)

Everspace: Encounters

Encounters is de eerste grote uitbreiding voor de ruimte-shooter Everspace. In juni van dit jaar nam ik deze titel onder de loep en was erg te spreken over de graphics en de gameplay, alleen schortte het nogal aan variatie in activiteiten en missies. Met Encounters probeert ontwikkelaar Rockfish de wereld een stukje levendiger te maken, met meer verschillende soorten missies, meer NPC's, nieuwe wapens en upgrades en een nieuw ruimteschip.

'Rookie' Cook pakt eerste zege op PGA Tour

Golfer Austin Cook heeft zijn eerste zege op de PGA Tour te pakken. De 26-jarige Amerikaan heeft dit jaar voor het eerst een tourkaart en zondag schreef hij op Saint Simons Island in Georgia de RSM Classic op zijn naam.

Met een rondje van 62 slagen legde Cook vrijdag de basis voor zijn overwinning, maar met 66, 66 en 67 slagen was hij ook op de andere drie dagen zeer constant. Hij kwam uiteindelijk op een score van 21 slagen onder par uit, vier beter dan John Michael Spaun en vijf slagen voor Brian Gay.

Doordat hij nu een zege op de PGA Tour heeft, is Cook ook voor de volgende twee jaar verzekerd van een tourkaart.

Ibrahimovic: "Het was meer dan de knie"

Zlatan Ibrahimovic keerde zaterdagavond na een afwezigheid van een half jaar terug bij Manchester United. In de wedstrijd tegen Newcastle United kwam hij als invaller in het veld. De Zweed was een half jaar uitgeschakeld met een knieblessure, maar er speelde nog meer stelt de Zweed.

"Als mensen op de hoogte waren van de echte blessure, zouden ze in shock zijn dat ik zelfs nog kon voetballen. Het was meer dan de knie, maar ik het is persoonlijk en daarom kies ik ervoor om er niet over te praten", vertelt Ibrahimovic in gesprek met The Guardian.

"In mijn herstel heb ik niets overhaast. Ik heb het protocol en mijn schema van dag tot dag gevolgd. Het enige geheim is hard werken. De mensen die dicht bij mij staan weten wat ik ervoor gedaan heb. Ik heb vijf tot zes uur per dag gewerkt."

"Toen het gebeurde, zei ik dat opgegeven geen optie was. Mijn enige focus was om terug te keren en beter terug te keren. Ik ben erg trots op het moment dat ik weer speelde en ben erg dankbaar voor iedereen om me heen, want ik heb het niet alleen kun doen. Ik wil de supporters bedanken die me gemotiveerd hebben gehouden, de trainer die me vertrouwde, de club die in me gelooft en natuurlijk mijn familie."

Brands: "Ik zou De Ligt meteen verkopen als Barcelona zich meldt"

Als Marcel Brands in de schoenen van Marc Overmars zou staan, zou hij Matthijs de Ligt bij een miljoenenbod onmiddellijk verkopen aan Barcelona.

Barcelona wil zich graag defensief versterken en ziet in de verdediger van Ajax de ideale aanwinst, zo luiden geruchten. Men zou hem voor 40 tot 45 miljoen euro naar Camp Nou willen halen. Achter Gerard Piqué zou hij klaargestoomd worden voor het grote werk.

Brands denkt dat het lastig wordt als zulke bedragen op tafel komen: "Dan wordt het lastig, ja. Ik zou hem meteen verkopen als ik Ajax was", vertelt de technisch manager van PSV met een knipoog bij Rondo van Ziggo Sport.

Wim Kieft stelt echter dat het te vroeg is voor de 18-jarige verdediger voor een dergelijke stap. "Clubs van het formaat Barcelona gaan niet een speler halen die nog jaren moet spelen om het vereiste niveau te krijgen. Deze jongen moet nog een paar jaar voetballen."

"Davinson Sánchez stapte zo over, maar die is wat ouder. De Ligt maakt hier nog steeds de fouten die hij mag maken op die leeftijd, maar ik zou het als ik zo'n grote club was nooit doen."

Animal Crossing: Pocket Camp lanceert 22 november

Nintendo heeft eindelijk de datum bekendgemaakt wanneer we aan de slag kunnen met Animal Crossing: Pocket Camp. De app voor smartdevices lanceert aanstaande woensdag 22 november voor Android en iOS.

In de game kun je, zoals in elke Animal Crossing, vrienden maken, je huis decoreren, spullen verzamelen en nog meer. Dit keer is je huis een camper en verblijf je op een camping. Er zijn meerdere eilanden te ontdekken en uiteraard kun je weer je vrienden bezoeken. Meer over de game kun je hier lezen.

'Politie discrimineert met verbod hoofddoek'

De politie discrimineert een agente door haar te verbieden tijdens haar werk een hoofddoek te dragen in combinatie met het uniform. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die was aangespannen door een politiemedewerkster in Rotterdam die van mening was dat 'uniform' helemaal niet 'uniform' betekent.

De vrouw wil vanwege haar persoonlijke geloofsovertuiging ook tijdens haar werk een hoofddoek dragen om aan iedereen te laten zien wat haar geloofdovertuiging is. De politie staat dat niet toe, omdat de organisatie neutraal is en dat ook moet uitstralen. De betrokken medewerkster vindt dat zij wordt beperkt in de vrijheid van godsdienst

Het college vindt de uniforme gezagsuitstraling en de eigen veiligheid van de politieambtenaar op zich zwaarwegende belangen vanuit de politie, maar is er in dit geval niet van overtuigd dat die van toepassing zijn op de betrokkene, zoals wel vaker wordt besloten zodra het om de islam gaat.

De moslima werkt op de afdeling intake & service en heeft daar niet veel contact met burgers. Ze beantwoordt telefonisch het servicenummer van de politie en mag aangiften opnemen via een video-verbinding. Ze mag dat doen in burgerkleding, met een hoofddoek. Haar collega's doen dit werk echter in een uniform. De vrouw wil dat ook, maar het korps staat dát niet toe.

De vrouw wilde een principiële uitspraak van het College zodat ook andere vrouwelijke agenten hier wat aan hebben die een hoofddoek willen dragen. Dat is volgens haar belangrijk, omdat de politie zelf aangeeft dat ze meer diversiteit in de gelederen wil.

De uitspraken van het College zijn gelukkig niet bindend.

'Politie discrimineert met verbod hoofddoek'
'Politie discrimineert met verbod hoofddoek' (Foto: ANP)

GroenLinks schrikt en schiet in PVV-modus

GroenLinks is erg geschrokken van een reportage van Nieuwsuur over het feit dat steeds meer jonge moslims een striktere vorm van de islam willen. Daarom heeft GroenLinks een serie vragen gesteld in de Tweede Kamer die de PVV al langer stelt in de Tweede Kamer ten aanzien van dat de islam intergratie verhindert.

Valkyria Chronicles 4 aangekondigd

SEGA heeft een nieuw deel in de Valkyria-serie aangekondigd. In 2018 kunnen we aan de slag met Valkyria Chronicles 4, wat het eerste deel is in de Chonicles-reeks sinds 2011.

De game speelt zich af in dezelfde tijdsgest als Valkyria Chonicles, in 1935 dus. Europa is in een staat van oorlog. De Tweede Europese Oorlog tussen de Atlantic Federation en de Autocratic Eastern Imperial Alliance is op zijn hoogtepunt. Je voegt je toe aan het gevecht in een laatste poging om de basis van de Imperials over te nemen, anders is de oorlog verloren.

Valkyria Chronicles 4 kent een geheel nieuwe cast van personages. Je team bestaat uit Commander Claude Wallace, Riley Miller, Darcsen Raz, Kai Schulen en meer. Elk hebben ze een eigen specialiteit die je kunt gebruiken. Het 'BLiTZ-'systeem keert terug, waarin turn-based strategy, RPG en real-time 3rd person-elementen samenkomen. Ook zijn de kenmerkende handgetekende graphics terug en komt de componist van het origineel, Hitoshi Sakimoto, terug voor de soundtrack.

De eerste trailer is hieronder te bekijken. De game is in de maak voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. In Japan lanceert de game eerst op PlayStation 4 op 21 maart. De Nintendo Switch-versie lanceert daar in de zomer.

'Rijkscultuurbestel aan verandering toe'

Het systeem waarmee het Rijk kunst en cultuur ondersteunt, is aan verandering toe. Dat zegt de Raad voor Cultuur, het adviesorgaan voor de regering op dit gebied. Zo moeten stedelijke regio's een centralere rol krijgen.

De raad wil "meer erkenning en financiering" voor het culturele aanbod in de regio. Daarom moet er behalve de ondersteuning via het kunstenplan Basisinfrastructuur (BIS) en de fondsen, een derde poot komen: de Regionale culturele infrastructuur (RIS), overweegt het adviesorgaan.

Het beleid is nu sterk nationaal georiënteerd en vooral gericht op individuele instellingen, aldus de raad. Hij adviseert cultuurminister Ingrid van Engelshoven de regio's uit te nodigen met een "overtuigend en inspirerend plan" te komen.

Afstemmen

Die "zijn goed in staat om hun culturele voorzieningen af te stemmen op de samenstelling en behoeften van de bevolking, en op de aanwezige maatschappelijke en economische infrastructuur".

Lokale en regionale overheden en maatschappelijke, culturele en private partners zouden RIS-voorzieningen moeten samenstellen en mede financieren.

'Rijkscultuurbestel aan verandering toe'
'Rijkscultuurbestel aan verandering toe' (Foto: ANP)

Winterse Comic Con trekt 22.000 bezoekers

De winterse versie van de Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurs heeft dit weekend ruim 22.000 bezoekers getrokken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de eerste wintereditie van het evenement vorig jaar.

De Comic Con is een evenement voor liefhebbers van strips, stripverfilmingen, tv-series, sciencefiction, fantasy, games en cosplay, een rollenspel waarin mensen zich kleden als hun (strip)helden. Comic Con staat voor Comic Book Convention. Het vier dagen durend festijn wordt sinds 1970 jaarlijks georganiseerd in de Amerikaanse stad San Diego.

De tweedaagse Nederlandse versie werd in 2015 voor het eerst georganiseerd. Inmiddels zijn er al verschillende edities in Nederland gehouden, onder meer in Amsterdam en Rotterdam.

Morrissey verdedigt Weinstein en Spacey

Morrissey steunt de in opspraak geraakte acteur Kevin Spacey en producent Harvey Weinstein. De Britse zanger stelt dat hun vermeende slachtoffers 'precies' wisten wat er gebeurde en dat ze er voor kozen om 'mee te spelen'.

"Achteraf schamen ze zich of vinden ze het niet leuk", aldus de 58-jarige Morrissey tegen het Duitse blad Der Spiegel. "Dan draaien ze het om en zeggen: 'ik ben aangevallen, ik was verrast, ik werd de kamer in gesleurd'. Maar als het ze een grootse carrière had opgeleverd, zou je ze er niet over horen."

Morissey benadrukt dat hij niets op heeft met seksueel misbruik. "Ik haat verkrachting. Ik haat aanvallen en seksuele situaties die iemand opgedrongen worden", zegt de voormalige frontman van The Smiths. "Maar als je naar de omstandigheden kijkt, zie je in veel gevallen dat het zogenoemde slachtoffer slechts teleurgesteld is."

Morrissey verdedigt Weinstein en Spacey
Morrissey verdedigt Weinstein en Spacey (Foto: BuzzE)

Charles Manson is dood

Charles Manson, de Amerikaanse sekteleider die zijn volgelingen in de jaren zestig aanzette tot gruwelijke moorden in Californië, is zondag overleden. Hij was 83 jaar. De zus van actrice Sharon Tate, een van de slachtoffers van Manson, meldde als eerste het overlijden. Zij was door de gevangenis op de hoogte gesteld.

De sekteleider, die tot levenslang is veroordeeld, werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis. Wat hij mankeerde werd niet bekendgemaakt. In januari moest Manson ook al naar het ziekenhuis, voor wat toen een dringend medisch probleem werd genoemd. Hij wilde muzikant worden, was bang voor het einde der tijden en gek van The Beatles. Als musicus zou Charles Manson niet de geschiedenisboeken ingaan, wel als de gewelddadige sekteleider van de zogeheten Manson Family. Zondag overleed Manson, hij was 83 jaar oud.

Manson zat al meer dan 45 jaar in de gevangenis. In de jaren zestig verzamelde hij een schare overwegend jonge vrouwelijke volgelingen die bekend stond als de 'Manson Family'. Die volgelingen waren vaak hippievrouwen met wie hij door de Verenigde Staten trok. Als sekteleider wijdde hij de jonge en knappe vrouwen in in de flowerpowerfilosofie van vrije liefde, vrije seks en lsd. Maar ook zette hij ze al snel aan tot berovingen en diefstal. In de zomer van 1969 zette hij ze aan zeven mensen te vermoorden, onder wie Tate, de zwangere vrouw van regisseur Roman Polanski. Volgens het Openbaar Ministerie was de moordpartij onderdeel van een plan van Manson om een rassenoorlog te ontketenen.

De uiterst gewelddadige moord op actrice Sharon Tate in 1969 door de leden van de Manson Family bracht de Verenigde Staten in shock. Tate was acht maanden zwanger toen zij met talloze messteken bruut werd omgebracht. In het huis vermoordden drie vrouwelijke sekteleden en een mannelijk lid van de Manson Family ook vier aanwezige vrienden van Tate. Charles Manson, die steeds meer last kreeg van paranoïde waanbeelden en obsessies, was zelf niet bij de slachtpartij aanwezig.

Piggies
Bij het verlaten van het huis werd in bloed het woord Pig op de voordeur achtergelaten, een verwijzing naar het nummer Piggies van The Beatles. Een dag later werden de zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis met mes- en vorksteken vermoord door zes sekteleden. Met het bloed van de slachtoffers werd op de muren Rise, Helter Skelter en Death to Pigs geschreven.

Omdat bij beide moordpartijen werd verwezen naar nummers van The Beatles, werden de moord op Sharon Tate en La Bianca in dezelfde rechtszaak behandeld. Om zijn verdediging te kunnen betalen, bracht Manson in maart 1970 het muziekalbum Lie uit.

Manson bleef in de rechtszaal altijd ontkennen dat hij de moorden had gepleegd. Toch werd hij in 1971 ter dood veroordeeld. Hij ontsprong de dans omdat Californië net in die tijd de doodstraf afschafte: het werd levenslang. Elk gratieverzoek werd afgewezen. In de gevangenis zou hij nog steeds heel veel fanmail krijgen. In 2014 kondigde Manson aan te gaan trouwen met een 26-jarige bewonderaarster, maar dat huwelijk ging uiteindelijk toch niet door. Begin 2017 moest Manson (inmiddels 82 jaar) al enige tijd wegens een ernstig medisch probleem naar het ziekenhuis.

Charles Manson: gruwelmoordenaar met enge blik
Charles Manson: gruwelmoordenaar met enge blik (Foto: ANP)

Aanpak kindermishandeling vereist topprioriteit

"Kindermishandeling is vreselijk. Voor tienduizenden kinderen in Nederland is het de dagelijkse realiteit. Kindermishandeling is, samen met andere vormen van huiselijk geweld, het grootste geweldsprobleem van onze samenleving. Het is onze plicht elke vorm van kindermishandeling en huiselijk geweld te stoppen. Voor mij als minister zal de aanpak ervan de komende jaren een absolute prioriteit zijn." Met deze woorden gaf minister Hugo de Jonge (VWS) zojuist in Theater Diligentia in Den Haag het startsein voor de Week tegen Kindermishandeling die tot en met 26 november duurt.

In het bijzijn van kinderen, ervaringsdeskundigen en professionals gaf De Jonge aan kindermishandeling drastisch te willen terugdringen. In het voorjaar van 2018 komt hij daarom met een breed actieplan waarbij drie zaken belangrijk zijn: mishandeling voorkomen, eerder en beter in beeld brengen, en duurzaam oplossen. Minister De Jonge: "Het wordt een enorme opgave, maar ik denk dat we kindermishandeling effectiever kunnen aanpakken dan tot nu toe is gedaan. We kunnen van mensen niet vragen om kindermishandeling op te lossen, maar wel de mishandeling van één kind. Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Elke Nederlander kan die ene zijn. Die ene leraar, die ene buurman, die ene huisarts. We mogen niet wegkijken".

Kindermishandeling komt in Nederland naar schatting 119.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat gemiddeld in iedere schoolklas van 30 leerlingen 1 kind zit dat wordt mishandeld. Geschat wordt dat de mishandelingen leiden tot 50 doden per jaar. Kindermishandeling kan fysiek of psychisch geweld zijn, maar ook verwaarlozing. Op de website vooreenveiligthuis.nl  is meer informatie te vinden hoe mensen signalen kunnen herkennen en hoe je zelf actie kunt ondernemen. Ook kunnen mensen gratis en 24 uur per dag voor advies of hulp bellen naar Veilig Thuis, via 0800-2000.

De Week tegen Kindermishandeling (website) wordt georganiseerd door Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut en wordt sinds 2013 georganiseerd. In de week organiseren partijen door het hele land allerlei activiteiten om mensen te informeren en het thema bespreekbaar te maken.

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, Apple's "Diversity Chief" gaat weg (na 20 jaar trouwe dienst) nadat ze aangaf dat blanke mensen ook divers kunnen zijn, Barbie krijgt een hijab, ondanks alle moeite die Mattel heeft gedaan om de Barbie lijn diverser te maken is de omzet toch gedaald, als je een penis hebt ben je (waarschijnlijk) vuilnis en geld eisen voor 'seksueel misbruik' is blijkbaar belangrijker dan aangifte doen.

Dimitrov wint ATP Finals en is nieuwe nummer drie van de wereld

Tennisser Grigor Dimitrov heeft zondag in Londen de ATP Finals gewonnen, het eindejaarstoernooi op de tenniskalender bij de mannen. In de finale was de Bulgaar de Belg David Goffin de baas.

Goffin won in Londen van zowel Rafael Nadal als Roger Federer, maar Dimitrov liet hem in de groepsfase met 6-0, 6-2 als kansloos. In de eerste set in de finale kwam de Belg op 4-2, maar hij gaf het helemaal uit handen en zag hoe zijn opponent op het vijfde setpoint toe kon slaan.

Dimitrov speelde minder lekker in set twee en daar profiteerde Goffin van door de stand gelijk te trekken. De Belg liet vier breakpoints liggen in het begin van de derde set, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Dimitrov brak hem op 3-2, liet op Goffin's service even later drie matchpoints liggen, maar maakte het op eigen opslag alsnog af: 7-5, 4-6, 6-3.

De Bulgaar sluit het jaar zo af als de nieuwe nummer drie van de wereld, achter Nadal en Federer. Dit jaar haalde hij al de halve finales op de Australian Open en pakte hij in Cincinnati zijn eerste masterstitel, alvorens hij in Londen de grootste prijs uit zijn loopbaan pakte. Goffin stijgt één plek en staat nu zevende op de wereldranglijst.

Miljoenen dieren in veehouderij gaan te vroeg dood

Ieder jaar gaan in de veehouderij meer dan 30 miljoen dieren te vroeg dood in de stal. In veel gevallen is dat bovendien een langzame en pijnlijke dood. Dat blijkt uit onderzoek door Wakker Dier. “Het gaat om ongelofelijk grote aantallen dieren die creperen, alleen maar omdat het vlees in de supermarkt zo goedkoop mogelijk moet zijn”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De dieren sterven op de boerderij voor ze de slachtleeftijd of het einde van de productieperiode hebben bereikt. Zo bezwijken ze bijvoorbeeld aan infecties of ziektes, of drogen ze uit, omdat ze te zwak zijn om bij water en voedsel te komen. Een deel van de dieren wordt daarnaast handmatig gedood door de veehouder of geëuthanaseerd door een dierenarts.

Jonge dieren
Het percentage ‘uitval’, zoals de sector het noemt, is bij jonge dieren het hoogst. Vooral jonge geiten sterven vaak voortijdig: 23 procent van de lammeren sterft een ‘afdankersdood’. Ook bij koeien sterven veel jonge dieren te vroeg (19 procent), vooral rond de geboorte. Bij biggen ligt het percentage op 13,5 procent. In absolute aantallen is de sterfte het hoogst bij plofkippen, legkippen en varkens. Bij benadering gaat het om respectievelijk 20, 6 en 5 miljoen dieren.

Goedkoop vlees
Wakker Dier vindt de cijfers ‘om je rot te schamen’. “Omdat de supermarkten zo goedkoop mogelijk vlees willen verkopen, krijgen boeren niet genoeg geld om beter voor hun dieren te zorgen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De organisatie voert al jaren campagne tegen de misstanden in de veehouderij. Om ervoor te zorgen dat boeren een betere prijs krijgen voor hun dieren, wil Wakker Dier onder andere dat supermarkten stoppen met kiloknallers.

Miljoenen dieren in veehouderij gaan te vroeg dood (Foto: Wakker Dier)
Miljoenen dieren in veehouderij gaan te vroeg dood (Foto: Wakker Dier)

Overboord geslagen man nog spoorloos

De zoektocht naar de Brit die in de nacht van zaterdag op zondag op het Noordzeekanaal van een partyboot in het water is gevallen, heeft niets opgeleverd. Dat meldt de politie zondagavond.

De politie zocht een groot deel van de dag met boten met sonarapparatuur en een duikersteam. Het zoeken ging nog tot in de avond door.

Meteen nadat de man ter hoogte van Westzaan overboord was gevallen, werd een grote zoekactie opgezet. Duikploegen van de brandweer, boten van de brandweer en het havenbedrijf en een politiehelikopter zochten in de nacht naar de Brit. Later op de dag werd er ook weer gezocht.

Volgens RTV Noord-Holland is er nog een reddingsboei naar de drenkeling gegooid. Ooggetuigen zeiden dat hij die niet kon vastgrijpen. Het zou om een Brit gaan die met een groep uit Newcastle op de boot verbleef.

Overboord geslagen man nog spoorloos
Overboord geslagen man nog spoorloos (Foto: ANP)

Bestuurder melkwagen Winsum voor rechter

De bestuurder van de melkwagen die november vorig jaar in het Groningse Winsum in botsing kwam met een trein, moet maandag voor de rechtbank in Groningen verschijnen. De 30-jarige man uit Coevorden wordt ten laste gelegd dat hij bij het oversteken van het spoor, op een onbewaakte overgang, een gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt. De trein van Arriva ontspoorde en zeventien mensen raakten gewond. De chauffeur van de melkwagen bleef ongedeerd.

Bestuurder melkwagen Winsum voor rechter
Bestuurder melkwagen Winsum voor rechter (Foto: ANP)

Uitspraak hoofddoek bij politie

Het College voor de Rechten van de Mens doet maandag uitspraak over het dragen van een hoofddoek bij de politie. Een agente uit Rotterdam heeft de zaak bij het College aangespannen, want zij wil tijdens haar werk haar hoofddoek dragen. De politie staat dat echter niet toe. Het College zal beoordelen of de politie in strijd handelt met de Algemene wet gelijke behandeling.

Nu zijn de regels zo dat organisaties bepaalde neutrale kledingvoorschriften van hun werknemers mogen eisen, zoals een verbod op het dragen van een hoofddeksel. Het kan zijn dat een dergelijk beleid ervoor zorgt dat een werknemer indirect wordt beperkt in zijn of haar vrijheid van godsdienstuiting. Het College voor de Rechten van de Mens beoordeelt per individueel geval of dit zo is. Verder wordt gekeken of een organisatie goede redenen heeft voor het verbieden van zichtbare politieke of religieuze symbolen, dit kan per functie verschillen.

Uitspraken van het College zijn niet bindend. "Het College is deskundig en gezaghebbend en daarom vraagt een reactie ook een zorgvuldige voorbereiding. Uiteraard doet de politie dat in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid, want de uiteindelijke bevoegdheid ligt bij de minister", heeft de politie al laten weten.

Begin november publiceerde de Volkskrant een interview met de agente -die overigens Sarah Izat heet-, het interview kun je hier lezen.

Uitspraak hoofddoek bij politie
Uitspraak hoofddoek bij politie (Foto: ANP)

'Weinig vertrouwen kinderen in wereldleiders'

Als het aan Nederlandse kinderen ligt zouden wereldleiders vaker naar hen moeten luisteren. 84 procent van de kinderen is van mening dat de wereld dan beter af zou zijn, blijkt uit onderzoek van Unicef.

Ruim de helft van de Nederlandse kinderen heeft er geen vertrouwen in dat wereldleiders de juiste beslissingen maken voor kinderen. Negen op de tien kinderen hebben zelfs het gevoel dat hun mening niet door hen op prijs wordt gesteld. Ze maken zich vooral zorgen om pesten (38 procent), terrorisme (35 procent) en oorlog en conflicten (34 procent).

Het onderzoek van de VN-organisatie had plaats vanwege de allereerste World Children's Day, die maandag wordt gevierd tijdens de internationale Dag voor de Rechten van het Kind. World Children's Day is in het leven geroepen om kinderen hun mening te kunnen laten uitspreken.

Wereldwijd mogen kinderen even op de stoel zitten van de leiders van grote instanties en landen. Onder meer bij de VN in Genève en New York, het Europees Parlement, FC Barcelona en bij bedrijven als Facebook, Unilever en LEGO.

Ook de presidenten van Frankrijk, Luxemburg en Chili maken tijdelijk plaats voor een jeugdige vervanger. In Nederland wordt onder meer het kantoor van Unicef tijdelijk overgenomen.

Meer dan 11.000 jongeren in veertien landen (waaronder duizend in Nederland) deden aan het onderzoek mee. Ze waren tussen de negen en achttien jaar.

'Weinig vertrouwen kinderen in wereldleiders'
'Weinig vertrouwen kinderen in wereldleiders' (Foto: ANP)

Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt

Binnenkort kan de politie sneller een beroep doen op burgers bij het opsporen van criminelen. Hoofdofficier van justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Diederik Greive laat aan De Telegraaf weten dat de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving per 1 december verandert.

Dat zijn de regels rond het tonen van beelden en het melden van de identiteit van een voortvluchtige. Het recht op privacy van verdachten wordt in de nieuwe Aanwijzing verder ingeperkt.

"Zelfs als we geen zaak hebben, kunnen we voor een goede en slagvaardige opsporing de identiteit van iemand prijsgeven, ter voorkoming van een misdrijf of nieuw misdrijf. Een alertering bijvoorbeeld", zegt Greive. Alle mogelijke kanalen worden daarvoor ingezet.

Greive verwacht geen problemen met privacywaakhonden. "We zetten al jaren opsporingsberichtgeving in als instrument. De inzet leidt niet vaak tot een klacht. En bovendien: criminelen die 'on the run' zijn, gaan ons niet bellen met een klacht." Wel geeft hij aan dat ieder besluit goed moet worden onderbouwd.

Ben je benieuwd wat de opsporingsdiensten verder doen om criminelen te pakken? Kijk dan vanavond op NPO3 naar weer een nieuwe aflevering van Hunted. Live meepraten kan natuurlijk hier op het forum.

Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt
Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt (Foto: ANP)

CDA: maak voetbalsters prof

Ook het vrouwenvoetbal moet betaald voetbal worden. Het kabinet moet daar bij de KNVB op aandringen, vindt het CDA.

De eredivisie voor vrouwen valt nog altijd onder de amateurtak van de voetbalbond, terwijl de mannen op twee niveaus betaald voetbal kunnen spelen. Dat is Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot een doorn in het oog. Ze vindt "het jammer te zien dat de positie van vrouwen in het voetbal achterloopt. Zeker als we kijken naar de fantastische prestaties van onze voetbaldames." Het Nederlands vrouwenelftal sleepte afgelopen zomer de Europese titel in de wacht.

"Zij zijn een boegbeeld voor jonge meisjes en vrouwen", vindt de CDA'er, die ook wijst op hun "eerlijke manier van spelen". "Daar kunnen de mannen nog heel wat van leren."

Voetbal is na hockey de populairste sport onder vrouwen en trekt de laatste jaren veel nieuwe speelsters. Het leeuwendeel van de speelsters in de eredivisie, die nu negen ploegen telt, kan niet van de sport leven.

CDA: maak voetbalsters prof
CDA: maak voetbalsters prof (Foto: ANP)

IsraŽlische militair krijgt geen gratie

De Israëlische president Reuven Rivlin heeft de soldaat die in maart 2015 een Palestijn doodschoot die al op de grond lag geen gratie verleend. De militair zit momenteel een gevangenisstraf uit van 14 maanden.

De krijgsraad veroordeelde hem voor doodslag. De militair zei in de rechtbank dat hij had geschoten omdat hij vreesde dat de Palestijn opnieuw zou aanvallen, die eerder had meegedaan aan een aanval met messen op andere Israëlische militairen in de stad Hebron op de bezette Westelijke Jordaanoever. Wel kreeg hij van het leger een strafvermindering van vier maanden.

Het vonnis in het geruchtmakende en emotionele proces zorgde voor ernstige verdeeldheid in Israël. De militair vroeg de president om gratie. Ook minister van Defensie Avidgor Lieberman en premier Benjamin Netanyahu steunden dat verzoek. Rivlin liet zondag echter weten dat verdere strafvermindering de kracht van het Israëlische leger en de staat Israël aantast, meldt de krant Haaretz.

Israëlische militair krijgt geen gratie
Israëlische militair krijgt geen gratie (Foto: ANP)

Nederland houdt belastingdeals geheim van andere EU-lidstaten

Een groot deel van de belastingdeals die Nederland maakt met internationaal opererende bedrijven wordt niet uitgewisseld met andere EU-landen. Dat terwijl Nederland verplicht is om afspraken met 'grensoverschrijdende effecten' van de afgelopen vijf jaar in Europa te delen, schrijft Trouw.

Volgens de Belastingdienst worden naar schatting per jaar zo'n 2000 belastingdeals gemaakt met grote en kleine bedrijven, die ook gevolgen hebben voor het buitenland. Dat komt neer op 10.000 afspraken in de afgelopen vijf jaar.

Staatssecretaris Menno Snel van financiën heeft de Kamer onlangs laten weten slechts zo'n vierduizend belastingafspraken te gaan uitwisselen. Waarom de rest niet wordt gedeeld is niet duidelijk.

Fiscus deelt amper deals ondanks verplichting
Nederland houdt belastingdeals geheim van andere EU-lidstaten (Foto: ANP)

FDP stapt uit Duitse coalitiebesprekingen

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland zijn gestaakt. De liberale FDP heeft de gesprekken over een zogenoemde Jamaica-coalitie beëindigd, laat een woordvoerder van de fractie weten.

De CDU, zusterpartij CSU, de liberale FDP en de Groenen lukten het zondagavond niet om de besprekingen af te ronden. De partijen hadden een ultimatum voor 18.00 uur zondagavond gesteld, maar dat verliep zonder dat een akkoord werd gemeld.

Volgens bronnen rond de onderhandelingen wilden de besprekingen vooral op het gebied van immigratie niet vlotten. Bij dit onderwerp staat de CSU een strenger beleid voor dan CDU, FDP en vooral de Groenen. De CSU wil maximaal 200.000 migranten per jaar toelaten, maar de Groenen willen een soepeler beleid. Naar verluidt zag de FDP gezien die verschillen geen werkbare samenwerking meer ontstaan.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) had eerder ingezet op het afronden van de onderhandelingen afgelopen donderdag. Ondanks besprekingen tot laat in de nacht lukte dat niet. Indien ze de partijen binnen drie dagen niet opnieiuw om tafel krijgt, heeft ze nog drie opties. Ze kan proberen de centrumlinks coalitie met de SDP nieuw leven in te blazen, maar die partij lijkt dit niet te willen. Anders kan ze een minderregering op touw zetten. Of ze kan als laatste redmiddel nieuwe verkiezingen uitschrijven.

FDP stapt uit Duitse coalitiebesprekingen
FDP stapt uit Duitse coalitiebesprekingen (Foto: ANP)

10 EU-deals met coupons, DJI drones, Xiaomi phones...

Zelfs in Polen heeft Gearbest nu een warehouse wat voor de Nederlandse klanten natuurlijk erg gunstig is. Het gaat ook niet om een warehouse wat inmiddels een voorraad heeft van wat klein prul, maar echt DJI-drones, Xiaomi telefoons en ander leuk spul. Zonder douanekosten dus. 

1911-p8 (Foto: gboffical)

1911-4a (Foto: gbofficial)

1911-4x (Foto: gbofficial)
 
1911-power2 (Foto: gboffical)

1911-bluboo (Foto: gbofficial)
1911-sparkmini (Foto: gbofficial)
1911-jjrc (Foto: gboffical)


1911-mavicpro (Foto: gbofficial)

1911-x96 (Foto: gbofficial)

NASCAR-titel voor Truex na zinderende finalerace

Martin Truex Jr heeft zich voor het eerst in zijn carrière laten kronen tot kampioen in de NASCAR Cup Series. De coureur van het kleine Furniture Row Racing, het team van de Nederlandse Amerikaan Barney Visser, bekroonde zo een carrière van ups en downs: ooit was hij een van de grootste talenten, vervolgens leek zijn carrière als een nachtkaars uit te doven.

Op persoonlijk vlak zat het Truex ook niet mee, want zijn vriendin is al geruime tijd ernstig ziek: ze lijdt aan baarmoederhalskanker, waardoor Truex van zijn faam gebruik maakt om de strijd tegen kanker zo veel mogelijk te steunen. Daarnaast werd het team waar Truex voor rijdt vorige maand getroffen door het plotselinge overlijden van teamlid Jim Watson, de beste vriend van Truex' crew chief.

De situatie voorafgaand aan de slotrace in Miami-Homestead was bijzonder duidelijk, duidelijker dan voor welke race dan ook: Martin Truex Jr, Kyle Busch, Brad Keselowski en Kevin Harvick - de Championship 4 - waren de vier die om de titel streden en wie van hen de race in Miami op de beste positie afsloot pakte de titel.

Dale Earnhardt Jr kreeg een speciaal eerbetoon voorafgaand aan de race, de immens populaire coureur reed zondag namelijk zijn laatste race als fulltime coureur (Bron: YouTube)

In de eerste ronden hadden Truex, Kyle Busch en polesitter Denny Hamlin het heft in handen, maar na zes ronden werd de boel al geneutraliseerd: Joey Gase, een van de mindere goden, gaf de muur een stevige tik en kon de pitstraat opzoeken. Na de herstart kreeg Kyle Larson het tempo goed te pakken en hij nam dan ook de leiding over van Truex, die ook Keselowski zag passeren. Tijdens het restant van de eerste stage kwam Larson geen moment meer in gevaar en hij pakte de stage-winst dan ook, gevolgd door de gehele Championship 4.

Larson bleef de race domineren en ook in de tweede stage was hij aanvankelijk onaantastbaar. Het bleef razendspannend in de titelstrijd, want de vier kampioenschapskandidaten bleven de vier posities achter Larson bezet houden. Niet lang voor het einde van de stage werd de boel echter nog even bij elkaar gebracht: de afscheid nemende Danica Patrick raakte de controle over haar auto kwijt en kwam hard in aanraking met de muur.

Het was de zoveelste keer dit jaar dat Patrick bij een crash betrokken was, maar in tegenstelling tot vrijwel alle andere gevallen in 2017 was het dit keer niet buiten haar schuld om - in elk geval niet volledig, een klapband is immers ook deels pech. Met haar crash kwam er ook een einde aan Patrick's jarenlange carrière als fulltimecoureur in de NASCAR, want volgend jaar rijdt ze alleen de Daytona 500 - en in de IndyCar Series de Indy 500.

Patrick gaat de muur in (Bron: YouTube)

Het was uiteindelijk toch Larson die de tweede stage won, voor Truex, Harvick, Kyle Busch en Keselowski, waardoor de Championship 4 nog altijd bijzonder dicht bij elkaar zaten. Larson leek zo oppermachtig, maar de strijd om de titel lag na 166 van de 267 ronden nog altijd volledig open op het moment dat stage twee eindigde en er dus weer een caution - een neutralisatie - kwam.

Na de herstart viel Keselowski wat terug, maar Busch en Truex namen de macht over, terwijl ook Harvick voorin bleef. Met negentig ronden te rijden leek Busch zelfs langzaam maar zeker weg te rijden bij zijn rivaal. Iedereen kwam ondertussen naar binnen voor nieuwe banden, behalve Busch: hij bleef op kop rijden, hopend dat hij het met nog één pitstop af kon doen zonder teveel tijd te verliezen. Met 52 ronden te rijden kwam hij naar binnen, waardoor Truex - wel met oudere banden - de leiding over kon nemen, vier seconden voor Harvick.

Met iets minder dan veertig ronden te gaan werd de boel weer overhoop gegooid: de remmen van Daniel Suarez ploften, waar Kurt Busch overheen leek te rijden. Dat zorgde voor een caution, met als gevolg dat Truex, Harvick en Keselowski hun oude banden net op tijd in konden ruilen voor een nieuw setje. Het voordeel van Kyle Busch' latere pitstop was daarmee tenietgedaan, uitgerekend door zijn oudere broer.

Bij de pitstops kwam iedereen naar binnen, ook Kyle Busch, en Truex hield de leiding vast, voor Harvick en Busch. Keselowski leek het lastig te gaan krijgen, want hij zakte de nodige posities. Met 34 ronden te rijden werd het veld weer op gang gevlagd en Truex sloeg snel een gaatje naar Harvick, die op zijn beurt een gat had naar de duellerende Joey Logano en Kyle Busch - voor wie de tijd begon te dringen, want Truex reed alsmaar verder weg.

Met zeventien ronden te rijden had leider Truex een seconde voorsprong op Harvick, die Busch in no-time langszij zag komen. Busch reed vervolgens in rap tempo het gat naar Truex dicht, met Larson, die geen kampioen meer kon worden, in zijn kielzog. Toch kon Truex de aanval opvangen, wat erin resulteerde dat de laatste tien ronden werkelijk zenuwslopend werden.

Larson moest afhaken in de strijd om de zege, maar Busch probeerde alles uit de kast te halen om Truex maar te passeren. Ook in de laatste bocht probeerde hij het nog, maar het lukte niet: Truex zegevierde en na een seizoen vol pech in 2016, kroonde hij zich tot de, gezien zijn zeven zeges, dikverdiende NASCAR Cup Series-kampioen in 2017. 

De zinderende slotronden, waar Truex stand weet te houden (Bron: YouTube)

FOK! sportfoto-onderschrift week 46

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is jdjdjdjd met het volgende onderschrift: "Erica Terpstra undercover voor nieuw programma Omroep Max"

De opgave van deze week:

Wat probeert Dick Advocaat hier duidelijk te maken aan Ruud Gullit? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Wat probeert Dick Advocaat hier duidelijk te maken aan Ruud Gullit? (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.