FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 september 2017

Concert voor jarige Exodus van Bob Marley

Op 1 november zal uitgebreid worden stilgestaan bij de veertigste verjaardag van het album Exodus van Bob Marley and the Wailers. Dat gebeurt met een groot concert in Los Angeles, meldt muzieksite Rolling Stone.

De zoons van Marley, Ziggy en Stephen, zullen erbij zijn en ook Jim James, Tom Morello en Gary Clark Jr zullen hun steentje bijdragen. Aan de lijst artiesten zullen in de komende weken nog meer namen worden toegevoegd, beloven de organisatoren.

Van het album is inmiddels ook een geremasterde versie verschenen. Ziggy nam het studiomateriaal van Exodus onder handen. Marley nam de plaat op in Londen. Hij was in 1977 naar Europa gegaan nadat een aanslag op hem was gepleegd.

Concert voor jarige Exodus van Bob Marley
Concert voor jarige Exodus van Bob Marley (Foto: BuzzE)


Vrouwen vier-zonder naar finale WK roeien

Op de vierde dag van de WK roeien in Florida heeft de Nederlandse roeiploeg prima gepresteerd. Van de vijf boten die donderdag in actie kwamen bereikte ze allemaal de volgende ronde. Vier boten zouden de halve finale halen, terwijl de vier-zonder-stuurvrouw bij de vrouwen de finale wist te behalen.

Monica Lanz, Aletta Jorritsma, José van Veen en Lies Rustenburg, die voor Nederland in de boot zaten voor de vier-zonder-stuurvrouw, werden tweede achter Amerika in hun herkansing. Dat was voldoende voor een plaats in de A-finale op de nieuwe olympische discipline.

Zowel bij de heren als de dames haalden de skiff en de dubbeltwee de halve finales. In de skiff bij de mannen werd Stefan Broenink tweede in zijn kwartfinale, dat was voldoende voor een plek in de halve finale. Ook skiffeuse Lisa Scheenaard wist zich te plaatsen voor de volgende ronde. Ze won haar race in de herkansingen wat goed was voor een plaats in de halve finale.

Marloes Oldenburg en Roos de Jong haalden in hun dubbeltwee de halve eindstrijd met een zege in de herkansingen. De Nederlandse boot bleven de dames uit Zweden voor. Bram Schwarz en Niki van Sprang zouden zich ook plaatsen voor de halve finales. De Nederlanders eindigden als tweede met slechts 0,38 voorsprong op de Canadese boot. Dat was net voldoende voor een plaats in de halve finale.

Amersfoortse waterpoloërs hard onderuit in Europa

De waterpoloërs van ZPC Amersfoort zijn in de eerste kwalificatiewedstrijd in de Euro Cup hard onderuit gegaan. Sport Management Verona, gastclub van groep B, was in eigen water veel te sterk in een wedstrijd met een opvallend consistent scoreverloop.

Jan-Willem Slaghuis scoorde in het eerste kwart de 2-1, Amersfoort's enige goal in dat kwart, terwijl Verona er al zes scoorde. Het tweede kwart kende wederom een 6-1 score, dit keer met Danny Budding die namens ZPC scoorde.

In het derde kwart was het nog eens Slaghuis, terwijl Verona er weer zes maakte. Mitchell Budding nam Amersfoort's enige goal in het vierde kwart voor zijn rekening en, voor het vierde kwart op rij, Verona scoorde er wéér zes. 

Na vier kwarten met 6-1 als stand wonnen de Italianen dan ook met 24-4. Donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag worden de rest van de wedstrijden gespeeld.

Bill Gates heeft een Android-telefoon

Microsoft medeoprichter en voormalige baas Bill Gates heeft in een interview gezegd dat hij kortgeleden is overgestapt naar een Android-smartphone. Maar hij heeft er wel veel Microsoft-software op geïnstalleerd, meldt de BBC. Een iPhone heeft-ie niet.

Op Windows gebaseerde toestellen zijn nooit populair geworden, ondanks de 2,7 miljard dollar die Microsoft drie jaar geleden voor Nokia's handheld-business betaalde. Vorig jaar vertegenwoordigde Windows een schamele één procent van de markt.

Hoewel Windows 10 naast laptops, desktops en tablets ook voor smartphones geschikt is, verkoopt Microsoft in de VS een custom Samsung Galaxy 8 'Microsoft Edition' met Android. Dat is onderdeel van Microsofts huidige strategie om Microsoft-applicaties en diensten breed beschikbaar te maken voor Android. In de Microsoft Store is slechts een klein aantal Windows 10-toestellen te koop, waaronder een budget Acer-telefoon en een duurdere HP.

Welk merk of type telefoon oom Bill precies heeft vertelde hij er niet bij.

Nederlands team wereldkampioen hacken

Nederland is er donderdag op de Global CyberLympics vandoor gegaan met de hoofdprijs. Deze internationale online-hackingwedstrijd werd gehouden tijdens de Cyber Security Week in Den Haag.

Na veel voorrondes in de afgelopen maanden namen tachtig deelnemers uit acht landen van vier continenten het in teams tegen elkaar op in de finale. Nederland won, met Team Hack.ERS.

Dat de eindstrijd in Nederland werd gehouden, was geen toeval. Volgens de organisatie heeft Nederland al jaren een pioniersrol als het gaat om actief samenwerken met de hackers-community. Samen leggen ze digitale kwetsbaarheden bij overheid en bedrijfsleven bloot, voordat er daadwerkelijk schade kan ontstaan.

Tijdens de Cyber Security Week zijn drieduizend bezoekers en honderden experts op het gebied van internetveiligheid en cybercrime afkomstig uit overheid, bedrijfsleven en wetenschap een week lang bijeen. Ze delen hun kennis, bespreken de laatste ontwikkelingen en nieuwe ideeën.

Nederlands team wereldkampioen hacken
Nederlands team wereldkampioen hacken (Foto: BuzzT)

Winstdag op Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag met winsten gesloten. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer onthullingen over de belastingplannen van president Donald Trump. Net als in Europa gingen financiële fondsen verder aardig vooruit. Cijfers van sportartikelengigant Nike werden evenwel niet goed ontvangen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 22.340,71 punten. De bredere S&P 500 won 0,4 procent tot 2507,04 punten en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij op 6453,26 punten.

Trump is het met Republikeinen in het Congres eens geworden over flinke verlagingen van de belastingtarieven voor rijke Amerikanen en het Amerikaanse bedrijfsleven. Het belangrijkste voorstel is de vennootschapsbelasting te verlagen van 35 naar 20 procent.

Nike
De grote banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase waren bovenin de Dow te vinden, met koerswinsten tot meer dan 2 procent. De financiële sector zat in de lift vanwege het hinten van Fed-voorzitter Janet Yellen op een verdere renteverhoging in de Verenigde Staten dit jaar. Bank of America steeg eveneens dik 2 procent, Citigroup bijna 2 procent en Wells Fargo een kleine 1 procent.

Het aandeel Nike raakte bijna 2 procent aan waarde kwijt en was daarmee juist een van de grotere verliezers in de Dow. Het concern behaalde in het afgelopen kwartaal een lagere winst, bij een vrijwel onveranderde omzet. Nike waarschuwde verder voor tegenvallende verkopen die het in het lopende kwartaal voorziet.

Euro
Beleggers waren daarnaast erg te spreken over de cijfers van Micron Technology, dat 8,5 procent hoger eindigde. Het chipbedrijf wist beter dan verwachte resultaten in de boeken te zetten, geholpen door de stevige vraag naar geheugenchips.

Ook Therapix Biosciences was in trek, met een plus van dik 6 procent. Het biotechnologiebedrijf kwam met positieve testresultaten voor een therapie die in ontwikkeling is.

De euro was 1,1749 dollar waard, tegen 1,1745 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 52,06 dollar. Brentolie werd juist 1,3 procent goedkoper op 57,70 dollar per vat.

Winstdag op Wall Street
Winstdag op Wall Street (Foto: ANP)

Basketbalsters Amsterdam uitgeschakeld in Europa na nipte nederlaag

De basketbalsters van de Amsterdam Angels zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de EuroCup, het niveau onder de EuroLeague. In de Sporthallen Zuid was Saint-Amand Hainaut Basket uit Frankrijk nipt te sterk.

De Angels hadden vorige week in Frankrijk al met ruime cijfers verloren (84-48) en stonden dus voor een schier onmogelijke opgave. Dat het halverwege al 21-36 stond voor de Franse ploeg hielp bepaald niet, maar de Angels gaven niet op. Ze knokten zich terug in de wedstrijd en kwamen met 53-53 zelfs op gelijke hoogte, maar Saint-Amand slaagde er toch nog in de winst te pakken: 53-55.

Dwyane Wade herenigd met LeBron James

Aan de zomer waarin veel NBA-toppers van ploeg veranderden komt maar geen eind. De volgende sterspeler die zijn heil elders zoekt is Dwyane Wade. De twaalfvoudig All Star verlaat na één seizoen de Chicago Bulls en gaat in Cleveland samen spelen met zijn goede vriend en oud-ploeggenoot LeBron James.

De vriendschap tussen James en Wade gaat terug tot 2003. Dat jaar begonnen beide spelers aan twee uiterst succesvolle NBA-carrières. Zeven jaar later maakte LeBron James een veel besproken overstap van de Cleveland Cavaliers naar de Miami Heat waar hij met Wade en Chris Bosh de kern vormde van een superteam. In de vier jaar dat het drietal samenspeelde werd steevast de finale gehaald. Tweemaal wist de Heat zich tot NBA-kampioen te kronen.

In 2014 keerde James terug naar Cleveland, waar hij de ploeg vanuit de kelder van de NBA naar een kampioenschap wist te leiden. Dwyane Wade miste veel wedstrijden door blessures en Miami werd een schim van de kampioensploeg die het eerder was.

De Cleveland Cavaliers kennen een bewogen zomer. Kyrie Irving gaf aan ontevreden te zijn met zijn rol bij de ploeg en werd geruild met de Boston Celtics. Hiervoor kregen de Cavaliers de geblesseerde All Star Isaiah Thomas en Jae Crowder terug. Eerder namen de Cavaliers Derrick Rose over van de New York Knicks.

Cleveland beschikt nu over een selectie met LeBron James, Kevin Love, Derrick Rose, Dwyane Wade en Isaiah Thomas. Deze spelers zijn samen goed voor een karrevracht aan individuele prijzen en titels. Ze zijn echter ook grotendeels over hun top. Wade mist regelmatig wedstrijden door blessures en pijntjes. Derrick Rose bleek een man van glas en heeft zijn grote belofte nooit in kunnen lossen. Het is geen toeval dat deze spelers voor respectievelijk zo’n 3 en 1 miljoen dollar per jaar hebben getekend. Schijntjes voor NBA-begrippen. Isaiah Thomas zal de eerste maanden van het seizoen moeten missen door een heupblessue.

17 oktober begint het nieuwe NBA-seizoen. De Cavaliers trappen het seizoen in eigen huis af tegen de Boston Celtics.

Cleveland mag zich opmaken voor meer van dit. Bron: YouTube

Regering VS wil maximaal 45.000 vluchtelingen

De regering-Trump is van plan in het fiscale jaar 2018 maximaal 45.000 vluchtelingen op te nemen. Dat blijkt uit een rapport dat woensdag naar het Amerikaans Congres is gestuurd. De aantallen die het land in mogen zijn al gespecificeerd per continent.

Uit Afrika zijn 19.000 mensen welkom die huis en haard hebben verlaten wegens oorlogsgeweld, honger en andere ellende. Uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië mogen in totaal 17.500 vluchtelingen naar de VS. Probleemgebieden in Oost-Azië (5000), Europa en Centraal-Azië (2000) en Latijns-Amerika en het Caribische gebied (1500) komen er in het voorstel bekaaider vanaf.

Regering VS wil maximaal 45.000 vluchtelingen
Regering VS wil maximaal 45.000 vluchtelingen (Foto: ANP)

'Granaten mortierongeval Mali waren onveilig'

De mortiergranaat die vorig jaar te vroeg ontplofte en het leven eiste van twee Nederlandse militairen in Mali kwam uit een partij granaten waarvan was geadviseerd om die af te keuren. Dat heeft voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM tegen RTL Nieuws gezegd. Volgens hem was het ongeluk niet gebeurd als veiligheidsprocedures waren nageleefd.

De in Bulgarije gemaakte granaten zouden in 2006/2007 met spoed zijn besteld voor de Afghanistan-missie. Volgens RTL Nieuws adviseerde een keurmeester van Defensie in een rapport de partij af te keuren omdat de granaten onveilig zouden zijn. Hoewel het om precies dezelfde granaten zou moeten gaan, verschilden onderdelen van elkaar. Het rapport zou door Defensie zijn genegeerd.

Debie zegt dat de granaten ook niet waren gecontroleerd nadat zij in Afghanistan waren geweest. Dit terwijl dat onder meer vanwege de klimaatverschillen wel nodig was. Uiteindelijk belandde de overgebleven munitie in Mali.

Fout op fout
Het was al bekend dat er een defect was aan de granaat, die ontplofte in de buis van de 60 mm-mortier. De 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld kwamen om het leven.

Tegenover RTL Nieuws noemt Debie hun dood onnodig en tragisch. Volgens hem is er fout op fout gemaakt. "Als Defensie de veiligheidsorganisatie goed had ingericht, als er geluisterd was naar specialisten en inspecteurs, had dit niet hoeven te gebeuren".

Harde kritiek
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt donderdag met een rapport over het ongeluk. Defensie reageert tot die tijd niet op de berichtgeving.

De OVV uitte in juni harde kritiek op Defensie vanwege het dodelijke ongeval vorig jaar bij een schietoefening in Ossendrecht, waarbij een militair om het leven kwam. Zo vond de oefening plaats in een ongeschikt en niet gekeurd schiethuis.

'Granaten mortierongeval Mali waren onveilig'
'Granaten mortierongeval Mali waren onveilig' (Foto: ANP)

Europa ontdekt zijn eerste zwaartekrachtgolf

Wetenschappers hebben voor de vierde keer een zwaartekrachtgolf gemeten. Dat is een trilling in de 'ruggengraat' van het heelal. Die schokgolf gaat de hele ruimte door en kwam op 14 augustus om 12.30 uur Nederlandse tijd langs de aarde.

De eerste drie golven waren ontdekt door Amerikaanse scanners. Die hebben het signaal van vorige maand eveneens opgepikt, maar voor het eerst is het ook gemeten door een speciale detector in Europa, de Virgo in de buurt van het Italiaanse Pisa.

Ook het Amsterdamse instituut Nikhef doet mee aan dat onderzoek. Aan de Virgo is jarenlang gewerkt om de scanner te verbeteren. Sinds 1 augustus is hij weer in bedrijf. Binnen twee weken was het dus al raak.

Albert Einstein
De nieuwe zwaartekrachtgolf ontstond doordat twee zwarte gaten op 1,8 miljard lichtjaar afstand van de aarde samengingen. Het ene zwarte gat was 31 keer zo zwaar als onze zon, het andere 25 keer. Samen vormden ze een nieuw zwart gat. Dat was 53 keer zo zwaar als onze zon. De fusie slingerde enorme massa's aan energie weg door het heelal.

Albert Einstein opperde honderd jaar geleden dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd. Die vormden volgens hem één geheel, dat hij ruimtetijd noemde. Bij een grote gebeurtenis kan ruimtetijd trillen, als de rimpels in een vijver wanneer iemand er een steen in gooit.

Nobelprijs
Het gelijk van Einstein is pas nu te bewijzen, met extreem gevoelige detectoren. Daarin schijnen laserstralen door kilometerslange armen. Als een zwaartekrachtgolf langs de aarde trekt, verschuift de straal een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter.

De Amerikanen Kip Thorne en Rainer Weiss zijn de drijvende krachten achter de detectoren. Zij worden daarom ook genoemd voor de Nobelprijs voor de Natuurkunde dit jaar. De winnaars daarvan worden waarschijnlijk volgende week dinsdag bekendgemaakt.

Europa ontdekt zijn eerste zwaartekrachtgolf
Europa ontdekt zijn eerste zwaartekrachtgolf (Foto: ANP)

Schiphol ziet groeimogelijkheden na cijfers

Onderzoek op basis van nieuwe rekenregels bevestigt dat een verdere groei van Schiphol mogelijk is, omdat de luchthaven ruim onder de afgesproken norm van geluidsbelasting blijft. Dit stelt de luchthaven zelf na een studie die is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Uit de studie blijkt dat het aantal woningen dat te maken heeft met zeer veel geluidsoverlast sinds 2015 is toegenomen van 10.100 naar 11.000 (ervan uitgaand dat er dit jaar 500.000 vluchten worden uitgevoerd). Omdat de afgesproken norm 13.600 is, zegt Schiphol dat de geluidsbelasting 19 procent onder de norm blijft.

Het aantal mensen dat ernstige hinder ondervindt van het vliegverkeer ligt op 117.500, terwijl de norm ligt op 166.500. Het aantal mensen dat door vliegverkeer gestoord wordt in hun slaap is gelijk gebleven op 24.500, terwijl de norm ligt op 45.000. ,,We kunnen concluderen dat de geleverde en afgesproken inspanningen van de luchtvaartsector om stiller te gaan vliegen en daarmee hinder te beperken zijn gehaald', zo stelt de luchthaven in het rapport.

Het onderzoek is een zogeheten milieueffectrapportage (MER) die op advies van het ministerie is uitgevoerd op basis van Europese rekenregels. Schiphol wil de resultaten gaan bespreken met partijen die betrokken zijn bij de groei van de luchthaven, zoals de luchtvaartsector, bewonersorganisaties en de overheid. ,,Dit is een basis om verdere ontwikkeling van Schiphol mogelijk te maken, op een duurzame en veilige manier", stelt de luchthaven zelf.

Schiphol ziet groeimogelijkheden na cijfers
Schiphol ziet groeimogelijkheden na cijfers (Foto: ANP)

Handbalsters openen EK-kwalificatie met ruime zege bij rentree Polman

De Nederlandse handbaldames zijn de kwalificatie voor het Europees kampioenschap handbal goed begonnen. In Eindhoven werd er met ruime cijfers gewonnen van Wit-Rusland. Het werd 33-21. 

Estavana Polman maakte haar rentree bij Oranje, nadat ze eind juni beviel van een dochter. De Arnhemse speelde eind vorig jaar haar laatste interland. Op het EK vorig jaar in Zweden pakte ze met de handbalsters zilver. Polman stond daarna maanden aan de kant door haar zwangerschap en maakte ook al onlangs ook al haar comeback bij haar Deense club Esbjerg.

Wit-Rusland kon tot 7-7 gelijke tred houden met Nederland, maar vervolgens sloeg de thuisploeg een gaatje. Bij rust stond het al 16-10 voor Oranje. In de tweede helft werd de voorsprong verder uitgebreid. Uiteindelijk kwamen de dames tot 33 treffers. 

Over vier dagen speelt Oranje tegen Kosovo de tweede wedstrijd in de kwalificatie. Dat land verloor hun eerste wedstrijd met 37-12 verloor van Hongarije. Van de vier landen in deze groep zullen de eerste twee landen zich plaatsen voor het EK in Frankrijk. 

Nieuw groot distributiecentrum Bol.com geopend

Bol.com heeft officieel zijn grote nieuwe distributiecentrum in Waalwijk in gebruik genomen. Het pand meet zo'n acht voetbalvelden en op termijn is er plek voor circa 2000 werknemers.

Volgens algemeen directeur Huub Vermeulen kan de webwinkel door het nieuwe complex nog meer producten op dezelfde dag aan huis afleveren. Er kunnen circa 1 miljoen verschillende artikelen tegelijk op voorraad liggen. Dat is veel meer dan de ongeveer 300.000 stuks bij het oude distributiecentrum van Bol.com, dat overigens in gebruik zal blijven.

Nieuw is dat PostNL inpandig sorteerwerkzaamheden gaat verrichten en vanuit deze locatie gaat bezorgen. "Zo slaan we een transportstap over", benadrukt Vermeulen.

Bol.com heeft ook al een optie genomen op grond naast het complex, zodat er over een paar jaar nog verdere uitbreiding mogelijk is. Wanneer die extra capaciteit precies nodig zal zijn, durft Vermeulen nog niet te zeggen.

Volgens de directeur liet Bol.com afgelopen jaren telkens gemiddeld zo'n 30 procent omzetgroei zien. Hij gaat ervan uit komende tijd een sterke lijn van groei door te zetten, zonder concrete cijfers te noemen.

Nieuw groot distributiecentrum Bol.com geopend
Nieuw groot distributiecentrum Bol.com geopend (Foto: ANP)

De Clercq: "Van der Poel is onklopbaar, maar overmacht is saai"

Veldrijder Mathieu van der Poel is ongekend sterk aan het seizoen begonnen. De Nederlander won niet alleen de eerste twee wereldbekerwedstrijden, hij maakte in die wedstrijden in de VS ook nog eens het hele veld volkomen belachelijk: met ogenschijnlijk twee vingers in de neus was hij na een paar minuten aan de horizon vertrokken.

De Belgische oud-crosser Mario de Clercq, sportief baas bij het Marlux Napoleon Games van onder meer Kevin Pauwels, legt zich al bij de suprematie van de Nederlander neer. "Het is niet goed voor het veldrijden, die dominantie is saai, want er is helemaal niks aan te doen. Iedereen kan trainen wat hij wil, maar Van der Poel ontwikkelt op het rechte stuk zo veel meer snelheid. Daarnaast is hij technisch ook nog eens beter", aldus De Clercq.

De drievoudig wereldkampioen zegt geen idee te hebben waar men Van der Poel pijn kan doen, om aan het verslaan van de Nederlander nog maar niet te denken. "Misschien kan het als hij minder wordt wanneer de crossen in de modder eraan komen, maar ook dat betwijfel ik, want hij loopt óók heel snel naar boven. Ook al wens je hem dat niet toe, we moeten wachten op een kleine dip, misschien een griepje."

Dat lijkt overigens niet lullig bedoeld, maar is volgens de Belg de enige manier waarop Van der Poel verslagen kan worden. "Tegen zo'n talent is echt niks te doen. Als hij eens twintig procent minder goed is wint hij de wedstrijden puur op techniek nog. Het ziet er niet zo best uit, voor geen enkele sport is het goed als de winnaar al vooraf bekend is. Ik heb zo'n suprematie nog nooit gezien."

De Clercq vergelijkt het veldrijden met de Formule 1: "Van der Poel pakt de poleposition, rijdt weg bij de start en ze zien hem na de finish pas weer terug, tenzij hij materiaalpech heeft. Het is saai, het is demotiverend voor de rest, maar het is niet verrassend. Hij trekt de lijn van de beginners en junioren door naar de elite op een manier die ik in mijn hele leven nog nooit heb gezien."

'Psychopaten houden van Eminem'

Mensen die bij het woordje psychopaat moeten denken aan een Hannibal Lecter-achtig figuur die op zijn dooie gemak naar Ballade no. 1 in G-mineur van Chopin zit te luisteren, komt bedrogen uit. Een voorlopig onderzoek lijkt te laten zien dat de muzieksmaak van personen die elk gevoel voor empathie missen, niet moet worden gezocht in overschatte en zwaar gesubsidieerde muziek van 200 jaar geleden. Zij staan meer open voor de wanordelijke woordenbrij op een wellicht enigszins bijpassend deuntje dat wij 'rap' plegen te noemen.

Luister je graag naar de puberale taal van Eminem? Dan is er een gerede kans dat je een psychopaat bent, als we tenminste de onderzoeksresultaten van de Universiteit van New York mogen geloven. New York is een stad in de Verenigde Staten, een land waar psychopaten president kunnen worden.

De onderzoekers lieten tweehonderd proefkonijnen een persoonlijkheidstest doen, om ze vervolgens te laten luisteren naar 260 verschillende nummers van allerlei uiteenlopende muzieksoorten. Hierbij dient de kanttekening gemaakt te worden dat Rap blijkbaar als een muzieksoort gezien wordt. Uit de 260 nummers werd een voorkeur gekoppeld per persoon en wat bleek? Proefpersonen die gek zijn van No Diggity van Blackstreet of Lose Yourself van Eminem scoren hoog op de psychopatentabel. Het lijkt erop dat een bepaalde voorkeur voor muziek kan worden gekoppeld aan een bepaalde persoonlijkheid. Iets dat liefhebbers van de betere Metal uiteraard al jaren wisten. Op Metalfestivals verschijnen namelijk vrijwel alleen maar ontzettend toffe mensen. Partypoopers zie je daar niet. Maar waar dit nog anekdotisch bewijs genoemd kan worden, zou je uit het onderzoek van de U van NY kunnen opmaken dat dit gevoel nog wel eens waar zou kunnen zijn.

Nu is een onderzoek onder 200 mensjes wat mager, vinden ook de heren en dames die bovengenoemde studie hebben opgezet. Maar een eerste indicatie lijkt er te zijn en het enthousiasme is gewekt. Gevolg; er volgt een groter, wat beter opgezet onderzoek om het verschijnsel wat beter te kunnen bekijken en om er eventueel conclusies eraan te verbinden. Zo zou je bijvoorbeeld in de toekomst aan iemands playlist kunnen zien of je met een psychopaat te maken heeft. Erg handig voor bijvoorbeeld datingssites.

We houden je op de hoogte.

FOK! Wat een weer:bewolking en regen

Worden de bladeren, geel en krom, kijk naar uw kachel om.

Vandaag & Morgen
Vanavond is het droog en is er aanvankelijk weinig bewolking. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking vanavond en komende nacht bewolking geleidelijk toe. Aan het einde van de nacht kan er in het zuidwesten wat lichte regen vallen. In het noordoosten blijft het nog lange tijd onbewolkt en kan er nevel of mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 9°C in het noordoosten tot 13°C in het zuidwesten. De oost- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag is er vrij veel bewolking en af en toe kan er wat lichte regen vallen. In de middag breekt hier en daar de zon door maar is er ook een enkele bui mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot lokaal 21°C in het zuidoosten. De zuidoostelijke wind is matig, in het zuidwesten draait de wind in de middag naar een zuid(west)elijke richting. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:35
Zon onder: 19:28
Zonkracht: 3/1

Blind_Guardian zette een mooie beverdam op de foto (Foto: Blind_Guardian)
Blind_Guardian zette een mooie beverdam op de foto (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

LB: Liam Gallagher heet eigenlijk William

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Liam Gallagher heeft op Twitter zijn volledige naam onthuld en dat zorgde voor een schokreactie bij veel van zijn fans.

William John Paul Gallagher is de volledige naam van het Oasis-kopstuk en dat hadden veel van zijn fans niet verwacht. "Ben ik de enige die niet wist dat hij eigenlijk William heette", vraagt een van zijn fans zich op Twitter af. De onthulling heeft in ieder geval twitteraar @nummawunstunnah flink van zijn stuk gebracht. "Zijn naam is William Gallagher en dat heeft mijn hele dag verziekt", laat hij zijn volgers weten.

William speelde overigens zijn single Greedy Soul in het Britse muziekprogramma Later... With Jools Holland. Geloof de pers niet als ze dat een wereldprimeur noemen want hij speelde het nummer eerder dit jaar al op Pinkpop, en de NTR zond het uit.

Liam Gallagher onthult echte naam en single
LB: Liam Gallagher onthult echte naam en single (Foto: BuzzE)

'We zijn 3,95 miljard jaar oud'

Er was mogelijk al 3,95 miljard jaar geleden een vorm van leven op aarde. Dat is 150 miljoen jaar eerder dan tot nu toe werd gedacht.

Analyse van koolstofatomen in gesteente afkomstig uit het schiereiland Labrador in Canada duidt op organisch leven op onze planeet. De aarde is naar schatting 4,57 miljard jaar oud. Daarmee is het leven op de aarde teruggebracht tot het zogenoemde eoarcheïcum, een van de vroegste geologische tijdperken, zo bericht het Engelse blad Nature. Er zijn niet veel plekken op aarde waar zulk oud gesteente te vinden is. Het komt voor in Groenland en Canada.

De onderzoekers vonden zogenoemd biogeen grafiet in het gesteente, hetgeen werd geproduceerd door levende organismen. Ze hebben hoop dat deze ontdekking meer kennis van het oudste leven op aarde zal opleveren.

Leven op aarde begon 3,95 miljard jaar geleden
Leven op aarde begon 3,95 miljard jaar geleden (Foto: ANP)

Rapper vast om drugsbezit

De Amerikaanse rapper Young Thug is zaterdag gearresteerd omdat hij werd betrapt met drugs in zijn bezit. Woensdag zat hij nog altijd vast, bevestigt de politie tegenover Variety na berichtgeving hierover van TMZ.

De rapper, wiens echte naam Jeffrey Lamar Williams is, werd zaterdag in Georgia door aan de kant gezet tijdens een routinecontrole. Williams had volgens de politie 'overdreven' getinte ruiten. In zijn auto werd vervolgens een onbekende hoeveelheid marihuana gevonden.

Het is niet de eerste keer dat Williams in aanraking komt met de politie. In 2015 vond de politie marihuana en cocaïne in zijn huis. Hij werd daarvoor niet vervolgd omdat de politie geen huiszoekingsbevel had.

Young Thug scoorde dit jaar hits met Calvin Harris (Heatstroke) en Camila Cabello (Havana).

Rapper Young Thug vast om drugsbezit
Rapper Young Thug vast om drugsbezit (Foto: BuzzE)

Brug vernoemd naar held Bijlmerramp

Pa Sem, die 25 jaar geleden een heldenrol vervulde tijdens de Bijlmervliegramp, wordt op 4 oktober geëerd met een eigen brug in Amsterdam. Hij redde in 1992 met gevaar voor eigen leven een tienjarige jongen uit de brandende flat.

Pa Sem, wiens echte naam Willem Symor luidt, was na zijn heldendaad drie weken buiten bewustzijn. Hij werd behandeld voor derdegraads brandwonden en bleef voor zijn leven getekend. In 1993 kreeg hij de zilveren erepenning van de gemeente Amsterdam. De laatste jaren van zijn leven woonde de held van de Bijlmer in zijn geboorteland Suriname. Hij overleed in 2008 in Paramaribo op 72-jarige leeftijd. Zijn dochter Thamara zal de brugnaam onthullen.

Woensdag 4 oktober is het 25 jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van het vliegtuig. De brug Pa Sem bevindt zich vlakbij de rampplek Groeneveen.

Brug vernoemd naar held Bijlmerramp
Brug vernoemd naar held Bijlmerramp (Foto: ANP)

Seizoenspas en DLC voor WWE 2K18 bekendgemaakt

2K kondigt de seizoenspas voor WWE 2K18 aan en laat meteen weten welke DLC-plannen ze hebben. Deze bevat onder andere Enduring Icons Pack met The Hardy Boyz en WWE Hall of Famer Beth Phoenix, NXT Generation Pack met onze eigen Aleister Black en de New Moves Pack met verschillende nieuwe in-game moves.

De Accelerator-DLC zal 4,99 euro kosten. Hiermee krijg je toegang tot alle content die vrijgespeeld moet worden in de basisgame. Normaal zou je die met ingame valuta moeten kopen die je verdient met gevechten. Spelers kunnen ook de algemene rankings en attribuutlevels van alle speelbare personages bepalen.

Enduring Icons Pack gaat 9,99 euro kosten en bevat de speelbare WWE Superstars: The Hardy Boyz en de speelbare WWE Hall of Famers: Beth Phoenix en The Rock ‘n’ Roll Express.

MyPlayer Kick Start kost 4,99 euro. Dan krijg je de mogelijkheid om de ratings en attributen van je eigen personage te verbeteren om beter van start te gaan in de MyCareer-modus. Daarnaast krijg je toegang to alle kleding die in de basisgame zitten die attributen verbeteren in MyCareer.

Voor 3,99 euro heb je het New Moves Pack met nieuwe bewegingen zoals de Tie Breaker van WWE Superstar Tye Dillinger, de Crash Landing van NXT Superstar Kassius Ohno, de Pumphandle Death Valley Driver van NXT Superstar Akam en de Swinging Sleeper Slam van WWE Hall of Famer Diamond Dallas Page.

Voor 9,99 euro heb je het NXT Generation Pack met daarin speelbare WWE- en NXT Superstars: Aleister Black, Drew McIntyre, Elias, Lars Sullivan en Ruby Riot.

Koop je de WWE 2K18 Season Pass voor 29,99 euro krijg je bovenstaande packs. Dat scheelt je dus krap vier euro.

WWE 2K18 komt 17 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Ergens in de herfst komt er ook een Switch-versie. De genoemde DLC komt voor alle platformen na release uit, sommige daarvan pas in 2018.

WWE 2K18 DLC

Lawaaierige fans zorgen voor vroegtijdige wissel in Champions League

Voetballer Timo Werner hield het dinsdagavond op bezoek bij Besiktas een goed half uur vol: de thuisfans maakten zo ontzettend veel herrie dat de speler van RB Leipzig er niet goed van werd en na 32 minuten gewisseld moest worden.

Werner speelde al met oordopjes, maar dat hielp niet, en op beelden is te zien hoe hij zijn oren dicht probeert te houden met zijn handen. De Duitser lijdt aan vertigo, draaiduizeligheid, wat in zijn geval vooral door dergelijke aanhoudende herrie opgewekt wordt. "Timo heeft problemen met zijn bloedsomloop en ademhaling", aldus coach Ralph Hasenhüttl na afloop, waarbij hij er aan toevoegde dat Werner een arts zal bezoeken.

Het lawaai was volgens de coach oorverdovend. "We waren er in de eerste helft een beetje door overdonderd, je kunt je daar onmogelijk op voorbereiden. Ons jonge team moet nog de nodige ervaring opdoen", liet hij weten. De herrie hielp overigens wel, Besiktas won onder meer dankzij Ryan Babel met 2-0.

Dansen met een bewegingsaandoening op ADE

De Stichting Dance for Health heeft tijdens het komende Amsterdam DanceEvent een speciaal dansevenement georganiseerd voor mensen met een chronische bewegingsaandoening, zoals parkinson, multiple sclerose en reuma. Op vrijdag 20 oktober zijn deelnemers welkom in de Pathé City Bioscoop aan het Leidseplein in de hoofdstad.

Achter de draaitafel staat DJ Jean. Vanuit het Scapino Ballet Rotterdam gaat huischoreograaf Itamar Serussi de bezoekers begeleiden bij het dansen.

Dance for Health geeft wekelijks lessen in ruim twintig steden. Ze wil met bewegingsprogramma's de kwaliteit van leven voor patiënten verhogen.

Dansen met een bewegingsaandoening op ADE
Dansen met een bewegingsaandoening op ADE (Foto: BuzzE)

De toerist uithangen in Assassin's Creed Origins

Er komt een nieuwe gamemodus naar Assassin's Creed Origins: de Discovery Tour van Assassin's Creed: Ancient Egypt. Hierin krijgen spelers de mogelijkheid om het Oude Egypte te ontdekken met behulp van begeleide tours. Begin 2018 is de tour gratis te downloaden voor alle bezitters van het spel.

In de Discovery Mode gaan spelers op pad in een interactieve 3D-versie van het Oude Egypte, zonder gestoord te worden door gevechten, verhaallijnen of tijdslimieten. Van Alexandrië tot Memphis, van de Nijldelta tot de Grote Zandzee, van het Gizeh-plateau tot de Fajoemoase, spelers duiken in de rijke geschiedenis van het Oude Egypte zoals dat nog nooit eerder mogelijk was. De Discovery Tour biedt tientallen begeleide tours die samengesteld zijn door historici en Egyptologen. Elk hiervan focust zich op een ander aspect van Ptolemeïsch Egypte, zoals de Grote Piramides, mummificatie of het leven van Cleopatra.

"Vanaf het begin heeft de Assassin’s Creed-franchise belangrijke momenten in de geschiedenis bezocht, van de Derde Kruistocht tot de Italiaanse Renaissance en nu ook het Oude Egypte", aldus Jean Guesdon, creative director van Assassin’s Creed Origins. "Het is een droom die uitkomt dat we de Discovery Tour van Assassin’s Creed: Ancient Egypt mochten ontwikkelen, een educatieve modus die mensen kan helpen om meer te leren over de indrukwekkende geschiedenis van het Oude Egypte met behulp van de interactieve ervaring die mogelijk is dankzij een videogame."

Assassin’s Creed Origins is vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar voor Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en pc.

Assassin's Creed Origins - Artwork Orde van Ancients (Foto: Ubisoft)

Het geloof is kwaadaardig in The Evil Within 2

Bethesda heeft een trailer online gezet van The Evil Within 2 waarin de tot nu toe geheimzinnige priester Theodore een hoofdrol heeft.

Theodore is één van de menselijke ‘monsters’ die z’n weg in de nieuwe STEM-wereld heeft gevonden. Hij is eindelijk klaar om zijn boodschap aan de massa te onthullen – een bericht dat een ‘rechtvaardige’ woede belooft en een slachtpartij voor diegene die hem tegenwerken. Sebastian zal de toorn van deze meester-manipulator moeten overleven als hij nog enige kans wil maken om Lily te vinden en te ontkomen aan de nachtmerrie van STEM.

Theodore heeft zijn eigen redenen om in STEM te zijn en die staan los van Mobius’ doeleinden, die hij als verkeerd beschouwt. Wat hij precies zoekt, wordt enkel zichtbaar wanneer Sebastian meer verstrikt raakt in zijn wereld. Theodore’s handlangers zijn geen wezens die hij gecreëerd heeft. Harbingers zijn normale mensen waarvan hun gedachten gebonden zijn aan de wil van Theodore. Deze Harbingers gebruiken vlammenwerpers. Ze lijken alleen te bestaan om Theodore’s wil uit te voeren. Ook als ze hiervoor iedereen die in hun weg staat, moeten verbranden.

The Evil Within 2 is wereldwijd verkrijgbaar vanaf vrijdag 13 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Trump verliest, cowboy wint in Alabama

Republikeinse kiezers in Alabama hebben het stemadvies van president Donald Trump genegeerd en voormalig cowboy, rechter en kickbokser Roy Moore verkozen boven de gematigde Luther Strange. Daarmee krijgt de president een koekje van eigen deeg, schrijft de Volkskrant.

Oud-strateeg van het Witte Huis Steve Bannon, nu weer bij Breitbart, had zich wel achter Moore geschaard. Op aandringen van vicepresident Mike Pence steunde Trump echter Strange. Het idee was dat het met hem gemakkelijker zou zijn om er wetgeving doorheen te krijgen dan met Moore, een dwarsligger à la Trump.

Moore is bijvoorbeeld tegen de wet die Obamacare moet afschaffen, omdat het alternatief volgens hem niet conservatief genoeg is. Tijdens campagnebijeenkomsten zwaaide hij met zijn pistool en de bijbel. Hij blijft ondertussen zeggen dat Obama niet in de VS is geboren en dat homoseksuelen slecht zijn. Als rechter weigerde hij een Tien Geboden-monument uit de rechtbank te verwijderen.

Populist
Toen Barack Obama nog president was, vond er al verschuiving richting populistisch conservatisme plaats, maar de winst van Moore toont aan dat een populist in het Wite Huis hieraan geen einde heeft gemaakt. Bannons nieuwssite Breitbart kan met deze overwinning in het achterhoofd nog meer politici zoals Moore in stelling brengen voor wanneer de strijd voor de midterm-verkiezingen van 2018 echt losbarst.

Moore moet het in december in een tussentijdse verkiezingen vanwege een vrijgekomen Senaatszetel opnemen tegen de Democratische kanidaat Doug Jones. Normaliter zou dat in Alabama een gelopen race zijn, maar Moore is volgens journalist Michael Persson zo buitensporig dat Jones zowaar nog een kans maakt ook.

Koerden Irak massaal voor onafhankelijkheid

Het ja-kamp heeft met overweldigende meerderheid het omstreden onafhankelijkheidsreferendum gewonnen in de Koerdische gebieden in Irak. Meer dan 92 procent van de kiezers stemde voor afscheiding, liet de kiescommissie in Erbil woensdag weten.

De Iraaks-Koerdische leider Barzani had dinsdag al bekendgemaakt dat het ja-kamp had gewonnen. Hij trad toen niet in detail. Het referendum heeft de relatie met de centrale regering in Irak op scherp gezet. Ook buurlanden als Turkije en Iran waren fel tegen de volksraadpleging.

Koerden Irak massaal voor onafhankelijkheid
Koerden Irak massaal voor onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Prominente tegenstander Mugabe vrijgelaten

De Zimbabwaanse activist Evan Mawarire, een prominent tegenstander van president Robert Mugabe, is vrijgelaten. De rechter bepaalde dat de welbespraakte predikant, dankzij de sociale media erg populair in Zimbabwe, de cel mocht verlaten wegens vormfouten, aldus zijn advocaat Harrison Nkomo.

Mawarire is beschuldigd van het ten val willen brengen van Mugabe (93). Daarop staat maximaal twintig jaar gevangenisstraf. Nkomo voerde aan dat zijn cliënt bij diens befaamde videoboodschappen slechts gebruik heeft gemaakt van het recht op vrije meningsuiting.

Mawarire, die geen lid is van een politieke partij, was in afwachting van het proces op borgtocht vrij. Zondag werd hij toch weer gearresteerd na in een nieuw internetfilmpje te hebben opgeroepen tot protest tegen Mugabe.

Prominente tegenstander Mugabe vrijgelaten
Prominente tegenstander Mugabe vrijgelaten (Foto: ANP)

PlayStation Plus-games voor oktober bekend

Een nieuwe maand, en dus weer nieuwe games om te downloaden voor PlayStation Plus-leden. En er zitten voor oktober weer toppers bij.

Het stealth-avontuur Metal Gear Solid V: The Phantom Pain kan volgende maand zonder extra kosten worden gedownload. En ook Amnesia: Collection wordt toegevoegd aan de service. De collectie bevat beide games in de serie, dus The Dark Descent en A Machine for Pigs. De overige games voor oktober zijn als volgt:

  • Monster Jam Battlegrounds (PS3)
  • Hustle Kings (PS3)
  • Hue (PS Vita; cross-buy met PS4)
  • Sky Force Anniversary (PS Vita; cross-buy met PS3 & PS4)

De afgelopen maanden was ook That's You! gratis te downloaden met PlayStation Plus, deze actie geldt nog tot later volgende maand, 24 oktober gaat de game weer terug naar de originele prijs.

Bestuurders Chickfriend nog 14 dagen vast

De twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend blijven ook de komende veertien dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle woensdag. Het duo zit sinds 10 augustus vast in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal.

Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het leveren of toepassen van het middel fipronil in stallen met leghennen.

De verdachten zitten niet meer in beperking, zegt advocaat Aart van Voorthuizen. Tot eind augustus mochten de twee niet met de buitenwereld communiceren om het onderzoek niet te frustreren. "Die beperking is er gelukkig af maar over het onderzoek wil ik weinig kwijt", aldus de raadsman. De twee zitten nog vast onder meer omdat het Openbaar Ministerie (OM) nog getuigen wil horen. De rechtbank vond dat onderzoeksbelang zwaarder wegen dan het belang van het duo om weer op vrije voeten te komen.

Van de B. en IJ. zijn in augustus opgepakt bij een actie door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het OM. Acht locaties in Nederland zijn toen doorzocht, waaronder de woningen van de twee. Ook in België zijn doorzoekingen geweest.

Door het voedselschandaal zijn kippenbedrijven op slot gegooid door de NVWA. Daarbij zijn miljoenen kippen geruimd en talloze eieren vernietigd.

Bestuurders Chickfriend nog 14 dagen vast
Bestuurders Chickfriend nog 14 dagen vast (Foto: ANP)

Verbeek sloeg aanbieding uit Iran af

Gertjan Verbeek zit al zo'n twee maanden zonder club, maar hij had de kans om in Iran aan de slag te gaan. De coach zei echter vrij snel nee.

Om welke club het ging, laat Verbeek niet los. "En je hebt ook bepaalde principes, hè? Ik wil me niet al te veel bemoeien met politiek, maar mijn vriendin mag daar niet eens de tribune op", zegt hij in gesprek met Omrop Fryslan. "Zij mag het stadion niet in. Ze hebben daar ook de doodstraf..."

De ex-trainer van onder meer AZ en Feyenoord zei niet direct 'nee'. "Ik heb me er wel een beetje in verdiept", klinkt het. "Op zich lijkt het me een mooi land. 80 miljoen inwoners, waarvan 10 miljoen in Teheran, waar ik aan het werk zou gaan. Dat spreekt dan wel weer aan. Maar nee, in mijn huidige situatie, met vrouw en kind, is mij dat net iets té avontuurlijk."

Gertjan Verbeek was de laatste jaren werkzaam in Duitsland. Na een kort avontuur bij 1. FC Nürnberg stond de 55-jarige trainer sinds december 2014 aan het roer bij VfL Bochum. Daar werd Verbeek afgelopen zomer ontslagen.

Topskiester Zimmermann balanceert naakt boven zwembad

Zo nu en dan kom je als sportredacteur dingen tegen die je graag met de rest van de wereld wilt delen. Zo ook onderstaande foto, met daarop een van 's werelds beste freestyleskiesters.

De 21-jarige Duitse Lisa Zimmermann stond in 2014 als favoriete aan de start van de Olympische Spelen, maar ging onderuit. Een jaar later werd ze wereldkampioene op de slopestyle, afgelopen seizoen kreeg de Duitse met blessures te maken.

Komende winter hoopt Zimmermann dan te vlammen op de Spelen in Pyeongchang en ze is dan ook al volop in voorbereiding. In Italië was ze haar balans alvast extra aan het trainen en hoe doe je dat beter dan naakt boven een zwembad? 

Als onderstaande foto het niet doet, kun je ook gewoon even hier klikken.

 

thanks to @swox_com for keeping me safe from the sun 🌞🤸‍♂️ 🇮🇹

Een bericht gedeeld door Lisa Zimmermann (@zimmermannlisa) op25 Sep 2017 om 11:03 PDT

Feyenoord is Van der Heijden tot twee maanden kwijt

Feyenoord is Jan-Arie van der Heijden de komende zes tot acht weken kwijt. De verdediger heeft een spierscheuring in zijn kuit opgelopen. Daar heeft hij zo’n anderhalve maand voor nodig om volledig van te herstellen. De blessure van Van der Heijden is een aderlating voor de Rotterdammers, zeker omdat deze week ook Eric Botteghin geblesseerd raakte.

Van der Heijden raakte dinsdagavond in de warming-up voor het duel met Napoli (3-1) geblesseerd. Zo is de regerend landskampioen het vaste verdedigingsduo voorlopig kwijt, want Botteghin raakte tegen NAC Breda ernstig geblesseerd. Hij kampt met een kruisbandblessure en is tot na de winterstop uitgeschakeld.

Botteghin en Van der Heijden werden tegen Napoli vervangen door Renato Tapia en Jeremiah St. Juste. Tapia werd zo’n twintig minuten voor tijd vervangen door Sven van Beek, die na lange tijd zijn rentree maakte. Feyenoord moet het tegen AZ, PEC Zwolle, Ajax, Roda JC en ADO Den Haag doen zonder Van der Heijden. Ook de dubbele ontmoeting met Shakhtar Donetsk in de Champions League moet hij aan zich voorbij laten gaan.

Games with Gold voor oktober bekend

Xbox-eigenaren met een Xbox Live Gold-abonnement kunnen iedere maand weer enkele games zonder extra kosten downloaden. De vier games voor oktober zijn zojuist bekendgemaakt.

Xbox One-spelers hoeven deze maand weinig actie te verwachten, maar kunnen wel genieten van een goed verhaal. Vanaf 1 oktober wordt Gone Home gratis beschikbaar gesteld. In deze first-person adventure zal de speler vooral de omgeving moeten verkennen, om erachter te komen wat er eerder heeft plaatsgevonden in je eigen huis. Vanaf 16 oktober kan The Turing Test worden gedownload, een first-person puzzel-platformer die vrij duidelijk geïnspireerd is door Portal. Zoals de naam al doet vermoeden, speelt ook hier een Artifical Intelligence een belangrijke rol.

Voor Xbox 360 wordt Rayman 3 HD vanaf 1 oktober aan de service toegevoegd. Later in de maand wordt ook Medal of Honor: Airborne beschikbaar. Uiteraard zijn beide games via backward compatibility ook speelbaar op Xbox One.

Weer grote ijsberg op drift

Er is opnieuw een grote ijsberg afgebroken van Antarctica. Het gaat om een ijsmassa van circa 265 vierkante kilometer, zo blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het gevaarte scheurde af van de Pine Island-gletsjer bij de Amundsenzee.

Onderzoeksorganisatie British Antarctic Survey (BAS) meldt dat de nieuwe berg erg instabiel lijkt te zijn. "Het laat kleinere ijsbergen achter terwijl het langzaam naar open zee drijft", aldus de BAS, die erop wijst dat geen enkele gletsjer op Antarctica zo snel smelt als die op Pine Island.

Het gevaarte komt qua omvang niet in de buurt bij de enorme ijsberg die zich eerder dit jaar losmaakte van de Zuidpool. Die had een omvang van bijna 6000 vierkante kilometer en was daarmee ongeveer twee keer zo groot als Luxemburg. De nieuwe berg heeft de omvang van een grote stad.

Weer grote ijsberg op drift
Weer grote ijsberg op drift (Foto: ANP)

Martin wint tweede etappe én eindzege in Toscane

Guillaume Martin heeft de tweede en laatste rit in de Giro della Toscana op zijn naam geschreven. De 24-jarige Fransman in de dienst van de Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert was na 165,1 kilometer de beste in Volterra. Martin schrijft door zijn overwinning ook de eindzege op zijn naam.

Martin was in de finale samen met Giovanni Visconti, Mattia Cattaneo en Matteo Busato. Het viertal zou uit de greep van het peloton blijven en op de slotklim zou de Fransman wegrijden van de Italianen. Visconti zou tweede worden voor Cattaneo.

Afgelopen zondag wist Martin ook al de ook al in de tweedaagse Tour du Gévaudan op zijn naam te schrijven. De renner van Wanty-Groupe Gobert volgt Daniele Bennati op als eindwinnaar van de Ronde van Toscane. In 2014 won Pieter Weening deze wedstrijd, toen was de wedstrijd een eendagswedstrijd.

 

'Verkoop HEMA leidt tot sluiting winkels'

Een verkoop van winkelketen HEMA zal vrijwel zeker leiden tot een sanering van het Nederlandse winkelbestand. Dat zegt retaildeskundige Cor Molenaar. HEMA publiceert donderdag halfjaarcijfers en er wordt gespeculeerd dat dan ook een verkoop bekend wordt gemaakt.

De afgelopen jaren heeft HEMA vooral uitgebreid in het buitenland zoals Spanje en Frankrijk, ten koste van de investeringen in de Nederlandse markt. Die buitenlandse expansiedrift was volgens Molenaar vooral bedoeld om buitenlandse kopers te interesseren voor HEMA. Verder werd een drastische saneringsslag doorgevoerd "met als doel om HEMA verkoopklaar te maken", aldus de kenner. HEMA telt in totaal bijna 700 winkels in zeven landen. Daarvan staan er ruim 530 in Nederland.

De winkelketen is al tien jaar in handen van de Britse investeerder Lion Capital, maar die zou van het warenhuisbedrijf af willen. Topman Tjeerd Jegen van HEMA hintte vorige week bij de opening van de nieuw ingerichte winkel volgens de internationale formule in Tilburg dat een verkoop heel dicht bij kan zijn. In 2010 liepen de onderhandelingen over een verkoop van HEMA nog stuk, naar verluidt over de prijs. Tot de geïnteresseerde partijen behoorde destijds supermarktconcern Ahold.

Felle concurrentie

Als HEMA inderdaad in handen komt van een buitenlandse eigenaar zal die het Nederlandse winkelbestand volgens de retaildeskundige scherp tegen het licht gaan houden. HEMA heeft op de thuismarkt te maken met felle concurrentie van ketens als Action en webwinkels. Er zal daarom worden gekeken naar de winstgevendheid per winkel en naar de locatie, stelt Molenaar. Winkels die ondermaats presteren of op de minst kansrijke locaties zitten, zullen de deuren sluiten. "De nieuwe eigenaar zal afstand nemen van Nederland omdat meer potentie wordt gezien in het buitenland."

Molenaar omschrijft het besluit van HEMA om voortaan de labels 'jongens' en 'meisjes' bij kinderkleding te vervangen door het genderneutrale 'Kids' als een "publiciteitsstunt", die goed kan zijn voor de nieuwe eigenaar. "HEMA wil daarmee laten zien dat het bedrijf met de tijd meegaat."

Overigens denkt Molenaar dat op donderdag nog geen nieuws bekend zal worden gemaakt over een verkoop, want daar is het volgens hem nog te vroeg voor. Hij denkt dat uit de cijfers zal blijken dat HEMA operationeel iets beter presteert maar dat de hoge rentelasten blijven drukken op het resultaat.

'Verkoop HEMA leidt tot sluiting winkels'
'Verkoop HEMA leidt tot sluiting winkels' (Foto: ANP)

Nieuwe trailer The Disaster Artist gelanceerd

Een nieuwe trailer van The Disaster Artist is gelanceerd. De regie van de komedie is in handen van James Franco, die zowel de rol van Tommy Wiseau speelt in de film. Vanaf 21 december 2017 verschijnt The Disaster Artist in de Nederlandse bioscopen.

The Disaster Artist vertelt het waargebeurde verhaal uit 2003, toen een onafhankelijke filmmaker zichzelf vanuit het niets lanceerde in de filmwereld. Hij, Tommy Wiseau, schreef, regisseerde en produceerde het romantische drama The Room, een film over een spaak gelopen driehoeksverhouding. De film staat bekend als 'de slechtste film ooit gemaakt'. De raadselachtige Wiseau, met zwart geverfd haar en een zwaar buitenlands accent, werd in Hollywood berucht nadat hij een billboard had opgehangen op Highland Avenue om zijn $6 miljoen kostende ego-project te promoten.

De cast van The Disaster Artist bestaat uit Dave Franco (Neighbors, Now You See Me) als Greg Sestero, James Franco (Oscar-nominatie voor 127 Hours, The Deuce) als Tommy Wiseau, Seth Rogen (the NeighborsKung Fu Panda-films) als Sandy Schklair, Alison Brie (Mad Men) speelt de rol van Amber, Ari Graynor (For a Good Time, Call…) als Juliette Danielle, Josh Hutcherson (The Hunger Games) als Philip Haldiman en Oscar-genomineerde Jacki Weaver (Animal Kingdom, Silver Linings Playbook) speelt Carolyn Minnott.


Rusland vernietigt laatste chemische wapens

Rusland vernietigt woensdag zijn laatste voorraad chemische wapens, drie jaar eerder dan gepland. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin, die deze ontwikkeling omschreef als "historische gebeurtenis".

Poetin merkte tegelijk ook op dat de Verenigde Staten hun verplichtingen niet zijn nagekomen om chemische wapens te vernietigen. De VS hebben dat al driemaal uitgesteld, omdat er sprake zou zijn van een gebrek aan financiële middelen, klaagde Poetin voor de televisiezender Rossiya 24.

Rusland vernietigt laatste chemische wapens
Rusland vernietigt laatste chemische wapens (Foto: ANP)

Vodafone vangt bot bij rechter om positie KPN

Telecomconcern KPN heeft zijn positie op de Nederlandse markt niet misbruikt om de concurrentie dwars te zitten. Dat heeft een rechter bepaald in een zaak die door Vodafone was aangespannen.

Vodafone zei te zijn tegengewerkt in een poging om een positie te verwerven met het aanbieden van televisie in Nederland. De landelijke introductie van Vodafone Thuis, een gecombineerde TV-, vast internet- en telefonieaanbod liep daarmee volgens de onderneming aanzienlijke vertraging op, omdat KPN toegezegde diensten niet leverde.

Vodafone schatte de schade op 115 miljoen euro. Daarvoor wilde het KPN laten opdraaien. De rechter ging daar niet in mee.

Volgens de rechter was er in dit geval zelfs geen eens sprake van een zogeheten economische machtspositie van KPN, zoals Vodafone beweerde. Andere telecomaanbieders hebben immers eigen tv-platforms ontwikkeld zonder gebruik te maken van de diensten van KPN. Daarbij constateerde de rechter geen onrechtmatig handelen onafhankelijk van de gesloten overeenkomsten.

KPN is blij met de uitspraak en herkent zich nog altijd niet in het beeld dat Vodafone schetst.

Vodafone vangt bot bij rechter om positie KPN
Vodafone vangt bot bij rechter om positie KPN (Foto: ANP)

Zalm vraagt Tweede Kamer om nog even geduld

De Tweede Kamer moet nog even wachten op uitsluitsel over de nieuwe begroting. GroenLinks had informateur Gerrit Zalm gevraagd om duidelijk te maken wat de coalitie in wording nog in de begroting wil veranderen, maar die vraagt om geduld tot er een regeerakkoord ligt.

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg wilde van Zalm weten "op welke begrotingen voor 2018 nog grote veranderingen te verwachten zijn". De begroting is opgesteld door het demissionaire kabinet van VVD en PvdA, maar de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet willen die ongetwijfeld nog naar hun hand zetten.

De Kamer zou volgende week beginnen met de behandeling van de begroting, maar wil daar nu mee wachten tot het nieuwe kabinet is aangetreden.

Zalm vraagt Tweede Kamer om nog even geduld
Zalm vraagt Tweede Kamer om nog even geduld (Foto: ANP)

Kremlin: wij doen niks fout op de Krim

Rusland ontkent dat het zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen op het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim. Onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei dat de beschuldigingen op niets gebaseerd zijn.

Een mensenrechtenrapport van de Verenigde Naties stelde dinsdag dat Rusland er ernstige schendingen van de mensenrechten pleegt. Er zouden mensen gedwongen worden de Russische nationaliteit aan te nemen, er zouden willekeurige arrestaties en martelingen zijn en gevangenen zouden naar elders in Rusland gedeporteerd worden.

Rusland eigende zich de Krim in 2014 toe tijdens de crisis in Oekraïne waar Russischtaligen in de verdrukking kwamen. Het schiereiland is sinds eind achttiende eeuw overwegend Russisch geweest. Er ligt een van de oudste en belangrijkste Russische marinehavens, Sebastopol. In 1954 besloot de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, Nikita Chroesjtsjov, de Krim bij Oekraïne te voegen. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 bleef de Krim bij Oekraïne.

Bijna 70 procent van de bevolking van 2,2 miljoen mensen is Russisch. De inlijving van de Krim door Rusland leidde in 2014 onder meer in Europa tot grote verontwaardiging en sancties tegen Rusland.

Kremlin: wij doen niks fout op de Krim
Kremlin: wij doen niks fout op de Krim (Foto: ANP)

Vijf onderzoeken radicalisering bij Defensie

Binnen de krijgsmacht is vorig jaar vijf keer een onderzoek gestart naar aanleiding van meldingen over mogelijke radicalisering van medewerkers. Hoewel twee onderzoeken nog lopen, is nog niet gebleken dat medewerkers daadwerkelijk extremistisch gedachtegoed aanhangen.

De meldingen gingen over zowel jihadistisch als extreemlinks gedachtegoed, blijkt uit stukken die op verzoek van het ANP door het ministerie van Defensie zijn vrijgegeven. Minister Jeanine Hennis (Defensie) wilde eerder geen aard en aantallen bekendmaken, om "onderzoek naar mogelijke radicalisering binnen Defensie niet te bemoeilijken".

Radicalisering sneller opmerken
In 2015 reisde luchtmachtsergeant Ahmed M. naar het door terreurgroep Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat in Syrië en Irak. Daarna zijn maatregelen genomen om radicalisering binnen de krijgsmacht sneller te kunnen opmerken. Signalen over links- en rechts-extremisme en jihadisme komen binnen bij de zogeheten CTER Infocel.

Dat is een samenwerkingsverband van de marechaussee waarbinnen informatie wordt gedeeld met bijvoorbeeld de militaire inlichtingendienst MIVD en de politie. CTER staat voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering.

Verder onderzoek
Uiteindelijk kan worden besloten tot verder onderzoek. Daarbij kan de commandant van de medewerker worden ingeschakeld. Ook kan bijvoorbeeld de medewerker of het kenteken van zijn of haar auto (onopvallend) in de gaten worden gehouden.

De militaire inlichtingendienst MIVD doet niet alleen onderzoek naar radicalisering, maar helpt ook het bewustzijn van commandanten te versterken door briefings te geven. Gedrag dat wijst op radicalisering kan steun aan radicale organisaties of mensen zijn. Ook verzwijgen van informatie om te misleiden en ander leugenachtig gedrag is een teken, net als reizen naar verdachte locaties.

De Tweede Kamer heeft verscheidene malen gevraagd om meer informatie over extremistisch denken in het leger. Hennis beloofde de volksvertegenwoordigers in juli om volgend jaar in het jaarverslag van MIVD uitgebreider in te gaan op radicalisering.

Vijf onderzoeken radicalisering bij Defensie
Vijf onderzoeken radicalisering bij Defensie (Foto: ANP)

Martin Bosma (PVV) trolt Alexander Pechtold (D66)

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft in de Tweede Kamer een minutenlang pleidooi gehouden voor het bindend referendum, waarna hij zei dat hij de tekst letterlijk had overgenomen van D66-leider Alexander Pechtold. Die partij was eerder voor het referendum, maar heeft de handen er inmiddels vanaf getrokken.

Bosma zei dat volksvertegenwoordigers en het parlement niet onfeilbaar zijn en dat een referendum geen aanval is op de democratie maar een goede aanvulling op een systeem uit de 19e eeuw. Daarom zou de bevolking de mogelijkheid moeten krijgen om ja of nee tegen een wet te kunnen zeggen. "Het enige wat ik heb gedaan is van D66 de PVV maken", aldus Bosma.

De Tweede Kamer zal niet instemmen met het bindend referendum. De eerdere voorstanders D66, GroenLinks en de PvdA hebben hun handen er vanaf getrokken. Inmiddels verdedigt de SP het initiatiefwetsvoorstel.

PVV 'plagieert' D66 in pleidooi referendum
PVV 'plagieert' D66 in pleidooi referendum (Foto: ANP)

Harry Mens wil Eerste Kamer in voor FvD

Makelaar en televisiepresentator Harry Mens wil graag de Eerste Kamer in voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Mens heeft woensdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd.

Mens noemt Baudet in het interview in de krant "mijn tweede liefde na Pim Fortuyn. Ik ben beschikbaar als hij in de Eerste Kamer kandidaten nodig heeft. Dan word ik senator."

De zeventigjarige ondernemer vindt wel dat Baudet zijn toon wat moet matigen. "Hij heeft het niet zo met de EU, maar we moeten niet helemáál van Europa af. Dat is het enige meningsverschil dat ik met hem heb. Maar voor de rest, ik denk dat Thierry in no time op twintig zetels staat."

Ook Baudet zelf heeft flinke ambities, laat de voorman van FvD in hetzelfde artikel weten. "Er gaat een hele hoop veranderen als ik premier word."Het Forum voor Democratie heeft momenteel in de Tweede Kamer twee zetels. De eerstvolgende verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn in mei 2019.

Harry Mens wil Eerste Kamer in voor FvD
Harry Mens wil Eerste Kamer in voor FvD (Foto: BuzzE)

Kamer: Bindend referendum komt er niet

De Tweede Kamer spreekt opnieuw over het bindend referendum. De initiatiefwet die dit mogelijk moest gaan maken, is inmiddels kansloos. PvdA, D66 en GroenLinks hebben hun handen ervan afgetrokken.

De SP verdedigt het bindend referendum woensdag wel. Kamerlid Ronald van Raak van de SP: "Dit is voor het eerst in tweehonderd jaar parlementaire geschiedenis dat partijen een aangenomen wet niet meer willen verdedigen, maar in een diepe lade willen stoppen".

Het voorstel is al eerder door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd. Voor een bindend referendum moet de Grondwet worden gewijzigd. Daarom moet het een tweede keer door beide Kamers met een tweederdemeerderheid.

Kloof
Volgens Van Raak laat het verlies van steun de kloof zien "tussen kiezers die meer inspraak willen en Kamerleden die de stem van burgers buiten de deur willen houden". Van Raak denkt overigens dat het niet het einde is ",maar een nieuw begin van de discussie over het referendum".

Nederland kent al een raadgevend referendum. Aan de formatietafel is door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook over het voortbestaan hiervan gesproken. Politiek Den Haag was allesbehalve gelukkig met de uitkomsten van het Oekraïne-referendum in 2016.

Kamer praat over verloren bindend referendum
Kamer praat over verloren bindend referendum (Foto: ANP)

Zembla-uitzending over vrienden Trump gaat door

Een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla over omstreden vrienden van de Amerikaanse president Donald Trump mag woensdagavond doorgaan. De Kazachse zakenman Ilyas Khrapunov probeerde de uitzending via een kort geding tegen te houden, maar de rechtbank in Lelystad heeft al zijn bezwaren woensdagochtend van tafel geveegd, meldt het programma.

Khrapunov vond volgens Zembla dat de uitzending niet op feiten was gebaseerd. Ook zou Zembla hem lichtvaardig beschuldigen en onvoldoende wederhoor hebben gepleegd, maar de rechter gaat hier niet in mee.

Ilyas Khrapunov is de zoon van de Kazachse oud-minister en voormalig burgemeester van Almaty Victor Khrapunov. De vader wordt door de overheid van Kazachstan beschuldigd van het stelen en witwassen van honderden miljoenen dollars, aldus het programma.

Mukhtar Ablyazov
Ilyas is ook de schoonzoon van de Kazachse oligarch Mukhtar Ablyazov die door een Britse civiele rechter veroordeeld is tot terugbetaling van vier miljard dollar wegens fraude. Ilyas Khrapunov zou volgens de Kazachse overheid een centrale rol spelen in het beheren en witwassen van de verdwenen miljarden, meldt Zembla.

De familie Khrapunov heeft volgens Zembla een deel van haar vermogen gestoken in vastgoed waarvan Trump mede-aandeelhouder is. Ook blijkt de familie Khrapunov te hebben samengewerkt met oud-medewerkers van Trump, zoals Felix Sater. Die is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf en aandelenzwendel en zou banden hebben met de Russische maffia.

De familie Khrapunov en Mukhtar Ablyazov hebben tegenover Zembla alle beschuldigingen van criminele activiteiten ontkend. Ze zeggen hun vermogen op legale wijze te hebben verkregen en stellen vals te worden beschuldigd door het regime van Kazachstan, dat een politieke heksenjacht tegen hen zou voeren. Een woordvoerder van Ilyas Khrapunov heeft tegenover het programma aangegeven dat hij zich bij zijn zaken altijd aan het Zwitserse recht houdt.

Zembla-uitzending over vrienden Trump gaat door
Zembla-uitzending over vrienden Trump gaat door (Foto: ANP)

VN vrezen executies op grote schaal in Irak

De Verenigde Naties vrezen in de komende weken executies op grote schaal in Irak. De VN-commissaris voor de mensenrechten Zeid Ra'ad Al Hussein sprak woensdag zijn grote zorgen uit over berichten dat Irak plannen heeft om de executie van ter dood veroordeelden te versnellen.

Zeid zei "geschokt" te zijn over de ophanging van 42 gevangenen afgelopen zondag in Irak. Dit gebeurde vrijwel zeker zonder een eerlijk proces en er is vrees dat er meer volgen, zei hij.

Het Iraakse ministerie van Justitie zei zondag slechts dat de beklaagden voor verschillende terroristische aanslagen en dodelijke aanvallen op veiligheidstroepen ter dood waren veroordeeld. Verdere bijzonderheden gaf het ministerie niet.

VN vrezen executies op grote schaal in Irak
VN vrezen executies op grote schaal in Irak (Foto: ANP)

Ryanair schrapt ook in winter vluchten

Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt ook vanaf november nog vluchten. Daarmee schopt de luchtvaartmaatschappij de reisplannen van nog eens zo'n 400.000 reizigers in de war.

De Ierse prijsvechter zet vanaf november tot en met maart slechts 375 van zijn 400 vliegtuigen in. Vanaf april gaat het om 435 van 445 vliegtuigen. Volgens de maatschappij gaat het om minder dan een vlucht per dag die geannuleerd wordt.

Ryanair zet de stap om de roosterproblemen onder controle te krijgen. Die leidden tot vertragingen en daarom besloot het bedrijf de afgelopen maand al om vluchten te schrappen. Door de groeiplannen op een lager pitje te zetten is minder personeel nodig en ontstaat er ruimte om al het personeel verlof op te laten nemen.

De door de nieuwe annuleringen getroffen reizigers zijn overgeboekt of hebben hun geld teruggekregen. Daarnaast biedt Ryanair hen een voucher aan van 40 euro per vlucht. Ook de 315.000 reizigers die in september en oktober door annuleringen waren getroffen krijgen zo'n voucher. Dat bedrag komt volgens de maatschappij bovenop de wettelijke compensatie die ze krijgen.

Ryanair schrapt ook in winter vluchten
Ryanair schrapt ook in winter vluchten (Foto: ANP)

DiCaprio en Scorsese werken samen aan film over Theodore Roosevelt

Leonardo DiCaprio en regisseur Martin Scorsese gaan wederom een samenwerking aan voor een biopic over Theodore 'Teddy' Roosevelt, die van 1901 tot 1909 president was van de Verenigde Staten. De dramafilm, die de naam Roosevelt zal dragen, krijgt een script aan de hand van Scott Bloom en DiCaprio zal de rol van de 26e president van de VS vertolken.

Roosevelt kwam aan de macht nadat president William McKinley was vermoord. Toen nog maar 42 jaar, werd vice-president Theodore Roosevelt de jongste president in de Amerikaanse geschiedenis. In zijn presidentschap is hij onder meer begonnen met de constructie van het Panama-kanaal en gaf hij veel prioriteit aan milieubewustzijn. Roosevelt heeft veel nationale parken en bossen gevestigd, en dit is dan ook een belangrijk punt voor milieu-activist Leonardo DiCaprio.

DiCaprio en Scorsese hebben hiervoor al samengewerkt aan Gangs of New York, The AviatorShutter IslandThe Departed en The Wolf of Wall Street

Leonardo DiCaprio en Martin Scorsese
Leonardo DiCaprio en Martin Scorsese (foto: Indiewire)

Blu-ray: xXx: Return of Xander Cage

Vin Diesel keert terug als Xander Cage. Het is inmiddels al een tijd geleden dat de acteur deze rol vertolkte in de actiefilm xXx (2002). Het vervolg kwam drie jaar later met xXx: State of the Union waarin rapper Ice Cube de hoofdrol overnam, omdat het script Vin Diesel niet aanstond. Nu, vijftien jaar later, kruipt hij dan toch weer in de rol van Cage in de laatste film van de franchise genaamd xXx: Return of Xander Cage, die sinds kort uit is op blu-ray.

Wilders deelt online bedreigingen

PVV-leider Geert Wilders heeft een aantal online bedreigingen met geweld aan zijn adres openbaar gemaakt op Twitter. Het gaat om teksten als "ik snij je ballen eraf" en "we will kill you".

Wilders laat weten woensdag aangifte te hebben gedaan van tien van dit soort feiten en volgende week nog een stuk of tien keer aangifte te doen. Het gaat om bedreigingen op sociale media als Twitter, Facebook en Instagram. "Ik doe alleen aangifte bij bedreiging met geweld, niet eens bij belediging, anders zou ik er een dagtaak aan hebben."

De PVV-leider zegt geregeld aangifte te doen van dit soort bedreigingen. Hij wijst erop dat hij ook op dodenlijsten staat, maar dat hij dit soort online bedreigingen toch serieus moet nemen. "Er hoeft er maar eentje tussen te zitten die ook echt wil gaan doen wat hij zegt en dan wordt het erg onaangenaam."

Wilders deelt online bedreigingen
Wilders deelt online bedreigingen (Foto: ANP)

Kamer: thuis sterven voor ieder mogelijk maken

Patiënten die dat willen moeten thuis kunnen sterven, vindt de Tweede Kamer. De Kamer wil dat zorgverzekeraars niet langer mogen weigeren patiënten in hun laatste levensfase thuis zorg te bieden.

Verzekeraars kopen soms te weinig zogeheten palliatieve zorg in, stelt de Kamer. Daardoor moeten patiënten soms in het ziekenhuis blijven of daar worden opgenomen terwijl ze hun laatste dagen liever thuis of in een hospice zouden doorbrengen. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) te regelen dat verzekeraars zo'n wens van terminale patiënten moeten inwilligen en niet meer mogen schermen met een lege beurs.

SGP-leider Kees van der Staaij kreeg bijval van onder meer PVV, CDA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50PLUS.

Kamer: thuis sterven voor ieder mogelijk maken
Kamer: thuis sterven voor ieder mogelijk maken (Foto: ANP)

EU moet 50.000 vluchtelingen uit Afrika halen

De Europese Unie zou de komende twee jaar minstens 50.000 'meest kwetsbare' mensen uit Noord-Afrika en de Hoorn van Afrika moeten opnemen. Door erkende vluchtelingen direct uit Afrika langs legale weg naar Europa te laten overkomen, vallen zij niet ten prooi aan mensensmokkelaars en hoeven zij hun leven niet te wagen.

Dat stelt de Europese Commissie voor als onderdeel van een nieuw migratiepakket dat woensdag wordt gepresenteerd. De lidstaten kunnen zich vrijwillig voor opname van vluchtelingen melden en krijgen daarvoor een financiële vergoeding. De commissie zet daarvoor 500 miljoen euro opzij.

Het gaat vooral om vluchtelingen uit Libië, Egypte, Niger, Soedan, Tsjaad en Ethiopië. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker riep de EU vorige maand al op om meer solidariteit te tonen met Afrika en 'legale paden' te openen. De hervestiging van Syrische vluchtelingen uit Turkije en het Midden-Oosten moet ook doorgaan, oordeelt de commissie.

Solidair
EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) wijst er ook op dat de EU-lidstaten solidair moeten blijven met Italië en Griekenland.Twee jaar geleden spraken de EU-landen af 120.000 asielzoekers vanuit die landen te verdelen over de andere lidstaten. Dat programma liep op 26 september af en zal naar zijn verwachting uiteindelijk 37.000 legale migranten een nieuw thuis geven. Het gaat vooral om mensen uit Eritrea en Syrië. Tegelijk moet het terugsturen van illegale migranten sneller en beter. De commissie stelt voor de Europese grens- en kustwacht daar een centrale rol in te geven.

Avramopoulos vindt het nu tijd om "snel het juiste compromis te vinden over de hervorming van het Europees asielstelsel. We kunnen niet met tijdelijke oplossingen blijven werken."

EU moet 50.000 vluchtelingen uit Afrika halen
EU moet 50.000 vluchtelingen uit Afrika halen (Foto: ANP)

Baanrenner Kenny gaat voor nog meer olympisch goud

Baanwielrenner Jason Kenny keert komende winter weer terug op de piste. De Britse sprinter was eerder dit jaar afwezig op het WK in Hong Kong, waarvan men dacht dat het louter door een sabbatical kwam, maar Kenny heeft nu aangegeven dat hij eigenlijk gestopt was na de Spelen van Rio.

In Rio domineerde Kenny de sprint op de baan, met goud op de teamsprint, de individuele sprint en de keirin, nadat hij in 2008 en 2012 al één en twee keer goud won. Vervolgens was hij echter fysiek en mentaal klaar met de sport, zo zegt de Brit nu. 

"Ik was blij met mijn beslissing te stoppen, want ik kon ineens andere dingen doen: zwemmen, uren wandelen met de honden, maar het ging me vervelen en dus ben ik weer op de baan gaan trainen", verklaart Kenny.

"Dat ging niet bijzonder goed, maar ik voelde me weer helemaal fris, alsof ik achttien was." Kenny is getrouwd met Laura Trott, viervoudig olympisch kampioene op de baan en sinds vorige maand moeder van hun eerste kind. 

Op 5 januari hoopt Kenny tijdens de Revolution Series in Manchester terug te keren op de baan. Hij wil zich eerst weer in de nationale selectie fietsen, met als uiteindelijk doel in 2020 mee te doen aan de Olympische Spelen van Tokyo.

RTL Late Night valt uit kijkcijfer-top 25

Het programma RTL Late Night stond dinsdagavond niet meer in de Dag-Top 25 kijkcijfers. De talkshow van Humberto Tan trok dinsdagavond slechts 392.000 kijkers, zo blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Volgens de Mediacourant gebeurt het zelden dat RTL Late Night buiten de Top 25 belandt. In de uitzending van dinsdagavond was misdaadjournalist John van den Heuvel te gast. Ook kwam cabaretier Richard Groenendijk praten over zijn liefde voor de serie Will & Grace.

De grote concurrent van Tan, de NPO-talkshow van Pauw, trok 746.000 kijkers. RTL ligt de afgelopen week onder vuur vanwege tegenvallende kijkcijfers. Volgens diverse televisie- en media-experts komt dit door een gebrek aan creativiteit en het feit dat in alle programma's dezelfde 'experts' en RTL-coryfeeën komen opdraven. Zo schuift Van den Heuvel ook regelmatig aan bij RTL Boulevard.

RTL liet dinsdag weten het zelf nog te vroeg te vinden om de balans op te kunnen maken van het nieuwe televisieseizoen.

RTL Late Night valt uit kijkcijfer-top 25
RTL Late Night valt uit kijkcijfer-top 25 (Foto: BuzzE)

Veelbelovende films op Leiden International Film Festival 2017

Het Leiden International Film Festival kent alweer zijn twaalfde editie en heeft in het verleden grote namen in premiere gehad (Arrival, Whiplash, Argo) en ook dit jaar kunnen bezoekers een aantal potentiele pareltjes te zien krijgen.

Het festival heeft als openingsfilm Suburbicon. Deze tragikomedie, geregisseerd door George Clooney, gaat over een rustige Amerikaanse buitenwijk in de jaren 50 die wordt opgeschud als een huisinbraak uit de hand loopt en een zwarte familie in de buurt komt wonen. Het script is geschreven door de gebroeders Coen en hoofdrollen zijn er voor Matt Damon en Julianne Moore.

Verdere festivaltips zijn:

- On Body and Soul (Winnaar in Berlijn)

- C'est la vie (Regisseur van Intouchables)

- Becoming Bond (Waargebeurd verhaal over een autoverkoper, George Lazenby, die per ongeluk de nieuwe James Bond werd)

Het festival omvat dit jaar zo'n 100 titels en richt zich op een breed filmpubliek, zowel mainstream cinema als onafhankelijkere kleine films zullen vertoond worden. Het festival begint op 27 oktober en duurt tot 5 november.

 

Man City moet topaankoop maanden missen: "Een enorme tegenslag"

Josep Guardiola kan voorlopig niet beschikken over Benjamin Mendy. Het zal een flinke tijd duren voordat hij weer fit is. De manager van Manchester City bevestigde dinsdagavond na het duel met Shakhtar Donetsk (2-0 winst) dat de linkerverdediger vanwege een knieblessure de komende maanden niet in actie kan komen. "Ja, dat klopt", zei Guardiola tijdens de persconferentie.

"Hij gaat donderdag naar Barcelona. We gaan kijken wat hij uiteindelijk heeft. We zullen tot donderdag moeten wachten, maar ik ben er vrij zeker van dat hij er langer uit zal zijn dan aanvankelijk werd verwacht", aldus Guardiola, die tijdens de persbijeenkomst de vraag voorgelegd in hoeverre de kwetsuur van de 23-jarige Mendy te vergelijken valt met die van Ilkay Gündogan in de winter van 2016.

"Het is erg frustrerend voor Benjamin en net als bij Gündogan ben ik nu verdrietig voor Benjamin. We raken veel kwijt, want Mendy is een unieke voetballer en is zowel op als buiten het veld altijd vrolijk. Het is een enorme tegenslag." Mendy raakte in de wedstrijd tegen Crystal Palace geblesseerd en moest na een klein half uur worden vervangen.

De plek van Mendy werd dinsdagavond tegen Shakhtar overgenomen door Fabian Delph, die van nature een middenvelder is. "Hij ziet het spelletje goed en speelde een fantastische wedstrijd. Hij is een middenvelder en dus kan hij slim voetballen. Hij heeft niet één verkeerde pass gegeven. Ik ben erg blij voor hem. Het spijt mij dat ik hem vorig seizoen niet meer minuten heb gegeven, maar dit seizoen gaat hij vaker spelen en hopelijk kan hij een goed seizoen draaien", aldus Guardiola.

Straaljager stort in zee bij Italiaanse vliegshow

Tijdens de vliegshow bij het Italiaanse Terracina is het afgelopen weekeinde helemaal verkeerd gegaan. Een Eurofighter Typhoon van de Italiaanse luchtmacht verzorgde een demonstratie bij en boven zee, maar aan het einde ging het fout.

De piloot kwam uit een looping, maar vloog niet hoog genoeg. Het lijkt erop dat hij de boel probeerde te redden, maar dat mocht niet baten: het toestel stortte in zee en de piloot, kapitein Gabriele Orlandi, werd even later dood gevonden. De Italiaanse luchtmacht is een onderzoek gestart.

Beelden van de crash (Bron: YouTube)

Meer beelden van de crash (Bron: YouTube)

Sittardse raadsleden keren zich tegen handelwijze college

De plannen van het college van Sittard-Geleen om een deel van de historische volkstuinen te ‘verplaatsen’ stuiten op steeds meer weerstand. Kort gezegd wil het college met de herinrichting terug naar een middeleeuws grachtenstelsel en heeft daarom in de inrichtingsplannen maar ‘alvast’ een vierde gracht opgenomen die dwars door de volkstuintjes zou lopen. FOK! ging op onderzoek uit en sprak onder meer met verscheidene raadsleden uit Sittard-Geleen. Ook doken we in de kadastrale gegevens op zoek naar die vierde gracht. 

Kamer wil behandeling begroting uitstellen

De Tweede Kamer wil de behandeling van de begroting voor volgend jaar uitstellen. De vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet vinden het verstandiger met het debat te wachten tot zij weten wat ze in de begroting willen veranderen. Ze krijgen in ieder geval steun van PvdA, GroenLinks en SGP.

De VVD heeft de Kamer gevraagd de Algemene Financiële Beschouwingen, waarin de minister van Financiën de begroting verdedigt, tot nader order uit te stellen. Dat debat stond voor volgende week op de agenda. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kregen vrijdag van het Centraal Planbureau te horen wat hun plannen voor gevolgen hebben voor de economie. Ze waren niet met alle uitkomsten even gelukkig en bekijken nu hoe ze hun plannen kunnen aanpassen.

Eerder werden ook de Algemene Politieke Beschouwingen, het grote debat over de hoofdlijnen van het kabinetsbeleid dat altijd op Prinsjesdag volgt, al opgeschoven. Het is de bedoeling met dat debat te wachten tot het nieuwe kabinet is aangetreden. Dan volgen de Algemene Financiële Beschouwingen en de afzonderlijke debatten over de begrotingen van de departementen.

Kamer wil behandeling begroting uitstellen
Kamer wil behandeling begroting uitstellen (Foto: ANP)

Prentenboek met teksten Jekkers in de maak

De teksten van twaalf kinderliedjes van Harrie Jekkers en Koos Meinderts worden vereeuwigd in een prentenboek. Roltrap naar de maan, dat volgende week uitkomt, wordt ook voorzien van een cd met uitvoeringen van de nummers.

Samen met zijn band Klein Orkest heeft Jekkers diverse veelgeprezen kinderliedjes gemaakt, zoals De Leugenaar, Leve het Nijlpaard! en de Ballade van de Dood. Dit laatste sprookje, over een koning die bang is te sterven, ontving in 2009 een Zilveren Griffel.

De teksten worden volgens uitgeverij Rubinstein voorzien van illustraties door Annette Fienieg. Een aantal nummers is ook te horen in de nieuwe liedjesvoorstelling Later is al lang begonnen waarmee het Klein Orkest binnenkort gaat toeren. Het is de eerste keer in een kwarteeuw dat Jekkers weer met zijn band op een podium staat.

Prentenboek met teksten Jekkers in de maak
Prentenboek met teksten Jekkers in de maak (Foto: BuzzE)

Palestina lid van politieorganisatie Interpol

Palestina is sinds woensdag tegen de zin van Israël als lidstaat aangesloten bij de internationale politieorganisatie Interpol. Hiertoe is besloten tijdens een stemming in de algemene vergadering van Interpol in Peking.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken had geen direct commentaar op de stemming. Eerder zei het ministerie dat pogingen van Israël hadden gefaald om de stemming uit te stellen tot volgend jaar hadden.

Palestina lid van politieorganisatie Interpol
Palestina lid van politieorganisatie Interpol (Foto: ANP)

Ex-premier Thailand veroordeeld tot celstraf

De voormalige Thaise premier Yingluck Shinawatra is woensdag door het hooggerechtshof van Thailand bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld wegens nalatigheid en wanbeleid toen ze in functie was.

De inmiddels vijftigjarige en naar het buitenland uitgeweken Shinawatra was van 2011 tot mei 2014 de democratisch gekozen premier van het land. Militairen grepen in dat jaar de macht en regeren Thailand nog steeds met harde hand.

Het proces tegen Shinawatra draait om rijstsubsidies die onder rijstboeren erg populair waren. Maar volgens de aanklagers hebben ze geleid tot de verkwisting van miljarden euro's overheidsgeld.

Ex-premier Thailand veroordeeld tot celstraf
Ex-premier Thailand veroordeeld tot celstraf (Foto: ANP)

Vertragingen op Schiphol door mist

Schiphol kampt woensdagochtend met vertraging van tientallen vluchten vanwege de mist die er hing. De problemen met het zicht zijn inmiddels weer verdwenen, maar toch verwacht de luchthaven nog tot het begin van de middag dat vertrekkende vluchten later dan gepland opstijgen, laat een woordvoerder weten.

Vanwege de mist was vooral aan het begin van de ochtend sprake van vertragingen bij binnenkomende vluchten. In de meeste gevallen betrof de vertraging een halfuur. Aangezien veel vliegtuigen dezelfde dag weer weggaan, betekent dit dat die ook vertraagd zijn, aldus de woordvoerder.

Vertragingen op Schiphol door mist
Vertragingen op Schiphol door mist (Foto: ANP)

Opsporing Verzocht leidt tot arrestatie

De politie heeft woensdag een vijftienjarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van drie gewapende overvallen. Opsporing Verzocht liet dinsdagavond beelden zien van de verdachte. Meerdere kijkers herkenden hem en tipten de politie.

De jongeman wordt verdacht van drie overvallen op 18, 22 en 23 september In Rotterdam. Bij de eerste overval op een supermarkt in de Van der Takstraat gebruikte hij een vuurwapen. Enkele dagen later overviel hij gewapend met een groot kapmes een café en een dag later een winkel.

Niet alleen bij Opsporing Verzocht, maar ook op politie.nl, Twitter en op de Facebookpagina van de Rotterdamse politie werden dinsdag herkenbare foto's van de vermoedelijke dader geplaatst.

Opsporing Verzocht leidt tot arrestatie
Opsporing Verzocht leidt tot arrestatie (Foto: ANP)

16-jarige wordt eerste Tibetaanse honkbalprof

Justin Qiang mag zich de eerste Tibetaanse honkbalprofessional ooit noemen. De 16-jarige catcher, ook wel Qiang Ba Ren Zeng genoemd, heeft een contract getekend bij de Boston Red Sox.

Qiang kreeg een tekenbonus van omgerekend zo'n 8400 euro en zal vooralsnog in de Instructional League in Fort Myers, Florida spelen, waar jonge talenten van de Red Sox de kans krijgen zich te ontwikkelen. "Het is een atletische en intelligente jongen", aldus Eddie Romero, assistent-manager van de Red Sox.

Louie Lin, een lokale scout voor de Red Sox, kreeg Qiang als eerste in het vizier en gaf het door aan de mensen hogerop. De jonge catcher deed in het Chinese Nanjing mee aan de MLB Academy en heeft China al vertegenwoordigd op internationale evenementen.

In de jaren '60 werd honkbal onder Mao Zedong verboden in China, maar sinds de Olympische Spelen van 2008 aan Beijing toegewezen werden groeit de sport in het Aziatische land.

Drankrijder verbergt vuurwapen in onderbroek

Een 19-jarige jongen uit Westzaan is dinsdagavond rond 23.15 uur aangehouden nadat hij er met hoge snelheid vandoor was gegaan toen hij op de Zeestraat een alcoholcontrole zag.

Agenten achtervolgden de bestuurder en troffen het voertuig leeg aan op de oprit van een woning op de Westerhoutpad. De bestuurder werd even later aangetroffen op de Zeestraat. Hij was zichtbaar onder invloed van alcohol en werd aangehouden. Bij zijn insluiting op het politiebureau werd in zijn onderbroek een vuurwapen aangetroffen.

Vluchtende automobilist ramt politieauto

Dinsdagavond kort voor middernacht zag de politie dat een personenauto met daarin twee inzittenden met te hoge snelheid over de Noorderbrug in Maastricht reed. Bij een verkeerslicht waar dit voertuig voor het rode licht moest stoppen lukte het om de bestuurder aan te spreken en te sommeren om aan de kant te gaan voor een controle. Hier gaf deze geen gevolg aan en probeerde er -weer met zeer hoge snelheid- vandoor te gaan.

Er ontstond een achtervolging over de Prins Bisschopsingel en de Hertogsingel, waarbij de vluchtende automobilist tot twee maal toe de naast hem rijdende politieauto ramde en van de weg te probeerde te drukken. Omdat de politie de vluchtauto op de Hertogsingel vanachteren aantikte om een einde te maken aan de achtervolging, slipte deze en reed tegen een boom en kwam op een zijkant te liggen. Op dat moment verlieten beide inzittenden de auto en probeerden tevergeefs te vluchten. Niemand raakte hierbij gewond. Ze werden aangehouden en de auto werd in beslag genomen.

De bestuurder van de vluchtauto, een 24-jarige inwoner van Heerlen, bleek geen rijbewijs te hebben en had gedronken (1,5 promille) Ook werd bij hem een kleine hoeveelheid amfetamine aangetroffen. Daarnaast heeft hij schorsende voorwaarden van een lopende strafzaak overtreden door weer strafbare feiten te plegen en stond er nog een bekeuring open van 1500 euro of 12 dagen vervangende hechtenis. De bijrijder, een 26-jarige man uit Geleen, werd door de politie gezocht voor diefstal. 

'Salaris moet rechtstreeks naar SP-politici'

Provincies en gemeenten moeten salarissen van SP-bestuurders en -politici niet meer afdragen aan de partij maar uitbetalen aan henzelf. Dat vindt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, die de overheden daarover heeft aangeschreven. De SP noemt de bemoeienis van Plasterk "politieke pesterij".

De SP spreekt met al zijn vertegenwoordigers af dat die hun vergoedingen in de partijkas laten storten. De partij betaalt hen vervolgens een modaal salaris uit en kan wat overblijft gebruiken voor onder meer campagnes. De rechter oordeelde afgelopen voorjaar echter dat politici en bestuurders onafhankelijk moeten zijn, ook van hun partij, en dat die onafhankelijkheid door de SP-regeling in het gedrang komt.

De SP verwijt Plasterk "een bewuste partijpolitieke aanval op de SP-Solidariteitsregeling".

'Salaris moet rechtstreeks naar SP-politici'
'Salaris moet rechtstreeks naar SP-politici' (Foto: ANP)

Van Bronckhorst na nederlaag: "Onszelf tekort gedaan"

Feyenoord stond dinsdagavond ook na de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League met lege handen. De Kuipbewoners verloren met 3-1 van Napoli en Giovanni van Bronckhorst toonde zich na afloop teleurgesteld. De trainer constateerde voor de camera van Veronica dat er misschien meer in had gezeten.

Van Bronckhorst wees met name op de makkelijk weggegeven tegentreffers; Renato Tapia en Kevin Diks gingen in de fout: "Uiteindelijk is het zuur dat je door twee persoonlijke fouten twee goals weggeeft, je doet jezelf zo tekort." De coach erkende vervolgens dat Diks zijn niveau nog niet heeft gehaald bij Feyenoord.

"Je moet onder druk keuzes maken, dat is het moeilijkste in het topvoetbal. Dat geldt niet alleen voor hem, maar voor iedereen. Kevin wilde de bal terugspelen, maar je zag al meteen dat het geen goede pass was. Het is moeilijk om dat soort momenten eruit te krijgen bij Diks", aldus Van Bronckhorst.

De oefenmeester zou Tapia niet hebben opgesteld als Jan-Arie van der Heijden fit was geweest. De linkspoot haakte in de warming-up af met kuitproblemen. "Ik denk wel dat het ernstig is. Hij kreeg bij een sprint ineens last van zijn kuit. Het is zuur dat hij niet kon spelen. We moeten de diagnose nu afwachten, maar het ziet er niet positief uit", aldus Van Bronckhorst, die eraan toevoegde dat Michiel Kramer waarschijnlijk snel weer terug is.

'Alle kleintjes vaccineren tegen rotavirus'

Alle jonge kinderen zouden gevaccineerd moeten worden tegen het zeer besmettelijke rotavirus. Dat geldt zeker voor kinderen die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht of een aangeboren afwijking hebben, adviseert de Gezondheidsraad woensdag.

Voor deze risicogroepen zijn de gevolgen van de infectie het ernstigst. Rotavirus veroorzaakt bij jonge kinderen koorts, braken en diarree. Jaarlijks moeten 2500 tot 4700 kinderen met uitdrogingsverschijnselen behandeld worden in het ziekenhuis. Ook sterven per jaar vijf tot zeven kinderen aan een rotavirusinfectie.

Alle kinderen vaccineren is volgens de Gezondheidsraad niet kosteneffectief (bij de huidige vaccinprijzen), maar levert wel de meeste gezondheidswinst op. "Het voorkomt vrijwel alle sterfte door rotavirus en 1900 tot 3400 ziekenhuisopnames per jaar", aldus het adviesorgaan. De kleintjes zouden bij een leeftijd van zes tot acht weken voor het eerst ingeënt moeten worden.

Advies gevraagd
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de raad vorig jaar advies gevraagd over het vaccineren van baby's tegen het rotavirus. Deskundigen adviseren al langer om dit te doen. Het vaccin zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma.

Volgens de Gezondheidsraad vermindert vaccinatie het aantal rotavirusinfecties met ernstige symptomen en het aantal ziekenhuisopnames met 85 procent.

'Alle kleintjes vaccineren tegen rotavirus'
'Alle kleintjes vaccineren tegen rotavirus' (Foto: ANP)

'De paus is een ketter'

Niemand minder dan paus Franciscus, het hoofd van de katholieke kerk, wordt in een open brief beschuldigd van het verspreiden van ketterij. De paus is een relatief vooruitstrevende man, die vooral veel moeite doet om de eeuwenoude doctrines binnen de kerk enigszins te verenigen met het moderne leven.

Zo maakte Franciscus het bespreekbaar dat gescheiden en hertrouwde mannen en vrouwen de communie mochten ontvangen. Ook zou hij 'ketterse standpunten' innemen op onder meer het gebied van het huwelijk en moraliteit. Enige vooruitstrevendheid en betrokkenheid bij de minder bedeelden - waar Franciscus ook om bekend staat - schiet de nodige conservatieven binnen de katholieke wereld in het verkeerde keelgat en enkele tientallen van hen hebben de brief dan ook ondertekend.

De geestelijken en geleerden die de brief ondertekenden spreken van een moedige daad 'die ons tijdperk kan veranderen', iets wat volgens hen al sinds 1333 niet meer gebeurd is. Volgens historici klopt het wel dat het al honderden jaren geleden is dat een paus werd beschuldigd van ketterij, maar men moet het belang van de brief volgens hen ook niet overschatten.

De ondertekenaars zijn vooral leden van een oerconservatieve groep, die zich enkele decennia geleden al van de katholieke kerk afgescheiden hebben. Paus Franciscus zocht eerder zelfs nog toenadering tot die groep, maar die hebben daar naar het schijnt weinig zin in. Het Vaticaan en de paus zelf hebben overigens nog niet gereageerd en men verwacht ook niet dat dat snel zal gebeuren. Binnen veruit het grootste deel van de katholieke gemeenschap is Franciscus juist zeer populair en ook buiten de kerk staan veel mensen zeker niet negatief tegenover de hervormingsgezinde man.

Voor wie overigens echt helemaal niks te doen heeft en zin heeft in 25 kantjes aan zwaar theologisch gezwets, de brief aan de paus is hier te vinden.

Melkveehouder berispt om ernstige verwaarlozing

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stuitten tijdens een inspectie bij een melkveehouder in Noord-Brabant op ernstig verwaarloosde dieren. De inspecteurs bezochten het bedrijf na een melding van de melkfabriek dat de regels voor dierenwelzijn niet goed werden nageleefd.

De pinken (eenjarige runderen) en kalveren in de stal met jongvee hadden geen schone en droge ligplaatsen omdat ze tussen grote hopen mest en urine stonden. De dieren kregen alleen rottend en schimmelend hooi te eten, en waren dus erg mager. Een groep van 13 pinken kon vanuit de stal wel een (kaal gegeten) weide bereiken, maar moest daarvoor wel eerst waden door een dikke laag natte mest. In een achteraf gelegen stal vonden de inspecteurs een erg ziek en mager kalf dat aan zijn lot was overgelaten en niet meer overeind kon komen. Dit kalf is door de dierenarts van het bedrijf uit zijn lijden verlost.

5 paarden in een nabijgelegen weide waren sterk vermagerd omdat ze hetzelfde hooi te eten kregen als het jongvee in de stal. Bij een groep pinken in een andere weide was de drinkwatervoorziening kapot. De dieren waren daarom gaan drinken uit de sloot. Hierbij was 1 pink tot zijn buik in de modder aan de slootkant gezakt en verdronken. In een wei met schapen vonden de inspecteurs 2 oude kadavers. Op 1 mager schaap na waren de schapen in deze weide wel in voldoende conditie.

De inspecteurs van de NVWA hebben proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. Daarnaast treden NVWA en RVO.nl bestuursrechtelijk op om te zorgen dat de veehouder de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk herstelt.

Melkveehouder berispt om ernstige verwaarlozing (Foto: NWVA)
Melkveehouder berispt om ernstige verwaarlozing (Foto: NWVA)

Alles komt goed met Ajax

Johnny Rep, Johnny Dusbaba, Johnny van 't Schip, Johnny Heitinga. John le Carré zou er een boek over kunnen schrijven. Ware het niet dat we spelen in de Arena. Eigenlijk zijn we thuis al een tijd uitgespeeld. Het grote toneel is voor anderen, de gasten staan te heersen op onze planken. De hoofdrol is uitbesteed en de bijrollen resten. De Heilige zeerollen zijn er niet meer voor de Godenzonen. Ze vegen de vloer aan met Ajax. En wij koken in onze sop gaar. De bezem moet er doorheen. Het doek is nog niet gevallen en het boek nog niet dicht. Wel is het alle hens aan dek.

'Vrouw verkracht door crew van The Weeknd'

Twee concertmedewerkers van zanger The Weeknd worden ervan beschuldigd na afloop van een concert een vrouwelijke fan van de zanger te hebben verkracht. De verkrachting vond plaats na het optreden van The Weeknd in het Schottenstein Center in de stad Columbus in de staat Ohio, zo weet website TMZ op basis van plaatselijke politiebronnen.

De 27-jarige zanger was al vertrokken en twee medewerkers zouden zich op gewelddadige wijze hebben vergrepen aan een vrouwelijke fan. Volgens het politierapport zouden de verdachten hun handen, voeten en tanden hebben gebruikt als wapens om de vrouw te overmeesteren. Er zijn nog geen arrestaties uitgevoerd naar aanleiding van de aanklacht, de politie onderzoekt de zaak nog.

De twee mannen in kwestie zijn waarschijnlijk geen vaste medewerkers van The Weeknd.

'Vrouw verkracht door crew van The Weeknd'
'Vrouw verkracht door crew van The Weeknd' (Foto: BuzzE)

Fiscus in actie op camping Fort Oranje

De Belastingdienst is woensdag bezig met een actie op de beruchte camping Fort Oranje in Rijsbergen. Deurwaarders gaan bij 48 bewoners achterstallige belasting innen. Kunnen zij hun schuld niet direct voldoen, dan wordt beslag gelegd.

Het gaat om inkomstenbelasting, motorrijtuigenbelasting en ten onrechte ontvangen toeslagen. De fiscus hoopt een totaalbedrag van 370.000 euro terug te halen. De deurwaarders worden vergezeld door politiemensen.

Fort Oranje geldt als probleemcamping waar veel criminaliteit is en bewoners in erbarmelijke omstandigheden leven in wrakkige stacaravans. De gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, heeft eind juni het beheer overgenomen en is doende de camping te saneren. Een bezwaar daartegen van eigenaar Cees Engel werd door de rechter onlangs van tafel geveegd.

Fiscus in actie op camping Fort Oranje
Fiscus in actie op camping Fort Oranje (Foto: ANP)

Nederlandse darters onderuit op Winmau World Masters

Alle nog in het toernooi zijnde Nederlandse darters zijn dinsdagavond in de achtste finales uitgeschakeld op de Winmau World Masters, op Lakeside na het meest prestigieuze toernooi van dartbond BDO.

Toon Greebe begon nog redelijk tegen Martin Phillips, de kampioen van 2014, maar de Welshman stelde al snel orde op zaken en stond uiteindelijk geen set af: 0-3. Chris Landman kreeg de Duitser Gabriel Clemens tegenover zich en ook Landman kon het zijn opponent niet moeilijk genoeg maken: 0-3. Yoeri Duijster had niet geheel verrassend weinig in te brengen tegen veruit de beste speler in de BDO, titelverdediger Glen Durrant. Duzza was de Nederlander met 0-3 de baas.

De meest opvallende achtste finale was wellicht die tussen Tony O'Shea en Jim Williams. Welshman Williams kreeg bij een 2-1 voorsprong in sets maar liefst dertien matchdarts in één leg, maar liet zien niet bepaald over stalen zenuwen te beschikken en gooide ze er allemaal naast. In de beslissende leg in de vijfde en laatste set was het Silverback die zeven pijlen kreeg om de wedstrijd te beslissen, maar ook hij bleek niet bestand tegen de druk, waardoor Williams alsnog kon winnen: 3-2.

De verliezend finalist van vorig jaar, Mark McGeeney, won met 3-2 van Neil Duff, terwijl James Hurrell in drie sets Ross Montgomery uitschakelde. Cameron Menzies werd ietwat emotioneel na zijn 3-1 zege op Marc McGrath, terwijl de in prima vorm verkerende Pool Krzystof Ratajski de Schot Alan Souter naar huis stuurde.

Bij de dames werd de winnares van 1994 en 2013, Deta Hedman, in de kwartfinales met 4-3 naar huis gestuurd door Sarah Roberts. De Australische Corrine Hammond was Mikuru Suzuki uit Japan met 4-3 de baas, Lorraine Winstanley won nipt van de Russische Anastasia Dobromyslova: 4-3. Titelverdedigster Trina Gulliver dolf met 2-4 het onderspit tegen Tricia Wright.

De Winmau World Masters zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de BDO en in het BDO-topic op het FOK!forum.

Ronaldo bezorgt Bosz tweede nederlaag, Tottenham dendert door

Real Madrid heeft op bezoek bij Borussia Dortmund drie belangrijke punten gepakt. De Spaanse grootmacht had bij tijd en wijle moeite met het spel van de ploeg van Peter Bosz, maar kon uiteindelijk zegevieren na goals van Gareth Bale en Cristiano Ronaldo, die zijn 400ste wedstrijd namens Real speelde: 1-3.

De eerste grote kans was voor de Koninklijke: Dani Carvajal kon na tien minuten een schot binnen het strafschopgebied lossen, maar Roman Bürki pareerde knap. Vlak daarna was het Dortmund met een gigantische mogelijkheid: Andriy Yarmolenko leek na een heerlijke aanval te gaan scoren, maar via Keylor Navas en de handen van Sergio Ramos werd een doelpunt voorkomen. De spelers van Dortmund claimden een penalty, maar scheidsrechter Björn Kuipers oordeelde anders. Even later was het weer Real met een grote kans en ditmaal was het wel raak: Carvajal zag Bale vrij lopen, verrichtte een loepzuivere pass naar de Welshman, die het leer sierlijk naar de bovenhoek stuurde.

Vlak voor de onderbreking hadden Ronaldo en Ramos de kans om de marge te verdubbelen, maar beiden mikten net naast de paal. Na de pauze leek Real op rozen te zitten na een goal van Ronaldo: de Portugees rondde een snelle aanval en een puike voorzet van Bale knap af. Vier minuten later maakte Pierre-Emerick Aubameyang alweer de aansluitingstreffer, door een voorzet van Gonzalo Castro op waarde te schatten. Tien minuten voor tijd besliste Ronaldo het duel door te profiteren van de vrijheid achterin bij Dortmund een goede pass van Luka Modric te bekronen met een heerlijke knal: 1-3.

APOEL Nicosia - Tottenham Hotspur 0-3
Boy Waterman kon namens APOEL Nicosia niet voorkomen dat Harry Kane wederom op schot was: 0-3.

Tottenham had in de eerste helft veel balbezit, maar kon nauwelijks voor groot doelgevaar zorgen. Son Heung-min was na een kwartier spelen nog het dichtst bij de openingstreffer, maar de kopbal van de Zuid-Koreaan miste precisie. APOEL maakte vervolgens aansprak op de voorsprong, maar een knal van Igor de Camargo spatte uiteen op het aluminium, terwijl Carlão net naast het doel kopte. Vlak voor rust konden de bezoekers echter juichen: Toby Alderweireld gaf een strakke pass van dertig meter over de grond, waarna Kane, die net geen buitenspel stond, Waterman verschalkte.

Een kwartier na rust besliste de Engelsman het duel door te profiteren van de slecht georganiseerde defensie van de Cyprioten. Terwijl de verdedigers van APOEL louter naar de bal keken, liet Kane zich terugzakken op de zestien, controleerde de lastige pass en mikte de bal precies in de hoek. De spits wilde echter meer en promoveerde halverwege de tweede helft een voorzet van Kevin Trippier tot doelpunt: 0-3. Een kwartier voor tijd kwam er een eind aan de scoringsdrift van Kane, aangezien hij naar de kant werd gehaald door Mauricio Pochettino.

Bovag-garantie wordt verzekering

De Bovag-garantie gaat op last van De Nederlandsche Bank (DNB) op de schop. Sinds de toezichthouder in juli de regels wijzigde, is er in plaats van een garantie sprake van een verzekering en daarvoor gelden strengere voorwaarden. Volgens Bovag zelf gaat het vooral om een administratieve wijziging en verandert er voor klanten ,,aan de voorkant" niets.

De Bovag-garantie houdt in dat occasions tot zes maanden na aankoop kosteloos wordt hersteld als er zich gebreken voordoen die op het moment van de koop niet zichtbaar waren.

Volgens de Bovag gaat het om een zin die door DNB in de voorwaarden is aangepast over de bovenwettelijke garantie. Daardoor zullen autobedrijven zich moeten verbinden aan een verzekeraar. De Bovag wil de garantie snel in een verzekeringsvorm gieten en werkt daarvoor nauw samen met verzekeringsdochter Bovemij.

Bovag-garantie wordt verzekering
Bovag-garantie wordt verzekering (Foto: ANP)

Babel trefzeker voor winnend Besiktas; FC Porto vernedert AS Monaco

Besiktas heeft dinsdagavond ook de tweede groepswedstrijd in de Champions League gewonnen. De Turkse landskampioen, waar Ryan Babel een hoofdrol opeiste, was met 2-0 te sterk voor RB Leipzig. In de wedstrijd tussen AS Monaco en FC Porto eiste Vincent Aboubakar met twee treffers een hoofdrol op in de 0-3 zege van de Portugezen.

Besiktas - RB Leipzig 2-0
Besiktas had de eerste groepswedstrijd overtuigend gewonnen op bezoek bij FC Porto (1-3) en begon tegen Leipzig ook goed. Na elf minuten spelen nam de ploeg via Ryan Babel, die tegen Porto ook al trefzeker was geweest, verdiend de voorsprong: 1-0. Voor de Duitsers was Marcel Sabitzer halverwege de eerste helft voor het eerst gevaarlijk, maar de middenvelder zag zijn inzet gekeerd worden door Fabri. Aan het einde van de eerste helft hing een gelijkmaker in de lucht, maar de thuisploeg zocht met een 2-0 voorsprong de kleedkamer op. Op een voorzet met buitenkant rechts van Ricardo Quaresma kopte Talisca de tweede treffer van Besiktas tegen de touwen.

Leipzig, nummer zes in de Bundesliga, ging direct na rust op zoek naar de aansluitingstreffer. Een schot van Emil Forsberg ging echter nipt over de lat en Fabri had een uitstekende redding in huis op een schot van Sabitzer. De Spaanse goalie bleek de grote sta-in-de-weg voor de Duitsers, want een poging van wederom Sabitzer werd door hem gekeerd. Na een uur spelen werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt nadat de verlichting in het Vodafone Park het gedeeltelijk begaf. Na een oponthoud van tien minuten kon de wedstrijd hervat worden in Istanbul. De onderbreking zorgde er wel voor dat het gif uit de wedstrijd was. Leipzig kreeg een minuut voor tijd nog wel dé kans op de 2-1, maar Jean-Kévin Augustin schoot over. Besiktas is na twee wedstrijden koploper in Groep G, Leipzig staat derde.

AS Monaco - FC Porto 0-3
Radamel Falcao zorgde na vier minuten voor het eerste gevaar van de wedstrijd, maar de Colombiaan zag Iker Casillas redding brengen. De eerste helft leverde aanvankelijk weinig kansen op, toch werd er na 31 minuten gescoord. Monaco-doelman Diego Benaglio kon eerst nog redding brengen op een schot van Moussa Marega, maar Aboubakar was er vervolgens als de kippen bij om de 0-1 hard binnen te schieten. Porto kreeg vertrouwen door de voorsprong en kreeg via Marega en Yacine Brahimi nog mogelijkheden op een tweede treffer. Gescoord werd er voor rust echter niet meer.

Porto had na rust ook het overwicht en Marega dwong Benaglio na een uur spelen wederom tot een redding. Aboubakar besliste na 69 minuten spelen de wedstrijd. De spits uit Kameroen was het eindstation na een snelle counter van zijn ploeg: 0-2. De regerend Franse landskampioen slaagde er in de slotfase van de wedstrijd niet meer in om gevaarlijk te worden en de wedstrijd zo nog spannend te maken. Porto wist nog wel een keer te scoren. Miquel Layún nam de derde treffer voor zijn rekening en bepaalde daarmee de eindstand op 0-3. Het betekende de eerste drie punten voor de Portugezen, waar Monaco na twee wedstrijden op één punt staat.

Liverpool blijft in Rusland steken op gelijkspel; Ben Yedder pijnigt Slovenen

Liverpool heeft op bezoek bij Spartak Moskou twee dure punten laten liggen, terwijl Sevilla makkelijk wist te winnen van NK Maribor. De ploeg van Jürgen Klopp was de gehele wedstrijd de betere partij, maar moest uiteindelijk toch genoegen nemen met een puntendeling: 1-1.

Bij de thuisploeg ontbrak Quincy Promes in de wedstrijdselectie en Georginio Wijnaldum begon op de bank bij Liverpool. De middenvelder zag zijn ploeg de eerste mogelijkheid krijgen, maar een kopbal van Roberto Firmino trof geen doel. Spartak nam na 23 minuten de voorsprong. Een vrije trap van Fernando was Loris Karius te machtig: 1-0. Twee minuten later dacht Sadio Mané alweer de gelijkmaker te kunnen aantekenen, maar de Senegalees werd teruggefloten vanwege buitenspel. Na 31 minuten was de stand alsnog 1-1. Philippe Coutinho zette een één-twee op met Mané en de Braziliaan schoot vervolgens geplaatst raak. The Reds waren op slag van rust nog dichtbij de voorsprong, alleen Mané kon zijn schoen niet goed tegen de bal krijgen.

Coutinho zorgde voor het eerste gevaar na rust. Zijn vrije trap was een prooi voor Spartak-doelman Artem Rebrov. Mohamed Salah werd bijna gevaarlijk, maar een pass van Sané kwam net niet aan. Een kwartier voor tijd kwam Wijnaldum als vervanger van Emre Can in het veld. Met de Nederlander op het veld ging Liverpool in de slotfase op zoek naar de overwinning. Een schot van invaller Daniel Sturridge ging net naast en ook een volley van zijn voet trof geen doel. In de zesde minuut van de blessuretijd viel bijna nog de winnende treffer voor de gasten, maar de ingevallen doelman Alexander Selikhov redde uitstekend en hield daarmee beide ploegen op 1-1. Liverpool staat na twee wedstrijden op twee punten en is daarmee tweede in Groep E, Spartak Moskou verzamelde ook twee punten en staat derde.

Sevilla – NK Maribor 3-0
De Spaanse subtopper had geen kind aan de Sloveense opponent en het was Ben Yedder die de thuisploeg een gemakkelijke avond bezorgde. Joaquín Correa dribbelde halverwege de eerste helft heerlijk door de defensie van Maribor heen, waarna de Argentijnse middenvelder Ben Yedder succesvol in stelling bracht: 1-0. De Fransman deed tien minuten later weer van zich spreken: Franco Vazquez zag de loopactie van de aanvaller, leverde een perfecte pass af, waarna Ben Yedder de voordelige marge kon verdubbelen.

In de tweede helft kon Maribor wederom niets inbrengen tegen het spel van Sevilla. De thuisploeg bleef drukken en op goals jagen, maar keeper Jasmin Handanovic kon voorkomen dat de tragedie voor de Slovenen nog groter werd. Na kansen voor onder anderen Jesús Navas mocht Ben Yedder ook voor het slotakkoord zorgen: de aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen en faalde niet tegenover Handanovic: 0-3. Vervolgens kon de malaise nog vele malen groter worden voor Maribor, maar Ben Yedder en consorten konden niet meer tot scoren komen.

Makers Fokke & Sukke zijn 'niet politiek'

Het trio dat al 23 jaar Fokke & Sukke maakt, noemt zichzelf geen politieke cartoonisten. Zij reageren in NRC.next op de Inktspotprijs die hun tekening 'Aanslagen' kreeg, de award voor de beste politieke cartoon van 2017.

In de tekening luisteren de bekende eend en kanarie op het strand naar het radionieuws. Hierin worden de aanslagen behandeld alsof het files zijn: 'Aanslagen op de gebruikelijke plaatsen; wij melden u aanslagen met meer dan twintig slachtoffers'.

Het is moeilijk om gezamenlijk een politiek standpunt in te nemen in de tekeningen, stelt Jean-Marc van Tol. "We spreken elkaar al 25 jaar, zes dagen per week. Maar we hebben niet allemaal dezelfde standpunten."

Marten Toonder
Bovendien willen de makers hun strip helemaal niet politiek geladen maken. "Wij willen alleen maar grappig zijn, we willen niemand overtuigen", aldus mede-maker John Reid. "We dragen geen verontwaardiging uit; verontwaardiging is een slechte bron van humor. Daar komt niets grappigs uit; voor humor heb je afstand nodig."

De drie makers beloven nog heel lang door te gaan met de strip. "Ik wil langer doorgaan dan Marten Toonder", bezweert derde man Bastiaan Geleijnse. De reeks Tom Poes was meer dan een halve eeuw te lezen in de Nieuwe Rotterdamsche Courant, de voorloper van NRC.

Makers Fokke & Sukke zijn 'niet politiek'
Makers Fokke & Sukke zijn 'niet politiek' (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: eerst mist, maar dan zon

Worden de bladeren, geel en krom, kijk naar uw kachel om.

Vandaag
Vannacht bleef het op de meeste plaatsen droog, alleen in het noordoosten kon er een buitje vallen. Het weer van vandaag wordt ver hetzelfde als gisteren. Eerst is er mist en als die optrekt krijgen we een mooie zonnige dag. Mocht je in het noorden wonen dan moet je het doen met 18 graden, maar woon je in het zuiden dan zou de temperatuur wel eens op kunnen lopen tot 21 graden.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:35
Zon onder: 19:28
Zonkracht: 3/1

Vandaag 21 km gewandeld en een foto gemaakt vanaf de Duivelsberg in Berg en Dal. Het is nog mistig boven Duitsland (Foto: qltel)
Vandaag 21 km gewandeld en een foto gemaakt vanaf de Duivelsberg in Berg en Dal. Het is nog mistig boven Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kierewiete Peter R. de V. mocht publicist 'kierewiet' noemen

Misdaadjournalist en meest integere en intens goede persoon ter wereld - Peterrrr Rrrr. de V. - mocht in een interview bij RTL Boulevard publicist Wim Dankbaar 'kierewiet' noemen. Volgens de kortgedingrechter bij de rechtbank in Amsterdam heeft hij daarmee niet onrechtmatig gehandeld.

In de uitzending in juni noemde De Vries de publicist kierewiet en zei hij dat hij in een dwangbuis zou moeten worden afgevoerd. De misdaadjournalist, die regelmatig zelf in gesprekken dermate verhit en kierewiet gedrag lijkt te vertonen dat een dwangbuis hem niet zou misstaan, weerlegde de bewering van Dankbaar dat iemand anders verantwoordelijk is voor de moord op Marianne Vaatstra dan degene die inmiddels is veroordeeld. Die lezing is hoogst onwaarschijnlijk, omdat de veroordeling is gedaan op grond van DNA-bewijs en een bekentenis. Bovendien is er tegen dat vonnis geen hoger beroep ingesteld.

De publicist voelde zich door de uitspraken van De Vries in zijn goede naam aangetast en wilde een rectificatie en schadevergoeding van 20.000 euro. Hij vond dat de gelegenheid had moeten krijgen om een weerwoord te geven in RTL Boulevard.

Volgens de rechter heeft Dankbaar zichzelf door zijn publicaties tot publiek persoon gemaakt en moet hij daarmee krachtiger tegengeluiden dulden dan andere personen. "De ongezouten mening van De Vries vormt een waardeoordeel, met voldoende feitelijke basis om niet excessief te zijn", aldus de rechtbank. De vrijheid van meningsuiting laat bovendien ruimte voor provocatie en overdrijving. "Van dat laatste is volgens de rechter onmiskenbaar sprake als De Vries het heeft over afvoeren in een dwangbuis."

De publicist kreeg eerder al een contactverbod met de moeder van Marianne, omdat hij haar steeds lastigviel. Ook moest hij een aantal publicaties rectificeren.

Linda de Mol: RTL is blijkbaar aan de beurt

Linda de Mol neemt de kritiek op de programma's en zenderleiding van RTL luchtig op. "Het is net alsof je soms een keer aan de beurt bent", zei de presentatrice in RTL Boulevard.

RTL ligt sinds vorige week onder vuur nadat AD-columnist Angela de Jong de wegzakkende kijkcijfers verklaarde door de zendergroep een gebrek aan creativiteit te verwijten. Ook sprak ze van een 'stuitend arrogant clubje'. Later kreeg De Jong bijval van enkele andere tv-deskundigen en zelfs uit eigen stal toen Johan Derksen kritiek uitte op zijn werkgever.

"SBS heeft ook jaren enorm veel kritiek gehad", aldus Linda, die ook de kritiek op Talpa en de publieke omroep zich nog wel kan herinneren. "De NPO gaat nu lekker, SBS zit een klein beetje in de lift. Nu is blijkbaar RTL even aan de beurt, zo zie ik het maar."

Linda is de kritiek ook wel een beetje gewend. "Ik heb bij Talpa gezeten, daar was de kritiek nog veel harder dan die momenteel op RTL is", zegt de presentatrice. Ze beaamt dat niet alles goed gaat bij RTL. "Maar ik vind ook niet alle kritiek terecht. Dat er geslapen wordt bijvoorbeeld. Bij RTL zijn ze zich er heel erg van bewust dat de tijden veranderen", aldus Linda. "Ze zijn wel degelijk heel erg met toekomst bezig."

Bij Boulevard werd voor het eerst gesproken over de commotie in de eigen stal. RTL reageerde dinsdag ook voor het eerst zelf. De zenderleiding wil nog niet op de zaken vooruit lopen. "Het nieuwe televisieseizoen is krap vier weken bezig. Ondanks dat iedereen ons graag tot uitspraken verleidt, is het echt te kort dag om de balans op te maken en conclusies te trekken", aldus RTL.

"Er kunnen zeker zaken beter en daar werken we met elkaar natuurlijk hard aan", vervolgt RTL. "Dat is de dagelijkse realiteit van een mediabedrijf en wat ons betreft een proces voor achter de schermen. Elke nieuwe programmering heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en daar geloven we in. Net als de koers die we met RTL hebben ingezet om onze merken breder neer te zetten op al onze platformen, zoals Meisje van Plezier op RTL 4 en Videoland. En de balans tussen beproefde succesnummers en totaal nieuwe programma's op onze zenders."

Update
Bericht voorzien van relevante achtergrondinfo (2e en laatste alinea).

Linda de Mol: RTL is blijkbaar aan de beurt
Linda de Mol: RTL is blijkbaar aan de beurt (Foto: BuzzE)

Gebruik jij vaak hetzelfde wachtwoord?

Mocht het je zijn ontgaan, deze week is het Cybersecurityweek. In Utrecht blijken de meeste bots te zitten. Na Madrid, Istanbul en Moskou staat de Domstad op de vierde plek van heel Europa. Niet iets om trots op te zijn dus. Symantec heeft geen verklaring voor de vele besmettingen in Utrecht. Het kan zijn dat inwoners en bedrijven slordig zijn met hun wachtwoorden en beveiliging (hun 'cyberhygiëne'). Hoe zit het met jouw wachtwoordgebruik?

Trump: militaire optie 'verwoest' Noord-Korea

President Donald Trump heeft gezegd dat de VS voorbereid is op militair ingrijpen in het oplopende conflict met Noord-Korea. "We zijn volledig voorbereid op de tweede optie", zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. "Als we deze optie nemen die niet onze gewenste optie is, zal het verwoestend zijn voor Noord-Korea. Als we militaire optie noodzakelijk is, doen we het."

Volgens Trump hebben de vorige regeringen er een 'rotzooi' van gemaakt. Het probleem met Noord-Korea had al veel eerder moeten worden aan gepakt, zegt de president. "Dan was het makkelijker geweest." Trump gaf aan dat hij de rotzooi ging opruimen.

Trump: militaire optie 'verwoest' Noord-Korea
Trump: militaire optie 'verwoest' Noord-Korea (Foto: ANP)

Meeste gekaapte computers in Utrecht

Utrecht heeft verreweg de meeste gekaapte computersystemen, zogeheten bots. De Domstad is daarin hoofdstad van Nederland en staat zelfs in de Europese top, blijkt uit een onderzoek van beveiliger Symantec. Utrecht heeft maar liefst dertien keer zo veel besmette computers als nummer twee Amsterdam en ongeveer veertig keer zo veel als nummer drie Den Haag.

Bots zijn computersystemen die op afstand kunnen worden overgenomen, doordat hackers de beveiliging hebben weten te kraken. Als zulke computers aan elkaar worden gekoppeld, ontstaat een krachtig netwerk, een botnet. Zo'n 'leger' kan worden gebruikt voor cyberaanvallen. De computers kunnen bijvoorbeeld allemaal tegelijk naar een bepaalde site worden gestuurd om die plat te leggen, een DDoS-aanval. De computers kunnen ook worden gebruikt om spam of virussen te versturen.

Volgens het onderzoek telt Nederland ruim 830.000 bots. Daarvan bevinden zich meer dan 710.000 (bijna 86 procent) in Utrecht. De stad staat op de vierde plek van heel Europa, na Madrid, Istanbul en Moskou.

Geen verklaring
Symantec heeft geen verklaring voor de vele besmettingen in Utrecht. Het kan zijn dat inwoners en bedrijven slordig zijn met hun wachtwoorden en beveiliging (hun 'cyberhygiëne').

De hackers achter de bots kunnen over de hele wereld zitten. "Een geïnfecteerd apparaat in Europa kan bijvoorbeeld bijdragen aan een aanval in Azië en ergens in de Verenigde Staten worden beheerd door een cybercrimineel", aldus Symantec.

Apparaten en speelgoed
Het aantal bots neemt toe. Dat komt onder meer door het internet der dingen. Tegenwoordig zijn niet alleen computers en telefoons verbonden met internet, maar ook slimme huishoudelijke apparaten en speelgoed. Die kunnen ook overgenomen worden, zonder dat de gebruiker dat doorheeft. Zo werd eind vorig jaar het internet in de Verenigde Staten ontregeld door een gecoördineerde aanval met tientallen miljoenen gekaapte babyfoons, printers en bewakingscamera's.

Gebruikers kunnen heel moeilijk ontdekken of hun apparaat een bot is. De hackers proberen onzichtbaar en verborgen te blijven, totdat ze apparaten de opdracht geven om een taak uit te voeren. Er zijn wel een paar symptomen. Zo wordt een gekaapt apparaat langzamer, en kan het zonder duidelijke reden vastlopen.

Meeste gekaapte computers in Utrecht
Meeste gekaapte computers in Utrecht (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
review
Gemini Man
review
Code Vein
©FOK.nl e.a.