FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 september 2017

Honkballers Amsterdam winnen van Neptunus in kampioensgroep

De honkballers van de L&D Amsterdam Pirates hebben de stand in de kampioensgroep van de Hoofdklasse weer gelijkgetrokken. De Amsterdammers zegevierden thuis tegen Curaçao Neptunus, waardoor beide topploegen na acht wedstrijden op zes zeges staan.

In de eerste vier innings ging het redelijk gelijk op, met een 1-0 voorsprong voor Amsterdam als tussenstand. In de vijfde inning sloegen de Pirates echter hard toe, door maar liefst zes punten over de plaat te krijgen. Daar kon Neptunus nauwelijks meer iets tegenin brengen en Amsterdam boekte een 7-1 zege.

De Vaessen Pioniers wonnen ondertussen thuis met 6-0 van Mr. Cocker HCAW. Ze staan daardoor op de derde plek, maar de kans op een plek in de play-offs om de titel is erg klein, dat gaat vermoedelijk tussen Amsterdam en Neptunus.

Obama liet Trump Tower niet afluisteren

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft geen enkel bewijs gevonden dat de regering van president Obama een jaar geleden de Trump Tower liet afluisteren. Het afluisteren zou in de aanloop naar de presidentsverkiezingen de Republikeinse kandidaat Donald Trump hebben moeten treffen.

Trump beweerde in maart, toen hij inmiddels twee maanden president was, in meerdere tweets dat de Democraat Obama hem in oktober 2016 had laten afluisteren. Die beschuldiging was overigens niet onderbouwd. Amerikaanse media melden dat Justitie zelf noch de federale politie FBI een snipper bewijs heeft kunnen vinden voor de aantijging van Trump.

Obama liet Trump Tower niet afluisteren
Obama liet Trump Tower niet afluisteren (Foto: ANP)

EU wil Europese technologie beschermen

Europese bedrijven met vitale technologieën moeten bescherming krijgen tegen buitenlandse overnames. Dat heeft Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging zaterdag gezegd in Italië.

"Ons zijn zorgen ter ore gekomen over buitenlandse investeerders - vaak in handen van de overheid - die Europese bedrijven overnemen die de controle hebben over sleuteltechnologieën", zei Vestager op het Ambrosetti Forum in Cernobbio. Ze beloofde in het najaar met concrete voorstellen te komen.

Duitsland nam in juli maatregelen om te kunnen verhinderen dat buitenlandse partijen er met de allernieuwste technologieën vandoor gaan. Dat volgde op een Chinees bod op een robotfabrikant, vorig jaar. De Duitse minister van Economische Zaken riep Europese partijen op tot een tegenbod, maar kon de deal uiteindelijk niet tegenhouden.

Vestager zei in juli dat ze zorgen over technologiedeals "volstrekt gerechtvaardigd"vond. EU-lidstaten kunnen nu al deals stoppen op het gebied van defensie, energie, financiële stabiliteit of veiligheid.

EU wil Europese technologie beschermen
EU wil Europese technologie beschermen (Foto: ANP)

Omgekomen militairen Nederlands-IndiŽ herdacht

Veteranen en nabestaanden hebben zaterdag in Roermond de Nederlandse militairen herdacht die zijn omgekomen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en de strijd in Nieuw-Guinea.

In totaal vielen ruim zesduizend Nederlandse doden toen de voormalige koloniën zich losmaakten tussen 1945 en 1962. Onder de Indonesische strijders en de burgerbevolking vielen door de oorlog vele tienduizenden doden.

De herdenking bij het Nationaal Indië-monument is voor de dertigste keer gehouden. Tegelijk met de Indië-veteranen werden alle Nederlandse militairen die vanaf de Korea-oorlog tijdens buitenlandse missies sneuvelden geëerd. Ook voor deze groep staat sinds 2003 een monument in het Nationaal Herdenkingspark in de Limburgse stad.

Tijdens de herdenking is een nieuwe plaquette onthuld ter nagedachtenis van de Nederlandse inzet tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953). Tijdens die oorlog stierven 122 Nederlandse militairen, drie raakten vermist.

Na een minuut stilte vlogen vier F-16's over het Herdenkingspark in de zogeheten 'missing man-formatie'. Staatssecretaris Martin van Rijn hield een toespraak en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben kransen gelegd.

'Nu luisteren'
Van Rijn riep in zijn toespraak veteranen op op hun verhalen te vertellen over de gebeurtenissen tussen 1945 en 1950. Hij verwees ook naar het vier jaar durende vervolgonderzoek dat het kabinet laat instellen naar de bloedige dekolonisatie in die periode, waarbij ruim 6200 Nederlandse militairen omkwamen. Onder de Indonesische strijders en de burgerbevolking vielen vele tienduizenden doden.

"Ook nu, bijna zeventig jaar later, is het belangrijk te praten over wat er in Nederlands-Indië is gebeurd. Voor uw kinderen en kleinkinderen'', aldus de staatssecretaris. "Het is belangrijk van ooggetuigen zélf te horen wat zij hebben gezien en meegemaakt, zodat er duidelijkheid ontstaat over wat er in die jaren precies is gebeurd.''

Van Rijn zei te beseffen dat een dergelijk onderzoek de pijn van oude wonden kan doen herleven, "maar ook het begrip vergroten van de ongelofelijk moeilijke omstandigheden waaronder vele militairen moesten opereren. Daarom willen we nu het nog kan luisteren naar uw verhalen''.

Omgekomen militairen Nederlands-Indië herdacht
Omgekomen militairen Nederlands-Indië herdacht (Foto: ANP)

Pliskova in drie sets verder op US Open, Radwanska onderuit

Tennisster Karolina Pliskova is prima op weg om haar finaleplaats op de US Open van vorig jaar te herhalen. De Tsjechische nummer één van de wereld rekende in de derde ronde na een stroef begin af met de Chinese Zhang Shuai: 3-6, 7-5, 6-4. 

Pliskova neemt het in de achtste finales op tegen de Amerikaanse Jennifer Brady, die het voor het eerst tot de laatste zestien op een Grand Slam schopte. Brady won in drie sets van de Roemeense Monica Niculescu: 6-3, 4-6, 7-6 (3).

Agnieszka Radwanska, de nummer tien van de plaatsingslijst, ging zaterdag in de derde ronde onderuit. De Poolse moest haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Coco Vandeweghe, de nummer twintig van de plaatsingslijst: 7-5, 4-6, 6-4. 

Vandeweghe, op de vorige twee edities van de US Open goed voor de halve finales, speelt in de achtste finales tegen de Tsjechische Lucie Safarova. Zij stuurde Kurumi Nara uit Japan overtuigend terug naar huis: 6-3, 6-2.

Rojer in achtste finales US Open

Tennisser Jean-Julien Rojer staat in de achtste finales van het mannendubbelspel op de US Open. Samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau plaatste de Nederlander zich zaterdag bij de laatste zestien duo's.

Rojer en Tecau namen het in de tweede ronde op tegen de Zuid-Koreaan Chung Hyeon en de Taiwanees Lu Yen-hsun. Een echte wedstrijd werd het nooit, want het Nederlands-Roemeense duo was simpelweg te sterk: 6-3, 6-2.

Met de Kroaat Ivan Dodig en de Spanjaard Marcel Granollers wacht een sterk duo in de volgende ronde.

Niet roken zorgt voor ernstig letsel

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 25-jarige man uit Heerhugowaard op de Gedempte Nieuwesloot in Alkmaar mishandeld omdat hij niet rookte.  Hij werd rond 01:00 uur door een onbekende aangesproken met de vraag of hij een sigaret kon missen. Toen het slachtoffer ontkennend antwoordde werd hij in elkaar geslagen. 

Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht waar onder meer een gebroken neus werd geconstateerd. De politie is op zoek naar getuigen en verzoekt mensen die iets hebben gezien te bellen met één van de welbekende nummers: 0900-8844 of 0800-7000. Het verzoek is om daarbij het zaaknummer 2017182948 te vermelden. 

Meer ongelukken met jongeren, minder gewonden

Het aantal geregistreerde verkeersongelukken waarbij jongeren tot 18 jaar bij betrokken zijn, is de afgelopen drie jaar met 18 procent toegenomen. Maar het aantal gewonden dat daarbij is gevallen is volgens politiecijfers juist met 21 procent gedaald, zo blijkt uit een rapport van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA.

De organisaties spreken toch van een "zeer zorgelijke trend". Een woordvoerder van de verzekeraars wijst erop dat ongelukken met fietsers lang niet altijd worden geregistreerd. "We missen veel ongelukken waar de politie niet bij is. Ook waar mensen bij gewond raken. Mensen gaan vaak zelf naar de eerste hulp." Wel geven de cijfers een indicatie, zegt hij.

In de eerste zes maanden van dit jaar waren volgens het rapport 3073 jongeren betrokken bij een ongeval. Er vielen 1151 slachtoffers. In de eerste helft van 2014 waren er minder ongelukken, maar vielen wel 1459 slachtoffers. Het gaat hoofdzakelijk om gewonden. Gemiddeld loopt 1 procent van de ongelukken dodelijk af. Dodelijke ongelukken met jongeren worden in het rapport niet verder vergeleken.

Meer ongelukken met jongeren, minder gewonden
Meer ongelukken met jongeren, minder gewonden (Foto: ANP)

Geallieerde bommen verdrijven 90.000 Duitsers

In Frankfurt is de grootste evacuatie in Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog begonnen. Meer dan 70.000 mensen moeten hun huis uit voordat zondag een niet-ontplofte Engelse vliegtuigbom onschadelijk wordt gemaakt.

Het projectiel is een enorme bom van 1,8 ton die op het terrein van de universiteit ligt. Zaterdag werd een begin gemaakt met de tijdelijke verhuizing van patiënten van twee ziekenhuizen in het risicogebied. In hetzelfde gebied moeten ook nog eens de bewoners van tien verzorgingstehuizen naar een tijdelijke opvang.

Er is in Frankfurt vanaf zaterdag een grote politiemacht op de been om kwaadwillenden, die mogelijk van de afwezigheid van bewoners willen profiteren om in huizen in te breken, af te schrikken.

In Koblenz werd zaterdag al met succes een bom onschadelijk gemaakt, een explosief van 500 kilo. Hier moesten meer dan 21.000 mensen hun huis uit. Daar was soms flinke overredingskracht voor nodig. In twee gevallen moesten bewoners die zich verzetten een handje worden geholpen.

Geallieerde bommen verdrijven 90.000 Duitsers
Geallieerde bommen verdrijven 90.000 Duitsers (Foto: ANP)

Del Potro en Thiem overtuigend door op US Open

Tennissers Dominic Thiem en Juan Martin del Potro hebben zich in New York overtuigend geplaatst voor de achtste finales van de US Open. 

De Oostenrijker Thiem, als zesde geplaatst, sloeg zich in drie sets langs de nummer dertig van de plaatsingslijst, de Fransman Adrian Mannarino. Thiem won met 7-5, 6-3, 6-4 en voegde zich zo bij de laatste zestien.

Daar staat hij tegenover de Argentijn Juan Martin Del Potro, de US Open-kampioen van 2009 en nu als 24e geplaatst. Hij gaf de als elfde geplaatste Spanjaard Roberto Bautista Agut weinig kans op de zege en won ook in drie sets: 6-3, 6-3, 6-4.

Voormalig toptalent Alexandr Dolgopolov sloeg zich voor het eerst sinds de US Open van 2011 naar de achtste finales van een Grand Slam-toernooi. De Oekraïner schakelde de Serviër Viktor Troicki zeer overtuigend uit: 6-1, 6-0, 6-4.

Philipp Kohlschreiber, als 33e geplaatst, staat voor het eerst sinds de US Open van 2014 in de achtste finales van een Grand Slam-toernooi. De Duitser won van de Australiër John Millman, die hem alleen in set één goed partij kon bieden: 7-5, 6-2, 6-4.

Trump troost de slachtoffers van Harvey

President Trump bezoekt Houston, de Texaanse stad die het meest te lijden heeft onder de orkaan Harvey. Hij begaf zich zaterdag in het gezelschap van zijn vrouw Melania onder de talloze slachtoffers.

Trump liet zich van een troostende kant zien. Hij omarmde ouderen, knuffelde kinderen en deelde en passant voedsel uit in het NRG Center, waar duizenden mensen zijn opgevangen terwijl het water in de stad naar recordhoogte steeg.

Het is de tweede reis van de Amerikaanse president naar Texas in enkele dagen tijd. Afgelopen week was hij al in Corpus Christi en de hoofdstad Austin. Trump vroeg ondertussen vrijdag in Washington het Congres om 7,85 miljard dollar (6,6 miljard euro) voor hulp aan het zuiden. Dat is bij lange na niet genoeg om de schade te verhelpen. Gouverneur Abbott van Texas schat die alleen al in zijn staat op 85 miljard dollar.

De president reist nog zaterdag naar de plaats Lake Charles in de buurstaat Louisiana, die eveneens zwaar te lijden heeft.

Trump troost de slachtoffers van Harvey
Trump troost de slachtoffers van Harvey (Foto: ANP)

Dramatische Formule 2-race voor De Vries na zinderende slotfase

De eerste Formule 2-race van het weekeinde in Monza is voor de Nederlander Nyck de Vries uitgelopen op een drama, ondanks zijn tweede startplek.

De Vries kende een uitmuntende start en profiteerde optimaal van de slechte start van polesitter Nobuharu Matsushita. De Rus Artem Markelov kwam met een doldwaze actie in de eerste chicane binnendoor bij de Nederlander en raakte hem daarbij, maar kwam in de problemen en moest zich gewonnen geven.

De Nederlander van Racing Engineering had zo de leiding in handen, terwijl de als zevende vertrokken kampioenschapsleider Charles Leclerc weer met rasse schreden naar voren kwam. De Monegask lag al snel op de tweede plek en opende de jacht op De Vries, maar een serieuze aanval op de Nederlander zat er niet in.

Na achttien van de 23 ronden leek alles goed te gaan voor De Vries. Leclerc kwam naar binnen voor zijn verplichte pitstop, De Vries volgde een ronde later en kwam weer voor de Monegask de baan op. Niet veel later moest de safety car de baan op komen: Oliver Rowland zag vanaf de derde plek hoe zijn linkerachterwiel wegrolde nadat deze bij de pitstop niet goed vast was gezet.

De twee ronden van het vertrek van de safety car tot de finish waren niks minder dan chaotisch. De Vries hield aanvankelijk een aanval van Leclerc af, maar de Italiaan Luca Ghiotto profiteerde perfect en nam de leiding. Toch kwam De Vries aan de binnenkant van de Parabolica-bocht terug en bij het ingaan van de laatste ronde reden de twee zij aan zij op kop.

Ghiotto leek het voordeel te hebben in de eerste bocht, maar kon de bocht niet houden en schoot rechtdoor, terwijl De Vries ineens Leclerc weer achter zich aan kreeg. De Nederlander en de Monegask kwamen met elkaar in aanraking, waardoor Leclerc buiten de baan raakte. Een paar bochten later bleek dat De Vries een lekke band had en hij en Leclerc schoten nog eens gezamenlijk het grind in, waarmee voor beiden de race voorbij was.

Ghiotto reed zo naar de zege, hoewel de kans nog bestaat dat hij bestraft wordt: hij haalde immers flink voordeel uit zijn actie in de eerste bocht, terwijl hij zijn positie niet inleverde. Antonio Fuoco kwam als tweede over de streep, voor Matsushita. Leclerc en De Vries werden als zeventiende en achttiende geklasseerd en starten zondagochtend om 10.15 uur vrijwel achteraan in de sprintrace.

De laatste anderhalve ronde is hier terug te kijken.

Buddy-veiling zamelt geld in voor vluchtelingenfilm

Een unieke cast & crew-tas van Game of Thrones, een premièrejurk waarin Hadewych Minis over de rode loper van Cannes liep en een trui die acteur Jord Knotter droeg in hitserie GTST. Het zijn een paar van de hoogtepunten van de Buddy-veiling, een initiatief om geld in te zamelen voor Welkom dan maar, een speelfilm die deels wordt gemaakt door vluchtelingen.

Ook Robin van Persie, Kim-Lian van der Meij, Jennifer Hoffman, Jon van Eerd en blogger Lisa Vegan hebben bijzondere objecten ter beschikking gesteld. Fans kunnen vanaf deze week bieden op de items via de website Sale4Charity.

Het Buddy-project koppelt gevluchte filmprofessionals aan hun Nederlandse collega's met als doel hun een relevant netwerk te bieden en hen te begeleiden naar betaald werk. Het project wordt onder meer gesteund door het Nederlands Filmfonds. De initiatiefnemers hebben ook al een deel van het budget bij elkaar gespaard via crowdfunding.

Welkom dan maar
De hoofdrollen in de film Welkom dan maar worden gespeeld door Susan Visser, Kim-Lian van der Meij en Tygo Gernandt. Ook voor de Iraans-Nederlandse Nazanin Taheri en de Syriër Arabi Ghibeh zijn prominente rollen ingeruimd in het script.

De komedie vertelt over vluchtelingen die een nieuw leven willen beginnen in Nederland. Een groep vluchtelingen komt in een Nederlands dorp terecht met alle denkbare gevolgen van dien. Het is de bedoeling dat de film in 2018 in de bioscopen te zien is.

Schuurs onderuit in dubbelspel US Open

Voor tennisster Demi Schuurs is de US Open voorbij. Samen met de Belgische Elise Mertens ging de Nederlandse zaterdag in de tweede ronde van het damesdubbelspel onderuit.

Schuurs en Mertens speelden tegen het als veertiende geplaatste duo Andreja Klepac (Slovenië) en haar Spaanse partner Maria José Martinez Sanchez. Het Nederlands-Belgische duo begon uitstekend en plaatste direct twee breaks, maar die leverden ze ook gelijk weer in. Toch wisten ze Klepac en Martinez nog eens te breken, waarmee de eerste set binnen was.

Set twee moesten Schuurs en Mertens inleveren, maar in de beslissende derde set braken ze hun opponenten gelijk weer. Toch konden ze het niet volhouden: ze kregen twee breaks om de oren, trokken de stand weer gelijk, maar zagen Klepac en Martinez vervolgens op de service van Schuurs/Mertens alsnog de zege pakken, 6-4, 2-6, 5-7.

Normaal krijgt standbeeld

De Achterhoekse rockband Normaal krijgt een standbeeld in de plaats Hummelo. Dit is zaterdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Zelhem. Het beeld wordt 10 mei volgend jaar onthuld, meldt de Gelderlander.

"Gelukkig wordt het geen abstract gedrocht", was de eerste reactie van voorman Bennie Jolink toen hij een miniatuur zag van het standbeeld dat een cadeau is van de fanclub van de band.

Update 19:42 uur
Bonusvideo geplaatst, deze werd ons aangeboden door Paul van Druten.


(Video: Paul van Druten)

Normaal krijgt standbeeld
Normaal krijgt standbeeld (Foto: BuzzE)

Italiaanse tennisser Fognini uit US Open gegooid

Tennisser Fabio Fognini is uit de US Open gegooid. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

Tijdens zijn verloren wedstrijd in de eerste ronde van het enkelspel in New York beledigde de Italiaan de vrouwelijke umpire en riep een paar seksistische teksten richting haar kant.

Fognini mag nu niet meer in actie komen in het dubbelspel. Daarin zou hij in de derde ronde samen spelen met zijn landgenoot Simone Bolelli. Bovendien kreeg hij een boete van 24.000 dollar.

Man aangehouden voor neersteken vriendin

Een vijftigjarige man uit Steenbergen is zaterdagochtend rond 07.00 uur in zijn woning aangehouden op verdenking van het neersteken van zijn 45-jarige vriendin.

De vrouw rende in de vroege ochtend gillend over straat en werd achtervolgd door een man met een mes, meldden omstanders aan de politie. Dat bleek later haar vriend te zijn. Zij is in haar hals en gezicht gestoken, maar was volgens de politie wel aanspreekbaar. De vrouw is naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht.

Man aangehouden voor neersteken ex-echtgenote
Man aangehouden voor neersteken ex-echtgenote (Foto: ANP)

Politie vindt wiet en cash bij actie Limburg

De politie heeft tijdens een reeks invallen in Limburg tientallen kilo's wiet en tienduizenden euro's contant gevonden. Verder troffen agenten een vuurwapen, een hennepdrogerij, een wietplantage met zo'n honderd planten, hasj en een zak waar mogelijk harddrugs in zitten aan. Elf verdachten zijn opgepakt. Het zijn mannen van tussen de zeventien en zestig jaar.

Vijf van de verdachten werden aangehouden op een woonwagenkamp in Stein. Daar vond de politie het geld, het wapen en de vermoedelijke harddrugs. De softdrugsvondsten deden agenten in een pand elders in Stein en in Beek.

De politie meldde zaterdag de resultaten van de doorzoekingen, die vrijdagavond plaatsvonden. Daarbij waren ook justitie, de Belastingdienst, militairen en de gemeente Stein aanwezig. De opgepakte mannen worden verdacht van drugshandel, witwassen en vuurwapenbezit. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.

Politie vindt wiet en cash bij actie Limburg
Politie vindt wiet en cash bij actie Limburg (Foto: ANP)

Bambi houdt huis in rouwcentrum

Een hert dat in een rouwcentrum in de Australische stad Melbourne verzeild raakte, richtte daar binnen 20 minuten een schade van omgerekend 66.000 euro aan. Niemand raakte gewond.

De verbijsterde eigenaren van het centrum vertelden radiozender 3AW dat het dier in de kamer waar hij uiteindelijk terechtkwam, in zijn paniek het meubilair, de muren en de vloerbedekking kapottrapte. Niets was meer heel, alles moet worden vervangen.

Liefst zes boswachters waren nodig om het bloedende dier van naar schatting 250 kilo in bedwang te houden en uit het rouwcentrum Tobin Brothers te krijgen. Het hert was binnengedrongen doordat het een ruit kapot kreeg. In de regio bij Melbourne gedijen de herten uitstekend. Ze dringen steeds vaker de buitenwijken van de stad binnen.

Hert houdt huis in rouwcentrum
Bambi houdt huis in rouwcentrum (Foto: BuzzO)

Zware crash met oude F1-auto op Circuit Zandvoort, coureur gereanimeerd

Op het circuit van Zandvoort is een deelnemer aan de Historische Grand Prix zaterdagochtend zwaar gecrashed. De Fransman David Ferrer werd ter plekke gereanimeerd, alvorens hij onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis werd gebracht.

Ferrer reed in een March 701 uit 1970, het jaar waarin onder meer Jackie Stewart in een dergelijke auto reed in de Formule 1. In de laatste en snelste bocht van het circuit, de Arie Luijendijkbocht, vloog Ferrer volgens ooggetuigen van de baan. Hoe het met de Fransman is, is nog niet bekend.

Beelden uit Zandvoort (Bron: YouTube)

Polerecord Hamilton in natte kwalificatie

Lewis Hamilton heeft zich het record van meeste polepositions in de Formule 1 toegeëigend. De Brit kwam vorige week op gelijke hoogte met Michael Schumacher maar een nieuwe pole in een natte kwalificatie in Italië zorgde ervoor zijn aantal nu op 69 is gekomen. Max Verstappen reed op Monza een knappe tweede tijd, maar start door diverse gridstraffen verder naar achteren. Hierdoor is de tweede plek op de eerste startrij voor de verrassend goed presterende Lance Stroll met de Williams.

De kwalificatie trapte zoals gebruikelijk af om 14.00 uur met een nat Autodromo Nazionale di Monza. Lang duurde het niet, want na een crash van Haas-coureur Romain Grosjean werd besloten om de sessie voor onbepaalde tijd uit te stellen omdat het asfalt te nat geworden was.

Pas 2,5 uur later kon er verder gereden worden, waarbij gedurende Q1 de baan langzaam maar zeker wat opdroogde. Enkele rijders gingen zelfs over naar intermediates. Voor Kevin Magnussen, Jolyon Palmer, Marcus Ericsson, Pascal Wehrlein en Grosjean viel het doek.

In Q2 werd gestreden om de plekken bij de beste tien en er viel een verrassing te noteren, want Stoffel Vandoorne met de McLaren wipte op het laatste moment zijn collega van Force India Sergio Perez eruit. De Mexicaan kwam 0,002 seconde tekort op teamgenoot Esteban Ocon die wel door mocht naar Q3. Ook voor Nico Hülkenberg, Fernando Alonso, Daniil Kvyat en Carlos Sainz viel het doek.

In het laatste deel leek Verstappen af te stevenen op de eerste plek, maar Hamilton toonde zijn klasse door er met 1.35,554 weer een fabelachtig rondje uit te persen. De Brit was een seconde sneller dan Verstappen, Daniel Ricciardo en Stroll die verraste. Ocon reed een keurige vijfde tijd, voor Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Felipe Massa en Vandoorne. Met name de Ferrari's vielen tegen in Q3.

De grid zal er morgen heel anders uitzien door de diverse straffen die uitgedeeld worden. Zo moeten Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Alonso, Sainz en Palmer startplekken inleveren. Zij moeten een inhaalrace gaan rijden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:35.554   8
2 M. Verstappen Red Bull 1:36.702 +0:01.148 8
3 D. Ricciardo Red Bull 1:36.841 +0:01.287 8
4 L. Stroll Williams 1:37.032 +0:01.478 8
5 E. Ocon Force India 1:37.719 +0:02.165 8
6 V. Bottas Mercedes 1:37.833 +0:02.279 7
7 K. Räikkönen Ferrari 1:37.987 +0:02.433 8
8 S. Vettel Ferrari 1:38.064 +0:02.510 8
9 F. Massa Williams 1:38.251 +0:02.697 8
10 S. Vandoorne McLaren 1:39.157 +0:03.603 5
11 S. Perez Force India 1:37.582   9
12 N. Hülkenberg Renault 1:38.059 +0:00.477 9
13 F. Alonso McLaren 1:38.202 +0:00.620 4
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:38.245 +0:00.663 10
15 C. Sainz Toro Rosso 1:38.526 +0:00.944 10
16 K. Magnussen Haas F1 1:40.489   12
17 J. Palmer Renault 1:40.646 +0:00.157 10
18 M. Ericsson Sauber 1:41.732 +0:01.243 11
19 P. Wehrlein Sauber 1:41.875 +0:01.386 9
20 R. Grosjean Haas F1 1:43.355 +0:02.866 3

'Mel B verslaafd aan cocaÔne en drank'

Melanie Brown kampt met een cocaïne- en alcoholverslaving. Die trokken een zware wissel op het huwelijk van de voormalig Spice Girl en Stephen Belafonte. Dat staat volgens Daily Mail in documenten die Belafonte onlangs indiende bij de rechtbank.

De filmproducent maakt zich zorgen om zijn biologische dochter Madison (6) en stiefdochter Angel (10). "De voornaamste redenen van mijn zorgen zijn haar consistente verslaving aan en misbruik van cocaïne en alcohol", citeert de Britse krant uit de documenten.

Toen Mel B eerder dit jaar besloot haar kindermeisje te ontslaan, begon Belafonte zich nog meer zorgen te maken. "Ik wil niet dat ze drinkt of drugs gebruikt in aanwezigheid van de kinderen, zeker niet als er niemand anders in de buurt is om voor hen te zorgen." Mel B beschuldigde haar kindermeisje ervan dat ze jarenlang het bed deelde met Belafonte, iets wat hij altijd heeft ontkend.

De zangeres zou hebben toegegeven drank- en drugsproblemen te hebben. In de tientallen sms'jes en e-mails die nu deel uitmaken van het scheidingsdossier gaat Melanie akkoord met het slikken van medicatie om haar verslavingen onder de knie te krijgen. Ook stemde ze in met zowel geplande als ongeplande drugstests.

Mel B vroeg in maart een scheiding aan van Belafonte, met wie ze in 2007 trouwde. De voormalig Spice Girl beweert dat de filmproducent haar mishandelde en dreigde sekstapes openbaar te maken. Vorige week vroeg Melanie de rechter de scheidingszaak verder achter gesloten deuren te behandelen omdat Belafonte volgens haar een mediacircus van de zaak maakt.

'Mel B verslaafd aan cocaïne en drank'
'Mel B verslaafd aan cocaïne en drank' (Foto: BuzzE)

'Verplichte rijtest voor 75-plussers'

Er moet een verplichte rijtest komen voor 75-plussers. Dat vindt twee derde (69 procent) van de 25.000 deelnemers die meededen aan een verkeersonderzoek van EenVandaag. Het tv-programma wordt zaterdagavond uitgezonden.

De meeste 75-plussers hoeven nu geen rijtest af te leggen wanneer zij hun rijbewijs verlengen. Een verklaring van een arts volstaat meestal. De verplichte rijtest zou vanaf 75 jaar iedere vijf jaar afgenomen moeten worden, vinden de deelnemers.

Onder de 25.000 deelnemers waren 3000 mensen met ouders boven de 75 jaar. Veel van hen maken zich zorgen over het rijgedrag van hun bejaarde ouders. Volgens de helft van hen gaan hun ouders steeds minder veilig rijden. Een derde van die ondervraagden heeft hun ouders aangesproken op het rijgedrag, maar de meesten vinden het moeilijk de kwestie aan te kaarten.

'Verplichte rijtest voor 75-plussers'
'Verplichte rijtest voor 75-plussers' (Foto: ANP)

Ook geen medaille Savelkouls op WK judo

Op het WK judo in Boedapest heeft de Nederlandse judoka Tessie Savelkouls de tweede ronde bereikt in de klasse boven 78 kilogram. Savelkouls versloeg Munkhtuya Battulga met een waza-ari.

De volgende tegenstandster van Savelkouls is de Hongaarse Emese Karpati.

Update 12:24 uur

Savelkouls heeft zich zojuist voor de kwartfinales geplaatst. Ze versloeg de Hongaarse Emese Karpati met een ippon.

Update 13:11 uur

Savelkouls heeft haar partij in de kwartfinales verloren. De Japanse Sarah Asahina versloeg de Nederlandse judoka met een ippon. Savelkouls is nu veroordeeld tot de herkansingen.

Update 16:33 uur

Savelkouls mag om een bronzen medaille gaan strijden. In de herkansingen was ze te sterk voor olympisch kampioene Emilie Andeol. De Nederlandse won met een ippon.

Update 17:48 uur

Ook Savelkouls is er niet in geslaagd een medaille te pakken. In de strijd om de derde plaats verloor ze van Iryna Kindzerska met een waza-ari.

Ritzege Majka, Kelderman stijgt naar plek drie

Rafal Majka heeft de veertiende etappe in de Vuelta gewonnen. Na 175 kilometer koersen, van Écija naar La Pandera, kwam de Pool solo over de finish. Chris Froome behield de rode leiderstrui. Wilco Kelderman steeg naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Rafal Majka, Patrick Konrad (Bora), Alexis Gougeard (AG2R), Simon Clarke, Davide Villella (Cannondale), Rui Costa (UAE), Bart De Clercq (Lotto-Soudal), Luis Angel Mate (Cofidis), Stefan Denifl (Aqua Blue) en Ricardo Vilela (Manzana) gingen op avontuur en zagen hun voorsprong al gauw oplopen naar bijna zeven minuten.

Met nog zo'n 98 kilometer voor de boeg stapte Sam Oomen af. De Nederlandse nummer 13 in het algemeen klassement is ziek. Inmiddels begon de kopgroep aan de eerste beklimming van de dag, de Puerto El Mojón (derde categorie). Villella was als eerste boven en hij pakte de drie bergpunten.

Zo'n 55 kilometer voor de meet demarreerde Simon Clarke uit de kopgroep, maar een kilometer later werd hij werd gegrepen door de kopgroep. Alexis Gougeard kon het tempo van de kopgroep niet meer bijbenen en moest lossen. Inmiddels waren ze in het peloton gaan rijden, waardoor de voorsprong van de kopgroep slonk.

De Puerto de Locubin was de tweede beklimming, 8,5 kilometer lang met een gemiddelde van 4,8 procent. Tijdens die beklimming versnelde Konrad waardoor de kopgroep uiteenspatte. Het peloton zat inmiddels op iets meer dan twee minuten en was flink uitgedund. Vooraan  bleven vijf koplopers over: Majka, Konrad, Villella, Costa en De Clercq. Villella kwam wederom als eerste boven.

Met een voorsprong van een kleine twee minuten begon de kopgroep aan de zware slotklim, Sierra de la Pandera, berg van de buitencategorie. Villella, De Clercq en Konrad moesten vooraan.  lossen. Costa kon Majka ook niet bijbenen waardoor de Pool nu alleen voorop reed. Zes minuten voor de finish was de voorsprong van Majka op de groep favorieten anderhalve minuut.

Vier kilometer voor de meet demarreerde Bardet uit de groep favorieten. Carapaz sprong mee. Chaves was de volgende en ook Contador en Nibali reden naar voren. Bardet moest inmiddels al weer lossen. Froome had alleen nog Poels om hem te helpen. Het verschil met Nibali en Contador was echter niet groot. Een kleine drie kilometer voor de finish moest Poels lossen. Froome wist zich vervolgens met Lopes weer bij  Nibali en Contador te voegen en ook Kelderman sloot weer aan.

Vooraan was het Majka die verdiend als winnaar over de meet kwam. Lopes, die uit de groep favorieten was gedemarreerd, eindigde als tweede.

Korrel grijpt naast brons bij WK judo

Michael Korrel heeft op het WK judo de derde ronde bereikt in de klasse tot 100 kilogram. Korrel versloeg de Kroaat Zlatko Kumric met een waza-ari.

De Nederlandse judoka had in de eerste ronde een bye.

Update 11:45 uur

In de klasse boven de 100 kilogram werd Roy Meyer uitgeschakeld. Meyer, die in de eerste ronde een bye had, verloor van de Cubaan Alex Garcia Mendoza met een golden score.

Update 12:27 uur

Korrel heeft zich zojuist voor de kwartfinales geplaatst in de klasse onder de 100 kilogram. Hij was Peter Paltchik met een waza-ari de baas.

Update 13:16 uur

Michael Korrel is nog steeds in de race voor een medaille op het WK. Hij plaatste zich voor de halve finale in de klasse onder de 100 kilogram door de Belg Toma Nikiforov in de kwartfinales te verslaan met een waza-ari.

Update 16:30 uur

Korrel is er niet in geslaagd de finale te bereiken. De Nederlander, die vorig jaar bij het EK brons won en dit jaar  de beste was op het grandslamtoernooi van Bakoe, verloor in de halve finales van de Japanner Aaron Wolf. Hij moet het nu opnemen tegen Kirill Denisov om brons.

Update 17:19 uur

Michael Korrel heeft naast brons gegrepen. Hij verloor met een ippon van Kirill Denisov. In april van dit jaar bij het EK verloor Korrel ook al de strijd om het bron van Denisov.

Dťmare de beste in Brussels Cycling Classic

Arnaud Démare heeft de Brussels Cycling Classic. De Frans kampioen was na 201,3 kilometer in Brussel de snelste voor Marko Kump. André Greipel zou als derde op streep komen.

Snel na de start zou er een kopgroep van vijf renners wegrijden: Brian van Goethem (Roompot - Nederlandse Loterij), Dimitri Peyskens (WB Veranclassic Aqua Protect), Patryk Stosz, (CCC Sprandi Polkowice), Sander Cordeel (Vérandas Willems-Crelan) en Stepan Kurianov (Gazprom-RusVelo). De vijf zouden een maximale voorsprong van vijf minuten pakken op het peloton.

Met nog zeventig kilometer te gaan zou er een groep van tien renners aansluiten bij de vijf: Matthias Brändle (Trek-Segafrdo), Tiesj Benoot, Sean de Bie ( beiden Lotto Soudal), Marcus Burghardt (BORA - hansgrohe), Pim Ligthart, Jesper Asselman (beiden Roompot - Nederlandse Loterij), Olivier Le Gac (FDJ), Truls Korsaeth (Astana), Geoffrey Soupe (Cofidis), Nans Peters (AG2R La Mondiale).

Op het moment van de aansluiting tussen de groepen vooraan moest Marcel Kittel lossen in het peloton. Snel daarna gaf de Duitse sprinter op, even daarvoor had Nacer Bouhanni dat ook al gedaan, vanwege een valpartij.

Met nog tien kilometer leek het erop dat de kopgroep teruggepakt zou worden, maar op dat moment koos Brändle samen Van Goethem en Le Gac voor de aanval. Op een hellende strook versnelde Brändle nog een keer, waarna de Nederlander en de Fransman niet meer konden volgen. Het leek erop dat de overwinning na Oostenrijker zou gaan, maar op 1,5 kilometer werd hij toch gegrepen door het peloton.

In de sprint was Démare de sterkste, mede door goed voorbereidingswerk van zijn ploeg FDJ. Voor de Fransman is het zijn tiende overwinning van het seizoen.

'Mensen opgehitst tegen Marcouch'

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat mensen zijn opgehitst tegen zijn partijgenoot Ahmed Marcouch, de nieuwe burgemeester van Arnhem. In het radioprogramma Kamerbreed stelt hij dat dit is gebeurd door PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

De installatie van Marcouch als burgemeester van Arnhem werd vrijdag kort verstoord. Drie actievoerders riepen in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune "Marcouch wegwezen".

Volgens Spekman is het ophitsen steeds extremer geworden en gebeurde het al vanaf het moment dat de voordracht van de PvdA'er met Marokkaanse roots bekend was. Volgens hem begon Wilders met ophitsen op Twitter en ging Baudet daaroverheen. "Ze proberen elkaar te overschreeuwen",aldus Spekman.

Wilders demonstreerde in juli bij het gemeentehuis van Arnhem tegen de voordracht. Volgens de PVV-leider wilde Marcouch eerder van Amsterdam Nieuw-West "een islamitisch stadsdeel maken" en is de PvdA'er "fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi".

'Mensen opgehitst tegen Marcouch'
'Mensen opgehitst tegen Marcouch' (Foto: ANP)

Spekman looft Asscher om lerarensalarissen

Partijvoorzitter Hans Spekman van de PvdA staat vierkant achter het optreden van partijgenoot Lodewijk Asscher in het conflict met de VVD over de lerarensalarissen. "Ik ben heel trots op Lodewijk dat hij vecht voor zijn idealen",aldus Spekman in het radioprogramma Kamerbreed. De partijvoorzitter vindt het "alleen maar voor hem pleiten" dat Asscher ervoor heeft gevochten en "alles uit de kast" heeft gehaald en noemt het goed dat er hard is ingezet.

De PvdA wilde dat er al in de begroting van het demissionaire kabinet voor 2018 geld zou komen voor de verhoging van de salarissen van leraren in het basisonderwijs. PvdA-leider en vicepremier Lodewijk Asscher had zelfs gedreigd dat de PvdA niet zou tekenen voor een begroting waarmee ze het niet eens zou zijn. Deze week liep het conflict met een sisser af toen de PvdA genoegen nam met de toezegging dat er op een later moment een "substantieel" bedrag komt voor de leraren.

Spekman is het oneens met de kritische woorden van zijn partijgenoot minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de houding van de partij in het conflict. "Dat is fijn dat Jet dat vindt, maar ik ben dat ontzettend oneens met Jet", zegt Spekman hierover.

Bussemaker

Bussemaker zegt in de uitzending van radioprogramma Met Het Oog Op Morgen van zaterdagavond dat de "toonhoogte wel erg hoog" was in het conflict. "Het helpt niet in de constructieve houding die we altijd gehad hebben en waarmee we oplossingen hebben gevonden", aldus Bussemaker.

Bussemaker had het slecht gevonden als het demissionaire kabinet uiteen was gevallen door de ruzie. "Voor het aanzien van de politiek had ik het heel, heel erg slecht gevonden als het anders was afgelopen deze week", aldus de minister in Met Het Oog Op Morgen .

Spekman looft Asscher om lerarensalarissen
Spekman looft Asscher om lerarensalarissen (Foto: ANP)

Van der Breggen wint etappe in Boels Ladies Tour

Anna van der Breggen heeft de voorlaatste etappe in de Boels Ladies Tour gewonnen. In de sprint met twee was de renster van Boels-Dolmans te sterk voor de leidster Annemiek van Vleuten. Van Vleuten blijft wel aan de leiding in het algemeen klassement.

In de finale van de etappe naar Vaals waren de twee weggereden uit een groep van 25 rensters. Amy Pieters werd op 48 seconden derde. Door de etappezege stijgt Van der Breggen naar tweede plaats in het algemeen klassement achter Van Vleuten.

Kieft: "Nederlands elftal nog slechter dan we dachten"

Het Nederlands elftal blameerde zich afgelopen donderdag tegen Frankrijk. Dat zag ook Wim Kieft, die vol afschuw keek. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat eindigde het duel met tien man en werd met 4-0 afgedroogd. Oranje was niet opgewassen tegen de ijzersterke Fransen, maar heeft desondanks nog kans om het WK te halen. Wim Kieft schrok van het grote verschil in kwaliteit tussen Frankrijk en Nederland.

"We zijn nog veel slechter dan we dachten met het Nederlands elftal", schrijft de oud-international in zijn column voor De Telegraaf. "Iedere keer schrik ik toch weer als ik Oranje zie spelen. Ik weet dat het niet best is en er meer wordt verloren dan gewonnen. Toch verbaasde het me opnieuw dat het kwaliteitsverschil met Frankrijk zo groot is geworden."

Frankrijk kwam in Parijs al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong via Antoine Griezmann. Het was eenrichtingsverkeer en het was mede aan Jasper Cillessen te danken dat het lange tijd bij 1-0 bleef. Na de tweede gele kaart van Kevin Strootman zakte het bij Oranje als een kaartenhuis in elkaar en liep Frankrijk uit naar 0-4. "Een ontluisterende avond in Parijs. Was dit te voorkomen? Nauwelijks, want het is toch ook een kwestie van kwaliteit. Zet ze maar eens tegen elkaar af: Sneijder tegen Griezmann, Wijnaldum tegen Kanté of Strootman tegen Pogba."

Kieft erkent dat Frankrijk fysiek sterker is, maar weet dat Oranje daar in het verleden altijd goed mee om wist te gaan. "Toen werd bijna altijd voetballend het onderscheid gemaakt", legt hij uit. "Dick Advocaat moet hebben gedacht dat zijn Nederlands elftal dit ook zou kunnen in Parijs getuige de basisplaats van Wesley Sneijder. Daar kwam niets van terecht, onder andere door de pressie van Frankrijk. Maar als je ook de wendbaarheid van Strootman, De Vrij en Hoedt vergelijkt met die van de Fransen…. Of hoe Pogba na rust Vilhena – hij kwam juist om het elftal meer kracht te geven – als een kleine jongen opzij zette en keek van: ‘hoe oud ben jij nu eigenlijk mannetje’."

Moskou protesteert tegen doorzoeken handelsmissie VS

Rusland heeft zaterdag de op één na hoogste Amerikaanse diplomaat in het land op het matje geroepen. Moskou protesteert tegen de geplande doorzoeking van de Russische handelsmissie in Washington, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou in een verklaring.

De inspectie van Russische diplomatieke panden wordt "illegaal" genoemd en "een agressieve daad zonder precedent". Amerikaanse geheime diensten zouden de gelegenheid te baat kunnen nemen voor "anti-Russische provocaties" door "compromitterende voorwerpen" te installeren.

Rusland moest uiterlijk zaterdag diplomatieke posten in Washington en New York gesloten hebben in het steekspel tussen de Verenigde Staten en Rusland. Dat begon met de uitwijzing, eind vorig jaar, door toenmalig president Obama van 35 Russische diplomaten omdat Rusland zich gemengd zou hebben in de Amerikaanse verkiezingen.

Moskou protesteert tegen doorzoeken missie VS
Moskou protesteert tegen doorzoeken missie VS (Foto: ANP)

'Woningbrand staat los van House Rules NL'

De brand die in de nacht van vrijdag op zaterdag woedde in een woning in Dieren, staat voor zover nu bekend los van de opnamen voor een Net5-programma. De bewoonster neemt deel aan het nieuwe seizoen House Rules NL, een klusprogramma waarin vijf duo's elkaars huis onder handen nemen.

"De brandweer is tot de conclusie gekomen dat de brand is ontstaan bij werkzaamheden aan het dak. Wij zijn niet in de buurt van het dak geweest", zegt een woordvoerder van Net5, dat de derde reeks van House Rules NL vanaf 26 september uitzendt. "Het zijn niet de klussers geweest die aan het dak hebben gewerkt, maar een externe partij."

De werkzaamheden en opnames voor het klusprogramma waren een paar dagen voor de brand al achter de rug. Maandag werden de kluswerkzaamheden afgerond, op woensdag vonden de laatste opnamen plaats. Vrijdag ging de externe partij aan de slag met het dak, aldus Net5.

Heel triest
De zender en producent Skyhigh TV vinden de brand "heel triest" voor de bewoonster Paulien, die met haar vriendin Dinie deelneemt aan House Rules NL. "We leven heel erg mee met de kandidaten, het is heel triest voor Paulien wat er is gebeurd met haar huis."

Wat de consequenties van de brand zijn voor House Rules NL, dat eindigt met een grote liveshow, is nog niet duidelijk. "We moeten kijken of en hoe dit gevolgen heeft voor het programma."

Net5 en Skyhigh TV volgen de ontwikkelingen op de voet. "Het is nog zo vers, eerst moet de schade worden geïnventariseerd. Dan wordt het een verzekeringskwestie, vervolgens gaan wij kijken of er nog een rol voor ons is weggelegd. Vanuit de productie is er goede begeleiding, we zijn nauw verbonden met dit voorval."

'Meer dan 50.000 radicale moslims in Europa'

Europa telt meer dan 50.000 geradicaliseerde personen. Dat schat de antiterrorismecoördinator van de Europese Unie, Gilles de Kerchove, in een vraaggesprek met de Vlaamse krant De Morgen. De Kerchove betwijfelt bovendien of het lukt om jihadisten te deradicaliseren. "Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven."

In Groot-Brittannië gaat het volgens hem om 20.000 geradicaliseerden. Over 3000 van hen maken de Britten zich zorgen, en 500 worden er nauwlettend gevolgd. Vooral de schifting van wie er niet alleen radicaal is, maar ook potentieel gevaarlijk, is volgens De Kerchove lastig. De "systematische bashing" van inlichtingendiensten, die niet genoeg gegevens zouden uitwisselen, is volgens hem niet terecht. Juist op dat terrein zijn grote stappen gezet, zegt hij. Het probleem ligt bij de analyse van de gegevens.

De Kerchove, nu tien jaar in functie, benadrukt dat het nodig is om het beeld dat Islamistische Staat schetst van de islam te weerleggen. Ook zou de islam in Europa geen "inmenging meer van buitenaf" moeten kennen. "Imams moeten bij ons zijn opgeleid." Bij wie radicale ideeën heeft, moet bovendien worden bereikt dat die persoon "geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken".

België telt volgens De Kerchove circa 500 Syriëgangers en meer dan 2000 geradicaliseerden. Inlichtingendienst AIVD schatte in 2015 dat Nederland "enkele honderden"jihadisten telt en enkele duizenden sympathisanten. Het aantal Syriëgangers lag afgelopen juni volgens antiterrorismedienst NCTV op ongeveer 280.

'Meer dan 50.000 radicale moslims in Europa'
'Meer dan 50.000 radicale moslims in Europa' (Foto: ANP)

Nieuwsgierige jongen stopt 26 magneetjes in penis

Je kent het als man wel: je was een jongetje, had een bende kleine magneetjes en was vanzelfsprekend benieuwd wat er zou gebeuren als je die in je plasser stopt, heel normaal. Althans, zo ging het wel voor een anoniem Chinees jongetje van 11 uit de provincie Zhejiang.

Het jochie wist 26 kleine, magnetische balletjes in zijn penis te proppen, omdat hij benieuwd was wat er zou gebeuren. Dat heeft hij geweten, want niet geheel verrassend leidde het tot een bijzonder pijnlijke situatie, waarbij hij zelfs bloed begon te plassen. 

De jongen werd naar het ziekenhuis gebracht, waar chirurg Wang Yongbiao aan het opereren sloeg. Om te voorkomen dat de urineweg van de jongen geblokkeerd zou raken, duwde Wang de balletjes eerst richting zijn blaas, waar een deel zich al verzameld had.

Via een incisie in de blaas wist Wang de balletjes uiteindelijk naar buiten te krijgen, wat nog niet makkelijk was: een van de eigenschappen van magnetische balletjes is immers dat ze nogal lastig van elkaar af te halen zijn, in elk geval met kleine chirurgische gereedschappen.

Wang waarschuwde ondertussen voor het gebruik van de magnetische balletjes. "Kinderen kunnen ze makkelijk doorslikken of ergens op of zelfs in hun lichaam plaatsen. Dit is al de derde keer dat ik een dergelijke zaak krijg voorgelegd."

Chirurg Wang legt uit, hoewel het zonder kennis van het Chinees ernstig lastig te volgen is (Bron: YouTube)

Venus Williams serveert bal in ballen ballenjongen

Ballenjongen zijn in het tennis, het is niet altijd een pretje. Dat heeft een van de ballenjongens op de US Open vrijdag ervaren in het duel tussen Venus Williams en Maria Sakkari.

Williams serveerde in de eerste set en sloeg de bal recht richting de ballenjongen. De arme kerel ving de bal niet helemaal goed op en kreeg hem vol op z'n zak, wat zichtbaar pijn deed. Na het punt liep de jongen krom over de baan, maar ogenschijnlijk kon hij wel weer verder.

Man opgepakt na bomgrap op vliegveld

Op Brussels Airport is zaterdagochtend een man opgepakt die bij het instappen van een vliegtuig van Ryanair met bestemming Madrid "iets riep in verband met bommen die hij meehad", aldus een woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. De piloot liet daarop het toestel meteen ontruimen en doorzoeken, maar er werd niets verdachts aangetroffen. Uiteindelijk kon het vliegtuig met ongeveer twee uur vertraging alsnog vertrekken.

De arrestant is een man van 51 uit Wallonië. Hij maakte deel uit van een grotere groep en heeft vermoedelijk onder invloed van alcohol "een stommiteit uitgehaald". De autoriteiten nemen de zaak echter hoog op: "Het gaat hier om een bedreiging met een aanslag", ook al zijn er geen aanwijzingen dat hij daadwerkelijk iets van plan was.

Man opgepakt na bomgrap op vliegveld
Man opgepakt na bomgrap op vliegveld (Foto: ANP)

Terrorist reed naar het verkeerde adres

De man die vorige week het gebied rond Buckingham Palace op stelten zetten door 'Allahu Akhbar' te gillen en politieagenten te lijf ging met een samuraizwaard, is een chauffeur van Uber, die waarschijnlijk niet zo handig is met navigatiesystemen.

Vorige week ging een 26-jarige inwoner van Luton los op agenten. De milieubewuste man was met zijn Toyota Prius op een plek beland waar je met de auto helemaal niet mag komen. Toen de ambtenaren hem wilde vragen wat de reden hiervan was, wist de chauffeur te melden dat God de grootste is en hakte met een feodaal Japans wapen in op hen. De man werd overmeesterd en de gewonde agenten kwamen eraf met wat pleisters.

Zoals het er naar uitziet, lijkt het erop dat de chauffer, luisterend naar de naam Mohiussunnath Chowdhury, het plan had opgevat om de Britse koninklijke familie wat aan te doen. De intentie was om naar Windsor Castle te rijden om daar een aflevering van The Walking Dead na te spelen. Helaas heeft hij het verkeerde adres opgezocht of gekregen, of ging er wellicht iets mis in het navigatiesysteem, feit is in ieder geval dat hij uitkwam bij een eetcafé, een stukje buiten Windsor. Een haram-aangelegenheid. Dat kon natuurlijk niet helemaal de bedoeling zijn. Daarna heeft hij waarschijnlijk de aanname heeft gedaan dat Buckingham Palace hetzelfde zou zijn als Windsor Castle en is vervolgens daar naartoe gereden.

Over zijn bedoelingen is hij niet onduidelijk. De wannabe-jihadi heeft een brief achter gelaten voor zijn zus: "Wanneer je dit leest, dan ben ik, als Allah het wilt, bij Allah". 

"De koningin en haar soldaten komen in het hellevuren, want ze bevechten moslims over de hele wereld en doden ze zonder genade". De man met de moeilijke naam is niet bepaald een schrijver; de leestekens ontbraken, maar dit moet hij zo ongeveer bedoeld hebben. 

De man wordt door het Openbaar Minsterie beschuldigd van terrorisme, op 21 september mag hij aan de rechter zijn motieven gaan uitleggen.

Massa bovenaan in verregende vrije training Monza

Felipe Massa heeft de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië als snelste afgesloten. Dat zegt bijzonder weinig, want het was zeik- en zeiknat op het circuit van Monza, waardoor lange tijd niet gereden kon worden.

De GP3-kwalificatie was eerder al afgelast en de omstandigheden leken weinig te verbeteren. Met een kwartiertje vrije training te gaan sprongen de lichten toch nog even op groen en het waren de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen die gelijk de baan op reden, net als onder meer Sebastian Vettel.

Dat drietal hield het allemaal bij een installatierondje, net als onder meer Lewis Hamilton, terwijl in totaal zeven coureurs minstens één getimede ronde lieten noteren. Massa was daarin de snelste, vlak voor Williams-collega Lance Stroll.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Italië

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Williams 1:40.660   4
2 L. Stroll Williams 1:40.888 +0:00.228 4
3 N. Hülkenberg Renault 1:41.491 +0:00.831 4
4 C. Sainz Toro Rosso 1:41.515 +0:00.855 5
5 J. Palmer Renault 1:44.369 +0:03.709 4
6 M. Ericsson Sauber 1:44.701 +0:04.041 3
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:45.033 +0:04.373 4
8 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 1
9 M. Verstappen Red Bull -:--.--- -:--.--- 1
10 S. Vettel Ferrari -:--.--- -:--.--- 3
11 K. Räikkönen Ferrari -:--.--- -:--.--- 4
12 F. Alonso McLaren -:--.--- -:--.--- 2
13 S. Vandoorne McLaren -:--.--- -:--.--- 4
14 R. Grosjean Haas F1 -:--.--- -:--.--- 1
15 K. Magnussen Haas F1 -:--.--- -:--.--- 1
16 E. Ocon Force India -:--.--- -:--.--- 2
17 P. Wehrlein Sauber -:--.--- -:--.--- 2
18 V. Bottas Mercedes -:--.--- -:--.--- 1
19 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 1
20 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 1

PSV'er Lozano schiet Mexico naar WK

Mexico heeft zich als vijfde land geplaatst voor het WK voetbal van volgend jaar, gehouden in Rusland. In de Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatiereeks boekten de Mexicanen thuis een 1-0 zege op Panama, dankzij een treffer van PSV'er Hirving Lozano. 

Na zeven van de tien wedstrijden staat Mexico daarmee op zeventien punten. Costa Rica won in Harrison van de VS en komt op veertien punten, terwijl de Amerikanen er acht hebben. Dat geldt ook voor Honduras, dat de uitwedstrijd bij Trinidad & Tobago met 1-2 won. Panama blijft op zeven punten, Trinidad & Tobago op drie. 

De eerste drie landen gaan naar het WK, de nummer vier speelt een play-off tegen de nummer vijf van Azië.

Ziyech keert met twee treffers terug bij Marokko, Zuid-Afrika onderuit

Hakim Ziyech is op uitstekende wijze teruggekeerd in de Marokkaanse nationale voetbalploeg. Na onenigheid met bondscoach Hervé Renard, die Ziyech begin dit jaar niet voor de Afrika Cup selecteerde, weigerde de speler voor de nationale ploeg uit te komen zolang Renard bondscoach was.

Een verzoeningsgesprek had echter effect en na bijna een jaar keerde de Ajacied voor de WK-kwalificatie terug bij Marokko. Dat deed hij uitstekend, want in de thuiswedstrijd tegen Mali scoorde Ziyech twee keer. Mimoun Mahi van FC Groningen debuteerde bij Marokko en luisterde dat op met een treffer, waarmee hij de 6-0 eindstand op het bord zette.

Mali moest het een deel van de wedstrijd met slechts negen man doen, want twee Malinezen werden met rood van het veld gestuurd. Het was voor Marokko na twee gelijke spelen de eerste overwinning in de kwalificatiegroep. Met vijf punten staan ze op kop, maar Ivoorkust (4) en Gabon (2) spelen zaterdag hun derde wedstrijd pas. Alleen de groepswinnaars gaan naar het WK.

Voor Zuid-Afrika is dat nog geen makkelijk verhaal. Bafana Bafana ging vrijdag op Kaapverdië met 2-1 onderuit en staat na drie wedstrijden op vier punten, tegen drie voor de Kaapverdiërs. Ook Senegal heeft er drie, maar heeft net als Burkina Faso - dat vier punten heeft - een wedstrijd minder gespeeld.

Tunesië en Nigeria doen het een stuk beter. De Tunesiërs wonnen vrijdag thuis met 2-1 van Congo-Kinshasa en staan na drie wedstrijden op negen punten. Congo heeft er zes, Guinee en Libië staan op drie en nul punten. Nigeria won met 4-0 van Kameroen en staat zo ook op negen punten, tegen slechts twee van Kameroen. Zambia en Algerije, beiden met één wedstrijd minder, hebben één punt.

Frankfurt geŽvacueerd om vliegtuigbom

In Frankfurt is de grootste evacuatie in Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog begonnen. Meer dan 60.000 mensen moeten hun huis uit voordat zondag een niet-ontplofte Engelse vliegtuigbom onschadelijk wordt gemaakt. Zaterdag werd alvast een begin gemaakt met de tijdelijke verhuizing van patiënten van twee ziekenhuizen in het risicogebied.

"Tot nog toe zijn er geen problemen", zei een politiewoordvoerder. Behalve de twee ziekenhuizen worden zaterdag ook tien verzorgingshuizen ontruimd. Er is ook een grote politiemacht op de been om kwaadwillenden, die mogelijk van de afwezigheid van bewoners willen profiteren om in huizen in te breken, af te schrikken.

Evacuatie wegens bomruiming Frankfurt begonnen
Frankfurt geëvacueerd om vliegtuigbom  (Foto: ANP)

Vrouwen PSV beginnen Eredivisie met zevenklapper

De Eredivisie voor vrouwen is vrijdagavond weer van start gegaan. Er stonden drie wedstrijden op het programma en opvallend genoeg gingen alle punten naar de bezoekende clubs.

PSV ging in Rotterdam op bezoek bij Excelsior Barendrecht, dat dit seizoen debuteert in de Eredivisie en het totaal aantal clubs daarmee op negen brengt. Tegen PSV konden ze nog weinig betekenen, want onder leiding van de 20-jarige Vanessa Susanna, die een hattrick scoorde, zegevierde de Eindhovenaren met 0-7.

FC Twente ging op bezoek bij PEC Zwolle en keerde terug naar Enschede met een 0-3 overwinning, onder meer dankzij een prachtige treffer van Jassina Blom. VV Alkmaar, tot dit seizoen bekend als Telstar, reisde naar Heerenveen en snoepte daar de drie punten weg dankzij twee treffers van Katja Snoeijs, de topscorer van vorig seizoen: 0-2.

Ontruiming Utrecht was vanwege nephandgranaat

De "mogelijke handgranaat" die de politie vrijdagavond in een auto vond in Utrecht, waarna een straat deels werd ontruimd, was nep. Dat liet de politie zaterdag weten. De negentienjarige man die het ding in zijn auto had liggen is aangehouden.

Bewoners van de Minahassastraat in de wijk Lombok moesten vanwege de vondst uit voorzorg hun huis uit. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen voor onderzoek. De politie doorzocht de auto van de man, die uit Nieuwegein komt, na een achtervolging.

Agenten hadden hem door rood zien rijden. Toen ze hem staande wilden houden, ging hij ervandoor. Tijdens zijn vlucht knalde de man tegen een busje, maar ook daarna reed hij verder. Uiteindelijk wist de politie hem tot stoppen te dwingen. Hij deed nog een poging om te voet zijn vlucht voort te zetten, maar werd gepakt. De man zit nog vast, vertelde een woordvoerster van de politie.

Ontruiming Utrecht was vanwege nephandgranaat
Ontruiming Utrecht was vanwege nephandgranaat (Foto: ANP)

Jong Ajax aan kop na zege op Jong PSV, razendsnelle hattrick Hamdaoui

Jong Ajax is na drie wedstrijden de nieuwe koploper van de Jupiler League. De Amsterdammers boekten een zege bij Jong PSV.

Zowel Jong PSV als Jong Ajax kon niet beschikken over de nodige jeugdinternationals. Toch brachten de Eindhovenaren onder meer Eloy Room en Adam Maher in het veld, terwijl bij de bezoekers uit Amsterdam Benjamin van Leer, David Neres, Mateo Cassierra en aanwinst Luis Orejuela aan de aftrap stonden.

Jong Ajax kende op de Herdgang een zorgeloze avond. Al snel tekende Cassierra voor de openingstreffer. De Colombiaan was even later ook betrokken bij het tweede Ajax-doelpunt van de avond. Neres verdubbelde op aangeven van Cassierra nog voor rust de score.

Na rust ging Jong Ajax door waar het in de eerste helft gebleven was. Al snel in de tweede helft schoot Zian Flemming vanuit een vrije trap de 0-3 binnen. In de rest van de tweede helft kwam de voorsprong van de Amsterdammers geen moment meer in gevaar.

Door de ruime zege in Eindhoven is Jong Ajax momenteel koploper van de Jupiler League. De ploeg van trainer Michael Reiziger is de enige ploeg die in drie wedstrijden negen punten heeft weten te halen.

Twee mannen maakten vrijdagavond veel indruk. Bij Fortuna Sittard kwam de Macedoniër Stefan Ashkovski in de thuiswedstrijd tegen Almere City twee keer tot scoren, waarmee hij van groot belang was op weg naar de 2-1 zege. 

Bij Telstar liet de van Go Ahead Eagles overgekomen Mohamed Hamdaoui zien een goede aankoop te zijn. Hij maakte thuis tegen FC Oss in een tijdsbestek van nog geen kwartier een loepzuivere hattrick, waarmee Telstar van 0-2 naar 3-2 ging. Jerdy Schouten maakte helaas voor de thuisploeg nog een eigen goal, waardoor het duel in 3-3 eindigde.

Overige uitslagen
Jong FC Utrecht - Jong AZ 1-0
FC Dordrecht - FC Emmen 2-2
MVV - FC Den Bosch 3-0
N.E.C. - FC Eindhoven 2-1
Helmond Sport - Go Ahead Eagles 1-1

Belgische basketballers beginnen EK met zege

De Belgische basketbalploeg is het Europees kampioenschap prima begonnen. In Istanbul kwamen de Belgian Lions in het derde kwart op achterstand tegen Groot-Brittannië, maar in het vierde kwart werd definitief afgerekend met de Britten: 103-90.

Servië, een van de titelfavorieten, begon wat stroef tegen Letland, maar kwam later toch op gang. Met Bogdan Bogdanovic van de Sacramento Kings, die dertig punten liet noteren, speelden de Serviërs zich langs het Letland van Kristaps Porzingis: 92-82. Turkije ging thuis onderuit tegen Rusland. Cedi Osman van de Cleveland Cavaliers kon met zijn 28 punten niet voorkomen dat Rusland nipt zegevierde: 73-76.

In groep C, gespeeld in het Roemeense Cluj-Napoca, leidde Bojan Bogdanovic van de Indiana Pacers zijn Kroatië naar een 67-58 zege op Hongarije. Orlando Magic-speler Nikola Vucevic kon als grote ster van Montenegro niet voorkomen dat titelfavoriet Spanje een ruime overwinning boekte: 99-60. Tsjechië won tot slot vrij ruim van Roemenië met 83-68. 

Zverev verrast Isner op US Open

Tennisser Mischa Zverev heeft op de US Open voor een verrassing gezorgd. De als 23e geplaatste Duitser rekende in de derde ronde af met de Amerikaan John Isner (10): 6-4, 6-3, 7-6 (5). Voor de 30-jarige Zverev is het pas de tweede keer in zijn loopbaan dat hij de laatste zestien haalt, nadat hij eerder dit jaar op de Australian Open zelfs de kwartfinales bereikte.

Om dat te herhalen moet Zverev zich nu langs een andere Amerikaan slaan. Sam Querrey, als zeventiende geplaatst, sloeg zich na een stroef begin langs de Moldavische qualifier 4-6, 6-2, 6-4, 6-4.

Muguruza met speels gemak verder in New York

Tennisster Garbiñe Muguruza heeft zich met speels gemak geplaatst voor de achtste finales van de US Open. De Spaanse nummer drie van de plaatsingslijst gunde de Slowaakse Magdalena Rybarikova, als 31e geplaatst, welgeteld twee games: 6-1, 6-1. In de achtste finales speelt Muguruza tegen de Tsjechische Petra Kvitova.

Ook landgenote Carla Suarez Navarro plaatste zich voor de laatste zestien. Zij sloeg zich in drie sets langs de Russische Ekaterina Makarova: 6-1, 3-6, 6-3. Het Amerikaanse publiek kon weer juichen voor Sloane Stephens, want hun landgenote zette de Australische Ashleigh Barty in twee sets opzij: 6-2, 6-4.

Stephens speelt hierna tegen de Duitse Julia Görges, als dertigste geplaatst, die de Servische Aleksandra Krunic met twee keer 6-3 versloeg. De als zestiende geplaatste Letse Anastasija Sevastova kan zich opmaken voor een duel met Maria Sharapova. Sevastova had weinig moeite met de Kroatische Donna Vekic en is nog altijd zonder setverlies: 6-2, 6-3.

Amrabat terug naar Spanje

Nordin Amrabat speelt de rest van het seizoen voor Leganés, dat na twee competitiewedstrijden derde staat in de Primera Division. Watford verhuurd de oud-speler van PSV en VVV voor eén seizoen.

Vorig seizoen speelde Amrabat 29 competitieduels voor de club uit de Premier League en was ook dit seizoen een vaste waarde. Eerder speelde hij in Spanje al voor Málaga.

In Spanje sloot de transfermarkt pas gisteren.

Vuelta: Etappe 14 - Met een monstermuur voor de slotklim

De voorlopig laatste vlakke rit van de Vuelta leverde niet veel spektakel op. Het was bijna de hele dag enorm saai. Een kopgroepje van vier, met veel erkende hardrijders, kreeg nooit veel tijd. Quick Step en Lotto Jumbo reden op kop van het peloton, al wisten ze bij Lotto Jumbo niet eens of hun sprinter überhaupt wel fit was.

Na een dag hard fietsen viel de kopgroep richting het eind van de rit uit elkaar. Courteille en Gougeard waren niet in staat om Thomas De Gendt en Alessandro De Marchi te volgen. Even later moest ook De Gendt lossen, dat was wel enigszins verrassend. Dat is normaal toch wel de persoon die als laatste overblijft in een kopgroep, maar nu probeerde De Marchi met een solo het peloton in de luren te leggen. Dat lukte niet, hij werd op tijd weer ingerekend en zo gingen we op weg naar de slotfase.

De lastige slotfase, waarover nogal wat onduidelijkheid bestond. Volgens de organisatie was de finale nog wat aangepast, maar daar bleek uiteindelijk geen sprake van te zijn. Dus reden de renners op drie kilometer van de finish door een steile straat, waar Kragh Andersen een poging deed om weg te rijden van de rest. Quick Step had alles volledig onder controle, dus kwam Andersen niet ver. Daarachter vond wel veel verbrokkeling plaats. Veel renners moesten lossen en er ontstonden flink wat gaatjes, waardoor enkele klassementsrenners achterop raakten.

In de laatste twee kilometer kwamen er nog wat halfslachtige pogingen van renners om weg te rijden, maar Quick Step stond dat allemaal niet toe. Het zou een sprint worden en in die sprint was Trentin oppermachtig. Zijn derde ritoverwinning en weer leek het hem heel simpel af te gaan. De Italiaanse racist Moscon werd tweede, voor Kragh Andersen, die ongetwijfeld spijt zal hebben gehad van zijn eerdere demarrage.

Daarachter werd de top 10 gevuld door klassementsrenners als Froome en Nibali. Bijna iedereen was goed aan het opletten, van de top 10 van het algemeen klassement verloren alleen Zakarin, Lopez en De la Cruz wat tijd. Na deze weinig enerverende rit krijgen we nu twee ritten die er op papier in ieder geval heel spectaculair uitzien. Twee bergritten en twee aankomsten bergop. De eerste van de twee is de Sierra de la Pandera, een bijzondere klim die na acht jaar weer terug is in de Vuelta.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Het weekend begint in Écija, een stad met 41.000 inwoners in de provincie Sevilla, op een kilometer of 90 van de gelijknamige stad. Eén keer eerder vertrok er een rit vanuit deze stad, meer dan 30 jaar geleden. In 1981 zou de zevende rit in Écija vertrekken, waarna er in Jaén een finish was. De Spanjaard Juan Fernández ging met de overwinning aan de haal.

Écija staat in Spanje bekend als La sarten de Andalucía, de bakoven van Andalusië. Hier worden in de zomer de hoogste temperaturen gemeten van heel Spanje, wat niet meteen wil zeggen dat de zon hier altijd schijnt. Een aantal jaar terug kreeg de stad te maken met wat overstromingen, het is dus het hele jaar door geen pretje om hier te wonen. Écija staat ook wel bekend als de stad van de torens. Dit omdat er niet minder dan elf torens in de stad te vinden zijn, waaronder een aantal zeer fraaie exemplaren.

De stad valt vooral op vanwege de barokke monumenten, waaronder een aantal barokke paleizen en dus een aantal barokke klokkentorens die bij de talloze kerken horen. In de gemeente kom je meer dan 20 verschillende kerken en kloosters tegen. Veel van die torens zijn ook nog eens versierd met azulejos, blauwe siertegels die voornamelijk in Portugal en Spanje veel worden gebruikt.

Het centrale punt van de stad is het Plaza de España, dit langgerekte plein met palmen uit de 18e eeuw staat ook wel bekend als de pronkkamer van de stad. Hier kom je talloze fraaie façades van herenhuizen en paleizen tegen. Bovendien natuurlijk ook een van de vele kerken. Palacio de los Marqueses de Peñaflor is een van die paleizen, dit zou de mooiste moeten zijn en valt vooral op vanwege het enorm lange balkon en de muurschilderingen. De mooiste kerkjes zijn die van San Juan en Santa Cruz, als je net buiten de stad een wat hogergelegen punt opzoekt kun je in plaats van vogelspotten aan kerkenspotten doen.

Kerkenspotten in Écija (Foto: Panoramio)
Kerkenspotten in Écija (Foto: Panoramio)

De route
In het begin van de rit rijden de renners over behoorlijk rechte wegen door een glooiend en buitengewoon kaal landschap. We bevinden ons natuurlijk in de bakoven van Spanje, hier wil niks groeien. In de eerste kilometers van de rit gaat het een kilometer of vijf vals plat omhoog, waarna het bijna twintig kilometer steeds een klein beetje op en af gaat, voor er richting de eerste doorkomst in een plaatsje van deze rit nog wat geklommen moet worden.

Na 29 kilometer komt het peloton door Herrera en richting deze plaats begint de weg vals plat omhoog te lopen. Dit gaat ook na Herrera nog door, het blijft acht kilometer heel licht omhoog hellen. Op het profielkaartje ziet het er makkelijk uit, maar dit kan uiteindelijk toch ook een slopend deel van de rit blijken te zijn. Aan het eind van dit lange lopende stuk omhoog gaat het zes kilometer naar beneden, richting Puente Genil.

In dit stadje, met een naam die de lading bijzonder goed dekt, komen de renners na 39 kilometer uit. Er staat namelijk een brug in deze stad, over de rivier Genil. Geniale naam, niets meer aan doen. De Puente de Miragenil is overigens best een mooie brug, waar de renners ook nog even overheen mogen rijden. Er liggen steentjes op de brug en in een deel van de binnenstad, dus dat is nog wel een leuke toevoeging aan het parcours. Eenmaal buiten de stad begint de weg weer een aantal kilometer vals plat omhoog te lopen, Spaans vlak.

De brug over de Genil in Puente Genil (Foto: Panoramio)
De brug over de Genil in Puente Genil (Foto: Panoramio)

Vier kilometer lang gaat het heel licht omhoog, waarna het een kilometer of tien zo goed als vlak is. Onderwijl rijdt men over een brede en redelijk rechte weg richting de volgende stad van enige betekenis, Lucena. In de buurt van Lucena begint de weg vals plat omhoog te lopen. Het gaat in totaal een kilometer of 20 omhoog, met tussendoor wel een aantal korte afdalinkjes en wat vlakke stukken. In al die kilometers komen de renners maar 200 meter hoger uit, dus heel veel stelt het al bij al niet voor. Het zorgt er wel voor dat er alvast wat vermoeidheid in de benen kruipt, waar de renners last van gaan krijgen op de echte beklimmingen die over niet al te lange tijd gaan volgen.

Van Lucena fietst het peloton richting Cabra, waar ze na 76 kilometer uitkomen. In de buurt van Cabra gaat het een aantal kilometer naar beneden, over een weg met een aantal haarspeldbochten. Geen moeilijke afdaling voor de rest, de weg is breed en het gaat niet heel erg steil naar beneden. Cabra is best een mooi dorpje, met ook nog een aardig kasteeltje. Dat is alleen niet zo relevant, het is veel interessanter dat hier de voet ligt van de eerste officiële klim van de dag.

Als de renners dwars door het dorp zijn gereden begint aan de rand van dit plaatsje de weg direct omhoog te lopen. De Puerto El Mojón begint, een beklimming van de derde categorie. Klimmetjes van deze categorie stellen meestal niet heel veel voor en dat is ook nu het geval. De berg is 8,8 kilometer lang en 3,7% gemiddeld, niet echt interessant dus. Het is zelfs zo totaal niet boeiend dat geen enkele Spanjaard ooit de moeite heeft genomen er een mooi profiel van te maken.

Halverwege de klim passeren we de weg richting Ermita Virgen de Sierra, een heiligdommetje boven op een behoorlijke berg waar in 2014 de Ruta del Sol nog eens passeerde. Valverde schroeide iedereen daar weer eens de moeder, helaas doen we nu deze lastigere klim niet aan. De Puerto El Mojón heeft nog wel twee kilometer aan 6%, maar verder gaat het toch vooral vals plat omhoog over een brede weg, door een behoorlijk groene omgeving. Na 85 kilometer komen de renners boven op deze klim.

Bovenop de eerste klim van de dag (Foto: Panoramio)
Bovenop de eerste klim van de dag (Foto: Panoramio)

We bevinden ons in het natuurgebied Sierras Subbéticas, dat naast de vele rotsachtige bergtoppen ook vooral opvalt door een overdaad aan olijfbomen. We rijden dwars door dit natuurgebied, al zijn we na de klim wel op weg naar de uitgang. Het gaat een aantal kilometer naar beneden, over een enorm brede en ook vrij rechte weg. Na deze totaal niet moeilijke afdaling van zes kilometer is het drie kilometer vlak, terwijl we richting Priego de Córdoba rijden.

In de buurt van deze stad, waar ze ook weer een kicken kasteeltje hebben, begint de weg zoetjes aan weer omhoog te lopen. In totaal gaat het zes kilometer lang heel geleidelijk omhoog, zonder dat het ooit echt lastig wordt. Na de doortocht in dit stadje gaat het twee kilometer naar beneden, waarna de volgende hellende strook van zes kilometer begint. In die zes kilometer gaat het omhoog aan 2,5% gemiddeld, het is weer van dat. De wegen zijn ook hier steeds breed en er staan ook weer zoveel olijfbomen langs de kant van de weg dat het me ondertussen aardig de keel uit begint te hangen.

Na dit klimmetje gaat het weer drie kilometer naar beneden, nog steeds over een brede en rechte weg. We dalen af richting Almedinille, waarna de weg weer drie kilometer omhoog gaat lopen, vrij serieus, aan een procentje of vijf. Daarna is er weer een korte afdaling, het is een beetje een achtbaan. Twee kilometer naar beneden, ook nu zonder lastige punten. Vervolgens begint een wat langere klim, richting Alcalá la Real. Dit is toevallig de startplaats van de volgende rit. Mooie stad, maar verdere relevante informatie volgt natuurlijk tijdens de volgende voorbeschouwing.

Het gaat zes kilometer omhoog aan 5%, richting Alcalá. Had best een klimmetje van de derde categorie mogen zijn, maar dat geheel terzijde. Na dit klimmetje is het vier kilometer zo goed als vlak, waarna de renners Alcalá la Real betreden. In deze stad is na 130 kilometer de tussensprint van de dag. We blijven hier niet lang plakken, aangezien de stad tijdens de volgende rit voldoende aandacht gaat krijgen. Dan gaan we wel richting het zuiden fietsen, nu juist richting het noorden. Deze weg loopt buiten de stad twee kilometer naar beneden, wederom zonder veel lastige punten. Direct daarna begint de volgende ongecategoriseerde klim van de dag, de Puerto del Castillo. Deze bult gaat ons richting Castillo de Locubin brengen.

De tussensprint ligt in Alcalá la Real (Foto: Panoramio)
De tussensprint ligt in Alcalá la Real (Foto: Panoramio)

De Puerto del Castillo is vier kilometer lang en in deze kilometers gaat het gemiddeld aan een procent of vier omhoog. Niet heel denderend, maar al deze korte klimmetjes bij elkaar maken er toch een slopend geheel van. Oorspronkelijk was de rit trouwens nog een stuk zwaarder. In eerste instantie was de rit 10 kilometer langer, met nog wat meer klimmetjes onderweg. Geen idee waarom ze bijna de hele rit om hebben gegooid, maar het is in ieder geval alsnog de moeite waard.

Na de Puerto del Castillo volgt een wat langere afdaling richting Castillo de Locubin. Deze afdaling is zes kilometer lang. Het gaat in deze kilometers gemiddeld gezien aan 6% naar beneden, over een behoorlijk brede weg. Het wegdek is alleen iets minder, daar zitten op sommige punten wel wat behoorlijke gaten in. Verder is de afdaling niet lastig, er zijn wel wat bochten maar niets onoverkomelijks. Na 143 kilometer, op 32 kilometer van de streep, komt het peloton door Castillo de Locubin. De passage in dit dorp is behoorlijk bochtig, de afdaling is hier ook nog steeds bezig.

Pas buiten Castillo de Locubin stopt de afdaling en direct begint de weg omhoog te lopen. De Alto de Valdepeñas de Jaén begint, een bekende klim voor heel veel renners in het peloton. De afgelopen jaren zijn we drie keer aangekomen op de steile muur van Valdepeñas de Jaén en iedere keer moesten de renners vlak voor die steile muur eerst nog over dit klimmetje. De klim, die ook wel door het leven gaat als de Puerto de Locubin, is 8,5 kilometer lang en 4,8% gemiddeld.

Deze klim van de tweede categorie begint met twee kilometer vals plat, die de organisatie niet meeneemt in de overwegingen. Daarna gaat het omhoog aan 4%, waarna de steilste kilometer volgt, aan 7%. Daarna gaat het een kilometer verder aan 5%, waarna er een vlakke kilometer volgt. In de laatste kilometers van de klim wordt het vervolgens niet meer heel lastig. Wel nog twee kilometer aan 6%, maar ook dat is te overzien.

In het verleden zijn hier nooit heel spectaculaire dingen gebeurd, het is toch vooral een opwarmertje. Uiteraard gaat er al een hoop af, maar er blijft meestal nog wel een behoorlijke groep over. Na 153 kilometer komen de renners boven op deze bochtige klim van de tweede categorie. Het is nu nog 22 kilometer fietsen tot de finish.

Genoeg olijven voor vandaag (Foto: Panoramio)
Genoeg olijven voor vandaag (Foto: Panoramio)

De afdaling van deze alto is ongeveer zeven kilometer lang en totaal niet lastig. Bijna alle renners zullen deze afdaling ook wel kennen, de afgelopen jaren zijn we hier immers al een aantal keer geweest. Het gaat niet echt steil naar beneden, eerst een paar kilometer aan 5% en daarna nog minder. Als we in de buurt komen van Valdepeñas de Jaén wordt het zelfs zo goed als vlak. De afdaling heeft weinig lastige bochten, iedereen die een beetje kan sturen komt hier zonder problemen door.

Na 160 kilometer fietsen we Valdepeñas binnen en hier gaat het bijna meteen weer omhoog. Dit keer geen aankomst op de muur, maar we gaan hem sowieso wel beklimmen. De inmiddels welhaast legendarisch muur van Valdepeñas de Jaén is één kilometer lang en in die kilometer gaat het absurd steil omhoog. Het steilste stuk is ongeveer 200 meter lang en in die meters gaat het aan 25% of zelfs een beetje meer omhoog. Totaal debiel en altijd goed voor wat spanning en sensatie.

In 2010 debuteerde deze muur in de Vuelta. Het werd een debuut om nooit te vergeten. In de aanloop naar de muur ging Rigoberto Uran in de aanval, maar hij kwam zichzelf op de steilste strook enorm tegen. Joaquim Rodriguez klapte er vol overheen, maar kon zijn inspanning niet volhouden. Igor Antón kon dat wel, hij demarreerde direct na het stilvallen van Rodriguez en niemand was in staat om hem nog in te halen. Hier liet hij voor het eerst zien de beste klimmer van die Vuelta te zijn.

Eén jaar later kwamen we terug naar Valdepeñas de Jaén. Het bleek dat Rodriguez had geleerd van zijn fouten, hij timede zijn aanval nu wel perfect en won duidelijk, Woutje Poels werd op een respectabele afstand tweede. Daarna kwam de Vuelta in 2013 nog eens terug. In 2011 moest Dani Moreno nog knechten voor Rodriguez, maar nu mocht hij zijn eigen kans gaan. 2013 was zijn wonderjaar, waarin hij ook de Waalse Pijl won. Op muurtjes was hij niet te kloppen en zo reed hij dus ook in Valdepeñas iedereen de vernieling in. Valverde werd tweede, hij is eigenlijk de enige van een generatie Spaanse springveren die nooit wist te winnen op deze muur.

Het debuut van de muur van Jaén in 2010 (Bron: YouTube)

Na de afgrijselijk zware muur van Valdepeñas de Jaén gaat het een kilometer naar beneden, met in die kilometer twee bochtjes. Aan het eind van dit korte afdalinkje slaan de renners rechtsaf, waarna de weg bijna meteen omhoog begint te lopen. De Sierra de la Pandera staat op het punt van beginnen. Een klim van 12 kilometer, de eerste klim van de buitencategorie. Categoria especial, niet zonder reden. Het gaat één kilometer omhoog aan 5%. De tweede kilometer van de klim is wel een stuk lastiger, het gaat aan 8% omhoog. Daarna gaat het zelfs aan 8,6% omhoog, met een aantal stroken aan 10%.

Het blijft daarna nog bijna een volledige kilometer steil, maar aan het eind van die kilometer volgt er een korte afdaling, om de spanning even van de benen te halen. Tot nu toe reden we op een brede weg, maar we slaan rechtsaf en komen op een geweldig geitenpad terecht. We hebben nu vier kilometer gehad, nog negen te gaan tot de finish. Negen zware, maar onregelmatige kilometers. Het gemiddelde van de klim is 7,3%, maar het gaat eigenlijk nooit exact aan dat percentage omhoog. Na de korte afdaling gaat het een kilometer omhoog aan 6%, waarna een steile kilometer aan 8% volgt, met een strook aan 16%.

Daarna is het twee kilometer iets makkelijker, met een kilometer aan 5% en een kilometer aan 6%, alleen heeft die kilometer aan 6% natuurlijk ook weer een zware strook aan 10%. Daarna gaat het pas echt goed los, met twee kilometer aan 12%. In deze kilometers zitten de zwaarste stroken van de klim, met een paar stroken aan 16% en ook nog een strook aan 18%. Aan het eind van deze debiel zware strook is het nog drie kilometer tot de finish. Het gaat nu een kilometer omhoog aan 7,5%, waarna een kilometer aan 4,5% volgt. Dit gemiddelde geeft wel een nogal vertekend beeld, aangezien het laatste deel van deze kilometer naar beneden gaat.

In het eerste deel zitten nog wat stroken aan 15%, makkelijk wordt het dus niet echt. Na deze korte afdaling met een paar bochten die bij droog weer niet zo lastig zijn zitten we al bijna bij de finish. In de laatste meters van de rit gaat het niet meer zo steil omhoog. Procentje of vier nog, met volgens de organisatie een laatste stukje aan 8%.

We gaan naar de Cumbre de la Pandera (Foto: Panoramio)
We gaan naar de Cumbre de la Pandera (Foto: Panoramio)

De finishplaats
De Sierra de la Pandera is met 1870 meter boven zeeniveau de hoogste bergtop van de Sierra Sur de Jaén. Als je met Google Maps de plaats bekijkt zie je een blur rond de top. Dit komt omdat er hier een militair station zit. Een station van Red Territorial de Mando, om precies te zijn. Een eenheid die zich vooral bezig houdt met het onderhouden van een militair telefoonnet, vandaar dat er ook een flinke zendmast op de top te vinden is. Het is wel een klein stationnetje, want naast de zendmast is er alleen een meldkamer, een klein barakje en er zit ergens ook nog een helihaven.

Buiten deze militaire activiteiten kennen we La Pandera toch vooral van de Vuelta. Het wordt de vijfde keer dat hier een rit aankomt. De klim debuteerde in 2002, tijdens de zesde rit. Roberto Heras reed toen iedereen de vernieling in, onder meer Gilberto Simoni, Oscar Sevilla en Iban Mayo dolven het onderspit. Ook Aitor Gonzalez kwam niet in het stuk voor, maar later zou hij wel in de afsluitende tijdrit de leiderstrui overnemen van Heras. Dat was hilarisch.

Eén jaar later keerde de Vuelta terug naar deze klim, die duidelijk in de smaak viel. Toen ging de overwinning naar El Imbatido, Alejandro Valverde. Hij droogde aan de finish Felix Cardenas en Roberto Heras af. Heras kwam ditmaal minder goed uit de verf op deze klim, maar wist aan het eind van het verhaal dan wel weer die Vuelta te winnen.

In 2006 keerde de Vuelta weer terug en toen bleek El Imbatido toch niet onoverwinnelijk te zijn. Daags na Calar Alto, waar Vinokourov en Valverde aan elkaar gewaagd waren, volgde er een rit naar Granada. Alexandre Vinokourov reed in die rit Valverde uit de leiderstrui. Een dag later kreeg Valverde de kans om wraak te nemen, maar die vlieger ging niet op. Vinokourov reed weer weg van Valverde, ditmaal met ploeg- en landgenoot Kashechkin. Gul als hij is gunde Vino de overwinning aan Kashechkin. Dat was een echte topshow.

Ook de laatste keer dat we aankwamen op La Pandera kregen we een kostelijk schouwspel voorgeschoteld. Valverde was weer van de partij en hij leek nog lichtelijk getraumatiseerd door de klim. Op de steile stroken van de klim moest hij plotsklaps lossen. Robert Gesink zag zijn kans schoon en versnelde meteen. Meter per meter reed hij weg van Valverde en hij leek op weg naar iets moois. Op drie kilometer van de streep kwam Valverde totaal niet vooruit, maar een kilometer later herpakte hij zichzelf.

Geholpen door landgenoten die bij andere ploegen reden en met de nodige duwtjes in de rug van supporters wist hij de brommer toch weer aan te slingeren en één voor één haalde hij zijn concurrenten in. Basso, Evans, allemaal moesten ze eraan geloven. Daarna reed hij naar Gesink toe, die zichzelf toch wat tegengekomen was. In de korte afdaling, die nat lag, reed hij vervolgens weg van de jonge Nederlander, waardoor hij zelfs nog wat tijd wist te winnen op zijn belangrijkste concurrent. Een wonderbaarlijke wederopstanding, na zo'n enorme inzinking weer in je ritme komen en zo hard iedereen voorbij schroeien is niet vaak vertoond.

Damiano Cunego ging toen overigens met de winst aan de haal, hij bleef als vroege vluchter vooruit. Ezequiel Mosquera en Samuel Sanchez, iedereens favoriete dopingspanjolen, wisten Valverde nog wel voor te blijven, maar dat boeite voor het klassement verder weinig. Hoe dan ook, is La Pandera altijd wel goed voor een leuke show, hopelijk nu ook.

Cunego op de Sierra de la Pandera in 2009 (Foto: Getty)

TV & het weer
Startplaats Écija schijnt de warmste plaats van Spanje te zijn, maar daar is tijdens de rit waarschijnlijk geen sprake van. Het gaat 31 graden worden in deze stad, dat valt in vergelijking met de vorige rit nog wel mee. Toen werd het lachend 35 graden, gelukkig voor de renners is het nu iets minder warm, hoewel het nog steeds veel te warm is. In 2009 zagen we regendruppels op La Pandera, daar zal nu geen sprake van zijn. Het blijft droog, verder waait het ook niet echt en bovendien zal het in de omgeving van de klim minder warm zijn.

Deze eerste lastige bergrit van het weekend begint om 12:57. Als je deze rit wil zien zal je helaas moeten afstemmen op Eurosport. De HOME OF CYCLING is er vanaf 15:00 bij, tegen die tijd zijn de renners net begonnen aan de Puerto el Mojón, na ongeveer 80 kilometer koers. De NOS zendt ook zowaar iets uit, zij zijn er om 16:00 bij. Dat klinkt laat, maar is nog niets vergeleken met wat de Belgen ons flikken. Er is weer een enorme kneuzenkermiskoers in België, de Brussels Cycling Classic. Dit is een gigantische flopkoers die altijd wordt gewonnen door een sprinter. Het uitzenden niet waard, maar de Belgen doen dat dus wel. Vroeger was het Parijs-Brussel, toen leek het nog ergens op. Tegenwoordig is het een koers voor C-sprinters. Deze ongein duurt tot 16:45, dan pas schakelen de Belgen naar echte koers, de Vuelta. Tegen die tijd is er nog maar 35 kilometer te rijden, ofzo. Finish wordt verwacht tussen 17:26 en 17:57, met een beetje pech maar iets meer dan een half uur Michel en José.

Voorspelling & favorieten
De Sierra de la Pandera is na acht jaar afwezigheid weer terug. Het is een befaamde klim, waar tot nu toe alleen maar grote renners hebben gewonnen. Vooral Kashechkin, die was echt heel groot. Helaas gingen ze goochelen met de bloedzakjes, anders had hij nog veel meer gewonnen. De eerste drie keer ging de overwinning op La Pandera naar de klassementsrenners. Pas in 2009 won voor het eerst een vluchter. Ik sluit niet uit dat ook nu een vluchter gaat winnen. De aanloop is zoals wel vaker deze Vuelta niet enorm heftig, waardoor een groepje best wat tijd kan krijgen om weg te rijden en een aardige voorsprong te vergaren.

Sky zal vermoedelijk niet veel interesse hebben om te achtervolgen, het gaat dus van de andere ploegen afhangen. Orica zal zich er nu niet meer aan wagen, dus dan zou het van Astana of Trek moeten komen. Die zie ik niet direct achtervolgen, hoewel je het nooit weet. In principe denk ik dat veel ploegen hun mannetjes toch nog een beetje gaan sparen, met het oog op de volgende rit. Zondag moeten we naar de Sierra Nevada en dat is een korte maar heftige rit. Daar gaat krankzinnig veel gebeuren.

De kans is aanwezig dat hier krankzinnig weinig gaat gebeuren. Tuurlijk, de slotklim is lastig genoeg om voor een leuke koers te zorgen, maar iedereen gaat wel wachten tot die laatste steile kilometers. Ik zie wat mannetjes vooruit blijven. Mocht dat niet het geval zijn kom je natuurlijk uit bij de bekende namen, zoals Froome en Contador. Nibali mag je na zijn optreden op Calar Alto niet vergeten, net als Kelderman. Ook Miguel Angel Lopez mag ondertussen genoemd worden. Tussen die verwachte namen door noem ik even vijf potentiële vluchters.

1. Mas. Het loont de moeite om iedere dag iemand van Quick Step te noemen. Die gasten winnen alles, dat is niet meer normaal. Bergop moet Enric Mas het gaan doen, hij is een van de weinige Spaanse talenten die een beetje hard omhoog kan fietsen. Heeft zich de afgelopen dagen mogen sparen, ook in de rit naar Tomares kwam hij in een van de laatste groepen binnen. Er zal dus nog wel wat jus in de benen zitten en dat gaat hij nodig hebben. Als hij zichzelf in een kopgroepje weet te nestelen is hij meteen een van de favorieten, ondanks zijn jonge leeftijd en het feit dat dit zijn eerste grote ronde is.

2. Bardet. Was best sterk in de rit naar Calar Alto, maar nu ook weer niet zo overtuigend als in de Tour. Voor hem lijkt het wat lastiger om in één jaar twee grote rondes af te werken. Had de pech dat het peloton het kort hield, anders had hij sowieso gewonnen. Krijgt nog wel een aantal herkansingen en dit is er duidelijk een van.

3. Carapaz. Deze Ecuadoriaan was verbazingwekkend sterk op Calar Alto. Reed met de favorieten mee en kon zich handhaven in een groep met Kruijswijk en Aru. Voor iemand die zijn eerste grote ronde rijdt is dat een bijzonder goede prestatie. Sindsdien heeft hij wel weer wat tijd laten liggen, een klassement is voor hem niet zo belangrijk. Het lijkt meer zin te hebben om een rit uit te zoeken. Hij kan verschrikkelijk goed bergop en als hij in een rit als deze in de kopgroep komt gaat de rest er een zware kluif aan hebben.

4. Monfort. Maxime zou ritten gaan kapen. Voorlopig heeft hij nog bijzonder weinig gekaapt. Ik wil hem ondertussen wel eens een keer in beeld zien rijden, hup.

5. Majka. Is zich ook al dagen aan het sparen. Sinds zijn mislukte poging richting Xorret del Catí hebben we niets meer van hem vernomen. Toch is hij iemand om altijd in de gaten te houden, dat heeft hij in de Tour al een aantal keer laten zien. Gaat zich vast nog wel een aantal keer laten zien, al weet ik niet eens helemaal zeker of hij überhaupt nog wel fit genoeg is.

Bussemaker valt PvdA-collega Asscher af

Het is niet voor het eerst en het zal ook niet voor het laatst zijn: het rommelt weer eens in de sociaaldemocratische gelederen. Fractievoorzitter en demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher koos de afgelopen dagen een harde opstelling inzake de lerarensalarissen, en dat wordt hem door zijn onderwijscollega niet in dank afgenomen.

Jet Bussemaker, bij uitstek degene die de afgelopen jaren in de positie was om de financiële beloning van basisschoolleerkrachten te verbeteren maar dat niet deed, is niet te spreken over het dreigement van Asscher om alsnog uit het kabinet te stappen. Dat zei de bewindsvrouw gisteravond in het radioprogramma 'Met het oog op morgen'.

Vooral de felle toon van Asscher schoot Bussemaker in het verkeerde keelgat, en vond ze niet passen bij de constructieve sfeer tussen de twee partijen in de afgelopen kabinetsperiode. "Ik dacht, het helpt niet (..) En voor het aanzien van de politiek had ik het slecht gevonden als het anders was gelopen deze week" Asscher liet zich uiteindelijk overigens afschepen met een vage toezegging van Rutte om 'een substantieel bedrag' uit te trekken voor de lerarensalarissen.

Bussemaker keek ook nog naar haar eigen verleden en toekomst. Zo vond ze niet dat ze met het invoeren van het sociaal leenstelsel voor studenten VVD-beleid heeft uitgevoerd: "Ik vind het nog steeds heel goed te verdedigen. Waarom zouden jongeren met goed verdienende ouders gratis en voor niks een studie krijgen?" Dat deze week bekend werd dat jongeren veel meer lenen dan ze echt nodig hebben baart haar wel zorgen.

Na het aantreden van het volgende kabinet is de demissionaire Bussemaker werkloos. Haar toekomst zal in ieder geval buiten het Binnenhof liggen: "Ik wil mijn vleugels uitslaan."

'COR-baas Frank Giltay krijgt strafontslag'

De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, Frank Giltay, krijgt strafontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC op basis van de twintig pagina's tellende vertrouwelijke ontslagbrief aan Giltay. De Nationale Politie kon het bericht vrijdagavond laat niet bevestigen. Ook de huidige COR-voorzitter kon niet op het bericht ingaan.

De COR, toen onder leiding van Giltay, raakte vorig jaar in opspraak door forse uitgaven. Een groot deel van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro ging op aan etentjes en feestjes. De commissie-Ruys die onderzoek deed naar de buitensporige uitgaven van de ondernemingsraad presenteert dinsdag 12 september haar rapport.

Giltay zou de vrije hand hebben gekregen van korpschef Gerard Bouman. De suggestie werd zelfs gewekt dat Bouman veel door de vingers zag in ruil voor Giltays steun.

Volgens NRC is de disciplinaire straf al in juli schriftelijk aan Giltay gemeld door de nieuwe korpschef Erik Akerboom. In de ontslagbrief wordt volgens de krant een lange reeks misstanden beschreven. Zo declareerde Giltay 198 flessen prosecco en liet hij de facturen aanpassen. Ook maakte hij voor vele duizenden euro's misbruik van de creditcard die hem door de politie ter beschikking was gesteld.

Het rapport van de commissie-Ruys is al tien weken klaar maar de presentatie werd uitgesteld na het plotselinge overlijden van Bouman.

Naar Giltay loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. In oktober moet duidelijk worden of het Openbaar Ministerie (OM) daadwerkelijk tot vervolging van Giltay overgaat.

'COR-baas Frank Giltay krijgt strafontslag'
'COR-baas Frank Giltay krijgt strafontslag' (Foto: ANP)

Opnieuw brand bij chemische fabriek Houston

Bij een chemische fabriek in de buurt van Houston is opnieuw brand ontstaan. Op beelden van CNN is te zien hoe vlammen en zwarte rook uit een van de gebouwen komen. In dezelfde fabriek waren eerder al explosies. De ontploffingen werden veroorzaakt doordat de koeling was uitgevallen nadat orkaan Harvey voor overstromingen had gezorgd en daardoor de stroom uitviel.

Verschillende agenten lieten zich daarna controleren vanwege het inademen van giftige dampen. Het Franse chemiebedrijf Arkema gaf toen al aan dat het gevaar nog niet was geweken. Ook de nieuwe brand is door dezelfde oorzaak ontstaan. De Amerikaanse autoriteiten hebben besloten om het vuur uit te laten branden en geen brandweerlieden verder in gevaar te brengen.

De fabriek ligt in Crosby, 40 kilometer ten noordoosten van Houston. In de fabriek worden organische peroxides gemaakt die worden gebruikt bij de productie van onder meer kunsthars, polystyreen en verf. De rook is prikkelend voor huid, ogen en longen, maar de gevolgen op lange termijn zouden beperkt zijn, volgens de chemieproducent. Omwonenden in een straal van 2,4 kilometer zijn geëvacueerd.

Opnieuw brand bij chemische fabriek Houston
Opnieuw brand bij chemische fabriek Houston (Foto: ANP)

'Maak meer gebruik van data in aanpak misdaad'

De misdaadbestrijding in Nederland moet flink op de schop, vindt de burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma. In een opiniestuk in het AD pleit hij ervoor om veel meer in te zetten op digitale opsporingsmiddelen. "Het roer moet radicaal om, en dat kán ook", schrijft Jorritsma.

Het beter aanpakken van criminaliteit is volgens de burgemeester niet alleen een kwestie van meer mankracht, maar vooral van het slimmer analyseren van informatiestromen. "De wereld van big data brengt ons op de drempel van een ander soort opsporing. Intelligente zoekmachines kunnen eenvoudig datastromen bij elkaar brengen en analyseren." (Red. Met de nieuwe sleepnetwet.)

Jorritsma is in zijn eerste jaar in Eindhoven naar eigen zeggen "enorm geschrokken" van de "omvang en complexiteit" van de criminaliteit in Brabant. Zijn oproep is vooral gericht aan het volgende kabinet, waarvan hij "concrete plannen"verwacht.

'Maak meer gebruik van data in aanpak misdaad'
'Maak meer gebruik van data in aanpak misdaad' (Foto: ANP)

A7 dicht door koeien op de rijbaan

In Noord-Holland is de A7 bij Purmerend-Zuid tijdelijk afgesloten geweest doordat koeien zich op de weg begaven. Rijkswaterstaat meldt dat de boer de koeien heeft ingeladen en beide richtingen weer open zijn.

A7 dicht door koeien op de rijbaan
A7 dicht door koeien op de rijbaan (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt maar ook zon

Vorst in september, zacht in december.

10 jaar geleden
Op 2 september 2007 scheen heel af en toe de zon en kroop het kwik niet hoger dan 20 graden. Er viel wel 6 mm regen.

Vandaag & morgen
Gisteren was het zonnig, maar er viel ook regen. Daarbij kwam op sommige plaatsen ook onweer voor. Afgelopen nacht klaarde het breed op en bleef het droog. Wel zou er mist kunnen ontstaan.

Vandaag schijnt in de ochtend de zon, alleen aan de kust zou er een bui kunnen vallen. Later komen er ook meer landinwaarts buien tot ontwikkeling, die in de loop van de avond weer oplossen. Het wordt niet warmer dan 19 graden. De komende dagen gaat de regenkans omlaag (naar vrijwel 0) en de temperatuur omhoog. Fijn weekend!

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:54
Zon onder: 20:24
Zonkracht: 4/2

bazbo was in zaterdag in Bergen aan Zee. (Foto: bazbo)
bazbo was in zaterdag in Bergen aan Zee. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Haase en Middelkoop stunten op US Open

Tennissers Robin Haase en Matwé Middelkoop hebben op de US Open voor een daverende stunt gezorgd. Het Nederlandse duo won in de eerste ronde van het mannendubbelspel van de Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut.

Het Franse duo speelde in de afgelopen twee jaar al drie Grand Slam-finales, met de titels op de US Open van 2015 en Wimbledon 2016 als resultaat. Vorig jaar stonden ze in New York ook in de halve finales en dit keer waren ze als derde geplaatst.

Haase en Middelkoop hadden daar echter geen boodschap aan en kwamen al vroeg op een break voorsprong. Die moesten ze ook weer inleveren, maar gelijk daarna sloegen ze nog eens toe en pakten ze de set. In set twee liepen Herbert en Mahut vanaf het begin achter de feiten aan en op het vierde matchpoint was het raak: 6-3, 6-4.

Tiener Shapovalov in achtste finales US Open

Tennisser Denis Shapovalov is op de US Open prima bezig. De pas 18-jarige Canadese qualifier, een van de grootste talenten op de tour, staat in de achtste finales. In de derde ronde won hij van de Brit Kyle Edmund, die de eerste set won, maar vervolgens twee sets af moest staan en vroeg in het vierde bedrijf opgaf: 3-6, 6-3, 6-3, 1-0.

Shapovalov speelt in de achtste finales tegen de als twaalfde geplaatste Spanjaard Pablo Carreño Busta, die Nicolas Mahut in drie sets versloeg: 6-3, 6-4, 6-3. De Fransman Lucas Pouille, zestiende op de plaatsingslijst, begon stroef tegen de Kazakh Mikhail Kukushkin, maar kwam vervolgens beter op dreef: 2-6, 6-3, 6-4, 6-4. 

De Kroaat Borna Coric liet zien dat grote verrassingen vaak gevolgd worden door een uitschakeling. Hij stuurde Alexander Zverev in de tweede ronde naar huis, maar ging tegen de als 28e geplaatste Zuid-Afrikaan Kevin Anderson onderuit: 6-4, 6-3, 6-2. Anderson speelt in de achtste finales tegen Paolo Lorenzi, die in een Italiaans onderonsje zegevierde tegen Thomas Fabbiano: 6-2, 6-4, 6-4.

Gelijkspel Jong Oranje tegen Engeland

Jong Oranje is de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2019 begonnen met een 1-1 gelijkspel. Jong Engeland kwam op de Vijverberg in Doetinchem op voorsprong, maar na een half uur spelen wist Oranje te scoren, waardoor al snel de eindstand op de borden stond.

Bij Engeland deden zes spelers mee die op 11 juli op het WK onder 20 de titel hadden gepakt. Jong Oranje kwam goed uit de startblokken en kreeg via Gervane Kastaneer diverse goede mogelijkheden. De aanvaller, die deze zomer ADO Den Haag voor 1. FC Kaiserslautern verruilde, schoot in het zijnet en gaf Guus Til een goede kans. Steven Bergwijn zag even later de lat trillen na een vlammend schot.

Groot was dan ook de domper toen de Engelsen na twintig minuten voor stonden via een goal van Dominic Calvert-Lewin. De aanvaller van Everton werd door ploeggenoot Ademola Lookman weggestuurd en klopte goalie Joël Drommel. Snel daarna stond het weer gelijk toen Thomas Ouwejan een goede voorzet gaf die door Bart Ramselaar binnen werd gekopt.

Na rust zakte het niveau van de wedstrijd, maar een kwartier voor tijd had Bergwijn nog een goede kans. Zijn bal werd vlak voor de lijn gekeerd door verdediger Jonjoe Kenny, waardoor het een gelijkspel werd.

Komende dinsdag speelt Jong Oranje tegen Jong Schotland.

Engeland maakt geen fout op Malta

Engeland blijft koploper in Groep F. De Engelsen speelden geen spectaculaire wedstrijd op Malta, maar wisten wel met 0-2 te winnen.

De bezoekers hadden het niet gemakkelijk met de stugge ploeg van bondscoach Pietro Ghedin. In de eerste helft had Engeland weliswaar 70 procent van het balbezit, tot doelpunten kwam het nog niet. Kansen voor Dele Alli, Harry Kane en Alex Oxlade-Chamberlain leverden nog niet de openingstreffer op.

Die viel wel acht minuten na rust. Alli vond zijn ploeggenoot Kane in het strafschopgebied, waarna de spits de bal rustig in de rechterhoek wist te schuiven. Het was alweer het vierde doelpunt van Kane in zijn laatste drie interlands. Het restant van de wedstrijd was niet bijster interessant.

Namens de Engelsen kreeg invaller Jamie Vardy nog een mogelijkheid, maar zijn schot trof geen doel. Vlak voor tijd kreeg Engeland toch nog een tweede treffer. Ryan Bertrand bepaalde de eindstand op 0-2.

The Three Lions hebben bovenaan de poule twee punten meer dan Slowakije, dat Slovenië met 1-0 versloeg. Die landen blijven allemaal nog kans maken op het WK. Dat geldt ook voor Schotland, dat met 0-3 won van het nu definitief uitgeschakelde Litouwen.

Klaver: zwarte kant wel degelijk in film

De veelbesproken documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver bevat wel degelijk ook "mijn slechte kant", vindt Klaver zelf. De film toont volgens Klaver dan misschien geen politieke uitglijders, maar liet wel zien dat zijn naasten op het tweede plan raakten.

Klaver reageerde in het televisieprogramma Jinek op de kritiek dat de documentaire, die werd geschoten door een campagnemedewerker, Joey Boink, hem afschildert als een heilige. Om de schijn van partijdigheid te vermijden besloot omroep BNNVARA, die de film zou uitzenden, daar uiteindelijk van af te zien. De producent kocht daarop de rechten op en vertoont de documentaire de komende tijd in filmzalen en theaters.

"Als er iets is wat ik pijnlijk vind en wat mijn slechte kant laat zien is het dat", verwees Klaver naar een scène waarin hij zijn moeder begroet maar ondertussen met zijn hoofd bij de campagne is.

Klaver: zwarte kant wel degelijk in film
Klaver: zwarte kant wel degelijk in film (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.