FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 oktober 2017

'E-mailbeveiliging op het Binnenhof is lek'

De e-mailbeveiliging op het Binnenhof is lek. Dat stelt de website Follow the Money (FTM) op basis van onderzoek. De journalisten van de site wisten uit naam van politici e-mails te sturen. Onder meer stuurden ze een mail uit naam van premier Mark Rutte, Halbe Zijlstra, Geert Wilders en Alexander Pechtold.

Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer laat weten deze situatie zeer serieus te nemen. "We nemen met spoed anti-spoofing-maatregelen om dergelijk misbruik te voorkomen. De maatregelen zullen de aankomende nacht waarschijnlijk worden genomen." Vanuit de Tweede Kamer wordt benadrukt dat het overigens geen 'hack' betreft, maar dat het gaat om zogeheten 'spoofing.' Dat is het verzenden van berichten via e-mail waarbij het e-mailadres van de afzender vervalst wordt.

FTM stelt dat het lek al minstens een jaar bekend is, binnen enkele minuten valt te dichten, maar dat dat nog altijd niet is gebeurd.

Zo stuurde FTM een mail uit naam van VVD'er Zijlstra, vanaf donderdag minister van Buitenlandse Zaken, naar CDA-fractieleider Sybrand Buma. "Zojuist Mark gesproken. Hij gaat toch in op het voorstel van Angela en naar Brussel. Als je hierover geen problemen maakt, krijgt CDA BuZa", zo luidt de inhoud.

Het spoofen van een emailadres is erg eenvoudig voor wie de beschikking heeft over een mailserver op basis van de standaard SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). Dit soort servers laten doorgaans toe dat je een ander adres aan de ontvanger toont dan van waaraf het daadwerkelijk werd verstuurd. Maar de ontvangende server kan dit gemakkelijk herkennen.

'E-mailbeveiliging op het Binnenhof is lek'
'E-mailbeveiliging op het Binnenhof is lek' (Foto: ANP)

Rutte: goede ministers maar geen heiligen

Het derde kabinet van premier Mark Rutte zal bestaan uit goede ministers, maar geen 'brandschone' heiligen, aldus Rutte zelf. "Het ziet er goed uit", zei de premier als formateur maandagavond na een tweede ronde gesprekken met kandidaat-bewindslieden.

Bij het persoonlijke overleg wordt gekeken of de beoogde ministers en staatssecretarissen aan de vereisten voldoen. "Geen verrassingen. Niets althans wat ik u kan melden", meldde Rutte, die zijn nieuwe ploeg donderdag bij de koning op het bordes wil hebben.

"We krijgen echt een mooi kabinet", zei Rutte. Het mooiste? "Nee". Hij wil geen onderscheid maken tussen zijn derde kabinet en de eerdere twee. "Ik hou van alle kinderen."

De premier sprak zaterdag al met de drie beoogde vicepremiers. Er komt geen officiële eerste plaatsvervanger. Wel is afgesproken dat de vicepremier van het CDA, de grootste coalitiepartner na de VVD, als eerste de premier zal vervangen, gevolgd door die van D66 en de ChristenUnie.

Rutte: goede ministers maar geen heiligen
Rutte: goede ministers maar geen heiligen (Foto: ANP)

Aboutaleb: uit-supporters weer welkom

Als het aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt, kunnen er op termijn weer supporters van Ajax komen kijken naar de wedstrijd Feyenoord-Ajax. Aboutaleb zei dat maandag in het radioprogramma Rijnmond Nu. Al jaren zijn in verband met ongeregeldheden supporters van de uit-spelende club niet welkom bij de klassieker.

Volgens Aboutaleb hoeft alles niet op stel en sprong. "Je kunt ook denken aan een opbouwscenario, je hoeft niet in één keer 1200 supporters toe te laten, maar je kunt opbouwend beginnen met een aantal van honderd. Ik zou daar voorstander van zijn."

Voorwaarde is wel voor Aboutaleb dat de supportersverenigingen "on speaking terms" zijn. "En dat er een zekere ontspanning ontstaat aan beide kanten. Het is geen hobby van ons om de rivaliteit uit het stadion weg te halen. Maar, het slopen van stadions, het slopen van treinen en het zoeken van ruzie met de politie is echt niet meer van deze tijd. Het is bijna achterlijk om het op zo'n manier te doen."

De supportersverenigingen hebben zich nog niet gemeld bij de burgemeester.

Aboutaleb: uit-supporters weer welkom
Aboutaleb: uit-supporters weer welkom (Foto: ANP)

Crashes en pech maken einde aan titelhoop van vier NASCAR-coureurs

NASCAR-coureur Martin Truex Jr heeft zondag de Hollywood Casino 400 op de Kansas Speedway gewonnen. De coureur van Furniture Row Racing, het relatief kleine team van de Nederlandse Amerikaan Barney Visser, boekte zo al zijn zevende zege van het seizoen.

De race in Kansas was weer van groot belang, want het was de laatste in de Round of 12: de ronde in de play-offs waar nog twaalf coureurs kans hadden op de titel in de Cup Series. Vier daarvan zouden afvallen, waardoor er nog acht overblijven. Die strijden dan in de volgende drie races om de slotrace in Homestead-Miami als een van de vier overgebleven titelkandidaten te mogen starten.

Truex domineerde de race vanaf poleposition aanvankelijk, maar na een caution sneed hij bij de herstart te veel naar binnen en moest hij een ongewenst ritje door de pitstraat maken. Het grootste nieuws kwam nog voor het einde van de eerste stage: de motor in Kyle Larson's Chevrolet gaf de geest en voor de coureur van Chip Ganassi, dit jaar absoluut een van de grote toppers in het veld, waren de play-offs plotseling zo goed als voorbij.

Larson's motor begeeft het en voor een van de absolute toppers zijn de titelkansen voorbij (Bron: YouTube)

Na nog eens tachtig ronden won Denny Hamlin de tweede stage, maar pas richting de finish begon het echt los te gaan. Jimmie Johnson ging twee keer in de rondte, zonder al te veel schade, maar met zeventig ronden te rijden ging het stevig fout: de wederom sterk rijdende rookie Erik Jones maakte een foutje, schoof richting de muur en nam met een harde crash onder meer mede-rookie Daniel Suarez mee.

Was het uitvallen van Larson een dramatische ontwikkeling met het oog op de play-offs, de crash van Jones zorgde voor nog meer chaos: play-offcoureur Jamie McMurray werd hard geraakt en was klaar en veteraan Matt Kenseth, eveneens in de play-offs, kreeg ook flink wat schade te verduren. Hij kon nog naar de pitstraat, maar zijn team beging daar een megablunder. Zeven man werkten tegelijk aan de auto, waar dat er maar zes mogen zijn, en Kenseth werd uit de race gehaald - einde kampioenschapsdromen.

De zware crash, veroorzaakt door Jones, maakte een einde aan nog meer titelaspiraties (Bron: YouTube)

Kenseth's pitcrew blundert en voor hem is de titelstrijd voorbij (Bron: YouTube)

Kyle Busch reed lang voorin mee, maar maakte kort voor de zware crash een pitstop en dat kwam niet goed uit - hij viel ver terug naar achteren. Doordat Kenseth uit de race lag en Johnson en Kyle Busch het moeilijk hadden, kreeg Larson plotseling toch nog hoop dat hij ondanks zijn uitvalbeurt de laatste acht kon halen.

Dat lukte echter niet, want Johnson en Busch konden zich ver genoeg naar voren rijden. Truex hield een opstomende Kurt Busch van zich af, Ryan Blaney en Chase Elliott werden derde en vierde. Larson werd geëlimineerd in de play-offstrijd, net als Kenseth, McMurray en Ricky Stenhouse Jr, die eveneens de muur raakte tijdens de race.

Acht coureurs maken nog kans op de titel: Truex, Kyle Busch, Brad Keselowski, Johnson, Kevin Harvick, Hamlin, Blaney en Elliott. Na de komende drie races vallen de slechtst presterende vier af, waarna de vier overgebleven coureurs in Homestead om de titel strijden. Dat is vrij simpel: wie in die race, waar uiteraard iedereen gewoon aan meedoet, als hoogste eindigt, mag zich de NASCAR-kampioen noemen.

De race in een kwartier (Bron: YouTube)

BBC-programma pakt aanranders aan

Een BBC-programma gaat undercover om aanranders op heterdaad te betrappen. 

Het Britse BBC-programma 100 Women, een serie over de hedendaagse moelijkheden en prestaties van de vrouw, is samen met de Britse transportpolitie undercover gegaan in de Londense metro. Het doel? Op aanranders jagen.

Aanranders en viespeuken zijn een groot probleem in het openbaar vervoer, met name in en rond London. Naar verluid krijgen veel vrouwen te maken met seksueel wangedrag. Dit jaar leidde dat tot 39 arrestaties, veel meer meldingen en de schatting dat zo'n 90% van het wangedrag niet wordt gemeld. 

In een poging het OV een beetje veiliger te maken en aandacht te vestigen op dit probleem, komt 100 Women nu met deze actie. Laten we hopen dat het succes heeft.

Kookclub helpt eenzame ouderen

Sinds kort heeft Amsterdam een kookclub speciaal voor ouderen genaamd Oma's Soep.

De initiatiefnemers, twee jonge mannen van 25, gaan zo'n beetje alle ouderenlocaties af om samen met ouderen te koken. Ouderen kunnen zich gratis en voor niks inschrijven om vervolgens met een club ouderen en de jongens soep te maken. Het idee is dat je op deze manier ouderen uit hun kamertjes krijgt en ze daadwerkelijk met elkaar in contact laat komen om zo eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.

Het kost de ouderen niks. Om de boel toch te bekostigen wordt de gemaakte soep in een daarvoor gehuurd pand verkocht. Natuurlijk nadat de oudjes er eerst gezamelijk van hebben kunnen smullen.

Vrouw krijgt boete van 47 geiten

Een vrouw in Zimbabwe heeft een boete van 47 geiten opgelegd gekregen omdat ze haar buurvrouw een hoer heeft genoemd. 

Dat ze in Zimbabwe smaad geen flauwekulletje vinden, mag wel duidelijk zijn. De dader, Siphumuzile Dube, heeft naar verluid een briefje geschreven naar de man van het slachtoffer, Bekezela Sibanda, waarop te lezen valt dat ze een prostituee is. Dit viel niet in goede aarde bij het slachtoffer. 

Om vrede te sluiten moet de vrouw nu 47 geiten betalen aan het slachtoffer. Een ooggetuige wist overigens het volgende te vertellen: "Iedereen weet dat Bekezela een hoer is. Elke keer als ze zich naar de hoofdstad laat rijden om voorraad te halen voor haar marktkraam , laat ze zich volspuiten om maar niks te hoeven betalen."

Dat Bekezela zich dus ook daadwerkelijkde hoereert, mocht Dube echter niet baten. Inmiddels heeft ze al 20 van de 47 geiten betaald. Hieronder een afbeelding van een geit, omdat je nou eenmaal nooit een mogelijkheid om een geit te posten voorbij moet laten gaan.

Geit (Foto: KlapMongeaul)
Geit (Foto: KlapMongeaul)

Martens gekozen tot wereldvoetbalster van het jaar

Lieke Martens heeft haar droomjaar bekroond met de titel van wereldvoetbalster van het jaar. Dat gebeurde vanavond tijdens het FIFA-gala in Londen.

Martens, die eerder dit jaar met Nederlands team Europees kampioen werd, won het van de Venezolaanse Deyna Castellanos en de Amerikaanse Carli Lloyd. Martens kon zelf niet in Londen aanwezig zijn omdat ze morgen met het Nederlands-team een WK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Noorwegen.

Op een filmpje was te zien dat Martens de prijs in ontvangst nam uit handen van Marco van Basten, zelf ook ooit de beste speler van de wereld. De aanvalster droeg de prijs op aan haar ouders en bedankte hen voor de onvoorwaardelijke steun door de jaren heen.

Op hetzelfde gala werd bondscoach Sarina Wiegman bovendien uitgeroepen tot beste coach van een vrouwenelftal.

Herhaling Super Bowl levert zege op voor Patriots

In de NFL stond zondagavond een herhaling van de Super Bowl van vorig seizoen op het programma. In een volgepakt Gillette Stadium namen de New England Patriots het op tegen de Atlanta Falcons en ook dit keer waren de Patriot de sterkste ploeg: 23-7.

In de Super Bowl begonnen de Falcons nog geweldig en kwamen ze op een 3-28 voorsprong. Dat kon natuurlijk niet meer fout, tot het wel fout kon, want de Patriots wonnen uiteindelijk met 34-28. Zondag was het een ander verhaal en de Falcons maakten nagenoeg de hele wedstrijd een kansloze indruk.

Quarterback Tom Brady leidde zijn ploeg met zeventien punten in het tweede kwart al naar een prima voorsprong en die kwam geen moment meer in gevaar. Brandin Cooks en James White ontvingen een korte touchdown-pass van Brady, kicker Stephen Gostkowski trapte drie fieldgoals tussen de palen. 

De matige seizoensstart van de Patriots lijkt wel voorbij. De eerste vier wedstrijden leverden slechts twee zeges op, maar daarna wonnen de regerend kampioenen drie keer op rij, waardoor ze de AFC East aanvoeren - de Buffalo Bills en Miami Dolphins hebben nog wel een wedstrijd minder gespeeld. 

Uitslagen NFL zondag
Buffalo Bills - Tampa Bay Buccaneers 30-27
Chicago Bears - Carolina Panthers 17-3
Cleveland Brown - Tennessee Titans 9-12 OT
Green Bay Packers - New Orleans Saints 17-26
Indianapolis Colts - Jacksonville Jaguars 0-27
Los Angeles Rams - Arizona Cardinals 33-0
Miami Dolphins - New York Jets 31-28
Minnesota Vikings - Baltimore Ravens 24-16
San Francisco 49ers - Dallas Cowboys 10-40
Los Angeles Chargers - Denver Broncos 21-0
New York Giants - Seattle Seahawks 7-24
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 29-14
New England Patriots - Atlanta Falcons 23-7

Poetin lacht minister van Landbouw uit

De normaal toch vrij ernstige Russische president Vladimir Poetin kon zijn lachen niet bedwingen in het onderstaande filmpje. 

De Russische minister van Landbouw is bezig met een ernstig verhaal over de varkensexport. Wanneer hij het heeft over de varkensexport naar Indonesië kan Poetin het niet laten hem er toch even op te wijzen dat ze helemaal geen varkens eten in dat moslimland.

Om zijn eigen correctie, en vermoedelijk de onverstoorbaarheid waarop de betreffende minister gewoon zijn relaas hervat, heeft hij dan toch even een klein lachaanvalletje. Wereldnieuws? Nah. Leuke beelden wel!

Verstappen: "Het hele weekend kon je overal buiten de witte lijnen rijden"

Een dag na de Grand Prix van de Verenigde Staten is Max Verstappen het nog steeds niet eens met de straf die hij kreeg waardoor hij van de derde terug viel naar de vierde plaats.

"Ik heb de beelden zelf nog niet teruggezien en ik ben ook niet boos. Het is jammer dat je niet op het podium staat, maar het gaat om de beslissing die niet correct is. Maar we hebben wel een superrace gehad, daar ben ik natuurlijk wel blij mee. Gisteren was ik natuurlijk wel boos en het zou slecht zijn als ik dat niet was." Zo vertelde Verstappen vanavond in Peptalk op Ziggo Sport.

De Nederlander blikte nog een keer terug op de veel besproken inhaalactie. "Uitkomend uit de bocht had ik wat meer grip en buitenom kan je toch niet inhalen, dus ik dacht dan maar binnendoor. We zaten erg dicht bij elkaar, dus ik moest ook naar binnen toe maar er zijn nergens track limits. Ik had echt niet verwacht hiervoor een straf te krijgen, want het hele weekend kon je overal buiten de witte lijnen rijden."

"Ik was ook aan het racen met Bottas en die gaat aan de buitenkant van de baan af en komt weer voor mij. Daar wordt dan weer niks van gezegd. De stewards hebben mij niks gevraagd en die beslissing was al genomen en daar kan je toch niks aan veranderen", alsdus de tweevoudig grand prix-winnaar, zo lezen we op zijn eigen site.

Verstappen ziet buiten de straf uiteraard nog wel de mooie punten van de race. "Als je achteraan start en dan twee bochten voor het einde op een derde plek belandt, dat is natuurlijk wel heel mooi."

De jonge Nederlander sprak de steward die de beslissing over de straf nam niet meer na de wedstrijd. "Ik heb hem wel vaker gesproken maar daar schiet je denk ik toch niks mee op. In het heetst van de strijd zeg je dingen, daar bedoel ik geen slechte dingen mee naar andere mensen toe, maar ja, op dat moment flapt dat er even uit. Ik heb absoluut niet de bedoeling gehad mensen te kwetsen."

Tenslotte blikte de jonge Formule 1-coureur alvast vooruit naar de Grand Prix van Mexico. "Ik heb toch gewoon een super race gehad, maar stond helaas niet op het podium. De laatste drie races denk ik dat we wel de snelste auto hebben gehad. In Mexico krijgen we geen penalty’s en kunnen we gewoon vooraan starten, dus ik ben benieuwd."

Verstappen: "Het hele weekend kon je overal buiten de witte lijnen rijden" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "Het hele weekend kon je overal buiten de witte lijnen rijden" (Pro Shots / Action Images)

Pikachu bestormt Witte Huis

Het waren ongetwijfeld spannende momenten voor het aanwezige personeel. Een man verkleed als Pikachu probeerde door de beveiliging van het Witte Huis te breken.

Curtis Combs (36) wordt ervan verdacht het hek van het Witte Huis te hebben beklommen, zonder succes. Na enkele waarschuwingsschoten durfde de man niet verder te klimmen en staakte hij zijn bestorming. Hij is zonder problemen gearresteerd.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat precies zijn motief was om op het Witte Huis af te gaan, maar het lijkt erop of de Pokemonfan zijn 'aanval' wilde filmen en op YouTube zetten. Gewoon een aandachtsgeile gek dus.

Goede start Wozniacki en Halep op WTA Finals

Caroline Wozniacki en Simone Halep zijn uitstekend begonnen aan de WTA Finals. Beide tennissters wonnen tijdens het eindejaarstoernooi voor de beste speelsters hun eerste groepsduel met ruime cijfers.

Wozniacki rolde Elina Svitolina met maar liefst 6-2 en 6-0 op en was dan ook binnen het uur klaar. De Deense speelde zeer aanvallend tennis en maakte weinig fouten.

Halep had als nummer een van de wereld het een set lastig tegen de Française Caroline Garcia die de negende game weggaf met twee dubbele fouten. Daarna had de Roemeense het een stuk makkelijker: 6-4 en 6-2.

Lazio-aanhang misbruikt Anne Frank

De Italiaanse politie en voetbalbond onderzoeken het gebruik door fans van Lazio Roma van antisemitische stickers met de beeltenis van Anne Frank. Op de afbeelding draagt Anne het shirt van de grote rivaal AS Roma. De aanhang van Lazio staat bekend om zijn gebruik van geweld en racistische opvattingen.

De stickers doken samen met spandoeken zondag op in het olympisch stadion van Rome, waar Lazio in de Serie A speelde tegen Cagliari. Ook schreeuwde de fanatieke aanhang van Lazio tijdens de wedstrijd antisemitische slogans. De twee Romeinse club delen het stadion.

Het hoofd van de joodse gemeenschap in Rome, Ruth Dureghello, zei in een tweet: 'Dit is geen voetbal, dit is geen sport. Het antisemitisme moet de stadions uit.' President Nicola Zingaretti van de regio Lazio, waarvan Rome de hoofdstad is, sloot zich bij die opvatting aan. Zingaretti brengt nota bene juist een bezoek aan het concentratiekamp Treblinka in Polen.

De joodse Anne Frank stierf in februari 1945 op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Het dagboek dat ze in het Achterhuis in Amsterdam schreef, bleef bewaard en werd wereldberoemd.

Lazio-aanhang misbruikt Anne Frank
Lazio-aanhang misbruikt Anne Frank (Foto: ANP)

Knock outs van week 42

Afgelopen week zijn er weer een heleboel mooie gevechten gestreden, in zowel de octagon als vierkante ring. Hier een aantal die wat extra aandacht verdienen.

Michael Page, MMA-ster bij Bellator, probeerde een bokspartijtje en wist weer één van zijn karakteristieke knock outs te slaan. 

Igor Danis wordt bewusteloos geslagen door Pawel Biszczak tijdens FEN 19.

 Guilherme Doin wordt KO geslagen door Everton Rodriguez tijdens Shooto Brazil.

 Michal Materla verrast zijn tegenstander Paulo Thiago

Geen KO, maar komop, een Superman elbow zien we niet zo vaak...Iwanovski doet het.

 Topscheids Herb Dean

 Ouch, een scheen tegen je lever...verlammende pijn is verlammend...

Comeback van de week! Gregory Rodriguez vecht zich terug en verslaat Umar Gaisumov 

Ow, deze neus kan beter voorlopig even rusten...Heather Hardy is inmiddels herstellende

Respect voor Pudz, even een knie vangen en omzetten in jouw voordeel.

2016 was rampjaar voor de bossen

Een bosgebied ter grootte van Nieuw-Zeeland is in 2016 ten prooi aan vuur gevallen. Er is daarmee een gebied van ongeveer 297.000 vierkante kilometer met bomen verdwenen. Sinds 2000 gingen niet zo veel bomen door bosbrand verloren.

Volgens Global Forest Watch (GFW) draagt de snelle ontbossing van de aarde bij aan de klimaatverandering. Hitte en droogte worden aangejaagd door de enorme, langdurige branden. In 2016 brandden uitgestrekte bosgebieden in Brazilië en Indonesië af. Het vorige jaar was daarmee desastreus voor de bomen. De door vuur vernietigde hoeveelheid lag liefst 51 procent hoger dan in 2015, zo blijkt uit cijfers die de universiteit van Maryland verzamelde.

Het GFW bekijkt met angst de cijfers van 2017. In Californië, Portugal en Spanje gingen alweer grote bosgebieden door brand verloren.

2016 was rampjaar voor de bossen
2016 was rampjaar voor de bossen (Foto: ANP)

Nieuwe Defensieminister: vertrouwen herstellen

De nieuwe minister van Defensie in het komende kabinet Rutte III, Ank Bijleveld, wil het vertrouwen in Defensie herstellen, "met name bij het personeel maar ook in Nederland". Dat is een belangrijke zware taak, zei Bijleveld maandag in Den Haag.

De CDA-politica sprak daar met premier Mark Rutte in zijn functie als formateur over haar aanstelling. "Het is een grote klus", aldus Bijleveld verder. "Ik snap ook best wel dat het een zware verantwoordelijkheid is als je kijkt naar wat er de afgelopen jaren is gebeurd."

Ze wees er knipogend op dat ze van haar vader, een oud-beroepsmilitair, "heel wat tricks en tips" heeft gekregen. Ze wilde echter niet zeggen welke.

Staatssecretaris Visser
Bijleveld benadrukte dat ze een staatssecretaris naast zich krijgt, Barbara Visser van de VVD. Die gaat dinsdag bij de formateur langs. "We gaan er samen voor staan en ik heb er ook veel vertrouwen in dat we dat goed kunnen doen met zijn tweeën."

Defensieminister Jeanine Hennis moest onlangs opstappen nadat was gebleken dat de strijdkrachten met slechte munitie moeten werken. Twee militairen kwamen daardoor om het leven tijdens een missie in Mali.

Inspecties
Het begint hoe dan ook goed voor de nieuwe minister. Behalve mortiermunitie hebben mogelijk ook antitankwapens en rookgranaten van de Nederlandse militairen in Mali te lijden gehad onder te hoge temperaturen. Dat is geconstateerd tijdens inspecties.

De militairen zullen deze mogelijk onveilige voorraden niet meer gebruiken tot die zijn vervangen door nieuwe, gekeurde munitie. Bij het antitankwapen gaat het om de zogeheten LAW, een van de schouder afgevuurde antitankraket.

Ook is per 13 oktober een schietverbod uitgevaardigd voor de 81 mm-mortieren, die bij de missies in Mali en Litouwen in gebruik zijn. Hier is er volgens Defensie geen probleem met de munitie maar met het wapen zelf, dat bestaat uit een buis waar de militairen de granaat in laten vallen.

Veiligheidsrisico
De prestaties van het wapen bleken volgens Defensie tijdens een gewone controle af te wijken van de standaard. De oorzaak is drukverlies en dit kan volgens Defensie uiteindelijk leiden tot een veiligheidsrisico.

De ongeveer 290 Nederlandse militairen in Mali zijn sinds zaterdag weer aan de slag voor VN-missie Minusma. De missies waren begin deze maand stilgelegd voor extra veiligheidscontroles na een vernietigend rapport over het dodelijke mortierongeluk met een ondeugdelijke 60 mm-granaat in Mali. Minister Jeanine Hennis stapte op naar aanleiding van het rapport.

Medische evacuatie
In Mali is behalve naar munitie, gekeken naar de medische evacuatie per helikopter. De vliegtijd van het afgelegen Kidal naar Gao bleek iets langer dan de toegestane twee uur, maar het grootste gevaar is dat voor de inzet van een VN-helikopter toestemming nodig is van het hoofdkwartier in Bamako. Dat kan tot meer tijdverlies leiden. Nederland heeft gevraagd de directe inzet te garanderen. Die toezegging is er nog niet.

Er zijn in de regio ook Duitse helikopters. Die staan in tegenstelling tot de inmiddels teruggetrokken Nederlandse heli's echter niet in Kidal als de Nederlanders daar missies uitvoeren of schietoefeningen doen.

De missie in Mali is de enige waarbij veiligheidsrisico's zijn geconstateerd. Bij enkele andere missies zijn alleen kleinere tekortkomingen geconstateerd in de opslag en registratie van munitie.

Meer munitie te heet, schietverbod mortier
Nieuwe Defensieminister: vertrouwen herstellen (Foto: ANP)

Australische muziekpionier George Young overleden

De Australische muzikant, componist en producer George Young is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Young was vooral bekend als bandlid van The Easybeats en Flash and the Pan en produceerde platen van bands zoals AC/DC en Rose Tattoo.

De in Schotland geboren Young ging als tiener met zijn ouders naar Australië en werd in de jaren zestig beroemd als bandlid van The Easybeats. De band zou in 1966 wereldwijd doorbreken met hun single 'Friday On My Mind' en zou in Nederland ook beroemd worden met liedje 'Hello How Are You' dat in een televisiespotje van C & A te horen was.

Na het uiteenvallen van The Easybeats keerden George Young en Harry Vanda terug naar het Verenigd Koninkrijk waar ze zich gingen richten op het schrijven en produceren van platen van andere artiesten. Zo schreef Young onder meer de hitsingles 'Love Is In The Air' en 'Standing In The Rain' van John Paul Young (geen familie!).

In 1973 keerden Young en Vanda terug naar Australië en produceerden daar diverse singles en albums voor de band AC/DC, waar George Young's broers Malcolm en Angus deel van uitmaken. Vanaf 1977 zouden Young en Vanda onder het pseudoniem Flash and the Pan diverse hits scoren zoals 'Hey St. Peter' (1977) en 'Waiting For A Train' (1983).

Record voor Amsterdam Dance Event

De 22e editie van Amsterdam Dance Event is met een recordaantal van 395.000 bezoekers afgesloten. Dat zijn er 20.000 meer dan het vorige record, van afgelopen jaar, meldt de organisatie maandag.

's Werelds grootste club- en conferentiefestival van de elektronische muziek vond plaats van woensdag tot en met zondag, verspreid over heel Amsterdam. Het ging om ruim 2500 artiesten op zo'n 160 locaties. Er was ook een conferentiegedeelte, waar 7200 vertegenwoordigers uit de wereldwijde elektronische muziekindustrie op afkwamen. Verder was China voor het eerst aanwezig met een paviljoen met onder meer Chinese dj's.

Tijdens het evenement, dat volgens de organisatie mensen van vrijwel alle leeftijden trok, werd Martin Garrix in het weekend opnieuw gekozen tot de beste dj van de wereld.

HSBC-handelaar schuldig aan koersmanipulatie

Een voormalig handelaar van de Britse bank HSBC is schuldig bevonden in een grote fraudezaak in New York. De Brit sjoemelde bij een transactie van 3,5 miljard dollar voor een klant.

Volgens de aanklagers zorgde de handelaar er samen met collega's in dat de koers van het Britse pond in korte tijd opliep, vlak voordat de transactie plaatsvond. Door voor miljarden aan ponden te kopen voor de klant tegen de hogere koers verdiende hij in een klap miljoenen voor zijn bank.

De handelaar liep onder meer tegen de lamp door een aantal opgenomen telefoontjes. In een daarvan zei hij: "Ik denk dat we ermee weg zijn gekomen." Wat voor straf hij krijgt wordt later bekendgemaakt door de rechtbank.

Soortgelijke zaken
De uitspraak loopt vooruit op een aantal soortgelijke zaken waarin gerommeld werd met koersen van valuta, grondstoffen en effecten. In een van die zaken staan drie oud-handelaren van de banken JPMorgan, Barclays en Citigroup terecht. Zij zouden via een geheime chatgroep informatie uit hebben gewisseld over het beïnvloeden van wisselkoersen.

HSBC zelf stond niet terecht in deze zaak, maar was wel onderwerp van onderzoek in andere zaken waarvoor wordt gewerkt aan een schikking. Ook veel andere internationale banken kregen in de nasleep van de financiële crisis te maken met justitie voor het manipuleren van koersen en tarieven, waaronder het belangrijke Libor-rentetarief.

HSBC-handelaar schuldig aan koersmanipulatie
HSBC-handelaar schuldig aan koersmanipulatie (Foto: ANP)

Hartley mag ook in Mexico rijden, Kvyat weer gedumpt

Brendon Hartley mag van Toro Rosso komend weekend ook de Grand Prix van Mexico rijden, zo heeft het Italiaanse team via een korte statement op de website bekendgemaakt. Omdat Pierre Gasly terugkeert in de auto betekent dit dat Daniil Kvyat wederom aan de kant wordt geschoven.

Hartley maakte afgelopen weekend zijn racedebuut in de Formule 1 en eindigde uiteindelijk als dertiende op een ronde achterstand van winnaar Lewis Hamilton. De Nieuw-Zeelander verving in Austin de Fransman Gasly die in Japan was om te proberen de titel in de Super Formula te veroveren. Door een tyfoon werden de races daar echter afgelast, waardoor Gasly in het kampioenschap als tweede eindigde.

Gasly had eerder dit jaar Kvyat vervangen. De Rus mocht vanwege de afwezigheid van de Fransman en de overstap van Carlos Sainz naar Renault terugkeren in de bolide. Kvyat deed het zeer verdienstelijk met een tiende plaats en een punt. Of de Rus later dit jaar opnieuw in mag stappen is nog niet bekend, omdat Toro Rosso alleen de line-up voor de race in Mexico bevestigd heeft.

FOK! Wat een weer: Grijs en regenachtig

Oktoberweer komt terug in maart.

In het noorden, midden en oosten van het land is het droog en zijn er brede opklaringen. In het zuidwesten is het inmiddels bewolkt en valt er al wat lichte regen of motregen. In de loop van de avond en nacht breiden bewolking en neerslag zich geleidelijk uit over de rest van het land. De temperaturen lopen aan het begin van de nacht uiteen van 13°C in het zuidwesten tot 8°C in het noordoosten.

In de loop van de nacht loopt de temperatuur langzaam iets op. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, aan de kust mogelijk af en toe vrij krachtig. Morgen overdag is het bewolkt en grijs met af en toe regen of motregen. In de avond valt er vooral in de noordelijke helft regen. De maximumtemperatuur ligt rond 16°C. De zuidwestelijke wind neemt boven land toe naar matig en boven zee naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:21
Zon onder: 18:29
Zonkracht: 2/1

Stralend zonnetje (Foto: DJMO)
Stralend zonnetje (Foto: (archieffoto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Canucks bezorgen Red Wings vierde nederlaag op rij in NHL

De Detroit Red Wings kennen even geen lekkere periode in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De veelvoudig Stanley Cup-winnaars gingen zondagavond in eigen huis onderuit tegen de Vancouver Canucks, de vierde nederlaag op rij.

In de eerste periode kwamen de Canucks op voorsprong dankzij de Zwitser Sven Bärtschi, die voorbereidend werk van Bo Horvat afrondde. De Red Wings gaven uiteraard nog niet op en Anthony Mantha tekende niet veel later voor de gelijkmaker.

Derek Dorsett bezorgde de Canucks in de tweede periode opnieuw een voorsprong, hoewel de puck even leek te twijfelen over het wel of niet in de goal gaan, maar een beetje hulp van Bärtschi bleek net niet nodig. De Zwitser sloeg even later wel voor een tweede keer toe, dit keer met een fraaie backhand.

Kort voor het einde van de periode kregen de Red Wings te maken met een fraai één-tweetje van de Zweedse veteraan Daniel Sedin - al het hele millenium spelend bij de Canucks - en zijn 21-jarige teamgenoot Jake Virtanen. Sedin legde de puck uiteindelijk mooi af en Virtanen schoot de 1-4 binnen, wat tevens de eindstand was.

Red Wings - Canucks (Bron: YouTube)

Kettingrukkers Rotterdam aangehouden

Afgelopen donderdag werden op de Groenezoom in Rotterdam drie verdachten aangehouden voor het beroven van een 85-jarige man van zijn ketting. Eén van deze drie kettingrukkers wordt nu verdacht van meerdere soortgelijke straatroven. Hij zou ook een 52-jarige vrouw op de Tiengemetensingel en een 68-jarige man op de Strevelsweg van hun ketting hebben beroofd.

Donderdag 6 juli rond half twee 's middag liep een 68-jarige man op de Strevelsweg, ter hoogte van een café in de richting van de Groene Hilledijk. Hier werd hij gepasseerd door mannen die iets verder op de stoep bleven staan. Nadat het slachtoffer tussen hen door moest lopen, voelde hij dat iemand aan zijn ketting trok die meteen brak. De twee verdachten renden er hard mee weg.

Op zaterdag 14 oktober rond drie uur 's middags liep 52-jarige vrouw richting de Tiengemetensingel komend vanaf het Baarlandhof. Vervolgens werd het slachtoffer van achteren bij de nek gegrepen en werd haar ketting van haar hals getrokken. De twee verdachten renden met de ketting weg.

Politieagenten startten meteen onderzoeken na deze laffe straatroven en keken camerabeelden uit. Al snel herkenden de agenten twee verdachten van eerdere straatroven. Een 21-jarige man uit Rotterdam werd na de aanhouding op de Groene Zoom in verband gebracht met de straatroven op de Tiengemetensingel en de Strevelsweg. Dit weekend werd een vierde verdachte aangehouden voor de straatroof aan de Tiengemetensingel.

Whiting rechtvaardigt straf voor Verstappen

Wedstrijdleider Charlie Whiting heeft verdedigd waarom Formule 1-coureur Max Verstappen gisteren in de Verenigde Staten als enige een straf van vijf seconden opgelegd heeft gekregen. Verstappen sneed af tijdens het inhalen van Kimi Räikkönen en had hier voordeel bij. De andere coureurs die buiten de baan gingen legden meer meters dan noodzakelijk af en daarom was daarvoor geen straf nodig.

Op het Circuit of the Americas reed Verstappen vanaf plek zestien een fraaie inhaalrace die hem in de slotronde achter de Ferrari van Räikkönen bracht. De Fin liet bij bocht zeventien aan de binnenkant net iets te ver de deur open staan, waarna Verstappen buiten de baan de Fin passeerde en de derde plek claimde. Nog voordat hij het podium op kon klimmen spraken de stewards de straf van vijf seconden uit, waardoor Räikkönen als derde geklasseerd werd, voor Verstappen.

Whiting legde tegenover Auto Motor und Sport de straf uit. "Langs het circuit bevindt zich zowel links als rechts een drie meter brede asfaltstrook. In bochten 17 en 18 bevindt zich aan de binnenkant een kerbstone van een meter breed en 25 centimeter hoog."

Verstappen sneed bocht zeventien af en kreeg hiervoor straf. Veel coureurs gingen tijdens de race in andere bochten regelmatig buiten de lijnen, maar maakten hierbij iets meer meters. Ook dit is niet toegestaan volgens de regels, omdat altijd een gedeelte van de auto zich op de baan moet bevinden. Daarom vinden veel volgers van de Formule 1 het vreemd dat alleen Verstappen bestraft is.

Volgens Whiting is echter ieder uitstapje van een coureur die naast de baan ging bekeken. "In alle andere gevallen waarbij een rijder de baan verliet, moest een langere weg worden afgelegd. Max nam een kortere weg en hij kwam met alle vier de wielen buiten de baan terecht."

Whiting rechtvaardigt straf voor Verstappen (Pro Shots / Action Images)
Whiting rechtvaardigt straf voor Verstappen (Pro Shots / Action Images)

Olympisch skicrosskampioene Thompson zwaar geblesseerd

Skicrosster Marielle Thompson is tijdens trainingen zwaar geblesseerd geraakt. De 25-jarige Canadese kwam hard ten val tijdens een trainingsrun in het Zwitserse Saas Fee, waar ze bij een sprong iets te lang in de lucht bleef.

Thompson scheurde bij de val een knieband volledig af. Na het ongeval vloog ze terug naar Canada voor nader onderzoek, maar gezien de aard van de blessure lijkt het onwaarschijnlijk dat ze op de Olympische Spelen in Pyeongchang kan starten.

De Canadese hoopte in februari haar in Sochi gewonnen olympisch goud te kunnen verdedigen en dat was allerminst onrealistisch. Afgelopen seizoen was ze nog duidelijk de sterkste en won ze voor de derde keer het World Cup-klassement.

"Na zo'n productieve zomer is het bijzonder teleurstellend om te horen dat de blessure zo ernstig is. We zullen samen een plan gaan maken en als het moment daar is kom ik sterker dan ooit terug op het skicrossparcours", aldus Thompson.

Met het vermoedelijke wegvallen van de Canadese zullen de Spelen in Pyeongchang het al zonder zeker twee medaillewinnaressen van vier jaar eerder moeten doen. De Zweedse Anna Holmlund, die destijds brons won, kwam afgelopen seizoen ernstig ten val, lag tijden in coma en zit tegenwoordig in een rolstoel met hersenschade.

De winnares van zilver in Sochi, de Canadese Kelsey Serwa, liep vorig seizoen een zware knieblessure op, maar hoopt komende winter wel weer mee te kunnen doen.

Weduwe: ik moest nog harder huilen door Trump

De weduwe van een gesneuvelde militair heeft uitgehaald naar president Donald Trump. Myeshia Johnson zei in het televisieprogramma Good Morning America dat ze "erg overstuur" raakte door een telefoontje van de president.

Trump belde de weduwe onlangs om haar te condoleren met de dood van haar echtgenoot, die was gesneuveld in Niger. Het telefoontje leidde tot een nationale rel doordat politica Frederica Wilson meeluisterde via de speaker. Zij onthulde naderhand dat Trump had gezegd dat de militair "wist waar hij voor tekende".

De president reageerde furieus en zei juist een goed gesprek te hebben gehad met de weduwe. Die liet maandag in haar eerste mediaoptreden weten daar anders over te denken. Ze klaagde dat Trump worstelde met de naam van haar echtgenoot. "Ik moest daardoor nog harder huilen", vertelde ze.

Trump ontkende na de uitzending dat de lezing van de weduwe klopt. Hij benadrukte op Twitter een "respectvol gesprek"met Johnson te hebben gehad. Ook zou hij de naam van sergeant La David Johnson meteen goed hebben uitgesproken.

Weduwe: ik moest nog harder huilen door Trump
Weduwe: ik moest nog harder huilen door Trump (Foto: ANP)

Nieuw proces Apple-Samsung nodig

De slepende juridische strijd tussen de grootmachten Apple en Samsung begint weer van voren af aan. De techbedrijven beschuldigen elkaar van het stelen van technologie. Een rechter in Californië heeft nu bepaald dat er een nieuw proces moet komen.

Apple zegt dat onderdelen van Samsungs Galaxy-smartphones te veel lijken op zijn iPhones. Zo claimt Apple het alleenrecht op ronde hoeken. Een rechter stelde Apple jaren geleden in het gelijk en veroordeelde Samsung tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan een miljard dollar. Samsung wist dat later omlaag te krijgen tot 399 miljoen dollar (340 miljoen euro).

Samsung legde zich er niet bij neer en kreeg eind vorig jaar gelijk van het Hooggerechtshof in Washington. Die zette een streep door de straf. Belangrijkste reden: als Samsung één onderdeel of een paar delen van Apple heeft gekopieerd, hoeft het bedrijf niet meteen alle opbrengsten van het hele product af te staan, terwijl de schadevergoeding wel zo was berekend. Een lagere rechter moet nu beslissen wat dan wel een redelijk bedrag is.

Het is niet de enige loopgravenoorlog in de techwereld. Apple en Samsung vechten namelijk ook samen tegen chipmaker Qualcomm, het moederbedrijf van het Nederlandse NXP.

Nieuw proces Apple-Samsung nodig
Nieuw proces Apple-Samsung nodig (Foto: BuzzT)

Een vijfde topsalarissen zorg boven de norm

Een op de vijf topbestuurders in de zorg verdient boven de norm. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van RTL Nieuws.

De redactie van RTL Nieuws bekeek tientallen jaarverslagen en salarisopgaven van de zorgbestuurders. Van 92 procent van de onderzochte bestuurders was bekend in welke categorie ze vallen en welke norm voor hen geldt. Van hen verdiende 21 procent boven de norm, aldus RTL Nieuws.

De vijftig best verdienende bestuurders in de zorg streken in 2016 samen ruim 13 miljoen euro op. Koploper was Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen die vorig jaar 310.706 euro verdiende. Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis in Breda en omgeving (309.080 euro) en Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven (308.075 euro) verdienden iets minder.

Gelijk aan ministers
Het maximale bedrag dat een nieuwe bestuurder in de zorg mag verdienen, is gelijk aan het salaris van een minister. In 2016 was het ministerssalaris 179.000 euro.

In de Tweede Kamer wordt boos gereageerd op de uitkomsten van het onderzoek. Hoe kan dit, vraagt Corinne Ellemeet van GroenLinks zich af. Ze wil een debat over de kwestie.

Gijs van Dijk (PvdA) noemt het "totaal fout bestuurdersgedrag. Durven ze eigen medewerkers nog in de ogen te kijken?". Hij benadrukt dat een speciale wet deze praktijk snel verbiedt en dat het een aflopende zaak is. De SP spreekt over waanzin, waar een einde aan moet komen. "Geld voor zorg, moet naar zorg", aldus Lilian Marijnissen.

Salaris topbestuurders zorg boven de norm
Salaris topbestuurders zorg boven de norm (Foto: ANP)

Ontsnapte man na twaalf jaar opgepakt

Een man die twaalf jaar geleden in Nederland ontsnapte uit hechtenis, is afgelopen vrijdag gepakt. Hij liep tegen de lamp toen hij vanuit Kosovo was aangekomen op het vliegveld van Düsseldorf. De Duitse douane wist dat Nederland een internationaal opsporingsbevel had uitgevaardigd.

De Duitse politie maakte de arrestatie van de nu 46-jarige Kosovaar maandag bekend. De man was in Nederland veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens mensenhandel, afpersing, gijzeling, mishandeling en gedwongen prostitutie. Sinds 2005 was hij op de vlucht. Hij wordt binnenkort teruggebracht naar Nederland om de resterende straf van 1104 dagen, dus drie jaar, uit te zitten.

Ontsnapte man na twaalf jaar opgepakt
Ontsnapte man na twaalf jaar opgepakt (Foto: ANP)

Levenslang voor Rijksburger die agent doodde

De 50-jarige Duitse rechtsextremist Wolfgang P. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het doodschieten van een politieman en tweevoudige poging tot moord vorig jaar oktober. P. betrad lachend de rechtszaal en hoorde het vonnis onbewogen aan.

De veroordeelde, die zichzelf Rijksburger noemt, opende het vuur op leden van een arrestatieteam die zijn huis wilden binnenvallen. De omgekomen agent (32) maakte deel uit van een speciale eenheid die bij hem dertig wapens in beslag wilde nemen omdat hij niet capabel meer werd geacht om de wapens te beheren. Toen de agenten dat kenbaar maakten, begon P. meteen te schieten. Ook twee andere politiemensen raakten gewond.

Rijksburgers (Reichsbürger) zijn mensen die de Bondsrepubliek Duitsland niet erkennen. Ze gaan uit van het Duitse Rijk en zijn grenzen van 1937, toen Hitler aan de macht was. Ze wijzen de democratie af en ontkennen dikwijls de Holocaust. De overheid schat het aantal van deze rechtsextremisten op zo'n negenhonderd.

Levenslang voor Rijksburger die agent doodde
Levenslang voor Rijksburger die agent doodde (Foto: ANP)

106 miljoen euro EU-noodhulp voor Soedan

De Europese Commissie trekt 106 miljoen euro uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Soedan. Het geld is bestemd voor de toenemende stroom vluchtelingen, vooral uit Zuid-Soedan.

Volgens EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) hebben 4,8 miljoen mensen in Soedan dringend hulp nodig. "Velen van hen zijn al jaren ontheemd. De situatie is kritiek", zei hij tijdens een bezoek aan de regio Zuid-Darfur.

Het geld zal worden besteed aan humanitaire hulp zoals voedsel, water, medische zorg en onderdak. Het merendeel, 60 miljoen euro, wordt in ontwikkeling gestoken, zoals onderwijs en projecten om mensen te helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen.

De Europese Unie heeft sinds 2011 422 miljoen euro uitgetrokken voor hulp in het door politieke, vaak gewelddadige conflicten getroffen gebied dat economisch totaal is ingestort. Er heerst ondervoeding en er breken regelmatig ziektes uit. Het wordt ook geteisterd door klimaatverandering, zoals extreme hitte, droogte en regenval.

106 miljoen euro EU-noodhulp voor Soedan
106 miljoen euro EU-noodhulp voor Soedan (Foto: ANP)

Russische radiojournaliste in nek gestoken

Tatjana Felgenhauer, de adjunct-hoofdredacteur van het Russische radiostation Echo Moskou, is door een onbekende aanvaller in haar nek gestoken op haar werkplek in de Russische hoofdstad.

Volgens een verklaring op de website van de zender drong een onbekende man het gebouw binnen en viel Felgenhauer aan met een mes. Veiligheidspersoneel wist de aanvaller te overmeesteren en leverde hem over aan de politie. Felgenhauer moest naar een ziekenhuis, maar haar verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Moskou noemde de aanval "onverkwikkelijk". Een andere medewerkster van de zender, Joelia Latinina legde eerder dit jaar haar werk neer, nadat ze meermalen met de dood was bedreigd. Echo Moskou is in bezit van staatsbedrijf Gazprom, maar laat regelmatig critici van de Russische regering aan het woord in de uitzendingen.

Russische radiojournaliste in nek gestoken
Russische radiojournaliste in nek gestoken (Foto: ANP)

Shin Megami Tensei V aangekondigd voor Switch

Atlus heeft vandaag bekendgemaakt dat de eerder aangekondigde Shin Megami Tensei-game voor de Nintendo Switch Shin Megami Tensei V heet en dus onderdeel zal uitmaken van de mainline-games. Bij deze aankondiging heeft Atlus ook een nieuwe trailer getoond.

De game speelt zich af in hedendaagse Tokio. In de trailer zie je ook twee middelbare scholieren lopen in een treinstation wat vervolgd wordt door een scène waarin je allemaal lijken van demonen in de tunnels van de stad kunt zien. Ten slotte zien we de leerlingen omringd door demonen in een verwoeste versie van Tokio.

Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt voor Shin Megami Tensei V. Bekijk hieronder de trailer.

Original Xbox-titels bekendgemaakt, vanaf morgen speelbaar op Xbox One

Update 16:10

Zojuist heeft Microsoft officieel bevestigd dat het lek hieronder grotendeels klopt. Vanaf 24 oktober zijn dertien Original Xbox-games speelbaar op Xbox One. De twaalf games in de afbeelding hieronder zijn allemaal speelbaar, met één toevoeging: de first-person shooter van Criterion: Black. Alle games zullen draaien op 1080p, en betere framerate en laadtijden hebben dan de originele versies. Bekijk hieronder hoe Knights of the Old Republic eruitziet op Xbox One. Mocht je je oude disc nog ergens in de kast hebben liggen, werkt deze uiteraard gewoon. Zo niet, dan kunnen de dertien games ook apart digitaal aangeschaft worden voor rond de €10.

Origineel bericht:
Een aantal Redditors heeft na enig graven in de Xbox Marketplace enkele Original Xbox-titels gevonden die vermoedelijk zullen verschijnen wanneer de backward compatibility met de eerste Xbox een feit is. Deze 'universal compatibility' werd tijdens de E3 van dit jaar aangekondigd, toen ook de Xbox One X officieel werd onthuld.

Op Twitter kwam onderstaande afbeelding voorbij, waarin pareltjes te zien zijn als Ninja Gaiden BlackPsychonautsStar Wars: Knights of the Old RepublicCrimson Skies en Sid Meier’s Pirates! Het is aannemelijk dat de mogelijkheid om originele Xbox-games op je Xbox One en je One X te spelen in november wordt gerealiseerd. Xbox-topman Phil Spencer heeft gezegd dat het in ieder geval dit jaar nog moet gaan gebeuren.

Hoewel deze titels alvast goed nieuws zijn, is het nog even afwachten of andere fan-favorieten zoals Morrowind ook zijn inbegrepen. In een interview met Giantbomb heeft Spencer eerder al aangegeven dat het aanbod van OG Xbox-titels kleiner zal zijn dan het aantal backward compatible 360-titels. Dit vanwege de technische uitdaging die ten grondslag ligt aan het compatibel maken van de oudere spellen.

Blu-ray: Alien: Covenant

‘In space, no one can hear you scream’, zo luidde de slogan van de baanbrekende sci-fi horror Alien (1979) van regisseur Ridley Scott. Het werd een tijdloos meesterwerk en het begin van een populaire filmfranchise, waar vandaag de dag nog veel films hun inspiratie vandaan halen zoals Life (2017). De nieuwste film in de reeks is Alien: Covenant, die sinds kort te verkrijgen is op blu-ray. Lukt het Ridley Scott om de kijkers weer de stuipen op het lijf te jagen zoals hij deed in 1979? FOK! zocht het uit.

Everton stuurt Koeman de laan uit

Ronald Koeman is niet langer manager/trainer van Everton, zo heeft de club uit Liverpool laten weten. Aanleiding voor het ontslag zijn de slechte resultaten in zowel de Premier League waar de club achttiende staat, als de Europa League waarin dit seizoen nog niet gewonnen werd.

Koeman boekte afgelopen seizoen in zijn debuutjaar voor Everton uitstekende resultaten en eindigde in de Premier League als zevende, waardoor Europees voetbal afgedwongen werd. De oefenmeester mocht 160 miljoen euro in nieuwe spelers steken en haalde onder meer Ajacied Davy Klaassen (27 miljoen euro), Gylfi Sigurdsson van Swansea voor 50 miljoen en Wayne Rooney (Manchester United, gratis). Aderlating was het vertrek van clubtopscorer Romelu Lukaku naar Manchester United.

Dit seizoen vielen de resultaten tegen en werden er over alle competities gerekend al zeven nederlagen geleden. Het 2-5 verlies gisteren tegen Arsenal betekende de laatste wedstrijd voor Koeman op de bank bij Everton.

Everton ontslaat Ronald Koeman (Foto: Pro Shots/Action Images)
Everton ontslaat Ronald Koeman (Foto: Pro Shots/Action Images)

Irak wil nog niet af van 'Iraanse' milities

De Iraakse regering is niet van plan door Iran gesteunde milities te dwingen hun activiteiten in Irak te staken. De Amerikaanse minister Rex Tillerson riep de milities en hun Iraanse adviseurs zondag op "naar huis te gaan", maar kreeg geen steun vanuit Bagdad.

De Amerikaanse minister zei zondag dat de rol van de milities is uitgespeeld nu de strijd tegen Islamitische Staat bijna achter de rug is. Het kantoor van de Iraakse premier Haider al-Abadi stelde later in een verklaring dat "geen enkele partij het recht heeft zich met Iraakse kwesties te bemoeien". Die uitspraak werd toegeschreven aan een "bron" rond de premier.

De Iraakse strijdkrachten krijgen wapens en andere ondersteuning van de VS, maar worden ook gesteund door de milities. Die zogeheten Volksmobilisatiekrachten krijgen steun vanuit Teheran: een bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat, maar ook een regionale rivaal van Washington.

Strijdgroepen
Tienduizenden Irakezen sloten zich eerder aan bij de gewapende strijdgroepen. Dat gebeurde nadat de soennitische extremisten van Islamitische Staat in 2014 ongeveer een derde van Irak onder de voet hadden gelopen. Inmiddels zijn de jihadisten verdreven uit hun Iraakse bolwerken en kunnen de milities volgens de VS weer "naar huis".

Bagdad noemde de leden van de Volksmobilisatie maandag "Iraakse patriotten"die onder het bevel staan van de Iraakse regering. Critici vinden echter dat de milities verlengstukken zijn van de Iraanse Revolutionaire Garde. Zowel in Irak als Iran vormen sjiieten de grootste bevolkingsgroep.

Irak wil nog niet af van 'Iraanse' milities
Irak wil nog niet af van 'Iraanse' milities (Foto: ANP)

'FBI komt niet door versleuteling'

Rechercheurs van de Amerikaanse FBI komen in de helft van de gevallen niet door de beveiliging van mobiele apparaten. Ze hebben dit jaar ongeveer 14.000 smartphones, tablets en andere toestellen onderzocht. Volgens de BBC kwamen ze bijna 7000 keer niet door de versleuteling.

De topman van de federale recherche, Christopher Wray, noemt dat "op zijn zachtst gezegd een enorm, enorm probleem" voor onderzoeken naar bijvoorbeeld drugs- en mensenhandel, terrorisme en kindermisbruik.

De FBI klaagt al langer over de beveiliging van smartphones, laptops, tablets en andere apparaten. Zo wilde justitie vorig jaar Apple dwingen om door de beveiliging van de iPhone 5c van een gedode terrorist te komen. Apple weigerde dat vanwege de privacy en veiligheid van andere klanten. Justitie trok de zaak in, naar eigen zeggen omdat professionele hackers de iPhone hadden gekraakt. De hulp van Apple was dus niet meer nodig. Hoe de iPhone is gekraakt en door wie, is niet bekendgemaakt.

'FBI komt niet door versleuteling'
'FBI komt niet door versleuteling' (Foto: BuzzT)

'Activist' in cel na verstoren dolfijnenshow

Peter Janssen, beter bekend als mafklapper 'de Vegan Streaker', zit vast in een cel in Japan nadat hij daar een dolfijnenshow had verstoord. De 32-jarige Nederlandse zelfbenoemde dierenactivist sprong met een Belgische geestverwante in het water. Zij hielden vervolgens een protestbord omhoog tegen de slachting van dolfijnen in de Japanse stad Taiji.

De actie had plaats in het park Adventure World in Shirahama, waar de twee tussen het publiek zaten, meldt website JapanToday. De politie hield hen aan en de show werd stopgezet.

Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt de aanhouding van een 32-jarige Nederlander. Het ministerie is maandag op de hoogte gesteld. De Nederlandse ambassade zal contact leggen met de politie om hem te spreken te krijgen.

Activist in cel na verstoren dolfijnenshow
Activist in cel na verstoren dolfijnenshow (Foto: ANP)

Studenten krijgen les in nepnieuws van overheid

Italiaanse studenten krijgen vanaf deze maand lessen om nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden.

De Italiaanse overheid is tot deze stap overgegaan omdat studenten volgens hen weerbaarder gemaakt moeten worden tegen de grote boze buitenwereld. Onwaarheden worden steeds meer verspreid via onder andere social media en daarom gaat de Italiaanse overheid in samenwerking met Google en Facebook studenten leren feit van fictie te onderscheiden.

Wie van die drie partijen gaat bepalen wat waar is en wat niet, is ons helaas niet bekend. 

Naamswijzigingen ministeries Rutte-III kosten miljoenen

Het kabinet Rutte-III nadert zijn voltooiing, en inmiddels zijn alle namen van bewindspersonen wel zo'n beetje bekend. Maar niet alleen nieuwe namen op het bordes: ook een aantal ministeries krijgt een andere naam. En dat is niet bepaald gratis.

Niet alleen de naam op de gevel verandert, maar ook mailadressen, websites, briefpapier en alle andere plekken waarop 'oude' namen te vinden zijn moeten worden aangepast. Daar zijn volgens de Telegraaf miljoenen euro's mee gemoeid.

Een van de namen die wijzigt is Economische Zaken. Zo heet het al sinds 1946, maar Rutte-I veranderde dit (na de samenvoeging met Landbouw) in 'Economische Zaken, Landbouw en Innovatie' Om het vervolgens bij de start van Rutte-II terug te veranderen in Economische Zaken. Rutte-III verandert dat vervolgens week in 'Economische Zaken en Klimaat'

Maar een andere wijziging springt nog meer in het oog. Het omstreden ministerie van Veiligheid en Justitie gaat namelijk van naam veranderen. De belastingbetaler mag de portemonnee trekken om dit te wijzigen in 'Justitie en Veiligheid'. Dit omdat in de ogen van de vier coalitiepartijen Justitie belangrijker is, omdat het de basis is van de rechtsstaat.

Hopelijk gaat het Kabinet Rutte-III bij belangrijke beslissingen in de toekomst even voortvarend te werk als bij deze ingrijpende wijzigingen.

Oh ja, bijna vergeten: als je ministerie van naam verandert, dan heb je ook een nieuw Twitteraccount nodig...

Verdachte moordzaak met geweld uit rechtszaal gehaald

Admilson R., die wordt verdacht van drie moorden in Drenthe in 2012 en 2013, is maandagochtend door de politie met geweld afgevoerd uit de rechtszaal van het gerechtshof in Leeuwarden.

Aan de orde was de rechtsbijstand van R. tijdens de behandeling van de zaak. R. had laten weten geen advocaat meer te willen hebben. R. gaf aan dat hij liever niet had willen komen en hij levenslang verdient. ,,Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd', zei hij. Daarop sprong hij op, waarna vier parketwachten hem beetgrepen en afvoerden. Hij bleek een klein, scherp voorwerp op zak te hebben. R. wilde een statement maken, zo liet hij later weten.

Het hof besloot na een gesprek met R. dat zijn zaak voor maximaal vier maanden wordt aangehouden. R. is teruggekomen op zijn besluit om af te zien van verdediging, maar hij wil in de toekomst niet meer naar een zitting komen. Door R.'s twijfelen de afgelopen tijd kon zijn advocaat zich naar eigen zeggen niet goed voorbereiden op de zitting van maandag. Dit was voor het hof voldoende reden om de behandeling op te schorten. De zaak tegen Marcos R. wordt maandag wel behandeld.

Roofmoorden

R. en zijn broer Marcos worden verdacht van drie roofmoorden in Dwingeloo en Exloo. De zaken worden maandag behandeld bij het gerechtshof nadat extra onderzoek is gedaan.

De broers worden verdacht van het neerschieten van Berend Smit (55) uit Dwingeloo in november 2012. In juli 2013 zouden ze Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo hebben gewurgd. In beide gevallen werd geld gestolen. In november vorig jaar leek er al uitspraak te komen, maar het hof wilde extra onderzoek naar de dood van Smit om te bepalen of er sprake was van moord of van doodslag. Bij de behandeling van de zaak tegen Marcos R. wordt het nadere onderzoek maandag wel behandeld.

De rechtbank veroordeelde de broers eerder tot dertig jaar cel. Admilson kreeg ook tbs met dwangverpleging. Het OM vond deze straffen te laag.

Moordverdachte afgevoerd uit rechtszaal
Moordverdachte afgevoerd uit rechtszaal (Foto: ANP)

Dijkhoff enige kandidaat-leider VVD-fractie

Klaas Dijkhoff is de enige kandidaat om de nieuwe fractievoorzitter van de VVD te worden. Kamerleden konden zich tot en met zondag opgeven om de fractie in de Tweede Kamer te leiden, maar een concurrent voor Dijkhoff meldde zich niet.

Dijkhoff speelde een veelzijdige rol in het inmiddels demissionaire kabinet. Nadat Fred Teeven was afgetreden naar aanleiding van de bonnetjesaffaire werd Dijkhoff in 2015 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. En sinds Jeanine Hennis eerder deze maand het veld ruimde vanwege het mortierongeluk in Mali is Dijkhoff minister van Defensie.

Anderhalve week geleden stelde Dijkhoff zich officieel kandidaat. Hij wordt woensdag officieel op het schild gehesen. Dijkhoff krijgt ook een nieuwe nummer twee. Tamara van Ark, die de afgelopen jaren het vicevoorzitterschap van de fractie bekleedde, wordt in het nieuwe kabinet staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dijkhoff enige kandidaat-leider VVD-fractie
Dijkhoff enige kandidaat-leider VVD-fractie (Foto: ANP)

Miniatuur reddingspost onthuld in Madurodam

Maarten van der Weijden onthulde zondagmiddag 22 oktober samen met de locoburgemeester van Madurodam een miniatuur reddingspost in Madurodam. Reddingsbrigade Nederland bestaat dit jaar 100 jaar. Al een eeuw staan de vrijwillige lifeguards van de Reddingsbrigade klaar om Nederland veilig van het water te laten genieten. Dit weekend stond voor de Reddingsbrigade in het teken van een aantal jubileumactiviteiten. Met de vereeuwiging van de Reddingsbrigade in Madurodam sloot Reddingsbrigade Nederland haar 100-jarig jubileumjaar af.

Jubileumvaartocht
Ter gelegenheid van het jubileum van Reddingsbrigade Nederland vond dit weekend ook een vaartocht plaats. Lifeguards van reddingsbrigades afkomstig uit verschillende delen van het land voeren in open reddingsboten 100 km van IJmuiden naar Madurodam. Daarmee werd geld opgehaald voor het goede doel: Kinderen die niet in de gelegenheid zijn om een zwemdiploma te halen, de mogelijkheid bieden dit wel te doen. De reddingsbrigades haalden in totaal een bedrag op van € 2.250,-. “Ik ben van mening dat alle kinderen die van de basisschool af komen zouden moeten kunnen zwemmen, maar ook de risico’s leren kennen van zwemmen in zee, rivieren en open water”, aldus Jan Rijpstra, voorzitter van Reddingsbrigade Nederland.

Risico's
Open water zwemmer Maarten van der Weijden zwom het laatste stuk van de vaartocht door Den Haag naar Madurodam mee. Als geen ander kent Maarten de risico’s van het zwemmen in open water en het belang van een goede zwemvaardigheid. “Een goede zwemvaardigheid is belangrijk om veilig te kunnen zwemmen. Naast dat ik het goede doel van deze jubileumvaartocht van de Reddingsbrigade een warm hart toe draag, is het meezwemmen een mooie voorbereiding op de samenwerking met de Reddingsbrigade komende zomer tijdens de 11stedenzwemtocht. Daar vaart de Reddingsbrigade met ons mee om er voor te zorgen dat zowel ik als de meezwemmers veilig de zwemtocht voor mijn foundation kunnen volbrengen. Zo helpen we elkaar om veilig van het water te genieten.”

Miniatuur reddingspost onthuld in Madurodam (Foto: RL.Photographics)
Miniatuur reddingspost onthuld in Madurodam (Foto: RL.Photographics)Miniatuur reddingspost onthuld in Madurodam (Foto: RL.Photographics)
Miniatuur reddingspost onthuld in Madurodam (Foto: RL.Photographics)

NeoGAF offline na beschuldigingen seksueel wangedrag eigenaar

Het invloedrijke gameforum NeoGAF is afgelopen weekend op zwart gegaan als gevolg van verschillende aantijgingen van seksuele intimidatie richting de eigenaar van de site. NeoGAF-oprichter Tyler Malka was al eerder op zijn eigen forum in opspraak gekomen vanwege ongewenste intimiteiten. Ditmaal keerden ook moderators en gebruikers zich veelvuldig tegen hem.

Ongeveer een week geleden begon het drama toen er op facebook beschuldigingen werden geuit door filmregisseur Ima Leupp richting 'Evilore', de gebruikersnaam van Malka, in het kader van de #metoo-beweging. Toen er ook op het forum van NeoGAF vragen werden gesteld over het vermeende wangedrag van de eigenaar, die al eerder in de clinch lag met zijn eigen users vanwege soortgelijke praktijken, werden deze meteen verwijderd en de gebruikers geband. Zowel moderators als gebruikers drongen er bij Malka op aan om in ieder geval een verklaring te geven en uit protest legden steeds meer moderators hun functie neer, terwijl gebruikers vrijwillig om bans gingen vragen.

Vooral via het Twitterkanaal 'NeoGAF New Threads', waarop automatisch alle nieuwe topics worden getweet, werd duidelijk hoe de stemming op het forum was, met talloze topics van mensen die om opheldering of om een vrijwillige ban vroegen. Zondag ging de website volledig offline, met als boodschap dat het 'in onderhoud' is.

Het lijkt er vooralsnog op dat het einde verhaal is voor NeoGAF. Het forum, dat al ruim tien jaar bestond, werd veelvuldig gebruikt door gamefans, pers en bekende namen uit de gamingindustrie waardoor NeoGAF vaak de eerste plek was waar interessant of opvallend nieuws werd gelekt. Er doen zich inmiddels al wel geruchten de ronde dat er mogelijk een doorstart komt onder een andere naam.

NeoGAF op zwart na aantijgingen seksuele intimidatie
NeoGAF op zwart na aantijgingen seksuele intimidatie

Groenewegen sprint naar zege in China

Dylan Groenewegen heeft de vijfde etappe gewonnen Tour of Guangxi. De Nederlander van de LottoNL-Jumbo was de snelste voor Fernando Gaviria en Magnus Cort Nielsen.

Het was lang wachten tot er een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton. Na 65 kilometer lukte het Daniel Oss, Fabricio Ferrari en William Clarke wel om weg te komen.

Het drietalpakte een maximale voorsprong van 5.30, maar werd net voor de vierde klim van de dag (Jinzhu Hill, een klim van de eerste categorie) op 25 kilometer van de streep weer ingelopen.

In de massasprint die daarop volgde was Groenewegen de beste voor Gaviria, die de eerste drie etappes had gewonnnen. Wellens blijft leider in het algemeen klassement voor Bauke Mollema.

Voormalig gitarist Marilyn Manson overleden

Scott Putesky, beter bekend als Daisy Berkowitz, is overleden. De medeoprichter en voormalig gitarist van de band Marilyn Manson is 49 jaar geworden, meldt The Independent.

Putesky richtte de rockband in 1989 op met Brian Warner, zoals Manson eigenlijk heet. Ze speelden jarenlang samen, maar halverwege de opnamesessies van het tweede studioalbum Antichrist Superstar in 1996 verliet hij de band. Daarna speelde de muzikant met tal van bands, waaronder Jack Off Jill, Godhead en Three Ton Gate, dat hij in 1997 oprichtte.

In 2013 werd bij Putesky darmkanker geconstateerd.

Voormalig gitarist Marilyn Manson overleden
Voormalig gitarist Marilyn Manson overleden (Foto: BuzzE)

Man zingt in auto: 149 dollar boete

Als je je in de Canadese provincie Quebec bevindt kun je misschien maar beter niet te hard zingen. Dat deed ene Taoufik Moalla namelijk wel en dat resulteerde in een boete van maar liefst 149 dollar.

De man reed bij Saint-Laurent, op weg om even wat boodschappen te halen. Het nummer Everybody Dance Now! klonk op de radio en dat vond hij een plezierig deuntje, wat erin resulteerde dat hij uit volle borst mee begon te zingen. 

De sirenes van een politieauto onderbraken hem echter. "Ik dacht dat ze er gewoon langs wilden, maar ineens hoorde ik uit de luidspreker dat ik naar de kant moest. Vier agenten kwamen eraan, twee aan beide kanten, en ze namen een kijkje in mijn auto", vertelt de zanger.

De agenten vroegen de vrolijke man of hij aan het schreeuwen was, wat hij ontkende. "Ik was gewoon mijn favoriete liedje aan het zingen en deed dat ook tegen de agenten even voor: Everybody dance now!", hoewel de agenten daar vermoedelijk minder om konden lachen.

De agenten trokken zijn kentekenplaat en overige administratie na - wat allemaal in orde was - en gaven hem vervolgens een boete van 149 dollar voor het schreeuwen in zijn auto, iets wat in Quebec schijnbaar niet mag.

"Ik weet niet of mijn stem nou zo slecht was en ik daar de boete voor kreeg, maar ik schrok er wel van. Ik snap wel dat ze gewoon hun werk doen en het is prima dat ze komen checken of alles in orde is en ik niemand in de achterbak heb liggen, maar een boete had ik niet verwacht", zegt Taoufik.

Naar eigen zeggen zong hij overigens niet overdreven hard: "Gewoon, zoals je doet als je een lekker nummer hoort." De man maakte er ook geen probleem van en wenste de agenten verder een fijne dag. "Ik weet dat ik ertegen in beroep kan gaan, dus dat ga ik doen, en zij deden gewoon hun werk."

Taoufik gaat uiteraard wel in beroep, hoewel het een jaar kan duren voor een rechter zijn verhaal aanhoort. Zijn plan is simpel: gewoon even vertellen hoe hij zijn boete kreeg. "Stel je voor dat de Montreal Canadiens (de lokale ijshockeyers) een grote wedstrijd winnen, dat schreeuwt iedereen en dan gaat iedereen zingen. Slinger je iedereen dan ook op de bon?"

De vrouw van Taoufik lijkt trouwens de kant van de agenten te kiezen. "Als het puur om mijn zangkwaliteiten ging zou ze mij minstens een dubbel zo zware boete gegeven hebben, vertelde ze."

Malware in acht Minecraft-apps

Acht apps in de Play Store van Google zijn besmet geweest met malware. Dat zorgde ervoor dat de makers stiekem geld konden verdienden aan verborgen reclames.

De ontwikkelaars zouden de apps ook kunnen gebruiken om de apparaten te kapen. Dan zouden ze als 'zombie' kunnen worden toegevoegd aan een botnet, een 'leger' van overgenomen apparaten. Zo'n leger kan worden gebruikt voor gecoördineerde cyberaanvallen, zoals DDoS-aanvallen. Het is niet bekend of dat ook is gebeurd.

Volgens beveiliger Trend Micro ging het om mod-apps voor het populaire spel Minecraft: Pocket Edition. Met de mod-apps konden gebruikers hun karakter in het spel aanpassen.

De acht apps zijn niet gemaakt door Mojang, de studio die Minecraft heeft gemaakt, maar door ene 'FunBaster'. Het is niet bekend wie daarachter zitten. De acht apps zijn vermoedelijk minstens 600.000 keer gedownload en mogelijk zelfs 2,6 miljoen keer. De Verenigde Staten, Rusland, Oekraïne, Brazilië en Duitsland lijken het zwaarst getroffen.

De besmette apps zijn inmiddels uit de Play Store gehaald. Game-apps zijn interessant voor hackers, omdat nietsvermoedende mensen gemakkelijk kunnen worden verleid zulke apps te downloaden; de drempel ligt laag.

Malware in acht Minecraft-apps
Malware in acht Minecraft-apps (Foto: BuzzT)

Ook Dost scoort hattrick bij zege Sporting

Niet alleen Memphis Depay, maar ook Bas Dost maakte zondag indruk op de Europese velden. Net als zijn collega-international was Dost goed voor een hattrick, in zijn geval in het shirt van Sporting Portugal.

Thuis tegen Chaves ging Dost furieus van start en het duurde niet langer dan een minuut of twaalf voor de Nederlander al twee keer raak had gekopt. In de zesde minuut deed hij dat uit een corner, zes minuten later kopte hij een voorzet van Daniel Podence binnen. 

Marcos Acuña had iets meer tijd nodig, maar na een uur spelen had hij de productie van zijn teamgenoot geëvenaard en stond de 4-0 op de borden. Toch won Dost het onderlinge duel: een kwartier voor tijd maakte hij de 5-0, waarna Chaves nog een eretreffer maakte.

Voor Dost was het alweer zijn vijfde hattrick in 2017. Met zeven goals staat de topscorer van vorig seizoen voorlopig gedeeld tweede, achter de elf treffers van Benfica-speler Jonas en samen met FC Porto-duo Vincent Aboubakar en Moussa Marega.

Wereldrecord halve marathon weer verbroken

Het wereldrecord op de halve marathon bij de dames is al voor de derde keer dit jaar verbroken. In februari liep Peres Jepchirchir in de Verenigde Arabische Emiraten naar een tijd van 1:05.06 uur, haar Keniaanse landgenote Joyciline Jepkosgei snelde in april in Praag naar 1:04.52 uur.

Zondag liep Jepkosgei de halve marathon van Valencia en dat leverde weer een nieuw wereldrecord op voor de rappe Keniaanse. Na tien kilometer kwam ze door in 30:09 minuten, zeer ruim binnen het recordschema. Dat leek toch wat te snel, want na vijftien kilometer noteerde Jepkosgei een tijd van 45:59 minuten, waar ze in Praag nog doorkwam in 45:37.

Toch kon de Keniaanse nog wat dieper graven in haar krachten en met een doorkomsttijd van 1:01.30 na twintig kilometer zat ze nog maar vijf tellen boven haar record. Een ultieme eindsprint bracht haar uiteindelijk na 1:04.51 uur over de finish, een verbetering van haar wereldrecord met één seconde en haar zesde wereldrecord van het jaar - zo liep ze in Praag onderweg ook een record op de tien kilometer.

Jip Vastenburg kwam na 1:11.04 over de finish, een ruim persoonlijk record voor de Nederlandse. Bij de mannen was de winst er voor de Bahreinse Keniaan Abraham Cheroben in 59:11 minuten, amper een maand nadat hij in Kopenhagen de vierde tijd ooit liep. 

Nieuwe bewindslieden bij Rutte op de thee

De beoogde ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet verschijnen maandag en dinsdag bij formateur Mark Rutte. De demissionair en aanstaand premier ontving als eerste zijn partijgenote Tamara van Ark, de kandidaat-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Ark zei "heel veel zin" in het gesprek te hebben.

Na Van Ark volgen maandag nog tien ministers. Dinsdag maken ChristenUnie-minister Arie Slob en de overige staatssecretarissen hun opwachting. Rutte sprak zaterdag al met de drie vicepremiers van zijn volgende kabinet, Hugo de Jonge (CDA), Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie).

De formateur vraagt de kandidaat-bewindslieden traditioneel of hij "nog iets moet weten". Hij wil dat de kandidaten hem inlichten over zaken die hen in verlegenheid of in opspraak kunnen brengen.

Nieuwe bewindslieden nemen laatste horde
Nieuwe bewindslieden nemen laatste horde - hier Hugo de Jonge (Foto: ANP)

Foo Fighters op Pinkpop 2018

Pinkpop kan de eerste naam voor de 49e editie bekend maken. De Amerikaanse rockband FOO FIGHTERS komt in 2018 naar Landgraaf. In 2015 moest de band het optreden op Pinkpop annuleren en toen al riep frontman Dave Grohl dat de band zeker terug zou komen om het goed te maken. Met de bevestiging van FOO FIGHTERS heeft het festival meteen een van de drie dagafsluiters te pakken. Pinkpop 2018 vindt plaats vier weken na Pinksteren op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni op het festivalterrein Megaland in Landgraaf. De kaartverkoop van Pinkpop start op zaterdag 24 februari 2018 via www.ticketmaster.nl en de bekende Ticketmaster verkoopadressen.

Foo Fighters behoeft eigenlijk geen introductie meer. Sinds het verschijnen van het debuutalbum in 1995 heeft de band meer dan twaalf miljoen albums verkocht, diverse awards ontvangen en speelde ze over de hele wereld de grote festivals en stadions plat. De band rond frontman Dave Grohl stond eerder al in 2008 en 2011 op Pinkpop en komt in 2018 naar Landgraaf met het nieuwste album “Concrete and Gold” onder de arm.

“Het moest de grootst klinkende Foo Fighters plaat ooit worden. Een reusachtige rockplaat maar dan wel met Greg Kurstin’s gevoel voor melodie en arrangement… Alsof Motörhead een interpretatie geeft van Sgt. Pepper… of zoiets.” Aldus Dave Grohl over het laatste album “Concrete and Gold”, dat op 15 september jl. wereldwijd uit kwam. De samenwerking tussen popproducer Greg Kurstin (Adele, SIA, Pink) en de Foo Fighters leidde tot het meest ambitieuze album van de rockband tot nu toe.

Maanden lang werd in het geheim in de EastWest Studios, Hollywood, hard gewerkt om tot het gewenste eindresultaat te komen van deze unieke samenwerking. Of zoals Grohl het omschrijft: “Onze herrie samen met Greg’s slimme hoofd en alles wat hij maar kon bedenken aan prachtarrangementen en composities.” Dat de samenwerking succesvol is blijkt wel uit het feit dat het “Concrete and Gold” het eerste #1 album is van de band in Nederland ooit. Naast de #1 notering in Nederland kwam het album in nog elf andere landen, waaronder Groot-Brittannië en America, binnen op 1!

In 2015 stond de band als afsluiter van het festival geprogrammeerd, maar moest het optreden annuleren, en de rest van de Europese tour, in verband met een gecompliceerde beenbreuk van Dave Grohl na een val van het podium twee dagen voor het optreden op Pinkpop. In een reactie liet de band toen al weten zeker terug te keren naar Landgraaf om de annulering goed te maken.

Zwolse volleybalsters zetten sterke seizoensstart voort

De volleybalsters van Regio Zwolle hebben ook hun derde wedstrijd in de Eredivisie gewonnen. Het kostte wel flink wat moeite, maar op bezoek bij het Limburgse Summa Peelpush werd in vijf sets gewonnen.

De club uit Meijel won een spannende eerste set en domineerde vervolgens de tweede set. "Dat was een aardige tik", aldus trainer Wilfried Groothuis van Zwolle. De ploeg leek zich niet te herstellen en Peelpush ging er in de derde set opnieuw vandoor. Toch draaide Zwolle het nog om, overleefden ze wat benauwde momenten en kwamen ze helemaal terug in het duel.

"Het is erg knap dat we die set nog wisten te winnen", liet Groothuis optekenen. Het leek gelijk de genadeklap voor de Limburgers, want Zwolle won de vierde set wat makkelijker en trok de wedstrijd in set vijf definitief naar zich toe. Zwolle staat met acht punten uit drie wedstrijden aan de leiding, samen met VC Sneek. Landskampioen Sliedrecht kwam wegens Champions League-verplichtingen niet in actie en moet de derde wedstrijd nog spelen, waarmee ze de koppositie over kunnen nemen.

Uitslagen Eredivisie volleybal dames
Talentteam 1 VC Sneek 3
(25-21,17-25,19-25,23-25)

Nering Bögel Weert 0 Flynth FAST 3
(20-25,12-25,23-25)

Peelpush 2 Regio Zwolle 3
(25-23,25-14,23-25,18-25,11-15)

Eurosped 3 Springendal/Set-Up'65 2
(23-25,25-19,20-25,25-12,15-13)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, de Apple VP van diversiteit heeft haar excuses aangeboden voor de uitspraak dat ook blanke mannen divers kunnen zijn, in Pakistan worden tribale gerechtigheid (Jirga's) steeds meer mainstream geleid (uiteraard) enkel door mannen, Zweedse politici willen het leger inzetten in zogeheten 'no-go' zones, het is te gevaarlijk om een politiestation te bouwen in Rinkeby (Stockholm), in Istanbul eisen de LGBT mensen gerechtigheid voor de verkrachting van en moord op een transgender, terwijl Anita Sarkeesian en andere westerse feministen GamerGate weer eens op willen rakelen en volgens Jessa Crispin weten (blanke?) mannen niet waar de feminisme-religie om draait.

Golfer Luiten grijpt net naast zege in Spanje

Golfer Joost Luiten heeft net naast de zege op de Valderrama Masters in Spanje gegrepen. De Nederlander moest het op het toernooi op de European Tour afleggen tegen Sergio Garcia, naast wereldtopper ook de gastheer van het toernooi in Andalucië.

Garcia begon aan de slotdag met twee slagen voorsprong op Luiten en één slag voorsprong op de Engelsman Daniel Brooks. Het trio vocht uiteindelijk om de zege en deed dat op overzichtelijke wijze: ze liepen met z'n drieën de laatste ronde.

Brooks leek vrij snel af te moeten haken en kon het uiteindelijk niet goedmaken, waardoor Luiten en Garcia overbleven. Halverwege had Garcia twee birdies laten noteren, tegen de drie van Luiten, die zo op nog maar één slag stond. 

Garcia liet het volgen door twee birdies en een bogey, Luiten tekende op de dertiende en de vijftiende hole voor een birdie - één slag onder het baangemiddelde. Met drie holes te gaan stond het zo helemaal gelijk, maar op dat moment ging het mis voor Luiten.

Op de zestiende hole miste hij een putt voor par, die Garcia wel maakte. Een prachtige bal op de zeventiende gaf de Nederlander de kans op birdie, met succes, maar ook Garcia kreeg dat voor elkaar, waarna de achttiende hole geen verschil meer maakte. Garcia won met twaalf slagen onder par, Luiten werd knap tweede met een score van -11.

NBA: Wiggins in de zoemer en Phoenix ontslaat coach

Het had een rustige zondagavond moeten worden in de NBA. Er werden maar drie wedstrijden gespeeld en alleen de wedstrijd tussen de Oklahoma City Thunder en de Minnesota Timberwolves was een aansprekend affiche. Toch viel er genoeg te beleven. Fans kregen een sensationele ontknoping te zien, de eerste coach werd ontslagen dit seizoen en de ziekenboeg in de NBA breidt gestaag uit.

Minnesota en Oklahoma City zijn deze zomer druk bezig geweest op de transfermarkt. Oklahoma City met als doel om de Warriors te kunnen verslaan, Minnesota hoopt voor het eerst sinds 2004 de play-offs weer te halen.

De twee teams maakten er in Oklahoma City een boeiend duel van. Minnesota leidde vrijwel de hele wedstrijd, maar de marge was nooit zo groot dat de overwinning voor de Oklahoma City Thunder uit het vizier was. In het vierde kwart, met een 92-98 achterstand besloot Russell Westbrook dat het tijd was om het heft in handen te nemen.

Westbrook scoorde vijftien van de volgende achttien punten die de Thunder maakte en zette persoonlijk zijn ploeg langszij. Met dertig seconden op de klok stond het 110-110. Karl-Anthony Towns scoorde met een floatertje en zette de bezoekers op 110-112. Er was nog tijd voor één aanval van de Thunder.

Russell Westbrook werd omringd door twee verdedigers en hij zag zich genoodzaakt de bal af te geven aan Carmelo Anthony. Anthony had de voorgaande minuten de bal nauwelijks aangeraakt, wat een vreemde ervaring moet zijn geweest voor de forward die bij elke ploeg waar hij gespeeld heeft de absolute ster was. Anthony twijfelde geen moment en mikte zijn driepunter raak.

Er stonden nog vier seconden op de klok en Minnesota had geen time-outs meer. Andrew Wiggings kreeg de bal, slalomde door een paar Thunder-spelers en legde van grote afstand aan. In de zoemer viel zijn schot via het bord raak: 113-115.

Spannende ontknoping bij Thunder-Wolves. Bron: YouTube

Er zal nog even nagepraat worden over het laatste schot en dan met name het screen dat Towns zette op Paul George. De uitslag van de wedstrijd zal niet ongedaan gemaakt worden. Towns en Wiggins scoorden allebei 27 punten voor de Timberwolves. Alle andere starters haalden de dubbele cijfers ook.

Bij Oklahoma City eindigde Russell Westbrook met 31 punten en 10 assists. Carmelo Anthony zette 23 punten op de stat sheet.

De Brooklyn Nets wonnen in eigen huis van de Atlanta Hawks: 116-104. Van beide ploegen hoeft dit jaar weinig bijzonders verwacht te worden. Atlanta kreeg slecht nieuws te verwerken. Dennis Schröder, de Duitse point guard, ging in de slotfase naar de kleedkamer met een enkelblessure. De eerste week van het seizoen heeft al meerdere slachtoffers geeist.

In Los Angeles wonnen de New Orleans Pelicans van de Lakers: 112-119. Anthony Davis en DeMarcus Cousins waren samen goed voor 49 punten bij de Pelicans.

Bij de Lakers werd er vol verwachting naar Lonzo Ball gekeken, die een rommelige wedstrijd speelde. In zijn schaduw speelt een andere rookie, Kyle Kuzma, tot nu toe prima. Kuzma werd pas als 27e gekozen in de draft door de Brooklyn Nets en was onderdeel van een ruil die Brook Lopez naar de Lakers bracht en D’Angelo Russell naar de Nets. Kuzma scoorde twintig punten voor zijn ploeg.

De Phoenix Suns zijn het seizoen dramatisch begonnen. Alle drie de wedstrijden werden verloren en tegen de Trail Blazers en de Clippers ging de ploeg keihard onderuit. Min of meer tegelijk maakte de ploeg bekend dat hoofdcoach Earl Watson werd ontslagen en stuurde point guard Eric Bledsoe een tweet de wereld in waarin hij kenbaar maakte “hier niet te willen zijn”.

Nooit eerder werd een hoofdcoach zo snel in het seizoen ontslagen. Assistent Jay Triano, oud-coach van het Canadese nationale team, neemt voorlopig zijn taken waar.

Uitslagen:

Brooklyn Nets – Atlanta Hawks 116-104
Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 113-115
Los Angeles Lakers – New Orleans Pelicans 112-119

Eastern Conference

Washington Wizards 2-0
Toronto Raptors 2-0
Cleveland Cavaliers 2-1
Detroit Pistons 2-1
Orlando Magic 2-1
Brooklyn Nets 2-1
Milwaukee Bucks 2-1
Miami Heat 1-1
Charlotte Hornets 1-1
Atlanta Hawks 1-2
Indiana Pacers 1-2
Boston Celtics 1-2
Chicago Bulls 0-2
New York Knicks 0-2
Philadelphia 76ers 0-3

Western Conference

Houston Rockets 3-0
Los Angeles Clippers 2-0
Memphis Grizzlies 2-0
San Antonio Spurs 2-0
Portland Trail Blazers 2-1
Utah Jazz 2-1
Minnesota Timberwolves 2-1
Denver Nuggets 1-1
Golden State Warriors 1-2
Sacramento Kings 1-2
New Orleans Pelicans 1-2
Oklahoma City Thunder 1-2
Los Angeles Lakers 1-2
Dallas Mavericks 0-3
Phoenix Suns 0-3

FOK! Wat een weer: aanhoudend wisselvallig

Oktoberweer komt terug in maart.

Hallo allemaal!

Ja, dat was me het dagje wel weer gisteren. De hele zondag stond onder invloed van een frontale storing, die ik al een paar dagen geleden aankondigde. Toch waren er nog enkele plekken waar de zon nog even scheen. Dit gebeurde met name in Groningen, maar ook ik heb hier in Haarlem de zon nog even gezien. Over het algemeen was het echter bewolkt. Op veel plaatsen viel er ook van tijd tot tijd regen en motregen. De maxima lagen rond de 12 à 13 graden. Net iets hoger dan verwacht. 

In de nacht viel de meeste regen nog in het noorden, maar in het zuiden werd het langzaamaan wat droger.  De wind zwakte langzaamaan wat af. 

Vandaag is het opnieuw meest bewolkt. In het zuiden lijkt het overwegend droog te blijven, maar meer noordwaarts neemt de kans op regen wel weer toe. Aan het einde van de dag komt er een nieuwe storing naderbij en gaat het vanuit het zuidwesten opnieuw regenen.  De maxima liggen wel iets hoger dan vandaag met 14 tot 15 graden. 

De beloofde weersverbetering die er aan zat te komen is inmiddels weer van de kaarten verdwenen. Alleen komende woensdag lijkt het een aardige dag te worden. Over het algemeen liggen de temperaturen komende week wel rond de 15 à 16 graden, maar is het verder meest bewolkt. Ook valt er geregeld regen. Met name aan het einde van de week lijkt het weer duidelijk slechter te worden.

Dan woensdag maar even genieten!

Fijne maandag!

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:21
Zon onder: 18:29
Zonkracht: 2/1

Warmste dag (Foto: Stephan5)
Op de warmste dag van afgelopen week maakt ik deze foto vanaf het balkon. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jongen valt voorbijgangers aan met bijl

In een dorpje in Zwitserland heeft een minderjarige jongen zondagavond met een bijl meerdere mensen verwond. Volgens de autoriteiten is er geen sprake van een terroristische daad.

De zeventienjarige dader viel in het centrum van Flums, nabij de grens met Liechtenstein, voorbijgangers aan en probeerde vervolgens met een gestolen auto te vluchten. Toen hij met de auto was gecrasht, ging hij er te voet vandoor. In een tankstation viel hij opnieuw mensen aan. Daar schoten toegesnelde agenten de dader neer en namen hem mee.

Hoeveel mensen precies gewond zijn geraakt is nog niet duidelijk. Ook over het motief van de dader is nog niets bekend.

Jongen valt voorbijgangers aan met bijl
Jongen valt voorbijgangers aan met bijl (Foto: ANP)

Zorg is fiks meer kwijt aan accountant

De accountantskosten voor de zorg zijn het afgelopen jaar gemiddeld 12 procent gestegen. De zorgorganisaties waren er in totaal 87 miljoen euro aan kwijt, zo'n 127.000 euro gemiddeld per instelling.

Bij de geestelijke gezondheidszorg was er zelfs een stijging van ruim 15 procent en bij verpleging, verzorging en thuiszorg van bijna 15 procent. Dit blijkt uit een onderzoek door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg. De stijging komt onder meer door uitbreiding van controlewerk, zoals ondersteuning bij zelfonderzoek naar declaraties. Ook is het aantal contractpartijen dat om financiële verantwoording vraagt door verschillende ontwikkelingen toegenomen.

Intrakoop onderzocht 683 jaarrekeningen van zorgorganisaties. De organisatie maakt zich zorgen over de toename van de administratieve rompslomp, blijkt uit de woorden van bestuurder Frank Kaptein: ,,Bureaucratie kost namelijk niet alleen geld, maar ook tijd. Die kan veel beter aan de cliënt besteed worden."

Zorg is fiks meer kwijt aan accountant
Zorg is fiks meer kwijt aan accountant (Foto: ANP)

Gevluchte Saban B. runt callcenters in Turkije

De in Nederland veroordeelde vrouwenhandelaar Saban B. runt vanuit Turkije een netwerk van callcenters dat energiecontracten verkoopt aan Duitse klanten. Het Duitse weekblad Der Spiegel kwam B. op het spoor na maandenlang onderzoek.

B. werd in 2010 door het hof in Arnhem bij verstek veroordeeld. Hij was toen al ontsnapt naar Turkije toen hij een week verlof had gekregen. Omdat de Turken geen staatsburgers uitleveren, heeft Nederland zich daarna ingezet om hem in Turkije achter de tralies te krijgen.

Een Turkse rechter bepaalde vorig jaar dat B. zijn in Nederland verdiende straf in Turkije moet uitzitten. Maar daar is weinig van terechtgekomen, blijkt uit het artikel.

B. stond aan het hoofd van een netwerk dat jarenlang tientallen prostituees met grof geweld, bedreiging en intimidatie aan het werk hield. De bende van Saban verdiende miljoenen aan de grootschalige uitbuiting van vrouwen in de Amsterdamse prostitutie, vooral op de Amsterdamse wallen.

Gevluchte Saban B. runt callcenters in Turkije
Gevluchte Saban B. runt callcenters in Turkije (Foto: ANP)

Duizenden demonstreren na moord op journalist

Na de moord op een onderzoeksjournaliste op Malta hebben zondag duizenden mensen in de hoofdstad Valletta voor gerechtigheid gedemonstreerd. Ze eisten een snelle oplossing van de zaak en het einde van de corruptie in de politiek en bij de autoriteiten.

Journaliste Daphne Caruana Galizia werd afgelopen week gedood door een autobom op de eilandstaat. Wie achter de moord zit is nog steeds onduidelijk.

Caruana Galizia had een schandaal onthuld uit de zogenoemde Panama Papers. Zij beschuldigde ook medewerkers van premier Muscat van het exploiteren van buitenlandse brievenbusondernemingen.

Reporters Zonder Grenzen
Aan de demonstratie deed ook journalistenorganisatie Reporters Zonder Grenzen mee. "De moordenaars wilden haar tot zwijgen brengen, ze willen ons tot zwijgen brengen. Maar ze zullen geen minuut zwijgen hebben", zei directeur Christophe Deloire.

Sommige deelnemers aan het protest droegen spandoeken of T-shirts met daarop de laatste woorden die Caruana Galizia maandag schreef: 'Overal waar je kijkt zijn boeven', 'De situatie is wanhopig'.

Duizenden demonstreren na moord op journalist
Duizenden demonstreren na moord op journalist (Foto: ANP)

Sensationale ontknoping in MLS helpt Hoesen en San Jose naar play-offs

In de Major League Soccer was het zondag Decision Day, de laatste speeldag van het reguliere seizoen. Het gros van de acht play-offtickets was al wel vergeven, maar in de Western Conference streden de San Jose Earthquakes (43), FC Dallas (43) en Real Salt Lake (42) nog om één ticket. 

De Earthquakes hadden in principe de beste papieren, bij winst op Minnesota United zouden ze zich plaatsen voor de play-offs. De van FC Groningen gehuurde Danny Hoesen hielp daar na een kwartier al bij door de 1-0 binnen te schieten. Minnesota kwam voor rust terug, maar op aangeven van Hoesen scoorde voormalig Vitesse-speler Valeri Qazaishvili de 2-1.

Lang leek San Jose op weg naar de play-offs, tot Francisco Calvo de gelijkmaker scoorde. FC Dallas was ondertussen bezig om de Los Angeles Galaxy op te rollen (het werd 5-1) en Real Salt Lake stond met 2-0 voor tegen Sporting Kansas City, dat nog wel de 2-1 maakte. Grote problemen dus voor San Jose, tot diep in de blessuretijd. De bal kwam voor het Minnesota-doel en Marcos Ureña maakte misschien wel de belangrijkste goal uit zijn carrière: 3-2 en de Earthquakes mogen zich opmaken voor de play-offs.

In de Eastern Conference staan Toronto FC - veruit de sterkste ploeg van het jaar - en New York City FC in de halve finales. Chicago Fire, nieuwkomer Atlanta United, Columbus Crew en New York Red Bulls vechten onderling uit welke twee clubs het tegen Toronto en New York City FC op mogen nemen in de Eastern Conference.

In het westen zijn de Portland Timbers en Seattle Sounders al zeker van de halve finales. De Vancouver Whitecaps, Houston Dynamo, Sporting Kansas City en San Jose Earthquakes vechten om de overige twee plekken. De winnende clubs in de Eastern en Western Conferences spelen in de MLS Cup tegen elkaar om de landstitel.

Woensdag begninen de play-offs, de finale wordt op 9 december gespeeld. De eerste ronde bestaat uit één wedstrijd, de halve finales en finales in de conferences bestaan uit een heen- en terugwedstrijd en de finale is wederom één duel.

Brazilië met heerlijke goals naar halve finales WK onder 17

Op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers tot 17 jaar, gehouden in India, hebben Brazilië en Spanje zich zondag geplaatst voor de halve finales.

Brazilië speelde in de kwartfinales tegen Duitsland in een met ruim 66.000 mensen volgepakt Salt Lake Stadium in Kolkata. Na een verdedigende blunder van Duitsland kon Alan Souza al snel voor de 1-0 zorgen, maar hij schoot op de paal. Tien minuten later kreeg Duitsland een strafschop en die werd aanvoerder Jann-Fiete Arp prima benut: 0-1, zijn vijfde treffer van het toernooi.

Brazilië kreeg vervolgens wel kansen, maar het duurde erg lang voor er wat mee werd gedaan. Twintig minuten voor tijd legde Alan de bal neer voor Weverson, die hard in het dak van het doel schoot. Amper vijf minuten later haalde Paulinho eveneens verwoestend uit, waarmee hij Brazilië plotseling op voorsprong zette: 2-1.

Duitsland kreeg in de slotfase nog wat kansen, maar uit onder meer drie corners in de laatste minuut kwam geen goal meer en dus voegen de Brazilianen zich bij de laatste vier, waarin ze het tegen Engeland opnemen.

Spanje rekende eerder op de dag af met Iran. Abel Ruiz van FC Barcelona was binnen het kwartier al goed voor zijn vierde WK-treffer, waarna Spanje het verzuimde af te maken. Dat kwam wel in tien doldwaze minuten na een uur spelen: Sergio Gomez en Ferran Torres gooiden het duel op slot, ook al deed Saeid Karimi nog iets terug. Spanje won met 3-1 en speelt om een plek in de finale tegen Mali.

Brazilië - Duitsland (Bron: YouTube)

Rojer met 'ex' Qureshi onderuit in ATP-finale Stockholm

Tennisser Jean-Julien Rojer is er niet in geslaagd voor de derde keer de dubbelspeltitel op het ATP-toernooi van Stockholm te winnen. De Nederlander speelde in Zweden samen met Aisam-ul-Haq Qureshi, de Pakistaan met wie hij tot en met 2013 vast samenspeelde.

Met zijn 'tennis-ex' schopte Rojer het tot de finale, waarin de twee het opnamen tegen de goede jongen Mate Pavic uit Kroatië en Oliver Marach uit Oostenrijk. Rojer en Qureshi wonnen de eerste set en kregen in de tiebreak van set twee een matchpoint. Dat benutten ze niet, waarna Marach en Pavic via de supertiebreak zegevierden: 6-3, 6-7 (6) [4-10].

Atlético ontsnapt en houdt Barcelona in zicht, Asensio wijst Real de weg

Atlético Madrid heeft zondag drie belangrijke punten gepakt op bezoek bij Celta de Vigo. De gasten hadden het zwaar en Estadio Balaídos.

Iago Aspas was verreweg de gevaarlijkste man aan de zijde van de thuisploeg, maar de aanvaller kon maar niet tot scoren komen. Waar Celta kansen miste, profiteerde Kevin Gameiro optimaal bij een corner: de defensie van Celta schutterde, waardoor de Fransman van dichtbij raak kon knallen: 0-1. Vlak daarvoor kon Antoine Griezmann zijn team al de voorsprong bezorgen, maar Sergio Álvarez lette goed op.

In de tweede helft bleef Celta drukken en kreeg Aspas wederom veel mogelijkheden om een doelpunt te produceren, maar de Spanjaard kreeg te maken met zowel doelman Jan Oblak als het aluminium. Trainer Juan Carlos Unzué probeerde nog wat te forceren door John Guidetti in het veld te brengen, maar ook de Zweed had het vizier niet op scherp staan. Door de winst neemt Atlético de derde plek over van Real Madrid, dat zondagavond nog in actie komt tegen Eibar.

Atlético Madrid heeft na negen speelronden zes punten achterstand op koploper Barcelona, dat zaterdag Málaga met 2-0 versloeg. Valencia haalde uit tegen Sevilla (4-0) en staat twee punten boven Atlético op de tweede plaats.

Real Madrid - Eibar
Real Madrid heeft zondagavond geen fout gemaakt in La Liga. De Koninklijke was binnen een half uur klaar met nummer zestien Eibar.

Real won vijf van de zes ontmoetingen met Eibar in competitieverband. De enige misstap vond afgelopen seizoen plaats; in oktober 2016 vertrokken de Basken met een punt (1-1) uit het Santiago Bernabéu. Dit keer liet Real het niet zover komen en na een klein half uur wist men dat de drie punten eigenlijk al wel in de tas zaten. Verdediger Paulo Oliveira verschalkte zijn eigen doelman met een kopbal na een voorzet van Marco Asensio en Asensio verdubbelde zelf de marge door na voorbereidend werk van Isco fraai raak te schieten. Real zat op rozen en nam de ruime voorsprong mee de kleedkamer in.

Eibar had in de beginfase nog vroeg druk gezet en kwam er een paar keer goed uit, maar na de twee treffers vervloog de hoop op een goed resultaat. Cristiano Ronaldo kwam in de eerste helft overigens niet echt in het stuk voor; hij had maar achttien balcontacten. Na de pauze kreeg hij wel een goede kans, maar de Portugees stuitte oog in oog met Marko Dmitrovic op de doelman. Ronaldo bleef wel negentig minuten staan, in tegenstelling tot Asensio, Isco en Dani Ceballos.

Zinédine Zidane haalde hen ongeveer halverwege de tweede helft naar de kant ten faveure van Karim Benzema, Lucas Vázquez en Marcelo en laatstgenoemde zette de 3-0 eindstand op het scorebord. De Braziliaan was het eindstation van een schitterende aanval en schoot op aangeven van Benzema overhoeks binnen. Eibar is overigens de enige La Liga-club die dit seizoen al zijn competitiedoelpunten, drie stuks, na rust maakte, maar dit keer kwam men nauwelijks tot kansen om het Kiko Casilla moeilijk te maken. Real staat nu derde, vijf punten achter koploper Barcelona.

Uitslagen La Liga zondag
Villarreal - Las Palmas 4-0
Celta de Vigo - Atletico Madrid 0-1
Leganes - Athletic de Bilbao 1-0
Real Madrid - Eibar 3-0

Laatste reviews en specials
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
©FOK.nl e.a.