FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 november 2017

Tupac bovenaan FunX DiXte 1000

Tupac is dit jaar de lijstaanvoerder van de vijfde editie van de FunX DiXte 1000. 'Dear Mama' uit 1995 kreeg de meeste stemmen van de FunX-luisteraars, zo maakte het radiostation bekend. Twee jaar geleden pakte Tupac ook al de winst, toen met het nummer 'Changes'.

De DiXte 1000 wordt jaarlijks samengesteld op basis van de favoriete r&b-, hiphop-, reggae-, latin- en dancetracks van de stemmers. In de top staan verder vooral veel nieuwe platen. Zo staat 'Patsergedrag' van Sevn Alias, Lil' Kleine en Boef op nummer twee, terwijl de single vorige maand nog de Single Top 100 aanvoerde.

Chris Brown is de populairste artiest onder de FunX-luisteraars. Met 26 tracks is de zanger de meest genoteerde artiest in de DiXte 1000.

Tupac bovenaan FunX DiXte 1000
Tupac bovenaan FunX DiXte 1000 (Foto: BuzzE)


Zweden klopt Italië in WK play-off

Zweden heeft een belangrijke stap gezet op weg naar het wereldkampioenschap voetbal volgend jaar in Rusland. De Zweden wonnen het eerste duel in een play-offf tegen Italie met 1-0.

Het duel in Solna was grimmig. Marcus Berg kreeg al binnen twee minuten een gele kaart. De thuisploeg liet zich daardoor niet van de wijs brengen en was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg. Het kreeg vooral via de counter mogelijkheden, maar deze werden niet benut. O.a. een schot van Toivonen ging net naast. Namens de Italianen werd alleen Belotti gevaarlijk, maar ook zijn kopbal ging naast.

In de tweede helft liepen de gemoederen nog verder op en het leek erop dat de Italianen hier het beste mee om konden gaat. De druk van de bezoekers werd steeds groter maar het was toch Zweden dat scoorde, een schot van Johansson trof via Parolo en De Rossi doel. De Italianen gingen vervolgens op jacht naar de gelijkmaker maar het kwam niet verder dan een schot op de paal van Darmian.

Volgende week maandag staat in Milaan de return op het programma wacht Italie een zware klus om niet voor het eerst sinds 1958 het WK te missen.

Tientallen tips over moord Milica van Doorn

De politie in Noord-Holland heeft de afgelopen dagen 45 tips binnengekregen naar aanleiding van de moord op Milica van Doorn in Zaandam in 1992. Ook hebben tien mannen zich gemeld om DNA af te staan in verband met het verwantschapsonderzoek dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben opgestart.

Deze week stuurden zij 133 mannen van Turkse afkomst een brief met de vraag om DNA af te staan voor een verwantschapsonderzoek. Zij wonen of woonden destijds in de wijk Kogerveld, waar de jonge vrouw (19) in een vijver werd aangetroffen. Ze bleek verkracht en daarna vermoord.

De mannen die zijn benaderd, hoeven zich niet uit zichzelf te melden. Vanaf maandag zullen politiemensen alle aangeschreven mannen persoonlijk benaderen. Ze kunnen dan nog vragen stellen of erover nadenken. Als ze dat willen, kan ook meteen wangslijm worden afgenomen, aldus een woordvoerster van de politie vrijdag.

De afname van DNA gebeurt op vrijwillige basis en het materiaal wordt alleen voor dit onderzoek gebruikt, benadrukt zij. De mannen zijn geen verdachte, maar via het genetische materiaal kan de politie mogelijk een daderspoor in de familie achterhalen.

De 25 jaar oude zaak kwam dinsdag aan de orde bij Opsporing Verzocht. Volgens de politie komen in deze zaak nog regelmatig losse tips binnen, maar het aantal tips nu geeft "wel aan dat de zaak nog leeft".

Tientallen tips over moord Milica van Doorn
Tientallen tips over moord Milica van Doorn (Foto: ANP)

'Waylon doet het met Bibi Breijman'

Waylon heeft de liefde gevonden bij zangeres en YouTuber Bibi Breijman. Dat zegt althans een bron tegen Shownieuws. Het management van Waylon wil het nieuws tegenover het showbizzprogramma bevestigen noch ontkennen.

Waylon en Bibi kennen elkaar van het RTL-programma It Takes Two, waarin zij dit voorjaar een duo vormden. De twee pakten daarin de overwinning. Bibi, bekend geworden door Oh Oh Cherso, treedt in december samen op met Waylon tijdens de Top 1000 Allertijden-concerten van Veronica in Ahoy.

In september werd bekend dat Waylons relatie met Joëlle Witschge voor de tweede keer was gestrand.

'Waylon valt voor Bibi Breijman'
'Waylon valt voor Bibi Breijman' (Foto: BuzzE)

Rechter verbiedt stroomlevering laadpalen Allego

Allego, de laadpalentak van netwerkbedrijf Alliander, mag geen laadpalen exploiteren als de levering van elektriciteit daarvan onderdeel uitmaakt. Dat staat in een arrest van het gerechtshof in Arnhem over een al langer lopend geschil tussen Allego en energiebedrijf Nuon.

Nuon vindt dat Allego zich als dochter van een netwerkbedrijf niet op een commerciële markt mag begeven. Volgens Nuon betekent dit dat Allego wel laadpalen mag plaatsen, maar dat het zich in opdrachten verre moet houden van de elektriciteitslevering.

Allego omzeilde dit bij een recente aanbesteding voor snellaadpalen in Eindhoven door in zee te gaan met een ander bedrijf, dat dan los van Allego de elektriciteitslevering op zich zou nemen. Het hof ging daar niet in mee.

Opmerkelijk
De uitspraak is opmerkelijk omdat de rechter in Den Bosch in een verwante zaak onlangs nog bepaalde dat de werkwijze van Allego in Eindhoven wel door de beugel kon. Nuon ziet zijn gelijk nu alsnog bevestigd en beraadt zich op mogelijke vervolgstappen. Nuon had die opdracht zelf ook graag willen hebben.

Allego laat in een reactie weten zich geen zorgen te maken. Het laadpalenbedrijf maakt uit het arrest niet op dat het de regels zou hebben overtreden. "We leveren geen elektriciteit via laadpalen en zijn het ook niet van plan", aldus een zegsman.

Allego mag laadpalen niet van stroom voorzien
Rechter verbiedt stroomlevering laadpalen Allego (Foto: ANP)

'Goed presterende cultuur' krijgt geld van kabinet

Orkesten en theatergezelschappen die goed presteren, krijgen ook de komende jaren de subsidie die ze dreigden mis te lopen. Van het extra geld dat het nieuwe kabinet uittrekt voor cultuur, gaat 9 miljoen euro naar deze culturele instellingen.

Onder andere muziektheatergezelschap Orkater, danstheater AYA en theatergroep Suburbia leveren volgens het Fonds Podiumkunsten goed werk, maar dreigden de afgelopen jaren minder subsidie te krijgen omdat de pot gewoon leeg was.

De Tweede Kamer schoot de instellingen steeds te hulp en regelde jaarlijks wat aanvullende subsidie, maar de instellingen verkeerden wel ieder jaar in onzekerheid. Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur (D66) heeft aan die onzekerheid nu voor de komende drie jaar een eind gemaakt.

Nog eens 1 miljoen euro gaat naar nieuwe kunstvormen en -genres. Van Engelshoven hoopt daarmee ook ander publiek te trekken dan de vaste bezoeker van kunst en cultuur.

Extraatje voor goed presterende cultuur blijft
'Goed presterende cultuur' krijgt geld van kabinet (Foto: ANP)

Topkeepster Solo: "Blatter greep me bij mijn kont"

Voetbalster Hope Solo heeft de voormalig FIFA-president Sepp Blatter beschuldigd van seksuele intimidatie. De oude Zwitser zou de Amerikaanse keepster bij de kont hebben gegrepen.

Het voorval gebeurde naar verluidt tijdens de uitreiking van de Ballon d'Or in 2013. Solo mocht daar de prijs voor beste speelster van het jaar uitreiken aan een teamgenote bij het Amerikaanse team dat olympisch goud won in Londen, Abby Wambach. Vlak voor Solo en Blatter het podium betraden zou de FIFA-baas, die verder altijd bekend heeft gestaan als een keurige en betrouwbare man, de keepster bij haar kont gegrepen hebben.

"Ik was helemaal van mijn apropootje en moest mijn best doen om het snel van mij af te schudden", aldus Solo. "Ik moest Abby de grootste individuele prijs uit haar carrière overhandigen, dus heb ik me erop gericht om dat te doen en het met haar te vieren", zegt Solo tegen The Guardian. Ze voegt eraan toe dat ze betrokkenen in een dergelijke situatie er het liefst één-op-één op aanspreekt, maar ze had nooit meer de kans om met Blatter te praten.

De wereldwijd gerespecteerde Zwitser, die nooit een smet op zijn blazoen heeft gehad, laat weten dat de aantijgingen onzin zijn. "Dit is een belachelijke beschuldiging", zo verweert hij zich.

Golfer Luiten in top-10 in Zuid-Afrika

Golfer Joost Luiten heeft zich op de tweede dag van de Nedbank Golf Challenge de top-10 in weten te spelen. Op de par-72-baan ging de Nederlander rond in precies 72 slagen, nadat hij een dag eerder nog 71 slagen nodig had.

Luiten sloeg op de eerste negen holes drie bogeys en twee birdies, maar wist zijn score toch nog naar par te trekken door op de elfde hole ook een birdie te slaan. Het leverde hem een tiende plek op, die hij met zes anderen moet delen.

Met in totaal zes slagen onder par is de leiding van het met 7,5 miljoen dollar gedoteerde toernooi in handen van de Fransman Victor Dubuisson. De Engelsman Lee Westwood en thuisspeler Darren Fichardt volgen op twee slagen.

Vrouwen FC Twente kloppen ADO en pakken koppositie

De vrouwen van FC Twente hebben de leiding in de Eredivisie overgenomen van Ajax. Twente ging op bezoek bij ADO Den Haag en na 24 minuten was Elle Jansen goed voor de enige treffer van de wedstrijd: 0-1. 

PEC Zwolle kreeg PSV op bezoek en dat leverde voor de Zwolse dames drie punten op. Maxime Bennink opende de score al na drie minuten, Aniek Nouwen tekende twintig minuten later voor de gelijkmaker. Het was vervolgens Babiche Roof die met goals in de 42e en 90e minuut voor de 3-1 eindstand zorgde.

VV Alkmaar ging op visite bij Excelsior Barendrecht, dat tot nu toe alle wedstrijden verloor. Katja Snoeijs en de pas 17-jarige Kerstin Casparij zorgden in de eerste helft voor 0-2, Corina Luijks deed namens Barendrecht wat terug. In de laatste tien minuten liep Alkmaar nog uit dankzij Simone Kets en nog eens Snoeijs: 1-4.

Met zeventien punten staat Twente na acht wedstrijden op de eerste plek, drie punten voor Ajax. De Amsterdammers hebben echter wel twee wedstrijden minder gespeeld. ADO staat na zeven wedstrijden op elf punten, PEC en Alkmaar hebben er tien, PSV negen.

Seahawks winnen in NFL, maar raken sterspeler kwijt

De american footballers van de Seattle Seahawks hebben gemengde gevoelens overgehouden aan Thursday Night Football. De ploeg boekte in hun negende wedstrijd de zesde overwinning van het seizoen, maar raakten een sterspeler kwijt.

Tegen de Arizona Cardinals was tight end Jimmy Graham goed voor het ontvangen van twee touchdown passes, wat een grote bijdrage leverde aan de 16-22 zege van de Seahawks. Zorgen waren er echter over cornerback Richard Sherman, die geblesseerd uitviel.

Uit medisch onderzoek bleek dat de 29-jarige Sherman, een van de dragende krachten van de Seahawks, zijn achillespees gescheurd heeft. Naar alle waarschijnlijkheid is hij voor de rest van het seizoen uitgeschakeld.

Deniz Yücel: Turkije glijdt af naar fascisme

Deniz Yücel, de Duits-Turkse journalist die sinds februari gevangen zit in Ankara, beschuldigt de Turkse president Tayyip Erdogan ervan zijn land te onderwerpen aan "een regime van angst". Turkije glijdt af naar fascisme, zegt hij.

Yücel (44), correspondent voor de krant Die Welt, maakt zijn opmerkingen in een uitgebreid interview met de Duitse krant in de editie van zaterdag.

De Turkse autoriteiten arresteerden Yücel op 14 februari op beschuldiging van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Dat gebeurde tijdens een golf van aanhoudingen na de mislukte couppoging in juli 2016.

Duitsland steunt een klacht van Yücel bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en heeft herhaaldelijk opgeroepen hem en andere Duitsers die in Turkije worden vastgehouden vrij te laten.

De detenties hebben bijgedragen aan een sterke verslechtering van de betrekkingen tussen de twee NAVO-bondgenoten.

Deniz Yücel: Turkije glijdt af naar fascisme
Deniz Yücel: Turkije glijdt af naar fascisme (Foto: ANP)

Grootste zege ooit voor Jong Oranje

De voetballers van Nederland onder 21 hebben vrijdagavond de tweede zege geboekt in de EK-kwalificatiecampagne. In Doetinchem werd Andorra met 8-0 verslagen, de grootste zege ooit voor Jong Oranje.

De ploeg van bondscoach Art Langeler verzamelde in de eerste vier wedstrijden vijf punten en een zege was noodzakelijk om de hoop op deelname aan het EK onder 21 in leven te houden. Jong Oranje ging voortvarend van start en na twintig minuten opende Guus Til de voorsprong. De middenvelder van AZ rondde af na goed voorbereidend werk van Oussama Idrissi. Acht minuten later kopte Sam Lammers een voorzet van Denzel Dumfries binnen en weer twee minuten later stond de 3-0 op het scorebord via Idrissi.

Na rust ging Nederland werken aan het doelsaldo. Binnen het uur volleerde Idrissi zijn tweede treffer binnen na een goede voorzet van Justin Kluivert: 4-0. Ook invaller Richairo Zivkovic deed een duit in het zakje. De spits van KV Oostende strafte geklungel in de achterhoede van Andorra af. Zivkovic was ook betrokken bij de 6-0. Hij werd in het strafschopgebied naar de grond gewerkt, waarna Bart Ramselaar zich met succes ontfermde over de toegekende strafschop.

Ruim eem kwartier voor tijd werd de bal weer op de strafschopstip gelegd na een overtreding op Til. Deze keer was het de beurt aan Frenkie de Jong en ook de middenvelder van Ajax scoorde: 7-0. De laatste en achtste treffer was er ook een met een Amsterdams tintje. Vanuit een afgeslagen hoekschop schoot Kluivert de 8-0 tegen de touwen.

Al Gore optimistisch op klimaattop

De voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore heeft op de topconferentie over klimaatverandering in Bonn benadrukt dat veel van zijn landgenoten zich zullen blijven inzetten voor het klimaat. "Dat zullen we doen", zei de 69-jarige Nobelprijswinnaar vrijdagavond in het Duitse paviljoen. "Ik ben optimistisch."

De waarheid zal uiteindelijk zegevieren, zei hij. "Dat was altijd al zo in de geschiedenis." Alle belangrijke hervormingsbewegingen hadden te maken met enorme weerstand. ,,Maar als het onmogelijk was om de waarheid langer te negeren, hebben we het goede gedaan', aldus Gore. Ook in het debat over klimaatverandering is dit punt volgens hem bereikt.

De klimaatconferentie staat dit weekend in het teken van Amerikaanse actievoerders op het gebied van kimaatverandering. Tot de prominente sprekers, naast Gore, behoren de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg, de gouverneur van Californië Jerry Brown en zijn voorganger Arnold Schwarzenegger.

Al Gore optimistisch op klimaattop
Al Gore optimistisch op klimaattop (Foto: ANP)

Politie wil niets kwijt over moord op Iraniër

De politie wil vooralsnog geen vragen beantwoorden over de moord op de 52-jarige man uit Iran die woensdag werd doodgeschoten in Den Haag, waar hij woonde. Wel hoopt het rechercheteam dat de zaak onderzoekt zelf meer informatie te krijgen door er dinsdag aandacht aan te besteden in Opsporing Verzocht en het regionale tv-programma Team West.

Slachtoffer Ahmad Mola Nissi was leider van een separatistische Arabische groep die streeft naar een onafhankelijke staat in het zuidwesten van Iran. De regering in Teheran beschouwt de zogeheten Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA) als terroristisch. De militante tak heeft meerdere bomaanslagen gepleegd in Iran.

Een vriend van het slachtoffer zei vrijdag tegen Omroep West dat Nissi maanden geleden al bij de politie had gemeld dat hij werd bedreigd. Volgens deze Adel Soiedi deed de politie daar niets mee.

In het belang van het onderzoek wil de politie nu niet op vragen hierover reageren. Dat "zou het onderzoek in een later stadium kunnen dwarsbomen", liet de politie vrijdagavond weten.

Politie wil niets kwijt over moord op Iraniër
Politie wil niets kwijt over moord op Iraniër (Foto: ANP)

Doek gevallen voor ruimtereisbedrijf XCOR

Het Amerikaanse ruimtereisbedrijf XCOR is definitief ter ziele. Afgelopen week is faillissement aangevraagd bij een rechtbank in Fresno in de staat Californië, nadat een maandenlange zoektocht naar nieuwe geldschieters niets concreets had opgeleverd.

Topman Michael Blum heeft dat laten weten aan investeerders en klanten die een ruimtereis bij de onderneming hadden geboekt. In een brief aan zijn "mede-astronauten" schrijft hij dat XCOR lange tijd overeind is gehouden door bijdragen vanuit de eigen raad van bestuur, maar dat dit onvoldoende is gebleken om het bedrijf te redden.

Enkele honderden mensen, onder wie ook sommige bekende Nederlanders, hebben voor bedragen rond de 100.000 dollar een ticket gekocht bij XCOR. De eerst vlucht had al twee jaar geleden plaats moeten vinden, maar het ruimtevaartuig waarmee dat allemaal had moeten gebeuren kwam nooit af.

XCOR nam in 2014 het Nederlandse SXC (Space Expedition Corporation) over. Dat bedrijf hield zich bezig met de ticketverkoop, marketing en het opzetten van trainingen en keuringen voor mogelijke ruimtetoeristen. Zelf zou het Amerikaanse bedrijf het technische gedeelte voor zijn rekening nemen.

Doek gevallen voor ruimtereisbedrijf XCOR
Doek gevallen voor ruimtereisbedrijf XCOR (Foto: ANP)

Noord-Amerikaanse bobsleeërs domineren in Lake Placid

De laatste wedstrijd van het openingsweekeinde in de World Cup bobsleeën, in het Amerikaanse Lake Placid, heeft voor Noord-Amerikaanse dominantie gezorgd.

De winst was voor de Amerikaan Cody Bascue, die voor het eerst in zijn carrière een zege op het hoogste niveau boekte. Hij deed dat met remmer Sam McGuffie, die vorig jaar in Lake Placid nog zegevierde met de eerder dit jaar plotseling overleden grootheid Steve Holcomb.

Bascue sloeg in de tweede run een aanval van de Canadees Justin Kripps af. Samen met zijn remmer, Alexander Kopacz, kwam Kripps uiteindelijk 0,11 seconden tekort om de zege te pakken. De Amerikaan Justin Olsen eindigde met remmer Evan Weinstock als derde, 0,40 seconden van Bascue en goed voor zijn eerste podiumplek ooit.

Nick Cunningham (VS) en Chris Spring (Canada) maakten de Noord-Amerikaanse top-5 compleet. De Duitsers deden het in de breedte iets beter dan een dag eerder: Johannes Lochner werd zesde, wereldkampioen Francesco Friedrich deelde plek negen met teamgenoot Nico Walther, donderdag nog de beste. Ivo de Bruin plaatste zich niet voor de top-20 en dus de tweede run.

Man krijgt 20, maar wil 30 jaar cel voor poging tot moord

Een Amerikaanse man is veroordeeld voor twintig jaar cel wegens poging tot moord. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat hij daar niet blij mee was: hij wilde namelijk dertig jaar de cel in.

De 40-jarige Stephen Walcott Jr werd in mei vorig jaar gearresteerd, nadat hij een 46-jarige buurtbewoner neerschoot. De man raakte daarbij zwaargewond, maar overleed niet. Inmiddels kreeg Walcott van de aanklagers twintig jaar celstraf 'aangeboden' in een plea deal, maar daar ging hij niet mee akkoord.

"Ik kwam op 9 oktober naar de rechtbank en de deal ging van dertig naar twintig jaar, maar ik wil die twintig niet. Ik wil de dertig jaar, de deal die ik als eerste aangeboden kreeg", foeterde Walcott. Rechter Randy Bethancourt was even in de war: "Wacht, wacht, wacht...ik denk dat ik het verkeerd begrepen heb." 

Niks van waar, zo verzekerde Walcott hem. "Je hebt het goed gehoord. Ik kreeg dertig jaar cel aangeboden en mijn advocaat (Michael Billiot, red.) kwam naar me toe met twintig jaar, maar ik wilde de dertig jaar. Als hij de dertig jaar cel niet voor elkaar kan krijgen, wil ik hem niet meer als mijn advocaat", aldus een ietwat verward klinkende Walcott.

De door de rechter aangewezen advocaat Billiot bevestigde het verhaal. "Wat hij zegt, klopt. Mijn laatste interactie met meneer Walcott was bizar: hij gaf inderdaad aan dat hij de dertig jaar cel wilde, niet de twintig die ik na onderhandelen met de aanklagers voor hem had kunnen krijgen."

Walcott werd vervolgens nog even boos: "Ik ben het hier niet mee eens man! Ik wil niet dat hij mij vertegenwoordigd en ik baal ervan dat mijn grondwettelijk recht om mijzelf te vertegenwoordigen geschonden wordt. Ik heb het recht om mijzelf te verdedigen en u, als rechter, weet dat."

Niet geheel ten onrechte antwoordde rechter Bethancourt met de nodige twijfels: "Ik maak me enige zorgen om uw mentale kwaliteiten om verder te gaan met deze zaak", aldus de rechter. "Ik maak me enige zorgen om uw mentale kwaliteiten om deze zaak te beoordelen!", kaatste Walcott de bal terug. 

De foeterende Walcott werd op last van de rechter uit de zaal verwijderd, terwijl Billiot vroeg om hem psychologisch te laten keuren. Dat stond Bethancourt wel toe en op 11 december zal de man weer voor de rechter verschijnen. Waarom hij precies tien jaar langer het gevang in wil liet hij niet weten, dakloos is hij in elk geval niet.

Louis C.K. biedt excuses aan voor wangedrag

Louis C.K. heeft toegegeven dat hij over de schreef is gegaan en heeft spijt betuigd. De verhalen over seksueel wangedrag die donderdag in The New York Times zijn gepubliceerd, zegt de vijftigjarige komiek in een statement die door verschillende Amerikaanse media is gepubliceerd.

"Ik heb spijt van mijn daden. En ik heb geprobeerd ervan te leren", aldus C.K. "Ik ben mij nu pas bewust van de omvang van de impact van mijn acties. Ik maakte gebruik van het feit dat ik op grote schaal werd bewonderd, waardoor ze hun verhaal niet konden delen omdat mensen die naar me op keken het niet wilden horen."

C.K. zegt verder dat hij zich moet verzoenen met zichzelf, al beseft hij dat dat niets is vergeleken met wat zijn slachtoffers moeten verwerken. "Ik wou dat ik anders had gereageerd. Dat ik een goed voorbeeld voor hen had kunnen zijn en hen enige begeleiding als komiek had kunnen geven, zeker omdat ik ook hun werk bewonderde."

Luisteren
"Ik heb mijn familie, mijn vrienden, mijn kinderen en hun moeder pijn gedaan. Ik heb een lange en gelukkige carrière gehad waarin ik kon zeggen wat ik wilde. Ik zal nu een stap terug doen en luisteren", zo eindigt C.K. zijn relaas.

Vijf vrouwelijke komieken beschuldigen C.K. er donderdag van dat hij voor hun neus gemasturbeerd had.

Geschrapt
Het verhaal kreeg direct gevolgen voor de Amerikaan. Zo komt zijn film I Love You, Daddy voorlopig niet uit. Dat besloot het bedrijf nadat donderdag. Netflix schrapt tegelijkertijd een geplande stand-upspecial met de komiek.

I Love You, Daddy zou vanaf 17 november in een select aantal bioscopen in de Verenigde Staten draaien. Donderdagavond zou de film in première gaan in New York, maar het feest werd op voorhand afgeblazen toen duidelijk werd dat The New York Times een verhaal zou publiceren over C.K.

Eerder liet ook HBO C.K. al vallen. De zender haalt al zijn stand-upshows en de komedieserie Lucky Louie van hun streamingservice af. C.K. is ook uit het programmaboekje geschrapt van de benefietshow Night Of Too Many Stars: America Unites For Autism Programs.

Louis C.K. biedt excuses aan voor wangedrag
Louis C.K. biedt excuses aan voor wangedrag (Foto: BuzzE)

Critici Turkse regering doelwit Turkse hackers

Een Turkse hackersgroep zit naar eigen zeggen achter het overnemen van diverse Twitter-accounts van prominente critici van de Turkse regering. Onder meer de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt en voormalig Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) raakten de controle over hun persoonlijke accounts donderdagavond kwijt.

Ook Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom, die jarenlang correspondent was in het Midden-Oosten, was doelwit. Hij klikte nietsvermoedend op een link die iemand hem toestuurde en kon vervolgens niet meer inloggen op Twitter. Toen Twitter de toegang tot zijn account had hersteld, bleek dat vanuit zijn account een bericht was verstuurd naar een Duitse expert die veel weet over de Koerdische kwestie met de vraag of hij zijn telefoonnummer wilde doorgeven.

De nationalistische Turkse groep Ayyildiz Tim liet aan de Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) weten dat de actie een protest was "tegen de extreem racistische houding van België en Nederland tegenover Turkije en moslims".

Critici Turkse regering doelwit Turkse hackers
Critici Turkse regering doelwit Turkse hackers (Foto: BuzzT)

Slechts korte begroeting Poetin en Trump

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben elkaar kort begroet op de top van het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband APEC in Vietnam. Bij het maken van de groepsfoto schudden ze elkaar de hand. Ook tikte Trump Poetin op de schouder.

Daarna gingen ze los van elkaar naar het banket op de top in de stad Da Nang in midden-Vietnam, aldus het Russische persbureau Interfax. Eerder op de dag had het Witte Huis al laten weten dat er geen afzonderlijke ontmoeting zou zijn tussen Poetin en Trump. In de aanloop naar de bijeenkomst was druk gespeculeerd over een gesprek onder vier ogen tussen de twee.

Sinds de G20-top in Hamburg in juli is er geen direct gesprek meer geweest tussen Trump en Poetin.

Slechts korte begroeting Poetin en Trump
Slechts korte begroeting Poetin en Trump (Foto: ANP)

Hamilton opnieuw de snelste in Brazilië

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Brit was met zijn Mercedes in een tijd van 1.09,515 iets langzamer dan in de ochtend, maar wel nipt sneller dan teamgenoot Valtteri Bottas en Red Bull-coureur Daniel Ricciardo. Max Verstappen kwam tot de vijfde tijd.

Dat Hamilton en Bottas langzamer waren dan in de ochtend kwam doordat beiden in hun snelste ronde niet foutloos waren. Voor Toro Rosso was het eindelijk een goede sessie, want coureur Pierre Gasly en Brendon Hartley konden veel kilometers maken, iets dat met de bolides in Mexico niet gelukt was en ook in de eerste sessie waren er problemen. Dat gold niet voor Sauber-coureur Marcus Ericsson die van de baan schoof en de bandenmuur raakte. De Zweed kon nog naar de pits komen, maar kwam daarna niet meer naar buiten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:09.515   42
2 V. Bottas Mercedes 1:09.563 +0:00.048 45
3 D. Ricciardo Red Bull 1:09.743 +0:00.228 37
4 S. Vettel Ferrari 1:09.875 +0:00.360 48
5 M. Verstappen Red Bull 1:09.886 +0:00.371 38
6 K. Räikkönen Ferrari 1:10.117 +0:00.602 45
7 E. Ocon Force India 1:10.306 +0:00.791 49
8 F. Massa Williams 1:10.373 +0:00.858 42
9 N. Hülkenberg Renault 1:10.396 +0:00.881 39
10 F. Alonso McLaren 1:10.655 +0:01.140 31
11 C. Sainz Renault 1:10.685 +0:01.170 42
12 S. Perez Force India 1:10.695 +0:01.180 43
13 S. Vandoorne McLaren 1:10.902 +0:01.387 38
14 L. Stroll Williams 1:11.064 +0:01.549 44
15 R. Grosjean Haas F1 1:11.300 +0:01.785 39
16 P. Gasly Toro Rosso 1:11.422 +0:01.907 44
17 B. Hartley Toro Rosso 1:11.821 +0:02.306 54
18 P. Wehrlein Sauber 1:11.857 +0:02.342 43
19 M. Ericsson Sauber 1:11.989 +0:02.474 17
20 A. Giovinazzi Haas F1 1:12.417 +0:02.902 37

Senegal mede dankzij ongelukkig eigen doelpunt voor het eerst sinds 2002 naar WK

Senegal heeft zich vrijdag als 24e land geplaatst voor het WK van volgend jaar in Rusland. Les Lions de la Teranga won met 0-2 bezoek in en tegen en stelde daarmee de groepswinst veilig.

Het kwalificatieduel tussen beide landen werd op 12 november 2016 namelijk ook al gespeeld, en toen wist Zuid-Afrika met 2-1 te winnen, maar die uitslag werd in september van dit jaar geschrapt. Dit omdat de wedstrijd onder leiding stond van de wegens matchfixing inmiddels voor het leven geschorste scheidsrechter Joseph Lamptey. De FIFA besloot dat dit duel opnieuw gespeeld moest worden. 

Senegal kwam via Diafra Sakho al in de twaalfde minuut op voorsprong, waarna een eigen doelpunt van Thamsanqa Mkhize in de 38e minuut aan alle spanning een einde maakte. Het doelpunt was was ongelukkig. Met zijn inzet trof hij nog de voet van keeper Itumeleng Khune, maar de terugspringende bal stuiterde via de Zuid-Afrikaanse verdediger Thamsanqa Mkhize alsnog knullig in het doel (zie video onder)

Door het overgespeelde duel te winnen en nu alsnog die drie punten te pakken, is Senegal in de poule namelijk niet meer in te halen. Het heeft met nog één duel te gaan al vijf punten meer dan Burkina Faso en Kaapverdië. Beide landen spelen nu om de premie en de FIFA-ranking.  Zuid-Afrika heeft vier punten. Senegal en de Zuid-Afrikanen spelen over vier dagen eveneens tegen elkaar, maar ook dat duel gaat nergens meer over.

De doelpunten van de wedstrijd. 

UEFA schorst Evra tot juli 2018, Marseille ontbindt contract

Patrice Evra kreeg het onlangs aan de stok met de fans van Olympique Marseille en dat is de linksback duur komen te staan. In aanloop naar de Europa League-wedstrijd tegen Vitoria Guimarães zocht de verdediger de fans op van de club en trapte een fan tegen het hoofd. De UEFA schorste hem aanvankelijk voor één wedstrijd en daar is nu een flinke straf bovenop gekomen.

De tuchtcommissie van de UEFA (CEDB) heeft Evra de sanctie opgelegd dat hij tot 30 juni 2018 geen enkele wedstrijd in een UEFA-competitie mag spelen, zoals in de Europa League en Champions League.

Evra moet een boete betalen van tienduizend euro en ook Olympique Marseille moet een boete betalen van 25.000 euro omdat hun fans het veld op liepen en de orde verstoorden. Evra mag nog wel in competitieverband in actie komen, maar dat zal niet meer bij Marseille zijn, zij hebben besloten zijn contract met onmiddelijke ingang te ontbinden.

Xiaomi heeft meer te bieden dan smartphones...

Xiaomi, een bekend merk van voornamelijk smartphones van degelijke kwaliteit. Echter is het merk inmiddels sterk uitgebreid naar meerdere home-producten en om dat eens onder de aandacht te brengen bij deze eens wat andere producten. 

geertje-1 (Foto: gearbestofficial)

Ja hoor, lekker poetsen met deze Xiaomi SOOCARE X3 tandenborstel. Deze borstel heeft een sonische motor met 37.200 bewegingen per minuut. 25 dagen kan je maar liefst doen met dit apparaat en opladen gaat uiteraard draadloos. Nu voor 36 euro uit het Europese warehouse met coupon XMSCSW

geertje-2 (Foto: gearbestofficial)

De TV box van Xiaomi met Android besturingssyteem erop. Voldoende mogelijkheden voor apps en streaming mogelijkheden. Video output tot wel 4K voor de beste beeldkwaliteit. Voor €51,52 te koop met coupon GBMIBOX11 

geertje-3 (Foto: gearbestofficial)

Koffie....tuurlijk! Zelfs op dit gebied heeft Xiaomi een product. Hij is geschikt voor capsules van verschillende merken, en met de 19bar pomp krijg je een heerlijke bak. Nu voor €85,88 met coupon XMCOFE

geertje-4 (Foto: gearbestofficial)

Ongetwijfeld niet onbekend deze Xiaomi robotstofzuiger. Hij heeft zich in meerdere testen al bewezen en met de uitgebreide specificaties is het een topper. Volledige specificaties zijn hier te vinden, en hij is te koop voor €223,30 met coupon 1111NLSI008

geertje-5 (Foto: gearbestofficial)

Als afsluiter deze erge strakke Xiaomi Mi Notebook Pro. Met een i5 processor, 8GB werkgeheugen, 15.6inch FHD scherm en een 256GB SSD. Dit alles voor de prijs van €738,67 met coupon KUPONYNAZYWO9

FOK! Wat een weer: wisselende weerkaarten

Als in november de haan kraait, dan is het gras weer gemaaid.

Hallo daar!

Er stond vandaag een pittig briesje uit een westelijke richting. Vanochtend was het overal bewolkt en viel er enige tijd regen. De hoeveelheden waren niet spectaculair. Er viel over het algemeen 5 mm of minder. Vanmiddag kregen we echter een tweedeling. In de noordelijke helft van het land vielen veel buien met soms ook hagel. Onweer is echter weinig tot niet waargenomen, want de doorgroei van de wolken was daarvoor net te laag. In de overige delen van het land was het overwegend droog en hier en daar deed de zon soms goeie zaken. Maar de harde wind maakte het weer wat minder aangenaam.

Komende nacht kan er in het noorden nog een bui vallen, terwijl de bewolking in het zuiden toeneemt. Daar gaat het dan ook langere tijd regenen. Het midden zit er tussenin met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De minima liggen rond de 6 graden. 

Morgen lijken de wolkenvelden weer te gaan overheersen en in het zuiden valt eerst nog wegtrekkende regen. De mate van opklaringen is vrij onzeker. Ik denk over het algemeen wel wat minder zon dan vandaag. Maar laten we positief zijn, er zullen ook zeker plaatsen zijn waar de zon wél even doorbreekt. Verder is er overal wel kans op een bui. De maxima liggen rond de 9 graden. Als de zon even goed doorbreekt is een 10 graden nog net haalbaar. De wind draait later op de dag van zuidwest naar noordwest. In het binnenland is die matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Zondag lijkt een heel gure dag te worden, maar dat vertel ik in mijn volgende weerpraatje.  

Fijne avond!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

ZonsopkomstM (Foto: DJMO)
De zonsopkomst was mooi deze week. Zelfs in de stad kun je daar mooie opnames van maken. (foto: DJMO) 

'Oversteken met telefoon = 500 dollar boete'

In Chicago moet men binnenkort mogelijk extra opletten om niet al kijkend op de mobiele telefoon over te steken. Lokale politici proberen er een wet door te krijgen waardoor 'afgeleid oversteken' een boete op kan leveren.

Mobiele telefoons zijn nou eenmaal populair en veel mensen lijken hun veiligheid minder interessant te vinden dan wat er op hun mobieltje te zien is. Het gevolg is dat mensen nauwelijks kijken of er toevallig verkeer aankomt en of men veilig over kan steken, want de aandacht blijft op de telefoon gericht.

Daar moet in The Windy City een einde aan komen. "Niemand zal een straat oversteken terwijl een mobiel elektronisch apparaat op dusdanige wijze gebruikt wordt, dat de visuele aandacht naar het betreffende apparaat getrokken wordt", zo luidt de voorgestelde wet.

Een eerste overtreding zou resulteren in een boete van negentig dollar, maar als men niet uitkijkt lopen meervoudige overtreders uiteindelijk tegen boetes van vijfhonderd dollar aan. Zeg het maar: zwaar overdreven of volkomen terecht?

Lorentzen verrast op 500m, Verbij derde

Håvard Holmefjord Lorentzen heeft de eerste 500 meter voor mannen van dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen gewonnen. De Noor kwam tot een tijd van 34,69.

De Duitser Nico Ihle eindigde in 34,78 als tweede. Kai Verbij kwam met 34,84 tot de derde tijd. De andere drie Nederlanders eindigden ook in de top tien. Dai Dai Ntab (34,93) werd vijfde, Ronald Mulder werd achtste in 34,99 en Hein Otterspeer reed de negende tijd in 35,01.

Wereldkampioen Jan Smeekens won eerder vandaag de 500 meter in de B-groep en mag morgen op de tweede 500 meter dit weekend in de A-groep starten.

DENK misbruikt poepincident

Niet voor de eerste en mogelijk niet voor de laatste keer, is het de verbindende politieke partij DENK gelukt om zich voor schut te zetten. Deze keer was de helpende hand van kamervoorzitter Arib niet nodig, maar is het de beweging gelukt om dit geheel op eigen kracht te doen. De partij van Kuzu, Özturk en een derde lid, die verder geen banden met de Grijze Wolven heeft, leek het een goed idee om politiek gewin te halen uit een (verondersteld) racistisch incident dat zich in kaasstad Alkmaar zou hebben afgespeeld. Helaas voor de heren (ooit zat er ook een vrouw bij de kopstukken) lijkt het erop dat het incident niet de gewenste lading heeft.

Wie de verschillende bronnen over het genoemde incident bij elkaar veegt, krijgt een geurige potpourri voorgeschoteld, dat er ongeveer zo uitziet:

Op zaterdagmiddag, 4 november in het hartje van de provinciestad, zou een Marokkaans-Nederlandse moeder het slachtoffer zijn geworden van een stuk onverlaat die -naar verluidt- vanuit een emmertje stront en pis naar beneden heeft gegooid Dit deed hij vanaf het dak van een parkeergarage genaamd De Karperton, Deze garage is vier verdiepingen hoog, de poepsmijtende baviaan stond dus op een flinke hoogte.

Het slachtoffer, de 43-jarige Halima el-Faik, liep nietsvermoedend met haar 2-jarige/3-jarige zoontje (leeftijd afhankelijk van de gebruikte bron) en haar 16-/18-jarige dochter, toen de twee eerstgenoemde poep en pis op hun hoofd kregen van eerdergenoemde primaat. Een trieste daad en dat dit gedeelte van het verhaal niet op onzin gebaseerd is, bestaat weinig twijfel over. Vooral de peuter had het er na afloop erg moeilijk mee en durfde in de dagen daarna nog nauwelijks naar buiten te gaan.

Toch was dit gegeven wellicht nog niet erg genoeg. De zwager van de vrouw, ene Saa Eed,  wist later namelijk te melden dat het hier duidelijk zou gaan om een 'hatecrime', een populair, uit Amerika overgewaaid woord dat gericht geweld tegen een specifieke minderheidsgroepering inhoudt. Een nogal flinke beschuldiging. De dader zou namelijk kutmoslima/klotemoslima/iets hebben geroepen nadat hij zag dat hij doel getroffen had. Daarna is de dader -in het verhaal van de zwager- in onbekende richting gevlucht. Iets dat bijzonder knap is, daar de garage slechts twee uitgangen kent voor voetgangers en eentje voor auto's. Dit alles zou zich hebben afgespeeld om 14.00/16.00 uur (tijdstip opnieuw afhankelijk van de gebruikte bron). In ieder geval een tijdstip waarop het op dat moment meestal wemelt van de mensen op die plek.

Ondanks de combinatie locatie/tijdstip zijn er, voor zover bekend, geen getuigen van het voorval. Eigenlijk is het hele verhaal (in welke vorm dan ook) in de wereld gekomen door mensen die er niet bij waren. Directe ooggetuigen ontbreken vooralsnog en de direct betrokkenen weigeren commentaar en/of duidelijkheid te geven. De reden hiervan is omdat de dochter het te druk heeft met haar studie en moederlief volgens de zwager de Nederlandse taal niet machtig is. Opvallend is overigens te noemen dat de schoonzus van het slachtoffer meldt dat het slachtoffer foutloos Nederlands spreekt en verstaat, maar een kniesoor die daarop let. Het gebeurt wel vaker dat familieleden niet van elkaar weten wie welke taal machtig is. Wat vaststaat is dat de politie is ingelicht en enkele agenten hebben daadwerkelijk een kijkje genomen op het bovenste parkeerdek. Daar troffen zij echter geen geboefte aan.

Iemand (wie exact is niet duidelijk) heeft een versie van bovenstaand verhaal gelekt naar de pers. Zowel Nederland Bekent Kleur als Joop.nl hebben een verhaal gepubliceerd dat in redelijke mate overheen komt met de versie van de zwager. Ook het NH-Nieuws pikte dit racistisch getinte nieuwtje gretig op. Maar dit was blijkbaar niet genoeg. De lokale afdeling van DENK (en later ook de landelijke afdeling) ging er ook mee aan de haal en wist zelfs een nieuw 'feitje' van het gebeuren te melden aan de gemeenteraad van Alkmaar: Halima zou zijn bekogeld OMDAT zij een hoofddoek droeg (filmpje).

Een simpel onderzoekje leert echter dat op die plek meerdere mensen besmeurd zijn vanaf grote hoogte met een vieze substantie. Het schijnt daar al langer schering en inslag te zijn in dit gebied. Voor zover bekend waren dit allen niet-moslims. De claim dat het een gerichte actie zou zijn op een specifieke doelgroep, lijkt hiermee op losse schroeven te staan. Er is in ieder geval nog minstens een ander persoon die aangifte heeft gedaan van een soortgelijk incident en ook zij bidt niet vijf keer per dag richting Mekka.

Dit -nogal belangrijke- stukje informatie en het gegeven dat er meerdere versies van het verhaal in omloop zijn, zijn zowel DENK Alkmaar, Joop.nl en Nederland Bekent Kleur per ongeluk vergeten te vermelden aan hun hondstrouwe achterban. Gelukkig staan in zo'n geval altijd behulpzame burgers op die deze clubs er in de reacties van hun facebookpagina of forum er eventjes vriendelijk op wijzen dat hun lezing van het verhaal wellicht wat ongenuanceerd of zelfs niet de juiste is. Deze reacties werden helaas door elk van de drie genoemde sites structureel verwijderd. Wie niet beter weet zou bijna gaan twijfelen over hun oprechtheid en zomaar kunnen denken dat zij geen interesse hebben in zoiets triviaals als waarheidsbevinding.

Het bovenstaande is an sich natuurlijk al vrij treurig, maar DENK zou DENK niet zijn als er niet alsnog een overtreffende trap gevonden kon worden om tóch nog een stukje treuriger te kunnen zijn. De moederpartij (ook niet geheel onbesmeurd te noemen) leek het een goed idee om van dit warrige en schijnbaar niet-kloppende verhaal gebruik te maken om de Tweede Kamer lastig te vallen. Kortom: er zijn heuse Kamervragen gesteld over een poepincident in een middelgroot stadje. Nederland lijkt daarmee echt 'af' te zijn. Opvallend hierbij is dat zowel de lokale als de landelijke afdeling niet de moeite hebben genomen om hoor en wederhoor toe te passen. Druk, druk, druk.

Poepkamervragen (Foto: Marcus)
Voor zover bekend is, is niemand naar aanleiding van de vragen van DENK in paniek naar de wc gerend. Ondertussen is het in Alkmaar nog steeds niet helemaal duidelijk wat er nu precies gebeurd is en blijft het verhaal voornamelijk wazig. Dat het verhaal 'vaag' genoemd wordt door een enkeling heeft overigens nog voor een hoop woede gezorgd onder bepaalde mensen. Gelukkig durven de meeste bewoners zich weer te vertonen op de plek des onheils.

Saillant detail is trouwens dat de Emir van DENK te Alkmaar, Mohamed Keskin, vorig jaar uit het niets overstapte van de lokale afdeling van de PvdA om een eigen deelkalifaat van de beweging DENK te beginnen in de Alkmaarse politiek. Een verhaal dat sommigen wellicht bekend in de oren zal klinken.

Auto rijdt in op studenten in Frankrijk

Een automobilist is vrijdagmiddag in de Franse plaats Blagnac ingereden op een groep mensen voor een onderwijsinstituut. Drie Chinese studenten raakten gewond, van wie een ernstig, aldus de Franse zender BFMTV.

Vermoedelijk heeft de bestuurder de groep met opzet aangereden. De automobilist van 28 is eerder met de politie in aanraking geweest. Hij is aangehouden en wordt verhoord.

Blagnac is een voorstad van Toulouse in het zuiden van Frankrijk .

Auto rijdt in op studenten in Zuid-Frankrijk
Auto rijdt in op studenten in Frankrijk (Foto: ANP)

Chinese skeletonner maakt grote indruk bij World Cup-debuut, grootmeester wint

In het Amerikaanse Lake Placid zijn ook de mannelijke skeletonners begonnen aan het World Cup-seizoen in de sport waar men head first op een slee naar beneden dendert. Zoals enigszins te verwachten viel werd het een spannende strijd tussen de 'grote drie' van de sport.

De Let Martins Dukurs domineert al jaren en heeft alles wat los en vast zit meer dan eens gewonnen, behalve olympisch goud: daar greep hij al twee keer naast. De Zuid-Koreaan Yun Sung-bin is in de afgelopen seizoenen omhoog geklommen tot de wereldtop, mooi op tijd voor de Spelen in eigen land in februari. Tot slot hebben we de Rus Alexander Tretiakov, vanwege zijn verschroeiende start ook wel de Russian Rocket genoemd.

De zege ging uiteindelijk naar Dukurs, maar spannend was het wel. Yun kende vooral een sterke tweede run en strandde op 0,11 seconden van de winst, nadat hij Tretiakov - die niet verrassend twee keer als snelste startte - van plek twee wist te verdringen. De Rus eindigde op 0,17 seconden van Dukurs als derde.

De meeste indruk werd echter gemaakt door een nieuwkomer. De 22-jarige Geng Wenqian werd de eerste Chinees ooit die in actie kwam in de World Cup, als exponent van een programma dat ertoe moet leiden dat China op de Spelen in 2022 - in Beijing - een wereldtopper heeft. De Canadese ex-skeletonner Jeff Pain, goed voor olympisch zilver, coacht de boel en dat werpt nu al zijn vruchten af: Geng zette een sterke negende tijd neer in run één, maar de debutant verbeterde zich in de tweede afdaling zelfs naar een sensationele zevende plek.

Brexit-gesprekken weer vast: Rutte teleurgesteld

Minister-president Mark Rutte is teleurgesteld dat er vrijdag geen doorbraak is bereikt in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de voorwaarden van de uittreding van de Britten uit de EU. "Dat is ernstig", zei de premier. De gesprekken over de eindafrekening en de Noord-Ierse grens lijken weer muurvast te zitten.

De tijd dringt. De afgelopen twee dagen hebben EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Davis voor de zesde keer om de tafel gezeten. De brexit moet eind maart 2019 al plaatsvinden. De hoop is in december de eerste fase af te ronden, maar dat lijkt steeds moeilijker te worden.

In deze eerste fase moet "in hoofdlijnen" overeenstemming komen over de financiële afrekening, de rechten van niet-Britse EU-burgers in Groot-Brittannië en de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Pas als hierover overeenstemming is kan gesproken worden over de toekomstige handelsrelatie.

Twee weken
De Britten regering krijgen nog twee weken de tijd om opheldering te verschaffen over de eindafrekening. Anders kan Barnier niet het licht op groen zetten om vanaf december over de toekomstige (handels-)relatie te beginnen.

Dat impliceerde de Fransman na afloop van twee dagen in Brussel onderhandelen over de voorwaarden van de brexit in maart 2019. "We hoeven niet alles tot in detail te regelen, maar wel eerlijke en reële vooruitgang boeken."

'Flexibel en creatief'
Volgens Davis moeten beide partijen echter "flexibel en creatief" zijn. Hij herhaalde dat de scheiding niet los gezien kan worden van de verhouding tussen de EU en Londen na de brexit.

Met betrekking tot de Noord-Ierse grens onderstreept deze uitspraak van de brexit-minister waar de schoen wringt. Die nieuwe EU-buitengrens moet volgens alle partijen zo open mogelijk blijven, maar Londen wil dit bereiken via handelsafspraken. De overige EU-landen willen echter dat deze kwestie eerst apart wordt opgelost.

Pijnlijke herinneringen
Ierland wil bovendien niet dat de grens, en daarmee het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998, wisselgeld wordt in handelsgesprekken. In het grensgebied roept het vooruitzicht van bewaakte overgangen pijnlijke herinneringen op aan de zogeheten Troubles in de tweede helft van de vorige eeuw, toen pro-Ierse republikeinen en pro-Britse loyalisten over en weer aanslagen pleegden.

In het ergste geval wordt gevreesd dat het conflict met een dichte grens weer kan oplaaien.

Het Europees Parlement meent dat Noord-Ierland het beste in de gemeenschappelijke markt en de douane-unie kan blijven. Maar daarmee wordt de grens effectief naar de Ierse Zee verplaatst. Dat is voor de loyalistische Noord-Ierse partij DUP, coalitiepartner in Theresa Mays regering, onbespreekbaar.

Rutte teleurgesteld: geen doorbraak brexit
Brexit-gesprekken weer vast: Rutte teleurgesteld (Foto: ANP)

Heren ploegachtervolging stellen zwaar teleur

De Nederlandse herenachtervolgingsploeg heeft teleurgesteld bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Zonder een zieke Sven Kramer eindigden Jan Blokhuijsen,Koen Verweij en Jorrit Bergsma, die grote moeite had om zijn teamgenoten te volgen, slechts als tiende.

Sinds de toevoeging van de ploegenachtervolging aan het wereldbekerprogramma, in 2004/05, is het wel vaker voorgekomen dat Nederland achteraan eindigde. Dat had echter altijd te maken met een valpartij, nooit eerder presteerde Nederland zo slecht terwijl men wel 'gewoon' aan de finish kwam.

De overwinning ging naar Zuid-Korea, die hun eerste zege pakten sinds de World Cup-finale in 2014/15. Noorwegen eindigde als tweede, voor Nieuw Zeeland.

GroenLinks: oordeel Brussel dividendbelasting

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat de Europese Commissie zich uitspreekt over het besluit van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen. Hij heeft dat de eurocommissarissen Pierre Moscovici (Belastingen) en Margrethe Vestager (Mededinging) in een brief gevraagd.

Volgens Klaver leidt de afschaffing van deze belasting die 1,4 miljard euro kost, tot een race tussen landen om zo laag mogelijke belastingen voor bedrijven te hebben. Volgens hem probeert de Europese Commissie dit juist te voorkomen.

,,Door de afschaffing van de dividendbelasting worden de lasten op kapitaal opnieuw vermindert en ontstaat er een nieuwe route om via Nederland belastingheffing te ontlopen. Daarmee ondermijnt deze maatregel de inspanningen van uw Commissie", aldus Klaver.

De oppositie is fel tegen het afschaffen van de dividendbelasting, een heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. Vooral aandeelhouders in het buitenland zouden van de maatregel profiteren. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit al langer voor afschaffing van de belasting net als Shell. Volgens het kabinet blijven er banen behouden door de maatregel.

GroenLinks: oordeel Brussel dividendbelasting
GroenLinks: oordeel Brussel dividendbelasting (Foto: ANP)

Jongens leren beter lezen met meer meisjes

Jongens leren beter lezen op scholen waar meer meisjes zitten, blijkt uit een onderzoek van Margriet van Hek, sociologe aan de Universiteit Utrecht.

Zij stelt vast dat de scores van jongens beter zijn als de school voor meer dan 60 procent uit meisjes bestaat. "Dat kan betekenen dat een school met verhoudingsgewijs meer meiden een productievere onderwijsomgeving heeft."

Dat komt vermoedelijk door de karaktereigenschappen concentratievermogen en motivatie, die vaker aan meisjes worden toegeschreven dan aan jongens. "Het is een mogelijke verklaring voor de positieve invloed die hoge aantallen meiden op een school hebben op de betere leesprestaties van jongens", aldus Van Hek.

Leerprestaties
Haar studie wijst ook uit dat de leesprestaties van jongens zorgwekkend zijn. "Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan, terwijl het dus een groot probleem is op vele scholen. Wij maken dit probleem niet alleen inzichtelijk, we laten ook zien dat scholen er wat aan kunnen doen. Door een goede balans te vinden in de genderverdeling van de schoolpopulatie", aldus de sociologe.

Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift School Effectiveness and School Improvement.

De sociologe analyseerde de leestestscores van meer dan 200.000 15-jarigen. Die gegevens haalde ze uit een wereldwijde studie, waaraan 8000 verschillende scholen deelnamen.

Jongens leren beter lezen met meer meisjes
Jongens leren beter lezen met meer meisjes (Foto: ANP)

Het einde van Nieuw-Nederland

10 november 1674 is een memorabele dag in de geschiedenis. De Statenvlag was die dag voor het laatst te zien in de top van vlaggenmasten in de kolonie Nieuw-Nederland. Als gevolg van de Vrede van Westminster kwam de kolonie onder bewind van de Engelsen.

Nieuw Nederland ontstond nadat in 1625 de West Indische Compagnie op een zuidelijk puntje van het eiland Manhattan begon met de bouw van Fort Amsterdam. Rond het fort bouwden kolonisten een dorpje. Nieuw-Amsterdam zag het licht. Peter Minuit werd in 1626 aangewezen als eerste gouverneur van de kolonie. Hij kocht in dat zelfde jaar Manhattan  van de daar woonachtige indianen met snuisterijen ter waarde van 60 guldens. Nu zou dat zo'n €700 zijn. De WIC stuurde veel kolonisten naar het gebied. Rond Nieuw-Amsterdam stichtte men nederzetting die nu nog herkenbaar zijn op kaarten van het gebied. Brooklyn was Breukelen, Harlem was Nieuw-Haarlem, Flushing was Vlissingen. In 1653 kreeg dit dorp stadsrechten en groeide uit tot de grootste stad van de Republiek in Noord-Amerika.

Tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 veroverden de Engelsen Nieuw-Amsterdam en hernoemde het tot New York. Bij de Vrede van Breda in 1667 kreeg Engeland de kolonie toegewezen. Maar die vrede was van korte duur. In 1672 brak er opnieuw oorlog uit.

Een vloot onder leiding van admiraal Cornelis Evertsen kreeg opdracht van de Republiek om onder andere New York te plunderen of in te nemen. De inname van de stad in augustus 1673 verliep eenvoudig. De inwoners lieten Evertsen weten dat de Engelse gouverneur afwezig was en dat er maar een paar Engelse soldaten in het fort waren. Onder luid gejuich namen de 600 manschappen zonder veel geweld (slechts één Engelse soldaat sneuvelde) New York in. Ook de naam wijzigde weer. Dit keer in Nieuw-Oranje.

De stad kreeg weer een bestuur namens de Republiek. Lang duurt dit herstel van het gezag echter niet. Met de ondertekening van het Verdrag van Westminster op 19 februari 1674 komt een einde aan de Derde Nederlands-Engelse Oorlog. In het verdrag doet de republiek opnieuw afstand van de kolonie in Noord-Amerika.

Het duurde echter maanden voordat men in Nieuw-Nederland van de getekende Vrede hoorde. Pas op 11 juli ontving de gouverneur van Nieuw-Nederland, Anthony Colve, een afschrift van het verdrag en weet hij dat hij de kolonie op moet geven. Na een onderhandeling over de voorwaarden waarop de stad kan worden overgedragen en de toezegging dat de inwoners hun bezittingen en hun protestantse geloof mochten behouden, viel de stad vanaf 10 november 1674 weer onder Engels bestuur en heet tot op de dag van vandaag New York.

Door de Vrede kreeg de Republiek der Verenigde Nederlanden een Engelse kolonie officieel in bezit: Suriname. Suriname was op dat moment al een tijdje bezet door de Republiek.

Het einde van Nieuw-Nederland
Het einde van Nieuw-Nederland

Van der Mark achteraan in MotoGP-trainingen, Bendsneyder redelijk in Moto3

Michael van der Mark heeft vrijdag beide vrije trainingen voor de laatste MotoGP-race van het seizoen als laatste afgesloten. De Nederlander vervangt Jonas Folger bij het Tech3-team, dat rijdt met Yamaha's, maar hij kon het tempo in Valencia nog niet echt vinden.

In de eerste training eindigde Van der Mark als 25e en laatste op 3,476 seconden van Andrea Iannone, die zijn Suzuki bovenaan de lijsten zette. Van der Mark kwam in training twee wel al een stuk dichterbij: hij gaf 2,461 seconden toe op Jorge Lorenzo en diens Ducati. 

De twee mannen die om het WK strijden, leider Marc Marquez (Honda) en Andrea Dovizioso (Ducati), gaven weinig toe op elkaar. Marquez eindigde twee keer als vijfde, Dovizioso zette de vierde en derde tijd neer.

In de Moto3 deed Bo Bendsneyder het met name in de eerste training prima: de Rotterdammer, die zijn laatste weekeinde in de Moto3 afwerkt, noteerde de zesde tijd. In training twee bleef hij op de veertiende plek steken.

Mercedes bovenaan in Interlagos, grote problemen Toro Rosso

De eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië is een prooi geworden voor Mercedes. Lewis Hamilton was de snelste op het circuit van Interlagos, teamgenoot Valtteri Bottas liet de tweede tijd noteren. Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo moesten verder ook Kimi Räikkönen nog voor zich dulden.

Grote problemen waren er voor de mannen van Toro Rosso. De jarige Brendon Hartley (28) was op weg om voor het eerst een tijd te zetten, maar nog voor hij daar aan toe kon komen plofte zijn Renault-motor. Zijn teamgenoot Pierre Gasly kon wel één getimede ronde op de klokken zetten, maar wegens problemen met de turbo bleef het daar ook bij.

GP3-kampioen George Russell mocht bij Force India instappen in de auto van Sergio Perez, waarmee hij zijn debuut maakte in een Grand Prix-weekeinde.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Brazilië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:09.202   36
2 V. Bottas Mercedes 1:09.329 +0:00.127 43
3 K. Räikkönen Ferrari 1:09.744 +0:00.542 32
4 M. Verstappen Red Bull 1:09.750 +0:00.548 31
5 D. Ricciardo Red Bull 1:09.828 +0:00.626 38
6 S. Vettel Ferrari 1:09.984 +0:00.782 32
7 F. Massa Williams 1:10.102 +0:00.900 28
8 S. Vandoorne McLaren 1:10.402 +0:01.200 26
9 E. Ocon Force India 1:10.454 +0:01.252 36
10 F. Alonso McLaren 1:10.476 +0:01.274 24
11 L. Stroll Williams 1:10.632 +0:01.430 42
12 G. Russell Force India 1:11.047 +0:01.845 29
13 R. Grosjean Haas F1 1:11.188 +0:01.986 29
14 K. Magnussen Haas F1 1:11.463 +0:02.261 30
15 C. Sainz Renault 1:11.467 +0:02.265 32
16 N. Hülkenberg Renault 1:11.608 +0:02.406 35
17 C. Leclerc Sauber 1:11.802 +0:02.600 32
18 M. Ericsson Sauber 1:11.898 +0:02.696 28
19 P. Gasly Toro Rosso 1:14.034 +0:04.832 5
20 B. Hartley Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 2

Kodaira verpulvert baanrecord op 500m

De eerste wedstrijd bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in Heerenveen, de 500 meter voor vrouwen, is gewonnen door Nao Kodaira. De Japanse verpulverde met 37,29 het baanrecord wat op naam stond van Sang-Hwa Lee.

Sang-Hwa Lee eindigde met 37,60 als tweede, brons was er verrassend voor de Russin Angelina  Golikova met 37,67.

De Nederlandse vrouwen konden geen rol van betekenis spelen. Janine Smit was met een nieuw persoonlijk record van 38,65 de snelste. Letitia de Jong reed 38,66, Marrit Leenstra kwam tot 38,77 en Sanneke de Neeling tenslotte reed een magere 39,85 mede dankzij een slechte start.

Nao Kodaira wint in een baanrecord. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Nao Kodaira wint in een baanrecord. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Slechte dag voor shorttracker Knegt

Voor shorttracker Sjinkie Knegt rest dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Shanghai enkel nog de 1.500 meter. Gisteren werd hij uitgeschakeld op de 500 meter, vandaag was dat het geval op de 1.000 meter en de 5.000 meter aflossing.

Net als op de 500 meter, kreeg Knegt ook een straf op de 1.000 meter. Op de 5.000 meter eindigde de Fries samen met Daan Breeuwsma,Dennis Visser en Itzhak de Laat als derde in de heats. Dat was niet genoeg om door te mogen. Dylan Hoogerwerf en Visser werden op de 1.000 meter ook uitgeschakeld.

Babel: "We kunnen 40 procent beter worden"

Het Nederlands elftal kon donderdag tegen Schotland (0-1 winst) weinig imponeren, maar Ryan Babel ziet potentie voor de toekomst.

De aanvaller van Besiktas vormde samen met Quincy Promes en Memphis Depay het aanvalstrio. "Het was een zware pot. Schotland speelde heel verdedigend, in aanvallend opzicht stokte het daardoor bij ons", reageerde Babel in het Algemeen Dagblad. "Toch zie ik veel potentie met de voorste linie zoals die nu samenspeelde."

"En dan bedoel ik de combinatie van dit type aanvallers bij elkaar. Naar mijn idee willen we in Nederland graag zien dat er bij teams altijd een groot, sterk aanspeelpunt in de punt van de aanval staat. Maar ik denk dat het ook anders kan." Babel, Depay en Promes probeerden met name via counters gevaarlijk te worden.

Babel zag dat zijn twee teamgenoten naar binnen konden komen als hij zelf inzakte. "Dergelijke patronen, die variatie, als je bij Oranje eens over een langere periode met elkaar zou kunnen spelen, dan kunnen we nog veertig procent beter worden. Dat geloof ik echt."

550 miljoen voor wederopbouw eilanden

De ministerraad heeft besloten een bedrag van € 550 miljoen ter beschikking te stellen voor de vorming van een Nederlands fonds voor de wederopbouw van het land Sint Maarten. Wanneer Sint Maarten instemt met de door Nederland gestelde voorwaarden over het instellen van een integriteitskamer en adequaat grenstoezicht, kan zo spoedig mogelijk worden begonnen met de wederopbouw. De dekking wordt bekend gemaakt in de Najaarsnota.

De ondersteuning zal in tranches verleend worden waarbij er tussentijdse evaluaties plaatsvinden om doelmatige en rechtmatige besteding zeker te stellen en bijdragen zo nodig te kunnen heroverwegen. De besteding van de Nederlandse bijdrage zal voor een wezenlijk deel plaatsvinden via internationale organisaties. De bijdrage kan vorm krijgen in leningen, giften of inzet in natura.

De ministerraad heeft tevens besloten de openbare lichamen Saba en Sint Eustatius financiële steun te geven. Voor de wederopbouw van deze eilanden wordt € 67 miljoen beschikbaar gesteld. Dit bedrag staat los van het bedrag van € 550 miljoen voor Sint Maarten.

Eis 1 jaar jeugddetentie voor moord op Romy

Tegen de 14-jarige jongen uit Lunteren die ervan verdacht wordt zijn klasgenoot Romy Nieuwburg op 2 juni van dit jaar te hebben verkracht en gedood in Achterveld, heeft de officier van justitie vandaag de maximaal op te leggen straf van één jaar jeugddetentie geëist en de maatregel PIJ, ook wel jeugd TBS genoemd.

De zaak werd vandaag achter gesloten deuren behandeld, zoals gebruikelijk is bij minderjarige verdachten. Aanwezig in de zaal waren de ouders van zowel het slachtoffer als de verdachte, en enkele direct betrokkenen in het onderzoek. Bij wijze van uitzondering heeft het Openbaar Ministerie besloten een bericht uit te brengen met hierin een beknopte toelichting op het onderzoek, de strafeis en de overwegingen hierbij.

Toen Romy op vrijdag 2 juni van dit jaar niet thuis kwam uit school, ging haar familie naar haar op zoek. Die middag werd ze door een passant gevonden in een sloot in Achterveld. Ze was toen al overleden. Hierop startte het rechercheonderzoek. Dichtbij de plaats waar ze werd gevonden, stond haar fiets op de standaard, met de oortjes van haar mobiele telefoon om het stuur. Op de kant bij de sloot werden sporen gevonden: kleding, slippers, haar zonnebril, kauwgom, bloed.

Deze sporen werden voor onderzoek naar het NFI gestuurd en ondertussen werden getuigen gehoord, camerabeelden onderzocht en telefoongegevens opgevraagd. Op basis van de camerabeelden en getuigenverklaringen kwam de 14-jarige klasgenoot al snel in beeld. Ook het laatste appbericht van Romy aan haar vrienden waarin ze aangaf dat de verdachte met haar mee wilde fietsen en dat zij hem echt eng vond, wees in zijn richting.

Op zondagavond 4 juni werd hij aangehouden. De resultaten van het forensisch onderzoek bevestigden daarna zijn betrokkenheid. In de verhoren bij de politie heeft hij bekend dat hij Romy heeft verkracht en gewurgd. De officier van justitie is van mening dat hij door haar te doden heeft geprobeerd te voorkomen dat hij zou worden gepakt. Ook heeft hij haar in het water gegooid, telefoongegevens gewist en geprobeerd een alibi te regelen.

Uit het onderzoek naar de jonge verdachte komt een complexe problematiek naar voren met als conclusie dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De feiten zijn echter zo ernstig, aldus de officier van justitie, dat het passend is de maximaal op te leggen straf te eisen. Volgens de wet is dat jeugddetentie van één jaar voor een 14- of 15-jarige verdachte. Omdat er ook een langdurige behandeling nodig is, vroeg de officier daarnaast de maatregel PIJ op te leggen, ook wel jeugd-tbs genoemd. Deze maatregel kan maximaal zeven jaar duren en kan daarna worden omgezet in tbs met dwangverpleging als daar gronden voor zijn.

Duitsland rolt groot downloadnetwerk op

In Duitsland is een groot platform voor het illegaal downloaden van films, tv-series, muziek, software, games en e-books uit de lucht gehaald. Het Duitstalige netwerk UsenetRevolution.info had ongeveer 27.000 leden. De site stond op servers in Nederland.

De actie is vrijdag bekendgemaakt. De Duitse politie heeft de woningen van 42 mensen in het hele land doorzocht. Daarbij zijn onder meer computers in beslag genomen. De oudste verdachte is 72 jaar oud, de jongste 23. De hoofdverdachte, de vermeende beheerder van het portal, is een 49-jarige man uit de omgeving van Frankfurt. De andere verdachten zouden bijvoorbeeld beschermd materiaal hebben aangeboden, of op andere manier hebben geholpen.

De andere Duitse verdachten komen onder meer uit de regio's rond Berlijn, Essen, Hamburg, Stuttgart, Dresden en Osnabrück.

Duitsland rolt groot downloadnetwerk op
Duitsland rolt groot downloadnetwerk op (Foto: BuzzT)

Flinke hap uit waarde bitcoin

De waarde van de bitcoin heeft de afgelopen twee dagen een flinke knauw gekregen. Na een piek woensdag aan het einde van de middag van ruim 7800 dollar ging de koers in korte tijd omlaag tot zo'n 6800 dollar.

De waarde steeg woensdag in korte tijd bijna twee honderd dollar om vier uur later ongeveer 700 euro kwijt te raken. Daarna zakte de koers geleidelijk nog enkele honderden dollars.

De schommeling hing samen met het nieuws dat de voor volgende week geplande splitsing van de bitcoin in twee digitale munten is uitgesteld. Daar werd door de markt aanvankelijk verheugd op gereageerd, waarna veel kopers hun winst pakten.

De daling van 7 procent deze week ten spijt staat de koers van de bitcoin over het hele jaar bezien nog steeds ongeveer 600 procent in de plus. De koers van de bitcoin en andere digitale valuta zoals ethereum is zeer wisselvallig. De laatste maanden echter ging de waarde van de bitcoin door het dak. Dat maakt de munt zeer aantrekkelijk voor speculanten.

Flinke hap uit waarde bitcoin
Flinke hap uit waarde bitcoin (Foto: ANP)

Verbazing over ophef nieuwe Amsterdamse piet

De kritiek op de nieuwe pieten in Amsterdam leidt tot verbazing bij de organisatie van de sinterklaasintocht. De hoofdstad maakte afgelopen week bekend dat de bijna vierhonderd hulpjes van Sinterklaas een compleet nieuw uiterlijk krijgen, waarbij de link werd gemaakt met Spaanse edellieden uit de zestiende eeuw. Dit tot onvrede van het Landelijk Platform Slavernijverleden, dat bezwaar maakt tegen de nieuwe pieten.

De edellieden doen de activisten denken aan de vroegere koloniale onderdrukking door de Spanjaarden, blijkt uit berichten in Het Parool en bij de NOS. "Ik ben verbaasd dat dit zo via de media naar buiten komt en vind het ook wel een beetje triest dat ze ons niet eerst hebben gebeld", zegt de woordvoerder van Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam. "We hadden de pieten net zo goed anders kunnen noemen, maar Sinterklaas komt uit Spanje en dan is de link met edellieden snel gemaakt." Die liepen volgens hem bovendien ook al mee bij de beginjaren van de intocht.

"We hebben ook niet maar een seconde stilgestaan bij deze associatie", aldus de zegsman. Hij benadrukt dat piet "onlosmakelijk verbonden" is aan het sinterklaasfeest en "op geen enkele wijze verwijst naar het begrip racisme of naar het slavernijverleden".

Volgens Baryll Biekman, voorzitter van het platform, blijkt hieruit "dat het historisch besef, ook van het gemeentebestuur Amsterdam, ver te zoeken is", zo zei ze vrijdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Verbazing over ophef nieuwe Amsterdamse piet
Verbazing over ophef nieuwe Amsterdamse piet (Foto: ANP)

De Scheldeprijs van start in Terneuzen

De organisatie van de Scheldeprijs heeft bekend gemaakt dat de Belgische wielerwedstrijd volgend jaar in Terneuzen van start gaat. De finish van de semi-klassieker voor sprinters blijft in Schoten.

Piet de Smet, voorzitter organisatie: “Traditioneel zakt het kruim van de sprinterswereld af naar De Scheldeprijs. Met startplaats Terneuzen en de Nederlandse provincie Zeeland kiezen we vandaag voor een regio met heel wat interessante aantrekkingspolen. Zo heeft de passage van de Ronde van Frankrijk in 2015 bewezen dat de wind een belangrijke rol zou kunnen spelen in het koersverloop. De aankomst in Schoten en de lokale ronden blijven zeker en vast verankerd in de Scheldeprijs.”

De 106e editie van de Scheldeprijs vindt plaats op woensdag 4 april 2018.

Bemanning Zr.Ms Zeeland warm onthaald in Den Helder

Vanmorgen rond 11:00 voer de Zr.Ms. Zeeland de haven van Den Helder binnen, na vier maanden te hebben geassisteerd in het Caribisch gebied. De bemanningsleden werden opgewacht door hun familie, die in het kader van Sint Maarten op 11 november, een lampion droegen. Hieronder een aantal foto's van de aankomst! 

Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)

Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)
Bemanning Zr.Ms. Zeeland warm onthaald in Den Helder (Foto: Media Centrum Defensie, John van Helvert)

Van der Vaart vertrekt bij Midtjylland: "Het is klaar"

Rafael van der Vaart gaat op zoek naar een nieuwe club. Er is voor de ervaren middenvelder geen plek meer bij FC Midtjylland.

Van der Vaart ging in 2016 van Real Betis naar de Deense subtopper, maar daar is zijn avontuur uitgelopen op een teleurstelling. Dit seizoen kwam hij nog geen enkele keer in actie. "Mijn contract loopt af aan het einde van het seizoen. Het is klaar, we gaan zien wat er gebeurt", vertelde de 109-voudig international aan RTL.

Zijn vriendin Estavana Polman handbalt bij Esbjerg, dus Van der Vaart zegt niet dat hij per se uit Denemarken zal vertrekken. "In het voetbal kun je nooit iets met zekerheid zeggen, maar misschien blijft Estavana nog hier en dan zullen we hier blijven." Hij sprak al een paar keer met John Lammers, de coach van Esbjerg.

Bij die club is Ted van Leeuwen de technisch directeur. Esbjerg is gedegradeerd naar het tweede niveau, maar dat hoeft voor Van der Vaart geen probleem te zijn. "Ik ben een liefhebber en heb ook wel eens gezegd dat ik zo voor Telstar zou voetballen. Stoppen kan ik altijd, maar zo lang het lichaam het toelaat wil ik gewoon lekker voetballen."

Dochter trouwt met moeder die met zoon getrouwd was, 10 jaar voorwaardelijk

Een vrouw uit het Amerikaanse Duncan, Oklahoma heeft een voorwaardelijke celstraf van maar liefst tien jaar gekregen. De 26-jarige Misty Spann heeft geen moord gepleegd of iets dergelijks, maar trouwde met haar biologische moeder, Patricia Ann Spann.

De nu 44-jarige Patricia raakte al vroeg de voogdij over haar drie kinderen kwijt, waarna die groot werden gebracht door hun oma. In 2014 kwamen Misty en haar moeder weer bij elkaar en het bleek al snel bijzonder gezellig. Zo gezellig zelfs, dat ze in maart 2016 besloten in het huwelijksbootje te stappen.

Moeder Patricia was ervan overtuigd dat ze geen wet zouden overtreden, omdat ze op het geboortecertificaat van Misty niet meer als ouder stond aangegeven. Tijdens een onderzoek van de lokale kinderbescherming ontdekten de autoriteiten het huwelijk tussen moeder en dochter.

Voor de moeder van het bijzonder liefhebbende gezin was het overigens niet het eerste huwelijk. In 2008 gaf ze het jawoord aan niemand minder dan haar biologische zoon, die het huwelijk vijftien maanden later ongedaan liet maken omdat hij aangaf dat het een incestueus huwelijk was.

Patricia is ook aangeklaagd wegens incest en zal in januari voor de rechter verschijnen. Doordat Misty schuld bekende, kreeg ze 'slechts' een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien jaar.

'Nintendo gaat productie Switch flink opschroeven'

Nintendo is van plan om tussen 25 en 30 miljoen Switch-consoles te produceren tijdens hun volgend fiscaal jaar, dat vanaf april 2018 begint. De productie zou afhankelijk van het succes van het apparaat nog verder op kunnen lopen. Dit meldt de Wall Street Journal op basis van bronnen.

Ter vergelijking: in het beste fiscaal jaar van de PS4 werden alleen 20 miljoen van die console verscheept. Sony verwacht dit fiscaal jaar 19 miljoen PS4's te kunnen verschepen. Nintendo zou met de bovengenoemde aantallen binnen een paar jaar de nieuwe marktleider kunnen worden.

De console/handheld hybride van Nintendo die eerder dit jaar in maart werd gelanceerd is tot nu toe erg succesvol. Nintendo kampt steevast met tekorten en weet amper genoeg voorraad te leveren. Grote hits zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey hebben aan dit succes bijgedragen.

Zr.Ms. Zeeland is thuis

Het patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland keert op vrijdag 10 november terug in de thuishaven van Den Helder. Het schip heeft vier maanden geopereerd als stationsschip in het Caribisch Gebied en leverde een belangrijke bijdrage aan de noodhulp aan de Bovenwindse Eilanden en Dominica, nadat meerdere orkanen de eilanden troffen.

Na de passage van orkaan Irma bracht de Zr.Ms. Zeeland ondersteunend personeel en materieel vanaf Aruba naar Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten . Het schip had een maritieme NH90 helikopter aan boord, die na de orkaan het schadebeeld in kaart bracht op de getroffen eilanden. De snelle onderscheppingsvaartuigen van het schip, de FRISC’s, voerden havenonderzoek uit en leverden (technische) ondersteuning aan de kustwacht, zoals kustwachtpatrouilles.

Dominica
Het eiland Dominica werd in dezelfde periode getroffen door orkaan Maria, die een spoor van vernieling achter zich liet. Op 22 september vertrok de Zeeland ook naar dit getroffen eiland om noodhulp te verlenen. Het schip bracht onder meer de schade in kaart, voerde medische evacuaties uit en bracht hulpgoederen.

In totaal produceerde de Zr.Ms. Zeeland voor de Bovenwindse Eilanden en Dominica 154.300 liter vers drinkwater. Daarnaast bracht het 24.000 kilo high energy biscuits, 19.500 kilo ander voedsel en 2.200 liter diesel naar de getroffen eilanden.

Drugsvangst
Zr.Ms. Zeeland pikte op de valreep nog 12 balen met in totaal 600 kilo cocaïne uit de Caribische Zee. Het schip was net vertrokken uit Curaçao naar Nederland toen het een melding kreeg over een verdacht vaartuig. De Zeeland zette direct de NH90 helikopter en beide FRISC’s in. De drie opvarenden gooiden als reactie hun lading overboord en probeerden te ontkomen. Het snelle bootje met de opvarenden is uiteindelijk tot stoppen gebracht. De opvarenden werden overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao.

Update 10-11 11:05 uur
Een klein uurtje geleden is het patrouilleschip de haven in Den Helder binnengevaren. 

Zr. Ms. Zeeland terug in Den Helder (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Zeeland terug in Den Helder (Foto: Ministerie van Defensie)

De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Ministerie van Defensie)

De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Ministerie van Defensie)

Rive: Ultimate Edition aangekondigd voor Switch

Rive: Ultimate Edition komt op 17 november uit voor Nintendo Switch. Dit is een nieuwe versie van de shoot-em-up van Two Tribes, een Nederlandse ontwikkelaar. Two Tribes sloot officieel haar deuren in Harderwijk in september 2016, maar ze zijn even voor deze port teruggekomen.

Rive, hun laatste game, kwam rond diezelfde periode uit en werd destijds positief ontvangen. De Switch-versie bevat een aantal nieuwe features: copiloot-modus laat je samen spelen aan de hand van twee Joy-Cons, HD Rumble is geïmplementeerd en er zijn een aantal nieuwe achievements. De game laadt ook sneller en is er is verder aan de campaign gesleuteld om het allemaal wat strakker te maken.

Xenoblade Chronicles 2 uitgebreid in beeld

Xenoblade Chronicles 2 werd recent uitgebreid getoond in een Nintendo Direct, maar Nintendo is nog niet klaar met de promotiecampagne. YouTube-kanaal GameXplain mocht samen met een Nintendo Treehouse-medewerker recent uitgebreid de game spelen. Hieronder kun je bijna vijftig minuten gameplay bekijken.

Xenoblade Chronicles 2 komt op 1 december uit en is exclusief voor Nintendo Switch.

Tokyo Xanadu eX+ komt in december naar PS4

Tokyo Xanadu eX+ komt op 8 december uit voor PS4. Dit is een verbeterde versie van de JRPG die op 30 juni uitkwam voor PS Vita. De nieuwe versie heeft HD graphics en een verbeterde framerate. Daarnaast is er veel nieuwe content in de vorm van extra verhaal, meer missies en post-game activiteiten. Er moet later ook een pc-port komen.

In Tokyo Xanadu is Tokio tien jaar geleden verwoest door een aardbeving. Dit is veroorzaakt door Eclipse, een zogenaamde 'shadow world'. Het is uiteraard aan een paar Japanse tieners om het op te nemen tegen het legioen dat uit Eclipse komt. De game laat je relaties ontwikkelen met andere personages, waardoor het vaak met Persona wordt vergeleken.

Screenshots nieuwe PUBG-map getoond

Brendan Green, de man achter PlayerUnknown's Battlegrounds, heeft een paar nieuwe screenshots gedeeld via Twitter van één van de nieuwe maps voor de game. Het gaat om een woestijnlevel waar ondanks de grote zandvlaktes nog genoeg te doen lijkt te zijn.

Eerder dit jaar werd de woestijnmap al geteased, maar nu kunnen we een nadere blik werpen op wat er zoals schuil gaat in het level. In de 'work-in-progress' screenshots zien we naast een boel zand en rotsen onder andere een soort militaire basis, een klein stadje en een aantal afgelegen schuurtjes en krotten. De nieuwe map is net zo groot als de originele map, 8x8 kilometer.

Volgende maand verlaat PUBG officieel de Early Access en komt de game tevens uit voor Xbox One. Of de nieuwe map dan ook al beschikbaar is is nog niet bekend.

EA koopt Titanfall-ontwikkelaar Respawn Entertainment

EA heeft bekendgemaakt dat het Respawn Entertainment gaat kopen. De studio is verantwoordelijk voor Titanfall 1 en 2 en bestaat uit de voormalige grondleggers van Call of Duty.

EA maakt 151 miljoen dollar over naar Respawn. Verder krijgen ze daar bovenop 164 miljoen aan lange termijn investeringen. Ten slotte kan daar nog 140 miljoen bijkomen als Respawn bepaalde prestaties behaalt voor 2022. Respawn werkt aan een nieuwe Titalfall, een Star Wars-game en een 'geheime' VR-game voor Oculus.

Legende Jagr scoort in 24e NHL-seizoen, snelle hattrick Zucker

IJshockeygrootheid Jaromir Jagr heeft zijn eerste NHL-goal voor de Calgary Flames binnen. De 45-jarige Tsjech kwam afgelopen zomer over van de Florida Panthers naar de Flames, maar moest daar ruim twee weken toekijken wegens een blessure.

Donderdag speelden de Flames thuis tegen de Detroit Red Wings en in de eerste periode was Jagr al goed voor een assist op Mark Jankowski, een van zijn vele teamgenoten die nog niet eens geboren waren toen Jagr in 1992 de Stanley Cup won met de Pittsburgh Penguins. 

De Flames liepen uit naar 4-0, voor de Red Wings in de tweede periode toch wat terug konden doen. Jagr maakte de 5-2, zijn 766e NHL-goal, waardoor hij nu in al zijn 24 seizoenen in Noord-Amerika gescoord heeft. De Flames wonnen de wedstrijd uiteindelijk met 6-3.

De Montreal Canadiens kregen bezoek van de Minnesota Wild en lang leverde dat weinig spektakel op, wat goals betreft. Pas in de derde periode ging het los en drie keer was het Jason Zucker die scoorde.

Via een shorthanded goal - met één man minder op het ijs - bracht hij Minnesota op voorsprong, negen minuten later maakte hij de 0-2. Terwijl de Canadiens hun goalie ingewisseld hadden om nog iets terug te kunnen doen profiteerde Zucker door met een empty netter de 0-3 eindstand op het bord te zetten.

De New Jersey Devils kregen de Edmonton Oilers op bezoek en dat leverde een mooi moment op. De eerste goal voor de Devils werd gemaakt door Brian Boyle, die in september te horen kreeg hij dat een - behandelbare - vorm van kanker heeft. Het mocht overigens niet baten, de Oilers wonnen na overtime met 2-3.

Uitslagen NHL donderdag
New Jersey Devils - Edmonton Oilers 2-3 OT
Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks 3-1
Montreal Canadiens - Minnesota Wild 0-3
St Louis Blues - Arizona Coyotes 3-2 SO
Calgary Flames - Detroit Red Wings 6-3
Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 4-1
Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning 2-5

Boyle met een emotionele treffer (Bron: YouTube)

Jagr maakt zijn eerste goal bij de Flames (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

'Volkslied VS is racistisch'

Volgens de Californische afdeling van de NAACP is het Amerikaanse volkslied racistisch en moeten ze daar zo snel mogelijk vanaf. 

De NAACP, de burgerrechtenbeweging voor zwarten die je misschien nog kent ons bericht enkele weken terug waar American Airlines al racistisch was, heeft weer van zich laten horen. Deze keer moet het Amerikaanse volkslied eraan geloven. Voorzitter Alice Huffman: 'Het lied is verkeerd en het zou er niet moeten zijn. Het was er niet tot 1931 en we gaan er heus niet dood van als het weer verdwijnt'.

De ophef gaat om degewraakte passage uit het Amerikaanse volkslied 'No refuge could save the hireling and slave from the terror of flight or the gloom of the grave', wat los vertaald zoveel betekent als 'geen toevluchtsoord kan huurlingen en slaven redden van het sombere grafReden natuurlijk voor alle racismeroepers om watertandend met protestborden klaar te staan.

Het volkslied moeten we zien in de historische context van de tijd waar het uitkomt, de oorlog van 1812 waar slaven de kant van de Britten kozen na beloftes van onafhankelijkheid. De slaven en huurlingen die an de kant van de Britten vochten in deze oorlog worden met de tekst bedoeld.

Toch vindt Huffman het verschrikkelijk racistisch om over de dood van overlopers en verraders te zingen, want ze zijn zwart en dan is het racisme. Huurlingen hebben  niet geklaagd over de verschrikkelijke behandeling van hun voorgangers. Huffman: 'het is racistisch, het vertegenwoordigt ons volk niet en het is anti-zwarten'

De NAACP heeft nu een resolutie bij het Congres gelegd om 'een van de meest racistische pro-slavernijliederen' te vervangen. Het vers van de gewraakte passage wordt overigens zelden tot nooit gezongen bij evenementen.

Advocaat evenaart 77 jaar oud record met Nederlands elftal

Bondscoach Dick Advocaat heeft met het Nederlands elftal een bijzonder record geëvenaard. Nederland won donderdagavond een oefenwedstrijd in en tegen Schotland en voor de 70-jarige Advocaat was dat zijn 36e zege als bondscoach.

Met overwinning nummer 36 evenaart Advocaat de Engelsman Bob Glendenning. Die had in 1923 de leiding over één wedstrijd, alvorens van 1925 tot zijn dood in 1940 als bondscoach te fungeren. In 87 wedstrijden kwam hij tot 36 overwinningen, vijftien nederlagen en 36 gelijke spelen.

Advocaat boekte met Nederland vijftien zeges in zijn eerste termijn als bondscoach (1992-1994), won zestien keer in termijn twee (2002-2004) en zette vijf van de zes wedstrijden in zijn huidige termijn om in winst. Hij had in totaal 61 wedstrijden nodig om aan 36 zeges te komen. Marco van Basten kwam al in de buurt van Glendenning's record, maar strandde bij 35 zeges.

Advocaat was uitzinning van vreugde bij het evenaren van het record (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Advocaat was uitzinning van vreugde bij het evenaren van het record (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Khachanov en Shapovalov uitgeschakeld op Next Gen Finals

Karen Khachanov en Denis Shapovalov hebben zich niet geplaatst voor de halve finales van de ATP Next Gen Finals, het eindejaarstoernooi voor 's werelds beste tennissers tot 21 jaar. 

De als tweede geplaatste Rus Khachanov ging in Milaan in vijf sets onderuit tegen Borna Coric, die een 2-0 achterstand ongedaan maakte: 3-4 (3), 2-4, 4-2, 4-0, 4-2. Daniil Medvedev was in dezelfde groep te sterk voor de Amerikaan Jared Donaldson: 3-4 (3), 4-2, 4-3 (1), 4-0. Coric en Medvedev plaatsten zich zo voor de halve finales.

In de andere groep was Chung Hyeon al zeker van een plek bij de laatste vier, maar de Zuid-Koreaan bezorgde thuisspeler Gianluigi Quinzi nog wel diens derde nederlaag: 1-4, 4-1, 4-2, 3-4 (6), 4-3 (3). Andrey Rublev won in een spannende wedstrijd van de als derde geplaatste Shapovalov, waardoor de Canadees werd uitgeschakeld en Rublev zich bij Chung voegde: 4-1, 3-4 (8), 4-3 (2), 0-4, 4-3 (3).

De halve finales, Coric - Rublev en Chung - Medvedev, staan voor vrijdagavond op het programma.

Schietpartij om potje schaken

In Denver is een vriendelijk potje schaken uitgelopen op een bloedbad. 

Een man is aangehouden en de ander ligt in het ziekenhuis nadat een schaakpartij helemaal uit de hand liep. Volgens een verklaring van de Denverse officier van Justitie was het slachtoffer aan het schaken met de 43-jarige Kapatrick Bolling bij Bolling thuis toen ze slaande ruzie kregen. De verdachte trok toen een pistool en schoot het slachtoffer in de buik en het hoofd. 

Heel goed richten kon hij blijkbaar niet, want het slachtoffer kon nog wegvluchten. In een straat even verderop is hij gevonden en naar het ziekenhuis gebracht. Hij maakt het naar omstandigheden goed. Bolling heeft de schietpartij bekend. 

Bruma: "Moeilijk dat Blind weg moest"

Terwijl Oranje donderdag in Schotland speelde, maakte Jeffrey Bruma eindelijk zijn rentree bij VfL Wolfsburg. De verdediger moet zich weer bewijzen.

Bruma stond liefst acht maanden buitenspel vanwege een zware knieblessure. Zijn laatste interland was precies een jaar geleden, toen Danny Blind nog bondscoach was. "Ik heb altijd een goede band gehad met hem. Hij gaf mij vertrouwen en is de bondscoach geweest die mij het meest heeft laten spelen. Het was best lastig om te accepteren dat hij weg moest", vertelt Bruma aan De Telegraaf.

Terwijl bij Oranje de concurrentie voor een plekje centraal achterin alleen maar groter is geworden, moet Bruma ook vol aan de bak om in Wolfsburg weer speeltijd te krijgen. Martin Schmidt is daar sinds afgelopen zomer de hoofdcoach. "Er is een nieuwe trainer, dus ik zal me weer opnieuw moeten bewijzen", aldus Bruma.

De 25-jarige oud-speler van PSV maakte donderdag bij Die Wölfe zijn rentree in een oefenwedstrijd tegen FC Twente. De Duitsers wonnen met 2-1 en Bruma speelde de hele wedstrijd. In de Bundesliga staat Wolfsburg op de veertiende plaats.

'Geen ontmoeting Trump en Poetin in Vietnam '

De Amerikaanse president Donald Trump zal geen aparte ontmoeting hebben met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin in Vietnam. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt.

Poetin en Trump zijn beiden bij de top van het Aziatisch-Pacifisch economisch samenwerkingsverband APEC in de Vietnamese stad Danang en al enige tijd wordt gespeculeerd over een gesprek onder vier ogen tussen de twee.

"Wat betreft een ontmoeting met Poetin, die is niet bevestigd en die zal ook niet plaatsvinden vanwege conflicten in het programma aan beide zijden", aldus het Witte Huis.

Eerder meldde het Kremlin dat een ontmoeting vrijwel zeker was en ook vrijdag sloten de Russen een ontmoeting niet uit. Er wordt nog steeds gewerkt aan een gesprek. "De discussie loopt nog. Er is nog geen klaarheid", aldus een woordvoerder van het Kremlin.

Beide leiders zijn vrijdag aangekomen in Danang.

'Geen ontmoeting Trump en Poetin in Vietnam '
'Geen ontmoeting Trump en Poetin in Vietnam ' (Foto: ANP)

VRT zet presentator aan de kant na beschuldiging

In België doet de VRT wat BNNVARA naliet. Presentator Bart De Pauw vertrekt bij de Vlaamse omroep VRT vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag. De door hem gepresenteerde quiz 'Twee tot de zesde macht' stopt met onmiddellijke ingang.

De Pauw maakte in een videoboodschap zelf bekend dat hij opstapt op last van de VRT-directie. "De enige reden die ze daarvoor geven, is dat er in de nasleep van de #metoo een aantal anonieme meldingen zijn binnengelopen rond mijn persoon."

De televisiemaker stelde volgens persbureau Belga dat de meldingen betrekking hebben op zijn gedrag en omgang met medewerkers. Het zou volgens de vertrouwenspersoon van de zender vooral gaan om sms-verkeer met flirterige toon. Ook zou zijn gesproken over stalking.

De Pauw klaagde dat "het risico op een mogelijke controverse eigenlijk al genoeg is om een samenwerking na dertig jaar af te breken". Hij zou niet de kans hebben gehad zichzelf te verdedigen tegen de beschuldigingen, die geen betrekking zouden hebben op fysieke aanrandingen.

De VRT bevestigde het vertrek van de presentator. Er zouden meerdere meldingen over grensoverschrijdend gedrag zijn binnengekomen. "Deze ernstige getuigenissen stroken niet met de integriteitswaarden die voor VRT essentieel zijn", aldus de omroep.

Steunbetuiging

Een medewerkster van het productiehuis van de televisiemaker, Koeken Troef!, kwam mede namens andere vrouwelijke personeelsleden met een steunbetuiging. Ze stellen het pijnlijk te vinden dat hun "baas en vooral ook goede vriend op deze manier aan de schandpaal wordt genageld".

"Als Bart kop van Jut moet zijn om te zorgen dat grensoverschrijdend gedrag de wereld moet uitgeholpen worden, so be it, maar laten we alsjeblieft geen Weinsteins maken van zij die het niet zijn", stellen de vrouwen.

In Nederland besloot BNNVARA de misbruikzaak van Francisco van Jole aan de kant te zetten met een halfbakken mededeling, nadat van Jole zelf op NPO1 had toegegeven dat er tussen hem en een 23-jarige vrouw daadwerkelijk ongepaste contacten waren geweest. De vrouw had van een gesprek dat ze later met van Jole voerde geluidsopnamen gemaakt waarin ze hem vroeg waarom hij nadat ze nee zei toch zijn tong in haar keel duwde.

Van Jole gaf toe dat de tape echt was, maar zette zichzelf min of meer weg als het slachtoffer. BNNVARA besloot de zaak verder te negeren.

VRT-presentator weg na klachten over gedrag
VRT-presentator weg na klachten over gedrag (Foto: ANP)

Meryl Streep: feestje met meer mannen dan vrouwen is verdacht

In het decembernummer van de Amerikaanse Vogue laat Meryl Streep zich uit over Harvey Weinstein. De meervoudig Oscarwinnares deed dat in een interview met hoofdredacteur Anna Wintour. Streep siert deze maand de cover van het modetijdschrift.

"Ik heb mijn drie dochters bij me geroepen om over de zaak Weinstein te praten, we hebben het er dagelijks aan tafel over. Het is absoluut vreselijk wat hier is gebeurd. Ik wil dat mijn dochters trots zijn om een vrouw te zijn en het zou verkeerd zijn om hen niet in te lichten over de foute mannen die er helaas rondlopen op deze wereld."

Streep is blij dat er nu actie wordt ondernomen, omdat dat hoop biedt voor de toekomst. "Mannen kunnen niet meer op de oude voet verder gaan, er is echt iets veranderd. Ik denk dat iedereen alerter is wanneer je op een feestje een kamer binnenkomt, waar negen mannen en drie vrouwen zijn. Dan weet je meteen al dat er iets niet klopt."

Meryl Streep: 'Weinstein-zaak is vreselijk'
Meryl Streep: 'Weinstein-zaak is vreselijk' (Foto: BuzzE)

Jeremy Piven reageert op beschuldigingen

Jeremy Piven heeft via Twitter gereageerd op de beschuldigingen aan zijn adres van seksueel misbruik, die door meerdere vrouwen zijn geopenbaard. De acteur laat in lang betoog weten dat hij zich absoluut nooit heeft opgedrongen aan een vrouw en dat hij onterecht beschuldigd wordt. Hij vraagt zichzelf hardop af hoe hij zijn onschuld kan bewijzen.

"Ik heb aangeboden om een leugendetector-test te doen, om zo aan te tonen dat de verhalen die over mij verspreid zijn, niet kloppen. Ik doe alles om te bewijzen dat ik niet lieg. We zijn nu kennelijk in een tijdperk aangekomen waarin er maar van alles gezegd kan worden over iemand, zonder dat er een bewijs of rechterlijke verklaring geleverd wordt. Ik hoop toch echt dat men elkaar het voordeel van de twijfel geeft, voordat je iemand veroordeelt," aldus een gefrustreerde Piven.

De voormalig Entourage-ster benadrukt in zijn Tweet dat het neersabelen van collega's niet goed is. En dat daar carrières mee verwoest worden."Een constructief gesprek voeren over dit soort zaken is van groot belang. Er moet zeker iets aan gedaan worden."

Er zijn inmiddels drie vrouwen die Piven ervan beschuldigen dat hij zich seksueel misdragen heeft.

Jeremy Piven reageert op beschuldigingen
Jeremy Piven reageert op beschuldigingen (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar seksueel misbruik Hollywood

De openbaar aanklager van Los Angeles heeft een speciale werkgroep opgezet die de beschuldigingen van seksueel misbruik in Hollywood onderzoekt. Aanklager Jackie Lacey liet donderdag weten dat ze een team van ervaren officieren heeft samengesteld om zaken te bekijken en te zorgen dat deze een gelijke aanpak krijgen.

Sinds de verhalen over producent Harvey Weinstein in The New York Times van afgelopen maand is er een golf aan beschuldigingen van seksueel misbruik op gang gekomen. Verscheidene grote namen uit Hollywood zijn beschuldigd van seksuele intimidatie, aanranding en misbruik, onder wie acteur Kevin Spacey, Mariah Carey en komiek Louis C.K.

"Op dit moment hebben we nog geen zaken voor vervolging ontvangen vanuit de politie", zei Lacey. "Maar we staan in nauw contact met de politie in Los Angeles en Beverly Hills."

De LAPD onderzoekt momenteel tenminste twee beschuldigingen tegen Weinstein en één tegen acteur Ed Westwick, meldt Page Six. De politie van Beverly Hills is bezig met het onderzoeken van beschuldigingen tegen Weinstein en regisseur James Toback. Alle drie de mannen ontkenden de beschuldigingen.

Onderzoek naar seksueel misbruik Hollywood
Onderzoek naar seksueel misbruik Hollywood (Foto: BuzzE)

Bedenker Mad Men nu ook beschuldigd

Het blijft misbruikbeschuldigingen regenen in Hollywood, ook als het slechts lijkt te gaan om een flirterige opmerking. De bedenker van de succesvolle serie Mad Men, Matthew Weiner, wordt er door voormalig scriptschrijver Kater Gordon van beschuldigd dat hij onzedelijke opmerkingen heeft gemaakt.

Gordon moest in 2008 een avond laat doorwerken met Weiner en volgens de vrouw zei hij toen "dat ze het aan hem verplicht was zichzelf naakt te vertonen." Een woordvoerder van Weiner ontkent dit met klem: "Hij kan zich niet herinneren een dergelijke opmerking gemaakt te hebben. Het zijn sowieso geen teksten die hij zou uitkramen."

De vrouw voelde zich bedreigd en gekleineerd toen ten tijde van het voorval. Uit angst haar baan te verliezen, hield Gordon haar mond tegen collega's. Het Harvey Weinstein-schandaal gaf haar naar eigen zeggen de moed om met haar verhaal naar buiten te treden. De script-schrijver won in 2009 een Emmy voor haar tekstbijdrage aan Mad Men, maar is momenteel niet langer meer werkzaam in de televisiewereld. Na het derde seizoen hield haar loopbaan bij Mad Men op.

Bedenker Mad Men nu ook beschuldigd
Bedenker Mad Men nu ook beschuldigd (Foto: BuzzE)

Chloe Moretz neemt afstand van Louis C.K.

Chloe Grace Moretz laat via een woordvoerder weten zich terug te trekken uit de promotie rondom haar nieuwe film I Love You Daddy, waarin ze speelt met de van seksueel misbruik beschuldigde stand-up comedian Louis C.K.

De vriendin van Brooklyn Beckham zou twee weken geleden al tot dit besluit zijn gekomen, nadat het haar duidelijk werd dat er beschuldigingen in de richting van C.K. zouden komen.

De film waarin het tweetal speelt, gaat over een oudere filmmaker die geïnteresseerd is een tienermeisje.

Chloe Moretz neemt afstand van Louis C.K.
Chloe Moretz neemt afstand van Louis C.K. (Foto: BuzzE)

HBO zet Louis C.K. aan de kant

HBO heeft comedian Louis C.K. aan de kant gezet, nadat vijf vrouwen hem ervan beschuldigden voor hun neus gemasturbeerd te hebben. De zender meldt in een statement 'diep geschokt' te zijn en haalt ook zijn stand-up specials en komedieserie Lucky Louie van hun streaming service af. C.K. is ook uit het programmaboekje geschrapt van de benefietshow Night Of Too Many Stars: America Unites For Autism Programs.

Diverse collega's reageerden via Twitter op het nieuws rondom C.K., waaronder Rosie O' Donnell. "Wow. Werkelijk niets verbaast mij meer wat mannen betreft." Hierbij plaatste ze een foto van Louis C.K.

Eerder al werd bekend dat de première van de nieuwe film van C.K., I Love You Daddy, plotseling was uitgesteld vanwege 'onvoorziene omstandigheden'. Een bron vertelde tegen The Hollywood Reporter dat het artikel van The New York Times de reden is voor het uitstellen van de première van donderdag.

HBO zet Louis C.K. aan de kant
HBO zet Louis C.K. aan de kant (Foto: BuzzE)

Judy Haim: Sheen verkrachtte Corey niet

Judy Haim, de moeder van de overleden acteur Corey Haim, zegt dat Charlie Sheen niet degene is die haar zoon heeft misbruikt. Eerder deze week werd Sheen er door The National Enquirer van beschuldigd seksuele handelingen met Haim te hebben verricht, toen ze samen speelden in de film Lucas in 1986.

"Mijn zoon heeft Charlie's naam nooit genoemd, dat is allemaal verzonnen," zei Judy tegen Entertainment Tonight. "Als Corey dit zou kunnen horen, zou hij letterlijk overgeven."

Charlie Sheen ontkende eerder al ook maar iets met de verkrachting te maken te hebben.

Televisiester Dr. Oz heeft een interview met Judy gehad, dat vrijdag in Amerika wordt uitgezonden. Op Twitter liet Dr. Oz alvast een voorproefje zien, waarin moeder Haim Charlie Sheen nogmaals vrijpleit en met een andere naam op de proppen komt. Wie de persoon is die haar zoon misbruikt heeft, houdt de show geheim tot aan de uitzending.

Judy Haim: het was iemand anders dan Sheen
Judy Haim: het was iemand anders dan Sheen (Foto: BuzzE)

'NAVO onvoldoende toegerust voor kerntaak'

De NAVO is onvoldoende toegerust voor zijn kerntaak: het voorkomen van agressie tegen de leden door geloofwaardige afschrikking en collectieve verdediging. Kwetsbare delen van het bondgenootschappelijke grondgebied, zoals de Baltische staten, zijn niet goed beschermd. Een assertief Rusland kan misbruik maken van deze situatie. De voorbereiding van de NAVO-landen op scenario’s met cyberaanvallen en hybride oorlogvoering is ontoereikend. Ook heeft de NAVO nog geen passend antwoord op de veiligheidsuitdagingen in Noordelijk Afrika en het Midden-Oosten. Dat concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in het vandaag verschenen advies ‘De Toekomst van de NAVO en de Veiligheid van Europa’.

"Het is twijfelachtig geworden of de NAVO slagvaardig en eensgezind zal optreden als het erop aan komt. Op een toenemend aantal terreinen is sprake van interne verdeeldheid. Onduidelijkheid over het politieke leiderschap van de Verenigde Staten onder president Trump gaat gepaard met zorgen over de eenheid van het bondgenootschap als waardengemeenschap", aldus commissievoorzitter Joris Voorhoeve. Zo is een moeizame relatie ontstaan met het belangrijke lid Turkije, dat het minder nauw neemt met de rechtsstatelijkheid en de pluriforme democratie en nota bene in Rusland nieuwe raketsystemen heeft besteld. Ook in enkele andere NAVO-landen baren ontwikkelingen betreffende de rechtsstatelijkheid zorgen.

De AIV bepleit in zijn advies daarom allereerst versterking van de interne cohesie en verbetering van de trans-Atlantische relatie, want de Verenigde Staten blijven onmisbaar voor de veiligheid van Europa. De Amerikaanse betrokkenheid dient te worden versterkt door serieuze inspanningen van de Europese NAVO-landen zelf. Dat geldt ook voor Nederland waar de versterking en de vernieuwing van de krijgsmacht voortvarender ter hand moeten worden genomen. Nauwere veiligheidspolitieke samenwerking tussen de Europese NAVO-landen is cruciaal. Joris Voorhoeve: "Naar het oordeel van de AIV is het noodzakelijk dat in het Nederlands veiligheids- en defensiebeleid, naast de trans-Atlantische oriëntatie, meer gewicht wordt toegekend aan de continentale oriëntatie. De ontwikkeling en verdieping van het Europese veiligheids- en defensiebeleid nemen onder leiding van Duitsland en Frankrijk de komende jaren een hoge vlucht. Nederland doet er goed aan om van meet af aan actief mee te denken met de Frans-Duitse voorstellen en op ambitieuze wijze deel te nemen aan versterkte samenwerking op defensiegebied".

De AIV is voorts van mening dat de tot nu toe getroffen maatregelen onvoldoende zijn voor een geloofwaardige afschrikking en verdediging van Europa. Zo zijn er meer voorwaarts ontplooide eenheden nodig in de Baltische staten. Militaire eenheden die dienen ter versterking moeten ook werkelijk snel beschikbaar en verplaatsbaar zijn. De Europese NAVO-landen zouden volgens de AIV met prioriteit uitvoering moeten geven aan een ‘militair Schengen’: de opheffing van belemmeringen voor de snelle verplaatsing van militaire eenheden, waaronder grensformaliteiten. De NAVO-landen zijn onvoldoende voorbereid op nieuwe bedreigingen zoals cyberaanvallen en daarom bepleit de AIV de ontwikkeling van een offensieve cyberstrategie. De AIV is bovendien van mening dat de NAVO – gelet op de ingrijpende ontwikkelingen op nucleair gebied – genoodzaakt is haar nucleaire strategie te herzien.

De NAVO heeft ook een belangrijke rol te spelen aan de zuidflank van Europa, namelijk bij de beheersing van spanningen in dat gebied, het helpen voorkomen van verdrinking van vluchtelingen en migranten, en bestrijding van mensenhandel en terrorisme. Dat noopt tot nauwe samenwerking met veiligheidspartners, waaronder de EU, en tot een geïntegreerde inzet in samenhang met diplomatie en ontwikkelingssamenwerking. De NAVO kan voorts bijdragen leveren in situaties waarbij inspanningen om vrede en stabiliteit te bevorderen worden tegengewerkt door gewapende tegenstanders. De AIV is van mening dat de NAVO vanwege de veiligheidsbelangen in Noordelijk Afrika en het Midden-Oosten een zuidelijke strategie moet formuleren.

Met schepnet op plasticjacht

Rond de vijfhonderd jongeren vissen vrijdag op plastic afval. Het merendeel doet dat met elektrische bootjes en schepnetten op de Amsterdamse grachten, een kleinere groep gaat plastic rapen op het strand in Zandvoort. De bootjes varen van de Nassaukade via verschillende grachten naar het IJ.

De zogeheten Trash Hunt is een initiatief van JCI Nederland, een netwerk van ondernemende jongeren met wereldwijd 170.000 leden. Deze week houdt JCI haar wereldcongres in Amsterdam.

Het verzamelde plasticafval heeft verschillende bestemmingen. De petflessen gaan naar Plastic Whale, dat er boten van maakt. Drie daarvan varen vrijdag mee. De doppen gaan naar Wasteboards, dat ze verwerkt tot skateboards. De rest van het afval wordt ingezameld door de gemeente Amsterdam.

Met schepnet op plasticjacht
Met schepnet op plasticjacht (Foto: ANP)

Zanger Hans Vermeulen overleden in Thailand

Veel bekende en minder bekende Nederlanders hebben gereageerd op het bericht dat Hans Vermeulen is overleden. Vrienden van de zanger en componist meldden zijn dood donderdagavond op sociale media. Hij stierf, zeventig jaar oud, in Thailand, waar hij al sinds jaren woonde.

'Wow! Wat een held' omschrijft dj Erik de Zwart de overleden zanger en presentator Leo Blokhuis noemt hem 'Een vriendelijke man die echt prachtige muziek maakte. Dat is verdrietig nieuws'. Als eerbetoon zond NPO Radio 5 donderdagavond een programma uit gewijd aan het leven en de muziek van Vermeulen.

Met zijn band Sandy Coast had Vermeulen al in de jaren zestig en zeventig hits als I See Your Face Again, Capital Punishment en True Love That's A Wonder. Daarna richtte hij Rainbow Train met bandleden als Jan Rietman, Dianne Marchal en Anita Meyer. Hij schreef en zong mee op haar eerste nummer 1-hit The Alternative Way.

Zanger Hans Vermeulen overleden in Thailand
Zanger Hans Vermeulen overleden in Thailand (Foto: ANP)

'Higgins' (Magnum P.I.) overleden

Acteur John Hillerman is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Houston. Zijn familie liet dit via een woordvoerder weten. De doodsoorzaak is niet bekend. De Amerikaan werd vooral bekend dankzij zijn bijrol als Jonathan Higgins in de populaire jaren 80-serie Magnum P.I. naast Tom Selleck.

Hillerman werd voor zijn rol in Magnum P.I. vijf keer genomineerd voor een Golden Globe en vier keer voor een Emmy. Beide prijzen won hij een keer. Hillerman was al jaren een succesvol toneelacteur, toen hij de overstap maakte naar film en tv. Hij speelde ook in televisieseries als The Love Boat, Murder She Wrote, Kojak en in speelfilms als The Last Picture Show, What's Up, Doc? en Blazing Saddles.

Toch werd Hillerman vooral bekend als Higgins met zijn keurige Britse accent, terwijl hij een geboren Texaan was. Hij stopte in 1999 met acteren.

Bijna helft Nederlanders gebruikt cloud opslag

Nederlanders gebruiken steeds vaker 'de cloud' - een online opslagplaats - om hun bestanden op te slaan. Het gaat hierbij vooral om foto's die worden opgeslagen. in 2014 maakte 'slechts' 31% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gebruik van clouddiensten. In 2017 is dat aantal gestegen tot 46%, bijna de helft van alle Nederlanders dus. 

Dit blijkt uit de cijfers van het onderzoek 'ICT gebruik van huishoudens en personen 2017' van het Centraal Bureau voor de Statistiiek. Volgens deze cijfers is het percentage jongeren dat de cloud gebruikt drie keer zo groot als het aantal ouderen. Verder zijn de clouddiensten populairder bij mannen dan bij vrouwen. 90% van de mensen die een cloud-opslag gebruiken zeggen dit vooral te gebruiken voor foto's. Echter ook tekstbestanden, spreadsheets en presentaties worden vaak online opgeslagen. 

Boeken in de minderheid
Muziek, video's en films, digitale boeken of magazine's zijn ver in de minderheid in de opslagruimte. Slechts 20% tot 30% van de cloudgebruikers geeft aan wel eens een bestand van dit type te hebben opgeslagen. 

Het gebruik van een online opslagdienst is vaak gratis, maar sommige diensten brengen kosten in rekening voor bijvoorbeeld extra opslagruimte. Daar wordt echter weinig gebruik van gemaakt: slechts één op de vijf mensen zegt te betalen voor zijn cloud-opslag.  Qua het aantal gebruikers dat een clouddienst gebruikt staat Nederland op een prominente tweede plaats binnen de EU. Alleen Zweden telt meer gebruikers. Binnen de EU gezien maken slechts een kwart van de mensen gebruik van de cloud. 

Bijna helft Nederlanders gebruikt cloud opslag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Bijna helft Nederlanders gebruikt cloud opslag (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Jongeman eet hersenen date, spoelt het weg met bloed

Een jonge Russische poëet, vroeg in de twintig, staat binnenkort voor de rechter wegens een vrij gruwelijke moord. De jongeman had via social media afgesproken met een 45-jarige vrouw, met wie hij in maart op stap ging in Valday, in het noordwesten van Rusland.

Volgens de lokale autoriteiten kregen de twee tijdens de date echter ruzie, wat nogal uit de hand liep. De man sloeg zijn date met een wijnfles op het hoofd, waarna hij het karwei met een mes afmaakte. Met een hamer opende hij vervolgens haar schedel, om de hersenen van de arme vrouw 'stukje voor stukje' op te eten, zo valt in het verslag van onderzoekers te lezen. Hersenen zijn wellicht niet heel smakelijk - uw redacteur kan er niet over meespreken - en dus besloot de man het geheel weg te spoelen. Niet met een wijntje, maar met het bloed van zijn slachtoffer.

Lokale media zeggen dat de man, wiens naam verder niet genoemd wordt, vorig jaar nog door het Russische schrijversgilde benoemd werd tot 'Poëet van het Jaar' in Rusland. Kort na de moord werd hij opgepakt, waarbij agenten muren aantroffen die vol stonden met tekst, uiteraard geschreven met bloed. 'Bewijs van kannibalisme' werd eveneens direct gevonden. 

De verdachte bekende de moord al snel, waarna een medisch en psychologisch onderzoek geregeld werd om te kijken of hij mentaal wel helemaal in orde was. Bij iemand die bovengenoemde feiten pleegt zit mogelijk per definitie wel ergens een steekje los, maar na maanden onderzoek besloot men wel dat de misdaad 'met een heldere geest' begaan was. Nu het onderzoek naar zijn mentale gesteldheid afgerond is, kan de rechtszaak tegen de hersenliefhebber beginnen.

Duitser Walther boekt eerste zege in tweemansbob, De Bruin 20e

Bobsleeër Nico Walther heeft de eerste World Cup-wedstrijd in de tweemansbob gewonnen. In het Amerikaanse Lake Placid was de Duitser samen met Christian Poser de beste, wat zijn eerste zege ooit in de tweemansbob betekende.

Vorig seizoen boekte Walther in de tweemansbob nog weinig succes, hoewel hij in de twee seizoenen daarvoor tot de wereldtop behoorde. Met Poser achter zich ging het in run één achter al uitstekend en de Duitser zette de snelste tijd neer, 0,01 seconden voor de Zwitsers Rico Peter en Simon Friedli. Op 0,09 seconden was plek drie voor de Amerikaan Nick Cunningham en zijn nieuwe remmer Ryan Bailey, een ex-topsprinter met een persoonlijk record van 9,88 op de 100 meter en een vierde plek op de Olympische Spelen van 2012 op diezelfde afstand.

In de tweede run maakten vooral de Amerikaan Cody Bascue en zijn remmer Carlo Valdes indruk. Het duo noteerde de snelste tijd en schoof zo op van plek zes naar de derde plaats, Bascue's eerste World Cup-podium ooit. Peter viel door nog een relatief matige starttijd terug naar plek vijf, nog achter de Canadees Justin Kripps. Cunningham won bij de start flink wat op Walther, maar de Duitser was onderin de baan razendsnel en bleek uiteindelijk 0,11 seconden sneller, waardoor hij voor Cunningham en Bascue de winst pakte.

De Nederlander Ivo de Bruin, met Bror van der Zijde aan zijn zijde, eindigde als twintigste.

Nieuwe Star Wars trilogie aangekondigd

Bob Iger, CEO van Disney, heeft zojuist aangekondigd dat Lucasfilm een nieuwe trilogie in het universum van Star Wars gaat ontwikkelen. Rian Johnson gaat deze films ontwikkelen en vermoedelijk ook regisseren. Deze trilogie zal zich afspelen buiten de bekende Skywalker-saga.

Rian Johnson is ook de regisseur van de aankomende Star Wars-film, The Last Jedi. Het vertrouwen in deze aanstaande film en regisseur was al hoog, maar nu wordt alleen maar meer duidelijk dat Johnson met The Last Jedi een film heeft afgeleverd waar Disney erg tevreden over is. Toen onlangs een nieuwe regisseur voor Episode IX werd aangesteld en dit niet Johnson bleek te zijn, gingen er al alarmbellen rinkelen. Nu is duidelijk dat Johnson de kans krijgt iets geheel eigen te ontwikkelen in het Star Wars-universum.

Rian Johnson Last Jedi
Regisseur Rian Johnson

Op dit moment maakt Lucasfilm nog niet meer bekend. Een release datum is nog niet gegeven. Naast deze nieuwe trilogie zal er ook een live-action televisieserie worden ontwikkeld voor het nieuwe streaming platform dat Disney in 2019 wil lanceren. 

Acht wedstrijden schorsing voor beledigen éénogige voetballer

De Schotse voetballer Kevin O'Hara mag acht wedstrijden niet meespelen bij zijn club Falkirk, dat uitkomt in de Schotse Championship, het niveau onder de Premiership. Tijdens een bekerwedstrijd zou de 19-jarige spits zich begin oktober ernstig misdragen hebben.

Falkirk speelde tegen Dunfirmline Athletic - en won - waar Dean Shiels op het veld stond. Die werd wegens een overtreding op Falkirk-speler Joe McKee met rood van het veld gestuurd, maar O'Hara maakte nog even van de gelegenheid gebruik om Shiels te beledigen met het feit dat hij slechts één oog heeft.

De Noord-Ier Shiels onderging in 2006 een operatie om zijn rechteroog te laten verwijderen, omdat deze bij een ongeluk in zijn jeugd teveel schade opgelopen had. Voor O'Hara een prima onderwerp van spot, en daar was McKee het mee eens. Hij zou Shiels namelijk ook beledigd hebben, maar zijn zaak moet nog voorkomen.

Voor 'buitensporig wangedrag' zijn in Schotland drie straffen mogelijk: vier, acht of twaalf wedstrijden schorsing.

Scheidsrechter helpt Zwitserland met penalty op weg richting WK

Zwitserland heeft donderdag de eerste stap gezet in de play-offs om een WK-ticket. Op bezoek bij Noord-Ierland werd met 0-1 gewonnen.

De Zwitsers wisten in de reguliere kwalificatiereeks de eerste negen duels allemaal te winnen. Door een nederlaag op de laatste speeldag tegen Europees kampioen Portugal werd de ploeg echter toch veroordeeld tot de play-offs. Tegenstander Noord-Ierland werd tweede in groep C achter poulewinnaar Duitsland en boven onder meer Tsjechië en Noorwegen.

In de eerste helft in Belfast had Zwitserland het betere van het spel en de bezoekers creëerden de meeste mogelijkheden. Er werd nog niet gescoord. Na een minuut of dertien in de tweede helft gebeurde dat wel en de Zwitserse treffer was er één waarover nog lang zal worden nagepraat.

Scheidsrechter Hategan uit Roemenië wees namelijk naar de stip na een vermeende handsbal van Corry Evans. Uiterst discutabel, want de Noord-Ier leek de bal bij een Zwitserse volley namelijk op de rug te raken. Omdat het gebruik van een videoscheidsrechter opmerkelijk genoeg nog altijd geen gemeengoed is op het hoogste niveau, werd het een strafschop voor de gasten, die door Ricardo Rodríguez werd benut.

Zwitserland was over de hele wedstrijd gezien de bovenliggende partij en het bleef voor de meeste dreiging zorgen, maar het bleef bij die ene dubieuze treffer van Rodríguez. Zondag is de return.

Laatste reviews en specials
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
special
Interview met Rojo en Cazorla (Fortnite)
review
Planet Zoo
review
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville
review
Aeternoblade 2
preview
Battlegrounds en draken centraal in Hearthstone
©FOK.nl e.a.