FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 juni 2017

Hotelbarklant steelt teen uit cocktail, hotel is woedend

Een Canadese hotelbar is een belangrijk ingrediënt kwijt: een gemummificeerde, menselijke teen. De bar in het Downtown Hotel in Yukon gebruikt die teen namelijk in de Sourtoe cocktail, de meest bekende cocktail die men er serveert.

In de cocktail, waar de nodige whiskey in is verwerkt, drijft standaard een teen. De regel is dat de drinker van de cocktail de teen met zijn of haar lippen aan moet raken. Gekke jongens, die Canadezen.

Terry Lee, de 'Tenenbaas' van het hotel, was bepaald niet blij toen hij hoorde dat het stukje mens weg was, vooral omdat mensentenen schijnbaar moeilijk te verkrijgen zijn.

Volgens Geri Coulbourne, de hotelmanager, was de huidige teen gedoneerd door een man bij wie de teen afgezet moest worden. Deze werd een half jaar in zout bewaard, alvorens de teen aan de slag kon om de cocktails helemaal af te maken.

"Dit was onze nieuwe teen en het was echt een hele goede!", klaagt Coulbourne. "We gebruikten hem pas enkele dagen", aldus de manager, die wel aangaf dat ze nog een paar reservetenen hadden liggen.

Het is niet de eerste keer dat een teen verdwijnt in het hotel. In 2013 dronk een klant het hele glas leeg, inclusief teen, wat hem een boete van 375 dollar opleverde. Inmiddels staat op diefstal van de teen een boete van 1500 dollar.

De hotelbazen hebben wel een idee wie de teen gestolen heeft. De man uit Quebec zou opgeschept hebben over het mogelijk stelen ervan, waarna hij de barman ervan overtuigde hem de cocktail in te schenken, resulterend in de zaak van de gestolen teen.

Het hotel is van plan de man te laten betalen en hem zelfs aan te klagen, tenzij de teen veilig teruggebracht wordt. 

Zonneracewagen Nuon pakt wereldrecord

Studenten van de TU Delft hebben woensdag een nieuw wereldrecord zonneracen gevestigd. Met hun zonneracewagen Nuna legden de Delftse studenten binnen twaalf uur 882 kilometer af. De TU-ploeg daagt nu andere teams uit om die afstand te verbeteren.

De studenten raceten sinds zonsopgang (05.19 uur) op de testbaan van de RDW in Lelystad. Doel was om 750 kilometer af te leggen zonder een druppel brandstof te verbruiken. In de ochtend leek dat moeilijk te worden, want de auto verbruikte meer energie dan gedacht. Toen dat euvel was verholpen, ging het soepeltjes, aldus het Nuon Solar Team.

De race is gelijk de eerste serieuze praktijktest voor het nieuwe team van studenten dat in oktober wereldkampioen hoopt te worden in Australië.

Eindhoven
Ook de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zitten niet stil. Zij presenteerden woensdagmiddag hun nieuwe door de zon aangedreven gezinsauto van de toekomst. Daarmee verdedigt het Eindhovense team in Australië zijn wereldtitel in de categorie gezinsauto's. De zonneauto Stella Vie heeft ruimte voor vijf personen en heeft een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. De auto is efficiënter dan voorgaande zonnewagens en kan met minder zonnecellen op het dak op een zomerse dag zo'n duizend kilometer afleggen.

De World Solar Challenge in Australië is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De wedstrijd duurt een week.

Zonneracewagen Nuon pakt wereldrecord
Zonneracewagen Nuon pakt wereldrecord (Foto: BuzzT)

Courteney Cox heeft spijt van ingrepen

Courteney Cox heeft in New Beauty een boekje opengedaan over de gezichtsbehandelingen die ze in het verleden heeft laten uitvoeren. De Friends-actrice heeft er spijt van en probeert voortaan zo natuurlijk mogelijk door het leven te gaan. "Ik zie rimpels niet langer als een probleem, het zijn lachlijntjes. Ik heb wel ontdekt dat fillers niet mijn vriendjes zijn."

Cox kreeg van steeds meer mensen te horen dat ze er niet natuurlijk meer uitzag. Na het zien van foto's van haar eigen gezicht, kwam ze zelf ook tot dat besef. Sindsdien is het roer omgegaan bij de 53-jarige actrice. "Ik heb al mijn fillers laten oplossen en ik ben zo natuurlijk als ik kan zijn. Ik zit nu beter in mijn vel omdat ik nu ben wie ik ben. Alles gaat uiteindelijk hangen en daar heb ik heel veel moeite mee gehad, inmiddels denk ik daar heel anders over."

Ik heb van jongs af aan meegekregen dat uiterlijk extreem belangrijk is. "Toen ik jong was werd er over twee dingen gepraat thuis: het eten en het uiterlijk van anderen". Dat ze uiteindelijk is doorgeslagen met fillers en andere ingrepen, is iets waar ze zichzelf niet goed van bewust is geweest. "Je komt bij een arts en die zegt dan dat hij met wat kleine ingrepen de boel mooier kan maken. En voor je het weet, val je van het ene in het andere."

Courteney Cox heeft spijt van ingrepen
Courteney Cox heeft spijt van ingrepen (Foto: BuzzE)

Topman PlayStation: "Spider-Man belangrijkste system-seller"

Shawn Layden, de directeur van Sony's gameafdeling SIEA, heeft in een interview met The Telegraph gezegd dat de aankomende Spider-Man-game de grootste kanshebber is om zoveel mogelijk mensen naar het PlayStation-ecosysteem te lokken. Door een nieuwe schare gamers aan te spreken hoopt Layden het snelst bij de beoogde honderd miljoen verkochte current-gen PlayStations te komen.

De PlayStation 4 is sinds zijn release in 2013 wereldwijd al ruim 60 miljoen keer over de toonbank gegaan. In het gesprek met The Telegraph komt de volgende doelstelling ter sprake: 100 miljoen verkochte exemplaren. "Zoals ik ook tegen mijn sales-mensen zeg: de eerste 60 miljoen zijn makkelijk, het gaat erom wat er daarna gebeurt, namelijk het uitbreiden van het publiek. Het gaat niet om het wegjatten van gamers bij andere platforms, maar om het aantrekken van nieuwe gamers", zo legt Layden uit tegenover de Britse krant. Hij gelooft dat de PS4-exclusive Spider-Man daar een grote rol in kan spelen.

"Onze Europese studio's werken momenteel aan meer multiplayer/sociaal-georienteerde games, omdat die daar het beste in de smaak vallen. Ik denk dat we in de Verenigde Staten juist moeten inzetten op Spider-Man om nieuwe gamers te werven. Spider-Man is waarschijnlijk de meest bekende stripheld ter wereld, en samen met (gamestudio) Insomniac hebben we eindelijk een manier gevonden om deze fan-favoriet te vertalen naar een gamepersonage dat precies speelt zoals je zou willen".

Spider-Man was tijdens de E3-gamebeurs in 2016 de revue al even gepasseerd maar werd tamelijk ondergesneeuwd door andere mega-titels zoals Horizon Zero Dawn en God of War. Toch viel de trailer die toen getoond werd bij de meeste mensen in goede aarde, en ook vorige week kwam er weer Spider-Man-gameplay langs die overwegend positief ontvangen werd. Het is alleen te hopen dat Insonmiac Games een beetje zuinig is met de quick-time events...

 

De tijd zal het leren of met Spider-Man een nieuwe groep gamers wordt aangezogen. Sony gaat nog steeds buitengewoon lekker met PlayStation 4, en dat is maar goed ook want de gameconsole is belangrijker dan ooit voor de Japanse elektronicagigant. Terwijl de console het uitstekend doet, gaat het dramatisch met veel andere branches van Sony, zoals de mobiele divisie die vorig jaar miljarden verlies leed. De PlayStation 4 is wat dat betreft de ster van de show, met maar liefst twintig miljoen verkochte consoles in het afgelopen fiscale jaar.

IS blaast al-Nuri-moskee in Mosul op

Islamitische Staat heeft woensdag de al-Nuri-moskee in de Iraakse stad Mosul opgeblazen, zo heeft het Iraakse leger meegedeeld. De moskee was voor de terreurorganisatie van groot symbolisch belang. In dit religieus gebouw riep IS-leider al-Baghdadi drie jaar geleden het kalifaat uit.

De explosie vindt plaats op het moment dat het Iraakse leger de oude stad van Mosul dicht nadert. Dit is de plek waar de laatste IS-terroristen in de stad zich schuilhouden.

De middeleeuwse moskee staat midden in dit oude centrum. Het Iraakse leger bevindt zich op circa tweehonderd meter van de moskee. Het krijgt bij zijn bestorming onder meer luchtsteun van de door de Amerikanen geleide coalitie. In de oude stad bevinden zich naar schatting nog 100.000 burgers, onder wie veel kinderen. Veel anderen zijn Mosul ontvlucht bij het naderen van het Iraakse leger.

De historische moskee, waarvan de bouw vermoedelijk in 1173 werd afgerond, is onder meer beroemd door de scheve minaret.

IS blaast al-Nuri-moskee in Mosul op
IS blaast al-Nuri-moskee in Mosul op (Foto: ANP)

3x3-basketballers verliezen schitterende WK-finale van Servië

De Nederlandse mannen zijn op het wereldkampioenschap 3x3-basketbal als tweede geëindigd. In een schitterende finale gingen Jesper Jobse, Joey Schelvis, Sjoerd Van Vilsteren en Bas Rozendaal onderuit tegen Servië, dat voor de derde keer in vier WK's de titel veroverde.

Servië speelde met vier van de beste spelers ter wereld in de gelederen, waaronder Dusan Bulut, ook op de vorige WK's al aanwezig. Met Bulut, Dejan Majstorovic en Jobse stonden de drie topscorers van het toernooi op het veld en dus beloofde het een mooie finale te worden.

Servië was de topfavoriet, maar toch kwam Nederland op een 5-3 voorsprong. Na ruim drie minuten kwamen de Serviërs gelijk en op voorsprong, maar een schitterende tweepunter van Schelvis bracht Oranje weer op gelijke hoogte.

Met 4:30 minuten te gaan leek Servië het af te maken door op 15-10 te komen, maar Nederland gaf zich niet gewonnen. Via Bas The Mountain Rozendaal en nog een schitterend 'tweetje' van Schelvis kwam het Nederlandse kwartet zelfs terug tot 18-16. 

Dit keer kon Servië het echter wel afmaken. Bulut, 's werelds beste speler, schoot het beslissende punt erin: 21-18.

Macron bemant zijn kabinet met onbekenden

Emmanuel Macron heeft een groep relatief onbekenden op belangrijke posten in zijn regering opgenomen. De Franse president presenteerde woensdag zijn nieuwe ploeg.

De zakenvrouw Florence Parly (54) komt op het ministerie van Defensie terecht. Zij is op zich geen vreemde in de politiek. Ze was zeventien jaar geleden al eens staatssecretaris van Financiën onder de socialistische premier Jospin.

Op een ander belangrijk departement, dat van Justitie, werd de advocaat Nicole Belloubet (62) benoemd. Zij was tot woensdag lid van de Grondwettelijke Raad in Frankrijk, een rechterlijke instelling die controleert of verkiezingen verlopen volgens de grondwet.

Jacques Mezard (69) wordt minister van Ruimtelijke Ordening. Hij was bewindsman op Landbouw, waar hij wordt opgevolgd door de voormalige socialist Stephane Travert (47). Op Europese Zaken komt Nathalie Loiseau (53).

De grote winnaar van zowel de presidents- als de parlementsverkiezingen kreeg deze week te maken met vier ministers die hun ambt neerlegden. Minister van Justitie François Bayrou, de minister van Europese Zaken Marielle de Sarnez, Sylvie Goulard (Defensie) en Richard Ferrand (Ruimtelijke Ordening) komen niet terug in de regering.

Macron bemant zijn kabinet met onbekenden
Macron bemant zijn kabinet met onbekenden (Foto: ANP)

'Meer tweestapsverificatie voor DigiD'

Meer Nederlanders zouden tweestapsverificatie moeten gebruiken als ze willen inloggen bij DigiD. De overheid moet dat actief bevorderen, vindt D66, dat woensdag een motie heeft ingediend.

Volgens D66 gebruiken mensen in verreweg de meeste gevallen alleen een wachtwoord om in DigiD in te loggen. Dat is niet betrouwbaar genoeg, en dus zouden mensen moeten instellen dat ze ook een sms-code krijgen.

Burgers gebruiken DigiD onder meer om belastingaangifte te doen en toeslagen aan te vragen. De overheid werkt aan een betere opvolger.

'Meer tweestapsverificatie voor DigiD'
'Meer tweestapsverificatie voor DigiD' (Foto: BuzzT)

Haase slaat nummer 8 van de wereld naar huis

Tennisser Robin Hood Haase heeft op het ATP-toernooi van Halle voor een heuse stunt gezorgd. Het boegbeeld van het Nederlandse tennis versloeg in de achtste finales op het Duitse gras niemand minder dan Dominic Thiem, de nummer acht van de wereld.

Haase, zelf 42e op de wereldranglijst, kreeg in zijn eerste servicegames al wat breakkansen van Thiem te verwerken, maar opvallend genoeg sloeg hij die gewoon weg. Vervolgens begon hij beter te serveren en op 4-3 nam hij de opslag van de Oostenrijker zelfs over, waarna hij op het tweede setpoint toesloeg.

In de tweede set ging het lang gelijk op, maar op 5-5 brak Haase zijn opponent wederom. Thiem wist het wel om te draaien en sleepte er zo nog een tiebreak uit, maar daarin kende de Hagenees geen enkele genade: 6-3, 7-6 (7).

Voor Haase is het de derde keer in zijn illustere loopbaan dat hij een toptienspeler verslaat. Jo-Wilfried Tsonga moest er in 2013 aan geloven, in 2015 werd Stanislas Warinka het slachtoffer van de mentale kracht van de Nederlander. 

Doei, Thiem (Bron: FOK!)
Doei, Thiem (Bron: FOK!)

Tweede trailer voor Game of Thrones 7

Het reguliere tv-seizoen mag dan alweer ten einde zijn; voor vele, geduldig wachtende fans van Game of Thrones moet het dit jaar eigenlijk nog beginnen. Binnen een maand is het zover: dan begint het nieuwe, verkorte seizoen van de HBO-serie, waarvoor nu een nieuwe trailer is verschenen.

Als er één ding duidelijk is, is dat we nu echt naar het einde toewerken. De conflicten worden groter, de diverse partijen komen dichter bij elkaar en er zijn geen boeklezers die de boel kunnen verpesten voor seriekijkers.

Game of Thrones 7 begint op 17 juli. Aangezien sinds vorig seizoen in Nederland HBO is opgehouden onder het eigen merk hun content aan te bieden is de serie, zoals alle HBO-series, alleen te zien voor klanten van kabelaanbieder Ziggo.

Dumoulin weer beste bij NK tijdrijden

Tom Dumoulin heeft voor de derde maal in zijn loopbaan de Nederlandse titel tijdrijden gepakt. De renner van Sunweb, vorig jaar ook al de rapste, had over de 50,5 kilometer lange race een tijd van 59 minuten en zeven seconden nodig.

De winnaar van de Giro van dit jaar was 24 seconden sneller dan de nummer twee Stef Clement. Op een enigszins verrassende derde plaats eindigde Robert Gesink die bijna een minuut toegaf op Dumoulin.

Na het eerste meetpunt waren Clement en Jos van Emden nog sneller, maar daarna kwam Dumoulin op stoom. Halverwege het parcours kwam hij als snelste door en die voorsprong wist hij alleen maar te vergroten.

Hockeysters openen Hockey World League met zege op Schotland

Waar de heren donderdag hun kwartfinale spelen, is voor de dames het toernooi net begonnen. Het Nederlands vrouwenhockeyteam hebben woensdagavond in Brussel hun eerste wedstrijd van de halvefinaleronde van de Hockey World League gewonnen. De ploeg van Alyson Annan won met 4-0 van Schotland.

Frédérique Matla, Laurien Leurink, Lauren Stam en Kitty van Male maakten de doelpunten. In dezelfde groep speelden eerder China en Italië gelijk, 2-2. 

Voor de dames gaat het toernooi zaterdag verder met het duel tegen Zuid-Korea. Vervolgens wachten nog ontmoetingen met China en Italië. De beste vier landen in de groep gaan door naar de kwartfinales. 

'Twee jaar cel' voor verkrachting-verzinster

Een of ander kutwijf dat sympathie wilde opwekken bij een jongen die ze graag als vriendje zou hebben, schilderde daarvoor twee medestudenten af als verkrachters. Daarvoor gaat ze waarschijnlijk twee of meer jaar de cel in. Dat goede nieuws komt uit Bridgeport, Connecticut.

De 19-jarige Nikki Yovino leek 'geschokt', schrijft de media, toen haar advocaat haar uitlegde dat er heel lang celstraf dreigt voor anderen valselijk beschuldigen van verkrachting. Advocaatlief hoopt een schikking te treffen voor twee jaar cel en drie jaar proeftijd, maar het zou dus nóg slechter kunnen uitpakken voor Yovino: Voor valse aangifte en het fabriceren van bewijs kan ze in totaal zes jaar de nor in verdwijnen.

De twee jongens werden door de beschuldigingen voor de keuze gesteld: vrijwillig vertrekken van de universiteit, of eraf geschopt worden. Ze vertrokken daardoor zelf, en gingen een ware 'nachtmerrie' door volgens hun advocaat. 

Yovino zou op 15 oktober 2016 door twee American Football-spelers in een toilet zijn verkracht. De mannen gaven aan inderdaad seks te hebben gehad met haar, maar dat dit volledig vrijwillig was gebeurd. Uiteindelijk bleek dat inderdaad het geval te zijn: Nikki vond het op het moment supreme helemáál geen probleem om zich door twee afgetrainde jongens te laten uitwonen in de wc's.

Pas achteraf bleek dat mogelijk consequenties te hebben voor haar reputatie en privéleven. Plots bleek ze toen verkracht te zijn. Volgens de aanklacht "verzon ze de aantijgingen tegen de footballspelers omdat ze [degene waartegen ze loog] niet als vriend en potentieel vriendje wilde verliezen."

Op 26 juni volgt de uitspraak. FOK!nieuws geeft je hierbij negatief reisadvies aangaande de tropische zone van de volgende dame: 

De Koning's penis te groot voor minister Schultz van Haegen

Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft een houten penis teruggegeven aan kunstenaar Peter de Koning. Volgende week betrekt het ministerie een nieuw pand en daar is geen plek meer voor de snoeiharde lul.

Twee jaar geleden kreeg Schultz van Haegen de houten en zeker niet paarsgepunte fallus van een stel actievoerders bij de opening van de A4. De mensen waren niet blij met de komst van de snelweg en toonden dat door de minister de grote houten penis in haar handen te drukken.

De Koning vindt het wel leuk dat hij de piemel terugkrijgt. "Dat ze hem al die tijd hebben bewaard is toch leuk om te horen", zegt hij, waarbij overigens niet bekend is of Schultz van Haegen het ongeveer één meter hoge ding constant in haar kantoor had staan.

De kunstenaar kreeg eerder deze week te horen dat er voor zijn kunstwerk geen plek meer is en hij had zelf de keuze wat ermee moest gebeuren. "Het ding past bij de minister in de kofferbak, ook al denk ik niet dat ze hem zelf terug komt brengen."

De Koning weet al waar hij het ding neer gaat zetten, maar dat verklapt hij nog niet. "Laten we zeggen dat iemand enorm de pik op mij heeft."

Bondsdag steunt terughalen leger uit Turkije

Het Duitse parlement heeft woensdag ingestemd met het overplaatsen van Duitse militairen die nu nog in Turkije verblijven. De ongeveer 260 manschappen en meerdere vliegtuigen verhuizen vanwege een diplomatiek conflict van de Turkse luchtmachtbasis Incirlik naar Jordanië.

Het overgrote deel van de parlementariërs in de Bondsdag steunde het besluit: 461 volksvertegenwoordigers stemden voor, 85 tegen. De regering heeft strikt genomen geen parlementaire toestemming nodig om de troepen over te plaatsen. In het mandaat voor de missie stond namelijk niet waar de militairen gelegerd zouden worden.

Ankara en Berlijn liggen al geruime tijd overhoop over de Duitse militairen. De Turkse autoriteiten gaven Duitse parlementariërs herhaaldelijk geen toestemming voor een bezoek aan de eigen manschappen, die in Turkije zijn gelegerd vanwege de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

De betrekkingen tussen beide NAVO-landen zijn gespannen sinds Duitsland asiel gaf aan Turkse officieren die Ankara ervan beschuldigt lid te zijn van de Gülenbeweging. Volgens de Turkse regering zat die beweging achter de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar.

Bondsdag steunt terughalen leger uit Turkije
Bondsdag steunt terughalen leger uit Turkije (Foto: ANP)

Nederlandse basketballers naar WK-finale 3x3

De Nederlandse basketballers hebben zich op het wereldkampioenschap 3x3 in het Franse Nantes geplaatst voor de finale. Het is de vierde keer dat een officieel WK gehouden wordt in de vanaf 2020 olympische sport en de eerste keer dat een Nederlandse ploeg de halve finale heeft gehaald, laat staan de finale.

In het 3x3-basketbal wordt met drie tegen drie spelers gespeeld, terwijl elk team uit vier spelers bestaat - wissels mogen continu doorgevoerd worden. De wedstrijden duren tien minuten, maar zijn ook afgelopen als een ploeg de 21 punten haalt. Het speelveld is kleiner: één basket. 

Jesper Jobse, Joey Schelvis, Sjoerd Van Vilsteren en Bas Rozendaal werden vooraf gezien als outsiders en die rol maken ze meer dan waar. In de groepsfase werd overtuigend gewonnen van de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Indonesië en Zuid-Korea. 

Rozendaal met een mooie dunk (Bron: YouTube)

In de kwartfinale was Nederland met 15-13 te sterk voor Rusland, waarna met Slovenië het op één na sterkste land ter wereld wachtte. Die konden Nederland echter niet aan de kant zetten: Rozendaal en Jobse brachten Nederland aan het einde op een 13-12 voorsprong en nadat een Sloveens schot in de laatste seconde geen doel trof was de finaleplek binnen.

In die finale spelen de mannen woensdag om 21.30 uur tegen wereldkampioen Servië, het absolute topland in het 3x3-basketbal. Die wedstrijd zal via onderstaande YouTube-stream live te zien zijn.

Voor de vrouwen zit het toernooi erop, maar ook Karin Kuijt, Jacobine Klerx, Loyce Bettonvil en Jill Bettonvil deden het erg goed. Oekraïne, Japan en China werden in de groepsfase allemaal opzij geschoven en ze wonnen ook Australië, dat speelde met vier speelsters uit de nationale selectie in het 'gewone' basketbal - waarin Australië wereldtop is. In de kwartfinale werd Spanje verslagen, maar Rusland was in de halve finale simpelweg te sterk.

De stream waar vanaf 21.30 uur de WK-finale te zien is (Bron: YouTube)

Wie doodde bokser Hague

Bokser en voormalig UFC-vechter Tim Hague stierf zondag aan de gevolgen van een knock-out, opgelopen tijdens een boksgevecht tegen Adam Braidwood, een paar dagen eerder. Hague laat een vrouw en een 9-jarige zoon achter. Een korte analyse.

Het boksgevecht was net een minuutje onderweg toen Hague voor het eerst werd neergeslagen. Vastgepind in de hoek, kwamen de stoten van de veel betere tegenstander Braidwood hard aan, totdat Haque gedwongen werd om een knie op de grond te zetten. Hij herstelde weer op het moment dat de scheidsrechter tot zeven had geteld. Hij mocht weer verder.


Tim Hague (Foto: Getty images)

Ongeveer een minuut later ging Hague weer onderuit. Vlak daarna nóg een keer, al zag scheidsrechter Leon Koivisto dit niet als een regelementaire knock-down en liet zonder te tellen doorvechten. De derde knock-down liet uiteindelijk niet lang op zich wachten, want zodra Hague weer opstond was de eerste directe stoot van Braidwood genoeg om Hague weer richting canvas te krijgen.

Dat had eigenlijk het einde van het gevecht moeten zijn. In dat geval had Hague hoogstwaarschijnlijk nog geleefd.

Groot krachtsverschil
De 34-jarige Hague had het vanaf het begin in de partij al moeilijk. Als ervaren vechtsporter had hij ondertussen toch al meer dan dertig MMA-gevechten gedraaid en dit was zijn vierde offciële boksgevecht. Met zijn wilde stoten zou hij echter geen gevaar vormen voor de sterke Braidwood, die in acht bokspartijen er slechts één had verloren. Braidwood wist Hague dan ook telkens goed te raken met zijn sterke rechterstoot. Telkens weer, totdat deze vuist Hague aan het begin van de tweede ronde voor de allerlaatste keer in zijn leven deed neervallen.

Het zag er slecht uit voor Hague, zoveel was wel duidelijk. Hij zou de klappen nooit meer te boven komen. Braidwood's instinct gaf een naar signaal af. 'Ik wist het man, ik wist het in de ring al', over het lot van Hague. Twee dagen later, op zondag 18 juni, werd Hague van de beademing afgehaald om te sterven. 'Hij stierf in het bijzijn van zijn familie en luisterend naar zijn favoriete muziek', zo bracht de familie het nieuws van zijn dood.

Dit zou niet moeten gebeuren, zelfs niet in een vechtsport, maar we weten dat de mogelijkheid daar wel is. Als we in een sport hoofdletsel kunnen oplopen, dan is de mogelijkheid daar dat dit kan leiden tot het ergste scenario. Volgens Braidwood was de dood van Hague dan ook niemands schuld, wat in principe waar is als je het bovenstaande in ogenschouw neemt.

Optelsom van fouten
In het geval van Hague zien we echter dat een opeenschakeling van kleine foutjes geleid heeft tot de tragedie en het is inderdaad niet te verantwoorden om zijn dood op één van die fouten af te rekenen. In het verleden zijn er zwaardere gevallen geweest en de betrokken vechters zijn daar gewoon volledig weer van hersteld. Maar toch is het aan die fouten te danken dat er deze keer wel een dode viel.

Hague was een ervaren MMA-vechter, maar dertien van zijn 34 gevechten gingen verloren. De laatste drie allemaal via knock-out. Twee van zijn drie boksgevechten gingen ook verloren, zijn enige overwinning was in 2011. Tegenstander Braidwood daarentegen had zes van zijn zeven overwinningen via knock-out gewonnen en was dus een bokser met keiharde vuisten.

Gezien de ervaring van Hague was dit niet eens zo'n heel gekke partij om goed te keuren. Braidwood was weliswaar veel succesvoller, maar de Edmonton Combative Sports Commission had alle reden om dit gevecht goed te keuren, juist vanwege de ervarenheid van Hague. Toch had de commissie wat beter op het krachtsverschil kunnen letten. Braidwood, bleek al snel, was de veel beter bokser. Tegen de tijd dat Hague in korte tijd al voor een derde keer neergeslagen werd, had scheidsrechter Koivisto al in kunnen grijpen. Aan het eind van de eerste ronde, zodra Hague in zijn hoek zat, had de coach ook kunnen zien dat er weinig perspectief meer in de partij zat en zodoende de handoek in de ring had kunnen gooien.

Toch greep niemand in. Ze lieten hem weer starten aan de tweede ronde, ook al liet de eerste ronde weinig tot de verbeelding over. Hague stond moeilijk op zijn benen en zijn verdediging liet hem duidelijk in de steek. Hij was gedoemd te verliezen. Waarom lieten ze hem dan toch van zijn kruk afkomen om door te vechten?

Mentaliteit van de sporter
Op die vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk, laat dat duidelijk zijn. Maar velen die bekend zijn met de vechtsport, of zelf aan vechtsport doen, weten waarschijnlijk wel het antwoord. Ze lieten hem weer beginnen, omdat het zijn keuze was, omdat hij het wilde. Omdat hij zich het lazarus had getraind en dit was zijn kans. Omdat het nog niet klaar was. Omdat er prachtige voorbeelden uit de geschiedenis bekend zijn waar de underdog de partij uiteindelijk, na een flink pak slaag, alsnog wint via een heroïsche knock-out. Alles kan, toch?

Vergeet niet, dit is pas echt vechten. Een zekere mate van pijn en schade is te verwachten. In de vechtsport beschouw je dat gevaar als vanzelfsprekend. Het is onderdeel van het spel. De bereidheid om een pak slaag te ondergaan is de prijs die je betaalt om mee te mogen doen. Het is juist het opgeven dat wordt gezien als een schande.

Die mentaliteit, in combinatie met een aantal kleine foutjes, kan dus dodelijk zijn. Een scheidsrechter die drie knock-downs in één ronde niet als iets verontrustends ziet, kan dus dodelijk zijn. Een commissie die de ervaring van één van de vechters verkeerd beoordeelt, kan dus dodelijk zijn. Een coach die zijn verantwoordelijkheid niet neemt, kan dus dodelijk zijn. Allemaal stukjes van een tragische puzzel. Jammer alleen dat we pas zien dat ze in elkaar passen wanneer het te laat is...

D66 overstag: CU sluit aan bij motorblok

VVD, CDA en D66 gaan samen met de ChristenUnie praten over de vorming van een nieuw kabinet. Eerder op de dag had Alexander Pechtold nog laten weten 'daar niet aan toe te zijn', maar na lang wikken en wegen (wel drie uur) heeft hij nu toegezegd de onderhandelingen aan te gaan.

"Ik heb zojuist een gesprek gehad met Tjeenk Willink. Hij heeft me bijgepraat over zijn gesprekken met de heren Asscher en Segers. Mij is duidelijk geworden dat wat de PvdA betreft het niet aan de orde is om deel te nemen aan een kabinet", zei Pechtold over zijn onderhoud met informateur Herman Tjeenk Willink. PvdA-leider Lodewijk Asscher gaf dinsdag al aan dat hij niet beschikbaar is, gezien het historische verlies van zijn partij bij de verkiezingen.

Pechtold spreekt woensdagavond met CU-leider Gert-Jan Segers. De twee gaan samen eten. Hierbij schuiven ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees en CU-Kamerlid Carola Schouten aan. "Er zijn grote verschillen", aldus Pechtold over samenwerking met de CU. De twee partijen verschillen vooral op het gebied van medisch-ethische kwesties sterk van mening. "Maar ik wil serieus kijken of het mogelijk is."

De verstandshouding tussen Pechtold en Segers liep eerder een deuk op na een verkennend gesprek tussen de twee, waarin Pechtold de deur dichtsloeg voor gesprekken met de CU. Hij noemde een coalitie met de CU toen "ongewenst". De CU was de laatste mogelijke coalitiepartner voor het zogenoemde motorblok van drie partijen, nadat eerder al GroenLinks, de PvdA en de SP waren afgevallen.

VVD, CDA en D66 gaan praten met ChristenUnie
VVD, CDA en D66 gaan praten met ChristenUnie (Foto: ANP)

Bonucci dreigt met juridische stappen

Leonardo Bonucci is woedend en dreigt met juridische stappen. Volgens de verdediger van Juventus zijn er onwaarheden verspreid.

In de afgelopen dagen verschenen er berichten in de media over Bonucci, die tijdens de rustpauze van de Champions League-finale uit zijn slof zou zijn geschoten. Zijn uitbarsting richtte zich op Andrea Barzagli en Paulo Dybala en ging om het openingsdoelpunt van Cristiano Ronaldo.

Op Facebook laat Bonucci dinsdagavond weten dat de berichten over een woedeuitbarsting onzin zijn. "Er was geen geschil", benadrukt de 30-jarige Italiaan. "Er is, ik herhaal, niets gebeurd. Hopelijk zijn dit de laatste woorden die ik hieraan vuil hoef te maken."

"Als dit bericht nog niet duidelijk genoeg is, ben ik bereid advocaten in te schakelen en juridische stappen te nemen. Dit alles om mijn naam en eer te beschermen", sluit Bonucci af.

Uitval of niet, de Champions League-finale werd uiteindelijk met 4-1 door Real Madrid gewonnen.

Démare sprint naar zege Halle Ingooigem

Arnaud Démare heeft Halle Ingooigem op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ was na 201 kilometer duidelijk de snelste in de massasprint. Edward Theuns werd tweede, voor Iljo Keise.

Op de plaatselijke rondes met de Tiegemberg, waren er velen aanvallen. Onder meer Pim Ligthart van Roompot-Nederlandse Loterij waagde een poging, maar in de slotfase hield FDJ alles onder controle. In de sprint maakte Démare het werk van zijn ploeggenoten af. Coen Vermeltfoort was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

Voor Démare was het alweer zijn zesde zege van het seizoen. Het was voor de Franse sprinter van FDJ wel pas zijn eerste zege buiten Frankrijk.

Nieuwe assault-map nu live in Overwatch

Vanaf vandaag is de Horizon Lunar Colony, de nieuwe Point A/B Assault map voor Overwatch, beschikbaar op alle platforms. De maanbasis is de oude woonplaats van Winston, de welbespraakte Gorilla-hero.

De map is ingedeeld met allerlei afgesloten ruimtes die weer over verschillende verdiepingen beschikken, dus genoeg ruimte om inventieve tactieken te smeden voor het veroveren van de twee capture points.

Behalve de nieuwe map komen er met de update ook enkele gameplay-tweaks mee. Zo kan McCree rekenen op een sneller opgeladen Dead-Eye, zijn de health orbs voor Reaper vervangen door een lifesteal van 20% van alle shotgun-treffers en wordt Roadhog gekort op zijn schade terwijl zijn bewegingssnelheid er iets op vooruit gaat. Roadhog krijgt om de 33% schadevermindering te compenseren ook nog een extra schot in zijn scrap gun die bovendien een hogere vuursnelheid heeft gekregen. Tenslotte is Roadhogs 'hoofd-hitbox' een stuk kleiner geworden. Hierdoor is hij iets minder vatbaar geworden voor headshots.

Van Vleuten prolongeert Nederlandse tijdrittitel

Annemiek van Vleuten heeft haar Nederlandse titel tijdrijden geprolongeerd. De renster van Orica-Scott was in Montferland na 25 kilometer de snelste in 32 minuten en 44 seconden. Ellen van Dijk kwam drie seconden te kort, Anna van der Breggen werd derde op 26 seconden.

Bij het eerste tussenspunt van de dag was Van Vleuten al de snelste. Van der Breggen zou tien seconden toegeven, terwijl Van Dijk als derde doorkwam op veertien seconden. In het tweede deel van de tijdrit was Van Dijk wel sneller dan Van Vleuten, maar de renster van Sunweb zou op de streep drie seconden te kort komen.

Vrouw moet stoppen met sturen van naaktfoto's

Een vrouw uit Vollenhove (Overijssel) mag van de rechtbank in Zwolle haar ex-man niet langer bestoken met naaktfoto's

De man spande een kort geding aan omdat hij gek wordt van alle foto's die zijn ex-vrouw hem blijft sturen, via app en e-mail, zei zijn raadsman eerder. Met de 'tientallen pornografisch getinte foto's' zou de vrouw hem willen uitlokken om de afbeeldingen door te sturen naar anderen. Dat gebeurde namelijk al eerder, waarna de vrouw aangifte deed.

De zestigjarige man ontving enkele jaren geleden ook al naaktfoto's. In 2015 stuurde hij één van die foto's door naar familieleden met de vraag of zij haar konden stoppen. De ex-vrouw deed daarop prompt aangifte waarna de man vorig jaar door de politierechter in Zwolle werd veroordeeld voor smaad. Hij werd in hoger beroep echter vrijgesproken.

De rechter legde ook een wederzijds contactverbod op voor de duur van een jaar. Want de vrouw eiste dat hij geen contact meer met haar opneemt. Daarnaast moet de man de ontvangen naaktfoto's vernietigen.

Vrouw moet stoppen met sturen van naaktfoto's
Vrouw moet stoppen met sturen van naaktfoto's (Foto: BuzzO)

Venezuela daagt VS uit: 'Stuur je leger dan!'

De Verenigde Staten proberen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten een resolutie door te voeren om onderhandelaars naar Venezuela te sturen, die kunnen bemiddelen tussen demonstranten, straatbendes en de overheid. Dat schoot de Venezolaanse regering danig in het verkeerde keelgat.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Delcy Rodriguez veegde de VS-resolutie van tafel en sprak zijn Amerikanaanse ambtsgenoot denigrerend toe: "De enige manier waarop jullie dit doorgevoerd krijgen, is door het sturen van jullie mariniers."

Ze voegde toe dat die een 'vernietigende respons' zouden krijgen als de VS 'die fout zou begaan'. De opmerkingen kwamen bij een beraad van Amerikaanse BuZa-ministers. Venezuela is op dit moment bezig zich uit de OAS terug te trekken, wat twee jaar gaat duren.

Om de resolutie doorgevoerd te krijgen en in de interne politiek van Venezuela te kunnen onderhandelen, heeft de VS 23 van 34 stemmen nodig. Het aantal bleef in de vergadering op 20 steken.

Rodriguez haalde ook uit naar VS-bondgenoten. Peru noemde ze 'een schoothondje van imperialisme' en de Costa Rica-minister is naar haar zeggen een 'politieke onbenul die niks over Venezuela weet.'

Venezuela valt al tien jaar in anarchie uit elkaar door idioot wanbeleid van de regering. Zeker sinds het ineenstorten van de olieprijzen in 2014 kampt het land met veel geweld, werkloosheid en honger.

Grootschalige anti-overheidsprotesten die al sinds april aanhouden kostten al 74 mensen het leven en verwondden richting de 20.000 mensen.

Man plant toch niet tientallen reuzenbomen als wraak op gemeente

Een Amerikaanse bomenliefhebber heeft op zeer creatieve wijze wraak genomen op de autoriteiten van Redondo Beach in Californië. De man had een inmiddels dertig jaar oude pepper tree in de tuin staan, waar hij erg aan gehecht was.

De boom had zelfs een naam: Clyde. Vanaf de eerste weken van het boompje verzorgde de man het altijd goed en hij vond het een prachtig idee dat zijn boom hem zou overleven, zeker nu hij zelf wat ouder begon te worden. De wortels groeiden echter richting de stoep en zorgden daar voor wat schade, waardoor de gemeente het doodsvonnis van de boom tekende. Clyde werd gedwongen gekapt en de man moest de boel zelf betalen. "Burgemeester Steve Aspel, u heeft mijn kind vermoord", schrijft hij.

Nu, bijna drie jaar later, doet hij op Reddit uit de boeken hoe hij zijn zoete wraak gepland heeft. Twee jaar en zeven maanden geleden heeft de man in diverse parken en bij eigendommen van de gemeente in totaal 45 California Redwood-bomen en 82 reuzensequoias geplant. Deze bomen worden ook wel mammoetbomen genoemd en dan weet je wel hoe laat het is: ze worden bijzonder groot, zoals een ieder die Bassie en Adriaan in Amerika gezien heeft ongetwijfeld weet.

"Inmiddels zullen de wortelsystemen van al deze bomen een diameter van een kleine tien meter hebben, waarbij ze zich diep in de aarde ingegraven hebben", schrijft Clyde's 'vader' in een bericht aan de burgemeester. "U heeft misschien gezien dat voor het stadhuis wat boompjes beginnen te groeien, net als in uw eigen achtertuin. Dat zijn reuzensequoias en de groei daarvan zal in de komende maanden zeer snel gaan."

"U heeft Clyde vermoord, maar ik heb hem vervangen door meer dan honderd levende reuzen. En reuzen, dat zullen het worden. Binnen een paar jaar zullen ze hoogten bereiken van zo'n dertig tot negentig meter, terwijl ze ruimschoots ouder dan 2500 jaar kunnen worden....dat is langer dan de tijd dat het geleden is sinds Jezus op aarde liep."

De wraaknemer rekent de burgemeester ook even een kostenplaatje voor: "Inmiddels zal het verwijderen van één van deze bomen al ruim meer dan 1500 dollar kosten. Ik zadel u bij dezen op met de rekening, zoals u dat drie jaar geleden bij mij heeft gedaan. Een goede dag, meneer, en moge uw stad overlopen worden door bomen. En dat Clyde in vrede mag rusten."

Het hele verhaal, door de man zelf geschreven, is hier te lezen.

Update 17.05 uur
Helaas, uw ogenschijnlijk niet zo scherpe redacteur is keihard gevallen voor een ouderwetse hoax. Zo legt men op Snopes haarfijn uit hoe het hele verhaal simpelweg niet waar kan zijn. Om het kort samen te vatten: de grond in het gebied rond Redondo Beach is veel te droog, de genoemde bomen groeien helemaal niet zo snel en de gebruiker die het verhaal op Reddit zette beschreef zichzelf in een ander topic, niet al te lang geleden, nog als een student in plaats van een op leeftijd zijnde bomendeskundige.

Een jammerlijk foutje dus, maar om de link met Bassie en Adriaan er maar even in te houden: 'Foutje, moet kunnen' en  'Altijd blijven lachen!'

Ten Dam voor negende maal naar Tour

Laurens ten Dam gaat dit jaar voor de negende maal van start in de Tour de France. Zijn ploeg Sunweb maakte vandaag zijn selectie bekend.

Naast Ten Dam staan de Australiër Michael Matthews en de Duitser Nikias Arndt, de Fransman Warren Barguil, de Nederlanders Roy Curvers, Mike Teunissen, Albert Timmer en Ramon Sinkeldam en de Duitser Simon Geschke aan het vertrek.

In 2008 reed Ten Dam zijn eerste Ronde van Frankrijk, hij werd toen 21e. In 2014 eindigde hij als tiende in het eindklassement. Vorige maand reed Ten Dam in de Giro in dienst van zijn kopman en latere eindwinnaar Tom Dumoulin.

De Tour de France gaat dit jaar op 1 juli van start.

Aanpak 'foute' belastingadviseur heeft haast

EU-commissaris Pierre Moscovici (Belastingen) roept de lidstaten op snel in te stemmen met zijn voorstel om belastingontwijking via belastingadviseurs en andere tussenpersonen aan te pakken. Consulenten, bankiers, accountants en advocaten die fiscale constructies via het buitenland voor hun klanten opzetten om minder belasting te hoeven afdragen, worden in het voorstel verplicht die te melden bij hun nationale belastingdienst. Ook dringt hij aan op "forse sancties" tegen personen die dit weigeren.

De Fransman presenteerde woensdag in Brussel het voorstel, dat eerder deze week al uitlekte. "Door de onthullingen over belastingschandalen weten we dat deze tussenpersonen een centrale rol spelen bij belastingontwijking. Zij verdienen daar gigantisch aan", zei Moscovici.

Wanneer de tussenpersoon gebonden is aan beroepsgeheim, of niet in de EU is gevestigd, dan geldt de meldingsplicht voor de belastingplichtige zelf, stelt Moscovici voor.

Aanpak 'foute' belastingadviseur heeft haast
Aanpak 'foute' belastingadviseur heeft haast (Foto: ANP)

Doodslag schoonmoeder: tbs en dwangverpleging

Voor doodslag op zijn schoonmoeder heeft een 33-jarige man uit Eindhoven tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De man stak de 58-jarige vrouw vorig jaar juli met een mes dood terwijl ze sliep. De man was psychotisch en kan zich niets meer herinneren van de steekpartij.

Het ging al lang niet goed met de man en daarom hadden zijn schoonouders het stel met twee jonge kinderen bij hen in Maasbommel laten logeren. Een dag voor de fatale steekpartij had de Eindhovenaar dringend gevraagd om opname, maar de crisisdienst van de ggz in Tiel weigerde dat en stuurde hem met sterkere medicijnen weg.

De rechtbank in Arnhem vindt dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was en dat het misdrijf hem daarom niet kan worden aangerekend. De officier was het daar niet mee eens en had naast de tbs ook vijf jaar celstraf geëist.

De man moet verder een vergoeding betalen aan twee nabestaanden van de vrouw vanwege psychische schade die zij hebben gelopen.

Doodslag schoonmoeder: tbs en dwangverpleging
Doodslag schoonmoeder: tbs en dwangverpleging (Foto: ANP)

Britse Queen draagt 'EU-hoed'

Na de voor premier Theresa May vrij rampzalig verlopen verkiezingen was het woensdag de beurt aan de koningin om de nieuwe parlementaire periode te openen. Tot veler verbazing verscheen de Queen in het blauw, en leek haar hoed verdacht veel op de vlag van de Europese Unie.

De Britten zijn deze week net aan de onderhandelingen over uittreding uit de EU begonnen. Die moeten binnen twee jaar zijn afgerond. May riep de verkiezingen uit om de meerderheid voor haar Conservatieve Partij te vergroten, maar in plaats daarvan raakte ze deze kwijt.

Minister van Financiën Philip Hammond gooide daarop de knuppel in het hoenderhok door op te roepen tot een Brexit die "voor iedereen werkt", in plaats van de harde breuk die de rechtervleugel van de partij wil. Hammonds interventie wordt gezien als mogelijk begin van het einde van het premierschap van May, die ook nog steeds geen gedoogsteun van de Noord-Ieren heeft weten te regelen voor een minderheidskabinet.

Het is zo goed als ondenkbaar dat de kledingkeuze van de vorstin op toeval berust. In deze context kan die gezien worden als knik richting Hammond, en afwijzing van een mogelijke opvolging door een 'harde' Brexiteer zoals Boris Johnson (hoewel je bij hem nooit weet waar hij precies voor staat).

Hammond maakt zich zorgen over de gevolgen voor de Britse industrie. Vooral de auto-industrie zou grote klappen kunnen krijgen als de Britten zowel uit de EU als uit de Europese Economische Regio en de Douaneunie stappen.

Bij een zogeheten zachte Brexit blijven de Britten wel bij die laatste twee aangesloten, oftewel in de single market. Maar dan moeten ze ook akkoord gaan met de vier EU-vrijheden: van kapitaal, goederen, diensten en werk. Dit scenario lijkt nu een stuk waarschijnlijker geworden.

Plaatje niet te zien? Check de bron

Vrijspraak voor verwarde man bij huis koning

Een verwarde man die op nieuwjaarsdag dit jaar bij het huis van de koninklijke familie in De Horsten werd opgepakt, is vrijgesproken van bedreiging. De man stond in de buurt van de gesloten toegangspoort van de woning toen hij werd aangesproken door twee beveiligers van de marechaussee.

De man gedroeg zich verward en deed vreemde uitlatingen. Maar dat is geen reden voor een veroordeling, aldus de rechtbank in Den Haag woensdag.

De 35-jarige man zei dat hij prinses Amalia als vrouw wilde hebben en dat hij een bordje spaghetti met de familie wilde eten. Ook vroeg hij zich af waarom er geen "mijnbommen en voetsensoren" op het pad lagen. "Ik kon gewoon over het pad lopen, dat is gevaarlijk. Als ik een bomgordel om zou hebben, dan had ik al veel kunnen beschadigen. Ik had jullie inmiddels ook met wapens kunnen verwonden", zei hij onder meer. In zijn ogen kwam de politie altijd te laat. "Wat had ik allemaal al kunnen doen?"

Flesje bier
Volgens de rechtbank zijn deze woorden geen bedreiging. Hij lijkt eerder te waarschuwen voor mogelijk gevaar afkomstig van anderen, vindt de rechtbank. Ook heeft hij niet gezegd dat hij van plan was een misdrijf te plegen. Bovendien volgde hij zonder morren de verzoeken van de marechaussee op. Zo zette hij een flesje bier dat hij in zijn hand had op de grond neer en haalde hij zijn handen uit zijn zakken.

Verder bleef hij rustig in de tien minuten dat de marechaussee met hem sprak, totdat de politie hem meenam. Volgens de rechtbank hebben de beveiligers adequaat gereageerd in deze vreemde en "in potentie mogelijk explosieve situatie met een verwarde man".

Vrijspraak voor verwarde man bij huis koning
Vrijspraak voor verwarde man bij huis koning (Foto: ANP)

'Bommateriaal in woning terrorist Brussel'

In de woning van de man die dinsdagavond een aanslag wilde plegen in Brussel-Centraal zijn ingrediënten voor het maken van een bom gevonden. Dat meldt de nieuwszender VTM op basis van een bron.

De woning van de 36-jarige Oussama Z. in de Brusselse gemeente Molenbeek werd woensdag langdurig doorzocht. Er zou onder meer aceton zijn aangetroffen, waarmee een zogenoemde TATP-bom kan worden gemaakt. Die is gebruikt bij de aanslagen van vorig jaar in Brussel. "De handleidingen vind je gewoon op het internet, de ingrediënten vind je bij de drogist", zegt een terreurexpert tegen VTM.

Mogelijk zijn er nog meer adressen waar de Marokkaanse man verbleef. Daarom worden familieleden ondervraagd, zegt de deskundige.

Het explosief dat Z. dinsdag wilde laten ontploffen ging maar deels af, waardoor er geen gewonden vielen. Z. werd doodgeschoten door een militair.

'Bommateriaal in woning terrorist Brussel'
'Bommateriaal in woning terrorist Brussel' (Foto: ANP)

EU-top draait om 'bescherming Europeanen'

Europeanen moeten het gevoel krijgen dat ze worden beschermd tegen terreurdreigingen, illegale migratie en ongecontroleerde globalisering. De EU-regeringsleiders moeten daarom bewijzen dat ze in staat zijn de "controle over gebeurtenissen" te herpakken.

EU-president Donald Tusk schrijft dat woensdag in zijn uitnodigingsbrief aan de leiders, die donderdag en vrijdag in Brussel bijeenkomen. "We zijn getuige van de terugkeer van de EU als oplossing, en niet als probleem", aldus Tusk. Maar dat is volgens hem zeker geen reden om zelfvoldaan te zijn.

Op het gebied van veiligheid is het nu tijd dat sneller wordt opgetreden tegen terroristische propaganda, aldus de Pool. Internetbedrijven als Facebook en Google moeten software ontwikkelen die terreur- en haatboodschappen automatisch opsporen en verwijderen.

Defensiesamenwerking
Verder moet bij de nauwere defensiesamenwerking geen enkele lidstaat worden uitgesloten, zodat Europa niet met verschillende snelheden, maar met de "juiste" snelheid vooruitgaat.

Tusk pleit ervoor meer geld te steken in de Libische marine en kustwacht, volgens hem bondgenoten in de strijd tegen mensensmokkel naar Italië. Sommige lidstaten aarzelen te veel om hier meer vaart achter te zetten, vindt hij.

Trump en Erdogan
Wat betreft globalisering is het zaak Europa te beschermen tegen "oneerlijke handelspraktijken". Het inperken van vrije handel ligt echter gevoelig bij bepaalde landen, waaronder Nederland.

Tijdens het diner serveert Tusk onderwerpen als Oekraïne, het klimaatakkoord en de presidenten Trump en Erdogan. Van de Britse premier Theresa May wordt verwacht dat zij meer inzicht geeft in de Britse wensen rondom het vertrek uit de EU.

Brexit
Na het eten gaan de leiders verder zonder May, om te praten over de brexitonderhandelingen en de toekomst van de EU. Hoewel de lidstaten volgens Tusk eensgezind zijn gebleven, sluimeren er allerlei conflicten onder de oppervlakte. Zo is er onenigheid over het Europese asielbeleid en de verhuizing van EU-agentschappen uit Londen naar andere lidstaten.

De leiders worden in ieder geval geacht het eens te worden over de procedure waarmee over die verhuizing wordt besloten. Dat kan best eens laat worden. De volgende ochtend staan onderwerpen als de economie, handel en migratie op het programma. Rond de lunch zou de top afgerond moeten zijn, na een rondje over de digitale toekomst van Europa.

EU-top draait om 'bescherming' Europeanen
EU-top draait om 'bescherming Europeanen' (Foto: ANP)

Segers wil gevraagd worden, Pechtold is er nog niet aan toe

De ChristenUnie sluit alleen aan bij formatieonderhandelingen met het zogenaamde motorblok als ze een 'faire kans' krijgen. Dat zei Gert-Jan Segers na een gesprek met informateur Tjeenk Willink. De links-christelijke partij was al even eerder in beeld, maar een gesprek tussen Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold leidde toen niet tot een basis voor onderhandelingen.

Dat gesprek zal de ChristenUnie-voorman nog steeds dwars zitten, want in plaats van een open gesprek over de visie van beide partijen legde de D66-leider een lijst met standpunten op tafel waar hij ja of nee tegen kon zeggen. Na dat gesprek liep de formatiepoging van Edith Schippers stuk, voelde Segers zich in een hoekje gedrukt en bleef Pechtold herhalen de ChristenUnie niet echt te zien zitten.

De ChristenUnie wil dus wel in beweging komen, maar heeft weinig behoefte aan een nieuwe oorwassing. Het lijkt er echter op alsof D66 zijn strategie nog niet bepaald heeft, want nadat Pechtold bij de informateur naar buiten kwam zei hij er 'nog niet toe te zijn' aan de ChristenUnie uit te nodigen voor onderhandelingen met het motorblok.

Het zal wachten zijn totdat D66 dan wel klaar is, want het is de laatst overgebleven mogelijkheid tot een meerderheidskabinet die nog niet is uitgesloten door een van de deelnemers. De SP blijft volhouden niet met de VVD te gaan reageren, de PVV heeft onvoldoende vrienden en gisteren liet Lodewijk Asscher definitief weten dat ook de PvdA niet beschikbaar is.

PSV wil Van Ginkel definitief inlijven

PSV hoopt Marco van Ginkel, die al tweemaal op huurbasis overkwam van Chelsea, deze zomer definitief in te lijven.

Volgens Marcel Brands, de technisch manager van PSV, ziet Van Ginkel het wel zitten zich voor een paar jaar te binden aan de Eindhovense club. "Marco heeft daarover een positief gesprek gehad met Phillip Cocu", wordt Brands geciteerd door De Telegraaf.

"Ik ga nu met Chelsea in gesprek om te zien wat de mogelijkheden daarvoor zijn", vervolgt de bestuurder, die sowieso hoger inzet dan een nieuwe huurperiode. "Het zou dan wat ons betreft om kopen gaan", aldus Brands.

Chelsea nam Van Ginkel in 2013 voor een kleine €10 miljoen over van Vitesse. De middenvelder heeft bij de Londense club nog een contract tot medio 2019, dus PSV zal naar verwachting een flinke transfersom op moeten hoesten.

Van Ginkel ging begin 2016, na verhuurperiodes bij AC Milan en Stoke City, bij PSV aan de slag. Na en succesvol half jaar keerde de Oranje-international terug naar Engeland, om begin 2017 opnieuw aan PSV uitgeleend te worden.

In 31 officiële optredens voor PSV trof Van Ginkel vijftien keer doel. Tevens gaf hij vijf assists.

Basisscholen stellen politiek ultimatum

olitieke partijen moeten uiterlijk vrijdag laten weten of ze de komende kabinetsperiode structureel geld overhebben voor het basisonderwijs. Ook moeten de partijen die daadwerkelijk geld willen investeren, garanderen dat dit standpunt terechtkomt in het regeerakkoord. Dat schrijven de onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad en PO in Actie, verenigd in het PO-front, in een brief aan alle Tweede Kamerfracties.

De organisaties eisen dat er meer geld wordt uitgetrokken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs. Als de politiek dat niet doet, dan volgen er acties. De eerste actie is volgende week dinsdag. Basisscholen beginnen dan één uur later. Docenten geven het eerste uur geen les, maar voeren andere taken uit. Veel basisscholen doen mee aan deze actie.

Volgens de actiegroep verdienen basisschoolleraren 20 procent minder dan hun collega's in het voortgezet onderwijs.

De actie, om de werkdruk op basisscholen te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan, wordt breed gesteund. Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd al meer dan 265.000 keer ondertekend. De boze docenten bieden de honderdduizenden handtekeningen dinsdag aan premier Rutte aan.

Staren naar Chloe's kont in prachtige beelden Uncharted-uitbreiding

Op het YouTube-kanaal van PlayStation zijn nieuwe beelden geplaatst van Uncharted: The Lost Legacy. De standalone-uitbreiding zet in plaats van Nathan Drake Chloe Frazer in de hoofdrol, en voor de eerste keer krijgen we spectaculaire beelden te zien van Chloe en haar sidekick Nadine in actie.

Chloe Frazer kennen de Uncharted-fans al uit deel 2 en 3 van de franchise. Daar kwam ze veelvuldig aan bod als huurling en de ex-vlam van Nathan, die net als hij een ongezonde obsessie heeft met archeologie. In The Lost Legacy wordt Chloe bijgestaan door een computergestuurde Nadine en samen zijn ze niet vies van een stevig potje double-teamen.

Wat we in de trailer zien belooft traditiegetrouw een sterke mix te worden van epische shoot-outs, zenuwslopende stealth-momenten, rustgevende puzzelonderdelen en vermakelijke dialogen tussen de charismatische hoofdpersonen. Oh, en natuurlijk een heleboel instortende bouwwerken. Naughty Dog zelf geeft aan dat er 'meer vernietigbare omgevingen' zijn dan ooit, en dat sommige levels uit de uitbreiding zich kunnen meten met de maps uit Uncharted 4 in termen van grootte. Uncharted: The Lost Legacy komt op 22 augustus uit voor PlayStation 4.

 

Lammertink debuteert in Tour bij Katusha

Wielrenner Maurits Lammertink mag volgende maand voor het eerst aan de start van de Tour de France verschijnen. De 26-jarige Nederlander, bezig aan zijn eerste jaar in Russisch-Zwitserse dienst, is door Katusha opgenomen in de tourselectie.

De Duitser Tony Martin zal een duidelijk doel voor ogen hebben: de gele trui pakken bij de openingsetappe, een tijdrit in Düsseldorf. De Noor Alexander Kristoff, dit seizoen goed voor zes overwinningen, trekt uiteraard met name voor de sprints richting Frankrijk.

De Oostenrijker Marco Haller, Reto Hollenstein uit Zwitserland, de Kroaat Robert Kiserlovski en de Portugees Tiago Machado hebben allemaal al meerdere keren de Tour gereden. Lammertink debuteert zoals gezegd, net als de twee jonge Duitsers Nils Politt en Rick Zabel. Politt rijdt zelfs zijn eerste grote ronde, Zabel stond in 2015 en 2016 aan het vertrek van de Giro d'Italia.

'Gudde in beeld als KNVB-directeur'

Eric Gudde, de afzwaaiend algemeen directeur van Feyenoord, heeft de beste papieren om de nieuwe directeur voetbalzaken van de KNVB te worden.

Dit meldt De Telegraaf woensdagochtend. Een selectiecommissie van de voetbalbond hoopt binnenkort eerst een nieuwe voorzitter van de rvc te benoemen en verzoekt vervolgens minimaal vier commissarissen toe te treden tot de rvc van de KNVB.

Pas daarna gaat de selectiecommissie, met onder andere directeur Toon Gerbrands van PSV in de gelederen, op zoek naar een nieuwe directeur voetbalzaken. Volgens de ochtendkrant is Gudde de voornaamste kandidaat om die rol op zich te nemen.

Van de nieuwe directeur wordt volgens het medium verwacht dat hij schoon schip maakt. Na de aanstelling van een directeur wordt gekeken wie Hans van Breukelen op moet volgen. De huidig technisch directeur van de KNVB kondigde dinsdag zijn vertrek aan.

Topman Uber zwicht voor druk aandeelhouders

Topman Travis Kalanick is opgestapt als hoogste baas bij Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app. Dat heeft de onderneming woensdag bevestigd. Volgens The New York Times was zijn positie onhoudbaar geworden omdat grote aandeelhouders het niet meer in hem zagen zitten.

Vorige week werd Kalanick al voor onbepaalde tijd met verlof gestuurd. Onder zijn bewind raakte het bedrijf, waarvan hij zelf in 2009 een van de oprichters was, in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Hij blijft volgens The New York Times wel lid van de raad van bestuur.

De krant beschikt over een brief waarin vijf grote aandeelhouders Kalanick de wacht aanzeggen. De investeerders, waaronder grootaandeelhouder Benchmark Capital, schrijven dat het roer bij Uber drastisch om moet en dat nieuw leiderschap daarbij onontbeerlijk is.

Beperktere rol
Advocaten die op verzoek van Uber de bedrijfscultuur tegen het licht hebben gehouden, kwamen vorige week tot min of meer dezelfde conclusie. Zij vonden dat Kalanick wel kon aanblijven, maar in een beperktere rol. De dagelijkse leiding zou moeten worden overgedragen aan een nieuw te benoemen operationeel directeur.

In een verklaring liet Kalanick weten dat hij in het belang van de onderneming besloten heeft een stap opzij te doen. Uber voegde daar zelf aan toe dat de topman het bedrijf altijd op de eerste plaats heeft gezet.

Topman Uber zwicht voor druk aandeelhouders
Topman Uber zwicht voor druk aandeelhouders (Foto: ANP)

Verdwenen fietsen doodsteek Chinese start-up

Een fietsdeelbedrijf uit het Chinese Chongqing is failliet gegaan nadat 90 procent van zijn 1200 fietsen was verdwenen, meldden lokale media. Wukong Bikes had, in tegenstelling tot grotere concurrenten, geen gps-trackers op zijn fietsen. Toen het bedrijf besefte dat dat nodig was, was het geld al op.

In China zijn de laatste jaren veel technologiebedrijven als Tencent, Alibaba en Xiaomi in de deelfietsen gestapt. Doorgaans staan die fietsen niet in speciale stallingen en zijn ze met een app te openen en te volgen.

Wukong was een kleine, lokale speler. Oprichter Lei Houyi zei dat de fietsen van zijn bedrijf ook kwalitatief minder waren dan die van zijn concurrenten. Om de concurrentie te kunnen aangaan, bood het bedrijf ook gratis ritjes aan, wat bijdroeg aan de verliezen.

Verdwenen fietsen doodsteek Chinese start-up
Verdwenen fietsen doodsteek Chinese start-up (Foto: BuzzT)

Man voert honden één keer niet en wordt zelf hondenvoer

Een Russische beveiliger liep in het in Centraal-Rusland gelegen Sovetsky regelmatig langs een roedel in het bos wonende zwerfhonden. Hij gaf ze daarbij altijd wat te eten, want de beste man vond het sneu als ze zouden verhongeren.

Dat bleek echter zijn dood te worden. Onlangs liep hij ietwat dronken naar huis en dit keer kwam hij langs de plek waar de honden zich verzamelden...zonder hen eten te geven. De man probeerde langs de roedel te lopen, maar die hadden toch echt honger.

Het duurde dan ook niet lang voor de honden de aanval openden, waarbij de man op de grond gegooid werd. De eerste hond beet, de roedel werd wild en ondertussen liepen er al twaalf honden rond de arme man. Meerdere keren stond hij op, maar naar verluidt was hij zo'n twee minuten na de eerste aanval al dood.

Het hele voorval werd gefilmd door een beveiligingscamera, wat beelden opleverden die uiteraard niet voor een ieder even prettig zijn om te zien.

Man wordt hondenvoer (Bron: YouTube)

Omstreden hondenvleesfestival toch begonnen

Een omstreden festival voor de handel in hondenvlees is woensdag begonnen in de Chinese stad Yulin, ondanks eerdere geruchten dat het zou worden afgeschaft. Dat meldde de South China Morning Post. Het Lychee- en Hondenvleesfestival vindt jaarlijks plaats in de provincie Guangxi.

De verkoop van hondenvlees en de beelden van honden die bungelen aan vleeshaken roepen internationaal veel weerzin op. In voorgaande jaren ontstonden op de markten vaak opstootjes als activisten probeerden honden te redden voordat ze werden geslacht.

De consumptie van hondenvlees is in China niet verboden. Tegenstanders zeggen dat de dieren vaak onder erbarmelijke omstandigheden worden vervoerd en dat het veelal gestolen huisdieren zijn.

Verboden
De gemeente Yulin stelt dat ze het festival niet organiseert en niet kan verbieden. Om demonstraties te voorkomen is wel de slacht van de honden in het openbaar verboden.

Volgens tegenstanders worden tijdens het tien dagen durende festival tot 10.000 honden gedood en opgegeten. 

Let op: de beelden in de video kunnen als schokkend worden ervaren. 

Omstreden hondenvleesfestival toch begonnen
Omstreden hondenvleesfestival toch begonnen (Foto: ANP)

Steam Summer Sale 22 juni

De geruchten gingen al een tijdje rond, maar PayPal heeft bevestigd dat de Steam Summer Sale op 22 juni van start gaat. Valve heeft nog niets bevestigd, maar het lijkt een traditie te worden dat PayPal gamers van tevoren waarschuwt. We moeten ook zien of Valve een leuke actie met ruilkaarten aan deze sale verbindt. Dit is allang geen zekerheid meer.

Eerste tourselectie een feit, broertjes Sagan gaan samen

De eerste volledige Tour de France-selectie is een feit. BORA-hansgrohe heeft woensdagochtend haar negenkoppige selectie voor de volgende week zaterdag startende Tour naar buiten gebracht.

Niet bepaald verrassend zijn sprinter en rittenkaper Peter Sagan en klassementsrenner Rafal Majka de kopmannen. Sagan's broertje Juraj mag ook mee en voor hem wordt dat de eerste keer dat hij een grote ronde rijdt.

Majka krijgt met Maciej Bodnar en Pawel Poljanski twee landgenoten mee naar Frankrijk. Ook de Australiër Jay McCarthy zal hem in de bergen ondersteunen, terwijl drie Duitsers de selectie compleet maken.

Sprinter Rüdiger Selig debuteert in de Tour, wat zeker niet geldt voor de ervaren rot Marcus Burghardt. De 24-jarige Emanuel Buchmann zal graag een gooi doen naar het jongerenklassement, waarin hij vorig jaar als derde eindigde.

Spanje pakt gevaarlijke terreurverdachte op

De Spaanse politie heeft een 32-jarige Marokkaans terreurverdachte opgepakt die als uiterst gevaarlijk wordt omschreven. Bij de man werd een grote collectie extreme islamistische lectuur ontdekt plus een handleiding voor plegers van zelfmoordaanslagen.

De verdachte werd woensdagochtend tijdens een actie in het centrum van Madrid opgepakt, samen met twee andere Marokkanen van 38 en 33 die in hetzelfde appartement woonden.

Volgens de Spaanse autoriteiten had de terreurverdachte een profiel dat overeenkomt met dat van terroristen die aanslagen pleegden in Groot-Brittannië en Frankrijk. Hij zou bezig zijn mensen te rekruteren om in Spanje een aanslag te plegen.

Spanje pakt gevaarlijke terreurverdachte op
Spanje pakt gevaarlijke terreurverdachte op (Foto: ANP)

'Vertrekwens Ronaldo lijkt verdwenen na woorden Perez'

Cristiano Ronaldo zou toch niet meer willen vertrekken bij Real Madrid. Een paar lovende woorden van Florentino Perez, de Madrileense voorzitter, zouden hierbij hebben geholpen, aldus de Spaanse krant AS.

Ronaldo zou zich schuldig gemaakt hebben aan belastingfraude en daarvoor zelfs het risico op een gevangenisstraf lopen. De Portugese ster werd al in verband gebracht met zijn oude werkgever Manchester United en ook werd zijn naam in verband gebracht met het Chinese geld. Perez en Ronaldo zullen een gesprek hebben na de Confederations Cup, waarbij Perez uiteraard zal hopen dat zijn vedette in Madrid blijft. Gisteren sprak Perez al: "Cristiano staat hier onder contract. Hij is speler van Real Madrid en blijft dat ook. Ik zal hem verdedigen, als speler én als persoon"

Seksleven achteruit door kanker

Ruim twee derde (67 procent) van de mensen bij wie kanker is vastgesteld ervaart een verslechtering van de seks en intimiteit. Dat concludeert de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in een woensdag verschenen onderzoek onder 3000 kankerpatiënten en hun partners.

Zo'n 69 procent zegt dat het lichaam is veranderd, en voor ruim de helft (53 procent) geldt dat ook voor emoties en gevoelens. Patiënten lopen vooral aan tegen erectieproblemen (36 procent), vermoeidheid (31 procent), last van een droge vagina (29 procent) en moeite met klaarkomen (25 procent). Ook meldt bijna een kwart (24 procent) van de vrouwen en 14 procent van de mannen geen behoefte aan seks meer te hebben.

Volgens de NFK zijn de onderwerpen seks en kanker beladen onderwerpen, waar vele honderdduizenden patiënten last van hebben. Om ze te helpen heeft de belangenorganisatie de website kankerenseks.nl gelanceerd.

Seksleven achteruit door kanker
Seksleven achteruit door kanker (Foto: ANP)

'Chelsea richt pijlen op ontevreden Lewandowski'

Chelsea hoopt Robert Lewandowski naar Stamford Bridge te halen. De Poolse spits zou het niet naar zijn zin hebben bij Bayern München en de Londense ploeg hoopt hiervan te profiteren. Diego Costa komt komend seizoen mogelijk niet meer in de plannen voor van trainer Antonio Conte, waardoor de ploeg genoodzaakt is op zoek te gaan naar een nieuwe spits.

Romelu Lukaku leek de aangewezen kandidaat om deze positie in te vullen, maar de vraagprijs van Everton ligt dusdanig hoog dat Chelsea mogelijk op zoek gaat naar een andere spits. Nu bekend is geworden dat Lewandowski ontevreden is bij Bayern, hoopt Chelsea volgens Daily Mirror de Pool binnen te hengelen.

Maik Barthel, zaakwaarnemer van Lewandowski, liet weten dat zijn Poolse client not amused was met zijn ploeggenoten en trainer Carlo Ancelotti tijdens het laatste competitieduel. Ze zouden de spits onvoldoende hebben geholpen om hem aan de topscorerstitel van de Bundesliga. "Zo teleurgesteld heb ik hem nog nooit gezien", aldus Barthel.

Politie arresteert terreurverdachte

De politie heeft vorige week in Utrecht een 18-jarige jongen opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. Dat meldt het Landelijk parket woensdag.

De verdachte heeft mogelijk anderen geïnstrueerd hoe zij springstof moeten maken. Ook zou hij propaganda voor Islamitische Staat hebben verspreid, waaronder gewelddadige video's.

De politie is de verdachte op het spoor gekomen na onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De verdachte is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Hij is voor twee weken in bewaring gesteld.

Politie arresteert terreurverdachte
Politie arresteert terreurverdachte (Foto: ANP)

Harde kritiek OVV na dodelijk schietongeluk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uit harde kritiek op Defensie na het dodelijke ongeval in Ossendrecht bij een schietoefening vorig jaar. De leiding is niet op een professionele manier omgegaan met de veiligheid van het personeel. De raad maakt zich zelfs zorgen in hoeverre het ongeluk kenmerkend is voor de veiligheidscultuur binnen de hele organisatie. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de OVV over het ongeluk.

Een aantal van de conclusies was al uitgelekt. Zo vond de oefening plaats in een ongeschikt en niet gekeurd schiethuis. Een instructeur in opleiding werd gevraagd de gevechtsschietoefening te begeleiden. Dat gebeurde zonder persoonlijke begeleiding tijdens de oefening, zonder gekwalificeerde instructeurs en zonder toezicht. Ook was er geen lesmateriaal en geen adequate veiligheidsanalyse.

Door het ongeluk kwam een 35-jarige instructeur in opleiding om het leven toen hij werd getroffen door meerdere kogels op de oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. De OVV beveelt Defensie aan op korte termijn een eigen schiethuis te bouwen.

Harde kritiek OVV na dodelijk schietongeluk
Harde kritiek OVV na dodelijk schietongeluk (Foto: ANP)

Boca Juniors pakt Argentijns landskampioenschap

Boca Juniors is vannacht landskampioen van Argentinië geworden. Door de 1-0 nederlaag van Banfield bij San Lorenzo kan de ploeg, met nog één speelronde te gaan, niet meer achterhaald worden door de concurrentie. Het is de 32e landstitel voor Boca Juniors in de geschiedenis van de club.

Boca Juniors maakte in een competitie met dertig clubs de meeste treffers en er was één ploeg die minder doelpunten incasseerde dan de kersverse landskampioen. Met 32 titels hoeft de ploeg van trainer Guillermo Barros Schelotto alleen River Plate voor zich te dulden. Zij kroonden zich al 36 keer tot landskampioen.

Natuurbrandgevaar: code rood in delen land

Door het aanhoudende warme en droge weer is de kans op een natuurbrand in de provincies Noord-Brabant en Zeeland zo groot geworden, dat daar code rood is afgekondigd. Het komt niet vaak voor dat deze waarschuwing wordt gegeven.

Code rood betekent dat het risico op natuurbrand groot tot zeer groot is en dat zo'n brand zich ook snel en onvoorspelbaar kan uitbreiden. Op de onlinekaart van natuurbrandrisico.nl is te zien in welke regio's het gevaar voor natuurbrand groot is. De kaart wordt geregeld op de dag ververst.

Uit informatie van de website blijkt onder meer dat bij code rood open vuur, barbecueën, fakkels en dergelijke niet zijn toegestaan. Roken in het gebied wordt afgeraden.

Nieuw meetsysteem
De brandweer werkt sinds 2010 met een nieuw meetsysteem voor natuurbrandgevaar. Vorig jaar werd in mei in een aantal provincies code rood gegeven.

Overal in natuurgebieden staan meetstations, die op zonne-energie werken. De stations meten naast allerlei meteorologische gegevens ook de droogte van het hout. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar in de natuur is.

Bij code oranje of rood is de brandweer zeer waakzaam. Bij alarm rukt de dienst standaard met groot materieel en extra mankracht uit. Wie ergens brand signaleert, wordt geadviseerd 112 te bellen en daarna meteen het gebied te verlaten.

Natuurbrandgevaar: code rood in delen land
Natuurbrandgevaar: code rood in delen land (Foto: ANP)

Elle onterecht boos om salaris Wonder Woman

Derdegeneratiefeministen zijn doorgaans beter in zeuren dat alle mannen dood moeten, dan gedegen onderzoek doen voor ze maar wat roepen. Dat blijkt maar weer uit een nieuw artikel van SJW-maandblad Elle.

Het artikel zeurt dat Israëlisch supermodel en actrice Gal Gadot maar 300.000 dollar zou hebben verdiend voor haar rol in de (excellente!) film Wonder Woman, terwijl Henry Cavill voor zijn rol als Superman in Man of Steel 14 miljoen op z'n rekening gestort kreeg.

Nog geen dag later is de titel geen millimeter aangepast, maar staat er onderaan het artikel een heel klein alineaatje met het woord 'update' erbij: die 14 miljoen van Cavill was blijkbaar gewoon nonsens. Gadot verdient eerder (veel) meer dan Cavill, dan minder. Haar Wonder Woman is daarmee naast een puike acteerprestatie, juist een triomf voor vrouwen wereldwijd.

Ook heeft Gadot bovenop het gewone salaris 'enorme bonussen' in haar contract laten opnemen waardoor ze veel, veel meer gaat verdienen dan drie ton, op een film die na drie weken al 600 miljoen heeft opgebracht. Verder zijn er onderhandelingen voor volgende WW-films bezig en zal ze daar ongetwijfeld eerder acht dan zes cijfers gaan verdienen.

Wel zegt Elle blij te zijn 'dat de discussie zo is aangezwengeld'. Welke discussie precies, Elle? Die over het niet goed uitzoeken van feiten? Of wellicht de discussie over de aanname dat alle vrouwen altijd overal door alle mannen worden achtergesteld en uitgebuit? 

Of wellicht over het feit dat Cavill 'ongeveer hetzelfde zescijferbedrag' voor zijn Superman-vertolking kreeg als Gal Gadot voor Wonder Woman, terwijl zijn vrouwelijke tegenspeelster Amy Adams (Lois Lane) een veelvoud daarvan incasseerde voor een veel kleinere rol ('een bedrag van zeven cijfers')?

Koenders: wij zijn hard bezig

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt voortdurend contact met de Colombiaanse regering over de ontvoering van het Spoorloos-tweetal Derk Bolt en Eugenio Follender. Dat zei demissionair minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdagmorgen tijdens de vlucht met koning en koningin van Rome naar Palermo. Koenders vergezelt het koningspaar bij de staatsbezoeken aan Italië en Vaticaanstad.

,,Er wordt hard aan gewerkt, maar meer kan ik er niet over zeggen. Dat is niet om geheimzinnig te doen. Het is gewoon beter zo min mogelijk te zeggen," aldus Koenders, die in het kader van het Colombiaanse vredesproces het afgelopen jaar tweemaal in Colombia geweest. ,,Dat helpt", aldus de minister. Hij kan daardoor ook op het hoogste niveau aankloppen in Bogotá.

Koenders: wij zijn hard bezig
Koenders: wij zijn hard bezig (Foto: ANP)

BBC-nieuwslezer leest het nieuws niet

Kijkers van het Britse journaal van 22.00 uur op de BBC kregen dinsdagavond niet wat ze verwacht hadden. Nieuwslezer Huw Edwards was aanwezig, maar zat minutenlang te zwijgen. Social media vond dat uiteraard leuk.

Edwards tikte eens op de tafel, klikte wat rond met de muis, keek een beetje rond en begon maar eens wat op te schrijven, wellicht alvast het boodschappenlijstje voor morgen. BBC News was kapot, zo bleek. 

Een van de mensen achter de schermen bij het nieuws vertelde op Twitter dat de technische systemen het voor gezien hielden, enkele seconden voor de live uitzending zou beginnen, waardoor de uitzending niet gestart kon worden.

Na een paar minuten kon men dan toch van start, waarbij Edwards vooraf en na afloop kort zijn verontschuldigingen aanbood. Zelf was hij de rust zelve en na afloop zette hij een berichtje op Twitter waaruit bleek dat hij na het nieuws lekker een biertje achterover zou gooien. 

'Terrorist Brussel kwam uit Molenbeek'

De man die dinsdagavond een aanslag wilde plegen op station Brussel-Centraal is een 37-jarige man uit de Brusselse gemeente Molenbeek. Dat is bevestigd aan VTM, meldt de nieuwszender. De man werd door militairen doodgeschoten. De spijkerbom die hij bij zich had ging niet af.

De politie heeft afgelopen nacht huiszoekingen verricht, maar over de resultaten is nog niets gemeld. De naar verluidt Franssprekende man was bekend bij justitie, maar niet vanwege terrorisme. Volgens de krant De Tijd had hij een of meer zedendelicten op zijn naam staan.

Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak als een terreurdaad. Diverse daders van de aanslagen in Parijs en Brussel in 2015 en 2016 kwamen ook uit Molenbeek.

Extra militairen
Het station is inmiddels weer open. In trein- en metrostations zijn extra militairen en agenten ingezet. Evenementen gaan door, met verhoogde waakzaamheid, meldde het crisiscentrum. Het dreigingsniveau blijft drie op een schaal van vier

De Nationale Veiligheidsraad onder leiding van premier Charles Michel komt om 09.00 uur bijeen. Het federaal parket geeft om 11.00 uur een persconferentie.

'Terrorist Brussel kwam uit Molenbeek'
'Terrorist Brussel kwam uit Molenbeek' (Foto: ANP)

Vitesse-bod op 'klassespeler' Armenteros afgewezen

Heracles Almelo heeft het eerste bod van Vitesse op Samuel Armenteros afgewezen en afgedaan als 'niet serieus'.

Heracles is er desondanks niet gerust op dat de kersverse Zweedse international na de zomer nog in Almelo speelt. Dit meldt directeur Nico-Jan Hoogma tegenover Voetbal International: "Rond zo’n klassespeler zal altijd beweging zijn."

Vitesse ziet de 27-jarige Armenteros als opvolger van de naar FC Basel vertrokken Ricky van Wolfswinkel. De spits van Heracles was afgelopen Eredivisie-seizoen goed voor negentien doelpunten.

Een kleine week geleden meldde RTV Oost al dat Vitesse zich bij Heracles had gemeld voor Armenteros, maar dat beide clubs er niet waren uitgekomen.

Heracles wil nog een middenvelder aantrekken, maar houdt tevens rekening met een vertrek van de 24-jarige Joey Pelupessy, die een sterk seizoen achter de rug heeft een wiens contract tot medio 2018 loopt.

Slim fietsslot blokkeert smartphonegebruik

Telecomprovider KPN brengt samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) eind dit jaar een slim fietsslot op de markt. Het slot blokkeert een mobiele telefoon zodra de fiets van het slot gehaald wordt. Dat heeft KPN woensdag bekendgemaakt.

Het slimme slot, de Safe Lock, moet bijdragen aan de verkeersveiligheid, vooral bij kinderen. Een op de vijf fietsongelukken bij kinderen komt door het gebruik van een smartphone. In 2015 raakten, volgens cijfers van VVN, in totaal 441 kinderen gewond door fietsongelukken en kwamen er twaalf om het leven.

De Safe Lock is een fietsslot dat in verbinding staat met een app op de telefoon. Met de app maakt de fietser het slot open. Op het moment dat het open is, stuurt de app een signaaltje naar het mobiele netwerk dat het data- en telefoonverkeer tijdelijk stopzet. Zodra het slot weer dichtgaat, wordt het telefoon- en dataverkeer weer vrijgegeven.

De Safe Lock wordt deze zomer nog geoptimaliseerd. Aan het eind van het jaar zal het voor zo'n 100 euro in de winkels liggen. Voorlopig werkt het slot alleen met Android-toestellen.

Slim fietsslot blokkeert smartphonegebruik
Slim fietsslot blokkeert smartphonegebruik (Foto: BuzzT)

'Stoke mag blijven hopen op Martins Indi'

Bruno Martins Indi mag blijven hopen op een nieuw verblijf bij Stoke City. FC Porto zou bereid zijn te praten over acht miljoen euro.

Martins Indi werd vorig seizoen door Porto verhuurd aan Stoke en was daar een vaste kracht centraal in de defensie. De 34-voudig Oranje-international wil dolgraag bij The Potters blijven, maar zijn broodheer stribbelt tegen. Ondanks het feit dat Indi's contract volgend jaar zomer afloopt, vroeg Porto aanvankelijk tien miljoen euro.

Daar lijkt nu langzaamaan verandering in te komen. A Bola meldt dat Porto, om aan de verplichtingen van Financial Fair Play te voldoen, voor een slordige veertig miljoen euro aan spelers moet verkopen. Stoke zou hem nu voor acht miljoen euro kunnen kopen. De Engelsen lijken er dus goed aan te hebben gedaan om geduldig te wachten.

Martins Indi zei vorige maand, toen hij bij Oranje was, zich volledig te richten op een nieuw seizoen bij Porto. Wel hield hij een slag om de arm, wat betreft een terugkeer naar de Premier League. "Dat weet je natuurlijk nooit. Business is business." Indi verruilde in 2014 Feyenoord voor FC Porto, maar kon bij die club nooit onbetwist basisspeler worden. Dat lukte hem dus wel in de Premier League met Stoke.

Aanslagpleger Brussel doodgeschoten door militairen

De verdachte van de aanslag op Brussel-Centraal is omgekomen, zo melden verschillende Belgische media. De politie gaat uit van een terreuraanslag. Er zijn geen gewonden gevallen.  De man droeg een bomgordel en wilde daarmee een zwaardere aanslag plegen. Woensdagochtend rond 06.15 uur nam een lijkwagen het lijk mee van de dader die dinsdagavond door militairen werd neergeschoten.

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, heeft vlakbij de Grasmarkt, een plein niet ver van het station. een verdacht voertuig onderzocht dat vlak bij het Smurfenstandbeeld stond. Volgens persbureau Belga was er een ontploffing te horen, die door het leger werd veroorzaakt. Het is onduidelijk of de zoekactie van het leger iets heeft opgeleverd, De Grasmarkt werd rond middernacht ontruimd. De door de politie ingestelde veiligheidszone rondom de Grasmarkt is in de nacht van dinsdag op woensdag rond 01.30 uur opgeheven.

Eerder op de avond werd een verdachte man neergeschoten op station Brussel-Centraal, nadat hij een kleine explosie veroorzaakt had op het station. De verdachte is dood.

Het sporenonderzoek is rond 05.30 uur afgerond. De onderzoekers namen "een hoop materiaal in bruine zakken en dozen" mee naar buiten, meldde persbureau Belga.

'Verdachte vermeende aanslag Brussel dood'
'Verdachte vermeende aanslag Brussel dood' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: warm!

Te veel koude regens in juni, schaden wijn en bijenstok.

Goedemorgen allemaal! Op het moment van schrijven is het 26 graden in m'n woonkamer en voelt het buiten gewoon KOUD aan (daar is het 'slechts' 20 graden volgens de app op m'n telefoon). Was het gisteren op sommige plaatsen wat frisser dan de dag ervoor, vandaag begint de temperatuur weer op te klimmen. Op de Wadden wordt het circa 23 graden terwijl het zuidoosten weer op een beklemmende 32 kan rekenen. Laat in de comments vooral zien hoe jij verkoeling zoekt deze dagen! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:03
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1955 Het eerste Nijntjeboekje komt uit.
1973 In Hoofddorp wordt een bronzen beeld van Dik Trom onthuld.
1979 Sony lanceert de eerste Walkman.
1999 Twee gratis kranten, Metro en Sp!ts, verschijnen voor het eerst in Nederland.
2004 België - Marc Dutroux hoort door Officier van Justitie Bourlet levenslang eisen, en ter beschikking stelling van de regering voor een periode van tien jaar voor psychiatrische behandeling. Dutroux' vrouw Michelle Martin hoort een eis van 30-35 jaar, en Michel Lelièvre 30 jaar. Op 22 juni zullen jury en beroepsrechters de strafmaten bepalen.
2004 Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis worden moslimextremisten veroordeeld voor terreur. Het Haagse hof heeft 2 mannen veroordeeld tot 4 en 6 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een voorgenomen aanslag op de Amerikaanse ambassade te Parijs. Eerder waren ze vrijgesproken door de rechtbank, omdat het bewijs steunde op informatie van de AIVD.

Wolken boven de tuin van Luuntje (Foto: Luuntje)
Wolken boven de tuin van Luuntje (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Consumenten onverminderd positief

De stemming onder consumenten is in juni gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De vertrouwensindex kwam uit op een niveau van 23. Het statistiekbureau constateerde daarbij dat het oordeel over het economische klimaat nauwelijks veranderde en de koopbereidheid iets toenam.

Met 23 ligt het consumentenvertrouwen in juni ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Het CBS maakte ook bekend dat consumenten in april 2,7 procent meer hebben besteed dan een jaar eerder. De groei was daarmee ook hoger dan de maand ervoor. Vooral aan kleding en woninginrichting werd meer uitgegeven.

Consumenten onverminderd positief
Consumenten onverminderd positief (Foto: ANP)

Vanaf september test met spoorboekloos rijden

NS en ProRail gaan vanaf 6 september testen uitvoeren met de eerder beloofde dienstregeling, waarbij zes keer per uur een trein tussen Amsterdam, Utrecht en Eindhoven rijdt. Veertien woensdagen lang wordt bekeken of het haalbaar is om op dit traject om de tien minuten een intercity te laten rijden.

Meer kans op zitplaats
Treinreizigers moeten er door het zogenoemde 'spoorboekloos rijden' over de hele dag zo'n 15 procent meer zitplaatsen opleveren, zo stelt NS-topman Roger van Boxtel in het AD. "Treinen zijn gewoon vol in de spits, dus het kan zijn dat die in het spitsuur niet leger is. Maar doordat er meer treinen zijn, kan het zijn dat er een treintje later wel meer kans op een zitplaats is. We gaan een enorme stap zetten op misschien wel de drukste lijn van Nederland."

Vertraging mogelijk
De test kan leiden tot extra vertragingen. "Vaker vertraging kan ik niet uitsluiten: een test is om te testen. Ik ben blij dat we de reizigers allemaal kunnen waarschuwen dat we veertien woensdagen gaan testen in het belang van de reizigers. We hebben geleerd uit het verleden dat we niet zomaar met iets moeten beginnen."

Vanaf september test met spoorboekloos rijden
Vanaf september test met spoorboekloos rijden (Foto: ANP)

Woensdag geen treinen naar Brussel-Centraal

Er stoppen woensdagochtend geen treinen op Brussel-Centraal. Wel gaan er treinen naar Brussel-Noord en Brussel-Zuid, zo laat de Belgische spoorvervoerder NMBS weten.

Het treinverkeer werd stilgelegd na een aanslag op Brussel-Centraal, waar een man een kleine explosie veroorzaakte. De verdachte werd doodgeschoten. Op het station is de federale politie dinsdagnacht nog altijd bezig met een sporenonderzoek. Speurders in witte pakken lopen het gebouw in en uit. Ook de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, is nog steeds ter plaatse.

Woensdag geen treinen naar Brussel-Centraal
Woensdag geen treinen naar Brussel-Centraal (Foto: ANP)

Rapper Prodigy (Mobb Deep) overleden

De Amerikaanse rapper, acteur en schrijver Albert Johnson, bij de meesten beter bekend als Prodigy, is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De artiest werd vooral bekend als de ene helft van het legendarische New Yorkse rap duo Mobb Deep. Het treurige nieuws werd bekend gemaakt door het management van Prodigy. De rapper werd vorige week met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Las Vegas vanwege complicaties die werden veroorzaakt door de sikkelcelziekte waaraan hij leed. De woordvoerder kon evenwel niet aangeven waaraan Prodigy exact is overleden.

Rapper Prodigy werd in de jaren negentig bekend toen hij samen met zijn schoolvriend Havoc het duo Mobb Deep op had gericht. Van het duo verschenen toonaagevende albums zoals The Infamous (1995) en Hell On Earth (1996) waarmee het genre hardcore gangsta rap een nieuw gezicht kreeg. Ook hadden ze hits met nummers als 'Shook Ones, Pt. II', 'Hey Luv (Anything)' en 'Quiet Storm'.

In 2001 brengt Prodigy samen met Laura Checkoway zijn biografie My Infamous Life: The Autobiography of Mobb Deep’s Prodigy uit. Vanaf 2003 weet Prodigy ook regelmatig de pers te halen met arrestaties vanwege vuurwapenbezit en zit meerdere jaren achter de tralies. In 2011 heeft de rapper een rol in de documentaire Rhyme and Punishment, die over rappers in de gevangenis gaat. In 2016 verscheen zijn laatste boek getiteld Commissary Kitchen: My Infamous Prison Cookbook.

Geen autopsie op lichaam Otto Warmbier

Er wordt geen autopsie uitgevoerd op het lichaam van de overleden Amerikaanse student Otto Warmbier. Op verzoek van de familie zal de lijkschouwer alleen een uitwendig onderzoek uitvoeren.

Warmbier werd 13 juni door Noord-Korea vrijgelaten. Op het moment van vrijlating zou hij al in coma hebben gelegen. Hij werd na zijn vrijlating verpleegd in de stad Cincinnati. De student uit Virginia was in Noord-Korea veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid wegens een poging een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il te stelen.

De familie deelde maandag mee dat de jongen is bezweken aan hersenletsel dat Otto zou hebben opgelopen tijdens mishandeling bij zijn detentie in Noord-Korea. Onduidelijk is waarom zijn nabestaanden geen autopsie willen, eerder hadden ze hier geen bezwaar tegen.

Geen autopsie op lichaam Otto Warmbier
Geen autopsie op lichaam Otto Warmbier (Foto: ANP)

GL: contracten Defensie opschorten

GroenLinks wil dat het ministerie van Defensie contracten met autodealers opschort die mogelijk betrokken zijn bij corruptie. Vier defensie- en twee politieambtenaren staan in Rotterdam terecht voor het aannemen van steekpenningen en gunsten.

Het zestal hield zich bezig met de aanschaf van auto's voor Defensie en politie en zou zich tussen 2001 en 2011 hebben laten omkopen door importeurs van Volkswagen (Pon), Renault en Peugeot. Met de contracten waren honderden miljoenen aan overheidsgeld gemoeid.

"Er mag geen twijfel bestaan over de correctheid van contracten die de overheid sluit, bijvoorbeeld met de leveranciers van hun auto's", aldus Tweede Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks. Hierover is nu volgens haar "grote twijfel" ontstaan. ,,Ik wil dan ook dat minister Hennis van Defensie per direct alle contracten waar twijfel over is opschort, totdat er meer helder is."

Corruptie
Diks vindt dat contracten moeten worden opgezegd als corruptie is vastgesteld. Zij komt woensdag met haar voorstel tijdens een Kamerdebat over de militaire inlichtingendienst MIVD. Het AD meldde deze maand dat de MIVD op de hoogte zou zijn geweest van de affaire.

Importeur Pon schikte deze zaak eerder voor 12 miljoen euro, automerken Peugeot en Renault kochten ieder voor 2 miljoen euro strafvervolging af.

GroenLinks wil contracten Defensie opschorten
GroenLinks wil contracten Defensie opschorten (Foto: ANP)

Colombia: journalisten ontvoerd in Versalles

De Nederlandse journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn in handen van de Colombiaanse guerrillabeweging ELN. Dat hebben Colombiaanse autoriteiten dinsdagavond bevestigd, zo schrijft de Volkskrant.

Richard Claro, lid van een speciaal voor de journalisten opgezette humanitaire commissie heeft volgens het dagblad in een interview met Caracol Radio gezegd dat de twee ,het goed maken'. "We kunnen nu bevestigen dat de ELN de journalisten in hun macht heeft. Ze zijn zaterdag gevangen genomen in het dorp Versalles, gemeente Tibú."

Volgens Caracol Radio wordt de vrijlating van de Nederlanders bemoeilijkt omdat zich militairen in het gebied bevinden. "We werken aan een vermindering van operaties om de vrijlating van de buitenlanders te faciliteren", aldus een militaire bron tegen Caracol.

Volgens de NOS heeft Claro in een interview met Colombiaanse media gezegd dat met succes bemiddeld is voor de vrijlating van de twee en komen ze woensdag nog vrij.

De autoriteiten gingen er al vanuit dat Bolt en Follender door ELN waren ontvoerd.

Colombia: journalisten ontvoerd in Versalles
Colombia: journalisten ontvoerd in Versalles (Foto: ANP)

O.J. Simpson mogelijk eerder op vrije voeten

Voormalig NFL-speler O.J. Simpson komt mogelijk in oktober al op vrije voeten. Een commissie in de staat Nevada, waar Simpson gevangen zit, maakte dinsdag bekend op 20 juli een hoorzitting te houden over de vrijlating van de voormalige sporter.

Simpson kreeg in 2008 een gevangenisstraf van 33 jaar voor een gewapende overval en kidnapping van twee verzamelaars van sportmemorabilia. De rechter bepaalde dat hij minimaal 9 jaar moest zitten om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating.

In 1994 stond de voormalige American Football-speler terecht voor de moord op zijn vrouw Nicole Simpson en een vriend van haar, Ronald Goldman. Simpson werd uiteindelijk vrijgesproken. De rechtszaak kreeg veel aandacht in de media. Zittingen werden live uitgezonden op de televisie en gevolgd door miljoenen Amerikanen. Over de zaak werd in 2016 een serie gemaakt en uitgezonden: The People v. O.J. Simpson met Cuba Gooding Jr. in de rol van Simpson. De serie won meerdere Emmy Awards.

"Ik zie geen reden waarom hij niet eerder kan worden vrijgelaten", reageerde de zus van Simpson, Shirley Baker, tegen het nieuwsprogramma Inside Edition. "Hij heeft zijn tijd uitgezeten en zich netjes aan de regels gehouden. Ik hoop dat ze hem vrijlaten.", aldus Baker die zegt elke week contact te hebben met haar broer.

Moordenaar
De familie van Ronald Goldman is niet te spreken over de aanstaande hoorzitting en mogelijk vervroegde vrijlating van Simpson. "Hij heeft een vreselijke, beestachtige misdaad begaan en ik wens hem niets anders toe dan de hel", reageerde de zus van Goldman.

O.J. Simpson mogelijk eerder op vrije voeten
O.J. Simpson mogelijk eerder op vrije voeten (Foto: BuzzE)

Sauber verwacht veel van nieuwe updates

Het Formule 1-team Sauber verwacht dat het met de nieuwe updates zich meer in het middenveld zal gaan mengen. De renstal uit Hinwil komt in Oostenrijk en Groot-Brittannië met verbeteringen voor de C36, waarbij het tekort aan neerwaartse druk deels verholpen moet worden.

Sauber hoopte door met een jaar oude Ferrarimotoren te gaan racen een voordeel in ontwikkelingstijd te hebben op andere teams, maar dit is volgens teambaas Monisha Kaltenborn niet helemaal zoals gehoopt uitgepakt. "De auto presteert minder goed dan gehoopt en het technische team moet de competiviteit verbeteren. Dat is het doel en dat weten zij. Zij moeten aan de slag omdat wij voor Silverstone en Spielberg met nieuwe onderdelen willen komen. Enkele delen komen voor Spielberg, anderen voor Silverstone en Budapest. Dat moet een grote stap voorwaarts opleveren en het doel is het middenveld."

Dat Sauber met de C36 er minder goed bij zit dan gehoopt komt volgens Kaltenborn doordat de deal met Longbow Investments pas laat rondkwam. Dat heeft tijd gekost, waardoor de updates nu later doorkomen dan gepland. Toch heeft coureur Pascal Wehrlein in Spanje vier punten gepakt, maar in Monaco en Canada waren de Saubers achteraan te vinden.

Brawn wil dominantie van een team voorkomen

Formule 1-directeur Ross Brawn wil in de toekomst de dominantie van een team proberen te voorkomen. De Brit wil dit proberen te bereiken door de inkomsten uit de sport op een eerlijkere manier te gaan verdelen.

Het huidige Concorde Agreement zorgt nog voor een tweedeling in de sport waarbij de grote teams veel meer prijzengeld uitgekeerd krijgen dan de kleintjes. "Op dit moment is het voor ons moeilijk te discussiëren over de beloningen voor de teams en daarbij geen partij te kiezen. We moeten een voorstel doen om vooruitgang in de sport te realiseren en hierbij ook de grenzen van de investeringen vastleggen. Er zal op dit moment geen team zijn die de kostenverlaging niet hartelijk verwelkomt. Wij moeten dat nu waar zien te maken."

Het lijkt het plan te zijn om de veranderingen in te voeren op het moment dat vanaf 2021 met de nieuwe motorenformule gewerkt wordt. Brawn is bezig met het samenstellen van een team dat moet helpen om de kosten naar beneden te krijgen en via een meer gelijke inkomstenverdeling de concurrentie moet stimuleren. Onder meer Nigel Kerr, oud-financieel directeur van Honda, Brawn en Mercedes moet hem en de teams hierbij gaan helpen.

Brawn: "Grote spelers als Ferrari, Red Bull en Mercedes mogen een hoofdrol blijven spelen, maar we willen alles dichter bij elkaar brengen. Door een gelijkere verdeling van inkomens en uitgaven kunnen we voorkomen dat er één team ver boven de rest uitsteekt door hun financiële situatie, zoals we dat de afgelopen jaren hebben gezien."

De Brit benadrukt dat autosportfederatie FIA als regelgevende instantie het laatste woord heeft over alle voorstellen, maar dat hij vanuit zijn functie bij Liberty Media de weg die ingeslagen moet worden zoveel mogelijk wil plaveien.

Datingadvertentie uit 1865: 'Ik heb goede tanden en negen schapen!'

Max Roser, een onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, kwam onlangs een bijzondere advertentie tegen in een krant uit 1865. Het zou zomaar kunnen dat de advertentie door een soort pre-FOK!ker is geschreven, want de beste man lijkt de nodige moeite te hebben om een vrouw te vinden.

"Ik ben 18 jaren jong, heb een goed stel tanden en ik geloof in Andy Johnson (de 17e president van de VS, red.), de Amerikaanse vlag en 4 juli", schrijft de jongeman, naarstig op zoek naar een levensgezellin. Om de dames helemaal uit de kleren te praten gaat hij nog even verder, waarbij hij aangeeft dat zijn gewassen er eersteklas uitzien.

"Ik heb negen schapen, een 2-jarige stier en twee koeien en daarnaast een huis en een schuur", schrijft de beste kerel. Onze Casanova draait niet om zijn intenties heen en is direct duidelijk: "Ik wil trouwen. Ik wil brood en boter, rokken en watervallen (?, red.) kopen voor iemand van de vrouwelijke sekse. Het probleem is: ik heb geen idee hoe ik het voor elkaar moet krijgen", zo luidt het treurige einde.

Of een vrouw ooit het geluk heeft gehad om de goede tanden van nabij te inspecteren is niet bekend, maar zo blijkt maar weer dat het vroeger ook niet altijd even makkelijk was om aan een partner te komen, ook al had je een goed gewas en negen schapen.

Kubica niet op shortlist Renault

Het Formule 1-team Renault is druk bezig met het zoeken van een opvolger voor de tegenvallende Jolyon Palmer. Een van de namen die hiervoor genoemd werd was Robert Kubica, maar het team uit Enstone heeft ontkend dat de Pool in beeld is om te racen.

Kubica zou in 2011 voor het team gaan racen tot een rallyongeval roet in het eten gooide. Onlangs testte de Pool een licht aangepaste E20 uit 2012 op het circuit van Valencia en bewees nog altijd bloedsnel te zijn. Hij voelt zich weer klaar voor het grote werk, maar meer tests zouden dat aan het licht moeten brengen.

Renault F1-baas Cyril Abiteboul ziet dit scenario voorlopig niet gebeuren, zo liet hij aan Motorsport weten. "De sport zit vol met geruchten en verhalen. In dit geval moeten we echter nog voorzichtiger zijn, omdat we praten over een individu die we allemaal mogen, een goed imago heeft, maar persoonlijk ook veel meegemaakt heeft. Ja, we hebben met hem getest, maar we willen geen verwachtingen creëeren, ook niet bij Robert zelf."

Hülkenberg ligt voor de komende jaren vast, maar dat geldt niet voor Palmer die dit jaar een aflopend contract heeft. "Je moet op een gegeven moment je opties afwegen. Als Robert op dat moment een optie wordt dan gaan we daar serieus naar kijken, maar op dit moment is dat niet het geval. Hij moet nog veel dingen doen wil hij op de lijst komen te staan."

Volgens Abiteboul heeft het team uit Enstone altijd contact met Kubica gehouden en was de test in Valencia een eenmalige gebeurtenis om te kijken waar zijn limieten, zowel fysiek als psychisch lagen.

'Yoga moet olympische sport worden'

Yoga zou zo snel mogelijk een olympische sport moeten worden. Dat stelt althans de in India nogal bekende yogagoeroe Baba Ramdev. Het is woensdag internationale yogadag en dus werd goeroe Ramdev weer om de nodige meningen gevraagd. Dat ging over de Indiase politiek, maar ook over de status van yoga.

"Mensen die zomaar zeggen dat yoga geen sport is zijn onwetend en hun mening dient opzij te worden geschoven. Yoga is wel degelijk een sport en het zou dan ook onder de categorie 'Sport' moeten vallen", stelt Ramdev.

Yoga kent allerlei voordelen volgens de goeroe, die bijvoorbeeld wijst op een prominente politicus, die 'dankzij yoga' twintig kilogram is afgevallen. "We moeten pogingen ondernemen om yoga ook als sport op de Olympische Spelen te krijgen", zegt hij tot slot. 

De kans dat yoga ooit als sport op de Spelen te bewonderen zal zijn lijkt ons overigens bijzonder klein. 

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.