FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 juni 2017

Taekwondoka Zaouia snel uitgeschakeld op WK

Voor taekwondoka Fahd Zaouia heeft het wereldkampioenschap in het Zuid-Koreaanse Muju niet lang geduurd. 

De Nederlander kwam in actie in de klasse tot 68 kilogram. Hij had een bye voor de eerste ronde en stond in ronde twee tegenover de Maleisiër Rozaimi Rozali.

Rozali had eerder de Pool Albert Millert enigszins verrassend verslagen en hij was flink op dreef. Zaouia had geen schijn van kans en kreeg een ware oorwassing van Rozali.

Zuur voor Zaouia was dat Rozali wel een blessure opliep in het gevecht, waarna hij zich terugtrok voor de partij in de volgende ronde, tegen de Rus Viacheslav Minin. 

Slaatjes teruggeroepen om stukjes glas

Het bedrijf Westland Salades roept verschillende producten terug omdat er stukjes glas in de salade terecht gekomen kunnen zijn. Het gaat om verschillende producten, die onder meer bij Jumbo en AH in de schappen liggen.

Het bedrijf roept de consument op om de bewuste verpakking leeg te gooien, en de lege verpakking onder vermelding van naam en bankrekeningnummer op te sturen. Men krijgt dan het aankoopbedrag teruggestort. 

Op het moment van schrijven verzuimen zowel de Jumbo als de AH hun klanten te waarschuwen. Zowel op de website als op de Facebookpagina's van de twee supermarkten is niets te vinden over de terugroepactie. 

Update 19:48 uur
Nadat ondergetekende navraag deed bij bij AH en Jumbo op Facebook, is de Albert Heijn inmiddels bezig om een waarschuwing op de website te plaatsen. Nu Jumbo nog. 

Update 21:27 uur
Na nogmaals navraag gedaan te hebben bij de Albert Heijn waarom het het zo lang moet duren allemaal kreeg uw verslaggever de volgende reactie: "De salades zijn per direct uit de schappen gehaald en ook geblokkeerd in het systeem, zodat ze niet meer verkocht kunnen worden. Ik heb op dit tijdstip geen inzage in welke vervolgstappen er nog meer volgen en of hier ook berichtjes op social media bij zitten, maar ik kan je wel verzekeren dat dit onze volledige aandacht heeft en we er alles aan zullen doen om het goed op te lossen."

Update 22:37 uur
Ook Albert Heijn is overstag en heeft een veiligheidswaarschuwing doen uitgaan op Facebook. Die op de website laat nog op zich wachten. Zowel Jumbo als Albert Heijn laten in hun verklaring weten dat het niet nodig is om het product op te sturen naar de leverancier. Alles kan gewoon naar de winkel worden teruggebracht alwaar de consument zijn geld kan terugkrijgen. Een aankoopbewijs is niet nodig aldus de twee supermarkten in een verklaring op Facebook

Update 21:40 uur
De Jumbo heeft inmiddels netjes een waarschuwing geplaatst. 

Het gaat om de volgende soorten: 

Product Productiecodes Houdbaarheidsdata
AH Ambachtelijk zalmslaatje, 140 gram 122317 152217 25-06-2017 tot en met 29-06-2017
AH Ambachtelijk zalmslaatje, 200 gram 352217 422317 25-06-2017 tot en met 02-07-2017
Jumbo Ambachtelijk zalmslaatje, 140 gram 752217 222317 26-06-2017 tot en met 01-07-2017
Westland Zalmslaatje, 140 gram 232217 242217 252217 222317 25-06-2017 tot en met 05-07-2017
Westland Zalmslaatje, 200 gram 422317 442217 352217 26-06-2017 tot en met 05-07-2017
Westland Zalmschotel, 600 gram 722317 742217 752217 422317 25-06-2017 tot en met 01-07-2017
Westland Zalmsalade 3 kilo 642217 642117 652117 25-06-2017 tot en met 03-07-2017

Bezoeker Defqon.1 dood

Een negentienjarige Duitser is afgelopen weekend overleden na een bezoek aan het dancefestival Defqon.1 in Biddinghuizen. Hij raakte in de nacht van zaterdag op zondag onwel op het festivalterrein en overleed zondag in het ziekenhuis. Zijn identiteit en de precieze doodsoorzaak zijn niet bekend.

Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de organisatie, de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Er is geen indicatie dat sprake zou zijn van een misdrijf.

"Voor ons was het wel even slikken maar we hebben ervoor gezorgd dat 60.000 bezoekers toch een mooi weekend hebben gehad", reageert de organisatie op de website van de gemeente Dronten waar Biddinghuizen onder valt. "Dat zoiets gebeurt tijdens een verder prima verlopen festival is natuurlijk erg verdrietig, vooral voor de familie van de jongen en zijn vrienden", aldus burgemeester Aat de Jonge.

Wel zijn 127 aanhoudingen verricht. In de meeste gevallen ging het om handel in of bezit van verdovende middelen. Nadat iemand was betrapt op zakkenrollerij werden zo'n dertig gestolen mobieltjes teruggevonden en de meeste daarvan zijn aan de gedupeerden teruggeven.

De zevende editie van Defqon.1 trok 60.000 liefhebbers van de muziekstroming hard dance naar Flevoland.

Duitse bezoeker dancefestival Defqon.1 dood
Duitse bezoeker dancefestival Defqon.1 dood (Foto: ANP)

Amerikaanse nazi's knallen met Blaskowicz

Het vervolg Wolfenstein II: The New Colossus brengt de actie naar de Verenigde Staten die bezet zijn door de nazi’s. De held voor velen en hufter voor nog meer genaamd BJ Blazkowicz wil iedereen opruimen die niet zijn gedachtegoed erop na houdt. Bethesda heeft hun trailer van E3 een beetje opgeleukt voor ons.

Voor de fans is er ook een zogenaamde Wolfenstein II: The New Colossus Collector’s Edition. Hierin zit ook een BJ Blazkowicz actiefiguur van 30 centimeter, een steelbook en 9"x14" Blitzmensch poster. In onderstaande trailer wordt Blazkowicz liefkozend Terror Billy genoemd. Er zijn ergere namen die je vijand je kan geven. Wolfenstein II: The New Colossus komt 27 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc.

Sociale media beginnen forum tegen terrorisme

Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube hebben een groep opgericht in de strijd tegen terreur op hun kanalen. Het Global Internet Forum to Counter Terrorism, heet de organisatie. Die is maandag gepresenteerd.

In een gezamenlijke verklaring laten de vier weten: "We geloven dat we met samenwerking, het delen van de beste technologie en onze handelwijzen, een groter effect kunnen hebben tegen de dreiging van terreur online."

Facebook, Microsoft, Twitter en YouTube willen onder meer delen wat ze doen om gewelddadige content op te sporen. Ze hebben daarvoor een speciale database, de Shared Industry Hash Database. Ook willen ze andere bedrijven helpen. Een ander plan is 'counter-speech', dus boodschappen die ingaan tegen de propaganda van terroristen.

Sociale media beginnen forum tegen terrorisme
Sociale media beginnen forum tegen terrorisme (Foto: BuzzT)

SteamWorld Dig 2 bijna af

Goed nieuws voor goudzoekers: SteamWorld Dig 2 komt over een paar maanden uit. De game zelf is af, maar Image & Form wil de tijd nemen om de game te perfectioneren. In de trailer zien we frisse nieuwe thema’s en gameplayelementen in de vertrouwde stijl.

De hoofdpersoon heet Dorothy die ronddwaalt in tempels met fanatiekelingen achter zich aan. Ze is op zoek naar een vriend die hier ergens is verdwenen. Helaas is het niet alleen een zoektocht, maar ook een race tegen de klok en een gevecht met je eigen hebzucht om alles te klauwen wat je tegenkomt. Oh ja, alle personages zijn robots met een voorliefde voor hoofddeksels.

 SteamWorld Dig 2 - Dorothy

SteamWorld Dig 2 komt eerst uit voor Nintendo Switch en enkele dagen later ook op PlayStation 4 en pc (Steam). Image & Form denkt nog na over een release op PlayStation Vita, Nintendo 3DS en Xbox One, maar sluit een Wii U-versie uit.

SteamWorld Dig 2 - Robot tempel

SteamWorld Dig 2 - Nare wolk

SteamWorld Dig 2 - Yesss

SteamWorld Dig 2 - Power up

SteamWorld Dig 2 - Super sprong

SteamWorld Dig 2 - Doe 'ns lief!

SteamWorld Dig 2 - Kampvuur

SteamWorld Dig 2 - Warm

Quintana kent zijn knechten voor Tour de France

Movistar heeft als een van de laatste ploeg ook een hun selectie bekend gemaakt. De Spaanse neemt zoals verwacht Nairo Quintana en Alejandro Valverde mee als kopmannen. Valverde heeft in de media al laten weten dat hij zal werken voor Quintana.

Quintana, vorig jaar nog derde in de Tour en de twee jaren daarvoor tweede, hoopt nu de eindwinst te pakken. De Colombiaan heeft naast de steun van Valverde ook de steun van Andrey Amador, Carlos Betancur en Spaans kampioen Jesus Herrada in de bergen.

Selectie Movistar voor Tour de France 2017
Andrey Amador
Daniele Bennati
Carlos Betancur
Jonathan Castroviejo
Imanol Erviti
Jesus Herrada
Jasha Sütterlin
Alejandro Valverde
Nairo Quintana

Quintana kent zijn ploeggenoten. (PRO SHOTS/Action Images)
Quintana kent zijn ploeggenoten. (PRO SHOTS/Action Images)

Dťmare en Pinot Tourtroeven FDJ

FDJ heeft als laatste Franse ploeg hun selectie bekend gemaakt. De ploeg hoopt vooral op ritzeges met Arnaud Démare. In de bergen hoopt FDJ op Thibaut Pinot, de nummer vier van de afgelopen Giro d'Italia.

Démare liet de afgelopen weken prima in vorm te zijn. Afgelopen zondag won Démare nog het Frans kampioenschap voor Nacer Bouhanni. Ook in Halle-Ingooigem was hij de snelste en in het Critérium du Dauphiné pakte de sprinter een rit en het puntenklassement.

Pinot zal in de bergen vooral voor ritzeges gaan. Nadat hij vorige maand de Ronde van Italië als vierde was geëindigd, zal hij nu zijn etappes uitkiezen.

Selectie FDJ voor Tour de France 2017:
Davide Cimolai
Mickaël Delage
Arnaud Démare
Jacopo Guarnieri
Ignatas Konovalovas
Olivier Le Gac
Rudy Molard
Thibaut Pinot
Arthur Vichot

Meintjes kopman bij UAE-Emirates

UAE-Emirates heeft ook hun selectie bekend gemaakt. De ploeg start met zes verschillende nationaliteiten, waar Louis Meintjes kopman is. De Zuid-Afrikaan werd vorig jaar achtste in het eindklassement van de Tour de France.

Meintjes hoopt de eerste week te komen en zonder valpartijen en tijdverlies. "Als ik dan geen problemen ken, dan denk ik dat ik in de bergen hetzelfde gevoel zal hebben als in het Critérium du Dauphiné." Meintjes werd twee weken geleden derde in de laatste etappe van de Franse rittenkoers.

Naast Meintjes hoopt UAE-Emirates ook te kunnen scoren met Diego Ulissi. De nummer twee van het afgelopen Italiaans kampioenschap hoopt op een ritzege in zijn eerste Tour de France. In het verleden was hij succesvol in de Ronde van Italië met zes ritzeges.

Ook Ben Swift mag voor zijn eigen kansen gaan. "Vroeger moest ik vaak werken, maar nu kan ik er vol voor gaan in de ritten die mij het beste liggen."

Selectie UAE-Emirates voor Tour de France 2017
Darwin Atapuma
Matteo Bono
Kristijan Durasek
Vegard Stake Laengen
Marco Marcato
Louis Meintjes
Manuele Mori
Ben Swift
Diego Ulissi


Vettel na uitdelen beuk aan Hamilton: "Er gebeurde niks"

Sebastian Vettel leek na afloop van de Grand Prix van Azerbeidzjan bepaald niet onder de indruk van zijn rare actie tegen Lewis Hamilton. De Brit reed tijdens een safetycarsituatie op hetzelfde tempo achter de safety car als in de situaties daarvoor en daarna, maar Vettel lette niet op.

Zo drukte hij zijn Ferrari achterin de Mercedes van Hamilton, waarna de Duitser ook nog eens naast de Brit ging rijden. Daarbij raakte hij Hamilton's Mercedes, wat hem uiteindelijk een licht strafje opleverde: tien seconden stop & go en drie 'strafpunten' op zijn licentie. Toen Vettel op de boordradio van zijn straf hoorde speelde hij gelijk de vermoorde onschuld. "Gevaarlijk rijden? Wat deed ik dan?!", vroeg hij zich zogenaamd af.

"Er gebeurde niet echt iets volgens mij", tekende hij na afloop op. "Hij gaf mij een 'braketest', dus wat verwacht je dan?", zo lijkt hij zijn actie nog goed te praten ook. "Hij zal het niet expres gedaan hebben, maar het was niet juist om te doen. Ik had schade, hij riskeerde schade, zo hoort het niet. Hij trapte op de rem en daardoor raakte ik hem", zo sprak de Duitser de data uit Hamilton's auto simpelweg tegen. 

Het incident tussen Hamilton en Vettel (Bron: YouTube)

Arabische superster staat in Concertgebouw

De beroemde Marokkaanse zangeres Asma Lmnawar staat in november in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Ze treedt op met het Nederlands Kamerorkest tijdens het festival Turning East.

Lmnawar is op donderdag 23 en vrijdag 24 november te zien in het SOUK-programma, waarin Arabische en westerse muziek samenkomen. De Marokkaanse is een van de allergrootste Arabische zangeressen van dit moment, aldus het Concertgebouw. Ze werkt in Amsterdam voor het eerst samen met een klassiek orkest.

Tijdens het festival Turning East staat het Concertgebouw zes dagen lang in het teken van muziek uit het Midden-Oosten.

Arabische superster staat in Concertgebouw
Arabische superster staat in Concertgebouw (Foto: BuzzE)

Trump: inreisverbod-uitspraak overwinning

De Amerikaanse president Donald Trump vindt de uitspraak van het hooggerechtshof over zijn inreisverbod "een duidelijke overwinning voor onze nationale veiligheid". Hij stelde als president niet te kunnen toestaan dat mensen het land binnenkomen "die ons kwaad willen doen".

Het hof oordeelde maandag dat Trump zijn tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran toch deels mag uitvoeren. De rechters gaven ook groen licht voor een gedeeltelijke uitvoering van een maatregel om vluchtelingen te weren. De magistraten doen pas later definitief uitspraak over de maatregelen van de regering.

Toch ervaart Trump het besluit van maandag als een steun in de rug. Zijn maatregelen om bepaalde buitenlanders toegang tot de VS te ontzeggen kunnen nu "grotendeels van kracht worden". De president benadrukte in een verklaring alleen mensen te willen binnenhalen die "de VS en al haar burgers kunnen liefhebben, en die hard zullen werken en productief zullen zijn."

Trump: uitspraak is overwinning
Trump: inreisverbod-uitspraak overwinning (Foto: ANP)

Macron wil oplossing voor conflict OekraÔne

Frankrijk wil op korte termijn overleggen met Rusland en Oekraïne over een oplossing voor het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandag gezegd na een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Porosjenko. Aan het overleg zou ook Duitsland moeten deelnemen. De Russische annexatie van de Krim zal Frankrijk niet erkennen, zo zei Macron.

Porosjenko zei na de ontmoeting dat hij "veel optimistischer" was over een oplossing voor het gewapende conflict in zijn land, dat sinds 2014 speelt. Macron benadrukte dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel net als hij vastbesloten is het Oekraïne-conflict op te lossen.

Het overleg zou moeten gaan over de terugtrekking van troepen uit het Russisch-Oekraïense grensgebied. De besprekingen zouden moeten plaatsvinden nog voor de G20-top, eind volgende week in Hamburg.

Minsk-akkoorden
Macron zei dat de Minsk-akkoorden van februari 2015 de basis moeten blijven voor een oplossing van het conflict. Recente suggesties van de Verenigde Staten voor een aanpak buiten deze akkoorden om verwierp hij. Het zou een fout zijn om weer van voren af aan te beginnen, aldus de Franse president.

Het staakt-het-vuren dat in februari 2015 in Minsk werd ondertekend moest een eind maken aan het gewapende conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Het geweld in de regio's Donetsk en Loehansk is sindsdien niet helemaal geluwd. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het bestand te schenden.nden nog voor de G20-top, eind volgende week in Hamburg.

Macron wil oplossing voor conflict Oekraïne
Macron wil oplossing voor conflict Oekraïne (Foto: ANP)

'Duitsland wil miljoenen diesels terugroepen'

De Duitse regering wil dat tot 12 miljoen dieselauto's terug worden geroepen zodat ze nieuwe software kunnen krijgen. Dat hebben bronnen maandag aan Reuters verteld. Het ministerie van Transport is over de massale terugroepactie in gesprek met de autofabrikanten. De kosten voor de terugroepactie zouden tussen de 1,5 en 2,5 miljard euro bedragen.

Alle auto's met dieselmotoren die aan de Euro 4-, Euro 5- en Euro 6-normen voldoen zouden betrokken moeten worden bij de terugroepactie. De Duitse overheid wil verder dat de fabrikanten de kosten ervoor dragen.De uitstoot van stikstofoxide zou door de software-update met een kwart moeten worden teruggebracht.

Diesels worden ook in Duitsland steeds minder geliefd sinds het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen. Steden als München en Stuttgart hebben al gesproken over een verbod voor bepaalde diesels om de stadscentra in te rijden.

'Duitsland wil miljoenen diesels terugroepen'
'Duitsland wil miljoenen diesels terugroepen' (Foto: ANP)

Nintendo kondigt Super Nintendo mini aan

Nintendo Classic Mini: Super Nintendo komt op 29 september uit. De miniatuur console is vergelijkbaar met de NES mini van vorig jaar. SNES mini komt inclusief 21 games en twee controllers. Opvallend daarbij is dat het met Starfox 2 komt, een game die nooit eerder is gereleased.

De SNES mini kost 79,99 dollar, vermoedelijk gaat het hier 79,99 euro kosten. De design van de console verschilt per regio, net als destijds. Wij krijgen natuurlijk de PAL-versie met kleurrijke controllers. Dit zijn de 21 games:

 • Contra III: The Alien Wars
 • Donkey Kong Country
 • EarthBound
 • Final Fantasy III
 • F-ZERO
 • Kirby Super Star
 • Kirby's Dream Course
 • The Legend of Zelda™: A Link to the Past
 • Mega Man X
 • Secret of Mana
 • Star Fox
 • Star Fox 2
 • Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting
 • Super Castlevania 4
 • Super Ghouls 'n Ghosts
 • Super Mario Kart
 • Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars
 • Super Mario World
 • Super Metroid
 • Super Punch-Out!!
 • Yoshi's Island


Bolt en Follender terug in Nederland

Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zijn weer in Nederland. Het duo, dat vorige week werd ontvoerd in Colombia, arriveerde maandag aan het eind van de middag op Nederlandse bodem. Volgens de KRO-NCRV zijn ze inmiddels bij hun familie.

Aan hun terugkomst was geen ruchtbaarheid gegeven. Eerder maakte de omroep al bekend dat de twee tv-makers rust willen.

Bolt en Follender waren in het noorden van Colombia voor opnames van Spoorloos, toen ze vorige week zaterdag werden ontvoerd door ELN (Nationaal Bevrijdingsleger). Afgelopen zaterdag kwamen ze vrij.

De twee vertelden na terugkeer in de bewoonde wereld dat ze voor hun leven hebben gevreesd, maar dat ze goed zijn behandeld door de guerrillabeweging. De strijders van het ELN dachten aanvankelijk dat ze voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten.

Bolt en Follender terug in Nederland
Bolt en Follender terug in Nederland (Foto: BuzzE)

Haase klopt Mahut in Eastbourne

Tennisser Robin Haase is doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP-toernooi in Eastbourne. De Nederlander (ATP-38) was op het Britse gras met 6-4 en 7-6 (4) te sterk voor zijn Franse opponent (ATP-76).

In de eerste set pakte Haase snel een break voorsprong, maar was die een game later weer kwijt. De Nederlander brak op de stand van 3-3 opnieuw door de service heen en dat was genoeg voor de eerste set. In het tweede bedrijf vielen geen breaks te noteren, waardoor een tiebreak noodzakelijk was. Daarin was Neerlands beste speler duidelijk de beste.

In de volgende ronde speelt Haase tegen de winnaar van het duel tussen Daniil Medvedev (ATP-52) en Sam Querrey (ATP-28). Medvedev is voor de Nederlander geen onbekende, omdat hij twee weken geleden in Rosmalen nog van de Rus verloor.

'EU-leger = 5 suikerspinnen per dag'

Als alle 27 EU-landen hun legers zouden laten samenwerken als één geraffineerd geheel, zou dat op jaarbasis 20 miljard euro besparen - ruim 10 procent van de totaaluitgaven. Dat schrijf Die Zeit.

De besparing zit 'm vooral in het niet continu opnieuw hoeven uitvinden van het wiel. Nu zijn er vrijwel identieke, maar onafhankelijk van elkaar ontwikkelde, wapensystemen en -structuren in zo'n beetje elk land. Als dat EU-breed wordt geregeld zou dat een slok op een borrel schelen.

Dat hoeft nog niet eens in één leger te zijn van blauwe helmen met gele sterretjes erop. Men kan immers ook gewoon akkoord gaan dat er één ding van alles wordt gemaakt voor de hele EU: bijvoorbeeld dat de Fransen de straaljagers maken, de Duitsers de Panzerfausten en de Hollanders de marineschepen. Ook dan zouden de besparingen gaan tellen. Nu zijn er 17 verschillende tanks in ontwikkeling - dat zouden er dan één of twee worden.

Die Zeit berekende wat er met die 20 miljard gedaan zou kunnen worden en noemt een heel aantal voorbeelden. Zo zou er in elke EU-stad met 400.000 inwoners of meer, gratis wifi kunnen worden uitgerold. Ook krijgen dan alle scholieren en studenten een gratis iPad. Overigens zitten in die berekening geen steden in het Verenigd Koninkrijk meer inbegrepen. Zij regelen hun eigen wifi maar.

Een andere optie is elke 65+'er elke Kerstmis 250 euro kado geven, of elk jaar elke 18-jarige in de EU een Interrail-ticket en 3200 zakgeld geven om de hele Unie in dronken staat te kunnen bezichtigen.

Nog twee mogelijkheden: gratis opladers voor elektrische auto's bij alle 102.000 tankstations in de EU, of elk jaar 2000 nieuwe kustwachtboten van 28 meter lang.

Tot slot sluit Die Zeit af met de notie, dat de EU van het geld ook jaarlijks 850 miljard suikerspinnen zou kunnen uitdelen. Dat is vijf suikerspinnen per EU-burger per dag, voor altijd en eeuwig, tot je er compleet roze van wordt.

Geen hoger salaris voor leerkrachten basisschool

Er is in de onderwijsbegroting geen ruimte voor een salarisverhoging voor leerkrachten in het primair onderwijs. Dat hebben de demissionaire bewindslieden Bussemaker en Dekker vandaag per brief aan de Tweede Kamer laten weten. Morgenvroeg beginnen veel basisscholen een uur later, om met die korte staking aandacht te vragen voor betere arbeidsvoorwaarden.

Volgens Dekker is het "in ons aller belang dat wij oog hebben voor de aantrekkelijkheid en de waardering voor het beroep. Salaris is daarbij niet de enige doorslaggevende factor." Kortom: de VVD-staatssecretaris wil het beroep aantrekkelijker maken zonder de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

Er is een tekort van duizenden leraren aan het ontstaan, en de minister neemt diverse maatregelen om dat aan te pakken. Een ervan is het reïntegreren van werkloos thuis zittende bevoegde leerkrachten (dat zouden er zesduizend zijn). Hiervoor worden zogenaamde speeddates georganiseerd. Klein nadeel is wel dat de werkloze leraren vaak in andere regio's thuis zitten, dan waar de vacatures bestaan.

Verder komt er een scholingsbudget waarmee je je vanuit het bedrijfsleven kan omscholen tot het onderwijs. Voor docenten in het voortgezet onderwijs moet het eenvoudiger worden om over te stappen naar het primair onderwijs (waarbij ze dus kennelijk wel een schaal terug moeten in salaris).

'Stalin is beter dan Poetin'

Sovjetleider Joseph Stalin was de grootste persoonlijkheid aller tijden. Dat zegt 38 procent van de deelnemers aan een opiniepeiling die het Russische onderzoeksbureau Levada Center maandag heeft gepubliceerd. De Russische president Poetin staat met 34 procent op een gedeelde tweede plaats met dichter Poesjkin. Dat is Poetins hoogste notering ooit.

Stalin was een berucht dictator, maar in Rusland wordt steeds meer zijn rol benadrukt als overwinnaar in de Tweede Wereldoorlog. "De overwinningscultus in propaganda draagt bij aan het vrijpleiten van Stalin", zegt socioloog Denis Volkov van het Levada Center tegen de Washington Post.

In de sinds 1989 uitgevoerde poll wordt een representatieve groep van 1600 deelnemers gevraagd de grootste persoonlijkheid uit de geschiedenis van de wereld te noemen. In 2012 voerde Stalin ook al de lijst aan.

Stalin de beste aller tijden volgens Russen
Stalin de beste aller tijden volgens Russen (Foto: ANP)

Man licht Nigerianen op

In een typisch gevalletje 'man bijt hond' is een Amerikaanse man gearresteerd voor het oplichten van drie Nigerianen. Hij zou ze meer dan een half miljoen euro afhandig gemaakt hebben.

De man, Marco Ramirez geheten, zit in Nigeria in voorarrest. Hij vertelde diverse Nigerianen dat hij Amerikaanse paspoorten voor ze kon regelen, als ze maar eerst flink betaalden. Vervolgens ging hij er met het geld vandoor.

Hij deed dit twee keer voor 10.000 dollar en één keer bij een rijke Nigeriaan voor 545.000 dollar. In het laatste geval zou hij ook een verblijfsvergunning regelen. Hij ontkent in alle toonaarden schuldig te zijn.

Wanneer een eventueel proces volgt, is nog onduidelijk.

Colbrelli en Izagirre kopmannen bij Bahrain Merida in Tour

Bahrain Merida heeft ook zijn selectie voor de Tour de France bekend gemaakt. Sonny Colbrelli moet in de sprints met een lastige aankomst voor winst meedoen, terwijl Ion Izagirre een goed algemeen klassement wil rijden.

Voor Colbrelli is het zijn eerste Ronde van Frankrijk, daarvoor deed de Italiaanse sprinter vijf keer mee aan de Ronde van Italië. Succesvol was Colbrelli nog niet in een grote ronde.

Ion Izagirre mag eindelijk zijn eigen kans gaan in een grote ronde. Waar de Bask in het verleden vooral moest werken voor zijn ex-ploegmaten Nairo Quintana als Alejandro Valverde kan hij nu vooral zijn eigen kans gaan. Vorig jaar wist Izagirre wel een rit te winnen in de Tour de France.

Day pakt zijn eerste titel in achttien jaar

Ryan Day heeft het eerste rankingtoernooi van het seizoen 2017/18 gewonnen. De snookerspeler uit Wales was in de finale van de Riga Masters met 5-2 te sterk voor de Schot Stephen Maguire. Voor Day was het zijn eerste rankingtitel in zijn achttienjarige loopbaan als snookerprofessional.

Day kwam in de finale in Riga al snel op voorsprong. Mede door breaks van 59 en 77 kwam hij op een 4-0 voorsprong. Maguire kwam nog terug tot 4-2 via een break van 119, de hoogste van de finale. In het achtste frame was het weer de beurt aan Day. Via een break 58-break pakte de Welshman de winst wat goed was voor 50.000 pond.

AG2R heeft selectie compleet voor Tour

AG2R La Mondiale heeft ook de selectie compleet voor de Tour de France. Eerder werd al bekend gemaakt dat Romain Bardet, Axel Domont, Pierre Latour en Alexis Vuillermoz en de Zwitser Mathias Frank al zeker waren van de Tour. Daar zijn nu Jan Bakelants, Ben Gastauer en Cyril Gautier bijgekomen.

Op het laatste moment viel Samuel Dumoulin af. De kleine Franse sprinter was in het verleden al meerdere keren succesvol in de Tour de France. Doordat de ploeg volledig in dienst van Bardet, de nummer twee van vorig jaar zal rijden, was er geen plaats voor Dumoulin.

Selectie AG2R La Mondiale voor Tour de France 2017
Jan Bakelants
Romain Bardet
Axel Domont
Mathias Frank
Ben Gastauer
Cyril Gautier
Pierre Latour
Oliver Naesen
Alexis Vuillermoz

25e editie van Lowlands uitverkocht

Het festival Lowlands is dit jaar weer ruim van tevoren uitverkocht. Alle 55.000 kaarten voor de 25e editie van A Campingflight to Lowlands Paradise zijn de deur uit, meldt de organisatie maandag.

Lowlands vindt plaats van 18 tot en met 20 augustus in Biddinghuizen. Tijdens het driedaagse festival zijn er optredens van Mumford & Sons, Editors, Elbow, The xx, Iggy Pop, London Grammar en Bastille.

Vorig jaar verkocht Lowlands 53.751 kaarten. Dat waren er fors meer dan de editie in 2015, toen ruim 48.000 mensen op het driedaagse evenement afkwamen.

25e editie van Lowlands uitverkocht
25e editie van Lowlands uitverkocht (Foto: BuzzE)

Tour-selecties Cofidis en Direct Energie

In de komende Tour de France zal Cofidis voor ritzeges gaan. De Franse ploeg trekt in de sprint de kaart van Nacer Bouhanni. De Franse sprinter was in het verleden al succesvol in de Giro d'Italia en de Vuelta a España.

Bergop zal Cofidis het moeten hebben van de Spanjaarden Luis Angel Mate en Daniel Navarro. Voor Navarro was een negende plaats in het algemeen klassement zijn beste resuultaat in de Ronde van Frankrijk.

Naast Cofidis maakte ook Direct Energie selectie bekend. De ploeg van Jean-René Bernaudeau kiest vooral voor de ervaring. Thomas Voeckler zal voor veertiende en laatste keer deelnemen. Sylvain Chavenel zal zelfs voor de zestiende keer aan de start staan van de Ronde van Frankrijk.

Bryan Coquard ontbreekt bij de Franse ploeg. De sprinter was vorig seizoen nog dicht bij een ritzege in de Tour de France met een tweede en derde plaats. Coquard zal ook de ploeg aan het einde van het jaar verlaten, maar volgens Bernaudeau heeft hij dat niet meegenomen in de niet selectie van Coquard.

"In het begin van het seizoen was Bryan heel erg sterk en dus was hij logischerwijs de leider van onze ploeg”, geeft Bernaudeau aan tegenover Le Parisien. “Maar sinds enkele weken zien we daar niets meer van. In de Route du Sud en het Critérium du Dauphiné heeft hij Démare zelfs nooit kunnen uitdagen. En op het Frans kampioenschap eindigde hij niet eens in de groep met Démare. Op zulke momenten moet je objectief blijven en kijken wie in orde is en wie niet."

Selectie Cofidis voor Tour de France 2017
Nacer Bouhanni
Dimitri Claeys
Christophe Laporte
Cyril Lemoine
Daniel Navarro
Luis Angel Maté
Julien Simon
Geoffrey Soupe
Florian Sénéchal

Selectie Direct Energie voor Tour de France 2017
Thomas Boudat
Lilian Calmejane
Sylvain Chavanel
Yohann Gène
Adrien Petit
Perrig Quéméneur
Romain Sicard
Angelo Tulik
Thomas Voeckler


Familie gedode zwarte man VS krijgt miljoenen

De nabestaanden van een door de Amerikaanse politie doodgeschoten zwarte man krijgen 3 miljoen dollar schadevergoeding. De familie van Philando Castile (32) is dit overeengekomen in een schikking met de stad St. Anthony in de staat Minnesota. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN maandag.

Politieagent Jeronimo Yanez, die Castile op 6 juli 2016 doodschoot, werd in juni 2017 vrijgesproken van dood door schuld. Yanez zal volgens CNN de politiemacht verlaten.

Castile werd aangehouden toen hij met zijn vriendin in de auto zat. In de daarop volgende woordenwisseling schoot de agent Castile dood. De vriendin van de gedode man streamde beelden van het incident live op Facebook. In de VS kwamen na de dood van Castile en enkele anderen protesten tegen politiegeweld en racisme op gang, die wekenlang aanhielden.

Familie gedode zwarte man VS krijgt miljoenen
Familie gedode zwarte man VS krijgt miljoenen (Foto: ANP)

Cavendish op tijd fit voor Tour de France

Team Dimension Data heeft maandag de negenkoppige selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. Mark Cavendish is op tijd fit voor de Ronde van Frankrijk, nadat zijn voorjaar de mist inging door de ziekte van Pfeiffer.

"Als ik eerlijk ben, mocht dit niet de Tour de France geweest zijn, dan zouden we een andere beslissing hebben genomen. Maar ik voel dat ik het aan mezelf, de ploeg en zijn sponsoren, en misschien wel het belangrijkst: de Tour en zijn historie zelf, verschuldigd ben om mijn uiterste best te doen en alles te geven wat ik in mij heb om de ploeg te helpen", aldus Cavendish.

Ook tweevoudig Brits kampioen Stephen Cummings is op tijd hersteld van een gebroken sleutelbeen en schouderblad, die hij opliep in de Ronde van het Baskenland. De 36-jarige Brit won de afgelopen twee jaar beide keer een etappe in de Tour de France.

Selectie Dimension Data voor Tour de France 2017
Reinhardt Janse van Rensburg
Jaco Venter
Serge Pauwels
Edvald Boasson Hagen
Mark Cavendish
Steve Cummings
Scott Thwaites
Bernhard Eisel
Mark Renshaw

Werkgelegenheid reissector is crisis te boven

De werkgelegenheid in de Nederlandse reisbranche is in 2016 voor het tweede jaar op rij toegenomen. Het aantal banen is daardoor terug op het niveau van 2009, het jaar voordat de gevolgen van de kredietcrisis ook in de toeristische sector voelbaar werden.

Dat blijkt uit cijfers die Reiswerk, een samenwerkingsverband tussen werkgeversorganisatie ANVR en de vakbonden in de sector, maandag heeft bekendgemaakt. De reisbranche was vorig jaar goed voor 16.400 voltijdsbanen, 6 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee bood zij werk aan 19.700 mensen.

Voor studenten in het toeristisch onderwijs valt er evenwel nog weinig te juichen. Veel banen in de reisbranche gingen de afgelopen jaren naar ervaren krachten en bovendien steeds vaker naar mensen met andere vooropleidingen, bijvoorbeeld ICT, economie, communicatie of hotelschool.

Werkgelegenheid reissector is crisis te boven
Werkgelegenheid reissector is crisis te boven (Foto: ANP)

Deel inreisverbod Trump mag toch van hof

De Amerikaanse president Donald Trump mag zijn tijdelijke inreisverbod voor reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran gedeeltelijk uitvoeren. Dat besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag, nadat lagere rechtbanken de plannen van Trump hadden geblokkeerd.

Het gaat om een voorlopige uitspraak in de zaak rond de omstreden maatregel. Het Hooggerechtshof buigt zich pas in oktober uitgebreid over de kwestie. De regering had daarom een verzoek ingediend om het inreisverbod alvast te mogen uitvoeren terwijl werd gewacht op een definitieve uitspraak.

Het hof stemde daar deels mee in en besloot ook dat een tijdelijk inreisverbod voor vluchtelingen gedeeltelijk van kracht mag worden. Toch leggen de opperrechters de regering wel beperkingen op. De maatregelen mogen alleen betrekking hebben op "buitenlandse burgers die geen bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten".

Deel inreisverbod Trump mag toch van hof
Deel inreisverbod Trump mag toch van hof (Foto: ANP)

Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur

VVD'er Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Dat meldden Haagse bronnen maandag. Oud-minister van Financiën Zalm (65) zal de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan begeleiden.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD'er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.

Onder leiding van Tjeenk Willink (PvdA) besloten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie uiteindelijk om met elkaar te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur.

Eindverslag

Woensdag praat de Tweede Kamer waarschijnlijk over de formatie. Dan zal ook de nieuwe informateur formeel worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen.

Met het oog op de afronding van zijn opdracht ontving Tjeenk Willink maandag de meeste fractievoorzitters van de partijen die niet gaan onderhandelen. Dinsdag heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen. Daarna stuurt hij zijn eindverslag naar de Tweede Kamer.

Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur
Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur (Foto: ANP)

Rapport politie later na hartinfarct Bouman

De presentatie van het onderzoeksrapport naar misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad van de Nationale Politie is uitgesteld vanwege de ziekte van oud-korpschef Gerard Bouman. Die is getroffen door een hartinfarct en ligt in de Verenigde Staten in het ziekenhuis. Dat meldde een woordvoerder van de onafhankelijke commissie maandag.

Het rapport zou dinsdag worden gepresenteerd. Wanneer dit nu gebeurt, is niet bekend. In het rapport wordt onderzoek gedaan naar de rol van Bouman bij de geldverspilling bij de COR tussen 2011 en 2016. Ook is gekeken of oud-minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en diens voorganger Ivo Opstelten op de hoogte waren. De conclusies van dit rapport zouden weergeven dat niet is gebleken dat de toenmalige korpschef de COR heeft omgekocht.

In maart schortte Bouman zijn medewerking aan het onderzoek op. Hij vond dat een lid van de onderzoekscommissie bevooroordeeld is. De huidige minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, spoorde Bouman destijds aan om vooral wél aan het onderzoek mee te werken "omdat het om gemeenschapsgeld gaat en het een belangrijk onderwerp is".

De 64-jarige Bouman was van 2013 tot begin vorig jaar de eerste korpschef van de Nationale Politie. Hij bereidde als kwartiermaker de vorming van het korps voor. Bij zijn afscheid in januari 2016 werd Bouman benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Rapport politie later na hartinfarct Bouman
Rapport politie later na hartinfarct Bouman (Foto: ANP)

24 jaar cel voor moord 'politie-infiltrant'

De 31-jarige Alberto T. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor de moord op een vermeende politie-infiltrant in Maastricht. De zaak staat bekend als de loodsmoord.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt dat bewezen is dat T. Guido Kosterman (25) in december 2012 heeft vermoord, nadat hij hem eerst gruwelijk had mishandeld. Na diens dood heeft de man zijn slachtoffer in brand gestoken om het misdrijf te verdoezelen. Het slachtoffer werd dood aangetroffen bij een loods in Maastricht. De moord was vermoedelijk een afrekening omdat Kosterman T. zou hebben verraden bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE).

De verdachte wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Een stoornis is daardoor niet vast te stellen. In zijn vonnis zegt het hof dat "gelet op het gruwelijke karakter van de mishandeling en de koelbloedigheid waarmee de man te werk is gegaan" het risico bestaat dat hij in de toekomst weer in de fout gaat. Een lange gevangenisstraf is volgens het hof daarom op zijn plaats. De straf is conform de eis van het OM.

24 jaar cel voor moord 'politie-infiltrant'
24 jaar cel voor moord 'politie-infiltrant' (Foto: ANP)

Spookrijdende vrachtwagen keert even op afslag snelweg

Weginspecteur Michael kwam vandaag iets tegen wat we normaal gesproken vooral zien op filmpjes uit Rusland. Hij kwam een spookrijdende vrachtwagen tegen die in het gras naast de afslag van snelweg A15 een ideaal veldje vond om te keren. "Levensgevaarlijk", concludeerde de medewerker van Rijkswaterstaat.

Politie: meerdere vrouwen betast bij Parkpop

Meerdere vrouwen zijn zondag betast tijdens festival Parkpop in Den Haag. De politie meldde maandag dat zij daar verschillende meldingen van heeft gekregen en roept getuigen op zich te melden.

Bij het gratis toegankelijke muziekfestijn dat ruim 200.000 bezoekers trok, braken ook meerdere vechtpartijen uit. Door de knokpartijen op een veld in het Zuiderpark raakten meerdere mensen lichtgewond. Volgens een politiewoordvoerder is voor zover bekend niemand overgebracht naar het ziekenhuis. De recherche onderzoekt de zaak, maar er is nog niemand aangehouden.

Politie: meerdere vrouwen betast bij Parkpop
Politie: meerdere vrouwen betast bij Parkpop (Foto: ANP)

MMA-vechtster poept tijdens gevecht

Justine Kish had zondagavond gedurende haar gevecht tegen Felice Herrig een genant momentje. In een ultieme, explosieve krachtsinspanning probeerde Kish uit een goed aangezette verwurging te komen, maar hierdoor liet ze de inhoud van haar darmen lopen, die uiteindelijk op het canvas uitgesmeerd werd.

De inspanning werd deels beloond; Kish kwam wonderwel uit de verwurging, maar verloor uiteindelijk toch de partij. Na afloop van het gevecht werd het canvas grondig gereinigd, aangezien er nog een aantal partijen op het programma stond.

Kish kon gelukkig zelf de humor van de situatie goed inschatten en reageerde sportief via Twitter.

UFC Fight Night 112
Het gevecht tussen Kish en Herrig was onderdeel van MMA-gala UFC Fight Night 112 in Oklahoma. Een avond waarin de scheidsrechter weer een enorm belangrijke en enigszins dubieuze rol speelde. Ditmaal tijdens het gevecht tussen Kevin Lee en Michael Chiesa. Lee had Chiesa in een verwurging en de laatste leek zijn bewustzijn te verliezen.

Scheidsrechter Mario Yamasaki greep onmiddelijk in, maar Chiesa ontkende knock out te zijn gegaan. Tot grote woede van Chiesa en teleurstelling bij het publiek, werd Lee toch tot winnaar uitgeroepen. Bekijk hieronder de beelden.

Overige uitslagen UFC Fight Night 112:
Kevin Lee verslaat Michael Chiesa na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 1.
Tim Boetsch verslaat Johny Hendricks door TKO (stoten) in ronde 2.
Dominick Reyes verslaat Joachim Christensen door TKO (stoten) in ronde 1.
Tim Means verslaat Alex Garcia na jurybesluit (29-28 x 3)
Dennis Siver verslaat B.J. Penn na jurybesluit (28-28, 29-28, 29-27)
Clay Guida verslaat Erik Koch na jurybesluit (29-28, 29-26, 30-27)
Marvin Vettori verslaat Vitor Miranda na jurybesluit (29-28, 30-27, 30-27)
Carla Esparza verslaat Maryna Moroz na jurybesluit (30-27, 29-28, 29-28)
Darrell Horcher verslaat Devin Powell na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
Jared Gordon verslaat Michel Quinones door TKO (stoten) in ronde 2.
Tony Martin verslaat Johnny Case na jurybesluit (29-28 x 3)
Jeremy Kimball verslaat Josh Stansbury door TKO (stoten) in ronde 1. 

Hamilton niet blij met 'te lichte straf' voor Vettel

Lewis Hamilton was na afloop van de Grand Prix van Azerbeidzjan allerminst te spreken over de in zijn ogen veel te lichte straf die Sebastian Vettel tijdens de race kreeg.

Tijdens de tweede safetycarsituatie reed Hamilton op kop, waarbij hij bij het uitkomen van bocht 16 dezelfde snelheid aanhield als hij daarvoor en daarna achter de safety car deed. Vettel ramde de Brit vanaf de achterkant en liep daarbij schade op. Om het nog wat erger te maken besloot Vettel extra gas te geven en naast Hamilton te rijden, waarbij hij de Brit zelfs een beuk gaf.

De Duitse Ferrari-coureur kreeg uiteindelijk een stop & go van tien seconden, maar wel pas nadat duidelijk was dat Hamilton vanwege een loszittende hoofdsteun naar binnen moest. "Dit is niet zoals een coureur hoort te rijden...dit is gevaarlijk en dat je daar tien seconden straf voor krijgt...tja, wat moet je daar over zeggen", aldus Hamilton na afloop.

"Tien seconden is echt niet genoeg voor dergelijk gedrag", vertelde de Brit over de boordradio tijdens de race. "Dat weet jij ook, Charlie", zo richtte hij zich nog even op raceleider Charlie Whiting. Vettel eindigde uiteindelijk als vierde, Hamilton werd vijfde, doordat de problemen met zijn hoofdsteun hem naar achteren wierpen.

Het incident tussen Hamilton en Vettel (Bron: YouTube)

'Rochet in Turkije om transfer af te ronden'

Sergio Rochet is momenteel in Turkije om zijn transfer naar Sivasspor af te ronden. De doelman ontbrak om te trainer van AZ.

Dat AZ deze zomer afscheid gaat nemen van Rochet is al langer bekend. De transfer lijkt nu echter niet lang meer op zich te laten wachten. De keeper is in Turkije om zijn transfer naar Sivasspor af te ronden, dat meldt De Telegraaf.

Sivasspor promoveerde afgelopen seizoen naar de Süper Lig en ziet in Rochet een perfecte aanwinst. De doelverdediger stond de eerste seizoenshelft onder de lat bij AZ, maar verhuisde naar de bank toen Tim Krul werd aangetrokken.

Door de komst van Marco Bizot, hoeft de doelman ook volgend seizoen niet op een basisplaats te rekenen bij AZ. De club ziet Gino Coutinho als tweede doelman, waardoor Rochet mag vertrekken uit Alkmaar. Sivasspor biedt de keeper uitkomst.

'Vliegroute doodsteek voor vliegveld Teuge'

Een van de nieuwe aanvliegroutes voor vliegveld Lelystad wordt de doodsteek voor vliegveld Teuge. De belangrijke inkomsten uit parachutespringen zouden daardoor worden bedreigd, zeggen verschillende betrokken partijen maandag tegen het ANP.

De nieuwe aanvliegroute komt over het vliegveld tussen Apeldoorn en Deventer heen te liggen. Parachutespringen is dan niet meer mogelijk. Het Nationaal Paracentrum is goed voor de helft van de begroting. "Als de route zo blijft, gaan we failliet", stelt directeur Meiltje de Groot van het vliegveld.

Opmerkelijk was dat Teuge juist was genoemd als uitwijklocatie voor kleine vliegtuigen. Die kunnen niet meer op Lelystad terecht als die luchthaven wordt opengesteld voor grotere toestellen.

'Vliegroute doodsteek voor vliegveld Teuge'
'Vliegroute doodsteek voor vliegveld Teuge' (Foto: ANP)

Marktplaats voert iDEAL-functie in

Mensen die via Marktplaats spullen te koop aanbieden, kunnen hun geld vanaf vandaag via iDEAL ontvangen. De site werkt samen met een bedrijf dat iDEAL-betalingen tussen particulieren mogelijk maakt.

Geregistreerde verkopers kunnen aangeven dat ze de nieuwe functie willen gebruiken. Kopers zien dit vervolgens in de advertenties van deze aanbieders.

Volgens een woordvoerder leverden tests met de nieuwe betaalfunctie al positieve reacties op, omdat deze snel duidelijkheid verschaft over betalingen. "In de chat zie je meteen dat is betaald, en je weet met wie je handelt."

De nieuwe betaalfunctie maakt handelen op Marktplaats ook veiliger. Verkopers die de iDEAL-functie willen gebruiken, kunnen dit niet anoniem doen. Zij moeten een aantal persoonsgegevens, een rekeningnummer en een telefoonnummer opgeven. Bij grote sommen geld komt daar nog een extra controle bovenop.

Marktplaats voert iDEAL-functie in
Marktplaats voert iDEAL-functie in (Foto: BuzzT)

Van den Brom: "Maher komt niet naar AZ"

Adam Maher keert niet terug naar AZ. De middenvelder werd onlangs in verband gebracht met een terugkeer, maar John van den Brom ontkent het gerucht.

Maher maakte in 2013 voor acht miljoen euro de overstap van AZ naar PSV. De aanvallend ingestelde middenvelder slaagde er niet in om door te breken bij de ploeg uit Eindhoven, waarna hij afgelopen seizoen werd verhuurd aan Osmanlıspor. AZ zou een terugkeer wel zien zitten, maar Van den Brom ontkent de berichten.

"Nee, hij komt niet naar AZ. Ik heb de geruchten wel gelezen, maar hij is nooit bij ons besproken. We zijn tevreden met de jongens die we nu hebben", vertelde de trainer van AZ tegenover FOX Sports.

"We hebben vorig seizoen zonder nummer 10 gespeeld. Dat we de nummer 10-positie nog niet hebben ingevuld op de lijst, bekent niet dat we daar nog naar op zoek zijn. We hebben genoeg jongens die op die positie kunnen spelen", aldus Van den Brom.

Maher speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Osmanlıspor. De Nederlander kwam 24 competitiewedstrijden in actie voor de Turken. Hiervan begon hij vijftien keer als basisspeler.

Spaanse basketbalsters Europees kampioen, BelgiŽ 3e

De Spaanse damesbasketbalploeg heeft in Tsjechië het Europees kampioenschap gewonnen. Na 1993 en 2013 is het de derde Europese titel voor de ploeg die vorig jaar olympisch zilver veroverde.

Via een 67-47 zege in de kwartfinales op Letland en 68-52 winst op België in de halve finales plaatste Spanje zich onder leiding van Alba Torrens voor de finale. Daarin trad het aan tegen de Europees kampioen van 2001 en 2009, Frankrijk, dat via zeges op Slowakije (67-40) en Griekenland (77-55) de eindstrijd bereikte. De finale werd nauwelijks spannend en bij rust had Spanje al een aanzienlijke voorsprong te pakken. Onder leiding van Ekaterinburg-teamgenotes Torrens en Sancho Lyttle werd met 71-55 de zege binnengehaald.

Emma Meesseman, vaste waarde bij de Washington Mystics in de WNBA, leidde België met een grote zege van 78-45 langs Griekenland in de strijd om brons. Een bijzonder resultaat voor onze zuiderburen, die zich voor slechts vier van de vorige twintig EK's plaatsten en nooit verder kwamen dan een zesde plek. België stond nog ooit op de Olympische Spelen en het WK, maar dat laatste zal volgend jaar in Spanje veranderen dankzij het succes op het EK in Tsjechië.

Schiphol geeft trolleyloze reiziger voorrang

Reizigers zonder bagage of met een kleine tas krijgen komende zomer voorrang bij de veiligheidscontroles op Schiphol. Hiermee wil de luchthaven de doorstroom van passagiers in zogeheten 'no trolley-doorgangen' versnellen, bevestigde een woordvoerder maandag een artikel hierover in De Telegraaf.

Steeds meer mensen reizen tegenwoordig alleen met handbagage, die ze meenemen in een rolkoffertje. Voor het inchecken van ruimbagage vragen luchtvaartmaatschappijen vaak geld, waardoor steeds meer reizigers hun spullen als gratis handbagage vervoeren. "Zo'n trolley rolt bovendien makkelijk door de luchthaven en je hoeft niet te wachten bij de bagageband op de plaats van bestemming", aldus de zegsman. Het leidt echter wel tot meer werk bij de controles.

De proef met de versnelde doorgang begint deze week in de vertrekhallen 1, 2 en 3. Wat precies de grens is aan wat een passagier mee mag nemen, kon de woordvoerder nog niet zeggen. De speciale doorgangen zijn overigens alleen beschikbaar op de 'piekmomenten', als het erg druk is bij de veiligheidscontroles.

Schiphol geeft trolleyloze reiziger voorrang
Schiphol geeft trolleyloze reiziger voorrang (Foto: ANP)

WŁst nog zeker twee jaar door

Ireen Wüst gaat na de Olympische Spelen van volgend jaar nog zeker twee jaar door met schaatsen. De kopvrouw van JustLease.nl zei dit tegenover De Telegraaf.

"Na mijn laatste WK allround staat de teller op zes wereldtitels. Het zou fantastisch zijn om Gunda Niemann in te kunnen halen. Zij staat op acht, dus dan moet ik er zeker nog drie rijden," aldus de schaatsster, die in de aanloop naar het olympische seizoen van een goede zomer spreekt. "Bovendien wil ik sowieso niet dat komend olympisch jaar mijn laatste seizoen zou zijn. Dat heb ik eerder wel geleerd uit mijn TVM-tijd, van Erben Wennemars, Renate Groenewold en Carl Verheijen. Bij hen had ik het idee dat ze aan een afscheidstournee bezig waren. Alles wat ze deden, was hun laatste keer. Ik vond zoiets niet passen in een olympisch traject. Ik wil dat in ieder geval anders aanpakken."

Veertien zwijnen gedood door aanrijding

Veertien jonge wilde zwijnen zijn in de nacht van zondag op maandag gedood door een aanrijding op de N69 in Valkenswaard. De kudde werd op de weg tussen Eindhoven en Valkenswaard aangereden door een personenauto. De auto raakte zwaar beschadigd maar de inzittenden bleven ongedeerd, liet de politie weten.

Door de groeiende populatie wilde zwijnen komen aanrijdingen in het zuidoosten van Brabant steeds vaker voor. Vorig jaar werden er 34 geteld en het aantal komt dit jaar waarschijnlijk veel hoger uit, verwacht secretaris Cor Louwers van de Brabantse stichting SAMF die wildaanrijdingen afhandelt.

Een aanrijding met veertien dode dieren tot gevolg is volgens Louwers zeer uitzonderlijk. Hij denkt dat de groep zwijnen op de weg heeft gestaan en gaat ervan uit dat drie moederzwijnen wel op tijd de berm hebben bereikt en zijn gevlucht. Een paar aangereden biggen zijn met een kogel uit hun lijden verlost.

Wilde zwijnen hebben zich een aantal jaren geleden vanuit Limburg in de natuurgebieden rondom Eindhoven gevestigd. En terwijl de provincie een nulstand nastreeft, lukt het jagers niet om de populatie onder controle te krijgen. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.

Veertien zwijnen gedood door aanrijding
Veertien zwijnen gedood door aanrijding (Foto: ANP)

Ricciardo: "Wat een bizarre race!"

Daniel Ricciardo won zondag de Grand Prix van Azerbeidzjan. Voor de Red Bull-coureur kwam er het nodige geluk bij kijken - zo vielen Max Verstappen, Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, beide Force India's, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel om diverse redenen weg - maar zelf reed hij ook een prima race.

Na vier ronden lag de als tiende vertrokken Ricciardo zeventiende, nadat hij de pits in kwam om wat zooi van zijn auto te laten halen. "Dat laat wel zien dat je nooit op moet geven", jubelde hij na afloop. "Wat een bizarre race, ongelooflijk! Na de rodevlagsituatie wisten we dat het podium mogelijk was en toen ik hoorde dat Hamilton en Vettel problemen hadden was een zege zelfs mogelijk."

Ricciardo kende in de kwalificatie een crash, waardoor hij als tiende moest vertrekken. "Dat was teleurstellend, maar uiteindelijk is het goedgekomen. Ik ben heel blij dat we in elk geval één auto aan de finish hebben gekregen en dan ook nog eens helemaal bovenaan!"

Facebook en Twitter vieren 20 jaar Potter

Facebook viert maandag de twintigste verjaardag van tovenaar Harry Potter. Het is 26 juni exact twee decennia geleden dat het eerste boek, The Philosopher's Stone, verscheen.

Facebook heeft daarom maandag een 'easter egg' ingebouwd. Wie in een bericht de Engelse naam van een van de vier 'huizen' van toverschool Zweinstein gebruikt, krijgt als verrassing wat magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleur van het huis: Gryffindor is rood, Slytherin groen, Ravenclaw blauw en Hufflepuff oranje.

Schrijfster J.K. Rowling voltooide het manuscript in 1995 en probeerde het twee jaar lang aan een uitgeverij te slijten. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag; de eerste druk van het boek was slechts vijfhonderd exemplaren. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de zeven Potter-boeken verkocht.

Update 09:56 uur
Ook Twitter lanceert maandag een speciale Harry Potter-emoji. Het symbooltje is ontwikkeld in samenwerking met uitgeverij Bloomsbury, zo meldt Twitter maandag. Wie deze week op Twitter de hashtag #HarryPotter20 gebruikt, krijgt automatisch een afbeelding van Harry's iconische litteken en bril in de tweet.


Facebook viert 20e verjaardag Harry Potter
Facebook viert 20e verjaardag Harry Potter (Foto: BuzzT)

Rossi na TT-winst: "10e zege op mijn favoriete baan is heel speciaal"

Valentino Rossi won zondag de TT van Assen in de MotoGP en voor de Italiaanse legende was het al zijn tiende overwinning op het Drentse circuit. 

"Het was een geweldig gevecht met Zarco, Petrucci en Marquez", aldus Rossi na afloop, terwijl ook Andrea Dovizioso zich er aan het einde nog bij kwam melden. "Mijn tiende zege op mijn favoriete circuit is heel speciaal. De race was moeilijk en gezien de wisselende omstandigheden dit weekeinde was vooral de bandenkeuze voor iedereen erg lastig", zo doelt Rossi op het alsmaar wisselende weer.

"De harde band bleek het beste bij de Yamaha te passen en die hield zich goed. Toen het begon te regenen zat ik net in een goed ritme en aangezien ik wist dat Petrucci in zulke omstandigheden erg snel is, begon ik toch wat zenuwachtig te worden. De laatste ronden waren ongelooflijk, in de laatste bocht hield ik een strakke lijn om ervoor te zorgen dat hij mij niet meer in kon halen."

In het WK staat de top-4 na de TT zeer dicht op elkaar: Dovizioso, Maverick Viñales, Marquez en Rossi staan binnen elf punten van elkaar. "Het WK is nu weer helemaal open. Ik hoop dat ik volgende week op de Sachsenring nog zo'n goed resultaat neer kan zetten", besloot Rossi.

Rossi na TT-winst: "10e zege op mijn favoriete baan is heel speciaal" (Pro Shots / Cor Lasker)
Rossi na TT-winst: "10e zege op mijn favoriete baan is heel speciaal" (Pro Shots / Cor Lasker)

Inreisverbod Trump voor hoogste rechtscollege

Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich maandag over het voorgenomen inreisverbod van president Donald Trump voor inwoners uit zes islamistische landen. Eerdere wetten voor een tijdelijk inreisverbod werden de afgelopen maanden door lagere rechtbanken steeds afgewezen.

Eerder deze maand kwam het '9th Circuit Court' in San Francisco, dat de zaak in hoger beroep behandelde, tot de conclusie dat de uitspraak van een federale rechter op Hawaï, die in maart belangrijke delen van Trumps decreet blokkeerde, terecht was.

Op 25 mei velde een rechtbank in de staat Virginia in hoger beroep al hetzelfde oordeel nadat een rechter in Maryland de plannen van Trump naar de prullenbak had verwezen. Het Witte Huis liet daarop weten naar het hooggerechtshof te stappen om alsnog gedaan te krijgen dat reizigers uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran worden geweerd uit de VS.

Inreisverbod Trump voor hoogste rechtscollege
Inreisverbod Trump voor hoogste rechtscollege (Foto: ANP)

'Tjeenk Willink wil stoppen als informateur'

Herman Tjeenk Willink wil stoppen als informateur. Binnen de VVD wordt gekeken naar Gerrit Zalm, de oud-minister van Financiën, als enige vervanger. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover maandag in De Telegraaf. Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur.

Woensdag praat de Tweede Kamer waarschijnlijk over de formatie. Dan zal er ook een nieuwe informateur worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen over een kabinet.

Met het oog op de afronding van zijn opdracht ontvangt Tjeenk Willink maandag de meeste fractievoorzitters. Dinsdag heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen. Daarna dient hij zijn verslag in.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD'er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.

ChristenUnie
Ook Tjeenk Willink (PvdA) heeft deze combinatie proberen te vormen. Dat liep net als de eerste poging van Schippers stuk op het vluchtelingenvraagstuk. Daarna werd de ene na de andere partij door hem afgeschreven totdat de ChristenUnie overbleef.

De VVD en CDA moesten van hem in een brief aangeven waarom ze niet met de PVV in zee wilden gaan en de SP moest duidelijk maken op schrift waarom ze de VVD uitsluit. Daarna kwam vorige week de PvdA als laatste langs om te laten weten niet in een kabinet te willen stappen na de grote verkiezingsnederlaag.

Daarmee lag de weg open voor een formatiepoging van het motorblok met de ChristenUnie. Dat lag moeilijk omdat D66 die partij eerder in het formatieproces 'onwenselijk' had genoemd. Vorige week werd duidelijk dat D66 hiervoor toch open staat.

'Tjeenk Willink wil stoppen als informateur'
'Tjeenk Willink wil stoppen als informateur' (Foto: ANP)

Eigenaar camping Fort Oranje naar de rechter

Eigenaar Cees Engel spant een kort geding aan tegen het besluit van de gemeente Zundert om het beheer van de beruchte camping Fort Oranje in Rijsbergen over te nemen. Ook komt er een kort geding tegen het gebiedsverbod dat aan hem, zijn zoon en zijn echtgenote is opgelegd om ze van de camping te houden. Juridisch adviseur Jeroen Pols heeft dat maandag aangekondigd.

De gemeente Zundert nam het beheer van de camping vrijdag per direct over. De gemeente kan het beheer overnemen als de leefbaarheid, gezondheid of veiligheid in gevaar is. In het overnamebesluit maakt de gemeente een lange opsomming van strafbare feiten en overtredingen die in de afgelopen jaren zijn geconstateerd.

De gemeente wil het komende jaar gebruiken om een nieuwe woonplek te vinden voor de ruim zeshonderd bewoners die vaak onder erbarmelijke omstandigheden op het verpauperde vakantiepark wonen.

Eigenaar camping Fort Oranje naar de rechter
Eigenaar camping Fort Oranje naar de rechter (Foto: ANP)

Amerikaanse sites getroffen door IS-hack

De websites van enkele Amerikaanse overheidsinstellingen zijn zondag gehackt door sympathisanten van Islamitische Staat. De hackers lieten op de websites een waarschuwing achter voor de Amerikaanse president Donald Trump.

"Trump, we zullen jou en jouw volk verantwoordelijk houden voor iedere druppel bloed die in moslimlanden vloeit. Ik hou van Islamitische Staat", viel te lezen op verschillende overheidssites, waaronder die voor het departement voor penitentiaire instellingen in de staat Ohio. Hetzelfde bericht prijkte op de site van gouverneur John Kasich.

De minister van Financiën van de staat Ohio, Josh Mandel, was een van de eersten die de cyberaanval opmerkten. Hij plaatste een screenshot van het bericht op Facebook. De hackers lijken het vooral op zijn staat te hebben voorzien. Volgens New York Post werden ook bezoekers van de gemeentewebsite van Brookhaven, in de staat New York, getrakteerd op het muzikaal begeleide dreigement.

Maandagochtend waren veel overheidssites nog onbereikbaar. Justitie onderzoekt nog hoe de hackers toegang hebben verkregen tot de websites, meldt persbureau Bloomberg. In totaal zijn tien overheidssites en twee servers getroffen.

Amerikaanse sites getroffen door IS-hack
Amerikaanse sites getroffen door IS-hack (Foto: BuzzT)

Meteoriet neergestort in Noord-Holland

In Nederland is begin dit jaar een meteoriet gevonden in het Noord-Hollandse Broek in Waterland. De meteoriet kwam terecht op een schuurtje en verbrijzelde een dakpan, maakte onderzoekscentrum Naturalis Biodiversity Center maandag bekend.

Volgens de onderzoekers gaat het om een bijzondere vondst. In de laatste tweehonderd jaar zijn er maar zes meteorieten gevonden in Nederland. De steenmeteoriet heeft een gewicht van ongeveer een halve kilo.

Naar schatting komt er één meteoriet van deze grootte per drie tot vier jaar terecht in Nederland, maar ze worden meestal niet gevonden. Volgens de wetenschappers van Naturalis komt de meteoriet waarschijnlijk van een voormalige miniplaneet in een baan om de zon, tussen Jupiter en Mars. In dat gebied zweeft veel ruimtepuin dat soms uit zijn baan raakt door een botsing en daarna, na veel rondjes om de zon, de aarde kan raken.

Vuurbol
De meteoriet viel op 11 januari om 17:09 uur. Een paar seconden daarvoor werd een vuurbol waargenomen door meerdere mensen in Nederland. Zo'n vuurbol is zichtbaar door alle energie die vrijkomt tijdens de val. De steen wordt door de luchtweerstand sterk verhit en begint aan de buitenkant te smelten. Daardoor wordt hij steeds kleiner.

De vorige meteoriet die in Nederland werd gevonden viel 27 jaar geleden ook door een dak, in Glanerbrug (Overijssel).

Meteoriet neergestort in Noord-Holland
Meteoriet neergestort in Noord-Holland (Foto: ANP)

'Feyenoord niet akkoord met §15 miljoen voor Karsdorp'

AS Roma is er nog altijd niet in geslaagd om Rick Karsdorp los te weken bij Feyenoord. De Rotterdammers weigerden een bod van vijftien miljoen euro.

Volgens De Telegraaf hebben zondag de hele dag onderhandelingen plaatsgevonden tussen Feyenoord en AS Roma. De club uit Italië liet technisch directeur Monchi en algemeen directeur Mauro Baldissoni overvliegen naar Amsterdam om de onderhandelingen voor te zetten. Tot een akkoord kwam het nog niet.

AS Roma heeft vijftien miljoen euro over voor de diensten van Karsdorp en hoopte de rechtsback zondag over te nemen van Feyenoord. De kampioen van Nederland weigerde echter akkoord te gaan met een aanbieding van vijftien miljoen euro.

Zelf zou Karsdorp al een overeenstemming met Roma hebben bereikt over zijn contract. Het is alleen nog zaak dat beide clubs het eens raken over de vraagprijs. Na de onderhandelingen van afgelopen zondag is Roma nog niet afgehaakt voor Karsdorp. De club overweegt zijn mogelijkheden.

'Prettig Suikerfeest' kan ťcht niet

De oplettende FOK!ker zal het niet ontgaan zijn, na een kleine maand vasten zit de ramadan erop voor onze lichtgetinte vrienden en vriendinnen en dat wordt traditiegetrouw gevierd met het Suikerfeest.

Niks mis mee, zou je denken. Wij van FOK! hopen dan ook dat de ene helft gisteren een topdag heeft gehad en dat de andere helft ervan geniet vandaag. Helaas denkt niet iedereen daar hetzelfde over.

's Lands net niet favoriete parfumerie Douglas waagde het om moslims in Nederland 'prettig Suikerfeest' te wensen en dat hebben ze geweten. Uit de diepste krochten van het internet kwam heel hatend extreemrechts de hoek om kijken om zich van hun meest gênante kant te laten zien.

Prettig suikerfeest!
Prettig suikerfeest!

Tien doden in Mexicaanse deelstaat Veracruz

Tien mensen onder wie vier kinderen zijn in het afgelopen weekend om het leven gekomen bij geweld in de onrustige regio Veracruz in het oosten van Mexico.

Bij een aanval van een gewapend commando in de havenstad Coatzacoalcos werden twee volwassenen en vier kinderen gedood. In een restaurant in de stad José Cardel werden twee politieagenten gedood en raakten twee agenten gewond. In nog een andere stad kwamen twee vrouwen door geweld om het leven.

"De georganiseerde misdaad is verantwoordelijk voor de geweldproblemen in Veracruz", klaagde gouverneur Miguel Ángel Yunes van Veracruz in een videoboodschap. In de regio vechten meerdere misdaadsyndicaten om de macht.

Tien doden in Mexicaanse deelstaat Veracruz
Tien doden in Mexicaanse deelstaat Veracruz (Foto: ANP)

'Vakantiegeld gaat vaak op aan andere zaken'

Bij het merendeel van de Nederlanders gaat het jaarlijkse vakantiegeld ook dit jaar niet op aan vakantie. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het voor veel mensen erg belangrijk om wat extra centen achter de hand te hebben voor andere zaken.

Bij onderzoek onder ruim 1100 mensen gaf 45 procent aan ook echt op reis te gaan van het vakantiegeld. Dat is wel een fractie meer dan vorig jaar, maar bijvoorbeeld minder dan vijftien jaar terug. Toen zei nog 49 procent dit te doen.

Het Nibud merkt onder meer dat Nederlanders het vakantiegeld vaker gebruiken om mee te sparen. Dit wordt de laatste paar jaar door ongeveer twee vijfde van de mensen gedaan, bijna twee keer zoveel als in 2002.

Schulden
"Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend", zegt Nibud-directeur Gerjoke Wilmink.

Andere zaken waar vakantiegeld veel voor wordt gebruikt zijn bijvoorbeeld het aflossen van schulden, huishoudelijke uitgaven en kortere uitstapjes. Hier valt op dat het aantal mensen dat met dit extraatje schulden en betalingsachterstanden wil wegwerken de laatste paar jaar geleidelijk iets oploopt, van 12 procent in 2015 naar 15 procent dit jaar.

Beleggen
Verder blijkt dat het percentage bovenmodale inkomens dat het vakantiegeld in beleggen steekt, ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld (van 5 naar 10 procent). Over de gehele linie kiest echter nog altijd maar zo'n 3 procent voor deze optie, evenveel als twaalf maanden terug.

Overigens gaat een ruime meerderheid van de Nederlanders wel degelijk op vakantie, sommigen zelfs meerdere keren. Slechts 22 procent van de ondervraagden liet aan het Nibud weten dit jaar thuis te blijven. Dat is exact hetzelfde percentage als vorig jaar. Er waren dit jaar wel wat meer mensen die als reden hiervoor aandroegen dat ze een vakantie te duur vinden.

'Vakantiegeld gaat vaak op aan andere zaken'
'Vakantiegeld gaat vaak op aan andere zaken' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon en stapelwolken

In juni koude en een regenvlaag, ziet het boerke niet zo graag

Goedemorgen!

Gisteren was het een regenachtige dag. Gelukkig is die regen de afgelopen nacht naar het zuidoosten weggetrokken.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon, maar ook enkele stapelwolken. Het blijft vrijwel overal droog. De temperatuur loopt uiteen van 18 tot 23 graden.

Morgen nog een graadje warmer en kans op regen. Ook woensdag warm en grote kans op buien. De dagen daarna worden koeler en wisselvallig.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:21
Zon onder: 22:04
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1321 Eerstesteenlegging van de Domtoren te Utrecht
 1917  De eerste Amerikaanse troepen landen in Frankrijk.
1963 John F. Kennedy spreekt tijdens een toespraak in West-Berlijn de beroemde woorden: "All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words 'Ich bin ein Berliner!'"
1974 Invoering van de Universal Product Code, in de vorm van de bekende barcodes.
1977 Laatste concert van Elvis Presley.
1979 Geboorte van DJMO, gefeliciteerd collega!
1986 De laatste schuifdeur van de Oosterscheldekering wordt geplaatst.

Charged fotografeerde deze vlinder in Haps (Foto: Charged)
Charged fotografeerde deze vlinder in Haps (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Doden na zinken boot op Colombiaans meer

Zeker negen mensen zijn zondag omgekomen nadat een boot was gezonken op een stuwmeer in het noordwesten van Colombia. Er worden nog 28 opvarenden vermist.

Volgens het hoofd van de rampenbestrijding in de provincie Antioquía zijn 99 mensen gered en zijn veertig mensen uit zichzelf uit het water gekomen. Regionale autoriteiten melden dat 24 mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Het drie dekken tellende schip El Almirante zou door nog onbekende oorzaak op het stuwmeer van Guatapé zijn gekapseisd en gezonken. Overlevenden spraken van een hard geluid en dat de boot vervolgens begon te zinken. Geen van de opvarenden droeg een reddingsvest. Op de boot zouden zo'n 170 mensen hebben gezeten.

Doden na zinken boot op Colombiaans meer
Doden na zinken boot op Colombiaans meer (Foto: ANP)

Automobilist verongelukt bij achtervolging

Bij een ongeluk in Eindhoven is een automobilist in de nacht van zondag op maandag om het leven gekomen en zijn twee andere inzittenden gewond geraakt. De auto botste bij een achtervolging door de politie tegen een boom.

De politie in de Brabantse stad onderzoekt het ongeluk, waarbij de auto met Belgisch kenteken er vandoor was gegaan na een stopteken van de politie. De politie zette de achtervolging in, waarop de automobilist op een ventweg met hoge snelheid tegen een boom reed.

Automobilist verongelukt bij achtervolging
Automobilist verongelukt bij achtervolging (Foto: ANP)

Kaart Disneyland levert ruim zes ton op

De eerste plattegrond die Walt Disney in kleur tekende van zijn droomproject Disneyland, is zondag verkocht voor 708.000 dollar (632.000 euro).

Walt tekende de kaart samen met illustrator Herb Ryman in 1953, en gebruikte deze om zijn plannen aan te prijzen bij investeerders. Nadat zijn droom verwezenlijkt was met de opening van Disneyland in het Californische Anaheim in 1955, gaf hij de kaart aan een productie-assistent. De plattegrond dook pas een paar jaar geleden weer op.

De kaart was onderdeel van een veiling van bijna 1000 overblijfselen uit de ruim 60-jarige geschiedenis van Disneyland, het eerste attractiepark van Disney. Eerder deze maand ging er ook al een aantal Disney-memorabilia onder de hamer in Los Angeles. Het populairste item was toen Walts persoonlijke kopie van het script van Cinderella, waarin hij enkele aantekeningen had gemaakt. Het scenario werd verkocht voor 30.000 dollar (bijna 27.000 euro).

Kaart Disneyland levert ruim zes ton op
Kaart Disneyland levert ruim zes ton op (Foto: BuzzE)

Brand bedreigt Spaans nationaal park DoŮana

Vanwege een grote bosbrand in het zuidwesten van Spanje zijn zondag rond de 2000 mensen in veiligheid gebracht. In de omgeving van de gemeente Moguer in de provincie Huelva werden onder andere twee campings, twee hotels en enkele kleine dorpen ontruimd. Het gevaarlijkste vuurfront bedreigt nu het nationaal park Doñana.

De brand brak zaterdagmiddag uit. De oorzaak is onbekend, maar brandstichting of nalatigheid wordt niet uitgesloten. De rook was zondag van grote afstand te zien. Wegen door het gebied zijn afgesloten en tot nog toe zijn er geen doden of gewonden gemeld.

De regionale regering van Andalusië liet weten dat ruim 550 brandweermensen en militairen het vuur bestrijden met tientallen grondvoertuigen, elf vliegtuigen en tien helikopters. Het bluswerk wordt bemoeilijkt door een harde, warme wind, die uit steeds wisselende richtingen waait.

Vorige week kwamen door een bosbrand in het buurland Portugal 64 mensen om het leven en raakten meer dan tweehonderd gewond.

Brand bedreigt Spaans nationaal park Doñana
Brand bedreigt Spaans nationaal park Doñana (Foto: ANP)

Hordeloper McLeod sprint naar supertijd

Hordeloper Omar McLeod heeft op de Jamaicaanse atletiekkampioenschappen voor een superprestatie gezorgd.

De olympisch kampioen op de 110 meter horden snelde in de finale in Kingston naar een tijd van 12,90 seconden, de gedeeld zesde tijd ooit gelopen. Alleen wereldrecordhouder Aries Merritt (12,80), Dayron Robles (12,87 en 12,88), Xiang Liu (12,88) en David Oliver (12,89) waren ooit sneller dan McLeod.

Hij deelt zijn tijd met de Amerikanen Dominique Arnold en Oliver, die beiden ook al eens 12,90 liepen. "Ik heb aan veel technische zaken gewerkt en nu kwam alles samen", analyseerde hij na afloop. Over een dikke maand begint het WK atletiek in Londen, waar McLeod de topfavoriet is op de 110 meter horden.

Tennisser De Bakker met overmacht naar toernooiwinst in Alkmaar

Tennisser Thiemo de Bakker heeft eindelijk weer eens een beetje van zich doen spreken. De 28-jarige Nederlander stond ooit 40e op de wereldranglijst, maar is inmiddels tot ver buiten de top-500 gezakt. 

Op het relatief kleine futuretoernooi van Alkmaar was hij deze week echter weer eens in goeden doen. Op weg naar de finale kwam hij in geen enkele set in de problemen en schakelde hij onder meer landgenoot Botic van de Zandschulp uit.

De Fransman Maxime Chazal maakte het De Bakker in set twee van de finale in Alkmaar nog even lastig, maar de Nederlander maakte het gedecideerd af: 6-3, 7-5.

Nederlands record 4x400 meter na 38 jaar verbroken, maar Nederland degradeert

Nederland is op het Europees kampioenschap voor landenteams roemloos gedegradeerd uit de hoogste divisie. De ploeg werd in het Franse Lille twaalfde in het veld van twaalf landen en zal volgend jaar dus weer uit moeten komen in de eerste divisie.

Drie dagen atletiek met in totaal veertig onderdelen leverde Nederland twee keer de overwinning op. Thijmen Kupers schreef de 800 meter op zijn naam, Lisanne de Witte was de sterkste op de 400 meter. Dat deed zij in een persoonlijk record van 51,71 seconden, de tweede tijd ooit gelopen door een Nederlandse vrouw.

Melissa Boekelman werd tweede bij het kogelstoten, één van de twee tweede plekken voor Nederland. De andere kwam op naam van Maarten Stuivenberg, Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard en Björn Blauwhof. Het kwartet snelde op de 4x400 meter naar de tweede plek in 3:02,37, een verbetering van bijna een seconde van het nationaal record. Dat was vrij oud, want het oude record werd gelopen tijdens de Werelduniversiteitsspelen van 1979. 

De titel in Lille was voor Duitsland, dat Polen en Frankrijk aftroefde. 

Zuid-Koreanen juichen op WK taekwondo in eigen huis

De eerste finaledag op het wereldkampioenschap taekwondo in het Zuid-Koreaanse Muju heeft gelijk twee gouden medailles voor het thuisland opgeleverd. Zaterdag werden in de klassen tot 54kg (mannen) en 46kg (vrouwen) de gevechten tot en met de kwartfinales gehouden, een dag later volgde zoals in alle gewichten het geval zal zijn de finales.

De 22-jarige Kim Tae-hun liet wederom zien 's werelds beste taekwondoka in de lichtste klasse te zijn. De Koreaan werd in 2013 en 2015 al wereldkampioen in de niet-olympische gewichtsklasse en veroverde vorig jaar olympisch brons in de klasse tot 58kg. In de halve finale in Muju maakte Kim gehakt van de Italiaan Vito Dell'Aquila, terwijl de andere halve finale na een waar spektakelstuk een zege opleverde voor de Iraniër Armin Hadipour op de Thai Ramnarong Sawekwiharee. In de finale was Kim met 10-6 een maatje te groot voor Hadipour.

Bij de vrouwen was Sim Jae-young in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Colombiaanse Andrea Ramirez, die op zaterdag de Nederlandse Dina Pouryounes uit het toernooi trapte. De andere halve finale was zeer spannend: de Vietnamese Truong Thi Kim Tuyen bleek met 9-8 te sterk voor Napaporn Charanawat uit Thailand. In de finale hield Truong het even vol, maar Sim was simpelweg te sterk: 18-9.

Bendsneyder na dramatische finish: "Genoten van het publiek"

Voor Moto3-coureur Bo Bendsneyder eindigde de Nederlandse Grand Prix in Assen bepaald niet zoals gehoopt. De 18-jarige Rotterdammer begon zeer sterk aan zijn race en reed zelfs even op kop, maar viel na een kleine aanvaring terug.

"Ik begon sterk en kon voorin goed meekomen. In de Strubben werd ik aangetikt en kwam ik achteraan de groep terecht", reageerde Bendsneyder. In de slotronde knokte hij zich naar voren, maar daarna ging het alsnog fout. "In de Geert Timmer-bocht ging ik van mijn lijn af en raakte ik snelheid kwijt, waarna iemand mij aantikte en ik onderuit ging." Daardoor kwam Bendsneyder los van zijn motor over de streep en dat telt niet: 'Did Not Finish' in plaats van een plek dik in de punten.

"Het is jammer om zo te eindigen, maar zulke dingen gebeuren nou eenmaal. Het was een mooie race en ik heb genoten van het publiek. We waren erg sterk dit weekeinde, dus dat is positief, maar helaas sluiten we het zonder punten af. De steun van de fans waardeer ik wel heel erg", besloot Bendsneyder. 

Tennisster Sevastova pakt eerste WTA-titel in zeven jaar

Tennisster Anastasija Sevastova heeft voor het eerst sinds 2010 een WTA-toernooi gewonnen. De 27-jarige Letse was destijds de beste in Estoril en won sindsdien geen enkel toernooi meer. Wel haalde ze twee finales, waarna Sevastova deze week in Mallorca opnieuw de finale haalde.

Op het Spaanse gras stond Sevastova (WTA-19) tegenover de Duitse Julia Görges, op jacht naar haar derde WTA-titel. De mondiale nummer 54 slaagde er in de tweede set in Sevastova aan het wankelen te brengen, maar de Letse herstelde zich in set drie op tijd en liep na dik twee uur als winnares van de baan: 6-4, 3-6, 6-3.

Haar toernooiwinst levert Sevastova overigens geen plek winst op de wereldranglijst op, daarvoor is het verschil met Madison Keys te groot. 

Veteraan Lopez pakt zesde ATP-titel

Tennisser Feliciano Lopez heeft de zesde ATP-titel uit zijn lange carrière veroverd. De 35-jarige Spanjaard zegevierde op het toernooi van Queen's in Londen, het grastoernooi ter voorbereiding op Wimbledon. 

Lopez, de nummer 32 van de wereld, stond tegenover de mondiale nummer zeven: de Kroaat Marin Cilic. Die won de eerste set, maar in set twee hield Lopez gelijke tred en sleepte hij er een tiebreak uit. Daarin was hij veel te sterk voor Cilic.

Dat het een duel tussen twee sterke serveerders was werd ook in set drie duidelijk: geen van beiden wist één breakkans af te dwingen en dus moest weer een tiebreak gespeeld worden. Daarin gaf Cilic een matchpoint weg, wat Lopez vervolgens ook twee keer deed. Op de derde poging was het echter raak: 4-6, 7-6 (2), 7-6 (8).

Lopez stijgt door zijn toernooiwinst naar de 25e plek op de wereldranglijst. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.