FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


advertentie
Archief
Artikelen van vrijdag 30 juni 2017

Onderzoek naar Le Pen om misbruik EU-geld

De Franse jusititie is tegen Marine Le Pen van het rechtse Front National een formeel onderzoek begonnen wegens mogelijk misbruik van Europees geld. Le Pen zou medewerkers van het Front National met EU-geld hebben betaald, terwijl die niet in het Europees Parlement maar op het partijbureau in Frankrijk werkten.

Het zou gaan om een bedrag van 5 miljoen euro. Le Pen wordt verdacht van vertrouwensbreuk, meldden Franse media op gezag van Franse gerechtelijke bronnen.

Le Pen legde vrijdag een verklaring af voor de rechter. Zij weigerde eerder te verschijnen, omdat zij toen nog in de race was voor het Franse presidentschap. Zij ontkent de beschuldiging en zegt dat die politiek gemotiveerd is. Volgens haar advocaat tekent zij bezwaar aan tegen het onderzoek.

Parlement
Marine Le Pen verloor in de Franse presidentsverkiezing van Emmanuel Macron. Bij de recente parlementsverkiezingen werd zij wel gekozen in de Franse Nationale Vergadering. Zij is geen lid meer van het Europees Parlement.

Er loopt ook nog een onderzoek naar de financiering van eerdere verkiezingscampagnes van Le Pen. Ook buigt de Franse justitie zich over het verspreiden van gruwelfoto's van Islamitische Staat door Le Pen.

Formeel onderzoek misbruik EU-geld Le Pen
Onderzoek naar Le Pen om misbruik EU-geld (Foto: ANP)

Langer EU-steun voor fruittelers om Russisch importverbod

Europese fruittelers die door het vrijdag verlengde Russische invoerverbod op landbouwproducten uit de EU worden getroffen, kunnen aanspraak blijven maken op steun uit Brussel. EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) heeft vrijdag in reactie op de Russische maatregel besloten daar 70 miljoen euro tot eind juni 2018 voor beschikbaar te stellen.

De EU-regeling biedt sinds augustus 2014 een vangnet voor producenten die door het importverbod geen afzetmarkt voor hun producten vinden. De vergoeding is voor Europese fruitproducenten die ervoor kiezen hun overtollige producten aan liefdadigheidsinstellingen of scholen te geven of ze ergens anders voor te gebruiken, zoals diervoeder.

Woensdag verlengde de EU haar economische sancties tegen Rusland tot 31 januari 2018 in verband met het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim. Als reactie verlengde president Vladimir Poetin vrijdag de zogeheten 'tegensancties' tegen de EU tot eind volgend jaar.

Brussel verlengt steun aan fruittelers
Langer EU-steun voor fruittelers om Russisch importverbod (Foto: ANP)

Froome verlengt contract bij Team Sky

Chris Froome zal tot en met 2020 aan het wielerteam Sky verbonden blijven. De drievoudig winnaar van de Tour de France heeft aan de vooravond van de 104e Tour de France zijn handtekening onder het nieuwe contract gezet dat hem twee jaar langer aan de Britse formatie bindt.

De 32-jarige Froome had geen enkele moeite om tot zijn besluit te komen, vanwege de stabiliteit binnen de ploeg. "Dit was een makkelijke beslissing. Voor mij voelt het team als mijn thuis. Mede daardoor is onze samenwerking succesvol. Je kunt je als coureur volledig op je werk concentreren en op het winnen van wedstrijden. Onze overwinningen in de Tour vormen een groot deel van de teamhistorie. Ik kijk ernaar uit om nu onderdeel te zijn van de toekomst van Team Sky."

Afgelopen winter kwam er toch een smet op de Britse ploeg, omdat bekend werd dat er allerlei twijfelachtige verklaringen waren over de medicatie voor voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins. Ook teambaas Dave Brailsford ging hierbij niet vrijuit. Froome wil er niet te veel woorden aan vuil maken. "Ik heb alle vertrouwen in de mensen met wie ik werk."

Massa ziet langer verblijf in Formule 1 wel zitten

Felipe Massa werd eind vorig jaar in Brazilië nog uitgezwaaid door de diverse teams, zodat hij van zijn pensioen kon genieten. Voor dit seizoen werd de Braziliaan door zijn team Williams teruggevraagd omdat er een stoeltje vrij was gekomen en als het aan de 37-jarige coureur ligt plakt hij er in 2018 nog een seizoen aan vast, zo liet hij aan Formula1.com weten.

Massa: "Of ik er in 2018 weer bij ben? Misschien, ja. Daar heb ik een aantal weken geleden iets over gezegd. Het gaat goed en ik voel me competitief, de auto waarin ik zit bevalt me goed en hetzelfde geldt voor de nieuwe reglementen. Ik heb nu alleen wat meer geluk nodig in de races. Maar ik zie dus geen reden om niet door te gaan."

Wel benadrukt hij dat de omstandigheden goed moeten zijn. "Een team dat me correct behandelt, een team dat me een competitieve auto kan geven. Daar voel ik me goed bij, dan blijf ik. Ik wil niet blijven als ik niet gelukkig of niet competitief ben." De gespreken met Williams over 2018 zijn in ieder geval nog niet begonnen, zo liet de Braziliaan weten.

De terugkeer van Massa op de grid heeft hem met name in de kwalificatie succes opgeleverd. In de races kwam de Braziliaan tot slechts twintig punten, ondanks dat hij de snelheid wel heeft. Lekke banden in meerdere races, uit de race getikt worden in Canada en een kapotte auto in Azerbeidzjan weerhielden hem van meer punten.

Dennis verkoopt aandelen in McLaren

Ron Dennis is niet langer verbonden aan het bedrijf McLaren. De 70-jarige Brit heeft zijn aandelen in McLaren Technology Group en McLaren Automotive verkocht. Hiermee komt een eind aan de 37-jarige relatie die hij met het bedrijf had.

Eind 1980 fuseerde McLaren Team met Project Four om McLaren International te vormen. In de jaren die volgden heeft Dennis het bedrijf uitgebouwd tot een met een omzet van ruim een miljard euro en in totaal ruim 3400 werknemers. Het Formule 1-team heeft in die periode 158 races gewonnen en 17 kampioenschappen mogen vieren. In 2004 werd hier McLaren Applied Technologies aan toegevoegd dat technische dingen ontwerpt en verkoopt. In 2010 volgde McLaren Automotive dat zich op de bouw van straatauto's richt.

In november vorig jaar werd Dennis aan de kant gezet als teambaas van de Formule 1-tak en directeur van McLaren. Hij bleef tot vandaag nog wel aandeelhouder en had zo invloed op de bedrijven. Na de verkoop van de aandelen werd bekend dat de McLaren Technology Group en McLaren Automotive opgaan in de McLaren Group die onder leiding komt te staan van Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa, terwijl Mansour Ojjeh, van grootaandeelhouder TAG Group, uitvoerend directeur wordt. Bahrain Mumtalakat Holding Company is de andere grootaandeelhouder. Jonathan Neale en Zak Brown blijven op hun posities bij het Formule 1-team.

Man van zwangere vrouw op zoek naar helpers

De echtgenoot van een zwangere vrouw die op donderdagmiddag werd aangereden op de Burgemeester Hoogenboomstraat in Honselersdijk doet een dringend beroep op de jongeren die zijn vrouw geholpen hebben na het ongeval.

Michel wil graag een kratje bier geven aan de groep jongeren die zijn vrouw ondersteunden na het ongeval waarbij zijn vrouw zo schrok van een om de hoek komende auto dat zij met haar fiets ten val kwam en op haar buik terecht kwam. 

Het groepje jongeren hielp de vrouw, bracht na het voorval de fiets van de vrouw naar hun huis en gooiden de fietssleutel door de brievenbus. "Met dit bericht wil ik aantonen dat de jeugd van tegenwoordig helemaal niet verdorven is dusss, als jullie ons kunnen helpen bij het vinden van deze toffe gasten…. Dan zou ik graag een kratje bij hun keet brengen".

Moeder en (ongeboren) kind maken het naar omstandigheden goed dankzij de geboden hulp. 

Mocht een FOK!ker zich herkennen in de omschrijving, dan mag hij zich melden bij de redactie van westlanders.nu. 

RTL: Verdachte had spullen Savannah in huis

De zestienjarige jongen uit Den Bosch die vastzit voor betrokkenheid bij de dood van Savannah uit Bunschoten had spullen van haar in zijn bezit. Onder meer haar bankpasje en een ID-kaart zijn bij hem aangetroffen, meldt RTL Nieuws op basis van een reconstructie.

Ook zijn er beelden van Savannah en de verdachte opgedoken die zijn gemaakt vlakbij de plaats waar het tienermeisje op 4 juni dood werd gevonden in een sloot bij een industrieterrein in Bunschoten.

Het Openbaar Ministerie (OM) "betreurt het dat dit soort gevoelige informatie in dit stadium van het onderzoek naar buiten wordt gebracht", aldus een woordvoerster. "Wat RTL naar buiten brengt, komt niet van het OM. We zijn altijd extra terughoudend in zaken waar jongeren bij betrokken zijn. Het onderzoek is bovendien nog in nog volle gang."

Politiedossiers
De woordvoerster benadrukt dat het naar buiten brengen van nieuws over de zaak-Savannah schadelijk kan zijn voor het verloop van dat onderzoek. "We hebben tevergeefs een dringend beroep gedaan op RTL om in elk geval geen beelden van bewakingscamera's te tonen." De informatie waar RTL mee komt, wil ze "bevestigen noch ontkrachten".

Voor de reconstructie die te zien is op de website heeft de omroep gesproken met betrokkenen. Veel van de informatie lijkt uit politiedossiers te komen. De politie wilde vrijdag niet reageren en verwijst naar het OM.

Vorige week bepaalde de rechtbank in Utrecht dat de zestienjarige verdachte ten minste dertig dagen vast blijft zitten en dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

RTL: Verdachte had spullen Savannah in huis
RTL: Verdachte had spullen Savannah in huis (Foto: ANP)

Sterke opmars euro tegen dollar

De euro heeft in het tweede kwartaal de sterkste waardestijging tegenover de dollar gekend sinds het derde kwartaal van 2010. De Europese eenheidsmunt trok met meer dan 7 procent in waarde aan tegen de Amerikaanse munt en staat nu op het hoogste niveau in ongeveer een jaar.

De euro zit in de lift door de verwachting op de financiële markten dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorbereidingen treft om zijn soepele monetaire beleid in te perken door de rente te verhogen. Sinds dit voorjaar ging de euro in waarde omhoog, mede door opluchting over de verkiezingen in Nederland en Frankrijk, waarbij eurokritische partijen minder presteerden dan was gedacht.

De euro noteerde vrijdag op een stand van 1,1420 dollar.

Sterke opmars euro tegen dollar
Sterke opmars euro tegen dollar (Foto: ANP)

Facebook verandert algoritme tegen spam

Facebook gaat de strijd aan tegen spam. Door het algoritme achter de tijdlijn te veranderen, krijgen gebruikers minder sensationele nieuwsverhalen en nep-informatie voorgeschoteld.

Facebook wil spam op 's werelds grootste sociale netwerk uitroeien. Volgens vice-president Adam Mosseri van Facebook richt de nieuwste maatregel zich tegen een kleine groep mensen die dagelijks grote hoeveelheden publicaties van belabberde kwaliteit verspreiden. Het gaat om 0,1 procent van de mensen die meer dan vijftig linkjes posten per dag.

Facebook verandert algoritme tegen spam
Facebook verandert algoritme tegen spam (Foto: BuzzT)

Corbyn ontslaat Brexit-weigeraars

De Britse Labourleider Jeremy Corbyn heeft drie leden van zijn schaduwkabinet ontslagen omdat ze tegen zijn opdracht in voor een amendement stemden om het Verenigd Koninkrijk na de Brexit in de Europese Economische Regio te houden. Een vierde nam zelf ontslag. In totaal stemden vijftig Labour-lagerhuisleden voor. Corbyn wilde dat ze zich van stemming onthielden.

Het ontslag maakt twee dingen duidelijk: de Labourpartij is nog steeds verdeeld over wat er na de Brexit moet gebeuren. Ook is er voor Britten die hier vorig jaar tegen stemden, niet echt een realistisch alternatief meer over. Zowel de Conservatieven als Labour scharen zich namelijk achter de zogeheten harde Brexit-variant: het doorsnijden van alle EU-banden.

Verschil is er wel: Labour acht het onwaarschijnlijk maar wel mogelijk dat het land als uitkomst van de Brexit-onderhandelingen in de single market blijft. Voor de Conservatieven is dit op voorhand uitgesloten.

Beide partijen willen de best mogelijke toegang tot die markt, zonder er formeel in te zitten. De voornaamste reden is dat dit als voorwaarde het vrije verkeer van arbeid heeft. Maar de EU verlaten zonder deal, waar de Conservatieven mee dreigen, wil Labour niet.

Verkiezingen
Het succes van Labour bij de verkiezingen eerder deze maand, waarbij premier Theresa May haar meerderheid verloor, wordt deels toegeschreven aan stemmers die tegen een harde Brexit zijn. Corbyn lijkt echter de juiste politieke keuze te hebben gemaakt door zich achter die variant te scharen: hij wist hiermee vermoedelijk pro-Brexit stemmers terug te winnen uit de zogeheten Labour heartlands.

Corbyn speelde vorig jaar een halfbakken rol in de Remain-campagne, wat nauwelijks verrassend was omdat de 68-jarige socialist de langstzittende Euroscepticus in het Lagerhuis is. Hij wijst de EU af omdat dit in zijn ogen een neo-liberaal project is waarbinnen de gewone arbeider de klos is.

Maar het ontslag van zijn schaduwministers komt Corbyn wel op kritiek te staan, omdat hij in zijn lange Lagerhuisloopbaan zelf honderden malen tegen de partijlijn in stemde.

Update 20.25 uur
De Labour-rebellen zeggen door te zullen vechten. Volgens hen is het officiële partijstandpunt nauwelijks te onderscheiden van dat van de Conservatieven. Het gewraakte amendenment kreeg steun van 101 Lagerhuisleden, maar nog minstens 40 andere Labour-parlementariërs zouden het te vroeg hebben gevonden om voor te stemmen.

De rebellen willen het de regering lastig maken door samen te werken met de LibDems, de Schotse nationalisten en afvallige Conservatieven, meldt de BBC. Vermoedelijk hopen ze dat naarmate de Brexit-onderhandelingen vorderen en er meer duidelijk wordt, steeds meer Conservatieven er ook oren naar hebben toch in de single market te blijven.

De regering-May heeft samen met de Noord-Ierse DUP een krappe meerderheid van 327 zetels in het 650 zetels tellende Lagerhuis. Onder meer omdat de Noord-Ierse republikeinen van Sinn Féin weigeren trouw te zweren aan de koningin en hun plek niet innemen, heeft May in de praktijk echter een meerderheid van 13 zetels. Hoewel nog steeds vrij krap zal het daardoor een lastige opstand worden.

VVD, CDA, D66 en CU bespreken 'stevige materie'

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben vrijdag "heikele punten" besproken in de kabinetsformatie. Dat zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie na afloop van de besprekingen met informateur Gerrit Zalm.

"We hebben hele goede discussies gehad", aldus Segers die zonder de precieze onderwerpen te noemen sprak over "stevige materie". De moeilijke punten worden volgens hem al meteen in de eerste fase aangepakt. "So far so good", zei hij daarover. ChristenUnie en D66 liggen ver uit elkaar als het gaat om bijvoorbeeld medisch-ethische onderwerpen.

De vier partijen spreken maandag opnieuw met elkaar.

Onderhandelaars bespreken 'stevige materie'
VVD, CDA, D66 en CU bespreken 'stevige materie' (Foto: ANP)

Ziggo verliest zaak over Eredivisievoetbal

Kabelaanbieder Ziggo mag de Eredivisie-kanalen van Fox Sports vanaf 1 augustus niet meer doorgeven aan abonnees die vroeger klant waren van UPC. Er moet voor hen een nieuw contract worden gesloten met Fox, zo heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald.

De huidige afspraken van het vroegere UPC met Fox lopen eind juli af. Ziggo, dat UPC in 2014 overnam, heeft nog een deal met Fox tot 2020 en wilde de uitzending aan UPC-klanten voortzetten volgens de voorwaarden van dat contract. Daar was Fox het echter niet mee eens.

Ziggo zei eerder overigens best te willen praten over een nieuw contract met Fox, als dat tot gunstige voorwaarden zou leiden. Maar dat was volgens Ziggo niet het geval. Fox betwist dat en zegt nu juist lagere prijzen voor de Eredivisie-kanalen te hanteren dan voorheen. Die zouden bij onder meer KPN, Delta, CAIW en T-Mobile ook al doorgevoerd zijn.

Ziggo verliest zaak over Eredivisievoetbal
Ziggo verliest zaak over Eredivisievoetbal (Foto: ANP)

'Beslissing berechting MH17 op korte termijn'

Het is de bedoeling dat het kabinet op korte termijn een beslissing neemt over de manier waarop verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 in de toekomst berecht zullen worden. Dat melden Haagse bronnen vrijdag. Mogelijk valt er volgende week al een besluit.

RTL Nieuws meldde deze week dat berechting in Nederland plaats gaat vinden. Het kabinet zei er eerder al wel nadrukkelijk rekening mee te houden dat de daders uiteindelijk door de Nederlandse rechter zullen worden berecht. Nederland bepaalt evenwel niet zelf hoe en waar de berechting plaatsvindt. Het gaat om een gezamenlijk besluit van alle landen die samenwerken in het strafrechtelijk onderzoek: behalve ons land zijn dat Australië, Maleisië, Oekraïne en België.

Het is bovendien een ingewikkeld proces. Een rechtbank moet bijvoorbeeld voor slachtoffers van alle nationaliteiten kunnen optreden, wat juridisch complex is. Hierin zijn nog belangrijke stappen nodig, aldus een bron.

Veto
Wanneer het besluit valt, staat daarom nog niet helemaal vast. Formeel liggen er nog twee mogelijkheden op tafel: een nog op te richten internationaal tribunaal of nationale vervolging in een van de landen die samenwerken in het Joint Investigation Team (JIT).

Als de beslissing is genomen, betekent dit niet dat de daadwerkelijke berechting ook snel zal beginnen. Het strafrechtelijk onderzoek is nog in volle gang. Hoewel er een groep betrokkenen in beeld is, zijn er nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld. Daar komt nog bij dat het maar de vraag is of bijvoorbeeld Rusland verdachten zal uitleveren.

De mogelijkheid van een VN-tribunaal om verdachten te berechten is na een veto van Rusland al een tijd van de baan. Het is op 17 juli drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne.

'Beslissing berechting MH17 op korte termijn'
'Beslissing berechting MH17 op korte termijn' (Foto: ANP)

OrbŠn laakt 'vijandigheid tegen Turkije'

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zich vrijdag kritisch uitgelaten over "Turkije-vijandige uitlatingen door belangrijke EU-landen". Zijn land zal daar niet aan meedoen, zei hij op bezoek in Ankara, zelfs niet als dat onaangename gevolgen heeft.

Orbán is in Turkije om de banden aan te halen. Hij heeft zijn halve regering en zo'n zeventig zakenmensen meegenomen. Zowel president Erdogan als premier Yildirim ontving de Hongaarse premier.

De vriendelijke plichtplegingen tussen Erdogan en Orbán vormen een sterk contrast met de diplomatieke ruzies die Turkije de afgelopen tijd met andere EU-landen had. Tussen Nederland en Turkije raakte de relatie ernstig bekoeld nadat Nederland een Turkse minister de deur wees omdat ze tegen een uitdrukkelijk verbod in een toespraak wilde houden in Rotterdam.

De Duitse regering liet donderdag nog weten dat Erdogan komende maand geen toestemming krijgt voor een toespraak tot Turkse Duitsers als hij de G20-top in Hamburg bezoekt.

Orbán laakt 'vijandigheid tegen Turkije'
Orbán laakt 'vijandigheid tegen Turkije' (Foto: ANP)

Britse politie arresteert opa en oma voor besnijdenis kleinzoon

Een moeder uit Groot-Brittannië die in juli 2013 ontdekte dat haar zoontje was besneden na een logeerpartijtje bij opa en oma van vaderskant heeft na vier jaar strijden het gelijk aan haar kant gekregen.

Toen het jongetje thuis kwam na het logeren bij zijn Islamitische grootouders wilde ze hem verschonen. Op dat moment ontdekte de moeder dat hij was besneden: "Ik opende zijn luier en werd hysterisch. Het was zelfs zo erg dat ik de kamer moest verlaten. Zijn hele luiertje zat onder het bloed”, zo verklaarde de vrouw tegenover de BBC. Inmiddels is het jongetje vier jaar en klaagt hij vaak over pijn. De moeder: "Sinds hij kan praten, klaagt hij dat het pijn doet. Ik geef hem vaak crème om de pijn te verzachten, en heb hem verteld dat hij misschien later een nieuwe operatie nodig heeft. De besnijdenis is namelijk slecht uitgevoerd, slechts de helft van zijn voorhuid is verwijderd."

Na het ontdekken van de besnijdenis deed ze aangifte, maar in 2014 werd de zaak afgedaan als zijnde niet-strafbaar. De vrouw ging hier niet mee akkoord en riep de hulp van advocaat Saimo Chahal in. Deze werkt voor een actiegroep die strijdt voor een verbod op besnijdenissen in Groot-Brittannië. De politie heropende het onderzoek en arresteerde afgelopen week drie mensen: de 44-jarige opa en de 47-jarige oma van het jochie en de 61-jarige arts die de operatie uitvoerde. Hen wordt samenzwering met als doel het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel ten laste gelegd. Wat de rol van de vader in het verhaal is, is onduidelijk.

Overheid neemt te weinig gehandicapten aan

De overheid zal worden gedwongen meer mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Het afgelopen jaar haalden werkgevers van de overheid het afgesproken aantal niet. Zij bleven steken op bijna 3600 in plaats van de overeengekomen 6500.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemt het teleurstellend dat de overheid achterblijft. Ze kondigde vrijdag maatregelen aan.

Klijnsma noemt de groei bij de andere werkgevers een mooi resultaat. In de marktsector zijn meer banen voor mensen met een beperking ontstaan (bijna 19.000 in plaats van 14.000) dan was afgesproken met het kabinet. Ze constateert "een omslag in denken".

Het is de bedoeling dat tot 2026 in totaal 125.000 banen speciaal voor gehandicapten worden ingericht: 25.000 bij de overheid en de overige 100.000 bij andere werkgevers. In 2015, het eerste jaar, werd het afgesproken aantal door beide partijen behaald.

Overheid neemt te weinig gehandicapten aan
Overheid neemt te weinig gehandicapten aan (Foto: ANP)

Boels-Dolmans wint ploegentijdrit in Giro Rosa

Boels-Dolmans heeft de ploegentijdrit in de Giro Rosa gewonnen. De Nederlandse formatie was na elf kilometer zestien seconden sneller dan Sunweb. Orica-Scott, de ploeg van Annemiek van Vleuten, werd derde op 22 seconden.

De Canadese Karol-Ann Canuel kwam als eerste over de finsh bij Boels-Dolmans, waardoor zei de eerste leidster is. Voor de ploeg komen Anna van der Breggen en de Nederlandse kampioene Chantal Blaak uit.

Morgen is er een rit van 122 kilometer naar Mantereale Valcellina. Op dertig kilometer van de streep ligt er een klim van tweede categorie, de Andreis.

18-jarige + vriend zogen verkrachting uit hun duim

Een achttienjarige vrouw is in de nacht van dinsdag op woensdag op het strand van Oostende, vlakbij het casino, door twee mannen verkracht. Dit gebeurde onder het toeziend oog van haar vriend, die door een derde dader, onder bedreiging van een mes, gedwongen werd om te kijken.

De twee slachtoffers waren samen op het galabal van hun middelbare school dat in het casino van Oostende werd gehouden, toen ze besloten om een luchtje te gaan scheppen. Op dat moment werden ze aangesproken door drie mannen ‘van vreemde origine’. In eerste instantie werd er alleen geld geëist; de jongen had in totaal nog zo’n 70 euro op zak die hij overhandigde. Hier namen de daders geen genoegen mee, twee van de drie misbruikten het meisje terwijl de derde de jongen met een mes onder bedwang hield.

Na een kleine twintig minuten hielden de daders het voor gezien en kozen het hazenpad. De twee slachtoffers haastten zich naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen. "Het onderzoek is volop bezig. Er worden verschillende sporen onderzocht. Nog niemand is opgepakt" zo verklaart de politie."Het meisje is naar het ziekenhuis van Brugge begeleid voor een onderzoek naar seksuele agressie".

Update 30 juni 2017 10:51 uur
Volgens HLN.be is het niet zeker of het meisje wel verkracht is. De jongen beweert namelijk dat er van bedreiging met een mes helemaal geen sprake is geweest. Ook zou hij niet gezien hebben of het meisje, zoals ze zelf zegt, aangerand werd door de mannen. Fien Maddens, persmagistraat bij het parket van Brugge verklaart: "We onderzoeken de zaak met man en macht. Aangezien er nog veel onduidelijkheid is en uit respect voor de slachtoffers, communiceren we verder niet".

Update 30 juni 2017 19:30:00
Inmiddels is bekend geworden dat het stel de verkrachting uit hun duim gezogen heeft. Waarom ze dat gedaan hebben is niet bekend, maar 'door de ruime persbelangstelling voor deze aangifte, heeft deze aangelegenheid veel grotere proporties aangenomen dan de jongelingen hadden kunnen denken" aldus procureur Frank Demeester van het parket West-Vlaanderen, afdeling Brugge. 

Paul McCartney koopt zijn eigen liedjes terug

Paul McCartney en platenmaatschappij Sony hebben de strijdbijl begraven in de zaak om de auteursrechten van de liedjes van The Beatles. Beide partijen zijn tot een schikking gekomen, weet The Hollywood Reporter. Wat er precies is afgesproken, is niet bekendgemaakt.

McCartney probeert al jaren de rechten terug te krijgen van de door hem en John Lennon geschreven nummers voor de Britse band tussen 1962 en 1971. Sony kocht in 2009 de rechten uit de erfenis van zanger Michael Jackson, die in 1985 de rechten van de populaire liedjes van The Beatles, zoals Yesterday, Hey Jude en Let It Be, voor 50 miljoen dollar kocht.

De platenmaatschappij liet eerder weten niet van plan te zijn zonder slag of stoot de rechten af te staan.

Paul McCartney schikt met Sony in rechtenzaak
Paul McCartney schikt met Sony in rechtenzaak (Foto: BuzzE)

Trump over Noord-Korea: geduld is op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag in Washington gezegd dat het nucleaire- en raketprogramma van Noord-Korea vraagt om een "vastberaden reactie". Hij waarschuwde dat het "tijdperk van strategisch geduld met het Noord-Koreaanse regime is mislukt".

De president zei in de rozentuin bij het Witte Huis dat het "strategisch geduld" op is. Hij kondigde in het bijzijn van zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in aan nauw samen te werken met Zuid-Korea, Japan en "partners over de hele wereld" om het regime in Pyongyang weer in het gareel te krijgen.

Er zou worden gewerkt aan een "serie maatregelen op het gebied van diplomatie, economie en veiligheid". Die moeten Amerikanen en hun bondgenoten volgens de president beschermen tegen de "dreiging die bekendstaat als Noord-Korea".

Trump over Noord-Korea: geduld is op
Trump over Noord-Korea: geduld is op (Foto: ANP)

Reclameverbod voor e-sigaret zonder nicotine

Reclame voor e-sigaretten zonder nicotine en kruidenmengels voor waterpijpen is vanaf zaterdag niet langer toegestaan. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn vrijdag laten weten. Ook mogen de producten niet langer worden verkocht aan mensen jonger dan 18 jaar.

Nicotineloze e-sigaretten, zoals de shisha pen en de vaporizer, en de kruidenmengels zijn momenteel de laatste soorten rookwaar waarvoor nog reclame mag worden gemaakt. Van Rijn verbiedt advertenties voor deze producten om te voorkomen dat jongeren gaan roken. Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft een derde wel eens een e-sigaret gebruikt, aldus het ministerie.

Niet alleen reclames behoren tot het verleden. Shisha pennen mogen bijvoorbeeld ook niet meer worden weggegeven als prijzen op kermissen.

Reclameverbod voor e-sigaret zonder nicotine
Reclameverbod voor e-sigaret zonder nicotine (Foto: ANP)

MotoGP fanvragen: Folger neemt Rossi mee naar Oktoberfest

Een nieuwe toevoeging bij de MotoGP-persconferenties dit seizoen: de fanvragen. Om de sleur van de persco's een beetje te doorbreken mogen alle MotoGP-fans enkele dagen voorafgaand aan elk raceweekend hun vragen voor de racers via social media insturen. Dit levert vaak leuke antwoorden op. Hier zijn de Q&A's van de Duitse persconferentie afgelopen donderdag.

Honda-coureur Márc Marquez weet in ieder geval wel wat hij níet gaat doen na zijn racecarrière:

De Italiaanse Danilo Petrucci heeft dan weer geen moeite met beslissingen maken:

Jonas Folger tikt het liefst een (paar) biertje(s) weg met teamgenoot Johann Zarco en motorsportlegende Valentino Rossi:

De 22-jarige Maverick Viñales denkt dan weer enkel en alleen aan zichzelf:

Maar Ducati-man Andrea Dovizioso vindt het dan niet weer zo erg om een beetje te delen in de lasten:

En negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi laat ons even weten waaraan hij zijn eerste salaris verbraste:

Deze zondag is de MotoGP-race op de Sachsenring vanaf 13.20 uur live te volgen via Eurosport 1.

En omdat uw verslaggeefster het niet kan laten, even een bonusvraag uit de Amerikaanse persconferentie in april. Valentino Rossi met een lesje pizza bakken: 

Starttijden Tour de France

Zaterdag om 15.15 zal Elie Gesbert van Fortuneo-Vital Concept als eerste starten in de Tour de France. Een minuut later zal de eerste Nederlander starten in Düsseldorf. Om 18.32 zal Chris Froome als laatste renner starten die vertrekt voor de 14 kilometer lange tijdrit.

Zaterdag worden veel regenbuien verwacht in Düsseldorf. Vooral in de ochtend en in het begin van de middag worden die verwacht. Na 17.00 uur neemt de neerslag af. Daardoor zullen alle favorieten na 17.00 starten. De volledige startlijst is hier te vinden.

Starttijden Nederlanders
15:16 Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert)
15:20 Tom Leezer (LottoNL-Jumbo)
15:22 Laurens ten Dam (Sunweb)
15:33 Koen de Kort (Trek-Segafredo)
15:42 Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
15:46 Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin)
16:28 Albert Timmer (Sunweb)
16:48 Timo Roosen (LottoNL-Jumbo)
16:50 Ramon Sinkeldam (Sunweb)
17:10 Robert Gesink (LottoNL-Jumbo)
17:12 Mike Teunissen (Sunweb)
17:30 Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac)
17:54 Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)
18:07 Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

Laatste 22 starters
18:11 Daniel McLay (Fortuneo - Vital Concept)
18:12 Guillaume Martin (Wanty - Groupe Gobert)
18:13 Ion Izagirre (Bahrain Merida)
18:14 Taylor Phinney (Cannondale-Drapac)
18:15 Sylvain Chavanel (Direct Energie)
18:16 Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo)
18:17 Christophe Laporte (Cofidis)
18:18 Michael Matthews (Sunweb)
18:19 André Greipel (Lotto Soudal)
18:20 Tony Martin (Katusha - Alpecin)
18:21 Maciej Bodnar (Bora-Hansgrohe)
18:22 Marcel Kittel (Quick-Step Floors)
18:23 Stephen Cummings (Dimension Data)
18:24 Luke Durbridge (Orica-Scott)
18:25 Arnaud Démare (FDJ)
18:26 Louis Meintjes (UAE Team Emirates)
18:27 Fabio Aru (Astana)
18:28 Stefan Küng (BMC)
18:29 Alberto Contador (Trek-Segafredo)
18:30 Nairo Quintana (Movistar)
18:31 Pierre Latour (AG2R La Mondiale
18:32 Chris Froome (Team Sky)

Rusland verlengt sancties tegen EU

De Russische president Vladimir Poetin heeft de zogeheten 'tegensancties' tegen de Europese Unie verlengd tot eind volgend jaar. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd presidentieel decreet.

Rusland legde de sancties in 2014 op, nadat de EU had besloten Moskou economisch te straffen vanwege de Russische bemoeienis bij het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim. Nadat de EU deze week besloot die strafmaatregelen te handhaven, verlengde het Kremlin enkele dagen later de eigen sancties.

Rusland neemt door de sancties sinds 2014 geen producten als fruit, groente, vis, vlees en zuivel meer af van veel westerse landen. Die sanctie treft onder meer de Europese landbouwsector: de Russen importeerden jaarlijks voor miljarden euro's aan voedsel en zuivel uit EU-landen.

Rusland verlengt sancties tegen EU
Rusland verlengt sancties tegen EU (Foto: ANP)

OM wil vrijspraak verdachten Decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag vrijspraak gevraagd voor meerdere verdachten in het proces over de Decembermoorden in 1982. Het gaat om oud-militairen Edgar Ritfeld, Orlando Heidanus en Wim Carbière.

Het trio werd verdacht van het ophalen van mensen, die later werden omgebracht. De aanklager, auditeur-militair Roy Elgin, verklaarde tegenover de zogeheten Militaire Kamer dat Heidanus en Carbière een dienstbevel kregen en dat niet konden weigeren.

Elgin vroeg ook om vrijspraak voor Ritfeld, die eerder zelf aandrong op voortzetting van het proces. Hij wil zijn naam zuiveren. Volgens Elgin zijn er geen getuigen gevonden die konden bevestigen dat Ritfeld met een andere militair latere slachtoffers ophaalde. Daardoor kan niet worden bewezen dat hij betrokken was bij de moorden.

De aanklager vroeg woensdag al om vrijspraak voor gevangenisdirecteur Jimmy Stolk. Volgens de auditeur-militair kon Stolk op 8 december 1982 niets anders doen dan een dienstbevel opvolgen en een van de latere slachtoffers ophalen. Ook zou hij niet hebben geweten wat er zou gebeuren met de mensen die hij moest ophalen.

In het proces van de Decembermoorden gaat het om het martelen en doodschieten in een legerkazerne van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime in 1982. Het regime stond onder leiding van legerleider, en nu president, Desi Bouterse. Tegen hem is in deze zaak eerder deze week twintig jaar cel geëist voor zijn aandeel in de moordpartij.

OM wil vrijspraak verdachten Decembermoorden
OM wil vrijspraak verdachten Decembermoorden (Foto: ANP)

Wiebes: aangifte van datalek Belastingdienst

Staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, heeft aangifte gedaan naar aanleiding van een datalek bij de Belastingdienst. Onderzoek bij de Belastingdienst heeft diverse gevallen van "ongeoorloofde gegevensuitwisseling" opgeleverd, aldus Wiebes vrijdag, die eraan toevoegt dat de afdeling databeveiliging van de Belastingdienst "tekort is geschoten".

Wiebes kondigde in februari een onderzoek aan naar de beveiliging bij de afdeling Data & Analytics van de Belastingdienst. Dat onderzoek is nog niet afgerond, maar uit de voorlopige resultaten komen nu dus al een aantal misstanden naar voren.

Volgens de staatssecretaris hebben mensen bij D&A nagelaten de regels te volgen voor databeveiliging. In februari zei Wiebes nog dat er wel wordt gemonitord, maar die uitspraak "blijkt gebaseerd te zijn op een papieren werkelijkheid", schrijft Wiebes in zijn brief aan de Kamer.

Wiebes: aangifte van datalek Belastingdienst
Wiebes: aangifte van datalek Belastingdienst (Foto: ANP)

Eťn terminal APM in Rotterdam weer open

Het door de cyberaanval van dinsdag getroffen containerbedrijf APM heeft naar eigen zeggen een van de twee terminals in de Rotterdamse haven weer geopend. Wel is de volledig geautomatiseerde terminal op de Tweede Maasvlakte nog gesloten.

De geopende terminal op de Maasvlakte is wel beperkt bruikbaar. Alleen het aanleveren van producten voor export per vrachtwagen is daar mogelijk.

APM was onder de bedrijven die dinsdag getroffen werden door de cyberaanval met de Petya-ransomware. Sindsdien zitten onder meer de Rotterdamse terminals op slot. De problemen reikten veel verder, gaf een woordvoerder vrijdag aan. Ook de mailserver was bijvoorbeeld getroffen, waardoor de werknemers creatief moesten zijn voor de communicatie. Onder meer Whatsapp en privémailadressen brachten soelaas.

Schade
Moederbedrijf A.P. Møller-Mærsk Group liet donderdagavond nog weten dat de situatie bij APM blijft verbeteren en dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. De schade die het terminalbedrijf lijdt door de aanval is nog onduidelijk. "We zijn zo druk bezig met het oplossen van de problemen, dat we er nog niet aan toe zijn gekomen om dat te berekenen", verklaarde de woordvoerder van APM. Niet alleen de vestigingen in Nederland, maar ook in een aantal andere landen zijn nog altijd getroffen.

Ook bij TNT Express zijn er nog steeds problemen. Een woordvoerder van de pakketbezorger laat vrijdag weten dat de situatie onveranderd is. Dat houdt in dat TNT's nationale en regionale diensten grotendeels weer operationeel zijn, maar dat alles nog langer duurt. Ook op het intercontinentale netwerk heeft TNT Express last van vertragingen.

De Nederlandse logistieke branchevereniging EVO Fenedex stelt dat veel bedrijven vooral last hebben van de problemen bij het containerbedrijf. "Ladingen staan stil of zitten vast in schepen", aldus een woordvoerder. Hij voorziet dat de sluiting van de terminal op de Tweede Maasvlakte nog wel even duurt. "Daar kan het niet handmatig worden overgenomen."Ook de vervoerders hebben nog geen zicht op de geleden schade.

Eén terminal APM in Rotterdam weer open
Eén terminal APM in Rotterdam weer open (Foto: BuzzT)

Leeuwin (FC Utrecht) aangereden na training

Ramon Leeuwin is vanmiddag bij het verlaten van het trainingscomplex van zijn club FC Utrecht aangereden door een persoon op een scooter. Welke verwondingen Leeuwin precies heeft opgelopen, is nog niet bekend. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

De scootterrijder zou met een snelheid van ruim 50 kilometer per uur over het complex Zoudenbalch zijn gereden en raakte daarbij de verdediger vol. De scooterrijder werd door andere spelers en publiek dat de training hadden bekeken, overmeesterd.

Update 17:30 uur

Leeuwin heeft bij het ongeluk 'slechts' een zware hersenschudding, kneuzingen en schaafwonden opgelopen. Dit meldt een verslaggever van De Telegraaf. Hij is uitgebreid onderzocht en mag het ziekenhuis in de vooravond weer verlaten.

De scooter waarmee de 29-jarige verdediger van FC Utrecht werd aangereden, bleek overigens te zijn gestolen.

OM wil stoppen met vervolging Demmink

Het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag achter gesloten deuren formeel verzocht te mogen stoppen met de vervolging van voormalig justitieambtenaar Joris Demmink.

Het OM heeft in opdracht van het hof nader onderzoek gedaan naar Demmink en concludeert "dat er geen redelijk vermoeden bestaat dat Demmink zich in de jaren 1995-1997 heeft schuldig gemaakt aan de verkrachtingen waar twee - destijds - minderjarige Turkse jongens aangifte van deden".

Daarom heeft het OM in een besloten zitting gevraagd te mogen stoppen met verdere vervolging. Na een zogenoemde artikel 12-procedure had het hof het OM opdracht gegeven de beschuldigingen nader te onderzoeken.

OM wil stoppen met vervolging Demmink
OM wil stoppen met vervolging Demmink (Foto: ANP)

PSV ontkent Stekelenburg-gerucht

Maarten Stekelenburg is niet in beeld om keeper van PSV te worden. De Eindhovense club drukt vrijdag dat gerucht de kop in.

Stekelenburg had de tweede seizoenshelft al nauwelijks een basisplek bij Everton, maar nu die club voor 35 miljoen euro Jordan Pickford heeft gecontracteerd, lijkt zijn perspectief onder de lat nog troebeler geworden.

De naam van de oud-Ajacied die liefst 58 interlands voor Oranje speelde werd deze week aan PSV gelinkt, omdat die met het mogelijke vertrek van Jeroen Zoet, Remko Pasveer én Hidde Jurjus naar nieuwe keepers op zoek moeten. Het management van Stekelenburg ontkracht de geruchten tegenover Eindhovens Dagblad

Zoet geniet belangstelling van buitenlandse clubs en zou toe zijn aan een stap hogerop, terwijl Jurjus verhuurd lijkt te worden aan Roda JC. Luuk Koopmans, die vorig seizoen in de Jupiler League namens Jong PSV een goede indruk maakte, wordt mogelijk doorgeschoven naar de positie van tweede doelman in Eindhoven.

Duits parlement voor wet tegen haatzaaien

Duitsland gaat harder optreden tegen haatzaaierij, bedreigingen en nepnieuws op social media. Bedrijven als Facebook en Twitter moeten aanstootgevende berichten straks verwijderen binnen 24 uur nadat ze daarvoor een aanwijzing hebben gekregen. Doen zij dat stelselmatig niet, dan riskeren zij een boete tot 50 miljoen euro.

Het Duitse parlement heeft vrijdag ingestemd met een omstreden wetsvoorstel van die strekking dat minister van Justitie Heiko Maas onlangs indiende. De internetbranche is erg kritisch over de nieuwe regels. Bedrijven vinden niet dat zij opgezadeld moeten worden met de beslissing of een bijdrage door de beugel kan of niet. Ook zou de vrijheid van meningsuiting in het geding zijn.

Duits parlement voor wet tegen haatzaaien
Duits parlement voor wet tegen haatzaaien (Foto: BuzzT)

Duitse minister doet partner huwelijksaanzoek

Kort na het besluit vrijdag van de Duitse Bondsdag het huwelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht heeft de federale minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) haar partner publiekelijk een huwelijksaanzoek gedaan.

"We hebben sinds 22 oktober 2010 een partnerschap", zei Hendricks bij de Brandenburger Tor in Berlijn. "We kunnen nu de eerste zeven jaar rondmaken en daarna trouwen op 22 oktober." Eerder lukt dat niet in verband met de komende verkiezingen in Duitsland.

Hendricks was eind 2013 in een interview terloops uit de kast gekomen en zei dat ze oudejaarsavond zou vieren met haar levenspartner. Begin 2016 had ze gezegd dat ze haar vrouwelijke partner, die ook in het bezit is van de Franse nationaliteit, al twintig jaar kent. De vrouw is lerares en negen jaar jonger dan zij. "Via wederzijdse vrienden hebben we elkaar leren kennen, ze heeft ook gedeeltelijk in de Bondsdag gewerkt."

Haar besluit uit de kast te komen nam ze met de hoop dat dit zal helpen lesbische vrouwen zelfbewuster te maken.

Duitse minister doet partner huwelijksaanzoek
Duitse minister doet partner huwelijksaanzoek (Foto: ANP)

Radiozender herkent Annie Lennox niet

Een radiostation in Los Angeles heeft een enorme blunder begaan door de Schotse zangeres Annie Lennox niet te herkennen. De zender stuurde de voormalige frontvrouw van de Eurythmics een mail waarin het Lennox een compliment geeft voor haar muziek.

"Ik kwam online je muziek tegen en wat ik hoorde vond ik erg goed", schrijft de muziekcoördinator. "Ik probeer veelbelovende artiesten te vinden die we op onze zender kunnen draaien. Als je het leuk vind, stuur dan een mp3 van je laatste single. Ik stuur het vervolgens naar Glenn, onze programmadirecteur, om te zien of hij geïnteresseerd is om het te draaien."

"Ik denk dat dit een kans is", schrijft Lennox sarcastisch bij een foto van de mail op Facebook.

Lennox kende met de Eurythmics in de jaren tachtig en negentig wereldwijd grote successen. Ook solo was ze in vele landen succesvol.

'Geen trainingskamp Sneijder en De Jong"

Wesley Sneijder en Nigel de Jong weten dat hun perspectief bij Galatasaray met de dag vertroebelt. Ze zouden niet meegaan op trainingskamp, terwijl over De Jong al een tijd geruchten gaan dat hij dicht bij een terugkeer naar Ajax is.

Volgens BeIN Sports maken de middenvelders geen deel uit van de selectie van Galatasaray voor het trainingskamp in Slowakije. Het zou er volgens het medium op duiden dat trainer Igor Tudor het Nederlandse duo niet meer nodig heeft in Istanbul.

Tudor gaf recentelijk openlijk toe dat hij twijfelt aan het feit of Sneijder mee zou kunnen in het 'hoge tempo' waarin hij met Galatasaray wil gaan spelen. "Sneijder is nog steeds een heel belangrijke voetballer, maar we moeten een keuze maken. Ik denk dat hij moeite heeft om het fysiek bij te benen. Bovendien heb ik in mijn systeem geen plek voor een 'nummer tien'. Met hem in de ploeg kan ik mijn ploeg niet laten voetballen", zei de trainer.

Sneijder kan volgens zijn contract voor een kleine acht miljoen euro vertrekken, maar zaakwaarnemer Guido Albers zei onlangs dat de Nederlands record-international niet van plan is zich weg te laten jagen bij de club waar hij al vierenhalf jaar actief is. "De visie van de trainer is helder en hij heeft zich daarover uitgesproken, maar Sneijder heeft niet de intentie om te vertrekken bij Galatasaray", aldus Albers.

"Hij houdt van Turkije en Istanbul", vervolgt Sneijders agent. "Daarnaast onderhoudt hij een speciale band met de club." Over interesse hoeft Sneijder zich volgens hem overigens geen zorgen te maken. "Er liggen aanbiedingen, maar Sneijder hoeft niet weg bij Galatasaray. Er is dagelijks contact met de clubleiding." Donderdag werd geschreven dat Sneijder een principe-akkoord heeft bereikt met Sampdoria.

Naast Sneijder zit ook De Jong op de wipstoel bij Galatasaray. De 32-jarige oud-Ajacied speelt pas een jaar bij de club, maar heeft net als Sneijder een volgend jaar aflopend contract. Er zou genoeg belangstelling zijn voor de middenvelder.

Ontwikkelaar Playerunknown's Battlegrounds wil crossplay tussen PC en Xbox

Ontwikkelaar Bluehole van Playerunknown's Battlegrounds zou graag crossplay willen zien tussen PC- en Xbox One-versies.

Volgens de ontwikkelaar zouden er technish geen problemen moeten zijn om Xbox- en PC-spelers met elkaar te laten spelen, en is de motivatie er om crossplay tussen de twee platformen te implementeren. Waar Bluehole echter nog wel mee zit, is dat dit mogelijk de balans in de game zal verstoren. Muis en toetsenbord en controller spelen natuurlijk zeer anders; totdat die balans tussen twee speelmethoden is gevonden, hoeven spelers nog geen crossplay te verwachten.

Playerunknown's Battlegrounds zit momenteel nog in de bèta-fase op PC, maar binnenkort zal de game ook naar het Game Preview-programma van Xbox One verschijnen. Naar verwachting zal de game later ook op PlayStation 4 verschijnen, maar Sony lijkt het niet zo te hebben op crossplay. Aan de andere kant, misschien zou PUBG een uitzondering zijn omdat de doelgroep niet uit kinderen bestaat.

LŲw: "Het was een geweldige wedstrijd"

Duitsland liep in de halve van de finale Confederations Cup over Mexico heen en dus was Joachim Löw trots. Dankzij de 4-1 zege op Mexico treedt Duitsland zondag tegen Chili aan in de finale van de Confederations Cup. De motor van de regerend wereldkampioen draait op volle toeren.

"Voorafgaand aan dit evenement hoopte ik natuurlijk dat we de halve finales of finale zouden halen. Maar je kan nergens op rekenen", zei Löw tegen diverse media in Sochi. "Het was een geweldige wedstrijd. Vanaf de aftrap lieten we meteen zien dat we er waren."

Löw gaf een paar weken terug aan dat het hem in Rusland totaal niet om het resultaat ging: hij wilde gewoon een nieuwe lichting talenten testen. Onder meer Ajacied Amin Younes zat daarom bij de selectie. Met die vele nieuwe gezichten maakt Duitsland, een jaar voor het WK in Rusland, een alleszins sterke indruk.

Middenvelder Leon Goretzka, van Schalke 04, was tegen Mexico met twee doelpunten in de eerste tien minuten de grote man. "Hij steekt in grootse vorm", zei de bondscoach over zijn talent. "Er is relatief snel een team gevormd, dat echt een eenheid vormt."

Geweld onder invloed zwaarder bestraft

Geweldplegers worden voortaan door de politie standaard gecontroleerd bij het vermoeden van gebruik van alcohol en drugs. Als zij de gestelde normen overschrijden, dan riskeren zij een zwaardere straf.

De politie past met ingang van zaterdag landelijk haar wettelijke bevoegdheid toe om verdachten van geweldsmisdrijven te testen op drank en drugs, kondigde het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag aan.

De Wet middelenonderzoek bij geweldplegers is op 1 januari 2017 in werking getreden, maar werd in het eerste half jaar alleen op kleine schaal en alleen bij alcoholverdenking beproefd in Eindhoven, Alkmaar, Putten, Ermelo en Harderwijk.

Alcohol en drugs worden gezien als belangrijke ontremmende factoren bij geweld. Daarom kan het Openbaar Ministerie zwaardere straffen eisen als de toegestane waarden voor het gebruik van drugs of alcohol worden overschreden.

Geweld onder invloed zwaarder bestraft
Geweld onder invloed zwaarder bestraft (Foto: ANP)

Blok: criminele asielzoekers worden vervolgd

Het is geen beleid om asielzoekers die misdrijven begaan, niet te vervolgen. Als een vluchteling in Nederland een misdrijf begaat, wordt hij gewoon vervolgd.

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) verzekerde vrijdag dat vervolging ook geen gevolgen heeft voor eventuele uitzetting. Als iemand tijdens een asielprocedure wegens criminaliteit in de gevangenis komt, start daarna gewoon de uitzettingsprocedure.

Blok reageerde op berichtgeving door De Telegraaf, dat criminaliteit door asielzoekers steeds vaker voor rekening komt van mensen uit zogenoemde veilige landen, die in Nederland weinig kans op een verblijfsvergunning hebben. Volgens de krant blijkt uit stukken dat asielzoekers die na een misdrijf worden gepakt, lang niet altijd worden vervolgd. Een deel zou zelfs zonder straf worden vrijgelaten, omdat ze dan sneller zouden kunnen worden uitgezet.

Blok: criminele asielzoekers worden vervolgd
Blok: criminele asielzoekers worden vervolgd (Foto: ANP)

Microsoft: omvang Petya-aanval valt mee

De cyberaanval dinsdag met de malware Petya heeft veel minder computers geraakt dan verwacht. In totaal bereikte Petya minder dan 20.000 apparaten, zo meldt het techbedrijf Microsoft in een blogpost. Petya maakt gebruik van zwakke plekken in het Windows-besturingssysteem.

De aanval begon in Oekraïne. Meer dan 70 procent van de apparaten die te maken kregen met Petya, staan dan ook in dat land. De malware wist wel zijn weg naar computers in andere landen te vinden, maar dat gebeurde veel minder heftig.

De aanval lijkt over zijn hoogtepunt heen, meldde het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) donderdag al. Petya besmette computers via een automatische update van een softwarepakket. In Nederland zijn containerterminal APM in de Rotterdamse haven en pakketbezorger TNT Express de bekendste getroffen bedrijven.

Microsoft: omvang Petya-aanval valt mee
Microsoft: omvang Petya-aanval valt mee (Foto: ANP)

Bokster Shields gaat al voor wereldtitel

Bokster Claressa Shields gaat al in augustus vechten om haar eerste wereldtitel als professional. De 22-jarige Amerikaanse neemt het op 4 augustus in Detroit op tegen de Duitse Nikki Adler. Op het spel staan dan de wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg) bij de WBC en IBF.

Shields domineerde haar gewichtsklasse bij de amateurs jarenlang. In 2012 won ze als tiener olympisch goud, vorig jaar verloor ze op weg naar het goud in Rio geen enkele ronde - waaronder in de finale tegen de Nederlandse Nouchka Fontijn. Shields won ook de wereldtitels in 2014 en 2016, terwijl ze op het WK van 2012 tegen de Britse Savannah Marshall tegen de enige nederlaag uit haar amateurcarrière opliep, tegenover 77 overwinningen.

Na het goud in Rio ging Shields voor een profcarrière en vooralsnog gaat dat prima. Eerder deze maand won ze haar derde gevecht en het duel met Adler zal pas haar vierde profgevecht zijn, waarin dus gelijk al wereldtitels op het spel staan. Adler heeft als prof overigens ook nog nooit verloren: 16-0, waaronder negen KO's.

'Ajax weigert Romeins bod op Dolberg'

AS Roma lijkt zich deze transferzomer vooral te richten op de Eredivisie. De club heeft bij Ajax naar verluidt een bod neergelegd op Kasper Dolberg.

Het Italiaanse Mediaset meldt dat AS Roma vijftien miljoen euro heeft geboden, terwijl Ajax minimaal twintig miljoen wil ontvangen. De Deense aanvaller heeft in Amsterdam een contract tot medio 2021. Zaakwaarnemer Jens Steffensen liet eerder al weten dat Dolberg wel oren heeft naar een overstap naar een club als Roma.

De nummer twee van de Serie A versterkte zich deze zomer al met Héctor Moreno (PSV) en Rick Karsdorp (Feyenoord). Jetro Willems staat naar verluidt ook op het lijstje.

'Fitheidstest te zwaar voor brandweervrouwen'

Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich vrijdag over een klacht van een brandweervrouw uit de regio Gelderland-Midden. Zij zegt niet te kunnen voldoen aan de eisen van de verplichte fitheidstest omdat die in haar ogen voor vrouwen te zwaar is. Volgens haar worden vrouwen op die manier gediscrimineerd.

Brandweer Nederland meldt dat de test voor alle brandweerlieden gelijk is: jong, oud, man en vrouw. "Het brandweervak is fysiek en mentaal zwaar en niet geheel zonder risico. Er moet in soms extreme omstandigheden gewerkt worden. Hierop worden onze mensen ook getraind en met regelmaat getest. Fit zijn is in het werk van cruciaal belang", aldus voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

Bij de brandweer werken 1250 vrouwen als brandweervrouw: 250 als beroeps en duizend als vrijwilliger. Dat is ongeveer 5 procent van het totale korps.

Het College voor de Rechten van de Mens verwacht over vier tot zes weken een uitspraak te doen.

'Fitheidstest te zwaar voor brandweervrouwen'
'Fitheidstest te zwaar voor brandweervrouwen' (Foto: ANP)

Duits parlement stemt in met homohuwelijk

Ook in Duitsland wordt het huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. De Bondsdag stemde vrijdag met een ruime meerderheid voor het mogelijk maken van het homohuwelijk: 393 parlementariërs stemden voor, 226 tegen en vier onthielden zich van stemming.

Bondskanselier Angela Merkel stemde tegen. Ze had eerder deze week wel het proces in een stroomversnelling gebracht door te verklaren dat het wat haar betreft een gewetenskwestie is. Dat betekende dat ook voorstanders binnen haar eigen partij vrij waren met het voorstel in te stemmen.

Duits parlement stemt in met homohuwelijk
Duits parlement stemt in met homohuwelijk (Foto: ANP)

Kleuter (5) sneakt huis uit en verdrinkt

In Vleuten (Utrecht) is afgelopen nacht een kleuter verdronken nadat hij ongezien het huis uit wist te komen. Hij werd rond 22:00 uur door zijn ouders in een sloot aan de Dotterbloemkade gevonden. Buren hebben nog geprobeerd om het ventje te reanimeren voor hij naar het ziekenhuis werd overgebracht.

Even na middernacht werd bekend dat het jochie z’n avontuur niet heeft overleefd. Het is niet bekend hoelang hij in de sloot heeft gelegen voor hij gevonden werd. In de straat wordt verslagen gereageerd op de gebeurtenis. Het gezin woonde nog maar net een week in de straat volgens omwonenden. Volgens de politie is er geen sprake van strafbare feiten. Voor het gezin, maar ook voor de omwonenden, is slachtofferhulp ingeschakeld. 

Valentino Rossi: "Als ik competitief blijf, ga ik ook na 2018 door"

Negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi wil na 2018 actief blijven in de MotoGP als hij nog steeds kan blijven winnen. Dit liet de 38-jarige Italiaan weten tijdens de persconferentie van de Duitse ronde van het wegracekampioenschap. 

Afgelopen weekend behaalde Il Dottore in het Nederlandse Assen de 115e Grand Prix zege van zijn carrière, waarvan 10 op het Drentse circuit. Hiermee heeft hij een record in handen: de wereldberoemde coureur heeft de langst winnende carrière over alle klasses - maar liefst 20 jaar en 313 dagen. 

Door deze prestatie kwam vanzelfsprekend tijdens de persconferentie voor dit raceweekend de toekomst van de racer ter sprake. Aan het einde van volgend jaar loopt zijn contract bij Yamaha af. Hierover zei Rossi: "Toen ik afgelopen jaar mijn nieuwe contract met Yamaha tekende, dacht ik dat het misschien wel eens mijn laatste contract zou zijn, al wist ik dat niet helemaal zeker. Begin volgend jaar neem ik definitief een besluit. Als ik dan nog steeds mee kan doen en in staat ben om te winnen dan ga ik door."

Met zijn 115 zeges heeft The Doctor nog een lange weg te gaan naar het all-time zegerecord van Giacomo Agostini, met 122 Grand Prix overwinningen. Toch staat de coureur momenteel op de derde plek in het wereldkampioenschap, op slechts 7 punten van leider Andrea Dovizioso en op maar drie punten van teamgenoot Maverick Viñales. Rossi wordt zelf op de hielen gezeten door Marc Márquez waarop hij enkel 4 punten voorsprong heeft.

Zondag vindt om 13.20 uur de Duitse MotoGP-ronde plaats op de Sachsenring. De race is live te volgen via Eurosport 1.

'GTST is staatsgevaarlijk'

Nederland is in rep en roer volgens het Algemeen Dagblad. Op Twitter gonst het van de klachten over de verhaallijn van GTST. Die gaat momenteel over de vluchtelingencrisis. Men is in het fictieve Meerdijk op zoek naar de beste plek om een AZC te vestigen. Waar in de realiteit vaak ‘NEE tegen een AZC’ wordt geroepen; is het in het GTST juist andersom: daar springen de voorstanders op de bres met kartonnen borden als “zeg ja tegen het AZC’.

Op twitter regent het klachten van kijkers. Men is het gezeur over vluchtelingen zat en sommige kijkers zijn de serie zelfs gaan mijden, zoals ene Lucienne: “We horen al niet anders dan over vluchtelingen. En oh, oh, oh, wat zijn ze allemaal zielig. Maar als je gaat spitten op internet kom je heel andere verhalen tegen. En dan hoor ik politici zeggen: we hebben ze hard nodig hier, er komen vooral hoogopgeleiden. Nou, we hebben ze helemaal niet nodig, echt niet” Een andere twitteraar vind dat de kijker gehersenspoeld wordt en noemt de serie zelfs staatsgevaarlijk.

Groenewegen ziet zeven kansen op ritzege in Tour de France

Dylan Groenewegen ziet voor zich zelf zeven kansen in de Tour de France. De Nederlander van LottoNL-Jumbo moet het in de sprints opnemen tegen Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish en Peter Sagan.

Ze staan een treetje hoger, geeft de 24-jarige sprinter aan. "Als het goed loopt, kan ik ze verslaan. Ik heb zeven kansen."

Net als vorig jaar krijgt Groenewegen ook dit jaar weer zijn vaste helpers mee die hem op weg moeten helpen naar een etappezege in de Tour de France. "We waren vorig seizoen vaak te vroeg. Dit seizoen gaat het goed, we hebben nu de power. Alleen moet het nu ook in de Tour goed gaan."

Groenewegen: "Paul Martens rijdt als eerste vooraan, daarna probeert Timo Roosen de kop te nemen. Tom Leezer brengt me tot 500 meter van de streep en Robert Wagner tot 200 meter. En dan moet ik het afmaken."

Amrabat naar Feyenoord

Breaking news! Het is Feyenoord eindelijk gelukt om eruit te komen met FC Utrecht. Sofyan Amrabat gaat voor zo'n 4 miljoen naar Feyenoord. De speler heeft een topseizoen achter de rug bij de Domstedelingen. Hij speelde er 31 wedstrijden en werd opgeroepen voor het nationale team van Marokko. Hij tekent vandaag na de medische keuring een contract voor vier seizoenen.

Met Amrabat heeft Feyenoord zijn tweede aankoop gedaan dit seizoen. Al eerder werd Jean-Paul Boëtius gekocht. De kampioen in de Eredivisie verkocht echter ook Rick Karsdorp, Eljero Elia en Warner Hahn, terwijl de gehuurde Steven Berghuis terugkeerde naar Watford en Dirk Kuijt zijn kicksen aan de wilgen hing.

Max Biaggi: "Ik was bang om te sterven en doe stap opzij voor de jeugd"

Woensdagmiddag is Max Biaggi ontslagen uit het Sam Camillo ziekenhuis in Rome, waar de coureur negentien dagen heeft doorgebracht na een zwaar ongeval eerder deze maand. De tweevoudig WorldSBK-kampioen brak tijdens een Supermototraining elf ribben en een sleutelbeen. Daarnaast liep de Roman Emperor zwaar borstletsel op.

Hierdoor kwam de inmiddels 46-jarige Italiaan op de Intensive Care terecht waar er een drain in zijn borst werd aangelegd en er een operatie werd uitgevoerd om een long vrij te maken van twee gebroken ribben. Op zijn verjaardag afgelopen maandag ging de coureur naar de normale afdeling en na nog twee nachten ter observatie mocht de rijder naar huis.

Biaggi stond de media bij het verlaten van het ziekenhuis nog even te woord: "Allereerst wil ik iedereen bedanken. Ik wil de fans en iedereen die dichtbij me staat bedanken. Dank aan chirurg Giuseppe Cardillo, die mij twee keer heeft geopereerd, en aan alle verpleegsters van de Intensive Care en aan arts Claudio Ajmone-Cat, die een goed voorbeeld is van iemand die met liefde en passie zijn werk doet."

Het is de oud MotoGP-racer niet ontgaan dat hij door het oog van de naald is gekropen: "De afgelopen negentien dagen waren er momenten dat het leek dat ik het niet zou halen en ik realiseerde me dat het leven een kostbaar bezit is dat je niet moet verspillen." legde de nog niet pijnvrije rijder uit. "Ik weet dat ik niemand meer iets hoef te bewijzen. Mijn doel voor nu is om te herstellen en liefde te geven aan mijn zoon en aan de mensen die van mij houden en van wie ik houd."

Wat betreft de toekomst schuift Biaggi motorracen op de lange baan en zet hij een stap opzij voor de nieuwelingen in de sport: "Ik heb veel nagedacht over mensen die ik goed heb gekend, zoals (Michael) Schumacher en (Nicky) Hayden en ik realiseerde me dat je in een oogwenk soms echt alles kan verliezen. Zal ik terugkeren naar het racen? De passie blijft maar ik zet een stap opzij voor de jeugd." zo liet de #3 weten. "Ik wil ze leren dat talent niet meer voldoende is in een baan als topcoureur, maar dat je ook andere dingen nodig hebt die ik ze kan leren. Om dit werk te doen heb ik veel dingen opgeofferd - nu kan ik zeggen dat ik een geweldig leven heb. Bedankt iedereen."


Microsoft Ultimate Game Sale aan de gang

Vandaag is de Ultimate Game Sale van Microsoft begonnen. Xbox- en Windows-spelers kunnen tot 80% korting krijgen op een selectie van ruim 350 games.

De lijst is daarmee uiteraard te lang om te posten, dus voor alle deals voor Xbox One en Xbox 360-games kan je hier terecht. De lijst bestaat uit een verzameling van indie- en retailgames, ook vrij recente games komen aan bod. Zo krijgen bijvoorbeeld Halo Wars 2, Mass Effect Andromeda, Dead Rising 4 en Titanfall 2 ieder een korting van 50%.

De sale loopt van vandaag tot 10 juli, dus je hebt nog even de tijd om erover na te denken. Leden van Xbox Live Gold krijgen in de meeste gevallen nog een kleine korting extra bij je aankoop.

De Jongh: "Bergtrui is een optie voor Mollema"

Bauke Mollema staat zaterdag aan de start van de Tour de France als meesterknecht voor Alberto Contador, maar volgens Trek-Segafredo-ploegleider Steven de Jongh zou de nummer zeven van de Ronde van Italië ook kans maken op de bolletjestrui in de Ronde van Frankrijk.

Mollema zou dezelfde volgens De Jongh dezelfde rol kunnen vervullen als Rafal Majka de afgelopen jaren heeft gedaan, eveneens met Alberto Contador in de ploeg. Majka won in 2014 en 2016 de bergtrui, daarnaast won de Pool ook nog drie ritten in de Tour de France.

"Alles wat je op je weg naar Parijs kunt pakken, is mooi meegenomen," aldus De Jongh tegenover de Telegraaf. "En ja, als iemand een paar keer mee springt, kun je punten sprokkelen voor de bergtrui. Dus voor Mollema is dat misschien wel een optie. En een renner die een etappe wint of in de bollentrui rijdt, krijgt ook weer extra moraal, wat voor de ploeg altijd goed is. Maar onze eerste prioriteit is natuurlijk de gele trui met Alberto."

"In de eerste week kan hij probleemloos tijd verliezen en hoeft hij geen risico’s te nemen in het gedrang. Dat geeft hem meer vrijheid. De bedoeling is dat Bauke fris is als we het hooggebergte in gaan."

Beachvolleybalsters uitgeschakeld op major Porec

Alle Nederlandse beachvolleybalsters zijn uitgeschakeld op het toernooi van Kroatische Porec, het tweede major van het jaar.

Manon Flier en Marleen van Iersel zaten totaal niet in het toernooi en verloren alle drie groepswedstrijden met 2-0, terwijl Madelein Meppelink en Sophie van Gestel één duel wonnen - waarmee ze alsnog vierde en laatste werden in de groep.

Joy Stubbe en Jolien Sinnema zorgden voor een klein lichtpuntje, door hun laatste groepswedstrijd knap te winnen van Taiana Lima en Elize Maia uit Brazilië. Daardoor plaatsten ze zich voor de tussenronde, maar daarin waren Julia Sude en Chantal Laboureur uit Duitsland een maat te groot.

Bij de mannen doen alleen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen mee namens Nederland. Zij wonnen donderdag hun eerste twee groepswedstrijden overtuigend en spelen vrijdag de derde groepswedstrijd, alvorens de knock-outfase ook voor hen begint. 

Containerterminals APM voor vierde dag dicht

De twee containerterminals van APM in de Rotterdamse haven blijven vrijdag opnieuw dicht. Dat heeft het containerbedrijf vrijdagochtend laten weten. Wanneer APM de terminals weer operationeel heeft, is nog niet duidelijk.

APM was bij de bedrijven die dinsdag getroffen werden door de cyberaanval met de Petya-ransomware. Sindsdien zitten onder meer de Rotterdamse terminals op slot.

Moederbedrijf Maersk liet donderdagavond weten dat de situatie bij APM blijft verbeteren en dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing. De schade die APM lijdt door de aanval is onduidelijk.

Containerterminals APM voor vierde dag dicht
Containerterminals APM voor vierde dag dicht (Foto: ANP)

Vrouw schiet vriend per ongeluk dood voor YouTube-filmpje

Je hebt mensen die niet zo slim zijn, en je hebt mensen die gewoon écht niet zo slim zijn. In die laatste categorie vinden we wellicht de 19-jarige Amerikaanse Monalisa Perez en haar 22-jarige vriend Pedro Ruiz uit de staat Minnesota.

Het duo maakt graag YouTube-filmpjes met allerlei vage 'stunts', wat met een paar duizend views per filmpje allemaal niet al te groots was. Daar moest verandering in komen en dus stuurde Monalisa een bericht de twitterwereld in: "Pedro en ik gaan waarschijnlijk een van de gevaarlijkste filmpjes ooit maken! Zijn idee, niet die van mij", dekt ze zich alvast in.

'Welke briljante stunt hadden ze voor ogen dan?', vraag je je wellicht af. De genieën in de dop wilden een met een pistool afgevuurde kogel tegenhouden met een boek. Er werd uitgebreid getest: Pedro liet zijn vriendin een boek zien waar ooit eens op was geschoten en de kogel was daar niet doorheen gegaan. Het kon dus al eigenlijk niet fout.

Pedro hield het boek voor zijn borst, Monalisa pakte een Desert Eagle-pistool en ging op een goede dertig centimeter afstand staan. Ze schoot en, tot ieders verbazing, zag haar vriend dood neervallen. Het boek had de kogel compleet verrassend niet tegengehouden, waarmee Pedro op niet al te snuggere wijze aan zijn einde kwam.

Het verhaal zou naast triest ook vooral heel dom zijn, maar 'triest' overwint wellicht toch als we er ook nog bij vertellen dat er een getuige was: de 3-jarige dochter van het jonge stel was bij de mislukte stunt aanwezig. Daarnaast is Monalisa zeven maanden zwanger. Ze wordt beschuldigd van doodslag en kan maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Sandd belooft goedkopere postzegel

Bezorgbedrijf Sandd denkt veel goedkoper post te kunnen ophalen en bezorgen bij consumenten dan PostNL. De postzegelprijs zou daardoor omlaag kunnen van 78 cent naar 55 cent. Directeur Ronald van de Laar bevestigde dat vrijdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

PostNL verzorgt in Nederland de zogeheten universele postdienst (UPD). Het is daarbij verplicht een minimaal aantal brievenbussen aan te houden en op vijf dagen in de week post op te halen en te bezorgen. Op basis van de kosten die het daarvoor moet maken, bepaalt de overheid hoeveel een postzegel mag kosten.

Van de Laar gelooft niets van het kostenplaatje dat PostNL schetst en stelt dat het veel goedkoper kan. "Wij kunnen het doen voor 55 cent per postzegel en dan zit er nog een marge op ook", zei hij. Sandd heeft een plan voorgelegd aan minster Henk Kamp (Economische Zaken), maar nog geen reactie ontvangen.

Sandd belooft goedkopere postzegel
Sandd belooft goedkopere postzegel (Foto: ANP)

Duits parlement stemt over homohuwelijk

Het Duitse parlement staat vrijdag voor een historische beslissing: de Bondsdag neemt een besluit over het openstellen van het huwelijk voor iedereen. Als de meerderheid instemt, zoals wordt verwacht, mogen ook in Duitsland homoseksuele stellen straks trouwen.

Een eerste hobbeltje werd 's morgens al genomen: om over het wetsvoorstel te kunnen stemmen moest de dagplanning worden aangepast. Daar kon de meerderheid zich in vinden.

Een week geleden had niemand nog verwacht dat hier snel een besluit over zou worden genomen. De christendemocratische CDU en CSU van bondskanselier Angela Merkel is altijd tegen het homohuwelijk geweest. Maar Merkel liet maandagavond in een interview ineens weten dat ze het vooral een gewetenskwestie vindt en dat ze dan ook niet tegen een vrije stemming in het parlement is.

Merkel sprak zich overigens niet uit vóór het homohuwelijk, maar dat maakt voor de uitkomst weinig uit. De linkse partijen SPD, de Groenen en Links zijn sowieso voor. Samen bezetten ze een krappe meerderheid en binnen Merkels partij zijn ook voorstanders. Alleen de conservatieve vleugel van CDU-CSU is tegen.

Als het homohuwelijk er nu komt, vervalt vooral voor de SPD een verkiezingsthema waarmee de partij zich kon onderscheiden van die van Merkel.

Duits parlement stemt over homohuwelijk
Duits parlement stemt over homohuwelijk (Foto: ANP)

Van Emden: "Ik voel mij niet fris"

Jos van Emden start zaterdag als een van de kanshebbers aan de Tour de France tijdrit door Düsseldorf. De winnaar van de laatste tijdrit in de Ronde van Italië heeft het goede gevoel nog niet gevonden.

"Maar het gaat de laatste weken niet zo dat ik nu overloop van het zelfvertrouwen'', zo geeft Van Emden aan tegenover De Telegraaf. "Veertien kilometer is een mooie afstand. Het zou heel goed kunnen dat het wel lukt, maar ik weet wel dat ik de afgelopen weken een beetje verkeerd heb aangepakt.''

Van Emden kreeg na zijn overwinning in de Giro d'Italia te horen dat hij ook zal starten in de Tour. "Ik ben daarop meteen weer gaan trainen, terwijl ik had moeten rusten. Ik voel mij dus niet fris."

Naast Van Emden heeft LottoNL-Jumbo met Primoz Roglic nog een favoriet voor zaterdag. "Die kan een rit winnen. Is het niet zaterdag, dan een lastige rit of de laatste tijdrit in Marseille."

'Criminele asielzoeker komt uit veilig land'

Criminaliteit door asielzoekers komt steeds vaker voor rekening van mensen uit veilige landen, die in Nederland weinig kans op een verblijfsvergunning hebben. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit gegevens die de politie openbaar heeft gemaakt nadat de krant een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

De meeste verdachte asielzoekers komen uit Albanië, Georgië, Marokko, Algerije en Libië, waarbij alleen Libië als onveilig geldt. Ze worden vooral verdacht van diefstallen, misdrijven tegen de persoonlijke integriteit (zoals bedreiging of aanranding), overtredingen, verstoring van de openbare orde of verzet bij aanhouding en vernielingen.

Volgens de krant blijkt uit de stukken dat asielzoekers die na een misdrijf worden gepakt, lang niet altijd worden vervolgd. Een deel zou zelfs zonder straf worden vrijgelaten.

'Criminele asielzoeker komt uit veilig land'
'Criminele asielzoeker komt uit veilig land' (Foto: ANP)

Meer geiten, minder runderen in Nederland

In Nederland liepen het afgelopen jaar ruim vier miljoen runderen rond. Dat is ongeveer vier procent minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ondanks de daling in het laatste jaar is het aantal runderen nog wel hoger dan vijf jaar eerder (6 procent). Dat komt vooral door het loslaten van de melkquota, waardoor tussen 2014 en 2016 veel melkkoeien bijkwamen.

Bij de kippen en varkens waren slechts kleine verschuivingen. Er werden 105 miljoen kippen en twaalf miljoen varkens gehouden in Nederland. Het aantal geiten nam toe met zes procent tot ruim een half miljoen, terwijl de populatie schapen met twee procent groeide.

Meer geiten, minder runderen in Nederland
Meer geiten, minder runderen in Nederland (Foto: ANP)

Kleine protesten bij begin inreisverbod VS

Het inreisverbod voor een deel van de reizigers uit zes moslimlanden door de Verenigde Staten is donderdagavond (lokale tijd) zonder incidenten van start gegaan. Op veel grote luchthavens stond een handjevol demonstranten tegen de regering van President Donald Trump. Ook hadden zich advocaten op de vliegvelden gemeld.

De demonstranten protesteren tegen het inreisverbod dat deze week gedeeltelijk werd goedgekeurd door het Amerikaanse Hooggerechtshof. Kort voor het begin van het inreisverbod donderdagavond maakte de staat Hawaii bekend dat het een rechtszaak heeft aangespannen tegen de regering over een deel van het verbod. De staat procedeerde eerder al succesvol tegen een eerdere versie van het verbod.

De advocaten zijn aanwezig omdat er juridisch getouwtrek verwacht wordt als reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen niet worden toegelaten in de Verenigde Staten. Mensen zonder familie, werk of een bedrijf in de Verenigde Staten kunnen toegang tot het land geweigerd worden.

Kleine protesten bij begin inreisverbod VS
Kleine protesten bij begin inreisverbod VS (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: perioden met zon

In juni dondergevaar, dan is het een vruchtbaar jaar.

Grüß Gott! Hier in Alkmaar was het gisteren prima uit te houden, niet te warm, niet te koud, geen regen, geen sterke zon, kortom prima weer voor een blanke! (met zonneallergie that is).

Vandaag wordt vergelijkbaar met gisteren, ook vandaag kunnen er landinwaarts weer buien ontstaan die in het zuidoosten mogelijk gepaard gaan met onweer. De maximum temperaturen liggen rond de 21 graden en de wind waait voornamelijk uit het westen. Aan de kust kan het krachtiger waaien dan in het binnenland. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:21
Zon onder: 22:04
Zonkracht: 7/4

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1908 In Toengoeska (nu Kraj Krasnojarsk) in Siberië vindt een ongekend krachtige explosie plaats, waarvan de oorzaak nooit is opgehelderd.
1936 Het boek "Gone with the wind" wordt gepubliceerd.
1964 In Amsterdam worden "Happenings" gehouden rond "Het Lieverdje"; het ontstaan van de provo's
1971 Drie Russische kosmonauten worden dood aangetroffen in hun capsule na een schijnbaar probleemloze landing.
1973 Afschaffing dienstplicht in de Verenigde Staten.
1974 De moeder van Martin Luther King, Alberta, wordt doodgeschoten tijdens een kerkdienst waar ze het orgel bespeelt.

Zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)
Zonsondergang in Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Kritiek op dochter Cindy Crawford om selfie

De 15-jarige dochter van Cindy Crawford, Kaia Gerber, heeft kritiek gekregen op een selfie die ze nam en plaatste op Instagram. Gerber, die net als haar moeder als model werkt, publiceerde de foto waarop ze met een bijna ontbloot bovenlichaam in een badjas voor een spiegel in een badkamer poseert.

"Uniform", schrijft de 15-jarige als onderschrift bij de foto. Maar in plaats van complimentjes kreeg Gerber vooral kritiek van haar volgers. "Te jong! Doe wat kleding aan!", schreef een volger. En: "Mooi maar ik denk dat je te jong hiervoor bent, dat zeg ik als moeder", leest een andere reactie op de foto.

De foto is waarschijnlijk genomen tijdens een fotoshoot, aangezien Gerber flink is opgemaakt. Sommige volgers vroegen zich af wat de moeder en vader van het jonge model ervan vonden: "Ben verbaasd dat je ouders hiermee akkoord gaan", las het commentaar.

Vijf jaar geleden ontstond er ook ophef om een foto van de toen 10-jarige dochter van Crawford. Ze verscheen toen in een mini-rokje van Versace voor een campagne van het modemerk. Crawford gaf toen toe dat haar dochter inderdaad wat te jong was voor een dergelijke shoot. Naast dochter Kaia heeft de 51-jarige Cindy Crawford met haar man Rande Gerber nog een zoon van 17.

Zie je de instagram foto niet? Klik hier voor het origineel.

 

uniform

Een bericht gedeeld door Kaia (@kaiagerber) op29 Jun 2017 om 7:30 PDT

Kritiek op dochter Cindy Crawford om selfie
Kritiek op dochter Cindy Crawford om selfie (Foto: BuzzE)

Griekse vuilnismannen stoppen met staken

Vuilnismannen in Griekenland hebben donderdag na elf dagen hun staking beëindigd en gaan weer vuil ophalen. Ze zullen verder vechten, zo lieten zij weten, maar met andere middelen.

Door de hoge temperaturen was de geur van de hopen rottend afval in de straten van steden als Athene en Thessaloniki niet te harden. De vakbonden gaven de hittegolf die Griekenland momenteel teistert dan ook als reden om de staking te beëindigen.

De vuilnismannen staakten omdat hun tijdelijke contract in juli afloopt terwijl de Griekse staat hun juist een vast contract zou hebben beloofd. Het land mag echter slechts mondjesmaat nieuwe ambtenaren aannemen, omdat het zware bezuinigingen heeft doorgevoerd om uit de schulden te komen.

Griekse vuilnismannen stoppen met staken
Griekse vuilnismannen stoppen met staken (Foto: ANP)

Bouterse houdt kaken op elkaar over strafeis

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft bij zijn eerste openbare optreden na de uitspraak in de rechtszaak van de Decembermoorden nog niet gereageerd op de eis tot twintig jaar cel die hij woensdag tegen zich hoorde eisen.

Hij sprak donderdagavond (lokale tijd) een herdenkings- en verzoeningsbijeenkomst voor slachtoffers van politiek geweld toe, maar ging inhoudelijk niet in op zijn strafeis. Bouterse maakte een ontspannen indruk en hij zong enkele Surinaamse liedjes tot zijn toehoorders.

In het proces van de Decembermoorden gaat het om het martelen en doodschieten in een legerkazerne van 15 tegenstanders van het toenmalig militair regime in 1982 dat onder leiding stond van Bouterse.

Bouterse houdt kaken op elkaar over strafeis
Bouterse houdt kaken op elkaar over strafeis (Foto: ANP)

Inreisverbod Trump van kracht

Het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump werd vrijdag om 02.00 uur Nederlandse tijd van kracht. Vluchtelingen en inwoners van zes overwegend islamitische landen mogen dan voorlopig niet meer naar de Verenigde Staten reizen als ze geen "bonafide relatie" hebben met bijvoorbeeld familie of bedrijven in het land.

Het Amerikaanse hooggerechtshof maakte de invoering van de omstreden maatregel deze week mogelijk. Eerder lagen lagere rechtbanken dwars, maar volgens het hof kan het inreisverbod op hoofdpunten toch worden uitgevoerd. De Amerikaanse autoriteiten maakten daarop duidelijk dat op "professionele wijze" te zullen doen.

Trump kondigde in januari voor het eerst een tijdelijk inreisverbod af. Dat leidde tot chaotische toestanden op luchthavens, onder meer omdat onduidelijk was welke reizigers moesten worden geweerd. Later blokkeerde een federale rechter de maatregel, die volgens critici vooral was gericht tegen moslims. Ook een aangepaste variant sneuvelde later voor de rechtbank.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit keer wel toegelicht aan welke eisen reizigers moeten voldoen als ze de VS willen bezoeken. Luchtvaartmaatschappij KLM liet donderdag weten dat reizigers met een visum en geldige reisdocumenten gewoon worden vervoerd.

Inreisverbod Trump gaat in
Inreisverbod Trump van kracht (Foto: ANP)

Venus Williams in de fout bij verkeersongeval

De Amerikaanse tennisster Venus Williams is eerder deze maand betrokken geweest bij een auto-ongeluk in Palm Beach, in de Amerikaanse staat Florida. Een 78-jarige inzittende van de auto waarmee Williams op een kruising botste, overleed twee weken later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Uit documenten van de politie in Palm Beach, die in handen zijn van website TMZ, blijkt dat Williams schuldig zou zijn aan het ongeluk met de dodelijke afloop. Volgens de weduwe van de overleden man negeerde Williams een rood stoplicht.

De advocaten van Williams laten weten dat de tennisster niet door rood licht reed en zich keurig aan de snelheid hield. Ook zei haar advocaat dat Williams graag haar kant van het verhaal wil vertellen. "Het is een onfortuinlijke gebeurtenis en Venus condoleert de familie om het verlies", aldus de raadsman van Williams. De winnares van zeven grandslamtitels was enkele dagen voor het ongeluk uitgeschakeld op Roland Garros.

De zus van de zwangere Serena Williams, wordt eind deze week in Londen verwacht voor Wimbledon. Venus Williams was vijf keer de beste op het 'heilige' gras in Londen, voor het laatst in 2008.

Venus Williams in de fout bij verkeersongeval
Venus Williams in de fout bij verkeersongeval (Foto: BuzzE)

Kylie en Kendall maken excuses om t-shirt

Kylie en Kendall Jenner hebben excuses gemaakt om het uitbrengen van een t-shirt met de afbeelding van rappers Notorious B.I.G. en Tupac. De zusjes kregen een lading kritiek over zich op social media. De moeder van de in 1997 overleden rapper Notorious, Voletta Wallace, sprak van een "oneerbiedige, walgelijke en smakeloze actie".

Kylie reageert op Instagram op de kritiek door een afbeelding van een verklaring. "Deze ontwerpen waren niet goed doordacht en we bieden onze oprechte excuses aan een ieder die zich gekwetst voelt, met name aan de nabestaanden van de artiesten", schrijft Kylie namens het duo. "We zijn grote fans van hun muziek en het was niet onze intentie om oneerbiedig om te gaan met deze culturele iconen.", vervolgen de modellen. "Het spijt ons zeer." De t-shirts zijn inmiddels uit de handel gehaald, zo laten Kylie en Kendall weten.

Maar daar nemen de erven van rapper Notorious B.I.G. geen genoegen mee. In een verklaring aan People laten ze weten: "Hoewel we de excuses van de Jenners waarderen en de twee de onrechtmatig gemaakte t-shirts uit de handel hebben genomen, is de kwestie hiermee nog niet opgelost."Men verwacht dat de erven van de rapper een schadeclaim zullen indienen tegen Kylie en Kendall Jenner.

Kylie en Kendall maken excuses om t-shirt
Kylie en Kendall maken excuses om t-shirt (Foto: BuzzE)

X-Files-actrice wil meer vrouwen in crew

X-Files-actrice Gillian Anderson reageerde verbaasd op het nieuws dat het nieuwe seizoen van de populaire scienfictionserie is geschreven door uitsluitend mannen. De actrice, die de rol van FBI-agente Dana Scully vertolkt in de serie, twitterde donderdag op subtiele wijze haar kritiek.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal bracht het nieuws over het mannenbolwerk aan schrijvers dat werkt aan het nieuwe seizoen van The X-Files. Anderson citeerde het bericht van de krant en twitterde: "En 2 van de 207 afleveringen zijn geregisseerd door vrouwen. Ik kijk uit naar de dag dat deze cijfers anders zijn". Daarnaast plaatste ze als hashtag #TheFutureisFemale, vrij vertaald 'de toekomst is vrouwelijk'.

In april kondigde zender Fox aan dat er een nieuw, 11e seizoen van The X-Files komt. Naast Anderson keert ook acteur David Duchovny terug als agent Fox Mulder. Het nieuwe seizoen telt 10 afleveringen.

In januari beklaagde Anderson zich over het verschil in beloning tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs in Hollywood. Ze onthulde destijds aan het blad Vanity Fair dat de producenten van The X-Files haar in eerste instantie de helft van het gage van Duchovny boden. Ze ging niet akkoord en eiste gelijke beloning, wat ze vervolgens kreeg.

X-Files-actrice wil meer vrouwen in crew
X-Files-actrice wil meer vrouwen in crew (Foto: BuzzE)

Huis Big Bang Theory-acteur Galecki afgebrand

Een ranch van Big Bang Theory-acteur Johnny Galecki in Californië is afgebrand. Het huis in het plaatsje San Luis Obispo werd verzwolgen in de vuurzee van een grote bosbrand. De 42-jarige acteur prees de lokale brandweer via Instagram, die hij bedankte voor hun tomeloze inzet. De acteur en zijn gezin waren niet aanwezig op de ranch op het moment van de bosbrand.

"Dank aan de broeders en zusters van de brandweer. Jullie nemen grote risico's om ons veilig te houden", schreef Galecki donderdag. "Ook dank aan iedereen die wat van zich liet horen of zich zorgen om ons maakte", vervolgt de acteur.

Volgens de brandweer zijn meerdere huizen in de omgeving van San Luis Obispo afgebrand. Ook werden maandag ongeveer 250 mensen uit voorzorg geëvacueerd uit de buurt van het nabijgelegen plaatsje Santa Margarita. De meeste mensen mochten dinsdagavond weer terug naar hun huizen. "Mijn gedachten zijn bij iedereen die zijn huis en haard heeft verloren in de vuurzee", liet Galecki aanvullend in een verklaring weten, zo meldt website TMZ.

Ook roept de acteur de lokale gemeenschap op om, als de bosbranden geblust zijn, samen het gebied weer op te bouwen. "Dat hebben we eerder samen gedaan en dat zullen we nu weer doen", aldus Galecki.

Zie je de instagram foto niet? klik hier voor het origineel. 

Huis Big Bang Theory-acteur Galecki afgebrand
Huis Big Bang Theory-acteur Galecki afgebrand (Foto: BuzzE)

65-plussers van nu vitaal, gezond en sportief

De huidige generatie 65-plussers is relatief gezond en fit. Dat beeld wordt nog eens duidelijk bevestigd door vrijdag verschenen CBS-cijfers. Om te beginnen is de levensverwachting verder toegenomen: mannen die nu 65 zijn, hebben volgens de laatste cijfers gemiddeld nog 19 jaar voor de boeg, vrouwen nog 21 jaar. Twee decennia geleden lag de levensverwachting voor mannen nog 3,5 jaar lager, voor vrouwen 2 jaar.

Nederlanders leven ook langer in goede gezondheid: mannen hebben in twintig jaar tijd 3 gezonde jaren 'gewonnen', vrouwen 2.

Uit de publicatie blijkt verder dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, vaker een eigen koopwoning hebben en relatief veel sporten. Mensen van 65 tot 75 jaar fietsen gemiddeld 2,6 kilometer per dag en laten daarmee andere leeftijdsgroepen achter zich. Alleen jongeren tussen de 12 en 25 maken meer kilometers op de fiets.

In 2016 was 15 procent van de 65- tot 75-jarigen nog lid van een sportvereniging en had nog eens 16 procent een abonnement op een sportschool, zwembad of ander sportcentrum. Van de 75-plussers zegt ongeveer een kwart nog wekelijks te sporten.

Ouderen rijden daarnaast vaker auto dan vroeger. In 2007 bezaten nog 420 op de 1000 65-plussers een auto, in 2017 was dat gestegen tot 528 op de 1000 mensen. Doordat de groep ouderen ook steeds groter wordt, is sprake van vergrijzing op de weg. Het CBS becijfert dat begin dit jaar bijna 1,7 miljoen auto's rondreden waarvan de bezitter 65 jaar of ouder is. Dat zijn er maar liefst 675.000 meer dan tien jaar terug.

65-plussers van nu vitaal, gezond en sportief
65-plussers van nu vitaal, gezond en sportief (Foto: ANP)

'Tekenfilmserie The Jetsons terug als sitcom'

De klassieke tekenfilmserie The Jetsons keert mogelijk terug op de televisie in de vorm van een sitcom. Dat beweert website TVLine op basis van bronnen bij producent Warner Bros, die aan de remake en reboot zou werken.

Onder andere regisseur en producent Robert Zemeckis, bekend van de Back to the Future-trilogie en de speelfilm Forrest Gump, werkt aan de remake van The Jetsons als uitvoerend producent. De klassieke tekenfilmserie gaat over de familie Jetson die in het futuristische Orbit City leven in het jaar 2062 en werd uitgezonden tussen 1962 en 1963 en opnieuw tussen 1985 en 1987.

Studio Warner Bros zou op dit moment gesprekken voeren met verschillende Amerikaanse televisiestations om de interesse voor de serie te peilen. Wie er in de rollen kruipen van George, Jane, Judy en Elroy Jetson is nog niet bekend.

'Tekenfilmserie The Jetsons terug als sitcom'
'Tekenfilmserie The Jetsons terug als sitcom' (Foto: BuzzE)

Efteling onthult duurste attractie ooit

De Efteling onthult vrijdag en zaterdag de nieuwe, grote attractie Symbolica aan het grote publiek. Symbolica is de duurste attractie uit de geschiedenis van het sprookjespark. De bouw ervan kostte ongeveer 35 miljoen euro. De opening is een van de hoogtepunten uit het jubileumjaar van de Efteling, die 65 jaar bestaat.

Afgelopen dagen kregen medewerkers, omwonenden, abonnementhouders en zakenrelaties al de kans om een tochtje te maken door de geheime gangen en koninklijke vertrekken van het paleis Symbolica, een zogenoemde darkride voor het hele gezin. Vrijdag is het de beurt aan de pers en prijswinnaars. Zaterdag gaat de nieuwe attractie open voor iedereen.

De eerste plannen voor de attractie zijn al van jaren terug. In 2010 werd de komst voor het eerst officieel aangekondigd maar de bouw werd steeds uitgesteld.

Efteling onthult duurste attractie ooit
Efteling onthult duurste attractie ooit (Foto: ANP)

Taekwondoka uit Niger schrijft sportgeschiedenis met wereldtitel

Het wereldkampioenschap taekwondo in het Zuid-Koreaanse Muju heeft een heus staaltje sportgeschiedenis opgeleverd. Voor het eerst in de internationale sporthistorie pakte een sporter uit het Afrikaanse Niger een wereldtitel.

Abdoulrazak Issoufou uit Niger maakte in 2015 voor het eerst grote indruk tijdens de Afrikaanse Spelen, waar hij vice-olympisch kampioen Anthony Obame uit Gabon versloeg en goud pakte. Vorig jaar zette Issoufou de taekwondohal op de Olympische Spelen in Rio in vuur en vlam toen hij zich plaatste voor de finale, waarin hij zilver pakte - Niger's tweede olympische medaille ooit en de eerste sinds 1972.

In Muju was Issoufou wederom goed op dreef. In de kwartfinales rekende hij net als in Rio af met Maicon Andrade uit Brazilië, waarna de boomlange Nigerijn het weer opnam tegen Obame. Die kon een paar goede klappen plaatsen, maar het hoofd van Issoufou was onbereikbaar en dus kon Obame nauwelijks goed scoren, waardoor Issoufou in de WK-finale stond.

Daarin nam hij het op tegen de Brit Mahama Cho, die in de halve finales met grote overmacht van Roman Kuznetsov uit Rusland won. In de finale stond hij echter voor hetzelfde probleem als alle anderen: Issoufou was simpelweg te lang, te goed en te snel om serieus geraakt te worden. Cho leek hem even tegen het hoofd te trappen en kwam zo terug in het gevecht, maar de videoscheidsrechter besliste dat hij Issoufou's hoofd toch niet raakte. De Nigerijn maakte het vervolgens af en pakte met het goud in de klasse boven 87 kilogram Niger's eerste wereldtitel ooit.

De finalesessie van vandaag, met vanaf ongeveer 02:00 uur de drie finales (Bron: YouTube)

Ook in de klasse tot 87 kilogram werd om de titel gestreden. Die ging na een mooie finale naar Alexander Bachmann uit Duitsland. In de halve finales was hij na een spannend duel te sterk voor de Sloveen Ivan Trajkovic, terwijl de Rus Vladislav Larin het thuispubliek stil kreeg. Tegen de Koreaan In Kyo-don sleepte hij een golden score uit het vuur en daarin trapte hij In al snel tegen de grond. In de finale dolf hij echter het onderspit tegen Bachmann.

De vrouwen tot 73 kilogram vochten ook om de medailles, waarbij de Nederlandse Reshmie Oogink in de halve finales verloor van Milica Mandic uit Servië. Oh Hye-ri, olympisch kampioene tot 67kg, versloeg door een mooie derde periode de Mexicaanse Maria Espinoza, niet bepaald een kleine naam: Espinoza pakte in 2007 al een wereldtitel en won goud, zilver en brons op de vorige drie Olympische Spelen. 

In de eindstrijd nam Oh het op tegen Mandic, die voor het eerst sinds haar olympisch goud van 2012 weer een echt grote finale vocht. Ze kon de spanning goed aan en Oh had het erg lastig met de druk van het thuispubliek. Te lastig, want door een paar rake trappen liep Mandic uit en veroverde ze de langgekoesterde wereldtitel.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.