FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 oktober 2017

Bloomberg: miljoenen voor milieu vanwege Trump

De Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg heeft nog eens 64 miljoen dollar (54 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor milieubescherming. De voormalig burgemeester van New York deed dat als reactie op het besluit van de regering-Trump een begin te maken met het uitgummen van het klimaatprogramma van Barack Obama.

Scott Pruitt, de chef van het nationaal milieuagentschap EPA, gaf dinsdag de aanzet tot afschaffing van het 'Clean Power Plan', dat ten doel heeft de uitstoot van kooldioxide door onder meer kolencentrales drastisch te verminderen. Pruitt, die evenals president Trump niet zo gelooft in klimaatverandering door menselijk toedoen, verklaarde "de oorlog tegen steenkool" voor beëindigd.

Bloomberg zei woensdag dat de strijd tegen kolen de verantwoordelijkheid is van heel veel verontruste Amerikanen, die niet langer vergiftigd willen worden door de verbranding van fossiele brandstoffen. Washington kan volgens hem geen eind maken aan die strijd.

Bloomberg heeft naar eigen zeggen al zo'n 100 miljoen gespendeerd aan de goede zaak. Hij is een royaal sponsor van de Sierra Club, de oudste en grootste milieubeschermingsorganisatie van de VS.

Bloomberg geeft opnieuw miljoenen voor milieu
Bloomberg: miljoenen voor milieu vanwege Trump (Foto: ANP)

Harvey Weinstein steeds eenzamer

De ooit zo grote Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein (65) wordt na alle beschuldigingen over seksueel misbruik, tot verkrachting aan toe, steeds kleiner en vooral eenzamer. De een na de andere Hollywood-ster neemt openlijk afstand van hem.

Het was al bekend dat zijn vrouw Georgina Chapman hem gaat verlaten, maar daarmee houdt het niet op.

Ook acteur Leonardo DiCaprio distantieerde zich via Facebook van Weinstein, met wie hij onder meer de film Gangs of New York maakte. "Ik applaudisseer voor de kracht en moed van de vrouwen die op de voorgrond zijn getreden en publiekelijk hun verhaal hebben gedaan".

Massage
The New York Times publiceerde een bekentenis van actrice Gwyneth Paltrow, die toen ze 22 was werd belaagd door Weinstein. Deze wilde haar betasten en masseren, wat ze weigerde. Haar collega Angelina Jolie zei in dezelfde krant ook een "slechte ervaring" te hebben gehad met de van zijn voetstuk gevallen producent toen ze jong was.

"Het resultaat was dat ik besloot nooit meer met hem samen te werken en anderen voor hem te waarschuwen. Deze behandeling van vrouwen is in elke branche en elk land onacceptabel", aldus Jolie. Acteur Ewan McGregor vulde via Twitter aan dat het hoog tijd wordt dat deze wantoestanden aan het licht komen. "De geruchten heb ik jarenlang gehoord, wat nu naar buiten komt is verschrikkelijk. Aju, tiran!"

Seksueel misbruik
De lijst met aantijgingen is inmiddels zo lang, dat de ontkenning die Weinstein via een woordvoerster naar buiten bracht haast potsierlijk is. Rollebollen in ruil voor een rolletje in een film leek eerder gewoonte dan toeval. Het blad The New Yorker voerde drie vrouwen op die beweerden verkracht te zijn door Weinstein, inmiddels ontslagen door zijn eigen filmbedrijf.

De politie en het Openbaar Ministerie in New York deden in 2015 onderzoek naar de handel en wandel van Weinstein maar vonden onvoldoende bewijs voor seksueel misbruik om tot vervolging over te gaan. Voor onder anderen Meryl Streep, George Clooney, Lena Dunham, Judi Dench, Kate Winslet, Mark Ruffalo en Christian Slater was er desondanks rook of vuur genoeg om hem radicaal de rug toe te keren.

Maar hij heeft in ieder geval Lindsay Lohan nog.

Filmfestival Cannes
Het festival van Cannes heeft in een verklaring de acties waarvan Weinstein wordt beschuldigd, ernstig veroordeeld. Weinstein, die films als Pulp Fiction en Shakespeare in Love maakte, was de afgelopen decennia een veel en graag geziene gast aan de Cote d'Azur.

"We zijn verbijsterd over alle aanklachten van seksueel misbruik en geweld die de afgelopen dagen zijn geuit tegen hem", stelt festival directeur Thierry Fremaux. "De verhalen wijzen op een gedragspatroon dat wij alleen maar stellig en zonder enig voorbehoud kunnen veroordelen. Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers, die nu de moed hebben gehad om met hun getuigenissen voor het voetlicht te treden."

Cannes is het eerste grote filmevenement dat afstand neemt van Weinstein. Zijn eigen bedrijf heeft hem ontslagen en ook de BAFTA, de organisatie achter de Britse Oscars, hebben hem geschorst als erelid.

Weinstein wordt door verschillende actrices en oud medewerkers beschuldigd van seksueel misbruik, variërend van intimiderende verzoeken om seks tot verkrachting. Onder de slachtoffers bevinden zich veel grote namen, zoals Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow en Asia Argento.

Filmproducent Weinstein steeds eenzamer
Filmproducent Weinstein steeds eenzamer (Foto: ANP)

Hoek bekert verder na penaltysoap

De penaltysoap in de eerste ronde van de KNVB beker heeft eindelijk een einde. HSV Hoek heeft zich ten koste van FC Lisse geplaatst voor de volgende ronde. Na veertien strafschoppen konden de Zeeuwen de handen in de lucht steken.

Lisse en Hoek troffen elkaar al op 20 september. Na de 2-2 in reguliere speeltijd trok Lisse na strafschoppen met 5-4 aan het langste eind. Omdat scheidsrechter Marc Nachtegaal voor de eerste vier penalty's van beide teams de volgorde ABBA had aangehouden moest de serie over. De regels stellen namelijk dat de volgorde ABAB moet zijn. Lisse vocht dit besluit van de KNVB aan, maar de rechter stelde de voetbalbond in het gelijk.

Vanavond moest Hoek daarom wederom naar Lisse afreizen en de Zeeuwen deden dit niet voor niets. Lisse schoot in de eerste serie van vijf er een over, maar omdat ook Hoek er een miste moesten er meer spelers aantreden. Hoek-doelman Jordi de Jonge keerde de zevende, waarna Vandepitte de Zeeuwen naar de volgende ronde schoot. Daarin moet de ploeg op 25 oktober naar Heracles Almelo afreizen.

Beurzen Wall Street breken records

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn woensdag op recordstanden gesloten. Beleggers waren lange tijd in afwachting van de publicatie van de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve. Uiteindelijk bleken de Amerikaanse centrale bankiers verdeeld over een nieuwe renteverhoging dit jaar en hadden de notulen nauwelijks effect op de koersen, die licht omhoog gingen.

Er werd verder vooral uitgekeken naar het begin van het kwartaalcijferseizoen op Wall Street. Later deze week brengen de grote banken JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America en Wells Fargo resultaten naar buiten. Volgende week barst het cijferseizoen in New York echt los met kwartaalberichten van onder meer Netflix, IBM, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Morgan Stanley, eBay, Verizon en General Electric.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,2 procent hoger op 22.872,89 punten. De breed samengestelde S&P 500 won eveneens 0,2 procent op 2555,24 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omhoog tot 6603,55 punten.

Delta Air Lines
Delta Air Lines opende de boeken. Het luchtvaartconcern zag in het afgelopen kwartaal de winst dalen onder druk van de orkanen die het zuiden van de VS teisterden. Wel waren de cijfers beter dan verwacht en het aandeel werd 0,7 procent meer waard. Ook vermogensbeheerder BlackRock publiceerde cijfers. BlackRock steeg 1,8 procent.

Comcast daalde 0,7 procent, onder meer na een tweet van president Donald Trump. Die reageerde op nieuws van zender NBC, onderdeel van Comcast, dat hem niet beviel door zich hardop af te vragen of de licentie van die omroep niet moet worden ingetrokken.

Facebook
Facebook kondigde op een presentatie van dochterbedrijf Oculus nieuwe, goedkopere virtual reality-brillen aan. Ook richt de socialemediareus zich nu nadrukkelijker op de zakelijke markt met zijn vr-producten. Topman Mark Zuckerberg gaf aan 1 miljard gebruikers voor zijn vr-producten te willen hebben. Het aandeel won 0,7 procent.

Chipconcern Micron Technology verloor 0,9 procent, na de aankondiging om voor 1 miljard dollar nieuwe aandelen uit te geven. De opbrengst zal worden gebruikt om schulden af te lossen. Concurrent Qualcomm kreeg een boete van 773 miljoen dollar van de Taiwanese mededingingsautoriteit. Desondanks werden de aandelen 0,5 procent duurder.

Kroger
Supermarktketen Kroger, dat onlangs nog in verband werd gebracht met een overname door Ahold Delhaize, kondigde aan zijn gemakswinkels af te gaan stoten. Het aandeel sloot 1,2 procent hoger.

De euro was 1,1867 dollar waard, tegen 1,1847 dollar bij het einde van de handelsdag op de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 51,34 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder en kost per vat 56,89 dollar.

Beurzen Wall Street breken records
Beurzen Wall Street breken records (Foto: ANP)

Lindsay Lohan neemt het op voor Weinstein

Steeds meer vrouwen beschuldigen Harvey Weinstein van seksuele intimidatie, maar actrice Lindsay Lohan neemt het juist op voor de gevallen Hollywoodproducent. In een post op Instagram zegt Lohan medelijden te hebben met de producent. De video werd even later weer verwijderd, maar was toen al volop gedeeld.

"Hi, dit is Lindsay Lohan, ik ben thuis in Dubai", zegt de actrice. "Ik vind het heel erg voor Harvey Weinstein. Ik vind het niet goed wat er nu gebeurt." Lohan richt zich ook tot Weinsteins vrouw Georgina Chapman, die dinsdag in een verklaring aan People heeft laten weten haar man te verlaten.

"Ik vind dat Georgina een standpunt moet innemen en achter haar man moet blijven staan", aldus Lohan. De 31-jarige actrice zegt nooit te zijn lastig gevallen door de producent. "Hij heeft me nooit gekrenkt of aangeraakt. We hebben samen enkele films gemaakt. Ik vind dat iedereen moet stoppen. Ik vind het fout. Stop ermee!"

Lohan speelde in het drama Bobby en de komedie Scary Movie 5, films die door Weinstein werden gedistribueerd.

Lindsay Lohan neemt het op voor Weinstein
Lindsay Lohan neemt het op voor Weinstein (Foto: BuzzE)

Frankrijk en Engeland naar achtste finales WK onder 17

Op het WK voetbal voor spelers onder 17 jaar in India heeft Frankrijk zich geplaatst voor de achtste finales. Amine Gouiri zorgde in groep E na dertien minuten voor de voorsprong tegen Japan en twintig minuten voor tijd verdubbelde hij die score. Taishei Miyashiro deed vanaf elf meter nog wat terug, maar het bleef bij 2-1. 

Honduras kende geen al te ingewikkelde dag. Carlos Adonys Mejia en Patrick Palacios troffen twee keer doel tegen Nieuw-Caledonië, Joshua Canales vond één keer het doel tegen de debutanten: 5-0. Met zes punten is Frankrijk zeker van de top-2 en dus een plek bij de laatste zestien, Japan en Honduras staan op drie punten, Nieuw-Caledonië heeft er nul.

In groep F speelde Engeland in het met zo'n vijftigduizend man wederom volgepakte Salt Lake Stadium in Kolkata tegen Mexico. Rhian Brewster en Philip Foden zorgden kort voor en na rust voor 2-0, Jadon Sancho tekende tien minuten na de pauze vanaf elf meter voor 3-0. Diego Lainez deed nog wat terug met twee goals in een paar minuten, maar het bleef bij 3-2.

Mohammed Dawood trof in de volgende wedstrijd namens Irak twee keer doel tegen Chili, dat Diego Valencia ook nog een eigen goal zag maken op weg naar de 3-0 nederlaag. Engeland is met zes punten al door, Irak staat er met vier stuks prima voor. Mexico en Chili staan op één en nul punten. 

Vrouwen Ajax uitgeschakeld in Champions League

De vrouwen van Ajax zijn in de eerste ronde van de Champions League uitgeschakeld. In Amsterdam won de ploeg nog met 1-0 van Brescia, maar in Italië gingen Benno Nihom en zijn speelsters met 2-0 onderuit.

Na ruim twintig minuten zorgde Katarzyna Daleszczyk voor de voorsprong voor Brescia door een corner in één keer achter keepster Eli Sarasola te schieten. Daar bleef het lang bij en dus zat een verlenging eraan te komen, tot Monica Mendes zeven minuten voor tijd een vrije trap achter Sarasola schoot: 2-0. 

Ajax stond voor het eerst in de Champions League bij de vrouwen, nadat het zich via de kwalificaties geplaatst had.

Toch geen verbod etiket Vegetarische Slager

De Vegetarische Slager hoeft zijn etiketten toch niet te veranderen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag bekendgemaakt. Vorige week had de toezichthouder de Vegetarische Slager nog op de vingers getikt omdat verwijzingen op de etiketten misleidend zouden zijn.

In een brief had de warenautoriteit op basis van een ontvangen klacht het bedrijf opgedragen om productnamen voor vleesvervangers zoals Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken. Deze zouden verwarring veroorzaken, stelde de toezichthouder.

Nu zegt de warenautoriteit dat de klacht niet ging over producten die in de schappen liggen, maar gaat over de aanduidingen op de website van het bedrijf. Daar zou bij sommige producten niet goed aangegeven zijn dat het vegetarische producten betreft.

Toch geen verbod etiket Vegetarische Slager
Toch geen verbod etiket Vegetarische Slager (Foto: ANP)

Duitsland oefent op biologische terreuraanval

De Duitse politie heeft in samenwerking met alle hulpdiensten, wetenschappers en de crisisteams van de overheid een grootschalige oefening gehouden ter voorbereiding op een biologische terreuraanval. In dit geval met pestbacteriën en het dodelijke gif ricine.

Het scenario begon met een fototentoonstelling over moslimsporters met tweehonderd genodigden. Korte daarna werden verscheidene bezoekers ziek, drie stierven. Artsen stelden pestbacillen en ricine als oorzaak vast. De politie vermoedde een terroristische aanslag met een jihadistische achtergrond. Een vingerafdruk leidde naar een verdachte. De speciale commandogroep GSG 9 deed daarop woensdagmorgen een inval in de woning van de man.

De zwaarbewapende agenten, uitgerust met gasmaskers, troffen een laboratorium aan, 'een lijk', vermoedelijk slachtoffer van de besmettelijke ziekte, en een andere verdachte. Deze werd buiten gevecht gesteld. Ook hij leek ziek. Daarop werd groot alarm geslagen om een epidemie te voorkomen.

De oefening, Wonderboom genaamd naar de plant die ricine voortbrengt, vergde twee jaar voorbereiding. Onder meer de FBI en Europese politieorganisaties waren uitgenodigd te komen kijken

Duitse oefening biologische terreuraanval
Duitse oefening biologische terreuraanval (Foto: ANP)

Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban

VVD-leider Mark Rutte zoekt zijn achterban op om de plannen van zijn nieuwe kabinet uit te leggen. In een middelbare school in het Brabantse Etten-Leur stond de demissionair én aanstaand premier VVD'ers te woord.

Rutte wil "vanavond uitleggen, de komende twee weken mensen zoeken voor alle posten en dan áán het werk!", zei hij bij aankomst. Hij beseft "dat heel veel mensen zullen kijken met zo'n blik van: laat het nu maar eens zien na zeven maanden onderhandelen met je Haagse club. Helemaal terecht. En dat gaan we ook laten zien."

Update 22.35 uur
Rutte zette zich bij aankomst nog schrap, want "we gaan het vanavond vast hebben" over "heel veel dingen die u niet bevallen". Na de presentatie van het regeerakkoord wekte vooral de terugkeer van de belasting op een afgelost huis veel woede, maar die kwam tijdens de vragenronde pas laat aan de orde. Rutte pareerde met de uitleg dat het kabinet voor de maatregel, die al de aflosboete is gaan heten, dertig jaar de tijd neemt. Hij kreeg geen vervolgvragen.

Na een vragencarrousel van anderhalf uur liet Rutte zich ontvallen dat het nieuwe kabinet inderdaad meer ministeries zal tellen met twee ministers. Haastig nam hij dat terug, want "dat moet allemaal nog blijken".

Kritiek
Een tweede maatregel die op verzet stuit, de verhoging van de btw, kwam helemaal niet aan bod. De linkse oppositie wil een brede beweging ontketenen om die te keren, maar Rutte haalde daarover zijn schouders op. De kritiek is "platte retoriek" als je er niet bij vertelt dat het kabinet andere lasten juist weer verlaagt, vindt hij.

GroenLinks, SP en PvdA klagen dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie tegelijkertijd van bedrijven juist minder belasting vraagt. Maar ook dat is volgens Rutte niet waar. Door de milieumaatregelen van het kabinet "worden de lasten voor bedrijven per saldo zelfs een heel klein beetje zwaarder".

Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban
Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban (Foto: ANP)

Zaalvoetballers 't Knooppunt slaan terug met zege in Futsal Cup

De zaalvoetballers van 't Knooppunt hebben hun tweede wedstrijd in de UEFA Futsal Cup gewonnen. Na de nederlaag tegen de Georgians Tbilisi wonnen de Amsterdammers van Slovan Bratislava, de gastclub van groep 6.

't Knooppunt kwam al vroeg op voorsprong en stond halverwege met 2-1 voor, waarna de voorsprong via 3-1 en 4-2 wat uitgebreid werd. Toch kwam Slovan weer op gelijke hoogte met nog zeven minuten te gaan: 4-4.

Ismail Ouaddouh tekende echter al snel voor de 4-5 en terwijl Slovan de keeper ingewisseld had voor een extra veldspeler kwam de bal bij doelman Ennes van Maasbommel terecht. Hij haalde uit en tekende eigenhandig voor de 4-6 eindstand.

Vrijdag speelt 't Knooppunt tegen Bielsko-Biala uit Polen. Dat staat net als de Georgians en Slovan op drie punten na twee speelronden, waarbij de winnaar van de groep doorgaat naar de eliteronde van de laatste zestien teams.

Voor de liefhebber, de gehele wedstrijd, met na grofweg 2:03.45 uur de goal van keeper Van Maasbommel (Bron: YouTube)

Modehuis Gucci zweert alle bont af

Het modehuis Gucci zal in de toekomst geen bont meer in haar nieuwe collecties gebruiken. Dat heeft president Marco Bizzarri woensdagavond aangekondigd tijdens een lezing in Londen. In de lente van 2018 presenteert Gucci haar eerste gegarandeerd bontvrije collectie.

Met dit besluit treedt het Italiaanse modehuis ook toe tot de Fur Free Alliance, een koepel van tientallen organisaties die zich actief inzetten voor het afzweren van dierenmishandeling in de kledingindustrie.

Het besluit lijkt een verrassing te zijn; Gucci staat bekend om haar collecties waarin veel bont zit verwerkt. Maar het Franse moederbedrijf Kering, waar Gucci onderdeel van uitmaakt, maakt zich al tien jaar hard voor een duurzamer kleding- en mode-industrie. Zo promoot Kering ook het gebruik van niet-biologisch leer in accessoires.

Gucci is overigens niet het eerste grote modemerk dat bont afzweert. Calvin Klein, Giorgio Armani en Ralph Lauren gingen het Italiaanse bedrijf voor.

Modehuis Gucci zweert alle bont af
Modehuis Gucci zweert alle bont af (Foto: BuzzE)

EVA-Team pakt internationaal gesignaleerde

Het EVA-team hield dinsdag rond 15.15 uur in een woning aan de Eekhoornrade in Den Haag een 40-jarige man uit Polen aan. De man stond internationaal gesignaleerd.

De man stond sinds april 2015 internationaal gesignaleerd nadat hij was veroordeeld voor het plegen van meerdere gewapende diefstallen met geweld in Polen. Eind september rees het vermoeden dat de 40-jarige Pool zich ophield in Den Haag. Het EVA-team deed onderzoek en spoorde hem op.

Dit resulteerde dinsdag tot zijn aanhouding in een woning aan de Eekhoornrade. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Naar aanleiding van het Europees aanhoudingsbevel wat tegen hem was uitgevaardigd zal de man worden overgedragen aan de Poolse autoriteiten. Hij moet daar nog een celstraf van twee jaar uitzitten.

Het zogenoemde EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) richt zich op veroordeelden die nog een straf uit moeten zitten. Het team kijkt vooral naar de ‘grote vissen’, gesignaleerden die vermoedelijk hun geld verdienen in de criminaliteit.

Rechter: bericht op telefoon is testament

Een Australische rechtbank heeft een niet verstuurd tekstbericht op een telefoon geaccepteerd als testament van een overleden man. Hij zei in die boodschap "alles wat ik heb" na te laten aan zijn broer en neef, berichtte de BBC. Zijn vrouw had bezwaar gemaakt.

Het bericht was aangetroffen in een mapje met niet-verstuurde berichten op de telefoon van de man, die vorig jaar zelfmoord pleegde. Hij vertelde contant geld te hebben verstopt "achter de televisie en in de bank". Ook legde hij uit hoe zijn nabestaanden toegang konden krijgen tot zijn bankrekening.

De vrouw van de man betoogde dat het testament niet geldig was, omdat het nooit was verzonden. Doorgaans moeten in Queensland ook minstens twee getuigen een dergelijke verklaring ondertekenen. Toch veegde het hooggerechtshof van die staat de kritiek van tafel, onder meer omdat de man zijn bericht eindigde met de woorden "mijn testament".

Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten in Queensland een ongebruikelijk testament accepteren. Dat gebeurde ook al in 2013 met een DVD die "mijn testament"als opschrift had.

Rechter: bericht op telefoon is testament
Rechter: bericht op telefoon is testament (Foto: ANP)

Zoektocht naar Anne levert weer niets op

De zoektochten van vandaag in Soest en Zeewolde hebben geen concreet resultaat opgeleverd en Anne Faber is nog altijd niet gevonden. In Soest is er vandaag tot ongeveer 17.00 uur door de M.E. (Mobiele Eenheid), Defensie, politie en vrijwilligers gezocht in de bossen bij Landgoed Pijnenburg in het gebied tussen de Wieksloterweg Oostzijde en de Dolderseweg.

In Zeewolde werd tot het donker gezocht met speurhonden en een politiehelikopter in een gebied rondom de Flediteweg. De zoektocht in Zeewolde wordt morgen hervat. Het zoekgebied daar is afgezet met hekken en wordt bewaakt door de M.E.

Elizabeth II ziet af van kranslegging

De Britse koningin Elizabeth II laat bij de dodenherdenking volgende maand de kranslegging bij de Cenotaaf in Londen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog over aan prins Charles, haar oudste zoon. De 91-jarige vorstin volgt de plechtigheid bij het monument op Whitehall op 12 november vanaf het balkon van het nabijgelegen ministerie van Buitenlandse Zaken met echtgenoot prins Philip (96) aan haar zijde. Dat heeft Buckingham Palace woensdag bekendgemaakt.

Volgens een bron in het paleis heeft koningin Elizabeth daartoe zelf besloten omdat ze opziet tegen de fysieke belasting. Ze moet voorover buigen om de krans te plaatsen en vervolgens achterwaarts enkele traptreden af. Het Britse staatshoofd vermindert haar werklast geleidelijk. Jongere leden van het koninklijk huis, onder wie Charles, hebben sommige taken overgenomen. Prins Philip nam in augustus afscheid van het openbare leven, maar wil deze jaarlijkse ceremonie nog graag bijwonen.

De koningin miste de plechtigheid in 65 jaar op de troon maar zes keer. Vier keer verbleef ze voor een staatsbezoek in het buitenland, in 1959 en 1963 ontbrak ze door zwangerschap.

Elizabeth II ziet af van kranslegging
Elizabeth II ziet af van kranslegging (Foto: ANP)

Martens scoort weer in Champions League

Lieke Martens heeft in de Champions League wederom getoond dat FC Barcelona een goede aankoop heeft gedaan. De Nederlandse opende in de return in de eerste ronde de score tegen het Noorse Avaldsnes.

In Noorwegen brak Martens de ban ook al, dit keer deed ze dat in eigen huis na ruim vijftig minuten. Victoria Losada verdubbelde de score vijf minuten later en die 2-0 stand was na de 0-4 zege in Noorwegen uiteraard genoeg om door te gaan naar de achtste finales. Martens heeft nu al in vier wedstrijden op rij gescoord bij Barcelona.

Het IJslandse Stjarnan ging met Kim Dolstra in de basis op bezoek bij Rossiyanka in Rusland en wist het 1-1 gelijkspel in eigen huis te verbeteren naar een 0-4 overwinning. Met Anouk Dekker op het veld trok ook Montpellier naar Rusland. Zvezda Perm won in Frankrijk met 0-1, maar Montpellier boog die nederlaag om met een 0-2 zege en staat in de achtste finales.

Bayern München speelde thuis tegen Chelsea en moest een 1-0 nederlaag goedmaken. Nadat Francesca Kirby de Engelsen op voorsprong had gezet viel Lineth Beerensteyn in bij Bayern. Dat werkte, want Fridolina Rolfö en Lucie Vonkova troffen doel, maar de 2-1 zege was niet genoeg en dus ligt Bayern eruit. Olympique Lyon won eerder al met 0-5 van Medyk Konin en thuis ging de Poolse ploeg zelfs met 9-0 over de knie. Shanice van de Sanden zat wegens een enkelblessure niet bij de selectie.

Een bijzondere vermelding is er nog voor de dames van VfL Wolfsburg. In Spanje won de ploeg in de heenwedstrijd met 0-3 van Atletico Madrid, maar in eigen huis werd de ploeg met maar liefst 12-2 serieus opgerold. De Belgische Tessa Wullaert tekende er voor twee treffers, net als Lara Dickenmann. Alexandra Popp had na grofweg een kwartier de hattrick al binnen, hoewel het daar voor haar wel bij bleef. 

Minister: duidelijkheid fabrikant taaislijmziekte medicijn

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil snel duidelijkheid van de fabrikant van het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte of er nou wel of geen akkoord is over de prijs. Schippers heeft per brief opheldering gevraagd aan het Amerikaanse bedrijf Vertex, vanwege tegenstrijdige berichten.

Maandag werd bekend dat het dure medicijn niet in het basispakket zou komen. Schippers en Vertex waren het niet eens geworden over de prijs van het middel. Maar dinsdag liet Vertex aan PVV-Kamerlid Karen Gerbrands weten dat er wel degelijk een akkoord zou zijn. Toen het ministerie van Volksgezondheid hier telefonisch bevestiging van vroeg, was het antwoord echter weer dat Vertex niet akkoord ging.

Inmiddels meldde RTL Nieuws woensdag op basis van een vertrouwelijke e-mail dat Vertex toch wél akkoord zou willen gaan.

Wrang

"De uitkomst is al wrang, maar de in de publiciteit gerezen onduidelijkheid voor patiënten vind ik absoluut niet wenselijk", aldus Schippers.

Orkambi kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar. Het is een middel dat door een deel van de patiënten kan worden gebruikt, in Nederland zo'n 750 mensen. Volgens het Zorginstituut staat het effect van het geneesmiddel voor taaislijmziekte, cystische fibrose, niet in verhouding tot de hoge prijs.

Korting

Minister Schippers heeft laten weten dat ze bereid is 46 miljoen per jaar te betalen als alle 750 patiënten het medicijn krijgen. Dat betekent een aanzienlijke korting.

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) reageerde maandag geschokt op het bericht dat het medicijn niet in het basispakket komt.

Minister: duidelijkheid fabrikant Orkambi
Minister: duidelijkheid fabrikant Orkambi (Foto: ANP)

Sambo maakt stuk over etnisch profileren

Raymi Sambo gaat een voorstelling maken over etnisch profileren. Het stuk van zijn eigen theatergezelschap VIG heet F*ck the Police en gaat half november in première, maakte de acteur en regisseur woensdag bekend.

"De voorstelling richt zich op het vasthouden aan idealen, het maken van keiharde keuzes en etnisch profileren", stelt Sambo. "Jaren geleden was men ervan overtuigd dat etnisch profileren in Nederland slechts een incident was, maar tegenwoordig is het duidelijk dat het een terugkerend fenomeen is in de Nederlandse maatschappij."

F*ck the Police probeert beide kanten van het verhaal te tonen, zowel die van de politie als van de slachtoffers. Het publiek ziet zes Nederlanders met verschillende achtergronden in de grote stad. Gewone jongens en meisjes maar toch worden zij op straat vaak door de politie aangehouden. Het stuk wordt gespeeld door Anil Jagdewsing, Saïd El Abboudi, Lisa Otto, Nick Livramento Silva, Nazanin Taheri en Carmen van Mulier.

Amnesty International
Sambo liep ter voorbereiding een dag mee met een Rotterdamse inspecteur van politie. Amnesty International ondersteunt de voorstelling met educatief materiaal voor scholieren.

F*ck the Police gaat op 12 november in première in het Bijlmer Parktheater en is daarna tot februari door het hele land te zien. Ook speelt Sambo de voorstelling op veel scholen.

Sambo maakt stuk over etnisch profileren
Sambo maakt stuk over etnisch profileren (Foto: BuzzE)

Ontsnapping liquidatieverdachte voorkomen

De politie zegt woensdag de ontsnapping te hebben voorkomen van een gevangene die is veroordeeld voor een liquidatie in de Amsterdamse onderwereld. Volgens de politie wilden criminelen in Limburg een helikopter kapen om de gedetineerde te bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Een arrestatieteam schoot na een wilde achtervolging in het Limburgse Roosteren een verdachte dood. Drie verdachten zijn opgepakt, aldus de politie tijdens een persconferentie in Amsterdam.

Een van de verdachten gooide op de vlucht een tas weg waarin onderdelen van een automatisch vuurwapen zaten. De politie is nog op zoek naar een aantal andere verdachten. Net als het opgepakte drietal zijn zij bij politie en justitie bekend vanwege "hun relatie met de Amsterdamse onderwereld".

Hoeveel verdachten nog voortvluchtig zijn is nog onbekend. Ook heeft de politie niet bekendgemaakt wie de crimineel is die vermoedelijk wilde ontsnappen.

Ontsnapping liquidatieverdachte voorkomen
Ontsnapping liquidatieverdachte voorkomen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: buiig, soms zon

Is oktober nat en koel, wordt de winter zacht en zwoel.

Vandaag & morgen
Vanavond en vannacht is het overwegend bewolkt, valt er van tijd tot tijd regen of zijn er enkele buien mogelijk. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is zuidwest en matig tot vrij krachtig. In het (westelijk) Waddengebied is er begin van de nacht een kleine kans op zware windstoten. In de loop van de nacht wordt de wind westelijk en neemt af naar matig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, maar neemt in de loop van de nacht wat af.

Morgen is er in het zuidoosten aanvankelijk nog veel bewolking met af en toe regen. In het westen en noorden schijnt de zon af en toe, maar vooral in de ochtend is ook daar nog een enkele bui mogelijk. In de middag zijn er wolkenvelden, maar is ook af en toe ruimte voor de zon. Het is overwegend droog. De middagtemperatuur komt rond 16°C uit. De westelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de middag wordt de wind overal matig van kracht en in de avond draait de wind naar zuidwest. (Bron: KNMI)


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:57
Zon onder: 18:56
Zonkracht: 2/1

Zonsondergang (archieffoto DJMO)
Zonsondergang (archieffoto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Verweij niet aanwezig bij presentatie schaatsploeg Plantina

Vanmiddag was in Hilversum de presentatie van de schaatsploeg Team Plantina. Grote afwezige was Koen Verweij. Verweij is momenteel in Inzell waar hij met de Russische ploeg een trainingsprogramma afwerkt.

"Uit pr-oogpunt is het jammer, maar sport gaat voor bij ons. Daarom is Koen hier niet", aldus Mischa Strijder, directeur van het bedrijf in voedingssupplementen weten.

Strijder kreeg vragen over de samenwerking van Verweij met de Russische schaatsploeg. Wegens de dopingperikelen in Rusland is het nog onzeker of de Russen mogen deelnemen aan de Winterspelen. "Het riep bij mij ook eerst wat vraagtekens op. Als leverancier van voedingssupplementen zijn we uiteraard heel erg alert op doping. Maar we hebben duidelijke afspraken gemaakt, waardoor we voldoende vertrouwen hebben in deze stap," aldus Strijder.

De ploeg voor seizoen 2017/2018

De Bruijn doet Šlles voor Televizierring Ludo

Actrice Caroline de Bruijn heeft woensdagavond op Twitter een filmpje geplaatst waarin ze laat zien hoe ver ze wil gaan om haar man Erik de Vogel een Televizierring te bezorgen.

In het filmpje wil ze presentator Arjen Lubach dwingen nog meer reclame voor De Vogel te maken en suggereert dat zij de concurrenten van 'Ludo' uit GTST uit wil schakelen. De Vogel neemt het in zijn categorie beste acteur op tegen Thom Hoffman (Dokter Tinus) en Jeroen van Koningsbrugge (Smeris).

Lubach, die zelf ook tweemaal is genomineerd, voerde de afgelopen weken in zijn programma onder de noemer 'Ludo verdient een kudo' campagne voor de populaire GTST-acteur. "Een kudo bestaat niet", fluistert De Bruijn in het filmpje vilein. "Het is kudos - enkelvoud. Weet je wat wel correct is? Zeg maar dag tegen Lubach!"

Cavia

Vervolgens suggereert de actrice - in het dagelijks leven de echtgenote van De Vogel - dat de cavia van Lubach bedreigd moet worden om hem te dwingen meer campagne te gaan voeren. Dit lijkt een knipoog naar Jelle, de parodie op Stan van Eminem die Lubach zestien jaar geleden samen met Janine Abbring maakte. In het nummer fietst een Friese fan van De Kast met zijn cavia het Tjeukermeer in.

Eerder sprak De Bruijn op Twitter al haar steun aan de 'Onze Ludo verdient een kudo'-actie uit. De uitreiking van de Televizierringen is donderdagavond.

De Bruijn doet álles voor Televizierring Ludo
De Bruijn doet álles voor Televizierring Ludo (Foto: BuzzE)

Darter Clyton pakt eerste titel bij laatste Players Championship

Darter Jonny Clayton heeft verrassend de 22e en plaatste Players Championship van het seizoen gewonnen. Het is voor Clayton zijn eerste toernooizege bij de PDC. In de finale won hij met 6-1 van James Wilson. 

Jonny Clayton bereikte zijn eerste finale bij de PDC door overwinningen op John Norman Jnr (6-3), Terry Jenkins (6-4), Rob Cross (6-5), Darren Webster (6-5), Antonio Alcinas (6-5) en Jeffrey de Zwaan (6-4). Wilson wist zijn tweede finale te halen door te winnen van Berry van Peer (6-3), Dirk van Duijvenbode (6-3), Andy Hamilton (6-3), Andy Jenkins (6-2), Ron Meulenkamp (6-5) en Jamie Caven (6-3). Clayton sloot de met 6-1 gewonnen finale met een 121-finish af. 

Er zijn dit jaar 15 verschillende toernooiwinnaars over 22 toernooien. De grote winnaar is Rob Cross die dit seizoen maar liefst vier Players Championships wist te winnen. Hij voert ook de Players Championship Order of Merit aan voor de Players Championship Finals, het toernooi met de 64 beste spelers van het seizoen. Michael van Gerwen boekte dit seizoen twee zeges en moet genoegen nemen met plek zes.

De PC Finals zijn eind november. Het PDC-circus verhuist nu naar Göttingen voor de European Darts Trophy, de twaalfde en laatste Euro Tour van het jaar. Van Gerwen, Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Christian Kist, Jermaine Wattinema, Vincent van der Voort, Jan Dekker, Yordi Meeuwisse en Jeffrey de Zwaan zullen daar de Nederlandse eer hooghouden. 

Players Championship 22 - Last 16
James Wilson 6-2 Andy Jenkins
Ron Meulenkamp 6-3 Diogo Portela
John Henderson 6-4 Chris Dobey
Jamie Caven 6-3 Adrian Lewis
Jeffrey de Zwaan 6-5 Michael Smith
Richard North 6-2 Ian White
Antonio Alcinas 6-4 Jan Dekker
Jonny Clayton 6-5 Darren Webster

Kwartfinales
James Wilson 6-5 Ron Meulenkamp
Jamie Caven 6-5 John Henderson
Jeffrey de Zwaan 6-1 Richard North
Jonny Clayton 6-5 Antonio Alcinas

Halve finales
James Wilson 6-3 Jamie Caven
Jonny Clayton 6-4 Jeffrey de Zwaan

Finale
Jonny Clayton 6-1 James Wilson

Trump pronkt met z'n intelligentie

De Amerikaanse president is uitgevallen tegen zijn minister van Buitenlandse Zaken om iets lulligs als de omvang van hun beider intelligentie. Rex Tillerson had zijn baas Donald Trump namelijk een "moron" (idioot) genoemd, waarop de president hem uitdaagde zijn IQ prijs te geven. Dat van Trump zou namelijk een stuk hoger zijn.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft naderhand gezegd dat de president een grapje maakte. Volgens Owen Amos van de BBC suggereert het verleden echter dat zijn intelligentie voor Donald Trump geen geintje is. Ze tweete Trump in 2013 dat zijn IQ "veel hoger" was dan dat van voorgangers Barack Obama en George W Bush. En overigens ook hoger dan dat van voormalig Daily Show-presentator John Stewart. Ook in de verkiezingscampagne sneed hij het onderwerp regelmatig aan.

Maar het is gissen naar Trumps IQ omdat hij het zelf niet prijsgegeeft. Dat is echter voor geen enkele president het geval, zegt Barbara Perry van de Universiteit van Virginia. Wel zijn er van de 44 presidenten 17 geëerd met een plekje in Phi Beta Kappa, een soort hall of fame van slimme studenten van 286 gelauwerde universiteiten. De meest recente waren Bill Clinton, George H Bush en Jimmy Carter.

Perry vermoedt dat Herbert Hoover ("een uiterst slimme geoloog"), Woodrow Wilson ("de enige gepromoveerde president") en William Taft ("een briljante jurist") tot de slimste Amerikaanse presidenten behoren. In 2006 schatte de Universiteit van Californië dat John Quincy Adams - president van 1825 tot 1829 - de intelligentste president ooit was.

Ivy League
Trump genoot zijn opleiding aan de Universiteit van Pennsylvania, om precies te zijn aan de Wharton School. Die behoort tot de zogeheten Ivy League schools, doorgaans zeer goed aangeschreven onderwijsinstituten. De term Ivy League is waar Trump ook wel eens mee schermt als hij wil benadrukken hoe slim hij wel niet is.

Maar met zijn IQ in de vorm van een getal heeft Trump nooit geschermd, en of het überhaupt wel eens is gemeten, weten we niet.

"Als hij het ooit eens prijsgeeft, dan heb ik het gevoel - helemaal omdat-ie Tillerson uitdaagt het zijne te openbaren - dat het hoger is dan de meeste mensen zouden denken. Mensen die 'm niet mogen zeggen, oh het zo'n idioot. Maar ik durf te wedden dat het hoger is dan we vermoeden", aldus Perry.

Slimmemensenclub Mensa heeft aangeboden zowel Trump als Tillerson te testen. Bovendien mogen ze lid worden als ze tot de top 2 procent blijken te behoren. Dat komt grofweg neer op ergens boven de 130.

Fikse straf voor tennisser Fognini

De Italiaanse tennisser Fabio Fognini is flink bestraft voor zijn wangedrag tijdens de US Open. Het overkoepelend bestuur van de vier grandslamtoernooien (US Open, Wimbledon, Australian Open en Roland Garros) heeft Fognini een voorwaardelijke schorsing van twee grandslamtoernooien en een boete van 81.000 euro opgelegd.

Mocht Fognini zich netjes gedragen tot eind 2019, dan wordt de boete verlaagd naar 40.000 euro. Daarnaast vervalt dan ook de voorwaardelijke schorsing.

Tijdens de US Open dit jaar beledigde de Italiaan diverse keren de vrouwelijke umpire in zijn verloren partij tegen landgenoot Stefano Travaglia. De organisatie van de US Open gaf Fognini al eerder een boete van 20.000 euro. Bovendien mocht hij niet meer meedoen in het dubbelspel.

EU wil snel veel batterijen gaan produceren

Bedrijven, wetenschappers en beleidsmakers slaan de handen ineen om een Europese strategie te ontwikkelen voor de productie van batterijen en accu's. Dat is nodig omdat Europa op dit gebied een achterstand heeft. Die moet worden ingehaald, zeker nu de vraag naar accu's voor elektrische wagen groeit als kool.

Na een eerste topoverleg in Brussel zei initiatiefnemer EU-commissaris Maros Sefcovic (Energieunie) begin volgend jaar een voorstel te presenteren. "Nieuwe technologieën en de noodzaak van schone energie gebieden ons dat. Deze markt is goed voor vier tot vijf miljoen nieuwe banen en miljarden omzet. Ik ben niet van plan die lucratieve markt verder uit handen te geven."

Concurrentie komt vooral uit China, met meer dan de helft van de wereldwijde batterijproductie voor smartphones, laptops en wagens. Ook Japan, Korea en de Verenigde Staten zijn grote spelers. De Europese auto-industrie staat intussen te springen om herlaadbare lithium-ionbatterijen. De Duitse staatssecretaris Matthias Machnig (Economische Zaken en Energie): "Als we een leidende auto-industrie willen blijven, dan zijn accu's voor stekkerwagens de sleutel."

EU wil snel veel batterijen gaan produceren
EU wil snel veel batterijen gaan produceren (Foto: BuzzT)

Premier CataloniŽ krijgt 5 dagen de tijd

De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft vijf dagen om uit te leggen of hij dinsdagavond nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan grijpt de centrale regering van Spanje in en wordt Puigdemont waarschijnlijk opgepakt en wordt Catalonië enige tijd vanuit Madrid geregeerd, kondigde ze aan.

Spaanse media meldden woensdag dat de regering de separatist Puigdemont tot maandag de tijd geeft "om terug te keren naar de grondwettelijke orde". De regering zou dan tot donderdag 19 oktober de tijd nemen om het antwoord van Puigdemont te analyseren. Als dat net zo onduidelijk is als de rede van Puigdemont dinsdagavond in het parlement, is daar volgens waarnemers tijd voor nodig.

Puigdemont zou volgens zijn fel separatistische aanhang dinsdagavond feestelijk de onafhankelijkheid uitroepen. Maar de Catalaanse regeringsleider schoof dat in zijn rede voor zich uit. Hij vroeg uiteindelijk om een mandaat om dat te mogen doen. En toen wilde hij ook de inwerkingtreding van zo'n verklaring opschorten, omdat er vóór de feitelijke onafhankelijkheid toch eerst dialoog met Madrid zou moeten komen.

Rajoy
Premier Rajoy heeft woensdag in het Spaanse parlement gezegd best met zijn Catalaanse collega Puigdemont te willen praten, maar niet over onafhankelijkheid van Catalonië. In een dialoog kan volgens hem bijvoorbeeld worden gesproken over financiering, autonomie of publieke dienstverlening binnen het kader van de huidige regels en instellingen.

Rajoy verwerpt het idee van Puigdemont om met behulp van internationale bemiddelaars en via onderhandelingen Catalonië los te maken van Spanje. Rajoy zei dat er helemaal niet over de Catalaanse onafhankelijkheid gesproken hoeft te worden, "omdat er onvoldoende redenen voor zijn en omdat de steun daarvoor ook niet zo vreselijk groot is".

Puigdemont leek dinsdag af te stevenen op een dramatische verklaring van de onafhankelijkheid van Catalonië. Hij sprak in het parlement in Barcelona echter van een opgeschorte onafhankelijkheid. En hij wilde een dialoog met Madrid over het verwezenlijken van daadwerkelijke onafhankelijkheid.

Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd
Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd (Foto: ANP)

Media VS: Trump moet van grondwet afblijven

De koepel van Amerikaanse zenders heeft woensdag furieus gereageerd op de suggestie van president Donald Trump dat hij zenders die 'fake news' brengen de vergunning zou willen afnemen. In een verklaring beklemtonen zij dat Trump hiermee ingaat tegen de Amerikaanse grondwet waarin onder meer de persvrijheid staat beschreven.

"De stichters van ons land hebben persvrijheid vastgelegd als een van de hoekstenen van onze democratie", stellen zij volgens The Wrap in een verklaring. "Het druist tegen een fundamenteel democratisch recht in voor een regeringsleider om te dreigen met het nemen van stappen omdat een journalist iets heeft gezegd dat hem niet aanstaat."

NBC publiceerde woensdag een groot verhaal over een bijeenkomst in juli met kopstukken van het Amerikaanse leger. Trump zou tijdens dit gesprek hebben geroepen dat hij het aantal Amerikaanse kernwapens wil vertienvoudigen. Dat dit tegen allerlei lopende nationale en internationale afspraken indruist, kon hem volgens bronnen die erbij waren niet veel schelen.

Trump noemde het verhaal woensdag via zijn favoriete medium Twitter 'pure fictie' die 'slecht voor het land' zou zijn. "Wanneer zou het gepast zijn om hun vergunning misschien in te trekken?"voegde de president daar aan toe. Het in twijfel trekken van media en kritische verhalen over zijn doen en laten is een van de pijlers van zijn campagne en zijn presidentschap geworden.

Media VS: Trump moet van grondwet afblijven
Media VS: Trump moet van grondwet afblijven (Foto: BuzzE)

Lubach wint 'web-Oscar' voor Trump-filmpje

Het programma Zondag met Lubach (ZML) heeft een gouden Lovie Award gewonnen. Deze 'Oscars van het Europese web' worden jaarlijks uitgereikt aan het beste en meest creatieve digitale werk in Europa.

ZML krijgt het beeldje in de categorie 'viral' voor het veelbekeken filmpje waarin Nederland zichzelf voorstelt aan de Amerikaanse president Donald Trump, zo maakte producent Human Factor donderdag bekend. Het filmpje werd meer dan vijftig miljoen keer bekeken. ZML trok in januari internationaal de aandacht met de introductie. De promotievideo kreeg talloze versies in andere landen.

"Ik ben blij met alle awards, ook met degenen waar ik nog nooit van gehoord had", stelt Lubach in een reactie. "Deze Lovie is even welkom in mijn leven als een verloren zoon in een aflevering van Spoorloos."

Televizierring
De Lovie Awards worden uitgereikt door de International Academy of Digital Arts and Sciences. De ceremonie vindt half november plaats in Londen. ZML lanceerde afgelopen zondag een nieuwe 'viral': een satirisch filmpje waarin de machtige Amerikaanse wapenlobbyclub NRA op de hak wordt genomen. Deze werd inmiddels meer dan 4 miljoen keer bekeken.

Het VPRO-programma Zondag met Lubach maakt donderdag prijs kans op de Gouden Televizier-Ring. Lubach is genomineerd voor een Zilveren Televizier-Ster.

Lubach wint 'web-Oscar' voor Trump-filmpje
Lubach wint 'web-Oscar' voor Trump-filmpje (Foto: BuzzE)

Hofland boekt eerste zege van het jaar

Moreno Hofland heeft de eerste editie van de Famenne Ardenne Classic op zijn naam geschreven. De Nederlander van Lotto Soudal was de snelste van een groep van een dertigtal renners. Daarmee boekte Hofland zijn eerste zege van het jaar en was het ook zijn eerste zege in Belgische loondienst.

Na veel aanvallen in de beginfase van de wedstrijd raakte niemand echt weg. Bij het ingaan van de lokale ronde was er nog een groep van dertig renners. De Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert probeerde het nog, maar niemand raakte weg, waar de Côte de Charneux (2 km aan 4.9%) de scherprechter was. In de sprint was Hofland de beste voor de Belgen Emiel Vermeulen (Roubaix Lille Métropole) en Maxim Vantomme (WB Veranclassic Aqua Protect). Taco van der Hoorn was met een negende plaats de tweede Nederlander in de top tien.

Rutte-III: Vijf keer twee ministers op een departement

Nu het regeerakkoord gepresenteerd is, wordt er volop overlegd én gespeculeerd over de verdeling van de ministersposten. Haagse bronnen melden dat er vijf ministeries komen met twee bewindspersonen, waarmee de ministersploeg zestien personen gaat tellen.

Op dit moment is er al een dubbel bezet departement, namelijk Buitenlandse Zaken. Naast Bert Koenders viel ook Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en ontwikkelingssamenwerking) onder BuZa.

Daar zouden dan nog vier departementen bijkomen. Economische Zaken krijgt een aparte minister voor Landbouw, iets wat al langer rondging in het Haagse en internationaal gezien een logische stap is. Ook Onderwijs en Volksgezondheid worden dubbel bezet; bij de laatste komt een aparte portefeuille voor de langdurige- en ouderenzorg.

Als laatste krijgt het departement Veiligheid & Justitie twee ministers: één voor de rechterlijke macht en één voor het politieapparaat. Hiermee omzeilt Rutte behendig de vraag of dat departement, dat de afgelopen jaren veel problemen kende, weer gesplitst zou moeten worden. Het heeft veel weg van een oudhollands compromis, waar het risico ook nog eens over twee ministers en dus twee partijen wordt gespreid.

Als dit rijtje klopt, dan betekent dat dat enkele andere 'nieuwe posten' er niet komen. Genoemd werden bijvoorbeeld Immigratiezaken en een aparte post voor het hervormen van het belastingsysteem. Ook de aparte klimaatminister komt er dus niet (dat komt bij Economische Zaken).

We kennen elf ministeries. Samen met de vijf dubbelen komt dat op zestien: zes voor de VVD, vier voor CDA en D66 en twee voor de Christenunie.

Blind in zak en as: "Dieptepunt in mijn carriŤre"

Daley Blind kijkt met grote teleurstelling uit naar de komende zomer, waarin het Nederlands elftal niet actief zal zijn op het WK in Rusland. Voor het EK van vorig jaar in Frankrijk wist Oranje zich ook al niet te kwalificeren. "Twee grote toernooien op rij missen, dat is echt het dieptepunt in mijn carrière", treurde Blind in gesprek met het ANP. "Die klap voel ik nu al en het zal nog wel erger worden."

"Straks in de zomer tijdens het WK komt dat allemaal nog eens terug." De linkspoot van Manchester United wees erop dat Oranje 'met een beetje geluk' in de rust met 4-0 had kunnen voorstaan. "We hebben het ook niet nu laten liggen. Die uitwedstrijd tegen Zweden hadden we ook moeten winnen. We waren veel beter, maar toch werd het 1-1. Tegen Frankrijk hebben we te veel doelpunten tegen gekregen."

"En dan wint Zweden ook nog eens met 8-0 van Luxemburg, dat was onvoorstelbaar", besloot Blind. "Maar laten we maar naar onszelf kijken. Het was het hele kwalificatietoernooi niet goed genoeg."

Oppositie begint 'beweging tegen hogere btw'

De linkse oppositie-in-wording en een aantal maatschappelijke organisaties lopen te hoop tegen de aanstaande verhoging van de btw. Ze willen de samenleving mobiliseren om een stokje te steken voor de maatregel, waardoor bijvoorbeeld boodschappen, medicijnen, boeken en uitstapjes duurder worden. De actie lijkt een nieuw voorbeeld van de linkse samenwerking tegen het aanstaande kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waaraan GroenLinks, SP en de PvdA zeggen te willen werken.

Van de 'brede beweging' maken naast de drie partijen ook vakbonden, de Patiëntenfederatie, ouderenorganisatie ANBO, de Fietsersbond en vertegenwoordigers van de groentesector, kunstenaars en boekverkopers deel uit. De belastingverhoging van 6 naar 9 procent op de aankoop van hun producten of diensten moet van tafel, vindt het verbond. De coalitie wijst erop dat het leven van gewone mensen duurder wordt, terwijl grote bedrijven juist minder belasting gaan betalen.

Oppositie begint 'beweging tegen hogere btw'
Oppositie begint 'beweging tegen hogere btw' (Foto: ANP)

CocaÔne aangetroffen tussen cacaobonen

Bij een controle van een container met zakken cacao, heeft de Douane in enkele balen cocaïne gevonden. Uiteindelijk bleek er 200 kilo in vier balen tussen de cacaobonen te zitten.

De drugs werden al op 23 september ontdekt. In verband met het onderzoek werd de vangst niet eerder bekendgemaakt. De cocaïne, met een waarde van zo’n 4 miljoen euro, werd overigens meteen vernietigd op de 23e.

De cacao kwam uit Ecuador. De container was op de 21e september aangevoerd in de Rotterdamse haven. Het HARCteam, een samenwerkingsverband van Douane, Zeehavenpolitie en de Fiod, zet het onderzoek naar de mensen achter de smokkel voort.

Dit jaar al 1500 kilo liefdesslotjes verwijderd

Liefdesslotjes aan bruggen mogen dan een romantisch gebaar zijn van geliefden, de gemeente Amsterdam ziet ze liever niet en blijft ze wegknippen. In het centrum is dit jaar al 1500 kilo aan liefdesslotjes verwijderd, zegt een woordvoerster van het stadsdeel.

Vooral de Staalbrug in hartje Amsterdam heeft het zwaar te verduren. "De slotjes zijn vooral schadelijk als het er veel bij elkaar zijn. Ze kunnen dan, vanwege het gewicht, de brug uit balans brengen", legt de woordvoerster uit. "Daarnaast bemoeilijkt dit het onderhoud van de brug, zoals het verven."

Het gemeentebestuur denkt nog na over een oplossing. Het dagelijks wegknippen van de sloten van de bruggen kost 50.000 euro per jaar. De vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad stelt voor speciale palen in de stad te plaatsen waar geliefden hun sloten aan kunnen bevestigen. De gemeente noemt dit niet wenselijk. Amsterdam overweegt borden bij de bruggen te plaatsen met ontmoedigende boodschappen.

Dit jaar al 1500 kilo liefdesslotjes verwijderd
Dit jaar al 1500 kilo liefdesslotjes verwijderd (Foto: ANP)

Poetin krijgt puppy

De hondenliefhebber en president van Rusland Vladimir Poetin heeft voor zijn verjaardag een bijzonder herdershondje gekregen. Woensdag kreeg hij van zijn Turkmeense collega Berdimoechamedov een puppy van het oude ras alabai. Dit is een Turkmeense variant van de Centraal-Aziatische herdershond.

Berdimoechamedov nam het hondje zelf mee op bezoek bij Poetin in Sotsji. Poetin is er erg blij mee en noemde het dier Verni, wat trouw in het Russisch is. Poetin is 7 oktober 65 jaar geworden.

De Turkmeense leider is onder meer op bezoek bij Poetin om zijn aardgas te slijten. Rusland stopte vorig jaar met de invoer van Turkmeens gas als gevolg van een conflict over de prijs. Turkmenistan is een relatief geïsoleerde dictatuur waar de voormalige tandarts Berdimoechamedov heerst over ruim 5,6 miljoen mensen en de op drie na grootste aardgasreserves ter wereld.

De alabai behoort tot het vereerde nationale erfgoed van Turkmenistan, net als bepaalde tapijten, een racepaardensoort en de meloen waar ook een nationale dag, de Meloendag, aan gewijd is.

Poetin krijgt puppy
Poetin krijgt puppy (Foto: ANP)

Bennett wint ook tweede etappe in Ronde van Turkije

Sam Bennett heeft na de eerste etappe ook de tweede etappe gewonnen in de Presidential Cycling Tour of Turkey. De Ier van Bora-Hansgrohe was na een etappe van 205 kilometer de snelste voor Edward Theuns en Riccardo Minali. Bennett blijft ook leider in het algemeen klassement.

Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Murilo Affonso (Funvic/Brasil Pro Cycling) zouden al snel naar de start ervandoor gaan. De twee zouden een grote voorsprong krijgen van het peloton, maar op twaalf kilometer van de streep was het avontuur over voor het duo.

In de voorbereiding van de massasprint was het vooral Trek-Segafredo die het tempo bepaalde in het peloton. De sprint werd ook goed aangetrokken voor de Belgische sprinter Theuns, maar verder dan een tweeede plaats kwam hij niet. Bennett was duidelijk te sterk voor Bennett en boekte daarmee zijn tweede etappezege in de Ronde van Turkije.

Bestuurders Chickfriend op vrije voeten

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend komen vrij in afwachting van hun proces. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle woensdag. Het duo zit sinds 10 augustus vast in verband met het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal.

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen.

Ze zijn beiden in augustus opgepakt bij een actie door de opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie. Acht locaties in Nederland zijn toen doorzocht, waaronder de woningen van de twee. Ook in België zijn doorzoekingen geweest.

Bestuurders Chickfriend op vrije voeten
Bestuurders Chickfriend op vrije voeten (Foto: ANP)

11 jaar cel voor fatale ruzie met dorpsgenoot

Een 29-jarige man uit Cuijk is woensdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar. De man kreeg vorig jaar oktober ruzie met een dorpsgenoot en stak hem dood. De moeder van het slachtoffer vond haar zoon pas tien dagen later. Er was dertien jaar tegen de man geëist.

De twee mannen hadden elkaar een keer eerder ontmoet, toen het slachtoffer de verdachte uitnodigde voor een drankje bij hem thuis. Wat er zich exact in de woning heeft afgespeeld, is niet duidelijk geworden. Uit verklaring van de onderburen en bewijzen op de plaats delict komt volgens de rechtbank het beeld naar voren dat de mannen - nadat zij ongeveer vier uur biertjes hadden gedronken - ruzie kregen. "De verdachte heeft tijdens die ruzie ongeveer twintig keer op het slachtoffer ingestoken met een mes."

Dat het om zelfverdediging zou gaan, zoals de 29-jarige man verklaarde, vindt de rechtbank niet aannemelijk.

11 jaar cel voor fatale ruzie met dorpsgenoot
11 jaar cel voor fatale ruzie met dorpsgenoot (Foto: ANP)

Foodwatch: 'Groente en fruit BTW-vrij'

Consumentenorganisatie foodwatch is vandaag een e-mailactie gestart gericht op de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie waarin zij worden opgeroepen om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij. De roep om de in het regeerakkoord geplande btw-verhoging niet door te laten gaan, wordt hiermee steeds luider.

Eerder spraken wetenschappers en patiëntenorganisaties al hun grote zorgen uit over de kabinetsplannen rond de btw. Momenteel wordt er 6% btw berekend op voeding, waaronder groente en fruit. Het nieuwe kabinet wil dit ophogen naar 9%. Groente en fruit zijn deze eeuw al aanzienlijk duurder geworden: respectievelijk 50% en 41%. Veel ongezond eten is daarentegen amper in prijs gestegen. Suiker is zelfs 18% in prijs gedaald.

Al eerder is in de Kamer verzocht om groente en fruit btw-vrij te maken, maar het kabinet heeft hier niks mee gedaan. Ondertussen eten 6 op de 7 Nederlanders onvoldoende groente. Hetzelfde percentage eet onvoldoende fruit. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij.

Driekwart van het supermarktaanbod bestaat uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel, ofwel ultra-processed foods. Groente (+50%) en fruit (+41%) zijn sinds 2000 fors duurder geworden. Snoepgoed is amper in prijs gestegen en suiker zelfs in prijs gedaald (-18%). Van de Nederlandse bevolking heeft 43% overgewicht, en 12% obesitas. Per week komen er 1.200 mensen met suikerziekte bij in Nederland. 6 op de 7 volwassenen eet onvoldoende groente. Eenzelfde aantal eet onvoldoende fruit. Bij kinderen is die situatie niet beter, eerder slechter. De cijfers zijn duidelijk: er is urgent actie nodig.

Al jaren roept de overheid dat de gezonde keus makkelijker moet worden gemaakt. Maar zij komt amper verder dan wat voorlichtingsprojecten. De overheid hoort een actief voedselbeleid te voeren om gezond eten makkelijker en aantrekkelijker te maken. De overheid vertrouwt echter op zelfregulering van de voedingsindustrie. Dit terwijl minister Schippers erkent dat de stappen van de industrie slechts ‘matig ambitieus’ zijn en ‘achterlopen op de planning’, mede gebaseerd op gelijkluidende conclusies van het RIVM.

Btw-vrij groente en fruit
foodwatch wil dat het kabinet een actief voedselbeleid gaat voeren. Zo moet de btw op groente en fruit worden afgeschaft. Dit moet leiden tot een gezonder voedingspatroon, gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie bepleiten het stimuleren van groente en fruit met prijsmaatregelen.

In recente discussies over btw-vrije groente en fruit verschuilt het huidige demissionaire kabinet zich echter achter de EU-belastingregels om dit niet te doen: het zou niet mogelijk zijn. Dit is slechts de halve waarheid: diverse andere EU-landen hanteren op basis van historische rechten wel verschillende btw-tarieven, ook onder de 5%. Daarnaast zijn er wettelijke mogelijkheden voor derogatie (ontheffing). Ook de komende herziening van het btw-stelsel in de EU biedt aanvullende kansen.

Zeker gezien de steun van de WHO en de Europese Commissie voor een gezond prijsbeleid van lidstaten, zou btw-vrije groente en fruit op draagvlak en een soepele opstelling moeten kunnen rekenen. Foodwatch vindt dat de overheid moet zorgen dat een appel uiteindelijk minder kost dan een donut, zeker ook omdat zij deze situatie zelf heeft gecreëerd.

Hoogleraar Jaap Seidell zegt hierover: “Er zijn door middel van landbouwsubsidies, prijsmaatregelen en andere zaken gunstige omstandigheden gecreëerd voor de productie en verkoop van vlees, zuivel en fastfood. Dit heeft geresulteerd in een ongezonde voedselomgeving, waarin een ongezonde keuze verschrikkelijk goedkoop is geworden. De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”

Huisarts mag toch geen abortuspil verstrekken

Huisartsen mogen toch geen abortuspil verstrekken aan vrouwen die hun vroege zwangerschap willen afbreken. Het nieuwe kabinet zet dat plan van scheidend minister Edith Schippers van Volksgezondheid niet door.

De ChristenUnie wilde het plan van tafel omdat ongewenst zwangere vrouwen vaker voor een abortus zouden kiezen als ze niet meer naar een abortuskliniek of ziekenhuis moeten. Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber noemde Schippers' plan afgelopen voorjaar nog een "schokkende verkiezingsstunt".

Ook coalitiepartners hadden bij nader inzien hun bezwaren, omdat de behandeling door de huisarts onder de abortuswet zou vallen. Die bindt de ingreep aan allerlei regels.

Schippers wilde vrouwen de kans geven om de ingrijpende beslissing in de vertrouwde spreekkamer van de huisarts te nemen. Ze hoopte juist dat het daardoor minder vaak van een abortus komt.

Huisarts mag toch geen abortuspil verstrekken
Huisarts mag toch geen abortuspil verstrekken (Foto: ANP)

Doodzieke Amir niet terug naar huis

De ongeneeslijke zieke tienjarige jongen Amir Mouradi mag voorlopig niet terug naar huis. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden woensdag bepaald. De ouders van de jongen hadden een zaak aangespannen tegen zijn uithuisplaatsing.

De Raad voor de Kinderbescherming haalde het ongeneeslijk zieke jongetje op 7 september weg bij zijn ouders uit het AZC in Emmen. Zij zouden niet meer in staat zijn om hem goede medische zorg te verlenen. Amir, die verstandelijk beperkt is en een zeldzame stofwisselingsziekte heeft, werd opgenomen in een gehandicapteninstelling en ligt nu in het ziekenhuis.

Er wordt gekeken of Amir bij ontslag uit het ziekenhuis naar de ouders in hun zelfstandige en voor de jongen aangepaste woning gaat. "Aan deze thuisverpleging van Amir is echter nog een veelheid aan voorwaarden verbonden", aldus het hof.

Communicatie

"Buiten kijf is dat de ouders veel van Amir houden en het beste voor hem willen", aldus het gerechtshof. "De communicatie en samenwerking tussen de ouders en de zorgprofessionals verloopt echter al geruime tijd uiterst moeizaam. De slechte beheersing door de ouders van de Nederlandse taal en hun beperkte kennis van hoe dingen in de (zorg)maatschappij in Nederland gaan spelen hierbij ook een rol. Deze omstandigheden verhinderen dat Amir de juiste (medische) zorg krijgt."

Het is daarom volgens het hof in het belang van de verzorging en de opvoeding van Amir noodzakelijk de maatregel van uithuisplaatsing te laten voortduren.

Doodzieke Amir niet terug naar huis
Doodzieke Amir niet terug naar huis (Foto: ANP)

Taakstraf geŽist voor betasten verstandelijk gehandicapte

"Gezien het leeftijds- en niveauverschil was er hier gewoon sprake van een machtsverhouding’. Dat benadrukte de officier van justitie vandaag tegenover een voormalig taxichauffeur die kwetsbare tieners van en naar het speciaal onderwijs reed. Hij wordt verdacht van ontucht met een minderjarig meisje dat aan zijn zorg was toevertrouwd. De man bekende met haar te hebben getongzoend, maar stelde dat het initiatief bij het meisje lag. De officier eiste tegen de man onder meer 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De 44-jarige Hagenaar werd op 3 november 2015 betrapt toen hij met het destijds 16-jarige meisje lag te zoenen in zijn taxibus. Het meisje – met het verstandelijke niveau van een zesjarige – verklaarde aan de politie dat er al geruime tijd iets tussen hen gaande was. Zij vertelde dat ze tongzoenden, dat hij haar borsten betaste en haar ook ‘billenkoek’ gaf, als mensen niet keken. De Whatsapp-gesprekken tussen de twee vanaf 3 september 2015 ondersteunen haar verklaring. Die hebben een seksuele lading en verwijzen ook naar eerder intiem contact.

Korte metten
Tijdens het eerste politieverhoor bekende de man dat hij had getongzoend en ook de borsten van het meisje had betast. Maar tijdens de zitting gaf hij alleen het tongzoenen op 3 november 2015 toe. Verder verweerde hij zich door te stellen dat dat op initiatief van het meisje gebeurde. Hij omschreef zichzelf als ‘iemand die moeilijk nee kan zeggen’.  De officier van justitie maakte daar korte metten mee. “U heeft misbruik gemaakt van een meisje dat aan uw zorg was toevertrouwd. Het grote verschil in leeftijd en niveau maken dat er hier sprake was van een machtsverhouding. De wet wil kwetsbare jongeren juist tegen dit soort gevallen beschermen.”

Zij maakte zich zorgen over het gebrekkige inzicht dat de man heeft in de gevolgen van zijn handelen. Volgens een psycholoog en de reclassering is de verdachte enigszins toerekeningsvatbaar. Hij zou aan schizofrenie lijden. Daarom eiste zij naast een werkstraf van 240 uur ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Als voorwaarden vroeg zij om een meldplicht, een behandel plicht, een beroepsverbod voor het rijden als chauffeur met beperkten of minderjarigen en een contactverbod met het meisje. Houdt de verdachte zich daar niet aan, dan gaat hij wat het OM betreft alsnog drie maanden de cel in.

De uitspraak is over twee weken.

Recidivist raakt twee auto's kwijt

De Tilburgse politie hield woensdagochtend 11 oktober in de Schoolstraat een 69-jarige man uit Tilburg aan. De agenten zagen de man die ochtend bezig in een van zijn auto’s. Bij hen is bekend dat het rijbewijs van de man al enkele jaren ongeldig is verklaard. Daarnaast kreeg hij sinds april dit jaar al achtmaal een proces-verbaal. De man kreeg wederom een proces-verbaal en zijn auto is in beslag genomen.

Terwijl de agenten stonden te wachten op de takelwagen, zagen zij de man even later in een van zijn andere auto’s stappen. Niet veel later reed hij weg. Direct werd de man nogmaals aan de kant gezet. Dit keer werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook deze tweede auto is in beslag genomen.

Politie pakt slapende koperdief op

De politie in Rotterdam had op 10 oktober een makkie met de aanhouding van een 38-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats in een slooppand aan de Melchertstraat. De man was kennelijk zó vermoeid geraakt van zijn nachtelijke werkzaamheden, dat hij in slaap was gevallen.

Een bouwvakker ontdekte de man ’s ochtends vroeg en seinde de politie in. De ter plaatse gekomen agenten kregen de man op een presenteerblaadje aangeboden en namen hem mee naar zijn nieuwe verblijfplaats. De tas vol koper die bij hem lag, is ook beslaggenomen.

Politie pakt slapende koperdief op (foto: Politie.nl)
Politie pakt slapende koperdief op (foto: Politie.nl)

'Schaamteloze pre-orderpromotie Assassin's Creed bij GameStop'

GameStop, een van de grootste computerspelwinkels in de Verenigde Staten, lijkt een nogal opmerkelijke, ongegeneerde manier te gebruiken om het pre-orderen van games te promoten. In een nieuwe geanimeerde advertentie zou de winkelketen het voorbestellen van Assassin's Creed Origins aanprijzen door te stellen dat je zonder pre-order niet over alle content beschikt.

Het lijkt een nieuw dieptepunt in de wereld van pre-orders en, specifieker, pre-orderbonussen. Het verstoppen van game-content achter pre-orders is een controversiële manier om vroege verkoop van games te stimuleren. Normaliter wordt pre-ordercontent gepresenteerd als een extra beloning voor de vroege aanschaf, maar GameStop weet het met deze advertentie zo te draaien dat je gewoon wezenlijke inhoud van de game mist als je níet pre-ordert. Er wordt momenteel op Reddit en YouTube nog volop gediscussieerd over de echtheid van de advertentie, dus voordat we de hooivorken oppakken is enige terughoudendheid wel geboden. Een overzicht van de daadwerkelijke inhoud van DLC en seizoenspassen bij Assassin's Creed Origins kun je trouwens hier vinden.

In ieder geval zou het niet heel verbazingwekkend zijn als blijkt dat GameStop daadwerkelijk dergelijke agressieve promotie van pre-orders hanteert. Hun business model is voor een deel gebaseerd op het verkopen van pre-orders en het vervolgens terugkopen van gebruikte exemplaren om deze opnieuw te verkopen. De verkoop van fysieke games zit al jaren in het slop vanwege de toename in aanbod van digitale content.

Mocht de advertentie echt blijken te zijn, is het dan belachelijke reclame voor smerige verkooppraktijken of juist een eerlijke weergave van hoe de zaken momenteel in elkaar steken binnen de gamewereld? En wie treft hier daadwerkelijk blaam, Ubisoft of GameStop? Laat het hieronder weten.

'Niet-blanke voetbalfans moeten oppassen op WK in Rusland'

Ben je een voetbalfan en heb je een donkere huidskleur? Pas dan vooral op als je eventueel naar het WK voetbal van volgend jaar in Rusland gaat. Het Nederlands elftal heeft dat probleem voor de gekleurde Nederlander weliswaar netjes uit handen genomen, maar voor mensen wiens land wél op het WK aanwezig zal zijn heeft de Russische overheid een waarschuwing de deur uit gedaan.

"Aziatische en Afro-Caribische mensen zouden wel eens ongewilde publieke aandacht kunnen trekken. Vooral als ze 's avonds of 's nachts reizen moeten ze oppassen", aldus het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tatyana Potyayeva, de lokale ombudsvrouw, liet daarbij weten dat 21 van de 99 geweldsdelicten in en rond stadions in Moskou tussen 2014 en 2016 gekenmerkt werden als een daad van racisme, xenofobie en meer van dergelijke ongein.

Volgens ene Valyaev, naar verluidt een Russische hooligan die vermoedelijk een hoge positie heeft verworden door heel goed te zijn in het zijn van een crimineel, gaat het allemaal niet over voetbal, maar over patriottisme. "Onze overheid wil de reet van de wereld kussen en overal een bruine vinger halen, maar zo zijn wij niet."

Hij legt daarbij duidelijk uit hoe de Russische hooligan dan wel in elkaar steekt. "Wij haten fans van andere landen. De Engelsen komen hier en denken dat ze stoer zijn, maar wij sturen ze terug met bebloede gezichten", aldus de natuurlijk wél echt vet stoere Valyaev. "In Frankrijk lieten we vorig jaar al zien dat Rusland de baas is", duidend op de criminelen die onder meer in Marseille op de vuist gingen tijdens het EK, hun land 'steunend' door hun land in de problemen te brengen.

The Sun verwacht dat vooral de Engelsen doelwit zullen zijn van rechts-extremistische Russen, die gezien hun vlaggen met enige regelmaat liever lijken te supporteren voor FC Adolf. Familie van donkere Engelse spelers, zoals Theo Walcott of Alex Oxlade-Chamberlain, zou er wederom over denken niet naar het toernooi af te reizen, net zoals ze in 2012 al niet naar het EK in Oekraïne gingen - ook daar werden problemen verwacht rondom de harde kern van Hitler.

Zoektocht naar Anne Faber gaat verder

Er wordt vandaag verder gezocht in Soest naar de vermiste Anne Faber. ME, Defensie, politie en vrijwilligers zoeken in de bossen bij Landgoed Pijnenburg in het gebied tussen de Wieksloterweg Oostzijde en de Dolderseweg. We zoeken op deze locatie omdat Anne Faber hier mogelijk heeft gefietst.

Er zijn nog altijd veel mensen die hun hulp aanbieden bij de zoektochten. De politie beschikt op dit moment over voldoende mensen en dankt iedereen voor het aanbod. Wie toch het voornemen heeft een zoektocht te organiseren, wordt verzocht eerst contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Het is van belang dat de politie weet waar er wordt gezocht, en ook dat er afspraken worden gemaakt over hoe te handelen bij het vinden van opvallende voorwerpen en/of sporen.

De politie is nog bezig met het onderzoek op het terrein van de forensische kliniek waar de 27-jarige verdachte verbleef. Het onderzoek heeft tot nu toe geen sporen opgeleverd die mogelijk kunnen leiden naar Anne Faber. De 27-jarige verdachte die maandag 9 oktober is aangehouden, zit in beperking. Hierdoor is de politie gebonden aan een grote terughoudendheid in het geven van informatie over het onderzoek. Daarom kunnen veel vragen niet beantwoord worden.

(Foto: ANP)
(Foto: ANP)

21-jarige scheidsrechter pakt record in Jupiler League

Scheidsrechter Stan Teuben gaat komende vrijdag zijn debuut maken in de Jupiler League. De arbiter, 21 jaar, heeft van de KNVB de leiding gekregen over het duel van Telstar met FC Dordrecht. Wanneer Teuben vrijdagavond heeft gefloten voor de aftrap, wordt hij de jongste scheidsrechter ooit die in de Jupiler League of de Eredivisie heeft gefloten.

Serdar Gözübüyük heeft nu nog het record in handen: op 10 maart 2008 floot hij zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal toen hij 22 jaar en ruim 4 maanden oud was. Teuben, zoon van oud-prof Tjapko Teuben, wordt in december 22 jaar. Teuben heeft in het verleden al de leiding gehad over onder meer vier bekerwedstrijden, waarin hij tien keer geel gaf en een rode kaart uit zijn borstzak haalde.

Teuben begon met fluiten bij ASV'33 uit Aarle-Rixtel. De jongeling had veel ambitie en startte spoedig zijn opmars naar de hoogste amateurklassen. Vanaf dit seizoen werd Teuben opgenomen in de masterclass betaald voetbal en was hij al een aantal keer actief als vierde offical in de Eredivisie.

Bedenker Honest Trailers is een viespeuk

Kijk jij net zo graag Honest Trailers als ondergetekende? Zit je elke dinsdagavond klaar voor een dosis humor waar films die je al of niet leuk vond worden bespot. De bedenker van de Honest Trailers Andy Signore heeft inmiddels minder te lachen. Hij is ontslagen door Defy Media, eigenaar van ScreenJunkies.

Signore heeft medewerksters seksueel geïntimideerd. Zo zei hij tegen een dame dat hij zich aftrok op haar foto's en dat wilde doen waar ze bij was. Een van de slachtoffers wiens vriend ook werkte voor ScreenJunkies werd afgeperst met de mededeling dat Signore zou zorgen dat zodra ze haar mond open deed (om te praten met de baas) hij ontslagen zou worden. Deze vriend bracht het vervolgens zelf naar buiten. Eerder deze week werd ook Hollywoodproducer Harvey Weinstein ontslagen voor een soortgelijke zaak.

Stel (81 en 61 jaar) aangehouden vanwege fraude

Het Combiteam van de FIOD en de Nationale Politie heeft afgelopen dinsdag een 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote aangehouden in Gennep. Het echtpaar wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren. Het Combiteam doorzocht een bedrijfslocatie in Loosdrecht en een bedrijfslocatie in Gennep. Bij de doorzoekingen is een geldhond van de politie ingezet.

Er is voor enkele tientallen miljoenen euro's beslag gelegd op onder andere handelsvoorraad, Chinese kunst, auto's, contant geld, tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk en Panama. Ook is er beslag gelegd op een vakantiepark in Frankrijk, een bedrijfshal met kantoor en een jachthaven in Nederland. Gelijktijdig vond er uitvoering van rechtshulpverzoeken plaats in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

Verdenking
Het onderzoek richt zich op het verdachte echtpaar en aan hun gelieerde ondernemingen in Nederland en Hong Kong, Frankrijk en Panama. Het echtpaar staat nergens officieel geregistreerd en heeft geen vaste woon- verblijfplaats.De verdenking is dat zij een (groot) deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding verplaatsen naar hun bedrijven in Hong Kong. Deze bedrijven hebben een offshore-status in Hong Kong en betalen daarom geen belasting in Hong Kong. Hierdoor zijn zij onzichtbaar voor de autoriteiten.

Op deze manier zijn de afgelopen jaren miljoenen euro’s buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten gebracht en vermoedelijk via hun bedrijven in Hong Kong aangewend voor het verstrekken van risicovolle leningen en investeringen in vastgoed in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Filipijnen en Taiwan. Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41.000.000,00 euro.

Combiteam
Het Combiteam is een samenwerkingsverband van de politie en FIOD. Het team richt zich op de combinatie van georganiseerde misdaad en witwassen door middel van financiële constructies. Voor het witwassen heb je facilitators nodig, waaronder financiële dienstverleners en trustkantoren. Onder facilitators verstaan we niet alleen financiële dienstverleners, maar ook geldkoeriers of bijvoorbeeld een stroman. Het gaat om criminaliteit die de integriteit van stelsels aantast, op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het Combiteam wordt aangestuurd door het Landelijk Parket en het Functioneel Parket.

'Spionnen IsraŽl betrapten spionnen Rusland'

Israëlische spionnen hebben Russische spionnen betrapt bij het bespioneren van Amerikaanse spionnen.

Russische geheime diensten zouden volgens The New York Times de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met hun Amerikaanse collega's. Dat zou zijn gebeurd via de veel gebruikte antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky. Die beveiliging zat tot voor kort ook op de computers van enkele tientallen Amerikaanse overheidsdiensten.

Om de computers van zijn gebruikers te kunnen beveiligen, scant Kaspersky alle bestanden. Russische spionnen zouden daarbij hebben meegegluurd. The New York Times noemt de Kaspersky-systemen "een soort Google voor gevoelige informatie". Of Kaspersky daarvan op de hoogte was, is niet duidelijk.

Zonder dat de Russen het wisten, zouden Israëlische spionnen hebben ingebroken bij Kaspersky. Daar zagen ze wat de spionnen deden. Al in 2014 zouden ze de Amerikanen hebben gewaarschuwd.

'Spionnen Israël betrapten spionnen Rusland'
'Spionnen Israël betrapten spionnen Rusland' (Foto: ANP)

Het Geluid van Q geraden voor recordbedrag

Het Geluid van Qmusic is na ruim tien weken eindelijk geraden. De 35-jarige Kim Stolk uit Pijnacker wist dat het geluid het vastklikken van het lipje van een fotolijstje was. Ze won daarmee een recordbedrag van 63.700 euro.

Kim gaf haar antwoord in de ochtendshow van Mattie, Fien en Igmar. Ze verklapte dat ze twijfelde tussen het breken van een cracker en het geluid van een fotolijstje en op het laatste moment gokte op het lijstje.

Nog nooit werd er zo'n hoog bedrag gewonnen met het raden van het juiste geluid. In 2011 verdiende een luisteraar 63.000 euro met het geluid van het vastklikken van een iPhone in een telefoonhoesje.

Voor het eerst kon er dit jaar ook via de Qmusic app worden meegespeeld. 177 mensen gingen mee met het antwoord van Kim. Onder hen wordt 10.000 euro verdeeld. 

Het Geluid van Q geraden voor recordbedrag
Het Geluid van Q geraden voor recordbedrag (Foto: BuzzE)

Predators verslaan Flyers in spektakelstuk, Golden Knights blijven winnen

De ijshockeyers van de Nashville Predators hebben de eerste overwinning van het NHL-seizoen te pakken. In de eigen Bridgestone Arena rekende de ploeg af met de Philadelphia Flyers, maar dat had nogal wat voeten in de aarde.

Het begon prima voor de Predators, die dankzij Craig Smith snel op voorsprong kwamen. De van de Columbus Blue Jackets overgekomen Scott Hartnell verdubbelde de score in de tweede periode met zijn eerste goal bij de Predators en Nick Bonino, overgekomen van kampioen Pittsburgh Penguins, maakte er al snel 3-0 van. 

Daarna ging het echter in rap tempo fout voor de thuisploeg. Andrew MacDonald zorgde halverwege de tweede periode voor de 3-1 en nog geen twintig tellen later tekende de net 19-jarige Nolan Patrick voor zijn eerste NHL-goal: 3-2. Valtteri Filppula trok de stand vervolgens in de powerplay gelijk, waarna de jonge Travis Konecny de Flyers in de derde periode zelfs op 3-4 zette.

Nog geen twee minuten later was het opnieuw in de powerplay weer raak voor Filppula: 3-5. Binnen een minuut konden de fans in Nashville dan eindelijk weer juichen, want Filip Forsberg bracht zijn ploeg met 4-5 terug in de wedstrijd. Een dikke minuut voor tijd bereidde de Zweed de gelijkmaker van Hartnell voor, waarna Forsberg zelf 36 seconden voor het einde in de powerplay de 6-5 en dus toch de zege op de borden sloeg.

Predators - Flyers (Bron: YouTube)

In Las Vegas speelden de Golden Knights hun eerste thuiswedstrijd ooit in de NHL. De nieuwe ploeg begon het seizoen met twee zeges en thuis tegen de Arizona Coyotes waren de intenties duidelijk: Tomas Nosek, Deryk Engelland en James Neal zorgden binnen zeven minuten al voor een 3-0 voorsprong.

Neal deed er niet veel later nog een schepje bovenop, waarna de Duitser Tobias Rieder de Coyotes nog enige hoop gaf. In de tweede periode trof Oscar Lindberg het doel voor de Golden Knights, Kevin Connauton was in de derde periode trefzeker voor de Coyotes: 5-2. De Golden Knights staan na drie duels dus op drie zeges, de beste start van een debuutseizoen ooit in de NHL.

Uitslagen NHL dinsdag
Nashville Predators - Philadelphia Flyers 6-5
Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 5-2
Carolina Hurricanes - Columbus Blue Jackets 1-2 OT
New York Rangers - St Louis Blues 1-3
Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks 1-3
Dallas Stars - Detroit Red Wings 4-2
Vancouver Canucks - Ottawa Senators 2-3 (shoot-out)

Gezocht: Michel Boer, oprichter Satudarah

Recent deed de politie op grote schaal invallen bij motorclub Satudarah, waarbij drie kopstukken van de club zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie. Één van de vier oprichters, Michel Boer, is echter nog altijd voortvluchtig. Hij staat sinds 10 oktober nationaal gesignaleerd. 

Michel heeft een vrij getekend gezicht met in zijn hals en nek tatoeages. Hij is 1,87 meter, ogen zijn groen/bruin. Volgens de meest recente informatie heeft hij kort grijs haar. Hij is voortvluchtig sinds 26 september 2017. Michel is één van de oprichters van Satudarah.

Michel Boer (Foto: Politie.nl)
Michel Boer (Foto: Politie.nl)

Recent deed de politie op grote schaal invallen bij motorclub Satudarah, waarbij drie kopstukken van de club zijn aangehouden. Zij worden verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie. Één van de vier oprichters, Michel Boer, is echter nog altijd voortvluchtig. 

19-jarige zwaargewond na steekpartij

Een 19-jarige inwoner van Hoogeveen is dinsdagavond op het stationsplein voor het treinstation in zijn woonplaats na een ruzie neergestoken. De man raakte daarbij zwaar gewond. Agenten konden niet veel later in een stilstaande trein op het station in Meppel twee verdachten aanhouden.

Surveillerende agenten kregen een melding dat bij het station iemand zou zijn neergestoken. Omstanders verleenden eerste hulp. Dit werd al snel door het personeel van de ambulancedienst overgenomen. Het slachtoffer raakte zwaar gewond en werd vervolgens per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Door de politie werd direct een onderzoek gestart. Daarbij werd gesproken met betrokkenen en getuigen. Ook werd sporenonderzoek verricht. Al snel waren er twee verdachten in zicht. Dit duo was inmiddels met de trein richting Meppel vertrokken. Meerdere agenten gingen naar het station van Meppel en in de betreffende trein werden twee inwoners van de stad Groningen van 18 en 21 jaar aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De aanleiding van de ruzie is nog onduidelijk.

Schade door fipronilcrisis BelgiŽ fors hoger

Belgische pluimveehouders liepen zo'n 14 miljoen euro aan schade op door de fipronilcrisis. Brancheorganisatie Boerenbond ging in augustus nog uit van een totale schadepost van 10 miljoen, maar dat bedrag blijkt volgens Belgische media fors hoger te liggen.

Tientallen Belgische pluimveebedrijven moesten eerder dit jaar tijdelijk de deuren sluiten door het gebruik van een verboden bloedluisbestrijdingsmiddel in kippenstallen. ,,Nu we een beter zicht hebben op de totale omvang van het aantal blokkeringen, schatten we de financiële schade voor de boeren op zo'n 14 miljoen euro", zegt een Boerenbond-woordvoerster.

Dat de schade hoger uitvalt, komt onder meer doordat het fipronilvrij krijgen van de stallen een stuk lastiger is dan gedacht. Daardoor lopen ook de kosten op. Inmiddels zijn nog elf bedrijven geblokkeerd op last van de autoriteiten. Dat waren er tijdens het hoogtepunt van de fipronilcrisis nog 86.

Ook Nederlandse pluimveehouders zijn zwaar getroffen door het schandaal met door fipronil besmette eieren. Miljoenen kippen zijn geruimd en talloze eieren vernietigd.

Schade door fipronilcrisis België fors hoger
Schade door fipronilcrisis België fors hoger (Foto: ANP)

'Toespraak Puigdemont is een truc'

De toespraak van de Catalaanse leider Carles Puigdemont dinsdag was volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken "een truc". Dat zei minister Alfonso Dastis via het Franse radiostation Europe 1.

Volgens Dastis was de toespraak "een truc om het een te zeggen en het tegenovergestelde te doen". Puigdemont riep dinsdag in zijn toespraak in het parlement in Barcelona niet de onafhankelijkheid uit maar vroeg wel om een mandaat om dat te doen. Hij zei dat er dan meteen tijd moet worden ingeruimd voor onderhandelingen met Spanje.

Woensdagmiddag wordt een reactie verwacht van de Spaanse premier Mariano Rajoy. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría wees dinsdagavond alvast een voorstel van de hand om te onderhandelen onder begeleiding van een buitenlandse bemiddelaar.

'Toespraak Puigdemont is een truc'
'Toespraak Puigdemont is een truc' (Foto: ANP)

Zaalvoetballers 't Knooppunt beginnen Futsal Cup met nederlaag

De zaalvoetballers van 't Knooppunt zijn niet al te best begonnen in de UEFA Futsal Cup. In Bratislava staat deze week de eerste groepsronde op het programma en alleen de winnaar van de uit vier clubs bestaande groep gaat naar de eliteronde, waar de zestien overgebleven teams strijden om een plek in de halve finales.

De Amsterdammers begonnen met een duel tegen Georgians Tbilisi uit, je raadt het al, Georgië. Die kwamen door goals kort voor en na rust op 2-0, waarna Mo Attaibi nog voor de 2-1 tekende. Dat mocht echter niet meer baten, het bleef bij 2-1 en dus begon 't Knooppunt met een nederlaag. 

Slovan Bratislava en Bielsko-Biala wachten woensdag en vrijdag nog in wedstrijden die door de Amsterdammers gewonnen zullen moeten worden.

T-Mobile mag datavrije muziek blijven aanbieden

De dienst ‘Datavrije Muziek’ van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels en mag daarom in de lucht blijven. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

T-Mobile heeft in oktober 2016 de dienst ‘Datavrije Muziek’ gelanceerd. Bij deze dienst gaat muziekstreaming niet ten koste van de databundel. Dit heet zero-rating. Volgens de Nederlandse wet was zero-rating in alle gevallen verboden. In april 2017 heeft de rechter bepaald dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening. Vervolgens heeft de ACM de dienst getoetst aan de Europese regels. Uit dit onderzoek blijkt dat de dienst niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels: de dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en de dienst beperkt de keuzemogelijkheden van consumenten niet.

Belangenorganisatie Bits of Freedom had de ACM gevraagd het aanbod van T-Mobile te verbieden op grond van de Europese regels . Nu uit het onderzoek blijkt dat de dienst Datavrije Muziek niet in strijd is met de Europese regels, wijst de ACM het verzoek van Bits of Freedom af.

Chili mist WK door eigen hoger beroep en sportieve plicht BraziliŽ

Uruguay heeft zich dinsdagavond van de tweede plaats in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie verzekerd. Chili greep overal naast en mist het WK.

Na ruim twintig minuten spelen tegen Bolivia kreeg Uruguay een domper te verwerken: Gastón Silva werkte de bal in zijn eigen doel. De verdediger stond echter aan de basis van de ommekeer: Edinson Cavani werkte zijn mislukte schot alsnog tegen de touwen en daarna kopte hij een voorzet van de back binnen, met dank aan de doelman. Daarna zette Suárez de 3-1 en 4-1 op het scorebord, waarna ook Diego Godín zijn eigen keeper passeerde en daarmee de 4-2 eindstand bepaalde.

Colombia speelde met 1-1 gelijk tegen Peru. De Colombianen, met PSV'er Santiago Arias in de ploeg, kwalificeerden zich daarmee als nummer vier van de groepsfase voor het WK. Feyenoorder Renato Tapia eindigde met Peru als vijfde en gaat in de play-offs met Nieuw-Zeeland strijden om één plek op het WK.

Chili greep namelijk overal naast. De winnaar van de Copa América stond voor de laatste speelronde op de derde plaats, maar verloor in São Paulo met 3-0 van Brazilië en duikelde daardoor naar plek zes. Op basis van het doelsaldo moest Chili, de ploeg van onder anderen Alexis Sánchez en Arturo Vidal, Peru voor zich dulden. Paulinho en Gabriel Jesus (twee keer) deden Chili met hun doelpunten veel pijn.

Chili ging tijdens de kwalificatiereeks in hoger beroep tegen de aanwezigheid van de Paraguayaan Nelson Cabrera bij Bolivia, in het duel met Chili (1-1). Het duel werd uiteindelijk een reglementaire 0-3 zege voor de Chilenen. Daar hield het echter niet op: Cabrera speelde namelijk ook in de 1-0 zege van Bolivia op Peru, dat door het hoger beroep van Chili opeens drie punten erbij kreeg: 0-3. Als Chili niet in hoger beroep was gegaan, had men nu één punt meer gehad (gelijkspel tegen Bolivia) dan Peru (verlies tegen Bolivia). Peru eindigt nu echter op doelsaldo boven Chili, dat dus niet naar het WK gaat.

Messi staat op en schiet ArgentiniŽ met hattrick toch naar WK

Argentinië heeft zich toch nog rechtstreeks geplaatst voor het WK in Rusland. In de uitwedstrijd bij Ecuador maakte Lionel Messi het verschil.

Argentinië begon als nummer zes aan de slotwedstrijd in de ijle lucht van Quito, op ruim 2800 meter boven zeeniveau Voor het eerst in 48 jaar dreigde de tweevoudig wereldkampioen, die in vier opeenvolgende kwalificatieduels niet één overwinning wist te boeken, te ontbreken op een mondiaal toernooi, maar Messi stond op het moment suprème op en nam la selección albiceleste bij de hand.

De start van Argentinië was ronduit slecht. Na nog geen minuut spelen schoot Romario Ibarra het reeds geëlimineerde Ecuador op voorsprong en leken de Argentijnen een moeilijke avond tegemoet te gaan. Messi schoot in de twaalfde minuut echter al de 1-1 tegen de touwen, op aangeven van Ángel Di Maria. Nog geen acht minuten later volgde het tweede doelpunt van de aanvaller: een hard en hoog schot in het doel.

Na een uur spelen bepaalde Messi de eindstand in Quito: Máximo Banguera had geen antwoord op de heerlijke inzet van de aanvaller met links. Door de overwinning plaatst Argentinië zich samen met Brazilië, Uruguay en nummer vier Colombia rechtstreeks voor het eindtoernooi in Rusland. Peru eindigde op de vijfde plek en mag zich gaan opmaken voor de play-offs tegen Nieuw-Zeeland.

De hattrick van Messi, vooral de derde was een bijzonder fraaie goal (Bron: YouTube)

Man om het leven gekomen door misdrijf

Een 35-jarige man is dinsdagavond door een misdrijf om het leven gekomen. Voorbijgangers vonden op het Jacobijnerkerkhof in Leeuwarden een zwaar gewonde man op straat en waarschuwden de hulpdiensten. Ondanks de inzet van vele hulpverleners overleed de man ter plaatse aan zijn verwondingen.

De politie startte direct een onderzoek in waarbij de omgeving werd afgezet en medewerkers van forensische opsporing sporenonderzoek deden. Op basis van de eerste bevindingen werd duidelijk dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gekomen. Het onderzoek naar de exacte toedracht van dit misdrijf wordt vandaag voortgezet.

Nederland onder 19 blijft ongeslagen in EK-kwalificatie

Het Nederlands elftal onder 19 jaar heeft zich met prima cijfers geplaatst voor de eliteronde in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, wat gehouden wordt in Finland. Na zeges op Malta (3-0) en Hongarije (2-0) stond de ploeg van Maarten Stekelenburg in de laatste wedstrijd van de eerste groepsfase in 's Gravenzande tegenover Slovenië.

Nederland was al vrijwel zeker van de volgende ronde en begon zo met een aantal belangrijke spelers op de bank. Dat ging niet al te lekker en dankzij een vroege goal van David Zec stond Slovenië lang op 1-0. Onder meer toptalent Ferdi Kadioglu van N.E.C. werd tussen de lijnen gebracht en met een schot van de rand van de zestien schoot hij Nederland naast de Slovenen.

Slovenië kreeg drie minuten voor tijd nog een strafschop en die kans liet Zan Celar niet onbenut: 2-1. Pas in de 95e minuut kwam dan toch nog de redding: een fraaie actie van Kadioglu bracht Donyell Malen in stelling, die tekende voor de 2-2 eindstand.

Nederland gaat zo samen met Hongarije naar de eliteronde, waar in maart in zeven groepen van vier gestreden wordt om de EK-tickets. Alle groepswinnaars gaan naar het EK en voegen zich dan bij gastland Finland.

Panama na knotsgekke avond naar eerste WK, VS pist naast de pot

Panama heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het WK voetbal. Na een werkelijk knotsgekke avond eindigde de ploeg van bondscoach Hernan Dario Gomez als derde in de Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatiegroep, precies genoeg voor plaatsing. De eerste drie verdienden een rechtstreeks WK-ticket, de nummer vier speelt Australië en voor de rest is het klaar.

Bij het ingaan van de avond waren Mexico en Costa Rica al zeker van plaatsing voor het WK, drie landen streden nog om het rechtstreekse ticket en het plaatsje in de play-offs. De Verenigde Staten gingen op bezoek bij Trinidad & Tobago, met twaalf punten op zak. Panama, met tien punten, speelde thuis tegen Costa Rica en Honduras, eveneens goed voor tien punten, kreeg Mexico op bezoek.

Na ruim een kwartier werden de eerste scores geopend. De Amerikaan Omar Gonzalez werkte de bal in Couva in zijn eigen doel, waardoor Trinidad & Tobago op 1-0 kwam, terwijl Oribe Peralta Mexico in San Pedro Sula op 0-1 zette tegen Honduras. Alberth Elis maakte daar in de 34e minuut de 1-1, waarna overal plotseling gescoord werd. 

Alvin Jones zette Trinidad op 2-0, terwijl de Mexicaan Carlos Vela op vrijwel hetzelfde moment voor de 1-2 tekende in Honduras. De in de VS spelende Costa Ricaan Johan Venegas hielp het land van zijn werkgever ondertussen door in Panama-Stad de 0-1 binnen te schieten.

Bij rust was de situatie dus als volgt: Honduras stond met 1-2 achter tegen Mexico, Panama stond met 0-1 achter tegen Costa Rica en Trinidad & Tobago leidde met 2-0 tegen de VS. Geen van de landen zou er dus een punt bij krijgen, de VS was op weg naar het WK en Panama ging richting de play-offs.

Tweede helft
Kort na rust tekende Christian Pulisic voor de 2-1 in Trinidad, wat aan de stand in de groep niks veranderde. In de 52e minuut kon men in Panama-Stad echter juichen, maar discutabel was het wel: Gabriel Torres kreeg de goal voor Panama op zijn naam, maar het had er toch alle schijn van dat de bal de lijn helemaal niet passeerde, oordeel op onderstaande video vooral zelf. Een eigen goal van de Mexicaanse keeper Guillermo Ochoa zorgde ondertussen voor de 2-2 in Honduras.

Scoort Panama hier de 1-1 of toch niet? En zo niet, was het op z'n minst een penalty? (Bron: YouTube)

De stand bleef met die goals hetzelfde: de VS met twaalf punten naar het WK, Panama met elf punten naar de play-offs, want ze hadden een beter doelsaldo dan Honduras met nu ook elf punten. Dat veranderde ruim vijf minuten later: Houston Dynamo-speler Romell Quioto schoot Honduras naar een 3-2 voorsprong en bracht de ploeg zo naar dertien punten. Plotseling stond Honduras virtueel op het WK en lag Panama eruit, terwijl de VS naar de play-offs zouden moeten.

Daar bleef het lang bij, tot de 87e minuut in Panama-Stad was aangebroken. Roman Torres van de Seattle Sounders kreeg de bal vlak voor de Costa Ricaanse doelman Patrick Pemberton, won het duel van een verdediger en schoot zich naar onsterfelijkheid door de 2-1 binnen te werken. In Honduras en Trinidad werd niet meer gescoord, waardoor Panama voor het eerst in de geschiedenis op het WK voetbal staat. Honduras gaat naar de play-off tegen Australië en voor het eerst sinds 1986 zijn de Amerikanen er niet bij.

Dat Panama naar het WK gaat zal men weten ook. President Juan Carlos Varela, die zich tot diep in de nacht op social media begaf, heeft woensdag gelijk uitgeroepen tot nationale feestdag ter ere van de historische prestatie: de scholen blijven dicht, mensen krijgen vrij en overal is het feest. Dat was 's avonds ook al te merken, want in de steden was het één grote kakofonie van duizenden toeterpanamezen. 

Roman Torres maakt zichzelf onsterfelijk door Panama naar het WK te schieten (Bron: YouTube)

Robben neemt afscheid als international

Arjen Robben heeft afscheid genomen als international bij het Nederlands elftal. De snelle buitenspeler scoorde gisteren in het WK-kwalificatieduel tegen Zweden de beide goals, maar dit was niet voldoende om de play-offs voor het WK in Rusland te halen. Na afloop kondigde hij aan te stoppen als international.

Robben debuteerde op 30 april 2003 als invaller tijdens een oefenduel met Portugal toen hij Marc Overmars afloste. Enkele maanden later tegen Moldavië scoorde de buitenspeler zijn eerste goal. In totaal is de 33-jarige Robben tot 96 interlands en 37 goals gekomen. Ook maakte hij drie Europese en drie wereldkampioenschappen mee.

In de loop der jaren heeft Robben veel meegemaakt in zijn interlandcarrière. Een van de beroemde momenten was de wissel tegen Tsjechië op het EK van 2004. Hij was de beste speler van het veld, maar moest plaatsmaken voor Paul Bosvelt. Oranje stond op dat moment met 2-1 voor, maar de formatie van Dick Advocaat verloor met 2-3.

Ondanks diverse blessures groeide Robben langzaam maar zeker uit tot de man waar het bij Oranje allemaal om draaide. In de verloren WK-finale (1-0) van 2010 stuitte hij op de teen van de Spaanse doelman Iker Casillas toen hij de kans op de 1-0 voor Nederland had. Vier jaar later in Brazilië nam Robben met Oranje wel revanche door Spanje met 5-1 te verslaan en scoorde hij tweemaal. Dat toernooi was de flankaanvaller in topvorm en zorgde hij er mede voor dat het Nederlands elftal als derde eindigde.

Omdat Robben bij zijn club Bayern München nog enkele jaren door wil gaan neemt hij nu afscheid na de mislukte WK-kwalificatiereeks. De aanvoerder van de formatie van Advocaat liet dat gisteren voor het duel tegen Zweden al doorschemeren door na de warming-up op de tribune zijn gezin op te zoeken en bij het volkslied met tranen in de ogen te staan. Na afloop liep de aanvaller met zijn kinderen een ereronde door de Johan Cruijff ArenA en kondigde voor de camera's zijn afscheid aan.

Robben: "Het was bijzonder, het was moeilijk, want je speelt toch ergens om. Je weet dat het je laatste kan zijn en ik wilde zo graag nog een keer laten zien wat ik kan. Maar ik denk dat ik wel een goede wedstrijd heb gespeeld. Ik heb heerlijk gedribbeld en gedaan. Ik heb genoten. De man van glas heeft het best lang volgehouden."

Robben neemt afscheid bij Oranje (Foto: Pro Shots/Action Images)
Robben neemt afscheid bij Oranje (Foto: Pro Shots/Action Images)

Ontwerp je eigen huisdier In De Sims 4: Honden en Katten

De uitbreiding Honden en Katten voor De Sims 4 komt volgende maand uit, maar Electronic Arts laat ons alvast zien hoe we onze eigen huisdier kunnen ontwerpen.

Natuurlijk hebben de makers al eerder de ontwerpfase van Create-a-Sim onder handen genomen en dat hebben ze doorgetrokken naar Create-a-Pet. Je kiest een ras en je bent klaar om je huisdier te gaan ontwerpen. Wil je een vuilnisbakkenras maken, dan mix je twee rassen.

Je kunt bijvoorbeeld de oren langer maken door met je muis aan een oor te slepen of hun neus spitser maken door aan hun neus te trekken. In de vorige Huisdieren-uitbreiding van De Sims 3 was het allemaal net wat lastiger met lagen, maar nu teken je gewoon op de vacht zelf. Dus wil je bijvoorbeeld een Dalmatier dan geef je je hond vlekken. Die vlekken kun je zelfs nog draaien als je dat leuker vindt. Ook kun je met doorzichtigheid spelen.

Ben je van de snellere oplossingen dan zijn er stencils, voorgebakken patronen die je op de vacht van je huisdier in wording zet. Je hoeft alleen nog maar een kleur te selecteren en het toe te passen op de vacht. De vacht zelf kun je ook wat wilder maken door haar op bepaalde plekken langer haar toe te voegen.

De dieren krijgen ook een persoonlijkheid mee, zodat je van een golden retriever alsnog een wildebras kunt maken of een echte grumpy kat. Voor de mensen die aan dierenmishandeling doen: je kunt je dier ook aankleden met allerlei accessoires. Van een hoedje op het hoofd van je kat tot een pug in een compleet taco-pak.

De Sims 4: Honden en Katten komt 10 november uit op pc.

Portugal naar WK, Zwitserland ondanks 9 zeges naar play-offs

Niet Zwitserland maar Portugal heeft dinsdagavond de eerste plaats in groep B van kwalificatiereeks voor het WK in Rusland opgeëist. De regerend Europees kampioen pakte dankzij een 2-0 zege over de Zwitsers, die vanaf de eerste speeldag aan kop gingen en ondanks negen overwinningen toch aan de playoffs moeten deelnemen, het directe toegangsbewijs voor het WK. Het doelsaldo is doorslaggevend, omdat beide landen 27 punten verzamelden: +28 om +16.

De eerste helft leek doelpuntloos te eindigen, maar een ongelukkig moment in de defensie van Zwitserland bracht het scorebord enkele minuten voor rust toch in beweging. Yann Sommer verliet zijn doel om een goede en lage voorzet van Eliseu onschadelijk te maken, en wierp zich voor João Mario. De bal kwam via de twee ongelukkig tegen Johann Djourou, die tot zijn ontsteltenis zag hoe de bal in zijn eigen doel verdween. Een hard gelag voor Zwitserland, omdat Portugal tot dat moment amper gevaarlijk was geweest.

Het strijdplan van Zwitserland in Lissabon was immers duidelijk: de meest creatieve spelers van het team van Santos, zoals Bernardo Silva en Cristiano Ronaldo, hevig onder druk zetten en dat sorteerde effect. Portugal was alleen gevaarlijk via André Silva, wiens inzet door Sommer over de lat werd getikt. In de tweede helft liet Portugal zich ietwat meer gelden en dat resulteerde na 57 minuten spelen in de 2-0. Na een heerlijk voorbereidend werk van João Moutinho en Bernardo Silva werkte de vrijstaande André Silva het leer in tweede instantie achter Sommer.

Met de inbreng van Steven Zuber en Breel Embolo hoopte Zwitserland voor de ommekeer te kunnen zorgen, maar Portugal gaf de dubbele voorsprong niet meer uit handen. Een inzet van Haris Seferovic was het enige gevaarlijke moment van de bezoekers. Het was aan Sommer te danken dat Pepe en Ronaldo in de laatste tien minuten niet voor een ruimere overwinning zorgden.

Letland won ondertussen met 4-0 van Andorra, Hongarije pakte thuis nog drie nutteloze punten tegen de Faeroër Eilanden dankzij een 1-0 zege.

Assassin's Creed Origins DLC-plannen bekendgemaakt

Assassin's Creed Origins krijgt, hoe kan het ook anders, een karrenvracht aan content op en na de lancering op 27 oktober. Er is natuurlijk een Season Pass dat veertig euro gaat kosten, maar gelukkig krijgt de game ook een aantal gratis toevoegingen.

Betaald/Season Pass:
The Roman Centurion and Horus Packs: Twee add-ons met exclusieve outfits, wapens en vervoersmiddelen. Beschikbaar vanaf november.

DLC 1 – The Hidden Ones: Speelt zich af jaren na het conflict in de hoofdgame. Vertelt meer over de Brotherhood en neemt spelers mee naar een nieuwe gebied waar ze het op mogen nemen tegen Romeinse bezetters. Verhoogt de level cap. Beschikbaar vanaf januari 2018.

DLC 2 – The Curse of the Pharaohs: Focust zich op Egyptische mythologie. Je mag een nieuw mythisch rijk verkennen en vechten tegen gewekte farao's en beroemde Egyptische wezens zoals Anubis en een gigantische schorpioen. Verhoogt de level cap en introduceert nieuwe vaardigheden. Beschikbaar vanaf maart 2018.

Gratis:
The Trials of the Gods: Dit zijn tijdelijke evenementen waar je het in 'epische' gevechten opneemt tegen Egyptische goden. Na de lancering van de game krijgen spelers vijftien dagen lang de kans om de eerste Trial of the Gods te voltooien.

The Nomad’s Bazaar: Dit is een handelaar die je dagelijkse quests geeft. Deze quests geven 'exotische prijzen'. Direct bij de lancering van de game beschikbaar.

Foto-modus: Dit is een in-game foto-modus die automatisch foto's deelt met andere spelers. Direct bij de lancering van de game beschikbaar.

Horde-modus: De Gladiator Arena is het podium waarop spelers tegen eindeloze massa's vijanden mogen vechten. Vanaf begin 2018 beschikbaar.

Discovery Tour: Dit is bedoeld als een educatieve optie waarmee de game in een soort digitale museum veranderd. In plaats van gevechten zijn er begeleide tours waar je alles over Egypte kunt leren. Deze zijn ontwikkeld door echte historici. Vanaf begin 2018 beschikbaar.

Assassin's Creed Origins komt uit voor PS4, Xbox One en pc.

BelgiŽ trakteert recordinternational Vertonghen op zege; Grieken play-offs in

Jan Vertonghen is na dinsdagavond met 97 interlands de absolute recordinternational van België en behaalde die mijlpaal tijdens een gewonnen wedstrijd. De al lang geplaatste Rode Duivels waren in het Koning Boudewijnstadion dankzij de gebroeders Eden en Thorgan Hazard en Romelu Lukaku met 4-0 te sterk voor Cyprus. Griekenland won tegelijkertijd in eigen huis met 4-0 van Gibraltar en mag zich gaan melden in de play-offs, terwijl voor Bosnië-Herzegovina, ondanks een late zege op Estland, slechts de derde plek in de poule rest.

België - Cyprus 4-0
Een wat balbezit betreft oppermachtig België nam via Eden Hazard al na twaalf minuten afstand van de bezoekers. De aanvaller van Chelsea ontving het leer na balverlies van de Cyprioten halverwege de helft van de tegenstander, dribbelde in en plaatste de bal van een paar meter buiten de zestien in de rechterhoek. De Belgen bleven daarna vanzelfsprekend de bovenliggende partij en kregen kansen via Michy Batshuayi en Thorgan Hazard, die er echter niet in slaagden om Kostas Panayi te passeren.

Na de onderbreking was het opnieuw Batshuayi die voor gevaar zorgde, maar de spits van Chelsea stuitte opnieuw op de doelman. Thorgan Hazard toonde zich echter de oplettendste en zorgde uit de rebound voor de 2-0. België drukte daarna door en Giorgios Merkis veroorzaakte met een ongelukkige handsbal een strafschop. Eden Hazard ontfermde zich over dit buitenkansje en tekende voor zijn twintigste interlandgoal. De ingevallen Lukaku mocht daarna ook nog zijn naam op het scorebord bijzetten: de spits van Manchester United werd door Axel Witsel weggestuurd en bleef uiterst koel in de afronding.

Griekenland - Gibraltar 4-0
Griekenland wist voor aanvang van het duel met de tegenstander afkomstig van de Rots al dat een overwinning hoe dan ook voldoende zou zijn om Bosnië-Herzegovina voor te blijven en de Europees kampioen van 2004 rammelde in de openingsfase al voorzichtig aan de poorten. Na een aantal Griekse kansen was het na 32 minuten spelen wel raak: Zeca slingerde de bal vanaf rechts de zestien in, waarna Vasilis Torosidis de bevrijdende 1-0 met het hoofd achter Deren Ibrahim hamerde. Na de rust was het hek van de dam en Kostas Mitroglu voerde de Grieken met twee intikkers in twee minuten tijd naar veilige haven. De koud in het veld staande Giannis Gianniotas breidde de marge ruim tien minuten voor tijd met een rake kopbal nog verder uit.

Estland - Bosnië-Herzegovina 1-2
Bosnië-Herzegovina ging het duel met de Esten in met de wetenschap dat de kans op het bereiken van de play-offs minimaal was. Het balbezit was in Tallinn in de eerste helft wel voor de bezoekers, maar de meeste kansen waren voor Estland. De thuisploeg slaagde er echter niet in om Asmir Begovic te passeren en kregen vlak na rust het deksel op de neus. De verdediging van de Esten ging na een verre uittrap gruwelijk in de fout en de doorgelopen Izet Hajrovic kon oog in oog met Mikhel Aksalu profiteren. Ilja Antonov bracht de thuisploeg een kwartier voor tijd echter weer op gelijke hoogte, maar Estland slaagde er daarna niet in om de deur dicht te houden. Hajrovic bezorgde zijn land in de slotfase toch nog de overwinning.

Gohan vs. Cell in Dragon Ball FighterZ

Fans van de Dragon Ball Z-anime kennen dit legendarisch gevecht: Gohan vs. Cell. Het is voornamelijk bekend omdat Gohan als eerste Super Saiyan 2 bereikt en vervolgens een ongelofelijke Kamehameha op Cell afvuurt. In de onderstaande korte trailer kunnen we een glimp opvangen van hoe dit gevecht er uit gaat zien in Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ komt ergens in 2018 uit voor PS4 en Xbox One.

Dijsselbloem verlaat Tweede Kamer

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verlaat de Tweede Kamer over twee weken. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Dijsselbloem heeft zijn ontslag bij voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer gemeld. De PvdA'er ontbeert de ,,vuurkracht" om met negen man oppositie te voeren, schrijft hij daarin volgens de krant.

Deze week werd bekend dat Dijsselbloem zijn termijn als voorzitter van de eurogroep mag afmaken. Hij blijft die functie vervullen tot medio januari.

De PvdA kreeg een ongenadig pak slaag bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. De sociaaldemocraten gingen terug van 38 naar negen zetels.

Dijsselbloem verlaat Tweede Kamer
Dijsselbloem verlaat Tweede Kamer (Foto: ANP)

Hond van Carrie Fisher kijkt Star Warstrailer

Een foto van de hond van wijlen Carrie Fisher die de trailer van de nieuwe Star Wars-film kijkt, heeft internet dinsdag diep ontroerd. De viervoeter, Gary, heeft een officiële geautoriseerde Instagram-account. De bulldog leeft sinds het overlijden van Fisher eind vorig jaar bij haar assistent Corby McCoin.

Dinsdag werd de eerste officiële trailer van The Last Jedi gelanceerd, het achtste officiële deel in de Star Wars-reeks. De opnames van de film waren grotendeels afgerond. Daarom zal Fisher in de film voor de vijfde maal te zien zijn als haar iconische personage, prinses Leia.

Fisher en haar hond Gary waren onafscheidelijk. Zij nam het dier vrijwel altijd mee naar premières of andere publieke optredens. "Mijn moeder ziet er mooier uit dan ooit", is de begeleidende tekst bij de foto van de bulldog die de trailer bekijkt.

De nieuwe Star Wars-film draait vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen. De voorverkoop ging dinsdag van start. Er werden op de eerste dag in Nederland al meer dan 10.000 kaarten verkocht; de meeste voorstellingen voor de première zijn al uitverkocht.

Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier voor de foto! 

Hond van Carrie Fisher kijkt Star Warstrailer
Hond van Carrie Fisher kijkt Star Warstrailer (Foto: BuzzE)

Zeker dertien doden bij gevangenisrel Mexico

Bij een rel in een gevangenis in Mexico zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. De veiligheidsdiensten moesten er aan te pas komen om de orde in de gevangenis te herstellen. Acht mensen zijn er ernstig aan toe.

In de penitentiaire inrichting in de noordoostelijke deelstaat Nuevo León brak een gevecht uit tussen rivaliserende bendes. Ook werden gevangenisbewaarders gegijzeld. Uiteindelijk waren zo'n 250 gedetineerden bij de rel betrokken.

Naast de onderlinge knokpartij zijn ook door stevig ingrijpen van de ordediensten mensen om het leven gekomen. Hoeveel dat zijn is niet duidelijk, zegt een overheidsfunctionaris. Volgens hem was het politiegeweld nodig om erger te voorkomen.

De gevangenis Cadereyta bevindt zich even buiten de stad Monterrey.

Zeker dertien doden bij gevangenisrel Mexico
Zeker dertien doden bij gevangenisrel Mexico (Foto: ANP)

Vrouw verlaat Harvey Weinstein om beschuldigingen

Georgina Chapman, de vrouw van Harvey Weinstein, heeft haar in opspraak geraakte man aan de kant gezet. Dat laat ze in een verklaring weten aan People. Het stel trouwde in 2007 en heeft twee kinderen. Harvey Weinstein wordt ervan beschuldigd jarenlang vrouwen seksueel te hebben geïntimideerd.

"Mijn hart doet zeer voor al die vrouwen die enorme pijn hebben geleden vanwege deze onvergeeflijke daden. Ik heb ervoor gekozen mijn man te verlaten", schrijft de 41-jarige Chapman in de verklaring. De Britse mode-ontwerpster vraagt om met rust te worden gelaten. "Het zorgen voor mijn jonge kinderen is nu mijn eerste prioriteit en ik vraag de media mijn privacy te respecteren", sluit de verklaring af.

Kort nadat The New York Times het verhaal over de jarenlange ongewenste intimiteiten van de 65-jarige Hollywoodproducent naar buiten bracht, zei Weinstein tegen de New York Post dat Chapman hem niet liet vallen. "Ze staat 100 procent achter me. Georgina en ik hebben het er uitgebreid over gehad", zei de producent destijds.

Harvey Weinstein werd zondag met onmiddellijke ingang ontslagen als ceo van het door hem mede-opgerichte productiebedrijf The Weinstein Company. In Hollywood en in de Amerikaanse media is met ontsteltenis en afkeuring gereageerd op de aantijgingen aan het adres van Weinstein.

Georgina Chapman verlaat Harvey Weinstein
Vrouw verlaat Harvey Weinstein om beschuldigingen (Foto: BuzzE)

Drie miljoen mensen financieel kwetsbaar

Drie miljoen Nederlanders waren vorig jaar financieel kwetsbaar. Het gaat om twee miljoen vrouwen en een miljoen mannen die minder verdienen dan bijstandsniveau, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij mannen daalt dat aantal sinds het dieptepunt van de crisis in 2013. Bij vrouwen is er al langer een dalende trend. Die hangt samen met een toegenomen arbeidsdeelname en de trend dat vrouwen met parttimebanen meer uren werken.

Van de kwetsbare vrouwen had bijna een kwart geen inkomen. Vrijwel altijd ging het daarbij om getrouwde of samenwonende vrouwen. Nog eens een kwart werkte als werknemer. Die groep heeft vaak een korte werkweek. Bij de mannen had bijna twee derde een uitkering zoals bijstand of een wao-uitkering. Bij de vrouwen is dat 40 procent.

De meeste financieel kwetsbaren zijn ouder dan 45 jaar. Bij zowel mannen als vrouwen gaat het daarbij om meer dan de helft. Ongeveer een derde van beide groepen is 55-plusser.

Van de mannen met een laag opleidingsniveau is zo'n 40 procent financieel kwetsbaar. Bij middelbaar opgeleiden is dat twee op de tien en bij de hoogopgeleiden gaat het om 10 procent. Mannen hebben ook een hogere kans om langdurig financieel kwetsbaar te zijn en in de armoede af te glijden. Financieel kwetsbare vrouwen profiteren vaker van het inkomen van hun partner.

Drie miljoen mensen financieel kwetsbaar
Drie miljoen mensen financieel kwetsbaar (Foto: ANP)

Man opgepakt die mogelijk vanaf balkon schoot

In Weert is een man gearresteerd die mogelijk vanaf zijn balkon had geschoten. Niemand is gewond geraakt.

De politie kreeg rond 22.10 uur een melding van 'harde knallen' die in de Thornstraat werden gehoord. Uit onderzoek bleek dat iemand vanaf een balkon zou hebben geschoten, meldt de politie.

Rond middernacht werd de verdachte in zijn appartement aangehouden. Hij is meegenomen naar het politiebureau.

Man opgepakt die mogelijk vanaf balkon schoot
Man opgepakt die mogelijk vanaf balkon schoot (Foto: ANP)

'Apple strikt Spielberg om serie te maken'

Apple wil eigen series en films gaan maken en heeft daarvoor onder meer Amblin Television ingehuurd, het bedrijf van de wereldberoemde filmmaker Steven Spielberg. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op gezag van bronnen die bekend zijn met de zaak.

Met Spielbergs Amblin en productiebedrijf NBC Universal, eigendom van kabelgigant Comcast, zou het technologieconcern afspraken hebben gemaakt over nieuwe afleveringen van Amazing Stories. Dat is een serie van Spielberg uit de jaren '80 waarin fantasy, horror en science fiction samenkomen.

Apple heeft volgens eerdere berichtgeving van hetzelfde dagblad zeker 1 miljard dollar uitgetrokken om zelf videocontent te maken. Eerder dit jaar wist het bedrijf al twee voormalige medewerkers van Sony aan zich te binden, die daar onder meer verantwoordelijk waren voor hitseries als Breaking Bad en The Crown.

'Apple strikt Spielberg om serie te maken'
'Apple strikt Spielberg om serie te maken' (Foto: ANP)

CataloniŽ tekent halfslachtige 'onafhankelijkheid'

De Catalaanse premier Carles Puigdemont en andere regionale politici hebben dinsdagavond een document ondertekend waarin wordt verklaard dat Catalonië het recht heeft op onafhankelijkheid van Spanje. De Catalaanse krant La Vanguardia meldt dat het document "eerder een symbolisch dan een juridisch karakter" heeft. Over het document is niet gestemd in het Catalaanse parlement.

De verklaring is getekend door de partijen Junts pel Sí, de partij van Puigdemont, en de CUP. Die hebben samen een meerderheid in het Catalaanse parlement.

"Catalonië herstelt vandaag zijn volledige soevereiniteit", staat onder meer in het document, dat een "verklaring van de afgevaardigden van Catalonië" wordt genoemd. "We roepen alle landen en internationale organisaties op de Catalaanse republiek te erkennen als een onafhankelijke en soevereine staat. We roepen de Catalaanse regering op alle noodzakelijke maatregelen te nemen om deze onafhankelijkheidsverklaring mogelijk en ten volle effectief te maken."

Mandaat
Eerder op de avond had Puigdemont het regioparlement nog om een mandaat gevraagd om de onafhankelijkheid te mogen uitroepen. Tot teleurstelling van veel nationalistische Catalanen deed hij dat dinsdag nog niet. Puigdemont wil tijd te creëren voor onderhandelingen met Madrid.

Puigdemont zei in een toespraak in het Catalaanse parlement dat de interne spanningen in de regio moeten verminderen. Hij verdedigde het door Madrid als illegaal bestempelde referendum van 1 oktober. De volksraadpleging was rechtmatig, aldus Puigdemont. Hij bekritiseerde het optreden van de Spaanse regering en politie die probeerden de stembusgang te blokkeren.

Puigdemont tekent 'onafhankelijkheidsverklaring'
Catalonië tekent halfslachtige 'onafhankelijkheid' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.