FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 november 2017

Force India laat Russell vrije trainingen rijden

George Russell mag komend weekend in Brazilië een vrije training voor het Formule 1-team van Force India gaan rijden. De kampioen van de GP3 Series zal in de bolide van Sergio Perez gaan rijden. Tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi neemt de 19-jarige Britse Mercedes-protegé voor een training het stuur over van Esteban Ocon.

Russell: "Ik ben erg blij dat ik voor Force India vrije trainingen mag rijden in Brazilië en Abu Dhabi. 2017 is al een jaar van geweldige kansen geweest en het is fantastisch dat deze twee optredens het toetje zullen vormen. Ik heb nooit in de VJM10 gereden, noch op Interlagos, maar deze uitdaging ga ik graag aan. Ik wil Force India bedanken voor deze kans en Mercedes voor hun doorlopende steun."

Communisten herdenken Oktoberrevolutie

Enkele duizenden communisten zijn in Moskou met rode vlaggen de straat opgegaan om de Oktoberrevolutie te herdenken. Aan de zogenoemde 'mars van de linkse krachten' liepen mensen uit zeker tachtig landen mee, aldus Gennadi Zjoeganov, leider van de Communistische Partij in Rusland.

De deelnemers droegen onder meer Cubaanse vlaggen en vlaggen met de beeltenissen van de vroegere communistische dictators Stalin en Lenin. Deze dinsdag is het precies honderd jaar geleden dat de bolsjewieken onder leiding van Lenin de toenmalige regering verdreven uit Sint-Petersburg, dat toen Petrograd heette.

President Vladimir Poetin bleef weg van de herdenking van de revolutie.

De omwenteling kreeg de naam Oktoberrevolutie, omdat Rusland toentertijd een andere kalender had en het oktober was.

Communisten herdenken Oktoberrevolutie
Communisten herdenken Oktoberrevolutie (Foto: ANP)

Studiebeurs voor aankomende leraren in Amsterdam

Amsterdam trekt 1,5 miljoen euro uit om het lerarentekort in de hoofdstad terug te dringen. Met het geld wil wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) beurzen beschikbaar stellen aan mensen die leraar willen worden maar geen recht meer hebben op studiefinanciering.

"Hiermee wil ik in het studiejaar 2018 - 2019 de financiële drempel om (opnieuw) leraar te worden in Amsterdam zoveel mogelijk wegnemen", aldus Kukenheim in een brief aan de gemeenteraad. "De precieze invulling komt in nauw overleg met schoolbesturen en lerarenopleidingen tot stand."

Woensdag begint eveneens een campagne om potentiële leraren te interesseren voor werken in het onderwijs. Aan de hand van uitingen op billboards en sociale media moet de beeldvorming over het vak worden verbeterd.

Amsterdam trekt geld uit voor studie leraren
Studiebeurs voor aankomende leraren in Amsterdam (Foto: ANP)

Honkballegende Halladay (40) overleden

Honkballegende Roy Halladay is dinsdag overleden. De 40-jarige ex-pitcher van de Toronto Blue Jays en Philadelphia Phillies vloog met zijn vliegtuig, een ICON A5, over de Golf van Mexico, waar hij is neergestort. Halladay was de enige inzittende van het vliegtuig, waaruit geen noodoproep is ontvangen.

Halladay begon in 1998 bij de Toronto Blue Jays, waar hij tot en met 2009 actief bleef. Hij begon wat stroef, maar vooral vanaf 2002 kwam de werper goed op dreef, met zes selecties voor de All-Star Game tot gevolg. In 2003 won hij als pitcher van de Blue Jays in de American League de Cy Young Award, de prijs voor beste werper van de competitie.

In 2010 stapte Halladay over naar de Philadelphia Phillies in de National League, waar hij in zijn eerste jaar ook gelijk de Cy Young Award won. Hij is daarmee een van slechts zes werpers ooit die zowel in de American League als in de National League die prestigieuze prijs kregen. 

Halladay gooide in mei 2010 namens de Phillies een perfect game, het best mogelijke resultaat voor een werper, waarbij geen enkele speler van de tegenpartij op welke manier dan ook een honk bereikt: 27 spelers op de slagplaat, 27 spelers uit. Sinds de eerste perfect game in 1880 was die van Halladay pas de twintigste ooit gegooid in de MLB, wat wel aangeeft hoe zeldzaam het is. 

De werper gooide naast zijn perfect game ook twee no-hitters, waarbij een honk wel bezet kan worden, maar niet door een rake slag - zeldzaam, maar met gemiddeld zo'n twee per jaar ook weer niet zó zeldzaam. De eerste was de eerdergenoemde perfect game, de tweede was in oktober tijdens de Cincinnati Reds. Opvallend genoeg was dat pas de tweede no-hitter in de play-offs ooit.

Op social media stromen de steunbetuigingen binnen, van onder meer honkbalspelers, concurrenten van de Phillies en Blue Jays en andere sportteams uit Philadelphia en Toronto. 

VS wil eerlijk proces in Saudi-ArabiŽ

De massaal opgepakte corruptieverdachten in Saudi-Arabië moeten een eerlijk proces krijgen. Dat zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die steun uitsprak voor het optreden van de Saudische autoriteiten.

"We blijven de Saudische autoriteiten aanmoedigen om de mensen te vervolgen waarvan ze denken dat het corrupte functionarissen zijn", zei de woordvoerster. "Maar we verwachten dat ze dat doen op een rechtvaardige en transparante wijze."

Eerder reageerde ook president Donald Trump al positief op de aanhoudingen. Hij zei veel vertrouwen te hebben in kroonprins Mohammed bin Salman en zijn vader. "Ze weten precies wat ze doen", aldus Trump, die toevoegde dat sommige mensen "die hard worden aangepakt hun land al jaren uitmelken".

VS: geef corruptieverdachten eerlijk proces
VS wil eerlijk proces in Saudi-Arabië (Foto: ANP)

Vlaamse regering pleit voor EHBP-cursus

"Op scholen, in bedrijven of bij jeugdverenigingen ... overal zou de overheid de cursussen rond psychische problemen moeten organiseren en daar de nodige middelen voor uittrekken’, zegt Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw (N-VA). "Het zou even vanzelfsprekend moeten worden als de bekende EHBO-cursussen."

De drie Vlaamse regeringspartijen willen dat er een algemene cursus voor psychische problemen wordt ingevoerd. Het concept komt uit Australië, waar in 2000 een 'Mental Health First Aid' programma werd opgestart. Omdat het concept in andere landen, waaronder Nederland al beproefd is gebleken, wil met nu in België ook overgaan tot het verplicht stellen van een cursus omgaan met psychische problemen. 

De vraag is of het wel werkt. De cursus geeft een algemeen lijstje van 'tips & tricks', geen theoretische basis, aldus Patrick luyten, professor psychologie en geluksexpert aan de KU Leuven. Desondanks zou de cursus volgens hem zinvol zijn: "Zeker voor jongeren is het belangrijk om psychische problemen bespreekbaar te maken. Het is merkwaardig hoe veel we op school leren over het biologische aspect van het hart of het brein, en hoe weinig over hoe mensen in elkaar zitten en wat we moeten doen als we even vastlopen."

De Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemde de cursussen eerder al een ‘waardevolle methode’. "We zullen op korte termijn samenzitten met partnerorganisaties om te kijken of er voldoende draagvlak is voor de cursussen. Is dat het geval, dan kan er nog in 2017 budget worden uitgetrokken om effectief te kunnen starten."

Twitter: definitief 280 tekens

Twitter-gebruikers krijgen meer ruimte voor hun diepste zielenroerselen. De maximale lengte van een tweet gaat definitief naar 280 tekens, voor iedereen. Twitter heeft dat dinsdag aangekondigd.

Twitter had de dubbele lengte in de afgelopen weken al uitgeprobeerd met een kleine groep mensen. Op basis daarvan is besloten dat de beschikbare lengte nu voor iedereen wordt verdubbeld. Volgens Twitter zijn de proefpersonen alleen in het begin lange lappen tekst gaan plaatsen, uit nieuwsgierigheid. De meeste tweets zijn nog steeds maximaal 140 tekens. Vijf procent van de berichten is langer dan 140 tekens. En maar een op de vijftig tweets is langer dan 190 tekens.

Twitter staat van oudsher bekend om zijn berichten van 140 tekens. Maar volgens de mensen achter de dienst kunnen gebruikers daarin niet altijd hun boodschap kwijt. Ze schrappen belangrijke woorden of besluiten zelfs om hun boodschap maar helemaal niet te plaatsen.

Japan en China
De verdubbeling is voor tweets in alle talen behalve het Japans, het Koreaans en het Chinees. In die talen staat één Twitter-teken gelijk aan een lettergreep of zelfs een heel woord. Die mensen kunnen daardoor veel beter hun ei kwijt in 140 tekens, vaak houden ze zelfs ruimte over.

De uitbreiding moet gebruikers stimuleren om meer op het platform te zetten en meer op anderen te reageren. Dat kan adverteerders lokken. Twitter groeit nog wel, maar het gaat beleggers niet snel genoeg. Het medium heeft te maken met hevige concurrentie van nieuwkomers als Snapchat en Instagram.

Twitter is sinds 21 maart 2006 in de lucht. Het maximum van 140 tekens komt doordat het platform is gebaseerd op sms. Die berichten kunnen maximaal 160 tekens lang zijn. Twitter gebruikte 140 tekens daarvan voor de boodschap en reserveerde de overige twintig tekens voor de gebruikersnaam.

Twitter: definitief 280 tekens
Twitter: definitief 280 tekens (Foto: BuzzT)

Packers in problemen zonder Rodgers, Lions winnen in oudste NFL-rivaliteit

Zonder de geblesseerde quarterback Aaron Rodgers blijven de Green Bay Packers het bijzonder moeilijk hebben in de NFL. Tijdens Monday Night Football stond de langstlopende rivaliteit in de NFL op het programma: de Packers tegen de Detroit Lions, die al sinds 1932 elk seizoen zeker twee keer tegen elkaar spelen.

Halverwege oktober brak Rodgers zijn sleutelbeen tijdens de nederlaag tegen de Minnesota Vikings, waarna ook werd verloren van de New Orleans Saints. Ook tegen de Lions was de aanval van de thuisploeg nergens zonder hun superster: in drie kwarten kwamen ze niet verder dan één fieldgoal. 

Met tien minuten op de klok stond het 3-20 voor de Lions, toen Brett Hundley met een touchdown enig leven in de Packers-brouwerij bracht. Jamaal Williams maakte er in de laatste seconde ook nog één, maar dat was wel nadat de Lions eveneens weer tot scoren waren gekomen.

Quarterback Matthew Stafford van de Lions kende een heerlijke wedstrijd. Hij gooide 361 yards bij elkaar en bediende Marvin Jones twee keer met een touchdown-pass. Het zorgde uiteindelijk voor een 17-30 zege, waarmee het na 176 onderlinge wedstrijden 100-69 staat voor de Packers - zeven wedstrijden eindigden gelijk.

Beide ploegen komen op vier zeges en vier nederlagen. Met een record van 6-2 gaan de Vikings aan de leiding in de NFC North.

Bloemetjesschilderij Britney Spears verkocht

Een schilderij dat vorige maand werd gemaakt door Britney Spears heeft op een veiling 10.000 dollar opgeleverd. De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de aanslag in Las Vegas, die op 1 oktober aan 58 mensen het leven kostte.

Britney toonde zich op 13 oktober van haar creatieve kant toen ze op Instagram een video deelde waarop ze het schilderijtje maakt. De zangeres tekende onder de klanken van Mozart een kleurrijke aanblik van roze en blauwe bloemetjes. De bloemen staan voor een nieuw begin, zo verklaarde Britney in een tweede video op de veiling.

De koper was niemand minder dan de veilingmeester zelf.

Bloemetjesschilderij Britney onder de hamer
Bloemetjesschilderij Britney Spears verkocht (Foto: BuzzE)

Anneke van Giersbergen met VUUR: 'Power op die plaat'

De naam Anneke van Giersbergen zal voor velen voor altijd verbonden blijven met de metalband The Gathering, maar sinds 2007 heeft de charismatische zangeres een succesvolle solocarrière opgebouwd. Daarnaast heeft ze veelvuldig samengewerkt met het Canadese muziekgenie Devin Townsend. In 2016 richt ze de progressieve metalband VUUR op, samen met enkele van Nederlands beste metalmuzikanten. Het debuutalbum  is nu uit en FOK! sprak met Anneke over muziek en heel veel meer!

Sliedrechtse volleybalsters onderuit in Champions League-kwalificatie

De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben in de heenwedstrijd van de laatste kwalificatieronde in de Champions League een ruime nederlaag geleden. Dat was niet verrassend, want de ploeg ontving in eigen huis het Italiaanse Imoco Volley Conegliano van Robin de Kruijff, verliezend Champions League-finalist van vorig seizoen.

In de eerste set was de Italiaanse topclub veel te sterk, maar daarna wist Sliedrecht in elk geval een beetje in het spoor te blijven. Met name in de tweede set lagen er wat kansen, maar die werden niet afgemaakt, waardoor het na drie sets voorbij was: 15-25, 23-25, 21-25.

Zaterdag staat de return in het Italiaanse Treviso op het programma, de winnaar gaat naar de groepsfase van de Champions League, waar zestien teams aan deelnemen. De verliezer gaat naar de CEV Cup, het volleybalequivalent van de Europa League. 

Rossi denkt nog niet aan stoppen

Hij mag dan wel 38 zijn, Valentino Rossi denkt nog niet aan stoppen. Naar eigen zeggen is de negenvoudige wereldkampioen komend seizoen weer van de partij in de MotoGP.

"Daarna neem ik een beslissing over mijn toekomst. Ik wil afwachten hoe ik presteer. Maar als ik de strijd nog aan kan, zou ik ook nadien graag willen doorgaan," zo zegt Rossi tegenover Sporza.

'The Doctor' staat op zijn Yamaha voorlopig vierde in het klassement. Hij won in juni de Grote Prijs van Nederland in Assen voor de tiende keer.

Komende zondag is in Valencia de laatste Grand Prix van het seizoen. Voor eigen publiek kan Marc Márquez dan voor de vierde maal wereldkampioen worden.

FBI worstelt met telefoon massamoordenaar Kelley

De Amerikaanse autoriteiten zijn er nog niet in geslaagd toegang te krijgen tot de telefoon van moordenaar Devin Patrick Kelley, die 26 mensen ombracht in Texas. Het toestel is versleuteld.

"We doen ons uiterste best om toegang te krijgen tot de telefoon", zei Christopher Combs van de FBI volgens ABC News. Het is nog onduidelijk hoeveel tijd experts nodig hebben om het toestel te kraken. "Het kan morgen zijn, volgende week of over een maand", aldus Combs. "We weten het nog niet."

Het komt volgens de functionaris steeds vaker voor dat opsporingsdiensten er in niet slagen om toegang te krijgen tot informatie op smartphones. Hij gaf niet prijs welk toestel Kelley gebruikte. "Ik wil niet tegen iedere schurk zeggen welke telefoon hij moet kopen."

Sessions
De autoriteiten zitten al langer in hun maag met criminelen die hun communicatie versleutelen. Minister Jeff Sessions (Justitie) zei eerder deze maand dat de FBI er het afgelopen jaar niet in slaagde om toegang te krijgen tot ongeveer 7500 mobiele apparaten. Hij klaagde dat techbedrijven te weinig doen om opsporingsdiensten te ondersteunen.

Sessions noemde een schietpartij in Garland als voorbeeld. Daar openden twee extremisten in 2015 het vuur op een tentoonstelling met cartoons over de profeet Mohammed. Eén van de mannen zou meer dan honderd tekstberichten hebben gestuurd naar een terrorist in het buitenland. "Wat we niet weten is wat hij zei, omdat die boodschappen versleuteld waren", aldus de minister.

Autoriteiten VS worstelen met telefoon Kelley
FBI worstelt met telefoon massamoordenaar Kelley (Foto: ANP)

Winst voor Italiaanse bank Monte dei Paschi

De noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft in het derde kwartaal een winst in de boeken weten te zetten, tegen een groot verlies een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de met noodsteun geredde bank naar buiten bracht.

De nettowinst kwam uit op 242 miljoen euro, tegen een verlies van 1,15 miljard euro vorig jaar. De winst is te danken aan een positief effect door de noodinjectie van de Italiaanse overheid van meer dan 5 miljard euro die Monte dei Paschi afgelopen zomer kreeg. De bank kwam in grote problemen door miljardenafschrijvingen op een enorme berg slechte leningen. Die leningen worden nu afgestoten.

Om weer winstgevend te worden is de vierde bank van Italië bezig duizenden banen te schrappen en honderden kantoren te sluiten.

Winst voor Italiaanse bank Monte dei Paschi
Winst voor Italiaanse bank Monte dei Paschi (Foto: ANP)

LB: Katja Schuurman toonde blote reet

Kutje Katja Schuurman, je weet wel, die van de playboyfoto's, heeft het helemaal gehad met seksisme en dat toont ze door met haar blote reet ongevraagd Twitter te vervuilen. Persoonlijk vind ik het nogal seksueel intimiderend om ongevraagd een blote reet in mijn gezicht geduwd te krijgen met de toevoeging 'kiss my ass', maar het zal wel gezien worden als zinvol statement ofze. Denk ik.

Persoonlijk denk ik dat #SeksismFuckHerRightInThePussy lekkerder bekt.

Update 21.03
Oplettende user meldt dat het twitterbericht een half jaar oud is. Haar reet is nu dus een half jaar verder uitgezakt dan op de foto. Waarvan akte.

Amsterdam begint experiment met bijstand

De gemeente Amsterdam begint een eigen proef waarbij mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en 200 euro per maand mogen bijverdienen. Wethouder Arjan Vliegenthart (SP) wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef in Amsterdam start in februari en duurt twee jaar.

Amsterdam begint zelf een experiment, omdat de gemeente niet mee mag doen aan een soortgelijke landelijke proef. De hoofdstad had niet duidelijk genoeg gemaakt welke tegenprestatie een deelnemer moet leveren, vond het ministerie van Sociale Zaken. Het ministerie ziet net als Amsterdam wel ruimte voor de gemeente om een eigen experiment te beginnen en "gaat ervan uit dat de proef goed in elkaar steekt".

Amsterdam is de eerste gemeente die een eigen experiment begint. Het is niet waarschijnlijk dat veel gemeenten dat voorbeeld volgen. Bij een eigen proef moet veel meer worden verantwoord. Lokale resultaten leggen bovendien minder gewicht in de schaal in de discussie over verandering van de regels dan landelijke uitkomsten.

Amsterdam begint experiment met bijstand
Amsterdam begint experiment met bijstand (Foto: ANP)

Rabobank stopt met app voor Windows Phone

De Rabobank stopt met de Rabo Bankieren App voor Windows Phone. Dat laat de bank weten op de eigen website. Voor Windows Phone heeft het concern geen plannen voor een nieuwe app.

Ook de ondersteuning van oudere versies van andere besturingssystemen wordt gestaakt. Zo worden versies van iOS lager dan 7.0 en Androidversies lager dan 3.0 niet meer ondersteund. De wijzigingen gaan per 7 december in.

De bank laat wel weten dat klanten die de app niet meer kunnen gebruiken terechtkunnen bij een browserversie van Rabo Online Bankieren. Daarvoor moeten ze zich wel eenmalig registreren met hun Rabo Scanner.

Volgens Tweakers is de Rabobank de derde bank die het besturingssysteem Windows Phone links laat liggen. ING heeft er nog wel een app voor, maar volgens de techsite zal het niet lang meer duren voordat daar de stekker wordt uitgetrokken.

Rabobank stopt met app voor Windows
Rabobank stopt met app voor Windows Phone (Foto: BuzzT)

'Aarde wordt enorme vuurbal binnen 600 jaar'

We gaan er weer eens allemaal aan. Het goede nieuws is dat we dit keer wat meer tijd hebben dan bij de gebruikelijke aankondigingen, het slechte nieuws is dat Stephen Hawking dat aan ons meldt. In tegenstelling tot allerlei mensen die het einde der tijden voorspellen op basis van een getal ergens in de Bijbel of een aardbeving in de Indische Oceaan, is Hawking toch wel een van de slimste mensen op aarde.

Tijdens een wetenschappelijke top in Beijing was Hawking duidelijk: "Rond 2600 zal de aarde veranderen in een grote vuurbal." Volgens hem zijn we met z'n allen bezig om daarvoor te zorgen, met name door de door Hawking verwachtte overbevolking en de daaruit voortvloeiende alsmaar toenemende energieconsumptie.

Hawking is groot fan van plannen om ervoor te zorgen dat de mensheid zo snel mogelijk de aarde kan verlaten en dat liet hij ook in Beijing blijken. "We moeten dergelijke plannen maken, anders kunnen we uitgeroeid worden. We moeten gaan waar niemand ooit is geweest", doelt hij op Alpha Centauri, de dichtst bij de aarde staande ster - uiteraard op de zon na.

Alpha Centauri ligt in astronomische termen om de hoek, maar je komt er toch niet zomaar. Het ligt namelijk op 4,37 lichtjaar van de aarde, zo'n 41 biljoen kilometer. De snelste raket waar men nu over beschikt zou een slordige dertigduizend jaar nodig hebben en een astronaut vinden die de hele trip overleeft is dan ook een pittige opgave.

Volgens Hawking is er echter een alternatief en in China was hij druk bezig om financiers te vinden voor het project, Breakthrough Starshot, waar onder meer ook Facebook-baas Mark Zuckerberg achter staat. Dat project moet resulteren in een soort ruimtesonde met een groot zeil, die wordt voortgestuwd door een lichtstraal. 

De resulterende snelheid is indrukwekkend: vijftien tot twintig procent van de lichtsnelheid, waarmee Alpha Centauri - en de bijbehorende, mogelijk bewoonbare planeet/planeten - in twintig tot dertig jaar bereikt kan worden. Het project beschikt al over honderd miljoen dollar, maar men schat dat er nog zo'n vijf tot tien miljard dollar nodig is. Over dertig tot veertig jaar zouden we volgens Breakthrough Starshot-topman Pete Worden de eerste foto's moeten hebben van een bewoonbare planeet in een naburig sterrenstelsel.

Een animatie van Breakthrough Starshot, waarin te zien is dat lasers de ruimtesonde via een 'lichtzeil' voortstuwen (Bron: YouTube)

'Nederland mag hervormingen EU-landen eisen'

Nederland mag van andere EU-landen verlangen dat ze pijnlijke hervormingen doorvoeren. "Dan denk ik aan de arbeidsmarkt, de AOW-leeftijd en de zorg", zei minister Wopke Hoekstra (Financiën) dinsdag in Brussel. "En het naleven van Europese begrotingsregels."

Volgens de kersverse bewindsman hebben Nederland en Duitsland de afgelopen jaren ook maatregelen op die terreinen moeten nemen, waardoor zij nu "frontrunners" in de EU zijn. Zonder man en paard te noemen zei hij dat andere landen ook eerst hun eigen huis op orde moeten hebben voor ze stappen zetten naar zaken als een EU-begroting voor de eurozone. Hij doelde onder meer op Frankrijk.

Het is de Nederlandse regering altijd een doorn in het oog geweest dat Parijs het niet zo nauw nam met de EU-regels voor begrotingstekorten en staatsschuld. Onder het nieuwe regime van president Emmanuel Macron lijkt het tij te keren. Hoekstra had dinsdag in Brussel zijn eerste een-op-een-afspraak met de Franse minister Bruno Le Maire van Financiën. "Ik heb hem gezegd dat Nederland het toejuicht dat Frankrijk een beweging naar onze logica toe maakt", zei hij.

'Nederland mag hervormingen EU-landen eisen'
'Nederland mag hervormingen EU-landen eisen' (Foto: ANP)

'Wereldwijde belastingafspraak niet haalbaar'

Uit de Panama Papers en Paradise Papers blijkt dat belastingontwijking relatief gemakkelijk is; wereldwijde belastingafspraken zouden dat kunnen tegengaan. Maar volgens promotieonderzoek van jurist Dirk Broekhuijsen aan de Universiteit Leiden is een internationaal belastingverdrag voorlopig niet haalbaar.

Momenteel zijn belastingafspraken overeenkomsten tussen twee landen. Met elk land heeft Nederland een andere belastingafspraak. Door slim gebruik te maken van de verschillen tussen nationale belastingsystemen en de honderden losse afspraken tussen individuele landen betalen sommige bedrijven vaak weinig tot geen belasting. Volgens Broekhuijsen lopen alleen al de EU-landen hierdoor jaarlijks zo'n 50 tot 70 miljard euro aan belastinginkomsten mis.

Een belastingafspraak tussen meerdere landen zou belastingontwijking kunnen voorkomen, maar dat is volgens de onderzoeker lastig. Dergelijke belastingafspraken zullen duidelijke winnaars en verliezers opleveren. Veel landen zullen door de afspraak minder belasting kunnen ophalen. Andere landen zullen misschien meer belasting innen, maar zien hun vestigingsklimaat voor multinationals verslechteren.

Broekhuijsen verwacht op korte termijn dan ook geen internationaal groot verdrag. Wat de internationale gemeenschap volgens hem wel kan doen is procesafspraken maken zoals dat gebeurde tijdens de klimaatconferentie in Parijs. Daar spraken wereldleiders met elkaar af dat de aarde maximaal 1,5 graden mag opwarmen. Dergelijke afspraken kunnen uiteindelijk zorgen voor concrete maatregelen.

Een eerste stap in de goede richting is volgens Broekhuijsen het zogeheten multilaterale instrument dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) eind 2016 in werking stelde. ,,Het is de eerste belastingafspraak tussen meerdere landen. Dat stemt hoopvol."

'Wereldwijde belastingafspraak niet haalbaar'
'Wereldwijde belastingafspraak niet haalbaar' (Foto: ANP)

Nvidia komt met over-the-top Star Wars-GPU's

Videokaartbakker Nvidia heeft weer eens een paar leuke hebbedingetjes aangekondigd. Ditmaal betreft het een ode aan Star Wars met twee brute videokaarten in de vorm van lightsabers, gethematiseerd rondom de Galactic Empire en de Jedi Order uit het Star Wars-universum.

Het gaat hier vanzelfsprekend niet alleen om een leuk jasje. Onder het gelikte uiterlijk van gegoten aluminium en flitsende ledjes gaat een Titan Xp schuil, het huidige vlaggenschip van Nvidia en qua prestaties nog altijd de beste GPU van het moment. De beste 'bang for buck' is het dan weer niet, want deze limited editions gaan over de toonbank voor maar liefst 1200 dollar. Europrijzen zijn er nog niet, maar in dollars is de prijs vergelijkbaar met de gewone Titan Xp toen deze eerder dit jaar werd aangekondigd.

Maar dan heb je ook wat, namelijk 3840 cudacores die ieder draaien op 1.6GHz wat samen goed is voor 12TFLOPS met daarnaast 12GB aan GDDR5-geheugen dat 11Gbps kan pompen. Alle specificaties en features kun je hier bekijken.

Van Gerwen treft op GSOD opnieuw Cross, Barney loot Price

Michael van Gerwen is dinsdag bij de loting voor groepsfase van de Grand Slam of Darts voor de vierde keer in een maand tijd gekoppeld aan Rob Cross. Het toernooi voor darters van de PDC en BDO. Ook Raymond van Barneveld, Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan en Berry van Peer zijn van de partij. 

Bij de Grand Slam of Darts zijn zestien finalisten van de grote PDC-toernooien uitgenodigd. Er volgden acht darters uit het PDC-kwalificatietoernooi en ook de BDO vaardigt acht spelers af. 

Titelverdediger en wereldkampioen Van Gerwen treft naast de Engelsman Cross ook Joe Murnan en Ross Montgomery. Van Gerwen wist zowel op European Darts Trophy, het EK en de World Series of Darts Finals van Cross te winnen. 

Van Barneveld, de kampioen van 2012 en nummer acht van de plaatsingslijst, zal aantreden tegen Gerwyn Price, Steve Lennon en Jamie Hughes. De Zwaan, die via het PDC-kwalificatietoernooi is binnengekomen, is de enige Nederlander in een verder volledig Engelse groep met Dave Chisnall, Stephen Bunting en Scott Mitchell. en Van Peer, de finalist van het junioren-WK van vorig jaar, staat voor een lastige opgave tegen Gary Anderson, Simon Whitlock en Cameron Menzies. Noppert is welkom als verliezend finalist Lakeside en mag hij het opnemen tegen Daryl Gurney, Darren Webster en Mark Webster.

Alleen de nummer één en twee uit elke groep plaatsen zich voor de achtste finales. Voor de winnaar ligt een cheque van 110.000 pond klaar, omgerekend zo'n 125.000 euro. Het toernooi start aanstaande zaterdag en duurt tot en met zondag 19 november.

Grand Slam of Darts Loting
Group A
(1) Michael van Gerwen
Rob Cross
Joe Murnan
Ross Montgomery

Group B
(8) Raymond van Barneveld
Gerwyn Price
Steve Lennon
Jamie Hughes

Group C
(5) Phil Taylor
James Wade
Robbie Green
Peter Machin

Group D
(4) Daryl Gurney
Darren Webster
Mark Webster
Danny Noppert

Group E
(2) Peter Wright
Alan Norris
Corey Cadby
Glen Durrant

Group F
(7) Dave Chisnall
Stephen Bunting
Jeffrey de Zwaan
Scott Mitchell

Group G
(6) Mensur Suljovic
Michael Smith
James Wilson
Mark McGeeney

Group H
(3) Gary Anderson
Simon Whitlock
Berry van Peer
Cameron Menzies

FOK! Wat een weer: weinig zon, dus saai weer

Als de zon vroeg onder gaat, staat er op de winter geen maat.

Hallo daar!

Zo. En dat is één. De allereerste vorstdag is een feit en die werd door veel mensen bejubeld. De koukleumen onder ons hebben de kachel inmiddels alweer een paar graden hoger gezet. Op veel plaatsen was het vandaag een prachtig zonnige dag. Behalve in het noordoosten en oosten. Daar bleef het een groot deel, of zelfs de gehele dag grijs. Daar was het dan ook maar 4 graden, terwijl het in de zonnige gebieden nog 9 graden werd. Persoonlijk vond ik het al flink koud aanvoelen. Van mij mag het zo weer lente en zomer worden. We staan echter aan de vooravond van de winter en wie weet wat die ons gaat brengen.

Bewolking die zich nu boven de oostelijke provincies bevind, die gaat zich geleidelijk aan uitbreiden. Voor het zover is koelt het in het midden en westen bij een heldere hemel nog af tot rond of iets onder het vriespunt. In gebieden waar het al bewolkt is gaat het niet vriezen. Zodra de bewolking zich aandiend lopen de minima weer op. Ook kan er in de genoemde  opklaringsgebieden nog mist ontstaan. Tegen de ochtend is er in de oostelijke helft wat lichte regen mogelijk.

Morgen zit het hele land in de bewolking. Dat is wel even een ander gezicht dan vandaag. Het lijkt echt een heel saaie dag te worden. In eerste instantie kan er in de zuidoostelijke helft nog wat regen of motregen vallen, maar later wordt het daar net zoals elders wel overwegend droog. Het kwik loopt op tot ongeveer 8 graden. Er staat een zwakke tot matige wind die later naar een noordelijke richting draait.

Fijne avond en tot morgen! 

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vorst bij DJMO (Foto: DJMO)
Ook bij DJMO kwam het vannacht tot lichte vorst. Het eerste licht winterse plaatje is een feit. (foto: DJMO)

IOC schorst Frank Fredericks

Frank Fredericks is door het Internationaal Olympisch Comité geschorst als IOC-lid. Een paar dagen geleden is de oud-sprinter  bij het Franse gerechtshof aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen,corruptie en witwassen.

De 49-jarige Fredericks hield toezicht op de  verkiezing van waar de Olympische Spelen van 2016 werden gehouden. Op de dag dat de Spelen van 2016 aan Rio werden toegekend, zou Fredericks een bedrag van 280.000 euro hebben ontvangen. Deze zomer werd  Fredericks al geschorst als bestuurslid van de internationale  atletiekfederatie.

Tijdens de Spelen van 1992 en 1996 won Fredericks zilver op de 100 en 200 meter. Daarnaast werd de Namibiër In 1993 wereldkampioen op de 200 meter. 

Sia post naaktfoto op Twitter

Sia heeft op een originele wijze korte metten gemaakt met een afperser die naaktfoto's van de zangeres aan fans probeert te verkopen. De Australische postte een van de foto's gewoon zelf op Twitter.

"Iemand probeert blijkbaar om naaktfoto's van mij aan fans te verkopen. Bespaar je de moeite, hier is 'ie gratis", twittert de 41-jarige Sia bij een screenshot van een van de foto's, waarop ze van achter poedelnaakt te zien is.

Onder de foto staat een bericht van degene die de beelden probeerde te verkopen. "Als je dit koopt zal de foto zonder filter te zien zijn en krijg je veertien extra foto's."

Younes mist oefeninterlands met Duitsland

Amin Younes heeft zich geblesseerd afgemeld bij het Duits elftal. De 24-jarige linksbuiten van Ajax heeft last van zijn knie. Younes mist daardoor daardoor de komende twee oefeninterlands met Duitsland.

Volgens de Duitse voetbalbond laat de flankspeler zich in Amsterdam aan de blessure behandelen. De linksbuiten van Ajax is niet naar Berlijn gereisd, waar de Duitse nationale ploeg eerder vandaag bijeen kwam.

Younes kwam zondag nog in actie tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. De week ervoor stond de Duitser ook al aan de kant met knieklachten, waardoor hij de wedstrijd met Willem II miste. De Duitse bondscoach Joachim Löw roept geen vervanger op.

Duitsland speelt vrijdag op Wembley tegen Engeland. Volgende week dinsdag neemt de Duitse poleg het in eigen huis op tegen Frankrijk.

Younes mist oefeninterlands met Duitsland (Pro Shots / Erik Pasman)
Younes mist oefeninterlands met Duitsland (Pro Shots / Erik Pasman)

Rentree Ligtlee in WB Manchester

Komend weekend, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Manchester, komt Elis Ligtlee voor het eerst weer in actie na haar olympische titel vorig jaar in Rio. In Manchester doet de olympisch kampioene op de keirin mee op de individuele sprint.

Na de Olympische Spelen werd Ligtlee geopereerd aan haar knie. Ook al was ze hersteld, ze liet het Europees kampioenschap baanwielrennen in Berlijn vorige maand aan zich voorbij gaan.

Rentree Ligtlee in WB Manchester (Pro Shots / Action Images)
Rentree Ligtlee in WB Manchester (Pro Shots / Action Images)

Fotomodellen melden intimidatie en misbruik

Tientallen fotomodellen hebben het afgelopen jaar melding gedaan van ongewenste intimiteiten, in ernst variërend van aanranding tot stalking en 'vunzige opmerkingen'. Stichting Meldpunt Modelfotografie heeft een dossier met ongeveer dertig van zulke meldingen overgedragen aan de politie, vertelt voorzitter Yannick van der Zwaan. "Justitie heeft de gegevens opgevraagd nadat een model aangifte had gedaan", zegt hij.

Televisieprogramma Brandpunt bracht de beschuldigingen over misbruik in de modellenwereld dinsdag als eerste naar buiten op de website. Van der Zwaan spreekt van 'het topje van de ijsberg'. "Tot nog toe zijn het vooral de grote namen die hun ervaringen naar buiten brengen. Voor onbekende modellen is dat vaak nog een te grote stap. Ik hoop dat dit nu wordt doorbroken."

Een van die grote namen is Sharon Pieksma. "Tijdens fotoshoots ben ik meerdere keren aangerand en op mijn vijftiende werd ik al meegelokt als escortgirl", vertelt het model, onder meer bekend van Hollands Next Top Model, aan Brandpunt. Volgens haar is het goed mis met een groot deel van de fotografen en bureaus in de modellenwereld. "Het is een zwarte bladzijde uit het boek van mijn modellencarrière dat ik nu open doe. Ik hoop jonge modellen hiermee te helpen en te zorgen dat zij beter beschermd worden."

Ook de Modellenstichting liet aan het programma weten veertien meldingen over grensoverschrijdend gedrag te hebben ontvangen.

Fotomodellen melden intimidatie en misbruik
Fotomodellen melden intimidatie en misbruik (Foto: BuzzE)

Terreurverdachte islamitische stichtingen vast

De politie in Venlo heeft twee mannen aangehouden in verband met een onderzoek naar twee islamitische stichtingen in Zuid-Limburg. Een van hen, een 38-jarige man, wordt verdacht van witwassen, deelname aan een criminele terroristische organisatie, ronselen voor de gewapende strijd en financiering van terrorisme. Een 34-jarige man wordt verdacht van witwassen.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte bekend dat de twee verdachten zich dinsdag zelf hebben gemeld op het politiebureau in Venlo, na een verzoek daartoe van de politie. Volgens een woordvoerder van het OM gaat het om twee bestuurders van de stichtingen. Beide organisaties zijn gelieerd aan de Al Houda-moskee in Geleen. De twee mannen komen ook uit die plaats.

De aanhouding volgt in een langlopend onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken bij de Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en Stichting BabyCare. Deze laatste stichting noemt zich een islamitische hulporganisatie.

Verdachte transacties
Het onderzoek is begonnen in 2015 naar aanleiding van meldingen van verdachte transacties bij de stichtingen. In februari van dit jaar volgden doorzoekingen op veertien locaties in Limburg, onder meer in de Geleense moskee. Daarbij werd niemand aangehouden. Wel zijn toen computers en administratie in beslag genomen om de geldstromen te kunnen onderzoeken.

Het onderzoek gaat verder maar het OM wil daar verder geen mededelingen over doen.

Terreurverdachte islamitische stichtingen vast
Terreurverdachte islamitische stichtingen vast (Foto: ANP)

Opvangmedewerker Bart C. bekent ontucht

De verdachte opvangmedewerker Bart C. (27) gaat een bekentenis afleggen over in totaal zeven gevallen van ontucht en een schennispleging in De Bilt. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid en ben opgelucht dat ik mijn verhaal kan gaan vertellen tegen de politie. Ik wil zo wat onrust wegnemen bij de ouders en in de maatschappij en enkele nuances aanbrengen", zei de verdachte dinsdag tijdens de eerste korte zitting in zijn strafzaak.

Zijn advocaat Chris Hesen vertelde na afloop dat Bart C. tot dusver de ontucht met twee meisjes heeft toegegeven en een vergelijkbare verklaring wil afleggen over de meest recente beschuldigingen.

De officier van justitie beschuldigt de ex-medewerker van een buitenschoolse opvang van ontucht met in totaal zeven meisjes in de leeftijd tussen vier en tien jaar, plus het tonen van zijn geslachtsdeel aan een achtste slachtoffer.

Opvangmedewerker Bart C. bekent ontucht
Opvangmedewerker Bart C. bekent ontucht (Foto: ANP)

SyriŽ wil toetreden tot klimaatverdrag

Syrië wil toetreden tot het internationale klimaatverdrag van Parijs uit 2015. Het verdrag dat beoogt de opwarming van de aarde terug te dringen, heeft in de wereld dan nog slechts één tegenstander: de Verenigde Staten.

Op de huidige klimaattop van de VN in Bonn werd dinsdag bekendgemaakt dat Syrië toch meedoet. Circa tweehonderd landen onderschreven de eind 2015 in Parijs bereikte klimaatovereenkomst. Alleen Nicaragua en Syrië keerden zich tegen het akkoord. De VS stapten onder president Trump eerder dit jaar uit het verdrag en Nicaragua besloot het in september het alsnog te ondertekenen.

Trump is niet uitgenodigd voor een internationale topconferentie over de verandering van het klimaat in december in Parijs. Dit hebben de Franse autoriteiten dinsdag beklemtoond. De VS zullen naar verwachting wel een afvaardiging sturen.

Syrië wil toetreden tot klimaatverdrag
Syrië wil toetreden tot klimaatverdrag (Foto: ANP)

NAVO wil tanks soepeler door Europa

Soldaten, tanks en ander militair materieel moeten snel en efficiënt hun weg door Europa kunnen vinden als er een brandhaard is. Hiervoor wordt een aparte NAVO-commandant aangesteld. De defensieministers van de 29 NAVO-landen nemen woensdag in Brussel een principebesluit over de aanpassing van de commandostructuur, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het westerse bondgenootschap. Een formeel besluit wordt in februari verwacht.

Wegen, bruggen en andere infrastructuur moeten sterk genoeg zijn voor onze voertuigen en tanks, aldus Stoltenberg. Daarbij worden de lidstaten, de EU en het bedrijfsleven nauw betrokken. Nederland pleitte eerder voor een 'militair Schengengebied', waarbij militaire transporten centraal worden gecoördineerd en technische, logistieke en financiële obstakels weggenomen.

De bewindslieden zullen daarnaast instemmen met een nieuwe commando-eenheid die moet zorgen voor betere beveiliging van de militaire transporten tussen de VS en Europa over zee. Volgens Stoltenberg is dit erg belangrijk voor de Atlantische samenwerking.

NAVO wil tanks soepeler door Europa
NAVO wil tanks soepeler door Europa (Foto: ANP)

Brandweer: goedkope opladers gevaarlijk

Onveilige, goedkope opladers vormen een groot risico voor de brandveiligheid. De brandweer raadt aan om zo veel mogelijk originele opladers te gebruiken, het apparaat tijdens het opladen op een harde ondergrond te leggen en apparaten niet 's nachts op te laden.

,,Meer dan de helft van de woningbranden heeft iets te maken met de stekker", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Samen met Brandweer Nederland heeft het Verbond het rapport Risicomonitor Woningbranden opgesteld. Volgens Buis ontstaat brand voornamelijk door kwalitatief minderwaardige opladers die niet origineel zijn. Ook het apparaat langer aan de lader laten zitten dan nodig kan brand door oververhitting veroorzaken.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deed in de zomer van 2016 onderzoek naar onveilige opladers en bestempelde twaalf van de 41 USB-opladers als gevaarlijk. Bij nog twaalf andere merken kon de veiligheid niet worden vastgesteld, waardoor de verkoop van 24 van de 41 opladers verboden werd. In Nederland verkochte opladers vallen onder toezicht van de NVWA, maar tegenover internetverkopers buiten de Europese Unie staat de NVWA machteloos.

Het is aan de consument zelf om voorzichtig te zijn bij het aanschaffen van een oplader. Ook het CE-keurmerk, dat als richtlijn dient binnen de Europese Unie, blijkt lang niet altijd betrouwbaar te zijn. Het keurmerk is namelijk vrij gemakkelijk te verkrijgen en het is vaak niet duidelijk of een onafhankelijke organisatie het keurmerk heeft verstrekt. Buis raadt aan geld uit te geven aan een goede oplader, het liefst een originele of een goede imitatie. Volgens hem zijn de iets duurdere opladers vaak ook beter.

'Inferieure opladers brandgevaarlijk'
Brandweer: goedkope opladers gevaarlijk (Foto: ANP)

Minister: valboete bejaarden mag niet

Apart kosten in rekening brengen bij ouderen die vaker vallen en hulp nodig hebben mag helemaal niet. Zorginstellingen die dergelijke voorwaarden stellen aan hun cliënten zullen deze moeten schrappen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de Tweede Kamer dinsdag verzekerd.

De minister benadrukte dat de twee instellingen die zaterdag in het Algemeen Dagblad werden genoemd geen rekeningen te hebben gestuurd. Ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit zijn geen klachten over extra rekeningen binnengekomen.

In de voorwaarden van de zorginstellingen staat wel dat bij hun cliënten mogelijk extra kosten in rekening worden gebracht als ze vaak hun alarmknop gebruiken, en daar was De Jonge kort over. "Dat is gewoon niet toegestaan. Het gaat om verzekerde zorg."

Uitgebreid onderzoeken hoeveel zorginstellingen dergelijke regels erop nahouden vindt De Jonge een brug te ver, maar hij wil wel een steekproef laten uitvoeren.

Minister: valboete mag helemaal niet
Minister: valboete mag helemaal niet (Foto: ANP)

Hogenkamp onderuit in Limoges

Richel Hogenkamp is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Limoges uitgeschakeld.  In een boeiende partij verloor de Nederlandse met 5-7, 6-2 en 6-7 van de Duitse Sabine Lisicki.

Nadat de Nederlandse de eerste set verloor, kwam ze sterk terug in het tweede bedrijf die ze met 6-2 won.

Het leek een eitje te worden voor Lisicki in de derde set, maar Hogenkamp kwam terug van een 5-1 achterstand. Ze won vijf games op rij en serveerde op 6-5 voor de wedstrijd. Een matchpoint werkte de Duitse echter weg en ze brak Hogenkamp.

In de tiebreak kreeg Hogenkamp op 6-4 weer twee matchpoints, maar Lisicki won vervolgens vier punten op rij en daarmee de wedstrijd.

OM eist 1,5 jaar cel om fraude met co-vergister

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 18 maanden, een beroepsverbod en een boete van ruim 34.000 euro geëist tegen de directeur van Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. uit Putten. Tegen Recycling Nederland B.V en Enorgha B.V. eiste het OM boetes tot 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Ook is er een proeftijd van 3 jaar geëist. Het OM wil daarnaast dat de verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen.

Het OM verwijt de verdachten het stelselmatig omkatten van afvalstromen die bestemd waren voor co-vergisters: “Zij waren uit op eigen gewin ten koste van de veiligheid van mens en milieu.” Uit onderzoek door de politie, de omgevingsdienst en de NVWA blijkt dat de bedrijven tussen 2012 en 2014 op grote schaal niet vergunde afvalstoffen innamen.

Zo ontvingen de verdachten bijvoorbeeld slib en afvalwater van een tank cleaning bedrijf uit Pernis: “De ware aard en de herkomst van de afvalstoffen en daarmee de gevaarzetting van de afvalstoffen is door verdachte verhuld en aan ieder zicht onttrokken” zei de officier tijdens de zitting. De verdachten zouden de afvalstoffen die niet toegelaten zijn in de co-vergister hebben gemengd. Vervolgens zijn ze voorzien van een onjuiste benaming en afgezet naar de co-vergisters.

Energie & Mest
Afval wordt in een co- vergister omgezet naar energie. De reststof kan –indien behandeld volgens de regels en voorschriften- worden afgezet als mest. “Niet alle afvalstoffen mogen daarom in een co-vergister” zei de officier: “Je wilt immers niet dat zwaar vervuilde afvalstoffen via de co-vergisters op landbouwgrond eindigen als meststof voor de bloemkool die bij u op het bord ligt.”

Co-vergisters moeten afval dat voldoet aan regels kopen bij afvalbemiddelaars zoals de verdachten. Omdat het aantal co-vergisters de afgelopen jaren is toegenomen, wordt het aanbod van toegestane co-producten steeds beperkter en daarmee duurder. “Afvalbemiddelaars, zoals verdachten, speelden hier vermoedelijk op in door afvalstoffen te mengen. Verdachten hebben fors verdiend met de vermoedelijke fraude,” aldus de officier. “Ze verdienen twee maal grof geld. Enerzijds krijgt hij betaald voor het afnemen van (gevaarlijk) afval en anderzijds betaalt de co-vergister hen voor de valse co-producten."

De rechtbank in Zutphen (Foto: De Rechtspraak)
De rechtbank in Zutphen (Foto: De Rechtspraak)

Berghuis: "Misschien goed om even weg te zijn"

Steven Berghuis meldde zich deze week bij het Nederlands elftal en laat Feyenoord in een crisis tijdelijk achter zich.

Feyenoord verkeert in een dramatische vorm en wist de afgelopen vier competitiewedstrijden niet meer te winnen. Berghuis denkt dat het goed is om even afscheid te nemen van Feyenoord. "Vorig seizoen was het anders. Dan wilde je met Feyenoord in een flow blijven", vertelt Berghuis in gesprek met NU.nl. "Nu is het juist lekker om even in een nieuwe omgeving te zijn. Hopelijk komt iedereen met een redelijk gevoel terug en kunnen we over twee weken tegen VVV-Venlo eindelijk weer eens een overwinning boeken."

Berghuis is samen met Tonny Vilhena opgeroepen voor het Nederlands elftal, terwijl Kevin Diks, Justin Bijlow Jeremiah St. Juste zich moesten melden bij Jong Oranje. "Hopelijk kunnen al die jongens even de gedachten verzetten, want het is niet de leukste fase waar we in zitten."

Berghuis kijkt uit naar de oefeninterlands met Oranje en hoopt minuten te kunnen maken. De vleugelspeler maakt meer kans op speelminuten, nu Arjen Robben niet meer actief is als international. "Ik kan die positie ook invullen, dat klopt. Ik ben er klaar voor, maar een nieuwe Arjen Robben zal er helaas misschien nooit komen. Ik ga mijn best doen en dan zie ik het wel."

Wereldberoemde Noorse rots blijkt 'illusie'

Het is misschien wel een van de bekendste plekken in Noorwegen: Trolltunga, een uitstekende rotsformatie die een meter of 700 boven het meer Ringedalsvatnet uit torent. Menig toerist heeft er een kiekje genomen of laten nemen, waarbij men op de rots staat, ogenschijnlijk volledig geïsoleerd van de rest van de wereld. Een oase van rust, dus.

Niks blijkt echter minder waar, want geheel tegen de verwachtingen in blijkt dat de wereldberoemde toeristische trekpleister toeristen aantrekt! Op social media is ineens 'ophef' ontstaan, nu blijkt dat de 'geïsoleerde' kiekjes, razend populair onder Instagrammers, eigenlijk maar een illusie zijn. Als men de camera een stukje draait is namelijk een lange rij wachtenden te zien, die in het hoogseizoen oploopt tot bijna duizend mensen.

Om er te komen moet al uren gewandeld worden, maar daarna moet je dus ook nog eens uren wachten voor een foto. Waarom er plotseling veel ophef over gemaakt wordt is niet helemaal duidelijk, van elke wereldberoemde plek - zeker als dat ook nog eens bijzonder fotogeniek is - mag immers wel verwacht worden dat je er niet de enige bent.

"We hebben maar liefst vier uur moeten wachten voor we een foto konden nemen", aldus een verontwaardigde reiziger op een site voor reviews van reisbestemmingen. "Rijen mensen die allemaal op één foto wachten", zeurde een andere reiziger die mogelijk graag als enige die foto had willen maken. De meest serieuze klacht lijkt overigens te gaan over het gedrag van mensen: "Het was een teleurstelling om al het vuilnis daar te zien liggen."

Gratis tip voor een ieder die graag naar een toeristische trekpleister gaat: ga er niet vanuit dat je de enige bent.

Winston wilde zich niet aftrekken voor (een) Job

Ken jij Winston Post? Nee? Dat is mede de schuld van Job Gosschalk, de Nederlandse Harvey Weinstein. Winston Post kreeg bijles in acteren van Job en moest zich aftrekken in een potje. Ja je leest het goed. In een potje.

Post weigerde. En dat kostte hem diverse jobs denkt hijzelf. 'Ik denk dat het feit dat ik niet inging op zijn lesmethodiek, zeker geen positieve invloed op mijn carrière heeft gehad, eerder andersom.“ Winston Post is de eerste die naar buitenkomt met een vies verhaal rond Job. 

Parlement Schotland ontruimd om wit poeder

Het Schotse parlementsgebouw is ontruimd. Er zijn meerdere verdachte pakketjes gevonden. Op dit moment is er nog niet meer bekend dan dat het persooneel het gebouw kort na het middaguur moesten verlaten. 

Volgens de krant The Guardian zijn er drie pakketjes gevonden die een wit poeder bevatten. De politie en brandweer zijn aanewezig en het incidentmanagementteam is ingeschakeld. Colin McKay, politiek correspondent,  twitterde dat om 'wit poeder' ging en dat de pakketjes bestemd zouden zijn voor Halco Johnston, Liz Smith en Edward Mountain. 

Later meer

Luuk de Jong over Oranje: "Geen rekening mee gehouden"

Luuk de Jong heeft een lastig seizoen achter de rug en ook dit jaar loopt het niet op rolletjes bij de spits. Toch werd hij opgeroepen voor Oranje.

De aanvaller kwam afgelopen seizoen slechts tot acht competitietreffers. Ook dit seizoen heeft hij zijn oude vorm nog niet kunnen vinden. De Jong scoorde pas één keer. Hij hield er dan ook geen rekening mee dat hij zich bij het Nederlands elftal mocht melden.

Door afmeldingen van Jürgen Locadia en Bas Dost, werd De Jong bij de selectie gehaald. "Ik had er zeker geen rekening mee gehouden", vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. "Al ging ik wel een beetje rekenen, toen er meerdere spitsen geblesseerd afzegden. Het is mooi dat ik mag komen. Het laat zien dat ik toch goed bezig ben. Ik hoop op weer wat minuten."

Afgelopen zondag wist De Jong voor het eerst sinds 1132 minuten het net te vinden. Tegen FC Twente kwam hij als invaller binnen de lijnen en wist hij zijn eerste competitietreffer van het seizoen te scoren.

Dodelijke smog teistert Delhi

De paniek is toegeslagen in Delhi door een dikke laag smog die in de stad is neergedaald.

Het lijkt wel of mist in Delhi, alleen is het geen mist maar vervuiling waardoor je amper wat kan zien. In sommige delen van de Indiase hoofdstad is de vervuiling dertig keer de geaccepteerde hoeveelheid vastgesteld door de World Health Organisation.De Indian Medical Association heeft de noodtoestand uitgeroepen en roept de regering op alles te doen om het gevaar te beteugelen.

Saillant detail: in oktober is een reeks maatregelen uitgerold om vervuiling tegen te gaan, maar onder anderen door het verbranden van afval in de stad en het afbranden van de velden door boeren even verderop in combinatie met weinig wind maakt het dat Delhi nu toch in de problemen zit. Op dit moment zijn trouwens de koning en koningin van België op bezoek in Delhi.

Vliegtuig maakt noodlanding om vreemdganger

Een vliegtuig van Qatar Airways heeft op weg van Doha naar Bali een noodlanding moeten maken. Met het toestel was weinig mis, maar aan boord was een flinke ruzie ontstaan nadat een vrouw had ontdekt dat haar man zo trouw niet was.

Meneer zat lekker te slapen naast zijn vrouw, die hem mogelijk al niet helemaal vertrouwde. Ze pakte namelijk zijn duim vast en ontgrendelde zo de telefoon van haar echtgenoot. Daar zag ze flink wat berichten staan die er ogenschijnlijk duidelijk op wezen dat zij niet de enige was die van haar man genoot.

Volgens de Hindustan Times begon de vrouw vervolgens op de vermeende vreemdganger in te slaan en die ruzie kon niet gesust worden. Volgens cabinepersoneel dat zonder succes tussen beiden probeerde te komen was de vrouw waarschijnlijk dronken.

De piloot besloot dan ook maar om een noodlanding te maken in het Indiase Chennai, wat ook weer problemen opleverden. Het stel had geen visum voor India, maar werd wel uit het vliegtuig geknikkerd en, nadat de vrouw ontnuchterd was, op een vlucht terug gezet.

Overigens had het stel ook nog een klein kind bij zich. Het toestel vloog na het oponthoud rustig verder naar Bali.

Job Gosschalk is Nederlandse Harvey Weinstein

Weken gingen er geruchten over een Hilversumse Harvey Weinstein: een homoseksuele castingdirector en regisseur die acteurs zich liet uitkleden bij hem thuis, ze betastte en drogeerde. De naam zong al rond en nu komt de dader zelf naar buiten. Het is Job Gosschalk.

Job ken je als geen acteur bent als producent van Alles is Liefde of regisseur van De Zevende Hemel. Job zegt nu: ''De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis", aldus Gosschalk. "Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur."

Job ontkent dat hij pedofiel is of mensen te hebben gedrogeerd. Zijn bedrijf Kemna Casting heeft slachtoffers opgeroepen zich te melden.

Dief schiet eigen piemel kapot

Een lullig zaakje uit het Amerikaanse Chicago: de 19-jarige Terrion Pouncy stormde daar, met een stoere sjaal over zijn gezicht en alles, een hotdogtent binnen. Met een pistool eiste hij geld uit de kassa, wat hem gegeven werd, waarna hij ook nog een telefoon en portemonnee uit de broekzak van een medewerker graaide.

De overvaller-in-opleiding ging er vervolgens vandoor en had zijn pistool niet meer nodig, dus die wilde hij in zijn broekzak bewaren. Kinderen krijgen doorgaans te horen dat ze niet moeten rennen met een vork of mes of iets dergelijks, maar Terrion's moeder heeft hem ogenschijnlijk niet verteld niet met een geladen pistool te rennen: het vuurwapen ging bij het terugstoppen in zijn broekzak per ongeluk twee keer af, waarmee de jongeman zichzelf in zijn dij en in zijn piemel schoot. 

De tiener strompelde richting een leegstaande autowasserette, maar met zijn zaakje in puin voelde hij zich toch niet helemaal lekker. Hij besloot dan ook om toch maar een ambulance te bellen, die hem naar het ziekenhuis vervoerde. Al snel werd voor de politie duidelijk dat Terrion met zijn kapotte piemel de overvaller was en hij ligt nu dan ook bewaakt en al in het ziekenhuis in afwachting van zijn hoorzitting.

Tete valt weg bij Oranje met knieblessure

Kenny Tete heeft een knieblessure en heeft daarom het trainingskamp van het Nederlands elftal verlaten. Zijn vervanger is Timothy Fosu-Mensah,die wordt overgehelveld van Jong Oranje.

Het afhaken van Tete is voor bondscoach Dick Advocaat de zoveelste afmelding voor de oefenduels van het Nederlands elftal tegen Schotland (9 november) en Roemenië  4 november). Jürgen Locadia, Bas Dost, Wesley Hoedt,Vincent Janssen en Michel Vorm zijn allen ook niet beschikbaar. Daarnaast wordt Stefan de Vrij gespaard .

Capitals met moeite langs Coyotes, Maple Leafs stoppen comeback Golden Knights

De Washington Capitals hebben in de NHL met enige moeite gewonnen van de zeer stroef draaiende Arizona Coyotes, die slechts twee van de voorgaande vijftien wedstrijden hadden gewonnen. Met hun derde zege op rij komen de Capitals in de Eastern Conference weer in play-offpositie, hoewel het seizoen uiteraard nog lang is.

De Coyotes schoten uit de startblokken tegen de Capitals, die al het hele seizoen moeite hebben om de eerste goal in een wedstrijd te maken. De pas 19-jarige Clayton Keller tekende na één minuut voor de 0-1, vijf minuten later zorgden twee andere jonkies voor de 0-2: Christian Dvorak (21) gaf de puck precies goed voor zodat Christian Fischer (20) de score kon verdubbelen.

De voorsprong van twee goals bleef niet lang staan en Devante Smith-Pelly scoorde de 1-2. Met vijf minuten in de tweede periode te gaan trokken de Capitals steeds vaker ten aanval en het was Alex Ovechkin die hard de gelijkmaker binnen wist te schieten. In de derde periode en in overtime hielden goalies Braden Holtby (Capitals) en Scott Wedgewood (Coyotes) hun ploegen overeind, tot verdediger John Carlson de Capitals vanuit een moeilijke hoek naar de winst schoot: 3-2.

De Toronto Maple Leafs deelden de dit seizoen zo goed begonnen Vegas Golden Knights de volgende klap uit. In het Air Canada Centre stond het dankzij onder meer twee treffers van Nazem Kadri na de eerste periode al 3-1. De Golden Knights kwamen terug tot 3-3, maar in de shoot-outs was de jonge Mitchell Marner van de Leafs de enige die tot scoren kwam, waardoor de thuisploeg zegevierde.

De Winnipeg Jets waren op bezoek bij de Dallas Stars met 1-4 te sterk, waardoor de Canadezen inmiddels op de derde plek staan in de Western Conference. De Columbus Blue Jackets, de nummers drie in het oosten, gingen voor de tweede keer op rij onderuit dankzij een 5-3 nederlaag bij de New York Rangers in Madison Square Garden.

Uitslagen NHL maandag
Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights 4-3 SO
Washington Capitals - Arizona Coyotes 3-2 OT
Dallas Stars - Winnipeg Jets 1-4
Boston Bruins - Minnesota Wild 5-3
New York Rangers - Columbus Blue Jackets 5-3
Vancouver Canucks - Detroit Red Wings 2-3

Capitals - Coyotes (Bron: YouTube)

Heerema (66) Zeiler van het Jaar

Een vakjury heeft Pieter Heerema uitgeroepen tot beste Nederlandse zeiler van 2017. De bijbehorende  prijs, de Conny van Rietschoten Trofee, kreeg hij gisteren uitgereikt in Scheveningen.

Heerema zeilde als eerste Nederlander de Vendée Globe dit jaar, een loodzware non-stop solorace  om de wereld van ruim 45.000 kilometer. De 66-jarige zeiler won de verkiezing voor Carlo Huisman (winnaar America's Cup) en het  koppel Afrodite Zegers en Anneloes van Veen (Europees kampioen 470-klasse).

De Conny van Rietschoten Trofee kan door een zeiler maximaal drie keer worden gewonnen. Om die reden was olympisch- wereld- en Europees kampioene  Marit Bouwmeester niet genomineerd.

Politie vat slapende autodieven in de kraag

De politie trof dinsdag 7 november op de parkeerplaats 'Raakeind' langs de A58, nabij Gilze (Noord-Brabant), twee slapende mannen aan in een gestolen auto. Een 30-jarige man en een 21-jarige man uit Tilburg zijn aangehouden.

De surveillerende agenten reden rond 05.30 uur over de parkeerplaats toen ze een auto geparkeerd zagen staan die eerder deze week in Waalwijk gejat was. In het voertuig lagen twee mannen te slapen. Nadat het tweetal door de politie werd gewekt, werden zij aangehouden.

De auto is in beslag genomen en gaat zo snel mogelijk terug naar de rechtmatige eigenaar. De verdachten zitten vast voor verhoor.

Ridley Scott-film met Spacey gewoon in Nederlandse bios

De nieuwe film met acteur Kevin Spacey, All the Money in the World, gaat begin januari gewoon draaien in de Nederlandse bioscopen. Dat heeft distributeur The Searchers desgevraagd laten weten. Vakblad Variety meldde dinsdagochtend dat producent Sony overweegt de release van de film van regisseur Ridley Scott voor onbepaalde tijd uit te stellen vanwege alle verhalen over seksueel wangedrag van de acteur.

Eerder meldde Sony wel al dat de Oscarcampagne die gepland stond om Spacey een derde beeldje te bezorgen, is geschrapt. De acteur speelt oliebaron Jean Paul Getty van wie in 1973 de kleinzoon werd gekidnapt. Getty weigerde het losgeld te betalen; pas toen de ontvoerders het oor van zijn kleinzoon opstuurden, ging hij overstag. De tiener kwam vrij, maar raakte later aan de drugs. Hij stierf in 2011 aan een overdosis.

Spacey kwam een week geleden onder vuur te liggen toen een acteur stelde in 1986 door hem aangerand te zijn. Zender Netflix heeft zijn handen van Spacey afgetrokken. Als het zesde en laatste seizoen van de hitserie House of Cards nog wordt afgemaakt, zal dat zonder zijn personage zijn. Ook hebben zijn agent en manager zich van Spacey gedistantieerd. Inmiddels hebben zich meerdere acteurs gemeld die zeggen seksueel lastiggevallen te zijn door de tweevoudig Oscarwinnaar.

De vertoning van All the Money in the World op het American Film Institute, als eerbetoon aan regisseur Ridley Scott, is geschrapt. Er stond voor Nederlandse journalisten later deze week een persvoorstelling gepland, maar deze is ook geschrapt.

Spacey-film begin januari in Nederlandse bios
Spacey-film begin januari in Nederlandse bios (Foto: BuzzE)

Feyenoord mag hopen op terugkeer Van Persie

Het is al een tijdje stil rond Robin van Persie, die bij Fenerbahçe met een blessure kampt. De aanvaller werd al gelinkt aan Feyenoord.

Van Persie traint door een knieblessure al een tijdje individueel. "Hij is bijna hersteld van zijn knieblessure. De verwachting is dat hij na de interlandperiode volledig fit is", vertelt Serkan Saydam, verslaggever van de Turkse staatsomroep TRT, in gesprek met de NOS. Zijn woorden worden bevestigd door zaakwaarnemer Kees Vos.

Zelfs als Van Persie weer fit is, komt hij mogelijk niet meer in actie bij Fenerbahçe. "Ik verwacht niet dat de club hem nog een kans geeft. De club en de trainers zijn boos, omdat hij met een blessure naar Oranje ging. Daarna kwam hij terug met een knieblessure. Dat is helemaal niet goed gevallen", legt Saydam uit. "Hij verdient hier heel veel geld en dan ga je zo met ons om, zo denken de clubs hier."

Fenerbahçe kan alleen in januari nog een transfersom voor Van Persie vragen, omdat hij na dit seizoen transfervrij is. "Ik verwacht dat hij in januari vertrekt. Ik denk naar Feyenoord." Saydam heeft bij de clubleiding van Fener geïnformeerd naar de spits. "Ik heb de directie specifiek gevraagd naar Van Persie. Ze geven geen concreet antwoord."

Leonie Meijer: 'Vrij zijn is het allerbelangrijkste'

Zeven jaar geleden deed ze mee aan de Voice of Holland en wist het daar ver te schoppen. Met dat ver schoppen is het wel goed gekomen; ze is inmiddels volop bezig met haar theatertour en heeft voor haar nieuwe album samengewerkt met The City of Prague Philharmonic Orchestra. Leonie Meijer is nog steeds een Nederlandse artiest om in de gaten te houden. Wij spraken haar en vroeger naar haar ervaringen in de muziekwereld, waar de inspiratie vandaan komt en wat er uiteraard nog in het verschiet ligt.

DNA-onderzoek in cold case zaak Milicia van Doorn

De Politie Eenheid Noord-Holland en het Openbaar Ministerie Noord-Holland hebben besloten een DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren in het cold caseonderzoek naar de moord op Milica van Doorn in 1992. Vandaag ontvangen 133 mannen het verzoek of zij willen helpen de moord op Milica op te lossen door vrijwillig DNA-materiaal af te staan. De 133 mannen zijn geen verdachte, maar zijn mogelijk wel verwant aan de dader.

De 19-jarige Milica van Doorn wordt op 8 juni 1992 dood aangetroffen in een vijver in Kogerveld, een wijk in Zaandam. Ze blijkt te zijn verkracht en vermoord. Politie en Openbaar Ministerie hebben de afgelopen 25 jaar uitvoerig onderzoek gedaan naar dit ernstige misdrijf. Ondanks alle inspanningen is de dader nooit gevonden. De familie van Milica leeft nog altijd in onwetendheid over wat er precies is gebeurd met hun dochter en zus.

Turks DNA
Getuigen hebben destijds verklaard een man met een Turks uiterlijk op de fiets te hebben gezien. Op de avond van de moord fietste hij in de richting van de plek waar later het lichaam van Milica is gevonden. Die man op de fiets is nog altijd niet gevonden. Het is zeer aannemelijk dat hij toen in de Zaanse wijk Kogerveld woonde.

Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het DNA-spoor dat in Milica is aangetroffen, vrijwel zeker afkomstig is van een man met Turkse voorvaders. Het aangetroffen DNA-spoor, in combinatie met de getuigenverklaring, leidt ertoe dat dit DNA-verwantschapsonderzoek zich richt op een groep van 133 mannen. Deze mannen hebben Turkse voorvaders en woonden in 1992 in Kogerveld, of hebben familieleden die daar toen woonden. Zij zijn geen verdachte in deze zaak.

Wangslijm
Politie en OM hopen met dit DNA-verwantschapsonderzoek verwanten van de dader te vinden en daarmee een startpunt te hebben voor verder onderzoek om Milica’s moordenaar alsnog op te sporen. De mannen die meewerken staan DNA-materiaal af in de vorm van wangslijm. Van het afgenomen DNA-materiaal vervaardigt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een Y-chromosomaal profiel.

Dit DNA wordt onveranderd doorgegeven van vader op zoon. Het Y-chromosomale DNA-profiel van de deelnemer wordt vergeleken met het Y-chromosomale DNA-profiel van de dader. Het vergelijken van die profielen noemen we DNA-verwantschapsonderzoek. Het afgenomen DNA-materiaal wordt uitsluitend gebruikt voor dit onderzoek en wordt daarna vernietigd.

Opsporing Verzocht
Dinsdagavond 7 november besteedt AVRO’s Opsporing verzocht aandacht aan de moord op Milica van Doorn. Het programma wordt om 20.30 uur uitgezonden op NPO1 en wordt de volgende dag herhaald om 11.40 uur op NPO2.

DNA-onderzoek in cold case zaak Milicia van Doorn (Foto: po)
DNA-onderzoek in cold case zaak Milicia van Doorn (Foto: politie.nl)

NFL-speler komt goed weg na positieve test op steroÔde: 4 wedstrijden schorsing

American football-speler Jeremy Kerley is betrapt op het gebruik van Turinabol, een steroïde waar in vroeger tijden vooral de Oost-Duitse- en Sovjet-vrouwen in de atletiek- en zwemwereld enorme successen mee behaalden.

In vrijwel elke sport zou een dergelijke overtreding van de dopingreglementen zeker voor twee jaar schorsing zorgen, maar niet in de Amerikaanse sporten, die zich weinig aantrekken van bijvoorbeeld wereldantidopingautoriteit WADA.

Kerley, wide receiver bij de New York Jets, komt er namelijk bijzonder goed vanaf: ondanks zijn positieve test op een steroïde hoeft hij slechts vier wedstrijden aan de kant te zitten, niet veel langer dan een maand. Op 11 december, na de wedstrijd tegen de Denver Broncos, mag Kerley zich weer bij het team voegen.

Kerley durfde het overigens zelfs nog aan om te klagen over de bijzonder korte schorsing, hij had immers niks gebruikt, zo zegt hij. "Ik ben 1,80m lang en weeg 81kg", zo stelt hij, zonder duidelijk te maken wat dat met de schorsing te maken heeft. "Ik ben een goede sporter en iedereen kan naar mijn lichaamsbouw kijken en zien dat ik geen steroïdegebruiker ben." Het positieve plasje was het daar dan weer niet mee eens, doorgaans toch een aanzienlijk meer betrouwbare methode dan met het blote oog naar het lichaam van een sporter kijken.

"Er was nu niet genoeg tijd, maar ik ga mijn uiterste best doen om te onderzoeken waar dit vandaan komt. Ik weet namelijk zeker dat ik niks verkeerd heb gedaan. Als ik erachter kom welke substantie vervuild was zal ik er alles aan doen om dit recht te zetten, want ik ben altijd een schone sporter geweest en zal dat ook altijd blijven", beweert Kerley.

Wielertalent Vanacker (20) overleden

De Belgische wielerwereld is in rouw. Belofte Bjarne Vanacker werd maandagochtend dood aangetroffen in zijn bed. De talentvolle wielrenner werd slechts 20 jaar oud. 

Vanacker reed voor EFC-L&R-Vulsteke, een opleidingsploeg met banden met World Tour-formatie Trek-Segafredo. Waaraan hij is overleden is nog niet bekend. Bij fysieke testen werd nooit enig probleem gevonden, zo zegt ploegmanager Michel Pollentier. Dinsdag wordt een autopsie uitgevoerd op Vanacker's lichaam, wat gebruikelijk is in het geval van het plotselinge overlijden van een dergelijk jong persoon. 

"We hebben nooit iets gehoord over problemen met zijn hart, terwijl onze renners elk jaar gescreend worden. Bjarne's overlijden komt erg hard aan, ik ben er echt niet goed van. We gaan even overleggen wat we het beste kunnen doen om zijn ploeggenoten op te vangen", vertelt Pollentier.

Vanacker reed dit jaar een aantal prima uitslagen bij elkaar. Zo eindigde hij als vijftiende in de Ronde van Lombardije voor beloften en werd hij 22e in de sterk bezette Giro della Valle d'Aosta. Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden voor renners tot 23 jaar eindigde Vanacker als tiende.

'Van Gaal schreeuwde hoe we het in ons hoofd haalden om te gaan zuipen'

Pierre van Hooijdonk en Arthur Numan  waren er de vorige keer bij toen het Nederlands elftal zich niet wist te kwalificeren voor een WK-eindronde.

Een 1-0 nederlaag tegen Ierland op Lansdowne Road, in september 2001, betekende voor Oranje de definitieve uitschakeling op weg naar het WK in Japan en Zuid-Korea. Na afloop namen de teleurgestelde internationals in het spelershotel een borrel. "We zaten even na te praten, de teleurstelling te verwerken", vertelt Van Hooijdonk aan Metro. "We grepen de mogelijkheid niet aan om totaal kachel te worden, het was gewoon onderdeel van het rouwproces."

Net als Arthur Numan kan hij zich nog goed herinneren hoe bondscoach Louis van Gaal reageerde. "Hij schreeuwde hoe we het in ons hoofd konden halen om na zo’n uitschakeling daar te gaan zitten zuipen", aldus Numan. "Het was een tirade van een paar minuten. Maar wat moesten we dan? Uren op onze kamer zitten? Daar kwamen de muren op ons af."

"De volgende ochtend deed Van Gaal er tijdens het ontbijt nog een schepje bovenop. In een speech van dertig minuten legde hij uit wat er allemaal was misgegaan tijdens de kwalificatiereeks."

Deze week komt Oranje voor het eerst in actie sinds het mislopen van het WK van volgend jaar in Rusland. Na de uitschakeling in 2001 gaf Van Gaal in een oefenduel met Denemarken spelers als George Boateng en doelman Oscar Moens een kans in Oranje. Van Hooijdonk vindt dat Dick Advocaat nu best hetzelfde had kunnen doen. "Rajiv van La Parra speelt met Huddersfield Town in de Premier League, hem zou je best een kans kunnen geven. Of Hans Hateboer van Atalanta Bergamo. Door dat soort jongens mee te nemen, had Advocaat het chagrijn een beetje kunnen wegnemen. Nu bestaat de kans dat je in de sfeer van het mislopen van het WK in Rusland blijft hangen."

Sock maakt reuzensprong op ranglijst

Jack Sock heeft een reuzensprong gemaakt op de nieuwste editie van de ATP-wereldranglijst. De Amerikaan, die zondag het masterstoernooi in Parijs won en zich plaatste voor de ATP-Finals, steeg van de 22e naar de negende plaats.

Rafael Nadal blijft aan de leiding. Roger Federer bezet de tweede plaats. Alexander Zverev steeg een plek ten koste van Andy Murray,en staat nu derde. Beste Nederlander is nog altijd Robin Haase op plek 42.

Bij de vrouwen veranderde er bijna niets in de top tien. Alleen Coco Vandeweghe, zondag finalist bij de WTA Elite Trophy, steeg twee plaatsen en staat nu tiende. Julia Görges, die het toernooi won, staat nu veertiende.

Kerkschutter kon wapen kopen door fout luchtmacht

De Amerikaanse luchtmacht heeft verzuimd aan de burgerlijke instanties door te geven dat Devin Patrick Kelley eerder was veroordeeld. Dat had moeten voorkomen dat de schutter die zondag in een kerk 26 mensen doodde een wapen kon kopen.

De luchtmacht bevestigt aan CNN dat Kelleys verleden nooit is ingevoerd in een landelijk informatiesysteem. Voordat iemand een wapen mag kopen, wordt zijn naam eerst nagetrokken in een databank. Doordat het criminele verleden van Kelley nooit is ingevoerd, kwam zijn naam ook niet bovendrijven toen hij in 2016 in San Antonio zijn wapen kocht.

De oud-militair was eerder door de krijgsraad veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw en kind. In eerste instantie werd hij ook beschuldigd van het richten van een wapen op zijn vrouw en kind. Omdat hij schuld had bekend voor mishandeling, werd besloten de andere aanklachten in te trekken.

Schutter kon wapen kopen door fout luchtmacht
Schutter kon wapen kopen door fout luchtmacht (Foto: ANP)

Terugval Patricia Paay na opnames Maestro

Het is Patricia Paay allemaal even te veel geworden na de opnames van het programma Maestro. "Ik ben na de aflevering volledig ingestort", vertelt ze tegen Shownieuws. "Het blijkt dat ik nog lang niet normaal kan functioneren en mijn brutale zelf kan zijn."

Patricia heeft het nog steeds moeilijk met de affaire rond haar uitgelekte sekstape eerder dit jaar. In de tape was La Paay te zien terwijl ze zittend in een bad in haar mond werd geplast. "Ik hoop dat de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn begrijpen wat dit met je doet, verschrikkelijk", aldus de voormalig zangeres. "Ik ga samen met een psycholoog aan een reset werken. Ik ben sterk en dat gaat mij lukken", laat ze zelfverzekerd weten.

In de uitzending van zondag moest Patricia als tweede het deelnemersveld ruimen van Maestro. Het was voor het eerst dat ze weer in een groot programma te zien was sinds het uitlekken van de video. Wel gaf ze al interviews in Linda's Zomerweek en Jinek.


RECONSTRUCTIE

Terugval Patricia Paay na opnames Maestro
Terugval Patricia Paay na opnames Maestro (Foto: BuzzE)

Middelvinger naar Trump kost vrouw baan

Een opgestoken middelvinger naar Donald Trump heeft een 50-jarige vrouw haar baan gekost. De bazen van de Amerikaanse Juli Briskman waren volgens nieuwssite Huffington Post niet te spreken over het obscene gebaar.

De vrouw stak recentelijk onder het fietsen haar middelvinger op naar een konvooi dat de president vervoerde. Een foto van het voorval ging al snel viral, waarna Briskman besloot haar werkgever in te lichten. Het bedrijf, Akima LLC, ontsloeg haar een dag later.

Briskman kreeg te horen dat ze het sociale mediabeleid van het bedrijf had overtreden door de afbeelding als profielfoto te gebruiken. Ze klaagde dat een mannelijke collega zijn baan wel kon behouden nadat hij iemand had uitgescholden op sociale media.

Toch heeft de vrouw geen spijt van het gewraakte handgebaar naar de president. "In bepaalde opzichten gaat het beter met me dan ooit", zei ze tegen de nieuwssite. Ze vertelde boos te zijn over het politieke klimaat in de VS. "Dit was een mogelijkheid er iets van te zeggen."

Middelvinger naar Trump kost vrouw baan
Middelvinger naar Trump kost vrouw baan (Foto: ANP)

Naamsverandering Sean 'Diddy' Combs was grap

Sean Combs verandert zijn naam toch niet in Brother Love. De muziekproducent liet op Instagram weten dat zijn aankondiging afgelopen weekend maar een geintje was.

"Dames en heren, vandaag ben ik tot de conclusie gekomen dat je het internet niet in de maling moet nemen", zegt hij in de video. "Vanwege alle media-aandacht en omdat ik gewoon niet wil dat er verwarring is: het was maar een grapje. Ik heb mijn naam niet veranderd. Het is slechts één van mijn alter ego's."

Sean, die eerder zijn naam veranderde in achtereenvolgens Puff Daddy, Sean John, Puffy, P. Diddy en Diddy, vindt het niet erg als mensen hem toch aanspreken met zijn verzonnen nieuwe naam. "Om duidelijk te zijn; je mag al mijn oude namen gebruiken. En als je me nog steeds liever Love noemt, dan noem je me maar Love. Maar het was maar een geintje."

Of Sean ook reageert als je hem aanspreekt met 'hey aandachtshoer!' weten we nog niet.

Naamsverandering Sean 'Diddy' Combs was grap
Naamsverandering Sean 'Diddy' Combs was grap (Foto: BuzzE)

Collega's verdedigen Stranger Things-acteur Finn Wolfhard

Collega-acteurs hebben het opgenomen voor Finn Wolfhard. De 14-jarige kreeg dit weekend kritiek nadat een filmpje op social media was verschenen waarin hij fans die op een handtekening wachten voorbij loopt.

Sophie Turner plaatste maandag elf tweets achter elkaar over het voorval. De Game Of Thrones-actrice, die zelf in de spotlights kwam te staan toen ze 13 was, schreef onder meer: "Welke volwassene bij z'n volle verstand staat een kind op te wachten bij zijn hotel en is dan ook nog eens beledigd als dat kind niet stopt?" en "Het maakt niet uit of het een kind is dat toevallig een acteur is, dat betekent nog niet dat ze je toestemming geven hen te volgen en een camera in hun gezicht te duwen."

Finns Stranger Things-collega Shannon Purser, Barb in de serie, liet zondag al van zich horen. "Een acteur is nooit verplicht om voor mensen te stoppen. Finn is een ongelooflijk aardig mens. Maar hij is een mens en heeft ook af en toe rust nodig", schreef ze op Twitter. Later voegde ze daaraan toe. "Ik ervaar dit op een veel kleinere schaal, mensen die me op staan te wachten in hotellobby's en bij gates op vliegvelden. En ik ben volwassen. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om zo met aandacht te worden overvallen op zijn leeftijd. Het is intimiderend."

Dertienjarige collega Noah Schnapp reageerde op de tweets van zijn medecastlid. "Dit is zo waar. We houden van al onze fans. Finn is de aardigste jongen die je ooit zal meemaken, we werken allemaal zo hard, we hebben af en toe ook even tijd voor onszelf nodig."

Kinderen doodgereden in klaslokaal Sydney

In Sydney zijn twee kinderen van acht jaar oud om het leven gekomen toen een auto het klaslokaal was ingereden. 21 anderen raakten bij het incident gewond, meldt de Australische omroep ABC op basis van de autoriteiten.

In het zuidwesten van de stad reed dinsdag een SUV door de houten muur van het schoolgebouw en kwam in het klaslokaal tot stilstand. Daar was op dat moment een lerares bezig met lesgeven aan haar klas van 24 kinderen.

Vijf kinderen werden meegenomen naar het ziekenhuis, onder wie de twee jongens die het voorval niet overleefden. Drie meisjes van acht en negen jaar raakten ernstig gewond. Ter plaatse werden nog eens zeventien kinderen en de lerares behandeld voor lichte verwondingen.

De dader is een 52-jarige vrouw. Ze raakte niet gewond, maar moest voor het politieonderzoek wel naar het ziekenhuis voor bloed- en urinetests. De politie gaat niet uit van een opzettelijke actie.

Kinderen doodgereden in klaslokaal Sydney
Kinderen doodgereden in klaslokaal Sydney (Foto: ANP)

Consumentenprijzen weer licht gestegen

De consumentenprijzen stegen in oktober ten opzichte van een jaar eerder met 1,3 procent, meldt het CBS. In september was de prijsstijging 1,5 procent. De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De consumentenprijsindex (CPI) is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie.

Benzine en kleding drukken prijsstijging
De stijging van de consumentenprijzen was in oktober op jaarbasis kleiner dan in september. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. Benzine was in oktober 1,1 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In september was benzine op jaarbasis nog 4,7 procent duurder. Voor kleding betaalde de consument in oktober 2,7 procent minder dan vorig jaar. In september was de prijsdaling op jaarbasis 1,3 procent.

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). In oktober was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,3 procent. In september was dat nog 1,4 procent. In de eurozone nam de prijsstijging in oktober af naar 1,4 procent. De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland bleef daarmee iets lager dan in de eurozone.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.

De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Consumentenprijzen weer gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Consumentenprijzen weer licht gestegen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Amsterdam groeit, vooral door migratie

Het aantal inwoners van Amsterdam is de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 11.000 mensen per jaar gegroeid. De helft van de groei komt uit natuurlijke aanwas, de andere helft uit migratie. De laatste twee jaar gaat het alleen nog om buitenlandse migratie, het saldo van de binnenlandse migratie is negatief. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de bevolkingscijfers van het CBS.

Buitenlandse migratie
In de periode 2012–2016 steeg het saldo van de buitenlandse migratie van vrijwel nul in 2012 tot bijna 10.000 in 2016. In 2016 vestigden 30.000 mensen zich vanuit het buitenland in Amsterdam. De Indiërs waren de grootste groep, gevolgd door migranten uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Alle andere landen in de top 10 zijn West-Europese landen. Het aantal Indiërs in Amsterdam neemt het sterkst toe, op de voet gevolgd door het aantal Italianen, Britten en Duitsers. Het saldo van de buitenlandse migratie is gestegen door immigratie; de emigratie bleef vrijwel gelijk. Met name twintigers en dertigers komen naar Amsterdam.

Jonge gezinnen
Door verhuizingen uit andere gemeenten groeit Amsterdam niet meer. Het saldo van de binnenlandse migratie is al twee jaar negatief voor Amsterdam. In 2016 verhuisden per saldo 4.000 mensen van Amsterdam naar andere gemeenten in Nederland. Het zijn vooral jonge gezinnen met hun kinderen die de stad de rug toekeerden. Jongvolwassenen (17 tot 27 jaar) namen hun plaats in.

Nieuwe Amsterdammers
De nieuwe Amsterdammers zijn vaak jong: 46 duizend zijn 17 tot 27 jaar. Zij komen om te studeren en te werken. Maar de aantallen zijn anno 2016 minder groot dan voorheen. Jongeren van 22 tot 27 jaar verhuizen juist iets meer naar de hoofdstad dan in 2012. Onder hen zijn vele jonge stellen die in grotere aantallen dan voorheen naar de stad komen.

Amsterdammers die de stad uitgingen, verhuisden vooral naar de gemeenten in de buurt, zoals Amstelveen, Almere en Zaanstad. Zo’n 19.000 mensen trokken verder weg, bijvoorbeeld naar Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De meeste nieuwe Amsterdammers kwamen uit Utrecht en Amstelveen.

Jonge gezinnen trekken weg uit grote stad

Gezinnen verhuizen vaak als de kinderen nog niet naar school gaan, vooral als ze in een van de vier grote steden wonen. Van de stellen die in 2012 een eerste kind kregen buiten de vier grote steden, verhuisde 14 procent binnen vier jaar naar een andere gemeente. Het vertrek uit de grote steden was twee tot drie keer zo hoog. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

Van de jonge gezinnen in Amsterdam was 40 procent binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind verhuisd naar een andere gemeente, vaak in de buurt van de stad. Uit Utrecht vertrok 34 procent van de jonge gezinnen, uit Rotterdam 28 procent en uit Den Haag 27 procent. Bij het hogere vertrekpercentage uit Amsterdam speelt mee dat stellen in deze stad vaker dan in de drie andere steden in een huurwoning wonen als het eerste kind wordt geboren.

Huishoudens met een huurwoning zijn over het algemeen mobieler dan huishoudens met een koopwoning. Toch verhuizen Amsterdamse jonge gezinnen met een koopwoning ook vaker naar een andere gemeente dan jonge gezinnen met een koopwoning uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Hoogste inkomens & migratieachtergrond
Jonge gezinnen met een huishoudinkomen behorend tot de hoogste 20 procent verhuisden vaker dan gemiddeld. Dat geldt landelijk, maar wederom sterker in de grote steden. Zo verruilde iets meer dan de helft van de jonge Amsterdamse gezinnen met een hoog inkomen de grote stad voor een andere gemeente. Van de gezinnen die niet tot de hoogste 20 procent behoren, vertrok minder dan een derde.

Gezinnen met een migratieachtergrond verlaten de stad minder vaak nadat zij een eerste kind gekregen hebben. Van de gezinnen zonder migratieachtergrond die in 2012 in Amsterdam een eerste kind kregen, was eind 2016 bijna de helft vertrokken naar een andere gemeente. Bij jonge gezinnen van Surinaamse of Antilliaanse herkomst was dit minder dan 30 procent.

Gezinnen van Marokkaanse of Turkse herkomst verlieten met 13 en 15 procent aanzienlijk minder vaak de stad. Deze verschillen tussen herkomstgroepen gelden ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook als rekening gehouden wordt met het inkomen, huur- of koopwoning, aantal kinderen en leeftijd blijkt dat gezinnen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse herkomst minder vaak verhuizen naar een kleinere gemeente dan stellen zonder migratieachtergrond.

Jong gezin
Het aandeel jonge gezinnen dat de grote steden verlaat, neemt sinds 2013 toe. Ook in 2016 was de uittocht sterker dan in 2015. Tussen 2011 en 2013 zat de woningmarkt vast en bleef een groter deel van de jonge gezinnen in de stad wonen. Van de paren die in 2015 een baby kregen, had 18 procent de grote stad voor het einde van 2016 verlaten, ruim een jaar na de geboorte.

Bij de stellen die in 2012 een eerste kind kregen, was na ruim een jaar slechts 12 procent vertrokken. Dat is iets minder dan bij de stellen die in 2009 hun eerste kind kregen. De stellen die in 2009 en 2012 hun eerste kind kregen, hadden tot 2014 te kampen met crisis op de woningmarkt. De gezinnen waarvan het oudste kind in 2009 werd geboren kregen bijvoorbeeld pas met de vlotgetrokken woningmarkt te maken toen dit kind al vier jaar oud was.

Stellen kunnen ook anticiperen op het gezinsleven door al voor de geboorte van het kind te verhuizen naar een woning of woonomgeving die zij geschikt achten. In de twee jaar voor de geboorte van het eerste kind blijkt de geneigdheid van stellen om weg te trekken uit de grote stad ongeveer net zo groot als in de eerste twee jaar na de geboorte.

Jonge gezinnen trekken weg uit grote stad (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Jonge gezinnen trekken weg uit grote stad (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Norris nieuwe testcoureur F1-team McLaren

Het Formule 1-team McLaren heeft Lando Norris aangesteld als test- en reservecoureur. Het 17-jarige talent vervangt hiermee Jenson Button die de rol dit jaar op zich nam en in Monaco eenmalig zijn rentree mocht maken toen Fernando Alonso op Indianapolis racete.

Norris staat bekend als een enorm talent en de jonge Brit ontving vorig jaar niet voor niets de McLaren Autosport BRDC Young Driver Award. Hij maakte die uitverkiezing helemaal waar door dit jaar in zijn debuutseizoen kampioen te worden in de FIA Europese Formule 3. Ook voerde hij op de Hungaroring een test met de MCL32 uit en maakte hierin een uitstekende indruk. Voor volgend jaar is Norris nog op zoek naar een stoeltje. De Brit gaat het racen combineren met onder meer simulator en testwerk voor McLaren. Zo wordt hij klaargestoomd voor het grote werk.

Norris: "Ik ben erg opgetogen dat ik in 2018 de test- en reservecoureur voor McLaren mag zijn. De afgelopen twaalf maanden waren een enorme ontdekkingstocht, waarvan ik iedere minuut genoten heb, en dit is een fantastisch bericht om het jaar mee af te sluiten. Ik wil het team graag helpen, beginnend volgende week op Interlagos met de bandentest. Ik ga me nog meer inspannen om te leren en mezelf te ontwikkelen. Fernando (Alonso, red.) en Stoffel (Vandoorne, red.) zijn twee fantastische leermeesters voor mij en ik ga het team helpen om verder naar voren te komen op de grid."

"Ik werk nog aan het verkrijgen van een stoeltje voor 2018, we zijn met een aantal partijen serieus in gesprek, maar rond is het nog allemaal niet. Ik hoop hier snel nieuws over te hebben."

Final Fantasy XV multiplayer vanaf 15 november verkrijgbaar

De multiplayer-uitbreiding van Final Fantasy XV, genaamd Comrades, komt uit op 15 november voor PlayStation 4 en Xbox One. Deze DLC was eerst gepland om 31 oktober uit te komen, maar was uitgesteld om nog enkele aanpassingen door te voeren.

In Comrades kun je je eigen personage maken en teams vormen met vrienden om allerlei quests samen aan te pakken. Naast de multiplayer-elementen zijn er ook nog singleplayer-missies waarin je meer kunt ontdekken over de verdwijning van Noctis na de gebeurtenissen in Chapter 13 van de hoofdgame. In latere updates zullen Gladiolus, Prompto en Ignis toegevoegd worden als speelbare personages.

Eigenaars van de season pass krijgen deze uitbreiding gratis. Het is ook mogelijk om de DLC los te kopen, al is het nog niet bekend tegen welke prijs deze verkrijgbaar zal zijn.

Final Fantasy XV Comrades

Gestage toename vrouwen onder topverdieners

Het aandeel vrouwen onder de meest verdienende werknemers in grote ondernemingen en andere organisaties neemt de laatste jaren gestaag toe. In 2017 bestond de top van de loonlijst van organisaties met minimaal 500 werknemersbanen voor ruim 20 procent uit vrouwen. In 2010 was dat nog 15,0 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS op verzoek van vragen uit de media.

Er is geen algemeen erkende definitie van het begrip topverdiener. Voor dit onderzoek heeft het CBS gekeken naar de 0,2 procent best betaalde banen binnen private en publieke organisaties, op basis van het jaarloon. Voor die banen is vastgesteld of ze werden vervuld door een man of een vrouw.

Daarbij zijn alleen organisaties met minimaal 500 werknemersbanen onderzocht, de zogenoemde ‘500-plusorganisaties’ <toelichting>. Het idee is dat hiermee de toonaangevende mensen binnen de grotere organisaties zijn geselecteerd.Zo berekend telde Nederland in 2017 bijna 6600 topverdieners. Het aantal vrouwen hieronder nam in zeven jaar tijd toe, terwijl het aantal mannen wat afnam.

Ruim helft banen bij 500-plusorganisaties bezet door vrouw
In 2017 waren nagenoeg evenveel vrouwen als mannen werknemer. Van de 8,1 miljoen werknemersbanen werd in 2017 ruim 47 procent bezet door een vrouw. In 2010 was dit maar een fractie minder. Bij de 500-plusorganisaties werd in 2017 van alle banen zelfs iets meer dan de helft
ingenomen door een vrouw. Ook dit was in 2010 al zo. Terwijl het aandeel vrouwen op de werkvloer dus vrijwel gelijk bleef, steeg het percentage vrouwen onder de topverdieners in deze periode zoals gezegd wel substantieel (van 15,0 naar 20,4).

Meer vrouwelijke topverdieners in bedrijfstakken met veel vrouwen
Het aandeel vrouwen onder de topverdieners loopt op met het aandeel vrouwelijke werknemers bij de 500-plusorganisaties. Een bedrijfstak met een van de hoogste percentages vrouwelijke topverdieners is dan ook de zorg. In 2017 bezetten vrouwen hier 84 procent van de banen en 30 procent van de best betaalde banen. Met 34 procent lag het aandeel vrouwelijke topverdieners bij 500-plusorganisaties in de overige dienstverlening nog iets hoger, terwijl vrouwen hier maar 57 procent van de werkvloer uitmaken.

Onder de overige dienstverlening vallen activiteiten van belangenverenigingen, reparatie van computers en andere consumentenartikelen, en andere activiteiten op het gebied van persoonlijke dienstverlening die niet elders zijn ingedeeld. Met een aandeel vrouwelijke topverdieners van een kwart hadden ook organisaties in het onderwijs en de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening naar verhouding vrij veel vrouwen bovenaan de loonlijst.

De bouw is de bedrijfstak met de minste vrouwen per werknemersbaan. Hier is ook het kleinste percentage vrouwen onder de topverdieners te vinden. In verhouding tot het aantal vrouwen op de werkvloer is het aandeel vrouwelijke topverdieners het kleinst in de horeca en de financiële dienstverlening. In beide bedrijfstakken was in 2017 niet meer dan 12 procent aan de top van de loonlijst vrouw, terwijl in de financiële dienstverlening 46 procent van de banen bezet werd door een vrouw en in de horeca zelfs 57 procent.

Meer vrouwen onder jongere topverdieners
In 2017 was 64 procent van de van de topverdieners bij 500-plusorganisaties 50+. Bijna 29 procent van de topverdieners was tussen de 40 en de 50 jaar en nog geen 7 procent tussen de 30 en de 40 jaar. Slechts een kleine fractie (0,5 procent) was jonger dan 30 jaar.
Onder de 50-plussers bij de 500-plusorganisaties is iets minder dan de helft (48 procent) vrouw. In de lagere leeftijdscategorieën is iets meer dan de helft vrouw. Niet alleen zijn er naar verhouding meer vrouwen onder de jongere werknemers, ook het aandeel vrouwelijke topverdieners is er hoger. Onder de topverdieners van 30 tot 40 jaar was 26,3 procent vrouw. Onder die van 40 tot 50 jaar was 25,7 procent vrouw en onder de 50-plussers 17,2 procent.

Minder dan een kwart van de vrouwen heeft een voltijdbaan
Onder de topverdieners bij 500-plusorganisaties werkte in 2017 bijna iedereen (98 procent) gemiddeld meer dan 35 uur per week. Bij een wekelijkse arbeidsduur van minimaal 35 uur is volgens internationale definities sprake van een voltijdbaan. Hier moet aan worden toegevoegd dat de topverdieners zijn geselecteerd op basis van het jaarloon, en niet het uurloon. Het ligt daarom wel voor de hand dat de voltijders onder de topverdieners veruit in de meerderheid zijn.

Over de hele werkvloer van 500-plusorganisaties bezien is het aandeel voltijders veel kleiner, vooral onder vrouwen. In 2017 had 23 procent van de vrouwen hier een voltijdbaan, tegen 68 procent van de mannen. Van alle voltijders bij 500-plusorganisaties is 26 procent vrouw. Gemiddeld over alle organisaties ligt dit op 23 procent.

Andere factoren die mogelijk een relatie hebben met het bereiken van de hoogste salarissen binnen een organisatie zijn voor dit artikel niet onderzocht. Ook is niet gekeken naar de reden waarom mannen en vrouwen al dan niet in voltijd werken. Meer publicaties over de verschillen tussen mannen en vrouwen ten aanzien van (onder meer) betaald werk zijn ophanden. Eind november publiceert het CBS de tweejaarlijkse Monitor loonverschillen mannen en vrouwen, 2016 (voorheen Gelijk loon voor gelijk werk?). Op 14 december publiceert het CBS samen met het SCP de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor .

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.