FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 juni 2017

Disney aangeklaagd voor verhaal Inside Out

Filmproducent Disney wordt aangeklaagd door een vrouw die stelt dat het plot van de animatiehit Inside Out van haar is gestolen. Denise Daniels is een kinderpsycholoog die namens het National Childhood Grief Institute het programma The Moodsters heeft ontwikkeld. Inside Out zou mede op dat idee gebaseerd zijn, stelt vakblad The Hollywood Reporter.

Inside Out vertelt over de vijf belangrijkste emoties die in het hoofd van het tienermeisje Riley vechten om de aandacht. De film beleefde de wereldpremière op het festival van Cannes en ontving lyrische kritieken. Inside Out werd bekroond met meer dan honderd prijzen, waaronder een Oscar.

Daniels ontwikkelde haar Moodsters als antwoord op grote nationale rampen als 9/11 en de orkaan Katrina. Het idee begon met een schetsboek waarin zij gekleurde symbolen gebruikte om bepaalde elementaire emoties in ieder kind te verbeelden. Vreugde is geel, woede is rood en melancholie is blauw, net als in Inside Out.

Zij stelt haar idee in die periode ook bij Disney aangedragen te hebben. Inside Out-regisseur Pete Docter stelde bij de premiere het idee voor Inside Out gekregen te hebben toen hij naar zijn tienerdochter keek die last had van puberbuien. Disney heeft nog niet officieel gereageerd op de aanklacht.

Disney aangeklaagd voor verhaal Inside Out
Disney aangeklaagd voor verhaal Inside Out (Foto: BuzzE)

'Man met bomgordel neergeschoten op Brussel-Centraal'

Op het treinstation Brussel-Centraal zouden zich even voor negenen meerdere ontploffingen hebben voorgedaan. Ooggetuigen melden dat politie met getrokken wapens het station is binnengekomen, en dat het station thans is ontruimd. Al het treinverkeer van en naar het station is stilgelegd.

De Brusselse politie rept van een "incident met een particulier", en zegt eveneens dat de situatie in het station onder controle is. RTBF stelt op haar beurt weer dat een man neergeschoten zou zijn in het station.

Update 22:28 uur:
Na een kleine explosie in een rolkoffer is een 'Allahu Akbar' roepende man met mogelijk een bomgordel waarschijnlijk neergeschoten door Belgische militairen. De situatie zou inmiddels volledig onder controle zijn.

Volgende week al Necromancer-DLC voor Diablo III

De geliefde Necromancer class uit Diablo II is vanaf volgende week al beschikbaar in Diablo III op PlayStation 4, Xbox One en pc/Mac. De dodenbezweerder is onderdeel van een vrij uitgebreid DLC-pakket genaamd The Rise of the Necromancer, dat 15 euro moet gaat kosten.

De Necromancer neemt de meeste van zijn oude streken mee naar het jongste deel van Diablo, waarbij herkenbare skills nog verder uitgediept worden. Het aansturen van legers undead minions blijft het mooiste natuurlijk.

Behalve de nieuwe class bevat de DLC onder andere nog twee extra character slots, twee stash tabs voor pc-spelers, een nieuwe in-game handlanger, meer dan 30 nieuwe legendary items en nog een hoop cosmetische meuk. De Necromancer-DLC is vanaf volgende week dinsdag al beschikbaar op alle relevante platforms; last-gen consoles worden niet meer ondersteund.

2,5 miljoen euro voor aanpak ziekte van Lyme

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dinsdag 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verbetering van de behandeling en aanpak van de ziekte van Lyme.

Het geld is bestemd voor het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum, waarin de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP), het Radboudumc, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) samenwerken. Zij leggen zich onder meer toe op betere testen, zodat sneller de juiste diagnose kan worden gesteld.

Teken die de ziekte van Lyme veroorzaken, vormen een toenemende plaag voor de volksgezondheid. De spinachtige beestjes, huizen in bomen, struiken, in hoog gras of dode bladeren. De teken laven zich graag aan menselijk bloed door zich te nestelen nabij liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen.

2,5 miljoen euro voor aanpak ziekte van Lyme
2,5 miljoen euro voor aanpak ziekte van Lyme (Foto: ANP)

Crytek laat spierballen zien met Hunt: Showdown

Crytek heeft een officiële gameplaytrailer online gezet van hun nieuwe survivalgame Hunt: Showdown. De 'PvPvE-game' heeft een aantal bijzondere eigenschappen, en Crytek laat met de trailer zien dat het nog altijd de know-how in huis heeft om een grafisch indrukwekkende productie neer te zetten.

Hunt: Showdown werd in mei van dit jaar aangekondigd met een weinig onthullende teaser-trailer die niettemin een goede indicator was voor de onheilspellende sfeer die spelers in de game staat te wachten. De nieuwe titel is ontstaan uit de nalatenschap van Hunt: Horrors of the Gilded Age, een project dat in 2014 werd aangekondigd maar hetzelfde jaar nog werd afgeblazen als gevolg van de sluiting van Cryteks Amerikaanse divisie.

De opzet van Hunt: Showdown is opvallend. In een duo open je de jacht op allerlei angstaanjagend gespuis zoals monsters, gemuteerde freaks, reusachtige spinnen en ander nachtmerrievolk. Er zijn in de spelwereld echter nog vier andere teams aanwezig, die eveneens in tweetallen jagen op de vele hordes griezelige wezens. Deze basis biedt een potentieel interessant spelverloop omdat het lang niet altijd voordelig is om in een strijd verwikkeld te raken met andere spelers. Daarnaast kun je ervan profiteren wanneer andere duo's slaags geraakt zijn met bijvoorbeeld een horde zombies of met elkaar. Sneak je er geruisloos langs of verras je het andere team met wat ouderwets backstabben? Misschien is het zelfs nog wel lucratief om je concullega's in eerste instantie te assisteren.

Volgens de beschrijving op de website, die sowieso het bekijken wel waard is als je interesse is gewekt, komt de game vooralsnog alleen uit voor pc.

Murray laat zich op Queens verrassen door 'lucky loser'

Andy Murray lijkt nog niet klaar voor Wimbledon. De Schotse nummer één van de wereld liet zich dinsdagmiddag tijdens zijn eerste optreden bij op gras verrassen. De Australiër Jordan Thompson, de nummer negentig van de wereld, was Murray op Queens in twee sets de baas. Het werd 7-6 (4) en 6-2.

Murray won vorig jaar voor de vijfde keer in zijn loopbaan het toernooi in Londen te winnen. Vervolgens was hij ook de beste op het heilige gras van Wimbledon. Op Queens zou Murray het in de eerste ronde eigenlijk opnemen tegen Aljaz Bedene, maar de tot Brit genaturaliseerde Sloveen moest zich op het laatste moment terugtrekken vanwege een polsblessure. Murray kreeg daardoor op het centercourt te maken met 'lucky loser' Thompson.

Roger Federer heeft dinsdag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Halle razendsnel afgerekend met Yuichi Sugita. De als eerste geplaatste Zwitserse tennisser was in 52 minuten klaar met zijn Japanse tegenstander. Het werd 6-3 en 6-1.

Federer herstelde zich met zijn zege van de verrassende nederlaag van vorige week tegen Tommy Haas in de eerste ronde in Stuttgart. In die Duitse stad speelde Federer zijn eerste toernooi van dit seizoen op gras. In de volgende ronde wacht de Duitser Mischa Zverev. 

Kans op bijzondere 'lichtende nachtwolken'

Nederlanders kunnen deze week, en waarschijnlijk dinsdagavond al, een bijzonder weerfenomeen zien. Er is namelijk een kans op zogenaamde lichtende nachtwolken, het hoogste type wolken dat we kennen. 

Ongeveer vanaf zonsondergang, rond een uurtje of tien, tot ongeveer 23.15 uur is het fenomeen mogelijk aan de hemel te zien. Vooral FOK!kers met een zolderkamerraam op het noordwesten hebben geluk, want aan die kant - waar de zon ook onder gaat - is het mooie blauwe licht dan goed zichtbaar.

Ook in de ochtend is het fenomeen mogelijk te zien, maar dan uiteraard precies aan de andere kant en al vanaf een uur of vier. Lichtende nachtwolken bevinden zich op maar liefst 85 kilometer hoogte, veel hoger dan de tien à vijftien kilometer waarop de hoogste sluierbewolking en onweerswolken zich bevinden. 

Het fenomeen kan ontstaan als zeer kleine ijskristallen condenseren op stofdeeltjes: bijvoorbeeld kleine deeltjes van kometen, of vulkanisch as. De ijskristallen weerkaatsen het zonlicht richting de aarde, tot ook op grote hoogte de duisternis zijn intrede doet. Voor de echte weerfreaks heeft Weeronline nog een wat meer uitgebreide uitleg online gezet.

Mocht een dergelijk fenomeen je interesse hebben én je kunt handig overweg met een camera, laat dan vooral wat mooie plaatjes zien in de comments!

UFC wil real time statistieken tonen met sensoren in MMA-handschoenen

Statistieknerds kunnen hun hart binnenkort ook bij het MMA ophalen als het nieuwe plan van de UFC doorgaat. De Amerikaanse MMA-organisatie is van plan om de beleving van de sport dichterbij de fans te brengen, ditmaal met behulp van nieuwe technologie ingebouwd in onder andere de handschoenen van de vechters.


Nooit meer discussies over hoe hard dit aankomt (Foto: Getty Images)

Experimenteerde de UFC eerder al met virtual reality tijdens MMA-gala's, binnenkort zouden sensoren in de handschoenen, broekjes en de octagon zelf, data moeten genereren die direct tijdens het gevecht al aan de fans getoond kunnen worden. 'We werken aan een heleboel statistieken', vertelde UFC-directeur Dana White tijdens marketing- en reclamefestival Cannes Lions. 'We willen de beste knock-out laten zien, het is ook perfect voor social media.'

'De sensoren kunnen bijvoorbeeld aan de kijker laten zien hoe snel een stoot was, hoe hard deze aankwam en hoeveel stoten een vechter plaatst. We gaan daar dan video's van maken die gebruikers kunnen delen via emoji's. We verwachten dat we dit binnen zes maanden kunnen lanceren', volgens Ari Emanuel, mede-eigenaar van de UFC, tijdens deze presentatie.

Emanuel nam vorig jaar, samen met een aantal investeerders, de UFC over van eigenaar Zuffa na een succesvol bod van vier miljard dollar en dat geld moet terugverdiend worden. De sport wordt steeds populairder bij het grote publiek en de namen van Ronda Rousey en Conor McGregor zijn algemeen bekend in de sportwereld en Hollywood. Het boksgevecht tussen bokser Floyd Mayweather en UFC-superster McGregor zou volgens verwachting kijkersrecords gaan breken.

'De meest populaire sportmensen waren de hardste', refereerde White naar bokslegende Mike Tyson en Jeet Kune Do-meester Bruce Lee. 'Hoeveel mensen kunnen de naam oplepelen van bijvoorbeeld een beroemde cricketspeler? Zelfs de NFL is niet populair genoeg in Europa', eindigde White zijn verkooppraatje.


Bas Rutten test old-school de impact van een MMA-handschoen (Bron: Youtube)

KRO-NCRV ongerust over Bolt en Follender

Omroep KRO-NCRV is ongerust na de berichten over de ontvoering van Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender in Colombia. "Wij hopen met velen op een goede afloop", laat de omroep in een korte reactie weten. KRO-NCRV bevestigde daarmee ook formeel dat Bolt en Follender de ontvoerden zijn. Tot dusver noemden alleen de Colombiaanse autoriteiten de twee bij naam.

Om de kans op een goede afloop "zo maximaal mogelijk te laten zijn, onthouden we ons nu van elk inhoudelijk commentaar of van extra mededelingen". "Alle informatie en mededelingen lopen voor nu via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het departement en met de familie hebben we nauw contact. We hopen op begrip voor ons besluit tot radiostilte: de veilige terugkomst van Derk en Eugenio staat voorop."

Spoorloos-verslaggever Derk Bolt belandt tijdens zijn vele reizen vaker in gevaarlijke situaties. Zo werd hij meerdere keren beroofd en stond hij doodsangsten uit tijdens bijvoorbeeld een reis door Bangladesh, waarbij de chauffeur veel te hard reed over hele smalle dijkjes. Het is ook niet de eerste keer dat hij in Colombia is, waar hij volgens de autoriteiten daar afgelopen weekend met zijn cameraman is ontvoerd.

Hij noemde het eerder een "prachtig land", waar volgens hem "de aardigste mensen ter wereld wonen", zo zei hij vorig jaar tegen Metro. En over de reis door Bangladesh vertelde hij in hetzelfde interview: "Die dodenrit werd trouwens onderbroken voor een tocht met een veerboot over de Ganges. Met angst en beven zie je hoe vol zo'n boot wordt geladen en in gedachten hoor je al die ANP-stem: 'Bij een ongeluk met een veerboot op de Ganges... en aan boord was ook een cameraploeg uit Nederland'."

Onvermoeibaar speurt Bolt al meer dan 25 jaar naar uit het oog verloren familieleden. Zijn talloze avonturen voor Spoorloos vatte hij samen in columns en boeken als 'Altijd ergens anders' en 'Groeten uit Verweggistan'. Hierin beschrijft de 62-jarige tv-maker zijn ervaringen met slechte hotels, bedenkelijk eten, gammele auto's en vliegtuigen, natuurrampen, sadistische douaniers, corrupte politieagenten en ongedierte.

Jarenlange reiservaring
Naast Spoorloos heeft Bolt, vader van twee kinderen, veel andere radio- en tv-programma's op zijn naam staan. Als zelfstandig producent maakte hij programma's als Ooggetuige (RTL4), Wereldwensen (NCRV) en Lieve Martine (KRO). In 2007 reisde hij in een camper met een groep vakantiegangers door Oost-Europa in Gezellig naar de Krim, waarop een jaar later Gezellig naar Marokko volgde. Ook was hij het gezicht van de programmareeks Brieven Boven Water, waarvoor hij ook de wereld over ging.

Eugenio Follender, de cameraman die met Bolt in het Zuid-Amerikaanse land is, werkt ook als fotograaf en regisseur. Hij heeft eveneens jarenlange reiservaring, "met veel kennis van en contact met lokale culturen", staat te lezen in zijn Linkedin-profiel. "Altijd op zoek naar het unieke alleszeggende beeld."

Spoorloos is een programma van de KRO-NCRV.

KRO-NCRV ongerust over Bolt en Follender
KRO-NCRV ongerust over Bolt en Follender (Foto: ANP)

Download het begin van Hitman nu gratis

IO Interactive heeft, ondanks de afsplitsing van Square Enix, de rechten van Hitman behouden, en dat willen ze je laten weten ook. De eerste twee story missies zijn nu gratis te downloaden op alle platformen.

In het gratis pakket zit de eerste locatie, ICA Facility, waar twee missies van de campaign aan verbonden zijn. In het pakket zitten ook twee Escalation Contracts, meer dan 40 verschillende uitdagingen om te voltooien, en bovendien is er ook de mogelijkheid 17 achievements of trophies te halen.

Overigens is het complete eerste seizoen met daarin alle content die tot nu toe is uitgebracht, in de wekelijkse Deals with Gold terecht gekomen voor Xbox One. Je kunt de game nu aanschaffen met 60% korting.

Bertens geeft in Mallorca op met enkelblessure

Kiki Bertens kent nog geen gelukkig grasseizoen. Onze landgenote verloor vorige week al in de eerste ronde van Andrea Petkovic en ook in Mallorca was de eerste ronde het eindstation. Door een enkelblessure moest Bertens noodgedwongen de partij tegen Sabine Lisicki staken.

De als vijfde geplaatste Bertens ging in de zesde game van de tweede set door haar enkel. Na een blessurebehandeling hervatte ze de partij nog wel en won ze zelfs de tweede set met 6-3. Na overleg met coach Raemon Sluiter besloot Bertens echter de strijd te staken tegen Lisicki, die na lang blessureleed pas haar eerste wedstijd van 2017 speelde.

Bertens wil haar voorbereiding op Wimbledon niet extra verstoren. Het Grand Slam-toernooi in Londen begint 3 juli.

Jans keert terug bij FC Groningen

Ron Jans keert officieel terug bij FC Groningen. De oud-trainer van de noorderlingen wordt technisch directeur en is dinsdagmiddag gepresenteerd. Jans volgt in Groningen Peter Jeltema op, die zijn taken per 1 september overdraagt. Jans zei dinsdag op een persconferentie nieuwsgierig te zijn naar zijn nieuwe uitdaging.

"Ik ga het doen en ga kijken of het bij me past", aldus de man die aan het eind van vorig seizoen na vier jaar afzwaaide bij PEC Zwolle. "Ik ben blij dat ik 1 juli al kan beginnen, zodat ik nog twee maanden over de schouder van Peter Jeltema kan meekijken. Het is toch een totaal ander vak dan trainer zijn"

Jans is geen onbekende van FC Groningen. Hij werkte er tussen 2002 en 2010 als hoofdtrainer. Daarna was hij de eindverantwoordelijke bij Standard Luik, sc Heerenveen en dus in Zwolle. "Ik ben heel benieuwd en nieuwsgierig naar hoe ik het ga ervaren. En dat bij de club, die mij vijftien jaar geleden de kans gaf om hoofdtrainer te worden in het betaalde voetbal. Ik hoop op een zelfde lange en succesvolle samenwerking als tijdens mijn periode als trainer bij de club", aldus Jans.

Een tijdje terug zag het toekomstbeeld van Jans er nog volstrekt anders uit. Nadat hij in Zwolle zijn vertrek bekend had gemaakt, kondigde hij aan bij de KNVB aan de slag te gaan als docent op de trainerscursus. Vorige maand trok Jans zich alsnog terug, naar verluidt als gevolg van het vertrek van Leon Vlemmings, met wie hij zou gaan samenwerken bij de voetbalbond. Vlemmings werd trainer bij Go Ahead Eagles.

Groningen benaderde Jans al toen het er nog naar uitzag dat hij bij de KNVB zou gaan werken. "Wij hebben hem gepolst met de vraag of hij daarnaast ook iets voor ons wilde betekenen in een adviserende rol bij de club", aldus algemeen directeur Hans Nijland. "Ron zou in dat geval beide functies combineren. Daarvan hebben wij uiteindelijk afgezien omdat het te veel onduidelijkheid zou geven binnen onze organisatie."

Jans terug bij Groningen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Jans terug bij Groningen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Oranje als groepswinnaar door in Hockey World League

De Nederlandse hockeyers hebben zich als poulewinnaar geplaatst voor de kwartfinale van de Hockey World League. In Londen was de ploeg van Max Caldas met 3-1 te sterk voor India.

Nederland stond na vijftien minuten al op 3-0 voorsprong tegen India, dankzij doelpunten van Thierry Brinkman, Sander Baart en Mirco Pruyser. In het tweede kwart deed India nog wat terug door een doelpunt van Akashdeep Singh.

In de tweede helft kreeg India nog genoeg kansen, maar doordat Pirmin Blaak een aantal prima reddingen had, bleef de stand op 3-1 staan. Door de winst is Nederland poulewinnaar in groep B.

In de kwartfinale speelt Nederland tegen de nummer vier van poule A: China of Maleisië. Beide landen komen maandagavond om 19.00 uur in actie.

Reiziger volgt Keizer op bij Jong Ajax

Michael Reiziger is komend seizoen de nieuwe trainer van Jong Ajax. De voormalig rechtsback van de Amsterdammers volgt Marcel Keizer op, die onlangs is aangesteld als nieuwe trainer van het eerste elftal van Ajax. René Meulensteen, voormalig assistent-trainer van Manchester United, was ook in beeld als mogelijke opvolger van Keizer.

Reiziger komt over van Sparta, waar hij de rechterhand was van trainer Alex Pastoor. In Rotterdam werd Reiziger gezien als mogelijke opvolger van Pastoor, mocht hij vertrekken. De oud-speler van Ajax liet eerder al weten dat hij een overstap naar Amsterdam wel ziet zitten. "Het spreekt voor zich dat het kriebelt wanneer je genoemd wordt bij je oude club", aldus Reiziger eerder.

OM: 12 jaar cel voor verkrachting drie vrouwen

De 35-jarige Mustafa. A. moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt twaalf jaar de cel in voor de gewelddadige verkrachting van drie vrouwen in Amsterdam. Volgens de officier van justitie wijst onderzoek uit dat dezelfde man verantwoordelijk is voor alle drie de zedenzaken.

De verkrachtingen hadden plaats op 28, 30 en 31 januari vorig jaar. Het eerste slachtoffer werd van haar fiets getrokken op de Wenckebachweg, waarop de dader zich aan haar vergreep. Twee dagen later volgde een jonge vrouw in de Maassluisstraat in een lift van een appartementencomplex en het derde slachtoffer werd verkracht bij de Sloterplas.

A. kon worden aangehouden na het tonen van beelden in diverse opsporingsprogramma's, waarop te zien was hoe een man de telefoon van een van de slachtoffers in een belwinkel wilde verkopen.

Vernederend
Volgens de officier heeft de verdachte "willekeurige slachtoffers uit het niets aangevallen, ze bedreigd, geweld gebruikt en seksueel misbruikt". "Het is buitengewoon vernederend om dit te moeten ondergaan", zei ze.

"Nietsvermoedend en zoals zo vaak, fietsen de jonge vrouwen in de nacht van werk of een uitgaansgelegenheid naar huis. Maar hun leven krijgt een dramatische wending als zij ten prooi vallen aan een man die ze met geweld dwingt tot seks, als zij vervolgens alleen en volledig overstuur of in de war worden achtergelaten in bosschages of in een lift."

Ook houdt de officier van justitie hem verantwoordelijk voor brandstichting in het huis van bewaring waar hij zat.

Tijdens de rechtzaak deed de verkrachter overigens ook nog alsof hij geen Nederlands sprak. In die act trapte helemaal niemand.

OM: 12 jaar cel voor verkrachting drie vrouwen
OM: 12 jaar cel voor verkrachting drie vrouwen (Foto: ANP)

Italiaanse mode-icoon Carla Fendi overleden

Mode-ontwerpster Carla Fendi is maandagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie dinsdag bekendgemaakt. Fendi was de belangrijkste van vijf zussen die een kleine bont- en leerwerkplaats van hun ouders omtoverden tot het luxe internationale modemerk dat het nu is.

Carla Fendi werd al snel het gezicht van het bedrijf, dat werereldberoemd werd met de baguette-vormige 'Fendi-bags' die per stuk duizenden dollars kostten. De overleden ontwerpster was het zakelijke brein achter het het bedrijf. Fendi werd met regelmaat aangeklaagd door milieuactivisten die woest waren voor het gebruik van bont in de kledingstukken.

In 2001 werd Fendi voor honderden miljoenen dollars overgenomen door Louis Vuitton Moët Hennessy.

Fendi ontpopte zich de laatste jaren vooral als filantroop, die zich onder meer inzette voor het behoud van het Italiaanse cultureel erfgoed. Zo zamelde zij geld in voor de restauratie van de beroemde Trevi-fontein in Rome.

Italiaanse mode-icoon Carla Fendi overleden
Italiaanse mode-icoon Carla Fendi overleden (Foto: BuzzE)

'Nog lang niet iedereen heeft snel internet'

Ruim de helft van de huishoudens in Nederland heeft minder snel internet dan eigenlijk zou kunnen. Negen op de tien huishoudens hebben inmiddels toegang tot een verbinding van minstens 100 mbit/s, maar ongeveer 35 procent maakt daar ook echt gebruik van. De resterende 55 procent kan dus nog over naar een sneller abonnement.

Telecombedrijven investeren de laatste tijd doorlopend in de snelheid van hun netwerken. Daarmee spelen ze in op het internet of things en op het groeiende gebruik van mobiele data. Volgens brancheorganisatie Nederland ICT kwam het totale mobiele dataverbruik vorig jaar uit op 172.138 terabyte. Per Nederlander is dat gemiddeld 32 MB per dag. Het jaar ervoor ging het nog om 20 MB per dag.

Het aantal aansluitingen van connected apparaten ging met ruim 9 procent omhoog. Volgens een voorzichtige prognose zal het aantal IoT-aansluitingen in 2020 verdrievoudigd zijn en vormen ze straks zo'n 40 procent van alle mobiele aansluitingen.

'Nog lang niet iedereen heeft snel internet'
'Nog lang niet iedereen heeft snel internet' (Foto: BuzzT)

Agenten gebruiken stroomstootwapen geregeld

Bijna driehonderd agenten die sinds februari de beschikking hebben over een stroomstootwapen, hebben dat wapen tot nu toe 34 keer gebruikt. In nog eens 78 gevallen bleek dreigen met stroom voldoende om een verdachte in te rekenen. De proef met dit wapen duurt tot februari volgend jaar en dan pas worden er conclusies getrokken.

De politie introduceerde de Taser X2 vier maanden geleden bij wijze van proef. Met het stroomstootwapen kunnen agenten gewelddadige verdachten vijf seconden lang verlammen.

De introductie leverde weerstand op, omdat in andere landen doden zouden zijn gevallen bij het gebruik van dit wapen. Onder meer Amnesty International liet zich kritisch uit over de introductie.

Maar volgens de Nederlandse politie houden slachtoffers er hooguit zeer gering letsel aan over. De eerste ervaringen lijken dat beeld te bevestigen, zegt een woordvoerder. "Behalve iemand die ongelukkig viel, kon iedereen zelfstandig opstaan."

Agenten gebruiken stroomstootwapen geregeld
Agenten gebruiken stroomstootwapen geregeld (Foto: ANP)

Tiger Woods zoekt hulp bij medicatiegebruik

Tiger Woods zoekt professionele hulp bij zijn medicijngebruik. De 41-jarige golfer werd eind mei opgepakt voor het rijden onder invloed. Zijn auto leed flinke schade. Later bleek dat er geen alcohol in het spel was, maar dat zjjn vreemde rijgedrag was veroorzaakt door een onverwachte reactie op medicijnen die door zijn arts waren voorgeschreven.

De voormalig nummer één van de wereld onderging afgelopen april opnieuw een rugoperatie en kan voorlopig niet deelnemen aan golftoernooien.

"Ik krijg inmiddels hulp bij het managen van mijn medicijnen voor rugpijn en een slaapstornis", zo liet Woods weten in een verklaring waar website TMZ de hand op wist te leggen. "Ik wil iedereen bedanken, met name de fans en andere spelers, voor de steun die ik heb gekregen", aldus de golfer.

De Amerikaan moet nog voor de rechter verschijnen voor het incident eind mei, maar de verwachting is dat de rechter Woods geen rijontzegging zal opleggen nu hij professionele hulp krijgt.

Tiger Woods zoekt hulp bij medicatiegebruik
Tiger Woods zoekt hulp bij medicatiegebruik (Foto: BuzzE)

Asscher zegt nee tegen het motorblok

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft informateur Herman Tjeenk Willink dinsdagmiddag laten weten dat zijn partij niet beschikbaar is om een kabinet te vormen met VVD, CDA en D66. Daarmee maakt hij de weg vrij voor de ChristenUnie.

Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 heeft een vierde partij nodig om in beide Kamers tot een meerderheid te komen. Alleen de PvdA en ChristenUnie waren nog over. SP wil niet met de VVD en met GroenLinks liepen de onderhandelingen eerder stuk.

"Wij gaan niet regeren met het motorblok", zei Asscher na het gesprek. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie krijgt hiermee helderheid. Hij wilde dat van de PvdA horen omdat die partij anders "boven de markt bleef hangen".

Vooralsnog lijkt de partij hiermee woord te houden, aangezien Asscher meteen na de grootste verkiezingsnederlaag ooit zei dat regeren 'niet logisch' zou zijn. Omdat de positie van de PvdA hiermee duidelijk is zal Segers op korte termijn weer bij de informateur mogen langskomen, maar ook met deze partij is een formatie natuurlijk nog geen gelopen koers. In een eerder gesprek bij Edith Schippers liet Alexander Pechtold op doorzichtige wijze blijken geen behoefte aan een dergelijke conservatieve coalitie te hebben.

Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66
Asscher zegt 'nee' tegen VVD, CDA en D66 (Foto: ANP)

Haase verslaat Ferrer in Halle

Robin Haase heeft zijn eerste overwinning in het grasseizoen te pakken. Onze landgenoot won vanmiddag in de eerste ronde van het toernooi van het Duitse Halle in drie sets van voormalig nummer drie van de wereld David Ferrer; 3-6, 7-5 en 6-3.

De spannende partij tegen de 35-jarige Ferrer, die in 2013 nog in de finale stond van Roland Garros, nam in totaal twee uur in beslag. In de volgende ronde treft Haase in de Oostenrijker Dominic Thiem de nummer twee van van de plaatsingslijst.

Vorige week verloor in Rosmalen bij zijn eerste optreden op gras dit jaar in de eerste ronde van de Rus Daniil Medvedev.

Boere maakt overstap van FC Oss naar FC Twente

Tom Boere wordt de nieuwe spits van FC Twente. De Tukkers hopen woensdag de aanvaller te presenteren. Alleen de medische keuring kan nog roet in het eten gooien, maar er wordt verwacht dat deze geen problemen zal opleveren.

Dinsdagmiddag reist Boere vanaf zijn vakantieadres af naar Enschede om de deal af te ronden. De topscorer van de Jupiler League kon ook op de interesse rekenen van Serie A-ploeg SPAL en het Belgische Anderlecht, maar Twente heeft de strijd om de krabbel van Boere gewonnen.

Afgelopen seizoen was Boere namens FC Oss in 38 wedstrijden goed voor maar liefst 33 doelpunten. De Zeeuw kwam eerder uit voor Ajax, AA Gent, Hoogstraten en FC Eindhoven.

Koning haalt brevet voor regeringsvliegtuig

Koning Willem-Alexander heeft "zeer recent in juni" zijn vliegbrevet gehaald voor de Boeing 737. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde dat dinsdag na berichtgeving hierover van het AD.

In april maakte de regering bekend een Boeing 737 Business Jet te hebben aangeschaft als opvolger van het regeringsvliegtuig Fokker 70 PH-KBX. De koning kan dankzij zijn brevet nu ook dit toestel besturen.

Vorige maand werd bekend dat hij al jaren anoniem voor de KLM op de Fokker 70 Cityhopper vliegt om aan zo aan zijn jaarlijkse vlieguren te komen. De koning bestuurde regelmatig zelf het regeringsvliegtuig Fokker 70 PH-KBX als het toestel door de koninklijke familie werd gebruikt.

Het zal nog wel even duren voordat Willem-Alexander ook daadwerkelijk achter de knuppel plaatsneemt. Het nieuwe toestel wordt pas begin 2019 geleverd.

Koning haalt brevet voor regeringsvliegtuig
Koning haalt brevet voor regeringsvliegtuig (Foto: ANP)

Conte bereikt akkoord met Chelsea over nieuw contract

Antonio Conte gaat een nieuw contract tot de zomer van 2021 tekenen bij Chelsea, waarbij hij een salaris krijgt van bijna elf miljoen euro per jaar. De Italiaan heeft zekerheid gekregen dat er vooruitgang wordt geboekt op de transfermarkt na een onenigheid vorige week. Chelsea-directeur Marino Granovskaia heeft de tijdelijke kloof met Conte zondag gerepareerd en besprak de kwesties van de transfers en een nieuw contract.

Conte wordt de zevende best betaalde manager in de wereld en de derde hoogst betaalde in Engeland nadat hij mondeling een akkoord heeft bereikt over een nieuw contract. Dit komt na aanvankelijke twijfels over de vraag of hij zou blijven bij de Engelse landskampioen nadat er nieuws uit Italië kwam dat hij ontevreden was over het handelen van Chelsea op de transfermarkt. Chelsea blijft ervan overtuigd dat zij de transfers van Everton-spits Romelu Lukaku, AS Monaco's Tiemoué Bakayoko en Manchester City's Willy Caballero af zullen ronden. De club heeft hun manager ervan overtuigd dat de onderhandelingen goed worden afgehandeld, ondanks de trage vooruitgang.

Ondertussen hebben Arsenal, Manchester City en Manchester United zich al verzekerd van enkele grote transfers voordat de transfermarkt officieel op 1 juni opent, wat leidde tot ergenis onder de fanbase van de club. Conte is momenteel op vakantie in Italië en heeft zich bijna verzekerd van een nieuw huis dichtbij het trainingscentrum van Chelsea in aanloop naar de verhuizing van zijn vrouw en dochter naar hem in Londen. Hij heeft ook een plek voor zijn dochter op een Londense school geregeld.

Conte keert op 7 juli terug bij Chelsea als de voorbereiding begint en de verwachting is dat de club een aantal vriendschappelijke wedstrijden speelt in Engeland tegen kleine clubs, voordat het team afreist naar Azië voor een lucratieve tour om te spelen tegen Arsenal, Bayern München en Internazionale. Chelsea neemt het daarna op tegen Arsenal in de strijd om de Community Shield en Burnley wacht op de eerste speeldag van het nieuwe Premier League-seizoen.

Van Breukelen neemt ontslag bij KNVB

Hans van Breukelen heeft ontslag genomen bij de KNVB. De voormalig doelman van het Nederlands elftal bekleedde sinds vorig jaar de functie van technisch directeur bij de voetbalbond. "Het is mij onvoldoende gelukt om mijn, en onze, ambities waar te maken", aldus Van Breukelen.

Het afgelopen jaar was het bestuurlijk gezien een grote chaos bij de KNVB en ook rond Oranje was het erg onrustig. Van Breukelen kwam daarbij zelfs onder vuur te liggen rondom het ontslag van Danny Blind als bondscoach en de daaropvolgende aanstelling van diens opvolger. De voormalig doelman van PSV trekt nu zijn conclusies en vertrekt bij de voetbalbond.

Van Breukelen neemt ontslag bij KNVB (Pro Shots / Erwin Spek)
Van Breukelen neemt ontslag bij KNVB (Pro Shots / Erwin Spek)

Activisten Zorgfonds verstoren zitting Kamer

Voorvechters van een Nationaal Zorgfonds hebben dinsdag het vragenuur van de Tweede Kamer verstoord. Ze hingen vanaf de tribune in de vergaderzaal spandoeken met de leus "Sloop het eigen risico" .

Kamervoorzitter Khadija Arib reageerde ontstemd en liet de tribune ontruimen. "Volgens mij hebben we genoeg plekken waar gedemonstreerd kan worden", zei ze.

Het twintigtal actievoerders verliet daarop de zaal en hief in de hal van het Kamergebouw een protestlied aan.

Activisten Zorgfonds verstoren zitting Kamer
Activisten Zorgfonds verstoren zitting Kamer (Foto: ANP)

Nieuwkomers moeten Nederlandse regels volgen

Nieuwkomers worden vanaf 1 oktober door het ondertekenen van een verklaring verplicht de Nederlandse normen en waarden te respecteren. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer ging hier dinsdag mee akkoord, nadat eerder dit jaar ook al de Tweede Kamer instemde.

De zogenoemde participatieverklaring vormt een onderdeel van het inburgeringsexamen, waarbij de migrant onder meer op de hoogte wordt gebracht van de Nederlandse kernwaarden en spelregels. Bij de nieuwkomers gaat het om asielzoekers, maar ook om migranten die naar ons land komen voor gezinsvorming of gezinshereniging.

Inburgeringsplichtigen die verwijtbaar weigeren de verklaring te ondertekenen, kunnen een boete van maximaal 340 euro krijgen. De boete kan worden herhaald. Degenen die daardoor niet voldoen aan het gehele inburgeringsexamen krijgen geen permanente verblijfsvergunning en ook niet het Nederlanderschap.

Met de participatieverklaring maken nieuwkomers kennis met de ononderhandelbare rechten en plichten en de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving, benadrukt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). "Voor ons zijn deze spelregels vanzelfsprekend, voor nieuwkomers vaak niet. Het is daarom belangrijk dat we hier vanaf de eerste dag heel duidelijk over zijn."'

Nieuwkomers moeten Nederlandse regels volgen
Nieuwkomers moeten Nederlandse regels volgen (Foto: ANP)

Nog 2 vast na rit met dode naar politiebureau

Van de vier personen die afgelopen weekend zijn aangehouden nadat ze zich met een dode man in een busje op het politiebureau van Gouda kwamen melden, zitten er nog twee vast. Het gaat om een 49-jarige man en 50-jarige vrouw uit Bodegraven. Ze worden verdacht van doodslag, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

De twee anderen, die maandagavond zijn vrijgelaten, zijn een man en vrouw die ook uit Bodegraven komen. Ze blijven verdachten in deze zaak. Alle vier hebben een familieband met het 74-jarige slachtoffer, dat eveneens uit de Zuid-Hollandse plaats kwam.

Het slachtoffer zou zijn overleden na een ruzie in een huis in Bodegraven, meldde de politie zaterdag. Een woordvoerder van het OM wilde dinsdag niks kwijt over de achtergrond van het misdrijf. De verdachten zitten in beperking en mogen geen contact hebben met de buitenwereld.

Het OM weerspreekt geruchten dat het om Polen gaat. Het slachtoffer kwam wel vaak in Polen, waar hij een vriendin had.

Nog 2 vast na rit met dode naar politiebureau
Nog 2 vast na rit met dode naar politiebureau (Foto: ANP)

Vierde aanhouding na dodelijke schietpartij

De politie heeft een vierde persoon aangehouden voor betrokkenheid bij een schietpartij in Rotterdam eerder dit jaar. Bij het incident in de Dynamostraat in Rotterdam-Zuid kwam begin mei een 24-jarige Rotterdammer om het leven.

De politie had de man al geruime tijd in het vizier als verdachte. Hij heeft zichzelf maandagavond gemeld op een politiebureau, zegt de politie dinsdag.

In deze zaak zitten al een 34-jarige man uit Venlo, een 21-jarige Rotterdammer en een 22-jarige Belg vast. Vermoedelijk gaat het om een afrekening. Een groep personen had het volgens de politie "gemunt op het slachtoffer."

De politie denkt met deze aanhouding dat de hoofdverdachten nu allemaal vastzitten.

Vierde aanhouding na dodelijke schietpartij
Vierde aanhouding na dodelijke schietpartij (Foto: ANP)

Real-voorzitter: "Neymar was al bij ons gekeurd"

In gesprek met Onda Cero heeft Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez toegegeven dat Neymar op een haar na speler van Real Madrid was. De Braziliaan had de medische keuring al achter de rug bij de Madrilenen, alleen toen werd duidelijk dat hij toch niet haalbaar was. Aartsrivaal FC Barcelona betaalde uiteindelijk 88,2 miljoen voor de sterspeler.

Real Madrid had dolgraag Neymar willen vastleggen. "Neymar was al medisch gekeurd bij Real Madrid. We hebben het geprobeerd, maar uiteindelijk zagen we dat het niet mogelijk was en toen hebben we ons teruggetrokken", aldus Pérez.

De exacte redene voor het afketsen van de transfer is niet geheel duidelijk. Geld was geen probleem, want later die zomer werd Gareth Bale voor honderd miljoen euro vastgelegd. Op die transfer kijkt Pérez tevreden terug: "Bale heeft het goed gedaan. Dit seizoen heeft hij wat pech gehad, maar we zijn heel tevreden over hem."

Feyenoord laat oog vallen op Diks

Naar verluidt zou Rick Karsdorp inmiddels al in Rome zijn om medisch gekeurd te worden bij AS Roma. Feyenoord zal daardoor genoodzaakt zijn om snel te schakelen en een nieuwe rechtsback te strikken. Gisteren berichtten we al dat in de zoektocht naar een nieuwe rechtsback het oog zou zijn gevallen op Ricardo van Rhijn. Vandaag kunnen we melden dat ook Kevin Diks in de belangstelling staat.

Feyenoord heeft met Bart Nieuwkoop een rechtsback in de selectie, maar technisch directeur Martin van Geel zou er graag nog eentje aan de selectie willen toevoegen. Oud-Ajacied Van Rhijn zou één van de kandidaten zijn, maar ook Diks zou op het lijstje van Van Geel voor komen.

Diks staat op dit moment nog onder contract bij Fiorentina, dat hem het afgelopen halve seizoen verhuurde aan Vitesse. De verdediger van Jong Oranje komt bij de Italiaanse ploeg nauwelijks aan spelen toe en zou daardoor open staan voor een overstap naar een andere ploeg.

'Ajax wil Kean van Juventus huren'

Moise Kean heeft een nieuw contract getekend bij Juventus. Het zeventienjarige toptalent staat nu tot medio 2020 onder contract bij de Italiaanse landskampioen. Doordat Kean nog minderjarig is, mag de aanvaller voor maximaal drie jaar worden vastgelegd.

De afgelopen tijd gingen al meerdere geruchten in de ronde over Kean. Zaakwaarnemer Mino Raiola heeft nu echter met Juventus een overeenstemming weten te bereiken over een nieuw contract. Kean ligt dus voor de komende drie seizoenen vast en zal in Turijn zo'n 200.000 euro per jaar verdienen. De aanvaller debuteerde al in de hoofdmacht van Juventus en scoorde daarnaast tegen Bologna al zijn eerste doelpunt in de Serie A.

De komende tijd wil Juventus het toptalent laten rijpen in de Onder-19 van de club, totdat hij klaar is voor een definitieve plek in de hoofdmacht. Zaakwaarnemer Raiola denkt hier anders over en denkt dat het voor Kean beter is om in een andere competitie op het hoogste niveau ervaring op te doen. Ajax zou volgens Corriero dello Sport de beste papieren hebben om Kean tijdelijk in te lijven, terwijl ook Hellas Verona wordt genoemd als optie.

Tour-publiek krijgt rol in verkiezing strijdlustige renner

De verkiezing voor de meest strijdlustige renner in de Tour de France zal dit jaar iets anders zijn als normaal. De opzet van de verkiezing wordt namelijk enigszins gewijzigd. Wielerfans kunnen via Twitter stemmen op hun favoriet.

Momenteel wordt er na elke etappe door een jury een wielrenner gekozen die in hun ogen het meest strijdlustig was. De dagwinnaar ontvangt daarmee tweeduizend euro cash en mag de dag erop het welbekende rode rugnummer dragen. De renner die over de gehele Tour de France gekozen wordt tot meest strijdlustige renner, ontvangt 20.000 euro. De prijs wordt gesponsord door Antargaz.

Sinds 1952 bestaat de strijdlustigheidsprijs en sinds 2013 worden de winnaars aangewezen door een achtkoppige jury, bestaande uit diverse wielerspecialisten. De organisatie wil deze werkwijze echter weer iets wijzigen. Op rustdagen zullen er een aantal renners op Twitter verschijnen en de coureurs met de meeste retweets winnen. Dit duo is vervolgens ook kanshebber in de algehele verkiezing op zaterdag 22 juli, waarbij het publiek en de juryleden mogen stemmen.

Koning: ItaliŽ onmisbaar voor stabiliteit

Het staatsbezoek aan Italië "komt op een belangrijk moment." Dat zei koning Willem-Alexander dinsdagmiddag in het Quirinaalpaleis, de residentie van de Italiaanse president, bij het begin van zijn staatsbezoek aan Italië. Na de ontmoeting met president Sergio Mattarella gaven beide staatshoofden een korte verklaring.

De koning verwees naar de zestigste verjaardag van de Verdragen van Rome. "Onze landen stonden samen aan de basis van de Europese Unie. Nu, twee generaties later, is onze samenwerking misschien wel urgenter dan ooit", aldus Willem-Alexander.

"Italië is onmisbaar voor de stabiliteit, de kracht en weerbaarheid van Europa. Wij werken samen met u aan versterking van het Europese zelfvertrouwen. Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zullen wij daar op Sicilië meer over horen", vervolgde hij.

President Mattarella was "heel dankbaar" voor de Nederlandse steun en solidariteit bij het migratieprobleem. Ook de samenwerking bij de misdaadbestrijding werd op prijs gesteld.

Koning Willem-Alexander is dinsdag samen met koningin Máxima begonnen aan een vierdaags staatsbezoek aan Italië.

Koning: Italië onmisbaar voor stabiliteit
Koning: Italië onmisbaar voor stabiliteit (Foto: ANP)

Mercedes-Benz bouwt fabriek in Rusland

Het Duitse autoconcern Daimler heeft dinsdag de eerste steen gelegd voor een nieuwe fabriek voor dochteronderdeel Mercedes-Benz in Rusland. De fabriek in de regio rond Moskou moet vanaf 2019 beginnen met de productie van de E-klasse voor de Russische markt.

Later zullen ook terreinwagens van de G-klasse van Mercedes worden gebouwd bij de vestiging. De jaarlijkse productie moet oplopen tot 25.000 auto's. Daimler investeert ruim 250 miljoen euro in de fabriek, die voor meer dan duizend arbeidsplaatsen zal zorgen.

Mercedes is naar eigen zeggen marktleider in het luxesegment van de Russische automarkt. Vorig jaar verkocht de autoproducent bijna 37.000 auto's in het land. Het bedrijf spreekt dan ook van een strategische investering in een belangrijke afzetmarkt voor Mercedes.

Mercedes-Benz bouwt fabriek in Rusland
Mercedes-Benz bouwt fabriek in Rusland (Foto: ANP)

Geen zicht op drugsprobleem in tbs-klinieken

Tbs-klinieken moeten meer werk maken van de bestrijding van drugs en vooral inzicht krijgen in de problematiek. Het management van de klinieken heeft "geen concreet beeld" van de drugsproblematiek in de eigen inrichting. De inspectie Veiligheid en Justitie concludeert dat in een dinsdag gepubliceerd rapport over smokkelwaar.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff dringt er in een reactie op aan dat de aanbevelingen door alle klinieken "daadkrachtig" worden opgepakt. Hij wil dat ze "zo snel mogelijk" maatregelen nemen.

Volgens de inspectie wordt niet genoeg gebruik gemaakt van de informatie die de klinieken kunnen krijgen uit de uitslagen van urinecontroles. De gegevens zijn vaak onvolledig. Ook weten meerdere klinieken niet wat inspecties van kamers opleveren. Het aantal kamercontroles ligt bovendien soms "aanzienlijk lager" dan gepland. Volgens de inspectie wordt in "toenemende mate ervaren" dat drugsgebruik voor overlast zorgt.

De inspectie heeft ook vastgesteld dat de klinieken de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in bestrijding van smokkelwaar. Voorheen was het voor tbs'ers soms mogelijk om ongecontroleerd naar binnen te gaan, via een andere route dan de hoofdingang. Twee jaar geleden kon dat nog bij vier van de zeven instellingen, maar dat is inmiddels verholpen. De inspectie concludeerde in 2015 dat invoer van drugs waarschijnlijk vooral loopt via tbs'ers die terugkeren van verlof of bezoek aan relaties.

Inmiddels is in alle klinieken ook toegangscontrole ingevoerd van personeel. Wel zijn de verschillen groot. Eén instelling controleert al het personeel, terwijl een ander maar een op de vijftig medewerkers controleert.

Ook zijn er nog wel wat problemen met toegangscontroles. Zo krijgen bezoekers die niet rechtstreeks toegang hebben tot de patiënten in twee klinieken geen controle met metaaldetectieapparatuur, terwijl er dagelijks steekproeven zouden moeten zijn met die apparatuur.

Geen zicht op drugsprobleem in tbs-klinieken
Geen zicht op drugsprobleem in tbs-klinieken (Foto: ANP)

Ook Mourinho beschuldigd van belastingfraude

Na Christiano Ronaldo is ook Manchester United-trainer José Mourinho beschuldigd van belastingfraude. De Portugese trainer zou de Spaanse fiscus, in zijn tijd bij Real Madrid, voor 3,3 miljoen euro hebben gefraudeerd. De Spaanse autoriteiten bevestigen dat er een onderzoek is gestart naar Mourinho.

Het zou gaan om een bedrag van 1.611.537 euro in 2011 en 1.693.133 euro in 2012. Wanneer Mourinho voor de rechter moet verschijnen is vooralsnog onduidelijk. Ronaldo werd eerder al beschuldigd, de Portugees zou de Spaanse fiscus voor 14,7 miljoen euro hebben opgelicht. Hij verschijnt 31 juli voor de rechtbank van het Madrileense Pozuelo de Alcarcón.

EU-parlement: drempel voor Turkse toetreding

Als de Turkse president Erdogan inderdaad meer macht krijgt, moeten de onderhandelingen over toetreding tot de EU officieel worden opgeschort. Een oproep daartoe van Turkije-rapporteur Kati Piri kreeg dinsdag steun van de buitenlandcommissie van het Europees Parlement, met 51 stemmen voor en drie tegen. Het oordeel wordt naar verwachting volgende maand overgenomen door het voltallige parlement.

De Turkse bevolking stemde in april in een referendum voor een grondwetswijziging die de president veel meer bevoegdheden geeft. Als die onveranderd wordt doorgevoerd, is het EU-lidmaatschap van de baan, aldus de commissie. Het idee is om in plaats daarvan de douane-unie met Turkije uit te breiden.

Het parlement is al langer zeer bezorgd over de Turkse aanval op de rechtsstaat en de persvrijheid. Die werd verhevigd na de couppoging van vorig jaar en de noodtoestand die daarna werd uitgeroepen.

"Ondanks alle verschillen spreekt het Europees Parlement met één stem tegen mensenrechtenschendingen in Turkije", aldus Piri. De arrestatie van duizenden burgers, onder wie ook parlementariërs, baart haar veel zorgen.

De EU-lidstaten willen de toetredingsonderhandelingen overigens nog niet formeel stilzetten.

EU-parlement: drempel voor Turkse toetreding
EU-parlement: drempel voor Turkse toetreding (Foto: ANP)

Friday the 13th: The Game komt met gratis DLC

Mensen die Friday the 13th: The Game kochten tijdens de release waren niet blij. De game zat vol met bugs, matchmaking kon heel lang duren en niet eens alle versies waren geüpdatet naar 1.0. Nu zijn de grootste problemen opgelost en hoopt de ontwikkelaar met een gratis DLC de mensen een beetje tegemoet te komen.

Vanaf nu kun je gratis de Retro Jason skin downloaden en mensen krijgen 13.000 cp om in-game spullen van te halen. Van 23 tot 25 juni vindt er een double XP weekend plaats.

friday 13

Coffeeshophouder weer veroordeeld in Thailand

De Tilburgse oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven is in Thailand ook in hoger beroep veroordeeld voor witwassen. Weliswaar verlaagden de Thaise rechters de gevangenisstraf van 103 naar 75 jaar, maar de tijd die hij effectief vast zal zitten (20 jaar) blijft gelijk.

Omdat Van Laarhoven zo snel mogelijk naar een Nederlandse cel wil worden overgeplaatst, weet zijn Nederlandse advocaat Tim Vis nog niet of er een cassatieverzoek zal worden gedaan. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet een straf onherroepelijk zijn. Sowieso moet Van Laarhoven nog een jaar in Thailand uitzitten. In het uitleveringsverdrag dat Nederland en Thailand hebben getekend, is opgenomen dat een veroordeelde minimaal vier jaar in een Thaise cel heeft gezeten. Bij overplaatsing wordt de straf hier omgezet naar Nederlandse maatstaven.

Van Laarhoven stond terecht voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van softdrugs. Hij was oprichter van coffeeshopketen The Grass Company, met vestigingen in Tilburg en Den Bosch.

Coffeeshophouder weer veroordeeld in Thailand
Coffeeshophouder weer veroordeeld in Thailand (Foto: ANP)

Rusland: dood IS-leider niet bevestigd

Rusland heeft geen bevestiging kunnen krijgen dat de leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, vorige maand door een luchtaanval in Syrië is gedood. Onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov heeft dit dinsdag tegen het persbureau Interfax gezegd.

De Irakees al-Baghdadi is degene die in 2014 in een moskee in Mosul het kalifaat uitriep dat over alle moslims moest gaan heersen. Vrijdag meldde Moskou dat zijn strijdkrachten er mogelijk in waren geslaagd hem te doden, bij een aanval op IS-kopstukken in de omgeving van de Syrische stad Raqqa in mei.

Westerse en Iraakse functionarissen toonden zich sceptisch. "Zijn dood is al zo vaak gemeld dat je voorzichtig moet zijn totdat IS zelf met een verklaring komt", zei een Europese veiligheidsfunctionaris.

Rusland: dood IS-leider niet bevestigd
Rusland: dood IS-leider niet bevestigd (Foto: ANP)

Surinaamse slavenregisters worden openbaar

Meer dan zevenhonderd vrijwilligers beginnen woensdag met het openbaar maken van de Surinaamse slavenregisters. Het digitaliseren hiervan moet meer inzicht geven in het Surinaamse slavernijverleden, aldus de Radboud Universiteit, een van de initiatiefnemers van het project, dinsdag.

In de slavenregisters staan naar schatting zo'n 80.000 mensen geregistreerd die tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname in slavernij leefden. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren. Het ging om gegevens zoals geboortedatum, de naam van de moeder, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de waarde van mensen in slavernij.

"Veel mensen zijn erg enthousiast om hun familiegeschiedenis te achterhalen en om mee te helpen om het slavernijverleden zichtbaar te maken", zegt Coen van Galen van de Radboud Universiteit.

Surinaamse slavenregisters worden openbaar
Surinaamse slavenregisters worden openbaar (Foto: ANP)

FOK!kers ronden fooi af naar boven

FOK!kers geven fooi maar houden zich niet aan de fooi-etiquette. 38 Procent rond het bedrag af naar boven, ook als dat om tien cent gaat, Dat blijkt uit de FOK!poll waar 3500 mensen op stemden.

27 procent geeft 5 tot 15% fooi. Wel voegen veel mensen toe dat de bediening en service dan goed moet zijn. 26 procent geeft helemaal geen fooi. Veel stemmers vergelijken de situatie met die in Amerika waar fooi vaak automatisch in de bon zit en mensen minder verdienen.

MetalCore zegt: 'STANDAARD 5 tot 15 procent? We zijn toch zeker geen Amerikanen? Afronden naar boven. ALS het eten nog warm is, en een beetje op tijd. Fooi is geen verplichting hoor, maar een gebaar.'

Breuls heeft een andere mening: 'Ik richt me altijd op ongeveer tien procent, soms afgerond. Alleen maar afronden naar boven is in de meeste gevallen zo schandalig weinig dat je je moet schamen. Dat je een rekening van 98 euro afrondt en dan dus maar 2 euro fooi geeft.'

x3ro heeft geen goed woord over voor de uitslag: 'Manmanman wat een paupers hier, echt weer die Hollandse insteek zullen we maar zeggen.'

FOK!kers: Afplakken tepels Boomsma-baby is stom

Dat de familie Boomsma op foto's de tepels van hun 1-jarige baby afplakt kan niet op begrip rekenen onder FOK!kers. Slechts 1,7 procent vindt dit een goede actie. Ruim 2000 mensen stemden op de poll.

Bijna veertig procent meent dat je op die manier juist iets benadrukt dat geen seksuele lading heeft, Nog eens 22 procent vindt dat als je niet wil dat je kind halfnaakt op sociale media staat je de foto ook niet zo moet plaatsen. 20 procent vindt dat je sowieso geen (half) naakte kinderen op sociale media moet zetten en 15 procent gaat een stapje verder en meent dat kinderen er ook niet gekleed op thuishoren.

FOK!ker RetepV kan zich er niet druk om maken: 'Je publiceert iets, dus in potentie kunnen 7 miljard mensen het zien. Daar zullen vast wel wat vunzigerds tussen zitten. Maar swa, zo lang ze niet langs komen om mijn kind mee te nemen en er foute dingen mee te doen, mogen ze wat mij betreft hun vunzige gang gaan.'

En Blieb zegt 'Ik zie er niets seksueels in. En als er mensen wel wat seksueels in zien, dan is dat verder hun probleem. Wat een overdreven preuts gedoe en wat een doorgeslagen waanzin dat zo'n kinderen er niet bewust voor zou hebben gekozen.'

De bewuste foto vind je hier.

Wielrenner Moscon na racismeschorsing: "Ik heb niemand vermoord"

Wielrenner Gianni Moscon is weer terug na zes weken schorsing. De Italiaan werd door Team Sky op non-actief gesteld - hoewel hij sowieso al niet zou koersen in die periode - na een incident met Kevin Reza in de Ronde van Romanië.

De 23-jarige Moscon zou zich racistisch uitgelaten hebben richting de Fransman, waarna hij zijn excuses aanbood en de schorsing accepteerde. Afgelopen weekeinde keerde hij terug in het peloton tijdens de Route du Sud, waarin hij in de voorlaatste rit als tweede eindigde.

Wat Moscon betreft is het hele gebeuren inmiddels wel klaar. "Ik heb weinig te vertellen, want ik heb een zuiver geweten", beweert hij tegenover La Gazzetta dello Sport. "Ik heb mijn straf geaccepteerd en ben er even tussenuit geweest."

Of hij spijt heeft van zijn uitlatingen wil hij niet zeggen. "Ik heb niemand vermoord", zo komt Moscon met een ietwat aparte verdediging. "De beschuldigingen waren niet helemaal terecht, maar ik wil er verder niet meer over praten."

Moscon beweet wel nog veel steun te hebben van zijn collega's. "Zij wisten dat dit allemaal maar onzin was. Tijdens de wedstrijden hebben veel mensen ook voor mij staan juichen. Mijn reputatie hoef ik niet opnieuw op te bouwen, want veel mensen begrijpen me en niemand heeft mij op een of andere manier aangevallen."

De Sky-renner doet komend weekeinde mee aan het Italiaans kampioenschap, waarna de pijlen gericht worden op de Clasica San Sebastian, de Vuelta a Burgos en de Vuelta a España. 

IsraŽl begint bouw nieuwe nederzetting

Israël is begonnen met de bouw van een nieuwe nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kondigde dat dinsdag aan. Het is voor het eerst in 25 jaar dat Israël een nieuwe nederzetting in het gebied aanlegt.

Netanyahu zei dat hij "de eer" had de regeringschef te zijn die voor het eerst in tientallen jaren een nieuwe nederzetting op de oever laat bouwen. Hij voelde zich verplicht tot de bouw omdat hij de Israëlische inwoners van Amona nieuwe onderkomens had beloofd. Zij moesten van de rechter weg omdat hun dorp illegaal gebouwd was op particuliere grond.

Het is ook voor het eerst sinds het begin van het vredesproces dat Israël officieel een nieuwe nederzetting maakt. Tot nu toe was alleen sprake van uitbreiding van bestaande nederzettingen.

Het Israëlische veiligheidskabinet heeft de bouw eind maart goedgekeurd. Dat leidde tot internationale protesten.

Israël begint bouw nieuwe nederzetting
Israël begint bouw nieuwe nederzetting (Foto: ANP)

Hof: extra opname asielzoekers niet verplicht

Nederland is niet verplicht om meer asielzoekers op te nemen uit opvangkampen in Italië en Griekenland. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag beslist in een zaak die was aangespannen door de stichting We Gaan Ze Halen. Met de uitspraak bevestigt het hof een eerdere afwijzing van de rechtbank.

In een kort geding tegen de staat eiste de stichting, een burgerinitiatief, dat Nederland duizenden extra vluchtelingen moet opnemen. Het argument dat Nederland niet voldoet aan de Europees afgesproken verdeelsleutel, is nu door het gerechtshof van tafel geveegd. Volgens het hof hoeft Nederland niet vast te houden aan het absolute aantal te verdelen asielzoekers dat in 2015 werd genoemd. Die schatting was gebaseerd op de verwachte instroom in Griekenland en Italië. Deze is de afgelopen twee jaar echter flink verminderd.

Hof: extra opname asielzoekers niet verplicht
Hof: extra opname asielzoekers niet verplicht (Foto: ANP)

Van Rijn in actie voor suÔcidaal meisje

Staatssecretaris Martin van Rijn mengt zich in de zaak van een suïcidaal meisje, wier moeder vorige week in RTL Late Night opriep tot hulp voor haar dochter. Voor het zestienjarige meisje is mogelijk een geschikte plek gevonden, waarover deze week wordt gesproken, schrijft Van Rijn dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De moeder kwam bij het praatprogramma te zitten naar aanleiding van een post op Facebook. Daarin schreef ze dat er maar één plek is in Nederland die haar dochter Emma - die met meerdere psychische stoornissen kampt - kan helpen, en dat deze vol zit. "We zijn ten einde raad. Hoeveel zelfmoordpogingen moeten we nog meemaken?", schreef ze.

Van Rijn heeft gesproken met de ouders van het meisje, zorgverleners en de gemeente. Deze week wordt er met alle betrokkenen gesproken over een plek voor het meisje die geschikt lijkt, aldus de staatssecretaris. "Vraagstukken over financiën en wachtlijsten mogen in acute gevallen nooit een reden zijn om een kind niet tijdig te behandelen", voegt hij eraan toe.

Van Rijn in actie voor suïcidaal meisje
Van Rijn in actie voor suïcidaal meisje (Foto: ANP)

'Feyenoord wil recordbedrag voor Karsdorp'

Feyenoord wil Rick Karsdorp niet zomaar laten gaan. De rechtsback staat in de belangstelling van AS Roma, dat een flink bedrag neer moet leggen.

Karsdorp lijkt dicht bij een transfer naar AS Roma, maar de clubs zijn er nog niet helemaal over uit. Feyenoord en Roma zouden aan het onderhandelen zijn over de transfersom van de rechtsback. Volgens Sky Italia zouden beide clubs een akkoord hebben bereikt, maar De Telegraaf meldt dat AS Roma twijfelt.

Feyenoord vraagt namelijk de hoofdprijs voor Karsdorp, die voor een recordbedrag moet vertrekken uit Rotterdam. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst vraagt twintig miljoen euro voor de verdediger, waardoor hij de duurste Feyenoorder ooit kan worden.

Het dagblad meldt dat AS Roma is geschrokken van de vraagprijs, maar dat de club uit Italië nog niet is afgehaakt. Komende dagen wordt er bij de club overlegd of ze willen voldoen aan de eisen van Feyenoord.

Mensenrechtenhof: Russische homowet illegaal

De Russische wet die 'propaganda' voor homoseksualiteit verbiedt, is discriminerend en in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Het Europees Hof voor de Rechten van Mens (EHRM) heeft dat dinsdag geoordeeld.

Het promoten van 'niet-traditionele seksuele relaties' bij minderjarigen is sinds 2013 strafbaar in de hele Russische federatie. Drie homoactivisten waren de straat opgegaan om te protesteren en kregen boetes omdat ze op vlaggen schreven dat homoseksualiteit normaal is. Ze demonstreerden onder meer bij een school en bibliotheek voor kinderen.

Russische rechters lieten de boetes in stand, waarop de drie naar het hof in Straatsburg stapten. Dat oordeelt dat de wet weliswaar is bedoeld om minderjarigen te beschermen, maar in strijd is met het verbod op discriminatie en de vrijheid van meningsuiting, zoals die zijn vastgelegd in het Europese mensenrechtenverdrag.

Bovendien worden de vooroordelen tegen homo's erdoor verstrekt en dient de wet "geen legitiem publiek belang". Ten slotte wordt het verbod, mede door vage juridische bewoordingen, ook nog eens willekeurig toegepast, aldus het hof. Het grondwettelijk hof van Rusland had het verbod eerder gerechtvaardigd omdat het de publieke moraal zou beschermen.

De drie klagers hadden onder meer aangevoerd dat ze hun seksuele geaardheid moeten verbergen als er een minderjarige in de buurt is. Rusland moet hun respectievelijk 8000, 15.000 en 20.000 euro schadevergoeding betalen.

Zes van de zeven rechters van het mensenrechten onderschreven het arrest, onder wie Jolien Schukking uit Nederland. De Russische rechter Dmitri Dedov had een afwijkende mening.

Mensenrechtenhof: Russische homowet illegaal
Mensenrechtenhof: Russische homowet illegaal (Foto: ANP)

Tot vier jaar cel geŽist voor wapenimport

Voor diverse wapentransporten vanuit Kroatië naar Nederland is tegen Freek van S. uit Den Bosch dinsdag vier jaar celstraf geëist. Volgens de aanklager importeerde de 44-jarige verdachte onder meer machinegeweren, pistolen, raketwerpers, granaten en munitie. Het oorlogsmateriaal probeerde hij te verkopen aan verschillende motorclubs. No Surrender was vermoedelijk een afnemer, aldus de officier van justitie.

Freek van S. is in de ogen van de aanklager de leider van een bende die zware oorlogswapens naar Nederland haalde. Tegen twee tussenpersonen en een chauffeur werden celstraffen geëist tot 2,5 jaar.

De zaak tegen Freek van S. ging in oktober 2014 rollen vanwege anonieme informatie over zijn wapenhandel uit het buitenland. Naar aanleiding van de informatie werd de Bosschenaar sindsdien geobserveerd en gevolgd tijdens autoritten naar Kroatië.

De bende met in totaal dertien verdachten werd opgerold na de onderschepping van een wapentransport op 7 januari 2015 in Kroatië. Op die dag werd voormalig schoenenhandelaar Jan van der L. uit Kaatsheuvel aangehouden in een minibusje waarin hij een wapenarsenaal vervoerde. De 67-jarige was in betere tijden de eigenaar van een imperium met schoenenwinkels in heel Nederland maar zijn bedrijf ging in 2002 failliet.

Jan van der L. werd met een aantal medeverdachten in Kroatië berecht. De Nederlander kreeg van de rechtbank in Split een half jaar celstraf voor wapenbezit. Het Nederlandse Openbaar Ministerie wil hem echter ook nog straffen voor betrokkenheid bij twee transporten. Tegen hem werd twee jaar cel geëist.

Tot vier jaar cel geëist voor wapenimport
Tot vier jaar cel geëist voor wapenimport (Foto: ANP)

Layton's Mystery Journey heeft puzzels in echte wereld

Op 20 juli komt Layton’s Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot uit op Android en iOS. De Nintendo 3DS-release volgt in de herfst. Om dit origineel in te leiden zijn er vanaf vandaag 50 puzzels over de hele wereld verspreid die fans samen kunnen oplossen.

IntroductieAls je naar deze website gaat, dan kun je meteen beginnen aan de eerste puzzel. Je kan met andere fans overleggen door middel van een vertaalsysteem ‘TransLayton’ dat is gebaseerd op Google Translate. De eerste puzzel is een instappertje en wordt gepresenteerd door Pikotaro, het muzikale genie achter 'PPAP (Pen-Pineapple-Apple-Pen)’.

De volgende puzzels zijn meteen een stuk lastiger. Ook komen er puzzels in de echte wereld, zoals 23 juni in Shibuya en 11 september in München. De actie duur drie maanden en loopt tot 21 september.

Hollandse ivoorhond jaagt op stropers in Mali

Een Nederlandse cockerspaniël gaat vanaf eind deze maand jagen op ivoorstropers in het Noord-Afrikaanse Mali. Mitch is de eerste in Nederland opgeleide ivoorhond. In de hele wereld zijn tot nu toe ongeveer tien ivoorhonden actief, zegt dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen.

Een ivoorhond kan het spoor van ivoor ruiken en volgen. Mitch gaat mee met rangers op een motor. Als zij een geslachte olifant vinden, kan Mitch de rangers naar de plek brengen waar het ivoor is verstopt. "Ivoorhandelaren hebben daarvoor uitgekiende bergplaatsen, die heel moeilijk te vinden zijn. We hopen dat er 'grote jongens' worden betrapt om de ivoorhandel een flinke slag te kunnen toebrengen", aldus Wessels.

"Ivoorstroperij is big business. Er worden enorme bedragen mee verdiend. Het is serieuze criminaliteit, te vergelijken met wapen- of drugshandel. Mali is een centrum van ivoorjacht. Stropers schieten de zeldzame woestijnolifanten dood en zagen de slagtanden af."

Wessels heeft Mitch samen met zijn vrouw en collega-dierenarts Astrid gekocht en stelt het kostbare dier belangeloos ter beschikking aan de Afrikaanse organisatie Chengeta Wildlife. Ze vieren daarmee het vijftienjarig bestaan van hun praktijk.

De cockerspaniël is door hondentrainer Wesley Visscher uit Hoofddorp opgeleid. Visscher heeft veel ervaring met zulke trainingen. Hij leidt bijvoorbeeld ook drugs- en explosievenhonden op voor politie en leger. Visscher kwam in contact met Rory Young, oprichter van de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie. Wessels: "Rory opperde of een hond ook ivoor zou kunnen ruiken. Mitch is een jaar getraind en kan het nu als de beste." De hond komt uit een nest met enorm goede neuzen. Zijn broer is onlangs verkocht voor een militaire taak in Irak.

Als Mitch succes heeft, staan er in Hoofddorp al twee andere honden klaar voor een ivoortraining. Het is de bedoeling dat de spaniël vijf jaar in Mali blijft werken. "Maar het is spannend, want stropers zullen Mitch niet leuk vinden. We lopen kans dat ze hem iets aandoen", zegt Wessels. Het Nederlandse echtpaar blijft eigenaar van de hond, zodat ze het dier altijd kunnen terugeisen als het in Afrika te gevaarlijk wordt.

Mitch ondergaat de komende dagen in Nijmegen de laatste gezondheidschecks. Op 28 juni vertrekt hij met zijn trainer en een vaste, vrijwillige begeleider naar Mali.

Hollandse ivoorhond jaagt op stropers in Mali
Hollandse ivoorhond jaagt op stropers in Mali (Foto: ANP)

Omstander redt 11-jarig meisje van duiveluitdrijvende moeder

Een Amerikaanse moeder heeft ze niet allemaal op een rijtje. Kimberley Felder, 45 jaren jong, nam haar 11-jarige dochter onlangs mee naar een strand in Ferndale in het noorden van Californië.

Eenmaal op het strand trok Felder de kleren van haar dochter uit en begon ze handen vol zand in haar ogen en mond te duwen. Alsof dat nog niet genoeg was werd het arme meisje ook murw geslagen met een stuk drijfhout, gebeten en gewurgd door haar moeder. De reden? De meid was bezeten door de duivel en daar zou moederlief wel even mee afrekenen.

Goddank kwam ene John Marciel toevallig op dat moment langs en hij probeerde de doorgeslagen moeder uit alle macht tegen te houden, terwijl hij de politie belde. De forse moeder had echter flink wat kracht in haar lichaam en slaagde erin om haar dochter met het hout te blijven slaan, terwijl Felder haar naar de grond probeerde te worstelen. Pas toen de politie eenmaal gearriveerd was kon de dochter daadwerkelijk bevrijd worden en werd moeder in de boeien geslagen.

De vrouw vertelde tegen Marciel dat ze de duivel uit haar dochter probeerde te krijgen. "Ze stelde vragen over mijn geloof", zei de man. Hij had zelf wat visite thuis en besloot hen gezellig mee te nemen naar het strand, voor ze naar het afstuderen van zijn zoon zouden gaan. "Het ergste was wat het meisje zei toen we haar eenmaal veilig in de politieauto hadden gezet: mensen waren langsgereden, maar niemand stopte. Dat slaat een groot gat in je vertrouwen in de mensheid", treurde Marciel.

De lokale politie was vol lof over zijn optreden. "Zonder de tussenkomst en het heroïsche optreden van John Marciel zou het meisje vrijwel zeker vermoord zijn door haar moeder", luidt een statement van de sheriff. Het meisje werd met meerdere verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, waaronder forse schade aan haar rechteroor, waarna de kinderbescherming zich over haar zal ontfermen. De moeder wordt aangeklaagd voor poging tot moord, aanval met een dodelijk wapen en kindermishandeling.

Kimberley Felder nadat ze haar 11-jarige dochter bijna om het leven bracht (Foto: Humboldt County Sheriff's Office)
Kimberley Felder nadat ze haar 11-jarige dochter bijna om het leven bracht (Foto: Humboldt County Sheriff's Office)

E-mails Johnny Depp op straat

Een aantal e-mails van Johnny Depp ligt op straat. De berichten zijn opgenomen in een 109 pagina's tellend document waarmee de voormalig managers van de acteur aan willen tonen dat Johnny weldegelijk op de hoogte werd gehouden van zijn financiële problemen.

Zo kreeg Johnny eind 2009 van zijn zaakwaarnemers van The Management Group te horen dat hij het "rustig aan moest doen" tijdens de feestdagen. "Ik doe mijn uiterste best", mailde de acteur terug. "Maar ik kan het ook niet helpen. Ik moet mijn kinderen en mijn familie een mooie kerst geven."

Uit de berichten, die in handen zijn van onder anderen Deadline en E! News, blijkt ook dat Johnny's managers meermaals voorstelden om de tafel te gaan "om realistisch te kijken hoe inkomsten en uitgaven weer in balans kunnen worden gebracht".

Fraude
Johnny is met zijn voormalig zaakwaarnemers van The Management Group verwikkeld in een juridische strijd. De 54-jarige acteur beschuldigt zijn oud-managers van fraude en eist ruim 25 miljoen dollar (bijna 22,5 miljoen euro) van de mensen die hem zestien jaar lang bijstonden.

The Management Group beweert dat Johnny jarenlang op te grote voet leefde en dat de acteur meermaals is gewaarschuwd. Volgens het bedrijf moet de acteur nog enkele miljoenen aan openstaande rekeningen betalen.

E-mails Johnny Depp op straat
E-mails Johnny Depp op straat (Foto: BuzzE)

Rotterdam haalt 12.000 mensen uit de bijstand

De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen 3,5 jaar 12.000 mensen met een bijstandsuitkering begeleid naar een betaalde baan. De stad had zich in 2014 tot doel gesteld dit binnen vier jaar te doen en heeft die doelstelling dus een half jaar eerder behaald, zo stelde wethouder Struijvenberg van Sociale Zaken dinsdag.

De wethouder is "bijzonder trots" dat nu al de doelstelling van 12000 is bereikt. "En dat in een tijd waarin de economie nog niet helemaal op peil is. Het is het bewijs dat onze aanpak werkt."

Ondanks het behalen van de doelen stijgt het aantal bijstandsgerechtigden in Rotterdam in absolute aantallen nog wel, maar minder snel dan het landelijk gemiddelde. Het afgelopen jaar steeg het aantal met 0,6 procent tot in totaal ruim 38.000 mensen.

De gemeente wijt de stijging aan externe oorzaken, zoals migratie, de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd en veranderde regels voor mensen met een Wajong-uitkering (jong gehandicapten) die nu in de bijstand komen. Ook is er volgens Rotterdam sprake van een trek naar de grote steden van statushouders met een bijstandsuitkering.

Rotterdam haalt 12.000 mensen uit de bijstand
Rotterdam haalt 12.000 mensen uit de bijstand (Foto: ANP)

'Barcelona gaat bieden op Dembťlť'

Ousmane Dembélé staat hoog op het verlanglijstje van Barcelona. De Catalanen gaan bij Borussia Dortmund een bod neerleggen.

Dat schrijft L'Equipe maandag. Borussia Dortmund nam Dembélé vorig jaar nog voor zo'n vijftien miljoen euro over van Stade Rennes, maar nu dreigt hij dus alweer te vertrekken. De 20-jarige buitenspeler schreef in zijn eerste jaar in Duitsland tien goals en 21 assists op zijn naam.

Aangezien Dembélé in Dortmund nog een vierjarig contract heeft, kan de club een grote transfersom vragen. Naar verluidt willen de Duitsers andere clubs afschrikken met een vraagprijs van tachtig miljoen euro.

'EU-leger komt eraan'

Een gezamenlijk EU-leger is onontkoombaar en slechts een kwestie van tijd. Dat zegt de Duitse parlementariër en nationale defensiecommissaris Hans-Peter Bartels.
 
Hij roept de EU-landen binnen de NAVO op om hun legers los te scheuren van de Noord-Amerikanen en tot één groot multinationaal EU-leger te fuseren.
 
Bartels: "We zijn nu ongeorganiseerd, technisch gefragmenteerd en hebben onnodige dubbele structuren. We willen niet langer het pad inslaan van individuele natiestaten. Niet in Duitsland, niet in Nederland, niet in Tsjechië en niet in Italië."
 
Zijn opmerkingen worden gemaakt op dezelfde dag dat de Brexitonderhandelingen beginnen. Het is een duidelijke roep om meer federalisering en integratie binnen de EU.
 
Ook Donald Trump's opmerkingen dat de NAVO 'overbodig' zou zijn geworden en dat Europa flink meer mag gaan betalen voor z'n eigen defensie, helpen het sentiment op ons continent richting een EU-leger te bewegen.
 
Ten derde is het verkiezen van de zeer pro-Europese Franse president Macron opnieuw een stap in de richting van een Europa-leger. Bartels geeft aan dat 'elke stap die richting op goed is.'

Man met kapmes wint van overvaller met shotgun

Een stel overvallers in het Amerikaanse Sarasota in Florida koos onlangs een verkeerd huis om te overvallen. Gewapend met een shotgun en een soort omgekeerde onderbroek op zijn hoofd kwam de overvaller de tuin binnen, samen met zeker twee van z'n matties.

De heer des huizes zat gezellig met een gast aan tafel en pakte gelijk een stuk hout om de overvallers te lijf te gaan. Terwijl de gast onder de tafel kroop, liep de bewoner naar binnen, achtervolgd door de overvaller met shotgun. Enkele tellen later kwam de man gewapend met een kapmes naar buiten, waarna de criminelen het op een rennen zetten.

Niet veel later zien we ook nog een woeste waakhond naar buiten stormen, terwijl de kapmesman ogenschijnlijk één van de overvallers te pakken heeft. Die wordt, net als vier van zijn collega's, door de politie opgepakt. Waarom de overvaller met shotgun dat wapen niet gebruikte is niet helemaal duidelijk: mogelijk was het ding niet geladen, had hij hem slechts gewonnen op de kermis of misschien was hij stiekem wel een beetje bang.

Beelden van de bewakingscamera, online gezet door de lokale politie (Bron: YouTube)

Pesters wurgen 12-jarige en gooien 'm in het kanaal

In België is geschokt gereageerd op een filmpje waarin te zien is hoe twee jongens een 12-jarig slachtoffertje wurgen tot hij flauwvalt. Ook wordt de jongen geslagen en in het kanaal gegooid, terwijl zijn belagers filmen en erom lachen. De graftakken hebben de video zelf verspreid.

De mishandeling vond vorige week plaats in Ranst, een plaats ten oosten van Antwerpen. Drie jongeren waren betrokken bij het pesten. Op basis van de beelden kon de politie twee daders arresteren.

Op de video is te zien hoe de jongen flauwvalt als zijn belagers zijn halsslagaders dichtdrukken. "Die laten we liggen en we zijn weg", zegt een van de daders. Het slachtoffer komt daarna langzaam weer bij zijn positieven, maar zijn belagers delen hierop nog een paar rake klappen uit. Uiteindelijk gooien de laffe pisvlekken de jongen lachend in het kanaal.

Op social media wordt geschokt gereageerd, de daders worden inmiddels bedreigd. De moeder van één van de daders snapt het niet helemaal en spreekt volgens Het Nieuwsblad van 'een heksenjacht'.

Blatter: "Dopingklokkenluiders zijn als klikspanen op school"

Voormalig FIFA-baas Sepp Blatter heeft weinig respect voor sporters die als informant of klokkenluider fungeren in dopingzaken. Hij doelt daarbij vooral op de Russische Yuliya Stepanova, die zoveel informatie doorspeelde dat Rusland uiteindelijk geschorst werd in de atletiekwereld - en dat tot op de dag van vandaag nog steeds is.

"Stepanova wil naar de Olympische Spelen en nu zegt iedereen dat het jammer is dat ze niet kan gaan, omdat ze als klokkenluider zo goed bezig is geweest. Nog even en klokkenluiders mogen overal weer aan meedoen, ook als ze zoals Stepanova zelf al eens betrapt zijn geweest. Dat is niet goed, want als je een klokkenluider bent, ben je zelf ook niet goed bezig", foetert de tot op het bot corrupte Zwitser.

"Nee, dat is niet goed. Stel je een student voor die op school als klokkenluider acteert en steeds stiekem naar de rector stapt...dit soort figuren zijn net zo erg als klikspanen op school", aldus het internationale toonbeeld van corruptie in de sport, die een goede twee jaar geleden opstapte als FIFA-president vanwege een gebrek aan steun, enkele dagen nadat hij opnieuw tot president verkozen was - met mogelijk wat hulp van enveloppen vol geld.

Dode door wegblokkade migranten Calais

Barricades op een snelweg bij Calais hebben een dodelijk ongeval veroorzaakt. Volgens de Franse autoriteiten kwam de chauffeur van een Pools busje om het leven toen hij op een van drie vrachtwagens botste die moesten stoppen omdat er boomstammen op de weg waren gelegd.

De stammen waren door migranten op de weg gelegd, aldus lokale autoriteiten dinsdag. In een van de vrachtwagens ontdekte de Franse politie later negen asielzoekers die naar Groot-Brittannië wilden. De havenstad Calais is al jaren de verzamelplaats voor migranten die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Volgens lokale media blokkeren migranten sinds eind vorige maand weer vaker wegen om vrachtwagens tot stoppen te dwingen zodat ze aan boord kunnen klimmen.

Dode door wegblokkade Calais
Dode door wegblokkade Calais (Foto: ANP)

Justin Bieber: nooit meer de gevangenis in

Justin Bieber heeft weer eens kritisch naar zichzelf gekeken en kwam tot een belangrijke conclusie: nooit meer de gevangenis in. De 23-jarige Canadese zanger plaatste op Instagram een foto van zijn arrestatie uit 2014 met de hashtags #notfun en #neveragain.

Bieber werd in januari 2014 in Miami opgepakt voor rijden onder invloed en zonder geldig rijbewijs. Daarnaast weigerde hij mee te werken aan zijn arrestatie. Hij bekende later schuld en moest van de rechter een cursus volgen om te leren omgaan met zijn woede-uitbarstingen. Ook doneerde de Sorry-zanger 50.000 dollar aan goede doelen.

Maar in juli 2014 ging hij weer de fout in. Hij gooide eieren naar het huis van zijn buren en werd aangeklaagd voor vandalisme. De zanger moest zijn buren een schadevergoeding betalen van 80.000 dollar.

In april plaatste de zanger ook al eens de beroemde foto, ook wel mugshot genoemd, van zijn arrestatie. Toen schreef hij in hoofdletters: "Ik ben nu niet in mijn leven waar ik wil zijn maar ik ben godzijdank niet meer waar ik was!".

 

Mugshot #jailsnotacoolplacetobe, #notfun #neveragain

Een bericht gedeeld door Justin Bieber (@justinbieber) op19 Jun 2017 om 7:48 PDT

Justin Bieber: nooit meer de gevangenis in
Justin Bieber: nooit meer de gevangenis in (Foto: BuzzE)

'Tesla gaat auto's bouwen in China'

Tesla gaat auto's bouwen in China. De maker van elektrische auto's is dicht bij een overeenkomst met Shanghai om daar een fabriek te bouwen, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Die deal zou volgende week al gesloten kunnen worden.

Tesla verkocht vorig jaar ruim 1 miljard dollar aan auto's in China. Met een Chinese fabriek voorkomt Tesla dat het een extra belasting van 25 procent moet betalen waardoor zijn voertuigen duurder zijn dan die van lokale concurrenten.

Overigens is Tesla niet alleen in China aan het uitbreiden. Het bedrijf wil drie Gigafactory's bouwen waar de batterijen voor zowel Tesla's auto's als de thuisbatterijen gemaakt. Verschillende Nederlandse regio's, waaronder de noordelijke provincies, Brabant en Limburg willen graag de plaats worden waar zo'n Gigafactory gebouwd wordt.

'Tesla gaat auto's bouwen in China'
'Tesla gaat auto's bouwen in China' (Foto: BuzzT)

Bewakers Amerikaanse basis Afghanistan gedood

Onbekenden hebben dinsdag acht Afghaanse beveiligers gedood die op weg waren naar hun werk op de grootste Amerikaanse militaire basis in Afghanistan. Twee andere bewakers raakten gewond, zei de gouverneur van Bagram, het district buiten de hoofdstad Kabul waar de basis ligt.

De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. De Taliban voeren regelmatig aanvallen uit op de basis. Meestal nemen ze patrouilles onder vuur of schieten ze raketten af. Door een bomexplosie op de basis zelf kwamen in november vier Amerikaanse militairen om het leven.

Bewakers Amerikaanse basis Afghanistan gedood
Bewakers Amerikaanse basis Afghanistan gedood (Foto: ANP)

ELN kleiner broertje van FARC

Het ELN (Nationaal Bevrijdingsleger), dat achter de ontvoering van twee Nederlandse journalisten zou zitten, is de kleinere van de twee guerrillaorganisaties in Colombia. De andere is de FARC waar de Colombiaanse regering eind vorig jaar een vredesakkoord mee sloot en die inmiddels is ontwapend.

Het ELN vecht al meer dan vijftig jaar tegen de Colombiaanse regering en ontvoeringen en bomaanslagen zijn daarin een belangrijk wapen. De marxistische beweging, die naar schatting 1500 tot 2000 strijders heeft, is in 1965 opgericht door radicale katholieke priesters die zich lieten inspireren door de Cubaanse revolutie. De FARC had op het eind ongeveer 6000 strijders.

Sinds januari 2014 voerden de regering en het ELN achter gesloten deuren verkennende besprekingen en in oktober kondigde Colombia officieel aan met de guerrillabeweging vredesbesprekingen te beginnen in Ecuador. Een akkoord is belangrijk omdat wordt gevreesd dat ELN vroegere FARC-gebieden en de drugshandel daar overneemt. Tussen 2002 en 2007 werd al vruchteloos met het ELN onderhandeld over vrede.

De eerste besprekingen werden eerder dit jaar uitgesteld. De Colombiaanse regering eiste eerst de vrijlating van de gegijzelde politicus Odín Sánchez die sinds maart 2016 werd vastgehouden. Het ELN liet de politicus in februari gaan.

Hoeveel gijzelaars de groep nu in haar macht heeft, is niet bekend. In mei vorig jaar hield de beweging korte tijd een Spaanse journaliste vast. Ze werd na ongeveer een week vrijgelaten. Korte tijd later liet de beweging ook een cameraman en een reporter van televisiestation RCN gaan die waren meegenomen toen ze een programma maakten over de ontvoering van de Spaanse.

Het ELN werd ook in verband gebracht met de aanslag zaterdagavond in een winkelcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá waardoor drie vrouwen omkwamen. De beweging ontkende echter achter de aanslag te zitten.

ELN kleiner broertje van FARC
ELN kleiner broertje van FARC (Foto: ANP)

Shields na 37 jaar weer model Calvin Klein

Actrice Brooke Shields keert na 37 jaar weer terug als model voor Calvin Klein. De 52-jarige actrice zal binnenkort te zien zijn in een nieuwe campagne van het modemerk, zo meldt Page Six.

In 1980 verscheen de toen 15-jarige Shields voor het eerst in een reclamespot voor spijkerbroeken van Calvin Klein. "Wil je weten wat er tussen mij en mijn Calvins komt? Niets.", zegt Shields in het wereldberoemde reclamefilmpje.

Na haar modellenwerk besluit Shields weer te gaan acteren en ze speelt in 1996 de hoofdrol in de comedyserie Suddenly Susan, dat vier seizoenen krijgt. De laatste jaren speelde ze een enkele keer mee in een gastrol in populaire sitcoms zoals That '70s Show en Lipstick Jungle.

De nieuwe creatieve directeur van Calvin Klein, Raf Simons, gaf tijdens de presentatie van zijn nieuwe collectie in februari al een knipoog aan Shields, die prominent op de eerste rij zat. Wanneer de nieuwe reclamecampagne met de actrice te zien is, is nog niet bekend gemaakt.

Shields na 37 jaar weer model Calvin Klein
Shields na 37 jaar weer model Calvin Klein (Foto: BuzzE)

Duitsland wint ondanks blunders Leno van AustraliŽ

Duitsland heeft de openingswedstrijd van de Confederations Cup met 2-3 gewonnen van Australië. Met name de falende Bernd Leno zorgde voor spanning.

Die Nationalelf was vanaf het begin de bovenliggende partij. Het elftal van Joachim Löw liet de Aussies alle hoeken van het veld zien, en al binnen vijf minuten leverde dat iets op. Een pass van Julian Brandt vond Lars Stindl, die geen moeite had het buitenkansje te benutten.

Met een weinig bemoedigende statistiek moest Australië vervolgens op jacht gaan naar de gelijkmaker. Slechts één van de laatste acht confrontaties met de Duitsers wisten de Australiërs gelijk te spelen, de rest ging allemaal verloren.

De regerend wereldkampioen kreeg de nodige kansen om de score verder uit te bouwen, maar liet dat na. Omdat Leno, gelegenheidskeeper bij de Duitsers, zeer zwak ingreep na een rebound van Rogic, kwam Australië zelfs op gelijke hoogte op slag van rust. Binnen enkele minuten nam Duitsland wél weer een voorsprong door een strafschop te benutten via Julian Draxler.

Australië leek in de tweede helft te worden overlopen door de manschappen van Löw, al waren zij via Kruse in de eerste minuten na de rust dicht bij de 2-2. Het was Joshua Kimmich die zijn sterke optreden met een assist bekroonde door Leon Goretzka te bedienen, zodat Leno's fout voor even werd vergeten.

Duitsland leek de zege eenvoudig over de streep te trekken, en een vierde Duitse goal leek een reëlere optie dan de 2-3 van Australië. Omdat Leno bij een vrij trap van Aaron Mooy – die in de muur belandde – geen antwoord had op een schotje van Tomi Jurić, leek er een stunt in de zitten voor Australië.

In de slotfase sleepte Leno zijn land wél door lastig vaarwater door Jurić van het scoren af te houden, waardoor Duitsland ternauwernood won.

Seth Rollins als WWE 2K18 Cover Superstar

2K Games heeft Seth Rollins kunnen strikken om op de cover van WWE 2K18 te staan en hij wordt ingezet in de campagne voor het spel. Daarnaast heeft 2K vandaag ook meer details rondom de speciale edities van WWE 2K18 bekendgemaakt.

Seth Rollins wordt de nieuwe Cover Superstar van WWE 2K18. Daarnaast wordt Rollins het boegbeeld van de wereldwijde marketingcampagne "BE LIKE NO ONE" waarbij spelers worden uitgenodigd om Rollins' persoonlijkheid en die van andere WWE Superstars beter te leren kennen terwijl ze ook meer te weten komen over de game.

De speciale edities zijn niet compleet bekendgemaakt. Waarom zou je willen weten wat je eigenlijk koopt? Wat er wel gemeld is: spelers die de WWE 2K18 Deluxe Edition kopen, als fysieke disc of als digitale download, krijgen vroege toegang tot de game en in-game bonussen.

De WWE 2K18 Deluxe Edition bevat de volgende onderdelen:

  • Een exemplaar van de game WWE 2K18 in de Deluxe Edition-verpakking;
  • Toegang tot Season Pass-content (details worden dit najaar bekendgemaakt);
  • Toegang tot de digitale bonuscontent bij de pre-order van WWE 2K18 (details worden deze zomer bekendgemaakt);
  • Aanvullende digitale content van de WWE 2K18 Collector’s Edition (details worden deze zomer bekendgemaakt).

Spelers die de WWE 2K18 Collector’s Edition aanschaffen ontvangen ook deze onderdelen. Meer informatie over de WWE 2K18 Collector’s Edition en de mogelijkheid om deze versie van de game te reserveren, zal later deze zomer worden bekendgemaakt.

WWE 2K18 zal naar verwachting op 17 oktober 2017 wereldwijd worden uitgebracht voor het PlayStation 4 en Xbox One. De vroegere toegang bij de speciale edities geven je toegang op 13 oktober 2017.

Bouwschutting vol QR-codes

Bij een nieuwe tunnel in Den Haag staat een schutting met wel honderd QR-codes. Wie de codes scant, krijgt niet alleen informatie over de bouw, maar ook over de bedrijven langs de route.

De codes staan op panelen bij de Rotterdamsebaan, de nieuwe toegangsweg naar de stad. Die route komt tussen knooppunt Ypenburg en industrieterrein Binckhorst te liggen. De tunnel heeft de naam Victory Boogie Woogietunnel gekregen, naar een schilderij van Mondriaan. Volgens de gemeente Den Haag zijn er de komende dagen ook een paar 'gouden codes'. Wie die scant, maakt kans op vrijkaarten voor het Gemeentemuseum, waar de Victory Boogie Woogie hangt.

De hele route is ongeveer 4 kilometer lang. De bouw kost ruim een half miljard euro.

Bouwschutting vol QR-codes
Bouwschutting vol QR-codes (Foto: BuzzT)

Foto's IS op gehackte site Argentijns leger

Op een website van het leger van Argentinië verschenen maandag plotseling foto's van in het zwart geklede mannen met de de tekst: ''Dit is een bedreiging. IS is in Argentinië en jullie zullen spoedig van ons horen".

Het Argentijnse leger wist na ongeveer twintig minuten de foto's en de tekst te verwijderen. Het leger onderzoekt wie het hacken op zijn geweten heeft, want zekerheid dat Islamitische Staat het daadwerkelijk heeft gedaan, is er niet. De websites van de marine en de luchtmacht werden ongemoeid gelaten.

Foto's IS op gehackte site Argentijns leger
Foto's IS op gehackte site Argentijns leger (Foto: BuzzT)

'Deze zomer 3D-versie van Jackson's Thriller'

De zombieversie van Michael Jackson komt toch nog een keer terug om iedereen nog één keertje bang te maken. John Landis, die de originele clip van Thriller uit 1983 regisseerde, werkt aan een geremasterde 3D-versie van de wereldberoemde videoclip.

Volgens Daily News werkt Landis al drie jaar in het geheim aan de clip. En dat doet hij niet alleen. Ingewijden zeggen dat de zoon en dochter van Jackson, Prince en Paris, ook betrokken zijn bij het project. "Er is een marketing- en promotieplan waar ook Prince en Paris bij betrokken zijn", aldus een bron.

Michael Jackson, die in 2009 overleed, bracht het nummer Thriller, van het gelijknamige album, in 1982 uit. In de videoclip, die bijna 14 minuten duurt, is te zien hoe de zanger verandert in een zombie. De dansscène is een van de hoogtepunten in de clip, Jackson ontwikkelde een aantal unieke moves en pasjes voor die scène.

"Michael's droom vlak voor zijn dood was om Thriller in 3D uit te brengen in de bioscoop en het liefst in het IMAX-formaat. Zo krijgen fans het gevoel alsof ze met hem in de videoclip zijn beland", verklapt een ingewijde. De 3D-versie van Thriller staat gepland om deze zomer te verschijnen.

'Deze zomer 3D-versie van Jackson's Thriller'
'Deze zomer 3D-versie van Jackson's Thriller' (Foto: BuzzE)

'PvdA moet brede volksbeweging worden'

De PvdA moet de komende jaren veranderen van een klassieke bestuurderspartij in een brede volksbeweging die naast en met de mensen opkomt voor ieders bestaanszekerheid. Dat is de belangrijkste aanbeveling die Paul Depla dinsdag zal geven aan zijn partij. In dagblad Trouw geeft hij dinsdag alvast inzage in zijn rapport.

Het prominente partijlid en burgemeester van Breda, deed in opdracht van de PvdA onderzoek naar hoe de partij het verlies van 29 zetels bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen te boven kan komen.

De partij moet zich volgens het onderzoek "volledig focussen op de thema's werk en inkomen, zorg, milieu en de multiculturele samenleving om het geloof in de sociaaldemocratie terug te winnen".

Depla sprak voor het rapport met honderden mensen binnen en buiten de partij om te komen tot wat hij noemt "toekomstgerichte aanbevelingen".

Netflxisering
Een van de belangrijkste oorzaken van de ineenstorting van de partij noemt Depla de 'Netflixisering van de maatschappij'. "De samenleving valt uiteen in kleine groepjes die in hun eigen informatiebubbels leven, met elk hun eigen politieke partij. Er is sprake van een versplinterde verzuiling waarin de partij niet mee moet gaan. Als de PvdA een eigen zuiltje wordt kunnen we beter ophouden te bestaan", stelt hij.

Het rapport zegt verder dat "de partij zal zichzelf snel weer een duidelijk smoelwerk zal moeten geven. De komende twee kabinetsperiodes zou de PvdA zich volledig op het thema bestaanszekerheid moeten richten. Kiezers verwachten van de PvdA dat we verder gaan dan capituleren voor maatschappelijke ontwikkelingen".

'PvdA moet brede volksbeweging worden'
'PvdA moet brede volksbeweging worden' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Grote temperatuursverschillen

Een boon in juni geplant, geeft er vijftig in de hand.

Hallo allemaal!

Tot verrassing van velen bleef gisteren de gevreesde zeewind zo goed als achterwege. Zodoende liep de temperatuur ook aan de kusten hoog op. Alleen op de Wadden was het met 24 tot 25 graden iets koeler. Elders langs de kust werd het 'gewoon' 28 tot 29 graden. Op de zandgronden van de duinen zelfs 30. Dit scheelde dus weinig met het binnenland waar het bijna 32 graden werd. Heet dus.

Vandaag zien we dan wel echte verschillen in temperatuur. De wind draait naar een noordelijke richting en een héél zwak frontje komt boven ons land tot stilstand. Qua weerbeeld merken we dat alleen aan wat meer hogere bewolking of een paar kleine stapelwolkjes. Maar de temperatuursverschillen zijn vandaag dus heel groot. In het noorden stokt het kwik bij 22 graden en op de Wadden nog iets lager,. Komen we in het midden en oosten uit, dan zitten we op 25 tot 27 graden. Zakken we nog verder zuidwaarts naar het westen van Brabant  en deels Zeeland toe dan vind het kwik 28 of 29 graden wel prima en tenslotte in het oosten van Brabant en Limburg zit er nog wel een dikke 30 graden in. Dus die boeken opnieuw een tropische dag. Langs de westkust ligt het kwik rond de 24 graden. Kortom, wil je de hitte ontvluchten kan je het beste naar het noorden toe.

Woensdag is het overal iets koeler. Dan liggen de maxima tussen de 22 en 26 graden. Maar op donderdag gaat het hittekanon weer aan en boeken we waarschijnlijk in een groot deel van het land weer een zomerse tot tropische dag.

Op al deze dagen schijnt de zon volop. Héél misschien dat er op donderdag weer een vore passeert op nadering van koele lucht, maar of daar een regen- of onweersbui op ontstaat weten we pas op de dag zelf. Voorlopig laten de modellen een heel klein neerslagsignaal zien. We wachten het af.

Vanaf vrijdag wordt het echt even een paar dagen wat koeler. Niet dat het meteen fris wordt, maar met temperaturen van 22 tot 25 graden is het voor de meeste mensen wel zo aangenaam.

Mogelijk valt er op zaterdag een enkele bui.

Tot ziens!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:03
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1906 De eerste elektrische tramlijn van Utrecht wordt geopend.
1926 Demonstratie van de eerste, draadloze telefoon te Berlijn.
1981 Duizenden mensen wandelen door de in aanbouw zijnde Hemtunnel tussen Zaandam en Amsterdam om de mijlpaal te vieren dat het afzinken van tunneldelen onder het Noordzeekanaal gelukt is. 
1989 Opening van het Huis van de Toekomst
2010 Jaap Tinbergen een Nederlands astronoom overlijdt.

Afkoeling in hete tijden (Foto: Stephan5)
Zo, even afkoeling in deze hete tijden. Sneeuwval in Haarlem. Dit was in februari alweer. Maar ik dacht een beetje afkoeling kan geen kwaad voor iedereen in mijn hete weerbericht. . (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Student Otto Warmbier (22) overleden

Otto Warmbier is overleden. De 22-jarige Amerikaanse student werd vorige week door Noord-Korea vrijgelaten. Hij lag in coma en werd verpleegd in de stad Cincinnati.

De familie deelde maandag mee dat de jongen is bezweken aan hersenletsel dat Otto opliep tijdens zijn detentie in Noord-Korea. Zijn vader zei al direct na de vrijlating op 13 juni dat zijn zoon ernstig door de Noord-Koreanen was mishandeld. Hij leed aan hersenletsel door marteling, zei hij. Pyongyang hield echter vol dat Warmbier aan botulisme leed en de student om humanitaire redenen had vrijgelaten.

De student uit Virginia was in Noord-Korea veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid wegens een poging een propagandavlag met de naam van de voormalige leider Kim Jong-il te stelen.

Student Otto Warmbier (22) overleden
Student Otto Warmbier (22) overleden (Foto: ANP)

Vader en kinderen naar ziekenhuis door brand

Twee kinderen van twee jaar oud en hun vader zijn maandagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was ontstaan in een slaapkamer van hun woning in de badplaats Ouddorp. De vader en kinderen worden behandeld voor het inademen van rook, meldt de brandweer.

De brand ontstond vermoedelijk door kortsluiting op de eerste verdieping van de woning aan de Diependorst. De vader bracht na het ontdekken van de brand zijn kinderen in veiligheid en probeerde daarna de brand te blussen. De brandweer, die hem daarbij te hulp schoot, kon de klus afmaken.

Vader en kinderen naar ziekenhuis door brand
Vader en kinderen naar ziekenhuis door brand (Foto: ANP)

Koningspaar op staatsbezoek in ItaliŽ

Koning Willem-Alexander begint dinsdagmorgen samen met koningin Máxima in Rome aan een staatsbezoek aan Italië. Gastheer is de in 2015 aangetreden president Sergio Mattarella, die de Nederlandse gasten met het gebruikelijke ceremonieel ontvangt in het Quirinaal, het presidentieel paleis dat eerder dienst deed als onderkomen van de Italiaanse koningen en daarvoor van de pausen.

De eerste dag van het staatsbezoek staat bol van protocol en verplichte ontmoetingen. Behalve met de president heeft het koningspaar gesprekken met de voorzitters van Senaat en Huis van Afgevaardigden, de burgemeester van Rome en premier Paolo Gentiloni, die ook zorgt voor de lunch. Tussendoor is er een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat en de dag wordt afgesloten met een staatsbanket.

Koning Willem-Alexander heeft eerder tegen Italiaanse media gezegd uit te kijken naar het staatsbezoek en zijn terugkeer naar Rome. Italië kende hij goed, zo vertelde de koning. Van jongs af aan kwam hij er op zomervakantie. Belangrijker nog dan het weerzien met Rome is echter op de tweede dag het bliksembezoek aan Palermo, zo zei hij ook. ,,Om solidariteit te betuigen aan Sicilië." Dit vanwege de opvang van de duizenden bootmigranten, dat bij de visite ook uitgebreid aan de orde zal komen.

Koningspaar op staatsbezoek in Italië
Koningspaar op staatsbezoek in Italië (Foto: ANP)

'Derk Bolt ontvoerd in Colombia'

Twee Nederlandse journalisten worden in Colombia "tegen hun zin in vastgehouden". Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in de nacht van maandag op dinsdag.

Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Dat gebeurde in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil dat niet bevestigen, maar laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders, meldt de krant. Volgens El Tiempo zou een van de twee Nederlanders Derk Bolt zijn. Hij is de presentator van het programma Spoorloos.

Nederlandse journalisten vast in Colombia
Nederlandse journalisten vast in Colombia (Foto: ANP)

SP: beboet foute incassobureaus

De SP wil boetes voor incassobureaus die onterecht kosten bij mensen in rekening brengen. Dergelijke bureaus moeten standaard een boete krijgen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk gaat dat woensdag in de Tweede Kamer voorstellen bij het debat over armoede en schulden: "Mensen met schulden worden als melkkoe gebruikt, het is schaamteloos."

Hij wijst op onderzoek van de consumentenwaakhond ACM, waaruit is gebleken dat incassobureaus regelmatig kosten in rekening brengen die wettelijk niet zijn toegestaan. "De bureaus die zich hieraan schuldig maken komen ermee weg. Er is door de ACM nog nooit een boete uitgedeeld. Het is nu te makkelijk om mensen met schulden te belazeren."

Het sturen van foute incasso's moet standaard door de ACM worden beboet. Daarnaast moeten bureaus die structureel de fout in gaan, een hoge boete krijgen wegens oneerlijke handelspraktijken.

De SP wil verder een verbod op het doorverkopen van schulden. "Schuld is handel. Er zijn tegenwoordig gespecialiseerde bureaus die schulden opkopen, puur om winst mee te maken."

SP: beboet foute incassobureaus
SP: beboet foute incassobureaus (Foto: ANP)

Jongeren beginnen later aan seks

Nederlandse jongeren beginnen, in vergelijking met vijf jaar geleden, zo'n anderhalf jaar later aan seks. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar. Dat blijkt uit een groot onderzoek 'Seks onder je 25ste 2017' van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met gemeentelijke gezondheidsdiensten.

Een duidelijke verklaring voor de verschuiving hebben de onderzoekers niet. Ongeveer de helft van de jongeren die nog geen seks heeft gehad, zegt zichzelf te jong te vinden.

De onderzoekers noemen het zorgelijk dat ruim 40 procent van de jongeren geen condoom gebruikt bij een 'onenightstand'. Bij de eerste keer seks gebruikt 70 procent van de jongeren een condoom. Maar daarna neemt het condoomgebruik sterk af. Als jongeren met een sekspartner stoppen met het gebruik ervan, zegt driekwart van de jongens en twee derde van de meisjes zich niet te hebben laten testen op geslachtsziekten (soa's).

De belangrijkste redenen om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat partners elkaar vertrouwen of dat het minder lekker is.

Opvallend is ook dat 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand anders heeft gestuurd in het afgelopen halfjaar. Dat is veel meer dan in 2012. Toen was dat nog respectievelijk 4 en 6 procent.

Jongeren beginnen later aan seks
Jongeren beginnen later aan seks (Foto: ANP)

Unruly Heroes maakt game van legende

Platformer Unruly Heroes is gebaseerd op een Chinese legende die wordt behandeld in een klassieke roman uit de 16e eeuw genaamd ‘De reis naar het Westen’. Het gaat over de oersterke apenkoning, een menselijk varken met lust naar vreten en vrouwen, een stille oger en de prins van de drakenkoning. Je kan alleen of met drie anderen spelen in co-op, maar er is ook een online PvP-modus.

Unruly Heroes komt in 2018 uit op Nintendo Switch, pc (Windows), Xbox One en PlayStation 4.

 

Unruly Heroes - Co-op

Unruly Heroes - Vuurvliegje

Unruly Heroes - Jongleren

Unruly Heroes - Minions moeten kapot

Unruly Heroes - De Helden

Pics Shadow of the Tomb Raider gelekt

Het marketingbedrijf Take Off is blijkbaar ingehuurd door Square Enix om promotie te doen voor de aankomende game Shadow of the Tomb Raider. Het leek hun handig om een aantal plaatjes op hun website te plaatsen, waarschijnlijk alleen voor intern gebruik. Natuurlijk was iemand zo goochem om de plaatjes te downloaden en aan de wereld te tonen.

We zien bovenaan verschillende uitvoeringen van het logo en een combinatie van de promotieposter van Rise of the Tomb Raider met de andere naam. Verder zijn er poses van Lara in zeer uiteenlopende omstandigheden, waarbij de Maya of Azteken-piramides het meeste opvallen. Klik op het plaatje om de details duidelijker te kunnen zien.

Gelekte plaatjes van de nieuwste Tomb Raider

Controverse rondom rigoureuze aanpak GTA V mod-community

Take-Two Interactive, uitgever van de Grand Theft Auto-games, is recent onder vuur komen te liggen vanwege hun rigoureuze aanpak om cheat-mods te weren uit GTA Online. Hoewel ontwikkelaar Rockstar Games zelf benadrukt dat mods voor singleplayer geen probleem zijn, claimen veel gamers dat met onder andere het verbieden van het megapopulaire Open IV de mod-community in zijn geheel om zeep geholpen wordt.

De verontwaardiging onder pc-gamers is groot sinds bekend is dat Take-Two openlijk de jacht heeft geopend op alles wat maar enigszins kans maakt om de online-ervaring van spelers in Grand Theft Auto Online te verpesten. Sommige mods bieden de mogelijkheid om ook in de online-wereld van GTA vals te spelen, wat uitermate populair is bij mensen die graag andermans ervaring willen verzieken. Hoewel Open IV en diens gebruikers hameren op het feit dat gebruiken en delen van mods in het multiplayer-gedeelte van GTA V ten sterkste ontmoedigd werd, is Take-Two van mening dat de website niettemin software aanbiedt die mogelijk het plezier van andere GTA Online-spelers kan vergallen. "Open IV biedt de mogelijkheid om met behulp van kwaadaardige mods andere online-spelers te pesten en de algehele beleving voor anderen te verpesten", zegt Take-Two in een verklaring. 

Na Open IV zijn nu ook Lexicon, Menyoo en Force Hax aan banden gelegd, met alleen nog een deprimerend tekstje over hoe alles per direct wordt opgeheven en eventuele verdiensten gedoneerd zullen worden aan een goed doel, aangewezen door Take-Two. Welke liefdadigheden de mega-publisher voor ogen heeft is nog niet bekend.

Ondertussen zijn er hordes gamers gemobiliseerd om hun onvrede over Take-Two's werkwijze op al dan niet ludieke wijze kenbaar te maken. Zo werden mensen massaal opgeroepen om de GTA V-waardering op Steam in te laten storten, en niet zonder resultaat:

Hoewel het een duidelijke statement is van enkele tienduizenden ontevreden mod-gebruikers, kun je je afvragen of zoiets indruk maakt op een bedrijf als Take-Two, dat ondertussen nog steeds slapend rijk wordt van het gigantische succes dat GTA V al sinds 2013 geniet. Laten we niet vergeten dat GTA V nog altijd de nummer vier is op de lijst van best verkochte games ooit. Deze constante stroom van inkomen is natuurlijk ook in het geding wanneer spelers over de mogelijkheid beschikken om via cheat-mods geld aan de game-wereld van GTA Online toe te voegen terwijl andere spelers daarvoor betalen via de bekende shark cards. 

Een andere internetter annex GTA-speler maakte (met behulp van modding-tools) een compilatie om de behandeling van de mod-community door Take-Two op artistieke wijze uit te beelden. Het resultaat is uitermate treffend en zelfs een beetje emotioneel beladen.

De toekomst van GTA V-mods is onzeker. Zolang er een mogelijkheid bestaat om (cheat-)mods toe te passen in de online-wereld van Grand Theft Auto V, zal Take-Two waarschijnlijk niet aarzelen om genadeloos op te treden. Het roept de vraag op welke mogelijkheden er nog zijn voor de mod-community om die beperking tot singleplayer-gebruik aan te tonen. Rockstar Games gaf een maand geleden in een verklaring aan dat er geen enkele mod-bouwer op inactief is gezet die uitsluitend singleplayer mods aanbiedt.

Vrouw blijkt na borstamputatie toch geen borstkanker te hebben

De Amerikaanse Eduvigis Rodriguez ging in 2015 naar de dokter vanwege een bultje in haar borst. Na een biopsie kreeg ze in het ziekenhuis de diagnose: een agressieve vorm van borstkanker, waardoor een borstamputatie de enige mogelijkheid was.

Men verwees haar naar een ander ziekenhuis voor de operatie en daar werd de linkerborst van de nu 51-jarige Rodriguez verwijderd. De behandelend chirurg, Magdi Bebawi, kwam er na afloop echter achter dat zijn patiënt helemaal geen borstkanker had. De afgezette borst werd ter lering bestudeerd en daaruit bleek dat de eerste diagnose verkeerd was.

Dokter Jean Marc-Cohen was degene die in het eerste ziekenhuis de verkeerde diagnose gesteld had. Hij verwees Rodriguez door naar het Lennox Hill-ziekenhuis, waar het bij borstamputaties standaardprocedure is dat de eigen artsen eerst ook een biopsie uitvoeren, voor de zekerheid.

Doktor Bebawi tekende weliswaar een formulier om aan te geven dat hij de extra controle uitgevoerd had, maar dat had hij helemaal niet gedaan. Daardoor kwam men er pas na de borstamputatie achter dat mevrouw Rodriguez geen borstkanker, maar 'slechts' wat goedaardig weefsel in haar borst had, waar het bultje vandaan kwam. 

"Ik wist niet of ik moest lachen en God moest bedanken omdat ik geen kanker had, of dat ik moest huilen omdat ik hier zoveel door mee heb moeten maken", aldus Rodriguez tegenover de New York Post. Dokter Bebawi baalde uiteraard nogal: "Ik heb haar gelijk gebeld en mijn verontschuldigingen aangeboden. Ik heb de operatie uitgevoerd op basis van het rapport wat wij ontvangen hebben."

Rodriguez heeft ondertussen plastische chirurgie ondergaan om één en ander weer wat te herstellen. Ze is daarnaast een rechtszaak aangegaan tegen dokter Bebawi en de twee ziekenhuizen. 

Amerikaanse atlete niet geschorst voor positieve dopingtest

De Amerikaanse atlete Ajee Wilson mag van geluk spreken. De toploopster op de 800 meter werd in februari betrapt op de aanwezigheid van een verboden middel in haar urine, maar ze krijgt er geen straf voor, zo heeft het Amerikaans antidopingagentschap USADA laten weten.

Op 11 februari werd de 23-jarige Wilson getest na de Millrose Games in New York, een grote internationale indooratletiekwedstrijd. In haar urine bleken sporen van de steroïde zeranol aanwezig te zijn, uiteraard streng verboden.

USADA stelde een onderzoek in en keek naar zaken als Wilson's eetgewoonten, het door haar gekochte eten en het feit dat ze een week eerder nog negatief testte. Rapporten van onafhankelijke experts gaven aan dat zeranol in de Amerikaanse vee-industrie een legaal groeimiddel is voor koeien.

Na alle feiten bestudeerd te hebben kwam USADA tot de conclusie dat het hoogst onwaarschijnlijk was dat de zeranol afkomstig was van een andere bron dan besmet vlees. Wilson, oud-wereldkampioene bij de jeugd en juniore en zesde op het WK van 2013, zal daarom niet geschorst worden, maar haar resultaat van de Millrose Games is ze wel kwijt, waaronder haar nationaal record op de 800 meter.

Nummer drie 24 uur van Le Mans uit uitslag geschrapt

Het team van Vaillante Rebellion is de derde plaats in de 24 uur van Le Mans kwijt. Auto #13 is uit de uitslag geschrapt, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. De auto van Nelson Piquet Jr, David Heinemeir Hansson en Mathias Beche bleek de regels overtreden te hebben tijdens de race.

Teams mogen alleen gebruik maken van vooraf gehomologeerde onderdelen, die verder niet gewijzigd mogen worden. Op videobeelden is echter te zien dat het Rebellion-team een gat maakt in de motorkap van de #13.

Teamleider Bart Hayden moest bij de wedstrijdleiding komen en daar gaf hij aan dat ze inderdaad een gat geboord hebben. Op die manier konden ze bij de startmotor komen zonder de hele motorkap los te halen. De startmotor gaf de #13 eerder in de race ook al problemen. 

De #13 eindigde als tweede in de LMP2-klasse, een plek die nu gaat naar de #37 Jackie Chan DC Racing, met coureurs David Cheng, Tristan Gommendy en Alex Brundle. Die staan daardoor in het algemeen resultaat nu op plek drie, achter hun teamgenoten in de #38, waaronder Ho-Pin Tung. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.