FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 juli 2017

Tussauds wijt 'witte' Beyoncť aan flits

Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan rond het nieuwe beeld van Beyoncé. Fans reageerden geschokt toen dinsdag een foto van de replica van de zangeres, zoals die op dit moment in New York te zien is, het internet over ging. De huidskleur van het beeld zou veel witter zijn dan de kleur van de huid van de zangeres.

Het museum reageerde woensdag in een officiële verklaring op het verwijt dat de wassen Beyoncé expres veel lichter zou zijn gemaakt. "Ons team van professionals doet er alles aan om te zorgen dat onze beelden exact de huidskleur van hun voorbeeld evenaren. De belichting van het beeld in combinatie met flitslicht van cameras kan een negatieve invloed hebben op de weergave."

Tussauds wijt 'witte' Beyoncé aan flits
Tussauds wijt 'witte' Beyoncé aan flits (Foto: BuzzE)

Trump zet eigen Senatoren onder druk

President Donald Trump heeft woensdag tijdens een lunchbijeenkomst in het Witte Huis de Republikeinen in de Senaat te verstaan gegeven dat ze in Washington moeten blijven. Hij wil dat ze voor het reces Obamacare herroepen. Deze week werd duidelijk dat te veel leden van de eigen Grand Old Party de nieuwe zorgwet afkeuren.

"We kunnen Obamacare afschaffen, maar we zouden die moeten afschaffen én vervangen. En we zouden de stad niet moeten verlaten totdat het is afgerond - totdat het wetsvoorstel op mijn bureau ligt en we kunnen overschakelen naar het Oval Office", aldus Trump "Ik zet mijn handtekening en we vieren allemaal feest met het Amerikaanse volk. Iedere senator die tegenstemt, zegt in werkelijkheid tegen Amerika dat het goed af is met Obamacare."

Trump zet eigen Senatoren onder druk
Trump zet eigen Senatoren onder druk (Foto: ANP)

Drie Nederlanders door op WK schermen

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap schermen in Leipzig hebben drie Nederlanders zich geplaatst voor de finaledagen, waarop de beste 64 schermers per wapen om de titel gaan strijden.

Bij de vrouwen kwamen de floretschermsters in actie, met Eline Rentier, de mondiale nummer 118, namens Nederland. De 20-jarige Rentier kende een erg sterke groepsfase en won vijf van haar zes wedstrijden, waaronder tegen top-50-schermsters Wu Peilin uit China en Kim Mi-na uit Zuid-Korea. In de eerste knock-outronde neemt Rentier het vrijdagochtend op tegen de Duitse Eva Hampel. Bij winst wacht dan mogelijk de Française Ysaora Thibus, de nummer vier van de wereld.

De degenschermers bij de mannen werkten eveneens deel één van hun toernooi af, met vier Nederlanders daarbij. Tristan en Rafael Tulen, David van Nunen en Bas Verwijlen plaatsten zich allemaal voor de knock-outfase, waar woensdag de ronden tot de laatste 64 ook al afgewerkt werden. Rafael Tulen verloor daarin van de Canadees Maxime Brinck-Croteau, bepaald geen schande. Tristan Tulen wist de Taiwanees Chuang Po-yu verrassend uit te schakelen, waarna ook de Litouwer Tomas Makarovas onderuit ging.

Van Nunen staat weliswaar 870e op de wereldranglijst, hij was weinig onder de indruk van de mondiale nummer 107. De Israëliër Yuval Shalom Freilich ging met 15-11 onderuit tegen Van Nunen, die daarna met 8-15 verslagen werd door Zsombor Banyai. Verwijlen staat door louter zeges in de groepsfase automatisch bij de laatste 64, waarin zaterdag de Zweed Robin Kase wacht. Tulen neemt het op tegen de Hongaar Andras Redli. 

Activist SaÔd C. vrij uit uitleveringsdetentie

De rechtbank in Breda heeft de Marokkaanse Nederlander en activist Saïd C. woensdag weer vrijgelaten uit uitleveringsdetentie. De 51-jarige Roosendaler krijgt wel een enkelband en meldplicht, bepaalde de rechter.

Saïd C. werd eind juni aangehouden nadat rond hem internationale ophef was ontstaan. Marokko verdenkt hem van internationale drugshandel, corruptie en deelname aan een criminele organisatie. Volgens Marokko is hij echter ook betrokken bij de financiering van de maandenlange protesten in de Rif-regio in het noorden van het Noord-Afrikaanse land.

Volgens het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie werd Saïd C. aangehouden voor uitlevering nadat Marokko garanties had gegeven dat hij niet zal worden vervolgd voor zijn politieke activiteiten. Het Nederlandse OM benadrukt dat de uitleveringsprocedure doorgaat. Het uitleveringsverzoek wordt in september behandeld.

Drugszaak
Saïd C. had de Nederlandse rechter zelf gevraagd om vrijlating en hij zal zich verzetten tegen uitlevering aan Marokko. Hij twijfelt ernstig aan de garanties die Marokko heeft gegeven. De belofte dat hij niet voor politieke activiteiten zal worden vervolgd, is volgens zijn advocaat waardeloos.

In Nederland is C. verdachte in een grote drugszaak met in totaal veertien verdachten. Met familieleden zou hij vanuit Roosendaal en Etten-Leur miljoenen hebben verdiend met de export van softdrugs naar Frankrijk.

Activist Saïd C. vrij uit uitleveringsdetentie
Activist Saïd C. vrij uit uitleveringsdetentie (Foto: ANP)

Nieuwe records op Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 en de technologiebeurs Nasdaq stegen woensdag in New York naar nieuwe recordniveaus. De Dow-Jonesindex werd echter in bedwang gehouden door een fors koersverlies voor zwaargewicht IBM na tegenvallende cijfers.

De Dow noteerde in de tussentijdse handel 0,1 procent hoger op 21.605 punten. De S&P won 0,4 procent tot 2470 punten en de Nasdaq steeg 0,6 procent tot 6385 punten.

Technologiebedrijf IBM publiceerde dinsdag nabeurs resultaten die slechter uitvielen dan analisten hadden verwacht. De voormalige computerfabrikant presteerde onder meer tegenvallend op het gebied van technologische diensten en cloudplatforms. Het aandeel IBM verloor 4,3 procent.

Morgan Stanley
United Airlines was erg voorzichtig over zijn verwachtingen voor het zomerkwartaal en ging 5,6 procent omlaag. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij heeft onder meer last van prijsdruk in Azië. Wel was de winst afgelopen kwartaal hoger dan waar analisten op hadden gerekend.

Morgan Stanley presteerde afgelopen periode beter dan verwacht en tekende een koersstijging van 2,4 procent op. De bank zag zijn inkomsten uit obligaties zoals verwacht teruglopen, maar hield de schade beperkt.

McCormick
De Amerikaanse farmaceut Vertex liet sterke resultaten zien bij de ontwikkeling van een medicijn tegen taaislijmziekte. Het aandeel van de concurrent van het in Amsterdam genoteerde Galapagos stond bijna 21 procent hoger.

De fabrikant van kruiden en sauzen McCormick ging 5,4 procent omlaag na bekendmaking van de overname van de voedingstak van het Britse Reckitt Benckiser voor 4,2 miljard dollar. Onder die tak vallen mosterd- en ketchupmerk French's en Frank's RedHot Sauce.

Verder stonden de mediabedrijven Scripps (plus 14,4 procent) en Discovery (plus 3,5 procent) in de belangstelling vanwege berichten over een mogelijke fusie.

Olie
Motorfietsenbouwer Harley-Davidson, die dinsdag al bijna 6 procent zakte, leverde nog eens 1,1 procent in na een negatief analistenrapport.

De euro was 1,1522 dollar waard, tegen 1,1521 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op 46,99 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 49,52 dollar per vat.

Nieuwe records op Wall Street
Nieuwe records op Wall Street (Foto: ANP)

Beste discusworp in 25 jaar voor Perkovic

Discuswerpster Sandra Perkovic heeft voor een ietwat historische prestatie gezorgd. De Kroatische dubbel olympisch kampioene wierp de discus in het Zwitserse Bellinzona naar 71,41 meter, de beste worp ter wereld sinds de Chinese Xiao Yanling in 1992 71,68 meter liet noteren.

Dat is een puike prestatie, maar op de wereldranglijst aller tijden maakt Perkovic met haar worp nauwelijks indruk. Ze staat daar slechts op de zestiende plek en haar 71,41 meter staat zelfs slechts op de 74e positie.

Dat is dan weer niet heel vreemd als je je bedenkt dat boven Perkovic bijna alleen maar flink opgevoerde Oost-Duitse dames en Sovjetwerpsters staan. Het wereldrecord staat met 76,80 meter al sinds 1988 op naam van de uiteraard Oost-Duitse Gabriele Reinsch.

Het wereldrecord is overigens niet de beste worp ooit: de eveneens Oost-Duitse Martina Hellmann gooide een ongelooflijke 78,14 meter tijdens selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen, maar dat was geen officiële wedstrijd.

De worp van Perkovic (Bron: YouTube)

Spaanse voetbalsters verslaan debutant Portugal op EK

Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen is prima begonnen voor Spanje. De ploeg van Jorge Vilda rekende in de eerste wedstrijd af met Portugal, dat debuteert op een groot toernooi - de prestigieuze Algarve Cup, waar men steevast in de onderste regionen eindigt, uitgezonderd.

Spanje domineerde vanaf de aftrap en na 23 minuten leidde dat tot de openingstreffer van Vicky Losada. Kort voor rust werkte Mariona Caldentey de bal richting het doel, waar Amanda Sampredo met het hoofd de score verdubbelde. Daar bleef het vervolgens bij, waardoor Spanje na de 2-0 zege de leiding in groep D neemt - niet heel vreemd, aangezien de andere wedstrijd nog niet gespeeld is. 

Tegenvaller voor Trump over inreisverbod

Toch weer een tegenvaller voor president Donald Trump inzake zijn omstreden tijdelijk inreisverbod. Het hooggerechtshof bepaalde nu dat mensen die familieleden hebben in de VS niet mogen worden geweerd.

De opperrechters, die in juni instemden met beperking van de toelating van reizigers uit zes moslimlanden, oordeelden met zes tegen drie dat nu ook mensen met grootouders en andere bloedverwanten in de VS moeten worden geaccepteerd. Dat gold al voor onder anderen echtgenoten, kinderen en ouders.

Op een ander onderwerp boekte Trump wel een succesje. Het hof blokkeerde voorlopig een uitspraak van een lagere rechter die de grenzen de komende maanden zou openzetten voor mogelijk duizenden vluchtelingen. Dat vonnis is geveld in afwachting van het beroep dat de regering heeft aangetekend bij het hof van appel in San Francisco. Het Supreme Court buigt zich in oktober uitgebreid over de argumenten voor een inreisverbod.

Tegenvaller voor Trump over inreisverbod
Tegenvaller voor Trump over inreisverbod (Foto: ANP)

[Tour] Afscheid van een held

Het was een heroïsche strijd op de steile flanken van de Galibier. De reus van meer dan 26oo meter. Contador gaf alles, maar het was niet genoeg. We zagen de zwanenzang van El Pistolero vermoedelijk. Of hij moet morgen nog wat in petto hebben. Anders hebben we vandaag afscheid genomen van een groots wielrenner. Hij had altijd een truc in zijn hoofd. Ook vandaag. Hij kwam er een heel eind mee, maar niet ver genoeg. 

Maleisische schoonspringster stunt en verslaat Chinese dames op WK

De Maleisische schoonspringster Cheong Jun Hoong heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest voor een daverende sensatie gezorgd. De 27-jarige Cheong veroverde het goud op het 10-meterplatform.

Cheong had nog nooit eerder een individuele medaille gewonnen op een groot toernooi. Met Pandelela Rinong Pamg pakte ze vorig jaar olympisch zilver in de synchroonwedstrijd van het platform, waarop het duo eerder deze week WK-brons pakte.

Het werd een zeer spannende finale, waarin Cheong na twee ronden nog op de vierde plek stond. De Chinese Ren Qian, regerend olympisch kampioene, ging aan de leiding, maar haar derde sprong ging niet zoals gewenst en ze zakte naar plek twee, achter Cheong.

De Maleisische sloeg vervolgens in de vierde van vijf ronden snoeihard toe: een nagenoeg perfecte landing na een schitterende sprong bracht zelfs tienen op het scorebord, ook al liep ze door haar lagere moeilijkheidsgraad niet veel uit.

In de laatste ronde maakten alle dames uit de top-4 dezelfde sprong: tweeënhalve salto achterwaarts met anderhalve schroef. Kim Mi-rae uit Noord-Korea deed dat het beste, maar ze kwam niet van plek vier af. Cheong deed het goed genoeg en kon het goud vasthouden, want Qian en diens landgenote Si Yajie kwamen er niet overheen. Si pakte het zilver, brons was voor Qian. 

Formule 1 wil omstreden halo invoeren

Het lijkt erop dat de Formule 1-bolides in 2018 veiliger en lelijker gaan worden. Volgens Autosport heeft de FIA vandaag tijdens een vergadering van de Formula One Strategy Group de omstreden halo vanwege veiligheidsredenen er doorheen gedrukt.

De autosportfederatie wil de hoofden van de coureurs beter beschermen en had hiervoor twee opties op tafel liggen: de halo die al enkele malen getest is en een cockpitschild. Die laatste testte Ferrari-coureur Sebastian Vettel afgelopen vrijdag op Silverstone zonder succes. Beide opties konden op veel kritiek rekenen.

Tijdens de vergadering in Genève hebben negen van de tien Formule 1-teams tegen de halo gestemd, maar de FIA neemt de constructie vanwege veiligheidsredenen op in de reglementen. De World Motor Sport Council moet het voorstel nog wel bekrachtigen, terwijl de FIA met de teams samen wil werken om de halo te verbeteren.

Normaal gesproken zijn bij de vergadering van de Formula One Strategy Group alleen Mercedes, Ferrari, Red Bull Racing, McLaren, Williams en Force India aanwezig, maar Ross Brawn, de technische baas van de F1, had ook de overige vier renstallen uitgenodigd. Zij mochten op diverse punten hun mening inbrengen en ook stemmen over de halo.

Twee andere onderwerpen die aan bod kwamen waren het verbeteren van de show en het besparen van de kosten. Dat laatste zal door een werkgroep bestaande uit leden van de Formula One Group, de FIA en de teams uitgewerkt worden.

Formule 1 wil omstreden halo in 2018 invoeren (Pro Shots/Action Images)
Formule 1 wil omstreden halo in 2018 invoeren (Pro Shots/Action Images)

Oud-tennisverslaggever Bep van Houdt overleden

Bep van Houdt is vandaag overleden. Van Houdt werd vooral bekend als tennisverslaggever. Hij is 77 jaar geworden.

Bijna drie deccenia was Van Houdt werkzaam voor Langs de Lijn. Voor het radioprogramma deed hij verslag van alle belangrijke tennistoernooien. Ook was hij een groot fan van Sparta.

Van Houdt begon zijn loopbaan als journalist in de jaren zestig. Hij werkte sindsdien onder andere voor  Het Parool, NRC en Het Vrije Volk. De afgelopen jaren werkte hij voor het blad Tennis Magazine.

Mercedes legt uit hoe ze 1 en 2 werden op Silverstone

Na elke grand prix wordt door Mercedes F1 uitgelegd wat de strategie van het team was voor de afgelopen wedstrijd. Deze keer had het een bijzonder tintje doordat het vooral bestond uit kijkersvragen wat weer een ander inkijkje geeft in de strategie van het team.

Er wordt onder andere uitgebreid ingegaan op hoe Valtteri Bottas vanuit het middenveld bij de start nog op de tweede plek terecht kwam. Ook legt hij uit hoe het thuisvoordeel Lewis Hamilton en het team een extra stimulans gaf.

James Vowles legt de strategie uit en geeft antwoord op kijkersvragen (Bron: YouTube/Mercedes F1)

RB Leipzig wijst bod van §75 miljoen af

RB Leipzig heeft een bod van €75 miljoen op Naby Keïta afgewezen. Dit bevestigt Dietrich Mateschitz, eigenaar van de Bundesliga-club.

"Onlangs ontvingen we een bod van €75 miljoen op Naby Keïta", vertelt Mateschitz tegenover het Duitse Sport Bild. "Geen sprake van! Naby heeft nog een contract (tot medio 2020) en zal deze uitdienen." Naar verluidt komt het megabod van Liverpool, dat in een eerder stadium al €65 miljoen bood voor de diensten van de Afrikaanse middenvelder.

Leipzig sprak eerder al de intentie uit het huidige team bijeen te houden. "Keïta verkopen zou geen goed signaal zijn richting onze fans, maar ook richting teamgenoten zoals Timo Werner, die ook begeerd wordt door diverse clubs. We verkopen geen spelers enkel om veel geld te verdienen. We zijn geen Manchester City en willen dat ook nooit zijn", aldus Mateschitz.

Dave Roelvink mag niet naar Waalwijk

Dave Roelvink is niet meer welkom op een vrijwilligersfeest van de gemeente Waalwijk. Na een storm van negatieve reacties heeft de gemeente besloten de dj af te zeggen.

"Smaken verschillen en ook een gemeente kan zich daarin vergissen. De door ons aangekondigde dj-set van Dave Roelvink op Waalwijk Ontmoet viel niet bij iedereen in goede aarde. Omdat we graag een feest vieren waar iedere Waalwijker zich welkom voelt, zien we af van de komst van Roelvink", schrijft de gemeente op Facebook.

Veel potentiële bezoekers zagen het niet zitten dat Roelvink naar Waalwijk kwam. Velen reageerden onder de aankondiging negatief. Zo waren ze een optreden vorig jaar in Brabant nog niet vergeten waarbij de dj een van de bezoekers uitschold omdat die een biertje naar zijn hoofd slingerde. Dat kostte Roelvink destijds ook al verschillende optredens, waaronder één in Waalwijk.

Waalwijk schrapt optreden Dave Roelvink
Waalwijk schrapt optreden Dave Roelvink (Foto: BuzzE)

Nederlander 33 jaar in cel VS, Kamer bezorgd

De Tweede Kamer noemt het zorgwekkend dat de overheid fouten heeft gemaakt bij de hulp aan een Nederlander die al 33 jaar in een Amerikaanse cel zit. Kamerleden van tien partijen willen het naadje van de kous weten.

Zij reageren woensdag op een reconstructie van de Volkskrant. Daaruit blijkt dat de overheid grote steken heeft laten vallen bij het bijstaan van de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh. Hij is mogelijk onterecht veroordeeld voor twee moorden.

Zo drong de Nederlandse ambassadeur in de VS bij het ministerie van Justitie in Den Haag herhaaldelijk aan op het laten overkomen van een getuige, die Singh had kunnen ontlasten. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken ging er niet op in omdat er geen officieel rechtshulpverzoek uit de VS kwam. Ook kreeg de opgesloten Singh twaalf jaar geen enkel bezoek van de Nederlandse autoriteiten.

Nederlander 33 jaar in cel VS, Kamer bezorgd
Nederlander 33 jaar in cel VS, Kamer bezorgd (Foto: ANP)

Eerwraak: dochter doodgestoken

Het zoveelste gevalletje van eerwraak. Deze keer in Israël. Een moslim vond het nodig om zijn 17-jarige dochter vervroegd naar haar schepper te sturen. Ze had namelijk verkering met een christenjong en was zelfs van plan om zich te bekeren naar het geloof dat de gespijkerde god promoot.

Bijna goed, Marcus. Ware het niet dat je een beetje een zooitje hebt gemaakt van benoemen van de juiste sektes, die allen in grote lijnen wel zo ongeveer dezelfde intolerante basis hebben. Het verhaal is namelijk eigenlijk: een christen vond het nodig om zijn 17-jarige dochter vervroegd naar haar schepper te sturen. Ze had namelijk verkering met een moslimjoch en was zelfs van plan om zich te bekeren naar het geloof dat bedacht is door een oorlogszuchtige kamelenhandelaar.

Het hing al een tijdje in de lucht. Pappa had mamma namelijk laten weten dat ze haar dochter maar moest vergeten. "Ze is geen knip voor de neus waard", sprak de in zijn trots getergde vader. "Ze gaat naar de hel. Ze is afval. We moeten haar geselen en haar dan weggooien als een hond. Wat mij betreft is ze dood".

Dergelijke onvriendelijke teksten waren dochterlief ook ter ore gekomen. Reden genoeg om aangifte te doen bij de plaatselijke hermandad. Maar dat mocht allemaal niet baten. Henriette werd dood aangetroffen in de keuken van haar appartement, met steekwonden in haar nek.

Dat het hier eerwraak betreft, is volgens de autoriteiten evident. De familie vond namelijk dat de eer van de familie geschonden was door de verliefde jongedame. Mammalief heeft bovendien de politie verteld dat haar man zich vernederd voelde door het gedrag van zijn dochter en zag het als een belediging naar het knusse gezin.

Het overgebleven deel van het gezin is gearresteerd en moet zich verantwoorden voor een wat minder hoge rechter.

Minder acrylamide in koffie en ontbijtkoek

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat/friet*, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.

Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden. "Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen." Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten.

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien.

*Streep door wat niet van toepassing is. 

Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek
Minder acrylamide in koffie, patat en ontbijtkoek (Foto: ANP)

Maffiabaas Riina blijft in gevangeniskliniek

De beruchte maffiabaas Salvatore 'Totò' Riina blijft gedetineerd op de speciale afdeling 41bis van het ziekenhuis van Parma waar veroordeelde misdadigers worden verpleegd. Het 'tribunaal van toezicht' in Bologna heeft volgens de Italiaanse media woensdag bepaald dat de 86-jarige voormalige leider van de Siciliaanse Cosa Nostra niet naar huis of een andere zorginstelling mag.

Zijn advocaten hadden daarom gevraagd omdat ook een ernstig zieke crimineel "recht heeft op een waardige dood". Hij zou daarom huisarrest moeten krijgen in plaats van te worden vastgehouden in de ziekenboeg van een extra beveiligde gevangenis. De rechter was van mening dat Riina nergens anders een betere verzorging kan krijgen.

Riina, bijgenaamd 'het beest', stond in de jaren tachtig en negentig aan het hoofd van een van de bekendste en gewelddadigste Italiaanse maffiaorganisaties. Hij werd in 1993 gepakt en kreeg dertien maal levenslang. Het verzoek om vrijlating zorgde in Italië voor grote commotie. Dat hij 'thuis' bepaald niet is vergeten werd woensdag nog eens duidelijk. Terwijl de rechter in Bologna uitspraak deed, sloeg volgens La Stampa de politie van onder meer Palermo en Trapani toe bij Riina's familie. Ze nam voor 1,5 miljoen euro aan bezittingen in beslag.

Maffiabaas Riina blijft in gevangeniskliniek
Maffiabaas Riina blijft in gevangeniskliniek (Foto: ANP)

Twee nieuwe Harry Potter-boeken op komst

Fans van Harry Potter kunnen in oktober hun hart ophalen. Dan worden, naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het eerste boek, twee nieuwe boeken uitgegeven.

De boeken bevatten achtergrondinformatie over de toverwereld die J.K. Rowling schiep. Zo gaat Harry Potter: a Journey Through a History of Magic over allerlei magische wezens en toverspreuken en wordt de lezer in Harry Potter: A History of Magic meegenomen naar de onderwerpen die Harry en zijn vrienden bestudeerden op Zweinstein.

De verhalen zijn tot stand gekomen met medewerking van The British Library, J.K. Rowling en uitgeverij Bloomsbury.

Twee nieuwe Harry Potter-boeken op komst
Twee nieuwe Harry Potter-boeken op komst (Foto: BuzzE)

LB: Auto Bridget Maasland terecht

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Bridget Maasland heeft haar auto weer terug. Het voertuig werd anderhalve week geleden gestolen en is deze week door de Belgische politie teruggevonden. De presentatrice kreeg een telefoontje vanuit België dat haar zwarte auto daar was aangetroffen op een boot naar West-Afrika, klaar voor vertrek.

De blondine plaatste woensdag een filmpje op Instagram waarop ze het heugelijke nieuws deelde.

Haar wagen is ongeschonden teruggevonden. Alleen de kentekenplaten ontbreken. Inmiddels heeft Maasland al een nieuwe auto voor de deur staan, maar desondanks is ze blij dat de diefstal is opgelost.

Auto Bridget Maasland terecht
Auto Bridget Maasland terecht (Foto: BuzzE)

De Jongh: "Alberto toonde vandaag ballen"

Alberto Contador had zijn zinnen gezet op de etappe van vandaag. Mede door beulswerk van Bauke Mollema lag de Spanjaard lang op het goede schema. Op de Galibier kon hij het spoor van Promoz Roglic echter niet volgen.

"Alberto wilde dolgraag deze etappe winnen, maar had uiteindelijk niet de benen om Roglic te volgen", aldus Steven de Jongh, ploegleider van Contador bij Trek-Segafredo. "Het plan op zich was super."

Drie ploegmaats van Contador, Bauke Mollema, Michael Gogl en Jarlinson Pantano, zaten vandaag mee in de vroege ontsnapping. Op de eerste zware col van de dag reed Contador naar de koplopers toe. "Je hebt er ook 'ballen' voor nodig, om zoiets te doen."

Overigens gaat Contador morgen wel met het rode rugnummer van start. Hij werd vandaag uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de dag.

De Jongh: "Alberto toonde vandaag ballen" (Pro Shots / George Deswijzen)
De Jongh: "Alberto toonde vandaag ballen" (Pro Shots / George Deswijzen)

Brein sluit Facebooksites met illegale muziek

Stichting Brein heeft de afgelopen dagen zes Facebookgroepen gesloten waarop illegale muziek werd aangeboden. De grootste groep had volgens Brein rond de 5000 leden.

Het ging om drie groepen voor orkestbanden en drie met verschillende muziekgenres. Van tijd tot tijd werd ook op verzoek muziek geplaatst.

Brein heeft dit jaar tot nu toe meer dan dertig Facebookgroepen gesloten in verband met illegaal aanbod. Naast muziek ging het daarbij volgens de auteursrechtwaakhond ook om films, series en boeken. Vorig jaar ontmantelde Brein in totaal achttien Facebookgroepen.

Brein sluit Facebooksites met illegale muziek
Brein sluit Facebooksites met illegale muziek (Foto: BuzzT)

Zaakwaarnemer Sneijder over move naar FC Utrecht: "Onzin"

Wesley Sneijder gaat niet aan de slag bij FC Utrecht. Dit laat de zaakwaarnemer van de clubloze middenvelder weten.

John van Zweden, mede-eigenaar van Swansea City, slingerde dinsdagavond via Twitter een gerucht de wereld in. Sneijder zou aan de slag gaan bij FC Utrecht en een driejarig contract tekenen.

Daags na de Tweet laat Guido Albers, zaakwaarnemer van Sneijder, desgevraagd weten dat daar helemaal niets van waar is. "Onzin", zegt de belangenbehartiger tegenover Voetbal International in duidelijke taal.

Recent ontbonden Sneijder en Galatasaray met wederzijds goedvinden het contract van de kleine spelmaker. De Nederlandse recordinternational heeft zijn zinnen gezet op een tweejarig contract bij zijn volgende club.

Nog geen kabinet, maar wel hoop bij onderhandelaars

Het is informateur Gerrit Zalm niet gelukt om voor de zomervakantie van de onderhandelaars een kabinet te vormen met de partijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Wel verwacht hij dat het kabinet er gaat komen, net als de onderhandelaars overigens, maar wanneer is nog onduidelijk. De kans dat er voor Prinsjesdag een kabinet Rutte-III wordt beëdigd is klein.

Volgens VVD-leider Mark Rutte is zijn hoopvolle gevoel over de formatie niet afgenomen en misschien zelfs iets toegenomen na de eerste weken van onderhandelingen tussen zijn partij, CDA, D66 en ChristenUnie. Rutte zei dat woensdag na afloop van de laatste gesprekken tussen de onderhandelaars voor de zomerpauze. Zij gaan nu ruim twee weken met vakantie.

Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie liet zich positief uit. Volgens hem is er al best veel bereikt. "Er zijn een paar hele grote onderwerpen behandeld en daar lijkt consensus te zijn", aldus Segers.

Hij benadrukt ook dat dit zeker nog niet voor alle onderwerpen geldt."Er zijn heel veel onderwerpen behandeld, er is echt heel hard gewerkt. Het vertrouwen is ondertussen groter geworden. We zijn er nog niet, maar het is niet niks." Segers denkt dat tot dusver het maximale is bereikt. "We hadden niet verder kunnen zijn dan waar we nu zijn."

De gesprekken zijn nog niet zo vergevorderd dat het Centraal Planbureau nu al plannen kan gaan doorrekenen, zei D66-leider Alexander Pechtold. "Er gaat niets namens de tafel naar het CPB, maar er wordt de hele dag gerekend, en om informatie gevraagd bij adviesorganen."Dat er nog niets naar het CPB wordt gestuurd, zegt volgens Pechtold niets over het tempo van de onderhandelingen.

Onderhandelaars hoopvol formatiepauze in
Onderhandelaars hoopvol formatiepauze in (Foto: ANP)

Dood aan het communisme

Vorige week schreef ik mijn column “Het socialisme is moreel verwerpelijk”. Ik betoogde hierin dat het socialisme diefstal is. Gisteren reageerde columnist Rein hierop. Hij denkt dat ik het socialisme verkeerd begrepen heb. Helaas beargumenteert hij dit niet, maar gaat zijn verdere column over het communisme. Echter, waar het socialisme nog enkel moreel verwerpelijk is, belichaamt het communisme het pure kwaad.

Gratis co-opmodus Titanfall 2 volgende week beschikbaar

Frontier Defense is de naam van de nieuwe co-opmodus in Titanfall 2 die vanaf volgende week beschikbaar is op alle platforms. Het betreft een soort 'horde mode' waarin spelers het online samen opnemen tegen verschillende waves van vijanden. Zoals beloofd is de mod geheel gratis.

In Frontier Defense moeten spelers in teams van vier hun Harvester verdedigen tegen vijf waves van vijanden, die per wave uitdagender worden. Nadat een wave succesvol is beëindigd ontvang je credits waarmee hulpmiddelen kunnen worden aangeschaft zoals turrets en traps. De nieuwe gamemodus bevat ook enkele unieke upgrades voor je Titan, en brengt een arsenaal aan nieuw speelgoed.  Bekijk de trailer hieronder voor een fijne impressie. Frontier Defense komt op 25 juli uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nieuwe seizoenen voor Telltale's Batman, The Walking Dead & The Wolf Among Us

Ondanks dat Telltale flink zijn best heeft gedaan de verwachtigen te temperen, komt de ontwikkelaar van 'graphic adventure'-games toch met een nieuw seizoen van The Wolf Among Us. Ook The Walking Dead en Batman krijgen een nieuw seizoen.

Het tweede seizoen van Batman, genaamd The Enemy Within, gaat op 8 augustus van start met de eerste episode, later volgen nog vier andere episodes. In de korte trailer die getoond werd, lijkt het erop dat The Riddler een hoofdrol gaat spelen in dit nieuwe seizoen.

Bij de tweede aankondiging komen we wat meer te weten over wat ons staat te wachten voor Clementine uit The Walking Dead. De serie krijgt een vierde volwaardig seizoen, en zal bovendien fungeren als afsluiting van de serie. The Walking Dead: The Final Season zal in 2018 uitkomen.

Als laatste het nieuws waar men nu al zo'n drie jaar op aan het wachten is: The Wolf Among Us krijgt een vervolg. Of we antwoorden gaan krijgen is nog maar de vraag, want Telltale heeft recentelijk aangegeven dat het een bewuste keuze was om enkele vragen onbeantwoord te laten. Desalniettemin komt Bigby Wolf terug in The Wolf Among Us: Season Two in 2018.

Ritzege Roglic, Aru verliest tijd

Primoz Roglic heeft de zeventiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 183 kilometer koersen, van La Mure naar Serre-Chevalier, kwam de renner van Lotto NL-Jumbo solo over de meet.  Roglic, een voormalig schansspringer, is de eerste Sloveen die een Touretappe wint. Chris Froome behoudt het geel. Michael Matthews is door het uitvallen van Marcel Kittel de nieuwe drager van de groene trui.

Verschillende renners probeerden uit het peloton te ontsnappen, maar  lange tijd slaagde daar niemand in. Na twintig kilometer koersen was er een grote valpartij in het peloton met onder meer Kittel, Barguil, Lammertink en Cummings. Door de valpartij wist zich een  kopgroep te vormen met daarin Matthews, Voeckler,Mollema, Ten Dam, VanBaarle, Timmer, De Gendt en Roglic.

Matthews en De Gendt sprongen weg uit die voorste groep  en begonnen aan de Croix de Fer, de eerste van de drie alpenreuzen. In het peloton was het Contador die wegsprong en hij kreeg Quintana mee. Quintana kon Contador niet volgen. In eerste instantie wachtte de Spanjaard, maar vervolgens liet hij de Colombiaan achter.

15 kilometer onder de top van de Croix de Fer hadden Matthews en De Gend 1.50 op een grote groep met Mollema, Minnaard, Van Baarle. Contador reed daar niet ver achter en wist zich uiteindelijk ook daarbij aan te sluiten. Op ruim vier minuten reed het inmiddels uitgedunde peloton. Navarro ontsnapte uit de groep Mollema en wist zich bij Matthews en De Gendt te voegen. Matthews moest vijf kilometer onder de top lossen.

De Gendt was als eerste boven, gevolgd door Navarro. De groep Contador was teruggekomen tot een halve minuut. In de afdaling werden de twee teruggepakt. In de kopgroep werd een groot deel van het werk gedaan door Mollema en Pantano. Aan de voet van de Telegraphe had de kopgroep 3,5 minuut op het peloton. Contador kreeg vervolgens tijdens de beklimming materiaalpech en moest van fiets wisselen. Hij wist echter terug te komen in de kopgroep.

Aan kop was het Mollema die een straf tempo bleef rijden, waarvoor verschillende renners moesten afhaken. Roglic was als eerste boven voor Mollema en Pauwels. Er volgde een kleine afdaling, waarna de beklimming naar de Galibier volgde. Roglic plaatste een aanval, en kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Atapuma en Frank wisten zich bij de drie aan te sluiten. Roglic probeerde wederom weg te rijden. De renner van Lotto NL-Jumbo wist een voorsprong van veertig tellen te pakken.

De groep gele trui werd kleiner. Bardet ontsnapte eruit en alleen Froome, Uran, Martin en Landa mee. Aru kon echter tot driemaal weer terugkomen. Roglic kwam als eerste boven, Atapuma volgde op ruim een minuut, de groep Contador op ruim anderhalve minuut, De groep gele trui wist de Spanjaard echter vlak onder de top bij te halen. Aru was vlak onder de top wederom gelost en nu was er wel een serieus gat.

Twintig kilometer voor de meet was de voorsprong van Roglic op de groep gele trui anderhalve minuut. Twintig seconden daarachter de groep met Contador en Aru. In de groep gele trui werd flink doorgereden omdat men Aru niet wilde laten terugkeren. Hierdoor had Aru al gauw veertig seconden achterstand. Negen kilometer voor de finish had Roglic nog ruim een minuut voorsprong en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. De groep gele trui volgde op 1,13, Aru 31 tellen daarachter.

Ritzege Roglic, Aru verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)
Ritzege Roglic, Aru verliest tijd (Pro Shots / George Deswijzen)

Straf twee oud-Rabohandelaren verworpen

De veroordelingen van twee voormalige handelaren van Rabobank in verband met de Liborfraude zijn in hoger beroep verworpen. Volgens een federale rechter in New York was er in hun processen gebruikgemaakt van niet op de juiste manier verkregen informatie.

Het gaat om Anthony Allen en Anthony Conti. Van een lagere Amerikaanse rechter kregen ze eerder nog celstraffen toebedeeld van respectievelijk twee en één jaar. Die vonnissen waren echter deels gebaseerd op verklaringen die de mannen in Groot-Brittannië onder dwang hadden moeten geven, en dat had niet gemogen.

Er zijn inmiddels al meer ex-handelaren van Rabobank en andere betrokken banken veroordeeld vanwege hun gesjoemel met het belangrijke rentetarief Libor. Ze hoefden niet allemaal de cel in, er waren er ook die hun gevangenisstraf ontliepen. Rabobank zelf kreeg in 2013 al honderden miljoenen euro's aan boetes van Amerikaanse en Europese toezichthouders vanwege de internationale fraudezaak.

Straf twee oud-Rabohandelaren verworpen
Straf twee oud-Rabohandelaren verworpen (Foto: ANP)

Spaanse politie vindt doeken Bacon terug

De Spaanse politie heeft drie van de vijf schilderijen van de Iers-Britse kunstschilder Francis Bacon teruggevonden die in 2015 werden gestolen. De doeken die bij elkaar naar schatting 25 miljoen euro waard zijn, verdwenen uit de woning in Madrid van een vriend en erfgenaam van Bacon (1909-1992).

In het onderzoek naar de diefstal heeft de Spaanse politie inmiddels tien mensen aangehouden. In januari werden drie verdachten gearresteerd en in mei nog eens zeven. De politie heeft niet bekendgemaakt hoe ze de schilderijen op het spoor is gekomen.

Spaanse politie vindt doeken Bacon terug
Spaanse politie vindt doeken Bacon terug (Foto: ANP)

EU-geld voor bewijzenbank misdaden SyriŽ

De Europese Unie draagt 1,5 miljoen euro bij aan onderzoek naar oorlogsmisdaden in Syrië. Het geld wordt gestoken in een zogenoemde bewijzenbank die moet bijdragen aan de vervolging van daders van ernstige mensenrechtenschendingen in het Syrische conflict, ongeacht van welke partij.

De Verenigde Naties besloten in december tot het oprichten van zo'n databank, waarin het nu versnipperde bewijsmateriaal van in Syrië gepleegde misdaden centraal wordt verzameld. Nederland was een van de drijvende krachten achter het nieuwe VN-mechanisme dat jaarlijks 13 miljoen euro kost en stelde 1 miljoen euro beschikbaar. Liechtenstein, Qatar, België, Luxemburg en Hongarije hebben ook geld toegezegd.

Als oorlogsmisdaden onbestraft blijven, blijft vrede buiten bereik, motiveert EU-buitenlandchef Federica Mogherini de financiële bijdrage. "Gerechtigheid voor de slachtoffers is essentieel voor een effectief verzoeningsproces in Syrië. Daarom is het noodzakelijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden zo snel mogelijk terechtstaan."

Onder meer Syrië, Rusland en Iran stemden tegen het oprichten van de bewijzenbank.

EU-geld voor bewijzenbank misdaden Syrië
EU-geld voor bewijzenbank misdaden Syrië (Foto: ANP)

Overleven in The Evil Within 2

Bethesda heeft zojuist de trailer 'Survive' vrijgegeven, een nieuwe gameplayvideo voor The Evil Within 2.

Het is een race tegen de tijd voor hoofdrolspeler Sebastian wanneer hij vecht om te overleven en Lily, zijn dochter, terug te vinden voordat ze voor eeuwig vast kom te zitten in de STEM-wereld. Tijdens zijn zoektocht wordt hij achterna gezeten door spoken uit zijn verleden en krijgt hij te maken met onzekerheden. Vastberaden om Lily te redden, reist Sebastian af naar de diepste gebieden van de nieuwe STEM-wereld om het op te nemen tegen alles dat in zijn weg durft te staan.

The Evil Within 2 verschijnt op vrijdag 13 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Qualcomm eist verkoopstop iPhone in Duitsland

Qualcomm heeft Apple in Duitsland voor de rechter gesleept in een slepende ruzie over het gebruik van gepatenteerde technologie door de iPhone-maker. De chipgigant eist een schadevergoeding en wil dat de verkoop van het nieuwste type iPhone in Duitsland wordt gestaakt.

Apple weigert volgens Qualcomm te betalen voor het gebruik van gepatenteerde technologie. Apple heeft eerder al laten weten de gevraagde royalties te hoog te vinden. ''Qualcomms innovaties vormen het hart van iedere iPhone", zo stelt Qualcomm.

In mei sleepte Qualcomm al enkele toeleveranciers van Apple voor de rechter, omdat ze geen royalties meer afdragen. Apple heeft in tegenstelling tot andere smartphonemakers zelf geen directe licentiedeal met het beoogde nieuwe moederbedrijf van het Nederlandse NXP.

Apple verwijt Qualcomm op zijn beurt misbruik van zijn machtspositie en staat daarin niet alleen. In verschillende landen en in de Europese Unie lopen onderzoeken of zijn al boetes uitgedeeld.

Qualcomm eist verkoopstop iPhone in Duitsland
Qualcomm eist verkoopstop iPhone in Duitsland (Foto: BuzzT)

SchŲne: "Nog veel verdriet aanwezig"

Ajax ging dinsdagavond met 2-0 onderuit tegen Olympique Lyonnais. Lasse Schöne sprak na afloop van het oefenduel met Ajax TV.

"Ik vond ons niet goed spelen vandaag. We kwamen nooit echt in het spel, kwamen niet tot kansen. Het liep niet zoals gehoopt, maar het belangrijkste is dat we negentig minuten in de benen hebben", benadrukt de Deense middenvelder.

De trieste situatie van Abdelhak Nouri houdt de Ajacieden bezig. "Het verdriet is nog steeds aanwezig, en veel ook. Zodra je het veld op stapt, kun je dat even loslaten, maar daarna speelt het wel. We hebben veel steun aan elkaar, wat belangrijk is."

Over precies een week, op woensdag, speelt Ajax in de derde voorronde van de Champions League tegen het Franse Nice. Begin augustus vindt de return plaats in de Johan Cruijff Arena.

Badgasten vluchten van strand Zandvoort door storm

Al geruime tijd was duidelijk dat het woensdag wel eens fors kutweer kon worden, ook al zou de dag zonnig en plakkerig beginnen. Vies, plakkerig zonweer is voor veel mensen ideaal om naar het strand te gaan, de huid moet immers bruin worden en een zomer zonder zand in je bilnaad is geen zomer, lijkt men te denken.

Op naar Zandvoort dus, waar men de stoeltjes uitklapte en waar de Duitsers in hun kuilen gingen zitten. Aan de waarschuwingen had men schijt, 'want het zal wel weer meevallen' - niet beseffend dat een waarschuwing doorgaans is bedoeld om aan te geven dat je het best even op je hoede kunt zijn, niet om aan te geven dat de pleuris per definitie uit gaat breken.

Toch brak die pleuris in Zandvoort wel even uit, want plotseling begon het toch wel erg hard te waaien, te onweren en te regenen. Dat leverde dan weer beelden op van een gehaaste evacuatie: met gezwinde spoed werden de kleren aangetrokken, de spullen bij elkaar geraapt en onder begeleiding van jankende baby's rende men het strand af, op naar droger oorden.

We raden een ieder aan om volgende keer bij een waarschuwing toch gewoon even op de hoede te zijn.

Mourinho: "Klaar voor vijftien seizoenen bij United"

José Mourinho wil nog vijftien jaar aanblijven als manager van Manchester United, maar weet dat zoiets lastig wordt. "Ik ben klaar voor het seizoen. Ik ben klaar voor de komende, laten we zeggen, vijftien seizoenen. Bij Manchester United? Ja, waarom niet?", zegt Mourinho tegenover ESPN FC.

"Ik moet wel toegeven dat zoiets tegenwoordig, vanwege de altijd aanwezige druk, heel moeilijk voor elkaar te krijgen is", vervolgt de 54-jarige Portugees. "Managers moeten telkens maar winnen, maar er is slechts één iemand die kan winnen en het wordt steeds lastiger."

Sir Alex Ferguson stond in het verleden 27 jaar aan het roer bij Manchester United. "Zijn loopbaan is uniek. Ik denk niet dat het mogelijk is die te evenaren", aldus Mourinho.

"Niemand blijft tegenwoordig nog zo lang bij eenzelfde club, in eenzelfde competitie. Ik denk dat Arsène Wenger (Arsenal) in het moderne voetbal de laatste is. Het draait nu allemaal om succes."

Optreden brandweer onderzocht na fatale brand

Er komt een extern onderzoek naar het optreden van de brandweer rond de flatbrand in Diemen, waarbij in de nacht van dinsdag op woensdag een bewoner om het leven kwam. Locoburgemeester Lex Scholten liet weten dat de driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) daar opdracht toe zal geven.

De dode en een zwaargewond slachtoffer werden door de politie gevonden nadat het sein 'brand meester' was gegeven. Het lijkt er volgens Scholten dus op dat de brandweer de woningen in de studentenflat niet of onvoldoende heeft gecontroleerd. "Kennelijk zijn tijdens de evacuatie mensen achtergebleven in het gebouw. Wij vragen ons af hoe dat kan", zei Scholten. "Ik heb afgesproken met de brandweercommandant dat we dit stevig gaan evalueren."

Wie het onderzoek gaat uitvoeren, moet nog worden bepaald. "Onze eerste zorg zijn de mensen, daarna gaan we het bekijken."

Voldoende aanleiding
Eerder op de dag werd duidelijk dat de politie "rekening houdt met mogelijke brandstichting". De locoburgemeester bevestigde dat "voldoende aanleiding is gevonden voor nader onderzoek", maar hij kon er nog niet verder op ingaan. Ook de identiteit van het slachtoffer kon hij nog niet vertellen.

De bewoners van de flat zullen woensdag nog niet thuis slapen, verwacht Scholten. Het grootste probleem dat nog moet worden opgelost is dat een van de vluchtroutes gehavend is. "Die route is nogal zwartgeblakerd en de verlichting doet het daar niet meer", zegt Scholten. Als de vluchtroute weer op orde is, mag iedereen waarschijnlijk terug.

"De verwachting is dat het 24 tot 48 uur gaat duren. Maar we hopen het wel mogelijk te maken voor de bewoners om vandaag even naar binnen te gaan voor spullen." In de tussentijd zullen de meeste bewoners bij vrienden of familie verblijven. "De burenhulp is ook groot. Er staan hier vijf torenflats, veel studenten die daar wonen hebben al een slaapplaats aangeboden."Als mensen zelf geen onderkomen kunnen vinden, kunnen ze terecht bij de woningcorporatie.

Optreden brandweer onderzocht na fatale brand
Optreden brandweer onderzocht na fatale brand (Foto: ANP)

Duitsland ontbiedt Turkse ambassadeur

De Turkse ambassadeur in Berlijn is woensdag op het matje geroepen en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel onderbreekt vanwege de spanningen met Ankara zijn vakantie. De ambassadeur is te verstaan gegeven dat de recente arrestatie van een Duitse mensenrechtenactivist niet acceptabel is.

De ambassadeur heeft volgens Duitse media beloofd de eis tot vrijlating van de activist en enkele medestanders naar Ankara over te brengen. De Duitse Peter Steudtner en negen andere mensenrechtenactivisten zijn woensdag 5 juli in Istanbul opgepakt. Ze worden nu beschuldigd van "steun aan een gewapende terroristische organisatie". Vier van de activisten zijn vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak. De anderen zitten vast.

Minister Gabriel wordt donderdag terug in Berlijn verwacht.

Duitsland ontbiedt Turkse ambassadeur
Duitsland ontbiedt Turkse ambassadeur (Foto: ANP)

Man (93) slaat over de kop en rijdt verder

Een 93-jarige Duitse automobilist is woensdag op de rijksweg in Thüringen over de kop geslagen en daarna gewoon verder gereden. Op een parkeerplaats niet ver van de ongevalsplek in Altenburger Land was hij uiteindelijk gestopt, zei de politie in Gera.

De bejaarde is naar een ziekenhuis gebracht, maar hij bleek niet ernstig gewond. Hoe het tot het ongeluk kwam, was niet helemaal duidelijk. De bestuurder was in elk geval van de weg geraakt en met zijn auto tegen een vangrail gebotst. Daarna sloeg de auto over de kop en kwam weer op zijn wielen terecht.

Man (93) slaat over de kop en rijdt verder
Man (93) slaat over de kop en rijdt verder (Foto: ANP)

Politie mag meer om vermiste te vinden

De politie krijgt meer bevoegdheden om de mogelijke verblijfplaats van een vermiste te achterhalen. Het gaat om het opvragen van telefoongegevens, pinpasgebruik, informatie over reizen met bus en tram, incheckgegevens van luchtvaartmaatschappijen en camerabeelden.

Dat staat in een nieuw wetsvoorstel van minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie). Op dit moment ontbreekt het de politie aan deze bevoegdheden. Vooral in de eerste fase van een vermissing kan snel optreden levens redden, is de gedachte.

De bevoegdheden mogen alleen worden ingezet in urgente gevallen. Het kan gaan om minderjarigen in de tienerleeftijd die plotseling verdwijnen, maar ook om mensen die zichzelf mogelijk van het leven willen beroven of dementerende ouderen.

Politie mag meer om vermiste te vinden
Politie mag meer om vermiste te vinden (Foto: ANP)

Groenetruidrager Kittel stapt af in Tour de France

De Tour de France is voor Marcel Kittel voorbij. De Duitser kwam woensdag in de zeventiende etappe al vroeg ten val, waarna hij een tijd langs de kant van de weg stond. 

Na enige tijd kon de renner van Quick-Step Floors wel weer opstappen, maar op dat moment was al duidelijk dat hij toch veel last had van de val. Dat bleek, want halverwege de etappe kwam de melding door op de koersradio: "Abandon Marcel Kittel", einde Tour voor de Duitser, juist op het moment dat de strijd om het groen eindelijk weer spannend leek te worden.

Kittel domineerde de massasprints in deze Tour en won maar liefst vijf van de eerste elf etappes, een zelden vertoonde prestatie. De groene trui leek dan ook binnen bereik, maar in de afgelopen dagen sloeg Sunweb-renner Michael Matthews een forse slag door onder meer dinsdag aan te vallen en, op het moment dat Kittel geen punten pakte, de volle buit te grijpen.

Als Matthews gewoon op zijn fiets blijft zitten kan het groen hem nu nauwelijks meer ontgaan. 

'Alternatieve Olympische Spelen': touwtrekken, korfbal en kickboksen

Na vier jaar wachten is het deze week weer zo ver: de Wereldspelen gaan weer van start, met het Poolse Wroclaw als gaststad. Voor wie het niet kent, het is niet al te ingewikkeld. Je zou het heel kort kunnen beschrijven als 'de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten'.

Op de lijst met deelnemende landen zien we er in totaal 104 staan, die samen meer dan 3200 atleten naar Polen sturen. Die gaan in 37 sporten strijden om de in totaal 221 gouden medailles en de diversiteit aan sporten is enorm: van korfbal tot sumoworstelen en van strandhandbal tot touwtrekken. Geen olympische sporten, hoewel het voor veel mensen misschien nieuw is om te horen dat touwtrekken wél ooit olympisch was. Sterker nog, Nederland won er in 1920 een zilveren medaille mee.

Nederland verschijnt in Wroclaw met een prima delegatie van 82 sporters. Die zullen niet allemaal bekend zijn - touwtrekkers als Gerrit te Luggenhorst zijn niet vaak op de NOS te zien - maar in het inlineskaten zien we bijvoorbeeld de gebroeders Ronald en Michel Mulder die het tegen bekende schaatscollega's als Peter Michael en Bart Swings op gaan nemen. 

De diversiteit van sporten waarin Nederland deelneemst is ook groot: acrobatische gymnastiek, boogschieten, biljart, bowlen, kanopolo, ju-jitsu, karate, kickboksen, korfbal, powerliften, inlineskaten, squash, trampolinespringen, touwtrekken en waterskiën zullen Nederlanders op de startlijsten hebben staan. Een volledige lijst van alle Nederlandse deelnemers, inclusief hun sporten en onderdelen, is hier te vinden.

Medaillekansen hebben 'we' overigens absoluut. Het zal weinigen verbazen dat Nederland de grote favoriet is in het korfbal: acht keer stond het op de Wereldspelen, acht keer pakte Nederland goud door België in de finale te verslaan. Naast het WK is het dan ook dé hoofdprijs voor de korfballers, dus met onder meer Mick Snel, Nick Piekaar en Celeste Split zijn alle topspelers aanwezig.

Mike Schloesser en Peter Elzinga horen bij de beste compoundschutters in de wereld van het boogschieten en hebben zeker medaillekansen, terwijl de Nederlandse kanopolodames een gevaarlijke outsider vormen. Het ju-jitsu kent helaas kleine deelnemersvelden, maar Nederland zou er zomaar een paar medailles in de wacht kunnen slepen, net als K1-kickbokster Sarel de Jong.

Powerliftsters Ankie Timmers en Ielja Strik hebben eveneens kans op medailles en dat geldt ook voor de gebroeders Mulder op de inlineskates. Waterskiester Sanne Meijer heeft al een wereldtitel op zak en is nog altijd maar 20 jaren jong, nog een medaillekans dus. In het touwtrekken doet Nederland met drie teams mee: de vrouwen tot 540kg, de mannen tot 640kg en de mannen tot 700kg, waarbij een medaille niet uit te sluiten valt. 

Donderdag wordt in Wroclaw de openingsceremonie gehouden, vrijdag is de eerste van tien wedstrijddagen. FOK!sport gaat uiteraard uitgebreid verslag doen van de Spelen, en als er meer informatie is over waar de echte sportliefhebbers dit feest live kunnen volgen laten we het natuurlijk weten. Het hele tijdschema is overigens hier te vinden. Natuurlijk hebben we er op het FOK!forum ook een topic over, dat kun je hier vinden.

Sieberg, Pinot uit de Tour

Marcel Sieberg is niet meer van start gegaan in de zeventiende etappe van de Tour de France. De Duitser van Lotto-Soudal heeft maag- en darmproblemen.

Sieberg was een belangrijke knecht van Andre Greipel en is na Tim Wellens de tweede uitvaller deze Tour van Lotto.

Update 14:23 uur

Thibaut Pinot is in de zeventiende etappe van de Tour afgestapt. De Fransman kwam vandaag al vroeg in de problemen,. Er zijn nu nog 171 renners in koers.

Burger moet regenwater vaker zelf opvangen

In steeds meer Nederlandse gemeentes moeten burgers zelf regenwater opvangen. Sinds gemeentes in 2009 de mogelijkheid kregen burgers te verplichten op eigen terrein hemelwater op te vangen, hebben al ruim veertig gemeentes regels hierover ingevoerd.

Burgers mogen zelf bepalen hoe het regenwater wordt opvangen, dat kan via ondergrondse bassins, verlaagde gazons of tuinen met weinig tegels. In de toekomst zal het aantal gemeentes dat hier regels over opstelt, alleen maar verder stijgen zegt Rioned, de koepelorganisatie van stedelijk waterbeheer en riolering in Nederland woensdag.

Rioned is dan ook positief over het voornemen van de gemeentes Aalburg, Woudrichem en Werkendam die een tuintegeltaks wil invoeren. Deze drie gemeentes maakten deze week bekend de rioolheffing te willen koppelen aan de hoeveelheid verhard oppervlak bij een huis.

Omslachtig
"In Duitsland geldt ook al dergelijke regelgeving", zegt directeur Hugo Gastkemper van Rioned. Wel zitten er haken en ogen aan het voorstel van de Brabantse gemeenten, vindt Gastkemper. "Het is omslachtig om bij elke huis te controleren hoeveel tegels er liggen."

Rioned stelt een eenvoudiger manier van berekenen voor. "Elke huishouden krijgt de straks simpele vraag of de grond rond het huis voor meer dan 90 procent verhard is. Als dat het geval, moet je een extra rioolheffing betalen."

De tuintegeltaks zal niet meer dan een paar tientjes per jaar bedragen, becijfert Gastkemper. "Gemiddeld bedraagt de rioolheffing in Nederland 190 euro per huishouden, grofweg een kwart van dat geld gaat naar hemelwaterafvoer."

Burger moet regenwater vaker zelf opvangen
Burger moet regenwater vaker zelf opvangen (Foto: ANP)

Maaltijdrel voorbij: vrijheid voor senioren

Bewoners van een serviceflat in Groningen mogen voortaan zelf uitmaken wat ze eten. Ze zijn niet meer verplicht om het eten van de vaste maaltijdleverancier te accepteren. Met die principeafspraak is woensdag een einde gekomen aan de veelbesproken Groninger 'maaltijdrel', die tot in Den Haag voor verontwaardiging zorgde.

Bewoners van de Vondelflat lagen overhoop met het bestuur. In hun servicecontract was het eten van een vaste cateraar inbegrepen, maar een deel van de bewoners vond dat niet lekker en wilde de vrijheid hebben om elders te bestellen. Het bestuur dreigde zelfs met een rechtszaak. Maar in plaats daarvan kwamen er onder leiding van wethouder Ton Schroor "twee goede gesprekken", vertelde zijn woordvoerder. "De belangrijkste stap hebben we nu gezet. Alle partijen zijn het erover eens dat er keuzevrijheid moet komen."

De zaak deed veel stof opwaaien. Ouderenorganisaties spraken er schande van, de Tweede Kamer eiste actie en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) maakte duidelijk dat hij een gang naar de rechter "veel te ver" vond gaan.

Maaltijdrel voorbij: vrijheid voor senioren
Maaltijdrel voorbij: vrijheid voor senioren (Foto: ANP)

Synchroonzwemsters De Brouwer niet naar WK-finale

Synchroonzwemsters Bregje en Noortje de Brouwer zijn er op het wereldkampioenschap in Boedapest niet in geslaagd zich voor de finale van de vrije routine voor duetten te plaatsen.

De 18-jarige Tilburgse tweelingzusjes maken in Boedapest hun debuut op een groot internationaal toernooi bij de senioren en doen dat zeer verdienstelijk. In de voorronde van de vrije routine eindigden ze als zeventiende in een veld van meer dan veertig duo's, vijf plaatsen tekort voor de finale.

Dit keer moest wederom de top-12 gehaald worden, maar dat zat er nog niet in. Met 80,2000 punten kwamen ze precies vier punten tekort voor een finaleplek, maar in het veld van 43 duo's was een achttiende plek een zeer knappe prestatie. Voor de Nederlandse synchroonzwemsters zit het WK er nu op. 

LB: Barbie toch niet in pornofilm

Lekker Belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, zal nooit een rol spelen in een pornofilm. Dat verzekert haar nieuwe vriend Rolf Tangel, die zelf lange tijd in de porno-industrie zat, op Facebook.

Afgelopen maand deden geruchten de ronde dat Kim Holland, de voormalige werkgever van Rolf, geld zou hebben geboden voor een film met Rolf en Barbie. Die gaat er echter niet komen.

"Er is weer veel ophef over een oude productie film van mij op de site van mevr Holland. Deze film is al 4 maanden online, wat tevens mijn laatste film is geweest!", schrijft Rolf. "Mevr. Holland denkt er nog een extra zakcentje uit te slaan door al me oude films nog extra onder de aandacht te brengen zodat de mensen nogmaals gaan betalen!"

"Uiteraard is dit Samantha niet, en dat zal ook never nooit gebeuren", gaat Rolf verder. "Dit werk kan je doen als je single bent maar niet in een relatie. Onze liefde voor elkaar is veel meer waard dan welk bedrag dan ook."

Geen pornocarrière voor Barbie
Barbie toch niet in pornofilm (Foto: BuzzE)

Van Rouwendaal grijpt na sterke race ťťn tiende naast WK-medaille

Op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen in het Hongaarse Balatonmeer heeft Sharon van Rouwendaal zich uitstekend laten zien. Door de naweeën van de ziekte van Pfeiffer ging de olympisch kampioene op de 10 kilometer zondag ten onder op die afstand, waar ze vooral aan het einde helemaal wegzakte.

Op de 5 kilometer, de kortste afstand in het open water, ging het echter een stuk beter. Vanaf het begin van de wedstrijd zat de Nederlandse voorin, met onder meer de Amerikaanse dames Haley Anderson - tweevoudig regerend wereldkampioene - en Ashley Twichell. Ook de Française Aurelie Muller, die zondag de 10 kilometer won, was van de partij.

Muller domineerde het eerste deel van de race, maar werd bijgehaald door Twichell, terwijl Van Rouwendaal in haar kielzog naar voren zwom. Bij het ronden van de laatste boei, met nog zo'n vierhonderd meter te gaan, werd duidelijk dat de strijd om goud tussen Twichell en Muller ging. De Amerikaanse sloeg zelfs een gat en veroverde het goud, voor Muller.

Daarachter kwam de Braziliaanse 25 kilometerspecialiste Ana Marcela Cunha in de clinch met Van Rouwendaal. Cunha kwam langszij, maar de Nederlandse knokte zich terug en kwam er weer naast. Bij het aantikken kwam Van Rouwendaal echter net tekort, waardoor ze 0,1 seconde achter de Braziliaanse eindigde op een toch erg nette vierde plaats.

Van Rouwendaal grijpt na sterke race één tiende naast WK-medaille (Pro Shots / Insidefoto)
Van Rouwendaal grijpt na sterke race één tiende naast WK-medaille (Pro Shots / Insidefoto)

RvS: sluiting alle kolencentrales is mogelijk

Het is mogelijk om alle kolencentrales in Nederland te sluiten, maar daar is dan wel een nationale sluitingswet voor nodig. Dat schrijft de Raad van State in een woensdag uitgebracht advies aan minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Kamp werd door de vorige Tweede Kamer opgeroepen alle kolencentrales te sluiten. Een van de voorstellen, om de rendementseisen zo hoog te maken dat geen enkele centrale eraan kan voldoen, is waarschijnlijk in strijd met Europese regels voor de uitstoot in de industrie, aldus de RvS. Als er echter een nationale sluitingswet zou worden aangenomen, komen die Europese regels niet in beeld.

Van de vijf resterende centrales in Nederland zijn er drie pas enkele jaren geleden geopend. Een heikel punt is of de eigenaren van de centrales een schadevergoeding moeten krijgen als hun centrales dicht gaan. Volgens de RvS hoeft dit niet per se, maar moet er wel genoeg tijd zijn voor de eigenaren om de schade te beperken.

RvS: sluiting alle kolencentrales is mogelijk
RvS: sluiting alle kolencentrales is mogelijk (Foto: ANP)

Zoet alleen weg als 'alles klopt'

Jeroen Zoet ziet een buitenlands avontuur zitten, maar de doelman gaat deze zomer zeker niet voor iedere club weg bij PSV.

"Het moet een club zijn waar mijn gevoel honderd procent goed bij is en waar alles voor mij klopt", zegt de 26-jarige doelman in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

"Ik weet wat ik aan PSV heb en dat is iets goeds en moois", vervolgt de doelman, die al elf jaar bij PSV zit en naar eigen zeggen een band heeft met de stad.

"Aan de andere kant kan ik makkelijker dan anderen een stap naar het buitenland maken omdat ik nog geen gezin heb en thuis geen verantwoording hoef af te leggen."

Zoet werd de laatste maanden meermaals in verband gebracht met Napoli, maar volgens de goalie heeft op dit moment geen enkele club concrete interesse getoond. "Op dit moment speelt er niks concreets en ligt mijn focus voor de volle honderd procent bij PSV."

'Feyenoorder Woudenberg gewild in de Eredivisie'

Zes Eredivisie-clubs azen op Lucas Woudenberg. Onder meer SC Heerenveen maakt serieus werk van de komst van de linksback van Feyenoord. Dit meldt De Telegraaf.

Ook Roda JC en Sparta Rotterdam pakken nu door voor de 23-jarige aanvallend ingestelde verdediger. Eerder haakten Willem II en Excelsior af voor Woudenberg. Beide clubs hadden niet de middelen om de achterhoedespeler te strikken.

Woudenberg lijkt door de komst van Ridgeciano Haps, die naar verluidt zes miljoen euro kostte, verder in de rangorde te zijn gedaald. Na Haps en Miquel Nelom lijkt hij de derde linksback.

Woudenberg, ook wel de Witte Keniaan genoemd vanwege zijn enorme loopvermogen, stroomde in 2012 door uit de Feyenoord-jeugd en werd verhuurd aan Excelsior (2013/14) en NEC (2015/16). Zijn contract loopt nog tot medio 2019.

Duits IS-lid berecht voor zesvoudige moord

Een Duits voormalig lid van Islamitische Staat (IS) zal in Duitsland worden berecht voor medeplichtigheid aan zesvoudige moord. De 28-jarige man uit Bremen, die in Duitsland vast zit, zou hebben meegedaan met het doodschieten van vijf Syrische militairen en een soennitische prediker in 2015 in de Syrische stad Palmyra.

De man is in juli vorig jaar al veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Na die veroordeling werd videomateriaal ontdekt waarna de Duitse justitie de nieuwe aanklacht formuleerde.

Duits IS-lid terecht voor zesvoudige moord
Duits IS-lid berecht voor zesvoudige moord (Foto: ANP)

Hulplijn psychische klachten overbelast

Het aantal mensen met psychische problemen dat telefonisch hulp zoekt stijgt zo hard dat hulplijn Sensoor de vraag onvoldoende aankan. Dat komt volgens de telefonische hulpverlener door de oplopende wachttijden bij GGZ-instellingen, waarschuwt Sensoor woensdag.

"Sensoor constateert een alarmerende toename van het aantal aanvragen voor een gesprek. Wij kunnen onvoldoende hulp bieden aan mensen in acute psychische nood", aldus de hulpdienst, die grotendeels afhankelijk van vrijwilligers is.

De maand juni zorgde bij Sensoor voor een record. Er kwamen dagelijks gemiddeld 1270 oproepen binnen. In dezelfde maand vorig jaar waren dat er nog 1100 per dag.

Meer geld
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en GGZ-organisaties hebben afspraken gemaakt om de problemen met wachttijden uiterlijk eind 2018 op te lossen. Dat lost volgens Sensoor de acute nood echter onvoldoende op. "Er is simpelweg meer geld en meer menskracht nodig".

Sensoor telt ruim duizend vrijwilligers die jaarlijks meer dan een kwart miljoen gesprekken voeren met mensen die angstig zijn, het leven niet meer zien zitten, onzeker zijn of eenzaam. De dienst vormt een aanvulling op formele vormen van zorg en welzijn.

Hulplijn psychische klachten overbelast
Hulplijn psychische klachten overbelast (Foto: ANP)

Ajax verliest oefenpot van Lyon

Ajax heeft de laatste oefenwedstrijd voor de Champions League-voorronde tegen Nice verloren. Olympique Lyon was met 2-0 te sterk.

De Fransen kwamen na een minuut of twaalf op voorsprong toen Nick Viergever een voorzet vanaf de linkerflank achter Benjamin van Leer werkte. De nieuwe doelman had een basisplaats, omdat André Onana in Amsterdam was achtergebleven. Vanwege zijn deelname aan de Confederations Cup begon Onana later aan de voorbereiding met Ajax.

In de sterkst mogelijke opstelling was Ajax vlak voor de openingstreffer al goed weggekomen toen Nabil Fekir de lat boven Van Leer raakte. De debuterende keeper had na 25 minuten een goede redding in huis op een mooie vrije trap van Memphis Depay. Na dertien minuten in de tweede helft raakte ook Thomas Grenier namens Lyon de doellat.

Het zorgde ervoor dat de Amsterdammers nog kans bleven houden op de gelijkmaker. Hakim Ziyech was daar het dichtst bij, maar zijn afstandsschot kon nog net worden gekeerd door de keeper van Lyon. In het laatste kwartier verdubbelden de Fransen toch de score: Amine Gouiri bepaalde de eindstand op 2-0.

De wedstrijd werd gespeeld in het Stade Pierre Rajon, zo'n vijftig kilometer buiten Lyon. Bij de thuisploeg kwam behalve Depay ook oud-Ajacied Kenny Tete in actie.

Celstraf geŽist tegen ex-wethouder na ontucht

Voor ontucht met een zestienjarig meisje is tegen een voormalig CDA-wethouder uit Bleskensgraaf woensdag gevangenisstraf geëist. Verdachte Eeuwit Klink (33) verdient volgens de aanklager anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De officier van justitie oordeelt dat hij misbruik maakte van zijn positie en overwicht in de scheve en stiekeme verhouding met het meisje.

Klink heeft toegegeven dat hij in het voorjaar van 2015 als CDA-fractievoorzitter in Gorinchem een korte seksuele relatie met de puber had. De getrouwde politicus kende haar onder andere omdat ze naar dezelfde kerk gingen. Het meisje was bovendien een oppas voor zijn kinderen.

De relatie bleef geheim tot het meisje in februari 2016 op advies van de dominee naar de politie stapte en aangifte deed.

Complete verrassing
De aangifte kwam als een complete verrassing voor de CDA'er die inmiddels wethouder was geworden in Gorinchem. De verdenking kostte hem niet alleen zijn functie op het gemeentehuis. Ook bij zijn oude werkgever, de politie, hoefde hij niet meer terug te komen.

Tijdens het begin van zijn strafzaak in april betuigde Klink uitgebreid spijt voor zijn overspel. Er was volgens hem sprake van wederzijdse liefde.

Vrijspraak
Zijn advocaat Adriaan Norenburg vroeg om vrijspraak. Volgens hem is er stemming gemaakt over de moraal van de verdachte terwijl hij en het meisje vrij waren om een relatie te beginnen. Het meisje werd niet gedwongen, aldus de raadsman.

De rechtbank in Rotterdam doet op 2 augustus uitspraak.

Celstraf geëist tegen ex-wethouder na ontucht
Celstraf geëist tegen ex-wethouder na ontucht (Foto: ANP)

AustraliŽ verbijsterd om dood vrouw in VS

De Australische premier Malcolm Turnbull eist opheldering van de Amerikaanse autoriteiten over de dood van de Australische Justine Damond. Zij overleed nadat ze was neergeschoten door de politie in Minneapolis (Minnesota). Turnbull noemde dat woensdag in een interview "schokkend" en "onverklaarbaar".

Damond overleed afgelopen weekend nadat een agent haar door het raam van een politieauto had neergeschoten. De vrouw was in haar pyjama naar het voertuig gelopen nadat ze zelf de politie had gebeld. Ze vermoedde dat een aanranding plaatsvond in haar buurt.

Turnbull reageerde woensdag verbijsterd op de dood van zijn landgenote. "Hoe is het mogelijk dat een vrouw die op straat in haar pyjama om hulp vraagt, op deze wijze wordt neergeschoten?", vroeg hij zich hardop af. "We eisen antwoorden namens haar familie."

Een van de betrokken agenten, Matthew Harrity, verklaarde volgens lokale autoriteiten te zijn geschrokken door lawaai bij zijn patrouillewagen. Toen Damond vervolgens opdook naast de auto, vuurde de andere agent in het voertuig zijn wapen af. Beide mannen zijn met verlof gestuurd.

Australië verbijsterd om dood vrouw in VS
Australië verbijsterd om dood vrouw in VS (Foto: ANP)

The Disaster Artist trailer, ja die film over de film 'The Room'

"I did not hit her, it's not true, it's bullshit, I did not hit her, I did not! Oh hi Mark!"

The Room van de onnavolgbare Tommy Wiseau is de beste slechtste film ooit gemaakt. De bizarre plots, nog vreemdere dialogen, personages die halverwege opeens door een andere acteur gespeeld worden - zonder nadere uitleg, smokings, lepels, American Football en navelneuken hebben de film een cultfollowing gegeven waar Wiseau sloten geld mee verdient.

Wie zich inleest in de film komt de meest bizarre dingen, interviews en feitjes tegen en ook onder celebs bevinden zich uitgesproken fans van The Room. Zo ook James Franco, die besloot de bizarre werkelijkheid achter de film een eigen film te geven.

Van The Disaster Artist is inmiddels de eerste teaser-trailer verschenen, en die zie je hieronder.

Conte krijgt nieuw contract bij Chelsea

Chelsea heeft manager Antonio Conte beloond met een nieuw contract voor twee seizoenen. De Italiaan kende een zeer succesvol eerste jaar.

Conte kwam een jaar geleden naar Stamford Bridge en in zijn eerste seizoen in de Premier League werd Chelsea meteen kampioen. De ploeg haalde ook de finale van de FA Cup. Conte is erg blij met zijn nieuwe verbintenis. "We hebben afgelopen jaar heel hard gewerkt om iets moois te bereiken en daar ben ik heel trots op", zegt hij op de officiële website van Chelsea.

De 47-jarige Italiaan bedankt ook de fans. "Zij hebben me zo veel steun gegeven sinds ik hier een jaar terug arriveerde en het is belangrijk dat we samen doorgaan." Conte, die eerder al drie keer op rij kampioen werd met Juventus, was tussen 2014 en 2016 bondscoach van Italië.

Met de titel op zak keert Chelsea binnenkort terug in de Champions League. Vorig seizoen speelden The Blues helemaal geen Europees voetbal en zette de ploeg onder leiding van Conte een zegereeks neer van dertien competitieduels op rij. Het elftal won liefst dertig wedstrijden in de Premier League, een record.

Weer ongeregeldheden op Tempelberg

Bij nieuwe ongeregeldheden op de Tempelberg in Jeruzalem zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker zestien gewonden gevallen, veertien Palestijnen en twee Israëlische politiemensen. Oorzaak van de onrust zijn de verscherpte veiligheidscontroles voor moslims. Die stelde Israël in na een aanslag vrijdag.

Volgens een woordvoerder van de politie werden de agenten bekogeld met stenen en Molotov-cocktails. Een van de Palestijnen raakte zwaar gewond toen hij werd geraakt door rubberen kogels. In de nacht van maandag op dinsdag vielen zeker vijftig gewonden door rellen op de berg. De Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee is een heilige plaats voor joden en moslims.

Vrijdag brachten drie Palestijnen bij een van de ingangen twee Israëliërs om het leven. De drie werden daarna doodgeschoten.

Weer ongeregeldheden op Tempelberg
Weer ongeregeldheden op Tempelberg (Foto: ANP)

Han Peekel balanceerde op randje van de dood

Han Peekel balanceerde vorig jaar op het randje van de dood. De voormalig programmamaker lag ernstig ziek in het ziekenhuis, zo onthult hij deze week in Privé. Tegelijkertijd verloor hij zijn vrouw aan kanker.

De twee lagen in hetzelfde ziekenhuis, maar op verschillende afdelingen. "Dat heeft vier weken geduurd", aldus de 69-jarige Han, bekend van Wordt Vervolgd. "Bij mij vielen allerlei vitale lichaamsfuncties uit en daardoor lag ik zelfs in coma. Toen ik daar op de intensive care uitkwam, zag ik als eerste haar vertrouwde gezicht. De artsen dachten dat ik het niet zou overleven en mijn vrouw en dochters hadden in het ziekenhuis zelfs een gesprek om hen daarop voor te bereiden."

Theya, de vrouw van Han, kreeg echter zelf te maken met een verslechtering van haar situatie, terwijl de tv-presentator weer opkrabbelde. Uiteindelijk werd de kanker Theya fataal.

De ellende is nog niet voorbij voor Han en zijn familie. Nu blijkt zijn oudste dochter ernstig ziek. "Zij heeft beenmergkanker met leukemie. Maar ze is een heldin. Ze is pas 45. Met vijf kinderen", zegt hij. "Nee, voor ons is het allemaal niet te bevatten. Wanneer houdt deze ellende eens op?"

Han Peekel balanceerde op randje van de dood
Han Peekel balanceerde op randje van de dood (Foto: BuzzE)

Crash ramptoestel Myanmar door slecht weer

Het vliegtuig van de luchtmacht van Myanmar dat vorige maand neerstortte in de Andaman Zee was vermoedelijk door slecht weer in problemen gekomen. Experts trekken die conclusie na onderzoek van de gegevens uit de zwarte doos, meldden staatsmedia woensdag. Bij het ongeluk kwamen alle 122 inzittenden om het leven.

Het toestel was begin juni vanuit het zuiden op weg naar Rangoon. De piloten raakten de controle kwijt na zo'n anderhalf uur vliegen toen het toestel een wolk invloog en de wind opstak. Op dat moment ontstond in de luchtinlaat van de motoren ijsvorming, waardoor de Y-8-200F, een vliegtuig van Chinese makelij, uiteindelijk neerstortte.

Uiteindelijk konden 83 lichamen worden geborgen. De slachtoffers zijn militairen, familieleden en de bemanning.

Crash ramptoestel Myanmar door slecht weer
Crash ramptoestel Myanmar door slecht weer (Foto: ANP)

Minder auto's gestolen, maar meer motoren

Het aantal diefstallen van personenauto's is in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. De teller staat na zes maanden op 4254 stuks tegen 4776 in de eerste helft van 2016, een daling van 11 procent. Het aantal diefstallen van motorfietsen steeg daarentegen, met ruim 8 procent tot 807 exemplaren, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) woensdag.

Nieuwere types auto's zijn door verbeterde beveiliging minder gemakkelijk te stelen. Maar er worden ook minder oudere types gestolen. Oudere auto's worden vaak voor de onderdelen gestolen. De politie richt zich daarom op de aanpak van de handel in gestolen onderdelen. Ook werkt de overheid samen met verzekeraars bij het terugvinden van gestolen auto's. Deze maatregelen lijken vruchten af te werpen, stelt de AVc.

De diefstal van kleine bedrijfsvoertuigen, zoals busjes, daalde. In het eerste half jaar werden er 793 gestolen tegen 940 in 2016, een daling van 16 procent. Ook de diefstal van bromfietsen daalde, van 6380 naar 5656, een daling van 11 procent, aldus de AVc.

Minder auto's gestolen, maar meer motoren
Minder auto's gestolen, maar meer motoren (Foto: ANP)

Tour: Etappe 17 - Met het mythische dak van de Tour

Het begin van de 16e rit bleek toch lastig genoeg om enkele sprinters in problemen te brengen. Kittel, Groenewegen, Bouhanni, allemaal hadden ze moeite om het tempo in het peloton te volgen. Bouhanni wist later wel weer in z'n eentje terug te keren, razend knap. Na de snelle openingsfase moest George Bennett helaas opgeven, een behoorlijke tegenvaller voor de Nederlandse loterij. Ziek, net als Gilbert. Het zijn toch vooral de interessante renners die tijdens deze Tour moeite hebben om het einde te halen.

Het tweede deel van de rit was vlak, terwijl het bijzonder hard waaide. Daardoor werd het al snel nerveus in het peloton en dat leverde uiteindelijk toch wat waaiertjes op. Enkele renners die hoog in het klassement staan, zoals Dan Martin, Meintjes en Contador, werden al snel op achterstand gereden. Verder gingen de meeste klassementsrenners goed om met de wind, wat eigenlijk wel jammer is.

In de slotfase bleef er een groep van amper 30 man over, die zou gaan strijden om de dagwinst. In die groep zaten nog veel snelle mannen, met ook nog een aantal knechten. Op twee kilometer van de streep ging Bennati in de aanval en om hem terug te halen moest de loods van Boasson Hagen, Janse van Rensburg, vroeg in de achtervolging. Uiteindelijk zou dat Boasson Hagen de overwinning kosten, want hij had in de laatste meters van de rit niemand meer bij zich en hij liet zich daardoor wegdrummen in de laatste lastige bochten, dicht bij de streep.

Matthews kon zich beter handhaven van voren en won op die manier de sprint, zijn tweede overwinning deze Tour. Hij deed wellicht de deur een beetje dicht voor Degenkolb, die na de finish extreem boos was. Zijn zoveelste ereplaats in de Tour, terwijl hij nog geen enkele keer een rit wist te winnen. Veel kansen gaat hij nu ook niet meer krijgen, we gaan de Alpen in. Het is tijd voor een lastige rit, met drie beroemde klimmen onderweg. Finish wederom na een afdaling, dat is bijna vaste prik tijdens deze Ronde van Frankrijk.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Voor het eerst start er een rit in La Mure, een dorp met 5000 inwoners in de Isère. Toch is de koers hier niet voor het eerst. De renners zijn al vaak genoeg langs dit dorp gereden, als ze over de Route Napoleon reden, de weg door de vallei die Grenoble en Gap met elkaar verbindt, over terrein waar Napoleon in vervlogen tijden nog wel eens een robbertje heeft staan te matten. Een andere koers van de ASO, de Dauphiné, is hier in 2014 nog geweest. Toen eindigde een rit in dit dorp en die rit werd gewonnen door een van de vreemdste renners van het peloton, Simon Spilak.

La Mure heeft in het verleden twee renners van enige betekenis voortgebracht, Anatole Novak en Thierry Bourguignon. Novak was een verdienstelijke knecht die zelfs nog ooit een rit in de Tour wist te winnen, Bourguignon genoot in zijn tijd vooral veel bekendheid omdat hij als clown van het peloton geliefd was bij de supporters.

In La Mure zelf is niet zo gek veel te beleven, maar het kan wel een goede uitvalsbasis zijn, want in de omgeving valt er genoeg te zien. Zo ligt La Mure niet ver van Notre-Dame de la Salette, een van de meest drukbezochte bedevaartsoorden van Frankrijk. Als je naar het meer van Monteynard gaat kom je daar in de buurt zo'n best wel toffe hangende brug tegen, speciaal voor de voetgangers. Vanuit La Mure heb je ook een uitstekend uitzicht op de bergen, waaronder La Pierre Percée, wat een opvallende verschijning is omdat er een gat in het midden zit.

In La Mure kun je ook op de trein stappen, le Chemin de Fer de la Mure brengt je over een smalspoor door de bergen. In het voormalige mijnstadje, waar ze op zoek waren naar steenkool, staan ook nog een aantal musea. Daar vind je onder meer informatie over het verleden van het dorp en de streek. Gelukkig heeft La Mure ook nog een château, want anders tel je in Frankrijk niet mee.

Uiteraard heeft ook La Mure een château (Foto: Panoramio)
Uiteraard heeft ook La Mure een château (Foto: Panoramio)

De route
In het begin van de rit rijden de renners over een brede weg door de vallei, in licht dalende lijn. Na een aantal kilometer wordt het vlak en niet lang daarna begint de weg voorzichtig omhoog te lopen. Richting Valbonnais gaat het twee kilometer omhoog aan 5%, maar vrij snel daarna is er ook weer een korte afdaling van twee kilometer. Na dat korte afdalinkje gaat het vervolgens een kilometer of 17 omhoog, waarvan het merendeel vals plat. Pas de laatste vijf kilometer van de 17 gaat het serieuzer omhoog.

We zijn dan bezig aan de Col d'Ornon, een beklimming van de tweede categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. Geen al te zware klim, maar alsnog wel vrij interessant, zo aan het begin van de rit. Net zwaar genoeg om toch al iets te forceren, maar als er geen actie op de klim is hebben we in ieder geval de omgeving nog, want de weg leidt ons langs allerlei prachtige bergen.

Na 30 kilometers komen de renners boven op de Col d'Ornon en daarna gaan ze dalen richting het dorpje Ornon. Deze afdaling is niet bijzonder technisch. Er is nog wel een technische passage, met een aantal haarspeldbochten, maar verder is de afdaling behoorlijk recht, veel lange stroken waar je prima bij kunt trappen. Bovendien is de weg breed, dat is ook altijd wel handig. Het asfalt is alleen redelijk slecht, dat is wel hinderlijk. Voorbij Ornon gaat het nog een aantal kilometer verder naar beneden, de renners rijden dan langs een aantal fraaie rotswanden. Er zijn hier ook nog wel wat korte bochtjes, maar al bij al lijkt het me prima te doen.

Eenmaal beneden komen de renners in een van de bekendste valleien van Frankrijk terecht. Als ze hier rechtsaf slaan rijden ze naar Bourg-d'Oisans, daar waar de voet van de Alpe d'Huez ligt. Die klim slaan we dit jaar gelukkig over. De renners slaan linksaf en rijden over een kaarsrechte en vlakke weg zeven kilometer rechtdoor, richting de tussensprint van de dag in Allemond. Dit dorpje, aan het meer van Verney, bereiken we na 47 kilometer.

De omgeving is vandaag weer schitterend (Foto: Panoramio)
De omgeving is vandaag weer schitterend (Foto: Panoramio)

Richting Allemond loopt de weg al even omhoog en aan het eind van het dorp zijn er nog wat haarspeldbochten, waar het vies omhoog loopt, om bij het meer te komen. Daarna is het wel weer even vlak, tot in Verney. Hier begint de volgende klim van de dag officieel, de Croix de Fer. De col van het ijzeren kruis is een bekende klim in de Tour, de koers is hier al een keer of 18 geweest. Voor het laatst in 2015, toen kwam de klim zelfs twee keer voor, in twee verschillende ritten.

Tijdens de 19e rit, naar La Toussuire, kwam Pierre Rolland als eerste boven. Een dag later, in de rit naar Alpe d'Huez, was Alexandre Geniez degene die hier de punten mocht pakken. Veel zei dat uiteindelijk niet, in beide gevallen bleken ze aan het eind van de rit niet de winnaar te zijn. Andere renners die ooit als eerste boven wisten te komen zijn onder meer Michael Rasmussen, Bernard Hinault, Gert-Jan Theunisse, Fausto Coppi en Gino Bartali. Prima rijtje toch wel.

Van deze kant is de Col de la Croix de Fer 24 kilometer lang en 5,2% gemiddeld. Een col van de buitencategorie, met een misleidend stijgingspercentage. Het is namelijk een behoorlijk onregelmatige beklimming, met tussendoor twee afdalingen van twee kilometer. De klim is vooral in het begin lastig, in de eerste zes kilometer gaat het onder meer drie kilometer aan 9% gemiddeld omhoog, met zelfs een kilometer aan 10% gemiddeld. Daarna zwakt het wat af, met twee makkelijkere kilometers en daarna volgt de eerste afdaling.

Na die afdaling volgt er wel een enorm lastig stuk van zes kilometer, met onder meer een kilometer aan 11% gemiddeld en twee kilometer aan 9,5%. Na deze lastige strook wordt het weer wat vlakker en daarna volgt de tweede korte afdaling. Deze korte afdalinkjes zijn wel nog even listig, want de weg op de Croix de Fer is niet enorm breed, maar wel redelijk bochtig. Na deze afdaling gaat het nog vijf kilometer verder omhoog, met ook nog een kilometer aan 8%.

Verder valt het qua percentages nog wel mee tot de top, het laatste stuk na de top van de Glandon lijkt minder zwaar te zijn, maar met meer dan 20 kilometer klimwerk in de benen kan het toch al gaan doorwegen. Na 78 kilometer, op meer dan 100 kilometer van de streep, komen de renners boven.

Het profiel van de Col de la Croix de Fer (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Col de la Croix de Fer (Bron: Letour.fr)

Goed uitzicht onderweg (Foto: Panoramio)
Goed uitzicht onderweg (Foto: Panoramio)

De afdaling van de Col de la Croix de Fer begint meteen met een aantal haarspeldbochten. De weg is niet al te breed en het wegdek is ook niet overal even goed. Voordeel van deze afdaling is dat het in het begin nogal overzichtelijk is. Iedere bocht komt ruim op tijd in beeld, dat maakt het geheel een stuk makkelijker. Na vijf kilometer in dalende lijn passeren de renners een dorpje, Saint-Sorlin-d'Arves, waar het allemaal wat minder overzichtelijk wordt. In dit dorpje liggen een paar gemene bochten, maar na het passeren van dit dorpje is de afdaling een aantal kilometer vrij makkelijk, het gaat een stuk minder steil naar beneden dan in het begin. Na een tijd wordt het wel weer wat lastiger.

Als de renners in de buurt komen van La Toussuire wordt de afdaling weer wat bochtiger, met een reeks haarspeldbochten en ook nog tal van andere bochten. In principe ook allemaal nog wel te doen, het is allemaal wel in te schatten. Tussendoor is het ook nog een paar keer zo goed als vlak, ook deze kant van de Croix de Fer is niet zo regelmatig. De coureurs rijden ook nog door een aantal tunneltjes, met tussen die tunneltjes door een prachtig uitzicht over de omgeving.

Na een afdaling van een kleine 30 kilometer komen ze uit in Saint-Jean-de-Maurienne, een dorp dat in de Tour van 2015 ontzettend vaak werd bezocht. Zo eindigde de 18e rit van die Tour in dit dorp, de overwinning ging toen naar Romain Bardet. Een dag later startte er een rit en nog een dag later werd Saint-Jean onderweg weer gepasseerd. Toen had ik het wel even gehad met Saint-Jean-de-Maurienne, en nu eigenlijk nog steeds. Snel door dus, de renners gaan een aantal kilometer door de vallei rijden.

13 kilometer gaat het grotendeels rechtdoor, langs een riviertje, met aan de zijkanten meerdere imponerende rotsblokken en bergtoppen. Van Saint-Jean-de-Maurienne gaat het verder richting Saint-Michel-de-Maurienne en in dit stuk loopt het een heel klein beetje vals plat omhoog. Na 119 kilometer, aan de voet van de volgende klim, bereiken de coureurs Saint-Michel.

De renners zien de bergtoppen weer liggen (Foto: Panoramio)
De renners zien de bergtoppen weer liggen (Foto: Panoramio)

In Saint-Michel-de-Maurienne verlaten we de vallei en begint direct de beklimming van de Col du Télégraphe. Deze klim van de eerste categorie is een echte klassieker, al meer dan 30 keer kwam de klim voor in de Tour. Als je de Galibier van deze kant wil beklimmen, moet je eerst over de Télegraphe.

Het is alleen al even geleden dat de organisatie nog eens de Galibier wilde beklimmen. De laatste passage dateert van 2011. Gorka Izagirre kwam toen als eerste boven op de Télégraphe, in een rit met aankomst op Alpe d'Huez. Dit is pas de vijfde keer deze eeuw dat de Télégraphe in het parcours zit, in vergelijking met andere Alpenreuzen komt de klim er bekaaid vanaf.

De Télégraphe is 12 kilometer lang en 7,1% gemiddeld. In tegenstelling tot de Croix de Fer een regelmatige klim, met vooral veel kilometers aan 7% en een enkele uitschieter richting 8%. Na 132 kilometer komen de renners boven op deze mooi en zware klim, daarna gaat het vijf kilometer redelijk licht naar beneden, over een brede en niet eens zo bochtige weg.

Na 137 kilometer komt de koers door het bergdorpje Valloire en hier begint de laatste klim van de dag. De mythische Col du Galibier, een beklimming van de buitencategorie. Net als de Télégraphe sinds 2011 niet meer voorgekomen in de Tour, onder meer omdat er in 2015 nog een tunneltje op instorten stond. In 2011 kwam Andy Schleck hier als eerste boven, andere renners die hem voorgingen zijn onder meer Rasmussen, Soler, Vinokourov, Botero, Garzelli, Pantani en ga zo maar door. Bijna alleen maar legendarische klimmers, en Stefan Schumacher.

De Galibier is van deze kant 17,7 kilometer lang en 6,9% gemiddeld. De klim is minder regelmatig dan de Télégraphe en is in het begin behoorlijk goed te doen. Pas in de laatste acht kilometer van de klim wordt het echt interessant, daar ligt het zwaartepunt. In die kilometers komt het niet meer onder 7,5%, met heel veel kilometers aan 8,5%. Richting de top loopt het steeds verder op, van negen naar uiteindelijk 10%.

Het profiel van de Télégraphe en de Galibier (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Télégraphe en de Galibier (Bron: Letour.fr)

Ook de Galibier biedt weer mooie vergezichten (Foto: Panoramio)
Ook de Galibier biedt weer mooie vergezichten (Foto: Panoramio)

Na 155 kilometer komen de renners boven op de Galibier. Op de top ligt voor de eerste renner die hier passeert nog een mooie prijs, de Galibier is dit jaar de hoogste top van de koers en daardoor wordt hier de Souvenir Henri Desgrange uitgereikt. Ook altijd prettig als dat op de Galibier gebeurt, want op de top staat een monument ter ere van de beste man, die lang geleden de Tour de France voor het eerst liet organiseren.

Na de Col du Galibier hebben we alle klimmen gehad, het gaat nu in dalende lijn verder tot de finish. De eerste negen kilometer van de afdaling is het vrij lastig. De weg is niet ontzettend breed en het is vooral heel er bochtig. De nodige haarspeldbochten, maar ook genoeg andere bochten. We rijden door een prachtige omgeving, maar daar zal weinig aandacht voor zijn onder de renners. Het gaat ook nog redelijk steil naar beneden, hoewel de andere kant wel nog net een tikkeltje steiler is.

Na negen kilometer in dalende lijn bereiken we de Col du Lautaret, hier is een bocht naar links, waarna de renners op een bredere weg terechtkomen. Vanaf dat moment wordt de afdaling steeds makkelijker. Deze weg is in het begin nog wel even bochtig, maar al snel gaat het toch voornamelijk rechtdoor. Erg steil gaat het ook niet meer naar beneden, richting het einde wordt het zelfs zo goed als vlak. Een ideale bijtrapafdaling, geen afdaling om veel verschil te maken. Een beetje een matige finale, denk ik. Gelukkig is de omgeving wel mooi.

In de laatste kilometers gaat het rechtdoor en het is eigenlijk gewoon vlak. Pas in de slotkilometer is er weer een bocht, bij een rotonde op een meter of 400 van de streep. Na de rotonde, waar de renners naar rechts moeten, gaat het nog een aantal meter omhoog, een vals platte finish. Ook nog een flauw bochtje naar rechts in de laatste meters. Voor een sprint met een wat grotere groep wellicht weer wat onhandig allemaal.

Onderaan de Galibier gaan we gelijk op naar de finish (Foto: Panoramio)
Onderaan de Galibier gaan we gelijk op naar de finish (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Serre-Chevalier is een Frans skigebied, een overkoepelend geheel van 13 dorpjes. Het dorpje waar we nu eigenlijk finish heet La Salle les Alpes, maar vanwege economische redenen is het wat makkelijker om het op Serre-Chevalier te houden. Dit is namelijk een van de grootste skigebieden van Frankrijk, met meer dan 250 kilometer aan piste. Het is sowieso het belangrijkste skigebied van dit deel van de Alpen, mede daarom is de Tour hier ook al een aantal keer geweest. Zeven keer, volgens de organisatie. Dat is niet helemaal waar, want bij die zeven tellen ze twee aankomsten bergop in de omgeving mee. Daar trappen wij natuurlijk niet in, dus houden we het op vijf.

Drie aankomsten in een van de dorpjes van het skigebied, tot nu toe. Voor het eerst in 1974, de Spanjaard Vicente Lopez Carril zou de eerste winnaar worden in deze gemeente. Een jaar later keerde de Tour al terug, toen ging de overwinning naar Bernard Thevenet, die later ook het algemeen klassement zou winnen. Daarna duurde het een tijd voor er weer eens een aankomst in Serre-Chevalier was, we noteren 1993. De Zwitser Tony Rominger reed toen eens geweldig hard. Hij won twee ritten achter elkaar, eerst de rit met aankomst in Serre-Chevalier en een dag later ook nog eens de rit die vanuit dit gebied vertrok. Sindsdien is de Tour hier niet meer geweest, het mocht dus wel weer eens.

In Serre-Chevalier kan je overigens meer doen dan alleen skiën of snowboarden, het is ook een gunstige omgeving voor fietsers. Logisch natuurlijk, met zoveel mythische beklimmingen in de buurt. Toch kan je het ook bij andere vormen van fietsen houden, zo passeren de renners op een aantal kilometer van de streep nog een BMX-baan. Weer eens wat anders.

Zoals gezegd, het is hier erg mooi (Foto: Panoramio)
Zoals gezegd, het is hier erg mooi (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In La Mure wordt het weer smeltendasfaltwarm. Tegen de 30 graden aan, met geen kans op neerslag. Wel weer kans op wat wind, maar minder dan tijdens de vorige rit en het is tijdens deze rit ook niet enorm relevant. In Serre-Chevalier is het wat minder warm, want dat ligt wat hoger dan La Mure, maar alsnog zal het ook daar niet koud zijn. In Serre-Chevalier en omgeving is er wat kans op neerslag in de middag, hoewel die kans niet enorm groot is. De wind zal daar wat minder had waaien, voor zover het boeit.

Starten doen we om 12:20, nadat we om 12:10 zijn begonnen met de neutralisatie. Als je de start wil zien moet je waarschijnlijk weer uitwijken naar Eurosport. Eurosport 1, om precies te zijn. De HOME OF CYCLING is er normaliter op tijd bij, dat kunnen we van onze vrienden van Sporza en de NOS niet zeggen. Die zijn er om 14:10 pas, dan zijn de renners al bezig aan de beklimming van de Col de la Croix de Fer. De finish wordt verwacht tussen 17:17 en 17:57.

Nog een blik op het prachtige uitzicht (Foto: Panoramio)
Nog een blik op het prachtige uitzicht (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Het is een lastige bergrit en daar zijn er niet veel van, dus zouden de klassementsrenners zich moeten roeren. Ik heb alleen zo'n gevoel dat ze dat niet gaan doen. Ze gaan vast wachten tot de volgende rit, met aankomst bergop. Dat wil dus zeggen dat deze rit best wel eens voor wat sterke vluchters zou kunnen zijn, hoewel het grotendeels af zal hangen van de plannen van Sky. Een scenario zoals in de rit naar Foix sluit ik niet uit. Een aantal sterke klimmers op achterstand die zich al vroeg in de debatten mengen en weg weten te blijven. Prima rit voor Contador om nog eens iets te proberen, bijvoorbeeld.

1. Barguil. Sunweb is niet te stoppen en Barguil moet nog een keer wat punten voor de bergtrui binnen gaan halen. Hij gaat sowieso weer in de aanval en dan is hij niet te stoppen, want zo werkt dat tegenwoordig bij Sunweb. Een van de ploegen die symbool moet staan voor het nieuwe wielrennen, geinig.

2. Roglic. Primoz deed het de afgelopen dagen wat rustiger aan. Beentjes sparen voor een nieuwe vluchtpoging. Dan is dit een mooie gelegenheid om nog eens in de aanval te gaan, tenzij Sjorske hem heeft aangestoken.

3. Benoot. Tijdens deze Tour ook wel een redelijk veilige keuze als je iemand zoekt die graag in de aanval gaat. Komt er verder nog niet helemaal uit qua resultaten, maar met de instelling zit het alvast goed. Geen saaie renner, onze Tiesj.

4. Navarro. Die gaat ook altijd in de aanval, maar in de buurt van de overwinning komt ie dan weer niet.

5. Contador. Ik hoop dat hij nog één keer alles uit de kast gaat halen. Zeker nu zijn achterstand weer wat groter is omdat hij zich op het vlakke liet wegblazen door wat wind. Tijd voor een laatste kunstje.

Nintendo geeft je fiets een lik verf

Nintendo Benelux geeft aanstaande vrijdag je fiets een nieuwe lik verf ter ere van de release van Splatoon 2.

Op vrijdag 21 juli kun je op het plein voor Leiden CS vlakbij de fietenstalling je fiets volledig in Splatoon 2-stijl laten spuiten door een graffiti-artiest. Hij is aanwezig van 16.00 tot 19.00. Op deze dag staat van 12.00 tot 19.00 ook de Nintendo Tuktuk op locatie waar Splatoon 2 speelbaar is.

Splatoon 2 komt 21 juli exclusief uit voor Nintendo Switch.

'Wesley Sneijder naar FC Utrecht'

Volgens John van Zweden gaat Wesley Sneijder vandaag tekenen bij FC Utrecht! Niet voor een jaartje, of twee, nee nee drie jaar! Denk jij dat dit waar is? Wordt FC Utrecht kampioen met Sneijder?

Hand- en voetafdrukken Stan Lee vereeuwigd

Marvellegende Stan Lee krijgt zijn eigen plekje voor het bekende Chinese Theatre aan de Hollywood Boulevard in Los Angeles. De geestelijk vader van onder meer Spider-Man, X-Men en Fantastic Four liet dinsdag zijn hand- en voetafdrukken vereeuwigen.

Het was de tweede eer die de 94-jarige kreeg deze week. Afgelopen weekend werd hij officieel benoemd tot Disney Legend, de titel die de studio geeft aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan Disney. De feestelijkheden komen in een verdrietige tijd voor de comicuitgever: eerder deze maand verloor hij na 69 jaar huwelijk zijn vrouw Joan.

Tijdens de ceremonie dinsdag sprak Stan over haar. "Ik ben de gelukkigste man ter wereld, want ik heb altijd vrienden gehad en goede vrienden betekenen alles. Ik was gezegend met een geweldige vrouw. En ik prijs me gelukkig dat ik hier nu voor jullie sta, wanhopig wensend dat ik een speech had voorbereid."

Hand- en voetafdrukken Stan Lee vereeuwigd
Hand- en voetafdrukken Stan Lee vereeuwigd (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: tropisch en onweersbuien

Als in juli de vliegen de mieren, zal augustus ons met onweer bestieren.

We beginnen de dag nog met veel zon, en dan rent het kwik zomaar naar de 28 tot 29 graden in de kop van Noord-Holland. In het oosten en zuiden halen we de 30 graden wel, maar de koelere lucht ligt alweer op de loer. In de tweede helft van de middag bestaat er al kans op een forse onweersbui. Meer en nog zwaardere buien worden verwacht in de avond. En dat kunnen hele forse buien worden, met grote bliksemactiviteit, héél veel regen, hagel en ook zware windstoten. Echt een situatie om goed in de gaten te houden. Op dit moment staat er al code geel uit van het KNMI. Heel misschien wordt het zelfs een code oranje.  

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

19 juli is de 200e dag van het jaar (201e dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 165 dagen tot het einde van het jaar.

1597 Terechtstelling in Brussel van Anna van den Hove. Zij is hiermee het laatste slachtoffer dat vanwege haar geloof in de Nederlanden wordt terechtgesteld.
1692 Vijf vrouwen worden opgehangen als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
1908 Oprichting van Rotterdamse voetbalclub Feijenoord.
1979 In Nicaragua komt een einde aan de dictatuur van de Somoza-dynastie als een junta van wederopbouw, onder leiding van Daniel Ortega, de macht overneemt.
1985 In de Verenigde Staten wordt lerares Christa McAuliffe uit elfduizend kandidaten gekozen als de eerste burger die een ruimtevlucht zal gaan maken.

qltel en Rewimo zijn op vakantie (Foto: qltel)
qltel en Rewimo zijn op vakantie (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Emma Watson vraagt hulp bij zoektocht ringen

Emma Watson is drie ringen kwijt die speciale betekenis voor haar hebben. Ze schakelde woensdag Facebook in om te proberen ze terug te vinden.

In een post schrijft de Harry Potter-actrice dat ze de ringen in een kluis had opgeborgen in het Mandarin Oriental Hotel in Londen, waar ze een spa-behandeling onderging. Ze vergat ze daarna op te halen, en toen ze later contact zocht met het hotel, bleken de sieraden verdwenen.

"Als dit zomaar wat ringen zouden zijn kon ik dit accepteren, maar een ervan was een cadeau van mijn moeder. Ze kocht hem de dag na mijn geboorte en heeft hem elke dag gedragen, achttien jaar lang zonder hem af te doen. Op mijn achttiende verjaardag gaf ze 'm aan mij. Ik draag deze ring elke dag, het is mijn meest betekenisvolle en speciale bezit."

Emma vraagt mensen die de ringen hebben gezien of ze "per ongeluk" hebben meegenomen zich te melden. De actrice belooft dat diegene zich niet hoeft te verantwoorden. "Er zijn geen woorden voor hoeveel het voor mij zou betekenen als ik ze terugkreeg."

Emma Watson vraagt hulp bij zoektocht ringen
Emma Watson vraagt hulp bij zoektocht ringen (Foto: BuzzE)

Drie gewonden door brand benedenwoning flat

Bij een brand in een benedenwoning van een flat in Diemen zijn woensdagochtend drie mensen gewond geraakt, van wie een zwaargewond. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht met brandwonden en vanwege het inademen van rook.

De brand die rond 03.45 uur uitbrak, bleef beperkt tot de benedenwoning. Wel moest vanwege de rook de hele flat aan de Rode Kruislaan, die zo'n vijftien verdiepingen telt, ontruimd worden. Omstreeks 04.30 uur was de brand onder controle.

Tientallen inwoners kunnen volgens een woordvoerster van de brandweer terugkeren zodra de woningen zijn geventileerd.

Drie gewonden door brand benedenwoning flat
Drie gewonden door brand benedenwoning flat (Foto: ANP)

Studeren in BelgiŽ het populairst

Studenten die met studiefinanciering in het buitenland studeren, kiezen België veruit het vaakst en dan met name geneeskunde, diergeneeskunde of psychologie . Dat zegt de Dienst Uitvoering Onderwijs DUO, nu het tien jaar geleden is dat je voor het eerst studiefinanciering kon meenemen naar een ander land.

Studenten kunnen zo een volledige bachelor of master volgen in het buitenland. "Inmiddels maken daar elk jaar ruim 10.000 studenten gebruik van", aldus DUO.

In de afgelopen tien jaar namen bijna 76.000 Nederlandse studenten hun studiefinanciering mee naar 1300 universiteiten in 86 landen, telde DUO. Het liefst blijven ze in noordwest Europa (veelal ook in Groot-Brittannië en Duitsland) of gaan ze naar de Verenigde Staten. Maar ook Brazilië, Australië en Japan worden nogal eens gekozen.

Bijna een kwart van alle studenten gaat voor een stage of gedeeltelijke studie de grens over.

Studeren in België het populairst
Studeren in België het populairst (Foto: ANP)

Dementie blijft voornaamste doodsoorzaak

Dementie was ook vorig jaar weer de voornaamste doodsoorzaak, met meer dan 15.000 gevallen. Bij mannen was er zelfs een stijging van 11 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat alleen de feiten onderzoekt en niet de oorzaken. Wel is duidelijk dat mensen ouder worden, waardoor dementie vaker de kans krijgt om toe te slaan.

Het totale aantal sterfgevallen bedroeg vorig jaar in Nederland 149.000. Na dementie kwam dat vooral door longkanker, beroertes, hartfalen, COPD, dikkedarmkanker, acute infarcten, vallen, borstkanker en longontsteking. Er stierven zo'n 3300 mensen door een val, 16 procent meer dan in 2015.

Dementie blijft voornaamste doodsoorzaak
Dementie blijft voornaamste doodsoorzaak (Foto: ANP)

Frankrijk met moeite langs IJsland op EK

De Franse voetbaldames zijn het Europees kampioenschap in Nederland begonnen met een moeizame zege. IJsland bleek een lastiger dan verwachte opponent te zijn, maar de mede-titelfavoriet wist in het laatste kwartier toch het net te vinden: 2-0.

De Franse ploeg bestaat voornamelijk uit speelsters van Paris Saint-Germain en Olympique Lyon die tegenover elkaar in de finale van de Champions League stonden. Les Bleues stuitte tegen IJsland op de uitstekende doelvrouw Gudbjörg Gunnarsdottir. Ook de lat hielp een handje mee, maar de goalie was vijf minuten voor tijd kansloos toen Eugénie Le Sommer een strafschop benutte.

United Airlines ziet zomer niet zo zonnig in

United Airlines is erg voorzichtig wat betreft zijn verwachtingen voor het zomerkwartaal. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zegt onder meer last te hebben van prijsdruk in Azië.

United verwacht dat het passagiersvervoer, gerekend als opbrengst per stoel per kilometer, in het derde kwartaal naar verwachting maximaal 1 procent hoger uitvalt dan in dezelfde periode een jaar geleden en mogelijk zelfs 1 procent lager. Daarmee is de maatschappij beduidend minder positief dan concurrent Delta Air Lines die eerder aangaf op een stijging van ten minste 2,5 procent te rekenen.

Het zwakke vooruitzicht van United volgt op een rumoerig kwartaal. Zo werd een passagier die weigerde een vlucht te verlaten om plaats te maken voor personeel van de luchtvaartmaatschappij, met geweld verwijderd. Dat zorgde voor veel ophef.

Het kwartaalbericht waar United dinsdag mee kwam bevatte toch ook positief nieuws. Zo trok de winst sterker aan dan kenners in doorsnee hadden verwacht, naar 2,75 dollar per aandeel. De omzet ging daarbij op jaarbasis met 6,4 procent omhoog naar 10 miljard dollar en de eerder genoemde vervoersgraadmeter trok met 2,1 procent aan.

United Airlines ziet zomer niet zo zonnig in
United Airlines ziet zomer niet zo zonnig in (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.