FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 november 2017

Duitsland: Brexit schaadt Britten

De Britse premier Theresa May weet dat het verlaten van de Europese Unie schade zal toebrengen aan de economie van Groot-Brittannië. Dat zegt Manfred Weber, partij- en bondgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en leider van de CDU-fractie in het Europees Parlement.

De Duitser deed zijn uitspraken na een ontmoeting met May, meldt The Independent.

Weber is optimistisch over de toekomstige samenwerking met de Britten, maar wees erop dat een overeenkomst hierover niet alleen door alle lidstaten maar ook door het Europees Parlement moet worden geratificeerd.

"Ik kan geen deal accepteren waarbij een land buiten de EU dezelfde voordelen heeft als een lidstaat. Dat moet iedereen duidelijk zijn. Als je de unie verlaat, verlies je daarmee ook bepaalde voordelen", aldus de fractievoorzitter.

Volgens Weber steunde het Verenigd Koninkrijk tot voor kort het idee achter de EU. "Dat is om de levens van de burgers te verbeteren. Nu worden er zaken ongedaan gemaakt die we samen hebben bereikt. En dat is betreurenswaardig."

Handelsrelatie
Londen heeft minder dan twee weken om duidelijkheid te verschaffen hoeveel Groot-Brittannië wenst te betalen voor de zogenaamde 'echtscheidingsrekening'. Anders kan niet worden begonnen met onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie. De EU zou om en nabij de zestig miljard euro verlangen.

Het gaat om begrotingsgeld waarmee het Verenigd Koninkrijk technisch gezien al akkoord was gegaan, maar Theresa May staat onder grote politieke druk om zo weinig mogelijk te betalen, en desnoods de EU zonder deal te verlaten.

Voordat de handelsbesprekingen kunnen beginnen, moet echter ook nog vooruitgang worden geboekt  over de rechten van EU-ingezetenen in het Verenigd Koninkrijk, en over de Ierse grens.

Winkeldieven vrij dankzij Trump

Drie Amerikaanse studenten die voor basketbalwedstrijden in China waren en daar voor winkeldiefstal werden opgepakt, zijn dankzij tussenkomst van president Donald Trump weer thuis. Ze hebben de president bedankt nadat die zich in een tweet afvroeg of ze dat wel zouden doen.

Het drietal studeert aan de prestigieuze University of California te Los Angeles. Ze werden op 8 november gearresteerd omdat ze niet van een paar dure zonnebrillen af konden blijven. De donderstralen hadden het geluk dat Trump juist bij een economische top in Azië was en de kwestie aankaartte bij zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Naar verluidt zei Trump tegen Xi, "Heb je over die mafkezen gehoord die zijn gepakt terwijl ze aan het stelen waren? Het is allemaal niet heel ernstig. We zouden graag een snelle oplossing zien." China versoepelde vervolgens de aanklachten waarop de drie eerstejaars naar huis konden.

Ze werden vervolgens op het vliegveld opgewacht door een horde journalisten, en voelden zich zichtbaar ongemakkelijk. En toen moesten ze de pers ook nog eens te woord staan.

"Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn fout, winkeldiefstal. Dit is erger dan alleen de universiteit schaden; ik heb het hele land voor paal gezet. Aan president Trump en de regering, bedankt voor jullie tussenkomst", aldus student Cody Riley. De twee anderen zeiden iets van soortgelijke strekking.

Volgens Trump riskeerde het drietal wel tien jaar gevangenisstraf.

Zijlstra: buitenlandbeleid blijft hetzelfde

Het buitenlands beleid zal onder minister Halbe Zijlstra weinig verschillen van zijn voorgangers van de afgelopen jaren. "Ik zie veel ruimte voor continuïteit", zei de bewindsman woensdagavond bij de behandeling van zijn begroting.

Volgens hem hebben zijn voorgangers het goed gedaan. Hij is de opvolger van PvdA'ers Frans Timmermans en Bert Koenders. Zijlstra heeft niet het gevoel dat hij iets moet repareren. "Bij mij is geen noodzaak tot revolutionaire veranderingen."

Hij zet in op de Europese Unie. Deze samenwerking moet slagen nu de Amerikanen zich terugtrekken, zei hij. Verder zijn de Verenigde Naties belangrijk voor de vrede en stabiliteit en blijft de NAVO de hoeksteen voor de veiligheid.

Wel zal hij wat accenten zetten. Hij noemde daar als voorbeeld de Golfregio. De VVD-minister maakte duidelijk dat hij de dialoog wil met Saudi-Arabië en Iran. "Dit is een speerpunt dat ik zal neerzetten."

Zijlstra ziet veel ruimte voor continuïteit
Zijlstra: buitenlandbeleid blijft hetzelfde (Foto: ANP)

Tom Sizemore gedumpt uit horrorfilm om beschuldiging

De in opspraak geraakte Tom Sizemore kan de hoofdrol die hij zou krijgen in de nieuwe horrorthriller The Door op zijn buik schrijven. Producent Global Genesis Group wil iemand anders nu de acteur wordt beschuldigd van het misbruiken van een elfjarig meisje op de set van Born Killers in 2003, meldt Deadline.

Sizemore zou tijdens een scène voor Born Killers zijn hand over de vagina van het meisje hebben laten gaan en zelfs zijn vinger in haar hebben gebracht. De acteur werd destijds van de set verwijderd toen hij geconfronteerd werd met het verhaal. Later mocht hij toch terugkeren om de film af te maken.

De inmiddels 26-jarige actrice klapte afgelopen week uit de school. De vrouw wil anoniem blijven maar zoekt alsnog gerechtigheid.

Tom Sizemore gedumpt voor filmrol
Tom Sizemore gedumpt uit horrorfilm om beschuldiging (Foto: BuzzE)

Ventura moet wieberen bij Italiaanse voetbalbond na missen WK

Giampiero Ventura is ontslagen als bondscoach van Italië. De uitschakeling in de play-offs om een ticket voor het wereldkampioenschap voetbal heeft hem zoals verwacht de kop gekost.

Italië speelde maandagavond in Milaan met 0-0 gelijk tegen Zweden in de beslissende play-off, na de eerdere 1-0 nederlaag in Stockholm. De viervoudig wereldkampioen ontbreekt daardoor voor het eerst sinds 1958 op een WK.

Ventura begon na het Europees kampioenschap in Frankrijk als opvolger van Antonio Conte. Hij tekende een contract tot medio 2020 tekende, maar zal dat dus niet uitdienen. In kwalificatie voor het WK eindigde Italië achter het ongenaakbare Spanje als tweede, waardoor het veroordeeld was tot de play-offs. Een afloop zonder succes waar hij zijn excuses voor aanbood. "Ik bied mijn excuses aan voor het resultaat, maar niet voor het harde werken dat de ploeg vandaag heeft laten zien. Maar ik besef natuurlijk dat resultaat het belangrijkste is. Deze wedstrijd heeft in ieder geval laten zien dat er niets stuk is in de nationale ploeg en het enige wat ik nu nog kan doen, is mijn verontschuldigingen aanbieden voor het resultaat", aldus Ventura. 

Twee dagen na het debacle kwam de Italiaanse bond tot de conclusie dat er een nieuwe bondscoach moet komen om de nationale ploeg er weer bovenop te krijgen. In de Italiaanse media wordt de naam van Carlo Ancelotti, die onlangs werd ontslagen door Bayern München, veelvuldig genoemd als nieuwe bondscoach voor La Squadra Azzurra.

Russische langlaufer ontkent teamgenoten erbij genaaid te hebben

De Russische langlaufer Ilya Chernousov ontkent dat hij als anonieme informant gefungeerd heeft in het onderzoek naar Russische staatsdoping. Chernousov pakte op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi brons op de 50 kilometer vrije stijl, achter teamgenoten Alexander Legkov en Maxim Vylegzhanin, nadat de Russen op het laatste klimmetje een welhaast bizar stukje machtsvertoon lieten zien. 

Legkov en Vylegzhanin raakten vorig jaar betrokken bij het staatsdopingschandaal en inmiddels heeft het Internationaal Olympisch Comité het duo geschorst. Ook moeten ze hun medailles inleveren, wat er in theorie toe kan leiden dat Chernousov het goud krijgt. Dat is overigens nog niet bekend, het zou ook kunnen dat de medailles niet opnieuw verdeeld worden en dat goud en zilver leeg blijven.

Een coach van het Russische langlaufteam, Yuri Borodavko, liet in geen onduidelijke taal weten wat hij vindt van Chernousov, die met de Zwitserse biatlete Selina Gasparin - met wie hij een kind heeft - getrouwd is. "Chernousov kan om één reden rustig blijven in dit hele schandaal. Hij zit ook in deze samenzwering, hij naait zijn kameraden erbij met wie hij zich jaren naar de top gewerkt heeft. Nu staat hij te giechelen, wachtend op 'zijn' gouden medaille", aldus Borodavko.

Chernousov liet weten dat de aantijgingen onzin zijn: "Je snapt perfect dat dit een potje bluffen is. Ik ben op trainingskamp met het team en ben volledig gefocussed op de Spelen van komende winter." Overigens werd de Rus gesteund door andere officials binnen de nationale langlaufwereld. "Wat coach Borodavko zegt is een ondermijning van Chernousov", aldus Viktor Zakharov, baas van het trainingscentrum in Novosibirsk, waar Chernousov traint.

"We zitten een paar maanden voor nieuwe Spelen en dan komt hij met zo'n enorme psychologische klap richting een van de leiders van het nationale team, dat is verkeerd", vervolgt Zakharov. De president van de Russische langlaufbond, Elena Vyable, vond dat Borodavko eerst maar eens met bewijzen moest komen: "We hebben geen enkel recht om iemand ervan te beschuldigen een informant te zijn."

Beelden van de 50km in Sochi, met na ongeveer 1:40 minuten de aanval van de Russen (Bron: YouTube)

Suljovic veel te sterk voor Van Peer op Grand Slam of Darts

Berry van Peer is er woensdagavond niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken op de Grand Slam of Darts. De 21-jarige Brabander verloor in Wolverhampton kansloos van Mensur Suljovic. Het werd 10-2 voor de Oostenrijker. 

Met een gemiddelde van 95 punten haalde Van Peer nog een redelijk niveau. Van Peer had ook tegen Suljovic weer last van darteritus, een mentale blokkade waardoor hij er vaak niet in slaagt om zijn eerste pijl los te laten. Suljovic was met bijna 106 gemiddeld en 66,67% op de dubbels wel een stuk beter en liep daardoor snel uit naar 5-0. 

Van Peer pakte pp fraaie wijze de achtste en de tiende leg, maar een comeback zat er niet meer in. Door de uitschakeling van Van Peer zitten er nog maar twee Nederlanders in het toernooi. Titelverdediger Michael van Gerwen speelt in de achtste finales tegen de Ier Steve Lennon en Van Barneveld neemt het op tegen de Engelsman Rob Cross. Onze landgenoten komen donderdagavond weer in actie. 

Overige partijen in de tweede ronde vanavond

Glen Durrant v Dave Chisnall
Gary Anderson v Michael Smith
Stephen Bunting v Peter Wright

Frankrijk verslaat 'voorkeurskandidaat' Zuid-Afrika om strijd WK rugby 2023

Frankrijk mag het wereldkampioenschap rugby in 2023 organiseren. Dat hebben de stemgerechtigde leden van World Rugby Council (WRC) besloten. Na twee stemronden kwam Frankrijk als winnaar uit de bus. 

Het is de tiende editie van het WK rugby. Frankrijk kreeg de voorkeur boven Ierland en Zuid-Afrika. Met de keuze voor Frankrijk wordt de uitkomst van een evaluatierapport genegeerd. Het bestuur had daarin Zuid-Afrika naar voren geschoven als beste kandidaat. In de eerste stemronde kreeg Frankrijk 18 stemmen, Zuid-Afrika 13 en Ierland 8. De Ieren vielen af, waarna Frankrijk met 24-15 de beslissende stemming won. 

Het is de tweede keer dat het mondiale eindtoernooi in Frankrijk zal worden gehouden. Eerder gebeurde dat in 2007 toen er wel enkele wedstrijden in Ierland en Wales werden gespeeld. Het afgelopen WK twee jaar geleden had plaats in Engeland en werd gewonnen door Nieuw-Zeeland. Het komende WK over twee jaar zal in Japan worden gehouden.

Bernard Laporte, de baas van de Franse bond, had zich negatief uitgelaten over het evaluatierapport. Volgens hem bevatte het rapport een hoop fouten en stond het vol onzin. "Het was een enorme uitdaging voor ons. We hadden net als Zuid-Afrika en Ierland, een goed bid", klonk hij na de verkiezing in Londen al heel wat milder. "We doen ons best en beloven een geweldig WK."

Gewichtheffer veilt olympisch goud voor aardbevingsslachtoffers

De Iraanse gewichtheffer Kianoush Rostami laat zich van zijn menselijke kant zien. De olympisch kampioen in de klasse tot 85kg gaat zijn olympische gouden medaille veilen. De opbrengst gaat naar slachtoffers van de verwoestende aardbeving op de grens tussen Iran en Irak, waarbij enkele dagen eerder meer dan vijfhonderd mensen de dood vonden.

"Mijn gouden medaille is van mijn mensen en ik geef het terug aan hen", schrijft Rostami op Instagram. "Vanwege de verschrikkelijke gebeurtenis heb ik de afgelopen nachten nauwelijks kunnen slapen." Gewichtheffers als Rostami zijn in Iran net zulke sporthelden als een Sven Kramer of Max Verstappen in Nederland en de hoop is dan ook dat zijn gouden medaille flink wat op kan brengen. 

 

کیانوش رستمی مدال طلای المپیک خود را جهت کمک به زلزله زدگان غرب کشور به حراج می گذارد کیانوش رستمی قهرمان وزنه برداری المپیک و جهان جهت کمک به زلزله زدگان غرب کشور، مدال طلای بازیهای المپیک ریو 2016 خود را به حراج می گذارد. پهلوان کرمانشاهی کشورمان در متن پیام خود در این باره گفت: کرمانشانَگم، اي شار شيرين نفس کم ديرم، اَراي زار و شين همدياريم، ها ژِير آوار کم بتکن خاک، وَه‌ اي کُردَوار بار دیگر دل زمین لرزید تا دل میلیوها ایرانی در غم از دست دادن عزیزانشان بلرزد،دلیرمردان و شیر زنانی که همواره در دل تاریخ بعنوان پاره ای از تن ایران بزرگ در خط مقدم دفاع از کشورشان بودند و هستند و امروز این دریادلان اینگونه در ساحل مصیبت زده طوفان بلا،دست به آسمان ساییده اند و چشم انتظار یاری مردم عزیز خود هستند. اینجانب کیانوش رستمی فرزند کوچک این ملت بزرگ که هنوز در این چند روز خواب به چشمانم نیامده بر خود وظیفه دانستم قدمی هر چند کوچک برای هموطنان زلزله زده کشورم پرداخته و مدال طلای بازیهای المپیک 2016 ریو را که در واقع متعلق به همین مردم است به آنها باز گردانده و برای کمک به مردم زلزله زده غرب کشور به حراج بگذارم و عواید حاصل از آن را به زلزله زدگان غرب کشور اختصاص دهم. علاقه مندان که می خواهند در این امر خیر شرکت کنند می توانند پیشنهاد و درخواستهای خود را به شماره تلفن های زیر 26203390-26203418 و همراه 09192787890 و یا آدرس ایمیل olympic.iran@yahoo.com در میان بگذارند.

Een bericht gedeeld door Kianoush Rostami (@kianoush_rostami) op13 Nov 2017 om 11:31 PST

Coalitie onvermurwbaar over dividendbelasting

De coalitie houdt voet bij stuk en gaat de belasting op dividend (winstuitkering van aandelen) afschaffen. Premier Mark Rutte van de VVD en zijn coalitiepartners CDA, D66 en ChristenUnie negeren de wens van vrijwel de hele oppositie. Die schreeuwt moord en brand over het voorstel, dat de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro kost.

Volgens Rutte is het schrappen van de dividendbelasting nodig voor behoud van grote bedrijven en banen. De stap is een van de maatregelen om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk blijft, zei de premier woensdag tijdens het jongste debat over het omstreden plan.

De oppositie eist dat de afschaffing in de prullenbak verdwijnt. Volgens sommige partijen riekt het besluit naar chantage door multinationals. "Wie is de baas in Nederland?", laakte Jesse Klaver (GroenLinks) de opstelling van Rutte. De PVV wil het kabinetsbeleid veroordelen met een zogenoemde motie van afkeuring.

Coalitie onvermurwbaar over dividendbelasting
Coalitie onvermurwbaar over dividendbelasting (Foto: ANP)

Pluto kouder dan verwacht

Op de ijzige dwergplaneet Pluto is het nog kouder dan gedacht. Het kwik blijft er steken op 203 graden onder nul. Eerder dachten wetenschappers dat het er min 173 graden was. Dat blijkt uit metingen van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die in 2015 langs Pluto vloog.

Pluto staat op bijna 6 miljard kilometer afstand van de zon. Dat is ongeveer veertig keer zo ver als de aarde. De zon is bij Pluto te zien als een klein stipje aan de hemel. UV-straling van de zon verandert stikstof en methaan in de heiige dampkring van Pluto in minieme deeltjes koolwaterstof. Die kaatsen energie terug de ruimte in en koelen de dwergplaneet zo af, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschapsblad Nature.

Pluto kouder dan verwacht
Pluto kouder dan verwacht (Foto: ANP)

Elon Musk wil niet alleen zijn

Elon Musk had een behoorlijke tijd liefdesverdriet toen hij en zijn ex, actrice Amber Heard, besloten een einde aan hun relatie te maken. "Zij maakte het meer uit met mij dan ik met haar. Ik was erg verliefd, het deed zeer", bekent Elon aan Rolling Stone.

De techmiljardair zegt het lastig te vinden om alleen te zijn. Elon 'kan niet gelukkig zijn' zonder vriendin. "Ik wil niet alleen zijn", aldus de baas van Tesla Motors. "Alleen naar bed gaan is vreselijk. Een leeg huis, de voetstappen die in de hal echoën en niemand op het kussen naast je. Hoe maak je jezelf gelukkig in zo'n situatie?"

Elon is dan ook op zoek naar een nieuwe relatie, geeft hij toe. Al is dat nog niet makkelijk. "Het is voor mij al lastig om mensen te ontmoeten. Ik wil een langetermijnrelatie en geen onenightstand. Ik ben op zoek naar een serieuze partner of soulmate."

In augustus werd bekend dat de relatie tussen Elon en Amber op de klippen was gelopen. De twee waren ruim anderhalf jaar bij elkaar.

Elon Musk wil niet alleen zijn
Elon Musk wil niet alleen zijn (Foto: BuzzE)

'Actie leger Zimbabwe lijkt coup'

De militaire interventie in Zimbabwe lijkt een coup, aldus Alpha Conde, voorman van de Afrikaanse Unie en president van Guinee. Conde benadrukte dat duidelijk is dat het Zimbabwaanse leger met geweld de macht probeert te grijpen, aldus de Britse zender Sky News.

"De Afrikaanse Unie maakt zich grote zorgen over de situatie in Zimbabwe", zei Conde. De topman van de AU riep alle partijen op tot terughoudendheid. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft een gezant naar Zimbabwe gestuurd. Hij moet daar met de legerleiding over de crisis praten.

Het Zimbabwaanse leger heeft de 93-jarige president Robert Mugabe onder huisarrest geplaatst. Ook hebben de militairen de controle over de staatstelevisie overgenomen. Het leger liet weten dat er geen sprake is van een staatsgreep, maar dat het gaat om een actie die "alleen op criminelen" rond de president is gericht.

Oppositie
Het leger voert gesprekken met de oppositie over een mogelijke overgangsregering. Dat zei een belangrijke oppositiefunctionaris, die anoniem bleef, tegen de Britse krant The Guardian. Een tweede bron binnen de oppositie stelde dat onderhandelingen met "zekere mensen binnen het leger'' al maanden gaande zijn.

De bron beweerde dat president Mugabe nog deze week opstapt. Hij zou vervolgens worden vervangen door zijn voormalige vicepresident, Emmerson Mnangagwa. Oppositieleiders zouden aantreden als vicepresident en premier. De krant benadrukte dat de beweringen van de oppositiebronnen nog niet officieel zijn bevestigd.

Ambassade
De Nederlandse ambassade is voorlopig gesloten voor publiek. Ook is het gebouw in de hoofdstad Harare minimaal bezet, meldt de ambassade op Twitter.

In Zimbabwe zijn op dit moment minimaal 420 Nederlanders, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het departement adviseert Nederlanders in Zimbabwe binnen te blijven en de media te volgen.

Europese Unie
De Europese Unie is bezorgd over de situatie en roept alle betrokken partijen op tot een dialoog, met als doel een vreedzame oplossing van de crisis in het Afrikaanse land. De Europese Commissie zei dat in reactie op de berichten dat het Zimbabwaanse leger de macht in het land heeft overgenomen.

"We volgen de situatie nauwgezet en onderstrepen dat de basisrechten van alle burgers, de grondwet en de democratie moeten worden gerespecteerd'', aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Bitcoins
De onrust zorgt ervoor dat de inwoners massaal hun geld in bitcoins steken, bij gebrek aan eigen biljetten en munten. Een Zimbabwaan moet woensdag 13.499 dollar betalen, omgerekend meer dan 11.000 euro, voor één bitcoin. Dat is twee keer zo veel als de koers wereldwijd.

Golix, een Zimbabwaans platform om in digitale munten te handelen, heeft in de afgelopen dagen voor 1 miljoen dollar aan transacties verwerkt. Dat is tien keer zo veel als in heel 2016.

Zimbabwe heeft geen eigen munteenheid meer. De Zimbabwaanse dollar was in 2009 afgeschaft. De munt was onbruikbaar geworden door een gigantische inflatie. Die bedroeg 79,6 miljard procent per maand aan het einde van 2008. Het land drukte biljetten van 100 biljoen (100.000 miljard) dollar, maar die waren maar een paar eurocent waard. Zimbabwanen kunnen nu alleen nog betalen in Amerikaanse dollar en Zuid-Afrikaanse rands.

'Actie leger Zimbabwe lijkt coup'
'Actie leger Zimbabwe lijkt coup' (Foto: ANP)

Dimitrov wint makkelijk van Goffin op ATP Finals en is halvefinalist

Grigor Dimitrov heeft op de ATP World Tour Finals zijn tweede poulewedstrijd makkelijk gewonnen. De Bulgaar had maandag al gewonnen van de Oostenrijker Dominic Thiem en was woensdag met 6-0, 6-2 veel te sterk voor David Goffin.

De Belg, die maandag nog van Rafael Nadal wist te winnen, had geen schijn van kans tegen de nummer zes van de wereld. Goffin, zelf nummer acht, pakte pas bij een 6-0, 3-0 stand zijn eerste game van de wedstrijd. Dat was veel te laat om Dimitrov nog in de problemen te brengen.

Dimitrov is dankzij de zege de eerste in de Groep Pete Sampras die zich plaatst voor de halve finales in Londen. Vrijdag neemt hij in dede laatste groepswedstrijd op tegen de Spanjaard Pablo Carreno Busta, de vervanger van Rafael Nadal.

EU-landen willen 50.000 vluchtelingen opnemen

De EU-landen stemmen in met het plan om de komende twee jaar 50.000 erkende vluchtelingen te laten overkomen uit Afrika. Zestien lidstaten hebben inmiddels toegezegd plek te hebben voor in totaal 34.400 mensen, maakte EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag bekend. Hij riep de overige landen op snel mee te doen met het eind september gelanceerde plan.

Het gaat om vluchtelingen uit Libië, Egypte, Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië die legaal naar Europa kunnen komen. Landen krijgen 10.000 euro voor elke vluchteling die ze (vrijwillig) opnemen.

De 'gewone' hervestiging' van vluchtelingen uit Turkije, Jordanië en Libanon moet ondertussen gewoon doorgaan, aldus de Griek. Daarnaast lopen proefprojecten rondom legale arbeidsmigratie.

Spreidingsmechanisme
De migratiecrisis is min of meer onder controle, maar er is nog veel werk te doen, zei Avramopoulos, die als voorbeeld de "vreselijke" situatie in Libië gaf. "Europa is geen fort en we blijven een veilige haven voor hen die bescherming nodig hebben."

Het spreidingsmechanisme dat lidstaten verplicht asielzoekers uit Griekenland en Italië op te nemen, loopt intussen ten einde. Er zijn er ruim 31.500 verdeeld en er komen nog ongeveer 3800 mensen in aanmerking voor herplaatsing.

Polen, Hongarije en Tsjechië weigeren nog altijd mee te doen en de inbreukprocedure die de Europese Commissie tegen hen heeft lopen gaat dan ook door. "De solidariteit mag niet stoppen en moet verdergaan dan de lopende afspraken", aldus Avramopoulos. "De tijd is gekomen voor een toekomstbestendig asielsysteem."

EU-landen willen 50.000 vluchtelingen opnemen
EU-landen willen 50.000 vluchtelingen opnemen (Foto: ANP)

Brits antidopingbureau stopt onderzoek naar team Sky

Team Sky hoeft zich geen zorgen te maken voor een klacht van het Britse antidopingbureau UKAD. Het Brits antidopingbureau kan niet aantonen dat er verboden middelen in een pakketje zaten dat in 2011 naar Sky werd verstuurd.

Het UKAD is niet in staat om aan te tonen dat het mysterieuze pakketje wel of geen fluimucil bevatte. Mede door dit gebrek aan bewijs is besloten om het onderzoek te sluiten, alhoewel het UKAD de zaak mogelijk heropent als er nieuwe informatie naar voren komt. 

"We zijn blij dat het UKAD haar onderzoek heeft afgerond en dat zij geen vervolgstappen zullen nemen", zegt teammanager Sir David Brailsford op de website van team Sky. "We hebben altijd gezegd dat er niets verkeerds heeft plaatsgevonden en dat we altijd volledig meegewerkt hebben aan het onderzoek van het UKAD het afgelopen jaar. Sinds onze intrede in het peloton in 2010 hebben we steeds onze systemen en processen aangepast en sterker gemaakt om ons best te doen om doping te voorkomen."

Van Vleuten definitief naar WK baanwielrennen

Annemiek van Vleuten heeft definitief besloten het WK baanwielrennen te rijden. De laat de wereldkampioen tijdrijden op de weg weten op haar website. Het WK wordt van 28 februari tot 4 maart in Apeldoorn verreden.

De Nederlandse kijkt tevreden terug op het EK in Berlijn, waarin ze vierde zou eindigen. Ook over de wereldbekerwedstrijden in Polen was Van Vleuten. "De uitdaging vind ik heel leuk en het is extra motiverend dat ik snel vooruitgang boek, doordat ik op technisch vlak elke training iets verbeter."

Van Vleuten heeft wel twijfels of ze zich kan kwalificeren voor de finale van de achtervolging bij het wereldkampioenschap in Apeldoorn. "Ik realiseer me dat het wellicht lastig gaat worden om me te kwalificeren voor de finales. Omdat ik het fysiek wel zou kunnen, maar ik op technisch vlak vrij veel achterstand heb ten opzichte van de meiden die dit al jaren doen. En het gaat wel gevolgen hebben voor mijn voorjaarswedstrijden. Ik zal een deel van het voorseizoen over moeten slaan," laat Van Vleuten weten.

FOK! Wat een weer: nauwelijks verandering

Eén bonte kraai maakt nog geen winter.

Hoe maakt u het?

Tja. Dat was weer niet echt bijzonder vandaag he? Het meest interessante wat ik kon waarnemen is dat er op enkele plaatsen 2 tot 3 millimeter aan motregen is gevallen. Dat was ook hier het geval. Verder was er niets te beleven.

Vannacht blijft het zacht en bewolkt.

Ook morgen veranderd er eerst nog weinig. Toch gloort er wel wat hoop. Tussen het warmte- en koudefront in kunnen zich toch wel enkele opklaringen voordoen. De grooste kans dat de zon zich nog even laat zien is in het noordwesten. Héél misschien dat de zon ook in het zuidoosten even door kan breken. Maar laten we eerlijk blijven, het grootste deel van het land zal de zon morgen opnieuw niet te zien krijgen. Het blijft wel zacht met 10 tot 13 graden. De zuidwestelijke wind stelt overal niet veel voor.

Ik zei het gisteren al, we krijgen vast nog wel nieuws te horen van die depressie boven het Middellandse zeegebied. En inderdaad. Ik heb bizarre beelden gezien uit Griekenland. Daar zijn helaas ook 14 doden gevallen. Ik was er al bang voor, want het is een bijzonder actief systeem. Probleem is dus dat hij maar rondjes blijft tollen boven warm zeewater en dus zo krachtig blijft. De komende dagen lijkt hierin nog weinig verbetering in op te treden. 

Mooi weer was het wel in Spanje, Portugal, de Alpen en delen van Frankrijk. Daar was het volop genieten. Toch lijken de Alpen komend weekend weer een lading sneeuw te krijgen. De komende dagen komt er ook verandering in ons weer, maar daarover morgen meer.

Fijne avond!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

RegenboogL (Foto: Leonard van Broekhoven)
Afgelopen maandag was er nog een mooie regenboog te zien bij een klein buitje in een stabiliserende atmosfeer. ( Foto: Leonard van Broekhoven)

Nederlands elftal mogelijk op 'kneuzen-WK'

Nederland heeft volgend jaar mogelijk toch nog wat te vieren: volgens ESPN is de Amerikaanse voetbalbond namelijk van plan om een soort 'kneuzen-WK' op te zetten, een toernooi voor landen die zich niet voor het WK geplaatst hebben.

Vrij veel relatieve toplanden hebben zich niet geplaatst voor het WK en dus zien we een rijtje met landen van het kaliber van Nederland, Italië, de Marshalleilanden, Chili, Bhutan, Ghana, Bangladesh en de Verenigde Staten. Volgens ESPN zouden in elk geval Italië, Ghana en Chili ook gevraagd zijn om naar het toernooi te komen, waarvan de opzet nog niet duidelijk is: mogelijk wordt het één toernooi, maar het kan ook gaan bestaan uit een reeks oefenwedstrijden.

De KNVB zegt de ontwikkelingen 'met belangstelling' te volgen, maar kan wegens een gebrek aan contact met de Amerikanen nog niet inhoudelijk reageren. De plannen voor de zomer liggen nog volledig open en het voordeel van de huidige situatie is dat in principe elke speeldatum mogelijk is, verplichtingen heeft het Nederlands elftal volgend jaar immers nauwelijks. 

Ajax beboet voor incident in Luik

De UEFA heeft Ajax een boete van 40.000 euro gegeven naar aanleiding van een incident tijdens de uitwedstrijd tegen Standard Luik, vorig seizoen.

Ajax ontmoette de Belgische club vorig seizoen in de groepsfase van de Europa League. Tijdens de uitwedstrijd in het Stade de Sclessin staken meegereisde fans van de Amsterdammers vuurwerk af, waardoor gelijk duidelijk was dat de fans hun club naar alle waarschijnlijkheid in de problemen zouden brengen. Dat is niet voor het eerst en daarom is de geldboete van de UEFA zo hoog.

De wedstrijd in Luik, die in 1-1 eindigde, moest even worden stilgelegd nadat Ajax-fans vuurwerk op het veld gooiden en naar vakken waar de Belgische fans zaten. Ook werd er een oplader van een telefoon op het speelveld geworpen. Een opvallende zaak, aangezien de spelers tijdens de wedstrijd helemaal geen tijd hadden voor hun telefoon en deze dus ook niet op hoefden te laden.

Behalve Ajax kregen ook Schalke 04, Austria Wien, Napoli en Besiktas een boete: ook die clubs werden gesteund door mensen die hen willens en wetens een flinke kostenpost bezorgden. Paris Saint-Germain werd bestraft, omdat het tijdens een Europees duel te laat op het veld verscheen voor het begin van de tweede helft. Legia Warschau, APOEL Nicosia en Borussia Dortmund zijn beboet voor het tonen van spandoeken met negatieve teksten over de Europese voetbalbond.

CDA en D66 willen actie tegen nepnieuws

Het kabinet moet in het geweer komen tegen nepnieuws, vinden de regeringspartijen CDA en D66. Van politiek getinte advertenties op Facebook en andere sociale media moet voortaan duidelijker zijn wie de afzender is en wie ze heeft betaald. Ook over de werking van de zogeheten algoritmes, de formules waarmee sociale media bepalen wat ze gebruikers voorschotelen, willen de twee partijen meer openheid.

Verder moet de overheid een campagne beginnen om burgers te waarschuwen voor nepnieuws, als het aan D66 en CDA ligt. Onder een hashtag als #trapernietin zou de overheid burgers kunnen uitleggen hoe ze zulke desinformatie kunnen herkennen.

Het is hoog tijd voor deze maatregelen, vinden Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Harry van der Molen (CDA), omdat er gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn. Ze willen voorkomen dat kiezers zich in het stemhokje laten leiden door "misleidende, onjuiste informatie", stelt Van der Molen. "Inmenging in democratische verkiezingen moet voorkomen worden", vindt Verhoeven, die wijst op de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van der Molen wil deskundigen en socialemediabedrijven uitnodigen in de Kamer om te bespreken hoe de strijd tegen nepnieuws kan worden gevoerd

Van der Molen en Verhoeven willen hun voorstel woensdag aansnijden bij de behandeling van de begroting voor Binnenlandse Zaken. Minister Kajsa Ollongren waarschuwde dinsdag dat Nederland doelwit is van Russische pogingen om misleidende nieuwsberichten te verspreiden, onder andere over de ramp met vlucht MH17. Ze wil daarover in gesprek met bedrijven als Facebook en Google.

CDA en D66 willen actie tegen nepnieuws
CDA en D66 willen actie tegen nepnieuws (Foto: ANP)

Verkoop Lozano voor PSV 'in principe onbespreekbaar'

PSV is niet van plan om mee te werken aan een winterse transfer van Hirving Lozano. Dat zegt technisch manager Marcel Brands.

In de eerste elf competitieduels van dit seizoen was Lozano al negen keer trefzeker. PSV nam de Mexicaan afgelopen zomer over van Pachuca. "We hebben hem niet voor niets een contract voor zes jaar gegeven. Je hoopt dan dat PSV in elk geval twee, drie jaar van hem kan genieten", vertelt Brands in gesprek met Voetbal International.

"Dat het zo goed en zo snel met hem zou gaan, had denk ik niemand verwacht. Maar een verkoop in de winterstop is in principe voor ons onbespreekbaar." In de media werd de laatste dagen gespeculeerd over de transfersom die PSV al voor Lozano zou kunnen vragen. Brands noemt echter geen bedragen: "Ik wil daar niet aan meedoen."

PSV is volledig eigenaar van Lozano, maar zijn oude club Pachuca heeft bij de transfer van afgelopen zomer wel een flink doorverkooppercentage bedongen. Vrijdag stal Chucky de show toen Mexico met 3-3 gelijkspeelde tegen België. Brands was erbij. "Hirving was gewoon de meest dreigende speler op het veld. Zijn rendement is zo ongekend hoog. En we zijn op andere vlakken echt met hem bezig, want in een elftal kunnen we niemand vrij roosteren van bepaalde taken. Dat pakt hij echt heel goed op."

Democraten dienen verzoek afzetting Trump in

Zes Democratische Congresleden in de VS hebben aangekondigd het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden formeel te vragen een afzettingsprocedure (impeachment) te starten tegen de Republikeinse president Trump. De afgevaardigden worden in hun poging aangevoerd door Steve Cohen uit Tennessee.

De groep zet de stap "uit zorg over ons land, onze grondwet, onze nationale veiligheid en over de democratie", berichtte het blad Newsweek. Een van de betrokkenen, Al Green uit Texas, heeft zelf eerder al een dergelijk verzoek tot afzetting van Trump ingediend. Maar ze sneuvelen normaal gesproken in het door het Republikeinen gedomineerde Congres.

Amerikaanse media meldden dat het deze keer toch opmerkelijk is, omdat twee eisers lid zijn van de commissie Justitie van het Huis. Die buigt zich over de aangevoerde redenen tot afzetting. De parlementsleden voeren nu aan dat Trump de rechtsgang hindert, de rechterlijke macht en persvrijheid ondermijnt en onwettige bijverdiensten uit binnen- en buitenland geniet.

Slechts twee keer is een afzettingsprocedure tegen de president ook in gang gezet. Het overkwam Andrew Johnson (1808-1875) en Bill Clinton. In beide gevallen werd de president niet afgezet. Richard Nixon (1913-1994) vertrok voor het tot een procedure kwam.

Democraten dienen verzoek afzetting Trump in
Democraten dienen verzoek afzetting Trump in (Foto: ANP)

EU-parlement onderzoekt Poolse rechtsstaat

Het Europees Parlement gaat een onderzoek instellen naar de rechtsstaat in Polen. Die stap zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat het land zijn stemrecht in de EU verliest. De Poolse conservatieve regering ligt al een tijd onder vuur omdat het de rechterlijke macht onder politieke controle probeert te brengen en daarmee de scheiding der machten niet zou respecteren.

Een ruime meerderheid (438 tegen 152) van de parlementariërs stemde woensdag in Straatsburg voor het onderzoek. Zij vinden dat er een "duidelijk risico" is dat Polen de Europese waarden in het EU-verdrag schendt.

Een commissie met daarin onder anderen Judith Sargentini (GroenLinks) gaat het onderzoek doen en vervolgens een rapport opstellen. Op basis van dat rapport kan het parlement de lidstaten oproepen artikel 7 uit het verdrag te activeren. Die procedure zou Polen zijn stemrecht in de Europese Raad kunnen kosten. De kans dat dit gebeurt wordt overigens niet groot geacht, omdat dat unanimiteit vereist.

Censuur
Sargentini ziet een "trend van krimpende burgerlijke vrijheden" in Polen. Ook voor Sophie in 't Veld (D66) is de maat vol. "Bij een bijeenkomst van fascisten uit binnen- en buitenland leunt de regering rustig achterover, terwijl overheidscritici ondertussen keihard worden onderworpen aan censuur. Dat is onacceptabel." De Poolse Europarlementariër van regeringspartij PiS Ryszard Legutko sprak van "een anti-Poolse orgie".

De Europese Commissie probeert al ruim anderhalf jaar in gesprek te raken met de Poolse regering over wetten en voorstellen die de rechtsstaat volgens vicevoorzitter Frans Timmermans ondermijnen. Warschau gaat echter niet in op zijn uitnodigingen voor een politieke dialoog. "Als je je aansluit bij het EU-verdrag moet je je eraan houden", zei hij woensdag. "Er is een heel dunne lijn tussen patriottisme en vreselijk nationalisme."

EU-parlement onderzoekt Poolse rechtsstaat
EU-parlement onderzoekt Poolse rechtsstaat (Foto: ANP)

Babel over toekomst in Oranje: "Het is afwachten"

Ryan Babel weet niet of hij onder de nieuwe bondscoach ook deel uit zal maken van de selectie van het Nederlands elftal. De aanvaller van Besiktas kreeg na een afwezigheid van enkele jaren weer een uitnodiging voor Oranje. Babel stond de laatste vier interlands aan de aftrap en was dinsdagavond trefzeker in de oefenwedstrijd tegen Roemenië (0-3).

"Het is afwachten", stelt Babel nu Advocaat zijn vertrek heeft aangekondigd. "Zolang ik mijn vorm vasthoud en het goed doe bij mijn club, is het de vraag of ik in de visie van de nieuwe bondscoach pas", vertelt de 30-jarige aanvaller in gesprek met de NOS.

"Meestal wordt er een verjonging geopperd als er een nieuwe bondscoach komt. Of dat verstandig is, weet ik niet. Elke voetbalploeg kan wel wat ervaring gebruiken, maar of ik die ervaring ben, laat ik aan de bondscoach."

'Miljardeninjectie Softbank in Saudi-Arabië'

Het Japanse telecomconcern Softbank zou van plan zijn 25 miljard dollar te pompen in projecten in Saudi-Arabië, zo meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Circa 15 miljard dollar daarvan wordt gebruikt voor een nieuw te realiseren stad aan de Rode Zee. Dat is een prestigeproject van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Naast de kapitaalinjectie in de nieuwe stad wordt via Vision Fund, een investeringsfonds van Softbank, ook een aanzienlijk bedrag gestoken in het staatselektriciteitsbedrijf. Het geld, circa 10 miljard dollar, wordt gebruikt voor onder meer zonne-energie en andere duurzame initiatieven.

De investering van Softbank zal ook enigszins voor opluchting zorgen bij de Saudische kroonprins, die met zijn recente strijd tegen corruptie veel investeerders afschrikte. Verder is het Saudi-Arabië er alles aan gelegen om zijn economie minder afhankelijk te laten zijn van olie.

'Miljardeninjectie Softbank in Saudi-Arabië'
'Miljardeninjectie Softbank in Saudi-Arabië' (Foto: ANP)

Matsoe Matsoe wordt vader

Joey Spaan, beter bekend als Matsoe Matsoe, wordt voor de eerste keer vader. Zijn vriendin Elke is momenteel vier maanden zwanger.

"Nou mensen ik zal jullie het grote nieuws vertellen", schrijft de 27-jarige dj bij een foto van een echo op Instagram. "Ik word papa. En we krijgen een jongetje."

Joey werd bekend door zijn deelname aan de realityshow Oh Oh Cherso. Daarna kreeg hij zijn eigen serie, Everybody loves Joey, waarin hij op zoek ging naar de ware liefde. Hij koos toen voor Laura, maar die relatie hield niet lang stand.

Matsoe Matsoe wordt vader
Matsoe Matsoe wordt vader (Foto: BuzzE)

Weer relletjes in Brussel

Brussel was woensdagmiddag opnieuw het decor van rellen. In het centrum werden ramen ingegooid, auto's beschadigd en andere vernielingen aangericht. Op beelden die via sociale media zijn verspreid is te zien dat een menigte jongeren stenen en andere voorwerpen naar politievoertuigen gooiden.

De rellen ontstonden toen agenten ingrepen bij een zogenoemde flashmob op het Muntplein. De politie trok zich in eerste instantie terug, maar toen er een waterkanon werd aangerukt werd het al snel rustiger.

Ene Vargasss92, die veel volgers heeft op Instagram en Snapchat, zou hebben opgeroepen om samen te komen op het plein, schrijft de lokale nieuwssite Bruzz. De Fransman had wel gevraagd het rustig te houden. Zijn komst zorgde eerder in andere steden al voor veel aanloop.

WK voetbal

Zaterdag was het al raak nadat het Marokko zich had geplaatst voor het WK voetbal. Ook toen werden vernielingen aangericht. De politie gaat vooralsnog niet uit van een verband.

"Opnieuw ontoelaatbaar en onbegrijpelijk geweld in centrum Brussel, reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. ,,Onze diensten doen al het nodige om de situatie onder controle te krijgen. De federale politie stuurt versterking."

Weer relletjes in Brussel
Weer relletjes in Brussel (Foto: ANP)

Politie gaat DNA met sponsje afnemen

De afname van DNA bij verdachten wordt volgend jaar simpeler en goedkoper. In plaats van genetisch materiaal met een wangslijmvlieskrabbertje af te nemen, schakelt de politie over naar een nieuwe methode waarmee celmateriaal in de mond met een sponsje wordt weggenomen.

De nieuwe afnamesets worden begin volgend jaar onder meer gebruikt in het grootschalige Limburgse onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen, waaraan circa 15.000 Limburgers meedoen.

Alle politiemensen die als DNA-afnemer zijn aangewezen, krijgen in de eerste helft van 2018 instructies over het gebruik van de nieuwe afnamesets. Per jaar worden circa 35.000 DNA-afnamesets gebruikt. Dat gebeurt bij mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of langer staat.

Antoon te Braake, specialist Forensische Opsporing bij de politie-eenheid Oost-Nederland, zegt dat de nieuwe sponsmethode tijd scheelt. Daarnaast wordt het afgenomen celmateriaal meteen op een opslagkaartje geïsoleerd en is daardoor makkelijker te verwerken. De nieuwe sets zijn bovendien de helft goedkoper dan de oude krabbertjes.

Politie gaat DNA met sponsje afnemen
Politie gaat DNA met sponsje afnemen (Foto: ANP)

Meldingen seksueel geweld verdubbeld na #metoo

Het aantal slachtoffers van seksueel geweld dat zich bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) meldt, is de afgelopen maanden verdubbeld als gevolg van de #metoo-discussie over seksuele intimidatie.

Dat zegt directeur Ineke Sybesma van het Fonds Slachtofferhulp dat de Centra Seksueel Geweld financieel ondersteunt. "Van gemiddeld 250 meldingen in de eerste maanden van dit jaar verdubbelden door de aandacht de meldingen naar 550 in oktober, en november laat datzelfde beeld zien." De meldingen, die recente voorvallen betreffen, komen binnen via het gratis telefoonnummer 0800-0188.

In een CSG, waarvan er zestien zijn, werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg te geven. Dat moet bij voorkeur binnen een week gebeuren omdat dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint.

Topje van de ijsberg
Volgens Sybesma is de toename nog "maar het topje van de ijsberg". Het onderstreept volgens haar de behoefte aan deskundige hulp na aanranding en verkrachting. Het CSG heeft pas sinds dit jaar landelijke dekking, maar wordt al weer bedreigd omdat de financiering door het Rijk nog niet zeker is.

Fonds Slachtofferhulp heeft de centra de afgelopen jaren met eigen geld ondersteund omdat dergelijke slachtofferhulp na seksueel geweld er nog niet was en de vraag groot was. "Slachtoffers van aanranding en verkrachting hebben recht op multidisciplinaire, deskundige hulp. De overheid mag deze slachtoffers niet in de steek laten", zegt Sybesma. "We doen een dringend beroep op de minister om alsnog over de brug te komen."

Meldingen seksueel geweld verdubbeld na #metoo
Meldingen seksueel geweld verdubbeld na #metoo (Foto: ANP)

Rutte weer onder vuur over dividendbelasting

Oppositiepartijen hebben premier Mark Rutte weer onder vuur genomen over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting. Het gaat hier om de taks op de winstuitkering (dividend) aan aandeelhouders. De oppositie riep hem op het plan in de prullenbak te gooien.

Partijen van GroenLinks tot PVV voelden de premier woensdagmiddag in een debat opnieuw aan de tand over het besluit. Zij namen geen genoegen met de tekst en uitleg die Rutte tot nu toe gaf in eerdere debatten en in een brief.

De premier zegt dat het schrappen nodig is voor behoud van grote bedrijven en banen, maar de oppositie klaagt dat hij deze bewering niet hard kan maken. Volgens sommige partijen riekt het naar chantage door multinationals. "Wie is de baas in Nederland?", laakte Jesse Klaver (GroenLinks) de opstelling van Rutte. Hij sprak over een schimmige besluitvorming.

'Wanbeleid'
Ook andere partijen kritiseren het "weggeven" van ieder jaar 1,4 miljard euro aan aandeelhouders. Dat bedrag kan beter naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. Emile Roemer (SP) noemt het een kulargument dat internationale bedrijven zouden vertrekken zonder afschaffing van de dividendtaks. Het zou ook geen enkel positief effect hebben op de werkgelegenheid.

"Kies voor onze eigen mensen en hou op met het spekken van buitenlandse aandeelhouders", stelde Geert Wilders (PVV). Hij sprak over puur wanbeleid en kondigde een oproep aan om het kabinetsbeleid af te keuren (motie van afkeuring). Lodewijk Asscher (PvdA) zei de afschaffing slecht te vinden voor de reputatie van Nederland als land van belastingontwijking. "Doe het niet!". 50PLUS sprak over een schandvlek op de start van het nieuwe kabinet.

Rutte weer onder vuur over dividendbelasting
Rutte weer onder vuur over dividendbelasting (Foto: ANP)

Fietsenstalling in parkeergarages Rotterdam

Rotterdam onderzoekt de mogelijkheid voor fietsenstallingen in gemeentelijke parkeergarages. De stad verwacht hiermee veel auto's uit de binnenstad te houden en het probleem van te weinig fietsenstallingen gedeeltelijk op te lossen.

Rotterdam heeft zeventien gemeentelijke parkeergarages verspreid door de stad. Daarvan wordt de ruimte niet volledig benut. Door ook fietsen in de garages te kunnen stallen, kunnen bezoekers gemakkelijk de binnenstad met de fiets bezoeken en de auto thuislaten. Mensen kunnen hun eigen fiets in de garage plaatsen, maar ook gebruikmaken van de deelfietsen in de stad.

Het idee komt van gemeenteraadslid Benvenido van Schaik van Leefbaar Rotterdam.

Fietsenstalling in parkeergarages Rotterdam
Fietsenstalling in parkeergarages Rotterdam (Foto: ANP)

Daphne Bunskoek terug bij RTL4

Daphne Bunskoek keert terug naar RTL4. Ze wordt vanaf januari de nieuwe vaste presentatrice van het middagmagazine 5 Uur Live dat ze iedere werkdag gaat presenteren.

De 43-jarige presentatrice neemt het presentatiestokje over van Loretta Schrijver, Quinty Trustfull en Pernille La Lau, die het programma tot eind dit jaar afwisselend presenteren naast Koffietijd.

Bunskoek verheugt zich op haar terugkeer naar RTL, waar ze tot 2008 RTL Boulevard presenteerde voordat ze bij de publieke omroepen aan de slag ging. "Ik heb ontzettend veel zin om weer een dagelijks live programma te presenteren", zegt ze. "De uitdaging is om met je gasten en collega's een plek te creëren waar bijzondere en aansprekende verhalen worden verteld en waar de kijker zich thuis voelt. '5 Uur Live' is daar een prachtige plek voor."

Daphne Bunskoek terug bij RTL4
Daphne Bunskoek terug bij RTL4 (Foto: BuzzE)

Genee houdt rekening met einde tv-carrière

Wilfred Genee houdt er rekening mee dat zijn tv-carrière na dit seizoen voorbij is. Dat zei hij in de ochtendshow van Radio 10. Het is namelijk nog steeds onduidelijk of Voetbal Inside doorgaat.

Wilfred vertelde de laatste tijd steeds vaker over zijn toekomst na te denken. Hij weet echter nog niet wat hij gaat doen, mocht Voetbal Inside verdwijnen. "Ik sluit niet uit dat ik helemaal van tv verdwijn", liet de winnaar van de Zilveren Ster voor beste presentator weten.

Wilfred zou wel iets in het bedrijfsleven willen doen. Maar als hij daarvoor kiest, komt zijn werk voor tv in de knel. "Ik wil kijken naar een goeie combinatie tussen het werk in het bedrijfsleven en tv-werk doen", zegt hij dan ook. "Dus als iemand een goeie combinatie voor me heeft, dan hou ik me aanbevolen."

Genee houdt rekening met einde tv-carrière
Genee houdt rekening met einde tv-carrière (Foto: BuzzE)

SP wil kwart minder loon voor minister

Ministers moeten een kwart van hun salaris inleveren, als het aan de SP ligt. Een minister verdient nu 181.00 euro, maar kan volgens Tweede Kamerlid Ronald van Raak best met 135.750 euro toe.

Het nieuwe kabinet telt geen twaalf ministers, zoals het vorige, maar zestien. Dat betekent dat het Rijk 25 procent meer kwijt is aan ministerssalarissen. Van Raak vindt dat ministers elk maar wat moeten inleveren, zodat ze samen niet extra op de begroting drukken. Hij is niet bang dat het moeilijker wordt om goede bewindslieden te vinden, want wie dat "wil worden voor het geld is nooit een goede minister".

Van Raak ziet nog een voordeel. Doordat de maximumlonen voor bestuurders in de zorg, het onderwijs of bij woningcorporaties op het salaris van een minister zijn afgestemd, zou dat betekenen dat ook zij minder gaan verdienen.

SP wil kwart minder loon voor minister
SP wil kwart minder loon voor minister (Foto: ANP)

Nieuwe Switch-features in Resident Evil: Revelations

Capcom laat via een nieuwe trailer de features van de Switch-versie van Resident Evil: Revelations en Resident Evil: Revelations 2 zien.

Je kunt de standaard besturing gebruiken, maar natuurlijk is er ondersteuning voor de Joy-Con motion controls. Hiermee kun je je wapen richten en herladen door middel van beweging. Door te zwaaien doe je ook mes-aanval. De Switch-versie heeft ook lokale co-op-ondersteuning, je geeft je bankpartner gewoon een van de Joy-Cons en kijkt naar splitscreen. Dan zijn er Amiibo's die je bonus-items geven. De Switch-versie bevat alle DLC en extra's die eerder voor andere platformversies is uitgekomen zoals wapens, extra kostuums, Raid Mode personages, Raid Mode levels en extra episodes.

De Switch-versies van Resident Evil: Revelations en Resident Evil: Revelations 2 komen 28 november uit. Er komt ook een bundel met een fysiek deel 1 en een downloadcode voor deel 2.

Superhelden zijn weer los in Lego Marvel Super Heroes 2

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games, The LEGO Group en Marvel Entertainment hebben vandaag de lancering aangekondigd van Lego Marvel Super Heroes 2.

In dit nieuwe avontuur heeft de tijdreiziger en superschurk, Kang the Conqueror, talloze tijdloze Marvel-steden en -locaties gestolen om de uitgebreide open wereld van Chronopolis te creëren. Om Kangs duivelse plannen te verijdelen moet een eliteteam van superhelden samenwerken in de kosmische strijd die de spelers meeneemt op een spannende reis door het Marvel-universum.

Lego Marvel Super Heroes 2 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game wordt op 1 december uitgebracht voor Nintendo Switch.

Seizoen 4 start voor For Honor

Season 4 van For Honor, Order & Havoc, is sinds gisteren beschikbaar. Met de nieuwe 4v4 Tribute Mode, nieuwe helden, maps en uitrusting is er genoeg te doen voor zowel nieuwe als ervaren spelers. Bovendien komt er later in het seizoen de mogelijkheid om Ranked Dominion Mode te spelen.

Vanaf vandaag hebben alle spelers gratis toegang tot de gloednieuwe Tribute Mode en de nieuwe maps. De nieuwe helden, de Aramusha en de Sjamaan, zijn meteen gratis beschikbaar voor spelers met de Season Pass. Anderen spelen deze Helden vanaf 21 november vrij met in-game Staal (15.000 Staal per held).

De lancering van Season 4 levert de volgende nieuwe content op:

  • Nieuwe modus: De Tribute Mode introduceert een nieuwe modus voor For Honor waarin spelers strijden om drie offers die over de hele map verspreid liggen. Afhankelijk van op welk altaar het offer gezet wordt, krijgt het team een bonus op bepaalde statistieken, waardoor spelers strategisch na moeten denken over waar ze een offer plaatsen. Naast de Tribute Mode, introduceert het spel later in het seizoen de Ranked Dominion Mode. Spelers vormen in deze modus teams met hun vrienden en strijden online voor roem en prijzen.
  • Nieuwe helden: De Aramusha (Samoerai Hybrid) en Sjamaan (Viking Assassin) vullen de Samoerai- en Vikingfacties aan. Aramusha maken gebruik van de fouten van hun tegenstanders en straffen ze af met een golf van snelle aanvallen uit alle mogelijke richtingen. Sjamanen zijn woeste, agressieve krijgers die het sterkst zijn wanneer ze in de aanval gaan.
  • Nieuwe maps: Market Town en The Gauntlet zijn de twee multiplayermaps die dit seizoen worden toegevoegd. Market Town is een Samoeraidorp dat uit een groot aantal steegjes bestaat die samen een groot labyrint vormen. De paalwoningen staan bovenop het water en creëren daarmee buurten met meerdere verdiepingen waar spelers zich een weg doorheen moeten banen met behulp van kabelbanen. The Gauntlet representeert daarentegen de Vikinghoofdstad, bestaande uit een fort dat bovenop een heuvel gebouwd is.

In lijn met het plan van het ontwikkelingsteam om de game te blijven verbeteren, ontvangt For Honor continu updates, waaronder de dedicated servers die er binnenkort aankomen. For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Deadpool schildert zijn eerste teaser voor Deadpool 2

Eind mei is La Piscina de la Muerta weer terug met het vervolg op het vorig jaar zo succesvolle Deadpool. Het lijkt erop dat ook Deadpool 2 weer een uiterst karaktervolle promotiecampagne gaat krijgen, dankzij de release van de eerste teaser.

De teaser is meer dan slechts wat beelden, dus we gaan mooi niet omschrijven wat je te zien krijgt. Kijk maar gewoon.

Deadpool 2, met Ryan Reynolds, Josh Brolin en Brianna Hildebrand, is te zien vanaf 31 mei.

Ollongren en PVV op ramkoers

Het lijkt een moeizame relatie te worden tussen de PVV en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Nauwelijks begonnen als minister kreeg ze al een motie van wantrouwen om haar oren van de PVV omdat ze ook nog de Zweedse nationaliteit heeft. Woensdag zei PVV'er Martin Bosma in de Tweede Kamer dat de D66-minister eigenlijk tientallen jaren de cel in moet.

Volgens hem heeft Ollongren als wethouder van Amsterdam de Grondwet geschonden. Ze zei eerder dit jaar dat Amsterdam zich zou moeten afscheiden als de PVV de grootste partij zou worden. Daarmee schond ze een bepaling in de Grondwet en in het strafrecht staat er maximaal dertig jaar op, aldus de PVV'er. Hij gaat overigens geen aangifte doen of opnieuw een motie van wantrouwen indienen.

"De PVV levert hiermee een bijdrage aan nepnieuws", reageerde de bewindsvrouw. "Bosma heeft veel belangstelling voor mijn persoon, niet voor mijn portefeuille. Ik kan dit niet serieus nemen." Volgens haar is "de fantasie van de heer Bosma met hem op hol geslagen."

De woorden van Bosma leidden ook nog tot een botsing tussen D66'er Kees Verhoeven en plaatsvervangend Kamervoorzitter Fleur Agema (PVV). Verhoeven vond dat zij haar rol als voorzitter niet goed vervulde en Bosma tot de orde moest roepen over zijn bijdrage. "Wie is hier nou de voorzitter?", vroeg hij Agema. Die reageerde met: "Dit zijn toch lullige spelletjes."

Ollongren en PVV op ramkoers
Ollongren en PVV op ramkoers (Foto: ANP)

'Agenten wisten dat Mitch Henriquez dood was'

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez wisten in het Haagse park waar hij was opgepakt al dat hij (klinisch) was overleden. Toch werd nog niet begonnen met hulpverlening zoals reanimatie, werd hij in een politiebus getild, naar het bureau gebracht en daar is pas begonnen met de hulpverlening. Dat zei de advocaat van de nabestaanden Richard Korver woensdag tijdens de rechtszaak tegen twee agenten die betrokken waren bij de arrestatie. Maar volgens de agenten was het gebruikte geweld noodzakelijk.

Korver had een team van deskundigen met een liplezer en een gedragskundige naar de videobeelden van de arrestatie laten kijken. Zij zien een van de agenten "klaar" zeggen. Een ander zegt volgens de deskundigen "volgens mij dood" en een andere agent checkt de hartslag van de Arubaan.

De advocaat van de twee agenten noemt het door Korver ingebrachte rapport "rommelig" en betwist dat de agenten ooit over "dood" hebben gesproken. "Misschien hebben ze iets gezegd als 'doodmoe', dat zou veel logischer zijn."

Nekklem
Henriquez overleed een dag na zijn arrestatie juni 2015. Hij werd opgepakt omdat hij tegen agenten riep dat hij een wapen bij zich had en daarbij naar zijn kruis greep. Bij die arrestatie verzette hij zich zo hevig dat er vijf agenten en het nodige geweld nodig waren om hem onder bedwang te houden. Een van de agenten gebruikte de omstreden nekklem.

Aanvankelijk meldde een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat hij door politiegeweld, namelijk door de nekklem, was overleden. Maar begin dit jaar verscheen een nieuw rapport van een andere deskundige over de doodsoorzaak. Dinsdag steggelden deze twee, en nog een derde deskundige, in de de rechtbank over de mogelijke doodsoorzaak.

'Noodzakelijk'
Het geweld dat de agenten gebruikten tijdens de fatale aanhouding van Mitch Henriquez na een festival in Den Haag juni 2015 was "noodzakelijk". Dat vertellen de twee agenten woensdag tijdens de rechtszaak tegen hen in de extra beveiligde zaal op Schiphol in een emotioneel betoog.

De agenten zijn anoniem, ze worden aangeduid als DH01 en DH02, ze zitten afgeschermd en hun stemmen worden vervormd. "Het is verschrikkelijk voor de familie die nu in de zaal zit, maar het geweld was noodzakelijk om hem aan te houden", aldus DH02. De andere agent is overmand door emoties, zijn stem breekt als hij over de arrestatie vertelt. "Ik heb de hele tijd tegen hem gesproken en gezegd 'werk nou gewoon mee'", zei DH01, de agent die de omstreden nekklem gebruikte.

Nabestaanden
Ook de nabestaanden van Henriquez hebben het emotioneel zwaar tijdens de bespreking van het geweld dat is gebruikt tijdens de arrestatie van Henriquez.

Diverse deskundigen die zich hebben gebogen over de gewelddadige aanhoudingen, vinden dat de agenten "disproportioneel geweld" hebben gebruikt en "ondeskundig" waren. Dat niemand van de vijf agenten de leiding had of nam, zorgde volgens hen voor chaos en paniek.

In een eerder, eigen politieonderzoek werd het geweld al als disproportioneel bestempeld.

'Geweld agenten op Henriquez was noodzakelijk'
'Agenten wisten dat Mitch Henriquez dood was' (Foto: ANP)

EU wil migranten helpen in Griekse winter

De Europese Unie doet er alles aan om te voorkomen dat migranten die vastzitten op Griekse eilanden niet opnieuw worden blootgesteld aan winterse omstandigheden. "We kunnen geen herhaling hebben van vorig jaar", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag in het Europees Parlement.

Op Lesbos, Chios en Samos verblijven bijna 15.000 migranten. Eind dit jaar zijn er 2000 wooneenheden beschikbaar, maar dat is niet voldoende. Avramopoulos riep de lokale autoriteiten op beter mee te werken. Hij sprak van een moeilijke situatie.

Sophie in 't Veld (D66) noemde het "een absolute schande dat op het rijkste continent mensen riskeren dood te vriezen". Judith Sargentini (GroenLinks) stelde dat de Griekse regering mensen bewust op de eilanden laat uit vrees voor een "aanzuigende werking". "Haal ze naar het vasteland en herplaats ze naar andere lidstaten."

Kati Piri (PvdA) vreest dat migranten "in tentjes creperen", terwijl Europa vele miljoenen beschikbaar heeft gesteld. "Andere landen kunnen helpen door onmiddellijk te stoppen met terugsturen van asielzoekers naar Griekenland en door meer vluchtelingen over te nemen."

EU wil migranten helpen in Griekse winter
EU wil migranten helpen in Griekse winter (Foto: ANP)

'Rusland twitterde veel rond brexitstemming'

In de dagen rond het Britse brexitreferendum hebben Russische accounts massaal berichten op Twitter geplaatst. In 48 uur tijd hebben ze ongeveer 45.000 tweets online gezet. De meeste riepen de Britten op om de Europese Unie te verlaten.

De universiteiten van Swansea en Californië concluderen dat in een studie, waaruit de krant The Times woensdag citeert. De onderzoekers vonden in totaal meer dan 156.000 Russische accounts die over brexit hebben geschreven. De meeste waren bots, oftewel speciaal geprogrammeerde accounts die automatisch tweets rondpompen. Eerder schreven die accounts vooral over het conflict in Oekraïne, maar rond het Britse referendum kregen ze ineens aandacht voor de brexit.

De Russische accounts waren vooral actief op 23 juni, de dag van het referendum. Ook de dag erna waren ze nog druk, maar daarna vielen de accounts meteen stil. "De belangrijkste conclusie is dat bots doelbewust zijn gebruikt en invloed hadden", zegt onderzoeker Tho Pam.

De Britse cyberwaakhond, het National Cyber Security Centre, verklaarde woensdag dat Russische hackers in het afgelopen jaar aanvallen op Britse media, telecombedrijven en de energiesector hebben uitgevoerd. "Rusland wil het internationale stelsel ondermijnen, dat is duidelijk", zei Ciaran Martin op een tech-congres van The Times. Volgens Martin zijn er in totaal meer dan zeshonderd ernstige cyberaanvallen geweest in het afgelopen jaar. Die kwamen niet alleen van andere landen, maar ook van criminelen.

'Rusland twitterde veel rond brexitstemming'
'Rusland twitterde veel rond brexitstemming' (Foto: BuzzT)

De paus wil geen Lamborghini

Paus Franciscus, bekend om zijn bescheiden inborst, heeft een overdadig geschenk van de Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini afgewezen. Volgens het Vaticaan kreeg de leider van de Katholieke Kerk woensdag een speciale productie van het model Hurucan aangeboden.

In plaats van de auto, die sneller kan dan 300 kilometer per uur, te gebruiken als toekomstige pausmobiel, zal hij nu op verzoek van de Argentijn worden geveild.

Op een foto is te zien hoe Franciscus bij de overdracht in aanwezigheid van managers van de autofabrikant een stift op de witte auto zet, blijkbaar om hem te signeren.

Geheel naar de geel-witte kleuren van het Vaticaan is de auto voorzien van gouden lijnen. De opbrengst van de veiling gaat naar goede doelen, die onder meer Iraakse christenen in ballingschap helpen terug te keren naar hun thuisland.

Franciscus: geen Lamborghini als pausmobiel
Franciscus: geen Lamborghini als pausmobiel (Foto: ANP)

Atelier Lydie & Suelle komt 30 maart uit

Koei Tecmo laat weten dat Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings op 30 maart 2018 voor pc, PlayStation 4 en Nintendo Switch uitkomt.

Er hangt nog een preorderbonus aan: je krijgt bij enkele retailers en via Steam kostuums van de oldschool alchemisten Marie en Elie uit respectievelijk Atelier Marie: The Alchemist of Salburg en Atelier Elie: The Alchemist of Salburg 2, twee titels die nooit in het westen zijn verschenen. Daar krijg je dan ook wat ingame ingredienten en muziek bij. Als je de PlayStation 4-versie in de eerste vier weken koopt krijg je er nog twee PS4-thema's bij.

In dit deel speel je de tweeling Lydie en Suelle. Ze helpen hun vader de beste alchemist van het dorp te worden. Tijdens een grote schoonmaak vinden ze bijzondere schilderijen, waardoor ze in andere werelden kunnen stappen. Al snel leren ze dat de magische schilderijen gedachten van hun overleden moeder bevatten. Er zijn verschillende werelden achter de schilderijen te vinden, van het kleurrijke 'Heavenly Flower Garden' tot een 'The Spooky Forest'.

Er komen ook bekende oudgedienden van deze Mystery-saga weer terug om de tweeling te helpen de beste van het dorp te worden. Sophie en Plachta uit Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book en Firis en Liane uit Atelier Firis: The Alchemist and the Mysterious Journey kun je zeker verwachten.

IJshockeyer Crosby scoort eindelijk weer, Oilers halen hard uit

IJshockeyer Sydney Crosby heeft eindelijk weer eens het net weten te vinden. De speler van de Pittsburgh Penguins, regerend NHL-kampioenen, stond al twaalf wedstrijden droog, maar was dinsdagavond trefzeker tegen de Buffalo Sabres. Dat duel stond op 4-4 na drie perioden en in overtime gaf Crosby de assist waaruit Conor Sheary de beslissende goal maakte.

In het Rogers Place in Edmonton kregen de Oilers bezoek van de Vegas Golden Knights en de nieuwste leden van de NHL, die het seizoen geweldig begonnen, gingen er hard onderuit. Na twee perioden stond het al 4-1, maar in de derde periode gingen de Oilers er nog eens hard overheen, waardoor het duel eindigde in 8-2. 

De Los Angeles Kings, inmiddels niet meer de koplopers in de Western Conference, kregen bezoek van de Vancouver Canucks. De Kings konden de negatieve spiraal niet omdraaien en verloren voor de derde keer op rij, waarmee de Canucks zich in play-offpositie speelden.

Uitslagen NHL dinsdag
Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres 5-4 OT
Florida Panthers - Dallas Stars 4-3 SO
Montreal Canadiens - Columbus Blue Jackets 1-2 OT
Minnesota Wild - Philadelphia Flyers 3-0
Nashville Predators - Washington Capitals 6-3
Winnipeg Jets - Arizona Coyotes 4-1
Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights 8-2
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 2-3

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Australië naar WK voetbal dankzij hattrick Jedinak

Australië heeft zich via de play-offs gekwalificeerd voor het WK voetbal in Rusland. De ploeg rekende in de return af met Honduras.

In de heenwedstrijd in Honduras werd niet gescoord en ook in Sydney haalde het Centraal-Amerikaanse land zonder tegengoals de rust. Australië creëerde wel wat kansen, maar de fans moesten tot na de pauze wachten op de beslissing. Een vrije bal van Mile Jedinak verdween via Henry Figueroa in het doel.

Snel daarna kopte routinier Tim Cahill tegen de lat. In de slotfase was het wel raak; Jedinak scoorde van elf meter na een handsbal van Bryan Acosta in het strafschopgebied. Diezelfde Acosta veroorzaakte even later opnieuw een strafschop en weer was het Jedinak die het buitenkansje benutte.

Honduras wist vervolgens via Alberth Elis nog wel de eer te redden, maar het is Australië dat voor de vijfde keer naar het WK mag. In 2014 in Brazilië waren The Socceroos in de poulefase tegenstander van het Nederlands elftal, dat met 3-2 won.

Nieuwe leermethode in Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon

The Pokémon Company International en Nintendo hebben nieuwe details bekendgemaakt over de binnenkort verwachte spellen Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon.

In Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon kunnen de spelers hun Pokémon bewegingen laten leren in ruil voor Battle Points (BP)—bewegingen die ze niet zouden kunnen leren door op te waarderen of via enige TM. Spelers kunnen BP verdienen door het winnen van gevechten op de strijdtonelen van de regio Alola, zoals de Battle Royal Dome en de Battle Tree, of door Mantine Surf te gebruiken vanaf verschillende stranden. Naast het leren van bewegingen aan de Pokémon die de spelers op hun reis vergezellen, kunnen zij deze bewegingen ook laten leren door de legendarische pokémon die ze hebben gevangen als zij door een Ultra Wormhole gaan.

In de games neemt de legendarische pokémon Necrozma de overweldigend sterke vorm aan van Dusk Mane Necrozma of van Dawn Wings Necrozma door de legendarische pokémon Solgaleo of Lunala te vangen. Meer van de mysterieuze Pokémon Necrozma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon komen vrijdag 17 november uit voor Nintendo 3DS-systeemserie.

Rainbow Six Siege gratis speelbaar dit weekend

Van 16 tot en met 19 november is Tom Clancy’s Rainbow Six Siege geheel gratis te spelen op PlayStation 4, Xbox One en Windows PC (via Uplay en Steam). Nieuwkomers kunnen de gehele game inclusief alle eerdere updates en toevoegingen spelen.

Mochten spelers tijdens dit gratis weekend besluiten om Tom Clancy’s Rainbow Six Siege aan te schaffen, dan doen zij dat met kortingen tot wel 50%. Spelers nemen vervolgens al hun voortgang mee.

Het gratis weekend vindt plaats voor de lancering van Operation White Noise, onderdeel van Year 2 Season 4 van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Operation White Noise is vanaf 20 november beschikbaar op de Technical Test Server voor Windows PC. Spelers maken kennis met een nieuwe map, één van de hoogste observatietorens in Zuid-Korea, en drie gloednieuwe Operators (twee van de Zuid-Koreaanse 707th Special Mission Battalion en één van de Poolse GROM).

Mario Party: The Top 100 is vervroegd

Voor de verandering is er eens een vervroegde releasedatum aangekondigd: Mario Party: The Top 100 komt 22 december uit. Eerder heeft Nintendo aangekondigd dat de game voor de verschillende Nintendo 3DS-systemen beschikbaar zou zijn op 5 januari 2018.

De Mario Party-serie bestaat al sinds 1999, toentertijd met de release van het eerste deel op de Nintendo 64. Nu kun je de beste minigames uit alle tien de titels overal spelen op de diverse Nintendo 3DS-systemen, want voor Mario Party: The Top 100 heeft Nintendo de beste 100 minigames uitgezocht en opgepoetst waar nodig. De game ondersteunt Download Play voor vier spelers, dus ook als je maar één Game Card hebt, kunnen vrienden met een Nintendo 3DS-systeem meedoen.

'Mugabe heeft huisarrest'

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe mag zijn huis niet verlaten. Dat bevestigde hij in een gesprek met zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Jacob Zuma.

De 93-jarige Mugabe gaf ook aan dat het goed met hem gaat, maakte de Zuid-Afrikaanse regering bekend. Eerder liet het Zimbabwaanse leger al weten dat de president en zijn gezin "veilig" zijn.

Zuma stuurt als voorzitter van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) speciale gezanten naar Zimbabwe. Die zouden daar met Mugabe en het leger in gesprek moeten gaan.

De Zuid-Afrikaanse president gaf eerder al aan dat de SADC bereid is te helpen bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in Zimbabwe. Hij riep op tot kalmte.

Zuid-Afrika: Mugabe heeft huisarrest
Zuid-Afrika: Mugabe heeft huisarrest (Foto: ANP)

Vitesse terug op geboortegrond

Het koninklijk tehuis voor oud-militairen Bronbeek in Arnhem stond vorige week even niet in het teken van een bijzonder Indisch verleden, maar van een bijzonder voetbal verleden. Op de plek waar nu 50 oud-militairen wonen, begon voetbalclub Vitesse 125 jaar geleden met spelen. Vanwege het jubileumjaar werd de jaarlijkse elftalfoto op deze unieke locatie gemaakt.

“We zijn teruggegaan naar onze roots. Terug naar de plek waar Vitesse ooit begon. Het was ook direct een mooi moment om de veteranen ons respect te tonen voor wat ze betekend hebben”, reageert woordvoerder Wiebe Nelissen

Voor de teamfoto poseerde de Arnhemse club voor de prachtige commandantswoning. De plek waar op 14 mei 1892 de eerste, vriendschappelijke voetbalwedstrijd werd gespeeld. “Bronbeek, Klarenbeek en Angerenstein waren samen één groot landgoed, waarop tal van villa’s stonden. De beter gesitueerden speelden hier graag een potje cricket. Zo is Vitesse in 1888 begonnen”, vertelt clubhistoricus Martin Esveld.

Hij vervolgt: “Vanaf 1892 kwam er voetbal bij. Het enige grote grasveld dat daar toen voor geschikt was, lag pal voor de commandantswoning. Toenmalig generaal Karel van der Heijden gaf toestemming, alleen stond er ter hoogte van de middenstip wel een enorme boom.”

Vitesse op Bronbeek (Paul Meima | Vitesse)
Vitesse op Bronbeek (Paul Meima | Vitesse)

Daar moest omheen gespeeld worden en dat leverde toch meer ongemak op dan gedacht. Het spelen van officiële wedstrijden was bijvoorbeeld verboden. Esvelt vertelt: “Toen Vitesse in competitieverband ging voetballen verhuisde de club van Landgoed Bronbeek naar een locatie aan de andere kant van Arnhem. Daar lag een groot veld dat in de zomer bespeeld mocht worden en in de winter omgetoverd werd tot ijsbaan. Nu staat er een sporthal met tennisbaan.” 

Na de elftalfoto op deze fotogenieke plek gingen de staf en selectie nog even op bezoek bij de bewoners. Een meet & greet met de spelers. Al vonden de spelers het meer een meet & greet met de veteranen, die tal van mooie (oorlogs)verhalen oplepelden.


Vitesse op Bronbeek (Paul Meima | Vitesse)
Vitesse op Bronbeek (Paul Meima | Vitesse)

Dedicated servers terug in Call of Duty: WW2

Dedicated servers keren terug in Call of Duty: WW2. Toen de game net uit was werd er al grotendeels gebruik van gemaakt, dit zorgde echter voor dermate veel verbindingsissues dat ontwikkelaar Sledgehammer besloot om voorlopig te switchen naar P2P-servers. Gisteren werd op Twitter bekendgemaakt dat dedicated servers weer up & running zijn op alle platforms.

P2P-servers hebben enkele nadelen zoals host migrations. Dit houdt in dat wanneer degene die een game gecreëerd heeft het spel verlaat, alle andere spelers moeten wachten terwijl er een nieuwe host gezocht wordt en het potje opnieuw begint. Ook werd er geklaagd over problemen met hit detection en het verlies van voortgang tijdens het spelen.

Afgelopen maandag kondigde Sledgehammer al aan met grote verbeteringen te komen om het online-gedeelte weer goed speelbaar te maken voor iedereen. Ondertussen blijft de social hub 'Headquarters', waar tot 48 spelers samen kunnen komen om te 'socialiseren', nog steeds een eenzame aangelegenheid. De ontwikkelaar had al aangegeven dat dit onderdeel een lagere prioriteit heeft gekregen.

'Consumentenbond stookt en profiteert'

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haalt hard uit naar de Consumentenbond om het "creëren van onrust" rond contractafspraken met ziekenhuizen. Volgens de koepelorganisatie heeft de bond hier een "groot commercieel belang" bij omdat de consumentenorganisatie zelf verdient aan zorgverzekeringen.

"Hoe meer reuring, hoe meer mensen op internet gaan onderzoeken of ze misschien beter kunnen overstappen op een andere verzekeraar. Bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van de Consumentenbond. Elke overstapper levert de Consumentenbond daar geld op, geld dat bovendien wordt betaald door de zorgverzekeraars", stelt ZN.

De bond kwam eerder deze week met een bericht dat de consument weer een zorgverzekering moet kiezen op basis van "onvolledige informatie". Dat komt volgens de belangenorganisatie omdat een aantal zorgverzekeraars nog niet met alle ziekenhuizen contracten heeft afgesloten.

'Consumentenbond stookt en profiteert'
'Consumentenbond stookt en profiteert' (Foto: ANP)

Rechter vernietigt besluit over gaswinning

De minister van Economische Zaken moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De Raad van State heeft woensdag eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp over de gaswinning vernietigd. Volgens de hoogste bestuursrechter van het land waren die niet goed genoeg onderbouwd.

De minister had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. "De minister had in ieder geval nader onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om de risico's in kaart te brengen", aldus de Raad van State. Dat hij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) toestemming gaf om weer vijf jaar gas uit de grond te pompen zonder de risico's te beoordelen, noemt de rechter "niet aanvaardbaar".

De minister heeft terecht meegewogen dat moet worden voldaan aan de vraag naar aardgas. Maar hij heeft niet goed genoeg uitgelegd waarom de leveringszekerheid zwaarder moet wegen dan de risico's. Ook had Kamp moeten kijken naar maatregelen om de behoefte aan gas te beperken. Als er minder vraag naar is, kan de gaskraan immers verder dicht zonder dat leveringsproblemen ontstaan.

Nieuw besluit

Totdat de huidige minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, een nieuw besluit neemt, mag de NAM maximaal 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar uit de bodem pompen. Die grens heeft de bestuursrechter vastgelegd in een zogeheten voorlopige voorziening.

Zowel organisaties van inwoners die tegen de gaswinning zijn vanwege het risico op aardbevingen als gemeenten en de provincie Groningen hadden bezwaar gemaakt. Zij vinden de hoeveelheid gas die mag worden gewonnen nog veel te hoog.

De NAM was zelf ook naar de rechter gestapt omdat Kamp dit jaar besloot de maximale hoeveelheid met 10 procent terug te schroeven van 24 miljard tot 21,6 miljard kuub. Dat besluit is ook vernietigd, maar de grens die Kamp had vastgesteld blijft voorlopig dus intact.

Rechter vernietigt besluit over gaswinning
Rechter vernietigt besluit over gaswinning (Foto: ANP)

Irakees wetsvoorstel: laat meisjes vanaf 9 jaar trouwen

Irakese activisten noemen een nieuw wetsvoorstel in Irak, dat meisjes vanaf negen jaar zou laten trouwen, 'een catastrofe'. Dit weekend gingen Irakezen de straat op om hun ongenoegen erover te laten horen. Omdat de vrouw van de profeet Mohammed volgens sommige vertalingen slechts negen jaar oud was, moeten meisjes vanaf die leeftijd dan ook mogen trouwen.

Het Irakese parlement stemde op 1 november al een eerste keer over het wetsvoorstel - een amendement op de personenwet - waarin staat dat het "geloofsjuristen" toegestaan wordt om een huwelijk te voltrekken. Wanneer het parlement definitief stemt om de wet aan te nemen is nog niet bekend.

Dit wetsvoorstel is een herwerkte versie van een voorstel uit 2014, dat nog veel verder ging. Dat verbood moslimmannen namelijk om met andersgelovigen te trouwen, maakte verkrachting binnen het huwelijk legaal, en verbood vrouwen om zonder toestemming van hun man hun huis te verlaten.

Momenteel mogen mensen pas vanaf hun 18e trouwen in Irak. In een aantal gevallen kunnen meisjes echter al vanaf hun 15e worden uitgehuwelijkt. Dat gaat overigens in tegen het verdrag voor de kinderrechten.

Coffeeshop mag pas na schooltijd open

De openingstijden van Amsterdamse coffeeshops in de buurt van scholen mogen worden beperkt. Dat is de strekking van een serie uitspraken die de Raad van State woensdag heeft gedaan.

De beperking van de openingstijden is een eerste stap van het beleid van de gemeente Amsterdam, om de coffeeshops binnen een straal van 250 meter rond scholen op termijn te sluiten. De hasjcafés mogen niet meer zoals voorheen vanaf 07.00 uur open zijn, maar mogen de deuren pas openen om 18.00 uur, dus ruim na schooltijd.

Een aantal coffeeshops had die bepaling aangevochten bij de rechter. Maar die achtte de burgemeester bevoegd om de openingstijden te beperken. De Raad van State is het daarmee eens.

Coffeeshop mag pas na schooltijd open
Coffeeshop mag pas na schooltijd open (Foto: ANP)

Wakker Dier opent de aanval op Hoogvliet

Wakker Dier start vandaag een campagne tegen kiloknallers bij Hoogvliet. De supermarktketen had in het derde kwartaal van 2017 namelijk veel vlees en vleeswaren zonder dierenwelzijnskeurmerk in haar folder staan. “Omdat Hoogvliet zo nodig wil stunten met kiloknallers, worden de dieren veroordeeld tot een miserabel leven in industriële stallen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

De campagne richt zich op Zuid-Holland, een provincie met veel Hoogvlietfilialen. In deze regio worden klanten met paginagrote krantenadvertenties gewaarschuwd voor de ‘werkelijke prijs van kiloknallers’. Hilhorst: “Met de boodschap ‘Kiloknallers van Hoogvliet kosten meer dan je denkt’ laten we het leed achter dit vlees zien. Bij industrievarkens wordt bijvoorbeeld de staart afgesneden, vaak onverdoofd.Alleen zodat de varkens in de krappe, kale hokken niet uit stress en verveling op elkaar staart kunnen bijten.”

Kiloknallen
Wakker Dier wil dat supermarkten stoppen met kiloknallen: aanbiedingen plaatsen van vlees zonder keurmerk. In plaatst daarvan zouden ze juist diervriendelijkere producten in de aanbieding moeten doen. Hilhorst: “Als er meer aandacht komt voor diervriendelijkere alternatieven, dan zal de verkoop hiervan ook stijgen.”

Afgelopen zomer werden daarom ook Emté en Albert Heijn aangepakt vanwege het vele kiloknallen. Dat het anders kan, liet supermarkt Plus vorige maand zien. Het afgelopen kwartaal bleek Plus de eerste supermarkt in Nederland met meer keurmerkaanbiedingen dan kiloknallers.

Wakker Dier opent de aanval op Hoogvliet (Foto: Wakker Dier)
Wakker Dier opent de aanval op Hoogvliet (Foto: Wakker Dier)

Fire Emblem Heroes krijgt grote update

Fire Emblem Heroes krijgt binnenkort een grote update. De update voegt een nieuwe verhaallijn en diverse balanswijzigingen toe. Ook keren oude heroes terug en komt er een special summoning event.

Vanaf vandaag is een nieuwe summoning event beschikbaar met drie nieuwe heroes: Dorcas, Lute en Mia. Joshua is ook een nieuwe hero, maar hij komt als beloning voor een nieuwe Tempest Trials beschikbaar die op 20 november aftrapt. Vanaf 27 november verschijnt een Legendary Hero Summon Event met 11 sterke heroes, waaronder enkele seizoensunits. De basis summon rate wordt verhoogd naar 8% en het wordt niet mogelijk om 'normale' 5-sterren units te summonen.

Naast nieuwe heroes wordt er ook gewerkt aan de balans van de game. Healers worden amper gebruikt, dus elke healer in de game krijgt, wanneer ze 5-sterren zijn, een sterkere versie van al bestaande abilities. Hierdoor doen ze meer damage en healen ze meer. Daarnaast worden de cooldowns van veel abilities verlaagd, worden de barracks van iedereen uitgebreid met 100 units en kost het voortaan nog maar maximaal 10 stamnia om in de Main Story te spelen.

Een compleet nieuwe feature is de Weapon Refinery, waarmee wapens sterker gemaakt kunnen worden. Normale wapens krijgen extra stats toegevoegd, maar legendarische wapens krijgen daadwerkelijk nieuwe effecten. Om de wapens te upgraden heb je nieuwe currency nodig: Arena Medals, Refining Stones en Divine Dew. Deze worden gegeven als beloning in de arena en door het voltooien van quests.

Tot slot begint binnenkort 'Book Two' in de verhaallijn, waarin nieuwe personages worden geïntroduceerd. Fjorm, de nieuwe protagonist, wordt gratis weggegeven aan iedereen die het eerste hoofdstuk van de nieuwe verhaallijn uitspelen. De trailer hiervoor is hieronder te bekijken.

Zoals gezegd is hier nog geen datum voor bekend, maar wordt ongetwijfeld deze maand nog geïntroduceerd.

Rusland gebruikt screenshot game als bewijs samenwerking VS en IS

Rusland heeft zich opnieuw op een creatieve manier uitgelaten in de media. Het Twitter-kanaal van russia_mod (Ministerie van Defensie) gebruikte een screenshot uit de game AC 130 Gunship Simulator om aan te tonen dat de VS samenwerken met IS.

In een aantal Tweets in verschillende talen vergezeld van een reeks afbeeldingen claimde het Russische ministerie van defensie dat het om 'onweerlegbaar bewijs' gaat voor de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Islamitische Staat. Op de afbeelding zou te zien zijn hoe de VS 'dekking verleent aan gevechtseenheden van IS en om Amerikaanse belangen te promoten in het Midden-Oosten'. De tweet zelf is inmiddels verwijderd maar niet voordat er talloze screenshots zijn gemaakt.

In werkelijkheid gaat het om een screenshot uit de game AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron, een indie-game voor mobile devices. In het spel bestuur je een zwaarbewapende Lockheed AC-130 en is het je taak om de Ho Chi Minh trail te verkennen en Noord-Vietnamese convooien uit te schakelen. Het YouTube-filmpje waar de screenshot uit afkomstig is, is in enkele dagen van een paar duizend views naar een miljoen views gegaan. Het was journalist Eliot Higgins die de bijzondere gang van zaken op Twitter aankaarte.

Het is niet bepaald de eerste keer dat de Russen gamemateriaal betrekken in hun berichtgeving. Zo gebruikte nieuwszender Russia Today al eens een screenshot uit Metal Gear Solid V in een item over kindsoldaten, en twitterde de Russische ambassade in Londen vorig jaar met een screenshot van Command & Conquer: Generals om extremisten in Aleppo uit te beelden die trucks met chemische munitie zouden vervoeren.

Van Barneveld door, Webster verslaat Webster in 9-dart shootout

Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Grand Slam of Darts. In Wolverhampton was de Nederlander met 5-2 te sterk voor de jonge Ier Steve Lennon, voldoende voor de volgende ronde. Jamie Hughes won in dezelfde groep met 5-1 van Gerwyn Price, en die resultaten leidden ertoe dat ook Lennon zich voor de laatste zestien op mag maken.

In groep A was Michael van Gerwen al door en daar voegde Rob Cross zich niet erg verrassend bij. De revelatie van het jaar speelde weer ijzersterk en versloeg Ross Montgomery met 5-2, terwijl een eveneens zeer sterk spelende Van Gerwen met dezelfde cijfers Joe Murnan de baas was. 

Phil Taylor en James Wade plaatsten zich in groep C voor de volgende ronde. Wade versloeg Taylor met 5-3 en beiden kwamen zo op twee zeges. Peter Machin klopte Robbie Green in een onthutsend zwakke partij met 5-3, waardoor die allebei op één overwinning kwamen.

In groep D boekte Daryl Gurney een 5-1 zege op Darren Webster, waardoor hij ongeslagen door is. Danny Noppert versloeg Mark Webster met 5-2, wat niet genoeg was om door te mogen. De twee Websters stonden gelijk en moesten een 9-dart shootout spelen: negen darts, waarbij de speler met de meeste punten wint. Dat werd Darren Webster, die dankzij een triple 19 met de laatste pijl welgeteld drie punten meer gooide.

De achtste finales beginnen woensdagavond.

Federer naar halve finales ATP Finals na zege op Zverev

Tennisser Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals, het eindejaarstoernooi in Londen. De Zwitserse nummer twee van de wereld versloeg de jonge Duitser Alexander Zverev, de mondiale nummer drie.

Nadat beide spelers in hun eerste servicegame breakkansen weggewerkt hadden, ging het in de rest van de eerste set gelijk op. Er moest dan ook een tiebreak gespeeld worden, waarin Zverev een setpoint weggaf en Federer de set pakte.

De Duitser leverde in set twee direct zijn service in, maar brak kort daarop weer terug. Op 5-6 sloeg hij vervolgens nog eens toe, waarmee de stand weer gelijk was. In set drie kwam Zverev er echter niet meer aan te pas en Federer maakte het karwei snel af: 7-6 (6), 5-7, 6-1.

Gebotste Apache terug op basis Gilze-Rijen

De Apache die maandagavond tegen bliksemdraden aanvloog in de Gelderse plaats Zoelmond, is in de nacht van dinsdag op woensdag teruggekeerd op vliegbasis Gilze-Rijen. Dinsdagmiddag zijn de rotorbladen van het toestel afgehaald, dinsdagavond werd het toestel op een dieplader gehesen en over de weg naar de basis gebracht. De aanvaring met de draden van de hoogspanningsleiding veroorzaakte maandagavond grote problemen. 24.000 huishoudens zaten uren zonder stroom. In de nacht van maandag op dinsdag rond 01.00 uur werd de elektriciteitsvoorziening weer hersteld.

Dinsdag overdag waren de gevolgen van de storing nog merkbaar in de regio Culemborg. Diverse winkels hebben hun voorraden uit diepvries en koeling moeten weggooien.

Er zijn twee officiële onderzoeken naar het ongeval gestart. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet officieel onderzoek en de Koninklijke Marechaussee is onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Uit deze onderzoeken moet duidelijk worden hoe het ongeluk kon gebeuren en of verwijtbare fouten zijn gemaakt.

De Koninklijke Luchtmacht heeft inmiddels excuses aangeboden aan de gedupeerden. ,,De vliegers zijn erg geschrokken. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We vinden het ontzettend vervelend dat zoveel mensen getroffen zijn door de stroomstoring."

De vlucht was een geplande trainingsvlucht bij duisternis, waarbij onder andere het laagvliegen om radarsystemen te omzeilen werd geoefend. De Apaches mochten tot 35 meter hoogte vliegen of zoveel lager als voor de missie nodig was, legde de luchtmacht uit.

Of gedupeerden van de stroomstoring geld krijgen is nog niet zeker. Normaal geldt een vergoeding van 35 euro voor huishoudens die langer dan vier uur geen stroom hebben. Maar netbeheerder Liander beraadt zich erop of een speciale bepaling over extreme omstandigheden van toepassing is. Dan hoeft de netbeheerder niet uit te keren.

Gebotste Apache terug op basis Gilze-Rijen
Gebotste Apache terug op basis Gilze-Rijen (Foto: ANP)

Corey Feldman wijst weer een misbruiker aan

Tijdens een uitzending van de Amerikaanse televisieshow Dr. Oz, heeft Corey Feldman toegegeven wie de tweede man is die hem in zijn tienerjaren misbruikt heeft. Omdat hij vanwege het ontbreken van juridische bijstand zelf geen namen durfde noemen, deed de bekende tv-dokter dat voor hem. Hij toonde een foto van de dader aan Corey, die daarop instemmend knikte: "Ja, dat is hem."

De man om wie het gaat is Alphy Hoffman, de zoon van wijlen Hollywood-producer Bobby Hoffman, die vroeger bekende shows als Happy Days en Mork & Mindy produceerde. Alphy was casting-director bij het bedrijf van zijn vader, maar had in de jaren '80 ook de 'minderjarigen-club', Alphy's Soda Pop Club. Hier kwamen veel kind-sterren, zoals Drew Barrymore, Alyssa Milano, Ricky Schroder en de twee Coreys: Feldman en Haim.

"Hij kwam me thuis ophalen en dat was best wel een dingetje, want iedereen wist dat de feestjes van Alphy heel cool waren. Bovendien had zijn vader Bobby allerlei belangrijke connecties, dus even je gezicht laten zien kon misschien wel goed zijn voor je loopbaan. Ik vond het in elk geval een eer dat Alphy me zelf naar de club toe reed. In het begin was het allemaal nog onschuldig, er waren ook geen ouders aanwezig want hen werd verzekerd dat er goed op ons werd gelet."

Feldman vervolgt tegen Dr. Oz: "Toen ik er weer een keer was keken we een film en viel ik in slaap. Toen ik wakker werd, stond er een pornofilm op. Ik zei dat ik moe was en ik herinner me ook dat ik nauwelijks nog kon lopen. Ik heb geen idee wat hij me gegeven heeft, maar ik was aardig van het padje. Toen we in een slaapvertrek kwamen en ik niet meer overeind kon staan, begon hij me op dezelfde manier te betasten zoals Jon Grissom dat eerder bij mij deed. Toen ik besefte wat er gebeurde, ging ik freaken. Ik heb hem van me af gegooid en ben naar huis gerend."

Eerder vertelde Feldman bij Dr. Oz dat Jon Grissom, met wie hij acteerde in de films License To Drive (1988) en Dream A Little Dream (1989) hem seksueel misbruikt heeft. Grissom heeft tot dusver niet gereageerd op de aantijgingen.

Feldman sloot af met de woorden: "Ik ga de politie alle namen geven die ik heb."

Corey Feldman wijst weer een misbruiker aan
Corey Feldman wijst weer een misbruiker aan (Foto: BuzzE)

92% Nederland wil zwarte Zwarte Piet

Opmerkelijk resultaat op een onderzoek van Hart van Nederland met de vraag aan welke Zwarte Piet men de voorkeur geeft; de alle-kleuren-Zwarte Piet, de roetveeg-Zwarte Piet of de zwarte Zwarte Piet. Slechts één procent heeft een voorkeur voor de bontgekleurde variant. Een schamele 4% ziet het liefst een roetveegvariant, en een whopping 92% wil gewoon zwarte of bruine Zwarte Pieten.

In Rotterdam, die is begonnen met het afbouwen van het aantal zwarte Zwarte Pieten, liggen die percentages op respectievelijk 3%, 10% en 85%. In Amsterdam is de meeste steun voor de anderskleurige Zwarte Pieten. 9% voor de gekleurde, 42% voor de roetveeg en - alsnog - een meerderheid van 49% voor de zwarte Zwarte Piet.

Overigens vindt 96% van Nederland dat er voldoende discussie over gevoerd is en dat we terug moeten naar het vieren van het feest. 3% vindt de discussie wel een goede manier om zich in de spreekwoordelijke spotlight te werken en zou 'm liever houden.

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)

Weer moet Rutte dividendbelasting verdedigen

Premier Mark Rutte moet weer aan de bak om de omstreden afschaffing van de dividendbelasting te verdedigen. Het gaat hier om de taks op de winstuitkering (dividend) aan aandeelhouders. Rutte vindt het schrappen nodig voor behoud van grote bedrijven en banen.

De oppositie vindt de maatregel maar niks en zal de premier woensdagmiddag in een debat opnieuw aan de tand voelen over het hoe en waarom. Partijen van PVV tot GroenLinks namen geen genoegen met de tekst en uitleg die Rutte tot nu toe gaf.

Volgens sommige partijen is de premier gechanteerd door grote bedrijven. Zij spreken over een cadeautje van jaarlijks 1,4 miljard euro aan aandeelhouders. Dat bedrag kan beter naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs.

De oppositie wijst erop dat de afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Zij eist dan ook een betere onderbouwing omdat er geen bewijzen zijn dat de afschaffing iets oplevert. Partijen hameren op verdere informatie, zoals adviezen van ambtenaren. Uit zo'n advies zou blijken dat een afschaffing werd afgeraden.

Weer moet Rutte dividendbelasting verdedigen
Weer moet Rutte dividendbelasting verdedigen (Foto: ANP)

'Alternatieven voor pinnen duur voor winkels'

Nieuwe Europese regels voor het betalingsverkeer, die het technologiebedrijven makkelijker maken die markt te betreden, dreigen winkeliers op te zadelen met hoge kosten. De consument krijgt daar uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd, waarschuwt branchevereniging Detailhandel Nederland.

De nieuwe regels, die volgend jaar van kracht worden, zetten de deur wijd open voor nieuwe toetreders die betaaldiensten aanbieden die veelal gebaseerd zijn op de creditcard. De belangenvereniging vreest dat die ten koste gaan van het pinnen, dat efficiënt is en bovendien veel goedkoper voor winkeliers.

"In Nederland zien we nu nog relatief weinig creditcardbetalingen", zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. Daar kan verandering in komen als partijen als PayPal, Apple, Google en Facebook ruim baan krijgen. "Dat zijn geen nieuwe betaalmiddelen, maar gewoon dure creditcardtransacties in een nieuw jasje."

De nieuwe regels maken het ook nog eens bijna onmogelijk om de klant die met zijn smartphone afrekent, zelf te laten opdraaien voor de hogere transactiekosten vergeleken met die van een pinbetaling. Daarom zullen winkeliers zich volgens Detailhandel Nederland genoodzaakt zien hun prijzen te verhogen.

'Alternatieven voor pinnen duur voor winkels'
'Alternatieven voor pinnen duur voor winkels' (Foto: ANP)

Robotstofzuigers uit het EU-warehouse vanaf 95 euro

robotje-1 (Foto: gbofficial)

Deze ILIFE V7 robotstofzuiger is erg stil en heeft zich in verschillende reviews bewezen als prima robotstofzuiger met een goede prijs/kwaliteitverhouding. Nu voor €116,80 uit het EU-warehouse met coupon ILIFEV7EU

robotje-2 (Foto: gbofficial)

De ILIFE V5 is het wat jongere broertje van de V7, en is al voorbij gekomen in de review op de frontpage. Zoals je kan zien op de foto zit er aan de onderkant een soort dweil die je vochtig kan maken zodat hij dit achter zich aansleept. Eigenlijk moet je hem hiervoor niet voor kopen, maar puur voor de stofzuig-kwaliteiten. Voor een mooi prijsje van €94,74 haal je hem uit de EU met coupon ILIFEV5EU

robotje-3 (Foto: gbofficial)En hier de ILIFE A4S is weer een iets ander model, niet hele grote verschillen los van de wat grotere opvangbak voor afval, en hij kan iets hogere obstakels over. Design kan ook nog een keus zijn waardoor je voor een ander model zou gaan. Voor de prijs van €128,82 haal je hem in huis met coupon A4SEU

robotje-4 (Foto: gbofficial)

Ja, dit is dan toch wel écht een strakker ontwerp dan oudere modellen. Met een glasplaat bovenop misstaat deze ILIFE A6 niet in de hoek van de kamer. Voor een volledige review, check even de frontpage waar hij uitgebreid aan bod is gekomen. Voor een prijs van €163,18 met coupon ILIFEA6EU

robotje-5 (Foto: gbofficial)Zelf geen ervaring met het merk Haier, dus lees je zeker even in in ervaringen van anderen. Deze XShua T370 is te koop voor €137,41 met coupon HXT370EU

robotje-6 (Foto: gbofficial)

Als afsluiter de HXS-C3 waar je zelfs mee kan Skypen / Facetimen. Het heeft wat andere functies naast het normale stofzuigen, check deze even op de productpagina voor een compleet beeld. Te koop voor €180,36 met coupon HXSC3EU

HTC Vive Focus pronkt met Spark of Light

HTC heeft tijdens de HTC Developer Conference in Beijing haar standalone virtual reality bril gepresenteerd. Deze heet de Vive Focus en je hebt er geen pc of smartphone voor nodig. Als demo werd de Nederlandse game Spark of Light gebruikt om de functionaliteit van de Vive Focus te tonen.

HTC Vive President + Spark of Light
HTC Vice President Raymond Pao

HTC Vive President China, Alvin Graylin Wang, zegt hierover, “Als HTC Vive team hebben we voor Spark of Light gekozen, omdat deze game simpelweg het best de nieuwe unieke kenmerken van onze nieuwe VR bril toont. (…) Zo kun je met deze VR bril, voorzien van geïntegreerde processor en 6dof, vrijer bewegen in de virtuele wereld. Tevens kun je door voorover te buigen van dichtbij alle mooie details van het spel zien, welke zich 360 graden rondom je bevinden.” 6dof staat voor ‘six degrees of freedom’, wat inhoudt dat je je vrij kunt bewegen over de drie assen van de ruimte. Dus je kan je hoofd bewegen van links naar rechts, van achter naar voren en van boven naar beneden en daarbij kan je ook nog vloeiend draaien (zolang je jouw nek niet verrekt). Het is de bedoeling dat HTC zo een grotere markt kan aanspreken. De HTC Vive is op het moment de duurste virtual reality-oplossing op de markt en de Vive Focus maakt vr een stuk bereikbaarder.

Peter Kortenhoeven
Peter Kortenhoeven (links)

HTC kondigde meteen hun open VR-platform Vive Wave aan. Dit maakt het voor producenten mogelijk om virtual reality-brillen te maken, die gebruik maken van deze standaard. Ontwikkelaars kunnen hun games geschikt maken voor Vive Wave en de games zijn zo (na betaling) meteen toegankelijk voor een heel scala aan vr-brillen. Chief Creative Officer van ontwikkelaar Pillow’s Willow, Peter Kortenhoeven, geeft aan erg tevreden te zijn, “Doordat deze VR bril meer beelden per seconde kan tonen in vergelijking met de varianten waarbij je mobiele telefoon nodig hebt (resp. 75 vs. 60), is de ervaring voor de spelers nog veel mooier en intenser. Inmiddels mogen we mededelen dat ook onze volgende game, welke momenteel in ontwikkeling is, zal uitkomen op het Vive Wave platform”.

HTC Vive Focus komt in 2018 eerst uit in China en vervolgens wordt het wereldwijd uitgebracht. Spark of Light is nu reeds beschikbaar op Gear VR en Google Daydream. Lees onze review hier.

Australiërs steunen homohuwelijk

Een meerderheid van de Australische bevolking steunt de invoering van het homohuwelijk. Bij een peiling door het Australische Bureau voor de Statistiek (ABS) stemde 61,6 procent van de kiezers voor invoering, 38,4 procent was tegen.

Ruim driekwart van de stemgerechten deed mee aan de peiling.

De uitkomst van de stemming is niet bindend, maar de Australische regering had van tevoren al toegezegd een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen als kiezers hun steun zouden uitspreken.

Australië zou het 36e land zijn dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert.

Australiërs steunen homohuwelijk
Australiërs steunen homohuwelijk (Foto: ANP)

'Haven Rotterdam zegt kolen vaarwel'

Als het aan de Rotterdamse gemeenteraad ligt, wordt de kolenoverslag in de haven afgebouwd. De gemeenteraad heeft hiertoe dinsdag een voorstel aangenomen. De motie van GroenLinks werd gesteund door PvdA, D66, CDA, NIDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP.

Volgens GroenLinks komt het besluit van de raad op een cruciaal moment, omdat het Havenbedrijf het huurcontract met Europa's grootste overslagbedrijf EMO met 25 jaar wil verlengen. GroenLinks-raadslid Arno Bonte noemt dit "onbestaanbaar". ,,Als we klimaatverandering tegen willen gaan en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, dan zal Rotterdam afscheid moeten nemen van steenkolen", aldus Bonte die het voorstel indiende. Hij verwacht dat de haven in 2030 kolenvrij zal zijn.

Rotterdamse raad zegt kolenoverslag vaarwel
'Haven Rotterdam zegt kolen vaarwel' (Foto: ANP)

Republikeinen voeren druk op Moore op

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft zich aangesloten in de rij van prominente partijgenoten die het terugtreden eisen van de omstreden kandidaat-senator Roy Moore. Moore wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. Ryan noemde die beschuldigingen "geloofwaardig".

Dinsdag kwam er een nieuwe beschuldiging. Dit keer van een 56-jarige vrouw die, toen ze 16 jaar oud was, zou zijn aangerand door Moore. Ze is de vijfde vrouw die naar buiten treedt over het gedrag van Moore. Ook de andere beschuldigingen gaan over incidenten die zich jaren geleden zouden hebben voorgedaan en zijn afkomstig van vrouwen die destijds jonge meisjes waren.

Moore is kandidaat (70) bij de tussentijdse verkiezing volgende maand voor een Senaatszetel namens de staat Alabama. Hij staat te boek als extreem conservatief en eigengereid. Het establishment van de Republikeinen zou vrezen dat Moore het niet zo nauw zal nemen met de partijdiscipline.

Hoofdpijndossier
De zaak Moore begint een hoofdpijndossier te worden voor de Republikeinen. De partij heeft nu nog een meerderheid in de Senaat van 52 tegen 48 zetels voor de Democraten. In de peilingen staat de Democratische kandidaat Doug Jones echter op een kleine voorsprong. Mocht Jones winnen dan daalt de Republikeinse meerderheid tot het kleinst mogelijke verschil.

In november 2018 zijn er verkiezingen voor nog eens 33 zetels in de Senaat. Mochten de Democraten er de meerderheid krijgen, dan wordt het voor de regering van president Donald Trump nog moeilijker om nieuwe wetten ingevoerd te krijgen en nieuwe rechters te benoemen.

Steun voor bewaren kentekengegevens

Het lijkt erop dat de politie gegevens van voertuigen die met een camera zijn vastgelegd, zoals kenteken, plek en foto, vier weken mag gaan bewaren. In de Eerste Kamer tekende zich dinsdag tijdens een debat over het plan een meerderheid af. Het voorstel kreeg een jaar geleden al het groene licht van de Tweede Kamer.

Het gaat dus ook om data van voertuigen waarmee niets aan de hand is of lijkt. Die moeten nu nog meteen worden gewist. Door de verandering kan de politie 28 dagen gebruik maken van de gegevens bij de opsporing van een misdrijf en voor de aanhouding van voortvluchtige personen.

Onder meer VVD, CDA, PVV, PvdA, 50PLUS en SGP gingen destijds in de Tweede Kamer akkoord. Deze partijen hebben ook in de Eerste Kamer een ruime meerderheid. Hier kraakten enkele partijen nog kritische noten, zoals D66 en Groen Links. Zij vrezen onder meer een aantasting van de privacy.

Steun voor bewaren kentekengegevens
Steun voor bewaren kentekengegevens (Foto: ANP)

Soldaten nemen staatszender Zimbabwe over

Soldaten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de Zimbabwaanse staatszender ZBC overgenomen, melden personeelsleden en een mensenrechtenactivist. De actie voedt speculaties over een coup tegen de 93-jarige president Robert Mugabe.

De partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe beschuldigde generaal Constantino Chiwenga eerder op de avond van landverraad, nadat het leger op meerdere plaatsen in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare legertrucks op strategische plaatsen had neergezet.

Onduidelijk is nog altijd of het leger bezig is met de voorbereidingen op een staatsgreep of dat het slechts om spierballenvertoon van de strijdkrachten gaat. De aanwezigheid van de trucks en van soldaten in de straten van Harare leidde wel tot speculatie over de plannen van de militairen. Het bleef dinsdag echter rustig in de hoofdstad. De Zimbabwaanse ambassadeur in buurland Zuid-Afrika ontkende geruchten over een mogelijke staatsgreep. ,,Er gebeurt niet echt iets", aldus ambassadeur Isaac Moyo. "Dit zijn maar berichten op sociale media."

De aanleiding voor de onrust is het ontslag van de binnen de strijdkrachten populaire vicepresident Emmerson Mnangagwa (75), die eerder werd gezien als één van de favorieten om Mugabe op te volgen. Door zijn vertrek lijkt presidentsvrouw Grace Mugabe nu de beste kaarten te hebben om op termijn president te worden.

Soldaten nemen staatszender Zimbabwe over
Soldaten nemen staatszender Zimbabwe over (Foto: ANP)

Engels van universitair docent kan beter

Studenten zijn lang niet overal tevreden over het steenkolenengels van hun docenten. Docenten in Enschede en Eindhoven scoorden op dit onderdeel een magere 6,3. Duidelijk beter is het Engels van de docenten in Maastricht (7,4) en Groningen (7,2). Dat meldt de Keuzegids Universiteiten 2018 die woensdag verschijnt.

De docenten van de technische universiteiten "hebben waarschijnlijk in veel gevallen een grotere wiskunde- dan een talenknobbel", aldus de gids. De Universiteit Leiden kwam er achter dat je niet alles kunt 'verengelsen'. Leiden doopte haar bibliotheek om tot Library University Leiden.

Volgens de keuzegids is Wageningen University opnieuw de beste universiteit van Nederland. "Het aantal eerstejaars verdubbelt er elke tien jaar, maar van groeipijnen geen spoor. Nog steeds heeft deze groene universiteit het hoogste studiesucces, de meest tevreden studenten én de beste beoordelingen", juicht gids.

De keuzegids beschrijft en vergelijkt alle universitaire bacheloropleidingen. De best beoordeelde opleidingen, met minstens 75 punten op een schaal van 20 tot 100, krijgen een 'ster' en mogen zich een jaar lang topopleiding noemen. Dit jaar geldt dat voor 66 universitaire bacheloropleidingen.

De drie universiteiten die het sterkst dalen, Leiden, Eindhoven en Rotterdam, hebben volgens de keuzegids één ding gemeen: hun aantal eerstejaars is in zes jaar sterk gegroeid, met minstens 30 procent. "Kritiek van studenten op begeleiding en faciliteiten verraadt dat deze groei niet goed opgevangen is."

Engels van universitair docent kan beter
Engels van universitair docent kan beter (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.