FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 september 2017

Kamer stemt donderdag over eigen risico

De Tweede Kamer stemt donderdag over het voorstel van de coalitie in spe om het eigen risico in de zorg volgend jaar niet te laten stijgen. Door die bevriezing gaat de zorgpremie zo'n tien euro omhoog.

De Kamer moet instemmen met de opdracht die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag kreeg om het plan nog voor 1 oktober wettelijk mogelijk te maken. Zij moet hiervoor een "ultraspoedprocedure" voeren, zei ze zelf.

Het voorstel voor de stemming kwam van Kamerlid Mona Keijzer van het CDA, en werd gesteund door VVD, D66 en ChristenUnie. Deze vier partijen, die een nieuw kabinet willen vormen, beschikken over een krappe meerderheid in de Kamer.

Keijzer vond de stemming noodzakelijk omdat Schippers de opdracht kreeg van informateur Gerrit Zalm. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemde die gang van zaken een "staatsrechtelijk monstrum".

ChristenUnie
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers hamert erop dat haast is geboden om verhoging van het eigen risico nog tijdig te keren. "Vandaag scheppen we helderheid", maar "we moeten nu heel snel handelen", zei Segers.

Segers is tevreden dat het besluit nog op tijd kon worden genomen. Het was al langer onderwerp van discussie, maar lag nu eenmaal nog op de formatietafel, zei hij. Het regeerakkoord is nog niet af en daarom is de stap van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bijzonder, maar de vier partijen zijn al zover met de vorming van hun nieuwe kabinet dat dit besluit volgens hem "niet ontijdig" is.

D66
De partijen die samen willen regeren, konden de handhaving van het eigen risico op 385 euro bekendmaken omdat de financiële plaat duidelijker is geworden. Dat zei D66-onderhandelaar Alexander Pechtold woensdag na afloop van het jongste overleg met de andere partijen.

Woensdagochtend had de Tweede Kamer nog hun standpunt over het eigen risico gevraagd. "Gisteren was de begroting, vanavond is er een debat en vandaag hebben we wat meer zicht op de financiële plaat gekregen", aldus Pechtold.

Hij wilde niet verder kijken dan 2018 en ook niet verder ingaan op de wens van de mogelijke coalitiepartners CDA en CU om het eigen risico met 100 euro te verlagen. "Het is geven en nemen in de formatie."

Kamer stemt donderdag over eigen risico
Kamer stemt donderdag over eigen risico (Foto: ANP)

'De apocalyps is aangebroken'

Mensen die panisch probeerden familieleden te bellen, een man die verklaarde dat de apocalyps was aangebroken: de aardbeving die Mexico dinsdag trof, leidde volgens de Nederlandse Ronja Kool ook buiten het rampgebied tot emotionele reacties.

Kool reist met haar vriend door het Noord-Amerikaanse land. Ze kreeg na de beving een telefoontje van haar Mexicaanse schoonzus: "Zij is leidinggevende bij Aeromexico, haar kantoor is ingestort", laat de toeriste weten.

De Nederlandse en haar partner bevonden zich in Palenque toen het natuurgeweld delen van Mexico deed schudden. "Op het moment van de beving zaten wij in een bus. De Mexicanen om ons heen waren nerveus en in paniek. Ze probeerden familie te bellen om te checken of die oké waren", vertelt Kool.

Nervositeit
Het stel voelde de beving zelf niet, maar dat maakt de nervositeit er niet minder om. "We zoeken een gebouw dat er stevig uitziet om te slapen en liefst op de begane grond", zegt de vrouw. "Verder weten we wat we moeten doen als er nog een beving komt."

De tweede zware beving in een maand tijd leidde onder Mexicanen tot veel emotie, merkt Kool. "Een man op straat zei dat de apocalyps was aangebroken door de klimaatverandering. Volgens hem volgen na de bevingen orkanen en tsunami's."

Kool en haar vriend zijn van plan uiteindelijk naar Mexico-Stad te reizen om daar voedsel en sanitaire producten te verstrekken aan slachtoffers. Ook haar broer woont in de hoofdstad. "Hij was er niet op het moment van de beving. Maar hij kent wel mensen van wie huizen en kantoren zijn ingestort."

'De apocalyps is aangebroken'
'De apocalyps is aangebroken' (Foto: ANP)

Ook NAC en Telstar sneuvelen in KNVB beker

Na Vitesse is vandaag in de eerste ronde van de KNVB beker het doek voor nog twee profclubs gevallen in duels waarin ze favoriet waren. NAC Breda verloor met 4-3 tegen het naar de Tweede Divisie gedegradeerde Achilles'29, terwijl VVSB Telstar met 4-1 aan de zegekar wist te rijgen.

Achilles'29 - NAC
NAC kwam in Groesbeek tot tweemaal toe op voorsprong, maar Achilles kwam na een uur spelen via Boy van de Beek weer op gelijke hoogte. Niels Wouters en Shuremy Felomina wisten snel daarna te scoren, waardoor het 4-2 voor de thuisclub stond. Een rode kaart voor Rai Vloet hielp de bezoekers niet, maar in blessuretijd wist Thomas Enevoldsen nog de 4-3 te scoren. Omdat het daarbij bleef is NAC uitgeschakeld in de beker.

VVSB - Telstar
VVSB staat bekend om haar stunts in de beker en vanavond vormde daar geen uitzondering op. Voor Telstar leek er in Noordwijkerhout geen vuiltje aan de lucht toen Andrija Novakovich na acht minuten via een strafschop scoorde en VVSB halverwege de eerste helft met tien man verder moest.

Niets was echter minder waar, want Mohamed Osrouti wist kort voor en kort na rust te scoren. In de slotfase wisten Tim de Rijk en wederom Osrouti er zelfs 4-1 van te maken, waardoor de blamage voor Telstar compleet was.

Excelsior - Heerenveen
Afgelopen zondag op het programma in de Eredivisie en vandaag in de beker: Excelsior - Heerenveen. Bij de bezoekers kregen een aantal spelers rust, maar de ploeg van Jurgen Streppel kwam na acht minuten spelen via Arber Zeneli, na aangeven van Henk Veerman, wel op voorsprong. Niet veel later tekende de Kosovaar zelfs de 0-2 aan.

Excelsior vocht zich in de tweede helft terug. Eerst miste Zakaria El Azzouzi vanaf de strafschopstip, maar even later wist Miki van Duinen een tweede strafschop wel te benutten. In Rotterdam hield de thuisploeg een waar slotoffensief, maar de bezoekers hielden stand: 1-4.

Scheveningen - Ajax
Voor Ajax was er in Den Haag een makkelijk avondje in het stadion van ADO Den Haag. Tegen de amateurs van Scheveningen was Kasper Dolberg goed op dreef met drie treffers en een assist. De Deen maakte via een afstandsschot van 25 meter een eind aan zijn lange droogte en Siem de Jong maakte voor rust de 0-2. Scheveningen had voor rust enkele goede mogelijkheden, maar verzuimde te scoren. Vlak nadat David Neres in de tweede helft de 0-3 had aangetekend mocht Barry Rog de eretreffer maken. Via tweemaal Dolberg kwam de eindstand op de borden: 1-5.

Overige uitslagen:
Capelle - Roda JC 0-5
ASV de Dijk - HHC 2-1
CSV Apeldoorn - Willem II 2-4
Ajax Amateurs - FC Utrecht 0-6
Katwijk - Ter Leede 4-0
ONS Sneek - FC Twente 1-3
Staphorst - Koninklijke HFC 2-3

Kamer valt komende coalitie aan over zorgpremie

Partijen in de Tweede Kamer hebben woensdagavond boos gereageerd op de verhoging van de zorgpremie volgend jaar met zo'n 10 euro. Die verhoging vloeit voort uit het plan van de coalitie in spe om het eigen risico volgend jaar te bevriezen op 385 euro.

De PVV sprak over bedrog en een belachelijke sigaar uit eigen doos. DENK had het over een rotsysteem en 50PLUS noemde het een troostprijsje. De Partij voor de Dieren sprak schande. De PvdA uitte kritiek op de hele gang van zaken.

De SP en GroenLinks pleitten voor een "betere manier" of andere oplossing om de verwachte kosten van 150 tot 170 miljoen euro op te vangen, die ontstaan nu de eerder geplande verhoging van het eigen risico naar 400 euro wordt teruggedraaid.

Mona Keijzer van het CDA, dat samen met VVD, D66 en ChristenUnie het nieuwe kabinet wil vormen, verdedigde de verhoging van de zorgpremie als "gevolg van de keuze"het eigen risico niet te verhogen.

Frontale aanval Kamer op coalitie in spe
Kamer valt komende coalitie aan over zorgpremie (Foto: ANP)

Rutte: sterke VN in veilige duurzame wereld

Nederland streeft naar een sterke Verenigde Naties (VN) in een wereld die veilig en duurzaam is. Als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad van de VN zal Nederland zich daar volgend jaar speciaal voor gaan inzetten.

Dat zei premier Mark Rutte woensdag in New York in zijn speech tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Hij noemt het een van de belangrijkste internationale bijeenkomsten van het jaar "waar iedereen aan tafel zit" en blijft.

De premier vindt een sterke VN essentieel. Om de organisatie slagvaardig te houden, pleit hij voor hervormingen en aanpassingen waar VN-topman Antonio Guterres zich hard voor maakt. Nederland hamert op een betere samenwerking tussen de VN-agentschappen.

Strijd tegen terrorisme
Wat veiligheid betreft, beschouwt Rutte preventie als het sleutelwoord. Hij wil graag missies die bijvoorbeeld een conflict al in de kiem smoren. Hij vindt ook verdere samenwerking nodig in de strijd tegen terrorisme.

Duurzaamheid ziet de premier als de "ultieme agenda" om geweld en conflicten te voorkomen. Hij wil dat de internationaal overeengekomen Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zoals een einde aan armoede en honger, worden uitgevoerd. Het helpt bij de bestrijding van aanleidingen en diepere oorzaken van instabiliteit en conflicten.

Tijdelijke zetel
Eerder woensdag had Rutte op Facebook al uitgelegd waarom hij naar de VN is gereisd, hoewel in Nederland de begroting voor 2018 is gepresenteerd en er wordt onderhandeld over een nieuwe regering. "Toch vind ik het belangrijk hier te zijn, want er is veel gaande in de wereld. Hier kan ik het Nederlandse geluid laten horen en namens Nederland spreken met andere regeringsleiders."

Rutte ziet het ook als bijzonder moment door de tijdelijke zetel van de Veiligheidsraad. Die raad is belast met het handhaven van de internationale vrede en veiligheid. Als één van de tien tijdelijke leden kan Nederland meebeslissen over onder andere VN-missies en het beschermen van mensen in conflictgebieden, benadrukt de premier.

Rutte: sterke VN in veilige en duurzame wereld
Rutte: sterke VN in veilige duurzame wereld (Foto: ANP)

'Gemengde landenteams in paardensport Olympische Spelen 2020'

Op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 krijgen we in de paardensport mogelijk teams te zien die uit verschillende nationaliteiten bestaan, iets wat sinds de Spelen van 1904 niet meer gebeurd is.

De Braziliaan Luiz Roberto Giugni, lid van de internationale paardensportbond FEI, heeft dat tegenover Braziliaanse media bevestigd, hoewel de FEI het zelf nog niet officieel naar buiten heeft gebracht. "Het is allemaal al zeker", beweert Giugni. "In de landenwedstrijden krijgen we teams met ruiters en amazones uit hetzelfde land, maar ook uit verschillende landen."

Het gaat bij dergelijke teams om deelnemers uit landen die zich niet als team voor de Spelen geplaatst hebben, maar op deze manier wel mee kunnen doen aan de teamwedstrijden. "Ze strijden dan om dezelfde gouden medaille. We hopen zo meer interesse te kweken voor de landenwedstrijden, omdat niet alleen de grote landen dan van de partij zijn", zegt Giugni.

Op de Jeugd Olympische Spelen zijn dergelijke teams overigens heel normaal. Zo worden de teams voor de gemengde ploegenachtervolging in het schaatsen bepaald door loting, en in het boogschieten worden de dames en heren aan de hand van de plaatsingsronde bij elkaar ingedeeld: de nummer één bij de dames speelt samen met de nummer laatst bij de heren, enzovoort.

"Het voornaamste idee is om de paardensport universeler te maken. We willen de sport zien groeien in andere plaatsen, bijvoorbeeld in Azië, en de paardensport zo internationaal groter maken", aldus Giugni. 

Onder diehard fans van de Olympische Spelen is er al de nodige twijfel. Het idee zou indruisen tegen de originele gedachten van de Spelen, die ontstonden doordat de oude Griekse steden het tegen elkaar op wilden nemen. 

Amsterdams applaus voor Eberhard van der Laan

Bij de Amsterdamse ambtswoning op de Herengracht hebben woensdag honderden mensen hun burgemeester een staande ovatie gegeven. Eberhard van der Laan maakte maandag bekend zijn werk neer te leggen: hij is uitbehandeld en hem rest niet veel tijd meer.

Met de groet, een minutenlang durend applaus, wilden de Amsterdammers hun burgemeester veel sterkte wensen en hem bedanken voor zijn werk. Massaal zongen ze: Aan de Amsterdamse Grachten. Ook waren sommige mensen per bootje gekomen.

Femke, de vrouw van Van der Laan, kwam even naar buiten om iedereen namens haar man te bedanken. De initiatiefnemers verzochten daarna iedereen om weer naar huis te gaan en de privacy van het gezin Van der Laan te respecteren.

Kirsten Dunst rookte per ongeluk joint

Kirsten Dunst heeft tijdens de opnames van haar nieuwe film Woodshock per ongeluk een jointje gerookt. In de talkshow Jimmy Kimmel Live! vertelde de actrice over deze bijzondere tripervaring.

Dunst, die in Woodshock een verwarde en aan drugs verslaafde vrouw speelt, moest de ene na de andere joint opsteken. "Op de set lagen allemaal nepjoints", vertelt ze. "Maar die ene keer rookte ik per ongeluk een echte." Na een aantal scènes vertrok ze naar haar kleedkamer om bij te komen. Op dat moment merkte ze dat ze zich niet goed begon te voelen.

"Ik rilde en had het ontzettend heet. Ik had het idee dat ik gek werd en riep naar de regisseur dat ik snel naar het ziekenhuis moest. Maar hij vertelde me doodleuk dat ik een echte joint had gerookt." Die werden gemaakt door locals, aldus de Spider Man-actrice op de vraag van Kimmel hoe de wiet op de set terecht kwam. "Zij hadden er voor de grap wat echte tussen gestopt."

Na het voorval was de draaidag voor Dunst snel afgelopen. "Ik kon niet meer filmen, was een compleet wrak. Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo stoned geweest."

Kirsten Dunst rookte per ongeluk joint
Kirsten Dunst rookte per ongeluk joint (Foto: BuzzE)

Dumoulin: "ik dacht dat mijn powermeter kapot was"

Er stond geen maat op Tom Dumoulin. De Nederlander won zijn eerste wereldtitel met bijna een minuut voorsprong op Primoz Roglic. Chris Froome moest zelf 1.22 toegegeven op Dumoulin.

"Ik kan het nog altijd niet geloven", zei Dumoulin na afloop van de tijdrit. "Ik voelde me ongelooflijk goed op de fiets, in die mate dat ik dacht dat mijn powermeter kapot was. Zo hoog waren mijn cijfers."

De regen kon de Limburger ook niet stoppen. "Al had ik het in de eerste bochten van de beklimming knap lastig. Ik had immers besloten om op mijn tijdritfiets omhoog te rijden maar met het natte wegdek slipte mijn achterwiel constant weg. Schrik had ik echter niet. Ik rijd met een tijdritfiets bijna even makkelijk een berg omhoog dan met een gewone racefiets. De regen heeft me wel verrast. Ik dacht dat het droog zou blijven."

Om toch te wisselen was geen optie voor Dumoulin. "Mijn besluit stond vast. Toen ik het profiel van de klim voor het eerst zag, was ik zeker dat er een fietswissel moest komen. Vrijdag echter zag ik de klim voor het eerst en vond ik het meevallen. Daarom besloot ik om niet te wisselen."

"Natuurlijk moet dit gevierd worden maar er staat zondag nog een wedstrijd op het programma. Ik ga dus nog even mijn focus houden", sluit Dumoulin af.

Schuurs en Kerkhove in halve finales dubbelspel Guangzhou

Tennissters Demi Schuurs en Lesley Kerkhove hebben zich geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op het WTA-toernooi van Guangzhou.

Schuurs is in China samen met de Belgische Elise Mertens als eerste geplaatst. Hun kwartfinale duurde niet lang: bij 4-1 in de eerste set gaven de Australische Lizette Cabrera en de Kroatische Jana Fett op.

Kerkhove en de Wit-Russische Lidziya Marozava, als derde geplaatst, speelden tegen Chen Liang en Jin Lu. Het Chinese duo wist voor eigen publiek geen set te winnen tegen Kerkhove en haar partner: 7-5, 6-3.

Buma: afwenden hoger eigen risico enorme winst

CDA-leider Sybrand Buma noemt het "enorme winst" dat de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet de stijging van het eigen risico komend jaar tegenhouden. Hij erkent dat de belastingen of de premies wel omhoog moeten om "deze noodgreep" te betalen.

Buma wees erop "dat we allemaal een steentje bij moeten dragen voor degenen die ziek zijn". "Het gaat hier om de vraag: wat is solidair?", zei de CDA-voorman. Chronisch zieken betalen het volledige eigen risico "en daar komt een keer een grens aan".

Buma: afwenden hoger eigen risico enorme winst
Buma: afwenden hoger eigen risico enorme winst (Foto: ANP)

Amateurs stunten tegen bekerhouder Vitesse

Het ene jaar is het andere niet moeten de amateurs van AVV Swift gedacht hebben. De nummer negen van de Hoofdklasse A zaterdag zorgde vandaag in de eerste ronde van de KNVB beker voor een enorme stunt door bekerhouder Vitesse te verslaan. Na 0-0 in reguliere speeltijd en verlenging werden de strafschoppen door Swift beter genomen.

Zonder de zieke hoofdtrainer Henk Fräser en met basisklanten Guram Kashia en Tim Matavz op de bank begonnen de Arnhemmers aan de taak om op kunstgras van thuisclub Swift te winnen. De Arnhemmers kregen in Amsterdam in de eerste helft via Milot Rashica, Luc Castaignos en Thomas Bruns grote kansen, maar ook Swift liet zich via Max van Wakeren niet onbetuigd.

Na de pauze was Jaap Smeeing dichtbij de openingstreffer, maar Vitessedoelman Remko Pasveer wist zijn inzet te keren. Twintig minuten voor tijd probeerde de club uit de Eredivisie iets te forceren door Matavz alsnog te brengen. Dit slaagde niet en omdat er ook in de verlenging niet gescoord werd moesten strafschoppen uitkomst brengen.

Daarin bleken de spelers van Swift uiterst koelbloedig te zijn. Van de zijde van Vitesse miste Alexander Büttner direct de eerste. Dit verschil bleek niet meer in te halen, waardoor Swift de serie met 5-3 won en zich verrassend voor de volgende ronde plaatste.

Froome: "Ik dacht wauw hij vliegt"

Chris Froome pakte een bronzen plak bij de individuele tijdrit op het WK in Bergen. Na afloop had de Brit genoeg complimenten voor wereldkampioen Tom Dumoulin.

"Hij is al een aantal jaren erg sterk en fietst op topniveau. Dit seizoen was al fantastisch voor hem en hier was hij verreweg de sterkste'', aldus de winnaar van de Tour en de Vuelta dit jaar. "Ik gaf alles in de laatste kilometer, maar hoorde het publiek achter mij al schreeuwen. Toen ik achterom keek en die oranje trui zag aankomen, dacht ik: wauw, hij vliegt".

Froome was toch tevreden met zijn derde plaats. "Het is voor mij een onvergetelijk seizoen geweest. Dit is een passend slot. Ik kijk ernaar uit tijd met mijn gezin door te brengen.''

Sagan fit en klaar voor wegwedstrijd op WK

Het gaat goed met Peter Sagan. Patxi Vila, de ploegleider van BORA-Hansgrohe, de ploeg waar Sagan voor rijdt, heeft gezegd dat de Slowaak fit en klaar is voor de wegwedstrijd komende zondag op het WK in het Noorse Bergen.

"Hij heeft in Canada wat keelpijn opgelopen, maar het is niets meer dan dat. Ik vind het te ver gaan om te zeggen dat hij nu ziek is. Hij trainde zoals normaal. Hij bereidt zich nu voor op komend weekend," aldus Vila tegen Velonews.

Vila denkt dat Sagan wederom voor de medailles zal strijden. "Hij komt in dezelfde vorm als de laatste jaren aan bij de wereldkampioenschappen. We hebben dezelfde voorbereiding gehad als vorig jaar, dus we kunnen ook hetzelfde verwachten."

Sagan, de wereldkampioen van 2015 en 2016, won in Canada de GP Quebec en werd negende in de GP Montreal.

Aanvoerder Augsburg in problemen wegens aftrekgebaar

Voetballer Daniel Baier, aanvoerder van Bundesliga-club FC Augsburg, zit in de problemen. De Duitser maakte dinsdagavond tijdens het gewonnen duel met RB Leipzig een 'aftrekgebaar' richting de bank van de bezoekers en dat kan natuurlijk niet: ophef alom, Baier is zogenaamd een bizarre smeerlap en hij dreigt mogelijk zelfs geschorst te worden.

Augsburg was druk bezig een 1-0 voorsprong te verdedigen, maar Leipzig-coach Ralph Hasenhüttl had over alles wel wat te zeuren. Baier was er op een gegeven moment klaar mee en maakte richting de bank een gebaar alsof hij zich aftrok. Hij bleef bij zijn punt en na afloop was dat duidelijk: "Waarom zou ik mijn excuses aanbieden?"

Schijnbaar heeft de PR-afdeling van Augsburg nog even flink met Baier gesproken en hij trok zich er wel degelijk wat van aan, want woensdag kwam hij ineens met een ander verhaal. "Mijn voorbeeldfunctie als aanvoerder heb ik onrecht aangedaan. Ik heb de hele nacht wakker gelegen vanwege iets waarvan ik nog steeds niet weet waarom ik het heb gedaan", trok hij de keutel van de avond daarvoor snel weer in.

Baier heeft toch excuses aangeboden. Door alle commotie is er vreemd genoeg meer aandacht voor het twee seconden durende gebaar, dan de knappe overwinning van Augsburg. "De geweldige overwinning van onze ploeg is door mijn zinloze actie naar de achtergrond verdreven", stelt de aanvoerder.

De speler is door de aanklager van de Duitse bond in staat van beschuldiging gesteld wegens 'ernstig onsportief gedrag'. Hasenhüttl was op het moment zelf overigens al stevig op z'n pikkie getrapt, volgens hem had Baier absoluut rood moeten krijgen voor de 'schandalige' actie.

Baier's gebaar (Bron: YouTube)

Amerikaans vuilbroed treft bijen in Drenthe

In Gasselternijveenschemond (provincie Drenthe) is onder bijen een uitbraak van Amerikaans vuilbroed vastgesteld. Dat is een besmettelijke bijenziekte en daarom zijn enkele bijenvolken geruimd. Om verdere verspreiding te voorkomen, heeft het ministerie van Economische Zaken een vervoersverbod van 3 kilometer ingesteld.

Dat vervoersverbod duurt minstens dertig dagen.Omdat in de loop van de herfst geen broed meer aanwezig is in een bijenvolk, kan de controle van bijenkasten in het gebied rondom de besmette bijenkast waarschijnlijk pas in het voorjaar van 2018 worden uitgevoerd, waardoor het vervoersverbod naar verwachting langer in stand zal blijven.

Amerikaans vuilbroed is een ziekte onder larven van de honingbij. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Paeni-bacillus larvae. De sporen daarvan zijn resistent tegen hitte en uitdroging. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen.

Ook in juni en juli dook de ziekte op meermaals op in Drenthe; in Exloo en Weerdinge. Toen werden ook enkele bijenvolken geruimd. 

Bijen in Drenthe geruimd om ziekte
Bijen in Drenthe geruimd om ziekte (Foto: ANP)

Olympisch roeikampioen Bond 39e op WK tijdrijden

Tom Dumoulin won vandaag goud op de individuele tijdrit voor mannen bij het WK wielrennen in het Noorse Bergen. Een opmerkelijke deelnemer aan de tijdrit was de Nieuw-Zeelander Hamish Bond. Hij is tweevoudig olympisch kampioen, maar werd dat niet op de fiets.

De 31-jarige Bond is namelijk roeier. Bij de Spelen van 2012 en 2016 won hij samen met Eric Murray goud in de twee-zonder-stuurman. Sinds 2009 pakte het duo zes wereldtitels en Bond en Murray wonnen tussen 2009 en 2016 ook alle wereldbekers waaraan ze deelnamen.

Overigens werd Bond vandaag 39e op ruim drieëneenhalve minuut achterstand van Dumoulin.

LB: Jay-Z en Kanye West hebben bijna geen fittie meer

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Jay-Z en Kanye West lijken van plan een eind te maken aan hun ruzie. Dat zeggen bronnen bij beide rappers tegen showbizzsite TMZ. De twee ruziën al een tijdje over streamingsdienst Tidal.

Kanye is niet tevreden over Tidal. Jay-Z is de baas van de streamingsdienst, maar Kanye vindt dat hij zijn afspraken niet nakomt. Hij zegt 3,5 miljoen dollar aan inkomsten te zijn misgelopen en wil daarom onder zijn contract uit.

De zakelijke ruzie wordt overschaduwd door beledigingen over en weer en dat bemoeilijkt een oplossing. Voor het geld hoeven beide rappers het immers niet te doen. 3,5 miljoen dollar is voor beide muzikanten een schijntje.

"De generaals moeten elkaar eens in het echt ontmoeten. Dan is een oplossing een fluitje van een cent", zegt een van de bronnen tegen TMZ. Kanye zou inmiddels wel te porren zijn voor zo'n ontmoeting. Jay-Z staat er ook niet onwelwillend tegenover. Een afspraak moet volgens TMZ snel gemaakt zijn. Ze wonen op een steenworp afstand van elkaar volgens de showbizzsite.

'Jay-Z en Kanye West gaan vrede sluiten'
'Jay-Z en Kanye West gaan vrede sluiten' (Foto: BuzzE)

De Punisher moordt erop los in nieuwe trailer

Nu Marvel en Netflix hun Defenders-reeks, bestaande uit vier tv-series en de Defenders-miniserie, hebben voltooid is het tijd voor de volgende toevoeging aan de verzameling: The Punisher. Voor deze Daredevil-spinoff is een nieuwe trailer verschenen.

Opvallend aan de trailer is het gebruik van de muziek van Metallica en de onderscheidende toon; je zou bijna niet denken dat deze serie onderdeel is van hetzelfde universum als de andere Marvel/Netflix-series.

Jon Bernthal, die in de titelrol te zien is, speelde Frank 'The Punisher' Castle eerder al in het tweede seizoen van Daredevil. In april van vorig jaar besloot Netflix dat de populariteit van het personage - hij werd al enkele malen voor het witte doek verfilmd en zijn aanwezigheid in Daredevil werd enthousiast ontvangen - wel genoeg reden was hem een eigen serie te geven. Deze zal voor het einde van het jaar verschijnen, maar Netflix doet nog geheimzinnig over de exacte datum; zelfs de maand is niet bekend.

'Raging Bull' LaMotta overleden

De legendarische bokser Jake LaMotta is overleden aan een longontsteking. LaMotta is 95 jaar geworden. De film Raging Bull, met Robert De Niro in de hoofdrol, is op zijn  leven gebaseerd.

Van de 106 partijen die hij bokste, won LaMotta er 83 en verloor hij er 19. In 1949 werd het middengewicht wereldkampioen door de Fransman Marcel Cerdan te verslaan.

Zesmaal stond LaMotta in de ring tegen Sugar Ray Robinson, een van de beste boksers aller tijden. LaMotta was de eerste die hem versloeg.

Zorgpremie 10 euro omhoog om eigen risico

Om het eigen risico volgend jaar gelijk te houden gaat de zorgpremie in 2018 op jaarbasis met nog eens 10 euro omhoog. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. De vier partijen aan de formatietafel vroegen minister Edith Schippers woensdag een spoedprocedure in gang te zetten, om de stijging van het eigen risico te voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid schatte eerder al in dat de basispremie volgend jaar maandelijks al met zo'n 6 euro zou stijgen. Daar komt nu dus op maandelijks iets minder dan een euro bovenop.

Eerder op de dag had de Tweede Kamer gevraagd om een brief van informateur Gerrit Zalm. De partijen wilden weten wat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie van plan waren met het eigen risico. Een dag eerder, op Prinsjesdag, stond nog in de begroting dat het eigen risico omhoog zou gaan volgend jaar, van 385 naar 400 euro.

Zorgpremie 10 euro omhoog om eigen risico
Zorgpremie 10 euro omhoog om eigen risico (Foto: ANP)

Kuss voor twee jaar naar LottoNL-Jumbo

De 23-jarige Amerikaan Sepp Kuss maakt volgend jaar de overstap naar LottoNL-Jumbo. De voormalig mountainbiker komt over van Rally Cycling en zal een contract van twee jaar tekenen bij de Nederlandse WorldTour-ploeg. 

"Kuss is ons opgevallen in de Tour of California. Sindsdien zijn we hem gaan volgen en hebben we hem intensief getest", laat ploegleider Merijn Zeeman weten op de website van de ploeg. "Hij heeft een achtergrond als mountainbiker en zit pas kort op de racefiets. Hij heeft nog veel ruimte om zich verder te ontwikkelen en daarvoor krijgt hij bij ons de tijd."

Ook Kuss is tevreden met zijn overstap naar een WorldTour-ploeg."Ik ben zeer verheugd met Team LottoNL-Jumbo. Het team heeft een goede staat van dienst wat betreft het opleiden en ontwikkelen van jonge renners en dat geeft mij het vertrouwen dat dit voor mij de juiste keuze is om hogerop te komen. Ik hoop veel op te steken van de ervaren renners en me verder te ontplooien als klimmer, maar ook in het tijdrijden. Ik kijk ernaar uit om uit te vinden welke koersen me het best liggen", laat Kuss weten.

Dumoulin wereldkampioen tijdrijden

Tom Dumoulin is de nieuwe wereldkampioen in het tijdrijden. De Nederlander van Sunweb was veruit de sterkste voor zijn concurrenten. Primoz Roglic, de Sloveen van LottoNL-Jumbo zou tweede worden op 57 seconden van Dumoulin. Chris Froome zou net als vorig jaar met genoegen moeten nemen met de derde plaats. Wico Kelderman was met een zevende plaats de tweede Nederlander.

Halverwege de tijdrit had Dumoulin al een ruime voorsprong op zijn concurrenten. Aan de slotklim zou de renner van Sunweb met één minuut voorsprong beginnen aan de slotklim (3,4 kilometer à 9 procent). De Nederlander bleef zijn voorsprong behouden en is daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioen tijdrijden bij de mannen.

Rohan Dennis leek op weg naar een medaille. De Australier zou onderweg ten val komen, waardoor hij pas als achtste zou eindigen. 

Kremlin: Morgan Freeman emotioneel gestrest

Gaat het wel helemaal goed met Morgan Freeman? Dat vraagt het Kremlin zich af. De Russische autoriteiten reageren met die vraag op de video die de acteur maandag online zette. Daarin zei hij dat de Verenigde Staten in oorlog zijn met Rusland.

"De beroemde acteur Morgan Freeman heeft last van emotionele stress", tekent The Moscow Times op uit de mond van Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Freeman riep op tot een onderzoek naar Russische bemoeienissen met Amerikaanse binnenlandse kwesties. Zijn oproep werd verspreid door een organisatie die de Amerikanen bewust wil maken van de dreiging vanuit Rusland tegen de Amerikaanse democratie.

Peskov noemt de mensen van de organisatie "emotioneel gestrest". Bovendien zouden ze communistenjager Joe McCarthy verheerlijken. De senator jaagde in de jaren vijftig fanatiek op Amerikanen die sympathie zouden hebben voor het communisme. "Het waait wel weer over", zei Peskov tijdens een persbijeenkomst.

Kremlin: Morgan Freeman emotioneel gestrest
Kremlin: Morgan Freeman emotioneel gestrest (Foto: BuzzE)

Eigen risico gaat toch weer niet omhoog

Het verplichte eigen risico in de zorg wordt komend jaar toch niet verhoogd. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet willen nog even snel de wet veranderen om dat mogelijk te maken, heeft informateur Gerrit Zalm de Tweede Kamer laten weten.

De Kamer had eerder op de dag gevraagd om duidelijkheid van de onderhandelende partijen. Voor woensdagavond staat nog een debat over het eigen risico gepland. Dat staat nu nog op 385 euro, maar zou volgens de door het demissionaire kabinet gemaakte begroting gaan stijgen naar 400 euro.

Veel partijen pleitten in de verkiezingscampagne voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico. Onder hen ook CDA en ChristenUnie, die momenteel met VVD en D66 praten over de vorming van een nieuw kabinet. Geen enkele partij bepleitte een verhoging.

Noord-Nederland gaat voor organisatie WK wielrennen in 2023

Eerst zou het WK wielrennen mogelijk in 2020 naar Groningen en Drenthe komen. Daarna werd het 2021. Na gesprekken met de UCI op het WK wielrennen in Bergen, zal de Stichting Cycling Championships Northern Netherlands zich nu gaan richten op 2023.

"Gisteren hebben wij tijdens het WK wielrennen in Bergen met de UCI gesproken. Daar kwam uit dat een toewijzing aan Nederland het meest kansrijk is in 2023. Het verschaft ons de tijd om de juiste voorbereidingen te treffen en partijen te laten aanhaken en goede programma's voor 2023 te ontwikkelen. We kunnen nu opschalen om ons kandidaat te gaan stellen", laat Renate Groenewold weten namens de Stichting Cycling Championship Northern Netherlands. 

De stichting wordt ondersteund door de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Emmen, Assen en Groningen. Bauke Mollema heeft zich als ambassadeur verbonden aan het initiatief.

Davis Cup-team loot Frankrijk

Het Nederlandse Davis Cup-team heeft een zware loting getroffen voor de eerste ronde van de wereldgroep volgend jaar. Nederland speelt in en tegen Frankrijk begin februari 2018. Frankrijk is dit jaar finalist.

Voor het eerst sinds 2014 speelt Oranje weer in de hoogste divisie van de Davis Cup. Afgelopen weekend werd van de Tsjechische tennissers gewonnen.

Ook de Nederlandse vrouwen hebben in de eerste ronde van de Fed Cup een zware wedstrijd voor de boeg. Oranje speelt tegen de Verenigde Staten.

Federer en Nadal staan open voor dubbelspel

Vanaf komende vrijdag is de Laver Cup, waarin de beste tennissers van Europa het opnemen tegen de rest van de wereld. Roger Federer en Rafael Nadal zijn twee van de spelers die meedoen, en er is een kans dat de twee tennislegendes samen gaan spelen in het dubbelspel.

Tijdens de Laver Cup worden er gedurende drie dagen elke dag drie enkelpartijen en één dubbel gespeeld. Federer heeft gezegd dat hij graag met Nadal wil dubbelen, de Spanjaard noemt dat idee geweldig.

Bjorn Borg is de captain van de Europese tennissers en heeft nog geen beslissing genomen over wie met wie gaat dubbelen. Marin Cilic, Dominic Thiem, Alexander Zverev en Tomas Berdych zijn de andere tennisser in team Europa.

John McEnroe is de coach van het andere team dat bestaat uit Jack Sock, Nick Kyrgios, John Isner, Sam Querrey, Denis Shapovalov en Frances Tiafoe.

De Laver Cup is vernoemd naar Rod Laver. Laver is de enige tennisser  die twee keer een Grand Slam (in één jaar de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open winnen ) wist te winnen.

18 jaar voor dodelijke aanslag op woonboot

De 28-jarige Milco G. uit Purmerend is door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Hij is schuldig bevonden aan het plegen van een aanslag met een zelfgemaakt explosief op een woonboot in Wormer in 2015. Daardoor kwam de 53-jarige bewoner om het leven. Zijn 51-jarige vrouw raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op.

Tegen G. was door het Openbaar Ministerie 24 jaar cel geëist. G. heeft eerder toegegeven dat hij een aanslag had gepleegd op de verkeerde boot. Het eigenlijke doelwit was de woonboot van een man die zijn zusje zou hebben verkracht.

Buurtbewoners werden 13 april 2015 opgeschrikt door een enorme knal. Toen de hulpdiensten bij de woonboot arriveerden, zagen zij een groot gat in de romp. Van de omliggende woningen waren de ruiten gesneuveld. De bewoner van de woonboot was overleden, zijn vrouw lag in coma.

18 jaar voor dodelijke aanslag op woonboot
18 jaar voor dodelijke aanslag op woonboot (Foto: ANP)

Koevermans: "Ik ben per ongeluk prof geworden"

Danny Koevermans zette in 2014 een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer. Toch betekende dat niet dat de spits stopte met voetballen. Hij is nog altijd actief bij de amateurs van SV Brandevoort.

De viervoudig international van Oranje geniet met volle teugen van het voetbal in de vierde klasse. “Ik kan daar de hele week zó ontzettend naar uitkijken. Héérlijk man, een potje voetballen zonder druk. Waarom ik zo kan genieten van dat verenigingsleven? In feite ben ik altijd een amateurvoetballer geweest, eentje die per ongeluk ook nog prof is geworden”, zegt Koevermans in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Koevermans speelde gedurende zijn profcarrière voor onder meer AZ, PSV en FC Utrecht en scoorde voor Oranje. Toch wil hij daar niet al te lang bij stilstaan. “Maar om het nou weer over dat verleden te hebben? Ik ben er uiteraard trots op, maar ik voel me nu een speler in de vijfde klasse. Hoewel, vorig seizoen zijn we natuurlijk gepromoveerd naar de vierde klasse”, stelt de oud-spits, die tegenwoordig als verdediger speelt.

Hij geniet als amateurvoetballer vooral van de derde helft. “Als we uit spelen, dan ga ik altijd eerst even de sfeer proeven in de kantine. Vaak denk ik dan: dat kan hier straks wel gezellig worden”, legt Koevermans uit. “Ik ga ermee door, totdat ik niet meer kan. Weet je dat ik nog steeds wedstrijdspanning voel? Ik vind het prachtig als er mensen langs de lijn staan bij Brandevoort. Te lachen, te mopperen, te juichen.”

Eurlings krijgt ondanks strafblad Verklaring Omtrent Gedrag

IOC-lid Camiel Eurlings heeft recentelijk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen, ondanks zijn strafblad. De VOG was nodig om aan te kunnen blijven als bestuurder van het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF).

Algemeen directeur Gerard Dielessen zegt dat 'het gevoel van ongemak' voor hem persoonlijk is verdwenen, nu Eurlings een VOG heeft. De bestuursfuncties van Eurlings bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en NOC*NSF stonden onder druk nadat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem deed. 

De vrouw betichtte Eurlings van mishandeling, met een gebroken elleboog, een hersenschudding en kneuzingen als resultaat. Een officier van justitie handelde de boel achter de schermen af: door te schikken kon Eurlings een openbare rechtszaak voorkomen, maar hij kreeg wel een justitiële aantekening op zijn strafblad.

Dielessen liet weten dat de kwestie voor hem aanleiding was om van al zijn bestuursleden een VOG te willen. "Dat was na mijn vakantie allemaal geregeld, inclusief Eurlings." Volgens Dielessen zal een VOG vanaf nu onderdeel worden van 'een breder ethisch kader voor bestuurders'. Het IOC vond het privéleven van Eurlings, inclusief de misdragingen, allemaal niet meer dan een privézaak.

Screeningssautoriteit Justis gaat erover of iemand een VOG kan krijgen, waarbij men kijkt naar of het strafblad relevent is voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. De schikking voor de privéproblemen stond Eurlings' bestuurlijk functioneren niet in de weg, zo besloot Justis, en dus kon hij gewoon een verklaring krijgen. 

Eurlings op de Spelen van Sochi in 2014 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Eurlings op de Spelen van Sochi in 2014 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

RvS: weigering geld voor islamschool terecht

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft terecht geweigerd om een nieuwe Haagse middelbare school voor islamitisch en hindoeïstisch onderwijs te bekostigen. De aanvrager heeft niet aangetoond voldoende leerlingen voor de nieuwe school te zullen krijgen, oordeelt de Raad van State (RvS).

Stichting De Ozonlaag had de minister om gelden gevraagd voor een nieuwe scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in Den Haag, op islamitische én hindoeïstische grondslag.

Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak "kan bij een combinatie van verschillende levensbeschouwelijke of religieuze richtingen niet klakkeloos worden volstaan met een optelsom van het leerlingenpotentieel van elke afzonderlijke richting", zoals de stichting heeft gedaan. Ook is volgens de uitspraak de combinatie van islamitische en hindoeïstische geloofsrichtingen niet terug te vinden in het curriculum en werkt deze evenmin op andere terreinen van het maatschappelijk leven door.

Geen maatschappelijk draagvlak
In het oordeel stelt de RvS verder dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor de nieuwe school. De Hindoeraad Nederland en de Vereniging Islamitische Schoolbesturen Organisatie hebben zich er kritisch over uitgelaten.

De RvS oordeelde deze zomer dat de Stichting Islamitisch Onderwijs wel een school kan beginnen in Amsterdam. Dit was tegen het zere been van Dekker, die weinig vertrouwen zei te hebben in het bestuur van de school en te vrezen dat deze de leerlingen van de maatschappij laat afkeren.

RvS: weigering geld voor islamschool terecht
RvS: weigering geld voor islamschool terecht (Foto: ANP)

Kamer wil brief van Zalm over eigen risico

De Tweede Kamer wil een brief van informateur Gerrit Zalm over wat de onderhandelende partijen voor volgend jaar van plan zijn met het eigen risico in de zorg. Uit de begroting voor 2018 die dinsdag werd gepresenteerd bleek dat het eigen risico volgens de huidige plannen stijgt van 385 naar 400 euro.

Veel partijen pleitten in de verkiezingscampagne voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico. Onder hen ook CDA en ChristenUnie, die momenteel praten over de vorming van een nieuw kabinet. Het is de aanstaande oppositie een doorn in het oog dat de onderhandelende partijen de afgelopen tijd tegen maatregelen stemden om de stijging van het eigen risico tegen te gaan. Het argument daarbij is dat het onderwerp nog op de formatietafel ligt.

Het verzoek van GroenLinks-leider Jesse Klaver kon woensdag op unanieme steun rekenen. Het is aan Zalm om te bepalen welke informatie hij wel en niet kan delen, merkte CDA-Kamerlid Mona Keijzer op. Kamerleden van VVD, D66 en CU sloten zich hierbij aan.

CDA en ChristenUnie zeiden in de campagne het eigen risico met zo'n honderd euro te willen verlagen. Het ministerie van Financiën rekende voor dat verlaging in het eerste jaar een miljard euro zou kosten, en op termijn 1,1 miljard per jaar. Het eigen risico geheel afschaffen zou bijna vijf keer zoveel kosten. Dat komt volgens Financiën doordat het zogenoemde remgeldeffect dan teniet wordt gedaan. Mensen zouden te snel gebruik maken van zorg als er geen eigen risico is.

Kamer wil brief van Zalm over eigen risico
Kamer wil brief van Zalm over eigen risico (Foto: ANP)

NRC-correspondent weg na 'ernstige fouten'

De NRC-correspondent in China, Oscar Garschagen, gaat weg bij de krant. Hij blijkt de afgelopen jaren ernstige fouten te hebben gemaakt tegen de journalistieke regels van NRC, meldt de krant woensdag op de website.

De zaak kwam aan het rollen nadat zijn Chinese assistent Garschagen ervan had beschuldigd dat hij citaten, namen en plaatsen zou hebben verzonnen. Garschagen sprak dat in eerste instantie tegen. Maar de krant opende een intern onderzoek, waarbij de correspondent aan de tand werd gevoeld en werd gevraagd met bewijsmateriaal te komen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Garschagen feiten lang niet altijd hard kon maken, citaten had verzonnen en plagiaat had gepleegd.

Garschagen (64) toont zich in de krant schuldbewust. "Ik vergeef het mijzelf nooit dat ik zo stom ben geweest en dat ik de normen van de krant en van mijzelf heb geschonden." Hij kampte met burn-outverschijnselen en depressie, maar wilde in aanloop naar zijn pensionering laten zien "dat ik het best allemaal nog kon. Ik ben doorgegaan tegen alle signalen in".

Veertien jaar
NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch schrijft: "Ondanks de fouten die Garschagen heeft gemaakt zullen we Oscar als mens én collega in ons hart blijven dragen. De recente fouten mogen niet verhullen dat hij de voorbije jaren uitstekend werk heeft verricht."

Garschagen heeft veertien jaar voor NRC Handelsblad gewerkt. Eerder was hij onder meer correspondent in Brussel en Washington voor de Volkskrant.

NRC-correspondent weg na 'ernstige fouten'
NRC-correspondent weg na 'ernstige fouten' (Foto: ANP)

Foutje: Russische helikopter schiet op toeschouwers tijdens legeroefening

Tijdens de grote militaire oefening Zapad 2017 heeft zich maandagavond een ongeluk voorgedaan. Een Russische helikopter, een Kamov Ka-52, schoot per ongeluk - althans, dat hopen we - raketten af op een plek waar toeschouwers zich hadden verzameld. Daarbij zouden twee zwaargewonden zijn gevallen. Aanvankelijk leek het om burgers, met name journalisten, te gaan, maar het Russische ministerie van Defensie ontkende dat.

Het incident vond plaats in Luga, zo'n zeventig kilometer van de grens met Estland. Op beelden is te zien hoe twee helikopters richting het kijkgebied vliegen, wanneer één van hen plotseling het vuur opent. De raketten slaan dicht bij de toeschouwers in, wat volgens het Russische 66.ru tot twee gewonden leidde. Andere media, zoals Russia Today en Sputnik, ontkennen dan weer dat er gewonden zijn gevallen. Volgens hen zou slechts een onbemande truck geraakt zijn.

De precieze oorzaak van het incident is nog niet bekend, maar vermoedelijk zorgde een technisch defect ervoor dat de raketten per abuis afgevuurd werden. Foutje, spasiba!

Foutje, spasiba (Bron: YouTube)

Nogmaals, foutje moet kunnen (Bron: YouTube)

'Ierse grens na Brexit is Brits probleem'

Guy Verhofstadt, Brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement, zegt dat het Verenigd Koninkrijk zelf met oplossingen moet komen om de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse Republiek zo open mogelijk te houden. Hij is momenteel in Belfast om de problematiek te bespreken.

Verhofstadt praat onder meer met vertegenwoordigers in het grensgebied Armagh-Monaghan, meldt de BBC. Daar zijn drukke verbindingswegen waarover de grens in korte tijd tot wel zesmaal wordt gepaseerd.

De economieën van Noord-Ierland en de Ierse Republiek zijn sterk afhankelijk van het gemeenschappelijke lidmaatschap van de Europese Unie. Door het uittreden van de Britten wordt de grens een EU-buitengrens die moet worden bewaakt. Maar daarin heeft niemand trek. Dat was immers ook zo tijdens the Troubles, de bloedige strijd tussen Ierse republikeinen en Britse loyalisten aan het eind van de vorige eeuw. In het ergste geval wordt gevreesd dat die strijd weer oplaait.

Harde Brexit
Het grensprobleem met Noord-Ierland is een van de punten die de Britten in de onderhandelingen met de EU op moeten lossen, voordat kan worden gepraat over de toekomstige economische relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Maar het wordt bemoeilijkt doordat de regering in Londen niet alleen de EU wil verlaten, maar ook de gemeenschappelijke markt en de douane-unie. Deze zogenaamde harde Brexit maakt het lastig zo niet onmogelijk een streng bewaakte grens te vermijden.

Londen heeft voorstellen naar Brussel gestuurd over het inzetten van technologie zoals automatische nummerbordherkenning zodat auto's zonder oponthoud door zouden kunnen rijden. Ook zouden er een soort invoer/uitvoer-abonnement voor ondernemers in de regio kunnen komen. Maar EU-onderhandelaars vinden de voorstellen te vaag.

"De terugkeer van de grensproblematiek is een gevolg van het Britse besluit om de EU te verlaten. Dus is het hun verantwoordelijkheid om met oplossingen te komen", aldus Verhofstadt.

Republikeins
Vanuit de Noord-Ierse politiek komt volgens Verhofstadt de suggestie dat Noord-Ierland, in tegenstelling tot Groot-Brittannië, wél in de gemeenschappelijke markt en de douane-unie blijft. Vermoedelijk is dit een idee van de op een na grootste partij, het republikeinse Sinn Féin.

Maar de grootste Noord-Ierse partij, de loyalistische DUP, is daar fel op tegen. Het zou de grens namelijk verplaatsen naar de Ierse Zee, oftewel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Voor de pro-Britse DUP is dit absoluut onacceptabel.

Bijkomend probleem is dat de DUP met tien zetels in het Britse Lagerhuis tevens de coalitiepartner is van de Conservatieve Partij van premier Theresa May. Zij verspeelde in juni namelijk haar meerderheid door verkiezingen uit te roepen die ze makkelijk dacht te kunnen winnen.

De DUP wil overigens ook een zogenaamde smooth border tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, hoewel de partij vorig jaar actief campagne voerde voor de Brexit.

Staat in cassatie tegen vonnis Srebrenica

De Staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag dat Nederland aansprakelijk is voor de dood van ongeveer 350 moslimmannen na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Het betekent dat de Hoge Raad, de hoogste rechter, de zaak gaat bekijken.

Een woordvoerder laat weten dat de Staat "het oordeel niet deelt" dat het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat onrechtmatig heeft gehandeld en dit oordeel ook "niet begrijpelijk" vindt.

Dutchbat zou onrechtmatig hebben gehandeld door te blijven meewerken aan de evacuatie van de moslimmannen die als laatste op de VN-compound zaten, op 13 juli 1995. De Bosnische Serven vermoordden deze mannen later.

Aansprakelijk
Het hof in Den Haag bepaalde dat de Staat aansprakelijk is voor 30 procent van de door de nabestaanden geleden schade. Dutchbat kon weten of hád moeten weten, aldus het hof, dat de moslimmannen een reële kans hadden op een onmenselijke behandeling of executie.

De Nederlanders hadden de mannelijke vluchtelingen de keus moeten geven om op de compound te blijven.

De zaak was aangespannen door de zogeheten Moeders van Srebrenica.

Staat in cassatie tegen vonnis Srebrenica
Staat in cassatie tegen vonnis Srebrenica (Foto: ANP)

MotoGP-debuut Van der Mark in gevaar, Rossi rijdt mogelijk toch

Het MotoGP-debuut van Michael van der Mark lijkt toch in het water te vallen. De Nederlandse Yamaha-coureur, actief in de World Superbikes, zou op Motorland Aragón de geblesseerde Valentino Rossi vervangen, maar de Italiaan lijkt mogelijk toch fit genoeg om zelf te rijden.

Rossi reed deze week op het circuit van Misano wat rondjes op een motor om te testen hoe het met het herstel van zijn dubbele beenbreuk is gesteld. Woensdag onderging hij een medische controle en naar aanleiding daarvan besloot hij in elk geval naar Spanje af te reizen voor de Grand Prix van deze week.

In Aragón zal Rossi nog wel een officiële medische controle moeten ondergaan door de hoofdarts aldaar, die het laatste woord heeft over of hij wel of niet mag rijden. Als hij fit wordt verklaard doet hij 'gewoon' mee, anders zal hij vervangen worden door Van der Mark, die ook naar Aragón af zal reizen. De Nederlander heeft nog nooit op de machine gereden, maar kijkt wel uit naar de uitdaging, mocht hij in actie moeten komen.

Rossi moest de Grand Prix van San Marino al missen, maar staat nog wel vierde in het WK op slechts 42 punten van leider Marc Marquez.

Handelsverdrag EU-Canada van kracht

Het handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) treedt donderdag voor een groot deel in werking. De afschaffing van vrijwel alle importheffingen zorgt naar verwachting voor een forse groei in de onderlinge handel in goederen en diensten en overheidsaanbestedingen.

Nederlandse exporteurs denken dat het verdrag ons land tot 1,2 miljard euro aan extra inkomsten kan opleveren. Onder meer kaasmakers en machinefabrikanten zien kansen.

Critici stellen dat CETA de Europese normen op het vlak van milieu, voedselveiligheid en arbeid uithollen. Zo wijst Greenpeace Nederland erop dat de Canadese landbouw veel meer gebruik maakt van pesticiden en genetisch gemanipuleerde gewassen dan de Europese. Ook zou het verdrag Canadese en Amerikaanse multinationals de middelen geven om de regels rond bijvoorbeeld klonen en groeihormonen te ondermijnen. De organisatie vindt het "onaanvaardbaar" dat het "gevaarlijke" verdrag van kracht wordt zonder dat de nationale parlementen hun oordeel hebben gegeven.

Verdrag
De Europese Commissie verwerpt de kritiek en ziet het verdrag als een "progressief" instrument om de "mondiale handelsregels eerlijk vorm te geven", gebaseerd op Europese waarden. Volgens handelscommissaris Cecilia Malmström onderstrepen beide partijen met CETA hun sterke betrokkenheid bij duurzame ontwikkeling.

Het omstreden verdragsdeel over het aparte rechtssysteem (ICS) voor conflicten tussen overheden en buitenlandse investeerders kan pas van kracht worden als de parlementen in de lidstaten groen licht voor het verdrag hebben gegeven. Milieuorganisaties, vakbonden en linkse politici vrezen voor de mogelijkheden die grote bedrijven hierbij krijgen om schadevergoedingen te eisen. België heeft een oordeel van het het Europees Hof van Justitie gevraagd over het investeringshof.

Handelsverdrag EU-Canada van kracht
Handelsverdrag EU-Canada van kracht (Foto: ANP)

Arrestaties over referendum Catalonië

De Spaanse politie heeft woensdagmorgen zeker twaalf hoge ambtenaren in Catalonië opgepakt bij acties tegen de organisatie van een referendum over onafhankelijkheid. Spaanse media meldden dat onder de arrestanten de tweede man van het Catalaanse ministerie van Economische Zaken is, Josep María Jovél.

Volgens plaatselijke media zijn negen invallen geweest in panden van de regionale regering. De Guardia Civil is onder meer kantoren van de Catalaanse regering binnengevallen waar het bestuur zich bezighoudt met buitenlandse relaties, sociale en economische zaken. De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft woensdag zijn regering voor spoedberaad bijeengeroepen.

Separatistische politici willen 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid van de regio houden. Ze hebben een kleine meerderheid in het regionale parlement van Catalonië. Volgens Madrid is het beoogde referendum in strijd met de grondwet en mag die niet doorgaan. Spaanse opperrechters hebben het referendum vooralsnog verboden. De Spaanse regering probeert het de regioregering onmogelijk te maken de stembusgang te organiseren.

Officieus referendum
Separatisten organiseerden drie jaar terug een officieus referendum over onafhankelijkheid. Maar alleen hun aanhang kwam opdagen. Circa 80 procent van de kiezers stemde toen voor afscheiding van Spanje, maar slechts 2,3 miljoen van de beoogde 5,4 miljoen stemgerechtigden brachten een stem uit. In recente opiniepeilingen zijn er iets meer Catalanen die afscheiding afwijzen dan Catalanen die ervoor zijn.

Catalonië beslaat 6,6 procent van het Spaanse koninkrijk en 16 procent van de 47 miljoen Spanjaarden woont er. De regio is goed voor bijna 20 procent van het Spaanse bruto binnenlands product.

Arrestaties over referendum Catalonië
Arrestaties over referendum Catalonië (Foto: ANP)

Binnenhof vrijgegeven na verdacht pakketje

Het Binnenhof in Den Haag is woensdag kortstondig ontruimd vanwege de vondst van een verdacht pakketje bij de Eerste Kamer. In een plastic zak zat onder meer een laptop. Het gebouw van de Eerste Kamer werd tijdelijk ontruimd.

De ingangen naar de binnenplaats van het regeringscentrum werden door de Koninklijke Marechaussee afgesloten. De stoep aan de kant van het Buitenhof werd met lint afgezet en de taxi's op de standplaats daar werden weggestuurd.

De politie stuurde meerdere eenheden op de vondst af. Na onderzoek door een explosievenhond voerde de politie het pakketje af. De afzetting duurde minder dan een uur.

Binnenhof vrijgegeven na verdacht pakketje
Binnenhof vrijgegeven na verdacht pakketje (Foto: ANP)

Klopp baalt na uitschakeling: "Dit maakt me heel ziek"

Liverpool is al uitgeschakeld in de League Cup en vooral de manier waarop dat gebeurde was voor manager Jürgen Klopp zeer teleurstellend. The Reds gingen dinsdag in de derde ronde met 2-0 onderuit bij Leicester City.

"Het verhaal van deze wedstrijd is heel simpel. Wij waren de veel betere ploeg, maar we scoorden niet. Dat hoort bij voetbal, we hadden hier en daar wat pech en waren niet klinisch genoeg", wordt Klopp tijdens de persconferentie geciteerd door Sky Sports.

"Als we op deze manier goals tegen krijgen, wordt het behoorlijk lastig. We hadden drie keer moeten scoren, maar zo lang je dat niet doet, moet je verdedigen", aldus de Duitser. "Dat we op deze manier goals incasseren maakt me heel, heel ziek. Dat is moeilijk te begrijpen. Standaardsituaties verdedigen is een issue bij ons, dat is het altijd geweest. Maar nu krijgen we doelpunten tegen uit een afvallende bal en een inworp."

"Bij het eerste doelpunt zetten we niet goed druk. Dat kan je duizend keer tegen elkaar zeggen. Het is niet leuk om op deze manier doelpunten tegen te krijgen. We zijn nog steeds een goed team, maar helaas voelt dat op dit moment niet zo. Het is een bekercompetitie en zijn direct uitgeschakeld. We wilden graag naar de vorige ronde en het interesseert niemand dat we in de eerste helft de betere ploeg waren", besluit Klopp.

Liverpool wist in september nog geen enkele wedstrijd te winnen. Het team van Klopp speelde de afgelopen weken gelijk tegen Watford, Sevilla en Burnley, terwijl er van Manchester City met 5-0 verloren werd.

Avril Lavigne is gevaarlijk op Google

Avril Lavigne is de gevaarlijkste celebrity om op te googelen. Wie informatie over haar opzoekt, loopt het grootste gevaar uit te komen op een site die met malware is besmet. Op plaats twee staat Bruno Mars, Carly Rae Jepsen is derde.

Lavigne stond vorig jaar niet eens in de top 10. Dat ze met stip op 1 is beland, komt door een samenzweringstheorie die rondgaat. Boze tongen beweren dat ze is overleden en is vervangen door iemand die op haar lijkt. Bovendien zou de Canadese aan een nieuw album werken. Wie zoekt op gratis liedjes, komt al gauw uit op verkeerde sites.

Beveiliger McAfee maakt elk jaar een ranglijst van gevaarlijke beroemdheden. Andere riskante zoekopdrachten zijn Zayn Malik, Celine Dion, Calvin Harris, Justin Bieber, Diddy, Katy Perry en Beyoncé.

Vorig jaar stond Amy Schumer op 1, voor Justin Bieber en Carson Daly. De Leidse dj Armin van Buuren was in 2015 de gevaarlijkste celebrity op Google.

Goois duo vast in grote witwaszaak

Een man van 69 uit Bussum en een 63-jarige man uit Hilversum zijn opgepakt in een groot internationaal fraude-onderzoek. Het duo wordt verdacht van witwassen en belastingfraude.

Op tien locaties in Nederland, Spanje en Cyprus zijn panden doorzocht. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) kwam het duo op het spoor omdat de mannen beschikten over meer dan een miljoen euro zonder dat ze konden verklaren waar dat geld vandaan kwam.

De mannen namen allebei tussen 2009 en nu circa 700.000 euro op met creditcards gekoppeld aan buitenlandse bankrekeningen van ondernemingen. Ze deden grote aankopen en overboekingen vanaf de bankrekeningen.

Niet te verklaren
De uitgaven van het duo zijn niet te verklaren uit reguliere verdiensten. De inkomsten op de buitenlandse rekeningen werden niet aan de Belastingdienst opgegeven. Waar het geld vandaan komt wordt nog onderzocht.

Er zijn invallen gedaan in woningen, vakantiewoningen en bedrijfspanden van de verdachten. Er is behalve op administratie, beslag gelegd op onroerende goederen, bankrekeningen, horloges, een Mercedes en tienduizenden euro's contant geld, meldt het Openbaar Ministerie.

De FIOD doet ook onderzoek naar de rol van een vermoedelijke facilitator. Dat is een 36-jarige Nederlander die in Panama staat ingeschreven, maar met zijn gezin op Cyprus woont. Hij zou ondernemingen en daaraan gekoppelde bankrekeningen op Cyprus en in andere landen opzetten voor derden.

Goois duo vast in grote witwaszaak
Goois duo vast in grote witwaszaak (Foto: ANP)

Alkmaarse pedo opnieuw in de fout

De 'vermeende' pedofiel uit de Alkmaarse wijk Hoefplan is wederom opgedoken. Ditmaal staat hij met zijn smoel op VKMag. Hij zou op zoek zijn naar ene ‘Cassandra’ wiens ‘kutje hij wel zou willen likken’ getuige de video die is geplaatst.

De 66-jarige André K. werd al eerder opgepakt nadat er aangifte tegen hem gedaan was vanwege het lastigvallen van jonge meisjes met ‘vunzige berichten’. Uit het onderzoek dat hierop volgde bleek dat hij kinderporno in zijn bezit had.

Het filmpje dat VKMAG heeft gedeeld heeft laat niets aan de verbeelding over. André gaat zeer uitgebreid in op zijn wensen met betrekking tot Cassandra.  Het is dan ook niet voor niets dat VKMAG Cassandra waarschuwt om onder te duiken.  

Update 13:58 uur
Het Openbaar Ministerie heeft aan FOK! laten weten dat Andre K. onlangs inderdaad, onder voorwaarden, vrijgelaten is. Er zal worden onderzocht wanneer het bewuste filmpje is opgenomen volgens een woordvoerder: "Mocht blijken dat dit filmpje door verdachte vervaardigd en gepubliceerd is tijdens deze recente schorsing, dan kan het OM aan de rechtbank vragen de schorsing ongedaan te maken zodat verdachte weer vastgezet wordt. Maar het kan ook zo zijn dat dit een al eerder vervaardigd filmpje blijkt te zijn dat nu door anderen slechts gedeeld is. In dat geval is er geen sprake van een nieuw feit en geen reden om de rechtbank te verzoeken de schorsing ongedaan te maken."

Eerste trailer met Vikander in Tomb Raider-film

Warner Bros. Pictures heeft de eerste trailer van de reboot van Tomb Raider uitgegeven. De film baseert zich op de videogame-franchise van Square Enix, Crystal Dynamics en Eidos Montreal die al meer dan twintig jaar bestaat.

Lara Croft moet aan de bak wanneer ze op het eiland terecht komt waar haar vader ooit verdwenen is. Tomb Raider vertelt het verhaal hoe een jonge Lara de heldin wordt die we kennen. Lara Croft wordt gespeeld door Alicia Vikander. Ze is eerder te zien geweest in Ex Machina en The Danish Girl. Andere acteurs die meespelen zijn Dominic West (Money Monster en 300), Walton Goggins (The Hateful Eight, Django Unchained) en Daniel Wu (AMC-serie Into the Badlands).

Tomb Raider is vanaf 15 maart 2018 in de bioscoop te zien.

WK paralympisch zwemmen afgelast vanwege aardbeving

Het wereldkampioenschap voor paralympische zwemmers in Mexico Stad is vanwege de aardbeving aldaar voorlopig uitgesteld. Na overleg met de organisatie en de lokale autoriteiten heeft het Internationaal Paralympisch Comité dit besloten.

Het WK zou 30 september van start gaan. Ook het WK gewichtheffen zou tegelijkertijd worden gehouden,en ook dat paralympische evenement is afgelast. Het is nog onduidelijk wanneer de twee WK's wel worden gehouden.

Te veel vrouwen willen zeiken

De vrouwen die vrijdagavond op het Leidseplein in Amsterdam een 'urinoir-actie' wilden houden, hebben dat plan afgeblazen. De belangstelling blijkt te groot, melden ze op Facebook. De bedoeling was dat vrouwen massaal in het urinoir op het Leidseplein zouden gaan plassen.

,,Wegens overweldigende belangstelling zijn we uit ons jasje, of ehhhh de Krul, gegroeid. Op de beoogde lokatie is echt geen plek voor 1000 vrouwen, 3300 genodigden en 7500 belangstellenden."

De actie was bedoeld als protest tegen de uitspraak in een zaak tegen een wildplassende vrouw. De rechter oordeelde dat vrouwen in geval van hoge nood best in een urinoir kunnen plassen. De zaak leidde tot publieke verontwaardiging. Veel mensen vinden dat er niet genoeg openbare wc's voor vrouwen zijn.

De urinoir-actie wordt vervangen door een actie op sociale media. Mensen worden opgeroepen een foto van een urinoir in Amsterdam te uploaden naar Facebook en Instagram, met hashtag #urinoirplassen. Met die foto's wordt 'iets' gedaan, maar wat dat is, wordt nog bekendgemaakt.

'Urinoir-actie' afgelast om te grote toeloop
'Urinoir-actie' afgelast om te grote toeloop (Foto: ANP)

Preorders voor Xbox One X Standard Edition van start

Vandaag maakt Microsoft bekend dat de pre-orders voor de Xbox One X standard edition nu beginnen. Lokale retailers hebben hun pre-orders live gezet.

Vorige maand op gamescom heeft Microsoft de pre-orders onthuld voor de Xbox One X Project Scorpio Edition, een limited edition console die vrij snel uitverkocht was. Nu is er dus de tweede kans op een preoder, maar dan voor de standaard editie van de console. Wat betreft games kondig Microsoft aan dat er nu al meer dan 130 nieuwe en bestaande games verbeterd worden voor Xbox One X om de volledige kracht van de console te benutten, waaronder Far Cry 5, L.A. Noire, Greedfall en Okami HD

Xbox One X komt op 7 november uit.

Tongs eerste en enige vakantie in het buitenland

Eén keer naar Lloret de Mar op vakantie geweest. Ik was nog jong, onbedorven en op ontdekkingsreis in de voor de jonge Herman nog open liggende, woelige baren en onontgonnen wereld. Dus vergeef me. Het ergste waren de Britse toeristen. Terwijl het al een, ondanks m'n geweldige Bommelse vrienden Johan en Kees, geen echte Frits Bommelse vakantieman vakantie was. Voelde me ontheemd tussen de Tokkies uit allerlei Europese culturen. Daar spanden de Britse eilanders nog eens de kroon bovenop.

Dumoulin start om 17:02 uur individuele WK-tijdrit

Gisteren won Annemiek van Vleuten goud en Anna van der Breggen zilver op de individuele WK-tijdrit voor vrouwen in het Noorse Bergen. Vandaag moeten de mannen aan de bak.

Wilco Kelderman start om 15:33 uur. Tom Dumoulin, een van de kanshebbers, vertrekt om twee over vijf vanmiddag als eennalaatste. Hij rijdt na Chris Froome, maar voor Tony Martin.

Starttijden

13.05 uur LUTSENKO Alexey (KAZ)
13.06:30 uur SUTTERLIN Jasha (GER)
13.08 uur WAIS Ahmad Badreddin (SYR)
13.09:30 uur KHAN Awais (PAK)
13.11 uur TAN Gabriel (SIN)
13.12:30 uur ZHUPA Eugert (ALB)
13.14 uur BRITTON Robert (CAN)
13.15:30 uur ZOIDL Riccardo (AUT)
13.17 uur HANSEN Lasse Norman (DEN)
13.18:30 uur RYBARUK Kostyantyn (UKR)
13.20 uur DE PLUS Laurens (BEL)
13.50 uur VANGSTAD Andreas (NOR)
13.51:30 uur COSTA Rui (POR)
13.53 uur HOLLENSTEIN Reto (SUI)
13.54:30 uur ROSSKOPF Joseph (USA)
13.56 uur EVTUSHENKO Alexander (RUS)
13.57:30 uur TACIAK Mateusz (POL)
13.59 uur TRATNIK Jan (SLO)
14.00:30 uur IZAGUIRRE INSAUSTI Gorka (ESP)
14.02 uur GEOGHEGAN HART Tao (GBR)
14.03:30 BIZHIGITOV Zhandos (KAZ)
14.05 uur ARNDT Nikias (GER)
14.35 uur JASER Nazir (SYR)
14.36:30 uur MUHAMMAD Arsalan Anjum (PAK)
14.38 uur TEOH Yi Peng (SIN)
14.39:30 uur BURROWES Jermaine (GUY)
14.41 uur MARTINS SANDOVAL Uri (MEX)
14.42:30 uur HALILAJ Redi (ALB)
14.44 uur CHEUNG King Lok (HKG)
14.45:30 uur ASADOV Elchin (AZE)
14.47 uur NDAYISENGA Valens (RWA)
14.48:30 uur LAMPAERT Yves (BEL)
14.50 uur KONOVALOVAS Ignatas (LTU)
15.20 uur TVETCOV Serghei (ROU)
15.21:30 uur SEPULVEDA Eduardo (ARG)
15.23 uur TESHOME Meron (ERI)
15.24:30 uur BOND Hamish (NZL)
15.26 uur HOULE Hugo (CAN)
15.27:30 uur SMIT Willem Jakobus (RSA)
15.29 uur POSTLBERGER Lukas (AUT)
15.30:30 uur MADSEN Martin Toft (DEN)
15:32 uur GRIVKO Andrey (UKR)
15.33:30 uur KELDERMAN Wilco (NED)
15.35:00 uur PANTANO GOMEZ (COL)
16.05 uur ROCHE Nicolas (IRL)
16.06:30 uur GRUZDEV Dmitriy (KAZ)
16.08:00 uur BARTA Jan (CZE)
16.09:30 uur HAGEN Edvald Boasson (NOR)
16.11 uur CAMPENAERTS Victor (BEL)
16.12:30 uur OLIVEIRA Nelson (POR)
16.14:00 uur GOUGEARD Alexis (FRA)
16.15:30 uur MOSCON Gianni (ITA)
16.17 uur LUDVIGSSON Tobias (SWE)
16.18:30 uur KUNG Stefan (SUI)
16.20 uur KIRYIENKA Vasil (BLR)
16.50 uur VAN GARDEREN Tejay (USA)
16.51:30 ZAKARIN Ilnur (RUS)
16.53 uur JUNGELS Bob (LUX)
16.54:30 uur BODNAR Maciej (POL)
16.56 uur ROGLIC Primoz (SLO)
16.57:30 uur DENNIS Rohan (AUS)
16.59 uur CASTROVIEJO Jonathan (ESP)
17.00:30 uur FROOME Chris (GBR)
17.02 uur DUMOULIN Tom (NED)
17.03:30 MARTIN Tony (GER)

Ravage na orkaan Maria, alleen contact via amateurradio's

Meer dan 24 uur nadat orkaan Maria met volle kracht over het eiland Dominica raasde is nog altijd niet veel bekend over de situatie in het land, behalve dat het er niet best aan toe is. De communicatielijnen en infrastructuur liggen volledig plat, op één manier na: amateurradio's zijn de enige vorm van contact met Dominica.

Een in de VS woonachtige radioamateur uit Dominica slaagde er dinsdag in de loop van de dag in kortstondig contact te krijgen met een handvol amateurs op het eiland. Zij gaven een paar berichten door over wat ze ter plekke hadden gezien en het kwam vooral op hetzelfde neer: de ravage is gigantisch. Zo zijn in plaatsen als Mahaut en Portsmouth vrijwel alle daken van de grotendeels verwoeste huizen gewaaid, zijn dorpen ondergelopen en hele gebieden met de grond gelijk gemaakt.

De handvol in Dominica aanwezige radioamateurs hebben ook verbinding met elkaar kunnen leggen, waardoor men een aantal zaken door kon geven. Zo zijn er zeker zes doden gemeld, vijf in het plaatsje Dos D'Ane en één in Morne Prosper. Rond hoofdstad Roseau zou de schade eveneens enorm zijn, maar gedetailleerde rapporten zijn er uit die omgeving nog niet gekomen.

Woensdag zal een helikopter vanuit het zuidelijk gelegen Franse eiland Martinique vertrekken om de schade te bekijken en te inventariseren wat er precies gedaan moet worden. Vermoedelijk zal ook de tijdens de storm geredde premier Roosevelt Skeritt daarbij aanwezig zijn. De regering van Trinidad & Tobago heeft twee helikopters gestuurd om te helpen met zoek- en reddingsacties.

Het Caraïbisch rampenagentschap CDEMA komt eveneens in actie. Op Barbados zijn de eerste hulpgoederen verzameld en de kustwacht van het land is dinsdagavond per boot vertrokken richting Dominica, om daar eerste hulp te bieden. Buurland St Lucia zal ondertussen gebruikt worden als een verzamelplek voor hulp, aangezien vliegvelden op Dominica nog onbruikbaar zijn.

CDEMA is inmiddels ook over het getroffen land gevlogen, in de buurt van het vliegveld van Canefield, vlakbij hoofdstad Roseau. Op beelden is grote verwoesting te zien en de meeste plaatsen zijn zeer zwaar getroffen. Volgens de berichten is het vliegveld van Melville Hall mogelijk in relatief goede staat, waardoor dat vermoedelijk de eerste plek zal zijn waar hulpvliegtuigen kunnen landen. Ook de lokale universiteit lijkt nog enigszins intact te zijn.

Advocaat heeft opvolger op het oog

Dick Advocaat wil na het WK, mocht Oranje dat al halen, niet aanblijven als bondscoach. Hij ziet assistent Ruud Gullit als een geschikte opvolger.

Advocaat maakt de kwalificatiereeks af en leidt het Nederlands elftal eventueel nog op het eindtoernooi in Rusland. "Ik ben ervan overtuigd dat we ons met twee goede uitslagen gaan plaatsen voor de play-offs", zegt Advocaat in een interview met Voetbal International.

Om het WK te halen zal Oranje in ieder geval in oktober moeten winnen van Wit-Rusland en Zweden. Het Nederlands elftal zal in die wedstrijden ook aan het doelsaldo moeten werken om als tweede te eindigen en de play-offs te bereiken. "En lukt dat niet, dan houdt het voor mij op."

"Ik wil niet over mijn graf heen regeren, maar Ruud Gullit zou daarna een uitstekende bondscoach kunnen zijn", vervolgt de huidige bondscoach. Advocaat is van mening dat Gullit in Nederland onderschat wordt. "Nederland vergeet echt wat voor een grootheid Gullit is. Na afloop van Frankrijk liepen al die Franse spelers als eerste naar Ruud. Als je toch zo'n ambassadeur in huis hebt, profiteer er dan van, zou ik denken."

Tilburger rijdt politieagent omver en slaat hem in elkaar

Een 44-jarige man uit Tilburg is dinsdagmiddag in de cel gezet omdat hij op een politieagent was ingereden. Niet met een auto, maar met een scootmobiel.

De man was in zijn scootmobiel op een parkeerterrein bier aan het drinken toen een agent hem daarop aansprak. De Tilburger vond het niet fijn om aangesproken te worden, dus schold hij de agent uit en probeerde te ontkomen door weg te rijden.  Tenminste, zo leek het. Blijkbaar wilde hij voldoende meters kunnen maken om de diender met volle snelheid omver te rijden. De agent was te laat met wegspringen en liep diverse kneuzingen op. Ook zijn mountainbike ging kapot.

Vervolgens gebeurde het wonderbaarlijke: De man stond op uit zijn scootmobiel. Wel met gebalde vuisten om de agent nog eens lekker in elkaar te rossen. Met pepperspray en meerdere agenten is de man aangehouden.  De politie laat weten geen geweld tegen opsporingsambtenaren te tolereren. "Wie agressie of geweld pleegt tegen een werknemer met een publieke taak, moet snel en streng worden gestraft", laat de politie weten.

Of de man nog op zijn scootmobiel mag rijden is onduidelijk.

Honkballers Amsterdam ontsnappen tegen HCAW

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates hebben een bijzonder benauwde zege geboekt tegen Mr. Cocker HCAW. In de kampioensgroep van de Hoofdklasse moesten de Pirates het via een extra inning voor elkaar krijgen.

De Amsterdammers begonnen beter, maar de club uit Bussum sloeg in de vierde inning drie man over de thuisplaat en kwam met 3-4 dicht in de buurt van de Pirates. Die breidden hun voorsprong uit naar 3-5, maar in de achtste inning was het voor HCAW opnieuw goed raak: vier keer werd de thuisplaat bereikt, wat met de twee punten van de Pirates voor een 7-7 stand zorgde.

In de negende inning werd niet gescoord en dus was een extra inning nodig. Daarin was het dan toch het favoriete Amsterdam dat iets scherper was en een 8-9 zege uit het vuur wist te slepen.

Messi legt Eibar over de knie, hattrick in 8 minuten voor Zaza

Barcelona heeft dinsdagavond flink uitgehaald tegen Eibar, mede dankzij vier treffers van Lionel Messi. Door een uitblinkende Messi zegevierde het team van trainer Ernesto Valverde met 6-1 tegen de bezoekers uit het Baskenland. De Catalanen hebben na vijf speeldagen nog altijd geen enkel punt laten liggen. Real Madrid heeft zeven punten minder, maar komt woensdagavond in eigen huis nog in actie tegen Real Betis.

De wedstrijd had er wellicht heel anders uitgezien als Marc-André ter Stegen in de derde minuut niet een cruciale redding had verricht. Oog in oog met de doelman kreeg Sergi Enrich de bal niet tegen de touwen. Eibar zorgde ervoor dat Barcelona zich niet op zijn gemak voelde, maar een strafschop van Alejandro Gálvez op Nelson Semedo verstoorde de balans. Messi faalde niet vanaf elf meter: 1-0.

Barcelona verhoogde de druk op de defensie van Eibar en verdubbelde in de 37e minuut de voordelige marge. Na een corner van Denis Suárez kopte de Braziliaan, die afgelopen weekeinde de winnende tegen Getafe (1-2) maakte, de 2-0 binnen. In de tweede helft liep Barcelona snel uit naar een comfortabele en riante overwinning. Marko Dimitrovic had in de 53e minuut een uitstekende redding op een inzet van Messi in huis, maar Denis Suárez mikte het leer in de rebound precies langs de goede kant van de paal.

Eibar antwoordde enkele minuten later met de 3-1, nadat Gerard Piqué zich liet aftroeven door Enrich. Het team van Valverde scoorde in drie minuten tijd echter nog tweemaal: Messi liet diverse tegenstanders zijn hielen om vervolgens keurig af te ronden en ook de 5-1 kwam op naam van de Argentijn, na een pass van Paulinho. Rubén Peña raakte in de 85e minuut de paal, twee minuten voor de 6-1 van Messi. De voorzet was van Aleix Vidal, waarna de clubtopscorer aller tijden afrondde. Messi heeft dit seizoen in clubverband nu al twaalf doelpunten gemaakt, na acht officiële wedstrijden.

In het Mestella kwam Valencia tegen Malaga na een ruim kwartier op voorsprong door Santi Mina, maar in de tweede helft ging het pas echt los. Simone Zaza kende de minuten van zijn leven en zag werkelijk alles wat hij aanraakte in goud veranderen: binnen acht minuten trof de Italiaan drie keer op rij het doel, een loepzuivere hattrick. Rodrigo maakte er kort voor tijd nog 5-0 van voor Valencia.

Meer dan 200 doden door aardbeving Mexico, basisschool ingestort

De zware aardbeving van dinsdag, ten zuiden van Mexico-Stad, heeft meer dan tweehonderd mensen het leven gekost. Dat heeft het hoofd van de Mexicaanse burgerbescherming, Luis Felipe Puente, laten weten. Met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter was het de zwaarste aardbeving die Mexico-Stad getroffen heeft sinds de beving van 1985, tot op de dag exact 32 jaar geleden, waardoor duizenden mensen de dood vonden.

Puente sprak aanvankelijk over bijna 250 doden, maar stelde dat in de loop van de Mexicaanse avond bij naar voorlopig 216 doden. In hoofdstad Mexico-Stad zijn inmiddels 86 doden geteld, in de staten Morelos en Puebla staat de teller op 71 en 43 doden.

Vooral in en rond de hoofdstad is de schade groot. Tientallen gebouwen zijn ingestort, waaronder een basisschool vol kinderen. Zeker 21 doden zijn daar inmiddels geborgen, maar vele tientallen kinderen en volwassenen worden daar nog altijd vermist. Honderden militairen en mariniers zijn er hard aan het werk om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te krijgen.

Een instortende kerk zorgde op een andere locatie voor zeker vijftien doden. Tijdens een mis vond een kleine uitbarsting plaats van de vulkaan waar de kerk op stond, waarna het gebouw in elkaar stortte. 

Scheveningen geniet niet van Ajax: "Hoop charme weg"

Scheveningen maakt zich op voor de bekerwedstrijd tegen Ajax. De amateurclub maakt zich geen illusies.

Drie jaar geleden dwong Scheveningen nog een verlenging tegen Cambuur af en het weet dat Ajax niet in zijn sterkste formatie zal aantreden. "Dit wordt andere koek. Zelfs al heeft Ajax een héél slechte dag, dan kan die ploeg het met een bevlieging beslissen. We zullen vooral achter de bal aan lopen", voorziet trainer John Blok in De Telegraaf.

Het duel wordt bovendien in het stadion van ADO Den Haag gespeeld en er zijn geen fans van Ajax welkom, omdat ADO-fans zich tegelijkertijd verzamelen voor het bekerduel met Feyenoord. Op het sportpark van Scheveningen kon de veiligheid niet gegarandeerd worden.Het duel in Den Haag begint vanavond om 18:30 uur.

"Het gedoe eromheen haalt een hoop charme weg", zo stelt Blok. "Omdat je nu ook maar twee kaarten per persoon mag kopen, zitten er niet eens 3500 man in het stadion. Bij ons zou het hele sportpark afgeladen vol zijn geweest."

'Amrabat staat voor keuze tussen Marokko en Nederland'

Sofyan Amrabat moet binnenkort kiezen of hij voor Marokko wil uitkomen of voor het Nederlands elftal. Dat schrijft De Telegraaf.

Het dagblad sluit niet uit dat de speler van Feyenoord binnen afzienbare tijd wordt opgeroepen voor Oranje. Amrabat heeft formeel nog niets te kiezen. Hij zat niet in de voorselectie van bondscoach Dick Advocaat voor de cruciale WK-kwalificatieduels met Wit-Rusland en Zweden, al hoeft dat niks te betekenen.

Advocaat zag afgelopen zondag een sterk optreden van de middenvelder in de topper tegen PSV. Amrabat zelf wenst zich op dit moment op geen enkele manier uit te laten over zijn toekomst als international. Tot op heden droeg Amrabat één keer het shirt van Marokko en dat gebeurde in een vriendschappelijke interland in maart tegen Tunesië. Dat is volgens de regels van de FIFA geen bindende wedstrijd en zodoende is de broer van Marokkaans international Nordin Amrabat nog steeds in de gelegenheid om een definitieve keuze te maken.

Volgens De Telegraaf is 'het probleem' voor Advocaat vooral dat Amrabat dit seizoen nog niet één wedstrijd in de basis heeft gestaan bij Feyenoord. Een basisplaats zou een uitverkiezing voor Oranje rechtvaardigen. De krant verwacht echter dat de miljoenenaankoop van Feyenoord veel speeltijd zal krijgen in de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag en in het Champions League-duel van volgende week met Napoli.

HEMA slaat door: alle kinderkleding genderneutraal

HEMA lijkt de laatste tijd volkomen doorgeslagen te zijn. Na het in de ban doen van Zwarte Piet en het vervangen van zaken als 'Pasen' door 'Lentefeest' zijn ze nu op de nieuwste SJW hype gesprongen; genderneutraliteit. En dan niet eens over de hele lijn, maar alléén bij kinderkleding.

Straks staat op de rokjes, hartjesonderbroeken en leggings met glitters dus niet meer 'meisjes' maar 'kids'.

De inkoopdirecteur meldt tegenover de Volkskrant dat de keten 'steeds vaker' klachten kreeg. Zo was er een meisje dat graag stoerder ondergoed wilde. Hoe dat straks moet als jongensondergoed (met piemelgleuf) en meisjesondergoed (met extra laagje in het kruis) door elkaar gebruikt worden zoeken de kinderen en hun ouders zelf maar uit.

Waarom alleen kinderkleding? Geen idee

De werkelijke reden voor deze stap zal ongetwijfeld marketing zijn. Met deze stap komt de HEMA natuurlijk uitgebreid in het nieuws en met de huidige genderneutraalhype zullen veel mensen goedkeurend hun jongen met een roze jurkje aan naar zijn vriendjes op school sturen. Het is wachten op de eerste slachtoffers van pestgedrag. Maar ja, dat is écht HEMA. Zelf de aanduiding jongens/meisjes negeren is voor de kleine groep die het betreft kennelijk lastiger dan de overige 99% van dienst blijven.

Echt, HEMA?

HEMA kinderkleding voortaan genderneutraal (CC BY-SA 2.5 nl) foto: Onderwijsgek
HEMA kinderkleding voortaan genderneutraal (Wiki Commons - CC BY-SA 2.5 nl) foto: Onderwijsgek

Dijsselbloem: noodremprocedure zorguitgaven

Minister Dijsselbloem van Financiën wil dat er een politieke noodremprocedure komt voor zorguitgaven die voortvloeien uit nieuwe kwaliteitsnormen. Dat zegt hij in een interview met het FD.

Den Haag werd dit jaar overvallen door de extra kosten voor verpleeghuiszorg die het onverwachte gevolg waren van een wettelijke norminstelling die in handen was gelegd van het Zorginstituut.

,,Wat me zorgen baart is dat we een wet hebben gemaakt die zo'n grote beslissing uit handen van de politiek haalt. Je zou boven een bepaald bedrag toch een noodremprocedure moeten inbouwen, zodat de politiek het nog een keer kan wegen", aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem: noodremprocedure zorguitgaven
Dijsselbloem: noodremprocedure zorguitgaven (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droog

Komen de pluimen aan het riet,
bedenk het is nazomer en geniet.

Vandaag 
Gisterenavond klaarde het op, maar vanuit het noorden kwam er dan toch weer bewolking binnendrijven. In het noorden kon er ook nog een bui vallen. Die bewolking bleef vannacht hangen en het noorden behield kans op een bui. Vandaag  zijn er perioden met zon. Er zou nog een heel lichte bui kunnen vallen maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De thermometer komt niet hoger dan 17 graden.

Het ziet er naar uit dat de regen voorlopig voorbij is. De komende dagen blijft het droog, krijgen we de zon regelmatig te zien en de temperatuur gaat omhoog.

10 Jaar geleden
Was het een bewolkte dag, waarop zo'n 6 millimeter regen viel. De maximumtemperatuur was met 17 graden vergelijkbaar met vandaag.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:15
Zon onder: 19:54
Zonkracht: 3/1

Fraaie herten! (Foto: Disbatch)
Fraaie herten! (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

MU Legend zoekt stress testers

Op 23 september voert ontwikkelaar Webzen een stresstest uit voor de hack ’n slash MMORPG Mu Legend. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk gamers tegelijk inloggen om te kijken wanneer de servers over hun nek gaan. Wil je meedoen, dan kun je hier de game downloaden.

Er is een nieuwe datum, bekend van de open bèta. Deze werd eerder uitgesteld, maar vanaf 7 november kunnen we Mu weer onveilig maken. Mu Legend heeft een nieuwe website gekregen. Gamers die mee willen doen aan de open bèta kunnen de game ten minste een maand van tevoren reeds downloaden.

Mu Legend - bèta in november

Laatste reviews en specials
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Café de Veehandel
©FOK.nl e.a.