FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 augustus 2017

Douma na protest toch naar halve finales 1500 meter

Bij het WK atletiek in Londen is Richard Douma uitgeschakeld op de 1.500 meter. Hij leek op weg naar een plek in de halve eindstrijd, maar hij stapte vlak voor de meet op de hak van de Oegandees Ronald Musagala en kwam daarbij ten val.

Ook voor olympisch kampioen Centrowitz is de 1.500 meter voorbij. Hij was compleet kansloos in zijn serie en eindigde als laatste.

Update 22.38 uur
De Nederlandse Atletiekunie heeft bezwaar ingediend na de val en dus de uitschakeling van Douma. De nationale bond vindt dat Douma gehinderd werd tijdens zijn race.

Update 23.57 uur
Wereldatletiekbond IAAF heeft het protest van de Nederlandse bond enigszins verrassend geaccepteerd. Douma zal vrijdag in de halve finales van de 1500 meter alsnog van start mogen gaan, wat uiteraard niet ten koste van een andere atleet gaat.

Hinkstapspringer Taylor voor derde keer wereldkampioen

Atleet Christian Taylor heeft zich op de wereldkampioenschappen atletiek in Londen voor de derde keer in zijn loopbaan laten kronen tot wereldkampioen in het hinkstapspringen.

De Amerikaan pakte eerder de wereldtitels in 2011 en 2015 en veroverde in 2012 en 2016 olympisch goud. Ook nu was hij de grote favoriet, met landgenoot Will Claye als enige serieuze uitdager door de verplichte afwezigheid van Pedro Pablo Pichardo - die Cuba ontvlucht is en een nieuw land zoekt om voor uit te komen.

Claye sprong bijzonder constant en opende met 17,54m, 17,52m en 17,63m, maar in de derde ronde ging Taylor er met 17,68 nipt overheen. Claye kwam met 17,49 en 17,53 nog twee keer in de buurt, maar slaagde er niet in de afstand van zijn landgenoot te verbreken, waardoor de op Papendal trainende Taylor wederom het goud pakte.

De strijd om brons was zeer spannend en werd uiteindelijk gewonnen door veteraan Nelson Evora. De 33-jarige Portugees liet 17,19 meter noteren in zijn tweede sprong, en zag de Cubaan Cristian Napoles (twee keer), de Azeri Alexis Copello en de Amerikaan Chris Benard allemaal op 17,16 stranden, terwijl Andy Diaz uit Cuba met 17,13 ook erg dicht bij een medaille was, maar uiteindelijk als zevende eindigde.

Overwatch krijgt deathmatch-modus

Het heeft even geduurd, maar ook Overwatch krijgt eindelijk een deathmatch-modus waarbij spelers geen rekening hoeven te houden met objectives maar puur kunnen gaan voor de kills. Blizzard legt vandaag in een developer update uit hoe de nieuwe modus eruit gaat zien in Overwatch.

Deathmatch komt in twee vormen: een free-for-all potje waarbij de eerste die 20 kills heeft wint, waarbij de final blow telt als kill. Wanneer de speler sterft door enviromental damage of door van de map af te vallen, wordt er een punt afgetrokken. Ook is er een team deathmatch, waarbij spelers worden opgedeeld in groepen van twee. Ook hier is het het doel om zoveel mogelijk punten binnen te slepen maar met een twist: wanneer een speler wordt teruggebracht door de resurrect-ability van Mercy, wordt er een punt afgetrokken.

Met deathhmatch komt er ook gelijk een nieuwe map die er speciaal voor ingericht is: Château Guillard, een statig Frans landhuis waar Widowmaker opgroeide. Deathmatch zal ook speelbaar zijn op alle andere maps, maar de modus zelf is beperkt tot de arcade en custom games.

Deathmatch en Château Guillard zijn nu live op de PTR. Bekijk het filmpje waar Jeff Kaplan van het ontwikkelteam de nieuwigheidjes uitlegt (en waar Dinoflask hoogstwaarschijnlijk weer mee aan de haal gaat) hieronder.

Overwatch krijgt deathmatch-modus

Azerbeidzjaanse Turk stunt met goud op 200 meter en volgt Bolt op

Usain Bolt heeft na 2009, 2011, 2013 en 2015 een opvolger als wereldkampioen op de 200 meter. De Jamaicaan was niet van de partij op het WK in Londen - althans, op zijn 200 meter - en dus lag de weg open voor de rest.

Voorafgaand aan het toernooi werden Wayde van Niekerk en Isaac Makwala als grote favorieten gezien. De 400 meter-specialisten uit Zuid-Afrika en Botswana doken dit seizoen al onder de twintig seconden. Jereem Richards uit Trinidad & Tobago voegde zich met indrukwekkende optredens in de halve finales bij de favorieten, maar in de eindstrijd kwamen ze allemaal tekort.

Van Niekerk kwam als eerste de bocht uit, maar zijn voorsprong was allerminst groot. Richards kwam opzetten, terwijl Makwala het erg moeilijk kreeg. In het midden kwam daar echter de van Azerbeidzjan naar Turkije overgestapte Ramil Guliyev naar voren en hij was het die iedereen het nakijken gaf.

Guliyev veroverde het goud in een voor WK-niveau matige tijd van 20,09 seconden, waarna hij met Azerbeidzjaanse en Turkse vlag de ereronde liep - saillant detail is dat juist zijn geboorteland Azerbeidzjan doorgaans bijna al haar atleten uit het buitenland haalt. Het zilver ging in 20,106 seconden naar Van Niekerk, één duizendste voor de 20,107 van Richards. Makwala viel nog terug naar plek zes.

Heerschappij Hejnova voorbij op horden, Amerikaansen falen niet

De heerschappij van Zuzana Hejnova op de 400 meter horden is voorbij. De Tsjechische greep in 2013 en 2015 de wereldtitel, maar slaagde er donderdag op het WK in Londen niet in om de trilogie te voltooien.

Hejnova was zoals vaker niet in supervorm gedurende het reguliere seizoen, maar in de series en halve finales was ze weer uitstekend. Het leek er daardoor op dat ze alleen van het Amerikaanse duo Kori Carter en Dalilah Muhammad wat te duchten had, maar dat duo bleek een duidelijke maat te groot.

Muhammad vertrok zoals zo vaak als snelste, maar Carter kon goed bijblijven. Hejnova lag op achterstand en slaagde er aan het eind niet in dat goed te maken, waardoor de Amerikaanse dames om het goud vochten. Dat ging naar Carter, die met 53,07 een uitstekende tijd liet noteren. Zilver was er in 53,50 voor Muhammad, het brons ging naar de Jamaicaanse Ristananna Tracey in 53,74 seconden. 

FVD stelt Kamervragen over reddingsschepen op de Middellandse Zee

Het Forum voor Democratie stelt Kamervragen aan de Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, over de werkwijze van reddingsschepen op de Middellandse Zee. Volgens de partij werken deze non-gouvernementele organisaties mee aan mensensmokkel van illegale immigranten.

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant, waarin gemeld werd dat de Italiaanse justitie bewijs heeft dat een reddingsschip contact had met mensensmokkelaars. Dit schip voer zelfs onder de Nederlandse vlag. Critici zeggen al langer dat hulporganisaties eigenlijk als een soort veerdienst fungeren.

Thierry Baudet, de fractievoorzitter van Forum voor Democratie, vraagt onder andere aan de minister of hij de opvatting deelt dat deze ngo's de mensensmokkel bevorderen en of er sprake is van samenwerking met de Italiaanse overheid op dit thema. De rest van de Kamervragen zijn hier te lezen.

forum voor democratie
FVD stelt kamervragen over reddingsschepen op de Middellandse Zee (Foto: ANP)

Trump: N-Korea zou heel erg nerveus moeten zijn

Noord-Korea zou "heel, heel nerveus" moeten zijn als het iets doet tegen de Verenigde Staten. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump donderdag. Hij voegde eraan toe dat zijn harde taal richting Noord-Korea misschien nog "niet zwaar genoeg was".

Eerder deze week escaleerde de retoriek tussen beide landen toen Trump Noord-Korea dreigde met "vuur en woede". Misschien was "die opmerking nog niet sterk genoeg", vertelde Trump aan verslaggevers voorafgaand aan een ontmoeting met nationale veiligheidsadviseurs.

Noord-Korea moet op zijn tellen passen, anders krijgt het problemen zoals maar weinig landen hebben meegemaakt, zei Trump. Volgens hem staat het leger in deze 100 procent achter hem. Hij voegde er wel aan toe dat de Verenigde Staten onderhandelingen met Noord-Korea op ieder moment zullen overwegen.

Trump betwijfelt of de onlangs afgesproken VN-sancties tegen Noord-Korea het gewenste effect hebben. Hij zei te geloven dat China in het conflict meer kan doen en ook meer zal doen.

Trump: Noord-Korea zou nerveus moeten zijn
Trump: Noord-Korea zou nerveus moeten zijn (Foto: ANP)

Schippers met overmacht naar finale 200m

Dafne Schippers heeft op het WK atletiek in Londen de finale bereikt op de 200 meter. De (nu nog) regerend wereldkampioene won met overmacht haar halve finale in 22,49.

Shaunae Miller-Uibo, die in de finale van de 400 meter vanwege kramp, een bijna zekere wereldtitel misliep, liep in haar halve finale dezelfde tijd als Schippers. Marie Jose Ta Lou, goed voor zilver op de 100 meter eerder deze week, won de derde halve finale in 22,50.

Morgenavond is de finale.

Verstegen naar halve finales 800m

Sanne Verstegen heeft zich bij het WK atletiek in Londen geplaatst voor de halve finales op de 800 meter. Verstegen werd in haar serie vierde, terwijl alleen de eerste drie rechtstreeks doorgingen. Met haar tijd van 2.01,50 ging ze als een van de tijdsnelsten van de 'verliezers' alsnog door.

Verstegen liep in een van de snelste series. In totaal waren er zestien atletes sneller dan de Nederlandse, die haar debuut op een WK maakt.

Koenders spreekt China aan op spyware

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stuurt zijn mensenrechtenambassadeur naar Peking om het gebruik van spyware in China aan de orde te stellen. Koenders zegt dat de Chinese overheid ernstige inbreuk maakt op de privacy van burgers in de stad Urumqi in de Chinese provincie Xinjiang door ze te verplichten een app op hun Androidtelefoons te installeren waarmee de overheid ze kan bespioneren.

In antwoord op Kamervragen van de SP-Kamerleden Maarten Hijink en Sadet Karabulut bevestigt Koenders dat Chinese burgers die weigeren de spyware te installeren een celstraf riskeren. "De software kan gebruikt worden voor surveillance en om gegevens te detecteren", schrijft Koenders. "In een aankondiging van de autoriteiten staat dat de applicatie terroristische content kan identificeren en dat burgers die dergelijke bestanden niet verwijderen daarvoor strafrechtelijke vervolgd kunnen worden."

De SP'ers vinden de verplichting tot het installeren van spyware onacceptabel en willen dat dat Koenders zijn ongenoegen hierover deelt met de Chinese autoriteiten. Koenders zegt dit toe. "De inzet van de app om toegang te krijgen tot apparaten en de verplichting tot het installeren ervan door de Chinese overheid maakt ernstige inbreuk op de privacy van de betrokken burgers. Het kabinet is bereid om mensenrechtenschendingen aan te kaarten in bilateraal verband."

Urumqi is de regionale hoofdstad van de provincie Xinjiang, beter bekend als het gebied van de Oeigoeren. Oeigoeren zijn een overwegend islamitisch volk van Turkse afstamming. Eind juli bleek op basis van meldingen op sociale media dat de Chinese overheid sinds kort de burgers in de provincie verplicht om de app Jing Wang (schoon internet) te installeren. Die blokkeert volgens Knack.be bepaalde websites, doorzoekt je smartphone op illegale afbeeldingen, voorkomt de installatie van bepaalde apps, houdt chatgesprekken en wifi-logins bij en stuurt die informatie door samen met je sim- en IMEI-gegevens.

Koenders spreekt China aan op gebruik spyware
Koenders spreekt China aan op gebruik spyware (Foto: BuzzT)

Trump hekelt Republikeinse leider Senaat

 De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar de Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat. De president verweet Mitch McConnell in een serie tweets het maar niet voor elkaar te krijgen de zorgwet van voormalig president Barack Obama te ontmantelen.

McConnell lijkt de toorn van de president te hebben gewekt door in een toespraak te zeggen dat Trump "buitensporige verwachtingen" koestert over hoe snel zijn partijgenoten in het Congres zaken voor elkaar kunnen krijgen. De fractievoorzitter wees erop dat Trump een nieuwkomer is in de politiek en nog niet goed begrijpt dat besluitvorming lang kan duren.

Trump reageerde geërgerd op die mededeling. "McConnell zei dat ik buitensporige verwachtingen heb, maar dat denk ik niet", twitterde hij. De president wees erop dat hij al jaren hoort dat de Republikeinen 'Obamacare' willen vervangen door een ander stelsel, maar daar nog altijd niet in geslaagd zijn. Hij gaf McConnell in een latere tweet opdracht om "weer aan de slag te gaan".

Trump hekelt Republikeinse leider Senaat
Trump hekelt Republikeinse leider Senaat (Foto: ANP)

Driedaagse De Panne wordt gemengde tweedaagse

In 2018 zal de Driedaagse De Panne-Koksijde plaats hebben in de week na Milaan-San Remo en dus niet meer net voor de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast wordt de driedaagse een tweedaagse wedstrijd voor zowel mannen als vrouwen. De vrouwenwedstrijd op donderdag 22 maart zal ook worden opgenomen in de WorldTour.

"We zijn nog volop aan het werken en schaven aan ons compleet nieuwe concept", aldus persvoorlichter Johan Van Hecke. "De benaming Driedaagse De Panne blijft zeker behouden. Dinsdag 20 maart zal er een ‘Sprint Challenge’ zijn. Dat wordt een eerder korte etappe met diverse tussensprinten. We organiseren die dag niet alleen de wedstrijd voor mannen maar ook voor vrouwen. Voor de mannen wordt het de eerste dag van onze tweedaagse onder het label 2.BC. Voor de vrouwen is dat een wedstrijd op de nationale kalender, aangezien alleen donderdag onder de noemer WorldTour gekoerst wordt."

"Woensdag vindt er een lange rit plaats voor de mannen elite. Het parkoers wordt nog uitgetekend, hetzelfde geldt ook voor onze WorldTourkoers voor vrouwen daags nadien. Er ligt nog veel werk op de plank, maar dat is voor ons comité geen enkel probleem. Na al die jaren hebben we wel voldoende ervaring om alles in de juiste banen te leiden. Het zal wel wennen zijn na al die jaren geen echte Driedaagse De Panne meer te hebben, maar we zetten nu ook in op het vrouwenwielrennen en daarop hebben wij al heel wat positieve reacties ontvangen. Met onze mannenwedstrijd willen we eveneens naar het niveau van de WorldTour doorgroeien."

Ex-schooldirecteur cel in voor verduistering

De voormalige directeur van de Rotterdam Business School moet twaalf maanden de cel in voor verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en stelselmatig witwassen. Ook moet hij de school ruim 105.000 euro terugbetalen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Tegen de man was vijftien maanden gevangenisstraf geëist.

De Hogeschool Rotterdam, waar de Rotterdam Business School onder valt, noemt de uitspraak terecht. Het is ,,een belangrijk signaal dat fraude met gemeenschapsgeld niet wordt getolereerd".

In september vorig jaar werd de directeur geschorst, nadat er onregelmatigheden in de administratie en facturering aan het licht waren gekomen. In december werd hij ontslagen.

Volgens zijn advocaat had hij niet de bedoeling zichzelf te bevoordelen, maar was het geld bedoeld om de werving van nieuwe studenten uit Latijns-Amerika te bevorderen. De rechtbank veegde dat argument als onbewezen van tafel. De man schreef valse facturen van duizenden euro's per keer en gaf daar zelf akkoord voor.

Ex-schooldirecteur cel in voor verduistering
Ex-schooldirecteur cel in voor verduistering (Foto: ANP)

NAVO: voor Guam geldt geen bijstandsplicht

In het geval van een Noord-Koreaanse aanval op het Amerikaanse eiland Guam in de Grote Oceaan zijn de NAVO-landen niet verplicht tot militaire bijstand aan de Amerikanen. Volgens een NAVO-woordvoerder maakt Guam geen deel uit van het gebied waarvoor de bijstandsplicht in het Noord-Atlantisch Verdrag geldt.

Het zou dus een puur politieke beslissing zijn van de geallieerden om bij een aanval op het 2000 kilometer ten oosten van de Filipijnen gelegen eiland de clausule van wederzijdse bijstand op grond van artikel 5 in te roepen. In artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag hebben de geallieerden vastgelegd "dat een gewapende aanval op één of meerdere NAVO-landen wordt beschouwd als een aanval tegen allen".

Echter, in artikel 6 is een gebiedsbeperking opgenomen. Zo wordt een gewapende aanval op grond van artikel 5 gezien als elke aanval op het grondgebied van de NAVO-landen in Europa of Noord-Amerika, alsmede het grondgebied van Turkije, of op de onder territoriale bevoegdheid van een van de partijen vallende eilanden in het Noord-Atlantische gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring.

Aangezien het eiland Guam ten zuiden van de Kreeftskeerkring ligt, valt het buiten deze definitie. Maar in NAVO-kringen wordt benadrukt dat het onwaarschijnlijk is dat de bondgenoten op grond van deze formuleringen de Verenigde Staten militaire steun zullen weigeren.

NAVO: voor Guam geldt geen bijstandsplicht
NAVO: voor Guam geldt geen bijstandsplicht (Foto: ANP)

Den Haag tegen ongewenste gebedsdienst

Burgemeester Pauline Krikke staat erop dat er geen gebedsdiensten meer worden gehouden in een bedrijfspand in de Haagse Cilliersstraat. Krikke heeft dat donderdag laten weten aan stichting Qanitoen die activiteiten in dat pand houdt.

Krikke vindt het "zeer ongewenst" dat de stichting zo onder andere een podium biedt aan imam Fawaz Jneid. De Syrisch-Libanese Fawaz Jneid werd eerder als hoofdimam ontslagen door de salafistische As-Soennahmoskee. Hij zou onwettig huwelijken hebben gesloten en het moskeebestuur dwars hebben gezeten.

De gemeente Den Haag trok in 2013 een voorlopige huurovereenkomst in waardoor stichting Qanitoen geen gebedshuis kon openen in een oud schoolgebouw aan de Berensteinlaan. De gemeente doet er alles aan om te voorkomen dat Fawaz opnieuw voet aan de grond krijgt in Den Haag, aldus Krikke. Daarbij wordt onder meer overlegd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV.

Den Haag tegen ongewenste gebedsdienst
Den Haag tegen ongewenste gebedsdienst (Foto: ANP)

Berovers na achtervolging aangehouden

De politie heeft na een achtervolging drie verdachten voor een beroving aangehouden. De beroving gebeurde op donderdagmiddag 10 augustus op de Maaswijkweg in Spijkenisse. De verdachten dreigden bij het incident met een vuurwapen. Ze gingen er vandoor met een auto. Agenten achtervolgden hen over de A15 en door de Beneluxtunnel. Op de Hargalaan in Schiedam volgden de aanhoudingen nadat de politie de drie klem reed. Hierbij liepen de auto van de verdachten en een politieauto schade op. 

In de auto van de berovers vond de politie een vuurwapen en ook de buit, een aantal telefoons, werd aangetroffen. Bij de aanhoudingen maakten agenten gebruik van een zogenaamde benaderingstechniek gevaarlijke verdachten (BGTV). De agenten trekken hierbij uit voorzorg hun vuurwapen. De personalia van de betrokkenen zijn nog niet bekend.

Man aangehouden na conflict

Op woensdag 9 augustus werd in een woning in de wijk De Sparren in Bussum een man aangehouden. Rond 14.30 uur kwam de melding dat er op een 51-jarige man uit Bussum ingereden was. Even daarvoor had de Bussumer een conflict gehad bij een tankstation met een man en vrouw. De Bussumer was weggereden maar hield de twee in de gaten. Hij zag de man een woning aan De Sparren inging. De vrouw zou vervolgens met de auto op de Bussumer ingereden zijn om daarna weg te rijden.

Ploertendoder
Het slachtoffer schakelde de politie in. Omdat er een indicatie was dat de bewoner mogelijk een vuurwapen zou hebben, werd uit veiligheidsoverwegingen de omgeving afgezet. Een onderhandelaar kwam ter plaatse en kon op de man inpraten. Hij kwam zelf de woning uit waarna agenten van een arrestatieteam hem aanhielden. In de woning werd geen vuurwapen gevonden. Wel andere wapens zoals steekwapens, ploertendoder en een handboog.

Moderne slavernij 'is overal' in de VK

Moderne slavernij en mensenhandel komt in het Verenigd Koninkrijk veel meer voor dan eerder werd gedacht. Volgens de Britse opsporingsinstantie NCA "zitten er in ieder grote plaats en stad wel slachtoffers".

Het NCA ondersteunt de politie volgens Britse media in driehonderd lopende zaken in verband met moderne slavernij. De slachtoffers komen voornamelijk uit Oost-Europa, Vietnam en Nigeria.

Moderne slavernij is er volgens de NCA in veel verschillende vormen, van illegaal en gedwongen werken in een fabriek tot uitbuiting in de prostitutie. Er zijn gevallen bekend van slachtoffers, sommigen nog maar twaalf jaar oud, die feitelijk verkocht worden aan families in het Verenigd Koninkrijk en Europa.

Roma-meisje
NCA-directeur Will Kerr noemt als voorbeeld een twaalfjarig Roma-meisje dat aan de grens was tegengehouden. Zij was door haar vader gestuurd om als huishoudster en nanny voor een familie in het Verenigd Koninkrijk te werken.

De onderzoekers kunnen geen exacte cijfers geven, maar schatten dat in het Verenigd Koninkrijk tienduizenden slachtoffers rondlopen.

Moderne slavernij 'is overal' in de VK
Moderne slavernij 'is overal' in de VK (Foto: ANP)

Vluchtelingenboot meert aan tussen toeristen

Toeristen op het strand van het Spaanse Zahara de los Atunes stonden woensdag gek te kijken toen ineens een boot met daarop veertig migranten aankwam, meldden Spaanse media donderdag. De vluchtelingen liepen wat verdwaasd tussen de strandgangers door in de provincie Cádiz. De Guardia Civil in Andalusië sprak over een "uitzonderlijke situatie die zeker niet elke dag voorkomt".

De vluchtelingenboot had de Straat van Gibraltar overgestoken en was op het stuk strand nabij Gibraltar gelopen. Op beelden is te zien hoe de migranten de boot uit springen en tussen de toeristen lopen.

Door de rustige weersomstandigheden zijn in de afgelopen weken steeds vaker migranten bij de Spaanse kusten aangekomen.

Vluchtelingenboot meert aan tussen toeristen
Vluchtelingenboot meert aan tussen toeristen (Foto: ANP)

Teuns wint openingsrit Arctic Race of Norway

Dylan Teuns heeft de eerste rit in de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven. De Belg die de afgelopen twee weken ook de sterkste was Ronde van Wallonië en de Ronde van Polen, was vandaag ook duidelijk de sterkste.

Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van drie renners: Bernhard Eisel (Dimension Data), Daniel Diaz (Delko Marseille Provence KTM) en Øivind Lukkedahl (Team Coop). De drie kregen met nog 25 kilometer te gaan gezelschap van een achtervolgende groep met daarbij Eduard Grosu. De Roemeen van Nippo - Vini Fantini zou alleen verder gaan, maar op vijftien kilometer werd ook hij teruggepakt.

Op de lastige plaatselijke omloop waren er meerdere aanvalspogingen, maar ze werden allemaal teruggepakt. Op de laatste klim van de dag, de Skistua (2,3 km aan 6.6%) koos Fabien Grellier van de Direct Energie de aanval, maar in de afdaling werd ook hij teruggepakt door het uitgedunde peloton.

Op de oplopende slotstrook bleek Teuns duidelijk de sterkste. Voor de Belg is het alweer zijn zesde overwinning in twee weken. Door de winst is de Belg van BMC ook de eerste leider in de Arctic Race of Norway.

Dortmund: Aanbod Barça onvoldoende

Borussia Dortmund sloeg een bod van Barcelona op Ousmane Dembélé af, en heeft dit officieel medegedeeld aan de aandeelhouders.

Via clubkanalen laten Die Borussen weten dat de aanbieding die men ontving voor de Fransman, de club niet kon overhalen om hen tot een verkoop te verleiden.

Het team van trainer Peter Bosz liet eveneens weten dat een verkoop van Dembélé in de zomermaanden niet waarschijnlijk zal zijn. Eerder op de dag was de buitenspeler niet aanwezig op de training van Dortmund.

Al een aantal dagen doen geruchten de ronde dat Dembélé bezig is om zijn transfer naar Barcelona af te ronden. Vooralsnog is daarvoor nog geen enkel bewijs, behalve de bekendmaking van een afgewezen bod door Dortmund.

Bestuurders Chickfriend opgepakt

Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar het eierenschandaal. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie. Acht locaties in Nederland zijn donderdag doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

Het onderzoek richt zich ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest. Het onderzoek is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Toeleverancier
Het Nederlandse onderzoek richt zich op Chickfriend, het bedrijf dat het fipronil vermoedelijk toepaste, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier. De advocaat van Poultry-Vision was donderdag niet beschikbaar om een reactie te geven.

Naast de woningen van de twee opgepakte bestuurders, zijn ook doorzoekingen gedaan in onder meer Bergen op Zoom, de omgeving van Uden en Ede. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

Geblokkeerd
Het strafrechtelijk onderzoek in het eierenschandaal is half juli begonnen. Er zijn monsters genomen bij de pluimveehouders en van stoffen in de apparatuur van het bedrijf dat het middel toepaste bij de pluimveehouders.

Alle circa 180 pluimveebedrijven die zaken hebben gedaan met ChickFriend werden eind juli geblokkeerd door de NVWA. De schade voor de pluimveesector als gevolg van het schandaal met verontreinigde eieren bedraagt nu al minimaal 150 miljoen euro, liet de vakgroep pluimveehouderij van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO donderdag weten.

Bestuurders Chickfriend opgepakt
Bestuurders Chickfriend opgepakt (Foto: ANP)

Honderdduizenden fipronil-eieren in GB

In Groot-Brittannië zijn vermoedelijk honderdduizenden fipronil-eieren op de markt gekomen. De Britse toezichthouder FSA meldt dat het aantal geïmporteerde eieren dat afkomstig is uit pluimveebedrijven die in verband worden gebracht met het schandaal, fors hoger ligt dan eerder werd gedacht.

De Food Standards Agency noemt het aannemelijk dat het aantal ingevoerde fipronil-eieren "dichterbij de 700.000 ligt dan bij de 21.000 waar we eerder vanuit zijn gegaan".

De FSA benadrukt dat er geen reden is tot onrust. "Hoewel de eieren met fipronil-residu in sommige Europese landen zijn verkocht als verse eieren, is dat in het Verenigd Koninkrijk niet het geval", aldus de toezichthouder. "Veel eieren zijn gemengd met eieren die niet van betrokken boerderijen komen, dus het aanwezige fipronil-residu zal ernstig verdund zijn."

Een aantal producten waar de eieren in zijn verwerkt, is volgens de dienst vermoedelijk al geconsumeerd. Producten die nog wel in de schappen liggen worden teruggehaald. Dat gebeurt volgens de FSA niet vanwege zorgen over de voedselveiligheid, maar omdat fipronil niet aanwezig mag zijn in "voedselproducerende dieren".

Honderdduizenden fipronil-eieren in GB
Honderdduizenden fipronil-eieren in GB (Foto: ANP)

Ritzege Theuns in BinckBank Tour

De Belg Edward Theuns heeft de vierde etappe in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. Theuns was in Lanaken de snelste in de massasprint.

Yves Lampaert ging een paar kilometer voor de finish in de aanval. Het peloton liet hem in eerste instantie gaan, maar op honderd meter van de finish werd hij alsnog gegrepen. Theuns bleef in de eindsprint Marko Klump en Tim Merlier voor. De Zwitser Stefan Küng behield de leiding in het algemeen klassement.

Het had vandaag een speciale dag kunnen worden voor Peter Sagan. Na zijn ritwinst van gisteren had hij vandaag zijn 100e profzege kunnen pakken. Hij zal nu dus nog even moeten wachten.

Bouhanni wint tweede etappe Tour de L'Ain

Nacer Bouhanni heeft de tweede etappe in de Tour de L'Ain gewonnen. De Fransman van Cofidis was in de massasprint te snel voor zijn landgenoten Samuel Dumoulin en Maxime Daniel.

Ryan Anderson (Direct Energie), Jérémy Lecroq (Roubaix-Lille Métropole) en Robert Kessler (Duitse selectie) kregen naar de start de ruimte van het peloton. Het drietal zou maximaal twee minuten krijgen van het peloton, maar met nog vijf kilometer te gaan werden ze grepen door het peloton.

In de sprint was Bouhanni de snelste. Door de winst neemt de Fransman van Cofidis ook de leiderstrui over van Juan José Lobato. Voor Bouhanni is het de eerste zege sinds zijn zware valpartij in de Tour of Yorkshire.

Huiszoekingen in Nederland om eieren

De Nederlandse en Belgische autoriteiten doen donderdag op verschillende plaatsen huiszoekingen in verband met het onderzoek naar de verboden stof fipronil in eieren. Het Openbaar Ministerie liet weten dat het een gezamenlijke actie is met België. Een woordvoerster wilde niet direct vertellen waar de doorzoekingen plaatsvinden.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) voert het onderzoek uit. Het strafrechtelijk onderzoek gebeurt in opdracht van het OM.

Update 15:38 uur:
De inlichtingen en opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft samen met het Openbaar Ministerie (OM) in het strafrechtelijk onderzoek naar de Fipronil-kwestie 2 personen aangehouden. De verdachten zijn bestuurders van het bedrijf dat het middel toegepast zou hebben in pluimveebedrijven. Bij het onderzoek werden in totaal 8 locaties in Nederland doorzocht. Het ging hier om een gecoordineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Huiszoekingen in Nederland om eieren
Huiszoekingen in Nederland om eieren (Foto: ANP)

'Ook Keizer wilde Ahannach'

Soufyan Ahannach gaat Almere City FC verruilen voor Brighton & Hove Albion. Hij kon ook naar Ajax, zegt zijn broer.

De deal is nog niet helemaal rond, maar alles wijst erop dat Ahannach teamgenoot wordt van Davy Pröpper bij Brighton & Hove. De 21-jarige aanvallende middenvelder viel vorig seizoen in de Jupiler League op met achttien goals en vijftien assists.

Broer Alami jubelt in Het Parool over de transfer. "Mijn ouders hebben wel een traantje weggepinkt, want hun jongste zoon gaat nu uit huis. Maar we zijn heel trots", zegt broer Alami. Volgens hem had Ahannach ook belangstelling van clubs uit Nederland, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Cyprus, België en Turkije. Zelfs Marcel Keizer belde de talentvolle speler, ware het in zijn tijd als coach van Jong Ajax. "Op dat moment waren er al clubs geïnteresseerd die een stapje hoger waren dan het tweede van Ajax", aldus Alami.

Terreurverdachten Suriname ontkennen

De twee Nederlandse broers die in Suriname verdacht worden van terroristische activiteiten en het beramen van een aanslag, ontkennen deze beschuldiging. Dat hebben de advocaten van de twee verdachten donderdag gezegd.

Het is voor de advocaten nog steeds niet duidelijk wat voor de Surinaamse autoriteiten de aanleiding is geweest de twee mannen eind juli te arresteren, geeft advocaat Raoul Lobo aan. Omdat de raadsmannen afgelopen dinsdag pas voor de eerste keer contact mochten hebben met de verdachten, hebben ze nog lang niet voldoende informatie, aldus Lobo. "We hebben nog geen dossier gekregen. De jongens ontkennen. Dus dan moeten we nu bestuderen wat de overheid tegen ze heeft", reageert hij.

Terreurverdachten Suriname ontkennen
Terreurverdachten Suriname ontkennen (Foto: ANP)

'Sánchez kan voor 39M naar Spurs'

Tottenham Hotspur heeft belangstelling in Ajacied Davinson Sánchez. De Amsterdammers zouden 39 miljoen voor hem willen ontvangen.

Dat schreef The Sun woensdag. De 21-jarige Sánchez maakte in zijn eerste seizoen bij Ajax meteen indruk en werd al eens in verband gebracht met Barcelona. Volgens de Engelse tabloid vindt Tottenham het geen probleem om zoveel geld voor de Colombiaanse verdediger neer te tellen en zijn de onderhandelingen al van start gegaan.

Tottenham is de Enige Premier League-club die zich nog niet versterkte deze zomer. Voor Kyle Walker (naar Manchester City) ving de club van Mauricio Pochettino liefst 51 miljoen euro. Dit kan dus worden geïnvesteerd in de komst van Sánchez.

Ook Chelsea, Barça en Crystal Palace worden genoemd als mogelijke volgende bestemming voor Sánchez. Tottenham is niet onbekend met Ajax. Het haalde er in het verleden ook Christian Eriksen, Jan Vertonghen en (met een omweg) Toby Alderweireld weg.

Gevaarlijke spinners in omloop

Lichtgevende spinners van het merk Toys Amsterdam kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen. De klepjes van de batterijen zijn makkelijk te openen waardoor de batterijen ingeslikt kunnen worden, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag.

De lichtgevende spinners zijn een variant op de razend populaire fidget spinners. Door de vingers aan de boven- en onderkant te plaatsen en vervolgens een duwtje te geven, draait het speeltje als een soort rad.

De lichtgevende spinners zijn te herkennen aan drie zwarte aan en uit schakelaars. Er wordt geadviseerd om het speelgoed niet te gebruiken. Klanten die de spinner in huis hebben, kunnen het product terugbrengen naar de winkel en krijgen hun geld terug.

Gevaarlijke spinners in omloop
Gevaarlijke spinners in omloop (Foto: ANP)

Opnieuw migranten overboord gezet bij Jemen

Mensensmokkelaars hebben opnieuw 180 migranten uit Ethiopië en Somalië overboord gezet voor de kust van Jemen. Vermoedelijk zijn 55 van hen verdronken, maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) donderdag bekend.

Een dag eerder werden vijftig vluchtelingen uit dezelfde landen de "verdrinkingsdood ingejaagd". Een mensensmokkelaar zette zijn 120 bootpassagiers voor de kust van Jemen overboord, aldus de IOM.

"Er lijkt sprake van een nieuwe trend", zei een woordvoerster van de IOM donderdag. "Smokkelaars weten dat de situatie steeds moeilijker voor hen wordt. Daarom laten ze hun passagiers maar achter voor de kust."

Opnieuw migranten overboord gezet bij Jemen
Opnieuw migranten overboord gezet bij Jemen (Foto: ANP)

Turkije pakt talrijke journalisten op

De Turkse politie heeft donderdag talrijke journalisten opgepakt. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu zijn in totaal 35 mediavertegenwoordigers aangehouden. Onder hen is een redacteur van de kritische krant Birgün.

De journalisten worden in verband gebracht met de beweging rond Fethullah Gülen, de in Amerika wonende geestelijke die Ankara verantwoordelijk houdt voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Ankara beschuldigt de verslaggevers lid te zijn van een terreurorganisatie. Ze zouden bovendien ByLock hebben gebruikt, een versleutelde berichten-app die volgens de regering in gebruik is bij het netwerk rond Gülen.

In de nasleep van de couppoging treedt Turkije hard op tegen vermeende Gülen-aanhangers. Tienduizenden mensen zijn gearresteerd.

Turkije pakt talrijke journalisten op
Turkije pakt talrijke journalisten op (Foto: ANP)

Sunweb met vijf debutanten naar Vuelta a España

Sunweb heeft zijn definitieve selectie voor de aankomende Vuelta a España bekend gemaakt. Wilco Kelderman is de kopman van de Duitse ploeg in de Ronde van Spanje. Ook Warren Barguil zal aan de start staan.

De Fransman die op het einde van het jaar vertrekt bij Sunweb won in 2013 twee ritten in de Vuelta a España. Johannes Fröhlinger en Chad Haga zijn ook opgenomen in de ploeg voor de Ronde van Spanje.

Sam Oomen maakt zijn debuut in een grote ronde. Vorige week werd de 20-jarige Nederlander nog zevende in de Ronde van Polen. Søren Kragh Andersen, Chris Hamilton, Lennard Hofstede en Lennard Kämna maken ook hun debuut in een grote ronde.

Selectie Sunweb voor Vuelta a España 2017
Søren Kragh Andersen
Warren Barguil
Johannes Fröhlinger
Chad Haga
Chris Hamilton
Lennard Hofstede
Lennard Kämna
Wilco Kelderman
Sam Oomen

Syriëganger Lieke S. met enkelband vrij

De Eindhovense 'jihadganger' Lieke S. komt vrijdag met een enkelband vrij. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch donderdag. De Eindhovense wilde vorig jaar naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij IS, denkt justitie.

De vrouw probeerde in Turkije de grens met Syrië over te steken, maar werd gepakt voor ze haar bestemming bereikte. Eind vorig jaar werd ze wederom opgepakt, nu op de grens tussen Turkije en Bulgarije, nadat ze op een opsporingslijst was gezet.

Op 19 oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld bij de rechtbank in Den Bosch.

Syriëganger Lieke S. met enkelband vrij
Syriëganger Lieke S. met enkelband vrij (Foto: ANP)

Zwemster Kromowidjojo gaat door tot Tokyo 2020

Ranomi Kromowidjojo verlengt haar zwemcarrière in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Dit heeft de 26-jarige drievoudig olympisch kampioene tijdens een persconferentie in Eindhoven laten weten. Daar staan dit weekend wereldbekerwedstrijden op het programma.

Kromowidjojo liet eerder weten dat haar besluit af zou hangen van haar prestaties tijdens het wereldkampioenschap lange baan in Budapest. Daar veroverde de specialiste op de vrije slag en vlinderslag drie zilveren en een bronzen medaille. Vandaag kwam ze met haar besluit naar buiten om door te gaan: "Deze keuze had ik voor mezelf al besloten voor de WK."

Bondscoach Marcel Wouda is blij met het besluit van Kromowidjojo. "Dit nieuws komt niet helemaal onverwacht. Voor het Nederlandse zwemmen is dit heel mooi. Ik ben vooral blij voor Ranomi zelf."

Kromowidjojo won in 2008 met het estafetteteam op de 4x100 meter vrije slag een gouden olympische medaille. Vier jaar later was ze individueel succesvol op de 50 en 100 meter vrije slag. De Nederlandse kampte daarna met motivatieproblemen, maar stond er vorig jaar in Rio de Janeiro weer, al leverde dat toen net geen medaille op.

Dit jaar kan voor Kromowidjojo een succes genoemd worden. De zwemster veroverde niet alleen vier medailles tijdens het WK in Budapest, maar veroverde afgelopen maandag op de korte baan haar wereldrecord op de 50 meter vrije slag terug door als eerste vrouw ooit onder de 23 seconden (22,93) te duiken. Dit weekend neemt ze deel aan wereldbekerwedstrijden in Eindhoven, waarna een vakantie volgt.

Dubbeldekker ramt winkel in Londen

Tijdens de drukke ochtendspits is donderdag in het zuiden van Londen een dubbeldekker een winkel binnengereden. Minstens zes mensen raakten gewond bij het busongeluk op Lavender Hill, maakte de ambulancedienst in de Engelse hoofdstad bekend. De buschauffeur is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het is niet bekend hoe het ongeluk kon gebeuren. Op beelden is te zien dat de bus frontaal op de etalage van de winkel is ingereden. Nog twee passagiers zitten vast in het bovenste gedeelte van de bus, meldden Engelse media. De hulpdiensten zijn bezig de vrouwen te bevrijden.

Update 12:34 uur
De twee vrouwen zijn inmiddels bevrijd door de hulpdiensten. In totaal zijn er tien gewonden, drie van hen zijn naar het ziekenhuis overgebracht aldus de BBC. Ook de chauffeur ligt in het ziekenhuis; volgens een ooggetuige zou hij verteld hebben dat hij een black out zou hebben gehad. Hij zou zich niets meer van het ongeval herinneren. 

Battlefield 1 en Titanfall 2 in EA Access Vault

EA heeft weer twee toptitels aan hun service EA Access toegevoegd. Sinds vorige week was Titanfall 2 al beschikbaar voor leden, vandaag komt Battlefield 1 daar bij.

Dat betekent dat het EA Access-programma inmiddels uit 50 games bestaat. De twee games zijn ook toegevoegd aan de PC-evenknie: Origin Access, dat inmiddels uit 38 games bestaat. Onze eigen Noppie2000 was in ieder geval erg te spreken over de twee blockbusters van eind vorig jaar, zijn belevingen kan je hier en hier teruglezen.

EA Access is een service die exclusief voor Xbox One wordt aangeboden. Voor een vast bedrag per maand/jaar krijg je ongelimiteerd toegang tot games in de 'Vault'. Begin 2016 lanceerde EA een soortgelijk programma voor PC: Origin Access, waaraan sporadisch ook niet-EA games worden toegevoegd.

Deze lifehack zorgt ervoor dat je altijd een koele hotelkamer hebt

Mariska Dekker uit Nijkerk heeft dé lifehack van deze zomervakantie gevonden: een bonuskaart van de Albert Heijn in de pasjeshouder van je hotelkamer steken. Hierdoor blijft de stroom op de kamer aan, ook als je weg bent. Wanneer Mariska terug op haar kamer kwam, werd ze elke dag verwelkomd door een koele oase en kon ze genieten van een heerlijk koud drankje. 

Ahannach van Almere naar Brighton

Davy Pröpper krijgt gezelschap bij Brighton & Hove Albion van een Nederlandse speler. De Engelse promovendus heeft Soufyan Ahannach overgenomen van Almere City.

De middenvelder had nog een contract voor één jaar bij de middenmoter uit de Jupiler League. De 21-jarige Ahannach speelde 85 competitieduels en wist daarin 28 maal het net te vinden.

Ahannach zal bij Brighton een contract tekenen voor drie jaar met een optie voor één jaar.

Oranje naar 36ste plek wereldranglijst

Het Nederlands elftal heeft een nieuw dieptepunt bereikt op de FIFA-wereldranglijst. Het elftal van bondscoach Dick Advocaat is afgezakt naar de 36e plek op de mondiale lijst.

De laatste maanden schommelde het keurcorps van de KNVB rond plek 31 en 32 en is nu opnieuw gekelderd. Het is in de geschiedenis nog niet eerder voorgekomen, dat de nummer drie van het laatst gehouden WK, zo laag stond op de wereldranglijst.

Brazilië voert de lijst aan.

Beter overleg Microsoft en antivirusbedrijven

Microsoft gaat in de toekomst beter communiceren met antivirusbedrijven. Dat laat het concern weten in een bedrijfsblog. Met de stap voorkomt Microsoft een klacht van Kaspersky. Dat concern had Microsoft aangeklaagd vanwege concurrentievervalsing.

Makers van antivirussoftware, zoals Kaspersky, klagen al tijden dat het moeilijk is hun materiaal up-to-date te houden omdat Microsoft slecht communiceert over updates en veranderingen in het besturingssysteem. Microsoft heeft die kritiek ter harte genomen en zegt dat het nauwer gaat samenwerken met de antivirusbedrijven. Zo worden updates pas uitgerold als de concerns de mogelijkheid hebben gehad hun software aan te passen voor de feature-updates. Ook worden de bedrijven beter op de hoogte gehouden over toekomstige updates.

Kaspersky vond dat Microsoft met Windows Defender andere veiligheidsproducten probeert te weren en wilde daarom Microsoft aanklagen. Door de stappen die het concern nu neemt, laat het Russische bedrijf de zaak lopen.

Om de makers van antivirusproducten tegemoet te komen, gaat Microsoft Windows 10 zo aanpassen dat de bedrijven makkelijker meldingen over hun software kunnen plaatsen in het besturingssysteem. Zo kunnen ze de gebruikers bijvoorbeeld waarschuwen als hun abonnement verloopt.

Beter overleg Microsoft en antivirusbedrijven
Beter overleg Microsoft en antivirusbedrijven (Foto: BuzzT)

Dader meldt zichzelf na schietpartij

Woensdagavond rond 22.00 uur raakte een 32-jarige man uit Haarlem gewond bij een schietincident in een woning op de Palletweg. De politie kreeg een melding dat er in de woning iemand met een vuurwapen gezien was.

Agenten troffen de gewonde man op straat aan. Het slachtoffer bleek schotwonden te hebben opgelopen. Hij was aanspreekbaar en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Een 26-jarige man uit Haarlem werd even later aangehouden in een lijnbus op de Vincent van Goghlaan. Een 32-jarige man uit Haarlem meldde zich na middernacht op het politiebureau. Hij gaf aan de schutter te zijn. Hij is aangehouden. De politie doet onderzoek naar de aanleiding van het schietincident.

Aldi stopt verkoop van eenmalige tassen

Supermarktketen Aldi stopt in 2018 met het verkopen van plastic en papieren boodschappentassen voor eenmalig gebruik. Het bedrijf wil daarna alleen nog maar duurzame tassen aan hun klanten leveren.

Aldi is naar eigen zeggen de eerste supermarktketen in Nederland die de tassen voor eenmalig gebruik uitbant. Vanaf begin volgend jaar verdwijnen de wegwerptassen stapsgewijs uit de winkels. Als alternatief komt de keten met een herbruikbare boodschappentas die meerdere malen gebruikt kan worden. De tas bestaat voor 80 procent uit gerecycled materiaal en moet scherp geprijsd worden.

Milieu Centraal is blij met de maatregel. "Sinds het verbod op gratis plastic tasjes is het aantal gebruikte tasjes per Nederlander gedaald van 170 naar 50, maar dat zijn er nog altijd veel hoor. Wij moedigen mensen al langer aan om duurzame winkeltassen te gebruiken. We hopen dan ook dat andere supermarkten dit initiatief volgen," reageerde de voorlichtingsorganisatie donderdag.

Aldi stopt verkoop van eenmalige tassen
Aldi stopt verkoop van eenmalige tassen (Foto: ANP)

Meer pakjes, minder brieven verstuurd

Bedrijven en consumenten verstuurden vorig jaar gezamenlijk 350 miljoen pakketten, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal verstuurde brieven, tijdschriften en zakelijke post is verder gedaald, maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekend.

De omzet van het bezorgen van post en pakketten steeg vorig jaar naar bijna 3 miljard euro, het hoogste niveau sinds 2013. Binnen Nederland werden de meeste pakketten verstuurd door bedrijven naar consumenten. Het ging om 152 miljoen stuks in 2016. Bedrijven stuurden elkaar bijna 70 miljoen pakketten. Consumenten verstuurden 7 miljoen pakketten. In totaal werden zo'n 120 miljoen pakketten naar het buitenland verstuurd.

De ACM meldde ook dat de concurrentie op de postmarkt toeneemt. Het marktaandeel van PostNL is volgens de toezichthouder over het geheel iets gedaald. Dat komt deels doordat er meer concurrentie is van regionale vervoerders.

Meer pakjes, minder brieven verstuurd
Meer pakjes, minder brieven verstuurd (Foto: ANP)

Michael den Heijer tekent profcontract bij N.E.C.

Voetballer Michael den Heijer heeft bij N.E.C. Nijmegen zijn handtekening gezet onder zijn eerste profcontract. Dit contract verbindt de 21-jarige Nieuw-Zeelander met Nederlands paspoort voor twee jaar, met een optie voor nog twee seizoenen, aan de club. Den Heijer zal daarmee per direct deel uitmaken van de eerste selectie.

Den Heijer speelde in de jeugd van zijn carrière bij Onehunga en kwam onder meer uit voor het Nieuw-Zeelandse nationale elftal onder 17 jaar. Op 18-jarige leeftijd verliet hij huis en haard echter voor een avontuur in Japan, waar hij bij Kashiwa Reysol, dat uitkomt op het hoogste Japanse niveau, ging spelen.

Na een kortstondige uitstap keerde Den Heijer terug naar Nieuw-Zeeland, waar hij onder de Spaanse coach Ramon Tribulietx bij Auckland City kwam te spelen. Hiermee werd hij tot twee keer toe kampioen van Nieuw-Zeeland en won hij evenzo vaak de Champions League van Oceanië, wat twee deelnames aan het WK voor clubteams met zich mee heeft gebracht.

Den Heijer droomde uiteindelijk echter vooral van een mooie carrière op Europees niveau en besloot daarop via Duitsland naar een neef in Nederland te verhuizen. Dat bracht hem naar Nijmegen bij Ron de Groot en Patrick Pothuizen, onder wie hij een succesvol eerste seizoen beleefde en met wie hij kampioen van de reserveklasse B werd.

In de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 nam nieuwbakken hoofdtrainer Adrie Bogers de jongeling bij de eerste selectie en ook daar liet hij zich direct gelden. Op 8 juli 2017 maakte hij in de vriendschappelijke wedstrijd bij DFS (0 - 3) zijn officieuze debuut voor de club, hij speelde een uur.

Technisch directeur Remco Oversier over het vastleggen van Den Heijer: "Met het vastleggen van Michael stroomt er wederom een speler door vanuit de beloften. Michael heeft bewezen de potentie te hebben om zich de komende jaren verder te ontwikkelen bij ons en krijgt de komende tijd dan ook de kans om dit te doen. Met zijn fysieke kracht, zijn enorme winnaarsmentaliteit en zijn grote mate van leergierigheid is het tekenen van zijn eerste profcontract een beloning voor hetgeen hij tot op heden bij ons N.E.C. heeft laten zien. Nu is het aan hem om, net als aan de andere spelers die hun eerste profcontract hebben getekend, zich in het eerste elftal te knokken!"

Nikki Baggerman tekent eerste profcontract bij RKC Waalwijk

Nikki Baggerman heeft zijn handtekening gezet onder een 2-jarig contract bij RKC Waalwijk. De middenvelder sloot na een sterk seizoen bij RKC 2 in de voorbereiding op het nieuwe seizoen definitief aan bij de selectie van Peter van den Berg en maakte daar wederom een goede indruk.

"Nikki heeft zich vorig jaar ontzettend goed ontwikkeld bij RKC 2, waar hij als aanvoerder de ploeg naar promotie loodste. Met zijn goede spel, zijn echte winnaarsmentaliteit en leiderschapskwaliteiten past hij perfect in het profiel van het type speler dat wij graag zien bij RKC Waalwijk," aldus algemeen directeur Frank van Mosselveld.

"Aan het begin van de voorbereiding is Nikki aangesloten bij het eerste elftal en hij heeft de afgelopen weken laten zien dat hij ook op dit niveau stappen blijft maken. We hebben er veel vertrouwen in dat hij zich de komende jaren verder zal blijven ontwikkelen bij RKC Waalwijk en zijn dan ook blij hem te kunnen belonen met dit 2-jarige contract", gaat Van Mosselveld verder.

"Daarnaast is de ontwikkeling van Nikki een groot compliment voor Erwin van Breugel en zijn staf van RKC 2, want Nikki is na Mohamed Mezghrani, Gigli Ndefe en Etienne Vaessen reeds de vierde speler die vanuit RKC 2 de stap naar het eerste elftal van RKC Waalwijk maakt en een profcontract tekent."

Baggerman maakte vorig seizoen reeds zijn officiële debuut en speelde drie duels in de Jupiler League en één duel om de KNVB beker voor RKC Waalwijk.

GGZ kampt met personeelstekort

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft moeite met het vinden van genoeg geschikt personeel. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151, melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen donderdag op basis van een jaarlijks onderzoek naar de jaarverslagen van 186 GGZ-organisaties.

Van de openstaande vacatures waren er bijna duizend moeilijk vervulbaar. De sector zit vooral te springen om 'patiëntgebonden' medewerkers. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld verpleegkundigen. In totaal telt de GGZ volgens de analyse zo'n 64.000 voltijdbanen.

De krapte op de arbeidsmarkt draagt bij aan een stijging van de loonkosten. Die namen met 4 procent toe. Over de hele linie boekten de GGZ-instellingen een "bescheiden positief resultaat"van 51 miljoen euro, aldus het rapport.

Veel personeel gezocht in GGZ
GGZ kampt met personeelstekort (Foto: ANP)

Russen vliegen over Pentagon

Een ongewapend Russisch militair toestel is woensdag over enkele vitale plaatsen in de Verenigde Staten gevlogen. Dat gebeurde in het kader van een al langer bestaand verdrag tussen de NAVO en landen van het vroegere Warschau-pact, meldde nieuwszender CNN donderdag.

Op een hoogte van iets meer dan 1100 meter vloog de Toepolev Tu-154 over onder meer het Pentagon, het Capitool, het hoofdkantoor van de CIA en de basis Joint Base Andrews, thuishaven van de presidentiële Airforce One. De Russen namen verder ook een kijkje bij het vakantie-adres van de Amerikaanse president Donald Trump in Bedminster (New Jersey) en vlogen ook over de Trump National Golf Course (Virginia).

De vlucht was in het kader van het zogenoemde Open Skies-verdrag dat sinds 2002 van kracht is. Daarin is vastgelegd dat deelnemers in overleg in elkaars luchtruim mogen vliegen.

Russen vliegen over Pentagon
Russen vliegen over Pentagon (Foto: ANP)

Nadal neemt eerste horde naar nummer één-plek

Rafael Nadal is hard op weg om weer de nummer één op de wereldranglijst  te worden. Bij het toernooi in het Canadese Montreal bereikte hij de achtste finales door Borna Coric met 6-1 en 6-2 te verslaan.

Nadal mag  zich weer de beste van de wereld noemen als hij in Montreal de halve finale bereikt. De huidige nummer één, Andy Murray, kampt met een heupblessure en komt voorlopig niet in actie.

De volgende tegenstander van de Spanjaard is Denis Sjapalov die verrassend Juan Martin del Potro versloeg.

WK atletiek: Dag 7 - Met een opvolger voor Usain Bolt

Het is vandaag de meest Nederlandse dag van allemaal op dit WK, alleen medailles worden er sowieso niet gewonnen - het gaat nog om series en kwalificaties. We hebben vanavond drie finales in de aanbieding en daar zal ongetwijfeld wat mooie strijd tussen zitten. Tijd om de NOS, Eurosport, BBC en Sporza weer aan te slingeren dus voor wederom een mooi atletiekavondje.

Nederlanders
De dag wordt wat Nederland betreft geopend door Susan Krumins en Sifan Hassan, die de series van de 5000 meter lopen. Een plek bij de eerste vijf wordt gevraagd, wat voor Hassan geen al te groot probleem moet zijn. Voor Krumins wordt het zeker niet onmogelijk, maar wel wat lastiger, en dan is een plek bij de vijf snelste verliezers ook voldoende.

Sanne Verstegen loopt de series van de 800 meter, waar de top-3 naar de halve finales gaat. De Amerikaanse Ajee Wilson zal moeilijk te verslaan zijn, maar verder heeft de Nederlandse een prima kans om door te mogen. De zes tijdsnelsten gaan eveneens een ronde verder.

Vervolgens komen we bij de 1500m voor mannen en daar zien we Richard Douma in actie. Een plek in de top-6 in de heats wordt gevraagd, een moeilijke opgave, maar niet onmogelijk als hij in topvorm is. Ook de zes tijdsnelsten gaan door.

Dafne Schippers sluit de Nederlandse dag af met de halve finales van de 200 meter. Ze moet bij de eerste twee eindigen en dat mag geen enkel probleem zijn: alleen de jonge Amerikaanse Deajah Stevens zou misschien een beetje gevaarlijk kunnen zijn.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
19:30 5000m vrouwen Series Susan Krumins
Sifan Hassan
20:05 Speerwerpen mannen Kwalificatie, groep A -
20:10 Hoogspringen vrouwen Kwalificatie -
20:25 800m vrouwen Series Sanne Verstegen
21:20 Hinkstapspringen mannen Finale -
21:25 1500m mannen Series Richard Douma
21:35 Speerwerpen mannen Kwalificatie, groep B -
22:05 200m vrouwen Halve finales Dafne Schippers
22:35 400m horden vrouwen Finale -
22:50 200m mannen Finale -

Finale 24: Hinkstapspringen mannen
Dit had de potentie om een fantastische strijd te worden tussen de Cubaan Pedro Pablo Pichardo - die zilver pakte op het vorige WK, maar de Spelen miste - en Christian Taylor. De in Papendal trainende Amerikaan domineert dit onderdeel al jaren, met als resultaat de wereldtitels van 2011 en 2015, olympisch goud in 2012 en 2016 en een benadering van Jonathan Edwards' wereldrecord uit 1995. Die strijd gaat echter niet door, want Pichardo is Cuba ontvlucht en slijt zijn dagen inmiddels in Portugal. Dit jaar kwam hij wel in actie, in Lausanne won hij met een prima afstand, maar voor zijn vermoedelijk nieuwe land mag hij vooralsnog niet uitkomen op de toernooien.

Daarmee is Taylor, dit seizoen met 18,11 meter weer goed voor een van de beste sprongen ooit, toch weer de torenhoge favoriet. Eén man zou hem uit kunnen dagen: landgenoot Will Claye, die dit jaar al bij de 18 meter in de buurt kwam. Een andere serieuze kandidaat op goud is er niet, hoewel niks natuurlijk onmogelijk is, dus richten we de ogen verder maar op de strijd om de medailles achter Taylor - en vermoedelijk Claye.

Cuba is het land van de jonge hinkstapspringers en twee voorname kandidaten voor brons komen daar dan ook vandaan. De 21-jarige Andy Diaz, de 19-jarige Lazaro Martinez en de pas 18-jarige Cristian Napoles - de twee laatstgenoemden wonnen goud en zilver op het WK junioren vorig jaar - komen nog niet bij Taylor in de buurt, maar mogen een serieuze gooi doen naar brons. Dat geldt ook zeker voor de Amerikaan Chris Benard en de voor Azerbeidzjan uitkomende Cubaan Alexis Copello. Leuk weetje: Yordanys Duranona is ook van de partij in de finale en voor een sporter uit Dominica is dat toch een bijzondere gebeurtenis.

Christian Taylor jaagt op goud (Pro Shots/Action Images)
Christian Taylor jaagt op goud (Pro Shots/Action Images)

Finale 25: 400m horden vrouwen
De Amerikaanse vrouwen zijn al jaren de snelsten, maar toch ging de wereldtitel in 2013 en 2015 naar de Tsjechische Zuzana Hejnova, ook vandaag van de partij en afgaande op de halve finales in topvorm. Dalilah Muhammad liep op de Amerikaanse trials in juni een van de snelste tijden ooit en ook de olympisch kampioene is er vandaag bij. Shamier Little en Kori Carter waren er in die historisch snelle wedstrijd ook bij, maar Little's beroerde techniek heeft haar een finaleplek gekost op dit WK, terwijl Carter vanavond wel start, net als Cassandra Tate.

De Amerikaanse vrouwen zullen vooral bedreigd worden door Hejnova, want de winnares van olympisch zilver, de Deense Sara Petersen, haalde het in de halve finales niet. Het Britse publiek zal uit z'n dak gaan voor Eilidh Doyle, maar of een medaille realistisch is valt te betwijfelen. Lea Sprunger uit Zwitserland, Ristananna Tracey uit Jamaica en Sage Watson uit Canada doen ook mee, maar een medaille zou een knappe verrassing zijn.

Finale 26: 200m mannen
Wereld- en olympisch kampioen en wereldrecordhouder Usain Bolt slaat 'zijn' afstand over, dus we krijgen sowieso een nieuwe kampioen. Vooraf was de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk de grote favoriet om naast de 400m ook de 200m te winnen, maar gisteren in de halve finales was het allesbehalve indrukwekkend: hij plaatste zich slechts ternauwernood voor de eindstrijd. De hele soap rond Isaac Makwala komt vanavond mogelijk tot een climax, en als de Botswaan goud wint zal de discussie over zijn deelname nog zeker niet stoppen. 

Van Niekerk en Makwala waren vooraf de voornaamste favorieten, maar er is een new kid in town: Jereem Richards uit Trinidad & Tobago kende al een prima collegeseizoen in de VS, maar in Londen maakt hij meer indruk dan ooit. In de series en halve finales leek hij met speels gemak naar de winst te lopen en het zou zomaar kunnen dat deze outsider vanavond ineens de grootste kanshebber op goud is.

De Britten hebben de hoop gevestigd op Nethaneel Mitchell-Blake, de Amerikanen moeten het doen met Isiah Young en Ameer Webb, kanshebbers voor alles tussen goud en de achtste plek. De Turk Ramil Guliyev kan verrassen en tot slot is er de Japanse junior met Ghanese vader, een van de sprintrevelaties van het WK - ook al was al lang duidelijk dat hij een toptalent is: Abdul Hakim Sani Brown.

Jereem Richards maakte grote indruk in de halve finales van de 200 meter (Bron: YouTube)

Locadia: "Alleen eerlijk willen zijn"

Jürgen Locadia heeft spijt van een uitspraak die hij na de uitschakeling in de Europa League deed. "Ik heb alleen maar eerlijk willen zijn."

Locadia concludeerde na de dramatische uitschakeling tegen NK Osijek dat PSV tegen dergelijke ploegen kennelijk meer moeite heeft om zich honderd procent te motiveren. Een uitspraak die niet bij iedereen even goed viel.

De PSV-spits wil er in het Algemeen Dagblad niet al te lang op terugkomen. "Ja, omdat ik bang ben dat mensen mij niet begrijpen. Hoe komt het over als jij er weer over schrijft? Dan krijg ik weer veel negatieve reacties. Ik heb er alleen maar mee willen aangeven dat die één of twee procent minder focus het verschil kunnen maken. Vorig seizoen hadden we dat probleem tegen kleine clubs ook al. Ik heb alleen maar eerlijk willen zijn, probeerde te beschrijven hoe we zo'n dramatische wedstrijd konden spelen. De volgende keer is het misschien beter om dat niet meer zo te doen."

PSV kon zich vier dagen geleden in Duitsland herpakken met een oefenwedstrijd tegen FC Augsburg. Qua uitslag gebeurde dat niet (0-0), maar Locadia denkt wel dat de oefentrip goed is geweest voor het team. "Er zijn echt harde woorden gevallen, toen we weer samenkwamen in Duitsland. Dan komen er dingen boven. Een van die dingen, die veel jongens tegenstaat, is de manier waarop we tot nu toe de trainingen benaderden."

Dat laatste vond Locadia een aantal jaar geleden veel beter gaan."In de periode met Gini en Memmy (Wijnaldum en Depay, red.) hadden we vaak ruzie en was het soms bijna vechten. Tackles, sprints; alles op het scherp van de snede. Dat heb ik gemist. In Augsburg is er een knop omgegaan."

Snelheidsmonster raakt rijbewijs kwijt

Een 55-jarige Tilburger is woensdagavond zijn rijbewijs kwijtgeraakt.  Hij reed maar liefst 96 km p/u te hard over de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. Op deze weg is de maximum snelheid 80 km/u. 

De bestuurder reed rond 19.55 uur over de Burgemeester Letschertweg. Agenten hielden op dat moment een snelheidscontrole en controleerden het voertuig. Hieruit bleek dat de bestuurder, na correctie, 176 km p/u reed. Gezien de enorme snelheidsoverschrijding is zijn rijbewijs direct ingevorderd.

Het rijbewijs is ingezonden naar het Parket Centrale Verwerking OM (CVOM) in Utrecht. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De officier van justitie zal te zijner tijd een besluit nemen over de afhandeling.

#Wantedwednesday: bejaarde vrouw slachtoffer babbeltruc

Op 17 juli ontfutselen 2 mannen in Amsterdam de pinpas en pincode van een bejaarde vrouw en ze pinnen daarmee 2x waarbij ongeveer 1000 euro wordt opgenomen. Gelukkig staat 1 van deze "heren" op beeld tijdens het pinnen. Herken je hem, neem contact op met de politie via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Op St.Laurens een regenvlaag, 6 weken duurt de regenplaag.

Hallo,

Vandaag wordt het bewolkt met lokaal kans op een bui. In het zuiden is er zelfs een kans op onweer. Het kwik kruipt moeizaam naar 20 graden.

De komende dagen blijft het wisselvallig en kan er van tijd tot tijd een bui vallen. Alleen maandag zou het wel eens heel fraai kunnen worden, maar daarover later deze week meer.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:12
Zon onder: 21:19
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1675 Eerstesteenlegging van het Koninklijk Observatorium van Greenwich door koning Charles II.
1897 Felix Hoffmann produceert voor de eerste keer aspirine.
1925 Stormramp van 1925, een noodweer met zeer zware windstoten en meerdere tornado's verwoest o.a. Borculo.
1939 Het demissionaire Kabinet-Colijn V wordt, na slechts 16 dagen geregeerd te hebben, vervangen door Kabinet-De Geer II.
1990 De Arabische Liga houdt een spoedvergadering in Caïro en eist dat Irak zich uit Koeweit terugtrekt. Er wordt ook beslist een Arabische Vredesmacht naar Saoedi-Arabië te sturen.
1990 De Iraakse president Saddam Hoessein doet een oproep tot een heilige oorlog (Jihad) om het graf van Mohammed en Mekka uit handen van het Westen te houden.
2003 Het eerste huwelijk in de ruimte wordt voltrokken. Joeri Malentsjenko trouwt aan boord van het ISS met zijn (op aarde gebleven) vriendin Yekaterina Dmitriyeva.

Mijn collega-weerman Stephan was helemaal gelukkig. Hij is dol op regen en had dinsdag de dag van zijn leven.  (Foto: Stephan5)
Mijn collega-weerman Stephan was helemaal gelukkig. Hij is dol op regen en had dinsdag de dag van zijn leven. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Tekort aan universitair geschoolde leraren'

Het aantal universitair geschoolde leraren daalt, terwijl deze docenten nodig blijven om leerlingen voor te bereiden op een studie aan een universiteit. De instroom van leerkrachten met een universitaire achtergrond moet weer omhoog, aldus de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen donderdag.

Er gaan nu veel universitair opgeleide leraren met pensioen, terwijl de nieuwe aanwas bestaat uit zowel hbo-geschoolde leraren als universitair geschoolde collega's. Bovendien gaan steeds minder afgestudeerden van universiteiten het onderwijs in. Vooral voor de exacte vakken dreigt een tekort aan docenten met universiteit achter de kiezen.

"Het leraarschap kan op meerdere manieren aantrekkelijker worden", aldus de Akademie. "Bijvoorbeeld door een lager collegegeld voor het extra jaar dat mensen moeten studeren. Ook kunnen studenten tijdens de reguliere studiejaren alvast educatieve vakken krijgen. Dat vinden ze vaak aantrekkelijker dan achteraf een heel jaar vrijwel alleen vakdidactiek te studeren. Omgekeerd kunnen studenten tijdens hun extra studiejaar ook vakken krijgen die juist gaan over de onderwerpen waarin ze later les gaan geven", geeft de Akademie als voorbeelden voor mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

'Tekort aan universitair geschoolde leraren'
'Tekort aan universitair geschoolde leraren' (Foto: ANP)

A12 richting Utrecht afgesloten na ongeval

De A12 van Den Haag richting Utrecht is afgesloten ter hoogte van Zoetermeer. De brandweer is daar een auto aan het blussen nadat deze met grote snelheid tegen en over de vangrail vloog en vlam vatte. Er zijn geen gewonden gevallen.

De ANWB meldt dat de A12 van knooppunt Prins Clausplein tot Zoetermeer dicht blijft tot zeker 8.00 uur. Omrijden kan via Amsterdam/Alphen aan de Rijn over de A4 en N11.

A12 richting Utrecht afgesloten na ongeval
A12 richting Utrecht afgesloten na ongeval (Foto: ANP)

Walmart: sorry voor wapenpromotie scholieren

De grote Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft excuses aangeboden voor een opstelling in een van de vestigingen, die vuurwapens promootte als 'back-to-school' producten. Woensdag ging een foto met daarop een grote glazen met geweren gevulde vitrinekast waarboven de tekst 'begin het schooljaar als een held' was geplaatst, viral. Tegenover CNN zei een woordvoerder van Walmart de opmerkelijke promotie te veroordelen.

"We zijn hier niet blij mee en we zijn aan het onderzoeken welke vestiging van ons hier verantwoordelijk voor is zodat we de tekst kunnen verwijderen van de wapenkast", aldus de woordvoerder. Via social media reageerde Walmart ook op de foto's. De supermarktketen noemde in reacties de display "echt verschrikkelijk" en "afschuwelijk".

Het is niet de eerste keer dat Walmart in het nieuws komt met op z'n minst ongelukkig gekozen marketingstrategieën. In september plaatste een vestiging in Panama City Beach dozen cola op elkaar die het World Trade Center moesten voorstellen, ter nagedachtenis van de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. In 2014 bood Walmart zijn excuses aan voor het verkopen van een 'dik meisje'-kostuum voor Halloween.

Walmart: sorry voor wapenpromotie scholieren
Walmart: sorry voor wapenpromotie scholieren (Foto: ANP)

Z-Korea zal direct reageren op aanval N-Korea

Zuid-Korea zal direct reageren op elke militaire provocatie of aanval van Noord-Korea. Dat zei de opperbevelhebber van het Zuid-Koreaanse leger donderdag bij een persbijeenkomst. Volgens Seoul stelt Noord-Korea, met de recente uitspraken over een aanval op het Amerikaanse eiland Guam, Zuid-Korea en het bondgenootschap van de Verenigde Staten en Zuid-Korea op de proef.

Legervoorman Roh Jae-cheon stelde dat Zuid-Korea direct in actie zal komen mocht Noord-Korea daadwerkelijk tot militaire acties overgaan. Toch heeft Seoul nog geen indicaties dat er een directe aanval op handen is vanuit het Noorden.

Noord-Korea gaf eerder al meer details over het plan voor een aanval op Guam. Als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un toestemming geeft worden vier raketten afgevuurd op het Amerikaanse eiland. Volgens het draaiboek zullen de raketten 30 tot 40 kilometer buiten het eiland in het water belanden. Het aanvalsplan is nog in ontwikkeling en zal spoedig worden afgerond en gepresenteerd aan Kim Jong-un.

Z-Korea zal direct reageren op aanval N-Korea
Z-Korea zal direct reageren op aanval N-Korea (Foto: ANP)

Geen doellijntechnologie in Eredivisie

Komend seizoen is er geen doellijntechnologie in de Eredivisie. De KNVB zet het systeem alleen in bij de bekerfinale.

De KNVB heeft besloten het systeem vooralsnog niet in te zetten tijdens de competitie. Tests zorgde afgelopen seizoen voor een ongelijk speelveld. In de eerste seizoenshelft was het Hawk-Eye-systeem namelijk in de Amsterdam Arena geïnstalleerd en in de tweede seizoenshelft in De Kuip.

De scheidsrechters krijgen tijdens de KNVB Beker wel hulp van de videoscheidsrechter.

Woon-werkafstand gemiddeld 22,6 kilometer

Nederlanders legden in 2015 gemiddeld 22,6 kilometer af om bij hun werk te komen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over woon-werkafstanden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag zijn gepubliceerd. Daaruit kwam ook naar voren dat circa vier op de tien Nederlanders werken en wonen in dezelfde gemeente.

Van werken en wonen binnen een gemeente is vooral sprake in grote steden. Ook aan de randen van Nederland, zoals op de Waddeneilanden werkt een relatief groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats. In bijna twee op de drie gemeenten is sprake van een ware uittocht, waarbij meer dan 70 procent van de inwoners zijn werk buiten de gemeentegrens verricht.

De woon-werkafstand ligt gemiddeld tussen de 15 en 35 kilometer. In de regio's Groot-Amsterdam, het Westland, Bunschoten en Edam-Volendam wonen werknemers gemiddeld minder dan 15 kilometer van hun werk. Het tegenovergestelde geldt voor Terschelling, Hulst, Vlissingen, De Marne, Sluis, Vaals, Eemsmond, Delfzijl en Dronten waar werknemers door de bank genomen meer dan 35 kilometer moeten reizen om op de werkplek te komen.

In het algemeen blijkt dat mensen in de Randstad, Noord-Brabant en Twente dichter bij hun werk wonen dan de regio's daarbuiten. Bij het onderzoek werden zzp'ers buiten beschouwing gelaten. Verder geldt voor uitzendkrachten dat de plaats waar het uitzendbureau is gevestigd, geldt als de plaats van handelen.

Nederlander woont 22,6 kilometer af van werk
Woon-werkafstand gemiddeld 22,6 kilometer (Foto: ANP)

'Sinéad O'Connor opgenomen in ziekenhuis'

Na de video die zij postte over suïcidale gedachten, is Sinéad O'Connor opgenomen in een Amerikaans ziekenhuis. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Het bericht was niet door de zangeres zelf geschreven. "Hoi iedereen, ik plaats dit op verzoek van Sinéad", staat er. "Ik wil iedereen laten weten dat ze veilig is en niet suïcidaal. Ze is omringd door liefde en wordt goed verzorgd. Ze heeft gevraagd om deze post omdat ze weet dat jullie je zorgen maken."

De anonieme schrijver zal verder niet uitweiden over de toestand van de zangers, zo lijkt het. "Ik zal geen vragen beantwoorden, heb daar alsjeblieft begrip voor. Ik hoop dat dit bezorgde mensen geruststelt", aldus het bericht dat woensdag op de Facebookpagina van de Ierse zangeres stond.

Donderdag plaatste de 50-jarige Sinéad een twaalf minuten durende video waarin ze huilend vertelt over haar leven met een psychische aandoening en haar suïcidale gedachten.

'Sinéad O'Connor opgenomen in ziekenhuis'
'Sinéad O'Connor opgenomen in ziekenhuis' (Foto: BuzzE)

Basketballers vrijwel zeker van volgende ronde

De Nederlandse basketballers hebben ook hun tweede pré-kwalificatieduel voor het WK gewonnen. In Amsterdam was de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren te sterk voor Albanië 91-77.

Nederland speelde in de eerste twee kwarten slordig tegen Albanië en verdedigend speelde Oranje ook niet goed. Bij de rust stond Albanië met 53-51 voor.

Nederland zou al snel langszij komen, maar pas laat in de derde kwart zou Oranje afstand nemen bij Albanië. In het vierde kwart sloeg Nederland al snel een gat van dertien punten, maar Albanië verkleinde het gat toch weer naar zes punten. In de laatste vier minuten van de wedstrijd zou Nederland weer afstand nemen van Albanië.

Door de winst is Nederland wel weer een stapje dichter bij de volgende ronde gekomen. Als Oostenrijk zaterdag van Albanië wint, dan is het zeker van de volgende ronde. Wel staat dan nog de eerste plaats in de poule op het spel. Dat wordt mogelijk volgende week woensdag beslist als Oostenrijk op bezoek komt in Amsterdam. De eerste plaats biedt namelijk het voordeel dat je de sterkere landen in de volgende ronde ontloopt.

Oerkrokodil vernoemd naar Motörheads Lemmy

Een krokodil die 164 miljoen jaar geleden de ondiepe zeeën onveilig maakte, is vernoemd naar de soms al even woeste Ian 'Lemmy' Kilmister, de overleden zanger van de Britse heavymetalband Motörhead. Wetenschappers hebben het 5,8 meter lange reptiel, dat meer dan een eeuw fout bleek geclassificeerd, opnieuw gedoopt als Lemmysuchus obtusidens.

De fossielen van het zeemonster waren al in 1909 gevonden in de buurt van de Peterborough. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het om een andere soort gaat dan al die tijd is gedacht. Michaela Johnson, als paleontoloog verbonden aan de universiteit van Edinburgh, stelde dat vast door nauwkeurige vergelijking van de vorm van snuit, langer en smaller, en de tanden. Deze zijn groot en bot, uitermate geschikt voor het kraken van schildpadden en vissen met een harde schaal.

"Hij is groot, lelijk en behoorlijk angstaanjagend. We denken dat Lemmy dit prachtig had gevonden", zei Lorna Steel, curator van het Londens natuurhistorisch museum waar de versteende resten liggen. Zij stelde voor met de Latijnse naam van deze tot dusver onbekende prehistorische krokodil de voorman van Motörhead te eren. Kilmister richtte de band op in in 1975, hij overleed in 2015 aan kanker.

Crocodile rock: fossiel eerbetoon Motörhead
Oerkrokodil vernoemd naar Motörheads Lemmy (Foto: ANP)

Schoten en gewonden bij ruzie in Beerta

Bij een ruzie in de Groningse plaats Beerta zijn woensdagavond meerdere personen gewond geraakt. Volgens de politie zou er zijn geschoten bij een ruzie tussen meerdere personen aan de Torenstraat.

De politie denkt dat de oorzaak van het incident in de relationele sfeer ligt. Verdachten en slachtoffers zijn mogelijk bekenden van elkaar. Een aantal mensen zijn met nog onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Zij zijn aanspreekbaar.

In eerste instantie hield de politie drie personen aan, twee van die drie zijn naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek.

Na aanwijzingen dat sommige mogelijk betrokkenen op de vlucht sloegen met een auto ging de politie in de achtervolging. Niet veel later konden agenten twee personen insluiten. De politie Groningen meldde dat er verder geen verdachten meer op de vlucht zijn.

De politie onderzoekt de toedracht van het incident en hoopt in de loop van de donderdagochtend met meer informatie te komen.

Gewonden door ruzie in Beerta
Schoten en gewonden bij ruzie in Beerta (Foto: ANP)

John de Mol staakt overnamepoging TMG

Talpa ziet vooralsnog af van zijn poging om Telegraaf Media Groep (TMG) als geheel over te nemen. Het mediabedrijf van miljardair John de Mol houdt wel een "strategisch belang" van 29,16 procent in het moederbedrijf van De Telegraaf aan.

De Mol weigerde lang de handdoek in de ring te gooien in de overnamestrijd om TMG. Zijn bod van 6,50 euro per aandeel heeft hij echter niet gestand kunnen doen. Het lukte de mediamagnaat niet om voldoende aandelen te bemachtigen binnen de gestelde aanmeldingstermijn.

Er werden slechts 607.320 stukken aangedragen, samen goed voor 1,31 procent de uitstaande aandelen. Dat zou Talpa's belang in TMG tot 30,47 procent hebben opgekrikt, terwijl de drempel om de deal te doen slagen meer dan 50 procent bedroeg.

Bod
Talpa zal voorlopig als "actieve minderheidsaandeelhouder" betrokken blijven bij TMG, zo staat in een verklaring. Daarbij zal de onderneming "mede vanuit haar cross-media strategie een open en constructieve communicatie nastreven" met TMG en krantenconcern Mediahuis, dat aan het langste eind trok in de strijd.

De kans dat het bod van Talpa slaagde, leek al gering. Het Vlaamse Mediahuis had samen met het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek al een ruime meerderheid van de aandelen in handen. Zij wilden daar niet vanaf. Hun bod van 6 euro per aandeel werd eerder gestand gedaan, waardoor zij de controle over het bedrijf al een tijdje in handen hebben.

Onlangs lukte het De Mol wel volledig eigenaar te worden van de televisiezenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Hij bezat al radiozenders als Radio 538, Veronica en Sky Radio en wilde een breder mediaconcern optuigen.

John de Mol staakt overnamepoging TMG
John de Mol staakt overnamepoging TMG (Foto: ANP)

'Transfer Barac definitief van de baan'

Ajax had een mondeling akkoord met Mateo Barac over een contract voor drie seizoenen. Maar de transfer van de 23-jarige verdediger is van de baan. Kroatische media melden dat Barac de medische keuring niet heeft doorstaan, zo schrijft De Telegraaf. Ajax wil zelf niet reageren.

Na Richarlison is Barac de tweede transfer van Ajax die ondanks een persoonlijk akkoord geen doorgang vindt. De Amsterdammers gaat er wel van uit dat Luis Manuel Orejuela naar Ajax komt.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.